Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2012 16:39 - ВЕЛИКАТА ПРОМЯНА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 40774 Коментари: 183 Гласове:
130

Последна промяна: 17.10.2013 11:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                               ВЕЛИКАТА ПРОМЯНА

 

 

 

Преди известно време един мой приятел ме предупреди, че заема ли се да оспорвам официалната историография трябва да се приготвя за война. Той знаеше много добре какво говори, историк е и познава голяма част от учените ни. Някои от тях моя приятел счита за способни и умни хора, готови да приемат новото, но добави, че има други изследователи на миналото ни – високомерни, ограничени, за сметка на това обаче разполагащи с влияние.

 

Реших да установя контакт с някой изследовател от новото поколение. Любопитен бях да разбера как младите учени гледат на очевидните грешки на своите учители.По ирония на съдбата намерих нужния ми събеседник по случайност в един музей.На човека му личеше, че е интелигентен, а от разговора ни установих и, че е отлично подготвен. Поприказвахме за различни събития от миналото ни. Стана ми ясно, че младия историк е добре запознат със средновековните летописи. Беше си направил труда да прочете работите на старите автори.  

 

Реших да започна с провокациите питайки каква е основната причина да се смята, че старите българи са нашественици на Балканите? Историка вдигна учудено рамене и рече – Ами това се знае отдавна, през VІІ-ми век настъпва една голяма промяна в материалната култура, топонимия и ред други неща...

 

Помолих събеседника си да бъде по-конкретен и той добави, че след VІІ-ми век керамиката е правена на ръка, а топоними съдържащи типичния тракийскиелемент пара (както в Белаиди пара) отсъстват.

 

Това е верно разбира се...но само до известна степен. Домашната тракийска керамика също е правена на ръка. Фиалите, лекитосите и др. съдове са били притежание на аристокрацията. След VІІ-ми век обаче в земите ни ставя смяна на властта, а това означава, че старата аристокрация е или елиминирана, или е принудена да избяга в земите владени от Източната Римска Империя. В ранното средновековие няма поява на нова керамика, наблюдава се само промяна в съотношението на домашните и луксозните съдове. Наблюдава се и запад на културата, той обаче е характерен не само за Тракия, но също и за Рим. Дългите войни не прощават на никого...

 

Относно частицата пара трябва да се спомене, че в Античността наистина са регистрирани доста селища съдържащи я. Като пример могат да се посочат Скаптопара, Бесапара, Берипара и др. Трябва да се поясни обаче, че пара е само чуждото предаване на думата бара (рекичка). Някои стари автори, които явно са били по-добре запознати с тракийската реч документират селищни имена като Зуробара -Сура Бара, т.е.сива река (В.Георгиев) и Тамонбари (тъмна бара, тъмна река). Те са сродни на съвременните Крива Бара, Барето, Слана Бара и др.

 

Казах тези неща на младия специалист и го запитах дали са му познати? Човека рече – Е да, за керамиката може да имате право, траките също правят някои от домашните си съдове на ръка, а пък  ойнохетата, кантаросите и тем подобни са действително притежание на богатите хора. Това за тъждествеността на пара с бара обаче не мога да коментирам, трябва някой лингвист да се произнесе по въпроса.

 

Усмихнах се и поясних, че преди повече от тридесет години В.Георгиев е изказал предположение относно това, че тракийската дума пара може да отговаря на българската дума бара-рекичка. Същия този лингвист определя тракийската дума виса-селище като сродна на стблг. вьсъ-село, селище. Тракийските топоними с частица виса и сродните й васта, висиа са много – Висмар, Висия, Висоне, Висанте, Висмафа, Висиана, Патовиса, Дакивиса, Тапровисиа, Карповисиа, Берзовис, Странваста, Диноваста, Тасиваста... Разпространението на тези топоними е широко.Срещат се както в земите на север от Дунава, така и на юг от него, дори в близост до Мраморно море. Това показва, че от Карпатите до Мраморно и Егейско море са живели едни и същи хора, чийто език е древен вариант на българския...

 

Младия историк ме погледна и каза смутено:Вижте, аз казах, че не съм езиковед и не мога да коментирам тези данни колкото и интересни да са. Лингвистите трябва да направят подробно проучване и да се произнесат по въпроса.

 

Аз обаче продължих с атаката напомняйки на специалиста, че в продължение на около хиляда години старите българи биват отъждествявани с траките. Това правят Св.Йероним, Л.Дякон, М.Аталиат, Д.Хоматиан, Фулко, Зонара, Й.Цеца, Й. Кантакузин...Доста са летописците виждащи в дедите ни древен балкански народ, тяхното свидетелство не може да се пренебрегне.

 

Историкът сякаш усети слабо място и усмихнат рече- Това е  познат феномен, нарича се архаизиране. На нов народ се дава името на хората живели в тази област в древността. Печенегите са наричани скити, валийците са си мислели, че са троянци, много примери могат да се дадат, този въпрос е добре проучен. Понеже първобългарите се заселват в земите на мизи и пеони някои византийски автори наричат дедите ни с имената на тракийските племена.

 

Сега пък аз усетих слабо място и контрирах обяснявайки, че ако в действителност старите българи бяха нов народ на Балканите, те не биха практикували обичаите и погребалните обреди на траките. Посочих, че типичната за старите българи изкуствена черепна деформация е позната в земите ни още от Каменната епоха. Добавих, че според Плутарх мизите бръснели косата си на темето и я оставяли кичур отзад на главата.Този обичай е практикуван до началото на 20-ти век в някои български села...Старите българи полагат боен кон в гроба на благородник, така правят траките поне от 2-ро хил.пр. Христа. Старите българи жертват кучета, това обаче е типично за култа към тракийската богиня Зеринтия. Нейното име се обяснява с българската дума звер, а наставката инт е идентична на стблг. умалителна наставка енте (В.Георгиев). Кривия лък и стрелите с триъгълно сечение използвани от бойците на Аспарух са познати на траките още от най-дълбока древност...А най-важното е това, че според антропологическото изследване на проф.д-р М.Попов ние сме потомци на стар европейски народ. Потвърждение на това се даде също от швейцарски и български генетични изследвания...Не можем да говорим за рязка голяма промяна в Тракия след VІІ-ми век, има развитие, а и смяна на властта, това допринася за известни различия.

 

Младия специалист помълча малко и вглеждайки се внимателно в лицето ми каза –Вие не сте случаен човек нали, тоя разговор май сте го планирали отдавна?

Отговорих му, че съм се подготвил за подобна дискусия преди доста време, но е пълна случайност, че я провеждам с него. Помолих го и да си каже мнението относно моите аргументи. Той се поогледа наоколо и тихо рече – Вижте, науката работи бавно, искат се много проучвания, за да се стигне до истината. А има и друго, нали знаете, че какво ще пишем и казваме ние се определя от други хора. Такава е системата на момента, аз трябва да се придържам към нея. Вие сте независим от никого, действайте си, пък кой знае, един ден може да стигнем до съгласие..

 

Въпреки, че не получих отговор на въпросите си останах доволен от разговора.Видях, че сред младото поколение изследователи има и умни хора, които обаче са с вързани от системата ръце. Не получих нападки по мой адрес, историкът се държа изключително културно, не повиши тон нито веднъж , не гледаше презрително.


Най-важното бе това, че той показа добра воля и въпреки, че не призна директно правотата на доводите ми, сякаш бе поставен един мост, по който след време истината щеше да поведе своето победно шествие...

 
Тази истина ще възвърне самочувствието на тези, които са го загубили. Ще им даде вяра и сили  да се борят за един по-добър живот. Потомците на първите благородници ще покажат на света, че Българинът все още може да се преражда наново и е в състояние да изгради рай от пепелищата!




Гласувай:
132



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
26.07.2012 16:43
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
26.07.2012 16:44
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. rasate9 - Смело напред
26.07.2012 17:12
Поздрави от Чикаго. Чакаме книгите. Ако и моста е готов дотогава може с ТИР-ове да пращаш.
цитирай
4. sparotok - мост
26.07.2012 17:22
rasate9 написа:
Поздрави от Чикаго. Чакаме книгите. Ако и моста е готов дотогава може с ТИР-ове да пращаш.


Благодаря ти приятелю! Радвам се, че сънародниците зад граница пазят българското в себе си!
цитирай
5. анонимен - Подводни
26.07.2012 17:24
"Той се поогледа наоколо и тихо рече – Вижте, науката работи бавно, искат се много проучвания, за да се стигне до истината. А има и друго, нали знаете, че какво ще пишем и казваме ние се определя от други хора. Такава е системата на момента, аз трябва да се придържам към нея. Вие сте независим от никого, действайте си, пък кой знае, един ден може да се съгласим с Вас..."

Първото нещо което ми мина през главата след прочита на този пасаж е СТРАХ.
Може да има наистина умни и млади хора, но докато основният компонент в тяхната работа и живот е страха, мостове няма да има даже и на чертожната маса.
Но винаги има надежда, колкото и минимална да е тя.
Поздрави за вярата!!
цитирай
6. zelas - Младите историци имат повече въ...
26.07.2012 17:39
Младите историци имат повече възможности да са обективни, защото източниците на информация са по-достъпни.

Но дори и да се признае славното минало на българите, то това няма да промени много живота на хората, които сега се наричат българи. Ето гърците имат световно признато историческо наследство, но това не им помага в сегашното положение, нали?

Даже обратното, подобно на гърците, мисълта, че България е била славна страна може само да донесе огорчение и печал на фона на жалката картинка в момента. Подобно на гърците най-много да ни създаде комплекси и да ни направи арогантни и лениви.

Това, че прадядо ти е бил милинер не говори нищо за това колко ти струваш, ако ти не знаеш от къде ще ти дойде обяда.

На гол тумбак, чифте пищови!
цитирай
7. sparotok - страх
26.07.2012 17:39
анонимен написа:
"Той се поогледа наоколо и тихо рече – Вижте, науката работи бавно, искат се много проучвания, за да се стигне до истината. А има и друго, нали знаете, че какво ще пишем и казваме ние се определя от други хора. Такава е системата на момента, аз трябва да се придържам към нея. Вие сте независим от никого, действайте си, пък кой знае, един ден може да се съгласим с Вас..."

Първото нещо което ми мина през главата след прочита на този пасаж е СТРАХ.
Може да има наистина умни и млади хора, но докато основният компонент в тяхната работа и живот е страха, мостове няма да има даже и на чертожната маса.
Но винаги има надежда, колкото и минимална да е тя.
Поздрави за вярата!!


За страха имате право. Това поведение съм го забелязал преди много години у други наши учени. Те си казваха - пречи ни се...Да, казна го, но шепнешком защото знаят, че тези които дирижираха цензурата по време на тоталитаризма, днес все още дърпат конците.

Истината обаче не може да се крие вечно. Още повече, че тя ще направи от българите горд и богат народ. Това е един добър стимул за бъдещи некорумпирани политици.

Поздрави!
цитирай
8. sparotok - мнения
26.07.2012 17:43
zelas написа:
Младите историци имат повече възможности да са обективни, защото източниците на информация са по-достъпни.

Но дори и да се признае славното минало на българите, то това няма да промени много живота на хората, които сега се наричат българи. Ето гърците имат световно признато историческо наследство, но това не им помага в сегашното положение, нали?

Даже обратното, подобно на гърците, мисълта, че България е била славна страна може само да донесе огорчение и печал на фона на жалката картинка в момента. Подобно на гърците най-много да ни създаде комплекси и да ни направи арогантни и лениви.

Това, че прадядо ти е бил милинер не говори нищо за това колко ти струваш, ако ти не знаеш от къде ще ти дойде обяда.

На гол тумбак, чифте пищови!


Това е само твое мнение, което аз изобщо не споделям.
Гърците загазиха не защото бяха горди и света ги величаеше (незаслужено), а защото си простираха краката доста извън чергата.

Голяма част от гръцкия просперитет се дължи на туризма. От него може да печелим и ние, но се иска нов подход..а и нови управници.
цитирай
9. blm - Истината пробива трудно
26.07.2012 18:22
Затова всеки поставен мост е от значение.

Стар и болен, Галилей се е отказал формално от теорията си за въртенето на Земята около Слънцето.
И все пак тя се върти!
цитирай
10. sparotok - трудно
26.07.2012 18:29
blm написа:
Затова всеки поставен мост е от значение.

Стар и болен, Галилей се е отказал формално от теорията си за въртенето на Земята около Слънцето.
И все пак тя се върти!


Всички хубави неща стават трудно!:)
цитирай
11. estolodu - Видяхме, че има историци, готови да ...
26.07.2012 18:47
Видяхме, че има историци, готови да приемат промяната, сега остават само книгите да се издадат.
цитирай
12. vostroto - :)Много интересен разговор, на...
26.07.2012 19:00
:)Много интересен разговор, наистина!
Ще ми се да знам имената на тези, които не позволяват да се мине по "моста"! И тези които стоят зад всичко това.
Поздрави, Спароток!
цитирай
13. mt46 - Поздрав, приятелю!
26.07.2012 19:32
Любопитен разговор си провел... Оказва се, че и днешните учени, които са в Системата, нямат СВОБОДА НА СЛОВОТО и са политически зависими...
цитирай
14. troia - Много
26.07.2012 19:56
си упорит. Сигурно има и други, които мислят като теб. Ако намериш съмишленици предполагам, че ще ти е по-лесно. Може би има и други сайтове. Наистина всички хубави неща стават трудно. Поздрави!
цитирай
15. nikikm - Е,какво,
26.07.2012 21:08
zelas написа:
Младите историци имат повече възможности да са обективни, защото източниците на информация са по-достъпни.

Но дори и да се признае славното минало на българите, то това няма да промени много живота на хората, които сега се наричат българи. Ето гърците имат световно признато историческо наследство, но това не им помага в сегашното положение, нали?

Даже обратното, подобно на гърците, мисълта, че България е била славна страна може само да донесе огорчение и печал на фона на жалката картинка в момента. Подобно на гърците най-много да ни създаде комплекси и да ни направи арогантни и лениви.

Това, че прадядо ти е бил милинер не говори нищо за това колко ти струваш, ако ти не знаеш от къде ще ти дойде обяда.

На гол тумбак, чифте пищови!


да спрем да търсим истината за себе си ли?Да оставим светът да ни знае и говори за нас,като за аборигени ли?Другите лъжат за да си направят история,ти ни съветваш,че това е "На гол тумбак,чифте.."От коя позиция, моля?Понякога наистина ме учудваш с дълбокомислените си философии и заключения.И не е вярно,че гърците не са спечелили от историята,нашата история, нищо!Ако милиарди долари за десетки години за теб са нищо,ако индустрията туризъм за теб е нищо...?!А,имиджа пред света,да използвам тази модерна и тъпа дума,стига до там,че да говорят за Гърция,като за "Страна на Боговете!"? Хората дават милиони за "лице"! Я,пак си помисли!
цитирай
16. drakulla - Това е
26.07.2012 21:29
много радостно. Преломът ще е промяната на учебниците. Този прословут страх. Ама как няма да ги е страх, като след промяната трябва да си напалят един хубав огън с техните дебели книги, статии, монографии, учебници...и прочие похабяващи дървесина напразни, противородни, предателски "трудове". Ако имаха страх от Бога, освен от господарите си може би щяха да се притесняват, че като отидат на оня свят ще се изправят пред стотици, хиляди наши владетели и велики българи. Защо не си помислят какво ще им кажат, с какво ще се оправдават? А голяма е вината им, защото знаят ИСТИНАТА.
цитирай
17. stela50 - Здравей, Спароток ...
26.07.2012 21:31
Прочетох част от материала , но се наложи да прекъсна .
Върнах се отново, но сякаш съм попаднала на друга страничка,
Виждам само квадратчета и отделни букви - не мога да го дочета ...
Наистина понякога трудно се стига до истината, пожелавам успех
и очаквам речника и другите подготвени книги...
Всичко добро !
цитирай
18. zelas - да спрем да търсим истината за себе ...
26.07.2012 21:32
nikikm написа:
да спрем да търсим истината за себе си ли?Да оставим светът да ни знае и говори за нас,като за аборигени ли?Другите лъжат за да си направят история,ти ни съветваш,че това е "На гол тумбак,чифте.."От коя позиция, моля?Понякога наистина ме учудваш с дълбокомислените си философии и заключения.И не е вярно,че гърците не са спечелили от историята,нашата история, нищо!Ако милиарди долари за десетки години за теб са нищо,ако индустрията туризъм за теб е нищо...?!А,имиджа пред света,да използвам тази модерна и тъпа дума,стига до там,че да говорят за Гърция,като за "Страна на Боговете!"? Хората дават милиони за "лице"! Я,пак си помисли!


Гърците изсмукаха милиарди, защото са хитреци, по-еврейски. Нас не ни бива в тази работа.

Има един израз - it's the economy, stupid!
Само с имидж не става. България няма как да дръпне икономически, защото целият свят буксува, а няма толкова природни ресурси, че да лежим на тях. Демографската криза въобще не я смятам, а е решаваща.

Славната история е като сладък сън, докато си унесен в съня е хубаво, но рано или късно се събуждаш.

Не искам да подценявам труда на П. Серафимов, той поне нещо прави, но политическите послания в тези постинги действуват малко като упойка на хората. Българинът има нужда от шок на системата, за да се рестартира, а не от сладки приказки. Със сладки приказки за миналото още повече се отнася и заспива в сладък сън.
цитирай
19. nikikm - Поздрави Спароток!
26.07.2012 21:38
И поздравления! Много картинно си предал разговора си с младия човек и у мен остава впечатлението,че независимо от сдържаната му реакция,той вече е спечелен за каузата.Най-малко, си направил пробив в бетона на казионните схващания!При един учен,млад при това,това е огромен успех и заслугата е твоя!Пожелавам ти здраве и още много успехи!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Тази среща е била полезна и за два...
26.07.2012 21:40
Тази среща е била полезна и за двамата, трябвало да се случи и в този смисъл, не е случайна. Ти си се убедил, че трябва сам да действаш и че е възможно да бъдат приети твоите открития от част от тях. Това вероятно ти е дало стимул и надежда за промяна на статуковото. Поздрави!!
цитирай
21. sparotok - среща
26.07.2012 21:46
kasnaprolet9999 написа:
Тази среща е била полезна и за двамата, трябвало да се случи и в този смисъл, не е случайна. Ти си се убедил, че трябва сам да действаш и че е възможно да бъдат приети твоите открития от част от тях. Това вероятно ти е дало стимул и надежда за промяна на статуковото. Поздрави!!


Невена, аз бях много доволен от разговора с младия историк. Разбирам сдържаността му напълно, но от друга страна учтивото му поведение, а и тихо полупризнание ми дадоха надежди.

Поздрави!
цитирай
22. sparotok - учен
26.07.2012 21:48
nikikm написа:
И поздравления! Много картинно си предал разговора си с младия човек и у мен остава впечатлението,че независимо от сдържаната му реакция,той вече е спечелен за каузата.Най-малко, си направил пробив в бетона на казионните схващания!При един учен,млад при това,това е огромен успех и заслугата е твоя!Пожелавам ти здраве и още много успехи!


Благодаря ти! Дадох на този човек адреса на блога си и го помолих да критикува като анонимен. От конструктивна и културна критика винаги има полза.
цитирай
23. sparotok - технически проблеми
26.07.2012 21:52
stela50 написа:
Прочетох част от материала , но се наложи да прекъсна .
Върнах се отново, но сякаш съм попаднала на друга страничка,
Виждам само квадратчета и отделни букви - не мога да го дочета ...
Наистина понякога трудно се стига до истината, пожелавам успех
и очаквам речника и другите подготвени книги...
Всичко добро !


Днес имам технически проблеми, трябва да се допитам до приятелите си за съвет...

Работата с книгите напредва, след последните редакции за все повече хора нещата стават по-ясни.

Поздрави!
цитирай
24. sparotok - !
26.07.2012 21:53
drakulla написа:
много радостно. Преломът ще е промяната на учебниците. Този прословут страх. Ама как няма да ги е страх, като след промяната трябва да си напалят един хубав огън с техните дебели книги, статии, монографии, учебници...и прочие похабяващи дървесина напразни, противородни, предателски "трудове". Ако имаха страх от Бога, освен от господарите си може би щяха да се притесняват, че като отидат на оня свят ще се изправят пред стотици, хиляди наши владетели и велики българи. Защо не си помислят какво ще им кажат, с какво ще се оправдават? А голяма е вината им, защото знаят ИСТИНАТА.


Хубаво си го казал! Да позволяваш самочувствието на народа ти да бъде мачкано си е престъпление. Дано Бог да прости на недобросъвестните учени...
цитирай
25. sparotok - съмишленици
26.07.2012 21:55
troia написа:
си упорит. Сигурно има и други, които мислят като теб. Ако намериш съмишленици предполагам, че ще ти е по-лесно. Може би има и други сайтове. Наистина всички хубави неща стават трудно. Поздрави!


Съмишленици дал Господ. Завчера си поприказвахме едно хубаво в града на художниците:)

Поздрави!
цитирай
26. sparotok - свобода на словото
26.07.2012 21:57
mt46 написа:
Любопитен разговор си провел... Оказва се, че и днешните учени, които са в Системата, нямат СВОБОДА НА СЛОВОТО и са политически зависими...


За съжаление е така приятелю, свободата на словото е само една илюзия...
цитирай
27. joysii - "какво ще пишем и казваме ние ...
26.07.2012 21:58
"какво ще пишем и казваме ние се определя от други хора."
.....................
Никой съвременен млад учен от БАН не би казал подобна глупост.
Твоят познат е просто служител в някой музей.
Би ми било интересно да разбера в кой период специализира той, къде и кога прави своите разкопки, проучвания...и не на последно място - в кой музей работи?? Защото ако е в някое провинциално малко музейче....ясно защо се е държал така в разговора с теб.
цитирай
28. sparotok - пречещите
26.07.2012 21:59
vostroto написа:
:)Много интересен разговор, наистина!
Ще ми се да знам имената на тези, които не позволяват да се мине по "моста"! И тези които стоят зад всичко това.
Поздрави, Спароток!


Някои от тези хорица са добре известни, други предпочитат да са винаги в сянка, но с юзди в ръцете:)
Ще дойде време и имената им ще станат известни на всички българи...

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - редакции
26.07.2012 22:02
estolodu написа:
Видяхме, че има историци, готови да приемат промяната, сега остават само книгите да се издадат.


Скоро ще пуликувам части от речника, ще се радвам да чуя мнението ти.
Критиката е добре дошла!

Дал съм разпечатки на двадесетина човека и очаквам от тях въпроси, забележки, допълнения. Зная, че няма перфектни произведения, но ми се иска да преставя книга, която да е ясна на всеки.
цитирай
30. joysii - много радостно. Преломът ще е пр...
26.07.2012 22:02
drakulla написа:
много радостно. Преломът ще е промяната на учебниците. Този прословут страх. Ама как няма да ги е страх, като след промяната трябва да си напалят един хубав огън с техните дебели книги, статии, монографии, учебници...и прочие похабяващи дървесина напразни, противородни, предателски "трудове". Ако имаха страх от Бога, освен от господарите си може би щяха да се притесняват, че като отидат на оня свят ще се изправят пред стотици, хиляди наши владетели и велики българи. Защо не си помислят какво ще им кажат, с какво ще се оправдават? А голяма е вината им, защото знаят ИСТИНАТА.

...................
Пази, Боже, някой да вземе да променя учебниците на децата и да ги напълни с аматьорски дрънканици от разни сайтове в интернет!
Добре,че интелигентните и разумни хора не вземат на сериозно всички мнения на "историците" в блог.бг.Слагам ги в кавички, защото няма ни един с историческо образование.
цитирай
31. joysii - "Вижте, науката работи ба...
26.07.2012 22:05
"Вижте, науката работи бавно, искат се много проучвания, за да се стигне до истината."
.......................
Тук е бил съвсем прав. Нужно е време за да се проведат качествени проучвания.
Бързите и категорични изводи,без научна обосновка, са характерни преди всичко за любителите на историята от блог.бг.
цитирай
32. sparotok - :)))))))))))))))))))))
26.07.2012 22:08
joysii написа:
"какво ще пишем и казваме ние се определя от други хора."
.....................
Никой съвременен млад учен от БАН не би казал подобна глупост.
Твоят познат е просто служител в някой музей.
Би ми било интересно да разбера в кой период специализира той, къде и кога прави своите разкопки, проучвания...и не на последно място - в кой музей работи?? Защото ако е в някое провинциално малко музейче....ясно защо се е държал така в разговора с теб.



Пак ли старата плоча:)))))))))))))))))))))
цитирай
33. nikikm - До 18 Зелас! Дисекция на творбата Му!
26.07.2012 22:19
***„Гърците изсмукаха милиарди, защото са хитреци, по-еврейски. Нас не ни бива в тази работа.”
*На това определение за турестическата индустрия,освен,че не съм съгласен,ще ти отговоря с твоето „..it's the economy, stupid!”,с което сме квит за израза.
***”Само с имидж не става....”
*Болшит,както казват ерудираните и възпитани хамериканци.направи справка за милиардите,харчени за реклама,която гради имиджа,печели доверието,провокира желанието и рефлектира осезателно в икономиката.
***”България няма как да дръпне икономически, защото целият свят буксува, а няма толкова природни ресурси, че да лежим на тях.”
*Ти май забравяш с кого „говориш..България не е зле заради световната криза ,това е само едно клише за глупаци.Относво природните ресурси,си на светлинни години от истината за това,което имаме!Няма да ти обясвявам,питай „дънди”за колко милиарда злато изнасят от нас за година.
***”Демографската криза въобще не я смятам, а е решаваща.”
*Че какъв ти е смисълът на посланието,щом „решаващи” неща не ги слагаш в сметката.? Просто за последната дума ли? За имидж ? Ех..
***”Славната история е като сладък сън, докато си унесен в съня е хубаво, но рано или късно се събуждаш.”
*Това ми е малко нон сенс.историята славна или не,си е история,отрязък от миналото,който помага на народите да направят оценка на събитията,да се сдобият с опита на предците си и да не повтарят грешките им.Историята е оръжие,което печели войни!Който не си я знае,повтаря грешки,които биха могли да бъдат избегнати.Който твърди обратното, вж. по-горе,определението за човек не разбиращ от икономика в изразът на английски,посочен от теб.
***”Не искам да подценявам труда на П. Серафимов, той поне нещо прави, но политическите послания в тези постинги действуват малко като упойка на хората. Българинът има нужда от шок на системата, за да се рестартира, а не от сладки приказки. Със сладки приказки за миналото още повече се отнася и заспива в сладък сън.”
*Тук се оля,”българино”.Освен едно мизерно в интелектуално отношение изявление,направо разказа играта на Раковски и всички Будители от памти века насам.Сър,явно Сте Се променил,пообработили са Ви шоково с новата служба,понадули са балона на егото Ви,а то и преди си беше подпухнало,може и лечни причини да си имате,здравословни например,може и да Ви липсва някой,който да Ви буди с думите,че българите не са аборигени,а Вие сте смъртен,знам ли.Аз някой път,като се напия,пиша глупости и съжалявам после,ама..Пламене да не вземаш дрога?Просто питам и ако е така „Просто да ти е!”. Дай отговора на лични,ако искаш!Да знам просто и да не се впрягам.Но не вземай отношение по всякакви въпроси,просто за ... имидж!
цитирай
34. joysii - 32. sparotok
26.07.2012 22:23
Спаро, ами ТИ - старата плоча - едно си знаеш, едно си баеш, та и АЗ така.
Промяна може и да има, това естествено, не е изключено в развитието на науката.
Никой няма нищо против нещата да се променят. НО - НЕКА СТАНЕ ПО ПЪТЯ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО И НАУЧНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА.
Извинявай ,ама засега и особено пък ТУК/в блог.бг./, такива няма.
Знаеш, че уважавам твоята последователност в това отношение,но наистина, доказателствата ти са доста наивистични и въздухарски. Не звучат научно.
Идеята,която ти подкрепяш не е от вчера и от днес. Това мнение съществува в научните среди. Допускат се някои неща за древните траки, НО ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕ. При това - ОТ СПЕЦИАЛИСТИ.
Поздрави. И нЕма да се сърдиш! :)
цитирай
35. nikikm - Пак баба ви Джеса!!!
26.07.2012 22:24
Отново ще сънувам кошмари с вещици! Явно тая са я прескочили в средновековието!Предлагам да се възстанови институцията на Светата Инквизиция,а Жеса,ще я разпитам лично...за приятелите и от бан!
цитирай
36. brym4ence87 - Интересна дискусия и
26.07.2012 22:26
достоен финал:

Потомците на първите благородници ще покажат на света, че Българинът все още може да се преражда наново и е в състояние да изгради рай от пепелищата!

Лека вечер ;-)
цитирай
37. sparotok - !
26.07.2012 22:30
brym4ence87 написа:
достоен финал:

Потомците на първите благородници ще покажат на света, че Българинът все още може да се преражда наново и е в състояние да изгради рай от пепелищата!

Лека вечер ;-)


Благодаря ти, че намина!

Хубава вечер !
цитирай
38. zelas - @ 33. nikikmТози имидж дето ще ...
26.07.2012 22:52
@ 33. nikikm

Този имидж дето ще ни издърпа иска пари. Откъде ще дойдат тези пари?
Като тези милиарди, които американците харчат?

Слагаш коня пред каруцата.

Сравненията с Раковски и други будители са клишета.
Не може да решаваш нови проблеми със стари методи.
Пропагандната машина сега е много по-мощна и методите са различни.
С будители не става.

България си е изпяла песента, дами и господа.
Много силна е била, върху много народ е повлияла.
Оставила ни е едно прекрасно слово.
Но вече звездата и залязва.
Нациите глобално се размиват, България сама няма как да е остров.

---------------------

Четете историята, изучавайте я, интересно е, занимателно е.
Но не очаквайте, че тя е ключът към възраждането.

Алъш-веришът е ключът, но там нещата се спъват дори още повече.
цитирай
39. анонимен - сякаш бе поставен един мост, по който след време истината щеше да поведе своето победно шествие...
26.07.2012 23:12
Тази приемственост между поколенията ми харесва - в последните години сякаш избледня и се позагуби, но явно тлее някъде по пътя така, както и ние носим в себе си способността да се самовъзраждаме! Много показателен в това отношение е бил (не)случайният диалог, който съвсем закономерно възниква между хора от средите на историците. Поздрав!
цитирай
40. nikikm - До един родоотстъпник!
26.07.2012 23:19
zelas написа:
@ 33. nikikm

Този имидж дето ще ни издърпа иска пари. Откъде ще дойдат тези пари?
Като тези милиарди, които американците харчат?

Слагаш коня пред каруцата.

Сравненията с Раковски и други будители са клишета.
Не може да решаваш нови проблеми със стари методи.
Пропагандната машина сега е много по-мощна и методите са различни.
С будители не става.

България си е изпяла песента, дами и господа.
Много силна е била, върху много народ е повлияла.
Оставила ни е едно прекрасно слово.
Но вече звездата и залязва.
Нациите глобално се размиват, България сама няма как да е остров.

---------------------

Четете историята, изучавайте я, интересно е, занимателно е.
Но не очаквайте, че тя е ключът към възраждането.

Алъш-веришът е ключът, но там нещата се спъват дори още повече.


Цитирам:"България си е изпяла песента, дами и господа.
Много силна е била, върху много народ е повлияла.
Оставила ни е едно прекрасно слово.
Но вече звездата и залязва."..

Питам се какво търсиш тук? Изява и имидж ли? Ти си един "умен" и вторачен в себе си паун,който е впрегнал цялата си интелектуална мощ в размисли за ...красотата на перата си! И нищо друго! Така! Удостоявам те с това поетично сравнение с извинение! Към пауна! Нищо не ти е наред приятел,не си същият,ако не смъркаш,да не би да си си сложил чип? На такава метаморфоза би завидил и Овидий! От мен съвет,кога пишеш,пиши,но не сери,особено в чужд двор!Българският двор е чужд за теб!Халал да си им на британците!
цитирай
41. malchaniaotnadejda7 - История и политика.
26.07.2012 23:24
От коментарите, оставам с впечатление, че българите не правят разлики. Между собствената си история и политиката.

1. В българска земя се намира Варненският халколитен некропол, датиран от края на V и началото на IV хил. преди Христа. Той е най-старото технологично обработено злато в света. По-старо от Старото царство в Египет (3150г. пр. Христа) - Това е българска история.

2. Тракийските златни съкровища изгряха от недрата на нашата земя - България - едно от тях, Панагюрското, е на хвърлей от родния ми град. Принадлежало е на неизвестен одриски владетел, царувал края на IV и началото на III в.преди Христа. 9 ритуални съда за религиозни церемонии от чисто злато, с тегло над 6 кг. Една фиала и осем ритона... Това е само едно съкровище... Едно от хилядите съкровища открити у нас! За сведение и сравнение, Египетската цивилизация възниква около 3150 година пр.н.е. Това е българска история.

3. "Според антропологическото изследване на проф.д-р М.Попов ние сме потомци на стар европейски народ. Потвърждение на това се даде също от швейцарски и български генетични изследвания...Не можем да говорим за рязка голяма промяна в Тракия след VІІ-ми век, има развитие, а и смяна на властта, това допринася за известни различия." (Павел Серафимов) - Това е българска история.

4. "Вижте, науката работи бавно, искат се много проучвания, за да се стигне до истината. А има и друго, нали знаете, че какво ще пишем и казваме ние се определя от други хора. Такава е системата на момента, аз трябва да се придържам към нея. Вие сте независим от никого, действайте си, пък кой знае, един ден може да се съгласим с Вас..." - Това е политика.

Въпросът ми е, дали последното е българска политика? Не, не е. Това е антибългарска политика. И тя ще успее, точно толкова, колкото успяха "византийската отрова и кървавият турски ятаган". Удариха на кремък. И се строшиха. А онези, които днес обръщат гръб на ослепително ярки исторически истини, Ботев би нарекъл "идиоти"! А аз - родоотстъпници и инфантили.
цитирай
42. bgwest - България си е изпяла песента, дами и ...
26.07.2012 23:36
България си е изпяла песента, дами и господа.
Много силна е била, върху много народ е повлияла.
Оставила ни е едно прекрасно слово.
Но вече звездата и залязва.
Нациите глобално се размиват, България сама няма как да е остров.
=====================================================
Това го чуваме постоянно...и от всякъде...от много посоки.
НО ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!ТОВА ТВЪРДЕНИЕ Е ДЪЛБОКО ПОГРЕШНО!!!
Звездата наша никога няма да залезе,защото България има много звезди на небето.Повечето народи нямат своя звезда на небето,някои имат своя звезда,а ние Българите имаме цяло съзвездие там горе.Нашите звезди НИКОГА не ще залезат...НИКОГАШ
цитирай
43. kostadin - Враговете български просто не з...
27.07.2012 00:10
Враговете български просто не знаят колко семена на истината ще поникват тепърва .Ако сме били океан то и напластените през вековете реликви ще се появяват и ще говорят за нашият етнос.Количеството ще премине в качество .Вярно ,че историята се пише от политици ,но рано или късно и те се сменятЩе блести и истината и за българският род.
Дерзай!
цитирай
44. zelas - Тук се прави една груба и опасна г...
27.07.2012 00:28
Тук се прави една груба и опасна грешка.
Нациите са сравнително ново явление, има няма 300 години.
Да се твърди, че варненското съкровище е БЪЛГАРСКА история е много самонадеяно.
То е част от историята на този район, който сега се нарича България.

Ами то по тази логика да слагаме всичко под българския капак
би трябвало всички културно-исторически находки в териториите,
които за малко или много са били под владението на български цар,
да се пишат всичките български.

Нали разбирате, че този подход е неконструктивен
и само води до изостряне на отношенията със съседни държави.

Сега сме тръгнали и всичко тракийско да го пишем българско.
Ами, че то тракийския ареал е дори още по-обширен.
А да не говорим, че периодът е на светлинни години от формирането на идеята
за българска нация.
цитирай
45. анонимен - T.N.T.
27.07.2012 04:11
НЕВЕЖА СЪМ,НО С УДОВОСТВИЕ ЧЕТА ВСИЧКО,КОЕТО СЕ ПОЯВИ ЗА ДРЕВНАТА

БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.

ОТЧАЙВАЩА БЕШЕ ИСТОРИЯТА,КОЯТО НИ ПРЕДЛАГАШЕ 120 ГОДИШНАТА

МОДЕРНА ЛЯВА...ЖИВЕЕХ С ЧУСТВОТО,ЧЕ СМЕ КРЕМЪЛСКИ ЕКСТРЕМЕНТ...

БЛАГОДАРЯ ВИ,ЧЕ МИ ПОМАГАТЕ,ВИЕ И ДРУГИТЕ,КАТО ВАС,ДА ПРЕОСМИСЛЯ

И СЕ ОРИЕНТИРАМ ПО--ПРАВИЛНО В БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ.
цитирай
46. sparotok - до malchaniaotnadejda7
27.07.2012 08:21
Благодаря ти Надежда! Благодаря ти от сърце!

Ти ми напомни за одриските владетели, те са всъщност едни от най-ранните царе на Европа. Одриската държава не започва с Терес, а повече от 1000 години преди него. На остров Крит, а и в Пилос са открити съдове с посвещение - На Одриския цар (или на царя Одрис). Говорим за средата на второ хилядолетие преди Христа, векове преди Троянската Война.

Съкровищата на древните тракийски царе властвали в егейския регион са невероятно красиви. Шлиман ги е представил в своите книги. За съжаление светът познава тези шедьоври като гръцко изкуство...както впрочем се смяташе и за Панагюрското златно съкровище.

Трябва да се научим да пазим своето. Както каза Левски - Чуждото не щем, но и своето не даваме.

Поздрави!
цитирай
47. sparotok - мост
27.07.2012 08:24
gogi6666 написа:
Тази приемственост между поколенията ми харесва - в последните години сякаш избледня и се позагуби, но явно тлее някъде по пътя така, както и ние носим в себе си способността да се самовъзраждаме! Много показателен в това отношение е бил (не)случайният диалог, който съвсем закономерно възниква между хора от средите на историците. Поздрав!


Прав си, нашата способност за самовъзраждане тлее в момента, но я има, това е важното. Тази способност е част от българския дух, тя не може да изчезне. Безсъвестни управници могат да я подтискат, чужди окупатори също, но искричката остава. При подходящи условия тя се превръща в огън.

Поздрави!
цитирай
48. pevetsa - че Българинът все още може да се преражда наново и е в състояние да изгради рай от пепелищата!
27.07.2012 09:03
Павка, как ми се ще по скоро да стане това, ... да се ВЪЗДИГНЕМ!
Но и вярвам че един ден, ... ЩЕ УСПЕЕМ!
ЗАЕДНО МОЖЕМ!

За мен е чест!
цитирай
49. sparotok - заедно можем
27.07.2012 09:23
pevetsa написа:
Павка, как ми се ще по скоро да стане това, ... да се ВЪЗДИГНЕМ!
Но и вярвам че един ден, ... ЩЕ УСПЕЕМ!
ЗАЕДНО МОЖЕМ!

За мен е чест!


Да Алекс, заедно можем всичко!

Поздрави!
цитирай
50. sparotok - !
27.07.2012 09:26
анонимен написа:
НЕВЕЖА СЪМ,НО С УДОВОСТВИЕ ЧЕТА ВСИЧКО,КОЕТО СЕ ПОЯВИ ЗА ДРЕВНАТА

БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ.

ОТЧАЙВАЩА БЕШЕ ИСТОРИЯТА,КОЯТО НИ ПРЕДЛАГАШЕ 120 ГОДИШНАТА

МОДЕРНА ЛЯВА...ЖИВЕЕХ С ЧУСТВОТО,ЧЕ СМЕ КРЕМЪЛСКИ ЕКСТРЕМЕНТ...

БЛАГОДАРЯ ВИ,ЧЕ МИ ПОМАГАТЕ,ВИЕ И ДРУГИТЕ,КАТО ВАС,ДА ПРЕОСМИСЛЯ

И СЕ ОРИЕНТИРАМ ПО--ПРАВИЛНО В БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ.



Благодаря и аз за интереса Ви към Българската история!
цитирай
51. sparotok - странно
27.07.2012 09:34
zelas написа:
Тук се прави една груба и опасна грешка.
Нациите са сравнително ново явление, има няма 300 години.
Да се твърди, че варненското съкровище е БЪЛГАРСКА история е много самонадеяно.
То е част от историята на този район, който сега се нарича България.

Ами то по тази логика да слагаме всичко под българския капак
би трябвало всички културно-исторически находки в териториите,
които за малко или много са били под владението на български цар,
да се пишат всичките български.

Нали разбирате, че този подход е неконструктивен
и само води до изостряне на отношенията със съседни държави.

Сега сме тръгнали и всичко тракийско да го пишем българско.
Ами, че то тракийския ареал е дори още по-обширен.
А да не говорим, че периодът е на светлинни години от формирането на идеята
за българска нация.


Пламене, гърците се изкараха потомци на микенците макар нито антропологично, нито културно имат нещо общо с този древен народ. Целия свят прие тази нелепа лъжа.

Прие се една още по-нагла измислица - създадената от трако-пелазги крито-минойска цивилизация също се счита за част от гръцката история...

Значи щом гърците поставят корените си в минойската култура съвсем необосновано няма проблем, но решат ли българите да си поискат своето това се превръща в груба и опасна грешка (според теб)...

Много странно поведение за един българин...
цитирай
52. sparotok - благодаря ти!
27.07.2012 09:36
kostadin написа:
Враговете български просто не знаят колко семена на истината ще поникват тепърва .Ако сме били океан то и напластените през вековете реликви ще се появяват и ще говорят за нашият етнос.Количеството ще премине в качество .Вярно ,че историята се пише от политици ,но рано или късно и те се сменятЩе блести и истината и за българският род.
Дерзай!


Благодаря ти за добрите думи!
Прав си, че историята се пише от политици, но те не са вечни. Слугата не е способен на това, което го могат истинските синове на България!

Поздрави!
цитирай
53. sparotok - залез
27.07.2012 09:42
bgwest написа:
България си е изпяла песента, дами и господа.
Много силна е била, върху много народ е повлияла.
Оставила ни е едно прекрасно слово.
Но вече звездата и залязва.
Нациите глобално се размиват, България сама няма как да е остров.
=====================================================
Това го чуваме постоянно...и от всякъде...от много посоки.
НО ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!!ТОВА ТВЪРДЕНИЕ Е ДЪЛБОКО ПОГРЕШНО!!!
Звездата наша никога няма да залезе,защото България има много звезди на небето.Повечето народи нямат своя звезда на небето,някои имат своя звезда,а ние Българите имаме цяло съзвездие там горе.Нашите звезди НИКОГА не ще залезат...НИКОГАШ


Един истнски българин не се предава никога! Когато персите са дошли в земите ни е имало хора, които са казвал - Край, свърши се с нас...
Персите обаче вятъра ги е отвял...

Когато Рим потапя Тракия в кръв пак е имало черногледци мислещи, че това е края...Да, но в началото на 3-ти век тракиец сяда на престола в Рим, следват го още много други.

Нима гръцкото владичество през Средновековието не бе страшно и пагубно, нима геноцида проведен по време на турската окупация на бе чудовищен...но ние оцеляхме. Оцеляхме не благодарение на вайкащите се и чуждопоклонниците, а благодарение на родолюбците, на истинските мъже, които и да знаеха, че ще умрат, умираха като герои...Точно заради паметта на тези хора ние нямаме право да се предаваме!

Нека скептиците и чуждопоклонниците си мърморят, нека ни плюят, нека пречат. Ние ще си следваме пътя, така както са правели и дедите ни преди нас!

Поздрави!
цитирай
54. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти за най-големия артефакт - Езикът на антична, древна Тракия - Българският език!
27.07.2012 09:44
sparotok написа:
Благодаря ти Надежда! Благодаря ти от сърце!

Ти ми напомни за одриските владетели, те са всъщност едни от най-ранните царе на Европа. Одриската държава не започва с Терес, а повече от 1000 години преди него. На остров Крит, а и в Пилос са открити съдове с посвещение - На Одриския цар (или на царя Одрис). Говорим за средата на второ хилядолетие преди Христа, векове преди Троянската Война.

Съкровищата на древните тракийски царе властвали в егейския регион са невероятно красиви. Шлиман ги е представил в своите книги. За съжаление светът познава тези шедьоври като гръцко изкуство...както впрочем се смяташе и за Панагюрското златно съкровище.

Трябва да се научим да пазим своето. Както каза Левски - Чуждото не щем, но и своето не даваме.

Поздрави!

Панагюрското златно съкровище е гръцко, колкото гръцки са древните крепости в родния ми град, Копривщица, които непрекъснато изникват от земята! От тези тракийски антични съдове за пиене - строго ритуални и повлияни от древни школи в изкуството е пил одриски княз, наш владетел, воин. Българинът от прастари времена е "онзи, който убива кучето" и гадае по кръвта му. Този древен ритуал е много преди 9 век! И ти го казваш, но няма кой да чете!

"Старите българи жертват кучета, това обаче е типично за култа към тракийската богиня Зеринтия. Нейното име се обяснява с българската дума звер, а наставката инт е идентична на стблг. умалителна наставка енте (В.Георгиев)."

Има го на ритона! Има 7 мъжки фигури - войни с мечове. Има ги и инициалите му. Тези войни не са откраднали обредния, ритуален сервиз. Те са наследници на онези, които първи в човечеството са обработвали технологично Варненското злато и са бранили тази територия, тази географска твърд и политически. Не географски, а като своя свещена родна земя. Това е едно от условията за политическото понятие "нация" и "държава". Нациите са продукт на държавите, като политико-териториални общности. Белегът за една нация е езикът. Поздрави!
цитирай
55. malchaniaotnadejda7 - re 44. zelas
27.07.2012 10:06
zelas написа:
Тук се прави една груба и опасна грешка.
Нациите са сравнително ново явление, има няма 300 години.
Да се твърди, че варненското съкровище е БЪЛГАРСКА история е много самонадеяно.
То е част от историята на този район, който сега се нарича България.

Ами то по тази логика да слагаме всичко под българския капак
би трябвало всички културно-исторически находки в териториите,
които за малко или много са били под владението на български цар,
да се пишат всичките български.

Нали разбирате, че този подход е неконструктивен
и само води до изостряне на отношенията със съседни държави.

Сега сме тръгнали и всичко тракийско да го пишем българско.
Ами, че то тракийския ареал е дори още по-обширен.
А да не говорим, че периодът е на светлинни години от формирането на идеята
за българска нация.

Ъ. Гелнър, в своята книга "Нации и национализъм" ( 1999) дава следното определение за нация "Един човек принадлежи към една нация само тогава, когато всички други нейни членове го признават за такъв". За мен, Вие, не сте! Няма да влизам в смехотворни спорове с Вас за ученици от средните класове. Прочетете си, какво е нация, кога една нация се обособява политически, защо е продукт на държавата, като политико териториална общност, въздействаща на всички свои граждани чрез своето законодателство и държавна политика. Възникването на нацията е свързано с развитието на производствените отношения, създаване на общ пазар, обща култура и език. Този процес се развива по различен начин и с различни темпове на различни места и зависи от специфичните условия. "Езикът свещен на нашите деди" е над етническите групи, драги, "сънароднико". Той идва с танца, с песента, с ритмиката, с изкуството, с обредността, с обичаите, култовете, вярванията. И когато това съвпадне с определени географски области, които имат известна политическа обособеност и специфични за всяка от тях културни ценности, имаме наличието на осъзнати общности! В тях започва постепенно да се заражда съзнанието за принадлежност към една обща група от хора, обвързани с еднаква и специфична за всяка от тях идентичност, която, всъщност, е зараждащата се нация.
цитирай
56. vmir - Макс Планк за начина, по който новите теории и идеи изместват старите:
27.07.2012 10:17
“Една важна научна новост рядко си пробива път чрез постепенно увеличаване
броя на привържениците си чрез убеждаване на противниците си в своята правота:
рядко се случва Савел да стане Павел. Това, което става е, че опонентите постепенно
измират, а подрастващото поколение е възприемчиво към новите идеи поначало.”

Нилс Бор пък казва за прословутите експерти, че експерт е човек, успял да направи всички възможни грешки в тясната си област.

Който наистина се интересува от новости, теории и изследвания, би трябвало да знае кои са Планк и Бор, преди да сочи нашенските експерти като еталон за истината и непогрешимостта.

Поздрави!
цитирай
57. sparotok - Планк
27.07.2012 11:06
vmir написа:
“Една важна научна новост рядко си пробива път чрез постепенно увеличаване
броя на привържениците си чрез убеждаване на противниците си в своята правота:
рядко се случва Савел да стане Павел. Това, което става е, че опонентите постепенно
измират, а подрастващото поколение е възприемчиво към новите идеи поначало.”

Нилс Бор пък казва за прословутите експерти, че експерт е човек, успял да направи всички възможни грешки в тясната си област.

Който наистина се интересува от новости, теории и изследвания, би трябвало да знае кои са Планк и Бор, преди да сочи нашенските експерти като еталон за истината и непогрешимостта.

Поздрави!


Планк ме е впечатлил най-вече с това, че макар да е бил сериозен учен занимаващ се с квантова механика не е отричал съществуването на Бог...

А на Нилс Бор направо се възхищавам за крилатите му мисли. Когато един руски академик пита Бор по какъв начин е създал такава брилятна школа за физици, датския учен отговаря- Ние, по-старите хора, просто не се боим да се покажем по глупави от нашите по-млади колеги...

Такъв талант и такава прямота и скромност!

Поздрави!

цитирай
58. анонимен - Тук се прави една груба и опасна г...
27.07.2012 11:07
zelas написа:
Тук се прави една груба и опасна грешка.
Нациите са сравнително ново явление, има няма 300 години.
Да се твърди, че варненското съкровище е БЪЛГАРСКА история е много самонадеяно.
То е част от историята на този район, който сега се нарича България.

Ами то по тази логика да слагаме всичко под българския капак
би трябвало всички културно-исторически находки в териториите,
които за малко или много са били под владението на български цар,
да се пишат всичките български.

Нали разбирате, че този подход е неконструктивен
и само води до изостряне на отношенията със съседни държави.

Сега сме тръгнали и всичко тракийско да го пишем българско.
Ами, че то тракийския ареал е дори още по-обширен.
А да не говорим, че периодът е на светлинни години от формирането на идеята
за българска нация.


Аайде и помакът zelas си показа помашкия манталитет. Българите имат нужда от прилив на самочувствие и вяра. Никакви помаци забегнали страхливо в лондон и мъдруващи/мишкуващи оттам, няма да определят в какво да вярваме ние, истинските българи.
Използвам думата помак като състояние на духа (робско, страхливо, наведено), нека не се засягат всички българомохамедани които милеят за България и желаят и работят за въздигането и. За съжаление с тази дефиниция и много православни българи влизат в категорията 'помак'...
цитирай
59. анонимен - кой пречи
27.07.2012 11:42
Питате се кой пречи да се каже истината за историята на българия? На осочения по-долу арес може да прочетете ор колко столетия еврейте ни мачкат, искат да ни унищожат и манипулират историята ни. Някъде из нета бях срещнала един разказ на български разузнавач в Париж по времето на т. нар. тоталитаризм.Тои е имал една единствена задача - да установи вярно ли е, че Христос е българин. Той го е установил и влязъл в контакт с неговите наследници, които са се изселили след разпятието и сега живеят във Франция. Израелски учени дълги години не са успели да намерят следи от градовете, за които се говори в новия завет. За това еврейте искат да ни унищожат - защото са и крадци на история. Те печелят от лъжата за Христос и холокоста.
цитирай
60. kosara2008 - ОХ, ТО БИВА ВЕРЕСИИ, МА ОТ ТОВА СЪЩЕСТВО ми се повдига...
27.07.2012 11:47
joysii написа:
"Вижте, науката работи бавно, искат се много проучвания, за да се стигне до истината."
.......................
Тук е бил съвсем прав. Нужно е време за да се проведат качествени проучвания.
Бързите и категорични изводи,без научна обосновка, са характерни преди всичко за любителите на историята от блог.бг.



здравей, Павел, светъл иистинен Пътят ти е , за да светли и в нас...благодаря от сърце
цитирай
61. zelas - Аайде и помакът zelas си показа п...
27.07.2012 12:15
анонимен написа:
Аайде и помакът zelas си показа помашкия манталитет. Българите имат нужда от прилив на самочувствие и вяра. Никакви помаци забегнали страхливо в лондон и мъдруващи/мишкуващи оттам, няма да определят в какво да вярваме ние, истинските българи.
Използвам думата помак като състояние на духа (робско, страхливо, наведено), нека не се засягат всички българомохамедани които милеят за България и желаят и работят за въздигането и. За съжаление с тази дефиниция и много православни българи влизат в категорията 'помак'...


Павел, виждаш ли се какво правиш?
Как може да допускаш такива коментари
които сеят разделение между хората.

Отгоре на всичко коментарът е анонимен.

Това ще е крайният резултат от цялото ти усилие да правиш добро.
Както са казали - Пътя към ада е постлан с добри намерения.

СРАМОТА! За какво си я сложил тази модерация тук, а?
цитирай
62. zelas - @ 56. malchaniaotnadejda7 ...
27.07.2012 12:20
@ 56. malchaniaotnadejda7

Това, което го говорите е поезия. Всеки образован човек знае кога са се формирали нациите. Това за което вие говорите са сантиментални определения за етническа принадлежност на базата на общи културни традиции.

А нима забравяте факта, че българите дори и сега в 21век все още се определят като "родопчанин", "тракиец", "добруджанец" и т.н.

В този смисъл е съвсем погрешно да се слага всичко под знаменателя българска история.
цитирай
63. malchaniaotnadejda7 - Великата промяна
27.07.2012 12:34
С риск да досадя, бих искала да добавя, как аз виждам "великата промяна".

Време е. Защо казвам, че не правим разлика между история и политика. Защото не можем да правим разлика между култура и цивилизация. Не може да се бъркат етноси с цяла една тракийска цивилизация. Тракийската цивилизация е епоха в развитието на човечеството. Тя е една от първите, най-ранни, най-древни и стари стадии в развитието на Земята като култура, в антропологическата история на нашата планета.

Колкото до политическото понятие "етнос", водещият, или още титулният етнос дава името, както на държавата и на нацията, така и на езика. Името - как ще се нарича, а не произхода, корените му. Корените му са в общото наследство - в нравите и обичаите, в религията, в езика, културата, територията, националността или външния вид и т.н.. В погребалните ритуали, танците, песните, в това, защо един воин брани политически една територия, а не някаква пещера! Нашите деди, одриските царе са имали царства, не са обитавали пещери.

Великата промяна ще се осъществи, когато ти, Павел, издадеш Новия Тракийски речник и докажеш на човечеството, че нашият съвременен език е езикът на траките и на одрисите. И аз не се съмнявам, че ще успееш. Успех!

Не може да няма съпротива, защото, когато говорим за зората на изкуството, ние тук започваме с Варненския халколитен некропол, а не с Месопотамското, Асирийското, Мексиканското, Китайското, Японското и т.н. изкуство. Какво излиза? Спорът е досущ като спора с азбуката в Рим, със свещените езици и триезичната догма, когато папата започва да извършва служба на два езика - латински и български още през 9 век! Сега, твоят речник ще докаже, че българският е езикът от "Градините на Еден". 5-то хилядолетие преди Христа! Още злато ще изплува и още по-древно, от това, което стеснените ни мозъци могат да си представят! Но да отричаме факти, артефакти, веществени доказателства, датирани от световни специалисти, това е, както го е казал Паисий:

"О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и mрочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах."

Тракийската цивилизация е най-старата земна цивилизация. Но това съвсем не е приятно, защото ще преобърне наопаки световната историческа наука. Отпорът е повече от обясним.:) Ще успееш!


цитирай
64. zelas - Пламене, гърците се изкараха по...
27.07.2012 12:39
sparotok написа:
Пламене, гърците се изкараха потомци на микенците макар нито антропологично, нито културно имат нещо общо с този древен народ. Целия свят прие тази нелепа лъжа.

Прие се една още по-нагла измислица - създадената от трако-пелазги крито-минойска цивилизация също се счита за част от гръцката история...

Значи щом гърците поставят корените си в минойската култура съвсем необосновано няма проблем, но решат ли българите да си поискат своето това се превръща в груба и опасна грешка (според теб)...

Много странно поведение за един българин...


Гърците, че си присвояват с големи шепи това вече на всекиму е ясно. Това не означава, че и ний трябва да сме като тях, нали?

Ако има нещо ценно в българите то е това, че са раздавали щедро на други народи. Много малки народи и нацийки са се народили от българското котило, но това не означава, че България трябва да се държи империалистически към тях.

Това е поведението на страни като Русия и Англия. Това не означава, че и ний трябва да сме като тях, нали?

Това, което трябва да се пази е ядрото. Ще ти дам един пример - азбуката.
Защо не се поведе движение за именуване на азбуката Булгарица или нещо подобно. Защо наричаме тази азбука Кирилица? За да се прикрие факта, че е създадена в България.

Ето точно вчера едни ингилизи видяха един надпис на български и ме попитаха - Това руско ли е? Аз казах - Не българско е! А те отговориха - А да, те също ползват руската азбука. Аз ми поясних, че тази азбука е всъщност българска и възприета от руснаците. А те казаха - А вярно ли? Значи както американците и английския език? Да точно аналогичен е случая - им поясних.

Виждаш ли, ние не пропагандираме достатъчно това, което имаме, а сме тръгнали да гоним Михаля като наричаме цялото наследство от Античността "българско".
цитирай
65. анонимен - az
27.07.2012 14:06
а тези, които скачате на логичното обяснение на зелас, яснои че не сте си подавали носа от родината и нямате идея как изглежда другия свят, колко е голям, пъстър и - за добор или за лошо - глобален.
цитирай
66. анонимен - Браво, sparotok. Имаш моята подкрепа.
27.07.2012 14:07
Осен това, като гледам коментарите никак не съм сам. Все повече Хор-Ра са със теб.
Това говори за висок_а Култ-У-Ра. Явно в Бълг-Арите има останала вя-Ра. Нашите "историци" щяха да бъдат по смели, ако бяха завършили Маг_на-Ур_ската школа. Явно в тези земи има много Хор-Ра, които ги брига за Бълг-Ария .
Българин е състояние на духа! А както се твърди, той/духът/, за разлика от материята е вечен.
Животът е кратък, безсмъртието вечно!
Поздрави!
Куртата.
цитирай
67. ka4ak - Павле,едно съждение,което е елементарно,но според мен "във виното е истината"!:)
27.07.2012 14:59
Праотците ни,са си пожелавали ЗДРАВЕ и нищо друго,а са обожествявали СВЕТЛИНАТА!:)))
Няма как,да не сме вързани с траките,защото сме ненадминати майстори в правенето на вино и покрай това ни качество,се е родила думичката НАЗДРАВЕ!
Като стари езичници,само при нас е отрязан носът на светията,за да може да не залитаме в употребата на виното!
Само при нас имаме ЗДРАВЕЦ и сме го закичвали на младите,за да ги пази от уроки и да са ЗДРАВИ!
БУДИТЕЛИТЕ ,пак само при нас се празнуват и явно трябва да ги споделим,със света,та да ги СВЕТНЕМ!:)))
цитирай
68. vmir - 58. sparotok,
27.07.2012 15:15
sparotok написа:

Планк ме е впечатлил най-вече с това, че макар да е бил сериозен учен занимаващ се с квантова механика не е отричал съществуването на Бог...

А на Нилс Бор направо се възхищавам за крилатите му мисли. Когато един руски академик пита Бор по какъв начин е създал такава брилятна школа за физици, датския учен отговаря- Ние, по-старите хора, просто не се боим да се покажем по глупави от нашите по-млади колеги...

Такъв талант и такава прямота и скромност!

Поздрави!



Не само основоположникът на квантовата механика Планк не отрича съществуването на Бог, не съм чувал квантов физик да го е правил досега. Когато пък скептичният Айнщайн прави известното си изявление, че не вярва Бог да играе на зарове, Бор му отправя съвсем уместната забележка да престане да нарежда на Бог какво да прави... Напредъка в познанията за макро и микро света най-добре извеждат изследователите извън рамките на банализираните ежедневни твърдения, които над 95% от неинформираните и необразованите бъркат с истината. Тези хора нямат шанс да узнаят как допускането за върховен творец променя логическите и рационалните приоритети в изследователските схеми и отваря вратите към онези нива на познанието, които са далеч от шаблонните схеми, превръщащи изследванията в занаятчийство за нуждите на собственото препитание...
цитирай
69. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
27.07.2012 15:32
Поздравления за правилната "партизанска тактика" която си възприел. Генералното стражение още предстои. Имал си късмет със словоохотлив историк, може би си го предразположил по някакъв начин. При мен не се получава, обикновенно мълчат или мрънкат некви клишета.
Какво ще кажеш да се даде една /две, три/ стипендии по история в СУ на името на Ганчо Ценов за добри студенти?
цитирай
70. sparotok - Ценов
27.07.2012 16:20
анонимен написа:
Поздравления за правилната "партизанска тактика" която си възприел. Генералното стражение още предстои. Имал си късмет със словоохотлив историк, може би си го предразположил по някакъв начин. При мен не се получава, обикновенно мълчат или мрънкат некви клишета.
Какво ще кажеш да се даде една /две, три/ стипендии по история в СУ на името на Ганчо Ценов за добри студенти?


Ако зависеше от мен, не две-три, а сто стипендии бих осигурил, но уви, от мен не зависи нищо...
цитирай
71. dolsineq - Виждам напредък, Павел! Само та...
27.07.2012 16:21
Виждам напредък, Павел! Само такаааааа...:))))))))))
цитирай
72. sparotok - !
27.07.2012 16:23
vmir написа:
sparotok написа:

Планк ме е впечатлил най-вече с това, че макар да е бил сериозен учен занимаващ се с квантова механика не е отричал съществуването на Бог...

А на Нилс Бор направо се възхищавам за крилатите му мисли. Когато един руски академик пита Бор по какъв начин е създал такава брилятна школа за физици, датския учен отговаря- Ние, по-старите хора, просто не се боим да се покажем по глупави от нашите по-млади колеги...

Такъв талант и такава прямота и скромност!

Поздрави!



Не само основоположникът на квантовата механика Планк не отрича съществуването на Бог, не съм чувал квантов физик да го е правил досега. Когато пък скептичният Айнщайн прави известното си изявление, че не вярва Бог да играе на зарове, Бор му отправя съвсем уместната забележка да престане да нарежда на Бог какво да прави... Напредъка в познанията за макро и микро света най-добре извеждат изследователите извън рамките на банализираните ежедневни твърдения, които над 95% от неинформираните и необразованите бъркат с истината. Тези хора нямат шанс да узнаят как допускането за върховен творец променя логическите и рационалните приоритети в изследователските схеми и отваря вратите към онези нива на познанието, които са далеч от шаблонните схеми, превръщащи изследванията в занаятчийство за нуждите на собственото препитание...


Мога да кажа само това - Приеми моите комплименти!
цитирай
73. sparotok - светлина
27.07.2012 16:25
ka4ak написа:
Праотците ни,са си пожелавали ЗДРАВЕ и нищо друго,а са обожествявали СВЕТЛИНАТА!:)))
Няма как,да не сме вързани с траките,защото сме ненадминати майстори в правенето на вино и покрай това ни качество,се е родила думичката НАЗДРАВЕ!
Като стари езичници,само при нас е отрязан носът на светията,за да може да не залитаме в употребата на виното!
Само при нас имаме ЗДРАВЕЦ и сме го закичвали на младите,за да ги пази от уроки и да са ЗДРАВИ!
БУДИТЕЛИТЕ ,пак само при нас се празнуват и явно трябва да ги споделим,със света,та да ги СВЕТНЕМ!:)))


Бог означава светлина, но малко хора го знаят...
В древността хората са били по-мъдри, фанатизъм не е имало, той убива и най-красивата идея...

Поздрави!
цитирай
74. sparotok - Българин е състояние на духа!
27.07.2012 16:27
анонимен написа:
Осен това, като гледам коментарите никак не съм сам. Все повече Хор-Ра са със теб.
Това говори за висок_а Култ-У-Ра. Явно в Бълг-Арите има останала вя-Ра. Нашите "историци" щяха да бъдат по смели, ако бяха завършили Маг_на-Ур_ската школа. Явно в тези земи има много Хор-Ра, които ги брига за Бълг-Ария .
Българин е състояние на духа! А както се твърди, той/духът/, за разлика от материята е вечен.
Животът е кратък, безсмъртието вечно!
Поздрави!
Куртата.


С това съм напълно съгласен - Българин е състояние на духа!
цитирай
75. sparotok - !
27.07.2012 16:31
dolsineq написа:
Виждам напредък, Павел! Само такаааааа...:))))))))))


Снеже, този историк може и да го видиш след някой друг ден. Надявам се да се съгласи да дойде, много приятен събеседник е.

До скоро!
цитирай
76. sparotok - !
27.07.2012 16:35
анонимен написа:
а тези, които скачате на логичното обяснение на зелас, яснои че не сте си подавали носа от родината и нямате идея как изглежда другия свят, колко е голям, пъстър и - за добор или за лошо - глобален.


Нека света да е голям и пъстър, нека се глобализира. Това не е нищо ново, преди 1500 години също е било така...само където онзи вавилон се разпадна и от пепелта му изникнаха националните държави.

Гражданин на света е този, който разполага с парите на света:)
цитирай
77. sparotok - до malchaniaotnadejda7
27.07.2012 16:53
Изобщо не досаждаш, напротив оценям високо приноса ти!

Знаеш ли къде е основния проблем, не е в земите ни, а на изток от тях. Проблема за някои хора е това, че значителна част от дедите ни са обитавали Мала Азия и Северна Месопотамия преди повече от 10 000 години.

Това обяснява един парадокс, който бива премълчаван от учените. Знае се, че знанията за организираното животновъдство и земеделие навлизат в Европа първо на Балканите. Не се обяснява обаче кой народ ги е въвел. Във всеки случай това не е народ на Ориента защото жито, пшеница, просо, овес, оран, обор, юзда, сърп, брана, диканя и др. са напълно непознати на народите на Ориента.

Траките са тези, които въвеждат безценните знания в Европа. Най-ранните кремъчни сърпове от нашите земи са досущ като тези от Месопотамия. Най-ранните масивни сгради от нашите земи (протомегарона) са неразличими от тези в Месопотамия. Там ги наричат бит халани, поне за мен бит идва от битувам, живея, обиталище, т.е. място за живеене.

Ранното тракийско присъствие обяснява защо има български думи в акадския език. Секира на акадски е шакуру...но етимология на акадски няма... На шумерски зид е зид, нашите постройки обаче са по-стари от шумерските, а и смисъл има на български. Протошумерските знаци ги има по-рано в нашите земи...опитват се обаче да омаловажат този факт.

Който е виждал стелите на Саргон Велики и Нарим Син знае, че там са изобразени хора със съвсем различни черти, сравненни с местните хора. Имат и различни оръжия...но кои са тези странни бойци никой не казва. Смятам, че това са планинските племена гутеи, които са де факто клон на тракийското племе гети.

За гутейския език лингвистите смятат, че е сроден с тохарския, а според най-новите изследвания прародината на тохарите е Дунавската равнина...точно там където живеят гетите...
Ето няколко тохарски думи;
нас-нас, мит-мед, миса-месо, пек-пека, цок-цокам (пия), пас-пася, реки- река (казвам), спане-спане, врауна-врана...

Надежда, нашия проблем се състои в това, че сме дали цивилизация не само на Европа, но сме оказали влияние също и на народите на Ориента...историята обаче е обърната с главата надолу...

Прочее, създателят на акадската държава Саргон І е син на гутей:)

Рождението и ранното детство на Саргон Велики е досущ като това на Мойсей и Ромул и Рем...Прави си изводите:)

Sargon, strong king, king of Agade, am I. My mother was a high priestess, my father I do not know. My paternal kin inhabit the mountain region. My city (of birth) is Azupiranu, which lies on the bank of the Euphrates. My mother, a high priestess, conceived me, in secret she bore me. She placed me in a reed basket, with bitumen she caulked my hatch. She abandoned me to the river from which I could not escape. The river carried me along: to Aqqi, the water drawer, it brought me. Aqqi, the water drawer, when immersing his bucket lifted me up. Aqqi, the water drawer, raised me as his adopted son. Aqqi, the water drawer, set me to his garden work. During my garden work, Istar loved me (so that) 55 years I ruled as king.

http://www.tektonics.org/copycat/sargon.html
цитирай
78. dolsineq - Виждам напредък, Павел! Само та...
27.07.2012 17:02
sparotok написа:
dolsineq написа:
Виждам напредък, Павел! Само такаааааа...:))))))))))


Снеже, този историк може и да го видиш след някой друг ден. Надявам се да се съгласи да дойде, много приятен събеседник е.

До скоро!

.......................................
Да се надяваме, че ще се съгласи и ще дойде. Древното ни минало си заслужи уважението и интиресът към него отдавна е надскочил границите на Отечеството ни.
До скоро! :)
цитирай
79. sparotok - земляци
27.07.2012 17:17
dolsineq написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:
Виждам напредък, Павел! Само такаааааа...:))))))))))


Снеже, този историк може и да го видиш след някой друг ден. Надявам се да се съгласи да дойде, много приятен събеседник е.

До скоро!

.......................................
Да се надяваме, че ще се съгласи и ще дойде. Древното ни минало си заслужи уважението и интиресът към него отдавна е надскочил границите на Отечеството ни.
До скоро! :)


Снеже, вие сте земляци, дано се засечем с човека...
цитирай
80. shtaparov - Младият историк признава неоспоримата роля на лингвистиката в историческите проучвания
27.07.2012 17:25
"Тракийските топоними с частица виса и сродните й васта, висиа са много – Висмар, Висия, Висоне, Висанте, Висмафа, Висиана, Патовиса, Дакивиса, Тапровисиа, Карповисиа, Берзовис, Странваста, Диноваста, Тасиваста... Разпространението на тези топоними е широко.Срещат се както в земите на север от Дунава, така и на юг от него, дори в близост до Мраморно море. Това показва, че от Карпатите до Мраморно и Егейско море са живели едни и същи хора, чийто език е древен вариант на българския...
Младия историк...каза смутено: – Вижте, аз казах, че не съм езиковед и не мога да коментирам тези данни колкото и интересни да са. Лингвистите трябва да направят подробно проучване и да се произнесат по въпроса."

А всички споменати по-горе топоними имат отлично обяснение на Български- ето как:
1. Висмар= Вискяр;Бизмар (Безмер).
2. Висия= Висина,Вичия.
3. Висоне= Висина,Вичина.
4. Висанте= Висинка,Висонка (Висока,без носовката).
5. Висмафа= Висница,Везница.
6. Висиана= Вьесина (Висина,Вичина).
7. Патовиса= Батовица.
8. Дакивиса= Даковица.
9. Тапровисия= Тафровица,Топловица.
10. Карповисиа= Карповица.
11. Берзовис= Берзовиц (Брезовиц,Брезовец).
12. Странваста= Странжата (Стражата,без носовката),Странжица (Стражица).
13. Диноваста= Диновица.
14. Тасиваста= Тасивица (Тасевица).

Ако се понапрегнем малко,за някои от тези наименования ще намерим още по-
сполучливи аналози,като тези са изведени от "прима виста" ("пръва вижда"!). Но засега и това е достатъчно за да покажем на света,че Тракийската топонимия е неоспоримо Българска!!!
цитирай
81. sparotok - срамота
27.07.2012 17:28
zelas написа:
анонимен написа:
Аайде и помакът zelas си показа помашкия манталитет. Българите имат нужда от прилив на самочувствие и вяра. Никакви помаци забегнали страхливо в лондон и мъдруващи/мишкуващи оттам, няма да определят в какво да вярваме ние, истинските българи.
Използвам думата помак като състояние на духа (робско, страхливо, наведено), нека не се засягат всички българомохамедани които милеят за България и желаят и работят за въздигането и. За съжаление с тази дефиниция и много православни българи влизат в категорията 'помак'...


Павел, виждаш ли се какво правиш?
Как може да допускаш такива коментари
които сеят разделение между хората.

Отгоре на всичко коментарът е анонимен.

Това ще е крайният резултат от цялото ти усилие да правиш добро.
Както са казали - Пътя към ада е постлан с добри намерения.

СРАМОТА! За какво си я сложил тази модерация тук, а?


Пламене, ти провокираш съвсем съзнателно, а после се правиш на учуден защо има такива реакции?

Не смяташ ли, че тона ти бе твърде обиден за доста хора? Анонимния е обяснил, че използва думата помак не за да обозначи произход, или вяра, а само състояние на духа.

Сега изведнъж аз съм лошия...Модерацията си върши работата, всички коментари съдържащи пожелания към роднините ти от женски пол са изтрити. Не мога да държа обаче сметка със себелюбието ти, прощавай!
цитирай
82. shtaparov - И какво от това?
27.07.2012 17:31
joysii написа:
Спаро, ами ТИ - старата плоча - едно си знаеш, едно си баеш, та и АЗ така.Промяна може и да има, това естествено, не е изключено в развитието на науката. Никой няма нищо против нещата да се променят. НО- НЕКА СТАНЕ ПО ПЪТЯ НА ИЗСЛЕДВАНЕТО И НАУЧНИТЕ ДОКАЗАТЕЛСТВА. Извинявай,ама засега и особено пък ТУК/в блог.бг./, такива няма.Знаеш, че уважавам твоята последователност в това отношение,но наистина, доказателствата ти са доста наивистични и въздухарски. Не звучат научно.Идеята,която ти подкрепяш не е от вчера и от днес.Това мнение съществува в научните среди. Допускат се някои неща за древните траки, НО ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЖЕ. При това - ОТ СПЕЦИАЛИСТИ.Поздрави. И нЕма да се сърдиш! :)

И какво ще стане,ако доказателствата все пак дойдат от средите на любители или на неспециалисти? Няма да са валидни ли,или специалистите ще ги игнорират заради това,че някой е изял хляба им ??!! Шамполион да не би да е бил специалист по разчитане на древни писмености? И Шлиман не е бил специалист- археолог,но е хиляда пъти по-известен от онези специалисти,които ти познаваш Джеси! За което съжалявам разбира се,но е факт- неоспорим научен факт!
цитирай
83. sparotok - !
27.07.2012 17:32
kosara2008 написа:
joysii написа:
"Вижте, науката работи бавно, искат се много проучвания, за да се стигне до истината."
.......................
Тук е бил съвсем прав. Нужно е време за да се проведат качествени проучвания.
Бързите и категорични изводи,без научна обосновка, са характерни преди всичко за любителите на историята от блог.бг.



здравей, Павел, светъл иистинен Пътят ти е , за да светли и в нас...благодаря от сърце


Благодаря ти и аз слънчице!:)
цитирай
84. voulgaros - ПАВКА---ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА ...
27.07.2012 18:13
ПАВКА---ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЕРТ 1---ИСКАТ ДА ИЗЛЪЧАТ МАТЕРИАЛ С ТЕБЕ....
ЩЕ ГО КРЪСТЯТ ''ВУЛГАРСКИ ВИЦОВЕ ОТ ФИЛИППУПОЛИ''
ИМА И ДОПИТВАНЕ ОТ КАНАЛИ АЛФА И АНТЕННА....МОГА ДА УРЕДЯ НЕЩО.

ИСКАШ ЛИ?
цитирай
85. zelas - Не смяташ ли, че тона ти бе твърде ...
27.07.2012 19:32
sparotok написа:
Не смяташ ли, че тона ти бе твърде обиден за доста хора? Анонимния е обяснил, че използва думата помак не за да обозначи произход, или вяра, а само състояние на духа


О, така ли? От сега нататък аз ще използвам думата "българин" за човек, който е:

1. Завидлив, а го мързи сам да промени живота. Готов е да запали плевнята си, за да изгори къщата на съседа.

2. Прави се на голям тарикат, а е глупав и наивен и всеки политик успява да го излъже.

3. Леко мургавее, а се пише европеец. На 35 е вече дебел чичко, а българката на 45 е вече като баба.

4. Пие ракия като смог и най-парадоксалното си пожелава "На здраве", докато го прави.

5. Прави се на голяма мъжкар, а търси жена, която да "готви като мама".

6. Изхвърля си боклука от балкона, а си глади дънките преди да излезе на главната.

7. Гледа турски сериали, а все кълне турците, че го откъснали от европата.

Да продължавам ли? Харесва ли ти?

Да не го приемеш като нещо лично, това не са национални черти, просто състояние на духа.
цитирай
86. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
27.07.2012 19:40
sparotok написа:
Ако зависеше от мен, не две-три, а сто стипендии бих осигурил, но уви, от мен не зависи нищо...

Не става въпрос държавата да ги даде, а ние - родолюбивите Българи.
цитирай
87. mariniki - в спора между талантливите учени...
27.07.2012 20:00
с раждат много истински и велики открития...
беше ми изключително интересно да прочета...
най-сърдечен поздрав за теб, мъдри ми приятелю...
цитирай
88. sparotok - :)
27.07.2012 20:55
voulgaros написа:
ПАВКА---ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЕРТ 1---ИСКАТ ДА ИЗЛЪЧАТ МАТЕРИАЛ С ТЕБЕ....
ЩЕ ГО КРЪСТЯТ ''ВУЛГАРСКИ ВИЦОВЕ ОТ ФИЛИППУПОЛИ''
ИМА И ДОПИТВАНЕ ОТ КАНАЛИ АЛФА И АНТЕННА....МОГА ДА УРЕДЯ НЕЩО.

ИСКАШ ЛИ?


Има ли гръцката национална телевизия толкова пари, или ще продава остров Тасос, за да финансира предаването:)
цитирай
89. sparotok - добре се справяш
27.07.2012 20:56
zelas написа:
sparotok написа:
Не смяташ ли, че тона ти бе твърде обиден за доста хора? Анонимния е обяснил, че използва думата помак не за да обозначи произход, или вяра, а само състояние на духа


О, така ли? От сега нататък аз ще използвам думата "българин" за човек, който е:

1. Завидлив, а го мързи сам да промени живота. Готов е да запали плевнята си, за да изгори къщата на съседа.

2. Прави се на голям тарикат, а е глупав и наивен и всеки политик успява да го излъже.

3. Леко мургавее, а се пише европеец. На 35 е вече дебел чичко, а българката на 45 е вече като баба.

4. Пие ракия като смог и най-парадоксалното си пожелава "На здраве", докато го прави.

5. Прави се на голяма мъжкар, а търси жена, която да "готви като мама".

6. Изхвърля си боклука от балкона, а си глади дънките преди да излезе на главната.

7. Гледа турски сериали, а все кълне турците, че го откъснали от европата.

Да продължавам ли? Харесва ли ти?

Да не го приемеш като нещо лично, това не са национални черти, просто състояние на духа.



Добре се справяш..................
цитирай
90. sparotok - средства
27.07.2012 21:08
анонимен написа:
sparotok написа:
Ако зависеше от мен, не две-три, а сто стипендии бих осигурил, но уви, от мен не зависи нищо...

Не става въпрос държавата да ги даде, а ние - родолюбивите Българи.


Дори и да съберем средства (което е възможно) университетите ще правят спънки само щом чуят името на Ценов. Това е глупаво разбира се, както и глупаво бе да се заличава приноса на Богдан Филов към науката...

Странно, Юлиус Покорни станал нацист по желание, но след ВСВ той е уважаван и цитиран учен. Богдан Филов е разстрелян, трудовете му са забранени за цитиране. Ценов е обявен пък за шовинист, той също бе забранен за цитиране дълго време....странно.
цитирай
91. анонимен - Бог & КМ
27.07.2012 21:49
Спаро,

малки забележки:

1. Бог е отвъд/над съществуването. Бог е създал всичко, вкл. съществуванието. Бог не може да бъде обвързан / подчинен на своите творения. Така - ако Бог съществува, то тогава не би могъл да бъде всемогъщ. Твърдението, че Бог съществува е богохулство / светотатство. Внимавай!

1.1. -- всички думи за бог са лъжа.

2. КМ - Бор е нещо като Торквемада в Квантовата механика. Бор напълно умишлено съсипа единствената научна теория на КМ - теорията за релационното състояние, или тази за универсалната вълнова функция на Хю Евърет Трети.
цитирай
92. nikikm - Не се чуди,
27.07.2012 21:53
sparotok написа:
zelas написа:
Тук се прави една груба и опасна грешка.
Нациите са сравнително ново явление, има няма 300 години.
Да се твърди, че варненското съкровище е БЪЛГАРСКА история е много самонадеяно.
То е част от историята на този район, който сега се нарича България.

Ами то по тази логика да слагаме всичко под българския капак
би трябвало всички културно-исторически находки в териториите,
които за малко или много са били под владението на български цар,
да се пишат всичките български.

Нали разбирате, че този подход е неконструктивен
и само води до изостряне на отношенията със съседни държави.

Сега сме тръгнали и всичко тракийско да го пишем българско.
Ами, че то тракийския ареал е дори още по-обширен.
А да не говорим, че периодът е на светлинни години от формирането на идеята
за българска нация.


Пламене, гърците се изкараха потомци на микенците макар нито антропологично, нито културно имат нещо общо с този древен народ. Целия свят прие тази нелепа лъжа.

Прие се една още по-нагла измислица - създадената от трако-пелазги крито-минойска цивилизация също се счита за част от гръцката история...

Значи щом гърците поставят корените си в минойската култура съвсем необосновано няма проблем, но решат ли българите да си поискат своето това се превръща в груба и опасна грешка (според теб)...

Много странно поведение за един българин...


Не се чуди,на небосклона се появи нов тигер,само че британски!
цитирай
93. sparotok - !
27.07.2012 21:58
nikikm написа:
sparotok написа:
zelas написа:
Тук се прави една груба и опасна грешка.
Нациите са сравнително ново явление, има няма 300 години.
Да се твърди, че варненското съкровище е БЪЛГАРСКА история е много самонадеяно.
То е част от историята на този район, който сега се нарича България.

Ами то по тази логика да слагаме всичко под българския капак
би трябвало всички културно-исторически находки в териториите,
които за малко или много са били под владението на български цар,
да се пишат всичките български.

Нали разбирате, че този подход е неконструктивен
и само води до изостряне на отношенията със съседни държави.

Сега сме тръгнали и всичко тракийско да го пишем българско.
Ами, че то тракийския ареал е дори още по-обширен.
А да не говорим, че периодът е на светлинни години от формирането на идеята
за българска нация.


Пламене, гърците се изкараха потомци на микенците макар нито антропологично, нито културно имат нещо общо с този древен народ. Целия свят прие тази нелепа лъжа.

Прие се една още по-нагла измислица - създадената от трако-пелазги крито-минойска цивилизация също се счита за част от гръцката история...

Значи щом гърците поставят корените си в минойската култура съвсем необосновано няма проблем, но решат ли българите да си поискат своето това се превръща в груба и опасна грешка (според теб)...

Много странно поведение за един българин...


Не се чуди,на небосклона се появи нов тигер,само че британски!



Да е жив и здрав!
цитирай
94. nikikm - До 56. malchaniaotnadejda7 - re 44. zelas
27.07.2012 22:01
Браво Надежда!
цитирай
95. sparotok - мнение
27.07.2012 22:02
анонимен написа:
Спаро,

малки забележки:

1. Бог е отвъд/над съществуването. Бог е създал всичко, вкл. съществуванието. Бог не може да бъде обвързан / подчинен на своите творения. Така - ако Бог съществува, то тогава не би могъл да бъде всемогъщ. Твърдението, че Бог съществува е богохулство / светотатство. Внимавай!

1.1. -- всички думи за бог са лъжа.

2. КМ - Бор е нещо като Торквемада в Квантовата механика. Бор напълно умишлено съсипа единствената научна теория на КМ - теорията за релационното състояние, или тази за универсалната вълнова функция на Хю Евърет Трети.


Всеки има право на лично мнение, нали? Времето ще покаже кой е прав...

Относно мнението ти за Бор...накара ме да се замисля за една поговорка. Тя гласи - има само двама добри човека на този свят, единия е отдавна мъртъв, а другия още не се е родил...
цитирай
96. nikikm - Слушай бе,Юда!
27.07.2012 22:28
zelas написа:
sparotok написа:
Не смяташ ли, че тона ти бе твърде обиден за доста хора? Анонимния е обяснил, че използва думата помак не за да обозначи произход, или вяра, а само състояние на духа


О, така ли? От сега нататък аз ще използвам думата "българин" за човек, който е:

1. Завидлив, а го мързи сам да промени живота. Готов е да запали плевнята си, за да изгори къщата на съседа.

2. Прави се на голям тарикат, а е глупав и наивен и всеки политик успява да го излъже.

3. Леко мургавее, а се пише европеец. На 35 е вече дебел чичко, а българката на 45 е вече като баба.

4. Пие ракия като смог и най-парадоксалното си пожелава "На здраве", докато го прави.

5. Прави се на голяма мъжкар, а търси жена, която да "готви като мама".

6. Изхвърля си боклука от балкона, а си глади дънките преди да излезе на главната.

7. Гледа турски сериали, а все кълне турците, че го откъснали от европата.

Да продължавам ли? Харесва ли ти?

Да не го приемеш като нещо лично, това не са национални черти, просто състояние на духа.


Чета ти глупостите,чудя се как в тях няма поне малко интелигентност,за чието наличие умираш да те аплодират,Но: и най-малки съмнения да съм имал за теб,вече изчезнаха.Ти избра!ВЗЕ СРЕБЪРНИЦИТЕ и за мен от сега нататък не си дори зелка,а един мизерен продажник,парвеню и предател на собствената си кръв,ако действително имаш българска такава!Предател и Юда!Каква хармония,не намираш ли? И повярвай,много ти отива!
цитирай
97. nikikm - *На това оксиморон ли му викаха?
27.07.2012 22:35
анонимен написа:
Спаро,

малки забележки:

1. Бог е отвъд/над съществуването. Бог е създал всичко, вкл. съществуванието. Бог не може да бъде обвързан / подчинен на своите творения. Така - ако Бог съществува, то тогава не би могъл да бъде всемогъщ. Твърдението, че Бог съществува е богохулство / светотатство. Внимавай!

1.1. -- всички думи за бог са лъжа.

2. КМ - Бор е нещо като Торквемада в Квантовата механика. Бор напълно умишлено съсипа единствената научна теория на КМ - теорията за релационното състояние, или тази за универсалната вълнова функция на Хю Евърет Трети.


***Ще цитирам:"..Твърдението, че Бог съществува е богохулство / светотатство. "
Прощавай бе,пич,но по-голяма тъпотия,скоро не бях чел!Абе, школата ви издиша нещо.не си оправдавате парите.Стегнете се малко!
цитирай
98. анонимен - "Трябва да се поясни обаче, че ...
28.07.2012 03:14
"Трябва да се поясни обаче, че пара е само чуждото предаване на думата бара..."

По тази логика пеласгите са били беласги.
цитирай
99. анонимен - :-)
28.07.2012 06:00
М'че Историята си е важен компонент на информационната война,втори приоритет, водена със страшна сила в "кибер"пространството. И ще става още по-"страшно".

Така, че препоръчвам на повечето "историци" да отворят Сун Дзъ и да се замислят върху определението му за войната :-))).

http://www.youtube.com/watch?v=G9LA_pu4X3s

Но все пак най-важния е първи приоритет. Дори ако погледнем тоз приоритет бихме могли да тълкуваме "златния" Век при Симеон, възпитаника на Магнаурската Школа, от съвсем друг ъгъл ;-))). Май Стефан Цанев бе единствения, който поне аз съм срещал, да има смелоста да постави нещата на мястото им - възхода поставя условията на срива - т.е. това е цикъла на една политическа идея, която стига зенита си и след това умира.

Видяхме го при СССР, предстои да го видим при САЩ. Вие да не си мислите, че Историята преподавана за величието на СССР или САЩ е 100% истина и само истината ;-).

Ето ви един пример за нетривиален преглед на "американската" История. И да ви успокоя, ди Лоренцо също го осмиват "знаещите".

http://www.youtube.com/watch?v=nbFty9nZUac

А при Резун/Суворов направо си имаше издадена смъртна присъда, не знам дали Путин я отмени ;-).

Но точно "калейдоскопичния" модел на мислене пречи на повечето "знаещи". А другото е от всевиждащото око ;-).

Виж мозаечната философия изисвка поемане на много повече рискове, стигащи до мистицизъм дори, отколкото могат да си позволят "маститите" учени. Власта корумпира не само политиците, това не би следвало да е трудно за приемане ;-).

http://www.youtube.com/watch?v=vrlTeoFcf-Q
цитирай
100. germantiger - ...
28.07.2012 07:35
93. nikikm
27.07 21:53

Не се чуди,на небосклона се появи нов тигер,само че британски!

...

Не бива така коте ;)

Приблизително всеки ден или през ден поглеждам блога на Павел за да видя какво ново е написал и евентуално дали той или друг е написал нещо, което аз намирам за засягащо или посягащо на история свързана с германсците или германска такава. Покрай това понаучавам нещо, а друго мисля и намирам за спорно в написаното.

...

Нямаш основания Ники да ме сравняваш със Зелас, защото той е показал в пъти повече одобрение и съпреживяване с и в постингите на Павел, убеден съм, че лично обича българското в него повече от мен. Ако добре помня и не е спорил със Спароток, както аз понякога и често съм го правил!

Бях се ангажирал (и този ми ангажимент не отпада) да не коментирам под исторически теми написани от Спароток (независимо, че него го уважавам и признавам част от аргументите му), но когато някой лично коментира мен - нормално е да реагирам!

Последно - Ники превърнал си се (джойси би казала в клакьор, друг би казал във влИбен мъж) и скачаш-рипаш под всекипостинг на Павел и на всеки, който изрази най-малко несъгласие или съмнение, камо ли да влезе в спор със Спароток. Това нито ти прави чест, нито ти печели респект/уважение, нито работи за делото на аватора!

Надявам се, да не ме припознаваш със зелас, нито него с мен! Преди време Долсинея, а може би и Павел ме мислеше за някой си анонимен Икономист (с този грозно съм се псувал преди време при Катана), нот това Долсинея не знае - та не сравнявай така хората, не ги припознавай и не си въобразявай, че вън от имагинерния нет на истинността или аргументите можеш да се противопоставиш Ники, с ролята на лаещо по големите автомобили куче.

извини ме Спароток за спама, дори Ники да продължи с коментарите след мен и за мен, няма да реагирам!

...

Без да има нужда от адвокат, убеден съм ЗЕЛАС Е БИЛ МОТИВИРАН ДА НАПИШЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ ОТ:
ЗДРАВ СМИСЪЛ, РЕАЛЕН И ПРАГМАТИЧЕН ПОГЛЕД, ДОРИ ТЪГА ПО БЪЛГАРСКАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ И ИСТОРИЧЕСКАТА НАУКА ДНЕС! ЧОВЕКА ДЪРЖИ СМЕТКА ЗА РЕАЛНОСТИТЕ, НЕ ЗА "ЖЕЛАНОСТИТЕ"! Грешно му скачате, губите един осъзнат българин от тия редките сред помаците, които трябва да ценитен по-скъпо и прескъпо!
цитирай
101. анонимен - anonimen
28.07.2012 07:55
sparotok,pozdravi za edin istinski balgarin,6apka svalyam za upoditia trud,koito si dal.tozi tvoi razgovor potvargdava samo edno,balgaria se nujdae ot prenapisvane na svoyata istoria i istinata za nas balgarite tryabva da izleze na yave.balgarskia geo kod v momenta e v zastoi,za tova i darjavata ni e na takav hal.za da se butne tozi geo kod,pove4e ot vsyakoga balgaria sega se nujdae ot napisvaneto na nova istoria,no ne slavyanobalgarska,a samo balgarska ot takiva budni hora kato teb.pozdravi i prodaljavai vse taka napred,nie sme s teb istinskite balgari.
цитирай
102. анонимен - Истинската история
28.07.2012 10:20
Уважаеми г-н Павел Серафимов, изключително се радвам на Вашия упорит патриотичен ентусиазъм, но считам ,че изследователския Ви подход е меко казано безкрайно наивен и повърхностен. Вие въобще не отчитате, че исТорията е нещото, което най много след религиозните учения е манипулирано и е основно средство за безструктурно управление на тълпата в тълпо-елитарното общество, съществуващо почти 6000 години на планетата Земя. Вие правите грубата грешка да търсите аргументи за вашата гледна точка в "доказани" официални източници. Да, но те са нагласени за определени цели. Това Ви го е казал и въпросния историк, макар и не в прав текст. Един контролен въпрос:Защо Аспарух и неговите двама братя са минали Дунава и се е заселил на Балканите? Ако знаете правилния отговор, ще откриете и ключа към разгадаването на истинската история, към която се стремите, но бъркате посоката.Какво означава БААЛ ГАР И НА КАКЪВ ЕЗИК? КОЙ Е БИЛ ОСНОВНИЯ ЕЗИК ДО НОВАТА ЕРА, КАКВО ОЗНАЧАВА ИЗ-ТОРИЯ И т.н. "Знаците и символите управлявят света, а не думите и законите" (Конфуций). Бих Ви посказал още нещо , но ми се струва че все още не сте готов за истинската ни история. "It is easier to mislead many men than one." - Herodotus.
цитирай
103. sparotok - може
28.07.2012 10:54
анонимен написа:
Уважаеми г-н Павел Серафимов, изключително се радвам на Вашия упорит патриотичен ентусиазъм, но считам ,че изследователския Ви подход е меко казано безкрайно наивен и повърхностен. Вие въобще не отчитате, че исТорията е нещото, което най много след религиозните учения е манипулирано и е основно средство за безструктурно управление на тълпата в тълпо-елитарното общество, съществуващо почти 6000 години на планетата Земя. Вие правите грубата грешка да търсите аргументи за вашата гледна точка в "доказани" официални източници. Да, но те са нагласени за определени цели. Това Ви го е казал и въпросния историк, макар и не в прав текст. Един контролен въпрос:Защо Аспарух и неговите двама братя са минали Дунава и се е заселил на Балканите? Ако знаете правилния отговор, ще откриете и ключа към разгадаването на истинската история, към която се стремите, но бъркате посоката.Какво означава БААЛ ГАР И НА КАКЪВ ЕЗИК? КОЙ Е БИЛ ОСНОВНИЯ ЕЗИК ДО НОВАТА ЕРА, КАКВО ОЗНАЧАВА ИЗ-ТОРИЯ И т.н. "Знаците и символите управлявят света, а не думите и законите" (Конфуций). Бих Ви посказал още нещо , но ми се струва че все още не сте готов за истинската ни история. "It is easier to mislead many men than one." - Herodotus.


Може подхода ми да е безкрайно наивен и повърхностен...Времето ще покаже...а дотогава ще следвам своя път.
цитирай
104. sparotok - !
28.07.2012 10:57
анонимен написа:
sparotok,pozdravi za edin istinski balgarin,6apka svalyam za upoditia trud,koito si dal.tozi tvoi razgovor potvargdava samo edno,balgaria se nujdae ot prenapisvane na svoyata istoria i istinata za nas balgarite tryabva da izleze na yave.balgarskia geo kod v momenta e v zastoi,za tova i darjavata ni e na takav hal.za da se butne tozi geo kod,pove4e ot vsyakoga balgaria sega se nujdae ot napisvaneto na nova istoria,no ne slavyanobalgarska,a samo balgarska ot takiva budni hora kato teb.pozdravi i prodaljavai vse taka napred,nie sme s teb istinskite balgari.


Историята ни ще бъде пренаписана, това го знаят дори и онези със закостенелите виждания...въпрос на време е.

Поздрави!
цитирай
105. sparotok - до germantiger
28.07.2012 11:02
Тигре, твоето не е спам, а само една разбираема реакция...

Нямам нищо против Зелас, ще му бъда благодарен, ако държи сметка с чувствата на другите хора. Не можеш да засягаш някого дълбоко и да очакваш да ти правят метани. Как да стане това нещо?

Всеки има право на лично мнение, но винаги има начин да кажеш нещо сериозно и верно така, че да не засягаш хората. Това е въпрос на желание и уважение към този, в чийто блог избираш да изкажеш виждането си.

Хубав ден!
цитирай
106. sparotok - balascae
28.07.2012 11:07
анонимен написа:
"Трябва да се поясни обаче, че пара е само чуждото предаване на думата бара..."

По тази логика пеласгите са били беласги.


Има една тракийска глоса -balascae, езиковедите отказват да я приемат за тракийска...защото била трудна за тълкуване. Страхотен аргумент, нали:)

С balascae римляните са обозначавали гладиатори, чиято родина е Тракия. Някои изследователи смятат, че balascae е племенно име...
цитирай
107. shtaparov - Ако Спароток откаже
28.07.2012 13:47
voulgaros написа:
ПАВКА---ОТ ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЕРТ 1---ИСКАТ ДА ИЗЛЪЧАТ МАТЕРИАЛ С ТЕБЕ...ЩЕ ГО КРЪСТЯТ ''ВУЛГАРСКИ ВИЦОВЕ ОТ ФИЛИППУПОЛИ''ИМА И ДОПИТВАНЕ ОТ КАНАЛИ АЛФА И АНТЕННА....МОГА ДА УРЕДЯ НЕЩО.ИСКАШ ЛИ?

Ако Спароток не е съгласен,аз съм съгласен Вулгаропавка. И ще им разкажа такива вицове,че ще им се разкаже майчиното мляко... Искаш ли?
цитирай
108. shtaparov - Прозрачност
28.07.2012 13:59
sparotok написа:
анонимен написа:
"Трябва да се поясни обаче, че пара е само чуждото предаване на думата бара..."
По тази логика пеласгите са били беласги.

Има една тракийска глоса -balascae, езиковедите отказват да я приемат за тракийска...защото била трудна за тълкуване. Страхотен аргумент, нали:)С balascae римляните са обозначавали гладиатори, чиято родина е Тракия. Някои изследователи смятат, че balascae е племенно име...

Тук е съвършено прозрачно,че Баласце= Беласге (Пелазги) и Беладже (Беладжи,
Белуджи,Бълъджи= Бълъги т.е. Блъги).
цитирай
109. malchaniaotnadejda7 - re 78. sparotok - до malchaniaotnadejda7
28.07.2012 14:20
sparotok написа:
Изобщо не досаждаш, напротив оценям високо приноса ти!

Знаеш ли къде е основния проблем, не е в земите ни, а на изток от тях. Проблема за някои хора е това, че значителна част от дедите ни са обитавали Мала Азия и Северна Месопотамия преди повече от 10 000 години.

Това обяснява един парадокс, който бива премълчаван от учените. Знае се, че знанията за организираното животновъдство и земеделие навлизат в Европа първо на Балканите. Не се обяснява обаче кой народ ги е въвел. Във всеки случай това не е народ на Ориента защото жито, пшеница, просо, овес, оран, обор, юзда, сърп, брана, диканя и др. са напълно непознати на народите на Ориента.

Траките са тези, които въвеждат безценните знания в Европа. Най-ранните кремъчни сърпове от нашите земи са досущ като тези от Месопотамия. Най-ранните масивни сгради от нашите земи (протомегарона) са неразличими от тези в Месопотамия. Там ги наричат бит халани, поне за мен бит идва от битувам, живея, обиталище, т.е. място за живеене.

Ранното тракийско присъствие обяснява защо има български думи в акадския език. Секира на акадски е шакуру...но етимология на акадски няма... На шумерски зид е зид, нашите постройки обаче са по-стари от шумерските, а и смисъл има на български. Протошумерските знаци ги има по-рано в нашите земи...опитват се обаче да омаловажат този факт.

Който е виждал стелите на Саргон Велики и Нарим Син знае, че там са изобразени хора със съвсем различни черти, сравненни с местните хора. Имат и различни оръжия...но кои са тези странни бойци никой не казва. Смятам, че това са планинските племена гутеи, които са де факто клон на тракийското племе гети.

За гутейския език лингвистите смятат, че е сроден с тохарския, а според най-новите изследвания прародината на тохарите е Дунавската равнина...точно там където живеят гетите...
Ето няколко тохарски думи;
нас-нас, мит-мед, миса-месо, пек-пека, цок-цокам (пия), пас-пася, реки- река (казвам), спане-спане, врауна-врана...

Надежда, нашия проблем се състои в това, че сме дали цивилизация не само на Европа, но сме оказали влияние също и на народите на Ориента...историята обаче е обърната с главата надолу...

Прочее, създателят на акадската държава Саргон І е син на гутей:)

Рождението и ранното детство на Саргон Велики е досущ като това на Мойсей и Ромул и Рем...Прави си изводите:)

Sargon, strong king, king of Agade, am I. My mother was a high priestess, my father I do not know. My paternal kin inhabit the mountain region. My city (of birth) is Azupiranu, which lies on the bank of the Euphrates. My mother, a high priestess, conceived me, in secret she bore me. She placed me in a reed basket, with bitumen she caulked my hatch. She abandoned me to the river from which I could not escape. The river carried me along: to Aqqi, the water drawer, it brought me. Aqqi, the water drawer, when immersing his bucket lifted me up. Aqqi, the water drawer, raised me as his adopted son. Aqqi, the water drawer, set me to his garden work. During my garden work, Istar loved me (so that) 55 years I ruled as king.

http://www.tektonics.org/copycat/sargon.html

Странно... Наистина няма нищо случайно.:) Малко преди да напиша коментара, прегледах една книга, която ми е любима - пълна с прекрасни свидетелства от зората на изкуството на човешката цивилизация и така оскъдна, същевременно. Липсва Тракийската цивилизация. Обяснимо, може би за онова време - книгата ми е връстник - издадена е 1961г., била е собственост на американски сенатор, но е отпечатана във Франция - с каталожен номер от Библиотеката на Американския Конгрес. „Sumer – The Dawn of Art – The Arts of Mankind” (edited by Andre` Malraux and Georges Salles). Илюстрациите са уникални и изключително ценни, печатът е съвършен, сякаш виждаш оригинала. На корицата е маската на Саргон - често я съзерцавам... Всичко свързано с него, за мен винаги е представлявало интерес, винаги е било забулено в тайнственост. И ето, ти вдигаш завесата! Невероятно е това. Връзката ни с древна Ниневия! И то точно с този владетел! Масивната маска е от втората половина на трето хилядолетие преди Христа и изданието твърди, че е в Багдадския музей.:) Да, стелите на Саргон в Лувър и на сина му - в Лувър и в Музея в Истанбул са на бойци, чиито лица и въоръжение са твърде различни... Благодаря за написаното от теб за този владетел. От толкова време си мечтая да знам нещо повече за Саргон!:) Странното е, че ти нямаше как да знаеш това, че мислих за Саргон, пишейки коментара си.:) Поздрави!
цитирай
110. shtaparov - "Грешка"
28.07.2012 14:25
zelas написа:
Тук се прави една груба и опасна грешка.Нациите са сравнително ново явление, има няма 300 години.Да се твърди, че варненското съкровище е БЪЛГАРСКА история е много самонадеяно.То е част от историята на този район, който сега се нарича България.Ами то по тази логика да слагаме всичко под българския капак би трябвало всички културно-исторически находки в териториите,които за малко или много са били под владението на български цар,
да се пишат всичките български.Нали разбирате, че този подход е неконструктивен и само води до изостряне на отношенията със съседни държави.
Сега сме тръгнали и всичко тракийско да го пишем българско.Ами, че то тракийския ареал е дори още по-обширен.А да не говорим, че периодът е на светлинни години от формирането на идеята за българска нация.

Да се говори така е равносилно да се робува на ретроградни комунистически клишета Пламене. Но ето ти един цитат от най-новата издание на френската Ларус ("История на света",Бълг.изд.от 2007 г.,Т.2,стр. 308):

"В средата на 6-ти в. пр.Хр. архаичната цивилизация не е завършила развитиети си..... Но гръцката нация показва вече оригиналност чрез постиженията си....."

Така че разделението между "народност" и "нация" (нашийа,нашите- в арх.вариант "нашитя",понеже се е пишело с "двойно Е") е почти винаги условно и изкуствено. А на читателя,който те нарича "Помак" ще кажа,че Помаците са една от чисто Българските общности също като Торлаците,Шопите,Мияците,
Мърваците,"Македонците",Ахряните и пр. Аз досега съм чувал само хубави работи за тях,а и личните ми впечатления за тях са отлични,така че те са винаги добре дошли сред патриотичното ни общество!
цитирай
111. malchaniaotnadejda7 - 103. анонимен - Истинската история
28.07.2012 20:20
анонимен написа:
Уважаеми г-н Павел Серафимов, изключително се радвам на Вашия упорит патриотичен ентусиазъм, но считам ,че изследователския Ви подход е меко казано безкрайно наивен и повърхностен. Вие въобще не отчитате, че исТорията е нещото, което най много след религиозните учения е манипулирано и е основно средство за безструктурно управление на тълпата в тълпо-елитарното общество, съществуващо почти 6000 години на планетата Земя. Вие правите грубата грешка да търсите аргументи за вашата гледна точка в "доказани" официални източници. Да, но те са нагласени за определени цели. Това Ви го е казал и въпросния историк, макар и не в прав текст. Един контролен въпрос:Защо Аспарух и неговите двама братя са минали Дунава и се е заселил на Балканите? Ако знаете правилния отговор, ще откриете и ключа към разгадаването на истинската история, към която се стремите, но бъркате посоката.Какво означава БААЛ ГАР И НА КАКЪВ ЕЗИК? КОЙ Е БИЛ ОСНОВНИЯ ЕЗИК ДО НОВАТА ЕРА, КАКВО ОЗНАЧАВА ИЗ-ТОРИЯ И т.н. "Знаците и символите управлявят света, а не думите и законите" (Конфуций). Бих Ви посказал още нещо , но ми се струва че все още не сте готов за истинската ни история. "It is easier to mislead many men than one." - Herodotus.

Вие вероятно сте историк. Впечатляващи цитати! „Истинските неща са противоречиви.” – това също е цитат. Историята не прави изключение от тази истина. Както и от истината, че „Истината е достояние на малцина”. Има историци, а има и хора, които творят история. Наивно е, да смятаме, че чистия порив в науката или изкуството е наивен подход. Най-често той е възнаграден с резултати, които надхвърлят въображението. Примерите са безкрайни... Колкото до ученикът на Лао Дзъ и „учителят на 10 000 поколения”, той е велик мислител. Но се страхувам, че не сте го разбрали. Смехотворно е да го тълкувате буквално. Повтарям, истинските неща са противоречиви, а не чернобели. Когато един мислител казва „вино”, не винаги има предвид вино. Мислителите говорят със символи. Когато Конфуций казва „думи”, той има предвид официалните, общоприетите за правило „думи” и „закони”, които „управляват света”. Вие цитирате мисълта му, че "Знаците и символите управлявят света, а не думите и законите". Тази мисъл е сродна на Христовата притча, че законът служи на хората, а не хората на закона. Така и официолната историческа наука, не винаги е достоверната. Символите не остаряват с времето, те обогатяват своя смисъл. Словото е един от най-знаковите феномени и най-могъщият носител на символите. В този смисъл е и казаното от Конфуций, който блестящо опровергава вашето твърдение. Когато един от любимите ми фараони, губи битка, неговият писар записва победа. Но истината е неизменна в знаковостта на езика, на словото, на думата, които служат да запишем закон или да отхвърлим друг. Там са могъщите концентрации и преноси на смисъл, на знакова натовареност и обобщения през времето. Буквалното историческо време и другото, времето на изкуството, на писаното слово, което остава – в пергаменти, розетки, артефакти, колони... Думата, словото е мост над врмената и един от първоизточниците на информация и знание, за съжаление, достъпен за всеки. И, ако загубата на моя любим фараон е отчетена като победа, а други триумфи, като загуба, именно „упоритият патриотичен ентусиазъм и на пръв поглед „безкрайно наивен и повърхностен изследователски подход” дават неочаквани плодове. „Учителят се появява, когато ученикът е готов”. Словото е Път. То е :

„Самостойно и неизменно.
Вездесъщо е и всеподвижно, ала неизтощимо.
Може да е майка на Небето и Земята.”

Или, както казва любимият ми Конфуций: „Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си.” Повярвайте, България е родила и продължава да ражда достатъчно славни ентусиасти, които няма да го допуснат.


цитирай
112. sparotok - до malchaniaotnadejda7
28.07.2012 20:33
Надежда, странно е наистина, че мислите ни са се преплели...Саргон Велики е забележителна личност, жалко е, че има толкова малко информация за родителите му.

Всъщност Саргон не е име, а титла със значение истински цар.
САР означава цар, думата е сродна на името Сара, което значи царица.
http://www.behindthename.com/name/sarah
ГОН е чуждото предаване на КЕНУМ-истински.

Интересното е, че САР- цар, върховен ...съществува в така наречените индо-европейски езици. На лувитски сара, шара означава -над, върху http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/luwi.html

На староирландски сар означава - върховен http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/luwi.html

От същия корен е и ШАР Планина, понеже в старолатинския не е имало Ш, то планинското име е предадено като Скардус.

Започнахме със Саргон Велики, завършваме със Шар планина:)

Хубава вечер!:)
цитирай
113. анонимен - :-)
28.07.2012 20:34
Хайде и нещо за германския тигър ;-). Току що направен руски филм за една мистерия. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=owriqdsWUFA

П.П. Та в рунета е бъкано от противоречиви коментари за филма. Особено в предположенията кой е слушателя на Шикългрубер. Попадах дори на предположение, че това е Феликс Едмундович, което искренно ме разсмя.
Но и нивото на руските блогъри е доста нисичко за такъв филм. Разбира се говорих си и с хора чийто дядовци са воювали на ИС-2 и са влезли в Берлин. Дори и той имаше сериозни проблеми с Туле ;-), макар да има инжинерно и юридическо образования. При това инженерното го е практикувал в строителството на Акулите ;-))).

Та ето подсказката:
http://www.youtube.com/watch?v=iu54pPHiCxc
цитирай
114. germantiger - ...
28.07.2012 20:36
106. sparotok - до germantiger
11:02
Тигре, твоето не е спам, а само една разбираема реакция...

Нямам нищо против Зелас, ще му бъда благодарен, ако държи сметка с чувствата на другите хора. Не можеш да засягаш някого дълбоко и да очакваш да ти правят метани. Как да стане това нещо?

Всеки има право на лично мнение, но винаги има начин да кажеш нещо сериозно и верно така, че да не засягаш хората. Това е въпрос на желание и уважение към този, в чийто блог избираш да изкажеш виждането си.

Хубав ден!

...

Всъщност с първия си коментар в темата ЗЕЛАС ЗАСЕГНА САМО ЕДИН - НИКИ, и евентуално теб с първото си изречение за опасната грешка която се прави (аз също не мисля, че се прави грешка и тя е опасна), с оглед на целите и въздействието които преследваш това въобще не е грешка. Към понятията на историческата наука, вероятно е обаче в това, което посочва Зелас.

От толкова коментирали със Зелас се заяде само Ники.
Същия Ники не спори, човека "воюва" и желае да воюва в нета, в една друга война вероятно би паднал от първите поради ред свои "качества" и "опит", дано да греша.

Както и да е, твърде много време отделихме на спор в който "за миг" съм споменат, така че съжалявам ако е в повече!

Щапаров ще напише някоя фантастика, но е добряк патрио, българинът57 може да напише нещо люто, но е с мъжко сърце мразещо лъжата... Ники-то обаче иска хора да мачка ;) да е жив и здрав боеца...
цитирай
115. анонимен - :-)
28.07.2012 20:46
Хайде и малко мистика ;-))).

http://www.youtube.com/watch?v=-6wZa_YgPg4

П.П. Фамилиите на Сатанаилови и Ариманови са много интересна тема, дори "комуниста" ген. Смирнов във филма споменава, че войната го е принудила да повярва и в Бога и в Дявола ;-))).
цитирай
116. sparotok - до germantiger
28.07.2012 21:02
Тигре, ако някой приятел ми каже, че греша, аз няма как да се обидя. Културната и обоснована критика е изключително полезна.

Лично аз се засегнах най-много от тези думи на Зелас - "България си е изпяла песента, дами и господа".

Как би реагирал, ако някой бе казал това за Германия? Ти знаеш за проблемите на тази велика страна, знаеш за униженията, на които е подложена, но моля те, бъди искрен и кажи - готов ли си да я погребеш, не би ли се борил до последно за нея?

Би ли казал - Deutschland ist tot?



цитирай
117. nikikm - Тигърче,
28.07.2012 21:12
като благодаря за изключителното внимание,с което си ме удостоил,учудващо, впредвид не особено високото ти мнение за мен,да попитам,какво те боли? Гледам, адвокат си станал на Пламен,нали вече сте от една партия.Пишеш ме клакьор,ма не ме познаваш,затова!По- скоро чети внимателно какво пиша и срещу какво?"Твойто Жеси е ниска топка,затова си позволявам малко ирония по отношение на нея,че писва на всички.А,теб без да съм велик,доста точно съм те понастъпвал по мазола,че на това отдавам реакцията ти.В такива сайтове трябва чист въздух и простор за градивно миклещи и добронамерени.Нито ти си такъв,нито жеса,отскоро и Зелас.С него се познавам по-отдавна и имах друго мнение,затова сега съм разочарован от писанките му,които освен всичко друго са и вредни за българщината.Не съм длъжен да отговарям на опитите ти да ме каляш,толкова ми и пука,но от уважение към "аудиторията" и "за протокола".
цитирай
118. germantiger - ...
28.07.2012 21:15
117. sparotok - до germantiger
21:02
Тигре, ако някой приятел ми каже, че греша, аз няма как да се обидя. Културната и обоснована критика е изключително полезна.

Лично аз се засегнах най-много от тези думи на Зелас - "България си е изпяла песента, дами и господа".

Как би реагирал, ако някой бе казал това за Германия? Ти знаеш за проблемите на тази велика страна, знаеш за униженията, на които е подложена, но моля те, бъди искрен и кажи - готов ли си да я погребеш, не би ли се борил до последно за нея?

Би ли казал - Deutschland ist tot?

...

Аз съм го казвал, дори имам намерение да пусна такава рубрика-поредица в блога ми, аз лично съм псувал германците както никой покрай мен не си го е позволявал и десетки пъти съм казвал, че това е един труп - убита държава с боклук народ срам за предците си! Боклук в смисъл най-безродния народ в Европа, забравил историята, плюещ по себе си, в друго все още ги бива, но в най-важното - любовта към германското са гроб.

НАЙ-СЕРИОЗНОТО Е, ЧЕ СЪМ ГО ПИСАЛ ПРЕДИ ГОДИНИ ВЪВ ВИБОКС7 ПО ГРУПИТЕ И ЧЕ ДНЕС В ГРУПАТА МИ ВЪВ ВИБОКС7 - ГЕРМАНИЯ ИМА ТЕМА ЗА СМЪРТТА НА ГЕРМАНИЯ!

Това не е пораженство, нямам нужда от обещана реинкарнация или "награда" в края на "борбата" за да обичам и правя това което смятам за правилно, резултата може да е 22 на 0 за другия, но аз продължавам и нямам как да не го правя, защото дори това което обичам да умира, аз ще продължавам да обичам руси хора, деца в трахтен/дирндл/носии или да се възхищавам от умрялата преди почти век германска армия. И без да има надежда за всичко това, аз немога да харесам друго и да заобичам различно! В края на пътя няма нужда да стои победата или заблудени "камеради" да ми плещят в нета за 4 айх, на такива ми идва да им кажа - .бете си Четвъртия Райх!

...

Пропуснал съм, че точно това цититрано от теб за изпятата песен те е засегнало, това е разбираемо и по-сериозно от първото изречение на зелас за грешката, което и споделям и несподелям, защото грешка е към постулата, НО НЕ Е ГРЕШКА В КАУЗАТА И ДЕЛОТО ТИ!
Спирам дотук, защото ще излезе, че размивам темата и тегля към мойте теми и с право така се получава, за това дори прекалих с коментарите!

А Зелас е българин и на Острова, и такива са дваж по-ценни не защото са "там", а защото са едни от най-здравите патриоти!

Впрочем винаги се сещай и се цени заради това, че ми промени мисленето за елините и гърците в историята МНОГО, а това някой да ми попромени мнението в историята за нещо считам за почти невъзможнно освен самия мен, иначе казано направил си почти непосилното в едно направление - това не е малка работа!
цитирай
119. sparotok - до germantiger
28.07.2012 21:32
Тигре, да казал си- това е един труп - убита държава с боклук народ срам за предците си!

Казал си го, но от болка поради настоящето състояние на нещата. Нима не храниш надежда за промяна, нима не би дал всичко от себе си за тази промяна?
цитирай
120. bgwest - до Зелас:Извинява, че се обръщам ...
28.07.2012 21:35
до Зелас:Извинява,че се обръщам директно.Нямам навика да го правя.
Имам чувдтвото,че това не си ти.Сякаш,някой е откраднал регистрацията ти и ....си драска
цитирай
121. bgwest - До никикм:Извини ме и ти за дирек...
28.07.2012 21:40
До никикм:Извини ме и ти за директното обръщение,приятелю,но мисля,че с германското тигърче малко си в грешка.
цитирай
122. germantiger - ...
28.07.2012 21:42
120. sparotok - до germantiger
21:32
Тигре, да казал си- това е един труп - убита държава с боклук народ срам за предците си!

Казал си го, но от болка поради настоящето състояние на нещата. Нима не храниш надежда за промяна, нима не би дал всичко от себе си за тази промяна?

...

За Спароток
Не храня никаква надежда, но бих дал не само всичко от себе си, но и себе си ако имаше начин! Убеден съм, че и с теб е същото в твоята любов, омраза и дело!

За Ники
Имам високо мнение за национализма и любовта ти към българското, независимо, че сме простеели взаимно един към друг. Какво ми мнението за теб идея нямаш, защото аз споря или съм циничен дори с хора които вътрешно уважавам в немалко отношения.

ТОВА МИ Е ПИСАНОМ В ПРОФИЛА ВЪВ ВИБОКС И ДУМИТЕ СА МОИ, НЕ НЕЧИЙ ЦИТАТ
Аз съм ЛЮБОВ и ОМРАЗА - топва са мотивите ми, знание и опит са останалото!

За любов и омраза много получаваш Ники, за знание и опит нито ти "пиша", нито ти "отнемам точки", за друго ми ниско мнението - ЗА ДАЛНОВИДНОСТТА ТИ, НЯМАШ Я В СЛУЧАЯ СЪС ЗЕЛАС!

Наистина бях дотук, защото размих/ме темата!
цитирай
123. sparotok - до germantiger
28.07.2012 21:44
Тигре, благодаря ти за оценката на труда ми! Относно неяснотите и заблудите в историята...както сам знаеш (с историята на Германия) истината често е съвсем различна.

Що се отнася до Пламен...пак повтарям - нямам нищо против него, зная, че обича българското, но напоследък ми е трудно да разбера реакциите му. Във виртуалното пространство е лесно да се стигне до недоразумения и сблъсъци. Ето за това е разумно човек да е умерен в изкзванията си.

Хубава вечер!
цитирай
124. sparotok - до всички дискутиращи
28.07.2012 21:49
Казахме си един на друг кривиците, разгорещихме страстите, сега би било разумно да ги охладим и да се опитаме да проявим разбиране един към друг.
цитирай
125. germantiger - ...
28.07.2012 21:57
И аз за протокола:

1. Имам един профил в блог.бг, някои предполагат, че имам повече

2. Имам пак само един профил във вибокс7, почти всички имат по няколко
http://www.vbox7.com/user:german_tiger?p=collections

3. Не съм анонименИкономист, не съм ежкобежко (долсинея ме подразни с тези съмнения)

Да не излезе сега, че аз съм взел аккаунта на Зелас, сакън няма такова нещо и никога не пиша под друго име или анонимен, защото имам голямо его и смятам, че думите са значими, за това държа да ги свързват точно с мен!

Наистина бях дотук!
цитирай
126. bgwest - Казахме си един на друг кривиците, ...
28.07.2012 22:02
sparotok написа:
Казахме си един на друг кривиците, разгорещихме страстите, сега би било разумно да ги охладим и да се опитаме да проявим разбиране един към друг.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Точно казано...На първо място трябва да бъдем Мъже,Мъжкари и Достойни хора и след това да се дилим на българи,гърци,турци...германци,англи и тем подобни глупости.
Поздрави Спароток!!!
цитирай
127. zelas - до Зелас:Извинява, че се обръщам ...
28.07.2012 22:11
bgwest написа:
до Зелас:Извинява,че се обръщам директно.Нямам навика да го правя.
Имам чувдтвото,че това не си ти.Сякаш,някой е откраднал регистрацията ти и ....си драска


Никой не е откраднал нищо. Аз съм си аз. Това което искам да кажа е че освен като за любопитно занимание, тези истории тук не може да донесат нещо истински плодотворно.

Хората напускат България по икономически причини, а не че не си обичат родината.
цитирай
128. breeze - В село Българи, Странджа пл. се пее народна песен...
28.07.2012 22:44
в която се споменава момиче с име Баласка.
цитирай
129. bgwest - до Зелас:Извинява, че се обръщам ...
28.07.2012 22:56
zelas написа:
bgwest написа:
до Зелас:Извинява,че се обръщам директно.Нямам навика да го правя.
Имам чувдтвото,че това не си ти.Сякаш,някой е откраднал регистрацията ти и ....си драска


Никой не е откраднал нищо. Аз съм си аз. Това което искам да кажа е че освен като за любопитно занимание, тези истории тук не може да донесат нещо истински плодотворно.

Хората напускат България по икономически причини, а не че не си обичат родината.

Напротив,точно тези"истории тук"могат да донесат нещо плодотворно и истинско за нас.Не разбираш ли,че този свят,построен на на решенията на победителите в двете световни войни се срива.Сам казваш,че на алъш-вериша се пречи.Ми не...просто посоката му беше сменена след двете световни войни.Насилствено и изкуствено.Сега търговийката си върви/след2008г./мноо добре,само,че в посока изток-запад,така,както е било хиляди години преди двете св.войни.Ама ти от лондона няма как да я видиш тая работа.
Успех!
цитирай
130. анонимен - :-)
29.07.2012 00:53
http://www.youtube.com/watch?v=NWIrSwcZ4aw
цитирай
131. анонимен - :-)
29.07.2012 03:36
http://www.youtube.com/watch?v=tNKykqnllp0

П.П. Думите макар и да носят страхотен заряд, са безпомощни пред силата на музиката ;-). Просто не ми се занимава да правя спектрален анализ на чалгата, но ми се струва че усещам резултата и за това не ми се прави. И гледам закачените младоци около мен за нея и се чудя да се смея ли или да плача.

Горе долу ето това ги управлява в комбинация с чалгата :-(.

http://www.youtube.com/watch?v=AeiEiSKAp5M

Така, че ако разчитате да разбиете тази хватка само със скучни анализи, помислете си пак ;-))).
цитирай
132. sparotok - Баласка
29.07.2012 07:02
breeze написа:
в която се споменава момиче с име Баласка.


Благодаря ти за интересното сведение! Според някои изследователи, така наречените траки balascae са обитавали точно този край - Странджанско.

цитирай
133. sparotok - достонство
29.07.2012 07:06
bgwest написа:
sparotok написа:
Казахме си един на друг кривиците, разгорещихме страстите, сега би било разумно да ги охладим и да се опитаме да проявим разбиране един към друг.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Точно казано...На първо място трябва да бъдем Мъже,Мъжкари и Достойни хора и след това да се дилим на българи,гърци,турци...германци,англи и тем подобни глупости.
Поздрави Спароток!!!


Точно поради това, че дедите ни в миналото са били горди, сили и са държали на достойнството си е имало благоденствие. Загубят ли се достойнството, силата, гордостта и мъжеството обществото запада...а последствията ги знаем...

Поздрави!
цитирай
134. vmir - 91. sparotok,
29.07.2012 11:26
sparotok написа:

Дори и да съберем средства (което е възможно) университетите ще правят спънки само щом чуят името на Ценов. Това е глупаво разбира се, както и глупаво бе да се заличава приноса на Богдан Филов към науката...

Странно, Юлиус Покорни станал нацист по желание, но след ВСВ той е уважаван и цитиран учен. Богдан Филов е разстрелян, трудовете му са забранени за цитиране. Ценов е обявен пък за шовинист, той също бе забранен за цитиране дълго време....странно.


По странно ми се вижда, че толкова бързо се забрави какво беше при соца и в частност, идеологическите задачи, които се решаваха тогава. Трудно ми е да повярвам, че днес почти никой не си спомня "успеха" на борбата срещу "Великобългарския шовинизъм", водена координирано и целенасочено на всички равнища. Катана беше публикувам в блога си закона от 1952 за провеждане на историческите изследвания например, но не забелязах някой да се впечатли особено. Не съм забравил "важната задача" - формирането на "световна комунистическа нация", история на която е историята на комунизма от Маркс насам, сякаш от него е започнал света. Когато през 80-те измислиха девиза "българската нация - нация техническа", дори в този отчаян опит за забавяне на технологичното изоставане от запада, нерядко го допълваха с "... нация комунистическа". Част от хората, правили кариера с приноси към изпълнението на въпросните идеологически задачи, не само са на работа, но и не са изпускали лостовете за управление, колкото и на големи "патриоти" да се правят сега... Посредствената маса, която е търсила изгоди от личните си отношения, винаги ги е подкрепяла според нивото на комбинативността им, без да се интересува ни най-малко от обективността им.
цитирай
135. aristotelis - ".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."
29.07.2012 17:54
МВР, Посолство на Република България
Атина, Гърция, http://www.mfa.bg/bg/26/pages/view/1214
ТАКА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА, ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОСОЛСТВА ПИШАТ ЗА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ТОЕСТ, ".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."

Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.
Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Древните българи са тюрки, които са с Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня). Календарът най-вероятно е заимстван от високоразвитата в древността китайска култура.е смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични пл.

АКО ИМАТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ И ОПЛАКВАНИЯ ЧЕ НЕ СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД А СТЕ СПЕРМАТОЗОЙДИ ОТ ТАШАЦИТЕ НА ОНАСИС, ТРАКЙИЦИ, МУХИ, ХЛЕБАРКИ ИЛИ МИШОЦИ, ОБАДЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО МВР ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО
ОФИЦИАЛНО ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО НАРОД ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД! ВСЕКИ ЕВРОПЕЕЦ ЧЕТЕ МНОГО ПРАВИЛНО И ЗНАЕ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ ЧЕ ОФИЦИАЛНО СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД!
цитирай
136. aristotelis - Кажи на груефски че червата през гъза ще му изкарат гърците, животни кутригури и утигури!
29.07.2012 18:01
Прабългари
Първото писмено сведение, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан. Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури. Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна.
цитирай
137. vladun - Поздрави!
29.07.2012 21:17
Направил си важна и правилна крачка - позицията трябва да се отстоява.
цитирай
138. nikikm - Въпреки всичко,
29.07.2012 22:11
не им вярвам!Интелигентност и умение да тушираш и печелиш,не ме впечатлява!Липса на далновидност,не съм установявал у себе си,за съжаление и много от нещата,които съм говорил за хора и събития се сбъднаха,за съжаление.Нещо,като лакмусова хартия съм.Пък дано аз да съм кривия!Но либерализма и безхарактерната доброта,отстъпчивост, стремежът да сме добре с тия и ония, погубват България!А тя трябва да се брани със "зъби и нокти!"Няма средно положение!Павка,ако искаш,публикувай го,уморих се,не искам да ти навредя!Ако това беше в еврейски сайт,до един щяха да скочат срещу "пришълците",до един -и други щяха да се включат.Ние им търсим извинение....!
цитирай
139. zelas - Точно поради това, че дедите ни в ...
29.07.2012 22:57
sparotok написа:
Точно поради това, че дедите ни в миналото са били горди, сили и са държали на достойнството си е имало благоденствие. Загубят ли се достойнството, силата, гордостта и мъжеството обществото запада...а последствията ги знаем...

Поздрави!


Павеле, ама ти наистина започваш да звучиш като политкомисар. Представящ нещата така сякаш в миналото е царяло едно непрекъснато благоденствие. Съвсем не е така, знаеш го много добре.

Обикновеният човек винаги е страдал под властта на който и да е. Затова ви призовавам историците - вземете да проучите и разкриете за живота на обикновения човек. Как той е възприемал себе си и света около себе си, какво го е вълнувало. В историята главно се говори за царе и царици, и се идологизират до такава степен, че човек остава с впечатлението, че са били идеални. По този начин само се легитимизират сегашните хайдуци.

Няма никаква гаранция, че старите обикновенни българи са живеели по-добре от настоящите. Ние сега просто сме по-големи мрънкала и имаме възможността да мрънкаме по-силно. А държавата няма как да възвърне старите си позиции, просто нещата са съвсем различни. България няма демографската предпоставки, за да направи скок.
цитирай
140. sparotok - Точно поради това, че дедите ни в ...
30.07.2012 17:24
zelas написа:
sparotok написа:
Точно поради това, че дедите ни в миналото са били горди, сили и са държали на достойнството си е имало благоденствие. Загубят ли се достойнството, силата, гордостта и мъжеството обществото запада...а последствията ги знаем...

Поздрави!


Павеле, ама ти наистина започваш да звучиш като политкомисар. Представящ нещата така сякаш в миналото е царяло едно непрекъснато благоденствие. Съвсем не е така, знаеш го много добре.

Обикновеният човек винаги е страдал под властта на който и да е. Затова ви призовавам историците - вземете да проучите и разкриете за живота на обикновения човек. Как той е възприемал себе си и света около себе си, какво го е вълнувало. В историята главно се говори за царе и царици, и се идологизират до такава степен, че човек остава с впечатлението, че са били идеални. По този начин само се легитимизират сегашните хайдуци.

Няма никаква гаранция, че старите обикновенни българи са живеели по-добре от настоящите. Ние сега просто сме по-големи мрънкала и имаме възможността да мрънкаме по-силно. А държавата няма как да възвърне старите си позиции, просто нещата са съвсем различни. България няма демографската предпоставки, за да направи скок.


Няма да ти се обидя, че ме наричаш политкомисар, явно така ме виждаш ти...

За себе си се радвам, че поне не съм като фурнаджийска лопата, един път ено да казвам, друг път друго. Нали знаеш, че има и такива хора, едни път се преструват на горди българи, после разпръскват черно саможивство...
цитирай
141. sparotok - ренегати
30.07.2012 17:28
nikikm написа:
не им вярвам!Интелигентност и умение да тушираш и печелиш,не ме впечатлява!Липса на далновидност,не съм установявал у себе си,за съжаление и много от нещата,които съм говорил за хора и събития се сбъднаха,за съжаление.Нещо,като лакмусова хартия съм.Пък дано аз да съм кривия!Но либерализма и безхарактерната доброта,отстъпчивост, стремежът да сме добре с тия и ония, погубват България!А тя трябва да се брани със "зъби и нокти!"Няма средно положение!Павка,ако искаш,публикувай го,уморих се,не искам да ти навредя!Ако това беше в еврейски сайт,до един щяха да скочат срещу "пришълците",до един -и други щяха да се включат.Ние им търсим извинение....!



Прав си приятелю, прав си...Като не си пазим своето, ще ни отнемат и малкото, което ни е останало.

жaлим ренегатите, но дали те ще ни пожалят???
цитирай
142. sparotok - !
30.07.2012 17:30
vladun написа:
Направил си важна и правилна крачка - позицията трябва да се отстоява.


Благодаря ти приятелю! Позицията наистина трябва да се отстоява!

Поздрави!
цитирай
143. sparotok - :)))))))))))))
30.07.2012 17:37
aristotelis написа:
Прабългари
Първото писмено сведение, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан. Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури. Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна.


Greeks are found to have a substantial relatedness to sub-Saharan (Ethiopian) people, which separate them from other Mediterranean groups. Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.
:)))
цитирай
144. sparotok - :))
30.07.2012 17:38
aristotelis написа:
МВР, Посолство на Република България
Атина, Гърция, http://www.mfa.bg/bg/26/pages/view/1214
ТАКА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА, ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОСОЛСТВА ПИШАТ ЗА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ТОЕСТ, ".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."

Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.
Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Древните българи са тюрки, които са с Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня). Календарът най-вероятно е заимстван от високоразвитата в древността китайска култура.е смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични пл.

АКО ИМАТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ И ОПЛАКВАНИЯ ЧЕ НЕ СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД А СТЕ СПЕРМАТОЗОЙДИ ОТ ТАШАЦИТЕ НА ОНАСИС, ТРАКЙИЦИ, МУХИ, ХЛЕБАРКИ ИЛИ МИШОЦИ, ОБАДЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО МВР ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО
ОФИЦИАЛНО ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО НАРОД ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД! ВСЕКИ ЕВРОПЕЕЦ ЧЕТЕ МНОГО ПРАВИЛНО И ЗНАЕ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ ЧЕ ОФИЦИАЛНО СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД!



Greeks are found to have a substantial relatedness to sub-Saharan (Ethiopian) people, which separate them from other Mediterranean groups. Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.:))))))))))))))
цитирай
145. get - - Отдавна ни е известна въпиющата ви неграмотност по История ! - това сме ви го ...
30.07.2012 21:02
... признавали многократно ... Но-о-о уви !
aristotelis написа:

".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."


- Само не мога да разбера вашето граничещо с мазохизъм упорство, отново и ... отново да чувате потвърждение за тази ви липса на качества ?!

- Вероятно няма да ме разберете от пръв път ... Какво ви казвам ?! - така че вземете малко да си поразширите общата култура по тази така болезнено-страстна за вас тема - Са ли българите тюрки и ... най-общо казано "Що е това тюрк и тюрки" ?
- Кога е датирана появата им по северно причерноморие и предкавказ ? - така че този ваш цитат
"ПЪРВОТО ПИСМЕНО СВЕДЕНИЕ, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан. " ... ТОВА ПРОСТО Е ИЛЮСТРАЦИЯ за оксиморон и абсурдно-логическо съждение ?!
- Така че ... Я проверете в литературата, кога се датира появата на тюрки в Средна азия ? - Кога става това ?! - не е ли ... Не по-рано от VII век ?
- От какъв антропологичен тип са тези хора(а и техните съвременни потомци) можете сам да си отговорите, като разгледате тази картинка ... и сам откриете специфичната монголоидност при същите http://niklife.com.ua/680x510W/images/2011_11/26498_12_640x480.jpeg
- А ето ви още един средноазиатец ... от Казахстан (президента Назърбаев) http://www.vesti.bg/image.php?path=L25pZGF0YS9hcHBzL3Zlc3RpLmJnL3d3dy9tdWx0aW1lZGlhL3Bob3Rvcy9uZXRpbmZvL0pPUk8vZTYzMzE2NGJiMWI5MzJlMzI2ZmQ0OTJlZmYwMzdhZjIuanBn&w=375&h=249

- Само си позволявам да ви припомня, че в Средна азия, освен народи от тюркски произход живеят и такива неродствени тям ?! - но това е друга тема и не смятам в момента да ви я разяснявам !!

от Маса-Гет "Мизийски" :))) - пожелаващ ви ... Успех в ученето !!
цитирай
146. sparotok - !
30.07.2012 22:35
vmir написа:
sparotok написа:

Дори и да съберем средства (което е възможно) университетите ще правят спънки само щом чуят името на Ценов. Това е глупаво разбира се, както и глупаво бе да се заличава приноса на Богдан Филов към науката...

Странно, Юлиус Покорни станал нацист по желание, но след ВСВ той е уважаван и цитиран учен. Богдан Филов е разстрелян, трудовете му са забранени за цитиране. Ценов е обявен пък за шовинист, той също бе забранен за цитиране дълго време....странно.


По странно ми се вижда, че толкова бързо се забрави какво беше при соца и в частност, идеологическите задачи, които се решаваха тогава. Трудно ми е да повярвам, че днес почти никой не си спомня "успеха" на борбата срещу "Великобългарския шовинизъм", водена координирано и целенасочено на всички равнища. Катана беше публикувам в блога си закона от 1952 за провеждане на историческите изследвания например, но не забелязах някой да се впечатли особено. Не съм забравил "важната задача" - формирането на "световна комунистическа нация", история на която е историята на комунизма от Маркс насам, сякаш от него е започнал света. Когато през 80-те измислиха девиза "българската нация - нация техническа", дори в този отчаян опит за забавяне на технологичното изоставане от запада, нерядко го допълваха с "... нация комунистическа". Част от хората, правили кариера с приноси към изпълнението на въпросните идеологически задачи, не само са на работа, но и не са изпускали лостовете за управление, колкото и на големи "патриоти" да се правят сега... Посредствената маса, която е търсила изгоди от личните си отношения, винаги ги е подкрепяла според нивото на комбинативността им, без да се интересува ни най-малко от обективността им.


Приятелю, Катана пусна много интересни неща, но не забравяй, че съзнанието ни е тровено дълго време... иска се много търпение и обяснения докато всеки разбере, че марксистката идеология е най-порочното и страшно учение, с което човечеството се е сблъсквало...

Поднасям извиненията си на всички хора с леви убеждения, но аз не мога да нарека Маркс, Ленин, Тротски и останалите от шайката им с друго име освен сатанинска сган.

Днес поне има интернет, които се съмнява нека търси не напудрените биографии на червените идеолози, а алтернативната информация показваща истинското лице на така наречените революционери...

За истината трябват здрави нерви!
цитирай
147. анонимен - ot juli do 140/zelas/
31.07.2012 01:36
ima garancia ,selas ,da ne bi da nqma6 rabota v GB,4e te e nalegnal takav pesimizam,ta za garanciqta,za6to baba i dqdo/BOG da gi prosti/ imat 5 deca 3 ot koito imat vis6e obrazovanie,drugite 2 credno tehni4esko,nedei taka bre 4ovek.drugite mi baba i dqdo imat 3 deca vsi4kite s vis6e u4ili6te !,ediniq mi dqdo e lejal 1 god v zatvora /bil e ve6to lice/i ekazal istinata pred ''narodniq sad'' vmesto da laje kakto sa mu kazali komunqgite- izrodi !!ne te poznavam ,no te molq ot sarce da se varne6 po skoro v na6ata RODINA BALGARIA,za6toto v momenta 4eta edna kniga na QN van Helsing''tretata svetovna voina'' i v neq se pi6at mnogo /ama mnogo lo6i ne6tica za ''hrote britaniqta''/molq te ne priemai napisanoto s nasme6ka !ina4e ti jelaq mnogo ZDRAVE i kasmet,ama iskam samo polojitelni i dobri misli ot teb,sas zdrave !!zabravih da ti kaja ,4e i az bqh 5-6 godini v NLama kato se varnah celunah zemqta BALGARSKA/ne6to ot vatre mi doide/vapreki maloumnicite /grani4ari/koito me qdosaha !sega si ba4kam qko v moqta BALGARIA ,vapreki idiotite koito ni upravlqvat !vra6tai se nujdaem se ot vseki rodolubec !!
цитирай
148. breeze - " Майсторлък " ? Защо не!
31.07.2012 04:52
Първо трябва да го имаш, после да можеш да го използваш. Но преди това трябва да вземеш продукта. Така е и при властта, която някои използват за своя играчка...

Човекът се нуждае от свое семейство, дом, неговата малка пирамида. ТЯ, не може да съществува без голямата, високата, здравата пирамида - Държавата!
Крепяща "цял един народ"!
Това е завета на дедите ни!
Пирамидата!
цитирай
149. aristotelis - Образовайте се хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури, с Курвенската Чалга, Циганите и Азис сте се превърнали в диви макаци!
31.07.2012 13:51
Milva пее неповторимо на гръцки и италиански песните на Танос Микруцикос(Thanos Mikroutsikos)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
150. sparotok - pederastic bonds, Percy believes, were responsible for the rise of Hellas
31.07.2012 17:07
aristotelis написа:
Milva пее неповторимо на гръцки и италиански песните на Танос Микруцикос(Thanos Mikroutsikos)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Pederasty was from the beginning both physical and emotional, the highest and most intense type of male bonding. These pederastic bonds, Percy believes, were responsible for the rise of Hellas and the "Greek miracle...

Prostitution was a common aspect of ancient Greece. In the more important cities, and particularly the many ports, it employed a significant number of people and represented a notable part of economic activity...The Greeks also had an abundance of male prostitutes...

135. The Persians more than any other men admit foreign usagesand in particular they have learnt from the Hellenes to have commerce with boys.

http://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh1130.htm

Corruption in Ancient Greece
The phenomenon of corruption is very ancient and is one of the characteristic of the human nature. History is full of examples verifying this assumption.
The great legislator Solon established in the 5th century BC the Seisachtheia, i.e. the debt cancellation. As Aristotle writes, just before the announcement of the debt cancellation, he informed his friends to rush and get large loans, which eventually were cleared of any debt, hence making them really rich. Themistocles claimed that it has no value to be a leader if you cannot enrich your friends. Agisilaos, King of Sparta believed exactly the same thing. Even the monuments on the Acropolis were connected to the biggest scandal of abuse during the Golden Century of Pericles (5th century BC). The main issues were both, using money from the treasury of the Athenian Alliance by Pericles and the suspicion that Phidias had distorted the gold in the statue of Athena. Plutarch writes that Pericles introduced the "secret funds" by taking 10 talents, an enormous sum for that period. When questioned in Pnika he answered "I gave them where they were needed", without explaining further.

Demosthenes was exiled and imprisoned twice due to corruption charges. The first time he took money of Alexander the Great's treasurer, Arpalo, who took the funds from Babylon and fled to Athens. The second time he took money from the Amfises in order to cover a scandal at Delphi. Arpalos had escaped to Athens in order to avoid the wrath of Alexander the Great because he stole the army's finance and the treasury of Babylon, which had been entrusted to him. Finally, Demosthenes was convicted and exiled from Athens in 324 BC for choosing to work with the biggest abuser of his time, Arpalo.

Macedonians, Thracians and Illyrians, all very warlike tribes; here there are Syrians and Asiatic Greeks, the meanest of mankind, and born only for slavery. ...

http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/Livy/Livy36.html


цитирай
151. sparotok - пазене
31.07.2012 17:23
breeze написа:
Първо трябва да го имаш, после да можеш да го използваш. Но преди това трябва да вземеш продукта. Така е и при властта, която някои използват за своя играчка...

Човекът се нуждае от свое семейство, дом, неговата малка пирамида. ТЯ, не може да съществува без голямата, високата, здравата пирамида - Държавата!
Крепяща "цял един народ"!
Това е завета на дедите ни!
Пирамидата!


Без ясно самосъзнание на населението не може да гради силна държава.

Без установени добродетели няма как да се създаде стабилно семейство.

А вземат ли ти мошениците дома...вече си листо подгонено от вятъра...

Трябва да пазим най-ценните неща!

Поздрави!
цитирай
152. vmir - 147. sparotok,
31.07.2012 18:14
sparotok написа:


Приятелю, Катана пусна много интересни неща, но не забравяй, че съзнанието ни е тровено дълго време... иска се много търпение и обяснения докато всеки разбере, че марксистката идеология е най-порочното и страшно учение, с което човечеството се е сблъсквало...

Поднасям извиненията си на всички хора с леви убеждения, но аз не мога да нарека Маркс, Ленин, Тротски и останалите от шайката им с друго име освен сатанинска сган.

Днес поне има интернет, които се съмнява нека търси не напудрените биографии на червените идеолози, а алтернативната информация показваща истинското лице на така наречените революционери...

За истината трябват здрави нерви!


Спароток, споделям напълно мнението ти, навремето и аз стигнах до този потресаващ извод за марксизма и леннинизма, а ми предстояха държавни изпити по тази мателия. По-потресаващото за мен е, че левичарите (и псевдодесничарите) не се интересуват от истината, а се задоволяват само с удобни за тях претексти. Ужасно е да виждаш идиотизирана тълпа, която няма очи и усет за ценностите, които се мъчиш да извлечеш от премълчаното минало, а се задоволява с кръшкане и манкиране уж в името на социалната справедливост. Преди малко четох постинга на един, самоосъзнаването на когото изисквало да се игнорират всички постижения преди него. Сигурен съм, че този младеж не знае, че за същото настояваше и марксизмът. Ето до какви пародии ни води невежата претенциозност.
цитирай
153. sparotok - дo vmir - истината
31.07.2012 22:33
Приятелю аз казах вече, за истината се искат здрави нерви...

Имах добър познат с леви убеждения...бавно и търпеливо му обясних същността на марkсизма и ленинизма, как в името на "социалната справедливост" са избити около 60 000 000 души...

Обясних за плановото унищожение на семейството и духовните ценности...човека беше като болен повече от месец...

Той обаче имаше съвест и достойнство да признае, че са го заблудили. Всъщност не е срамно да те забудят, срамно е да знаеш истината и да се преструваш, че тя не съществува...
цитирай
154. shtaparov - Milva пее неповторимо на гръцки и ...
01.08.2012 01:23
aristotelis написа:
Milva пее неповторимо на гръцки и италиански песните на Танос Микруцикос(Thanos Mikroutsikos)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Напразно носиш прославената Българска фамилия Ботев,лаико! Като толкова си се продал на гърците,що не носиш името Негрокордатос или Макроцикос,та обезценяваш хубавото ни Българско име с непристойното си държане?
цитирай
155. vmir - 156. sparotok,
01.08.2012 11:37
sparotok написа:
Приятелю аз казах вече, за истината се искат здрави нерви...

Имах добър познат с леви убеждения...бавно и търпеливо му обясних същността на марkсизма и ленинизма, как в името на "социалната справедливост" са избити около 60 000 000 души...

Обясних за плановото унищожение на семейството и духовните ценности...човека беше като болен повече от месец...

Той обаче имаше съвест и достойнство да признае, че са го заблудили. Всъщност не е срамно да те забудят, срамно е да знаеш истината и да се преструваш, че тя не съществува...


Никой не е безгрешен. Аз също отначало вярвах, че марксизма е добър, но хората сме лоши и затова не можем да го оценим. После забелязах, че марскизмът е "оръжие" само за онези, които се нуждаят от оправдание за собствената нетолерантност и нежеланието да зачитат усилията и постиженията на другите, освен ако не са в тяхна полза или изгода. Това го разбрах преди да знам за кръвопролитните изстъпления, които следваха логично от постулатите на марксизма. Мислех даже, че съм открил кръвожадността на комунизма и бях потресен от откритието си. Тогава никой открито не защитаваше комунизма и изглеждаше, че самите комунисти го смятат за отживелица и нелепост, не си правеха труда даже да почетат за него, а се задоволяваха с текущото лозунгаджийство. Не по-малко потресаващо беше да открия, че след падането на комунизма, изведнъж се намериха толкова много адвокати на марксизма. Това се случи след масирано клеветничество над мислещите, любознателни и търсещи хора, които искаха по-достойни ориентири от изтърканите анахронични левичарски клишета.

Признавам правото на всеки да променя възгледите си, между комунистите също е имало и има мислещи и заблудени по стечение на обстоятелствата хора, колкото и малко да са те. Човешко е да се греши, престъпно е да се упорства в грешки, донесли страдания на десетки милиони.
цитирай
156. aristotelis - ГОСПОДИНЕ, ВАШИТЕ "ЗНАНИ...
01.08.2012 12:09
ГОСПОДИНЕ, ВАШИТЕ "ЗНАНИЯ" ПРОЙЗХОЖДАТ ОТ МИКИМАУСЕДОНСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ПОРНОГРАФИЯ, ТАКИВА ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТЙИ МОЖЕТЕ ДА ГИ РАЗПРОСТРАНИТЕ ПРИ МИКИМАУСЕДОНЦИТЕ КОИТО СПЕШНО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИСТОРИЯ, А НЕ НА МЕНЕ ДЕТО ЗА 1 ЦЯЛА ГОДИНА СЪМ ПРЕВЕЖДАЛ ОТ СТАРОГРЪЦКИ НА НОВОГРЪЦКИ ЕЗИК ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НА ПОБЪЛГАРЕН ГРЪЦКИ ЕЗИК "ОРФИЧЕСКИТЕ ХИМНИ" КОЙТО СА БИЛИ НАПИСАНИ ПРЕЗ 6-ТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА НА СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК, КОГАТО ВАС ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИ ВИ НЯМАЛО НА СВЕТА ДОРИ КАТО СПЕРМАТОЗОЙДИ ИЛИ МЕКО КАЗАНО КАТО ПОНИЯТИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
157. voulgaros - atilla----ТАЗИ РУСА ВУЛГАРКА Е ...
01.08.2012 16:35
atilla----ТАЗИ РУСА ВУЛГАРКА Е БИЛА РУСА ГЪРКИНЯ-ЕЛЛИНИДА...В КАСТОРИА..И ДО ДУНАВА НЕМА ВУЛГАРИ---ИМА САМО ГЪРЦИ, КОИТО ГОВОРЯТ НА СЛАВЯНО-РУСКИ ДИАЛЕКТ..

ФИРОМ И ВУЛГАРИА СА ГРЪЦКА ТЕРРИТОРИА лат.=ЕДАФИА гр., И ПАН-ЕЛЛАДСКА СОБСТВЕНОСТ.
цитирай
158. анонимен - мнение
01.08.2012 17:19
Господин Sparotok, впечатли ме написаното от Вас "Поднасям извиненията си на всички хора с леви убеждения, но аз не мога да нарека Маркс, Ленин, Тротски и останалите от шайката им с друго име освен сатанинска сган". Доколкото ми е известно, всичките цитирани от Вас имена са с еврейски произход. Но изглежда споменаването на евреи е табу в България. Нима отново евреи не говорят за "новия световен ред"? Не е ли фамилията Ротшилд тази която финансира така наречените революции и колко славяни са загинали в тези катаклизми? Приемам славяни и траки за синоними. Какъв е произхода на голяма част от управляващите в България? Струва ми се, че ако честно се отговори на тези въпроси, ще разберем причините за упадъка на който сме свидетели от хилядолетия. Но еврейското влияние е огромно и честни отговори няма да има. Предполагам, че написаното няма да се появи, поради цензуриране, което явно не е приоритет само на соца.
цитирай
159. nikikm - Milva пее неповторимо на гръцки и ...
01.08.2012 21:16
aristotelis написа:
Milva пее неповторимо на гръцки и италиански песните на Танос Микруцикос(Thanos Mikroutsikos)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Това ли е върхът на мисловната ти дейност?
цитирай
160. nikikm - Трябва да пазим най-ценните неща! Поздрави!
01.08.2012 22:51
sparotok написа:
breeze написа:
Първо трябва да го имаш, после да можеш да го използваш. Но преди това трябва да вземеш продукта. Така е и при властта, която някои използват за своя играчка...

Човекът се нуждае от свое семейство, дом, неговата малка пирамида. ТЯ, не може да съществува без голямата, високата, здравата пирамида - Държавата!
Крепяща "цял един народ"!
Това е завета на дедите ни!
Пирамидата!


Без ясно самосъзнание на населението не може да гради силна държава.

Без установени добродетели няма как да се създаде стабилно семейство.

А вземат ли ти мошениците дома...вече си листо подгонено от вятъра...

Трябва да пазим най-ценните неща!

Поздрави!

Бих казал,всичко,БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ!
цитирай
161. nikikm - Напълно сте прав, но,
01.08.2012 23:01
анонимен написа:
Господин Sparotok, впечатли ме написаното от Вас "Поднасям извиненията си на всички хора с леви убеждения, но аз не мога да нарека Маркс, Ленин, Тротски и останалите от шайката им с друго име освен сатанинска сган". Доколкото ми е известно, всичките цитирани от Вас имена са с еврейски произход. Но изглежда споменаването на евреи е табу в България. Нима отново евреи не говорят за "новия световен ред"? Не е ли фамилията Ротшилд тази която финансира така наречените революции и колко славяни са загинали в тези катаклизми? Приемам славяни и траки за синоними. Какъв е произхода на голяма част от управляващите в България? Струва ми се, че ако честно се отговори на тези въпроси, ще разберем причините за упадъка на който сме свидетели от хилядолетия. Но еврейското влияние е огромно и честни отговори няма да има. Предполагам, че написаното няма да се появи, поради цензуриране, което явно не е приоритет само на соца.

не съветвам останалите да Ви отговарят,защото провокирате! Самият Вие нямате "лице"! Дано да греша!
цитирай
162. анонимен - ГОСПОДИНЕ, ВАШИТЕ "ЗНАНИ...
01.08.2012 23:24
aristotelis написа:
ГОСПОДИНЕ, ВАШИТЕ "ЗНАНИЯ" ПРОЙЗХОЖДАТ ОТ МИКИМАУСЕДОНСКАТА ИСТОРИЧЕСКА ПОРНОГРАФИЯ, ТАКИВА ГЛУПОСТИ И ПРОСТОТЙИ МОЖЕТЕ ДА ГИ РАЗПРОСТРАНИТЕ ПРИ МИКИМАУСЕДОНЦИТЕ КОИТО СПЕШНО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ИСТОРИЯ, А НЕ НА МЕНЕ ДЕТО ЗА 1 ЦЯЛА ГОДИНА СЪМ ПРЕВЕЖДАЛ ОТ СТАРОГРЪЦКИ НА НОВОГРЪЦКИ ЕЗИК ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ НА ПОБЪЛГАРЕН ГРЪЦКИ ЕЗИК "ОРФИЧЕСКИТЕ ХИМНИ" КОЙТО СА БИЛИ НАПИСАНИ ПРЕЗ 6-ТИ ВЕК ПРЕДИ ХРИСТА НА СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИК, КОГАТО ВАС ПРАБЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИ ВИ НЯМАЛО НА СВЕТА ДОРИ КАТО СПЕРМАТОЗОЙДИ ИЛИ МЕКО КАЗАНО КАТО ПОНИЯТИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Освен старогръцки,грьцки и побългарен гръцки,знаеш и БЪЛГАРСКИ,а???Копеленце мръсно
цитирай
163. bojil - Отлична статия, съдържаща много ...
02.08.2012 01:09
Отлична статия,съдържаща много интересни доказателства и материали!
цитирай
164. анонимен - Караш ме да се смея :)
02.08.2012 02:20
Серафимов, гледам продължаваш да ставаш за смях с тези твои псевдотези, като тази за ИДЧ(изкуствена деформация на черепа), не си мръднал и крачка напред в развитието си. Не си ли чел, че черепи с ИДЧ са откривани на повечето континенти, включително и Австралия, ето ти едно линкче:

http://www-personal.une.edu.au/~pbrown3/Brown%2081.pdf

Както виждаш, в Австралия са открити над 100 такива черепи с изкуствена деформация от времето на неолита. Какво означава това, според теб - че австралийските аборигени са траки ли?

В Европа също на много места има такива открити черепи с деформация от времето на неолита, като най-интересното е, че на територията на България няма такива неолитни черепи. У нас от времето на траките има само една такава находка - през 1967,Враца, погребение на т.нар. "Тракийска принцеса",около 4 в.пр.н.е., което е доказателство, че при траките тази практика не е била прилагана, а въпросната принцеса вероятно е от скитски произход, където тази традиция е била обичайна и затова в региона на Скития има толкова много такива находки.

В заключение, чети повече, Серафимов, опитвай се да предлагаш по-издържани тези, поне да затрудниш тези, които четат, а не да баламосваш тези, които не са прочели една сериозна историческа книга през живота си, а такива са повечето, които се радват на наивните ти статии, но и тези твои фенове доста понамаляха последно време, явно "каузата" ти да манипулираш истинската българска история се провали, жалко само, че си загубил толкова години в безполезни "научни" разработки, да беше рисувал щеше да е много по-добре за теб, там поне имаш някакъв талант,макар и по-скоро на ниво детски рисунки, но в науката си пълен комик :)
цитирай
165. анонимен - към мнение
02.08.2012 07:50
Господин nikikm, къде е лицето на тези, които сатанизираха цял един братски нам народ, руският. За масовия примитив в България Ленин, Сталин, Троцки са руснаци, а от тук и руснаците са комунисти и значи Русия е комунистическа държава, без да знаят какво значи комунизъм, макар да ползват услугите на комуналните служби. Затова е добре думите да са на български, за да може все пак значението им да стигне до заспалото съзнание на някои сънародници, защото комунизъм би могло да се преведе като всеобщност, а славянската всеобщност е в душевността ни, което умело е използвано от евреите. Нека всеки да решава за себе си, въпроса е доколко мненията на голямата част от българите ще са сходни.
цитирай
166. germantiger - ...
02.08.2012 10:56
161. анонимен - мнение
01.08 17:19
Господин Sparotok, впечатли ме написаното от Вас "Поднасям извиненията си на всички хора с леви убеждения, но аз не мога да нарека Маркс, Ленин, Тротски и останалите от шайката им с друго име освен сатанинска сган". Доколкото ми е известно, всичките цитирани от Вас имена са с еврейски произход. Но изглежда споменаването на евреи е табу в България. Нима отново евреи не говорят за "новия световен ред"? Не е ли фамилията Ротшилд тази която финансира така наречените революции и колко славяни са загинали в тези катаклизми? Приемам славяни и траки за синоними. Какъв е произхода на голяма част от управляващите в България? Струва ми се, че ако честно се отговори на тези въпроси, ще разберем причините за упадъка на който сме свидетели от хилядолетия. Но еврейското влияние е огромно и честни отговори няма да има. Предполагам, че написаното няма да се появи, поради цензуриране, което явно не е приоритет само на соца.

...

Славянския руски народ (доколкото е славянски) макар и най-страдал от евреоболшевизма прие и прегърна с радост този болшевизъм, именно РУСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ под прикритието на СССР наложи всичко руско на Изток - руски език се учеше задължително и в ГДР ако щете, не само в България. Руската литература и комунистическата в соцреализъм не само т.нар. класика беше наложена вероломно, руската култура макар и късна в Европа се налагаше безогледно, руската история бе над всичко и всичко руско се фаворизираше. Дума неможеше да кажеш не срещу, а дори със съмнение за руските "братя".

Иначе казано - хвърляне и сочене на виновност само на евреите и представяне на вси славяни като само жертви е фалшиво, лъжливо и неистинно! Руския народ носи своята вина, че бе ботуш на тези евреи, че те издигнаха него до ниво на супер или свръхсила, не само на велика както бе преди и че русия се ползваше от всичко това!

Ако оневинявате вси славяни в мадъ рашшъ за стореното през комунизма, то желая да оневините днес всички американци маша на същите ония които сочите за виновни, да оневините всички германци за кафявото време или чума също!

P.S.
И понеже се "скъсахме" някои от нас да спамим, ще спомена, че написаното в постинга и направено от спраоток, убеден съм е една от крачките, които той е предначертал или премислил и върви по своя път. Такава поредност, такава последователност трябва да бъдат винаги ценени и окуражавани и да бъдат последвани от следващи крачки!
цитирай
167. анонимен - до germantiger
03.08.2012 01:44
Уважаеми germantiger, и днес в Дойчланда има висши учебни заведения в които се преподава на английски. Та цялото ЦК на третия райх е еврейско, включая Хитлер, Гьобелс , Айхман и т.н. Според Вашето мислене е виновен сборния дойчовски народ, че е приел с радост идеята за висшата раса. И още нещо дойчовец, руснаците са одриси по произход. А сагите за които с такова въодушевление говориш, устни предания ли са или са написани с дойчовска азбука? Със същия патос мога да кажа, че Веда словенах има същата стойност както и сагите, но тя не се приема за действителна, а за измислица на събирача на преданията! Не пиша германци и Германия, а както се наричат самите хора живеещи на тази територия, защото Герман или Джерман е тракийски, което е еднозначно на славянски бог. Доколкото ми е известно в Русия е имал една германка от еврейски произход, известна като императрица Екатерина Велика! Може би много обичаш дойчовците или си дойчовец, в това няма нищо лошо, но когато някой покаже привързаност към друг, а не към дойчовците, Вие по някъкъв начин се чувствате неуютно. А това, че сте доййчовец по произход, няма да ме накара да променя мнението си за примитивизма на дойчовеца и стигащото до идиотизъм негово упорство. Но голяма част от населението на Дойчланда е еврейско и за това говори в работите си психиатърът професор Ломброзо. Така, че ботуш на евреи са не само руснаци, а и българи, населението на САЩ, англичани, холандци и всички европеидни народи. В крайна сметка Дойчланда се оказва губещ, може би това е защото са бундес, колкото и да Ви е неприятно това. А може би, Вие самият сте семит, проверете. А другото, по отношение на евреите е проста математическа статистика, а не чувства, и тази статистика може да се проследи от хилядолетия, например Палестина и пеласгите. Не са ли били евреите приети от пеласгите в Палестина, защото пеласгите са населявали тази територия преди евреите? Пеласгите-това е Грция до гърците, Палестина до евреите, Магреб до финикийците, Италия до етруските
цитирай
168. germantiger - КЪМ АНОНИМЕН 172
03.08.2012 23:30
Забелязвам лично ме квалифицирате, цитирате един психолог, а познавате ли един друг народопсихолог - ДИМИТЪР ПОДВЪРЗАЧОВ и неговите цитати?
Предполагате, че може би съм семит, подигравате се да проверя и ПИТАТЕ КАКЪВ СЪМ АЗ... ?

След подобни Ваши намеци към мен - Отговарям Ви моментално - КОЙ СЪМ АЗ ЛИ - НА МАЙКА ВИ .БАЧ!

...

Разбира се, че има универЗитети в които се преподава на английски, такъв един има в Бонн, където ще учи моя позната, знам дори изпитите и диплома които се изискват за там.

Руснаците не са одриси по произход, защото когато е имало одриси - руснаци е нямало. Руснаците са сбор от какво ли не и наистина урболешки освен одриси може да ги наречете марсианци ако щете. Определянето на някой без да ползвате доказателствен материал етно, архео, антропологичен и изворов показва, колко задълбочено и сериозно си въобразявате, че може да посочите и Богу "произхода".

В Русия е имало 6 императрици германки, една княгиня мъченица обявена за светица с манастир на днешно време там с нейното име, А ПУШКИН Е ПИСАЛ ЧАСТ ОТ СТИХОВЕТЕ СИ ЗА ГЕРМАНКА КОЯТО Е СТАНАЛА ЦАРИЗА ЕЛИЗАВЕТА, ПРЕДИ БАДЕН-ДУРЛАХ ГРАФИНЯ.

Царя Освободител на България Александър II също е по майка германец, Тотлебен освободителя на Плевен също, Дибич-забалкански също е германец.

Няма никакъв проблем, да считате Веда Словена за значима, аз нямам нищо против славянския фолклор или всеки друг, НИКОГА НЕ СЪМ ЗАЯВЯВАЛ НЕЩО ПРОТИВ НИЧИЙ ДА СЕ СЧИТА И ТАЧИ.

Абсолютно прав сте, че ботуш на евреите са всички евронароди, но на първо място руснаците и тяхната империя и на второ място америакнците и англичаните. Най-пострадали са народите в Русия от болшевизма в това спор няма - в това нямаме различие и за това никога не е ставало дума - Вие явно си въобразявате, че за това бих спорил, моля Ви не приписвайте ограничеността си и на други!

Аз не смятам евреите виновни за всичко и навсякъде! Мисля, че германците, руснаците и всички други имат своите вини и престъпления за които евреите не носят винаги и абсолютната вина.

Със заявлението, че населението на Германия е еврейско буквално ме хвърлихте в оркестъра, аз не се съмнявам, че всички германци са извънземни, някои и подземни, съус сигурност немалък дял и от паралелна Вселена. Имам намерение да изведа германския произход от Мозамбик - нямам съмнения че в това намерение ще ми помогнете с присъщата Ви научна задълбоченост, сериозно познание и изумителни умозаключения ;)

P.S.
Ако желаете може да ми пишете на лс или под мой постинг в моя блог, вместо да спамим тук, НО ПРЕДИ ТОВА МОЖЕ ДА СИ ЗАДАДЕТЕ ЕДИН ВЕРОЯТНО БОЛЕЗНЕН ЗА ВАС ВЪПРОС - А ИМЕННО - КАКВО "АДЖЕБА" СА РУСНАЦИТЕ, знаете ли всъщност колко и какви племена участват в процеса при формиране на народността им за да се стигне по-късно и до националнообразуващия процес? Ако искате да Ви подскажа при проблем в търсенията?!

За мен УКРАИНЦИТЕ СА ПО-БЛИЗО ДО БЪЛГАРИТЕ И МОЖЕ ДА СА ГЕТИГ, за това има доста аргументи, руснаците обаче са микс - това са ми заключенията от знания доколкото имам.
цитирай
169. анонимен - към germantiger
05.08.2012 08:39
Не се правете на мъж! Ползването на цинизми не променя нещата. Предполагам , че възрастта ми е по-голяма от тази на баща Ви. Нямам намерение да се впускам в бесмислени спорове с педубеден човек, ползващ литературни данни или може би научни публикации съдържанието на които отговаря на личната му предубеденост. И последно в Русия от Иван Грозни, включително и той, до днес няма управленец с руски произход. Същото е и в България, от Борис I, включително и той, до днес няма българин/българи в управлението на България. Дори Кенет Кларк с "Цивилизацията" влиза в тесните рамки на Западна Европа. Няма да Ви хареса и това, че много специалисти считат историята която познаваме до 15 век за недействителна. Затова е базмислено дори на лични да се води разговор.На моята възраст едва ли ще си променя вижданията. Желая Ви успех при откриването на истината, ако разбирасе желаете това.
цитирай
170. germantiger - Към 174 анонимен
05.08.2012 15:52
Не се правя на мъж, а съм такъв!
Надявам се и Вие сте все още мъж, въпреки, че споменавате възрастта си, като предлоплагаема такава на баща ми. Моя баща почина преди година на 76г., лично аз съм на 38г.

Ползвам всякакви данни без ограничение - литературни също и убеден съм Вие също трябва да ползвате такива! Ползьвам знанията на роднини по цял свят - на 3 континента, както и на познати чужденци от 2 континента.

Казвате, че в България от Борис I няма бгуправленец... грешите фундаментално, Радолсавов, Цанков, Стамболов, Стамболийски, Филов, комунистите не ги коментирам - всичко това са българи, едни велики, други малки.

Като стана дума за Иван Грозни се сещам това:
- избиването на десетки хиляди волжки българи от войските на Иван Грозни и направата на пирамиди от черепите им
- потапянето и убиването на български кърмачета в ледовете с главите надолу в направените за целта дупки в леда

Разбира се, че търся истината, вероятно понякога греша, но мисля всички го правим - грешим. Вие решихте, че руския народ е невинен, обвинихте за всйо и вся еврейте и ме "заядохте" за германия, без аз да съм Ви заял за българското - нима очаквате да се съглася или да замълча?!

Аз също Ви желая успех и здраве и дълъг живот, за да имате достатъчно време и да се отърсите от заблудите Ви за добрите славяни, лошите всички евреи и мъглата в която сте опо отношение на германското.
цитирай
171. kolevdobri - За бога човече...
06.08.2012 19:29
Какво значение има за настоящият ни живот това, което е било преди хиляди години. И толкова много хора се интересуват от това какви били старите българи, какви били еди кои си и т.н. А улиците ни - ненаправени, тротоарите ни - също. Икономиката ни не върви. Политиците се ебават с нас. А ние се занимаваме с история. И само не ми излизай с номера, че който нямал история, нямал бъдеще. По-добре да ни е започнала историята в 13 век като на швейцарците, отколкото едно хилядолетие по-рано. Кой живее сега по-добре и каква връзка има историята с настоящето?
цитирай
172. sparotok - история
07.08.2012 17:20
kolevdobri написа:
Какво значение има за настоящият ни живот това, което е било преди хиляди години. И толкова много хора се интересуват от това какви били старите българи, какви били еди кои си и т.н. А улиците ни - ненаправени, тротоарите ни - също. Икономиката ни не върви. Политиците се ебават с нас. А ние се занимаваме с история. И само не ми излизай с номера, че който нямал история, нямал бъдеще. По-добре да ни е започнала историята в 13 век като на швейцарците, отколкото едно хилядолетие по-рано. Кой живее сега по-добре и каква връзка има историята с настоящето?


Уважаеми господине! Това, че тротоарите са разбити, че икономиката не върви и, че политиците се подиграват със своите избиратели е факт, които не може да се отрече...

Историята сама по себе си не може да реши нашите проблеми, такива чудеса никога не са ставали.

Проблемите се решават от осъзнати и горди хора, такива, които милеят за сънародниците си.

Историята дава вдъхновение, дава и стимул за действия, в състояние е да преобрази поведението на мнозина. Историята дава искрицата, двигателя обаче са хората.

Ако нямаше никакъв смисъл от познаването на историятя и великите деяния от миналото, то нито римляни, нито гърци щяха да създадат токова лъжи и щяха да си припишат толкова неща.

До голяма степен бедите ни се дължат на лъжите в историята ни и липсата на ясна национална политика. Едни политици служиха на запада, други на изтока...а България забравиха... Ето до къде води непознаването на миналото и липсата на национален идеал, с които българите трябва да бъдат закърмвани...

Вашето мнение явно е различно, това е Ваше право. Всеки има свой път и свои принципи. Вие следвате Вашите, а аз моите. Времето ще покаже кой е прав...


цитирай
173. анонимен - Спароток, защо не отговорите на човека?
07.08.2012 18:48
Спароток, защо мълчите и не давате отговор на човека, който Ви запита дали трябва да приемем австралийските аборигени за траки?
Също така, какво ще отговорите на твърдението, че при "траките тази практика не е била прилагана" (ИЧД)?
цитирай
174. germantiger - ...
07.08.2012 23:03
176. kolevdobri - За бога човече...
06.08 19:29
Какво значение има за настоящият ни живот това, което е било преди хиляди години. И толкова много хора се интересуват от това какви били старите българи, какви били еди кои си и т.н. А улиците ни - ненаправени, тротоарите ни - също. Икономиката ни не върви. Политиците се ебават с нас. А ние се занимаваме с история. И само не ми излизай с номера, че който нямал история, нямал бъдеще. По-добре да ни е започнала историята в 13 век като на швейцарците, отколкото едно хилядолетие по-рано. Кой живее сега по-добре и каква връзка има историята с настоящето?

...

Питането не е към мен, но:

1. Историята трябва да се знае, изучава и изследва без да й влияе икономика, пътища или друго умно или скудоумно нещо днес!

2. Тези които правят пътища са некадърни, не автора на постинга, тези които управляват България грешат не автора на постинга, за чалгията в Бг отново няма вина автора на постинга!

3. Разбира се, че историята има значение и това го доказват хилядите четящи блога на спароток!
цитирай
175. sparotok - глупави въпроси
08.08.2012 23:43
анонимен написа:
Спароток, защо мълчите и не давате отговор на човека, който Ви запита дали трябва да приемем австралийските аборигени за траки?
Също така, какво ще отговорите на твърдението, че при "траките тази практика не е била прилагана" (ИЧД)?



На глупави въпроси отговарям когато разполагам с повече свободно време...

Когато се прави сравнение на бита, обичаите и антропогичния тип на два народа се съпоставят не една, а всички познати особености.

Старите англо-сакси също са пратикували изкуствената черепна деформация, но за разлика от старите българи, англо-саксите са европеидни доликоцефали...а местното австралииско население дори не е в групата на европеидите, нелепо е да се търси връзка между тези хора и дедите ни.

Освен изкуствената черепна деформация има още голямо количество общи белези между траки и българи. Като пример могат да се посочат-

- бита, траки и българи са конни народи, англо-сакси и аборигени не;

- погребалните ритуали на траки и българи са идентични, жертва се кон и куче, този обред е непознат на англо-сакси и българи;

- траки и българи ползват кривия сложносъставен лък, които е непознат на англо-сакси и аборигени.

- траки и стари българи строят с квадри, нито англо-саксите, нито аборигените могат това;

- траки и българи съхраняват житото в ями, англо-сакси и аборигени не;

Да не забравяме и това, че в можество стари извори старите българи са отъждествявяни с траките. Това е една важна индикация позволяваща ни да търсим общ произход на траки и българи. Факта, че бит, обичаи, стопанство, въоръжение и т.н. на траките са идентични с тези на българите е доказателство за това, че става дума за един и същи народ.

Родството се определя не от един единствен белег, а о съвкупността общи неща между две привидно различни групи.

Надявам се интелектуалното ти ниво да ти позволява да разбереш това:)
цитирай
176. анонимен - А отговорът на глупав въпрос номер 2 къде е?
09.08.2012 10:50
Благодаря, отговорихте на глупавия въпрос номер 1, а какво ще отговорите на твърдението, че при "траките тази практика не е била прилагана" (ИЧД) и че "на територията на България няма такива неолитни черепи."?
цитирай
177. sparotok - литература
09.08.2012 11:06
анонимен написа:
Благодаря, отговорихте на глупавия въпрос номер 1, а какво ще отговорите на твърдението, че при "траките тази практика не е била прилагана" (ИЧД) и че "на територията на България няма такива неолитни черепи."?


Трябва да четете повече специализирана литература. Препоръчвам Ви работата на Йорданов - “Антропология на Древните Българи – масовия гроб при Девня”.
Там е казано пределно ясно от кой период започва обичая на ИЧД при траките...

Монгаит и Дашевская също дават хубави данни в работите си засягащи археологията на Черноморските степи...

Книга с хубава информация не се намира в книжарниците, а трябва да се търси в библиотеки за академическа литература.

Успех!
цитирай
178. анонимен - Караш ме да се смея
10.08.2012 04:31
Серафимов, пак бягаш по тъча, това изследване на Йорданов "Антропология на древните българи. Масовият кръгов гроб при Девня" касае антропологията на прабългарите и изобщо не можеш да го даваш като аргумент за някаква измислена от теб ИДЧ- практика при траките. Дай ни тази специализирана литература, за която постоянно натякваш, в която се изследват такива черепи от времето на траките, за да видим каква е бройката на тия черепи, къде са намерени и прочее - ето това би бил един сериозен аргумент в защита на твоята "теза". Хайде сега да те видим, чакаме с интерес да ни дадеш съответните заглавия, където подробно са описани такива случаи от тракийско време :)
цитирай
179. sparotok - :)
10.08.2012 11:35
анонимен написа:
Серафимов, пак бягаш по тъча, това изследване на Йорданов "Антропология на древните българи. Масовият кръгов гроб при Девня" касае антропологията на прабългарите и изобщо не можеш да го даваш като аргумент за някаква измислена от теб ИДЧ- практика при траките. Дай ни тази специализирана литература, за която постоянно натякваш, в която се изследват такива черепи от времето на траките, за да видим каква е бройката на тия черепи, къде са намерени и прочее - ето това би бил един сериозен аргумент в защита на твоята "теза". Хайде сега да те видим, чакаме с интерес да ни дадеш съответните заглавия, където подробно са описани такива случаи от тракийско време :)


Анонимний, лошото зрение изобщо не е за смях...Или не си отгръщал книгата на Йордан Йорданов, или имаш нужда от по-добри очила.

За ИЧД при траки и пелазги е писал също Стефан Йорданов в работата си Тракийския Войн...Заглавието е достатъчно красноречиво, нали:)

ИЧД не е масово явление при траките...тъй както не е и масово явление при старите българи. Това е белег на аристокрацията, т.е. на едно малцинство.

Я виж и тази интересна статия - Artificial Cranial Modification on a Female Skeleton From the Byzantine Site of Maroneia (Thrace, Greece)


Several cases close to Greeceare reported in Romania, Bulgaria, the area of former-Yugoslavia, Hungary and Italy, dating from 2nd to 8thc.AD(Kiszely,1978).

Обърни внимание на датировката - 2-ри-8-ми век...нали за този период питаше:)))
http://www.scribd.com/doc/74680499/Artificial-Cranial-Modification-on-a-Female-Skeleton-From-the-Byzantine-Site-of-Maroneia-Thrace-Greece

цитирай
180. doctora - доктора
10.08.2012 13:24
настъпва времето на новата научна парадигма и в нея българите са острието на цивилизацията, "вилата на дявола" е най-светлия и свещен символ не само на човеците, а и на нечовеците защото е символ на носещата програма, а числото на звяра 666 е свещенното число на хората на новата научна парадигма или наричаните условно, но на практика съвсем безусловно хора на шестата раса ... така че всяка битка за просветление е битка за идването и утвърждаването на лелеяния от стотици поколения виждащи по-приспособим цикъл от човешки същества ... разбира се преди да дойдат 1000 години мир легионът може да докара и каменни одежди ... вероятности ... не случайно по-трезвите виждащи казват, че само бог знае всичко ... със здаве и успех в просвещението спароток ... амин.
цитирай
181. lyuliak - Да, като казваш и ти
05.09.2012 00:09
"Видях, че сред младото поколение изследователи има и умни хора, които обаче са с вързани от системата ръце. Не получих нападки по мой адрес, историка се държа изключително културно, не повиши нито веднъж тон, не гледаше презрително."

на две изключително ключови тракийски светилища /очевидно защо няма да кажа кои/ имах повод да слушам отначало "заучени речи" ала когато екскурзоводите историци бяха заговаряни с искрен интерес, започваха да си казват и своето СОБСТВЕНО мнение, и завършваха беседата с радост и все по-слабо прикривана гордост и надежда КАКВО ВСЪЩНОСТ е земята ни, какво ВСЪЩНОСТ е България...
цитирай
182. sparotok - !
05.09.2012 07:53
lyuliak написа:
"Видях, че сред младото поколение изследователи има и умни хора, които обаче са с вързани от системата ръце. Не получих нападки по мой адрес, историка се държа изключително културно, не повиши нито веднъж тон, не гледаше презрително."

на две изключително ключови тракийски светилища /очевидно защо няма да кажа кои/ имах повод да слушам отначало "заучени речи" ала когато екскурзоводите историци бяха заговаряни с искрен интерес, започваха да си казват и своето СОБСТВЕНО мнение, и завършваха беседата с радост и все по-слабо прикривана гордост и надежда КАКВО ВСЪЩНОСТ е земята ни, какво ВСЪЩНОСТ е България...


Люляче, благодаря ти за дискретността! Младите учени, смеещи да имат собствено мнение се нуждаят от защита днес. Дано след време това вече да не е нужно...

Поздрави!
цитирай
183. анонимен - Цвети
07.09.2012 13:33
"Но дори и да се признае славното минало на българите, то това няма да промени много живота на хората, които сега се наричат българи."

Не САМО с хляб ще живее! Трябва И още нещо.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932324
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031