Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 17:59 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО НА КНЯЗ ТЕРВЕЛ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 33599 Коментари: 54 Гласове:
59

Последна промяна: 25.07.2010 18:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                                                                                                                                             ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО НА КНЯЗ ТЕРВЕЛ




Тервел е един от най-великите български владетели. Той води умела политика спрямо гърците,  постига забележителни военни успехи в сблъсъка с арабските нашественици, получава титлата кесар заедно със значителни територии- областта Загоре [1] стр. 22-28. Неговите постижения са завидни за всеки държавник и пример за мъдро и далновидно управление.

В миналото бе прието погрешното виждане, че старите българи са тюрко-алтайски етнос и поради тази причина наши и чужди учени упорито търсеха етимология на името Тервел сред тюрко-алтайски народи, чуваши, татари и др.
В. Томашек ( цитиран от Симеонов) търси обяснение с якутската дума тирабил и татарската тарул означаващи подпора, опора [2] стр.159. Унгарският изследовател А. Вамбери прави опит за тълкуване с диалектната чувашка дума тирбель – редя, нареждам. М.Ресенен предлага обяснение с думата tоru, имаща широка употреба в алтайските езици и ознаваща закон, нрави, обичаи, дворянин [2] стр.160. Според Б. Симеонов якутските думи терий- събирам и бал/бил- знак дават задоволително обяснение за името на българският благородник [2] стр.159.

Тълкуванията на Томашек, Вамбери, Ресенсен и Симеонов трябва да бъдат отхвърлени като несъстоятелни, понеже през 30-те години на миналия век,  антрополози установиха, че по отношение на произход, българите нямат нищо общо с азиатските народи. Обширното изследване на проф. М. Попов показа убедително, че не съществува  никакво съмнение по отношение на  европейските корени на нашия народ [3] стр.122-124, [4] стр. 260. Незначителните монголоидни примеси  могат да се обяснят с заселването на азиатските племена узи и печенеги в нашите земи по време на Средновековието.

Трябва да бъде обърнато внимание на факта, че на медальона на Тервел е изобразен мъж с правилни европеидни черти, т.е. за азиатски произход на българският владетел изобщо не може да се говори. Понеже нито в древността, нито днес българите могат да бъдат определени като азиатски ( тюрко-алтайски народ), то търсене на етимология за името на Тервел с помощта на тюрко-алтайски езици е напълно безмислено. Тъй като мнозинството от българите са от понтийски тип ( населяващ земите ни от каменната епоха) мнного по-логично е, да се обърне внимание на езикът на траките.

Връзка с името на Тервел показва тракийският етноним трибали, имащ значение тройно силни*. В “Зографска История” името на древният български владетел е изписано като Тревелий [5], а в “Историята на Поп Йовчо от Трявна” е употребен варианта Тривелий [6]. Ясно могат да се различат две думи три и велий, т.е. името е двусъставно. Три отговаря на тракийската [7] и разбира се българска дума три, а велий е сродна на тракийските балайос / валайос- голям, силен [8], от които произлизат старобългарските думи велий- голям, былъ-големец, былия-господар, велможа...

Правилната форма на името Тервел би трябвало да бъде Тривелий, а значението трижди велик, велик за трима, силен за трима. Безспорно старобългарският княз е оправдал добре името си със своето родолюбие, сила на духа и държавническа далновидност, нещо, за което днешните ни управници могат само да мечтаят.




Използвана литература и пояснения:

1.Й. Андреев, А.Пантев, Българските ханове и царе от хан Кубрат до цар Борис III,
Издателство “Абагар”, Велико Търново, 2004;
2.Б.Симеонов, Прабългарска Ономастика, Фондация “Българско Историческо Наследство”, Пловдив, 2008;
3.М.Попов, Българскиятъ Народъ между Европейските Раси и Народи, Придворна Печатница, София, 1938;
4.М.Попов, Антропология на Българския Народ, БАН, София, 1959;
5.Зографска История http://ziezi.net/zograf/4.htm
6.История на Поп Йовчо от Трявна http://www.ziezi.net/iovcho/
7. Тракийски речник http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/thra.html
8. Фригийски речник http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/phry.html


*Трибали идва от тракийските думи три-три и балаойос-силен, последната е сродна на старобългарската болий-по-голям, бьлия-господар. Дори и името на  тервеловият предшественик Есперих (Аспарух ) е тракийско по характер. То показва връзка с тракийсия теоними Вед Еспис и Асдул.  Тервел е от рода Дуло, а това е тракийска дума ДУЛ имаща значение род (7) ( в случая владетелски род).



Извинявам се на посещаващите този блог за това, че няма да мога да дам отговори на коментари, всъщност аз самo замествам Павел и Димитър докато те са по планините.

К. Денчев









Тагове:   тервел,   княз,


Гласувай:
63



1. lado - Колко простичко и лесно за обясн...
25.07.2010 18:08
Колко простичко и лесно за обяснение, когато се работи с местните езикови форми!
цитирай
2. sparotok - Мерси!
25.07.2010 18:22
lado написа:
Колко простичко и лесно за обяснение, когато се работи с местните езикови форми!


При добро желание всичко е възможно:)
цитирай
3. анонимен - За лингвистиката
25.07.2010 18:45
Лингвистични аргументи за етнически произход ? При това , изграден само на допускания. Много несериозно. Още повече , че за траките знаем само от гръцки автори, преразказващи техни митове. Не се знае ка е звучал езика им , нито дали са били един народ или отделни племена. Има теория, че т.нер. тракийски език е най близък до съвременния албански. И сега Тервел излиза че е албанец. А Иван Дуриданов смята,че тракийският език е балто -славянски, т.е. Тервел пак излиза славянин, т.е. пришълец. Лингвистичните теории са несигурно нещо.
цитирай
4. tili - А на медальона е
25.07.2010 20:14
изобразен като император - цезар. Нищо варварско! Не си ли ти Павел??
цитирай
5. анонимен - OTNOVO VAV DESIATKATA...
25.07.2010 21:33
PROSTO TO4NO I IASNO...- USPEH, APOSTOLE...
цитирай
6. анонимен - Той не е княз, а е ХАН. Кесар също не ...
25.07.2010 22:51
Той не е княз, а е ХАН. Кесар също не означава княз.

И какво значение има името? Може и нищо да не означава. Какво означава например името Мандьо?
цитирай
7. izvorche - здравей
26.07.2010 07:52
беше ми интересно да прочета!
цитирай
8. nestinar - На запад
26.07.2010 09:08
На запад е обявен за светец и е известен като San Trivelio-св.Тривелиѝ.Имат над 20 театрални постановки за него.
цитирай
9. анонимен - Благодаря!
26.07.2010 11:03
Благодаря за чудесните материали, които ни поднасяте! Чакам с нетърпение всяка следваща публикация.
цитирай
10. iliada - Привет ,sparotok:)
26.07.2010 13:05
Винаги ми е било чудно колко усилия са нужни на учения за да се защити успешно една или друга теория за произхода на някое древно име:)
цитирай
11. zelas - Джеймс Мейфилд
26.07.2010 13:50
Благодаря на новата статия!

Извън тази статия е, но попаднах на интересна статия за местния произход на Българите от Джеймс Мейфилд, който е историк и председал на European Heritage Library.
http://euroheritage.net/insidebulgaria.shtml
цитирай
12. buditeli - Тервел - спасителят на Европа
26.07.2010 16:19
Име, получено заради спирането на арабските нашественици.
цитирай
13. анонимен - MIZI
26.07.2010 16:50
ZNACHI ZA TUI NA BULGARITE SA IM KAZVALI MIZI, KOITO SA STARO I PROCHUTO STRAKIISKO PLEME!
GOLYAMO BLAGODARYA ZA VAJNOTO RAZKRITIE!
цитирай
14. vmir - Отдавна витае идеята, че при въвеждането на Грегорианския календар, към историята са добавени X години.
26.07.2010 16:59
Ако това е вярно, в историята на всеки народ ще съществува празнина от тези X години, за които остъстват факти и са запълнени запълнени само с предположения.

(В блога на tit бях чел за добавени цели 1000 години, но "доказателствата" изглеждат повече полезни да докажат всезнайковството и световната всезначимост на братята руснаци, отколкото да изяснят въпроса. В немски изследвания съм срещал тази цифра изчислена на 297 години)

Ако липсващите години са около 300, за българската история измисления период би могъл да бъде прериода от около 150 година до 450 от Христа т.е., от основателя на династията Дуло Авитохол до Атила, което води до хронологичното им съвпадане и да обясни "липсващите" при заселването на кимерийските българи по земите ни траки от този всъщност несъществуващ период.

цитирай
15. анонимен - история
26.07.2010 16:59
Ами какви са Вамбери и Ресенен та да се месят в нашата история, все едно на някои чужденец му пука за българите, защо да се кланяме на западняци бе? Давай Спароток, гонка на мошениците до дупка, много ме кефиш!
Н.Колев
цитирай
16. sparotok - :)
26.07.2010 17:23
iliada написа:
Винаги ми е било чудно колко усилия са нужни на учения за да се защити успешно една или друга теория за произхода на някое древно име:)


Благодаря!
цитирай
17. bratignat - Първото нещо, което ми направи в...
26.07.2010 17:41
Първото нещо, което ми направи впечатление е твърднието, че теорията била отйвърлила азиатския произход на Българите. Една теория може да дава само предположения, но докато не стане доказателство, тя е просто една версия в процес на доказване.

Ворото е заглавието - Княз. Тервел е бил Хан. Също е имал титлата Кесар, но тя е Византийска и незасшга титулуването му, като държавен глава. Има теории, че Тервел е бил покръстен (и вероятно наистина е бил, както са били Хан Кубрат и Аспарух), но определено не е изповядвал тази религия. И той, както баща си и дядо си е покръстен, получавайки византийската титла кесар (дядо му има титлата патриций, а баща му - Аспарух е покръстен при подписването на договор, за да са валидни клетвите между владетелите.

В заклчюение - владетелите от династията Дуло може и да са били покръстени, но и държавната им политика и културната насоченост на България разкриват, че в првото българско царство е имало стремеж, към запазването на прабългарските традиции. Нещо, което липсва във второто българско царство, което до голшма степен е клонинг на Византийската империя (разбира се със своите малки различия).
цитирай
18. анонимен - Щапаров Младши добави:
26.07.2010 17:43
Лингвистичните теории са толкова по-несигурни,колкото по-неук е този,който ги използва.Сега,с новите методи на тълкувание,те стават несъкрушимо оръжие в ръцете на тези,които милеят за България,понеже ще разбият на пух и прах грешните илюзии на"тюрколозите",на татарофилите от Сръбска Македония и на обитателите на една от най-младите държави на света-Гърция.Да,не се чудете-държава с името"Гърция"се появява на света за пръв път едва в 1828година!Никога преди това държава с това име не е съществувала,което прави крайно несигурни каквито и да било твърдения за"гръцки"заслуги пред света.Народ,който
е достигнал зрелост за създаване на своя собствена държава едва в 19-ти век,не може да има каквото и да е право да претендира,че е бил носител на световния цивилизационен заряд.А титлата на Тервел определено е Княз-така пише в Именника,и никъде досега не са намирани данни за използване на турската титла"хан"от Българските владетели.По оцелелите каменни надписи пише"Княз",
и то в архаичния му вид-"Къняз".Титлата е засвидетелствана,естествено,и в Микенска Тракия-Фанакс,Ванакс и Ванака означава неизменно едно и също-Канакс/Къназ,Къняз/и Каняза!
цитирай
19. анонимен - до анонимен - 3
26.07.2010 18:50
Вие господинчо отричате всякакъв вид аргументи, не само лингвистичните...
цитирай
20. анонимен - Нека бъдем коректни:
26.07.2010 20:39
Няма "медальон на Тервел",има "медальон на Омуртаг".От Тервел има намерен печат,който е бил притежание на колекционера Георгиос Закос - роден в Истанбул,преди време купува правото да пресее пръстта от изкопните работи при строже на моста над Босфора и така се сдобива с около 12 000 печата,между които е и въпросният печат на кесаря Тервел.След това Закос се мести да живее в Базел,а през 1972 въпросният печат е бил предложен за продан през 1972 г. на аукцион във Виена - Людмила Живкова командировала двама души във Виена да участват на търга,но не им стигнали парите и в крайна сметка печатът бил продаден на Харвард за 250 000 долара.
Понастоящем печатът на Тервел се намира в "Дъмбартън оукс" ,вашингтонския филиал на Харвард.Ето линк,на който може да се види официалното становище на музея:
http://prikachi.com/images/488/2365488x.jpg
цитирай
21. анонимен - Не ти прави чест да триеш коментари, ...
26.07.2010 21:26
Не ти прави чест да триеш коментари, които не ти изнасят. Почитател съм на този блог и не ми е приятно, че и тук вилнее цензура. Има достатъчно антропологични изследвания, които могат да бъдат цитирани и които доказват, че не сме нито тюрки, нито славяни. Но техен автор не е Методи Попов.
цитирай
22. анонимен - НАКРАТКО
26.07.2010 21:52
....що напред ТЕРА кервана...
ТЕРес
ТЕР-БАЛ
ТЕР-ТЕР
цитирай
23. sparotok - Методи Попов
26.07.2010 22:56
анонимен написа:
Не ти прави чест да триеш коментари, които не ти изнасят. Почитател съм на този блог и не ми е приятно, че и тук вилнее цензура. Има достатъчно антропологични изследвания, които могат да бъдат цитирани и които доказват, че не сме нито тюрки, нито славяни. Но техен автор не е Методи Попов.


Нищо не ти пречи да се регистрираш в блога и да представиш своето виждане по даден въпрос. Защо отричаш научен труд публикуван от Царската Печатница, там не са се допускали неиздържани и непроверени работи.

Имаш право да не приемаш нечие виждане, но представи тогава доказателства, а не лично мнение.
Кажи какво е грешното в методът на проф. Попов, посочи кой е направил по-подробно изследване и с какво неговият подход е по-добър от този на Попов.

Ето така се прави възражение подобаващо на българин. Павел е представил данни от научно изследване, направи и ти това, не е трудно.
цитирай
24. sparotok - Хан ???
26.07.2010 23:08
bratignat написа:
Първото нещо, което ми направи впечатление е твърднието, че теорията била отйвърлила азиатския произход на Българите. Една теория може да дава само предположения, но докато не стане доказателство, тя е просто една версия в процес на доказване.

Ворото е заглавието - Княз. Тервел е бил Хан. Също е имал титлата Кесар, но тя е Византийска и незасшга титулуването му, като държавен глава. Има теории, че Тервел е бил покръстен (и вероятно наистина е бил, както са били Хан Кубрат и Аспарух), но определено не е изповядвал тази религия. И той, както баща си и дядо си е покръстен, получавайки византийската титла кесар (дядо му има титлата патриций, а баща му - Аспарух е покръстен при подписването на договор, за да са валидни клетвите между владетелите.

В заклчюение - владетелите от династията Дуло може и да са били покръстени, но и държавната им политика и културната насоченост на България разкриват, че в првото българско царство е имало стремеж, към запазването на прабългарските традиции. Нещо, което липсва във второто българско царство, което до голшма степен е клонинг на Византийската империя (разбира се със своите малки различия).

Лъжете се, никoй български владетел не е носил титлата ХАН. КАНАС и КАНЕС са древните варианти на КНЯЗ, няма гръцки, или латински извор, които да е споменал старобългарска тила ХАН.

Това, че на шепа тюркофили им се иска да прекроят КАНАС на ХАН не значава, че трябва да им играем по свирката.

Кесар е римска титла изведена от името на Гай Юлий Цезар.
цитирай
25. sparotok - печатът на Тервел
26.07.2010 23:11
анонимен написа:
Няма "медальон на Тервел",има "медальон на Омуртаг".От Тервел има намерен печат,който е бил притежание на колекционера Георгиос Закос - роден в Истанбул,преди време купува правото да пресее пръстта от изкопните работи при строже на моста над Босфора и така се сдобива с около 12 000 печата,между които е и въпросният печат на кесаря Тервел.След това Закос се мести да живее в Базел,а през 1972 въпросният печат е бил предложен за продан през 1972 г. на аукцион във Виена - Людмила Живкова командировала двама души във Виена да участват на търга,но не им стигнали парите и в крайна сметка печатът бил продаден на Харвард за 250 000 долара.
Понастоящем печатът на Тервел се намира в "Дъмбартън оукс" ,вашингтонския филиал на Харвард.Ето линк,на който може да се види официалното становище на музея:
http://prikachi.com/images/488/2365488x.jpg


Може да сте прав, аз ползвам чернови на Павел, той не е правил крайна проверка.
Мерси за уточнението!
цитирай
26. sparotok - Павел
26.07.2010 23:15
tili написа:
изобразен като император - цезар. Нищо варварско! Не си ли ти Павел??


Тили, Павел скита по планините и музеите, аз пускам негови работи в блога.
Кирил Денчев.
цитирай
27. sparotok - Ганчо Ценов
26.07.2010 23:23
zelas написа:
Благодаря на новата статия!

Извън тази статия е, но попаднах на интересна статия за местния произход на Българите от Джеймс Мейфилд, който е историк и председал на European Heritage Library.
http://euroheritage.net/insidebulgaria.shtml


Нещата ще си дойдат на мястото когато бъде премахнат буламачът в понятията, училищата трябва да изучават Ганчо Ценов.

цитирай
28. sparotok - здравей
26.07.2010 23:24
izvorche написа:
беше ми интересно да прочета!


здравей :)
цитирай
29. bg165 - Княз Тривелий - Спасителят на Европа
27.07.2010 11:08
Свети Княз Тривелий е почитан както в календара на нашата Българска Православна Църква през 18 век и началото на 19 век , така и от Западната Католическа Църква и в момента като Спасител на Европа.Иконописи могат да се видят в много от нашите възрожденски манастири и църкви , в които е изографисан като Свети Тривелий Цар Български ( Троянски и Преображенски манастири ) и Свети Теоктист( Рилски манастир ), което е неговото монашеско име . Всеки може да прочете вече много информация и в интернет .
Хубаво е вече да останат в миналото всички ненаучни "приказки за тюркския произход на българите" . В тази връзка искам да споделя и поредната "странност" на нашата БАН и нашата държава . В Археологическия музей на БАН в центъра на София срещу Президентството в момента има много разнообразна и интересна експозиция - находки от всички периоди на последните около 6000г. ясно доказващи битовата, културната,религиозната и родова връзка между траки,българи, славяни....И естествено всички надписи са в духа на старата руско-немско-гръцка и коминтерновска теза за тюркския произход на "прабългарите". Мисля,че екипа на Спароток е добре да посети и да види на място цялото това богатство под един покрив,а не разположено в регионалните музеи.Освен това е добре да се опитаме да организираме и ясна публична реакция срещу всички очевидно противоречащи тези за произхода на траки,българи и славяни като ползваме този повод.Изложбата се посещава непрекъснато и от гости на България.
Бог да пази България!
цитирай
30. bratignat - - Съгласен съм, че няма гръцки или ...
27.07.2010 11:14
- Съгласен съм, че няма гръцки или латински извор, споменаващ титлата хан - има български извори на гръцки, език споменаващи титлата "Кансюбиги". Това са всички официални надписи на Хан Омуртаг и Хан Маламир.
- От времето на Хан Пресян се забелязва, че вместо Кансюбиги се използва титлата архонт.
- Относно кесар - цар всъщност е старобългарско произношение на кесар.
- Не съм привърженик на специфична теория за произхода на българите. Но дори да изключим употребата на титлата кансюбиги (която е с неуспорим тюркоалтайски произход), остава фактът, че владетелския род Дуло управлява Дунавска България дълго време (виж Псевдомаврикий) - род чиито разклонения, както във Волжско-Камска Бъклгария, така също и Куберовите българи и Аспаруховите българи изповядват Тенгризмът - религията на множество Централно-азиатски фракции сред, които: - Хионитите, Кушаните, Тюркския Хаганат, Руранския Хаганат, Печенегите, както Аварите, Хазарите, Маджарите и доста по-късно - Куманите.

И все пак ще игнорирам напълно възможността българите от първо българско царство да са с тюркско-алтайски произход заради експеримента. Нека тогава обърнем поглед към династиите - Асеневци (с потвърден кумански произход), Тертеровци (отново кумански произход) и Шишмановци (не може да бъдем сигурни до колко техния произход е кумански, но името Шишман се среща изключително често сред Куманите Златната и Ногайската Орда). Има идруга възможност - Куманите да са били до толкова проникнали сред българския етнос, че кумански владетел да не представлява политически трус.

Друга грешна насока за мен е медалионът - не забравяйте, че това не е снимка. Много от средновековните лидери (дори и в наши дни) са рисувани с различни (обикновенно по-красиви) черти, отколкото те притежават в действителност.

Приветствам всяка нова теория, но определено начинът, по който я представяте, както й начинът, по който я браните показват вашата пристрасност, а в науката тази емоция е пагубна.

Поздрави.
цитирай
31. sparotok - XAH
27.07.2010 16:41
bratignat написа:
- Съгласен съм, че няма гръцки или латински извор, споменаващ титлата хан - има български извори на гръцки, език споменаващи титлата "Кансюбиги". Това са всички официални надписи на Хан Омуртаг и Хан Маламир.
- От времето на Хан Пресян се забелязва, че вместо Кансюбиги се използва титлата архонт.
- Относно кесар - цар всъщност е старобългарско произношение на кесар.
- Не съм привърженик на специфична теория за произхода на българите. Но дори да изключим употребата на титлата кансюбиги (която е с неуспорим тюркоалтайски произход), остава фактът, че владетелския род Дуло управлява Дунавска България дълго време (виж Псевдомаврикий) - род чиито разклонения, както във Волжско-Камска Бъклгария, така също и Куберовите българи и Аспаруховите българи изповядват Тенгризмът - религията на множество Централно-азиатски фракции сред, които: - Хионитите, Кушаните, Тюркския Хаганат, Руранския Хаганат, Печенегите, както Аварите, Хазарите, Маджарите и доста по-късно - Куманите.

И все пак ще игнорирам напълно възможността българите от първо българско царство да са с тюркско-алтайски произход заради експеримента. Нека тогава обърнем поглед към династиите - Асеневци (с потвърден кумански произход), Тертеровци (отново кумански произход) и Шишмановци (не може да бъдем сигурни до колко техния произход е кумански, но името Шишман се среща изключително често сред Куманите Златната и Ногайската Орда). Има идруга възможност - Куманите да са били до толкова проникнали сред българския етнос, че кумански владетел да не представлява политически трус.

Друга грешна насока за мен е медалионът - не забравяйте, че това не е снимка. Много от средновековните лидери (дори и в наши дни) са рисувани с различни (обикновенно по-красиви) черти, отколкото те притежават в действителност.

Приветствам всяка нова теория, но определено начинът, по който я представяте, както й начинът, по който я браните показват вашата пристрасност, а в науката тази емоция е пагубна.

Поздрави.

Вижте сега, КАНАС У БИГИ е преведено на гръцки като
ЕК ТЕИ АРХОНТОС, а това означава
ОТ БОГА ВЛАДЕТЕЛ ( ВЛАДЕТЕЛ В БОГА).

КАНАС = КНЯЗ
У = У, ВЪВ
БИГИ = БОГ в местен падеж, ако не се лъжа.

Според Цани Гинчев старите българи, които са освободили своите тракийски братя са говорели език близък до украинския, а точно на украински Бог е Biг.
Бръснатата глава с кика ( чемб) е типична не само за старите българи, но и за украинците, които считат това дори за национален белег.

Сега тенгрянството е сложна работа, Павел ми обясни, че Тенгри е сродно с Тиня, Тиуна, Дингир, Тиу и Дин, който са имена на едно и също божество на слънцето и светлото небе. Те обаче са почитани от хети, люити, етруски, шумери, германи и траки - определено нетюркски народи.

Прав сте, че емоцията е враг на науката, но вие бихте ли стоял безличен, ако някои злослови и оплюва вашите родители?
Не е редно да забравяме какви жертви дадоха дедите ни, трябва да пазим името им чисто на всяка цена.

К. Денчев
цитирай
32. sparotok - траки ,българи, славяни
27.07.2010 17:03
bg165 написа:
Свети Княз Тривелий е почитан както в календара на нашата Българска Православна Църква през 18 век и началото на 19 век , така и от Западната Католическа Църква и в момента като Спасител на Европа.Иконописи могат да се видят в много от нашите възрожденски манастири и църкви , в които е изографисан като Свети Тривелий Цар Български ( Троянски и Преображенски манастири ) и Свети Теоктист( Рилски манастир ), което е неговото монашеско име . Всеки може да прочете вече много информация и в интернет .
Хубаво е вече да останат в миналото всички ненаучни "приказки за тюркския произход на българите" . В тази връзка искам да споделя и поредната "странност" на нашата БАН и нашата държава . В Археологическия музей на БАН в центъра на София срещу Президентството в момента има много разнообразна и интересна експозиция - находки от всички периоди на последните около 6000г. ясно доказващи битовата, културната,религиозната и родова връзка между траки,българи, славяни....И естествено всички надписи са в духа на старата руско-немско-гръцка и коминтерновска теза за тюркския произход на "прабългарите". Мисля,че екипа на Спароток е добре да посети и да види на място цялото това богатство под един покрив,а не разположено в регионалните музеи.Освен това е добре да се опитаме да организираме и ясна публична реакция срещу всички очевидно противоречащи тези за произхода на траки,българи и славяни като ползваме този повод.Изложбата се посещава непрекъснато и от гости на България.
Бог да пази България!


Благодаря за информацията, аз може да отида да погледна, Павел обаче знае за приемствеността по нашите земи от дълго време. Споменавал е това често, вижте в постингите Произходът на традиционната българска носия и Забранените сравнения на старобългарски находки.
Павел също е казвал мнoгoкратно, че така наречените славяни на Прокопии и Йордан не са дошляци от припятските блата, а местни свободни траки, чийто език е бил в процес на загубване на падежите си, хората на Аспарух са говорели друг, по-консервативен диалект, в които старите падежи на тракийския са си били запазени.
Затова няма никакви следи от смесване на два, или повече етноса, събират се сродни племена, за да се справят със заплахата от гърците, които за първи път чак през 7-ми век се настаняват на престола в Константинопол, дореди това там са властвали предимно трако-илирийците Фока, Анастасии, Маркян, Лъв Бесът, Юстин, Юстинян, да не забравяме и родения в Ниш Константин Велики.

Като изчистим буламача в понятията всичко ще стане от ясно по-ясно.

цитирай
33. bratignat - Действително с украинците имаме ...
27.07.2010 17:12
Действително с украинците имаме доста общи черти, не е слуяайно, че българите в Бесарабия са така успешни в цяла Украина. Но - украинците доста късно формират собствена държава, освен ако не приемем, че не са преки наследници на Хазарите и?или Куманите И Печенегите.

Относно засягането - аз самият не бих могъл да се засегна, имайки предвид, че малко хора на Балканите могат да кажат аз съм чист българин/грък/турчин или сърбин - етносите са се смесвали помежду си много пъти.

Всеки случая тюрско-алтайската теория не ми се вижда обидна. Това, което е обидно е да се опитват да ни причисляват за хуни, както и използването на древните знаци на Тангра, за политически герб на някой партии, които определено нямат никаква връзка с прабългарите.

Поздрави.
цитирай
34. анонимен - "Според Цани Гинчев старите ...
27.07.2010 17:23
"Според Цани Гинчев старите българи, които са освободили своите тракийски братя са говорели език близък до украинския, а точно на украински Бог е Biг"

Бог на украински си е "бог". Последната буква се чете като х

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3
цитирай
35. sparotok - етимологически речник
27.07.2010 17:30
анонимен написа:
"Според Цани Гинчев старите българи, които са освободили своите тракийски братя са говорели език близък до украинския, а точно на украински Бог е Biг"

Бог на украински си е "бог". Последната буква се чете като х

http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D0%B3


Провери в големия етимологически речник на Макс Фасмер, там ще разбереш най-добре коя точно е украинската дума за Бог.

http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?root=/usr/local/share/starling/morpho&morpho=0&basename=\usr\local\share\starling\morpho\vasmer\vasmer&first=1061

Замяната на О ( в БОГ) с И я има и в наши родопски диалекти където бОзка е бИзка.

цитирай
36. sparotok - украинци
27.07.2010 17:46
bratignat написа:
Действително с украинците имаме доста общи черти, не е слуяайно, че българите в Бесарабия са така успешни в цяла Украина. Но - украинците доста късно формират собствена държава, освен ако не приемем, че не са преки наследници на Хазарите и?или Куманите И Печенегите.

Относно засягането - аз самият не бих могъл да се засегна, имайки предвид, че малко хора на Балканите могат да кажат аз съм чист българин/грък/турчин или сърбин - етносите са се смесвали помежду си много пъти.

Всеки случая тюрско-алтайската теория не ми се вижда обидна. Това, което е обидно е да се опитват да ни причисляват за хуни, както и използването на древните знаци на Тангра, за политически герб на някой партии, които определено нямат никаква връзка с прабългарите.

Поздрави.


Украинците не може да са хазари защото украинецът Светослав унищожава хазарската държава и дава възможност на волжските българи да основат свое царство. До този момент те са били подвластни на хазарите.

Смята се, че украинците са потомци на скитски племена, сродни с кимерийците, т.е. българите.

Самите хазари не са чист етнос, те са Йордановите агацири и херодотовите агатирси, които са трако-скити. След 5-ти век обаче те се смесват с други хора, които започват да определят външната политика на хазарите.
цитирай
37. анонимен - fire
27.07.2010 22:51
bratignat написа:
- Съгласен съм, че няма гръцки или латински извор, споменаващ титлата хан - има български извори на гръцки, език споменаващи титлата "Кансюбиги". Това са всички официални надписи на Хан Омуртаг и Хан Маламир.
- От времето на Хан Пресян се забелязва, че вместо Кансюбиги се използва титлата архонт.


Ми като си съгласен тогава , защо продължаваш да ги ХАНОСВАШ???Като те гледам ,как си се захласнал с това ХАН та ХАН ,ще всемеш и Батенбер да го изкараш хан.
цитирай
38. pakoti - Тъмните векове
28.07.2010 00:03
vmir написа:
Ако това е вярно, в историята на всеки народ ще съществува празнина от тези X години, за които остъстват факти и са запълнени запълнени само с предположения.

(В блога на tit бях чел за добавени цели 1000 години, но "доказателствата" изглеждат повече полезни да докажат всезнайковството и световната всезначимост на братята руснаци, отколкото да изяснят въпроса. В немски изследвания съм срещал тази цифра изчислена на 297 години)

Ако липсващите години са около 300, за българската история измисления период би могъл да бъде прериода от около 150 година до 450 от Христа т.е., от основателя на династията Дуло Авитохол до Атила, което води до хронологичното им съвпадане и да обясни "липсващите" при заселването на кимерийските българи по земите ни траки от този всъщност несъществуващ период.



Да тогава са всъщност тъмните векове. Почти няма писмени източници от този период. На някой му е "хрумнало", че не иска да го знаят такъв, какъвто е и много източници на история са или унищожени, или просто никой не е писал нищо. Но за мен първия вариант е по-удачен.
цитирай
39. анонимен - Латински препис на хрониките на Авила специално за папа Йоан VІІІ
28.07.2010 10:16
Излезе сборник наречен „Тракийски хроники” София, 2010 г.
Най интересни са историческите книги в него за които пише, че са преведени от латински.
Непременно прегледайте Книгата Арих за която пише, че била латински препис на хрониките на Авила специално за папа Йоан VІІІ живял през 9-ти век Информацията в тази книга се припокрива с писанията на Анастасий библиотекар. Данните в нея за историята на трако-българите е потресаваща и преобръъща днешната българска история.
Интересно къде е била тази книга досега и защо нашите учени нищо не са писали за нея???
цитирай
40. анонимен - Щапаров Младши добави:
28.07.2010 17:48
Скъпи приятели,за да няма нови недоразумения с терминологиите,нека Ви запозная с част от резултатите от семантичния и етимологичен"Ангелов анализ"на народностното име"Българи",получени единствено и само с помощта на Българския език.Преди това позволете да Ви представя новата хронологична класификация на Българския език,съставена наскоро въз основа на строго установени научни принципи,която един ден ще намери своето достойно място в подходящите учебници:
1.Праисторически Български език=Пра-Български/6000г.-1000г.пр.Хр./
2.Архаичен Български/1000г.пр.Хр.-105г.след Хр./
3.Старо-Български език/105-893г./
4.Средно-Български език/893-1762г./
5.Ново-Български език/1762г.-до днес.../
А сега ето част от тълкуванията,които по своята същност са част
от Родословното дърво на народите:
Богари/Бугари/=Божиите ора/Хората на Бога/.Ари=Ора/Хора,Гури/,
,Бог=Болг/Белк,Велк,Велик,Белич,Хъръз,Къръг=Кръг,
,Палич,Горич и т.н.-епитети на Слънчевия Бог/,Българи=Болгари/Волгари,
Пелгари,Беличари,Хъръзари,Блъгари,Бълъгари и т.н./=Богари/чрез отпадане на"Л",засвидетелствано в примери от Шопските/Готските/говори-виж Коко=Колко,Београд=Белград,Токо=Толко,Жъто=Жълто,и т.н.
Също:Богари=Бохари,Тохари,Савари,Сувари,Севери,Савири,Самари,Шумери,
,Кимери,Готари/Готи,Гети,Хети,Хити и пр./=Катари/Катаряни=Каталони,
,Кукери,Сатири/,Миди,Меди,Мизи,Беси=Божи,Боги/Болги/,Веди/Вещи/,
,Хуни/Тини,Пуни,Дани,Фини,Даки/,Кути,Ути,Юти,Аси/Узи,Ази/=Ати/Анти,
с носовка/=Венти/Венети,Винити=Витини/,Ванади/Вананди,Ванандови Българи/=Ванандари/Ванандали,Вандали/,
,Тарки/Траки/=Блъги/преходи Р-Л и Б-Т/,Белгири/Белири,Илири/,Балгяни
/Салвяни,Славяни,Балкани,Беличани=Бълъгяни/,Бългичи/Бългати,Сармати,
,Салвяни/,Балги/Балти,Келти,Белги,Болги/,Фриги/Бриги=Блъги/,Брити,Греци,
,Бризи/Фризи,Франзи=Франки,с носовка,Пруси,Руси,Сръби=Сърби,Власи=Блъзи,
,Блъги/,и т.н.-до последното име на който и да било"Индоевропейски"народ!
Значението е:Человяни/Человеци/,Челови,Народи/Бълъги/,Чеда,Дети,и т.н.
цитирай
41. анонимен - САМО ДА ПРИПОМНЯ !!!
28.07.2010 22:03
ДО СРЕДАТА НА 10-ТИ ВЕК СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ Е ГР. ВИШИГРАД.

НАМИРАЛ СЕ Е НА 10 КМ. СЕВЕРНО ОТ ДНЕШНИЯ ГР- КИЕВ. БЪЛГАРСКИЯ ЦАРСКИ ТРОН Е БИЛ ТАМ.

ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРИКАЗКИ СА ПРОСТО ИЗЛИШНИ.

ВСИЧКО ОСТАНАЛО
цитирай
42. анонимен - Ако преведем Тервел през латинския език ...
28.07.2010 22:18
Името „Тервель”, освен в т. н. "Именник ..." се среща и в хрониките на патриарх Никифор и на Теофан Изповедник. С това име е наричан българският владетел, съвременник и благодетел на Юстиниан II Ринотомет. Според логиката в т. н. „Именник...” това не е друг владетел, както се е предполагало - син на Цар Аспарух, а е самият Цар Аспарух

Думата „Тервель” с окончанието си клони към отглаголно прилагателно. В латинския език „ter” означава „три”, което в старите езици означава и „много”. Думата „terra” означава „земя” в смисъл на територия. Думата „vello” означава „скубя”, „дърпам” и може да се преведе в контекста като „завоювам”. Думата „volo, volum, velle” означава „искам”, „решавам”, което може да се преведе и като „господствам”.

От този материал значението на „Тервель” се превежда като „Завоевателя”.

Действията на Цар Аспарух-Тервел, според данните на гръцките хронисти, са само завоевателни. По негово време България се утвърждава на Полуострова така, че Византия в определена степен попада в пряка зависимост от поведението на българите. Време е било на непосредствена заплаха на Константинопол от арабите. И това е дало възможност на владетеля да завземе много нови територии за сметка на Империята. Размерът на периода „Тервел” дава да се разбере, че това вероятно прозвище Цар Аспарух би могъл да получи през 681 г., когато е подписан мирният договор с Византия на Константин IV Погонат и България си възстановява основните земи на Полуострова. Този акт на връщане на Старата територия на държавата е възможно да е станал причина владетелят Цар Аспарух да бъде наречен „Аспарух Завоевателят”. С това име той трябва да се титлува в нашата история, защото то отразява и носи същността на мястото му в живота и делата на бащите ни

Източник: Димитър Хайдутов, Господарят на земята, изд. 2008 г., ИКК Славика-РМ.
цитирай
43. анонимен - Кан асувиги !!!
28.07.2010 22:48
Изразът “ Κάν αςύβιγ(ὴ) Όμουρτὰγ . . . ” е преведен от проф. Златарски като “Великият хан Омортаг. . . ”, презумпцията е, че титлата на българския владетел е тюркска. При това титлата е разчетена “Кана субиги”. По–късно титлата става от само себе си “Кан субиги” и дори ”Кан ювиги”, за да прилегне по-добре към тюркската лексика. В превода на Бешевлиев титлата е вече в крайна форма - “Кан субиги”. Само една буквичка е изчезнала. Сигурно Канът нещо е сбъркал.

В “Именника...” след основните изречения следва израза: „По прежде реченных, царь асурийскъ царствова, якоже преджде реченно бы и Навъхд-оносоръ, 24 лет. Тъ Ерусалемомъ облада и град великый Вавилонъ…” На съвр. бълг. език изразът се чете: “След първите от упоменатите, царят на асирийците, който преди би могъл да бъде наричан и Навъхд-оносор, царува 24 години. Този Ерусалим завладя и великия град Вавилон…”

В този израз от нашия собствен източник се вижда ясно, че вождът на българите е носел титлата “ Цар на асирийците”. На старославянски език думата “асирийски” звучала “асурийск”, на автентичния старобългарски език от “Именника...” е звучала “асувиги”, както я предава Кан Омуртаг. Изразът казва, че царят на държавата на асирийците е можело да бъде наричан и “вожд на оннос”. Следователно държавообразуващият народ за ассирийците са “оннос”, защото техния вожд е царят на държавата. На Чаталарската колона титлата е “Кан асувиги”. Кан Омуртаг е посочил не държавната, а родовата си титла-вожд. За “асирийците” владетеля е бил само вожд, предводител, но за другите народи на империята на българите е бил цар. Цар на държавата, но вожд за народа си. За това той се титулува Кан асувиги, а на гръцки дава титлата си като “архонт”, която освен късните си гръцки напластявания, има значението “вожд”. Сист. а-з на израза връзва значението на думата “кан” с “архонт” и да се превежда като “владетел” е неиздържано като логика. Стремежът да се види в думата Κάν тюркската титла “хан” и съответно “владетел” не издържа на логи
цитирай
44. анонимен - ГРЕШКА ГРЕШКА ГРЕШКА
28.07.2010 23:49
за Хаидутов пиша...това което предполага е невъзможно по простата причина че Византия при Фока (602-610г) започва изцяло и до 1453г има само още веднъж въобще някакъв източник на латински - това е от 843г.книгата-сборник ''Де администратио империо''...Всичко ОСТАНАЛО Е НА ГРЪЦКИ!
Аспарух умира още 702г. убит от хазарите , а Тервел е засвидетелстван чак през 717-718г. Нали все пак хазарите са супер причината за целия поход преход-изместване на българите от старите им земи към раиона на дунавската делта - Онглосс ''ъгълът'' на Ромейската Автокрация.
цитирай
45. анонимен - Кан асувиги - Вожд на асирийците !!!
29.07.2010 06:57
Изразът “ Κάν αςύβιγ(ὴ) Όμουρτὰγ” е преведен от проф. Златарски като “Великият хан Омортаг...”, изхождайки от презумпцията, че титлата на българския владетел е тюркска. При това тя е разчетена “Кана субиги”. По–късно титлата става от само себе си “Кан субиги” и дори ”Кан ювиги”, за да прилегне по-добре към тюркската лексика. В превода на Бешевлиев титлата е в крайна форма - “Кан субиги”. Само една буквичка е изчезнала. Сигурно Канът нещо е сбъркал. Също както е бъркал и авторът на “Именника”.

В “Именника” след основните изречения следва: „По прежде реченных, царь асурийскъ царствова, якоже преджде реченно бы и Навъхд-оносоръ, 24 лет. Тъ Ерусалемомъ облада и град великый Вавилонъ…” На съвр. бълг. език изразът се чете: “След първите от упоменатите, царят на асирийците, който преди би могъл да бъде наричан и Навъхд-оносор, царува 24 години. Този Ерусалим завладя и великия град Вавилон…”

В този наш собств. източник, се вижда ясно, че вождът на българите е носел титлата “ Цар на асирийците”. На старославянски език думата “асирийски” звучала “асурийск”, на автентичния старобългарски език от “Именника” е звучала “асувиги”, както я предава Кан Омуртаг. Изразът от казва, че царят на държавата на асирийците е можело да бъде наричан и “вожд на оннос”. Държавообразуващият народ за ассирийците са “оннос”, техния вожд е царят на държавата. На Чаталарската колона титлата е “Кан асувиги”. Кан Омуртаг в надписа е посочил не държ. а родовата си титла-вожд. За “асирийците” владетеля е бил само вожд, предводител, за другите народи на империята на българите е бил цар. Цар на държавата, но вожд за народа си. За това той се титулува Кан асувиги. На гръцки дава титлата си като “архонт”, която освен късните си напластявания, значи и “вожд”. Сист. а-з на израза връзва значението на думата “кан” с “архонт” и да се превежда като “владетел” е неиздържано като логика.

Източник: Димитър Хайдутов, Господарят на земята, изд. 2008 г., ИКК Славика-РМ
цитирай
46. razkazvachka - А, това ми беше кандидатстудентският изпит по история:))))
29.07.2010 17:01
Трижди-прекрасен!
цитирай
47. анонимен - НЯМА ГРЕШКА.
30.07.2010 03:08
600-660 Царуване на Цар Кубрат. Наследен е от племенникът си Аспарух.

660-663 Гражданска война, възстават Бесите (Кутригурите). Към тази дата асирийците, "оннос утигурос" ("македонците", "островитяните") се местят от Прикавказието в Приднепровието. Хазарите не са основ. причина за похода на запад.

663-724 г. На престола във Вишиград (10 км. северно от сегашния гр. Киев) сяда "Есперерих" (отново възцарен) на запад Цар Аспарух 61 и одино лето. 660+3+61=724

680 г. византийците нанасят сплашващ удар в Молдова с 65000 д. водени от Константин Брадати. Следва пълен разгром за тях.

681 г. "Тервель 21 лет род ему Дуло алет ему текучитемь." (Завоевател 21 г. възкачения Дуло беше прославен от защитниците на крепостите). За тези победи Цар Аспарух е наречен още и Тервель (Завоевател).

Около 704 г. Българите си връщат без бой Загоре ("Вихтунье") т. е. наследствената земя на Мирмидонците. Това е цяла Илирия, цяла горна и долна Мизия, цяла Македония до Термопилите и Солун, Родопите. Северната граница е по Тиса, Балтийско море, Ладога, Волхов, Волга, долно течени на Дон, делта на Днепър. Статуквото на Таврида не е ясно.

709 г. "Севар 15 лет род ему дуло алет ему тох алтомъ" (Северец беше 15 г. възкачения Дуло, получил славата като съвладетел). Последните 15 г. от 709 до 724 г. Цар Аспарух управлява със съвладетел. По това време е бил на 80-90 г. Съвладелецът от народа на Северите, също е Авитохол по произход.Той води операцията по снемане обсадата на Цариград от арабите. Историята изрично казва, че по това време владетел е Тервель (Завоевателят).

Латинският език е ползуван единственно и само като аналог на предхождащият го български от това време. Търсен е превод (като първо приближение) на т. н. Именник... Т. е. не са ползувани никакви латински източници от този период. В този смисъл уточнението (забележката) на 44 анонимен е напълно коректна, за което му благодаря.
цитирай
48. анонимен - Щапаров Младши:
30.07.2010 17:56
Канас убиги=Къняз/Княз/у Бога,Къняз Йовичи,Къняз Савичи и т.н.
цитирай
49. sparotok - Тервел
30.07.2010 22:59
razkazvachka написа:
Трижди-прекрасен!


Какво написа на изпита?
цитирай
50. анонимен - по-просто
03.08.2010 15:18
Биляна платно белеше
…………………………………………………..
Не ви го сакам виното,
а най го сакам момчето
що напред ТЕРА кервано
…………………………………………………..

ТЕРА= ВОДИ, ПРЕДВОЖДА
ТЕР = ВОДАЧ, ПРЕДВОДИТЕЛ
ТЕРес = Водителя, водача. Български княз от Тракия, а според фалшивата ни история тракийски владетел – одриски цар 6 в. пр. Р. Хр.
ТЕР-ВЕЛ , а понеже в гръцките източници заместват Б с В в действителност е ТЕР-БАЛ = предводител голям или велик предводител , прогонил арабите от Балканите. В Зап. Европа е известен като св. княз Тривелий. Българския княз ТЕРБАЛ – 8в. е представител на владетелския род ТЕР, който е съществувал векове.
ТЕР-ТЕР = Водач на водачите, аналог. с цар на царете. Български Цар-13в. , още един от владетелската династия ТЕР. Последният цар от този владетелски род е внук му, Българския цар Георги ІІ Тертер-14в.
цитирай
51. анонимен - Щ.Младши заради напомнянето на Разказвачка:
04.08.2010 01:58
Хермес Трисмегист=Гърмеж Трижмогъщ/алтернативно название и епитет на Слънчевия бог у част от тракийските и фригийските племена/.Същото е и с името Тервел/Тервелий/=Тревелий/диал.преход ЕР-РЕ/,Тривелий=Тривелик
/Трижвелик/-друг епитет на Слънчевия бог!Също,Тривелик=Бриголик
/Благолик/,Блоголик/Боголик/,Владолик/Владолав,Владослав,
Владислав,Благослов,Богослов/,и т.н.Имената на нашите древни князе/императори/са или имена на езически богове,или техни епитети.Тъй като
древният Канас/Къняз,Канакс,Ванакс/=Канан/Конан,Коган,Каган/
=Савин/Йовин,Богин,Божин,Божий/,от чиято титла произхожда и титлата на
римските Консули/Канзари,Князари/,е бил не само политически,но и религиозен върховен водач на народа-Главен първожрец с ранг по-голям от този на римския папа,асоцииран със съответния бог/най-често Слънчевия/.Напр.Крум=Гръм/Храм,Плам,Слав,Влад,Драг и пр./;Кубер=Север/Савар,Кавар,Кабир,Пазар,Зобил=Изобил,Богар,Божар,Божил и пр./;Телец=Терес/Торес,Талес,Телеф,Борис,Белиш,Белич,Горич,Палич,Хъръз и т.н./;Умор/Умар/=Емар/Емил/,Хумар/Хомер,Хомир,Омир/,Пумир/Самир,Кумир,Кимер,Катар,Кукер,Сатир,Тамар/,Богар/Божар,Божил/и т.н.;Испор/Еспор/=Аспар/Астор,Астер,Астра=Звезда/=Ваздер/Звяздер,Звездар/,а Аспарух/Исперих/=Асперик/Астерик,Звяздолик и т.н./,Вещолик=Вадолик/Вадолав,Валдослав,Владослав/и т.н.;Кардам=Гордан/Гордий/,Валдан/Валдин,Владин,Валдес/,Дарган/Драган,Драгин,Драгон,Дракон,Драгой/,Балган/Белгун,Балгой,Благой/,Салван/Славян,Славьен=Славен,Славун/,Бартан/Вартан,Вардан,Братан,Братой/,и т.н.!
цитирай
52. mglishev - :)
04.08.2010 08:08
Не, само не Тервел :)

Оффф, Спароток, не ти ли омръзна да заглавичкаваш сам себе си. Че горкият Тервел в ни един извор от епохата си не е наречен "княз". За него даже и KANACYBHГH не е сигурно засвидетелствано. Имаме само данни, че "архонтът на България" бил обявен за "кесар".

"Медальонът" е печат, а не медальон. С напълно условно изображение, каквито има и по печатите на франкските крале. А формата "Тривелий" идва от църковнославянски през гръцки. И е калка на латинското "Тrebellius", с което име ромеите са отъждествявали това на Тервел. Ся, не ми казвай, че името на Тервел се превежда и с френското tres belle :)

Антрополози нищо не са доказвали, разбира се.

Да беше барем написал, че Тервел вероятно е бил християнин, и че с дарената му титла на теория би трябвало да е първият български цар... а то пак измислени работи.

А да сочиш "Тракийски речник" и Йордан Андреев в литературата си е такъв смЕх, че просто няма накъде. Ти не знаеш ли, че Андреев е виден тюрковъд (и отделно от това - ужасен историк)?

И на това отгоре някакъв анонимен фантаст се е разписал с невероятни лафове за "цар Аспарух", племенници и сплашващи удари с 65 000 души. Ох, мъка...

Ама хайде - кодош да става. Лято е, сега такива приказки повече вървят.
цитирай
53. анонимен - Щ.Младши:
08.08.2010 19:53
Уважаеми приятелю Глишев,
отговарям Ви с любезното съдействие на Спароток относно титлата на Тервел.Той е споменат в"Именника"на Българските князе/чийто първообраз е датиран индиректно ок.765г./именно като Княз/т.е.Къняз,Канас,Ванакс,Каган и пр./.Нали не мислите,че народ,който е ползвал над 40 свои отдавна утвърдени военноуправленчески титли,е"забравил"да измисли своя титла за най-важния човек в държавата,сиреч-за своя върховен жрец,император и Божий наместник?Значи,имали сме акъл да измислим десетки свои обикновени титли,но не ни стигнал акъла да измислим една-единствена,и то най-важната титла-тази на Царя-Жрец,на Божия помазаник?!И тогава какво-с нетърпение ще чакаме някой друг да измисли своя титла,за да му я открадем начаса,така ли?Не,приятелю,древните Българи не са били нито маркс-ленинци,нито сърбо-македонци,нито тюркомангали или гръкоелини,за да крадат чуждите културни достояния.А в Дуклянския летопис/преведен на Български едва в 2005г./е отбелязано"...безбройни множества народи,наречени...Волгари,водени от някой си Крис/б.а.-Брис,Борис/,наречен по нашия език император,а по техния-каган".Сведенията в този летопис/обявен от сърбите за един от най-точните и ценни извори за тяхната история/започват от 5-ти век.Неговият първообраз вероятно е бил започнат на латинско или руническо писмо още тогава,по-късно е продължен на глаголица,а в 12 век сръбски католически презвитер го преписва и систематизира изцяло на латински/според духа на епохата/.Пристигането/връщането/на свободните Българи е отбелязано към събитията от 5-ти век/точно както в други наши и чужди извори/,а титлата е Каган=Канан/Канас,Къняз/=Боган/Божан,Божий/и Водан/Водач/,а по-късно споменаваната титла"Бат"е само нейна синонимна калка:Бат=Вод/Вожд,Водач,Бож=Божий/.Това,че рунически книги и таблички от кожа и дърво на Българите/Траките/почти не са оцелели не значи,че те не са имали свое писмо,нито че не са имали свои титли.А откъде Българите"изровиха"микенската титла Ванакс/Канакс,Канас/-сещате ли се?
цитирай
54. анонимен - тия папи в рим тогава още не са се били ...
23.10.2010 21:08
тия папи в рим тогава още не са се били сетили да канонизират за светец някой просто по политически причини. Съкровището на кубрат си е изцяло християнско и май че е най голямото за своето време, а пък да си мисли някой че той е бил някакъв таен християнин /освен ако не го обявят за първия протестант/, пък и синът му Исперих и той таен християнин, пък и внукът му тервел и той таен християнин, пък накрая и се замонашил, пък католиците го почитат като светец, но тези владетели всъщност били нещо по-различно от ромейте според някой от пишешщите по-горе, нещо не се връзва. пък за тракийския епископат по тези земи, който признаван или отричан от другите два християнски клона е съществувал до "покръстването" при борис и после бързо възкръства в богомилството- такава връзка е не толкова трудна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969562
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031