Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2011 16:44 - ТАЙНАТА НА НАДПИСА ОТ СИТОВО
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 71832 Коментари: 142 Гласове:
131

Последна промяна: 31.10.2011 09:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                    ТАЙНАТА НА НАДПИСА ОТ СИТОВО

 

 

 

За сравнително малка държава, нашата България е дала доста способни лингвисти. В. Георгиев, И. Дуриданов, К.Влахов, Д.Дечев и др. биват често цитирани дори от чужди изследователи. Учените ни са способни, в това спор няма, но за съжаление те не винаги са имали свободата да кажат това, което искат. Не е тайна, че политиците от тоталитарния период определяха какво може да се публикува и какво не. Имаше си определени директиви, които никой не можеше да наруши. Това е причина да не знаем доста неща за нашето минало.

 

Става дума не за малки подробности, а за факти променящи историята и поставящи Родината и българщината на пиедестал. Пропуснати бяха много възможности да се даде повод за гордост на подрастващите. Тази гордост и самочувствие биха изковали от тях силни, способни и уверени хора. Когато човек има примера на предците, той се опитва да им подражава. Знаеш ли, че дедите ти са били културни, почтени и силни, ти също ще се стремиш да станеш такъв, ще дадеш всичко от себе си, за да покажеш, че не им остстъпваш по нищо.

 

Едно от най-ярките свидетелства за  културата на траките е надписа от Ситово. Той е открит от местни хора, а пловдивския юрист А. Пеев обръща вниманието на учените към уникалния тракийски паметник, който бива проучен от редица изследователи. Някои го определят като фригийски, а относно възрастта му все още няма консенсус. Едни смятат, че древните букви са изсечени преди 6500 години. http://www.prehistory.it/fase2/sitovo.htm Други обаче са на мнение, че паметника е от преди 3200 години http://wikien4.appspot.com/wiki/Sitovo_inscription.

 

Дори да приемем, че надписа от Ситово е създаден по-късно, някъде през IX-ти -VIII-ми век пр. Христа, това го прави най-стария надпис на европейски народ. Много преди гърци, латини, келти и германи да се научат да пишат, траките са правили монументални надписи ( буквите са с височина около 40 см)....Поради възрастта, а и ерозията знаците не са много ясни, има и лигатура на три букви Е, Б, У, но въпреки това думите могат да се прочетат. От ляво на дясно е написано

 

ОН УЧЛ У НЕБУ ЕЧЛИ У СИНЕЙ НЧАЙ КУИС ЧИА У ЗИМЛЕ

image

 

Напълно естествено е текста да е неразбираем от пръв поглед.Все пак този, който е издялал думите е живял преди няколко хиляди години, а това е огромен период от време, при който само основния речников запас би оцелял и то в променена форма. 

 

Моето тълкуване  на надписа от Ситово е следното:

Той отиде в небесата оплакан от синовете, този, който бе погребан тук в земята.

 

 

Ето и смисъла на отделните думи:

 

ОНонъ (той, този) ст.блг.

УЧЛотишъл

Ув, у

НЕБУнебе (небето)

ЕЧЛИвикали

И/У– негов(ите) ст.блг.

СИНЕЙсыны (синове) ст.блг.

НЧАЙнищъ (беден, ниско стоящ, в случая със значение - мъртъв) ст.блг.

КУИСкы (кой, който) ст.блг.

ЧИАтук (сродна дума е ст.блг чьто )

Ув, у

ЗИМЛЕземля ( земя) ст.блг.

 

 

Напълно запазени са:

ОН-той ( употребява се все още в западните ни диалекти)

У- в, във, у

 

НЕБУ е в местен падеж, окончанието е също както при ст.блг. дв. число –  селу ( в селото), душу ( в душата).

 

ЕЧЛИ е мин.св. вр. на глагола екам – викам (сравни с екот, ек- шум, грохот, ехтене, разекал = развикал).

 

СИНЕЙ – означава по-скоро потомци, деца, наследници, отколкото наследници от мъжки пол.

 

КУИСкой е идентична на хетската куйс кой, който, но тук трябва да се отбележи, че българския език показва смайващи прилики с хетския. В този древен език думите тата, сарпа, небиш, куна, нас, пас имат значение тате, сърп, небе, куна(ръка), нас, пазя...Явно по-древната форма на ст.блг. кыи-кой, който, е била кыйс, куис. Не трябва да забравяме, че прародината на хето-лувитите е Източна Европа, населявана от траки поне от времето на Неолита. Взаимното вековно съжителство на дедите ни с хетите е довело до езикови влияния.

 

ЧИАтук има най-близък еквивалент в латвийската ČΙΑ- тук, но както бе отбелязано по-горе, сродна е и ст.блг ЧЬТО, която е изградена от две показ. мест.

ЧЬ(А) и ТО (В.Георгиев). Трябва да се отбележи също, че латвийския език показва много общи белези с тракийския ( И. Дуриданов, Траките и техния език), но също разбира се и с по-новата му форма, а именно българския.

 

В ЗИМЛЕ виждаме една тракийска диалектна особеност, а именно това, че гласни без ударение често се редуцират : Διντιπορις –Δεντουπορις (В. Георгиев ). Същата тази особеност е характерна за източнобългарските диалекти: зилен –зелен, зимя – земя. Това разбира се не е случайно, за пореден път става ясно, че нашия език е само развита форма на тракийския, говорен от Орфей, Ситалк и Залмоксис...Какъв може да е ситовския надпис, ако в него се наблюдават български диалектни особености?

 

Въпреки огромния период от време, който ни дели от времето на създаване на епиграфския паметник, текста е лесно преводим на български. Две думи са се запазили непроменени, а за останалите има ясна българска етимология. Това показва убедително, че първите европейци успели да създадат своя писменост са говорили език, който в по-късни времена е наречен български.

 

Речта ни е древна, много по-древна отколкото ние смеем да помислим. Приликата на наши думи с хетски и с такива на изключително консервативния литовски доказват това. Направим ли стравнение на български с други езици, говорени в далечното минало ще забележим нещо интересно.Българския е много по-близък до ведически санскрит и хетски, отколкото прехвалените латински и старогръцки.

 

                                         

                         
Спрежение на глагола съм

хетски-старобългарски-санскрит-латински-старогръцки

 

1л. ед.ч.   есми   -есми асми   -сум   -еими

2л. ед.ч.   еси      -еси     -аси      -ес     -еи

3л. ед.ч.   есзи     -естъ    -асти   -ест    -ести(н)

1л.мн.ч.   асуени -есме   -смас  -сумус -есмен

2л.мн.ч.   астени -есте    -ста      -естис -есте

2л.мн.ч.   асанзи -сонтъ -санти  -сунт  -еисин

 

Старогръцкия и латинския имат по-малко общи елементи както с хетски, така и със санскрит. Това показва, че те са по-малко подходящи за търсене на етимология на древни думи отколкото българския, който показва смайваща консервативност...

 

Макар точната възраст на ситовския надпис да не е определена, той е доста по-стар от първите надписи на гръцки, латински, келтски и германски. Фактът, че превод може да се направи с помощта на български език показва недвусмислено, че ние сме местен народ, който е оказал огромно влияние върху развитието на европейската култура.

 

Да, това звучи странно, но да разгледаме фактите:

-първата поява на градове и укрепени селища в Европа е в Тракия;

-първото обработено злато е от земите на Тракия;

-първата европейска писменост е тази от Градешница, Караново, Хотница;

-най-стария европейски меден рудник е Ай Бунар край Стара Загора;

-траките са първите европейци започнали да правят бронз;

-траките са първите европейци научили са да обработват желязо;

-най-ранната проява на разслояване на обществото и поява на царска власт се наблюдава в Тракия;

-траки участват активно в създаването на Халщатската култура на Средна Европа;

-според Иполит келтската религия е повлияна от учението на тракиеца Залмоксис;

-както римляни, така и гърци почитат тракийски божества;

-от всички европейски “варварски” народи траките дават най-много и най-способни императори на Рим....

 

Това е само част от заслугите на нашите деди. Те не могат да бъдат отречени, но запитайте се  Защо повечето от нас не знаят тези факти? Защо толкова важни неща са премълчани ? Защо не се дава самочувствие на подрастващите?...Каква е причината да не бъде казано, че толкова важния за историята ситовски надпис е лесен за превод с помощта на български език? Та именно той е ярко доказателство, че ние сме наследници на траките! Появиха се и други доказателства разбира се, генетиците установиха, че във вените на българите тече значително количество тракийска кръв. http://www.blitz.bg/news/article/117690

http://dnes.dir.bg/news/balgari-izsledvane-proizhod-slavjani-turki-9441641?nt=4

 

Тези изследвания потвърдиха заключението на антрополога д-р Методи Попов, че повечето българи са от понтийски тип, т.е. потомци на древно, местно население.

 

Не поискаме ли своето, никой няма да ни го даде. Не се ли борим за правата си, никой няма да ни помогне да ги получим. Животът никога не е бил лесен, оцелявали са само силните и способните. Ние сме успели да запазим езика и културата си няколко хиляди години. Това показва, че принадлежим на силните народи. Уверен съм, че ще преодолеем и последното зло. България трябва да пребъдне!



Моля тези, които обичат България да прочетат и това:

 

http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/09/14/.819617



Гласувай:
133



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
14.09.2011 16:53
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
14.09.2011 16:57
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. mitkaloto - Отдавна чаках да напишеш за този ...
14.09.2011 17:25
Отдавна чаках да напишеш за този надпис.Благодаря.
цитирай
4. sparotok - надпис
14.09.2011 17:42
mitkaloto написа:
Отдавна чаках да напишеш за този надпис.Благодаря.


Надписа е важен най-вече защото показва следните неща
1. Траките са имали писменост много преди гърци и римляни.
2. Тракийския език е древна форма на българския.
3. Щом древна форма на нашия език е говорена в земите ни още в най-дълбока древност, то ние няма как да сме пришълци, а местно население.

Поздрави!
цитирай
5. анонимен - иванчо
14.09.2011 17:55
Браво! Отдавна не съм коментирал, но не мога да се сдържа :) Според мен това е една от най-премерено насочените ти статии досега.
Точно, ясно ...
Не е достатъчно само да се копае надълбоко, трябва и да се разширява "изкопа". Така и стените му стават по-устойчиви.
Поздравления, Спароток! (отново)
цитирай
6. drd - само предположение
14.09.2011 17:57
Изписването на У в надписа е различно и ако подходиш към символа Y ,който е преди двете точки от гледна точка на сакралното му значение ще се получи друго...
цитирай
7. sparotok - въпроси
14.09.2011 17:58
анонимен написа:
Браво! Отдавна не съм коментирал, но не мога да се сдържа :) Според мен това е една от най-премерено насочените ти статии досега.
Точно, ясно ...
Не е достатъчно само да се копае надълбоко, трябва и да се разширява "изкопа". Така и стените му стават по-устойчиви.
Поздравления, Спароток! (отново)


Изкопа ще става и по-дълбок и по-широк...все по-трудно ще става да го запълват с лъжи:)

Поздрави!
цитирай
8. sparotok - интерпретация
14.09.2011 18:03
drd написа:
Изписването на У в надписа е различно и ако подходиш към символа Y ,който е преди двете точки от гледна точка на сакралното му значение ще се получи друго...


Всеки е свободен да даде своя интерпретация.
цитирай
9. virtu - Чрез Българският език стават възможни преводи на непрочетени досега артефакти !
14.09.2011 18:06
Англичаните ,горките , се опитват да превеждат всичко през гръцки или латински и много се измъчват , защото не знаят , клетите , че им трябват познания по Български ! :))
Продължавай , Спароток !
цитирай
10. sparotok - български език
14.09.2011 18:33
virtu написа:
Англичаните ,горките , се опитват да превеждат всичко през гръцки или латински и много се измъчват , защото не знаят , клетите , че им трябват познания по Български ! :))
Продължавай , Спароток !


Линеар А надписите не са разчетени защото учените не ползват български. Ако го бяха направили, щеше да е ясно, че минойците са стари балкански поселници...както показва тяхната керамика и топоними.

Поздрави!
цитирай
11. анонимен - искам
14.09.2011 18:48
Искам да попитам автора не , че отричам неговите тоерии ама къде в извор се споменава името българи и, че е имало българи на балканите преди 2000 хил години ? 3000 хил години ? Говоря за българи,а не за траки,пелазги, готи,гети скити и прочие ? Къде се споменава, че българите са един и същ народ с тези по горе ?
цитирай
12. ckarlet - Точно така, Sparotok, ние прина...
14.09.2011 19:12
Точно така, Sparotok, ние принадлежим на силните народи.
И България ще пребъде!
Поздрави! Винаги с удоволствие чета при теб!
цитирай
13. sparotok - !
14.09.2011 19:31
ckarlet написа:
Точно така, Sparotok, ние принадлежим на силните народи.
И България ще пребъде!
Поздрави! Винаги с удоволствие чета при теб!


Благодаря ти Скарлетче! Хубаво е човек да знае, че принадлежи на силен народ.

Поздрави!
цитирай
14. sparotok - отъждествяване
14.09.2011 19:36
анонимен написа:
Искам да попитам автора не , че отричам неговите тоерии ама къде в извор се споменава името българи и, че е имало българи на балканите преди 2000 хил години ? 3000 хил години ? Говоря за българи,а не за траки,пелазги, готи,гети скити и прочие ? Къде се споменава, че българите са един и същ народ с тези по горе ?


Когато човек почете достатъчно разбира някои неща. Днешните иранци например са наричани в миналото перси, атреи и кефени...Ето 4 напълно различни имена за един и същ народ.

Така е и при нас, в различни периоди обитателите на земите ни са наричани различно в зависимост от това коя група е доминираща.

Ето и авторите отъждествяващи българи с траки?
-Св. Йероним
-Лъв Дякон
-Михаил Аталиат
-Йоан Цеца
-Йоан Малала
-Йоан Кантакузин
-Фулко

Знаехте ли това?
цитирай
15. priqtel73 - Благодаря ти за прекрасния пост ... както винаги :)
14.09.2011 20:55
Браво !!!
Поздрави от мен и ти пожелавам една прекрасна вечер :)
цитирай
16. dolsineq - Поздравления за постинга, Павел! ...
14.09.2011 21:01
Поздравления за постинга, Павел! Малко хора имат представа какъв къртовски труд стои зад тези няколко думички: "ОН УЧЛ У НЕБУ ЕЧЛИ У СИНЕЙ НЧАЙ КУИС ЧИА У ЗИМЛЕ."
За мен това разчитане на древната плочка е равносилно на революция, а големите изненади тепърва предстоят...:)
цитирай
17. sparotok - благодаря
14.09.2011 21:02
priqtel73 написа:
Браво !!!
Поздрави от мен и ти пожелавам една прекрасна вечер :)


Благодаря ти и аз!
Хубава вечер!:)
цитирай
18. sparotok - !
14.09.2011 21:05
dolsineq написа:
Поздравления за постинга, Павел! Малко хора имат представа какъв къртовски труд стои зад тези няколко думички: "ОН УЧЛ У НЕБУ ЕЧЛИ У СИНЕЙ НЧАЙ КУИС ЧИА У ЗИМЛЕ."
За мен това разчитане на древната плочка е равносилно на революция, а големите изненади тепърва предстоят...:)


Благодаря ти Снеже! Труда си заслужава, нека хората знаят истината. Моите работи не са перфектни, но поне показват една различна картина.

... изненадите...за нас те ще са приятни, да му мислят другите:)
цитирай
19. magnoliya - Поздрави за постинга!
14.09.2011 21:19
Отново ни даваш надежда, че трябва да имаме право да се гордеем, че сме потомци на древен народ, населявал нашите земи, а не пришълци.

А за шистовия газ изгледах доста клипове, коментирах при mt46 по същия повод, във фейсбук също, но едва ли някой ще се съобрази с мнението ни.


цитирай
20. nikikm - Поздравления,
14.09.2011 21:26
след такива материали,наистина се чувствам по-добре.Окрилен,някак си!Благодаря!
цитирай
21. sparotok - !
14.09.2011 21:28
magnoliya написа:
Отново ни даваш надежда, че трябва да имаме право да се гордеем, че сме потомци на древен народ, населявал нашите земи, а не пришълци.

А за шистовия газ изгледах доста клипове, коментирах при mt46 по същия повод, във фейсбук също, но едва ли някой ще се съобрази с мнението ни.




Разбира се, че имаме право да сме горди хора, дали сме много на Европа...

Що се отнася до нашето мнение, повярвай ми, ако достатъчно хора научат какви са опасностите от добива на шистов газ, те ще намерят начин за културен протест...и ще има ефект! За момента е важно темата да се популяризира.

Поздрави!
цитирай
22. stela50 - Древен и силен народ ... опазил
14.09.2011 21:30
езика и културата си ,винаги е бил тук, на тази земя и е отстоявал
на ударите на времето ... ще преодолява препятствията
и ще се справя и занапред ...Ще пребъде !
Прекрасен постинг , поздрави !
цитирай
23. sparotok - чувства
14.09.2011 21:30
nikikm написа:
след такива материали,наистина се чувствам по-добре.Окрилен,някак си!Благодаря!


Сега разбираш как се чувствах аз когато разбрах, че този древен надпис се разчита с помощта на български език!

Слава Богу, че надписа е скрит от човешки очи...обърни внимание, само скритите тракийски епиграфски паметници са оцелели!
цитирай
24. karambol5 - ПОздрави за написаното. . Само това ...
14.09.2011 21:34
ПОздрави за написаното .. Само това мога да кажа :)
Продължавай все така ;)
цитирай
25. sparotok - !
14.09.2011 21:39
stela50 написа:
езика и културата си ,винаги е бил тук, на тази земя и е отстоявал
на ударите на времето ... ще преодолява препятствията
и ще се справя и занапред ...Ще пребъде !
Прекрасен постинг , поздрави !


Вярвам в бъдещето на България, вярвам и, че ще станем по-силни заради изпитанията, на които сме подложени.

Поздрави!
цитирай
26. urilozev - Много
14.09.2011 21:39
съм се чудил на факта-най старото злато на света е открито в нашите земи и нищо и половина.Та ти нареждай пъзела Спароток ,а пък империиите, колко ли пъти са "раздрусвани" от тракийци?Поздрав.
цитирай
27. penchoan - Поздравления! Това е един от най...
14.09.2011 21:48
Поздравления! Това е един от най-важните постинги в блога. Колкото и усилия да се полагат да се изопачи историята, истината намира начин да изплува над лъжата.
Нужно е само информацията да се популяризира чрез някоя телевизия.
Тогава никой историк няма да посмее да твърди, че траките са безписмен народ и че Кирил и Методий са измислили кирилицата.
цитирай
28. sparotok - !
14.09.2011 21:50
karambol5 написа:
ПОздрави за написаното .. Само това мога да кажа :)
Продължавай все така ;)


Благодаря ти!
Поздрави!
цитирай
29. estolodu - Съмнява ме твоето тълкуване - двете ...
14.09.2011 22:10
Съмнява ме твоето тълкуване - двете с-ъта изглеждат различно, а и ако се сравни със снимка на надписа, могат да се открият доста разлики.
цитирай
30. drakulla - Този постинг
14.09.2011 22:37
ще е по всяка вероятност исторически...Много ти благодаря! Ама много!
Да живее България!
цитирай
31. sparotok - съмнявай се
14.09.2011 22:42
estolodu написа:
Съмнява ме твоето тълкуване - двете с-ъта изглеждат различно, а и ако се сравни със снимка на надписа, могат да се открият доста разлики.


Съмнявай се, това е твое право. Разучи първо старите писмености и ще разбереш някои подробности относно буквата С.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/14-culture/24-artinscriptions

http://www.maravot.com/Phrygian1.html

цитирай
32. sparotok - империи
14.09.2011 22:44
urilozev написа:
съм се чудил на факта-най старото злато на света е открито в нашите земи и нищо и половина.Та ти нареждай пъзела Спароток ,а пък империиите, колко ли пъти са "раздрусвани" от тракийци?Поздрав.


Приятелю, империите винаги са разтърсвани от тракийци...за това някои ги е страх от нас...

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - популяризиране
14.09.2011 22:46
penchoan написа:
Поздравления! Това е един от най-важните постинги в блога. Колкото и усилия да се полагат да се изопачи историята, истината намира начин да изплува над лъжата.
Нужно е само информацията да се популяризира чрез някоя телевизия.
Тогава никой историк няма да посмее да твърди, че траките са безписмен народ и че Кирил и Методий са измислили кирилицата.


Прав си, популяризиране е нужно, но се съмнявам, че медиите в страната ни ще го направят.

Поздрави!
цитирай
34. sparotok - !
14.09.2011 22:52
drakulla написа:
ще е по всяка вероятност исторически...Много ти благодаря! Ама много!
Да живее България!


Да живее България!
цитирай
35. brig - Великолепен пост
14.09.2011 23:29
Браво. На много хубав ден.
Според мен на кръстова гора е храмът на Дионисий. Мястото е било свещенно много преди християнството.
Поздрави.
цитирай
36. анонимен - от Николай
14.09.2011 23:29
Спароток, поздравления за публикацията!
Голямо удоволствие е да чета постингите ти. Както винаги, си ясен, методичен, и честно казано без възможност да бъдеш атакуван от "неприятели" - поне не със сериозни аргументи, а повече с хапливи забележки.

http://www.omda.bg/bulg/hystory/selishte21.htm
Ако не си разглеждал тази страница, виж третото изречение: "Намерени са няколко десетки.". Как би коментирал? Имаш ли повече информация за броя на намерените плочки?
цитирай
37. sparotok - плочици
14.09.2011 23:44
анонимен написа:
Спароток, поздравления за публикацията!
Голямо удоволствие е да чета постингите ти. Както винаги, си ясен, методичен, и честно казано без възможност да бъдеш атакуван от "неприятели" - поне не със сериозни аргументи, а повече с хапливи забележки.

http://www.omda.bg/bulg/hystory/selishte21.htm
Ако не си разглеждал тази страница, виж третото изречение: "Намерени са няколко десетки.". Как би коментирал? Имаш ли повече информация за броя на намерените плочки?


Благодаря ти! По принцип изображения на истинските плочици не са давани. Оригинала се пази в депо, а експонатите в музеите, както и репродукциите са с леко променен вид. Това прави дешифровката невъзможна.

Факт е обаче, че подобни плочици са намерени в Градешница, Хотница и др. места в Южна България...значи ще излезат и други.
цитирай
38. sparotok - важно
14.09.2011 23:49
bulgarinut57 написа:
ЗАПОМНЕТЕ ВСИЧКИ :
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ !!!


Надписа е важен, обърква сметките на доста хора...

Поздрави!
цитирай
39. sparotok - Кръстова гора
14.09.2011 23:50
brig написа:
Браво. На много хубав ден.
Според мен на кръстова гора е храмът на Дионисий. Мястото е било свещенно много преди християнството.
Поздрави.



Кръстова гора е особено място, със сигурност там е имало древно светилище.

Поздрави!
цитирай
40. mileidi46 - :))
15.09.2011 00:53
Gordeq se ,4e si mi priqtel..!!
Pregrudki za teb!!!
цитирай
41. tihatavoda - sparotok--- "ОН-той ( употребява се все още в западните ни диалекти)"
15.09.2011 01:29
OН,ОN--ТОЙ е на чешки,хърватски,белоруски,полски,сръбски,словашки,словенски, руски , а на виетнамски e ONG с финтифлюшка - остатък от френската колонизация . Колкото по на запад ,изток и север , толкова повече траки .
цитирай
42. balkanec - Чудесна статия!
15.09.2011 02:20
Само една забележка - еврейската школа в нашата историография е наложена от Освобождението. Политиката е същата и преди "тоталитарния период".
И все пак през социализма ни възпитаваха в патриотизъм, за разлика от днешния нихилизъм.
Някои сега се опитват да прехвърлят грешките на официалната ни историография на социализма, обаче факта е, че това започва от Освобождението и продължава до ден днешен.
цитирай
43. devnenetz - Моите поздравления! Бях чел н...
15.09.2011 05:22
Моите поздравления!
Бях чел някъде, че българите са научили китайците да правят цветно стъкло и първи са почнали да леят чугун.
цитирай
44. boristodorov56 - Колко жалко, че това не е истина щото не е одобрено от Джоиси и "летописеца"!
15.09.2011 08:21
Язък!

Дручко си е феновете на БАН да те аплодират, ама как да го сторят като ще се самоубият публично и ритуално.

Измислителите на ел.чушкопека от БАН са гордостта на техническата ни нация!

Който не е чел акад. Тодор Павлов и Теорията на отражението - нищо не знае!!!
цитирай
45. vostroto - Спароток:)
15.09.2011 10:02
Пак ще дойда, по-късно, приятелю:)
Поздрави!:)
цитирай
46. kasnaprolet9999 - Много интригуващо е всичко това, ...
15.09.2011 10:34
Много интригуващо е всичко това, което си написал. Харесвам начинът ти на изразяване, правиш достъпна за всички информация, която обикновенно е доста сложно поднесена в разни книги , пък и в други постинги на подобни теми. В историческия музей на Поморие са изложени стари плочи с надписи и уредникът на музея ни посочи една, за която рече, че още не са разчетени надписите й. Помислих си тогава, че това е работа само за теб. Буквите са големи и приличат не тези, които често ни показваш в постингите си. Поздрави!!
цитирай
47. alexs - Нещо на учените не им се удава да го ...
15.09.2011 11:41
Нещо на учените не им се удава да го разчетат все още ...
Въпреки че бяха разгадани много загадъчни писмености!
цитирай
48. miaa - Поздравления, Sparotok, за инт...
15.09.2011 12:26
Поздравления, Sparotok, за интересните мисли!Успех във всички начинания:)
цитирай
49. kosara2008 - !!!поздравление и с преклонение пред трудът който сторваш!!!
15.09.2011 12:42
почти всички големи божи храмове ,тук и по света, са построени върху свети олтари и то не е случайно...

истината, Тя е тук,в земите ни,

тенкс, Павел,
цитирай
50. killuminati - Благодаря!
15.09.2011 12:44
Аз искам обаче да обърна внимание на нещо, което привидно няма общо с темата, а именно:
Както сме дали много добрини и знания на света, считам, че сме дали и много злини. Голяма част от нашето племе е било изгонено, а друга напуснало доброволно, за да се присъединят към Черната Ложа.
В момента навлизаме в период, когато това ще се повтори!
Много българи ще си спомнят кои са и ще се върнат към добри дела, но ще има и такива които ще правят обратното.

Иначе по темата, факта че до днес има думи които са СЪЩИТЕ от хилядолетия показва колко е Светъл езика ни - за разлика от змийския английски, той е почти противоположен на нашия.
Нека го пазим, защото една от задачите на Тъмните е изопачаването на езика! Езика носи вибрация, вибрацията оформя материята. Езика, Словото е Дух, а Духът владее материята.

Поздрави Спароток!
Благодаря.
цитирай
51. skit - Какви ти траки, вече и Левски е забранен!
15.09.2011 12:53
http://e-vestnik.bg/12663/panteon-bez-geroi-eto-che-doyde-red-da-otrichat-i-levski/
цитирай
52. анонимен - читател
15.09.2011 14:50
Разчитането на надписи няма нищо общо с чувствата на автора или четящите към България. това е сериозно научно изследване.
Ако откритието му има научна стойност - има научни списания, (на различни езици, лингвисти огромен брой!) там му е местото.
Иначе е в ролята на едноокия в царството на слепите.
И то със съмнително зрение...
цитирай
53. vishnichka - Спароток, в твоето отсъствие в блога на Алекс стана въпрос за писмеността при траките,
15.09.2011 15:12
там аз попитах следното:
Има ли в блог.бг учители по история, за да ни кажат какво учат децата?

Търсих да видя какво пише из учебниците. При мен имам един, за осми клас издателство „Азбуки Просвета” от 2009-та, пълен с титулувани автори...
В него пише:
Стр.10
„Наред с всепризнатите културни центрове да древността, се зародили и процъфтели цивилизации, които не оставили писмени свидетелства. Забележително място сред тях, заема цивилизацията на траките, населявали през първо хилядолетие преди Христа и т.н....”

http://212.39.92.39/e/ тук има за единайсти клас и не се коментира много, много...

Намерих за седми клас в сайт, където сигурно поглеждат учениците:

http://download.pomagalo.com/174297/trakite+urok+za+7+klas/?search=

не е пълен текста и го намерих.
http://www.referati.org/trakite-urok-za-7-klas-/47832/ref
ще го сложа в отделен коментар!
"Алекс,
не ти ли се струва нещо като полуурок, да казваш на ученика, че тракийската цивилизация е една от най-древните в Европа, а от друга страна да му казваш, че тя не е оставила писменост за "нас"?!Как така!да имаш функциониращо държавно устройство с развити законодателна, изпълнителна, съдебна и религиозна власт (така пише в урока) и само да говориш (индоевропейски език), а да не пишеш... "
Това наистина е важен въпрос, защото касае обучение на учениците, а в техните учебници навсякъде пише, че траките са безписмен народ...
Поздрави, прочела съм вече и старите ти теми!:)
цитирай
54. sparotok - УЧЛ
15.09.2011 16:44
eceheh написа:
Г-н Спароток, бихте ли обяснили това "УЧЛ" защо решихте, че е именно "ОТИШЪЛ", а не "УЧИЛ", примерно?Струва ми се някак си странно, че всичко друго сте обяснили, само това сте го пропуснали, неволно ли е, или умишлено?


Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в този текст, по-скоро се касае за древен глагол сроден на санкритския ЧАЛАТИ, АЧАЛАТИ - заминавам, отивам, заминавам си.

Acal Caus. %{-cAlayati} , to remove , move or draw away (from its place abl.) Kaus3. MBh. xii , 5814

cal (cf. %{car} and also %{caT}) cl. 1. %{-lati} (metrically also A1. %{-te} ; perf. %{cacAla} pl. %{celur} ; fut. %{caliSyati} ; aor. %{acAlIt}) , to be moved , stir , tremble , shake , quiver , be agitated , palpitate MBh. &c. ; to move on or forward , proceed , go away , start off , depart

Корена ЧАЛ е свързан с движение, извиране...не е трудно да се досетиш с коя българска дума е свързан, нали?
цитирай
55. sparotok - писменост
15.09.2011 16:49
vishnichka написа:
там аз попитах следното:
Има ли в блог.бг учители по история, за да ни кажат какво учат децата?

Търсих да видя какво пише из учебниците. При мен имам един, за осми клас издателство „Азбуки Просвета” от 2009-та, пълен с титулувани автори...
В него пише:
Стр.10
„Наред с всепризнатите културни центрове да древността, се зародили и процъфтели цивилизации, които не оставили писмени свидетелства. Забележително място сред тях, заема цивилизацията на траките, населявали през първо хилядолетие преди Христа и т.н....”

http://212.39.92.39/e/ тук има за единайсти клас и не се коментира много, много...

Намерих за седми клас в сайт, където сигурно поглеждат учениците:

http://download.pomagalo.com/174297/trakite+urok+za+7+klas/?search=

не е пълен текста и го намерих.
http://www.referati.org/trakite-urok-za-7-klas-/47832/ref
ще го сложа в отделен коментар!
"Алекс,
не ти ли се струва нещо като полуурок, да казваш на ученика, че тракийската цивилизация е една от най-древните в Европа, а от друга страна да му казваш, че тя не е оставила писменост за "нас"?!Как така!да имаш функциониращо държавно устройство с развити законодателна, изпълнителна, съдебна и религиозна власт (така пише в урока) и само да говориш (индоевропейски език), а да не пишеш... "
Това наистина е важен въпрос, защото касае обучение на учениците, а в техните учебници навсякъде пише, че траките са безписмен народ...
Поздрави, прочела съм вече и старите ти теми!:)


Виши, американски изследователи са установили, че тракийското племе фриги е имало писменост преди гърците. Има логика разбира се, през 9-ти-8-ми век Гърция е в тъмния си период, а Фригия на на върха на славата си. Напълно естествено е, че по-развития ще има азбука по-рано от този, който живее в сламени колиби.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

От друга страна тракийските надписи у нас показват различни варианти на писмените знаци, някои букви ги няма в гръцката азбука. Как тогава ще се твърди, че траките ползват гръцки букви!

И кой стар автор е казал, че гърците са изобретявали азбука, те само са добавили някоя друга буква към тези дадени им от траки и пелазги.

Диодор Сицилийски е пределно ясен като казва, че тракийските роднини пелазгите са първите, които ползват кадмейските букви. Пак първите ползвали древната азбука са Орфей и Линей...а азбуката е пренесена в Лациум не от гърците, а от пелазгите ( според Плиний Стари)...

Поздрави!
цитирай
56. boristodorov56 - e-vestnik.bg - е собственот на Алчо Помака известен като Трактора и още като Алексей Петров.
15.09.2011 16:54
skit написа:
http://e-vestnik.bg/12663/panteon-bez-geroi-eto-che-doyde-red-da-otrichat-i-levski/


Какво очакваш от него?
цитирай
57. get - - До анонимен 55 !
15.09.2011 16:57
анонимен написа:
Разчитането на надписи няма нищо общо с чувствата на автора или четящите към България. това е сериозно научно изследване.
Ако откритието му има научна стойност - има научни списания, (на различни езици, лингвисти огромен брой!) там му е местото.
Иначе е в ролята на едноокия в царството на слепите.
И то със съмнително зрение...


- Човек от Бог и природа, му е дадено да се роди със всичките си физически и духовни сетива !!
- Слепец сторвате от Човека, вие и такива, като вас анонимний ... !!! :(((
Защо обърквате понятията на четящите тук !

- За вас отново ще цитирам, какво казва Сина Человечески и Божий !!
- Този, който е роб против волята си, ще може да стане свободен !
Но този, който от свободен, е станал по своя или на господаря (си) воля РОБ - повече не ще да бъде свободен !!!

- Ще успеят ли тези думи да достигнат до вас, успалият сам себе душата си - ще можете ли, да разберете - Що е морал ? - мисля, Да ! ... поради неизтребимата ми вяра в доброто у човек и любовта на/в Бог !!
цитирай
58. bloger - Вижте и този линк
15.09.2011 17:38
http://bulgar.blog.bg/history/2011/09/08/trakite-v-dolinata-na-rozite.815882
цитирай
59. vostroto - Поздравления за този постинг, С...
15.09.2011 17:49
Поздравления за този постинг, Спароток!
Комплименти за труда, усилията, и знанията, с които разбиваш стереотипите!
цитирай
60. sparotok - !
15.09.2011 18:13
vostroto написа:
Поздравления за този постинг, Спароток!
Комплименти за труда, усилията, и знанията, с които разбиваш стереотипите!


Благодаря ти приятелю! Мисля, че Наполеон бе казал - Историята не е нищо друго освен купчина лъжи, с които всеки се е съгласил...

...Е, явно не всеки се е съгласил:)
цитирай
61. sparotok - методика
15.09.2011 18:14
eceheh написа:
sparotok написа:

Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в този текст, по-скоро се касае за древен глагол сроден на санкритския ЧАЛАТИ, АЧАЛАТИ - заминавам, отивам, заминавам си.


Много точно го казахте, че думата "УЧИЛ" няма смисъл в този текст, както сте го превели, а това прави текста автоматично невалиден - все пак ако следваме стриктни принципи, след като сме приели, че "ЗИМЛЕ" е "земя", на база звуково сходство, то трябва да приемем, че "УЧЛ" е "учил", и на тази база вече да търсим друг смисъл,нямаме друг избор, нали така?


Имате смайваща методика:)))))))))))
цитирай
62. sparotok - публикация
15.09.2011 18:16
анонимен написа:
Разчитането на надписи няма нищо общо с чувствата на автора или четящите към България. това е сериозно научно изследване.
Ако откритието му има научна стойност - има научни списания, (на различни езици, лингвисти огромен брой!) там му е местото.
Иначе е в ролята на едноокия в царството на слепите.
И то със съмнително зрение...


Този превод вече е публикуван в списание на английски...
цитирай
63. sparotok - забрани
15.09.2011 18:17
skit написа:
http://e-vestnik.bg/12663/panteon-bez-geroi-eto-che-doyde-red-da-otrichat-i-levski/


Скоро може да ни забранят азбуката, езика, името...това не означава, че трябва да слушаме покорно.
цитирай
64. sparotok - !
15.09.2011 18:19
killuminati написа:
Аз искам обаче да обърна внимание на нещо, което привидно няма общо с темата, а именно:
Както сме дали много добрини и знания на света, считам, че сме дали и много злини. Голяма част от нашето племе е било изгонено, а друга напуснало доброволно, за да се присъединят към Черната Ложа.
В момента навлизаме в период, когато това ще се повтори!
Много българи ще си спомнят кои са и ще се върнат към добри дела, но ще има и такива които ще правят обратното.

Иначе по темата, факта че до днес има думи които са СЪЩИТЕ от хилядолетия показва колко е Светъл езика ни - за разлика от змийския английски, той е почти противоположен на нашия.
Нека го пазим, защото една от задачите на Тъмните е изопачаването на езика! Езика носи вибрация, вибрацията оформя материята. Езика, Словото е Дух, а Духът владее материята.

Поздрави Спароток!
Благодаря.


Благодаря ти и аз!
цитирай
65. sparotok - свето място
15.09.2011 18:20
kosara2008 написа:
почти всички големи божи храмове ,тук и по света, са построени върху свети олтари и то не е случайно...

истината, Тя е тук,в земите ни,

тенкс, Павел,


Имаш право Косара, цяла България е свето място!

Поздрави!:)
цитирай
66. sparotok - !
15.09.2011 18:21
miaa написа:
Поздравления, Sparotok, за интересните мисли!Успех във всички начинания:)


Благодаря ти Марина!:)
цитирай
67. sparotok - учени
15.09.2011 18:24
alexs написа:
Нещо на учените не им се удава да го разчетат все още ...
Въпреки че бяха разгадани много загадъчни писмености!


Не е до възможности, учените ни са в състояние да разчетат надписа...но как за Бога да кажат, че теорията на Златарски е невярна? Как да кажат, че тракийския е древна форма на българския...кой смее да си опари пръстите?
цитирай
68. sparotok - :)
15.09.2011 18:26
canis написа:
Моля Ви !
Нека някой да ме застреля, та да ми спести мъките от тези публикации...
:/


Това цитат от стара трагедия ли е:)
цитирай
69. sparotok - ред
15.09.2011 18:29
kansandilh написа:
sparotok написа:
estolodu написа:
Съмнява ме твоето тълкуване - двете с-ъта изглеждат различно, а и ако се сравни със снимка на надписа, могат да се открият доста разлики.


Съмнявай се, това е твое право. Разучи първо старите писмености и ще разбереш някои подробности относно буквата С.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/14-culture/24-artinscriptions

http://www.maravot.com/Phrygian1.html




Ето тук - http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/02/12/skalniiat-nadpis-ot-sitovo-edna-po-drevna-azbuka-ot-kirilica.491984 има добро обяснение, което разсейва съмненията на estolodu относно буквата 'с'.

Страхотен постинг ни даваш, Спаро. Мисля си обаче, че трябваше да го пуснеш много по-рано, но…абе ти си знаеш редът по който вървиш… Показателен е фактa- празнословните ти критици се вкамениха и „ни вопъл ни стон” се чува от тях.
Жив и здрав да си!


Всяко нещо по реда си, гледай какви изпълнения ще станат като се разбере, че надписите с Линеар А се разчитат с помощта на български...и, че 22 букви от глаголицата имат успоредици във форма и звукова стойност с линеарните знаци.

Поздрави!
цитирай
70. sparotok - критици
15.09.2011 18:31
boristodorov56 написа:
Язък!

Дручко си е феновете на БАН да те аплодират, ама как да го сторят като ще се самоубият публично и ритуално.

Измислителите на ел.чушкопека от БАН са гордостта на техническата ни нация!

Който не е чел акад. Тодор Павлов и Теорията на отражението - нищо не знае!!!


Земляк, критиците са благословия, но когато са критици, а не плювачи.
Аз съм благодарен на хората, които са ми показали грешките, не се срамувам да призная, че съм объркал нещо, човек съм като всички други.

А критици ще дойдат, само почакай...

Поздрави!
цитирай
71. sparotok - надписи
15.09.2011 18:34
kasnaprolet9999 написа:
Много интригуващо е всичко това, което си написал. Харесвам начинът ти на изразяване, правиш достъпна за всички информация, която обикновенно е доста сложно поднесена в разни книги , пък и в други постинги на подобни теми. В историческия музей на Поморие са изложени стари плочи с надписи и уредникът на музея ни посочи една, за която рече, че още не са разчетени надписите й. Помислих си тогава, че това е работа само за теб. Буквите са големи и приличат не тези, които често ни показваш в постингите си. Поздрави!!


Видях надписите в поморийския музей. Те са на гръцки и са погребални, но мисля, че посветителите са тракийци, поне имената им са такива.

Поздрави!
цитирай
72. sparotok - китайци
15.09.2011 18:38
devnenetz написа:
Моите поздравления!
Бях чел някъде, че българите са научили китайците да правят цветно стъкло и първи са почнали да леят чугун.


Китайците казват следното за хуните - Макар ние днес да считаме ксиунг-ну за варвари, трябва да признаем, че те са потомци на Шън Вей, този, който основа династия Ксия ( Ша)...

Тази династия е първата в китайската история, възникнала е през 3-то хил. пр. Христа. Точно в този период в Китай ( Ан -янг, Лунг-Шан и др.) се появява керамика като тази от нашите земи...и някой научава китайците на металургия.

Мед ( метал) на китайски е маижу, чук е чиуцу, а ланец (верига) е лиен-цу...
цитирай
73. sparotok - родства
15.09.2011 18:42
tihatavoda написа:
OН,ОN--ТОЙ е на чешки,хърватски,белоруски,полски,сръбски,словашки,словенски, руски , а на виетнамски e ONG с финтифлюшка - остатък от френската колонизация . Колкото по на запад ,изток и север , толкова повече траки .


И какво от това, че дадени тракийски думи ги има при наши родини, та това си е в реда на нещата.

За разлика от чехи и белоруси, ние българите сме отъждествявани с тракийски народи в продължение на 1000 години...ето това е същественото.

Немци и норвежци говорят сродни езици, но норвежците, а не немците са потмци на викингите...Схващате ли разликата?
цитирай
74. sparotok - :)
15.09.2011 18:43
mileidi46 написа:
Gordeq se ,4e si mi priqtel..!!
Pregrudki za teb!!!


Прегръдка никога не отказвам, благодаря!:)
цитирай
75. анонимен - питам
15.09.2011 19:45
sparotok написа:
анонимен написа:
Искам да попитам автора не , че отричам неговите тоерии ама къде в извор се споменава името българи и, че е имало българи на балканите преди 2000 хил години ? 3000 хил години ? Говоря за българи,а не за траки,пелазги, готи,гети скити и прочие ? Къде се споменава, че българите са един и същ народ с тези по горе ?


Когато човек почете достатъчно разбира някои неща. Днешните иранци например са наричани в миналото перси, атреи и кефени...Ето 4 напълно различни имена за един и същ народ.

Така е и при нас, в различни периоди обитателите на земите ни са наричани различно в зависимост от това коя група е доминираща.

Ето и авторите отъждествяващи българи с траки?
-Св. Йероним
-Лъв Дякон
-Михаил Аталиат
-Йоан Цеца
-Йоан Малала
-Йоан Кантакузин
-Фулко

Знаехте ли това?


Прав си,но все пак ми е чудно от кога ни е това име ? Защото мисълта ми е, че ако траките са наши предшественици не би трябвало да си приписваме тяхната история, защото са такива и защото сме техни наследници, защото са с различно име или може би защото има няккава разлика ?

Иначе името българи се среща и преди 3000 год. пр. хр. (т.е. преди 5000 хил год) .

Иначе ми е чудно защо това име е било сменяно ?
цитирай
76. анонимен - ГЕОРГИ КАСТРИОТИС
15.09.2011 21:30
Павеле, знам че много мразищ гърците..но да беше ми пуснал коментара за Вишната...
Като не ти харесва, си напиши твоите си мисли и гледна точка,,,,,ама поне да го има и моя пост тука...
Нали, не искам много от тебе?!
цитирай
77. nikikm - Ето нещо,
15.09.2011 21:43
Цитат:"Благодаря ти! По принцип изображения на истинските плочици не са давани. Оригинала се пази в депо, а експонатите в музеите, както и репродукциите са с леко променен вид. Това прави дешифровката невъзможна.

Факт е обаче, че подобни плочици са намерени в Градешница, Хотница и др. места в Южна България...значи ще излезат и други."....

което бих искал да коментираш.То извика у мен същите чувства,както този твой великолепен материал.не се ли допълват,не хвърля ли допълнително светлина,не рплаче ли за истинско име?Но вижте сами- http://eltimir.ucoz.ru/ Загадката на Тертерия.

цитирай
78. nikikm - Като се извинявам за отклонението,
15.09.2011 22:17
вижте това: Видни родоотстъпници /това е мое/-http://e-vestnik.bg/12663/panteon-bez-geroi-eto-che-doyde-red-da-otrichat-i-levski/
цитирай
79. анонимен - от Николай
15.09.2011 22:48
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=640807

Едно старо интервю с археоложката Диана Гергова, на което попаднах сега. Забележете последните три въпроса на интервюиращата и отговорите на г-жа Гергова.
цитирай
80. kostadin - Наличието на писменост е признак за ...
16.09.2011 10:28
Наличието на писменост е признак за организирано общество и държавност!
цитирай
81. анонимен - препубликация
16.09.2011 16:05
http://www.eurochicago.com/2011/09/taynata-na-nadpisa-ot-sitovo/
цитирай
82. rasate9 - На другите с титлите ще им трябва повече време да се престрашат.
16.09.2011 18:10
Поздрави Павел

Все повече хора проглеждат. Дано след този пост им светне на ауто-опонентите ти. На другите с титлите ще им трябва повече време да се престрашат. Все пак семейства хранят.

Поздрави от Chicago
цитирай
83. get - - Странно Спараток ... УЧИЛ = ЧАЛАТИ ?!
16.09.2011 18:19
eceheh написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:

Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в този текст, по-скоро се касае за древен глагол сроден на санкритския ЧАЛАТИ, АЧАЛАТИ - заминавам, отивам, заминавам си.

Много точно го казахте, че думата "УЧИЛ" няма смисъл в този текст, както сте го превели, а това прави текста автоматично невалиден - все пак ако следваме стриктни принципи, след като сме приели, че "ЗИМЛЕ" е "земя", на база звуково сходство, то трябва да приемем, че "УЧЛ" е "учил", и на тази база вече да търсим друг смисъл,нямаме друг избор, нали така?


Имате смайваща методика:)))))))))))


Това не е ли точно вашата методика, нали именно Вие твърдите, че толкова много думи от съвременния български са близки или идентични с древните тракийски думи ?

- Преди година се рових в една специфична ведическа религия Джайнизма ! Покрай това научих, че тя е отглас от древни вярвания на "кшатриите-арийци" ! Междувпрочем техните наследници са които изграждат кастите на кшатрии и брамини ! Държавата им се е наричала "Орисия-Ориша" с по-старо наименование "Ойша" много близко до архаичното в българския език "ойдиш-ойшла-ошли" , тоест "заминали" също и отишли ??!
- Може да е съвпадение ... но едва ли(?) тъй като при тях, съществува династия с име КАРАВЕЛА/И , което за неудоволствие на потурнаците, ще кажа, че не е от турски а с много стар, местен произход !!
- В заключение ще кажа, че УЧИЛ е по скоро близка глаголна форма до УШЕЛ и подобни по звучение и смисъл нему !

- С уважение !
цитирай
84. sparotok - !
16.09.2011 20:38
rasate9 написа:
Поздрави Павел

Все повече хора проглеждат. Дано след този пост им светне на ауто-опонентите ти. На другите с титлите ще им трябва повече време да се престрашат. Все пак семейства хранят.

Поздрави от Chicago


Нямам съмнения, че все повече хора виждат истината. Българите сме умни хора, но трябва да ни се даде информация, преценка можем сами да си направим. Не ни трябват напътствията на местити учени.

Поздрави на родолюбците от Чикаго!
цитирай
85. sparotok - хубаво
16.09.2011 20:41
анонимен написа:
http://www.eurochicago.com/2011/09/taynata-na-nadpisa-ot-sitovo/


Хубаво, нека хората да четат и сравняват.
цитирай
86. sparotok - царска власт
16.09.2011 20:43
kostadin написа:
Наличието на писменост е признак за организирано общество и държавност!


Първото разслоено общество и първото царско погребение са в Тракия, 5-то хил.пр. Христа. Това е факт.

Поздрави!
цитирай
87. sparotok - мироглед
16.09.2011 20:44
eceheh написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:

Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в този текст, по-скоро се касае за древен глагол сроден на санкритския ЧАЛАТИ, АЧАЛАТИ - заминавам, отивам, заминавам си.

Много точно го казахте, че думата "УЧИЛ" няма смисъл в този текст, както сте го превели, а това прави текста автоматично невалиден - все пак ако следваме стриктни принципи, след като сме приели, че "ЗИМЛЕ" е "земя", на база звуково сходство, то трябва да приемем, че "УЧЛ" е "учил", и на тази база вече да търсим друг смисъл,нямаме друг избор, нали така?


Имате смайваща методика:)))))))))))


Това не е ли точно вашата методика, нали именно Вие твърдите, че толкова много думи от съвременния български са близки или идентични с древните тракийски думи ?


Всеки вижда нещата различно...
цитирай
88. sparotok - съвестни учени
16.09.2011 20:49
анонимен написа:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=640807

Едно старо интервю с археоложката Диана Гергова, на което попаднах сега. Забележете последните три въпроса на интервюиращата и отговорите на г-жа Гергова.


Ето, има и съвестни учени:)

Диана Гергова: Траките не са безписмени

Смятате, че изображения върху култовата керамика на бесите може да са писмени знаци. Защо?

- Античните автори пишат, че в светилищата на Дионис бесите са използвали таблички с надписи. Знаем и че орфическото учение е първото, което се разпространява с книги. Самите гърци вярват, че буквите са им занесени от Орфей и други полумитични, но все свързани с Тракия герои. Т.е. представата за връзката на траките с писмеността идва от древността. Върху тракийската култова керамика от земите на бесите има все още неразгадани комбинации от знаци и безспорно закодирана информация. Заедно с ритуалните сцени те говорят за високо развита комуникативна култура.

- Защо не са открити надписи на тракийски?

- Не е съвсем така. В Тракия са открити доста надписи от предримската епоха, както и графити, които показват, че и на официално ниво, и в култовите практики, а и в ежедневието писмеността е част от културата на траките. Знаците са върху каменни стели, съдове от тракийските ритуални сервизи, върху лични предмети.

Спомнете си за надписа от Кьолмен, златния пръстен от село Езеро, за надраскания надпис върху обикновен камък "Скиас" в тракийската могила от Къпиново, за надписите с името на Севт върху неговия шлем и сребърните съдове от сервиза му. В Румъния, Македония и Италия са откривани орфически златни таблички със знаци и папируси. Има свещени формули, които се изписват. Както всяка писменост, и тази започва във връзка с религиозните практики.

- Защо са ни учили, че траките са безписмени?

- Българските земи изобилстват с прекрасни сребърни и златни съдове, с изделия на торевтиката, съдове от глина, върху които са изобразени интересни сцени. Те наистина дават изключително богата информация за религиозните вярвания и обредността на траките.

Затова и в годините след поставянето на началото на специализираните траколожки изследвания, на тракологията (в началото на 70-те г. на ХХ век) интерпретацията на тези изображения, както и започнатите с голям размах археологически изследвания трябваше да позволят да се разкодира информацията в тях. Но постулатът, че траките са безписмени, просто не е верен.

Не можем да го твърдим, след като има много посветителски надписи и политически договори. Траките са много силни в духовната сфера. Тракийски жречески клан - Тракидите, управлява легендарното светилище в Делфи. Писмеността е била част от културата и поведението и на бесите като най-висш духовен елит.

Траки и гърци са писали с еднакви знаци, както създадената в България кирилица е станала обща за много славянски народи. Нямаме Херодот и книжнината, свързвана с гръцката култура, но това не прави тракийската цивилизация по-малко значима. Въпросът е как четем и усещаме запазените послания
цитирай
89. sparotok - родоостъпници
16.09.2011 20:52
nikikm написа:
вижте това: Видни родоотстъпници /това е мое/-http://e-vestnik.bg/12663/panteon-bez-geroi-eto-che-doyde-red-da-otrichat-i-levski/


Нали знаеш поговорката - Интереса клати феса...ето за такива човечета е казана...
цитирай
90. sparotok - Тартария
16.09.2011 20:55
nikikm написа:
Цитат:"Благодаря ти! По принцип изображения на истинските плочици не са давани. Оригинала се пази в депо, а експонатите в музеите, както и репродукциите са с леко променен вид. Това прави дешифровката невъзможна.

Факт е обаче, че подобни плочици са намерени в Градешница, Хотница и др. места в Южна България...значи ще излезат и други."....

което бих искал да коментираш.То извика у мен същите чувства,както този твой великолепен материал.не се ли допълват,не хвърля ли допълнително светлина,не рплаче ли за истинско име?Но вижте сами- http://eltimir.ucoz.ru/ Загадката на Тертерия.




Смятам, че нито четенето, нито тълкуването е правилно. Аз имам свой опит за четене и тълкуване.


http://sparotok.blog.bg/politika/2010/05/10/bylgarski-nadpis-na-6500-godini.542558
цитирай
91. sparotok - не мразя гърците
16.09.2011 20:59
анонимен написа:
Павеле, знам че много мразищ гърците..но да беше ми пуснал коментара за Вишната...
Като не ти харесва, си напиши твоите си мисли и гледна точка,,,,,ама поне да го има и моя пост тука...
Нали, не искам много от тебе?!



Поведението ти е непочтено. Никога не съм говорил с омраза срещу гърците, напротив, казвал съм, че трябва да поддържаме добри, дори приятелски взаимоотношения.

Все още мисля така. Истината може да не ти е приятна, но това не дава основание тя да бъде укривана с цел да не накърни нечии интереси.
цитирай
92. sparotok - имена
16.09.2011 21:02
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Искам да попитам автора не , че отричам неговите тоерии ама къде в извор се споменава името българи и, че е имало българи на балканите преди 2000 хил години ? 3000 хил години ? Говоря за българи,а не за траки,пелазги, готи,гети скити и прочие ? Къде се споменава, че българите са един и същ народ с тези по горе ?


Когато човек почете достатъчно разбира някои неща. Днешните иранци например са наричани в миналото перси, атреи и кефени...Ето 4 напълно различни имена за един и същ народ.

Така е и при нас, в различни периоди обитателите на земите ни са наричани различно в зависимост от това коя група е доминираща.

Ето и авторите отъждествяващи българи с траки?
-Св. Йероним
-Лъв Дякон
-Михаил Аталиат
-Йоан Цеца
-Йоан Малала
-Йоан Кантакузин
-Фулко

Знаехте ли това?


Прав си,но все пак ми е чудно от кога ни е това име ? Защото мисълта ми е, че ако траките са наши предшественици не би трябвало да си приписваме тяхната история, защото са такива и защото сме техни наследници, защото са с различно име или може би защото има няккава разлика ?

Иначе името българи се среща и преди 3000 год. пр. хр. (т.е. преди 5000 хил год) .

Иначе ми е чудно защо това име е било сменяно ?


Нямам сведения името българи да е споменавано преди 5000 години...Смятам, че този етноним е възникнал доста по-късно в земите на Тракия ( край Балакрос)...

Сменянето на нарицателното име на един народ зависи от това, коя група от него е доминираща.
цитирай
93. анонимен - УЧИЛ, ама някой май не е доучил
17.09.2011 01:22
eceheh написа:
sparotok написа:

Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в този текст, по-скоро се касае за древен глагол сроден на санкритския ЧАЛАТИ, АЧАЛАТИ - заминавам, отивам, заминавам си.


Много точно го казахте, че думата "УЧИЛ" няма смисъл в този текст, както сте го превели, а това прави текста автоматично невалиден - все пак ако следваме стриктни принципи, след като сме приели, че "ЗИМЛЕ" е "земя", на база звуково сходство, то трябва да приемем, че "УЧЛ" е "учил", и на тази база вече да търсим друг смисъл,нямаме друг избор, нали така?

Ами какво ще кажеш за УШЕЛ, ОШЪЛ, която и досега в Шоплука се използува за "отишъл, заминал", като толкова искаш да намериш сходство-Е, НЕМА ГО ГЕЛЕ ДОМА, ОН УШЕЛ У ГРАДО!- превеждам ти го за да го разбереш по-ясно- Е, НЯМА ГО АНГЕЛ У ДОМА,ТОЙ ЗАМИНА В ГРАДА!Айде със здраве ... и по- малко въпроси от този сорт, че две и две не можете да съберете
цитирай
94. stoves - Поздравления за постинга !
17.09.2011 06:44
Няколко дена да не влезя в блога ти и вече си написал нещо значимо и интересно ! От всичко, което съм чел до днес от теб може би това е най значимото ! Продължавай и успех !
цитирай
95. sparotok - !
17.09.2011 12:38
stoves написа:
Няколко дена да не влезя в блога ти и вече си написал нещо значимо и интересно ! От всичко, което съм чел до днес от теб може би това е най значимото ! Продължавай и успех !


Този надпис наистина е един от най-важните защото е и един от най-древните.

Поздрави!
цитирай
96. sparotok - научост
17.09.2011 12:43
eceheh написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:

Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в този текст, по-скоро се касае за древен глагол сроден на санкритския ЧАЛАТИ, АЧАЛАТИ - заминавам, отивам, заминавам си.

Много точно го казахте, че думата "УЧИЛ" няма смисъл в този текст, както сте го превели, а това прави текста автоматично невалиден - все пак ако следваме стриктни принципи, след като сме приели, че "ЗИМЛЕ" е "земя", на база звуково сходство, то трябва да приемем, че "УЧЛ" е "учил", и на тази база вече да търсим друг смисъл,нямаме друг избор, нали така?


Имате смайваща методика:)))))))))))


Това не е ли точно вашата методика, нали именно Вие твърдите, че толкова много думи от съвременния български са близки или идентични с древните тракийски думи ?


Всеки вижда нещата различно...


Г-н Спароток, виждам, че в краткия диспут с мен почнахте да издишате, тоест избягвате да коментирате очевидните абсурди в научната Ви методология, а по този начин никога няма да получите внимание и уважение от научната общност, защото дори за един по-информиран любител на историята са достатъчни няколко минути, за да Ви излови в паранаучност. Но може би Вие нямате претенции за сериозна научна кариера и искате да радвате само напълно некомпетентните , тоест тези, които не са прочели нито един ред сериозна историчека литература?


Ще съм Ви безкрайно благодарен, ако ми представите Ваша работа изградена по истински научни принципи. Човек се учи докато е жив, надявам се да науча нещо и от Вас.

Всеки може да критикува, но както казват -критика е като някой, който "знае" най-добре всички пътища, но самия той не може да управлява автомобил...

цитирай
97. styv - Благодарности на eseheh за напъните му да просветли нас, непрочелите сериозна историческа литература...
17.09.2011 16:07
Аз имам един такъв въпрос:Възможно ли е гети и хети да са един и същ народ?Във времето ги делят около 15 века,а по местообиталища около 500 км.
И двата народа са индоевропейски.
Езиците им се родеят с българския
Хетите имат столица ХАТУША/ш/
Гетите-СармиГЕТУЗА
Разликата в имената и столиците са въпрос на произношение

Поздрави:)))
цитирай
98. анонимен - дилетантски въпрос за древната космогония
17.09.2011 17:37
Дали по онова време е съществувала представа, че мъртвите (или поне някои от тях) отиват на небето? Нали вертикалния модел на вселената им отрежда подземния свят?
цитирай
99. nikikm - Но,
17.09.2011 19:11
аз затова посочих материала,за коментар на фактите.Иначе ми е ясно,че заобикалят истината и се крият зад разни култури,наименования и пр.Все пак полека лека,започват да признават Балканите,като първоисточник на цивилизация.
цитирай
100. bgwest - Развълнувах се. . . . Това е слабо...
17.09.2011 22:05
Развълнувах се ....
Това е слабостта ми....Неразчитаеми и неразбираеми текстове....
Не само Ситовския надпис но и всички "Руни" в европа и азия говорят на "БЪЛГАРСКИ ЕЗИК"
П.П. Извинявам се за главните букви......понякога ми се крещи:)))
цитирай
101. get - - Определено въпрос поставен навреме и на място !!?
18.09.2011 09:20
анонимен написа:
Дали по онова време е съществувала представа, че мъртвите (или поне някои от тях) отиват на небето? Нали вертикалния модел на вселената им отрежда подземния свят?


- На Небето отиват не обикновените хора ... те се "връщат" в царството на Преизподня-Персефона ("скитската" ... Змийска богиня (?!) НА НЕБЕТО ОТИВАТ ДОСТОЙНИТЕ - Такива, като Гер(о/а)къл който безупречно се справя с предизвикателствата изпратени му от Провидението и става ХЕРОС-Даймон-Сабазий-Свободен, тоест БОГОПОДОБЕН !
- Царството на Героите е при Боговете на Небето ... на живите Този свят в който следва да се справим с Предизвикателството "Живот" - Справим ли се безупречно ... пътуваме ... нагоре !! - Не се ли справим ... тогава тръгваме по пътя "надолу", пием от Извора на забравата и отново ... и отново ... докато не покрием критериите, които ни дават правото - Да отидем в Божият (на "безсмърните) Свят !!

- Така си мисля ???? :))

- Гет от племето на Мизите, който ... Върви по пътя на "Ктист"ите(?) !!!
цитирай
102. demokrat63 - Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в ...
18.09.2011 13:35
eceheh написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
sparotok написа:

Думата УЧИЛ няма никакъв смисъл в този текст, по-скоро се касае за древен глагол сроден на санкритския ЧАЛАТИ, АЧАЛАТИ - заминавам, отивам, заминавам си.

Много точно го казахте, че думата "УЧИЛ" няма смисъл в този текст, както сте го превели, а това прави текста автоматично невалиден - все пак ако следваме стриктни принципи, след като сме приели, че "ЗИМЛЕ" е "земя", на база звуково сходство, то трябва да приемем, че "УЧЛ" е "учил", и на тази база вече да търсим друг смисъл,нямаме друг избор, нали така?


Имате смайваща методика:)))))))))))


Това не е ли точно вашата методика, нали именно Вие твърдите, че толкова много думи от съвременния български са близки или идентични с древните тракийски думи ?


Всеки вижда нещата различно...


Г-н Спароток, виждам, че в краткия диспут с мен почнахте да издишате, тоест избягвате да коментирате очевидните абсурди в научната Ви методология, а по този начин никога няма да получите внимание и уважение от научната общност, защото дори за един по-информиран любител на историята са достатъчни няколко минути, за да Ви излови в паранаучност. Но може би Вие нямате претенции за сериозна научна кариера и искате да радвате само напълно некомпетентните , тоест тези, които не са прочели нито един ред сериозна историчека литература?

Може ли да ми посочите коя е тази сериозна историческа литература- много ще съм Ви признателен
цитирай
103. veselinvalev - Поздрави и от мен, Павел, за стат...
18.09.2011 14:19
Поздрави и от мен, Павел, за статията! Възхитителни са научните аргументи с които защитаваш тезата си. Повечето от критиците ти дори си нямат идея какъв космос от езикови познания, наслагвания са необходими за да подходиш към това научно изследване и да го завършиш. Възхитителен е самият факт, че по нашите земи е намерен такъв неоспорим древен исторически езиков артефакт на съществуваща изградена система на абстрактно изразяване, каквато е писмеността. Това говори невероятно много за напредъка на цивилизацията, която е съществувала тук, и защитава тезата, че езикът на хората, които изграждат тази цивилизация е български, - в една древна своя форма, но разбираем за съвременните българи език, който е неразривна част от българската езикова памет, езикова тъкан, езиков градеж, езикова динамика и нейните историко-граматични парадигми.
Ако има езиковеди, които не са съгласни с твоята теза, нека изразят научно и аргументирано своето несъгласие, елемент по елемент, както ти си анализирал. Тогава бих прочел тяхната теза с интерес, и бих си направил свои самостоятелни изводи и заключения коя теза е по аргументиран и научно защитена. За съжаление, не виждам такива твои критици. Никой от критиците ти не обелва и дума по същество с някакъв научен аргумент. Следователно, твоята теза в такъв случай си остава водеща. За което те поздравявам още веднъж!
цитирай
104. drd - ПЪРВАТА ЗЕМЯ НА БАЛКАНИТЕ
18.09.2011 19:15
Един хубав филм на Алпийски клуб "Еделвайс"
http://www.adventure-bulgaria.org/Video/Videorodopite.htm
цитирай
105. sparotok - Ситово
19.09.2011 01:19
veselinvalev написа:
Поздрави и от мен, Павел, за статията! Възхитителни са научните аргументи с които защитаваш тезата си. Повечето от критиците ти дори си нямат идея какъв космос от езикови познания, наслагвания са необходими за да подходиш към това научно изследване и да го завършиш. Възхитителен е самият факт, че по нашите земи е намерен такъв неоспорим древен исторически езиков артефакт на съществуваща изградена система на абстрактно изразяване, каквато е писмеността. Това говори невероятно много за напредъка на цивилизацията, която е съществувала тук, и защитава тезата, че езикът на хората, които изграждат тази цивилизация е български, - в една древна своя форма, но разбираем за съвременните българи език, който е неразривна част от българската езикова памет, езикова тъкан, езиков градеж, езикова динамика и нейните историко-граматични парадигми.
Ако има езиковеди, които не са съгласни с твоята теза, нека изразят научно и аргументирано своето несъгласие, елемент по елемент, както ти си анализирал. Тогава бих прочел тяхната теза с интерес, и бих си направил свои самостоятелни изводи и заключения коя теза е по аргументиран и научно защитена. За съжаление, не виждам такива твои критици. Никой от критиците ти не обелва и дума по същество с някакъв научен аргумент. Следователно, твоята теза в такъв случай си остава водеща. За което те поздравявам още веднъж!


Весо, благодаря ти за подкрепата! Смятам ситовския надпис за едно от най-ярките доказателства за тракийските ни корени. Езикът е важна част от същността на един народ. Исторически извор може да се унищожи, или фалшифицира, но не и езика. Той е нещо живо и динамично, трудно се подлага на насилствена промяна.

Критиците нека си атакуват, само ще ме накарат да стана още по-прецизен, за което им благодаря.

Поздрави!
цитирай
106. sparotok - !
19.09.2011 01:24
drd написа:
Един хубав филм на Алпийски клуб "Еделвайс"
http://www.adventure-bulgaria.org/Video/Videorodopite.htm


Не успях да изгледам целия филм, но видяното ми хареса много!

Поздрави!
цитирай
107. анонимен - Благодаря!
19.09.2011 03:36
Драги Спароток, от няколко месеца чета публикациите в блога Ви и както Вие често съветвате допълнително сверявам данни и се запознавам с различни извори. За това време всеки един от Вашите материали се нареждаше в съзнанието ми като парченца от пъзел, за да оформи липсващото и недоизясненото за мен що се отнася до древната българска история. Родът ми е от Източна България, преселници от Беломорска Тракия и винаги ще помня думите на баба ми, която ми е разказвала за ужасите на преселването, че сме тракийци със стара и богата история и да не вярваме на написаното в учебниците, а по-скоро да гледаме шевиците на народните носии, които били послание и да слушаме народните песни, за да помним произхода си. Благодаря Ви за старанието с което сте се посветили на каузата да хвърлите светлина върху тази изстрадала и охулена основна част от българската и едновременно европейската история - и Ви пожелавам успех заради истината и заради всички нас, които Ви подкрепяме! И моля Ви, издайте я най-накрая тази Ваша книга! Направете го този буквар на българската история и ни дайте да го четем и да стои в домовете ни, пък дано да има бройки за всички ни! Поздрави, Манда
цитирай
108. анонимен - От elk
19.09.2011 13:54
Още блогеръг apollon пише преди година и половина за този надпис.
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/02/12/skalniiat-nadpis-ot-sitovo.491984цитирай
цитирай
109. sparotok - :)
19.09.2011 14:16
анонимен написа:
Още блогеръг apollon пише преди година и половина за този надпис.
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2010/02/12/skalniiat-nadpis-ot-sitovo.491984цитирай


Още преди 7 ( седем) години съм направил превод на този надпис, работата ми e публикувана през 2006 г. :)

Аполон даже ме е цитирал - Автори като Павел Серафимов откриват следната латинизация на скрипта: Ncha i kuiss chia i semli on uchl i nebu echli shinei.

Четете по-внимателно следващия път:))
цитирай
110. sparotok - книга
19.09.2011 14:25
анонимен написа:
Драги Спароток, от няколко месеца чета публикациите в блога Ви и както Вие често съветвате допълнително сверявам данни и се запознавам с различни извори. За това време всеки един от Вашите материали се нареждаше в съзнанието ми като парченца от пъзел, за да оформи липсващото и недоизясненото за мен що се отнася до древната българска история. Родът ми е от Източна България, преселници от Беломорска Тракия и винаги ще помня думите на баба ми, която ми е разказвала за ужасите на преселването, че сме тракийци със стара и богата история и да не вярваме на написаното в учебниците, а по-скоро да гледаме шевиците на народните носии, които били послание и да слушаме народните песни, за да помним произхода си. Благодаря Ви за старанието с което сте се посветили на каузата да хвърлите светлина върху тази изстрадала и охулена основна част от българската и едновременно европейската история - и Ви пожелавам успех заради истината и заради всички нас, които Ви подкрепяме! И моля Ви, издайте я най-накрая тази Ваша книга! Направете го този буквар на българската история и ни дайте да го четем и да стои в домовете ни, пък дано да има бройки за всички ни! Поздрави, Манда


Книгата е почти готова, но се иска доста работа по илюстрациите. Никак не е лесно да се създаде четиво, което да е издържано, но най-вече добре разбрано от широк кръг читатели...Още мъничко търпение...

Поздрави!
цитирай
111. sparotok - :)
19.09.2011 15:55
eceheh написа:
sparotok написа:

Още преди 7 ( седем) години съм направил превод на този надпис, работата ми e публикувана през 2006 г. :)

Странно е, обаче, как за 7 години не сте разбрали, че това не е целия надпис, ами има още една част, т.нар. "скрита" част от надписа - погледнете блога ми, там съм качил и снимки.
Ако може още един въпрос, Вие лично били ли сте на самото място, видели ли сте въпросния надпис с очите си?


Вчера бях за последно:))))))))))
цитирай
112. анонимен - пишман критици
19.09.2011 16:15
eceheh написа:
sparotok написа:

Още преди 7 ( седем) години съм направил превод на този надпис, работата ми e публикувана през 2006 г. :)

Странно е, обаче, как за 7 години не сте разбрали, че това не е целия надпис, ами има още една част, т.нар. "скрита" част от надписа - погледнете блога ми, там съм качил и снимки.
Ако може още един въпрос, Вие лично били ли сте на самото място, видели ли сте въпросния надпис с очите си?


Пишман критиците не чаткат, че вече стават смешни с жалките си опити да омаловажат постиженията на по-способните хора.Събудете се дами и господа, ситовския надпис е правен от траки, днес, за тия, които могат да четат а и да разбират български е ясно, че ние(за критиците не знам дали важи) сме потомци на траките. БЪЛГАРИ=ТРАКИ
Българската популация е с индоевропейски произход, а не с тюркски, както се приемаше досега и това е удар върху подобни твърдения, каза още той.

"Имаме както средиземноморско влияние, което се дължи както на живеещите в миналото траки по нашите земи,


http://www.blitz.bg/news/article/117690

http://dnes.dir.bg/news/balgari-izsledvane-proizhod-slavjani-turki-9441641?nt=4

Керванът си върви независимо дали eceheh мрънка:)
цитирай
113. анонимен - диди
19.09.2011 16:26
Вчера прочетох в учебника на сина ми за 5 клас, че траките не са имали писменост и са ползвали тази на гърците.. Много ми стана кофти, казах му това изречение да го пропусне.. Виждам , че си специалист по траките, би ли ми отговорил на въпроса- дали са правили жертвоприношения и само с животни ли? Благодаря, предварително /спорим с един човек/.
цитирай
114. sparotok - траки
19.09.2011 16:44
анонимен написа:
Вчера прочетох в учебника на сина ми за 5 клас, че траките не са имали писменост и са ползвали тази на гърците.. Много ми стана кофти, казах му това изречение да го пропусне.. Виждам , че си специалист по траките, би ли ми отговорил на въпроса- дали са правили жертвоприношения и само с животни ли? Благодаря, предварително /спорим с един човек/.


Не бих нарекъл себе си специалист, по-скоро се интересувам живо от тракийската история и култура. Изучил съм повечето от старите автори, а и по-важните археологически и езиковедски изследвания.

Траките са имали жетвроприношения на животни.
На богинята Зеринтия са се пренасяли в жерва кучета. Името на Зеринтия идва от тракийската дума зер, звер, която е по-стар вариант на българската дума звяр.

Траките са принасяли в жертва и коне, намерени са доста конски скелети в тракийски погребения.

Интересно е това, че и при старите българи има същото - пренасяне на кучета и коне в жертва.

Трябва да добавя, че в далечното минало е имало и човешки жертвоприношения. Херодот споменава, че тракийското племе асти заловило персийския военоначалник Ойобаз и го пренесло в жертва на своя бог Плейстор.

Херодот съобщава също за доброволна саможертва при траките. При смърт на благородник една от съпругите му го следвала в гроба. Подобен обичай е индийския сати.

Друга човешка жертва е изпращането при Залмоксис. През няколко години бил избиран човек, който е трябвало да предаде на бога молбите на хората. Избрания бил хвърлян върху три копия...

Важно е да се спомене, че в девността повечето народи са имали човешки жертвоприношения. Етруски, сабини, римляни, викинги и т.н са жертвали хора при ритуалите си.

Колкото до тракийската писменост вижте това

УЧЕНИТЕ ОТ БАН И ТРАКИЙСКАТА ПИСМЕНОСТ









На културните и разумни хора им пределно ясно, че не всичко което знаем е верно. Понякога се хващаме сляпо за дадени твърдения, но в един определен момент се оказва, че те са само една отживелица, заблуда осъдена да потъне в забрава поради несъстоятелността си. Често се появяват нови данни, но ние сме обгърнати от вихъра на забързаното си ежедневие и не им обръщаме вимание. Грижите за семейството, проблемите на работата, или недай Боже здравето отнемат огромна част от свободното ни време. Изключително трудно е да следим всичко ново като на пример промените във вижданията на определена група учени и най-вече темите, които не се радват на популярност. Една от тях е съществуването на тракийската писменост.



Има едно малка група слабо осведомени хорица, които са си внушили, че нашите деди, т.е. траките не са имали своя азбука. Кланяйки се покорно на чуждата култура тези заблудени сънародници смятат, че всички учени от Българската Академия на Науките споделят мнението им. Ще се наложи да разочаровам горчиво невярващите в тракийския гений представяйки цитати от работи на наши академици. Не става дума за кой да е, а за едни от светилата на БАН: Владимир Георгиев и Иван Дуриданов, интересни данни предлагат също Димитър Попов, Александър Фол и Иван Маразов.



В книгата си “Траките и техния език” световно известния български езиковед В. Георгиев казва за най-древната писменост следното: “До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о. Крит, дето най-старинните печати с т.нар. йероглифно писмо А датират от III то хил.пр.н.е. Обаче откритието на глинените печати от Караново, част от знаците на който са сходни с тия по печатите от Крит, и които съперничат с тях по древност, показа, че наченки на най-древна писменост е имало и на други места на Балканския полуостров....Писмеността на знаците от Градешница, Караново и Търтария има голямо значение за праисторията на населението живяло през IV-то- III-то хил.пр.н.е. на Балканския полуостров. Наличието на писменост показва, че в онези отдалечени епохи тук са живели племена с високо развита култура, която по началния стадий на развитие на писмеността не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия Изток и Египет. Балканския полуостров следователно е бил едно от средищата на най-високо развитите древни цивилизации.” ( В. Георгиев, “Траките и техния език”, София, БАН, 1977, стр. 155-158).



Проф. Георгиев определя писмеността от Караново като тракийска и в друга, по-стара работа твърдейки, че “...най-старата култура, която се открива в пределите на Тракия, като например Караново I, е принадлежала на същинските тракийци”. ( В. Георгиев, “Въпроси на Българската Етимология”, БАН, София, 1958, стр.113).



Въпреки, че Георгиев е пределно ясен относно тракийската принадлежност на Караново I, за да не започнат някои да твърдят, че по-късната Балканска цивилизация от IV-то- III-то хил.пр. Христа не e на траките ще доуточня с друг цитат: “тракийския и пеласгийския език са се говорили в Юго-Източна Европа ( Балканите) не само през Античността, но и по времето на Неолита - VII-мо хил.пр. Христа (К.Порожанов, цитиращ Георгиев в “Общество и държавност у траките “Studia Thracica 6, БАН, Институт по Тракология, София, 1998, стр. 42-43). Щом езикът на траките е говорен в нашите земи още през Каменната епоха, то е налудничаво да се твърди без абсолютно никакво доказателство, че траките не са най-старото цивилизовано население на Балканите.



Да видим каква казва за тракийската писменост проф.Иван Дуриданов-“Накрай, за културната история на траките е важно да се спомене, че на територията на древна Тракия и в нейно съседства бяха открити два надписа с образно

( пиктографско) писмо... Наличието на тези наченки на писменост в древна Тракия свидетелствува за развитието на висока култура на населението от тази област през от IV-то- III-то хил.пр.н.е.” (И.Дуриданов, “ Езикът на Траките “, Наука и Изкуство, София, 1976, стр. 92).



Не само, че едни от най-известните и най-уважаваните учени на БАН твърдят, че траките имат писменост, но дори я определят като неостъпваща по нищо на тези от Месопотамия и Египет. Днес датировката както на плочицата от Градешница, така и тази на печата от Караново са коригирани и става ясно, че писмеността от нашите земи е много по стара от тази на шумери и египтяни- The signs inscribed on the Karanovo seal are divided into four groups by the arms of a cross. The signs are straight, abstract and it is impossible to connect them to any forms belonging to the "real" world. This inscription is 6,000 years old. http://www.prehistory.it/fase2/karonovo.htm



These symbols have been found on many of the artefacts excavated from sites in south-east Europe, in particular from Vinča near Belgrade, but also in Greece, Bulgaria, Romania, eastern Hungary, Moldova, southern Ukraine and the former Yugoslavia. The artefacts date from between the 7th and 4th millennia BC and those decorated with these symbols are between 8,000 and 6,500 years old. Some scholars believe that the Vinča symbols represent the earliest form of writing ever found, predating ancient Egyptian and Sumerian writing by thousands of years. http://www.omniglot.com/writing/vinca.htm



В Западна Европа хората интересуващи се от култура вече знаят, че България е една от люлките на европейската цивилизация, че у нас е намерена най-старата писмена система, а и това, че българите са потомци на траките: “Bulgaria is one of the cradles of European civilization. It is also home to the world’s oldest known writing system, which is engraved on the famous Gradeshnitsa Tablets. The tablets date back 6000 years. The ancestors of today’s modern Bulgarians are the Thracian peoples. In fact the Bulgarian roots stem from the Thracian civilization”.

http://www.investorsprovident.com/europe/bulgaria/bulgaria-history-and-politics.html



Както виждаме известно е дори в чужбина това, че на наша територия е създадена първата писменост. Материали на тази изключително важна тема могат да се намерят и на български език, макар данните да са представени твърде скромно.

Може би хората се страхуват някой да не ги перне по пръстите, ако признаят тракийската писменост не само за най-старата в Европа, но и в целия свят:

„ГРАДЕШНИЦА”- ранно и среднохалколитна археологическа култура в Северозападна България...Върху плочки и пинтадери се срещат ранни пиктографски знаци,които се смятат за начало на най-старата писменост в Европа. Култура Градешница е идентифицирана през 1974г. от археолога Богдан Николов”.

http://www.scribd.com/doc/45580912/%D0%90%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0



"Надписът върху кръглия печат от Караново, който датира според българските археолози В.Миков и Г.Георгиев от края на IV-то или началото на III-то хилядолетие пр.н.е., представлява уникален паметник на човешката култура от оная отдалечена епоха. Той представлява първите фази на писмеността изобщо. При посочената датиривка, знаците върху печата от Караново се явяват най-старата писменост в Европа. Тази писменост е по-стара дори и от първата критска писменост, която датира от средата и втората половина на III-то хилядолетие пр.н.е. Така кръглият печат с надпис от Караново е една истинска научна находка." Сп. Археология 1969/1 http://ziezi.net/azbuka.html





Напълно естествено е, че траките са имали писменост не само зората на човешката цивилизация, но и в Античността. В обща работа издадена на запад, проф. И. Маразов и проф.Ал. Фол споменават свидетелството на Еврипид относно- medicines on the Thracian tablets, recorded by Orpheus - лекарства, чиито имена били записани на тракийски плочици от Орфей. (Al.Fol & I. Marazov, Ancient Thrace, Cassel & Co Ltd, London, 1977, p. 30).



Това, че тракиецът Орфей е можел да пише не би трябвало да ни учуди, ако знаехме сведението на Алкидамант – “Тук траките положиха Орфей –жрецът на музите... открил на хората буквите и мъдростта”. ( Д. Попов, Гръцките интелектуалци и Тракийския свят, Лик, София, 2010, стр. 465). Виждаме, че дори и гръцки автори са имали смелостта и доблестта да кажат истината определяйки траките в лицето на Орфей като създатели на буквите...



Освен Еврипид и Алкидамант, Диодор Сицилийски също твърди, че траките Орфей и Линей са ползвали най-древната азбука. Старият автор споделя също, че не гърците, а пеласгите са първите, които използват кадмейските (финикийските) букви и поради това те са наричани още пеласгийски (Historical Library of Diodorus the Sicilian, W. Mc Dowell, London, 1814 стр. 208).Ще напомня, че според Георгиев траки и пелазги са една общност, чието присъствие на Балканите е от времето на Неолита - VII-мо хил.пр.Христа. Според Плиний Стари, не гърците, а пеласгите са тези, които са разпространили азбуката чак до Лациум (родината на латините в Апенинския полуостров) -Naturalis Historia -VII-LVI-193.



Дълго време група безсъвестни хора се опитваше да скрие горе посочените данни и да ни внуши, че траките не са оставили никакви писмени паметници. Днес обаче ние знаем за тракийските надписи от Ситово, Езерово, петте надписа от Дуванлий (един върху пръстен и четири върху фиали), знаем и за надписите от Кьолмен, Александрово, Браничево, да не забравяме четиредесетте надписа от Самотраки. Обърнете внимание, че са оцелели само тези епиграфски паметници, които са били скрити от човешкото око. Ситовския е в пещера, а повечето от другите са намерени в могилни погребения и в руините на древни храмове. Наивно е да мислим, че траките не са имали повече надписи, ситуацията обаче подсказва, че тези, които са били на открито място са били заличени с фанатична упоритост...

Дори и да са били десетки хиляди, щом са били на открито те са могли да бъдат лесно унищожени от хора желаещи да припишат на себе си заслугите на траките към европейската култура.



Нека обобщим накратко, стари автори като Еврипид, Алкидамант, Диодор Сицилийски и Плиний споменават за присъствието на писменост у траките, а някои дори определят дедите ни като първите европейци имащи своя азбука. Тези твърдения се подкрепят от археологическите данни. Печатът от Караново, плочиците от Градешница, древните надписи от Търтария, Вълчи Дол, Осинчани и т.н. доказват убедително, че нашите деди са имали писменост дълги векове преди другите народи.Неотдавна американски изследователи се увериха в това, че траките са имали писменост преди гърците – the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions



Откритието на учените от университета на Пенсилвания няма да остане самотно. С времето ще излиза все повече и повече информация за високото ниво на култура на нашите деди и за тяхната роля в европейската история. Не всичко, което излезе на яве ще бъде признато защото накърнява интересите на влиятелни хора. Ето какво казва Ричард Ръгли за най-древната Балканска писменост, мисля, че той добре определя причините за мълчанието около нея, поради това ви моля- прочетете следните думи много внимателно!



“Идеята за съществуването на стара европейска писменост влиза в конфликт с много от дълбоко вкоренените възгледи на археологията и с традицианите представи за развитието на цивилизацията... Последиците биха огромни, ако съществуването на такава писмена система се възприеме от всички, много основни положения ще бъдат представени под въпрос. Това означава отхвърляне на идеята, че появилите се преди 5000 години “високи” цивилизации на Близкия Изток първи са изобретили писмеността ...Една още по-фундаментална промяна ще бъде изместването на историята далеч по-назад от “примитивния” мрак на каменната епоха...” ( Ричард Ръгли, “Изгубените Цивилизации на Каменната Ера”, Бард, София, 1999, стр. 108 ).



Разбирате ли, че истината на нашето минало ще разтърси света из основи! Ще се разбере, че изворът на знанието не е в Шумер и Египет, а в България. Хиляди книги ще бъдат обявени за остарели, академици ще треперят за титлите си, ще се наложи да ни се извиняват дълго време. Това е причината някои учени фанатично да отричат древната тракийска писменост. Всеки си пази хляба....но рано, или късно ще се наложи и скептиците да признаят необоримата истина. Разбира се това няма да стане бързо, грешки трудно се признават, а и лобито на хората поставящи Ориента на пиедестал е добре организирано и финансирано. Да, така е, но не е по-силно от волята на пробудилият се българин, който многократно е показвал на света, че може да направи дори невъзможното, когато е вдъхновен!

цитирай
115. malchaniaotnadejda7 - "Той отиде в небесата оплакан от синовете, този, който бе погребан тук в земята."
19.09.2011 20:47
Толкова хилядолетия преди Христа сме имали писменост! От дете не можех да проумея, как една от най-древните цивилизации на планетата е била безписмена!? И знаеш ли, отказвах да приема това. Винаги ми е звучало като престъпна лъжа. Радвам се, това откритие наистина "ще разтърси света из основи!".

"-генетиците установиха, че във вените на българите тече значително количество тракийска кръв. http://www.blitz.bg/news/article/117690
http://dnes.dir.bg/news/balgari-izsledvane-proizhod-slavjani-turki-9441641?nt=4
Тези изследвания потвърдиха заключението на антрополога д-р Методи Попов, че повечето българи са от понтийски тип, т.е. потомци на древно, местно население."

Благодаря ти, Sparotok! Толкова е вълнуващо това откритие - би трябвало да се радваме и да можем да се зарадваме, да се опитаме да осмислим миналото си. Това, което правиш е достойно за уважение. Бъди здрав и бъди!





цитирай
116. sparotok - тракийска писменост
19.09.2011 21:04
malchaniaotnadejda7 написа:
Толкова хилядолетия преди Христа сме имали писменост! От дете не можех да проумея, как една от най-древните цивилизации на планетата е била безписмена!? И знаеш ли, отказвах да приема това. Винаги ми е звучало като престъпна лъжа. Радвам се, това откритие наистина "ще разтърси света из основи!".

"-генетиците установиха, че във вените на българите тече значително количество тракийска кръв. http://www.blitz.bg/news/article/117690
http://dnes.dir.bg/news/balgari-izsledvane-proizhod-slavjani-turki-9441641?nt=4
Тези изследвания потвърдиха заключението на антрополога д-р Методи Попов, че повечето българи са от понтийски тип, т.е. потомци на древно, местно население."

Благодаря ти, Sparotok! Толкова е вълнуващо това откритие - би трябвало да се радваме и да можем да се зарадваме, да се опитаме да осмислим миналото си. Това, което правиш е достойно за уважение. Бъди здрав и бъди!







Благодаря ти! Напоследък излязоха доста неща за траките и вече е много трудно старите лъжи да се поддържат. Някои наши учени имаха смелостта да кажат истината публично.

Диана Гергова: Траките не са безписмени

Смятате, че изображения върху култовата керамика на бесите може да са писмени знаци. Защо?

- Античните автори пишат, че в светилищата на Дионис бесите са използвали таблички с надписи. Знаем и че орфическото учение е първото, което се разпространява с книги. Самите гърци вярват, че буквите са им занесени от Орфей и други полумитични, но все свързани с Тракия герои. Т.е. представата за връзката на траките с писмеността идва от древността. Върху тракийската култова керамика от земите на бесите има все още неразгадани комбинации от знаци и безспорно закодирана информация. Заедно с ритуалните сцени те говорят за високо развита комуникативна култура.

- Защо не са открити надписи на тракийски?

- Не е съвсем така. В Тракия са открити доста надписи от предримската епоха, както и графити, които показват, че и на официално ниво, и в култовите практики, а и в ежедневието писмеността е част от културата на траките. Знаците са върху каменни стели, съдове от тракийските ритуални сервизи, върху лични предмети.

Спомнете си за надписа от Кьолмен, златния пръстен от село Езеро, за надраскания надпис върху обикновен камък "Скиас" в тракийската могила от Къпиново, за надписите с името на Севт върху неговия шлем и сребърните съдове от сервиза му. В Румъния, Македония и Италия са откривани орфически златни таблички със знаци и папируси. Има свещени формули, които се изписват. Както всяка писменост, и тази започва във връзка с религиозните практики.

- Защо са ни учили, че траките са безписмени?

- Българските земи изобилстват с прекрасни сребърни и златни съдове, с изделия на торевтиката, съдове от глина, върху които са изобразени интересни сцени. Те наистина дават изключително богата информация за религиозните вярвания и обредността на траките.

Затова и в годините след поставянето на началото на специализираните траколожки изследвания, на тракологията (в началото на 70-те г. на ХХ век) интерпретацията на тези изображения, както и започнатите с голям размах археологически изследвания трябваше да позволят да се разкодира информацията в тях. Но постулатът, че траките са безписмени, просто не е верен.

Не можем да го твърдим, след като има много посветителски надписи и политически договори. Траките са много силни в духовната сфера. Тракийски жречески клан - Тракидите, управлява легендарното светилище в Делфи. Писмеността е била част от културата и поведението и на бесите като най-висш духовен елит.

Траки и гърци са писали с еднакви знаци, както създадената в България кирилица е станала обща за много славянски народи. Нямаме Херодот и книжнината, свързвана с гръцката култура, но това не прави тракийската цивилизация по-малко значима. Въпросът е как четем и усещаме запазените послания

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=640807



цитирай
117. audan - Още един пиронв ковчега на Лъжата
19.09.2011 22:15
55. анонимен - читател

Разчитането на надписи няма нищо общо с чувствата на автора или четящите към България. това е сериозно научно изследване.
Ако откритието му има научна стойност - има научни списания, (на различни езици, лингвисти огромен брой!) там му е местото.
Иначе е в ролята на едноокия в царството на слепите.
И то със съмнително зрение.


Много обичам да давам пример с Шлиман - няма завършен ВУЗ като специалнист в историческата материя, но открива Троя. ТОЙ открива Троя, а нне хората с научни знания пред имената си.
Та нека не угасяме пламъка на един лаик, ако може да ни покаже Истината или поне Пътя към нея.



@Николай
Диана Гергова е от многото учени в България - тези, които не си затварят очите за истината.


Мисля, че време да спрат подмятанията, че хората от БАН не четат Спароток и останалите възрожденци. Това НЕ Е вярно ! Все едно да слагате под общ знаменател всички германци по времето на Хитлер.
Е ... това ми хокане е по-скоро на шега. :) Но четат Ви, Спароток, със сигурност Ви четат и добронамерените, и останалите. Първите, заради сърцата си на учени - хора, отворени за и търсещи Истината, а вторите - за да откраднат идеии след време да си препишат нещо на свое име и да извлекат ползи от каквото успеят.

А има и луди глави, които не им пука "какво ще кажат хората". Та не обиждайте хората от БАН, моля ви! И там ще настъпят по-добри времена, "вервайте ми!". :)

И накрая вижте този сайт - кликнете на "Памет". Ще се отворят няколко материала за тракийски надписи тълкуванията им
http://ziezi.net/
цитирай
118. drd - Писмените знаци на Българите - ретроспекция на цивилизацията
20.09.2011 09:23
Странно ,че никъде не видях някой да спомене труда на Боно Шкодров за писмените знаци на Българите?
sparotok ?Какво мислиш за това изследване?
http://balgarite.interbgc.com/Sadarjanie.htm
цитирай
119. drd - Спомени и факти
20.09.2011 10:27
През 2004г. се запознах с един автор на исторически роман,който продаваше книгата си по интернет - лично...от разговора си с него,разбрах за книгата на Боно Шкодров,която по него време беше публикувана в електронен вариант- бях силно впечатлена и възхитена,но не предполагах,че ще изплагиатстват труда му и ще обезличат по този начин издаването на книгата...защо мисля така?Електронния вариант на "Писмените знаци на Българите"е с дата 2004г.- книгат се издаде 2006-2007г.,като през това време набързо се организира и пусна предаването за пътят на Българите...Така sparotok се постъпва с 30-40 годишния труд на родолюбиви българи...така,както все още нашите историци си затварят очите пред богатия артефактов труд на Д.Съсълов - може би защото той не е историк,а просто РОДОЛЮБЕЦ като теб и твоята аудитория?Някои ще кажат:"Нищо - по важното е да стигнат до широк кръг българи прикриваните и фалшифицирани векове наред факти"...Не знам дали е правилно това - но знам,че в тези трудни времена моят дух се повдига не от реалити-шоута а от теми като тази...от предговори(Съсълов) и послеслови:
"
Деветата вълна е тази книга, която авторът поднася като дознание на съвременното общество, от което очаква не невежествено мълчание, а бурни отзиви за "загубената" част от историята на нашите предци."

http://balgarite.interbgc.com/3_posleslov.htm

цитирай
120. анонимен - от Николай
20.09.2011 12:45
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_ezer07.pdf

Спароток, ти ли си писал горната статия? А останалите:
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_newton07.pdf
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_epioi07.pdf
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_tra07.pdf

Ако да, защо в словенски издания? Можем ли да намерим твои публикации на българския книжен пазар?
Изключително много се радвам, че разпространяваш активно истината за древните български корени, и най-вече че в чужбина се интересуват от българска история.

Поздрави!
цитирай
121. sparotok - публикации
20.09.2011 17:28
анонимен написа:
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_ezer07.pdf

Спароток, ти ли си писал горната статия? А останалите:
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_newton07.pdf
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_epioi07.pdf
http://www.korenine.si/zborniki/zbornik07/serafimov_tra07.pdf

Ако да, защо в словенски издания? Можем ли да намерим твои публикации на българския книжен пазар?
Изключително много се радвам, че разпространяваш активно истината за древните български корени, и най-вече че в чужбина се интересуват от българска история.

Поздрави!


Имам и други публикации, но тях ги няма в интернет. Съвместно с други хора съм писал работи, които са излезли в САЩ и Ирландия. Предполагам, че след време ще бъдат пуснати в електронен вариант.

Питаш ме защо нямам бългрски издания...трудно се намират издатели, които да искат да публикуват работите ми. Слава Богу миналата година се запознах с родолюбиви българи, които имат готовност да отпечатат проучванията ми. Дано да не ни мине черна котка път:)

Поздрави!
цитирай
122. анонимен - Хора, знам, че сме в тежко положение ...
21.09.2011 14:03
Хора, знам, че сме в тежко положение и сме смазани от тоя живот, но не вярвайте толкова сляпо на всичко което се пише по блогове и форуми.Ние станахме като македонците.....първите в света!Не казвам, че трябва да се вярва 100% на историците, но пък и писанията на този господин не са достоверни!
цитирай
123. анонимен - Благодаря ти, Спароток!
21.09.2011 14:41
за изчерпателния отговор.
Желая ти успех в начинанието!
Диди
цитирай
124. sparotok - въпроси
21.09.2011 18:43
анонимен написа:
за изчерпателния отговор.
Желая ти успех в начинанието!
Диди


Готов съм да отговоря на всичките ти въпроси, само не мога да обещая, че ще е веднага, понякога трябва да пътувам.

Поздрави!
цитирай
125. sparotok - достоверност
21.09.2011 18:45
анонимен написа:
Хора, знам, че сме в тежко положение и сме смазани от тоя живот, но не вярвайте толкова сляпо на всичко което се пише по блогове и форуми.Ние станахме като македонците.....първите в света!Не казвам, че трябва да се вярва 100% на историците, но пък и писанията на този господин не са достоверни!


Хубаво е човек да се съмнява, но за да се махнат съмненията е нужно да се направи проверка. Вие какво проверихте и на какви нови факти се натъкнахте?
цитирай
126. анонимен - човек
21.09.2011 20:22
та един човек попита нещо за името българи.Та ние сме българи и дори да сме наследници на траките това означава ли, че трябва да приемаме тяхната история за наша ? Това искам да попитам автора, който пише тези интересни статии. Иначе името българи мисля, че се споменава в китайските извори около 2000 год. пр. хр..
цитирай
127. sparotok - история
21.09.2011 20:28
анонимен написа:
та един човек попита нещо за името българи.Та ние сме българи и дори да сме наследници на траките това означава ли, че трябва да приемаме тяхната история за наша ? Това искам да попитам автора, който пише тези интересни статии. Иначе името българи мисля, че се споменава в китайските извори около 2000 год. пр. хр..


Ако тракийската история не принадлежи на нас, то на кого другиго. Генетичните изследвания показаха, че във вените ни тече тракийска кръв, а това означава, че трябва да пазим и ценим наследството си.

Вие бихте ли се отказали от бащиното си наследство?
цитирай
128. анонимен - Великолепна статия
22.09.2011 00:37
Прекрасно, благодаря!
Бах виждал снимки на този надпис преди време и потърсих информация за него, но единственото, което пишеше, беше, че надписът е неразчетен.
Спомням си, че се състоеше от две части, или поне имаше две снимки.

Спароток, има ли други тълкования на надписа, освен твоето?
цитирай
129. sparotok - тълкувания
22.09.2011 01:37
анонимен написа:
Прекрасно, благодаря!
Бах виждал снимки на този надпис преди време и потърсих информация за него, но единственото, което пишеше, беше, че надписът е неразчетен.
Спомням си, че се състоеше от две части, или поне имаше две снимки.

Спароток, има ли други тълкования на надписа, освен твоето?


Да, има и други тълкувания, кой е прав ще покаже времето.

Поздрави!
цитирай
130. drd - Не ми отговори на този въпрос ?
23.09.2011 09:36
drd написа:
Странно ,че никъде не видях някой да спомене труда на Боно Шкодров за писмените знаци на Българите?
sparotok ?Какво мислиш за това изследване?
http://balgarite.interbgc.com/Sadarjanie.htm

цитирай
131. sparotok - прочит
29.09.2011 20:04
drd написа:
drd написа:
Странно ,че никъде не видях някой да спомене труда на Боно Шкодров за писмените знаци на Българите?
sparotok ?Какво мислиш за това изследване?
http://balgarite.interbgc.com/Sadarjanie.htm



Не съм в състояние да дам моментален отговор. Разумно е преди човек да даде мнението си за нещо да го поручи добре. За това обаче се изисква време.
цитирай
132. vologes - Ситовски надпис
30.09.2011 03:53
http://prikachi.com/images/932/3874932b.jpg
http://prikachi.com/images/933/3874933x.jpg
http://prikachi.com/images/934/3874934H.jpg
http://prikachi.com/images/930/3874930H.jpg
============================
Извинявам се , че поднасям тези материали в такъв вид и в този късно ранен час :)) , но ми стана много интересна темата , която сте подхванали - Ситовския надпис .Според мен , а вярвам и за всички вас по-важно е съдържанието на това , което съм постнал , отколкото формата му :)) Аз няма да коментирам нищо по нея - ще изчакам вашите мнения :)) Горд съм , че съм българин , а два пъти повече се гордея , че такива като вас стават все повече и повече !!!
цитирай
133. sparotok - интересна информация
30.09.2011 08:06
vologes написа:
http://prikachi.com/images/932/3874932b.jpg
http://prikachi.com/images/933/3874933x.jpg
http://prikachi.com/images/934/3874934H.jpg
http://prikachi.com/images/930/3874930H.jpg
============================
Извинявам се , че поднасям тези материали в такъв вид и в този късно ранен час :)) , но ми стана много интересна темата , която сте подхванали - Ситовския надпис .Според мен , а вярвам и за всички вас по-важно е съдържанието на това , което съм постнал , отколкото формата му :)) Аз няма да коментирам нищо по нея - ще изчакам вашите мнения :)) Горд съм , че съм българин , а два пъти повече се гордея , че такива като вас стават все повече и повече !!!


Интересна информация, благодаря!
Кой е автора на книгата?
цитирай
134. sparotok - Странно, че никъде не видях някой да ...
30.09.2011 08:07
sparotok написа:
drd написа:
drd написа:
Странно ,че никъде не видях някой да спомене труда на Боно Шкодров за писмените знаци на Българите?
sparotok ?Какво мислиш за това изследване?
http://balgarite.interbgc.com/Sadarjanie.htm



Не съм в състояние да дам моментален отговор. Разумно е преди човек да даде мнението си за нещо да го проучи добре. За това обаче се изисква време.

цитирай
135. vologes - Книгата, от която съм извадил и п...
01.10.2011 13:30
Книгата , от която съм извадил и постнал тези материали е " ЛИЛКОВО : Богове , камъни и руни " , издадена в Пловдив 2006 г.- книгата е за самото село Лилково , съседните му села и въобще този регион в Родопите . Авторът е Агел Личков . Едва ли ви е познат както той , така и книгите му :)))... Между другото в тази местност не е само Ситовския надпис - има и други ... Още по интерестно става в другите му книги за БЪЛГАРИТЕ , когато по тази същата система за превод успява да преведе непреведени надписи в храмови комплекси в северна Индия , Урал , Кавказ и други места , където сме минали като народ и сме оставили исторически и цивилизационни следи .
цитирай
136. lyuliak - да, има теория
22.03.2012 00:49
"Българския е много по-близък до ведически санскрит и ХЕТСКИ, отколкото прехвалените латински и старогръцки."

- има теория че "хетите" са "гетите" - тракийско племе, дало много велики воини и царе. Повече е разказано в апокрифната книга "Нави" от "Тракийските хроники"...
цитирай
137. sparotok - хети
22.03.2012 02:00
lyuliak написа:
"Българския е много по-близък до ведически санскрит и ХЕТСКИ, отколкото прехвалените латински и старогръцки."

- има теория че "хетите" са "гетите" - тракийско племе, дало много велики воини и царе. Повече е разказано в апокрифната книга "Нави" от "Тракийските хроники"...


Хетите са живели заедно с дедите ни, но освен определени прилики в езиците няма друго общо.

Истинското име на хетите е неси, несити, те назовават езика си несили (несийски). Името хети идва от Хатуса - град на хатите - предхетско население на Мала Азия.

Поздрави!
цитирай
138. lyuliak - в кигата "Нави"
24.03.2012 13:43
името Хатуса се дава като производно от Гетоша - множество гети... Дали "предхетското " население не са били пак наши хора : )
цитирай
139. анонимен - Плов-Митко-Див
24.04.2012 16:19
Здравей, едвам изчетох 70-80% от коментарите :) За мен е важно, че караш хората да "мислят", а не да повтарят наизуст прочетени учебници. Аз смятам, че всеки народ е школа за човешки одбродетели, а не е школа за завладяване на света. Пред БОГ всички сме равни. Щастието на един народ не зависи от това дали ще доминира или ще бъде роб, а от това дали израства духовно, разбира се това се отразява и на взаимоотношенията с останалите народи.
Благодаря! Искам да те попитам, правил ли си сравнения между ситовския надпис и етруските надписи, открити в Тоскана? На мен ми се струват поразително близки !!!

(ФИЛМ колибка.ком " Этруски - тайна славянской цивилизации " има един кадър на входа на етруска гробница, открита в тоскана прeз 2007, та този надпис ми заприлича на ситовския)

До скоро
цитирай
140. siunu - Разчитане на надписа в Ситово
10.01.2013 20:52
Приемам твоя прочит на този надпис. Искам обаче да те попитам какъв е коментара ти във връзка с написаното от eceheh в друг блог, където твърди, че надписа имал продължение а ти си го бил чел от средата и че изобразените знаци там изобщо не отговаряли на тези, които ти си показал тук. Как би коментирал това ?Има приложен снимков материал.
С почит и уважение към труда ти !
цитирай
141. sparotok - Ситово
11.01.2013 13:46
siunu написа:
Приемам твоя прочит на този надпис. Искам обаче да те попитам какъв е коментара ти във връзка с написаното от eceheh в друг блог, където твърди, че надписа имал продължение а ти си го бил чел от средата и че изобразените знаци там изобщо не отговаряли на тези, които ти си показал тук. Как би коментирал това ?Има приложен снимков материал.
С почит и уважение към труда ти !


Блогъра eceheh не е бил в Ситово, не е правил снимки със специална апаратура, не е ползвал записки и скици на учени изследвали надписа...Той просто търси начин да ме дискредитира.

Разбира се има изследователи от тоталитарния период, които са правили свои скици и са представили знаците различно от начина, по който ги оказвам аз. Имаше и такива учени, които твърдяха, че Ситовския надпис не е надпис, а просто пукнатини в скалите...

Истината е неудобна поради следните причини

- трябва да се признае, че траките имат писменост преди гърци и римляни

- трябва да се признае, че тракийския език е древна форма на българския

Признаят ли се тези неща ще рухнат теории, ще увиснат титли на учени...Как го виждаш това да стане?
цитирай
142. siunu - Ситово
11.01.2013 18:27
Аз съм на средна възраст и много ми се иска това да стане докато съм жив. Искрено вярвам в тази истина, че сме едно и също с траките и че езика ни е един и същ.Така уча и децата си. Аз обаче мисля, че писането тук е наистина изключително важно но съвсем недостатъчно, за да постигнем целите си а именно: Българската история да излезе наяве такава, каквато е, без измами, без изхвърляния и др манипулации, което в крайна сметка да доведе и до така мечтаното от нас ново Българско възраждане. Просто ми се иска всички Българи в този блог да помислим и дадем предложения, относно това: Какво да направим, за да принудим т.нар.ни научни среди поне да дискутират открито тази тема. Тогава изразявайки широка подкрепа бихме могли да дадем тласък на истинските историци в България, не се съмнявам че ги има, да добият кураж и да представят на Българската публика и световната общественост всички факти, крити и преиначавани. Ето напр.проф.Крум Балтаджиев е изцяло на наша страна има и други. Давайте предложения ! С уважение към Спароток !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13927178
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031