Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2011 18:01 - КОИ СА ПЕЛАЗГИТЕ, ИЛИ КАК СЕ КРАДЕ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 65783 Коментари: 123 Гласове:
133

Последна промяна: 13.07.2011 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

КОИ СА ПЕЛАЗГИТЕ, ИЛИ КАК СЕ КРАДЕ БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ?

 

 

 

Всеки, който е видял древните постройки на Атина, Микена, Тилисос и т.н. е останал силно впечатлен. Има защо, преди повече от три хиляди и петстотин години хората не са разполагали с днешната техника. Да се издигнат масивни каменни стени, които да устоят на влиянието на времето е било и си остава сериозно предизвикателство. Народът извършил това заслужава нашето възхищение, а дори и преклонение. За съжаление тези, които са издигнали първите масивни сгради на Европа не само, че не са получили признание, но дори и е направен опит да бъдат заличени от историята. Става дума за тракийските роднини пеласгите, народът сътворил най-старата цивилизация на нашия континент. Именно те, а не гърците са създателите на величествените градежи в Атина, Микена, Тилисос, Коринт, Пилос...Пелазгите са оставили следи и в България: циклопските стени на Небет Тепе -Пловдив, тези на Перперек (Перперикон),  древните градежи край Ямбол, Малко Търново...

 

За съжаление това e известно на малко хора и по този начин е дадена възможност на спекуланти да изкривят историята и да я нагодят към интересите си. Подобно на траките, техните роднини пелазгите са обявени за мистериозно изчезнал народ. Ако тези велики хора бяха едно малобройно племе би могло да се приеме, че поради война, природно бедствие, или епидемия всички те са загинали. Разгледаме ли историческите извори обаче установяваме, че пелазгите са обитавали огромна територия обхващаща днес Гърция, Южна България, Македония, Сърбия, Албания, а и част от земите на Азиатска Турция.

 

Херодот свидетелства, че земята наречена по негово време Гърция в миналото е наричана Пеласгия (История - II- 56). Страбон допълва твърдейки, че в древността цяла Гърция е била населена с пеласги (География - V. 5, 2 -4   ). Плиний Стари е ясен и точен пишейки, че Пелопонес е носил името Пеласгия, а Хемония е наричана Пеласгийски Аргос (Естествена История -IV.III. 8-IV, IV. VII. 27-viii-29). Тукидид също дефинира пелазгите като най-древните обитатели на Гърция (Пелопонеските Войни I-3). Свидетелството на римския историк Помпей Трог дава интересни подробности определяйки пеласгите за най-древното население на Македония и добавяйки, че държавата им е носела името Пеония (Justinus, Epitome of the Philippic History of Pompeius Trogus, VII-1). Страбон твърди, че Тесалия, а и Епир са принадлежали на пеласгийските племена (География-V 5.2.4). Дори и в Мала Азия е имало пелазги, Херодот им дава дом в Плакия и Скилака ( История I- 57), тези селища са в земите на днешна Турция. Пеласгите са обитавали също древния остров Крит. Там явно те са били благородническата класа на минойското общество защото старите автори ги наричат богоравни (Страбон, География V.5,2-4).  

 

Този велик и сроден на траките народ е колонизирал дори и Апенинския полуостров. За това научаваме от Плутарх, който твърди, че пеласгите обиколили повечето от обитаемия свят и покорили по-голямата част от народите. Като се установили в земите на Стара Италия те основали Рим...( Плутарх, Животът на Ромул) - Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome. 2

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Romulus*.html

 

Трябва да се добави и това, че в края на Бронзовата Епоха пелазгите са най-голямата заплаха за Египет. Те, а и редица тракийски племена са така наречените Морски народи, които за малко да завземат страната на пирамидите. Фараоните Рамзес II и Меренпта спасяват държавата си като наемат част от Морските народи да се бият срещу събратята си...

 

Тези данни свидетелстват красноречиво не само за силата на пелазгите- покорители на много народи, но и за тяхната многобройност. Видяхме, че пеласги е имало в Юго-Източна Европа, Мала Азия, Египет, Средна Европа. Кой разумен човек би повярвал, че  те са се изпарили мистериозно в небитието, без следа? И все пак учените твърдят това...Следва да се запитаме – каква е причината? Явно е нещо сериозно, за да са се хвърлили толкова усилия и средства векове наред да се поддържа една лъжа.

 

Разковничето е донякъде в произхода и делата на гърците. Нашите южни съседи дължат религията, писмеността и културата си на трако-пеласгите. Така наречения гръцки бог Зевс е всъщност пеласгийско божество. Омир пише – Зевс Пеласгийски, додонски. Почитаните от гърците Арес, Дионис, Деметра, Кибела, Атис, а дори и Атина са стари трако-пеласгийски божества.

 

В работата си “The Mycenaean World” Джон Чадуик признава, че гърците наследяват от по-старото население ( пеласгите) думи свидетелстващи за по-високо ниво на цивилизация (J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, Cambridge, 2005, стр.3).

 

Диодор Сицилийски твърди,  че  пеласгите са първите хора, които използват кадмейските (финикийските) букви и поради това те са наричани още пеласгийски (Historical Library of Diodorus the Sicilian, W. Mc Dowell, London, 1814 стр. 208).Ще напомня, че според B. Георгиев траки и пелазги са една общност, чието присъствие на Балканите е от времето на Неолита - VII-мо хил.пр.Христа.  

 

Според Плиний Стари, не гърците, а пеласгите са тези, които са разпространили азбуката чак до Лациум ( родината на латините в Апенинския полуостров) -Naturalis Historia -VII-LVI-193. Това явно е станало по времето когато пеласгите са покорили племената на Апениския полуостров и са основали Вечния град -Рим (Плутарх, Животът на Ромул -I).

 

Тези факти са от изключителна важност, но никой не се е заел сериозно с тяхното популяризиране. От това са се възползвали нашите южни съседи, те са си приписали заслугите на хората, при които те са дошли от Африка и, които те са асимилирали, или прогонили на север. Да, звучи странно, но е верно, гърците са нашественици в днешните си земи. Това се казва от Херодот, който обяснява, че:

 

-гърците идват от Африка ( История, VI- 53)

-погребалните гръцки обичаи са като на африканските номади (История -IV-190)

-типичната гръцка дреха е от африкански произход (История -IV-189).

 

Плиний Стари и Страбон също са на мнение, че гърците идват от Африка ( Плиний, Естествена История- VII. LVI.195-198, Страбон, География -VII, 7. 1). Есхил описва гърците като тъмнокожи и идвайки от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към данаидите – “Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.”

No likeness of our country do ye bear, But semblance as of Libyan womankind. Even such a stock by Nilus" banks might grow; http://classics.mit.edu/Aeschylus/suppliant.html

 

Нека приемем за момент, че свидетелствата на Есхил, Херодот, Страбон и Плиний не са съвсем точни. Днес обаче имаме методи, с които може да се определи произхода на даден народ. Генетично изследване на различни учени доказа, че гърците са роднини на африканците http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Самото заглавие на научната статия е достатъчно красноречиво - HLA genes in Macedonians and the sub-Saharan origin of the Greeks

 

Явно старите автори изобщо не са направили грешка, а са казали самата истина. Пристигайки от Африка гърците са били тъмнокожо малцинство в държавата на пеласгите. След време обаче са успели да размножат и да съперничат на пелазгите по брой. По време на Троянската Война пеласгийската аристокрация е почти елиминирана в сражения и епидемии, а това са били войниците на държавата, без тях коренното население е било слабо. За данайските гърци не е било особен проблем да асимилират, или изтикат на север старите си господари и в по-късни времена да си припишат постиженията им.

 

Няма съмнение, че част от пеласгите са намерили убежище в Родопите и Пирин – далеч от набезите на африканските нашественици.Когато някой е в беда той търси подслон при роднини, а траки и пеласги са сродни народи. Разликата между тях е точно такава каквато е разликата между днешните добруджани и родопчани. Аз лично не бих нарекъл тракийския и пелазгийския като отделни езици, а по-скоро като диалекти на един древен език, говорен по нашите земи още по времето на Неолита. Потвърждение на това твърдение можем да получим, ако разгледаме няколко думи от пеласгийския. Те са много стари, но не са загубили приликата си с езика, в който пеласгийския и тракийския са се е развили – българския.

 

 

Брион е пеласгийска дума за растение, според В. Георгиев това е нашия вид мъх наречен брей. Някой би могъл да възрази, че брей е заемка, но в такъв случай ние не бихме имали обяснение за нея, а такова съществува. Георгиев отбелязва сам, че обяснение на брей може да се даде със старобългарския глагол брити – бръсна, наранявам понеже при допир до човешка кожа брея причинява иритации и обрив.

 

Блио е друга пеласгийска дума, която Георгиев сравнява с нашите глаголи бликам, бълвам.

 

Ван Виндекенс определя балиос като пеласгийското прилагателно бял, за съжаление не е допълнил, че балиос отговаря най-добре на българската диалектна дума бал-бял.

 

Една интересна, а и изключително важна дума пеласгийска дума е волинтос –вол.

Тя съдържа умалителната частица инт, която според В.Георгиев е идентична на старобългарската ентъ срещаща се в ослентъ, козленте, волентъ...Тук виждаме, че не само пеласгийската дума е идентична на българската, но и, че пеласгийска граматическа особеност се среща в нашия език.

 

Брабеус е пеласгийска дума за съдия, Ван Виндекенс я свързва със старопруската гербт говоря. Явно белгийския учен не е бил добре запознат с българския език иначе веднага би видял, че брабеус е много по-близка до нашата бъбря (говоря) отколкото до старопруската гербт-говоря.

 

Донео е свързана от Виндекенс със сансктритската дуни-удар, бутане. Пропуснати са старобългарските глаголи донондити-избутвам, дунонти-вея, духам, движа..

 

Кулиндрос означава колело, цилиндър, коренът КУЛ изразява закръгленост, кръг и пасва най-добре на българската диалектна дума КУЛО – колело.

 

Ван Виндекенс свърза пеласгийската дума меринтосмрежа със старобългарската мренжа - мрежа. Тук трябва да се напомни, че наставката инт е типична и за старобългарски съществителни.

 

Пиргос е пеласгийската дума за укреление като първоначалното значение е високо място. Пиргос отговаря на хетската паргасти –височина, на лювитската паркуи –висок и разбира се на българската праг високо...

 

Телумна е пеласгийска дума за дъно, с нея са сродни санскритската тала – повърхност, но също и старобългарската тьлие повърхност.

 

Тирс – свещеният атрибут на поклонниците на Дионис е определена също за пеласгийска дума. Ван Виндекенс я свързва със санскритския глагол трасатитреса, тръскам ( тирсът е тръскан и размахван по време на празненство). Излишно е да се пояснява, че тирс се обяснява с нашия глагол треса.

 

Тулак означава чанта, кош, трябва да се отбележи, че тази пеласгийска дума предизвиква кошмари сред поддръжниците на тюркската и иранска теория за произхода на българите, понеже тулак присъства на старобългарския надпис от Плиска под формата тулсхи и е със значение колчан за стрели. Все пак колчанът е вид чанта, кош, а и колчанът е редно да бъде споменат на инвентарен списък на въоръжение. Лъкът е бил основното оръжие на дедите ни. Ще добавя, че на старобългарски колчан е тулъ...

 

Не е възможно пелазгите да са изчезнали още в Античността и същевременно българския език да показва такива поразителни прилики с пеласгийския.Важно е да разберем, че пелазгите не са били едно единствено племе, а са били разделени на много групи и са носили различни имена. Някои са мигрирали на далечни растояния като Египет и Апенинския полуостров, някои са били асимилирани от гърците, а други са се изтеглили в Тракия, или даже по-на север в Скития. Това е причината Страбон да каже, че старите автори считали кавконите ту за пелазги, ту за скити, а и за македонци ( П.Трог казва, че древното население на Македония е от пелазги).

Това е причината летописците от Ранното Средовековие да кажат, че българите дошли от Скития съединили отечеството си по закона на родовото право. Дедите ни са помнели добре от къде са тръгнали и при първа възможност са се завърнали в старата си Родина.

 

Както виждате няма мистериозно изчезване на народи. Променили са се имената, променили са се и селищата, но потомците на пелазгите продължават да живеят.Смесени със своите близки роднини траките те създават основата на нашия народ. Пеласгийските корени на българите могат да се проследят не само в езика, но и в обичаите на пеласгите. Те са практикували типичната за старите българи изкуствена черепна деформация. Пак подобно на старите българи пелазгите бръснат косата си на темето и я оставят да расте отзад.Тази прическа е наречена от Прокопий хунска мода. Ние пазим още един древен пеласгийски обичай, става дума за хермите, те са пеласгийски антропоморфни паметници, чиято традиция се продължава при българите – идолът Герман....

 

Пеласгийските ни корени обясняват защо на остров Крит има населени места с имена като тези от земите на траките. Става дума за минойските селища Пергам, Кносос, Даво, Гординия. Те отговарят на тракийските Пергам, Книшава, Даос Дава, Гордиум, обясними с българските думи праг, конобъ, дявам, град...

 

Далеч съм от всякаква мисъл за реваншизъм. Смятам даже, че трябва да се стремим към колкото се може по-добри отношения с нашите южни съседи. Държа да отбележа, че съм абсолютно против всяка форма на отмъщение, но истината трябва да бъде казана, а и призната най-вече от тези, които дълго време я укриваха.Защо светът да не знае, че нашите деди са основали Атина и Рим, защо да се крие, че предците ни създадоха азбуката, защо да се премълчават неимоверните страдания, ужижени и ужаси, на които бе подложен народа ни? Загубихме не само земи, но и престиж, него поне можем да си върнем. Заслужаваме признателност и уважение за делата на дедите ни. Приятели, в XXI-ви век не може да се робува на догми и предразсъдъци. За да улесним останалите хора във виждането на истината е хубаво да показваме най-доброто от себе си! Ние сме потомци на първите благородинци нека се държим като такива!



Гласувай:
134



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
07.07.2011 18:03
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - КИРИЛИЦА
07.07.2011 18:04
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. monarchism - Раковски пише за това, че българите ...
07.07.2011 18:06
Раковски пише за това, че българите са пеласги, цитирайки Зографската българска история. За мен това е най-правдивото определение на старите поселници на Балканския п-в. Думата "траки" е по-скоро обидно название.
цитирай
4. sparotok - имена
07.07.2011 18:11
monarchism написа:
Раковски пише за това, че българите са пеласги, цитирайки Зографската българска история. За мен това е най-правдивото определение на старите поселници на Балканския п-в. Думата "траки" е по-скоро обидно название.


Всяко наименование може да се опорочи, на най-новото ни име -Българи е предаден гнусен смисъл от англичаните. От омраза към бългаските богомили те са започнали да наричат педересите - бугри-българи. Ето виж - bugger
"sodomite," 1550s, earlier "heretic" (mid-14c.), from M.L. Bulgarus "a Bulgarian" (see Bulgaria), so called from Catholic bigoted notions of the sex lives of Eastern Orthodox Christians or of the sect of heretics that was prominent there 11c.
http://www.etymonline.com/index.php?l=b&p=37
цитирай
5. mitkaloto - Труда ти го виждам като на златот...
07.07.2011 18:29
Труда ти го виждам като на златотърсач. Много е трудно да отсееш всяко зрънце от историятаи истината да заблести.Успех и най добри чувства.
цитирай
6. sparotok - благодаря
07.07.2011 18:32
mitkaloto написа:
Труда ти го виждам като на златотърсач. Много е трудно да отсееш всяко зрънце от историятаи истината да заблести.Успех и най добри чувства.


Благодаря за оценката и хубавата формулировка! Златните зрънца на нашата история са наистина ужасно разпилени и трудно се събират...
цитирай
7. balkanec - Важното е,
07.07.2011 18:41
че тези сведения не са откъслечни информации - данните че народът пеласги - траки - българи е един и същ са хиляди и непрекъснато излизат. Разбира се един пост не може да ги побере и тук виждаме само най-важното.

Крайно време е нашите историци да спрат да издирват прародини из цяла Евразия, защото тоя спорт е унизителен за българския народ.
цитирай
8. sparotok - неудобни факти
07.07.2011 18:44
balkanec написа:
че тези сведения не са откъслечни информации - данните че народът пеласги - траки - българи е един и същ са хиляди и непрекъснато излизат. Разбира се един пост не може да ги побере и тук виждаме само най-важното.

Крайно време е нашите историци да спрат да издирват прародини из цяла Евразия, защото тоя спорт е унизителен за българския народ.


Верно е, в един постинг е невъзможно да се редаде всичко, опитах се да покажа само най-важните неща, а има още толкова много. Проф. Мюлер смята, че финикиецът Кадъм е всъщност обожествен пелазг, а това е още едно доказателство, че пелазгите са създали азбуката.
цитирай
9. merlin68 - Поздравление, много въздействащо ...
07.07.2011 18:57
Поздравление, много въздействащо и добре обяснено!
цитирай
10. sparotok - !
07.07.2011 18:58
merlin68 написа:
Поздравление, много въздействащо и добре обяснено!


Благодаря ти, дано само да не разсърдя някого:)
цитирай
11. merlin68 - Поздравление, много въздействащо ...
07.07.2011 19:38
sparotok написа:
merlin68 написа:
Поздравление, много въздействащо и добре обяснено!


Благодаря ти, дано само да не разсърдя някого:)


Хе, че то дори само с факта, че все още сме живи, сърдим някои самобогоизбрали се. Има народ, има проблем, не дай си боже този народа да се освести, че тогава каква стана тя.
И докато перефразирах Сталин, си спомних, че идеите и творенията не умират с хората създали ги, затова трябва да внимаваме и какво създаваме:)
цитирай
12. анонимен - Много ясно е посочено в поста, че траките и пелазгите са различни народи,
07.07.2011 20:13
а някои коментари нелепо ги приравняват.
Освен това няма доказателства, че Перперикон е пелазгийски, той е дело на неизвестни създатели.
Иначе тезата е убедително изведена.
цитирай
13. sparotok - наследство
07.07.2011 20:20
merlin68 написа:
sparotok написа:
merlin68 написа:
Поздравление, много въздействащо и добре обяснено!


Благодаря ти, дано само да не разсърдя някого:)


Хе, че то дори само с факта, че все още сме живи, сърдим някои самобогоизбрали се. Има народ, има проблем, не дай си боже този народа да се освести, че тогава каква стана тя.
И докато перефразирах Сталин, си спомних, че идеите и творенията не умират с хората създали ги, затова трябва да внимаваме и какво създаваме:)


Нали всеки път за това напомням, че е хубаво да се обвържем с доброто и положителното:)
цитирай
14. sparotok - термини
07.07.2011 20:29
poligor написа:
а някои коментари нелепо ги приравняват.
Освен това няма доказателства, че Перперикон е пелазгийски, той е дело на неизвестни създатели.
Иначе тезата е убедително изведена.


Разбирам те, но виж и моята гледна точка, отдавна съм разбрал, че с въвеждане на определена терминология можеш да разделиш един народ на много части, не само на две.

Няма свидетелства нито от историческите извори, нито от топонимията, че Южните Балкани са обитавани от други хора преди траките и пеласгите. Културата, която се заражда през Неолита в земите ни се развива сравнително плавно и хармонично, а експанзията й съвпада прекрасно със свидетелствата за миграциите на траки и пелазги към Египет, Крит, Апенинския полуостров.

Освен това имаме ясното свидетелство на Херодот, че пеласгите са творителите на циклопските стени на атинския акропол. Същия тип строеж срещаме в Пловдив, Перперек, Ямбол...
Същия тип топоними като минойските Кносос, Даво, Пергам, Гординия срещаме и в земите на траките, а и Македония ( Гордина)...
цитирай
15. estolodu - Крайно време е да почнеш да наричаш ...
07.07.2011 20:36
Крайно време е да почнеш да наричаш беласгите с истинското им име - на гърците фъфленето им е заложено и не могат казват б. Ние обаче можем, за това да ги наричаме беласги. Наименованието идва от:
бел
ас - ясно
г - окончание подобно на -ик, -ец, -ач
цитирай
16. sparotok - название
07.07.2011 21:01
estolodu написа:
Крайно време е да почнеш да наричаш беласгите с истинското им име - на гърците фъфленето им е заложено и не могат казват б. Ние обаче можем, за това да ги наричаме беласги. Наименованието идва от:
бел
ас - ясно
г - окончание подобно на -ик, -ец, -ач


За П и Б си говорихме в по-стар постинг...:)
Обърни внимание, че в староегипетския има Б, но името на пелазите е представено като ПЕЛЕСЕТ.
В латинския също има Б, но пелазги си е ПЕЛАЗГИ...сродно е на старобългарската дума плавъ- златист, рус и на паля, запалвам, палеж.

Мисля, че пелазги означава светлокоси, или просто светли ( в духовен смисъл).
цитирай
17. zelas - Много малко се знае за пеласгите и ...
07.07.2011 21:03
Много малко се знае за пеласгите и затова тази статия е много полезна. Благодаря.

Едноименните прародител на пеласгите в Аркадия са наречени от Аристотел - хората отпреди месечината - Пра-Селени (Proselenes, proselenoi) - Селене е богинята на месечината. Според някои, месечината не винаги е бил спътник на земята.
цитирай
18. sparotok - пеласги
07.07.2011 21:06
zelas написа:
Много малко се знае за пеласгите и затова тази статия е много полезна. Благодаря.

Едноименните прародител на пеласгите в Аркадия са наречени от Аристотел - хората отпреди месечината - Пра-Селени (Proselenes, proselenoi) - Селене е богинята на месечината. Според някои, месечината не винаги е бил спътник на земята.



За това не зная Пламене, при всяко положение пеласгите са първия цивилизован народ. Как са станали такива, или може би са си били такива по начало...това времето ще покаже.
цитирай
19. enjoy6 - Значи, аз съм нещо като потомка на древните пеласги...
07.07.2011 21:21
живееща и родена близо до Перперикон, сега разбирам
защо Критския пейзаж ме омая толкова преди години, когато
го посетих и се докоснах до древните отломки!:)
Много ми хареса написаното, както и всичко, което имам удоволствието и
късмета да чета тек, Павел!
Поздрави!
цитирай
20. sparotok - критяни
07.07.2011 21:24
enjoy6 написа:
живееща и родена близо до Перперикон, сега разбирам
защо Критския пейзаж ме омая толкова преди години, когато
го посетих и се докоснах до древните отломки!:)
Много ми хареса написаното, както и всичко, което имам удоволствието и
късмета да чета тек, Павел!
Поздрави!


Благодаря ти Мина! На Крит живеят хора, които са генетично по-близки до нас и македонците отколкото до гърците. Може би и това е допринесло за хубавата атмосфера...

Поздрави!
цитирай
21. miaa - Интересна статия! Поздравления, ...
07.07.2011 21:27
Интересна статия! Поздравления,Sparotok!
цитирай
22. sparotok - благодаря
07.07.2011 21:28
miaa написа:
Интересна статия! Поздравления,Sparotok!


Благодаря ти Марина!
цитирай
23. zelas - Какво ще кажеш за изследователите, ...
07.07.2011 21:43
Какво ще кажеш за изследователите, които свързват Пеласгите с Пелег/Фалек, библейският син на Евер? Пелег е ивритска дума означаваща "разделение".
А има ли някаква връзка между племето Палестинос (Palaistinos) по реката на Струма с Палесгите?

Също така името им свързва ли се с думите "pelagos" и "pelagic", означаващи "море", като се има предвид че са били мореплаватели?
цитирай
24. sparotok - пеласги
07.07.2011 22:01
zelas написа:
Какво ще кажеш за изследователите, които свързват Пеласгите с Пелег/Фалек, библейският син на Евер? Пелег е ивритска дума означаваща "разделение".
А има ли някаква връзка между племето Палестинос (Palaistinos) по реката на Струма с Палесгите?

Също така името им свързва ли се с думите "pelagos" и "pelagic", означаващи "море", като се има предвид че са били мореплаватели?


Пламене, пелагос -море и пеласги имат едно и също значение - светло, светли.
Пелагос означава - светла огледална повърхост, това е и описание на морето.
Пеласги означава светли и пасва прекрасно на старобългаската дума плавъ-златист, но също на паля, палеж.

Клон на пелазгите стават известни под името филистинци, Газа е тракийско име, означава място за преминаване и е свързано с нашата дума газя.
цитирай
25. zelas - Какво ще кажеш за изследователите, ...
07.07.2011 22:07
sparotok написа:
zelas написа:
Какво ще кажеш за изследователите, които свързват Пеласгите с Пелег/Фалек, библейският син на Евер? Пелег е ивритска дума означаваща "разделение".
А има ли някаква връзка между племето Палестинос (Palaistinos) по реката на Струма с Палесгите?

Също така името им свързва ли се с думите "pelagos" и "pelagic", означаващи "море", като се има предвид че са били мореплаватели?


Пламене, пелагос -море и пеласги имат едно и също значение - светло, светли.
Пелагос означава - светла огледална повърхост, това е и описание на морето.
Пеласги означава светли и пасва прекрасно на старобългаската дума плавъ-златист, но също на паля, палеж.

Клон на пелазгите стават известни под името филистинци, Газа е тракийско име, означава място за преминаване и е свързано с нашата дума газя.


Това означава ли, че има някаква връзка между Палестинци и Пеласги?
цитирай
26. sparotok - палестинци
07.07.2011 22:13
zelas написа:
sparotok написа:
zelas написа:
Какво ще кажеш за изследователите, които свързват Пеласгите с Пелег/Фалек, библейският син на Евер? Пелег е ивритска дума означаваща "разделение".
А има ли някаква връзка между племето Палестинос (Palaistinos) по реката на Струма с Палесгите?

Също така името им свързва ли се с думите "pelagos" и "pelagic", означаващи "море", като се има предвид че са били мореплаватели?


Пламене, пелагос -море и пеласги имат едно и също значение - светло, светли.
Пелагос означава - светла огледална повърхост, това е и описание на морето.
Пеласги означава светли и пасва прекрасно на старобългаската дума плавъ-златист, но също на паля, палеж.

Клон на пелазгите стават известни под името филистинци, Газа е тракийско име, означава място за преминаване и е свързано с нашата дума газя.


Това означава ли, че има някаква връзка между Палестинци и Пеласги?


Днешните палестинци са араби, получили са името защото живеят в Палестина, но е възможно да са асимилирали част от пеласгийското население.
цитирай
27. tutankhamon661 - 1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
07.07.2011 22:16
sparotok написа:
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.
Предварително благодаря!


Няма нужда да умоляваш.
То се подразбира от само себе си.
цитирай
28. sparotok - важно
07.07.2011 22:19
tutankhamon661 написа:
sparotok написа:
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.
Предварително благодаря!


Няма нужда да умоляваш.
То се подразбира от само себе си.


Фараоне, това си е важно, има ли културен тон и взаимно уважение, всеки проблем може да бъде разрешен независимо от различията.

Поздрави!
цитирай
29. estolodu - Крайно време е да почнеш да наричаш ...
07.07.2011 22:32
sparotok написа:
estolodu написа:
Крайно време е да почнеш да наричаш беласгите с истинското им име - на гърците фъфленето им е заложено и не могат казват б. Ние обаче можем, за това да ги наричаме беласги. Наименованието идва от:
бел
ас - ясно
г - окончание подобно на -ик, -ец, -ач


За П и Б си говорихме в по-стар постинг...:)
Обърни внимание, че в староегипетския има Б, но името на пелазите е представено като ПЕЛЕСЕТ.
В латинския също има Б, но пелазги си е ПЕЛАЗГИ...сродно е на старобългарската дума плавъ- златист, рус и на паля, запалвам, палеж.

Мисля, че пелазги означава светлокоси, или просто светли ( в духовен смисъл).

Относно п/б - само два примера от пет имаха такъв преход, останалите не бяха състоятелни и обясних защо.
Египтяни и римляни са взели името на беласгите от гърците, които са им го произнесли с едно звучно П, вместо да си правят труда да питат беласгите как се самоназовават.
пеласги звуково е по-близко до бел-ас-ги отколкото до плав или до паля, палеж. Освен това ти даваш обяснение само на пел-, ами на останалата част от името -асги?
цитирай
30. анонимен - Много исторически факти...
07.07.2011 22:37
Много исторически факти могат да бъдат обяснени и с помощта на сравнителното езикознание. Интересно поднесено съдържание, научен подход на изложение ;)
цитирай
31. sparotok - Египет
07.07.2011 22:58
estolodu написа:
sparotok написа:
estolodu написа:
Крайно време е да почнеш да наричаш беласгите с истинското им име - на гърците фъфленето им е заложено и не могат казват б. Ние обаче можем, за това да ги наричаме беласги. Наименованието идва от:
бел
ас - ясно
г - окончание подобно на -ик, -ец, -ач


За П и Б си говорихме в по-стар постинг...:)
Обърни внимание, че в староегипетския има Б, но името на пелазите е представено като ПЕЛЕСЕТ.
В латинския също има Б, но пелазги си е ПЕЛАЗГИ...сродно е на старобългарската дума плавъ- златист, рус и на паля, запалвам, палеж.

Мисля, че пелазги означава светлокоси, или просто светли ( в духовен смисъл).

Относно п/б - само два примера от пет имаха такъв преход, останалите не бяха състоятелни и обясних защо.
Египтяни и римляни са взели името на беласгите от гърците, които са им го произнесли с едно звучно П, вместо да си правят труда да питат беласгите как се самоназовават.
пеласги звуково е по-близко до бел-ас-ги отколкото до плав или до паля, палеж. Освен това ти даваш обяснение само на пел-, ами на останалата част от името -асги?


Може да се приеме, че римляните са чули името на пеласгите от гърците, но какво да кажем за египтяните, те се срещат с пеласгите директно. Сблъсъка продължава десетки години...
цитирай
32. sparotok - !
07.07.2011 22:59
gogi6666 написа:
Много исторически факти могат да бъдат обяснени и с помощта на сравнителното езикознание. Интересно поднесено съдържание, научен подход на изложение ;)


Благодаря за оценката!
цитирай
33. dolsineq - В какъв етап на развитие са били п...
07.07.2011 23:12
В какъв етап на развитие са били пелазгите, Павел? Имали ли са роби? Този тип "циклопски строеж" е много трудоемък. Дали сами са правили всичко или са ползвали хора "отвън"? Правят ми впечатление и двата лъва на "Лъвската порта" в Микена. Ако гърците твърдят, че те са строителите на тези обекти, защото лъвът може да символизира и прародината им - Африка, няма как да обеснят обаче различията в езиците ни. Съскането е в края на почти всяка тяхна дума.
цитирай
34. estolodu - Може да се приеме, че римляните са ...
07.07.2011 23:16
sparotok написа:

Може да се приеме, че римляните са чули името на пеласгите от гърците, но какво да кажем за египтяните, те се срещат с пеласгите директно. Сблъсъка продължава десетки години...

нали гърците първи са били в Египет понеже идват оттам?
цитирай
35. mglishev - Доколкото си спомням,
07.07.2011 23:23
според Спароток българите би трябвало да са потомци на траките. Не съм съгласен с това, но в случая не за това става дума.

В случая проблемът е, че пеласгите не са сродни с траките. Траките принадлежат на едно и също езиково семейство и на относително близка археологическа култура като микенските ахейци. А ахейците и траките заедно са доста, доста далеч от старата хеладска култура и от тази на пеласгите.

Значи чисто логически няма как един и същи народ да произлиза хем от траки, хем от пеласги. Пеласгите не са траки, а самостоятелна култура без приемник.

Преди феновете на пеласго-трако-българската смес да нададат вой, ще припомня, че става дума за древна история, археология и езикознание. Не ми досаждайте с шум какъв чужд агентин съм, а го давайте по същество. По темата. С аргументи. Исторически, археологически и езикови. Рационални и издържани. Дето вика и сам Спароток - с нормален тон.

Та така - какво общо имат траките с пеласгите?
И после - какво общо имат българите с траките?

"Ха да ви видя сега", както се казва в една стара хроника.
цитирай
36. sparotok - :)))
07.07.2011 23:51
mglishev написа:
според Спароток българите би трябвало да са потомци на траките. Не съм съгласен с това, но в случая не за това става дума.

В случая проблемът е, че пеласгите не са сродни с траките. Траките принадлежат на едно и също езиково семейство и на относително близка археологическа култура като микенските ахейци. А ахейците и траките заедно са доста, доста далеч от старата хеладска култура и от тази на пеласгите.

Значи чисто логически няма как един и същи народ да произлиза хем от траки, хем от пеласги. Пеласгите не са траки, а самостоятелна култура без приемник.

Преди феновете на пеласго-трако-българската смес да нададат вой, ще припомня, че става дума за древна история, археология и езикознание. Не ми досаждайте с шум какъв чужд агентин съм, а го давайте по същество. По темата. С аргументи. Исторически, археологически и езикови. Рационални и издържани. Дето вика и сам Спароток - с нормален тон.

Та така - какво общо имат траките с пеласгите?
И после - какво общо имат българите с траките?

"Ха да ви видя сега", както се казва в една стара хроника.


Маноле, мислиш ли, че някой ти се връзва на номерата:))
За да може В.Георгиев да въведе термина трако-пеласгийски език и, за да може този термин да се употребява и от други учени като К.Порожанов, то явно има серизно основание да се смята, че разликата между тракийски и пеласгийски е била само диалектна, нищо повече.

Ван Виндекенс доказа, че пелазгите са индо-европейци и, че езикът им е сроден на тракийския, но ти не си запознат с работата на белгийския учен...и въпреки това говориш наизуст:)))

Явно не те интересуват данни, които не ти оттърват...
цитирай
37. sparotok - гърци
07.07.2011 23:56
estolodu написа:
sparotok написа:

Може да се приеме, че римляните са чули името на пеласгите от гърците, но какво да кажем за египтяните, те се срещат с пеласгите директно. Сблъсъка продължава десетки години...

нали гърците първи са били в Египет понеже идват оттам?


Гърците напускат Египет когато Ахмозе изгонва хиксите -1550 пр. Христа.
Пеласгите нападат Египет през 1150 преди Христа.
цитирай
38. germantiger - ...
08.07.2011 01:25
Продължавам да питам КОНКРЕТНО
07.07 21:05
Пак да попитам КОНКРЕТНО, НЕ ЛАЛАДЖИЙСКИ и витиевато... ;)І
16:01
Скулптурите на:
Мирон
Фидий
Поликлет
Томотей
Скопас
Праксител
Лизип
Дайнес елинския колонист тук
Екзекий във вазовата живопис

Епоса на:
Омир
Хезиод

Драмите на:
Есхил
Софокъл
Еврипид

Сицилийската драма на:
Епихарм
Софрон

комедията на
Аристофан

...създателя на идилията Теокрит
въобще това Новоатическа комедия и Александрийска поезия с техните творци, също мога да посоча именен показател...

Иначе това
Силох
Симонид
Пиндар
Сократ
Платон
Изократ
Демостен
Аристотел
Диоген

Чудя се обаче да почна ли по именен показалец
НЕ СЕ МАЙТАПЯ НАД 100 ИМЕНА СА...
То само на Сафо знам почти 10 нейни ученички сътворили стихове, не само преспали с нея или около нея!

...

ТОВА ВСИЧКО Е ШИБАН ГРЪК или тези всички са траки?!
Та къде и кой е тракийския отговр на всичко това което се нарича:

- философска мисъл
- социологическа мисъл
- военно-теоретична ако щете
- литература, скулптура

Ако желаете, аз ще постна примерно 100 елински творци и философи, а някой който знае да обясни кои от тях са траки, кои са повлияни от траките и въобще защо тези творци не струват и елинското е боклук... след това аз ще постна още 100.

НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАКЗВАМ ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, дори това да са омразни гърци (макар елини и гърци да не са едно и също). И не аз трябва да се оправдавам или извинявам за коментара си, а кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.
цитирай
39. yuliya2006 - ПРЕХВЪРЛЯМ КОМЕНТАРИТЕ ОТ ФЕЙСБУК ...
08.07.2011 05:22
ПРЕХВЪРЛЯМ КОМЕНТАРИТЕ ОТ ФЕЙСБУК ПРИ ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПОСТИНГА ТИ В ГРУПАТА"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ"

Пламен Иванов Джулия Бел, ти си невероятна! Това е ново за мен и тази вечер ти приятелко моя, ме обогати неимоверно много! Сърдечно благодаря!
преди 9 часа · Не харесвам · 2 души
юлия михайлова ПЛАМЕН, ТОВА Е МОЙ ЛЮБИМ ДОМ..ПРИСЯДАМ ТИХО И ЧЕТА, ЧЕТА..ВЪЛШЕБЕН ДОМ...РАДВАМ СЕ ДА ГО ОТКРИЕШ ..НЕВЕРОЯТЕН Е... С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
преди 8 часа · Харесва ми

Пламен Иванов Покорно благодаря!
преди 8 часа · Не харесвам · 1 човек
юлия михайлова ‎..http://buditeli.blog.bg/dr​ugi/2010/07/19/slava-sevri​ukova-za-bylgariia-i-bylga​rite.578885
преди 8 часа · Харесва ми · 1 човек

Лина Попова Винаги сме били...кръстопътя...дай Бог...за хубаво да е...Благодаря отново Джу, вълшебнице...
преди 8 часа · Не харесвам · 4 души
юлия михайлова ЛИНА, БЛОГЪРИТЕ ПРАВЯТ ЧУДЕСА ОТ ПОСТИНГИ АЗ САМО ГИ СЪБИРАМ, ПАЗЯ И РЕКЛАМИРАМ ЗА ДА ГИ ОТКРИВАТ ПОВЕЧЕ ХОРА..ПОГЛЕДНИ КАКВИ ЧУДЕСА ПРАВЯТ..НИМА ИМА ДРУГ ТАКЪВ НАРОД..КРИЗА,НА ДЪНОТО НО ТЕ ПИШАТ, СНИМАТ,СПОДЕЛЯТ С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
преди 8 часа · Харесва ми · 1 човек

Лина Попова И за това е необходим талант, Джу...не всеки е способен да "отцеди"...да "подреди"...и да предложи...Щастлива съм от нашето (макар и задочно) познанство:)
преди 8 часа · Не харесвам · 3 души
юлия михайлова ЛИНА, ОТКРИВАМЕ СЕ В ТОЗИ СВЯТ СРОДНИ ПО ДУХ!
преди 7 часа · Харесва ми · 2 души

Лина Попова ♥♥♥
преди 7 часа · Не харесвам · 2 души
цитирай
40. yotovava - Поздрав, Спароток,
08.07.2011 08:43
като градинар знам, че отглеждането на растения е трудно, но си заслужава - така ти сей семената, ще дойде време да се радваме на плодовете.

Валя
цитирай
41. styv - относно палестинците
08.07.2011 09:39
В библията има едни съседи на евреите,които са много могъщи и се наричат филистимляни.Това е старото име на палестинците.Както каза и Спароток областта носи тяхното име.Фонетично то много се доближава до названието на египтяните-пелесет,с което са наричали пеласгите/беласгите,пелгарите,белгарите/
Не забравяйте,че гигантът Голиат е бил филистимлянин и е всявал страх във всички юдеи.Според мен просто е бранел територията си от пришълците.
Поздрави!
цитирай
42. molinesia - Не съм специалист
08.07.2011 10:00
нито по история, нито по конкретната тема, но винаги съм се възхищавала на хората, които усъдно и обстойно се занимават с описанието, систематизирането и популяризирането на важни и/ли малко известниисторически факти и събития, като в случая, поздравления за което
цитирай
43. filipgeorgiev - напълно съгласен
08.07.2011 10:39
особено с последния абзац.
цитирай
44. kasnaprolet9999 - Прочетох постинга ти на един дъх, ...
08.07.2011 10:55
Прочетох постинга ти на един дъх, много интересна информация си ни представил. Начинът, по който го завършваш е върха- "Заслужаваме признателност и уважение за делата на дедите ни. Приятели, в XXI-ви век не може да се робува на догми и предразсъдъци. За да улесним останалите хора във виждането на истината е хубаво да показваме най-доброто от себе си! Ние сме потомци на първите благородници нека се държим като такива!"
Мисля си, че ако се придържаме към такова поведение, това ще бъде залог и за едно по-добро бъдеще на България.
цитирай
45. get - :))) - "Ха да ви видя сега", както се казва в една стара хроника !" - ще ти отговоря mglishev !
08.07.2011 11:16
mglishev написа:
според Спароток българите би трябвало да са потомци на траките. Не съм съгласен с това, но в случая не за това става дума.

В случая проблемът е, че пеласгите не са сродни с траките. Траките принадлежат на едно и също езиково семейство и на относително близка археологическа култура като микенските ахейци. А ахейците и траките заедно са доста, доста далеч от старата хеладска култура и от тази на пеласгите.

Значи чисто логически няма как един и същи народ да произлиза хем от траки, хем от пеласги. Пеласгите не са траки, а самостоятелна култура без приемник.

Преди феновете на пеласго-трако-българската смес да нададат вой, ще припомня, че става дума за древна история, археология и езикознание. Не ми досаждайте с шум какъв чужд агентин съм, а го давайте по същество. По темата. С аргументи. Исторически, археологически и езикови. Рационални и издържани. Дето вика и сам Спароток - с нормален тон.

Та така - какво общо имат траките с пеласгите?
И после - какво общо имат българите с траките?

"Ха да ви видя сега", както се казва в една стара хроника.


- Ти вкарваш предпоставената теза, че това са различни народи !!
- А замисли се, върху една друга вероятност ? - това, да е етническо едно и също население(близкородствено) ??! ... та ние, вадим признаци от различни епохи за обект-а си на изследване, който е ситуиран приблизително в един и същи ареал ! - тоест сев.Африка, близък Изток, Анатолия и Балканите. При това имаме смущаващо много признаци за близост, както в думи(смислово), така и в традиции, а също и в материална култура !!

sparotok написа:
Гърците напускат Египет когато Ахмозе изгонва хиксите -1550 пр. Христа.
Пеласгите нападат Египет през 1150 преди Христа..

- Спароток - мисля, че тази версия за прогонването на хиксите, най-вече тълкуването на този факт, съзнателно ни вкарва в заблуда !!
- Хиксите от долен Египет не са идентични на гърците, които по-скоро следва да "търсим" в горен Египет ?!
Какви са ми доводите във връзка с това !!?
- До 18-19-таа династии, културно и религиозно тракийско-пеласгическите култура и традиция са много близки на тези от Египет. След това започва да се забелязва едно размиване на старият египетски божествен пантеон и вярвания. Ако може да се вярва на Библията от тогава там се настанява и едно население, което етносно не е близко на древните египтяни. Това става на база и по пътя на търговски и културен обмен, тоест по търговският път от Червено море, към южно крайбрежие на Арабски полуостров и т.нар. "Страна на Офир". За мен това ни насочва към, тоест имема податки, за едни културни и религиозни (опосредствени) влияния между Египет и индийският субконтинент. В потвърждение на това се явява населението от по-късно създадената, т.нар. държава Куш, тоест съвременна Етиопия !
Към 18-19-та династия "белята е станала" ... предполагам, тогава вече имаме не само културно-религиозно но и етносно налагане на това пост-дравидско население в Египет ??!(простете, всичко това в момента го проучвам) въздържам се от повече конкретика !!

- Не налагам теорията си, но предлагам, за оценка една друга гледна точка ... при разглеждането на историческите процеси, започнали от средата на ІІ-то хилядолетие сл.Хр. в Египет, Изт. средиземноморие, Близък изток, Анатолия и вече към VІІІ-ми век на балканите !!
- Има и още ред отбелязани в историята факти, които идат в потвърждение на това, което отбелязвам ... но простете, няма да досаждам с пространни обяснения !!

- Като заключение - Обръщам се към mglishev и "разобличаващият" ме в разни "анти" Юлко "цезаря" !
- Не е ли странно, тази упорита употреба дори и в момента от арабите, които наместо "П" произнасят "Б" ... вероятно сте чували, "Хайде да МПБием, кафе в МПБет часа ?"
- Като илюстрация на това произношение - Моля прочетете как се изписва на гръцки "Богданско хоро", което се играе от "кариотите", "славофонни елини" ... МПогданско - Така, че изобличителя Юлко, койтои ни обяснява, че гръцкият език има буква "Б", да ни обясни странното упорство защо гърците държат на употребата на "МП"-то при изписване на български думи съдържащи "Б" в началото си ? :)))

- от Гет "ктист"
П.П. Прилагам линк, към това, което илюстрира употребата на "П" и "Б" - http://www.youtube.com/watch?v=DjizrdcWPSA&NR=1
- Междувпрочем, това същото е пример и за продължаващата в ммомента асимилация на население с български родови корени !!
цитирай
46. balgarski7vinarki - ne sa mnogo tezi,koito ozenjavat istinski kakvo znachi samochustvie na dreven narod s kultura i tradizii
08.07.2011 11:42
Komu da dadesh tezi poznania-dali na elita,govoresht edno, a sluguvasht na savsem chujdi interesi ili na mladite-prisposobeni za psevdo-jivot i veche razbrali che ne mojem da nastignem
onezi ,drugite,mojem samo da sme v sinhron s tjah...
Bih se radvala da ima poveche patrioti, zenjashti velikolepnite materiali za drevnata ni istoria .
цитирай
47. andrei - Здравей Павле!
08.07.2011 11:43
Ще ми е интересно да напишеш нещо за селджукските българи от мала азия,и до колко турците са турци?Поздрав и бъди здрав и все така упорит!
цитирай
48. dulo - Циклопски градеж
08.07.2011 11:57
Много интересна е връзката между циклопския и готския тип градеж. Миналата година си строих къща и като се чудех относно типа зидария, който да изпбера един приятел строителен техник ми даде стар учебник където бяха обяснени нагледно. Та готския е умален циклопски приложим за градеж с тухли и/или камъни с тежест до 500-700 килограма. В Пловдив имамме циклопски с градеж от камъни с тежест между 2-3,5 тона и те се нуждаят от допълнително прихващане с легла от така наречените нут и перо, използвани днес при правене на дървена дограма и мебели. Готския тип градеж с тухли излиза най скъпо и трудоемко но за това пъл позволява суха зидария или родопска суха зидария и е възможно най-здравия измислен тип зидария. Оказа се че готския е всепризнат по цял свят и предпочитан и даже задължителен ако е невъзможно да се излее бетонна шайба да бъде изградена стена с точно този тип зидария с тухли плътни единички. Такива градежи има и в Испания дори и там историците са си мислели че са арабски но от скоро твърдят /без да имат никакъв интерес от това/, че са южно-готски и то от преди Атила :-).
Поздрави Спаро за яката статия!
Митака
цитирай
49. анонимен - Читател
08.07.2011 14:06
А кога трако-гърците създават официално държавата си Гърция, Спароток?
цитирай
50. killuminati - Точно така!
08.07.2011 14:29
mglishev написа:
По темата. С аргументи. Исторически, археологически и езикови. Рационални и издържани. Дето вика и сам Спароток - с нормален тон.

Както е направено тук.
Цитирани са старите автори.
Разгледани са разработки на други учени и са проверени(!).
Сравнени са отделни факти и са дадени аргументи.
За разлика от фантастичните теории за пришълеца срещу хищника...

Спароток поздравления и благодарности!
цитирай
51. balkanec - 12. poligor
08.07.2011 14:42
Пеласги и траки са гръцки наименования - транскрибирани през гръцки - на едно и също население през различни епохи.

...

Дали днешните палестинци (филистимци) са араби е доста спорно. Преди време питах един палестинец, който живее у нас - араби ли са палестинците. Той подскочи от тоя въпрос и взе да отговаря: - културата ни е арабска, езика ни е арабски, музиката ни е арабска...
Същия палестинец е с руса коса, светъл и прилича на всичко друго, само не и на арабин... :)
Ако нямаше нищо във въпроса, едва ли щеше да има и такава остра реакция... :)
Но едва ли всички палестинци мислят така...
цитирай
52. mamkamu - !!!
08.07.2011 16:29
Даваш доста примери от древни автори споменаващи пеласгите, което дава някаква достоверност и тежест на написаното, но не цитираш никого от тях, когато изведнъж правиш изненадващия извод, че всъщност този полумитичен древен народ е от една езикова група с траките и даже единосъщен с тях. То и не можеш да цитираш, просто защото такива сериозни извори до сега не са открити доколкото знам.

Написъл си само за едното от предположенията на Плутарх за основаването на Рим, а той има още :) Споменавайки Морските народи, забравяш, че според някои учени, а и според един египетски надпис от Мединет Хибу сред тях е имало и данаиди (данайци), което не знам как се вписва в теорията ти, че те се състоят САМО от пеласги и траки...

Но какво говоря ... според теб излиза, че всички световни учени са се наговорили тайно да участват в някакъв мистериозен антибългарски заговор и заради това са променили цялата световна история?

При всички наши съседи, че и в далечен Кавказ има по няколко, като теб, които изкарват, че техните народи са преки наследници на древните пеласги. Ще излезе, че не са само наши прадеди, а?

Иначе теорията ти кефи и гали ушите на българина... Виж какъв древен народ сме били –основали сме Атина, че и Рим :)...че и азбука сме им дали :) Не сме ония ми ти варвари-нашественици от степите, каквито се опитват да ни изкарат световните заговорници...

Хубаво звучи...но, когато започнем да смесваме историята с чувствата се получава манджа с грозде, а не наука.

Бъди здрав!
цитирай
53. amore - Привет, sparotok! :)
08.07.2011 16:54
Винаги те чета с интерес и удоволствие, но не коментирам винаги. Просто защото материалите, за които нямам познания, не би било честно да ги коментирам. Тук също нямам дълбоки познания, но компактността и истинността на постинга ме завладяха. С удоволствие прочетох и всички коментари, от които също научих нови неща. Пиша този коментар, за да изразя подкрепата си към системния ти, методичен и неуморен труд. Да събереш златните зрънца - както беше казано в по-горен коментар - наистина иска много любов и посвещаване на истината и читателите. За това те поздравявам, и ти благодаря!
цитирай
54. asthfghl - ...
08.07.2011 17:13
Наричат се пеласги.
цитирай
55. sparotok - благодаря
08.07.2011 17:50
amore написа:
Винаги те чета с интерес и удоволствие, но не коментирам винаги. Просто защото материалите, за които нямам познания, не би било честно да ги коментирам. Тук също нямам дълбоки познания, но компактността и истинността на постинга ме завладяха. С удоволствие прочетох и всички коментари, от които също научих нови неща. Пиша този коментар, за да изразя подкрепата си към системния ти, методичен и неуморен труд. Да събереш златните зрънца - както беше казано в по-горен коментар - наистина иска много любов и посвещаване на истината и читателите. За това те поздравявам, и ти благодаря!


Благодаря ти и аз за подкрепата, а и за оценката на труда ми!
цитирай
56. sparotok - факти
08.07.2011 17:58
mamkamu написа:
Даваш доста примери от древни автори споменаващи пеласгите, което дава някаква достоверност и тежест на написаното, но не цитираш никого от тях, когато изведнъж правиш изненадващия извод, че всъщност този полумитичен древен народ е от една езикова група с траките и даже единосъщен с тях. То и не можеш да цитираш, просто защото такива сериозни извори до сега не са открити доколкото знам.

Написъл си само за едното от предположенията на Плутарх за основаването на Рим, а той има още :) Споменавайки Морските народи, забравяш, че според някои учени, а и според един египетски надпис от Мединет Хибу сред тях е имало и данаиди (данайци), което не знам как се вписва в теорията ти, че те се състоят САМО от пеласги и траки...

Но какво говоря ... според теб излиза, че всички световни учени са се наговорили тайно да участват в някакъв мистериозен антибългарски заговор и заради това са променили цялата световна история?

При всички наши съседи, че и в далечен Кавказ има по няколко, като теб, които изкарват, че техните народи са преки наследници на древните пеласги. Ще излезе, че не са само наши прадеди, а?

Иначе теорията ти кефи и гали ушите на българина... Виж какъв древен народ сме били –основали сме Атина, че и Рим :)...че и азбука сме им дали :) Не сме ония ми ти варвари-нашественици от степите, каквито се опитват да ни изкарат световните заговорници...

Хубаво звучи...но, когато започнем да смесваме историята с чувствата се получава манджа с грозде, а не наука.

Бъди здрав!


Може би не съм се изразил както трябва, В.Георгиев, К.Порожанов, А.Я.Ван Виндекенс и др. смятат, че тракийски и пеласгийски са сродни езици. Това се потвърждава и от топонимията, дал съм достатъчно примери.

Никой не е доказал, че денен е тъждествено на данайци, има само предположения, денен са в една група с еквеш, това може да са ахейците, но ахейците не са гърци, Херодот твърди, че ахейците са местно население, а дорийците-данайци са нашественици...( История, VIII-73 ).

Нито външния вид, нито въоръжението на денен има нещо общо с по-късните гърци. Денен са просто гражданите на Адана - селище на хетите.

Верно е, че Плутарх дава и други легенди за основането на Рим. Древната топонимия на Апениския полуостров показва, че там са ходили пелазги и, че са останали дълго време. Ако ти остане време прочети работите на Скиарета, заслужава си http://asciatopo.xoom.it/ancient-topo.html

Не съм привърженик на теории за заговори и конспирации, но знам как се работи. Повечето учени предпочитат да ползват вече готова работа, отколкото да направят свое проучване, което ще отнеме много време. Тук се появява проблема, защото, ако в ползваната работа има грешки, те ще бъдат предадени и в новата работа...която на свой ред ще бъде цитирана от трети...

Учен като Дж. Чадуик е многоувжаван, но е направил такива груби грешки, че и студент би се засрамил...
цитирай
57. sparotok - руси палестинци
08.07.2011 18:17
balkanec написа:
Пеласги и траки са гръцки наименования - транскрибирани през гръцки - на едно и също население през различни епохи.

...

Дали днешните палестинци (филистимци) са араби е доста спорно. Преди време питах един палестинец, който живее у нас - араби ли са палестинците. Той подскочи от тоя въпрос и взе да отговаря: - културата ни е арабска, езика ни е арабски, музиката ни е арабска...
Същия палестинец е с руса коса, светъл и прилича на всичко друго, само не и на арабин... :)
Ако нямаше нищо във въпроса, едва ли щеше да има и такава остра реакция... :)
Но едва ли всички палестинци мислят така...


Без изследвания не може да се каже дали палестинците са асимилирали пеласги. Русата коса не е гаранция за нищо, нека не забравяме, че в Светите земи е имало кръстоносци доста дълго време, нищо чудно някои от тях да са се смесили с местното население. Смесване може да е станало и в по-късен период, по време на британското присъствие.
цитирай
58. sparotok - пелазги
08.07.2011 18:30
killuminati написа:
mglishev написа:
По темата. С аргументи. Исторически, археологически и езикови. Рационални и издържани. Дето вика и сам Спароток - с нормален тон.

Както е направено тук.
Цитирани са старите автори.
Разгледани са разработки на други учени и са проверени(!).
Сравнени са отделни факти и са дадени аргументи.
За разлика от фантастичните теории за пришълеца срещу хищника...

Спароток поздравления и благодарности!


Има още много неща, които трябва да се кажат за пелазгите, но всяко нещо с времето си.

Поздрави!
цитирай
59. sparotok - циклопски градежи
08.07.2011 18:32
dulo написа:
Много интересна е връзката между циклопския и готския тип градеж. Миналата година си строих къща и като се чудех относно типа зидария, който да изпбера един приятел строителен техник ми даде стар учебник където бяха обяснени нагледно. Та готския е умален циклопски приложим за градеж с тухли и/или камъни с тежест до 500-700 килограма. В Пловдив имамме циклопски с градеж от камъни с тежест между 2-3,5 тона и те се нуждаят от допълнително прихващане с легла от така наречените нут и перо, използвани днес при правене на дървена дограма и мебели. Готския тип градеж с тухли излиза най скъпо и трудоемко но за това пъл позволява суха зидария или родопска суха зидария и е възможно най-здравия измислен тип зидария. Оказа се че готския е всепризнат по цял свят и предпочитан и даже задължителен ако е невъзможно да се излее бетонна шайба да бъде изградена стена с точно този тип зидария с тухли плътни единички. Такива градежи има и в Испания дори и там историците са си мислели че са арабски но от скоро твърдят /без да имат никакъв интерес от това/, че са южно-готски и то от преди Атила :-).
Поздрави Спаро за яката статия!
Митака


Циклопските градежи на Пловдив заслужават внимание, жалко, че официалните страници има толкова малко информация, а и снимки. Ако имаш възможност защо не направиш нещо по въпроса?

Поздрави!
цитирай
60. sparotok - турци
08.07.2011 18:35
[quote=andrei]Ще ми е интересно да напишеш нещо за селджукските българи от мала азия,и до колко турците са турци?Поздрав и бъди здрав и все така упорит![/

Андрей, такова проучване е интересно и за мен, но изисква много време. Ще спомена само нещо интересно - поне до 16-ти век, в двора на султана се е говорело български:)






цитирай
61. zaw12929 - Подкрепа на предложението
08.07.2011 18:38

"... Защо светът да не знае, че нашите деди са основали Атина и Рим, защо да се крие, че
предците ни създадоха азбуката, защо да се премълчават неимоверните страдания, ужижени и ужаси, на които бе подложен народа ни? Загубихме не само земи, но и престиж, него поне
можем да си върнем. Заслужаваме признателност и уважение за делата на дедите ни."

ДНЕС СИ ОТГОВОРИХ ПО ТОЧНО ЗАЩО ВАШИТЕ ПОСТИНГИ СА ТАКА ИНТЕРЕСНИ, ПРИВЛЕКАТЕЛНИ : ЗАЩОТО СА ПЪТ КЪМ НОВО "националното самосъзнание", актуално на днешната епоха, изискваща във витрината на държавността и народността си да сложим целия арсенал на култура от древността до днес и да искаме признание за да се обединим за най главната национална задача- да живеем достойно, богато, толерантно с всички други!

Много по вече от поздравление- Паисий на 21 век!
цитирай
62. sparotok - елит
08.07.2011 18:39
balgarski7vinarki написа:
Komu da dadesh tezi poznania-dali na elita,govoresht edno, a sluguvasht na savsem chujdi interesi ili na mladite-prisposobeni za psevdo-jivot i veche razbrali che ne mojem da nastignem
onezi ,drugite,mojem samo da sme v sinhron s tjah...
Bih se radvala da ima poveche patrioti, zenjashti velikolepnite materiali za drevnata ni istoria .


През последните 65 години България няма елит, управляващите слугуват на чужденци.

Именно националното самосъзнание и гордост са предпоставка за възникване на нов, истински елит, който ще поеме на плещите си бремето да управлява, а не да обира народа...
цитирай
63. sparotok - да искаме своето
08.07.2011 18:45
zaw12929 написа:
.Защо светът да не знае, че нашите деди са основали Атина и Рим, защо да се крие, че предците ни създадоха азбуката, защо да се премълчават неимоверните страдания, ужижени и ужаси, на които бе подложен народа ни? Загубихме не само земи, но и престиж, него поне можем да си върнем. Заслужаваме признателност и уважение за делата на дедите ни.



Докато сами не поискаме своето, никой няма да ни го даде. Видяхме до къде води пасивността, време е за промяна!

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - до Гет
08.07.2011 18:53
Гет, хиксите не са гърци, по-скоро гърците са техни васали. Има изображения на хикси, това са хора със светла кожа и рижо-кестенява коса. Носят същите панталони, които са изобразени на керамични плочки от Гордион и а и една наша сребърна фалера.

Проф.Бест разглежда мита за Йо като художествено пресъздаване на разказ за миграция на скотовъдци от Балканите за Египет. Хиксите са наречени още царете -пастири. Хикси идва от ХЕГА касут, а ХЕГА е египетската (?) дума за ...ГЕГА...:)

Намерени са техни златни корони, стилът е зверинен, също като на траките. Намерени са и погребения с жертван кон...както при траките...
Брадвите и ножовете на хиксите са много интересни, такива има и във Варненския музей, но не са датирани...защо ли:)
цитирай
65. ziezi - Браво, sparotok, действай в тази ...
08.07.2011 18:55
Браво, sparotok, действай в тази посока ! Пожелавам ти успех !
цитирай
66. ziezi - Само да добавя - никой не би те упр...
08.07.2011 18:58
Само да добавя - никой не би те упрекнал в реваншизъм, ако се изправиш срещу душманите - а бъди сигурен, те без бой няма да се дадат - хилядолетия наред фалшифицират историята, та сега ли ще вдигнатн бялото знаме - и наблегни на връзката пеласги, филистимляни, юдеи, пришълци от Африка...
цитирай
67. sparotok - Българи
08.07.2011 19:11
zaw12929 написа:

"... Защо светът да не знае, че нашите деди са основали Атина и Рим, защо да се крие, че
предците ни създадоха азбуката, защо да се премълчават неимоверните страдания, ужижени и ужаси, на които бе подложен народа ни? Загубихме не само земи, но и престиж, него поне
можем да си върнем. Заслужаваме признателност и уважение за делата на дедите ни."

ДНЕС СИ ОТГОВОРИХ ПО ТОЧНО ЗАЩО ВАШИТЕ ПОСТИНГИ СА ТАКА ИНТЕРЕСНИ, ПРИВЛЕКАТЕЛНИ : ЗАЩОТО СА ПЪТ КЪМ НОВО "националното самосъзнание", актуално на днешната епоха, изискваща във витрината на държавността и народността си да сложим целия арсенал на култура от древността до днес и да искаме признание за да се обединим за най главната национална задача- да живеем достойно, богато, толерантно с всички други!

Много по вече от поздравление- Паисий на 21 век!


Ние българите сме доказвали много пъти, че сме в състояние да се обединим, когато сме вдъхновени от светъл идеал. Имаме нужната сила, имаме и нужното упорство, трябва само внимателно да си изберем водачите и не сляпо да ги следваме, а и да им напомняме, че са най-горе, за да служат!
цитирай
68. sparotok - !
08.07.2011 19:20
ziezi написа:
Браво, sparotok, действай в тази посока ! Пожелавам ти успех !


Дано помага Господ!
цитирай
69. sparotok - борба
08.07.2011 19:21
ziezi написа:
Само да добавя - никой не би те упрекнал в реваншизъм, ако се изправиш срещу душманите - а бъди сигурен, те без бой няма да се дадат - хилядолетия наред фалшифицират историята, та сега ли ще вдигнатн бялото знаме - и наблегни на връзката пеласги, филистимляни, юдеи, пришълци от Африка...


Бяло знаме не очаквам, зная, че ще става все по-трудно. Слава Богу има хора, на които да разчитам, а стават и все повече,това е най-важното за момента!
цитирай
70. vishnichka - Всеки постинг вече е със значимост при теб, Спароток,
08.07.2011 19:28
оглежда се - не под лупа, а под микроскоп за какво ли не...ставаш все по-изчерпателен и виждам, това се оценява. Поздравления за труда, който хвърляте и ти, и коментиращите те!:)
цитирай
71. sparotok - до germantiger
08.07.2011 22:09
Избрал си да коментираш тук, добре, но критикувай това, което съм казал. Мисля, че ясно помолих да няма отклонения от темата.

Не съм отричал никога, че гърците са достигнали високо ниво на цивилизация, но цивилизация е относително понятие. Нито демокрацията, нито философията попречват на гърците да извършат геноцид над свои сънародници. Помоли Глишев да ти обясни как в Кира са изклани безмилостно десетки хиляди жени, деца и старци.

Същите тези цивилизовани гърци карат философа си Сократ да пие отрова, колят се един друг в различни войни, колят най-варварски и предадените им благородници...нещо, което е ужасявало траките, прочети работата на Демостен за Милтокит.

Гърците никога не са наричани най-праведни, но точно тези думи са употребени от Страбон за траките. Питагоризма е всъщност Орфеизъм, позаинтересувай се и ще видиш, че е така.

Между другото знаещ ли това:

- Езоп е фригиец

- Менандър е тракиец от племето гети

- Тукидид е потомък на одриския цар Орол

- Конон е също потомък на одриския цар

-Абротона е тракийка и майка на Темистокъл

-Херодот е йониец, а според него самия, йонийците са гърцизирани пелазги, такива са Левкип и Анаксагор

- Евмолп, този, който въвежда Елевсийските мистерии в Гърция е Тракиец

- Орфей, дал музика на гърците е тракиец

-Линей е също тракиец

-Тамир е също тракиец

-Клеофон е от тракийски произход

- Хермий Атарнейски е тракиец

-Дионисий Тракиец е този, който създава първата гръцка граматика

-художникът Бригос е тракиец

цитирай
72. sparotok - коментари
08.07.2011 22:12
vishnichka написа:
оглежда се - не под лупа, а под микроскоп за какво ли не...ставаш все по-изчерпателен и виждам, това се оценява. Поздравления за труда, който хвърляте и ти, и коментиращите те!:)


Благодаря ти Виши! Културна дискусия е възможна, стига и двете страни да я искат.
цитирай
73. stamenmihalevski - Искам да попитам нещо за думата Д...
09.07.2011 01:22
Искам да попитам нещо за думата Донео. Предполагам е в сегашно време, но веднага след като я прочетох се сетих за донел(на родопски диалект означава донесъл - аз съм донел, ти си донел, той е донел...). Та... Всъщност въпросът ми е, може ли така да се тълкува, въпреки миналото време?
цитирай
74. germantiger - За споменатите от мен не писа...
09.07.2011 02:37
Тукидид е мелез
За Орфей не съм питал, разбира се, че знам

Струва ми се не намирайки отговор за споменатите от мен имена, цитираш тези които можеш и знаеш, там е работата, че това не ликвидира липсата ти на отговор за другите.

Иначе гърци не дишам въобще, днес това е боклук (да ме прощават за обобщението), наблюдавал съм им наглостта в "германия", чувал съм за грубостта им в България от българи работници в грЪчко, обаче елинизма е друга "бира".

Скоро и постинг за андартите ще направя, но да не си "мешим" шапките ;)
цитирай
75. d3bep - Гет, хиксите не са гърци, по-скоро ...
09.07.2011 11:09
sparotok написа:
Гет, хиксите не са гърци, по-скоро гърците са техни васали. Има изображения на хикси, това са хора със светла кожа и рижо-кестенява коса. Носят същите панталони, които са изобразени на керамични плочки от Гордион и а и една наша сребърна фалера.

Проф.Бест разглежда мита за Йо като художествено пресъздаване на разказ за миграция на скотовъдци от Балканите за Египет. Хиксите са наречени още царете -пастири. Хикси идва от ХЕГА касут, а ХЕГА е египетската (?) дума за ...ГЕГА...:)

Намерени са техни златни корони, стилът е зверинен, също като на траките. Намерени са и погребения с жертван кон...както при траките...
Брадвите и ножовете на хиксите са много интересни, такива има и във Варненския музей, но не са датирани...защо ли:)

Можеш ли да ги подкрепиш с конкретни находки и поне някакво странично твърдение, че са хиксоски?

Защото египтяните считат хиксос горе долу за синоним на азиатец.
Науката пък счита за хиксоси това:
http://www.touregypt.net/images/touregypt/hyksos1.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Ibscha.jpg
http://www.love-egypt.com/images/hyksos1.jpg

Едва ли могат да минат за траки и със сигурност нямат панталони.
В никое от изображенията.
Даже в битките доста чернички минават, поразгледай Яхмос.. По черни от негрите, дето му веят с палмови листа. Да кажем, пропаганда.

Единствено има известна връзка на някои изображения с крит, но е съвсем сигурно, че крит е бил египетски далеч преди някой да чуе за хиксосите и че отношенията с тази... земя са доста стари. Малко е трудно въз основата на един почти напълно скъсан папирус да се заключи, че хикосите са единствените и неповторими жители, дали културата на Крит, и оттам - на Египет.

Съвременното виждане(мога да се поразровя и за автори) е че хиксосите са имали империя, включваща ханаан ,части от сирия и крит, н оза кратко време. И разбира се ,източна част от Египет.

Наскоро четох за доказателство даже изследванията ,че на юг в хетската империя некакви си почитали Сутекх. Сутекх, това е сет. Сет, това е богът на Хиксосите.
Хиксосите, това са основателите на йерусалим.

Хека не е дума за гега, а за владетел. СИмволично се представя със златния скиптър на фараона ,имащ действителн оформата на нашата гега, но изписването й включва него в качеството на буква Х и отделно буква К. Има варианти, но едно е сигурно в думата е четимо само ХК останалото е интерпретация и е много близка до думата Хекау - ХКУ , означаващо "магия" осъвременено към нашият език.

Царе - пастири са курдисани от Йосиф Флавии, благодарение на тая инсинуация в тълкуването египтолозите 50 години не можаха да се ориентират как се пише хиксос аджеба...
Може и да не е сбъркал много. Има стари писания, в които за хабиру се набеждават некви овчарски племена, крадящи добитък, злато и хора... Та може и да е искал нещо да ни каже с тея "шепърд кингс"... Нешо, по - добро от обикновенна гега.

Той очевидно счита хиксосите за поне братчеди.

За сотаналите твърдения, за гърците и египтяните няма да коментирам ,коментирал съм, пък и няма да издавам тайни от кухнята.

Въпросният професор, разглеждащ мита за Йо, малко е чел. Насочи го да прочете например стелата Метерних - мита за броденията на Изида. Може да му светне как тъй кравоглава богиня бяга от скорпион на Сет, който жили сина й и накрая го съживява и го прави цар, и защо митът за Йо всъщност накрая свършва в Егиепт, където синчето става цар.... Има едни малки пълни съответствия, дето се вика....

Като цяло ,теорията, която градиш, ми е позната, но ми се струва, че почива на доста... комерсиална литература и на малко, да не кажа никакви, доказателства.
Все пак, можешп ли да представиш доказателства?

Поздрави!

ПП. Цитатът ти за пеласгите не е от Страбон, а от доста по - известният Омир, Одисея, доколкото си спомням.
цитирай
76. nkf - Избрал си да коментираш тук, добре, ...
09.07.2011 13:21
sparotok написа:
Избрал си да коментираш тук, добре, но критикувай това, което съм казал. Мисля, че ясно помолих да няма отклонения от темата.

Не съм отричал никога, че гърците са достигнали високо ниво на цивилизация, но цивилизация е относително понятие. Нито демокрацията, нито философията попречват на гърците да извършат геноцид над свои сънародници. Помоли Глишев да ти обясни как в Кира са изклани безмилостно десетки хиляди жени, деца и старци.

Същите тези цивилизовани гърци карат философа си Сократ да пие отрова, колят се един друг в различни войни, колят най-варварски и предадените им благородници...нещо, което е ужасявало траките, прочети работата на Демостен за Милтокит.

Гърците никога не са наричани най-праведни, но точно тези думи са употребени от Страбон за траките. Питагоризма е всъщност Орфеизъм, позаинтересувай се и ще видиш, че е така.

Между другото знаещ ли това:

- Езоп е фригиец

- Менандър е тракиец от племето гети

- Тукидид е потомък на одриския цар Орол

- Конон е също потомък на одриския цар

-Абротона е тракийка и майка на Темистокъл

-Херодот е йониец, а според него самия, йонийците са гърцизирани пелазги, такива са Левкип и Анаксагор

- Евмолп, този, който въвежда Елевсийските мистерии в Гърция е Тракиец

- Орфей, дал музика на гърците е тракиец

-Линей е също тракиец

-Тамир е също тракиец

-Клеофон е от тракийски произход

- Хермий Атарнейски е тракиец

-Дионисий Тракиец е този, който създава първата гръцка граматика

-художникът Бригос е тракиец


Хегел,в своите философски лекции,дава известни кратки автобиографични сведения за античните философи и интересното е,че той ги обозначава като милетци,тиренци,абдерци,но не и като рождени гърци.Що се отнася до "гръцката цивилизация" Хегел казва,че до Питагор сред гърците науката била непозната и последният бил почнал да я въвежда.Интересното е,че Питагор всъщност пренася египетски знания и идеи и ги присажда сред гърците-цигани.
цитирай
77. nkf - Избрал си да коментираш тук, добре, ...
09.07.2011 13:35
sparotok написа:
Избрал си да коментираш тук, добре, но критикувай това, което съм казал. Мисля, че ясно помолих да няма отклонения от темата.


Разбира се те-гръчулаците-били невъзприемчиви,защото техният примитивен пиратско-демократично-джебчийски егалитаризъм бил в кардинално противоречие със строго йерархичните(кастови) и разбира се доста абстрактни египетски схващания.На гръчулака дай му сетивното (пак по Хегел)-сиртаки,кючеци,трошене на чинии и вандалстване.И така,нямайки идея за нещо повече от материалният свят за тях божественият свят оставал смътен,неясен и неразбираем(Пак по Хегел).Интересно как ли тези материалисти са създали такъв божествен пантеон?При това положение, трябва ли да се чудим,че гръчулаците са деградирали култа/мистерията към Дионис до едно банално оргийно напиване?Ами те толкова си могат...иначе,според няко, гръчолашките циганя са строители на цивилизация!!!Абе то с такива строители ,разрушители хич и не трябват.
цитирай
78. get - :) - Трудно е да се пребори човек с човешките пристрастия !?? ... с "филиите" и "фобиите" :)
09.07.2011 17:27
germantiger написа:

(макар елини и гърци да не са едно и също)

- Това първо !
germantiger написа:
Тукидид е мелез .За Орфей не съм питал, разбира се, че знам

- Той Аристотел е "метек", тоест атиняняните са го имали "втора ръка" елин.
Друго ! - по всяка вероятност се самоподвеждате, като изхождате от "етническият" признак а не от съдържателната част на филофските школи. В по-голямата си част това е опит да се разгледат от чисто формално-рационален ъгъл, по-стари философско-религиозни концепции и вярвания !?

d3bep написа:
Насочи го да прочете например стелата Метерних - мита за броденията на Изида. Може да му светне как тъй кравоглава богиня бяга от скорпион на Сет, който жили сина й и накрая го съживява и го прави цар ...

Така наречената "Метернихова стела" е датирана от средата на ІV в. пр.Хр. Подарена от Мохамед Али паша на принц Метерних(19в.). В момента се намира в Британския музей.
Основно съдържа, описание на отровни ухапвания и тяхното диагностициране и лечение. Свързва се с преданието от египетската митология, как Сет под формата на змия, използвайки отсъствието на Изида, ухапва Хор. Въпреки магическите и способности ако не е била намесата на Тод последният щял да умре.
Короната със слънчев диск и рога тя(Изис) ... наследява от една друга богиня Хат,хор(отделно се свързва, с музите). Нейният култ първоначално е развит в южен Египет, за разлика от този на Изис, която е типична за населението от делтата на Нил ! - кога настъпва синкретиката ... да се чуди човек ?!? ... на какво мисли може да ни наведе отново ... ???
цитирай
79. solinvictus - Интересно си пишете ама има един ...
10.07.2011 01:51
Интересно си пишете ама има един прост въпрос :
От кога всички тези древни автори говорят за грци?
Къде е написано Греце или Греция?
Щото по тази логика че грците обитават сега територията на елините и се припознават в тях ...що пък ние да не се припознаем в "траките"?
Като гледам всичките теории за "прабългарски" пресекения и номадски измишльотини са все още НЕдоказани - демек хипотези и научни догадки
Може и да са пътували но може и да не са?

В момента вече говорят за КЕЛТСКО-ГРЦКИ език и ИБЕРО-грцки ????
Така броят на грцките диалекти се увеличават със скоростта на геометрична про-граесия?хехе

Спароток имам и друг въпрос :
Аполон елински Бог ли е ?
И можем ли да кажем ,че Бакхус=Дионисий?
По времето на Лукус Август е изграден "свещен" град в който е заимствана "грцката" традиция в строежа на храмове ,но в грция май няма подобен храм та откъде са язели тая традиция?
Може ли едни лодкари продавайки кинкалерия да имат подобни традиции?
цитирай
80. demograph - НО НЕ СА ДАТИРАНИ...ЗАЩО ЛИ? - Отговорът обяснява всичката ни мъка българска.
10.07.2011 08:39
sparotok написа:
Гет, хиксите не са гърци, по-скоро гърците са техни васали. ...
... Хикси идва от ХЕГА касут, а ХЕГА е египетската (?) дума за ...ГЕГА...:)
..Намерени са техни златни корони, стилът е зверинен, също като на траките. Намерени са и погребения с жертван кон...както при траките...
Брадвите и ножовете на хиксите са много интересни, такива има и във Варненския музей, НО НЕ СА ДАТИРАНИ...ЗАЩО ЛИ?:)

....................................................................................................................
Как ще датираш атрефакт който ще направи на пух и прах политисторическите митове върху които се крепи цяла цивилизация. Да датираш вярно е равно да си сложиш главата в торбата. За това се иска смелост, пипе...
"Ако спечеля-печели цял народ, ако загубя - губя само мене си. Това "МЕНЕ СИ" е толкова дълбоко коренче в издребнелите душички на българските водачи, че изсмуква и себеуважението и куража им. Да изтръгнеш бодилът "МЕНЕ СИ" е болезнено усилие, а и е опасничко. Гузната съвест на страхливите се скрива зад тоталното омаскаряване на народа ни, от дълбочината на миналото ни, до мечтите за бъдещето. За да се внуши - не си заслужава усилието да работиш " на полза роду". "IV - VI век" = това е БЕЗОПАСНАТА датировка.Отвъд нея змиите хапят..Поздрави.
цитирай
81. d3bep - Гетски
10.07.2011 11:31
Не мoжах да разбера преразказа на други текстове то стелата ,прочетени през интернет, до какви мисли трябваше да ни доведе.
И така, има ли го там текста за Изида, Хор и скорпионите? И даже и даприемем датировката, която е датировка НА СТЕЛАТА, А НЕ НА МИТА - по стелите египтяните не измислят митове, а пресъздават тайнства, тя по - стара ли е от Аполодор или по - млада?
И тоз аполодор какъв е, съчинител или компилатор, бил ли е в Египет, колко време и какво е правил там - той е обучавал Египтяните на религия, ил исе е обучавал той от тях?
И чисто физически, има ли некъв шанс той за ДОПИРНИ ТОЧКИ СЪС СТЕЛАТА НА МЕТЕРНИХ? Питам те като следовател и тълкувател.

Що се отнася до Хатхор, не знам до какви мисли трябва да те доведе. Мен ме навежда на мислите, че ученето даже и на вярванията не е за всеки и че разсъждение от типа "траките са дали всичко на всички ама нямат нищо" не са по презумпция правилни и не може да бъде подход.
Хатхор е съпруга на Хор. Тя е снаха на Изида. ТЯ УНАСЛЕДЯВА ИЗИДА, а не обратното. ТОва, кеоот си чел, е че в по късно време Изида, така да се каже приобщава нейният култ. Това е вярно, както и тоя на Бастет, и други, някои от които дори отмират с годините. Иизда е изключително мощен култ и работите дето си ги чел по стелата, неслучайно са там - Изида е "господарка на магията" и "лечителка". Несвързани ли ти се виждат? Това ли се опита да кажеш и да убедиш публиката?

Странните ти въпроси, тип "аз всичко знам, но нищо не казвам, ти си признай" означават, че не си добър в асоциациите.
Самото име на Хатхор е hthr - Хет Херу - ДОМ НА ХОР. Разбоирам че на теб не ти говори много, обаче аз веднага се сещам за "лабиринта и сокола"
Тя е СЪПРУГА НА ХОР и името й ясно указва, че е създадена само в контекста на помощен образ към Хор, който отгоре на това почти напълно мяза на Майка му.
А ХОР НИКЪДЕ НЕ СЪЩЕСТВУВА ИЗВЪН КОНТЕКСТА НА СИН НА ИЗИДА И ОЗИРИС, те са това, дето сегашните го викат "троица".
А знаеш ли кое е най - гадното доказателство ,че са троица? Не е роднинската връзка. Смяташ ли, че Хатхор е по - стара от Озирис и Хентиаменти?

Така че не знам на кви мисли и премеждия трябва да ни навежда, но истината е, че принципът, върху който разсъждаваш е объркан и това съвсем ясно си личи в изображенията, традицията и имената. Не знам по статиите от уикипедия какво точно си личи, н оне ме и интересува. Египтологията не е за всеки , барнал откъслечни данни оттук оттам.


Що се отнася до другото, аз разбирам категорията политика и идеята за масовост на движението.
Но ако действително се утвърди теорията, че гърците са египтяни, траките са за отписване. Те са директен продукт на гърците.
Тази теория, кояот слава богу държи не повече от теорията че негрите произхождат от Якутска СССР , легализира кражбата от страна на гърците и ясно обяснява ,че очевидните следи на египетска митология и култура при траките гърците са им ги дали. На практика вие обявявате действителн огърците за цивилизатори на европа и още по - безнадеждно обвързвате траките с тях и 5-ти век преди новата ера....
Честито, ак оза траките имаше някакъв шпанс, той приключи, вие ЛЕГИТИМИРАХТЕ гърците и сега да ми подхвърляте хиксоси, самото име на които подсказва какви са, и незнайни народности от морските народи, известни с това, че не знаели в град от коя страна се влиза и се обличали с перо на главата, няма да ви свърши кой нзае каква работа.... При литературата на гърците.
Ако не го разбирате, здраве. Само че има адско противоречие, не по - малко от противоречието когато тук се публикува генн оизследване че сме монголоиди, това да се посрещна с рев и хиляди принципни несъгласия, а сега, когато се публикува друго генно изследване, че гърците "били" "египтяни" това да се посреща с адмирации. Ами принципа на натъманисване е същият. Пред ивреме публикувах при Сола едн одруго генно изследване, коеот направих на нищо откъм испанците...
Ако се върнете обаче, то показваше 50% еднаквост по нашите земи с египетски ген.
И кво? Да го вдигна за знаме?

Поздрави!
цитирай
82. zaw12929 - Защо се връщам отново- за да прочета ...
10.07.2011 14:03
Защо се връщам отново- за да прочета и коментарите, за да се насладя на умните ни блогъри, толерантни и жадни за знания.
За да се върна в аулата, където професорът е изнесъл лекцията, сега всеки доказва каква ще е темата на дипломната му защита по българистика...
четете, пишете и учете, защото днес не със сабя в ръка, а с думи и знания ще се извоюва новия облик на България за света- другото-, завещано ни от Орфей го правим. мисля го, искам го!
Не трябва да премълчаваме унижения и преиначаване. В един щатски филм Орфей беше ... негър. Не от расизъм душата ми се почувства унижена, а от нежеланието да се каже истината, да се покаже, като българин, потомък на траки ... и много много присъствали балканци... в тази земя...
Гордея се, че сме балканци горди, заедно с всички съседи и заедно не просто да изтрием клишето "тъмен балкански субект", а да му дадем истинската светлина- като старо злато... тракийско съкровище, ВСИЧКИ БАЛКАНЦИ И ДА НЕ СЕ МРАЗИМ И ОТРИЧАМЕ.
Един министър на образованието искаше да уеднаквим историята на балканите... да махнем омразата, ... още не сме го направили...
цитирай
83. zaw12929 - Към неразбиращия -
10.07.2011 14:06
Към неразбиращия - d3bep -
11:31
Не мoжах да разбера, защо го усуквате толкова много, без доказателства - това не са само страхове, а отричане- по добре си напишете постинг и там изложете Вашите знания, открития конкретно- сега тук звучи, като нетолерантна папагалщина...Много текст- а, нищо не казва... НЕ НИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО!
цитирай
84. get - :)) - И-их, тез пусти египтофили докачливи сте като "германо-арийци" ?! :)
10.07.2011 14:46
d3bep написа:
Самото име на Хатхор е hthr - Хет Херу - ДОМ НА ХОР. Разбоирам че на теб не ти говори много, обаче аз веднага се сещам за "лабиринта и сокола" ...


- Трите легенди, ги имаме в три етносни версии ?!!
- Египетска
- Критска
- Гръцка !! ... тракийската за момента я изключвам :))
И при трите имаме приблизително еднакви характеристични елементи !!
- Лабиринт, Чудовище(бог, който посяга на Героя) и съответно Хор-Херос-Герой плюс майка(богиня)!
При три идентични(почти) по същността си разказа, кой да приемем че е най-старият и автентичен ?
- С най-много екшън и елементи на автентичност е тази от Атика. Ако забелязваш, при нея дори имаме и личностно човешки харктеристики, повече драма и експрисивност.
Вероятно твоята теза ще е ? - Да ама автентична е египетската, защото е по-старата по тези и тези причини ... та дори поради липсата на тези елементи, които са присъщи на атическата(гръцка ?) версия !
- Да направим и следното допускане - Явил се е минойец от Крит (?) - Той пък какви патриотични аргументи би изложил в подкрепа автентичността на тяхната версия на мита за "Критският Минотавър" ?

За момента дай да се съсредоточим в/у това и да пропуснем, какви се явяват богините Хатор и Изида, една на друга, и изобщо в египетският пантеон !? ... и коя се явява баба или внучка ... на другата ?
- Отделно, както вече за казах за Хатор, нея гърците я свързват с трите музи ... тъй като според египетските митове, тя се явявяла, като източник за вдъхновение на демиурга бог Геб или Себе (последното е по тълкуване от дЗвер) :)) - в което не виждам нищо лошо, дори напротив ! ... стига да не бе толкова докачлив ?! :)

- С уважение !
цитирай
85. dolsineq - @ 82. d3bep
10.07.2011 15:21
Една информация на Платон, която май и днес е актуална за българските жени: "Тракийците... използват жените си, за да им обработват земите, да им пазят и отглеждат добитъка и всякак да им слугуват, като че ли са им роби"
- Дзвер, в когото и да се припознаят гърците, наследството от траките по техните земи няма да изчезне, нито пък учението на Орфей, което по вина на тракийската каста на жреците не получи своята реализация тук, а при гърците. Имало е тракийска цивилизация и това е факт, който не може да се отрече... Май ще се наложи пак тракийските жени да влязат в употреба и да я доказват...;)


цитирай
86. solinvictus - "Траките" били продукт ...
10.07.2011 16:11
"Траките" били продукт на грците? ...що за глупост е изказана,може и да се докаже ссигурно?
За хиспанците не ти отговорих тогава защото не разбираш нещата и ти са трудни връзките.проблема ти на теб е ,че разглеждаш всички през призмата на етносите:
траки,гптяни,скити и т.н. а те не са!
Етническата карта е начертана доста по късно и не са монолитни както ни ги представят.
Така ,че може би самото натрупване на различни знания не са достатъчни за да проумееш различни замазани връзки!
цитирай
87. nikikm - Крайно време е да почнеш да наричаш ...
10.07.2011 18:26
estolodu написа:
Крайно време е да почнеш да наричаш беласгите с истинското им име - на гърците фъфленето им е заложено и не могат казват б. Ние обаче можем, за това да ги наричаме беласги. Наименованието идва от:
бел
ас - ясно
г - окончание подобно на -ик, -ец, -ач

Не знам защо,но ми се върти нещо в главата и да ме извинява Щапаров,дори,ако може да вземе отношение.Подредил съм думи, с които са наричани от различни источници Беласгите.Защото "П"-то е гръцко,вместо "Б",нещо подобно на Перперек и Перперикон.Кой знае защо винаги ни се натрапват отчуждаващи имена. Но: Пеласги,Беласги,Белагри,Белгари,БЪЛГАРИ! Никакви претенции,просто искам коментар,всички тези имена фигурират в пространството и чакат някой да ги свърже,ако науката позволява това.Но,ако ги свърже...
цитирай
88. d3bep - Една информация на Платон, която ...
11.07.2011 11:13
dolsineq написа:
Една информация на Платон, която май и днес е актуална за българските жени:


Принцпино, Дулсинея, има една несъществуваща, обаче вярна поговорка, накарай гръка на работа....
Това менние на Платон изразява изобщо отношението на гърците към труда, а не насилие над жените. За гръка труда е робска работа .ТОй не знае от коя страна се сади житото и от коя се жъне, знае само "великите открития на цивилизацията" - стоманените оръжия, и да граби и убива, а после да философства.
Всеки който работи нещо различно от търговия и пиратство, е роб. Допускат там и ювелирство, както и разновидността му - склуптура (която при тях често си е баш ювелирство) и толкова.

За това дали няма да изчезне или ше изчезне, дай да не говорим.
В момента тракийска цивилизация все едно няма, за науката това е факт.
Появяват се некви полудиви около 5-ти век преди новата ера, когато всичко важно дето може, гърците вече са го написали и направили, и толкова....

И с тая теория създавате най - мощната културна връзка възможна, не на траките, ами на гърците, правите ги наследник на една от най древните и със сигурност най - богатата световна култура, дето 3000 години е унищожавана целенасочено и пак никоя не може да се сравни с нея.
И при това е очевадно ,че гърците ТОЧНО ОТ НЕЯ СА КРАЛИ, и дори са имали институт по кражбата. Гърците нямат един самороден талант с доказан местен произход, преди Александрия.

Както и да е, тая теория я умарям с два пръста и тя изобщо не може да издържи анализа на който и да е нормален египтолог...

Проблемът е обаче че египтолозите избягват директен конфликт с гърците. Поради простата причина че имат повече проблеми от другата страна. Гърците са крали, но поне така нещо е останало, докато други директно са изравнявали със земята.
Тъй и ще погребете траките. Давате на узурпатора им най - мощното възможно оръжие директно в ръцете.
То не е правено за него де, но постъпката е поне глупава.
Гърците са достатъчно мощни и имат достатъчно голям исторически монопол, за да бутате абсолютно спекулативни твърдения, които просто ей така им дават и световен монопол.
цитирай
89. d3bep - -Гетски. . . Точно тука е пробл...
11.07.2011 11:36
get написа:
-

Гетски...
Точно тука е проблема... Аналогиите.Виждаш един автомобил,бмв 6, но не знаеш за какво става въпрос обаче много искаш да му изкараме колелото за да правим аналогии.
И имаме чудесна аналогия.Сифона на мивката.
И двете са кръгли,с метална джанта и гумичка по края.В центъра имат по нещо втъкнато

Обаче ... нали? Ама искаш да са аналогични...
Защо така се получава? Защото за никое от нещата не си изяснил как работят и кое им е предназначението.
Просот ги вадиш от съоръжението и ги слагаш до нещо друго, и край.

В тоя контекст.
Знанието и филосфската верска концепция фигурират при египтяните от времето, когато можем да ги четем със сигурност, там 3-4-5 династия.
Легендите, любимите гръцки ПРИКАЗКИ обаче са НОВИ. Те навлизат в късен етап и вероятно представляват адаптация на религията за чужденците. Египтяните масово разпространяват митове в много късно време.
Преди това е видно, че повечето митове са съществували, но са адаптирани за населението чрез изображения по храмовете, фестивали и театрални постановки. И че него касаят, жреци и фараони се занимават с доста по - дълбоки неща от четене на приказки.
Имаше даже на една постановка за празник намерен някъде сюжета.

Много учени даже обвиняват египтяните от средното царство че именно тоя вид популяризация дава началото на унищожението им и на глада да ги грабят. Бернстед например директно маркира един момент от края на средното царство, в който някои жреци започват да разпространяват папирусни карти с посоката и всичк изавои, коиот душатана мъртвия трябва да мине, за да напусне подземния свят (ЛАБИРИНТ???) като ЛИНИЯТА НА УПАДЪКА. Според мен твърдението му е малко спекулативно поради факта, че нямаме ресурс чак толкова точно да фиксираме датата ,а е ясно че съвсем малко по късно нахлуват семитите и вече има упадък и с ясна причина....

Това, коеот отчиташ като велико културно постижение на гърците, египтологията отчита като деградация. И даже да не е деградация, абсолютно сигурно не е градация и постижение. Митът е интересен за обществото, но при Егиепт е важното КАКВО СТОИ ЗАД НЕГО.
Докато в гърция митът е самоцел и много често тоя ,дето ти го разказва дори, не може да ти го обясни.Що?
АМи дай да поспекулираме малко. Щото той не знае откъде и защо го е преписал? Половината им митове изобщо не им се вписват в теориите за "царство на сенките" и "олимп" и е съвсем ясно, че падат от марс...

Митът е пътят лщбителите днес да възстановят парчета от Египет, но при египтяните не е било така и действително митът се е превърнал за тях в основен инструмент на ограбването, некасаещо златото от гробниците им.

Поздрави!

цитирай
90. sparotok - пелазги
11.07.2011 13:52
nikikm написа:
estolodu написа:
Крайно време е да почнеш да наричаш беласгите с истинското им име - на гърците фъфленето им е заложено и не могат казват б. Ние обаче можем, за това да ги наричаме беласги. Наименованието идва от:
бел
ас - ясно
г - окончание подобно на -ик, -ец, -ач

Не знам защо,но ми се върти нещо в главата и да ме извинява Щапаров,дори,ако може да вземе отношение.Подредил съм думи, с които са наричани от различни источници Беласгите.Защото "П"-то е гръцко,вместо "Б",нещо подобно на Перперек и Перперикон.Кой знае защо винаги ни се натрапват отчуждаващи имена. Но: Пеласги,Беласги,Белагри,Белгари,БЪЛГАРИ! Никакви претенции,просто искам коментар,всички тези имена фигурират в пространството и чакат някой да ги свърже,ако науката позволява това.Но,ако ги свърже...


Както пелазги, така и българи има едно и също значение - светли, сияйни. Смятам, че в древността българи ( балагрии, балгарии) е било име на едно единствено племе обитавало планината Балагрос, т.е. днешната Беласица...
цитирай
91. sparotok - омраза
11.07.2011 13:54
zaw12929 написа:
Защо се връщам отново- за да прочета и коментарите, за да се насладя на умните ни блогъри, толерантни и жадни за знания.
За да се върна в аулата, където професорът е изнесъл лекцията, сега всеки доказва каква ще е темата на дипломната му защита по българистика...
четете, пишете и учете, защото днес не със сабя в ръка, а с думи и знания ще се извоюва новия облик на България за света- другото-, завещано ни от Орфей го правим. мисля го, искам го!
Не трябва да премълчаваме унижения и преиначаване. В един щатски филм Орфей беше ... негър. Не от расизъм душата ми се почувства унижена, а от нежеланието да се каже истината, да се покаже, като българин, потомък на траки ... и много много присъствали балканци... в тази земя...
Гордея се, че сме балканци горди, заедно с всички съседи и заедно не просто да изтрием клишето "тъмен балкански субект", а да му дадем истинската светлина- като старо злато... тракийско съкровище, ВСИЧКИ БАЛКАНЦИ И ДА НЕ СЕ МРАЗИМ И ОТРИЧАМЕ.
Един министър на образованието искаше да уеднаквим историята на балканите... да махнем омразата, ... още не сме го направили...


Махнем ли омразата повечето от проблемите ни ще изчезнат. Няма да е лесно, но това е цел, която трябва да се следва неотклонно.

Поздрави!
цитирай
92. sparotok - датировка
11.07.2011 13:57
demograph написа:
sparotok написа:
Гет, хиксите не са гърци, по-скоро гърците са техни васали. ...
... Хикси идва от ХЕГА касут, а ХЕГА е египетската (?) дума за ...ГЕГА...:)
..Намерени са техни златни корони, стилът е зверинен, също като на траките. Намерени са и погребения с жертван кон...както при траките...
Брадвите и ножовете на хиксите са много интересни, такива има и във Варненския музей, НО НЕ СА ДАТИРАНИ...ЗАЩО ЛИ?:)

....................................................................................................................
Как ще датираш атрефакт който ще направи на пух и прах политисторическите митове върху които се крепи цяла цивилизация. Да датираш вярно е равно да си сложиш главата в торбата. За това се иска смелост, пипе...
"Ако спечеля-печели цял народ, ако загубя - губя само мене си. Това "МЕНЕ СИ" е толкова дълбоко коренче в издребнелите душички на българските водачи, че изсмуква и себеуважението и куража им. Да изтръгнеш бодилът "МЕНЕ СИ" е болезнено усилие, а и е опасничко. Гузната съвест на страхливите се скрива зад тоталното омаскаряване на народа ни, от дълбочината на миналото ни, до мечтите за бъдещето. За да се внуши - не си заслужава усилието да работиш " на полза роду". "век" = това е БЕЗОПАСНАТА датировка.Отвъд нея змиите хапят..Поздрави.


Ех, как съм се чудел на магическата датировка VI- ти-IV - ти век пр. Христа...преди това сякаш ламя е вилняла из Тракия:)
цитирай
93. sparotok - пантеон
11.07.2011 14:01
nkf написа:
sparotok написа:
Избрал си да коментираш тук, добре, но критикувай това, което съм казал. Мисля, че ясно помолих да няма отклонения от темата.


Разбира се те-гръчулаците-били невъзприемчиви,защото техният примитивен пиратско-демократично-джебчийски егалитаризъм бил в кардинално противоречие със строго йерархичните(кастови) и разбира се доста абстрактни египетски схващания.На гръчулака дай му сетивното (пак по Хегел)-сиртаки,кючеци,трошене на чинии и вандалстване.И така,нямайки идея за нещо повече от материалният свят за тях божественият свят оставал смътен,неясен и неразбираем(Пак по Хегел).Интересно как ли тези материалисти са създали такъв божествен пантеон?При това положение, трябва ли да се чудим,че гръчулаците са деградирали култа/мистерията към Дионис до едно банално оргийно напиване?Ами те толкова си могат...иначе,според няко, гръчолашките циганя са строители на цивилизация!!!Абе то с такива строители ,разрушители хич и не трябват.


Така наречения гръцки пантеон е всъщност трако-пеласгийски. Зевс, Хера, Атина, Арес, Деметра, Аполон, Дионис, Кибела, Атис са само приети от гърците, но именета нямат обяснение на езика на южните ни съседи.
цитирай
94. ivankalilova - Спароток, явно е, че си достоен п...
11.07.2011 14:01
Спароток, явно е, че си достоен потомък на първите благородници, не само се държиш като такъв, но и непрекъснато го доказваш.....
Чета те с огромно удоволствие, чудя се и ти се възхищавам от сърце, за неуморния труд , за хъса, с който ни поднасяш прекрасните си материали !
Щастлива съм, че имам удоволствието да те чета !
ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ ПРИЯТЕЛЮ!
Сърдечни поздрави!
цитирай
95. sparotok - българи
11.07.2011 14:12
ivankalilova написа:
Спароток, явно е, че си достоен потомък на първите благородници, не само се държиш като такъв, но и непрекъснато го доказваш.....
Чета те с огромно удоволствие, чудя се и ти се възхищавам от сърце, за неуморния труд , за хъса, с който ни поднасяш прекрасните си материали !
Щастлива съм, че имам удоволствието да те чета !
ДА СИ ЖИВ И ЗДРАВ ПРИЯТЕЛЮ!
Сърдечни поздрави!


Благодаря ти за добрите думи Ванче! Хъса идва от това, че познавам добре народа си, а и истинската му история. Светът трябва да знае истината!

Поздрави!
цитирай
96. sparotok - !
11.07.2011 14:13
vishnichka написа:
оглежда се - не под лупа, а под микроскоп за какво ли не...ставаш все по-изчерпателен и виждам, това се оценява. Поздравления за труда, който хвърляте и ти, и коментиращите те!:)


Благодаря ти Виши!
цитирай
97. get - - Ако оставим настрани "аналогиите" от вида "БМВ" и "сифон" има нещо друго много ...
11.07.2011 14:45
... смущаващо ??!
d3bep написа:
Знанието и филосфската верска концепция фигурират при египтяните от времето, когато можем да ги четем със сигурност, там 3-4-5 династия.

Твоята теза е от Египет към Гърция ! - ОК, няма да оспорвам това !

- Това не го знаех ? - признавам си ! :))
d3bep написа:
Бернстед например директно маркира един момент от края на средното царство, в който някои жреци започват да разпространяват папирусни карти с посоката и всичк изавои, коиот душатана мъртвия трябва да мине, за да напусне подземния свят (ЛАБИРИНТ???) като ЛИНИЯТА НА УПАДЪКА.

- Но тук искам да те върна над един факт, който преди време ти бях посочил, при Крит - шахматният мотив !!
- Същият се среща и при така нар. "елинска" керамика, която я извеждат през "ахейци" към по-късна класическа античност(гръцка ?).
- Отделно в Илиадата, споменава за т.нар. танц на героя, който е изобразен в/у ахиловият щит. Това изображение, много изследователи го свързват с автентичната минойска култура. Тоест това сакрално-символичен танц, който се изпълнява от "херос"-а, герой казано по нашенски, пред "Змийската богиня" за да излезе от лабиринта(живот). Като при това той следва да е безупречен и се вслушва в "гласа"(?), което му дава възможност да премине безупречно "изпитанието"-варианта-избора.
Това последното се характезира с "тавромахията" ! - Накратко, това е "скока" на "акробата" между рогите на "Минотавъра" !?!

- Ето тук настъпва разнобоя в египетската, "елинско-гръцка" и местна традиция ! - интепретацията на цялостната идея, която е заложена в легендата - Лабиринт - Герой/Хор/- изпитание(подвиг) и краен резултат, постижението ?? - последното е най-важно и съществено за мен !!
- Още по-странно става, при нас на Балканите. Където е запазена и доразвита тази религиозно-митологична концепция - И отбележи ! - същата се датира ІV в. преди до ІVв. ... когато "изчезнаха":) траките(!) ... Ма то тогава и египтяни вече нямало ?(не е ирония а "?") !!

Поздрав !
цитирай
98. radodroma - Албанците да не останат по назад и те се пишат потомци на пелазгите..
11.07.2011 17:39
Това го изрових в нета..на мякой може да му е интересно

http://www.thelosttruth.altervista.org/SitoEnglish/pelasgian_etruscan_english.htm

Автора по метода на спароток прави съпоставка между етруски-пелазги написан върху намерени артефакти и албански език при което приликите наистина са много.. Интересно за мен беше също така да разбера че етруския се пише от зад на пред като арабския
цитирай
99. merlin68 - Албанците - до колкото знам (а то е ...
11.07.2011 21:14
Албанците - до колкото знам (а то е малко:)), те са просто смесица от различни етноси и имат държава едва от 20 век, не знам за каква пра история претендират.
Понеже не знаех на какъв език говорят реших да погледна в уйкито:
"Албанският език изобилства от латински, гръцки, старобългарски, османо-турски и италиански заемки и е загубил голяма част от индоевропейската си лекскика. Тази липса на собствен езиков материал води до невъзможност да се определи със сигурност от кой палеобалкански език (илирийски, тракийски или дако-мизийски) произлиза съвременният албански език."

Езикът и отразява разноликият състав на албанците, на територията на днешна Албания първо е имало траки, след това гърци, по-късно римляни, българи, сърби, италианци, турци...а днес албанци, каквито и да са те. Има и много сходства на албански с румънски, което показва, че явно и доста румънци са се разхождали там:)
цитирай
100. d3bep - - Още по-странно става, при нас на ...
11.07.2011 21:16
get написа:

- Още по-странно става, при нас на Балканите. Където е запазена и доразвита тази религиозно-митологична концепция - И отбележи ! - същата се датира ІV в. преди до ІVв. ... когато "изчезнаха":) траките(!) ... Ма то тогава и египтяни вече нямало ?(не е ирония а "?") !!

Поздрав !

Той разнобоя гърци и егхиптяни е далеч по огромен и смущаващ.
Ти грък да погребва златно съкровище, виждал ли си?
Ше погребе, друг път.
Колко живота живеят гърците? както и да кръщават главния си бог, гърците имат едно общо в културата си. Те живеят един живот. Тоя тука на земята. После - у царството на сенките, а там е гадно. Ае чао.
На гърка най - голямата м усграда е палата , на египтянина - гробницата...
Айде да не продължавам. То не е разнобой, ами е очевидно НИЩО ОБЩО даже на пръв поглед. Само претенции. Пак.

В тая насока, де е това състезание? Аз не виждам хероса да се е юрнал на състезание или да побеждава някакъв дефинирано равностоен враг. Херосът съвсем спокойно демонстрира доминация, бих казал в 100% от изображенията. Бучи някакъв звяр в краката на коня. Защо и къде отчиташ състезателен елемент, като звярът дори не подлежи на дефиниция, различен е, а понякога и няма звяр, ами олтар?

За миньойските змии и прочие въпросът няма да го захапвам, ще станеме много офтопик, но поразрови по - дълбоко изображението, има учени, писали доста по тея въпроси.

Но въпросът който развиваш е интересен.
Той повдига въпросът "какво е то туй траките"...
Някакъв колега отгоре ми обясняваше етносите.
Професор Попов прави интресен опит да дефинира траките като религиозно обединение, вадейки доказателство, че едни от първите жреци на Делфи бил идинастия и се казвали... Тракиди?
Странно и потвърждаващо в тая насока звучи и това:
"„Тези, които са посветили вниманието си на музиката от ранните времена, ги наричат траки, имам предвид Орфей, Музей, Тамир и Евмолп, които имат името си оттам .” (Страбон, География, 10:3)
Има и още.

После идва въпроса, кой как, кога и защо "изчезнал"...
И дали е изчезвал и дал ие точно това, за което го взимаме....

Всек иедин от тея въпроси заслужава поне докторска дисертация, обаче науката е закучила в рамката на етносите и ъгъла на "патриотизЪма" и на практика цялата работа е прецакана, преливаме от пусто в празно и даже и да не ползваме модела и да го опровергаваме, ползваме шаблона, и пак сме набутаните в играта....

Поздрави!
цитирай
101. demograph - Разумно съждение "Германос"! Тактически правилно. И толерантно...
12.07.2011 07:56
38. germantiger - ...
08.07 01:25
........................................................................................................................НЕ СЕ ЗАЯЖДАМ, А КАЗВАМ ЧЕ ЧОВЕК ТРЯБВА ДА УВАЖАВА ЧОВЕШКИЯ ГЕНИЙ И НА ДРУГИ НАРОДИ, дори това да са омразни гърци (макар елини и гърци да не са едно и също). И не аз трябва да се оправдавам или извинявам за коментара си, а кощунството което забелязвам - въобще да се отрича елинската цивилизация, вместо да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Елини и гърци не са едно и също."
Следователно, "Елинска цивилизация" не означава гръцка цивилизация.
"..да се разкрива какво в нея вероятно не е нейно, а повлияно от тракийци или дори тракийско в началото си." Поздрави.
цитирай
102. get - Хехе d3bep, караш ме да се смея на ситуацията и сам на себе си, защото ...
12.07.2011 09:23
... ме караш да започна едни тълкувания и ще заприличам на един нов Маразов ! :)
d3bep написа:
В тая насока, де е това състезание? Аз не виждам хероса да се е юрнал на състезание или да побеждава някакъв дефинирано равностоен враг. Херосът съвсем спокойно демонстрира доминация, бих казал в 100% от изображенията. Бучи някакъв звяр в краката на коня. Защо и къде отчиташ състезателен елемент, като звярът дори не подлежи на дефиниция, различен е, а понякога и няма звяр, ами олтар?

- Хероса в по-късната(в сравнение с египтяните, невъобразима късна) тракийска традиция ... Може да се приеме, че не е всеки един ... а "Избраният" от Съдбата, конкретен легендарен персонаж. На същият му е предречено да премине през конкретни житейски перипетии(изпитания). Няма как да не премине през тюх, защото са му предсказани ... той е Орест/Орисан !!
- Така че, ако той е в достатъчна степен мобилизиран дръзновен - Същият РЕАЛИЗИРА, осъществява съдбата си и по силата на това придобива свръхчовешки качества ... постига пълнота, която не е присъща на нас останалите обикновени-те хора !! Преодолявайки безупречно всички изпитания, тоест извършвайки подвизите си става(издига се) в състояние ... качествено Херос(което пък етимилогично е свързано с корените, "гер", "пер/л" и "кар" ... също това е изпълнено с дълбоко филосфско-религиозно съдържание !) . Тоест героят е "опереният"/смелият, изправилият се и приел поставените му от боговете, в лицето на това нещо "съдба" изпитания.
След, като се е доказал придобива нови свръхчовешки качества ... последното се свъзрзва с даемон(даймон, също и с "дае" или "деа" ). Това пък последното кореспондира със съвременното "ДЕЯние", но същото влиза в смислово взаимодействие и с ДЕА/О/, тоест божествен, свръх естествен, свръхчовешко !! ... и-и отново ми става смешно, по причина, както ти казах че, ме караш да се правя на тълкувател, като Маразов или Фол ... което ме притеснява и не ми е твърде по вкуса !! :))

Поздрав !
П.П. Малко допълнение по отношение, че Хероса никъде не се състезавал или биел при "тракийската" символност на "Тракийският конник" - Да така е ! - но това според мен е, по силата, че Хероса на практика не унищожава, тези изначални природно-божествени сили-символи - Не той се движи, подчинява(ако щеш обладава или става част от тях) и след като е влязъл в хармония, тоест ги е подчинил или сам себе си подчинил нва тях ... Преминава през изпитанието, коет пък от своя страна му дава възможност за нов-а витка в неговото личностно израстване, като субект с "полубожествени" качества. Накрая той достига до "огъня"-жертвеник ! - Мисля това е символа на личностното прераждане ... нещо, като новото, качествено раждане, донякъде в смисъл на "Феникса"(легенда). Тоест, символично трябва да умре обикновенният човек с неговите мании, страхове, колебания и т.н. за да се роди "Новият" (човек) ХЕРОЯ !!

- Спараток, прощавай за многословието и офтопика ! ... но следваше поне, малко от малко да обясня, чисто тракийският феномен-символ "Образът-философия на Героя" !
цитирай
103. d3bep - Мммм. херосът навсякъде, където ни ...
12.07.2011 10:28
Мммм. херосът навсякъде, където ни е известен контекста на намирането му ,е погребален, Гетски.
На останалите места просто е намерен като оброчна плочка, без яснота за контекста.
Но хероси има масово на плочи на гробове, на капаци на саркофази, на погребалните кубити и даже на един ... погребален обелиск по нашите земи. Богдан ФИлов твърди, и нямам причина да не му вярвам, че на върха на мезек е имало глиган, и срещу него конник, но конника е бил окраден от иманяри, а глигана го пазят счупен в Истамбул.
В истамбул ми дадоха да снимам оригинала на глигана без пари идаже м иразказваха. В нашият национален музей на бан ми поискаха 400 лв. за да му снимам копието.

Всъщност твърдението въобще, че конникът е тракийски, а не например римски, почива на погребенията. Той често има надписи на гръцки и латински, и разбира се, имена на човека, на който е посветен.
Така че ,разглеждай конника като представа за отвъдното, а не като представа за усъвършенстване на личността.

Вероятно, казвам аз, сещайки се за мадарския и русенският конник, има и храмов контекст, но пак свързан с култ за отвъдното.

Очевидно херосът не рисува каквото и да е "подобряване на личността приживе", пък и целият контекст на тракийската археология ясно ни показва, че няма как да се има предвид точно това.

Що се отнася до фатката, че в Египет било късно, аз не мисля, че хор в егиепт е познат по - късно от хероса, както сме го курдисали по нашите земи. Може би си стигнал до нещо повече, от това което съм изказал гласно, макар че повечето е много повече и дори и аз не съм стигнал до всичко, но при всички положения в Егиепт нещата могат да се докарат до последователност и приемственост, коеот засега в Тракия е невъзможно ако я разглеждаме изолирано.
И което напълно ни устройва, поне що се отнася до важният въпрос:
ДА СЕ ОПИТАМЕ ДА РАЗБЕРЕМ ПОЗНАНИЯТА НА ДРЕВНИТЕ НИ ПРЕДЦИ.

А не етноса, двойното гражданство, чистата раса и надписите в паспорта.
цитирай
104. get - - Добре разбирам и оправдавам скепсиса ти ... дори и аз ако съм на твоето място ...
12.07.2011 20:51
... ще бъда същият !
d3bep написа:
Мммм. херосът навсякъде, където ни е известен контекста на намирането му ,е погребален, Гетски.

- Ще допълня само още две неща наред с третото, което съм ти казвал преди време - Какво е подарил бог Хермес на любимият си син ? - Казват "безсмъртие" - но в какво се е изразявало това безсмъртие според мита ? - да запази непокътната паметта си от минали раждания !!
- Пояснявам, това е второто нещо което искам да отбележа, тоест това е "акусматизма", който преписват на "питагорейците" и най-вече на основателят на школата ... спомни си легендата, в която е описано, как той се припознава в един от героите, от Троянската война ?!! - най-общо казано, тук се разглежда въпросът за безсмъртието но под точно определена форма-съдържание !!
- Третото в/у което ще ти обърна внимание - го има описано от Херодот и по-късни автори за вярванията(най-вече при мизи-гети). Качественото преминаване на човек в по-висша полубожествена форма, т.нар. даймон(другото наименование на същото е Херос). Отглас от това пак можеш да срещнеш в легендите за палавият малкият мошеник бог Хермес, който превръща хората в "гераци", тоест соколи. Но него го свързват и с Хор, плюс Тод от египетският пантеон.
d3bep написа:
Що се отнася до фатката, че в Египет било късно, аз не мисля, че хор в егиепт е познат по - късно от хероса, както сме го курдисали по нашите земи.

Не си ме разбрал правилно ! - твърдението ми е обратно ! - Казвам, темата и легендата за Хор е разработена много по-рано в Египет. На балканите според нашенските историци, тя се датира от най-рано VІ-и век пр.хр. Тази времева пропаст - Не те ли смущава ? - та то към този момент, примерно ІV в. в Египет почти нищо не е останало от старите вярвания и обредност. Тук могат да се набележат няколко хипотези ??
- Завършвам: Това, което съм написал е само част от едно мое изследване, което съм започнал от преди почти четири месеца - в този пост само маркирам, същностните неща !

Поздрав
цитирай
105. d3bep - да запази непокътната паметта си ...
12.07.2011 22:58
get написа:

да запази непокътната паметта си от минали раждания


Тука общо взето уцели... Само дето разликата в интерпретацията идва оттам ,че ти поставяш една "цел" на целия процес, която на мен м исе вижда принципно погрешна.

Без да казвам какво е туй вярване, за да не кипне някой, пояснявам само, че:
1.
- основна "цел" не е паметта, а изобщо да не се реражда. Да се върне към божествената същност.
- паралелът с траките, които Херо казва, че плачели като се роди дете и си фърляли шапките някой като умре е повече от очеваден.

2.
- всъщност има няколко варианта. Прераждане, тотално унищожение или напускане на цикъла и обожествяване. Херосът не е опазване на паметта и не е това крайната цел ,а обожествяваенто.
При Питагорейците може мда го опишем с кръг, който да наречем "Цикъл на душата". Има вариантите душата да върти тоя цикъл, със или без памет, да "излети от него" образно казано, или пък просот цикълът да бъде прекратен. Това са питагорейците, а ти винаги си ме изумявал с термините:) По принцип тук е общоприет малко късният термин "Метемпсихоза".
- общо взето, факт при траките... :Едните обожествяват, другите вярват че душата се връща, трети, че спира да съществува и така е по - добре..." Нали това е цитата? Е, това вероятно не бил и5 вида траки, а различен вариант на едно и също вярване... Все тая

Иначе вече не ме смущават времевите пропасти. Според мен те се дължат на погрешна идентификация и паралелизъм.
цитирай
106. mglishev - :)
13.07.2011 04:10
sparotok написа:
Маноле, мислиш ли, че някой ти се връзва на номерата:))
За да може В.Георгиев да въведе термина трако-пеласгийски език и, за да може този термин да се употребява и от други учени като К.Порожанов, то явно има серизно основание да се смята, че разликата между тракийски и пеласгийски е била само диалектна, нищо повече.

Ван Виндекенс доказа, че пелазгите са индо-европейци и, че езикът им е сроден на тракийския, но ти не си запознат с работата на белгийския учен...и въпреки това говориш наизуст:)))

Явно не те интересуват данни, които не ти оттърват...


Послъга малко ;)
цитирай
107. get - - Хмм, влагаш малко или много ... повече лична интепретация ... пък аз се опитвам ...
13.07.2011 09:39
... да се дистанцирам при тълкуването, на база писането за тези вярвания (доколко успявам друг въпрос ?) :)))
d3bep написа:
Иначе вече не ме смущават времевите пропасти. Според мен те се дължат на погрешна идентификация и паралелизъм.

- Е как няма да те смущава времемавата разлика(пропаст) между датировката на близкото египетско вярване (приблизително две хиляди години по-рано, от аналогичното тракийско ?) ! - Тук отново ще проявя мойто си вироглавство, като попитам ! - Това не те ли навежда на мисълта, че близо 3 хил. години пр.Хр. населението на балканите е било културно близко, дори идентично с това поселяващо Египет или поне част от него ??!
- От тук вторият въпрос, защо се получава това диаметрално раздалечаване в по-късни вярвания и културно-религиозно развитие при тези народи ?! ... какво е довело до това - според теб ? - това което си вложил в цитата си по Бернстед ли ?
d3bep написа:
Питагорейците ... "Цикъл на душата". Има вариантите душата да върти тоя цикъл, със или без памет, да "излети от него" образно казано ...

- С това придаваш белези присъщи на гърци и египтяни при философската трактовка на вярванията за "Героя" !
- Дай да погледнем, вярването на гетите относно Героя-героизацията, тоест човека Замолксис, който става в Бог !!? - Това има ли го някъде предадено с такава насоченост при египтяни или гърци ... мисля - Не !? - Това се явява кардинално различие или много съществена "етносна" отлика - Не смяташ ли ?
- Нямаме ли подобна трактовка на този акт при Херакъл ? ... протообраза на който е по-скоро скитски отколкото гръцки ? - Нали той същият след като е изпълнил предопределените му от съдбата подвизи - става олимпиец ?!
- Това е същностното и което основно разграничава, митовете и философските концепции при гърци и друго "негръцко" :))) наричано от тях, "варварско" население !!
- В контекста на това разглеждай и "надгробните плочи" на "Тракийският конник", те са посветителски, казано й, пожелателни ... !!

Поздрав
цитирай
108. d3bep - Ами отговорът на повечето ти вър...
13.07.2011 10:32
Ами отговорът на повечето ти върпоси е Не, продължавай да търсиш .Може това да е моят отговор не знам.

Влагам доста по - малко лична интерпретация, отколкото ти, т.е. Не. Даже ти си "подплътен" предимно с усещания, които обаче противоречат на свидетелствата. Обаче никой досега не е написал смислена история "по усет".

Времевата "пропаст" - НЕ. Тя е опряна на две неща:
- непознаване на .. да я наричем динамиката на символиката в Египет. Една умна глава от един друг блог например постоянно лала на всеослушание че общо нямало как да има, щото траките нямали мумии и пирамиди... Нямам време да правя учени от деца от детската градина.
- и разбира се, датировка на око на тракийската култура, застопорчена към "определен лимес" - по лош от лимеса по рейн на римляните. Честно казано в моята система ,която довършвам в моемнта, все повече се самоубеждавам ,че лимесът, до който реално се стига, е друг, а има и неща, които водят далеч по - назад във времето, но хайде, да кажем те може да се прердадени през втори и трети носител, но във всеки случай има един доста.... Лесен за фиксиране отрязък от време...

За човека Залмоксис не знам къде виждаш страхотната разлика, Не си чел достатъчно според мен, щото авторите не я виждат, черпя те с тоя цитат:
"Прочие разказват, че един мъж от гетите, на име Замолксис, бил роб на Питагор и научил от него някои неща за небесните тела, както и други определени неща от египтяните, тъй като в скитанията си стигнал чак до Египет. "
Страбон .Та кво казваше за Залмоксис? И най вече според кой? Според тебе?

На опита ти пак да обединяваш египтяни и гърци, отговорът пак е не. Няма пак да го давам. Знам че те кефи тоя идиотизъм, но с него загивате и ако така предпочитате, то аз няма да ви пожаля.

За Херкулес съм подковал нещо, стои си. Краден е, да, безспорно. На въпроса дали е скит, отговорът пак е НЕ, макар че скитското е ... добро начало за да се разбере кражбата.

И така... Не, не и не. Каот некъв нихилист съм тука, чьорна станция... Обаче НЕ.
цитирай
109. get - :))) - Еех, че удобна позиция :) - не та не ! - Хехе !
13.07.2011 11:49
- Ще почна по-отдалече да те питам ? - Според теб кой е праобраза на св.Георги ? - Защо същият според житията му е умъртвяван ТРИ ПЪТИ ?!!
d3bep написа:
Ами отговорът на повечето ти върпоси е Не, продължавай да търсиш .Може това да е моят отговор не знам.

- Каква е иконописната традиция на този същият светия ?!(питайки те това, не бързай веднага да го съотнесеш, към "Тракийският херос" - там нещата са малко по-така ?) ! :))

d3bep написа:
За човека Залмоксис не знам къде виждаш страхотната разлика, Не си чел достатъчно според мен, щото авторите не я виждат, черпя те с тоя цитат:
"Прочие разказват, че един мъж от гетите, на име Замолксис, бил роб на Питагор и научил от него някои неща за небесните тела, както и други определени неща от египтяните, тъй като в скитанията си стигнал чак до Египет. "
Страбон .Та кво казваше за Залмоксис? И най вече според кой? Според тебе?

- Явно "не можа" да "видиш" осмислиш, че с образа на Замолксис имаш едно към едно повторение на това, което обяснявам "Човек, който става Херой(Бог)" ... ми нали поради това е на такава почит при траките зад Стара планина. Нали той е един личен пример на това, което ти обяснявам вече от няколко поста ?!
- Човек ако е достатъчно безупречен и не клинчи пред изпитанията поставяни му от съдбата ИЗРАСТВА ! Това израстване довежда до качествени промени, както при самият човек(вече в качеството му на "избран" тоест Герой ... изправеният, опереният, смелият, юнака)! Вследствие на тази БЕЗУПРЕЧНОСТ и ДРЪЗНОВЕНИЕ той добива нови СВРЪХЕСТЕСТВЕНИ СПОСОБНОСТИ(качества) - поради следва и крайната му награда(па дори и личен подвиг, накратко "Изгори за да светиш"!!). Тук той не е културен герой а става сакрално-митична, като качество ЛИЧНОСТ, поради това е ОБОЖЕСТВЕН !!
ТОЙ НЕ СЕ Е РОДИЛ(не е по наследство) а е СТАНАЛ Бог !! - Схващаш ли разликите ??! - май не ме бива много в обясненията (?) ... съжалявам за което ! :((

Поздрав
П.П. Пък гръчката антипропаганда - майни я ! ... с робството !!

цитирай
110. d3bep - Както вече казах по - горе, това не го ...
13.07.2011 19:39
Както вече казах по - горе, това не го оспорвам. Не знам защ ого пишеш пак. Само дето ти даваш една малко по - различна и светска трактовка на крайната цел, а тя е божествена ,а не светска. Не се цели прераждания и памет, това е така да го наречем, "утешителната награда" - пак да повториш кръга ,знаейки откъде си минал и къде си сгрешил.

ПП. Това със "зад" стара планина беше добро, лошото е само че Мезек, Бургас, Караново, Пловдив, Хаскюю и мнооого други се падат "пред" стара планина, а не знам... искаш да си мерим конниците по брой ли?
Отсега ти казвам ,версиите за малка Скития или гетите съм ги чувал, ама глей да не загубиш баса....
Даже нема да броя колониалните римски монети с "хероса".

ППП. Преминаването на тракийския конник у свети георги изобщо не е по - така ,а си е баш така.

ПППП. Ай стига сме спамили на човека статията ,глей всички си тръгнаха....
цитирай
111. sparotok - :))
13.07.2011 19:44
d3bep написа:
Както вече казах по - горе, това не го оспорвам. Не знам защ ого пишеш пак. Само дето ти даваш една малко по - различна и светска трактовка на крайната цел, а тя е божествена ,а не светска. Не се цели прераждания и памет, това е така да го наречем, "утешителната награда" - пак да повториш кръга ,знаейки откъде си минал и къде си сгрешил.

ПП. Това със "зад" стара планина беше добро, лошото е само че Мезек, Бургас, Караново, Пловдив, Хаскюю и мнооого други се падат "пред" стара планина, а не знам... искаш да си мерим конниците по брой ли?
Отсега ти казвам ,версиите за малка Скития или гетите съм ги чувал, ама глей да не загубиш баса....
Даже нема да броя колониалните римски монети с "хероса".

ППП. Преминаването на тракийския конник у свети георги изобщо не е по - така ,а си е баш така.

ПППП. Ай стига сме спамили на човека статията ,глей всички си тръгнаха....


Алелуя, мислех си, че диалога ви ще продължи до второто пришествие на Христа:))

Добри хора, не сте ли се замисляли, че личните съобщения биха свършили същата работа?:)
цитирай
112. demokrat63 - Голяма грешка
13.07.2011 21:52
mglishev написа:
според Спароток българите би трябвало да са потомци на траките. Не съм съгласен с това, но в случая не за това става дума.

В случая проблемът е, че пеласгите не са сродни с траките. Траките принадлежат на едно и също езиково семейство и на относително близка археологическа култура като микенските ахейци. А ахейците и траките заедно са доста, доста далеч от старата хеладска култура и от тази на пеласгите.

Значи чисто логически няма как един и същи народ да произлиза хем от траки, хем от пеласги. Пеласгите не са траки, а самостоятелна култура без приемник.

Преди феновете на пеласго-трако-българската смес да нададат вой, ще припомня, че става дума за древна история, археология и езикознание. Не ми досаждайте с шум какъв чужд агентин съм, а го давайте по същество. По темата. С аргументи. Исторически, археологически и езикови. Рационални и издържани. Дето вика и сам Спароток - с нормален тон.

Та така - какво общо имат траките с пеласгите?
И после - какво общо имат българите с траките?

"Ха да ви видя сега", както се казва в една стара хроника.

Беласгите са събирателно име, в техния пантеон са включвали пеони, тевтони и т.н
Траки също е събирателно име, на същите тези общности, но с придаден нарицателен оттенък.
така, че е неумесно да се използват и двете имена едновременно, дори и да прием, че думата Траки е променила съдържанието си на 180 градуса.
също не трябва да се говори и за пеони и македони успоредно- тъй като това също е една общност, по - старото наименование е пеони, а македони е останало и до днес.
цитирай
113. demokrat63 - според Спароток българите би тр...
13.07.2011 22:18
mglishev написа:
според Спароток българите би трябвало да са потомци на траките. Не съм съгласен с това, но в случая не за това става дума.

В случая проблемът е, че пеласгите не са сродни с траките. Траките принадлежат на едно и също езиково семейство и на относително близка археологическа култура като микенските ахейци. А ахейците и траките заедно са доста, доста далеч от старата хеладска култура и от тази на пеласгите.

Значи чисто логически няма как един и същи народ да произлиза хем от траки, хем от пеласги. Пеласгите не са траки, а самостоятелна култура без приемник.

Преди феновете на пеласго-трако-българската смес да нададат вой, ще припомня, че става дума за древна история, археология и езикознание. Не ми досаждайте с шум какъв чужд агентин съм, а го давайте по същество. По темата. С аргументи. Исторически, археологически и езикови. Рационални и издържани. Дето вика и сам Спароток - с нормален тон.

Та така - какво общо имат траките с пеласгите?
И после - какво общо имат българите с траките?

"Ха да ви видя сега", както се казва в една стара хроника.

в този ред на мисли според мен най- правилно би било, до идването на данайците от Египет да се говори за беласги, а след това за траки.
Относно езика- трако- пеласгийски- такъв език няма. Това е беласгиския / кадмийския език, който има толкова наречия , колкото са и общостите/ така, както е и сега в България/
цитирай
114. demokrat63 - Komu da dadesh tezi poznania-dali ...
13.07.2011 22:25
sparotok написа:
balgarski7vinarki написа:
Komu da dadesh tezi poznania-dali na elita,govoresht edno, a sluguvasht na savsem chujdi interesi ili na mladite-prisposobeni za psevdo-jivot i veche razbrali che ne mojem da nastignem
onezi ,drugite,mojem samo da sme v sinhron s tjah...
Bih se radvala da ima poveche patrioti, zenjashti velikolepnite materiali za drevnata ni istoria .


През последните 65 години България няма елит, управляващите слугуват на чужденци.

Именно националното самосъзнание и гордост са предпоставка за възникване на нов, истински елит, който ще поеме на плещите си бремето да управлява, а не да обира народа...

Да знаеш само колко си прав с това изказване. в потвърждение ще допълня; един българин/ благородник/ и метач да е той ще си върши работата като такъв. А когато си " циганин" / в нар смисъл/ и премиер да си пак крадлив ще си.
цитирай
115. dedyov - РАЗСЪЖДЕНИЯ
14.07.2011 18:50
Това което ми идва наум е темата за ренегатството в тракийската/пелазгийската/българската история ,Темата за междуособиците които са ни свили от великото ни минало до днешното мизерно настояще ,като шагренова кожа!

Някой ще възкликне:Не е така !
Виж тракийските/славянските държави Сърбия ,Чехия ,Русия Украйна ,Полша Белорусия,Словакия Словения.Хърватия,Босна и Херецеговина

Ще му отговоря :Виж отношенията между тях!Виж и ренегатските ерзац държави като Македония,Босна и Херцеговина.Виж разпокъсаното и разпокъсваното етносъзнание в тях -сепаратистките тенденции подбуждани от тракийските/славянските маши на противниците .

Защо един малък народ като гърците се изправят срещу пелазгите и другите траки/славяни устояват ,разпокъсват ,асимилират ги и преуспяват!?

Моят отговор е следният!
Траките/славяните познават и ползват технологиите за промяна на природната среда в по удобна за живеене ,но никога не се задълбочават в човешките отношения.

Те/ние не познаваме човешката природа и законите на човешкото общуване !Караме я само на идеали и наивност.Реализма ни е изконно чужд.Ние така и не се научихме да се справяме с ренегатството а точно чрез него и неговите представители ползвани умело като маши за чужди интереси се разбива и унищожава тази иначе качествена човешка маса .къса се от нея и откъснатите части се ползват пак срещу нея.

Ето затова са учените психолози да разкрият механизмите на този феномен и да изготвят технология за противодействие,ако им се позволи .Иначе няма обяснение за това че малки народи като гръцкият са ни надвили/били със собствените ни "камъни" и сили!

Явно те имат волята и устойчивоста /НЕОТСТЪПНО да се самоуважават ,да внушават чувство за уважение към тях и презрение към другите,както и да предизвикват уважение.

Иначе простичко казано това става като се разбива ценностната система на всеки тракийски /славянски социум.Спомнете си какво казват за нас след Борис І"Българите вече не са същите по сила,като преди" .
цитирай
116. анонимен - Esperansa
19.07.2011 01:11
Много години живея в чужбина.Наѝ после намирам нещо наше .Само искам да коментирам , колкото пъти гледам документални филми. Когато доѝде време да се каже българия,тракия. Се прескачат златните векове на България.Започват да говорят за Турска империя т.н..Не се изненадвам от твърденията на Спароток че е една конспирация заличаването името на Тракия или ако не съм прав .Моляви се някои да ми каже защо ни мрази Европа до такава степен . Тук в западна Европа името България се споменава само за лошо.Говорят с голяма злоба в гласа (говоря за медиите) като на подигравка . Сега ще съм лош. Защо трябва да се съобразявам дали Спароток е прав или не е прав да не би турци, гърци па и Европа да се съобразява. Не ги виждам да се изчервяват .Да не би богатите Гърци коите си гласуват законите да си платят дълга на държавата.Да не би да съм чул нещо или прочел вече 23 години нещо благородно за България.До вчера или вече шест века населението се чуди какво да прави с ,,Кържалиите“ .Та даже един ни управлява.Стига вече да бъбрем като стари баби на седянка какво да не би да се живее 600 години та да се чака . Аз ти тоѝ сме неповторими така че ,,Сам съм други няма“. С разбиране Ададел
Поздравления за Спароток със здраве и твоя успех е и моѝ.
цитирай
117. анонимен - ПРАВИЛНА ПОСОКА - ТОВА Е ПЪТЯТ - ПЕЛАСГИТЕ - ПРОТОТРАКИТЕ
20.07.2011 19:24
www.rosovazora.com
В този сайт, който иска може да прочете книгата за пеласгите.
има и качен един филм, но той е опит за създаване на филм.
Сега Хелиопол ще се опита да издаде тази книга, и въобще информация за пеласгите са добре дошли в издателството.
След книгата на Владикин за История на древните траки, след д-р Ганчо Ценов, книгите на Георги Раковски, това следва. Но, имайте предвид, че в цялата тази картина е добре да видим връзката на българите, с останалите арии. Връзката между вед-русите и балг-ариите. Това е интересно да се види. няма нужда от емоционалности и препирни. като посетите Метеора, ще видите ясно темата за Пеласгите. Пеласгите, етруските, тук трябва да се търси. В обществото все някой ще се намери да върже тенекия на другите като ги прати за зелен хайвер. Имало или нямало траки!! Откъде били дошли и в какво се превърнали!! ще умра от смях!
цитирай
118. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
22.07.2011 12:02
Старите пеларги

В науката те са добре известни, но под името “пеласги”. Това е стандартното им, “нормализирано” название, възприето
от историците. Но когато се срещне “р” вместо “с”, специалистите не изпитват никакво колебание или съмнение, че
трябва да разбираме нещо друго: гръцките ръкописни букви “ро” и “сигма” понякога са неразличими, както и
латинските ръкописни “r” и “s”. Така например когато Тукидид пише

“... Наложи се да се засели даже Пеларгик в подножието на Акропола.” (ТУК с.73),

коментаторите на текста не се двоумят дали да свържат атинския квартал Пеларгик с пеласгите или не:

“Къде точно се е намирала местността (и крепостта) Пеларгик, какво отношение е имала тя към древната “пеласгическа
стена”, опасвала Акропола, не се знае. ...Остатъците на “пеласгическата стена” се намират точно на Акропола...” (ТУК
ком. с.458)

Също такаестествено идва споменатото от Аполодор име Пеларга, която е дъщеря на пеласга Данай (АПО с.26). Но ние
започнахме да изясняваме неща, които като че ли нямат нищо общо с нашите цели. Защо изобщо трябва да се
занимаваме с пеларгите?
Причината за нашия интерес към тях е това, че те автохтонното, местното население по земите на днешна Гърция. И ако
д-р Ганчо Ценов е прав, то те трябва да имат нещо общо с българите. Защо ли да не проверим дали това е вярно?
И така, както изрично пише Хесиод, пеларгите са автохтонното население на южната част на Балканския полуостров
(АПО с.60). Това се споменава и от много други древни гръцки автори и се смята за достоверно:

“Пеласги – най-древното население на Гърция, потомци на митичния Пеласг, син на Зевс, роден в Аркадия.” (ТЕО ком.
с.281)
Затова изясняването на възможната връзка на българите с пеларгите неизбежно минава през анализ на старити начини
на писане и четене.
Доколко те биха могли да породят изменения и деформации на думи? За да не навлизаме в специфични подробности,
ще скицираме само най-важните идеи.

1) Първо ще отбележим един любопитен факт, който всъщност е много важен: често срещано явление в старите
ръкописи е пренареждането на букви в някои думи.

Интересен пример в това отношение е “Историята” на Лъв Дякон (10 в.). Както и в случаите с почти всички стари
хроники, до нас не е достигнал оригиналът, написан от самия автор, а по-късен препис, вероятно от 11 век или
по-късно. За този препис известният руски византолог М. Сюзумов отбелязва в студията си “Лъв Дякон и неговото
време” (ДЯК с.162), че в него често се срещат пропуснати или “излишно написани” букви, и добавя:

“особено поразителни са разместванията на букви, които понякога даже изменят смисъла на думите” (ДЯК с.162)

И така, нека да запомним: размествания на букви, които понякога даже изменят смисъла на думите.
Този феномен се среща най-често при имената. Анализ на механизмите, които го пораждат, е изложен в книгата ТАБ.
Конкретен интерес за нас представлява съчетанието “ГАР”. В гръцкия език то се среща често, защото самото то е
отделна дума и освен това е част от други думи. С цел икономия на място за него се е използвал особен вид съкратен
запис, наречен “лигатура” (вижте монографията GAR на известния немски специалист Gardthausen, където има посочени
примери). Този съкратен запис може да породи разместване на буквите при четене.

цитирай
119. ivansimeonow - Виж Павел, хайде ще използвам по...
22.09.2012 20:22
Виж Павел, хайде ще използвам по-мека дума, как се ползва твоя труд. Няма никакъв знак, че персоната Ч. Ч. има твоето разрешение. В такива случаи винаги реагирам, ако ще и да ми е най-големия враг. Виж коментарите ми след № 99 в " Абсурди и ......"
цитирай
120. savchev - Bravo! Best Regards!
01.12.2013 18:29
sparotok написа:
balkanec написа:
че тези сведения не са откъслечни информации - данните че народът пеласги - траки - българи е един и същ са хиляди и непрекъснато излизат. Разбира се един пост не може да ги побере и тук виждаме само най-важното.

Крайно време е нашите историци да спрат да издирват прародини из цяла Евразия, защото тоя спорт е унизителен за българския народ.


Верно е, в един постинг е невъзможно да се редаде всичко, опитах се да покажа само най-важните неща, а има още толкова много. Проф. Мюлер смята, че финикиецът Кадъм е всъщност обожествен пелазг, а това е още едно доказателство, че пелазгите са създали азбуката.

Проблема не е само как се събират зрънцата, а и как се съхраняват...
Понякога проблема със съхраняването е дори по-голям от събирането.
Това поне от собствен опит мога да го гарантирам!!
Ще използвам нашенска реч: Браво и от мен!
ДанО да успеем да направим нещо по въпроса!
Поклон!
С уважение: Ники Савчев,
www.savchev.org
цитирай
121. vitalian4v - ...
12.07.2015 16:54
Така е,но името пеласги е изкривено,както и Раковски казва,така че по-скоро името е или Беласги или Белгари(второто явно е по-вероятно) :)
цитирай
122. sparotok - !
13.07.2015 18:52
vitalian4v написа:
Така е,но името пеласги е изкривено,както и Раковски казва,така че по-скоро името е или Беласги или Белгари(второто явно е по-вероятно) :)


Правилното име на пеласгите е пеласти. В асирийските извори е палащу, в египетските е пелесет, а на староеврейски е пилиштим.
цитирай
123. vitalian4v - ...
04.09.2015 23:23
Да,съгласен съм,но имах предвид,че може би на нашия език да е белгари,или българи,тъй като гърците нямат б и ъ.
Лека вечер и поздрави! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13931318
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031