Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 17:19 - ИСТОРИЯ НА ВИНОТО, КЪДЕ Е НЕГОВАТА РОДИНА?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 49194 Коментари: 146 Гласове:
120

Последна промяна: 02.02.2016 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



        ИСТОРИЯ НА ВИНОТО, КЪДЕ Е НЕГОВАТА РОДИНА
?

 

 

 

Виното е едно от най-старите и най-обичани питиета. Преди хиляди години то се е леело в дворците на шумерските царе, става любима напитка на египетските фараони, без него войствените властелини на китайската династия Шанг не са започвали да празнуват.

Виното заема важна част и в живота на нашите деди. Не случайно като негов създател е определен тракиеца Дионис. Неговите сатири и вакханки са се опиянявали често от рубиненочервения еликсир. Изумително красивите златни съдове от Вълчитрън, Панагюрище, Борово и т.н. познават сладкия дъх на гъстото тракийско вино. Държейки бляскави ритони владелели като Терес, Ситалк, Сефт и др. са вдигали многократно наздравица за благоденствието на своите хора и държава.

 

За разлика от своите южни съседи нашите предци са пиели виното неразредено с вода – факт, който едновременно е смайвал и ужасявал гърците. Способността на траките да се справят с алкохолната напитка много по-лесно от други хора показва, че предците ни са познавали опияващото питие  от най-дълбока древност и организма им вече е изградил ензимите, които са нужни за преработката на алкохола.

 

Виното от нашите земи  се е славело в древността с изключителните си качества. По време на Троянската Война ахейците си набавят високо цененото питие от Тракия. Одисей е силно впечатлен, дори нарича виното на Марон от Исмар – божествена напитка. Гроздето, лозата, а и Дионис са така дълбоко почитани от дедите ни, че те дори са ги изобразявани на своите монети.

image

  http://www.wildwinds.com/coins/greece/thrace/maroneia/BMC_37.jpg

image

http://www.wildwinds.com/coins/greece/thrace/maroneia/BMC_59v.jpg

                 image

http://www.snible.org/coins/hn/thrace.html

             image

http://www.wildwinds.com/coins/bigpic.cgi?pic=coins/greece/thrace/kings/saratokos/Moushmov_5692.

 

 

Съществуват доста теории за мястото където за пръв път в историята е правено вино. Едни сочат Двуречието (Ирак), някои залагат на Грузия и Армения, а най-новите открития показват, че това е може би Иран. Не мисля, че спора ще бъде решен скоро защото с течение на времето нови археологически открития ще доведат до нови данни, а те до нови изводи.

 

Едно нещо обаче е пределно ясно - в дълбока древност, различни народи от Европа и Азия са успели да култивират дивата лоза и ползвайки плодовете й са създали първото вино. Кой на кого е дал знанията все още не е напълно ясно. Възможно е дори отдалечени една от друга групи да са започнали самостоятелни опити за създаване на напитка от гроздовите зърна. В това няма нищо чудно, дивата лоза вирее както на Балканите, так и в земите около Кавказ, в Анатолия и Средна Азия.

 

Има обаче един интересен факт, който учените не са обяснили както трябва. Думата вино е позната на хора от съвсем различни езикови и етнически групи. На хетски вино е вияна, на грузийски гвино, латинската дума е винум, гръцката инос, а на арабски вино е уаин. Хетския език е сроден на българския, гръцкия и латинския, но няма нищо общо с арабския, нито пък с грузийския. От друга страна нито исторически, нито генетични, нито археологически проучвания ни дават основание да смятаме, че някога предците на араби, грузинци, гърци, римляни, българи и т.н. са оформяли една общност.

От това следва, че думата за вино пърноначално е принадлежала на един народ, който чрез миграциите си я е разпространил сред други хора.

 

Вече бе упоменато, че понастоящем  археолозите смятат, че най-старото вино е от Иран -шесто-пето хил.пр. Христа. Явно обаче напитката не е изобретена и разпространена от дедите на персите защото  думите им за вино са бор, мей, баде. Думата бор присъства и в езика на унгарците, но принадлежи на новоперсийски, не се среща в по-стария авестийски.

 

Арменците, в чиито земи се е произвеждало вино в края на шесто хил.пр. Христа са добър кандидат за разпространители на технологията на виното, но арменската дума за вино е гини. Тя не би могла да бъде префасонирана от гърци и римляни т.н. като οῗνος/инос, винум и т.н.

 

Да оставим за момент произхода на виното и да отправим поглед към древната Европа. Тук организираното земеделие се появява през седмо хил.пр. Христа, първо на Балканите. 

Преди дедите на германи, латини, келти и др. да получат знанията за култивация на различни растения ще минат няколко хиляди години.

Най-старите балкански обитатели са траките и пелазгите. Гърците се появяват едва през второ хил. пр. Христа и заемат голяма част от езика и културата на местното население. Явно думата 
οῗνος/инос е заемка от тракийски/пеласгийски. Гърците са “гълтали” или променяли началното тракийско В, Едеса е всъщност Ведеса, Одесос е Водесос, Исмар е Висмар...а οῗνος/инос е гърцизираната форма на винос-вино.

 

Това, че латинската форма - винум започва с В показва, че думата е получена директно от траки и пелазги, а не станало чрез гръцко посредничество. Освен виното, старите римляни приемат и култа към тракийския бог Дионис. Благодарение на римляните виното придобива популярност дори и в студената Британия.

 

До тук може да се каже, че траките са дали дума за вино на гърци и римляни, като последните са изиграли голяма роля в разпространението на напитката, така и думата за нея сред западноевропейските народи.

Редно е обаче да се запитаме дали траките са изнамерили сами дионисиевия еликсир, или пък са получили знанията за направа на алкохолната напитка от някой друг народ. Все пак живеещите в Азия хети имат думата wijana/вияна, арабите пък  ваин, да не забравяме и етиопската ваин. Мизи и дардани са били хетски съюзници дълго време, това предразполага към обмяна на технологии.

 

Даните от археологията показват, че на Балканите, в Южна Тракия виното е било познато поне от пето хил.пр. Христа. По това време хетите все още не са колонизирали Мала Азия, а арабите са били неорганизирани номади, т.е. не са били в състояние да садят лози и да правят вино.

 

Виждаме, че хилядолетия преди хетите да се установят в земите на днешна Турция нашите предци са познавали виното. А сега идва и най-важното – доста учени знаят, че тракийското присъствие в Мала Азия, Иран и земите коло Кавказ не започва едва през второ хил.пр. Христа, няколко  хиляди години по-рано. За това може да се отсъди по тракийската неолитна керамика в Грузия и Иран, както и смайващата прилика в неолитните погребалните ритуали от Тракия и Мала Азия.

 

Босфора не е бил граница между европейските траки и други народи.Преди около осем хиляди години както на Балканите, така и в западните и средни части на Мала Азия са живели траки. Част от тях са бригите, наречени фриги, мизите, дарданите, витините, мариандините, меоните, бебриките, халибите и добре познатите на персите сарапари.

 

Тези траки са влезли в контакт с дедите на арменците, грузите, иранците, да не забравяме хетите и арабите. За последните Херодот казва, че носията им била същата като тази на траките, но не толкова богато украсена. Плутарх пък добавя, че арабите бръснели косата си и оставяли кика също като мизите (наречени по-късно българи). Това едва ли се дължи на случайност, а по-скоро е последтвие от контакт. Интересно е да се отбележи, че тракийската дума за селище –мидне отговаря на арабската медина-град. Тъй като траките имат селища хиляди години преди арабите, то е ясно, че те са взаимствали думата за селище от дедите ни. Траките усвояват организираното земеделие хилядолетия по-рано от арабите, следователно твърде вероятно е те да са дали на азиатските номади думата за вино.

 

За хетите се предполага, че са потеглили за Анатолия в края на трето хил.пр. Христа от земите на Южна Русия и Украйна. По това време траките познават виното вече две хиляди години. Напълно ясно е кой на кого е дал технологията за направата на питието, а и думата за него. Хетите почитат дори тракийския бог Арес (Яриш) и тракийската Епта (Еват).

 

Положението с гърците също е ясно. Те се появявават на Балканите три хилядолетия след изобретяването на виното от местните народи. Тази напитка им е била непозната преди дедите ни да им я дадат.

Атеней разказва, че Инопион (Винопиец) – синът на Дионис показал на хиоските гърци как се садят лози. Павзаний твърди, че дори в Спарта е имало светилище на тракиеца Марон (жрец на Дионис, който дарява Одисей с тракийско вино). Псевдо-Хигиний предава друга история, тази на Икарий -последователя на Дионис. Той дошъл в Гърция и дал на местните овчари да опитат от виното. Опиянени, те се изплашили, че са отровени и убили Икарий с тоягите си...

 

Интереснен е въпросът с келтите. Те влизат в интензивен контакт с Рим през IV-ти век преди Христа. Гърците основават тържища в Южна Галия (Марсилия) още през VI-век преди Христа, но гръцката дума οῗνος/инос едва ли е дала келтската uino/вино.

Тя е документирата на лепонтийски надпис от VI век преди Христа. Лепонтийците са келти, които са обитавали територии отдалечени около 800 километра от гръцката колония в Марсилия. Освен това тези хора биват свързани с културата Голасека. Керамика, фибули, мечове, копия и ножове от Голасека са неразличими от тракийските от по-ранен период. Лепонтийското лично име Латумар, споменато в надписа, в който присъства думата за вино, е сродно на тракийските лични имена Карсимар и Беримар (днешните Красимир и Беримир). Лепонтийската дума деду има значение даде, подари. Фактът, че келтите имат по-голяма поносимост към алкохола отколкото гърците показва, че този, който им е дал виното, го е пил неразредено както и траките.

 

С германите положението е неясно, директна тракийска връзка е възможна, но не могат да се изключат също галско и римско посредничество. Честно казано те са по-вероятни.

 

От данните, които притежаваме може да се заключи, че древни тракийски племена са дали знанията за направа на вино на хети, араби, гърци, римляни и келти. Траките вероятно са взели технологията от предците на иранците, с които са влезли в контакт през Неолита. Проблем остава обаче древната дума за вино, тя определено не е иранска. Синът на Дионис носи името Ойно-пион. Това е по-скоро гърцизиран епитет на Винопий, Винопиец. Т.е. една от тракийските думи за опияняващото питие е вино, идентична на днешната българска –вино.

 

Езиковедите смятат, че вино идва от глаголя вия, увивам се, понеже лозата се вие, увива около скали и клони на дървета. Както смисъла, така и строежа на думата са си български. Глагола вия, увивам е наш, а съществителни от м.р. често носят окончание О – сено, руно, вено (цена), коляно, мливо...

 

Самата дума лоза е тракийска по произход. Сродна е с персийската раз-лоза, но в езика на иранците няма обяснение за нея. Лоза е свързана с лазя, лъка, лъкатуша, лък, лакът, т.е. нещо извито, нещо криво, виещо се.

 

Дори новоперсийската бор-вино няма обяснение в персийския. Тя по-скоро е заемка, вариант на нашата дума бръшлян – увивно растение. Съществува вариант на бръшлян, а именно борстлян, тя е добър кандидат за персийската бор. Важно е да се спомене, че в Линеар А надписи идеограмата за вино е идентична на глаголическата буква Б, т.е. съществувала е трако-пеласгийска дума за вино започваща с Б.

Изводите ги оставям на вас...

 

Като завъшек трябва да се изясни и тракийската дума зелас-вино. Смятам, че това е по-скоро епитет на питието, свързан с нашата дума желание. Т.е. касае се за определен вид вино, което е характеризирано като събуждащо желанието. Качествата на виното като афродизиак са добре известни, то премахва задръжките и освобождава страстите. Буйното вилнеене на дионисовите менади и сатири е лесно обяснимо...

 

Това е моята теория за за произхода на виното и неговото разпространение сред различни народи. Смятам, че дори траките да не са били първите, които са създали божесвения еликсир радващ сърцето, то те са радали знанията за направата му на хети, араби, гърци, римляни и келти. Това никак не е малко...

 

 

Наздраве на всички родолюбиви и чистосърдечни българи!

 

 

Благодаря на ZELAS-Пламен Георгиев, който ме вдъхнови да напиша тази работа!

http://zelas.blog.bg/profile.php



Тагове:   вино,   Дионис,   Тракия,   Терес,   сефт,   ситалк,   zelas,


Гласувай:
122



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
08.11.2011 17:20
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
08.11.2011 17:40
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. mt46 - Поздрави, приятелю!
08.11.2011 17:42
Знаем, че древните гърци са разреждали виното с вода. Дали е било така при древните траки? Или са го пиели чисто?... :))
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Sparotok! Днес е особен ден и ето, ти говориш за виното.
08.11.2011 17:42
"Най-старите балкански обитатели са траките и пелазгите."
Не се съмнявам в това, както и че ние сме народът дал това питие на света. Много силна символика има във виното. Не само ритуалната, сакралната, а и животворната. Винаги съм се питала, кои са пелазгите и кои земи точно са населявали. Около поречието на Дунав, остров Певки може би? Малко знам за тях. А за виното, едни от най-впечатляващите стихове са на персийски и египетски. Поздрави и Свети архангел Михаил да те закриля!
цитирай
5. stela50 - Наздраве , Спароток !
08.11.2011 17:44
Интересна и древна е историята на виното .
...Способността на траките да се справят с алкохолната напитка много по-лесно от други хора показва, че предците ни са познавали опияващото питие от най-дълбока древност и организма им вече е изградил ензимите нужни за преработката на алкохола...
Едва ли някой се съмнява в това ...
Поздрави !
цитирай
6. sparotok - вино
08.11.2011 17:45
mt46 написа:
Знаем, че древните гърци са разреждали виното с вода. Дали е било така при древните траки? Или са го пиели чисто?... :))


Приятелю, както за нас е кощунство да се разрежда виното с вода, така и за дедите ни е било неприемливо божествената напитка да се разрежда. Истинските мъже пият неразредено вино:)
цитирай
7. sparotok - пелазги
08.11.2011 17:49
malchaniaotnadejda7 написа:
"Най-старите балкански обитатели са траките и пелазгите."
Не се съмнявам в това, както и че ние сме народът дал това питие на света. Много силна символика има във виното. Не само ритуалната, сакралната, а и животворната. Винаги съм се питала, кои са пелазгите и кои земи точно са населявали. Около поречието на Дунав, остров Певки може би? Малко знам за тях. А за виното, едни от най-впечатляващите стихове са на персийски и египетски. Поздрави и Свети архангел Михаил да те закриля!


Благодаря ти от сърце за пожеланията!

Историческите извори определят континентална Гърция, Крит, Лесбос, Имрбос, а също и някои малоазийски територии като владения на пелазгите. Пеласгийски колонии има и в Северна Италия, Левант, Египет.

Честит Арханегеловден!
цитирай
8. sparotok - наздраве!
08.11.2011 17:50
stela50 написа:
Интересна и древна е историята на виното .
...Способността на траките да се справят с алкохолната напитка много по-лесно от други хора показва, че предците ни са познавали опияващото питие от най-дълбока древност и организма им вече е изградил ензимите нужни за преработката на алкохола...
Едва ли някой се съмнява в това ...
Поздрави !


Така си е то - когато фактите говорят...:)

Поздрави!
цитирай
9. анонимен - поговорка,навярно тракийска:
08.11.2011 17:52
Не разваляй вкуса на виното с лимонада,на кафето със захар,а на любовта с брак.Докато има свинско на килограм, не ти трябва цяло прасе.
цитирай
10. styv - Нека да уточним, че гърците разр...
08.11.2011 18:18
Нека да уточним,че гърците разреждат виното съобразно характера натържеството си.Начело на всеки пир имало "цар",който задавал тона на вечерта.Ако присъстващите искали да пируват ,но да дискутират относително сериозни теми,водещият задавал темата и разпореждал да се налее повечко вода във виното.
Ако пируващите искали просто вахканлия,водещият нареждал да се долее съвсем малко вода във виното.
цитирай
11. silwiqna - Поздрави, Спароток!
08.11.2011 18:24
Честно да ти кажа, сега съм с чаша вино пред монитора! Прочетох с интерес! Наздраве! :))
цитирай
12. kostas - Наздраве приятелю, от как се помня в нашата къща е имало вино и пак има..:))) Да спомена "Асеновградският мискет" на Чорбаджака. Поздрави.Ник
08.11.2011 18:30
Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и в съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина.
(Бодлер)
цитирай
13. hristo27 - In vino veritas, Павка. Наздраве ...
08.11.2011 18:35

In vino veritas, Павка.
Наздраве от новата реколта!
цитирай
14. sparotok - подробности
08.11.2011 18:48
styv написа:
Нека да уточним,че гърците разреждат виното съобразно характера натържеството си.Начело на всеки пир имало "цар",който задавал тона на вечерта.Ако присъстващите искали да пируват ,но да дискутират относително сериозни теми,водещият задавал темата и разпореждал да се налее повечко вода във виното.
Ако пируващите искали просто вахканлия,водещият нареждал да се долее съвсем малко вода във виното.


Нямам данни за тези подробности, къде мога да намеря информацията?
цитирай
15. sparotok - :)
08.11.2011 18:49
silwiqna написа:
Честно да ти кажа, сега съм с чаша вино пред монитора! Прочетох с интерес! Наздраве! :))


И аз съм с чаша хубаво асеновградско вино:)

Наздраве!
цитирай
16. sparotok - асеновградско вино
08.11.2011 18:55
kostas написа:
Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и в съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина.
(Бодлер)


В момента съм си налял домашно асеновградско вино, страхотно е!
Ти случайно да имаш някоя бутилка Станимашка Малага?:)

Поздрави!
цитирай
17. sparotok - vino veritas
08.11.2011 18:57
hristo27 написа:

In vino veritas, Павка.
Наздраве от новата реколта!


Наздраве приятелю!
цитирай
18. bulgarinut57 - ОТНОСНО ДАНАЙСКИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ .
08.11.2011 18:59
Aлкохола се разгражда в човешкия организъм
посредством ензима алкохолдехидрогеназа.
Той се синтезира в черния дроб на пиещия.

Като се има предвид високите, снажни траки
и дребните, мургави недоносчета данайчета,
то излиза, че те е трябвало да растат предимно на
черен дроб, за да могат да пият, колкото нас траките.

Затуй са разреждали Божественото питие !
цитирай
19. drakulla - Браво!
08.11.2011 19:07
Наздраве и от мен! :)
цитирай
20. kostas - :) От това май има само във "Винпром" -Ад /истинското/ но подобно всеки добър винар прави.Тия дни ще опитвам от приятели реколтата:)))
08.11.2011 19:10
*
В момента съм си налял домашно асеновградско вино, страхотно е!
Ти случайно да имаш някоя бутилка Станимашка Малага?:)
*
цитирай
21. ckarlet - Чела съм, че виното е почитаното ...
08.11.2011 19:11
Чела съм, че виното е почитаното питие на Божествата, както и че не случайно гръцкият бог Дионисий е бил закрилник и патрон за винарите. Но ти си ни представил много интересна информация за произхода на виното, която прочетох с огромно удоволствие.
Благодаря, че те има, Sparotok!
цитирай
22. cefulesteven - Вместо чашата вино, която не мога да ...
08.11.2011 19:15
Вместо чашата вино, която не мога да си позволя да изпия, изпих този текст. Наздраве.
цитирай
23. sparotok - ръст
08.11.2011 19:28
bulgarinut57 написа:
Aлкохола се разгражда в човешкия организъм
посредством ензима алкохолдехидрогеназа.
Той се синтезира в черния дроб на пиещия.

Като се има предвид високите, снажни траки
и дребните, мургави недоносчета данайчета,
то излиза, че те е трябвало да растат предимно на
черен дроб, за да могат да пият, колкото нас траките.

Затуй са разреждали Божественото питие !


Верно е, способността да се усвои алкохола зависи до голяма степен и от телесната маса.

Поздрави!
цитирай
24. sparotok - наздраве!
08.11.2011 19:30
drakulla написа:
Наздраве и от мен! :)


Наздраве! :)
цитирай
25. sparotok - майстори
08.11.2011 19:32
kostas написа:
*
В момента съм си налял домашно асеновградско вино, страхотно е!
Ти случайно да имаш някоя бутилка Станимашка Малага?:)
*


Дано само асеновградските майстори да успеят да предадат знанията си на следващото поколение.
цитирай
26. sparotok - !
08.11.2011 19:34
ckarlet написа:
Чела съм, че виното е почитаното питие на Божествата, както и че не случайно гръцкият бог Дионисий е бил закрилник и патрон за винарите. Но ти си ни представил много интересна информация за произхода на виното, която прочетох с огромно удоволствие.
Благодаря, че те има, Sparotok!


Благодаря ти за добрите думи Скарлетче!
цитирай
27. d3bep - Чудесна тема, за съжаление и много преексплоатирана
08.11.2011 19:34
sparotok написа:

Ти случайно да имаш някоя бутилка Станимашка Малага?:)

Поздрави!

Ликьор :) Става за да си полееш тортата.

Винаги съм се чудел за едно нещо. Виното по принцип е малко по - прецизна технология. Най - общо казано, и грубо, благородникът може да произведе вино...

Обаче селянинът може без проблем да произведе ракия. Не трябва да спазва чак такива правила ,стерилност, може и да смеси плодовете ако няма достатъчно грозде...
ЧУдя се при това положение защо от целия свят ракията е най - популярна и, по всичко изглежда най - стара именно по нашите земи...
Би се очаквало всички винопроизводители и оцетопроизводители да правят и ракия. Обаче не.

А ако аргумента е силата(градусите) - ами силата първо се регулира, ивторо по севта има и по - силни питиета от стандартната ракия. Е, може би от първака е по - силен само спирта, но ... :)
цитирай
28. sparotok - красиво казано
08.11.2011 19:35
cefulesteven написа:
Вместо чашата вино, която не мога да си позволя да изпия, изпих този текст. Наздраве.


Красиво казано Стефо, благодаря ти!

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - ракия
08.11.2011 19:39
d3bep написа:
sparotok написа:

Ти случайно да имаш някоя бутилка Станимашка Малага?:)

Поздрави!

Ликьор :) Става за да си полееш тортата.

Винаги съм се чудел за едно нещо. Виното по принцип е малко по - прецизна технология. Най - общо казано, и грубо, благородникът може да произведе вино...

Обаче селянинът може без проблем да произведе ракия. Не трябва да спазва чак такива правила ,стерилност, може и да смеси плодовете ако няма достатъчно грозде...
ЧУдя се при това положение защо от целия свят ракията е най - популярна и, по всичко изглежда най - стара именно по нашите земи...
Би се очаквало всички винопроизводители и оцетопроизводители да правят и ракия. Обаче не.

А ако аргумента е силата(градусите) - ами силата първо се регулира, ивторо по севта има и по - силни питиета от стандартната ракия. Е, може би от първака е по - силен само спирта, но ... :)


Звер, дори и за хубавата ракия се изисква опит и майсторлък. Дали тя е най-стара по нашите земи не зная, не смея да коментирам.

Поздрави!
цитирай
30. shaffi - баща ми
08.11.2011 19:50
права хубаво вино, ще трябва да почерпя..поздрав с вкус на вино!
цитирай
31. styv - Гор Видал"Сътворението&...
08.11.2011 19:56
Гор Видал"Сътворението"

И като говорим за вино,горещо ви препоръчвам добруджанската "липа".Не се продава по магазините,но като нацеля производител винаги си купувам

Честит Арахангел Михаил на всички!
цитирай
32. анонимен - ....
08.11.2011 19:59
и аз като един истински ценител на питието на боговете
прочетох с интерес-благодаря ти,Sparotok-с удоволствие се
отбивам в този блог с чаша хубаво вино в ръка-тук е толкова
уютно и топло-заредено с позитивизъм и родолюбие!
цитирай
33. bgwest - Виното е толкова здраво вкоренено в ...
08.11.2011 20:23
Виното е толкова здраво вкоренено в бита и фолклора ни,че просто,произхода му не може да е друг,освен Български.Червеното Вино.Бялото може би не е наше/бяло винце,бяло,що не си червено.:)))бълг.нар.песен/
НАЗДРАВЕ и УСПЕХ!!!
цитирай
34. sparotok - вино
08.11.2011 20:30
hloris написа:
и аз като един истински ценител на питието на боговете
прочетох с интерес-благодаря ти,Sparotok-с удоволствие се
отбивам в този блог с чаша хубаво вино в ръка-тук е толкова
уютно и топло-заредено с позитивизъм и родолюбие!


Благодаря ти! Вдигам и аз чаша вино, все пак празник е!
Наздраве!
цитирай
35. nikikm - Поздрави!
08.11.2011 20:45
Търся логиката на :” От данните, които притежаваме може да се заключи, че древни тракийски племена са дали знанията за направа на вино на хети, араби, гърци, римляни и келти. Траките вероятно са взели технологията от предците на иранците, с които са влезли в контакт през Неолита. Проблем остава обаче древната дума за вино, тя определено не е иранска.”
Така,но: от други материали стигаме до заключението,че не иранците,а траките са им повлияли в културно отношение и това мисля,беше един от основните,разбирасе обосновани мотиви ,срещу теорията на П.Добрев. После.:
При въвеждането на технологии,нормално е да се вземат наименованията на процесите името и резултата,/визирам грубо/, от даващият технологията.И до днис е така.Спомнете си световното „Спутник”..Просто няма как другояче.На по-късен етап,може всичко,но остават следи.И след,като не разбирам,как някой може да даде имена на моите деца,не разбирам и как предците на иранците,могат да дадат ТРАКИЙСКО име на виното?! Та,ако не да помогна,поне да дам малко поле за размисъл.
цитирай
36. sparotok - логика
08.11.2011 21:04
nikikm написа:
Търся логиката на :” От данните, които притежаваме може да се заключи, че древни тракийски племена са дали знанията за направа на вино на хети, араби, гърци, римляни и келти. Траките вероятно са взели технологията от предците на иранците, с които са влезли в контакт през Неолита. Проблем остава обаче древната дума за вино, тя определено не е иранска.”
Така,но: от други материали стигаме до заключението,че не иранците,а траките са им повлияли в културно отношение и това мисля,беше един от основните,разбирасе обосновани мотиви ,срещу теорията на П.Добрев. После.:
При въвеждането на технологии,нормално е да се вземат наименованията на процесите името и резултата,/визирам грубо/, от даващият технологията.И до днис е така.Спомнете си световното „Спутник”..Просто няма как другояче.На по-късен етап,може всичко,но остават следи.И след,като не разбирам,как някой може да даде имена на моите деца,не разбирам и как предците на иранците,могат да дадат ТРАКИЙСКО име на виното?! Та,ако не да помогна,поне да дам малко поле за размисъл.


Тракийско влияние в Иран има от към 4500 пр. Христа, но виното там е изобретено по-рано. Дали хората, които са създали първото вино са деди на персите е друг въпрос. Древните перси са били номади, дори по времето на Херодот част от персите са номади. Напълно възможно е предците на персите да са асимилирали хората, които са създали виното. Напълно възможно е това да са хора от тракийски произход, но поне засега няма доказателства за това.

Мей, баде, бор са персийски думи от доста по-късен период, като бор е най-вероятно тракийска заемка.

Обърни внимание и на това, че иранци е условно понятие, то е тъждествено на арийци, а едно от най-старите имена на Тракия е Ария:)
цитирай
37. sparotok - цвят
08.11.2011 21:07
bgwest написа:
Виното е толкова здраво вкоренено в бита и фолклора ни,че просто,произхода му не може да е друг,освен Български.Червеното Вино.Бялото може би не е наше/бяло винце,бяло,що не си червено.:)))бълг.нар.песен/
НАЗДРАВЕ и УСПЕХ!!!


Определено древното вино е било тъмночервено. Кога са били създадени светлите вина не зная.

Наздраве!
цитирай
38. nikikm - ДЗвер,"германският тигър",
08.11.2011 21:07
за пореден път се опита да вбие клин между простия народ и "благородниците",които между другото произлизат от същата тази селения,но са узурпирали права! Нали, -едните пият вино,а простолюдието-ракия.Днес т.н. Елит пие също вино,че и шампанско-питието / и/ на проститутките! БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ОТ ДРЕВНИ ВРЕМЕНА ПРОИЗВЕЖДА И ПИЕ ВИНО И РАКИЯ! НОРМАЛЕН НАРОД,КОЙТО СИ РАЖДА БЛАГОРОДНИЦИТЕ И КОИТО ЖИВЕЯТ ЖИВОТА МУ! ДНЕС НЕ Е ТАКА! Днес,такива,като "немското" "тигърче", се опитват да манипулират и да насаждат разлики и унищожаващ елитаризъм у нас! Не спират от столетия той и подобните му!
цитирай
39. sparotok - благодаря
08.11.2011 21:08
shaffi написа:
права хубаво вино, ще трябва да почерпя..поздрав с вкус на вино!


Уважавам всеки човек, който прави хубаво вино, да е жив и здрав баща ти!

Поздрави!
цитирай
40. bojo12345 - Има три познати начина на употреба на виното...
08.11.2011 21:15
Тези който не могат да го оценят, го пият разредено с вода.
Истинските ценители на този елексир го пият натурално.
Но третите, които го пият вместо вода-стават алкохолици.
цитирай
41. sparotok - умереност
08.11.2011 21:31
bojo12345 написа:
Тези който не могат да го оценят, го пият разредено с вода.
Истинските ценители на този елексир го пият натурално.
Но третите, които го пият вместо вода-стават алкохолици.


На виното може да се наслади този, който го пие не да губи ума си и контрола на тялото, а този, който умее да улови аромата и топлината на всяка глътка.

Поздрави!
цитирай
42. estolodu - а може просто думата за вино в раз...
08.11.2011 21:57
а може просто думата за вино в различните езици да идва от общ праиндоевропейски корен, това обяснява приликите доста добре

по същия начин
цена и coin
мляко и milk
три и three
врата и port
са все от един и същ праиндоевропейски корен

арабското уаин без съмнение е заето от английското уаин
цитирай
43. merlin68 - Наздраве!
08.11.2011 22:06
Много интересен постинг, прочетох го с удоволствие защото обичам хубавото вино:) Логиката ми хареса, струва ми се, че си прав. Вия - виещите се лози, зелас - желание, ами така е сокът от виещите се лози и виещите се в танци кръшни женски снаги предизвикват завиване на свят, страст, желание.... а на сутринта и малко вина може би:)
цитирай
44. sparotok - санапе
08.11.2011 22:13
merlin68 написа:
Много интересен постинг, прочетох го с удоволствие защото обичам хубавото вино:) Логиката ми хареса, струва ми се, че си прав. Вия - виещите се лози, зелас - желание, ами така е сокът от виещите се лози и виещите се в танци кръшни женски снаги предизвикват завиване на свят, страст, желание.... а на сутринта и малко вина може би:)


Има и друго интресна тракийска дума за вино, това е сан. Санапе, санапий означава пияница. Смятам, че сан е форма на нашата дума сън. Това вино явно е било много силно и е упоявало бързо.

От тракийската дума санапе е възникнало името на древния град Синоп.

Поздрави!
цитирай
45. voulgaros - CHECK THIS OUT
08.11.2011 22:14
бре вулгари..какви траки сте бре...Павел пак е творил бисери...както само тои може..Адаш - да ти говори нещо думата ''СИМПОЗИОН=по известна с латинския суфикс-окончание -УМ..уикипедиа е добре за начало- да видиш просто..
СТАДИОН-СТАДИУМ..и тн.
Павле,този ти пост-тема ми харесва, има обективност доло-горе..
Искам да ти кажа една любопитен факт..чисто приятелски да знаеш...
тази дума ''ОИНОПОИОН''=оино+пион...та Павка мега интересното че че древната дума оинос=днес пак се ползва и във винарската индустриа,и в етикетите на бутилките...Но народния-демотическата=ДУМАТА НА НАРОДА-ДЕМОСА ЗА ВИНО Е ''КРАСИ''..ТОЕСТ..Книжовния-литерстурена дума и народната са коренно различни....а тази ПИОН---И ДНЕС СИЕ СЪШАТА ПИОН--''ПИЯ''

ето и друг пример - хидор=неро=вода - книжовната официалната и говоримата народна-ДЕМОТИКИ
НЕКА ГО ЗНАЕШ ПАВКА...я кажи само---колко човека е екипа ти...колко ПАВЕЛА ИМА В БЛОГА НА СПАРОТОК??
цитирай
46. sparotok - проблеми
08.11.2011 22:18
estolodu написа:
а може просто думата за вино в различните езици да идва от общ праиндоевропейски корен, това обяснява приликите доста добре

по същия начин
цена и coin
мляко и milk
три и three
врата и port
са все от един и същ праиндоевропейски корен

арабското уаин без съмнение е заето от английското уаин


Има няколко проблема в твърденията ти.

1. Арабите познават виното още преди някой да е чул за англичаните.

2. Факт е, че германите са си били в днешните земи когато в Южна Тракия е създадено първото вино. Доколкото зная, в Сверна Европа дивата лоза не е виряла. Как тогава да имаме една обща индо-европейска дума за вино, в санскрит вино е ХАЛА, дума сродна на тракийската ЗЕЛА(С).
цитирай
47. estolodu - а може просто думата за вино в раз...
08.11.2011 22:27
sparotok написа:
estolodu написа:
а може просто думата за вино в различните езици да идва от общ праиндоевропейски корен, това обяснява приликите доста добре

по същия начин
цена и coin
мляко и milk
три и three
врата и port
са все от един и същ праиндоевропейски корен

арабското уаин без съмнение е заето от английското уаин


Има няколко проблема в твърденията ти.

1. Арабите познават виното още преди някой да е чул за англичаните.

2. Факт е, че германите са си били в днешните земи когато в Южна Тракия е създадено първото вино. Доколкото зная, в Сверна Европа дивата лоза не е виряла. Как тогава да имаме една обща индо-европейска дума за вино, в санскрит вино е ХАЛА, дума сродна на тракийската ЗЕЛА(С).

1. Нищо не пречи арабите преди да са имали друга дума за вино, а уаин да е по-нова, заемка от английския. Така например някои млади хора днес ползват думите френд вместо приятел и сори вместо извинявай(не че българските ще бъдат изместени)

2. В Северна Европа не, но в Апенинския полуострв и близкия изток климатът също е бил подходящ. Не само на Балканите в древността е можело да се отглежда лозя.
цитирай
48. ognena71 - Поздрави и наздраве!
08.11.2011 23:35
Поздрави и наздраве!
цитирай
49. kasnaprolet9999 - Повечето български мъже обичат да ...
08.11.2011 23:53
Повечето български мъже обичат да правят вино и се надпреварват кой да направи най-хубавото. Явно това генетично им е заложено още от дълбока древност. В един мой постинг за Трифон Зарезан бях написала, че само мъжете, които могат да правят хубаво вино могат да обичат истински. Поздрави за хубавия постинг, доста неща ми се поизясниха.
цитирай
50. tit - В крайна сметка историята я пишат победителите!:(
09.11.2011 00:52
Но виното го пият всички!:)))
Наздраве!:)
цитирай
51. zelas - Благодаря за интересната и богато ...
09.11.2011 01:01
Благодаря за интересната и богато поднесена тема, приятелю!

В Китай са намерени останки от съдове за производство на вино, датиращи от 7000 г.пр. н.е.

Зела или зелас е наистина стар тракийски сорт грозде, който за съжаление, обаче е изчезнал доста отдавна. Носят се слухове, че на гроба на Орфей поникнала лоза от легендарния сорт зела.

Затова е много е важно да се развиват и съхраняват местните български гроздови сортове като Мавруд, Гъмза, Червен мискет, Памид (също тракииски сорт), Широка мелнишка лоза. За мен специално Широка мелнишка лоза сега е най-уникалният и качествен български сорт. Единственият сорт способен да произведе вино от най-висока класа.

Наздраве
цитирай
52. panazea - Наздраве , Спароток !
09.11.2011 06:23
Както винаги - на своя пост !
Знаех си , че ние тайно продължаваме да почитаме култа към Дионис , ама го наричаме Трифун Зарезан по модерному .
Че древните са пиели и са се оливали - в това няма съмнение !
Благодаря за поясненията за Варна , Зелас и вино .
Аз имам афинитет към чуждите езици и как думата се изкривява до неузнаваемост от неграмотни/неспособни посредници . Търсенето на първичното значение на думата и следващото променяне на нейното смислово значение е важно за да се види развоя на езиците .
Типичен пример за неграмотност е думата ОК , обаче малко хора , на които им обяснявам как е възникнала , от един неграмотен железничар , се интересуват .
Фактът , че тази дума се използва от милиони по света , без да знаят значението й показва как Неграмотността може да владее Света . А ние няма да го допуснем - нали ?
Привет !
цитирай
53. sparotok - krasi
09.11.2011 07:18
voulgaros написа:
бре вулгари..какви траки сте бре...Павел пак е творил бисери...както само тои може..Адаш - да ти говори нещо думата ''СИМПОЗИОН=по известна с латинския суфикс-окончание -УМ..уикипедиа е добре за начало- да видиш просто..
СТАДИОН-СТАДИУМ..и тн.
Павле,този ти пост-тема ми харесва, има обективност доло-горе..
Искам да ти кажа една любопитен факт..чисто приятелски да знаеш...
тази дума ''ОИНОПОИОН''=оино+пион...та Павка мега интересното че че древната дума оинос=днес пак се ползва и във винарската индустриа,и в етикетите на бутилките...Но народния-демотическата=ДУМАТА НА НАРОДА-ДЕМОСА ЗА ВИНО Е ''КРАСИ''..ТОЕСТ..Книжовния-литерстурена дума и народната са коренно различни....а тази ПИОН---И ДНЕС СИЕ СЪШАТА ПИОН--''ПИЯ''

ето и друг пример - хидор=неро=вода - книжовната официалната и говоримата народна-ДЕМОТИКИ
НЕКА ГО ЗНАЕШ ПАВКА...я кажи само---колко човека е екипа ти...колко ПАВЕЛА ИМА В БЛОГА НА СПАРОТОК??


KRASI -вино да не би да идва от KRASIS -смесване, или пък от старобългарската красьнъ -червен, с червен цвят :)
цитирай
54. voulgaros - тhink about THAT
09.11.2011 08:10
ПАВКА, реалноста е че при нас гърците-има писменни извоти-летописи..а при мпулгарите няма та,,Тоест ти правиш приравняване на сляпо на ангро...КАК може да имаш претенции за нещо...като твоя народ няма нито записи,нито извори ...нито едно доказателство....
ТИ ПРАВИШ ЕДНА ЧАЛГАДЖИИСКА РЕКОНСТРУКЦИЯ. БЕЗ СВОЯ ИЗВОРОРВА БАЗА...ТОВА НЕКАДЕ НЯМА ДА БЪДЕ ГЛЕДАНО С НАУЧНОСТ..ОТКОГА СТЕ ХРИСТИЯНИ...ОТ ВРЕМЕТО НА СИМЕОН 880Г. АИДЕ НАМЕРИМИ ИЗВОР ОТ ТОГАВА..И ЕЛА ПАК.
ТУРЦИТЕ ДНЕС ЛЕЖАТ НА СТАРАТА ВИЗАНТИИСКА ИЗКОННА ЗЕМЯ...АМА НЯМАТ НИ ЛОЗИ ,НИ ВИНО, НИ НИЩО- те не пият вино...И ПРИ ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ ПРОСЛЕДИ ИСТОРИЧЕСКАТА НИШКА...А ПРИ ВУЛГАРИТЕ---ОХИ ОХИ...

А ЕТИ ХРАНА ЗА РАЗМИСЛЪЛ лозя - гр. амбелона...а ПРОВИНЦИЯ ЛУЗИТАНИА - В ПОРТОГАЛИА - та аз и цела европа казваме - вулгарите са взели думата лоза от латинския език.
А ти доказваи обратно, без извори-летописи, Павлакос
цитирай
55. vishnichka - Наздраве!:)
09.11.2011 08:14
Когато попитали Гьоте какво би взел със себе си, ако попадне на самотен остров, той отговорил : любима поезия, сладко вино и красива жена. После го питали, ако му се позволят не три, а само две неща - с кое би се разделил... Отговорил - книгата. А ако можел да вземе само едно нещо, кое би било то?
След миг размисъл, отговорът бил: Зависи от реколтата ...
Поздравления за интересния постинг, Спароток!
цитирай
56. sparotok - :)
09.11.2011 08:50
vishnichka написа:
Когато попитали Гьоте какво би взел със себе си, ако попадне на самотен остров, той отговорил : любима поезия, сладко вино и красива жена. После го питали, ако му се позволят не три, а само две неща - с кое би се разделил... Отговорил - книгата. А ако можел да вземе само едно нещо, кое би било то?
След миг размисъл, отговорът бил: Зависи от реколтата ...
Поздравления за интересния постинг, Спароток!


Виши, благодаря ти за коментара! :)
Развесели ме, а бях ужасно уморен.

Поздрави!
цитирай
57. sparotok - ампелос
09.11.2011 09:02
voulgaros написа:
ПАВКА, реалноста е че при нас гърците-има писменни извоти-летописи..а при мпулгарите няма та,,Тоест ти правиш приравняване на сляпо на ангро...КАК може да имаш претенции за нещо...като твоя народ няма нито записи,нито извори ...нито едно доказателство....
ТИ ПРАВИШ ЕДНА ЧАЛГАДЖИИСКА РЕКОНСТРУКЦИЯ. БЕЗ СВОЯ ИЗВОРОРВА БАЗА...ТОВА НЕКАДЕ НЯМА ДА БЪДЕ ГЛЕДАНО С НАУЧНОСТ..ОТКОГА СТЕ ХРИСТИЯНИ...ОТ ВРЕМЕТО НА СИМЕОН 880Г. АИДЕ НАМЕРИМИ ИЗВОР ОТ ТОГАВА..И ЕЛА ПАК.
ТУРЦИТЕ ДНЕС ЛЕЖАТ НА СТАРАТА ВИЗАНТИИСКА ИЗКОННА ЗЕМЯ...АМА НЯМАТ НИ ЛОЗИ ,НИ ВИНО, НИ НИЩО- те не пият вино...И ПРИ ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ ПРОСЛЕДИ ИСТОРИЧЕСКАТА НИШКА...А ПРИ ВУЛГАРИТЕ---ОХИ ОХИ...

А ЕТИ ХРАНА ЗА РАЗМИСЛЪЛ лозя - гр. амбелона...а ПРОВИНЦИЯ ЛУЗИТАНИА - В ПОРТОГАЛИА - та аз и цела европа казваме - вулгарите са взели думата лоза от латинския език.
А ти доказваи обратно, без извори-летописи, Павлакос


Думата АМПЕЛОС - лоза не е гръцка дума а заемка в гръцкия според проф. Мюлер (Grieksch Woorenboek, 1926, s. 51).

Аз съм съгласен с този езиковед и смея да добавя, че ампелос е гърцизирания вариант на българската дума биле, която има първично значение -растение.

Недей да бъркаш Източната Римска Империя с държавата Гърция, която възниква едва през 19-ти век.

Източната Римска Империя е създадена от тракиеца Константин Велики, укрепена е от тракиеца Юстиниан Велики, защитавана е ревностно от тракиеца Маркиан...

По времето на Юстиниан -I, Прокопий пише, че гърците са страхливи и негодни за военна служба...та какъв е гръцкия принос в създаването на ИРИ?

Да създадеш силна държава и да узурпираш властта са две коренно различни неща.
цитирай
58. sparotok - Дионис
09.11.2011 09:04
panazea написа:
Както винаги - на своя пост !
Знаех си , че ние тайно продължаваме да почитаме култа към Дионис , ама го наричаме Трифун Зарезан по модерному .
Че древните са пиели и са се оливали - в това няма съмнение !
Благодаря за поясненията за Варна , Зелас и вино .
Аз имам афинитет към чуждите езици и как думата се изкривява до неузнаваемост от неграмотни/неспособни посредници . Търсенето на първичното значение на думата и следващото променяне на нейното смислово значение е важно за да се види развоя на езиците .
Типичен пример за неграмотност е думата ОК , обаче малко хора , на които им обяснявам как е възникнала , от един неграмотен железничар , се интересуват .
Фактът , че тази дума се използва от милиони по света , без да знаят значението й показва как Неграмотността може да владее Света . А ние няма да го допуснем - нали ?
Привет !


Тони, имената се менят, традициите си остават, ние сме жилав народ!

Поздрави!
цитирай
59. vostroto - :)Добро утро, Спароток!
09.11.2011 09:08
Сега ти правя "наздраве" с кафето, но снощи пих едно много хубаво червено вино от твоя край - един приятел ми го изпрати.
Откъдето и да е дошло виното, който и да го е измислил, важното е че го има, и че ни радва в специални, и не чак толкова специални моменти:) Да не говорим и за здравословните му качества! Хубав постинг!
Поздрави!
цитирай
60. sparotok - Китай
09.11.2011 09:09
zelas написа:
Благодаря за интересната и богато поднесена тема, приятелю!

В Китай са намерени останки от съдове за производство на вино, датиращи от 7000 г.пр. н.е.

Зела или зелас е наистина стар тракийски сорт грозде, който за съжаление, обаче е изчезнал доста отдавна. Носят се слухове, че на гроба на Орфей поникнала лоза от легендарния сорт зела.

Затова е много е важно да се развиват и съхраняват местните български гроздови сортове като Мавруд, Гъмза, Червен мискет, Памид (също тракииски сорт), Широка мелнишка лоза. За мен специално Широка мелнишка лоза сега е най-уникалният и качествен български сорт. Единственият сорт способен да произведе вино от най-висока класа.

Наздраве


Приятелю, за Китай имам съмнения. Много се манипулира с тяхната керамика, в интернет почти всичко е поизкривено.

Ако китайците бяха първите винопийци, те щяха да имат и най-голямата устойчивост срещу алкохола...но реалността показва точно обратното.

Поздрави!
цитирай
61. sparotok - победители
09.11.2011 09:10
tit написа:
Но виното го пият всички!:)))
Наздраве!:)


Тит, може и ние един ден да се окажем победители и вдигайки тост да пренапишем историята!:)

Наздраве!
цитирай
62. sparotok - хубаво вино
09.11.2011 09:12
kasnaprolet9999 написа:
Повечето български мъже обичат да правят вино и се надпреварват кой да направи най-хубавото. Явно това генетично им е заложено още от дълбока древност. В един мой постинг за Трифон Зарезан бях написала, че само мъжете, които могат да правят хубаво вино могат да обичат истински. Поздрави за хубавия постинг, доста неща ми се поизясниха.


Напълно съм съгласен с теб, за да се направи хубаво вино се искат воля, търпение и постоянство...а и да обичаш това, което правиш. Логично е, че мъж с такива качества ще обича истински:)

Поздрави!
цитирай
63. sparotok - !
09.11.2011 09:14
ognena71 написа:
Поздрави и наздраве!


Поздрави!
цитирай
64. sparotok - вино
09.11.2011 09:36
vostroto написа:
Сега ти правя "наздраве" с кафето, но снощи пих едно много хубаво червено вино от твоя край - един приятел ми го изпрати.
Откъдето и да е дошло виното, който и да го е измислил, важното е че го има, и че ни радва в специални, и не чак толкова специални моменти:) Да не говорим и за здравословните му качества! Хубав постинг!
Поздрави!


Истината за виното винаги ще остане различна за различните народи. Както обаче казваш ти - хубаво е, че го има:)

Поздрави!
цитирай
65. voulgaros - ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ----В...
09.11.2011 09:54
ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ----ВАСИЛЕВСИА ТОН РОМЕОН--РОМЕИКИ АВТОКРАТОРИА -РОМАЕА=РОМАНИА Е ГРЪЦКА СТРУКТУРА И ДЪРЖАВНО ОБРАЗУВАНИЕ..ТАМ ВСИЧКИ СА ГРЕКО-РОМЕИ....
ЗАТОВА ВИЗАНТИА Е САМО ГРЪЦКА ИЗКОННА СЪЩНОСТ--казвам разликата---гръцка ХРИСТИЯНСКА СЪЩНОСТ....А НЕ АНТИЧНА ОЛИМПИИСКА-МИТОЛОГИЗМАТИА СЪС ВСИЧКИТЕ ПАН ЕЛЛИНСКИ КУЛТОВЕ И ИГРИ И ПОЛИТЕИСТИЧНИ ОЛТАРИ

ГОРД СЪМ ЧЕ СМЕ ДАЛИ КУЛТУРА НА ВАС ВУЛГАРИТЕ...НЕДОДЯЛАНИ ВАРВАРИ...
цитирай
66. анонимен - Поздрави, Спароток, отново!
09.11.2011 10:29
Вече от много време, видя ли твой пост това е първото, което чета. Всеки път разпалваш интереса, гордостта и въображението ми. Благодаря ти за пореден път! А сега моля за едно уточнение, защото се обърках. Ти пишеш: "Гърците се появяват едва през 2-ро хил. пр. Христа и заемат голяма част от езика и културата на местното население." И по-долу: "Гърците основават тържища в Южна Галия (Марсилия) още през VI-ти-V-ти век преди Христа, но гръцката дума ойнос едва ли е дала келтската вино." Значи ли това, че преди да се населят на Балканите, те вече имат тържища другаде? Като гърци? Олга
цитирай
67. siskata93 - Какъв хубавичък пост! In vino ve...
09.11.2011 10:39
Какъв хубавичък пост! In vino veritas! Наздраве!:)
цитирай
68. ivankalilova - Виното е поезия в бутилка. “ — Робърт ...
09.11.2011 11:15
Виното е поезия в бутилка.“ — Робърт Луис Стивънсън

"Бъчва вино може да направи повече чудеса, отколкото църква, пълна със светии." — Италианска поговорка

"На младини имай любов и рози, а на старини — приятели и вино. — Томас Мор

„При победа заслужаваме шампанско, при поражение се нуждаем от него.“ — Наполеон

„Велик подбудител е виното — омайното вино, увличащо дори най-мъдрия да пее, да се смее, да танцува и да изрича думи, които е по-добре да не бъдат изричани.“ — Омир

„Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света.“ Луи Пастьор

„След виното идва истината.“ — Китайска поговорка

„Виното е ключалка, през която надничаш в сърцето.“ — Алкей

„Виното е лек за унинието на старостта.“ — Платон

„In vino veritas.“ — „Истината е във виното.“

„Бог е създал водата — а човекът създал виното.“ — Виктор Юго

„Виното превръща мъдреца в глупак а глупакът в мъдрец“ — Карлос Луис Зафон

„Виното прави човека прозрачен“ — Болеслав Прус

„Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“ — Галилей

"Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и в съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина." - Бодлер

Благодаря, за интересния постинг!
Ето няколко мъдрости за виното!
НА ЗДРАВЕ!

"Не може да има сделка без вино." - латинска поговорка

"Единственото нещо в този живот, за което съжалявам е, че не пих повече шампанско." - Джон Мейнард Кейнс

цитирай
69. zelas - Приятелю, за Китай имам съмнения. ...
09.11.2011 14:20
sparotok написа:
Приятелю, за Китай имам съмнения. Много се манипулира с тяхната керамика, в интернет почти всичко е поизкривено. Ако китайците бяха първите винопийци, те щяха да имат и най-голямата устойчивост срещу алкохола...но реалността показва точно обратното.


Може би, но не се знае кои са били хората, но които принадлежат тези керамики. Може да си били напълно различна раса от сегашните китайци.

Но си прав, че по физиологическата устойчивост към алкохола, може да преценим колко стара е трацията на виноправене в определени народи. Не случайно Ирландци и Шотландци носят толкова добре на вино, нали?
цитирай
70. анонимен - Боримечков
09.11.2011 14:30
Отдавна чета този блог и Ви свалям шапка за Вашата упоритата работа и за каузата, на която сте се посветили.
По тази интересна и близка душевно нам тема, нека и аз да отбележа нещо: много нации правят добро вино-французи, италианци, испанции т.н. Но няма друг народ, който да е така близо до виното, както българския! Почти всяко семейство до скоро имаше собствено лозе и си правеше вино, традицията за домашно приготвяне с пълна сила продължава и сега и то на доста по-качествено ниво. А как до съвсем скоро се празнуваше Трифон Зарезан-на 14.02.-предприятията опустяваха, по улиците се виждаха много чичковци със зачервени носове и с венци от лозови пръчки. Едва ли има българин над 25 год., който при нужда да не може да направи някакво вино-за разлика от гореспоменатите нации. Имам приятел-францизин, женен за българка- след пенсионирането си той живее в БГ и тук го научихме да прави бяло и червено вино. Всичко това показва дълбоката вкорененост на виното в нашия бит и обичаи(независимо къде е било направено за пръв път). Относно ензимите-в селото, където аз съм роден, много семейства правеха и по 80-100 бакъра вино(един бакър-10-12 литра), е тук трябват мнооого ензими. А имаше и такава поговорка: Ако една жена не си изпреде вълната до Нова година, и един мъж не си изпие виното до тогава-не ми ги хвали. Счита се, че някои от съвременните сортове грозде са много древни- тракийско наследство- Мавруд, Широка мелнишка лоза, Гъмза и Димят. Тук може би трябва да добавим и зайбера(добруджански сорт). Относно пренебрежението в някои постинги към бялото вино-фактът, че Димята е древен сорт показва, че нашите деди са правили вино и от бяло грозде. Друг в въпросът, че едва ли технологията е била като на сегашното бяло вино, а и ако е било смесвано с червено грозде, то виното също е било червено.
Може ли някой да ми разтълкува фразата РУЙНО ВИНО.
Поздрави!
цитирай
71. анонимен - Боримечков
09.11.2011 14:45
И една скромна препоръка:Спароток, по възможност напишете някога един обобщаващ постинг, в който се разкриват тезите на този блог и Вашата работа като цяло, без източници и без доказателства. Така тези, които сега започват да Ви четат, ще имат от къде да започнат, а и така е лесно да препоръчаш блога на някого. На мен лично ми отне доста време да чета стари публикации , за да навляза в същостта и да си отговоря на многото въпроси.
Успех!
цитирай
72. lisa19 - Наздраве!
09.11.2011 14:53
За здраве! :) Аз обаче срещам из интернет славата която се носи на нашето вино. Казват, че във Франция много го пиели. Явно разбират от вино.
цитирай
73. анонимен - Много верни разсъждения, уважаеми Спароток!
09.11.2011 15:54
Вероятно значението на думата "вино" трябва да се търси в латинската лексика, защото римляните са приемали чуждите понятия с охота, особено когато са били и разбираеми за тях. На латински лоза е "vitis", вино е "vinum", а живот е "vita". Смисълът на "vinum" върви към "живо". Когато виното се преохлади във фризера, умира и се превръща в нещо съвсем различно. Вероятно древните са възприемали лозата и виното като олицетворение на представата си за самия живот. За това Дионис е изобразяван обвит в лозови листа, с гроздове и съдове за вино. Дионисиевите мистерии са били празници на живота, а не на разгула. Но гърците какво ли са разбрали като хората, че и това да проумеят!
цитирай
74. apostapostoloff - Най- важно в случая е следното:
09.11.2011 16:43
Ахмак лозе копае, юнак вино пие!
цитирай
75. sparotok - тъжно, но верно
09.11.2011 18:54
apostapostoloff написа:
Ахмак лозе копае, юнак вино пие!


Тъжно, но верно...така е.
цитирай
76. sparotok - правилно
09.11.2011 18:56
анонимен написа:
Вероятно значението на думата "вино" трябва да се търси в латинската лексика, защото римляните са приемали чуждите понятия с охота, особено когато са били и разбираеми за тях. На латински лоза е "vitis", вино е "vinum", а живот е "vita". Смисълът на "vinum" върви към "живо". Когато виното се преохлади във фризера, умира и се превръща в нещо съвсем различно. Вероятно древните са възприемали лозата и виното като олицетворение на представата си за самия живот. За това Дионис е изобразяван обвит в лозови листа, с гроздове и съдове за вино. Дионисиевите мистерии са били празници на живота, а не на разгула. Но гърците какво ли са разбрали като хората, че и това да проумеят!


Съгласен съм, дионисиевите празници са празници на живота, а не на разгула. Всяка религия обаче може да бъде покварена, както е и станало.
цитирай
77. sparotok - вина
09.11.2011 19:00
lisa19 написа:
За здраве! :) Аз обаче срещам из интернет славата която се носи на нашето вино. Казват, че във Франция много го пиели. Явно разбират от вино.


До голяма степен вкуса на човека определя дали едно вино е добро, или не. Не искам да звуча като шовинист, но на мене лично българските вина най-много ми харесват.

Не е само до сорт, качеството зависи от почвата, слънцето, технологията. В България определено има майстори, не е за чудене, че французите харесват български вина.

Поздрави!
цитирай
78. sparotok - руйно вино
09.11.2011 19:11
анонимен написа:
Отдавна чета този блог и Ви свалям шапка за Вашата упоритата работа и за каузата, на която сте се посветили.
По тази интересна и близка душевно нам тема, нека и аз да отбележа нещо: много нации правят добро вино-французи, италианци, испанции т.н. Но няма друг народ, който да е така близо до виното, както българския! Почти всяко семейство до скоро имаше собствено лозе и си правеше вино, традицията за домашно приготвяне с пълна сила продължава и сега и то на доста по-качествено ниво. А как до съвсем скоро се празнуваше Трифон Зарезан-на 14.02.-предприятията опустяваха, по улиците се виждаха много чичковци със зачервени носове и с венци от лозови пръчки. Едва ли има българин над 25 год., който при нужда да не може да направи някакво вино-за разлика от гореспоменатите нации. Имам приятел-францизин, женен за българка- след пенсионирането си той живее в БГ и тук го научихме да прави бяло и червено вино. Всичко това показва дълбоката вкорененост на виното в нашия бит и обичаи(независимо къде е било направено за пръв път). Относно ензимите-в селото, където аз съм роден, много семейства правеха и по 80-100 бакъра вино(един бакър-10-12 литра), е тук трябват мнооого ензими. А имаше и такава поговорка: Ако една жена не си изпреде вълната до Нова година, и един мъж не си изпие виното до тогава-не ми ги хвали. Счита се, че някои от съвременните сортове грозде са много древни- тракийско наследство- Мавруд, Широка мелнишка лоза, Гъмза и Димят. Тук може би трябва да добавим и зайбера(добруджански сорт). Относно пренебрежението в някои постинги към бялото вино-фактът, че Димята е древен сорт показва, че нашите деди са правили вино и от бяло грозде. Друг в въпросът, че едва ли технологията е била като на сегашното бяло вино, а и ако е било смесвано с червено грозде, то виното също е било червено.
Може ли някой да ми разтълкува фразата РУЙНО ВИНО.
Поздрави!


Руен означава червен, руйно вино е червено вино. Руен е и старобългарското име за месец септември.
Руен –червен е сродна на индо-арийската дума аруна – червен, руен, слънце, злато, утро.
aruNa- reddish-brown , tawny , red , ruddy (the colour of the morning opposed to the darkness of night) RV. &c. ; perplexed L. ; dumb L. ; m. red colour BhP. ; the dawn (personified as the charioteer of the sun) Mn. x , 33 , &c. ; the sun
цитирай
79. sparotok - китайци и източноевропейци
09.11.2011 19:20
zelas написа:
sparotok написа:
Приятелю, за Китай имам съмнения. Много се манипулира с тяхната керамика, в интернет почти всичко е поизкривено. Ако китайците бяха първите винопийци, те щяха да имат и най-голямата устойчивост срещу алкохола...но реалността показва точно обратното.


Може би, но не се знае кои са били хората, но които принадлежат тези керамики. Може да си били напълно различна раса от сегашните китайци.

Но си прав, че по физиологическата устойчивост към алкохола, може да преценим колко стара е трацията на виноправене в определени народи. Не случайно Ирландци и Шотландци носят толкова добре на вино, нали?


Приятелю, точно така е, хората донесли виното, бронза и особен вид керамика в Китай са европейци. Китайците казват следното за хуните, наречени още българи -
Макар ние да считаме хуните за варвари, трябва да се признае, че те са потомци на Шън Вей - основателят на първата династия (Ша).

За приликите на древната китайска керамика с неолитната керамика от Украйна и Румъния ( България е направо пропусната, а тук са прототипите) са писали Йеитс и Уотсън.

Житните ями, жилищата, погребенията на странните "първи китайци" са досущ като тракийските.

За уйскито ще ти кажа нещо интересно, езиковедите са установили, че UISCE идва от VEDISC като значението е вода. Уйски означава буквално водка, не се шегувам. Корена ВЕД обаче се среща в тракийската дума за вода -ВЕДУ.

На ирландски СЛАНЧЪ означава наздраве!
цитирай
80. styv - В народните песни юнакът винаги пие ...
09.11.2011 19:26
В народните песни юнакът винаги пие червено вино,не бяло.
Червеното вино се свързва визуално с кръвта и живота.Едва през 20 век се доказа,че то съдържа вещества и антиосиданти,които наистина удължават живота.При едно изследване на столетници в Италия,се оказва,че в дневното им меню присъства поне по една чаша качествено червено вино.
цитирай
81. sparotok - благодаря ти!
09.11.2011 19:29
ivankalilova написа:
Виното е поезия в бутилка.“ — Робърт Луис Стивънсън

"Бъчва вино може да направи повече чудеса, отколкото църква, пълна със светии." — Италианска поговорка

"На младини имай любов и рози, а на старини — приятели и вино. — Томас Мор

„При победа заслужаваме шампанско, при поражение се нуждаем от него.“ — Наполеон

„Велик подбудител е виното — омайното вино, увличащо дори най-мъдрия да пее, да се смее, да танцува и да изрича думи, които е по-добре да не бъдат изричани.“ — Омир

„Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги на света.“ Луи Пастьор

„След виното идва истината.“ — Китайска поговорка

„Виното е ключалка, през която надничаш в сърцето.“ — Алкей

„Виното е лек за унинието на старостта.“ — Платон

„In vino veritas.“ — „Истината е във виното.“

„Бог е създал водата — а човекът създал виното.“ — Виктор Юго

„Виното превръща мъдреца в глупак а глупакът в мъдрец“ — Карлос Луис Зафон

„Виното прави човека прозрачен“ — Болеслав Прус

„Виното е светлината на слънцето, затворена във вода“ — Галилей

"Ако виното изчезне от човешките творения, в здравето и в съзнанието ще възникне пустота, далеч по-страшна, отколкото всички изстъпления, които му се вменяват във вина." - Бодлер

Благодаря, за интересния постинг!
Ето няколко мъдрости за виното!
НА ЗДРАВЕ!

"Не може да има сделка без вино." - латинска поговорка

"Единственото нещо в този живот, за което съжалявам е, че не пих повече шампанско." - Джон Мейнард Кейнс



Ванче, благодаря ти за прекрасните допълнения!
цитирай
82. sparotok - вино
09.11.2011 19:33
styv написа:
В народните песни юнакът винаги пие червено вино,не бяло.
Червеното вино се свързва визуално с кръвта и живота.Едва през 20 век се доказа,че то съдържа вещества и антиосиданти,които наистина удължават живота.При едно изследване на столетници в Италия,се оказва,че в дневното им меню присъства поне по една чаша качествено червено вино.


Виното в умерени количества е полезно, а нашето е не само полезно, но и приятно на вкус. Това също е важно.

Поздрави!
цитирай
83. sparotok - наздраве
09.11.2011 19:36
siskata93 написа:
Какъв хубавичък пост! In vino veritas! Наздраве!:)


Наздраве!
цитирай
84. sparotok - идване на гърците
09.11.2011 21:49
анонимен написа:
Вече от много време, видя ли твой пост това е първото, което чета. Всеки път разпалваш интереса, гордостта и въображението ми. Благодаря ти за пореден път! А сега моля за едно уточнение, защото се обърках. Ти пишеш: "Гърците се появяват едва през 2-ро хил. пр. Христа и заемат голяма част от езика и културата на местното население." И по-долу: "Гърците основават тържища в Южна Галия (Марсилия) още през VI-ти-V-ти век преди Христа, но гръцката дума ойнос едва ли е дала келтската вино." Значи ли това, че преди да се населят на Балканите, те вече имат тържища другаде? Като гърци? Олга


Градове като Атина, Микена, Тиринт, Кносос и др. са основани през второто хилядолетие преди Христа (18-ти 17-ти век пр.Христа). Дори елинофил като Джон Чадуик признава, че имената на тези селища не са гръцки.

Смятам, че гърците са дошли от Египет по времето на фараона Ахмозе. Първоначално са обитавали най-южните части на Балканите като за около 1000 години са успели да се привдижат и заселят дори в Тесалия и Епир.

Гръцката колонизация на Черно море започва през 8-ми век пр.Христа, не дълго след това гърците създават колонии на Апенинския полуостров, а по-късно и по южното крайбрежие на Галия (6-ти-5-ти век преди Христа).

Преди да дойдат в Европа гърците не са имали нито тържища, нито градове защото са били номади. Това е причината да няма гръцки топоними от Бронзовата Ера.
цитирай
85. demokrat63 - За мен специално Широка мелнишка ...
09.11.2011 23:06
За мен специално Широка мелнишка лоза сега е най-уникалният и качествен български сорт. Единственият сорт способен да произведе вино от най-висока класа.
Зелас и аз мислех така допреди да опитам Мелник 55- на базата на Широка мелнишка е,но с много по-добри качества. миналата година правих 75% широка и 25% Мелник 55. другата година ще е 100% Мелник 55- Пробвай и сам ще се убедиш:) Наздраве:)
цитирай
86. demokrat63 - Спароток, относно идването на г...
09.11.2011 23:19
Спароток, за идването на гърците на балканите мнението ми е по различно- определено смятам, че т.нар "Пелопонески войни" м/у Спарта/ данайците/ и Атина? траките/ е завладяването на полуострова от данайците.
Що се касае за постинга прекрасен е и много добре мотивиран. В допълнение мога само да Ви припомня как се е пиело воното от предците ни и продължава и днес само от нас- българите:
" Младо вино се пие със стари баби- за здраве
старо вино се пие с млади булки- за удоволствие"
цитирай
87. aristotelis - България е навсякъде!!!
10.11.2011 12:26
Върху монетите защо ли пише на гръцки език а не на български? Провокация, прости гърци, затрили са всичко българско!!!
цитирай
88. d3bep - Спароток, за идването на гърците на ...
10.11.2011 12:39
demokrat63 написа:
Спароток, за идването на гърците на балканите мнението ми е по различно- определено смятам, че т.нар "Пелопонески войни" м/у Спарта/ данайците/ и Атина? траките/ е завладяването на полуострова от данайците.

Ако някои могат да минат за траки, това са по - скоро спартанците.
Делението е Дорийци и Йонийци, а не данайци и траки.
Митичните следи и на двете държави в основавването водят п -скоро към предгръцкото население, но дори възприетата за дорийците версия е, че те идват от север, макар че са се заселили на юг...
цитирай
89. alexs - Във виното е истината ! Наздраве!
10.11.2011 15:39
Във виното е истината !
Наздраве!
цитирай
90. zelas - Зелас и аз мислех така допреди да ...
10.11.2011 17:14
demokrat63 написа:
Зелас и аз мислех така допреди да опитам Мелник 55- на базата на Широка мелнишка е,но с много по-добри качества. миналата година правих 75% широка и 25% Мелник 55. другата година ще е 100% Мелник 55- Пробвай и сам ще се убедиш:) Наздраве:)


Мелник 55 е кръстоска. Оригиналната Широка мелнишка е загинала по време на епидемията на филоксера. Говори се, че може да има останали семена в банките по света (Лондон?). Ако е вярно ще е нещо невероятно.

Познавам много добре вината Мелник 55, защото това ми е работата, но най-добрият Мелник, който съм пил беше от Широката. Наздраве!
цитирай
91. demokrat63 - Спароток, за идването на гърците на ...
10.11.2011 20:28
d3bep написа:
demokrat63 написа:
Спароток, за идването на гърците на балканите мнението ми е по различно- определено смятам, че т.нар "Пелопонески войни" м/у Спарта/ данайците/ и Атина? траките/ е завладяването на полуострова от данайците.

Ако някои могат да минат за траки, това са по - скоро спартанците.
Делението е Дорийци и Йонийци, а не данайци и траки.
Митичните следи и на двете държави в основавването водят п -скоро към предгръцкото население, но дори възприетата за дорийците версия е, че те идват от север, макар че са се заселили на юг...

Дзвер, колко и да уважавам знанията Ви в случая ще изразя несъгласието си с Вас. По време на т.нар пелопонеска война 5 в пр.н.е между Спарта и Атина точно в Спарта са данайците. Има неоповержими факти и доказателства за това с кореспонденцията на Спартанските ождове и тези на Еврейте в Ейрусалим. Пак казвам и според мен е така докато някой не ме обори с факти, че имено тази война е окопацията на южната част от полуострова ни от данайците.
цитирай
92. demokrat63 - Оригинална широка мелнишка може да ...
10.11.2011 20:33
Оригинална широка мелнишка може да намериш през двор в Рупите. Преди 2 год зрязах една и гледам сега пак е подкарала. Лозата е от 1962 г.
мелник 55 не е крастоска, а е подобрена Широка мелнишка т.е майката е Широка мелнишка. ако не ги познава човек лесно ще ги обърка или няма да направи разлика.
цитирай
93. sparotok - Наздраве!:)
10.11.2011 21:11
alexs написа:
Във виното е истината !
Наздраве!


Наздраве!:)
цитирай
94. sparotok - монети
10.11.2011 21:21
aristotelis написа:
Върху монетите защо ли пише на гръцки език а не на български? Провокация, прости гърци, затрили са всичко българско!!!


За своята икономика траките не са се нуждаели от монети. Произвеждали са сами всичко, което им е било нужно.

Монети са се секли по две причини -
- търговията с гърците ( които не разбират тракийски)
- престиж сред чужденците

Обърни внимание на нещо интересно. Дероните имат монета додека драхма още през 500 г. пр. Христа. Имат ли гърците по това време монета с такава голяма стойност?:)
цитирай
95. cinderellathespy - :)
10.11.2011 21:23
Привет:-)
Много обичам вино. Когато имам време ще прочета спокойно постинга и ще напиша коментар по същество!
Поздрави и приятна вечер от мен!:-)
цитирай
96. sparotok - данайци
10.11.2011 21:24
demokrat63 написа:
Спароток, за идването на гърците на балканите мнението ми е по различно- определено смятам, че т.нар "Пелопонески войни" м/у Спарта/ данайците/ и Атина? траките/ е завладяването на полуострова от данайците.
Що се касае за постинга прекрасен е и много добре мотивиран. В допълнение мога само да Ви припомня как се е пиело воното от предците ни и продължава и днес само от нас- българите:
" Младо вино се пие със стари баби- за здраве
старо вино се пие с млади булки- за удоволствие"


Данайците пристигат преди Троянската война, а Пелопонеската война е поне 1000 години по-късно.
По време на Пелопонеската война трако-пеласгийското население на Атина вече е напълно гърцизирано.

Поздрави!
цитирай
97. sparotok - вино
10.11.2011 21:28
cinderellathespy написа:
Привет:-)
Много обичам вино. Когато имам време ще прочета спокойно постинга и ще напиша коментар по същество!
Поздрави и приятна вечер от мен!:-)



Приятна вечер!:)
цитирай
98. monna1 - Браво, Спароток!!!
10.11.2011 21:31
Аз съм почитателка на хубавото вино!
През зимния сезон, с по-стабилно мезе - тъмни и тежки вина, а през лятото-
бяло /охладено/, може и "Розе" с тънки фини мезета...
Наздраве за поста!:)
Разведри ме......
цитирай
99. sparotok - !
10.11.2011 22:31
monna1 написа:
Аз съм почитателка на хубавото вино!
През зимния сезон, с по-стабилно мезе - тъмни и тежки вина, а през лятото-
бяло /охладено/, може и "Розе" с тънки фини мезета...
Наздраве за поста!:)
Разведри ме......


Благодаря ти!

Наздраве!:)

цитирай
100. zelas - мелник 55 не е крастоска, а е подо...
11.11.2011 00:04
demokrat63 написа:
мелник 55 не е крастоска, а е подобрена Широка мелнишка т.е майката е Широка мелнишка. ако не ги познава човек лесно ще ги обърка или няма да направи разлика.


Ранна мелнишка лоза или Мелник 55 е хибриден винен сорт грозде, кръстоска на Широка Мелнишка лоза със смесен прашец от сортовете Дюриф, Жюрасон, Валдигие и Каберне Совиньон.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%88%D0%BA%D0%B0_%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0
цитирай
101. zabunova - Харесах!
11.11.2011 00:18
Харесах!
цитирай
102. aristotelis - Не ме размивай господине, не си ли ...
11.11.2011 09:46
Не ме размивай господине, не си ли разбрал че глупостите дето пишеш все по-малко и малко хора ги четат вече? Така е с порнографията, в началото е много интересно а после става забавно и скучно и на края за смях!
цитирай
103. aristotelis - Joysii пише че.......
11.11.2011 10:07
В блог.бг, важна е опашатата лъжа, че сме някакваси велика и непобедима нация. Народност от мили, добри, умни и смели хора - траките ,разбира се.

От аристотелис.....Много си жалък бе човек, много жалък!!!
Лъжата за величието на траките и това,че ние сме стопроцентови техни наследници е нужна на мухльовците, комплексарите и смотаняците от сайта, за да крепят мижавото си самочувствие.
Това ми стана ясно веднага, след като прочетох всичко изписано от местните "историци" дето нямат историческо образование и не разбират нищо от история и археология.
цитирай
104. анонимен - goliama kasha e v glavite vi
11.11.2011 11:52
d3bep написа:
demokrat63 написа:
Спароток, за идването на гърците на балканите мнението ми е по различно- определено смятам, че т.нар "Пелопонески войни" м/у Спарта/ данайците/ и Атина? траките/ е завладяването на полуострова от данайците.

Ако някои могат да минат за траки, това са по - скоро спартанците.
Делението е Дорийци и Йонийци, а не данайци и траки.
Митичните следи и на двете държави в основавването водят п -скоро към предгръцкото население, но дори възприетата за дорийците версия е, че те идват от север, макар че са се заселили на юг...

ако имахте историческо образование и професионална подготовка, нямаше как да не знаете за Похода на Ситалк и съответната статия на проф.Маргарита Тачева
Походът на Ситалк
(Тукидид, История на Пелопонеската война)... Терес бил първият могъщ цар на одрисите. Именно неговия син Ситалк атиняните привлекли за съюзник, за да им помогне да превземат градовете по тракийския бряг и да надвият Пердикас (царя на Македония)...
цитирай
105. nikikm - МНОГО
11.11.2011 21:24
aristotelis написа:
В блог.бг, важна е опашатата лъжа, че сме някакваси велика и непобедима нация. Народност от мили, добри, умни и смели хора - траките ,разбира се.

От аристотелис.....Много си жалък бе човек, много жалък!!!
Лъжата за величието на траките и това,че ние сме стопроцентови техни наследници е нужна на мухльовците, комплексарите и смотаняците от сайта, за да крепят мижавото си самочувствие.
Това ми стана ясно веднага, след като прочетох всичко изписано от местните "историци" дето нямат историческо образование и не разбират нищо от история и археология.


СИ ДАЛЕЧЕ ОТ ИСТИНАТА!
цитирай
106. demokrat63 - Не съм съгласен с Вас- ето Ви нещо за ...
11.11.2011 22:00
Не съм съгласен с Вас- ето Ви нещо за разсъждение от където ще направите извод. Спартанските царе пишат на еврейте и те им отговарят в писмата им е видно, че знаят кои са и си обещават подкрепа. Спарта срещу Атина и не става въпрос за една, а за много войни продължили над столетие
цитирай
107. d3bep - Спароток, за идването на гърците на ...
11.11.2011 23:53
анонимен написа:
d3bep написа:
demokrat63 написа:
Спароток, за идването на гърците на балканите мнението ми е по различно- определено смятам, че т.нар "Пелопонески войни" м/у Спарта/ данайците/ и Атина? траките/ е завладяването на полуострова от данайците.

Ако някои могат да минат за траки, това са по - скоро спартанците.
Делението е Дорийци и Йонийци, а не данайци и траки.
Митичните следи и на двете държави в основавването водят п -скоро към предгръцкото население, но дори възприетата за дорийците версия е, че те идват от север, макар че са се заселили на юг...

ако имахте историческо образование и професионална подготовка, нямаше как да не знаете за Похода на Ситалк и съответната статия на проф.Маргарита Тачева
Походът на Ситалк
(Тукидид, История на Пелопонеската война)... Терес бил първият могъщ цар на одрисите. Именно неговия син Ситалк атиняните привлекли за съюзник, за да им помогне да превземат градовете по тракийския бряг и да надвият Пердикас (царя на Македония)...

Сигурно ще да е много голяма кашата в главата ми, щото изобщо не схванах идеята на поста и това към кого е насочен. И защо цитира мене :)
цитирай
108. shtaparov - Още няколко щрихи
12.11.2011 01:52
Бих добавил още няколко щрихи към този материал,приятелю. Траките са пили виното чисто,понеже са били производители и са разполагали с тонове вино в избите си,а гърците са го разреждали по стара тяхна традиция още от Галилея,
понеже са били вносители на вино и то системно не им е достигало. Тази ценна напитка не може да е била изобретена от друг народ освен от нашия,понеже богът на виното не е нито персиец,нито египтянин или вавилонец,а Тракиец.
Анализът на самото название го доказва:

Вино= Вийно /От което ти се вие свят/, Пийно /Пиене/, Пивно, Пино /Пиво: с прех.В-Н/, Пяно /Пяна,Пенящо се/ и Пияно /Пиенье;Създаващо пиянство/. В същия дух са резултатите,които моят безценен метод получава от хетската дума за Вино,понеже Вияно= Пияно /Създаващо пиянство,Опиващо,Опияняващо/!
Понятията,с които се родее думата Пиене доказва правотата на този анализ,
понеже:

Пиене= Виене /Виене на свят/ и Винене /Приемане на вино/, Маене /Замайване/, Поене /Пеене/, Доене /Давене-виж Пиване,Опиване/, Матене /Мътене,
Размътване на мозъка/, Течене /Приемане на течности/, и т.н.

Покрай всичко това не мога да подмина и келтското лично име Латумар,което всъщност е Белгийско /Блъгийско,Блъгарско/ и означава Ладимер /Владимер,
Владимир/. Поздравления!
цитирай
109. kakvati681 - Ето един хубав линк за гърчето:
12.11.2011 02:12
voulgaros написа:
ПАВКА, реалноста е че при нас гърците-има писменни извоти-летописи..а при мпулгарите няма та,,Тоест ти правиш приравняване на сляпо на ангро...КАК може да имаш претенции за нещо...като твоя народ няма нито записи,нито извори ...нито едно доказателство....
ТИ ПРАВИШ ЕДНА ЧАЛГАДЖИИСКА РЕКОНСТРУКЦИЯ. БЕЗ СВОЯ ИЗВОРОРВА БАЗА...ТОВА НЕКАДЕ НЯМА ДА БЪДЕ ГЛЕДАНО С НАУЧНОСТ..ОТКОГА СТЕ ХРИСТИЯНИ...ОТ ВРЕМЕТО НА СИМЕОН 880Г. АИДЕ НАМЕРИМИ ИЗВОР ОТ ТОГАВА..И ЕЛА ПАК.
ТУРЦИТЕ ДНЕС ЛЕЖАТ НА СТАРАТА ВИЗАНТИИСКА ИЗКОННА ЗЕМЯ...АМА НЯМАТ НИ ЛОЗИ ,НИ ВИНО, НИ НИЩО- те не пият вино...И ПРИ ТЯХ МОЖЕ ДА СЕ ПРОСЛЕДИ ИСТОРИЧЕСКАТА НИШКА...А ПРИ ВУЛГАРИТЕ---ОХИ ОХИ...

А ЕТИ ХРАНА ЗА РАЗМИСЛЪЛ лозя - гр. амбелона...а ПРОВИНЦИЯ ЛУЗИТАНИА - В ПОРТОГАЛИА - та аз и цела европа казваме - вулгарите са взели думата лоза от латинския език.
А ти доказваи обратно, без извори-летописи, Павлакос


http://www.theonion.com/articles/historians-admit-to-inventing-ancient-greeks,18209/

Нещата започват да се подреждат..........Само търпение и повече хора като Павката!

цитирай
110. vbu - Ойнос Краси Инопиос
12.11.2011 07:41
Поредното недоразумение!
Инос е правилното, не ойнос. Както и Инопиос, а не ойнопиос. Което означава произвеждащ вино, не пиещ. Краси идва от гръцкото красис - смесване, в случая на вода с вино.
На линеар Б "wo-no" и се е четяло Foinos, така че не виждам никакво "изяждане" на В. Съществува и мнението, че вино идва от индоевропейското uei или wei - огъвам увивам се.
А това с ензимите и устойчивостта към алкохола доказва пряко тракийско наследство ли? Надявам се това твое научно мнение да си остане само тук в блога.
Ха наздраве!
цитирай
111. vahisht - Отговор на винен експерт:
12.11.2011 09:49
"Родината на виното е в корените на лозата!"
Наздраве!!!
цитирай
112. veselinvalev - aristotelis
12.11.2011 11:13
aristotelis написа:
В блог.бг, важна е опашатата лъжа, че сме някакваси велика и непобедима нация. Народност от мили, добри, умни и смели хора - траките ,разбира се.

От аристотелис.....Много си жалък бе човек, много жалък!!!
Лъжата за величието на траките и това,че ние сме стопроцентови техни наследници е нужна на мухльовците, комплексарите и смотаняците от сайта, за да крепят мижавото си самочувствие.
Това ми стана ясно веднага, след като прочетох всичко изписано от местните "историци" дето нямат историческо образование и не разбират нищо от история и археология.


Кои са вашите доказателства, че вие сте дипломиран историк, и разбирате всичко от история и археология. Аз не съм прочел от вас такива досега. Грубият езиков стил, злъчта, злобата, безпомощността, които облъхват от вашите коментари говорят за един доста ограничен вътрешен свят и за отсъствие на важни човешки качества като благородство, достойнство, интелигентност, образованост, мъжественост, сила, любознателност... И да не изброявам повече.
Постингите на sparotok разкриват една широка култура (не само историческа) на автора им. Тезите, които той защитава, имат своите доказателства и аргументираност. Той не обижда като вас, не клевети като вас, не интриганства като вас. И това е така, защото той има истински качества, които на вас ви липсват. Това е истината, която вие, разбира се, не искате да чуете и да проумеете, защото и истината не е заложена у вас, за съжаление. Нея истината вие я замествате с лъжата, с клеветничеството и обидата. Защото нямате какво друго да представите - нито историческа култура, нито исторически доказателства, нито стил на изразяване, нито достойно поведение. И цитирайки ви "Много си жалък бе човек, много жалък!", ми се ще да ви попитам, дали това не е някаква подсъзнателна ваша самооценка? - ще ме простите за този извънисторически, извънвинонапоителен и определено психоаналитичен въпрос, макар, разбира се, да предугаждам отговора ви, с предсказуемия му груб езиков стил, обиждащата му смислословност, и отсъстващата му креативна смислотворност.
цитирай
113. vbu - корените на лозата
12.11.2011 12:32
vahisht написа:
"Родината на виното е в корените на лозата!"
Наздраве!!!

Абсолютно си прав. Познавам лозар който почти не си полива лозето. Според него колкото по се мъчи лозата толкова по-добро става виното. И наистина е така, виното му е божествено.
цитирай
114. letopisec - очаквам пост за динлин-европеидите в Китай от 17 в. пр.н.е., че имат нещо общо въобще с монглоидите хсионг-ну...и че динлин са траки
12.11.2011 12:33
sparotok написа:
zelas написа:
sparotok написа:
Приятелю, за Китай имам съмнения. Много се манипулира с тяхната керамика, в интернет почти всичко е поизкривено. Ако китайците бяха първите винопийци, те щяха да имат и най-голямата устойчивост срещу алкохола...но реалността показва точно обратното.


Може би, но не се знае кои са били хората, но които принадлежат тези керамики. Може да си били напълно различна раса от сегашните китайци.

Но си прав, че по физиологическата устойчивост към алкохола, може да преценим колко стара е трацията на виноправене в определени народи. Не случайно Ирландци и Шотландци носят толкова добре на вино, нали?


Приятелю, точно така е, хората донесли виното, бронза и особен вид керамика в Китай са европейци. Китайците казват следното за хуните, наречени още българи -
Макар ние да считаме хуните за варвари, трябва да се признае, че те са потомци на Шън Вей - основателят на първата династия (Ша).

За приликите на древната китайска керамика с неолитната керамика от Украйна и Румъния ( България е направо пропусната, а тук са прототипите) са писали Йеитс и Уотсън.

Житните ями, жилищата, погребенията на странните "първи китайци" са досущ като тракийските.

За уйскито ще ти кажа нещо интересно, езиковедите са установили, че UISCE идва от VEDISC като значението е вода. Уйски означава буквално водка, не се шегувам. Корена ВЕД обаче се среща в тракийската дума за вода -ВЕДУ.

На ирландски СЛАНЧЪ означава наздраве!

цитирай
115. sparotok - до letopisec
12.11.2011 14:57
Господин Милчев, Вашите очаквания са си Ваш проблем:)

Отдавна съм публикувал постинг за тракийското присъствие в Китай

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/06/traki-v-kitai-ili-zashto-hunite-sa-rusokosi-i.573114

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/11/traki-v-kitai-ili-zashto-hunite-sa-rusokosi-i-i.575505

цитирай
116. sparotok - вино
12.11.2011 14:59
vbu написа:
vahisht написа:
"Родината на виното е в корените на лозата!"
Наздраве!!!

Абсолютно си прав. Познавам лозар който почти не си полива лозето. Според него колкото по се мъчи лозата толкова по-добро става виното. И наистина е така, виното му е божествено.


Пиячи много, за тях и разредения оцет е божествено питие, ценителите на хубавото вино са малко.
цитирай
117. sparotok - микенски език
12.11.2011 15:08
vbu написа:
Поредното недоразумение!
Инос е правилното, не ойнос. Както и Инопиос, а не ойнопиос. Което означава произвеждащ вино, не пиещ. Краси идва от гръцкото красис - смесване, в случая на вода с вино.
На линеар Б "wo-no" и се е четяло Foinos, така че не виждам никакво "изяждане" на В. Съществува и мнението, че вино идва от индоевропейското uei или wei - огъвам увивам се.
А това с ензимите и устойчивостта към алкохола доказва пряко тракийско наследство ли? Надявам се това твое научно мнение да си остане само тук в блога.
Ха наздраве!


Благодаря за наздравицата!

Отвръщам на жеста като давам микенски думи от Линеар Б

КЕТОРО - означава четири и отговаря на тракийската дума КЕТРИ -4, гръцките ТЕТАРЕС, ПИСУРЕС -4 са само бледа прилика.

АКРАЙО - означава КРАЙ, ОКРЪГ, ОБЛАСТ...странно, че обяснение има в български, а не в гръцки:)

КУЛО - има значение ОКОЛО, закръглено, много по-близко е до българското КОЛО, КУЛО, отколокото до гръцкото ГЮРОС...

Вземи и прочети книгите на Чадуик внимателно. Много ми е интересно как ще обясниш българките имена там- Бато, Ботийо, Гета, Котеу, Мируло, Видако, Тато, Руси, Румано, Дейко, Силано, Камонийо, Делеу, Пирино ( 1084, 1280 Е, 1293 Е, 1421 Х, 482 U, 1516 А 301 lxxxvii - по Чадуик) които са си нашите Бато, Ботьо, Гето, Котьо, Мирул, Видко, Тато, Руси, Румен, Дейко, Силан, Камен, Дельо, Пирин...



Най-интересното е, че в микенски документи от XIV -ти век преди Христа срещаме имена като Куруменио, Карамесийо, Токеу, Винийо ( 236 К- по Чадуик), отговарящи на имената на старобългарските владетели Крум, Кормесий, Токту, Винех...В микенски документи от XIV -ти век преди Христа рещат се дори старобългарски родови имена като Вокило – Вокил.


цитирай
118. zelas - Следи за виноправене на Балканите
12.11.2011 17:30
The Neolithic site of Dikili Tash (also called Philippoi) is a tell located in the Drama plain of eastern Macedonia in northern Greece. The site is dated to the Neolithic period (ca 4460-4000 BC). The ruins of four Late Neolithic houses were discovered during excavations. The houses had burned quickly, resulting in an excellent level of preservation for archaeobotanical remains including einkorn wheat, barley, lentils, figs, wild pear, acorns, and grapes.

A total of 2460 grape pips were discovered within the burned house ruins at Dikili Tash, as were over 300 empty, pressed grape skins, and grape pollen. Since empty grape skins would not occur naturally even from burning, archaeologists believe their presence at Dikili Tash indicates evidence of pressing grapes for juice and presumably wine manufacture.

Dikili Tash is not the oldest site in the world to have evidence of wine production—that currently is the site of Hajji Firuz Tepe, Iran, dated to the 6th millennium BC; it is the earliest in the Aegean.

http://archaeology.about.com/od/dterms/g/dikili_tash.htm
цитирай
119. vbu - 117. sparotok - микенски език
12.11.2011 18:08
Добре е, че си научил микенския език, дано само не е колкото гръцкия. Защото тези гръцки думи които даваш за пример ги няма никъде. 4 на гръцки е тесера тесара, акрео akraio - не акрайо - има древногръцки корен "ак" - акми, акрос. А това гюрос откъде го измисли? GYROS - гирос е думата и оттам gyroscope - жироскоп.
Иначе е много лесно да отворим речника, да изберем някоя дума която звучи като българска и почваме тълкуванията, нищо че понякога не можем да прочетем отигиналната.
цитирай
120. vbu - Ботьо и Котьо
12.11.2011 18:41
Ботьо и Котьо е разчел Чадуик, други разчитат линеар Б по друг начин и трети по друг. Това че ти харесва неговата версия не доказва нищо - например българи на Балканите преди Христа. Езиковите отдавна са отхвърлени като доказателство за етносна принадлежност. 25% от думите в английския език са с древногръцки корени, дори и изписването им е като на гръцките думи. Това какво доказва?
цитирай
121. sparotok - гръцки думи
12.11.2011 18:47
vbu написа:
Добре е, че си научил микенския език, дано само не е колкото гръцкия. Защото тези гръцки думи които даваш за пример ги няма никъде. 4 на гръцки е тесера тесара, акрео akraio - не акрайо - има древногръцки корен "ак" - акми, акрос. А това гюрос откъде го измисли? GYROS - гирос е думата и оттам gyroscope - жироскоп.
Иначе е много лесно да отворим речника, да изберем някоя дума която звучи като българска и почваме тълкуванията, нищо че понякога не можем да прочетем отигиналната.


Препоръчвам ти старогръцкия речник на проф. Мюлер, 912 страници, ситен щрифт.
F. Muller, Grieksch Woordenboek, Groningen, 1926;
цитирай
122. bulgarinut57 - ДО ГРЪКОМАНСКОТО ДОЛНО МЕКЕРЕ ДРУГАРЯ Христос Василиос - vbu.bg
13.11.2011 00:23
Отново на ринга.
„110. vbu - 07:41 …А това с ензимите и устойчивостта към алкохола доказва пряко тракийско наследство ли? Надявам се това твое научно мнение да си остане само тук в блога.”

Това , че твоят интелектуален капацитет не съумява да се пребори
с теми касаещи елементарните процеси при метеболизма на човека,
т. е. неразбирането ти, за случващото се в твоето телце, след употреба
на напитки съдържащи етилов алкохол, не значи, че тяхната неголяма
сложност е нАучно откритие.
Твоята подготвеност за изказване винаги граничи с образувателния
минимум на осмокласниче!
Най – хубавото е, че ме послуша и вече имаш позиция.
Най – лошото е, че тя пак е в ъгъла на ринга,
и че е АНТИБЪЛГАРСКА.

Не се напъвай, потъваш бързо !
цитирай
123. get - - Без претенции да съм "познавач" на гръцкият език ... ?!
13.11.2011 00:26
... в тази връзка бихте ли помогнали - Да се ориентирам !!?
vbu написа:
Добре е, че си научил микенския език, дано само не е колкото гръцкия. Защото тези гръцки думи които даваш за пример ги няма никъде. 4 на гръцки е тесера тесара, акрео akraio - не акрайо - има древногръцки корен "ак" - акми, акрос. А това гюрос откъде го измисли? GYROS - гирос е думата и оттам gyroscope - жироскоп.
Иначе е много лесно да отворим речника, да изберем някоя дума която звучи като българска и почваме тълкуванията, нищо че понякога не можем да прочетем отигиналната.

- В момента има едно много популярно англосанксонско име Synthia, Cintia, което казват, че е от гръцки произход ? Тоест това е епитет на Артемида(Аполоновата сестра) родена на о.Делос.
- Започвам да правя справка и установявам, че то прозлизало(било заето) от свещената горичка на богинята, която се намира на Mount Cynthus. Продължавам с проучанията си и установявам, че се изписва "Кинтос" а се произнася "Ки"фос", тоест "Н" не се чува !
- Също така чета, че култа на Аполон и Артемида датира от близо ІІІ-то хилядолетие пр.Хр. !
- Отделно чета, че той се свързва в по-ново време, тоест "тъмните векове" с култа на Дионис !
- При прочит литература за "линеар-Б", установявам, към Аполон се изписва "Аполон-Пайаво" ! - та питам се това изображение http://www.freebase.com/view/m/07lpg5z дали не е във връзка с бог Аполон, който го зоват "Пайаво" а също и "Ку(а)рус"(каращ). Какъв ще да е този "соларно-фалически" символ ... да не би пък с "Аполон-Пайаво" древните да не са вкарвали смисъл-идея за "Напълно-появил"(осъществил се).
- В тази връзка ... питам се, дали пък не са объркали малко правописа ... не толкова "древните" елини, та от там й епитета на Артемида, та той да е звучал по-скоро, като "Китна"-та (?) разцъфващата ... като природата на пролет, например ??
- Защото и на нея един от епитетите й, е с близко звучение, като на брат й Аполон, тоест "Кора" !?

- Правилно ме разберете, просто питам ?! - по образование не съм лингвист, нито историк !!

П.П. Дължа да ви кажа, че и Афродита носи епитетите "Китния" и "Киприя"(и явно отпада, варианта Артемида да носи името на планина ?) ... Също така, доколкото знам, и двете богини са "дъщери" на една и съща култура ?!
- Та още веднъж, с молба да ми подскажете(на база добро познаване на гръцкият език, от вас) там има ли обяснен смисъла на тези думи-епитети "Аполон", "Пайаво", "китния", "киприя" ... като повечето са открити и в плочките писани на "линеар-В".

- С уважение !
цитирай
124. vahisht - Прочитайки този отговор си спомних....
13.11.2011 00:46
приказката на един майстор винар:
"Ей, момче да знаеш, че вино може да се направи и от грозде:))) "
Та пиячи много, а естети малко.....там е тя родината на виното, скрита дълбоко в корените на лозата....
sparotok написа:
vbu написа:
vahisht написа:
"Родината на виното е в корените на лозата!"
Наздраве!!!

Абсолютно си прав. Познавам лозар който почти не си полива лозето. Според него колкото по се мъчи лозата толкова по-добро става виното. И наистина е така, виното му е божествено.


Пиячи много, за тях и разредения оцет е божествено питие, ценителите на хубавото вино са малко.

Наздраве!!!
цитирай
125. voulgaros - гет. . ТОВА НЕЕ ВРНО, СЛАВЯНСКИ П...
13.11.2011 14:04
гет..ТОВА НЕЕ ВРНО ,СЛАВЯНСКИ ПОЛИЦАЮ..КИНТОС--Т-то пада на Ф--нещо като руската версия..за руснаците т=ф..АФИНА...КВО И РУСНАЦИТЕ СА ГЪРЦИ,А БАТКА!!
АЗ НЯАМ НИЩО ПРОТИВ----И ТЕ СА ПОЛУГЪРЦИ--НАШИТЕ БРАТЯ РОССИАНИТЕ!!
ГИРОС ЗНАЧИ МЕЖДУ,СРЕДИЩЕ..
НАЛИ ЗНАЕШ БУРГЕРИТЕ===''ГИРОСИ''.. И ГРАД ПОЛИГИРОС МЕЖДУ 3-ТЕ РЪКАВА НА ХАЛКИДИКИ

ЗА МИКЕНА--------ПРОЧЕТИ МИ ТРУДОВЕТЕ В БЛОГА НА ДЗВЕР
цитирай
126. shtaparov - Някои факти
13.11.2011 22:12
aristotelis написа:
Върху монетите защо ли пише на гръцки език а не на български? Провокация, прости гърци, затрили са всичко българско!!!

Там пише на език,набеден за гръцки,и то по време,когато гръцкият език е бил все още много близо до своя праобраз- Тракийския /Бригийския,Блъгийския/ език. И се научи най-сетне,че "византийци" няма и никога не е имало- имало е само Ромеи /Римляни/!
цитирай
127. vbu - 123.get
13.11.2011 22:14
Проблемът с теб и с много други е, че не винаги ползвате първоизточниците. Тълкувате гръцки (примерно) чрез английската или латинската им транскрипция. И още по-лошо става от това че в българския няма гръцките меки Т, Г и Д, които са горе-долу като английските th, dh и gh. Затова Synthia Cynthus на български се изговарят не с меко Т=TH а с твърдо Т. Като прочетеш думата на латински тя вече е съвсем друга и още по-зле ако си прочел това което някой друг е "прочел" и предал на български. Ето виж как Kynthos става на Синтос или Кифос. Отне ми пет минути да разгадая думата Куарос която ти предаваш като каращ. И така по този начин изкривявате звученето и оттам смисъла на думата която виж ти - се оказва българска. Много удобно но грешно. Друг пример - в един коментар се твърдеше че трак било презрително гръцко обръщение към траките - от тракадорос= мошеник. А всъщност трак се пише с меко т -th. Затова не се сърди когато ти казвам да научиш гръцкия - не е подигравка, а препоръка.
Аполон Курос (младеж) е правилното. Артемида Кори (девойка). Афродити Китния - KYTHNIA - на остров KYTHNOS и Киприа на Кипър. Както ние казваме Св. Иван Рилски.
Аполон Пайаво - най-вероятно си прочел някъде PAIEON или нещо подобно. Преводът от старогръцки е лечител, терапевт. Аполон всъщност е имал около 350 "прякора".
Сега разбираш ли какво имам предвид с думите словесна алабалистика?
От Василий Диерминефс.
цитирай
128. shtaparov - Огромна грешка
13.11.2011 22:32
aristotelis написа:
В блог.бг,важна е опашатата лъжа,че сме някакваси велика и непобедима нация.Народност от мили,добри,умни и смели хора-траките,разбира се.От аристотелис...Много си жалък бе човек,много жалък!!!Лъжата за величието на траките и това,че ние сме стопроцентови техни наследници е нужна на мухльовците,комплексарите и смотаняците от сайта,за да крепят мижавото си самочувствие.Това ми стана ясно веднага,след като прочетох всичко изписано от местните "историци"дето нямат историческо образование и не разбират нищо от история и археология.


Грешиш много дружко,грешиш ти казвам. Защо на теб любимци са ти някакви съмнителни елементи като Джеси,а не сериозни хора като подкрепящите този блог? Навярно защото сериозните хора никога няма да одобрят хулиганското поведение на такива като теб и на твоята любимка,обявяваща фактите за "опашата лъжа",която била нужна на някакви измислени от теб комплексари.
И ти изобщо не можеш да твърдиш,че нашите прадеди са били мили,добри и пр.,след като те са завладели земите от Британия и Египет до Полярния кръг
и Китай,от Индия и Сибир до Испания и Скандинавия: от океан до океан! Това със сигурност не могат да го направят хора,които са мили и добри! Милите и добрите не могат да основават египетски фараонски династии,нито римски императорски династии,те не могат да основават османски или мамелюкски династии,нито да стават родоначалници на евреи,гърци и пр.,та дори и на Бавари /например на онези Бавари т.е. Богари,от които се е пръкнал "злодеят
на историята" Хитлер!/. Виждаш ли огромната грешка,в която си изпаднал човече?
цитирай
129. aristotelis - Върху монетите защо ли пише на гр...
14.11.2011 08:33
shtaparov написа:
aristotelis написа:
Върху монетите защо ли пише на гръцки език а не на български? Провокация, прости гърци, затрили са всичко българско!!!

Там пише на език,набеден за гръцки,и то по време,когато гръцкият език е бил все още много близо до своя праобраз- Тракийския /Бригийския,Блъгийския/ език. И се научи най-сетне,че "византийци" няма и никога не е имало- имало е само Ромеи /Римляни/!


ДЪРЖАВНА ПСИХИАТРИЧНА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА МАНИАЦИ, АУТИСТИ, ФИРОМ-КОМПЛЕКСАРИ, БЪЛГАРО-КОМПЛЕКСАРИ, НАСРАНИ ОНАНИСТИ И ПОМИЯРИ ТРАКЕДОНИСТИ-МАКЕДОНИСТИ-АВТОМОБИЛИСТИ, ПСИХОПАТИ, НАРКОМАНИИ И АЛКОХОЛИЗЪМ.
гр.София 1303, ул.”Пиротска” № 117, тел. 931 61 09; факс: 832 91 45
цитирай
130. get - - Добре, отново питам ... колко реформи езикови и правописни претърпява ... този език ?
14.11.2011 12:17
vbu написа:
Проблемът с теб и с много други е, че не винаги ползвате първоизточниците. Тълкувате гръцки (примерно) чрез английската или латинската им транскрипция. И още по-лошо става от това че в българския няма гръцките меки Т, Г и Д, които са горе-долу като английските th, dh и gh. Затова Synthia Cynthus на български се изговарят не с меко Т=TH а с твърдо Т. Като прочетеш думата на латински тя вече е съвсем друга и още по-зле ако си прочел това което някой друг е "прочел" и предал на български. Ето виж как Kynthos става на Синтос или Кифос. Отне ми пет минути да разгадая думата Куарос която ти предаваш като каращ. И така по този начин изкривявате звученето и оттам смисъла на думата която виж ти - се оказва българска. Много удобно но грешно. Друг пример - в един коментар се твърдеше че трак било презрително гръцко обръщение към траките - от тракадорос= мошеник. А всъщност трак се пише с меко т -th. Затова не се сърди когато ти казвам да научиш гръцкия - не е подигравка, а препоръка.
Аполон Курос (младеж) е правилното. Артемида Кори (девойка). Афродити Китния - KYTHNIA - на остров KYTHNOS и Киприа на Кипър. Както ние казваме Св. Иван Рилски.
Аполон Пайаво - най-вероятно си прочел някъде PAIEON или нещо подобно. Преводът от старогръцки е лечител, терапевт. Аполон всъщност е имал около 350 "прякора".
Сега разбираш ли какво имам предвид с думите словесна алабалистика?
От Василий Диерминефс.

- В таблиците от микенско време "линеар В" специалистите разчитат надписа, едно към едно ... A-PO-LON PA-JA-VO ?!
- Отделно при празнуването му, в Атина, около 5-и век пр.хр. се е зовял "Карнеус" ?! ... второ имаме документирана от РИЕ дума "KARN" което се свързва с "карам", "принуждавам" (цитирам мнения на езиковеди) ?
- Имаме в старогръцкият "омиров", документирано име-нарицателно точно изписано, като "дам-на-менеус" ... това последното, как ще го преведеш ... на мен ми звучи направо, като "Даващият ми" ? ... от там "Кар-неус"="Каращият ни" ?!!

- С уважение !
цитирай
131. vbu - 130. get
15.11.2011 18:28
Езикът е като жив организъм - може ли да не се промени за хиляди години?
Kar -karn-глава, череп - кранио. Може да се изтълкува и като "начело - водещ".
Карнос-криос-овен. Оттам Karneios - прозвище на Аполон със смисъл пастир -закрилник на стадата и пастирите от времето на зооморфизма на божествата. Карнийски празници в Спарта в чест на Аполон Карний, оттам и карнавал, по време на пълнолунието на месец Карниос - края на Август началото на Септември. Принасяли са овен в чест на Аполон. По време на празника който е траел 9 дни са били забранени военните действия, затова и Спарта не е участвала в Маратонската битка.
От хълмовете - крания - на свещенната Аполонова гора ахейците, след жертвоприношения в негова чест, са отсекли дървата за направата на Троянския кон.
За другите потърси си сам, но виждай това което Е, не това което ИСКАШ да бъде.
цитирай
132. vbu - 130.get
15.11.2011 20:44
PA-JA-WO е правилното =PAIAN=лечител
цитирай
133. vbu - 117. sparotok
16.11.2011 07:32
Само една от посочените от теб думи - Куруменио - ще поправя и мисля че е достатъчно. Ku-ru-me-no е написано и няма нищо общо с Крум защото преводът е Klymenos. Сега за да не се втурнеш да обясняваш че това е българското Климент да ти кажа че означава прочут, известен.
А, и под тоя вол няма теле, защо ли?
цитирай
134. анонимен - Доказва,
16.11.2011 09:33
че тези "гръцки" думи не са гръцки, а идват от езика на коренното население на Балканите. Доказват, че гърците са късни заселници по тези земи и са възприели езика на местното население. Както и културата му, доколкото са могли да я проумеят.
vbu написа:
Ботьо и Котьо е разчел Чадуик, други разчитат линеар Б по друг начин и трети по друг. Това че ти харесва неговата версия не доказва нищо - например българи на Балканите преди Христа. Езиковите отдавна са отхвърлени като доказателство за етносна принадлежност. 25% от думите в английския език са с древногръцки корени, дори и изписването им е като на гръцките думи. Това какво доказва?

цитирай
135. sparotok - Ku-ru-me-no
16.11.2011 13:09
vbu написа:
Само една от посочените от теб думи - Куруменио - ще поправя и мисля че е достатъчно. Ku-ru-me-no е написано и няма нищо общо с Крум защото преводът е Klymenos. Сега за да не се втурнеш да обясняваш че това е българското Климент да ти кажа че означава прочут, известен.
А, и под тоя вол няма теле, защо ли?


vbu, ти казваш, че ку-ру-ме-но може да се тълкува и като Klymenos, но си пропуснал изключително важни неща.

1. Никое микенско име няма окончание С, така необходимо за гръцките имена ( АристидоС, КириакоС...). Още през 50-те години проф. Георгиев обясни, че микенския език е бил по-развит от класическия гръцки. Работата, в която той доказа това бе покрита и само специалисти знаеха за нея, аз обаче я имам:)

2.Името Klymenos се е произнаяло клЮменос в древността, знаеш това добре. В линеар Б има знак за Ю, но в случая на ку-ру-ме-но той не е употребен, следователно курумено не може да е клюменос.

3. Когато има съмнение относно етническия произход на дадено име се прави съпоставка и с материалната култура, обичаите. Направим ли това ще установим, че гърците нямат нищо общо с микенците:

- микенското изкуство е от зверинен стил като този на траки и българи.

-микенските погребални ритуали са като тези на траки и българи, но са чужди за гърците.

- микенските бойци са носили панталони като траки и българи, а за класическите гърци панталоните са чуждо облекло, което дори е считано за женско.

-не знам дали знаеш, но микенците са ползвали сложносъставния лък, който е типичен за траки и българи, гърците са общо взето слаби стрелци, наемали са скити и траки.

- Да не забраваме най-важното, сам Дж.Чадуик призна, че названието Микена няма обяснение на гръци, а принадлежи на съсвсем друг език:)
цитирай
136. sparotok - лечители
16.11.2011 13:13
vbu написа:
PA-JA-WO е правилното =PAIAN=лечител


Нали знаеш кой е най-древния лечител в Гърция...това е тракиеца Орфей.

Траките са тези, които научават гърците да лекуват с пеене (баене), прочети този текст -

This Thracian told me that in these notions of theirs, which I was just now mentioning, the Greek physicians are quite right as far as they go; but Zamolxis, he added, our king, who is also a god, says further, "that as you ought not to attempt to cure the eyes without the head, or the head without the body, so neither ought you to attempt to cure the body without the soul; and this," he said, "is the reason why the cure of many diseases is unknown to the physicians of Hellas, because they are ignorant of the whole, which ought to be studied also; for the part can never be well unless the whole is well." For all good and evil, whether in the body or in human nature, originates, as he declared, in the soul, and overflows from thence, as if from the head into the eyes. And therefore if the head and body are to be well, you must begin by curing the soul; that is the first thing. And the cure, my dear youth, has to be effected by the use of certain charms, and these charms are fair words; and by them temperance is implanted in the soul, and where temperance is, there health is speedily imparted, not only to the head, but to the whole body. And he who taught me the cure and the charm at the same time added a special direction: "Let no one," he said, "persuade you to cure the head, until he has first given you his soul to be cured by the charm. For this," he said, "is the great error of our day in the treatment of the human body, that physicians separate the soul from the body." And he added with emphasis, at the same time making me swear to his words, "Let no one, however rich, or noble, or fair, persuade you to give him the cure, without the charm." Now I have sworn, and I must keep my oath, and therefore if you will allow me to apply the Thracian charm first to your soul, as the stranger directed, I will afterwards proceed to apply the cure to your head. But if not, I do not know what I am to do with you, my dear Charmides. http://classics.mit.edu/Plato/charmides.html
цитирай
137. voulgaros - ПАВЕЛЕ, ГЛУПАКО ШИЗОИДЕН. . . НЯМА ...
16.11.2011 17:06
ПАВЕЛЕ, ГЛУПАКО ШИЗОИДЕН...НЯМА ТАКАВ ЗАКОН- ГРЪЦКА ДУМА ИЛИ ИМЕ ДА ЗАВЪТШИ НА ''С''...НИТО В МИКЕНСКИТЕ АХЕИ 1700-1150Г ПР ХР...НИТО И СЛЕД ТЯХ , И В, ИЛИ ПРИ ДРУГИТЕ ГРЪЦКИ ПЛЕМЕНА...ТРАКИТЕ СА ВИД МИКЕННО-АХЕИ...ТОЕСТ--ЕДНА МАЛКА ЧАСТ ОТ ЕЛЛИНИТЕ...МИКЕНА---ИДВА ОТ МИКЕ-МИКИ...

АКО НЕ МИ ВЯРВАШ---ЕДНО ТАКОВА СЕЛО ДЯДОМИ Е ПРЕИМЕНУВАЛ МУСТАФЧЕВО---НА МИКЕ..ДО ЗЛАТОГРАД...

ЩЕ СВЪРШИТЕ ВСИЧКИТЕ...БЪЛГАРИН НЯМА ДА ОСТАНЕ
цитирай
138. анонимен - kimhail
17.11.2011 17:13
voulgaros, как бих се радвал да се срещнем, било то на маса, било на тепих..??
цитирай
139. vladun - Отново чудесна публикация!
18.11.2011 16:03
А моят скромен принос към производството на вино е, че преди време издадох един справочник за опазване на лозата от болести и неприятели, напълно професионален.
http://videnovisin.com/bolesti_po_lozata/

Поздрави, Спароток!!!
цитирай
140. kafalov - pogovorka ot Italia
21.11.2011 16:19
Vino puro,cazo duro!
цитирай
141. sparotok - поговорка
21.11.2011 20:20
kafalov написа:
Vino puro,cazo duro!


Cazo не се ли пише с двойно Z - cazzo :)
цитирай
142. demograph - Поздрави!
01.12.2011 13:17
На дравидски сок от лоза, т.е. ВИНО е ТРАК/чОН/THRACHON/...тракийско. Това ме питаше един индиец от Бомбай, който се мъчеше да преведе един текст от старогръцки, но тая дума му бягала. Да сте ми живи и здрави всички!
цитирай
143. dolsineq - Поздрави за хубавата тема, Павел! ...
06.01.2012 12:31
Поздрави за хубавата тема, Павел! Допаднаха ми и коментарите. Да не повярва човек, че и думите могат да "опиват"... :) Мой познат правеше попара от червено вино и хляб и с нея хранеше децата си... На немски вино е Wein (вайн) и се пие само с вода, но аз си предпочитам тракийският модел. Що да се излагаме?...:)
цитирай
144. sparotok - тракийски модел
06.01.2012 12:37
dolsineq написа:
Поздрави за хубавата тема, Павел! Допаднаха ми и коментарите. Да не повярва човек, че и думите могат да "опиват"... :) Мой познат правеше попара от червено вино и хляб и с нея хранеше децата си... На немски вино е Wein (вайн) и се пие само с вода, но аз си предпочитам тракийският модел. Що да се излагаме?...:)


Снеже, и аз си падам по тракийския модел:)

По-добре е виното да се пие рядко, но както подобава, отколкото всеки ден...но разредено.

Поздрави!
цитирай
145. liliyanaandreeva - Инос прилича на Пинос, а това значи ...
19.10.2013 22:48
Инос прилича на Пинос, а това значи БОР на испански език, а бор значело вино на персийски!
Двуречието не е Тигър и Ефрат, а Струма и Марица - две сладководни неваровити реки!
цитирай
146. brokeradge - Установено е че първото растение ...
01.01.2017 22:53
Установено е че първото растение което се съобщава в Библията също е ЛОЗА!
След като Ной слиза надолу от планината Арарат, където са живели по късно
(Фраки-Траки-Мидийци) първо засаждат ЛОЗИ.
Включително историята с опиянението на Ной, с което са го покрили голотата му.
Като се сещам сега че то тракийците все голи ходели и войните и дори до кръста са изобразявани голи. По "гръцките вази" от Дионис и прочие тръгва явно модата да рисуват всички Голи или полу-голи. Бих запитал тогава Ной какъв е, щот Аврам знам че е 100 %асириец и като се върна назад то май и Библията им на евреите пълна с тракийски истории и български притчи ...
На Исус-месията, който не го признаха ни евреите, ни арабите, т.е. нашия Син Божи, ( който не го кръстиха Еманаул, въпреки изричната заповед на Господ Бог...ама това друга тема )
- кое Исусово чудо беше първото Чудо Номер 1?
- Водата да стане на ВИНО !
Ей сега мога да ви го направя с подирки, втора цедка; малко захар, вода и такова розе ви спретна, че ще Ви открехна на чудесата.
И така - Хубавото вино ще го давате напред, да се напият свадбарите, а другото 2ро качество вино каза Исус - накрая, те няма да го познаят щот са вече опиянени ! Четете ей четете и записвайте !

Пи.Ос @ Да уточня на "онзи" не просветения постващ тук че:
"тяхната народна-ДЕМОТИКИ в гърция
е старото тракийско име на селището ДЯДО МОТИКА !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13925121
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031