Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2010 20:55 - ТАЙНИТЕ НА НЕФЕРТИТИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 50794 Коментари: 51 Гласове:
60

Последна промяна: 20.01.2010 13:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                      ТАЙНИТЕ НА НЕФЕРТИТИ

 

 

Съдбата не винаги е благосклонна към красивите жени. Омайващите очи, нежните устни и хубавата коса не са стопроцентова гаранция за щастлив живот. Изпитанията, на които е подложена най-привлекателната египетска принцеса – Нефертити са доказателство за това. Фанатично боготворене и неистова омраза бележат пътя й. Дори след смърта си мистериозната благородничка продължава да бунтува духовете. Всички опити на враговете й тя да бъде изтрита от историята се провалят, защото Нефертити е проводник на доброто и любовта.


                  image



Преди около сто години в Тел ел Амарна, Египет е направено забележително откритие. Л. Боргхарт се опитва заедно с група египетски археолози да открие тайните на
XVIII- та династия. При разкопки на обект Р 47 млад сътрудник на немският археолог се натъква на нещо необикновено. Сред потъналите в прах руини е намерена статуя ( бюст) на млада жена [1] 36-37. Правилните й черти, розовият цвят на кожата и царската корона предизвикват удивление у Боргхарт, колегата му Ранке и египетския помощник Мохамед. В този момент никой от тях не знае със сигурност коя е мистериозната дама. Дали това ще да е любимата съпруга на фараонът-еретик Ехнатон известна с невероятната си красота? Във всеки случай едно е било сигурно, касае се за царска особа. Осъзнавайки важността на откритието немският учен изпраща статуетката в Берлин. Въпреки протестите на египетските власти забележителната находка не е върната обратно и това става причина за дълго време на немските архелози да бъде отказан достъп до разкопки в страната на пирамидите [1] 47-49.

 

Не дълго след този скандал френският изследовател П. Лако намира в Амарна каменен фриз с изображение на  царско семейство. Лицето на жената е същото, както това от статуетката, която Боргхарт занася в Берлин. Благодарение на запазените картуши Лако разгадава напълно самоличността на тайнствената дама. Йероглифният надпис гласи – Високопочитаемата съпруга на царя - Нефер-Нефер-Атон, Неферти, нека живее вечно! [1] 48-49...

 

От този момент нататък учените вече знаят как изглежда любимата жена на фараонът-еретик. С разчитането на архива в Градът на Слънцето излизат наяве все повече данни за благородничката обгърната в мистерии. Малко по малко става ясно защо имената на всички свързани с нея египетски благородници са премахнати от официалният списък на владетелите на древната страна. Става дума за Аменхотеп IV познат още като Ехнатон, Семенкаре, Тутанкамон и Ай [1] стр.30. Въпреки прецизността си eгипетският летописец Манетон не споменава  Нефертити, поради което дълго време се смята, че тя е само легендарна личност [1] стр.26-27.

 

Доста  хора считат Нефертити за египтянка, а името й се свързва предимно с Тутанкамон. Реалността обаче е доста различна. Красивата благородничка не израства в страната на пирамидите, а на хиляди километри по-на север, там където Тигър и Ефрат напояват плодородните земи на Северна Месопотамия. В детството й нейните очи са се любували на заснежените върхове на планината Тавър, а не на пясъчните дюни на Сахара. Сърцето й се е изпълвало с радост при вида на огромните стада от коне препускащи на воля сред  широките зелени полета. С гордост е наблюдавала военните учения на прославените на два континента митански колесничари. Обгърнатата с мистерии благородна дама е потомка на Тушрата – могъщият цар на митаните[1] 32-34. Този древен народ е играе изключително важна роля в историята на Мала Азия и Египет.  За съжаление величието и постиженията на митаните са известни само на малцина. Дедите на Тушрата владеят дълго време Асирия, Северна Месопотамия, част от Хетската Империя, Левант...[2] стр. 127, [3] стр. 27. 

 

Митанският език показва сходство с ведическия арийски [3] стр.105, стр 124-125*.  Личните имена също са от арийски тип [3] стр.128**. Митаните почитат арийските богове Митра, Индра и Варуна [2] стр.110, стр112, [3] стр.105, които всъщност са аспекти на един и същи бог – слънцето.  О. Р. Гърни отбелязва, че влиянието на митаните върху съседните хети трябва да е било значително, понеже в късният имперски период хетските царе изоставят титлата табарна и започват да използват друга – аз слънцето [3] стр 64-65 . Народът на Тушрата се е славел с бойците си колесничари, а и с дългият си опит в коневъдството [2]  стр. 112, [3] стр 105. Оцелелите митански термини засягащи тренировката на коне са лесно обясними с помощта на български език.***  Ще бъде споменат и фактът, че  масивните сгради на митанската аристокрация са всъщност прeдшественици на мегарона и имат прототип на Балканите.

 

През XV-ти век преди Христа Тутмос III провежда военна кампания чак до река Ефрат и се стига до стълкновение с митаните [4],  [2] стр.128. След време обаче отнoшенията на двете могъщи държави се подобряват и дъщерята на митанският владетел Артатама става съпруга на Тутмос IV [5], Аменхотеп III също се жени за митанска принцеса. Той получава за жена дъщерята Шутарна II Гилохепа [6] стр.88.. След време се свързва и с наследницата  на цар Тушрата носеща името Тадухепа. Пристигнала в Египет тя е наречена Нефертити, което в превод означава – хубавицата дойде [1] стр. 72.  Обликът на благородничката оправдава името й. Кожата й е нежна и бяла, чертите на лицето й благородни. Погледът й излъчва спокойствие, а на каменните фризове от Тел ел Амарна тя е олицетворение на любвеобилността.

 

Нефертити не е блестяла само с невероятната си красота, но и със своите революционни виждания. Под нейно влияние вторият й съпруг  Аменхотеп IV приема нова религия. Целият Египет е повлиян от действията на митанската принцеса. До този момент реалният господар на страната е могъщата жреческа прослойка. Тези хора определят дори кой да седне на престола [6] стр. 26. През XVI-ти век преди Христа въвеждат свой култ към непознат на ранните династии бог на първоначалният хаос – Амон ( Скритият) [7] стр.45. За да не предизвикат бунт на населението те сливат новият Амон със старият и познат на всички бог Ра слънцето [7] стр. 45. Новото име Амон Ра не променя тактиката и начинът на живот на създателите на култа му.  Те продължават неуморно да трупат богатства и да увеличават властта си в страната на пирамидите. Докато Хатчепсут е покорна марионетка на жреците на Амон [7] стр.34-35, то Тутмос IV, чиято майка идва от север [7] стр.43 започва предпазливо да прави опити да се намали влиянието на скрития бог. В текста върху  Стелата на съня, Тутмос IV споделя, че богът-слънце се е нарекъл негов баща [7] 46-47. С това обаче могъщата жреческа прослойка е само раздразнена, но властта й си остава реално непокътната.

 

Както бе отбелязано, чак при Аменхотеп IV настъпва чувствителна промяна. След внезапната смърт на баща си Аменхотеп III, младият наследник уповестява на цар Тушрата, че избира за свой спътник в живота  овдовялата Тадухепа ( Нефертити)   [1] стр.154. Новият владетел приема възгледите, с които Нефертити е възпитана. През петата си година на царуване той изгражда нов град Ахет Атон ( Слънчев Хоризонт) [8] стр. 149. След това  променя и името си от Аменхотеп ( Амон е доволен), на Ехнатон ( Служител на Атон - слънцето). Култът към Амон – скритият бог трябва да отстъпи място на новата религия - вярата в Атон – слънцето. Атон е наречен единствен, върховен, представлява изворът на живота, създател е на хора и животни [7] стр.142-143.

 

Идва промяна в изкуството, то става по-реалистично. Въвеждат се нови мерки за стенните блокове за строеж на храмове [8] стр.149. Като цяло архитектурата от времето на Ехнатон се различава от традиционната. Има дори промени в езика [8] стр. 149. Тези факти са индикация, че не Ехнатон е инициаторът на промените, а красивата Нефертити. Все повече учени са на това мнение [1] стр.20, стр. 161. Доказателство за значимостта на Нефертити е и фактът, че на стените на храма на слънцето нейното име е споменато 564 пъти, а това на Ехнатон 320 пъти [1] стр. 20.

 

Оказва се, че нежната принцеса притежава неимоверно силна воля и смелост, които й позволяяват да се опълчи срещу истинските господари на Египет – жадните за богатства и власт жреци на мистериозният Амон. Тези хора сa създали  държава в държавата и дирижират действията на царете [7] стр.44-45. Нефертити  осъзнава, че новият култ към слънцето може да оцелее само далеч от поклонниците на скритият бог и поради тази причина подтиква съпруга си да се оттеглят в новопостроеният град Ахет Атон ( Тел ел Амарна). Там тя възнамерява да укрепи новата вяра в Атон и да неутрализира влиянието на противниците. В градът на слънцето Нефертити става майка. През първите три години тя дава живот на Меритатон, Макетатон и Анхсепатон ( след време се раждат още три деца). Любовта е навсякъде около митанската благородничка. По време на процесии, съпругът й не се стеснява да я прегръща и целува пред погледа на хилядите им поданници [1] стр.160. Сякаш дори богът-слънце се усмихва на Нефертити и я гали с топлите си лъчи. Дошлата от далечният север благородничка става идол за цяло поколение египтяни. С качествата си тя буди уважение  сред приятели и противници [1] стр. 255.

 

За съжаление триумфът на красивата благородничка е кратък. Нефертити подценява старите господари на Египет – жадните за богатства жреци на Амон. Интригите на това окултно общество помрачават дните на младата жена. По неизвестни причини умират две от дъщерите й [1] стр.245. Напълно е възможно да са били отровени от противниците на религиозната реформаторка. Не след дълго нейният съпруг и последовател Ехнатон също напуска живота. И за него се предполага, че не е починал от естествена смърт  [9] стр.305. Сянката на покрусата пада върху Нефертити. Противниците й  правят усилени опити да се доберат до трона подпомагайки свои подставени лица. Поради липсата на документи е трудно да се определи дали жрецът и главнокомандващ армията Ай е замесен. Поне в началото той е симпатизатор на Атон [7] стр.185. Сложна за разгадаване е и връзката на Нефертити с тайнственият Семенкаре, а и с Кия.

 

 В отчаян опит да запази идеите си овдовялата владетелка пише писмо на хетският цар Супилулиума с молба да й даде един от синовете си за мъж [1] стр. 256-257. С това тя се надява да укрепи вярата в Атон, понеже хетите отдавна са под влиянието на митанската религия, а и някои хетски царе имат митанска кръв****.  За съжаление дръзкият план не успява. На път за Египет младият хетски принц е нападнат и убит. Дали е станал жертва на жреците на Амон, или случайно стълкновение с номади  слага край на живота му няма да разберем никога. Смъртта на хетският принц е сериозен удар за Нефертити, но тя не се предава и решава да свърже с брак дъщеря си Анхсенатон и Тутакатон [1] стр. 264. И в това начинание успехът й е кратък. През 1344 година преди Христа Нефертити умира, а новият владетел напуска градът на слънцето [1] стр. 266. Младият Тутанкатон е манипулиран лесно от жреците [7] стр.183. Той променя името си на Тутанкамон в чест на скритият бог Амон и възобновявя стария култ.

 

С това идва краят на една светла идея огряла цял Египет. За кратък период от време жителите на страната на пирамидите са освободени от властта на жреческата прослойка.Скритият Амон е отстъпил място на даряващият живот Атон, но силите на злото не се премахват лесно. Въпреки духовната си чистота и неимоверно силна воля Нефертити се бори сама с тълпи демони. Изходът на битката е бил ясен, но въпреки това младата благородничка безстрашно се изправя пред поклонниците на тъмнината. За този подвиг най-красивата египетска владетелка заслужава искрено преклонение. Нескончаемата й вяра в доброто буди дълбоко възхищение и сякаш дори богът на светлината дарява Нефертити с живот след смъртта. Враговете й се превръщат в мръсен прах и потъват в забвение, а името на Нефертити пребъдва. Нейният лик краси музеи и смайва милиони хора, а примерът й е вдъхновение за всеки уповаващ се на вечната сила на доброто.

 

С примерът си Нефертити доказва, че една единствена просветлена личност може да промени огромна и високоразвита страна като Египет. Ако красивата поклонничка на слънцето не бе сама, а бе действала заедно с целият си народ, то историята на страната на пирамидите щеше да изглежда доста по-различно. Постиженията на Нефертити показват, че влиянието на нашите деди траките върху други народи не е фантазия, а напълно осъществимо деяние.

 

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1. P. Vandeberg, Nefertete, een archeologische biografie, Elsevier Nederland BV, Amsterdam, MCMLXXIX

2.B.Hrozny, Ancient History of Western Asia India and Crete, Artia, Prague, 1952;

3.O.R. Gourney, The Hittites, Penguin Books, Harmondsworth, 1964;

4.http://www.hsc.csu.edu.au/ancient_history/historical_periods/egypt/2496/NKEgypt_Thutmosis.html

5. http://www.fact-index.com/m/mi/mitanni.html

6.C. Desroches-Noblecourt,  Toetanchamon, N.J.W. Becht NV, Amsterdam, MCMLXV ;

7.N. Reeves, Achnaton – false profeet en geweldadige farao, Tirion, Baarn, 2001;

8. E. Schultz, M.Seidel, Egypte het land van de faraos, Kцneman, Kцln, 1998;

9. J.Fletcher, Op zoek naar Nefertiti, The House of Books, Antwerpen, 2004;

 

 

*Документираните митански думи не са много, но показват ясна връзка с ведически санскрит- езикът на древните арийци, а разбира се и с български:

 

мит.айка = вед.ар ека- едно

мит. вартана = вед.ар.вартана-въртене,

мит. тера = вед.ар.три-три,

мит. панча = вед.ар.панча-пет, ( на ст.блг. пентъ = пети)

мит. сата = вед.ар.сапта -седем...

 

** Имената на митанските царе са лесно обясними на ведически санскрит и български.Частицата туш от Тушрата се свързва с глагола твисати, отговарящ на ст.блг. двисати – движа. Частицата рата показва връзка с арийската дума  рата- бойна колесница, войн и ст.блг. ратъ-война.

 

Артатама се тълкува от индийският изследовател С. Как като – живеещ в закона на вселената. Арта = вед.ар. рта ред, космически ред, ред на вселената. Тама = вед.ар. дамадом, обиталище ( дама е трак. дума за дом)

 

Майерхофер тълкува Биридаства като вариант на Притасва- обичащ коня си.

Прит = приятен, обичащ ( приянт е трак. дума приятен). Асва означава кон, тази дума отговаря на трак. есва-кон и трак. теоним Асдул- ездачът.

 

*** Вартана е митанският термин за въртене, завъртане, обиколка на тренировъчното пространство. Асу-сани е титлата на главният коняр.

Асу показва връзка с тракийският теоним Асдул- ездачът и българските думи езда,  яздя, но също и оясвам се – бързам. Сани отговаря на старобългарската дума санъсан, чин, длъжност;

 

**** Пудухепа е известна като най-влиятелната хетска царица. Различните изследователи я определят ту като хуритка, ту като дъщеря на жрец от Кизуатна. Не е обърнато внимание, че Пудухепа носи митанско име, подобно на Гилохепа и Тадухепа – Нефертити, а също и, че хетската владетелка е ревностна почитателка на култа към слънцето. Едва ли Пудухепа е първата и последната митанска принцеса, свързала живота си с царете на хетите.

 

 

Почитащият слънцето народ митани и връзката му с траките.

 

Арийските митани се считат за изчезнал народ, държавата им е наречена забравената империя. Звучи познато, нали? Не мога да приема, че такъв силен народ, дори и да е покорен от друг ще се изгуби в небитието. Това, което може да се изгуби, или промени е името на един народ. Учените не обръщат внимание на свидетелството на Херодот, който казва, че тези, които са наричани арийци в древността, в негово време носят името меди ( Херодот, Истории, VII-63). Земите на медите от първото хилядолетие преди Христа са същите владени от митаните през второто хилядолетие преди Христа. Както и митаните, така и медите почитат Митра, наречен по-късно непобедимото слънце. Митаните говорят арийски език, тъй както и медите. Поради тези факти някои съвременни автори са на мнение, че митаните са дедите на медите.  (http://persiatour.ir/topics/article_031224.html). Плиний твърди, че сарматите произлизат от медите   ( Плиний, Естествена История VI-vi-19). Прокопий добавя, че сарматите принадлежат на  семейството на гетите ( Прокопий, История на Войните, III-ii -2). А гетите са основен компонент на населението на Дунавска България. Ето, всичко може да се проследи, ако се прегледат внимателно древните исторически извори.

 

Между другото, съществува още една връзка между медите и траките.Бащата на историята споменава, че северни съседи на траките са сигините, които са меди по произход, a земите им се простират от делтата на Дунав до владенията на венетите ( Херодот, Истории, V-9). Тези земи Страбон определя като гетски

( Страбон, География VII -3-1). В действителност топонимите на север и на юг от Дунав показват хомогенност, същото важи и за материалната култура, а от това следва, че произхождащите от медите сигини са тракийски народ. Имената на известните меди Зартошт, Дейок, Датис ( Датича) са обясними на тракийски език и неговият съвременен вариант българския.

 

Митаните са палеобалкански народ, който е напуснал в дълбока древност Източна Европа и е мигрирал за Азия. Коневъдството им, масивните сгради- предшественик на мегарона, изкуствената черепна деформация, керамиката със спирали и т.н. са белег на неолитните цивилизации на черноморските степи.

 

Фактът, че Нефертити, Меритатон, Макетатон и Анхсепатон, Тутанкатон

( Тутанкамон)  и др. имат изкуствена черепна деформация се укрива усилено. Първоначално се твърди, че удължените глави са просто една особеност на стилът на Амарна. След  като бяха намерени царските мумии се установи, че не художникът си е измислял нещо- черепната деформация се оказа напълно реална. Тогава бе пусната тезата, че се касае за рядка болест променяща формата на черепа.....Слава Богу, напоследък съвестни учени признаха, че особените черепи на обитаващите Амарна благородници се дължат не на болест, а по-скоро на идеология. Изкуственото предаване на яйцевидна форма на черепа е свързано с яйцето – символ на прераждането (M. Reynolds, Onder het oog van de Zonnegod, Davidfonds NV, Leuven, 2003, стр. 213).

 

Българският фолклор е от тракийски произход.Нашата изследователка И. Георгиева установи, че българските легенди за слънцето показват прилики с египетските митове за небесното светило. ( I. Georgieva, Bulgarian Mythology, Svyat, Sofia, 1985, str.22). Георгиева споменава и фактът, че в нашите говори едно от имената на слънцето е Раико, Райно ( стр. 26). Райко и Райно са всъщност вариант на  едно от египетските имена на слънцето -Ра.

 

Откритията край Перперикон показват връзката между нашите деди траките и Египет от времето на Ехнатон – съпругът на Нефертити.

http://history.rodenkrai.com/new/arheologicheski_otkritiq_i_senzacii/svetilishta_na_35_veka_otkriha_na_perperikon.html

 

Тракия е единствената земя, в която слънчевите символи като свастика, кръст, розетка и др. да са залегнали изключително дълбоко в бита на населението. Слънчеви символи се употребяват в Родината ни в продължение на 6000 години. Изобразявани са на скали, крепостни стени, дрехи, ритуални хлябове, ракли. Култът към слънцето, роден в благословената ни земя още в Каменната ера продължава да живее и днес.

 

Старобългарската титла КАНАС У БИГИ – княз във Бога има същата семантична постройка както и титлата на хетските и митански царе – Аз слънцето. КАНАС е древната форма на княз, владетел, а БИГИ е дателен падеж на  думата БОГ. Самата дума БОГ отговаря на арийската Бага – едно от арийските имена на слънцето. http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/01/kakvo-oznachava-starobylgarskata-titla-kanas-u-bigi.389375

 

 

 

Когато фактите говорят и боговете трябва да мълчат!

 

 

 



Тагове:   Балкан,   траки,   Нефертити,   неолит,


Гласувай:
61


Вълнообразно


1. iliada - Нищо ново под слънцето както тогава ,така и сега!
19.01.2010 21:53
Ето какво изрових ,което колкото и да не е доказано на 100% смятам ,че е почти толкова вярно по интуиция :))),а именноФлетчер предполага, че тялото на Нефертити първоначално е било извадено от погребалната камера и изхвърлено навън, а по-късно намерено и върнато обратно от жреците. Впрочем, американския археолог Сюзан Джеймс се отнася към идеите на Флетчер скептично. “Ние знаем за мумията само това, че принадлежи на млада жена, починала по време на 18-та династия и принадлежала към кралското семейство, - потвърждава Сюзан. - Не можем да твърдим, че това са останките на царица Нефертити до тогава, докато не бъде направен ДНК анализ на мумията.”
"
Интересно развита статия и очакването не е напразно особено като се има в предвид рисунката, която подозирам ,че е на автора на статията!:)
Чудесна е !
цитирай
2. sparotok - Нефертити
19.01.2010 22:01
iliada написа:
Ето какво изрових ,което колкото и да не е доказано на 100% смятам ,че е почти толкова вярно по интуиция :))),а именноФлетчер предполага, че тялото на Нефертити първоначално е било извадено от погребалната камера и изхвърлено навън, а по-късно намерено и върнато обратно от жреците. Впрочем, американския археолог Сюзан Джеймс се отнася към идеите на Флетчер скептично. “Ние знаем за мумията само това, че принадлежи на млада жена, починала по време на 18-та династия и принадлежала към кралското семейство, - потвърждава Сюзан. - Не можем да твърдим, че това са останките на царица Нефертити до тогава, докато не бъде направен ДНК анализ на мумията.”
"
Интересно развита статия и очакването не е напразно особено като се има рисунката която подозирам ,че е на азтора на статията!:)


Дано резултатът от ДНК изследването да бъде публикуван. Все пак намериха мумията през 2003, ако не се лъжа.
Тогава Флечър даде интересно интервю за списание Щерн.

А рисунката наистина е моя. Използвах скици на Холгер Валц.
цитирай
3. panazea - Zadalbochen analiz
19.01.2010 22:21
az uvajavam faraon Ehnataton i negovata sypruga Nefertiti.
Za sajalenie sled smartta na Ehnataton negoviq grad e izostaven .
цитирай
4. sparotok - борба
19.01.2010 22:26
panazea написа:
az uvajavam faraon Ehnataton i negovata sypruga Nefertiti.
Za sajalenie sled smartta na Ehnataton negoviq grad e izostaven .


Да, жалко е, че Ахетатон е изоставен, уникално място е. Днес е мечта за всеки египтолог. Имал съм щастието да видя изкуство от Амарна - Ахетатон, невероятно е!
цитирай
5. yuliya2006 - НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА НА СЪДБАТА И ...
19.01.2010 22:50
НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА НА СЪДБАТА И СТРАННО ЧЕ НЕЩО, КОЕТО Е ЗАБРАНЕНО, ИЗТРИТО, ПОГРЕБАНО ... МИНАВАТ ВЕКОВЕ И ЕТО НА БЯЛ СВЯТ В ЦЯЛАТА СИ ПРЕЛЕСТ...
СТРАХОТНО Е В ТВОЯ БЛОГ, ЗА МЕН ЛЮБИМ И БЛАГОДАРЯ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
6. sparotok - доброто
19.01.2010 22:53
yuliya2006 написа:
НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА НА СЪДБАТА И СТРАННО ЧЕ НЕЩО, КОЕТО Е ЗАБРАНЕНО, ИЗТРИТО, ПОГРЕБАНО ... МИНАВАТ ВЕКОВЕ И ЕТО НА БЯЛ СВЯТ В ЦЯЛАТА СИ ПРЕЛЕСТ...
СТРАХОТНО Е В ТВОЯ БЛОГ, ЗА МЕН ЛЮБИМ И БЛАГОДАРЯ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Благодаря Джулия!
Доброто не може да се унищожи, ти знаеш това.
Силите на злото ще го погребат, но то пак ще възкръсне!
цитирай
7. tili - Синовете ми се смеят, че постоянно
19.01.2010 23:11
гледам Ехнатон channel по ТВ, но от студентски години съм запленена от Египет и от Амарнския период! Невероятна е цялата тази история и въпреки това се е случила. Доказано е! А култът към Митра се изповядва дори успоредно с християнството в Римската империя. Култът на войните! На инициацията и кръщението с вода. И това за първи път е донесено и се чува покрай името на Нефертити!!! Монотеизма и повторното кръщение.
А д-р Захи Хавас още се бори за връщането на бюста й в Египет. Така се защитава национална кауза.
цитирай
8. sparotok - МИТРА
19.01.2010 23:23
tili написа:
гледам Ехнатон channel по ТВ, но от студентски години съм запленена от Египет и от Амарнския период! Невероятна е цялата тази история и въпреки това се е случила. Доказано е! А култът към Митра се изповядва дори успоредно с християнството в Римската империя. Култът на войните! На инициацията и кръщението с вода. И това за първи път е донесено и се чува покрай името на Нефертити!!! Монотеизма и повторното кръщение.
А д-р Захи Хавас още се бори за връщането на бюста й в Египет. Така се защитава национална кауза.


Митра и Бог са аспекти на богът-слънце.
Митра е почитан от траките, но "учените" твърдят, че персите били повлияли траките. Забравя се една важна подробност, а именно, че персите са повлияни от медите, които са от палеобалкански произход. Митра е медийско, а не персийско божество. Скоро ще подготвя постинг за този слънчев бог.
цитирай
9. razkazvachka - И колко простичко изглежда - внимателно да си
20.01.2010 00:44
прочетеш книжките и да проследиш нишките!
Много интересен текст - на няколко нива. Май пак ще пропиша приказки - страшно стимулира въображението.
цитирай
10. demograph - Когато Бог реши да разкрие истината, никой не може да я спре!
20.01.2010 01:45
Даже и Валерия Фол...
цитирай
11. veninski - Поздравления, приятелю!
20.01.2010 08:36
Поздравления, приятелю!
цитирай
12. sparotok - методи
20.01.2010 13:10
razkazvachka написа:
прочетеш книжките и да проследиш нишките!
Много интересен текст - на няколко нива. Май пак ще пропиша приказки - страшно стимулира въображението.


По принцип наистина е просто - прочиташ книгите и сравняваш с археологически и др. данни.
Лошото е, че информацията е като стотици парченца мозайка, които трябва да се съберат под точно определен ред, иначе нищо няма да се получи.
цитирай
13. sparotok - признание
20.01.2010 13:12
demograph написа:
Даже и Валерия Фол...


За един учен никога не е късно да признае, че е сгрешил...ако разбира се грешката е неволна, а не резултат на влиянието на определена идеология.
цитирай
14. sparotok - благодаря
20.01.2010 13:12
veninski написа:
Поздравления, приятелю!

Благодаря Венински!
цитирай
15. equilibrium - Много интересно!
20.01.2010 13:26
Изключително интересна статия, особено митанската връзка.
Поздравления!
цитирай
16. sparotok - митани
20.01.2010 13:40
equilibrium написа:
Изключително интересна статия, особено митанската връзка.
Поздравления!


Митаните са ключ за много неясноти в историята, но за съжалиние спадат и към неудобните народи...палеобалканските.
цитирай
17. miaa - Невероятен си, Sparotok! Много е ...
20.01.2010 15:09
Невероятен си, Sparotok!
Много е интересно при теб!
С удоволствие те чета!
цитирай
18. sparotok - благодаря
20.01.2010 15:34
miaa написа:
Невероятен си, Sparotok!
Много е интересно при теб!
С удоволствие те чета!


Благодаря!
За мен проучването бе цяло приключение.
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Впечатлена съм
20.01.2010 16:08
Красивата и интелигентна Нефертити е от митаните, тяхната религия е подобна на тази на траките и българите, живели п-късно по тези земи. Правилно ли схванах или нещо бъркам, че митаните са наши предци.
цитирай
20. sparotok - гледна точка
20.01.2010 16:21
kasnaprolet9999 написа:
Красивата и интелигентна Нефертити е от митаните, тяхната религия е подобна на тази на траките и българите, живели п-късно по тези земи. Правилно ли схванах или нещо бъркам, че митаните са наши предци.


Всичко зависи от гледната Ви точка. Митаните са древни обитатели на Източна Европа. Част от техните потомци са медите-сарматите-гетите, които от своя страна оформят етническият облик на Дунавска България. Има хора, които ме критикуват за това тълкуване и считат, че древните народи нямат нищо общо с днешните.

Според мен най-точното определение за митаните е - наши роднини. Те са се отделили от тракийските племена още през третото хилядолетие преди Христа, но пък една част - сигините се завръща обратно в Прародината.

Америкаците от английски произход считат живелите в Северна Германиия англо-сакси за свои деди. Както виждате всичко е въпрос на лично виждане.
цитирай
21. razkazvachka - Ето една приказчица-поздрав
20.01.2010 21:27
http://razkazvachka.blog.bg/izkustvo/2010/01/20/liceto-na-midiia.476540

Всяка прилика е неслучайна!
цитирай
22. izvorche - благодаря
21.01.2010 07:43
аз съм чела една книга "Синухе египтянинът" и мисля, че там точно за това се разказваше... Много интересна жена е. И ти умееш да пдбереш най-точните фрагменти от историята!
цитирай
23. breeze - Сега остава да си научим урока.:)
21.01.2010 08:52
Поздрави!
цитирай
24. karambol5 - Поздравления и за статията и за р...
21.01.2010 12:33
Поздравления и за статията и за рисунката ;))
Поразително точна е :))))
цитирай
25. bizcocho - "Враговете й се превръщат в ...
21.01.2010 19:09
"Враговете й се превръщат в мръсен прах и потъват в забвение, а името на Нефертити пребъдва." - в повечето случаи злото е тържествувало само в рамките на мизерното си съществуване.
А съчетанието от красота, ум, пари и още по-лошо:власт никога не е носило щастие, особено пък на жена.
цитирай
26. sparotok - цел
21.01.2010 21:10
izvorche написа:
аз съм чела една книга "Синухе египтянинът" и мисля, че там точно за това се разказваше... Много интересна жена е. И ти умееш да пдбереш най-точните фрагменти от историята!


Целта ми бе да покажа, че доста често реалността е по-различна от това, в което са ни убеждавали.
цитирай
27. sparotok - рисунка
21.01.2010 21:12
karambol5 написа:
Поздравления и за статията и за рисунката ;))
Поразително точна е :))))


Едва напоследък започнах да рисувам отново...след прекъсване от 15 години.
цитирай
28. sparotok - власт
21.01.2010 21:14
bizcocho написа:
"Враговете й се превръщат в мръсен прах и потъват в забвение, а името на Нефертити пребъдва." - в повечето случаи злото е тържествувало само в рамките на мизерното си съществуване.
А съчетанието от красота, ум, пари и още по-лошо:власт никога не е носило щастие, особено пък на жена.

Верно е, но красотата и ума са важни качества за човек решил да се заеме с някаква реформа. Без обаяние и убеждение не се постига успех.
цитирай
29. sparotok - урок
21.01.2010 21:15
breeze написа:
Поздрави!


Най-важната част на урока е - Не вярвай сляпо, а проверявай дори и да имаш капчица съмнение.
цитирай
30. enige - Я, Нефертити дошла!
22.01.2010 22:04
Пък аз чак сега виждам!
известни са множество изображения и барелефи на Митра, намерени по нашите земи.
А пък медите са предци на кюрдите, както Г.С.Раковси е заббелязал - има много общи думи в българския и кюрдския.
А как е АЗ СЛЪНЦЕТО на митански?
А пък думата РАЙ не произлиза ли също от РА - като символ на всичко светло и красиво?
цитирай
31. sparotok - Тук е тя
22.01.2010 22:21
enige написа:
Пък аз чак сега виждам!


Тук е тя и пак подхваща борбата със силите на злото:)))
цитирай
32. sparotok - кюрди
22.01.2010 22:30
enige написа:
Пък аз чак сега виждам!
известни са множество изображения и барелефи на Митра, намерени по нашите земи.
А пък медите са предци на кюрдите, както Г.С.Раковси е заббелязал - има много общи думи в българския и кюрдския.
А как е АЗ СЛЪНЦЕТО на митански?
А пък думата РАЙ не произлиза ли също от РА - като символ на всичко светло и красиво?


Кюрдите само са имали митанска ( медийска ) аристокрация, но по произход са различни. Митаните - медите са повлияли кюрдите езиково и културно.

Да, думата РАЙ също има значение слънце, отговаря на индо-арийската рауи.

Митра е митанската дума за слънце.
цитирай
33. tota - ПОЗДРАВИ ЗА ПОСТИНГА!
23.01.2010 07:51
ДАВАШ НИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ДОКОСНЕМ ДО ЕДНА НЕВЕРОЯТНА ЖЕНА, НАДАРЕНА С КРАСОТА И УМ ДА ПРОМЕНЯ ЖИВОТА. НЕФЕРТИТИ Е ПРИТЕЖАВАЛА СИЛА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДОБРОТО И ЛЮБОВТА, ПРОНИКНАТИ ОТ НАШИТЕ ДЕДИ ТРАКИТЕ.
ДОБРОТО И ЛЮБОВТА - САМО ТЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ И СЪТВОРЯВАТ ЖИВОТА!
цитирай
34. enjoy6 - Благодаря за поредната порция
23.01.2010 12:18
история и препратките и към българската следа.
Беше ми много приятно, четейки, а също така и полезно, замисляйки се.
Наистина при едно от поредните ми посещения на Перперикон бях озадачена от разказа на екскурзовода и връзката на траките с Египет.
Поздрави и приятен уикенд!
цитирай
35. sparotok - доброто
23.01.2010 12:24
tota написа:
ДАВАШ НИ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ ДОКОСНЕМ ДО ЕДНА НЕВЕРОЯТНА ЖЕНА, НАДАРЕНА С КРАСОТА И УМ ДА ПРОМЕНЯ ЖИВОТА. НЕФЕРТИТИ Е ПРИТЕЖАВАЛА СИЛА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ДОБРОТО И ЛЮБОВТА, ПРОНИКНАТИ ОТ НАШИТЕ ДЕДИ ТРАКИТЕ.
ДОБРОТО И ЛЮБОВТА - САМО ТЕ МОГАТ ДА ПРОМЕНЯТ И СЪТВОРЯВАТ ЖИВОТА!


Благодаря ти Ати!
Времето показва, че в крайна сметка доброто побеждава. Лъжите биват отмити и истината блесва. Нефертити губи битката, но печели войната.
цитирай
36. sparotok - траки и египет
23.01.2010 12:28
enjoy6 написа:
история и препратките и към българската следа.
Беше ми много приятно, четейки, а също така и полезно, замисляйки се.
Наистина при едно от поредните ми посещения на Перперикон бях озадачена от разказа на екскурзовода и връзката на траките с Египет.
Поздрави и приятен уикенд!


Връзката на траките с Египет започва доста преди Нефертити, но това е сложна тема. Някои са съгласни, че митанте са и хиксите владели Египет 500 години ( според Манетон), но кои са предишните завоеватели през краят на 4-то и краят на 3-то хил. пр. Христа никой не смее да изрази мнение, наверно защото нашествниците са едри хора с рижа коса, а писмеността им показва връзка с тази от неолитна Тракия.
цитирай
37. nesstor - Нестор.
23.01.2010 14:51
Поздрави, приятелю. Много добре си го написал. Изясних си за себе си що за фрукт на митаните. Бих се радвал , ако изкоментираш онова, което е изложено в "Тайната история на библията"от Месод и Роже Сабах, с оглед намекът за симпатия към Ехнатон, както и споменаването на Ай.
цитирай
38. sparotok - автори
23.01.2010 15:17
nesstor написа:
Поздрави, приятелю. Много добре си го написал. Изясних си за себе си що за фрукт на митаните. Бих се радвал , ако изкоментираш онова, което е изложено в "Тайната история на библията"от Месод и Роже Сабах, с оглед намекът за симпатия към Ехнатон, както и споменаването на Ай.


Благодаря приятелю!
За съжаление не съм запознат с авторите Месод и Сабах. Мога да кажа само, че определени текстове посветени на Атон-слънцето се срещат доста по-късно в библейски текстове.
Ай е описан като симпатизатор на Атон. Притежавам изображение на негова статуя - с бръсната глава и кика е, но тази кика се тълкува като останки от хепереш ( корона)...
цитирай
39. анонимен - Kosmi4eska vruzka...
05.02.2010 18:06
Pi6ete prekrasno,s vduhnoveno rodoliubie...kakvo 6te kajete za predpolojenieto na Drunvalo Melhisedek,4e nefertiti i Ehnaton sa prerodenite ot Atlantida Ay i Tiya,koito puk ot svoya strana sa do6li v Atlantida ot Sirius,za da podpomognat na6ata evoliuciya?...A izduljenite 4erepi sa prisu6ti za su6testva ot zvezdni sistemi s 2 slunca...Du6terite im SU6TO sa s uduljeni 4erepi,kakto i nyakoi Tibetski monasi dnes...za spravka:"Drevnata tayna na Cveteto na jivota",tom I,str.240-248.
цитирай
40. sparotok - Ай и Тия
14.02.2010 21:31
анонимен написа:
Pi6ete prekrasno,s vduhnoveno rodoliubie...kakvo 6te kajete za predpolojenieto na Drunvalo Melhisedek,4e nefertiti i Ehnaton sa prerodenite ot Atlantida Ay i Tiya,koito puk ot svoya strana sa do6li v Atlantida ot Sirius,za da podpomognat na6ata evoliuciya?...A izduljenite 4erepi sa prisu6ti za su6testva ot zvezdni sistemi s 2 slunca...Du6terite im SU6TO sa s uduljeni 4erepi,kakto i nyakoi Tibetski monasi dnes...za spravka:"Drevnata tayna na Cveteto na jivota",tom I,str.240-248.


Ай и Тия са съвременници, а и поддръжници на Ехнатон и Нефертити. Безспорно те са забележителни личности, но да се търси връзка с Атлантида ми се вижда твърде пресилено понеже няма исторически извори.

Поздрави!
цитирай
41. bven - В книгата на Елизабет Хайх "...
20.02.2010 18:56
В книгата на Елизабет Хайх "Посвещението" има друго предположение по дискутираната тема и мисля,че е един нов прочит на историята на Земята.Благодаря Ви и желая нови мнения!
цитирай
42. demograph - Къде е тази книга?
07.03.2010 00:43
bven написа:
В книгата на Елизабет Хайх "Посвещението" има друго предположение по дискутираната тема и мисля,че е един нов прочит на историята на Земята.Благодаря Ви и желая нови мнения!

.......................................................................................................................
Давай линк или продавач.
цитирай
43. анонимен - ти си наш учител!
21.04.2010 14:09
Благодаря за всичко,което правиш Спароток!Всяко влизане в сайто ти обогатява!Ти наистина правиш нещо.Идва ми наум,когато попитали един владетел,кой има най-голям принос за спечелването на войната,отговорил:"Учителите по история!"Та,ти си наш учител!
цитирай
44. анонимен - Защо
21.04.2010 14:11
Защо да не приемем истинското име Перперек.Перперикон дава заявка за нещо гръцко и не съответства на името на местността и реката.Или може би греша?
цитирай
45. анонимен - За КРАСОТАТА
09.01.2011 18:06
КРАСОТА И УМ - в,сше достижения природы.Ум иногда бывает злой, но КРАСОТА всегда добрая, особенно женская! От романа "Мъглявината Андромеда" на Иван Ефремов. Дядо Любо.
цитирай
46. анонимен - За КРАСОТАТА
09.01.2011 18:08
КРАСОТА И УМ - высшие достижения природы.Ум иногда бывает злой, но КРАСОТА всегда добрая, особенно женская! От романа "Мъглявината Андромеда" на Иван Ефремов. Дядо Любо.
цитирай
47. анонимен - За КРАСОТАТА
09.01.2011 18:09
"КРАСОТА И УМ - высшие достижения природы.Ум иногда бывает злой, но КРАСОТА всегда добрая, особенно женская!" От романа "Мъглявината Андромеда" на Иван Ефремов. Дядо Любо.
цитирай
48. анонимен - малко не по темата
08.03.2011 18:16
предполагам че и без това сте прекалено зает човек, но много ви моля да направите родословно дърво със всичките племена произлезли от траките, а също така и за произхода на самите траки.

много ви благодаря!
цитирай
49. dolsineq - Прочетох постинга с голям интерес, ...
20.01.2012 16:59
Прочетох постинга с голям интерес, Павел. Заслужава си да се пиши за Нефертити....:)
цитирай
50. анонимен - Поздравления за интересната ст...
27.05.2012 16:38
Поздравления за интересната статия!
цитирай
51. anin - Нефертити -
06.08.2013 23:08
Тадохепа от Митани
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13931381
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031