Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2010 15:03 - ПРОИЗХОДЪТ НА СТАРОБЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 63529 Коментари: 79 Гласове:
63

Последна промяна: 01.04.2013 17:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      ПРОИЗХОДЪТ НА СТАРОБЪЛГАРСКИТЕ РУНИ

 

 

 

Старобългарските епиграфски паметници с право будят жив интерес у много хора. За съжаление, до днес никой известен наш изследовател не е обърнал внимание на приликата на руните на нашите деди с линеарните писмености от Бронзовата епоха. Линеарен А се използва в Тракия, остров Самотраке [1] стр. 33, остров Крит и т.н. между XVIII-ти и XVI-ти век преди Христа, а Линеарен Б  от XV-ти до XII-ти век преди Христа [2] стр. 16.Фактът, че повече от четиридесет знака от древното критско писмо се срещат сред старобългарските руни показва, че не се касае за случайност*.


                                image

 БР- Български руни
ЛП-Линеарна писменост

Големият брой бщи знаци е  ясна индикация, че поне от времето на  Бронзовата епоха предците ни са обитавали Югоизточна Европа, където са си появили и прототипите на линеарните писмености. Допълнително доказателство за това, че руните на дедите ни са сродни с Линеарен А и Линеарен Б получаваме от факта, че ако на старобългарските знаци приложим звуковата стойност въз основа приликата им с линеарните знаци получаваме смислени български думи. На розетката от Плиска се разчитат лепихубав, лоно, сая, буря, вопъл и др. (3).

 
image

 
ПЛ- руни от Плиска
Л.А.-Линеарен А
Л.Б-Линеарен Б


Въпреки, че днес Линеарен А и Линеарен Б се свързват предимно с Крит и континентална Гърция, коренът на тези особени писмености е в Тракия. Както е известно, още дълбока древност земята ни е обитавана от тракийски племена, на които принадлежат неолитните цивилизации на Караново и Градешница [4] стр 92. В.Георгиев отбеляза  отдавна, че печатът от Караново ( шесто хилядолетие преди Христа) и плочицата от Градешница ( пето хилядолетие преди Христа) имат знаци показващи силни прилики с древните писмености на остров Крит [ 5] стр. 152-158. Понеже знаците от Градешница и Караново са много по-стари от критските, то става ясно, че създателите на линеарните писмености са дошли от Тракия. Има и други доказателства за това.

 

Р. Ван Сусберген (цитиран от К. Порожанов) отбеляза съществуването на тракийски имена в най-древните Линеарен А надписи [2] стр.18.В документи записани с Линеарен Б тракийските имена се оказаха дори десетки [6] стр. 19-22. Подведени от остарели виждания, доста съвременни учени смятат, че траките само са посещавали Крит и не са заселвали там, но характерът на древните минойски топоними показва обратното.

 

В. Георгиев посочи връзката между тракийският Пергам и критския Пергам [4]  стр.89, за съжаление обаче пропуска да отбележи че тракийските селища Идакос,  Иде и [4]  стр. 83 и мизийската планина Ида [6] V xxxii-122 са сродни на критската Ида [6] IV-xii-60... Нашият езиковед явно не е обърнал внимание, че тракийският Гордус и Патовиса са сродни на критските Гординия и Пайто, както и, че името на критската столица Кносос се обяснява с тракииската дума книса-ерозирало място. Страбон пише, че Кносос е разсечен на две от река Кератус ( Кайратус) [7] Х -4-8, т.е. Кносос означава ерозирало, разсечено от река място.

 

Щом има тракийски топоними на Крит и столицата носи тракийско име, то островът е обитаван дълго време от траки защото изминават векове преди едно име на селище да се наложи. Освен това миграцията на палеобалкански народи е доказуема и с археологически находки. Хрозни свърза разпространението на линеарната керамика с тракийските преселения в дълбока древност [8] стр. 220.

Всъщност произхода на старобългарските руни е много по-древен. Линеар А и Линеар Б, с които писмеността на дедите ни показва над 40 успоредици произлиза от древните знаци ползвани от траките преди 6500 години според (Кейхил). Съвсем логично е, че трябва да очакваме и значително количество паралели между древната тракийска писменост и старобългарските руни. Такива има разбира се.

image

 image

Приемайки, че старите българи са местен балкански народ е лесно да обясним, защо са използвали писменост възникнала в земите ни преди повече от 4000 години. Да не забравяме, че съществуват много извори определящи дедите ни като мизи и пеони [9], [10] стр. 49. Това са тракийски племена обитавали както Европа, така и Азия.

 

Разбира се може да се възрази, че от XII-ти век век преди Христа Линеарен Б вече не се използва, а руните на дедите ни са от V-ти – VIII-ми век след Христа. Тук трябва да се поясни нещо важно. Линеарните писмености от егейският регион са оцелели поради това, че глиненинте плочици, но които особените знаци са изписани, са изпечени от пожар, възникнал в дворците, където са били пазени административните документи [11] стр.18. По ирония на съдбата бедствието съхранява писмеността. Преди пожарите са съществували стотици хиляди плочици, но от тях не е останало абсолютно нищо понеже неизпечената глина не може да устои на влиянието на влагата.

 

В древността като основа за писане освен глинени плочици, са се използвали още кожа и дърво. Тези материали също не могат да се запазят дълго време. Само надписи върху камък и метал могат да устоят няколко хилядолетия. Каквито и документи да са оставили дедите ни между XII-ти век век преди Христа и V-ти век след Христа, използвани ли са кожа и дърво, шансът да се намери нещо оцеляло е нищожен.

 

Друг фактор определящ запазването, или загубването на  писмени паметници е политическата обстановка. Напълно естествено е, че когато чужденец завземе определена територия, той ще се опита да заличи културното наследство на покорения народ. Въстанието на тракийският жрец Вологес срещу римляните е по-скоро предизвикано от опитите на завоевателя да изземе, или изгори важни писания, които са се съхранявали в храма. Римляните унищожават също литературата на други покорени народи. Етруски, ибери и гали са били високообразовани хора, създали са исторически книги, правни документи. След като Рим завладява Етрурия, Иберия и Галия, древите летописи на етруски, ибери и гали изчезват в небитието.

 

Не трябва да се подценяват и действията на религиозните фанатици. Черноризец Храбър съобщава, че бидейки езичници дедите ни са писали и гадаели с черти и резки [12]. Напълно естествено е, че всички документи от този тип са били унищожавани усърдно, защото са били считани за магоьосническо дело. Трябва да се отбележи, че и в по-късни времена враговете на България са горели нашата книжнина с цел да изтрият славните спомени за миналото ни [13]. Поради тази причина днес не разполагаме със старите исторически книги за които цар Калоян споменава [14] стр. 20.

 

Да не забравяме също и това, че кланяйки се на догми, доста наши и чужди учени датират старобългарската писменост  като принадлежаща само на Ранното Средновековие. Пренебрегва се сведението на Св. Йероним, че още през IV-ти век Мизия е наречена България [10], а също и твърдението на Г. Кодин, че Плиска и Преслав са създадени по времето на Константин Велики [9], т.е. преди 337 година, когато първият християнски император умира. Не се дава популярност и на факта, че в земите ни е открита руническа писменост от през I-ви- II- ри век [15] стр. 49, нито пък ,че според нови проучвания се оказва, че тракийската азбука е по-стара от гръцката, а и, че може да се говори за тракийска писменост още през X – ти век преди Христа [16]. Тя успява да се запази до II-ри  век при даките [5] стр 199. А от Именникът ( на българските князе) знаем, че пет века преди Аспарух ( II-ри век)  дедите ни са имали царство в Дакия  ( объ ону страну Дуная) [17] стр.35.

 

Ето, “липсата на връзка” между оцелелия до XII-ти век пр. Христа Линеарен А и нашите руни може да се обясни сравнително лесно. Нужно е само да се представят укриваните факти и премълчаните исторически извори.

 

В един от следващите постинги ще бъде показано, че глаголицата предхожда най-старата гръцка азбука с хиляда години. Ще бъде показана и връзката на свещената българска писменост и Линеарнен А създаден от трако-пеласгите.

 

Само въпрос на време е когато славата на дедите ни ще блесне отново. Излезе ли наяве истината, цял свят ще разбере що за народ сме и името българин ще се произнася с уважение и възхищение...Дедите ни са не само хората създали най-древната писменост, те са успели също да я развият в доста варианти. Това свидетелства за изключителната интелигентност на нашите предци и техните държавнически способности. С право можем да се гордеем с миналото си, с право можем да кажем, че сме дали много на останалите народи.

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.A.Fol, K.Jordanov, K.Porozhanov, V. Fol, Ancient Thrace,  Institute of Thracology, BAN, Sofia, 2000;

2. K.Порожанов, Общество и държавност у траките, БАН, София, 1998;

3. РОЗЕТКАТА ОТ ПЛИСКА И ЕГЕЙСКАТА ПИСМЕНОСТ ОТ ВТОРОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/03/rozetkata-ot-pliska-i-egeiskata-pismenost-ot-vtoroto.390833

4. И.Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976;

5. В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

6. Pliny, Natural History, Loeb, London, 1942;

7. Strabo, Geography, Book-X, Loeb, London, 1999;

8.B.Hrozny, Ancient History of Western Asia India and Crete, Artia, Prague, 1952;

9.http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm

10. Г. Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

11.J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, Cambridge, 2005;

12.http://www.pravoslavieto.com/history/09/Chernorizets_Hrabur/za_bukvite.htm

13. http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=241&WorkID=7799&Level=1

14.Н. Овчаров, Победите на Калоян, ИК Тангра ТанНаКра, София, 2005;  

15. Известия на музеите от Югоизточна България -XXII, Бургас, 2006;

16. http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

17.М.Москов, Именник на българските ханове, ДИ Петър Берон, София, 1988;

 

 

* Всъщност паралелите са повече, но е нужно време, за да бъдат определени със сигурност другите еквиваленти на линеарните знаци със старобългарски руни. Проблемът се състои в това, че някои линеарни знаци имат седемнадесет варианта, при старобългарската писменост също се срещат няколко разновидности на една и съща руна.
След време сравнителната таблица ще бъде променена. Нови знаци ще бъдат добавени, а може би някои ще бъдат премахнати, ако се окаже, че два варианта на руна, или линеарен знак са използвани за две сравнения.

 

При сравнението с линеарните писмености съм използвал следната литература:

 

1. Inscriptions in the Minoan Linear script of class A, ed. by W.C. Brice from the notes of Sir A. Evans and Sir J. Myres, Oxford University Press, London, 1961

2.A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952;

3. G.P. Carratelli, Le Epigrafi di Haghia Triada in Lineare A, Suplementa a «Minos», Num. 3, Seminario de Filologia Clasica, Universidad de Salamanca, Salamanca, 1963

4. D. Packard, Minoan Linear A, University of California Press, Berkeley/Los Angeles/ London, 1974

5. V.Georgiev, Les deux langues des inscriptions Cretoises en Lineaire A, Academie Bulgare des Sciences, Sofia, 1963

6.J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, Cambridge, fourteen edition, 2005

7.J. Chadwick, The Decipherment of the Linear B, Random House, New York, 1959,

8.J. Chadwick, Linear B en verwante scripten, Fibula/Uniboek, Houten, 1990

9.F. C. Woudhuizen, The Earliest Cretan Scripts, Innsbrucker Beitrдge zur Kulturwissen-schaft, 2006, ISBN 3-85124-219-X;

10.C. Consani, Testi Minoici Trascritti, con interpretazione e glossario, Incunabula Graeca 100, CNR Istituto per gli Studi Micenei ed Egeo-Anatolici, 1999;



Тагове:   траки,


Гласувай:
63


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. veninski - Поздравления, приятелю!
23.01.2010 16:14
Поздравления, приятелю!
цитирай
2. lado - Боцмана разчете бронзовите плочки ...
23.01.2010 16:42
Боцмана разчете бронзовите плочки от Боторита, Испания , с помощта на българския език -XV в преди Хр.
Поздрави!
цитирай
3. ivesa - Наистина трябва де се гордеем с предците си!!!
23.01.2010 17:23
Те са били изключително интелигентни хора.Браво,sparotok!Много хубав постинг си направил!:)
цитирай
4. sparotok - благодаря
23.01.2010 17:34
veninski написа:
Поздравления, приятелю!

Благодаря!
цитирай
5. sparotok - Боторита
23.01.2010 17:37
lado написа:
Боцмана разчете бронзовите плочки от Боторита, Испания , с помощта на българския език -XV в преди Хр.
Поздрави!


Не съм се съсредоточавал върху плочките от Боторита, но ми е познато сведението на Страбон, че първоначално иберийците са били пелтасти, а обичаите им били като тези на траки и скити.
А иберийските племена илер-гети и инди-гети са според мен част от голямото семейство на гетите.
Да не забравяме, че името на Пиринеите е от тракийски произход.
цитирай
6. sparotok - предци
23.01.2010 17:39
ivesa написа:
Те са били изключително интелигентни хора.Браво,sparotok!Много хубав постинг си направил!:)

Дядо Вазов си е нямал представа колко скромен и бил като е казал- И ний сме дали нещо на света...
Финикийската азбука произхожда от линеарните писмености, а пък те от своя страна са създадени в Тракия.
цитирай
7. karambol5 - Поздравления :)) Руните са ми ...
23.01.2010 19:05
Поздравления :))
Руните са ми слабост от доста време :)))
цитирай
8. sparotok - руни
23.01.2010 19:07
Е, сега вече знаеш произхода на руните:))
цитирай
9. drakulla - Поздравления!
23.01.2010 19:28
Стъпка по стъпка един ден всичко ще си дойде на мястото!
цитирай
10. sparotok - разбира се
23.01.2010 19:36
drakulla написа:
Стъпка по стъпка един ден всичко ще си дойде на мястото!

Да, всичко ще си дойде на мястото, само трябва да дадем цялата информация...
цитирай
11. demograph - Поздравления!
23.01.2010 19:38
Истината не ще много думи за да бъде казана.
Едно по едно слагате нещата на мястото им и добавяте щрихите на една чудна история с чертите на Нефертити...!
цитирай
12. sparotok - прав сте
23.01.2010 19:49
Прав сте, истината никога не е сложна, сложно е укриването й.
цитирай
13. анонимен - Imат ли връзка тези тракийски пл...
23.01.2010 20:48
Imат ли връзка тези тракийски плочици,с откритите Орфееви в Родопите.Н.Гигов,цитира,че пътуванията на Орфей до Египет заедно с братята му Лин,Музей и няколко други е принос за пренасяне на първата БГ писменост, чиято основа и Кирил ползва при изготвяне на глаголицата?Поздравления за чудесния постинг,като инфо,краткост и интелигентност!
Я.Д.
цитирай
14. irka66 - Aplodismenti!
23.01.2010 21:00
Gordeia se, che sam balgarka!
Blagodaria !
цитирай
15. sparotok - Орфей
23.01.2010 21:01
анонимен написа:
Imат ли връзка тези тракийски плочици,с откритите Орфееви в Родопите.Н.Гигов,цитира,че пътуванията на Орфей до Египет заедно с братята му Лин,Музей и няколко други е принос за пренасяне на първата БГ писменост, чиято основа и Кирил ползва при изготвяне на глаголицата?Поздравления за чудесния постинг,като инфо,краткост и интелигентност!
Я.Д.


Не съм имал щастието да видя плочиците, за които говорите. В едно обаче съм сигурен, Орфей е познавал древен вариант на глаголицата, има около 3500 доказателства за това:)))
цитирай
16. sparotok - гордост
23.01.2010 21:04
irka66 написа:
Gordeia se, che sam balgarka!
Blagodaria !

Благодаря и аз!
Всички трябва да се гордеем с миналото си и да осъзнаем, че е време за единство.
цитирай
17. bizcocho - Много са ми интересни постингите ...
23.01.2010 21:36
Много са ми интересни постингите ти. Не мога да взема отношение, поради некомпетентност, но ги чета с удоволствие!
Успех и популярност на блога ти!
цитирай
18. sparotok - благодаря
23.01.2010 21:39
bizcocho написа:
Много са ми интересни постингите ти. Не мога да взема отношение, поради некомпетентност, но ги чета с удоволствие!
Успех и популярност на блога ти!


Благодаря ти за оценката на работите ми!
Надявам се да съм успял да разясня някои неща относно древната ни история.
цитирай
19. tili - Аз също не съм компетентна,
23.01.2010 23:27
но си сглобявам моя пъзел малко по малко. Нищожните ми познания и твоите материали заличават все- повече бели полета и картината се прояснява!!!
цитирай
20. sparotok - хубаво
23.01.2010 23:34
tili написа:
но си сглобявам моя пъзел малко по малко. Нищожните ми познания и твоите материали заличават все- повече бели полета и картината се прояснява!!!


Радвам се, че белите петна в историята ни намаляват! Така и трябва да бъде!
цитирай
21. equilibrium - Недоумение!
23.01.2010 23:57
Не мога да разбера, как е възможно все още да има хора , които да си отстояват глупавите, безмислени и лишени от всякакъв смисъл средновековни теорийки, като истината за произхода ни е толкова елементарна. Всичко е толкова просто и толкова близко до нас. На кой му са нужни татаро-тюрко-алтайско-памирски безумия, като истината ще му изкара очите.
Събуди се Българино, събуди се и просто се огледай наоколо. Всяка една педя от земята около теб нашепва за твоя произход, за твоето минало, за твоите славни предци.
Бъди горд че си Българин! Определено има защо.

@Спароток - Благодаря ти, друже! Благодаря ти отново за безценното съкровище, което ни предлагаш.

Бъди здрав и много духовна сила!
цитирай
22. sparotok - недоумение
24.01.2010 00:04
equilibrium написа:
Не мога да разбера, как е възможно все още да има хора , които да си отстояват глупавите, безмислени и лишени от всякакъв смисъл средновековни теорийки, като истината за произхода ни е толкова елементарна. Всичко е толкова просто и толкова близко до нас. На кой му са нужни татаро-тюрко-алтайско-памирски безумия, като истината ще му изкара очите.
Събуди се Българино, събуди се и просто се огледай наоколо. Всяка една педя от земята около теб нашепва за твоя произход, за твоето минало, за твоите славни предци.
Бъди горд че си Българин! Определено има защо.

@Спароток - Благодаря ти, друже! Благодаря ти отново за безценното съкровище, което ни предлагаш.

Бъди здрав и много духовна сила!


И аз недоумявам на кого бе нужна тия тюрко-алтайско-памирски безумия? Що за хора са се изгаврили с миналото ни? Явно понятието съвест изобщо не им е известно.
Важното е ние българите да знаем истината за себе си и да я разпространяваме сред братята и сестрите си.
цитирай
23. rosmistral - поздравления
24.01.2010 02:16
Имате ли връзка с МАБИК? Може да се познаваме....Имам интересен материал,който бих искала да обсъдим.
цитирай
24. анонимен - Привет от ВНМ
24.01.2010 02:23
Г-н Спароток имам най-добри чувства към вашето дело.Когато имам различно мнение от Вас,бих желал да не го възприемате като лековато заяждане,а по скоро като творчески дебат.Предварително ВИ благодаря.Според мен не трябва напълно да се отрича наличието на хунски гени в съвременната българска нация.Едно,заслужаващо уважение, проучване посочва за 5% такава връзка.Естествено трябва да се спомене,че след разбиването на Аварите през 798г. от Карл Велики, почти целият им оцелял народ, придобива българско поданство,а те са изцяло от тюркски етнос.Аз защитавам тезата,че ние сме със ПРЕОБЛАДАВАЩО ТРАКИЙСКИ ПРОИЗХОД.В пределите на съвременна България няма доказателсва за оседнали славяни(склавини) в цялата запазена писменна история на Из.Р.Империя.Проследявайки историята на Македония ясно се доказва родството между Македоните и останалите Тракийски племена.Искам да Ви запитам за произхода на ника, под който пишете.Спарадок е одриски цар (около 448-440 пр.н.е.). Син на Терес I, брат на Ситалк, баща на СевтІ,защото понякога така се обръщам към Вас. Поздрави
цитирай
25. aqualia - ясно е на кого са необходими тези недоразумения
24.01.2010 02:53
на всички, които искат да неглижират тракийското и българското наследство и първенство в областта на културата, писмовността и изкуството и да нарекат този народ - аналфабет! Ние сме колкото българи, толкова и тракийци, а че и ни е имало на Балканите почти ХХ века, е застрашително за тези, които съзнателно са подменяли историята, в услуга на "елините". С голямо уважение и благодарност за постингите! Гордея се, че и "ний сме дали нещо на света". Науката в лицето на генетиката вече се произнесе, че нашият произход е достатъчно древен и свързан над 50% с тракийското автохтонно население. Не остава нищо друго , освен да отстояваме това твърдение и да подкрепим учените от граничните специалности и особено археолозите, които непрекъснато вадят нови доказателства за това.
цитирай
26. анонимен - reni
24.01.2010 03:38
stra6no mn mi dopadna statiqta radvam se 4e ima takiva hora koito vse o6te se interesuvat ot istoriqta ni i ni pomagat da osaznaem koi sme vsa6tnost bravo !! i az sam gorda 4e sam balgarka
цитирай
27. анонимен - Оброчните плочки на "тракийски" конници
24.01.2010 09:06
Така си висят по музеите и ниской не ги свързва с Българския календар, тоест това са датировки по Българския календар но никой не мисли по въпроса. http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
цитирай
28. gkowachew - Поздравления и от мен!
24.01.2010 09:21
Хубав ден!
цитирай
29. анонимен - Осъзнаване,сплотяване ипълен НАПРЕД !
24.01.2010 09:36
Незабавна актуализация на БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ пополизиранети и сред младо и старо първом тук в България ,а след това извън.Време е да се осъзнаем ,че сме ВЕЛИК НАРОД , а не мърша!!!!!! Време е СЪНАРОДНИЦИ!!!!!???????. Делиус
цитирай
30. magmarieta - hi
24.01.2010 10:29
i az imam statii i za runite i za glagolicata...
цитирай
31. breeze - ЕДИНСТВО!!!
24.01.2010 10:47
Радвам се да чуя от Вас произнасянето на тази погребана в съзнанието ни дума.
Защото тя е неразделно свързана с миналото ни.
Поздрави!
цитирай
32. nesstor - Славно минало, но мизерно настояще
24.01.2010 11:31
Това трябва да бъде прочетено от всички автори занимаващи се произхода на руните, защото те неизменно настояват, че са били създадени от древните германци и скандинавци и то по време с хилядолетия по-късно от истинските им създатели. За жалост тази заблуда все така властва в информационното пространство. Готов съм да приема, че коренът ни и е бил тук на Балканите, но по някакъв начин трябва да се обясни и преселението ни в Имеон/княжеството Тохар/, както и изнесеното в "Джагфар тарихи"за Идел от преди 35 хиляди години. Съзнавам, че това е изключително трудно с оглед най-вече на наслагвани с десетилетия псевдоисторически стереотипи, както и поради това, че огромно количество писмена са били унищожени с най-активното участие на поповете-християнски фундаменталисти. Същите, които във взаимодействие с царете с кръв и безчинства ни наложиха приемането на дълбоко чужда ни религия унищожавайки всичко онова, което ни свързваше с религията на дедите ни.
цитирай
33. sparotok - МАБИК
24.01.2010 11:47
rosmistral написа:
Имате ли връзка с МАБИК? Може да се познаваме....Имам интересен материал,който бих искала да обсъдим.


Даже не знаме какво е МАБИК...срам не срам, признавам си го.
Материал можете да пуснете в лични съобщения.
Остане ли ми малко свободно време веднага ще отговоря.
цитирай
34. sparotok - гени
24.01.2010 11:58
анонимен написа:
Г-н Спароток имам най-добри чувства към вашето дело.Когато имам различно мнение от Вас,бих желал да не го възприемате като лековато заяждане,а по скоро като творчески дебат.Предварително ВИ благодаря.Според мен не трябва напълно да се отрича наличието на хунски гени в съвременната българска нация.Едно,заслужаващо уважение, проучване посочва за 5% такава връзка.Естествено трябва да се спомене,че след разбиването на Аварите през 798г. от Карл Велики, почти целият им оцелял народ, придобива българско поданство,а те са изцяло от тюркски етнос.Аз защитавам тезата,че ние сме със ПРЕОБЛАДАВАЩО ТРАКИЙСКИ ПРОИЗХОД.В пределите на съвременна България няма доказателсва за оседнали славяни(склавини) в цялата запазена писменна история на Из.Р.Империя.Проследявайки историята на Македония ясно се доказва родството между Македоните и останалите Тракийски племена.Искам да Ви запитам за произхода на ника, под който пишете.Спарадок е одриски цар (около 448-440 пр.н.е.). Син на Терес I, брат на Ситалк, баща на СевтІ,защото понякога така се обръщам към Вас. Поздрави


Здравейте!
Уважавам културните опоненти, за мен няма значение какви се нечии виждания, стига въпросната личност да представя добре обосновани аргументи.
Аз съм далеч от мисълта, че в земите ни не живеят хора от турански произход, но по-скоро бих обяснил туранските гени с приемането на част от узите и печенегите в България, отколкото аварите. Последните са приети като български поданници, но остават на територията на Унгария. Тези земи ние за съжаление загубваме.

Смятам , че Спароток, Спарадок означава светъл потомък, от светло потекло. Името е свързано със скитските лични имена Спаргапис и Спаргапейт. Всички те показват връзка с индо-арийската дума СВАРГА - ясно, слънчево небе, това е и нашият СВАРОГ.
Частицата ТОК, се среща и в трак. име Скитоток, а значението е ТОКЪ- течение, потекло.
Гръцката дума ТОКОС- потомък е трако-пеласгийска заемка, понеже в гръцкият език няма обяснение за нея.

цитирай
35. sparotok - траки
24.01.2010 12:02
aqualia написа:
на всички, които искат да неглижират тракийското и българското наследство и първенство в областта на културата, писмовността и изкуството и да нарекат този народ - аналфабет! Ние сме колкото българи, толкова и тракийци, а че и ни е имало на Балканите почти ХХ века, е застрашително за тези, които съзнателно са подменяли историята, в услуга на "елините". С голямо уважение и благодарност за постингите! Гордея се, че и "ний сме дали нещо на света". Науката в лицето на генетиката вече се произнесе, че нашият произход е достатъчно древен и свързан над 50% с тракийското автохтонно население. Не остава нищо друго , освен да отстояваме това твърдение и да подкрепим учените от граничните специалности и особено археолозите, които непрекъснато вадят нови доказателства за това.


Иторията винаги е писана от последният победител. Поради тази причина ние сме ощетени.
Съществуват планини от доказателства за тракийският ни произход, но не е важно какво има в музеите и библиотеките, важно е какво се публикува и как се тълкува...

Дано новото поколение учени да се освободи от старите догми!
цитирай
36. baletlnetpepas - нещата са напълно ясни
24.01.2010 12:03
бог е говорел на Адам и Ева на Български
цитирай
37. sparotok - гордост
24.01.2010 12:04
анонимен написа:
stra6no mn mi dopadna statiqta radvam se 4e ima takiva hora koito vse o6te se interesuvat ot istoriqta ni i ni pomagat da osaznaem koi sme vsa6tnost bravo !! i az sam gorda 4e sam balgarka


Гордостта на българите е напълно заслужена.
Когато истинската ни история излезе наяве, старите ни постижения и подвизи ще бъдат признати от цял свят.
цитирай
38. sparotok - датировка
24.01.2010 12:06
анонимен написа:
Така си висят по музеите и ниской не ги свързва с Българския календар, тоест това са датировки по Българския календар но никой не мисли по въпроса. http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878


Правилната датировка е много важно нещо.
За съжаление у нас датироките на доста артефакти са направени по лично осмотрение, а не чрез подробен анализ на археологическия слой.
цитирай
39. sparotok - история
24.01.2010 12:09
анонимен написа:
Незабавна актуализация на БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ пополизиранети и сред младо и старо първом тук в България ,а след това извън.Време е да се осъзнаем ,че сме ВЕЛИК НАРОД , а не мърша!!!!!! Време е СЪНАРОДНИЦИ!!!!!???????. Делиус


Днес имаме средства като интернет, с които можем да популяризираме нашата история.
Но и от уста на уста истината може да бъде предавана.
цитирай
40. sparotok - глаголица
24.01.2010 12:10
magmarieta написа:
i az imam statii i za runite i za glagolicata...


В моментта преработвам моя стара работа за произхода на глаголицата. Благодарен съм на всякаква информация.
цитирай
41. atinonino - поздравления !!!
24.01.2010 12:13
Браво,много хубав постинг.Това което си сътворила е достойно за поклон и уважение от моя страна.Продължаваи все така.Българите сме били велика нация и трябва да уважаваме дедите си,да знаем от къде сме дошли,за да знаем къде отиваме.С хора като теб и с твойте познания това би било възможно.Благодаря за постинга който си написала...

с уважение:atinonino
цитирай
42. sparotok - едниство
24.01.2010 12:13
breeze написа:
Радвам се да чуя от Вас произнасянето на тази погребана в съзнанието ни дума.
Защото тя е неразделно свързана с миналото ни.
Поздрави!


Без единство сме обречени.
Единството стои в основата на стабилността, единството крепи държавата.
Ето затова враговете на България посяха толкова заблуди- за да си мислим, че страната ни е едва ли не Вавилон - сборище от различни хора, а истината е, че повечето българи ( не включвам малцинствата) са потомци на трако-пеласгите.
цитирай
43. sparotok - Имеон
24.01.2010 12:20
nesstor написа:
Това трябва да бъде прочетено от всички автори занимаващи се произхода на руните, защото те неизменно настояват, че са били създадени от древните германци и скандинавци и то по време с хилядолетия по-късно от истинските им създатели. За жалост тази заблуда все така властва в информационното пространство. Готов съм да приема, че коренът ни и е бил тук на Балканите, но по някакъв начин трябва да се обясни и преселението ни в Имеон/княжеството Тохар/, както и изнесеното в "Джагфар тарихи"за Идел от преди 35 хиляди години. Съзнавам, че това е изключително трудно с оглед най-вече на наслагвани с десетилетия псевдоисторически стереотипи, както и поради това, че огромно количество писмена са били унищожени с най-активното участие на поповете-християнски фундаменталисти. Същите, които във взаимодействие с царете с кръв и безчинства ни наложиха приемането на дълбоко чужда ни религия унищожавайки всичко онова, което ни свързваше с религията на дедите ни.


Разбира се, че част от дедите ни са обитавали и Имеон.
Трябва да се уточни обаче, че това е трако-пеласгийски ороним. Има пеласгийска планина Имеон, а и до 19-ти век Стара Планина е била известна и с името ЕМ ( идващо от Емус, Хемус, Имеон). Древното име на Македония е Ематия.
Азиатският Имеон, пеласгийският Имеон, тракийският Иметос са свързани с арийските думи ХИМА, ЗИМА - зима, т.е. снежни, със снежен връх.

Името на азиатският Имеон е дадено от траките, които на чело на Дионис ( обожествен цар) покоряват Индия в Бронзовата Епоха. Има достатъчно исторически извори за този поход.

От гледна точка на археологията може да се докаже, че тохарите тръгват от Северна България и Украйна за Азия.


цитирай
44. анонимен - Привет от ВНМ
24.01.2010 14:59
Г-н Спароток има една щриха в античността, за която не съм срещал проучвания. Александър Велики завладява целия познат свят с армия от 55-57000 воиници.Около 13000 от тях са македонци,7000 гръцки наемници и 20-25000 воини траки под общото наименование-БЕСИ.След 334г.пр.хр. Александър не се връща повече в Европа.Известни са масовите свадби на генералите и воиниците в изпълнение на негова заповед ,със местни жени.Дали няма връзка между заселването на голям брой,около 10000 воини в северен Афганистан-Балхария и сходните имена на селища там като ВАРНА ,МАДАР и ШУМЕН с тези в България.Подчертавам,че никаде не се посочва националноста на воините както и отделните племенни имена в общото БЕСИ (визирам Гетите).Връщам се към предишният ми пост, относно името Спарадок.То произлиза от Спар(А) -копие и Докос -владетел.Надявам се, един ден, да Ви покажа олтаря на Ва(о)логес,естествено той съвсем не е там,където е според Н.Овчаров.Поздрави.
цитирай
45. sparotok - данни
24.01.2010 15:33
анонимен написа:
Г-н Спароток има една щриха в античността, за която не съм срещал проучвания. Александър Велики завладява целия познат свят с армия от 55-57000 воиници.Около 13000 от тях са македонци,7000 гръцки наемници и 20-25000 воини траки под общото наименование-БЕСИ.След 334г.пр.хр. Александър не се връща повече в Европа.Известни са масовите свадби на генералите и воиниците в изпълнение на негова заповед ,със местни жени.Дали няма връзка между заселването на голям брой,около 10000 воини в северен Афганистан-Балхария и сходните имена на селища там като ВАРНА ,МАДАР и ШУМЕН с тези в България.Подчертавам,че никаде не се посочва националноста на воините както и отделните племенни имена в общото БЕСИ (визирам Гетите).Връщам се към предишният ми пост, относно името Спарадок.То произлиза от Спар(А) -копие и Докос -владетел.Надявам се, един ден, да Ви покажа олтаря на Ва(о)логес,естествено той съвсем не е там,където е според Н.Овчаров.Поздрави.


Здравейте!
Не разполагам с данни за веси ( беси) в армията на Александър Велики. Ариан споменава за одриси, пеони, агриани. Цялата армия на македонския владетел е 35 000 души през 334 пр. Христа. Траките са предимно кавалерия ( която като цяло е 5000 на брой), разбира се има и пелтасти, но точната им брой не е известен.

Да, има масови сватби на 10 000 човека, но не се знае колко от женихите са траки. Агрианите участват във всички битки, одриската кавалерия почти унижожава персийската, това означава, че тракийските жертви са били значителни.

Прощавайте, но не мога да се съглася, че Спарадок, Спароток има връзка с думата спар - копие. Как и защо тракийски цар ще използва латинска дума за лично име? Името Спароток е засвидетелствано още през 5-ти век преди Христа. На какъв език ДОКОС означава владетел, каква е етимологията?

За олтара на вологес съм любопитен...
цитирай
46. breeze - Крал Артур
24.01.2010 18:34
Смята се че в гроба не е истинския крал Артур, заради появилата се загатка в надписа на кръста намерен в гроба, а именно изобразяване на буквата - 'N', като - 'H'. /това между другото/.
цитирай
47. анонимен - скит.ганди
24.01.2010 23:06
Браво приятелю!Де да имаше повече патриоти като теб...
цитирай
48. magmarieta - hi - eto tuk ima moia statia za runite
25.01.2010 09:39
http://www.slide.com/r/YNXdCFXS3j_2zDM6rJfqe--k5i4uHrnY?previous_view=mscd_embedded_url&view=original
цитирай
49. анонимен - Руни и знаци на българите
25.01.2010 19:36
С интерес се запознавам с разглежданите от Вас теми. По отношение на руните бих желал да внеса някои уточнения. Руните се свързват с времето след н.е.: тюркските - след V век, западно-европейските – по-късно. Руните се разбират като нещо тайно, мистично. Но това се отнася за други народи (аналогично на отношението им към Один, за който вече писахте), защото древните българи са ползвали български знаци, от които произтичат руните. Например през VІ хил. пр.н.е. знаците на българите са ползвани на територията Унгария, Балканите, Мала Азия, т.е. това свидетелства за съществуването на единна българска култура. Траките, ако ги свържем с Тракия, са само една част от българите. Например Р. Щайнер описва някои особености за населението, което е обитавало области на южна и средна Европа и на по-късен етап е получило името българи („Тангра” – знак на българите, с. 70). А същността на българите е свързана с троичните български знаци. Това се опитвам да онагледя в книгата Докосване до същността на българите. Двете книги са качени на Интернет-страница: za-balgarite.com. А по отношение на руните, които сравнявате, те са късен етап когато се преминава към писменост.
С уважение, Васил Томов, vasiltomov@abv.bg
цитирай
50. анонимен - Руни и знаци на българите
25.01.2010 20:02
С интерес се запознавам с разглежданите от Вас теми. По отношение на руните бих желал да внеса някои уточнения. Руните се свързват с времето след н.е.: тюркските - след V век, западно-европейските – по-късно. Руните се разбират като нещо тайно, мистично. Но това се отнася за други народи (аналогично на отношението им към Один, за който вече писахте), защото древните българи са ползвали български знаци, от които произтичат руните. Например през VІ хил. пр.н.е. знаците на българите са ползвани на територията Унгария, Балканите, Мала Азия, т.е. това свидетелства за съществуването на единна българска култура. Траките, ако ги свържем с Тракия, са само една част от българите. Например Р. Щайнер описва някои особености за населението, което е обитавало области на южна и средна Европа и на по-късен етап е получило името българи („Тангра” – знак на българите, с. 70). А същността на българите е свързана с троичните български знаци. Това се опитвам да онагледя в книгата Докосване до същността на българите. Двете книги са качени на Интернет-страница: za-balgarite.com. А по отношение на руните, които сравнявате, те са късен етап когато се преминава към писменост.
С уважение, Васил Томов, vasiltomov@abv.bg
цитирай
51. sparotok - руни
25.01.2010 21:11
анонимен написа:
С интерес се запознавам с разглежданите от Вас теми. По отношение на руните бих желал да внеса някои уточнения. Руните се свързват с времето след н.е.: тюркските - след V век, западно-европейските – по-късно. Руните се разбират като нещо тайно, мистично. Но това се отнася за други народи (аналогично на отношението им към Один, за който вече писахте), защото древните българи са ползвали български знаци, от които произтичат руните. Например през VІ хил. пр.н.е. знаците на българите са ползвани на територията Унгария, Балканите, Мала Азия, т.е. това свидетелства за съществуването на единна българска култура. Траките, ако ги свържем с Тракия, са само една част от българите. Например Р. Щайнер описва някои особености за населението, което е обитавало области на южна и средна Европа и на по-късен етап е получило името българи („Тангра” – знак на българите, с. 70). А същността на българите е свързана с троичните български знаци. Това се опитвам да онагледя в книгата Докосване до същността на българите. Двете книги са качени на Интернет-страница: za-balgarite.com. А по отношение на руните, които сравнявате, те са късен етап когато се преминава към писменост.
С уважение, Васил Томов, vasiltomov@abv.bg


Здравейте господин Томов!

Не исках да отежнявам материала затова пропуснах една таблица, в която съм направил сравнение на старобългарските руни с неолитната писменост на Тракия. Става дума за над 30 успоредици. Имам публикация на тази тема.
Съгласен съм за единството на неолитните културе на Мала Азия ( Хачилар), Унгария ( Тиша-Полгар), Украйна ( Триполие), Румъния ( Кукутени) и разбира се нашите неолитни култури на Варна, Езерово и т.н.

Всички тези неща обаче трябва да се представят постепенно, иначе ще бъде предизвикан излишен скиптицизъм.

Поздрави!


цитирай
52. анонимен - Още един почитател (999)
25.01.2010 21:29
Здравейте, Спароток, (наистина защо използвате латиница за псевдонима си?)
От няколко дена чета вашите (като какъв жанр ги определяте, но моля Ви, не "постинги"(!?))текстове. Първоначално у мен се породи намерението да прочета всички текстове и всички обсъждания и след това да взема отношение. Събра ми се, обаче, премного възхищение и не мога да не го изразя сега. Прекланям се на първо място пред изключителнто Ви отношението както към опоненти, така и към пподдръжници, изобщо към всеки изказал се в блога Ви. Безподобното високо благородство, което демонстрирате е индиректно доказателство за високоблагородния произход на българите. На второ място ме възхищава силата и чистотата на огъня на вашето родолюбие, в който изгарят, дори без пепел, всички хилядолетни лъжи, интриги, внушения, клевети, фалшификации на българомразците, без да могат да опетнят образа на Родината ни.
На трето място съм впечатлен от интелигентността с която сте обработили този исторически "материал". Също така от обема на работата Ви. Разбира се, възникват много въпроси, но тях вече ще се опитам да ги систематизирам.
Засега благодарности и пожелания да имате силите необходими Ви да постигнете целите, които сте си поставили за доброто на всички българи и всички добри хора.
цитирай
53. sparotok - благодаря
25.01.2010 21:39
анонимен написа:
Здравейте, Спароток, (наистина защо използвате латиница за псевдонима си?)
От няколко дена чета вашите (като какъв жанр ги определяте, но моля Ви, не "постинги"(!?))текстове. Първоначално у мен се породи намерението да прочета всички текстове и всички обсъждания и след това да взема отношение. Събра ми се, обаче, премного възхищение и не мога да не го изразя сега. Прекланям се на първо място пред изключителнто Ви отношението както към опоненти, така и към пподдръжници, изобщо към всеки изказал се в блога Ви. Безподобното високо благородство, което демонстрирате е индиректно доказателство за високоблагородния произход на българите. На второ място ме възхищава силата и чистотата на огъня на вашето родолюбие, в който изгарят, дори без пепел, всички хилядолетни лъжи, интриги, внушения, клевети, фалшификации на българомразците, без да могат да опетнят образа на Родината ни.
На трето място съм впечатлен от интелигентността с която сте обработили този исторически "материал". Също така от обема на работата Ви. Разбира се, възникват много въпроси, но тях вече ще се опитам да ги систематизирам.
Засега благодарности и пожелания да имате силите необходими Ви да постигнете целите, които сте си поставили за доброто на всички българи и всички добри хора.


Благодаря Ви за добрите думи!

Радва ме Вашата заинтересованост към българската история. Дано все повече хора да поглеждат с интерес към миналото ни!

Ще почувствам удовлетворение, ако един ден и опонентите бъдат спечелени за доброто дело. Сред тях има добри хора, които обаче са закърмени с други идеи и ще мине време докато осъзнаят, каква е истината. Възгледи не се променят лесно.

Не искам да се делим на автохтонци и алохтонци, а, безпристрастно да разгледаме всички данни, без да пропускаме факти, които са неудобни на едната, или другата страна.
цитирай
54. yuliya2006 - КОГАТО БЯХ ДЕТЕ, ЛЮБИМО МИ БЕ, ДА ...
25.01.2010 22:21
КОГАТО БЯХ ДЕТЕ, ЛЮБИМО МИ БЕ, ДА ХОДЯ В ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА И ОЩЕ ПОМНЯ МИРИСА НА КНИГИ, МАЛКИТЕ МАСИЧКИ СЪС СТОЛЧЕТА...
КОГАТО СТАНАХ ПО-ГОЛЯМА ЛЮБИМО МЯСТО ЗА МЕН БЕ БИБЛИОТЕКАТА В ЧИТАЛИЩЕ "ВИДEЛИНА"
СТАРИННА СГРАДА, ВЪРВИШ, ПОДА СКЪРЦА... И ТАМ ИЗГУБЕНА МЕЖДУ РАФТОВЕТЕ ВСЕ ТЪРСИХ НАЙ-ОРЪФАНИТЕ КНИГИ
КАЗВАХ СИ ТЕ СА НАЙ-ЧЕТЕНИ..ТЯХ ЩЕ ВЗЕМА

В ТОЗИ БЛОГ ЛЮБИМОТО МИ МЯСТО Е ТУК..БЛАГОДАРЯ ЧЕ ТЕ ИМА!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
55. sparotok - благодаря
25.01.2010 22:47
yuliya2006 написа:
КОГАТО БЯХ ДЕТЕ, ЛЮБИМО МИ БЕ, ДА ХОДЯ В ДЕТСКА БИБЛИОТЕКА И ОЩЕ ПОМНЯ МИРИСА НА КНИГИ, МАЛКИТЕ МАСИЧКИ СЪС СТОЛЧЕТА...
КОГАТО СТАНАХ ПО-ГОЛЯМА ЛЮБИМО МЯСТО ЗА МЕН БЕ БИБЛИОТЕКАТА В ЧИТАЛИЩЕ "ВИДEЛИНА"
СТАРИННА СГРАДА, ВЪРВИШ, ПОДА СКЪРЦА... И ТАМ ИЗГУБЕНА МЕЖДУ РАФТОВЕТЕ ВСЕ ТЪРСИХ НАЙ-ОРЪФАНИТЕ КНИГИ
КАЗВАХ СИ ТЕ СА НАЙ-ЧЕТЕНИ..ТЯХ ЩЕ ВЗЕМА

В ТОЗИ БЛОГ ЛЮБИМОТО МИ МЯСТО Е ТУК..БЛАГОДАРЯ ЧЕ ТЕ ИМА!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


И аз ти благодаря Джулия!
Радва ме това, че съм създал нещо, което дава добро насторение!
цитирай
56. kasnaprolet9999 - Винаги съм се гордеела, че
25.01.2010 23:45
съм българка, ти ми даваш основания да се гордея още повече. Големият ми син носи българското име Храбър, кръстен е на Черноризец Храбър, а малкият ми е славянчето-Добромир, роден е в международната година на мира. Не понасям чуждопоклоничеството. Мога да уважавам проспериралите страни, но обичам родината си и предпочитам да живея тук, борейки се за по-добър живот.Благодарна съм, че има хора като теб.
цитирай
57. sparotok - гордост
25.01.2010 23:58
kasnaprolet9999 написа:
съм българка, ти ми даваш основания да се гордея още повече. Големият ми син носи българското име Храбър, кръстен е на Черноризец Храбър, а малкият ми е славянчето-Добромир, роден е в международната година на мира. Не понасям чуждопоклоничеството. Мога да уважавам проспериралите страни, но обичам родината си и предпочитам да живея тук, борейки се за по-добър живот.Благодарна съм, че има хора като теб.


Българите трябва да се гордеят с миналото си и да го познават истински.
Имайки самочувствието, което заслужаваме ще изградим и едно по-добро общество.


цитирай
58. анонимен - Здравейте, г-н Серафимов! Бл...
26.01.2010 10:17
Здравейте, г-н Серафимов!
Благодаря за отговора. Преди всичко моля да бъда разбран правилно - аз търся поле за съвместна дейност. Вие работите в областта на историята, аз – философията в продължение на повече от 28 години. И бихме могли да помогнем на българите да осмислят своята същност. Аз се радвам на Вашата дейност и Ви поздравявам за това, което правите
Ползването на знаци няма случаен характер и е външна проява на същността на човека и в частност на българите. От това следва, че цялата култура по земите, населявани от българи има български характер. Разбирам, че ще прозвучи странно, но това се отнася както за неолитната Югоизточна Европа, така и за палеолитната култура по териториите на съвременните Русия и Украйна и за ползването на български знаци по цялата планета Земя. За да не бъда голословен, аз ползвам обективни критерии за истинност, един от които се явява знакът. От друга страна, не е възможно да се осмисли същността на човека и същността на българите без да се свърже с Космоса. Там е истината за нашето начало, нашето минало, настояще и бъдеще. И се оказва, че определени Космически култури имат пряко отношение към възникването на българите на планетата Земя.
Разбирам, че всичко това звучи странно на фона на сега насажданата неистина. Защото една лъжа повторена хиляда пъти започва да изглежда като истина, но тя никога не може да стане истинна. И всеки българин носи българското в своята същност и при откровен разговор то се разкрива, въпреки, че е обгърнато от плътен слой мътилка. Ето това е смисълът на нашето съвременно съществуване – да разкъсаме този слой от мръсотия и да се насочим към предстоящото ни бъдеще.
С уважение, Васил Томов, vasiltomov@abv.bg
цитирай
59. анонимен - страхотно!
26.01.2010 13:15
Изключителен труд, който е положен, за да се обогати истината за България!
цитирай
60. sparotok - методи
26.01.2010 13:40
анонимен написа:
Здравейте, г-н Серафимов!
Благодаря за отговора. Преди всичко моля да бъда разбран правилно - аз търся поле за съвместна дейност. Вие работите в областта на историята, аз – философията в продължение на повече от 28 години. И бихме могли да помогнем на българите да осмислят своята същност. Аз се радвам на Вашата дейност и Ви поздравявам за това, което правите
Ползването на знаци няма случаен характер и е външна проява на същността на човека и в частност на българите. От това следва, че цялата култура по земите, населявани от българи има български характер. Разбирам, че ще прозвучи странно, но това се отнася както за неолитната Югоизточна Европа, така и за палеолитната култура по териториите на съвременните Русия и Украйна и за ползването на български знаци по цялата планета Земя. За да не бъда голословен, аз ползвам обективни критерии за истинност, един от които се явява знакът. От друга страна, не е възможно да се осмисли същността на човека и същността на българите без да се свърже с Космоса. Там е истината за нашето начало, нашето минало, настояще и бъдеще. И се оказва, че определени Космически култури имат пряко отношение към възникването на българите на планетата Земя.
Разбирам, че всичко това звучи странно на фона на сега насажданата неистина. Защото една лъжа повторена хиляда пъти започва да изглежда като истина, но тя никога не може да стане истинна. И всеки българин носи българското в своята същност и при откровен разговор то се разкрива, въпреки, че е обгърнато от плътен слой мътилка. Ето това е смисълът на нашето съвременно съществуване – да разкъсаме този слой от мръсотия и да се насочим към предстоящото ни бъдеще.
С уважение, Васил Томов, vasiltomov@abv.bg


Уважавам работите на всеки имащ благородни намерения, особено що се отнася до българското минало.
За съжаление не съм компетентен във Вашата област. Опитвам се да намеря истината чрез анализ исторически извори, археологически находки и антропологични изследвания.
цитирай
61. sparotok - труд
26.01.2010 13:42
starbuck69 написа:
Изключителен труд, който е положен, за да се обогати истината за България!


Благодаря Ви!
Дано трудът ми да даде резултат и сънародниците ни да започнат да гледат с гордост на българското минало.
цитирай
62. razkazvachka - Изведнъж ми изплува в съзнанието забравен текст
26.01.2010 21:13
не мога да цитирам източника, за съжаление, но там се говореше за "руско-гръцката" азбука, която имала 46 знака...
цитирай
63. sparotok - Чудинов
26.01.2010 22:18
razkazvachka написа:
не мога да цитирам източника, за съжаление, но там се говореше за "руско-гръцката" азбука, която имала 46 знака...


Проф. Чудинов имаше статии на подобна тематика, но честно казано не ми се сториха издържани.
цитирай
64. razkazvachka - благодаря за сведението
27.01.2010 00:13
ще проверя - мисля си, че знам защо му се губи аргументацията...
цитирай
65. sparotok - аргументация
27.01.2010 00:22
razkazvachka написа:
ще проверя - мисля си, че знам защо му се губи аргументацията...


Май е това. Според мен обаче липсва каквато и да е било аргументация. Проф. Чудинов е енергичен човек, приятен събеседник, но го удря малко на панрусизъм.
http://chudinov.ru/russian-texts-on-the-ancient-greek-vessel-drawings/
цитирай
66. tsvetankov - Въздишки....
27.01.2010 17:17
Историята се пише от победителите......доста дълго сме били победени.......
цитирай
67. sparotok - победители
27.01.2010 17:25
tsvetankov написа:
Историята се пише от победителите......доста дълго сме били победени.......


Да, за съжаление сте прав.
цитирай
68. veselinvalev - книсав, клисав, клисура
27.01.2010 19:07
Като студенти проф. Борис Симеонов ни обясняваше, че думата "клисура" (вдълбано от вода място, дере, дол) е типично тракийска дума. Анализирайки нейният произход сега, с увереност можем да твърдим, че тя възникнала в пространствена опозиция. Както думата "гора" (планина) от пространственото "горе"; С ятова гласна в краесловие. Така и думата "книсура". Към низкото. К низу - както го има съхранено в съвременния руски език. В български ние имаме чрез метатеза запазена думата "синур" - вдълбана граница между нивите. Имаме и „низина” – равно ниско място. От книсура\клисура е думата "клисав" – клисаво място където почвата е мокра, влажно място. А когато българинът казва "клисав хляб" има предвид - недопечен, "влажен" хляб. Дори аз имам допускания, че думата „лист” произхожда от „книс”. Тоест, нещо което пада долу, окапва. Лист. Оттам и олисяване. Окапване. Затова казваме и „книга” - от "книся" "книжа". Нещо което е съставено от „нис”, „лис”. Тоест от листи. Много е дълбок езика ни и вникването в етимологията му е едно от най-приказните неща, които могат да се случат на хората занимаващи се с тази красота – българския\тракийския език.
Благодаря ви sparotok, че най-после се намери съвременен сърцат човек, който да защитава научната истина за езика ни, произхода му и нашата тракийска\българска същност, която ние носим в себе си чрез ежедневното си изразяване, а вие можете да го съотнесете към историческата истина за писмеността ни.
цитирай
69. sparotok - изводи
27.01.2010 19:15
veselinvalev написа:
Като студенти проф. Борис Симеонов ни обясняваше, че думата "клисура" (вдълбано от вода място, дере, дол) е типично тракийска дума. Анализирайки нейният произход сега, с увереност можем да твърдим, че тя възникнала в пространствена опозиция. Както думата "гора" (планина) от пространственото "горе"; С ятова гласна в краесловие. Така и думата "книсура". Към низкото. К низу - както го има съхранено в съвременния руски език. В български ние имаме чрез метатеза запазена думата "синур" - вдълбана граница между нивите. Имаме и „низина” – равно ниско място. От книсура\клисура е думата "клисав" – клисаво място където почвата е мокра, влажно място. А когато българинът казва "клисав хляб" има предвид - недопечен, "влажен" хляб. Дори аз имам допускания, че думата „лист” произхожда от „книс”. Тоест, нещо което пада долу, окапва. Лист. Оттам и олисяване. Окапване. Затова казваме и „книга” - от "книся" "книжа". Нещо което е съставено от „нис”, „лис”. Тоест от листи. Много е дълбок езика ни и вникването в етимологията му е едно от най-приказните неща, които могат да се случат на хората занимаващи се с тази красота – българския\тракийския език.
Благодаря ви sparotok, че най-после се намери съвременен сърцат човек, който да защитава научната истина за езика ни, произхода му и нашата тракийска\българска същност, която ние носим в себе си чрез ежедневното си изразяване, а вие можете да го съотнесете към историческата истина за писмеността ни.


Благодаря Ви!

Аз само показвам по алтернативен път неща, които вече са споменати от Г.Ценов, Ц. Гинчев, Г. Сотиров, С.Лесной, К. Ренфрю, М. Алинеи,А. Чилингиров...

Следващият постинг е за глаголицата. Поради особеностите си тя е призната за българска азбука. Корените й се крият далеч в древноста, поне от преди 3700 години. От това следва, че след като е правена от българи и за българи, то ние сме обитавали земите си от поне 3700 години.
цитирай
70. breeze - Много по-дълго сме били победители...
28.01.2010 08:52
отколкото победени, предполагам.
цитирай
71. sparotok - победители
28.01.2010 12:32
breeze написа:
отколкото победени, предполагам.


Да, били сме по-често победители, но това е вече забравено и почти никой от учените ни не си прави труда да ни го напомни.
цитирай
72. анонимен - POZDRAVLENIE!
04.02.2010 20:20
PRODALZAVAI PRIIATEL-MNOGO SME KOITO TE 4ETEM.IMAM PITANE AKO MOZE RAZBIRASE-KAKVO E OBIASNENIETO NA GRAZKI--TROIA. I KAKVO E OBIASNENIETO NA -TROIAN-NA TRAKIISKI-BALGARSKI-BLAGODARIA TI........
цитирай
73. sparotok - Троя
04.02.2010 20:53
анонимен написа:
PRODALZAVAI PRIIATEL-MNOGO SME KOITO TE 4ETEM.IMAM PITANE AKO MOZE RAZBIRASE-KAKVO E OBIASNENIETO NA GRAZKI--TROIA. I KAKVO E OBIASNENIETO NA -TROIAN-NA TRAKIISKI-BALGARSKI-BLAGODARIA TI........


Троя е известна в древноста под името Илиос, затова и повестта за Троянската война е наречена Илиада.
Илиос е тракийско име, означава буквално блато. В действителност Илиос -Троя е в блатиста област.
Разбира се Илиос е обяснимо и на български, свързано е със старобългарската дума ИЛЪ - кал ( блато).
Най-ранната Троя е построена от траки. Поне от 2200 г. преди Христа керамиката и погребалните обичаи в Тракия и Троя се идентични.
Миналата година, през юли излезе статия, в която пишеше, че древна керамика от Момчиловград показвала връзки с троянската...което си е странно понеже това се знае вече от поне 40 години...

Самото име Троя идва от Трос, той е внук на Дардан, който е считан за основател на града. Дардан е просто олицетворение на тракийското племе дардани, което мигрира от Тракия в Мала Азия. Освен дарданите в Азия идват мизи, витини, бриги и др.
цитирай
74. анонимен - pacifier
17.03.2010 15:11
Чудно, чудно, и нито едно отрицателно мнение ... Я кажете сега за онези българи отвъд атлантика, дето са били съседи на олмеките. Чудно защо сте забравили и самите атланти, комай и те на стар български диалект са говорили.

Я кажете сега, колко от вас имат някакво елементарно образование в областа на етимологията ? При това такова, непридобито в самостоятелните си занимания в множкото свободно време, с което разполагате :)
цитирай
75. анонимен - Информация
02.08.2010 13:25
Понеже доста от мненията във форума се верни, но и тъй като част от тях изказват съмнение относно географията на българската популация, ще се опитам чрез историческа логика да свържа различните хипотези по въпроса с произхода на българите. Логиката се гради на реални факти:
Първи и най-важен извод на логиката е, че траките (мизи, меди, беси, гети, даки и др.), няма къде да са другаде, а са си тук в България. Т.е. вероятно над 50% от българите са си чистокръвни тракийци. Не е вярно, че са много смесени с народите ,които са минали от тука : хуни, славяни, ромеи, гърци и др. Тъй като траките от научно доказан факт са едни от първите хора на планетата, логически имат много по силни и доминиращи гени от по-следващите поколения и са преобладавали над всеки един от нахлуващите на балканите народи. Едно простичко доказателство е неизтритото с хилядолетие и подигравано тракийско "миечене" в диалекта, както и тракийските имена на всичко българско и родно, от планините и реките до имената ни.
цитирай
76. анонимен - Информация
02.08.2010 13:26
Групата прабългари са приети от траките като сродно племе и се смесват, но нека първо да подчертаем , че писмено е доказан фактът, че ІІ ~ ІІІ век от н.е. траките тук са наричали българи, т.е. преди прабългарската хунска войска на Аспарух. От сега ще провокирам интереса Ви , че произхода на прабългарите на Аспарух е тракийски !!! И нека да не се чудят зломишлениците защо Аспаруховия народ се нарича "Прабългари" , а не само българи.
цитирай
77. анонимен - Информация
02.08.2010 13:26
Първо историческите паметници на траките са по-стари от тези на гърците например, да не говорим за по-късния период на римската империя. Много от митовете на траките са копирани директно в Илиадата (самите гърци - елини, са племе като траките, воюват с тях и често ги побеждават, както известния тракийски цар Приам от Троя. Между другото куриозното е например приликата в името на Хунския хан Атила, който е наричан от западните народи и латини с името Ашила, а от елините Ахила. Е тоя Ахила е роднина на хан Кубрат. Доста шокиращо е и бих казал за елините да бяха по скромни или да бяха подменили и името на родопчанинът Орфей (доказана "майничка")
цитирай
78. анонимен - Информация
02.08.2010 13:27
Второ , писмено доказан факт е, че траките имат интензивна търговия с Персия.
Трето, писмено доказан факт е , че администрацията в Персия е била от племето Меди,
което е тракийско.
Четвърто, писмено доказан факт е , жените от цар Дарий през различните династии , Аменихиди и пр. до края на персийско - иранската империя са били тракийки.
Хайде сега да не забравяме и писмения факт , че от него време са теориите за арийте т.е. арийците , които са дошли от север и са управлявали в държави като Персия-Иран, Индия, Египет и Тибетските кралства и др. Писмено е доказано, че са били светли хора, някой със сини очи и прочее. По късно след нашествията на Александър Македонски,( който между другото отнапред е воювал с Траките и ги е включвал като войска в елитните си легиони) , та след неговите нашествия, последвани от нашествията на монголи, татари и тюрки населението на тези велики цивилизации се променя към тъмни и по мургави тонове и сега там има само тъмнокожо население но не то било създател на тези велики източни царства.
цитирай
79. анонимен - Информация
02.08.2010 13:28
Между другото при цар Кир се ражда основата на религиите зороастризъм, тангризъм, християнство и мюсюлманство , като са били мирно съществуващи - писмено доказано. По късно тюрки, монголи и татари приемат, като завоеватели на Персия-Иран мюсюлманството , преди това са били езичници.(по време на Чингиз хан)
Така нашествията на ордите прогонва административната каста на Персия-Иран (Държаво-творческа, ерудирана, религиозно обособена в единобожие и силно военно организирана) . Според някой автори това са тъй наречените Булгари ( т.е. "ари", демек арийци - бугвално арии е име на племена както и на личност., а "бул" на персийски, а вероятно тракийски е хубав, голям (оттам Балкан, Булград, Белград, Болга - р.Волга и т.н.)
Та тия наши прадеди - прабългари от тракийски род са заселвали и облагородявали земи и държави от Персия-Иран към Индия и Тибет и през Кавказ към р.Волга - Болга и са се завърнали като сродно на траките племе отсам Дунава, но пак ще подчертая тук няколко века преди това се е наричало вече България,(от виз.архив).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929751
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031