Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 19:41 - ТРАКИ, ИРАНЦИ И БЪЛГАРИ –I
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 59735 Коментари: 115 Гласове:
71

Последна промяна: 12.06.2010 22:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                        ТРАКИ, ИРАНЦИ И БЪЛГАРИ –I

 

 

Когато туранската теория за произхода на българите започна да издиша печално, поддръжниците й намериха друг вариант за продължение на старите заблуди. Дедите ни бяха наречени иранци eдинствено и само корените на нашия народ да бъдат поставени в Централна Азия, а не в Европа където им е мястото.

 

По ирония на съдбата, точно  твърдението за иранския произход на дедите ни доказва, че те са траки. Звучи странно, но това е така защото от нас са укрити много данни, без които ние не можем да добием добра представа за произхода на иранските народи.. За такива са обявени скити и сармати. Изследователите претендиращи, че българите са азиатско племе подбират селективно сведения, като умишлено пропускат най-важните и по този начин най-безсрамно заблуждават читателите си.

 

Ако дори и на кратко се обясни кои са скитите и сарматите ще стане ясно, че те са европейски народи, част от които е мигрирала за Азия където дълги векове владее местното население и го повлиява езиково, културно, а и генетически. Генът Р1а1 се среща често в Централна Азия, но най-старият му вариант е на Балканите. Този факт показва , че в далечното минало, племена обитаващи Източна Европа са мигрирали на изток. Разпространението на линеарната керамика и могилни погребения от Балканите към Централна Азия е поредното и необоримо доказателство за това.

 

Нека разгледаме данни за скити и сармати, които наши и чужди учени не желаят да споменат. В книга I-ва на “География” Страбон обяснява, че в най-дълбока древност името скити е било употребявано за хората живеещи на север от гърците. Т.е. траките също са включени в етноса на скитите. Твърдението на Страбон не е изолирано. Касий Дион е категоричен, че тракийското племе даки е клон на скитите. Знаем, че гети и даки са един народ, говорещ същият език като мизите и останалите траки обитаващи земите на юг от Стара планина. Стефан Византийски е също ясен пишейки – Скюти етнос траконскитите са тракийски народ.

 

Археологическите данни показват, че има огромна прилика между траки и скити по отношение на погребални ритуали, въоръжение и керамика. А самото име скити е прекрасно обяснимо на български език. Страбон предава значението на етнонима скити с гръцката дума номади, което означава скитащи, скитници ( Σκύθας έκάλουν ή Νομάδας ).

 

Обърнете внимание, народностното име на скитите е обяснимо на български. Този факт се премълчава както от поддръжниците на туранския, така и от тези на иранския произход на българите защото скитите са древни обитатели на Европа, макар значителна част от тях да е обитавала и Азия.

 

Какво знаем за сарматите? Страбон обяснява, че те са роднини на скитите, а Прокопий твърди, че принадлежат на семейството на гетите ( които са най-храбрия и праведен тракийски народ). Според Страбон същите тези гети са от рода на мизите, а от IV-ти до XIV-ти век мизите са отъждествявани с българите.

 

Ето какъв е резултата, ако се представят укриваните факти:

 

1. Така наречените ирански скити и траките принадлежат на един и същи етнос.

2. Така наречените ирански сармати са тракийски народ.

 

Това, че определени племена на родствените траки, скити и сармати са обитавали и Азия не ги прави автоматично азиатци, тъй както присъствието на англичани в Австралия не ги прави автоматично англичаните чернокожи и чернокоси аборигени.

 

Нека да обясним и връзката на траките с персите- дедите на днешните иранци. Херодот разказва, че персите са живели дълги векове под влиянието на медите.  Т.е. предците на днешните иранци са повлияни езиково, културно и генетически от племето меди. Плиний твърди, че медите са деди на сарматите,  а Прокопий пише, че сарматите са от рода на тракийското племе гети.

 

От тракийските меди персите вземат обичаи, религия, дори облеклото си. Заратустра не е персиец е медиец, чието истинско име е Зартошт. То има значение златоухият ( мъдрият, този, който чува мъдроста). ЗАРТ отговаря на тракийската дума ЗАРТАС, ЗАЛТАС – златен, златист, а ОШТ означава УШИ.

 

Ето как се затваря кръга. Обявените за иранци скити и сармати принадлежат на семейството на траките. Тракийските меди са повлияли персите  и други съседни на тях народи езиково и културно. Това е причината в пащу, дарди и фарси да има думи близки до нашите. Получила се е тракизация на народите от Централна Азия, т.е. произхождащите от Балканите наши предци са създателите на иранската култура. След дълги векове, по същият начин римляните ще повлияят гали, иберийци и лузитани и ще положат началото на романската езикова общност.

 

Преди време изобличих в лъжа нашите езиковеди твърдящи, че имало съвсем малко паралели в тракийски и индо-ирански. Бяха посочени 4, а се оказа, че бройката е доста по-голяма, а именно 84. Приликата на тракийския със санскрит и авестийски може лесно да се обясни с древните тракийски походи в Централна Азия, за които свидетелстват Филострат,  Еврипид, Хигиний, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон....За да се стигне до Индия трябва да се мине през древен Иран... Тези данни се премълчаваха защото не пасваха в теориите за примитивността на траките и азиатският произход на българите...Колко дълго обаче може да си крие истината?

 

Виждате ли колко е елементарна истината когато се дадат всички данни. Ако поддръжниците на теорията за иранския произход на българите бяха обяснили, че древните скити и сармати са роднини на на траките, нямаше да може да се заблуждава, че ние идваме от Азия, понеже траките са най-древните цивилизовани обитатели на Европа. Тракийският език, който е най-древна форма на българския се говори в земите ни повече от 7 000 години.

Както да го въртят и сучат противниците на България не могат да крият истината вечно. Да, изкарваха ни монголи, татари, тюрки, фини, чуди, а после и роднини на персите, но на лъжата краката са къси. Живеем във века на информацията. Преди само избрана група хора имаше достъп до историческа литература, сега положението е различно. Този, който търси истината ще я намери!

 

Умолявам всички, които са съгласни с вижданията ми да качат този постинг в блога си и по този начин да разпространят укриваните от нас данни. Нека покажем, че не сме съгласни с поредната лъжа за нашия произход, нека се борим за истината!

Благодаря на drakulla и demograf за бързата реакция!

Благодаря на saradivа за огнената защита на българщината!

Благодаря на breeze, bven, panazea, diamant, nesky, diamant, divna8, alexiev63, kasnaprolet9999, kakva681, katana ....и всички други, които подкрепиха доброто дело!

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/03/21/kak-ni-lygaha-bezsramno.515412

 

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191

 



Тагове:   траки,   Меди,


Гласувай:
73


Вълнообразно


1. bven - Поздравления за постинга!
27.04.2010 20:09
Прочетох го с интерес - дойде времето всички да казваме истините и да не се страхуваме, защото няма от какво. Да се страхуват тези, които лъжат! С удоволствие ще кача постинга в моя блог. До скоро!
цитирай
2. sparotok - истина
27.04.2010 20:17
bven написа:
Прочетох го с интерес - дойде времето всички да казваме истините и да не се страхуваме, защото няма от какво. Да се страхуват тези, които лъжат! С удоволствие ще кача постинга в моя блог. До скоро!


Благодаря!
Така е, ние трябва да се гордеем с миналото си, за което ламтят мнозина. Страх трябва да изпитват лъжците.
цитирай
3. анонимен - Свалям ти шапка.
27.04.2010 20:22
Много ми се иска твоите теории да станат Новата история на България, и сигурно някога ще станат. Аз вярвам в това.
цитирай
4. sparotok - теории
27.04.2010 20:28
kushel написа:
Много ми се иска твоите теории да станат Новата история на България, и сигурно някога ще станат. Аз вярвам в това.


Благодаря!
Аз лично се съмнявам, че след време някой ще си спомня за мен (аз така и искам), но важното е истината за миналото ни да излезе наяве, без значение чия ще е теорията, имената не са важни.
цитирай
5. анонимен - Предполагам, за толкова умен човек като теб е ясно,
27.04.2010 20:50
че са нужни влиятелни съмишлиници, на които елегантно да бъде внушено, че и те са стигнали до същите изводи, но просто не са ги формулирали и систематизирали. И цяла поредица леко унизителни действия, но с успокоението, че целта оправдава средствата. Гадно, но това е единствения път. Няма учен, който да не е минал по него.
цитирай
6. lado - Здрасти, Павле! Не си сам - имаш с...
27.04.2010 20:53
Здрасти ,Павле! Не си сам - имаш съмишленици, по следователи, които не дават следата , пробита в ледовете на манипулираната инагласена според интересите на ред съседни държави родна история, да се вледени отново. Сарадива, като една истинска самодива, громи по един познат и неповторим стил, всички опоненти. В нейния случай те са минимално количество . То и при тебе вече не са много - нещо инцидентно ако се появи.
Радвом се за вас и за всички възторжени и изтерзани умни хора ,който са търсили корените си , а интуитивно не са ги намирали в Хиндукуш, Памир, Хималаи и прочие пустинни области...
Да сте живи и здрави - и много е важно според мен - книжните носители на вашето дело са от първостепенно значение - има хора, които редлагат помощта си безвъзмездно .
Поздрави и на всички възторжени читатели ,открили, че дедите им не са дивите монголоидни конекрадци от степите ,а основателите на грандиозната култура на местното население на днешната им родина - кой както иска да ги нарича ,но съвременниците им най-добре са ги познавали - мизи, гети , траки, скити, сармати - общо взето - българи!!!
цитирай
7. sparotok - съмишленици
27.04.2010 20:54
kushel написа:
че са нужни влиятелни съмишлиници, на които елегантно да бъде внушено, че и те са стигнали до същите изводи, но просто не са ги формулирали и систематизирали. И цяла поредица леко унизителни действия, но с успокоението, че целта оправдава средствата. Гадно, но това е единствения път. Няма учен, който да не е минал по него.


Отдавна ми е ясно, че това е пътя, точно затова казах, че след време никой няма да си спомня за мен. Теорията за тракийския произход на българите ще носи името на друг, важното е българите да знаят истината за себе си и да се гордеят с миналото си.
цитирай
8. sparotok - дело
27.04.2010 20:58
lado написа:
Здрасти ,Павле! Не си сам - имаш съмишленици, по следователи, които не дават следата , пробита в ледовете на манипулираната инагласена според интересите на ред съседни държави родна история, да се вледени отново. Сарадива, като една истинска самодива, громи по един познат и неповторим стил, всички опоненти. В нейния случай те са минимално количество . То и при тебе вече не са много - нещо инцидентно ако се появи.
Радвом се за вас и за всички възторжени и изтерзани умни хора ,който са търсили корените си , а интуитивно не са ги намирали в Хиндукуш, Памир, Хималаи и прочие пустинни области...
Да сте живи и здрави - и много е важно според мен - книжните носители на вашето дело са от първостепенно значение - има хора, които редлагат помощта си безвъзмездно .
Поздрави и на всички възторжени читатели ,открили, че дедите им не са дивите монголоидни конекрадци от степите ,а основателите на грандиозната култура на местното население на днешната им родина - кой както иска да ги нарича ,но съвременниците им най-добре са ги познавали - мизи, гети , траки, скити, сармати - общо взето - българи!!!


Приятелю, Бог си знае работата!
Българолюбците стават все повече и повече.
Сарадива си е направо амазонка, Демограф атакува здраво, другите също помагат.
Нашата награда ще е възвърнатата гордост на българския народ!
цитирай
9. анонимен - bravo na aftoryt
27.04.2010 21:11
Sparatok, bravo.

makar tazi zona da e daleko ot moite interesi, iz4etohg ot krai do krai napisanoto. ne sam kompetenten da kaja prav ili ne si . no mi haresa na4inyt kak detaino peres po protivnicite si. i dori i da ne znam koe kak e bilo-samo zaradi stilyt ti te podkrepiam i mnogo se kefihme s jena mi da te pro4etem.
i dugo, s dobyr ezik boravis. Niakak sa ti 4uzdi 4uzdicite, a sa ti blizki pra istoriite.

nakefih se, a mojes li da pusnes na starotrakiiski bukvi i znaci, nie sme edna taifa , karame motori i iskame da se tatuirame. ta ako mojes copy-peistni heraldiki i bukvi ot trakite.

privet i kysmet
цитирай
10. анонимен - Иво
27.04.2010 21:11
Много яка статия!!!! Ама много!
Направо с един удар им бръкна на тиляците от БАНята в черния дроб и жлъчката. Сега ще има да пищят като ощипани госпожички..... Глишевци така ще надуят фалшивата тромба на историята, че направо не е истина каква веселба ще падне при теб.
Чака ни голям купон.

Статията ти ще я кача в няколко форума.
Поздрави!
цитирай
11. sparotok - първа част
27.04.2010 21:19
анонимен написа:
Много яка статия!!!! Ама много!
Направо с един удар им бръкна на тиляците от БАНята в черния дроб и жлъчката. Сега ще има да пищят като ощипани госпожички..... Глишевци така ще надуят фалшивата тромба на историята, че направо не е истина каква веселба ще падне при теб.
Чака ни голям купон.

Статията ти ще я кача в няколко форума.
Поздрави!


Иво, това е само първа част, пищенето ще е най-силно като излезе втората:)))
цитирай
12. sparotok - тракийски
27.04.2010 21:26
анонимен написа:
Sparatok, bravo.

makar tazi zona da e daleko ot moite interesi, iz4etohg ot krai do krai napisanoto. ne sam kompetenten da kaja prav ili ne si . no mi haresa na4inyt kak detaino peres po protivnicite si. i dori i da ne znam koe kak e bilo-samo zaradi stilyt ti te podkrepiam i mnogo se kefihme s jena mi da te pro4etem.
i dugo, s dobyr ezik boravis. Niakak sa ti 4uzdi 4uzdicite, a sa ti blizki pra istoriite.

nakefih se, a mojes li da pusnes na starotrakiiski bukvi i znaci, nie sme edna taifa , karame motori i iskame da se tatuirame. ta ako mojes copy-peistni heraldiki i bukvi ot trakite.

privet i kysmet


На тази страница има информация за азбуката на тракийското племе фриги.

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/frigio
цитирай
13. анонимен - от трибал до спароток
27.04.2010 22:50
много се радвам че с тази статия си подкрепил научно моето становище, което преди месец ти бях писал по повод спора с един поддръжник на статуквото. та тогава тоя иначе четящ човек ме обвиняваше, че като твърдя че българите са хуни, хуните са скити а скитите траки съм бил сътворил нова история, но ето че ти си се вслушал в тоя спор и си намерил достатъчно данни. аз мога да ти дам и още примери за иранска литература от 9-10 век в която самите иранци пишат че произхождат от траките. Зороастризма е изключително близък до орфизма като религия и връзките се навръзват за този който иска да си направи тоя труд
цитирай
14. demograph - Пичове, прочетете по-предните постинги на спароток
27.04.2010 23:40
анонимен написа:
Sparatok, bravo.

makar tazi zona da e daleko ot moite interesi, iz4etohg ot krai do krai napisanoto. ne sam kompetenten da kaja prav ili ne si . no mi haresa na4inyt kak detaino peres po protivnicite si. i dori i da ne znam koe kak e bilo-samo zaradi stilyt ti te podkrepiam i mnogo se kefihme s jena mi da te pro4etem.
i dugo, s dobyr ezik boravis. Niakak sa ti 4uzdi 4uzdicite, a sa ti blizki pra istoriite.

nakefih se, a mojes li da pusnes na starotrakiiski bukvi i znaci, nie sme edna taifa , karame motori i iskame da se tatuirame. ta ako mojes copy-peistni heraldiki i bukvi ot trakite.

privet i kysmet

.....................................................................................................................
Ще умра да видя тракийски думи по моторите ви! Вие ща разнасяте Истината по пътищата на България и света! Върха сте!
цитирай
15. demograph - Да ми върнат парите! Ревизия във външно и БТВ!
28.04.2010 00:04
Това, че чуждолюбците в българската държава са плащали луди пари някой да се разхожда до Иран, не е ново.Новото е, че аз не желая парите ми, като български данъкоплатец да се харчат за да набиват в главите на сънародниците ми глупости на търкалета.
Това, че част от българските "историци" са продажни и политизирани българофоби не е ново. Те са лизали руските, гръцките и сръбските велики с антибългаризма си исторически перверзии и ще продължат да ги лижат.
Но не аз ще плашам да подслаждат мазохизма си.
Не и с моите пари!
Това, че десетки "български" правителства са били антибългарски, че са били исторически не просветени. Че български политици са продавали българските интереси за едното нищо, си е жалък факт.
Но не и аз да плащам подхранването на тъпотията им от джоба си!.
Това, че българските държавници от край време са си геополитически първолаци, се вижда от пръв поглед. Но ДА ЗАТРИВАТ Родината ми с МОИТЕ пари!?
- Това няма да стане!
- ИСКАМ си парите обратно!
Или след ревизия във външно и БТВ, новите властници да отпуснат същата сума за моята екскурзия.
Няма да отивам далеч.
Ще се разходя с компания по земята си и ще направя телевизионна трилогия на тема "Тракия е България!"
А парите ще похарча до грош!
цитирай
16. joanandreev1 - Защо
28.04.2010 00:15
Как е възможно тези езиковеди да не довидят 80 (осемдесет) паралели!? Това не може да са учени!
И не мога да разбера защо е тази информационна завеса по отношение на българския произход? Доколко става дума за некадърност и доколко за обслужване на нечии чужди интереси?
цитирай
17. анонимен - Borman
28.04.2010 01:39
Пишеш невероятни неша.Подкрепям те напълно.Живея в Северна Италия /поне за момента/.Каквото и да ти трябва като помощ ,кажи и ще ти потърся данни или информация.Успех и не спираи да пишеш.
Намерих монография за траките от 1989 ,издадена в Италия ,по повод изложба на тракиското изкуство,ако ми дадеш адрес мога да ти я изпратя.
Единия от авторите -Rumen Katincharov,пише в общи линии ,че цивилизацията в Италия е дошла от Балканите ,но в коментара Италианците отричат това ,та чак става смешно.Пълна е с разкошни снимки.
Поздрави
цитирай
18. анонимен - Димо
28.04.2010 02:09
Спароток,боравиш със стари забравени и съвременни езици и автори и аналитични разсъждения,но не е лошо,а е необходимо като ги събереш в един цикъл тези и други материали да ги издадеш дори като неизледвани исторически факти от древните мислители и историци по историята и лингвинистиката на сродните народи от езиковата група на траките,мизите и прочие,подкрепена от археологически,исторически и други съвремени доказателства и разработки.Също,ако знаеш нещо и за видни представетели от тези народи,живели в едно и също време,и техни взаимоотношения,общуване на сродни езици,някакви неизвестни документи.Е,авторския колектив се разширява,но за издаването на такава поредица,мисля,че всеки от тракиец....до българин,ще помогне финансово,ние трябва да се самофинансираме за да бъдем горди,също като едно време.Е,преди години излезе една интересна книжка с известни личности въобще от всякакъв ранг и бранш,които имат косвен или пряк български корен,но сигурно вече е забравена.Ако можеш да представиш от тия знаменити наши деди от близките народи,родови връзки или обединени родови разклонения също.Базирайки се на доказателствата на нас ни трябва наш автор.С уважение и пожелание за успех.
цитирай
19. razkazvachka - Ще кача няколко линка от твоите неща в блога си -
28.04.2010 03:54
най-трудното, изглежда, е да преобърнем посоката на мисленето си, насочвано години наред от изток на запад и още по на запад - докато се отказахме да мислим за дома си и ходим да се грижим за чужди домове, възхищаваме се на чуждата подредба - извършвана с наши усилия, а нашият собствен дом е оставен да се разпада, а градината ни - да бъде "обрулена" от всякакви преминаващи висши администратори, взели "правото" да я брулят чрез властови механизми и заблуда...
цитирай
20. анонимен - За произхода на българите съм склонен да приема горните аргументи,
28.04.2010 07:52
но също така не мога да се съглася, че днешната българска на родност няма нищо общо със славяните. Това е просто абсурдно, тъй като езика който говорим е от една група като на хърватите, сърбите, черногорците...украинците...руснаците. Мисля, че очевидната русофобия на Сарадива, просто я води в грещна посока. Смятам, че това е вярно от историческа гледна точка.
http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/4.html
цитирай
21. sparotok - Сарадива
28.04.2010 08:09
kushel написа:
но също така не мога да се съглася, че днешната българска на родност няма нищо общо със славяните. Това е просто абсурдно, тъй като езика който говорим е от една група като на хърватите, сърбите, черногорците...украинците...руснаците. Мисля, че очевидната русофобия на Сарадива, просто я води в грещна посока. Смятам, че това е вярно от историческа гледна точка.
http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/4.html


Не мисля, че вижданията на Сарадива могат да се нарекат русофобия.
Тя просто е разгневена от това, че големия брат е позаел доста от нас и не иска да си го признае. Разгневена и от това, че дори и днес някой братя се опитват да ни задигнат историята.

Темата за славяните е сложна и всеки има свое виждане, ще мине още доста време преди да се стигне до консенсус.
цитирай
22. sparotok - благодаря
28.04.2010 08:11
andrei написа:
Качих статията в моя блог.Бъди здрав!


Благодаря ти Андрей!

Нека има и алтернативна информация, хората сами ще преценят кой е прав и кой лъже.
цитирай
23. sparotok - трудно
28.04.2010 08:12
razkazvachka написа:
най-трудното, изглежда, е да преобърнем посоката на мисленето си, насочвано години наред от изток на запад и още по на запад - докато се отказахме да мислим за дома си и ходим да се грижим за чужди домове, възхищаваме се на чуждата подредба - извършвана с наши усилия, а нашият собствен дом е оставен да се разпада, а градината ни - да бъде "обрулена" от всякакви преминаващи висши администратори, взели "правото" да я брулят чрез властови механизми и заблуда...


Да, трудно е да обърнем посоката на мисленето, но колкото по-скоро започнем, толкова по-бързо ще видим резултати.
цитирай
24. sparotok - книга
28.04.2010 08:14
анонимен написа:
Спароток,боравиш със стари забравени и съвременни езици и автори и аналитични разсъждения,но не е лошо,а е необходимо като ги събереш в един цикъл тези и други материали да ги издадеш дори като неизледвани исторически факти от древните мислители и историци по историята и лингвинистиката на сродните народи от езиковата група на траките,мизите и прочие,подкрепена от археологически,исторически и други съвремени доказателства и разработки.Също,ако знаеш нещо и за видни представетели от тези народи,живели в едно и също време,и техни взаимоотношения,общуване на сродни езици,някакви неизвестни документи.Е,авторския колектив се разширява,но за издаването на такава поредица,мисля,че всеки от тракиец....до българин,ще помогне финансово,ние трябва да се самофинансираме за да бъдем горди,също като едно време.Е,преди години излезе една интересна книжка с известни личности въобще от всякакъв ранг и бранш,които имат косвен или пряк български корен,но сигурно вече е забравена.Ако можеш да представиш от тия знаменити наши деди от близките народи,родови връзки или обединени родови разклонения също.Базирайки се на доказателствата на нас ни трябва наш автор.С уважение и пожелание за успех.


Ако е рекъл Господ, с помощта на още няколко родолюбеца ще бъде издадена и книга.
цитирай
25. sparotok - зороастризъм
28.04.2010 08:17
анонимен написа:
много се радвам че с тази статия си подкрепил научно моето становище, което преди месец ти бях писал по повод спора с един поддръжник на статуквото. та тогава тоя иначе четящ човек ме обвиняваше, че като твърдя че българите са хуни, хуните са скити а скитите траки съм бил сътворил нова история, но ето че ти си се вслушал в тоя спор и си намерил достатъчно данни. аз мога да ти дам и още примери за иранска литература от 9-10 век в която самите иранци пишат че произхождат от траките. Зороастризма е изключително близък до орфизма като религия и връзките се навръзват за този който иска да си направи тоя труд


Зороастризма наистина е създаден от траки, въпрос на време е това да бъде признато. Не знаех обаче, че иранците са писали нещо за тракийските си корени, благодаря за информацията.
цитирай
26. sparotok - Стронг
28.04.2010 08:27
анонимен написа:
Пишеш невероятни неша.Подкрепям те напълно.Живея в Северна Италия /поне за момента/.Каквото и да ти трябва като помощ ,кажи и ще ти потърся данни или информация.Успех и не спираи да пишеш.
Намерих монография за траките от 1989 ,издадена в Италия ,по повод изложба на тракиското изкуство,ако ми дадеш адрес мога да ти я изпратя.
Единия от авторите -Rumen Katincharov,пише в общи линии ,че цивилизацията в Италия е дошла от Балканите ,но в коментара Италианците отричат това ,та чак става смешно.Пълна е с разкошни снимки.
Поздрави


Донълд Стронг също споменава, че имигранти са донесли в Италия знанията за обработка на метали, но не уточнява от къде са дошли тези различни от местните жители хора.

Никой не си е направил труда да сравни културите Голасека и Есте от Северна Италия с тракийската от същия период.

Никой не е обяснил защо етруските почитат тракийската богина Земла - земята.

Никой не е обяснил защо в етруския език има думи близки до българските - дин-ден, мат-мед, килен-силен, ан-онъ ( той)...

Не се дава и коментар защо един от ранните римски царе носи тракийското име Капус? Защо името на Тарпейската скала е обяснимо с тракийската дума тарпо-трап?

Дори и италианските ми приятели не искат да признаят явни факти, какво остава за другите.

Ако ти остане време иди до Магре. В археолоическия музей са изложени еленови рогчета с надписи, разгледай ги и обърни внимание как са датирани:))
цитирай
27. анонимен - книга трябва и тираж!
28.04.2010 09:14
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток,боравиш със стари забравени и съвременни езици и автори и аналитични разсъждения,но не е лошо,а е необходимо като ги събереш в един цикъл тези и други материали да ги издадеш дори като неизледвани исторически факти от древните мислители и историци по историята и лингвинистиката на сродните народи от езиковата група на траките,мизите и прочие,подкрепена от археологически,исторически и други съвремени доказателства и разработки.Също,ако знаеш нещо и за видни представетели от тези народи,живели в едно и също време,и техни взаимоотношения,общуване на сродни езици,някакви неизвестни документи.Е,авторския колектив се разширява,но за издаването на такава поредица,мисля,че всеки от тракиец....до българин,ще помогне финансово,ние трябва да се самофинансираме за да бъдем горди,също като едно време.Е,преди години излезе една интересна книжка с известни личности въобще от всякакъв ранг и бранш,които имат косвен или пряк български корен,но сигурно вече е забравена.Ако можеш да представиш от тия знаменити наши деди от близките народи,родови връзки или обединени родови разклонения също.Базирайки се на доказателствата на нас ни трябва наш автор.С уважение и пожелание за успех.


Ако е рекъл Господ, с помощта на още няколко родолюбеца ще бъде издадена и книга.


Дай боже, КНИГА ТРЯБВА В ГОЛЯМ ТИРАЖ С ДОБРА ПОПУЛЯРИЗАЦИЯ!
цитирай
28. анонимен - Спароток, боравиш със стари заб...
28.04.2010 09:14
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток,боравиш със стари забравени и съвременни езици и автори и аналитични разсъждения,но не е лошо,а е необходимо като ги събереш в един цикъл тези и други материали да ги издадеш дори като неизледвани исторически факти от древните мислители и историци по историята и лингвинистиката на сродните народи от езиковата група на траките,мизите и прочие,подкрепена от археологически,исторически и други съвремени доказателства и разработки.Също,ако знаеш нещо и за видни представетели от тези народи,живели в едно и също време,и техни взаимоотношения,общуване на сродни езици,някакви неизвестни документи.Е,авторския колектив се разширява,но за издаването на такава поредица,мисля,че всеки от тракиец....до българин,ще помогне финансово,ние трябва да се самофинансираме за да бъдем горди,също като едно време.Е,преди години излезе една интересна книжка с известни личности въобще от всякакъв ранг и бранш,които имат косвен или пряк български корен,но сигурно вече е забравена.Ако можеш да представиш от тия знаменити наши деди от близките народи,родови връзки или обединени родови разклонения също.Базирайки се на доказателствата на нас ни трябва наш автор.С уважение и пожелание за успех.


Ако е рекъл Господ, с помощта на още няколко родолюбеца ще бъде издадена и книга.

цитирай
29. vmir - Най-близкият ми колега по служба има удивително подобие с образа на Севт III
28.04.2010 10:11
и е роден близо до разкопките, където преди години намериха бюста.
цитирай
30. анонимен - Орфей
28.04.2010 10:17
Изключително ясно е според мен, че в основата на нашия народ са траките, интересно е кои са преди тях. Трябва също така да е ясно, че броя на хората в онези времена е бил далеч по малък от този сега, най вероятно траките да са били няколко десетки хиляди. Не може да не се взема в предвид, че тук са идвали и заселвали още хора от доста други племена. Възможна е връзка и между траките и скитите и после наново в нашите земи да са се връщали техни представители,имало е и хуни и българи и славяни и татари и турци ако щете. И от всичко това се е оформил сегашния български народ с всичките подробности, като език и култура и традиции. Но трябва да бъде пределно ясно, че първите за които има данни са траките и може би от тях произхождат част от горепосочените - скити, сърмати, меди, даки,македонци. Така, че смело трябва да се каже, че ние сме си на мястото от хиляди години, преди много от останалите днешни народи и нашите прародители са траките. И нека не се правим непрекъснато роднини на славяните, само и само за да сме русофили.А между впрочем когато траките са имали уникална култура, славяните са копаели дупки по руските степи.
цитирай
31. анонимен - Смело към Балканите, прародината на Българите!
28.04.2010 10:24
"По ирония на съдбата, точно твърдението за иранския произход на дедите ни доказва, че те са траки." ……
Предателите на българската история смело вървят по стъпките на ЧАСТ от българите, но в обратната посока. Тези псевдо експедиции търсещи родината на българите вървят северно от Черно море, после край Волга/Болга/ между Урал и Каспийско море, правят един голям завой отатък Каспийско море, закачат Северозападна Индия, минават през Таримската долина в Афганистан, и стигат до Иран. Сега следващият логичен въпрос който трябва да светне в кратуните на тези дето финансират такива филми е: - Откъде дойдоха траките-българи в Иран/Персия/??? След този въпрос следващата им крачка е само една, към района на Черно море и Балканите! И хоп „научните” работници и екипа на БНТ ще се озоват в своята прародина на Балканите и териториите около Балканите.
Уважаеми търсачи на своята прародина България, карайте смело напред към Балканите.
Надявам се следващият Ви филм в търсене на прародината на траките-българи да е озаглавен „Най после пристигнахме в ПРАРОДИНАТА НА ТРАКИТЕ-БЪЛГАРИ , БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ”
Уважаема, научна експедиция, наречена "Българи - прародина", моля не будалкайте Българите с такива евтини твърдения като: „Самият конник прилича на нашия Мадарски конник, а думите Модар и Мадар водят началото си от един и същи бог - Митра.” !!!
Много добре знаете, че думите Модар и Мадар с ударение на втората буква, означават МАЙКА…и са свързани с Великата Богиня Майка, а НЕ с Бог Митра!
Приятен път към Балканите – Прародината на траките-българи!
цитирай
32. lado - но също така не мога да се съглася, че ...
28.04.2010 11:03
kushel написа:
но също така не мога да се съглася, че днешната българска на родност няма нищо общо със славяните. Това е просто абсурдно, тъй като езика който говорим е от една група като на хърватите, сърбите, черногорците...украинците...руснаците. Мисля, че очевидната русофобия на Сарадива, просто я води в грещна посока. Смятам, че това е вярно от историческа гледна точка.
http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/4.html

Куши - Русь е УКРАЙНА, а московците - мокша (финско племе) , чети изследвания, а не пропаганда! Чети изворите, чети руски извори и ръкописи - ще се убедиш, че днешните "руси" няма да разберат езика си отпреди 4 века, а за тебе ще бъде детска играчка да си го преведеш, защо няма да има нужда - това си е даже не толкова архаичен български
цитирай
33. iuliuscaesar - ами да не допускаш коментари които ...
28.04.2010 11:37
ами да не допускаш коментари които не ти изнасят. няма лошо. това което писах снощи в полунощ защо не го пусна?
цитирай
34. kasnaprolet9999 - Много ми хареса статията ти,
28.04.2010 12:47
слагам си я в постинг, за да я видят повече хора. Мисля, че категорията трябва да е История и я слагам там. Поздрави!!!
цитирай
35. анонимен - Как е възможно тези езиковеди да не ...
28.04.2010 14:05
joanandreev1 написа:
Как е възможно тези езиковеди да не довидят 80 (осемдесет) паралели!? Това не може да са учени!
И не мога да разбера защо е тази информационна завеса по отношение на българския произход? Доколко става дума за некадърност и доколко за обслужване на нечии чужди интереси?


Чудна работа нали?!
И аз не мога да разбера как учените не могат да видят тези очевидни неща, дали пък е защото те съществуват само във вашите глави?!
цитирай
36. mglishev - А, Спароток,
28.04.2010 16:03
в заблуда си. Тюрко-алтайската теория и иранската хипотеза са в разгорещен спор помежду си. Привържениците на едната определено не са фенове на другата. Аз примерно отхвърлям повечето твърдения на "иранистите". А от тях най-изтъкнат в момента, да речем, е Цветелин Степанов, който пък е върл критик на тюрко-алтайската теория. Гюзелев, да речем, е традиционалист в това отношение, следва плътно тюркската теория и смята иранската хипотеза за пълна дивотия.

Между другото, автохтонците би трябвало да не сте чак толкова против иранската хипотеза. Все пак и траките, и германите, и келтите, и славяните, и иранските, и частот индийските народи са все от индоевропейското семейство, докато ранните българи - като тюркски народ - не са индоевропейци :)

Е, между степните народи има и няколко ираноезични (примерно аланите и сарматите), има и някакво влияние на персийската култура, та за отделни ирански заемки у българите може да се говори, но дотук.

цитирай
37. mglishev - Римските царе
28.04.2010 16:19
sparotok написа:
Не се дава и коментар защо един от ранните римски царе носи тракийското име Капус?


По Тит Ливий римските царе са следните:

1. Ромул и Тит Таций,
2. Нума Помпилий,
3. Тул Хостилий и Метий Фуфеций,
4. Анк Марций,
5. Луций Тарквиний Лукумон Приск (Тарквиний Стари),
6. Сервий Тулий,
7. Луций Тарквиний (Тарквиний Горди).

Това са царете на Рим и сред тях "Капус" няма. Има един "Капис" сред Силвиите, царе на Алба Лонга, но все пак Капис не е Капус и Алба не е Рим, така че пак си неточен.
Впрочем, къде точно е засвидетелствано тракийско име "Капус"?
цитирай
38. panazea - Аз първа се абонирам за твоята книга Спароток!
28.04.2010 16:58
Изкам всичко да ми е събрано на едно място!
А твоето движение набира скорост! Ето ги последователите:
http://diamant1965.blog.bg/politika/2010/04/28/po-molba-na-sparotok-istinata.535970
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/04/28/traki-iranci-i-bylgari-1.535994
http://netsky.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/04/28/do-vseki-bylgarin.535897
http://alexiev63.blog.bg/politika/2010/04/28/v-podkrepa-na-sparotok.535955
http://panazea.blog.bg/technology/2010/04/28/typan.535942
http://divna8.blog.bg/poezia/2010/04/28/quot-mydrost-quot-ne-bylgarskata-ne-nacionalna-televiziia-po.535827
цитирай
39. iuliuscaesar - и е роден близо до разкопките, къ...
28.04.2010 18:04
vmir написа:
и е роден близо до разкопките, където преди години намериха бюста.


има удивително сходство със Севт ІІІ? по голяма глупост не бях чувал.
еми ти не си виновен, а простотията на покойния Китов, който си ги измисляше тия. няма глава на Севт ІІІ от мен да знаеш, както няма и маска на Терес.
цитирай
40. sparotok - тон
28.04.2010 18:41
iuliuscaesar написа:
vmir написа:
и е роден близо до разкопките, където преди години намериха бюста.


има удивително сходство със Севт ІІІ? по голяма глупост не бях чувал.
еми ти не си виновен, а простотията на покойния Китов, който си ги измисляше тия. няма глава на Севт ІІІ от мен да знаеш, както няма и маска на Терес.


Юлиус, моля те, смекчи тона!
Можеш да кажеш, че не си съгласен с Китов, можеш да го обвиниш в манипулации, но не наричай твърденията му простотии.

Кое е глупост и кое не ще покаже времето.
цитирай
41. sparotok - благодаря
28.04.2010 18:42
panazea написа:
Изкам всичко да ми е събрано на едно място!
А твоето движение набира скорост! Ето ги последователите:
http://diamant1965.blog.bg/politika/2010/04/28/po-molba-na-sparotok-istinata.535970
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/04/28/traki-iranci-i-bylgari-1.535994
http://netsky.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/04/28/do-vseki-bylgarin.535897
http://alexiev63.blog.bg/politika/2010/04/28/v-podkrepa-na-sparotok.535955
http://panazea.blog.bg/technology/2010/04/28/typan.535942
http://divna8.blog.bg/poezia/2010/04/28/quot-mydrost-quot-ne-bylgarskata-ne-nacionalna-televiziia-po.535827


Благодаря Панацея!

Радвам се, че досат хора се вълнуват от истината и се противопоставят на манипулациите.
цитирай
42. sparotok - прав си
28.04.2010 18:46
mglishev написа:
sparotok написа:
Не се дава и коментар защо един от ранните римски царе носи тракийското име Капус?


По Тит Ливий римските царе са следните:

1. Ромул и Тит Таций,
2. Нума Помпилий,
3. Тул Хостилий и Метий Фуфеций,
4. Анк Марций,
5. Луций Тарквиний Лукумон Приск (Тарквиний Стари),
6. Сервий Тулий,
7. Луций Тарквиний (Тарквиний Горди).

Това са царете на Рим и сред тях "Капус" няма. Има един "Капис" сред Силвиите, царе на Алба Лонга, но все пак Капис не е Капус и Алба не е Рим, така че пак си неточен.
Впрочем, къде точно е засвидетелствано тракийско име "Капус"?


Имаш право, Капус е ранен владетел в предшестващият Рим град. Ето виждаш ли, признавам, че съм бил неточен:)))

Що се отнася до името Капус, препоръчвам Thracischen Namen in Mykenischer Schrift, Jan Best, Proceeding of the Fourth International Congress of Thracology, p. 135.
цитирай
43. sparotok - ирански заемки
28.04.2010 18:49
mglishev написа:
в заблуда си. Тюрко-алтайската теория и иранската хипотеза са в разгорещен спор помежду си. Привържениците на едната определено не са фенове на другата. Аз примерно отхвърлям повечето твърдения на "иранистите". А от тях най-изтъкнат в момента, да речем, е Цветелин Степанов, който пък е върл критик на тюрко-алтайската теория. Гюзелев, да речем, е традиционалист в това отношение, следва плътно тюркската теория и смята иранската хипотеза за пълна дивотия.

Между другото, автохтонците би трябвало да не сте чак толкова против иранската хипотеза. Все пак и траките, и германите, и келтите, и славяните, и иранските, и частот индийските народи са все от индоевропейското семейство, докато ранните българи - като тюркски народ - не са индоевропейци :)

Е, между степните народи има и няколко ираноезични (примерно аланите и сарматите), има и някакво влияние на персийската култура, та за отделни ирански заемки у българите може да се говори, но дотук.



Предполагам, че имаш някакви познания по авестийски. Би трябвало да знаеш, че между него и българския има забележително количество паралели, горките немци могат само да си мечтаят за толкова паралели. Имам един списък, но не е готов....

Понеже си ми симпатичен, ето ти един фрагмент -

авестийски-български-хърватски- английски
ава –овъ – ова - this
авада-овъде –овде- there
аети-ити – ичи - go
азем-азъ – я сем - beom ( I am ст.англ.)
ана-онъ- он -he
аруна-руен- румен - red, scarlet
атар-ватра ( огън)- ватра – fire
ашат-истъ ( истина) -
бага-богъ –бог -god
баешаза-баяч –баяч - healer
барезая- бряг – брег - hill
будати-будя –будити - wake
вач-вик –вика- voice, noise
ваири-вир-вир- pond, pool
вар –варъ (жар, слънце) – варити – boil, burn
варъз-върша – perform
вата-вятър –ветр- wind
вид-видя
виспа-вси, всичко – све - all
въ-вие
гаири-гора – гора - mountain
гаро-гърло –грло - throat
гава-говедо – говедо -cattle, caw
гуп-губя – губити - lose
дар-държа-дръжати - hold
дарекая-дълъг –дуг - long
даса-десет- десет- ten
даста-дажда (даване) –дати- -giving
дазда-даждъ (даване) – дажбина - giving
даити-дати (давам) – дати - to give
даман-дом – дом- home
дашина-дясно – десно –right
девр-девер-девер - brother in law
дравина-здравина – здравина -strength
друва-дърва, гора –
драватат-здраве -
два-два – два -two
двара-дверъ – двер -door
жанайти-женти – hit
живия-жив – alive
жъная-жена –
цитирай
44. sparotok - учудване
28.04.2010 19:04
joanandreev1 написа:
Как е възможно тези езиковеди да не довидят 80 (осемдесет) паралели!? Това не може да са учени!
И не мога да разбера защо е тази информационна завеса по отношение на българския произход? Доколко става дума за некадърност и доколко за обслужване на нечии чужди интереси?


Защо се чудиш? Нашите учени поясняват, че трак. наставка инт е идентична на старобългарската ент, но не могат да видят, че тракийската дума ВОЛИНТ е и днешната ВОЛ (ЕНТ).
Кзват, че ЯТР е тракийска дума за бърз, но си затварят очите за старобългарската ЯНДРЪ - бърз...

Интереса клати феса.
цитирай
45. sparotok - благодаря
28.04.2010 19:08
kasnaprolet9999 написа:
слагам си я в постинг, за да я видят повече хора. Мисля, че категорията трябва да е История и я слагам там. Поздрави!!!


Благодаря ти!
Колкото повече хора прочетат, толкова по-добре!
цитирай
46. sparotok - руси
28.04.2010 19:13
lado написа:
kushel написа:
но също така не мога да се съглася, че днешната българска на родност няма нищо общо със славяните. Това е просто абсурдно, тъй като езика който говорим е от една група като на хърватите, сърбите, черногорците...украинците...руснаците. Мисля, че очевидната русофобия на Сарадива, просто я води в грещна посока. Смятам, че това е вярно от историческа гледна точка.
http://212.39.92.39/e/prosveta/istoria_11/4.html

Куши - Русь е УКРАЙНА, а московците - мокша (финско племе) , чети изследвания, а не пропаганда! Чети изворите, чети руски извори и ръкописи - ще се убедиш, че днешните "руси" няма да разберат езика си отпреди 4 века, а за тебе ще бъде детска играчка да си го преведеш, защо няма да има нужда - това си е даже не толкова архаичен български


Верно е, древните руси, не са днешните руснаци, лошото е, че това е слабо известно и много хора се заблуждават в имената.
Днешните русини ( рутени) също не са руснаци, а по-скоро сродни на украинците.
цитирай
47. sparotok - броене
28.04.2010 19:16
анонимен написа:
joanandreev1 написа:
Как е възможно тези езиковеди да не довидят 80 (осемдесет) паралели!? Това не може да са учени!
И не мога да разбера защо е тази информационна завеса по отношение на българския произход? Доколко става дума за некадърност и доколко за обслужване на нечии чужди интереси?


Чудна работа нали?!
И аз не мога да разбера как учените не могат да видят тези очевидни неща, дали пък е защото те съществуват само във вашите глави?!


Можете да броите, под постинга има линк, прочетете Как ни лъгаха безсрамно и бройте! После пак кажете, че някои неща съществуват само в главите ни:)))
цитирай
48. анонимен - Иво
28.04.2010 19:54
Спароток, ами то в техните кратуни освен мухи и бръмбъри друго едва ли има.

Ха са тръгнали да броят фактите, дето си ги изнесъл досега и веднага шемет им се завърта. После ходят по цял ден насам натам като излязал мисирок от джибри.
цитирай
49. анонимен - Браво!
28.04.2010 21:25
Браво, брат! Продължавай смело в същия дух. Доскоро самият аз нямах никаква представа каква е истинската история на родината ми. Благодарение на блога ти бързо се почувствах горд, че съм Българин. Горд не като да изпъча гърди и да си лепна една лоша физиономия, парадирайки с новонаученото, ами горд и щастлив вътре в себе си, че съм син на тази прекрасна земя.
Да си жив и здрав :)
цитирай
50. sparotok - думи
28.04.2010 21:47
анонимен написа:
Спароток, ами то в техните кратуни освен мухи и бръмбъри друго едва ли има.

Ха са тръгнали да броят фактите, дето си ги изнесъл досега и веднага шемет им се завърта. После ходят по цял ден насам натам като излязал мисирок от джибри.


Иво, какво означава думата мисирок?
Би ли ми казал какви са всички диалектни думи за път, пътека, следа, използвани в твоя край, ще съм ти безкрайно благодарен!
цитирай
51. sparotok - гордост
28.04.2010 21:49
анонимен написа:
Браво, брат! Продължавай смело в същия дух. Доскоро самият аз нямах никаква представа каква е истинската история на родината ми. Благодарение на блога ти бързо се почувствах горд, че съм Българин. Горд не като да изпъча гърди и да си лепна една лоша физиономия, парадирайки с новонаученото, ами горд и щастлив вътре в себе си, че съм син на тази прекрасна земя.
Да си жив и здрав :)


Без гордост сме за никъде. Заслужаваме да ходим с вдигната глава, заслужаваме уважението на Европа, трябва само да се преборим с манипулаторите на нашата истоирия.
цитирай
52. анонимен - istoriq
29.04.2010 00:53
Аз друго не мога да си обясня - да речем ... ок ... траки сме и вече в учебниците ще пише, че сме наследили и аз не знам какво са оставили траките. Това кво променя ? В смисъл преди 2000 години некви диваци дали са били в памир или в балкана мен кво ме бърка ? Има значение, че сме християни и пишем на кирилица, а това се случва дооста по-късно.
цитирай
53. demograph - Мисирок = пуяк
29.04.2010 03:22
Бошкович 1866 нарича така египтяните - мисири..или от асири, или защото фараоните им приличат на пуяци. Привет.
цитирай
54. sparotok - ум
29.04.2010 08:47
анонимен написа:
Аз друго не мога да си обясня - да речем ... ок ... траки сме и вече в учебниците ще пише, че сме наследили и аз не знам какво са оставили траките. Това кво променя ? В смисъл преди 2000 години некви диваци дали са били в памир или в балкана мен кво ме бърка ? Има значение, че сме християни и пишем на кирилица, а това се случва дооста по-късно.


Ум царува, ум робува, ум патки пасе.
цитирай
55. vmir - 41. iuliuscaesar - и е роден близо до разкопките, къ...
29.04.2010 10:00
iuliuscaesar написа:
vmir написа:
и е роден близо до разкопките, където преди години намериха бюста.


има удивително сходство със Севт ІІІ? по голяма глупост не бях чувал.
еми ти не си виновен, а простотията на покойния Китов, който си ги измисляше тия. няма глава на Севт ІІІ от мен да знаеш, както няма и маска на Терес.


Човече, ти с всичкия си ли си? Или живееш в измисления свят на конспирациите и мошеничествата? Имаш ли представа как се изработват подобни предмети, за да ги наричаш измислици и простотии? Мошеничествата съществуват, но са специалност на онези, които нямат скрупули да клеветят и отричат съществуващото. Дали е Севт или друг древен жител на областта, няма отношение към приликата със съвременните й обитатели. Скрий се!
цитирай
56. анонимен - Иво
29.04.2010 11:26
Мисирока е пуяк и още му казваме мисир.
Мисира друго не знае освен своята си песен. Например ако застанеш пред един мисирок и му кажеш „Ти си бунак”. Мисирката веднага ще ти отговори „клю-клю-клю-клю”.
Ако и кажеш „Мирно. Почеши коня”. Тя пак ще ти отвърне „клю-клю-клю-клю”.
Ако и кажеш „Ходи на баня”. Тя отново ще ти изпее своята песен, защото друга не знае.
Че така и при Глишевци и Юлко Цър-Пъра. Каквото и да им кажеш или докажеш те си повтарят едно и също точно като мисироци.

Колкото до диалектните думи…… Сещам се за тия:
Път – друм; пътя /друмя/ - например хващай пътя го изговаряме хващай друмя /ударението е на „у”/; колник или колар - тесен път за каруци; кьорсокак - задънен път; крив път; кривул-кривуляк /път с много завои/; патхан /пътник, който пътува или му предстои да пътува/. Забелязал съм, че младите употребяват „патхан” не в смисъл на пътник, а на патка или гларус. Те казват „виж се какъв си патхан”, което значи „виж се какъв си глупав паток”.

Пътека – връвище; вървище; крива пътека или кривуляк; права пътека.

„Следа” зависи в какъв смисъл се употребява. Например казваме „следа за развитието” или „следа за сериала”; От друга страна вместо „следа” използваме думите нишан; диря; знак; белег; петно; леке; отпечатък;

За друго не се сещам.

цитирай
57. morridin - Спароток,
29.04.2010 12:18
Искам да изкажа искренното си възхищение към теб, един истински Българин! Чета постовете ти от 3 дни и наистина съм смаян от.....итината,може би. Продължавай все така и дано се намерят повече като теб - да покажат на изтерзания ни, но горд народ, че има от какво да се гордее!
Само наппред!
цитирай
58. iuliuscaesar - и е роден близо до разкопките, къ...
29.04.2010 12:49
vmir написа:
iuliuscaesar написа:
vmir написа:
и е роден близо до разкопките, където преди години намериха бюста.


има удивително сходство със Севт ІІІ? по голяма глупост не бях чувал.
еми ти не си виновен, а простотията на покойния Китов, който си ги измисляше тия. няма глава на Севт ІІІ от мен да знаеш, както няма и маска на Терес.


Човече, ти с всичкия си ли си? Или живееш в измисления свят на конспирациите и мошеничествата? Имаш ли представа как се изработват подобни предмети, за да ги наричаш измислици и простотии? Мошеничествата съществуват, но са специалност на онези, които нямат скрупули да клеветят и отричат съществуващото. Дали е Севт или друг древен жител на областта, няма отношение към приликата със съвременните й обитатели. Скрий се!



абе вие с тоя данаил димитров нещо не сте в част под измислици на Китов имах предвид следното:
1.той намира една глава ибез никакви доказателства казва че е на Севт ІІІ. абсолютна измислица и мануполация.
2.той намира една маска и казва че е на Терес без никакви доказателстрва - абсолютна измислица и маниполация.
3.това го правеше за да е оприличава на индиана джоунс - нали така му викаха.
4.китов е едни от пишман археолозите които копаеха с багери и по този начин нарушаваше стратиграфските пластове и нанасяше непоправими щети на кое...който е археолог знае на кое.
5.ако зависеше от мен аз тогава бих му сазранил да копае (заради горните причини).
6.има още един такъв - Овчаров, който пък откри гроба на Орфей. всеки момент очаквам да открие и гроба на Трайке, Родопе, а защо не и на Херкулес.
цитирай
59. анонимен - от вОДЕСос
29.04.2010 13:18
sparotok - замислял ли си се ако смениш двете "А"-та в МАДАР, с "Ъ"-та, какво ще се получи :)
Като това обяснява - мисля:), цялата символика на тази конна композиция(воина, който намира равновесеието между световете и вътре в самият себе си). Погледнете и конната фигура на "херо"-я от свещарската могила.
цитирай
60. анонимен - любопитен
29.04.2010 16:34
Който не вярва, в написаното си е негова работа.
Но това значи, че много са сгрешили: Рковски,Паисий,Крум,Аспарух(или точно как е последното му име?) тръгнал към - обетованата(обещаната,бащината) земя.
цитирай
61. анонимен - любопитен
29.04.2010 16:35
Който не вярва, в написаното си е негова работа.
Но това значи, че много са сгрешили: Рковски,Паисий,Крум,Аспарух(или точно как е последното му име?) тръгнал към - обетованата(обещаната,бащината) земя.
цитирай
62. sparotok - траки
29.04.2010 18:04
анонимен написа:
sparotok - замислял ли си се ако смениш двете "А"-та в МАДАР, с "Ъ"-та, какво ще се получи :)
Като това обяснява - мисля:), цялата символика на тази конна композиция(воина, който намира равновесеието между световете и вътре в самият себе си). Погледнете и конната фигура на "херо"-я от свещарската могила.


Поне за мен мадарския конник е тракийски, но това е сложна тема и иска доста обяснения.
цитирай
63. sparotok - това е само началото
29.04.2010 18:05
morridin написа:
Искам да изкажа искренното си възхищение към теб, един истински Българин! Чета постовете ти от 3 дни и наистина съм смаян от.....итината,може би. Продължавай все така и дано се намерят повече като теб - да покажат на изтерзания ни, но горд народ, че има от какво да се гордее!
Само наппред!


Това е само началото, има още много за разказване:)))
цитирай
64. sparotok - хубаво
29.04.2010 18:07
анонимен написа:
Мисирока е пуяк и още му казваме мисир.
Мисира друго не знае освен своята си песен. Например ако застанеш пред един мисирок и му кажеш „Ти си бунак”. Мисирката веднага ще ти отговори „клю-клю-клю-клю”.
Ако и кажеш „Мирно. Почеши коня”. Тя пак ще ти отвърне „клю-клю-клю-клю”.
Ако и кажеш „Ходи на баня”. Тя отново ще ти изпее своята песен, защото друга не знае.
Че така и при Глишевци и Юлко Цър-Пъра. Каквото и да им кажеш или докажеш те си повтарят едно и също точно като мисироци.

Колкото до диалектните думи…… Сещам се за тия:
Път – друм; пътя /друмя/ - например хващай пътя го изговаряме хващай друмя /ударението е на „у”/; колник или колар - тесен път за каруци; кьорсокак - задънен път; крив път; кривул-кривуляк /път с много завои/; патхан /пътник, който пътува или му предстои да пътува/. Забелязал съм, че младите употребяват „патхан” не в смисъл на пътник, а на патка или гларус. Те казват „виж се какъв си патхан”, което значи „виж се какъв си глупав паток”.

Пътека – връвище; вървище; крива пътека или кривуляк; права пътека.

„Следа” зависи в какъв смисъл се употребява. Например казваме „следа за развитието” или „следа за сериала”; От друга страна вместо „следа” използваме думите нишан; диря; знак; белег; петно; леке; отпечатък;

За друго не се сещам.



Благодаря ти Иво!

Свърши хубава работа, много полезни данни ми даде!
цитирай
65. sparotok - до разгневения господин
29.04.2010 21:30
Уважаеми господине!

Не мога да публикувам коментара Ви във вида, в който го изпращате понеже съдържа неприлични изрази.

Позволявам си да предам само информацията, обръщенията Ви към Юлиус изтривам.

Спаротоко, помогни да изобличим свинята Г Ц , пубикувай това

Юлчо, защо послъгваш бе пичаго? Къде си чел, че "В резултат на походите на Александър в Азия, голяма маса траки и пеони са изселени в Азия, където служат в македонската войска."

Ариян ли писа, че голяма маса траки и пеони са ИЗСЕЛЕНИ в Азия?То бива лъжи, ама товето е свинщина бе момче младо и зелено, що се дъниш така тъпо?
Ариян твърди ( I-II-3) че цялата армия на Александър Македонеца е 35 000 души, 30 000 пехота и 5000 конника.

От цялата войска 1800 са македонските хейтари, пезхейтарите са 1500, щитоносците са 3000, 1800 са тесалийските конници.
Колко точно са гърци, критяни, пеони, агрияни, одриси не се споменава, но тракийската конница не е била повече от 3000 човека, пелтастите да са били не повече от 6000. Та за какви огромни маси ( И ТО ИЗСЕЛЕНИ ) да говорим?

Юлчо, земи се в ръце докато е време.

Ти забравяш, че дядо Страбончо дава точни данни за обезлюдената Тракия през първи век. Ти не знаеш ли, че три века след Александър траките разполагат с 200 000 души пехота и 15 000 елитна кавалерия? В това число не са включени пеони, агрияни, гети, кробизи, дардани.

Чаткаш ли, че боеспособното тракийско население през първи век е било около 800 000 души, а цялата тракийска популация около 3 000 000?

Ти на това обезлюдяване ли му казваш бе?

Знам, че няма да ми пуснеш коментара затова аз ще го пратя на Сарадива, Демографа и Спароток.
цитирай
66. iuliuscaesar - do 69
29.04.2010 21:51
еми какво да ти кажа, то не е само Ариан. ако четеш внимателно изворите и Курций например. ще видиш, че по време на целия си поход Александър непрекъснато получава подкрепления от Европа - македони, гърци и траки. специално на едно място (намери си го сам - ако познаваш литературата ще се сетиш) се споменава за 5000 траки които идват като подкрепление от Европа. тогава александър вече е разгромил персия и е наченал завоюването на Бактрия.
Данните които цитираш са верни за Страбон де. аз никъде не съм казал че тракия е обезлюдена, а че голяма маса траки и пеони потегля към Азия.
Мисленето ти е много плитко - май не беше се сетил че в огромните територии които са подчинени от македоните са нужни и многобройни сили за гарнизонна служба във всички по важни градове. а в близкия изток големи и важни градове бол. и на теб като всички комкентиращи ти куца текст критиката. ама нейсе.
До думите на страбон ще стингна когато му е времето. но има два момента:
1.Данните които дава страбон разбира се са приблизителни.
2.той не ги е придобил по автопсия, а е използвал един други историк живял 100г. преди него - т.е. данните са му стари, а кой е историка разбери сам, защото безплатни уроци не давам. ако почакаш може да видиш кой е в постингите ми.
3.именно по времето на Страбон упрвителят на земите на север от Стара планина, които все още нямат статут на провинция преселва 50 000 гети защото Мизия е обезлюдена.
ЖОКЕР - 1.управителят се казва Елий Кат; 2.сведението е известно от така любимия ти Страбон; 3.неговото сведение е за неговото време, а това за 200 000 е от преди 100г.
Цитат от Страбон (7.3.10):Защото дори по наше време Елий Катон пресели от земята оттатък Истър в Тракия петдесет хиляди души от гетите, племе със същия език като траките.
ТЕКСТКРИТРИКА - КУЦА КУЦА КУЦА
ШАХ И МАТ - В ТРИ ХОДА
цитирай
67. sparotok - до юлиус
29.04.2010 22:03
Не знам какъв е точно спора ви с гневния господин, но той е прав, ти наистина заблуждаваш .

Знам за Емилий Кат, но Страбон не посочва, че принудителното преселение е в резултат от обезлюдяването на Мизия. Не мога да намеря думата обезлюдяване, или пък - за да увеличи намалялото население на Мизия.

Племена, или части от племена са преселвани и преди това поради различни причини. Дарий закарва пеони в Азия, но не след дълго те се завръщат по родните места, това би трябвало да го знаеш.
Да не би да искаш да кажеш, че пеоните са изпратени в Мала Азия защото тя е била обезлюдена?

Много си лесен юлиус, с методите си няма да стигнеш далеч.

Очаквам да ми дадеш точния абзац на Страбон където стария автор определя причината за гетското преселение като поддръжка на популацията на Мизия.
цитирай
68. iuliuscaesar - причината за гетското преселение е ...
29.04.2010 22:54
причината за гетското преселение е много проста - 20г. по - рано марк лициний крас една двугодишна кампания успява да покори тракийските земи между Дунав и Балкана като масово разорява и избива местното население. прочети Дион Касий и ще видиш как са им рязани ръце, как са са палени входовете на пещерите в които се е криело цялото население от местните села и така нататък. този енергичен римлянин направо ги е размазал.
именно поради тази причина елий кат е принуден да пресели 50000 гети, ако е вярна цифрата. с това преселване се прави и втори удар - понеже земите на север от Дунав не са подчинени на рим с преселването до известна степен се намалява потенциала на отвътдунавските гети за нападения.
а иначе те мислех за по труден - естествено че са преселени заради обезлюдяване. представяш ли си как една пренаселена земя се стоварват изведнъж още 50 000 души - и къде ще ги заселят? римската практика не е такава.
персийското преселване на пеоните е съвсем друго - те оказват голяма съпротива на мегабаз и за това са преселени защото са опасни, а в мала азия място бол - могат да ги заселят на всякъде.
за разлика от там мизия е малка област като по това време мизия дори не е между дунав и блакана а е една тясна ивица покрай реката. едва 150г. по късно провинциалната граница достига до блакана.
ШАХ И МАТ - В ТРИ ХОДА.
цитирай
69. sparotok - не бягай!
29.04.2010 23:06
iuliuscaesar написа:
причината за гетското преселение е много проста - 20г. по - рано марк лициний крас една двугодишна кампания успява да покори тракийските земи между Дунав и Балкана като масово разорява и избива местното население. прочети Дион Касий и ще видиш как са им рязани ръце, как са са палени входовете на пещерите в които се е криело цялото население от местните села и така нататък. този енергичен римлянин направо ги е размазал.
именно поради тази причина елий кат е принуден да пресели 50000 гети, ако е вярна цифрата. с това преселване се прави и втори удар - понеже земите на север от Дунав не са подчинени на рим с преселването до известна степен се намалява потенциала на отвътдунавските гети за нападения.
а иначе те мислех за по труден - естествено че са преселени заради обезлюдяване. представяш ли си как една пренаселена земя се стоварват изведнъж още 50 000 души - и къде ще ги заселят? римската практика не е такава.
персийското преселване на пеоните е съвсем друго - те оказват голяма съпротива на мегабаз и за това са преселени защото са опасни, а в мала азия място бол - могат да ги заселят на всякъде.
за разлика от там мизия е малка област като по това време мизия дори не е между дунав и блакана а е една тясна ивица покрай реката. едва 150г. по късно провинциалната граница достига до блакана.
ШАХ И МАТ - В ТРИ ХОДА.


Не ми бягай по фланга!
Попитах те ясно и точно - Къде Страбон е казал, че Мизия е обезлюдена?
Това исках да знам защото не мога да намеря такъв пасаж изобщо.
Не ме интересува какво си мислиш, дай ми свидетелството на стария автор.

Крас наистина избива много траки, но Дион Касий не говори никъде за пълното изтребление на мизите. Повечето са избягали в планините и блатата където римляните са били подвижна мишена. Знаеш за случката на Квинтилий Вар в Тевтобургската гора. Нали не мислиш, че само в Германия е имало гъсти гори и блата:)))

Очаквам пасажа за обезлюдената Мизия, не се измъквай гузно!
цитирай
70. iuliuscaesar - не се измъквам такъв пасаж няма, но ...
29.04.2010 23:14
не се измъквам такъв пасаж няма, но това е истината - няма как една пренаселена област да е донатъпчеш с още хора, безмислено е. областта е била обезлюдена. естествено не цялата, но достатъчно от нея.
разбира се че няма пълно изтребление никъде не съм го твърдял. иначе там няма мизи това трябва да го знаеш вече. там са трибали и гети. между другото не са нищо особено. за две лета крас с малко войска ги размазва и покорява.
да не говорим че първият път изобщо не ги е нападнал с тази цел.
за блата в мизия не съм чувал. никой автор не спменава за блатисти региони там. освен може би при делтата, но това е съвсем друго.
цитирай
71. sparotok - разлики
29.04.2010 23:24
iuliuscaesar написа:
не се измъквам такъв пасаж няма, но това е истината - няма как една пренаселена област да е донатъпчеш с още хора, безмислено е. областта е била обезлюдена. естествено не цялата, но достатъчно от нея.
разбира се че няма пълно изтребление никъде не съм го твърдял. иначе там няма мизи това трябва да го знаеш вече. там са трибали и гети. между другото не са нищо особено. за две лета крас с малко войска ги размазва и покорява.
да не говорим че първият път изобщо не ги е нападнал с тази цел.
за блата в мизия не съм чувал. никой автор не спменава за блатисти региони там. освен може би при делтата, но това е съвсем друго.


Правиш ли разлика между гъсто населена и пренаселена област?
Мизия е над 100 000 квадратни километра, така че не е проблем да бъдат приютени 50 000 души, двама екстра на квадратен километър не е много, нали:)))


цитирай
72. iuliuscaesar - значи: 1. мизия не е над 100 000кв. ...
30.04.2010 00:09
значи:
1.мизия не е над 100 000кв.км. - северна добруджа е 12 000. българската част би трябвало да е към 40 000 защото цяла българия е 110 000 а южната част е значително по голяма. така че приблизително 60 - 65 000.
2.малко си чел за границите на римските провинции на балканите през вековете. все пак когато взимаш отношение трябва да си добре подготвен (не че на мен не ми се е случвало обратното). през 29/8г.пр.Хр. марк лициний крас завоюва земите между балкана и дунав, но не ги присъединява към Рим. римско владение е само една тясна ивица простираща се покрай река дунав. другите части на юг, които са в пъти по обширни, са дадени на клиентното тракийско царство на реметалковците. това е положението
мизия става провинция през 14/15г. а тракийското царство е присъединено чак през 45. елий като преселва гетите през 4г.от.н.е.
десетки дори стотици години след това границата между провинция мизия и тракия минава доста по на север от балкана. има много намерени надписи които оказват това - например при търновското село никюп, разград и така на татък.
не съм сигурен но мисля че едва прио Септимий Север провинция мизия стига до стара планина
Извод: малката територия владяна от римлените през 4г. е обезлюдена и нейният управител Кат е принуден да пресели 50 000 гети, които явно са достатъчни. с това той постига и друга цел - отслабва възможността за атаки от север, временно.
Така добре ли е? не се обосновах по обстойно защото мислех че ще успееш да се справиш:) ааа забравих все пак не си историк:)
чакам отговор, но смислен а не измъкване и защитаване на позиция на всяка цена
цитирай
73. iuliuscaesar - аааааа ями кажи ти защо не ми пусна ...
30.04.2010 00:12
аааааа ями кажи ти защо не ми пусна коментара за скитите, където се вижда ясно, че не са траки и че теорията ти издиша яко.
цитирай
74. sparotok - коментар
30.04.2010 00:25
iuliuscaesar написа:
аааааа ями кажи ти защо не ми пусна коментара за скитите, където се вижда ясно, че не са траки и че теорията ти издиша яко.


Много си забавен!
Не бъркай нещата, това, че траки и скити са роднини е повече от ясно за всеки непредубеден човек.
Аз лично съм трил твои коментари, които са излизали от границата на приличието, какво е правил Димитър не знам, той е достатъчно умен, за да прецени сам.

Пусни пак коментара, но с културен тон и утре ще се появи.
цитирай
75. sparotok - Мизия
30.04.2010 00:27
iuliuscaesar написа:
значи:
1.мизия не е над 100 000кв.км. - северна добруджа е 12 000. българската част би трябвало да е към 40 000 защото цяла българия е 110 000 а южната част е значително по голяма. така че приблизително 60 - 65 000.
2.малко си чел за границите на римските провинции на балканите през вековете. все пак когато взимаш отношение трябва да си добре подготвен (не че на мен не ми се е случвало обратното). през 29/8г.пр.Хр. марк лициний крас завоюва земите между балкана и дунав, но не ги присъединява към Рим. римско владение е само една тясна ивица простираща се покрай река дунав. другите части на юг, които са в пъти по обширни, са дадени на клиентното тракийско царство на реметалковците. това е положението
мизия става провинция през 14/15г. а тракийското царство е присъединено чак през 45. елий като преселва гетите през 4г.от.н.е.
десетки дори стотици години след това границата между провинция мизия и тракия минава доста по на север от балкана. има много намерени надписи които оказват това - например при търновското село никюп, разград и така на татък.
не съм сигурен но мисля че едва прио Септимий Север провинция мизия стига до стара планина
Извод: малката територия владяна от римлените през 4г. е обезлюдена и нейният управител Кат е принуден да пресели 50 000 гети, които явно са достатъчни. с това той постига и друга цел - отслабва възможността за атаки от север, временно.
Така добре ли е? не се обосновах по обстойно защото мислех че ще успееш да се справиш:) ааа забравих все пак не си историк:)
чакам отговор, но смислен а не измъкване и защитаване на позиция на всяка цена


Явно не си запознат с картите. Мизия обхваща също Сърбия, това би трябвало да го знаеш. Не ми говори за българска част, става дума за цяла древна Мизия. Обсъждаме древни събития, а не днешни територии.

Виж картата и смятай:)))

Moesia (Greek: Μοισία, Latin[1],Moesiarum) was an ancient region and Roman province situated in the Balkans, along the south bank of the Danube River. It included territories of modern-day Northern Republic of Macedonia,[2] Southern Serbia (Upper Moesia), Northern Bulgaria, South-Eastern Romania, Southern Moldova, and Budjak (Lower Moesia).[3]
http://en.wikipedia.org/wiki/Moesia

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Roman_provinces_of_Illyricum,_Macedonia,_Moesia,_Pannonia_and_Thracia.jpg

цитирай
76. iuliuscaesar - лягам но набързо ще кажа: 1. мизия ...
30.04.2010 00:38
лягам но набързо ще кажа:
1.мизия е това което е в момента на писането. тя се мени зависимост от административните мерки, както по горе ти казах.
2.по времето на елий кат мизия няма.
3.Цитат от Страбон (7.3.10):Защото дори по наше време Елий Катон пресели от земята оттатък Истър в Тракия петдесет хиляди души от гетите, племе със същия език като траките. ясно е че става въпрос за българските земи и то по крайречието, защото както вече казах на юг е тракийското царство на реметалк.

лека нощ
цитирай
77. iuliuscaesar - това което си дал е съвсем друго. не ...
30.04.2010 00:41
това което си дал е съвсем друго. не можеш да следваш хронологията - това са основни работи.
по същия начин ще ти кажа че дакия е на юг от дунав защото Аврелиан я е преместил там. та после даже я разделили на две.
та тези карти без да ги гледам че ще лягам нямат никаво отношение към 4г. и преселението направено от елий кат.
той ги преселва в един малък крайречен район заради предшестващото обезлюдяване.

пак лека
цитирай
78. demograph - Павка защо си губиш времето с тоя
30.04.2010 10:56
Той е от групата, които като се озоват пред повече от три сведения зациклят като Буридановото магаре сред две купи сено. Остави го да си умре от глад докато се чуди от коя купчина да зобне.
цитирай
79. sparotok - умора
30.04.2010 11:14
iuliuscaesar написа:
това което си дал е съвсем друго. не можеш да следваш хронологията - това са основни работи.
по същия начин ще ти кажа че дакия е на юг от дунав защото Аврелиан я е преместил там. та после даже я разделили на две.
та тези карти без да ги гледам че ще лягам нямат никаво отношение към 4г. и преселението направено от елий кат.
той ги преселва в един малък крайречен район заради предшестващото обезлюдяване.

пак лека


Юлиус, уморен си, не знаеш какво говориш:)))
цитирай
80. sparotok - Мизия
30.04.2010 11:17
iuliuscaesar написа:
лягам но набързо ще кажа:
1.мизия е това което е в момента на писането. тя се мени зависимост от административните мерки, както по горе ти казах.
2.по времето на елий кат мизия няма.
3.Цитат от Страбон (7.3.10):Защото дори по наше време Елий Катон пресели от земята оттатък Истър в Тракия петдесет хиляди души от гетите, племе със същия език като траките. ясно е че става въпрос за българските земи и то по крайречието, защото както вече казах на юг е тракийското царство на реметалк.

лека нощ


Правиш ли разлика между Мизия ( земи на тракийското племе мизи) и Провинция Мизия? Разгледай хубаво топонимите и хидронимите и ще разбереш, че Мизия наистина е 100 000 квадратни километра.
цитирай
81. sparotok - юлиус
30.04.2010 11:19
demograph написа:
Той е от групата, които като се озоват пред повече от три сведения зациклят като Буридановото магаре сред две купи сено. Остави го да си умре от глад докато се чуди от коя купчина да зобне.


Да Ви кажа честно наистина е загуба на време да се спори с това хлапе. Той самия не знае какво говори. Един път Мизия е обезлюдена, втори път се оказва, че е обезлюдена една малка ивица земя...

Признавам обаче, че Юлиус е забавен, вдига ми настроението с отчаяните си опити.
цитирай
82. sparotok - до Данаил Димитров
30.04.2010 11:49
Прав се, но юлиус явно не знае това, което Вие знаете.
Казах му да провери мизийската територия като проследи топонимите и хидронимите и тогава ще се увери колко голяма е Мизия.

Сравнението с Галия е добро, там населението е намалено, но не е унищожено.
Дори до 4-ти век част от галите запазват езика си, 500 години след геноцида извършен от Цезар...
цитирай
83. анонимен - Карти
30.04.2010 17:07
Карта от павилиона на Украйна на изложението
Експо в Китай.
http://images3.webpark.ru/uploads54/100429/Expo_10.jpg
цитирай
84. sparotok - карта
30.04.2010 18:08
анонимен написа:
Карта от павилиона на Украйна на изложението
Експо в Китай.
http://images3.webpark.ru/uploads54/100429/Expo_10.jpg


Не мисля, че картата е точна, пропусната е важна територия, а и в този период, преди 8000 години не може да се говори нито за келти, нито за славяни, гърците пък са били още в Африка.
цитирай
85. iuliuscaesar - Карта от павилиона на Украйна на ...
30.04.2010 19:26
sparotok написа:
анонимен написа:
Карта от павилиона на Украйна на изложението
Експо в Китай.
http://images3.webpark.ru/uploads54/100429/Expo_10.jpg


Не мисля, че картата е точна, пропусната е важна територия, а и в този период, преди 8000 години не може да се говори нито за келти, нито за славяни, гърците пък са били още в Африка.



както вече спорихме гърците не идват от африка и ти призна че си сбъркал в оня пасаж на херодот
цитирай
86. sparotok - смях
30.04.2010 20:30
iuliuscaesar написа:
пак казвам Мизия е това което римската администрация е определила за момента.тя ту се разширяа ту се свива според решенията на администрацията. така на пример император Аврелиан след като опразва Дакия за да спаси римската чест образува нови две провинции дакия, чиято територия е отнета от мизия. такамизия намалява.

НО ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЗА РАЗГЛЕЖДАНИЯ ВЪПРОС, ТЪЙ КАТО СТРАБОН НЕ КАЗВА НИЩО ЗА МИЗИЯ. ТОЙ КАЗВА ЧЕ ЕЛИЙ КАТ ПРЕСЕЛИЛ 50 000 ГЕТИ В ТРАКИЯ.
ПО ПЪТЯ НА ЛОГИКАТА ТЕ СА ЗАСЕЛЕНИ ПО ПОРЕЧИЕТО НА ДУНАВ, ТЪЙ КАТО НА ЮГ Е ЦАРСТВОТО НА РЕМЕТАЛК (НА СЕВЕР ДО ТЪРНОВО И РАЗГРАД) А ТЕРИТОРИЯТА НА ДНЕШНА СЪРБИЯ НЕ Е ПОДЛОЖЕНА НА РАЗГРОМ ОТ КРАС.
ЗАСЕЛЕНА Е САМО ТЕРИТОРИЯТА РАЗОРЕНА ОТ КРАС - ТОВА Е ЕДНА МАЛКА ИВИЦА ЗЕМЯ ПОКРАЙ ДУНАВ.
НЕ ВИЖДАМ КАКВО ИМА ДА СЕ ОБЯСНЯВА ПОВЕЧЕ. ВАЖНО Е ДА СЛЕДВАШ ХРОНОЛОГИЯТА И ДА НЕ МИ ДАВАШ ЗА ПРИМЕР МИЗИЯ ОТ 200Г. ПО КЪСНО И ТО ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ МИЗИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С РАЗГЛЕЖДАНИЯ СЛУЧАЙ.

ЕЛИЙ КАТ Е УПРАВИТЕЛ НА ПРОВИНЦИЯ МАКЕДОНИЯ. ПО ТОВА ВРЕМЕ НЯМА МИЗИЯ. МИЗИЯ Е ОБРАЗУВАНА ПРЕЗ 14/15 Г. СЛ. ХР. ОТ ТИБЕРИЙ.

ОГРАМОТЕТЕ СЕ ОГРАМОТЕТЕ СЕ ОГРАМОТЕТЕ СЕ


Юлиус, ти ту казваш, че Тракия е обезлюдена, ту, че само една малка ивица покрай Дунав е разорена. Хайде разбери се сам със себе си каква е точно позицията ти:)))))))))))))))))))))))
цитирай
87. sparotok - реалност
30.04.2010 20:33
iuliuscaesar написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Карта от павилиона на Украйна на изложението
Експо в Китай.
http://images3.webpark.ru/uploads54/100429/Expo_10.jpg


Не мисля, че картата е точна, пропусната е важна територия, а и в този период, преди 8000 години не може да се говори нито за келти, нито за славяни, гърците пък са били още в Африка.



както вече спорихме гърците не идват от африка и ти призна че си сбъркал в оня пасаж на херодот


Юлиус, сигурен ли си, че си на точния адрес?
Я ми прати пасажа където съм 'признал', че съм сбъркал:))))

цитирай
88. demograph - Всяка дебела книга пропуска Тракия, да не говорим България.
01.05.2010 18:00
"Донълд Стронг също споменава, че имигранти са донесли в Италия знанията за обработка на метали, но не уточнява от къде са дошли тези различни от местните жители хора.
Никой не си е направил труда да сравни културите Голасека и Есте от Северна Италия с тракийската от същия период.
Никой не е обяснил защо етруските почитат тракийската богина Земла - земята.
Никой не е обяснил защо в етруския език има думи близки до българските - дин-ден, мат-мед, килен-силен, ан-онъ ( той)...
Не се дава и коментар защо един от ранните римски царе носи тракийското име Капус? Защо името на Тарпейската скала е обяснимо с тракийската дума тарпо-трап?
Спароток
......................................................................................................................
Излъгах се да купя няколко дебели лъскави книги за историята на света и сега се чудя на кого да ги пробутам. Заех се да ровя по книжарниците/но вече не купувам/ из лъскавите издания и установявам нещото,което всеки може да провери. Като стане дума за първооткритията и първопроходците, се казва само "вероятно някъде/??/ в югоизточна Европа", "probably от Балканите", "може би в южна Европа", чат пат се изтърват да споменат "на територията на днешна България", "някъде около Черно море", а най-често просто премълчават.На картите пък, стрелки, петна и линии все са на най-невъзможните места - заобикаляйки Тракия. Хомо сапиенс са мигрирали от Африка през Египет, арабската пустиня, Ирак, Иран, Афганистан, Сърдаря, долноволжските блата..и чак тогава стигнали Балканите... Тия древни сигурно са били луди та, вместо да минат покрай брега на Средиземно море и да стигнат Европа, са се навирали по пустините и чукарите. Все пак има и автори, които цитират находки от България и косвено признават, че тук са се случвали първите неща.В българските "дебели" книги обаче, тъпо и упорито се повтарят отречени или срамежливо премълчавани, вече дори и от чужди автори, спорни тези. Кой ли ги чете!? Хубаво е, че има вече и тънки книги.
цитирай
89. sparotok - до Демограф
01.05.2010 18:10
Често съм казвал, че ако някой не е в състояние да представи вижданията си кратко, точно и ясно, то явно желае ( или е принуден) да премълчи важни факти.

Има огромни количества тракийски находки показващи откъде са минали дедите ни, но тези артефакти се определят като принадлежащи на непознат народ, народ идващ от изток...а дори и ориенталски ( аз не знаех, че Тракия принадлежи към Ориента).

Явно някой борави с принципа - Не е важно какви находки има в музеите ( и музейните депа), важното е кой и как ги тълкува.

След малко публикувам постинг за тракийските находки в алпийските региони, ще се убедите колко много е скрито от нас.
цитирай
90. solinvictus - Предполагам, че имаш някакви по...
01.05.2010 21:26
Предполагам, че имаш някакви познания по авестийски.

Понеже си ми симпатичен, ето ти един фрагмент -

бага-богъ –бог -god


BAGA може ли да е BIGI?
това е цитат:
Eдно значение на Mihr както и на персийски означава "слънце". Ще видим по-късно Митра, с който той се индентифицира с осветление слънчевото кълбо.
Думата Mihr ще бъде използвана за позоваване на настоящата конотация. Всички тези изрази са пряко свързани с корен * Мey
Но ние можем да намерим един набор от думи, които позоваване на бог Митра, напомнящ за други функции или функции на неговата божественост. На всички тях е Baga (Бог) . В Согдиана региона, североизточна Иран, няколко надписи са открити Митра, в която се чества празник под името "Baga".
С една дума BAGA=BIGI=MITHRA
KANAS Y BIGI не е титла!
поздрав
цитирай
91. sparotok - Бог и Митра
01.05.2010 21:58
solinvictus написа:
Предполагам, че имаш някакви познания по авестийски.

Понеже си ми симпатичен, ето ти един фрагмент -

бага-богъ –бог -god


BAGA може ли да е BIGI?
това е цитат:
Eдно значение на Mihr както и на персийски означава "слънце". Ще видим по-късно Митра, с който той се индентифицира с осветление слънчевото кълбо.
Думата Mihr ще бъде използвана за позоваване на настоящата конотация. Всички тези изрази са пряко свързани с корен * Мey
Но ние можем да намерим един набор от думи, които позоваване на бог Митра, напомнящ за други функции или функции на неговата божественост. На всички тях е Baga (Бог) . В Согдиана региона, североизточна Иран, няколко надписи са открити Митра, в която се чества празник под името "Baga".
С една дума BAGA=BIGI=MITHRA
KANAS Y BIGI не е титла!
поздрав


Да, имам познания по авестийски.
Наистина Бог и Митра е едно и също. Във ведическата религия Бага и Митра са две имена на слънцето. Те са част от 12-те адития - аспекти на слънцето.

Смятам, че КАНАС У БИГИ е титла.
КАНАС - княз
У - у, в
БИГИ - дателен падеж, ед.ч. на БИГ- Бог ( на украински Бог е Биг).

КАНАС У БИГИ - КНЯЗ ВЪВ БОГА, на гръцки е преведено като ЕК ТЕИ АРХОНТОС - от Бога ( във Бога) владетел.
цитирай
92. solinvictus - хе ти питаш Глишев дали има познания ...
01.05.2010 22:16
хе ти питаш Глишев дали има познания а пък то излезе че тебе питам хехе
Ей тва ми трябваше!Супер от доста време го търсих!
Затова не уточняват българите БОГ- а си и не го свързват някой!
Винаги ми е било интересно когато някоя баба каже БОГА ми ,не казва исусехристе!
От Бога поставен!
Бога :вижда ,че правиш добро и т.н.
за канас намерих, че е "огнен олтар" което се връзва отново.
Митра е слънцето ,огъня,светлината а Варуна е водата биБогове ,близнаци "Y"
в християнството има такъв символ IYI човек държи две риби по точно жена риба!
това за биги-то трябва да го видим на този надпис Согдийския и ако е с гръцки букви ще е супер!хехехе или тракийски по точно
поздрав
цитирай
93. sparotok - Бог
01.05.2010 22:59
solinvictus написа:
хе ти питаш Глишев дали има познания а пък то излезе че тебе питам хехе
Ей тва ми трябваше!Супер от доста време го търсих!
Затова не уточняват българите БОГ- а си и не го свързват някой!
Винаги ми е било интересно когато някоя баба каже БОГА ми ,не казва исусехристе!
От Бога поставен!
Бога :вижда ,че правиш добро и т.н.
за канас намерих, че е "огнен олтар" което се връзва отново.
Митра е слънцето ,огъня,светлината а Варуна е водата биБогове ,близнаци "Y"
в християнството има такъв символ IYI човек държи две риби по точно жена риба!
това за биги-то трябва да го видим на този надпис Согдийския и ако е с гръцки букви ще е супер!хехехе или тракийски по точно
поздрав


Бог не е просто дума, а точно названието на първото тракийско божество - Багос - слънцето.

КАНАС - княз наистина има връзка с огън, сравни с ведическата дума КАНАКА-злато, фригийската АКЕНАС - княз и АГНИ, АГИН- богът на огъня. Малко нескопосано го обяснявам, но се надявам, че ме разбираш. Буквалният превод на КАНАС- княз е светъл, сияен, първи.

Що се отнася до БИГ - бог, ще отбележа, че в родопските ни диалекти има замяна на О с И ( бозка=бизка).
цитирай
94. solinvictus - kan. d. kanka = rim of jar (Santal...
02.05.2010 00:54
kan.d. kanka = rim of jar (Santali);
kan.d. = fire-altar (Santali);

Така го превеждат в тази книжка!

Mlecchita vikalpa
Йероглифи характер на една писмена система.
D-r.С. Kalyanaraman

има един надпис ще ти го покажа и можем да потърсим текста имам го на снимка!
цитирай
95. sparotok - корени
02.05.2010 01:00
solinvictus написа:
kan.d. kanka = rim of jar (Santali);
kan.d. = fire-altar (Santali);

Така го превеждат в тази книжка!

Mlecchita vikalpa
Йероглифи характер на една писмена система.
D-r.С. Kalyanaraman

има един надпис ще ти го покажа и можем да потърсим текста имам го на снимка!


С коренът КАН се образуват доста думи
канака-злато
кания - девойка
кани- канавка
кана- едноок
кана-искра

Текста на девангари ли е, или на карощи?
цитирай
96. solinvictus - да ,да
02.05.2010 09:58
хехе тука в хиспания като кажеш "каня" ти носят чаша бира!означава и тръба или чаша бира ама като тръба
да, заиграване с думите е голяма занимавка ама ние търсим тържественост и символичност на думите!
Да изчукаш надпис изчечението :
"ΟΧΣΙ ΤΖΙΤΜΑ ΓΙΛΕ - Охши, не отивай в града!"
си е голяма простотия ,не за преводача ами за тоя прабългарски владетел ли писач ли(ама май преводача е за ...хехе!!!

Омортаг започва надписите си с това канас Y Bиги и се почват фантазиите!
Y =Ю?!?
изважда се "с"от канас
'б"става "в" и ей го на
кан-ът =хан-ът и готоово
цяла тюрска теория ,ха честито !

Хан Ювиги Омортаг заедно с колобрите ,шаманите и каруците замина на поклонение хехе
да ,ще ти го покажа на момента в който го копна ,ако не мога ще ти покажа къде да го видиш!
пише ,че е на арамейски ама не знам...
поздрав
цитирай
97. анонимен - Относно генните доводи:
22.05.2010 13:13
Забравяте ,че народите са смес от хора с различни геноми и чиста порода няма никъде. Известни са ми 3 генни изследвания и те като че ли наливат вода именно в мелницата на иранската хипотеза.Двете изследват българите в рамките на по големи многонационални проекти.
Едното е испанско при което се залага като идея че чувашите в Русия са родствени на съвр. българи и изсл. гени на HLA-DR системата и постига неочакван за авторите си резултат-българите са по близкородствени с северноиранците даже отколкото с руснаци а да не говорим с други!
Второто е Familly DNA Project според което иранските гени преобладават и достигат до 42% от общите.
Всичко това говори че огромна маса хора са дошли от северна Персия.
Дали са излезли от тук като траки е много трудно да се каже. Дори и да е
така това не доказва че те са пренесли култура на изток а по скоро е вярно обратното.
цитирай
98. анонимен - ot:Vlaxa
17.06.2010 14:06
Balgarite-Tova sa Trakite ! Albancite-Makedoncite-Rumancite-Sarbite-Ukraincite-Tova sa cast ot trakiiskite-plemena !!!
V Balgaria vse oste ima ostanali Traki,koito ne sa mogli da se-"pretopiat".?
tova sa-Karakacani-Vlasi-Pomaci ! tova sa si jivi-savremenni-Traki !!!
kato izleznes utre na ulicata,"ogledai-se",NAVSIAKADE OKOLO TEB SE RAZXOJDAT -TRAKI !!! sega gi naricat Balgari...???
Slaviani v balgaria ima samo v-Parlamenta !!!
цитирай
99. анонимен - От Шумката
23.07.2010 14:32
Страхотна статия!
В крайна сметка, нещата са такива кавито са и 2 +2 си е 4.
Цялата ни история е низ от лъжи...Дано най-накрая тези шантави историци
да хванат и да напишат една що годе истинска история за този Велик наш народ!
цитирай
100. trakiec - ИНФОРМАЦИЯ
04.08.2010 17:41
Понеже доста от мненията във форума се верни, но и тъй като част от тях изказват съмнение относно географията на българската популация, ще се опитам чрез историческа логика да свържа различните хипотези по въпроса с произхода на българите. Логиката се гради на реални факти:
Първи и най-важен извод на логиката е, че траките (мизи, меди, беси, гети, даки и др.), няма къде да са другаде, а са си тук в България. Т.е. вероятно над 50% от българите са си чистокръвни тракийци. Не е вярно, че са много смесени с народите ,които са минали от тука : хуни, славяни, ромеи, гърци и др. Тъй като траките от научно доказан факт са едни от първите хора на планетата, логически имат много по силни и доминиращи гени от по-следващите поколения и са преобладавали над всеки един от нахлуващите на балканите народи. Едно простичко доказателство е неизтритото с хилядолетие и подигравано тракийско "миечене" в диалекта, както и тракийските имена на всичко българско и родно, от планините и реките до имената ни. Групата прабългари са приети от траките като сродно племе и се смесват, но нека първо да подчертаем , че писмено е доказан фактът, че ІІ ~ ІІІ век от н.е. траките тук са наричали българи, т.е. преди прабългарската хунска войска на Аспарух. От сега ще провокирам интереса Ви , че произхода на прабългарите на Аспарух е тракийски !!! И нека да не се чудят зломишлениците защо Аспаруховия народ се нарича "Прабългари" , а не само българи.
Първо историческите паметници на траките са по-стари от тези на гърците например, да не говорим за по-късния период на римската империя. Много от митовете на траките са копирани директно в Илиадата (самите гърци - елини, са племе като траките, воюват с тях и често ги побеждават, както известния тракийски цар Приам от Троя. Между другото куриозното е например приликата в името на Хунския хан Атила, който е наричан от западните народи и латини с името Ашила, а от елините Ахила. Е тоя Ахила е роднина на хан Кубрат.
цитирай
101. trakiec - Информация-01
04.08.2010 17:42
Доста шокиращо е и бих казал за елините да бяха по скромни или да бяха подменили и името на родопчанинът Орфей (доказана "майничка")
Второ , писмено доказан факт е, че траките имат интензивна търговия с Персия.
Трето, писмено доказан факт е , че администрацията в Персия е била от племето Меди,
което е тракийско.
Четвърто, писмено доказан факт е , жените от цар Дарий през различните династии , Аменихиди и пр. до края на персийско - иранската империя са били тракийки.
Хайде сега да не забравяме и писмения факт , че от него време са теориите за арийте т.е. арийците , които са дошли от север и са управлявали в държави като Персия-Иран, Индия, Египет и Тибетските кралства и др. Писмено е доказано, че са били светли хора, някой със сини очи и прочее. По късно след нашествията на Александър Македонски,( който между другото отнапред е воювал с Траките и ги е включвал като войска в елитните си легиони) , та след неговите нашествия, последвани от нашествията на монголи, татари и тюрки населението на тези велики цивилизации се променя към тъмни и по мургави тонове и сега там има само тъмнокожо население но не то било създател на тези велики източни царства. Между другото при цар Кир се ражда основата на религиите зороастризъм, тангризъм, християнство и мюсюлманство , като са били мирно съществуващи - писмено доказано. По късно тюрки, монголи и татари приемат, като завоеватели на Персия-Иран мюсюлманството , преди това са били езичници.(по време на Чингиз хан)
Така нашествията на ордите прогонва административната каста на Персия-Иран (Държаво-творческа, ерудирана, религиозно обособена в единобожие и силно военно организирана) . Според някой автори това са тъй наречените Булхари ( т.е. "ари", демек арийци - буквално арии е име на племена както и на извисена личност., а " бул,булх балк,бал " на персийски, а вероятно и тракийски е хубав, голям (оттам Балкан, Булград, Белград, Болга - р.Волга, бала, булка и т.н.)
цитирай
102. trakiec - Информация-02
04.08.2010 17:42
Та тия наши прадеди - прабългари от тракийски род са заселвали и облагородявали земи и държави от Персия-Иран към Индия и Тибет и през Кавказ към р.Волга - Болга и са се завърнали като сродно на траките племе отсам Дунава, но пак ще подчертая тук няколко века преди това се е наричало вече България,(от виз.архив).
цитирай
103. анонимен - Българка
02.09.2010 10:01
Време е да се разгледа теорията ,че сме се разселили..а не преселили..Да спрем с изопачаването ,да не употребя по-груба дума на нашата история .
Ще дам един пример:
в "Кратко житие на Св. Климент Охридски " четем :
1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса, Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.
!! а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области!!-да не се правят на слепи повече....

цитирай
104. sparotok - Извори
02.09.2010 12:59
анонимен написа:
Време е да се разгледа теорията ,че сме се разселили..а не преселили..Да спрем с изопачаването ,да не употребя по-груба дума на нашата история .
Ще дам един пример:
в "Кратко житие на Св. Климент Охридски " четем :
1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса, Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.
!! а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области!!-да не се правят на слепи повече....



Има още много извори свидетeлстващи за местният произход на българите, но важни са и смайващите паралели между траки и българи в материална култура и обичаи...Това обаче също се укрива
цитирай
105. анонимен - коментар
27.02.2011 13:33
Както казва Конфуций, дърво с дълбоки корени не се страхува и от най-силния вятър!
Благодаря на тези, които поместват такава информация!
цитирай
106. анонимен - От името ми-към историята... (първа част)
24.09.2011 08:39
Аз пък преди няколко дена отворих атласа и видях случайно в Иран град на име
Горган, близо до Каспийско море. И понеже името ми е Гергана, се
заинтересувах и прочетох в уикипедия, че в Древността там-в северен Иран, е
имало област Горган, наричана още Гиркания или Хиркана и името в превод
означава- "земя на вълка". Вариантите Гиркания и Хиркана направо си звучат
като името ми-Гергана. После прочетох, че дори самото Каспийско море в
Древността се е наричало Горганско (Джурджанско) море. Оказа се, че там има
река Горган, която тече през Горганската равнина и даже има и Горгански залив
на Каспийско море. Но още по-любопитно ми стана, че в Европа - в Карпатите -в
днешна Украйна, има планинска част, наречена с абсолютно същото име Горган и даже много селища около нея имaт направо български названия- Бистрица,
Сивуля, Станимир и даже някакъв местен народ "гуцули" (в България си имаме
селище със сходно име-Гуцал)...
Не знам как названието Горган се е пренесло -дали от Украйна към Иран или
обратно...Дали чрез мизите, които са основали и държавата Мидия в Азия... или
пък българите от Балхара са го донесли в Европа ... Едно е сигурно- че и на
двете места са живяли българи.
И още по-интересно е, че името Горган е свързано с вълка. Знаете за теорията за кимерийския ни произход и знаете, че "кимриг" също означава вълк. Знаете сигурно, че според някои теории "болг" също означава вълк и че българите са "народът на вълка".
На ирански Горган се превежда- "горг"= вълк, "ан"= място.
Още по интересно ми стана като се замислих над названията "горг" (от Горган) или "гирк" (от другия вариант -Гиркания)... Както казах, на древен персийски
означават вълк, но ми стана интересно че ми звучат и като "гърк", та се замислих да не би и нашите съседи- гърците също да са се смятали за народ на вълка в Древността и просто тяхното народностно име да означава същото както българското, но на техен собствен език, който ще да е бил близък до персийски (т.е. семитски или защо не и до траки
цитирай
107. анонимен - От името ми -към историята (продължение)
24.09.2011 08:59
Продължавам си мисълта:
Още по интересно ми стана като се замислих над названията "горг" (от Горган)
или "гирк" (от другия вариант -Гиркания)... Както казах, на древен персийски
означават вълк, но ми стана интересно че ми звучат и като "гърк", та се
замислих да не би и нашите съседи- гърците също да са се смятали за вълци
(народ на вълка) в Древността и просто тяхното народностно име да означава
същото както българското, но на техен собствен език, който ще да е бил близък
до персийски (т.е. семитски или защо не и до тракийския-ако древният
персийски всъщност е тракийски).
Признавам, че нямам познания по древни езици, нито знам откъде са дошли
древните гърци и че навярно това е само прилика..., но ако не е?
Просто исках да споделя тези интересни неща, свързани с името ми и с древните
българи в Европа и Иран.
Едно вече ми е ясно- че името ми е древно и навярно е свързано с вълка. Любопитно ми е- освен на персийски, на какъв друг древен език "горг" или "гирк" или "хирк" или близко до тях по звучене съществително се превежда като вълк ?? Например дали има подобна дума за вълк на тракийски или акадски или друг много древен език??
---------------------------------
А за славяните ми е ясно, че те са всъщност древните тракийци и техните по-нови разклонения и разпространения на техния език, наречени в Древността още балки (болги, волки, влахи,пеласги,българи), и навярно името им е обърнато наобратно, ако древните гърци са писали отдясно наляво- така е станало "склаби" и понеже и Древна Гърция и Древен Рим и Византия са се стремяли да ги поробят, тази дума "склаб" е станала и основа на думата за роб в света изобщо.

цитирай
108. avitohol1 - Несъмнено иранските народи и тракийците са родствени
07.02.2012 19:16
Несъмнено иранските народи и тракийците са родствени, т.к. и едните и другите произхождат от индо - европейците. Но в никакъв случай не може да се сложи равенство между едните и другите. Проблемът е, че тракийците не са един народ, а са група народи с различен етнически произход. Докато някой от тях са от местен произход, други са от индо- ирански произход. В частност траките Синди идват от областта Синд в Пенджаб, Пакистан, където и до днес живеят над 2 милиона души от народа Синдхи, които приличат на българи и въобще не се интересуват, че българските историци твърдят, че са траки. Днешните Синди носят един български генен маркер в тяхното ДНК (Шопов, 2007).

Цитирана литература:
Шопов Я. Й. (2007) Генетични изследвания за произхода на българите и близостта им с други народи. Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (2), стр.3-47, (2007)
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1297628/_._._._.1_2_.3-47_2007_
цитирай
109. avitohol1 - Родство между траките и иранците
07.02.2012 19:18
Името на народа СИНДХИ в Пакистан съвпада с т.н. траки СИНДИ в България, т.к. гласната
-Д претърпява закономерно потъмняване в -ДХ при пренос от ирански, към индо-арийски език (Шопов и др., 2005). По археологически данни племето СИНДИ за пръв път донася будистки елементи в изкуството на територията на днешна България (Васил Мутафов, частно съобщение) в края на VII в. пр. Хр. По това време древните българи са обитавали областта СИНД в Пакистан (2007б), от която вероятно идва и племето СИНДИ (Васил Мутафов, частно съобщение). Едни автори класифицират СИНДИТЕ на Балканския полуостров като тракийци, а други като скити (Всемирная история, 1956). Скитите са вид източни иранци. Именно източните иранци са основата на ведическите племена, завладели Индия (включително територията на Пакистан) около XV в. пр. Хр. ДНК (Шопов, 2007).
Шопов Я. Й., Т. Ялъмов, Л. Цанков (2005) Сходни думи и старинни термини в български и хинди- произход и значение- в: 20 години Индология в Софийския Университет “Св. Климент Охридски” -Доклади от международната юбилейна конференция, проведена от 30 юни - 2 юли 2004. в София. Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, стр. 49-65
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1303515/_-_._._._._._._20_Years_Indology_in_Sofia_University_Proceedings_of_the_International_Conference_held_at_29_June-_2_July_2004_in_Sofia_University_Press_St._Klement_Ohridsky_Sofia_2009_pp.311-_324
Шопов Я. Й. (2007б) Мадара и Мадарския конник- произход и значение на топонима Мадара.-Изложение изнесено на кръглата маса “Мадарският конник” на 22 Март 2003 г в Софийския Университет “Св.Кл.Охридски”, Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (1), стр. 40-44,
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1297014/_-_._._._B.A._M.Sci._PhD_P.D.F._YYShopov_at_Yahoo.com
Всемирная история (1955), т.1, Францева Ю.П. (отг. редактор) ГизПЛ, Москва, стр.214-222, 530-1, 594
Всемирная история (1956), т.2, Францева Ю.П. (отг. редактор) ГизПЛ, Москва, 899 с.
цитирай
110. avitohol1 - Родство между траките и иранците
07.02.2012 19:24
За разлика от повечето тракийски народи (с изключение на гетите) древните българи са били част от народите в персийската империя, за което съществуват много исторически, археологически и фолклорни данни (Шопов, 2007а). Сведения за присъствие на древните българи в персийската империя бяха представени от най-висш и компетентен ирански дипломат:
http://avitohol1.blog.bg/history/2012/02/06/nai-starite-pismeni-svedeniia-za-proizhoda-na-etnicheskoto-i.896899
Гетите са били наричани “саките отвъд морето” в персийската империя, а саките са индо-иранци.

Цитирана литература:
Шопов Я. Й. (2007а) Исторически и Археологически следи от присъствие на древните българи на територията на днешен Иран.- Доклади на юбилейната конференция по Иранистика в чест на 10-тата годишнина на специалността Иранистика в СУ “Кл. Охридски”. Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (1), стр 24-34
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1303594/_._._._.1_.24-34_2007_
цитирай
111. liubopiten - Може би, има смисъл силите на еднакво мислещите хора да са обединени?
13.03.2012 15:30
Какъв е смисъла поотделно да доказваме,че старата песен за тюрко-славяните в наше време получава нов текст, където тюрките вече са персийци, иранци, бактрийци и всичко пригодно в езиков или куртурен аспест? Докато мъдрите се намъдруват, лудите ще се налудуват и в учебниците ще цъфне новата теория на новата танграистика, кроена с персийски аршин, но вече в БАН.
В същото време ние си въртим в интернета или на приятелски сбирки идеи, доказателства , предположения, но всеки е по своему слаб и уязвим. Ето, Спараток е много на ясно с нещата, но и той има нужда от подкрепа. Според него думата „скит” на гръцки означава „скитащ”. И с това се изчерпва проблема! Но думата е сигурно по-стара и от гърците и от езика им, а гръцкото понятие вероятно е вторично. Ако скитите в началото на първото хилядолетие пр.х. вече са имали това име, водели са чергарски или частично чергарски живот, не е ли възможно името им да формира понятието „скитник” в езика на този народ, който идва от Северна Африка и се заселва в Анатолия и по островите?
Думата scitus, a, um в латинския език означава 1) умeн, ловък, хитър (homo Pl; mulier AG);2) славeн, миловидeн, приятeн (puer Ter; virgo Ter); изящeн (forma Lampr);3) находчив, остроумен (sermo C; illud Catonis C); Самият Херодот в ІV книга на Историята казва: «...6...Всички племена заедно се наричат сколати, т.е- царски. Елините ги наричат скити ...»
В думата «сколати « лесно се разпознава английската дума SCHOLAR, чието значение е ['skЈlў] 1. учен
2. грамотен/образован човек 3. стипендиант 4. ученик.
От тук лесно се намира произхода на сабственото име на шотлавдците и става ясно защо така упорито свирят на гайди, сякаш са от Странджата или от Родопите.
Надявам се да съм бил полезен на Спараток, а и да започнем да се обединяваме, защото нас ни свързва святата сила на службата ан Отечеството. За това не е важно името, а резултата.
цитирай
112. liubopiten - За разлика от повечето тракийски ...
13.03.2012 15:37
avitohol1 написа:
За разлика от повечето тракийски народи (с изключение на гетите) древните българи са били част от народите в персийската империя, за което съществуват много исторически, археологически и фолклорни данни (Шопов, 2007а). Сведения за присъствие на древните българи в персийската империя бяха представени от най-висш и компетентен ирански дипломат:
http://avitohol1.blog.bg/history/2012/02/06/nai-starite-pismeni-svedeniia-za-proizhoda-na-etnicheskoto-i.896899
Гетите са били наричани “саките отвъд морето” в персийската империя, а саките са индо-иранци.

Цитирана литература:
Шопов Я. Й. (2007а) Исторически и Археологически следи от присъствие на древните българи на територията на днешен Иран.- Доклади на юбилейната конференция по Иранистика в чест на 10-тата годишнина на специалността Иранистика в СУ “Кл. Охридски”. Авангардни изследвания на древните българи, т.1 (1), стр 24-34
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/1303594/_._._._.1_.24-34_2007_

Почти целият Балкански полуоствов е бил в състава на Персийската империя около два века. Един от народите, които персийците са ценели, са българите. За това и са показани на стената на двореца. После пак отиваме там, но даровете този път били други и от двореца останали само стените и колоните. От тогава е така. Който ни зароби, остава като стени и колони!
цитирай
113. анонимен - имигрант
20.08.2012 18:05
Работя в Кипър от 6 години и колегата ми е румънец доста интелигентен човек. Той твърди че румънците са романизирани траки така се учи в неговата страна и казва вие сте дошли тук на балканите от Азия и сте откраднали нашата земя както след години ни откраднахте Добруджа Балчик двореца и т.н. значи това се учи в една Румъния докато ние не знаем какви сме благодарение на нашите " големи " учени
цитирай
114. sparotok - румънци
20.08.2012 18:49
анонимен написа:
Работя в Кипър от 6 години и колегата ми е румънец доста интелигентен човек. Той твърди че румънците са романизирани траки така се учи в неговата страна и казва вие сте дошли тук на балканите от Азия и сте откраднали нашата земя както след години ни откраднахте Добруджа Балчик двореца и т.н. значи това се учи в една Румъния докато ние не знаем какви сме благодарение на нашите " големи " учени


Голяма част от румънците са наистина романизирани траки, т.е. наши роднини.
Претенциите и твърденията на румънските учени са неоснователни, а понякога дори смешни, но се укриват много данни и по този начин се заблуждават хората...

Най-типичните дакийски топоними са тези съдържащи частицата ДАВА, ДЕВА. Те не само се обясняват с блг. дявам, девам (поставям...основи на селище), но в нях намираме и блг. диал. особеност - така нареченото якане и екане. Това впрочем е признато от лингвистите...

Дакийски топоними като Друвета и Циерна не се обясняват с румънски думи, а с блг. думи дървета и черна...

Дакийски лични имена като Скорило и Везин отговарят на българските Скорило и Вежин...

Самото име Карпати няма обяснение на румънски, но пък етимология предлага българската диал.дума КАРПА - скала (тя се е използвала и в литературния език...от И.Вазов)...

Как за Бога най-старите дакийски топоними и антропоними ще са обясними на български език, а същевременно българите ще са нашественици! Невъзможно е!

Част от румънците са нашественици на Балканите, не ние. Генетичните проучвания доказаха това...

“Съвременните българи са близки до средиземноморския генотип, като най-много се доближаваме до жителите на Северна Италия. “Това е свързано с общите ни тракийски корени“, обяснява си го Гълъбов...” http://www.blitz.bg/news/article/117690



“Българите са силно славянска популация, но те са особен вид славянски генотип с наличие на силни тракийски елементи. Това става ясно от представеното в София изследване в рамките на проект „Характеризиране на антропо-генетичната идентичност на българския народ“. Според авторите на изследването траките не са изчезнали по тези земи, както се твърди в учебниците... “


http://www.vsekiden.com/102320/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B8-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%81%D0%BC%D0%B5-%D0%BD%D0%B5-%D1%82%D1%8E/

цитирай
115. marinovdm - Модър
26.01.2013 14:59
Че то в Родопите си има връх "Модър", и хижа има с това име.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932177
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031