Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 18:12 - ИРАНЦИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 68190 Коментари: 163 Гласове:
130

Последна промяна: 06.02.2011 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                             
                             ИРАНЦИ ЛИ СА БЪЛГАРИТЕ
?

 

 

Казват, че единственият начин да се поддържа една лъжа жива е това тя от време на време да се облича в нова дрешка, защото иначе манипулациите започват да прозират. Правдивостта на това твърдение се доказва от невероятна бъркотия, която чужди и наши учени забъркаха с нашата история. Изкарваха ни монголци, угро-фини, туранци, а последната добре платена измислица е това, че сме роднини на така наречените ирански народи...

 

Редица безсъвестни личности злоупотребиха с нашата слаба осведоменост по определени въпроси. За съжаление повечето хора не знаят какво точно означава термина иранци, къде е възникнала иранската култура и кой я е създал? Ако не бяха укрити планини от информация, на изследователи като П. Добрев, В. Бешевлиев и др. изобщо не би се отдало да заблудят широката публика, да внушат на хиляди сънародници, че сме азиатци по произход и роднини на перси, афганистанци и т.н. Ние нямаме общи корени с тези хора, близките думи в езиците ни се дължат на това, че в дълбока древност нашите предци траките са повлияли много народи, от Кавказ ( обитаван от тракийските халиби и сарапари) до далечната Индия, в чиито северни покрайнини са живели племена с тракийски имена като кикони, едони и др.

 

Ето и това, което определена група учени не желае да представи на българския народ. Иранци и арийци е по принцип едно и също нещо, но поради това, че арийци е политически натоварен термин, по-често се използва варианта иранци. Като ирански ( арийски) народи са определени скити, сармати, кимерии... Всички те са обитавали нашите земи от най-дълбока древност. Това обяснява защо Стефан Византийски твърди, че Ария е едно от по-старите имена на Тракия.

 

За това, че иранските ( арийските) скити са роднини на траките научаваме отново от Стефан Византийски, който е пределно ясен – скитите са тракийски народ. Дион Кайсий пък определя тракийското племе даки като клон на скитите.

 

Страбон идентифицира даките като траки, но споделя също, че са роднини на обитаващите Средна Азия скити - даи. Масагетите са скитско племе, което е доминирало земите на север от Персия, а Йордан нарича тези хора клон на тракийското племе гети.

 

Кимериите са определени като тракийско племе, а според "Зографска История" едно от най-старите имена на нашите деди е кимерии.

 

За източните скити индийските пурани ( предания) разказват, че били потомци на кшатрия – воинската каста на старите арийци, т.е. имаме признание на индиците, че тракийските роднини- скитите са арийци. Персите наричат определени скити – сака хаома варга - скити пиещи хаома, това е свещеното питие достъпно само за арийците...

 

Виждаме, че хората определени като стари и истински иранци ( арийци) са всъщност племена, чиято най-древна родина са Балканите. Списъкът може да се продължи с медите, за тях се знае, че са  повлияли неимоверно културата, а и езика на персите. Плиний свидетелства, че медите са от един род със сарматите, а Прокопий обяснява, че сарматите и тракийските гети са от един произход. Тук е мястото да се спомене, че според Херодот най-древното име на медите е арии ( арийци, иранци). Отново бащата на историята съобщава, че на север от Дунава живее огромният народ на сигините (потомци на арийските меди) чиито владения се простират от делтата на могъщата тракийска река до земите на венетите при Адриатическо море. В тази област топонимите и хидронимите са обясними на тракийски език.

 

Разглеждайки укриваните факти установяваме, че право на названието арийци ( иранци ) имат само траките и техните родини. Чрез няколко миграции си те са повлияли езиково предците на персите, паштуните, дарите и др. Това е причината българския ( който е развит тракийски) да показва прилики с фарси и други езици на памирски народи.

 

Свидетелства за тракийско присъствие дори и в отдалечените кътчета на Азия има достатъчно. Старият римски летописец Луций Ариан разказва за тракийски поход към Средна Азия и твърди, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракиецът им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи,  според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация. Като потвържедение за това може да се посочи, че в Индия са намерени оръдия на труда от Бронзовата епоха, чийто прототип се среща във Варненският некропол ( V-то хилядолетие преди Христа).

 

Напълно естествено е, че когато даден народ стане доминантен в определена област там ще бъдат наложени нови названия на реки и планини. В Средна Азия се наблюдава изобилие на тракийски хидроними и топоними. Някои от тях са Бага Стана ( Божи Стан), Кубха ( къпане, място за къпане), Раса ( роса), Бара ( бара – малка река). Името на свещеният за Дионис връх Меру има паралел с тракийските Мерит и Гиге мер, а названието на индийската планина Имеус е само вариант на Тракийската Емаус ( запазено днес в нос Емине)...

 

Както вече бе обяснено древните тракийци, които се заселват в Средна Азия са и арийците които в по-късни времена се разделят на две основни групи, а именно индо-арийци и ирано-арийци. Смята се, че докато са били една общност арийците са обитавали земите между Каспийско море и Хималаите. Херодот, Страбон, Плиний и др. свидетелстват, че там са живели масагетите, които според Йордан са клон на тракийския народ гети. Старите автори съобщават и за азиатските племена едони, кикони, брисери и туни, които не са нищо друго освен част от обитавалите Тракия едони, кикони, брисеи и тюни. Странното обаче е това, че въпреки ясните свидетелства на старите автори, учените упорито прикриват с мълчанието си присъствието на тракийски племена в Азия, а то е доказуемо не само с историческите извори и топоними, но също и с керамиката, оръжията и др. артефакти принадлежащи на така наречената Андроновска култура. Техните прототипи са от земите на Тракия. Андроновските гърнета, върхове на копия, украшения и т.н. са от 2300 г. преди Христа, докато най-ранните тракийски са от 4500г. преди Христа. Това ясно показва, че създателите на прото арийската култура са дошли от Тракия. 

                              
Находки от областта на Андроново

                          image


image

Тракийски брадви и копия от същия тип както тези от Андроново


                     
                                      image
Тракийски съдове със същата геометрична украса като съдовете от Андроново

image

 

Тракийски съдове имащи същата форма както тези от Андроново

Друго доказателство за това, че траки са създатели на прото иранската култура е връзката на тракийския с авестийския, за който се смята, че е основата на днешния ирански ( фарси). Ето едно кратко сравнение:

 

 

АВЕСТИЙСКИ – ТРАКИЙСКИ – БЪЛГАРСКИ

АП                       -  АПА                - ВАПА ( яма с вода)

АЗЕМ                  - АЗ                     -АЗ

БАГА                   -БАГОС              -БОГ

ВАИРА                -ВИР                    -ВИР

ВАСА                   -ВИСА                -ВЬСЪ (селище)

ВЕДА                    -ВИД                  -ВЕДЬ (знание)

ВИДАТИ              -ВИДЕТО           -ВИДЕТЪ ( той вижда)

ДАДАЙТИ           -ДАДОН            -ДА ДАМ, ДАВАМ

ДАРАЙТИ          -ДАРЕОС            -ДЪРЖАЩ, ДЪРЖА

ДАМАН              -ДАМА                -ДОМ, ДАМ

ДВА                     -ДВЕ                    -ДВЕ

ДРАВ                   -ДРУВО               -ДЪРВО

ЗАМ                     -ЗЕМЛА               -ЗЕМЯ

ГАИРИ                 -ГАРА                 -ГОРА, ГАРИЦА ( диал.форма)

КО                        -КОС                    -КОЙ

МАНА                 -МАНКА             - МЬНЕТИ, ПОМЕН

ПАТЕНТИ        - ПАТ                    - ПАДАМ, ПЪТ

ПИТУ                 -ПИНОН               -ПИЕНЕ

СПЕНТА           - СПИНТ              - СВЕНТЪ ( свещен)

СПЕТА               -СВИТУЛ              -СВЕТЪЛ

СУРА                  -СУРА                  -СУРВА, ЗДРАВ

ТА                       -ТА                        -ТА ( тази)

ЧАТУР             -КЕТРИ,ЧЕТРИ    - ЧЕТИРИ

 

Нека обърнем внимание и на няколко интересни факта, които учените не благоволяват да представят. На древен ирански аз съм е азем, а на днешен фарси аз съм е мана. На древен ирански Бог е бага, но на съвременен фарси, пащу и дари Бог е хода. Тракийската дума Багос ( Багун) е документирана през VIII-ми век преди Христа, а персийският вариант бага е от V-ти век преди Христа, т.е. можем да говорим за тракийско влияние върху персите, а не обратното.

 

Днешните иранци, наричани още перси не са арийци по произход. Едно е да се самонаречеш ариец, а съвсем друго е наистина да си такъв. Арийският елемент в културата и езика на персите e внесен от медите, които са били аристокрацията на персите дълги векове. Ахаменидите се обогатяват с арийското  наследство на медите, великият Зартошт ( Заратустра ) не е персиец, а произлиза от средите на медите, затова и името му е тракийско. Зартошт означава Златоух, т.е. мъдър. Частицата ЗАРТ отговаря на тракийската дума зарта, залтазлато, а ОШ(т) отговаря на уши. Това е причината Зартошт да е изобразяван като тракиец...Не трябва да забравяме и споменатите от Херодот истински имена на днешните иранци, а именно -перси, кефени и артеи.

 

Изследователите опитващи се да ни изкарат късно дошли пришълци премълчават всички тези данни и уповавайки се само на прилики в езика ( скривайки същевременно тракийската връзка) определят българския народ като сроден на перси, пуштуни и др. Това е подигравка с науката, а и с паметта на дедите ни,  които са най-древните цивилизовани обитатели на Балканите. Хайде да помислим, англичаните повлияват езиково аборигените в Австралия, но това не прави тъмнокожите аборигени роднини на бледите англо-сакси, нали? Португалците налагат своя език над африканското население на Мозамбик, но от фактът, че хора от негроиден антропологичен тип говорят португалски не може да заключим, че народът на Мозамбик е от един произход с португалците...

 

Манипулаците на българската история няма да спрат скоро, прекалено много е инвестирано в лъжи и манипулации. Те доведоха не само до объркване, но и до дистанциране от истинските ни роднини. За да не попадаме в плен на измамата е нужно да се пазим от негативните емоции, които са лош съветник и могат да  ни отведат не където трябва. Разсъждавайки хладно и логично, търсейки приятелство с всички, рано, или късно ще стигнем до истината. Нашето съзнание е като огледалната повърхност на планинско езеро, ако тя е спокойна, то и отразяващият се образ е чист и ясен, лесен за възприемане. Гневът и омразата размътват всичко и създават порочен кръг, от който е трудно да се измъкнем. Озлобеният търси отмъщение и ще се покрие неминуемо със страдание. Благородникът владее себе си, той е волеви и силен, умее да прощава и да гради щастливо бъдеще. Съдбата ни е в нашите ръце приятели, тя се оформя от изборите, които правим в живота. Една преуспяваща България може да се изгради само от  благородници, дедите ни бяха такива.

 

 




Гласувай:
133



1. sparotok - кирилица
03.02.2011 18:14
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - културен тон
03.02.2011 18:15
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. анонимен - Не е лесно, да останеш благородник, ...
03.02.2011 18:29
Не е лесно,да останеш благородник,сред простаци.Спокойствието се възприема,като слабост.
Поздрави!
цитирай
4. sparotok - лесно
03.02.2011 18:39
sevt9 написа:
Не е лесно,да останеш благородник,сред простаци.Спокойствието се възприема,като слабост.
Поздрави!


До някъде си прав, неимоверно трудно е да останеш благородник сред простаци, но въпреки това този, който е избрал пътя на светлината продължава да го прави.

Обърни внимание на това, че един благородник трябва да е и силен. Ако имаш здрави мишци и желязна воля тарикатите са мили като агънца и не смеят да си покажат магарията.
цитирай
5. sevdabg - Благодаря ти Спароток !
03.02.2011 18:39
Отново научих толкова много при теб

Поздрави !
цитирай
6. sparotok - данни
03.02.2011 19:06
sevdabg написа:
Отново научих толкова много при теб

Поздрави !


Благодаря ти аз Севде! Тази статийка е важна, някои факти изобщо не са известни на широката публика.

Поздрави!
цитирай
7. ivesa - Прав си,sparotok!
03.02.2011 19:12
Напълно съм съгласна с теб,че съдбата ни е в нашите ръце и се определя от изборите,които правим.От нас,съвременните хора зависи изграждането на преуспяваща България.Нямаме време за губене!Нека бъдем достойни потомци на благородните си деди!Поздрави!:)))
цитирай
8. sparotok - точно
03.02.2011 19:25
ivesa написа:
Напълно съм съгласна с теб,че съдбата ни е в нашите ръце и се определя от изборите,които правим.От нас,съвременните хора зависи изграждането на преуспяваща България.Нямаме време за губене!Нека бъдем достойни потомци на благородните си деди!Поздрави!:)))


Ивеса, много добре го каза - Няма време за губене! Оцеляват само силните и тези, които са способни да се развият. Не настане ли промяна в обществото ни други ще заемат нашето място, а за нас никой няма да си спомня... Промяната в обществото започва с промяната в индивида.

Поздрави!
цитирай
9. анонимен - Аз не искам да се променям! Знам си ...
03.02.2011 19:30
Аз не искам да се променям! Знам си кой съм и не ме касае мнението на простаците.За това,просто гледам да ги избягвам.
Инстинкта да самосъхранение ми диктува,не да се "бия"с простаци,а за търся опора в Бог!
цитирай
10. sparotok - похвално
03.02.2011 19:34
sevt9 написа:
Аз не искам да се променям! Знам си кой съм и не ме касае мнението на простаците.За това,просто гледам да ги избягвам.
Инстинкта да самосъхранение ми диктува,не да се "бия"с простаци,а за търся опора в Бог!


Похвално е, че търсиш опора в Бога! Мнението на ограничените хора не ме интересува, но се опитвам да им помогна защото във всеки от нас има зрънце добро, при някои просто то е погребано дълбоко...но е там и чака подходящ момент.

Простаците са станали такива защото са се откъснали от духовното и са станали като есенни листа - преди да изгният вятъра ги вее на където си поиска.
цитирай
11. анонимен - Само при Бог се чувстваш аристок...
03.02.2011 19:45
Само при Бог се чувстваш аристократ!
Играта на "хайлайф" е занимание за простосмъртни.Славата носи печал..
цитирай
12. ketcakuatl - ДОБРЕ, ТАКА ДА Е
03.02.2011 19:49
Да кажем, че имаме горда история и славно потекло. Ама това е било преди хиляди години! И генотипа ни съвсем не е запазен от тогава. За тия години кой ли не е минал от тук, и не го е ,,турил" на жените. Преселенията на чужденци - отделно. ,,Омешването" е тотално. В този смисъл да търсим благородството в корените си, според мен е безмислено. Каквото било-било! Заминало си е, загубено е! Хм.м, в библията пише ако ти ударят едната буза - обърни другата. Това ли четоха кръстоносците, покоряващи светите земи? Казваш че озлоблението после се покрива със страдание. Ако твоята дъщеря беше убита от ,,доктор" Маджунов, щеше ли да му простиш, и да го почерпиш за бог да прости? Благородството е отражение на действителноста и обществените порядки. И донякъде, е преекспонирано в исторически план. Понякога си благороден - друг път - не! Човешката същност е многопластова. Апропо, тази сутрин чух по новините министъра на образованието да цитира статистика, според която 48% от ,,българските" ученици, нямали за майчин език българския!?!? За това какво ще кажеш? С история, или без, отиваме на ,,кино" като нация!
цитирай
13. sparotok - съдба
03.02.2011 20:01
ketcakuatl написа:
Да кажем, че имаме горда история и славно потекло. Ама това е било преди хиляди години! И генотипа ни съвсем не е запазен от тогава. За тия години кой ли не е минал от тук, и не го е ,,турил" на жените. Преселенията на чужденци - отделно. ,,Омешването" е тотално. В този смисъл да търсим благородството в корените си, според мен е безмислено. Каквото било-било! Заминало си е, загубено е! Хм.м, в библията пише ако ти ударят едната буза - обърни другата. Това ли четоха кръстоносците, покоряващи светите земи? Казваш че озлоблението после се покрива със страдание. Ако твоята дъщеря беше убита от ,,доктор" Маджунов, щеше ли да му простиш, и да го почерпиш за бог да прости? Благородството е отражение на действителноста и обществените порядки. И донякъде, е преекспонирано в исторически план. Понякога си благороден - друг път - не! Човешката същност е многопластова. Апропо, тази сутрин чух по новините министъра на образованието да цитира статистика, според която 48% от ,,българските" ученици, нямали за майчин език българския!?!? За това какво ще кажеш? С история, или без, отиваме на ,,кино" като нация!


Защо да не се поучим от историята? Били сме силни когато сме били единни, това е факт.

Относно озлоблението и примера с Маджунов, ще ти кажа това че, ако живеехме в будно общество такива като този индивид нямаше да се занимават с лекарска дейност. Много по-добре е да предотвратиш едно бедствие, отколкото да се чудиш как да се оправиш с последствията.

Бедствията идват от нашето бездействие, тюхкаме се, че нещата не вървят на добре, но не правим нищо. В такъв случай си заслужаваме битието. Не може да се държиш като дете, да чакаш някой друг да ти търси работа, пазари, престиж, не става така! Тези неща трябва да се заслужат и отвоюват.

Относно кръстотосците - това не са християни. Едно е някой да се наречен християнин, а друго е наистина да е такъв. Делата показват кой какъв е.

Ако те боли за България, направи нещо, помогни на младо семейство, помогни на талантлив ученик, подкрепи някой който е отчаян. Всичко това е в границите на възможното, колкото повече хора се заемат с таква дейност, толкова по-скоро ще се измъкнем от блатото.

цитирай
14. sparotok - суета
03.02.2011 20:05
sevt9 написа:
Само при Бог се чувстваш аристократ!
Играта на "хайлайф" е занимание за простосмъртни.Славата носи печал..


Суета, всичко е суета - каза Еклесиаст... Единственото смислено нещо в живота е стремежа ни да станем Човеци.
цитирай
15. yuliya2006 - ПАВЕЛ, ЧЕТА ПОСТИНГА И СИ МИСЛЯ ЗА ...
03.02.2011 20:32
ПАВЕЛ, ЧЕТА ПОСТИНГА И СИ МИСЛЯ ЗА ДУМИТЕ НА ПРОРОЧИЦИ ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА КАТО ВАНГА, СЛАВА СЕВРЮКОВА

ЗА ТЕХНИТЕ ДУМИ, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ В КОЕТО НА БЯЛ СВЯТ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ИСТИНИ ЗА КОРЕНИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ..И ТЕ ЩЕ СОЧАТ ЧЕ НИЕ СМЕ ОТ НАЙ ДРЕВНОТО..НАЙ ЯКОТО..ОТ ПЪРВОТО

АРИЙЦИ..ЗНАЕШ БЛАВАТСКАЯ, ЕЛЕНА РЬОРИХ КАКВО КАЗВАТ ЗА ТЯХ..И ХИТЛЕР В ТЪРСЕНЕ НА СВЕЩЕНАТА ИЗГУБЕНА РАСА КОЛКО НАРОД ПОГУБИ

ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА...

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
16. sparotok - истина
03.02.2011 20:48
yuliya2006 написа:
ПАВЕЛ, ЧЕТА ПОСТИНГА И СИ МИСЛЯ ЗА ДУМИТЕ НА ПРОРОЧИЦИ ОТ СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА КАТО ВАНГА, СЛАВА СЕВРЮКОВА

ЗА ТЕХНИТЕ ДУМИ, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ В КОЕТО НА БЯЛ СВЯТ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ИСТИНИ ЗА КОРЕНИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ..И ТЕ ЩЕ СОЧАТ ЧЕ НИЕ СМЕ ОТ НАЙ ДРЕВНОТО..НАЙ ЯКОТО..ОТ ПЪРВОТО

АРИЙЦИ..ЗНАЕШ БЛАВАТСКАЯ, ЕЛЕНА РЬОРИХ КАКВО КАЗВАТ ЗА ТЯХ..И ХИТЛЕР В ТЪРСЕНЕ НА СВЕЩЕНАТА ИЗГУБЕНА РАСА КОЛКО НАРОД ПОГУБИ

ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕМ ИСТИНАТА...

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Права си, часът на истината не е далеч, за да дойде по-скоро трябва да действаме, да градим единство с обич.

Поздрави!
цитирай
17. megg - Поздравления, Sparotok!
03.02.2011 20:56
Наистина съзнанието е като чистата огледална вода ... Въпросът е доколко осъзнаваме тази истина. А да притежаваш благородството на духа ... не знам дали се култивира, или опира до направата на същия този дух ...
Хубава вечер! :)))
цитирай
18. анонимен - ДЕДЬОВ- българския ( който е развит тракийски)
03.02.2011 21:00
Отлично!!!
бих добавил" най "развит тракийски !
Иван Желязков го доказва същото в една малка книжка издавана от" Български Книжици"
цитирай
19. ketcakuatl - ПАК СЪМ АЗ
03.02.2011 21:07
Добре, разсъждаваш християнски (макар че и там има един абзац - око, за око - зъб, за зъб) Прав си, че трябва да се помага и мисли позитивно. Но не спомена нищо по последния ми въпрос. А той е много кардинален, и ще засегне нашите деца и внуци. Колкото и да зариваме глави в пясъка, и да омаложаваме проблема - той е факт. Изчезваме, губим се, претопяват ни! Справка - Косово! Внуците ни ще трябва да знаят цигански, за да общуват с мнозинството. А него хич няма да го е еня откъде били произлязли българите! Тогава не е ли всичко всуе....
цитирай
20. sparotok - Нов и Стар Завет
03.02.2011 21:19
ketcakuatl написа:
Добре, разсъждаваш християнски (макар че и там има един абзац - око, за око - зъб, за зъб) Прав си, че трябва да се помага и мисли позитивно. Но не спомена нищо по последния ми въпрос. А той е много кардинален, и ще засегне нашите деца и внуци. Колкото и да зариваме глави в пясъка, и да омаложаваме проблема - той е факт. Изчезваме, губим се, претопяват ни! Справка - Косово! Внуците ни ще трябва да знаят цигански, за да общуват с мнозинството. А него хич няма да го е еня откъде били произлязли българите! Тогава не е ли всичко всуе....


Приятелю, позволи ми да поясня нещо. Око за око и зъб за зъб е от Стария Завет, който в никакъв случай не е християнство, а се базира на законите на Мойсей.

Христос казва - Ето, давам ви нов завет, да се обичате един друг...
Християнство е замяна на сляпата омраза с любов.

Разбирам те, мене също ме боли, че намаляваме, но това не е първият случай когато това става. Минавали сме често през катарзис, явно преди да се събудим трябва да се опарим здраво.

Ако има национална гордост хората ще се държат съвсем различно, ще има сплотеност, а тя ще пречи на паразитите да се множат.
цитирай
21. sparotok - тракийски
03.02.2011 21:21
анонимен написа:
Отлично!!!
бих добавил" най "развит тракийски !
Иван Желязков го доказва същото в една малка книжка издавана от" Български Книжици"


Не познавам Желязков, но явно е на прав път.
цитирай
22. sparotok - благородство
03.02.2011 21:23
megg написа:
Наистина съзнанието е като чистата огледална вода ... Въпросът е доколко осъзнаваме тази истина. А да притежаваш благородството на духа ... не знам дали се култивира, или опира до направата на същия този дух ...
Хубава вечер! :)))


Благородството се ражда благодарение на усилията ни да бъдем честни, културни, почтени, силни и добри.

Хубава вечер!
цитирай
23. анонимен - от трибал
03.02.2011 21:26
статията ти е много хубава, просто си се доближил на 90 процента от истината /това е според мен разбира се, всичко е индивидуално/. Знаеш ме че понякога съм бил критичен към теб, но то е по-скоро за да ти помогна да търсиш та дано откриеш още и още, така и ти пожелах и за нова година и се радвам че го правиш. Ако ти е интересно къде се крият останалите 10 % -то те са в ариите- това е благородническа титла, а не народностна и другото е в Зороастризма- това учение е като цяло върху основата на Орфизма /за него определено имаш нужда да задълбаеш според мен/, пък и нормално щом и двамата са тракийци. А ако си провокиран за тази статия от "памет българска" то ми стана много жално как журналиста поддръжник на нашата теория се сгъна и оплете пред Божо и другия "професор" папагалски повтарящ общоизвестните "истини" без да даде нищо конкретно, освен някаква измислена катарама. Ти хубаво правиш като цитираш древните автори в тази статия, та дано още някой човек се разрови и разбере правотата в твоето изложение. Продължавай така аргументирано и за напред и знай че ставаме все повече. Ще завърша с един цитат от библията "господ ще ускори всяко нещо на времето му" така ще бъде и с нашата теза.
цитирай
24. анонимен - burgas
03.02.2011 21:30
Поздрави за интересния постинг отново!Не е нужно човек да е историк,за да разбере че нямаме нищо общо с иранците,по нищо не си приличаме с тях.За хора като мен,които са били по много места по света е ясно,че ние българите сме рода с румънци,унгарци,албанци,екс югославия от пръв поглед,също и словаци и после чехи.Всичко друго за иранци,афганистанци и т.н. са пълни глупости писани и казани за пари.
цитирай
25. ketcakuatl - ДОБРЕ
03.02.2011 21:36
Благодаря за общуването (обикновено съм по-,,свит") Оптимист си, лошо няма! Жив и здрав човече!
цитирай
26. sparotok - оптимизъм
03.02.2011 21:44
ketcakuatl написа:
Благодаря за общуването (обикновено съм по-,,свит") Оптимист си, лошо няма! Жив и здрав човече!


Какво да ти кажа, съвсем нормално е човек понякога да изпадне в униние, аз не правя изключение. Важното обаче е да не се оставяме в плен на това състояние.

Христос въпреки силата си казва - Отче, ако е възможно, отмени ме с тази горчива чаша....
Ние сме много по-слаби от Спасителя, но и ние като него след падането можем да станем и продължим пътя си.

Поздрави!
цитирай
27. zelas - Браво, че я написа тази статия, С...
03.02.2011 21:46
Браво, че я написа тази статия, Спароток! Благодарим.

Когато за първи път прочетох за тази иранска теория, не можах да повярвам на очите си. Каква подигравка с хората. Не вярвам да има българин, който да отговори, че се чуствува "иранец" или близък с иранците.Но както каза Павел, за да се поддържа една лъжа е необходимо не само да се повтаря непрекъснато, но и да се прикрива в нов камуфлаж.

Миналото е като огледало, през което можем да погледнем в бъдещето.
цитирай
28. анонимен - Даниел Коен
03.02.2011 21:51
Аз съм евреин от Пловдив, но нямам генотип на семит.
Разбрахте какво написах,нали..в Израел има 80% население с генотип от Русия, онези древни семити са или изчезнали или са днешните палестинци..
Скоро ще разтурим САЩ,тази 310 милионна фабрика за илюзии..и ще се върнем в Европа и Русия..също като въшката напоила се с кръвтат и излязла на челото...
Синедрионат реши за Вас--отивате при Турците.за компенсация на кюрдите и Новия Велик Близък Изток и за По Големия Израел!
АМИН!
цитирай
29. sparotok - мисли
03.02.2011 21:59
анонимен написа:
Аз съм евреин от Пловдив, но нямам генотип на семит.
Разбрахте какво написах,нали..в Израел има 80% население с генотип от Русия, онези древни семити са или изчезнали или са днешните палестинци..
Скоро ще разтурим САЩ,тази 310 милионна фабрика за илюзии..и ще се върнем в Европа и Русия..също като въшката напоила се с кръвтат и излязла на челото...
Синедрионат реши за Вас--отивате при Турците.за компенсация на кюрдите и Новия Велик Близък Изток и за По Големия Израел!
АМИН!


Господин Коен ( ако това е името ви разбира се), изобщо не схващам за какво говорите.

Защо трябва да се разтурва САЩ, тази държава поддържа важен баланс.

Името ви означава свещеник, дръжте се като такъв!
цитирай
30. sparotok - иранци
03.02.2011 22:38
zelas написа:
Браво, че я написа тази статия, Спароток! Благодарим.

Когато за първи път прочетох за тази иранска теория, не можах да повярвам на очите си. Каква подигравка с хората. Не вярвам да има българин, който да отговори, че се чуствува "иранец" или близък с иранците.Но както каза Павел, за да се поддържа една лъжа е необходимо не само да се повтаря непрекъснато, но и да се прикрива в нов камуфлаж.

Миналото е като огледало, през което можем да погледнем в бъдещето.


Прав си приятелю, Миналото е като огледало, през което можем да погледнем в бъдещето, или с други думи - Нищо ново под слънцето, борбата между лъжата и истината е вечна.

Поздрави!
цитирай
31. sparotok - пари
03.02.2011 22:39
анонимен написа:
Поздрави за интересния постинг отново!Не е нужно човек да е историк,за да разбере че нямаме нищо общо с иранците,по нищо не си приличаме с тях.За хора като мен,които са били по много места по света е ясно,че ние българите сме рода с румънци,унгарци,албанци,екс югославия от пръв поглед,също и словаци и после чехи.Всичко друго за иранци,афганистанци и т.н. са пълни глупости писани и казани за пари.


Хубаво е, че разбираш истината, много хора са се полъгали по теорията за иранският ни произход.
цитирай
32. sparotok - !
03.02.2011 22:41
анонимен написа:
статията ти е много хубава, просто си се доближил на 90 процента от истината /това е според мен разбира се, всичко е индивидуално/. Знаеш ме че понякога съм бил критичен към теб, но то е по-скоро за да ти помогна да търсиш та дано откриеш още и още, така и ти пожелах и за нова година и се радвам че го правиш. Ако ти е интересно къде се крият останалите 10 % -то те са в ариите- това е благородническа титла, а не народностна и другото е в Зороастризма- това учение е като цяло върху основата на Орфизма /за него определено имаш нужда да задълбаеш според мен/, пък и нормално щом и двамата са тракийци. А ако си провокиран за тази статия от "памет българска" то ми стана много жално как журналиста поддръжник на нашата теория се сгъна и оплете пред Божо и другия "професор" папагалски повтарящ общоизвестните "истини" без да даде нищо конкретно, освен някаква измислена катарама. Ти хубаво правиш като цитираш древните автори в тази статия, та дано още някой човек се разрови и разбере правотата в твоето изложение. Продължавай така аргументирано и за напред и знай че ставаме все повече. Ще завърша с един цитат от библията "господ ще ускори всяко нещо на времето му" така ще бъде и с нашата теза.


Чул те Господ!
цитирай
33. анонимен - Руснаците много ревнуват, когато ...
03.02.2011 22:52
Руснаците много ревнуват,когато се обсъжда въпроса за произхода на българите..Ясно защо!
Колкото до въжделенията на евреите...
"Ще съградя Църквата Си и портите адови няма да й надделеят!"
цитирай
34. vilikal - Поздрави
03.02.2011 22:54
Запълни дупката :)))) Азиатската.
Стройно и точно.
На вайкащия се за "демографската катастрофа" - правете деца. Българчета. Възпитавайте ги в ценностите на дедите ни, а с другите - работете като отец Саръев - с любов. И помнете, че с пистолет и блага дума се постига много повече, отколкото само с пистолет:))))
Скоро ще ни присъединят към Шенген, тогава ще олекнем и от маса "бразилци", които формират тези 48% с друг майчин език.
Без зли помисли.
В
цитирай
35. d3bep - Аз съм евреин от Пловдив, но нямам ...
03.02.2011 22:59
анонимен написа:
Аз съм евреин от Пловдив, но нямам генотип на семит.
Разбрахте какво написах,нали..в Израел има 80% население с генотип от Русия, онези древни семити са или изчезнали или са днешните палестинци..
Скоро ще разтурим САЩ,тази 310 милионна фабрика за илюзии..и ще се върнем в Европа и Русия..също като въшката напоила се с кръвтат и излязла на челото...
Синедрионат реши за Вас--отивате при Турците.за компенсация на кюрдите и Новия Велик Близък Изток и за По Големия Израел!
АМИН!

Амин , братко!
Целувки от илюминатите!
Израел ще има, заедно с по - голямата му романтика в пустинята.
Но нашият съвет реши за вас:
В Европа вече ви знаят.
Отивате в Китай.
Там е БЪДЕЩЕТО!

Трябва да се смесите с местните.
Ще се продпочитат евреи от по - кавказки тип, с дръпнати очички, на тях ше се плаща двойно!

Мир тебе, братко!
Бог с тебе!
Масонски поздрав!
цитирай
36. sparotok - TOH
03.02.2011 23:17
УМОЛЯВАМ ОЩЕ ВЕНДЪЖ ДИСКУТИРАЩИТЕ ДА СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ КУЛТУРЕН И УМЕРЕН ТОН, ПРОВОКАЦИИ НЯМА ДА БЪДАТ ТОЛЕРИРАНИ!
цитирай
37. raders - Прав си. Не сме никакви иранци и се ...
03.02.2011 23:39
Прав си. Не сме никакви иранци и се чудя какъв е този напън да се изкарваме някакви. Айде холан...
цитирай
38. solinvictus - Много добре !Това за медите ми беше ...
03.02.2011 23:51
Много добре !Това за медите ми беше важно !Има една култура Харапската която не е проучена и нямат мого мого желание да я проучват.Там има селища с водопроводи,етажни сгради,улици и т.н. и най интересното е че имат двойна брадва същата като тази от казнлъшката гробница(на оня пишлигар дет се е засили да убие един бик) хехе
Може би е "Апис",а?
цитирай
39. sparotok - Харапа
04.02.2011 00:14
solinvictus написа:
Много добре !Това за медите ми беше важно !Има една култура Харапската която не е проучена и нямат мого мого желание да я проучват.Там има селища с водопроводи,етажни сгради,улици и т.н. и най интересното е че имат двойна брадва същата като тази от казнлъшката гробница(на оня пишлигар дет се е засили да убие един бик) хехе
Може би е "Апис",а?


И Харапа, и Лотал са проучени много добре, но господата няма как да обяснят европеидните черепи на някои обитатели на тези места, нито пък имат желание да кажат, че керамика и оръдия на труда идват от Тракия.

Поздрави!
цитирай
40. sparotok - роднини
04.02.2011 00:16
raders написа:
Прав си. Не сме никакви иранци и се чудя какъв е този напън да се изкарваме някакви. Айде холан...


Така е Радерс, нашите роднини са на Балканите, езикови особености, култура и обичаи го доказват.
цитирай
41. kometapg - Напълно те поддържам! Благодаря ти ...
04.02.2011 00:36
Напълно те поддържам! Благодаря ти отнова за умелото поднасяне на историческата информация! :)
цитирай
42. sparotok - информация
04.02.2011 00:39
kometapg написа:
Напълно те поддържам! Благодаря ти отнова за умелото поднасяне на историческата информация! :)


Благодаря ти и аз! Информацията е важна, дали хората ще се съгласят с нея веднага няма значение, важното е, че сега са представени и укривани до този момент данни. Нека всеки сравнява и прави изводи за себе си.

Поздрави!
цитирай
43. hardspirit - вълнуващо
04.02.2011 04:42
благодаря,това ме накара да се замисля и разсъждавам трезво,на база на изнесените данни,това ми дава успокоение и удоволетворение,за ролята на траките,винаги принизявани,Моля кажете защо при тая древност на културата ,липсва писменост?
цитирай
44. balkan1 - ТУК СМЕ СИ ОТ ВРЕМЕ ОНО
04.02.2011 08:56
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
цитирай
45. sande - Поздрави за sparotok за интересната статия ...
04.02.2011 09:08
Прочетох с интерес статията. Наистина, звучи абсурдно появата на иранската
версия.
Човек се чуди какво успяха да открият нашите учени за повече от 100 години.
До тук ли успяха да ни докарат да се чудим в 21 век кои сме и що сме?
Няма ли авторитети в тази най-важна област, няма ли приемственост в научните изследвания, няма ли надграждане` няма ли тези, по които да има единно виждане и някакво съгласие?
Какви са причините за такава разнопосочност на изследванията и търсенията?
Кои са признатите авторитети в България в тази област?
Какво учат студентите по история в българските ВУЗ?

Поздравлявам sparotok за храбрия подход при преоценката на темата и му желая успех!
цитирай
46. ckarlet - Защо е било нужно да се премълчават ...
04.02.2011 09:26
Защо е било нужно да се премълчават всички тези исторически данни? Та ние само можем да се гордеем с дедите си...
Благодаря ти, Sparotok! Осъзнавам, че много усилия и труд са необходими, за да се подготви подобен материал, но България има нужда от това!
Поздрави!
цитирай
47. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
04.02.2011 10:15
sparotok, БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН!
цитирай
48. анонимен - Усилено се изтъква, че прабълга...
04.02.2011 10:32
Усилено се изтъква, че прабългарите са близки до турците по род и език, казват, че не си знаем историята и няма нищо тракийско и иранско в тях.Българските турци били всъщност прабългарите създали държавата България тук.Целта е ясна.Дори да е така, колко са били те от формиращите българската нация народи.Омръзна ми да ми обясняват какъв мангал съм вече.Не искам да съм дошъл от Азия, нито да съм ходил и да съм се връщал от там.Искам да съм бил тук откак се помни света и да съм част от народа на Орфей.Разните орди дошли от изтока през Дунав и Босфора да не претендират, че имам нещо общо с тях.Аспаруховци, Атиловци, Баязидовци - все напаст унищожителна за хубавия човек и по-добрия свят.
Флавий Авеций
цитирай
49. sparotok - !
04.02.2011 12:15
pin777 написа:
винаги са се 'отплащали подобаващо' ... ;)
Сполай ти за 'добрите думи' ..
Българите имат една мъдрост и тя е:
' -- Недей да си правиш сметката без кръчмаря ... ' и добавям от мен.
--- Още повече като си му в кръчмата ;)


Даже и на кръчмаря може да му се наложи да напусне кръчмата:)
цитирай
50. sparotok - причини
04.02.2011 12:18
ckarlet написа:
Защо е било нужно да се премълчават всички тези исторически данни? Та ние само можем да се гордеем с дедите си...
Благодаря ти, Sparotok! Осъзнавам, че много усилия и труд са необходими, за да се подготви подобен материал, но България има нужда от това!
Поздрави!


Благодаря ти Скарлетче! Основната причина за укриването на истината за нас е това, че познавйки добре миналото си българите ще станат горди, с високо самочувствие и няма да позволяват да бъдат манипулирани. Това е кошмар за "великите сили".
цитирай
51. valeriev - Много eRepublik играеш авторе :)
04.02.2011 12:19
http://www.erepublik.com/en/referrer/valeriev
цитирай
52. sparotok - учени
04.02.2011 12:25
sande написа:
Прочетох с интерес статията. Наистина, звучи абсурдно появата на иранската
версия.
Човек се чуди какво успяха да открият нашите учени за повече от 100 години.
До тук ли успяха да ни докарат да се чудим в 21 век кои сме и що сме?
Няма ли авторитети в тази най-важна област, няма ли приемственост в научните изследвания, няма ли надграждане` няма ли тези, по които да има единно виждане и някакво съгласие?
Какви са причините за такава разнопосочност на изследванията и търсенията?
Кои са признатите авторитети в България в тази област?
Какво учат студентите по история в българските ВУЗ?

Поздравлявам sparotok за храбрия подход при преоценката на темата и му желая успех!


Благодаря ти Санде! Доста от учените ни знаят много добре как стоят нещата, но се страхуват да кажат истината. Помисли, агентите на ДС в БАН и други учреждения все още разполагат с власт, нищо, че "времената са променени".
цитирай
53. sparotok - ?
04.02.2011 12:28
valeriev написа:
http://www.erepublik.com/en/referrer/valeriev


това не е за мен:)
цитирай
54. sparotok - благодаряност
04.02.2011 12:30
анонимен написа:
sparotok, БЪДИ БЛАГОСЛОВЕН!


Ако действително написаното от мен ти е допаднало, най-добрия начин да ми благодариш е като помогнеш по някакъв начин на наш сънародник.

Поздрави!
цитирай
55. pin777 - Има някакъв технически проблем при цитирането на мнение
04.02.2011 12:40
или така ми се струва..
цитирай
56. sparotok - !
04.02.2011 12:42
pin777 написа:
или така ми се струва..


Не се учудвам вече на нищо...
цитирай
57. sparotok - писменост
04.02.2011 12:49
hardspirit написа:
благодаря,това ме накара да се замисля и разсъждавам трезво,на база на изнесените данни,това ми дава успокоение и удоволетворение,за ролята на траките,винаги принизявани,Моля кажете защо при тая древност на културата ,липсва писменост?


По сведенията, с които разполагам траките са първият народ разполагащ с писменост. Като започнем от Градешница, Караново, Тартария, минем през Линеар А и стигнем до глаголицата - все тракийски писмености.


http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/25/trakite-i-tiahnata-pismenost.403712

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/09/12/trakiiskiiat-harakter-na-finikiiskata-azbuka.604427

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/05/10/bylgarski-nadpis-na-6500-godini.542558

цитирай
58. анонимен - не схванах
04.02.2011 13:11
Може би не съм разбрал, но излиза че българите са иранци, а иранците са тракийци.
По този начин излиза, че в крайна сметка сме тракийци, но това не пречи и да сме иранци?

правилно ли съм разрал?
цитирай
59. анонимен - местен
04.02.2011 13:18
когато Рим завладява Тракия легионите не са ли от траки съставени основно?Тракийските племена винаги са воювали помежду си,и тогава както и сега ние гледаме личния си интерес и печалба,историята го доказва това.така че никакви иранци не сме,българите вече сме по-траки и от древните траки.хубаво е,че ни изкарваш благородни,но не сме и светци.поздравления за поста!
цитирай
60. samvoin - Не че българите са иранци, а просто ...
04.02.2011 13:43
Не че българите са иранци, а просто имаме общи корени - арийските. Т.е. - "братовчеди" сме, така да се каже...
БългАРИ, а Иран в буквален превод значи "земя на арийците"...
Кво, отричаш, че сме арийци ли?
цитирай
61. анонимен - БЛАГОДАРЯ!
04.02.2011 13:54
Благодаря за статията, Sparotok! Поклон пред това, което си извършил! Вложил си много труд и то ненапразно. Всеки истински българин, който се гордее с това, че е такъв, ще го оцени. Време е да добием нужното самочувствие, което е нужно за всеки за да може да оцелее и пребъде. Някъде бях чела, че думата българин означава - човек, който винаги оцелява. И ние ще оцелеем, сигурна съм в това! Щом има хора, като теб и толкова много, които те подкрепят и се радват на стореното от теб, значи ще ни има. Дърво без корен, не е дърво. Народ без история, не е народ. Трябва да знаем историята си и то истинската, защото тя ще ни даде силата въпреки всичко да вървим напред.
цитирай
62. kasnaprolet9999 - Знаеш ли какво се сетих. Ти си нап...
04.02.2011 14:01
Знаеш ли какво се сетих. Ти си написал, че различни тракийски племена са ходили към Индия, Персия и въобще в Азия и са понаучили другите народи на полезни неща. Мисля си, че е възможно част от тях да са се върнали обратно след време, поради носталгична причина, да бъдат при корените си. Може би от там е тръгнало това за преселението на българите от изток на запад, като много историци са го счели за първично. Ако не е така, защо са се спрели чак в днешните земи и са пътували толкова много. Може би по този начин моя род е пренесъл босилека от Азия тук. Баща ми го знае от своя дядо, той пък от своя и това предание се е пренасяло с годините.
цитирай
63. sparotok - миграции
04.02.2011 14:10
kasnaprolet9999 написа:
Знаеш ли какво се сетих. Ти си написал, че различни тракийски племена са ходили към Индия, Персия и въобще в Азия и са понаучили другите народи на полезни неща. Мисля си, че е възможно част от тях да са се върнали обратно след време, поради носталгична причина, да бъдат при корените си. Може би от там е тръгнало това за преселението на българите от изток на запад, като много историци са го счели за първично. Ако не е така, защо са се спрели чак в днешните земи и са пътували толкова много. Може би по този начин моя род е пренесъл босилека от Азия тук. Баща ми го знае от своя дядо, той пък от своя и това предание се е пренасяло с годините.


Миграциите на тракийските племена са много. Траки са стигали до Индия, връщали са се...това е било нормално за древността. Дори и гърците са скитали, нашите деди понеже са имали коне са отишли най-далеч.
Още през 2-ро хил.пр. Христа троянските жени са се кичели с огърлици направени от китайски яспис, не е трудно да се досетим кой го е донесъл от там.Някой пък е пренесъл репичката от Европа в Китай:)


Поздрави!
цитирай
64. sparotok - минало
04.02.2011 14:15
анонимен написа:
Благодаря за статията, Sparotok! Поклон пред това, което си извършил! Вложил си много труд и то ненапразно. Всеки истински българин, който се гордее с това, че е такъв, ще го оцени. Време е да добием нужното самочувствие, което е нужно за всеки за да може да оцелее и пребъде. Някъде бях чела, че думата българин означава - човек, който винаги оцелява. И ние ще оцелеем, сигурна съм в това! Щом има хора, като теб и толкова много, които те подкрепят и се радват на стореното от теб, значи ще ни има. Дърво без корен, не е дърво. Народ без история, не е народ. Трябва да знаем историята си и то истинската, защото тя ще ни даде силата въпреки всичко да вървим напред.


От миналото можем да се научим, че благоденствие е имало когато дедите ни са били единни, когато е имало братство и любов, когато владетелите са били благородници по сърце!

Поздрави!
цитирай
65. olyrenon - писменост
04.02.2011 14:16
ако траките са имали писменост те никога нямаше да бъдат завладяни от неписмените славяни и два века по-късно от прабългарите...
а и дори да сме потомци на хората дали писменост на света...и кво от тва???
не това е нашата гордост...и се чудя в какво е, има ли за какво, след като
цивилизацията ни слага на едно от последните места на човечеството още от времето на велика българия граничеща с империите на франки, готи и латинци !?
ние сме булгари=вулгари, вулгарни, диви хора...а не че сме от семката на прабългарите. науката генетика върви бързо напред и скоро ще се разбере какви гени носи всеки един от нас, но вече се знае, че най-голям процент у нас заема генетиката на траките, после на славяните, а най-малко е на прабългарите, чието име сме си избрали да носим някога си...
хубава статия, чудесна научна разработка, но какъв й е смисъла?
ако сме по-арийци и от хитлер, по-умни ли ще станем?
ако докажем на света и той приеме, че съществува само благодарение на траките, нашите предци...и кво от тва? ще събираме данък от цял свят - данък на благодарността?
истината е, че нацията ни се изражда с невероятно бързи темпове и раждащите се напоследък ще бъдат последните мохикани-българи по тези места...
всъщност и това не е сигурно поради това, че не е сигурно ще оцелее ли света...!?



цитирай
66. goran - Очевидно е, че сме наследници на Tраките – огромна част от кръвта ни е тракийска. Затова наричаме Тракийската низина – Тракийска
04.02.2011 14:18
За жалост историческата ни памет и мисъл изкуствено е притъпена

Моето мнение по темата – „Родови сънища”
http://goran.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/08/rodovi-synishta.588413
цитирай
67. sparotok - чети внимателно
04.02.2011 14:20
samvoin написа:
Не че българите са иранци, а просто имаме общи корени - арийските. Т.е. - "братовчеди" сме, така да се каже...
БългАРИ, а Иран в буквален превод значи "земя на арийците"...
Кво, отричаш, че сме арийци ли?


Трябва да четеш по-внимателно, има огромна разлика между общ произход, т.е. роднинство и културно-езиково влияние. Можеш да научиш един етиопец на български, но това няма да го направи българин по произхо.

Частицата АРИ в Българи не идва от Арии ( Арийци), иначе какво да кажем за дърв-арите, банич-арите, гранич-арите:)

Ариец значи благородник, за да си ариец трябва да се държиш културно, достойно, да покажеш, че си човек на светлината.
цитирай
68. olyrenon - за спароток
04.02.2011 14:27
самочувствието не се добива от това какви са били предците на човека, а от това какъв е той сега в днешния ден...
поне половин милион българи в щатите и техните потомци там идея нямат от какъв корен са произлезли, но са щастливо развиващи се доволни от деня си хора.
да не си мислите, че дилма русефф стана президент на бразилия поради българското си потекло и българско самочувствие...?
ха-ха-ха...но не е така!
та вместо да се рови в недоказуемата история на света за национално самочувствие породено от произход...по-добре дълбоко да се рови и установи научно как да се излекува българия от раковите клетки наречени комунисти, за да оздравее и тръгне стремглаво напред.
иначе никога няма да оздравее тази страна и краха й ще бъде съвсем закономерен.
цитирай
69. sparotok - светци
04.02.2011 14:32
анонимен написа:
когато Рим завладява Тракия легионите не са ли от траки съставени основно?Тракийските племена винаги са воювали помежду си,и тогава както и сега ние гледаме личния си интерес и печалба,историята го доказва това.така че никакви иранци не сме,българите вече сме по-траки и от древните траки.хубаво е,че ни изкарваш благородни,но не сме и светци.поздравления за поста!


Прав си, не сме светци, никой не се ражда светец. Устояването на влиянието на злото и избирането на доброто въпреки всичко оформя светеца.

Няма народ, чийто племена да не са воювали, но при траките не е било в такава степен както при другите, иначе нямаше да станат най-големият народ на Европа. Демостен не случайно казва - Траките не обичат да воюват по между си...
цитирай
70. mglishev - Тоест според теб
04.02.2011 14:36
не българите са ирански народ, а иранските народи са един вид траки?
цитирай
71. sparotok - иранци
04.02.2011 14:44
анонимен написа:
Може би не съм разбрал, но излиза че българите са иранци, а иранците са тракийци.
По този начин излиза, че в крайна сметка сме тракийци, но това не пречи и да сме иранци?

правилно ли съм разрал?


Ако един етиопец се самонарече българин, такъв ли ще стане наистина?
Първите и истински арийци са траки и скити, персите си присвояват арийското културно наследство на тракийските меди, това обаче не прави персите арийци по произход.

Свещеното животно на арийците - конят е опитомен в Черноморските степи, не в Персия.

Арийски тип погребения се появяват през 27-ми век в Черноморските степи, не в Пресия.

Свещеният арийски символ - свастиката се появява първо в Тракия - 5-то хилядолетие преди Христа.
цитирай
72. sparotok - изводи
04.02.2011 14:59
mglishev написа:
не българите са ирански народ, а иранските народи са един вид траки?


Маноле, умен човек си, не се шегувай! Пашутуни, перси и т.н. са повлияни от траките, но това не ги прави траки, тъй както повлияните от англичаните африканци не могат да бъдат причислени към германската общност.

Един индивид от африкаски произход може да говори английски, да носи английско име Алфред, това обаче не означава, че дедите му са обитавали Шлесвиг и Холщайн, нали?
цитирай
73. samvoin - Не че българите са иранци, а просто ...
04.02.2011 16:37
sparotok написа:
samvoin написа:
Не че българите са иранци, а просто имаме общи корени - арийските. Т.е. - "братовчеди" сме, така да се каже...
БългАРИ, а Иран в буквален превод значи "земя на арийците"...
Кво, отричаш, че сме арийци ли?


Трябва да четеш по-внимателно, има огромна разлика между общ произход, т.е. роднинство и културно-езиково влияние. Можеш да научиш един етиопец на български, но това няма да го направи българин по произхо.

Частицата АРИ в Българи не идва от Арии ( Арийци), иначе какво да кажем за дърв-арите, банич-арите, гранич-арите:)

Ариец значи благородник, за да си ариец трябва да се държиш културно, достойно, да покажеш, че си човек на светлината.
Точно така, а ние и иранците сме наследници на това племе, наричано така.
Иран означава "земя на арийците" в буквален превод, а ти отричаш ли, че ние (прабългарите) сме арийци, те попитах?
Ако отричаш, няма смисъл да говорим повече и смяташ, че прабългарите са били некви жълти и късокраки монголоиди, варвари и пр. и великия род Дуло.
Не съм говорил нищо за езиците. За езиците съм напълно съгласен с твоята теза.
И иранската писменост се води "арабска", и египтяните говорят арабски, но не са араби нито иранците, нито египтяните.
цитирай
74. samvoin - Нашата писменост, култура и ези...
04.02.2011 16:38
Нашата писменост, култура и езикова група пък са наречени пропагандно "славянски" и формално, защото "историята (ВИНАГИ!) се пише от победителите", но не значи че това е така, ми не е обратното, например...
цитирай
75. mglishev - Аха,
04.02.2011 18:17
иранските народи са "тракизирани", казваш.
Кои точно от иранските народи, кога и къде, при какви исторически обстоятелства?
И дали не е... обратното?

Ксенофонт например нарича Севт "персийски сатрап за Тракия".
цитирай
76. анонимен - DA
04.02.2011 18:52
TRUKI PELGARI - DRAZKI BYLGARI ... NO TAPITE GAR4OLQ NE MOAT KAZVAT D I B
цитирай
77. sparotok - извори
04.02.2011 18:55
mglishev написа:
иранските народи са "тракизирани", казваш.
Кои точно от иранските народи, кога и къде, при какви исторически обстоятелства?
И дали не е... обратното?

Ксенофонт например нарича Севт "персийски сатрап за Тракия".


Херодот съобщава в "История" I-102, че медът Дейок е покорил персите. Знаеш, че Дейок е живял през VIII-ми век преди Христа, нали? Персите стъпват на тракийска земя три века по-късно.

Плиний Стари споменава в "Естествена История" -VI.V.19, че медите са предци на сарматите.

Прокопий пише в "История на войните"-III-II-2, че сарматите са от рода на хората наричани в древността гети.

Освен медите и други тракийски племена са били дълго време в контакт с персите, тракийските сарапари например, а също тюните и киконите живели на север от индийското племе касири...Виж книга VI -та на Плиний.


цитирай
78. sparotok - определения
04.02.2011 19:00
harta написа:
Поздравления sparotok!
Според мен, когато говорим за нашия произход /на българите/ е уместно да се направи . Не става само въпрос за генотип и антропологичен облик, а за продукт на култура и цивилизация, за вътрешноэ усещане за принадлежност.
В този смисъл, нашият произход определено е тракийски, а не ирански, афганистански, хунски или някакъв прабългарски, каквото и да значи тази дума!


Аз също намирам определението прабългари за неправилно. По-добре е да се каже стари българи.

Поздрави!
цитирай
79. sparotok - уточни
04.02.2011 19:25
samvoin написа:
Нашата писменост, култура и езикова група пък са наречени пропагандно "славянски" и формално, защото "историята (ВИНАГИ!) се пише от победителите", но не значи че това е така, ми не е обратното, например...


Би ли уточнил, ако обичаш кой победител ни нарече славяни? Само ние имаме изконно право над това име, никой друг.

Поляците се наричат славяни към 15-ти век, руснаците към 14-ти век...

По моите данни, първите, а и единствени славяни са тези от долното течение на река Дунав. Цитирайки Теофилакт Симоката Г. Ценов доказва, че те са и старите гети, наричани още даки (Г.Ценов, Праотечеството и Праезика на Българите, стр.14).

Други автори също смятат, че склавините -славяни са единстено и само старите гети - The Sclavinians, a south-eastern Slavic group were also called 'Dacians' or 'Bulgarians', and eventually provided the basic component of the Bulgarian nationality

http://www.promacedonia.org/en/pk/pkoled.html

Склавинските царе Мусокий, Ардагаст, Пирагаст... носят тракийски имена и тракийската титла регес - цар. Това не ти ли бе известно?

Прочети История на Теофилакт Симоката и Чудесата на Св. Димитър Солунски, ще ти се изясни доста.

Благодарение на българското влияние останалите сродни народи са били наречени славяни, докато в древността са носили съвсем други имена.

цитирай
80. samvoin - Славянин значи на старобългарски ...
04.02.2011 20:20
Славянин значи на старобългарски "славен", но ние знаем идеологията панславизъм от къде идва.
Това не опровергава факта обаче, за родствената ни връзка с иранците (персите).
Същия тоя Ганчо Ценов, не потвърждаваше ли общия ни произход с персите?
цитирай
81. sparotok - !
04.02.2011 20:35
samvoin написа:
Славянин значи на старобългарски "славен", но ние знаем идеологията панславизъм от къде идва.
Това не опровергава факта обаче, за родствената ни връзка с иранците (персите).
Същия тоя Ганчо Ценов, не потвърждаваше ли общия ни произход с персите?


Чел ли си изобщо работа на Ценов от началото до края и коя по-точно?
цитирай
82. miaa - Поздрави за интересната статия, Sparotok!
04.02.2011 21:15
Винаги привличаш вниманието ми, с историческите си познания!
Успехи и щастие:)
цитирай
83. mglishev - Само дето
04.02.2011 21:23
Дейок не е покорявал персите :)

Тези неща с медите и сарматите са малка грешчица. Става дума за едни други "меди", по-точно за мидийците. А те са ирански народ. Впрочем, сарматите също са ираноезични.

Пак объркваш причината и следствието. Най-добре би било да кажеш, че иранските народи и траките имат общи прадеди.
цитирай
84. bgwest - Пак объркваш причината и сл...
04.02.2011 22:19


Пак объркваш причината и следствието. Най-добре би било да кажеш, че иранските народи и траките имат общи прадеди. [/quote]
Дай източници,препратка някаква.....Това е интересно за мен.Все пак Спароток винаги дава извора.С уважение.
цитирай
85. sparotok - !
04.02.2011 22:24
mglishev написа:
Дейок не е покорявал персите :)

Тези неща с медите и сарматите са малка грешчица. Става дума за едни други "меди", по-точно за мидийците. А те са ирански народ. Впрочем, сарматите също са ираноезични.

Пак объркваш причината и следствието. Най-добре би било да кажеш, че иранските народи и траките имат общи прадеди.


Маноле, прав си, признавам, трябваше да употребя мидийци, а не меди. Дали мидийците са от един произход с персите е друг въпрос.

Обърни внимание, че сармати и траки практикуват изкуствената черепна деформация, а персите не. Траки и сармати жертват кон при погребение на благородник, а персите не.

Обърни внимание, че Херодот не намеква нито веднъж, че скитския, или сарматския език е сроден с персийския. Няма стар автор, който да твърди, че скити и перси са роднини, но за траки и скити това е казано от Дион Касий и Стефан Византийски.

Скити и траки почитат Арес, който е непознат на персите. Скити и траки имат куполни гробници, на персите това е непознато.

Поне по данните, с които разполагам мога да кажа единствено, че тракийски племена са оказали влияние на персите. Херодот пише, че персите охотно приемали чужди обичаи, от гърците взели педофилията...
цитирай
86. sparotok - !
04.02.2011 22:37
miaa написа:
Винаги привличаш вниманието ми, с историческите си познания!
Успехи и щастие:)


Благодаря ти Марина!

Поздрави!
цитирай
87. grigorsimov - Който чете старобългарски, нека извади цитира точните думи...
04.02.2011 23:58
Как точно, старите ни автори от 10-ти век, споменават думите - словене, язик словенск, и славиния, макар че "славиния" вероятно се споменава само в гръцки и латински извори, и е записано "склавиния", което никак не променя смисъла.
А и дали някъде в тези стари източници се споменава друг български народ и език, освен славянския (за който днес знаем че е тракийски, макар и разделен на много племена)?
цитирай
88. get - За миди и меди факт трябва да ги разграничаваме ! Въпреки че и идните и ...
05.02.2011 01:30
... другите етносно са по-близко до нас отколкото до това което се подразбира, като иранци !
sparotok написа:
mglishev написа:
Дейок не е покорявал персите :)

Тези неща с медите и сарматите са малка грешчица. Става дума за едни други "меди", по-точно за мидийците. А те са ирански народ. Впрочем, сарматите също са ираноезични.

Пак объркваш причината и следствието. Най-добре би било да кажеш, че иранските народи и траките имат общи прадеди.


Маноле, прав си, признавам, трябваше да употребя мидийци, а не меди. Дали мидийците са от един произход с персите е друг въпрос.

Обърни внимание, че сармати и траки практикуват изкуствената черепна деформация, а персите не. Траки и сармати жертват кон при погребение на благородник, а персите не.

Обърни внимание, че Херодот не намеква нито веднъж, че скитския, или сарматския език е сроден с персийския. Няма стар автор, който да твърди, че скити и перси са роднини, но за траки и скити това е казано от Дион Касий и Стефан Византийски.

Скити и траки почитат Арес, който е непознат на персите. Скити и траки имат куполни гробници, на персите това е непознато.

Поне по данните, с които разполагам мога да кажа единствено, че тракийски племена са оказали влияние на персите. Херодот пише, че персите охотно приемали чужди обичаи, от гърците взели педофилията...


Освен близкото езиково родство между скити и сармати, още нещо важно !
При наследниците на последните, до най-късно време се запазват пегребалните традиции, тоест така наречените куполни гробници ! - Факт, който ако бъде оспорен, мога да го потвърдя документално, дори и със снимков материал :):) !

С уважение
цитирай
89. samvoin - Дейок не е покорявал персите :) ...
05.02.2011 03:27
mglishev написа:
Дейок не е покорявал персите :)

Тези неща с медите и сарматите са малка грешчица. Става дума за едни други "меди", по-точно за мидийците. А те са ирански народ. Впрочем, сарматите също са ираноезични.

Пак объркваш причината и следствието. Най-добре би било да кажеш, че иранските народи и траките имат общи прадеди.
Toчно за тва говорим. РАЗГЕЛЕ!
цитирай
90. mglishev - @
05.02.2011 12:06
@bgwest: За мидийците и траките изворите могат да бъдат два: "Киропедия" и "Анабазис" на Ксенофонт.
За общия арийски или индоевропейски произход на ираноезичните (това са скити, сармати, алани, арменци, перси, мидийци), траки, келти, германи, хети, славяни, индийски арии и пр. ще ти трябват трудове по сравнително езикознание, а не толкова извори. Покойният Живко Бояджиев имаше няколко лингвистични увода, които стъпват на Бенвенист и Сосюр и стават за четене.

@sparotok: По именната система на скитите можеш да установиш, че са ираноезични. Конната им култура също ги сближава с иранските народи.
Колкото до медите и мидийците - тази "малка" разлика би трябвало да измени цялата ти постановка. В крайна сметка Киаксар и Астиаг са ирански имена, а ги носят мидийски шахове. Всъщност мардите, мидийците, бактрите и персите са съседни ираноезични племена.
Впрочем, на релефа с данъкоплатците в Персеполис е изобразен и фригиец (по твоему - трак), носещ данък за Ахеменидския шах.

@grigorsimov: Сърбите, поляците, чехите и руснаците тракийски ли говорят?
За други българи освен тукашните славянизирани такива се говори у Ибн Фадлан, когато става дума за волжките българи. У Ибн Халдун в неговото "Въведение към историята". В "Тайната история на монголите", когато се споменава кланът "болгар". Тези българи са тюрко-, а не славяноезични. За неславянизирани българи се говори и в арменски извори: у Мовсес Хоренаци, да речем. Там пък става дума за иранизирани българи.
А има и славяни, които не са българи: Черноризец Храбър определено прави разлика между "Растица кънендза моравскаго", "Коцеля кънендза блатненскаго" и "Бориса кънендза блъгарскаго". Всички тези владетели си служат със славянски език, само дето Борис е правнук на Омуртаг, а Омуртаг не е нито славянин, нито пък трак.
Едно е сигурно - няма извори, в които българите и/или славяните да са наречени "траки". Понякога българите са наричани "мизи", защото очевидно владеят Мизия.
цитирай
91. анонимен - Към 91. mglishev
05.02.2011 13:48
"Едно е сигурно - няма извори, в които българите и/или славяните да са наречени "траки". Понякога българите са наричани "мизи", защото очевидно владеят Мизия. "

Бих искал да те попитам защо Светослав е наречен мизиец също след като не владее мизия? Някакво обяснение да имаш за това?
цитирай
92. sparotok - до Манол Глишев
05.02.2011 15:00
Маноле, от друг бих очаквал подобен отговор, но не и от теб. Чел си Д. Хоматиян, знаеш много добре какво казва той. Описвайки живота на Климент Охридски Хоматиян пояснява - Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса, Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...

Сведенията на Михаил Аталиат ги нямам на български, а блогът не поддържа гръцка азбука в коментарите. Предполагам, че разполагаш с работата на Аталиат, пасажа за българите е още в началото. Направи си труда да прочетеш внимателно какво е написано.

Бих приел, че старите автори са се заблудили, ако не съществуваха тези особености-
-мизите практикуват изкуствена черепна деформация както и българите
-мизите имат обичай да бръснат главата си и да оставят кика като българите
-мизите имат същите землянки и полуземлянки както и българите
-мизите имат същите градежи ( крепостни стени) както и българите
-мизите ползват кривият рефлексен лък както и българите
-мизите жертват кон в погребение на благородник както и българите
-името на споменатият в Илиада мизийски цар Телеф е всъщност преиначеното старобългарско Телец

Всеки от тези факти поотделно е нищо, но когато са в комбинация става ясно, че няма разлика между мизи и българи, т.е. историческите извори, в които българите са наречени мизи отговарят на истината.

Само по езикови белези не можеш да определиш мидийците ( за мен меди) като сродни на персите, каква гаранция имаш, че мидийците не са повлияли персите езиково, тъй както англичаните повлияват аборигените в Австралия.

Повтарям, Херодот не прави дори и намек, че перси, скити и сармати са роднини и говорят един език.
Херодот споменава, че скити и траки почитат Арес, погребенията им са също идентични. Дион Касий и Стефан Византийски твърдят, че траки и скити са от един род, Аполон Родоски ги нарича приятели.

П.С. Признавам грешката си, не Дейок, а Фраорт покорява Персия...

цитирай
93. sparotok - не четеш
05.02.2011 15:11
samvoin написа:
mglishev написа:
Дейок не е покорявал персите :)

Тези неща с медите и сарматите са малка грешчица. Става дума за едни други "меди", по-точно за мидийците. А те са ирански народ. Впрочем, сарматите също са ираноезични.

Пак объркваш причината и следствието. Най-добре би било да кажеш, че иранските народи и траките имат общи прадеди.
Toчно за тва говорим. РАЗГЕЛЕ!


Не четеш момче, не четеш, затова се заблуждаваш. Добре, Дейок не е бил, бил е Фраорт,пак мидиец. Хайде, провери какво е казал Херодот в История I -102 - Фраорт навлезе в Персия, това бе първата държава, която той нападна и покори.

1.102. Having reigned three-and-fifty years, Deioces was at his death succeeded by his son Phraortes. This prince, not satisfied with a dominion which did not extend beyond the single nation of the Medes, began by attacking the Persians; and marching an army into their country, brought them under the Median yoke before any other people.

http://www.parstimes.com/history/herodotus/persian_wars/clio.html

Трябва да се чете и проверява, а не да се следва "принципа" - Eдин човек каза:)
цитирай
94. sparotok - извори
05.02.2011 15:17
grigorsimov написа:
Как точно, старите ни автори от 10-ти век, споменават думите - словене, язик словенск, и славиния, макар че "славиния" вероятно се споменава само в гръцки и латински извори, и е записано "склавиния", което никак не променя смисъла.
А и дали някъде в тези стари източници се споменава друг български народ и език, освен славянския (за който днес знаем че е тракийски, макар и разделен на много племена)?


Лошото е, че понятието славянски е опорочено и политизирано, затова на много хора им е трудно да възприемат истината.
цитирай
95. shtaparov - Отговор
05.02.2011 16:36
mglishev написа:
@bgwest:
...
@sparotok: По именната система на скитите можеш да установиш,че са ираноезични.Конната им култура също ги сближава с иранските народи.
...
@grigorsimov:сърбите,поляците,чехите и руснаците тракийски ли говорят?
За други българи освен тукашните славянизирани такива се говори у Ибн Фадлан, когато става дума за волжките българи.У Ибн Халдун в неговото"Въведение към историята".В "Тайната история на монголите",когато се споменава кланът "болгар".Тези българи са тюрко-,а не славяноезични.За неславянизирани българи се говори и в арменски извори:у Мовсес Хоренаци, да речем.Там пък става дума за иранизирани българи.
А има и славяни, които не са българи:Черноризец Храбър определено прави разлика между "Растица кънендза моравскаго","Коцеля кънендза блатненскаго" и "Бориса кънендза блъгарскаго".Всички тези владетели си служат със славянски език,само дето Борис е правнук на Омуртаг, а Омуртаг не е нито славянин,нито пък трак.Едно е сигурно - няма извори,в които българите и/или славяните да са наречени "траки".Понякога българите са наричани"мизи",защото очевидно владеят Мизия.

Глишев,по вашата логика трябваше унгарците да са наричани Панонци,турците-Фригийци и Лидийци,а гърците-Пеласги...Но ние никъде не наблюдаваме подобен феномен,просто защото древните автори не са били сталинисти или македонисти,за да лъжат хората-те просто са си пишели истината! Е как пък ни един от тях не се излъга да напише,че са тюрки,а??? Но: о,ужас за тюрколозите-маджарите са наричани някога "турки",а не Българите!!! Това говори ли ви нещо,уважаеми?
И как разбрахте,че Къняз у Бога Омортаг не е бил Славянин-само по предположение ли?
цитирай
96. shtaparov - Страхотен извор,Спароток!
05.02.2011 16:50
анонимен написа:
"Едно е сигурно - няма извори, в които българите и/или славяните да са наречени "траки". Понякога българите са наричани "мизи", защото очевидно владеят Мизия. "

Бих искал да те попитам защо Светослав е наречен мизиец също след като не владее мизия? Някакво обяснение да имаш за това?


Страхотно сведение-не знаех,че Светослав е бил наречен "Мизиец"!!! Това е нов поразяващ удар срещу фалшификаторите на Българската история,приятели!!! Никой от тези измамници не ще може лесно да обясни защо древните автори са написали това,и къде са изчезнали "безбройните множества народи,наречени...
Болгари"! Ето ги и тях разбира се-Светослав е бивш васал на Българския император,опитал се да върне езичеството и да смени династията в Преслав,а след неуспеха му руските княжества отново се връщат в лоното на Българската империя,което се потвърждава от приемането на Българското християнство и на Българската кирилица скоро след тези събития! Поздрав за всички дискутиращи!
цитирай
97. sparotok - Светослав
05.02.2011 19:27
shtaparov написа:
анонимен написа:
"Едно е сигурно - няма извори, в които българите и/или славяните да са наречени "траки". Понякога българите са наричани "мизи", защото очевидно владеят Мизия. "

Бих искал да те попитам защо Светослав е наречен мизиец също след като не владее мизия? Някакво обяснение да имаш за това?


Страхотно сведение-не знаех,че Светослав е бил наречен "Мизиец"!!! Това е нов поразяващ удар срещу фалшификаторите на Българската история,приятели!!! Никой от тези измамници не ще може лесно да обясни защо древните автори са написали това,и къде са изчезнали "безбройните множества народи,наречени...
Болгари"! Ето ги и тях разбира се-Светослав е бивш васал на Българския император,опитал се да върне езичеството и да смени династията в Преслав,а след неуспеха му руските княжества отново се връщат в лоното на Българската империя,което се потвърждава от приемането на Българското християнство и на Българската кирилица скоро след тези събития! Поздрав за всички дискутиращи!


Нямам сведения Светослав да е наричан мизиец. За него казват, че бил скит. Описан е като среден на ръст, широкоплещест, с бръсната глава и кика...като мизите.

Мизите, живеещи на север от Дунава са били непосредствени съседи на скитите, странното е, че въпреки свидетелствата на Страбон такова съседство не е показвано на никоя карта.
цитирай
98. mglishev - @:...
05.02.2011 21:08
Светослав Киевски ли? Ами че той завладява Мизия, нали дори се настанява в "Преславец на Дунава".
Всички тук пропускате, че всеки народ, живял в Скития, е наричан "скитски". Светослав Киевски е наричан по доста начини: "рос", "скит", "тавроскит"...

Спароток, като смесиш две употреби на една и съща дума, получаваш нещо неочаквано (и обикновено невярно). Това с мизите е типичен пример за архаизация.
Името на Фраорт, мидийския цар, е иранско. Сродно е с по-късното партско Фраат. И двете нямат много общо с тракийските имена.
Да бе, ОК, мидийците живеят в Иран, в съседство с персите, носят ирански имена, ираноезични са, постоянно са в контакт с перси, имат династични връзки с тях, ама нямат нищо общо с персите, а имат с траките меди чак на Балканите. Страшна логика, няма що. И понеже старогръцки не ползваш, английските преводи те карат да мислиш медите за мидийци. Фраорт е предтеча на г-н Фратьо по твоята "логика".

Щапаров, маджарите всъщност често са наричани панонци, а французите - гали :) Това е типична архаизация. така и датчаните са наричани даки, и българите - мизи. Нормално е, но само дилетанти се подвеждат.

Абе, момчета, вместо да извадите логиката от изворите (които освен това не четете нито в оригинал, нито в цялост, а само във фрагментарни преводи), та, вместо да извадите логиката, вие вярвате на всяка дума, написана от стар хронист. Не, да се поправя - вярвате на всяка дума, която ви харесва.
От езикознание не разбирате и всяко съзвучие в два езика ви изумява.
От археологическа типология също не разбирате - за вас всеки две брадви са еднакви и затова Спароток ви размотава, както си иска.

Освен това не знаете нито защо спорите, нито как да спорите.
Ако искате да изведете българите като траки, а не като ираноезични, изобщо не ви е нужно да твърдите, че траките били повлияли на Иран (което не е и вярно). Това ваше твърдение дори ви пречи. Не знаете как да защитавате едно твърдение ясно и последователно. И фактологията ви куца. И старинни езици не ползвате. Терминологията ви убягва. Бъркате название на народ с название на група народи. Какво да ви прави човек? Чудя ви се на акъла. На гол тумбак - чифте пищови...
цитирай
99. sparotok - до Манол Глишев
05.02.2011 21:31
Маноле, Хоматиян не нарича българите мизи понеже в Средновековието обитават България, а понеже са потомци на старите мизи, обитавали Добруджа и Мала Азия ( нали знаеш за мизийския Олимп).

Описвайки живота на Климент Охридски Хоматиян пояснява - Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса, Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия...

Е, кое от този фрагмент не е ясно?

Преди време спорих с един, който твърдеше, че тракийското име Питак е иранско, идвало от партското Патак...Да, ама на Линеар А надпис от 17-ти век преди Христа имаме тракийските имена Реза, Диза ...и Питак :)
цитирай
100. анонимен - Типичен пример за човек, неумеещ да спори.
05.02.2011 21:57
Вие, Манол Глишев, изглеждате като човек, който ИЗОБЩО не умее да спори.
Прочетете внимателно какво сте написали по-горе - там няма нищо друго освен голословни твърдения и умозаключения. Няма факти, няма източници, няма доказателства. Има насмешлив славитрифоновски тон, презрително отношение към всички и всеки и чувство на непогрешимост.
Жалка картинка.
цитирай
101. анонимен - Ziezi
05.02.2011 22:18
Всичко е много хубаво, но хайде да спрем с термина "траки", а? Мисля, че всички сме съгласни - "траки" е неприложим термин за историографията. Да се твърди, че българите сме "траки" е все едно да се твърди, че българите сме "гяури". Българите сме българи, местен народ, а иранците да пият една студена вода - аз черпя. Наздраве на другарите бакалов, чобанов и компания !
цитирай
102. анонимен - Тук сме си от време оно
05.02.2011 22:19
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
цитирай
103. bgwest - Не съм подготвен да се включа в сп...
05.02.2011 22:53
Не съм подготвен да се включа в спора,но ми се струва ,че отговора е в така наречените Гръко-Персийски войни.А Мъглишев прави мъглата....гъста мъгла.
цитирай
104. mglishev - Спароток,
05.02.2011 23:21
това си е твое тълкуване на Димитър Хоматиан. Трябва да си дадеш сметка, че то противоречи изцяло на тенденцията да се архаизират имена на народи по географски и звуков принцип, която се наблюдава в цялата средновековна литература. Начел съм се на текстове, където българите са "мизи", франките - "гали", англите - "брити", датчаните - "даки", шведите - "готи" и "скити", шотландците - също "скити", поляците - "сармати", сърбите - "трибали" и русите - "тавроскити". Няма учен по света, който да се върже на тази архаизация. Връзват й се само неспециалисти.

Впрочем, ако помислиш, ще откриеш не само архаизация, а и огромна географска грешка при Хоматиан. Къде е Мъртво море, а къде е Северният океан. Хоматиан ги поставя в една и съща посока. И няма нито един античен извор, в който Хоматиан да намира потвърждение. Та ако ще вярваш на такива неща, по-добре ползвай "Котаракът в чизми" за исторически извор.

Има една хубава книга, "Апология на историята или Занаятът на историка" от Марк Блок. Тънка е, но много добре разглежда на кое защо и кога се вярва. Това е нещо като Евангелие на историческата грамотност и методичност. Понеже гледам, че имаш интерес, но не и ред в познанията - препоръчвам ти я.

На линеар А нямаме никакви известни надписи, защото още не е разчетен. Пак си се объркал. Може би имаш предвид линеар Б.
Всичката ти работа е такава. Линеар А всъщност е Б, Дейок е Фраорт, а медите излязоха мидийци. Това и в други твои постинги е така. Още ми е забавно как поставяш знак за равенство между "индоевропейци" и "траки" и "траки" и "българи". Трупаш прекалено много грешки, за да се довери някой на изводите ти. Разчиташ само на патриотизма си (той ти прави чест, но не те води до верни изводи). А науката иска хладен разум.

А анонимните критичета и подгласничета са ми смешни. Аз излизам с името си, момчета. Вие излизате с едно нищо.
цитирай
105. sparotok - до Манол Глишев
05.02.2011 23:47
Маноле, трябва да прочетеш повече, Балтийско, или Северно море е наречено Мори Маруса ( виж Плиний).

Теофан да не би да е перфектен с локализацията, при него е кошмар:)))

Знаеш много добре, че в случая с мизите не се касае за архаизация
-мизите практикуват изкуствена черепна деформация както и българите
-мизите имат обичай да бръснат главата си и да оставят кика като българите
-мизите имат същите землянки и полуземлянки както и българите
-мизите имат същите градежи ( крепостни стени) както и българите
-мизите ползват кривият рефлексен лък както и българите
-мизите имат 5 вида върхове на стрели, които не са различими от тези на българите
-мизите жертват кон в погребение на благородник както и българите
-името на споменатият в Илиада мизийски цар Телеф е всъщност преиначеното старобългарско Телец
-споменатото в Илиада мизийско име Хромий се обяснява с нашата дума хром, недъгав, т.е. касае се за защитно име като Кривчо, Черньо, Грозьо.

Можеш ли да посочиш същия брой общи неща между датчаните и даките, не, нали?




Линеар А е разчетен отдавна, намерено е и тълкуване на някои думи, а присъствието на тракийски имена в Линеар А документи е отдавна установено

- P. van Soesebergen, Thracian Personal, Ethnical and Topografical names in Bronze Age Linear A and Linear B texts from Crete and mainland.

Може да провериш и при В. Георгиев - ETAT ACTUEL DE L'ENTERPETATION DE INSCRIPTIONS CRETO-MYCIENNES, 1954

Или друга работа на Георгиев -LEXIQUE DE INSCRIPTIONS CRETO-MYCIENNES, 1955

Дейвид Пакард също има хубави разработки, макар да не са толкова подробни като тези на Сусберген и Георгиев.
цитирай
106. bgwest - До Мъглишев
06.02.2011 00:20
Това не е тълкувание на Димитър Хоматиан-Това са си негови думи.Тенденцията да не се архаизират имена на народи по географски и фонетичен принцип--- Тези тенденции вече ги забрави,приятелю.Нема таково животно.Мъртво море си е Азовско море,а Българите са Мизи-не по завоевание а по РОД.А ти си пълна МЪГЛА приятелю.С уважение!
цитирай
107. mglishev - Да, разбира се :)
06.02.2011 03:13
И едни тракийски мармоти завиват едни български шоколади в един мизийски станиол :D

Спаро, измисляш си. Ама откровено си съчиняваш. Искаш ли напролет да се видим на живо и да те водя да ги говориш тия неща на конференцията на Археологическия институт? Ще падне голям кикот. После при филолозите в Гълъбарника. Само не мога да преценя кой ще ти се диви повече - дали филолозите или археолозите. Историците вече сме обръгнали на щуротии.

Но както по едно време бяхте двама Спаротоковци и както по едно време уж те бяха заплашвали, пък казваше "Сбогом" и не знам си още какво, смятам, че ще предпочетеш да си блогстваш тука, окъпан във възхищението на недоучилите, чийто говорител си. Но то лошо няма, де, имаш бол свободно време, дращиш си фантастичките. И Толкин се е прочул с фентъзи :D

Айде, отивам да допивам.
цитирай
108. sparotok - :))
06.02.2011 13:03
mglishev написа:
И едни тракийски мармоти завиват едни български шоколади в един мизийски станиол :D

Спаро, измисляш си. Ама откровено си съчиняваш. Искаш ли напролет да се видим на живо и да те водя да ги говориш тия неща на конференцията на Археологическия институт? Ще падне голям кикот. После при филолозите в Гълъбарника. Само не мога да преценя кой ще ти се диви повече - дали филолозите или археолозите. Историците вече сме обръгнали на щуротии.

Но както по едно време бяхте двама Спаротоковци и както по едно време уж те бяха заплашвали, пък казваше "Сбогом" и не знам си още какво, смятам, че ще предпочетеш да си блогстваш тука, окъпан във възхищението на недоучилите, чийто говорител си. Но то лошо няма, де, имаш бол свободно време, дращиш си фантастичките. И Толкин се е прочул с фентъзи :D

Айде, отивам да допивам.


Маноле, всяко лято си имам конфронтации и с археолози и с историци. На петата минута им омекват краката... и това не е от външният ми вид:))

На папагала силата му стопява когато го изправиш пред фактите, товава изведнъж единствения аргуменст става - да, ама...:))

Ние не сме двама, повече сме и все отбор юнаци - 90-110 кг. Страх ме е само от психопати, но който не се страхува от такива е глупав.

Та кажи кое точно съм съчинил, да не би това, че траките практикуват изкуствена черепна деформация както и старите българи?

Прочети Йордан Йордавов - Anthropologisms, в - Thracia XV, Serdicae, MMIII, стр.133-140, ще ти се поизсни това-онова. Йорданов е от твоя отбор, не можеш да го обвиниш в съчинения.

Между другото 50 години преди Йорданов вашият съветски колега Александър Монгаит също спомена за практикуването на изкуствената черепна деформация в земите на Източна Европа от времето на Бронзовата Епоха, като си каза човека, че този обичай е типичен за скити и сармати...за траките естествено е бил принуден да мълчи, но Йорданов го е допълнил прекрасно.

За всяко свое твърдение мога да посоча изследване на учен от БАН:))) ...или изследване на западен учен...

Хубаво, върви си допивай, събирай смелост защото ще ти трябва:))))
цитирай
109. анонимен - ZHTO HELLAS!!!
06.02.2011 13:11
МАНОЛИС , СПАРОТО Е 60 ГОДИШЕН ДЯДО ОТ ГОРНОТРАКИИСКАТА НИЗИНА..НЯКАДЕ В ТОЗИ РАИОН-СРЕДНОГОРИЕТО ПОД ЕМОСА..ТОИ Е НА КРАЯ НА ЖИВОТА СИ И ИСКА ДА ОКРАДЕ ГРЪЦКАТА ИСТОРИЯ И ХАРАКТЕР НА ЗЕМЯТА ПО ДУНАВА!!--НО НЯМА ДА ТИ ПОЗВОЛИМ ВУЛГАРО-ТРАКИИЧЕ!!
ХА, ЯСУ ОТ МЕН--ЕДИН ОБЕКТИВЕН И НЕПРЕДУБЕДЕН СПЕЦИАЛИСТ ПО ХЕМО-АНАТОЛИЙСКА ИСТОРИЯ (Т.Е. ПАН ЕЛЛИНСКА ИСТОРИЯ)

ЕЛИНИЗМА=ГЪРЦИЗЪМ=ПАН ГРЪЦКИ ВЕКТОР ВЪВ ВСЯКА ПОСОКА И ОБЛАСТ...ТОВА ЗАСЯ АЛЕКСАНДРОС МЕГАС НА ВСИЧКИ ПОД-ЧОВЕЦИ..ЗИТО ЕЛЛАС КАИ ЕЛЛИНИЗМОС ГИА ПАНТА!!!
БИБЛИОС+ТЕКОС,ТЕАТРОС,ЕМПОРИАС,ЛИКЕОС,ГИМНАЗИОНИ,СКОЛЕИОС,АКАДЕМИЙ,СТАДИОНИ,АТЛЕТИКОС,+ГИМНАСТИКИ-ОНЕС,ДРАМАТУРГИА,ТРАГЕДИА,КОМЕДИА,СИСТЕМОС,ДИНАСТИАС ДИАДОХЕС,СИНЕДРИОНЕС-СИМПОЗИОНЕС,СТРАТЕГИА,ТАКТИКОС,ОПТИКОС+ЕВРОС-ЕВРОПИ-КАЛИ-ОПИ-РОД-ОПИ,ДЕМОКРАТИА,МИТОС-ЛОГИА...ГРЪЦКА КУЛТУРА,РЕЛИГИЯ,БОГОВЕ,ЕЗИК,СГРАДИ,ХРАМОВЕ,МУЗИКЕ,БИО-МИХАНИКА,стомато-логиа,дентиас,педиа-иатрос..Технос,,пиротехникос,ТАКСИ-ДИОТИС,ТРАВМАТОС,РЕВМАТОС,ФИЗИКЕ,АСТРО-НОМИА-НАУТИКОС,ГЕО-ГРАФОС,ПОЛИТИКОС,МАТЕМАТИКИ,МОРФОЛОГИА,ЛЕКСИКИС,ГРАММАТИКА,ЛОГОС,ОКЕАНОС,ГРЪКО-РИМСКА БОРБА(КЛАСИЧЕСКА),ЕНЕРГЕИА,ФОТИС-ФОТОС-ФОТОН,ТЕЛЕ-КИНЕЗИС,КИНЕТИКОС,АНТРОПОЛОГИА,ЕТНОС-ГЕНОС,АНДРО-ГИНЕКО-ЛОГ ИА,ХИПОКРАТОВА КЛЕТВА,ОЛИГАРХИА,ТИРАНИА,ПЛУТОКРАТИА,МОНО-АРХИА,МИО-КАРДИА,АНАСТАЗИО-ЛОГИА,ЕН-КИКЛОС-ПЕДИАС....И ОЩЕ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ДУМИ,ИЗРАЗИ,ДЕФИНИЦИЙ,коиот вулгарите са окрали,копирали и ползват наготово...........ВУЛГАРИИИИИ,..ВИЕ ЖИВЕЕТЕ В ЕЛИНИЗЪМ..И В СИСТЕМАТА НА ЕЛИНИЗМА!!!
цитирай
110. shtaparov - Елини??!
06.02.2011 17:09
Кои са елините? Потомци на Трако-Български племена разбира се,понеже Елини=Хелини/Белини,Белгини/!Те са потомци на ония малоазийски Трако-Българи,които преди 3800 години напуснаха Мала Азия,за да завладеят Египет,
т.е.-на Хиксосите/Гетичите/.След няколковековен престой в Египет те се частично семитизират и хамитизират,някои от тях са поробени от египтяните,
а други се спасяват от поробване в Галилея,но се запазва някаква форма на египетско върховенство над тях.Потомците на поробените Хиксоси са изведени ок.XIII-XII в.пр.Хр.от Мойсей,при което се превръщат в Евреи,които прогонват от Галилея дотогавашните й жители-Галилейците/Хелелинците/.Тези последните се преселват частично в земите на Пеласгите/Бълъгичите/,където до момента са имали само свои търговски фактории,и постепенно засилват натиска си върху тях,при което унищожават Трако-Микенската цивилизация и си присвояват плодовете на труда им,както и техните епоси и култура.Оттам те донесоха и новата си писменост,а пиратският им манталитет е запазен и до днес: както виждаме,резултата от европейската "любов" към елинското са стотици милиарди загубени евра и жестоко заглабяне на европейската икономика в такава тежка криза,от която лесно излизане няма,понеже от Гръцкия Измамнически Модел/ГИМ/ се възползваха и други.Но първи бяха гърците разбира се-те са отдавна рутинирани в изкуството на кражбата,изкусни мошеници и подлеци,
професионални лъжци и фалшификатори,с които успешно могат да се конкурират /нека да не обиждаме евреите/ само комунистите и македонистите.
Ето Ви кратък анализ на част от гръцкия манталитет,уважаеми читатели и читателки,ето истинския ви облик,неуважаеми гръцки лукавци,дето мястото ви е по-скоро до лукаваго,отколкото на Балканите.
цитирай
111. nikikm - хал
06.02.2011 17:22
110. анонимен - ZHTO HELLAS!!! "ВУЛГАРИИИИИ,..ВИЕ ЖИВЕЕТЕ В ЕЛИНИЗЪМ..И В СИСТЕМАТА НА ЕЛИНИЗМА!!!"
То заради това сме на този хал!
цитирай
112. kleotemida - Т. Е. ПАН ЕЛЛИНСКА ИСТОРИЯ. . . ЕЛ...
06.02.2011 18:07
анонимен 110 написа:
Т.Е. ПАН ЕЛЛИНСКА ИСТОРИЯ...

ЕЛИНИЗМА=ГЪРЦИЗЪМ=ПАН ГРЪЦКИ ВЕКТОР ВЪВ ВСЯКА ПОСОКА И ОБЛАСТ....


"ПАН ЕЛЛИНСКА ИСТОРИЯ" ??? как точно я съчини тази "ПАН ЕЛИНСКА", да нема нещо общо с онова козекрако и козерого сатирче Пан?

"ЕЛИНИЗМА=ГЪРЦИЗЪМ=ПАН ГРЪЦКИ ВЕКТОР ВЪВ ВСЯКА ПОСОКА И ОБЛАСТ.."
Слаб (2) по математика. Уравнението е от вида:

ЕЛИНИЗМА>ГЪРЦИЗЪМ=ПАН ГРЪЦКИ ВЕКТОР В ПОСОКА от АФРИКА кЪм "елисейските" ЕВРОПЕЙСКИ ПОЛЕТА...
цитирай
113. shtaparov - Отговор на Глишев-I
06.02.2011 18:24
Глишев,по "географската" логика щяха Българите да ги наричат и Даки,понеже
са живели много дълго и в Дакия,но не би.Всъщност Даките са частично унищожени и асимилирани от Римската империя,но част от тях се спасяват на север и северозапад,а не на изток при другите свободни Българи.Затова е било възможно тези Даки/Дани,Тини/ да бъдат наричани Болги/ако излезе някак оцелял некаменен надпис на 2000 год./,но не е било възможно Българите да бъдат наричани Даки,понеже сред Българите почти не са останали хора от племето Даки.Схващате ли тънкостта на проблематиката?От друга страна,в държавата на Франките с името Гали са наричани явно не самите Франки/които били относително малцинство/,а завареното от тях население-ромеизираните жители на древна Галия. Ако не бяха галите във франкската държава мнозинство,от кого тогава взеха новия си романски език франките,та не запазиха стария си език от древна Франкия/Фракия/,питам аз?Такова е положението и в Унгария-старото Българско население/Шкеите/са наричани Панонци /каквито са в действителност/,а пришълците от Волга са наричани Турки! Тюрките при Волга също не бяха наричани Волгари/според географския ви принцип/,а само едно точно определено племе,което по-късно биде асимилирано от тюрките,когато на помощ им се притекоха монголите! Англите наистина са били и Брити
/Бриги,Блъги/,понеже са Онгли/Онгри,Онгури=Оногури/.Шведите са потомци на Гети-Готи,дошли разбира се от нашите райони и заселили Скандинавия,а Гетите са и Скити/Щити,Гити/.Шведи=Шваби/Свеви/,Свани/Сванети/,Штани/Щани,Дани/,
което е производно на Боги/Болги/.
Шотландците са Скоти/Скити/ и Пикти/Сикти=Скити/,но не по географски принцип,а по произход.Поляците са и Сармати,понеже Полска=Болжка,
а страната на Сарматите се е наричала Булкарк/Булгарч,Булгарн/,както
пише в арменските извори.Сърбите са и Готи/Шопи,Гети/,и Трибали
/Сръбари/,а Русите-Скити/Гити,Гети,Готи/,Сармати и Тавроскити
/Ащрогити,Остроготи/.Междинните форми ги давам нарочно,за да схванеш по-лесно взаимовръзките.
цитирай
114. bgwest - Ей HELLAS
06.02.2011 18:45
Нали знаеш,че си проговорил на гръцки по начина, по който Румънците са проговорили на румънски,Гетите на немски,Анатолийците на турски и т.н. и т.н. При теб е чудесно,че освен наложения ти гръцки,не си забравил РОДНИЯ СИ МАТЕРЕН ,БЪЛГАРСКИ ЕЗИК.
цитирай
115. shtaparov - Отговор на Глишев-II
06.02.2011 18:52
Мидите /жителите на Мидия/ разбира се че са потомци на Меди и Мизи от Тракия-всички преселващи се Трако-Български народи не са останали в Индия и Памир,част от тях се заселвали и пътьом,където намерят по-сгодни земи естествено.Както виждаш,Мизите са наричани Мизи дори в Мала Азия,нищо че са напуснали Мизия,а Медите-Миди си остават такива дори след преселението си в Персия,но едновременно с това са и Болги/Болгари/,понеже са дошли от Тракия
/Бригия,Блъгия/.
А "Линеар А" е принципно разчетен,но езикът му не е разпознат от учените,
понеже те не ползват Архаичния Български Праезик в своите изследвания. Съответно заявявам-между езиците на Линеар А и Линеар Б няма принципна разлика,а диалектна,понеже и двата езика не са гръцки,а са остарели диалектни форми на Тракийски/Блъгийски,Блъгарски/.
Д.Хоматиан под "Мъртво море" е разбирал Каспийско или Балтийско море,а не днешното Мъртво море в Израел,което тогава е било считано за езеро,а не за море! И никъде нямаме класически антични извори,документиращи наличието на Инки,Аборигени и Бушмени,но те са съществували,нали? Значи античните извори не са пълни.
И накрая-името Дейок отговаря на нашето име Дейко/транспозиция ОК-КО/,а Фраорт/съгл."Анализа"/-на Приарт/Причард/,Пресалв/Преслав,Прослав/ и Брислав/Борислав/.
цитирай
116. анонимен - И едни тракийски мармоти завиват ...
06.02.2011 19:28
mglishev написа:
И едни тракийски мармоти завиват едни български шоколади в един мизийски станиол :D

Спаро, измисляш си. Ама откровено си съчиняваш. Искаш ли напролет да се видим на живо и да те водя да ги говориш тия неща на конференцията на Археологическия институт? Ще падне голям кикот. После при филолозите в Гълъбарника. Само не мога да преценя кой ще ти се диви повече - дали филолозите или археолозите. Историците вече сме обръгнали на щуротии.

Но както по едно време бяхте двама Спаротоковци и както по едно време уж те бяха заплашвали, пък казваше "Сбогом" и не знам си още какво, смятам, че ще предпочетеш да си блогстваш тука, окъпан във възхищението на недоучилите, чийто говорител си. Но то лошо няма, де, имаш бол свободно време, дращиш си фантастичките. И Толкин се е прочул с фентъзи :D

Айде, отивам да допивам.


Пълен палячо си, човек, наистина! Претенциите ти само са големи; знанията - колкото на един мармот. Дори и достойнство да си признаеш, когато си сгрешил нямаш (както направи Спароток например). Нищо нямаш. Не отговаряш на въпросите на Спароток. Мълчиш.

Наливай се с алкохол и гледай да забравиш - казват, че помагало.
Дървен философ.
цитирай
117. sparotok - до 110. анонимен - ZHTO HELLAS!!!
06.02.2011 19:31
Щом смяташ, че съм 60-годишен дядо ела да направим едно приятелско сборване пък ще видим кой ще падне по гръб:)))

Позна, точно там живея където ти си мислиш, ако и ти си от региона ( Пловдив, Карлово, Клисура), регистрирай се в блога и да си уговорим среща на лични. С каракачани се борих за пръв път през 1986 година, как мислиш, кой победи?;)))
цитирай
118. анонимен - ПАНАИОТ РЕИЗИ
06.02.2011 20:46
КЛЕО СМЕНИ СИ ИМЕТО ТИ НАПИСАХ ОТДАВНА...МНОГО ЧУДНО Е ДА ИМАШ ВУЛГАРАНА ПРЕД СЕБЕ СИ С ГРЪЦКИ ИМЕНА...СПАРЧО,ЩЕ ТЕ ПОПИЛЕЯ БАТКА..190СМ 100 КИЛА 1988 НАБОР СЪМ,РУС ЕЛЛИН НОРДИЧЕСКИ ЕЛЛИН..ПАТРИОТ..ЗАЩИТНИК И БРАНИТЕЛ НА ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА ЗАВИНАГИ!!!
ВУЛГАРИ,,ВИЕ СТЕ СМЕШНИ ТОВАРНИ ЛЮБИМЦИ НА МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ГЪРЦИЯ!!!
цитирай
119. sparotok - хайде
06.02.2011 20:53
анонимен написа:
КЛЕО СМЕНИ СИ ИМЕТО ТИ НАПИСАХ ОТДАВНА...МНОГО ЧУДНО Е ДА ИМАШ ВУЛГАРАНА ПРЕД СЕБЕ СИ С ГРЪЦКИ ИМЕНА...СПАРЧО,ЩЕ ТЕ ПОПИЛЕЯ БАТКА..190СМ 100 КИЛА 1988 НАБОР СЪМ,РУС ЕЛЛИН НОРДИЧЕСКИ ЕЛЛИН..ПАТРИОТ..ЗАЩИТНИК И БРАНИТЕЛ НА ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА ЗАВИНАГИ!!!
ВУЛГАРИ,,ВИЕ СТЕ СМЕШНИ ТОВАРНИ ЛЮБИМЦИ НА МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ГЪРЦИЯ!!!


Хайде момко, попилей ме, точно си ми в категорията:))
Регистрирай се, пиши ми на лични, ще се разберем къде да си премерим силите:))
Да не се изметнеш само...както правят гърците:))
цитирай
120. анонимен - ПАВЛОС МЕЛЛАС
06.02.2011 21:08
АЗ НЕ СЕ КАЗВАМ БАИ ГАНИО..НИЕ ВИ ПОПИЛЯВАМЕ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН..ВУЛГАРНИ ПРИЯТЕЛЮ
ПОЗДРАВИ!!!
цитирай
121. sparotok - !
06.02.2011 21:14
анонимен написа:
АЗ НЕ СЕ КАЗВАМ БАИ ГАНИО..НИЕ ВИ ПОПИЛЯВАМЕ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН..ВУЛГАРНИ ПРИЯТЕЛЮ
ПОЗДРАВИ!!!


Хубаво приятелю! Пак ти казвам, регистрирай се, пиши ми на лични и да се срещнем като приятели да си премерим силите:)

Не се фиксирай съм името Павлос, да не мислиш, че всеки в блога е с истинското си име:))))
цитирай
122. kleotemida - Като гледам, на път сте да попилеете Европейския съюз с мошеничествата си, какво остава за едната история... :)))
06.02.2011 21:41
анонимен написа:
АЗ НЕ СЕ КАЗВАМ БАИ ГАНИО..НИЕ ВИ ПОПИЛЯВАМЕ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН..ВУЛГАРНИ ПРИЯТЕЛЮ
ПОЗДРАВИ!!!


Може и да е спорен източник „Джагфар Тарихи”, ама как хубаво се е произнесъл за произхода на гърците :))))
„Греки, пришедшие на Балканы на рубеже II-I тыс. до н.э. в звериных шкурах (отсюда их булгарское прозвище "тирцы" "шкурники") заимствовали высокую культуру коренного булгарского населения Балкан и назвали ее "греческой". Поэтому в основе греческой мифологии мы видим булгарские сказания. Примечательно, что греки, завоевавшие Маканское царство ахейцев (после того, как булгары-аргивцы ослабли в братоубийственной войне с булгарами-троянцами) , своим главным героем сделали булгарского богатыря Гуруглы - "Сына Могилы" и только немного исказили его имя (греки произносили "Гуруглы" в форме "Геракл") . От названий булгарских племен произошли названия греческих областей: от названия племени сэбэр (прозванного "крэш" - "борьба" и "палуан" - "борец" - за особую любовь к булгарской борьбе "крэш") возникли "греческие" названия "Спарта", "грек", "Греция", "Пелопоннес". От булгарского названия главных гор в Греции - Тайга ("тайга" по-булгарски значит "лесистые горы") возникло греческое название их - "Тайгет". А чисто булгарским словом "эллат" - "изобильная, цветущая страна", греки стали называть свою страну ("Эллада") . Точно также коренное население Италии восприняло высокую культуру булгар-атрячцев (этрусков) , бежавших в 1200 г. до н.э. из Трои и основавших на Апеннинах первые города - царства (в т.ч. и сам Рим) . Булгарское слово "рэм" - "священный холм" - стало названием города Рима и Римской империи. От булгарского названия "Идель" произошло название "Италия", а от булгарского названия коренного населения Апеннин - "алтынбаш" ("золотоволосые") - названия "латины", "латинский" и т.д.
Прямые потомки булгар (дэбэров-сэбэров, бильсага и кимеров) фракийцы (мизийцы, сэбэры "северы", македонцы и др.) сохранили свою булгарскую культуру до VII в., когда новая переселенческая волна булгар (возглавляемая Аспарухом) достигла Балкан. Самый знамениты фракиец - князь Сэбэртэк (Спартак) попал в рабство к римлянам, но поднял грандиозное восстание рабов и едва не уничтожил Римскую империю.
Булгарские мифы вошли в эпосы многих народов мира. Так, миф о чудесном спасении малолетнего булгарского принца Магулы ("Сын Волка" по-булгарски) или Магиза ("Подобный Волку" по-булгарски) в котле (корзине) , пущенном по реке, вошел в сказания египетские, индийские (в них имя "Магулы" приняло форму "Маугли") , итальянские (братья Ромул и Рэм были брошены в корзине в реку и спасены волчицей) , арабские, еврейские (в них имя "Магиз" приняло форму "Моисей") и др.”

Скоро, скоро истината ще излезе на бял свят, мили ни „тирцы”… :)))))


анонимен 119 написа:
КЛЕО СМЕНИ СИ ИМЕТО ТИ НАПИСАХ ОТДАВНА...МНОГО ЧУДНО Е ДА ИМАШ ВУЛГАРАНА ПРЕД СЕБЕ СИ С ГРЪЦКИ ИМЕНА...СПАРЧО,ЩЕ ТЕ ПОПИЛЕЯ БАТКА..190СМ 100 КИЛА 1988 НАБОР СЪМ,РУС ЕЛЛИН НОРДИЧЕСКИ ЕЛЛИН..ПАТРИОТ..ЗАЩИТНИК И БРАНИТЕЛ НА ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА ЗАВИНАГИ!!!
ВУЛГАРИ,,ВИЕ СТЕ СМЕШНИ ТОВАРНИ ЛЮБИМЦИ НА МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ГЪРЦИЯ!!!

Хахахаха, да видиш колко на нас ни е чудно, че и „хубаво” хубостници като вас да ни крадат имената и историята. Чист нордически елин бил!... :)) Ако беше такъв немаше да бъркаш „Б” с „В”…
цитирай
123. d3bep - Ние не сме двама, повече сме и все ...
07.02.2011 09:22
sparotok написа:

Ние не сме двама, повече сме и все отбор юнаци - 90-110 кг. Страх ме е само от психопати, но който не се страхува от такива е глупав.
Не се фиксирай към името Павлос, да не мислиш, че всеки в блога е с истинското си име:))))

Ами хубаво, Спаро, ама аз не мога да се въздържа в тоя случай.
като сте трима, или пет, и заставате срещу официалната история, ми напиши им горе имената бре. Там Пенчо Кубадински, Митьо СПасов...

Че Павел Серафимов е измислено име, аз разбрах доста отдавна... По трудния начин.

Но в тоя случай се получава леко подвеждане като почнете да си пишете лични, не мислиш ли? Щото първо от едната страна си пише един човек и си мисли че пише един, а то ЦК на КПСС примерно.
После ,аз ти викам Павле, ти ми викаш да, пък името измислено и кой знае кой ми е писал? Аз в рамките на ден съм си писал с 3 човека под твоя ник... И го броя "лична кореспонденция с Павел". Моя грешка , ще кажеш. Сигурно....

И в крайна сметка, кажи им на тея тримата, това че под една или друга форма позлват твоя ник, ок.
Значи могат да боравят с никове.
Да работят И с официални никове. Да си регистрират И такива... Когато пишат не от твое име в темите ти.
Щото малко как да го нарека, странно се получава. Все едн окак, изобщо не е в твоя полза.
Стане примерно спор за нещо с тебе.
Ти отговаряш културно.
СЛед тебе 10 госта псуват, които ти пропускаш да го праявт(отделно че смислени постове редактираш понякога), а и гостите са ти най активни в спор(което например при мен не е така).
И човек почва да се чуди кой гост кой е и кво прави.
Ако се регистрират всичко ще си е по правилата, дори ще имаш 2-3 гласа отгоре.

Това е причината аз да спрях да вземам сериозно отношение в твоя блог... Седя и се опитвам да си изясня какво става...
Все едно как ще го приемеш, тая политика не е много далновидна ,вече е очевидно разкрита и всъщност ти вреди и увеличава слуховете.
Мисля, че е време да изкараш хората на светло. След като си им дал права върху блога и псевдонима ти...

Дали да го публикуваш, ти си решавай. Можех да го пратя и другаде, предпочетох тук.
цитирай
124. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
07.02.2011 10:39
....................... Траки е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Само един прост пример: Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, акад. Кауфман. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. "ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка. Гърците са лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и те оставят УЛИКИ, едва забележими. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници: трак-уплах, стес,страшилищe, колики трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам тракадорос- просяк, курварин
цитирай
125. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
07.02.2011 10:43
Остана последния "аргумент" : Историята вече е написана, тя не се пренаписва, заяви гръцкият външен министър Дора Бакояни в коментар за изказвания на специалния посредник на ООН в спора между..............
цитирай
126. ili4e - Отново благодаря за постинга! Тук ...
07.02.2011 13:58
Отново благодаря за постинга! Тук намирам познание, което съм подозирала, че все някога ще излезе на бял свят. Добре, че дойдох в блог.бг!
...като прочетох за племето"туни" се сетих за река Тунджа, чието наименование е от тракийски произход. Може би това племе е кръсник на реката?:-)

>>
Поздрави!
цитирай
127. sparotok - до d3bep
07.02.2011 14:00
d3bep, точно на тебе не ти дължа никакви извиннения, не се поддавам и на стари ДС номера, спести си усилията...

Ако някой от читателите ми се почувства излъган може да ми пише на лични и аз ще му обясня как стоят нещата.

Никой не може да ме укори, че искам да предпазя семейството си от психопати, те вече си показаха зъбите миналата година. За щастие приятелите ми ги намериха и със съдействието на полицията им развалиха плановете...можеше обаче да свърши по-различно...

Отдавна съм уповестил, че освен аз има още двама души, които поддържат този блог, помолих ги да променят профила когато го правят, за съжаление не винаги се трогват.

Уповестих също, че след около година и половина напускам блога защото започвам да се занимавам и с друга дейност, която е от голяма важност за България. Блогът ми обаче си остава и ще бъде поддържан поне от двама -трима.

Дали вчера аз съм отговарял оставям на теб да отгатнеш:)
цитирай
128. mglishev - Майчице,
07.02.2011 14:06
тук митоманията придобива вече леко медицински оттенък.
цитирай
129. sparotok - Тунджа
07.02.2011 14:09
ili4e написа:
Отново благодаря за постинга! Тук намирам познание, което съм подозирала, че все някога ще излезе на бял свят. Добре, че дойдох в блог.бг!
...като прочетох за племето"туни" се сетих за река Тунджа, чието наименование е от тракийски произход. Може би това племе е кръсник на реката?:-)

>>
Поздрави!


Благодаря ти за добрите думи!
Относно името на река Тунджа не съм сигурен дали е свързано с племенното име тюни, туни. В древността Тунджа е документирана като Тонзос, а то се съврза със санскритския глагол станати -стена и със стана -стон, т.е. Тонзос би трябвало да означава стенеща, шумна река, като най-добро обяснение дава нашата дума сТОН...

Поздрави!
цитирай
130. d3bep - Уповестих също, че след около ...
07.02.2011 15:06
sparotok написа:

Уповестих също, че след около година и половина напускам блога защото започвам да се занимавам и с друга дейност, която е от голяма важност за България. Блогът ми обаче си остава и ще бъде поддържан поне от двама -трима.

Хммм, да не се е преродил Петър Дънов? Или още по-? Свети апостол Павел примерно....

Поздрави, както ясно си личи от писмото изобщо не търсех, не исках и не се надявах на извинение от теб, но е добре че съзнаваш че съм в правото си да ти поискам такова :)

Що се отнася до това какво е ставало вчера, ти трябва да ми кажеш, аз не знам поради простата причина че рядко влизам в блога ти, а още по - рядко чета подробно какво става по теми и коментари надолу. Там забележката ти май не е за мене.
цитирай
131. shtaparov - До бившия елин
07.02.2011 17:04
анонимен написа:
АЗ НЕ СЕ КАЗВАМ БАИ ГАНИО..НИЕ ВИ ПОПИЛЯВАМЕ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН..ВУЛГАРНИ ПРИЯТЕЛЮ
ПОЗДРАВИ!!!

Уважаема дружко,поради доброто познаване на прадядовския ти Български език получаваш уникалното право да бъдеш повишен в чин! От днес нататък,наместо низшата пиратска титла "гръкоелин" получаваш изключително високото и престижно право да се кичиш с висшата генералска титла Българин/Богарин/,при което досегашното ти боклучиво и жаргонно име естествено отпада,а Кумът на гърците-Щапаров Младши,тържествено те дарява с истинско име-Божил Милев,понеже Павел=Богел/Божил/,а Мелас=Милос/Милов,Милев/! Хайде,целувай ръка на кума и изтичкай да се похвалиш на мама и на тате за високата придобивка!От днес нататък ще бъдеш считан за честен човек-Българин,а не за гръцки измамник,пират и мошеник,дето хем е човек,хем не е!
цитирай
132. argilos - . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Траки е ...
07.02.2011 17:19
анонимен написа:
....................... Траки е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски. Българщината ни е атакувана непрекъснато и от всякъде. Само един прост пример: Българският песенен фолклор е под ръководството на евреин, акад. Кауфман. Този могъщ извор, българската народна песен, целенасочено се отравя и затлачва. На нас денонощно ни се натрапва, чалга, поп, рок, метъл и разбира се некъдърно обработен фолклор с малки изключения. "ПРОСТ НАРОД-СЛАБА ДЪРЖАВА"- народна поговорка. Гърците са лукава пасмина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и те оставят УЛИКИ, едва забележими. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници: трак-уплах, стес,страшилищe, колики трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам тракадорос- просяк, курварин

господине,

не пипайте г-н проф. Кауфман ! Малко са тези, които са направили толкова много за опазването в днешни времена на българския песенен фолклор като проф. Кауфман, малко са тези, които работят с такава любов и добросъвестност като него.
А що се отнася за евреин или не - гордея се с това, че успяхме да опазим през СВ2 поне известна част от тези хора, човеци както всички други - нещо с което в Европа могат да се похвалят само гражданите на Белгия !
И точно от целия огромен остатък на Европа, който си предаде съгражданите и се обогати на тяхна сметка и от ликвидацията им, се осмелява да ни учи нас българите на толерантност и миролюбие! безочливост е това.
Най-важната и доказана историческа последователност между траки и нас като част
цитирай
133. shtaparov - Панайот=Богидан/Богдан/!
07.02.2011 17:29
анонимен написа:
КЛЕО СМЕНИ СИ ИМЕТО ТИ НАПИСАХ ОТДАВНА...МНОГО ЧУДНО Е ДА ИМАШ ВУЛГАРАНА ПРЕД СЕБЕ СИ С ГРЪЦКИ ИМЕНА...СПАРЧО,ЩЕ ТЕ ПОПИЛЕЯ БАТКА..190СМ 100 КИЛА 1988 НАБОР СЪМ,РУС ЕЛЛИН НОРДИЧЕСКИ ЕЛЛИН..ПАТРИОТ..ЗАЩИТНИК И БРАНИТЕЛ НА ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА ЗАВИНАГИ!!!
ВУЛГАРИ,,ВИЕ СТЕ СМЕШНИ ТОВАРНИ ЛЮБИМЦИ НА МОИТЕ ПРИЯТЕЛИ ОТ ГЪРЦИЯ!!!

Нордически елини има толко,колкото има и нордически бушмени-нито запетайка повече,дружка. Двете неща се взаимно изключват-все едно да си едновременно и човек,и магаре! Е много искаш-това не е отредено дори за Българи,какво остава за елини! И накъде си тръгнал с тая туркомюсюлманска фамилия-Рейзи ли си или Ремзи,то е все едно! Та не се заяждай излишно с Българите,че ще взема по погрешка да те прекръстя от Панайот на Кашалот,вместо на Богидан/Богдан/,
както би трябвало!
цитирай
134. анонимен - ДЕДЬОВ -линк за Книгата на Иван Желязковhttp://knigabg.com/index.php?page=genre&id=74&start=90
07.02.2011 20:45
http://knigabg.com/index.php?page=genre&id=74&start=90
книжката е малка с цена 5 лева но изключително ценна

Дава структурата на езика ни и обосновава древният му произход

показва и доказва неговото съвършенство !
№95 е
цитирай
135. анонимен - Сварог
08.02.2011 14:29
Sparotok, моля Ви да кажете мнението си по отношение достоверността на първоизточниците в Авеста, свещенните писания на арийците, които се считат за иранци. Също така и за Джагфар Тахири и Повесть временных лет. Питам Ви защото един румънски професор, чрез тълкуването на Повесть временных лет извежда доказателство, че румънци са заселвали територията от Тибет до Карпатите, като под румънци той не говори за даките-гети. Разбирам, че всеки народ иска да е уважаван. Но кои източници могат да се приемат за достоверни и може ли да става проверка чрез сравнение с няколко източника?
цитирай
136. sparotok - източници
08.02.2011 21:46
анонимен написа:
Sparotok, моля Ви да кажете мнението си по отношение достоверността на първоизточниците в Авеста, свещенните писания на арийците, които се считат за иранци. Също така и за Джагфар Тахири и Повесть временных лет. Питам Ви защото един румънски професор, чрез тълкуването на Повесть временных лет извежда доказателство, че румънци са заселвали територията от Тибет до Карпатите, като под румънци той не говори за даките-гети. Разбирам, че всеки народ иска да е уважаван. Но кои източници могат да се приемат за достоверни и може ли да става проверка чрез сравнение с няколко източника?


Зенд Авеста ( а според мен Спента Веста - Свещено Знание) е сборник от религиозни текстове. Те няма защо да се фалшифицират защото не са описани династии, или завоевания.

Повесть временных лет е прекалено нова, не се цитират класически автори, трудно е да се свери. Тази работа е ценна най-вече заради езика, той се води староруски, но всъщност става дума за стар украински...който е смайващо близък с българския.

От Джавгат Тарих познавам само фрагменти и това не ми позволява да дам коментар.

Аз лично приемам източник, който може да се свери с друг и непременно с археологически данни. Всеки може да напише каквото си иска няколко века по-късно, но е доста по-трудно, да не кажа и невъзможно да се фалшифицират и заровят находки в една голяма герагафска област.

Че Йордан послъгва за готската миграция от Скандинавия към Скития и Тракия става ясно от археолоическите данни. Налице е точно обратното, през Бронзоважа и Желязнаа епоха, хора от Тракия и Дакия са повлияли населението на Скандинавия. За сребърния котел от Гундеструп е признато, че е изработен в Тракия.

Един източник е достоверен, ако описанията не противоречат на географията, за съжаление доста автори правят грешки в локализирането.

За румънците ще кажа следното - 51% от речника им е от български произход ( В.Стивънсън), а 24% от латински произход (В. Гергиев), изводите ги оставям за вас:)
цитирай
137. sparotok - благодаря
08.02.2011 21:48
анонимен написа:
http://knigabg.com/index.php?page=genre&id=74&start=90
книжката е малка с цена 5 лева но изключително ценна

Дава структурата на езика ни и обосновава древният му произход

показва и доказва неговото съвършенство !
№95 е


Благодаря!
цитирай
138. demograph - Страхотно въздействащ и актуален постинг!
09.02.2011 02:18
Благодаря ти Павка! Имаше нужда от този обобщаващ постинг. Преди седмица Божидар Димитров и протежето му директорът на Националния исторически музей, устроиха по БНТ/!!!/срамно театро срещу историческата истина и пак се изгавриха с историята на българите...Двамата гузно каканижеха, като от последна инстанция, преврелите и некипели подавки на чужденците от типа "Гетите са германски народ!!!""Траките са изтребени от римляните", "Славянското море потопило Балканите".... Този път обаче имаше и едно приклякане -"А бе чул съм за такава версия и за такива автори, но те са любителски.."каза в заключение "професионалът" Божидар Димитров, след плахия опит на един журналист/май беше Стамов/ да спомене в последните минути на дирижираното предаване, че има и други източници, други автори, други мнения, друга българска история. Че има Ганчо Ценов,, Цани Гинчев, Асен Чилингиров.. Че българите - това са траките. Щом Божо вече е ЧУЛ, може и да не си остане ЧУВАЛ за винаги.
Да си жив и здрав!
От обиколките ми из България се убеждавам, че най-образованите хора по българските села и градове вече са категорично наясно с тракийския си произход. Заслугата за това е до голяма степен твоя.
Затуй за мен и за хиляди българи, ти си Пратеникът на истината.
Продължавай. Лавината се е откъртила и никой не може да я спре..
цитирай
139. sparotok - готи
09.02.2011 14:12
demograph написа:
Благодаря ти Павка! Имаше нужда от този обобщаващ постинг. Преди седмица Божидар Димитров и протежето му директорът на Националния исторически музей, устроиха по БНТ/!!!/срамно театро срещу историческата истина и пак се изгавриха с историята на българите...Двамата гузно каканижеха, като от последна инстанция, преврелите и некипели подавки на чужденците от типа "Гетите са германски народ!!!""Траките са изтребени от римляните", "Славянското море потопило Балканите".... Този път обаче имаше и едно приклякане -"А бе чул съм за такава версия и за такива автори, но те са любителски.."каза в заключение "професионалът" Божидар Димитров, след плахия опит на един журналист/май беше Стамов/ да спомене в последните минути на дирижираното предаване, че има и други източници, други автори, други мнения, друга българска история. Че има Ганчо Ценов,, Цани Гинчев, Асен Чилингиров.. Че българите - това са траките. Щом Божо вече е ЧУЛ, може и да не си остане ЧУВАЛ за винаги.
Да си жив и здрав!
От обиколките ми из България се убеждавам, че най-образованите хора по българските села и градове вече са категорично наясно с тракийския си произход. Заслугата за това е до голяма степен твоя.
Затуй за мен и за хиляди българи, ти си Пратеникът на истината.
Продължавай. Лавината се е откъртила и никой не може да я спре..


Аз точно потготвям постинг за визиготите в Испания, за българските думи в испанския речник и за българския стил на визиготските църкви в Испания.

Господин Димитров не знае какво говори, та нали траките дават най-способните генерали ( Велизарий, Аеций...) и императори на Рим ( Констонтин Велики, Канстанс, Юлиан, Максимин Дакът, Лъв Бесът, Максимин Тракиеца, Маркиан, Юстин, Юстиниан, Фока...

Поздрави!
цитирай
140. get - Относно пост 137. sparotok - източници, Зенд Авеста ... или неведоми са пътищата ... ?!
09.02.2011 16:04
sparotok написа:
Зенд Авеста ( а според мен Спента Веста - Свещено Знание) е сборник от религиозни текстове. Те няма защо да се фалшифицират защото не са описани династии, или завоевания.

Правейки си едно мое проучване относно писмеността и правилното прочитане на някои буквени знаци ... от един ирански исторически сайт ... стигнах до следната информация относно буквата(Зенд) Правеха връзка с наименованието-изписването името на планинският масив Загрос. Та във връзка с това се твърди, че при прочита в името му "Зенд" се чете "За". Още по-странно стана, като разбрах, че в античността името му е било ЗагрЕос. Един връх в него се е наричал Дионисос. Свързваха го с походите на Ал.Македонски всичко това.
Но се връщам отново към "Зенд"-а, ако приемем вторият й прочит съответно ... то тогава може би Ще имаме - За Веста ... или Завета.
Друго, което прави впечатление че текстовете(стиховете-проповеди-раздели) се наричат на близко звучащото дори до съвременният български "Ясна".
Предвид това, би следвало да се извършат още проучвания за да се установи, точно къде в коя област и етно среда на тази голяма държава Персия е възникнал първоначално този текст. Но ... засега съм на етап проучвания. Въздържам се от обобщения и прибързани изводи - които без съмнение ще бъдат доста интересни ?! :)

С уважение !
цитирай
141. анонимен - Уважаеми sparotok! Скоро четох ...
10.02.2011 11:41
Уважаеми sparotok!
Скоро четох за хуни и ариийци на Мингазов-най-силно ме заинтригува названието на река Днепър,а именно Днепър - Бури-чай- Вар,Вар според него е иранското название.Веднага в мен светна другата река Вар дар..
В едно предаване пак се каза ,че липсата на хора знаещи езици,т.с превеждането на стари хроники е виновно да се наложат през годините тези с произхода на българите, като този за тюркския произход-на която вече вероятно и самите автори не си вярват .
По темата иначе ще кажа ,че е чудесно ,че вие и други се занимавате с избистряне на нашите изкуствено замъглени и замърсени корени.
Благодарим Ви!!
цитирай
142. sparotok - Река Вар
10.02.2011 11:54
анонимен написа:
Уважаеми sparotok!
Скоро четох за хуни и ариийци на Мингазов-най-силно ме заинтригува названието на река Днепър,а именно Днепър - Бури-чай- Вар,Вар според него е иранското название.Веднага в мен светна другата река Вар дар..
В едно предаване пак се каза ,че липсата на хора знаещи езици,т.с превеждането на стари хроники е виновно да се наложат през годините тези с произхода на българите, като този за тюркския произход-на която вече вероятно и самите автори не си вярват .
По темата иначе ще кажа ,че е чудесно ,че вие и други се занимавате с избистряне на нашите изкуствено замъглени и замърсени корени.
Благодарим Ви!!


Река Вар се споменава от Херодот 4-123 в земите на тиса-гетите, те определено са траки.

Река Вар има и в Галия ( Страбон, География 4-1-3), а в Галия иранци не са ходили - through Ugernum and Tarusco to the hot waters that are called "Sextian,"18 which are near Massilia, fifty-three, and thence to Antipolis and the Varus River .

Думата Вар -река е определена като хунска от Амиан Марцелин, но Прокопий твърди, че хуните са кимерийци, а Диодор Сицилийски пояснява, че кимерийците били най-могъщото племе в Галия... което обяснява защо има река Вар в Галия и в Източна Европа.
Обяснява и защо в Галия има хора с лични имена като Авор ( Явор), Аспериус, Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Гарус, Гетиус, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Медикус, Медула, Медуна, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...



Най-интересното е, че галските лични имена Аспериус, Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян.

Явно трако-кимерийците са били дълго време аристокрацията на много келтски племена.



Поздрави!
цитирай
143. анонимен - Радвам се, че сте разбрали моето ...
10.02.2011 12:21
Радвам се ,че сте разбрали моето намигване приятели(за мен сте такива),още повече ,че всички знаем къде се намира река Днепър- Вар.Според мнозина траките са живяли чак до Карпатите...
Поздрави !!
цитирай
144. анонимен - Трудно е да се каже
10.02.2011 12:31
Определено да взимаме историята на траките като наша и да се хвалим с това е пълна глупост:) Толкова заблудени хора има по тази земя.

Да напълно е възможно корена ни в старо време да е тракииски, но тои е доста позабравен. Миграцията към Азия е станала доста одавна.

2 неща са интересни. Едното е, че за земите около черно море се казва, че в 5 век са населявани от 60 племена като повечето варварски от Индия и Бактриана.

Другото което ме интересува е за Партия Оногурия. Няма ли някаква връзка това с Партия като държава? На която името впрочем е доста спорно.
Няма ли връзка това, че в армения имаме един Вананд които е с партянска титла?
Да не се окаже това старата ни държава, а не балхара ми е интересно.

Колкото дали траките са изтребени. Да прочете Божидар Димитров - Хоматинян и да приключва с глупостите.
цитирай
145. анонимен - Тракийка
10.02.2011 12:58
За мен старата ни държава е ТРАКИЯ-винаги съм го знаела и винаги ще го вярвам-мислете ме за луда или психо-все тая....
За мен походите са :първо - от запад на изток ,а не от изток на запад..
За този Хометиан ли става дума?:
"Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия ."
Кратко житие на св. Климент Охридски...
цитирай
146. анонимен - Сварог
10.02.2011 16:28
Уважаеми get, поставих въпроса, защото съм срещал твърдения на различни автори, че в "свещенните писания Зонд Авеста (Зенд е по нова редакция) на арийците се казвало, че идват от места където слънцето не залязвало 6 месеца". Тези места са около полярния кръг. Освен това някои автори считат, че първоначално тези текстове са се предавали устно, а впоследствие са написани. Има данни от автори от Руската федерация, включително и снимков материал, че в земите на евенки и якути се срещат надписи върху скали в които често се среща знака IYI. Бих се радвал, ако Вашите проучвания могат да дадат някои подробности, които Вие ще можете да споделите. По отношение на звученето и другите два дяла на Зенд Авеста, освен Ясна, звучат доста български.
С уважение!
цитирай
147. kalabak - Владеенето на нормите на българския език е задължително
11.02.2011 00:38
Уважаеми Спароток,

Постингът Ви за мене е поредното разочарование, отново залитане в крайности, отново без цитиране на източници, отново подвеждане с данни; изразът „аз съм”, например, в съвременния фарси е „мин хестем”.
Аз нямам обаче намерение да се спирам по-подробно върху информацията в постинга, но тъй като текстът е пълен с правописни, пунктуационни, граматични, стилистични и смислови грешки, по-долу посочвам най-фрапиращите от тях, но не за да се подиграя, а наистина с доброто намерение да Ви подсетя, че човек трябва да бъде изключително внимателен при писането на текстове, предназначени за четене от други лица.

1. Неправилно членуване на имена от мъжки род.
„За съжаление повечето хора не знаят какво точно означава термина (-ЪТ) иранци...”
„...по-често се използва варианта (-ЪТ) иранци.”
„...чийто прототип се среща във Варненският (-Я) некропол...”
„Португалците налагат своя език над африканското население на Мозамбик, но от фактът (-А), че хора от негроиден антропологичен тип говорят португалски (,) не може да заключим, че народът на Мозамбик е от един произход с португалците...” (Има и пунктуационна грешка.)

2. Неправилна пунктуация:
– „Разглеждайки укриваните факти (,) установяваме...”
– „... местното население било номади (,) непознаващи градове.”
– „...като(,) разбира се (,) поставил себе си начело на новия пантеон.”
– „Смята се, че докато са били една общност (,) арийците са обитавали...”
– „...когато даден народ стане доминантен в определена област (,) там ще бъдат наложени нови названия на реки и планини.”
– „...изследователите (,) опитващи се да ни изкарат късно дошли пришълци (,) премълчават всички тези данни и уповавайки се само на прилики в езика ( скривайки същевременно тракийската връзка) (,) определят българския народ като...”
– „За да не попадаме в плен на измамата (,) е нужно да се пазим от негативните емоции...”
– „Разсъждавайки хладно и логично, търсейки приятелство с всички, рано, или късно ще стигнем до истината.” (Пред съюза или, употребен еднократно, не се поставя запетая.)
– „Нашето съзнание е като огледалната повърхност на планинско езеро, ако тя е спокойна, то и отразяващият се образ е чист и ясен, лесен за възприемане.” (след думата „езеро” трябва да се постави не запетая, а дълго тире, точка запетая или точка.)

3. Неправилно изписани словоформи:
„...прото иранската (протоиранската) култура...”


4. Неясно изразени мисли:
– „Това е причината българския (-ЯТ) ( който е развит тракийски) (,) да показва прилики с фарси и други езици на памирски народи. (Излиза, че говорещите фарси са памирски народи. Има още правописна и пунктуационна грешка.)
– „Чрез няколко миграции си те са повлияли езиково предците на персите, паштуните, дарите и др.” (Няма смисъл.)

5. Неправилна употреба на думи и изрази:
– „Иранци и арийци е ПО ПРИНЦИП едно и също нещо...” (Неправилна употреба на израза „по принцип”.)

– „Едно е да се самонаречеш ариец, а съвсем друго е наистина да си ТАКЪВ.” (Неправилна и неуместна употреба на подчертаното показателно местоимение. Въпросът „Какъв?”, отправен към местоимението „такъв”, няма отговор.)
– „Една преуспяваща България може да се изгради само от благородници, дедите ни бяха ТАКИВА.” (Неправилна и неуместна употреба на подчертаното показателно местоимение. Въпросът „Какви?”, отправен към местоимението „такива”, няма отговор.)

Използването на подчертаните показателни местоимения в последните две изречения по този начин говори за недобро познаване на нормите на българския книжовен език, значението и синтактичната служба на местоименията.
Показателните местоимения ТАКЪВ, ОНОКЪВ в последно време често се употребяват неправилно, особено от спортни коментатори и журналисти. Тези местоимения служат за посочване на признаци и отговарят на въпроса „Какъв?”.
В първото изречение, за да се употреби местоимението ТАКЪВ, е необходимо съществителното АРИЕЦ да има някакво пояснение, например: висок, красив, умен, надменен, благороден и пр. ариец, като поясняваната дума (в случая ариец), не се изпуска (освен в пряка реч).
Същото се отнася и за във второто изречение – за да се употреби местоимението ТАКИВА, съществителното БЛАГОРОДНИЦИ трябва да има някакво пояснение – волни, горди, честни, свободолюбиви и пр. благородници.

Поздрав!
Петър МИЦКОВ

цитирай
148. анонимен - та нали траките дават най-спосо...
11.02.2011 08:08
та нали траките дават най-способните генерали ( Велизарий, Аеций...) и императори на Рим ( Констонтин Велики, Канстанс, Юлиан, Максимин Дакът, Лъв Бесът, Максимин Тракиеца, Маркиан, Юстин, Юстиниан, Фока

е кога тези траки са се писали българи
не става и тако и вако
цитирай
149. анонимен - Мицков
11.02.2011 23:05
[quote=kalabak]Уважаеми Спароток,

Мицков,
Случайно да се казваш Глишев? Защото само при това недоразумение на майката природа съм срещал толкова дребнави и тъпанарски забележки. Защо не коментираш същественото, книжний червею, а се захващаш за смешни неща? Само и само да омаловажиш изложението на Спароток?! Пълен член, празен член и прочие - аз също съм за правилен писмен и говорим български език, но никога не бих поставил ударението върху тия неща в един такъв блог!
Дори и да не си Глишев и двамата с него по ви приляга да сте Глистеви!!!
Попокатепетл, вулкан и мъдрец!
цитирай
150. анонимен - Скитите - кои са и какви са
11.02.2011 23:26
sparotok написа:
[quote=kasnaprolet9999]

Миграциите на тракийските племена са много. Траки са стигали до Индия, връщали са се...това е било нормално за древността. Дори и гърците са скитали, нашите деди понеже са имали коне са отишли най-далеч.
Още през 2-ро хил.пр. Христа троянските жени са се кичели с огърлици направени от китайски яспис, не е трудно да се досетим кой го е донесъл от там.Някой пък е пренесъл репичката от Европа в Китай:)


Поздрави!


Миграциите на тракийските племена са само един частен случай, ограничен във времето и пространството, на предхождащият го с хилядолетия великомащабен процес на разселването на скитите ("популационна експанзия" на езика на популационната биология) от тяхната пррародина ("огнище на първоначално възникване" на езика на популационната биология) - Балканския полуостров. Дали това е станало в предпотопни времена - по-рано от 10-12 хиляди години преди сегашно време - или във времената следващи непосредствено Всемирния Потоп - преди около 12-10 хиляди години - тепърва трябва да се уточни, и то от нова генерация учени и изследователи, необременена от политически интереси и принуди, обективна и безпристрастна. Съществуват много косвени доказателства, че скитите, или пра-индоевропейците, или още по-смело, първите бели хора, са осъществявали своята популационна експанзия преди появата на други човешки раси (подвидове или дори видове), което им е позволило да населят почти цяла Азия на запад от Байкал и Хималаите, цяла Европа и част от Северна Африка. След завършването на работата на международния мултидисциплинарен екип от учени по окончателното установяване на прародината на древните индоевропейци, това е следващата върховна изследователска, научна задача, която идните поколения трябва да решат веднъж завинаги.
ВладПомак
цитирай
151. nestinar - До Петър ПИЦКОВ
12.02.2011 01:47
Не моѝ така ве братче!
цитирай
152. анонимен - български думи в авестийския език
12.02.2011 13:49
авестийски английски български зап.бълг.диалект

-kada when кога када

-kuda where къде куде

-xrvim, xrvi bloody кърви кръви

-shavaite drive forth, set in motion мърдай(те) шавай(те)

-varshak root, tree клони, вършини вършльак

-zava, zavъng call, request зов, зова зов, зовем

-varъshaite do, make, perform върша, да извърша, правя

-drvo, drav wood дърво дрво

-patho road път пут

-paourvim first, original първи, пръв

-gara mountain планина, гора

цитирай
153. demograph - Не се оплете. Той беше там за да бъде оплетен...
12.02.2011 19:46
sparotok написа:
[quote=анонимен]статията ти е много хубава, просто си се доближил на 90 процента от истината /това е според мен разбира се, всичко е индивидуално/. Знаеш ме че понякога съм бил критичен към теб, но то е по-скоро за да ти помогна да търсиш та дано откриеш още и още, така и ти пожелах и за нова година и се радвам че го правиш. Ако ти е интересно къде се крият останалите 10 % -то те са в ариите- това е благородническа титла, а не народностна и другото е в Зороастризма- това учение е като цяло върху основата на Орфизма /за него определено имаш нужда да задълбаеш според мен/, пък и нормално щом и двамата са тракийци. А ако си провокиран за тази статия от "памет българска" то ми стана много жално как журналиста поддръжник на нашата теория се сгъна и оплете пред Божо и другия "професор" папагалски повтарящ общоизвестните "истини" без да даде нищо конкретно, освен някаква измислена катарама. Ти хубаво правиш като цитираш древните автори в тази статия, та дано още някой човек се разрови и разбере правотата в твоето изложение. Продължавай така аргументирано и за напред и знай че ставаме все повече. Ще завърша с един цитат от библията "господ ще ускори всяко нещо на времето му" така ще бъде и с нашата теза.


.......................................................................................................................
...И така да се дискредитира идеята за другата/тракийската/ версия на историята ни. Това е доказателство , че срещу тракийската теория се подхожда организирано злонамерено. Като знаем, кому служи Божо и че Директорът на НИМ е негова пешка, става ясно кой дърпа конците им..
"Господ ще ускори всяко нещо на времето му", но "Бог дава, но в кошара не вкарва".
Усещам вече тежестта на ускорението..Благодаря на всички като Спароток и теб.
цитирай
154. eltimir - Иранци, китайци, негри
13.02.2011 11:24
Някога, много отдавна бъллгарски племена са минали оттам. Нормално е нещо да сме взели от тях и те нещо да са взели от нас. Културите си влияят взаимно. Но да не забравяме, че в Китай също можем да срещнем някои български заемки. Нима това означава, че китайците са българи? И още един интересен и малко известен факт. В Африка съществуват редица селища и местности, чийто имена са еднакви или доста сходни с нашите. Например Батак. И те, и ние имаме селище с това име. Сега очаквам някой да аргументира тезата, че негрите са българи, и че ние, българите сме негри. Или както веднъж написах, ние сме негри от китайски произход с прародина Антарктида.
А истината е, че всъщност имаме случайно съвпадение на думите. Случва се. Нали никой не обявява гърците за славяни, само защото думата "навик" на гръцки звучи някак си твърде славянски. Повтарям - не български, а именно славянски. Попитайте който и да било гърк и ще разберете защо не искам да я напиша тук. А защо споменавам последното? за да кажа на онези, които имат навика да ни приписват един или друг произход, че накрая ще получат един гръцки "навик". От български произход!
цитирай
155. анонимен - До 155 eltimir- Иранци, китайци, негри
14.02.2011 14:21
eltimir, ако снимката от постинга ти-е твоята снимка, то видимо не си славянин. В това няма съмнение, при положение , че славяните са това: руси, светлооки, бледокожи(както ни учеха, а и все още, днес витае тази представа), .
Че има случайни съвпадения на думи в езици, чиито народи живеят отдалечени на хиляди колометри-е ясно и никой не оспорва това(нито в постингите на Спароток, нито от коментиращите). Обаче, има и думи, които в един или друг език, са плод не от самостойното развитие на съответния език, а от влияние на друг език. И когато такива думи съществуват в някой език, то не следва, че народът от който произхождат такива думи е идентичен с народът-приемник на тези думи(и това, също е известно и ясно). Такива думи единствено ни показват, че тези народи са били в непосредствен контакт, или думите са навлезли в съответния език посредством друг такъв. Показаните успоредици в българския и авестийския езици, в постинга и коментарите, не са плод на случайност, а на взаимно езиково влияние на предците на два различни народа, в древни времена. Което не означава, че иранците са българи, или българите иранци, нито пък, че имат общ родов произход.
цитирай
156. shtaparov - Някога,много отдавна
14.02.2011 17:08
eltimir написа:
Някога, много отдавна бъллгарски племена са минали оттам. Нормално е нещо да сме взели от тях и те нещо да са взели от нас ... в Китай също можем да срещнем някои български заемки. Нима това означава, че китайците са българи? И още един интересен и малко известен факт. В Африка съществуват редица селища и местности, чийто имена са еднакви или доста сходни с нашите. Например Батак. И те, и ние имаме селище с това име. Сега очаквам някой да аргументира тезата, че негрите са българи, и че ние, българите сме негри. Или както веднъж написах, ние сме негри от китайски произход с прародина Антарктида.
А истината е, че всъщност имаме случайно съвпадение на думите. Случва се. Нали никой не обявява гърците за славяни, само защото думата "навик" на гръцки звучи някак си твърде славянски. Повтарям - не български, а именно славянски. Попитайте който и да било гърк и ще разберете защо не искам да я напиша тук. А защо споменавам последното? за да кажа на онези, които имат навика да ни приписват един или друг произход, че накрая ще получат... От български произход!


Случайно съвпадение на думите не се получава просто така,г-не. Не случайно някога е имало Ностратически праезик,за който е установено,че е далечният
предшественик на всички познати и непознати езици. И все пак,ако в Африка има град с името Батак,това може да е само в Северна Африка,където някога са живели народите Африги/Бахрики,Бахлики/,а днес още живеят техните потомци Бербери/Бургари/. Те са се расово изменили за времето от над 1500 години разбира се,но са успели да запазят част от бита,обичаите и народностното си име.
А на г-н Петър Мицков ще кажа,че тук не сме се събрали да провеждаме правописен и филологически форум,а исторически и етнолингвистични проучвания.По-голямата част от правилата,които той цитира,са наложени изкуствено на Българския език през XIX-XX век и никога преди това не са съществували.В такъв смисъл те са валидни много повече за граматиците,
отколкото за народа.
цитирай
157. sparotok - неточности
14.02.2011 21:08
анонимен написа:
авестийски английски български зап.бълг.диалект

-kada when кога када

-kuda where къде куде

-xrvim, xrvi bloody кърви кръви

-shavaite drive forth, set in motion мърдай(те) шавай(те)

-varshak root, tree клони, вършини вършльак

-zava, zavъng call, request зов, зова зов, зовем

-varъshaite do, make, perform върша, да извърша, правя

-drvo, drav wood дърво дрво

-patho road път пут

-paourvim first, original първи, пръв

-gara mountain планина, гора



Има малки неточности

гора не е гара, а гаири
път е пата
шавайте и всъщност шентати -шетам, движа
не знам да има авестийска дума варшак - клон, дърво

Прочее, всички посочени от вас авестийски думи имат ясни паралели в словенски, сръбски, хърватски...
цитирай
158. анонимен - ВИЖ ТОЗИ РЕЧНИК
14.02.2011 21:48
sparotok написа:
анонимен написа:
авестийски английски български зап.бълг.диалект

-kada when кога када

-kuda where къде куде

-xrvim, xrvi bloody кърви кръви

-shavaite drive forth, set in motion мърдай(те) шавай(те)

-varshak root, tree клони, вършини вършльак

-zava, zavъng call, request зов, зова зов, зовем

-varъshaite do, make, perform върша, да извърша, правя

-drvo, drav wood дърво дрво

-patho road път пут

-paourvim first, original първи, пръв

-gara mountain планина, гора



Има малки неточности

гора не е гара, а гаири
път е пата
шавайте и всъщност шентати -шетам, движа
не знам да има авестийска дума варшак - клон, дърво

Прочее, всички посочени от вас авестийски думи имат ясни паралели в словенски, сръбски, хърватски...


Погледни това:http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/aveol-MG-X.html
и се убеди сам, че даденото от мен е вярно.
цитирай
159. sparotok - :)
14.02.2011 22:47
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
авестийски английски български зап.бълг.диалект

-kada when кога када

-kuda where къде куде

-xrvim, xrvi bloody кърви кръви

-shavaite drive forth, set in motion мърдай(те) шавай(те)

-varshak root, tree клони, вършини вършльак

-zava, zavъng call, request зов, зова зов, зовем

-varъshaite do, make, perform върша, да извърша, правя

-drvo, drav wood дърво дрво

-patho road път пут

-paourvim first, original първи, пръв

-gara mountain планина, гора



Има малки неточности

гора не е гара, а гаири
път е пата
шавайте и всъщност шентати -шетам, движа
не знам да има авестийска дума варшак - клон, дърво

Прочее, всички посочени от вас авестийски думи имат ясни паралели в словенски, сръбски, хърватски...


Погледни това:http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/aveol-MG-X.html
и се убеди сам, че даденото от мен е вярно.


Чети внимателно:)
gairi- mountain
path-path, road


Виж и това

gairi [-] m. f. mountain (k158)

patha [pathan] 8 (I, plA) way (t121), a road, a path (k316

http://www.avesta.org/avdict/avdict.htm#dctg
цитирай
160. merlin68 - Както и другите ти постове, този е ...
23.05.2011 16:59
Както и другите ти постове, този е също впечатляващ, поздравления! Все пак аз си мисля, че има и една доста логична и много по-близка във вековете причина да има общи думи в българския език и фарси. И тя е Османската империя, не съм познавач нито на турски, нито на ирански и ме поправи ако греша, но си мисля, че в турския има много заемки от какви ли не езици включително ирански. За 500 години нашия език е бил подложен на тези влияния и днес има много както турски така и ирански думи. Такава е ПЕШКИР:) както гледах по БТВ.
А ето едно клипче свалено от БНТ където можете да видите двама доктори от "иранистите" да обясняват произхода ни. http://www.vbox7.com/play:bb3d760d
цитирай
161. anteron - Хубава информация!
17.12.2012 16:07
Интересно,че на родния ми кюрдски език има около 500 думи,общи с българския.Например "Аз съм" е "Азем",Бог е "Хоаде","незнам" е "нъзанъм","къде" е "куде".А до колкото знам,кюрдският език е от иранската група.Иначе за кюрдите бях чел,че са смеска между хурити(доказателство е,че се срещат много хуритски думи в кюрдския) и мидийци.Но досега знаех,че сме арийци.Каква информация имаш относно кюрдите sparotok?
цитирай
162. sparotok - кюрди
21.12.2012 01:58
anteron написа:
Интересно,че на родния ми кюрдски език има около 500 думи,общи с българския.Например "Аз съм" е "Азем",Бог е "Хоаде","незнам" е "нъзанъм","къде" е "куде".А до колкото знам,кюрдският език е от иранската група.Иначе за кюрдите бях чел,че са смеска между хурити(доказателство е,че се срещат много хуритски думи в кюрдския) и мидийци.Но досега знаех,че сме арийци.Каква информация имаш относно кюрдите sparotok?


За кюрдите зная точно толкова неща колкото си представил и ти. Кюрдите са старите хурити, като са асимилирали и голяма част от мидийците (митани).

Познавам лично кюрди, хубави хора са, изключително честни! Разпитвал съм за обичаи и ритуали, но не можах да намеря много общи неща между кюрди и българи.

Думите, които си представил показват смайваща прилика с австийския език. Той от друга страна е повлиян от мидийския. Искат се още доста проучвания, за да се доберем до истината...

Поздрави!
цитирай
163. balkan1 - Тук ...
27.02.2013 10:12
... сме си от време ОНО -
http://balkan1.blog.bg/history/2012/12/15/tuk-sme-si-ot-vreme-ono-i-sme-nai-drevniiat-narod-na-zemiata.1031510
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13925617
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031