Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2011 17:29 - ПРАБЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ СУБСТРАТ ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 36388 Коментари: 119 Гласове:
103

Последна промяна: 14.07.2011 18:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



              ПРАБЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ СУБСТРАТ
?

 

 

Според официалната историография старите българи са късни пришълци на Балканите. Смята се, че хората на Аспарух се се смесили със славянски племена и   са изгубили езика и културата си, като са останали съвсем малко белези от най-древния облик на народът дал име на държавата ни. Тези останки се наричат от специалистите етнически субстрат.

 

Редица автори са писали за прабългарския етнически субстрат .Един от тях е Н. Колев ( Българска Етнография, Наука и Изкуство, София, 1987). Той е създал интересна творба и за  информацията, с която е разполагал навремето е свършил работата си добре. Все пак ние правим заключенията си въз основа на данните, с които разполагаме. За съжаление през 80-те години на 20-ти век у нас не бяха известни доста неща. Тогава се смяташе, че ние сме роднини на чувашите, това е народ живеещ в Русия и говорещ тюрко-алтайски език. Съвременни генетични изследвания обаче показват пределно ясно, че българи и чуваши нямат абсолютно нищо общо. Оказва се даже, че чувашите не са дори тюрки по произход, а са роднини на грузинци, финландци, франзуци, австрийци.Смята се, че българското влияние върху чувашите е по-скоро културно.

http://muse.jhu.edu/journals/human_biology/summary/v075/75.3arnaiz_villena.html

http://www.scribd.com/doc/56498785/Chuvash-HLA-Genes

 

 

Н. Колев посочва като  прабългарско наследство в традиционната българска култура остригването на дете с оставяне на три кичура коса ( практикувано при чувашите). Това в никакъв случай не е обичай на тюрко-алтайски народ защото е нещо типично за траки ( мизи) и пелазги още през второ хил.пр. Христа. На минойски фрески от остров Тера могат да се видят момчета с остригана глава и оставени три кичура коса. С абсолютно същата прическа са изобразени на стените на Луксор хетските съюзници мизите.

 
                                image

                                http://en.wikipedia.org/wiki/File:NAMA_Akrotiri_2.jpg

 

 

Колев споменава за тотемизма при старите българи, т.е. даването на хора имена на животни. Да, възможно е, но това присъства и при траките, името на одриския цар Орол е свързано с птицата орел.  Езиковедите В. Георгиев и К.Влахов съобщават за тракийски имена като Зайкус (от заек) и Козис (от коза).Обърнете внимание на важната подробност, че орел, заек и коза принадлежат на българския основен речников запас, а произхода им е тракийски.

 

Като прабългарско наследство е посочено също жертването на кон и куче. Това си е чист тракийски обичай, който е практикуван навсякъде из Тракия, като понякога кучето е заменяно с вълк.

 

Нашия етнолог определя забраждането на омъжената жена като останка от прабългарското културно наследство. Отново трябва да се добави, че този обичай съществува и при траките, може да се види често на погребалните им паметници.

 
image



Според Колев старите българи са почитали вълците ( явно са ги смятали за свещени животни). Знаем обаче за едно силно тракийско племе, чието название има значение вълци. Става дума за даките, езиковедите ( В. Георгиев и др.) смятат, че даки идва от давос, даосвълк, а самата дума давос отговаря на нашата давя, душа (както правят вълците).

 

Като общ етнически белег между българи и чуваши Колев посочва престилките в женската носия. Тук е редно да се поясни, че престилки като българските са имали и пеласгийските жени, това може да се види от минойските фрески и статуетки. Самата българска женска носия не се е различава много от древната тракийска женска носия ( според Д.Агре иГ. Китов). Най-широко разространената българска мъжка носия пък е идентична с тази на даките и техните роднини гетите...

 

Виждаме, че поради липсата на достатъчно информация Н.Колев, макар и да е работил съвестно е допуснал грешки. Твърде голяма част от така наречения прабългарски етнически субстрат се оказва тракийско наследство. Колев сам посочва редица тракийски елементи в нашата култура. Ето какво споделя нашия етнолог:

 

Като тракийско наследство могат да се възприемат следните елементи от традиционната материална и духовна култура на българите:

 

-        I, II и IV тип рала за обработка на земята,

-        вършитбата с диканя,

-        култивирането на лозята и направата на вино,

-        трансхуматното (подвижно) животновъдство,

-        носенето на опинци и ямурлук от пастирите,

-        грънчарското колело;

-        черти от образа на св. Георги са заимствувани от тракийския херос;

-        сходството на самодивите с тракийските нимфи,

-        русалските празници водят началото си от гръцко-тракийския и римския празник на розите (rosalia);

-        кукерските игри водят началото си от Дионисиевите празници;

-        нестинарството също е извеждано от някои автори като тракийско наследство.

-        За такова наследство се смятат и летният празник на Еньовден,

-        жертвоприношението при строеж на нов мост или къща,

-        жертвоприношението при продължаване живота на възрастен човек, означавано като «помана», и т. н.

 

http://www.kroraina.com/knigi/nk_etno/nk_3.htm

 

 

Добавяйки към тези тракийски елементи и споменатите по-горе става пределно ясно, че не може да се говори за прабългарски етнически субстрат по простата причина, че обичаите на старите българи показват местния произход на нашия народ. Т.е. културата на старите българи е тракийска по характер. Като потвърждение на това могат да се посочат още известно количество данни.

 

Веселин Бешевлиев споменава в работите си за многоженството при старите българи, но за съжаление пропуска свидетелството на Страбон, който казва за траките, че при тях е нормално един мъж да има десет-дванадесет съпруги.... Това е било наложително защото поради войните мъжете са били много по-малко от жените и, за да не бъдат те изключени от обществото се е практикувала полигамия, чийто край идва след приемането на християнството.

 

Ксенофон е бил добре запознат с тракийските обичаи защото прекарва извество време в резиденциите на тракийските владетели. Гръцкия автор прави интересно описание на банкета на Сефт. Тракийският цар бил този, който разпределял храната, сам отделял за благородниците си хляб и месо...Явно този обичай е причина за термина хранени хора, който се споменава в старобългарските надписи. В пряк и преносен смисъл владетелят е хранел своите подчинени.

 

Описвайки бита на дедите ни автори като Фехер и Бешевлиев споменават свидетелствата на старите автори, които твърдят, че старите българи вземали кобили по време на военните си походи и ползвали млякото им за храна. Това е помагало на предците ни да се придвижват бързо и да не са зависими от бавните обози. За съжаление нито Фехер, нито Бешевлиев не съобщават, че пиенето на кобилешко мляко е типично и за траките. От преданието за благородната тракийка Харпалика научаваме, че тя била кърмена с кобилешко мляко, баща й я научил да пие направо от вимето на кобилата (Г.Батаклиев, Антична Митология-Харпалика).

 

Пишейки за траките Херодот споменава, че техните жени увивали жертвените дарове в пшеничена слама и така ги поднасяли на боговете. Краеведът Енчо Донев споменава за абсолютно същият обичай практикуван в Пловдивска област поне до петдесетте години на двадесети век. Безспорно тракийската традиция е възникнала още във времето на Неолита, а продължението й при нас след 7000 години е ярко доказателство за местният ни произход.

 

Отново бащата на историята ни дава сведения за друг тракийски обичай, а именно за това как гетите запращали стрели в небесата по време на буря. Запращане на огнени стрели ( явно символизиращи светкавици) в облаците се практикува и от българите на Сирни Заговезни. В този случай се наблюдава интересен синтез на езическия и християнски празник, което между другото не е изключение у нас.

 

Ксенофон е друг стар автор станал свидетел на тракийските нрави. Той споделя за това как бойците на одрисите изливали вино на гробовете на своите загинали другари. Поливането на гроба с вино се е практикувало от българските хайдути, този особен ритуал  е жив и днес във всички краища на България.

 

Както се уверяваме това, което в миналото е представяно като прабългарски етнически субстрат е всъщност древна тракийска традиция, на която ние българите сме носители. За съжаление тези данни не бяха известни на широката публика и по този начин ние бяхме принудени да приемем на доверие тезата, че старите българи са пришълци на Балканите. Виждаме обаче, че направи ли се проверка истината излиза на повърхността.

 

Нека кажем нещо и за славянския етнически субстрат...той е също мит. Учените знаят прекрасно, че историческите славяни споменати от Прокопий, Симоката и др. не са деди на поляци, руснаци, словени и т.н., а са основен компонент на българския етнос. Теофилакт Симоката обяснява пределно ясно, че славяни е само новото име на гетите. Те са древен тракийски народ, близко сроден на племето мизи, познати и като българи. През VII-ми век се стига до обединяване на гети, наречени още славяни и мизи наречени още българи. Понеже гетите-славяни са били най-известните, то с течение на времето, тяхното име се налага над всички хора говорещи сродни езици*. Тъй като траките са били роднини на илири ( дедите на словени, словаци, хървати и др.) а също и на скити (предци на украинци, руси и др.) то е напълно естенствено, че нашия език, който е развит тракийски ще има много общи неща с езиците на словени, словаци, украинци и т.н. Не разбирам какво чудно може да има в това? Eто и друг пример – норвежци, датчани, шведи и др. са германи, езикът им принадлежи към германската езикова група, но това не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал с викинги, нали? В никакъв случай не трябва да се смесват названията на исторически народи с езиковедските термини!

 

Когато всички данни бъдат показани се оформя една интересна картина, нали? Оказва се, че ние българите не сме амалгама от три напълно различни етнически групи, а сме наследници на един единствен народ- траките. За родството на траките с други народи като илири и скити ( предци на словени, словаци, украинци...) се мълчи упорито, иначе не биха могли да ни заблуждават, че – ето виждате ли, понеже българския език е сроден на украински, словенски и т.н. то той не може да бъде тракийски. На тая лъжа и мина времето, днес дори един любител може да направи  проверка и да установи, че древните траки, илири и скити имат общи корени и макар да са се разделили още в най-дълбока древност, то езиците на техните наследници все още показват смайваща прилика (по-долу е дадена сравнителна таблица).

 

Историята на България ще се пренапише, това е неизбежно. Съпротивата на определена група личности ще е голяма, но рано, или късно ще стане невъзможно истината да се укрива. Истината, че ние сме потомци на древен народ, на когото Европа дължи много. Не приказките на Платон и статуите на Праксител доведоха до подем на цивилизацията, а тръгналите от нашите земи организирано земеделие, скотовъдство и не на последно място обработка на металите, без които народите щяха да тънат хилядолетия в мрак. В Тракия бе родена първата хуманна доктрина, разпространена от Орфей и Залмоксис. Дедите ни бяха първите, които бяха наречени народ най-праведен и справедлив...Ю.Венелин назова нас българите учители, образователи и наставници на Русия...Едва ли е знаел колко скромно се е изразил, деянията на дедите ни започват хилядолетия преди разпространяването на кирилическата писменост от нашите предци...Още малко и всичко ще си дойде на мястото. До тогава нека се държим както подобава на истински българи.

 

 

 

Пояснения:

 

  • Словените са потомци на илирите, или по-точно на венетите (вендите). Генетическите изслeдвания показаха, че в мнозинството си днeшните словени са потомци на древното илирийско племе венети. Ще допълня, че в далечното минало Словения е наричана земя на венети (Venetia, Windische Mark, marca Vindica, termini Venetorum). http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Tabula_Ducatus_Carnioliae%2C_Vindorum_Marchiae_et_Histriae.jpg

 

Много усилия бяха хвърлени, за се посее заблуждението, че илирите не са роднини на траките. Сравним ли обаче словенски с българския и по-старата му форма тракийския веднага става ясно каква е истината.

 

 

 

БЪЛГАРСКИ –ТРАКИЙСКИ-СЛОВЕНСКИ

 

АЗ                      -АЗ                      -ЯЗ

ОКО                  -АК                     -ОКО

БАРА(река)     -БАРА                -БАРА

БИСТЪР          -БИСТР             -БИСТЕР

БОГ                   - БАГАЙОС      -БАГА (Цркл.диал.)

БРОД                 -БУРД                -БРОД

БРЕЗА               -БЕРЗА              -БРЕЗА

БЯЛ                   -БАЛИОС          -БЕЛ

БРЯГ, БРЕГ     -БРЕГ                 -БРЕГ

ВЬСЪ(село)      -ВИСА                -ВАС

ВИР                    -ВИР                   -ВИР

ВОДА                 -ВОДА               -ВОДА

ВОЛ                   -ВОЛИНТ          -ВОЛ

БЪРЗ                  -БРУЗ                 -БРЪЗ

ГОРА                 -ГАРА                -ГОРА

ДЕБРИ              -ДЕБРЕ              -ДЕБРИ

ДЕВА                 -ДЕВА                -ДЕВА
ДЕЕН                 -ДЕИН               -ДЕЯВЕН

ДОМ                  -ДАМА               -ДОМ

ДЪРЗЪК            -ДАРЗ                 -ДРЪЗЕК
ЗАЕК                 -ЗАИК                -ЗАЕЦ

ЗЛАТЕН           -ЗАЛТА               -ЗЛАТЕН

ЗЕМЯ                 -ЗЕМЛА             -ЗЕМЛЯ

ЗВЯР                  -ЗЕР                    -ЗВЕР

ЗМИЯ                -ЗУМ                  -ЗМИЯ

КАЛ                   -КАЛ                   -КАЛ
КОЗА                 -КОЗА                 -КОЗА

КОН                   -КОН                   -КОН

КОПА                -КАПА                -КОПА

ЛИСТИ             -ЛИСТЕ             -ЛИСТИ
ОРЕЛ                -ОРОЛ                -ОРЕЛ

ПЯНА                -ПАНА                -ПЕНА

ПИЕНЕ             -ПИНОН             -ПИЯЦА

СКОРО             -СКОР                 -СКОРАЙ

СВЕТЯ              -СВИТ                 -СВЕТИТИ
СУХ                   -СУУ                   -СУХ

ТРОША             -ТРАУС              -ТРОШИТИ

ТЪМА                -ТИМА                -ТЕМА  




Гласувай:
105



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
14.07.2011 17:31
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - КИРИЛИЦА
14.07.2011 17:32
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. sparotok - традиции
14.07.2011 18:08
nikstan написа:
Това и сега се спазва. При започването, строежа на нашата къща /1976г./ още при полагането на първият основен камък-започва се от източната посока, бе заклан ,специално закупен петел за случая, върху камъка от главният майстор и се слага монета. Поздрави.


Изобщо не се съмнявам в силата на българската традиция!

Поздрави!
цитирай
4. ckarlet - Историята на България ще се прен...
14.07.2011 18:16
Историята на България ще се пренапише!
Поздрави, Sparotok!
цитирай
5. sparotok - история
14.07.2011 18:24
ckarlet написа:
Историята на България ще се пренапише!
Поздрави, Sparotok!


Скарлетче, няма съмнения, че историята ни ще се пренапише, дано само да е скоро!

Поздрави!
цитирай
6. dolsineq - Поздравление за постинга, Павел!
14.07.2011 18:32
Земя, благословенна от Бога! Щастливи хора са били траките /старите българи/. Природата ги е възнаградила с това райско кътче, което освен материалните потребности, им е дало възможност и за естетическо израстване. „Помощ на слабите, утешение на страдащите, надежда за всички.” - в тези няколко думички е скрита философията на Орфей за живота, взривила съзнанието на древните жители за смисъла на човешкото им битие.
цитирай
7. sparotok - Българска духовност
14.07.2011 18:37
dolsineq написа:
Земя, благословенна от Бога! Щастливи хора са били траките /старите българи/. Природата ги е възнаградила с това райско кътче, което освен материалните потребности, им е дало възможност и за естетическо израстване. „Помощ на слабите, утешение на страдащите, надежда за всички.” - в тези няколко думички е скрита философията на Орфей за живота, взривила съзнанието на древните жители за смисъла на човешкото им битие.


Духовността на Българите винаги е смайвала другите хора. Ние сме проявявали невъзможно за други благородство, а то е черта на силния. Днес страдаме защото по неволя сме поели друга роля, която изобщо не ни пасва...но и това зло ще мине..

Поздрави!
цитирай
8. lounge - Българските, тракийските и сло...
14.07.2011 18:37
Българските, тракийските и словенските думи са еднакви, което несъмнено доказва близката им връзка! Само глупаци биха отрекли очевадното!
цитирай
9. zelas - Радвам се, че споменаваш за обичая ...
14.07.2011 18:40
Радвам се, че споменаваш за обичая да се пие мляко направо от вимето на кобилата. Имаш малка неволна грешка в това изречение - баща й я научил да пие направо от виното на кобилата - би трябвало да е "от вимето".
цитирай
10. sparotok - списък
14.07.2011 18:41
lounge написа:
Българските, тракийските и словенските думи са еднакви, което несъмнено доказва близката им връзка! Само глупаци биха отрекли очевадното!


Списъка може прилично да се продължи, но както казваш - приликата направо си е очевадна...

цитирай
11. sparotok - мляко
14.07.2011 18:43
zelas написа:
Радвам се, че споменаваш за обичая да се пие мляко направо от вимето на кобилата. Имаш малка неволна грешка в това изречение - баща й я научил да пие направо от виното на кобилата - би трябвало да е "от вимето".


Повечето от хората от моя род са отгледани така - пиели са прясно издоено мляко, не варено, не пастьоризирано. Не са боледували, някои са станали и столетници.

Благодаря ти и за корекцията, ще поправя текста.

Поздрави!
цитирай
12. qbylkovcvqt - Това чудно разбирателство между ...
14.07.2011 18:46
Това чудно разбирателство между три народа... необичайно... Толкова пък да сме били идеални... Винаги съм имала вътрешното усещане за кръвното родство... Само кръвта може да създава такива силни и трайни връзки, да обединява.

Поздрав и усмивки!
цитирай
13. merlin68 - Езикът е велико нещо!
14.07.2011 18:47
Каменните надписи могат да бъдат разбити, книгите изгорени, но езикът докато е жив, жив е и народа, известни са и роднините му.
Пореден чудесен постинг, винаги научавам от теб по нещо ново и винаги намирам добре обосновани изводи, подкрепящи и собствената ми логика по много въпроси от миналото ни, благодаря.
цитирай
14. zelas - Повечето от хората от моя род са о...
14.07.2011 18:50
sparotok написа:
Повечето от хората от моя род са отгледани така - пиели са прясно издоено мляко, не варено, не пастьоризирано. Не са боледували, някои са станали и столетници


Не се очудвам, аз и децата ми също пием прясно непреварено мляко. Тази стара традиция е много важно да се възстанови отново, за да се подобри здравословното състояние на българите, което сега е в доста окаяно положение.

Какъв според теб е произхода на думата "йогурт", дали е сходна с "горча"? И ако не, защо нямаме единична дума за кисело мляко?
цитирай
15. sparotok - кръв
14.07.2011 18:51
qbylkovcvqt написа:
Това чудно разбирателство между три народа... необичайно... Толкова пък да сме били идеални... Винаги съм имала вътрешното усещане за кръвното родство... Само кръвта може да създава такива силни и трайни връзки, да обединява.

Поздрав и усмивки!


Много точно! Не случайно е казано- Кръвта човешка вода не става!
Имаме сравнително хомогенна култура защото сме потомци на едни и същи хора.

Поздрави!
цитирай
16. sparotok - език
14.07.2011 18:54
merlin68 написа:
Каменните надписи могат да бъдат разбити, книгите изгорени, но езикът докато е жив, жив е и народа, известни са и роднините му.
Пореден чудесен постинг, винаги научавам от теб по нещо ново и винаги намирам добре обосновани изводи, подкрепящи и собствената ми логика по много въпроси от миналото ни, благодаря.


Съгласен съм с тебе, езикът не може да се фалшифицира. Разбираш ли сега защо ни омайваха дълги години, че старите българи си били забравили бащината реч, останали само десет-двадесет думи...Да се смее, да плаче ли човек...?

Поздрави!
цитирай
17. sparotok - йогурт
14.07.2011 19:00
zelas написа:
sparotok написа:
Повечето от хората от моя род са отгледани така - пиели са прясно издоено мляко, не варено, не пастьоризирано. Не са боледували, някои са станали и столетници


Не се очудвам, аз и децата ми също пием прясно непреварено мляко. Тази стара традиция е много важно да се възстанови отново, за да се подобри здравословното състояние на българите, което сега е в доста окаяно положение.

Какъв според теб е произхода на думата "йогурт", дали е сходна с "горча"? И ако не, защо нямаме единична дума за кисело мляко?


Пламене, официално йогурт е турска дума, но аз не съм съгласен. Мисля, че йогурт идва от тохарската йок - пия и означава питие.

yok - to drink

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/toch.html

Тохарската йок пък е сродна на тракийската акала, акеле - вода, т.е. нещо, което се пие. Друга сродна дума е хетската акуванзи - те пият...да не забравяме латинската аква -вода...

Та както виждаш официалното становище не винаги е верното.

За киселото мляко не мога да ти отговоря, иска се проучване.

Поздрави!
цитирай
18. estolodu - Кога ще предоставиш нещо ново, тези ...
14.07.2011 19:12
Кога ще предоставиш нещо ново, тези неща ги знаем вече.
цитирай
19. sparotok - :)
14.07.2011 19:15
estolodu написа:
Кога ще предоставиш нещо ново, тези неща ги знаем вече.


Сериозно ли говорш:)

Щом ги знаеш тези неща би ли ми помогнал с двадесет трако-илирийски успоредици. Според учените са само няколко, но тъй като ти твърдиш, че знаеш много навярно ще можеш да ми помогнеш да увелича бройката?
цитирай
20. zelas - Пламене, официално йогурт е турска ...
14.07.2011 19:16
sparotok написа:
Пламене, официално йогурт е турска дума, но аз не съм съгласен. Мисля, че йогурт идва от тохарската йок - пия и означава питие.

yok - to drink http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/toch.html

Тохарската йок пък е сродна на тракийската акала, акеле - вода, т.е. нещо, което се пие. Друга сродна дума е хетската акуванзи - те пият...да не забравяме латинската аква -вода... Та както виждаш официалното становище не винаги е верното.
За киселото мляко не мога да ти отговоря, иска се проучване. Поздрави!


То официалното становище е доста добре подковано:

yog-u-n: dense.
yog-ur-: to make dense.
yog-ur-t: It is the food.
yog-ur-t-: to get something to dense.
yog(u)r-u-s-: to make dense together.
yog-ur-guc;: rolling pin.

Но на мен ми е странно, имайки предвид, че българите, които са открили (случайно) киселото мляко (от бактерията по козевата торба, в която са носили прясно мялко) да нямат отделна дума за тази течност.
цитирай
21. estolodu - Кога ще предоставиш нещо ново, тези ...
14.07.2011 19:24
sparotok написа:
estolodu написа:
Кога ще предоставиш нещо ново, тези неща ги знаем вече.


Сериозно ли говорш:)

Да - всяко едно нещо в тази статия е вече споменато в някоя предишна от блога ти. Включително това за многото традиции, за връзката гети/мизи/илири/траки и т.н.
цитирай
22. sparotok - повторения
14.07.2011 19:37
estolodu написа:
sparotok написа:
estolodu написа:
Кога ще предоставиш нещо ново, тези неща ги знаем вече.


Сериозно ли говорш:)

Да - всяко едно нещо в тази статия е вече споменато в някоя предишна от блога ти. Включително това за многото традиции, за връзката гети/мизи/илири/траки и т.н.


Напълно нормално е някои неща да бъдат повторени, допълнени и систематизирани. Така се постига по-пълна, а и по-ясна картина.

Щом не ти е интересно, не си прави труда да четеш написаното от мен. Виждаш ли колко лесно е разрешението:)
цитирай
23. algara - Поздрави!
14.07.2011 19:53
Нямам време да прочета всичко на момента, но това ми направи впечатление:
"Тракийският цар бил този, който разпределял храната, сам отделял за благородниците си хляб и месо..." И досега го има в българските домове по празници - най- възрастният мъж чупи хляба и разпределя храната! Поне в моето семейство го спазваме!
цитирай
24. анонимен - Предлагам да стане напълно ясно тезата ти -
14.07.2011 19:59
смяташ, че прабългари като етнос изобщо не е имало, а са били всщност траки, тъй ли?
И освен това се питам - с две думи ти твърдиш, че основата на българската нация са траките.
Но кои още? Формулирай всичките си идеи в едно изречение, няма да е излишно.
цитирай
25. nestinar - Това чудно разбирателство между ...
14.07.2011 20:01
sparotok написа:
qbylkovcvqt написа:
Това чудно разбирателство между три народа... необичайно... Толкова пък да сме били идеални... Винаги съм имала вътрешното усещане за кръвното родство... Само кръвта може да създава такива силни и трайни връзки, да обединява.

Поздрав и усмивки!


Много точно! Не случайно е казано- Кръвта човешка вода не става!
Имаме сравнително хомогенна култура защото сме потомци на едни и същи хора.

Поздрави!

Кратко,ясно , простичко и логично обяснение!Поздравления за постинга!Приятна вечер!
цитирай
26. sparotok - дефиниция
14.07.2011 20:25
poligor написа:
смяташ, че прабългари като етнос изобщо не е имало, а са били всщност траки, тъй ли?
И освен това се питам - с две думи ти твърдиш, че основата на българската нация са траките.
Но кои още? Формулирай всичките си идеи в едно изречение, няма да е излишно.


Какво означава траки? Това са хора, чиято култура, език и обичаи са възникнали тук на Балканите. Известни са около 80 различни тракийски племена, с времето названията намаляват защото са се получавали сливания. Дион Касий обяснява, че по негово време твърде малко от траките били запазили древните си имена, повечето били наричани по името на най-голямато племе в тяхната област.

Като обобщаващо име за голяма група траки са ползвани различни названия
-одриси
-бисалти
-беси
-мизи

Към мизите спадат доста племена, дори част от гетите ( 50 000) получават това название както знаем от Страбон. Знаем също, че към мизите са причислени също витини, меони и меойни.

Смятам, че българи е било название на едно единствено тракийско племе от групата на мизите, като в последствие е станало нарицателно за всички обитатели на земите ни.

При германите наблюдаваме същото, Deutschland, Deutsch идват от Duitsk -Tuitsk -Theutones. Тевтоните са само едно племе, но са дали името си на огромна общност. Днес това име се носи от потомците на тевтонските роднини : алемани, хавки, ингвеони, амброни, авиони, франки, ирмеони, иствеони, хали, хамави, херуски, сакси, силинги, свеви, ситони и др.
цитирай
27. sparotok - !
14.07.2011 20:27
nestinar написа:
sparotok написа:
qbylkovcvqt написа:
Това чудно разбирателство между три народа... необичайно... Толкова пък да сме били идеални... Винаги съм имала вътрешното усещане за кръвното родство... Само кръвта може да създава такива силни и трайни връзки, да обединява.

Поздрав и усмивки!


Много точно! Не случайно е казано- Кръвта човешка вода не става!
Имаме сравнително хомогенна култура защото сме потомци на едни и същи хора.

Поздрави!

Кратко,ясно , простичко и логично обяснение!Поздравления за постинга!Приятна вечер!


Трябва винаги да се обяснява кратко, точно и ясно, опитвам се да го правя...

Хубава вечер!
цитирай
28. miaa - Поздравления, Sparotok! Радвам ...
14.07.2011 20:43
Поздравления,Sparotok! Радвам се, че те познавам, макар и само виртуално!
Винаги предизвикваш вниманието, с интерестните статии! Желая ти успех!
цитирай
29. styv - относно йогурт
14.07.2011 21:10
В Копривщенско се е използвала думата ойгурт.С нея се е обозначавал млечен продукт,който е пренасян в дисаги на гърба на коня и е ферментирал от топлината и движението на конския гръб.Не знам дали става въпрос за кисело мляко или сирене,защото не ми е известна закваската,но е бил траен продукт.Просто са наливали прясно мляко в мехове,подквасвали го , мятали меховете на коня и потегляли на дълъг път.
В тоз ред на мисли, вуйчо ми /дългогодишен тираджия/утвърждаваше,че киселото мляко не се разваля.Преди около 30 год ,той товареше касети със стъклени бурканчета кисело мляко в камион без хладилник и пътуваше към Иран и Ирак в 40градусови жеги за 3 месеца.Отгоре млякото хващало коричка,която като се отстрани ставало за ядене.Мене ако питате то направо си вкисваше.Ама говорим за някогашното мляко,не за "данон"
Поздрави!
цитирай
30. анонимен - Izvinenie za latinitsata.
14.07.2011 21:54
Proverete dvete dumi: prashik i krutma4. Mislq, 4e se onasqt za prqsno i kiselo mlqko. Proizxodat im e ot Zapadna Trakiq.
Pozdravi!!!
цитирай
31. sparotok - думи
14.07.2011 21:59
анонимен написа:
Proverete dvete dumi: prashik i krutma4. Mislq, 4e se onasqt za prqsno i kiselo mlqko. Proizxodat im e ot Zapadna Trakiq.
Pozdravi!!!


Благодаря за думите! Ще проверя в речника на Найден Геров, там е пълно с архаизми.
цитирай
32. анонимен - Gre6ka ot latinitsata.
14.07.2011 22:02
PRASNIK
Sajalqvam.
цитирай
33. sparotok - кирилица
14.07.2011 22:09
анонимен написа:
PRASNIK
Sajalqvam.


Можете лесно да кирилизирате текст на този адрес http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Написвате текст с латиница, чуквате на ПРЕВЕДИ и в другото прозорче се появява кирилизирания текст.
Копирате текста и го пускате в блога с paste (въведи).
цитирай
34. rossi9 - Сърдечни благодарности и поздравления!
14.07.2011 22:18
А дали има проучване за външността на траките, гени, доколко носим техните гени? Ако имаш такъв пост, моля те, дай ми линк или пък литература по въпроса. Благодаря, Спароток!
цитирай
35. rossi9 - Това намерих - по Смолянско -
14.07.2011 22:25
прасник е прясно мляко, огурть - кисело мляко.
цитирай
36. sparotok - антропологичен тип
14.07.2011 22:36
rossi9 написа:
А дали има проучване за външността на траките, гени, доколко носим техните гени? Ако имаш такъв пост, моля те, дай ми линк или пък литература по въпроса. Благодаря, Спароток!


Ние българите сме от същия антропологичен тип както и старите траки. Те са европеидни брахоцефали и мезоцефали. Това може да се види от многобройните паметници, а и от скелетните останки.

Нямам сведения да е провеждано мащабно генетическо проучване с цел да се установи дали сме потомци на траките. Засега управляващите финансират само хора опитващи се да захвърлят нашите корени колкото се може по-далеч от България.

Поздрави!
цитирай
37. sparotok - благодаря
14.07.2011 22:38
rossi9 написа:
прасник е прясно мляко, огурть - кисело мляко.


Благодаря ти!
цитирай
38. sparotok - !
14.07.2011 23:19
анонимен написа:
Крутмач е кисело мляко в Беломорието, а йогурт -v Родопите.
Благодаря за алгоритъма.Възхищавам се верния подход и последователността, с която го следваш!
Здраве! Сила! Успех


Благодаря за пояснението!

Поздрави!
цитирай
39. sparotok - траки
14.07.2011 23:23
анонимен написа:
Тя нашата история не може да се пре-напише.
Тя ще се пише безкрайно.
Няма да сме живи да се уверим, но така ще е... понеже другояче не може.
Нейното начало ще се търси вечно.
А нейният край?
Още колко - 80, 200, 300 години?
Или 1300?
С темповете с които се топим...

Но аз не разбрах - Аспарух значи е водел траки, наричани българи, произхождащи от държавата на баща му Кубрат.Също и другите му братя. Бащата Кубрат и той ли е трак?


От гледна точна на антропологията старите българи са европеидни брахоцефали и мезоцефали като траките. В земите на така наречената Стара Велика България има голямо количество тракийски топоними и хидроними. В земите на така наречената Стара Велика България са царували владетели с тракийски имена като Спарадок, Котис, Реметалк, Раскупорис. Тамгите на Реметалк и Раскупорис могат да се видят и сред старите българи.

Траки е имало не само край източното крайбрежие на Азовско Море, но и в Южен Кавказ, а дори и Източна Персия...това са сарапарите.
цитирай
40. sparotok - пирин
14.07.2011 23:24
анонимен написа:
всички тези думи дето си ги дал на словенски,са напълно идентични в нашия диалект буква по буква ;звер,цръква, црън-за цвят,Я вместо АЗ не мисля че е от руския и т.н мога да дам хиляди примери


Не зная от кой край си, но словенската народна музика напомня на нашата от пиринско.
цитирай
41. sparotok - Костенец
15.07.2011 01:18
анонимен написа:
от с. Костенец там диалекта е особен и на друго място в България не се говори


Възможно е, не съм бил в Костенец.
цитирай
42. sparotok - благодаря
15.07.2011 01:19
styv написа:
В Копривщенско се е използвала думата ойгурт.С нея се е обозначавал млечен продукт,който е пренасян в дисаги на гърба на коня и е ферментирал от топлината и движението на конския гръб.Не знам дали става въпрос за кисело мляко или сирене,защото не ми е известна закваската,но е бил траен продукт.Просто са наливали прясно мляко в мехове,подквасвали го , мятали меховете на коня и потегляли на дълъг път.
В тоз ред на мисли, вуйчо ми /дългогодишен тираджия/утвърждаваше,че киселото мляко не се разваля.Преди около 30 год ,той товареше касети със стъклени бурканчета кисело мляко в камион без хладилник и пътуваше към Иран и Ирак в 40градусови жеги за 3 месеца.Отгоре млякото хващало коричка,която като се отстрани ставало за ядене.Мене ако питате то направо си вкисваше.Ама говорим за някогашното мляко,не за "данон"
Поздрави!


Благодаря ти за разказа и поясненията!

Поздрави!
цитирай
43. vishnichka - Добро утро,
15.07.2011 07:10
традициите са нещо велико. Щом разпознаваме все още много от тях, значи има надежда да се отиде до източника им. Има желание в учените и аз подкрепям вашите усилия да се търси историческата истина. Наскоро пак ходих до Перперикон, бях приятно изненадана, че пътя е дръпнат вече почти до скалната пътека и въпреки разстоянието, имаше много, много посетители от цяла България.Не чух чужда реч, а нашенска, значи има желание и у учениците...
Поздрави на теб и коментиращите тук! Аз, за съжаление употребявам пастьоризирано, от онова, за директната консумация...
цитирай
44. анонимен - Няма Славяни, има едни разклонен монолитен блок в Източна Европа
15.07.2011 07:55
Спароток, макар и да съм привърженик на Великото преселение на народите, с интерес следя всяко твое писание. Също съм привърженик, че Траките и Българите имат общ корен, с тази разлика, че когато Кановете Аспарух и Кубер идват в България, численноста на Траките е силно занижена, вследствие жестокоста и гоненията на "железните" Римски легиони през 1-ви век до Христа. Много, много Траки са избягали северно от Дунава, преселвайки се в земите на днешни Украйна и Белорусия, по северното Черноморие. Там по тези места са започнали преселването си Хунорите (не Хуните - това е обидна дума) през 175 год. до Христа и Сарматите - през 125 год. до Христа. Хунорите пресичат река Волга (до 3-ти век след Христа Волга е била малка река) и Сарматите първо заселват Южните части на Кавказ. До 4-ти век, на територията от Германия до Волга и Кавказ, става сплотяването на двете родствени групи: Траки и Източни Българи отново в един монолит, който вероятно е съществувал на други места по Земното кълбо и който Геологичните катастрофи са ги разделили. Хърватски племена са съпътствували преселението на Сарматите, започнало през 6-ти век до Христа. Името БЪЛГАРИ най-вероятно произхожда от държавата Балхара в Памир. Украинците и сега ни казват Бълхари, а не Болгари. Трябва веднъж завинаги да се разбере, че славяни въобще не е имало.Предполага се само за малко племе в Припетските блата, но вероятно са били Хунори или Келти. Усиленото обратно преселение на Балканите е най-вече при Кан Атила.от запад към Изток. Но има нещо интересно. Някои от синовете на Атила се посочват като владетели на Видинско и на Добруджа. И така, абсолютно съм съгласен, че между различните Тракийски племена и Източните Българи има много близка родствена връзка, езиковото общуване е на диалектни един на други езици, в основата на който лежи общ древен език. Трябва да знаете, че напоследък млади Руски историци отхвърлят Славянското у тях. Те казват, че произлизат от Северното Причерноморие. Поздрави. Танев
цитирай
45. vmir - Разбирам защо пишеш в раздел "политика".
15.07.2011 07:59
Просто няма как да е наука докарването на бялото за черно. Поглеждането обаче е достатъчно, за да се види истината. Ще си позволя да перифразирам: "Поглеждането е най-добрата политика".
Поздравления за чудесния постинг!
цитирай
46. balkanec - Киселото мляко и българските граници
15.07.2011 11:19
Каква е връзката между микробиологията и политическите граници?
Такъв въпрос задава френския институт „Пастьор“, след изследвания.

Според научно-популярен филм на Института „Пастьор“ в Париж, учените са установили със сигурност една научно необяснима взаимовръзка.

По време на Втората световна война, след окупирането на Македония и Беломорска Тракия, местното население там започва да прави типичното българско кисело мляко и саламурено сирене, напълно идентично с традиционно произвежданото в България. След оттеглянето ни в старите граници, населението в бившите окупирани територии, вече не е могло да произвежда същото кисело мляко и саламурено сирене.

Какво общо може да има между микробиологията и политическите граници между държавите. Това би бил един ненаучно формулиран въпрос, ако не беше поставен от един от най-научните микробиологически институти в света.

LB Bulgaricum, агента който стои в основата на киселото мляко и саламуреното сирене „сработва“ само на територията на България.

В чужбина, бацила, като правило може да сработи само един път и влиза в дълбока мутация, която го прави неизползваем.
Един упорит български изследовател успя да отгледа популация на този бацил сработваща максимално 4 – 5 пъти на територията на Беларус и Украйна.

http://balkanec.wordpress.com/2009/06/22/%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B4%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA/

...

Очевидно Бог е благословил с тази полезна храна нашата страна.
цитирай
47. vostroto - Спароток:)
15.07.2011 11:29
Неизбежно е, приятелю, неизбежно е!:)
Поздравления!
цитирай
48. sparotok - !
15.07.2011 14:06
vostroto написа:
Неизбежно е, приятелю, неизбежно е!:)
Поздравления!


Зная приятелю, дано само истината да стане ясна на всички скоро!

Поздрави!
цитирай
49. sparotok - до Балканец
15.07.2011 14:07
За мен няма никакво съмнение, че земята ни е благословена, това обяснява многото чужди апетити за нея...

цитирай
50. sparotok - политика
15.07.2011 14:09
vmir написа:
Просто няма как да е наука докарването на бялото за черно. Поглеждането обаче е достатъчно, за да се види истината. Ще си позволя да перифразирам: "Поглеждането е най-добрата политика".
Поздравления за чудесния постинг!


Приятелю, историята на България е така тясно свързана с политиката от миналото и днес, че откъсването е изключително трудно.

Поздрави!
цитирай
51. ivankalilova - Отново много, много интересен п...
15.07.2011 14:16
Отново много, много интересен постинг , Спароток !
Благодаря, от сърце !Наистина имам чувството, че сякаш съм била сляпа.....и четейки те, малко по малко проглеждам!
УСПЕХИ И КЪСМЕТ !:)))
цитирай
52. sparotok - до Танев
15.07.2011 14:30
Мисля, че работим с различни сведения. Траките може да се децимирани през 1-ви век, но през 3-ти век в “Totus Orbis Descriptio” се споменава, че Тракия е НЕИЗЧЕРПАЕМ ИЗВОР ЗА СПОСОБНИ ВОЙНИЦИ!
Това означава, че може да се говори за нарастване на населението с течение на времето. През 6-ти век траките са отново най-ценените и известни войници на империята, Юстиниан казва за тях -“ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги имат по рождени в кръвта си.

Българите не могат да произхождат от Бакрия ( Балхара) по простата причина, че от гледна точка на антропологията ние сме европейци. Както краниметричните, така и кръвните изследвания доказват това.

Относно славяните не мога да се съглася изобщо. Не проумявам защо някои хора смесват историческите славяни на Симоката и Прокопий с езиковедското понятие славяни, това е голяма грешка.

Симоката обяснява, че славяни е новото име на гетите. Мисля, че е прав понеже славяни и гети имат едно и също значение, а то е славни.

На ведически санскрит СЛАВАНА означава СЛАВЕНЕ...тук коментара е излишен.
Пак на вед. санскрит ГАЯТЕ, ГИИТА означават прослава, химн, песен за прослава. Това е и значението на авестийската дума гата - химн, прослава. ГАЯТЕ, ГИИТА, ГАТА са свързани с името на гетите (готите) и нашите думи ГОНДЕНИЕ, ГОНДОН, ГАТАМ.

Установено е отдавна, че домашната керамика на гетите е неразличима от славянската домашна керамика ( намерена в старите владения на гетите)...

Право на името славяни имат българите, не руснаци, не поляци и др. Заради нас това име им е било дадено, но около 1000 години след като старите гети са получили новото си име славяни. Поляци, руснаци и др. са потомци на вендите, не на славяните, има разлика и то голяма!
цитирай
53. sparotok - данни
15.07.2011 14:33
ivankalilova написа:
Отново много, много интересен постинг , Спароток !
Благодаря, от сърце !Наистина имам чувството, че сякаш съм била сляпа.....и четейки те, малко по малко проглеждам!
УСПЕХИ И КЪСМЕТ !:)))


Ванче, всички ние бяхме слепи, как да знаем истината след като и самите учени не са я знаели поради ограничените си данни...

Поздрави!
цитирай
54. sparotok - интерес
15.07.2011 14:35
vishnichka написа:
традициите са нещо велико. Щом разпознаваме все още много от тях, значи има надежда да се отиде до източника им. Има желание в учените и аз подкрепям вашите усилия да се търси историческата истина. Наскоро пак ходих до Перперикон, бях приятно изненадана, че пътя е дръпнат вече почти до скалната пътека и въпреки разстоянието, имаше много, много посетители от цяла България.Не чух чужда реч, а нашенска, значи има желание и у учениците...
Поздрави на теб и коментиращите тук! Аз, за съжаление употребявам пастьоризирано, от онова, за директната консумация...


Виши, аз също забелязвам нарастващ интерес към нашата история и това ме радва. За един народ е важно да има национална гордост и достойнство.

Хубав ден!
цитирай
55. dedyov - Български диалекти -славянски езици
15.07.2011 14:47
След като знаем че е имало масови преселвания на траки /българи от южнодунавският дял към севернодунавският дял ,земите на днешна Русия,Полша Украйна и бившето ГДР си струва да се провери хипотезата че корените на доста съвременни славянски езици лежат в българските сега съществуващи диалекти!
цитирай
56. penchoan - смяташ, че прабългари като етнос ...
15.07.2011 15:34
poligor написа:
смяташ, че прабългари като етнос изобщо не е имало, а са били всщност траки, тъй ли?
И освен това се питам - с две думи ти твърдиш, че основата на българската нация са траките.
Но кои още? Формулирай всичките си идеи в едно изречение, няма да е излишно.


Танев - Няма Славяни, има едни разклонен монолитен блок в Източна Европа
Спароток, макар и да съм привърженик на Великото преселение на народите, с интерес следя всяко твое писание. Също съм привърженик, че Траките и Българите имат общ корен, с тази разлика, че когато Кановете Аспарух и Кубер идват в България, численноста на Траките е силно занижена, вследствие жестокоста и гоненията на "железните" Римски легиони през 1-ви век до Христа. Много, много Траки са избягали северно от Дунава, преселвайки се в земите на днешни Украйна и Белорусия, по северното Черноморие.


Преди последния световен потоп (преди 3600 години), по-голямата част от траките мигрират в Азия - Памир и в Карпатите. Поради ограничената площ на островите Родопи и Стара планина числеността на местните траки е силно намаляла. Равнините на Европа започват да излизат над океана през 3-4 век след Христа. Тогава част от наследниците на траките, които вече се наричат българи, се завръщат от Азия по родните места на техните прадеди - Балканите.
цитирай
57. sevdabg - Поздрави за постинга Спароток !
15.07.2011 16:57
Уча при теб...
Благодаря !
цитирай
58. sartorium - Първо по погрешка си пуснах коментара при Катана , а после допрецаках нещата като вместо да го копирам , го изтрих :-))
15.07.2011 17:33
Та , общо взето исках да кажа , че това което си написал е интересно .
Самият аз винаги съм се съмнявал , че траките , които по описанията от древността били многоброен , силен и войнствен народ изведнъж били претопени от славяните , които би трябвало да са още по-многобройни и войнствени , но дотогава са се крили незнайно къде и останали незабелязани за историците по него време :-))
Хората в древността са били много силно зависими от природните катаклизми (суша , наводнения , земетресения ) , от реколтата си (или от липсата й) , от епидемии и болести . Това вероятно ги е карало да се преселват често от едно място на друго и смесването на гени , традиции и култури из Европа и Азия е било неизбежно .
Така че , не е чудно да откриваме много сходни думи и обичаи в днешните народи .
Поздрави !
цитирай
59. styv - Благодарности
15.07.2011 17:53
sparotok написа:
styv написа:
В Копривщенско се е използвала думата ойгурт.С нея се е обозначавал млечен продукт,който е пренасян в дисаги на гърба на коня и е ферментирал от топлината и движението на конския гръб.Не знам дали става въпрос за кисело мляко или сирене,защото не ми е известна закваската,но е бил траен продукт.Просто са наливали прясно мляко в мехове,подквасвали го , мятали меховете на коня и потегляли на дълъг път.
В тоз ред на мисли, вуйчо ми /дългогодишен тираджия/утвърждаваше,че киселото мляко не се разваля.Преди около 30 год ,той товареше касети със стъклени бурканчета кисело мляко в камион без хладилник и пътуваше към Иран и Ирак в 40градусови жеги за 3 месеца.Отгоре млякото хващало коричка,която като се отстрани ставало за ядене.Мене ако питате то направо си вкисваше.Ама говорим за някогашното мляко,не за "данон"
Поздрави!


Благодаря ти за разказа и поясненията!

Поздрави!


Аз също ти благодаря за хубавите постинги и форума.Идеята на която даваш тласък не успя да се наложи през последните 150 год.Периодично през годините някой я подхваща и развива.В последно време ти се оказа най-последователен.Благодаря ти за информацията и за аргументите с които я подкрепяш.Това подхранва националната гордост,която тлее във всеки от нас.
Ние сме едни малки хора ,които стават големи,само когато трябва да плаааащат сметки .И тъкмо когато на човек му писне, се появяваш ти с някоя статия.Да беше само ти-добре, ама след тебе се изсипва един куп народ жаден за информация и спорове.
Значи не съм само аз.И си казвам:"За какво ми е чужбината.Тука ми е домът, семейството, приятелите...Щом има хора,които мислят като мен може би заедно ще обърнем простотията в тази страна в нещо качествено и градивно.България я е имало,има я и ще продължава да я има.Това зависи от мен, от теб,от всеки един от нас.Това да я има е персонална отговорност на всеки един от нас.Какво и как ще направим за себе си и за нея?Но истината е,че ние си тука тежим на място"
Поздрави!
цитирай
60. sparotok - до harta
15.07.2011 19:54
Не се доверявай много на картите, ето например Страбон пише, че гети и мизи обитават двата бряга на река Дунав, но до сега не съм попадал на карта, която да отразява това сведение. То е верно защото материалната култура, а и топонимите на север и на юг от Дунав са идентични.

Склавини и славяни е едно и също нещо, не се оставяй да те заблудят. Нито в гръцки, нито в латински има комбинация СЛ, тя се предава като СКЛ и СТЛ
- Висла е записвана като Вистла и Вискла
-Преслав е записван като Перестлава
-Светослав е записван като Свентостлав
-Славун е записван като Склавун

На словенски славити и словити означава едно и също нещо - славя.
На литовски славинти и словинти също означава едно и също нещо -слава.
На индо-арийски слава е слава, но на ирано-арийски слава е слово.

И слово и слава идват от слути - слушам, тъй както на индо-арийски слава идва от слути, от слути идва и славана -славене.

Има и други сродни на гетите племена, чийто имена озанчават слава.
Субените са северни съседи на гетите, субана означава славене на индо-арийски.
Ставаните са други северни съседи на гетите, ставана означава също славене на индо-арийски.
Вендите са източните съседи на гетите, вандаяте означава славя на индо-арийски.
Самото име гети е сродно на индо-арийското гаяте -славя, прославям, пея химн, гаяте е сродно на нашите гондение, гонсти, гатати...

Много съвпадения се събраха не мислиш ли?
цитирай
61. sparotok - до STYV
15.07.2011 20:03
Благодаря ти за трогателния коментар, няма как да не се съглася с думите ти -"За какво ми е чужбината.Тука ми е домът, семейството, приятелите...Щом има хора,които мислят като мен може би заедно ще обърнем простотията в тази страна в нещо качествено и градивно.България я е имало,има я и ще продължава да я има.Това зависи от мен, от теб,от всеки един от нас.Това да я има е персонална отговорност на всеки един от нас.Какво и как ще направим за себе си и за нея?Но истината е,че ние си тука тежим на място "

Достътъчно съм скитал, за да знам, че всяка твоя дума е верна. Камъка си тежи на мястото, накъдето и да отиде българина, той си остава чужденец, никъде не бива приет като свой, а няма и как.

Имаме прекрасна земя, народът ни също е хубав, но това негото пусто търпение, колкото и да свидетелства за чисто сърце все пак и вреди. Не можем да си позволим за отстъпваме вечно, така научихме мошениците на лошо и те си въобразяват, че могат да правят каквото си поискат с нас, включително и да ни изгонят от Родината...

Трябва да се оттървем от ограниченото мислене, което пречи на хората да се обединят, трябва да спрем и да чакаме помощ от вън. Дедите ни са казали - Помогни си сам да ти помогни и Господ!

Поздрави!
цитирай
62. sparotok - славяни
15.07.2011 20:12
sartorium написа:
Та , общо взето исках да кажа , че това което си написал е интересно .
Самият аз винаги съм се съмнявал , че траките , които по описанията от древността били многоброен , силен и войнствен народ изведнъж били претопени от славяните , които би трябвало да са още по-многобройни и войнствени , но дотогава са се крили незнайно къде и останали незабелязани за историците по него време :-))
Хората в древността са били много силно зависими от природните катаклизми (суша , наводнения , земетресения ) , от реколтата си (или от липсата й) , от епидемии и болести . Това вероятно ги е карало да се преселват често от едно място на друго и смесването на гени , традиции и култури из Европа и Азия е било неизбежно .
Така че , не е чудно да откриваме много сходни думи и обичаи в днешните народи .
Поздрави !


Трябва да се прави разграничение между хората наричани днес славяни и тези споменати от Прокопий и Симоката, разликата е голяма.

През 6-ти век славяни има само в земите на гетите.
-в земите на Словения няма славяни, а венди
-в земите на Украйна няма славяни, а анти.
Важно е да се разберат тези подробности.

Това, че старите гети-славяни са били роднини на венди и анти не ни дава право да наричаме историческите венди и анти славяни. По същия начин не можем да наречем древните германи, с които Цезар воюва викинги, макар викингите да са несъмнено германски народ.

Както езика, така и материалната култура на гетите -славяни са близки до тази на вендите и антите, но най-големите прилики се срещат в България. Това показва, че гетите -славяни са станали част от нашия народ, докато потомците на венди и анти ( словени, украинци и др.) са само наши роднини.


Поздрави!
цитирай
63. sparotok - !
15.07.2011 20:13
sevdabg написа:
Уча при теб...
Благодаря !


Благодаря ти и аз Севде!:)
цитирай
64. sparotok - аналитичен език
15.07.2011 20:21
анонимен написа:
Спароток, всичко е така. Обаче, потомците на илирите трябва да говорят аналитичен и то изцяло аналитичен език само с незначителни падежни остатъци какъвто е нашият български език. Защото като древно, много древно балканско население илирите трябва да имат език сроден на траките / българите /. Дори и да не им е бил аналитичен езикът, то е трябвало да приеме влиянието на аналитичния тракийски / български / език. Езиците се развиват от синтетизъм към аналитизъм и аналитичниятн език влияее на синтетичния. Времето не стига да се обяснят нещата. Но словените говорят славянски език, абсолютно синтетичен и т. н. Граматиката се променя с течение на МНОГО хилядолетия. Истинските наследници на илирите трябва да говорят аналитичен език и то почти с изцяло развит аналитизъм като нашия език. Понятието тракоилири не е случайно. Нищо чудно ние българите да сме наследници и на илирите.


За да има падежни остатъци в българския, то той е бил в миналото падежен. По времето на Черноризец Храбър официалния български език е имал 7 падежа
-именителен
-родетелен
-дателен
-винителен
-творителен
-местен
-звателен

Днешния английски също е безпадежен, но староанглийския си има падежи. Изпадането им е бавен процес, при нас трае вече повече от 2000 години. К.Влахов посочва в работите си, че при тракийския език се забелязва процес на изпадането на падежите. С времето това явление се е засилило и днес ние имаме само останки.

Абсолютно всички езици наречени индо-европейски са били синтетични, т.е. имали са падежи, а българския определено е индо-европейски език.

Не можем да наречем български език само новия, безпадежен вариант. Какъв език са говорили Черноризец Храбър, цар Симеон, Цар Иван Шишман, не е ли бил български, пък било и падежен...
цитирай
65. styv - Преди последния световен ...
15.07.2011 21:21
[о.[/quote]



Преди последния световен потоп (преди 3600 години), по-голямата част от траките мигрират в Азия - Памир и в Карпатите. Поради ограничената площ на островите Родопи и Стара планина числеността на местните траки е силно намаляла. Равнините на Европа започват да излизат над океана през 3-4 век след Христа. Тогава част от наследниците на траките, които вече се наричат българи, се завръщат от Азия по родните места на техните прадеди - Балканите.[/quote]

Уважаеми Спароток,тука информацията ми не се вързва с твоята.Световният потоп някои го датират отпреди 6000 год,някои преди 12500год.Той е останал в митовете на шумери, индийци,индианци,австралийци и др.Преди 3600 год е станал Черноморския потоп,който е локален и е засегнал само нашия регион.Да, имало е миграция на местното население във всички посоки.Обаче водата се е оттеглила най-много в рамките на сто години.
Откакто има писана "елинска" история отпреди около 2500 год.може да се проследи един непрекъснат исторически ход на населението на Балканите,Мала азия,Кавказ и Северното причерноморие.
-Антични градове като София,Пловдив,Варна,Стара Загора,Хисаря,Силистра никога не са били под вода през ранното средновековие
-През този период 3-4в.от н.е. може ида има хиатус в историята,но тя се дължи по-скоро в датирането
-През това време хуните воюват с Римската импиерия
-Тогава Константин строи Плискуба,Престлаба иДуросторум?
-Преди този период се развиват църковните епископии на Сегашната бълг.територия
-Преди този период е войната на Рим срещу даките/сарматите/ отразена върху Траяновата колона.Тя се е водила по суша,не по вода
Идват ми и други аргументи ,но няма да ми стигнат символите...
Поздрави!


цитирай
66. styv - До Спароток
15.07.2011 22:00
Ще ти кажа какво според мене пречи да превърнем страната си в земен рай-националният нихилизъм.Векове наред са ни унижавали,поробвали,разединявали и ограбвали.Забравили сме кои сме и как можем да действаме заедно.За да действаш в екип трябва да знаеш кой си,какво трябва да правиш и да имаш абсолютно доверие в съотборниците си.Това което става показва,че ние не вярваме достатъчно в себе си,камо ли в другите.Следователно действаме на изпитания принцип всеки да се спасява поединично/нали няма велик Освободител на бял кон.../
Благодаря ти за разбирането.Мисля,че тези теми вълнуват мнозина от съотечествениците ни
Поздрави!
цитирай
67. urilozev - Браво Спароток.
15.07.2011 23:09
Време е да ги разкъсаме тези окови.Ако някой предизвика референдум

Време е да разкъсаме оковите на традиционалистите.Ако накой предизвика проучване сред Българите - дали сме дошли от Хиндикуш?Голям смех ще падне.Никой от нас и дедите ни не е бил там..Може , ама с
Ал.Македонски и после неговите наследници да са се върнаъли.Та с други думи- интуитивно знам , че си на прав път.Хубаво лято БЪЛГАРИНО.




цитирай
68. penchoan - styv
16.07.2011 00:24
styv написа:
[о.




Преди последния световен потоп (преди 3600 години), по-голямата част от траките мигрират в Азия - Памир и в Карпатите. Поради ограничената площ на островите Родопи и Стара планина числеността на местните траки е силно намаляла. Равнините на Европа започват да излизат над океана през 3-4 век след Христа. Тогава част от наследниците на траките, които вече се наричат българи, се завръщат от Азия по родните места на техните прадеди - Балканите.[/quote]

Уважаеми Спароток,тука информацията ми не се вързва с твоята.Световният потоп някои го датират отпреди 6000 год,някои преди 12500год.Той е останал в митовете на шумери, индийци,индианци,австралийци и др.Преди 3600 год е станал Черноморския потоп,който е локален и е засегнал само нашия регион.Да, имало е миграция на местното население във всички посоки.Обаче водата се е оттеглила най-много в рамките на сто години.
Откакто има писана "елинска" история отпреди около 2500 год.може да се проследи един непрекъснат исторически ход на населението на Балканите,Мала азия,Кавказ и Северното причерноморие.
-Антични градове като София,Пловдив,Варна,Стара Загора,Хисаря,Силистра никога не са били под вода през ранното средновековие
-През този период 3-4в.от н.е. може ида има хиатус в историята,но тя се дължи по-скоро в датирането
-През това време хуните воюват с Римската импиерия
-Тогава Константин строи Плискуба,Престлаба иДуросторум?
-Преди този период се развиват църковните епископии на Сегашната бълг.територия
-Преди този период е войната на Рим срещу даките/сарматите/ отразена върху Траяновата колона.Тя се е водила по суша,не по вода
Идват ми и други аргументи ,но няма да ми стигнат символите...
Поздрави!


[/quote]
Имало е три световни потопа - преди 14400, 7200 и 3600 години. Говорим за последния. След всеки потоп са били нужни около 2000 години, докато нивото на водата спадне до днешното си ниво. Каква е причината за Великото преселение на народите през 3-4 век сл. Христа?
цитирай
69. penchoan - styv
16.07.2011 00:30
Няма Черноморски потоп, а по-малък световен потоп преди 3600 г. По времето на Христос градове като Пловди и Варна не са съществували. Това се потвърждава от Плиний Стари по отношение на Троянската война:
“По време на Троянската война континентът все още не е бил прекъснат при Херкулесовите стълбове.” Не по-малко известният Плиний Стари в своята “Естествена история” пише, че океанът, “нахлувайки през разрушените планини”, отделил Европа от Африка и “погълнал много повече земя, отколкото оставил”.”
Кондратов А, ВЕЛИКИЯТ ПОТОП, митове и реалност, Издателство Наука и изкуство, София, 1985 г.
Троянската война се е водила през 17 век пр. Христа, а последният потоп, който залива Гибралтар и образува Средиземно и Черно море става 1600 г. пр. Христа.
цитирай
70. styv - Уважаеми Pemchoan,
16.07.2011 10:15
не мога да се съглася с теб,че градове като Пловдив и Варна не са съществували по времето на Христос.
-Филип Македонски/царувал359-336 пр.н.е/преименува Пловдив от Евмолпия на Филипополис.После одрисите си го връщат и го наричат Одрюса,има запазени монети от тяхно време.Амиан Марцелин от 4 в.от.н.е.пише,че Филипополис и Берое красят провинция Тракия
-Най-старите следи от живот във Варна са отпреди 7000 г.Варненският халколитен некропол е от 4200 г.пр.н.е.Милетските гърци се заселват през 6 в.пр.н.е.Макар и крайбрежен,градът е бил над вода.В началото на първото хил.от н.е.Варна е начело на търговска федерация от 5 града-Одеса,Томи,Калатея,Несебър и Созопол.Значи е СЪЩЕСТВУВАЛ.
-За потопа отворил Херкулесовите стълбове и Босфора не споря,но продължавам да смятам,че е повлиял главно южна и югоизточна Европа.Конкретно Черно море няколко пъти е променяло размера си.По Франгенските възвишения над Варна /на3-5 км от брега/могат да се открият следи от вода.
-За великото преселение ,обяснението е,че народите много са се разрастнали,а централна Азия предлага предимно планини,степи и пустини.На север от Тарим е Сибир,остават южна Азия и Европа.Но защо 3-4 в. над това още ще помисля
Поздрави!
цитирай
71. merlin68 - Поздравления sparotok, Виждам, че ...
16.07.2011 11:08
harta написа:
Поздравления sparotok,
Виждам, че стъпка по стъпка се приближаваш към целта.
Почват да се очертават контурите.
По отношение на т.н. „славянски” субстрат, обаче имам малко по-различно мнение. Различни източници и различни карти показват на едно и също място /северната част на Балканския полуостров и северното Черноморие/, по едно и също време /ІV-V век/, различни народи: траки, мизи, готи, гети, даки, склави, скити, хуни, българи, оногури, кутигури, утигури. Същевремено различни източници отъждествяват: гети и готи; гети, готи и българи; хуни и българи; оногури, кутигури и утигури с българи; даки и гети; мизи и българи; траки, мизи, склавини и скити. За никакви „славяни” и „слава” по това време не става въпрос. По-късно се появява наименованието словени, но то е друго.
Не Ви ли прави впечатление, че територията на днешните славянските езици /включително и територията на Румъния/, в голяма степен съвпада с хунската империя на Атила. За да обясни това съвпадение, Юрий Венелин от руска позиция допуска, че хуните са славянско племе. Истината изглежда е малко по-различна. В хунската империя българските племена са основен субстрат и затова на тези територии се говорят езици от българската /тракийска, мизийска, гетска, скитска/ група. А защо български се говори и в Московска Русия, това е друга тема.


Хуните са българи, с това съм съгласен, от там идва и другото - че са славяни. Картата на славяноговорящите може би съвпада с картата на хунската империя, но колко се задържа тази империя - съвсем кратко. За толкова кратко време не може да се наложи език, ако и преди това не го е имало сред обитателите на тези земи. Наричаните днес славянски езици, очевидно за мен имат общ корен и съм съгласен със Спароток, че това е тракийският.
цитирай
72. mt46 - Поздрав, приятелю Павел!
16.07.2011 12:24
Любопитен съм откъде тръгва и ЗАЩО се е наложила тезата за славянския ни произход?!... Мисля, че тази теза съществува още през Възраждането /и не може да виним само учените от миналия век/... Може би ще е добре да направиш постинг на тази тема... Успех!
цитирай
73. sparotok - славяни
16.07.2011 12:46
mt46 написа:
Любопитен съм откъде тръгва и ЗАЩО се е наложила тезата за славянския ни произход?!... Мисля, че тази теза съществува още през Възраждането /и не може да виним само учените от миналия век/... Може би ще е добре да направиш постинг на тази тема... Успех!


Може да ти прозвучи странно, но ние сме истинските славяни...други няма. Руснаци, поляци, а дори словени и словаци са наречени така ЗАРАДИ НАС.

Историческите славяни са старото тракийско племе гети. Това се потвърждава не само от факта, че историческите славяни обитават земите на гетите, но и от това, че така наречената домашна славянска керамика е идентична с гетската.

През 7-ми век бива създаден съюз между две големи тракийски племена - гетите, наречени славяни и мизите, наречени още българи. Страбон е пределно ясен когато казва, че гети и мизи са от един род и говорят един и същ език.

Нашия език е родствен на словенски и украински понеже траките-нашите деди са били роднини на илирите -деди на словените и на скитите -деди на украинците.
Това обяснява защо на територията на Словения и на Украйна има древни топоними обясними на тракийски. Става дума да Имеус, Ибр и много други.

Древна Илирия се е простирала от Адриатическия залив ( където е Словения) до земите на трибали и дардани. Илирия се обяснява с тракийската дума ИЛА - влажна земя, кал, а ИЛА отговаря на българската ИЛЪ и словенската ИЛАВИЦА...

В Скития пък ( Украйна) има топоним Сама Багос ( Ексам Пагос ), чието значение е Божия Земя ( Сама -земя, Багос -Бог). Багос е име на тракийския бог на светлината, това е и нашата дума Бог.
цитирай
74. sparotok - до merlin68
16.07.2011 12:57
Още Г.Ценов каза, че хуните са славяни. В началото бях скептичен, но прочитайки аргументите на Ценов видях, че това е истина.

Изследователите проучвали езика на хуните пропускат важни думи като СТРАВА, МЕДОС, ВАР, а те са обясними на български, украински, полски дори.

Разбира се това не прави поляците хуни, а само показва, че езикът им е сроден с този на хората наречени хуни.

Наследници на хуните са българи и украинци. Археологическите изследвания показват, че в аварските и хунски гробове на благородници скелетните останки са на европеиди, но тези данни се знаят от ограничена група хора.

Знаеш ли, че е открит гроб на хунска принцеса, чийто скелет показва ръст над 1.87! Дори за днес това е висок ръст за жена, а в Ранното Средновековие римските жени са имали среден ръст 1.50.

Лъжата за монголоидния произход на хуните идва от това, че са имали азиатски съюзници ( поданици). Днес в британската армия служат хора от Тибет ( гурките), но ще бъде неправилно въз основа на това да кажем, че англичаните са тибетци по произход...

Устатовено е, че хуните са носители на ген.маркер Р1а, него го има сред около 50-60% от украинците и 10-20% от датчаните. Познавам датчани, но никой от тях не е с монголоидни черти...
цитирай
75. анонимен - Do nomer 45 Няма Славяни, има едни разклонен монолитен блок в Източна Европа
16.07.2011 14:59
Много ми допадна това,което си писал,защото от прочетеното и аз стигам до извода,че са съществували две големи общности/народа в Европа - немските племена и българските+други по-малобройни.Особено след раздвижването на хуните и смърта на Атила,те са основните народи.А ГОТИ е всъщност ГЕТИ.Виж Витерих,битките при Нарбон,Гутемар,Теодоберт и граф Булгара,област Септимания,а и много други области.Друго,което мога да добавя е,че малка част от населението на хуните са били тюрки,но болшинството са все индоевропейци(виж монетите Азия+Европа).Или какви тюрки са русите авари?Ако преобладаващите в хунския хаганат бяха тюрки,сега над половин Европа щяхме да сме с дръпнати очи.В северен Китай също са живели индоевропейци.И до ден днешен остатъците от тях,са преследвани от китайските власти.Крие се и факта,че откриха европеидни мумии и скелети.Китай се образува като държава през 1912г. от различни племена+манджури.Но там от години властва тотална диктатура,ограничен интернет,насилие над свободомислещите и не е лесно да се получи достоверна информация.Самото име на баш българина Аспарух е ИсперИХ.Често българите и немските племена са имали взаимоотношения,след падането на Атила.Така,че за мен Именника на българските ханове е напълно достоверен.Дали склавини и славяни е едно и също?Склавини се използва и при волжските българи.А често славяни и българи са равнозначни в източниците.И както каза някой,важен е езика+диалектите му.Не считам,че сме траки,но имаме и дял тракийска кръв+малка част тюркска.
Обиколих много държави в Европа,смесен тюрско-европеиден тип се среща тук-там,но по изявен е не в Унгария или България,а в Словакия,за моя изненада.Нямам претенции за научност,разбира се,но скулите на красивите словакини говорят достатъчно.
Вижте и старите европейски карти - няма граница между Дунавка и Волжска България през второто българско царство и след идването на османците - България е от Дунав до Балтийско море.
цитирай
76. анонимен - Много ми допадна това, което си п...
16.07.2011 15:00
Много ми допадна това,което си писал,защото от прочетеното и аз стигам до извода,че са съществували две големи общности/народа в Европа - немските племена и българските+други по-малобройни.Особено след раздвижването на хуните и смърта на Атила,те са основните народи.А ГОТИ е всъщност ГЕТИ.Виж Витерих,битките при Нарбон,Гутемар,Теодоберт и граф Булгара,област Септимания,а и много други области.Друго,което мога да добавя е,че малка част от населението на хуните са били тюрки,но болшинството са все индоевропейци(виж монетите Азия+Европа).Или какви тюрки са русите авари?Ако преобладаващите в хунския хаганат бяха тюрки,сега над половин Европа щяхме да сме с дръпнати очи.В северен Китай също са живели индоевропейци.И до ден днешен остатъците от тях,са преследвани от китайските власти.Крие се и факта,че откриха европеидни мумии и скелети.Китай се образува като държава през 1912г. от различни племена+манджури.Но там от години властва тотална диктатура,ограничен интернет,насилие над свободомислещите и не е лесно да се получи достоверна информация.Самото име на баш българина Аспарух е ИсперИХ.Често българите и немските племена са имали взаимоотношения,след падането на Атила.Така,че за мен Именника на българските ханове е напълно достоверен.Дали склавини и славяни е едно и също?Склавини се използва и при волжските българи.А често славяни и българи са равнозначни в източниците.И както каза някой,важен е езика+диалектите му.Не считам,че сме траки,но имаме и дял тракийска кръв+малка част тюркска.
Обиколих много държави в Европа,смесен тюрско-европеиден тип се среща тук-там,но по изявен е не в Унгария или България,а в Словакия,за моя изненада.Нямам претенции за научност,разбира се,но скулите на красивите словакини говорят достатъчно.
Вижте и старите европейски карти - няма граница между Дунавка и Волжска България през второто българско царство и след идването на османците - България е от Дунав до Балтийско море.
цитирай
77. penchoan - styv
16.07.2011 18:34
styv написа:
не мога да се съглася с теб,че градове като Пловдив и Варна не са съществували по времето на Христос.
-Филип Македонски/царувал359-336 пр.н.е/преименува Пловдив от Евмолпия на Филипополис.После одрисите си го връщат и го наричат Одрюса,има запазени монети от тяхно време.Амиан Марцелин от 4 в.от.н.е.пише,че Филипополис и Берое красят провинция Тракия
Най-старите следи от живот във Варна са отпреди 7000 г.Варненският халколитен некропол е от 4200 г.пр.н.е.Милетските гърци се заселват през 6 в.пр.н.е.Макар и крайбрежен,градът е бил над вода.В началото на първото хил.от н.е.Варна е начело на търговска федерация от 5 града-Одеса,Томи,Калатея,Несебър и Созопол.Значи е СЪЩЕСТВУВАЛ.
-За потопа отворил Херкулесовите стълбове и Босфора не споря,но продължавам да смятам,че е повлиял главно южна и югоизточна Европа.Конкретно Черно море няколко пъти е променяло размера си.По Франгенските възвишения над Варна /на3-5 км от брега/могат да се открият следи от вода.
-За великото преселение ,обяснението е,че народите много са се разрастнали,а централна Азия предлага предимно планини,степи и пустини.На север от Тарим е Сибир,остават южна Азия и Европа.Но защо 3-4 в. над това още ще помисля
Поздрави!


Не виждам никакво противоречие в тези данни. Аз твърдя, че Европа излиза от океана през 3 век сл. Христа и това е причината за Великото преселение на народите. Какъв е проблемът в 4 век да съществува Пловдив? Още повече, че старият град се намира на по-високо място - на тепе, защото по-рано е излязло над водите.
Варна може да е съществувала и преди 10 хиляди години. Аз твърдя, че преди 3600 години е потопена и излиза от морето около 4 век след Христа. Дори на Шуменското плато и на Мадарското плато има запазени крепостни стени, защото платата са били острови, а днешният град Шумен, където живея излиза от морето вероятно втори-трет век сл. Христа, защото е над 200 м. Старите хора твърдят, че са виждали железни халки на платото, където са връзвали рибарски лодки.
Поздрави!
цитирай
78. solinvictus - Това за 'прабългарите" и т...
16.07.2011 23:04
Това за 'прабългарите" и техните юрти вече става като нарицателно за некои 'кръгове' хехе нямат горлите нищо но какво да се прави с тия многотомни глупости които са надраскали .Представяш ли си да направиш изпит на глупендера който изпитва кандидат студентите?
Ми той ша запезне още на Онгъла и "новопоявилият нечист народ!..."как тоя грцки поп неграмотник е сътворил тая глупост и най важното бая академици я повтарят нон стоп!

Много добре си казал е важно да се разделят нещата по периоди и да се сравнят в различните носители!
не може едни късни номади да се присламчват към старите и уседнали популации и с еФтини трикове и гюролтия и празни приказки да крадат НАША ИСТОРИЯ!
поздрав!
цитирай
79. vladun - Чета с интерес лекциите ти! Много ...
16.07.2011 23:09
Чета с интерес лекциите ти! Много съм зает напоследък и ако нещо съм пропуснал, непременно ще наваксам!
Поздрави, Павле!
цитирай
80. sparotok - !
17.07.2011 00:46
vladun написа:
Чета с интерес лекциите ти! Много съм зает напоследък и ако нещо съм пропуснал, непременно ще наваксам!
Поздрави, Павле!


Познато ми е и на мене, времето все не стига за нищо...то и аз има да наваксвам...

Поздрави!
цитирай
81. sparotok - МИТРА
17.07.2011 00:48
solinvictus написа:
Това за 'прабългарите" и техните юрти вече става като нарицателно за некои 'кръгове' хехе нямат горлите нищо но какво да се прави с тия многотомни глупости които са надраскали .Представяш ли си да направиш изпит на глупендера който изпитва кандидат студентите?
Ми той ша запезне още на Онгъла и "новопоявилият нечист народ!..."как тоя грцки поп неграмотник е сътворил тая глупост и най важното бая академици я повтарят нон стоп!

Много добре си казал е важно да се разделят нещата по периоди и да се сравнят в различните носители!
не може едни късни номади да се присламчват към старите и уседнали популации и с еФтини трикове и гюролтия и празни приказки да крадат НАША ИСТОРИЯ!
поздрав!


Слевдащия постинг е за Митра, но не персийския, а тракийския, няма шега:)

Поздрави!
цитирай
82. solinvictus - Ми Митра е един, както Иисус! Само че ...
17.07.2011 01:08
Ми Митра е един ,както Иисус! Само че интерпретациите се умножават по 3,14 и под индиго!
Този Херос дето си посочил е Той ,изображението в митреума в Сирия е Конник .
Конника е свято нещо у траките.
Ти виждал ли си грци на коне?хехе
Персите за които говориш тогава не са знаели че са перси,както и бизантийците!
Дарий си го казва директно на надписа и там липсват грците АМА КАК ТАКА?

липсват и хейдеите пък той бил от тях ама не знаел???
Ти по ги знаеш тия работи кажи ми за :
"...скитите които живееха в морето" и за ягипедските скити с фригийските шапки нали ги копнали от Разрез незнамкойномербеше?
поздрави
цитирай
83. dunker - До балканец - за киселото мляко
17.07.2011 14:29
Възможно е в промишлени условия да не става, но родителите ми ми донесоха домашно кисело мляко в Полша през март месец и вече 5-ти месец успешно си правя кисело мляко в домашни условия. Сирене не съм се оптивал да правя.
цитирай
84. анонимен - Сварог
17.07.2011 16:21
Има българска дума за рядкото кисело мляко и тя е мътеница. Киселото млеко е гъст продукт с висока масленост. Чуждото производство поради несъвършена технология и природни дадености няма качествата на нашето кисело млеко. Нещо което прилича на чуждия йогурт се прави от разредено с вода кисело млеко и народа го нарича мътеница. Стига с този "юръп". Защо трябва винаги да търсим аналози, т.е., сходни по значение думи в българския език за чужди названия? Съвременния български език, звучащ от средствата за осведомяване е пълен с чуждици. Явно някои новинари доказват предаността си към "европейските" ценности!
цитирай
85. dolsineq - Има българска дума за рядкото ки...
17.07.2011 17:15
анонимен написа:
Има българска дума за рядкото кисело мляко и тя е мътеница. Киселото млеко е гъст продукт с висока масленост. Чуждото производство поради несъвършена технология и природни дадености няма качествата на нашето кисело млеко. Нещо което прилича на чуждия йогурт се прави от разредено с вода кисело млеко и народа го нарича мътеница. Стига с този "юръп". Защо трябва винаги да търсим аналози, т.е., сходни по значение думи в българския език за чужди названия? Съвременния български език, звучащ от средствата за осведомяване е пълен с чуждици. Явно някои новинари доказват предаността си към "европейските" ценности!

.................................
Няма как да се казва "мътеница" киселото мляко, щото не е айрян, а подквасено прясно мляко, което за да стане мътеница, трябва да му се долее вода. Не разбирам какво му пречи на киселото мляко да се казва "кисело мляко"? Да не би прясното мляко да има своя специална дума? Съвсем ествествено е, прясното мляко след подквасване да се нарича кисело мляко.
цитирай
86. анонимен - Да защитим историята си,но и бъдещето
17.07.2011 19:26
Поздравления за всичко което правиш,sparotok!Ясно е ,че имаме велика история и сме дали доста на света.Но аз смятам че трябва да защитим и бъдещето на държавата си.Защото в момента въобще не изглежда розово.Трябва да се организираме и като истински БЪЛГАРИ да защитим родината си.Нека си подаваме ръка и си помагаме помежду си и да не прекланяме глава пред никого за пари,от страх или заради други облаги.
цитирай
87. iuliuscaesar - леле!!! 1. кои са тия "хора ...
17.07.2011 21:34
леле!!!
1.кои са тия "хора на Аспарух" - ти кви интереси обслужваш човече. все си мислех че са българи.
2.ти етнически произход по прически ли вече взе да го вадиш. ами тервел като е с дълга коса какъв е? може би циганин?
3.момчетата на остров тера били с такива прически - ами че то на Тера траки ли живеят? как ще докажеш подобно нещо?
4.как разбра, че Орол значи орел. има ли някъде записано подобно нещо или пак караме по народни етимологии?
5.е тва се кава работа - георгиев казал че даките са вълци, ти ведна ги измисляш глагола давя. измислици, измислици. ако имаха българско име нямаше да се налага да търсиш глаголи. не мислиш ли? да не говорим че това на гергиев е пълна простотия.
6.да българските потури са същите като тракийските:)
7.на това с цървулите и ямурлуците не си струва да се отговаря.

глупости, глупости, глупости.

пишеш ми за сходства в това онова, ами ако вземе да отбелязваме разликите тогава кво ще стане? ще взема да пусна един постинг та да се види.
цитирай
88. sparotok - :)
17.07.2011 23:23
iuliuscaesar написа:
леле!!!
1.кои са тия "хора на Аспарух" - ти кви интереси обслужваш човече. все си мислех че са българи.
2.ти етнически произход по прически ли вече взе да го вадиш. ами тервел като е с дълга коса какъв е? може би циганин?
3.момчетата на остров тера били с такива прически - ами че то на Тера траки ли живеят? как ще докажеш подобно нещо?
4.как разбра, че Орол значи орел. има ли някъде записано подобно нещо или пак караме по народни етимологии?
5.е тва се кава работа - георгиев казал че даките са вълци, ти ведна ги измисляш глагола давя. измислици, измислици. ако имаха българско име нямаше да се налага да търсиш глаголи. не мислиш ли? да не говорим че това на гергиев е пълна простотия.
6.да българските потури са същите като тракийските:)
7.на това с цървулите и ямурлуците не си струва да се отговаря.

глупости, глупости, глупости.

пишеш ми за сходства в това онова, ами ако вземе да отбелязваме разликите тогава кво ще стане? ще взема да пусна един постинг та да се види.


Юлиус, научи се да четеш внимателно! Колев посочва оставянето на три кичура коса като нещо типично за чувашите, които са смятани за тюрки. Аз опровергавам това давайки данни за пеласгийската и мизийската прическа, а също и данни за истинския произход на чувашите.

Ако беше чел В. Георгиев щеше да знаеш, че Орол е тъждествено на орел...ти обаче не четеш...

Глагола давя, като обяснение на давос -вълк си е споменат от Георгиев, когото ти не познаваш...

Никога не съм отварял дума за потурите, а за най-разпространената българска традиционна носия. За нея съм отделил цял постинг, ти нали казваше - Кой чел, чел...:)) ...ти явно не четеш :)
цитирай
89. sparotok - сирене
17.07.2011 23:24
dunker написа:
Възможно е в промишлени условия да не става, но родителите ми ми донесоха домашно кисело мляко в Полша през март месец и вече 5-ти месец успешно си правя кисело мляко в домашни условия. Сирене не съм се оптивал да правя.


Сирене може също мошеш да си направиш, няма проблем.
цитирай
90. sparotok - !
17.07.2011 23:25
анонимен написа:
Поздравления за всичко което правиш,sparotok!Ясно е ,че имаме велика история и сме дали доста на света.Но аз смятам че трябва да защитим и бъдещето на държавата си.Защото в момента въобще не изглежда розово.Трябва да се организираме и като истински БЪЛГАРИ да защитим родината си.Нека си подаваме ръка и си помагаме помежду си и да не прекланяме глава пред никого за пари,от страх или заради други облаги.


И аз това казвам - да си подадем ръце, да си помагаме и стига толково кланяне и страх!

Поздрави!
цитирай
91. sparotok - Митра Бата
17.07.2011 23:28
solinvictus написа:
Ми Митра е един ,както Иисус! Само че интерпретациите се умножават по 3,14 и под индиго!
Този Херос дето си посочил е Той ,изображението в митреума в Сирия е Конник .
Конника е свято нещо у траките.
Ти виждал ли си грци на коне?хехе
Персите за които говориш тогава не са знаели че са перси,както и бизантийците!
Дарий си го казва директно на надписа и там липсват грците АМА КАК ТАКА?

липсват и хейдеите пък той бил от тях ама не знаел???
Ти по ги знаеш тия работи кажи ми за :
"...скитите които живееха в морето" и за ягипедските скити с фригийските шапки нали ги копнали от Разрез незнамкойномербеше?
поздрави


Чувал ли си за тракийския Митра Бата? Документирано е на фригийския надпис Nphr. - 48...ама защо не вземат да я популяризират тая информация:)
цитирай
92. bgwest - ПРАБЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ СУБСТРАТ
18.07.2011 00:05
....В западноевропейските/германски/народи....Това искам да прочета от теб,Спароток.
....А също и "ПРАБЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ СУБСТРАТ" в Мала Азия-Анад/Т/ола.:)))
Успех и Крепко Здраве пожелавам!
цитирай
93. d3bep - Чувал ли си за тракийския Митра ...
18.07.2011 20:11
sparotok написа:

Чувал ли си за тракийския Митра Бата? Документирано е на фригийския надпис Nphr. - 48...ама защо не вземат да я популяризират тая информация:)

Хм... Изумяваш ме.
Дано само спекулираш с глупостта на Сола,защото ми се струва, че говориш за същата БОГИНЯ, която ГЪРЦИТЕ наричата на ДРЕВНОГРЪЦКИ - ФРИГИЙСКАТА:
1. Митир Теон.
2. Митир Орфия.

Коя е ТЯ?
Значи ако е Митра, аз изобщо немам нищо против версията че Митра е гей, но ми се струва, че без изобщо да включваме древните езици, минаваме на директни спекулации. Близостта на фригийски и древногръцки е извън всякакво съмнение. Оттука да отрежен директните гръцки податки към фригийския, имащи очевидни връзки с търсеното божество, за да скочим в некаква... елементарна спекула към персийския Митра. прескачайки при това 15 века, ми се вижда...


Необосновано "митренско твърдение" меко ли звучи?
Не си ли я виждал тая "фригийска "митра"" с двойни кавички и на древногръцки?
Щото я има...
цитирай
94. анонимен - смяташ, че прабългари като етнос ...
18.07.2011 22:54
sparotok написа:
poligor написа:
смяташ, че прабългари като етнос изобщо не е имало, а са били всщност траки, тъй ли?
И освен това се питам - с две думи ти твърдиш, че основата на българската нация са траките.
Но кои още? Формулирай всичките си идеи в едно изречение, няма да е излишно.


Какво означава траки? Това са хора, чиято култура, език и обичаи са възникнали тук на Балканите. Известни са около 80 различни тракийски племена, с времето названията намаляват защото са се получавали сливания. Дион Касий обяснява, че по негово време твърде малко от траките били запазили древните си имена, повечето били наричани по името на най-голямато племе в тяхната област.

Като обобщаващо име за голяма група траки са ползвани различни названия
-одриси
-бисалти
-беси
-мизи

Към мизите спадат доста племена, дори част от гетите ( 50 000) получават това название както знаем от Страбон. Знаем също, че към мизите са причислени също витини, меони и меойни.

Смятам, че българи е било название на едно единствено тракийско племе от групата на мизите, като в последствие е станало нарицателно за всички обитатели на земите ни.

При германите наблюдаваме същото, Deutschland, Deutsch идват от Duitsk -Tuitsk -Theutones. Тевтоните са само едно племе, но са дали името си на огромна общност. Днес това име се носи от потомците на тевтонските роднини : алемани, хавки, ингвеони, амброни, авиони, франки, ирмеони, иствеони, хали, хамави, херуски, сакси, силинги, свеви, ситони и др.


значи те за туи германците били хамави
цитирай
95. solinvictus - Ми Митра е един, както Иисус! Само че ...
19.07.2011 01:06
sparotok написа:
solinvictus написа:
Ми Митра е един ,както Иисус! Само че интерпретациите се умножават по 3,14 и под индиго!
Този Херос дето си посочил е Той ,изображението в митреума в Сирия е Конник .
Конника е свято нещо у траките.
Ти виждал ли си грци на коне?хехе
Персите за които говориш тогава не са знаели че са перси,както и бизантийците!
Дарий си го казва директно на надписа и там липсват грците АМА КАК ТАКА?

липсват и хейдеите пък той бил от тях ама не знаел???
Ти по ги знаеш тия работи кажи ми за :
"...скитите които живееха в морето" и за ягипедските скити с фригийските шапки нали ги копнали от Разрез незнамкойномербеше?
поздрави


Чувал ли си за тракийския Митра Бата? Документирано е на фригийския надпис Nphr. - 48...ама защо не вземат да я популяризират тая информация:)


фригийците са балкански хора "бригите" тва че генетично увредени популации които не могат да изкарат най прости звукове ,не сме виновни ние!
не го знам този фригийски надпис ...бригите изповядват Митраизма тотално ,чрез Кибела и Атис .В нейна чест е направена първата жертва на БИК ,така нареченото капище е измислено по това време!Това жертваприношение обаче не идва от ягипед а от Шумер.юдейските напъни са като грцките .
Няма никаква разлика между философиите на меди,ерани,бриги,скити и останалите описани в надписите на дарий!
За мен те са достоверен източник а не някой юдейски разбирач на ягипедски йероглифи и когато има резултат 1000 други го оспорват! нещо като туркската генеза на "прабългарите"
гейове са били юдеите написано е как са се онождали ...мисля че в СЗ е написано баща и син ама аз не съм специЯлист д3ероф е баш найстора на юдейски измислици и то късни.

Добре покажи го този надпис!
Аз ще ти покажа част от грцки който грците не са го превели?!?!
Или надпис в който е на грцки ,но грците не знаят за какво иде реч?
В този надпис липсват доста от припознатите фрцки богове -КАК ТАКА?
В религиите има антагонизъм нали?
В какво се изразява?
цитирай
96. solinvictus - За мен митраизма е ключ към изясн...
19.07.2011 01:21
За мен митраизма е ключ към изясняване на много блудкави предположения изказани от НАУЧНИТЕ капацитети!
Примерно тези "тенгриянски" капища ....самата дума подсказва митраисткото и изначалие !

През месец септември се празнува в България един празник (проучи го) тогава е била НОВАТА година еранците го наричат "ТАНГРАН(М) в момента е изкривен от исляма ,но е запазен 80% при кюрдите и се свързва с Митра!
Капището е едно съоръжение при което се убива ритуално БИК ,не ВОЛ (волът е скопен) върху една решетка и кръвта му почва да КАПЕ върху този под решетката ,който е облечен в БЯЛА РИЗА(или роба) това го правят не само в афганистан и иран ,но и в хиспания - разбира се не в тази идеологическа насоченост!хахаха
Нещо като БПЦ празнувала "нестинарките" що сза ристенски ритуал са?

За мнението ,че Митра е жена профанско и погърчено и невярно ,ако беше така нямаше да му унищожават всички артефакти с такава ОМРАЗА....
Омразата е тотална защото ристяните копират всичко от МИТРА!!!
Всички крадат философията,ритуалите,идеята и същността МУ.

Последователите Му не са изпитвали СТРАХ от БОГА това е разликата между бога на юдеите и бога на цялата тази култура която искат да я откраднат!
И ще я!
цитирай
97. d3bep - По точно е да се каже, че митра е хр...
19.07.2011 15:31
По точно е да се каже, че митра е християно-юдейски полуфабрикат, който почива на едно голямо нищо, както неведнъж вече доказах в моя и твоя блог, а и ти доказа с празните си приказки и нищо смислено и истинско като източник.

Митраизма е изфабрикуван от вярата за Изида и Озирис, омешан с един юдейски кашерен ритуал и в момента лапнат като знаме от юдеи и ристиени с сбирщайн от цифгански веди с неустановен произход и чужди ритуали изобщо без каквато и да е връзка с митра и помежду си, да не говорим и за "правописни грешки при прочитана името и прочие".
И насилствено се опитват да го пробутат "баща на ристиянството".

Защо:
1. Защото вече е ясно че християнството е преписано. Обаче тъй като са унищожили тотално и със злоба Егиепт, а и Мойсей е мноо щастлив че заразявал кладенците там със чума и прочие, пък и египет в библията е най - страшното нящо, нямат един египтянин да е станал християнин, обаче цар Соломон дори приел египетска религия,м т.е. египет обруъща тях, егиепт е забраненото нещо... Всъщност само и благодарение на това за егиепт се тиражират и глупостите, които фащат дикиш само при Сола, 19-ти династии, Ехнатони и прочие, вместо истинската му същност. Всеки тапир е чувал за Египет Ехнатон, Тутанкамон и Рамзес, а всъщнопст е по правилно това изобщо да се споменава някъде накрая.
А връзката на митраизма с християнството е откъслечна, и преди всичко .. .ФАБРИКУВАНА. Но изобщо нее толкова подробна и всестранна като с грозните "многобожни идолопоклонници" от Египет. Във всек ислучай тя се лала като мантри и отзаде писачите ни се хилят, зашото... почива на - нема никой....

2. Защото е ясно, че политиката по унищожение на Египет е умишлена и последователна ,за да се заличат следите на кражбата, и ако това лъсне, край с "религията на доброто". Затва, бащицата да е митра, дет никой не го знае кой е и вискчи книги за него са халюцинации като тази на сола, без кьорав цитат и смислено доказателство. Копирали мистериите на Изида, ревът "е те тва е Митра", ама не показват що, и си мислят, че нема да намерим глупостите им отде ги съчинили. Ми то си е написано бре...

3. Защото приликата ред по ред на "библията" със стари египетски произведения е доста смайваща, а когат едно умишлено горено произведение на 5000 години земе та стигне при нас в над 200 екземпляра, вкл. калиграфия и ученически - грозни с правописни грешки, работата става съмнителна. А когато некой неук земе че прочете прикования Прометей и види как най - добрият му приятел плаче и го целува, а после го заковава с неръждавейки в ръцете и краката, после пък някой го ръчка в черния дроб, а отдолу роднините му плачат и се молят, а той си говори с Господа, и в крайна сметка го събарят в подземното царство, откъдето излиза след време, освободен.... ТОку виж някой взел та се сетил, коя е таз легенда....

4. Защото Митраизмът е разпространяван сред неуките римски войници както, и от същият източник, от който и християнството. Само че умните императори - Траян, Адриан, Юлиан и прочие, не са митраисти. Твърди се, че таквиа са ненормалници като Комод. Във всеки случай митраизмът действително става популярен, по същия тертип като ранното християнство : религия на абдалите, необразованите.
Що, ами де да знам. Да не би същите ора да го разпространяват? Надали...

Общо взето, нищо немам против научната фантастика, но фактите си седЪт.... Митра.... Барем фани Кубабата на Гета, нея ше я изтърпиме, тио си фанал кашерният й убиец и мъдруваш...
По ми е интересен съюза между вас двамата, то е ясно, че митра копира по стар образ, ама кой и хкак така точно убиеца на Кубаба, пък сте съюзници, не е много ясно... Вие си знаете. Или не знаете...

Освен по форумита, нали ти е ясно че "специалист по митра" никъде другаде не си?
А си само рецидивист по писане на простотии.

Чакам още темата с доказателства от древни автори за съществуването на тея митри, четири елементи и ужасни мрачни посвещения с кръстове, и то хиляди години преди новата ера... Дотогава, вместо да халюцинираш, земи поспи, барем ти минат от главата нимфи, русалки, басейни и пещери.
Като цяло не че ме интересува кво ше напишеш ,вече си писал доста и знам че нищо свястно ,ама... Да се знае кой накъде върви.
цитирай
98. sparotok - до d3ver
19.07.2011 23:56
Звер, това за мен ли се отнася - Освен по форумита, нали ти е ясно че "специалист по митра" никъде другаде не си? А си само рецидивист по писане на простотии.

Каква е тая бяс, каква е тая злоба? С какво заслужих това онтошение? Преди време ме обвини, че сея омраза, сега съм рецидивист по писане на простотии...Трябва ли да си пиша завещанието...като гледам натам са тръгнали работите...

Печално, наистина печално...Всеки има право да изрази своите виждания, дали ще бъдат приети, или не е друг въпрос. Как може да разпалваш такава злобна тирада след като не си прочел нито ред от написаното от мен...


цитирай
99. анонимен - Крукмач, крокмач, катак, катък - ...
20.07.2011 00:18
Крукмач, крокмач, катак, катък - това е специален вид млако - сирене, не е кисело мляко, не е сирене, ама е нещо средно между двете. Много е вкусно, да знаете! И сега го има, предлагат го тук-там, ако видите такъв артикул, или подобен, непременно го пробвайте! Обикновено се предлага в глинени панички или гърненца. Ех, детство...
цитирай
100. sparotok - деликатеси
20.07.2011 00:28
анонимен написа:
Крукмач, крокмач, катак, катък - това е специален вид млако - сирене, не е кисело мляко, не е сирене, ама е нещо средно между двете. Много е вкусно, да знаете! И сега го има, предлагат го тук-там, ако видите такъв артикул, или подобен, непременно го пробвайте! Обикновено се предлага в глинени панички или гърненца. Ех, детство...


Никога не съм ял крутмач, но скоро ще поскитам из Южна България, дано да успея да опитам тая вкусотия:)
цитирай
101. sparotok - проучвания
20.07.2011 00:35
bgwest написа:
....В западноевропейските/германски/народи....Това искам да прочета от теб,Спароток.
....А също и "ПРАБЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ СУБСТРАТ" в Мала Азия-Анад/Т/ола.:)))
Успех и Крепко Здраве пожелавам!


Тези теми са интересни, но се искат още много проучвания. След седмица-две един мой заместник ще пусне моя интересна статия за древни български заемки в германски, келтски и латински...

Поздрави!
цитирай
102. solinvictus - Хехехехе Спароток не е за тебе тоя ...
20.07.2011 00:54
Хехехехе Спароток не е за тебе тоя пост а за мен!Тая тирада на д3вероф е вече 5169 -етата хахаха Да ти кажа откакто се интересувам от митраизма и само нахвърлям някои неща ,защо?
-Защото тая философия са я откраднали,юдеите (много неща са копирали и после казват че е техният зъл Бог яхве ,после ристяните,после католиците,хоспиталиерите,темплиерите,масоните,розенкройцерите,дъновистите,щайнеристите и има и още.
Та пишейки за митраизма веднага ти слагат етикет това си е ристяно-юдейска ценност и за да бъда максимално независим (за себе си ) не се включвам в ритуалните тълкувания защото са ги изопачили до крайност!
Но от някои няма как да избягат ...това са мозайки,надписи и коментари на философи които не са ристяни ,но са приети от тях!
Има и източници които обясняват за взимотношенията в легионите когато са вярвали в Митра и после когато са станали хрстяни!

п.п. питай го д3вероф Озирис и Серапис едно и също ли е или да?
Той се пали защото масоните имат една измислена легенда ,че идват от ягипед и те за това е РЕВЪТ!
п.п. някои хора не издържат и се побъркват ...вече има няколко случая хахахаха
не се притеснявай ,злобата е движеща сила и европейска ценност!
за някои бъдещи "граждани на света" това ще е №1 ...а забравих алчността и лицемерието ТОЖЕ!!!
поздрави!
цитирай
103. sparotok - тон
20.07.2011 00:59
solinvictus написа:
Хехехехе Спароток не е за тебе тоя пост а за мен!Тая тирада на д3вероф е вече 5169 -етата хахаха Да ти кажа откакто се интересувам от митраизма и само нахвърлям някои неща ,защо?
-Защото тая философия са я откраднали,юдеите (много неща са копирали и после казват че е техният зъл Бог яхве ,после ристяните,после католиците,хоспиталиерите,темплиерите,масоните,розенкройцерите,дъновистите,щайнеристите и има и още.
Та пишейки за митраизма веднага ти слагат етикет това си е ристяно-юдейска ценност и за да бъда максимално независим (за себе си ) не се включвам в ритуалните тълкувания защото са ги изопачили до крайност!
Но от някои няма как да избягат ...това са мозайки,надписи и коментари на философи които не са ристяни ,но са приети от тях!
Има и източници които обясняват за взимотношенията в легионите когато са вярвали в Митра и после когато са станали хрстяни!

п.п. питай го д3вероф Озирис и Серапис едно и също ли е или да?
Той се пали защото масоните имат една измислена легенда ,че идват от ягипед и те за това е РЕВЪТ!
п.п. някои хора не издържат и се побъркват ...вече има няколко случая хахахаха
не се притеснявай ,злобата е движеща сила и европейска ценност!
за някои бъдещи "граждани на света" това ще е №1 ...а забравих алчността и лицемерието ТОЖЕ!!!
поздрави!


Митрасиле, благодаря за пояснението! Ще съм благодарен на тебе, Звер, а и на всички останали, ако бъдат направени искрени опити за придържане към културен тон.

Някои хора се засягат лесно от определени теми, точно за това е добре да се опитаме да представим вижднията си по един спокоен начин, без провокиращи думи и изрази.

Благодаря!
цитирай
104. d3bep - Спароток,
20.07.2011 10:56
Изречението - за Сол Инвиктус и глупостите му е. Всъщност даже се учудвам, че не го разбираш и се опитваш ти да се обиждаш вместо него. Не е първият случай, май. И за двете неща.

За тебе, Спароток, беше - то не е въпрос, констатация, за "Митрата на фригийците". Оттам нататъка отговарям на поредните провокации.

За лицето върпосите ми стоят, немма отговори. Имах още един пост, не си го пуснал, ок.... Чакам ги тея древни автори, дето бил иказал ив прав текст "мистериите на миттраизма" и че "митраизма бил основата на християнството".
И двете са само в главата на сола. Що се отнася до второто, вероятно ще се опита да вади откъснати изречения от контекста на няколкото древни автора, споменали изобщо някъде името на Митра - щото не го споменават често.
АКо изобщо е правилно разбрано и не касае действително великата майка...

Та срещу тея изумени изречения стоят цели трактати.

Каот това смятам че е излишно да го казвам ,няма шанс да се разбере, ще продължи безконечната разправия, заради коеот и спирам.

Поисках конкретни неща, пак ги няма, ами явно ги няма. кво да направим. Да се ядосвам и да се дразня че некъв неук се опитва да ме дразни?
Не си струва.

Поздрави!
цитирай
105. dolsineq - @ 100. d3bep -
20.07.2011 12:08
"...Чакам още темата с доказателства от древни автори за съществуването на тея митри, четири елементи и ужасни мрачни посвещения с кръстове, и то хиляди години преди новата ера... Дотогава, вместо да халюцинираш, земи поспи, барем ти минат от главата нимфи, русалки, басейни и пещери.
Като цяло не че ме интересува кво ше напишеш ,вече си писал доста и знам че нищо свястно ,ама... Да се знае кой накъде върви."
..............................................
d3bep, как можеш да коментираш тема, която все още не е пусната от Павел? Ами ти не си я прочел, а вече имаш мнение по нея. Чудо на природата ли си или телепат?...;)
цитирай
106. nikikm - Не му се хващайте на Звера.
20.07.2011 20:50
той заради личната история на дядо си, посегна и разруши всичко свято за българите,в блога си разбира се! Парадира с истината,като краен негов продукт и залива с факти!Колко са факти и колко истина...?? Но не го спира фактът,че убива националното у българина!За мен е "безграничник",човек циник,няма за него свети неща.В никакъв случай не апелирам да лъже,но...има и други пътища, а и начини.Има и моменти, когато се жертваш за идея и народ!Не е дадено всекиму,обаче,това са хора докоснати от Бог! Какво да мисля за човек,който казва на болният от рак,че е болен,въпреки,че знае, че болният ще умре,ако знае? Ето ви парадокс,Истината срещу Факта.За мене такъв човек е убиец!Еднозначен,хладнокръвен убиец! Това няма отношение към това колко голям историк и специалист е,там други да го съдят!Но,не искам истини от такива хора!
цитирай
107. solinvictus - Г-н Д3вер, преди показах разруш...
20.07.2011 22:22
Г-н Д3вер ,
преди показах разрушеният по време на соца най голям Митреум на Балканите (Сердика /София)!
зАЩО СЕ РАЗРУШВАТ и после нямало това или онова!
До 1974 г. са откритои над 170 обекта свързани с Митра!Проф .Янко Тодоров
е написал една студия (която имам само абзаци...преди помолих най учтиво някой от СУ да я копни ама ...(спазвам добрият тон)
И сега съм сигурен че ще открият нещо в разкопките на метрото но като видях попа(спазвам добрият тон) и килимявката му(какво общо имат тия фанариоти и да се изказват от името на сички християни!
Та Г-н Д3ер аз си говоря със Спароток ти кво ми се буташ?

Всичко което ми е интересно съм написал и съм търсил дискусия и обмяна на инфо!
Но към останалите папагали които се опитват да провокират ,да обидят ,да се напраят на единствено знаещи и с някакви комплекси (сектанстски) съм мого толерантен и отзивчив!

От всичките дискусии които се опитах да водя с Г-н д3ероф ползата беше че е един надут фарфалак и останалото е ЗЕРО!
(тука излезнах малко от добрият тон!)
Така ,че Г-н Д3ер ,аз се забавлявам!
ФИЕСТА ,каталава?
Ай един поздрав да не се разсърдиш сега и да почнеш да се питаш и да си отговоряш сам ,като некои натански екземпляри!

http://www.youtube.com/watch?v=1AzDWw40oDs
цитирай
108. ienchev - ЕТО ТУКА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ИСТИНСКИТЕ ...
21.07.2011 14:03
ЕТО ТУКА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ИСТИНСКИТЕ братя-БЪЛГАРИ!
АЗ ЧЕТА И СЕ ЗАСРАМИХ НЕ МАЛКО!!

http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html
http://novred.narod.ru/
http://novred.narod.ru/bankrut.html

http://web.hit.bg/bgsviat/
http://po-sveta.hit.bg/osetia.html
http://web.hit.bg/bgsviat/KREML.html
http://web.hit.bg/bgsviat/Materiali/anti_eu.html
http://web.hit.bg/bgsviat/vrazki/vruzki.html
http://www.bulgarlar.com/index.html
http://www.bulgarlar.com/Iskusstvo/Victor/foto/foto.html

С уважение:
И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg
цитирай
109. ienchev - ЗА ИСТИНСКИТЕ братя-БЪЛГАРИ!
21.07.2011 14:06
Съвременни български народностни групи:
Българи-Нуристано-Aфганци, Мизийци, Тракийци, Шопи, Българи-Македонци, Българи-Родопчани, Българо-Унгарци, Българо-Словени, Сръбски-Българи, Бесарабски Българи, Волжки Българи, Българи-Башкири, Българи-Чуваши, Българи-Чеченци, Българо-Дегестанци, Кабардино-Балкари, Българи-Тумтайци, Българи-Мишари, Кримски Българи, Българи-Казаци, Българи-Хайна, Българи-Нукратлийци, Българи-Тептяри, Българи-Астраханци, Българи-Сибирци, Българи-северо-Осетинци, Българи-Гагаузи, Българи-Помаци, Таврийски Българи, Българи-южно-Осетинци и др.

ЕТО ТУКА ПРОЧЕТЕТЕ ЗА ИСТИНСКИТЕ братя-БЪЛГАРИ!
АЗ ЧЕТА И СЕ ЗАСРАМИХ НЕ МАЛКО!!

http://www.bulgarlar.com/Pravda/Vostok/Gruz_Bulgar.html
http://novred.narod.ru/
http://novred.narod.ru/bankrut.html

http://web.hit.bg/bgsviat/
http://po-sveta.hit.bg/osetia.html
http://web.hit.bg/bgsviat/KREML.html
http://web.hit.bg/bgsviat/Materiali/anti_eu.html
http://web.hit.bg/bgsviat/vrazki/vruzki.html
http://www.bulgarlar.com/index.html
http://www.bulgarlar.com/Iskusstvo/Victor/foto/foto.html

С уважение:
И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg
цитирай
110. ienchev - ЗА ИСТИНСКИТЕ братя-БЪЛГАРИ!
21.07.2011 14:08
*************************************************
" Едва ли има на света друг народ, който така слабо да познава своята история. Ние имаме големи учени историци, издадени са монументални исторически трудове, но академичният им научен език е недостъпен за простосмъртните, а учебниците по история са написани толкова скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел - да накарат българчетата, още едва проходили, да намразят историята на своя народ - и за съжаление, тази цел е вече почти постигната. От друга страна, това незнание се дължи и на многократното пренаписване на историята, нагаждайки я всеки път към интересите на властващата политическа сила, та човек не само ще се обърка, но може и да се побърка...
А може би причината е по-отчайваща: старата наша история надвишава сегашното ни жалко самочувствие като народ, сравнението с миналото ни потиска и ние не искаме да си го спомняме..." Стефан Неделчев Цанев
stefantsanev@abv.bg
http://liternet.bg/publish4/scanev/index.html
*************************************************
Древни български племена:
Българи, динлини, оногури, утигури, кутригури, котраги, уногундури, купи-булгар, дучи-булгар, огхондор-булгар, чдар-булгар, кучи-булгар, орхон-булгар

Древни родственици на българските племена:
Саки, кимерийци, маджари, есеги, уйгури, хазари, кумани, авари, скити, царски скити, хуни, сармати, печенеги, алани, буртаси, вурогунди, готи, арийци, траки, славяни.
цитирай
111. ienchev - ЗА ИСТИНСКИТЕ братя-БЪЛГАРИ!
21.07.2011 14:10
Културата е Дух на Мъдростта в приложност!
А Духът на Мъдростта е да бъдеш, не да имаш!!
Достатъчен е Мадарския конник, за да говорим за Културатана Българския дух!

Хей МАРИОНЕТКИ, НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДИ
ХЕЙ И ТИ, КОЛОНИАЛИСТ €С-совска ЕВРОПО,
(Подробности ще намерите в Документалното филмче (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
(http://onebigtorrent.org/torrents/116/Stealing-a-Nation-A-Special-Report-by-John-Pilger)
(http://video.google.com/videoplay?docid=-3667764379758632511) Става дума за
КОЛОHИАЛИCТA-Aнглия и подложен на ИЗГНАНИЕ до ден днешен, Народ без Родина.

ЗНАЕТЕ ЛИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ КОИ СМЕ И ОТ КЪДЕ СМЕ??
НИЕ СМЕ НАРОД КОЙТО СМЕ ДАЛИ Култура и СЕМЕ НА ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО ПО СВЕТА!
ИЛИ ПО-ТОЧНО И ПРОСТО КАЗАНО;

БЪЛГАРИТЕ СМE
!! НАЙ-СТАРАТА НАРОДНОСТ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА !!

ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ, СВЕТА ОЧАКВА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ДО СЕГА!

С уважение:
И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg
цитирай
112. анонимен - Няма Черноморски потоп, а по-малък ...
21.07.2011 23:14
penchoan написа:
Няма Черноморски потоп, а по-малък световен потоп преди 3600 г. По времето на Христос градове като Пловди и Варна не са съществували. Това се потвърждава от Плиний Стари по отношение на Троянската война:
“По време на Троянската война континентът все още не е бил прекъснат при Херкулесовите стълбове.” Не по-малко известният Плиний Стари в своята “Естествена история” пише, че океанът, “нахлувайки през разрушените планини”, отделил Европа от Африка и “погълнал много повече земя, отколкото оставил”.”
Кондратов А, ВЕЛИКИЯТ ПОТОП, митове и реалност, Издателство Наука и изкуство, София, 1985 г.
Троянската война се е водила през 17 век пр. Христа, а последният потоп, който залива Гибралтар и образува Средиземно и Черно море става 1600 г. пр. Христа.

в същност отопите са 3-ри, като два от тях са точно датирани. за този , който говориш е първият и той не не датиран но се предполага, че е станал към 7 хил пр. хр.. около 7200 г/
този потоп залива равнината и се образува средизедимноморско море.
2-ят потоп е черноморския- 5505 г пр. хр./ едно отклонение това е първата година на българите според българския календар/
3-ят потоп 3871 г пр. хр./ потопа в двуречието или още библейския потоп/ и тук едно отклонение това е първата година по еврейския календар
а сега малко разсъждения за т. нар троянска война- кои са учасниците в нея и къде са били гърците/ в тестисите на хиксосите- извинявам се за израза , но е точно така/
цитирай
113. bgwest - Еее..изедохте го Дзвера бе хора...
21.07.2011 23:21
...Ама май прибързвате,ми се струва....
"Безграничен"...Хаха...Такъв е,да.
И повечето тук сме такива.Безгранични
цитирай
114. penchoan - анонимен
22.07.2011 10:34
анонимен написа:
penchoan написа:
Няма Черноморски потоп, а по-малък световен потоп преди 3600 г. По времето на Христос градове като Пловди и Варна не са съществували. Това се потвърждава от Плиний Стари по отношение на Троянската война:
“По време на Троянската война континентът все още не е бил прекъснат при Херкулесовите стълбове.” Не по-малко известният Плиний Стари в своята “Естествена история” пише, че океанът, “нахлувайки през разрушените планини”, отделил Европа от Африка и “погълнал много повече земя, отколкото оставил”.”
Кондратов А, ВЕЛИКИЯТ ПОТОП, митове и реалност, Издателство Наука и изкуство, София, 1985 г.
Троянската война се е водила през 17 век пр. Христа, а последният потоп, който залива Гибралтар и образува Средиземно и Черно море става 1600 г. пр. Христа.

в същност отопите са 3-ри, като два от тях са точно датирани. за този , който говориш е първият и той не не датиран но се предполага, че е станал към 7 хил пр. хр.. около 7200 г/
този потоп залива равнината и се образува средизедимноморско море.
2-ят потоп е черноморския- 5505 г пр. хр./ едно отклонение това е първата година на българите според българския календар/
3-ят потоп 3871 г пр. хр./ потопа в двуречието или още библейския потоп/ и тук едно отклонение това е първата година по еврейския календар
а сега малко разсъждения за т. нар троянска война- кои са учасниците в нея и къде са били гърците/ в тестисите на хиксосите- извинявам се за израза , но е точно така/


Вярно е, че потопите са били три. Но годините не са точни. Всички потопи са в резултат на преминаване на планетата Нибиру. Най-старият - Великият библейски потоп, който потапя Атлантида е станал преди 14400 (12400 г. пр. Христа), следващият потоп е преди 7200 г. (5200 г. пр. Христа) и последният е преди 3600 г. Средиземно море се е образувало 3 пъти и е изчезвало два пъти. Троянците са били българи (траки).
цитирай
115. demograph - Десетки още тракийски думи си се говорят и сега из България
29.07.2011 02:54
Зъмя е змия в половин България. Суо е сухо. Тима/ря означава "скривам на скрито тъмно място"...и колко още. Ние сме преки потомци траките. Образоващ, просветяващ постинг.
цитирай
116. анонимен - Приемам, че е напълно вероятно да е имало някаква далечна връзка между българи и траки
04.08.2011 15:34
Приемам, че е напълно вероятно да е имало някаква далечна връзка между българи и траки, но е нормално след като българите достигат до западен и северен Китай тази връзка е станала по-тънка и са двата клона са се смесили с различни народи и са обменяли различни култури.
цитирай
117. анонимен - врана
03.12.2011 04:52
Спароток съгласна съм с теб. Но не мога да разбера едно, повечето древни летописци са наричали предполагаемите днешни славяни Есклавос, което значи подчинен/слуга. Наистина неколкократно гети, абари и българи са били отъждествявани с есклавос. Когато Теофан пише за своите 7 "славянски племена", той всъщност не уточнява народността им. Всъщност той е имал предвид 7-те подчинени на ИРИ племена. Тук няма да подлагам на анализ самата история за 7-те племена, защото се съмнявам в нея. Скоро попаднах на абсолютно същата, обаче ставаше дума за Молдовски княз, който привикал 3-мата си сина и им показал сноп пръчки и т.н. Та имам предвид, че според мен не можем да сравняваме едновремешното есклавос с днешното понятие за славяни. Когато авторите са писали есклавос мисля, че не са имали предвид определен етнос.
цитирай
118. sparotok - думи и преиначаване на думи
03.12.2011 17:10
анонимен написа:
Спароток съгласна съм с теб. Но не мога да разбера едно, повечето древни летописци са наричали предполагаемите днешни славяни Есклавос, което значи подчинен/слуга. Наистина неколкократно гети, абари и българи са били отъждествявани с есклавос. Когато Теофан пише за своите 7 "славянски племена", той всъщност не уточнява народността им. Всъщност той е имал предвид 7-те подчинени на ИРИ племена. Тук няма да подлагам на анализ самата история за 7-те племена, защото се съмнявам в нея. Скоро попаднах на абсолютно същата, обаче ставаше дума за Молдовски княз, който привикал 3-мата си сина и им показал сноп пръчки и т.н. Та имам предвид, че според мен не можем да сравняваме едновремешното есклавос с днешното понятие за славяни. Когато авторите са писали есклавос мисля, че не са имали предвид определен етнос.


Склавос, склавус, есклави не означава слуги изобщо. Такава дума не присъства изобщо в работите на Цезар, Ливий, Тацит, Дион Касий, Овидий, Диодор Сицилийски, Флор, Херодот, Тукидит, Страбон, Павзаний, Марцелин...

Значението слуга е изкуствено, наложено насила с цел пропаганда. Английската дума бъгър-педераст има за основа булгар-българин...но ние не сме такива хора, нали?

Има и други примери на изкривени значения на имена. Етруска е получило значението на проститутка, а за гърците названията на тракиец, гет, дакиец...са били синоним на роби...Това обаче не означава, че всички траки, гети и даки са били роби...

Славяни е новото име на гетите, това се казва от ясно по-ясно от Т. Симоката.

Славяни идва от слава, сродно е на индо-арийското славана -славене.
Гети идва от слава, сродно е на индо-арийското гаяте - прославям.

Тези данни обаче се укриват от редица безсъвестни хора, които създават лъжи и заблуди.
цитирай
119. анонимен - врана
08.12.2011 05:51
Чела съм в оригинал тази дума използвана обаче от други автори сега не се сещам кои, но ще се поровя. Но дори и да е изкуствено наложена според мен по-вероятно е да не идва от СЛАВА, а от СЛОВО-хората на словото. Изхождам, от това как ние сами сме наричали езика си, според мен знаем по-добре от всеки друг как правилно да го произнесем: та навсякъде имаме Словени-Словенски, а не Славени, което ще рече Слово. А бегър всъщност значи просяк. Има една друга дума в английския, която невероятно напомня на нашето народностно име, винаги ме е учудвала приликата– burglar-крадец, обирджия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13928066
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031