Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2011 15:55 - КОЙ И КАКЪВ Е АВИТОХОЛ ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 64808 Коментари: 105 Гласове:
125

Последна промяна: 31.10.2011 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                             КОЙ И КАКЪВ Е АВИТОХОЛ
?

 

 

 

Повечето от вас са чували за Именника (на българските владетели), неправилно наричан Именник на българските ханове. Документът е намерен през 1861 г. от руския учен Алексадър Попов. Известни са три преписа – Уваров, Погодинов и Московски. Обхванат е период от около шестотин години българско царуване в земите на север и на юг от река Дунав.

 

Като първи владетел в Именника на българските владетели, е представен Авитохол. Някои смятат, че става дума за алтернативно име на Атила,  други дават тълкуване:  син на сърната, на бащата син, на дедите син, баща на народа и т.н. търсейки обяснение в езиците на алтайските наросди (Б. Фон Арним, Г.Фехер, Х. Хаусиг, цитирани от Б.Симеонов, Прабългарска Ономастика, Фондация Българско Историческо Наследство, Пловдив, 2008, стр.137-138)

 

Тези тълкувания са твърде спекулативни и необосновани. Антропологично проучване от 1938 г. доказа европеския произход на народа ни. Наскоро генетиците установиха, че ние не само сме европейци, но и наследници на траките. Няма абсолютно никаква логика да се търси етимология  на Авитохол в тюркските езици. Напротив, трябва да се търси обяснение в езика на траките понеже Св. Йероним, Л.Дякон, Н.Хониат, М.Аталиат, Й.Цеца, Фулко, Н.Грегорас, Н. Кантакиузин и др. многократно са отъждествявали българи с траки...но никога с тюрки.

 

За да разберем смисъла на името на древния български владетел трябва да обърнем внимание на някои детайли. Авитохол е от рода Дуло, а дул(о) е тракйска дума за род, семейство срещаща се в тракийски лични имена като Дулас, Дулес, Дулазенис, Дулепорис.

 

Авитохол е сложносъставно име, т.е. изградено е от няколко части: Ави-тох-ол. Нека видим какво може да означава частицата ави?  Често в тракийските двусъставни имена се изпозлва име на божество. Примери могат да се дадат с Епта-пор, Епта-кентос, Дерзи-тралис, Вити-тралис ( Епта, Витюс и Дерзала са древни тракийски божества).

 

Да видим какво е положението при Авитохол. B древните извори е спомената тракийската нимфа Ава. Тя била дъщеря на Хеброс и майка на Ергиск. Нейното име дава добро обясение на частицата Ави. Ави означава– на Ава.

 

Втората част е ток (предадено от преписвачите като тох). Тя се среща в тракийски имена като Скитоток, Спароток, Аматок, Сараток. Значението на ток е потомък, думата е сродна на старбългарската токъ-течение и потекло. Сродна е гръцката дума (пеласгийска заемка) τοκεός – раждане, потомък, потекло.

 

Следва наставка ол, срещаща се в тракийското лично име Орол и разбира се съвременните български имена Видол, Батол, Братол...

 

Авитохол означава – потъмък на (тракийската нимфа) Ава. Виждаме, че както строежа, така и обяснението за името Авитохол има тракийски произход. Не само този български владетел притежава теофорно име. Атила е кръстен на Атис – древен тракийски бог. Името на Мундук (бащата на Атила) показва връзка с това на Мундрито – тракийска богиня. Името на древния български владетел Сабин е вариант на Сабазий – тракийския бог на слънцето. Аспарух, наричан още Еспор, носи вариант на името на тракийския бог Еспис (Вед Еспис). Гостун е поредния владетел, чието име е свързано с тракийско божество, това на Сургаст (почитан от фригите).

 

Истината понякога изглежда странно, но това не намалява стойността й. Дълго време от нас бяха укривани важни данни и ние бяхме принудени да вярваме на лъжи. Повечето от нас не знаеха, че още в началото на 20-ти век мащабно антропологическо изследване е доказало европейските ни корени. На широката публика не бе оповестено, че старите българи са отъждествявани с траките в продължение на хиляда години. Само специалистите бяха запознати с това, че типичната за старите българи изкуствена черепна деформация се среща още в Каменната ера в Тракия, че старобългарските оръжия са като тракийските, че жилищата на дедите ни са били като тези на мизите, наричани още българи. Същите тези мизи, от чийто воински качество Омир бе възхитен...

 

Ние носим кръвта на Максимин Тракиеца, Максимин Дакът, Лъв Бесът, дарданецът Юстиниан (Сабазий) и роденият в Ниш Константин Велики. Никак не е случайно, че само три десетилетия след Освобождението българите нанасят край Одрин унизителна победа над вековният си окупатор Турция. Не е случайно, че точно българите смазаха при Дойран най-модерната за времето си армия, тази на Великобритания...За нашите деди Юстиниан Велики каза: “ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги  имат по рождени в кръвта си .’’


Тези качество ние все още ги имаме, но днес те са в латентно състояние. За да бъдат пробудени е нужно отново да влезем в ролята си на силни хора и да престанем да се държим като безпомощни индивиди. Вместо да чакаме някой да ни помогне, сами трябва да си оправим държавата и осигурим бъдещето на децата си. Бог помага само на смелите.

 

 

 

 




Гласувай:
129



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
23.10.2011 15:56
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
23.10.2011 16:04
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. stela50 - С Именника съм запозната отдавна професионално .
23.10.2011 16:19
Не е ново за мен и името на Авитохол ,записан като първи владетел .
Споделям написаното за неправилното наименование .
Интересно ми беше да разбера повече за смисъла на името на древния български владетел .
Поздрави !
цитирай
4. ivesa - Прав си,sparotok,напълно си прав,
23.10.2011 16:20
че сами трябва да си оправим родината.Няма кой да го направи вместо нас.Знаем,че Господ дава,ама в кошара не вкарва.Кошарите трябва сами да си ги напълним,Той ще ни помага,ако го правим по правилния начин.Поздрави!:)
цитирай
5. sparotok - Авитохол
23.10.2011 16:31
stela50 написа:
Не е ново за мен и името на Авитохол ,записан като първи владетел .
Споделям написаното за неправилното наименование .
Интересно ми беше да разбера повече за смисъла на името на древния български владетел .
Поздрави !


Самото проучване бе интересно и за мен.

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - сами
23.10.2011 16:32
ivesa написа:
че сами трябва да си оправим родината.Няма кой да го направи вместо нас.Знаем,че Господ дава,ама в кошара не вкарва.Кошарите трябва сами да си ги напълним,Той ще ни помага,ако го правим по правилния начин.Поздрави!:)


Хубаво го е казал народа преди време, тогава хората са разчитали на себе си.

Поздрави!
цитирай
7. tres1 - "Само оня, който знае откъде идва - знае къде отива!"
23.10.2011 16:32
Според Приск Панийски първата жена на Атила носи звучното българско име Керка (умалително от Кера; в някои български говори означава Щерка - Дъщеря!). Не е изключено Ирник (Ирна) да е син на Атила именно от тази жена, въпреки че не е указано това. Друг важен факт е, че след смъртта на кан Атила синовете му, начело с кан Ирник се заселват всички на територията на днешна България - факт, който не се коментира от историците и изследователите. В допълнение всички сериозни изследователи на древните българи, както и древните хронисти ги свързват с хуните! Тук ще цитиран неща от трудовете на Стоян С. Шангов (учен енциклопедист, невероятен ерудит и аналитик), писал между двете Световни войни и почти неизвестен на съвременниците ни, защото книгите му са унищожени както и тия на д-р Ганчо Ценов от комунистите през тоталитарния период; в това число и стотици други книги които не са се вписвали във фалшифицираната от панслависти, комунисти, интернационалисти (болшевики, масони и юдеи) българска история! Нещастната ни българска история е тотално фалшифицирана, редактирана, преправяна и заличавана (инищожаване и премълчаване на важни факти) от тия българофоби и мизантропи, жадуващи и сега за Нов Световен Ред (сега му викат Pax Americana, на което ръкопляскат глобалистите и ционистите)!........
Шангов цитира обширен брой източници и изворов материал - латински, гръцки, китайски, европейски, арабски, турски и арменски хронисти.
Стоян С. Шангов в своята книга "Българска история. Болг- Кубрат", том 1, София, 1923 г. (той се опира преди всичко на стари автори и хронисти, цитирани в текста - някои в оригинал; ".....Широконаучната концепция за Историята се заключава в това: от частичните реконструкции на известни исторически събития, проверени с данни на чистата наука, от самите първоначални извори - да се сглоби, или реконструира общия характер на събитията, характеризиращи един народ. Тия изследвания обаче, водени с известна предпазливост, подложени на една научна дисциплина, в резултат трябва да дадат нещо, което да осветлява тъмното, да разгадае загадъчното и да обясни необяснимото. Така например за първоизточник на унската теория, ако вземем Олимпиадора, то първоизточници на чисто българската са Енодий, Павел Дякон, Малала и Йоан Никита, а не византийските, които се явяват към 11 век, сиреч седем века след първите.........."
"..........Болгите или Българите са до толкова стари жители на Европа, колкото и всички Арийци, защото Болг в Испания, Белгия (Bolgia), Ирландия [племето Фир Болг] и Швеция е било в старо време синоним на Болгар или Индоар......."
"........Византийските историци Никифор, Прокопий и Теофан ни наричат Уновендоболгари. Пасини в своя речник ни зове "Троглодити", което значи триезичници, сиреч пак уно-вендо-Българи. С други думи Българската нация се е образувала от сливането на Македонските уни, прогонени от Панония, със Сирмийските и Левентийски Българи, Винделическите или Венетски Венди (Славяни), водени от Свиоготските Болги или Остготи. Прочее, за да проследим своята история ние ще трябва да изучим отделно историята на Уните [Хуните; Хунорите], тая на Вендите и оная на Зендите, или на Българите. Първите са наречени още Кимерийци, а последните - видимо са Келти или Келтославици....."
"......Още от 5 в. Атила техний цар, изкарва своето произхождение от Библейския Ной. И други съвременници казват, че бил 31-ят наследник на цар Болга. Това предание е хроноложки вероятно, защото Болг е царувал в 274 г. пр. Хр.[в Бактрия]...."
"....Към 420 година Уните, според френски анали - Българите се явяват господари на цяла Централна и Източна Европа; те са съседи на Източна, а техните вождове или царе се слушат: Октар - в днешна Германия и Франция; Оливърс или Ойвърша - над Панония и Швейцария; Руа, Руга или Ройла - със столица днешна Митровица и Мунджуйкус [Мунджук] - баща на Атила, който се споменава като господар на Дакия, днешна Влахия, Молдова, Малорусия [Украйна] и Мала Азия - до където достигала унската конница. Българоунскатаармия била образцова в Европа и царете български били съдии и арбитри в споровете на другите крале, които се числили като адютанти в свититие им. Така Руа биде арбитър в престолонаследието на Франция, а през 423 година Аеции - всемогъщия Министър на Рим, получил от Руа една помощ от 60 000 души кавалерия. Естествено, че един скитнически и неоформен народ нито би могъл да екипира подобна армия, нито да я даде в помощ на други народи...."
".....Уните от 3000 години в Европа. Силно впечатление прави на Лебо една латинска поема, чието древно произхождение е напълно установено, в която се възпяват подвизите на Атила, неговата почтенност и старинно благородство, казва се мимоходом за уните, като нещо всеизвестно, че те населявали земите, в които ги е заварил Приск [Панийски, Понтийски - тракиец по произход, византийски посланник в двора на кан Атила] преди повече от хиляда години, сиреч малко нещо след Троянската война....Ultra millenos fertur dominarier annos - Повече от хиляди години гдето те господстват!!!....."
"......В заключение нека приведем съобщението на съвременниците на Атила, които в солидарност с Приск, който ни съобщава какво от Цариградский двор му бил даден за преводач гота [тракиец гет] Вигила, който знаел унски език и тяхната писменост......"
".....Синовете на Атила. Според едни от историците Атила имал петима синове; според други - шест; трети ги изкарват седем. Според нас, като изключим историка Йорнанд, който сам се нарича малограмотен, Атила имал седем синове [синовете му всъщност са 300, от различни жени, но основните наследници са 7]:
Ил, Илдус или Еллак [най-големия, който загива в бой], управляващ козарско [хазарско] или Малорусия [Украйна] [според Йордан Еллак владеел и областите между Сардика Петувион и Ниш и е имал дворец там].
Уто, Уайт - умний, поселен край Алмус и Вита.
Дунгизих, Гъсченград [Гъшиград], Пухокосий владетел на Гъмзиград.
Емнецар - цар на Емуса, поселен в Балкана [до Хемус или Стара планина].
Улсиндур - Златодвер, поселен в Кулско [според хрониста Йордан - между Видин и Лом и прибрежна Дакия до реките Ута -днешен Вит, Осъм и Венденица, сиреч между Видин, Свищов и Никопол].
Усколм (Искър-Лом -Oescalmus отпосле прибавено име).
Ирнак [Ирна, Ирник] - най-малкий син, изтърсака и най-любимий [на Атила], според Приска, когото последний гледал като зеница [тъй като гадателите колобри предсказали на Атила, че родът му ще загине, но ще бъде възстановен от този син; което и се сбъдва както знаем!]. А Ирна на херулски значи зеница. Поселен в Добруджа.....".
цитирай
8. krisdimaryana - Авитохол
23.10.2011 17:45
Много интересна статия
цитирай
9. sparotok - статия
23.10.2011 17:48
krisdimaryana написа:
Много интересна статия


Благодаря ти! Следващата статия ще е по-интересна, ще бъде обяснено защо половината от румънския речник се състои от български думи.

Поздрави!
цитирай
10. анонимен - АЛЕКС ФИЛИППУ АМИНТАКИС
23.10.2011 17:55
Павлакос, ти си сериозен човек. И аз съм- при все това че не пиша дълги теми и писането ми нее така ''сериозно'' като твоето.
Аз не съм българин по корен-- но аз знам кои са били 'АВТЕНТИЧНИТЕ ВУЛГАРИ''
-автентичното ядро..И ТОВА НЕ СА БИЛИ НИТО СЛАВЯНИ,, НИТО ТУРКО-ТУРАНЦИ-АЛТАИЦИ-ОРХОНЦИ..
ДНЕС Е УДОБНО НА РОССИЯ И ТУРКИА ДА ВИ СЛАГАТ ТУРАНО-СЛАВЯНСКОТО ЕЛЕЧЕ...И ВИЕ СЕ ОГЪВАТЕ И ПЛАЧЕТЕ ОТ БЕЗПОМОЩНОСТ..че и плюс един милион цигани дето ги имате--охх мана му.

АЗ НЯМА ДА КАЖА КОИ СА БИЛИ АТЕНТИЧНОТО ЯДРО..КОЕТО Е ЯХНАЛО СЛАВЯНСКАТА АМОРФНА МАСА--ТОЕСТ, СЛАВЯНИТЕ ОБЕДИНЕНИ ПОД ЕСТАБЛИШМЕНА НА ВУЛГАРИТЕ,не мие работа-но знам от коии и къде е тяхниа корен и ръкав..

ПАВКА, ЗНАМ ЧЕ СИ УМЕН ЧОВЕК...ЖИВЕЦА НА ТРАКИТЕ-поне на тези под ИСТРОС-ДУНАВ-в по-малко,а на тези под ЕМОС-на 1000 процента-- СЕЕ ВЛЯЛ В ГРЪЦКИЯ ХОД НА ИСТОРИАТА..НЕ ТЪРСИ ТАМ ''АВТЕНТИЧНОТО ЯДРО''..
ПРОЧЕТИ летописа-за хуните--там е автентичното ядро на вулгарите..

НЕ МОЖЕ ДА ОБИЖДАТЕ ГЪРЦИЯ, ВСИЧКО ГРЪЦКО И ГЪРЦИТЕ...това е лошо за вас.
цитирай
11. sparotok - Гърция
23.10.2011 18:07
анонимен написа:
Павлакос, ти си сериозен човек. И аз съм- при все това че не пиша дълги теми и писането ми нее така ''сериозно'' като твоето.
Аз не съм българин по корен-- но аз знам кои са били 'АВТЕНТИЧНИТЕ ВУЛГАРИ''
-автентичното ядро..И ТОВА НЕ СА БИЛИ НИТО СЛАВЯНИ,, НИТО ТУРКО-ТУРАНЦИ-АЛТАИЦИ-ОРХОНЦИ..
ДНЕС Е УДОБНО НА РОССИЯ И ТУРКИА ДА ВИ СЛАГАТ ТУРАНО-СЛАВЯНСКОТО ЕЛЕЧЕ...И ВИЕ СЕ ОГЪВАТЕ И ПЛАЧЕТЕ ОТ БЕЗПОМОЩНОСТ..че и плюс един милион цигани дето ги имате--охх мана му.

АЗ НЯМА ДА КАЖА КОИ СА БИЛИ АТЕНТИЧНОТО ЯДРО..КОЕТО Е ЯХНАЛО СЛАВЯНСКАТА АМОРФНА МАСА--ТОЕСТ, СЛАВЯНИТЕ ОБЕДИНЕНИ ПОД ЕСТАБЛИШМЕНА НА ВУЛГАРИТЕ,не мие работа-но знам от коии и къде е тяхниа корен и ръкав..

ПАВКА, ЗНАМ ЧЕ СИ УМЕН ЧОВЕК...ЖИВЕЦА НА ТРАКИТЕ-поне на тези под ИСТРОС-ДУНАВ-в по-малко,а на тези под ЕМОС-на 1000 процента-- СЕЕ ВЛЯЛ В ГРЪЦКИЯ ХОД НА ИСТОРИАТА..НЕ ТЪРСИ ТАМ ''АВТЕНТИЧНОТО ЯДРО''..
ПРОЧЕТИ летописа-за хуните--там е автентичното ядро на вулгарите..

НЕ МОЖЕ ДА ОБИЖДАТЕ ГЪРЦИЯ, ВСИЧКО ГРЪЦКО И ГЪРЦИТЕ...това е лошо за вас.


И през ум не ми е минавало да обиждам Гърция и гърците, защо да го правя?

Никога няма да тръгна да отричам таланта на Лизип и Праксител, нито пък ще отрека ораторските качества на Демостен. Не бих омаловажил качествата на Херодот, Страбон, Павзаний, просто това не е нужно.

Гърция и гърците си имат своите постижения, но би било справедливо да се спомене и от кого жителите на Елада са почерпили знания и култура. Не е справедливо да се отрича ролята на траки и пелазги в оформянето на древното гръцко общество.

За пореден път напомням, че аз лично търся приятелство с гърците, не само за това, че значителна част от тях са де факто елинизирани българи, но и поради това, че сме съседи и е по-разумно да си помагаме.
цитирай
12. анонимен - КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ Е ЧАСТ ОТ ГРЪЦКИЯТ ХОД
23.10.2011 18:19
пак не ма разбра--траките не са вашиат автентичен корен..
прочети постинга в блога на ЛЕТОПИСЕЦА--това исках да напиша одеве.
цитирай
13. kapito - Следващата статия ще е по-интер...
23.10.2011 18:42
sparotok написа:
Следващата статия ще е по-интересна, ще бъде обяснено защо половината от румънския речник се състои от български думи.


На мен лично ще ми бъде мнооооого интересно.

Поздрави, Павле :)
цитирай
14. sparotok - Константин Велики
23.10.2011 18:44
анонимен написа:
пак не ма разбра--траките не са вашиат автентичен корен..
прочети постинга в блога на ЛЕТОПИСЕЦА--това исках да напиша одеве.


Константин Велики няма как да принадлежи на гърците. Той е мизиец, ако бе грък, или римлянин по произход старите автори щяха да споменат това.

Константин не го е било грижа за Атина, не случайно той казва - Serdica mea Roma est - Сердика (София) е моят Рим!

В случай, че Константин Велики бе елинофил, той щеше да постави новата столица в Атина, но тракиецът избира древното тракийско селище Византиум (Основателят е Byzas, а това е признато тракийско име).

Летописеца пише глупости, а за глупости аз нямам време...
цитирай
15. sparotok - извор
23.10.2011 18:48
kapito написа:
sparotok написа:
Следващата статия ще е по-интересна, ще бъде обяснено защо половината от румънския речник се състои от български думи.


На мен лично ще ми бъде мнооооого интересно.

Поздрави, Павле :)


То си е интересно, ако нямаш търпение потърси The World of Words на V. Stevenson. Дадени са хубави неща:)

Поздрави!
цитирай
16. joysii - "Авитохол е сложносъставно ...
23.10.2011 19:35
"Авитохол е сложносъставно име, т.е. изградено е от няколко части: Ави-тох-ол."
....................
Защо разделяш името точно по този начин?
Защо не е примерно : А-вито -хол или Авито-хол?
Защо изобщо е нужно да се анализира името НА ЧАСТИ?
Може би за твое удобство.:):).
Иначе няма да пасне на идеята ти.:)
.......................
"Втората част е ток (предадено от преписвачите като тох). "
Защо си толкова сигурен,че преписвачите са сбъркали?
Тази част от името е тоК, не тоХ.
..................
Спароток, не искам да се заяждам.Само да уточня някои неща. Имам право да те попитам, а ти ако решиш да ми отговориш, ще се радвам.
Ако не - здраве да е.
цитирай
17. sparotok - ad hoc
23.10.2011 20:25
joysii написа:
"Авитохол е сложносъставно име, т.е. изградено е от няколко части: Ави-тох-ол."
....................
Защо разделяш името точно по този начин?
Защо не е примерно : А-вито -хол или Авито-хол?
Защо изобщо е нужно да се анализира името НА ЧАСТИ?
Може би за твое удобство.:):).
Иначе няма да пасне на идеята ти.:)
.......................
"Втората част е ток (предадено от преписвачите като тох). "
Защо си толкова сигурен,че преписвачите са сбъркали?
Тази част от името е тоК, не тоХ.
..................
Спароток, не искам да се заяждам.Само да уточня някои неща. Имам право да те попитам, а ти ако решиш да ми отговориш, ще се радвам.
Ако не - здраве да е.


Джойси на принципа ad hoc работят твоите приятели ( попитай ги какво означава ad hoc, те знаят много добре).


Обяснил съм защо считам Авитохол за тракиец, а това обяснява и защо разглеждам името му като сложносъставно.

Ако имаш по-добри и по-логични предложения, подкрепени с аргументи можеш да ги представиш.

Чакам с нетърпение:)
цитирай
18. анонимен - АЛЕКСИОС АНДРЕИС = АЛЕКС АНДРОС = ЗАЩИТНИК НА МЪЖЕТЕ
23.10.2011 21:16
ВИЗАС Е ОТ МЕГАРА-МАЛЪК ПОЛИС ДО АТИНА-ДНЕС ПРЕДГРАДИЕ..НЕЗНАМ..АКО В 7 ВЕК-680-667 ПР.ГР. ВИЗАС И МЕГАРЦИТЕ СА БИЛИ ТРАКИ....
ПАВКА,СТАВАШ ЗА СМЯХ...
ТОВА ТВОЕТО Е АНТИ-ИСТОРИЧНО И АНТИ-НАУЧНО...ТИ ПРИШИВАШ НА ТРАКИ, НА СТАРИТЕ ТРАКИ--ЗАЩОТО ДНЕС ТРАКИ НЯМА...И ОЩЕ ПО СМЕШНОТО...ТИ НАПРАВО СИ КАЗВАШ ЧЕ ВИЗАС Е БЪЛГАРИН,А ???:))))))))

НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА ПАВКА...ИМАШ КАПАЦИТЕТ,НЕ СЕ ПРЕДАВАИ..

МОЛЯ ТЕ, ПРОЧЕТИ ПОСТА НА ЛЕТОПИСА--ЗА ВОЛЖКИТЕ ВУЛГАРИ И КАРАБЪЛГАРИТЕ - - -------- ТАМ Е ИСТИНАТА ЗА АВТЕНТИЧНОТО ЯДРО НА АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРИ, НЕ НА ТРАКИТЕ, ПРИЯТЕЛЮ!!
ЗНАМ,ЧЕ УСЕЩАШ ЧЕ НЕ В ТЕБ Е ИСТИНАТА,ПАВЕЛЕ..ЗНАМ ЧЕ ТИ СИ ГО ЗНАЕШ ТОВА. НЕ ПРИШИВАИ ПЛЕМЕНА И НАРОДИ=(ГЕННИС КЕ ЕТНИС) КЪМ СТРОГО КОНКРЕТНИТЕ БЪЛГАРИ.
конкретика-гръцка дума..НЕ ПРАВИ ЛИЧНИ ЖЕЛАНИЯ.ТОВА НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА ТВОЯТА ДЪРЖАВА.
цитирай
19. shtaparov - Превантивно съобщение
23.10.2011 21:19
Без да подценявам труда на Спароток съобщавам превантивно,че съгласно мнението на "Анализа" името АВИТОХОЛ е разтълкувано окончателно и означава САВEТОХОЛ /САВЯТОПОЛ,САВЯТОПОЛК/,т.е.- СВЯТОПОЛК,което има и други варианти като СВЕТОМИЛ /ЦВЕТОМИЛ,ЦВЕТОМИР/, СВЕТОДАЛ /от формите АВИТОДАЛ и САВЬЕТОДАЛ/= СЪВЯТО-ДАР /СВЯТ ДАР,СВЯТИЙ ДАР,СВЕЩЕН БОЖЕСТВЕН ДАР/ и т.н. Поздравления!
цитирай
20. shtaparov - Това обаче ще помогне:
23.10.2011 21:34
анонимен написа:
ВИЗАС Е ОТ МЕГАРА-МАЛЪК ПОЛИС ДО АТИНА-ДНЕС ПРЕДГРАДИЕ..НЕЗНАМ..АКО В 7 ВЕК-680-667 ПР.ГР. ВИЗАС И МЕГАРЦИТЕ СА БИЛИ ТРАКИ...ПАВКА,СТАВАШ ЗА СМЯХ...ТОВА ТВОЕТО Е АНТИ-ИСТОРИЧНО И АНТИ-НАУЧНО...ТИ ПРИШИВАШ НА ТРАКИ, НА СТАРИТЕ ТРАКИ--ЗАЩОТО ДНЕС ТРАКИ НЯМА...И ОЩЕ ПО СМЕШНОТО...ТИ НАПРАВО СИ КАЗВАШ ЧЕ ВИЗАС Е БЪЛГАРИН,А ???:))))
НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА ПАВКА...ИМАШ КАПАЦИТЕТ,НЕ СЕ ПРЕДАВАИ..
МОЛЯ ТЕ,ПРОЧЕТИ ПОСТА НА ЛЕТОПИСА--ЗА ВОЛЖКИТЕ ВУЛГАРИ И КАРАБЪЛГАРИТЕ-----ТАМ Е ИСТИНАТА ЗА АВТЕНТИЧНОТО ЯДРО НА АВТЕНТИЧНИТЕ БЪЛГАРИ, НЕ НА ТРАКИТЕ, ПРИЯТЕЛЮ!!ЗНАМ,ЧЕ УСЕЩАШ ЧЕ НЕ В ТЕБ Е ИСТИНАТА,ПАВЕЛЕ..ЗНАМ ЧЕ ТИ СИ ГО ЗНАЕШ ТОВА. НЕ ПРИШИВАИ ПЛЕМЕНА И НАРОДИ=(ГЕННИС КЕ ЕТНИС) КЪМ СТРОГО КОНКРЕТНИТЕ БЪЛГАРИ.
конкретика-гръцка дума..НЕ ПРАВИ ЛИЧНИ ЖЕЛАНИЯ.ТОВА НЯМА ДА ПОМОГНЕ НА ТВОЯТА ДЪРЖАВА.

А сега,гърко,и ти ще станеш за смях,като ти кажа истинските значения на цитираните от теб имена,които са вторично припознати като "гръцки". Визас всъщност е Бизас,а късноантичен вариант на името му носи един Български княз от VI век- Бузас /Бузан,Божан/! Другото пък име,което си прикачваш,също не е гръцко а Тракийско /Бригийско,Блъгийско= Блъгарско/- ето защо:

Александър /Александер/= Валександер /с възст. на I- та съгл./= Валеджинмер /с прех.ДЖ-КС и Д-М по примера Богомил= Богодал и Бого-дар/= Валадинмир /Валадимир,без носовката/,което име е без никакво съмнение архаично Българско,но гърците по своя си обичай го "варваризират",пропускайки първата съгласна и променяйки някои от непроизносимите за тях звуци!
цитирай
21. allvin - Великолепни последни изречения!!! Благодаря,Sparotok! :)
23.10.2011 21:47
... Никак не е случайно, че само три десетилетия след Освобождението българите нанасят край Одрин унизителна победа над вековният си окупатор Турция. Не е случайно, че точно българите смазаха при Дойран най-модерната за времето си армия, тази на Великобритания...За нашите деди Юстиниан Велики каза: “ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги имат по рождени в кръвта си .’’


Тези качество ние все още ги имаме, но днес те са в латентно състояние. За да бъдат пробудени е нужно отново да влезем в ролята си на силни хора и да престанем да се държим като безпомощни индивиди. Вместо да чакаме някой да ни помогне, сами трябва да си оправим държавата и осигурим бъдещето на децата си. Бог помага само на смелите.
цитирай
22. sparotok - !
23.10.2011 21:51
allvin написа:
... Никак не е случайно, че само три десетилетия след Освобождението българите нанасят край Одрин унизителна победа над вековният си окупатор Турция. Не е случайно, че точно българите смазаха при Дойран най-модерната за времето си армия, тази на Великобритания...За нашите деди Юстиниан Велики каза: “ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги имат по рождени в кръвта си .’’


Тези качество ние все още ги имаме, но днес те са в латентно състояние. За да бъдат пробудени е нужно отново да влезем в ролята си на силни хора и да престанем да се държим като безпомощни индивиди. Вместо да чакаме някой да ни помогне, сами трябва да си оправим държавата и осигурим бъдещето на децата си. Бог помага само на смелите.


Благодаря ти и аз!

Бог наистина помага само на смелите, човек трябва да се бори за по-добро бъдеще, ако иска да има такова.
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Много интересен постинг, звучи ...
23.10.2011 23:20
Много интересен постинг, звучи като приказка, но логически е обосновано всичко, за което си направил връзка с нашите деди траките. Казваш, че си ги носим още тези качества и те са в латентно състояние. Мисля, че и аз си ги нося и често ми се случва да ми се прииска да си покажа юначеството, ама пусто все на интелигентна се правя и си ходя в латентно състоятие, ама знам ли до кога ще издържа така :))))
цитирай
24. анонимен - Въпрос
23.10.2011 23:31
Дори да е смислено разчленяването на името Авитохол и обясняването на неговото значение през тракийския език остава неясно защо водач, наречена на нимфата Ава да е родоначалник на българите. Нали трябва да има някаква следа в митологията?
цитирай
25. miranda2011 - Няколко питанки и уточнения
23.10.2011 23:50
До анонимен:
Лично аз нямам никаква нужда да чета който и да е историк като непоклатим църковен канон, нито пък историята на България като героичен епос. Но... за Константин Велики трябва да се направят няколко уточнения. Останки от неговата лятна резиденция с великолепни подови мозайки са запазени и до днес в Костинброд. Дори името на селището умишлено е сменено и е създадена смехотворната легенда, че идвало от името на някакъв си кръчмар Коста... Човек и нищо да не разбира от антична култура, пак може да види е, че почти всички мотиви са идентични с тези от Кабиле. Да не говорим, че докъм 1944г. в София районът около президентството, ЦУМ и бившия партиен дом (сега сграда на НС) са били известни с името Константинов квартал. Какво е заровено под тях все още има хора, които знаят. Въпрос на престъпна немара или нещо друго - не това е темата тука.
Известно е, че Константин Велики не е знаел добре латински, нито гръцки. А латинският е бил официалният език на Римската империя. Чак пък толкова да си измислят древните автори и негови съвременници, хич не вярвам.
Демостен? Ама чете ли го някой? Ами той толкова речи е държал срещу завоевателя Александър Македонски, че просто е смешно да се обсъжда въпросът. Както и грубото смешение на старата географска област Македония с исторически реалии от по-късно време та до днес.
Гръцки проект казвате? Добре, посочете поне един автор, който някъде да твърди, че жителите на Източната Римска империя са се наричали гърци. Напротив, те са се смятали за римляни (ромеи), от където призлиза и "рум" в арабските и турски извори, както и "румис" за християнското население под османска власт, непосредствено след завладяването на Константинопол, в който като в космополитен град е имало и генуезки, и венециански квартали...
След края на VІІв. гръцкият език измества латинският в Източен Рим (Византия).
Следва продължение
цитирай
26. miranda2011 - Продължение на уточнения и питанки
24.10.2011 00:17
В цялото първо хилядолетие сл.Хр. с термина "елин" са определяли езичниците и техните идеи и за християните той е имал отрицателен смисъл. Ще бъда благодарна на всеки, който цитира църковен писател/хронист и пр., който да твърди обратното.
Едва през Комниновия период (1081-1204) и нашествията на западните рицари "елин" отново влиза в употреба, но този път с позитивно значение и предренесансов уклон за съживяване на античното византийско наследство. Може би за първи път е бил употребен в новото си значение в един роман от ХІІв.
До sparotok:
Вярно, три са преписите на Именника и никак не е сигурно, че не са направени умишлено добавките "държеше княжение" (оттатък Дунава 515 години) с "остриженами главами". За този писмен паметник има купища спорове кога и на какъв език е бил съставен оригиналът.
Лингвистичните тълкувания са много интересни, но не бива да се забравя, че откъдето и да са тръгнали древните българи и какъвто и да е етногенезисът им, те са създали и своя много висока духовна култура. Изобщо не го казвам като някакво патриотарско перчене, а като факт. Най-малкото, цикловият им календар е невероятно точен и до днес не престава да учудва астрономите, които не се чувстват задължени на никакви исторически, националистически или политически тези. А и много от по-старите историци дори не са чували за Историята на Джагфар. Иначе все щяха да я споменат.
Не знам какъв трябва да е човек, за да отрича духовни постижения, независимо чии са те.

цитирай
27. sparotok - следи
24.10.2011 01:47
анонимен написа:
Дори да е смислено разчленяването на името Авитохол и обясняването на неговото значение през тракийския език остава неясно защо водач, наречена на нимфата Ава да е родоначалник на българите. Нали трябва да има някаква следа в митологията?


В кореспонденцията си с Папа Инокентий III Калоян споменава "старите книги на дадите" ...къде са тези исторически записи, защо нищо не е запазено?

Как да искаме тогава да останат следи в митологията...та тя се е считала за ерес и тези, които са разказвали старите предания са били подложени на жестоко преследване.
цитирай
28. sparotok - юначество
24.10.2011 01:48
kasnaprolet9999 написа:
Много интересен постинг, звучи като приказка, но логически е обосновано всичко, за което си направил връзка с нашите деди траките. Казваш, че си ги носим още тези качества и те са в латентно състояние. Мисля, че и аз си ги нося и често ми се случва да ми се прииска да си покажа юначеството, ама пусто все на интелигентна се правя и си ходя в латентно състоятие, ама знам ли до кога ще издържа така :))))


За всяко нещо си има време, даже за юначеството:)

Поздрави!
цитирай
29. urilozev - Ползотворна
24.10.2011 10:13
седмица ти желая, Sparotok=
цитирай
30. wonder - Хубаво е човек да познава корените и крилата си!
24.10.2011 11:28
Авитохол, първи в Именника на българските ханове, родоначалник на рода Дуло и българите, който се възцарява в годината Дилом /змия/, в месеца Твирем /четвърти/ - според историците някъде между 145 и 165 г.
Авитохол или Атила, Великото преселение на народите от Алтай до Европа материалната и духовна култура на Централна Азия и на скитите от Причерноморските степи със силни и трайни връзки с големите цивилизации на Иран, Китай, Индия и траките... и все пак най-интересен ми е самият род Дуло - мистици и военачалници, владеещи повече от обикновеното.

"Авитохол, живя 300 години, родът му беше Дуло, а неговата година дилом твирем." /из "Именник на Българските Канове"/

http://vbox7.com/play:b6fe433a&start=104&r=emb
цитирай
31. wonder - Някъде из коментарите...
24.10.2011 11:39
... имаше "предположения" как и защо да се раздела името.
Убедена съм, че се пише АВИ-ТОХОЛ.

Да речем, че ме убедеха преди 6 години с изследванията си Димитър Ил. Димитров, Димитър Табаков, Фани Попова-Мутафова, Омелян Прицак, Димитър Съсълов и др. все хора с посвещение на темата.
цитирай
32. pepso - да се смееш ли, да плачеш ли
24.10.2011 11:40
и волен сидеров ще ни разкрива тракийският ни корен...
цитирай
33. sparotok - :)
24.10.2011 12:01
pepso написа:
и волен сидеров ще ни разкрива тракийският ни корен...


Сигурно:)
цитирай
34. sparotok - аргументи
24.10.2011 12:05
wonder написа:
... имаше "предположения" как и защо да се раздела името.
Убедена съм, че се пише АВИ-ТОХОЛ.

Да речем, че ме убедеха преди 6 години с изследванията си Димитър Ил. Димитров, Димитър Табаков, Фани Попова-Мутафова, Омелян Прицак, Димитър Съсълов и др. все хора с посвещение на темата.


Всеки има право да вярва на една, или друга версия. Ще подчертая обаче, че по времето когато Прицак, Съсълов, Мутафова и др. са писали работите си, не е било известно, че мнозинството от българите носят тракийски гени. Тези автори са премълчали и факта, че Св.Йероним, Л.Дякон, Н.Грегора, М.Аталиат, Фулко, Й.Цеца, Й.Кантакузин и др. са отъждествявали българите с траки...укриването на факти определено не е научен метод.
цитирай
35. sparotok - !
24.10.2011 12:06
urilozev написа:
седмица ти желая, Sparotok=


Благодаря ти! Хубава седмица!
цитирай
36. wonder - Тези хора са се посветили на темата и...
24.10.2011 12:20
sparotok написа:
wonder написа:
... имаше "предположения" как и защо да се раздела името.
Убедена съм, че се пише АВИ-ТОХОЛ.

Да речем, че ме убедеха преди 6 години с изследванията си Димитър Ил. Димитров, Димитър Табаков, Фани Попова-Мутафова, Омелян Прицак, Димитър Съсълов и др. все хора с посвещение на темата.


Всеки има право да вярва на една, или друга версия. Ще подчертая обаче, че по времето когато Прицак, Съсълов, Мутафова и др. са писали работите си, не е било известно, че мнозинството от българите носят тракийски гени. Тези автори са премълчали и факта, че Св.Йероним, Л.Дякон, Н.Грегора, М.Аталиат, Фулко, Й.Цеца, Й.Кантакузин и др. са отъждествявали българите с траки...укриването на факти определено не е научен метод.


... затова ги споменавам, без де факто да са ми единствен източник на древнобългарско познание,
... а и никога не съм се съмнявала в тракийските гени на българите.
Ако някой се съмнява то или е безпросветен в тази посока, или има някаква своя мотивация с тесен произход.
Границата между реалността и невидимото отвъдвремие винаги ще бъде доста широко понятие докато има търсене ще има и намиране... на факти, писания, фосили, предметни и битийни археологически открития и пр. и това е нормално.
Ще ми е по-интересно да споделиш цялостно впечатлението си за рода Дуло.
Четох в превода на един древногръцки летопис, че много тайни се крият в рода Дуло, че Магнаурската школа е била нещо като Хогуъртс. Дай инфо за това ако знаеш интересни факти и дори хипотези. :)))
цитирай
37. sparotok - караш ме да се смея:)
24.10.2011 12:23
eceheh написа:
Спароток, ти така и не си разбрал, че въпросното ДНК-изследване касае съвременните българи, а не древните българите, които е довел Аспарух - към момента не са правени ДНК-анализи на прабългарски скелети, така че за генетичната картина на древните българи (прабългарите) нищо не се знае.
Обаче, интересен е фактът, че съвременните българи са генетично най-близки до жителите на Северна Италия, а това би могло да се дължи на Алцековите българи, заселили се там в 7-ми век.

Като бонус ти прикачвам диаграмата с разпределението на европейските държави, побликувана във въпросното изследване, на тази диаграма се вижда генетичната дистанция или близост между съответните държави, ето линк към картинката:

http://prikachi.com/images/906/3960906O.jpg


Разумно е преди да направиш коментар да поразмислиш дали няма да станеш за смях. Гените на съвременните българи не са падали от небето, те са наследени. В случай, че старите българи бяха различен народ от останалото население на Тракия, то днес в северната и южната част на страната хората щяха да се различават коренно по отношение на генетичните маркери. Последното изследване обаче доказва, че населението в Северна България е от същия произход както и населението на Южна България.

В Северна Италия са живели също траки и пелазги - коренни балкански жители. Материалната култура на Есте и Голасека доказват това, да не забравяме историческите извори, а също и тракийските топоними и хидроними.
цитирай
38. balkanec - КЪДЕ Е ЖИВЯЛ АВИТОХОЛ
24.10.2011 12:26
Не знам какво е значението на името, но другото важно нещо е къде са управлявали владетелите от Именника.


http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Asparuh.htm

Аспарух управлява земите по северния бряг на Дунав. Предците му също управляват земите северно от Дунав. Това, което прави Аспарух е да пресече реката. Това пишат древните български хронисти: в "Именника на българските князе".

В него черно на бяло пише, че петима владетели управляват от другата страна на реката Дунав. След това Аспарух идва на юг от Дунав:

"Тези петима князе държаха князуването от другата страна на Дунава 515 години с остригани глави. И след това дойде на страната на Дунава Исперих княз. Същото и досега."

Всички търсачи на прародини трябва да зачеркнат този текст, за да продължат дейността си: българските владетели преди Аспарух управляват "от другата страна на Дунава" - в Дакия.

Никоя фантазия не може да изсмуче от този ясен текст, че това е в далечни, незнайни земи.

Съмнително е наскоро преселени отдалеч хора да не споменат откъде идват - да не споменат родното си място. Бежанците и преселниците по цял свят пазят и предават спомена за родните места на дедите си - от поколение в поколение. "Именника" е писан скоро след времето на самия Аспарух.


http://ziezi.net/sarmizigetusa.html
Емил Живков:

Дакия е под римска власт само 170 години - след това римляните са прогонени. Вероятно около 168 година частично е възстановена българската държавност (със столица в Дакия) след като българските земи за били завладяни от Траян в 106 година, при победата му над българския владетел Дечебал.

Сред траките-даки е имало социално деление на две основни прослойки. Външните различия са били именно прическите - едните са поддържали косата си дълга, а другите са бръснели главите си.
цитирай
39. joysii - 36. eceheh
24.10.2011 12:43
НО разбира се - в ДНК на съвременните българи има тракийска следа. Нормално е. Ние сме смесица от много народи - българи, славяни, гърци, местни наследници на траки..и т. н...
До сега не е правен ДНК анализ на прабългарски скелет.Но дори да се направи, аз съм сигурна,че там тракийското ще липсва.
Няма как да е иначе.Прабългарите се смесват с местното население едва тук.
цитирай
40. miaa - Поздравления, Sparotok! Успешна ...
24.10.2011 12:56
Поздравления,Sparotok! Успешна седмица:)
цитирай
41. sparotok - !
24.10.2011 14:01
miaa написа:
Поздравления,Sparotok! Успешна седмица:)


Благодаря ти Марина!

Хубава седмица!
цитирай
42. chrisbrown - Много интересна статия!
24.10.2011 14:09
Много интересна статия!
цитирай
43. sparotok - така ти се иска:)
24.10.2011 14:11
eceheh написа:
sparotok написа:

Разумно е преди да направиш коментар да поразмислиш дали няма да станеш за смях. Гените на съвременните българи не са падали от небето, те са наследени.


Така де, ама нали трябва да определим първо какви са хаплогрупите, характерни за траките, за да видим дали тези хаплогрупи се откриват и в съвременните българи? А как ще стане това, след като не е правен ДНК-анализ на многобройните тракийски скелети, намирани по нашите земи?


Сигурен ли си, че не е правен ДНК анализ на тракийските скелетни останки:)

Да не би да искаш да кажеш, че с гадаене швейцарските генетици достигнали до заключение, че половината от българите са директни наследници на траките?
“Половината от гените на българите идват от траките. Това научно твърдение е поместено в сръбското списание НИН, което се позовава на заключенията на швейцарския Институт по генетика “Игенеа”...
За нас изконното население на българските земи са траки и в този смисъл ги приемаме за прабългари, вие като народ сте 49 на сто траки. Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелбер ... “ http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530

Без да имат база за сравнение нашите генетици не могат да твърдят, че имаме тракийски гени
“Българите са силно славянска популация, но те са особен вид славянски генотип с наличие на силни тракийски елементи. Това става ясно от представеното в София изследване в рамките на проект „Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ“. Според авторите на изследването траките не са изчезнали по тези земи, както се твърди в учебниците... “
http://www.vsekiden.com/102320/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%8E/
цитирай
44. sparotok - до balkanec
24.10.2011 14:18
Най-интересното е е това, че винаги се прескача един важен момент от историята на Дакия, а именно това - кой смачка римските легиони на север от Дунава и кой изгони римските колонисти от Дакия?

Аврелиан не само, че евакуира римските колонисти от северните тракийски земи, но разрушава и моста на река Дунав. Явно заплахата от тракийско нападение е считана за изключително голяма, за да се вземат такива крайни мерки да се опази границата на империята.

...Относно остриганите глави...това Прокопий нарича хунска мода, а живелия много преди него Плутарх обяснява, че това е обичай на мизите ( които мнозина автори наричат българи).
цитирай
45. tili - Има едно тълкувание
24.10.2011 14:49
на Йордан Вълчев, където се набляга на значението на ВИТ в езика ни. В смисъл на преминаване на друго ниво на спиралата - р.Вит, Витоша и т.н. Навремето бя хдоста запленена от книгата му и все още мисля, че има смисъл в това. Всичко е спирала, нали;)
Лека и ползотворна седмица:)
цитирай
46. sparotok - :)
24.10.2011 15:00
eceheh написа:
sparotok написа:

Сигурен ли си, че не е правен ДНК анализ на тракийските скелетни останки:)


Напълно сигурен, никога не са правени такива, ако пък ти твърдиш, че са правени, дай да ги видим тия изследвания, може ли?

И стига ми дава линк към тия весникарски изрезки, че сме били особени славяни, това ли са ти аргументите - някой нещо казал пред някакви журналери ?


А ти ще дадеш ли да видим генетичните изследвания, които показват, че сме тюрки, иранци и т.н.:)

Особен вид славяни е бегло понятие, не се обяснява на широката публика, че така наречения славянски ген Р1 а1 присъства на Балканите поне от 13 000 години. Изследването е правено за университета на Масачузетс, САЩ.

The Balkan ancient branch: the oldest trace of R1a1 haplogroup?
A series of 67 haplotypes of haplogroup R1a1 from the Balkans was published (Barac et
al., 2003a, 2003b; Pericic et al., 2005)...... The obtained data suggest that the first bearers of R1a1 haplogroup lived in the Balkans (Serbia, Kosovo, Bosnia, Macedonia) between 10 and 13 thousand years bp ( съкращението BP означава - преди нашето време).
http://www.worldacademy.org/files/DNA_Genealogy_Part_2.pdf


цитирай
47. sparotok - Вълчев
24.10.2011 15:02
tili написа:
на Йордан Вълчев, където се набляга на значението на ВИТ в езика ни. В смисъл на преминаване на друго ниво на спиралата - р.Вит, Витоша и т.н. Навремето бя хдоста запленена от книгата му и все още мисля, че има смисъл в това. Всичко е спирала, нали;)
Лека и ползотворна седмица:)


Лили, не съм запознат с работите на Вълчев...

Хубава седмица!:)
цитирай
48. kosara2008 - здравей.че, Павел!
24.10.2011 15:13
пак си с много интересна и подплатена, с неопровержими доказателства, статия, поздравление, щастлива и ползотворна седмица в личен/ и не само!/, план:)

с нетърпение очакваме следващите ти изследвания, ние - твоите фенове, читатели и почитатели! хъмзънхъм;) иииииииии почитателки :))))))

здравей, пак:)
цитирай
49. sparotok - новинарски сайтове
24.10.2011 15:21
eceheh написа:
sparotok написа:

А ти ще дадеш ли да видим генетичните изследвания, които показват, че сме тюрки, иранци и т.н.:)


Спароток, аз не знам какви сме, нито не знам какви са били древните българи, пък и никъде не съм твърдял, че сме тюрки, иранци, траки или марсианци, да не би да ме бъркаш с някой твой анонимен опонент?

Ще изчакам да се направят генетични изследвания на скелети от Варненския некропол, на тракийски скелети от различни части на България, на прабългари и на славяни, също от територията на България, едва тогава ще мога да изляза с някакво собствено мнение по въпроса.
Отговорът ми сигурно те разочарова, но аз не мога като теб да си състявам мнение от статии в новинарски сайтове :)


Караш ме отново да се смея:) Генетиците не разнасят откритията си разпечатани на листовки от човек на човек, а установяват контакт с пресата. Работата на новинарите е да преставят откритията на учените точно и без предубеждения.

Ти познаваш ли друг начин на разпространение на информацията от научни открития:)
цитирай
50. sparotok - !
24.10.2011 15:23
kosara2008 написа:
пак си с много интересна и подплатена, с неопровержими доказателства, статия, поздравление, щастлива и ползотворна седмица в личен/ и не само!/, план:)

с нетърпение очакваме следващите ти изследвания, ние - твоите фенове, читатели и почитатели! хъмзънхъм;) иииииииии почитателки :))))))

здравей, пак:)


Благодаря ти Слънчице!:)

Поздрави!
цитирай
51. joysii - 53. sparotok
24.10.2011 16:17
"Ти познаваш ли друг начин на разпространение на информацията от научни открития:)"
.......................
Аз познавам.Научните открития се презентират и обсъждат на научни форуми - конференции,симпозиуми. Публикуват се в специализирани издания на БАН или в университетски издания в България и в чужбина.
Това, което се разпространява в интернет и медиите до голяма степен съдържа журналистически фантасмагории, изкривени и преиначени изречения и факти, поради чиста неграмотност и неосведоменост.
Много често се случва някой археолог да разпознае едва 30 % от думите си, в интервю публикувано във вестник.
Е, има и истини, но неспециалист трудно може да разбере докъде се простира измишльотината и къде започва истината.
Разбира се аз нямам предвид авторските публикации в някои сайтове.
цитирай
52. sparotok - моя интерпретация ?
24.10.2011 16:27
eceheh написа:
sparotok написа:

Караш ме отново да се смея:) Генетиците не разнасят откритията си разпечатани на листовки от човек на човек, а установяват контакт с пресата. Работата на новинарите е да преставят откритията на учените точно и без предубеждения.

Ти познаваш ли друг начин на разпространение на информацията от научни открития:)


Да Спароток, познавам и други начини, научните институти, екипи и учени комуникират директно, а не чрез пресата, но ти това не го знаеш, понеже никога не си работил в институт, лаборатория или научен екип :)
Между другото, ти все пак прегледа ли официалната монография, издадена от екипа, осъществил въпросните ДНК-изследвания на българите, откъдето е и диаграмата, която ти дадох като бонус? И след като твърдиш, че единственото място, където се публикуват научните изследвания, са новинарските сайтове, дай линк, където са качени пълните резултати от изследването, за да може всички да видят какво се съдържа там, а не да четат твоите цитати и интерпретации.
Благодаря предварително :)


Eто ти не вестинкарски, а специализирани научни публикации

in order to comprehensively characterize Bulgarian Y-chromosome variation, we have performed high-resolution phylogenetic analysis of 812 healthy, unrelated Bulgarian males and compared the results with Y-chromosome data from other Eurasian populations. [...] About 80% of the total genetic variation in Bulgarians falls within haplogroups E-M35, I-M170, J-M172, R-M17 and R-M269. This finding shows that the Bulgarian haplogroup profile is congruent with those described for most European populations. Among the prehistoric events marked by the observed haplogroups, the greatest contribution comes from the range expansion of local Mesolithic foragers triggered by adoption of agriculture introduced by a cadre of Near Eastern farmers. The Bulgarian Y chromosome gene pool also bears signals of the recolonization from different glacial refugia, the spread of agriculture from the Near East and the expansion of early farmers along the Central and East European river basins. As for the interpopulation analysis, similarly to mtDNA, Bulgarians belong to the cluster of European populations, still being slightly distant from them. Bulgarians are distant from Turks (despite geographical proximity), Arabic and Caucasus populations and Indians. These trends in the PCA graph likely reflect not only prehistoric, but also more recent demographic events that have shaped the Y chromosome structure of modern Bulgarians."
Sena Karachanak, Valeria Carossa, Desislava Nesheva, Anna Olivieri, Maria Pala, Baharak Hooshiar Kashani, Viola Grugni, Vincenza Battaglia, Alessandro Achilli, Yordan Yordanov, Angel S. Galabov, Ornella Semino, Draga Toncheva, and Antonio Torroni. "Bulgarians vs the other European populations: a mitochondrial DNA perspective." International Journal of Legal Medicine (released electronically in advance of print publication, June 15, 2011). Abstract:

"To define the matrilineal relationships between Bulgarians and other European populations, we have evaluated the mitochondrial DNA (mtDNA) variation in a sample of 855 Bulgarian subjects from the mtDNA perspective. The molecular survey was performed by sequencing -750 bp of the control region, which resulted in 557 different haplotypes, and by a subsequent restriction fragment length polymorphism analysis to confirm haplogroup/subhaplogroup affiliation. [...] The observed pattern of mtDNA variation indicates that the Bulgarian mitochondrial pool is geographically homogeneous across the country, and that is characterized by an overall extremely high frequency of western Eurasian lineages. In the principal component analysis, Bulgarians locate in an intermediate position between Eastern European and Mediterranean populations, which is in agreement with historical events. Thus, while the Mediterranean legacy could be attributed to the Thracians, indigenous people that firstly inhabited the Balkans, the Eastern contribution is likely due to the Proto-Bulgarians originating from the Middle East and to the Slavs migrating from northeast Europe."
A. Horvath, V. Chorbov, B. Zaharova, and V. Ganev. "Five polymorphisms of the apolipoprotein B gene in healthy Bulgarians." Human Biology 75:1 (February 2003): pages 69-80.

Обърни внимание на следното - The observed pattern of mtDNA variation indicates that the Bulgarian mitochondrial pool is geographically homogeneous across the country, and that is characterized by an overall extremely high frequency of western Eurasian lineages. In the principal component analysis, Bulgarians locate in an intermediate position between Eastern European and Mediterranean populations, which is in agreement with historical events. Thus, while the Mediterranean legacy could be attributed to the Thracians, indigenous people that firstly inhabited the Balkans,

ето и извора - Sena Karachanak, Valeria Carossa, Desislava Nesheva, Anna Olivieri, Maria Pala, Baharak Hooshiar Kashani, Viola Grugni, Vincenza Battaglia, Alessandro Achilli, Yordan Yordanov, Angel S. Galabov, Ornella Semino, Draga Toncheva, and Antonio Torroni. "Bulgarians vs the other European populations: a mitochondrial DNA perspective." International Journal of Legal Medicine (released electronically in advance of print publication, June 15, 2011).

Ето и научна публикация за славянските ни гени - Р1 а1, те също са палеобалкански. Надявам се да признаваш университета на Масачузетс.

Генетичните изследвания показват, че така наречения славянски ген Р1а1 има най-древен вариант на Балканите (около 13 000 години стар). The Balkan ancient branch: the oldest trace of R1a1 haplogroup?
A series of 67 haplotypes of haplogroup R1a1 from the Balkans was published (Barac et
al., 2003a, 2003b; Pericic et al., 2005)...... The obtained data suggest that the first bearers of R1a1 haplogroup lived in the Balkans (Serbia, Kosovo, Bosnia, Macedonia) between 10 and 13 thousand years bp ( съкращението BP означава - преди нашето време).

http://www.worldacademy.org/files/DNA_Genealogy_Part_2.pdf

цитирай
53. sparotok - научни публикации
24.10.2011 16:49
joysii написа:
"Ти познаваш ли друг начин на разпространение на информацията от научни открития:)"
.......................
Аз познавам.Научните открития се презентират и обсъждат на научни форуми - конференции,симпозиуми. Публикуват се в специализирани издания на БАН или в университетски издания в България и в чужбина.
Това, което се разпространява в интернет и медиите до голяма степен съдържа журналистически фантасмагории, изкривени и преиначени изречения и факти, поради чиста неграмотност и неосведоменост.
Много често се случва някой археолог да разпознае едва 30 % от думите си, в интервю публикувано във вестник.
Е, има и истини, но неспециалист трудно може да разбере докъде се простира измишльотината и къде започва истината.
Разбира се аз нямам предвид авторските публикации в някои сайтове.


Джойси, ето ти научни публикации, нещо да кажеш:)

In the principal component analysis, Bulgarians locate in an intermediate position between Eastern European and Mediterranean populations, which is in agreement with historical events. Thus, while the Mediterranean legacy could be attributed to the Thracians, indigenous people that firstly inhabited the Balkans, the Eastern contribution is likely due to the Proto-Bulgarians originating from the Middle East and to the Slavs migrating from northeast Europe."
A. Horvath, V. Chorbov, B. Zaharova, and V. Ganev. "Five polymorphisms of the apolipoprotein B gene in healthy Bulgarians." Human Biology 75:1 (February 2003): pages 69-80.

Обърни внимание на следното - The observed pattern of mtDNA variation indicates that the Bulgarian mitochondrial pool is geographically homogeneous across the country, and that is characterized by an overall extremely high frequency of western Eurasian lineages. In the principal component analysis, Bulgarians locate in an intermediate position between Eastern European and Mediterranean populations, which is in agreement with historical events. Thus, while the Mediterranean legacy could be attributed to the Thracians, indigenous people that firstly inhabited the Balkans,

ето и извора - Sena Karachanak, Valeria Carossa, Desislava Nesheva, Anna Olivieri, Maria Pala, Baharak Hooshiar Kashani, Viola Grugni, Vincenza Battaglia, Alessandro Achilli, Yordan Yordanov, Angel S. Galabov, Ornella Semino, Draga Toncheva, and Antonio Torroni. "Bulgarians vs the other European populations: a mitochondrial DNA perspective." International Journal of Legal Medicine (released electronically in advance of print publication, June 15, 2011).

Ето и научна публикация за славянските ни гени - Р1 а1, те също са палеобалкански. Надявам се да признаваш университета на Масачузетс.

Генетичните изследвания показват, че така наречения славянски ген Р1а1 има най-древен вариант на Балканите (около 13 000 години стар). The Balkan ancient branch: the oldest trace of R1a1 haplogroup?
A series of 67 haplotypes of haplogroup R1a1 from the Balkans was published (Barac et
al., 2003a, 2003b; Pericic et al., 2005)...... The obtained data suggest that the first bearers of R1a1 haplogroup lived in the Balkans (Serbia, Kosovo, Bosnia, Macedonia) between 10 and 13 thousand years bp ( съкращението BP означава - преди нашето време).

http://www.worldacademy.org/files/DNA_Genealogy_Part_2.pdf

цитирай
54. shtaparov - От грешка на грешка
24.10.2011 17:19
joysii написа:
НО разбира се - в ДНК на съвременните българи има тракийска следа. Нормално е.Ние сме смесица от много народи- българи, славяни, гърци, местни наследници на траки..и т. н...До сега не е правен ДНК анализ на прабългарски скелет.Но дори да се направи,аз съм сигурна,че там тракийското ще липсва.
Няма как да е иначе.Прабългарите се смесват с местното население едва тук.

Такова изследване не е правено,но е планувано да се направи. И още сега предричам- Тракийското там ще е дори е от това,което имаме у днешния Български народ! Понеже онова,което ти изглежда смесено днес,съвсем не е било смесено вчера!
цитирай
55. shtaparov - Работа за мен
24.10.2011 17:30
tili написа:
на Йордан Вълчев, където се набляга на значението на ВИТ в езика ни.В смисъл на преминаване на друго ниво на спиралата- р.Вит,Витоша и т.н.Навремето бях доста запленена от книгата му и все още мисля, че има смисъл в това.Всичко е спирала,нали;) Лека и ползотворна седмица:)

Но това е работа за мен- дайте я насам,моля. "Вит" произлиза отдумите Тич /Теч,Кап/ и Вод /Вода/,а "Витоша" означава Видуша /Виденя/ и Вишича /Вишица,Висица= Висока/. И не забравяйте,че древните хора не са измервали планините по надморската им височина,а по общото впечатление,което те създавали на фона на околния терен.
цитирай
56. joysii - 58. sparotok
24.10.2011 17:56
ОК, де!
Аз ти писах,че нямам предвид авторските публикации в някой сайт. Там измишльотините са само на автора.Шегувам се.:)
.......
Понеже ти питаше дали някой познава друг начин за разпространение на научна информация, освен медиите, затова ти отговорих. Защото конференциите не са медии нали?
..............
Получило се е недоразумение в писменото ни общуване.
Извинявам се, ако съм те засегнала по някакъв начин. Станало е неволно.
цитирай
57. sparotok - :)
24.10.2011 18:04
eceheh написа:
sparotok написа:

Eто ти не вестинкарски, а специализирани научни публикации


Спароток, аз те помолих да представиш цялата научна публикация, а не пуснеш Гугъл и да копираш абстракта от някой сайт :)
Ясно е, че не си я чел и нямаш идея какво има вътре, да правиш само копи-пейст от Гугъл не е особено престижно в научните среди :)


Да не би да искаш да кажеш, че разбираш от генетика и цялата терминология на тази наука ти е ясна:)))

Дал съм линк, регистрирай се, плати си и чети колкото искаш:)))

За широката публика има само смисъл само резюмето. Особени думи като хаплогрупа, алели и т.н. са непонятни за обикновените хора.

Само идиот би публикувал в историческа тема пълния текст на генетическо изследване...:)
цитирай
58. анонимен - овча мисъл=eceheh
24.10.2011 18:11
eceheh написа:
sparotok написа:

Eто ти не вестинкарски, а специализирани научни публикации


Спароток, аз те помолих да представиш цялата научна публикация, а не пуснеш Гугъл и да копираш абстракта от някой сайт :)
Ясно е, че не си я чел и нямаш идея какво има вътре, да правиш само копи-пейст от Гугъл не е особено престижно в научните среди :)


Бре, бре тоя eceheh, иде като тигър, бяга като овца и пак се завръща да ак..........На тaкива каквото и да дадеш все няма да е достaтъчно и накрая ще кажат що си без шапка:)
цитирай
59. анонимен - eceheh e анонимен страхливец
24.10.2011 18:14
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:

Eто ти не вестинкарски, а специализирани научни публикации


Спароток, аз те помолих да представиш цялата научна публикация, а не пуснеш Гугъл и да копираш абстракта от някой сайт :)
Ясно е, че не си я чел и нямаш идея какво има вътре, да правиш само копи-пейст от Гугъл не е особено престижно в научните среди :)


Да не би да искаш да кажеш, че разбираш от генетика и цялата терминология на тази наука ти е ясна:)))

Дал съм линк, регистрирай се, плати си и чети колкото искаш:)))

За широката публика има само смисъл само резюмето. Особени думи като хаплогрупа, алели и т.н. са непонятни за обикновените хора.

Само идиот би публикувал в историческа тема пълния текст на генетическо изследване...:)


Спаро, що се занимаваш с eceheh? Не видиш ли, че иска да ти губи времето, нищо не представя, ама се съмнява във всичко, което кажеш ти.Мани го тоя анонимен страхливец.
цитирай
60. sparotok - eceheh e анонимен страхливец
24.10.2011 19:33
анонимен написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:

Eто ти не вестинкарски, а специализирани научни публикации


Спароток, аз те помолих да представиш цялата научна публикация, а не пуснеш Гугъл и да копираш абстракта от някой сайт :)
Ясно е, че не си я чел и нямаш идея какво има вътре, да правиш само копи-пейст от Гугъл не е особено престижно в научните среди :)


Да не би да искаш да кажеш, че разбираш от генетика и цялата терминология на тази наука ти е ясна:)))

Дал съм линк, регистрирай се, плати си и чети колкото искаш:)))

За широката публика има само смисъл само резюмето. Особени думи като хаплогрупа, алели и т.н. са непонятни за обикновените хора.

Само идиот би публикувал в историческа тема пълния текст на генетическо изследване...:)


Спаро, що се занимаваш с eceheh? Не видиш ли, че иска да ти губи времето, нищо не представя, ама се съмнява във всичко, което кажеш ти.Мани го тоя анонимен страхливец.


Това може, това прави човечецът, неговото мнение изобщо не ме притеснява. Когато сам изгради аргументирана тема с нови доказателства тогава ще го взема на сериозно.
цитирай
61. анонимен - eceheh, ти чуваш ли са какво говориш?
24.10.2011 19:39
eceheh написа:
sparotok написа:

Eто ти не вестинкарски, а специализирани научни публикации


Спароток, аз те помолих да представиш цялата научна публикация, а не пуснеш Гугъл и да копираш абстракта от някой сайт :)
Ясно е, че не си я чел и нямаш идея какво има вътре, да правиш само копи-пейст от Гугъл не е особено престижно в научните среди :)


А бе пич, ти имаш ли си понятие какво е това абстракт, не нали?Това е есенцията на изследването, най-важната информация дадена сбито, чаткаш ли?Какво го грее обикновения човек за подробностите, даже и ти не ги разбираш:)


цитирай
62. aristotelis - Гърция е навсякъде!!! Употреба на гръцкия език и писменост.........
24.10.2011 20:14
СЪБУДИ СЕ ФУКАРА, БЕЗ ГРЪЦКИЯ ЕЗИК ЩЕШЕ ДА ЛАЕШ КАТО БЕЗДОМНО КУЧЕ!!!
Академик гюзелез
Като се започне от началото на VIII в. (от надписите към релефа на Мадарския конник, печатите на хан Тервел и др.), дълго време в канцеларията на Българското ханство широко употребявани са гръцката азбука и писменост.

Повече от 100 са издадените от покойния проф. В. Бешевлиев "Първобългарски надписи на гръцки език";
три от тях са на прабългарски език, но с гръцки букви.
Три фрагментарни надписа на латински език от периода 866-870 г. (времето на пребиваването на латинското духовенство в България) документират употребата на "римските букви".

Наложилата се в езическа България традиция на употреба на гръцкия език и писменост може да бъде характеризирана като мост за прехода й от варварство към цивилизация, основа за преминаване от лапидарна към книжовна писмена култура.

Усвояването и широката употреба на гръцкото унциално (главно) писмо осмислили на българска почва бъдната славянска графическа система, която била близка по начертание както до "римските", така и до "гръцките" букви.
цитирай
63. sparotok - смешен си:)
24.10.2011 20:37
eceheh написа:
sparotok написа:

Да не би да искаш да кажеш, че разбираш от генетика и цялата терминология на тази наука ти е ясна:)))


Нима не е възможно и някой друг, освен теб, да поназнайва от генетика, да е държал изпит в университета по такава дисциплина, примерно?

И как трябва да реагира един такъв читател, ако попадне на измишльотини и фантасмагории като твоите, да изпада във възторг или просто да ти каже, че пишеш пълни глупости? Как може да ползваш цитати от абстракти, без да си прочел и осмислил критично съдържанието на съответната публикация?
Във въпросната публикация, между другото, ако и да говорят за тракийския принос в съвременния генетичен басейн на българите, все пак разглеждат прабългарите като отделен етнос, участваш заедно с траки и славяни в оформянето на съвременния български генетичен букет. С други думи, тази публикация съвсем ясно отхвърля смехотворната хипотеза, че прабългарите са тракийци. Ако не вярваш, пък и за всички интересуващи се, ето линк към въпросната публикация, сваляйте и четете:

http://eceheh.hit.bg/Bulgarians.pdf


Съкрушаваш само себе си:) Тези, които учените наричат прабългари са носители на Р1а1, който типичен както за народи от Балканите, така и тези обитаващи Сибир.

Опитай се да мислиш:) Няма чиста раса, траките са амалгама от няколко народа, смсването не е станало през 7-ми век, а хилядолетия по-рано.
цитирай
64. malchaniaotnadejda7 - 68. eceheh - Съкрушителният отговор на Есенен
24.10.2011 20:42
Добър вечер, Sparotok! Извини ме, че започвам с това, с което другите завършват. Попаднах на последния коментар към постинга ти, преди да прочета самия постинг. И тъй като този коментар искрено ме учуди, бих искала да задам въпрос на твоя гост - Еceheh, който те пита: "Как може да ползваш цитати от абстракти, без да си прочел и осмислил критично съдържанието на съответната публикация?" - Как можах аз, Eceheh, без да съм прочела ред от теорията на Чарл Сандърс Пърс или опонентите му, да стигна не само до сърцевината на всичко казано и писано от него, но и до основното противоречие в теорията на семиотичната наука и т.н.? Повярвайте, това не е невъзможно. А сега да прочета за Авитохол, за когото така малко знам. Поздрави!
цитирай
65. sparotok - речта владеят всички, разума и присъщ на малцина
24.10.2011 20:56
eceheh написа:
Ти явно с английския си супер зле, дай го на някой да ти го преведе, дано схванеш какво са искали да кажат в тази публикация.
От една страна пействаш цитати, които пасват на твоите фантасмагории, а другите твърдения, които те опровергават, ти ги отричаш, при това не се усещаш как сам си противоречиш - от една страна цитираш изследване, което уж доказвало, че българите са траки, а от друга страна в самото изследване се казва, че съвременните българи са сформирани от три основни етноса - траки, славяни и прабългари. С други думи, твоята огромна радост при излизането на това изследване е била напразна, понеже тоза изследване потвърждава официалната теория, която господства още от времето на Златарски- траки+славяни+дошлите от Азия българи. При това, ако си забелязал, в студията си пише, че българите идват от района на Памир и Хиндукуш, ако не си го забелязал, сложи си очилата, но не розовите, хахахаах


Сега разбирам защо хората са казали - Речта владеят всички, разума и присъщ на малцина...

Опитай се да мислиш:) Учените установиха, че няма разлика в генотипа на хората от Южна и Северна България. Тази хомогенност е възможна само, ако така наречените прабългари са местен народ.

Или можеш да обясниш този феномен по друг начин:)

Дадох ти линк към изследване показващо, че така наречения славянски ген Р1 а1 присъства на Балканите още от времето на Палеолита, но явно ти е трудно да асимилираш тази информация.

The Balkan ancient branch: the oldest trace of R1a1 haplogroup?
A series of 67 haplotypes of haplogroup R1a1 from the Balkans was published (Barac et
al., 2003a, 2003b; Pericic et al., 2005)...... The obtained data suggest that the first bearers of R1a1 haplogroup lived in the Balkans (Serbia, Kosovo, Bosnia, Macedonia) between 10 and 13 thousand years bp ( съкращението BP означава - преди нашето време).

http://www.worldacademy.org/files/DNA_Genealogy_Part_2.pdf


цитирай
66. malchaniaotnadejda7 - "Истината понякога изглежда странно, но това не намалява стойността й."
24.10.2011 20:58
"Атила е кръстен на Атис – древен тракийски бог. Името на Мундук (бащата на Атила) показва връзка с това на Мундрито – тракийска богиня."
Атила хан е точно с тези корени! Никога не съм се съмнявала в това. Защо - не знам. Както и в това: " Ние носим кръвта на Максимин Тракиеца, Максимин Дакът, Лъв Бесът, дарданецът Юстиниан (Сабазий) и роденият в Ниш Константин Велики. Никак не е случайно, че само три десетилетия след Освобождението българите нанасят край Одрин унизителна победа над вековният си окупатор Турция. Не е случайно, че точно българите смазаха при Дойран най-модерната за времето си армия, тази на Великобритания...За нашите деди Юстиниан Велики каза: “ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги имат по рождени в кръвта си .’’
Да, "Бог помага само на смелите." Благодаря ти за този много навременен постинг. За да бъде разбрано, посланието ти трябва да се чете не само с ума, а и със сърцето. Поздрави за достойната позиция и за истините, които толкова дълго бяха скривани, а ние, престъпно наричани "славянски народ"! Народ от роби, в какъвто искаха и продължават да искат да ни превърнат онези, които преиначиха и "пренаписаха" историята ни. Бъди здрав и все така верен на народа си!




цитирай
67. sparotok - свобода
24.10.2011 21:03
malchaniaotnadejda7 написа:
"Атила е кръстен на Атис – древен тракийски бог. Името на Мундук (бащата на Атила) показва връзка с това на Мундрито – тракийска богиня."
Атила хан е точно с тези корени! Никога не съм се съмнявала в това. Защо - не знам. Както и в това: " Ние носим кръвта на Максимин Тракиеца, Максимин Дакът, Лъв Бесът, дарданецът Юстиниан (Сабазий) и роденият в Ниш Константин Велики. Никак не е случайно, че само три десетилетия след Освобождението българите нанасят край Одрин унизителна победа над вековният си окупатор Турция. Не е случайно, че точно българите смазаха при Дойран най-модерната за времето си армия, тази на Великобритания...За нашите деди Юстиниан Велики каза: “ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги имат по рождени в кръвта си .’’
Да, "Бог помага само на смелите." Благодаря ти за този много навременен постинг. За да бъде разбрано, посланието ти трябва да се чете не само с ума, а и със сърцето. Поздрави за достойната позиция и за истините, които толкова дълго бяха скривани, а ние, престъпно наричани "славянски народ"! Народ от роби, в какъвто искаха и продължават да искат да ни превърнат онези, които преиначиха и "пренаписаха" историята ни. Бъди здрав и все така верен на народа си!






Българинът е постоянно на прицел на силите на злото защото цени свободата! Изгонихме римляни, гърци и турци...няма да ги бъде и другите гадове...

Поздрави!
цитирай
68. get - - Ами потърсете, едно лично име, което също е и топоним и звучи, като “в“ОлГанос !!
24.10.2011 21:32
анонимен написа:

Дори да е смислено разчленяването на името Авитохол и обясняването на неговото значение през тракийския език остава неясно защо водач, наречена на нимфата Ава да е родоначалник на българите. Нали трябва да има някаква следа в митологията?

- За човек, който е от царски и/или митичен произход ... също се твърди, че е от македонски или пеонски произход ?!
- Като знаем, през колко трансформации преминават правилата на изписването на гръцкото “Б“ ... то това име може да е звучало и като Воул ... втората част може да се приеме и като изговаряне-изписване на Канос - тоест Водач !!?
Какво искам да обясня ще разберете от думите на Aelius Herodianus, александрийски граматик от 2-ри век. “Beroea is a city in Macedonia, which they say was built by Pheron, but they (the Macedonians) change Ph to B, as from Phalakros to Balakros ... Others claim that Beroea is derived from Beres the Macedonian. “ - Дали това е истината, дали не е точно обратното при извършваната подмяната м/у “Б“ и “П“ ?
aristotelis написа:

Усвояването и широката употреба на гръцкото унциално (главно) писмо осмислили на българска почва бъдната славянска графическа система, която била близка по начертание както до "римските", така и до "гръцките" букви.

- Всичко щеше да бъде добре, ако не пропускаме, че в основата на “гръчкият“ стои койнето - което пък казано на прост български е ... международно възприет език, за който трудно може да бъде посочен етносният корен !!
- Второ, в “гръцката“ азбука, липсват графеми ... външното, графично оформление на конкретни звуци-букви - присъстващи в “славянската“ азбука !! Тях вие ли ги открихте ?
цитирай
69. sparotok - :)))))
24.10.2011 23:11
eceheh написа:
sparotok написа:

Опитай се да мислиш:) Учените установиха, че няма разлика в генотипа на хората от Южна и Северна България. Тази хомогенност е възможна само, ако така наречените прабългари са местен народ.
Или можеш да обясниш този феномен по друг начин?


Да, точно това и правя в момента - замислих се и се чудя какво толкова феноменално има в това, че на една територия от 111 000 кв.км., където живеят няколко милиона души, които могат свободно да мигрират от векове, се наблюдава хомогенност? Нали си осъзнал, че това изследване е направено в днешно време, а не по времето на Аспарух? Е, след като е направено в днешно време, не ти ли мина през ума, че от 7-ми век, та до 21 век населението по нашите земи доста се е поомешало, или, според, теб, всички са стояли само на едно място, та чак до наши дни? Опитай се да мислиш, драги ми Спароток, не е толкова трудно, повярвай ми :)


Започвам да се притеснявам за тебе:)) Имаш ли си представа каква организация е нужна да се разпредели населението по такъв начин и да се смеси по такъв начин, че то в наше време да е хомогенно:)))

Известно ли ти е, че до преди около 60 години е имало хора, които никога през живота си не са напускали областта, в която са живели? Как си представяш ти миграции в една гъсто населена страна:)

Нещо не ти оттърват данните, че носители на така наречения славянски ген Р1а1 са на Балканите не от Средновековието, а от времето на Палеолита, умълча се по този важен въпрос:)

The Balkan ancient branch: the oldest trace of R1a1 haplogroup?
A series of 67 haplotypes of haplogroup R1a1 from the Balkans was published (Barac et
al., 2003a, 2003b; Pericic et al., 2005)...... The obtained data suggest that the first bearers of R1a1 haplogroup lived in the Balkans (Serbia, Kosovo, Bosnia, Macedonia) between 10 and 13 thousand years bp ( съкращението BP означава - преди нашето време).

http://www.worldacademy.org/files/DNA_Genealogy_Part_2.pdf



Голям смях пада с тебе ...съкрушителю:)))
цитирай
70. miranda2011 - Така ли? Май вече не е така в световната наука...
24.10.2011 23:14
aristotelis написа:
СЪБУДИ СЕ ФУКАРА, БЕЗ ГРЪЦКИЯ ЕЗИК ЩЕШЕ ДА ЛАЕШ КАТО БЕЗДОМНО КУЧЕ!!!
Академик гюзелез
Като се започне от началото на VIII в. (от надписите към релефа на Мадарския конник, печатите на хан Тервел и др.), дълго време в канцеларията на Българското ханство широко употребявани са гръцката азбука и писменост.

Повече от 100 са издадените от покойния проф. В. Бешевлиев "Първобългарски надписи на гръцки език";
три от тях са на прабългарски език, но с гръцки букви.
Три фрагментарни надписа на латински език от периода 866-870 г. (времето на пребиваването на латинското духовенство в България) документират употребата на "римските букви".

Наложилата се в езическа България традиция на употреба на гръцкия език и писменост може да бъде характеризирана като мост за прехода й от варварство към цивилизация, основа за преминаване от лапидарна към книжовна писмена култура.

Усвояването и широката употреба на гръцкото унциално (главно) писмо осмислили на българска почва бъдната славянска графическа система, която била близка по начертание както до "римските", така и до "гръцките" букви.

Е, това за акад. Гюзелев не биваше да го давате като аргумент. Той не знае древни езици, а вие не знаете в какви рамки и с какви обструкции е било разрешено да се пише. Не че е лош историк, но авторитетът му стига до бившия СССР. Никой никъде не го цитира. Е, може някъде в Гърция. Цитират се други български историци. Колкото до преводите на покойния проф. Бешевлиев, аз не мога да ги преценя, но специалисти по древни езици ги определят като приблизителни. Независимо колко книги е издал. А и тези, които очевидно са непоклатими авторитети за вас, никъде, ама никъде не споменават ЗАЩО НА ЕДНО ОТ ГРЪЦКИТЕ НАРЕЧИЯ СА ПИСАНИ ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ. Ще ви подскажа малко : писменият език от ранната античност до падането на Константинопол, вкл. и след реформата на Михаил Псел е бил непонятен за говорещите простонароден гръцки. По-добре истина, отколкото лъжа.
цитирай
71. bgwest - Кучинята си лаят. Керванот си въ...
25.10.2011 00:38
Кучинята си лаят.Керванот си върви.
Успех!!!
цитирай
72. анонимен - Илиян Вълчанов
25.10.2011 12:37
Преди 35-40 години в основния образователен курс учех за "Именника на българските ханове" . Преди десетина-петнадесет години се стигна до "откритието", че всъщност за никакви канове, ханове и кханове не иде реч, ами за князе. Тая година разгледах по-подробно въпросния "Именник" и разбрах още нещо - да, в документа се говори за князе, но от никъде не е видно, че иде реч за българи, България и български князе.
Само заради факта, че трите известни преписа са открити и досега съхранявани в Русия, ме карат да изпитвам огромно съмнение в достоверността на "Именника". Както разбирам от работите на д-р Асен Чилингиров, руснаците не са се посвенили да фалшифицират и т.н "Цар Симеонов съборник", при това става дума за мащабни фалшификации на руската история, а чрез нея и на българската. Затова съм и убеден, че руската държава във втората половина на XIX век е имала потенциала и средствата да изфабрикува трите преписа на "Именника". Остава неизяснен произхода на преписите, наличието на фрагментарност (липсва началото на документа) само засилва подозренията на читателя. Разбира се върхът на сладоледа са и до днес непознатите и без аналог в други близки езици думи, като дилом, твирем, шегор, сомор, алтем и т.н. Затова моля пишещите по темата поне да не каносват, ханосват и кханосват въпросните князе, каквито и да се те:-)
Поздрави !
цитирай
73. sparotok - не са достатъчни
25.10.2011 17:20
eceheh написа:
sparotok написа:

Започвам да се притеснявам за тебе:)) Имаш ли си представа каква организация е нужна да се разпредели населението по такъв начин и да се смеси по такъв начин, че то в наше време да е хомогенно:)))


Смяташ, че тая хомогенност е резултат от организирана дейност ли ? И 13 века не са ли достатъчни, според теб, за да се получи хомогенност?


Би ли отговорил на въпроса защо населението на Британия не е хомогенно? Там са имали на разположение не 1300, а над 1500 години и все пак населението не е хомогенно. В източната част живеят предимно потомци на германи, в западната потомци на така наречените келти, на север са пък шотланците.

Във Франция също няма хомогенно население. Франки се заселват постоянно преди около 1500 години, бретанците също. Днес бретанците все още си говорят древния келтски език и твърде малко са се смесили с останалото гало-франско население.

Хомогенно население няма и в Италия. Тези, които живеят на север са твърде различни от хората обитаващи юга...

Започна ли да схващаш:)
цитирай
74. sparotok - мания за величие?:)
25.10.2011 17:27
eceheh написа:
sparotok написа:
Нещо не ти оттърват данните, че носители на така наречения славянски ген Р1а1 са на Балканите не от Средновековието, а от времето на Палеолита, умълча се по този важен въпрос:)


Защо реши, че не ми отърват тези данни? Лично аз не виждам никакъв проблем в това. Друг е проблемът, драги ми Спароток, а именно, че за генетичния портрет на траките не знаем нищо, просто защото досега не е правен ДНК-анализ на тракийски скелети, проумей го най-после това. Ако пък смяташ, че е правен такъв анализ, дай ми конкретни данни кой, къде и кога го е правил и какви са резултатите, хайде, чакам те!


Даден е резултат, друг е въпроса дали това, което казват швейцарските учени ти оттърва. Дано не си помислиш, че съм платил на г-жа Фелбер да каже, че ние българите носим тракийски гени-

“Половината от гените на българите идват от траките. Това научно твърдение е поместено в сръбското списание НИН, което се позовава на заключенията на швейцарския Институт по генетика “Игенеа”...За нас изконното население на българските земи са траки и в този смисъл ги приемаме за прабългари, вие като народ сте 49 на сто траки. Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелбер ... “ http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530

Ако се поотърсиш от манията си за величие може и да разбереш, че тракийски скелетни останки са намирани не само в България, но също в Британия, Германия, Италия, Гърция, Украйна...

Позаинтересувай е малко относно епиграфските паметници от 1-ви - 4-ти век...
цитирай
75. sparotok - лай
25.10.2011 17:29
bgwest написа:
Кучинята си лаят.Керванот си върви.
Успех!!!



Без лай и съскане няма как да мине:)

Поздрави!
цитирай
76. malchaniaotnadejda7 - Здравей отново, Sparotok!
25.10.2011 21:18
По повод твърдяното от твои гости - защо ми се струва, че България е на повече от 13 века? Би ми било интересно твоето мнение?
цитирай
77. nikikm - Миранда
25.10.2011 21:59
Цитат:"А и тези, които очевидно са непоклатими авторитети за вас, никъде, ама никъде не споменават ЗАЩО НА ЕДНО ОТ ГРЪЦКИТЕ НАРЕЧИЯ СА ПИСАНИ ТЕЗИ ПАМЕТНИЦИ. Ще ви подскажа малко : писменият език от ранната античност до падането на Константинопол, вкл. и след реформата на Михаил Псел е бил непонятен за говорещите простонароден гръцки. По-добре истина, отколкото лъжа."

Комплименти!
цитирай
78. sparotok - :)))
25.10.2011 22:33
eceheh написа:
sparotok написа:

Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелбер ...
.


Драги ми Спароток, пордължаваш да се правиш на разсеян и да бягаш по тъча, но отново ще ти припомня молбата ми:
Моля те най учтиво и човешки да ми отговориш кой (учен или екип от учени), къде(в коя държава, в коя лаборатория) и кога е извършен ДНК-анализ на тракийски скелетни останки, и най-важното какви са конкретните резултати от изследването, поместени в таблица, тоест списъка от хаплогрупи, които са открити в ДНК-пробата, изолирана от тракийски скелетни останки? Разбра ли ме или пак да повторя? Просто искам да видя таблицата с хаплогрупите, открити в тракийски скелет, можеш ли да покажеш такава?


Дори и до второто пришествие на Христа да прилагаш тактиката на конската муха няма да постигнеш нищо:))

Ти не си генетик, нито си компетентен по въпросите не генетиката...аз също не съм. За лаици в тази област е напълно достатъчно да се знае даден резултат. Този резултат е даден пределно ясно от група учени. Игенеа има уеб страница, имат си и мейл за контакт, след като подробностите те вълнуват, пиши им и ще ти бъде отговорено...

С технически подробности от изследването на Игенеа аз не разполагам, но те не са ми и нужни. Важен е резултата!

Благоволи най-после да отговориш на мен, защо след като в Британия англо-сакси, келти и др. съжителстват повече от 500 години населението не е хомогенно?

Защо във Франция населението не е хомогенно?

Защо в Италия населението не е хомогенно?

Нали според тебе 1300 години миграции са достатъчни за хомогенизацията на населението...да, ама фактите показват друго, нещо май си се заблудил:)

Ще признаеш ли, че сбърка:)
цитирай
79. sparotok - 1300 години
25.10.2011 22:38
malchaniaotnadejda7 написа:
По повод твърдяното от твои гости - защо ми се струва, че България е на повече от 13 века? Би ми било интересно твоето мнение?


Годината 681-ва е взета произволно...тя няма нищо общо с основаването на България. В различни периоди от време границата на държавата ни е била различна. Период на упадък не може да се счита за период на липса на държавност.

Поздрави!
цитирай
80. sparotok - ще признаеш ли, че се обърка здраво:)
25.10.2011 22:41
eceheh написа:
sparotok написа:

Започвам да се притеснявам за тебе:)) Имаш ли си представа каква организация е нужна да се разпредели населението по такъв начин и да се смеси по такъв начин, че то в наше време да е хомогенно:)))


Смяташ, че тая хомогенност е резултат от организирана дейност ли ? И 13 века не са ли достатъчни, според теб, за да се получи хомогенност?


Хайде, събери малко смелост и ми отговори на въпросите:)

Защо населението на Британия не е хомогенно? Там са имали на разположение не 1300, а над 1500 години и все пак населението не е хомогенно. В източната част живеят предимно потомци на германи, в западната потомци на така наречените келти, на север са пък шотланците.

Във Франция също няма хомогенно население. Франки се заселват постоянно преди около 1500 години, бретанците също. Днес бретанците все още си говорят древния келтски език и твърде малко са се смесили с останалото гало-франско население.

Хомогенно население няма и в Италия. Тези, които живеят на север са твърде различни от хората обитаващи юга...

Ще признаеш ли, че се обърка здраво:)
цитирай
81. анонимен - &
26.10.2011 12:25
Скоро четох един български академик творил преди върхушката след 44 г- и въпросният беше написал ,че Ксандър основал Солун ,а езиците които се говорят в града са тракийски /:) тук макетата ще оспорят,че се е говорил македонски / и гръцки---цитира Страбон и Малала та и други източници-в БАН им е нужно да се разровят по на дълбоко. Защо не разгледат тезата ,че сме се поразходили и сме се върнали по родните места,това ми напомня проф. Божо,които беше споменал нещо подобно в едно интервю и ме кара да мисля,че те имат данни ,но ги пренебрегват.
Хубав ден !
цитирай
82. germantiger - ...
26.10.2011 13:17
В Кърджали населението не е хомогенно.
Не и в Добруджа също, шуменско, Каолиново, няколко селища с "кхански" имена също...
Айде печките ги оставям - те са по целия свят.
Румънски се говори все още в нашата Добруджа.
Гръцки при нас по Черноморието също, а гърци или погърчени българи от преди фамилии и наистина гърци има доста.

БНаселението никъде почти не е хомогенно с изключение може би на Исландия и в някаква степен на Скандинавския п-ов.

Вече за Вашия спор - той не е по темата Авитохол и винаги ще е "безкраен". Единия и другия си има аргументи. Моята позиция е, че БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ВЪОБЩЕ "ТОЛКОВА" МИКСИРАНИ КОЛКОТО ПРЕДИ НИ ВНУШАВАХА И УЧЕХА, НО ПЪК НЕ СА И ХОМОГЕННИ, "колкото" днес има опити да се докаже. Лошо няма - нека пък се доказва, може да са прави едните или другите?!
цитирай
83. sparotok - хомогенност
26.10.2011 20:12
germantiger написа:
В Кърджали населението не е хомогенно.
Не и в Добруджа също, шуменско, Каолиново, няколко селища с "кхански" имена също...
Айде печките ги оставям - те са по целия свят.
Румънски се говори все още в нашата Добруджа.
Гръцки при нас по Черноморието също, а гърци или погърчени българи от преди фамилии и наистина гърци има доста.

БНаселението никъде почти не е хомогенно с изключение може би на Исландия и в някаква степен на Скандинавския п-ов.

Вече за Вашия спор - той не е по темата Авитохол и винаги ще е "безкраен". Единия и другия си има аргументи. Моята позиция е, че БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ВЪОБЩЕ "ТОЛКОВА" МИКСИРАНИ КОЛКОТО ПРЕДИ НИ ВНУШАВАХА И УЧЕХА, НО ПЪК НЕ СА И ХОМОГЕННИ, "колкото" днес има опити да се докаже. Лошо няма - нека пък се доказва, може да са прави едните или другите?!


Всеки има свои критерии и въз основа на тях оформя изказванията си. За мен хомогенност не е тъждествено на расова чистота. От доста време повтарям, че траките са били смесен народ още по времето на Неолита. За около девет хиляди години различните групи са били достатъчно често в контакт една с друга и това е спомогнало да се създаде един нов и особен народ имащ богати гени.

Същото би се получило, ако англо-сакси, уелсци, шотландци и ирланди бяха живели заедно девет хиляди години. За хиляда и петстотин години смесването е нищожно.
цитирай
84. nikikm - До Германтигер
26.10.2011 20:38
Цитат"Румънски се говори все още в нашата Добруджа.
Гръцки при нас по Черноморието също, а гърци или погърчени българи от преди фамилии и наистина гърци има доста. "
Че не разбрах,какво точно е отношението на езика,който говорят споменатите групи към етническата им принадлежност?? Или и ти,като доган,смесваш религия и етнос,колкото да заблудиж невежите,макар турците да не са етнос? Не може да не знаеш,че навсякъде сме заобиколени и граничим с говорящи различно наши,българи.Това е резултат от интернационални игри,асимилационна политика на съседите,довела до осакатяване,съдбата на един народ,чрез разкъсването му.Кофти пример!
цитирай
85. sparotok - до eceheh
26.10.2011 21:25
eceheh, твое право е да си скептичен и да се съмняваш, мое право е да повярвам на изследванията показващи, че българите имат тракийски корени. Има няколко причини да направя това.

1.Не мисля, че генетиците ни биха позволил на медиите да лъжат от тяхно име, щеше вече да има реакция, ако вестникарите бяха предали некоректно информацията.

2. Етнолозите знаят, че четири типа български рала, брани, сърпове, косери, чапи и тн. са от тракийски произход. Същото важи за пастирските атрибути на българите. Невъзможно е нашественици да приемат напълно материалната култура от бита на едно уж романизирано тракийско малцинство.

Преди да си отвориш устата и да оспорваш това ще те осведомя, че тези данни са представени на конгрес по тракология - N. Kolev, Spuren aus der Kultur der Thraker in dem Traditionellen Ackerbau und der Viehzucht der Bulgaren, Dritter Internationaler Thracologischer Kongress, 2-6 Juni, Wien, 1980;

3. Погребалните ритуали на траките с жертване на кон и куче ( Al. Fol, K.Porojanov, V.Fol, Ancient Thrace, International Foundation Europa Antiqua, Sofia, 2000; ) се практикуват и от старите българи ( прочети Д. Овчаров, Въведение в прабългарската култура).

Невъзможно е един завоевател да приеме погребалните ритуали на покорен и малък народ.

Според етнологът Н.Колев много от нашите обичаи са от тракийски произход

- сходството на самодивите с тракийските нимфи,
- русалските празници водят началото си от гръцко-тракийския и римския празник на розите (rosalia);
- кукерските игри водят началото си от Дионисиевите празници;
- нестинарството също е извеждано от някои автори като тракийско наследство.
- За такова наследство се смятат и летният празник на Еньовден,
- жертвоприношението при строеж на нов мост или къща,
- жертвоприношението при продължаване живота на възрастен човек, означавано като «помана», и т. н.


Да не забравяме, че по отношение на въоръжение, жилища и антропологичен тип ( европеидни брахоцефали и мезоцефали) българите не се различават от траките.

Това са моите причини да вярвам на генетиците, че поне половината от нас са с тракийски гени...
цитирай
86. germantiger - До nikikm
26.10.2011 22:41
97. nikikm - До Германтигер
20:38
Цитат"Румънски се говори все още в нашата Добруджа.
Гръцки при нас по Черноморието също, а гърци или погърчени българи от преди фамилии и наистина гърци има доста. "
Че не разбрах,какво точно е отношението на езика,който говорят споменатите групи към етническата им принадлежност?? Или и ти,като доган,смесваш религия и етнос,колкото да заблудиж невежите,макар турците да не са етнос? Не може да не знаеш,че навсякъде сме заобиколени и граничим с говорящи различно наши,българи.Това е резултат от интернационални игри,асимилационна политика на съседите,довела до осакатяване,съдбата на един народ,чрез разкъсването му.Кофти пример!

...

Разбира се не бъркам и ако внимателно беше чел мои постинги от преди месеци (което не си задължен) щаше да прочетеш:

ИМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РАСОВИ ТИПОВЕ, ЕТНОСИ И НАРОДИ, ОТДЕЛНО ЕЗИЦИ И ЕЗИКОВИ ГРУПИ

ТОВА СА ТРИ РАЗЛИЧНИ "НЕЩА"!

ИЗСЛЕДВАНЕТО ИМ МОЖЕ ДА БЪДЕ САМО ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРНО!

...

По Черноморието има наистина гърци, не погърчени българи, а гърци, има и гръцки махали.
Част от "нашите" турци също са турци или най-малко наследници на онези 40 000 юруци "в добавка".
Майката на една от бившите ми е говорила румънски до 7 годишна възраст без да знае друг език и е дошла от Влашко северно от Дунав.
Езика го споменах, защото Спароток спомена този на бретонците във Франция.

За факта, че съседите ни са ни асимилирали и издевателствали си абсолютно прав!!!
НИКОГА НЕ БИХ КАЗАЛ, ЧЕ СЪСЕДИТЕ НИ СЪРБИ, РУМЪНЦИ ИЛИ ГЪРЦИ ИМАТ КАКВО ДА ТЪРСЯТ ОТ НАС, ДАЖЕ Е КОЩУНСТВЕНО, ЛОШО Е ЧЕ ТУРЦИТЕ ИЛИ БЪЛГАРИТЕ ПРЕВЪРНАТИ В ТАКИВА ДНЕС ГО ДИРЯТ У НАС!

...

Вярно Спароток, писал си за миксирането при траките в твои предишни постинги и коментари.
цитирай
87. penchoan - Сигурен ли си, че не е правен ДНК ...
27.10.2011 00:50
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:

Сигурен ли си, че не е правен ДНК анализ на тракийските скелетни останки:)


Напълно сигурен, никога не са правени такива, ако пък ти твърдиш, че са правени, дай да ги видим тия изследвания, може ли?

И стига ми дава линк към тия весникарски изрезки, че сме били особени славяни, това ли са ти аргументите - някой нещо казал пред някакви журналери ?


А ти ще дадеш ли да видим генетичните изследвания, които показват, че сме тюрки, иранци и т.н.:)

Особен вид славяни е бегло понятие, не се обяснява на широката публика, че така наречения славянски ген Р1 а1 присъства на Балканите поне от 13 000 години. Изследването е правено за университета на Масачузетс, САЩ.

The Balkan ancient branch: the oldest trace of R1a1 haplogroup?
A series of 67 haplotypes of haplogroup R1a1 from the Balkans was published (Barac et
al., 2003a, 2003b; Pericic et al., 2005)...... The obtained data suggest that the first bearers of R1a1 haplogroup lived in the Balkans (Serbia, Kosovo, Bosnia, Macedonia) between 10 and 13 thousand years bp ( съкращението BP означава - преди нашето време).
http://www.worldacademy.org/files/DNA_Genealogy_Part_2.pdf


Изследванията са близо до истината. Бялата раса (българи или славяни) се създава след Великия потоп от преди 14400 години. Според окултната наука 12 племена по 12 хиляди души слизат от Луната. Това са онези 144 хиляди, за които се говори и в Библията. Там също се казва, че по-голямата част от тези племена (10 на брой) не изпълнили заповедта на Бога да не се смесват със старите племена от жълтата раса (монголоидите). "Божиите синове" се смесили с човешките дъщери. И се казва още, че две от тези племена "се загубили". Впоследствие "загубените" племена, запазили своята чистота - това са българи и келти, стават най-многобройни и дават начало на всички европейски народи.
цитирай
88. dolsineq - до eceheh - neq.blog.bg/history/2011/10/27/nai-drevnata-civilizaciia-e-obitavala-bylgarskite-zemi.842555
27.10.2011 10:15
Това заяви вчера за “Труд” от Цюрих новата директорка на “Игенеа” Аманда Фелбер ...
. [/quote]

Драги ми Спароток, пордължаваш да се правиш на разсеян и да бягаш по тъча, но отново ще ти припомня молбата ми:
Моля те най учтиво и човешки да ми отговориш кой (учен или екип от учени), къде(в коя държава, в коя лаборатория) и кога е извършен ДНК-анализ на тракийски скелетни останки, и най-важното какви са конкретните резултати от изследването, поместени в таблица, тоест списъка от хаплогрупи, които са открити в ДНК-пробата, изолирана от тракийски скелетни останки? Разбра ли ме или пак да повторя? Просто искам да видя таблицата с хаплогрупите, открити в тракийски скелет, можеш ли да покажеш такава?[/quote]
.................................................
В случая едва ли имат толкова голямо значение гените. Балканите и Дунавската равнина са с едни от най добрите физико-географски условия за живот - почва, климат, вода, което предполага и да е първият заселен район. Археологичеките изследвания доказват, че населението живяло по тези земи освен с битови, се е занимавало и с астроизследвания - пещерите в Байлово и Магурата, светилището на Беглик Таш, Перперикон... Халколитният варненски никропол доказва една силно развита златарска техника, градежът на Плиска и Перперек са същите както градежите от Минойската култура. Орфей не е мит, нито Дунавската писменост. Линеар А остава неразкрит, не защото не е възможно, а защото ще трябва да се "появи" още един до този момент, умишлено загърбван език - тракийският /може и дунавски, балкански, български - както искаш така го вземи/. Този древен народ е бил миролюбив и трудолюбив, галеник на природата, затова и е станал лесна плячка на гладните и военнолюбиви номади... Та дали сме преки носители на тези тракийски гени за мен поне е без всякакво значение. По-важното е да създадем условие да се запазят всички артефакти на територията на България, защото само със свои сили не сме в състояние да го направим!
цитирай
89. nikikm - Германтигер 99
27.10.2011 21:15
Имаш напредък,макар и завоалирано, признаваш някои неща.Правилно е това! Обаче,недей отклонява никога,по този начин:"Писах някога или казах!".Аз не коментирам какво си казал"някога".Нито ме интересува,нито помня.Коментирам това,което си писал тук, в момента! За него трябва да отговаряш.Не чакам отговор,мястото в този сайт не е за дребни разправии.Просто внимавай!И не желая отговорите ти, да ги получавам на лични!Не съм давал съгласие.
цитирай
90. demokrat63 - Българинът е постоянно на прицел на ...
27.10.2011 22:12
Българинът е постоянно на прицел на силите на злото защото цени свободата! Изгонихме римляни, гърци и турци...няма да ги бъде и другите гадове...

Поздрави!

Много точно казано и аз мисля така
цитирай
91. sparotok - свобода
28.10.2011 13:55
demokrat63 написа:
Българинът е постоянно на прицел на силите на злото защото цени свободата! Изгонихме римляни, гърци и турци...няма да ги бъде и другите гадове...

Поздрави!

Много точно казано и аз мисля така


Желанието за свобода е най-големия кошмар на подтисниците. Те знаят много добре, че замечтае ли човек силно за свобода, нито заплахи, нито насилие ще го спрат.
цитирай
92. demokrat63 - нещо извън темата, но е в общия ко...
28.10.2011 18:17
нещо извън темата, но е в общия контекс на статиите
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=798534
виждам, че нещата вече необратимо са тръгнали към признание. Така е защото поговорката е Кажи си истината, тя сама ще се постарае да излезе наяве. За сега ще сме староевропейци, но един ден все някой ще ни нарече и с истинското ни име:)
цитирай
93. demokrat63 - Освен 'глишевци' има и археолози ...
28.10.2011 19:18
Освен 'глишевци' има и археолози заслужаващи уважение. Ето един от тях:

http://pr-office.org/Neolith.htm
цитирай
94. анонимен - За езика
29.10.2011 00:04
Да поразсъждаваме за езика и гените.

Ето един цитат от по-горе:

"Майката на една от бившите ми е говорила румънски до 7 годишна възраст без да знае друг език и е дошла от Влашко северно от Дунав."

Всички знаем, че може отделен човек, семейство, род, попаднали в други условия (далечни държави) да забравят езика на който са говорили и да възприемат домакинския език.
По индукция се доказва, че това може да се случи с цял етнос.
Така може да се изведе тезата, че хората, населявали днешна югоизточна Румъния са променили тотално езика си. Тук твърдя, че румънците - без унгарското малцинство - и ние, коренните българи, сме един и същи етнически. Контактувал съм не веднъж с румънци, и там съм ходил, и съм изумен от идентичността на светоусещането и философията за живота между нас. Преди десетина години един румънец, който често пътуваше до България казваше, че неговите приятели постоянно го питат как е у нас. На това той винаги отговарял - АКО ОТИДЕТЕ В БЪЛГАРИЯ И НЕ ВИЖДАТЕ НАДПИСИТЕ, КОИТО СА НА КИРИЛИЦА, НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЕ СТЕ В РУМЪНИЯ.
Тогава този човек твърдеше че само писмеността ни е различна (и езика естествено). Известно време по-късно трябваше да призная, че е бил абсолютно прав. И сега е така.

Поздрави!
цитирай
95. sparotok - румънци и българи
29.10.2011 00:38
анонимен написа:
Да поразсъждаваме за езика и гените.

Ето един цитат от по-горе:

"Майката на една от бившите ми е говорила румънски до 7 годишна възраст без да знае друг език и е дошла от Влашко северно от Дунав."

Всички знаем, че може отделен човек, семейство, род, попаднали в други условия (далечни държави) да забравят езика на който са говорили и да възприемат домакинския език.
По индукция се доказва, че това може да се случи с цял етнос.
Така може да се изведе тезата, че хората, населявали днешна югоизточна Румъния са променили тотално езика си. Тук твърдя, че румънците - без унгарското малцинство - и ние, коренните българи, сме един и същи етнически. Контактувал съм не веднъж с румънци, и там съм ходил, и съм изумен от идентичността на светоусещането и философията за живота между нас. Преди десетина години един румънец, който често пътуваше до България казваше, че неговите приятели постоянно го питат как е у нас. На това той винаги отговарял - АКО ОТИДЕТЕ В БЪЛГАРИЯ И НЕ ВИЖДАТЕ НАДПИСИТЕ, КОИТО СА НА КИРИЛИЦА, НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЕ СТЕ В РУМЪНИЯ.
Тогава този човек твърдеше че само писмеността ни е различна (и езика естествено). Известно време по-късно трябваше да призная, че е бил абсолютно прав. И сега е така.

Поздрави!


Това е напълно верно - румънците, без унгарското малцинство - и ние, коренните българи, сме един и същи етнически.

Имам постиг на тази тема, скоро ще го публикувам.

Поздрави!
цитирай
96. sparotok - неолит
29.10.2011 00:40
demokrat63 написа:
Освен 'глишевци' има и археолози заслужаващи уважение. Ето един от тях:

http://pr-office.org/Neolith.htm


Повече от 30 години се знае за тези неща, поради това ни лъгаха, че траките са дошли на юг от Дунава едва през 2-ро хил.пр. Христа.
цитирай
97. sparotok - признания
29.10.2011 00:41
demokrat63 написа:
нещо извън темата, но е в общия контекс на статиите
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=798534
виждам, че нещата вече необратимо са тръгнали към признание. Така е защото поговорката е Кажи си истината, тя сама ще се постарае да излезе наяве. За сега ще сме староевропейци, но един ден все някой ще ни нарече и с истинското ни име:)


Признанията са с половин уста, тези неща се знаят много отдавна. Малко по малко нещата ще си дойдат на мястото.

Поздрави!
цитирай
98. tili - Това има предвид Вълчев-
29.10.2011 21:56

shtaparov написа:
tili написа:
на Йордан Вълчев, където се набляга на значението на ВИТ в езика ни.В смисъл на преминаване на друго ниво на спиралата- р.Вит,Витоша и т.н.Навремето бях доста запленена от книгата му и все още мисля, че има смисъл в това.Всичко е спирала,нали;) Лека и ползотворна седмица:)

Но това е работа за мен- дайте я насам,моля. "Вит" произлиза отдумите Тич /Теч,Кап/ и Вод /Вода/,а "Витоша" означава Видуша /Виденя/ и Вишича /Вишица,Висица= Висока/. И не забравяйте,че древните хора не са измервали планините по надморската им височина,а по общото впечатление,което те създавали на фона на околния терен.


Вит като възвишение, издигане... като име на родоначалник, запомнен с издигането на рода. Знаем и от Библията, че тези 900 или 300 (в нашия случай) години са годините на управление.
цитирай
99. kass - sparotok
30.10.2011 10:54
Чудесен постинг sparotok, с добър призив в края. Българите трябва да престанем да бъдем враг на себе си...
Поздрави!
цитирай
100. germantiger - До nikikm
30.10.2011 14:13
102. nikikm - Германтигер 99
27.10 21:15
Имаш напредък,макар и завоалирано, признаваш някои неща.Правилно е това! Обаче,недей отклонява никога,по този начин:"Писах някога или казах!".Аз не коментирам какво си казал"някога".Нито ме интересува,нито помня.Коментирам това,което си писал тук, в момента! За него трябва да отговаряш.Не чакам отговор,мястото в този сайт не е за дребни разправии.Просто внимавай!И не желая отговорите ти, да ги получавам на лични!Не съм давал съгласие.

...

Всъщност назадека е при теб, защото ПО СЪЩЕСТВО НЕ ОСПОРИ НАПИСАНОТО ОТ МЕН, а именно:

94. germantiger - ...
26.10 13:17
В Кърджали населението не е хомогенно.
Не и в Добруджа също, шуменско, Каолиново, няколко селища с "кхански" имена също...
Айде печките ги оставям - те са по целия свят.
Румънски се говори все още в нашата Добруджа.
Гръцки при нас по Черноморието също, а гърци или погърчени българи от преди фамилии и наистина гърци има доста.

Населението никъде почти не е хомогенно с изключение може би на Исландия и в някаква степен на Скандинавския п-ов.

Вече за Вашия спор - той не е по темата Авитохол и винаги ще е "безкраен". Единия и другия си има аргументи. Моята позиция е, че БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ВЪОБЩЕ "ТОЛКОВА" МИКСИРАНИ КОЛКОТО ПРЕДИ НИ ВНУШАВАХА И УЧЕХА, НО ПЪК НЕ СА И ХОМОГЕННИ, "колкото" днес има опити да се докаже. Лошо няма - нека пък се доказва, може да са прави едните или другите?!

...

КОНКРЕТИКА ПРЕД ЛАЛАДЖИЙСТВОТО !

Понякога конфликта се явява форма на сътрудничество (както със Спароток, който спомена за постепенно оформилата се хомогенност в българите днес).

Всеки народ е миксиран, но иде реч за друго, надявам се nikikm да си го разбрал, ако ли не - драсни за да съм по-ясен за теб.

СПИРАМ СЪС СПАМА ПО ТЕМАТА - при желание пиши на лични!
цитирай
101. germantiger - ...
30.10.2011 14:18
107. анонимен - За езика
29.10 00:04
Да поразсъждаваме за езика и гените.

Ето един цитат от по-горе:

"Майката на една от бившите ми е говорила румънски до 7 годишна възраст без да знае друг език и е дошла от Влашко северно от Дунав."

Всички знаем, че може отделен човек, семейство, род, попаднали в други условия (далечни държави) да забравят езика на който са говорили и да възприемат домакинския език.
По индукция се доказва, че това може да се случи с цял етнос.
Така може да се изведе тезата, че хората, населявали днешна югоизточна Румъния са променили тотално езика си. Тук твърдя, че румънците - без унгарското малцинство - и ние, коренните българи, сме един и същи етнически. Контактувал съм не веднъж с румънци, и там съм ходил, и съм изумен от идентичността на светоусещането и философията за живота между нас. Преди десетина години един румънец, който често пътуваше до България казваше, че неговите приятели постоянно го питат как е у нас. На това той винаги отговарял - АКО ОТИДЕТЕ В БЪЛГАРИЯ И НЕ ВИЖДАТЕ НАДПИСИТЕ, КОИТО СА НА КИРИЛИЦА, НЯМА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЕ СТЕ В РУМЪНИЯ.
Тогава този човек твърдеше че само писмеността ни е различна (и езика естествено). Известно време по-късно трябваше да призная, че е бил абсолютно прав. И сега е така.

Поздрави!

...

В този ред на мисли, може да ви се стори същото ако идете в холандска Фризия и в германска по селата... ще Ви се стори, че това е един и същ народ вероятно, макар да не са. Но Вашето заключение без ирония го пиша - ме радва, защото за Румъния съм съгласен, както и за Холандия.

АКО ДОБРЕ ПОМНЯ РУМЪНЦИТЕ ДО 13 ВЕК ИЛИ "еди-кой си" ВЕК ПИШАТ И ЧЕТАТ НА БЪЛГАРСКИ, ДИНАСТИИТЕ ИМ СЪЩО В ОСНОВАТА СА БЪЛГАРСКИ. Ако греша в конкретиката, простете.
цитирай
102. sparotok - VULGUS
30.10.2011 21:45
анонимен написа:
Спароток, поздравления за интересната и полезна статия!
Интересува ме, откъде идва значението на термина "vulgare (vulgaris)" в латинския език, тъй като се превежда "общ"? Често се среща при латинските наименования на растения. Дали е заемка от гръцкия, и ако да, защо значението му в латинския е именно "общ, обикновен"?
Питам защото думата напълно съвпада с етнонима на нашия народ.

Поздрави


VULGUS e латинска дума за простолюдие, но мисля, че тя е заемка в езика на римляните. Техни думи са TURBA-тълпа, POPULUS -народ, PLEBS- народ, простолюдие. Последните две са свързани с PLENUS - пълен, много (множество)...А думата TURBA е сродна на тълпа, и хетската дума тулия -семейство, род, хора, събрание.

Поздрави!

цитирай
103. анонимен - 100 години от издание на книгата История на древните траки на Йонков-Владикин
03.11.2011 12:22
Издателство Хелиопол издаде за втори/!!!!/ път лани тази забележителна по родолюбие и честност книга след 100 години тъпашко мълчание.. Между другото, Йонков-Владикин още през 1911г./ 100 години не стигнаха за да бъде разбран и този голям тракиец=българин/ подлага на унищожителна критика теориите на въпросния Попов и доказва ,че траките са протонародът цивилизовал света и директната родствена връзка на днешните българи с великите древни траки. Да не говорим, че на базата на известните нему тогава извори и постижения на езикознанието, антропологията и другите науки, той разбива мита за "гръцкото културно чудо" на древността доказвайки, че съвременният цивилизационен връх е изкатерен от човечеството върху плещите на безкористно щедрият в раздаването си на другите тракийски народ, без колебание определящ го и той като БЪЛГАРИ.Той чете надписите от Богазкьой на старотракийски наричайки ги "троянски" и тракийски и "ако не по-стари, то поне равни по възраст с шумерското и египетски писмена". Той е който показва на света през 1911г., че Египет и Халдея са "израсли под под бащинското крило на тракийска Троя". Той разбива претенциите на северните исторически теории светът да е раснал под ледовете на Русия, като простичко и убедително показва как съвременният свят се е пръкнал по нашите земи, колонизирал е Индия, Иран, Афганистан, Мала Азия, Европа, Египет и Вавилония и разпръснал изумителната си култура...100 години! 100 години на стигнаха на българите да повярват, че те са великите цивилизатори на съвременния свят та да се държат като такива...- Колко столетия ще са нужни да повярват тези смачкани от гръцко-руските измами българи на Спароток, въпреки титаническите му усилия да сдъвче тази очевидна истина и я пъхне в устата на вечното бебе българина като омекнала бисквитка, а българина все е плюе защото свикналият да го държат на хляб и вода се отвращава от вкуса на хубавата храна..?! Успех Павка. И здраве!
цитирай
104. demograph - Създаването на Румъния
03.11.2011 13:12
е гениален дипломатически ход на фанариотите за спирането на Русия в похода и към овладяването на Цариград и създаване на "Трети Рим" нечело с руски император. Втория "заек" на този точен гръцки куршум е смаляването на бъдеща тогава България. Създаването на румънският език е по-стара версия на антибългарската конспирация, която днес се случва на македонския. Целта е отбългаряване. Наблюдавайте македонските езикови превъплъщения и вижте какво им се е случило на братята даки та забравили майчиния си говор. Спомнете си гръцкия терор върху българоговорещите в Беломорска Тракия и и сръбските кланета на деца в Македония и Царибродско и ще разберете защо и как в миналото и днес се произвеждат небългари от българите. Затуй тракийското ни минало ги пари като въглен задника враговете ни. Но то е и най-силният ни коз за бъдещето. Колкото по-скоро тракийската истина стане наше верую, толкова по-бързо България ще се възроди, и толкова по-сигурни ще се чувстваме в съседството си с надигащата се отоманска империя. Иначе, тюрко-славянската глупост на Златарски и поклонниците му сред държавниците ни ще ни вкара като овце в бъдещата турска империя без никой по света да гъкне - зер нали сме почти турци..."Славяни ли дойдоха от румънско, като по това време там бяха даките?.." Пита Йонков - Владикин през 1911г. и.."турки ли дойдоха от Средна Азия като се знае, че траките са се разшетали там преди хилядолетия". Това е коментарът ми по хубавата тема на Спароток.Поздрави.
цитирай
105. анонимен - OT JULI - DO JOYSII,ECEHEH I ARISTOTELIS
05.11.2011 23:35
TIRANI,VSUE SE MORITE ! NE SE GASI TUI 6TO NE GASNE ! LU4ATA,6TO Y DNES GASITE,TIA NA VULKAN 6TE BDA PORASNE..... I AKO SLANCETO IZ4EZNE OT TIA NEBESA PRIVETNI,TO NAKOI V ADA 6TE DA SLEZNE,G.AVNA DA VZEME,DA NI SVETNE !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13931456
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031