Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2011 17:59 - ГОТИ, БЪЛГАРИ, ИСПАНЦИ И ПОРТУГАЛЦИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 60706 Коментари: 201 Гласове:
146

Последна промяна: 22.08.2013 15:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                      

                
ГОТИ, БЪЛГАРИ, ИСПАНЦИ И ПОРТУГАЛЦИ

 

 

 

Обожавам мелодията на българската гайда. Тя е неповторима, сякаш е взела силата на нашите планински реки и нежния глас на българската жена. Звукът на този древен инструмент прониква дълбоко в тялото и изпълва сърцето с екстаз... Преди около десет години извършвах проучване относно произхода на гайдата и разбрах, че тя е разпространена също в Испания и Португалия като там я наричат гайта...Това разбира се ме заинтригува и се поразтърсих за други интересни думи от основния речников запас. Те са изключително консервативни и се запазват дори и при чуждо влияние. По време на изследването попаднах на следните успоредици:

 

гайтеро гайдар

пато-патка

бухо-бухал

фено-сено

каядо-гега(кя)

баба-баба ( гледачка на деца)

гадо- гад ( добитък)

пеля- палешник

агуля – игла

естрибо- стреме

сапо-жаба

макиота –мекота

мордача – намордник

сога-сукно ( връв)

трахе дрехи

трипо –дрипа, дрипи ( дрехи –родоп.диал.)

вело-власи

суеро-суроватка

илоило ( въже –ст.блг.)

лимпо-лепий ( хубaвст.блг.),

бранкобронъ ( бял ст.блг),

сапато-сапогъ ( обувкаст.блг.),

винкуловензел, вензонъ ( връзка, връзвам –ст.блг.)

 

 

Особен интерес предизвикаха старобългарските паралели. Тъй като ние не граничим с Испания и Португалия трябва да има някакво друго обяснение за присъствието на наши думи на Иберийския полуостров. Задълбочавайки проучването си установих, че приликите не са само езикови и културни. Оказа се, че визиготските църкви в Испания имат абсолютно същата архитектура както нашите средновековни храмове. Това впрочем се знае много добре от нашите учени, които все още се чешат зад врата и се чудят как да обяснят този “феномен”.


image
Визиготска църква от Ранното Средновековие ( източник

http://en.wikipedia.org/wiki/File:SanPedroNave1.jpg )

   

                           image

Визиготски храм ( http://www.turismo-prerromanico.es/arterural/base/visiging.htm)

 Обърнете внимание, че конструкцията е като тази на нашите постройки от Плиска и Преслав ( според Г. Кодин построени по времето на Константин Велики).


Загадка няма изобщо, достатъчно е да се признае, че визиготите са стар балкански народ, клон на старите гети описани от Херодот. Според Страбон гетите са от един род с мизите ( наречени по-късно българи) и говорят същия език.

 

 

Тук обаче възниква един сериозен проблем за някои хорица, чиято кариера е изградена благодарение на покорно кимане с глава и повтаряне на неверни теории. Щом визиготите са занесли български думи в Испания, те не могат да са германски народ, а наши роднини, все пак гетите, наречени още готи са от един род с мизите, които то своя страна са определени от много автори като предци на българите.

 

Езикът от така нареченият “Сребърен Кодекс” не е готски, а само е наречен такъв. Това произведение е добре финансирана фалшификация целяща да се извърши кражба на история и да се препишат заслугите на старите готи на германските народи. Ако истинските готи бяха германски народ поне един стар автор щеше да спомене това, но такъв няма. Заселилите се на Иберийския полуостров готи не са говорили германски език, защото бихме намерили думи от “Сребърния Кодекс” ( т.е. лъжеготски) в испанския. Там обаче няма  думи като хави-сено, стафс-гега, хвеитс-бял, нетла-игла, скохс-обувка, скаунс-хубав...Няма и как да има защото “Сребърния Кодекс” е изработен около хиляда години след пристигането на визиготите в Испания. Фалшификаторите не са се съобразили и с няколко важни факта:

 

1. Готската Библия е създадена в Тракия за обитаващите селища в подножието на Стара Планина малки готи, а не за хората заминали с Теодорик Велики за Западна Европа. Сребърния Кодекс, който е “намерен” на запад където няма какво да търси.

 

2. Според Филосторгий Урфил (Вулфила ) превежда само Стария Завет за готите, като пропуска Книги на Царете, а  “Сребърния Кодекс” съдържа единствено Новия Завет, т.е. няма как да е написан от Урфил ( Вулфила ).

 

3. В селищата на готите в Дакия и Тракия не присъстват топоними сродни с думи от “Сребърния Кодекс” като бруна- извор, рекичка, фаиргуни-бряг, възвишение, таурпселище, поле, статсселище, свартс-черен, хаимс, хейва- дом, флодус-наводнение...Наротив, срещаме  бара отговаряща на българската дума бара, виса отговаряща на старобългарската дума въсъ-селище, а също дама-дом, темон-тъмен, алут-олят, наводнен...

 

4. Материалната култура в земите обитавани от готите ( Дакия и Тракия) няма нищо общо с тази на германските народи, но е неотличима от тази на гетите, които са безспорно траки.

 

5. Готски имена като Остро, Видимир, Витимир, Витица, Сава и др. изобщо не са германски по характер, а типични за българите.

 

6. Архитектурата на визиготите в Испания няма нищо общо с тази на германските народи, но за сметка на това е като тази на старите българи.

 

7.Както отбеляза проф. Чилингиров ( в Гети и Готи) сребърният нитрат, с който са изписани буквите на “Сребърния Кодекс” е изобретен повече от хиляда години след Урфил ( Вулфила), следователно “готската” библия намерена в Западна Европа е фалшификат. В стремежа си да предадат величие на “дедите” си измамниците са се пресилили и изложили.

 
8. Фалшификаторите създали кодекса не са се съобразили със сведението на Йордан, че готите на Урфил са били беден народ. Как е възможно тези бедни хора да съберат средства за невероятно пищната и скъпа направа на Сребърния Кодекс?

 

Изфабрикувани са доста лъжи с цел визиготите да бъдат причислени към северните народи. Някои дори все още смятат визиготи било равностойно на вестготи, т.е. западни готи ( вест = запад). Разбира се има и изследователи, които не се боят да кажат истината.

K
.Braune и K.Helm (Gotische Gramatik, Max Niemeyer Verlag, Tubingen, стр. 127) си казват без увъртания, че визиготи няма нищо общо с посоката запад, като добавят това, че всъщност става дума за народа веси, виси...А те не са никои други освен тракийските веси, които Херодот поставя в Родопите, а след римското нашествие част от тях се преселва в Малка Скития (Добруджа) както знаем от Овидий.  Старите автори са предавали името им като Βίεσοι, Βεσσοι, Βήσσοι, Bessi...а то отговаря прекрасно на тракийската дума виса селище. Веси означава заселени, местни хора и показва ясна връзка със старобългарската дума вьсъ-селище, село, имение.

 

Тези веси, наричани от нашите учени беси са имали своя библия, така наречената Biblia Bessica. Тук става интересно защото това е и готската библия на Урфил ( Вулфила ), която е създадена пред IV-ти век в околностите на Никопол – Северна България и никога не е напускала пределите на Тракия. Визиготите са всъщност племенния съюз веси-гети, веси-готи ( както отдавна отбеляза Г. Ценов). Част от тези траки остава с Урфил ( Вулфила) в селищата си край Стара Планина, а други се отправят се Теодорик за Рим и по-късно за Франция и Испания.

 

Там веси-готите занасят със себе си знанията за се строят църкви с каменни квадри ( както правят българите) и изграждат свои храмове отличаващи се ярко от римските, които са направени от тухли.

 

И какво излиза сега, не някакви мними германци, а клон ( роднини) на старите българи са имали царство в Средновековна Испания. Ако не беше арабското нашествие на Тарик  през 711 г. предците ни може би щяха да увеличат своето влияние върху местното население и днес на Иберийския полуостров щеше да се говори език близък до нашия. С падането на визиготската държава обаче езикът на балканските поселници излиза от популярност. Жалко е, че не са могли да се обединят срещу арабите и подобно на Тервел да нанесат съкрушителен удар на нашествениците.

 

Дано да успеем да извлечем поука и да не позволяваме на недобросъвестни личности да разединяват обществото ни садейки омраза към съседи и роднини. Каквото посееш -това ще пожънеш, затова нека сеем любов и разбирателство!

 

 



Тагове:   Испания,   плиска,   българи,   Готи,   беси,   Преслав,   bessi,


Гласувай:
148



1. sparotok - кирилица
11.02.2011 18:01
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - културен тон
11.02.2011 18:01
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. ckarlet - Какво нещо е, Sparotok, когато ч...
11.02.2011 18:14
Какво нещо е, Sparotok, когато човек прояви интерес и извършви проучване относно произхода на българската гайда, и колко още информация може да прочете тръгвайки от нея...
Радвам се, че споделяш с нас твоите познания! Те винаги са интересни за мен!
Поздрави! Оценявам труда и времето, които са били необходими за всяко твое проучване!
цитирай
4. sparotok - гайда
11.02.2011 18:19
ckarlet написа:
Какво нещо е, Sparotok, когато човек прояви интерес и извършви проучване относно произхода на българската гайда, и колко още информация може да прочете тръгвайки от нея...
Радвам се, че споделяш с нас твоите познания! Те винаги са интересни за мен!
Поздрави! Оценявам труда и времето, които са били необходими за всяко твое проучване!


О, това проучване за гайдата откри и други лъжи. Според нашите учени думата е арабска :) Интересно обаче защо има връзка между нашата дума гайда и латвийската гайта -мелодия, санскритската гиита -песен, гаяте -пея, прославям...
И като си представи човек какви ненадминати гайдари са арабите:)))))))))))
...Виж само какви глупости са готови да изговорят учените ни, само и само да скрият истината...

Поздрави!
цитирай
5. zelas - На човек му стига да погледне цър...
11.02.2011 18:26
На човек му стига да погледне църквата на снимката, за да му стане ясно от къде са и кои са визиготите. Обаче, много дебели германски мазоли (раздувани през вековете) се настъпват, а пък те сега нали са уж най най и не може така, да не са имали велико минало.

Случаят е аналогичен със сегашна Македония, нали?
Всяка нова държава търси някаква историческа валидност, за да оправдае съществуването си. Обикновенно това с тава с присвояване на чужда култура, която може да се нагоди за нуждите.

Благодаря, спароток, тази тема ще е бурна, особено когато се появят българските про-западняци. те си знаят кои са.
цитирай
6. sparotok - правилно
11.02.2011 18:30
zelas написа:
На човек му стига да погледне църквата на снимката, за да му стане ясно от къде са и кои са визиготите. Обаче, много дебели германски мазоли (раздувани през вековете) се настъпват, а пък те сега нали са уж най най и не може така, да не са имали велико минало.

Случаят е аналогичен със сегашна Македония, нали?
Всяка нова държава търси някаква историческа валидност, за да оправдае съществуването си. Обикновенно това с тава с присвояване на чужда култура, която може да се нагоди за нуждите.

Благодаря, спароток, тази тема ще е бурна, особено когато се появят българските про-западняци. те си знаят кои са.


Да, прав си приятелю, новите "благородници" се нуждаят от славно минало...и не се спират пред нищо.
цитирай
7. panazea - хе хе , с теб като че ли сме се наговорили !
11.02.2011 18:34
И аз подготвих статия за готите в Испания , разбира се не така научно подплатена , но все пак даваща поука .
Поздравления !
цитирай
8. sparotok - готи
11.02.2011 18:36
panazea написа:
И аз подготвих статия за готите в Испания , разбира се не така научно подплатена , но все пак даваща поука .
Поздравления !


Всяка нова информация е от полза, една малка подробност от твоята работа може да се окаже много по-ценна от целия ми постинг.

Поздрави!
цитирай
9. анонимен - Сварог
11.02.2011 18:41
Sparotok, струва ми се, че имената на Пирин планина и на планинската верига Пиринеи (Пиренеи), по която се нарича полуостровът са сходни. А Перун е славянски бог.
цитирай
10. ketcakuatl - ХМ.М..
11.02.2011 18:46
Излиза че имаме ,,пръст"в почти цяла Европа? Добре, така да е. Но какво ги е принудило, нашите древни предци, да скитат толкова. Чак в Англия, Испания и др. Трябва да е имало голяма мотивация да прекосиш целия континент по онова време. Защо е бил положен целия този риск, това е било изключително трудно начинание! С уважение...
цитирай
11. sparotok - имена
11.02.2011 18:50
анонимен написа:
Sparotok, струва ми се, че имената на Пирин планина и на планинската верига Пиринеи (Пиренеи), по която се нарича полуостровът са сходни. А Перун е славянски бог.


Перун е известен предимно като бог на старорусите ( те не са предци на днешните руснаци, а на украинците), които са наши роднини. Перун е всъщност един от епитетите на Тракийския конник - Перкон.

Значение на името е - удрящия ( с гръмотевица), като обяснението идва с нашите глаголи пера, перкам - бия, удрям.

Хетската дума перуна -скала е най-вероятно тракийска заемка, тъй както и хетския бог на войната Яриш е заетият от траките Арес, познат по-късно като Яровит.

Мизи и дардани са били васали на хетите поне от 14-ти век преди Христа...
цитирай
12. monna1 - Здравей, Спароток!
11.02.2011 18:52
Аз имам една книга "Златна България" от Хр.Маджаров, Галя Колева и
акад. Михаил Юхма. Като я чета, се обезмисля, всичко, което съм учила по история
на България.
Ето какво пише: "Ключът на достойнството ни е в знанието за истинската ни история!
Досегашната ни история е диктувана и писана от наши врагове. Тя ще се пренапише наново. Скритата история ще бъде възстановена, защото имаме будители.
Най-трудно се лъже лъган народ. Затова Българският лъв отхвърля насаждания с
векове българонихилизъм;отказва да превива повече гръбнак пред Изтока и Запада и търси достойнството си там, където го е загубил: в историческите си корени.
Българският дух ще бъде световен феномен."
Хубава вечер!:)
Много благодаря, за труда ти!
цитирай
13. sparotok - devide et impera
11.02.2011 18:56
ketcakuatl написа:
Излиза че имаме ,,пръст"в почти цяла Европа? Добре, така да е. Но какво ги е принудило, нашите древни предци, да скитат толкова. Чак в Англия, Испания и др. Трябва да е имало голяма мотивация да прекосиш целия континент по онова време. Защо е бил положен целия този риск, това е било изключително трудно начинание! С уважение...


Разединението между племената на предците ни, създадено и поддържано от римляни и гърци е причина за много конфликти и миграции.

Това е причината утигурите да нападнат кутригурите, а славяните да воюват с антите.

Враговете на дедите ни са се страхували да не би те да се обединят с всичките си роднини, тогава вече са можели да покорят цял свят. Сам Херодот казва - Вярвам, че, ако траките бяха обединени и се управляваха от един цар, те щяха за бъдат всесилни...

Дори и днес безсъвестни личности се опитват да ни разединят от роднините ни сеейки лъжи и заблуди...Скарани и разединени си оставаме лесна плячка...
цитирай
14. sparotok - добре казано!
11.02.2011 19:02
monna1 написа:
Аз имам една книга "Златна България" от Хр.Маджаров, Галя Колева и
акад. Михаил Юхма. Като я чета, се обезмисля, всичко, което съм учила по история
на България.
Ето какво пише: "Ключът на достойнството ни е в знанието за истинската ни история!
Досегашната ни история е диктувана и писана от наши врагове. Тя ще се пренапише наново. Скритата история ще бъде възстановена, защото имаме будители.
Най-трудно се лъже лъган народ. Затова Българският лъв отхвърля насаждания с
векове българонихилизъм;отказва да превива повече гръбнак пред Изтока и Запада и търси достойнството си там, където го е загубил: в историческите си корени.
Българският дух ще бъде световен феномен."
Хубава вечер!:)
Много благодаря, за труда ти!


Благодаря ти и аз!

Много хубаво са го казали хората -"Ключът на достойнството ни е в знанието за истинската ни история!
Трябва най-сетне да спред да се кланяме на Изтока и Запада, и да отпрвим поглед към духовността си.

Поздрави!
цитирай
15. get - Странни работи sparotok ?!
11.02.2011 19:22
sparotok написа:
ckarlet написа:
Какво нещо е, Sparotok, когато човек прояви интерес и извършви проучване относно произхода на българската гайда, и колко още информация може да прочете тръгвайки от нея...


О, това проучване за гайдата откри и други лъжи. Според нашите учени думата е арабска :) Интересно обаче защо има връзка между нашата дума гайда и латвийската гайта -мелодия, санскритската гиита -песен, гаяте -пея, прославям...
И като си представи човек какви ненадминати гайдари са арабите:)))))))))))
...Виж само какви глупости са готови да изговорят учените ни, само и само да скрият истината...

Поздрави!


Спараток това ми напомня, едно мое проучване по отношение ренесансовият художник Андрея Мантеня - на когото, или на негов ученик, приписват портрета на княз Борис-Михаил в църквата "Санта Мария ин Органа" във Верона. Тази, както и една друга църква пак във Верона "Вазилика ди Сан Зено" са строени по времето на Теодорих Велики.
Въпреки популярността на светията, който през ІV в. е бил епископ на Верона, за него липсват всякакви биографични данни от негово време. А той е бил твърде популярен, тъй като е споменаван от св.Григорий и св.Киприан.
Потънал е в забвение след това до ХVІ в., когато били "открити" мощите му.
Сега в житието на светеца пише, че е бил борец срещу езичеството и арианството ! - Хм !! - Как ли са се "спогаждали" с остгота крал Теодорих Велики-арианина по въпросите за вярата ?!
Друго интересно и не без значение е че, има колебание по отношение на името му, Зено или Цено !!?
Та от всичко написано дотук - Чудя се, дали ОСТготите ... са готи, тоест германци ??!

С уважение !
цитирай
16. tit - Баба ми казваше "да хвърля на гадинките!",
11.02.2011 19:35
а аз се чудех що обижда животните!:):):)) Разбрахме се, де!:)
Мисля си - колко от усещатено за идентичността си губим, когато се отказваме от българските думи - езика ни е толкова богат и толкова история носи в себе си!
цитирай
17. bizcocho - Изненада ме! "Ило" з...
11.02.2011 19:41
Изненада ме! "Ило" значи и конец. :)
цитирай
18. sparotok - испански
11.02.2011 20:13
bizcocho написа:
Изненада ме! "Ило" значи и конец. :)


Има и други думи като суегро-свекър и суегра -свекърва, но те може да са наследство от латинския...въпреки, че У в суерго е индикация за присъствие на В в оригиналната дума.

Поздрави!
цитирай
19. hristo27 - Отново издържан постинг. Поздрави ...
11.02.2011 20:16
Отново издържан постинг.
Поздрави за успешен уикенд!
цитирай
20. sparotok - думи
11.02.2011 20:17
tit написа:
а аз се чудех що обижда животните!:):):)) Разбрахме се, де!:)
Мисля си - колко от усещатено за идентичността си губим, когато се отказваме от българските думи - езика ни е толкова богат и толкова история носи в себе си!


Имаш право, езикът ни е изключително богат и древен, трябва да го пазим и ценим.

Като отворихме дума за гад, гадинка ( животно) ще добавя, че те са и обяснението на старомакедонската готанос - прасе.

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - !
11.02.2011 20:21
hristo27 написа:
Отново издържан постинг.
Поздрави за успешен уикенд!


Благодаря ти!
Весела събота и неделя!
цитирай
22. анонимен - бургас
11.02.2011 20:26
Поздравления отново за силния пост!Така е Спароток,западните народи винаги ще искат да мачкат източните както винаги са се опитвали и понякога успявали,да не забравяме и разединението сред тркийските племена,които са били еднакво силни помежду си и не е било възможно за един цар да подчини всички племена,което е било използвано умело от римляни и гърци,то и в днешно време всеки иска да е цар,това е от тракийските ни гени,затова е имало и миграции от тук,както и сега всеки е търсел по-добрия живот,а за времето си не е било проблем за нашите да завладяват земи където си поискат.Голяма борба ще падне със западния свят за признаване на истинската ни история и тази на нашите съседни народи-роднини.
цитирай
23. sparotok - Остроготи
11.02.2011 20:39
get написа:
sparotok написа:
ckarlet написа:
Какво нещо е, Sparotok, когато човек прояви интерес и извършви проучване относно произхода на българската гайда, и колко още информация може да прочете тръгвайки от нея...


О, това проучване за гайдата откри и други лъжи. Според нашите учени думата е арабска :) Интересно обаче защо има връзка между нашата дума гайда и латвийската гайта -мелодия, санскритската гиита -песен, гаяте -пея, прославям...
И като си представи човек какви ненадминати гайдари са арабите:)))))))))))
...Виж само какви глупости са готови да изговорят учените ни, само и само да скрият истината...

Поздрави!


Спараток това ми напомня, едно мое проучване по отношение ренесансовият художник Андрея Мантеня - на когото, или на негов ученик, приписват портрета на княз Борис-Михаил в църквата "Санта Мария ин Органа" във Верона. Тази, както и една друга църква пак във Верона "Вазилика ди Сан Зено" са строени по времето на Теодорих Велики.
Въпреки популярността на светията, който през ІV в. е бил епископ на Верона, за него липсват всякакви биографични данни от негово време. А той е бил твърде популярен, тъй като е споменаван от св.Григорий и св.Киприан.
Потънал е в забвение след това до ХVІ в., когато били "открити" мощите му.
Сега в житието на светеца пише, че е бил борец срещу езичеството и арианството ! - Хм !! - Как ли са се "спогаждали" с остгота крал Теодорих Велики-арианина по въпросите за вярата ?!
Друго интересно и не без значение е че, има колебание по отношение на името му, Зено или Цено !!?
Та от всичко написано дотук - Чудя се, дали ОСТготите ... са готи, тоест германци ??!

С уважение !


Другото име на остроготите е греутунги, според мен и двете имат значението -светли, сияйни.

ОСТРО отговаря на старобългарската дума ОУСТРО-утро, зора, сияние...която е само вариант на тракийската ЕСТР -сияние.
ГРЕУТ (унги) отговаря на греяти - грея, излъчвам светлина.

Остроготите са копали защитни валове като старите българи, не ми е известно германските племена да ползват такива защитни методи.

Материалната култура на остроготите е тази от Черняков...керамиката е неразличима от тракийската, но няма нищо общо с тази на германските народи.

Остроготът Ерманрик може да е имал и германски поданици, но той самият не е бил герман. Ерманрик е тракийско име със значение –първи цар, върховен цар.
Ермас е тракийска дума, тя отговаря на скитската арима –едно, първи, която е древния вариант на старобългарската алемъ-първи.
Риг е вариант на тракийската дума рез – цар. Титлата риг е използвана за склавинските царе Мусокий ( мизиецът), Ардагаст ( отново тракийско име) и Пирагаст ( тракийско име)...

Поздрави!
цитирай
24. sparotok - борба
11.02.2011 20:45
анонимен написа:
Поздравления отново за силния пост!Така е Спароток,западните народи винаги ще искат да мачкат източните както винаги са се опитвали и понякога успявали,да не забравяме и разединението сред тркийските племена,които са били еднакво силни помежду си и не е било възможно за един цар да подчини всички племена,което е било използвано умело от римляни и гърци,то и в днешно време всеки иска да е цар,това е от тракийските ни гени,затова е имало и миграции от тук,както и сега всеки е търсел по-добрия живот,а за времето си не е било проблем за нашите да завладяват земи където си поискат.Голяма борба ще падне със западния свят за признаване на истинската ни история и тази на нашите съседни народи-роднини.


Да, ще падне голяма борба, но тя е неизбежна. Или ще окажем успешна съпротива на унищожителите на нашата духовност, или сме загубени.

Тази борба не е борба на оръжията, а на съзнанието. Пазим ли го чисто, непомрачено от гняв и омраза, ще го запазим силно.

Поздрави!
цитирай
25. estolodu - какво означава гети/готи? И к...
11.02.2011 20:47
какво означава гети/готи?
И какъв е този преглас о/е?
Прилича ми на праиндоевропейския.
цитирай
26. sparotok - готи
11.02.2011 20:52
estolodu написа:
какво означава гети/готи?
И какъв е този преглас о/е?
Прилича ми на праиндоевропейския.


Според мен гети е обяснимо с ведическите гаяте -пея, прославям, гиита - песен, прослава, латвийската гайта -мелодия...и разбира се нашите - гудети -свиря, гондение -музика, гатам, гадая ( в древността оракълът може да е представял предсказанието в песенна форма).

Гети, готи има значение - славни, прославени, възпети.
цитирай
27. megg - Добър вечер, Sparotok!
11.02.2011 20:54
Виж как любовта към музиката и истината те отведе към извори, които не сме познавали. Беше ми интересно, за което ти благодаря! И отново се почувствах горда, че съм българка. Жалко само, че съвременността ни не дава много основания за такива чувства!
Хубава вечер! :)
цитирай
28. sparotok - причини
11.02.2011 20:58
megg написа:
Виж как любовта към музиката и истината те отведе към извори, които не сме познавали. Беше ми интересно, за което ти благодаря! И отново се почувствах горда, че съм българка. Жалко само, че съвременността ни не дава много основания за такива чувства!
Хубава вечер! :)


Благодаря ти за хубавите думи!

Причината за печалното ни съвремие е това, че забравихме кои сме. Предците ни бяха волеви хора, сами ковяха съдбата си, а ние все чакаме неволята да ни помогне. А помощ не можем да очакваме от никого, защо ще ни помагат, та всеки иска да оцелее ( някои дори за сметка на другите).

Трябва да се вземем в ръце и да си спомним, че сме силни, тогава ще имаме съвсем друг живот.

Хубава вечер!
цитирай
29. 4aiotgluhar4e - Беше ми много интересно да прочета. ...
11.02.2011 21:16
Беше ми много интересно да прочета. Благодаря, Спароток!
цитирай
30. анонимен - The text of the Silver Bible has been ...
11.02.2011 21:22
The text of the Silver Bible has been published in various editions. The latest and most important is the facsimile edition which was made in 1927 with high technological equipment and the expertise of among others Professor The Swedberg.

съвсем модерно...1927г..... и после.. тишина.
цитирай
31. анонимен - малко уточнение
11.02.2011 21:34
Наистина suegro означава свекър (и тъст) на испански и е с индоевропейски корен. Не знам какво имаш предвид под "оригинална дума" и коя може да се счита за такава, но в тази дума U не би трябвало да се разглежда като резултат от V. В испанския suegro идва от латинския socer, респективно suegra от socra, като една от фонетичните трансформации на гласните от латински в испански е кратко ударено О в латинския преминава в диптонг UE в испанския, т.е. socer > suegrо. Ето и още примери porta > puerta, ponte > puente, morte > muerte, bonum > bueno, etc.
цитирай
32. sparotok - санскрит
11.02.2011 21:39
анонимен написа:
Наистина suegro означава свекър (и тъст) на испански и е с индоевропейски корен. Не знам какво имаш предвид под "оригинална дума" и коя може да се счита за такава, но в тази дума U не би трябвало да се разглежда като резултат от V. В испанския suegro идва от латинския socer, респективно suegra от socra, като една от фонетичните трансформации на гласните от латински в испански е кратко ударено О в латинския преминава в диптонг UE в испанския, т.е. socer > suegrо. Ето и още примери porta > puerta, ponte > puente, morte > muerte, bonum > bueno, etc.


Най-старата документирана форма на сВекър е ведическата сВасура, тя е сродна на свата -свой човек, роднина...сват.
цитирай
33. sparotok - тишина
11.02.2011 21:40
анонимен написа:
The text of the Silver Bible has been published in various editions. The latest and most important is the facsimile edition which was made in 1927 with high technological equipment and the expertise of among others Professor The Swedberg.

съвсем модерно...1927г..... и после.. тишина.


...И ще продължава да е тишина...
цитирай
34. анонимен - Пълна глупост!!!
11.02.2011 21:41
Пълна глупост!!!
цитирай
35. sparotok - благодаря
11.02.2011 21:48
4aiotgluhar4e написа:
Беше ми много интересно да прочета. Благодаря, Спароток!


Благодаря ти и аз!
цитирай
36. tryn - С респект към познанията и труда ти, Спароток!
11.02.2011 21:54
Прочетох с повишен интерес и постинга, и коментарите, които също дават информация по темата.
Ведри и успешни дни ти пожелавам!
Елица
цитирай
37. sparotok - благодаря
11.02.2011 21:58
tryn написа:
Прочетох с повишен интерес и постинга, и коментарите, които също дават информация по темата.
Ведри и успешни дни ти пожелавам!
Елица


Благодаря ти Елице!
Весела събота и неделя!
цитирай
38. shtaparov - Допълненията на Щапаров Младши
11.02.2011 22:16
Стилът на Визиготските църкви в Испания е еднакъв с този на старо-Българските,
понеже Готите/Гетите/ са били ариани и гностици/а не православни и католици/-точно като голям брой от древните Българи,особено онези,
покръстени от Св.апостол Андрей.Българските думи в испанския са занесени там естествено от Готите,които са били несъмнени Българи,понеже са носели имена като Аларик/Телерик/, Бидимер/Будимир/, Рицимер/Радомер=Радомир,
Срацимер=Срацимир/ и т.н.,а техният пръв духовен водач е носел названието Урфил/Първил,Первол/-това явно не е лично име,а титла на църковен предстоятел,съгласно резултатите от "Ангеловия анализ"! От друга страна,
внимателният и задълбочен анализ на имената Визиготи и Остроготи ни довежда до такива нечувани резултати,които биха сложили веднъж завинаги край на споровете относно това кои са Готите,ако страната ни беше по-силна и имаше поне влиянието на Франция. Понеже:

1.Визиготи=Масагети,Виши гети/Висши гети,Висши чеда:понеже Гети=Дьети,Деца и Чеда,оттам-и "Даки"/, Венетичи/Ванадичи,Ванандови,Кънязичи,Кънязови/= Княжески потомци.Името им е идентично с името Утигури/Визигури,
Визигути=Веди хора,Веди чеда,т.е.-Знаещите,Посветените в управлението/.

2.Остроготи=Острушани/в Ср.Азия-бивши съседи на Масагетите/,Осклавини/Есклавони,Асклавяни,Скаловяни=Склавини,Человяни,Человьеци,Челядичи,
Народичи,Народени,Народите=Народът/,Астрогети/Звездни чеда/,и т.н. Името им отговаря на по-късното Кутригури/Устрогури,Астрохора/,и т.н. Както виждаме,тези племенни/а не народностни/ имена никога не са имали нищо общо с наивните лаишки тълкувания за "източни" и "западни" чеда,пробутвани ни за чиста монета през ХХ век.
цитирай
39. monaliza121 - Поздрави, Спароток! Винаги чета с ...
11.02.2011 22:26
Поздрави, Спароток! Винаги чета с интерес.:))
цитирай
40. анонимен - Пий си хапчетата
11.02.2011 22:42
Ако за тебе гети и готи са едно и също, просто си за лудницата братле!Обаче можеш да си пишеш да доказване на противното!
цитирай
41. анонимен - Седя си аз в стаята и правя изследвания
11.02.2011 22:58
Защо на неща, които си смучеш от пръстите казваш изследвания? Много се забавлявам с тжоите статии :) То бива шовинизъм :).. Вече се чудя какви комплекси избиваш
цитирай
42. kasnaprolet9999 - Тази църква прилича много и на цъ...
11.02.2011 23:17
Тази църква прилича много и на църквата Св.Георги, която се намира във вътрешния двор на бившия ЦУМ в София. Много интересен постинг, излиза че сме се разпрострели навсякъде, а едно време казваха, че сме били малък народ. Малък, пък семките ни са пръснати из цяла Европа и Азия. Поздрави!!!
цитирай
43. анонимен - от трибал до спароток
11.02.2011 23:48
столица им е била толедо, в последствие през вековете са отивали да се заселят при тях и други наши племена. Свети Тиверий /княз тервел/ е изпратил войската си да им помогне, но гърците не са дали корабите си да ги превозят. така пише в един сборник от книги, наскоро преведен и издаден, като са посочени и оригиналите на какъв език са били запазени /само не пише за част от книгите къде се пазят / но ти тоя сборник не го признаваш май, не виждам никой от търсещите в тая насока да го коментира, верен ли е, не е ли, има ли наистина такива книги описани там, няма ли, "грешка в превода" ли има от преводачите? Та там съм чел неща доста ясно описани, а пък от другите древни автори ние едвам събираме сериозни и непротиворечиви сведения за тезата си. Та ако обичаш кажи чел ли си го или заради тезите на преводачите в други трудове, отхвърляш и истинността на този сборник. ще ти бъда благодарен ако ми отговориш. сигурен съм че ще се сетиш за кои сборник те питам. Със здраве и от мен и поздрави за смелостта за този постинг. Някой хора с тесни гърди вече ни обвиняват, че сме станали като "македонските учени" но пък като истината си е такава, каквато е описана от древните и каквато я подновяваш ти ние какво да правим, да си мълчим ли както е било до сега.
цитирай
44. анонимен - на многая лета
12.02.2011 03:40
http://www.youtube.com/watch?v=NGBnB7iMkYI&feature=related
цитирай
45. voinov50 - старомакедонската готанос - прасе.
12.02.2011 04:20
В Пиринския край все още се изполвва думата гуде - прасе.
"От цръно гуде бела дробка ял ле си?" - питат с насмех все още и в Банско.
цитирай
46. veninski - Поздрави от Родопите, приятелю!
12.02.2011 06:07
Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
47. bobby99 - http://bobby99. blog. bg/drug...
12.02.2011 06:55
http://bobby99.blog.bg/drugi/2011/02/12/istinata-za-iliuminatite-vatikana-dyrpa-koncite.684567#last_comment
цитирай
48. анонимен - От ВНМ
12.02.2011 08:14
Добро утро на всички! Тъй като бързам за излет по Източните Родопи ще бъда кратък. Г-н Спароток трябва да се отчете и присъствието на Келти по нашите земи и то с държавно обединение до 211г.пр. Хр. със столица Тиле. Самите те идват на Балканите , някъде след 17в.пр.Хр. , от днешна Португалия и техният митичен крал Аржант също се е наслаждавал на музикалния инструмент - Гайда. Бесите , който са жреческата каста на Сатрите са обитавали планината Пангей или по-късно, ама много по-късно приета с името Родопи. Келтите са се ситуирали именно в древната провинция Родопи , която обваща източната част на днешните Родопи и от север на юг , от Първомай до Димотика. Може би и част от древна Астика и Загоре , защото Тулово се припознава от някой за столицата Тиле. Като основни артефакти ще посоча Кромлехт край Маджарово и "Тракийските ниши". Вярно е , че става въпрос за едно размиване във времето от 6-7 века , но ако асоцийраме гайдата с така наречените "Тракийски ниши" , които се срещат по цялото северно средиземноморие ще се появат контурите на едно припокриване за много векове на фолклора и религията , т.е. това което носи всеки човек в сърцето и завещавано на поколенията , и не може да бъде изгубено като вещите от бита. Преклонението пред Бика е от Крит до Иберия , но най-ярко се проявява чрез Дионисий по нашите земи. Самото понятие Каталуня се тълкува като Готоаланя. В цяла Западна Европа има надписи с руни, за които Вие сте давали доказателства , че разчитането им е възможно само чрез Българския език! Според мен трябва да се има впредвид и Келтското присъствие в нашите земи още повече , че последните генетически изследвания на " i Genetika" посочват , че към 17% от нашето население е с келтски гени .
Приятен ден на всички!
цитирай
49. анонимен - Радва ме упоритоста и дерзанието
12.02.2011 08:18
Възможно е при принудителните изселвания, бягства на Българи по времето на Симеон и сина му Петър, много големи групи да са стигнали до Пиринеите. Симеон узурпира власта с помоща на Византийските попове, всички другомислещи и с друга религия освен Византийското православие са били подложени на репресии. Голяма част от Богомилите при Петър са се изселвали в посока запад. Бягство има при завладяването на Балканите от Османлиите. В по-ранни години, част от робите от бившите Кубратови владения принудително са преселвани в Иберийския полуостров, благодарение на роботърговската компания със седалище в днешна Марсилия. Така че струпване на големи сродни маси население е напълно възможно да е станало в Иберийския полуостров. Нима понастоящем няма големи маси изселили си Българи, които живеят и работят в Испания. Голяма част от тях и тяхното поколение ще останат там за постоянно, някои претопявайки се с испанците, други ще запазят бита и обичаите си. Тъй като виждам, че сте старателен търсач на истината, редно е да се насочите към Изток, защото там остават много неизяснени неща. Що се отнася за така наречената Славянска религия, ако се позаинтересовате, ще видите, тя си е чисто и просто Тракийска. Много Руски историци признават това. Много нови Руски историци се насочват към Северното Причерноморие, отхвърляйки Славянския си произход, считайки че са се пръкнали от Северното Причерноморие отпреди 6-тото хилядолетие до Христа. Да не стане така, че пак да ни кажат че сме от тях, защото тяхната история започва от 7 или 8 хилядолетие преди Христа. Това е новата опасност, която може да замъгли върховенството на Българщината. Бъдете жив и здрав. Дерзание му е майката. Танев
цитирай
50. анонимен - От ВНМ
12.02.2011 08:18
Нещо от румънският историк Й. Никулеску: "“УЛФИЛА” Този светец е роден в Кападокия, а името му има персийски произход.
Истинското име на този народ е било ЛЕВКО-СИРИЙЦИ (бели сирийци). Сирия през това време се е наричала АРАМ със столица ДАМАС (не Дамаск). Значи са били МЕЗИ/МИЗИ от АРАМ (тъй също АРАМЕЙЦИ). Името Улфила или Вулфила е филологическа измислица. Той се е наричал всъщност Урфила, което означава “светъл” (ур = злато = блестящ). И днес в югоизточна Турция съществува местността Урфа. Урфила дошъл тук, изпратен от Кесарейската църква, защото по това време християнският православен център бил в Антиохия (там за първи път е употребено името християнин) и там той бил ръкоположен за владика. Нямал е нищо общо с германците. Германската пропаганда обаче, в съгласие с Рим (който никак не обичал Урфила), изопачила апокрифните (съмнителните) съдържания на тези книги, представяйки го като арианец (или полуарианец). Той е бил отец както на северно-дунавските, така също и на южно-дунавските християни. Той е скъсал с лъжата, с която евреите, гърците и римляните са се опитали да държат под тяхно влияние народите, казвайки, че техните езици са единствените свети и че Божието слово не може да се произнася на други, освен на тези три езика (съвсем без основание). Божият син не е говорил нито гръцки, нито латински, и е споменал само в някои редки случаи еврейски. Той е говорил арамейски (майчиния му език). В Галилея по това време народът е говорел арамейски, а водещата класа – латински и гръцки. Последните думи на разпнатият Божи син са били изречени на арамейски език: “ELI, ELI, LAMA SABAHTAMI” = “Господи, Господи, защо ме изостави?”
цитирай
51. sparotok - руски историци
12.02.2011 08:38
анонимен написа:
Възможно е при принудителните изселвания, бягства на Българи по времето на Симеон и сина му Петър, много големи групи да са стигнали до Пиринеите. Симеон узурпира власта с помоща на Византийските попове, всички другомислещи и с друга религия освен Византийското православие са били подложени на репресии. Голяма част от Богомилите при Петър са се изселвали в посока запад. Бягство има при завладяването на Балканите от Османлиите. В по-ранни години, част от робите от бившите Кубратови владения принудително са преселвани в Иберийския полуостров, благодарение на роботърговската компания със седалище в днешна Марсилия. Така че струпване на големи сродни маси население е напълно възможно да е станало в Иберийския полуостров. Нима понастоящем няма големи маси изселили си Българи, които живеят и работят в Испания. Голяма част от тях и тяхното поколение ще останат там за постоянно, някои претопявайки се с испанците, други ще запазят бита и обичаите си. Тъй като виждам, че сте старателен търсач на истината, редно е да се насочите към Изток, защото там остават много неизяснени неща. Що се отнася за така наречената Славянска религия, ако се позаинтересовате, ще видите, тя си е чисто и просто Тракийска. Много Руски историци признават това. Много нови Руски историци се насочват към Северното Причерноморие, отхвърляйки Славянския си произход, считайки че са се пръкнали от Северното Причерноморие отпреди 6-тото хилядолетие до Христа. Да не стане така, че пак да ни кажат че сме от тях, защото тяхната история започва от 7 или 8 хилядолетие преди Христа. Това е новата опасност, която може да замъгли върховенството на Българщината. Бъдете жив и здрав. Дерзание му е майката. Танев


Господин Танев, жалките опити на руските историци да се накичат със слава ще свършат плачевно за тях. Такива като проф. Чудинов вече обявиха руския за най-древния език, други пък отъждествиха етруски с руски:))))))))
Това са пълни глупости.Днешните руснаци са всъщност московити от групата на вендите. Затова и съседите им ги наричат венаялайнен ( вендски народ). Московитите са се нарекли руси едва в Късното Средновековие. Преди този период като руси ( руснаци) са определяни украинците...все пак – Киевска Русия.

Правилното име на етруските е расена, туат расена означава етруски народ.

Ние ще си караме по правия път, той може да е най-дълъг, но свършва добре.

Поздрави!
цитирай
52. sparotok - !
12.02.2011 08:39
veninski написа:
Поздрави от Родопите, приятелю!


Благодаря ти приятелю!
Поздрави от тракийска Стара Планина!
цитирай
53. sparotok - гуде
12.02.2011 08:41
voinov50 написа:
В Пиринския край все още се изполвва думата гуде - прасе.
"От цръно гуде бела дробка ял ле си?" - питат с насмех все още и в Банско.


Благодаря ти за ценното сведение приятелю!
Поздрави!
цитирай
54. sparotok - факти
12.02.2011 08:45
анонимен написа:
столица им е била толедо, в последствие през вековете са отивали да се заселят при тях и други наши племена. Свети Тиверий /княз тервел/ е изпратил войската си да им помогне, но гърците не са дали корабите си да ги превозят. така пише в един сборник от книги, наскоро преведен и издаден, като са посочени и оригиналите на какъв език са били запазени /само не пише за част от книгите къде се пазят / но ти тоя сборник не го признаваш май, не виждам никой от търсещите в тая насока да го коментира, верен ли е, не е ли, има ли наистина такива книги описани там, няма ли, "грешка в превода" ли има от преводачите? Та там съм чел неща доста ясно описани, а пък от другите древни автори ние едвам събираме сериозни и непротиворечиви сведения за тезата си. Та ако обичаш кажи чел ли си го или заради тезите на преводачите в други трудове, отхвърляш и истинността на този сборник. ще ти бъда благодарен ако ми отговориш. сигурен съм че ще се сетиш за кои сборник те питам. Със здраве и от мен и поздрави за смелостта за този постинг. Някой хора с тесни гърди вече ни обвиняват, че сме станали като "македонските учени" но пък като истината си е такава, каквато е описана от древните и каквато я подновяваш ти ние какво да правим, да си мълчим ли както е било до сега.


Всеки има правото да изрази съмнение, но нека и да се опита да си обясни защо визиготските храмове са като нашите, защо има толкова много български думи в испанския, кой е научил испанците да свирят на гайда? Определено не са арабите:))

Има логика Тервел да е искал да спре и другото арабско нашествие, но аз не разполагам с писмен източник, който да потвърди това.

Поздрави!
цитирай
55. sparotok - траки
12.02.2011 08:47
kasnaprolet9999 написа:
Тази църква прилича много и на църквата Св.Георги, която се намира във вътрешния двор на бившия ЦУМ в София. Много интересен постинг, излиза че сме се разпрострели навсякъде, а едно време казваха, че сме били малък народ. Малък, пък семките ни са пръснати из цяла Европа и Азия. Поздрави!!!


Какво да ти кажа, тракийски надгробни паметници има в Рим, Британия, Германия, Холандия, Гърция, Египет, Украйна. Били сме огромен народ, просто са ни разпръснали...

Поздрави!
цитирай
56. sparotok - благодаря
12.02.2011 08:52
monaliza121 написа:
Поздрави, Спароток! Винаги чета с интерес.:))


Благодаря ти! Радвам се, че ти е било интересно!
Хубав ден!
цитирай
57. анонимен - От ВНМ
12.02.2011 08:54
КОЛЕДА – Празник на Българския Праотец
КОЛЕД (келт.) – “празник”


КОЛОБЪР – жрец
КАЛЛ – “мъдри” – обръщение към келтски жрец-друид.
КОЛЛ – свещени знания на друидите


КАНАС ЮВИГИ – свещена титла на Българския владетел
КЕАН или КАНС – титла на келтски владетели
КАННАС – “Пратеник на Бога” KONIG (герм.) – цар
също KONUNG (сканд.)

КАНАРТИКИН – престолонаследник
КАНАРД (келт.) – престолонаследник, също и ТЕКИН

РИГ – цар; окончание на имената на българските царе ИСПЕРИХ и ТЕЛЕРИГ
РИГ (келт.) – цар
също REX (лат.); РАДЖА (самскр.)
-RICH (герм. и готски) – окончание на царски имена

ДУЛО – името на Свещената Българска Династия
ДУЛА (келт.) – скиптър
ДУАЛ (келт.) – законно наследена власт ; наследствено право

УКИЛ (ВОКИЛ) – име на знатен български род
УКЕЛ (ВОКХИЛ) – високопоставено благородническо съсловие при келтите

БОИЛА – основна българска благородническа титла
БОИЛА(келт.) – висш държавен функционер

ТАРКАН – управител на област или град, или съдия
ТАРГАД (келт.) – областен управител

БАГАТУР – тежковъоръжен конник; старши боеначалник
БАГАДОР (келт.) – келтски воин

БАГАИН – младши военачалник
БАГАИД (келт.) – войскови отряд

цитирай
58. sparotok - хапчета
12.02.2011 08:58
анонимен написа:
Ако за тебе гети и готи са едно и също, просто си за лудницата братле!Обаче можеш да си пишеш да доказване на противното!


А какви хапчета да предпишем на Орозий Павел, Прокопий от Цезарея, Амиан Марцелин, Теодорет, Клавдиян, Йордан, Касиодор, Изидор Севилски...? Според тях готи е алтернативното име на гетите.

Посочи ми същият брой древни автори, които да твърдят, че готите са германски народ и съм готов да отида на психиатър. Ако не успееш ще е редно да поопресниш знанията си, за да не ставаш за смях.
цитирай
59. анонимен - да така е за жалост и всички знаем ...
12.02.2011 10:04
да така е за жалост и всички знаем поговорката за неволята, но колко я разбират, а и колко от тези дето я разбират ще тръгнат и да я реализират. ако има такива желаещи- мога да помогна. да си създадем гражданско сдружение с българска демократична платформа. Защото един галс си е като глас в пустиня. но няма по-голяма сила от обединен народ. от преди повече от 7 години обмислям тази идея. според мен най- широката българска платформа е Левски- неговата идея за чиста и свята република. всеки се бие в гърдите и казва, че Левски живее в сърцето у. но до сега неговата идея не е реализирана- защо ли?!
написал съм и проект за устав- ако има желание мога да го изпратя на който има интерес. но според мен е вече не само да се обърнем към корените си, но ида погледнем към бъдещето си.
цитирай
60. aqualia - Дано!
12.02.2011 10:45
Дано!
Поздрави!
цитирай
61. veninski - 53. sparotok - гуде
12.02.2011 11:40
sparotok написа:
voinov50 написа:
В Пиринския край все още се изполвва думата гуде - прасе.
"От цръно гуде бела дробка ял ле си?" - питат с насмех все още и в Банско.


Благодаря ти за ценното сведение приятелю!
Поздрави!

И в Родопите се използва тази дума, приятелю. Поздрави!
цитирай
62. анонимен - fire
12.02.2011 11:48
sparotok написа:
voinov50 написа:
В Пиринския край все още се изполвва думата гуде - прасе.
"От цръно гуде бела дробка ял ле си?" - питат с насмех все още и в Банско.


Благодаря ти за ценното сведение приятелю!
Поздрави!

Гуде , се използва масово и в софийско, особено за малки прасета.
цитирай
63. shtaparov - Стига с тия "Божовски" номера
12.02.2011 13:07
[quote=анонимен]Ако за тебе гети и готи са едно и също, просто си за лудницата братле!Обаче можеш да си пишеш да доказване на противното![/

А ако за вас Гети и Готи са различни народи,значи тогава Бугарите не са Българи и елините не са гърци,русские не са руснаци и комунистите не са социалисти.
цитирай
64. shtaparov - Защо на неща, които си смучеш от п...
12.02.2011 13:13
анонимен написа:
Защо на неща, които си смучеш от пръстите казваш изследвания? Много се забавлявам с тжоите статии :) То бива шовинизъм :).. Вече се чудя какви комплекси избиваш


В блога се цитират само документални сведения на очевидци и безпристрастни анализи на оригинални артефакти! Защо не ви харесват древните очевидци-те по-маловажни ли са от днешните съчинители? Или може би истината не пасва на робската психология на хората,правещи предателски планове против България?
цитирай
65. shtaparov - столица им е била толедо, в после...
12.02.2011 13:23
анонимен написа:
столица им е била толедо, в последствие през вековете са отивали да се заселят при тях и други наши племена. Свети Тиверий /княз тервел/ е изпратил войската си да им помогне, но гърците не са дали корабите си да ги превозят. така пише в един сборник от книги, наскоро преведен и издаден, като са посочени и оригиналите на какъв език са били запазени /само не пише за част от книгите къде се пазят / но ти тоя сборник не го признаваш май, не виждам никой от търсещите в тая насока да го коментира, верен ли е, не е ли, има ли наистина такива книги описани там, няма ли, "грешка в превода" ли има от преводачите? Та там съм чел неща доста ясно описани, а пък от другите древни автори ние едвам събираме сериозни и непротиворечиви сведения за тезата си. Та ако обичаш кажи чел ли си го или заради тезите на преводачите в други трудове, отхвърляш и истинността на този сборник. ще ти бъда благодарен ако ми отговориш. сигурен съм че ще се сетиш за кои сборник те питам. Със здраве и от мен и поздрави за смелостта за този постинг. Някой хора с тесни гърди вече ни обвиняват, че сме станали като "македонските учени" но пък като истината си е такава, каквато е описана от древните и каквато я подновяваш ти ние какво да правим, да си мълчим ли както е било до сега.

Вероятно в този сборник е написано и друго сведение,което четох някъде преди 1-2 години-че Българите и Аварите/Богарите/ се скарали заради испанската корона,понеже не можели да се разберат кой да я наследи! Това не може да е писано погрешка разбира се-те са чувствали отговорност за всяка педя Българска земя независимо дали е на Балканите,в Русия или Испания.
цитирай
66. shtaparov - Добавка
12.02.2011 13:28
voinov50 написа:
В Пиринския край все още се изполвва думата гуде - прасе.
"От цръно гуде бела дробка ял ле си?" - питат с насмех все още и в Банско.


В "Анализа" Гуде=Гуце и Доце/Доксе,Доксъ/,а Гутанос=Гуцанот! Тези наименования са наистина пра-Български,понеже датират от
праисторическите времена на древна България.
цитирай
67. solinvictus - Преди години се рових доста по тази ...
12.02.2011 14:19
Преди години се рових доста по тази линия и споделям проучванията на Сотиров,като махнем забежките му по славяните.И Боцмана с руните от Боторита!
Сега намерих нещо интересно в тази връзка ,така наречените бургарии ,които се бият срещу Констанс!
От църквите е интерсна тази която е започната като Св.София,даже с намерение да е по голяма и по величествена, и са използвани същите камъни ,щях да ходя там да гледам за надписи ,защото е застроена по късно като католическа!
Но самата игра на думи не води до изясняване на случката (мое мнение)
поздрав
цитирай
68. raylight - Освен готи,
12.02.2011 15:51
там са се заселвали и алани, а където има алани, има и Българи
цитирай
69. анонимен - fire
12.02.2011 16:13
sparotok написа:
[quote=ketcakuatl]
Дори и днес безсъвестни личности се опитват да ни разединят от роднините ни сеейки лъжи и заблуди...Скарани и разединени си оставаме лесна плячка...

sparotok.Прекланям се пред труда ти , но би ли ми пояснил, кои са въпросните ни роднини .
цитирай
70. анонимен - Ziezi
12.02.2011 16:49
Учудващо е, че все още има люде, които отричат, че готи и гети е едно и също. Тука има един анонимник, който е арогатно непросветен, и си позволява да обижда на всичкото отгоре. За всички, които се съмняват - забравете всички съмнения - готи=гети=български род
цитирай
71. demograph - Привет Пратенико
12.02.2011 18:28
Камъче по камъче, тухла по тухла, дума по дума, звук след звук, рисунка след рисунка.. Ти градиш храм на познанието за основите на цялата днешна цивилизация. С отмирането на всичките там ретроградни хегемонистични, идеологически, религиозни, националистически и просто себични уклони глобализиращият се свят и науката му ще се обръщат към истината, чиито Звънар си ти..Да си жив и здрав.
цитирай
72. solinvictus - там са се заселвали и алани, а където ...
12.02.2011 18:30
raylight написа:
там са се заселвали и алани, а където има алани, има и Българи


Един кат алани ,друг кат бургарии!хехе
цитирай
73. solinvictus - Камъче по камъче, тухла по тухла, ...
12.02.2011 18:31
demograph написа:
Камъче по камъче, тухла по тухла, дума по дума, звук след звук, рисунка след рисунка.. Ти градиш храм на познанието за основите на цялата днешна цивилизация. С отмирането на всичките там ретроградни хегемонистични, идеологически, религиозни, националистически и просто себични уклони глобализиращият се свят и науката му ще се обръщат към истината, чиито Звънар си ти..Да си жив и здрав.

Аз съм шовинист и не ги харесвам глобалистите!Те са ничий!
цитирай
74. demograph - Всички деца на древните Траките са ни кръвни роднини
12.02.2011 19:05
анонимен написа:
sparotok написа:
[quote=ketcakuatl]
Дори и днес безсъвестни личности се опитват да ни разединят от роднините ни сеейки лъжи и заблуди...Скарани и разединени си оставаме лесна плячка...

sparotok.Прекланям се пред труда ти , но би ли ми пояснил, кои са въпросните ни роднини .

.......................................................................................................................
Време е да ги изброим за да знаем кое от децата, кога защо и къде се е заселило и нароило, за да почнем си се тачим. И да идват в прародината си като скъпи гости, да целуват земята на дедите си, да се покланят на костите им, да почитат с дарове роднините си обитаващи и днес родовият им дом - България, а не като врагове, като по-силни и слаби, бедни или по-богати..По Р1а1 и послемаркерите в генетичните наплогрупи ще се познаем. По цвета на кожата, по езика, по обичаите, по строежите, по носиите, по песните, по приказките и преданията, по гробовете и храмовете..по писмото и боговете. И по враговете си ще се разпознаем. Решавай Спароток. Ако е дошло времето, назови роднините ни.
цитирай
75. sparotok - роднини
12.02.2011 19:20
demograph написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
[quote=ketcakuatl]
Дори и днес безсъвестни личности се опитват да ни разединят от роднините ни сеейки лъжи и заблуди...Скарани и разединени си оставаме лесна плячка...

sparotok.Прекланям се пред труда ти , но би ли ми пояснил, кои са въпросните ни роднини .

.......................................................................................................................
Време е да ги изброим за да знаем кое от децата, кога защо и къде се е заселило и нароило, за да почнем си се тачим. И да идват в прародината си като скъпи гости, да целуват земята на дедите си, да се покланят на костите им, да почитат с дарове роднините си обитаващи и днес родовият им дом - България, а не като врагове, като по-силни и слаби, бедни или по-богати..По Р1а1 и послемаркерите в генетичните наплогрупи ще се познаем. По цвета на кожата, по езика, по обичаите, по строежите, по носиите, по песните, по приказките и преданията, по гробовете и храмовете..по писмото и боговете. И по враговете си ще се разпознаем. Решавай Спароток. Ако е дошло времето, назови роднините ни.



Приятелю, толково е лесно, трябва само да очистим сърцата си от омразата и гнева и от ясно по-ясно ще видим истината и своите роднини.

Няма друг път, аз мога с часове да обяснявам, но как да кажеш колко хубава е слънчевата светлина на човек, който упорито затваря прозорците на душата си и държи да остане в тъмнината покрила ежедневието му....
цитирай
76. demograph - Е. Не си шовинист..
12.02.2011 19:29
solinvictus написа:
demograph написа:
Камъче по камъче, тухла по тухла, дума по дума, звук след звук, рисунка след рисунка.. Ти градиш храм на познанието за основите на цялата днешна цивилизация. С отмирането на всичките там ретроградни хегемонистични, идеологически, религиозни, националистически и просто себични уклони глобализиращият се свят и науката му ще се обръщат към истината, чиито Звънар си ти..Да си жив и здрав.

Аз съм шовинист и не ги харесвам глобалистите!Те са ничий!

..............................................................................................................
Глобализацията не ме прави по-малко българин. Но глобализацията прави науката история неподвластна на "..измите" и/надявам се/ ще я направи по-обективна. По-малко гръцка, еврейска, римска, немска, английска, руска...Повече истинска, дай боже. Привет solinvictus!
цитирай
77. sparotok - алани
12.02.2011 19:35
solinvictus написа:
raylight написа:
там са се заселвали и алани, а където има алани, има и Българи


Един кат алани ,друг кат бургарии!хехе


Аланите са от рода на сарматите, т.е стар гетски народ, техни роднини са и язигите, чието име е тълкувано от Р.Дж. Летъм като идващо от языкъ - народ, племе.
цитирай
78. анонимен - fire
12.02.2011 19:52
sparotok написа:
demograph написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
[quote=ketcakuatl]
Дори и днес безсъвестни личности се опитват да ни разединят от роднините ни сеейки лъжи и заблуди...Скарани и разединени си оставаме лесна плячка...

sparotok.Прекланям се пред труда ти , но би ли ми пояснил, кои са въпросните ни роднини .

.......................................................................................................................
Време е да ги изброим за да знаем кое от децата, кога защо и къде се е заселило и нароило, за да почнем си се тачим. И да идват в прародината си като скъпи гости, да целуват земята на дедите си, да се покланят на костите им, да почитат с дарове роднините си обитаващи и днес родовият им дом - България, а не като врагове, като по-силни и слаби, бедни или по-богати..По Р1а1 и послемаркерите в генетичните наплогрупи ще се познаем. По цвета на кожата, по езика, по обичаите, по строежите, по носиите, по песните, по приказките и преданията, по гробовете и храмовете..по писмото и боговете. И по враговете си ще се разпознаем. Решавай Спароток. Ако е дошло времето, назови роднините ни.



Приятелю, толково е лесно, трябва само да очистим сърцата си от омразата и гнева и от ясно по-ясно ще видим истината и своите роднини.

Няма друг път, аз мога с часове да обяснявам, но как да кажеш колко хубава е слънчевата светлина на човек, който упорито затваря прозорците на душата си и държи да остане в тъмнината покрила ежедневието му....


Ако под роднини визираш част от непосредствените ни съседи , да ме прощаваш ,но немога да се съглася с теб. Ели пък ако става дума за тези нечестивци на запад от река Морава.
цитирай
79. sparotok - ти си знаеш
12.02.2011 20:07
анонимен написа:
sparotok написа:
demograph написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
[quote=ketcakuatl]
Дори и днес безсъвестни личности се опитват да ни разединят от роднините ни сеейки лъжи и заблуди...Скарани и разединени си оставаме лесна плячка...

sparotok.Прекланям се пред труда ти , но би ли ми пояснил, кои са въпросните ни роднини .

.......................................................................................................................
Време е да ги изброим за да знаем кое от децата, кога защо и къде се е заселило и нароило, за да почнем си се тачим. И да идват в прародината си като скъпи гости, да целуват земята на дедите си, да се покланят на костите им, да почитат с дарове роднините си обитаващи и днес родовият им дом - България, а не като врагове, като по-силни и слаби, бедни или по-богати..По Р1а1 и послемаркерите в генетичните наплогрупи ще се познаем. По цвета на кожата, по езика, по обичаите, по строежите, по носиите, по песните, по приказките и преданията, по гробовете и храмовете..по писмото и боговете. И по враговете си ще се разпознаем. Решавай Спароток. Ако е дошло времето, назови роднините ни.



Приятелю, толково е лесно, трябва само да очистим сърцата си от омразата и гнева и от ясно по-ясно ще видим истината и своите роднини.

Няма друг път, аз мога с часове да обяснявам, но как да кажеш колко хубава е слънчевата светлина на човек, който упорито затваря прозорците на душата си и държи да остане в тъмнината покрила ежедневието му....


Ако под роднини визираш част от непосредствените ни съседи , да ме прощаваш ,но немога да се съглася с теб. Ели пък ако става дума за тези нечестивци на запад от река Морава.


Ти си знаеш, то насила хубост не става. Позамисли си обаче защо нашите македонски братя ни наричат татари?
цитирай
80. sparotok - Сотиров
12.02.2011 20:11
solinvictus написа:
Преди години се рових доста по тази линия и споделям проучванията на Сотиров,като махнем забежките му по славяните.И Боцмана с руните от Боторита!
Сега намерих нещо интересно в тази връзка ,така наречените бургарии ,които се бият срещу Констанс!
От църквите е интерсна тази която е започната като Св.София,даже с намерение да е по голяма и по величествена, и са използвани същите камъни ,щях да ходя там да гледам за надписи ,защото е застроена по късно като католическа!
Но самата игра на думи не води до изясняване на случката (мое мнение)
поздрав


Сотиров не прави забележки относно славяните, а заключения въз основа на факти и исторически извори. Твое право е да не се съглашиш, но е неразумно да отречеш нещо без до представиш нови факти и добре подкрепени аргументи.

Личното мнение и лични убеждения не могат да служат за доказателство.
цитирай
81. sparotok - алани
12.02.2011 20:12
raylight написа:
там са се заселвали и алани, а където има алани, има и Българи


Определено е така.
цитирай
82. sparotok - дума
12.02.2011 20:14
veninski написа:
sparotok написа:
voinov50 написа:
В Пиринския край все още се изполвва думата гуде - прасе.
"От цръно гуде бела дробка ял ле си?" - питат с насмех все още и в Банско.


Благодаря ти за ценното сведение приятелю!
Поздрави!

И в Родопите се използва тази дума, приятелю. Поздрави!


Значи древната старомакедонска дума си е още жива в българския език.
цитирай
83. sparotok - !
12.02.2011 20:16
aqualia написа:
Дано!
Поздрави!


Вярвам в бъдещето приятелко!
Поздрави!
цитирай
84. анонимен - ДЕДЬОВ -на постове 20,45,66
12.02.2011 20:49
В Диалекта от Златоградско Смолянско и Кирковско на прасе ,свиня се казва ГУЦА.

За съжаление тези стари диалекти са на изчезване .Станислав Сивриев има издадени в сп. Родопи спомени на автентичен Златоградски диалект -цяла българска съкровищница, но не могат да се намерят 5 хиляди лева да се издаде в книжен формат.

Къде е Министерството на културата и културата на министерството?
цитирай
85. sparotok - диалекти
12.02.2011 20:51
анонимен написа:
В Диалекта от Златоградско Смолянско и Кирковско на прасе ,свиня се казва ГУЦА.

За съжаление тези стари диалекти са на изчезване .Станислав Сивриев има издадени в сп. Родопи спомени на автентичен Златоградски диалект -цяла българска съкровищница, но не могат да се намерят 5 хиляди лева да се издаде в книжен формат.

Къде е Министерството на културата и културата на министерството?


Диалектите са безценно богатство, но нашите министри дават милиони да се търсят българските корени колкото се може по-далеч от България.
цитирай
86. solinvictus - Преди години се рових доста по тази ...
12.02.2011 21:18
sparotok написа:
solinvictus написа:
Преди години се рових доста по тази линия и споделям проучванията на Сотиров,като махнем забежките му по славяните.И Боцмана с руните от Боторита!
Сега намерих нещо интересно в тази връзка ,така наречените бургарии ,които се бият срещу Констанс!
От църквите е интерсна тази която е започната като Св.София,даже с намерение да е по голяма и по величествена, и са използвани същите камъни ,щях да ходя там да гледам за надписи ,защото е застроена по късно като католическа!
Но самата игра на думи не води до изясняване на случката (мое мнение)
поздрав


Сотиров не прави забележки относно славяните, а заключения въз основа на факти и исторически извори. Твое право е да не се съглашиш, но е неразумно да отречеш нещо без до представиш нови факти и добре подкрепени аргументи.

Личното мнение и лични убеждения не могат да служат за доказателство.


Не забележки а забежки !Той пише в едно време ,ало не споменаваш славяните като водещи ,няма да те издадат никога!
Ми той много добре е обяснил защо не говорят "славянски" езика са загубва много трудно .Всички провинции в Исапния говорят различен език.Когато са почнали да се изнасят за Южна Америка не са могли да се разбират помежду си,и затова през 1512 г приемат граматиката си за всички (крепостният език).И с това се гордеят щото са първите на латинска база!
Аргумента ми е този ,че Има тракийско или мизийско населениие или по точно бойци ,войни които служат в кохортите по тези земи.Най добрата нотариална заверка на един тракиец от родопите е намерена във Гран Британ в незнам кпй легион беше!
Практиката е да се събират еднакви по етнос легионери(ако е възможно) ,а пък за църквата е така Искали са я по голяма от Св,София.Има събор в Картахена и там има интересни неща.
Аз не съм профи и не мога да ти подавам професионално изведено инфо ,но за себе си съм проверявал ,още когато Боцмана издаде книжката.Но от тогава изтече много вода!
В библиотека Сервантес има много сайтове гратис!
цитирай
87. solinvictus - Камъче по камъче, тухла по тухла, ...
12.02.2011 21:21
demograph написа:
solinvictus написа:
demograph написа:
Камъче по камъче, тухла по тухла, дума по дума, звук след звук, рисунка след рисунка.. Ти градиш храм на познанието за основите на цялата днешна цивилизация. С отмирането на всичките там ретроградни хегемонистични, идеологически, религиозни, националистически и просто себични уклони глобализиращият се свят и науката му ще се обръщат към истината, чиито Звънар си ти..Да си жив и здрав.

Аз съм шовинист и не ги харесвам глобалистите!Те са ничий!

..............................................................................................................
Глобализацията не ме прави по-малко българин. Но глобализацията прави науката история неподвластна на "..измите" и/надявам се/ ще я направи по-обективна. По-малко гръцка, еврейска, римска, немска, английска, руска...Повече истинска, дай боже. Привет solinvictus!

прав си ,но това си е работа на българите и си мисля ,че глобализацията вреди на процеса ,понеже има селекция на правилни и не толкоз!
поздрав!
цитирай
88. анонимен - Така и така стана въпрос - една от ...
12.02.2011 21:36
Така и така стана въпрос - една от думите за "прасе" в испанския е "кочино" (cochino). На мен страшно ми напомня думата "кочина", а на вас? :)
цитирай
89. zelas - В Диалекта от Златоградско Смол...
12.02.2011 21:38
анонимен написа:
В Диалекта от Златоградско Смолянско и Кирковско на прасе ,свиня се казва ГУЦА.

За съжаление тези стари диалекти са на изчезване .Станислав Сивриев има издадени в сп. Родопи спомени на автентичен Златоградски диалект -цяла българска съкровищница, но не могат да се намерят 5 хиляди лева да се издаде в книжен формат.


Бихте ли ме свързали със Станислав Сивриев? Аз съм от този край, нещо ще измислим. Ако се регистрирате можем да обменим данни.
цитирай
90. анонимен - ДЕДЬОВ -на пост 89
12.02.2011 22:20
Станислав Сивриев -български писател родом от Златоград.Една от по известните му книги е "Фронтова дреб" бивш помощник командир във първата и втора фаза на втората световна война.Признал грешките на партията която потурчи българомохамеданите през втората вълна на потурчване на българомохамеданите- изборите през 1947г.Първата е през 13 година -Радославов,четвъртата е след 1989г и продължава най дълго та чак и до сега .Починал преди около 10-15 години .Материала за който говоря е в списание Родопи .Представлява поредица от спомени под заглавието "Минало -Незаминало"Предполагам че в библиотеката Иван Вазов в София ще се намерат броевете от това списание .Доколкото знам целият текст вече е набран но няма пари за плащане и издаване скайпа ми е turista611
цитирай
91. solinvictus - Така и така стана въпрос - една от ...
12.02.2011 22:33
анонимен написа:
Така и така стана въпрос - една от думите за "прасе" в испанския е "кочино" (cochino). На мен страшно ми напомня думата "кочина", а на вас? :)

Да на сукалчето така викат (печено цяло с лимонче и маслинка)!
цитирай
92. zvezdichka - Поздравления за
12.02.2011 23:54
поста Павел!

И след даде следните пояснения:

"Другото име на остроготите е греутунги, според мен и двете имат значението -светли, сияйни.

ОСТРО отговаря на старобългарската дума ОУСТРО-утро, зора, сияние...която е само вариант на тракийската ЕСТР -сияние.
ГРЕУТ (унги) отговаря на греяти - грея, излъчвам светлина"

и

"Според мен гети е обяснимо с ведическите гаяте -пея, прославям, гиита - песен, прослава, латвийската гайта -мелодия...и разбира се нашите - гудети -свиря, гондение -музика, гатам, гадая ( в древността оракълът може да е представял предсказанието в песенна форма).

Гети, готи има значение - славни, прославени, възпети."

Според теб кого са прославяли гетите? Явно това им е било заложено в техните същности! Прославата... И това, че самите те са сияйни!
И спокойна вечер от мен :).
цитирай
93. shtaparov - Кочина
13.02.2011 01:15
анонимен написа:
Така и така стана въпрос - една от думите за "прасе" в испанския е "кочино" (cochino). На мен страшно ми напомня думата "кочина", а на вас? :)

"Анализът" сочи,че Българската дума Кочина означава Гуцина/Гудина,Гадина/=
дом на прасето,а "испанската" дума Кочино=Гуцана/Гадина/.
цитирай
94. анонимен - на многая лета
13.02.2011 01:17
за благословение на всички участници във форума - "добри" или "лощи",чрез сакралната древно Българска молитва http://www.youtube.com/watch?v=aEplqV0scyo
цитирай
95. shtaparov - Древните Алани са били Българи
13.02.2011 01:18
solinvictus написа:
raylight написа:
там са се заселвали и алани, а където има алани, има и Българи

Един кат алани ,друг кат бургарии!хехе


Според "Ангеловия анализ" Алани=Балани/Балкани,Балгяни,Бългичи,Българи/.
Тоест-Аланите са били само едно от стотиците древно-Български племена.
цитирай
96. balkanian - столица Тиле?
13.02.2011 02:10
анонимен написа:
Добро утро на всички! Тъй като бързам за излет по Източните Родопи ще бъда кратък. Г-н Спароток трябва да се отчете и присъствието на Келти по нашите земи и то с държавно обединение до 211г.пр. Хр. със столица Тиле.


Сега разбирам защо в Англия има град на име TILGATE ( ТИЛ-ГАТЕ, градът на Гате Тилев /Тилев като Българско фамилно име, запазено и до днес/). Има още и КОЛ-ГАТЕ (градър на Гате Колев), както и ФАЙ-ГАТЕ (градът на Гате Файски=Гате Хубав).

Ваш, с репортаж.
цитирай
97. sparotok - gate
13.02.2011 10:31
balkanian написа:
анонимен написа:
Добро утро на всички! Тъй като бързам за излет по Източните Родопи ще бъда кратък. Г-н Спароток трябва да се отчете и присъствието на Келти по нашите земи и то с държавно обединение до 211г.пр. Хр. със столица Тиле.


Сега разбирам защо в Англия има град на име TILGATE ( ТИЛ-ГАТЕ, градът на Гате Тилев /Тилев като Българско фамилно име, запазено и до днес/). Има още и КОЛ-ГАТЕ (градър на Гате Колев), както и ФАЙ-ГАТЕ (градът на Гате Файски=Гате Хубав).

Ваш, с репортаж.


Топонимите с частица GATE не са английски по произход, но не са и български, обясняват се със шведската дума GATA - улица.
През Средновековието много викинги се заселват във Британия и спомагат до голяма степен за икономическото й развитие...Ще добавя, че британските топоними завършващи на БИ - (като Локърби ) са също викингско наследство, БИ означава селище.

Поздрави!
цитирай
98. sparotok - сияйните славни гети
13.02.2011 10:37
zvezdichka написа:
поста Павел!

И след даде следните пояснения:

"Другото име на остроготите е греутунги, според мен и двете имат значението -светли, сияйни.

ОСТРО отговаря на старобългарската дума ОУСТРО-утро, зора, сияние...която е само вариант на тракийската ЕСТР -сияние.
ГРЕУТ (унги) отговаря на греяти - грея, излъчвам светлина"

и

"Според мен гети е обяснимо с ведическите гаяте -пея, прославям, гиита - песен, прослава, латвийската гайта -мелодия...и разбира се нашите - гудети -свиря, гондение -музика, гатам, гадая ( в древността оракълът може да е представял предсказанието в песенна форма).

Гети, готи има значение - славни, прославени, възпети."

Според теб кого са прославяли гетите? Явно това им е било заложено в техните същности! Прославата... И това, че самите те са сияйни!
И спокойна вечер от мен :).


Има причини гетите да се нарекат сияйни. Те са следвали учението на Залмоксис и са били първите вегетарианци на Европа. Смятали са, че е грях да се убие живо същество, за да се нахраниш. Затова гърците казват за траките, че това е народ, който ползва недишаща храна ( т.е. само от растителен произход).
Сред гетските съседи и роднини -мизите е имало монаси, отдали се напълно на духовен живот, наричали ги ктисти, което си е древен вариант на думата чисти, те. светли.

Поздрави!
цитирай
99. sparotok - кочина
13.02.2011 10:39
анонимен написа:
Така и така стана въпрос - една от думите за "прасе" в испанския е "кочино" (cochino). На мен страшно ми напомня думата "кочина", а на вас? :)


Кочина и гуде са от различен произход. Кочина означава постройка с преплетени пръти ( каквито са били кочините в древността), докато гуде означава - скопено...точно това е и значението на прасе...
цитирай
100. balkanian - Топонимите с частица GATE не са ...
13.02.2011 15:34
sparotok написа:

Топонимите с частица GATE не са английски по произход, но не са и български, обясняват се със шведската дума GATA - улица.
През Средновековието много викинги се заселват във Британия и спомагат до голяма степен за икономическото й развитие...Ще добавя, че британските топоними завършващи на БИ - (като Локърби ) са също викингско наследство, БИ означава селище.

Поздрави!


Аз пък ще добавя, че англичаните имат фамилно име Гатес, което следва да отговаря на нашето Гатев. То, иначе, те си имат и своя собствена дума "гате", която означава "порта".

А пък за гайдата... Каква интерференция!
Поздрави!
цитирай
101. zelas - Материала за който говоря е в спи...
13.02.2011 19:55
анонимен написа:
Материала за който говоря е в списание Родопи .


Благодаря, ще се свържа със списание Родопи.
цитирай
102. анонимен - на многая лета
14.02.2011 04:13
http://87.121.59.2/play:73417a73 Богородица ви закриля и води по пьтя на познанието кьм Светлината и Истината,кьдето Е Той !!!
цитирай
103. анонимен - Здравейте, чета отдавна все по и...
14.02.2011 04:31
Здравейте,чета отдавна все по интересните материали-поздрави за хубавите теми. Този път реших да прочта за весеготите след 3-4 век повече -разбира се в уикипедия -нямаше нищо за Толедо само до 300 г-в Тракия, но реших че ми трябва инструктор за разбиране -хем са нахлули от север хем тракииски имена имат -който иска да чете- ще се позабавлява -но имаше две снимки- от Испания някакси вмъкнати- фибула от 6 век-ами едно ама много познато орле а и една църква-незнам но ми се струва с олтар на запад ? Ще бъда благодарна за всякакви разяснения ,а и пожелавам успехи в нови проучвания и в това добро дело -просвета -през светлина и доброта !
цитирай
104. veselinvalev - Перун
14.02.2011 06:26
sparotok написа:
анонимен написа:
Sparotok, струва ми се, че имената на Пирин планина и на планинската верига Пиринеи (Пиренеи), по която се нарича полуостровът са сходни. А Перун е славянски бог.


Перун е известен предимно като бог на старорусите ( те не са предци на днешните руснаци, а на украинците), които са наши роднини. Перун е всъщност един от епитетите на Тракийския конник - Перкон.

Значение на името е - удрящия ( с гръмотевица), като обяснението идва с нашите глаголи пера, перкам - бия, удрям.

Хетската дума перуна -скала е най-вероятно тракийска заемка, тъй както и хетския бог на войната Яриш е заетият от траките Арес, познат по-късно като Яровит.

Мизи и дардани са били васали на хетите поне от 14-ти век преди Христа...


В някои от югоизточнобългарските диалекти глаголът "перунтя" все още е запазен в тази си назална форма и означава "бия". Помня, че по възрастните жени с дидактично-възпитателна цел към децата често употребяваха фразеологизма "Ще те перунтя", със значението "Ще те бия".
Поздрави!
цитирай
105. анонимен - политолог
14.02.2011 11:08
тотем, род, племе, етнос, народност, нация, държава, империя. Слагате знак за равенство между несъпоставими понятия ...
цитирай
106. анонимен - ДЕДЬОВ -Към пост 101 -Zelas
14.02.2011 12:58
То не излиза вече приятелю.За съжаление всички медии които говореха за еднинната същност на българи християни и мохамедани са спрени !...защо ли !?Ами за това за да се раздели народа ни отново !Резултати има и са налице както в речника ни така и бита ни и отношението между двете български общности .

Извинявай за отклонението .
В архива на библиотеката трябва да е списанието за годините 1975-79 или около .Направих опит да събера пари за да издам този материал, но не успях .Пожелавам ви успех !
цитирай
107. flyco - ...
14.02.2011 13:25
Португалците смятат себе си за наследници на готите.
А какви са свевите, германци, славяни, тюрки или траки?
цитирай
108. sparotok - свеви
14.02.2011 13:46
flyco написа:
Португалците смятат себе си за наследници на готите.
А какви са свевите, германци, славяни, тюрки или траки?


Свевите не са в никакъв случай тюрки. Славяни е заблуждаващо понятие, първите споменати славяни са старите гети, ще минат векове преди това название да се наложи за всички народи, които днес са идентифицирани като славяни.

Според Р.Дж.Летъм свеви е латинското предаване на сорби, сърби, но аз лично имам съмнения. Впрочем сорби, сербии има както в Германия, така и в Сарматия.

Смятам, че като цяло свевите са били германи, кой ги е управлявал е друг въпрос:)
Цар на хатите ( германи) е бил Укромир, а това никак не е германско име.
цитирай
109. sparotok - благодаря
14.02.2011 13:57
veselinvalev написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Sparotok, струва ми се, че имената на Пирин планина и на планинската верига Пиринеи (Пиренеи), по която се нарича полуостровът са сходни. А Перун е славянски бог.


Перун е известен предимно като бог на старорусите ( те не са предци на днешните руснаци, а на украинците), които са наши роднини. Перун е всъщност един от епитетите на Тракийския конник - Перкон.

Значение на името е - удрящия ( с гръмотевица), като обяснението идва с нашите глаголи пера, перкам - бия, удрям.

Хетската дума перуна -скала е най-вероятно тракийска заемка, тъй както и хетския бог на войната Яриш е заетият от траките Арес, познат по-късно като Яровит.

Мизи и дардани са били васали на хетите поне от 14-ти век преди Христа...


В някои от югоизточнобългарските диалекти глаголът "перунтя" все още е запазен в тази си назална форма и означава "бия". Помня, че по възрастните жени с дидактично-възпитателна цел към децата често употребяваха фразеологизма "Ще те перунтя", със значението "Ще те бия".
Поздрави!


Весо, благодаря ти от сърце! Не познавах тази диалектна дума, а тя е толкова важна!

Жив и здрав да си!
цитирай
110. demonwind - В Северна Испания
14.02.2011 14:09
и Южна Франция е разположена държавата (непризната от ЕС и света) Еускал (Баския). Мой колега ми беше говорил, че баският език има много общо с грузинския. А грузинците имат ли общо с нас, българите (те също са християни, заедно с арменците)?
цитирай
111. vmir - Респект, Спароток!
14.02.2011 14:36
Колко е прекрасно човек да не се задоволява с наложените вече глупости.
Поздрави и успехи!
цитирай
112. indiajane - Във връзка с църквата, за която говориш
14.02.2011 14:38
Преди няколко дни давах много хубав филм по Канал 1 (изненадващо, понякога и те правят страхотни неща). Темата беше за богомири,катари,албигойци ... Един френски професор, доста възрастен спомена, че за негово учудване в последните години има голям натиск и голяма "мода" това, което се знае от много време, че е катарско, да бъде бъде заличавана връзката му с богомилите. Става дума за точно тази църква в частност, също и за няколко замъка, единият от които петоъгълен, чийто строеж точно отразява космологичните вярвания на богомилите и нашия стар календар. Въпросната "мода" идвала от Англия - защо ли не ме учудва?!

Друга "учена" пък разправяше как, видиш ли, нищо, че католиците преследвали до дупка и изгаряли на клада катарите, то всъщност чрез тях се били запазили сведения за катарите и затова днес ние знаем толкова за тях! Направо не можах да повярвам на безочието. Именно благодарение на католиците във Франция през средновековието "булгар" става презрителна дума, докато по-рано е значела просто "чужденец".

Друго интересно е, че католиците са търсели именно при катарите Сетия Граал и понеже в глупостта си са търсели бокали, сандъци и други вещи, така и не са успели да разберат, че Светият Граал за българите и катарите вероятно е било знанието за устройството на света, което са имали.

Но за съжаление продължават опитите всичко българско да се потъпче...

цитирай
113. sparotok - фибули
14.02.2011 14:39
анонимен написа:
Здравейте,чета отдавна все по интересните материали-поздрави за хубавите теми. Този път реших да прочта за весеготите след 3-4 век повече -разбира се в уикипедия -нямаше нищо за Толедо само до 300 г-в Тракия, но реших че ми трябва инструктор за разбиране -хем са нахлули от север хем тракииски имена имат -който иска да чете- ще се позабавлява -но имаше две снимки- от Испания някакси вмъкнати- фибула от 6 век-ами едно ама много познато орле а и една църква-незнам но ми се струва с олтар на запад ? Ще бъда благодарна за всякакви разяснения ,а и пожелавам успехи в нови проучвания и в това добро дело -просвета -през светлина и доброта !


Готските палчати фибули са тракийски по произход, повечето са изпълнени в типичния за траките зверинен стил.
цитирай
114. анонимен - Преди няколко дни давах много хубав ...
14.02.2011 16:59
indiajane написа:
Преди няколко дни давах много хубав филм по Канал 1 (изненадващо, понякога и те правят страхотни неща). Темата беше за богомири,катари,албигойци ... Един френски професор, доста възрастен спомена, че за негово учудване в последните години има голям натиск и голяма "мода" това, което се знае от много време, че е катарско, да бъде бъде заличавана връзката му с богомилите.


Така е много си права, но не се притеснявай, истината за богомилите скоро ще бъде показана и на всички езици ще бъде разпространена из най-дълбоките недра на интернет, а пък нека да се пукат душманите.

А ингилизките номера ги познаваме от първа ръка и за това не се бой, с техните камъни по техните глави.

Аз забелязвам и една друга вредна тенденция в родината ни, да се свързват богомилите с дъновистите, като искам да отбележа, че нямам нищо против вторите. Но тъй като се разпространяват някакви слухове за Дънов, че ходил в Америка, пък там не знам си какво и по този начин се търси повод да се компроментира богомилската философия.

И последно забелязва се че масоните в България и те с богомилите се кичат, което може да доведе и до по нататъшно изопачаване.

Извинявай за отклонението, спароток, но темата ме вълнува.
цитирай
115. shtaparov - Отговор
14.02.2011 17:22
demonwind написа:
и Южна Франция е разположена държавата (непризната от ЕС и света) Еускал (Баския). Мой колега ми беше говорил, че баският език има много общо с грузинския. А грузинците имат ли общо с нас, българите (те също са християни, заедно с арменците)?


Според "Ангеловия анализ" народностните имена на тези народи са единосъщни с нашето,понеже:
1.Баски=Божки/Болжки/,а това име отговаря и на името на предримското племе Волки/Волги,Болги/,живяло в земите на Баските.
2.Ибери/Ивери/,старо име на грузинците/оттам-Иберийски п-в/= Бигери/Богари/.
3.Грузи/Грузинци/=Хръзи/Фризи=Фриги,Бриги,Блъги/.
цитирай
116. nestinar - Гледам една карта отбелязваща 711-732г.
14.02.2011 19:23
Гледам една карта отбелязваща 711-732г.
Показва ,че в този период доминио-управител,владетел-? на Валенсиа е Тудмир.Името ми се струва доста странно!
И също така имат град,казващ се Segobriga.
цитирай
117. nestinar - и Южна Франция е разположена дър...
14.02.2011 19:30
shtaparov написа:
demonwind написа:
и Южна Франция е разположена държавата (непризната от ЕС и света) Еускал (Баския). Мой колега ми беше говорил, че баският език има много общо с грузинския. А грузинците имат ли общо с нас, българите (те също са християни, заедно с арменците)?


Според "Ангеловия анализ" народностните имена на тези народи са единосъщни с нашето,понеже:
1.Баски=Божки/Болжки/,а това име отговаря и на името на предримското племе Волки/Волги,Болги/,живяло в земите на Баските.
2.Ибери/Ивери/,старо име на грузинците/оттам-Иберийски п-в/= Бигери/Богари/.
3.Грузи/Грузинци/=Хръзи/Фризи=Фриги,Бриги,Блъги/.

https://sites.google.com/site/runiyistoriabozman/distionario-vandalo-bulgaro
цитирай
118. indiajane - Преди няколко дни давах много хубав ...
14.02.2011 19:56
анонимен написа:
indiajane написа:
Преди няколко дни давах много хубав филм по Канал 1 (изненадващо, понякога и те правят страхотни неща). Темата беше за богомири,катари,албигойци ... Един френски професор, доста възрастен спомена, че за негово учудване в последните години има голям натиск и голяма "мода" това, което се знае от много време, че е катарско, да бъде бъде заличавана връзката му с богомилите.




Така е много си права, но не се притеснявай, истината за богомилите скоро ще бъде показана и на всички езици ще бъде разпространена из най-дълбоките недра на интернет, а пък нека да се пукат душманите.

А ингилизките номера ги познаваме от първа ръка и за това не се бой, с техните камъни по техните глави.

Аз забелязвам и една друга вредна тенденция в родината ни, да се свързват богомилите с дъновистите, като искам да отбележа, че нямам нищо против вторите. Но тъй като се разпространяват някакви слухове за Дънов, че ходил в Америка, пък там не знам си какво и по този начин се търси повод да се компроментира богомилската философия.

И последно забелязва се че масоните в България и те с богомилите се кичат, което може да доведе и до по нататъшно изопачаване.

Извинявай за отклонението, спароток, но темата ме вълнува.


За масоните не искам да коментирам, те са съвсем отделна история. Доколкото съм запозната с дъновизма и с богомилството - имат някои общи черти, но повърхностно. Дъновистите обичат да казват (някои от тях), че са преродени богомили, но това са глупости. Във всеки случай Дънов е прав в едно - с прогонването на богомилите сме си навредили много - от чисто историческа гледна точка, а и ако щете от духовна. Личното ми схващане е, че те са изповядвали едно по-чисто, по-първично християнство и са били прогонени просто защото са видяли и са се противопоставили на упадъка, който е идвал от византийска страна в българската църква.


цитирай
119. nestinar - и Южна Франция е разположена дър...
14.02.2011 20:16
demonwind написа:
и Южна Франция е разположена държавата (непризната от ЕС и света) Еускал (Баския). Мой колега ми беше говорил, че баският език има много общо с грузинския. А грузинците имат ли общо с нас, българите (те също са християни, заедно с арменците)?

В Euskadi или Pais Vasco живее наи-старото население на Пиринеите според ген.маркер-Р1Б1.
Спомням си,че преди години им гостува грузинският нац. отбор по футбол,с доста сносни футболисти и бяха посрещнати като национални герои!
цитирай
120. bgwest - ИСТИНАТА ЗА БОГОМИЛИТЕ
14.02.2011 20:43
анонимен написа:
indiajane написа:
Преди няколко дни давах много хубав филм по Канал 1 (изненадващо, понякога и те правят страхотни неща). Темата беше за богомири,катари,албигойци ... Един френски професор, доста възрастен спомена, че за негово учудване в последните години има голям натиск и голяма "мода" това, което се знае от много време, че е катарско, да бъде бъде заличавана връзката му с богомилите.


Така е много си права, но не се притеснявай, истината за богомилите скоро ще бъде показана и на всички езици ще бъде разпространена из най-дълбоките недра на интернет, а пък нека да се пукат душманите.

А ингилизките номера ги познаваме от първа ръка и за това не се бой, с техните камъни по техните глави.

Аз забелязвам и една друга вредна тенденция в родината ни, да се свързват богомилите с дъновистите, като искам да отбележа, че нямам нищо против вторите. Но тъй като се разпространяват някакви слухове за Дънов, че ходил в Америка, пък там не знам си какво и по този начин се търси повод да се компроментира богомилската философия.

И последно забелязва се че масоните в България и те с богомилите се кичат, което може да доведе и до по нататъшно изопачаване.

Извинявай за отклонението, спароток, но темата ме вълнува.

Коя точно истина за Богомилите ще бъде разкрита,приятелю?Те са доста.ИСТИНАТА ЗА БОГОМИЛИТЕ и ИСТИНАТА: ТРАКИ=БЪЛГАРИ е една.Едната истина без другата не става.А масоните,дали са богомили,незнам,но със сигурност не са християни,нито мюсулмани,нито будисти...и т.н.Та,коя точно истина за БОГОМИЛИТЕ ще бъде разкрита?С уважение!
цитирай
121. sparotok - !
14.02.2011 21:10
indiajane написа:
анонимен написа:
indiajane написа:
Преди няколко дни давах много хубав филм по Канал 1 (изненадващо, понякога и те правят страхотни неща). Темата беше за богомири,катари,албигойци ... Един френски професор, доста възрастен спомена, че за негово учудване в последните години има голям натиск и голяма "мода" това, което се знае от много време, че е катарско, да бъде бъде заличавана връзката му с богомилите.




Така е много си права, но не се притеснявай, истината за богомилите скоро ще бъде показана и на всички езици ще бъде разпространена из най-дълбоките недра на интернет, а пък нека да се пукат душманите.

А ингилизките номера ги познаваме от първа ръка и за това не се бой, с техните камъни по техните глави.

Аз забелязвам и една друга вредна тенденция в родината ни, да се свързват богомилите с дъновистите, като искам да отбележа, че нямам нищо против вторите. Но тъй като се разпространяват някакви слухове за Дънов, че ходил в Америка, пък там не знам си какво и по този начин се търси повод да се компроментира богомилската философия.

И последно забелязва се че масоните в България и те с богомилите се кичат, което може да доведе и до по нататъшно изопачаване.

Извинявай за отклонението, спароток, но темата ме вълнува.


За масоните не искам да коментирам, те са съвсем отделна история. Доколкото съм запозната с дъновизма и с богомилството - имат някои общи черти, но повърхностно. Дъновистите обичат да казват (някои от тях), че са преродени богомили, но това са глупости. Във всеки случай Дънов е прав в едно - с прогонването на богомилите сме си навредили много - от чисто историческа гледна точка, а и ако щете от духовна. Личното ми схващане е, че те са изповядвали едно по-чисто, по-първично християнство и са били прогонени просто защото са видяли и са се противопоставили на упадъка, който е идвал от византийска страна в българската църква.




Съвършено правилно заключение -Личното ми схващане е, че те са изповядвали едно по-чисто, по-първично християнство и са били прогонени просто защото са видяли и са се противопоставили на упадъка, който е идвал от византийска страна в българската църква.




Поздрави!
цитирай
122. sparotok - Сегобрига
14.02.2011 21:15
nestinar написа:
Гледам една карта отбелязваща 711-732г.
Показва ,че в този период доминио-управител,владетел-? на Валенсиа е Тудмир.Името ми се струва доста странно!
И също така имат град,казващ се Segobriga.


Сегобрига е келтко наследство, има и други подобни - Кентобрига, Оцелудурум, Контребия...
цитирай
123. sparotok - !
14.02.2011 21:17
vmir написа:
Колко е прекрасно човек да не се задоволява с наложените вече глупости.
Поздрави и успехи!


Приятелю, един буден човек винаги трябва да подлага важните неща на проверка и да е готов да внесе промени независимо дали това е в унисон с остановените теории.

Поздрави!
цитирай
124. sparotok - баски
14.02.2011 21:26
demonwind написа:
и Южна Франция е разположена държавата (непризната от ЕС и света) Еускал (Баския). Мой колега ми беше говорил, че баският език има много общо с грузинския. А грузинците имат ли общо с нас, българите (те също са християни, заедно с арменците)?


Тракийското влияние в Грузия е доказано отдавна, в рааботата си "Траките" Ходинот споменава това.
Страбон пък твърди, че от дълбока древност иберийците ( в Испания) били пелтасти и имали обичаи като на траки и скити.

Съществуват и паралели между езика на баските и български-

БАСКИ - БЪЛГАРСКИ
АЛБОКО - ХЪЛБОК
АСТОРЕ-ЯСТРЕБ
ГАР-ГОРЯ, ЖАР
ГАРАЦ-ГОРЧИВ
ГОРА - ГОРЕ, НАГОРЕ
ГОРИ-ГОРЯ
ЗАПО-ЖАБА
ЗИТУ-ЖИТО
ЕРЕКА -РЕКА
УЗТАИ -ЮЗДА
БЕРЕТУ-БЕРА, СЪБИРАМ
цитирай
125. aleksibg - В Диалекта от Златоградско Смол...
14.02.2011 21:57
sparotok написа:
анонимен написа:
В Диалекта от Златоградско Смолянско и Кирковско на прасе ,свиня се казва ГУЦА.

За съжаление тези стари диалекти са на изчезване .Станислав Сивриев има издадени в сп. Родопи спомени на автентичен Златоградски диалект -цяла българска съкровищница, но не могат да се намерят 5 хиляди лева да се издаде в книжен формат.

Къде е Министерството на културата и културата на министерството?


Диалектите са безценно богатство, но нашите министри дават милиони да се търсят българските корени колкото се може по-далеч от България.

В добружанския край на прасето се вика гуци
цитирай
126. shtaparov - Тълкувания с помощта на Българския език:
14.02.2011 22:28
veselinvalev написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Sparotok, струва ми се, че имената на Пирин планина и на планинската верига Пиринеи (Пиренеи), по която се нарича полуостровът са сходни. А Перун е славянски бог.


Перун е известен предимно като бог на старорусите ( те не са предци на днешните руснаци, а на украинците), които са наши роднини. Перун е всъщност един от епитетите на Тракийския конник - Перкон.
Значение на името е - удрящия ( с гръмотевица), като обяснението идва с нашите глаголи пера, перкам - бия, удрям.
Хетската дума перуна -скала е най-вероятно тракийска заемка, тъй както и хетския бог на войната Яриш е заетият от траките Арес, познат по-късно като Яровит.
Мизи и дардани са били васали на хетите поне от 14-ти век преди Христа...

В някои от югоизточнобългарските диалекти глаголът "перунтя" все още е запазен в тази си назална форма и означава "бия". Помня, че по възрастните жени с дидактично-възпитателна цел към децата често употребяваха фразеологизма "Ще те перунтя", със значението "Ще те бия".
Поздрави!


Анализът на някои от знаковите думи дава следните резултати:
1.Перун= Белун/Белин,Белян,Белич,Белий/, Горян/Каран,Горан,Зоран,Герос=
Херос,Хъръз/,Перхун/Перкун,Перкон=Перкач,Перкащ/, Горич/Горещ,Горящ/, и т.н.: имена и епитети на Слънчевия бог.
2.Перкон/епитет на Тракийския конник/= Перхун/Перун/, Пергон/Тергон,
Тегрон=Тенгрон:с носовка,Тенгрий/, Хързин/Хързич,Хързът/, Горйан
/Горйещ,Горещ/, Гърмен/Герман,Джерман,Гърмеж,Хермес,Херман,и т.н./,
Вардун/Вардан,Вардач,Вардещ/=Пазител,и т.н.
3.Перунтя/в наши стари диалекти-бия/= Пернутя/Пердуша,Пердахя,Пердаша/;
Портоша/Потроша/, Потрепя/Натрепя,Натрътя,Нагръча/, Наклепя/Ковладя,
Набръча/, Перутя/без носовката/=Порутя/Порубя,Поломя,и т.н./!
цитирай
127. shtaparov - Цар Укромир
14.02.2011 22:43
sparotok написа:
flyco написа:
Португалците смятат себе си за наследници на готите.
А какви са свевите, германци, славяни, тюрки или траки?


Свевите не са в никакъв случай тюрки. Славяни е заблуждаващо понятие, първите споменати славяни са старите гети, ще минат векове преди това название да се наложи за всички народи, които днес са идентифицирани като славяни.

Според Р.Дж.Летъм свеви е латинското предаване на сорби, сърби, но аз лично имам съмнения. Впрочем сорби, сербии има както в Германия, така и в Сарматия.

Смятам, че като цяло свевите са били германи, кой ги е управлявал е друг въпрос:)
Цар на хатите ( германи) е бил Укромир, а това никак не е германско име.


Името на този Варварски/Бургарски/цар определено е нашенско,понеже Укромир=Убромир/Дубромир,Добромир/! Съответно-племето Хати не може да е било германско,а е било Варварско/Бургарско/,понеже Хати=Хети/Гети,Кети,
Готи,Чехи,Шопи,и т.н./. Сиреч-Хатите са потомци на Гетите,които не са били германи,а са родоначалници на германските прадеди. Този резултат се извежда чрез семантичните и етимологични проучвания на "Ангеловия анализ" ,като подкрепя останалите доказателствени материали по темата,включително тезата за Трако-Българския произход дори на самите древни германи.
цитирай
128. bgwest - ДО СПАРОТОК
14.02.2011 23:15
Как ми се иска да я видя тази статия но с заглавие:БЪЛГАРИ,СРБИ,ГЪРЦИ,ТУРЦИ,РУМЪНЦИ.За Македонците–ОТДЕЛНО.
цитирай
129. sparotok - македонци
15.02.2011 00:02
bgwest написа:
Как ми се иска да я видя тази статия но с заглавие:БЪЛГАРИ,СРБИ,ГЪРЦИ,ТУРЦИ,РУМЪНЦИ.За Македонците–ОТДЕЛНО.


Ето за македонците

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/12/12/drevnite-makedonci-i-dneshnite-bylgari.453588

Малко е стара статийката, но има интересни неща.
цитирай
130. ezik2011 - ГОТИ, БЪЛГАРИ, ИСПАНЦИ И ПОРТУГАЛЦИ
15.02.2011 13:03
nqma zna4enie kakvi sme vajnoto 4e vsi4ki sme xora sparo nqkoi gadni v 4ervata drygi dobri treti naivni i t.n
цитирай
131. demonwind - 115. shtaparov
15.02.2011 13:23
Благодаря :)) Винаги ми е било интересно какъв е този народ в тази част на Европа, който е потискан и без право да има собствена държава, за сметка на косовските цигани и отрепки, на които всичко бе позволено...

Поздрави!
цитирай
132. demonwind - 119. nestinar, sparotok
15.02.2011 13:25
Благодаря! :)))

Поздрави!
цитирай
133. анонимен - дуриданов
15.02.2011 16:41
The rhaita or ghaita (Arabic: غيطه‎) is a double reed instrument from Northern Africa. It is nearly identical in construction to the Arabic mizmar and the Turkish zurna.

Нерде ямбол .. нерде стамбул ...
цитирай
134. анонимен - ДЕДЬОВ -ХИПОТЕЗИ на пост 125
15.02.2011 17:28
Правило ми е впечатление че фонетиката на диалекта в Златоградско и североизточна българия е близка .Не е ли това отглас от старо прпеселение на тракобългарите от родопите към този край ..Гет има теория за черниховската култура създадена от траки емигранти от македонско и родопско към украйна (бягащи от римляните)явно през североизточна България...Все въпроси които чакат своя дребен отговор защото едрията е налице !
Както казва Асен чилингиров и това се потвърждава от Спароток и други :Траки Славяни българи са различни наименования на един и същи народ .различни части на един и същи народ -Българският
цитирай
135. анонимен - ДЕДЬОВ -камък -хеликь
15.02.2011 17:57
"Македонската река Халиакмон съдържа тракийската дума акмон – камен, камък. Значението на Халиакмон е караща камъни, явно е била буйна планинска лека."

В златоградският диалект има думата ХЕЛИКЬ,означаваща каменливо място буквално каменак.винаги съм се питал гръцка ли е турска ли е
цитирай
136. sparotok - хелик
15.02.2011 18:53
анонимен написа:
"Македонската река Халиакмон съдържа тракийската дума акмон – камен, камък. Значението на Халиакмон е караща камъни, явно е била буйна планинска лека."

В златоградският диалект има думата ХЕЛИКЬ,означаваща каменливо място буквално каменак.винаги съм се питал гръцка ли е турска ли е


Не мога да определя произхода на ХЕЛИКЬ, не познавам тази дума.
цитирай
137. анонимен - :)
15.02.2011 18:55
Прочетох поредния ти прекрасен постинг,и се замислих защо нашите учени не признават за църквите в Испания?Елементарно,разрушават ''славянската'' теория.Нямам как да обяснят как са изчезнали траките и земите ни уж са станали населени изцяло с славяни:)
Поздрави.
цитирай
138. sparotok - Ценов
15.02.2011 18:55
анонимен написа:
Правило ми е впечатление че фонетиката на диалекта в Златоградско и североизточна българия е близка .Не е ли това отглас от старо прпеселение на тракобългарите от родопите към този край ..Гет има теория за черниховската култура създадена от траки емигранти от македонско и родопско към украйна (бягащи от римляните)явно през североизточна България...Все въпроси които чакат своя дребен отговор защото едрията е налице !
Както казва Асен чилингиров и това се потвърждава от Спароток и други :Траки Славяни българи са различни наименования на един и същи народ .различни части на един и същи народ -Българският


Това го е казал проф.др. Ганчо Ценов - – “Понеже казахме, че българите са по-стари населници на Тракия, Македония и Мизия от славяните, от това НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИРА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ. БЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИТЕ СА ЕДИН НАРОД, НО РАЗЛИЧНО НАРИЧАН- ГЕТИ, МАСАГЕТИ, ХУНИ, БЪЛГАРИ, А СЕТНЕ СА ЗАХВАНАЛИ ДА МУ ВИКАТ И СЛАВЯНИ”.

Ганчо Ценов, Българите са по-стари поселници на Тракия и Македония от славяните, стр. 42-43.
цитирай
139. sparotok - смехории
15.02.2011 19:09
анонимен написа:
The rhaita or ghaita (Arabic: غيطه‎) is a double reed instrument from Northern Africa. It is nearly identical in construction to the Arabic mizmar and the Turkish zurna.

Нерде ямбол .. нерде стамбул ...


Забавно наистина, само където не се обяснява как арабите са повлияли балтите, в чийто език има дума гайта -мелодия, любопитен съм да разбера и как арабите са повлияли ведическите арийци, в чийто език имаме гаяте -пея, прославям, гиита -песен, прославя...също не ми е известно да е имало арабско присъствие в Уелс, където гайдата носи името пип-год ( а в Ирландия на дудука казват додак).

Тракийското присъствие в Северна Африка е неоспоримо, пристигналите през 12-ти век преди Христа мешуе са старите мизи, Херодот пък споменава гарамантите, които ходели на лов за негри с колесници - квадриги. Гетулите от Северна Африка са били съседи на гарамантите и са се славили с конницата си. Павзаний пък споменава за хиляди тракийски войници, постояно живеещи в Египет. Да не забравяме и надгробните тракийски надписи от Египет.

Трябва да се отбележи също, че арабските думи медина -град, кабир-голям и газал -козел отговарят на тракийските мидне-селище, кабир-голям и козел-козел.

Херодот съобщава, че арабската дреха била като тази на траките, но без бродерия. Плутарх пъс свидетелства, че арабите бръснели косата си подобно на мизите... От кого ли ще са научили тези неща:))))))))
цитирай
140. sparotok - Испания
15.02.2011 19:15
анонимен написа:
Прочетох поредния ти прекрасен постинг,и се замислих защо нашите учени не признават за църквите в Испания?Елементарно,разрушават ''славянската'' теория.Нямам как да обяснят как са изчезнали траките и земите ни уж са станали населени изцяло с славяни:)
Поздрави.


Българските учени не отричат приликата на визиготските църкви с нашите, просто няма интерес това да се разгласява, за да не се нарушат интересите на германското лоби според което готите са германци.

Историческите славяни са траки, по-точно гетите. Ганчо Ценов обяснява това от ясно по-ясно – “Понеже казахме, че българите са по-стари населници на Тракия, Македония и Мизия от славяните, от това НЕ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗБИРА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА СЛАВЯНИ. БЪЛГАРИТЕ И СЛАВЯНИТЕ СА ЕДИН НАРОД, НО РАЗЛИЧНО НАРИЧАН- ГЕТИ, МАСАГЕТИ, ХУНИ, БЪЛГАРИ, А СЕТНЕ СА ЗАХВАНАЛИ ДА МУ ВИКАТ И СЛАВЯНИ”.

Ганчо Ценов, "Българите са по-стари поселници на Тракия и Македония от славяните", стр. 42-43.
цитирай
141. urilozev - Добавка
16.02.2011 18:56
Респекгиращо е Sparotok, както казва vmir.Уважение зарад труда ти.Не че ще се почустваме по-малко българи, ама друго си е като е КАЗАНО ,какви сме.Друго е когато един човек- бори дагматиката.Бях в Испания, там ни приемат като техни, сигурно имат много причини , да го правят това.Един въпрос изън темата, извинявай. Има една дъга в Б-я от Асеноврад,Първомай,Чирпан,Ямбол,към морето с преобладаващо високи хора.Има ли антропология по това явление.С почит
цитирай
142. анонимен - Мизи
16.02.2011 20:15
Някои от старите автори казва, че мизите са били наричани мизи, но те се наричали по друг начин. Някой да знае не нещо по въпроса?
цитирай
143. sparotok - високи хора
16.02.2011 20:36
urilozev написа:
Респекгиращо е Sparotok, както казва vmir.Уважение зарад труда ти.Не че ще се почустваме по-малко българи, ама друго си е като е КАЗАНО ,какви сме.Друго е когато един човек- бори дагматиката.Бях в Испания, там ни приемат като техни, сигурно имат много причини , да го правят това.Един въпрос изън темата, извинявай. Има една дъга в Б-я от Асеноврад,Първомай,Чирпан,Ямбол,към морето с преобладаващо високи хора.Има ли антропология по това явление.С почит


Съжелявам, но нямам абсолютно никаква информация по този въпрос.
цитирай
144. shtaparov - "Анализът" дава отговор на въпроса:
16.02.2011 21:37
анонимен написа:
"Македонската река Халиакмон съдържа тракийската дума акмон – камен, камък. Значението на Халиакмон е караща камъни, явно е била буйна планинска лека."
В златоградският диалект има думата ХЕЛИКЬ,означаваща каменливо място буквално каменак.винаги съм се питал гръцка ли е турска ли е


Хеликь= Каличъ/Калин,Кален,Земен,Камен,Камик/, Скалич/Скален/= От кал/От земя,От камък,От скала/- Бълг.език!
цитирай
145. silencemurmur - А какво казваш
17.02.2011 00:59
за гайдата на шотите?
цитирай
146. анонимен - МИШИ>МИСИ, МИЗИ
17.02.2011 23:19
анонимен написа:
Някои от старите автори казва, че мизите са били наричани мизи, но те се наричали по друг начин. Някой да знае не нещо по въпроса?


Легендата гласи: Трибалите, които обитавали планините, са строили къщите си над повърхността на земята, а населявалите полето са строили къщите си полувкопани в земята(землянки). Поради това, трибалите от планините, казвали за племената живеещи в полето "живею у зем како миши" т.е. "живеят под земята като мишки". Тъй като гърците не могат да произнесат "миши" транскрибират думата на "миси", а римляните на "мизи". И така живеещите траки в полето, съседи на трибалите стават "мизи"
цитирай
147. sparotok - Шотландия
18.02.2011 21:49
silencemurmur написа:
за гайдата на шотите?


В Шотландия са били стационирани траки и сармати, има дори запазени надгробни паменици.

Rufus Sita, a horse-trooper of the Sixth Cohort of Thracians, forty years old, served for twenty-two. His heirs, as stipulated in his will, attended to the making [of this memorial]. He lies here."
(RIB 121; tombstone; pictured on left)

Aside from the Twentieth Legion, the only other military unit attested at Gloucester is Coh VI Thracum, which is positively identified on a tombstone (vide supra). Men from this unit may be responsible for an altarstone dedicated to the Genius of the Cohort (vide RIB 119 infra), also perhaps a damaged building inscription which reads simply COH ... I... (RIB 124a; Britannia iii (1972), p.352, no.5).

http://www.roman-britain.org/places/glevum.htm
цитирай
148. анонимен - Изучаване без мислене е напразно гу­бене на време, а мислене без изследване е опасно
18.02.2011 22:22
Проучил каквото намерил за ранните епохи на Ланкър. ко липсвали достоверни свидетелства, в най-добрите традиции на запаления историк-етнограф той правел умозаключения от очевидни неоспорими истини* и ползвал сведения от други авторитети по въпроса**.
[* Съчинявал си]
[** Изчел купища измишльотини на автори, които също си съчинявали.]
цитирай
149. анонимен - от трибал до спароток
18.02.2011 22:53
относно сборника. мислех че си го прочел, но явно греша. Има го издаден на български. това са преводи от латински. някои от книгите в него могат да се намерят в интернет, други обаче не. до тях не е имал достъп дори и Ганчо Ценов. тези които не намираш в интернет са снимани от католически свещеници /поляци/ и са предадени на скоро на една малка религиозна група в България, която всъщност и издава този сборник. в него има само 3 предимно религиозни книги, другите са предимно исторически. като го прочетеш ще ти се изправи косата /поне на мен така ми стана/. дори да предположим че има малка разлика в превода поради пристрастие, останалата огромна част от истината пак ни стига. Прочети го моля ти се и кажи има ли такива книги или не. защото ако е верен този сборник, то много от нашите напъни ще излязат като детска играчка, там ясно е описано много. та сборника се казва Тракийските хроники. ще ти бъда много благодарен ако ми отговориш на този въпрос.
цитирай
150. sparotok - заглавие
18.02.2011 23:00
анонимен написа:
относно сборника. мислех че си го прочел, но явно греша. Има го издаден на български. това са преводи от латински. някои от книгите в него могат да се намерят в интернет, други обаче не. до тях не е имал достъп дори и Ганчо Ценов. тези които не намираш в интернет са снимани от католически свещеници /поляци/ и са предадени на скоро на една малка религиозна група в България, която всъщност и издава този сборник. в него има само 3 предимно религиозни книги, другите са предимно исторически. като го прочетеш ще ти се изправи косата /поне на мен така ми стана/. дори да предположим че има малка разлика в превода поради пристрастие, останалата огромна част от истината пак ни стига. Прочети го моля ти се и кажи има ли такива книги или не. защото ако е верен този сборник, то много от нашите напъни ще излязат като детска играчка, там ясно е описано много. та сборника се казва Тракийските хроники. ще ти бъда много благодарен ако ми отговориш на този въпрос.


Само по заглавието мога да ти кажа, че става дума за фалшификат.

1. Траките не са се наричали траки, бесите са зовали себе си беси, гетите -гети, българите - българи, или още мизи, но не и траки защото траки е само изкривеното гръцко предаване на тракийския етноним дерзики.

2. Хроника е гръцка дума, ако ръкописа бе оригинален щеше да е ползвана думата летопис, както си е редно.

Прочее, къде да го намеря този материал?
цитирай
151. dessko - За археологията е добре известно за ...
19.02.2011 10:45
За археологията е добре известно за Вандало-аланското царство в Испания с център Кастилия.А както се знае от няколко намерени надписа в района на Либия те са на език близък до нашия.Т.е.вандалите може и да са българи.
Да вземем Бургос-ако приемем,че вандалите са германци-то на немски името означава Градът-нещо като нашето Варна.Но има едно но-съществува един град с подобно име в България-Бургас-оттук можем да предположим,че Бургос е етноним-и означава Българи и О(а)си.точно като царството-алано-вандалско.
По на юг е образуван друг град с името на още едно българско или аланско племе-Барсилите-Барселона.
Това заедно с катарските топоними са влели доста български думи в Испанският и Португалският език.

Както казва Захарий Ритор-на север само българите са имали градове-оттук не никак чудно защо на немски-бург означава град.
цитирай
152. анонимен - от трибал до спароток
28.02.2011 11:36
сборника е наименован така от преводачите му. той не съществува така наречен или обединен и найменован никъде в старите източници. така че не бързай да се ловиш по името му и да се настройваш на зле. Това е сборник от отделни книги. Има го в големите вериги книжарници, но ми казаха че е издаден в малък тираж. ако имаш проблем с намирането му ще ти дам моя екземпляр, тъкмо може и да се видим. Едната от книгите е писана от ХаброЗалмокс /разбира се оригинала го няма, превода е от латински/, обхваща история от около 5000 години, друга е писана от католически свещеник Авийла - учител на княз Телериг, пак е превод от латински, тя обхваща периода от 4 век от новата ера до началото на 8 но споменава бегло и древната история, има в превод история на гетите на Йорданес, другите книги също не са за подценяване от към исторически сведения, например тази на Лонгинус /нея поне я има в интернет, но не и тази версия/. не подценявай преводачите, те са превели и издали и други книги, които в последствие съм видял че с половин уста доста хора признават за истински, а не за фалшификат. Хората просто си посвещават труда на тази част от истината, но не си служат с фалшификати. Ако не за друго, ей така заради обогатяването с информация, хвърли и едно задълбочено око пък и сравнявай с твоите източници и кажи после дали е вярно според теб. Надявам се да съм бил полезен с съвета си.
цитирай
153. sparotok - Бург
02.03.2011 00:52
dessko написа:
За археологията е добре известно за Вандало-аланското царство в Испания с център Кастилия.А както се знае от няколко намерени надписа в района на Либия те са на език близък до нашия.Т.е.вандалите може и да са българи.
Да вземем Бургос-ако приемем,че вандалите са германци-то на немски името означава Градът-нещо като нашето Варна.Но има едно но-съществува един град с подобно име в България-Бургас-оттук можем да предположим,че Бургос е етноним-и означава Българи и О(а)си.точно като царството-алано-вандалско.
По на юг е образуван друг град с името на още едно българско или аланско племе-Барсилите-Барселона.
Това заедно с катарските топоними са влели доста български думи в Испанският и Португалският език.

Както казва Захарий Ритор-на север само българите са имали градове-оттук не никак чудно защо на немски-бург означава град.


Цезар, Страбон и Тацит са много ясни казвайки, че германите нямат градове, живеят в колиби и мигрират често.
Траките от друга страна са имали много градове, самата област Пеония се е славела като изпълнена с много градове още през 5-ти век преди Христа- Херодот, История V-13.

Поздрави!
цитирай
154. анонимен - ?!
09.03.2011 00:33
Имена като Торисмунд, Теодерих са типично "български, нали"?!

Блондините са също "типичен" рецесивен "белег" за българско, нали?!

Апрорпо има няколко германски автори, които развиват теории за траките и даките-германски народи, дори се споменава англосаксонския Беовулф като "дошъл" герой от Тракия...впрочем Александър Велики е...рус, нали не е грък, а често чета, че е "тракиец"
цитирай
155. анонимен - Питане и/или ирония
09.03.2011 00:39
-Визиготските Торисмунд, Теодерих са "типични български "имена, нали?!

-Българите са блондини, "нали", нищо че е рецесивен белег?!

-Чел си предполагам няколко германски автори, които пишат, че тракив и дори даки са германски народи, включително англо-сакския Беовулф дошъл от Тракия?

-Апропо Александър Велики е рус според Руф и Аппиан-"чудбо" защо ли е воювал с персите (ираноарии български), нали днес чета, че въобще траките на Балканите били мизи-българи, та като "българин" Александър воюва и с траки и с перси-все свои "българи"...няма само гърците да се трепят помежду си!

http://vbox7.com/user:german_tiger

Ако на някой му се чете германско-моля в профила ми надолу описанието от мен полупрусака по произход!
цитирай
156. sparotok - Торисмунд
09.03.2011 00:46
анонимен написа:
-Визиготските Торисмунд, Теодерих са "типични български "имена, нали?!

-Българите са блондини, "нали", нищо че е рецесивен белег?!

-Чел си предполагам няколко германски автори, които пишат, че тракив и дори даки са германски народи, включително англо-сакския Беовулф дошъл от Тракия?

-Апропо Александър Велики е рус според Руф и Аппиан-"чудбо" защо ли е воювал с персите (ираноарии български), нали днес чета, че въобще траките на Балканите били мизи-българи, та като "българин" Александър воюва и с траки и с перси-все свои "българи"...няма само гърците да се трепят помежду си!

http://vbox7.com/user:german_tiger

Ако на някой му се чете германско-моля в профила ми надолу описанието от мен полупрусака по произход!


Имена с частица МУНД не са германски, МУНДУК е име на бащата на Атила, МУНДепа е тракийски топоним. И Мундук и Мундепа са свързани с глагола мътя, разбунвам.

Отдавна е признато, че германските думи райх, райк ...са заемки...
Теудо - народ си е древна илирийска дума, навярно си чувал и за тракийската зиби-тидес - благородни хора...
цитирай
157. анонимен - Все пак блг
12.03.2011 19:24
Благодаря, че си ми постнал мнението-очаквах цензура, питам се ще ми пуснеш ли поста третия с литературата и източниците, след време и това което имам намерение да постна като аргументация живот и здраве мисля лятото!
цитирай
158. анонимен - Финално от мен
12.03.2011 19:46
От сайта вибокс7 и се извинявам за арогантността ми в поста с изброената моя литература!

german_tiger каза:
преди 1 мин.

Естествено отделяйки си месеци четене аз не мога да заменя годините подготовка, които има един български или германски историк, обаче съм прекъснал всички мои интереси за война и всв такава и ще отделя месеци от времето си за запознаване с каквото намеря за древна германска история, а аз тоакова имам.

Разбира се, е грешка да пристъпвам към Ганчо Ценов с предмисъл, търсейки слабости и с изградена в мен "теза" подбирайки за мен удобното...Убеден съм в този процес ще коригирам сам себе си, ще науча много, част от това с което "тръгвам" като грешни представи ще се промени, за друго с г-н Ценов ще се съглася-на пръв поглед видях и някои моменти които ме замислиха!

Втори път-разбира се, древната история и изворите ще са противоречиви и е илюзия да стигна до истината или "абсолютната" такава-за днес такава няма, камо ли за онова време и все пак-крайно време е да тегля една черта и да приема някои български твърдения които несъмнено са истинни, но "жална майка" на тези които посягат или търпят аргументирана критика.

Извинявам се, ако обиждам някой, с пълно право някой ако ще "всички" да напускат група или квото и да е! Интересува ме знанието, истината (ако въобще има такава), познанствата тук са приятни и чудесни спомени, но "нашите птътища се разделят' понякога и това е нормално!


german_tiger каза:
преди 9 мин.

От два дни попаднах и с изненада намерих бол български сайтове в които германците са българи, не един сайт, а колко щеш...убеден съм в ужгермания почти никой не посяга на българската история, разбира се сигурно и там има такива които го правят, но мисля си те са в пъти по-мялко от "тукашните" и начина по който "тук" се прави.
Вместо да се афектирам и обиждам тук българите, то ще намаля активността си в сайта и въобще в гледането и търсенето на подобни сайтове!

Пиша по-горното като половин германец по произход!
цитирай
159. анонимен - Имена
12.03.2011 20:21
Вече имам и германски имена от митовете завършващи на ир и мир по повод Ганчо Ценов

Фимбултир-великият дух на света преди всяко нещо-сътворителя от бездната на космоса.
Кладенеца Хвергелмир
Първото живо същество великана Имир
Дъщерята на Имир-Бур
Бергелмир-единственото дете на Имир незахвърлено в морето оцеляло от убийствата на боговете срещу децата
цитирай
160. анонимен - Антропологични типове
12.03.2011 20:26
С времето ще си видя антропологията и типовете в атлас, сещам се, че източно-балтийския типичен за казват повечето от славяните всъщност е по-късен тип следствие на характерните за германците фин и дало нордически "комбиниран" с кроманьонски...в този ред на мисли дори да поддържам "теза", че славяни едва ли има и това е по-скоро езикова група, или да поддържам "типичните" панславистки руски приказки от 17 век ако добре помня-може да греша, та в този ред на мисли ганчо Ценов споменавайки в книгата му която сега чета за "противоречието" германци-славяни...в антропологията такова няма и характерния най-вече за славяните антропотип всъщност е прозиводен от типичните за германците типове, както и "по-нов" във времето.
цитирай
161. анонимен - Още имена...
13.03.2011 16:42
Ножа на Один-Гунгир
Осмокракият му кон-Шлайпнир
Мамир/Мимир-великана който пазел извора на знанието
Химир и Тир-великан и неговия син в двубой с Тор
Вълка Фенрир в края на света...но и началото на нов свят след залеза на боговете

...

Спирам дотук, защото поствам на парче в смисъла на "спам".


цитирай
162. анонимен - Коригиран мой пост
13.03.2011 16:45
Древната история или „нечий народен произход не са ми в преките интереси-друго пиша и друго ме провокира-вълнува.

За готите и германските племена имам това:
История на вестготите от Дитрих Клауде
Готите на Катрин Хиндс
Документите в три тома за Германия от древността вкл. извори от Бонвеч и Галактионов
Възхода и падението на вандалското кралство от Ханс-Йоахим Диснер
За германците в древността като бит и култура на Малкълм Тодд
Сборник с изворов материал за древните германски племена
Древните германци на Гуревич
Готска Испания на Корсунский
Германска Одисея на Феллер
Тацитус-ясно е
Войната с готите на Прокопий Кесарийски
История на Лангобардите от Павел Дякон
Норвежките, келтските и тевтонски легенди от Вагнер
Разбира се, Ура Линда, Старата Едда, Беовулф, на Снурри Стурлусон, германски сказания от братя гримм, отделно една над 1000стр. на Лудвиг Бехщайн, сборника с народно „творчество” на Арним и Брентано...
Записките на Цезар за галската война
Два справочника с топоними на скара Скандза-Скандинавия без викингския
„Айретен” расология на германците от няколко автори-Леменс от 1942г. и Авдеев
Отделно много файлове сваляни от сайтове и форуми
Разбира се, книги за войните на Рим срещу германци, отделни книжлета за тевтобургската гора, битката при Недао, това при Калон (Каталонските/Халонските поля), леката поредица на Оспри за германския войн, англо-саксонския, завземането на Британия от англо-саксите, за сражението при Адрианопол, германска книга за стария Рим и неговите противници-в частност германските...Никерсън и Кризи за германските сражения в древността...

ВСИЧКО СПОМЕНАТО ПО-ГОРЕ НЕ Е НА БЪЛГАРСКИ И Е НА СКАНИРАНИ КНИГИ...към това няколко за старогерманска митология книжни книги-3 (1 от тях на бг)
цитирай
163. анонимен - Последен пост по повод Ганчо Ценов
13.03.2011 16:46
Ценов ли...?!
Тепърва ще ми трябват месеци да го прочета, но след един бърз поглед на „Произходътъ на българите” забелязах незнанието му в имената на рик-не били характерни за германците-готите...вероятно пропуска имена като Фридрик/их, Седрик/их, Фридерике-колко щеш германски принцеси с това име, най-звестна сестрата на Луизе фон Пройссен, пропуска имена като Хилдерих, Теодерих (няма да коментирам), Либих, Улрих, званието фенрих...
Пише Ценов вулфила и улфила било Вълко или Въло...не били германски...вулфила явно не му звучи като волф, беовулф, улфила не му звучи като улф въобще...но като въло му допада...Мир не било германско-да, така е, нищо, че местоименията се превръщат от дих в дир, от мих в мир, за вир-ние не коментирам, за Донир-Донар няма дори да пиша, другите спомехан В ПО-ГОРНИТЕ МИ ПОСТОВЕ.
цитирай
164. sparotok - рих -рик-рекс
13.03.2011 16:56
анонимен написа:
Ценов ли...?!
Тепърва ще ми трябват месеци да го прочета, но след един бърз поглед на „Произходътъ на българите” забелязах незнанието му в имената на рик-не били характерни за германците-готите...вероятно пропуска имена като Фридрик/их, Седрик/их, Фридерике-колко щеш германски принцеси с това име, най-звестна сестрата на Луизе фон Пройссен, пропуска имена като Хилдерих, Теодерих (няма да коментирам), Либих, Улрих, званието фенрих...
Пише Ценов вулфила и улфила било Вълко или Въло...не били германски...вулфила явно не му звучи като волф, беовулф, улфила не му звучи като улф въобще...но като въло му допада...Мир не било германско-да, така е, нищо, че местоименията се превръщат от дих в дир, от мих в мир, за вир-ние не коментирам, за Донир-Донар няма дори да пиша, другите спомехан В ПО-ГОРНИТЕ МИ ПОСТОВЕ.


Явно не знаеш, че рих, райх не са германски думи. Вземи един съвременен етимологически речник и ще се увериш в това.

Тракийската дума рез означава цар, документирана е в Илиада (8-ми век преди Христа) и на Линеар А надпис от 17-ти век преди Христа ( НТ 13)...
През 5-ти век преди Христа е документирана санскритската раджа -цар...прави си изводите.
цитирай
165. sparotok - извори
13.03.2011 17:04
анонимен написа:
Древната история или „нечий народен произход не са ми в преките интереси-друго пиша и друго ме провокира-вълнува.

За готите и германските племена имам това:
История на вестготите от Дитрих Клауде
Готите на Катрин Хиндс
Документите в три тома за Германия от древността вкл. извори от Бонвеч и Галактионов
Възхода и падението на вандалското кралство от Ханс-Йоахим Диснер
За германците в древността като бит и култура на Малкълм Тодд
Сборник с изворов материал за древните германски племена
Древните германци на Гуревич
Готска Испания на Корсунский
Германска Одисея на Феллер
Тацитус-ясно е
Войната с готите на Прокопий Кесарийски
История на Лангобардите от Павел Дякон
Норвежките, келтските и тевтонски легенди от Вагнер
Разбира се, Ура Линда, Старата Едда, Беовулф, на Снурри Стурлусон, германски сказания от братя гримм, отделно една над 1000стр. на Лудвиг Бехщайн, сборника с народно „творчество” на Арним и Брентано...
Записките на Цезар за галската война
Два справочника с топоними на скара Скандза-Скандинавия без викингския
„Айретен” расология на германците от няколко автори-Леменс от 1942г. и Авдеев
Отделно много файлове сваляни от сайтове и форуми
Разбира се, книги за войните на Рим срещу германци, отделни книжлета за тевтобургската гора, битката при Недао, това при Калон (Каталонските/Халонските поля), леката поредица на Оспри за германския войн, англо-саксонския, завземането на Британия от англо-саксите, за сражението при Адрианопол, германска книга за стария Рим и неговите противници-в частност германските...Никерсън и Кризи за германските сражения в древността...

ВСИЧКО СПОМЕНАТО ПО-ГОРЕ НЕ Е НА БЪЛГАРСКИ И Е НА СКАНИРАНИ КНИГИ...към това няколко за старогерманска митология книжни книги-3 (1 от тях на бг)


Работите на Тацит и Цезар са исторически извори, но там не се споменават весиготи и остроготи изобщо.

В Готските Войни Прокопий обяснява, че готите са гети, т.е. траки, не германи.
В История на Лангобардите Павел Дякон не казва изобщо, че готите са германски народ.

Работите на Гуревич, Корсунский е т.н. не са исторически извори а съвременно тълкуване на древни събития. Разликата е голяма, надявам се да я разбираш.

Когато намериш двама-трима стари автори от времето на Тацит, Прокопий, Дексип.. които да казват, че весиготите са от един род със сакси, франки и др. германи може да ми се обадиш пак.

Успех!



цитирай
166. анонимен - +
13.03.2011 18:21
ИВАН ВЕНЕДИКОВ-ЗЛАТНИЯ СТОЖЕР НА ПРАБЪЛГАРИТЕ

Тракиеца Приск пише за Атила и негова сватба-онзи имал много жени по скитски обичай...в това описание навсякъде скитски замества хунски...
От хунския епос почти нищо не е дошло до нас, то идва основно от германските саги, където Атила е Атли и многото общи мотиви за германци и хуни всъщност.
„Предсказанието на Грипир” (отново име на -ир), там Гунар краля на Бургундия е наречен „Гунар вожда готски”...смята се, че германския епос замира през 14 век, а българския се появява също в 14 век...
Чашата-череп...Гудрун убива двамата си сина от Атила, изцежда кръвта им, черепите им прави на чаши, а сърцата им сготвя и поднася на мъжа си-техния баща. Също чаша-череп в „Песен за Велунд”-череп-чаша от главата на сина на противника му...Херодот пък описва тези обичаи сред скитите като разпространена практика още в 5 век пр.н.е.
Валкюрите и самодивите махат с облеклото крилата си, и двете могат да се омъжват за хора, после страдат от волността на предишния си живот и напускат човека, и двете убиват хора-войни или градят дворци от телата им...

Подробно е разгледан и общия мотив за българи и германци на сватбените игри, сватбения подвиг и състезание, също и девойката-юнак.
цитирай
167. анонимен - ++
13.03.2011 18:23
Ножа на Один-Гунгир
Осмокракият му кон-Шлайпнир
Мамир/Мимир-великана който пазел извора на знанието
Химир и Тир-великан и неговия син в двубой с Тор
Вълка Фенрир в края на света...но и началото на нов свят след залеза на боговете
Балдр-сина на Один и Фригг и Суртр-господарят на Муспелхайм

Мотива за сватбения подвиг обаче е разпространен въобще сред българите, а сред германските сказания най-вече в областта около Виена според Венедиков, което ще рече вероятно е следствие от контакт с българите по Дунав.

Валкюрите и самодивите са "същества" в случая близки по "оста" германско-славянско.

Чашата-череп е характерна за скитите и впоследствие за германци

Както споменах-всичко по-долу според Венедиков (и той спорен, то всичко в древността е спорно и нормално да е, ЩОМ ДНЕС И ЗА ВСВ ТВЪРДЯТ, ЧЕ ВСИЧКО БИЛО СПОРНО, какво остана за векове назад).

Тук честито-скитите, траките, българите и автохтонната теория или рамка въобще за българското море на место славянското измислено "море".
цитирай
168. анонимен - +++
13.03.2011 18:31
Не става дума чия дума е първа...първа едва ли има по повод рих и райх-става дума за звучене и лингвистика-история на лингвистиката имам, германска такава от розен също и не само една.

Става дума за антропология, за нея мога да ти се обадя не само аз, а поредица автори в конферентен разговор с "кънтеж"...

Лато идеш в Байерн-Бавария ще се усетиш колко баварите са българи, апропо има едно баварско сказание в което дума няма за българи, а кавказ и армения са споменати! Разбира се и чеченците бяха българи, "нали"-това по повод Кавказ, несъмнено Господ е българин.

Според антропологията обаче ако посетиш днес ужгермания ще забележиш разликата в фино, дало нордичеките, в кроманьонския, дори в някаква степен алпийския тип за разлика от типичните "понтийци" на балканите (разбира се нетипични за динарския тип).

Хубаво е да прочетеш антропология и то бързо, защото след 20-30 години или 50 наистина ужгермания ще е емигрантски боклук вкл. балкански такъв. Ликвидирането на запада е друга бира, тази тема тук не е предмет.

Ако лично видиш мен, братовчедка ми от южна Африка-тя вярно е 100% германка, роднините ми от германска страна в САЩ, Мюнхен и Грац-Австрия ще съзреш разликата между нас и "вас-българите".
цитирай
169. анонимен - 9729
13.03.2011 18:37
Впрочем ако не сич ел германци които представят траките като германски народи също мога да ти се обадя?!

Разбира се, за мен траки са сбор" от различни, както готите, както "объркания Йорданес" гетика, не готика, както и слИвяните итн.

Да се чуди човек кои са българите:
-първо бяха народ, не племе
-после тюрки-айде тва отпадна с афганския антропотип
-после ирано-арии, оттам перси, после парти
-скити
-сармати може би
-волжките ок някои потатарчени омесени, други чудесни на вид
-иранците знаем не са днешния "араб" Ахмадинеджад като антропо
-българите по едно време въобще бяха траки-Александър също "уау"
В КАКВО аЛЕКСАНДЪР Е ЕЛИН МОГА ДА ТИ СЕ ОБАДЯ И НАПИША ТУК АКО НЕ Е СПАМ СЛЕД ДЕН-ДВА-писал съм го другаде!
-българите "станаха" готи и бавари, изв.-грешка, всъщност готите са българи

Последно какво?
цитирай
170. анонимен - Дотук
13.03.2011 18:44
Убеден съм, чел си повече от мен подигравките с Ценов и то в бгфоруми, които лично аз наскоро открих и които не споделям-там "па е гавра" за разлика от други форуми в които съмнение за ценов има-Ганчо Ценов също така от познат чух, че бил "отдавна оспорен особено в частта му-грешките за готите", мога да се интересувам в какво и как.

Лично аз обаче ще си отделя месеци сам да попрочета и да се запозная с каквото и да е по коментираното от мен по-горе вече два дни!

СЕГА СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ПОСТОВЕТЕ МИ НАД 10 МИСЛЯ СЕ СЪБРАХА И РАЗБИРА СЕ, СЪМ ДАЛЕЧ ОТ ТВОЕТО ЗНАНИЕ ИЛИ ПОДГОТОВКА. Здравия смисъл обаче и антропологията ми се "обаждат" за друго.

Още веднъж благодаря, че допускаш коментарите ми, вероятно за написаното от теб си и прав като "рецензии" към моите напосоки писаници.

Моя интерес е война и войната в историята особено ВСВ, в друго претенция нямам, като имам както ме посъветва-ще ти се обадя, бъди сигурен, също и бъди здрав-без ирония!
цитирай
171. sparotok - добре
13.03.2011 19:06
анонимен написа:
Убеден съм, чел си повече от мен подигравките с Ценов и то в бгфоруми, които лично аз наскоро открих и които не споделям-там "па е гавра" за разлика от други форуми в които съмнение за ценов има-Ганчо Ценов също така от познат чух, че бил "отдавна оспорен особено в частта му-грешките за готите", мога да се интересувам в какво и как.

Лично аз обаче ще си отделя месеци сам да попрочета и да се запозная с каквото и да е по коментираното от мен по-горе вече два дни!

СЕГА СЕ ИЗВИНЯВАМ ЗА ПОСТОВЕТЕ МИ НАД 10 МИСЛЯ СЕ СЪБРАХА И РАЗБИРА СЕ, СЪМ ДАЛЕЧ ОТ ТВОЕТО ЗНАНИЕ ИЛИ ПОДГОТОВКА. Здравия смисъл обаче и антропологията ми се "обаждат" за друго.

Още веднъж благодаря, че допускаш коментарите ми, вероятно за написаното от теб си и прав като "рецензии" към моите напосоки писаници.

Моя интерес е война и войната в историята особено ВСВ, в друго претенция нямам, като имам както ме посъветва-ще ти се обадя, бъди сигурен, също и бъди здрав-без ирония!


Пак ти напомням, че не съм ти трил коментарите, нямам обяснение за случилото се, но въпреки това поднасям извиненията си.

Съветвам те да потърсиш нещо от поредицата STUDIA GOTHICA, прегледай и работата на P.Heather -Goths in the Fourth Century.
Сравни така наречената готска материална култура с тази на гети и даки. Препоръчвам ти GEWERBEN BEI DEM GETO-DAKERN, R. Tancau...
Сам ще се убедиш, че не е имало идване на германи в Източна Европа в Античността.

Моята подкана да прочетеш повече литература не бе предизвикана от сарказъм, а от симпатия. Нямам нищо против германите, не те са създали лъжите за готите...

Относно историята на ВСВ, ами това е по-голяма каша отколкото старата история...а и със сигурност ще си навлечеш неприятности.
Проучвай детайлно и внимавай какво казваш!
цитирай
172. sparotok - уточнение
13.03.2011 19:21
анонимен написа:
Впрочем ако не сич ел германци които представят траките като германски народи също мога да ти се обадя?!

Разбира се, за мен траки са сбор" от различни, както готите, както "объркания Йорданес" гетика, не готика, както и слИвяните итн.

Да се чуди човек кои са българите:
-първо бяха народ, не племе
-после тюрки-айде тва отпадна с афганския антропотип
-после ирано-арии, оттам перси, после парти
-скити
-сармати може би
-волжките ок някои потатарчени омесени, други чудесни на вид
-иранците знаем не са днешния "араб" Ахмадинеджад като антропо
-българите по едно време въобще бяха траки-Александър също "уау"
В КАКВО аЛЕКСАНДЪР Е ЕЛИН МОГА ДА ТИ СЕ ОБАДЯ И НАПИША ТУК АКО НЕ Е СПАМ СЛЕД ДЕН-ДВА-писал съм го другаде!
-българите "станаха" готи и бавари, изв.-грешка, всъщност готите са българи

Последно какво?


Аз твърдя, че визиготите са роднини на българите, има разлика нали?
Алемани и хавки са различни племена на една и съща общност - старата германска.

Никога не съм казвал, че баварците са българи.

Никога не съм казвал, че българите са роднини с тюрки, или паштуни ( афганистанци).

За скитите и сарматите Страбон казва неколкократно, че са роднини.
Ст. Византийски определя траки и скити също като родини, това прави и Дион Касий. Прокопий обяснява, че готи, сармати и др. са всъщност потомци на старите гети...Затова не е грешно да се търсят корените на българите сред скити, сармати и траки...

Та нима днешните германци не са потомци на
алемани,
франки,
хамави,
херуски,
хавки,
хати,
амброни,
херули,
ингвеони,
ирмеони,
иствеони,
сакски,
свеви,
тюринги...

Не станаха ли повече от скити, сармати, гети и траки?
цитирай
173. анонимен - За завършека на "-мунд"
14.03.2011 15:37
Отново за Ганчо Ценов според който имена като Вулфила и Улфила не са готски-германски...да ама не, обаче явно са готски-германски
Аудумла-кравата на живота в митовете
Валхала-царството на мъртвите и задгробния живот, всъщност дворец на радостта направен от злато
Беовулф със своя отряд гаути
Дворец Хиндарфил
Хермодр-отново име макар не на „мир” или „ир”
Фраир-бог на слънчето сред ваните
„Думи на Фафнир”-германска сага
В трите общи саги-„Думи на Регин”, „Думи на Фафнир” и „Думи на Сигрдрива” се срещат още имена с подобно „звучене”-Хрейдмар-баща на Отр, Регин и Фафнир, също и един бог от аз/сите-Хенир.
За имената на –мунд
Думата мунд-уста на германски
Думата конунг
Торисмунд
Зигмунд
Сигизмунд
Кунигунде
„Първа песен за Хелги, убиеца на Хундинг”

Разбира се, че прочетох поста ти преди ден за мунд, но започващи думи и също по-малко от тези които аз посочвам сега, а ако псомена всички топоними и селища днес в Германия на мунд ум ще ти зайде.
Забележи днес тиова "звучене" е характерно дори за шведите примерно Бьорклунд и за днешните езици от германска езикова група, но за българския макар спорен в "славянската езикова" група те не са характерни!
цитирай
174. анонимен - ...манипулация или?!
14.03.2011 16:03
Макар тази история да не е знание и претенция в мен, съмнявам се да ме имаш за толкова невеж, че да ме "хлъзгаш" с изброяване на германски племена, имам такива над 60 всъщност, заедно и с линкове към тях.

Разликата е, че българите се наричахме с претенция до скоро народ, не племе и не сродни племена-това първо!
Освен това споменатите германски племена най-често са населявали близък "ареал" и са познати на Рим или пишеща Европа!
За сметка на това българите или българските племена са в контакт с едни пишещи китайци, с други въобще непишещи и имат претенцията да са по половината земя широка на всичкото отгоре и едновременно с движението им да бъдат "останали" и тук според автохтонната теория за траките на Балканите!

Такава бутафория и неяснота, да не кажа комична "мешаница" е въобще произхода!

ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВИ ЕДИН СЕРИОЗЕН ВЪПРОС БЕЗ АРОГАНТНОСТ СРЕД БЪЛГАРИТЕ И ТО НЕ СРЕД ЛЮБИТЕЛИТЕ (ВЯРНО И СРЕД ТЯХ), НО СРЕД ИСТОРИОГРАФИЯТА, КОЯТО ГОДИНИ НАРЕД Е В ДЪЛГ КЪМ ДРЕВНАТА БГИСТОРИЯ И ДА СЕ ЗАПОЧНЕ (МАКАР И ТРУДНО) ДА СЕ ТЪРСИ, ИЗСЛЕДВА (ЕДВА ЛИ ДОБРОСЪВЕСТНО ВМЕСТО ПО "БАЛКАНСКИ")ТА ДА СЕ ПОСТАВИ ДИСКУСИЯ, ДА СЕ ЗАДЕЛЯТ ПАРИ, ДЪРЖАВАТА ДА ИМА ПОЛИТИКА В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН И ТОВА ДА СЕ ОБВЪРЖЕ С ОБРАЗОВАНИЕ, ПРОМЯНА В УЧЕБНИЦИ И ПРОГРАМА И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ВЪН НА НОВООТКРИТО ИЛИ ХИПОТЕТИЧНО!

В нета колкото форуми видя толкова "манджа с грозде" прочета!
Вярно не винаги, има и подредени блогове СЪЩО!

Омразата и по "линия" тракомани-наречени така, други плюещи траките, въобще с изв. за иронията впечатлението на моменти е:
ГОСПОД Е БЪЛГАРИН...ТОЙ Е ВСИЧКО И ВСИЧКИ народи, но и е чист българин също-уникален и "сам-народ български"?!
цитирай
175. анонимен - По повод твоите думи преди ден
14.03.2011 16:11
Sparotok каза:
Явно не знаеш, че рих, райх не са германски думи. Вземи един съвременен етимологически речник и ще се увериш в това.
Тракийската дума рез означава цар, документирана е в Илиада (8-ми век преди Христа) и на Линеар А надпис от 17-ти век преди Христа ( НТ 13)...
През 5-ти век преди Христа е документирана санскритската раджа -цар...прави си изводите.


Именно-думата може да има вековен произход, чужд или "общочовешки", НО НАРОДА СПОРЕД СВОЕТО СЛОВНО БОГАТСТВО и "звучене" я променя и "усвоява".
Именно защото их, мунд, унд са характерни германски точно за това теудо е теодорих с изв. за напосоки примера.
Смисъла на казаното от мен убеден съм разбра!

Ако желаеш след време да ти посоча всичко на мунд в топонимията на Германия или в тази на Скандинавия "от Готтланд нататък"?

цитирай
176. sparotok - влияния
14.03.2011 19:00
анонимен написа:
Sparotok каза:
Явно не знаеш, че рих, райх не са германски думи. Вземи един съвременен етимологически речник и ще се увериш в това.
Тракийската дума рез означава цар, документирана е в Илиада (8-ми век преди Христа) и на Линеар А надпис от 17-ти век преди Христа ( НТ 13)...
През 5-ти век преди Христа е документирана санскритската раджа -цар...прави си изводите.


Именно-думата може да има вековен произход, чужд или "общочовешки", НО НАРОДА СПОРЕД СВОЕТО СЛОВНО БОГАТСТВО и "звучене" я променя и "усвоява".
Именно защото их, мунд, унд са характерни германски точно за това теудо е теодорих с изв. за напосоки примера.
Смисъла на казаното от мен убеден съм разбра!

Ако желаеш след време да ти посоча всичко на мунд в топонимията на Германия или в тази на Скандинавия "от Готтланд нататък"?



Не си ме разбрал изобщо, за да могат германските народи да имат тракийски заемки, то траки са оказали значително влияние върху германи, иначе няма как да стане.

Ти обичаш антропологията затова те призовавам да потърсиш информация как е изглеждал Теодорик Велики. Нека ти подскажа - бил е с черна, начупена коса, кръгла глава и среден на ръст...пълен контраст с русите, слаби и високи германи, не мислиш ли?

Самата дума германи първоначално се е отнасяла за съвсем други хора - келти. Няма да е зле да прочетеш Цезар, Страбон иТацит по този въпрос. Хората, които днес са известни като германи са били дълги векове слуги на келтите живеещи на север от Рейн.
цитирай
177. sparotok - имена
14.03.2011 19:14
анонимен написа:
Отново за Ганчо Ценов според който имена като Вулфила и Улфила не са готски-германски...да ама не, обаче явно са готски-германски
Аудумла-кравата на живота в митовете
Валхала-царството на мъртвите и задгробния живот, всъщност дворец на радостта направен от злато
Беовулф със своя отряд гаути
Дворец Хиндарфил
Хермодр-отново име макар не на „мир” или „ир”
Фраир-бог на слънчето сред ваните
„Думи на Фафнир”-германска сага
В трите общи саги-„Думи на Регин”, „Думи на Фафнир” и „Думи на Сигрдрива” се срещат още имена с подобно „звучене”-Хрейдмар-баща на Отр, Регин и Фафнир, също и един бог от аз/сите-Хенир.
За имената на –мунд
Думата мунд-уста на германски
Думата конунг
Торисмунд
Зигмунд
Сигизмунд
Кунигунде
„Първа песен за Хелги, убиеца на Хундинг”

Разбира се, че прочетох поста ти преди ден за мунд, но започващи думи и също по-малко от тези които аз посочвам сега, а ако псомена всички топоними и селища днес в Германия на мунд ум ще ти зайде.
Забележи днес тиова "звучене" е характерно дори за шведите примерно Бьорклунд и за днешните езици от германска езикова група, но за българския макар спорен в "славянската езикова" група те не са характерни!


За Вулфила се лъжеш, Филосторгий предава името като OURPHILAS, а не като VULFILAS. Понеже Филосторгий е съвременник на Орфил, той е бил много по-добре запознат с точното име отколкото живелият около 200 години по-късно Йордан.

Немските историци най-нагло си присвоиха и Одоакър, макар да няма никакви данни, че той е имал и капчица германска кръв. Неговият баща е хунът Едекон, който е личен приятел на Атила. След като няма данни, че майката на Одоакър е германка, то си е чиста спекулация Одоакър да бъде изкарван герман.

Одоакър е хун, който е властвал на германи...

Весиготът Радагайс също няма как да е герман. Радагайс е латинизираното Радагаст, този факт е признат отдавна от Р.Дж. Летъм.

Споменатият от Страбон Укромир също не е герман...
цитирай
178. perceptions - общи корени в българския и испанския
04.04.2011 11:10
Интересното е, че аз напоследък започнах да уча испански и още с началото започнах да забелязвам страшно много прилики между българския и испанския. Просто бях изумена. И тук не говоря за чуждици, които имат общ корен с английски и испански, а думи, които имат общ корен в българския и испанския, но не и в английския, като предполагам по този начин, че корените им не са от латинския език. Друг интересен факт е, че хора, които са били в Мексико, намират изумителна прилика с занаятите им там и тук и най-вече окрасите по грънчарските изделия, чергите и т.н.
цитирай
179. germantiger - За "твоите" и нечии други извори
14.04.2011 14:14
ЗА ДОСТОВЕРНОСТТА НА ИСТОРИЧЕСКИТЕ ИЗВОРИ И ТЯХНАТА КОМИЧНОСТ „НА МОМЕНТИ”:

Ако се „сборува” написаното от Плутарх за галската война на Цезар ще „излезе”

Цезар превзел с щурм 800 града за 9 години, покорил 300 народности, сражавал се срещу 3 милиона души, от тях 1 милион убил и толкова пленил...

Цезар пише, че в битката при Фарсала Помпей губи 15 000 убити и 24 000 пленени, докато сами Цезар пише за свои загуби 200 войници и 30 заслужили центуриони...

За войската на Дарий Ксеркс нахлула в Елада през 480г.пр.н.е., Херодот пише, че тя наброявала 1 700 000 пехотинци. „А изчислили ги по следния начин: като събрали на едно място 10 000 души и ги натъпкали, колкото може по-натясно, описали отвън кръг. След това ги пуснали и оградили кръга с ограда, чиято височина достигала до човешки пъп. Това като направили, вкарвали в оградата други, догдето преброили всички по тоя начин.”
цитирай
180. germantiger - Тук скит и българин се поразминават "май"...
14.04.2011 14:16
За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:
„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин щото и то е спорно, въобще слИвянин има ли).

"Сблъскваха се два народа, на които бягството никога не беше помагало по време на сражение. И готите, и българите са учудени, че се намират хора, подобни на тях, и че виждат в човешкия род противник, равен на себе си." (Енодий)

"Толуин победи между другите народи и хуните, и като спечели в първите сражения слава надделя и над страшните по целия свят българи." (Касиодор)

ТУК РАЗГРАНИЧЕНИЕ БЪЛГАРИ И ГОТИ

цитирай
181. germantiger - По повод наското прочетеното, че и франките били българи, то и японците и маите, инките също...
14.04.2011 14:17
За поражението на българите от вестготите Енодий пише:
„Това е народът, който преди тебе имаше всичко, което е пожелавал; народ, у който този е придобивал титли, който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля, у който бойното поле прославя рода, понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня, чието оръжие е било повече окървавено в сражение; те са народ, комуто преди битката с тебе не се е случвало да срещне противник, който да му устои, и народ, който дълго време е извършвал войните си само с набези. Тях не са поставяли в затруднение, както трябва да се очаква, нитоп планинските масиви, нито изпречилите се реки, нито липсата на храна, понеже смятат, че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко. Кой би устоял срещу противник, който се носи и храни от своето бързо животно? А какво ще кажете за това, че те са приучили грижливо към издръжливост на глад тези животни, благодарение на което умеят да ибягват глада?”

Фредегарий за клането на баварите над българите забягнали начело с Алциок при франкския крал дагоберт – 9 000 души:
„Това (клането) било изпълнено незабавно от баварците. И никой от тези българи не останал жив освен Алциок. Той със 700 мъже, заедно с жените и децата им, се спасили във Венетската марка.” – това става ок. 632г. забягват в Италия.
Ок. 667г. в Италия пристигат при тогавашния лангобардски крал Гримуалд от Панония прабългари водени от Алцек. Павел дякон пише:
„По това време вождът на българите, на име Алцек, неизвестно по каква причина се отделил от своето племе и навлезнал мирно в Италия. Заедно с цялата войска на своето дукатство той дошъл при крал Гримуалд и обещал да му служи и да се засели в страната му. Гримуалд го птправил при сина си Ромуалд в Беневент, комуто поръчал да предостави на Алцек и народа му места за заселване...И до днес те живеят по тези места, както го споменахме, и въпреки че говорят на латински, все пак съвсем не са забравили да употребяват и собствения си език.”
цитирай
182. germantiger - Беше споменал да прочета Цезар за германците 1
14.04.2011 14:18
Секваните и арверните открай време поддържали връзки с германците отвъд Рейн и за това при поредното им противопоставяне с другото галско племе на едуите, секваните викат Ариовист и германците му на помощ-впоследствие именно на него за тази услуга отстъпват земите в днешен Елзас. Ариовист после сключва договор с Цезар и е провъзгласен за приятел на римския народ, след време обаче става враг на Цезар и Рим. Когато самия Цезар напредва в земите на секваните (Везанцион, по-късно Безансон) той пише в записките си как римските войници разквартировани там започват да общуват с населението, което им разказва за физическата сила на германците, за военните им умения, за смелостта им и тези разкази повлияят дотолкова, че в римските войски се разпространяват настроения за отстъпление стигащо до неподчинение.
Цезар също така пише за жените-предсказателки, които били на особена почит при германците преди бой, дори с препоръка кога да започне едно сражение-примерно преди или след пълнолуние. Ариовист губи в битка от Цезар при отстъплениеето на което са убити двете жени на Ариовист преди да преминат бягайки рейн, както и едната му дъщеря, другата е пленена. ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА ГАЛИЯ
Германски племена според Цезар:
Убии-стари съюзници на Рим
суеби/свеви (нападат отвъд рейн) и сугамбри-крият се в горите от Цезар и са негови врагове впоследствие той опожарява земите им, докато те се изтеглят в горите
узипети и тенктери също преминават Рейн принудени от суеби и др.
Цезар също разказва за германците които от ранна възраст укрепвали тялото си с труд и физически упражения, запазвали целомъдрието си до 20-годишна възраст и въобще неженените и девствените били на голяма почит.
цитирай
183. germantiger - Още от Цезар... и от Плутарх
14.04.2011 14:20
По време на ВЕЛИКОТО ГАЛСКО ВЪЗСТАНИЕ обсадените в Новиодун гали се предават, но в този момент когато предават заложници на Цезар се приближава авангарда на Верцингеторикс и галите хващат оръжие...започва кавалерийско сражение между хиляди римляни и гали, което е решено с изпратения отряд германска конница 400 германци преди това набрани на служба при Цезар. Германската конница решава и още един бой-когато Цезар и войките му се насочват към Провинция (Прованс), римските войски се проточват в колони, което Верцингеторикс счита за бягство и решава да атакува с голяма гласка конница като всеки гал въобдушевено се кълне поне два пъти да премине през римския ред преди да се върне при жената и децата си...започва бой който решава германската конница на десния фланг тя завзема възвишение от което се спуска и разпръсква галите обръщайки ги в бягство. Третия случай описан от Цезар в записките му за галската война е коагто при Алезия римляните изграждат укрепения пояс към блокирания в нея Верцингеторикс, пояс 17 км и на който галския възстанник се опитва да попречи с кавалерийски рейдове един от които прераства в упорит бой решен решен отново след като цезар насочва германците в боя.

Плутарх за кимврите:
„Вероятно те са били германски народ, живеещ около северния океан, за това свидетелстват техния огромен ръст, сините им очи и това, че германците наричат кимври-разбойниците.”

ЗАБЕЛЯЗАХ, ЧЕ ДРУГИТЕ ИМЕНА КОИТО ТИ НАПИСАХ ПРЕДИ МЕСЕЦ ГЕРМАНСКИ НЕ ОСПОРИ, СПОМЕНА САМО ВИТИЕВАТО ЗА ОРФИЛ, А ГАНЧО ЦЕНОВ ГО НАРИЧА ВУЛФИЛА ИЛИ УРФИЛА...

ЗА ДРУГИТЕ ПОСОЧЕНИ ОТ МЕН ПРЕДИ МЕСЕЦ ИМЕНА И ТО КОНКРЕТНИ ОТ ГЕРМАНСКИТЕ САГИ... ОТ ТЕБ НИЩО!
цитирай
184. germantiger - Още за готите "българи", каквито всъщност не са!
14.04.2011 17:02
ОТ КОНСТАНТИН МИЛЧЕВ, КОЙТО НЕ ПОЗНАВАМ НО ПРОЧЕТОХ В ДРУГ БГФОРУМ!

Йордан пише De origine actibusque Getarum, повече известна като Getica, през 551 г. и основно ползва като источник готската хроника на Касиодор (487-583), завършена до 530 г. Последната е на латински и е „опит да се създаде за германския народ такова благородно минало, каквото е имал Рим” (Ото Манчън-Хелфън). Йордан също пише своята хроника на латински, но за разлика от високообразованият Касиодор, неговият латински е много лош. Самият Йордан, който е бил и духовно лице, признава в Гетика, че е слабо образован. Това е видно не само на формално-езиково ниво, но и като съдържание на летописа му. В него Йордан смесва две хипотези за произхода на готите. От една страна, следвайки Касиодор, Йордан отъждествява миналото на готите и тракийските гети, а от друга – преразказва немски легенди за произхода на готите от о. Скандза (Скандинавия). Между другото, очевидно Касиодор е теоретика древното минало на тракийските гети да бъде отъждествено с готите, вследствие на което той задълбочено проучва и дава сведения за траките от извори, които днес в голямата си част отсъстват, но благодарение на компилациите на Йордан учените могат да експлицират „тракийският пласт” в хрониката на Касиодор и да разширят познанията си за траките. Естествено, германското готско минало няма нищо общо с това на тракийските гети, но масовите сведения на късно-античните автори, че гети и готи са едно и също (Йордан цитира само Павел Орозий, ок. 415 г.), е предпоставка за размисъл дали действително името на припонтийските траки гети не е заето като етноним (готи) от германските племена, които очевидно асимилират тези траки в териториите около Карпатите.
цитирай
185. germantiger - ...завършено от Милчев
14.04.2011 17:02
От Херодот знаем, че балканските гети, които били най-войнствените траки, са включени във войските на персийският цар Дарий, с които той форсира Дунав и отива да воюва със скитите. Очевидно оттогава част от траките-гети колонизират територии по северното Черноморие. Много от сведенията в Гетика на Йордан трябва да се интерпретират внимателно. Така например, той твърди, че остроготи и визиготи било най-древното разделение между готите, но Амиан Марцелин знае други етноними. Йордан пише, че хуните произлезли от вещици, което явно демонстрира степента му на суеверие. Л.Н.Гумильов смята, че това сведение на Йордан носи информация за расата на хуните (???). Интересен факт е, че до победата на хуните над готите, Йордан описва миналото на готите дори в Античността, без да загубят война. Що се отнася до данните за хуните около времето на Атила, Касиодор и Йордан основно са ползвали Приск Панийски, но Йордан дава и свои сведения. Той нарича бащата на Атила – Мундзук, и с това име ни е оставил в загатка, до момента , в който стана ясно, че то е прозвище, получено от топонимът Мундияк, упоменат от Олимпиодор и обхващаш земите на север от дн. Букурещ....
цитирай
186. germantiger - Тия българи ли са?!
15.04.2011 18:42
Ей тия клипове, особено първия е голяма част с лични снимки на наши роднини в Германия!

"Та да питам" ТИЯ ТУК БЪЛГАРИ ЛИ СА, "ЩОТО ИЧ" НЕ МИ МЯЗАТ НА БЪЛГАРИ ПОНТИЙСКИ ТИП ИЛИ ИРАНО-АРИИ, че и мене като ме видиш ще те питам много ли ти причличам на българин?

ПЪРВИЯ КЛИП СЛЕД 0.36 ПОЧВАТ ХЛАПЕТАТА

http://www.vbox7.com/play:660e3fba

http://www.vbox7.com/play:50aacb46
цитирай
187. germantiger - Към други, но и към теб 1
04.05.2011 21:15
УЧУДВАМ СЕ, ЧЕ ЗА РАЗЛИКА ОТ ДРУГИ ПОТРЕБИТЕЛИ В БЛОГБГ ТИ НЕ ТРИЕШ КОМЕНТАРИТЕ МИ И ДОРИ КОГАТО СЪМ РЯЗЪК ИМАШ ТАКТ СКПРЯМО МЕН И ИНФОТО МИ, ДОРИ КОГАТО СПОРИШ.
ВПЕЧАТЛЕН СЪМ ОТ ТОВА, НО РАЗБИРА СЕ НАШИЯ СПОР ЩЕ ПРОДЪЛЖИ!
СЪЗНАВАМ, ЧЕ СЪС СИГУРНОСТ В НЕЩО ГРЕША АЗ, В ДРУГО СПОРЕД МЕН НЕСЪМНЕНО ГРЕШИШ И ТИ-ТОВА Е НОРМАЛЕН ДА ГО НАРЕКА "ПРОЦЕС"!

Това съм го писал към Натан без и към Щапаров с уважение, към теб с респект и повече го поствам!

Първо нещо за българите, нали ти е тема, че всичкото що е германец е бугарин или славянин:
По повод на готите дето уж били бълхари думите
Готтесберге
Гьоттинген
имената Готшалк
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готтланд в Скандинавия
старото название Готтенхафен
племето готони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
...
Те така-защо това го няма в бугарския, апропо в българския и думата плуг като в руския идва от германски, то и свекърва не е българска дума, а за замърсения от чуждици български ако се разпиша "ке обидно или ке трагикомично"

Сега отново да те върна за сливяните, щото нали обичаш извори ;)

За вендите, които не от тази година науката спомена баче че не са сливяни, какво пише за тях Тацитус:
"Да отнесем ли певкините, венедите... към германците или сарматите незная, но певкините които зоват бастарнаи по начина на живот, жилищата повтарят германците... Зарад смесените бракове техния образ става все по-безобразен и приема чертите на сарматите.
Венедите... Обаче тях можем да причислим към германците, защото те строят дома си... придвижват се пеш и при това с голяма бързина, което ги отличава от сарматите живеещи цял живот на кон."
По-нагоре Тацитус пише как венедите ограбвали и кръстосвали горите итн.
За сарматите днес претендират всичко що е сливянин и всичко що е бугарин.
Фундаментална разлика между венеди и кандидатбугари-сармати, начина на живот и конете които венедите почти нямат, също така нали бугарите все са благородни, те милите не грабят, строят градове и не ръшкат из горите.
цитирай
188. germantiger - Към други, но и към теб 2
04.05.2011 21:16
Можеш да намериш на български германските сказания от братя Гримм, на германски език в amazon огромния том на Лудвиг Бехщайн или сказанията събрани от Арндт! Там е пълно с такива за готи, франки, бавари и всички други които ти "определяш" като българи. От тези сказания след време ще ти извадя над 30 имена и всичките характерни за Германия преди или днес-нито едно българско, в тези сказания българи няма да "срещнеш", а други германски племена колкото пожелаеш. Огромна част от сказанията са събрани в новото време и са запазили спомен в германската народна памет, в българската за франки, бавари и готи "йок".

И отново да те насоча:

ОБАЧЕ ЗАЩО КАТО ВСИЧКО ЗА ТЕБ Е БУГАРИ, ТА ДА ТЕ ПИТАМ ЗАЩО АХИЛЕС Е РУС, ЗАЩО АЛЕКСАНДЪР ВЕЛИКИ Е РУС, ЩО НЕ Е ШИРОКОЛИК ПОНТИД ИЛИ ЧЕРНОКОС БУЛГАР???

ДА ТЕ ПИТАМ ЗАЩО ТЕЗИ ГЕРМАНЦИ ТУК НА КЛИПОВЕ НЕ СА БУГАРИ АМА "ИЧ", щото нали готите, баварите, франките - всичко това било бугарин - пълна лудница а, хумореска ;)

http://www.vbox7.com/play:015adc52 < АВТЕНТИЧНО

http://www.vbox7.com/play:660e3fba - ДЕЦА И НОСИИ след 0.42

http://www.vbox7.com/play:50aacb46 - ЖИВОПИС след 0.40

Както съм ти обещал - ангажирам се да посещавам блога ти през няколко седмици. Жив и здрав бъди без ирония!
цитирай
189. germantiger - За сказанията 1
05.05.2011 13:24
От германските заген-саген-сказания...
Франките, които тук в блога Натан определя като българи... имената им „ич” не са български. Нещо повече- огромен брой сказания за тях са запазени в германската народна памет и събрани от фолклористи, за съпоставка такива в българската памет колко и кои?!

Имената франкски, основно на крале, техни синове, жени и свита:

Хлотар (дн. Лотар)
Хлодвиг-Хлодовиг (дн. Лудвиг)
Хилдерик
Меровиг
Ландерих
Огер-Одгер-Аутхар
Гунтрам (Гунар, Гунтер, Гюнтер)
Фредегунд (имена на гунд още и още мога да посоча)
Дагоберт
Хилдеберт (Херберт, Хуберт)
Хлодомер
Фарамунд (Розамунд, имена на мунд още цяла група)
Тотила за който отново претендират „некои” бългхари тръгва в едно сказание с тримата свои приближени Вулдерих, Рудерих и Блиндин
Теодерих (не само вест/визиготския с това име)
Завършек на ик, иг, их са различни „форми”, някои и на произнасяне досега, примерно Лайпциг се пише, но се произнася ЛайпциХ, също имена като Фредерик, днес са ФридриХ итн...

Почти винаги за жени вземат принцеси от други германски народи като:

Клотхилд-бургундка (то и бург я „изкараха” българска дума)
Хилдегард-баварка (чудно и баварците бяха българи нали, а името и в германската традиция на имена завършващи на –гард мога да напиша цяла група ;)
Теоделинд-Детлинд (баварска принцеса)
Още пример с вандал Гензерих-Гелимер-Хилдемер (защото вандалите Натан тук в блога и тях ги зачерква като германци...)
Берих крал на готите при преселението им и то петия им крал (нали и готите „станаха” българи ;)
Фридигерн-гот
Боемунд-баварец
Инграм също
Атаулф и АСларих братята ги знаем готи
Илдебад-гот
цитирай
190. germantiger - За сказанията 2
05.05.2011 13:24
В сказанията се споменават и топоними като планинското било Франкенвег примерно.
Франките пък издигат катедрали в места като Еберсхайм (не „звучи” никак български, а всъщност това са удобните места за живеене на самите франки-нали „бяха” българи?!)
Поселения в които живеят вандали Моринген, Скоринген, съседните на тях Голанд и Ругиланд. В друго сказание се описва народа на хуните, който в по-късно време е сравнен с този на турците описани еднакво тъмни, уродливи и ниски... Тук се сещам за глупостите на Тацит за полухората-полуживотни с крайници на зверове, съзнавам абсурда и неверността на някои сказания, но ги споменавам, защото немалко българи днес обичат да цитират избирателно извори без разсъждения след тях, та ето извори, направо извират! В тях германските народи се женят почти винаги помежду си, нямат нужда от преводач и никъде не се споменава българин, племе-българско и език-български. Сказания за готите които наричат Готтеншанце местността на Балтийско море, как стигат до Скития итн.

Сказания за германските народи в които не се споменава въобще българин:

Преселението на готите
Срутилият се мост
Защо готите нахлули в Гърция
Фридигерн
Смъртта на Атаулф
Сказание за Гелимер и Гелимер в сребърната верига
Три сказания за хуните вън от темата, за тях има още
Тотила изкушава светеца
4 сказания за Албоин и неговата Розимунд
Агилулф и Теуделинд
Лойпихис
Хилдерик и Базина
Ножицата и мечът
Венчавката на Кротхилд
Спящията крал
Пристъпващата гора и звънтящите камбанки
2 сказания за Хилдегард
2 за Теоделинд
3 за Хлотар
5 за Дагоберт
За Карл Велики над 10 сказания, от тях имена не извадих, много ще е!
цитирай
191. sparotok - до German Tiger
07.05.2011 20:50
1. Първо за Мундзук - бащата на Атила. Името е тракийско, елементта МУНД срещаме в топонима МУНДепа, други предлагат и теонима МУНДрито, но в този случай аз лично имам резерви.

Мунд е древна форма на мътя, размътвам, разбунвам, разтърсвам ( Мунд епа означава Мътна вода, Мътна вапа).

2. Хуни и готи. Предполагам чел си История на Войните на Прокопий. Там той пише на няколко пъти, че старото име на хуните е кимерии. Според Йордан прадедите на хуни и готи са едни и същи хора ( по времето на Бериг в Скандинавия), но по времето на Филимер става разцепление - историята с халируните.
Надявам се известно ти е, че най-старото име на Дания е Кимбрийски полуостров, а според Страбон кимбри и кимерии са едни и същи хора. Интересен факт е това, че значителна част от датското население носи генетичен маркер Р1а1, който е присъщ на хуните ( това го показват изследванията на скелетните останки).

3. Относно русата коса на Ахил, Александър и др... Тук трябва да уточня, че има малка грешка, описвайки косата на тези герои старите автори са ползвали думата ксантиси, а това е определение на цвят на силно препечено месо, т.е. Ахил и Александър не са били руси, а по-скоро със светло кестенява коса. ( Провери в гръцкия етимологически речник на Фриск).

4. Относно сарматите. Може би не знаеш, че Прокопий определя сарматите като част на гетското тракийско семейство, но дори и да не бе така през 4-ти век около 200 000 сармати биват заселени на юг от река Дунав и по този начин стават значителен компонент от състава на населението на Дунавска България. Язигите са сарматско племе, а Р. Дж. Летъм тълкува името им с помощта на думата языкъ - племе, народ. За костобоките също се твърди, че са сармати, а костобоки се обяснява със старобългарските костъ и бокъ -страна, т.е. твърдите, непоколебимите...

5. За баварци и франки аз лично никога не съм твърдял, че са българи. Тези хора са повлияни от стари балканци, но това не ги прави балканци по произход.

Сега най-важното. Аз самия лично и публично ще те приветствам, ако събереш и представиш данни за древна германска миграция от Скандинавия към Тракия през Античността. Всеки народ оставя следи в материална култура и топонимия. Келтите се преселват в Анатолия и там биват намерени топоними като Дру Неметон ( свещена гора), намерени са и множество галски артефакти.

Покажи моля те паралелите между материалната култура от Скандинавия - старата земя на готите и тази от Дакия, Тракия, Скития.
цитирай
192. merlin68 - до German Tiger
18.05.2011 22:47
Хо-хо немецо, радвам се да видя познати тук. И както обикновено чел - недочел, разбрал - недоразбрал, и както винаги многословен. Никъде автора не намеква дори, че германците имат нещо общо с траки, гети, "бугари". ТОЙ ПРОСТО КАЗВА, ЧЕ СТЕ ОТКРАДНАЛИ НЕЩО ОТ НАС - Biblia Bessica.
цитирай
193. germantiger - http://www. genealogie-mitte...
28.05.2011 00:37
http://www.genealogie-mittelalter.de/
цитирай
194. germantiger - ...
28.05.2011 00:56
НАДЯВАМ СЕ, ДА НЯМА ОБИДЕНИ СЛЕД ПОСТА МИ, ТОВА Е ПО ПОВОД БЪЛГАРСКИ БЛОГЪРИ, КОИТО ПИШАТ, ЧЕ ГОТИТЕ, БАВАРИТЕ, ЧЕ ДОРИ ФРАНКИТЕ - ВСИЧКО ТОВА БИЛИ БЪЛГАРИ, НЕ ГЕРМАНЦИ!


Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:

http://www.behindthename.com/nmc/ger.php


Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html

http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията

http://www.sagen.at/fotos/index.php


http://literaturnetz.org/maerchen

http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm


Средновековие

http://www.genealogie-mittelalter.de/

примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно

http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html


Пак за Средновековие и автори

http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter


ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ

http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070


... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:

http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html
цитирай
195. germantiger - ...
08.07.2011 00:10
Вулфила или Урфила и ГОТСКИЯ-ГЕРМАНСКИЯ ЕЗИК... сравнение, защото "не" бил германски, ЯСНО СЕ "ВИЖДА" ЧЕ Е ГЕРМАНСКИ ДОРИ В СРАВНЕНИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕ С ДНЕШНИЯ:

Einer ihrer Bisch&#246;fe, Wulfila (d. i. W&#246;lflein), &#252;bersetzte um das Jahr 380 n. Chr. Die Bibel in das Gotische und von Teilen dieser Bibel sind noch heute mehrere Handschriften erhalten. Das Vaterunser in gotischer Sprache mag ein Beispiel geben, wie die gotische Sprache damals klang:

"Atta unsar, thu in himinam. veihnai nam&#244; thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)

qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)

himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortw&#228;hrende,)

Gif uns himma daga; jah afl&#234;t uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)

sijaima, svasv&#234; jah veis afl&#234;tam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren%3B%29

jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern l&#246;se uns)

af thamma ubilin; unt&#234; theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem &#220;bel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)

jah vulthus in aivins. Amen.
(und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"
цитирай
196. germantiger - ...
08.07.2011 01:44
Das hierdurch entstehende Hochdeutsch, das von 1100

Preis des deutschen Landes (Von Walter von der Vogelweide)

Ich han lande vil gesehen,
unde nam der besten gerne war:
&#252;bel m&#252;eze mir geschehen,
k&#252;nde ich ie m&#238;n herze bringen dar,
daz im wol gevallen
wolde fremeder site.
nu waz hulfe mich ob ich unrehte strite?
tiuschiu zuht g&#226;t vor in allen.

Von der Elbe unz an den Rh&#238;n
und her wider unz an Ungerlant
s&#244; mugen wol die besten sin,
die ich in der werlte h&#226;n erkant.
kann ich rehte schouwen
guot gelaz unt l&#238;p,
fem mir got, s&#244; fw&#252;ere ich wol daz hie diup w&#238;p
bezer sint danne ander frouwen.

Tiusche man sint wol gezogen
rehte als engel sint diu w&#238;p get&#226;n.
swer si schildet, derst betrogen:
ich enkan sin anders niht verstan.
tugent und reine minne,
swer die suochen will,
der sol komen in unser lant: da sit w&#252;nne vil.
lange m&#252;eze ich leben dar inne!

ПРЕВОДА ДНЕС

Ich hab’ Lande viele gesehen,
und der besten nahm ich gerne wahr:
&#252;bel m&#252;sse mir’s ergehen,
k&#246;nnte ich mein Herz je bringen dar,
dass ihm wohl gefallen
wollte fremde Sitte.
Nun was h&#252;lfe mir’s, wenn ich [auch] unrecht stritte?
Deutsche Zucht geht vor in allem.

Von der Elbe bis zum Rhein
Und her wieder bis ans Ungerland,
da m&#246;gen wohl die besten sein,
die ich in der Welt je hab’ erkannt.
Kann ich recht erschauen
Gute Gestalt und Leib:
Nun, bei Gott! So schw&#246;r ich wohl, dass hier das Weib
besser ist denn sonst die Frauen.

Deutscher Mann ist wohl gezogen,
deutsches Weib wie Engel angetan;
wer sie schilt, der ist betrogen,
anders kann ich niemals ihn verstahn.
Tugend und reine Minne,
wer die suchen will,
der soll kommen in unser Land, da ist der Wonne viel.
Lange m&#252;sse ich leben drinne!

После мога и речник с германските думи, които славянските езици са си "взели" да ползват... само в руския са десетки! Трябва да ви се превежда, че четете само на руски "вие";)
цитирай
197. анонимен - Къде ли, къде...:)
10.02.2012 09:03
А пък мен вчера ме "уби" португалската дума "cad&#234;", която какво мислите означава? :) - Означава същото както и в българския- "къде". И щом португалците се смятат за потомци на готите, значи е вярно, че готите са българи. Не само гайдата, която при тях е гайта, не само Пирин и Пиринеите
имат общ езиков и смислов произход, но и строежите и много други неща, за които тепърва започвам да се интересувам, след вчерашното "cad&#234;".
Сега се сещам сещо така, че във френска готска Тулуза е много популярна мелодията на българската народна песен "Боряно Борянке"...
Прочетох някои статии в Интернет с доказателства, че готите са българи, но сега се интересувам за по-обемна информация и за цели книги с изследвания по тази тема...
Също така се замислих за това откъде в българския език се е появил популярният жаргон "готин" и "готски", който съм чувала в провинцията и в разновидностите "гетин" и "гетски" и какво точно означава?- Ясно е, че означава нещо от рода на хубав..., но какво точно и откъде идва...?

(А в последните дни се замислям и откъде идва сегашната специална омраза на холандските националисти към България-знаете, че само те ни правят тенденциозно сечено за Шенген и се питам дали не е свързана с това, че вече заявяваме по-смело истината, че готите са българи...)
цитирай
198. анонимен - Португалското cade със "^" върху е
10.02.2012 14:18
Пак съм аз относно португалската дума, която звучи и означава същото както и в българския "къде". Виждам, че сайтът не я е показал както трябва в постинга ми- затова ще я опиша така - говоря за португалската дума "cade" с едно специфично за португалския покривче "^" върху буквата "е".
цитирай
199. анонимен - Моето мнение
08.09.2012 18:19
Омъжена съм за човек от Каталуня и ми правеше впечатление, че много думи приличат на стари български.
цитирай
200. sparotok - български думи
09.09.2012 18:17
анонимен написа:
Омъжена съм за човек от Каталуня и ми правеше впечатление, че много думи приличат на стари български.


Това си е в реда на нещата...В миналото са използвани повече думи близки до нашите.

Поздрави!
цитирай
201. knyazvojvoda - Здравей спаро, с интерес прочетох ...
12.02.2016 21:07
Здравей спаро, с интерес прочетох темата ти. Но имам да направя няколко поправки... Не мисля че испанското "suegro", идва директно от българското свекър, по скоро е от латинското socrus, преход o>ue е типичен испанските думи от латински произход, също както и преход k>g, по скоро това е древен корен, който обаче пак си има българска етимология, на старобългарски е свекры, и идва от корен све- (свой), и -кръвь, (кръв). Латинското "socrus" е заемка от нашето "свекър", ;)
Някои от тия думи които си дал по-горе не ги познавам, но мисля че не са точно правилно изписани, бяло не е "бранко", а е "бланко" (blanco) (връзка с "бял"), а думите "пеля" и "макиота" изобщо не ги разпознавам... Предполагам че не си ги изписал както трябва... ако можеш да дадеш думите изписани на латиница, ще ти бъда благодарен.
А иначе в испанския има наставки: -acho (-ачо), -acha (-ача), -ucho (-учо), -ucha (-уча), които не съществуват в латинския, но пък наставките на -ч- са добре известни в славянските езици...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13926510
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031