Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2012 16:47 - БЪЛГАРСКИ ПОСЛАНИЯ ОТ ОСТРОВ КРИТ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 75226 Коментари: 222 Гласове:
107

Последна промяна: 10.06.2012 13:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



             БЪЛГАРСКИ ПОСЛАНИЯ ОТ ОСТРОВ КРИТ

 

 


Остров Крит е известен като мястото където е роден гръмовержецът Зевс. Там също е дом
a на митичния цар Минос, син на красавицата Европа- сестра на откривателя на азбуката Кадъм.  Крит е и мястото където възниква култа към тракийското божество Дионис-Загрей. Не случайно често се казва, че крито- минойската цивилизация е люлката на европейската култура*. На обгърнатия с мистерии и легенди остров са построени приказни дворци преди повече от три хиляди и петстотин години. Стените им са украсени с невероятно красиви фрески пресъздаващи живота в минойското общество.В началото на второто хилядолетие преди Христа древните критяни започват да използват една особена писменост. Тя се състои от около седемдесет и два знака, идеограми и значителен брой лигатури (съчетания на знаци). В научните среди тази писменост е наречена с името Линеар А. От нея произлиза възникналия през ХV-ти век преди Христа Линеар Б.

 

Правени са доста опити да се установи етническата принадлежност на хората създали уникалната минойска цивилизация. Едни учени са на мнение, че това са хора от Ориента (Ваудхойзен), други смятат, че става дума за древни балкански преселници (Хрозни). Въз основа на сходства между критската и неолитната балканска керамика Б.Хрозни заключава, че сред многото колонизатори на остров Крит значително място заемат трако-илирийците, които стават господари на региона. Това обяснява защо минойските топоними имат паралели с тези от земите на траките. Намиращите се на Крит  селища Пергам, Гортиния, Ида, Вене, Пайто (Фест), Даво, отговарят на тракийските Пергам, Гордус, Ида, Вена, Пайто-виса, Даос-дава...

 

Благодарение на фреските от минойската Тера ние знаем интересни подробности за външния вид на хората употребявали Линеар А. Те са с правилни европеидни черти, а някои от тях са с бръсната глава и кика както правят старите българи.

image

Носията на минойските жени прилича поразително много на българската женска народна носия...

 
                           image


Интресните факти не свършват тук. В началото на ХХ-ти век са извършени разкопки на гробници в близост до Мавро Спелио, Крит. Освен керамиката е намерен и един уникален предмет – златен пръстен с надпис на Линеар А. Забележителната находка е описана от Артър Еванс в работата му “
Scripta Minoa I”. Правени са доста опити за дешифриране, но никой не се е опитвал да разчете текста с помощтта на български език. До неотдавна се вярваше, че дедите ни са тюрко-алтайци и нямаше никаква логика да се ползва българския като ключов език при разчитането. За това обаче има не една причина. Една от най-важните е фактът, че както руните на дедите ни, така глаголицата имат внушителен брой паралели с критските писмености. Абсолютно всички руни от розетата на Плиска спокойно могат да минат за знаци от Линеар А и Линеар Б. Глаголицата пък предлага около тридесет и пет успоредици с минойската писменост.  

Сравнение на руните от розетата от Плиска с критските Линеар А и Линеар Б
image

 ПЛ. руни от Плиска
ЛА - Линеар А
ЛБ - Линеар Б


Сравнение на глаголически букви с Линеар А
image
ЛЗ - линеарни знаци
ГЛ - глаголически букви

Повече примери могат да се намерят в постингите ми за произхода на глаголицата:

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-i.481662

 

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-ii.481727

 

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/23/proizhodyt-na-starobylgarskite-runi.478196

 

 

Текста от древния критски надпис е сравнително кратък. Касае се за погребален дар на благородник с висок сан. Знаците са осемнадесет и по стил принадлежат на Линеар А.

 
image

 

Четенето е следното:

 

АРЕУ СИТАРАКЕ КЕТО ЯТА ПОСИТЕНАУ АЯКУ

 

 

Ето и тълкуването на отделните думи:

 

АРЕУ – лично име Арей в дат.пад. едн.ч. – на Арей. Това име отговаря на българското име Ярей (споменато в Имената на Българите, на Н.Иванова, П.Радева, изд.Абагар, Търново, 2005). Арей е всъщност името на тракийския бог на войната, който ние познаваме като Арес. Името се обяснява с думата ярост, да не забравяме ст.блг. iаръгневлив, яростен. Сродни са също санскр.глагол irasyátiразярявам се и гр. ζωρς яростен. Древни автори като Ливий, Плутарх и Прокопий наричат траките най- войнствения и мъжествен народ. А Йордан дори твърди, че според поетите Марс (Арес) произлиза от средите на тракийското племе гети: “Adeo ergo fuere laudati Gaetae, ut dudum Martem, quem poetarum fallacia deum belli pronuntiat, apud eos fuisse dicant exortum.Vnde et Vergilius: "gradivumque patrem, Geticis qui praesidet arvis.“(IORDANIS, DE ORIGINE ACTIBUSQUE GETARUM, V-39 http://www.thelatinlibrary.com/iordanes1.html#V  )

 

 

СИТАРАКЕ се чете и СТАРАК – титла (старейшина ?). Тук трябва да се спомене, че СТАР(А) – стар е тракийска дума изолирана от В.Георгиев и спомената в речника от “Траките и Техния Език”, БАН, София, 1977.

 

КЕТО отговаря на трак. кенто, развило се в стблг. чендо- чедо (син). Тракийската дума кенто-чедо е изолирана от В.Георгиев и спомената в работата му “Траките и Техния Език”, БАН, София, 1977.

 

ЯТА отговаря на санскр. адия-начален и блг.род.диал. адинедин (първи);

 

ПОСИТЕНАУ  отговаря на санскр. пуджита – почит и блг. почит, почитан;

 

АЯКУ е лично име със значение як, здрав, сродно е на санскр. яхуяк, здрав;

 

 

Превода е – На Арей старейшината, първи син на почитания (почитаемия) Аяк.

Думите са изписани преди около 3700 години и макар за имат различно звучене от съвременните, те все пак са разпознаваеми. Вижда се, че се касае за една древна форма на речта, която ехти по улиците ни. Няма европейски език, който да е регистриран толкова рано – в началото на второ хилядолетие преди Христа...Рано или късно учените ще бъдат принудени да признаят, че създателите на великата крито-минойска цивилизация са деди на българите. Истината не може да бъде укривана вечно, сега всеки има възможност за сравняване, а щом броят на знаещите достигне една критична точка, то отричането на безспорното е вече безмислено....

 

Предците ни са преживели безброй премеждия и познават много периоди на възход и падение. Типичното за нас обаче е това, че дори и след най-страшните беди сме намирали сили да се изправяме отново и отново...за смайване и ужас на враговете. Загубили сме много от културата си, но и много е останало. Ако успеем да спасим нашето културно наследство и да го покажем на света, скоро всеки ще знае, че България е страната на първите благородници, на народа, който даде на своите европейски братя искрата на познанието.

 

Весели празници на всички родолюбиви Българи!:)

 

 

 

Пояснения:

 

* Люлката на европейската цивилизация не е Крит, а Балканския полуостров. Тук е създадена писмеността, която предшества Линеар А. Около три хиляди години преди появата на крито-минойската култура, в пределите на страната ни живее способен, силен и благоденстващ народ, който в по-късни времена е познат под името траки...а в Ранното Средновековие става известен под името българи.

 

 

В книгата си “Траките и техния език” световно известния български езиковед В. Георгиев казва за най-древната писменост следното:  “До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о. Крит, дето най-старинните печати с т.нар. йероглифно писмо А датират от III то хил.пр.н.е. Обаче откритието на глинените печати от Караново, част от знаците на който са сходни с тия по печатите от Крит, и които съперничат с тях по древност, показа, че наченки на най-древна писменост е имало и на други места на Балканския полуостров.... Писмеността на знаците от Градешница, Караново и Търтария  има голямо значение за праисторията на населението живяло през IV-то-  III-то хил.пр.н.е. на Балканския полуостров. Наличието на писменост показва, че в онези отдалечени епохи тук са живели племена с високо развита култура, която по началния стадий на развитие на писмеността не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия Изток и Египет. Балканския полуостров следователно е бил едно от средищата на най-високо развитите древни цивилизации.” ( В. Георгиев, “Траките и техния език”, София, БАН, 1977, стр. 155-158).



Тагове:   Крит,   БАН,   кадъм,   минос,   Траките,   Европа,


Гласувай:
110



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
23.05.2012 16:49
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
23.05.2012 16:50
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. marrio - Поздрави за постинга!!!
23.05.2012 17:12
Чудя се защо такива като теб не пишат учебниците ни по история, а разни илитерати се упражняват и промиват мозъците на децата......Ама кво ли се чудя .....то е ясно защо.
цитирай
4. kostas - )) Весели и добри и за теб ! И за пламъка ,който топли душите ни! Ник.
23.05.2012 17:20
* Весели празници на всички родолюбиви Българи!:) *
цитирай
5. sparotok - знание
23.05.2012 17:24
marrio написа:
Чудя се защо такива като теб не пишат учебниците ни по история, а разни илитерати се упражняват и промиват мозъците на децата......Ама кво ли се чудя .....то е ясно защо.


Знането е сила, а един силен народ може да се самоуправлява:)

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - !
23.05.2012 17:25
kostas написа:
* Весели празници на всички родолюбиви Българи!:) *


Благодаря ти Ник! Поздрави на Асеновград:)
цитирай
7. mariniki - при теб научавам невероятни неща...
23.05.2012 17:31
наистина трябва да се пренапишат части от историята...
с уважение и възхищение към познанията ти и нестандартния начин на мислене..
които предполагат и нов задълбочен поглед и анализ на съществуващите факти..
поздравявам те, най-сърдечно...родолюбец си ти...и твоята сила е знанието..
цитирай
8. mt46 - Поздрав, приятелю!
23.05.2012 17:45
Чудесен исторически и езиковедски прочит!... И камъните говорят...
Честит да е утрешният празник на българската писменост, култура, духовност!...
цитирай
9. nikikm - Чета и
23.05.2012 17:53
се радвам на слънцето!Идва буря и ще гърми!Нещо ме избива на поезия,поздрави и поздравления,Спароток!
цитирай
10. joysii - Чудя се защо такива като теб не пишат ...
23.05.2012 18:10
marrio написа:
Чудя се защо такива като теб не пишат учебниците ни по история, а разни илитерати се упражняват и промиват мозъците на децата......Ама кво ли се чудя .....то е ясно защо.

=====================
Защото учебниците, слава Богу, се съставят от компетентни хора.
Предимно от педагози.
А виж - учебното съдържание в тях е оформено, най-вече, от текстове на специалисти в съответната област - химия, история, литература и.т.н.
..................
За обикновения лаик нещата са винаги лесни и прости - ето на - хоп - знаците от плисковската розета са ...такива и такива.
А за хората на науката, които задълбочено изследват находките, изводите се правят доста по-трудно, защото пътят на проучване е дълъг.
Освен това - когато има известни колебания и липсват доказателства, учените обикновено казват, че ПРЕДПОЛАГАТ това и онова.
Докато лаикът и по-неразбиращият - веднага отсичат - това е така.
Забелязвате ли разликата?
цитирай
11. joysii - Чудесен исторически и езиковедски ...
23.05.2012 18:12
mt46 написа:
Чудесен исторически и езиковедски прочит!... И камъните говорят...
Честит да е утрешният празник на българската писменост, култура, духовност!...

....................................
Камъните говорят. Да.
Големият въпрос е кой какво чува.
Специалистът чува истината.
Аматьорът - това, което би искал да чуе.
цитирай
12. stix - Поздравления от мен за всичко, к...
23.05.2012 18:43
Поздравления от мен за всичко, което си написал досега.
цитирай
13. estolodu - "Тракийската дума кенто-...
23.05.2012 18:54
"Тракийската дума кенто-чедо е изолирана от В.Георгиев и спомената в работата му “Траките и Техния Език”, БАН, София, 1977."
много ми е интересно къде в кой надпис е намерена тази дума
и защо на тракийско Т отговаря българско Д - пред гласна съгласните не се обеззвучават
цитирай
14. troia - Здравей sparotok,
23.05.2012 19:01
беше ми интересно.:) Винаги пишеш така, че да се гордеем, че сме българи. Поздрави!
цитирай
15. sparotok - история
23.05.2012 19:29
mariniki написа:
наистина трябва да се пренапишат части от историята...
с уважение и възхищение към познанията ти и нестандартния начин на мислене..
които предполагат и нов задълбочен поглед и анализ на съществуващите факти..
поздравявам те, най-сърдечно...родолюбец си ти...и твоята сила е знанието..


Благодаря ти!
Историята ще се пренапише, това е само въпрос на време. Повечето учени знаят много добре как стоят нещата. След като феодалните старци си заминат, младото поколение изследователи ще може да говори спокойно.
цитирай
16. sparotok - !
23.05.2012 19:30
mt46 написа:
Чудесен исторически и езиковедски прочит!... И камъните говорят...
Честит да е утрешният празник на българската писменост, култура, духовност!...


Благодаря ти приятелю! Честит да е празника на просветата!
цитирай
17. sparotok - благодаря ти
23.05.2012 19:31
stix написа:
Поздравления от мен за всичко, което си написал досега.


Благодаря ти земляче!:)
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Много съм горда с тези разкрития и до ...
23.05.2012 19:37
Много съм горда с тези разкрития и до колкото си спомням това се е доказало от доста време, само дето в нашите учебници нищо не се е променило. Тези успоредици даже аз ги научих наизуст и е видно как глаголицата е произлезнала от Линеар А и Б. Знаели са братята Кирил и Методий много повече от съвременните учени и за това са си свършили добре работата. Когато следвах навремето, професорите ни казваха-не се стремете да наизустявате материала/формулите, трябва само да го разберете и след време като ви се появи даден проблем да знаете кой учебник/справочник да използвате. Така двамата братя са знаели какво да използват при съставянето на глаголицата и от къде да го вземат. Видно е, че малко са го можели на времето. За това трябва да се гордеем с тях, че творчески са приложили знанията, получени от нашите прадеди и са направили една практически приложима азбука за хората по онова време, която е уникална с възможностите, които ни дава и до днес да изразяваме писмено всичко, което ражда човешката мисъл.
цитирай
19. aqualia - Светъл празник, Спароток!
23.05.2012 19:42
Светъл празник, благодаря ти за прочетеното, за труда да го споделиш с нас, за това, че повдигаш духа ни!
Поздрави от Неапол!
цитирай
20. minavamottuk - Поздрав от мен...
23.05.2012 19:43
не мога да се въздържа да се зарадвам
цитирай
21. estolodu - само да спомена
23.05.2012 19:52
на определени индивиди, чиито никове започват с дж- и завършват на -си, не трябва да им се обръща много внимание, те само заради него пишат тука
цитирай
22. sparotok - кенто
23.05.2012 19:56
estolodu написа:
"Тракийската дума кенто-чедо е изолирана от В.Георгиев и спомената в работата му “Траките и Техния Език”, БАН, София, 1977."
много ми е интересно къде в кой надпис е намерена тази дума
и защо на тракийско Т отговаря българско Д - пред гласна съгласните не се обеззвучават


Име с частица кенто има в надпис I. Aeg. Thrace 83

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions//main?url=oi%3Fikey%3D295349%26bookid%3D731%26region%3D5

Списъка с имена е дълъг, но ще намериш Епта-кентос.

И в този надпис се среща име с частица кентос IGBulg IV 2214

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi%3Fikey%3D170314%26bookid%3D139%26region%3D5%26subregion%3D12




Не тракийското Т отговаря на българското Д, а по-скоро гърците предават често тракийското Д като Т.

Дързък отговаря на гръцкото trasus...
Според Фасмер дымъ отговаря на гр. tumos....а дрян на гр. terchnos
цитирай
23. sparotok - !
23.05.2012 20:04
troia написа:
беше ми интересно.:) Винаги пишеш така, че да се гордеем, че сме българи. Поздрави!


Аз само припомням:) ...Ние имаме пълното право да се гордеем, че сме българи!

Поздрави!
цитирай
24. sparotok - Светите братя
23.05.2012 20:07
kasnaprolet9999 написа:
Много съм горда с тези разкрития и до колкото си спомням това се е доказало от доста време, само дето в нашите учебници нищо не се е променило. Тези успоредици даже аз ги научих наизуст и е видно как глаголицата е произлезнала от Линеар А и Б. Знаели са братята Кирил и Методий много повече от съвременните учени и за това са си свършили добре работата. Когато следвах навремето, професорите ни казваха-не се стремете да наизустявате материала/формулите, трябва само да го разберете и след време като ви се появи даден проблем да знаете кой учебник/справочник да използвате. Така двамата братя са знаели какво да използват при съставянето на глаголицата и от къде да го вземат. Видно е, че малко са го можели на времето. За това трябва да се гордеем с тях, че творчески са приложили знанията, получени от нашите прадеди и са направили една практически приложима азбука за хората по онова време, която е уникална с възможностите, които ни дава и до днес да изразяваме писмено всичко, което ражда човешката мисъл.


Приятелко, права си, Светите братя са извършили невероятно дело! Анализирали са развилата се до тяхното време българска реч и са пригодили старите знаци така, че да отразяват съвършено особеностите на езика ни.

Поздрави!
цитирай
25. sparotok - !
23.05.2012 20:10
aqualia написа:
Светъл празник, благодаря ти за прочетеното, за труда да го споделиш с нас, за това, че повдигаш духа ни!
Поздрави от Неапол!


Благодаря ти за добрите думи Лилия!
Приятно изкарване в Неапол!
цитирай
26. sparotok - !
23.05.2012 20:11
minavamottuk написа:
не мога да се въздържа да се зарадвам


Повод за радост има, ние сме носители на древни традиции и скоро това ще е известно на цял свят!
цитирай
27. estolodu - "Тракийската дума кенто-...
23.05.2012 20:53
sparotok написа:
estolodu написа:
"Тракийската дума кенто-чедо е изолирана от В.Георгиев и спомената в работата му “Траките и Техния Език”, БАН, София, 1977."
много ми е интересно къде в кой надпис е намерена тази дума
и защо на тракийско Т отговаря българско Д - пред гласна съгласните не се обеззвучават


Име с частица кенто има в надпис I. Aeg. Thrace 83

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions//main?url=oi%3Fikey%3D295349%26bookid%3D731%26region%3D5

Списъка с имена е дълъг, но ще намериш Епта-кентос.

И в този надпис се среща име с частица кентос IGBulg IV 2214

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi%3Fikey%3D170314%26bookid%3D139%26region%3D5%26subregion%3D12




Не тракийското Т отговаря на българското Д, а по-скоро гърците предават често тракийското Д като Т.

Дързък отговаря на гръцкото trasus...
Според Фасмер дымъ отговаря на гр. tumos....а дрян на гр. terchnos

Никъде не успях да намеря кенто или име с такава частица. Благодаря за линковете все пак.
Чудно защо гърците предават звука д с т, та нали имат буква за д?
цитирай
28. nikikm - Чудя се защо такива като теб не пишат ...
23.05.2012 20:54
joysii написа:
marrio написа:
Чудя се защо такива като теб не пишат учебниците ни по история, а разни илитерати се упражняват и промиват мозъците на децата......Ама кво ли се чудя .....то е ясно защо.

=====================
Защото учебниците, слава Богу, се съставят от компетентни хора.
Предимно от педагози.
А виж - учебното съдържание в тях е оформено, най-вече, от текстове на специалисти в съответната област - химия, история, литература и.т.н.
..................
За обикновения лаик нещата са винаги лесни и прости - ето на - хоп - знаците от плисковската розета са ...такива и такива.
А за хората на науката, които задълбочено изследват находките, изводите се правят доста по-трудно, защото пътят на проучване е дълъг.
Освен това - когато има известни колебания и липсват доказателства, учените обикновено казват, че ПРЕДПОЛАГАТ това и онова.
Докато лаикът и по-неразбиращият - веднага отсичат - това е така.
Забелязвате ли разликата?

Бабче,дека тука не си на место е ясно!Дека не ги чуваш работите е също ясно.Не е ясно, защо даваш акъл на теа,дето имат?Кат мойта перална си,кот и задам,она то и върши!Ама убаво!И ти си убава....за перална!За друго, та нещем,оти сал името ти е убаво!
цитирай
29. sparotok - извинявай!
23.05.2012 21:22
estolodu написа:
sparotok написа:
estolodu написа:
"Тракийската дума кенто-чедо е изолирана от В.Георгиев и спомената в работата му “Траките и Техния Език”, БАН, София, 1977."
много ми е интересно къде в кой надпис е намерена тази дума
и защо на тракийско Т отговаря българско Д - пред гласна съгласните не се обеззвучават


Име с частица кенто има в надпис I. Aeg. Thrace 83

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions//main?url=oi%3Fikey%3D295349%26bookid%3D731%26region%3D5

Списъка с имена е дълъг, но ще намериш Епта-кентос.

И в този надпис се среща име с частица кентос IGBulg IV 2214

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi%3Fikey%3D170314%26bookid%3D139%26region%3D5%26subregion%3D12




Не тракийското Т отговаря на българското Д, а по-скоро гърците предават често тракийското Д като Т.

Дързък отговаря на гръцкото trasus...
Според Фасмер дымъ отговаря на гр. tumos....а дрян на гр. terchnos

Никъде не успях да намеря кенто или име с такава частица. Благодаря за линковете все пак.
Чудно защо гърците предават звука д с т, та нали имат буква за д?


Извинявай, не зная защо се е получило така, чукни на стреличката за следващия надпис, там би трябвало да срещнеш Мести-кентос.

Виж тук на стр. 12, Георгиев дава добро обяснение на кентос

http://www.fondazionedragan.org/media/05_1980_nt_maggio.pdf

Още веднъж - извинение за неточния линк...
цитирай
30. megg - Светъл 24 май!
23.05.2012 21:50
Честит да ни е празникът на Духа, Спароток! На Духа български, на нашето А, Б ..., на животворящото Слово!
Благодаря за споделеното! Поздрав! :)
цитирай
31. raders - О, Боже!!! Напоследък се говори, че ...
23.05.2012 21:57
О, Боже!!! Напоследък се говори, че и на Марс се намират следи и послания от древните българи:)))))) Май че доста преиграваме.
цитирай
32. sparotok - !
23.05.2012 21:59
megg написа:
Честит да ни е празникът на Духа, Спароток! На Духа български, на нашето А, Б ..., на животворящото Слово!
Благодаря за споделеното! Поздрав! :)


Благодаря ти и аз!:)
Честит да ни е празника на просветата!
цитирай
33. rustam - фактът,
23.05.2012 22:04
че в "цитата" на Вл.Георгиев, ползван в статията се мъдри ето това:
"...Обаче откритието на глинените печати от Караново, част от знаците на който..."
ме кара да подходя несериозно към произволните тълкувания на автора.

Един академик, просто не би могъл да си позволи да напише "някоЙ" за нещо, което е очевидно "много" - печати, а не печат.
Ще взема само един пример - думичката "ситараке", която произволно и просто на фантазия се свежда до..."стар и старейшина". С многто по-голямо основание същата думичка може да се разтълкува като "ситара" - "китара", безспорно познат музикален инструмент на минойците.
Няма действащ езиков закон в БЕ, който да налага метатезата на " ИАР" в "РА"
Пълни глупости, Серафимов, пълни глупости.
цитирай
34. sparotok - преиграване
23.05.2012 22:06
raders написа:
О, Боже!!! Напоследък се говори, че и на Марс се намират следи и послания от древните българи:)))))) Май че доста преиграваме.


Земляк, следното не е преиграване

1. Хрозни е първият, който забелязва приликата между балканската линеарна керамика и критската. Около 60 години преди мене Хрозни определя траки и илири като господари на минойския егион. Хрозни е човеът, който разчете хетската писменост...

2. Паралелите между критските и тракийските топоними няма как да се отречат.

3. Приликите между линеарните писмености старобългарските руни и глаголицата може да ги види всеки, какво ще е тълкуването зависи от убежденията и...предубежденията:)

4. Гърците не бръснат главата си и не оставят кика, така правят мизите според Плутарх, за старите българи няма защо да напомням...

5. Ако смяташ, че четеното не е вярно - дай своята версия и аргументи...

...и, ако обичаш моля те, обясни къде точно е преиграването?

Не можем да знаем всичко, особено, ако информацията е оскъдна, но и не би трябвало да отричаме неща, които не са ни познати...

цитирай
35. sparotok - че в "цитата" на Вл. Г...
23.05.2012 22:14
rustam написа:
че в "цитата" на Вл.Георгиев, ползван в статията се мъдри ето това:
"...Обаче откритието на глинените печати от Караново, част от знаците на който..."
ме кара да подходя несериозно към произволните тълкувания на автора.

Един академик, просто не би могъл да си позволи да напише "някоЙ" за нещо, което е очевидно "много" - печати, а не печат.
Ще взема само един пример - думичката "ситараке", която произволно и просто на фантазия се свежда до..."стар и старейшина". С многто по-голямо основание същата думичка може да се разтълкува като "ситара" - "китара", безспорно познат музикален инструмент на минойците.
Няма действащ езиков закон в БЕ, който да налага метатезата на " ИАР" в "РА"
Пълни глупости, Серафимов, пълни глупости.


Рустаме, нямаше да е лошо преди да отправиш критика да се позадълбочиш в материята.

Китара означава четириструнна и идва от тракийското кетри (кетири)...колкото и да не ти се вярва.

В надписа няма знак КИ, знакът СИ е същия както в Линеар Б.

Говориш за закони, които се наблюдават едва в Средновековието, не си ли запознат с понятието еволюция? Преди 3700 години много граматични особености все още на са се били появили...

Има една малка книжка на Дж.Чадуик - The Decipherement of Linear B, вземи я прочети, доста неща ще ти се изяснят.
цитирай
36. dolsineq - Това е уникално – Линеар А и Глаго...
23.05.2012 22:24
Това е уникално – Линеар А и Глаголицата с еднакви знаци! Какво по–голямо доказателство от това, че о–в Крит е бил част от тази тракийска / балканска/ култура. И изобщо не е странно, защо са изпробвани всички варианти за разшифроването на Линеар А, а само българският, явил се в образа на Пепеляшка е пренебрегнат и загърбен... Много се радвам, че бавно, но славно напредваш, Павел!
Честит празник, Будительо! Жив и здрав да си, и не отстъпвай!... :)))
цитирай
37. sparotok - !
23.05.2012 23:12
dolsineq написа:
Това е уникално – Линеар А и Глаголицата с еднакви знаци! Какво по–голямо доказателство от това, че о–в Крит е бил част от тази тракийска / балканска/ култура. И изобщо не е странно, защо са изпробвани всички варианти за разшифроването на Линеар А, а само българският, явил се в образа на Пепеляшка е пренебрегнат и загърбен... Много се радвам, че бавно, но славно напредваш, Павел!
Честит празник, Будительо! Жив и здрав да си, и не отстъпвай!... :)))


Снеже, благодаря ти за подкрепата!

Горе в таблицата съм дал твърде малко паралели между глаголица и линеарна писменост. Всъщност паралелите са около 35, а това е почти цялата глаголица:)

Въпрос на време е когато и наши, и чужди специалисти ще признаят, че историята трябва да се прерадгледа и пренапише в полза на България!

Честит празник!


цитирай
38. bglogger - ах тези гърци
23.05.2012 23:22
Никъде не успях да намеря кенто или име с такава частица. Благодаря за линковете все пак.
Чудно защо гърците предават звука д с т, та нали имат буква за д?[/quote]

κέντο е много вероятен начин за записване на звука "д". Звука който гръцката буква Δ обозначава не е равен на звука означаван с Д в кирилицата. Само прилича. Дори и днес при транскрибиране на славянски имена се ползва "ντ". Ντιμίταρ например.
Браво, чудесна статия.
цитирай
39. sparotok - благодаря ти!
23.05.2012 23:27
bglogger написа:
Никъде не успях да намеря кенто или име с такава частица. Благодаря за линковете все пак.
Чудно защо гърците предават звука д с т, та нали имат буква за д?


κέντο е много вероятен начин за записване на звука "д". Звука който гръцката буква Δ обозначава не е равен на звука означаван с Д в кирилицата. Само прилича. Дори и днес при транскрибиране на славянски имена се ползва "ντ". Ντιμίταρ например.
Браво, чудесна статия. [/quote]

Благодаря ти!
цитирай
40. vladun - Светъл празник, Спароток, подк...
23.05.2012 23:52
Светъл празник, Спароток, подкрепям последователността, с която вършиш родолюбивото си дело!
цитирай
41. sparotok - !
24.05.2012 00:26
vladun написа:
Светъл празник, Спароток, подкрепям последователността, с която вършиш родолюбивото си дело!


Благодаря ти приятелю!

Светъл празник!
цитирай
42. zelas - В моето генетическо проучване се ...
24.05.2012 00:30
В моето генетическо проучване се установи, че на остров Крит има не малка част от населението със същите генетични маркери. Подобни гени се наблюдават на Балканите, Полша, Западна Украйна, южна Русия, част от Унгария, Словакия и други от централна и източна Европа. Освен на остров Крит тези гени се наблюдават и при част от населението от Северна Гърция. Направете си изводите.

Спароток е прав.
цитирай
43. voulgaros - ПАВКА. . . ДО ОДЕВЕ ЧЕТАХ СТАТИИ В ...
24.05.2012 00:56
ПАВКА...ДО ОДЕВЕ ЧЕТАХ СТАТИИ В БЛОГА НА ТВОЯТ АРКАДАШ АТИЛ--КАПАНЕЦА.

ТА НЕ ЗНАМ СЕГА--КОИ Е ПО-ЗЛЕ ОТ ВАС ДВАМАТА..АПЪК И НАМИРАМ ДОСТА ВЗАИМО ВРЪЗКА МЕЖДУ ВАШТЕ ХИПОТЕЗИ И ТЕОРИЕС..

И ТОИ КАЗВА ЧЕ ОСТРОВ КРЕШ Е СТАРА ЗЕМЯ НА ТАНГРА :)))))----НА 40 000 ГОДИНИ...НЯМА ЛАБАВО И ПРАЗНО ПРИ ВАС ))))...

СЕГА ОБАЧЕ ТОИ ИЗВЕЖДА ПРОТО ТЮРКИТЕ И ПАН ТУРАНИЗМА ОТ ВАС ВУЛГАРИТЕ!!!!!!!

ИМА НЕЩО ДОСТА СМАХНАТО ПРИ ВАС ДВАМАТА----ТИ ВСЕ ПАК СЕ ОПИТВАШ С ПО-ТЕЖКИ АРГУМЕНТИ....АМА ОБЩО ВЗЕТО КАРТИНКАТА ВИЕ ----УНИКАЛНА ПОСРЕДСТВЕНОСТ..БАТЕ ПАВЕЛЕ..

ТОЗИ ПАНТЮРКИСТ АТИЛ---ТЪИ РЕЧЕ ЗАРАТУСТРА----ИМЕТО НА МАКЕДОНИА ИДЕЛО ОТ МАКАДУН----ТОВА Е ПРОТО-БУЛГАРСКИ ИЗРАЗ ЗА ''ДОЛИНА НА ВЪЛЦИТЕ''

ХАХАХАХАХА---А ДОСКОРО ВЪРВЕШЕ ПО БТВ ТОЗИ СЕРИАЛ---''КУРТЛАР ВАДИСИ''ДОЛИНАТА НА ВЪЛЦИТЕ----МАКАДУН===МАКЕДОНИА

ТРОЯ--АТРЯЧ..ЛАТИНИ--АЛТЪНБАШИ=ЗЛАТНОГЛАВИ...ИТАЛИА==ИДЕЛ

БРЕИИИИИИ ЩЕ ПОБЪРКАТЕ ЕВРОПА БРЕ СЛАВЯНО-ТЮРКИ :))))))))
цитирай
44. анонимен - Отново лексикална гръцка мимикрия
24.05.2012 01:04
ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!!! Честит празник, древни мой Народе! КрЕни глАва и гордо да те знае свЕто! Така обичаше да казва моя прадядо, роден в българското село Боймица, Ениджевардарско (Егейска Македония), когато искаше да ни насърчи и окуражи... Четейки твоите изследвания, Спароток, за нашето минало, език, култура и принос в световната човешка цивилизация, винаги в съзнанието ми изплуват тези дядови думи! Не е случайно :)
п.с. От споменатата критската пещера Мавро Спелио /Черната пещера/ в настоящата синтезирана твоя статия, пак ми "текна на умо", че и гръцката дума за пещепра - спелио, всъщност не е гръцка. Една от хилядите пелазго-трако-български заемки в "гръчкио язик". С-П-Е-Л-И-О=СПЕЛЬО=ШПЕЛЬО=ШУПЕЛЬО=ШУПЛЬО=ШУПЛО т.е. и днес живата българска дума ШУПЛА. В някои западнобългарските диалекти дори се подразбира хралупа или кухина. Има народен български инструмент Шупелка /вид куха свирка като сламка/. Ето, че дори науката за пещерите - Спелиология, съставен 50:% от българска дума и 50% от гръцка дума :).Поздрав
цитирай
45. анонимен - dimitar
24.05.2012 07:35
chestit praznik na vsichki
цитирай
46. tota - Честит празник, Павел!
24.05.2012 07:52
Духът на един народ е всичко! Бъди жив и здрав!!
цитирай
47. letopisec - Серафимов,
24.05.2012 08:28
Слушай сега какво ще ти кажа. Уважавам твоя "опит" да докажеш, че праславянския език произхожда от о. Крит...Апропо, това не е твой "опит", а на Гриневич и цялата кохорта пан-слависти...Нямам нищо против, натъманявайте. Но,...да твърдиш, че това е древния български език и да казваш, че траки-славяни-българи е едно и също, повярвай ми...отдалеч си личи кои интнереси обслужваш...Няма да мине новият ви модерен пан-славизъм. Приеми го, и да е ясно и на останалите от групичката...
цитирай
48. анонимен - Поздравления Спароток. Сега ще се възпали онзи фанариот аристотелис.
24.05.2012 08:52
Миналата седмица, Той писа по темата и стана война в блога.
А относно "преиграването", има една наука генетика, нейните доказателства са категорични. Когато направиш сравнение със съответните топоними, нещата се изясняват.
Честит празник! ZIEZI EX QUO VULGARES.
цитирай
49. estolodu - Виж тук на стр. 12, Георгиев дава ...
24.05.2012 08:54
sparotok написа:

Виж тук на стр. 12, Георгиев дава добро обяснение на кентос

http://www.fondazionedragan.org/media/05_1980_nt_maggio.pdf

Още веднъж - извинение за неточния линк...

Той хубаво го обяснява, обаче не всеки разбира френски.

bglogger написа:
κέντο е много вероятен начин за записване на звука "д". Звука който гръцката буква Δ обозначава не е равен на звука означаван с Д в кирилицата. Само прилича. Дори и днес при транскрибиране на славянски имена се ползва "ντ". Ντιμίταρ например.
Браво, чудесна статия.
По какъв начин е възможно да се декодира бъркотията от знаци, която блог.бг причинява?
цитирай
50. urilozev - Честит
24.05.2012 09:03
празник Спароток.
цитирай
51. scarlety - Честит 24 май!!!
24.05.2012 10:00
Най- обичаният български празник според мен! И смятам,че е задължително да го честитя особено на теб! Продължавай напред и нагоре и бъди здрав!
цитирай
52. troia - Честит празник!
24.05.2012 10:05
Желая ти успех във всяко едно начинание! Историята ни е една безкрайна книга. Поздрави!
цитирай
53. merlin68 - Арей - Ярост - Арес В контекста на ...
24.05.2012 10:21
Арей - Ярост - Арес
В контекста на предходния постинг за викингите и връзката им с Балканите, там има един бог - Яровит.
Яровит - бог на войната при балтийските славяни.
цитирай
54. ckarlet - Честит празник на Славянската п...
24.05.2012 10:42
Честит празник на Славянската писменост и култура - 24 Май!
Благодаря ти и аз за всичко , което правиш в името на България!
цитирай
55. анонимен - 11. joysii - Чудесен исторически и езиковедски ... ЛИНЕАР
24.05.2012 11:24
josii много си права.
Камъните с линеар А още не са проговорили и ако си специалист ще си го признаеш. Но ако си аматьор като тукашните "историци" нямаш проблем да разчетеш и извънземни послания въз основа на българския език.
Линеар А НЕ Е разчетен, дори и чрез линеар Б който е доказано старогръцка сричкова писменост. Доказва го спаротоковият любимец Чадуик. Алис Кобер, Вентрис и Чадуик не са били гръкофили. Вентрис в началото на изследванията си се е съмнявал че линеар Б има връзка със старогръцкия. Чудно, защо тогава не е използвал старобългарския при разкодирането? Надписите на линеар Б са разбираеми и на съвременен гръцки. А от фразата АРЕУ СИТАРАКЕ КЕТО ЯТА ПОСИТЕНАУ АЯКУ не разбрах нищо! Вие? Но нали така хубаво е обяснено от спароток? С нагледни примери, в тази и други му статии. Ето един пример на българско разчитане на линеар Б: F*M ku-ke-re-u KukleÚj (m.h.n.) Etym. kÚkloj = cycle. Думата ku-ke-re-u на всеки незапознат с правилата на разчитане на линеар Б е съмнително близка на думата кукери. Ето, в древна Микена са имали кукери, значи са българи-траки и Микенската цивилизация е българска и линеарите са български! Толкова просто. В действителност ku-ke-re-u се разчита като киклос (гр) - кръг - cycle (лат) - цикъл. Друг пример: ? ko-ri-to KÒrinqoj (c.n) P . Какво "разчитаме" тук - познатото ни корито. Ура! Но за съжаление думата е Коринт, град в Гърция. Е, някой може да каже че Коринт произлиза от корито. '$%L me-ri-du-ma-te melidoÚmatej accountable man of honey (honey administrator) (plural) - me-ri-du-ma-te сигурно значи мери си думите - чудесно.
Да понаучим нещо:
http://www.projethomere.com/ressources/linearb.pdf
http://www.ancientscripts.com/linearb.html
http://www.palaeolexicon.com/default.aspx?static=14&Language_ID=3
http://www.istorianasveta.eu/m/news/view/Mikenskata-tsivilizatsiya

Българска женска народна носия оставяща голи гърдите на жената не съм виждал!? Азис се пробва в тази насока.
цитирай
56. анонимен - Кой каквото прави - на себе си го п...
24.05.2012 11:27
Кой каквото прави - на себе си го прави!
цитирай
57. sparotok - завабни опити
24.05.2012 12:19
анонимен написа:
josii много си права.
Камъните с линеар А още не са проговорили и ако си специалист ще си го признаеш. Но ако си аматьор като тукашните "историци" нямаш проблем да разчетеш и извънземни послания въз основа на българския език.
Линеар А НЕ Е разчетен, дори и чрез линеар Б който е доказано старогръцка сричкова писменост. Доказва го спаротоковият любимец Чадуик. Алис Кобер, Вентрис и Чадуик не са били гръкофили. Вентрис в началото на изследванията си се е съмнявал че линеар Б има връзка със старогръцкия. Чудно, защо тогава не е използвал старобългарския при разкодирането? Надписите на линеар Б са разбираеми и на съвременен гръцки. А от фразата АРЕУ СИТАРАКЕ КЕТО ЯТА ПОСИТЕНАУ АЯКУ не разбрах нищо! Вие? Но нали така хубаво е обяснено от спароток? С нагледни примери, в тази и други му статии. Ето един пример на българско разчитане на линеар Б: F*M ku-ke-re-u KukleÚj (m.h.n.) Etym. kÚkloj = cycle. Думата ku-ke-re-u на всеки незапознат с правилата на разчитане на линеар Б е съмнително близка на думата кукери. Ето, в древна Микена са имали кукери, значи са българи-траки и Микенската цивилизация е българска и линеарите са български! Толкова просто. В действителност ku-ke-re-u се разчита като киклос (гр) - кръг - cycle (лат) - цикъл. Друг пример: ? ko-ri-to KÒrinqoj (c.n) P . Какво "разчитаме" тук - познатото ни корито. Ура! Но за съжаление думата е Коринт, град в Гърция. Е, някой може да каже че Коринт произлиза от корито. '$%L me-ri-du-ma-te melidoÚmatej accountable man of honey (honey administrator) (plural) - me-ri-du-ma-te сигурно значи мери си думите - чудесно.
http://www.projethomere.com/ressources/linearb.pdf
http://www.ancientscripts.com/linearb.html
http://www.palaeolexicon.com/default.aspx?static=14&Language_ID=3
http://www.istorianasveta.eu/m/news/view/Mikenskata-tsivilizatsiya

Българска женска народна носия оставяща голи гърдите на жената не съм виждал!? Азис се пробва в тази насока.


Забавни опити за затлачване на потока истина...

Ко-ри-то няма нищо общо с българската дума корито, а е записването с Лин.Б. на топонима Коринт.

Елеменът КОР се тълкува като край, гора (планина), а умалителната частица -инт се среща в други тракийски думи като вол-инт. В. Геогиев обясни отдавна, че тракийската умалителна наставка инт е идентична на стблг. енте...

Дори Елинофил като Чадуик признавя, че Коринт, а и много други селищни названия, включително Кносос не са дадени от гръкоезично население, а принадлежат на народ говорещ съвсем различен език. Прочети The Mycenaean World -J.Chadwick...

Не забравяй, че преди 3700 години нравите са били съвсем други, те се променят след налагането на гръцкото верую за хритстиянството. Няма как в ново време носията да остави гърдите открити.

ku-ke-re-u не е гр. дума киклос - колело, а е представяне на трак. име Кукрей, намери работата на проф. Я.Бест - Thakische Namen in Mykenischer Schrift...Там това е описано добре.

Още в началото на 20-ти век проф.Швайцер установява, че наставката еу, еус не е гръцка, а принадлежи на езика на друг народ ( Griechische Gramatisk, Munchen, 1939)...

Това са фактите :)
цитирай
58. анонимен - Камъните с линеар А още не са проговорили .
24.05.2012 12:30
"Камъните с линеар А още не са проговорили", според някои "титуловани историци" обаче могат да говорят само на гръцки и на никакъв друг език. На тия кой им даде титлите, Державин ли? Същите тези са озурпирали историята и са си циментирали мозъците. Никой /според тях/ няма право да разсъждава по темата и да представя доказателства. Може би защото са си защитили титлите върху безумни тези и сега "олекват". Ако имат какво да представят срещу тезата да го направят. Нека да сложат една от многото гръцки азбуки до линеарна А и Б и да видим съвпаденията.
Черстит празник на всички българи!
цитирай
59. sparotok - титли
24.05.2012 12:36
анонимен написа:
"Камъните с линеар А още не са проговорили", според някои "титуловани историци" обаче могат да говорят само на гръцки и на никакъв друг език. На тия кой им даде титлите, Державин ли? Същите тези са озурпирали историята и са си циментирали мозъците. Никой /според тях/ няма право да разсъждава по темата и да представя доказателства. Може би защото са си защитили титлите върху безумни тези и сега "олекват". Ако имат какво да представят срещу тезата да го направят. Нека да сложат една от многото гръцки азбуки до линеарна А и Б и да видим съвпаденията.
Черстит празник на всички българи!


Така си е, някои влиятелни личности са изградили титли поддържайки неверни теории. Страхувайки се, че истината ще унищожи престижа им, те накърняват интересите на българския народ...Истината обаче няма да бъде спряна!

Честит празник!
цитирай
60. анонимен - Предлагам на вашето внимание Рогозенското съкровище и надписите по предметите.
24.05.2012 12:44
Предлагам на вашето внимание Рогозенското съкровище и надписите по предметите.
Нека тези "учени" да ги прочетат на гръцки.
http://www.kroraina.com/thracia/rogoz/rog_2.html
цитирай
61. sparotok - надписи
24.05.2012 13:01
анонимен написа:
Предлагам на вашето внимание Рогозенското съкровище и надписите по предметите.
Нека тези "учени" да ги прочетат на гръцки.
http://www.kroraina.com/thracia/rogoz/rog_2.html


Не ми се иска да Ви разочаровам, но надписите са писани от гърци. Съдовете са били дарове (данък) на гръцки колонисти предназначени за тракийските царе.

Вариацията ЕК, ЕХ - от, из, се среща в гръцкия език, думи като PAIS- дете, син... са гръцки.

Торевтиката е тракийска, следователно можем да заключим, че гърци са поръчвали съдовете в тракийски работилници, а след изработката съдовете са били поднасяни на тракийските владетели (Котис, Саток, Керсеблебт)....
цитирай
62. анонимен - А това е най-известното съкровище,открито в земите на трибалите,Рогозенското съкровище/от с.Рогозен,Врачанска област/:
24.05.2012 13:02
Простете моето нежежество. Въпросът ми е: кога трибалите станаха гърци или кога гърците станаха трибали?
Поздрави.
цитирай
63. malchaniaotnadejda7 - Честит празник, Спароток!
24.05.2012 13:03
Светло пребъдване в словото на дедите ни! Истината за тракийската писменост скоро ще стане достояние на света, благодарение на твоя Нов Тракийски Речник. А тя, безспорно, ще е една от най-древните на планетата. Фактите в постинга ти го доказват.

"Фактът, че както руните на дедите ни, така глаголицата имат внушителен брой паралели с критските писмености."

Прогледнем ли в историята си, ще разберем истината за себе си и ще възвърнем достойнството и паметта си. Това е пътят на българският дух през времена и пространства - да кръстосва дух и огнен меч. Радостно празнуване!
А Крит е една от българските мистерии, които тепърва ще бъдат разгадавани.
цитирай
64. skit - още паралели
24.05.2012 13:06
[quote=анонимен]josii много си права.
Камъните с линеар А още не са проговорили и ако си специалист ще си го признаеш. Но ако си аматьор като тукашните "историци" нямаш проблем да разчетеш и извънземни послания въз основа на българския език.
Линеар А НЕ Е разчетен, дори и чрез линеар Б който е доказано старогръцка сричкова писменост. Доказва го спаротоковият любимец Чадуик. Алис Кобер, Вентрис и Чадуик не са били гръкофили. Вентрис в началото на изследванията си се е съмнявал че линеар Б има връзка със старогръцкия. Чудно, защо тогава не е използвал старобългарския при разкодирането? Надписите на линеар Б са ......

http://www.palaeolexicon.com/default.aspx?static=14&Language_



Дали историята не се повтаря пак?

"While Ventris was giving an interview to BBC radio, one of the listeners was John Chadwick, a Cambridge researcher who had been interested in the decipherment of Linear B since the 1930s. When he heard the radio interview, he was completely taken aback by Ventris's apparently preposterous claim. Chadwick, along with the majority of scholars listening to the broadcast, dismissed the claim as the work of an amateur - which indeed it was. However, as a lecturer in Greek, Chadwick realized that he would be pelted with questions regarding Ventris's claim, and to prepare for the barrage he decided to investigate Ventris's argument in detail. He obtained copies of Ventris's Work Notes, and examined them, fully expecting them to be full of holes. However, within a few days the skeptical scholar became one of the first supporters of Ventris's Greek theory of Linear B. Chadwick soon came to admire the young architect. Ventris lacked one particular expertise, namely a thorough knowledge of archaic Greek. Ventris's only formal education in Greek was as a boy at Stowe School..."
цитирай
65. анонимен - Не съм разочарован. Та това "драскане" стои, като кръпка на изащните форми.
24.05.2012 13:12
Не съм разочарован. Та това "драскане" стои, като кръпка на изащните форми. Има
една поговорка да се из...еш на метеното. Това поскоро показва кои са варварите.
Ако ги бяха поръчали, щяха да поръчат и надписите. Поскоро са ги заграбили и орезелили.
Поздрави.
цитирай
66. sparotok - !
24.05.2012 13:16
ckarlet написа:
Честит празник на Славянската писменост и култура - 24 Май!
Благодаря ти и аз за всичко , което правиш в името на България!


Благодаря ти Скарлетче!
Честит празник!!!
цитирай
67. sparotok - тракийски майстори
24.05.2012 13:20
анонимен написа:
Не съм разочарован. Та това "драскане" стои, като кръпка на изащните форми. Има
една поговорка да се из...еш на метеното. Това поскоро показва кои са варварите.
Ако ги бяха поръчали, щяха да поръчат и надписите. Поскоро са ги заграбили и орезелили.
Поздрави.


Тракийските майстори ковачи са били по-добри от гръцките, в това няма съмнение...относно другите твърдения...не зная дали точно така стоят нещата.

Поздрави!
цитирай
68. sparotok - Венрис и повтарянето на историята
24.05.2012 13:22
skit написа:
[quote=анонимен]josii много си права.
Камъните с линеар А още не са проговорили и ако си специалист ще си го признаеш. Но ако си аматьор като тукашните "историци" нямаш проблем да разчетеш и извънземни послания въз основа на българския език.
Линеар А НЕ Е разчетен, дори и чрез линеар Б който е доказано старогръцка сричкова писменост. Доказва го спаротоковият любимец Чадуик. Алис Кобер, Вентрис и Чадуик не са били гръкофили. Вентрис в началото на изследванията си се е съмнявал че линеар Б има връзка със старогръцкия. Чудно, защо тогава не е използвал старобългарския при разкодирането? Надписите на линеар Б са ......

http://www.palaeolexicon.com/default.aspx?static=14&Language_



Дали историята не се повтаря пак?

"While Ventris was giving an interview to BBC radio, one of the listeners was John Chadwick, a Cambridge researcher who had been interested in the decipherment of Linear B since the 1930s. When he heard the radio interview, he was completely taken aback by Ventris's apparently preposterous claim. Chadwick, along with the majority of scholars listening to the broadcast, dismissed the claim as the work of an amateur - which indeed it was. However, as a lecturer in Greek, Chadwick realized that he would be pelted with questions regarding Ventris's claim, and to prepare for the barrage he decided to investigate Ventris's argument in detail. He obtained copies of Ventris's Work Notes, and examined them, fully expecting them to be full of holes. However, within a few days the skeptical scholar became one of the first supporters of Ventris's Greek theory of Linear B. Chadwick soon came to admire the young architect. Ventris lacked one particular expertise, namely a thorough knowledge of archaic Greek. Ventris's only formal education in Greek was as a boy at Stowe School..."


Дано историята не се повтаря защото Вентрис умира при странни обстоятелства...съмнявал се е в гръцкия произход на Лин.Б.....
цитирай
69. sparotok - българския дух
24.05.2012 13:24
malchaniaotnadejda7 написа:
Светло пребъдване в словото на дедите ни! Истината за тракийската писменост скоро ще стане достояние на света, благодарение на твоя Нов Тракийски Речник. А тя, безспорно, ще е една от най-древните на планетата. Фактите в постинга ти го доказват.

"Фактът, че както руните на дедите ни, така глаголицата имат внушителен брой паралели с критските писмености."

Прогледнем ли в историята си, ще разберем истината за себе си и ще възвърнем достойнството и паметта си. Това е пътят на българският дух през времена и пространства - да кръстосва дух и огнен меч. Радостно празнуване!
А Крит е една от българските мистерии, които тепърва ще бъдат разгадавани.



Българския дух е това, което ни е опазило толкова векове, Българския дух е и това, което ще ни пази и ще ни помогне да покажем на света истината за себе си...

Честит празник Надежда!
цитирай
70. sparotok - ДУМИ
24.05.2012 13:29
анонимен написа:
Простете моето нежежество. Въпросът ми е: кога трибалите станаха гърци или кога гърците станаха трибали?
Поздрави.


На територията на Франция, по-точно в Лувъра се пазят надписи с акадски клипописи, египетски йероглифи и т.н. Присъствието на тези надписи на територията на Франция, не означава, че дедите на французите са акадци, или египтяни, нали?

Обяснете кой е доказал, че думи като EK, EX, PAIS ... са тракийски думи?

цитирай
71. skit - към 69
24.05.2012 13:31
...съжалявам - очевидно нямах това предвид, сигурен съм, че никога не се повтаря изцяло, а само ситуациите си приличат. То идва от човешката природа, която е неизменна още от преди минойците :)
цитирай
72. sparotok - Лужишка култура
24.05.2012 13:32
merlin68 написа:
Арей - Ярост - Арес
В контекста на предходния постинг за викингите и връзката им с Балканите, там има един бог - Яровит.
Яровит - бог на войната при балтийските славяни.


Ако разгледаш подробно находките от лужишката култура, ще видиш веднага приликата с тракийските. Така наречените балтийски славяни са си наши роднини, напуснали са Балканите преди хиляди години...

Друга група стари балканци се е заселила в Мала Азия, където преди около 3500 години е почитан бога на войната Яриш ...:)

Честит празник!
цитирай
73. sparotok - извинявай
24.05.2012 13:47
skit написа:
...съжалявам - очевидно нямах това предвид, сигурен съм, че никога не се повтаря изцяло, а само ситуациите си приличат. То идва от човешката природа, която е неизменна още от преди минойците :)


Извинявай, разбрах те какво искаш да кажеш, но отговора ми не бе достатъчно ясен и подробен.
цитирай
74. sparotok - Честит празник!
24.05.2012 13:48
troia написа:
Желая ти успех във всяко едно начинание! Историята ни е една безкрайна книга. Поздрави!


Благодаря ти!:)

Честит празник!
цитирай
75. sparotok - !
24.05.2012 13:50
scarlety написа:
Най- обичаният български празник според мен! И смятам,че е задължително да го честитя особено на теб! Продължавай напред и нагоре и бъди здрав!


Благодаря ти Ади!

Ценя подкрепата ти!
цитирай
76. sparotok - Честит празник!
24.05.2012 13:51
urilozev написа:
празник Спароток.


Честит празник и на тебе приятелю!
цитирай
77. soueerouseliteratura - Светъл празник! Ябълков цвят ...
24.05.2012 13:52
Светъл празник!

Ябълков цвят :)
цитирай
78. sparotok - декодиране
24.05.2012 13:54
estolodu написа:
sparotok написа:

Виж тук на стр. 12, Георгиев дава добро обяснение на кентос

http://www.fondazionedragan.org/media/05_1980_nt_maggio.pdf

Още веднъж - извинение за неточния линк...

Той хубаво го обяснява, обаче не всеки разбира френски.

bglogger написа:
κέντο е много вероятен начин за записване на звука "д". Звука който гръцката буква Δ обозначава не е равен на звука означаван с Д в кирилицата. Само прилича. Дори и днес при транскрибиране на славянски имена се ползва "ντ". Ντιμίταρ например.
Браво, чудесна статия.
По какъв начин е възможно да се декодира бъркотията от знаци, която блог.бг причинява?


Няма как да се декодира бъркотията. Просто в блога, при коментарите не се поддържа шрифта на гръцката азбука. По-удачно е гръцките думи да се предават с латиница, за нея няма проблем.

Честит празник!
цитирай
79. skit - има един начин
24.05.2012 14:01
sparotok написа:
estolodu написа:
sparotok написа:

Виж тук на стр. 12, Георгиев дава добро обяснение на кентос

http://www.fondazionedragan.org/media/05_1980_nt_maggio.pdf

Още веднъж - извинение за неточния линк...

Той хубаво го обяснява, обаче не всеки разбира френски.

bglogger написа:
κέντο е много вероятен начин за записване на звука "д". Звука който гръцката буква Δ обозначава не е равен на звука означаван с Д в кирилицата. Само прилича. Дори и днес при транскрибиране на славянски имена се ползва "ντ". Ντιμίταρ например.
Браво, чудесна статия.
По какъв начин е възможно да се декодира бъркотията от знаци, която блог.бг причинява?


Няма как да се декодира бъркотията. Просто в блога, при коментарите не се поддържа шрифта на гръцката азбука. По-удачно е гръцките думи да се предават с латиница, за нея няма проблем.

Честит празник!



копирате знаците от &.. до ..; и ги paste-вате в Google - той се справя
цитирай
80. sparotok - Честит празник!
24.05.2012 14:01
soueerouseliteratura написа:
Светъл празник!

Ябълков цвят :)


Честит празник Славче!:)
цитирай
81. sparotok - гени
24.05.2012 14:05
анонимен написа:
Миналата седмица, Той писа по темата и стана война в блога.
А относно "преиграването", има една наука генетика, нейните доказателства са категорични. Когато направиш сравнение със съответните топоними, нещата се изясняват.
Честит празник! ZIEZI EX QUO VULGARES.


аристотелчо може само да псува и повтаря догми...Факт е, че най-стария вариант на Р1а1 е от Балканите и присъства сред населението на остров Крит...

Честит празник!
цитирай
82. sparotok - Честит празник!
24.05.2012 14:08
breeze написа:
Спароток, това не са ли хората, за които казваме че във вените им тече така наречената "синя кръв" ? Защото в кръвните групи на човека има една, която може да се прелее към всяка друга и да спаси даден живот, но не може да стане обратното. Това благо-родство е дар от природата майка.
" О+ ". Изглежда в България има доста хора със "синя кръв"..:)
Честит празник българи!


За благородната кръв на българите никога не съм се съмнявал:)

Честит празник!
цитирай
83. sparotok - бъркате посоките
24.05.2012 14:17
letopisec написа:
Слушай сега какво ще ти кажа. Уважавам твоя "опит" да докажеш, че праславянския език произхожда от о. Крит...Апропо, това не е твой "опит", а на Гриневич и цялата кохорта пан-слависти...Нямам нищо против, натъманявайте. Но,...да твърдиш, че това е древния български език и да казваш, че траки-славяни-българи е едно и също, повярвай ми...отдалеч си личи кои интнереси обслужваш...Няма да мине новият ви модерен пан-славизъм. Приеми го, и да е ясно и на останалите от групичката...


Г-н Милчев, бъркате посоките:)
Траки от Балканите облагородяват Крит, не е обратното.

Относно етнонима славяни, дайте ми едно единствено сведение за присъствие на славяни в Русия, Северна Полша, Словения ...по времето на Псевдоцезарей и Прокопий...няма такова, нали.

Старите славяни обитават земите между Мурза (Осиек) и Днепър - точно земите на тракийското племе гети. За това и Т.Симоката казва - славяни, или още гети, понеже това бе името им в древността.

Руснаците са наречени славяни около 600 години след писанията на Прокопий, това говори ли ви нещо...

Не очаквам да разберете истината, човек който е закърмен със сталинистка идеология в милиционерско училище трудно се променя, или, ако се промени то е поради лични интереси...Сменихте убежденията си три пъти, нали
- през 70-те и 80-те бяхте предан на БКП
- през 90- те преминахте на страната на СДС
- после пък станахте поддръжник на Симеон Сакскобургготски

...кой ви е взел под крилото си сега:)
цитирай
84. sparotok - Честит празник!
24.05.2012 14:19
tota написа:
Духът на един народ е всичко! Бъди жив и здрав!!


Благодаря ти Ати!

Честит празник!
цитирай
85. sparotok - шупла
24.05.2012 14:20
анонимен написа:
ВЪРВИ, НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ!!! Честит празник, древни мой Народе! КрЕни глАва и гордо да те знае свЕто! Така обичаше да казва моя прадядо, роден в българското село Боймица, Ениджевардарско (Егейска Македония), когато искаше да ни насърчи и окуражи... Четейки твоите изследвания, Спароток, за нашето минало, език, култура и принос в световната човешка цивилизация, винаги в съзнанието ми изплуват тези дядови думи! Не е случайно :)
п.с. От споменатата критската пещера Мавро Спелио /Черната пещера/ в настоящата синтезирана твоя статия, пак ми "текна на умо", че и гръцката дума за пещепра - спелио, всъщност не е гръцка. Една от хилядите пелазго-трако-български заемки в "гръчкио язик". С-П-Е-Л-И-О=СПЕЛЬО=ШПЕЛЬО=ШУПЕЛЬО=ШУПЛЬО=ШУПЛО т.е. и днес живата българска дума ШУПЛА. В някои западнобългарските диалекти дори се подразбира хралупа или кухина. Има народен български инструмент Шупелка /вид куха свирка като сламка/. Ето, че дори науката за пещерите - Спелиология, съставен 50:% от българска дума и 50% от гръцка дума :).Поздрав


Мисля, че си прав за спелиос, най-вероятно е заемка в гръцкия.

Честит празник!
цитирай
86. sparotok - Честит празник!
24.05.2012 14:23
анонимен написа:
chestit praznik na vsichki


Честит празник Митак!
цитирай
87. razkazvachka - Честит празник!
24.05.2012 14:24
при тебе винаги е ден на българския език:))))
цитирай
88. merlin68 - Арей - Ярост - АресВ контекста на ...
24.05.2012 14:28
sparotok написа:
merlin68 написа:
Арей - Ярост - Арес
В контекста на предходния постинг за викингите и връзката им с Балканите, там има един бог - Яровит.
Яровит - бог на войната при балтийските славяни.


Ако разгледаш подробно находките от лужишката култура, ще видиш веднага приликата с тракийските. Така наречените балтийски славяни са си наши роднини, напуснали са Балканите преди хиляди години...

Друга група стари балканци се е заселила в Мала Азия, където преди около 3500 години е почитан бога на войната Яриш ...:)

Честит празник!


Да и разказът за мечът на Марс (Арес) с който Атила обединява европейските скитски племена, достигнал в Балтика с пост-атиловите хуни е влял нови сили в Яровит. Нова трако-скитска кръв се влива в роднините ни в Балтика през 4-7 век.

Честит празник Спароток, на теб и на всички българи!
цитирай
89. nikikm - Бай приятел,
24.05.2012 15:05
letopisec написа:
Слушай сега какво ще ти кажа. Уважавам твоя "опит" да докажеш, че праславянския език произхожда от о. Крит...Апропо, това не е твой "опит", а на Гриневич и цялата кохорта пан-слависти...Нямам нищо против, натъманявайте. Но,...да твърдиш, че това е древния български език и да казваш, че траки-славяни-българи е едно и също, повярвай ми...отдалеч си личи кои интнереси обслужваш...Няма да мине новият ви модерен пан-славизъм. Приеми го, и да е ясно и на останалите от групичката...

звучиш ми доста сталински! Да не сте род с Феликс Дзерджински?
цитирай
90. killuminati - Един въпрос към теб, Джойси...
24.05.2012 16:07
Относно тази "мисъл":
joysii написа:
mt46 написа:
Чудесен исторически и езиковедски прочит!... И камъните говорят...
Честит да е утрешният празник на българската писменост, култура, духовност!...

....................................
Камъните говорят. Да.
Големият въпрос е кой какво чува.
Специалистът чува истината.
Аматьорът - това, което би искал да чуе.


Ти специалист ли си или аматьор?
Ако не говориш празни приказки и наистина считаш нещата които говориш за Истина - то моля, дай личен пример и нека ДУМИТЕ ТИ и ДЕЛАТА ТИ съвпадат!

Замълчи с наведена глава, като поредния ЛИЦЕМЕР, който едно говори, а обратното върши!!!

пп.
Спароток, извинявам се за грубите думи, с които товаря иначе прекрасния ти блог, но... Нещата са такива каквито са. Тази особа не спря да повтаря езическите си мантри и най-нагло да върши обратното на това което проповядва.
цитирай
91. merlin68 - Слушай сега какво ще ти кажа. Ува...
24.05.2012 18:18
letopisec написа:
Слушай сега какво ще ти кажа. Уважавам твоя "опит" да докажеш, че праславянския език произхожда от о. Крит...Апропо, това не е твой "опит", а на Гриневич и цялата кохорта пан-слависти...Нямам нищо против, натъманявайте. Но,...да твърдиш, че това е древния български език и да казваш, че траки-славяни-българи е едно и също, повярвай ми...отдалеч си личи кои интнереси обслужваш...Няма да мине новият ви модерен пан-славизъм. Приеми го, и да е ясно и на останалите от групичката...


Другарю милиционер, оценявам смелостта ви да предпазите българската история от "цяла кохорта пан-слависти". Даже си мисля, че ако някой сезира Веско Маринов, той може да пусне нов хит - "И бившата милиция историята пази".
Дори си мисля, че Щурците, трябва да преосмислят някои текстове от песните си, например правилно би било:
"Последният милиционер, над историята слънчево ридае"
цитирай
92. vahisht - Анализирали са развилата се до тяхното време българска реч и са пригодили старите знаци така, че да отразяват съвършено особеностите на езика ни.
24.05.2012 18:56
sparotok написа:
kasnaprolet9999 написа:
Много съм горда с тези разкрития и до колкото си спомням това се е доказало от доста време, само дето в нашите учебници нищо не се е променило. Тези успоредици даже аз ги научих наизуст и е видно как глаголицата е произлезнала от Линеар А и Б. Знаели са братята Кирил и Методий много повече от съвременните учени и за това са си свършили добре работата. Когато следвах навремето, професорите ни казваха-не се стремете да наизустявате материала/формулите, трябва само да го разберете и след време като ви се появи даден проблем да знаете кой учебник/справочник да използвате. Така двамата братя са знаели какво да използват при съставянето на глаголицата и от къде да го вземат. Видно е, че малко са го можели на времето. За това трябва да се гордеем с тях, че творчески са приложили знанията, получени от нашите прадеди и са направили една практически приложима азбука за хората по онова време, която е уникална с възможностите, които ни дава и до днес да изразяваме писмено всичко, което ражда човешката мисъл.


Приятелко, права си, Светите братя са извършили невероятно дело! Анализирали са развилата се до тяхното време българска реч и са пригодили старите знаци така, че да отразяват съвършено особеностите на езика ни.

Поздрави!

Много точен анализ!
Честит празник!
цитирай
93. get - - Честит Ви празник Българи !!!
24.05.2012 20:43
анонимен написа:
josii много си права.
Камъните с линеар А още не са проговорили и ако си специалист ще си го признаеш. Но ако си аматьор като тукашните "историци" нямаш проблем да разчетеш и извънземни послания въз основа на българския език.
Линеар А НЕ Е разчетен, дори и чрез линеар Б който е доказано старогръцка сричкова писменост. Доказва го спаротоковият любимец Чадуик. Алис Кобер, Вентрис и Чадуик не са били гръкофили. ....Е, някой може да каже че Коринт произлиза от корито..... Да понаучим нещо:
http://www.projethomere.com/ressources/linearb.pdf
http://www.ancientscripts.com/linearb.html
http://www.palaeolexicon.com/default.aspx?static=14&Language_ID=3
http://www.istorianasveta.eu/m/news/view/Mikenskata-tsivilizatsiya

Българска женска народна носия оставяща голи гърдите на жената не съм виждал!? Азис се пробва в тази насока.


- Хаха-ха ! ... Коринт и "корито" ? - Но за това и "самите елини" вероятно не са се сетили да изведат за тях непозната етимология на "старогръцкият"(?) град ! - простете иронията (!)
- Мисля ще разберете неуместният си опит за илюстрация на грешката(интепретационна) - ако се заинтересувате относно произхода, на родствената на Коринт - Херсонес ?!
- В заключение ще ви подскажа, че думата за Коринт и Херсонес е от корена "Кара"(м), превозвам, пренасям и т.н. ?! ... от там съществително "каруца", ет цетера !
- Препоръчвам ви да се запознаете и с историчската фактология ! - Какво точно е ставало на тези места ?!

- С уважение !

"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !"
цитирай
94. audan - Каква е тази музика?
24.05.2012 22:24
Чуйте!
Помислете!
Напишете мнението си каква е тази музика - келтска, гръцка или ... ?

http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc&list=PLEFAC617A3CFB493E&index=1&feature=plpp_video
цитирай
95. letopisec - Виждам г-н Серафимов, че сте проводник на лъжи; роден съм 1963 г, така че е глупаво да ме изкарвате от БКП, никога не съм бил, нито като дете през 70-те, нито к
24.05.2012 22:43
sparotok написа:
letopisec написа:
Слушай сега какво ще ти кажа. Уважавам твоя "опит" да докажеш, че праславянския език произхожда от о. Крит...Апропо, това не е твой "опит", а на Гриневич и цялата кохорта пан-слависти...Нямам нищо против, натъманявайте. Но,...да твърдиш, че това е древния български език и да казваш, че траки-славяни-българи е едно и също, повярвай ми...отдалеч си личи кои интнереси обслужваш...Няма да мине новият ви модерен пан-славизъм. Приеми го, и да е ясно и на останалите от групичката...


Г-н Милчев, бъркате посоките:)
Траки от Балканите облагородяват Крит, не е обратното.

Относно етнонима славяни, дайте ми едно единствено сведение за присъствие на славяни в Русия, Северна Полша, Словения ...по времето на Псевдоцезарей и Прокопий...няма такова, нали.

Старите славяни обитават земите между Мурза (Осиек) и Днепър - точно земите на тракийското племе гети. За това и Т.Симоката казва - славяни, или още гети, понеже това бе името им в древността.

Руснаците са наречени славяни около 600 години след писанията на Прокопий, това говори ли ви нещо...

Не очаквам да разберете истината, човек който е закърмен със сталинистка идеология в милиционерско училище трудно се променя, или, ако се промени то е поради лични интереси...Сменихте убежденията си три пъти, нали
- през 70-те и 80-те бяхте предан на БКП
- през 90- те преминахте на страната на СДС
- после пък станахте поддръжник на Симеон Сакскобургготски

...кой ви е взел под крилото си сега:)

цитирай
96. sparotok - благодаря ти
24.05.2012 23:27
zelas написа:
В моето генетическо проучване се установи, че на остров Крит има не малка част от населението със същите генетични маркери. Подобни гени се наблюдават на Балканите, Полша, Западна Украйна, южна Русия, част от Унгария, Словакия и други от централна и източна Европа. Освен на остров Крит тези гени се наблюдават и при част от населението от Северна Гърция. Направете си изводите.

Спароток е прав.


Благодаря ти Пламене! Това са си важни подробности!
цитирай
97. sparotok - подробности
24.05.2012 23:41
letopisec написа:
sparotok написа:
letopisec написа:
Слушай сега какво ще ти кажа. Уважавам твоя "опит" да докажеш, че праславянския език произхожда от о. Крит...Апропо, това не е твой "опит", а на Гриневич и цялата кохорта пан-слависти...Нямам нищо против, натъманявайте. Но,...да твърдиш, че това е древния български език и да казваш, че траки-славяни-българи е едно и също, повярвай ми...отдалеч си личи кои интнереси обслужваш...Няма да мине новият ви модерен пан-славизъм. Приеми го, и да е ясно и на останалите от групичката...


Г-н Милчев, бъркате посоките:)
Траки от Балканите облагородяват Крит, не е обратното.

Относно етнонима славяни, дайте ми едно единствено сведение за присъствие на славяни в Русия, Северна Полша, Словения ...по времето на Псевдоцезарей и Прокопий...няма такова, нали.

Старите славяни обитават земите между Мурза (Осиек) и Днепър - точно земите на тракийското племе гети. За това и Т.Симоката казва - славяни, или още гети, понеже това бе името им в древността.

Руснаците са наречени славяни около 600 години след писанията на Прокопий, това говори ли ви нещо...

Не очаквам да разберете истината, човек който е закърмен със сталинистка идеология в милиционерско училище трудно се променя, или, ако се промени то е поради лични интереси...Сменихте убежденията си три пъти, нали
- през 70-те и 80-те бяхте предан на БКП
- през 90- те преминахте на страната на СДС
- после пък станахте поддръжник на Симеон Сакскобургготски

...кой ви е взел под крилото си сега:)



Г-н Милчев, аз обичам подробностите. Не съм твърдял, че сте бил член на БКП, а, че сте били предан на БКП, има разлика, Вие я разбирате прекрасно, за това - хайде без номера:)

В милиционерско училище влизаше не кои да е, пускаха се "надежни хора". Вие постъпихте в милиционерското училище преди 1980 г. , нали? Периода преди 1980 г. се нарича 70-те години...
цитирай
98. sparotok - :)
24.05.2012 23:48
audan написа:
Чуйте!
Помислете!
Напишете мнението си каква е тази музика - келтска, гръцка или ... ?

http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc&list=PLEFAC617A3CFB493E&index=1&feature=plpp_video


Ако това е келтска музика, то корените на келтите са на Балканите.

Впрочем дудук на ирландски е dodach, а гайда на уелски е pip-god...
цитирай
99. sparotok - Честит празник Гет!
24.05.2012 23:49
get написа:
анонимен написа:
josii много си права.
Камъните с линеар А още не са проговорили и ако си специалист ще си го признаеш. Но ако си аматьор като тукашните "историци" нямаш проблем да разчетеш и извънземни послания въз основа на българския език.
Линеар А НЕ Е разчетен, дори и чрез линеар Б който е доказано старогръцка сричкова писменост. Доказва го спаротоковият любимец Чадуик. Алис Кобер, Вентрис и Чадуик не са били гръкофили. ....Е, някой може да каже че Коринт произлиза от корито..... Да понаучим нещо:
http://www.projethomere.com/ressources/linearb.pdf
http://www.ancientscripts.com/linearb.html
http://www.palaeolexicon.com/default.aspx?static=14&Language_ID=3
http://www.istorianasveta.eu/m/news/view/Mikenskata-tsivilizatsiya

Българска женска народна носия оставяща голи гърдите на жената не съм виждал!? Азис се пробва в тази насока.


- Хаха-ха ! ... Коринт и "корито" ? - Но за това и "самите елини" вероятно не са се сетили да изведат за тях непозната етимология на "старогръцкият"(?) град ! - простете иронията (!)
- Мисля ще разберете неуместният си опит за илюстрация на грешката(интепретационна) - ако се заинтересувате относно произхода, на родствената на Коринт - Херсонес ?!
- В заключение ще ви подскажа, че думата за Коринт и Херсонес е от корена "Кара"(м), превозвам, пренасям и т.н. ?! ... от там съществително "каруца", ет цетера !
- Препоръчвам ви да се запознаете и с историчската фактология ! - Какво точно е ставало на тези места ?!

- С уважение !

"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !"


Честит празник Гет!
цитирай
100. sparotok - !
24.05.2012 23:51
killuminati написа:
Относно тази "мисъл":
joysii написа:
mt46 написа:
Чудесен исторически и езиковедски прочит!... И камъните говорят...
Честит да е утрешният празник на българската писменост, култура, духовност!...

....................................
Камъните говорят. Да.
Големият въпрос е кой какво чува.
Специалистът чува истината.
Аматьорът - това, което би искал да чуе.


Ти специалист ли си или аматьор?
Ако не говориш празни приказки и наистина считаш нещата които говориш за Истина - то моля, дай личен пример и нека ДУМИТЕ ТИ и ДЕЛАТА ТИ съвпадат!

Замълчи с наведена глава, като поредния ЛИЦЕМЕР, който едно говори, а обратното върши!!!

пп.
Спароток, извинявам се за грубите думи, с които товаря иначе прекрасния ти блог, но... Нещата са такива каквито са. Тази особа не спря да повтаря езическите си мантри и най-нагло да върши обратното на това което проповядва.


Станалото -станало...Джойси обича да провокира, би трябвало да очаква ответна реакция...

Честит празник!
цитирай
101. sparotok - Атила
24.05.2012 23:53
merlin68 написа:
sparotok написа:
merlin68 написа:
Арей - Ярост - Арес
В контекста на предходния постинг за викингите и връзката им с Балканите, там има един бог - Яровит.
Яровит - бог на войната при балтийските славяни.


Ако разгледаш подробно находките от лужишката култура, ще видиш веднага приликата с тракийските. Така наречените балтийски славяни са си наши роднини, напуснали са Балканите преди хиляди години...

Друга група стари балканци се е заселила в Мала Азия, където преди около 3500 години е почитан бога на войната Яриш ...:)

Честит празник!


Да и разказът за мечът на Марс (Арес) с който Атила обединява европейските скитски племена, достигнал в Балтика с пост-атиловите хуни е влял нови сили в Яровит. Нова трако-скитска кръв се влива в роднините ни в Балтика през 4-7 век.

Честит празник Спароток, на теб и на всички българи!


Верно е, влиянието на Атила е една от много вълни на влияние на балканци върху сродни народи.

Честит празник!
цитирай
102. sparotok - !
24.05.2012 23:54
razkazvachka написа:
при тебе винаги е ден на българския език:))))


Благодаря ти Разказвачке!:)

Честит празник!
цитирай
103. audan - Ами сега?
25.05.2012 01:51
sparotok написа:
audan написа:
Чуйте!
Помислете!
Напишете мнението си каква е тази музика - келтска, гръцка или ... ?

http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc&list=PLEFAC617A3CFB493E&index=1&feature=plpp_video


Ако това е келтска музика, то корените на келтите са на Балканите.

Впрочем дудук на ирландски е dodach, а гайда на уелски е pip-god...

Добре! Да предположим, че оня ирландец е свирил келтски мотиви с "критска лира", както й казват тъдява на нашата гъдулка. Тогава как да тълкувам тези изпълнения от криртяни?

Петрос Саридакис
http://www.youtube.com/watch?v=XlDOi_TWZXc

Спиридула Бака
http://www.youtube.com/watch?v=wThcgq-f0Fk

Илиас Зуцос
http://www.youtube.com/watch?v=_tubPG-Ett4

Йоргос Скордалос
http://www.youtube.com/watch?v=Bfr426nfSOg

И още много,много примери, където липсват ирландци или други келти. :)
цитирай
104. letopisec - Ха,ха...Серафимов, ше изучавате не само биографията ми, а за Гриневич ще кажете ли нещо?
25.05.2012 07:34
sparotok написа:
letopisec написа:
sparotok написа:
letopisec написа:
Слушай сега какво ще ти кажа. Уважавам твоя "опит" да докажеш, че праславянския език произхожда от о. Крит...Апропо, това не е твой "опит", а на Гриневич и цялата кохорта пан-слависти...Нямам нищо против, натъманявайте. Но,...да твърдиш, че това е древния български език и да казваш, че траки-славяни-българи е едно и също, повярвай ми...отдалеч си личи кои интнереси обслужваш...Няма да мине новият ви модерен пан-славизъм. Приеми го, и да е ясно и на останалите от групичката...


Г-н Милчев, бъркате посоките:)
Траки от Балканите облагородяват Крит, не е обратното.

Относно етнонима славяни, дайте ми едно единствено сведение за присъствие на славяни в Русия, Северна Полша, Словения ...по времето на Псевдоцезарей и Прокопий...няма такова, нали.

Старите славяни обитават земите между Мурза (Осиек) и Днепър - точно земите на тракийското племе гети. За това и Т.Симоката казва - славяни, или още гети, понеже това бе името им в древността.

Руснаците са наречени славяни около 600 години след писанията на Прокопий, това говори ли ви нещо...

Не очаквам да разберете истината, човек който е закърмен със сталинистка идеология в милиционерско училище трудно се променя, или, ако се промени то е поради лични интереси...Сменихте убежденията си три пъти, нали
- през 70-те и 80-те бяхте предан на БКП
- през 90- те преминахте на страната на СДС
- после пък станахте поддръжник на Симеон Сакскобургготски

...кой ви е взел под крилото си сега:)



Г-н Милчев, аз обичам подробностите. Не съм твърдял, че сте бил член на БКП, а, че сте били предан на БКП, има разлика, Вие я разбирате прекрасно, за това - хайде без номера:)

В милиционерско училище влизаше не кои да е, пускаха се "надежни хора". Вие постъпихте в милиционерското училище преди 1980 г. , нали? Периода преди 1980 г. се нарича 70-те години...

цитирай
105. анонимен - Крит
25.05.2012 09:20
Преди години за о. Крит бях чела книгата на Никос Казандзакис - В дворците на Кносос, която е приказно предание на мита за Минотавъра. Толкова е интересно това което пишеш Спароток,и съм ти много благодарна за това което правиш за България. И колко правилно си избрал за деня на буквите да ни представиш материал за древна писменост на нашите предци от Крит.
цитирай
106. анонимен - 93. get - - Честит Ви празник Българи !!! ЛИНЕАР
25.05.2012 10:48
- В заключение ще ви подскажа, че думата за Коринт и Херсонес е от корена "Кара"(м), превозвам, пренасям и т.н. ?! ... от там съществително "каруца", ет цетера !

Ето тук си се оплел като пате в кълчища. Кара като карам, оттам каруца и Коринт? Посочи източник. Единствен ти в света разкри етимологията на Коринт! И още стоиш в блогбг. Завиждам ти на скромността. И не ми говори за неуместния ми опит да покажа как интепретирате древните надписи. Неуместни са напъните ви - мн.ч. - да изсмучете история от пръстите си. Е, поне ще ви са чисти ноктите.

спароток, стига с манипулациите и лъжите целящи да впечатлят стадото - "Дано историята не се повтаря защото Вентрис умира при странни обстоятелства...съмнявал се е в гръцкия произход на Лин.Б.....". Вентрис умира 4 години след като се произнася ЗА гръцкия произход на линеар Б. Не ни обиждай така, някои хора тук разсъждават.
Опитите на Б. Хрозни да разшифрова линеар Б са предизвикали смях на времето, защо трябва да го смятаме за авторитет относно загадката на линеар А?
В. Георгиев също се е "спънал" в линеар Б, той също не е много уместен пример.
Линковете за думата "кентос" (не самостоятелна а като част от други думи) нищо не показват камо ли да доказват?

42. zelas - В моето генетическо проучване се ... Представяш като аргумент нещо което и ти сам не проумяваш... Можеш и сам да си направиш изводите - пра пра пра пра дядо ти е кръшкал доста далеч от дома.
цитирай
107. sparotok - мислещи хора
25.05.2012 11:33
анонимен написа:
- В заключение ще ви подскажа, че думата за Коринт и Херсонес е от корена "Кара"(м), превозвам, пренасям и т.н. ?! ... от там съществително "каруца", ет цетера !

Ето тук си се оплел като пате в кълчища. Кара като карам, оттам каруца и Коринт? Посочи източник. Единствен ти в света разкри етимологията на Коринт! И още стоиш в блогбг. Завиждам ти на скромността. И не ми говори за неуместния ми опит да покажа как интепретирате древните надписи. Неуместни са напъните ви - мн.ч. - да изсмучете история от пръстите си. Е, поне ще ви са чисти ноктите.

спароток, стига с манипулациите и лъжите целящи да впечатлят стадото - "Дано историята не се повтаря защото Вентрис умира при странни обстоятелства...съмнявал се е в гръцкия произход на Лин.Б.....". Вентрис умира 4 години след като се произнася ЗА гръцкия произход на линеар Б. Не ни обиждай така, някои хора тук разсъждават.
Опитите на Б. Хрозни да разшифрова линеар Б са предизвикали смях на времето, защо трябва да го смятаме за авторитет относно загадката на линеар А?
В. Георгиев също се е "спънал" в линеар Б, той също не е много уместен пример.
Линковете за думата "кентос" (не самостоятелна а като част от други думи) нищо не показват камо ли да доказват?

42. zelas - В моето генетическо проучване се ... Представяш като аргумент нещо което и ти сам не проумяваш... Можеш и сам да си направиш изводите - пра пра пра пра дядо ти е кръшкал доста далеч от дома.


Уважавам мислещите хора, особено, ако търсят истината...

Как си превеждаш това?

Ventris attempted to sec how the Etruscan language would fit with Linear B. The
results, as he admitted, were negative; but the Etruscan idea remained a fixation ...

Обърни внимание на фразата - but the Etruscan idea remained a fixation ...

Не съм споменавал Хрозни във връзка с разчитането на Линеар А, а с това, че той посочи връзката между древната балканска керамика и тази от Крит.

Чети по-внимателно и не лъжи:)
цитирай
108. sparotok - Кносос
25.05.2012 11:39
анонимен написа:
Преди години за о. Крит бях чела книгата на Никос Казандзакис - В дворците на Кносос, която е приказно предание на мита за Минотавъра. Толкова е интересно това което пишеш Спароток,и съм ти много благодарна за това което правиш за България. И колко правилно си избрал за деня на буквите да ни представиш материал за древна писменост на нашите предци от Крит.


Учените признават, че Кносос няма обяснение на гръцки език обаче не казват с помощта на кой език може да се разгадае топонима, а е толкова лесно.

Древния Кносос бива разсечен на две от река Кайратос, следователно името може да означава ерозирало, разсечено място. И.Дуриданов определя българския топоним Книшава като тракийски и имащ значение - ерозирало място.

Не е никак трудно да се види връзката между минойския Кносос и българската Книшава...а и двете места са извстни с ерозия...Явно обаче истината не отърва на някого...

Сродни на името Кносос (КО-НО-СО) са санскр. кани-изкоп, кухина и ст.блг. конобъ- котел...

Поздрави!
цитирай
109. sparotok - до Кирил Милчев
25.05.2012 11:49
Г-н Милчев, Гриневич фантазира здраво, точно както правите и вие. Остава да кажете, че съществува летопис, в който се казва, че Аспарух е въвел в България езическото божество Сурва. Не е ли това ваша фантазия...?

Ето какво твърдяхте преди време - "Не на последно място е важен и пренесеният култ на езическото божество Сурва през VІІ век от н.е. от мигриралите с Аспарух българи на Балканския полуостров"...

http://letopisec.blog.bg/history/2011/07/21/kibela-i-surva-edno-i-syshto-bojestvo.787331

цитирай
110. sparotok - дарители на култура
25.05.2012 11:51
audan написа:
sparotok написа:
audan написа:
Чуйте!
Помислете!
Напишете мнението си каква е тази музика - келтска, гръцка или ... ?

http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc&list=PLEFAC617A3CFB493E&index=1&feature=plpp_video


Ако това е келтска музика, то корените на келтите са на Балканите.

Впрочем дудук на ирландски е dodach, а гайда на уелски е pip-god...

Добре! Да предположим, че оня ирландец е свирил келтски мотиви с "критска лира", както й казват тъдява на нашата гъдулка. Тогава как да тълкувам тези изпълнения от криртяни?

Петрос Саридакис
http://www.youtube.com/watch?v=XlDOi_TWZXc

Спиридула Бака
http://www.youtube.com/watch?v=wThcgq-f0Fk

Илиас Зуцос
http://www.youtube.com/watch?v=_tubPG-Ett4

Йоргос Скордалос
http://www.youtube.com/watch?v=Bfr426nfSOg

И още много,много примери, където липсват ирландци или други келти. :)


Най-логичното обяснение е това, че дедите ни са дарили културата си на много народи...

Поздрави!
цитирай
111. kostadin - Струнните инструменти са дошли от ...
25.05.2012 13:11
Струнните инструменти са дошли от българските племена.
цитирай
112. voulgaros - atilla -АБЕ МНОГО АТИЛОВЦИ В ТАЗ ...
25.05.2012 16:57
atilla -АБЕ МНОГО АТИЛОВЦИ В ТАЗ ВУЛГАРИА БЕ ..

ВИЕ КАКВИ БЕХТЕ ПОСЛЕДНО--СЛАВЯНИ ИЛИ ТЮРКИ????

СВЕТАТ НЕ МОЖЕ ДА ВИ КЛАСИФИЦИРА И ДЕФИНИРА...ВИЕ СТЕ УНИКАЛНО ПЛЕМЕ---
цитирай
113. zelas - 42. zelas - В моето генетическо п...
25.05.2012 18:34
анонимен написа:
42. zelas - В моето генетическо проучване се ... Представяш като аргумент нещо което и ти сам не проумяваш... Можеш и сам да си направиш изводите - пра пра пра пра дядо ти е кръшкал доста далеч от дома.


Искаш да кажеш, че пра-пра-пра-пра-пра дядката е разнесъл гена в Крит. Мда, прав си. Аз не съм го отричал! :)))
цитирай
114. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
25.05.2012 18:49
sparotok: "............След като феодалните старци си заминат, младото поколение изследователи ще може да говори спокойно.........."
Доста наивно изказване. Тези които ни лишиха от родова памет са се "погрижили" и за приемственоста на заблудите.
цитирай
115. nikikm - Чуйте! Помислете! Напишете ...
25.05.2012 18:57
audan написа:
Чуйте!
Помислете!
Напишете мнението си каква е тази музика -
келтска, гръцка или ... ?

Пиша ти с велико удоволствие - НАША, 100 %-ва Б Ъ Л Г А Р С К А МУЗИКА

http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc&list=PLEFAC617A3CFB493E&index=1&feature=plpp_video

цитирай
116. nikikm - Благодаря ти преятелю!
25.05.2012 19:28
audan написа:
sparotok написа:
audan написа:
Чуйте!
Помислете!
Напишете мнението си каква е тази музика - келтска, гръцка или ... ?

http://www.youtube.com/watch?v=mnrLV8PrtMc&list=PLEFAC617A3CFB493E&index=1&feature=plpp_video


Ако това е келтска музика, то корените на келтите са на Балканите.

Впрочем дудук на ирландски е dodach, а гайда на уелски е pip-god...

Добре! Да предположим, че оня ирландец е свирил келтски мотиви с "критска лира", както й казват тъдява на нашата гъдулка. Тогава как да тълкувам тези изпълнения от криртяни?

Петрос Саридакис
http://www.youtube.com/watch?v=XlDOi_TWZXc

Спиридула Бака
http://www.youtube.com/watch?v=wThcgq-f0Fk

Илиас Зуцос
http://www.youtube.com/watch?v=_tubPG-Ett4

Йоргос Скордалос
http://www.youtube.com/watch?v=Bfr426nfSOg

И още много,много примери, където липсват ирландци или други келти. :)


Благодарение на теб си попълних колекцията от българска музика!Изпълнителите са ОК!Много хубаво,още веднъж ти благодаря! Дано най-сетне всички се обърнат към истината и да възтържествува добротата!Всички ще спечелим!
цитирай
117. анонимен - Пълна глупост
25.05.2012 19:45
Тази статия е поредната лудост на поредния луд. Българската нация е славянска, езикът ни е славянски, духът ни е славянски. Защо Константин Преславски пише "лети сега славянското племе към кръщение", а не трако-илирийското? Изобщо няма да споря с болни хора!
цитирай
118. get - - подсКазах Ви да прочетете, малко относно Коринт ? - Какво има там ?
25.05.2012 20:04
анонимен написа:
- В заключение ще ви подскажа, че думата за Коринт и Херсонес е от корена "Кара"(м), превозвам, пренасям и т.н. ?! ... от там съществително "каруца", ет цетера !

Ето тук си се оплел като пате в кълчища. Кара като карам, оттам каруца и Коринт? Посочи източник. Единствен ти в света разкри етимологията на Коринт! И още стоиш в блогбг. Завиждам ти на скромността. И не ми говори за неуместния ми опит да покажа как интепретирате древните надписи. Неуместни са напъните ви - мн.ч. - да изсмучете история от пръстите си. Е, поне ще ви са чисти ноктите.

спароток, стига с манипулациите и лъжите целящи да впечатлят стадото - "Дано историята не се повтаря защото Вентрис умира при странни обстоятелства...съмнявал се е в гръцкия произход на Лин.Б.....". Вентрис умира 4 години след като се произнася ЗА гръцкия произход на линеар Б. Не ни обиждай така, някои хора тук разсъждават.
Опитите на Б. Хрозни да разшифрова линеар Б са предизвикали смях на времето, защо трябва да го смятаме за авторитет относно загадката на линеар А?
В. Георгиев също се е "спънал" в линеар Б, той също не е много уместен пример.
...

- Случайно да ви е изввестно, че на Коринтският ПРОВЛАК, се намира каменен път изграден в древноста(в пределинско време !), през който са се преКАРВАли товарът на корабите с каруци ?
- Самият Чадуик заявява, че кореновата дума(КОРИНТ) е от пред"елинско" време, по всяка вероятност пелазгийска ... Да, да ! ПЕЛАЗГИЙСКА същото като втората дума в наименованието на Егейско море Egeo PELAGOS(на "гръцки") ?!

- В тази връзка мога да ви говоря още много за семантика и етимология на многообразна по смисъл и значение дума кара-кора ... и т.н. ? - но пак ви препоръчвам задълбочете търсенията си не само в лингвистика(етимология) а и история, религиознание и културология ?!

С уважение ог Гет

"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant !"
цитирай
119. letopisec - Гриневич и Вие, г-н Серафимов, говорите едни и същи фантазии...
25.05.2012 20:24
sparotok написа:
Г-н Милчев, Гриневич фантазира здраво, точно както правите и вие. Остава да кажете, че съществува летопис, в който се казва, че Аспарух е въвел в България езическото божество Сурва. Не е ли това ваша фантазия...?

Ето какво твърдяхте преди време - "Не на последно място е важен и пренесеният култ на езическото божество Сурва през VІІ век от н.е. от мигриралите с Аспарух българи на Балканския полуостров"...

http://letopisec.blog.bg/history/2011/07/21/kibela-i-surva-edno-i-syshto-bojestvo.787331


цитирай
120. hristo27 - Пожелавам ти хубаво изкарване на ...
25.05.2012 20:33
Пожелавам ти хубаво изкарване на останалите празнични дни!
цитирай
121. alexanderherzdorf - Очаквай атака с аристотелско-м...
25.05.2012 22:44
Очаквай атака с аристотелско-милчевски характер! :) Поздрави за постинга! Архивирам си го!
цитирай
122. ishchel - Изключително интересен материал!
25.05.2012 22:51
Не съм специалист в областта, но имайки пред вид вероятността световните езици да имат един общ корен, не трябва с лека ръка да се отхвърля тезата, че критско - микенската писменост има аналози в прабългарските руни и глаголицата. Още повече, става въпрос за култури от един и същи географски регион. Никоя култура на възниква сама по себе си или на празно място. Взаимното преливане и преплитане на културни, езикови и обредни елементи между древната тракийска и елинска култури са доказани. А дали българския е ключа към линеарните писма - защо не, ако е взаимстван от тях? Или обратното?

Истината не може да бъде укривана вечно, сега всеки има възможност за сравняване, а щом броят на знаещите достигне една критична точка, то отричането на безспорното е вече безмислено....
цитирай
123. ejkobeshko - Тъй като не съм специалист по Линеарите
26.05.2012 01:55
и в опитите за тяхното разчитане, ще трябва да кажа, че не мога да взема участие в тази интересна дискусия.
цитирай
124. ejkobeshko - Уважаеми господине
26.05.2012 02:46
kansandilh написа:
Опонентите на Спароток, за да подкрепят тезата си за изчезналите траки, мине не мине време вземат че изстрелят: траките са изчезнали защото са били безписмен народ. И това го имат за сериозен, почти научен аргумент, а не за тъпня, разбира се. Е, тогава искам да ги питам: Абе джанъм, как става така , че циганите не само че са безписмени(нямат си собствена азбука), ами дори да им навреш в ръцете азбука, те си знаят едно-музика и танци, и не само че не изчезват, ами се размножават главоломно. Е, та кво става с историческото правило "нямаш писменост и изчезваш"-за циганите не важи ли, единствено и само за траките ли е валидно, и защо?


във връзка с коментара ви, бих искал да предложа една смела хипотеза за изчезването на траките - морална корупция и евтина подкупност.
цитирай
125. audan - Няма писменост = няма култура ?
26.05.2012 09:45
Много правилно, kansandilh! :)

А ида не забравяме, че и гърците дълго време били безписмени, а когато "ръководните кадри" "обявили писменост", получили огромен откат от интелектуалния елит, вкл. Сократ и Платон!!!

Ами Ведите?
Стотици години ги предавали устрно. Е, преди да "пропишат" некултурни ли да ги считаме?

Траките били безписмени ...
Първо не са били и това все повече набира доказателства. А уважавани хора от гилдията открито говорят за това и дават доказателства. Спароток също "наливавода" в тази 'мелница', за което го поздравявам, разбира се! :)
Но има друго ...
Обикновеният "трак" не е писал СМС-и, а елитът е участвал в Мистерии, където, както е разбираемо от името, не разпространявали рекламни материали. Но по-интересното е, че предавали знанието си УСТНО!

цитирай
126. sparotok - писменост
26.05.2012 12:55
audan написа:
Много правилно, kansandilh! :)

А ида не забравяме, че и гърците дълго време били безписмени, а когато "ръководните кадри" "обявили писменост", получили огромен откат от интелектуалния елит, вкл. Сократ и Платон!!!

Ами Ведите?
Стотици години ги предавали устрно. Е, преди да "пропишат" некултурни ли да ги считаме?

Траките били безписмени ...
Първо не са били и това все повече набира доказателства. А уважавани хора от гилдията открито говорят за това и дават доказателства. Спароток също "наливавода" в тази 'мелница', за което го поздравявам, разбира се! :)
Но има друго ...
Обикновеният "трак" не е писал СМС-и, а елитът е участвал в Мистерии, където, както е разбираемо от името, не разпространявали рекламни материали. Но по-интересното е, че предавали знанието си УСТНО!



Най-голямата ирония е това, че траките са първите хора имащи писменост. Дедите ни обаче са я използвали различно от другите народи, явно предимно за религиозни цели.

Един британски учен (Емъри) дава в своя работа (Archaic Egypt) доста знаци, които са ползвани в Египет между 3000 пр.Христа и 2300 пр. Христа. Тези знаци нямат нищо общо с по-късните йероглифи, но 24 знака ги има в много по-старата Балканска писменост.

Емъри съобщава също, че поне до 3-та династия царете на Египет не са били от местното насление, а съвсем различен народ. Установено е, че тези мистериозни господари на Египет са били по-едри, по-широкоплещести от местното население. Освен с по-високия си ръст са се отличавали със светлата си кожа и рижо-кестенява коса.

Тези данни не са особено популярни, навярно защото в преддинастичен Египет е намерена керамика имаща прототип ...в Тракия.

Поздрави!
цитирай
127. sparotok - омразата ти те издава за пореден път
26.05.2012 13:09
ejkobeshko написа:
kansandilh написа:
Опонентите на Спароток, за да подкрепят тезата си за изчезналите траки, мине не мине време вземат че изстрелят: траките са изчезнали защото са били безписмен народ. И това го имат за сериозен, почти научен аргумент, а не за тъпня, разбира се. Е, тогава искам да ги питам: Абе джанъм, как става така , че циганите не само че са безписмени(нямат си собствена азбука), ами дори да им навреш в ръцете азбука, те си знаят едно-музика и танци, и не само че не изчезват, ами се размножават главоломно. Е, та кво става с историческото правило "нямаш писменост и изчезваш"-за циганите не важи ли, единствено и само за траките ли е валидно, и защо?


във връзка с коментара ви, бих искал да предложа една смела хипотеза за изчезването на траките - морална корупция и евтина подкупност.


Ежко, омразата ти те издава за пореден път:)

Старите автори (Омир, Херодот, Страбон) наричат обитателите на земите ни най-праведните и справедливи хора. Страбон обясняв в 7-ма книга с подробности, че гърците са тези, които внасят корупцията...

Амиан Марцелин дава като причина за готското въстание в Тракия алчността на корумпираните римските управители на провиницията.

От разговора на Приск Панийски с грък преминал на страната на хуните също научаваме за щирещата се корупция сред римската администрация.

Ако имаш данни за тракийската евтина подкупност - представи ги...или май ще излезе, че имаш само "смела" хипотеза основана единствено на предубежденията ти:)

Няма да е зле да прочетеш и това
Corruption in Ancient Greece

The phenomenon of corruption is very ancient and is one of the characteristic of the human nature. History is full of examples verifying this assumption. The great legislator Solon established in the 5th century BC the Seisachtheia, i.e. the debt cancellation. As Aristotle writes, just before the announcement of the debt cancellation, he informed his friends to rush and get large loans, which eventually were cleared of any debt, hence making them really rich. Themistocles claimed that it has no value to be a leader if you cannot enrich your friends. Agisilaos, King of Sparta believed exactly the same thing. Even the monuments on the Acropolis were connected to the biggest scandal of abuse during the Golden Century of Pericles (5th century BC). The main issues were both, using money from the treasury of the Athenian Alliance by Pericles and the suspicion that Phidias had distorted the gold in the statue of Athena. Plutarch writes that Pericles introduced the "secret funds" by taking 10 talents, an enormous sum for that period. When questioned in Pnika he answered "I gave them where they were needed", without explaining further.

Demosthenes was exiled and imprisoned twice due to corruption charges. The first time he took money of Alexander the Great's treasurer, Arpalo, who took the funds from Babylon and fled to Athens. The second time he took money from the Amfises in order to cover a scandal at Delphi. Arpalos had escaped to Athens in order to avoid the wrath of Alexander the Great because he stole the army's finance and the treasury of Babylon, which had been entrusted to him. Finally, Demosthenes was convicted and exiled from Athens in 324 BC for choosing to work with the biggest abuser of his time, Arpalo...

цитирай
128. sparotok - писменост
26.05.2012 13:19
kansandilh написа:
Опонентите на Спароток, за да подкрепят тезата си за изчезналите траки, мине не мине време вземат че изстрелят: траките са изчезнали защото са били безписмен народ. И това го имат за сериозен, почти научен аргумент, а не за тъпня, разбира се. Е, тогава искам да ги питам: Абе джанъм, как става така , че циганите не само че са безписмени(нямат си собствена азбука), ами дори да им навреш в ръцете азбука, те си знаят едно-музика и танци, и не само че не изчезват, ами се размножават главоломно. Е, та кво става с историческото правило "нямаш писменост и изчезваш"-за циганите не важи ли, единствено и само за траките ли е валидно, и защо?


Шумерите, а и хетите са оставили десетки хиляди документи...но къде са тези народи днес:)

Писмеността е важна, но по-важна е народната памет. Ние все още пазим песни, в които се споменават лоши хора галати. Галатското нашествие в земите ни е преди около 3300 години:)

Има и народни песни за цар Троян (Траян), те са на поне 1900 години:)

За Веда Словена няма да говорим...

Искам да ти спомена и един интересен факт. В една своя работа крепостите (1-ви - 6-ти век) в Добруджа С.Торбатов споменава, че често в градежа са ползвани плочи от епиграфски паметници. Като правило - текстта е в посока навътре- към хоросана. Когато плочата е обърната с текстта навън, той е бил старателно унищожаван.

Питам се аз - защо е това старателно унищожаване на текст...ако този текст не е свидетелство за тракийската култура?
цитирай
129. veselinvalev - Реч, старец, траки, славяни
26.05.2012 13:51
Сита – цяла, (в)сичка (пример от остарели форми запазени във възрожденския ни език: из сита България – из цяла България; сите българи – всички българи)
раке – реч, дума, слово,
ситараке – цялата реч
ситараке - старец, старейшина – човек който има цялата дума, на който се чува думата.
А нормално и логично е децата, младите да научават думите, словото, езика от старите, които са носителите на всичките думи, на цялата реч. И всъщност “старец” означава точно това – всички думи, този които имат в себе си цялата реч.
ситараке – старец.

Няма по логичен език от българския, Павел. Какво ще кажеш?

Нека да продължим в неговата логика. В логиката на българския език.

“Раке” – реч;
“тъ” (стара форма за показателно местоимение) – този (тоя) мъж,
“то” - това (туй) дете
“та” - тази (тая) жена,
“тъ” – тези (тия) хора
“тъ-раке” – тези с речта, тези с езика, които са с еднаква реч, които са с един език.
При елизията (отпадането) на “ъ” от “тъ” остава “траки”.
А пък показателните местоимения “тъ”, “то”, “та”, при развоя на българския език към аналитизма (изгубване на падежната система) отиват в краесловие, сливат се с думата и образуват членната и форма – човек(ът) (метатеза), жена(та), дете (то), хора(та), жени(те) и с По същия начин е образувана и думата “славяни”.
съ – (предлог) – заедно
слово – дума, реч, език,
(съ)словяне – тези които говорят един език. Славяни.


Ха след това някой да каже, че евангелиста Йоан не е прав. “В началото бе словото…”.

Истината е толкова проста, че от това повече не може да бъде. Само духовен слепец, човек без логика и с циментиран от лъжливи догми ум би отказал да проумее простичките истини. Думите “траки” и “славяни” – означават едно и също. Хора, които говорят еднакъв (сходен) език. Затова и различните тракийски племена в древността са били наричани “траки”. Затова и по късно вместо траки са започнали да ги наричат “славяни”. Защото те самите така са се определяли помежду си. Като хора с еднакъв (сходен) език.

И би трябвало вече за думата “траки” да не се казва, че е с неизвестно значение.

Горещи поздрави за статията, Павел! Беше ми удоволствие да разсъждавам в логиката на твоите научни анализи.
цитирай
130. sparotok - до veselinvalev
26.05.2012 15:10
Приятелю, съгласен съм с теб относно това, че Българския език има прекрасен строеж и е смайващо ясен.

Славяни наистина има връзка със слово, но и със слава. Както слово, така и слава идват от стблг. слути - слушам, чувам. В санскрит славас (сравас) - слава идва от слути (срути) - слушам, чувам. В авестийски обаче славас (сравас) означава слово.

Впрочем думата логика идва от глагола лего -говоря, да реча...поне за мен лего е гърцизиран вариант на нашия -реча, да реча...

Риг Веда (Знание за словото, речта) има и вариант РЧ Веда...кой знае защо обаче това не е много известно.

Поздрави!
цитирай
131. sparotok - истина
26.05.2012 15:18
ishchel написа:
Не съм специалист в областта, но имайки пред вид вероятността световните езици да имат един общ корен, не трябва с лека ръка да се отхвърля тезата, че критско - микенската писменост има аналози в прабългарските руни и глаголицата. Още повече, става въпрос за култури от един и същи географски регион. Никоя култура на възниква сама по себе си или на празно място. Взаимното преливане и преплитане на културни, езикови и обредни елементи между древната тракийска и елинска култури са доказани. А дали българския е ключа към линеарните писма - защо не, ако е взаимстван от тях? Или обратното?

Истината не може да бъде укривана вечно, сега всеки има възможност за сравняване, а щом броят на знаещите достигне една критична точка, то отричането на безспорното е вече безмислено....


Когато слабоизвестните данни бъдат поднесени на читателите, всеки ще е в състояние да види истината. Малцина са тези, които знаят, че

1. Украсената със сложни спирали критска керамика има прототип в Тракия - V-то хилядолетие преди Христа.

2. Срещащата се на о-в Крит шнурова керамика я има много по-рано в нашите земи - V-то хилядолетие преди Христа.

3. Писмеността от земите на Тракия (Градешница, Караново) е по-стара от критската.

Тези, а и много други неща показват ясно посоката на разпространение на културата.
цитирай
132. ejkobeshko - Кcм Спароток и kansandilh едновременно,
26.05.2012 15:18
нямам никакво съмнение, че корупцията у траките е привнесена от елините, елинистичния свят на Александър и в крайна сметка Римляните! Тя корупцията е винаги външен натиск, с който вътрешно се съгласяваш.
В това отношение сте напълно прави!

Просто изтъквам, че траките са се поддали на изкушенията, като с пълно сърце са отказвали да се наричат траки в замяна на други звания като - гърци, предводители в войската на Александър и в последствие - Римляни.
ака генетичната ни връзка с траките се основава на едно население, живяло по тези места към VII в., което тотално се е било отказало се от всякакво тракийско минало няколко века по-рано.

Този отказ е безвъзвратен и опитите на уважаемите "древнобългаристи" от XXIв., да се правят, че никога не го е имало, а че едва ли не е някак поддиснато, са абсолютен и вреден (защо вреден - виж поста ми от 25.05.2012г) анахронизъм.
цитирай
133. sparotok - атаки
26.05.2012 15:21
alexanderherzdorf написа:
Очаквай атака с аристотелско-милчевски характер! :) Поздрави за постинга! Архивирам си го!


Нека си има атаки, дано обаче да са аргументирани. Критиката е изключително полезна, хубаво е обаче тя да е представена по културен начин. Това за съжаление не се отдава на някои хора.

Прощавай за закъснелия отговор!

Поздрави!
цитирай
134. voulgaros - ego leo - аз казах лексики морфике - ...
26.05.2012 22:04
ego leo - аз казах лексики морфике - строеж(форма-лат.) на думите
лего - говор, логос-наука,учение , ама не матема*--учене,уча..нали виждаш разликата между --учение и учене

елефтериа--лефтериос = ЛИБЕРТА--ЛИБЕРУМ,===СВОБОДА,,,,АХХХ КОЛКО СА БЛИЗКИ ЛАТИНСКИЯ И ГРЪЦКИЯ

И ЕДИН ГРЪЦКИ ПРИЯТЕЛ НА ВУЛГАРИА---ЕЛЕФТЕРИОС ВЕНИЗЕЛОС

ПАТРИОТИЗМОС---ГР.====ПАТРИМОНИУМ---ЛАТ.
цитирай
135. анонимен - не е математиката, брой и магарето!
26.05.2012 23:12
[quote=voulgaros]
"лего - говор, логос-наука,учение , ама не матема*--учене,уча..нали виждаш разликата между --учение и учене"
има едно "и" повече -нали?, ама не се напъвай, на нас ни е ясно, че не е математика щот на олимпиадите по тази дисциплина сте точно преди последната Сомалия, което показва, че нямате никакво родство с древните математици, а и икономистите ви явно грешно смятат -всемат 100, искат да върнат 0, за това сега сте у двете 00!!!...Стига дан тъ мислим, че наше момче си ма блудно!
цитирай
136. анонимен - 2-ри юни
27.05.2012 00:09
ежко, не го забравяй! Отказа бил с пълно сърце и безвъзвратен... смях в блога.
цитирай
137. doctora - доктора
27.05.2012 00:25
малко разсейваща несериознасериозност: много пъти съм виждал жената на картинката ... даже мисля, че има и склуптурки с нея и даже мисля, че държи или не змии в ръцете си ... за първи път от десетилетия обаче ми хрумва нещо странно ... може би пак ще хвана моята тема с краставицата, но наистина е странна позицията на ръцете и главата на тази жена ... ЕЙ БОГУ ТОВА Е КАНОНИЧАН ТРИЗЪБЕЦ ... за протокола само какво представлява тризъбеца или тъй наречения знак на нептун, посейдон или по-точно на атлантида и още по-точно на цивилизацията на вавилонската кула, цивилизацията носила в себе си единен език и единна култура и разрушена не от бог, а от глупостта човешка ... тъ тризъбеца схеметично е обозначаван като вила с три края, от които средния е най-дълъг, но когато тризъбеца е каноничен освен, че средния край е най-дълъг, е и структуриран като права или обърната като игрека стрелка /игрека може и да е игрег, но в знака на юви е игрек когато вятъра заклати ръката ми - мислете с главите си - в знака на юви или дуло както погрешно мислят някои тълкователи игрека е всъщност стрелка обърната навътре тоест направена като четал и има седем мехурчета накрая на двете чертички и обърнатата навътре стрелкичка ... седем са лъчите на розетата не само от плиска и седем са световете достъпни за човека като съзнание, но това са неисторически теми/ ... и освен това двата края около най-дългия среден са по канон не успоредни, а дивергентни ... И ТАКА ГОРНАТА ЖЕНА И ПО-ТОЧНО НЕЙНИТЕ РЪЦЕ И ГЛАВА СА В ДОСТА НЕЕСТЕСТВЕНА ЗА ПОЗИЦИЯ НА ЧОВЕК ПОЗА, НО ОТ ГЛЕДНА ТОЧКА НА КАНОНИЧЕН ТРИЗЪБЕЦ ДА ТОЧНО КОПИЕ ... малоумието на древните политици християни е достигнало връхна точка когато най-светия символ на хората и изобщо на разумните същества - ТРИЗЪБЕЦА са го превърнали във вила на дявола, но истината е вечна ...въпреки или благодарение на малоумието си древните християни в стремежа си да доминират и да спазват канона са отразили като фотокартичка свещенния зречески жезъл или по-точно неговия
цитирай
138. doctora - доктора
27.05.2012 00:43
край, който край е дивергентен тризъбец ... и пак за протокола: тризъбеца винаги както в легендата атлантите/титаните държат небето е придържан от двата дракона - винаги по канон двойноспирални - вижте каноничната българска двойноспирална /с два кръга един върху друг/ суровачка която съставена от един голям отдоло и един малък отгоре кръгове завършва с тризъбец и средния елемент винаги по канон е най-дълъг ... може би си ги насосвам нещата както ми отърва, но очевадното направо ще ми извади очите ... никога не съм излизал от българия и не ми пука за това, но вероятно най-интересното в паметниците на историята ще бъде открито като изтрити елементи по тях ... би трябвало доста изтрити тризъбци да има по каменните свидетели на древността ... ИСТИНАТА ЗА ЕДИННАТА КУЛТУРА, ЕДИННИЯ КОРЕН, ЕДИННАНАТА РЕЛИГИЯ И НАУКА, ЕДИННАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ С ЕДИНЕН ЕЗИК ИЗПЛУВА ОТ НЕБИТИЕТО И СТРАННОТО Е, ЧЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ ПОНЯКОГА СЪМ СЕ САМООБВИНЯВАЛ ЗА ФАНАТИЧЕН И ТЪП НАЦИОНАЛИЗЪМ ... СЪДБАТА МИ КАЗВА И ПОКАЗВА - БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛКОВА ВЕЛИКИ, ЧЕ ДОРИ И ВИЕ В ТОЗИ СТРАШНО СМИСЛЕН И УМЕН БЛОГ ЕДВА СЕ ДОКОСВАТЕ ДО НЕЙНОТО ВЕЛИЧИЕ ..., но богоугодно е вашето дело защото БИТКАТА ЗА ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ Е БИТКАТА ЗА ОБЕКТИВНАТА ИСТИНА, ТОЕСТ ТОВА Е БИТКАТА ЗА ИСТИНАТА ЗА ВЕЧНОСТТА И НЕЙНИЯ ЛЮБИМ СИН ИЛИ ПО-ТОЧНО КАЗАНО ДЕТЕ - ЧОВЕКА ... АМИН ....
цитирай
139. doctora - доктора
27.05.2012 00:57
като завършек пак погледнах фигурката на тази древна жена, този древен женски човек /по-добрия от двете половини човек/ и не мога да не си насосам още нещо ... полата на жената е изпъстрена с три чертички, три чертички, три чертички ........ а престилката и е от триъгълниче, триъгълниче, триъгълниче ... че е била жрица е била, но толкова божествена символика май не е само насосване ... за да поставят древните българи над входната си врата тризъбеца като защита явно доста знание са имали в кръвта и гените си ... виждал съм първите християнски кръстове за носене на гърдите - въртя ли са сука ли са, а са ги направили не като кръстове, а все като игреци ... жалко, че не си закупих един тогава, но човека ги продаваше доста скъпо ... жалко, защото сега можеше и снимков материал да покажем, а не само думи .. който живее в пловдив може да отиди да види олтара на света петка църквата ... или по-точно над олтара иисус и двете марии как са структурирани и ще падне - знака на юви живее и сега, но не се забелязва от никого ... ЩЕ СЕ ЗАБЕЛЕЖИ ... айде със здраве и отново амин ....
цитирай
140. bgwest - ego leo - аз казах лексики морфике - ...
27.05.2012 01:01
voulgaros написа:
ego leo - аз казах лексики морфике - строеж(форма-лат.) на думите
лего - говор, логос-наука,учение , ама не матема*--учене,уча..нали виждаш разликата между --учение и учене

елефтериа--лефтериос = ЛИБЕРТА--ЛИБЕРУМ,===СВОБОДА,,,,АХХХ КОЛКО СА БЛИЗКИ ЛАТИНСКИЯ И ГРЪЦКИЯ

И ЕДИН ГРЪЦКИ ПРИЯТЕЛ НА ВУЛГАРИА---ЕЛЕФТЕРИОС ВЕНИЗЕЛОС

ПАТРИОТИЗМОС---ГР.====ПАТРИМОНИУМ---ЛАТ.

Пукни са тресни момина майко....нали ви зехме малкана мома.
Поздрави Спароток!!!
цитирай
141. анонимен - pavle,vij kakvo govoriat kopanarite i pripada6
27.05.2012 02:01
vlahotrak
май 2, 2012 в 2:38 am
i pomnete ce po tezi zemi koito se naricat balgarski sa hodili nasite pradedi trakite koito sa parvite hora koito sa obitavali balkanskiat poluostrov.Kogato Rimlianite zavzemat pocti polovinata sviat,ni kolonizirvat i nas.Krvosmesavame se s tiah i deca na takiva brakove gi naricat navsiakade po sveta i do dnes VLASI,VALASI,VOLOSI I.T.N.NIAKOI OT TIAH ZAPOCVAT DA PROIZVEZDAT DARVENI PREDMETI,KATO KOPANKI I GI NARICAT NIAKOI KOPANARI,NO NASITE UMNI I CISTI BALGARI POCVAT DA GI PRICISLIAVAT I NARICIT CIGANI.AMI TIA DETO NE PROIZVEZDAT KOPANKI..??!!KAKTO I DA E.Znaci Vlasite predstavliavacha togava rimskoto obstestvo 2 kategoria taka da se kaze.POSLE PUSKAT DA SE PRESELIAT I SLAVIANITE ZARADI KRASIVITE SLAVIANKI S RUSI KOSI I SINI OCI,I DOSTA LEKI I MN.LESNO VLIUBVASTI,po kasno i turcite zatova ni porobvat,i mazete im kato pastiri,slugi i evtina rabotna raka,za drugo nestavali.Balgarite nikoga ne sa ni porobvali,ami rimlianite dobrovolno gi puskat da se preseliat s zenite si i decata si no bez voiska.Kam 3,4 vek se zaselvat Balgari no bez voiska,i NIE GI UCIME DA OBRABOTVAT ZEMIATA,DA RAZBIRAT OT ZIVOTNOVADSTVO I NA KULTURA,I TOGAVA DOSTA OT TIAH SE ROMANIZIRVAT I DRUGATA CAST POSLAVIANCVAT.OTKAZVAT SE OT KRAZBITE I RAZBOINICESTVOTO,I POCVAT DA SI UVAZAVAT I CENIAT ZENATA KATO NAS TRAKI I SLAVIANI.DO TAKAVA STEPEN SE INTEGRIRAT CE KOGATO MINAL DUNAVA ASPARUCH S IMA NIAMA 100 KONNIKA SAMITE TE GO PODGONVAT ODVAD DUNAVA AMI NE SLAVIANI I TRAKI.TOGAVA ASPARUCH BIAGA OBRATNO V DAKIA SAS 100- TE MU KONNICI I TAM SE ZENIAT ZA DAKIIKI,I SLAVIANKI KOITO SASTO SA OBITAVALI I DAKSKITE ZEMI SLED OKOLO 20,25 GODINI STREMELI SE DA IMAT PO POVECKO ZENI ZA DA RAZDAT VAZMOZNO POVECE SINOVE ZA DA SABERAT POVECKO VOISKA I DA OTMASTI NA BALGARITE ODVAD DUNAVA KOITO GO OBIDILI I PODGONILI.NO NE SE E STIGNALO DO NIAKAKAV GOLIAM SBLASAK S RIMSKA VOISKA AMI SAMO S NIAKOLKO MESTNI ZITELI I TO BIVSI BALGARI KOITO SE VECE ROMANIZIRALI ILI POSLAVIANCILI.RIMLIANITE
цитирай
142. анонимен - prodaljenie
27.05.2012 02:02
.RIMLIANITE NAREDILI NA TRAKI I SLAVIANI DA NE GI ZAKACAT AMI DA GI PUSNAT DA SE PRESELIAT I TE DOBROVOLNO,PONEZE V MOMENTA IMALI DRUGI PROBLEMI S DIVI PLEMENA OT IZTOKA I SABIRALI NA SVOIA STRANA VSEKA VAZMOZNA BROIKA VOINIK,I PLASTALI DOSTA DOBRE,AMI NE C\E RIMLIANITE IM PLASTALI NA BALGARITE DANAK,I DRUGOTO NAI VAZNOTO E CE POVECETO VOISKA NA ASPARUCH SE SASTOIALA OT ROMANIZIRANI DAKI,KOITO SA BRATOVCEDI NA TRAKI,I DNES SEGASNITE ROMUNCI.SAMIAT ASPARUCH I DECATA MU GOVORILI VLASKI(DAKSKI,RIMSKI)VECE.NIAKOI ZNAIELI SAMO SLAVIANSKI,ZASTOTO BALGARITE BILI SAMO KAM-100 STARI DARTACI.ZARADI TOVA BORIS PRIEMA HRISTIANSTVOTO I SLAVIANSKATA PISMENOST OFICIALNO,ZASTOTO VSICKI BILI HRISTIANI,SLAVIANKITE BILI OPLODENI NAI MNOGO..HHH..!!!PLUS TOVA RIMSKATA IMPERIA SE RAZPADALA I NEISKALI DA PLASTAT GOLEMITE DANACI KOITO SE PLASTALI TOGAVA.NOVATA DARZAVA KOIATO SE E SAZDALA TOGAVA S 100 DARTAKA BALGARI,KOITO DORI BILI VECE ZABRAVILI BALGARSKI AMI SE E GOVORELO NA VLASKI I SLAVIANSKI SAMO KAKTO V TRAKIA TAKA I V DAKIA.iskali da si obrazuvat samostoiatelna darzava bez da plastat danaci i triabvalo da i izmisliat ime po politiceski pricini i psihologiceska gledna tocka i sa ia narekli Balgaria.Nisto loso Dobre izmisleno no zasto ne se zapazilo istinata? Vsicki po sveta go znaiat samo nie ne go znaiem…!!Izbirat slavianskiat ezik po prostata pricina ce balgarski nikoi vece ne e znaiel pocti,pak vlaskiat-rimskiat im napomnialo rimskoto komandvane i plastaneto na danacite…
цитирай
143. анонимен - prodaljenie
27.05.2012 02:05
cialata taia prostotia se trabi vav ciganski forum i na men mi padnaha plombite ot smiah.tova e saita:http://avangardisco.wordpress.com/2007/12/06/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0/
цитирай
144. shtaparov - Правилата за обеззвучаване са постулирани върху данните от новия,а не от архаичния Български език
27.05.2012 11:02
estolodu написа:
"Тракийската дума кенто-чедо е изолирана от В.Георгиев и спомената в работата му “Траките и Техния Език”, БАН, София, 1977."
много ми е интересно къде в кой надпис е намерена тази дума
и защо на тракийско Т отговаря българско Д - пред гласна съгласните не се обеззвучават

Думата Кенто и по времето на Траките е звучала като Ченто (Чендо,Чедо-без носовката),а изписванията й чрез гръцкия език са неточни и неправилни. Същото се отнася и до линеарите; както посочих и на друго място,те са разчетени отчасти правилно,отчасти неправилно поради робуването на догмата за "гръцкия" произход на езика на Линеар Б. Българската дума Чедо (Чендо) произлиза от друга наша дума: Дете (Чеде),а в периода на носовките към нея е било прикрепено и едно "Н",при което добива формата Чендо (Денте). Това се потвърждава от някои древни племенни имена като Ганти (Генти,Гети),чието окончателното тълкувание е Дьенти (Дьети,Дьеца) и Ченди (Чеда). Но за даразберем това,е нужно добре да владеем Правилата на "Анализа",които по обясними причини са все още почти неизвестни на конвенционалната наука.
цитирай
145. анонимен - Калоян
27.05.2012 12:19
Здравейте господин Серафимов.
От самото начало чета вашият блог. Заради вашето писане България отново влиза в златния си век. Народът ни има нужда от идея около която да се обедини и вие с вашият труд му давате тази възможност.
Народът ни е добър и смирен но същевременно е и умен и силен. Вие разбунихте духовете и запалихте сърцата ни. Истината рано или късно ще излезе наяве и ще победи враговете на България както Калоян победи Балдуин.

Намесвам името на Калоян защото в момента чета четирилогията на Фани Мутафова. Не мога да изкажа с думи колко съм впечатлен от тези книги.

Бих искал да ви попитам каквото е вашето мнение за Калоян и до колко са достоверни тези книги.

Какво мислите по въпроса за отношенията на Калоян с Папа Инокентий? Защо за папата съюза с Калоян е бил толкова важен и защо Калоян толкова много е ненавиждал ромеите.
Виждате ли връзка на потулването на истината за България и траките с намесата и интересите на Римо-католическата църква и папата?

Възможно ли е истината да е толкова опасна, за да се пази в продължение на векове толкова ревностно?

Благодаря ви предварително и ви пожелавам успех.

Бог е с вас!
цитирай
146. d3bep - , АХХХ КОЛКО СА БЛИЗКИ ЛАТИНСКИЯ И ...
27.05.2012 12:47
voulgaros написа:
,АХХХ КОЛКО СА БЛИЗКИ ЛАТИНСКИЯ И ГРЪЦКИЯ

И ЕДИН ГРЪЦКИ ПРИЯТЕЛ НА ВУЛГАРИА---ЕЛЕФТЕРИОС ВЕНИЗЕЛОС

ПАТРИОТИЗМОС---ГР.====ПАТРИМОНИУМ---ЛАТ.

А ето това е една смела хипотеза, която ще подкрепя с отворено сърце.

Всички ние подозираме, че имат елинските ти бащици роднинска връзка с ромите, обаче никой не го изказа на глас...
То не са особени по форма носове в изкуството, не е общ начин на действие - ромите отиват в етруската държава като емигранти и правят преврат и после си я приписват за основана от тях , че си приписват и местната култура на етруските - същото, коеот правите вие в атина и другите полиси. Същите парични маниаци като вас са. Същите робовладелци. Пак са "демократи". Пак всички други са ви "варвари".Пак приказват повече, отколкото работа вършат. Също на град държави тръгват.... Изобщо.. Мязате си като две капки вода.

Е има и неща които ви различават. Например хигиената. Ромите повече обичат бани и акведукти и не си оставят бради с гнезда за въшки в тях.
Па и само "Цист древен еллин" може да се рписмива на Египет за канализация по домовете и закрити тоалетни и бани. Римляните гледат и преписват.

Но това са древните неща. Важното е, че си хванал нишката. Моля те да я доразвиеш.

Точно такова е и моето впечатление, роднини сте с Рим. Най - вероятно сте каручкови източни номади, които се заселват в малки изолирани общества и ги узурпират, а после те имали късмет, вие сте нямали...

Моял те да доразвиеш теорията си.
цитирай
147. shtaparov - Виж,за това...
27.05.2012 13:18
Виж,за родното място на Зевс и на култа към Дионис не мога да сесъглася- това е писано по данни от късно оформилата се гръцка митология и няма много връзка с научните данни и с логиката,сочещи Олимп като дом на Зевс и Черноморския басейн -като негово древно местоживеене. Най-главното светилище на Дионис пък е било в Рило-Родопския масив,там са били и главните местообитания на Сатрите (Сатирите,Кукерите) и оттам само- от центъра на Балканите,а не от малкия остров са могли да тръгнат четиримата Дионисовци на своите походи за завладяване на света!
цитирай
148. merlin68 - 131. veselinvalev - Реч, старец, траки, славяни
27.05.2012 15:09
Сита – цяла, (в)сичка (пример от остарели форми запазени във възрожденския ни език: из сита България – из цяла България; сите българи – всички българи)
раке – реч, дума, слово,
ситараке – цялата реч
ситараке - старец, старейшина – човек който има цялата дума, на който се чува думата.
А нормално и логично е децата, младите да научават думите, словото, езика от старите, които са носителите на всичките думи, на цялата реч. И всъщност “старец” означава точно това – всички думи, този които имат в себе си цялата реч.
ситараке – старец.

Няма по логичен език от българския, Павел. Какво ще кажеш?

Нека да продължим в неговата логика. В логиката на българския език.

“Раке” – реч;
“тъ” (стара форма за показателно местоимение) – този (тоя) мъж,
“то” - това (туй) дете
“та” - тази (тая) жена,
“тъ” – тези (тия) хора
“тъ-раке” – тези с речта, тези с езика, които са с еднаква реч, които са с един език.
При елизията (отпадането) на “ъ” от “тъ” остава “траки”.
А пък показателните местоимения “тъ”, “то”, “та”, при развоя на българския език към аналитизма (изгубване на падежната система) отиват в краесловие, сливат се с думата и образуват членната и форма – човек(ът) (метатеза), жена(та), дете (то), хора(та), жени(те) и с По същия начин е образувана и думата “славяни”.
съ – (предлог) – заедно
слово – дума, реч, език,
(съ)словяне – тези които говорят един език. Славяни.

Впечатляващ коментар, напълно подкрепям логиката ти. За словени стигнах и сам до извода, че така се самоназовават говорещите сродни езици племена, но за траките не се бях досетил поради липсата на знания относно старите езикови форми. Мисля, че си съвсем прав в изводите.
цитирай
149. balkanec - Фундаментален постинг
27.05.2012 15:16
Поздрави! Ясно, кратко и безспорно.

Същото се потвърждава и от много други примери:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm

Ние и съседите ни на Балканите и в Мала Азия сме потомци на същото население, което е създало древната цивилизация по нашите земи преди идването на гърците.

Гърците са чужденци, които си приписват културата на местните жители, без да имат особен принос към нея:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/gurci.htm
цитирай
150. анонимен - Впрочем думата логика идва от ...
27.05.2012 15:24
sparotok написа:

Впрочем думата логика идва от глагола лего -говоря, да реча...поне за мен лего е гърцизиран вариант на нашия -реча, да реча...


Мдаа, всъщност има точен когнат на гр."логос" , лат."лекс" в съвремените книжовни норми на български език: ЛЪЖА, изЛЪГан ... "лага" на македонски "език". Обща етимология, но почти на 180 градуса изместено значение: слово = негативна информация, като опозиция на обективната реалност дето в словото никога не се побира.
цитирай
151. анонимен - "... истинският Бог..."
27.05.2012 15:38
<<< ... ЕЙ БОГУ ТОВА Е КАНОНИЧАН ТРИЗЪБЕЦ ... за протокола само какво представлява тризъбеца или тъй наречения знак на нептун, посейдон или по-точно на атлантида и още по-точно на цивилизацията на вавилонската кула, цивилизацията носила в себе си единен език и единна култура ... >>>
====================

Нептун / Посейдон / Атлантида = евентуалния потоп в Черно море
+
старта на "Големия взрив" на ""индо-европейската" империя", който продължава да набира сила и скорост...
+
началната дата на българското ( + "византийското" с малко отклонение ) летоброене
+
датировката на опитомяването на коня ...

намират СТРАННО отражение, в:

“[…на владетеля] името е [Омуртаг кан ювиги]. Годината от появата на истинския бог бе 6328. Принесоха жертва и се заклеха за вписаните в книгите [взаимни договори]…”

тази година е точно 5505 пр.н.е.

странното е, че се формулира не като "година от създаването на света" по византийски образец, а като "появата на истинския бог". ???

Защо?
Кой е "истинският бог"? .. и кой е неистинския?
"поява на ... бог" -- звучи като събитие подобно на пришествието на Христос, но не може да става въпрос за този близкоизточен спасител, а за негов прекурсор 55 века по-рано ...
Някакви смислени обяснения?
цитирай
152. krisdimaryana - Поздравелния!
27.05.2012 17:33
Поздравления, Павка! Много хубава и смислена статия!
Българска поговорка: "Истината винаги излиза наяве, рано или късно!"
цитирай
153. nikikm - Казвам ви,
27.05.2012 18:20
иде ми, да се пиша влах!Или циганин,маса екстри има!Пак ша си помисля!
цитирай
154. joysii - 125. ejkobeshko - Тъй като не съм специалист по Линеарите
27.05.2012 19:42
и в опитите за тяхното разчитане, ще трябва да кажа, че не мога да взема участие в тази интересна дискусия.
==================
Съобразителността и скромността Ви са впечатляващи.
Но...господине, тук няма човек, който да разбира нещо от Линеарите! А виждате как всички си чешат езиците на поразия. И наричат това дискусия. Някои дори и лепват епитета - научна!.
Така че пишете си спокойно,бих казала.Тъкмо ще сте в тон с разговорчетата тук.
А дали си струва и дали това ще Ви донесе някакво удовлетворение....е съвсем друга тема .:):):):)
Поздрави.
Вашите коментари са едно от малкото разумни неща в този блог.
цитирай
155. анонимен - РИКОШЕТИ
27.05.2012 19:50
Ако повярваме на Калеви Виик и други, че Балканите са прародината на т.нар. "индо-европейци", то динамиката на експанзията съдържа ироничната мъдрост на "отразените вълни".

Подсилените от нови технологии ( главно в животновъдството ) наши прадеди се разселват във всички посоки на света. Освен културна дифузия имаме и демографски изходящи вълни ( истински завоевания и заселвания ) по простата причина, че развитото земеделие и животновъдство дава стотици пъти по бърз темп на удвояване на населението, на транспорт и на плътност на населението.

Старите балкански човеци завладявайки нови територии внасят на обитаващите ги народи своя технологичен пакет. Някои приемат "диалект" на Балкански ( т.е. "индо-европейски" ) език, ако са в непосредствен контакт, други - с по-опосредствано въздействие вземат само части от техно-пакета, НО поуката е, че ВИНАГИ когато градиш империи ти отглеждаш и обучаваш в лицето на робите си, своя бъдещ господар или смъртен враг ... па бил той и далечен твой роднина. Прочее роднините са по-опасни...

1. На север експанзията на Балканците опира пряко в брега на Балтийско ( полабските славяни ) и Северно море ( т.нар. не-германски и не-келтски "Северозападен блок" - Белгия, Фризия, Холандия ) като резултира в три групи:
1.1. вляво Келтите, от които излизат Италийските ( Латински, Романски езици ), и рикошета за нас добива образа на Римската империя.
1.2. в средата - Дания, където е реактора в който се формира Германската група...
1.3. вдясно / запад - балтите ...
2. Изток:
- скити / тохари ... техния многократен Drang nach Osten през хилядолетията между 5500 пр.н.е. - 1000 от н.е. - миксира, отлива и изковава както "стационарните" китайци, корейци, японци..., така и "мобилните" тюрки, монголи...
3. Югоизток :
- хети/анатолийски, ирански, индийски ... рикошет най-видим сега - циганите.
4. Юг:
- гърците подозирам "ферментират" в контактната зона на завладените Египет-Леванта и Ориента и се промъкват в Егея през Южна Мала Азия ...
цитирай
156. sparotok - до анонимен 158- РИКОШЕТИ
27.05.2012 20:31
Напълно съм съгласен с казаното. Начинът на разпространение на древните балкански езици е малко по-сложен, но, за да разберем цялата истина ще ни е нужно още доста време.

Поздрави!
цитирай
157. sparotok - линеарни писмености
27.05.2012 20:35
joysii написа:
и в опитите за тяхното разчитане, ще трябва да кажа, че не мога да взема участие в тази интересна дискусия.
==================
Съобразителността и скромността Ви са впечатляващи.
Но...господине, тук няма човек, който да разбира нещо от Линеарите! А виждате как всички си чешат езиците на поразия. И наричат това дискусия. Някои дори и лепват епитета - научна!.
Така че пишете си спокойно,бих казала.Тъкмо ще сте в тон с разговорчетата тук.
А дали си струва и дали това ще Ви донесе някакво удовлетворение....е съвсем друга тема .:):):):)
Поздрави.
Вашите коментари са едно от малкото разумни неща в този блог.


Джойси, всеки що годе умен човек може да запамети формите на знаците от Линеар А за около ден-два. Същия период от време е нужен за Линеар Б и Линеар С (кипърския).

Лигатурите ( съчетанията на знаци), а и идеограмите също се учат бързо. Понеже има достатъчно данни в интернет относно линеарните писмености, не е нужно някой да е екперт, за да може да направи сравнение. Разбира се иска се добро желание и най-вече непредубеденост.
цитирай
158. sparotok - недей
27.05.2012 20:36
nikikm написа:
иде ми, да се пиша влах!Или циганин,маса екстри има!Пак ша си помисля!


Недей се писа циганин, или влах, че извора на келепира нещо взе да пресъхва:)
цитирай
159. sparotok - !
27.05.2012 20:40
krisdimaryana написа:
Поздравления, Павка! Много хубава и смислена статия!
Българска поговорка: "Истината винаги излиза наяве, рано или късно!"


Благодаря ти Криси!

Поздрави на Стара Загора!:)
цитирай
160. sparotok - ?
27.05.2012 20:41
анонимен написа:
<<< ... ЕЙ БОГУ ТОВА Е КАНОНИЧАН ТРИЗЪБЕЦ ... за протокола само какво представлява тризъбеца или тъй наречения знак на нептун, посейдон или по-точно на атлантида и още по-точно на цивилизацията на вавилонската кула, цивилизацията носила в себе си единен език и единна култура ... >>>
====================

Нептун / Посейдон / Атлантида = евентуалния потоп в Черно море
+
старта на "Големия взрив" на ""индо-европейската" империя", който продължава да набира сила и скорост...
+
началната дата на българското ( + "византийското" с малко отклонение ) летоброене
+
датировката на опитомяването на коня ...

намират СТРАННО отражение, в:

“[…на владетеля] името е [Омуртаг кан ювиги]. Годината от появата на истинския бог бе 6328. Принесоха жертва и се заклеха за вписаните в книгите [взаимни договори]…”

тази година е точно 5505 пр.н.е.

странното е, че се формулира не като "година от създаването на света" по византийски образец, а като "появата на истинския бог". ???

Защо?
Кой е "истинският бог"? .. и кой е неистинския?
"поява на ... бог" -- звучи като събитие подобно на пришествието на Христос, но не може да става въпрос за този близкоизточен спасител, а за негов прекурсор 55 века по-рано ...
Някакви смислени обяснения?


Тия неща не ги разбирам...съжалявам, че не мога да помогна.
цитирай
161. sparotok - логос, лекс, лъжа
27.05.2012 21:33
анонимен написа:
sparotok написа:

Впрочем думата логика идва от глагола лего -говоря, да реча...поне за мен лего е гърцизиран вариант на нашия -реча, да реча...


Мдаа, всъщност има точен когнат на гр."логос" , лат."лекс" в съвремените книжовни норми на български език: ЛЪЖА, изЛЪГан ... "лага" на македонски "език". Обща етимология, но почти на 180 градуса изместено значение: слово = негативна информация, като опозиция на обективната реалност дето в словото никога не се побира.


Думата лъжа няма никаква връзка с гръцката логос и латинската лекс.

Лъжа е сродна на староисл. локка -мамя и нидер. локен - примамвам. Значението е кривя, увивам...

Сродни на лъжа са лъка и лакът, те означават кривина, нещо, което се вие. Сродна е и санскритската лагхана - хващам, обиждам, залавям, неправда, кривина.
цитирай
162. sparotok - !
27.05.2012 21:35
balkanec написа:
Поздрави! Ясно, кратко и безспорно.

Същото се потвърждава и от много други примери:

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm

Ние и съседите ни на Балканите и в Мала Азия сме потомци на същото население, което е създало древната цивилизация по нашите земи преди идването на гърците.

Гърците са чужденци, които си приписват културата на местните жители, без да имат особен принос към нея:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/gurci.htm



Мога само да те повторя:)

Ние и съседите ни на Балканите и в Мала Азия сме потомци на същото население, което е създало древната цивилизация по нашите земи преди идването на гърците.



Поздрави!
цитирай
163. sparotok - Легенди
27.05.2012 21:38
shtaparov написа:
Виж,за родното място на Зевс и на култа към Дионис не мога да сесъглася- това е писано по данни от късно оформилата се гръцка митология и няма много връзка с научните данни и с логиката,сочещи Олимп като дом на Зевс и Черноморския басейн -като негово древно местоживеене. Най-главното светилище на Дионис пък е било в Рило-Родопския масив,там са били и главните местообитания на Сатрите (Сатирите,Кукерите) и оттам само- от центъра на Балканите,а не от малкия остров са могли да тръгнат четиримата Дионисовци на своите походи за завладяване на света!


Приятелю, легендите служат само за индикация, те не са доказателство.

Съгласен съм напълно, че сатри и сатири е едно и също нещо...названията са сродни с думата сват - свой човек...

Поздрави!
цитирай
164. sparotok - Мутафова
27.05.2012 21:46
анонимен написа:
Здравейте господин Серафимов.
От самото начало чета вашият блог. Заради вашето писане България отново влиза в златния си век. Народът ни има нужда от идея около която да се обедини и вие с вашият труд му давате тази възможност.
Народът ни е добър и смирен но същевременно е и умен и силен. Вие разбунихте духовете и запалихте сърцата ни. Истината рано или късно ще излезе наяве и ще победи враговете на България както Калоян победи Балдуин.

Намесвам името на Калоян защото в момента чета четирилогията на Фани Мутафова. Не мога да изкажа с думи колко съм впечатлен от тези книги.

Бих искал да ви попитам каквото е вашето мнение за Калоян и до колко са достоверни тези книги.

Какво мислите по въпроса за отношенията на Калоян с Папа Инокентий? Защо за папата съюза с Калоян е бил толкова важен и защо Калоян толкова много е ненавиждал ромеите.
Виждате ли връзка на потулването на истината за България и траките с намесата и интересите на Римо-католическата църква и папата?

Възможно ли е истината да е толкова опасна, за да се пази в продължение на векове толкова ревностно?

Благодаря ви предварително и ви пожелавам успех.

Бог е с вас!


Моето лично мнение е, че на книгите на Мутафова трябва са се гледа като на забавление, художествено произведение...истината е по-различна.

Защо Калоян е мразел гърците...ами познавал ги е добре, този наш владетел израства в Константинопол...

Калоян е важен за папата понеже през България минава важен път за Йеросалим. За папата е било важно кръстоносците да могат да преминат без проблеми през нашата територия.

Възможно е хора от Ватикана да са участвали в потулването на истината за нас. Това обаче не е толкова от омраза към народа ни, а поради това, че от българите произлезе богомилството - истинска заплаха за църквата по онова време. Не случайно еретиците в средновековна Западна Европа са наречени бугри, т.е. българи...
цитирай
165. sparotok - :)
27.05.2012 21:47
анонимен написа:
cialata taia prostotia se trabi vav ciganski forum i na men mi padnaha plombite ot smiah.tova e saita:http://avangardisco.wordpress.com/2007/12/06/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4-%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0/



Ужаааас :))))))))
цитирай
166. sparotok - !
27.05.2012 21:52
bgwest написа:
voulgaros написа:
ego leo - аз казах лексики морфике - строеж(форма-лат.) на думите
лего - говор, логос-наука,учение , ама не матема*--учене,уча..нали виждаш разликата между --учение и учене

елефтериа--лефтериос = ЛИБЕРТА--ЛИБЕРУМ,===СВОБОДА,,,,АХХХ КОЛКО СА БЛИЗКИ ЛАТИНСКИЯ И ГРЪЦКИЯ

И ЕДИН ГРЪЦКИ ПРИЯТЕЛ НА ВУЛГАРИА---ЕЛЕФТЕРИОС ВЕНИЗЕЛОС

ПАТРИОТИЗМОС---ГР.====ПАТРИМОНИУМ---ЛАТ.

Пукни са тресни момина майко....нали ви зехме малкана мома.
Поздрави Спароток!!!


Поздрави!:)
цитирай
167. sparotok - орнаменти
27.05.2012 21:54
doctora написа:
като завършек пак погледнах фигурката на тази древна жена, този древен женски човек /по-добрия от двете половини човек/ и не мога да не си насосам още нещо ... полата на жената е изпъстрена с три чертички, три чертички, три чертички ........ а престилката и е от триъгълниче, триъгълниче, триъгълниче ... че е била жрица е била, но толкова божествена символика май не е само насосване ... за да поставят древните българи над входната си врата тризъбеца като защита явно доста знание са имали в кръвта и гените си ... виждал съм първите християнски кръстове за носене на гърдите - въртя ли са сука ли са, а са ги направили не като кръстове, а все като игреци ... жалко, че не си закупих един тогава, но човека ги продаваше доста скъпо ... жалко, защото сега можеше и снимков материал да покажем, а не само думи .. който живее в пловдив може да отиди да види олтара на света петка църквата ... или по-точно над олтара иисус и двете марии как са структурирани и ще падне - знака на юви живее и сега, но не се забелязва от никого ... ЩЕ СЕ ЗАБЕЛЕЖИ ... айде със здраве и отново амин ....


Орнаментите по престилката на критската жрица са тракийски, т.е. български, в това няма съмненние. Срещат се в нашите земи от Неолита до наше време.

Поздрави!
цитирай
168. joysii - 160. sparotok
27.05.2012 23:53
Спароток, това е разликата между истинския учен-изследовател и любителя.
За втория всичко е лесно и просто.
..............................
Казваш : "...не е нужно някой да е екперт, за да може да направи сравнение. Разбира се иска се добро желание и най-вече непредубеденост."
Напротив, Спароток - Не само е НУЖНО, НЕОБХОДИМО е да си експерт и специалист. Защото в противен случай може да се окаже, че сравненията и анализите, които ще направиш, са една приятна фантазия, която няма нищо общо с истината.
..............
Намекът за предубедеността звучи доста банално и несериозно.
Поздрави.:)
цитирай
169. germantiger - ...
28.05.2012 00:05
158. анонимен
На север експанзията на Балканците опира пряко в брега на Балтийско ( полабските славяни ) и Северно море ( т.нар. не-германски и не-келтски "Северозападен блок" - Белгия, Фризия, Холандия

...

Микс от грешки...

1. Полабските славяни нямат общо с балканците от пределинско време, защото появата на славяните по Елбе/Лабис/Лабе е вековно по-късен етап и тя е датирана и документирана.

2. Ползвате манипулативно думи с предходна частица не, с което налагте отрицаващ не отрицателен в случая оттенък... правилно е да се каже миксиран келто-германски (ако следим хронологично процеса) или германо-келтски масив (ако проследяваме демографския резултат). Масива е германо-керлтски, а от Вашите думи неподготвения читател лесно може да си направи извода, че днешните фламандци, валонци и холандци не са германски и келтски народи, а примерно балкански.

3. Вероятно и това искате да кажете, не само че разселението "опира" в този блок, но вероятно мислите фландрия за тракийско-бългрска, или фризийското население за тракийско-българско, вероятно дори ще наречете десетките фризийски говори - български, при положение, че са излседвани от лингвистиката и аз мога да Ви дам инфо по въпроса, мога да Ви предложа в подкрепа и фолклористика, мога и антропологични изследвания които ясно ще Ви покажат, че днешните белгийци и холандци са наследници на германите с келтски примес и дори днес в една ограничена северна ивица на Франция дори се говори гермяански диалект, да северна, не иде реч за елзас и лотринген?!

P.S.
Коментара ми е извън темата на спароток, да ме прощава, а за Крит не мога да заявя позиция, защото знанията ми не са на ниво за това. Винаги съм казвал, че опонентите трябва да представят аргументи и така да полемизират, - за това лично аз се чудя и дразня на аристотелчо или вулгарос или друг знае Бог кой, който цинично се изтропва урболешката в коментар несъщностен!
цитирай
170. анонимен - Умолява се г-н спароток лаик
28.05.2012 10:39
Умолява се г-н спароток (поне един от тях) да посочи някой сериозен исторически сайт (не на тракедонисти - македонисти - панслависти) където тезата му и преводите му на древни текстове да са посрещнати поне с интерес а не като пример как не трябва такива да се превеждат.
Защото тук не виждам нито сериозен опонент нито сериозен поддържник на това което пишете. Обикновени люде сме и в никакъв случай не можем научно да решим прав ли сте или само се майтапите с нас. Наистина, одобрението или отхвърлянето на една теория само с думи (както се практикува в този дискус) не доказва правотата или неправотата й. Затова посочете някое историческо светило, да речем доктор по история или по лингвистика, който да подкрепя доказателствата ви. И по възможност от някоя научна институция за която да няма ни най-малко съмнение, че е компетентна по въпроса.
цитирай
171. sparotok - :)))
28.05.2012 11:39
анонимен написа:
Умолява се г-н спароток (поне един от тях) да посочи някой сериозен исторически сайт (не на тракедонисти - македонисти - панслависти) където тезата му и преводите му на древни текстове да са посрещнати поне с интерес а не като пример как не трябва такива да се превеждат.
Защото тук не виждам нито сериозен опонент нито сериозен поддържник на това което пишете. Обикновени люде сме и в никакъв случай не можем научно да решим прав ли сте или само се майтапите с нас. Наистина, одобрението или отхвърлянето на една теория само с думи (както се практикува в този дискус) не доказва правотата или неправотата й. Затова посочете някое историческо светило, да речем доктор по история или по лингвистика, който да подкрепя доказателствата ви. И по възможност от някоя научна институция за която да няма ни най-малко съмнение, че е компетентна по въпроса.


Г-н Милчев, много сте прозрачен:))

Научните институции в България определят българския народ като азиатски по произход...въпреки, че има две научни антропологични изследвания доказващи европейския ни произход.

Научните институти в България лъгаха народа, че дедите ни са управлявани от ханове. Такава титла не е засвидетелствана в нито един исторически извор засягащ старите българи.

Научните институции в България лъгаха народа, че аспаруховите българи са почитали бог Тангра. Такова име на бог няма в нито един летопис засягащ старите българи. От разговора между Кинамон и Омуртаг става ясно, че старите българи не са монотеисти, а политести, те почитат слънцето, луната и звездите...

Научните институти в България лъжат народа, че траките нямат писменост...А какво са тогава Ситовския надпис, Езеровския надпис, Дуванлийския, Кьолменския, Браничевския, 40-те надписа от Самотраки и 320-те от Фригия...?

От тези научни институции ли се надявате да чуете истината?

:))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
172. nemak - до анонимен 173
28.05.2012 12:02
Дори и обикновените люде могат да видят връзката между линеарните писмености, глаголицата и "прабългарските" руни. Нужно е само добро зрение и желание за проверка!
дай пример за сериозен исторически сайт !? Иначе исторически светила подкрепящи изцяло или частично теориите на Спароток има колкото искаш и от над сто години., за жалост слабо познати в България. Хората са/били професори в канадски, германски и други университети. Даже от БАН напоследък признават с половин уста, че тюркската и иранска теория за произхода на българите куцат. Пример- книгата на Чавдар Бонев "Праславянските племена" изд. Институт по балканистика при Българската академия на науките. Конкретно за прочита на надписа, дори и да не е прав е един интересен опит, докато други въобще не се и опитват или говорят "научни" заучени фрази , за да ни замажат очите. Последно на кой да вярвам на научните светила- агенти на ДС и до ден днешен като Георги Бакалов или на знаещи и можещи Независими търсачи на истината като Спароток!?
цитирай
173. анонимен - 174. sparotok - :))) 173 лаик
28.05.2012 13:36
Честна дума, станало е грешка, не съм г-н Милчев. Читател на блога съм, нищо повече. Признавам, че доста се обърках от аргументи и контрааргументи относно хипотезата за пантрацизма. И понеже в интернет пространството срещаме и "неопровержими" теории за пан - македонизъм, турцизъм, елинизъм, славизъм и кой знае какво още, затова и отправих по-горните въпроси. Ако съм създал впечатлението, че съм ведущ по темата, отричам да съм такъв. "Лаик" съм го написал за себе си, като подпис, че с тези регистрации кой знае в чия база данни отиват личните ни данни.
Относно официалните теории около траките и древните българи не е трудно за всеки любознателен човек да намери научни или научно-популярни (като за мен) публикации с неоспорими и общоприети доказателства. А за вашата теория това е малко трудно. Затова моля произнесете се по въпросите ми от пост 173.
Някъде из блога видях снимка на спароток Павел Серафимов, в интернет срещнах снимка на Павел Серафимов от една конференция, но беше друго лице. По тази причина се обърнах по-горе към някой от вас.
В науката като цяло има множество нерешени или спорни въпроси. Така е и в историята. Последните 13-15 века от нашата, българската история, са известни, поне като един низ от документирани събития. Но по-ранните векове или хилядолетия са terra incognita дори за историците. Всички искаме да научим нещо за тези далечни времена. Но бихме желали каквото научим да има и някакво научно покритие и признание. В противен случай всичко си остава в сферата на митологията.
Благодаря за вниманието.
цитирай
174. анонимен - 158. анонимен На север експан...
28.05.2012 14:19
germantiger написа:
158. анонимен
На север експанзията на Балканците опира пряко в брега на Балтийско ( полабските славяни ) и Северно море ( т.нар. не-германски и не-келтски "Северозападен блок" - Белгия, Фризия, Холандия

...

1. Полабските славяни нямат общо с балканците от пределинско време, защото появата на славяните по Елбе/Лабис/Лабе е вековно по-късен етап и тя е датирана и документирана.

OT КОГО? Дайте линкове.

2. Ползвате манипулативно думи с предходна частица не, с което налагте отрицаващ не отрицателен в случая оттенък... правилно е да се каже миксиран келто-германски (ако следим хронологично процеса) или германо-келтски масив (ако проследяваме демографския резултат). Масива е германо-керлтски, а от Вашите думи неподготвения читател лесно може да си направи извода, че днешните фламандци, валонци и холандци не са германски и келтски народи, а примерно балкански.

http://en.wikipedia.org/wiki/Belgian_language

3. Вероятно и това искате да кажете, не само че разселението "опира" в този блок, но вероятно мислите фландрия за тракийско-бългрска, или фризийското население за тракийско-българско, вероятно дори ще наречете десетките фризийски говори - български, при положение, че са излседвани от лингвистиката и аз мога да Ви дам инфо по въпроса, мога да Ви предложа в подкрепа и фолклористика, мога и антропологични изследвания които ясно ще Ви покажат, че днешните белгийци и холандци са наследници на германите с келтски примес и дори днес в една ограничена северна ивица на Франция дори се говори гермяански диалект, да северна, не иде реч за елзас и лотринген?!

ДАЙТЕ. ИНТЕРЕСНО.

P.S.
Коментара ми е извън темата на спароток, да ме прощава, а за Крит не мога да заявя позиция, защото знанията ми не са на ниво за това. Винаги съм казвал, че опонентите трябва да представят аргументи и така да полемизират, - за това лично аз се чудя и дразня на аристотелчо или вулгарос или друг знае Бог кой, който цинично се изтропва урболешката в коментар несъщностен!
цитирай
175. анонимен - - 174. sparotok - :))) ...се надявате да чуете истината?
28.05.2012 14:24
Блажени са вярващите!
цитирай
176. анонимен - Belgium / Northwest block
28.05.2012 14:35
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6b/European_Late_Neolithic.gif/800px-European_Late_Neolithic.gif
цитирай
177. анонимен - 119. get - - подсКазах Ви да прочетете, малко относно Коринт ? - Какво има там ?
28.05.2012 17:34
Като ти казвам че си се оплел здраво не ми вярваш. Но така става когато човек не чете достатъчно и подхожда с предубеждение към въпроса. Просветнало ти е леко с "каруцата" но дотам. ка-ра-на (к.р.н.) е думата която ти трябва за Коринт и тя означава място което съединява две различни места. В случая Егейско море и Йонийско море. А защо на пеласго-трако-български казваме море а не пелагос? Нали сме наследници на пеласгийците? А пък на гръцки е съвсем същата дума? Гет, мога да ти говоря още много за семантика и етимология, но пак ти препоръчвам сам да почетеш не само в лингвистика (етимология) а и история, религиознание и културология ?!
цитирай
178. анонимен - 175. nemak - до анонимен 173 лаик
28.05.2012 17:42
След като се наемате да отговорите вместо спароток, направете го правилно, по същество - посочете ми "исторически светила подкрепящи изцяло или частично теориите на Спароток има колкото искаш и от над сто години., за жалост слабо познати в България. Хората са/били професори в канадски, германски и други университети."
цитирай
179. анонимен - 148. анонимен - Калоян
28.05.2012 17:49
Стига с тоя Калос Йоанис, за голям цар го имаме а пък и той с гръцко име. Продажник.
цитирай
180. sparotok - примери
28.05.2012 17:54
анонимен написа:
След като се наемате да отговорите вместо спароток, направете го правилно, по същество - посочете ми "исторически светила подкрепящи изцяло или частично теориите на Спароток има колкото искаш и от над сто години., за жалост слабо познати в България. Хората са/били професори в канадски, германски и други университети."


Добре следите блога, реагирахте 4 минути след одобряването на коментарите:)

Ето ви и примерите за хора и трудове подкрепящи изцяло, или поне частично теориите ми:

1. Н.Йонков-Владикин (История на древните траки от новокаменния период до цар Борис).

2. G. Sotiroff ( Slavonic name in Greek and Roman Antiquities, Onomastica, nr. 37, Canadian Institute of Onomastic Science, Quebec, 1969).

3.Г.Ценов (Кроватова България и покръстването на Българите).

Могат да се добавят също Цани Гинчев, Сергей Лесной, Антони Амброжич, Матей Бор, Й. Шавли, Дж. Томецоли и др.

Държа да отбележа, че никой от тях не е служил на ДС, или друга подобна организация:)
цитирай
181. sparotok - eтимология
28.05.2012 17:57
анонимен написа:
Като ти казвам че си се оплел здраво не ми вярваш. Но така става когато човек не чете достатъчно и подхожда с предубеждение към въпроса. Просветнало ти е леко с "каруцата" но дотам. ка-ра-на (к.р.н.) е думата която ти трябва за Коринт и тя означава място което съединява две различни места. В случая Егейско море и Йонийско море. А защо на пеласго-трако-български казваме море а не пелагос? Нали сме наследници на пеласгийците? А пък на гръцки е съвсем същата дума? Гет, мога да ти говоря още много за семантика и етимология, но пак ти препоръчвам сам да почетеш не само в лингвистика (етимология) а и история, религиознание и културология ?!


Запознат ли сте с понятието развитие на езика? Запитайте се защо днес ние не употребяваме изконно български думи като съложъ-съпруга, потъпега-разведена жена, ланита-страна...?
цитирай
182. nemak - ето на
28.05.2012 19:29
анонимен написа:
След като се наемате да отговорите вместо спароток, направете го правилно, по същество - посочете ми "исторически светила подкрепящи изцяло или частично теориите на Спароток има колкото искаш и от над сто години., за жалост слабо познати в България. Хората са/били професори в канадски, германски и други университети."


Вече са ти отговорили подобаващо добре, специално Георги Сотиров го харесвам много! Бих прибавил още и Асен Чилингиров, многоуважаван учен в Германия, а ако решиш да прочетеш нещичко от въпросните автори провери в книгохранилището на www.otizvora.com или по книжарниците. Последните години издават и на български част от трудовете им.
цитирай
183. sparotok - проф.Чилингиров
28.05.2012 20:09
nemak написа:
анонимен написа:
След като се наемате да отговорите вместо спароток, направете го правилно, по същество - посочете ми "исторически светила подкрепящи изцяло или частично теориите на Спароток има колкото искаш и от над сто години., за жалост слабо познати в България. Хората са/били професори в канадски, германски и други университети."


Вече са ти отговорили подобаващо добре, специално Георги Сотиров го харесвам много! Бих прибавил още и Асен Чилингиров, многоуважаван учен в Германия, а ако решиш да прочетеш нещичко от въпросните автори провери в книгохранилището на www.otizvora.com или по книжарниците. Последните години издават и на български част от трудовете им.


Направо се срамувам, че пропуснах проф. Чилингиров...Книгите му са издържани и изключително добре аргументирани. Уважавам много този човек!
цитирай
184. sparotok - аргументи
28.05.2012 20:15
анонимен написа:
Стига с тоя Калос Йоанис, за голям цар го имаме а пък и той с гръцко име. Продажник.


Бихте ли се аргументирали как стигнахте до извода, че Калоян е продажник...само заради името ли?

Трябва ли да кажем, че българи носещи имена като Петър, Симеон, Захари, Стефан, Христо, Георги и др. са продажници защото не носят изконни български имена?

цитирай
185. анонимен - -187. sparotok - аргументи ...защото не носят изконни български имена?
28.05.2012 21:49
А кои според вас са изконните български имена?


цитирай
186. nikikm - Спароток -цитат :
28.05.2012 21:49
"Възможно е хора от Ватикана да са участвали в потулването на истината за нас. Това обаче не е толкова от омраза към народа ни, а поради това, че от българите произлезе богомилството - истинска заплаха за църквата по онова време. Не случайно еретиците в средновековна Западна Европа са наречени бугри, т.е. българи..."


С Ватикана,работата е сериозна и не подценявай проблема!Не е само заради богомилството. Ватикана е СВЕТОВЕН ОКТОПОД,на невралгична точка!Той е част от световната игра, в която за българите не е предвидено милост,истина или оцеляване!Точно обратното!За съжаление,днес и православието се числи към към тази канцерогенна религия,която спомага за омайване и унищожение на собствения си народ!
цитирай
187. sparotok - изконните български имена
28.05.2012 22:19
анонимен написа:
А кои според вас са изконните български имена?




изконните български имена...
Бано
Бато
Белин
Биляна
Бистрьо
Благо
Богдан
Божо
Бойко
Борил
Брано
Братин
Будимир
Борис

...стигат ли:)
цитирай
188. sparotok - прави разлика между вяра и църква!
28.05.2012 22:21
nikikm написа:
"Възможно е хора от Ватикана да са участвали в потулването на истината за нас. Това обаче не е толкова от омраза към народа ни, а поради това, че от българите произлезе богомилството - истинска заплаха за църквата по онова време. Не случайно еретиците в средновековна Западна Европа са наречени бугри, т.е. българи..."


С Ватикана,работата е сериозна и не подценявай проблема!Не е само заради богомилството. Ватикана е СВЕТОВЕН ОКТОПОД,на невралгична точка!Той е част от световната игра, в която за българите не е предвидено милост,истина или оцеляване!Точно обратното!За съжаление,днес и православието се числи към към тази канцерогенна религия,която спомага за омайване и унищожение на собствения си народ!


Прави разлика между християнската вяра и църквата като институция. Всяка институция може да бъде инфилтрирана от лоши хора преследващи определени цели.

Наричайки християнството канцерогенна религия обиждаш жестоко не само мен, но и милиони честни и добри хора...
цитирай
189. rorikabc - носията
28.05.2012 22:48
...Българска женска народна носия оставяща голи гърдите на жената не съм виждал!?...
А виждали ли сте картините на майстора?Дрехата се казва сукман.Имаше я, до има няма 40 години в раклите на баба ми.
Напишете в гугъла картините на майстора и ще ги видите.Очи имате ли?
цитирай
190. kostadin - Като ти казвам че си се оплел здраво ...
28.05.2012 23:28
анонимен написа:
Като ти казвам че си се оплел здраво не ми вярваш. Но така става когато човек не чете достатъчно и подхожда с предубеждение към въпроса. Просветнало ти е леко с "каруцата" но дотам. ка-ра-на (к.р.н.) е думата която ти трябва за Коринт и тя означава място което съединява две различни места. В случая Егейско море и Йонийско море. А защо на пеласго-трако-български казваме море а не пелагос? Нали сме наследници на пеласгийците? А пък на гръцки е съвсем същата дума? Гет, мога да ти говоря още много за семантика и етимология, но пак ти препоръчвам сам да почетеш не само в лингвистика (етимология) а и история, религиознание и културология ?!

Това ,че не знаеш защо морето не е кръстено на пеласгите ,не е довод доказваш правотата ти .Изясни си кои са тези пеласги намиращи се на балканският полуостров по околностите на Атина.Те са само една част -клон от библейските племена,които напускат Египетоколо 920 год пр.Хр. за да погребат БастетТези които са около Атина са само една част от общността дошла от Египет и са основатели гр.Енос( Енох )в устието н р. Марица.По късно завладяват о-в Самотраки ,Лесбос и др.в Егейско мореТ. Е. макар и принадлежащи към билейските народи ,които са притежавали крайбрежните брегове те са пришълци от друг район.
цитирай
191. анонимен - А кои според вас са изконните бъл...
29.05.2012 10:07
sparotok написа:
анонимен написа:
А кои според вас са изконните български имена?




изконните български имена...

Бойко

...стигат ли:)


След като Бойко е изконно българско име решението за проблемите ни е явно само едно - да се откажем от изконните български неща!
цитирай
192. анонимен - на КОМПЕТЕНТНИЯ от лайк
29.05.2012 10:07
joysii написа:
marrio написа:
Чудя се защо такива като теб не пишат учебниците ни по история, а разни илитерати се упражняват и промиват мозъците на децата......Ама кво ли се чудя .....то е ясно защо.

=====================
Защото учебниците, слава Богу, се съставят от компетентни хора.
Предимно от педагози.
...
Забелязвате ли разликата?

ЗАРАДИ ТАКИВА ДЪРВЕНИ КРАТУНИ КАТО ТЕБ ЦЯЛАТА НИ ИСТОРИЯ ДЕЦАТА НЕ Я ЗНАЯТ, ВСИЧКО Е ПОДМЕНЕНО В УГОДА НА ДРУГИ И ВСЯКАКВА СГАН СЪВСЕМ ОТКРИТО КРАДЕ СЛАВНОТО НИ МИНАЛО ! ДОКАЗАТЕЛСТВА ИМА ПРЕМНОГО И ДОКАТО "ПЕДАГОЗИТЕ" СЕ ПОЧЕСВАТ НЯКОЙ 'ДРУГ' СЕ ВЪЗПОЛЗВА И ПРЕИНАЧАВА В ЧУЖДА ПОЛЗА! ПОЛИТИЦИТЕ ПО ВЪПРОСИ ЗА НАЦИОНАЛНОСТ И СТРАТЕГИЯ МОГАТ ЕДИНСТВЕНО ДА СИ БЪРКАТ В НОСОВЕТЕ ! БЪЛГАРИЯ 7516 ГОДИНИ - ДОКУМЕНТИТЕ НЕ СА УГОДНИ НА ПОДЛОГИТЕ ! ПИШИ СПАРОТОК НЕ 'СЛУШАЙ' ДЕМАГОЗИТЕ - НЯМА ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН /нека бъдем и лаици/ КОЙТО ДА НЕ ТЕ ПОДКРЕПИ ! А 'ПЕДАГОЗИТЕ АКО НЯМА КАКВО ДА НИ НАУЧАТ, НЕКА СИ СЕ КЛАНЯТ НА 'ПОРТРЕТИТЕ ПО СТЕНИТЕ И ДА СИ МЪЛЧАТ - НЕ ИСКАМ ДА МИ УЧАТ ДЕТЕТО !! НЕКА БЪЛГАРИН ДА ОЗНАЧАВА ЗНАЕЩ !
цитирай
193. анонимен - ПРАВОСЛАВИЕТО - БЪЛГАРСКА АРХИЕПИСКОПИЯ
29.05.2012 10:11
"ИСТИНАТА - ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО
След неуспешните "вселенски" събори Юстиниан основава с новела 131 от 18 Май 535-та година

Първа Юстиниана с Българска Архиепископия ( не патриаршия ) със седалище град Охрид. Тази

Българска архиепископия си е имала свети писания на Български език с Българска азбука НО за

това не се пише и говори защото възникват неудобни въпроси - - Какво е това покръстване по-

късно при Борис? - Каква е тази азбука изнамерена от "двамата"??? братя? Първият въпрос е

неудобен за гърците които си присвояват християнството като религия на империята - ИРИ. Тази

религия е оформена на основата на БЪЛГАРСКОТО християнство НО при него като религия на

империята са направени някои изменения ( символ верую ) и за това Българите не са били

съгласни и за това са били тези "вселенски" събори. За какво им е на Българите да спорят за

веруюто на някаква религия, ако тя е чужда, а не Българска. Вторият въпрос пък е неудобен за

имперските интереси на Русия, защото не и е удобно да признае че е приела църквата и

писмеността си от някакви си българи и измислицата за Кирил и Методий обслужва именно нейните

интереси, а и по този начин се втълпява на българите че те са диваци и варвари и

"византийците" са им дали писменост и църква. За Първа Юстиниана е писал Д-р Ганчо Ценов -

Кроватова българия и покръстването на българите.
www.imadrugpat.org/krovatova.pdf"
цитирай
194. анонимен - А защо да не приемем обратното -
29.05.2012 10:58
Остров Критски послания от България ???
То бива , бива, ама чак пък толкова "националпатриотизъм" не бива !!!
цитирай
195. kostadin - Всичко изобретено и открито, което ...
29.05.2012 13:26
Всичко изобретено и открито ,което е причина за днешните ни технологии е сътворено от хора лаици.Професионалите са хора по подръжката на достигнатото.Те са пазачи ,които получават пари за тази си дейност .Тях не ги интересува истината ,а собственото им добруване.
Бъдещето е на лаиците ,които имат горещи сърца и желание за добиване на истината.
Най - важното им качество е ,че имат глави на раменете си и могат самостоятелно да мислят ,а не да припяват.
цитирай
196. анонимен - ами тогава
29.05.2012 13:39
Може и да е споменато в предните коментари, но все пак.
Доколкото знам линеар А е все още не преведен, защо не направиш превод и не го пратиш на който трябва от световните научни среди, да си кажат мнението.
цитирай
197. kostadin - Може и да е споменато в предните к...
29.05.2012 14:37
анонимен написа:
Може и да е споменато в предните коментари, но все пак.
Доколкото знам линеар А е все още не преведен, защо не направиш превод и не го пратиш на който трябва от световните научни среди, да си кажат мнението.


Когато говориш за линеарите е добре да прибавиш и пиктографското писмо и иероглифите ,но главното което трябва да не ти излиза от главата е ,че тази писменост е създадена от ПРЕД- ГРЪЦКОТО НАСЕЛЕНИЕ !!!.Така мислят световните научни светила опитали се ,само с западни знания да разчетат древната писменост
цитирай
198. sparotok - предгръцки народи
29.05.2012 15:50
kostadin написа:
анонимен написа:
Може и да е споменато в предните коментари, но все пак.
Доколкото знам линеар А е все още не преведен, защо не направиш превод и не го пратиш на който трябва от световните научни среди, да си кажат мнението.


Когато говориш за линеарите е добре да прибавиш и пиктографското писмо и иероглифите ,но главното което трябва да не ти излиза от главата е ,че тази писменост е създадена от ПРЕД- ГРЪЦКОТО НАСЕЛЕНИЕ !!!.Така мислят световните научни светила опитали се ,само с западни знания да разчетат древната писменост


Предгръцките народи на територията на Елада са траки и пелазги. Те са и създателите на линеарната писменост, която намира продължение в старобългарските руни и в глаголицата... Това господа учените го знаят, но си траят...
цитирай
199. sparotok - Линеар А
29.05.2012 15:54
анонимен написа:
Може и да е споменато в предните коментари, но все пак.
Доколкото знам линеар А е все още не преведен, защо не направиш превод и не го пратиш на който трябва от световните научни среди, да си кажат мнението.


Линеар А няма за какво да се превежда, въз основа на разшифрования Линеар Б се дават стойности на знаците на Линеар А... Все още няма пълен консенсус относно звуковата стойност на няколко знака от Линеар А, но като цяло текстовете са изключително лесни за четене. Проблема се състои в това, че резултатите от прочита не са удобни за влиятелна група хора...

http://www.people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html
цитирай
200. d3bep - ЗМийската богиня произлиза от е...
29.05.2012 15:55
ЗМийската богиня произлиза от египет. Дали от "Великата с магията" или от друга, има различни варианти, но изобщо няма съменние, същите знаци в ръцете и същата идея пресъздават, само че египтянката е по -стара.
отгоре на това египтянката е с глава на котка или лъвица, а тази има котка на главата си. Потърсете оригинална снимка, прерисуваната не е много вярна.

После не знам защо решихте че е българска носитята. По миньойските дрехи има изписано мнгоо и дори има намерени женски такива. Не са нашенски и нямат нищо общо. И не, не са сукман, всъщност горнището е обикновено странно елече с покрит гръб и открити гърди... С такава аналогия можем да обявим и гърдите за български по форма. Ето, едни български цици от остров Крит...

После, ако има прилика в носиите би следвало и в мъжките да намерим.
Там обаче няма абсолютно нищо общо.
После ,следва да се отговори на върпоса, колко стара е българската народна носия..
Отговорът е, че този вид, който познавате, изобщо не е много стар. Повечето му следи водят към възраждането, но хайде, да кажем че я е имало в началтоо на турското нахлуване и е служела за разграничаване. Примерно, макар и невярно, н оследи от по - стара носия ние нямаме.

Че носията се опитва да вплете някакви стари традиции и че няма да измисли скафандър, а ще приложи по стари знания за текстила е ясно.
Но май се опитвате да сравните нещо на максимум 350 с нещо на минимум 3500 години, в два коренно различни климатични пояса.

Според мене, нека не замазваме така явната за науката трако-критска връзка със прибързани съпоставки.
Поздрави!
цитирай
201. sparotok - признания
29.05.2012 15:59
анонимен написа:
"ИСТИНАТА - ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО
След неуспешните "вселенски" събори Юстиниан основава с новела 131 от 18 Май 535-та година

Първа Юстиниана с Българска Архиепископия ( не патриаршия ) със седалище град Охрид. Тази

Българска архиепископия си е имала свети писания на Български език с Българска азбука НО за

това не се пише и говори защото възникват неудобни въпроси - - Какво е това покръстване по-

късно при Борис? - Каква е тази азбука изнамерена от "двамата"??? братя? Първият въпрос е

неудобен за гърците които си присвояват християнството като религия на империята - ИРИ. Тази

религия е оформена на основата на БЪЛГАРСКОТО християнство НО при него като религия на

империята са направени някои изменения ( символ верую ) и за това Българите не са били

съгласни и за това са били тези "вселенски" събори. За какво им е на Българите да спорят за

веруюто на някаква религия, ако тя е чужда, а не Българска. Вторият въпрос пък е неудобен за

имперските интереси на Русия, защото не и е удобно да признае че е приела църквата и

писмеността си от някакви си българи и измислицата за Кирил и Методий обслужва именно нейните

интереси, а и по този начин се втълпява на българите че те са диваци и варвари и

"византийците" са им дали писменост и църква. За Първа Юстиниана е писал Д-р Ганчо Ценов -

Кроватова българия и покръстването на българите.
www.imadrugpat.org/krovatova.pdf"


Съгласен съм с повечето неща, но трябва да уточня, че още преди повече от 80 години руските учени признаха, че са получили както азбуката, така и християнството от българите.

Признато е също, че старобългарския език е повлиял сериозно руския...Юрий Венелин дори нарича българите учители и наставници на Русия...

цитирай
202. germantiger - За анонимния, който искаше линкве. ...
29.05.2012 16:24
За анонимния, който искаше линкве... не линкове, ВАГОН КНИГИ трябва да четеш.

1. Антропологично холандци, белгийци (фламандци и валонци), датчани са с характерните за герано-скандинавските народи антропотипове - фино и дало нордически, кроманьонски, в по-малка степен алпийски и няколко средиземноморски типа. Не бъркайте протосредиземноморски и средиземноморски с понтийски и средиземноморски тип, лицата на средиземноморските типове за запевропа - франция и белгия са почти винаги тесни, издължени, не широколики тип славян.
АКО ЖЕЛАЕТЕ МОГА ЗА ВСЕКИ СПОМЕНАТ ОТ МЕН ТИП ДА ВИ ПОСОЧА ХАРАКТЕРНИТЕ БЕЛЕЗИ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО МУ В ЗАПЕВРОПА РЕГИОНИ - ФАКТ.

2. Според излседване генетично - схема съм приложил към края на моя постинг за северни жени в блога ми германо-скандинавските народи се намират близо един до друг, в един сектор и ЗАБЕЛЕЖИМО ДАЛЕЧ ОТ ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ, славянските отстоят почти на равно разстояние между българи и запевропейци - факт.

3. Езика на холандците, датчаните и фламанците е от германската езикова група, официалния френски в Белгия от романската езикова група, сравнения между германските езици имам в бол книги и то в детайл. ГЕРМАНСКИТЕ ДИАЛЕКТИ ХАРАКТЕРНИ ЗА ЦЯЛА ХОЛАНДИЯ, СЕВЕРНА БЕЛГИЯ-ФЛАНДРИЯ И ЕДНА АРЕА В СЕВФРАНЦИЯ СА ОБЕДИНЕНИ В ГРУПА ХОЛАНДСКИ И СА НЯКОЛКО БРАБАНТСКИ, ХОЛЕНДИК, ФЛЕМИШ, ЛОУРАЙНИШ ИЛИ НИСКОРЕЙНСКИ, ОСВЕН ТОВА ИМА ЕДИН ОТДЕЛЕН В "ЪГЪЛ" НА СЕВХОЛАНДИЯ ПЛЮС ФРИЗИЙСКИТЕ ТРИ ГОВОРА. Обаче не спираме дотук... МОГА КОНКРЕТНО ДА ВИ НАПИША ВСИЧКИТЕ ИМ 13, ДА 13 ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ - АКО ЖЕЛАЕТЕ МОТА МО ?????? После вземате 2 тома на Якоб Гримм за история на германските езици и последваща германистика и лингвистика.

4. Фолклористиката и етнологията доказват, че холандци, датчани и германци имат бол общи приказки, саги/предания/сказания от исторични, през митологични, до да ги наречем чисто романтични! ЛИНКОВЕ СЪМ ПОСОЧВАЛ ПОД В МОИТЕ КОМЕНТАРИ ЗА ГОТИТЕ-ГЕРМАНИ, моята позиция и аргументи по въпроса в противовес на потребителите в блогбг - тези ми аргументи по същество почти никой не ооспори, а въобще и никой не опроверга.

5. чете, което едва ли ще направите, всички антични автори от Цезар, през Тацит, Патеркул, Марцелин, Флор, Аппиан, Плинийстари, Плутарх, Страбон и ви става ясно, че в дания, холандия, германия и голяма част от полша днешните земи са ситуирани германски племена. АКО ЖЕЛАЕТЕ МОГА ДА БЪДА КОНКРЕТЕН - ЗА ЕДИН ПОТРЕБИТЕЛ БЯХ НАПРАВИЛ МОТА-МО СПРАВКА, ПОИМЕННО ГЕРМАНСКИТЕ ПЛЕМЕНА КОЙ КЪДЕ - ДЕСЕТКИ СА, ИМАМ ГИ И "КАРТОГРАФИРАНИ"?!

6. Иначе казано - може да защитавате тезача, че цивилизационни импулси е имало, че взаимодействия и влияния също, но да подмените същността на цели народи като холандци, датчани и фламандци - това е нагло! Евентуално може да поговорите за по-тъмнокосите валонци.
цитирай
203. анонимен - Пост-старобългарски езици
29.05.2012 16:33
Съвременните: Руски, Белоруски, Украински, ( т.е. т.нар. Източно-славянски езици ) + Сърбо-хърватски ( с всичките му варианти - Сръбски, Хърватски, Босненски ), Български ( + "Македонски" и Банатски ), ( т.е. т.нар. Южно-славянски езици, без може би Словенски ) са стандартизирани ( официализирани , т.е. под-контролни на държавна институция в съответните страни ) ДИАЛЕКТИ на книвожния средновековен стандартен Български език.
цитирай
204. sparotok - до d3bep
29.05.2012 16:43
Не мога да се съглася с теб относно следните твои твърдения

- По миньойските дрехи има изписано мнгоо и дори има намерени женски такива. Не са нашенски и нямат нищо общо.

Напротив, както дълбокото деколте, така и късите ръкави, престилката, орнаментиката и т.н. са типични за националната българска носия. Дали искаш да видиш приликите е вече въпрос на желание.

К.Китов и Д.Агре писаха преди време за приликата на тракийската женска носия с традиционната носия на българките...Не може тракийките да на имали подобни носии на днешните, после изведнъж тия носии да изчезнат и после пак внезапно да се появят...няма логика...
цитирай
205. d3bep - Не ми се влиза в такъв спор. Първо, ...
29.05.2012 18:52
Не ми се влиза в такъв спор. Първо, българските дамски носии са минимум седем типа. Всичките са доста нови. Но са доста разнообразни и на практика почти няма дреха, която да не можем да си припишем по аналогии с някоя от тях.

Второ, не знам как можем да определим късите ръкави като наше изобретение.
Какво писал Китов в "тракийската археология"... То първо да не коментираме, човека почина, но доста са му странни много от допусканията, и второ, и китайската народна носия, и индианската да хванем ,все можем да намерим по някой древен европейски орнамент в тях или в нашите - по един два китайски.

Фактите са ясни.
1. Нашата носия не е носена от траките, българите от ПБЦ и ВБЦ, византийците и прочие, а е късна компилация. Наричаме я народна, но това не я прави 2000 годишна по замисъл.
2. Траките имат връзка с Крит и вероятно ние имаме остатъци от критското изкуство, но това няма да е дамската носия. И изобщо дамската роля.
3. Това е "близък план" на миньойската носия
http://www.historywiz.com/images/greece/girlcollectingcrocus-akrotirisantorini.jpg
Елече, което едва покрива странично ребрата ,и отдолу гола... Мисля, че дори противоречи на морала на българите идеята. Не че нямаме елечета, но имаме и ризи.
4. Основната хипотеза за тези дрехи винаги е била една: Дреха на жрици, използвана за определени случаи или празници, вероятно свързани с отвъдното. Същите имат и "човекоподобни идоли", приличини на култа на великата майка.
Неслучайно ти подхвърлих за намерените миньойски дрехи. Те са едно от основните доказателства. Нямат нищо общо с цицестите дами тук, и са си обикновени фусти. Там ленени ли бяха, мога да ги намеря.

В заключение следва да кажем ,че има сериозни основания за съмнение(аз не ги споделям, но наистина са сериозни), миньойското общество да е било матриархат.
T.e. разликите в функцията, ролята, значението на жените - са доста осезателни.

Поздрави!
цитирай
206. sparotok - до d3bep
29.05.2012 19:32
Звер, препоръчвам ти да разгледаш в някоя интернет страница фризовете от Траяновата колона, а и тези от Адамклизи. Тракийската народна носия е представена в няколко варианта.

Когато се сравняват няколко носии се гледа коя с коя делят най-много общи елементи, а не дали един определен елемент присъства някъде, или не.

При нас българите се наблюдава приемственост, която трае почти четири хилядолетия. По "дрехите" на глинените идоли от Бронзовата епоха можем да отсъдим за това...
Дали минойското общество е било матриархат в случая няма никакво значение, тече спор за облекло, а не за религия.

Недей да сравняваш днешния морал с този от преди 3700 години, знаеш добре, че с времената се менят и нравите...В Египет, преди 1700 години голотата е била нещо съвсем обикновено, фреските и фризовоте доказват това. Днес обаче, ако една египтянка се поразголи малко повече и може да я претрепят с камъни...

Поздрави!
цитирай
207. nikikm - "Възможно е хора от Ватикана ...
29.05.2012 19:41
sparotok написа:
nikikm написа:
"Възможно е хора от Ватикана да са участвали в потулването на истината за нас. Това обаче не е толкова от омраза към народа ни, а поради това, че от българите произлезе богомилството - истинска заплаха за църквата по онова време. Не случайно еретиците в средновековна Западна Европа са наречени бугри, т.е. българи..."


С Ватикана,работата е сериозна и не подценявай проблема!Не е само заради богомилството. Ватикана е СВЕТОВЕН ОКТОПОД,на невралгична точка!Той е част от световната игра, в която за българите не е предвидено милост,истина или оцеляване!Точно обратното!За съжаление,днес и православието се числи към към тази канцерогенна религия,която спомага за омайване и унищожение на собствения си народ!


Прави разлика между християнската вяра и църквата като институция. Всяка институция може да бъде инфилтрирана от лоши хора преследващи определени цели.

Наричайки християнството канцерогенна религия обиждаш жестоко не само мен, но и милиони честни и добри хора...

Извинявам се наистина,ако така възприемаш,това,което написах.не съм иимал и най-малкото намерение да обиждам когото и да било.Разбира се,че правя разлика между Християнството и построената от хората църква.Имам впредвид,че това Християнство не е истинското,което е било в началото.това Християнство е впрегнато в изпълнение на други Небогоугодни задачи.Виж Католицизма,нашето под влияние на определени фактори,започва да се сближава с католиците,отиваме към икуменизъм.Има и още,мисля,че не е тука мястото за това.Отново се извинявам,ако съм бил непремерен,не съм искал да обиждам!Просто искам чистта Вяра,Истинско,неопорочено Християнство!Дано да си ме разбрал!
цитирай
208. анонимен - do nikikm
29.05.2012 19:45
samo da uto4nia,4e vaticana e to4no glavata na tozi svetoven elit i to4no ot tam se darpat koncite na vsi4ki pravitelstva. neslu4aino tam e pogreban satanata.ako napi6e6 v tarsa4kata na angliiski 4eniat papa na vatikana i 6te vidi6 koi e ba6-diktatora na sveta,oble4en e v 4erno raso i v pove4eto slu4ai stoi ot diasno na beliat papa.beliat papa e samo edna marionetka za pred horata.do Pavel: vatikana i katoli4askata carkva niamat ni6to ob6to sas sve6tenoto Balgarsko hristianstvo.te sa vrag n1 na hristianstvoto. radvam se 4e ve4e ima dostata4no info za tezi koito tarsiat istinata. vsi4ko koeto e ostanalo kato informacia za nas se sahraniava v bibliotekana na vatikana i dano niakoga vidi bial sviat i vsi4ko 6te se iziasni. pozdravi na vsi4ki BALGARI.
цитирай
209. kostadin - Не ми се влиза в такъв спор. Първо, ...
29.05.2012 20:31
d3bep написа:
Не ми се влиза в такъв спор. Първо, българските дамски носии са минимум седем типа. Всичките са доста нови. Но са доста разнообразни и на практика почти няма дреха, която да не можем да си припишем по аналогии с някоя от тях.


Защо пренебрегваш общите неща които ги има в т. н. от тебе 7 типа Лично аз вярвам ,че са много повече
Ами точно общото показва наличието на единният образец,независимо от модификациите дошли с времето и разстоянията
цитирай
210. d3bep - Така е. Именно поради такива дре...
29.05.2012 20:57
Така е. Именно поради такива дреболии това,което свързва древните египтяни и днешните е географията.Арабите са дошли в Египет през седми век и дори са се изживявали като унищожители на идолите.Съвременните египтяни може и да не мислят така,но са араби,а древните египтяни не са.

Тъкмо с тая идея подхвърлих и за матриархата, като останалите ми доводи си стоят.
Траките, които могат да минат засъвременници поне на микенската цивилизация, със сигурност не са матриархат.
Като сравнението остава вече дотук. Това са едновременни общества и разликата в ролята на жената е чудовищна. Даже и да нее матриархат, видно е че жената в много отношения е лидер. Отделно тракийската дрехаи критската имат коренна разлика. След като с траките има такава пропаст за разбирането на ролята на жените в крит, не мисля оттам вече сравнението на техните евентуални останки в измислена 30 века по - късно носия(и съобразена с модата за времето си) трябва да говори твърде много, съотнесено към носията на критянките - ако е носия, а не жреческа дреха някаква.

В тоя смисъл аз съм за. Траките действително са народ, демонстриращ пряка връзка с микена, ама много пряка. Имат ясна реминисценция от Египет, ама няма автор който да не я е споменал по някакъв повод. Имат следи и в миньойския Крит или от него. Всичко това е точно така.
Но те не са никое от трите. Не са критяни и не са създали критската цивилизация. Не са египтяни. Не са микенци.

Просто са едно своеобразно общество, имало контакт с тези общества в определени исторически периоди.
А културата има това добро качество, че прави дифузия. Ако е полезна, се възприема и преминава от едно общество в друго.
Разумните общества на античността възприемат полезното. Неразумните отричат всичко различно.
Считам, че при нас е налице ясна следа от успешно адаптиране на множество разнообразни практики. Без при това да може да става дума , че "траките са едикакви си" например. Или са цивилизовали някого, далеч по - добре засвидетелстван и по - развит по - рано от тях. Не са, не е и нужно.

Поздрави!
цитирай
211. анонимен - Germanic
29.05.2012 21:56
[quote=germantiger]За анонимния, който искаше линкве... не линкове, ВАГОН КНИГИ трябва да четеш.

1. Антропологично холандци, белгийци (фламандци и валонци), датчани са с характерните за герано-скандинавските народи антропотипове - фино и дало нордически, кроманьонски, в по-малка степен алпийски и няколко средиземноморски типа. Не бъркайте протосредиземноморски и средиземноморски с понтийски и средиземноморски тип, лицата на средиземноморските типове за запевропа - франция и белгия са почти винаги тесни, издължени, не широколики тип славян.
АКО ЖЕЛАЕТЕ МОГА ЗА ВСЕКИ СПОМЕНАТ ОТ МЕН ТИП ДА ВИ ПОСОЧА ХАРАКТЕРНИТЕ БЕЛЕЗИ И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО МУ В ЗАПЕВРОПА РЕГИОНИ - ФАКТ.

2. Според излседване генетично - схема съм приложил към края на моя постинг за северни жени в блога ми германо-скандинавските народи се намират близо един до друг, в един сектор и ЗАБЕЛЕЖИМО ДАЛЕЧ ОТ ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ, славянските отстоят почти на равно разстояние между българи и запевропейци - факт.

3. Езика на холандците, датчаните и фламанците е от германската езикова група, официалния френски в Белгия от романската езикова група, сравнения между германските езици имам в бол книги и то в детайл. ГЕРМАНСКИТЕ ДИАЛЕКТИ ХАРАКТЕРНИ ЗА ЦЯЛА ХОЛАНДИЯ, СЕВЕРНА БЕЛГИЯ-ФЛАНДРИЯ И ЕДНА АРЕА В СЕВФРАНЦИЯ СА ОБЕДИНЕНИ В ГРУПА ХОЛАНДСКИ И СА НЯКОЛКО БРАБАНТСКИ, ХОЛЕНДИК, ФЛЕМИШ, ЛОУРАЙНИШ ИЛИ НИСКОРЕЙНСКИ, ОСВЕН ТОВА ИМА ЕДИН ОТДЕЛЕН В "ЪГЪЛ" НА СЕВХОЛАНДИЯ ПЛЮС ФРИЗИЙСКИТЕ ТРИ ГОВОРА. Обаче не спираме дотук... МОГА КОНКРЕТНО ДА ВИ НАПИША ВСИЧКИТЕ ИМ 13, ДА 13 ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ - АКО ЖЕЛАЕТЕ МОТА МО ?????? После вземате 2 тома на Якоб Гримм за история на германските езици и последваща германистика и лингвистика.

==============================

Германтигер,

Всички тези неща важат може би за периода след 3-ти в.пр.н.е. Твоите аргументи са все едно по сегашната етно-демографска ситуация в Мала Азия да "доказваме" с вагони книги, кой е живял там през последните 7500 години. ;)
цитирай
212. sparotok - до d3bep
29.05.2012 22:32
Звер, следи от матриархат в Тракия има поне три хилядолетия преди Крит. Тракийските неолитни идоли представят женски фигури. Шарките навярно са татуировки, а според Херодот татуировките са белег на благороден произход.

Дори през Класическия период траките почитат богинята-майка под различни имена:

- Ма
- Магава
- Мамузена
- Кибела

Култът към богинята-майка е така дълбоко вкоренен в тракийското общество, че на нея й се намира еквивалент в лицето на Богородица...
цитирай
213. sparotok - do nikikm
29.05.2012 22:45
Трябваше да започнеш така - Просто искам чистта Вяра,Истинско,неопорочено Християнство!

Това искам и аз, не сме на различна вълна, но трябва да представяме позицията си по-ясно.

Поздрави!
цитирай
214. valentinnedyalkov - rorikabc - наистина носиите са едно към едно
29.05.2012 23:01
с българския сукман. Откакто чета блога представата ми за нас българите се обърна на 180 градуса.
Поздрави за постинга!
цитирай
215. d3bep - Звер, следи от матриархат в Тракия ...
29.05.2012 23:36
sparotok написа:
Звер, следи от матриархат в Тракия има поне три хилядолетия преди Крит. Тракийските неолитни идоли представят женски фигури. Шарките навярно са татуировки, а според Херодот татуировките са белег на благороден произход.

Дори през Класическия период траките почитат богинята-майка под различни имена:

- Ма
- Магава
- Мамузена
- Кибела

Култът към богинята-майка е така дълбоко вкоренен в тракийското общество, че на нея й се намира еквивалент в лицето на Богородица...

Това обаче изобщо не значи матриархат. Култът към майката е характерен за всички земеделски култури. Пряката връзка на цитираната от теб Богородица безспорно е Изида. Е, египтяните не са матриархат.
Траките също почитат "велика майка" в няколко форми през класическата античност и не са матриархат.
Малоазийците - пергам например също не са матриархат.
Римляните адаптират великата майка. От Пергам. И те не са матриархат.
Всъщност е по - трудно да посочим матриархат, почитал великата майка, отколкото патриархат, почитал я.

Без да говорим ,че древната "велика майка" е съчинисано понятие.
Поне 50% от идолите й са двуполови. Женско тяло с фалическа глава например.
Това е условно прикачено понятие на идолите от неолита до античността.
някои от тях са безспорно женски, но подчертавам, много не са и явно имат символика именно в плодовитостта и реколтата ,а не в женска доминация.

И между другото, знаеш ли къде има множество, подобни, ЧИСТО МЪЖКИ ИДОЛИ?
В миньойската култура. Цикладските "майки" са повечето бащичковци....
А именно там имаме съмнения за матриархат.

Това обаче е второстепенното. Първостепенното за мен е, че въпросната идентификация на облеклата трябва да започне от сравнение на тракийските облекла - за които имаме доста податки - с критските.
Ако се търси наистина връзка в дрехите, тя би трябвало да е най - ясна там, нали?

Поздрави!
цитирай
216. germantiger - До анонимен 214
30.05.2012 08:03
Разбира се, че ардгументите ми показват какви са днес народите, НАЛИ ВИЕ ПИШЕТЕ ХОЛАНДИЯ, БЕЛГИЯ И ДАНИЯ ЗА БЪЛГАРСКИ, ТОГАВА ГФИ Е НЯМАЛО И АЗ СЧИТАМ ЧЕ ГОВОРИТЕЗА ДНЕШНИТЕ НАСДЕЛЯВАЩИ ГИ

Разбира се, че ще пиша за днес втори път, ЗАЩОТО ВЯИЕ НАПИСАХТЕ ЗА СЛАВЯНИ СЛЕД КАТО В ОНОВА ДЪЛБОКО АНТРИЧНО ВРЕМЕ СЛАВЯНИН ВЪОБЩЕ Е НЯМАЛО, ТОЙ СЕ ПОЯВЯВА 4-5 ВЕК СЛЕД НОВАТА ЕРА.

И трето - ако счиатае славяните за траки, то днешните славяяни не са траки или днешните българи не са славяни или траки - антропологично един поляк е близко до германец примерно често пъти, но не и до българин, а руснаците са миксирани с бол угрофини и елемент скандинавци.

Сега усетихте ли във Вашите коментари прди какво сте събрали в едно изречение - славяните, предизторично време и имена на днешни държави - дания, белгия, холандия - в едно изречени колко грешки, абсурди или ?!

А иначе се оплаквате от моите аргументи на които отговор нямате и още нещо - къде са ви линковете със серио9зна литература написала холандците за славяни или кой е доказал, че датчаните са славяни, а белгийците кой славянски дедов са?
цитирай
217. demograph - Това е истината - Люлката на европейската цивилизация не е Крит, а Балканския полуостров.
30.05.2012 12:58
"* Люлката на европейската цивилизация не е Крит, а Балканския полуостров. Тук е създадена писмеността, която предшества Линеар А. Около три хиляди години преди появата на крито-минойската култура, в пределите на страната ни живее способен, силен и благоденстващ народ, който в по-късни времена е познат под името траки...а в Ранното Средновековие става известен под името българи."
Всеки търпелив и непредубеден може сам да стигне до нея, отделяйки зърната на истината от плявата в обърканото вършило наречено "официално призната история".
Вярвам, че скоро земята ни ще се отвори за истинските изследователи на българското минало и тази истина, към която Павел търпеливо ни подбутва ще възнагради българите за всичките им мъки заради лъжите и коварството на чуждите.
Сърцето на Балканския полуостров е България. Народът ни е обитавал и облагородявал себе си, другите и земята си от Сътворението до днес.
Падал е под властта на други тук и там, но трако-българите от целия свят са се завръщали за да отвоюват земята и свободата си отново и отново.
Така ще стане и сега - истината ще стане най-силното ни оръжие и България ще възкръсне.
цитирай
218. анонимен - има точни копия на българка шевица
30.05.2012 14:30
В НЯКОЛКО ИЗОБРАЖЕНИЯ НА ТРАКИ ,КОИТО НЕ МОГА ДА ПРИКРЕПЯ ТУКА ИМА ТОЧН0 СЪВПАДЕНИЕ НА ГРАОВСКИ ПОТУРИ .НО МОЖЕШ ДА ГО ВИДИШ В АБВ ФОРУМИ-ИСТОРИЯ
цитирай
219. анонимен - За Калоян
30.05.2012 17:53
След откриването на рицарския кинжал преди няколко дни, археолозите, извършващи разкопки край крепостните стени на гр. Созопол в района на провлака, откриха ново оръжие, използвано от средновековни западноевропейски рицари. Оръжието е къса алебарда, използвана при щурм на крепостни стени в ХІІ-ХІV в. Това съобщи Божидар Димитров.
От едната страна алебардата завършва с бойно острие тип брадва, а от друга с пикел, с който катерещия се по крепостните стени рицар се е закрепвал, подобно на съвременните алпинисти. В сражението ранения или убит рицар е изтървал пикела, който е потънал в калта на крепостния ров, за радост на съвременните археолози - каза Божидар Димитров.

"Новото откритие е по-старо от кинжала, който бе приписан на рицар от похода на Амеден Савойски през 1366 г., със 150 - 200 години.

През този период Созопол е щурмуван безуспешно само веднъж от западни рицари - през 1206 г. Тогава в перипетиите на войните на цар Калоян с рицарите на Четвъртия кръстоносен поход е предприето едно нападение на рицарската армия, водена от император Хенрик, наследил пленения император Балдуин по Южното ни Черноморие. Кръстоносците превзели Ахтопол и Терме /Бургаските минерални бани/, но гарнизоните на Созопол и Анхиало се опънали и отблъснали всички атаки на крепостните стени. След 5-6 дни кръстоносците избягали, тъй като чули, че търновските полкове, водени лично от цар Калоян, наближават Бургаския залив, споменавайки често майките на кръстоносците", каза Божидар Димитров.

Източник: Радио "Фокус" 12:16 / 30.05.2012
цитирай
220. rorikabc - ето още за носиите
30.05.2012 23:00
http://www.elysiumbg.com/bg/node/76#woman
Горната част на сукмана
Тук се нарича сарафан.
Вдясно долната задна част на дрехата / вълненик/
Ето тук сая
http://www.balkanfolk.com/bg/gallery.php?id=137&picid=1490
ето и престилката
http://www.narodninosii.com/index.php?articulID=2
цитирай
221. анонимен - кибела и граовски беневрек /гащи/
31.05.2012 11:56
http://forum.abv.bg/index.php?act=attach&type=post&id=26090
цитирай
222. abstrakttsionist - Re : sparotok
05.06.2012 20:02
Очаквам още новини от теб , във връзка със пелазго-българският произход на гръцките племена , наречени минойци , микенци , спартанци , и т.н .
Поздрави .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13927871
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031