Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2010 18:44 - ТРАКИТЕ, КОИТО НЕ ПОЗНАВАМЕ- I
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 79674 Коментари: 221 Гласове:
78

Последна промяна: 20.03.2010 20:34


                   ТРАКИТЕ, КОИТО НЕ ПОЗНАВАМЕ- I

 

 

 

Когато се заговори за траки повечето от нас правят асоциации само с най-древните обитатели на  България. В действителност една голяма част от потомците на Арес са обитавали значителни пространства от Азия и са изиграли важна роля в оформянето на много общества на този континент. Тракийски племена са били съседи на арменци, бактрийци и индийци. Траки са поили конете си дори в Аму Даря. Това за съжаление не е известно на широката публика. Недобросъвестни учени правят всичко възможно да бъде скрита връзката между европейските и азиатските траки, макар Страбон на няколко пъти да споменава, че става дума за хора от един и същ произход. Древният летописец обяснява също, че бита и обичаите на народите в Тракия са като тези на мизи, фриги, витини и др. обитаващи земите на изток от Троя. Археологическите данни показват, че от най-дълбока древност Тракия и Троя са принадлежали на една и съща етно-културна общност, т.е. касае се не само за идентични племенни названия, но и смайващи прилики на керамика, строежи, погребални ритуали и т.н.

 

В тази работа ще бъде обърнато внимание на тракийското племе халиби. Те са описани от Ксенофон, който  го характеризира като страховити войни, имащи дълги копия, но предпочитащи ръкопашния бой при стълкновение с гърците. Когато поваляли противник халибите отрязвали главата му и я носели като  трофей пеейки и танцувайки (Тит Ливий свидетелства за същият обичай при европейските траки ). Наемниците на Ксенофон не посмели да мерят сили с този народ и се наложило да се задоволят с припасите отнети от друго по-слабо племе ( таохите).

 

Според Страбон халибите били наричани още халдеи* .Земите им се простирали от южните брегове на Черно Море, та чак до Северен Ирак (Ван Долен, стр. 685). Звучи странно, нали: траки в Ирак, това обаче е факт.** Премълчан е защото не се връзва с теориите на някои учени. Става дума за определен кръг изследователи, които свързват дорийците с разпространението на технологията за обработка на желязо. Истината обаче е, че още през второто хилядолетие преди Христа не дорийците, а траките халиби са били прочути ковачи на желязо (Фол. стр.24) и са имало много рудници ( Страбон, География- XII). Южните ни съседи са получили знания по металургия от нашите деди. Гръцката дума за желязо- сидерос е свързана с понятие за светлина ( Мюлер, стр.714). Сидерос е сродна с литовската дума свидети-светя, сияя ( Мюлер, стр.714). Разбира се пропусната е тракийската суит/ свит-светя (Георгиев стр.102), която е и старобългарската свитати-светя, сияя...

 

Гръцката дума халипс -стомана няма обяснение на гръцки, защото идва от името на тракийското племе халиби ( Бухвалд стр.70)...и българските думи кал, калям, кален ( здрав),  кален ( омазан с кал), калявам. Нека обясним защо. В древността желязото се е калявало в кална вода защото тя кипва по-трудно ( Георгиев стр.181). Името на тракийското племе Chalybes - халиби е всъщност гърцизираното кали-бы имащо значение – тези, които каляват метал, тези, които правят желязото здраво. Името на халибите е изградено е от калъ- кал и быти-да бъда, определен съм за нещо.

 

Както виждате приносът на тракийското племе халиби в европейската история е огромен защото благодарение на желязото, а и на стоманата, става възможно да се създадат както по-съвършени оръжия, така и по- ефикасни земеделски сечива. Заслугата на халибите се премълчава от определена група учени, за които единствено и само гърците могат да се свързват със забележителни постижения. Най-големия проблем за елиноцентристите е това, че племеното название на халибите показва, че става дума за хора говорещи българско наречие. За гърците обаче е немислимо да признаят, че сме траки. Все пак заели са наша земя, унищожили са и са асимилирали наши роднини. Ако ни изкарат азиатски пришълци ще имат оправдание за омразата и многобройните войни срещу България. Трябвало е на всяка цена българите да бъдат откъснати от тракийските им корени, иначе как да се лъже, че дорийците са разпространили технологиите на обработка на здравия метал след като гръцките думи за желязо, а и стомана са взети от халибите говорещи древен български език.

 

Халибите -халдеи объркват сметките и на друго място. Траки са мигрирали не само в посока Азия, но и на запад чак до Галия и Британия. Разбира се, дедите ни са разпространили знанията си и сред келтските народи. Запознали са гали, ирландци и кимришци с особеностите на каляването на желязото.
В Галия има народ калети, те са от групата на белгите наречени още болги***. В староирландски намираме  сумата
calad, в кимришки caled, в старобретонси calat, всички със смисъл кален, твърд. На кимришки калявам ( калити на ст.блг. ) е калети, но в кимришкия език няма дума кал, а освен това желязото се появява в Британия повече от половин хилядолетие след като траките стават майстори на обработката на желязо, за това не може да се говори за някаква обща индо-европейска дума. Не става, подобно обяснение е смешно защото 500-700 години е огромен период от време. Не е възможно  думата, а и технологията да е обща. През второто хилядолетие преди Христа нито келти, нито латини, нито иберийци, или германи са знаели как да добиват желязо, а камо ли да го каляват. Само траките, наречени след време българи са притежавали тези знания.

 

Едва ли французи, ирланди и кимришци ще признаят охотно, че нашите деди са ги въвели в желязната епоха, а има и друг проблем. Келтите от своя страна повлияват германските народи. Старовисоконемската дума helit-герой, здравеняк, англо-саксонската hœleюгерой и старошведската heliю-герой, здравеняк идват от галската калет-здрав, кален. Изглежда странно, нали, общогерманската дума за здравеняк, герой да има български корен и чрез келтско посредничество да е попаднала в речника на германските народи. Да, така е, но пък е факт, който за съжаление е неудобен.

 

Уверихте ли се, че не е нужен световен заговор, за да се укрива истината за българите? Гърци, французи, ирландци, англичани и немци не са се събирали в тъмни стаички да наговарят срещу нас. Действано е поеднично, всеки със своят си интерес. Много неща се знаят, но защо му е на някой да споменава нещо, ако не му оттърва?
Премълчавайки важни данни, западните учени улесниха определени недобросъвестни личности, които създадоха лъжи за произхода на българите. Лошото е, че създаде ли се една тенденция, оформи ли се едно вярване, е много трудно то да се превъзмогне, независимо дали почива на истината, или не.

 

Нашата единствена вина е, че дедите ни са били велик народ, който е играл важна роля в миналото, ето за това сме неудобни на новите господари, желаещи да градят  слава и престиж. За да получим обратно своето, първо трябва да го заслужим, т.е. да се върнем обратно при корените си, да станем такива, каквито бяха предците ни: честни, смели, добри и великодушни. Време е да облечем дрехата, която ни подхожда и да захвърлим дрипите на злобата, алчността и безразличието. Нека да простим на тези, които изопачиха историята ни, търсим ли добро, ще го постигнем с добро! Станем ли духовно силни ще се превърнем отново в ковачи на бъдещето!

 

 

 

* За халибите-халдеи се казва, че са различен народ от месопотамските халдеи –гадатели, обитавали библейските земи ( Ур Халдейски). Дали наистина е така ще разберем след време. Първите ковачи са били и боготворени, техните знания са считани за магически и свръхестествени. Ковати означава кова на старобългарски, но кобение означава гадане, а ковъ-коварен. Името на халдеите ( калдеите) се е запазило в руската дума калдун – магьосник.

 

 

** Ще напомня за работата на Гамкрелидзе и Иванов, които определят езика на гутите в Двуречието (Ирак) като прототохарски, а от сравнението на тохарския с български се оказа, че двата езика са изключително близки.

 

 

*** Според О’Райли белгите са същият народ както и болгите ( фир болг) известни от ирландските предания. За този войнствен народ се казва, че е дошъл от Югоизточна Европа. ( Дж. Фицпатрик). В действителност с появата на желязото в Средна и Западна Европа се забелязва и поява на нов тип погребални ритуали, нова порода коне, нов тип оръжия и керамика, чийто произход се крие в тракийските земи.
Има доста интересни галски имена: Аспериус, Борисус, Борилус, Кобер, Корсиос, Кровус, Курмисус, Персинус, Телиакус, Токетус ( Холдер,
Alt-celtischer Sprachschatz  ), които приличат поразиелно на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Кубер, Корсис, Кроват, Кормесий Персиян, Телец и Токту.

В Британия са почитани богинята Лата, богът на вятъра Ветирис, а в Галия богинята земя - Земела. Ако тези данни бяха споменати преди време, нямаше да е възможно да се създадат измислиците за тюрко-алтайския произход на българите.

Други екзотични галски имена са Беса, Гетиус, Дакус, Гордус, Котус, Котило, Мокус които на практика са тракийските Беса, Гета, Даукос, Гордус, Котус, Котела, Мокус.

С това списъка на странните галски имена ( необясними на келтски) не свършва, има много други: Балио, Балиус, Боисил, Бойникус, Бледос, Белин, Бодило, Бранкус, Баланос, Ботиус, Бото, Дано, Дана, Дейкос, Дейка, Деда, Дева, Камониос, Кото, Кремона, Лада, Лад, Любия, Мариция, Медуна, Медула, Миро, Стойкус, Тате, Тато, Татуло, Ярила, Яровид....

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
79



1. razkazvachka - Привет - пак си в бойна форма!
16.03.2010 18:55
това обяснява и някои легенди -
винаги съм се чудила защо тракийските приказки имат герои, които вървят на изток, в долната земя, има хора-змееве като при ирландските приказки, също и - споменават персийското царство...
цитирай
2. lado - Поздрави!
16.03.2010 18:55
Поздрави!
цитирай
3. drakulla - За съжаление,
16.03.2010 19:00
заговора не е приключил, напротив - сега е в силата си. Действа се по всички фронтове. А на останалите истински българи трябва едно - събуждане и обединение. Другото ти го написа - да станем пак този велик и достоен народ, който сме били.
цитирай
4. sparotok - болги
16.03.2010 19:19
razkazvachka написа:
това обяснява и някои легенди -
винаги съм се чудила защо тракийските приказки имат герои, които вървят на изток, в долната земя, има хора-змееве като при ирландските приказки, също и - споменават персийското царство...


В ирландсите епоси болгите са наречени потомци на Немед, а това означава небесният, свещеният. NEMETON е светилище на галски, NEMO е небе, на ирландски гейлик NEAMH е небе, а на кимришки
( уелски ) NEF е небе.Понеже в древният тракийски Б и М са били взаимнозаменяеми, то галското НЕМО е равностойно на НЕБО-небе.Кой обаче е този Немед ( Небесният) не мога да кажа.
цитирай
5. lado - Ето какъв гигантски кукер си открих ...
16.03.2010 19:49
Ето какъв гигантски кукер си открих в Корнуол и тамошната митология . Казва се Болстер .
A bolster (etymology: Middle English, derived from Old English, and before that the Germanic word *ƀulstraz)
Етимологията води началото си от (до) германското "булстраж". Изглежда ми интересно .
http://www.sacred-texts.com/neu/celt/swc1/swc107.htm
В легендата за него има доста кръв

Old Norse: bolstr



Meaning (German): Polster, Kissen

Compare: belgr, bulstr

Proto-Germanic: *bulstra-, *bulstraz, *bulhstra-, *bulhstraz

Etymology: germ. *bulstra-, *bulstraz, *bulhstra-, *bulhstraz, st. M. (a), Polster; s. idg. *bhelgґh-, V., Sb., schwellen, Balg, Kissen, Polster, Pk 125; vgl. idg. *bhel- (3), V., aufblasen, aufschwellen, schwellen, sprudeln, strotzen, Pk 120

Literature: Vr 49b; (urgerm. *bulhstra-)

цитирай
6. bven - Поздравления!
16.03.2010 19:50
Чудесна статия - аргументирана, точна и повдигаща националното самочувствие.Четох я с удоволствие.Благодаря.
цитирай
7. анонимен - Така си е
16.03.2010 19:54
Все още се унищожава Българщината или не се казва истината.
цитирай
8. sparotok - болстер
16.03.2010 20:08
lado написа:
Ето какъв гигантски кукер си открих в Корнуол и тамошната митология . Казва се Болстер .
A bolster (etymology: Middle English, derived from Old English, and before that the Germanic word *ƀulstraz)
Етимологията води началото си от (до) германското "булстраж". Изглежда ми интересно .
http://www.sacred-texts.com/neu/celt/swc1/swc107.htm
В легендата за него има доста кръв

Old Norse: bolstr



Meaning (German): Polster, Kissen

Compare: belgr, bulstr

Proto-Germanic: *bulstra-, *bulstraz, *bulhstra-, *bulhstraz

Etymology: germ. *bulstra-, *bulstraz, *bulhstra-, *bulhstraz, st. M. (a), Polster; s. idg. *bhelgґh-, V., Sb., schwellen, Balg, Kissen, Polster, Pk 125; vgl. idg. *bhel- (3), V., aufblasen, aufschwellen, schwellen, sprudeln, strotzen, Pk 120

Literature: Vr 49b; (urgerm. *bulhstra-)



Ладо, благодарности за поднесената информация.Знам ли, болстер може да има връзка с тракийското балайос-голям, едър и старобългарското болии-по-голям.Възможно също и староирландската болаисг-бляскав да е сродна.
цитирай
9. анонимен - Стоянов
16.03.2010 20:13
Звучи ми като приказка. Кал,вар са зидарски термини,също. Зиди се или с едното , или с другото. Кал на италиански значи варно мляко. Проследете и следното: Несебър,Месамбрия,Умбрия и Умбрия в Англия.
цитирай
10. veninski - Поздрави от Родопите, приятелю!
16.03.2010 20:19
Поздрави от Родопите, приятелю!
цитирай
11. анонимен - Стоянов
16.03.2010 20:41
Само питам. Ако българите са траки, смятам, че е вярно отчасти, какви са Авитохол, Кубрат,Аспарух...
цитирай
12. sparotok - имена
16.03.2010 20:46
анонимен написа:
Само питам. Ако българите са траки, смятам, че е вярно отчасти, какви са Авитохол, Кубрат,Аспарух...

Авитохол е легендарна личност, името му се среща камо в Именника на българските князе.Кроват ( Кубрат) и Аспарух спадат към северните траки, наречени кимерии.Описаната от Теофан Стара Велика България е Стара Кимерия.
Всъщност има много кимерийски племена, едни са обитавали Южна България, други даже Галия и Дания, чието най-старо име е Кимерийски полуостров.
цитирай
13. sparotok - мерси
16.03.2010 20:46
veninski написа:
Поздрави от Родопите, приятелю!

Мерси!
цитирай
14. sparotok - от нас зависи
16.03.2010 20:48
drakulla написа:
заговора не е приключил, напротив - сега е в силата си. Действа се по всички фронтове. А на останалите истински българи трябва едно - събуждане и обединение. Другото ти го написа - да станем пак този велик и достоен народ, който сме били.


Много неща зависят от нас, променим ли се на добро, променя се и съдбата ни на добро.
цитирай
15. tili - Добре, че пак
16.03.2010 20:48
публикуваш! Благодаря!!!
цитирай
16. анонимен - Стоянов
16.03.2010 20:51
А старите пруси,чийто език не е гермаски, близки ли са до нас?
цитирай
17. анонимен - Стоянов
16.03.2010 21:01
Думата "скепър" е от български диалект от албанските села Дреново и Бобощица. Значи тесла. Като дума на траките се превежда, от немски автор, като брадва. Чук също.В Скандинавия съществува глагол skepar, който не можах да преведа...
цитирай
18. sparotok - скапто
16.03.2010 21:14
анонимен написа:
Думата "скепър" е от български диалект от албанските села Дреново и Бобощица. Значи тесла. Като дума на траките се превежда, от немски автор, като брадва. Чук също.В Скандинавия съществува глагол skepar, който не можах да преведа...


Възможно е, Георгиев превежда Скапто-пара като село на копачите.От друга страна скапто показва връзка със старобългарския глаголи скопити.
цитирай
19. анонимен - Стоянов
16.03.2010 21:18
Ще те скепцам...
цитирай
20. boristodorov56 - Халдеите и Ур!
16.03.2010 21:22
Сега вече е ясно защо българлите са библейски народ.
цитирай
21. demograph - Ти си машина на времето Спатоток
16.03.2010 21:35
Връщаш ни във великото минало, даваш ни кураж в настоящето и ни показваш надеждата за бъдещето.
Толкова си разбираем..! Не спирай!
цитирай
22. sparotok - пруси
16.03.2010 21:51
анонимен написа:
А старите пруси,чийто език не е гермаски, близки ли са до нас?


Отсъдете сам дали прусийския е близък до българския:

Прусийски – Български

Баба-боб
Бадис-бодил
Балтан-блато
Бе-без
Бегайте – бегати-бягам
Берзе-бреза
Бияснан-боязън
Будей-будя
Букс-бук
Далта-длето
Дейнан- ден
Делас-дело
Дилиайс- деля
Десимтс-десет
Дварис-дверъ-врата
Еит-ити- ходя
Еитс-язва
Еста-ястие
Галва-глава
Гаравс –горещ
Гелза-желязо
Гена-жена
Герве-жерав
Гелве-желъд
Гивата-живот
Грекимай-грях
Гуркле-гръклян
Карчема-кръчма
Кауне-куница-белка
Крауя-кръв
Малдай-млад
Макрс –мокър
Мазгена-мозък
Меду-мед
Милс-мил
Пакаян-покой
Паре-пара
Паустс-пуст
Пазинат-познат
Пирстан-пръст
Рагс-рог
Ранка-ронка-ръка
Салма-слама
Сестра-сестра
Сиван-сив
Служеника-служеничка
Снайгс-сняг
Стикла-стъкло
Странай-страна
Тапайс-топъл
Тваей-твой
цитирай
23. sparotok - пробвай
16.03.2010 21:54
анонимен написа:
Ще те скепцам...


Пробвай да видим какво ще стане:)))
цитирай
24. анонимен - проф.Мбаолабавао
16.03.2010 22:04
А па ние в БАН кви си дъФчеееем. Ама и си ни е добре шъ знайти, че старите ни дъФки са мехлем за душиците на западните ни братя, пък и н южните де. И братята сЕ си ни канят за обмяна на опит, да си похортуваме и да си дъФчем старите дъФки и пак да ни канят, и пак командировчици. Нали се сещате. А с тия новини за траки-мраки-булгараки що да ги бодем братята в очите и да ни спре келепирчето. Никви истини! Квито сме ги дъфкали досега, ще ги дъфчем до дупка. Колегите от министерствата на културата и образованието са на същата дъфка. Значи вие мене разбра добре, нали, аз много вярва в това.
цитирай
25. veselinvalev - sparotok
16.03.2010 22:21
Поздрави и от мен! Чета с наслада и възхищение истините за историята ни. Подкрепена с документи, факти и доказателства. И сърцето ми се радва за възцаряването на истината.
цитирай
26. valben - Чудесна статия.
16.03.2010 22:40
Чудесна статия.
цитирай
27. анонимен - да дискутираме
16.03.2010 22:48
може би най - рано желязото се е употребявало по долината на река Нигер (1500 г.пр.Хр.). горе долу по същото време желязото е в употреба в Индия. Така че...
цитирай
28. sparotok - желязо
16.03.2010 23:03
анонимен написа:
може би най - рано желязото се е употребявало по долината на река Нигер (1500 г.пр.Хр.). горе долу по същото време желязото е в употреба в Индия. Така че...


Има две много интересни думи за желязо в санскрит - калаяса и жалика. Санскритската дума за метал е кавия, тя отговаря на чешката ков-метал и словенската ковина-метал, да не забравяме старобългарската ковати-кова.

Колкото до долината на река Нигер, да, може, сигурно още през второ хилядолети преди Христа населението от този район е имало железни мечове, с които е покорило много други народи.
Би ли посочил по-конкретно невероятните постижения на населението от долината на река Нигер?
цитирай
29. анонимен - да дискутираме
16.03.2010 23:21
sparotok написа:
анонимен написа:
може би най - рано желязото се е употребявало по долината на река Нигер (1500 г.пр.Хр.). горе долу по същото време желязото е в употреба в Индия. Така че...


разбирам сърказма ти, но фактът си е факт. по долината на река Нигер са едни от най - ранните находки. халибите няма как да са първи.

Има две много интересни думи за желязо в санскрит - калаяса и жалика. Санскритската дума за метал е кавия, тя отговаря на чешката ков-метал и словенската ковина-метал, да не забравяме старобългарската ковати-кова.

Колкото до долината на река Нигер, да, може, сигурно още през второ хилядолети преди Христа населението от този район е имало железни мечове, с които е покорило много други народи.
Би ли посочил по-конкретно невероятните постижения на населението от долината на река Нигер?

цитирай
30. demograph - Заплаши още веднъж спароток и ще псуваш деня в който си се родил
17.03.2010 00:12
sparotok написа:
анонимен написа:
Ще те скепцам...


Пробвай да видим какво ще стане:)))

--------------------------------------------------------------------
Чети ме внимателно анонимно говедо - Аз ще те сгепцам много скоро и ще оплачеш деня в който си се родил..
цитирай
31. denisran - Druga interesna dobavka
17.03.2010 00:32
iskam sashto da dobavya dva primera:
-parviyat e za ostorv Krit.Na gracki 'krit' nqma nikakvo zna4enie,no ako poglednem v mitologiata na ostrov krit e bil krit Zevz ot titanite za da ne go ubiqt
-vtoriqt e za bogat na moreto 'Poseidon' koito sashto taka nqma nikakav prevod na gracki...posei (sedya) don (dano).Poznato e,4e toi e sedql na danoto na moreto...
цитирай
32. анонимен - патриотично но неточно
17.03.2010 03:48
браво за статията.
но за жалост българите нямат нищо общо със траките ако се поинтересувате малко от история ще прочетете от историческите извори че по време на първата или втората вълна от великото преселение на номадските народи започващо от централна азия, римската империя или византийската. както щете я наречете. преценява че не може да се справи с непрекъснато прииждащи варварски орди със редовна войска. затова за да защити населението обитаващо подвластните и диоцези(области) то получава римско гражданство(нещо извънредно ценно тогава)но само в укрепените с крепостни стени градове и така траките и всички други древни племена напускат земите си и се заселват в градовете където за жалост се претопяват с гърците и напълно загубват своята идентичност.
цитирай
33. giorodafa - РЕКВИЕМ ЗА ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ
17.03.2010 05:55
15.03 04:16 - РЕКВИЕМ ЗА ЗАПАДНИТЕ ДЕМОКРАЦИИ
Автор: giorodafa Категория: Поезия
Прочетен: 16 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 16.03 05:56





КОЛИЧЕСТВЕНИТЕ НАТРУПВАНИЯ ВОДЯТ ДО ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ ИЗМЕНЕНИЯ(ПОЧТИ ПО ХЕГЕЛ И МАРКС)



Интересна е човешката природа!Алчността е основен двигател на развитието на човечеството,Развитие ли казах?

Да,така разбират нещата западните цивилизации или така наречения демократичен свят.

Макар че,какво демократично има да издигнеш материалното в култ и да станеш роб на Златния телец!

Искаш да имаш повече и повече и по-нови и по-лъскави ненужни неща,задлъжняваш към банки и небанкови институции и ставаш роб,роб на хората с пари!

А робът няма право на свое мнение!Той е средство за преоизводство и гласоподавател!

Каква ирония!

И колко грозно звучи!

Вместо човек с главно Ч,ние създаваме гласоподаватели!

А как може да е гласоподавател безгласния „независим ‘роб?

Та той нито има глас,нито от него нещо зависи!

А иначе е прав оня неизвестен автор на графити който написа в София:

-„Изборите не променят нищо!Иначе щяха да ги забранят.’

Или не съвсем!

Да прав е,ако става дума за политическите избори и не е прав ако правиш личен избор!

Преди петнадесет дни се запознах с много интересен човек-професор Владимир Каишев от София,който преподава финанси и математика на застраховането в Кейс бизнес скул в Лондон-едно от най-престижните висши училища по икономика.

Някой да е чувал за него?

Ама откъде накъде?

Той да не Златко Баретата или Митьо Очите-тези „строители на съвременна Вулгария’!

Не няма грешка в името на страната!Вие си знаете защо.

Е как децата ни да подражават на професор Владо Каишев или на Кристалина Георгиева,когато дори не са чували за тях.

Нарочно не слагам въпросителен знак,защото въпросът ми е риторичен,А той даже не е въпрос,а отговор,отговор на сегашната световна криза!

Да криза има,но тя не е финансова,а нравствена!Породена е от алчността на човешката природа!

А по-щастливо ли живеем,ако имаме повече?

Дълбоко се съмнявам,даже за себе си знам ,че не е така!

А това потвърждават и социологически изследвания за щастието.

Най щастливи са на Мадагаскар,в Полинезия или африкански и индиански племена по Амазония,които не знаят що е телевизия!

А може би са щастливи точно поради това?

Защото телевизията е средство не за масова комуникация и електронна медия,а средство за масова манипулациа на робите гладоподаватели!

Там ни показват как живет богатите и известните.Демек правете като тях,станете клиенти на Нашите банки,пък като станете задлъжняли роби ние ще ви покажем кон боб яде ли.

-Не мерси карпуза ядох-казват селяните по хасковско без да знаят че мерси е дума франсшман.

И са прави хората.Поне според мен.

Та казва ми професор Каишев-‘Жоро приличаш на щастлив човек.”

-Ай ем мон професьор-отговарям му аз като не знам добре нито английски,нито френски-които той говори пърфект.

Но той ме разбира,защото говорим добре български.Аз защото съм Българин живеещ в Вулгария,а той понеже никога не е напускал БЪЛГАРИЯ,въпреки че обикаля света и преподава от Москава до Бризбейн и от Лондон до Ню Йорк,но не и в България!

Аз съм щастлив професоре,защото съм свободен!

А съм свободен,защото на никого нищо не дължа!

Както не оставам длъжен и на долните души и подлеците!Не ме е страх да назовавам нещата с истинските им имена!

Защото съм надживял материалното!Защото знам че човек гол се ражда,а умира погребан с костюм-значи цял живот за един костюм се е трепал!

Защото знам че, колкото и милиона да имаш на оня свят не пускат с тях,а оставяш всичко в този-лъжовния свят!

Защото знам че, човек дори и добре да живее умира и друг се ражда.След него остава

само сътвореното от него.Затова насочих големия си син да стане строителен инженер и след него вече има материални следи макар че, е само на 25 и аз се гордея безкрайно с него-защото е достоен син на баща си!

Гордея се и с малкия си син,който завършва едновременно финанси и маркетинг в СА-Свищов!

Ще го изпратя на есен драги мой приятелю професор Каишев да го научиш как се движат световните финанси,а аз вече съм го научил на най-важното:

-„Защото какво от това,ако завладееш целия свят,ако погубиш душата си”-е написал неизвестен каменоделец по поръка на хан Омуртаг

- ...и загубиш приятелите си-добавям нескромно аз!

Защото не всичко е пари приятелю,не всичко е пари!

А ако останалите ти студенти професор Каишев не са слушали Лили Иванова-покани ме да им изнеса лекция и то безплатна,за да няма повече световни „финансови” кризи!

Убеден съм,че ти знаеш защо!



ЖОРО ДАФА

БЕЗРАБОТЕН НЕЗАВИСИМ

КОНСУЛТАНТ ПО КРИЗИТЕ

15.03.2010

АМЕРИКАНСКА МЕЧТА (видяно 1558 пъти)

Г.Апостолов@ЕТ ''Чакъров - Р.Йорданов''
06.02.09 04:39 | 0

ТОВА ЛИ БЕ МЕЧТАТА ТИ ЧОВЕЧЕСТВО
ПРЕПЛУВАЛО АТЛАНТИКА С НАДЕЖДА
ЧЕ ТАМ ЩЕ ИМА ВСИЧКО ИЗОБИЛНО
И СЛЪНЧЕВА СТРАНАТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА
ТОВА ЛИ БЯХА ТВОИТЕ СТРЕМЛЕНИЯ
ВЪВ ИЗБЛИК НА ВЪРХОВНО СВЕТОТАТСТВО
И В ЗНАК НА НАЙ-ГОЛЯМОТО БОГАТСТВО
ДА ВДИГНЕШ КУЛИ ВАВИЛОНСКИ ПО-ГОЛЕМИ
ОТ СИМВОЛА НА СВОБОДА И БРАТСТВО
ЗА ТУЙ ЛИ С КЪРВАВ ТРУД И МНОГО ТРУПАНЕ
АМЕРИКА,ЧОВЕЧЕСТВО ИЗГРАЖДА,
БЕЗ МИСЪЛ ЗА ТОВА КАКВО
ИЗЧАДИЕ УТРОБАТА И РАЖДА
ЗАЩО НЕ СЕ ИЗПРАВИШ И ПОГЛЕДНЕШ
КАКВО ПОСТИГНАЛИ ГОДИНА СЛЕД ГОДИНА
МАТЕРИАЛЕН ОАЗИС
НАСРЕД ДУХОВНА ПУСТИНЯ!

ЖОРО ДАФА 06.02.2009
цитирай
34. tota - Павел,
17.03.2010 06:37
поздрави за статията. Всичко си идва на мястото. Вероятно поради това духът ни е толкова силен. Прав си, че само с доброто ще покажем на света кои сме? Радвам се, че отново си тук!
цитирай
35. giorodafa - ЗНАЧИ ВСИЧКО СИ ИДВА ПО МЕСТАТА
17.03.2010 06:59
СПОМНЕТЕ СИ ВАВИЛОНСКАТА КУЛА И ЧЕ ХОРАТА ГОВОРИЛИ ЕДИН И СЪЩИ ЕЗИК,НО...СЕ НАМЕСИЛ ГОСПОД И СЕГА ПАК ТРЯБВА ДА ПРОГОВОРИМ НА ЕДИН ЕЗИК ЗА ДА ДОСТИГНЕМ СЕДМОТО НЕБЕ НАЛИ...
цитирай
36. анонимен - Танев: Много благодарности за информацията
17.03.2010 07:37
Превъзходно. Това обяснява защо във Велика България, по-далече - в Балхара и Хунорската империя, Българите са играели основна ръководяща роля. Прусаците са понемчени "славяни", тоест Сарматски племена, които са едноезични с Траките. Трябва да се спомене отрицателната роля на насилствената Христинизация на Българите през _-ти и 10-ти векове, което е обслужвало само Гръцки интереси. Още веднъж - благодаря за превъзходната информация.
цитирай
37. анонимен - Страхотна статия. Благодаря.
17.03.2010 08:49
Страхотна статия.
Благодаря.
цитирай
38. анонимен - Стоянов
17.03.2010 09:05
Със" ще те скепцам" исках да дам пример за думата "скепър". Може да съм говедо , но не анонимно. Мислех, че тук няма псувачи...
цитирай
39. анонимен - Здравейте, Казвам се Христо, и съм ...
17.03.2010 10:07
Здравейте,
Казвам се Христо, и съм завършил Балканистика във ВТУ Св. св. Кирил и Методий. Един от най- интересните предмети за мен по време на обучението ми беше Палеобалкански езици. Преподавател ми беше чл. кор. Моско Москов, мир на праха му, един наистина брилянтен учен, с невероятни познания в езикознанието въобще.
цитирай
40. анонимен - do sparatok
17.03.2010 10:39
аз съм лаик на тема история, но пък съм професионален картограф. и ми хрумва следната мисъл гледайки картите. Пътувайки на изток /траките/ и установявайки се около памир и Хидукуш възможно ли е същите тези племена /тракийските/ просто да сме се завътяли в кръг, като се връщат /вече като прабългари/ от север откъм Дунав. Това ми се връава с изследванията на генофонда ни. Иначе статията е написана достъпно и за такива като мен, за които историята е нещо с което да се гордея. Благодарско за което.
цитирай
41. анонимен - траки
17.03.2010 11:11
Траките са имали писменост, но елините навярно са я унищожили, защо?
Може би някой от форума би казал защо...
цитирай
42. ladymerry - :)
17.03.2010 11:13
Тъжно ми е, като чета. Кога най сетне, ще поискаме от правителството си, вместо да се занимава с глупости да обяви туризма, като национален приоритет. Не ви ли писна до всеки камък в чужбина да виждате табела с подробно обяснение, какво било това, а нашите забележителности да са само руини. Не е ли това начина да променим мисленето за себе си. Не е ли това най-нискорисковата инвестиция в бъдещето. Не си ли заслужава да инвестираме в археология, а от там и в туризма, като цяло. Благодаря ти sparotok, но смятам, че точно от хора, като теб трябва да тръгне вълна за референдум, стачка, подписка или каквото е там за обявяване на нашите исторически ценности, като национален приоритет.
цитирай
43. анонимен - траки - индо-иранци - арийци
17.03.2010 11:44
Постингът е много интересен, защото дава връзка между индо-ирански произход и местен (автохтонен) на българите, което според мен беше липсващо звено в теорията на Спароток. Но, аз лично имам нужда от пояснения - от що годе ясна и убедителна миграционна схема. Другият основен въпрос - за тъждественост между траки и славяни, за мен си остава открит (недоразработен).
цитирай
44. mglishev - :)
17.03.2010 11:45
Не, Бога ми, траките в Мала Азия са факт, но в Месопотамия и Иран - това е просто невярно.
цитирай
45. smoko - Дрън дрън ярини
17.03.2010 12:04
Толкова измислици отдавна не бях чел на едно място. Скалъпвани и сглобявани измишльотини, сбрани, за да се постогне някаква световна конспирация... жалко.
цитирай
46. didro - Благодаря за прекрасната стати...
17.03.2010 13:00
Благодаря за прекрасната статия!!!
цитирай
47. анонимен - Не смесвайте нещата
17.03.2010 13:58
Няма лошо да си патриот.Аз също съм но не съм съгласен да се разпространява подобна литература мътеща мозъците на хората които всъщност не познават и не са чели история.Първо; ТРАКИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ. БЪЛГАРИТЕ НЕ ГОВОРЯТ СЛАВЯНСКИ И СЛАВЯНИТЕ НЕ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ. Ще продължа с това че в Бг днес се разпространява такава литература от хора предимно със славянски произход и които се българеят щото общо взето не знаят нищо за своята историа.И както викат хората- станаха по българи от българите.В момента с подобна литература в Бг става тва което се направи в саседна Македония.Македонците станаха по големи македонци и от македонците.Забравиха че имат българско потекло.А вие не забравяйте че половината от вас които четете сте със славянско такова.Ако искате да знаете повече за траките.Накарайте некой стар каракачанин или влах да ви разкаже това което знае за народа си от дядовците си и после сравнявайте историите за да си направите изводи.Днешни пряки наследници на траките са; На север- Власи (от Даки и др. романизирани тр. племена) в централна тракиа са власи,аромани и помаци,в южна към горните посочени може да прибавите и помаците. нашата история се говори за последните че са българи.Да,за тези които са в българската част на тракия така както славяни и др се българеят.Истината е че и те са траки и се срещат и в северна и централна гърция(южна тракия) както и в турция.В Бг едва днес започваме да узнаваме повече за траките и мн се спекулира с инфото за тях.Хората които знаят най мн за тях са ромънците.Защо ли? Защото се твърди че Ромъния е създадена от обединяването на три царства.Влахия(Валахия),Молдова и Ардеал.Народът които ги е обединил срещо турците са власите(наследници на Даките) и така са създали по късно велика Ромъния.Имате интернет.Четете повече преди да пишете глупости.
цитирай
48. tina05 - Мен лично ме заинтересува споме...
17.03.2010 14:36
Мен лично ме заинтересува споменаването на "бактрийци" като съседен народ.
Съществува теория, че Бактрия /област в днешен Афганистан/ е една от държавите, които българите са основали, с главен град Балх. Преди 2-3 години, мисля, военните ни в Афганистан откриха втори Мадарски конник, изсечен в скалите там и също толкова древен, колкото и нашия.
Бактрия - Балх - Балхара - Българи
цитирай
49. анонимен - Браво и от мен!
17.03.2010 15:22
Не спирай! Чакам всяко следващо с нетърпение, цитирам те и преразказвам на всички познати.
С възхищение,
Олга
П.П. Името ми е прабългарско, убедена съм, че произтича от Болга...има го издялано в камък намерен в Добруджа, заедно със символи на старобългарските владетели.
цитирай
50. анонимен - Тракийски конник
17.03.2010 15:49
http://empireofthrace.net/
цитирай
51. sparotok - :))
17.03.2010 16:05
veninski написа:
Поздрави от Родопите, приятелю!

:))
цитирай
52. sparotok - бактрийски
17.03.2010 16:19
tina05 написа:
Мен лично ме заинтересува споменаването на "бактрийци" като съседен народ.
Съществува теория, че Бактрия /област в днешен Афганистан/ е една от държавите, които българите са основали, с главен град Балх. Преди 2-3 години, мисля, военните ни в Афганистан откриха втори Мадарски конник, изсечен в скалите там и също толкова древен, колкото и нашия.
Бактрия - Балх - Балхара - Българи


В бактрийския език има тракийски думи
БАГО- БАГОС-БОГ
САДО-САТУ-СЪТО ( СТО)
цитирай
53. sparotok - МНОГО ЗАБАВНО
17.03.2010 16:20
анонимен написа:
Няма лошо да си патриот.Аз също съм но не съм съгласен да се разпространява подобна литература мътеща мозъците на хората които всъщност не познават и не са чели история.Първо; ТРАКИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ. БЪЛГАРИТЕ НЕ ГОВОРЯТ СЛАВЯНСКИ И СЛАВЯНИТЕ НЕ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ. Ще продължа с това че в Бг днес се разпространява такава литература от хора предимно със славянски произход и които се българеят щото общо взето не знаят нищо за своята историа.И както викат хората- станаха по българи от българите.В момента с подобна литература в Бг става тва което се направи в саседна Македония.Македонците станаха по големи македонци и от македонците.Забравиха че имат българско потекло.А вие не забравяйте че половината от вас които четете сте със славянско такова.Ако искате да знаете повече за траките.Накарайте некой стар каракачанин или влах да ви разкаже това което знае за народа си от дядовците си и после сравнявайте историите за да си направите изводи.Днешни пряки наследници на траките са; На север- Власи (от Даки и др. романизирани тр. племена) в централна тракиа са власи,аромани и помаци,в южна към горните посочени може да прибавите и помаците. нашата история се говори за последните че са българи.Да,за тези които са в българската част на тракия така както славяни и др се българеят.Истината е че и те са траки и се срещат и в северна и централна гърция(южна тракия) както и в турция.В Бг едва днес започваме да узнаваме повече за траките и мн се спекулира с инфото за тях.Хората които знаят най мн за тях са ромънците.Защо ли? Защото се твърди че Ромъния е създадена от обединяването на три царства.Влахия(Валахия),Молдова и Ардеал.Народът които ги е обединил срещо турците са власите(наследници на Даките) и така са създали по късно велика Ромъния.Имате интернет.Четете повече преди да пишете глупости.


МНОГО ЗАБАВНО, МЕРСИ!

цитирай
54. sparotok - КЪДЕ ГРЕДАТЕ
17.03.2010 16:23
smoko написа:
Толкова измислици отдавна не бях чел на едно място. Скалъпвани и сглобявани измишльотини, сбрани, за да се постогне някаква световна конспирация... жалко.


КАКВА КОНСПИРАЦИЯ ВИ ГОНИ, НЕ ЧЕТЕТЕ ЛИ БЪЛГАРСКИ? В ПОСТИНГА Е НАПИСАНО: Уверихте ли се, че не е нужен световен заговор, за да се укрива истината за българите?
цитирай
55. анонимен - траки-българи
17.03.2010 16:24
А някой да е чувал нещо за произхода на името гр.Осло столицата на Норвегия.
цитирай
56. sparotok - Олга
17.03.2010 16:25
анонимен написа:
Не спирай! Чакам всяко следващо с нетърпение, цитирам те и преразказвам на всички познати.
С възхищение,
Олга
П.П. Името ми е прабългарско, убедена съм, че произтича от Болга...има го издялано в камък намерен в Добруджа, заедно със символи на старобългарските владетели.


Според Павел името Олга е трако-скитско, а не немско както се опитват да ни убеждават, значението е първа, първородна.
цитирай
57. sparotok - всичко с времето си
17.03.2010 16:27
анонимен написа:
Постингът е много интересен, защото дава връзка между индо-ирански произход и местен (автохтонен) на българите, което според мен беше липсващо звено в теорията на Спароток. Но, аз лично имам нужда от пояснения - от що годе ясна и убедителна миграционна схема. Другият основен въпрос - за тъждественост между траки и славяни, за мен си остава открит (недоразработен).


Спокойно, всичко с времето си.
цитирай
58. sparotok - имаш право
17.03.2010 16:29
andrei написа:
е загуба на време да се отговаря.Поздрави от мен спароток и на истинските българи!


Имаш право Андрей, Павел вече не отговаря на анонимки, на мен обаче ми е забавно да споря с ограничени хора, тяхната простота е трогваща.
Д.Д.
цитирай
59. sparotok - знания
17.03.2010 16:49
анонимен написа:
Здравейте,
Казвам се Христо, и съм завършил Балканистика във ВТУ Св. св. Кирил и Методий. Един от най- интересните предмети за мен по време на обучението ми беше Палеобалкански езици. Преподавател ми беше чл. кор. Моско Москов, мир на праха му, един наистина брилянтен учен, с невероятни познания в езикознанието въобще.


Дано да си получил добри знания!
цитирай
60. анонимен - да дискутираме - до коментар 48
17.03.2010 17:37
как пък реши, че помаците са траки? за власите по - бих могъл да се съглася, въпреки че и там се съмнявам, но за помаците?
цитирай
61. denijane - А ето какво намират и в Китай:
17.03.2010 19:31
http://www.nytimes.com/2010/03/16/science/16archeo.html

В област Ксинджанг (където живеят уйгурите) са открити тела на около 4000 години, които обаче имат (източно-)европейски и централно-азиатски гени. Мумиите са на хора с кестенява коса и дълги носове.

"All the men who were analyzed had a Y chromosome that is now mostly found in Eastern Europe, Central Asia and Siberia, but rarely in China. The mitochondrial DNA, which passes down the female line, consisted of a lineage from Siberia and two that are common in Europe. Since both the Y chromosome and the mitochondrial DNA lineages are ancient, Dr. Zhou and his team conclude the European and Siberian populations probably intermarried before entering the Tarim Basin some 4,000 years ago. "
цитирай
62. demograph - анонимен - не смесвайте нещата /щото, ъ.../
17.03.2010 22:22
анонимен написа:
Няма лошо да си патриот.Аз също съм но не съм съгласен да се разпространява подобна литература мътеща мозъците на хората които всъщност не познават и не са чели история.Първо; ТРАКИТЕ НЕ СА БЪЛГАРИ И БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ. БЪЛГАРИТЕ НЕ ГОВОРЯТ СЛАВЯНСКИ И СЛАВЯНИТЕ НЕ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ. Ще продължа с това че в Бг днес се разпространява такава литература от хора предимно със славянски произход и които се българеят щото общо взето не знаят нищо за своята историа.И както викат хората- станаха по българи от българите.В момента с подобна литература в Бг става тва което се направи в саседна Македония.Македонците станаха по големи македонци и от македонците.Забравиха че имат българско потекло.А вие не забравяйте че половината от вас които четете сте със славянско такова.Ако искате да знаете повече за траките........................./все подобни тъпизми/................................В Бг едва днес започваме да узнаваме повече за траките и мн се спекулира с инфото за тях.Хората които знаят най мн за тях са ромънците.Защо ли? Защото се твърди че Ромъния е създадена от обединяването на три царства.Влахия(Валахия),Молдова и Ардеал.Народът които ги е обединил срещо турците са власите(наследници на Даките) и така са създали по късно велика Ромъния.Имате интернет.Четете повече преди да пишете глупости.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Този коментар трябва да се разпространява като пример за уврежданията нанесени на малограмотните и слабоумни хора с разпространението на фалшификати за историята. Следва да се отчита, че не всички, които могат да различават буквите, могат и да четат. Ето - Човекът чул - не дочул, чел - не дочел, разбрал недоразбрал, раздава историческо правосъдие. РАЗМЯТА човекът славяни,българи, ВЛАСИ, КАКРАКАЧАНИ, ДАКИ,ТРАКИ КАТО ПРОСО НА ГЪСКИТЕ... точно както са му ги набутали в главата в интерната за бавноразвиващи се.. АВТЕНТИЧЕН ДОБРЕВАК...милия.
цитирай
63. demograph - Спароток, толкава е мило да
17.03.2010 22:28
sparotok написа:
анонимен написа:
......... Но, аз лично имам нужда от пояснения - от що годе ясна и убедителна миграционна схема. Другият основен въпрос - за тъждественост между траки и славяни, за мен си остава открит (недоразработен).
.....................

Спокойно, всичко с времето си.

.......................................................................................................................
Един съвет момко. Би ли изчел всички постинги на спроток заедно с коментарите?
Сигурен съм,че ще намериш там отговорите, които основателно те вълнуват. Успех.
цитирай
64. demograph - Здравей Маноле. Добре дошъл.
17.03.2010 22:49
mglishev написа:
Не, Бога ми, траките в Мала Азия са факт, но в Месопотамия и Иран - това е просто невярно.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Скоро си купих една книга. Малко обща и твърде лъскава, но под редакцията на респектиращи имена.
Знаеш ли кое ме впечатли? Разделът Европа преди 5000гBC е празен поради "...разкриването на нови артефакти, които може би ще променят коренно представите на историците за произхода и миграциите не населението на Евразия".../цитат/. "Тракийското миграционно ветрило" е по-мащабно и древно от колкото можем да си представим...?! Пиши ми нещо за "гръцките" Dark Ages, please.
цитирай
65. анонимен - религия
17.03.2010 23:19
не друг а Ириней лионски в книгата си за Ересите пише че ТРАКИТЕ научили друидите ..... съвсем потвърждаващо тезата на спарток
цитирай
66. sparotok - Залмоксис
17.03.2010 23:27
анонимен написа:
не друг а Ириней лионски в книгата си за Ересите пише че ТРАКИТЕ научили друидите ..... съвсем потвърждаващо тезата на спарток


Хиполит твърди, че друидите взели учението си от тракиецът Залмоксис.
Да не забравяме, че галите имат тракиски богове Атис, Берекинтия, британския бог на вятъра носи името Витир, Ветер, богинята на върбите се казва Вербея...едва ли е случайно.
цитирай
67. demograph - А чете ли denijane , че са дошли "..най-вероятно от Балканите.."
18.03.2010 00:13
denijane написа:
http://www.nytimes.com/2010/03/16/science/16archeo.html

В област Ксинджанг (където живеят уйгурите) са открити тела на около 4000 години, които обаче имат (източно-)европейски и централно-азиатски гени. Мумиите са на хора с кестенява коса и дълги носове.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"All the men who were analyzed had a Y chromosome that is now mostly found in Eastern Europe, Central Asia and Siberia, but rarely in China. The mitochondrial DNA, which passes down the female line, consisted of a lineage from Siberia and two that are common in Europe. Since both the Y chromosome and the mitochondrial DNA lineages are ancient, Dr. Zhou and his team conclude the European and Siberian populations probably intermarried before entering the Tarim Basin some 4,000 years ago. "

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И мумиите от Урумчи са светлокожи, светлокоси,светлооки и с дрехи като на баба ми и дядо ми...И "..са дошли най-вероятно от Южна Европа преди 4 -5000г...". Кои са били в Южна Европа по това време? Коя точно част на Южна Европа е населявана от високи, светлокоси, белокожи хора по това време? Анъдъмнъ? - Траките! Как им викали на траките от едно време? -Българи.
Кръгът се затваря. Защото тези високи, светлокоси, белокожи хора, малко потъмнели в пустоща на изтока, после се завръщат обратно при братята си, посрещнати с мир и любов. Но и с християнски кръст, за жалост.
Тоя спароток е машина на времето...! Да е жив и здрав. Скоро ще дойде ден да се фукаме,че сме си чатили с него.
цитирай
68. mglishev - :)
18.03.2010 03:46
Та кои са, казваш, имената в книгата?
Траките не са всички индоевропейци. Да, траките са индоевропейци, а такива ще открием от Британия до Индия, но това не прави от индоевропейците траки.
цитирай
69. breeze - Изворът патриотичен
18.03.2010 10:59
Обстрелват го със мисли
коварни,
от засада.
А ТОЙ,
вместо да пресъхне,
по-силен
и по-бистър става.
цитирай
70. анонимен - Malko izvun temata
18.03.2010 12:56
Malko izvun temata, no poneje se spomena ... ako moje nqkoi da mi dade info za pomacite.
цитирай
71. анонимен - Oт ВНМ
18.03.2010 13:08
Привет на всички!За начало искам да благодаря на Спарадок за приетия цивилизован стил на изказ в този блог още от самото му създаване.Анонимността не е порок, порок е да си груб и циник към останалите участници във форума.МОЛБАТА МИ КЪМ ПИШЕЩИТЕ Е ДА СЕ ПРИДЪРЖАМЕ КЪМ ПРЕОБЛАДАВАЩИЯ ТОН,
Включвам се в коментарите по два аспекта:
1.В произведение на Ибн Даста от началото на 10 век ми направи впечатление следно:Когато в Багдат на път за Мека, попитали седем българи от Волжска България за произхода им, те отговорили,че са смесеца между славяни и тюрки.В същото време във всички арабски източници като основна забележителност за местообитаването им се подчертава ,че там нощите са къси и дните дълги.Това не се споменава за съседите им,дори за хазарите,които живеят доста по на юг до устието на р. Волга.Приемливо е да се допусне,че запазената истрическа памет на Волжските българи локализира техния произход доста на юг.Т. е. те идват от заддунавска България , а не обратното.
2.Относно близоста между Келти и Траки , не е коментиран факта,че до 211г.пр.Р.Х. на територията на източните Родопи съществува келтска държава.Артфакт е Кромлехта (мини "Стоунхендж") край гр.Маджарово.
С Уважение.
цитирай
72. анонимен - да дискутираме
18.03.2010 21:31
ами в началото на 3 век пр.Хр. келтите са най - голямата сила на Балканите. атаката им е в две основни направления - на юг, към Македония и Елада и на изток, към Тракия. Македония е размазана, а нейният цар Птолемей Керавнос е убит и обезглавен на бойното поле. Гърция също е опустошена, но в една кравопролитна битка, по време на която вали пороен дъжд, етолийците успяват разгромят келтите. техният водач Брен се самоубива. в тракия келтите нямат никави проблеми. според описанието на Юстин както обикновено траките не смеят да приемат редовно сражение и се спасяват в планините. келтите ги последват, но една страшна буря ги принуждава да се оттеглят. Между другото келтите много се боят от бури и грамотевици, това е описано. въпреки това оттегляне част от тракия е покорена. известно е келтското царство със столица Тиле, която все още не е локализирана. някой автори приемат че Тиле се намира близо до днешното село Тулово, но по вероятно е да е в Турция. цяла югоизточна тракия е под келтска власт в продължение на повече от 60г. към 211г. келтското царство е разгромено от траките, вероятно заради изселването на част от келтите - айгосагите. разбира се възможен е друго вариант, при който айгосагите да се изселват под тракийския натиск. в следващите 200 келтската мощ в Тракия не отслабва. тя обаче е факт в северна тракия където са бастарните. вероятно келтските поселения са многобройни тъй като страбон говори за келтотраки. тези келти са разгромени от Рим. всичко това показва че думите които спароток използва за сравнение траките са взаимствали от келтите с които живеят 200г. а не обратното, тъй като траки в запдна европа никога не е имало.
цитирай
73. анонимен - да дискутираме
18.03.2010 21:41
помаците са българи изповядващи исляма. ако искаш да се запознаеш по - подробно има една чудесна книга на Стоян Райчевски - "Българите мохамедани". В нея ще намериш информация за техните поселения на Балканите и всички сведения които има за тях от 17 - 19век. цитирани всички документи, от които ставя ясно че те са българи. ранните документи са много важни, тъй като по това време - 18век. все още не е влязла в ход руската, гръцката и сръбската пропаганда, а и самата османска империя не оказва натиск върху тях да се самоопределят като турци. през 20век положението става по различно.
цитирай
74. анонимен - Oт ВНМ
19.03.2010 10:08
До г-н Дискутиращ.Благодаря за смекчения тон.Нека да има дискусии,спорове,антитези,но всичко да е само в името на истината за нашата история.Безспорен факт е,че официалната историография в момента е подменила основния фундамент на изграждането на нашия народ.Аз лично не разглеждам възможността да изложим различни гледни точки,предоставена ни в този блог от г-н Спарадок,като вид викторина.По-важното е ,освен да се цитират отделни факти за нашата история,да се акцентира над общите и асемблиращи доказателства,запазили се след многобройните ни преживени трасформации.
Като пример ще посоча приликата във военните тактики на Траки и Българи-- завъшващи винаги успешно, когато се използва релефа и засадата(спрях се на последния Ви материал)
С Уважение.
цитирай
75. анонимен - Ох. Братко. Ние себе си не знаем, камо ли другите...
19.03.2010 10:39
анонимен написа:
Malko izvun temata, no poneje se spomena ... ako moje nqkoi da mi dade info za pomacite.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Животът ми мина сред помаци. Чисти и красиви българи. Език запазен и богат. Само дето жените им носят шалвари, което не ги прави по-различни от българките. Живеем в дружба без да се делим. Неграмотните политици разделят България братко....! Както на траки, миси и македонци, така на българи, помаци шопи..А всички сме едно. Как може гърците от българи да правят елини, а ние от българи да произвеждаме чужденци.Самият въпрос кои са помаците вече създава граница между тях и нас....Къде е тази българска образователна система да учи децата кои сме ние българите?!..ОХ КАКВА БОЛЕЗНЕНАТЪПОТИЯ.
цитирай
76. анонимен - Представи си за миг, че са траки..не се ли намества всичко?
19.03.2010 10:57
mglishev написа:
Та кои са, казваш, имената в книгата?
Траките не са всички индоевропейци. Да, траките са индоевропейци, а такива ще открием от Британия до Индия, но това не прави от индоевропейците траки.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Какво става ако приемем, че траките са първоплемето/хайде да кажем, че не се наричат траки, а протобалканския-проточерноморския народ,етнос/ от които са се нароили всички индоевропейци? Колкото и помпозно да изглежда, според мен води до наместване на пъзела и отговаря на бележката ти за наличието на индоевропейци навсякъде... Миграционното ветрило номер три. Опитвайки се да проследя миграциите от първия бейби бум на хомо сапиенс в Кения, през втория в делтата на Нил /което не е задължително да е номер две, но хайде/, до доказания в Черноморската люпилня бейби бум номер три, намирам за доста логично един етнос да се е роил в индоевропейски мега етнос, който носи общите белези /светла кожа, светли очи, кавказки череп и скелет, еднакъва езикова основа и общи духовни нагласи и обичаи.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
демограф
цитирай
77. анонимен - Поздрави на Глишев и компания ...
19.03.2010 15:11
Преди една година във форума на Голямото четене в темата за Тракийската писменост, Глишев и сие войнствено отстояваше тезата, че между Фригите/Бриги/ в Мала Азия и Траките няма връзка. Разбирам защо те отричаха тази връзка, ами защото Фригите /Бригите/ имат азбука и писмени паметници преди елините. А това разбива теорията им за „безписмените траки”.
Сега при Глишев има малък прогрес по горе той/те/ написа/ха/:
„5. mglishev - :)
17.03 11:45
Не, Бога ми, траките в Мала Азия са факт, но в Месопотамия и Иран - това е просто невярно.”

Глишев вземете там с „колегите си краставичари” да се разберете по между си най накрая за преселенията на Народа на Траките, за Тракийската писменост и за корените на „индо” европейците, че вече се излагате и станахте смешни.

Много поздрави и останете със здраве!

цитирай
78. sparotok - траки в запдна европа никога не е имало???????????????????
19.03.2010 16:32
анонимен написа:
ами в началото на 3 век пр.Хр. келтите са най - голямата сила на Балканите. атаката им е в две основни направления - на юг, към Македония и Елада и на изток, към Тракия. Македония е размазана...............

всичко това показва че думите които спароток използва за сравнение траките са взаимствали от келтите с които живеят 200г. а не обратното, тъй като траки в запдна европа никога не е имало.


По-разумно щеше да бъде, ако беше казал, че не разполагаш с данни за тракийско присъствие в Западна Европа. Явно не си чел Alt-celtischer Sprachschatz ( Alfred Holder). Три тома са, 5368 страници ценна информация. Ето част от нея:
1. Чужди на галите имена в галски епиграфски паметници: Гетас, Дакус, Мокус, Атис, Котус, Долес, Залтис, Ботус, Беса, Битюс.
2.Тракийски божества от галски епиграфски паметници:
Бели ( Балей), Берекинтия, Земела, Белсурд ( Сбелсурд)
3. Странни галски топоними: Садо-брия, Сена-брия, Саде-брия, Кандол-брия, Канто-виса, Весонтио, сравни ги с тракийските Месембрия, Полтимбрия, Селимбрия, Пато-виса, Висанте, Вис-марос.
4. Странни галски хидроними са Неста, Арда, Бара, Веде, Сарта, Бебра, Бебрис, Беброна, Кало, те са без изключение тракийски.
5.Съществували са десетски галски селища чийто имена съдържат частицата БУРД, която е необяснима на кимришки, гейлик, бретонски и т.н. За сметка на това отговоря прекрасно на тракийската БУРД- брод ( мост, греда). Сам Холдер тълкува БУРД като кол, прът, тояга...т.е. мост.
6.В Галия е имало над 80 селища, чийто имена съдържат частицата ИАЛО, тълкувана като земя, пръст. Тя няма обяснение на който и да е било келтски език защото е тракийската ИЛА - кал, глина ( ст.блг. илъ- кал, глина).

Да не забравяме и археологията. В Ранната Желязна Епоха, в Галия се появява чужда керамика, въоръжение, фибули и тип погребения. Без изключение те са тракийски. Набави си работите на Старе, Гущан и Холдер, прочети ги и тогава ще продължим дискусията.
цитирай
79. анонимен - да дискутираме
19.03.2010 18:48
Пак казвам, траки в западна европа никога нее имало. доколкото познавам по писането ти предполагам че ще обявиш и белгите за траки. стига сте чертали тези фантастични картини.
цитирай
80. анонимен - да дискутираме до ВНМ
19.03.2010 18:56
приликите във военното дело не могат да са етноопределящ фактор. това се отнася не само за воденето на битките, но и за бойния строй и за въоръжението. подобен род сравнения са неуместни. иначе траките са известни като свирепи и силни войни. основният им проблем е че не могат да водят организирано сражение. доказателства колкото щеш. така например армията на Дарий І среща съпротива единствено от гетите, които са поголовно разбгити. единствено армията на ситалк всява ужас, но само с числеността си. ситалк така и не успява да превземе нито един град, поради липсата на обсадна техника. след това траките търпят поражения от всякъде - македони, келти и римляни. траките имат и доста победи но по правило те са в по незначителни сражения. просто не моат дасе мерят с македони, гърци и римляни.
цитирай
81. анонимен - да дискутираме
19.03.2010 19:46
обобщение за траките.
І.военно дело
1.изключително слабо - непрекъснати поражения от перси, скити, македони, келти, римляни и гърци (когато е срещу силна армия, а не срещу отделен полис)
2.липса на тежка пехота, което води до избягване на редовно сражение и оттук до невъзможност за завоюване на чужди земи.
3.малобройна и неефективна тежка конница, което води до по горния извод.
4.липса на обсадна техника и явно нежелание за направата на такава - дори и Ситалк не успява в тази посока. - отново води до невъзмжност за завоюване на чужди земи.
5.липса на единно командване - в битка нападат и се пръскат бързо, след което отново се събират и така докато бъдат разбити - като досадни комари лятно време, хапят но нищо съществено не правят.
6.липса на организиран боен строй и на дисциплина. дори често влизат пияни в бой.
ІІ.Тракийска Цивилизация(?), не само култура
1.липсата на добре развита градска цивилизация. Всъщност траките нямат градове в истинския смисъл на думата. само незначителна част от селищата са укрепени, но те не са нищо особено. демостен с право ги нарича "окаяни свърталища". в повечето случаи това са царски резиденции, но нямат нищо общо с гръцкия, римския, или дори източния град. не случайно по елинистичеко време започват да строят градове по елински модел - просто възприемат истинската цивилизация.
2.Логично липсата на градове води до тотална неграмотност. това е видно и от аристотел, който с презрение говори за тракийските племена които броят едва до три.
3.Писменост - траките са безписмен народ. те използват гръцките букви като някой път с тях изписват своя език. Примери много - съдове, накити, монети, надписи в гробници, посветителни дарове и т. нат.
4.липсата на писменост и посевместната неграмотност води и до липсата на желание за научни занимания, за литература, изкуство и какво ли още не.
5.многоженство и продажбата на част от децата като роби - абсолютна простащина, която няма нужда да бъде извинявана с времето в което живеят.
цитирай
82. mglishev - А, не :)
19.03.2010 20:28
Не мога да "си представя за момент". такива неща се доказват.
И не на следващия аноним - не съм преживявал "развитие". И във форума, и винаги съм твардял, че фригийците са отделен народ от траките. А че траки е имало в азиатска витиния, не съм отричал. Те просто не са фригийци. И да, уви, траките са безписмен народ.
цитирай
83. demograph - Приятна работа
19.03.2010 21:51
Ха ха ха ха ..."...траки в Западна Европа никога не е имало." Това го съм пропуснал.
Умирам да се кефя, когато някой се направи на Господ и рече "От Витоша по-високо нема.." или пък "Е нема такова животно". О! Свещенна простота...С такива опоненти дискусията става траги-комедия, а победата тъжна..
цитирай
84. demograph - анонимен - да дискутираме /Здрвей Маноле! Защо се правиш на анонимен/
19.03.2010 22:00
"...липсата на добре развита градска цивилизация" ами това са твои думи бе Манолчо. Да ти пратя ли снимки и реконструкция на Севтополис? А на другите тракийски и после станали гръцки градове? А на Византион? Ама ти да не си и гърчето дето псува в този форум бре аланкоолу...? Ой,,ой,,ой...
А това за войската на траките... то си е бисерче на ненавистта.
цитирай
85. анонимен - А, да:)
19.03.2010 22:02
в представите на неграмотните всичко се намества чудесно и с лекота.. прекрасно и удобно.
айде сега доказателства - това да не е математика. лингвистиката е една обикновена алюзия..и хоп:
"Отсъдете сам дали прусийския е близък до българския"..
че и проклетата свтовна конспирация пречи на светилата в тоя блог да публикуват в научни издания...
но затова е блог.бг
цитирай
86. demograph - Маноле..много повтаряш гърците. Маноле...
19.03.2010 22:38
"...дори често влизат пияни в бой.- като руснаците и германците.
"...по елински модел - просто възприемат истинската цивилизация." - твоята, а?
"..аристотел, който с презрение говори за тракийските племена.." - като теб.
"..траките са безписмен народ. те използват гръцките букви.." - твоите букви.
"..води и до липсата на желание за научни занимания, за литература, изкуство.." - за разлика от гърците, нали?
"...многоженство и продажбата на част от децата като роби - абсолютна простащина, която няма нужда да бъде извинявана с времето в което живеят." - сиреч цигани, а? Ама защо гърците мясат на цигани, а траките и българите не?
И къде го прочете това? А да си прочел за Карагенските жертвоприношения? А за минотавъра? А за педерастията на гърчолята? За това дали има давност?
Гърците изтриха, запалиха, хвърлиха в кенефите, преиначиха и присвоиха всичко свързано с траките и с нас. Това обаче свърши. Сега дойде ред да гълтат жабите. Маноле ти си грък и ненавиждаш българите...изчезни от форума.
цитирай
87. sparotok - ЧЕТИ ПО-НОВА ЛИТЕРАТУРА!
19.03.2010 23:01
mglishev написа:
Не мога да "си представя за момент". такива неща се доказват.
И не на следващия аноним - не съм преживявал "развитие". И във форума, и винаги съм твардял, че фригийците са отделен народ от траките. А че траки е имало в азиатска витиния, не съм отричал. Те просто не са фригийци. И да, уви, траките са безписмен народ.


The Phrygian alphabet resembles one of the Archaic Greek alphabets and actually appears to have been derived from Greek. However, if one follows the RECENT REDATING adopted for the destruction of Early Phrygian Gordion, the oldest graffiti from the site (G-104, G-237 and G-249) can be assigned to the end of the ninth/early eighth century BCE: if one sets aside the five letters of a graffito found in a tomb in Latium (of uncertain language and date—possibly the first quarter of the eighth century?—see Bulletin Epigraphique 1997, 715 and 1998, 602),
THE GRAFITY FROM GORDION PRECEDE THE OLDEST GREK INSCRIPTION BY MORE THAN A HALF CENTURY!!!!!!!!!!

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

После провери и тези исторически извори.

Херодот, История –VII-73
Плиний, Естествена История – VLxl-145
Страбон, География VII frag. 25a, frag. 38
Страбон, География XII-8-2
цитирай
88. sparotok - конспирация
19.03.2010 23:06
анонимен написа:
в представите на неграмотните всичко се намества чудесно и с лекота.. прекрасно и удобно.
айде сега доказателства - това да не е математика. лингвистиката е една обикновена алюзия..и хоп:
"Отсъдете сам дали прусийския е близък до българския"..
че и проклетата свтовна конспирация пречи на светилата в тоя блог да публикуват в научни издания...
но затова е блог.бг


Явно твоят роден език не е български, какви конспирации те гонят, не прочете ли какво пише в постинга - Уверихте ли се, че не е нужен световен заговор, за да се укрива истината за българите?

Щом наричаш другите неграмотни, редно е да покажеш нещо от себе си, за да покажеш, че си по-грамотен.
цитирай
89. анонимен - Не мога да "си представя за ...
19.03.2010 23:07
sparotok написа:
mglishev написа:
Не мога да "си представя за момент". такива неща се доказват.
И не на следващия аноним - не съм преживявал "развитие". И във форума, и винаги съм твардял, че фригийците са отделен народ от траките. А че траки е имало в азиатска витиния, не съм отричал. Те просто не са фригийци. И да, уви, траките са безписмен народ.


не знам защо критикуваш човека с този цитат. той нали твяърди, че фригите не са траки, а ти цитираш че фригите имат по стара писменост от гърците.

The Phrygian alphabet resembles one of the Archaic Greek alphabets and actually appears to have been derived from Greek. However, if one follows the RECENT REDATING adopted for the destruction of Early Phrygian Gordion, the oldest graffiti from the site (G-104, G-237 and G-249) can be assigned to the end of the ninth/early eighth century BCE: if one sets aside the five letters of a graffito found in a tomb in Latium (of uncertain language and date—possibly the first quarter of the eighth century?—see Bulletin Epigraphique 1997, 715 and 1998, 602),
THE GRAFITY FROM GORDION PRECEDE THE OLDEST GREK INSCRIPTION BY MORE THAN A HALF CENTURY!!!!!!!!!!

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

После провери и тези исторически извори.

Херодот, История –VII-73
Плиний, Естествена История – VLxl-145
Страбон, География VII frag. 25a, frag. 38
Страбон, География XII-8-2

цитирай
90. анонимен - От ВНМ
19.03.2010 23:07
През 1532г. конкистадора Писаро начело на 168 войници побеждава 80 000-та армия на инките и пленява императора им Атауалпа.Въпреки този срамен епизод, с който се слага край на тази империя и до днес потомците на Писаро, остановили се на Американския континент, изпитват гордост от цивилизацията на инките,дори тя да е не сравнима с европейската по технологични критерии.Всеки народ преминава през ситото на историята.Знам,че сте прав г-н Дискутиращ,но също така осъзнавам,че и г-н Спарадок е прав,защото да се занимаващ с история няма почти никакъв смисъл,ако не мислещ за бъдещето.Не искам да вярвам в нихилизма на Българина.Защо не приемете,че някои от изброените от вас негативи, в отделни моменти са представлявали егидата предпазваща ни от изчезване и асимилация.Напишете и за добродетелите ни.Все пак не сме консумирали починалите като Скитите или да издигаме паметници на хомосексуални воини като Херонейският лъв.
С Уважение.
цитирай
91. sparotok - аргумент
19.03.2010 23:08
анонимен написа:
Пак казвам, траки в западна европа никога нее имало. доколкото познавам по писането ти предполагам че ще обявиш и белгите за траки. стига сте чертали тези фантастични картини.


КАЗВАНЕТО НЕ Е АРГУМЕНТ!
ОБЯСНИ ПЪРВО СЛЕДНОТО, СЛЕД ТОВА ЩЕ ТИ ПРЕДСТАВЯ ОЩЕ!
1. Чужди на галите имена в галски епиграфски паметници: Гетас, Дакус, Мокус, Атис, Котус, Долес, Залтис, Ботус, Беса, Битюс.
2.Тракийски божества от галски епиграфски паметници:
Бели ( Балей), Берекинтия, Земела, Белсурд ( Сбелсурд)
3. Странни галски топоними: Садо-брия, Сена-брия, Саде-брия, Кандол-брия, Канто-виса, Весонтио, сравни ги с тракийските Месембрия, Полтимбрия, Селимбрия, Пато-виса, Висанте, Вис-марос.
4. Странни галски хидроними са Неста, Арда, Бара, Веде, Сарта, Бебра, Бебрис, Беброна, Кало, те са без изключение тракийски.
5.Съществували са десетски галски селища чийто имена съдържат частицата БУРД, която е необяснима на кимришки, гейлик, бретонски и т.н. За сметка на това отговоря прекрасно на тракийската БУРД- брод ( мост, греда). Сам Холдер тълкува БУРД като кол, прът, тояга...т.е. мост.
6.В Галия е имало над 80 селища, чийто имена съдържат частицата ИАЛО, тълкувана като земя, пръст. Тя няма обяснение на който и да е било келтски език защото е тракийската ИЛА - кал, глина ( ст.блг. илъ- кал, глина).

Да не забравяме и археологията. В Ранната Желязна Епоха, в Галия се появява чужда керамика, въоръжение, фибули и тип погребения. Без изключение те са тракийски
цитирай
92. sparotok - НЕ БЪРЗАЙ ДА КОРИШ, ПЪРВО ПРОЧЕТИ
19.03.2010 23:13
анонимен написа:
sparotok написа:
mglishev написа:
Не мога да "си представя за момент". такива неща се доказват.
И не на следващия аноним - не съм преживявал "развитие". И във форума, и винаги съм твардял, че фригийците са отделен народ от траките. А че траки е имало в азиатска витиния, не съм отричал. Те просто не са фригийци. И да, уви, траките са безписмен народ.


не знам защо критикуваш човека с този цитат. той нали твяърди, че фригите не са траки, а ти цитираш че фригите имат по стара писменост от гърците.

The Phrygian alphabet resembles one of the Archaic Greek alphabets and actually appears to have been derived from Greek. However, if one follows the RECENT REDATING adopted for the destruction of Early Phrygian Gordion, the oldest graffiti from the site (G-104, G-237 and G-249) can be assigned to the end of the ninth/early eighth century BCE: if one sets aside the five letters of a graffito found in a tomb in Latium (of uncertain language and date—possibly the first quarter of the eighth century?—see Bulletin Epigraphique 1997, 715 and 1998, 602),
THE GRAFITY FROM GORDION PRECEDE THE OLDEST GREK INSCRIPTION BY MORE THAN A HALF CENTURY!!!!!!!!!!

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

После провери и тези исторически извори.

Херодот, История –VII-73
Плиний, Естествена История – VLxl-145
Страбон, География VII frag. 25a, frag. 38
Страбон, География XII-8-2



НЕ БЪРЗАЙ ДА КОРИШ, ПЪРВО ПРОЧЕТИ ДАДЕНИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОРИ!
ОТ ТЯХ ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ФРИГИТЕ СА ТРАКИ!

АКО НЕ СИ СЪГЛАСЕН ПРЕДСТАВИ АРГУМЕНТИ, НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ!

ЖЕЛАНИЯТА И НЕОБОСНОВАНИТЕ ТВЪРДЕНИЯ НЕ СА АРГУМЕНТ.

цитирай
93. анонимен - да дискутираме до ВНМ
19.03.2010 23:19
анонимен написа:
През 1532г. конкистадора Писаро начело на 168 войници побеждава 80 000-та армия на инките и пленява императора им Атауалпа.Въпреки този срамен епизод, с който се слага край на тази империя и до днес потомците на Писаро, остановили се на Американския континент, изпитват гордост от цивилизацията на инките,дори тя да е не сравнима с европейската по технологични критерии.Всеки народ преминава през ситото на историята.Знам,че сте прав г-н Дискутиращ,но също така осъзнавам,че и г-н Спарадок е прав,защото да се занимаващ с история няма почти никакъв смисъл,ако не мислещ за бъдещето.Не искам да вярвам в нихилизма на Българина.Защо не приемете,че някои от изброените от вас негативи, в отделни моменти са представлявали егидата предпазваща ни от изчезване и асимилация.Напишете и за добродетелите ни.Все пак не сме консумирали починалите като Скитите или да издигаме паметници на хомосексуални воини като Херонейският лъв.
С Уважение.


аз не знам защо се загяш на тази тема. траките нямат нищо общо с българите. нещата които изброих се отнасят за тях а не за българите, така че не виждма какъв е проблемът.
цитирай
94. анонимен - да дискутираме
19.03.2010 23:35
1.В Галия е имало над 80 селища, чийто имена съдържат частицата ИАЛО, тълкувана като земя, пръст. Тя няма обяснение на който и да е било келтски език защото е тракийската ИЛА - кал, глина ( ст.блг. илъ- кал, глина).

тълкувана - на боб или на карти Таро? Как разбра че ИЛА на тракийски е кал?

2.Съществували са десетски галски селища чийто имена съдържат частицата БУРД, която е необяснима на кимришки, гейлик, бретонски и т.н. За сметка на това отговоря прекрасно на тракийската БУРД- брод ( мост, греда). Сам Холдер тълкува БУРД като кол, прът, тояга...т.е. мост.

Как разбра, че на тракийски БУРД е мост? и какво общо има тази дума ако значи мост с "град"? Това по скоро е вариант на немското BURG - град.

3.Странни галски хидроними са Неста, Арда, Бара, Веде, Сарта, Бебра, Бебрис, Беброна, Кало, те са без изключение тракийски.

Как реши че са тракийски? По същата логика може да са галски? Кое му е тракийското на Арда? на Кало? Бара? Веде? Сарта?

4.Странни галски топоними: Садо-брия, Сена-брия, Саде-брия, Кандол-брия, Канто-виса, Весонтио, сравни ги с тракийските Месембрия, Полтимбрия, Селимбрия, Пато-виса, Висанте, Вис-марос.

двата езика са индоевропейски. напълно е възможно наставката "брия" да е в употреба и на двете места.

5.Тракийски божества от галски епиграфски паметници:
Бели ( Балей), Берекинтия, Земела, Белсурд ( Сбелсурд)

Кои са тези тракийски богове? би ли ми обяснил? - бели, берекинтия, земела, белсурд.

6.Чужди на галите имена в галски епиграфски паметници: Гетас, Дакус, Мокус, Атис, Котус, Долес, Залтис, Ботус, Беса, Битюс.

имена чужди бол и на всякъде.

Чужди тракийски имена - Спарадок, Ситалк, Сараток, Скитодок, Медок, Амадок, Берисад, Садала, Медосад, йолай, посидоний, Гай Юлий Реметалк и много др.

ако си мислиш че с една шепа жалки прилики можеш да построиш цяла теория жестоко се лъжеш. с подобен метод можеш да искараш целия свят тракийски.

1.село бутан в БГ и държава Бутан.
2.Манко Капак (манчо) - инкски владетел
цитирай
95. sparotok - смях
19.03.2010 23:39
[quote=анонимен]1.В Галия е имало над 80 селища, чийто имена съдържат частицата ИАЛО, тълкувана като земя, пръст. Тя няма обяснение на който и да е било келтски език защото е тракийската ИЛА - кал, глина ( ст.блг. илъ- кал, глина).

тълкувана - на боб или на карти Таро? Как разбра че ИЛА на тракийски е кал?

2.Съществували са десетски галски селища чийто имена съдържат частицата БУРД, която е необяснима на кимришки, гейлик, бретонски и т.н. За сметка на това отговоря прекрасно на тракийската БУРД- брод ( мост, греда). Сам Холдер тълкува БУРД като кол, прът, тояга...т.е. мост.

Как разбра, че на тракийски БУРД е мост? и какво общо има тази дума ако значи мост с "град"? Това по скоро е вариант на немското BURG - град.

3.Странни галски хидроними са Неста, Арда, Бара, Веде, Сарта, Бебра, Бебрис, Беброна, Кало, те са без изключение тракийски.

Как реши че са тракийски? По същата логика може да са галски? Кое му е тракийското на Арда? на Кало? Бара? Веде? Сарта?

4.Странни галски топоними: Садо-брия, Сена-брия, Саде-брия, Кандол-брия, Канто-виса, Весонтио, сравни ги с тракийските Месембрия, Полтимбрия, Селимбрия, Пато-виса, Висанте, Вис-марос.

двата езика са индоевропейски. напълно е възможно наставката "брия" да е в употреба и на двете места.

5.Тракийски божества от галски епиграфски паметници:
Бели ( Балей), Берекинтия, Земела, Белсурд ( Сбелсурд)

Кои са тези тракийски богове? би ли ми обяснил? - бели, берекинтия, земела, белсурд.

6.Чужди на галите имена в галски епиграфски паметници: Гетас, Дакус, Мокус, Атис, Котус, Долес, Залтис, Ботус, Беса, Битюс.

имена чужди бол и на всякъде.

Чужди тракийски имена - Спарадок, Ситалк, Сараток, Скитодок, Медок, Амадок, Берисад, Садала, Медосад, йолай, посидоний, Гай Юлий Реметалк и много др.

ако си мислиш че с една шепа жалки прилики можеш да построиш цяла теория жестоко се лъжеш. с подобен метод можеш да искараш целия свят тракийски.

[ ]

ТИ СИ ТОЗИ, КОЙТО СЕ ЛЪЖЕ ЖЕСТОКО!

КАК МОЖЕ ДА ОТРИЧАШ ПРИСЪСТВИЕ НА ТРАКИ НА ОПРЕДЕЛЕНО МЯСТО, СЛЕД КАТО НЕ ЗНАЕШ НИЩО ЗА ТРАКИТЕ!!!!!!!!!

НАЛИ, ЗА ДА ИЗКЛЮЧЕШ НЕЩО ТРЯБВА ДА ГО ПОЗНАВАШ!

КЪДЕ СИ ТРЪГНАЛ ДА СЕ ПРАВИШ НА ВСЕЗНАЕЩ - НЯМАЛО, ТА НЯМАЛО.

ПРОЧЕТИ ДУРИДАНОВ, ГЕОГИЕВ, ДЕЧЕВ, ВЛАХОВ, ХААС, ТОМАШЕК, ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ ИЛА И ТРАКИЙСКА ДУМА, ЧЕ БУРД Е ТРАКИЙСКА ДУМА...

ТИ БЕШЕ ДО ТУК! ТВОЕТО НЕ Е ДИСКУСИЯ А ПЛЮЕНЕ ПО БЪЛГАРЩИНАТА.

ТЪРСИ СИ ДРУГО МЯСТО ЗА НЕСКОПОСАНИТЕ ИЗЯВЛЕНИЯ!
цитирай
96. анонимен - да дискутираме
19.03.2010 23:45
ами сигурно съм аз и 100% от учените. не съм чел някой автор да отъждествява цяла европа с траките. то не бяха египтяни, морски народи, етруски, келти, македони, илири, скити, кимерийци и какво ли още не. навсичко отгоре прелетяха през средновековието като българи, хуни, сармати, аклани. абе всичко квото се сетип. основаха лондон, бяха в бактрия, биха се с китайците. овършаха целия античен свят. направо са страшни. нищо, че всъщност са едни жлки племена, които никога не са били обединени. това е просто пофдробност.
цитирай
97. анонимен - да дискутираме
19.03.2010 23:48
съжалявам че не ми е под ръка един сръбски пасквил в който всичко се определяше за сръбско. та дори и сибир. лингвистиката е изключително сложно нещо и не е за не специалисти. никой не би си позвулил от 2 думи да прави генерални изводи. още повече пък от имена на хора.
цитирай
98. sparotok - ОМРАЗА
19.03.2010 23:49
анонимен написа:
ами сигурно съм аз и 100% от учените. не съм чел някой автор да отъждествява цяла европа с траките. то не бяха египтяни, морски народи, етруски, келти, македони, илири, скити, кимерийци и какво ли още не. навсичко отгоре прелетяха през средновековието като българи, хуни, сармати, аклани. абе всичко квото се сетип. основаха лондон, бяха в бактрия, биха се с китайците. овършаха целия античен свят. направо са страшни. нищо, че всъщност са едни жлки племена, които никога не са били обединени. това е просто пофдробност.


ОМРАЗАТА КЪМ БЪЛГАРСКОТО ПРОСТО БЛИКА ОТ ДУМИТЕ ТИ!
цитирай
99. анонимен - да дискутираме
19.03.2010 23:54
еми 4 от 5 които изброи стоят на библиотеката ми на два метра в ляво от мен. не съм прочел никой от тях га говори за тракийско присъствие в галия и британия. и не виждам с какво плюч по българщината. траките не са българи. можеш да кажеш че плюя по тракийщината, нмо и това няма да е вярно
цитирай
100. анонимен - да дискутираме
19.03.2010 23:56
покажи ми поне един античен автор който да отъждествява траките със скити, македони, илири, египтяни, етруски, пеласги, келти и квито се сетиш други.
цитирай
101. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 00:04
ако по тази логика ще обвиняваш някой в антитракийщина те съветвам да го направиш към Владимир Георгиев, който измисли дако-мизийския език. тази негова измишльотина, която се базира единствено на думите "дева", "пара" и "брия" беше прегърната с ентусиазъм от румънските учени, които веднага се обявиха за наследници на даки и гети. ако следваме неговата теория трябва да се съгласим че на север от стара планина не живеят траки щото употребяват за град различна дума от тези на юг и говорят на друг език. голяма простотия която с основание беше оборена от Тачева.
цитирай
102. sparotok - скюти етнос тракон
20.03.2010 00:10
анонимен написа:
покажи ми поне един античен автор който да отъждествява траките със скити, македони, илири, египтяни, етруски, пеласги, келти и квито се сетиш други.


Стефан Византийски беше писал - СКЮТИ ЕТНОС ТРАКОН, няма нужда да ти го превеждам.

Дион Касий определя даките като клон на скитите.

Страбон казва, че скити и сармати са от един род, а Прокопий твърди, че сарматите са от семейството на гетите.

Познаваш тези автори нали?
цитирай
103. sparotok - грешки
20.03.2010 00:13
анонимен написа:
ако по тази логика ще обвиняваш някой в антитракийщина те съветвам да го направиш към Владимир Георгиев, който измисли дако-мизийския език. тази негова измишльотина, която се базира единствено на думите "дева", "пара" и "брия" беше прегърната с ентусиазъм от румънските учени, които веднага се обявиха за наследници на даки и гети. ако следваме неговата теория трябва да се съгласим че на север от стара планина не живеят траки щото употребяват за град различна дума от тези на юг и говорят на друг език. голяма простотия която с основание беше оборена от Тачева.


Това не е грешка, изкуственото разделение на траките е тенденция създадена от комунистите целящи да убият всяка форма на национална гордост. Като гледам и ти си на същата честота.
цитирай
104. анонимен - стара мода за внуци на феодалните старци: УНОГУНДУРОМАНИЯ
20.03.2010 00:39
анонимен написа:
еми 4 от 5 които изброи стоят на библиотеката ми на два метра в ляво от мен. не съм прочел никой от тях га говори за тракийско присъствие в галия и британия. и не виждам с какво плюч по българщината. траките не са българи. можеш да кажеш че плюя по тракийщината, нмо и това няма да е вярно


Добре, бе , г-н Уногундур, ставаш смешен с комсомолската си тракофобия.
цитирай
105. demograph - Дискусия с гръцки лайномет е излишна
20.03.2010 01:00
"Преди една година във форума на Голямото четене в темата за Тракийската писменост, Глишев и сие войнствено отстояваше тезата, че между Фригите/Бриги/ в Мала Азия и Траките няма връзка. Разбирам защо те отричаха тази връзка, ами защото Фригите /Бригите/ имат азбука и писмени паметници преди елините. А това разбива теорията им за „безписмените траки”.
цитирай
106. анонимен - @93 - оййй и коя е тая ИСТИНА дето се укрива от Българите?!
20.03.2010 01:04
как реши, че твоите щуротии са истина - къде е публикуван твоя материал и кой го е признал ...очевадно е, че си неграмотен
а че твоите занимавки (всяка недоказана теза е занимавка) са ИСТИНА за тебе си е твоя работа..но за мен ИСТИНА Е доказана и призната научна теза...
и надписите в Галия са писани с тракийска азбука нали с главни букви.)))
цитирай
107. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 09:56
ами страбон говори за скити и сармати, а сарматите не са траки. прокопий за сармати и гети, а сарматите не са скити. стефан византийски е прекалено късен за да е някакъв фактор. по правило неговият лексикон е пълен с грешки. ако си се занимавал с него ще знаеш. същото е положението с дион касий. меродавните извори тук са херодот и тукидид, които отделят траки от скити. и двамата са много наясно с проблема. херодот е пътувал в тракийските и скитските земи, а тукидид е наполовина тракиец и знае за какво става работа. тези дето ми ги цитираш самного късни, а страбон е единн кабинетен компилатор, който е забъркал голяма каша в труда си - не е ясно откъде черпи информация и за кое време става въпрос.и информацията е много важна - страбон често използва поети, митографи и други неисторически трудове в които истината не е задължителна. затова той често е игнориран като извор от сериозните историци. и то с право. куца ти тексткритичния анализ на изворите. и то много.
цитирай
108. mglishev - :D
20.03.2010 11:00
Докато си говорим тук (и на още няколко места с други събеседници), забелязвам някои характерни особености на автохтонисткия "дискурс", както биха го казали в "Литературен вестник". Ама много характерни. Тези особености се отнасят до отношението към темите на разговор и към опонентите на автохтонизма.

Автохтонистите смятат езикознанието за нищо недоказващо и средновековните източници за фалшификати. По този начин се разграничават рязко от конвенционалните научни методи на изледване.

Автохтонистите са убедени в съществуването на заговор срещу българското минало. Това прави убежденията им повече теория на конспирацията отколкото хипотеза за произхода на конкретен народ.

Склонни са да смятат опонентите си за част от заговора.

По принцип изпитват недоверие и към античните автори, но с двоен стандарт - някои от античните все пак казват по нещо вярно там, където се появи бегла възможност за тълкуване на техен текст в полза на родството между траки и други народи (като предположението винаги е в полза на тракийското влияние над съседа).

Убедени са, че траките/българите са едновременно автохтонни и че са пътували много (като номадите, но без да са номади).

Смятат, че "номад" и "варварин" са оценъчни термини.

Отъждествяват всички неавтохтонни теории за произхода една с друга. За автохтонистите остава общо взето неизвестно, че иранската, полиетничната степна и тюрко-алтайската теории са в спор помежду си.

За тях патриотизмът е водещо убеждение, а не толкова търсенето на фактите. Те смятат, че патриотизмът е достатъчно основание за всяко едро заявление.

Автохтонистите имат предпоставена теза, в чиято полза търсят доказателства. Този подход ги отличава силно от конвенционалните учени, които първо натрупват маса от факти, а чак след това я тълкуват.

Автохтонистката хипотеза за произхода на българите не се изчерпва само с етногенетичните процеси. Тя обхваща историята на Средиземноморието, Черноморието, северна Африка и Средна Азия и я тълкува.
цитирай
109. sparotok - Quo Vadis Маноле ?
20.03.2010 13:29
[quote=mglishev]Докато си говорим тук забелязвам някои характерни особености на автохтонисткия "дискурс", както биха го казали в "Литературен вестник". Ама много характерни. Тези особености се отнасят до отношението към темите на разговор и към опонентите на автохтонизма.

Автохтонистите смятат езикознанието за нищо недоказващо и средновековните източници за фалшификати. По този начин се разграничават рязко от конвенционалните научни методи на изледване.

Автохтонистите са убедени в съществуването на заговор срещу българското минало.

Отъждествяват всички неавтохтонни теории за произхода една с друга. За автохтонистите остава общо взето неизвестно, че иранската, полиетничната степна и тюрко-алтайската теории са в спор помежду си.

За тях патриотизмът е водещо убеждение, а не толкова търсенето на фактите. Те смятат, че патриотизмът е достатъчно основание за всяко едро заявление.

[ ]

Quo Vadis Маноле ?

Ти лъжеш, та се късаш!

Поддръжниците на теорията за местният характер на българите ли пренебрегват факти???

Ти пренебрегваш един изключително важен факт, а именно, че АНТРОПОЛОГИЧНО БЪЛГАРИТЕ НА СА ТУРАНЦИ.

МОЖЕШ ДА ХУЛИШ АВТОХТОНЦИТЕ, МОЖЕШ ДА СЕ СЪМНЯВАШ В МЕТОДИТЕ ИМ, НО НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНИШ ФАКТА, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ЕВРОПЕЙСКИ НАРОД.

ПРОФ. ПОПОВ ТЪРСЕШЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ТУРАНСКИЯТ АНТРОПОЛОГИЧЕН ТИП, НО НЕ УСПЯ ДА ГИ НАМЕРИ И СЕ ЧУДЕШЕ ЧОВЕЧЕЦЪТ, КАК ТАКА ЩОМ СТАРИТЕ БЪЛГАРИ СА УЖ ТУРАНЦИ НЕ Е ОСТАНАЛА НИКАКВА СЛЕДА ОТ ТЯХ.

АЗИАТСКИ ЕЛЕМЕНТИ ИМА СРЕД БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА, КОИТО СА СТАНАЛИ ЧАСТ ОТ ДЪРЖАВАТА НИ ВЕКОВЕ СЛЕД 681 ГОДИНА.

ФАКТ Е СЪЩО, ЧЕ НИКОЙ СТАР АВТОР ( 5-ТИ-7-МИ ВЕК) НЕ Е НАРЕКЪЛ БЪЛГАРИТЕ ТУРАНЦИ!

ФАКТ Е, ЧЕ НИКОЙ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ НЕ СЕ Е СЧИТАЛ ЗА ТУРАНЕЦ!

ФАКТ Е, ЧЕ НЯМА НИТО ЕДНА НАРОДНА ЛЕГЕНДА ЗА ТУРАНСКАТА ПРАРОДИНА!

ФАКТ Е, ЧЕ В СТАРОБЪЛГАСКИЯТ ЕЗИК НЯМА ДОРИ ПОЛОВИН ПРОЦЕНТ ТУРАНСКИ ДУМИ!

ФАКТ Е, ЧЕ ЖИЛИЩАТА НА СТАРИТЕ БЪЛГАРИ СА ОТ ТРАКИЙСКИ ТИП.

ФАКТ Е, ЧЕ СТАРОБЪЛГАРСКИТЕ ПОГРЕБЕНИЯ СА ОТ ТРАКИЙСКИ ТИП.

ФАКТ Е, ЧЕ СТАРОБЪЛГАРСКИТЕ ОРЪЖИЯ СА ОТ ТРАКИЙСКИ ТИП.

АКО НЕ БЕШЕ ПРЕДУБЕДЕН ТИ ЩЕШЕ ДА ВИДИШ ТОВА, НО ПОВЕДЕНИЕТО ТИ ПОКАЗВА, ЧЕ ТИ СИ ПРЕДУБЕДЕН, СЛУЖИШ СИ С ЛЪЖИ, УКРИВАШ ФАКТИ!

Quo Vadis Маноле ?

цитирай
110. анонимен - Манипулациите на Манол и компания ...
20.03.2010 14:51
С Манол и компания по добре не спорете. Те факти и документи не признават и на въпроси не отговарят. Тяхната работа е да отстояват измишльотините наложени в днешните учебници и да държат в невежство българите, най вече младите.
Народа го е казал ... прост народ , слаба държава. Целта е Българите да са разединени. Теориите на Манол и компания по никакъв начин не спомагат за обединението на Българите около един национален идеал и така са в услуга на враговете на България.
Манол и компания не желаят да признаят, че Българската история през последните 60 години е писана под чужд диктат. За тях Българите не са коренно население на Балканите, не признават аргефакти, генни изследвания и т.н.
И като Гюро Михайлов отстояват нагласената днешна официална Българска история.
Спароток нали виждате,че Манол и компания не Ви отговорят аргументирано на поставените от Вас въпроси. Тяхната цел е да манипулират Българите, които се интересуват от корените на предците си ...
цитирай
111. mglishev - А, не така
20.03.2010 15:42
Досега, Спароток, досега винаги си коментирал в съвсем приемлив неутрален тон. Ако не знаеш, ще те информирам, че "лъжеш" и главните букви (графичен вариант на крещенето) не са никакъв аргумент, а изразяват слабост.

Селджуките, гермианците (не ги бъркай с германци, моля), казахите, караманлиите и Кара коюнлу също не се самонаричат "туранци", но са все тюрки, което, надявам се, няма кой да отрече.
Със сигурност няма и и извори, в които за българите да се говори като за траки.

Дали не бъркаш туранците с монголоиди? Туранските народи нямат ясно изразен монголоиден расов тип освен в отделни племена. Повечето тюрки са европеидни, а в Европа могат лесно да бъдат взети за средиземноморци. Има дори светлокоси тюрки, особено в общности, намирали се в продължително време в контакт с индоевропейски германи, славяни и ираноезични народи.

Документи досега не съм видял да ми се предлагат. Аз все пак съм архивист и филолог; работил съм доста с документи, включително понякога средновековни.

Освен това патриотизмът просто не е достатъчен довод, когато се говори за прости факти. А и не разбирам с какво миграционният произход пречи на патриотизма. Тюрко-алтайската теория е доста по-стара от шейсетте години, които постоянно се споменават. Тази теория съществува поне от края на ХІХ в.
цитирай
112. breeze - Боже!!!
20.03.2010 16:35
Доживях да видя българин с хубавото име Манол, да се дразни от патриотизма на съгражданите си...
цитирай
113. sparotok - манипулации
20.03.2010 16:52
анонимен написа:
С Манол и компания по добре не спорете. Те факти и документи не признават и на въпроси не отговарят. Тяхната работа е да отстояват измишльотините наложени в днешните учебници и да държат в невежство българите, най вече младите.
Народа го е казал ... прост народ , слаба държава. Целта е Българите да са разединени. Теориите на Манол и компания по никакъв начин не спомагат за обединението на Българите около един национален идеал и така са в услуга на враговете на България.
Манол и компания не желаят да признаят, че Българската история през последните 60 години е писана под чужд диктат. За тях Българите не са коренно население на Балканите, не признават аргефакти, генни изследвания и т.н.
И като Гюро Михайлов отстояват нагласената днешна официална Българска история.
Спароток нали виждате,че Манол и компания не Ви отговорят аргументирано на поставените от Вас въпроси. Тяхната цел е да манипулират Българите, които се интересуват от корените на предците си ...


Де да беше само манипулиране на историята. Всеки, който е посмял да каже, че българите са местен народ е охулен и заплашван. Изпитах го на свой гръб. Ако пишех глупости щях да съм удобен, но явно някой изпитва панически страх да не би българите да разберат, че са потомци на траките.
цитирай
114. mglishev - Още не :)
20.03.2010 16:54
breeze написа:
Доживях да видя българин с хубавото име Манол да се дразни от патриотизма на съгражданите си...


Дразня се не от патриотизма, а от прилагането му като критерий в науката. Иначе и аз се имам за патриот.
Впрочем, има два милиона мои и твои сънародници, чийто патриотизъм силно ме дразни. Ама наистина.
цитирай
115. mglishev - Не е нужно да хуля...
20.03.2010 17:01
... още по-малко да заплашвам. Фактите сами говорят за себе си. Ако някой глупак е хулил и заплашвал, това си е негов проблем.
А изворите и археологията ясно показват огромната разлика между траки и българи.
цитирай
116. sparotok - да Маноле, слаб съм
20.03.2010 17:02
mglishev написа:
Досега, Спароток, досега винаги си коментирал в съвсем приемлив неутрален тон. Ако не знаеш, ще те информирам, че "лъжеш" и главните букви (графичен вариант на крещенето) не са никакъв аргумент, а изразяват слабост.

Селджуките, гермианците (не ги бъркай с гермаци, моля), казахите, караманлиите и Кара коюнлу също не се самонаричат "туранци", но са все тюрки, което, надявам се, няма кой да отрече.
Със сигурност няма и и извори, в които за българите да се говори като за траки.

Дали не бъркаш туранците с монголоиди? Туранските народи нямат ясно изразен монголоиден расов тип освен в отделни племена. Повечето тюрки са европеидни, а в Европа могат лесно да бъдат взети за средиземноморци. Има дори светлокоси тюрки, особено в общности, намирали се в продължително време в контакт с индоевропейски германи, славяни и ираноезични народи.

Документи досега не съм видял да ми се предлагат. Аз все пак съм архивист и филолог; работил съм доста с документи, включително понякога средновековни.

Освен това патриотизмът просто не е достатъчен довод, когато се говори за прости факти. А и не разбирам с какво миграционният произход пречи на патриотизма. Тюрко-алтайската теория е доста по-стара от шейсетте години, които постоянно се споменават. Тази теория съществува поне от края на ХІХ в.


Да Маноле, слаб съм! Как няма да съм слаб след като ме заплашват по телефон и е-мейл, пращат ми писма с куршум, не са пожалени дори клиентите ми....Да, слаб съм, чак ми се повръща от слабост ...и от действията на твоите съмишленици. Ето това е причината за крещящият тон. Как не ви е срам да заплашвате и малки деца!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Недей да ми говориш за днешни руси тюрки, те са се смесвали с европеиди в продължение на векове. Нормално е да има руси и рижи тюрки. Говорим обаче за първоначалният външен вид на туранските народи.

Според теб тюркмените туранци ли са? Изобщо не приличат на нас. Нито като кожна пигментация, нито като цвят на косата, нито като среден ръст, нито по бит и обичаи имат нещо общо с българите. Познавам доста тюркмени от Ирак и Афганистан, живеят си в отделни села и не се смесват с други народи, който се излъже да го направи е отритнат завинаги.

Това, което правиш е замазване на понятията. Когато всичко е неясно, можеш да изковеш каквато си искаш теория.

Има извори определящи българите като траки, но ти и приятелите ти не ги признавате. Прокопий бил слаб автор, Малала се бъркал, Димитър Хоматиян също, Цеца бил просто поет, Паисий и Раковски са само мечтатели. Каквото не ви оттърва, то охулвате.

Колин Ренфрю отъждестви българският език с тракийския ...и изведнъж стана недостоверен.
Истината боцка и то здраво.
цитирай
117. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 17:18
че нали пишеше някой си димитър. как така сега изведнъж пак ти почна да пишеш? или димитър и павел са един и същи човек. инче това че са те заплашвали (ако е вярно) наистиа е притеснително, но и малко странно - теории като твоите колкото искаш. Справка: Кръстю Мутавчиев, Маджаров, Владимир Цонев, Чилингиров, оня от института по металознание. а те дори издават книги и то по 20 - 30. за това мисе струва странно някой да те заплашва.
цитирай
118. sparotok - археология
20.03.2010 17:28
mglishev написа:
... още по-малко да заплашвам. Фактите сами говорят за себе си. Ако някой глупак е хулил и заплашвал, това си е негов проблем.
А изворите и археологията ясно показват огромната разлика между траки и българи.


Археологията показва следното.

1.Старите българи от 7-9-ти век са живели предимно в землянки и полуземлянки (Д.Овчаров), също както и мизите-траки ( Г.Китов, Д.Агре.

2. Старите българи са практикували изкуствената черепна деформация, която е от същият тип като тази на траки и пелазги ( С. Йорданов). Този обичай възниква преди около 4500 години в черноморските степи ( А. Монгаит).

3.Старите българи са изполвали сложносъставен лък ( Г.Фехер), този тип лък се използва в Юго-Източна европа поне от Бронзовата Епоха (А.М. Снодграс) и е наречен погрешно турански. Има изображения на траки с такива лъкове - 5-ти век преди Христа ( А.Фол). През втори век след Христа траките все още използват тези лъкове, това може да се види прекрасно на Траянованта колона.

4.Смята се, че един от народите въвели сабята в Европа са старите българи ( Г.Фехер). Саби обаче има даже и в Средна Европа - 8-7- ми век ПРЕДИ ХРИСТА.

5. Масивните каменни градежи на българите са от същият тип както и крепостите на даките ( виж работите на В.Бешевлиев и Е.Кондурачи, К.Дияконовичу и сравнявай сам).

6. Най-древната и най-консервативна българска носия - дълга риза, носена свободно над панталоните е неразличима от тази на траките.

Ето това казва археологията, иска се само да отвориш очи и да погледнеш.
цитирай
119. sparotok - Ich habe nie gewust
20.03.2010 17:35
анонимен написа:
че нали пишеше някой си димитър. как така сега изведнъж пак ти почна да пишеш? или димитър и павел са един и същи човек. инче това че са те заплашвали (ако е вярно) наистиа е притеснително, но и малко странно - теории като твоите колкото искаш. Справка: Кръстю Мутавчиев, Маджаров, Владимир Цонев, Чилингиров, оня от института по металознание. а те дори издават книги и то по 20 - 30. за това мисе струва странно някой да те заплашва.


Ох ти света водо ненапита!
Ама разбира се, че ти се струва странно, че някой ме е заплашвал, как хубаво звучи само! То и други казваха -Ich habe nie gewust....ама знаеха.

Димитър ме отменя довечера. Понеже всичко е наред не смея да нощувам в дома си. Погледнато формално, всичко е нормално.



цитирай
120. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 17:42
тези архелогически "доказателства" не са нищо особено. землянки, лъкове, каменни градежи, черепни деформации, носии ти сериозно ли мислиш че това може да е някакво доказателство? прилики има колкото щеш с всякакви народи. въоръжение, дрехи, дори деформации и какво ли още не, се възприема. това не е проблем. виж гърците и македонците при похода на александър как възприемат местното облеко принудени от климата, а някой и от користни подбуди. черепните деформации са широко възприети от конните народи с цел да се развие малкия мозък за по добра езда.
и откъде намери пеласгийски череп за да го сравняваш с тракийските и българските. как разбра че черепа е пеласгийски. смешна работа.
а за носиите - сигурно тракийските жени са носили гащи, тъй като за българките е сигурно че са - прочети отговорите на папа николай до българите за това. там пише и доста интерсни неща за бита на българите.
цитирай
121. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 17:47
защо не потърсиш съдействие от полицията? веднага ще намерят кой те е запашвал и по имейл и по телефон. мисля че това не е проблем. и какво искаш да кажеш с това Ich habe nie gewust - да не би и немци да се те заплашвали? или просто перефразираш. а и в тази реплика "То и други казваха -Ich habe nie gewust....ама знаеха" се усеща заплаха спрямо мен. ти наистина ли мислиш, че знам кой те е заплашвал и имам пръст в това.
цитирай
122. sparotok - критерии
20.03.2010 17:48
анонимен написа:
тези архелогически "доказателства" не са нищо особено. землянки, лъкове, каменни градежи, черепни деформации, носии ти сериозно ли мислиш че това може да е някакво доказателство? прилики има колкото щеш с всякакви народи. въоръжение, дрехи, дори деформации и какво ли още не, се възприема. това не е проблем. виж гърците и македонците при похода на александър как възприемат местното облеко принудени от климата, а някой и от користни подбуди. черепните деформации са широко възприети от конните народи с цел да се развие малкия мозък за по добра езда.
и откъде намери пеласгийски череп за да го сравняваш с тракийските и българските. как разбра че черепа е пеласгийски. смешна работа.
а за носиите - сигурно тракийските жени са носили гащи, тъй като за българките е сигурно че са - прочети отговорите на папа николай до българите за това. там пише и доста интерсни неща за бита на българите.


По твоите критерии археологията трябва да изчезне като наука защото "всичко е общо и почти еднакво".

Този спор сме го минали вече, да не си забравил?

Ти си прави опити да омаловажиш фактите, аз си продължавам с моите постинги.
цитирай
123. sparotok - заплаха
20.03.2010 17:54
анонимен написа:
защо не потърсиш съдействие от полицията? веднага ще намерят кой те е запашвал и по имейл и по телефон. мисля че това не е проблем. и какво искаш да кажеш с това Ich habe nie gewust - да не би и немци да се те заплашвали? или просто перефразираш. а и в тази реплика "То и други казваха -Ich habe nie gewust....ама знаеха" се усеща заплаха спрямо мен. ти наистина ли мислиш, че знам кой те е заплашвал и имам пръст в това.


Полицията вече си действа по въпроса. Идиотчетата сглупиха да хакнат компютъра ми, а там имам данни на австрийски клиенти. За промишлен шпионаж се дават хубави присъди.

Аз не заплашвам, но и вече не вярвам в "благородните намерения" на опонентите.
Хайде, погледи реално на нещата, ти би ли вярвал, че човек с който си бил в ожесточен спор няма нищо общо със заплахи, породени от този спор.

Миролюбив човек съм, но нали знаеш, всеки си има граница.
цитирай
124. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 17:56
естествено, че трябва да продължиш. на шлиман всички са му са подигравали, но той е успял. друг е въпросът че ти няма да успееш:) но всеки трябва да си гони целите. аз също си гоня целите и не се съобразявам с никой. друг е въпросът че в момента съм в тежко финансово положени, но не го правя обществено достояние.
цитирай
125. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 18:01
sparotok написа:
анонимен написа:
защо не потърсиш съдействие от полицията? веднага ще намерят кой те е запашвал и по имейл и по телефон. мисля че това не е проблем. и какво искаш да кажеш с това Ich habe nie gewust - да не би и немци да се те заплашвали? или просто перефразираш. а и в тази реплика "То и други казваха -Ich habe nie gewust....ама знаеха" се усеща заплаха спрямо мен. ти наистина ли мислиш, че знам кой те е заплашвал и имам пръст в това.


















































































Полицията вече си действа по въпроса. Идиотчетата сглупиха да хакнат компютъра ми, а там имам данни на австрийски клиенти. За промишлен шпионаж се дават хубави присъди.

Аз не заплашвам, но и вече не вярвам в "благородните намерения" на опонентите.
Хайде, погледи реално на нещата, ти би ли вярвал, че човек с който си бил в ожесточен спор няма нищо общо със заплахи, породени от този спор.

Миролюбив човек съм, но нали знаеш, всеки си има граница.


ами кво да ти кажа. за съжаление познанията ми по компютърджийските работи са толкова оскъдни, че и да искам не бих могъл да ти хакна компютъра. а ако имам връзка полицаите ще ме намерят нали. какъв е проблемът.
а това че са дейстали по електронен път показва колко са зле. има къде къде по прости и ефективни начини. не съм ли прав?
а спорът не мисля че е бил ожесточен. ти нямаш нужите аргументи за да ме ожесточиш.
цитирай
126. sparotok - успех
20.03.2010 18:02
анонимен написа:
естествено, че трябва да продължиш. на шлиман всички са му са подигравали, но той е успял. друг е въпросът че ти няма да успееш:) но всеки трябва да си гони целите. аз също си гоня целите и не се съобразявам с никой. друг е въпросът че в момента съм в тежко финансово положени, но не го правя обществено достояние.


Времето ще покаже дали ще успея, или не.
Дори и да не постигна целта си напълно, ще остана на своя път.
Двама българи да разберат истината и да започнат да я проповядват пак е удовлетворение за мен.

Аз също не съм в цветущо финансово положение. По принцип трудът ми е високо заплатен, но сега е криза, тя не подмина и мен. Добре, че имам няколко професии, иначе щеше да е по-зле. Понякога ми се събират 55 работни часа на седмица. Не е никак леко...
цитирай
127. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 18:09
а и моите намерения никога не са били благородни. със споровете ми с теб исках да покажа на читателите че твърденията ти са несъстоятелни и да не се заблуждават. но тази мисия е невъзможна защото за хора които не разбираят от история твоите писания са привлекателни, романтични и им гъдаличкат самочувствието. истинската наука е суха и неразбираема за тях и те няма да я разберат и винаги ще предпочитат писанията на Стефан Цанев и много други като него. ще ходят на врачки, при чакръкчии, знахари, ще се увличат по всякакви нестандартни религии и секти и винаги ще отричат истинските специалисти. за това и уж сериозни учени като Овчаров ще се правят на учени само и само да им се продават книгите и да имат малко медиен интерес. но какво да се прави в целия цивилизован свят е така. след време ти ще издадеш няколко книги и ще спечелиш доста пари и при доброс стечение на обстоятелствата може да го превърнеш в добър бизнес. аз и да издам книга, което се надявам да стане догодина ще я прочетат 20 учени и никой друг. какво да се прави. това е положението...А сега сядам да си припомня оптатива и конюнктива в старогръцкия че ще ми трябват скоро...
цитирай
128. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 18:14
в момента съм на ръба. и започвам да подавам документи за чуждестранни Grants, Fellowships, Awards и каквото се сетиш. при първа възможност заминавам. ако спечеля една 3годишна няма и да се върна. това е положенито - държавата е мащеха за кадрите, които сама е създала.
цитирай
129. mglishev - Археологията
20.03.2010 18:15
Шестте твърдения, които предлагаш, Спароток, са незащитими. Искам да видя тези изображения на дакски каменни градежи, сравнени с типа на българските. Също изображения на тракийски саби (нали не бъркаш ромфайата със сабя и знаеш кой режещ ръб на кое оръжие принадлежи?) и тракийски композитен лък с аргументация защо лъкът да не е от ираноезичен народ. Също и повечко сведения, изображения и аргументи за черепната деформация. Имаш блог, има и Гугъл Изображения - събери малко налична информация и дай да яобсъдим.

Ето ти други шест твърдения, които също можем да дискутираме.
1. Факт е, че българите познават като военна технология стремето, а не колесницата, докато траките имат колесници, а не кавалерия.
2. Факт е, че за разлика от българите, траките нямат големи фортификационни съоръжения като вала Еркесия.
3. Факт е, че българските и тракийските шлемове са ужасно различни помежду си. Факт е, че има монетосечене на тракийските владетели, но не и от Първото българско царство.
4. Факт е, че българите са ни оставили сериозен корпус от инвентарни списъци и триумфални надписи от ІХ в., докато тракийските надписи следват иконографските типове на древна Гърция и засягат само частни проблеми. Няма нито един текст на български надпис с частно съдържание.
5. Факт е, че от траките няма монументални релефи, докато българите са ни оставили Мадарския конник.
6. Факт е, че торевтиката и керамиката на траки и българи следват различни типове.
цитирай
130. sparotok - стреме
20.03.2010 18:23
mglishev написа:
Шестте твърдения, които предлагаш, Спароток, са незащитими. Искам да видя тези изображения на дакски каменни градежи, сравнени с типа на българските. Също изображения на тракийски саби (нали не бъркаш ромфайата със сабя и знаеш кой режещ ръб на кое оръжие принадлежи?) и тракийски композитен лък с аргументация защо лъкът да не е от ираноезичен народ. Също и повечко сведения, изображения и аргументи за черепната деформация. Имаш блог, има и Гугъл Изображения - събери малко налична информация и дай да яобсъдим.

Ето ти други шест твърдения, които също можем да дискутираме.
1. Факт е, че българите познават като военна технология стремето, а не колесницата, докато траките имат колесници, а не кавалерия.
2. Факт е, че за разлика от българите, траките нямат големи фортификационни съоръжения като вала Еркесия.
3. Факт е, че българските и тракийските шлемове са ужасно различни помежду си. Факт е, че има монетосечене на тракийските владетели, но не и от Първото българско царство.
4. Факт е, че българите са ни оставили сериозен корпус от инвентарни списъци и триумфални надписи от ІХ в., докато тракийските надписи следват иконографските типове на древна Гърция и засягат само частни проблеми. Няма нито един текст на български надпис с частно съдържание.
5. Факт е, че от траките няма монументални релефи, докато българите са ни оставили Мадарския конник.
6. Факт е, че торевтиката и керамиката на траки и българи следват различни типове.


Маноле и траките са имали стреме, но не е било желязно. Има една тракийска фалера в НИМ, чието изображение е коментирано от Е. Филипс, който псочва, че ходилата на боеца са стъпали на широки кожени ремъци. Поисках информация за фалерата, но не ми беше отговорено. Мой приятел отиде лично да попита и се върна бледен като мъртвец, каза, че едва не са го били, разпитвали го кой иска тази инфомация и защо.

Валът в Еркесия е от Средновековието, не мислиш ли, че такива налове са здъхновени от римските укрепителни съоръжения. Българите служат на Рим дълго време.

Да има разлика в български и тракийски шлемове. Тракия попада под римско влияние през 1-ви век. Налага се римско въоръжение и екипировка. Траките от 3-4-ти век не са с ромфея и махайра, а със спата.
Българският шлем е от така нареченият сарматски тип, такива са ползвани от траките преди идването на римляните.

Верно е, българите са оставили инвентарни надписи, траките не. Има ли обаче български инвентарни надписи от 1-ви век, 5-ти век?
Как да оставят траките такива инвентарни надписи, като римляните са тези, които са ги командвали.
Българите са просто свободни траки, живеещи на север от Дунав, от това идват и различията.

Да, траките нямат монументални фризове като мадарския конник. Имат ли старите българи монументални фризове от преди -1ви век?

Монументално изкуство има само един свободен народ. Кой завоевател ще ти позволи да се величееш?

За торевтиката и керамиката не съм съгласен. Понякога чужда номадска керамика се представя за старобългарска, но точно ранносредновековната керамика на дедите ни има прекрасни аналози с тракийската домашна керамика.
цитирай
131. mglishev - стреме
20.03.2010 18:39
Да, Еркесията е от Средновековието, защото и българите са средновековен народ, а не античен :) Във всеки случай голямата фортификация им е присъща. Защо на тях, а не на траките?

Искам да видя изображението на този боец с кожените стремена. Конник ли е, защото от думите ти не го разбрах? И възможно ли е изображението да е на скит или перс? Щом чужд автор е успял да го коментира, значи достъпни изображения също има.
цитирай
132. анонимен - Спароток, понеже съм пропуснала сбогуването
20.03.2010 18:42
сега искам да ти пожелая завършиш поне един семестър филология в кякой ВУЗ, за да не се налага да си сменям фамилията.
Сн Серафимова
магистрър ФКНФ, СУ
цитирай
133. sparotok - Филипс
20.03.2010 18:43
mglishev написа:
Да, Еркесията е от Средновековието, защото и българите са средновековен народ, а не античен :) Във всеки случай голямата фортификация им е присъща. Защо на тях, а не на траките?

Искам да видя изображението на този боец с кожените стремена. Конник ли е, защото от думите ти не го разбрах? И възможно ли е изображението да е на скит или перс? Щом чужд автор е успял да го коментира, значи достъпни изображения също има.


E.D. Philips, The Royal Ordes, Nomad Peoples of the Steppes, Thames & Hudson, London, 1965, fig. 129.
цитирай
134. denijane - http://www. nytimes. com/2010...
20.03.2010 18:49
demograph написа:
[quote=denijane]http://www.nytimes.com/2010/03/16/science/16archeo.html
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И мумиите от Урумчи са светлокожи, светлокоси,светлооки и с дрехи като на баба ми и дядо ми...И "..са дошли най-вероятно от Южна Европа преди 4 -5000г...". Кои са били в Южна Европа по това време? Коя точно част на Южна Европа е населявана от високи, светлокоси, белокожи хора по това време? Анъдъмнъ? - Траките! Как им викали на траките от едно време? -Българи.
Кръгът се затваря. Защото тези високи, светлокоси, белокожи хора, малко потъмнели в пустоща на изтока, после се завръщат обратно при братята си, посрещнати с мир и любов. Но и с християнски кръст, за жалост.
Тоя спароток е машина на времето...! Да е жив и здрав. Скоро ще дойде ден да се фукаме,че сме си чатили с него.


Точно затова пуснах цитата тук, защото и аз видях връзката с траките или поне с коренното население на Евразия.

Спароток - искрено ти желая успех и да се справиш с проблемите и да продължиш тази мисия. Винаги ще има недоброжелатели, каквото и да прави човек, но важното е да продължиш напред и да правиш това което смяташ за важно. А блогът ти е изключително интересен за много хора. Надявам се да продължиш с него. Истината рано или късно ще излезе наяве, независимо колко някои хора се стараят да я покрият. Но само лъжите са тленни, истината е безсмъртна,
цитирай
135. mglishev - Виждам, че си довършил коментара. Ето и моя
20.03.2010 18:54
За българи, служещи на Рим чувам за първи път. Може би имаш предвид българската помощ за Ираклий и появата на всякакви степни наемници, спомената у Прокопий?

Имах предвид не римския шлем от първи век, а старите тракийски шлемове от фригийски тип с извит връх. Както и да е, шлемовете на българите не принадлежат нито към римския, нито към тракийския тип.
Българите обаче си служат със спата от доста късно. Така че и това ги отличава от траките. Саби при тях има. Саби няма при траките.

Траките са независими поне до ІV в. пр. Хр. При тях и в ранния им период няма такива надписи.

Българите за първи път правят опит за усядане при Кубрат. Вторият им опит е по-успешен и това са Дунавска и Волжка България. Това им дава възможност за монументално строителство. Докато траките са тук като независим народ поне от 1800 г. пр. Хр. Имали са достатъчно възможности за монументални градежи. Просто са друг тип култура. В някои отношения българите са много по-цивилизоващ, експанзивен и интересен народ от траките.
Българските надписи и релефът са южно от Дунав. В териториите във Влашко и Молдова такива неща няма. Няма български надписи и релефи в Дакия отпреди Траян, няма и след като Аврелиан се изтегля. Българите не са траки, а българи и трайно се установяват на Балканите в VІІ в.

Ранносредновековната българска керамика и античната тракийска се сравянавт с изображения. Направи го и може да повярвам.

цитирай
136. mglishev - :)
20.03.2010 18:58
sparotok написа:
E.D. Philips, The Royal Ordes, Nomad Peoples of the Steppes, Thames & Hudson, London, 1965, fig. 129.


"Phillips" и "Hordes", но иначе благодаря. Сигурен ли си, че фигура 129 е на тракийски воин?

http://images.google.bg/images?hl=bg&rlz=1R2SKPB_enBG351&q=%22E.D.%20Phillips%2C%20The%20Royal%20Hordes%2C%20Nomad%20Peoples%20of%20the%20Steppes%22&aql=&gs_rfai=&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wi Това дава Гугъл.
цитирай
137. sparotok - фамилия
20.03.2010 18:58
анонимен написа:
сега искам да ти пожелая завършиш поне един семестър филология в кякой ВУЗ, за да не се налага да си сменям фамилията.
Сн Серафимова
магистрър ФКНФ, СУ


Толкова ли съм зле, че изпитвате ужас да не би някой да си помисли, че сме роднини:))_

Спокойно, това, че някой е регистриран под името Серафимов не означава, че Серафимов е истинската му фамилия.

Дано поне се съгласите с мен, че лингвистиката е малко, или много като дюна от пустинен пясък. Уж има точна форма, а в определен момент се оказва, че нещо не е наред и се променя. Защо си мислите, че днешните критерии са 100% правилни? Преди стотина години също са си мислили, че определени неща са верни, а после се оказва, че са грешки.

Помнете ми думата, преди да се пенсионирате ще бъде признато, че разделението сатем-кентум е напълно погрешно и, че сатемизацията е естествен процес. Преди 12 години ми се смяха, когато казах това, но по-късно се появиха хора, които приеха моето виждане.

Обзалагам се, че ще дойде време, когато ще бъде признато, че законът на Грим е по-скоро желание отколкото закон.

За глотохронологията няма да отварям дума, това е пълна смехория.

Сама знаете, че има много необяснени и необясними проблеми в линвистиката, като например кентум елементите в езика ни...

Не сте ли се замислили защо е така, дали не е нужен един съвсем различен подход, една съвсем различна основа?

Вие искрено вярвате, че сте права, а мене считате за ...как беше ...дебил...нали така?
Не се обиждам, времето ще покаже кой е прав, дотогава -Мир Вам!
цитирай
138. sparotok - зенон
20.03.2010 19:13
mglishev написа:
За българи, служещи на Рим чувам за първи път. Може би имаш предвид българската помощ за Ираклий и появата на всякакви степни наемници, спомената у Прокопий?

Имах предвид не римския шлем от първи век, а старите тракийски шлемове от фригийски тип с извит връх. Както и да е, шлемовете на българите не принадлежат нито към римския, нито към тракийския тип.
Българите обаче си служат със спата от доста късно. Така че и това ги отличава от траките. Саби при тях има. Саби няма при траките.

Траките са независими поне до ІV в. пр. Хр. При тях и в ранния им период няма такива надписи.

Българите за първи път правят опит за усядане при Кубрат. Вторият им опит е по-успешен и това са Дунавска и Волжка България. Това им дава възможност за монументално строителство. Докато траките са тук като независим народ поне от 1800 г. пр. Хр. Имали са достатъчно възможности за монументални градежи. Просто са друг тип култура. В някои отношения българите са много по-цивилизоващ, експанзивен и интересен народ от траките.
Българските надписи и релефът са южно от Дунав. В териториите във Влашко и Молдова такива неща няма. Няма български надписи и релефи в Дакия отпреди Траян, няма и след като Аврелиан се изтегля. Българите не са траки, а българи и трайно се установяват на Балканите в VІІ в.

Ранносредновековната българска керамика и античната тракийска се сравянавт с изображения. Направи го и може да повярвам.



Имах превид Зенон 474-491 година.
Преди това Орозий Павел ( 385 – 420) определя като земи на българите териториите между Каринтия и Гърция. За да могат дедите ни да притежават толкова много земя, то са били федерети на римляните, просто няма как иначе.
Проблемът е, че между Австрия ( Каринтия ) и Гърция ( в периода 4-ти-7-ми век) няма нито един тюрко-алтайски топоним, или хидроним, нито един.

Не е възможно един народ да обитава дадена територия векове и да не остави свои топоними и хидроними.
цитирай
139. sparotok - благодаря
20.03.2010 19:22
denijane написа:
demograph написа:
[quote=denijane]http://www.nytimes.com/2010/03/16/science/16archeo.html
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
И мумиите от Урумчи са светлокожи, светлокоси,светлооки и с дрехи като на баба ми и дядо ми...И "..са дошли най-вероятно от Южна Европа преди 4 -5000г...". Кои са били в Южна Европа по това време? Коя точно част на Южна Европа е населявана от високи, светлокоси, белокожи хора по това време? Анъдъмнъ? - Траките! Как им викали на траките от едно време? -Българи.
Кръгът се затваря. Защото тези високи, светлокоси, белокожи хора, малко потъмнели в пустоща на изтока, после се завръщат обратно при братята си, посрещнати с мир и любов. Но и с християнски кръст, за жалост.
Тоя спароток е машина на времето...! Да е жив и здрав. Скоро ще дойде ден да се фукаме,че сме си чатили с него.


Точно затова пуснах цитата тук, защото и аз видях връзката с траките или поне с коренното население на Евразия.

Спароток - искрено ти желая успех и да се справиш с проблемите и да продължиш тази мисия. Винаги ще има недоброжелатели, каквото и да прави човек, но важното е да продължиш напред и да правиш това което смяташ за важно. А блогът ти е изключително интересен за много хора. Надявам се да продължиш с него. Истината рано или късно ще излезе наяве, независимо колко някои хора се стараят да я покрият. Но само лъжите са тленни, истината е безсмъртна,


Благодаря!

Надявам се един ден Виктор Меир да намери смелост и да обясни по-подробно кои са белите мумии в Китай. Той каза човека, че тохарските петроглифи имат прототип в скалните рисунки от България и Южна Украйна - земи на гети и мизи.
Това, което пропусна е подробността, че типът погребение на белите мумии е възникнал в черноморските степи, а и че генетично тези мумии са най-близо до източно-европейците...а също и, че ножовете, брадвите и лъковете на тохарите имат прототип в Тракия.
цитирай
140. breeze - "Искам да видя изображението на този боец..."
20.03.2010 20:30
Хм, нищо чудно никой да не го види вече...този боец.
Заради една нищо и никаква...метла.
цитирай
141. sparotok - тракийски боец
20.03.2010 20:51
breeze написа:
Хм, нищо чудно никой да не го види вече...този боец.
Заради една нищо и никаква...метла.


Фалерата с тракийския боец или е унищожена, или е "съхранена" някъде...където никой няма да я види.
Има обаче достатъчно изображения, а най-важното е, че конникът е определен като тракиец ( Фол и Маразов).

Още много артефакти ще изчезнат. Виж това http://umma.blog.bg/drugi/2010/03/17/zalmoksis.512579

Тук се говори за плоча на латински от тракийска гробница, НО КАК СЕ ЗНАЕ, ЧЕ Е ЛАТИНСКИ, А НЕ ТРАКИЙСКИ ЩОМ НЯМА СНИМКА НА ПЛОЧАТА???

Свещарската гробница и другите около нея са създадени векове преди римляните да стъпят в земите ни, нещо не се връзва тая истоирия с надписа на латински.

Явно е, че дори и в ново време всички доказателства за тракийската писменост биват унищожавани.

Ситовски, езеровски, кьолменски, дуванлийски и др. надписи се омаловажават, двадесетината тракийски надписа от Самотраки не се споменават.
Правят се усилени опити фригите да бъдат откъснати от тракийското семейство защото ВЕЧЕ Е УСТАНОВЕНО, ЧЕ ТРАКИЙСКОТО ПЛЕМЕ ФРИГИ Е ИМАЛО ПИСМЕНОСТ ДОСТА ПРЕДИ ГЪРЦИТЕ.

Човек само трябва да се замисли, през 8-ми век преди Христа гърците са в упадък, не строят монументални сгради, няма наличия на висока култура, а точно в този период фригите са в апогея си. Имат прекрасни дворци облицовани с мрамор, подове с мозайка, стените украсени с керамични плочици. Фригийските царе са седели на тронове, пред които дори и египетските са бледнеели....и някой ще каже, че босоногите гъци научили богатите фриги на четмо и писмо.
Ето на това му казвам траги-комедия!

цитирай
142. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 21:04
да колкото овчаров откри гроба на орфей, толкова и тоя ще открие подземието на залмоксис.
цитирай
143. анонимен - да дискутираме
20.03.2010 21:07
гърците от 9-8век са зле. и фригите са в разцвета си, но това е един от етапите. просто цивилизацията е продължителна. първият гръцки разцвет е още 15 - 13 век, т. е. 500-700г. преди фригите. и фригите са си фриги, а не траки. има много изследвания по този въпрос. включително и на български. виж на майя василева работите. в момента тя е най-големия специалист по фригите в българия. при това международно признат.
цитирай
144. анонимен - AKO MI POZVOLIW-SPAROTOK...
20.03.2010 21:53
DO -MANOL4O - PRO4ETI TOVA -http:nkf.blog.bg/politika/2010/03/14 - ;MITAT ZA PANSLAVIZMA I SADBATA NA BALGARIIA;- NEWO DA KAZEW PO VAPROSA....MANOL4O-KOMENTAR N-14 -NIAMA OTGOVOR -4AKAM....MANOLE.....
цитирай
145. breeze - Сигурен съм...
20.03.2010 22:09
че, ако опонентите подкрепят sparotok, ще потекат още много доказателства в полза на неговата теза. От това България не губи.
И дори и да не се постигне голям успех, остава другия, важния за нас. Обединението, в името на България. Тогава ще бъде по-лесно, в успехите.
Иначе, ще дишаме праха, всички!
цитирай
146. mileidi46 - 4estita prolet,priqteliu! ;))))
20.03.2010 23:54
http://www.youtube.com/watch?v=IcMiKulC1rI&feature=related
цитирай
147. demograph - Мила, няма да дочакаш слугини на чужди интереси да заработят за българските. Не се надявай.
20.03.2010 23:59
breeze написа:
че, ако опонентите подкрепят sparotok, ще потекат още много доказателства в полза на неговата теза. От това България не губи.
И дори и да не се постигне голям успех, остава другия, важния за нас. Обединението, в името на България. Тогава ще бъде по-лесно, в успехите.
Иначе, ще дишаме праха, всички!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Спароток, спрете да образовате задръстеняци. Типажи като мглишев са така вглъбени в слепотата си, че НЕ МОГАТ ДА ВИДЯТ ОЧЕВИДНОТО. Бог дава на Избраните. Ти си избран. Пази себе си и семейството си и пиши, публикувай, рови, копай..Истината е от бога! Не е Манол или Манолис, който ще те оценява. Жалко ще бъде ако пак чужденец се окичи с лаврите на историческото прозрение.
цитирай
148. rosmistral - ПОКАНА
21.03.2010 03:46
МЕЖДУНАРОДНА АКАДЕМИЯ ПО
БЪЛГАРОЗНАНИЕ, ИНОВАЦИИ И КУЛТУРА
София, бул. "Ал.Стамболийски" 175, ет.Ш
Е: stosim@abv.bg; shipkovenski@engeneer.bg




П О К А Н А

Управителният съвет на Международната Академия по Българознание, Иновации и Култура (МАБИК) Ви кани на 15 Април т.г. от 13:оо до 17:оо часа в салона на бул. „Хр.Ботев” 71, ІІ етаж, на конференция на тема „Българският владетел ТЕРВЕЛ и Европа”, за почитане делото на най-уважавания в Европа български владетел.
Подготвени са 4 доклада.
За участие със съдоклад, съобщение или изказване молим да се регистрирате на тел. 920 1721 или по Е: поща, до 5 април.

19 Март 2010 г.

Председател на МАБИК :
‘ ( Член кор. Стойчо Симов )


цитирай
149. анонимен - АКОМА ПАЛИ
21.03.2010 04:31
Публикувай ми коментара,които написах на 20март 13:30ч, мръсно прасе вулгарско крадливо.....за да знае всеки какво мисли ЕЛЛАДА за вас.
цитирай
150. mglishev - Досадно
21.03.2010 11:41
Плач и скърцане със зъби откъм неграмотните. Един на латиница, друг с грешки, трети с обиди, четвърти с крясъци, нито един с образование или аргументи по въпроса.
Спароток поне обикновено успява да пише разумно и неутрално. Но последователите му са хора, честно казано, слепи и самодоволни.
цитирай
151. анонимен - Цинизъм ...
21.03.2010 12:40
Цитат:
132. анонимен - да дискутираме
20.03 18:09
а и моите намерения никога не са били благородни. със споровете ми с теб исках да покажа на читателите че твърденията ти са несъстоятелни и да не се заблуждават.....
............................

Това е откровен цинизъм!

............................
Цитат:
133. анонимен - да дискутираме
20.03 18:14
в момента съм на ръба. и започвам да подавам документи за чуждестранни Grants, Fellowships, Awards и каквото се сетиш. при първа възможност заминавам. ако спечеля една 3годишна няма и да се върна. това е положенито - държавата е мащеха за кадрите, които сама е създала.
...................................

"Да дискутираме", заради такива кадри като теб сме на това дередже българите.
Заминавай! Явно България за тебе е междинна спирка.
Твоята "наука" просто не е полезна на България!

Със здраве!
цитирай
152. анонимен - @156 - a не е ли заради такива като теб
21.03.2010 14:21
сме на това дередже?!
Сн С
цитирай
153. анонимен - 156 - няма наука в кавички..нито е моя или Ваша
21.03.2010 14:34
ерго написаното от Вас е разбираемо само и единствено за Вас.
Сн С
цитирай
154. анонимен - Иво
21.03.2010 14:51
Брееее, тук голяма веселба е паднало!
Спароток, хич не се занимавай с тия овехтели старчоци дето пишат под името на Глишев. Умирам си от смях как се правят на ударени с мокър парцал и как се извъртат като хлъзгав сапун, когато им забиеш фактите в каменните им кратуни.
Ама за да не си сам рекох и аз да им забия един кол в дебелите глави.
Глишевото котило от няколко години пише по форумите, а и в твоя блог също твърди, че „уви, траките са безписмен народ.”

Хахахахаха – какви сте ми жалки черавчета.
Ами отново да ви припомня някои автори, които пишат за траките и тяхната писменост:
Едуар Шюре:“В Родопски храм, в сандък от кедър, Орфей е държал многочислени свитъци папируси с египетски иероглифи и финикийски писмена“
Еврипид: “На тракийски таблички е записано Орфеевото слово“.
Ксенофонт съобщава, че у „траките се намирали и много книги”.
Платон пише: „У траките се намирали много книги... Купища книги от Орфей и Музей”

Ами какво ще кажете за каменната плоча с тракийската писменост от Петелова могила, Първомайско, а ?
Ами за шестте каменни плочи от Родопите, на които отново има записана тракийска писменост що мъльчите бе, учони каменни глави? Нали има публикация за тях……. Нали 16 български професора ходиха да гледат плочите и какво?... НИЩО! Мъльчат като „умиращ комунист”.
Нали Фол преди да умре видя лично с очите си плочата с тракийската писменост. И като я видя само инфаркт дето не получи, но защо мъльча учоният чалавек, а? Защо жена му В.Фол и тя мъльчи? Защо същата продължава да твърди, че траките „живеели по блата и мочурища”?..
Ето това, Глишевци, е заговор! Голям заговор и вие всичките вкупом участвате в него и го правите не заради Спароток или такива като мене, а го правите заради ДРУГИТЕ ЧЕТЯЩИ!!! За да не им се отворят очите. Защото като им се отворят очите ще им се отворят ушите. Отворят ли се, ще чуят че им приказвате приказки за лека нощ. А стане ли това народът ще ви държи сметка. Щом ви я поиска, тогава му мислете. Защото има и умиране! Ами после????????????????
цитирай
155. mglishev - Зле :)
21.03.2010 15:45
Върви после учи история като всъщност истината е в митологията. Ако от трагиците и философите си вадиш извода, че Орфей и Музей са исторически фигури, си бая наивен. Историята не ти е патки на пазара, да си харесаш най-тлъстата и бегом вкъщи. Иска глава, ама някои фенове на Шангов и Ценов не увират.
цитирай
156. анонимен - @159 - чудесно, още един колега филолог - Иво
21.03.2010 15:54
тракийската писменост - къде го има това нещо..записано?

"Нали Фол преди да умре видя лично с очите си плочата с тракийската писменост"...видял добре, но къде е написал Фол за тракийска писменост..аз съм пропуснала..и да ми "отвириш очите'
благодаря,
Сн С
цитирай
157. анонимен - Иво
21.03.2010 16:08
"Историята не е патки на пазара" ама вие бая патоци сте станали. И то от тия гушестите. Затова сте свикнали другите около вас да са малки патенца, които само да им подсфирнете и айде.... бегом от гьола.
Глишевци, фактите хич не ви изнасят и от това ще ви се образуват хемороиди. Защото по цял ден седите пред компа и търсите измислени факти.
Ама аз пак да ви пусна кръвчицата - какви са тези 987 букви на плочата, която вашите 16 професора "гледаха и не вярваха на ушите си"?
А - тракийски.
Б - бригийски
В - български
цитирай
158. sparotok - очи
21.03.2010 16:09
анонимен написа:
тракийската писменост - къде го има това нещо..записано?

"Нали Фол преди да умре видя лично с очите си плочата с тракийската писменост"...видял добре, но къде е написал Фол за тракийска писменост..аз съм пропуснала..и да ми "отвириш очите'
благодаря,
Сн С


Предубеден човек ще повторя до последният си дъх лъжи.Вашата позиция е повече от явна.Относно тракийската писменост и принадлежността на фригите към тракийското семейство поспорете с американските си колеги от университета на Пенсилвания, а и със старите автори.

The Phrygian alphabet resembles one of the Archaic Greek alphabets and actually appears to have been derived from Greek. However, if one follows the RECENT REDATING adopted for the destruction of Early Phrygian Gordion, the oldest graffiti from the site (G-104, G-237 and G-249) can be assigned to the end of the ninth/early eighth century BCE: if one sets aside the five letters of a graffito found in a tomb in Latium (of uncertain language and date—possibly the first quarter of the eighth century?—see Bulletin Epigraphique 1997, 715 and 1998, 602),
THE GRAFITY FROM GORDION PRECEDE THE OLDEST GREK INSCRIPTION BY MORE THAN A HALF CENTURY!!!!!!!!!!

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Според следните автори фригите произхождат от бригите - ТРАКИЙСКИ НАРОД.

Херодот, История –VII-73
Плиний, Естествена История – VLxl-145
Страбон, География VII frag. 25a, frag. 38
Страбон, География XII-8-2

Сигурно ще кажете, че не знаете нищо за 20-те тракийски надписа от Самотраки, изобщо няма да се изненадам, неудобното се премълчава, нали?

Помислете, през VIII-ми век пр.н.е. гърците са в тъмния си период, а фригите са в разцвета на цивилизацията си.Да не би да искате да ме убедите, че босоногите гърчета са дали писменост на богатите и високо развити фриги???Ако наистина мислите това е време да смените професията си.
цитирай
159. sparotok - призив
21.03.2010 16:21
Уважаеми дами и господа, сънародници, съблогъри, поданници на Република Гърция, анонимни и криещи се под псевдоними!
Искрено ви умолявам да се придържате към умерен тон.
Предварително благодаря!
Д.Димитров
цитирай
160. анонимен - Иво
21.03.2010 16:58
Ами аз им предложих да си сменят професията и да станат кофражисти...... но и за там трябва акъл. Пък както са се изучили да лъжат честно да ти кажа Спароток не виждам как един пирон ще забият. Защото ха са замахнали чука с лъжа ха са се цапардосали по пръста.
цитирай
161. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 17:20
еми да фригите са имали, но те не са траки. и за това американските колеги казват ФРИГИЙСКА, а не тракийска писменост.
цитирай
162. sparotok - манипулации
21.03.2010 17:55
анонимен написа:
еми да фригите са имали, но те не са траки. и за това американските колеги казват ФРИГИЙСКА, а не тракийска писменост.


Херодот, Страбон, Плиний и др. ОЧЕВИДЦИ определят фригите като тракийски народ, днес обаче "мъдри учени" са на мнение, че древните автори са се объркали.Да бе, неудобните факти са винаги объркване.

Ти "забрави" и нещо друго - двадесетте ТРАКИЙСКИ надписа от САМОТРАКИ:)))
цитирай
163. sparotok - призвание
21.03.2010 17:57
анонимен написа:
Ами аз им предложих да си сменят професията и да станат кофражисти...... но и за там трябва акъл. Пък както са се изучили да лъжат честно да ти кажа Спароток не виждам как един пирон ще забият. Защото ха са замахнали чука с лъжа ха са се цапардосали по пръста.


Ако бяха в състояние да извършват общественополезен труд, нямаше да стават професионални лъжци.
цитирай
164. анонимен - айде сектантите пуснете ми коментарите де1 и без това повече няма да пиша тук
21.03.2010 18:05
какво общо има това с езикознанието?!!!!:
"Херодот, Страбон, Плиний и др. ОЧЕВИДЦИ определят фригите като тракийски народ, днес обаче "мъдри учени" са на мнение, че древните автори са се объркали.Да бе, неудобните факти са винаги объркване."
цитирай
165. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 18:13
не са очевидци. херодот твърди, че македоните му казали, че едно време фригите живеели в македония и се наричали бриги. нищо повече. македоните с които той говори всъщност са исвестният пропагандатор александър филелин и неговите аристократи. близостта между името бриги и фриги е идеалин повод за тази манипулация. в случая александър иска да се изкара потомък на мидас по едната линия и на херакъл по другата.

отъждествяването на фриги и бриги е недоказуемо. напротив много повече са доказателствата че това не е така.
1.идентифицирането на археологическия материал от вергинския некропол, а и от некрополите в други части на Македония с бригийския етнос напрактика е недоказуемо. В тази посока са и проучванията върху керамичните изделия от Гордион, които въпреки някой прилики не могат да се отнесът към носителите на лужицката култура (виж Sams 1994: 22, 134 -135, 176).
2.Наличната изворова база също е дискусионна, тъй като освен сведения за преселването на фригите от Европа в Мала Азия съществуват и такива, които споменават за движението им в обратна посока - Euphor. fr.33; Lykoph. Aleks. 1397-1408; Nicandr. fr.74; App. Civ. II. 39
3.Не по – малко дискусионни са и хронологическите рамки на предполагаемата бригийска мощ, тъй като горната от тях (1190 г.) се основава единствено чрез буквалното възприемане на поетичния текст на Евгамон и невъзможното за прецизно датиране сведение на Апиан , а долната на наблюденията за радикална промяна във вергинския некропол към 800 г. пр. Хр., което обаче се оказа погрешно, тъй като в част от могилите съществува континюитет до към 650 г. пр. Хр. т. е. дори и след падането на Гордион и то доста по - късно.
4.Все в тази посока са и лингвистичните доказателства - приликите в наименованията на бригийския град Κύδραι и град Κύδραρα намиращ се на границата между Фригия и Лидия и твърдението, че бригите говорят фригийски, което се обосновава единствено с името на град Едеса.
цитирай
166. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 18:15
Ти "забрави" и нещо друго - двадесетте ТРАКИЙСКИ надписа от САМОТРАКИ:)))

как разбра че тези надписи са тракийски? кой ги предеде? Кога? какво пише там?
цитирай
167. анонимен - @169 - благодаря
21.03.2010 18:19
сега и предишното...
Сн С
цитирай
168. sparotok - Самотраки
21.03.2010 18:23
анонимен написа:
Ти "забрави" и нещо друго - двадесетте ТРАКИЙСКИ надписа от САМОТРАКИ:)))

как разбра че тези надписи са тракийски? кой ги предеде? Кога? какво пише там?


Прочети работите на Георгиев по този въпрос!Разбира се пак ще търсиш вода от девет дола, за да си заслужиш стипендията в чужбина:)))
Интереса клати феса:)))
цитирай
169. mglishev - Хе
21.03.2010 18:24
Добре де, стремето на тракийския воин не се намери.
Фригийската азбука си мяза на гръцка, както пише черно на бяло в предоставения по-горе цитат (пък и наистина се нарича фригийска, а не тракийска).
В самата Тракия никой не може да посочи паметници с някаква негръцка писменост.
Това за Фол наистина не е ясно откъде идва като сведение.
А предложените пасажи от Херодот, Страбон и прочие не са независими едни от други източници. Повечето антични автори силно зависят от Херодот, а той, както знаем, е допуснал и доста неточности.
цитирай
170. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 18:27
виж за да стане едно нещо общоприета истина, особено във филологията е нужно да се съгласи мнозинството от учените, а не някой си имал една теория някога. така например когато Вентрис разчита линеар Б е приниден да изчака мнението на другите лингвисти и тогава се приема. същото е и положението с Шамполион. вероятноп знаеш колко п"превода" има преди това. Герогиев "преведе" и диска от Фестос и видя таМ троя, лилимува, ярамува и еди кво си. никой не го прие това, но ти вероятно ще кажеш че тпой е прав.
цитирай
171. sparotok - не са очевидци. херодот твърди, че ...
21.03.2010 18:27
[quote=анонимен]не са очевидци. херодот твърди, че македоните му казали, че едно време фригите живеели в македония и се наричали бриги. нищо повече. македоните с които той говори всъщност са исвестният пропагандатор александър филелин и неговите аристократи. близостта между името бриги и фриги е идеалин повод за тази манипулация. в случая александър иска да се изкара потомък на мидас по едната линия и на херакъл по другата.

отъждествяването на фриги и бриги е недоказуемо. напротив много повече са доказателствата че това не е така.
1.идентифицирането на археологическия материал от вергинския некропол, а и от некрополите в други части на
2.Наличната изворова база също е дискусионна, тъй като освен сведения за преселването на фригите от Европа в Мала Азия съществуват и такива, които споменават за движението им в обратна посока - Euphor. fr.33; Lykoph. Aleks. 1397-1408; Nicandr. fr.74; App. Civ. II. 39
3.Не по – малко дискусионни са и хронологическите рамки на предполагаемата бригийска мощ, тъй като горната от тях (1190 г.) се основава единствено чрез буквалното възприемане на поетичния текст на Евгамон и невъзможното за прецизно датиране сведение на Апиан , а долната на наблюденията за радикална промяна във вергинския некропол към 800 г. пр. Хр., което обаче се оказа погрешно, тъй като в част от могилите съществува континюитет до към 650 г. пр. Хр. т. е. дори и след падането на Гордион и то доста по - късно.

Начел съм се на глупости, това което не пасва на определени виждания се премълчава.Момченце, не повтаряй папагалски глупости на предубедени хора!
От 1985 година имам възможност да сравнявам археологически находки, затова зная, че всичко показващо тракийския произход се пази в тайна.
цитирай
172. анонимен - Иво
21.03.2010 18:45
Хахаха.
Как се правят само на "ни чул, ни видял" мазнюхите. Аз им пиша за артефакти, свързани с тракийската писменост, а Глишевци ми пишат за "недоказуеми" сведения.
Нещо май хич не ви отърва да се занимавате с каменните плочи с тракийската писменост, която що тъй 90% мяза на нашата кирилица един Господ знае?!?
На вас не ви се занимава с артефакти, ама аз ще ви занимавам, докато дебелите ви глави не омекнат от факта, че траките имат писменост и 90% прилича на нашата кирилица.
Нищо не казвате за плочата с 987 буквени знака, а? Щото нещо артефакта не ви се връзва с вашите манипулации. Ами тогава нека да видим каменната плоча от Първомайско.
Ха сега каква е тази писменост
А - тракийска
Б - бригийска
В - българска

Нещо май ви изтръпнаха дънцитата и не ви се отговаря, а?
цитирай
173. анонимен - @ айде де кажете къде е тази тракийска писменост...
21.03.2010 19:06
и Херодот няма нищо общо с езикознанието
фригийски и тракийски доказано са два различни езика
цитирай
174. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 19:24
каква е тази плоча бе човек? къде е публикувана? всеки надпис се публикува. Аз не знам нищо за такава плоча. и какво значи бригийска и тракийска писменост. бригите са траки, не знам защо ги делиш. спароток знаеш ли нещо за тази плоча?
и това с тези фантазии какво бил казал фол къде бил инфаркт получил. айде стига градски легенди.
цитирай
175. анонимен - Иво
21.03.2010 20:37
"Аз не знам нищо за такава плоча"
Ами разбери, диспут. Имаш акъл. Търси. И ще намериш.

Аман от такива като теб дето ми дават акъл кое е градска легенда и кое не. Като си толкова отворен отиди до с.Гела и поразпитай тук там кога е ходил там А.Фол и кой го е завел да види тракийската писменост.
Айде стига от умник-гюровци и пишман разбиратели.

цитирай
176. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 20:49
ами аз познавам жена му лично и тя ми е казала че простотиите по адрес на фол нямат край. освен това наскоро пуснаха че бил евреин, което тя публично опроверга.
цитирай
177. анонимен - Иво,
21.03.2010 20:52
ето за фригийската азбука -
Фригийска азбука
от Уикипедия, свободната енциклопедия (можете да редактирате и подобрите тази статия веднага)
Направо към: навигация, търсене

Западногръцка и фригийска азбукиФригийската азбука е писмеността, използвана в най-ранните текстове на фригийски език.

Възниква е през 8 в. пр.н.е. от финикийската азбука, може би с посредничеството на ранните западногръцки азбуки, с които е почти идентична. Засвидетелствана е в няколкостотин каменни надписа от периода 800—600 г. пр.н.е., наричани старофригийски, за да се отличават от по-късните, новофригийски надписи, в които се използва гръцката азбука.

Азбуката се състои от 20 букви - 5 гласни (a, e, i, o, u) и 15 съгласни (b, g, d, v, z, k, l, m, n, p, r, s, t, ph, kh). Вариант на фригийската азбука (с една допълнителна буква - т. нар. „мизийско s“) е използвана в надписите на мизийски диалект. Думите могат да се разделят с три или четири отвесно разположени точки. Пише се както от ляво на дясно, така и от дясно на ляво, а в многоредовите надписи обикновено има изписване бустрофедон.

къде има подобна инфо за тракийска такава. Не вярвам да бъраш език и писменост.

Сн С
цитирай
178. анонимен - Иво,
21.03.2010 21:18
и цитирам академик Владимир Геор­гиев:

„За да могат да се правят комбинаторни опити за дешифрирането на писменост необходимо е да има поне още няколко подобни „текста".

Сн С
цитирай
179. анонимен - Иво
21.03.2010 22:45
Познавам се много добре с Владо Георгиев и приветствам написаното от него.
На Уикипедия не вярвай.
Писмеността на бригите не произлиза от финикийците.Търси.
А за езика на бригите чети разказа на Херодот за експеримента в старото египетско царство и за двете неми овчарчета.
Много ще разбереш от този разказ за бригите с кой народ били комшии през периода 3000 г.пр.н.е.
Ще разбереш и най-важното: Кой е езикът-майка!

...И какво като познаваш В.Фол? Що не я попиташ за плочите дето ги е виждал мъжа й преди да умре?
цитирай
180. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 23:08
еми ще я питам за плочите. кажи нещо друго. каквото искаш това ще я питам. иначе на митологии не вярвай. щото ще стигнеш до извода, че шумерите са получили познанията си от планетата Нибиру, където и да се намира тя.
може пък и да излезе че херкулес наистина е извършил 12те подвига. предтавям си как е гонил онази сърна и как е убил онзи грмаден глиган или пък птиците които пускат стрели...предтавяш ли си. препускащи кентаври побеснели цербери и минотаври...абе доста забавно е било през 13век пр хр.
цитирай
181. анонимен - да дискутираме
21.03.2010 23:10
с кой Георгиев се познаваш. някой от института по роботика ли? щото езиковеда почина преди 25г.
цитирай
182. анонимен - Иво, ти филолог ли си или "любител с чиста съвест"?
21.03.2010 23:28
цитатът е от 1968 - сам си провери по какъв повод е казал тоава Вл. Георгиев
С С
цитирай
183. анонимен - ама Иво
21.03.2010 23:34
аз нищо не търся..
ти твърдиш, че има тракийска азбука и писменост...дай и аз да видя нещо написано.
Сн С
цитирай
184. sparotok - пропаганда
22.03.2010 00:05
анонимен написа:
цитатът е от 1968 - сам си провери по какъв повод е казал тоава Вл. Георгиев
С С

Доказахте вече, че се занимавате с антибългарска пропаганда, а не с филология.Защо не споменете какво е писал Георгиев на стр.155-158 - Писмеността на Градешница, Караново и Търтария има голямо значение за праисторията на населението, живяло през 4-то и 3-то хил. пр.н. е. на Балканския полуостров.НАЛИЧИЕТО НА ПИСМЕНОСТ показва, че в ония отдалечени епохи тук са живели племена с ВИСОКО РАЗВИТА КУЛТУРА....

А после на стр. 265 - Тракийската топонимия се характеризира с речни имена като Хеброс, Нестос.....ТОВА Е ТРАКИЙСКИЯТ ТОПОНИМИЧЕН ПЛАСТ И НИКОЙ ДОСЕГА НЕ Е МОГЪЛ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ ПРЕДИ ТОЗИ ПЛАСТ, В ТРАКИЯ ИМА НЯКАКЪВ ДРУГ ПО-СТАР....

Казал го е човека, но някой си затваря очите!
цитирай
185. sparotok - как така не знаете
22.03.2010 00:08
анонимен написа:
аз нищо не търся..
ти твърдиш, че има тракийска азбука и писменост...дай и аз да видя нещо написано.
Сн С


Как така не знаете?Защо Ви плащаме заплата, нали, за да знаете!

Защо не споменете какво е писал Георгиев на стр.155-158 - Траките и техния език - Писмеността на Градешница, Караново и Търтария има голямо значение за праисторията на населението, живяло през 4-то и 3-то хил. пр.н. е. на Балканския полуостров.НАЛИЧИЕТО НА ПИСМЕНОСТ показва, че в ония отдалечени епохи тук са живели племена с ВИСОКО РАЗВИТА КУЛТУРА....

А после на стр. 265 - Тракийската топонимия се характеризира с речни имена като Хеброс, Нестос.....ТОВА Е ТРАКИЙСКИЯТ ТОПОНИМИЧЕН ПЛАСТ И НИКОЙ ДОСЕГА НЕ Е МОГЪЛ ДА ДОКАЖЕ, ЧЕ ПРЕДИ ТОЗИ ПЛАСТ, В ТРАКИЯ ИМА НЯКАКЪВ ДРУГ ПО-СТАР....

Казал го е човека, но някой си затваря очите
цитирай
186. анонимен - да дискутираме
22.03.2010 00:13
абе човек каква висока култура в караново. я попрочети малко в колиби са живяли там, какви са постройките и улиците в селището. това се учи в първи курс. това че има някакви сакрални чертички не означава че има писменост.
цитирай
187. mglishev - Сбъркал е
22.03.2010 00:16
Който каже, трябва и да докаже. Засега за никаква тракийска писменост не може да се говори. Тия драскулици по плочките са толкова писменост, колкото локомотивчето, нарисувано от от някое детенце ще надуе свирката и ще направи пуф-паф.
А за пръстена от Езерово просто да не приказваме. Там надписите са, уви, с гръцки букви (но пък не са на гръцки език). Има и още такива надписи, включително на гръцка територия. Безписмен народ, какво да ги правиш траките.
цитирай
188. анонимен - @ да, точно така
22.03.2010 00:21
цитатът на Вл Георгиев е по повод Печатът от с. Караново...
НЯМА ДОКАЗАНА ПИСМЕНОСТ, защото няма открит 2-ри текст за комбинаторни опити,
Така смелата научна хипотеза на Вл Георгиев НЕ Е аргументи­рана теория.
а хипотезата е, че пиктограмата от 6-то хилядолетие се е развивала, за да даде в края на краищата опростения гео­метричен символ от Караново..
Не пишете лъжи за тракийска писменост. Няма такава.
Сн С
цитирай
189. анонимен - да дискутираме
22.03.2010 00:39
аз това се мъча да обясня. то не е само 2 текст. трябва и да ти се признае приноса. преди Шамполион е имало десетки опити, кой от кой по смешни за разгадаването на йероглифите, но никой не ги е призна. георгиев се опита да разшифрова и диска от фест. говори за троя и т.нат. но никой не му го призна и е отхвърлено.
цитирай
190. анонимен - @194 - абсолютно
22.03.2010 00:47
проблемът на бг вариант автохтонизъм е че не влагат усилия в изследване, а в разни брътвежи и квалификации, дето сами си ги четат...
по-ефективни са научните спорове.
Сн С
цитирай
191. sparotok - изследване
22.03.2010 00:56
анонимен написа:
проблемът на бг вариант автохтонизъм е че не влагат усилия в изследване, а в разни брътвежи и квалификации, дето сами си ги четат...
по-ефективни са научните спорове.
Сн С


А, не е верно, тъкмо гледам какво е подчертал Павел от антропологичното изследване на Акад. Д. Попов.Та този уважаван учен споделя, че няма и следа от туранци в днешното българско население, представителите на които са от предимно стар понтийски и средиземноморски тип...като траките:)))
Каква стана тя, уж не бяхме местни, а приличаме на най-древното население на земите ни:)))
Можете да жонглирате с езиковедски понятия, но формата на черепа, типа коса и кръвните групи на българите ни можете да промените:)))
цитирай
192. demograph - Ударната група на изтуранците е на поста си
22.03.2010 01:23
Бди да не би някой да разбере, че са си свалили мноого отдавна гащите.
Българската история трябва да се напише от българи и на български!
Кому служат българските туранисти?
Прочетете това за да ви стане ясно кому служат туранските, памиро-иранските, татаро-монголските и други ЧУЖДИ псевдоисторически теории за произхода на българите...
1/ Ето кой създава идеята за пан-туранството.
За да видите кой, как е създал и кому служи туранската теория за произхода на българите.
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81rmin_V%C3%A1mb%C3%A9ry Чукнете преводач.

2/ От материала с линка по-долу ще разберете достатъчно за туранизма и ще научите нещо полезно и за иранската и други тези за произхода на българите.
И за Сталинския принос в историята. A това вече е страшно!
http://www.rozanehmagazine.com/NoveDec05/AzarbayeganPart1.html Чукнете преводач.

От двата материала ще ви стане ясно кой и защо така яростно защитава чужди и опасни за България исторически версии.
цитирай
193. анонимен - Иво
22.03.2010 01:35
Диспут, не ми казвай на какво да вярвам и на кво не. Ти като си решил да бъдеш гръкозадникоблизач такъв бъди.

Я да ви пусна пак кръвчицата.
Ако не знаете пак да ви кажа, че в България има открити шест каменни плочи в Родопите със записана тракийска писменост. 16 учони таварищи са гледали едната, на която има изписани 987 букви. Същата плоча я гледал и А.Фол. Гледал я и едва не умрял на нея... ама нищо не казал. /тихо мъртвият казал - комунист/
Някои от плочите са публикувани и можете да ги намерите в интернет.
Ама на Глишевци не им отърва, защото отново ще им се разранят и прокървят хемороидите. А после не могат яди чесън, че на митницата.......
От фърфълак като учителя дето преподава на учениците си от трети клас и се прави на монголец акъли не ща. А от дрътите каменни глави, дето пишат под същото име тоже.
Ама да ви попитам отново, защото тъй и не разбрах каква писменост е изобразена на плочата с 987 букви:
А - тракийска
Б - бригийска
В - българска
Как са сега хемороидите?
цитирай
194. анонимен - @196 - не съм енциклопедист
22.03.2010 09:43
и не мога да коментирам антропологията..
а с езиковедските понятия не се жонглира...каламбурът е друг жанр
приятен ден
Сн С
цитирай
195. mglishev - Антропологичният тип
22.03.2010 09:46
е нещо, с което много бих внимавал. Като аргумент е несигурен (както и генетичният материал).

Спароток, ти беше казал, че типажът на тюрките се е изменил при контактите им с други народи и затова преди време те са били едва ли не монголоидни (и следователно у българите тюркско няма, защото ние пък сме си европеиди). Проблемът е, че не си прав. Описания, споменавания и изображения на светли, европеидни тюрки, черепни въстановки и дори намерени остатъци от коса в погребения показват, че светли и европеидни тюрки има от много векове насам.

На това отгоре ние трябва да установим типа и културната принадлежност на българите, примерно, към VІІ в., защото оттогава до днес са протекли много промени.
Българите може сами да имат индовропейски примес, както веднага ще кажат феновете на иранската теория. Аз като тюрко-алтаист ще кажа, че индоевропейският примес идва от контактите със славяните, а не толкова от собствения им ирански произход. Автохтонистите тутакси ще кажете, че българите са индоевропейци, защото са си траки (тогава ще трябва да се откажете обаче от родството на траките с пеласгите, които не са индоевропейци). Във всеки случай имаме три обяснения на факт.

После, дори да допуснем, че нямаме първоначален тюркски произход (тук ианските и автохтонните автори ще бъдат съгласни), имаме вторични тюркизации.
В V-VІІ в. хуните и аварите владеят лимеса. Ок. 800 година в България са включени доста авари. В първата половина на ІХ в. имаме преследвания на християните, а най-ранните християни на Балканите вероятно са старите траки. Техните потомци са го отнесли. В 1080-1180 идват узи, кумани и печенеги (светли по тип). В 1241-1280, а и след това татарите също оказват влияние върху демографията. За заселването на селджукски отряд в Добруджа в ХІІІ в. знаеш. Османското нашествие има огромен ефект - вече не само демографски, а и културен, религиозен, битов и езиков. А и султаните позволяват на още татари и гагаузи да се заселват в България, особено в Добруджа.
цитирай
196. mglishev - 987
22.03.2010 13:02
987 различни букви? Баце, тия са между египтяните и китайците по брой на писмените символи, бе. И къде го пише това или си го чул в кръчмата от един познат на приятеля на вуйната на тъста на Фол?
Няма такива плочи в нета, това е сигурно. Ако има - пускай линк към справка на Гугъл в Изображения.

Демограф, карай по същество. Инак работата е безпомощна, в стил - да доказвам, че нямам сестрата, с която си спал.
цитирай
197. sparotok - жонглиране
22.03.2010 14:50
анонимен написа:
и не мога да коментирам антропологията..
а с езиковедските понятия не се жонглира...каламбурът е друг жанр
приятен ден
Сн С


Да не би да искате да кажете, че всичко в лингвистиката е изяснено и няма различни мнения...което от своя страна дава възможност за спекулации?

Да не би да да искате да кажете, че има единство сред езиковедите по отношение на тракийския език? Дечев, Дуриданов и Георгиев си противоречат един на друг.

След като Дуриданов Ви е преподавал, би трябвало да знаете това много добре.
Димитър се е изразил неправилно относно езиковедските понятия, имал е предвид тълкувания.

Що се отнася до тълкуване, обективност и правилно представяне ще Ви посоча няколко примера.

1. Тракийската глоса ЗЕЙРА, ЗИРА - връхна дреха, е позната на нашите езиковеди.
Съмнявам се, че не са успели да видят в ЗЕЙРА, ЗИРА, диалектно, или гърцизирано представяне на думата ЗВЕР ( звяр). Явно се касае за наметало от кожа на див звяр, такива са носени от траките.

2.Езиковедите ни са запознати с тракийските лични имена Козис, Кози-тралис, Кози-витус, Кози-гентес, Козас, Козилас, а също и с тракийските топоними Кузинес и Кузикиос. Георгиев ( цитиран от К. Влахов) свързва тракийските думи с българската КОЗЕЛ, но пропуска да постави тази дума в съставения от него тракийски речник. ТОВА МОЖЕ ЛИ ДА СЕ НАРЕЧЕ ОБЕКТИВНОСТ?

3. Гетското лично име Матасвинта се предава като Матасунта, навярно защото сунта няма смисъл на български, но СВИНТА може да се приеме като диалектен, или латинизиран вариант на СВЕНТЪ- свят, свещен. И това е случайност, нали?

4.По необясними причини гетските имена Витиг, Остро, Свинтил се обявяват за германски, макар да имат ясна българска етимология....

Да живяеят фокусниците-езиковеди, те създават чудеса!
цитирай
198. zvezdichka - Sparotok благодаря
22.03.2010 15:23
ти за статията и за интересната информация в нея.
Присъединавам се към твоя призив: "За да получим обратно своето, първо трябва да го заслужим, т.е. да се върнем обратно при корените си, да станем такива, каквито бяха предците ни: честни, смели, добри и великодушни. Време е да облечем дрехата, която ни подхожда и да захвърлим дрипите на злобата, алчността и безразличието. Нека да простим на тези, които изопачиха историята ни, търсим ли добро, ще го постигнем с добро! Станем ли духовно силни ще се превърнем отново в ковачи на бъдещето!"
Със сигурност не знаем много неща за траките и тяхната писменост, но това не означава, че няма да научаваме нови неща. И Слава Богу, че е така, че се откриват неща, които ни карат да се гордеем, че сме потомци на славен народ!
Поздрави и успех ти желая!
цитирай
199. mglishev - За гетите/готи
22.03.2010 15:26
дълго време вдигахме патърдия в БГ-наука и Бойна слава и накрая и автохтонците схванаха, че готите са германи, а не траки. За имената Thiudarreiks, Eormanareiks и прочие няма как да се изведе негерманска етимология.

Суинтила и Матасунта не са с общ корен в готския. Suuintila е в мъжки род, означава "глиган" и има окончание, близко до това на имена като Тотила, Улфила и дори Атила.
Matasuntha и Amalasuntha очевидно са с аспирован дентал, а не с чист, пък и са женски имена. Форма "Matasuuinta" не съществува, така че очевидно си в заблуда. Има само Matasuntha.

Освен това, Суинтила и Маласунта не са откривани в тракийска употреба.

Очевидно в германските езици съществуват имена и съществителни като swine, Sven, Schwein, които са етимологически сходни с готското Suuintila и със славянското "свиня".

Няма начин в езика на готите "*suuinta" да означава "свещен", защото а) няма такава дума и б) "свещен" се обозначава с "hailigaz"(което пък отново ни води към германските езици с holy, heilige и Helge).

Това, което ти практикуваш, е народна етимология.
цитирай
200. sparotok - няма начин
22.03.2010 15:38
mglishev написа:
дълго време вдигахме патърдия в БГ-наука и Бойна слава и накрая и автохтонците схванаха, че готите са германи, а не траки. За имената Thiudarreiks, Eormanareiks и прочие няма как да се изведе негерманска етимология.

Суинтила и Матасунта не са с общ корен в готския. Suuintila е в мъжки род, означава "глиган" и има окончание, близко до това на имена като Тотила, Улфила и дори Атила.
Matasuntha и Amalasuntha очевидно са с аспирован дентал, а не с чист, пък и са женски имена. Форма "Matasuuinta" не съществува, така че очевидно си в заблуда. Има само Matasuntha.

Освен това, Суинтила и Маласунта не са откривани в тракийска употреба.

Очевидно в германските езици съществуват имена и съществителни като swine, Sven, Schwein, които са етимологически сходни с готското Suuintila и със славянското "свиня".

Няма начин в езика на готите "*suuinta" да означава "свещен", защото а) няма такава дума и б) "свещен" се обозначава с "hailigaz"(което пък отново ни води към германските езици с holy, heilige и Helge).

Това, което ти практикуваш, е народна етимология.


Бъркаш се, явно не знаеш, че РЕКС, РИКС не е германска дума. Доскоро се мислеше така, но в новите етимологически речници се признава, че думата е заемка в германските езици. За сметка на това РЕЗ, е тракийска дума, Мусокий и Даврентий носят титлага РИГА, която е преведена от гърците като варварска дума за вожд.

Ерманрик означава първи цар, върховен цар. ЕРМА(н) е вариант на скитската дума АРИМА - едно, а РИК означава цар на тракийски.
Двата езика са сродни. Дион Касий определя даките като клон на скитите, а Стефан Византийски е пределно ясен като пише - СКЮТИ ЕТНОС ТРАКОН...

ТИУДА може да присъства в речник на германските народи, но е и тракийска.
Явно не си запознат с тракийската дума ЗИВИ - ТИУДЕС - знатни люде.
ТИУДЕ е вариант на ЛИУДЕ - люде. В нашият език има понякога замяна на Л и Т -
точа-лоча, тупам-лупам.
Люде идва от леяти- изтекли от, виж връзката с потекло

цитирай
201. анонимен - Oт ВНМ
22.03.2010 16:34
Всички изпускате от коментарите си пръстена от село Езерово.Самата В. Фол се е изказала еднозначно за надписа върху него.А иначе всеки образован човек е необходимо само да прочете гръцките букви с български фонеми.
С уважение към всички.
Малко Зороастризъм--Добри мисли,добри думи,добри дела
цитирай
202. анонимен - От ВНМ
22.03.2010 16:57
Между другото какво е тълкуването на често употребяваната в битовия говор на думата -пущина или пущиняк. Тя има точно определение , но напоследък се заформиха по телевизийте доста предположения едно с едно неверни.
цитирай
203. mglishev - Ха
22.03.2010 17:09
Дума с корен reg- и обозначаваща владетел има в много индоевропейски езици. Има и в санскрит, и в латински, и в гаелски, и в готски. Само че в готски reiks е само една от думите за владетел, друга, знаеш, е kuningaz. Тъй че не става дума за готска заемка от чужд език, а за развой на общо индоевропейско понятие в различни езикови групи.
За тракийския "рик" нищо не мога да кажа. Знам само, че Резос от "Илиада" е лично име, а не титла, пък и се изписва със сигма или дзета в края на корена, а не с гутурал. Тъй че дотук с тракийския произход.
Във всеки случай, ако готите бяха траки, нямаше да им се налага да правят заемки от тракийски.

Скитите са ираноезични, докато траките - не са. Стефан Византийски, разбира се, е любим автор на автохтонистите, но просто греши. А думата беше за готите, не за скитите. Готите със сигурност не са нито ираноезични, нито траки. Съществува крал на Кент, наречен Eormenric. По същия начин се изписва и името на прочутия готски владетел на сатроанглийски. На староисландски пък е Jormunrekk. И в двата случая явно коренът eorm/jorm се свързва с wyrm/jorm - дума, която в германските езици обозначава дракон.

Theod и leod присъстват в много германски езици и в двата случая обозначават народ. Двете думи няма как да имат връзка с някакво си измислено "зиви".

Виждам, че за Суинтила не настояваш. Радвам се.

Степният бит и миграцията на готите, съчетана със създаването на поне две големи многонационални държави показват огромната разлика между тяхната култура и тази на траките от периода им на независимост - траките нямат степен бит, уседнали са и не създават големи владения. Торевтиката на готите и траките е безкрайно различна. А да се говори, че езикът на готите не е от германската група е толкова детинско, че просто няма накъде. Ако трябва, ще ти покажа два текста на староанглийски и готски, за да видиш с очите си приликите и друг път да не се подвеждаш.

цитирай
204. sparotok - МАНОЛЕ ЗАБЛУЖДАВАШ СЕ!
22.03.2010 19:28
Маноле, много си " убедителен", но не ти виждам изворите. Ето ги моите.

The coincidence of numerous terms of the Gothic language with those of Sanscrit, and the identity of many roots of words in both languages, have established the origin of the Goths to be Indian, and not Scandinavian, as was once generally supposed. It is related by Herodotus, that Darius, a thousand years before Christ, repelled from the confines of the Persian dominions, across the Danube, a great migration of barbarians, moving and living on horses and in chariots. This people, known as Scythians in antiquity, were the ancestors of the modern Slvys, and kindred of the Goths.
http://libro.uca.edu/vcode/visigoths.htm
UCA означава Калифорнийски Университет, не автохтонна сбирка:)))
Тук го пише черно на бяло, че готският език e по-скоро индийски ( т.е. арийски) и не спада към германската група, а самите готи са роднини на скитите, които са предци на слaвяните.

Още едно западно издателство за езика на славяните
The Slavonian language is GENERALY CONSIDERED TO BE OF INDIAN ( ARYAN като готския ) ORIGIN and this supposition is founded on the great number of of Sanskrit roots which it contains, as well on some traces of similar origin exibited in the religion of the ancient Slavonians, of which most striking circumstance are the burning of the widdow on the funeral pile of the dead husband, the idol Svantovid, represented with 4 heads and other resemblances...

Penny Cyclopedia, Charles Knight&Co, London, MDCCCXLII, p.104


W. Braune, K. Helm, Gothische Gramatik, Max Niemeyer Verlag, Tübingen, 1956, z.127 – der Name der Wissigothae, welche frücher einfach Vessi, Vissi heißen, hat urspr ünglich mit “Westen” nicht zu tun.
Така значи, lизиотите били наричани виси и веси...Tова са тракийски етноними, както и да го въртиш весите, познати още като виси, уеси, виеси, беси ...са си тракийски народ.

Herman Schreiber, Auf der Spur der Goten, Paul List Verlag, KGMCMLXXIX, Amsterdam, стр. 250:
Трябва да се дистанцираме напълно от виждането на Феликс Дан и неговите съвременници по оношение на това, че готите имат място в германската история

Hachman ( цитиран от Шрайбер) – няма каквито и да е било основания да считаме готите за германски народ, съдейки по тяхната култура ( стр.251)

Дотук с езика и културата, нека видим какво казва археологията. Днес се смята, че находките от Черняковската и Синтана-Мурешката територия са готски...
P.Header, J. Mattews, Goths in the Fourth Century, Liverpool University Press, Liverpool, 2004, p. 46-95...
Нещо обаче не се връзва, находките са идентични с тези на даки и гети от първо хилядолетие преди Христа. Препоръчвам
R. Tancau, Gwerebe bei Geto-Dacen, Verlag Meridiane, Bucuresti, 1972
За сравение препоръчвам също
M. Dusek, Die Thraker im Karpatenbecken, B.R. Gruner, Amsterdam, 1978

За да не кажеш, че всичката керамика и оръдия на труда си приличат, препоръчвам ти D. Wilson, The Anglo-Saxons, Thames&Hudson, London, 1966
M. Todd, The Northern Barbarians, Hudchinson&Co, London, 1975

Когато направиш сравение ше видиш, че готската артефакти са тракйски по произход и нямат нищо общо с германските. ТОВА СА ФАКТИТЕ!

Отговори на въпросите
1.Защо германските готи за вековно присъствие в Тракия и Дакия не оставиха поне 100 топонима. Турците за 5 века оставиха над 10 000.

2. Как така Сребърният Кодекс ще е работа на Орфила, след като той превежда само Стария Завет ( според Филосторгий), а Сребърният Кодекс съдъжа само Новия Завет. Прощавай, но разликата е голяма.

3. Орфиловите мало-готи остават в Тракия, те не придружават Теодорик в Италия. Какво ще търси библията на Вулфила в Италия тогава?

4.Защо нито един стар автор не причисли готите към франките, англо-саксите.
Има само отъждествяване с тракийското племе гети.

4. Кой доказа по археологически път миграцията на готите от Скандинавия в черноморските степи? В Студия Готика прочетох точно обратното,а именно, че се в Скандинавия забелязва влияние от Източна Европа.




цитирай
205. mglishev - Става :)
22.03.2010 20:22
Само дето терминът би трябвало да бъде по-точно "индоевропейски".

"Кратка история на готите" на Волфрам Хертвиг, "Deutsche Mythologie" на Якоб Грим, старите саксонски текстове като "Hildebrandslied", "Widsith" и топонимията от остров Готланд, областта Гьоталанд и филонимът на гаутите в Швеция са моите факти. Както и паралелното споменаване за придвижване на гаути и хедобарди на юг в староанглийската литература и лангобардските catalogi regum.
Боя се, че "Penny" и Калифорнийският Университет не са The Clarendon Press и Лайпциг, все пак :)

Не бъркай визиготите с беси. Защото първо казваше, че всички готи са гети, а сега - че само визиготите всъщност са беси. Гетите и бесите не са едно и също тракийско племе, нито пък бесите са подразделение на гетите (докато визиготите са част от всички готи). Противоречиш си сам. Реши дали готите са конкретно беси или гети (те за мен не са нито едното, нито другото, разбира се). Освен това името на бесите може би има някакво конкретно значение. Не се съмнявам, че ти имаш обяснение за него. С нетърпение чакам да го науча.

Недей да (се) заблуждаваш - Уилсън говори тъкмо за приликите между саксонските и готските образци, особено в торевтиката.

По точките:
1. Готите остават на Балканите по-малко от два века. Турците все още са сред нас. Сравнението е неподходящо.
2. Сребърният кодекс е препис на преводите на Улфила като добре знаеш, че за да станат готите ариани, им е бил нужен и Нов завет.
3. Езиковата общност на готите е достатъчен повод да се преписват преводите на Улфила и в Италия.
4. Защото старите автори обичат народните етимологии също като теб. Според старите автори не само готите са гети, а датчаните са даки, шотландците (тоест скотите) - скити, а бритите - троянци. Човек трябва да внимава преди да им се предовери.
5. Кралските погребения в Йостерйоталанд от ІІ-ІІІ в. и сравнението им с воинските погребения от Урбино от V в. отговарят на твоя въпрос за археологията. По Paccini, G. I sepolcri gotici, 1892.
цитирай
206. анонимен - Иво
22.03.2010 22:33
Ъъъ.... чакай да ти отговорят. То докат се почешат дето не ги сърби.... докат се съберат.... докат го измислят..... то да не е проста работа.
Спароток чакай да те развеселя. На тия старчоци от няколко години им събирам изцепките по форумите и мисля след време книга да издам. Ще се пукнеш от смях, защото едни и същи фрази използват по форумите само че с различни ник нейми. Ама най-глупавия се оказа фърфалака Глишев, защото го прилъгаха да си покаже физиономията и те да пишат зад него. А той толкоз се взе на сериозно.... все едно е събрал един чувал с конски фъшкии от монголската пустиня.
Няма да ти отговорят на въпросите.
/...ха на бас/
цитирай
207. demograph - Do not teach deaf people to listen
22.03.2010 23:21
Cure them.
цитирай
208. sparotok - ГОТИ и ГОТИ
24.03.2010 14:52
Маноле, аз не оспорвам характера на езика в Сребърния Кодекс.
Не е задължително обаче всеки който се нарече гот да е такъв. Понякога някои народи си присвояват имена, нали не мислиш, че нашите роми произхождат от римляните ( романи)?

Готите остават доста повече от два века в земите ни. Бащата на Максимин Тракиеца е гот. Максимин е роден в страропланинско село през 170 година.
Малоготите са споменават през 550 година в същият район, където е живял Максимин. През слезващите 100 години никой не избива, или депортира тези хора, а това означава, че има почти 500 години готско присъствие в България.
Няма обаче нито един топоним с ФАИРГУНИ -бряг, хълм, възвишение, БРУНА- извор, рекичка, ФЛОДУС- водна маса, СВАРТС- черен...Черняковската и Синтана-Мурешката култура не са германски, а тракийски, доказателства за това има колкото искаш. Готите в България не са били германски народ, за тези в Италия не мога да кажа нищо със сигурност, но ми е трудно да си обясня на германски имена като Остро и Витиг, които не само, че са си български имена, но имат и обясннеие на български.

Археологическите съпоставки, които предлагаш не са от Тракия, а Италия. Там гъмжи от германски племена в периода 5-ти- 8-ми век, щеше да е чудо, ако нямаше германски находки.

Свинтила няма нищо общо със Свен, на готски свиня е СВЕЙН, а не СВИНТ. наставката ИНТ е характерна за Тракийски и Български.
цитирай
209. анонимен - nikolaus
26.03.2010 23:07
ne znam zashto si mislite che stava vupros za zagovor, vse pak kulturata se dvizhi ot iztok na zapad. vupros na izsledvania i vreme e da se svurzhe istoriata prez vremeto.

tova koeto obache ne triabva da propusnem, che prez bulgaria sa preminali tolkova plemena, che da se svurzva proizhoda ni s trakite e super pogreshno. bulgarite sa edna sharena cherga ot kup narodi, niama vruzka mezhdu nas i edin edintven narod.

ostatuci ot kulturite na vseki edin ot tiah mozhe da bude nameren. koncentriraneto vurhu samo edin ot tiah e dosta pogreshno.

nie sme smesica. a dnes sme mn poveche povliani ot orientalskata kultura, za suzhalenie...
цитирай
210. mglishev - Ама, Спароток,
27.03.2010 01:51
чакай сега, човек или принадлежи към дадено племе и народ, или не. Средно положение няма :)
Примерно аз съм си роден в София, по-голямата част от живота ми е минала тук, говоря български твърдо, даже понякога казвам "нема", значи съм си западнобългарско говедо, па ако ще родителите ми да са паднали от Марс :) И с готите е било същото. Когато някой е известен като гот, живее сред готи и говори езика им, той споделя и общото съзнание за произход. А за готите (сред самите тях, както знаем от куп старинни произведения) се разказва, че идват от Скития, озовали са се там, идвайки от по-северни страни, родеят се с лангобардите и също като лангобардските, свевските и саксонските крале, готските водят произхода си от Один. От това по-германско, здраве му кажи.
Изобщо няма историческо известие, според което два разноезични народа да се наричат "готи". Готите са си едни. Вярно, делението на остро- и визиготи го има, но то е племенно, а не етническо, езиково и културно. Все едно между шопи и македонци.
Така че като говорим за готи е ясно, че имаме предвид германско население. Съжалявам за специфичните знаци - знаеш, бях постнал саксонски и готски текст на Господнята молитва обаче половината букви излизаха като кодове. Двата текста са очевидно германски и знаеш, че ужасно си приличат. Вече говорихме за това на лични. Не търси под вола теле и особени разлики между готите на Балканите, в Италия и Испания.
И наистина си вземи Волфрам Хертвиг, книгата му за готите е хем достъпна, хем кадърна.
цитирай
211. mglishev - Оф, пак двоен постинг
27.03.2010 01:58
Колкото до "остро-" в името на остроготите, спомни си саксонската богиня на пролетта - Eostara, по която и до днес на английски се казва Великден: Easter. "Визи-" у визиготите отлично се връзва с Wissenschaft, wisdom, wise, wizard и други германски думи от това семантично гнездо за изразяване на мъдрост, разбиране, познание, вещина.
А и можеш да си спомниш, че част от готските имена съдържат германското "-гилд" за доблест, стойност, ценност - като Атанагилд например. В английски и немски пак ще намериш guild и Geld.
цитирай
212. demograph - За да зяпат и цъкат глухо -слепите
29.03.2010 00:17
http://bnt.bg/bg/productions/65/edition/6906/nepoznata_zemja_27_mart_2010
цитирай
213. анонимен - 1912
04.04.2010 23:10
mglishev а в Гетика,която е писана от гот защо се поставя равенство с гетите,които са тракийско племе? :?
цитирай
214. mglishev - @1912:
05.04.2010 03:57
анонимен написа:
mglishev а в Гетика,която е писана от гот защо се поставя равенство с гетите,които са тракийско племе? :?


Любим въпрос с любим отговор :) Защото средновековните автори просто обичат да приписват на народите си древно потекло и го правят още по-лесно при близост в имената. Например схоластикът Боеций от Дания (да не се бърка с философа Боеций от VІ в.) нарича себе си "дак", а не "датчанин"; шотландците (скотите) и шведите (свеите) се самонаричат "скити"; бритите от Уелс пък сами си прикачат троянски произход и смятат, че произхождат от някой си Брут (и по тази причина се смятат сами за роднини и на римляните). Българите в ХІV в. пък си харесват Ахил за предтеча и в превода на Манасиевата хроника сами се наричат мирмидонци. Даже и османските турци искат да минат за троянци през ХV в. Горе-долу по същото време доста разумният тунизийски хронист Ибн Халдун пише в своето "Въведение към историята", че на такива претенции трябва да се гледа много недоверчиво. Човекът е изпреварил времето си... а явно и нашето.
Впрочем, през ХVІІ в. между шведски и испански учени се е водил спор кой народ има повече готска кръв (явно дори тогава се е знаело, че готите се спускат от северна Европа и свършват дългата си миграция в Испания). Не вярвам някой да изкара шведите или испанците гети, нали?
цитирай
215. анонимен - За келта Bolgius и брат му Bran
10.04.2010 14:53
за Болгите ,отам Белги западните учени са писали много
1. има теория , че това са Volki ,венети които са отишли на Запад - номандия,гаскония и оттам ирландия или че са кимериици
2.За келта Bolgius и брат му Bran има сведения от Pausanias и в книгата История на галите и галските войни. Че са тръгнали да завладяват Гърция и как се били с Илирииците и завладяли Македония.
Всичките тези извори ги има на френски език и то добре разработени.
но не знам защо на български няма преводи и информация
А автора чете повече англииски извори
цитирай
216. trakiec - МГлишев е разкрит
19.08.2010 17:51
Това твое пояснение че имаш екане в произношението, като "нЕма, млЕко" и др. простотии в българския език те разкри. Сега вземи си запиши произхода и не го забравяй:
Верно в думите ти е само че си "западнобългарско говедо" , ето защо нямаш родство с тракийско-българското местно население.
Хан Крум, при всичките си военни акции е извиквал като съюзници - ПЕЧЕНЕГИТЕ . Това го има във всички исторически хроники и не е нужно да го доказвам нали. Та тея печенеги, след три или четири повиквания, направо ги заселил до София - също е исторически установено и куриозното е че архивите са проучвани лично от Иван Вазов ( чети българска история и документи от нар.библиотека и ще се увериш!!! ). Печенегите нямат общо с траките те са по скоро унгарските племена , които не ги знам точно от какъв етнос са, влизали са в битки с овчи кожухчета с вълната навън - бел.И.Вазов). Тея печенеги са станали с времето по българи от българите и това са шопите. Обаче пак казвам нямат връзка с коренното население траките, които говорят меко МИЕЧАТ , това миечене не се е загубило нито при нашествия на скити ни на хуни ни на римляни ни на византийци ни на гърци ни на турци. Това миечене определя тракийците.
МГлишев , твърдия ти говор издава според Вазов, че си печенег. Остави нас траките дето сме имали метални изделия и колесници хиляди години преди Христа, вземи си овчето кожухче и се скрий някъде.
цитирай
217. анонимен - Мои заключения
01.09.2011 20:25
Вижте сега до какъв извод ме водят някои разсъждения:
Очевидно всички тези названия- Балкански полуостров, Балтийско море, град
Балк и Балкара в Афганистан, Балестан ( названието на древната област около
река Струма В България и Гърция и на съвременната държава Палестина),град
Балмира (Палмира) в Сирия,езерото Балатон, фамилиите Баалбек и Белини,
названието на Белград (построен от българите) и на множество други български
и балкански топоними като планината Беласица, град Бяла и т.н. произхождат от
думата за бял, светъл и слънчев т.е. от култа към Сланцето и слънчевият бог
Бал, Бел или Баал, Ваал. Самите жреци на слънцето в Древността са се наричали
влъхви. Моето мнение е, че всички народи в споменатите райони са се наричали
с някакво общо название- беласи (власи, влахи) също във вариант белаки
(балаки) или белагри (беларги, написани на гръцки като пеласги и
пеларги).Оттам и названието на днешните поляки... Всички тези народи са
всъщност древните тракийски племена, наречени по късно "склаби" (славяни и
роби). Древните гърци- колонизатори, които са пришълци от Африка и навярно са араби, очевидно са пишели отдясно наляво, така че написали името на местното население "белаки" (или беласи, балхи, влахи) наобратно- като думи с корена "слаб" или "склаб", от което произлиза и думата за роб,включително
съвременната "Slave", защото и Древна Гърция и Древен Рим ( и Византия) са
имали проблем с тракийците и са се опитвали да ги поробят. От същата дума,
която е обърнатото древно истинско име, произлиза и неправилното и появило
се в 15 век от новата ера название "славяни" и дори те са описани като
пришълци. А всъщност те са тракийците - беласи, власи,белгари -коренното
европейско население на Балканския полуостров и съседните региони.....

(продължавам в следващия пост)
цитирай
218. анонимен - Мои заключения - продължение...
01.09.2011 20:36
...продължение :
Естествено древната и силно развита цивилизация на тракийците не е била само
в един малък район и не е стояла на едно място- те са се разселили по цяла
Европа, Мала Азия, Азия, даже навярно и в някои райони на Африка.
Мисля, че названието "халдеи" също е обърнато и то всъщност е звучало одобно
на "длах"- т.е. в далечното си минало те са същите тези блахи, влахи. Дори
другото им название "калиби" (или калеби) обърнато звучи като "белаки", СИРЕЧ
ПАК НАШИ ОРА.:)
Въпросът е дали халдеите в древността са имали семитски език (днес техните
наследници в Ирак имат семитски език) или са били тракийци, които някъде по
пътя на разселение към Близкия Изток са се смесили със семити и са приели
техния език. Възможно е също това название "белаки", което идва от бога на
Слънчето Баал,още в древността да е обхващало не само тракийски, но и
семитски племена... Защото е ясно, че самите тракийци са се наричали
"беласи" ( превежда се и като слънчеви звезди). Т.е. българите в най-дълбока Древност сме си били българи, а после сме били наречени траки.
Славяните са същите тези траки а не друг народ. Следователно названията
българи, траки и славяни означават един и същи народ, а не различни етноси
които се сливат в едно. От Древността по нашите земи (а и в много други
райони) са си живяли БЪЛГАРИТЕ. И е прав "Джагфар Тарих", че българи, халдеи, влъхви (влахи) и перси са едно и също нещо.

И за тези, които питат- ДА, приличаме си по фолклор с днешните халдеи. Вижте днешни халдеи:
http://www.youtube.com/watch?v=yi-ZHKyUzeY
--------------------

И искам да благодаря на Спароток. Продължавай в същия дух, защото така- с разсъждения, се стига до истината. Закостенелите научни глави- бивши зубрачи трябва да се научат да мислят.
цитирай
219. анонимен - Халдеите и библейския Авраам
10.09.2011 18:14
Ами че, ако халдеите (калеби) са всъщност обърнатото име на белаките (влахи,пеласги или беласи), сиреч древните българи тракийци, то тогава и тракийският Орфей, който според легендата поставя началото на нова религия в Древноста и чието име идва от "арфа" може би също е свързано някак с името на библейският Авраам, което на обратно също звучи подобно на "аарва". Знаем, че и евреите като семити, пишат отдясно наляво. Отгоре на всичко според Библията Авраам е роден в град Ур ХАЛДЕЙСКИ. Не съм много вещ дали е установено със сигурност къде е бил този град Ур. Да не се окаже накрая, че еврейският Авраам е тракийският Орфей и че точно халдеите са разнесли мита за него някъде, където семитите са го взели и са сътворили на негова основа историята за Авраам в Библията??
Това предположение се подкрепя и от факта, че понятието за евреин- hebrew е в пряка връзка с древното име на р. Марица- Hebros, в която е хвърлен убития Орфей и всъщност името и на тази река е Орфей, но е обърнато обратно от древните гърци, които също са писали наобратно като евреите.
цитирай
220. анонимен - Ур Халдейски
15.05.2012 22:54
Скоро четох, че според някой си Гали, преди хиляди години, местността между руската река Волга (знаете, че има теория, че реката е кръстена на българите, които са живели там) и планината Урал се е наричала Ур (или Ар или Ара) и оттма идва и името на арианите (арийците). И тук се сещам за библейския Ур Халдейски... Май наистина ще се окаже, че халдеите и българите са едно и също нещо. Фолклорът в клипа на певицата Джулиана Джендо също много напомня на българския. И тук се сещам за цитат от още някакъв древен източник, според който българите, персите (арийците) и халдеите са едно и също нещо. И тук си задавам въпроса дали учените са сигурни, че Ур Халдейски е бил в Месопотамия?
цитирай
221. анонимен - Ура
16.05.2012 22:57
Четох, че в нашия фолклор е възпят някакъв Колад (и някакъв Болг), така че си задавам въпроса дали името на халдеите не идва именно от името на този Колад -"коладеи". Това ще означава, че българите също сме халдеи. В руския език и до днес е запазено съществителното "колдун", което означава халдеин и маг, магьосник. Руснаците са българи в голяма степен.
Друго нещо, което е интересно за мен е, че това "колад" твърде напомня за руското "холод" и българското "хлад", а даже и английското "колд" и всичките означават "студ". Ами ако това е потвърждение на теориите, че в най-най-дълбоката древност бялата раса= халдеите= българите=арийците произхождат от Север, от студа?
А и българското бойно или радостно "Ура" може би също потвърждава, че българите са кръщавали областите в които живеят Ура ( Ур или Ара) и точно това са имали предвид, когато викат "Ура" и влизат в бой, за да защитят земите си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13928230
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031