Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 17:59 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО НА КНЯЗ ТЕРВЕЛ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 27494 Коментари: 54 Гласове:
59

Последна промяна: 25.07.2010 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                                                                                                             ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО НА КНЯЗ ТЕРВЕЛ
Тервел е един от най-великите български владетели. Той води умела политика спрямо гърците,  постига забележителни военни успехи в сблъсъка с арабските нашественици, получава титлата кесар заедно със значителни територии- областта Загоре [1] стр. 22-28. Неговите постижения са завидни за всеки държавник и пример за мъдро и далновидно управление.

В миналото бе прието погрешното виждане, че старите българи са тюрко-алтайски етнос и поради тази причина наши и чужди учени упорито търсеха етимология на името Тервел сред тюрко-алтайски народи, чуваши, татари и др.
В. Томашек ( цитиран от Симеонов) търси обяснение с якутската дума тирабил и татарската тарул означаващи подпора, опора [2] стр.159. Унгарският изследовател А. Вамбери прави опит за тълкуване с диалектната чувашка дума тирбель – редя, нареждам. М.Ресенен предлага обяснение с думата tоru, имаща широка употреба в алтайските езици и ознаваща закон, нрави, обичаи, дворянин [2] стр.160. Според Б. Симеонов якутските думи терий- събирам и бал/бил- знак дават задоволително обяснение за името на българският благородник [2] стр.159.

Тълкуванията на Томашек, Вамбери, Ресенсен и Симеонов трябва да бъдат отхвърлени като несъстоятелни, понеже през 30-те години на миналия век,  антрополози установиха, че по отношение на произход, българите нямат нищо общо с азиатските народи. Обширното изследване на проф. М. Попов показа убедително, че не съществува  никакво съмнение по отношение на  европейските корени на нашия народ [3] стр.122-124, [4] стр. 260. Незначителните монголоидни примеси  могат да се обяснят с заселването на азиатските племена узи и печенеги в нашите земи по време на Средновековието.

Трябва да бъде обърнато внимание на факта, че на медальона на Тервел е изобразен мъж с правилни европеидни черти, т.е. за азиатски произход на българският владетел изобщо не може да се говори. Понеже нито в древността, нито днес българите могат да бъдат определени като азиатски ( тюрко-алтайски народ), то търсене на етимология за името на Тервел с помощта на тюрко-алтайски езици е напълно безмислено. Тъй като мнозинството от българите са от понтийски тип ( населяващ земите ни от каменната епоха) мнного по-логично е, да се обърне внимание на езикът на траките.

Връзка с името на Тервел показва тракийският етноним трибали, имащ значение тройно силни*. В “Зографска История” името на древният български владетел е изписано като Тревелий [5], а в “Историята на Поп Йовчо от Трявна” е употребен варианта Тривелий [6]. Ясно могат да се различат две думи три и велий, т.е. името е двусъставно. Три отговаря на тракийската [7] и разбира се българска дума три, а велий е сродна на тракийските балайос / валайос- голям, силен [8], от които произлизат старобългарските думи велий- голям, былъ-големец, былия-господар, велможа...

Правилната форма на името Тервел би трябвало да бъде Тривелий, а значението трижди велик, велик за трима, силен за трима. Безспорно старобългарският княз е оправдал добре името си със своето родолюбие, сила на духа и държавническа далновидност, нещо, за което днешните ни управници могат само да мечтаят.
Използвана литература и пояснения:

1.Й. Андреев, А.Пантев, Българските ханове и царе от хан Кубрат до цар Борис III,
Издателство “Абагар”, Велико Търново, 2004;
2.Б.Симеонов, Прабългарска Ономастика, Фондация “Българско Историческо Наследство”, Пловдив, 2008;
3.М.Попов, Българскиятъ Народъ между Европейските Раси и Народи, Придворна Печатница, София, 1938;
4.М.Попов, Антропология на Българския Народ, БАН, София, 1959;
5.Зографска История http://ziezi.net/zograf/4.htm
6.История на Поп Йовчо от Трявна http://www.ziezi.net/iovcho/
7. Тракийски речник http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/thra.html
8. Фригийски речник http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/phry.html


*Трибали идва от тракийските думи три-три и балаойос-силен, последната е сродна на старобългарската болий-по-голям, бьлия-господар. Дори и името на  тервеловият предшественик Есперих (Аспарух ) е тракийско по характер. То показва връзка с тракийсия теоними Вед Еспис и Асдул.  Тервел е от рода Дуло, а това е тракийска дума ДУЛ имаща значение род (7) ( в случая владетелски род).Извинявам се на посещаващите този блог за това, че няма да мога да дам отговори на коментари, всъщност аз самo замествам Павел и Димитър докато те са по планините.

К. Денчев