Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2012 16:49 - НЯКОЙ СПОМНЯ ЛИ СИ ЗА ТОВА?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 44412 Коментари: 141 Гласове:
125

Последна промяна: 28.10.2012 18:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                          НЯКОЙ СПОМНЯ ЛИ СИ ЗА ТОВА?

 

 

 

Има новини, които ни разтърсват и впечатляват неимоверно. Има новини, които ни карат да видим една друга реалност, сякаш се появава един съвсем различен свят...Ставал съм свидетел как очите на хора засияват от радост след прочитането на статия за важни събития от миналото...

 

На 27 юли, 2009 г. се бях събрал с приятели на едно кафе в Бургас. Един от тях отиде да си купи вестник и се завърна тичайки. Минаха няколко секунди преди да успее да си поеме добре дъх и да каже – Сензация, невероятно, това е супер, историята се променя!

 

Разгръщайки вестник “Десант:  моя приятел показа с пръст едно заглавие: Предците на Хектор и Парис са били от Момчилградско”, “Прогонени жители на праисторическо селище край село Върхари основали древната Троя, твърдят археолози...

 

С грейнало лице, зарадвания от невероятната новина продължи да чете на глас интервюто със ст.н.с. Явор Бояджиев:...”Най-ранната Троя се явява в началото на Бронзовата епоха, около 3000 пр. Христа. За нея са характерни тунелести дръжки, каквито намираме и тук при село Орлица, на около 50 км от Бяло Море, а Троя е отсреща на брега...”.

 

Завършил с четенето, приятеля ми най-сетне седна на стола и въздъхна – Ей, жалко, че е сутрин, иначе щях да се напия от радост! Такива неща не се случват всеки ден. Лъгаха едно време, че траките са груби, войнолюбиви варвари, а то те основали Троя – перлата на Мала Азия! Май гърчетата ще излезат баш варварите, че и крадци на история...

 

Докато другите тупаха по рамото донеслия хубавата новина, аз разгърнах вестника и прочетох цялата статия. Тя бе представена като сензация, нещо неизвестно до този момент, но истината бе, че тези изнесените факти изобщо не бяха нови. Поне от половин век определени учени знаят, че Троя е основана от траки. Изчаках всички да се поуспокоят и им казах, че трако-троянската връзка е установена доста отдавна...

 

Леко разочаровани и объркани приятелите ми попитаха защо не се знае нищо по този въпрос, все пак това е важен елемент от нашата история. За повечето бе трудно да повярват, че подобна сензация е останала в забрава повече от петдесет години.

 

Всъщност няма нищо странно. Човек е устроен така, че да запомня най-добре тези неща, които са от първа важност за оцеляването му. Ние сме погълнати всекидневно от различни грижи. Тревожим се ще си получим ли заплатата навреме, ще ни стигнат ли парите за всички сметки, за погасяване на дълговете? И това не е всичко, притеснения за болни приятели и роднини, ядове заради тъпи началници и т.н. могат да заемат съзнанието ни напълно за дълго време...

 

Която е да е новина, ако не бъде коментирана достатъчно дълго време от медиите е обречена на забрава. Това е неизбежно, знаят го добре политици, вестникари, учени. За съжаление по времето когато стана ясно, че керамиката на древната Троя показва смайващи прилики с тракийската, бе поддържана пагубна за страната ни политика. По времето на тоталитарния режим се подтискаха и дори забраняваха всички изследвания, които имаха потенциала да предизвикат “шовинизъм” сред българите.

 

В годините на прехода никоя партия нямаше за приоритет въстановяването на самочувствието на българите. Всъщност за това се иска доста време, нужно е една и съща група хора да управлява България за продължителен период. Така би могло  да се наложи нова политика. Политика, която да има ясната цел да накара българите да се почувстват не само стопани на държавата си, но и да са с ясното съзнание, че са способни и силни хора, потомци на народ, който е ковал историята на Европа.

 

Да се върнем обаче към Троя и нейните тракийски основатели. Още преди Шлиман да започне своите разкопки са съществували свидетелства за тракийската връзка.Не случайно най-преданите троянски съюзници са траките дошли от Исмар, Кабесос, Абудон. Не случайно Западна Мала Азия, особено областта около Троада е осеяна с тракийски топоними и хидроними. Това е забелязано от Страбон още преди 2000 години!

 

There are many names common to Thracians and Trojans, as Scaei, a Thracian tribe, a river Scaeus, a Scaean wall, and in Troy, Scaean gates. There are Thracians called Xanthii, and a river Xanthus in Troja; an Arisbus which discharges itself into the Hebrus, and an Arisbe in Troja , a river Rhesus in Troja, and Rhesus, a king of the Thracians.

http://rbedrosian.com/Classic/strabo13b.htm

 
Карта на земите край Троя
   image

http://www.goddess-athena.org/Museum/Temples/Troy/Troad-Phrygia_map.gif


Езиковедите би трябвало да знаят, че споменатите от Омир топоними и хидроними като Дарданиум, Гаргарон, Илион, Перкота, Ида, Скамандър, Пергам, Зелея, Тимбра и др. не само са тракийски, но и имат добро обяснение на български език. Регистрираните по-късно топоними в близост до Троя също носят тракийски имена. Става дума за Кизик, Лебедус, Мундус, Адрамитеон, Темнус, Загора и др.

 

Големия брой тракийски топоними и хидроними в Мала Азия е неоспоримо доказателство, че едни от най-старите поселници на тази територия са траки, чийто език се е развил и в по-нови времена е наречен български.

 

Нека обаче да обърнем влияние и на археологическите доказателства. През 19-ти век, когато Шлиман разкопава Троя, той не е имал база за сравнение. Дорпфелд, и Блегън, Корфман и др. са свършили добра работа, но също не са имали достъп до керамиката от нашите земи. През 60-те години на 20-ти век обаче положението се променя. Нашите учени обменят информация със западните си колеги. По-късно чужди учени даже участват във важни разкопки на територията на страната ни.

 
Троянска керамика от различни периоди (по К.Блегън)
image


image

От този момент вече се знае със сигурност за връзката на траките с Троя. Докато изследователите от 60-те години само са предполагали за нея, то тези от 70-те и 80-те години на 20-ти век са имали прекрасна база за сравнение. По-късно се появяват и данни за особеностите на погребалните ритуали в Мала Азия и Балканите. На учените ни (или поне на част от тях) става ясно, че най-малко от пето хилядолетие преди Христа земите край Троя и Балканите са обитавани от един и същ народ. Този велик народ е наречен траки по времето на Омир и Херодот, а по-късно, през Ранното Средновековие и българи.

 

Звучи добре нали? Разбира се, че е така, кой не би се радвал да узнае, че неговите предци са основателите на Троя! Само че, ако това важно сведение не бъде повтаряно дълго време то ще бъде забравено. Преди половин век учените са си споделяли за трако-троянската връзка. Може даже да са излезли някакви публикации в специализираната литература, но на широката публика информацията не е поднесена както трябва. За това и твърдението, че траки са основали Троя се възприема като новина, като сензация.

 

Днес ние имаме една уникална възможност. Днес дори и обикновените хора могат да се превърнат в медии, в средства за масово осведомяване. Интернет притежава големи възможности и все още не е забранен. Всеки, който обича България и Българите може да се заеме с разпространяване на истината за корените ни.

 

Един човек може да бъде наруган, оплют, заплашен, но е трудно, дори невъзможно да се затвори устата на хиляди хора. Няма как да стане това. Не е чак толкова трудно човек да направи проверка на догмите и да установи колко фалшиви са те.Не е чак толкова трудно да казваме на околните, че сме потомци на велик народ и носим отговорност пред дедите ни. Какво ще загубим, ако се държим като силни, горди и добри хора? Какво ще загубим, ако страним от завист, злоба, клюки?

 

Когато човек се очисти от отрицателните си качества, той се завръща при себе си, открива истинската си същност. В този момент пред очите му се отваря един съвсем различен свят и е много по-лесно да се разрешат и най-големите проблеми. Щастието понякога е въпрос на избор и воля:)




Гласувай:
131



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
28.10.2012 16:50
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
28.10.2012 16:52
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. vladun - Впечатлява ме, за пореден път, е...
28.10.2012 17:12
Впечатлява ме, за пореден път, енциклопедичната ти култура и последователността, с която налагаш и утвърждаваш тезите си!
Поздрави!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Истината постепенно излиза наяве, ...
28.10.2012 17:29
Истината постепенно излиза наяве, но нашите учените все още не променят учебниците ни и нашите деца продължават да тунат в заблуда, че сме диви азиатци. Как ще ни признаят навън, след като самите ние не приемаме истината? Трябва ли и за това референдум или стачки, та да ни чуят?
цитирай
5. mariniki - изключително доволна съм се да узная...
28.10.2012 17:45
че нашите предци да основали митичната Троя...
фен съм ти, приятелю... радвам се, че така аргументирано
и стойностно защитаваш тезите си... и те поздравявам..
най-сърдечно...
цитирай
6. bulgarinut57 - ВСЕКИ РОДОЛЮБЕЦ !!!
28.10.2012 17:51
ВСЕКИ, който обича България и Българите,
ТРЯБВА да разпространява истината за ДРЕВНИТЕ НИ КОРЕНИ !!!
цитирай
7. sparotok - последователност
28.10.2012 17:57
vladun написа:
Впечатлява ме, за пореден път, енциклопедичната ти култура и последователността, с която налагаш и утвърждаваш тезите си!
Поздрави!


Последователността е един от най-важните фактори за успеха приятелю.

Поздрави!
цитирай
8. sparotok - истина
28.10.2012 17:59
kasnaprolet9999 написа:
Истината постепенно излиза наяве, но нашите учените все още не променят учебниците ни и нашите деца продължават да тунат в заблуда, че сме диви азиатци. Как ще ни признаят навън, след като самите ние не приемаме истината? Трябва ли и за това референдум или стачки, та да ни чуят?


Стачката отминава и всичко е забравено...Иска се упорство и постоянство от наша страна. Когато ние самите знаем истината, то и официалната наука ще бъде принудена да каже как стоят нещата.

Поздрави!
цитирай
9. sparotok - Троя
28.10.2012 18:00
mariniki написа:
че нашите предци да основали митичната Троя...
фен съм ти, приятелю... радвам се, че така аргументирано
и стойностно защитаваш тезите си... и те поздравявам..
най-сърдечно...


Благодаря ти!:)
цитирай
10. sparotok - родолюбци
28.10.2012 18:16
bulgarinut57 написа:
ВСЕКИ, който обича България и Българите,
ТРЯБВА да разпространява истината за ДРЕВНИТЕ НИ КОРЕНИ !!!


В случай, че всички родолюбци започнат да разпространяват истината, на лъжите бързо ще им дойде края.

Поздрави!
цитирай
11. mt46 - Поздрав, приятелю!
28.10.2012 18:28
Знаех си, че имаме нещо общо с дядо Приам, с Парис, Хектор, Андромаха... :)
цитирай
12. анонимен - Това е новина, която би трябвало да разтърси световната история!
28.10.2012 18:32
Днес ние имаме една уникална възможност. Днес дори и обикновените хора могат да се превърнат в медии, в средства за масово осведомяване. Интернет притежава големи възможности и все още не е забранен. Всеки, който обича България и Българите може да се заеме с разпространяване на истината за корените ни.
-------------

Каквото може да бъде направено от всеки българин за разпространението на истинските ни корени, не бива да се отлага! Чудесен материал Павле, с доказателства и примери! Поздрави! ;)
цитирай
13. brym4ence87 - Страхотен постинг, Sparotok! ;-)
28.10.2012 19:07
Това ми харесва:
Един човек може да бъде наруган, оплют, заплашен, но е трудно, дори невъзможно да се затвори устата на хиляди хора. Няма как да стане това. Не е чак толкова трудно човек да направи проверка на догмите и да установи колко фалшиви са те.Не е чак толкова трудно да казваме на околните, че сме потомци на велик народ и носим отговорност пред дедите ни. Какво ще загубим, ако се държим като силни, горди и добри хора? Какво ще загубим, ако страним от завист, злоба, клюки?
===============

Поздравления за постинга! ;-))
цитирай
14. miaa - Уважавам идеите и принципите ти,Sparotok !
28.10.2012 19:11
Уважавам последователността и родолюбието ти! ! Поздравления!
цитирай
15. анонимен - чудно от СЕВАР
28.10.2012 19:13
Наистина,колко време трябва да мине за да се формира ново мислене .Следя от една година този блог и с нетърпение очаквам да се появи нова официална доктрина на Република България.До сега всичко изглежда малко апокрифно.
цитирай
16. shaffi - мн мотивиращо..
28.10.2012 19:56
поздрави!
цитирай
17. nikikm - Много точно!
28.10.2012 20:03
Казаното от теб:"Иска се упорство и постоянство от наша страна."..,е нещо и мъдро и изключително важно! Защото и капката дълбае камъка-с упорство и постоянство!Бъди здрав и все така да ни радваш!
цитирай
18. troia - Здравей,
28.10.2012 20:04
"Не е чак толкова трудно да казваме на околните, че сме потомци на велик народ и носим отговорност пред дедите ни. Какво ще загубим, ако се държим като силни, горди и добри хора? Какво ще загубим, ако страним от завист, злоба, клюки?"
Ако повече хора мислят по този начин, живота ни ще е много по-хубав, дори и да не живеем охолно. Поздрави за постинга!

цитирай
19. анонимен - от трибал
28.10.2012 20:37
знае ли някой къде може да се купи книгата на един от осъзналите се учени от БАН- мисля че беше Порожанов, а книгата е Тракия магика и я е издал преди 4-5 месеца, но я няма никъде по книжарниците. та в тая книга той признавал за съществуването на тракийска писменост, за всичко което много родолюбци от година представят доказателства и доводи. мисля че полека лека колелото се завърта и накрая ще се пише нова история
цитирай
20. sparotok - Парис
28.10.2012 21:02
mt46 написа:
Знаех си, че имаме нещо общо с дядо Приам, с Парис, Хектор, Андромаха... :)


Имаме и много общо с Менелай и Агамемон. Те са потомци на фригиеца Пелопс...
цитирай
21. sparotok - !
28.10.2012 21:03
gogi6666 написа:
Днес ние имаме една уникална възможност. Днес дори и обикновените хора могат да се превърнат в медии, в средства за масово осведомяване. Интернет притежава големи възможности и все още не е забранен. Всеки, който обича България и Българите може да се заеме с разпространяване на истината за корените ни.
-------------

Каквото може да бъде направено от всеки българин за разпространението на истинските ни корени, не бива да се отлага! Чудесен материал Павле, с доказателства и примери! Поздрави! ;)


Майсторе, от нас зависи много. Когато човек е осъзнат му е по-лесно да се бори с трудностите.

Поздрави!
цитирай
22. sparotok - благодаря ти!
28.10.2012 21:04
brym4ence87 написа:
Това ми харесва:
Един човек може да бъде наруган, оплют, заплашен, но е трудно, дори невъзможно да се затвори устата на хиляди хора. Няма как да стане това. Не е чак толкова трудно човек да направи проверка на догмите и да установи колко фалшиви са те.Не е чак толкова трудно да казваме на околните, че сме потомци на велик народ и носим отговорност пред дедите ни. Какво ще загубим, ако се държим като силни, горди и добри хора? Какво ще загубим, ако страним от завист, злоба, клюки?
===============

Поздравления за постинга! ;-))


Благодаря ти!
цитирай
23. sparotok - родолюбие
28.10.2012 21:06
miaa написа:
Уважавам последователността и родолюбието ти! ! Поздравления!


Марина, само родолюбието ни може да спаси България, а и самите нас. Колкото по-рано осъзнаем това, толкова по-скоро ще се измъкнем от кошмара, в който живеем.

Поздрави!
цитирай
24. sparotok - време
28.10.2012 21:07
анонимен написа:
Наистина,колко време трябва да мине за да се формира ново мислене .Следя от една година този блог и с нетърпение очаквам да се появи нова официална доктрина на Република България.До сега всичко изглежда малко апокрифно.


Така е, дълго време са ни натрапвани лъжи, дълго време се иска и за премахването на лъжите...
цитирай
25. sparotok - благодаря ти!
28.10.2012 21:13
shaffi написа:
поздрави!


Благодаря ти Шафи!:)
цитирай
26. vmir - Макар професията ми да не е свързава с тази тематика,
28.10.2012 21:14
много пъти са ме преследвали подобията Троя - Троян, Спарта - Спартак и съм се чудил защо никой нищо убедително не е бивал в състояние да ми каже по въпроса.
Поздравления!
цитирай
27. sparotok - !
28.10.2012 21:14
nikikm написа:
Казаното от теб:"Иска се упорство и постоянство от наша страна."..,е нещо и мъдро и изключително важно! Защото и капката дълбае камъка-с упорство и постоянство!Бъди здрав и все така да ни радваш!


Приятелю, прав си, капката дълбае камъка, човешкото постоянство мачка лъжите.

Поздрави!
цитирай
28. sparotok - живота
28.10.2012 21:16
troia написа:
"Не е чак толкова трудно да казваме на околните, че сме потомци на велик народ и носим отговорност пред дедите ни. Какво ще загубим, ако се държим като силни, горди и добри хора? Какво ще загубим, ако страним от завист, злоба, клюки?"
Ако повече хора мислят по този начин, живота ни ще е много по-хубав, дори и да не живеем охолно. Поздрави за постинга!



Желанието ми е отново да започнем да живеем заедно, загрижени един за друг. Стане ли това, то и по-добрия живот ще дойде. Благополучие има при хората, които се поддържат.

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - Порожанов
28.10.2012 21:19
анонимен написа:
знае ли някой къде може да се купи книгата на един от осъзналите се учени от БАН- мисля че беше Порожанов, а книгата е Тракия магика и я е издал преди 4-5 месеца, но я няма никъде по книжарниците. та в тая книга той признавал за съществуването на тракийска писменост, за всичко което много родолюбци от година представят доказателства и доводи. мисля че полека лека колелото се завърта и накрая ще се пише нова история


Порожанов е учен когото уважавам, не ми е известно обаче да е писал книга, в която да разглежда подробно тракйската писменост...
цитирай
30. rorikabc - Ммм дааа,
28.10.2012 21:23
Психолозите казват че човек помни лошото , доброто се забравя.Може би това е свързано със оцеляването.Като помниш лошото се предпазваш от грешки. За това доброто трябва да се записва.
В предните една , две теми и аз се учудих попадайки на информация че още в 20--30 години на 20 век има автори които пишат за тракийски език а за това няма и ред в учебниците.
цитирай
31. sparotok - съвпадения
28.10.2012 21:54
vmir написа:
много пъти са ме преследвали подобията Троя - Троян, Спарта - Спартак и съм се чудил защо никой нищо убедително не е бивал в състояние да ми каже по въпроса.
Поздравления!


Приятелю, гърците си имат свои теории за името на Спарта, но колко са верни тези теории един Бог знае...

Поздрави!
цитирай
32. sparotok - записване
28.10.2012 21:55
rorikabc написа:
Психолозите казват че човек помни лошото , доброто се забравя.Може би това е свързано със оцеляването.Като помниш лошото се предпазваш от грешки. За това доброто трябва да се записва.
В предните една , две теми и аз се учудих попадайки на информация че още в 20--30 години на 20 век има автори които пишат за тракийски език а за това няма и ред в учебниците.


Не случайно е казано - който пише остава...
цитирай
33. анонимен - "това е важен елемент от на...
28.10.2012 22:00
"това е важен елемент от нашата история"
Не от нашата, българската от тракийската. Много е смешно как си приписваме всичко. Може да звуча нихилистично, но нямаме дори една "Единствена" История, всяка година изскачат все нови и нови версии на миналото ни и все повече се обезличаваме като нация. ...Е какво друго ни остава, освен приписването на чужди заслуги или възвеличаването на безсмислени постижения... а се смеем на македонците...
цитирай
34. анонимен - Подводни
28.10.2012 22:07
Силен и невероятен постинг. Сърдечни поздрави.
Но преди да полетим в небесата, да вземем да погледнем какво е положението около нас, а ?
Интернет е пълен с доказателства, за нашият древен произход. Даже далеч по-древен отколкото уважаваният Спароток (когото предпочитам да наричам Спартак) отстоява, но предпазливо се отнася към него. Това е разбираемо, защото все още доказателствата са оскъдни и не са "потвърдени" от "официалната нАука". Но всяко нещо с времето си.
Мисълта ми бе за днес. Въпреки неимоверните доказателства за древната ни история, нямаме правителствено отношение към темата. Даже в учебниците от основното и средното школо все още съществуват и се изучават старите небивалици. А те се одобряват от МОН, нали така?
Защо, даже и правителството не се интересува от тази несправедливост. Ами скъпи мой, защото правителството НЕ Е БЪЛГАРСКО. Или по-точно - в правителството няма Българи. Буквално, не в преносния случай. Въобще не става въпрос за конспирации, а за самата действителност.
И докато самите ние не осъзнаем тази проста истина и действителност, колкото и да пишем в интернет, да се възвеличаваме и самонавиваме ефекта ще бъде НУЛА. Все още ще има част от народа ни който ще бъде "контра" на такива като Спартак.
А в Европата, ще знаят, че Троя е град създаден от гърци и Омир е грък. Някои от европците вече "знаят", че и Орфей е грък.

Приятен полет!!
цитирай
35. bulgarinut57 - ГРАД ОТ ПРЕДИ 6600 ГОДИНИ, НЕ СЕ СЪЗДАВА, КАКТО ТКЗС, НАЛИ ?
28.10.2012 22:39
„…през 2008 г. след сондажни проучвания в периферията и извън селищната могила Юнаците край Пазарджик, установиха че ТЯ Е САМО ЧАСТ ОТ МНОГО ПО-ГОЛЯМО СЕЛИЩЕ С ПРЕДПОЛАГАЕМА ПЛОЩ ОТ ПОНЕ 100 ДЕКАРА, възникнало през ранния енеолит.”

„…откривателите я датират около 4700 – 4600 г. пр. Хр.”

„Това без съмнение означава, че е открита цитадела при това с големи за времето си размери, А ВЪТРЕШНА КРЕПОСТ ИМАТ САМО ГРАДОВЕТЕ.

Резултатите от археологическите проучвания дават основание да се твърди, че при село Юнаците, Пазарджишко е открит НАЙ-РАННИЯ ГРАД ИЗОБЩО В ЦЯЛА ЕВРОПА, той е по-ранен с около 2000 години от известните досега на науката селища от този тип през следващата бронзова епоха.”

09.12.2008
http://naim.bg/bg/content/news/400/840/114/
Национален археологически институт с музей при БАН

БЪЛГАРИТЕ НЕ ИДВАТ ОТ ЦЕНТРАЛНО МЕКСИКО, ИЛИ ЧИНЧИФУЧИЯ !

БЪЛГАРИНЪТ ЖИВЕЕ В ЗЕМИТЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ОТ 7 - 8 ХИЛЯДИ ГОДИНИ И Е ПРЯК НАСЛЕДНИК НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ТРАКИТЕ !!!

VERITAS VOS LIBERABIT !

Нали ?
цитирай
36. sparotok - истина
28.10.2012 22:44
анонимен написа:
"това е важен елемент от нашата история"
Не от нашата, българската от тракийската. Много е смешно как си приписваме всичко. Може да звуча нихилистично, но нямаме дори една "Единствена" История, всяка година изскачат все нови и нови версии на миналото ни и все повече се обезличаваме като нация. ...Е какво друго ни остава, освен приписването на чужди заслуги или възвеличаването на безсмислени постижения... а се смеем на македонците...


Много народи са минали по този път, не знаете ли това. Някои се опитаха да изкарат скитите сакси, други обявиха германския език за пелазгийски... залитания колкото искаш.

Нашия антропологичен тип, народни обичаи, носии, език, показват, че сме местно население както писаха преди много време родолюбците Ценов, Гинчев, Йонков-Владикин, Сотиров и др.

Колкото и да мрънкат скептици и мошеници истината ще излезе наяве.

цитирай
37. demograph - Поздрав за постинга
28.10.2012 23:08
Тъжно, но ми идва на ум съвременен аналог на историята около Троя и поведението на нашите историци.
Ти препоръча наскоро да се погледне написаното от американският автор Anthony David - "The Horse, the Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders from the Eurasian Steppes Shaped the Modern World".
Погледнах го. Опитах се да си доставя пълен екземпляр или копие. Оказа се, че най-близкото място, от където може да се помоли за електронно копие от книгата му се намира в Турция. А е издадена 2008г. Нашите историци и книжари не са си направили труда да си доставят поне едно копие. Съмнявам се, дори и че знаят за тази книга.
В тази книга, според достъпната в нета информация, авторът, след като се е запознал с неразгласената от времето на СССР информация за археологическите находки в Южна Русия и Украйна, и станалата известна информация за резултатите от изследването на обекти като тези в и около Варна, стига до извода, че народът и културата която е оформяла света от преди 10 000 г. до сега е живял в степите на север от Черно море.
България и Балканите се споменават като територии за които е налице археологическа празнина за анализирания от него период, като единствената находка известна нему е една такава от територията на днешна Гърция..
Въз основа на известното му, авторът, който е авторитетен историк и добър палеолингвист, логично се ограничава до извода, че т.н. Стара Европа дължи културния си и народностен облик на постиженията и разселването на древните обитатели на руските и украински степи...
В това време, в множеството български музеи прашасват неизброимо количество от артефакти, в които се съдържат доказателства за страната и народът "Х", който е цивилизовал тези степи. Българските историци и държава не са си и не си правят труда да изследват, да анализират и да огласят тези доказателства. Мързи ги, страх ги е или са неспособни да допуснат, че мистериозната високо развита от поне 6000г. BC цивилизация на народът Х, е цивилизацията на трако-българите.
Ще чакаме...
цитирай
38. sparotok - ГРАД ОТ ПРЕДИ 6600 ГОДИНИ
28.10.2012 23:15
bulgarinut57 написа:
„…през 2008 г. след сондажни проучвания в периферията и извън селищната могила Юнаците край Пазарджик, установиха че ТЯ Е САМО ЧАСТ ОТ МНОГО ПО-ГОЛЯМО СЕЛИЩЕ С ПРЕДПОЛАГАЕМА ПЛОЩ ОТ ПОНЕ 100 ДЕКАРА, възникнало през ранния енеолит.”

„…откривателите я датират около 4700 – 4600 г. пр. Хр.”

„Това без съмнение означава, че е открита цитадела при това с големи за времето си размери, А ВЪТРЕШНА КРЕПОСТ ИМАТ САМО ГРАДОВЕТЕ.

Резултатите от археологическите проучвания дават основание да се твърди, че при село Юнаците, Пазарджишко е открит НАЙ-РАННИЯ ГРАД ИЗОБЩО В ЦЯЛА ЕВРОПА, той е по-ранен с около 2000 години от известните досега на науката селища от този тип през следващата бронзова епоха.”

09.12.2008
http://naim.bg/bg/content/news/400/840/114/
Национален археологически институт с музей при БАН

БЪЛГАРИТЕ НЕ ИДВАТ ОТ ЦЕНТРАЛНО МЕКСИКО, ИЛИ ЧИНЧИФУЧИЯ !

БЪЛГАРИНЪТ ЖИВЕЕ В ЗЕМИТЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ОТ 7 - 8 ХИЛЯДИ ГОДИНИ И Е ПРЯК НАСЛЕДНИК НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ТРАКИТЕ !!!

VERITAS VOS LIBERABIT !

Нали ?


В нашата земя има не един, а няколко града на над 6000 години. Земите на дедите ни траките са уникални в цяла Европа. Само тук имаме толкова много селищни могили, само тук населението се е научило още в дълбока древност да живее в сравнителен мир и разбиратество...

Дедите ни са дали един невероятен пример как да се гради хармонично общество и на други места. В ирландските легенди се казва, че когато дошли болгите те донесли със себе си законността и унищожили измамата...

Май ние днес пречим на тези, които печелят от измами:)
цитирай
39. sparotok - !
28.10.2012 23:17
анонимен написа:
Силен и невероятен постинг. Сърдечни поздрави.
Но преди да полетим в небесата, да вземем да погледнем какво е положението около нас, а ?
Интернет е пълен с доказателства, за нашият древен произход. Даже далеч по-древен отколкото уважаваният Спароток (когото предпочитам да наричам Спартак) отстоява, но предпазливо се отнася към него. Това е разбираемо, защото все още доказателствата са оскъдни и не са "потвърдени" от "официалната нАука". Но всяко нещо с времето си.
Мисълта ми бе за днес. Въпреки неимоверните доказателства за древната ни история, нямаме правителствено отношение към темата. Даже в учебниците от основното и средното школо все още съществуват и се изучават старите небивалици. А те се одобряват от МОН, нали така?
Защо, даже и правителството не се интересува от тази несправедливост. Ами скъпи мой, защото правителството НЕ Е БЪЛГАРСКО. Или по-точно - в правителството няма Българи. Буквално, не в преносния случай. Въобще не става въпрос за конспирации, а за самата действителност.
И докато самите ние не осъзнаем тази проста истина и действителност, колкото и да пишем в интернет, да се възвеличаваме и самонавиваме ефекта ще бъде НУЛА. Все още ще има част от народа ни който ще бъде "контра" на такива като Спартак.
А в Европата, ще знаят, че Троя е град създаден от гърци и Омир е грък. Някои от европците вече "знаят", че и Орфей е грък.

Приятен полет!!


Всяка лъжа е до време, за всяка измама идва възмездие.
цитирай
40. demograph - Поука: Разпространявайте истината на всички достъпни ви езици и по всички начини!
28.10.2012 23:33
sparotok написа:
vmir написа:
много пъти са ме преследвали подобията Троя - Троян, Спарта - Спартак и съм се чудил защо никой нищо убедително не е бивал в състояние да ми каже по въпроса.
Поздравления!


Приятелю, гърците си имат свои теории за името на Спарта, но колко са верни тези теории един Бог знае...

Поздрави!

Гърците, колкото и да ги виним, са възприели правилно, подобно на украинците, румънците, сърбите и маса други разумни себеуважаващи народи и държави, подход към миналото в полза на собствения си народ и държава.Те са приписали на Своя си народ всички станали известни постижения на живелите на земята им хора от преди хиляди години...Няма народ и държава като българските, които до глуповата наивност да се отричат от миналото величие в полза на други народи. Няма държава като българската, която да оставя иманяри да разкопават селищата и гробовете на предците и и да разпродават националната гордост. Поне да бяха написали историята на България в две части: 1. История на българските земи и 2. История на българския народ.
Историята на земите ни ще отвори пластовете на постоянното обитаване от памтивека, а историята на етноса може да се допълва постепенно според последните открития в различните сфери на изследванията.
Изглежда заспалите ни учени и политици чакат момента когато Абсолютната истина за миналото на народа ни бъде достигната, та тогава да я включат в учебниците...
Вероятно това никога няма да се случи, защото типа български политици които сега ни управляват и историци които ни описват, ще го правят до смъртта на българската народност, която наближава.
Освен ако всеки просветен българин не стане Апостол и сам не започне да преподава на децата и внуците си истината за трако-българите.
Както го прави Павел Серафимов и още някои други.
цитирай
41. sparotok - до Демограф
28.10.2012 23:44
Дейвид Антъни е казал предостатъчно за данните, с които е разполагал. Това, което е пропуснал е, че през 5-то хилядолетие преди Христа материалната култура на юг от Дунава и тази от Черноморските степи е смайващо близка.

По този въпрос не се говори избощо, това си е едно табу. Ако този проблем бе разнищен до края нямаше да е възможно за разни спекуланти да твърдят, че траките са дошли на Балканите едва през 2-ро хилядолетие преди Христа и са унищожили блестящата цивилизация на местното население.

Няма никакви доказателства за това, че друг народ, различен от траките е обитавал земята ни преди тях. Просто няма по-стар топографски слой от тракийския.
цитирай
42. demograph - Националаната доктрина...
29.10.2012 00:06
анонимен написа:
Наистина,колко време трябва да мине за да се формира ново мислене .Следя от една година този блог и с нетърпение очаквам да се появи нова официална доктрина на Република България.До сега всичко изглежда малко апокрифно.

Би могло да се формулира с едно изречение. Примерно:
" Обитавайки земята на Милото ни Отечество България от създаването на човека, горди с постиженията на нашите предци, всички българи в едно, да умножаваме прекрасния ни народ и да го съхраним в благоденствие во веки веков!"
Това би могло да е тестът на доктрината, който да бъде записан като върховен преамбюл на Конституцията. Което противоречи на този текст става противоконституционно. Какви са тези умувания и боричкания?! Какъв е този безумен космополитизъм?! Вижте евреите какво правят. Набутват на глупаците глобалистките идеи и разрушителна псевдо култура, а самите те са непробиваема националистическа капсула. И само те ли се държат така?
Какво ни интересува как другите ще възприемат установяването на български монопол върху миналото на българската земя и българския народ?
Спаро, ти издавай по-бързо книгите, а ние да захващаме "паисиевата" от човек на човек и от паланка на паланка....
цитирай
43. demograph - Той казва дори повече -
29.10.2012 00:14
sparotok написа:
Дейвид Антъни е казал предостатъчно за данните, с които е разполагал. Това, което е пропуснал е, че през 5-то хилядолетие преди Христа материалната култура на юг от Дунава и тази от Черноморските степи е смайващо близка.

По този въпрос не се говори избощо, това си е едно табу. Ако този проблем бе разнищен до края нямаше да е възможно за разни спекуланти да твърдят, че траките са дошли на Балканите едва през 2-ро хилядолетие преди Христа и са унищожили блестящата цивилизация на местното население.

Няма никакви доказателства за това, че друг народ, различен от траките е обитавал земята ни преди тях. Просто няма по-стар топографски слой от тракийския.

, че степната култура има свой учител стотици години по-стар и на много по-високо ниво. На едно място бегло споменава за възможност това да е култура от Балканите, но отсъствието на данни не му позволява да посочи друго освен Варна и "археологическа времева и материална празнина".
цитирай
44. mglishev - Този тип постинги
29.10.2012 01:00
с типичната весела неинформативност е напълно излишен. Такива текстове не ни будят, а ни приспиват. Вече отдавна не си струва дори да се коментират фактологичните абсурди у Спароток. Искам да обърна внимание на нещо съвсем друго - и много по-важно.

В момента в България тече унищожение на археологическите паметници. Има огромен брой безнаказани иманяри. Иманярството по същество е не само кражба, а и разрушение. Същевременно обекти с огромно значение са съсипани.

За Севтополис знаем отдавна. Рациария е на доизживяване в ръцете на циганетата с металотърсачите. Доросторум, Нове и антична Сердика са полуунищожени и полузарязани. Некрополът край Дрен беше затрупан с бетон. Казанлъшката гробница е в ужасно състояние. Да не говорим за селищната могила в Караново. И така нататък, случаите са безумни и са стотици.

Междувременно лъжеархеолози и лъжеисторици "разкриват" разни измишльотини като мощи и вампири. Харчат се пари от данъците ни за лъжливи и неграмотно изпълнени "реставрации" на единични обекти, колкото да се замажат очите на публиката, че има някакъв държавен интерес към археологията.

На фона на тези безобразия всеки съвестен ценител на историята и археологията трябва да зареже безполезните приказки и да се интересува далеч повече от съдбата на реални обекти и находки.

Изобщо не е важно кой смята Хектор и Приам за българи (по дяволите, та това са литературни герои). Важното е съвсем друго: иманярите, разграбването, състоянието на паметниците, състоянието на музейното дело, износът на антики от България.

Реалното състояние на Рациария, Сердика и Дренския некропол е много по-важно от параисторическите измислици на група фантасти. Ако на някого тук изобщо му пука за миналото, то нека се интересува повече от фактическото положение с археологическите ценности у нас.

Инак, докато си тече приспивно-кросивата приказка за величието на прадедите, всички ценни материални останки от тези прадеди могат да се окажат унищожени или просто изнесени.

Събудете се!
цитирай
45. diadokolio - Благодаря Ви!
29.10.2012 06:30
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за събуждащия ни материал!
Чета, копирам и събирам в папка за внуците.
Приятен и ползотворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.
цитирай
46. vmir - 31. sparotok - съвпадения
29.10.2012 08:12
sparotok написа:
vmir написа:
много пъти са ме преследвали подобията Троя - Троян, Спарта - Спартак и съм се чудил защо никой нищо убедително не е бивал в състояние да ми каже по въпроса.
Поздравления!


Приятелю, гърците си имат свои теории за името на Спарта, но колко са верни тези теории един Бог знае...

Поздрави!


Самата комбинация между спартанци и гърци ми звучи като дървено желязо или горещ лед. Елините са имали великолепни постижения на науката, културата и изкуството, но без разпространението им по целия античен свят от неелинските балканци, тези постижения щяха да си останат моментни отблясъци от отдавна забравени градски легенди, известни само на малцина посветени, както е с постиженията на много други древни и народи и най-вече с тези на траките.

Александър Македонски е комбинация между най-елитарно елинско образование (лично Аристотел му е бил учител) и балкански дух и воля, първи е доказал непреходността на съюза между физическата сила и постиженията на ума. Възпитанието на Александър е спартанско, любимата му книга е подарената му от Аристотел “Илиада”, а героя обсебил въображението му – Ахил. Твърди се, че си е присвоил мечът от гробницата на Ахил и от малък е бил систематично подготвян за владетел на света. Единствения му военен неуспех е срещу трибалите в местността, в която хилядолетие по-късно Аспарух прави онгъла и разбива Константин V.

Питам се, ако не бяха златото на Аминта III и сина му Филип II Македонски, с част от което е отгледан, изучен и издържан Аристотел и изследванията му, дали днес света щеше да знае за него и за учителя му Платон? Факт е, че Аристотел, отрастнал в македонския двор и бидейки наследник на негов служител, е бил измежду първите "висшисти" в историята, завършвайки първата академия за висше образование, основана от Платон, факт е, че Александър е бил измежду първите ученици на Аристотел, който е е бил нает като баща си от македонския двор, а това показва кой е плащал за образование, знания и натрупването им, преди да са били известни дипломите и преди да се превърнат в стока.

След смъртта на Александър, Аристотел става мишена за антимакедонистите и под напора на греховете, които му се приписват, школата му в Атина се разпада. Не го спасява дори мълвата за приноса му към смъртта на Александър. Така гърците се отблагодаряват на смятания за най-велик древен философ - Аристотел, че е научил най-великия завоевател на древността да гледа на гърците като на свои приятели и учители и да ги представя пред света за цивилизатори на човечеството.

Да не говорим, че ако от същите “цивилизатори” зависеше, томовете на Аристотел едва ли щяха да достигнат до нас, томовете на учителя му Платон най-вероятно щяха да последват съдбата на универсалната космологична атомистика на тракиеца Демокрит (беапелационно присвоен от гърците), съден за бащиното си имане и оправдан от съда, че правилно го е изразходвал за изучаване на материята, космоса и света, първоизточниците за когото откриваме пак в Аристотел. Ако ли пък знаехме нещо за Платон и Аристотел, атиняните вероятно щяха да твърдят както за учителя ня Платон - Сократ и всички останали, за които знаем единствено от томовете на Платон и Аристотел и преповтарянето им от по-късни автори, че са преподавали ученията си само устно.

Непреодолимото ми усещане е, че спартанците са толкова гърци, колкото и атиняните, прогонили Аристотел са били цивилизатори. Същите хора днес, без сянка на срам и неудобство, си приписват Аристотел (има даже един нагъл примат гъркоман в блога, който си е обсебил дори името му). Ако не беше записван и с псевдонима си “Македонски”, отдавна щяхме да сме убедени, че и самия Александър Велики е грък.
цитирай
47. анонимен - Българските имена на управителите на Троя
29.10.2012 08:28
Не само че дядото на Ахил се е казвал Як, но и самият град е бил управляван от хора чиито имена имат смисъл само на български и НИКАКЪВ смисъл на гръцки:
Управител на града Приам (или Прям, след като гърците нямат Я), децата му Милий (от мил), Хромий (от хром), Клоний (от клон), Главк (от глава), Медуса (Медуша от мед и душа).
Колкото до продажниците историци и политици, тези чужди слуги-помияри ще продължават предателската си мисия колкото им се позволява - докогато няма организирана инициатива от народа. А до тогава, всеки е там където е - и народа и управниците му!
цитирай
48. merlin68 - Преди година гледах един докуме...
29.10.2012 09:19
Преди година гледах един документален филм за Перперикон (Перперек) В него проф. Овчаров подчерта за връзката между Троя и Перперек, един народ с една култура видна от археологията е обитавал и двата града. Това обаче не се разпространява много по медиите, дали защото журналистите не виждат в подобни открития сензация, дали поради други причини не знам.
цитирай
49. анонимен - от трибал
29.10.2012 09:54
спароток знаеш че няма да ти пиша врели некипели за несъществуващи книги. Автора на книгата е Калин Порожанов, а книгата се казва Тракия антиква /извинявам се за грешното представяне на името преди/ и я е издал на латински език преди 4-5 месеца. В интернет няма и следа от нея, в книжарницата на БАН също я няма. Статия или цяла Книга със същото заглавие има издадена още 1978 година от западни автори. разказа ми един познат който е чел част от книгата, че внея се засяга темата за тракийската писменост, но дали се говори нещо обстойно или мимоходом не зная защото нямам преки впечетления. та това е от мен ако успееш да намериш нещо по въпроса пиши. Съюзници са нужни от целия спектър на търсещите истината за нашия произход.
цитирай
50. stix - bulgarinut57 написа: "...
29.10.2012 10:28
bulgarinut57 написа:
"„…през 2008 г. след сондажни проучвания в периферията и извън селищната могила Юнаците край Пазарджик, установиха че ТЯ Е САМО ЧАСТ ОТ МНОГО ПО-ГОЛЯМО СЕЛИЩЕ С ПРЕДПОЛАГАЕМА ПЛОЩ ОТ ПОНЕ 100 ДЕКАРА, възникнало през ранния енеолит.”

„…откривателите я датират около 4700 – 4600 г. пр. Хр.”

„Това без съмнение означава, че е открита цитадела при това с големи за времето си размери, А ВЪТРЕШНА КРЕПОСТ ИМАТ САМО ГРАДОВЕТЕ.

Резултатите от археологическите проучвания дават основание да се твърди, че при село Юнаците, Пазарджишко е открит НАЙ-РАННИЯ ГРАД ИЗОБЩО В ЦЯЛА ЕВРОПА, той е по-ранен с около 2000 години от известните досега на науката селища от този тип през следващата бронзова епоха.”

09.12.2008
http://naim.bg/bg/content/news/400/840/114/
Национален археологически институт с музей при БАН

БЪЛГАРИТЕ НЕ ИДВАТ ОТ ЦЕНТРАЛНО МЕКСИКО, ИЛИ ЧИНЧИФУЧИЯ !

БЪЛГАРИНЪТ ЖИВЕЕ В ЗЕМИТЕ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ ОТ 7 - 8 ХИЛЯДИ ГОДИНИ И Е ПРЯК НАСЛЕДНИК НА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА НА ТРАКИТЕ !!!

VERITAS VOS LIBERABIT !"

В БЪЛГАРИЯ са се разигравали най епическите, исторически събития на Балканите и Европа, тук се е сформирала историята на всички цивилизации, от Орфей(носителят на музикалното и художественото изкуство) до войнствените жители на Тракия - СПАРТАНЦИТЕ... ИСТОРИЯТА НА ВСИчКИ СЪБИТИЯ, ЛЕГЕНДИ и артефакти води до БЪЛГАРИЯ...
цитирай
51. анонимен - "Няма никакви доказателства ...
29.10.2012 10:37
"Няма никакви доказателства за това, че друг народ, различен от траките е обитавал земята ни преди тях. Просто няма по-стар топографски слой от тракийския."

БРАВО, МОЕТО МОМЧЕ... как ги пишеш само... :)
цитирай
52. d3bep - Полуостровът срещу Троя е известен ...
29.10.2012 12:03
Полуостровът срещу Троя е известен в древността с географското название "Тракийски Херсонес". Считал се е за едно от най - гъсто обитаваните тракийски землища.
Така че връзката с така наречената Троя изобщо не е изненада за никого.

Има обаче още редица битки преди да се докаже връзката на по - широк фронт. Засега световната наука възприема връзката на пласта троя VII 2b с тракийските земи.
ТОва е НЕСЪМНЕНО ВЪЗПРИЕТА ВРЪЗКА.
Така че не е вярно че не ни възприемат, напротив, ние не им предлагаме какво да възприемат.

Връзката трябва да бъде разширена, но преди това се нуждам от:
- ясна класификация на керамиката от ранната и средната бронзова епоха;
- изясняване на процесите, които текат по нашите земи, защото тук няма единно население и единна култура и устаноявавне на точно това, кой откъде и накъде е и къде ни е претенцията за връзка.

Така че това, което казва Спароток, е вярно ,стига да не си остане политически възглас.
Въпросната връзка има нужда от хора ,които да работят по нея. Работата е къртовска, пъзел гигантски за редене, малко пари, почти никакви съкровища, преди всичко ако станеш известен ще да е сред хора от бранша... Т.е. е за хора за работа, а не за хора с болни амбиции.

Респективно проблемът е не че някой нещо лъже за Троя...
Проблемът е че нашите бойци са малко и зле въоръжени на този фронт, с никаква подкрепа.
Че могилите от периода седят неразкопани...
И респективно остава само да си лаламе празни приказки.

Даже в момента имаме няколко перфектни стратиграфски могили, ползвани дори като датировка - Езеро, Караново и прочие.. И по тях никой не се хваща да подреди каруците с керамика....
Ами да ви кажа докато някой не се хване, квото и да си говорим и който и да обвиняваме...
Връзка и да има, тя ще си остане на форумно ниво.

Иначе за мен всеки, който твърди, че Троя НЕ Е там за да контролира ПРОТОКА, т.е. не е търсела път и от двете страни на Дарданелите, е със съмнително психично здраве...
Респективно връзка трябва да има. Дали от нас към тях, дали от тях към нас, дали двупосочно...
Но по форумите няма да се намери, ако я търсите ,скачайте в боя :)
цитирай
53. kometapg - Благодаря ти за тези чудесни пос...
29.10.2012 12:15
Благодаря ти за тези чудесни постинги, повдигащи духа ни! Нека знаем какви са корените ни и да имаме съответното самочувствие за това!
цитирай
54. didoignatov - Много стойностен и навременен постинг.
29.10.2012 12:56
За мен бе удоволствие да науча нови неща свързани с предците ни. В момента събирам инфорнация за племето трибали и ще се радвам, ако видя ваш постинг по темата.
Поздрави!
цитирай
55. liliyanaandreeva - 6. bulgarinut57 - ВСЕКИ РОДОЛЮБЕЦ ...
29.10.2012 14:25
6. bulgarinut57 - ВСЕКИ РОДОЛЮБЕЦ !!!
28.10 17:51
ВСЕКИ, който обича България и Българите,
ТРЯБВА да разпространява истината за ДРЕВНИТЕ НИ КОРЕНИ !!!

Създайте клуб! Организирайте ни! Така само с призиви, апели, лозунги, манифести и меморандуми - няма да стане!

Поробители от вси страни - вървете си!
цитирай
56. ok3223 - Чета те и си мисля
29.10.2012 14:52
Това нова маневра на...ли е, за отвличане вниманието на хората от днешното нетърпимо положение на народ и държава у нас.
Македонците се изкарват потомци на Александър Македонски, което не ги прави велики, нито им помага да живеят по-добре.
Та и ние. Дали сме потомци на траки или българи-азиатци, дошли от степите азиатски е важно несъмнено, но по-важно е, каква държава сме днес и сега, как живеем, и имаме ли бъдеще като народ и нация.
Отговорите са не утешителни, а перспективите - мрачни.
Топи се българската нация, над 2 милиона се изселиха от нея, още толкова се канят,и ако сегашната мизерия народна продължи, както изглежда и става. Множат се цигани и турци, и по прогнози на статистици, ако остане така, след 100-на години и нещо, я остане нещо от нас, я не.
Само разкопки и следи, както от траките...
Дали сме потомци на траки или на азиатци и славяни е важно за нас не толкова, колкото е важно за предатели-политици от типа на д-р ББ, които от това правят политика, гео и расова политика, с фатални често последици за малки народи, като нашият.
Твоите научни търсения(доколко са научни не знам, не съм историк-археолог), но те наливат вода във воденицата на русофобите, които се мъчат да ни изкарат всякакви, все им е едно,
Само не и славяни, народ, близък по произход и вяра с руския, което и заветната цел на тази сган от псевдо историци, волно или неволни слуги на не български интереси, с далеко стигащи политически цели.
Янките са прогонени от Юж. Америка и Африка, подгонили са ги от Азия, а те, с техните и на техните съдружници политики
започват да се окопават и налагат в страни като нашата.
А ТОВА НЕ Е ЗА ДАБРО.
цитирай
57. sparotok - до Манол Глишев
29.10.2012 16:27
Маноле, от разграбването на антиките и мене ме боли. Зная, че стават ужасни неща, непоправими...

Кажи кой стои зад тази добре организирана престъпност? Хората и да се събудят, няма да знаят към кого да отправят упреци и протести.

Антиките не се телепортират към Западна Европа, минават си през митницата, с чия благословия обаче?
цитирай
58. sparotok - отвличане на вниманието
29.10.2012 16:59
ok3223 написа:
Това нова маневра на...ли е, за отвличане вниманието на хората от днешното нетърпимо положение на народ и държава у нас.
Македонците се изкарват потомци на Александър Македонски, което не ги прави велики, нито им помага да живеят по-добре.
Та и ние. Дали сме потомци на траки или българи-азиатци, дошли от степите азиатски е важно несъмнено, но по-важно е, каква държава сме днес и сега, как живеем, и имаме ли бъдеще като народ и нация.
Отговорите са не утешителни, а перспективите - мрачни.
Топи се българската нация, над 2 милиона се изселиха от нея, още толкова се канят,и ако сегашната мизерия народна продължи, както изглежда и става. Множат се цигани и турци, и по прогнози на статистици, ако остане така, след 100-на години и нещо, я остане нещо от нас, я не.
Само разкопки и следи, както от траките...
Дали сме потомци на траки или на азиатци и славяни е важно за нас не толкова, колкото е важно за предатели-политици от типа на д-р ББ, които от това правят политика, гео и расова политика, с фатални често последици за малки народи, като нашият.
Твоите научни търсения(доколко са научни не знам, не съм историк-археолог), но те наливат вода във воденицата на русофобите, които се мъчат да ни изкарат всякакви, все им е едно,
Само не и славяни, народ, близък по произход и вяра с руския, което и заветната цел на тази сган от псевдо историци, волно или неволни слуги на не български интереси, с далеко стигащи политически цели.
Янките са прогонени от Юж. Америка и Африка, подгонили са ги от Азия, а те, с техните и на техните съдружници политики
започват да се окопават и налагат в страни като нашата.
А ТОВА НЕ Е ЗА ДАБРО.


Аз не съм нито русофоб, нито англофоб. Обичам България, към останалите народи изпитвам уважение.

Не разбирам как е възможно работите ми да услужат на русофобите? Никога не съм отричал, че българския и руския език са сродни.

Друг въпрос е това, че само ние сме потомци на историческите стари славяни, докато руснаците са потомци на венетите – сроден на славяните народ и живеещ на север от тях.

Понятията в историята са ужасно объркани, трябва да се въведе ред. Само така ще успеем да разберем не само събитията от далечното минало, но и от настоящето.

Истинските русофоби и славофоби са Маркс, Енгелс, Ленин и Троцки. Не знам дали са Ви известни тези неща:

Больше всего в своей жизни Маркс и Энгельс ненавидели Россию и русских

Ровно 190 лет назад родился основоположник идей мирового социализма Карл Маркс. Его имя ещё не так давно прославлялось в нашей стране с самых высоких трибун. Именно его теорию взяла за основу российская Коммунистическая партия, которая в 1917 году совершила Великую Октябрьскую социалистическую революцию.

Вот почему Маркс долгие годы в России почитался чуть ли не божеством, наряду с Лениным, Энгельсом и прочими выдающимися продолжателями "великого марксистского учения". Их характерные бородатые профили украшали едва ли не все видные советские учреждения. Любопытно, что всё это происходило в стране, которую сами основоположники коммунизма буквально... ненавидели!

Да, да! Маркс и Энгельс при своей жизни прославились именно как оголтелые русофобы. В советские годы это обстоятельство тщательно скрывалось от народа, до нас доходили лишь прилизанные произведения "основоположников", которые не отражали их истинных чувств по отношению к России. И только после распада Советского Союза на свет божий стала выплывать правда, открывшая очень неприглядный облик отцов марксизма.



http://voisvet.ru/pravda/306-kak-otnosilis-marks-jengels-trockijj-k-rossii-i.html


ENGELS DESPISED THE RUSSIANS

Engels. "Democratic Pan-Slavism" (NRZ February 16. 1849), Collected Works, Vol. 8 p 378. ". . . hatred of Russia was and still is the primary revolutionary passion among Germans; that since the revolution, hatred of Czechs and Croats has been added, and that only by the most determined use of terror against these Slav peoples can we, jointly with the Poles and Magyars, safeguard the revolution."
(No Marxist seems to have put this online. I can't imagine why!)

ENGELS PARANOID ABOUT THE SLAVS

Engels, "Germany and Pan-Slavism", 1855: "The Slavic race, long divided by inner struggles, pushed back to the east by the Germans, subjugated in part by Germans, Turks and Hungarians, silently re-uniting its branches after 1815 by the gradual growth of Pan-Slavism, it now makes sure of its unity for the first time, and with that declares war to-the-death on the Roman-Celtic and German races, who have ruled Europe until now."
Listed, but with no translation here

The German

Engels, "Deutschland und der Panslawismus", 1855

"Die slawische Race, lang geteilt durch innere Zwiste, nach dem Osten zurueckgetrieben durch die Deutschen, unterjocht, zum Teil von Deutschen, Tuerken und Ungarn, still ihre Zweige wiedervereinend, nach 1815, durch das allmaehliche Wachstum des Panslawismus, sie versichert nun zum ersten Mal ihre Einheit und erklaert damit Krieg auf den Tod den roemisch-keltischen und deutschen Racen, die bisher in Europa geherrscht haben."

MEW a.a.O. 11, 198,f.

ENGELS DESPISED THE WHOLE OF THE BALKANS -- INCLUDING THE GREEKS

Engels to August Bebel, November 17, 1885. "These wretched, ruined fragments of one-time nations, the Serbs, Bulgars, Greeks, and other robber bands, or, behalf of which the liberal philistine waxes enthusiastic in the interests of Russia, are unwilling to grant each other the air they breathe, and feel obliged to cut each other's greedy throats... the lousy Balkan peoples . . . ".
(Not online. From Marx-Engels, Briefe an A. Bebel, W. Liebknecht, K. Kautsky und Andere, Moscow, 1933, pp 411, 412; translation by Bertram D. Wolfe, Marxism, 1967, p 68.)

ENGELS: SLAVS ARE INFERIOR AND DESERVE TO BE OPPRESSED BY GERMANS AND THE AUSTRO-HUNGARIAN EMPIRE

Neue Rheinische Zeitung February 1849: "And if during eight centuries the "eight million Slavs" have had to suffer the yoke imposed on them by the four million Magyars, that alone sufficiently proves which was the more viable and vigorous, the many Slavs or the few Magyars! .... what a "crime" it is, what a "damnable policy" that at a time when, in Europe in general, big monarchies had become a "historical necessity", the Germans and Magyars untied all these small, stunted and impotent little nations into a single big state and thereby enabled them to take part in a historical development from which, left to themselves, they would have remained completely aloof! Of course, matters of this kind cannot be accomplished without many a tender national blossom being forcibly broken. But in history nothing is achieved without violence and implacable ruthlessness... In short, it turns out these "crimes" of the Germans and Magyars against the said Slavs are among the best and most praiseworthy deeds which our and the Magyar people can boast in their history".
цитирай
59. shtaparov - Абсолютно си прав приятелю- &qu...
29.10.2012 17:16
Абсолютно си прав приятелю- "Анализът" също е установил,че и трите познати до момента варианти на името на този град са Български.
цитирай
60. sparotok - трибали
29.10.2012 17:22
didoignatov написа:
За мен бе удоволствие да науча нови неща свързани с предците ни. В момента събирам инфорнация за племето трибали и ще се радвам, ако видя ваш постинг по темата.
Поздрави!


Надали ще ми остане време за трибалите. Остават още 12 постинга до края на престоя ми в blog.bg.

Тази информация е за трибалите, може да ти свърши работа

Triballi
F. Papazoglu, The Central Balkan Tribes in Pre-Roman Times, 1978, p9:
"The Triballi lived deep in the interior of the Balkan Peninsula, between the lower course of the Southern Morava and the Isker , far from the civilising influences of the Hellenised shores of the Aegean and the Black Sea. Nevertheless, references to them in the second half of the fifth century B.C. show that they were then already fairly well-known to the Greeks. It is not clear by what channels the Greeks came into touch with this distant people, but it cannot be attributed to mere chance that the earliest mentions of them are linked with Athens. By the middle of the fifth century there must have been enough Triballian slaves in Athens for the name to signify in Athenian eyes the personification of primitiveness, savagery, strange customs and outlandish appearance. These slaves may have reached Athens either via the Thracian ports, which were members of the Delian League, or via the Odrysian kingdom, which also maintained relationships of friendship and alliance with Athens. It is not impossible, moreover, that already by that time the Triballi, attracted by the riches of the Greek Aegean colonies, were undertaking far-reaching plundering expeditions (as we know they did in the fourth century), and this was the reason for their being spoken and written about.
The time when the Greek writers first began to mention the Triballi coincides, as far as we can see, with the period of their greatest prosperity. Their history, however, is of short duration. They disappear from the stage in the troubled times after the death of Alexander which culminated in the Celtic catastrophe. The few scattered references to them in later times show that the memory of the Triballi was preserved as the once greatest and most powerful tribe in the central region of the Balkans. This explains why, many centuries later, learned Byzantine writers, seeking the ancient name for the Serbs, chose the term Triballi as the most likely."
Arrian, History of Alexander - Alexander defeats the Triballi
Thucydides 2.100 - their role in the great Thracian invasion
Thucydides IV, 101
Diodorus Siculus XV. 36. 1-5 (376/5 BC) - the Triballi defeat the Abderans.
... in Thrace the Triballians, suffering from a famine, moved in full force into territory beyond their borders and obtained food from the land not their own. More thatn thirty thousand invaded the adjacent part of Thrace and ravaged with impunity the territory of Abdera; and after seizing a large quantity of booty they were making their way homeward in a contmptuous and disorderly fashion when the inhabitants of Abdera took the field in full force against them and slew more than two thousand of them as they straggled in disorder homewards. The barbarians then, enraged at what had happened and wishing to avenge themselves upon the Abderites, again invaded their land. The victors in the earlier conflict, being elated by their success and aided by the presence of the Thracians of the neighbouring region, who had sent out a body of men to assist them, drew up their lines opposite the barbarians. A stubborn battle took place, and since the Thracians suddenly changed sides, the Abderites, now left to fight alone and surrounded by the superior number of the barbarians, were butchered almost to a man, as many as took part in the fight. But just after the Abderites had suffered so great a disaster and were on the point of being besieged, Chabrias the Athenian suddenly appeared with troops and snatched them out of their perils. He drove the barbarians from the country, and, after leaving a considerable garrison in the city, was himself assasinated by certain persons.¹
1. Other sources, and Diordorus himself, state that Chabrias died eighteen years later in Chios.
Aristotle Topica 2.11
In the same way, also, it is honourable in some places to sacrifice one’s father, for example amongst the Triballi,111 but absolutely it is not honourable. (Or is a relativity to persons rather than places indicated here? For it makes no difference where they may be; for, wherever they are, it will be honourable in their eyes because they are Triballi.)
Demosthenes Against Conon 39 (Loeb)
[54.39] The contempt, however, which this fellow feels for all sacred things I must tell you about; for I have been forced to make inquiry. For I hear, then, men of the jury, that a certain Bacchius, who was condemned to death in your court, and Aristocrates, the man with the bad eyes, and certain others of the same stamp, and with them this man Conon, were intimates when they were youths, and bore the nickname Triballi1; and that these men used to devour the food set out for Hecate2 and to gather up on each occasion for their dinner with one another the testicles of the pigs which are offered for purification when the assembly convenes,3 and that they thought less of swearing and perjuring themselves than of anything else in the world.
54,39,n1. The Triballi were a wild Thracian people. Many parallels for the use of the name to denote a club of lawless youths at Athens might be cited. Sandys refers to the Mohock club of eighteenth century London.
Strabo Geography 7.3.13 (Loeb) - the Triballi respond to pressure from migrating tribes
Polyaenus Stragems of War 46.8
Philip II (Alexander's father) was defeated and pursued by the Triballi, so it is likely that the following passage refers to this event:
Philip was pursued by the Thracians. He ordered the rear rank, when the trumpeter sounded to retreat, to lower its spears and remain in place, and the rest to retreat, in order to stop the enemy's pursuers and to provide a head start for his own men.
Polyaenus Stratagems of War 4.2.13
When Philip was being pursued by the Thracians, he commanded them in the rear, when the trumpeter signaled to flee, to stand their ground as a cover, and the others to flee, so that he might stop the pursuing enemy and allow his own men to get a head start on the road.
Polyaenus Stratagems of War 44 Scythians
Intending to fight a battle with the Triballi, the Scythians ordered the farmers and horse herders to show from a distance charging herds of horses, when they perceived that the Scythians had joined battle with the enemy. The horse herders made their display and the Triballi, after seeing at a distance a large number of men and horses, dust stirred up, and a shout raised, thought that the upper Scythians had come as allies and fled in fear.
Excerpts of Polyaenus Stratagems of War 15.8 Illusion of number
About to fight a battle with the Triballi, the Skythians ordered the farmers and horse-keepers, when they perceived that the Skythians were in battle, to appear in the distance driving their herds of horses. The enemy saw them, imagined a force of cavalry and infantry, and fled.
Demosthenes, Speeches 11-20: speech 18, section 43 [On the Crown]
The rest of the Greeks, though similarly overreached and disappointed, observed the peace; and yet in a sense the war against them had already begun;for when Philip was moving hither and thither, subduing Illyrians and Triballians, and some Greeks as well, when he was gradually getting control of large military resources, and when certain Greek citizens, including Aeschines, were availing themselves of the liberty of the peace to visit Macedonia and take bribes, all these movements were really acts of war upon the states against which Philip was making his preparations.
--------------------------------------------------------------------------------
Diodorus Siculus, Library: book 15, chapter 36, section 1
During their term of office, in Thrace the Triballians, suffering from a famine, moved in full force into territory beyond their borders and obtained food from the land not their own.
--------------------------------------------------------------------------------
Diodorus Siculus, Library: book 17, chapter 17, section 4
There were found to be, of infantry, twelve thousand Macedonians, seven thousand allies, and five thousand mercenaries, all of whom were under the command of Parmenion. [4] Odrysians, Triballians, and Illyrians accompanied him to the number of seven thousand; and of archers and the so-called Agrianians one thousand, making up a total of thirty-two thousand foot soldiers. Of cavalry there were eighteen hundred Macedonians, commanded by Philotas son of Parmenion; eighteen hundred Thessalians, commanded by Callas son of Harpalus; six hundred from the rest of Greece under the command of Erigyius; and nine hundred Thracian and Paeonian scouts with Cassander in command, making a total of forty-five hundred cavalry. These were the men who crossed with Alexander to Asia.5 [5] The soldiers who were left behind in Europe under the command of Antipater numbered twelve thousand foot and fifteen hundred horse.6
--------------------------------------------------------------------------------
Isocrates, Speeches and Letters (ed. George Norlin): speech 8, section 50 [On the Peace]
We glory and take great pride in being better born than the rest but we are readier to share this noble birth right with any who desire it than are the Triballians or the Leucanians to share their ignoble origin.
--------------------------------------------------------------------------------
Isocrates, Speeches and Letters (ed. George Norlin): speech 12, section 227 [Panathenaicus]
But if I appear to some to use a comparison which is not in keeping with the reputation of the Spartans, I discard this and instance the Triballians, who, according to what all men say, are of one mind as are no other people on earth, but are bent on destroying not only those who border upon their territory and those who live in their neighborhood but also all others whom they are able to reach.
--------------------------------------------------------------------------------
Strabo, Geography: book 7, chapter 3, section 8
For when Alexander, the son of Philip, on his expedition against the Thracians beyond the Haemus, invaded the country of the Triballians and saw that it extended as far as the Ister and the island of Peuce in the Ister, and that the parts on the far side were held by the Getae, he went as far as that, it is said, but could not disembark upon the island because of scarcity of boats for Syrmus, the king of the Triballi had taken refuge there and resisted his attempts; he did, however, cross over to the country of the Getae, took their city, and returned with all speed to his home land, after receiving gifts from the tribes in question and from Syrmus
Nicolaus of Damascus in his Collection of Strange Customs
Fanula Papazoglu, The Central Balkan Tribes in Pre-Roman Times. Triballi, Autariatae, Dardanians, Scordisci and Moesians. Amsterdam: Adolf M. Hakkert, 1978, p.460: "Nicolaus of Damascus in his Collection of Strange Customs [Nic. Damas. Mor. Mirab. frag. 116J], says that the Triballi drew up their forces in battle in four ranks [phalanges]: in the first went the weaker, in the second the strongest men, in the third the horsemen and in the last the women, who by their curses and scolding prevented the men from running away. Although phalanges are spoken of, it is clear that there was no question of a regular military formation. The most unusual feature is the point about the weaker men. Were they deliberately exposed to the greatest danger so that they should not fall alive into the hands of the enemy? Of women urging on their husbands and sons and preventing them form leaving the field, we have accounts in the case of many peoples, under various circumstances. The appearance of such women was certainly frequent among tribes which set out on expeditions...It is very probable that Nicolaus of Damascus' note originated in an account of some such expedition as that against Abdera." (Thanks to David Karunanithy for supplying this quote).



цитирай
61. sparotok - !
29.10.2012 17:43
kometapg написа:
Благодаря ти за тези чудесни постинги, повдигащи духа ни! Нека знаем какви са корените ни и да имаме съответното самочувствие за това!


Благодаря ти и аз Светле! Имайки самочувствие ще имаме и сили да се преборим с проблемите.

Поздрави!
цитирай
62. sparotok - !
29.10.2012 17:45
diadokolio написа:
Добро да е утрото Ви,
Благодаря Ви, за събуждащия ни материал!
Чета, копирам и събирам в папка за внуците.
Приятен и ползотворен ден!
С Уважение, дядо Кольо.


Хубав ден Дядо Кольо!
цитирай
63. sparotok - ономастичен слой
29.10.2012 17:48
анонимен написа:
"Няма никакви доказателства за това, че друг народ, различен от траките е обитавал земята ни преди тях. Просто няма по-стар топографски слой от тракийския."

БРАВО, МОЕТО МОМЧЕ... как ги пишеш само... :)


Да, има грешка, трябваше да е - ономастичен слой...

Прощаваш ли ми, чу от умора обърках термините :)
цитирай
64. nikikm - До 44
29.10.2012 20:33
Много си прав за съсипията приятел,много! И бих те поздравил за коментара,ако с него не целеше да ни манипулираш и да ни отвлечеш от темата!А ТЯ Е МНОГО ВАЖНА! ЗА ДУХА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!
цитирай
65. анонимен - Всичко е точно и ясно изложено, р...
29.10.2012 21:01
Всичко е точно и ясно изложено, радвам се, че имаме възможност да прочетем истината...
цитирай
66. rorikabc - до ок3223
29.10.2012 23:54
Какво русофобство споменавате? Много от руските учени като става въпрос за древна история изобщо не споменават тракийската култура, Няма Украйна ,България, ... . Според тях московците са / според тях славяните/ са нахлули в Гърция.Тук е било пустош
Спароток казва че онези славяни не са руси и московити.Между онези славяни и славяните от 19 век има разлика.Тук се питаме , каква е истината?
цитирай
67. анонимен - Като говорим за Троя - дали истин...
30.10.2012 00:03
Като говорим за Троя - дали истинската Троя е този град, който Шлиман открива?

http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026
цитирай
68. анонимен - do Balgarinat 57
30.10.2012 01:19
golemi bratko,ne e nujno da poso4va6 zatrupan grad koito e na vazrast 6000 i kolko si godini pri polojenie 4e imame ogromen i obitavan grad na vazrast mejdu 6000 i 8000 godini i tova go znae celia sviat. nai drevniat e v evropa i e na 4etvarto miasto v sveta po anti4nost, zakoeto daje moje da se spori,6toto moje da se okaje i nai stariat v sveta. gradat koito ima nad 60 imena i v koito sam roden: PLOVDIV. pozdravi. http://www.taringa.net/posts/imagenes/2938102/Las-10-Ciudades-habitadas-mas-antiguas-del-mundo.html
цитирай
69. анонимен - do sparotok
30.10.2012 01:31
Павеле, моля те да не публикуваш повтаря6тят се коментар като грамофонна плоча на евреина глишев при положение че и ти самят виждаш че го прави с цел да отклони вниманието на четящите. цялото ни правителство е саставено от такива като него и затова сме на това дередже.трябва ми още малко време и ще ти пусна матерял с данни за имената на ПЛОВДИВ.над 60 са.човека които ще ми даде тази информаця е бивш археолог и малко се страхува но ще го убедя.поздрави.
цитирай
70. анонимен - do nikikm
30.10.2012 01:36
kakvo o4akva6 ot edin prodajen evrein priateliu. to v sa6tnost ima li neprodajni- vij im sve6tenata kniga v kakvo viarvat i na kogo se klaniat i komentara e izli6en. samo 4e ve4e spia6tite krasavici namaliavat blagodarenie na blagorodni HORA kato Pavel. pozdravi.
цитирай
71. анонимен - Ксанти - тракийско име
30.10.2012 13:19
"...There are Thracians called Xanthii..." ("има траки, наречени Ксантии")
Град Ксанти в Беломорска Тракия (днес околийски град в Северна Гърция), където през Балканската война са се заселили бежанци от Егейска Македония, насърчени от българското правителство, в последствие изгонени от гърците, а днес - заселен отдавна) с помаци, за да няма спомен за българското, явно носи името на тези траки. На английски даже правописът е идентичен.
Апропо, когато преди 1 г. и нещо бях там с дъщеря ми, за да й покажа родното място на баба й, ни посрещна бодро помашко маане, помашко, обаче българско.
цитирай
72. анонимен - <<<<<<< ...
30.10.2012 15:00
<<<<<<< Друг въпрос е това, че само ние сме потомци на историческите стари славяни, докато руснаците са потомци на венетите – сроден на славяните народ и живеещ на север от тях. >>>>>>
===
Сроден народ = роднини т.е. народи с общ произход? Ако "историческите стари славяни / С" са сродници на венетите - В ( и антите - А ), т.е. А, В и С са братя или братовчеди, кои са общите им предци? Ако са траките Т и твърдим, че С са Т, а Т са Българите, то тогава излизьа, че А, В, С са "деца" на Т и, че Т и С са неидентични ...
цитирай
73. d3bep - Като говорим за Троя - дали истин...
30.10.2012 17:37
анонимен написа:
Като говорим за Троя - дали истинската Троя е този град, който Шлиман открива?

http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026


Такъв въпрос определено има. Освен че Шлиман е класен измамник, има го и момента че най - добрите описания на града имаме от римско време, имаме свидетелства как Александър Македонски и разни императори са го посещавали, имаме свидетелства че той до последно е кътал езическите си статуи, като спомен за "старата си история".

Докато туй, щото е открил Шлиман, точно в римско - гръцката епоха почти нема никой... А той е бил буквално център за световен "туризъм" тогава... Все едно, Йерусалим. И бихме очаквали дори епиграфика с името на града да има от тогава.
А нема никой... Камъни и един скован миналата година кон.

-----------------

Но това не е основният въпрос на статията ми.
основният въпрос, който задава тя е дали троянската войска е истинска случка, или вярване, алтернатива на библията в гръко-римския свят.
Определено доказателствата клонят към второто.
като не забравяме, че и библията е скрепена от някои известни по - стари исторически записи на други народи. И може би някои неизвестни.

Т.е. тя не е 100% историческо менте, но определено е фикция и пропаганда в една доста голяма степен.
Същото и с Илиадата, дори съм показал доста съмнителен потенциален по - древен източник.
Известен като "Поемата за Кадеш".

Поздрави!
цитирай
74. анонимен - Ето още нещо...
30.10.2012 18:13
...по отношение на троянската война: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8
цитирай
75. sparotok - Терес- сина на тракиеца Тервел.
30.10.2012 20:09
анонимен написа:
Всичко е точно и ясно изложено, радвам се, че имаме възможност да прочетем истината...


Следващия постинг ще е по-интересен, ще е за Терес - сина на тракиеца Тервел:)
цитирай
76. sparotok - проверка
30.10.2012 20:15
rorikabc написа:
Какво русофобство споменавате? Много от руските учени като става въпрос за древна история изобщо не споменават тракийската култура, Няма Украйна ,България, ... . Според тях московците са / според тях славяните/ са нахлули в Гърция.Тук е било пустош
Спароток казва че онези славяни не са руси и московити.Между онези славяни и славяните от 19 век има разлика.Тук се питаме , каква е истината?


За да стингне до истината човек не бива да се доверява на никого, а да проверява.

Народа наречен в Късната Античност славяни е оставил стотици топоними. Езиковедите отдавна са установили, че особеностите на езика на старите славяни принадлежат на нашия, български език.

Да не забравяме и това, че славяните оставят в Гърция топоними като Булгарос, Булгарине, Булгари...

Говори се за оскъдност на славянската керамика, но това е по простата причина, че старата славянска керамика е гетска, да обаче гетите официално са несъществуващ в Късната Античност народ. За да не се признава, че само старите славяни са гети - тракийски народ, се разказват какви ли не глупости.
цитирай
77. bulgarinut57 - ДА, ПО-МЛАДИ БРАТКО, ИСТИНА КАЗВАШ !
30.10.2012 20:16
анонимен написа:
golemi bratko,ne e nujno da poso4va6 zatrupan grad koito e na vazrast 6000 i kolko si godini pri polojenie 4e imame ogromen i obitavan grad na vazrast mejdu 6000 i 8000 godini i tova go znae celia sviat. nai drevniat e v evropa i e na 4etvarto miasto v sveta po anti4nost, zakoeto daje moje da se spori,6toto moje da se okaje i nai stariat v sveta. gradat koito ima nad 60 imena i v koito sam roden: PLOVDIV. pozdravi. http://www.taringa.net/posts/imagenes/2938102/Las-10-Ciudades-habitadas-mas-antiguas-del-mundo.html


Позовах се на този материал заради ТОВА:

http://naim.bg/bg/content/news/400/840/114/
Национален археологически институт с музей при БАН.

Сещай се защо :):):)

Поздрави на Пловдив, моят НАЙ-ЛЮБИМ град !!!
Защо ли ? Пак се сещай :):):)
цитирай
78. sparotok - География
30.10.2012 20:47
анонимен написа:
Като говорим за Троя - дали истинската Троя е този град, който Шлиман открива?

http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026


Реките и градовете описани в Илиада в близост до Троя са в същия район, в който Шлиман намира едно изключително древно селище.

По принцип са известни пет Илиона, един от тях е в Южна Тракия (имам предвид европейската част).
цитирай
79. sparotok - Глишев
30.10.2012 20:59
анонимен написа:
Павеле, моля те да не публикуваш повтаря6тят се коментар като грамофонна плоча на евреина глишев при положение че и ти самят виждаш че го прави с цел да отклони вниманието на четящите. цялото ни правителство е саставено от такива като него и затова сме на това дередже.трябва ми още малко време и ще ти пусна матерял с данни за имената на ПЛОВДИВ.над 60 са.човека които ще ми даде тази информаця е бивш археолог и малко се страхува но ще го убедя.поздрави.


Какви са далечните корени на Глишев не ме интересува, това не е важно. Не мисля, че той участва в някакъв заговор, просто се прави на интересен, това е.
цитирай
80. sparotok - ксанти
30.10.2012 21:01
анонимен написа:
"...There are Thracians called Xanthii..." ("има траки, наречени Ксантии")
Град Ксанти в Беломорска Тракия (днес околийски град в Северна Гърция), където през Балканската война са се заселили бежанци от Егейска Македония, насърчени от българското правителство, в последствие изгонени от гърците, а днес - заселен отдавна) с помаци, за да няма спомен за българското, явно носи името на тези траки. На английски даже правописът е идентичен.
Апропо, когато преди 1 г. и нещо бях там с дъщеря ми, за да й покажа родното място на баба й, ни посрещна бодро помашко маане, помашко, обаче българско.


Ксанти означава - хора с кестенява коса...каквито са повечето от българите:)
цитирай
81. sparotok - :))
30.10.2012 21:07
анонимен написа:
<<<<<<< Друг въпрос е това, че само ние сме потомци на историческите стари славяни, докато руснаците са потомци на венетите – сроден на славяните народ и живеещ на север от тях. >>>>>>
===
Сроден народ = роднини т.е. народи с общ произход? Ако "историческите стари славяни / С" са сродници на венетите - В ( и антите - А ), т.е. А, В и С са братя или братовчеди, кои са общите им предци? Ако са траките Т и твърдим, че С са Т, а Т са Българите, то тогава излизьа, че А, В, С са "деца" на Т и, че Т и С са неидентични ...


Много забавно:))

Потърси изображения на кемика и въоръжение типични за Лужишката култура, а също и на тази от Черняково и Сънтана Муреш. След това сравни с с тракийска керамика и въоръжение...Може и да ти просветне:)

Да добавя и това, че на реките Висла и Варта са били тракийските селища Сети Дава и Даки Дава, на север от Карпатите Клавдий Птолемей поставя клон на тракийското племе беси, Черноморските степи и Крим също са били населени с траки...

Къде изчезват тези хора:)
Къде
цитирай
82. анонимен - <<<<<<< ...
30.10.2012 21:33
sparotok написа:
анонимен написа:
<<<<<<< Друг въпрос е това, че само ние сме потомци на историческите стари славяни, докато руснаците са потомци на венетите – сроден на славяните народ и живеещ на север от тях. >>>>>>
===
Сроден народ = роднини т.е. народи с общ произход? Ако "историческите стари славяни / С" са сродници на венетите - В ( и антите - А ), т.е. А, В и С са братя или братовчеди, кои са общите им предци? Ако са траките Т и твърдим, че С са Т, а Т са Българите, то тогава излизьа, че А, В, С са "деца" на Т и, че Т и С са неидентични ...


Много забавно:))

Потърси изображения на кемика и въоръжение типични за Лужишката култура, а също и на тази от Черняково и Сънтана Муреш. След това сравни с с тракийска керамика и въоръжение...Може и да ти просветне:)

Да добавя и това, че на реките Висла и Варта са били тракийските селища Сети Дава и Даки Дава, на север от Карпатите Клавдий Птолемей поставя клон на тракийското племе беси, Черноморските степи и Крим също са били населени с траки...

Къде изчезват тези хора:)
Къде


ми точно това казвам - АВС са си все тракийски народи.
"славяните" се появяват Оттам където "изчезват" "траките".
питам обаче, ако С са Т, а А и В са сродни на С, то тогава кой е общия предтеча на АВС - "прототраки" ;)

цитирай
83. d3bep - Като говорим за Троя - дали истин...
30.10.2012 21:36
sparotok написа:
анонимен написа:
Като говорим за Троя - дали истинската Троя е този град, който Шлиман открива?

http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026


Реките и градовете описани в Илиада в близост до Троя са в същия район, в който Шлиман намира едно изключително древно селище.


И кои са?
Кой е буйният Скамандър.
И коя е високата като Олимп планина Ида?
... Да не закъсаме с тея твърдения, щото аз съм чел Илиада на български на ненавършени 5 годинки, а оттогава съм я чел и ровил и на други езици.
Я дай да ги видим на картата тея великански планини и реки.


Всъщност е добре към историята на откритието ЗАСЕГА да добавим ,че до Шлиман на друго място се е търсела Троя, ама той там не можал да му ОТКУПИ ПРАВАТА.
На това обаче му предложили....

Иначе всички са наясно, че Троя ще да е в района на Дарданелите... Ама той района на Дарданелите е горе долу колкото района между Бургас и Сливен. Айде, малко по - къс.
цитирай
84. sparotok - мирмидони
30.10.2012 21:39
анонимен написа:
...по отношение на троянската война: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8


Да, интересно е. Това, че българите са отъждествени с мирмидоните пояснява защо в Илиада не е употребена нито веднъж думата варвари.

Самите ахейци са си тракийски роднини. Агамемнон и Менелай са потомци на дошлия от Фригия Пелопс.
цитирай
85. sparotok - термини
30.10.2012 21:42
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
<<<<<<< Друг въпрос е това, че само ние сме потомци на историческите стари славяни, докато руснаците са потомци на венетите – сроден на славяните народ и живеещ на север от тях. >>>>>>
===
Сроден народ = роднини т.е. народи с общ произход? Ако "историческите стари славяни / С" са сродници на венетите - В ( и антите - А ), т.е. А, В и С са братя или братовчеди, кои са общите им предци? Ако са траките Т и твърдим, че С са Т, а Т са Българите, то тогава излизьа, че А, В, С са "деца" на Т и, че Т и С са неидентични ...


Много забавно:))

Потърси изображения на кемика и въоръжение типични за Лужишката култура, а също и на тази от Черняково и Сънтана Муреш. След това сравни с с тракийска керамика и въоръжение...Може и да ти просветне:)

Да добавя и това, че на реките Висла и Варта са били тракийските селища Сети Дава и Даки Дава, на север от Карпатите Клавдий Птолемей поставя клон на тракийското племе беси, Черноморските степи и Крим също са били населени с траки...

Къде изчезват тези хора:)
Къде


ми точно това казвам - АВС са си все тракийски народи.
"славяните" се появяват Оттам където "изчезват" "траките".
питам обаче, ако С са Т, а А и В са сродни на С, то тогава кой е общия предтеча на АВС - "прототраки" ;)



Кой е според тебе?
цитирай
86. анонимен - Като говорим за Троя - дали истин...
30.10.2012 22:17
анонимен написа:
Като говорим за Троя - дали истинската Троя е този град, който Шлиман открива?
http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026


d3bep написа:
Такъв въпрос определено има. Освен че Шлиман е класен измамник, има го и момента че най - добрите описания на града имаме от римско време, имаме свидетелства как Александър Македонски и разни императори са го посещавали, имаме свидетелства че той до последно е кътал езическите си статуи, като спомен за "старата си история".

Докато туй, щото е открил Шлиман, точно в римско - гръцката епоха почти нема никой... А той е бил буквално център за световен "туризъм" тогава... Все едно, Йерусалим. И бихме очаквали дори епиграфика с името на града да има от тогава.
А нема никой... Камъни и един скован миналата година кон.

Но това не е основният въпрос на статията ми.
основният въпрос, който задава тя е дали троянската войска е истинска случка, или вярване, алтернатива на библията в гръко-римския свят.
Определено доказателствата клонят към второто.
като не забравяме, че и библията е скрепена от някои известни по - стари исторически записи на други народи. И може би някои неизвестни.

Т.е. тя не е 100% историческо менте, но определено е фикция и пропаганда в една доста голяма степен.
Същото и с Илиадата, дори съм показал доста съмнителен потенциален по - древен източник.
Известен като "Поемата за Кадеш". Поздрави!


d3bep, разбирам идеите в статията ти за Троя, Илиадата и Битката при Кадеш. Смятам, че самата статия е много добре написана, логична и интересна. Заслужава да се вземе в предвид.

sparotok написа:
Реките и градовете описани в Илиада в близост до Троя са в същия район, в който Шлиман намира едно изключително древно селище. По принцип са известни пет Илиона, един от тях е в Южна Тракия (имам предвид европейската част).


Би трябвало да си преглеждал поне веднъж написаното от d3bep. Интересно ми е да видя твоя коментар. Поздрави!
цитирай
87. d3bep - . . . по отношение на троянската в...
30.10.2012 22:33
sparotok написа:
анонимен написа:
...по отношение на троянската война: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8


Да, интересно е. Това, че българите са отъждествени с мирмидоните пояснява защо в Илиада не е употребена нито веднъж думата варвари.

Самите ахейци са си тракийски роднини. Агамемнон и Менелай са потомци на дошлия от Фригия Пелопс.

В Илиадата е използван евфвмизъм на понятието "варвари" - "с говор незвучен", пляснато - по спомени - за Карийците от Милет, които и по - късно считат за .. негърци.
По - интересно е за мен ако има тракийски език, защо в Илиадата не ползват преводачи...


Сведениеот на Малала има съществен проблем.
Гръцкият текст буквално може да се преведе като "тия хуни, българите" или "произлезлите от хуни българи".

Текстът е буквално: "Българи" - "генетив" - " хуни", т.е. тласка по - скоро произхода на българите неоспорвано към хуните а е малко спорно дали директно българите или базата им - хуните, тласка към "произход от мирмидонците".
Второто е все тая, и хуните да произлизат от мирмидонците, ако българите произлизат от хуните връзка пак има, но проблемът е п о- скоро че директният линк се слага българи - хуни, а вторият.. остава полулегендарен и много късен за да е безспорен.
Това изобщо е неласкав текст за българите.
И не е много категоричен в тракийската теория...
цитирай
88. wrangler - Вижте това ! :)
30.10.2012 23:34
http://www.youtube.com/watch?v=lD-77tz3DJE&feature=related и това http://epohitv.com/
цитирай
89. demograph - Този ти призив е само привидно добър
31.10.2012 00:44
[quote=mglishev]..
Инак, докато си тече приспивно-кросивата приказка за величието на прадедите, всички ценни материални останки от тези прадеди могат да се окажат унищожени или просто изнесени. "

Защото ти лично и други от типа "летописец", "джойска" и т.п. Божовци харчите и време и пари и ток денонощно умаловажавайки миналото, и по-специално -тракийското ни минало. В същото време не давате прашинка да падне от паметника на съветската армия!?..И върху любимите ви гръцки кумири - вампири.
Като принизявате усилията да се извади на бял свят трако-българската връзка, вие неглежирате нуждата от запазването на наследството от тракийските времена. Усилията на Спаро са насочени към обратното - извисявайки траките и наследеното от тях той крещи и показва на целия свят и на всички българи, че световни ценности се унищожават с мълчаливото съгласие на българското правителство!
Кое е по-полезно?
Ти защо не ревна срещу Бойко Борисов* когато се е изцепил, че "опитите за промяна на българската история ще бъдат тълкувани като акт срещу националната сигурност"? Демек, който се усъмни в написаното и стореното от БАНичарите и Божовците е престъпник...А срещу Павел ревеш...Тая гъска Джойси също мълчи като насрана, когато става дума за държавно организираната кражба и разпродажба на историческите ни ценности точно от нейните любими "авторитети", а кряка срещу Спароток по всички форуми.
Или сте глупави или неграмотни, или жалки лицемери.
*Това изказване на ББ съм го пропуснал, но го прочетох post factum в блога на Солвинктус.
цитирай
90. valentinnedyalkov - Поздравления за постоянството!
31.10.2012 08:27
sparotok написа:
Маноле, от разграбването на антиките и мене ме боли. Зная, че стават ужасни неща, непоправими...

Кажи кой стои зад тази добре организирана престъпност? Хората и да се събудят, няма да знаят към кого да отправят упреци и протести.

Антиките не се телепортират към Западна Европа, минават си през митницата, с чия благословия обаче?


имам усещането, че зад упорството, магарешкия инат, отричането на очевидните факти и насочването към несъществуващи корени от страна на т.н.наши официални историци стоят пошли материални интереси от търговията с тракийски антики. Умишленото отклоняване на вниманието на българския народ от истинските му корени позволява на шайката от иманяри, пишман-археолози и пр.историчари безпроблемно да крадат и търгуват с историята ни. Какво стои зад това, ами според мен само жалката им алчност. Защото отричането на очевидната идентичност на българите и траките позволява на иманярите да крадат под носа на народа собственото му наследство.
Ако някой краде от гробовете на предците ти, ти ще седиш ли и ще гледаш ли безучастно този пладнешки обир?
Поздрави Спаро, чакаме книгите!
цитирай
91. rorikabc - Ммм даа,
31.10.2012 08:58
Като стана въпрос за Троянската война да питам
Тия гърци-троянците що не ги излъгаха с някакъв гръцки бог, назовете го вие че се обърках кои са гръцки богове , а с главния герой в това литературно произведение , коня?Тия троянци -гърци на коня ли са се кланяли. Като остарее човек си е добре .не вижда дребното. Вижда един величествен градеж и един кон висок колкото портите му.
цитирай
92. d3bep - Ами еот ви и контрапризив. . . Аз л...
31.10.2012 09:03
Ами еот ви и контрапризив... Аз лично от призиви файда невиждам, виж ак овидя някой да действа:

Ей , Глишев.
Магистралата свърши.
Виж това:

http://www.kultura.bg/bg/article/view/20226
http://www.kultura.bg/bg/article/view/20225

Очевидно друзята от герб активн осе готвят за живота след изборите.
Сега са намислили да свалят статута на защитени археологически обекти по бързата процедура.

Ако претендираш че наистина си заинтересован и ако претендираш ,че реално си в тея неща, тук е момента да се намесиш.
Детинщините ти против вече построената магистрала предполагам на всеки е ясно, са поредните ти празни приказки, за които изобщо не си помислил как ще платиш масрафа. Там е можел ода се действа. Преди година. Сега вече само постове може да се публикуват.

Тука е проблема.
Ако този закон се приеме, Дрен е капка в морето. Отидоха всички археологически обекти, които някой реши, че може да му носят кинти....
Тука е моментаи мястото да сепротестира и да се налива акъл...

Ами давай да видим. Заинтересован ли си или си празнодумец, и има ли беге наука или само сборище на дървени форумни философи.
Очаквам да чуя каква е позицията и плановете ви по въпроса.
цитирай
93. анонимен - IE-T-ABC-...
31.10.2012 10:37
Спаро,
А и В са си толкова Т , колкото и С.
Генеалогията е горе-долу: 1. "ПИЕ" които генерират Т и другите ИЕ, после 2. Т генерират 3. АВС.
"другите ИЕ" са дебели ранни клони на дървото, а АВС са по-тънки по-късни клони.
Стволът на дървото е ПИЕ->Т->С.
И трите слоя преди разклоняванията са условни прякори.
Всъщност както всяка популация те се дефинират географски.
За "ствола" - това е пряка еволютура на едно местно население, което "не мърда" от Балканите ( в широк смисъл + М.Азия + Украйна + Крим + ... )
За "клоните" това са еволютури на древни колонизатори / империалисти... с източник ПИЕ, Т, С...
цитирай
94. анонимен - БИЛИ СМЕ,СМЕ И ЩЕ БЪДЕМ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!
31.10.2012 14:35
http://www.focus-news.net/?id=n1712391
Българи,дружно да работим за по-висок морал и да пазим и възраждаме традиционните,вековни ценности на българското семейство.Това е начинът за нашето спасение и възраждане!
цитирай
95. malchaniaotnadejda7 - Честит Ден на българските народните будители, Павел!
01.11.2012 10:37
В този блог ти си човекът, който може да носи това име. Бъди благословен и светъл празник! Свети Иван Рилски да закриля теб и семейството ти!
цитирай
96. bulgarinut57 - ЧЕСТИТ ТИ ПРАЗНИК, БУДИТЕЛЮ !
01.11.2012 12:17
Днес, във време на духовно падение на народа ни,
ти си наш БУДИТЕЛ !!!

Господ здраве и дълъг живот да ти дава !
цитирай
97. анонимен - 4estit praznik sparotok
01.11.2012 13:20
za men ti si edin ot savremennite ni buditeli. da si jiv i zdrav.
цитирай
98. sparotok - !
01.11.2012 13:39
bulgarinut57 написа:
Днес, във време на духовно падение на народа ни,
ти си наш БУДИТЕЛ !!!

Господ здраве и дълъг живот да ти дава !


Благодаря ти приятелю!
Честит празник!!!
цитирай
99. sparotok - !
01.11.2012 13:39
malchaniaotnadejda7 написа:
В този блог ти си човекът, който може да носи това име. Бъди благословен и светъл празник! Свети Иван Рилски да закриля теб и семейството ти!


Благодаря ти Надежда!
Бог да пази всички нас!
цитирай
100. sparotok - благодаря !
01.11.2012 13:40
анонимен написа:
za men ti si edin ot savremennite ni buditeli. da si jiv i zdrav.


Благодаря ти!
Честит празник!
цитирай
101. sparotok - заедно
01.11.2012 13:41
анонимен написа:
http://www.focus-news.net/?id=n1712391
Българи,дружно да работим за по-висок морал и да пазим и възраждаме традиционните,вековни ценности на българското семейство.Това е начинът за нашето спасение и възраждане!


Заедно, задружно - ето това е разковничето!

Честит празник!
цитирай
102. анонимен - Спароток, а нещо по въпроса от ко...
01.11.2012 16:12
Спароток, а нещо по въпроса от коментар #86?
цитирай
103. dolsineq - Честит празник, Павел! Да си жив и ...
01.11.2012 17:26
Честит празник, Павел! Да си жив и здрав, и все така упорит в търсенето на корените ни... Днес в Австрия е Архангеловден и за сведение на всички, които считат, че е излишно да се ровим в миналото, трябва да кажа, че старо и младо от Санкт Михаел се беше принесло в гробището, за да почете паметта на дедите си. Миналото трябва да се изучава и уважава. В България това за съжаление се счита за пропиляно време и като резултат умните бягат, а лудите стават още по–луди, само защото всичко им и позволено...:(

цитирай
104. monaliza121 - Честит празник, Спароток!
01.11.2012 17:47
Успехи в твоето дело!:)
цитирай
105. bojil - Много интересно и много точно по...
01.11.2012 18:52
Много интересно и много точно поднесени знания!
цитирай
106. malchaniaotnadejda7 - :) Една новина, за която сигурно знаеш... Празнична е!
01.11.2012 22:46
http://bgonair.bg/bg/news/tehnologii/read/bbc_obqvi_bylgarska_nahodka_za_naj_stariq_grad_v_evropa/

BBC обяви българска находка за най-стария град в Европа:

"Разкритото край Провадия каменно селище изпреварва с поне 15 века най-старите древногръцки образци.

Български археолози откриха най-стария праисторически град в Европа до момента, съобщава британската национална телерадиокомпания BBC в обширен материал за разкопките край Провадия. Разкритото там селище датира отпреди шест и половина хилядолетия (4700-4200 година пр. Христа). То изпреварва поне с 1500 години най-старите находки от древногръцката цивилизация. Учените предполагат, че укрепеното селище е давало подслон на около 350 души и вероятно е било важен център на търговията с каменна сол, на каквато е богат регионът.

Разкопките, започнали през 2005, са разкрили останки от двуетажни къщи, части от градски порти и укрепления. В момента се проучва откритият тази година некропол. ВВС цитира Крум Бъчваров от Института по археология, според когото тази последна находка е "извънредно интересна". "Внушителните стени около селището, простроени от каменни блокове и много високи... са нещо невиждано досега в разкопки от праисторическата епоха в Югоизточна Европа", подчертава Бъчваров.

Кореспондентът на ВBC Ник Торп отбелязва в заключение, че находките край Провадия до голяма степен обясняват и удивителния Варненски халколитен некропол – най-старото златно съкровище в света. По всичко личи, че в региона е съществувала добре развита цивилизация, която е владеела минното дело и обработката на метали."

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20156681
цитирай
107. bgwest - И от мен поздрави! Честит праз...
01.11.2012 23:28
И от мен поздрави!
Честит празник!!!Ти си един от тези,за които е отреден този ден.
Желая ти живот,здраве и сила да продължаваш да СЪБУЖДАШ БЪЛГАРИТЕ!
Иска ми се, след излизането ти от блога,да продължиш делото си...Мноо ми се иска.
Длъжен си.Не може след двеста и петдесетия постинг да кажеш "стига"......
УСПЕХ!!!
цитирай
108. sparotok - нищо
02.11.2012 00:38
анонимен написа:
Спароток, а нещо по въпроса от коментар #86?


Не, нищо:)
цитирай
109. sparotok - !
02.11.2012 00:40
dolsineq написа:
Честит празник, Павел! Да си жив и здрав, и все така упорит в търсенето на корените ни... Днес в Австрия е Архангеловден и за сведение на всички, които считат, че е излишно да се ровим в миналото, трябва да кажа, че старо и младо от Санкт Михаел се беше принесло в гробището, за да почете паметта на дедите си. Миналото трябва да се изучава и уважава. В България това за съжаление се счита за пропиляно време и като резултат умните бягат, а лудите стават още по–луди, само защото всичко им и позволено...:(




Благодаря ти Снеже! Имаш право за положението у нас, ако човек не познава и уважава корените си, ще бъде отвят надалеч като изсъхнало листо...
цитирай
110. sparotok - до malchaniaotnadejda7
02.11.2012 00:43
Благодаря ти Надежда! Знам я тази новина, но както съм споменал в постинга си хубавите и важни неща трябва да се повтарят често, за да не бъдат забравяни.

Прочее, най-древните селища в Гърция не са изградени от гърци а от трако-пелазги. Дори елинофил като Джон Чадуик призна, че Атина, Микена, Кносос и много други нямат никакъв смисъл на гръцки, тези имена на градове принадлежат на езика на народ обитавал Южните Балкани преди идването на гърците.

Честит празник!
цитирай
111. sparotok - никакво спиране
02.11.2012 00:45
bgwest написа:
И от мен поздрави!
Честит празник!!!Ти си един от тези,за които е отреден този ден.
Желая ти живот,здраве и сила да продължаваш да СЪБУЖДАШ БЪЛГАРИТЕ!
Иска ми се, след излизането ти от блога,да продължиш делото си...Мноо ми се иска.
Длъжен си.Не може след двеста и петдесетия постинг да кажеш "стига"......
УСПЕХ!!!


Благодаря ти! Аз нямам никакво намерение да спирам, само започвам на друго място...всъщност на три:)

Истината трябва да се разказва!
цитирай
112. sparotok - благодаря ти!
02.11.2012 01:24
monaliza121 написа:
Успехи в твоето дело!:)


Благодаря ти Тинче!

Честит празник!
цитирай
113. sparotok - !
02.11.2012 01:26
bojil написа:
Много интересно и много точно поднесени знания!


Радвам се, че материала ти е допаднал!
цитирай
114. malchaniaotnadejda7 - 110. sparotok - до malchaniaotnadejda7
02.11.2012 12:59
sparotok написа:
Благодаря ти Надежда! Знам я тази новина, но както съм споменал в постинга си хубавите и важни неща трябва да се повтарят често, за да не бъдат забравяни.

Прочее, най-древните селища в Гърция не са изградени от гърци а от трако-пелазги. Дори елинофил като Джон Чадуик призна, че Атина, Микена, Кносос и много други нямат никакъв смисъл на гръцки, тези имена на градове принадлежат на езика на народ обитавал Южните Балкани преди идването на гърците.

Честит празник!

Новината на BBC е от вчера - излъчили са предаването на 1 ноември :) Но ти със сигурност я знаеш. Просто се учудих, че не си писал тук. Е сега вече, няма как да гъкнат -

"Разкритото край Провадия каменно селище изпреварва с поне 15 века най-старите древногръцки образци...." - така започва репортажа на BBC. Толкова по въпроса. Който иска да гледа, да чете, да пише. Можеш и ти да пуснеш на сайта им откритията си на английски - те си знаят.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-20156681

Поздрави! Май реката на истината събаря вече диги по пътя си.
цитирай
115. анонимен - Спароток, а нещо по въпроса от ко...
02.11.2012 14:29
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, а нещо по въпроса от коментар #86?


Не, нищо:)


Тоест не можеш (не искаш) да дадеш аргументирано мнение за или против статията за Троя, Илиада и битката при Кадеш: http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026 )... Странно :)
цитирай
116. d3bep - Спароток, а нещо по въпроса от ко...
02.11.2012 15:40
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, а нещо по въпроса от коментар #86?


Не, нищо:)


Тоест не можеш (не искаш) да дадеш аргументирано мнение за или против статията за Троя, Илиада и битката при Кадеш: http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026 )... Странно :)

Колега...
Тази упорита настойчивост ми мирише не на желание да се научи нещо, а на желание да се започне разправия.
цитирай
117. ishchel - Щастието понякога е въпрос на избор и воля:)
02.11.2012 16:23
Честит празник!
цитирай
118. sparotok - !
02.11.2012 20:13
ishchel написа:
Честит празник!


Честит празник Ани!
цитирай
119. sparotok - друга възможност
02.11.2012 20:15
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, а нещо по въпроса от коментар #86?


Не, нищо:)


Тоест не можеш (не искаш) да дадеш аргументирано мнение за или против статията за Троя, Илиада и битката при Кадеш: http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026 )... Странно :)


Има и друга възможност - липса на време:)

Не мога да се съглася, или пък да отрека нещо без да съм го проучил добре. Стефан черпи информация от много места, това е добре от една страна, но от друга затруднява желаещия да провери.

Надявам се отговора ми да е бил задоволителен:)
цитирай
120. get - - Да добавя и от мен още един град, който не е изграден от гърци ... а от ...
02.11.2012 20:59
sparotok написа:
Благодаря ти Надежда! Знам я тази новина, но както съм споменал в постинга си хубавите и важни неща трябва да се повтарят често, за да не бъдат забравяни.

Прочее, най-древните селища в Гърция не са изградени от гърци а от трако-пелазги. Дори елинофил като Джон Чадуик призна, че Атина, Микена, Кносос и много други нямат никакъв смисъл на гръцки, тези имена на градове принадлежат на езика на народ обитавал Южните Балкани преди идването на гърците.

Честит празник!

... трако-пелазги ?! - Това е Аргос ?!
- За това има категорични данни и то в гръцки източници ?!

- Поздравявам теб и всички проБуждащи се българи, посещаващи блогът ти !!
цитирай
121. анонимен - Ехххххооооо?
02.11.2012 23:06
Някой знае ли защо е блокирна достъпа от целия свят към сайта ziezi.net - виждам, че тук има последователи на зиези - някой знае ли как може да бъде установен поне онлайн контакт с него?

Ето защо - http://alchemicaltechnologies.blogspot.com/
цитирай
122. bojil - Велик!
03.11.2012 18:32
sparotok написа:
анонимен написа:
...по отношение на троянската война: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D0%B8

Да, интересно е. Това, че българите са отъждествени с мирмидоните пояснява защо в Илиада не е употребена нито веднъж думата варвари.
Самите ахейци са си тракийски роднини. Агамемнон и Менелай са потомци на дошлия от Фригия Пелопс.

Велик!
цитирай
123. rorikabc - Мъжка Задушница!!!
03.11.2012 19:11
Преляхме и спомнихме !
Едни напети ,усмихнати , стегнати мъже, препасани със саби, редом с любимите си коне отгледани с любов и на свобода , в окопите , по сребристите криле на самолети "окупатори" в Скопие, посрещнати с цветя.
Едни мъже в сърцата на които преливаше любов към лози, коне, жени, род и Родина!
Да поменем кръвта попила в тая земя, кръвта на дедите ни!
Бог да прости!
цитирай
124. nikikm - Да поменем кръвта
03.11.2012 20:14
rorikabc написа:
Преляхме и спомнихме !
Едни напети ,усмихнати , стегнати мъже, препасани със саби, редом с любимите си коне отгледани с любов и на свобода , в окопите , по сребристите криле на самолети "окупатори" в Скопие, посрещнати с цветя.
Едни мъже в сърцата на които преливаше любов към лози, коне, жени, род и Родина!
Да поменем кръвта попила в тая земя, кръвта на дедите ни!
Бог да прости!


и Бог да прости далите живота си за България!
Амин!
цитирай
125. sparotok - !
03.11.2012 21:08
get написа:
sparotok написа:
Благодаря ти Надежда! Знам я тази новина, но както съм споменал в постинга си хубавите и важни неща трябва да се повтарят често, за да не бъдат забравяни.

Прочее, най-древните селища в Гърция не са изградени от гърци а от трако-пелазги. Дори елинофил като Джон Чадуик призна, че Атина, Микена, Кносос и много други нямат никакъв смисъл на гръцки, тези имена на градове принадлежат на езика на народ обитавал Южните Балкани преди идването на гърците.

Честит празник!

... трако-пелазги ?! - Това е Аргос ?!
- За това има категорични данни и то в гръцки източници ?!

- Поздравявам теб и всички проБуждащи се българи, посещаващи блогът ти !!


Благодаря ти Гет!

Бог да пази България и Българите!
цитирай
126. анонимен - Къде?
04.11.2012 09:13
След 250 постинга и напускането ти на блога къде ще продължиш делото си? Спомням си че имаше твои материали в сайта- Роден край. Хубав ден и успехи.
цитирай
127. sparotok - нови места
04.11.2012 09:43
анонимен написа:
След 250 постинга и напускането ти на блога къде ще продължиш делото си? Спомням си че имаше твои материали в сайта- Роден край. Хубав ден и успехи.


Много е рано да кажа къде отивам. Страниците все още не са готови...иска се много работа.

В Роден Край ще продължавам да публикувам, стига да има интерес от страна на собствениците.

Поздрави!
цитирай
128. lyuliak - Така е !
05.11.2012 00:11
"Днес ние имаме една уникална възможност. Днес дори и обикновените хора могат да се превърнат в медии, в средства за масово осведомяване. Интернет притежава големи възможности и все още не е забранен. Всеки, който обича България и Българите може да се заеме с разпространяване на истината за корените ни.

Един човек може да бъде наруган, оплют, заплашен, но е трудно, дори невъзможно да се затвори устата на хиляди хора. Няма как да стане това. Не е чак толкова трудно човек да направи проверка на догмите и да установи колко фалшиви са те.Не е чак толкова трудно да казваме на околните, че сме потомци на велик народ и носим отговорност пред дедите ни. Какво ще загубим, ако се държим като силни, горди и добри хора? Какво ще загубим, ако страним от завист, злоба, клюки?

Когато човек се очисти от отрицателните си качества, той се завръща при себе си, открива истинската си същност. В този момент пред очите му се отваря един съвсем различен свят и е много по-лесно да се разрешат и най-големите проблеми. Щастието понякога е въпрос на избор и воля:)"
цитирай
129. анонимен - Въпросче??
05.11.2012 10:12
Много ще ми е интересно как ще коментирате един въпрос(питането ми е към всеки, който изяви желание да ми отговори :), не само към автора на статията.) Като се започне от Римската империя, даже по скоро още от Древна Елада и Македония с Александър Велики, всяка една империя или да кажа така "най-велика сила в европейската история(пиша европейската, защото искам да изключа Китай, но като цяло става въпрос дори за световната история)" е владяла Балканите, но е била с различен център т.е. - Древна Елада(център Балканите, Атина Спарта и т.н.), Македония(не знам коя й е била столицата, но в началото поне е била на Балканите), Персия(център ... :), нейде из Близкия изток ), Римска империя - Рим, Византия - Константинопол, България(да не пропускаме :) - Плиска, Преслав, а и като патриоти можем да прибавим, и Търново :) ), Османска империя(Истамбул), СССР(не сме били част буквално от СССР, но в модерно време и нещата се правят по модерен начин :) ), а през последните години сме свидетели на това, как САЩ(с център Вашингтон) се намесват все повече в политиката и живота като цяло на Балканските държави. Империята на англичаните само не е владяла Балканите(имам в предвид момента с многото английски колонии по света), но тогава Османската империя все още е в разцвета си, така че... Та въпросът в крайна сметка е, какво толкова има на тия Балкани, че се изтрепва светът за тях :) (За това, че е кръстопът... е ясно, но звучи супер клиширано и недостатъчно аргументирано, защото да не би само Балканите да са на кръстопът? Кръстопът под път и над път... :) И Германия е на кръстопът между половината най-важни днес икономики в света, но...).
цитирай
130. motun - Респект
05.11.2012 10:16
Много интересни неща научавам,благодарение на sparotok.Поздравления и смело напред.
цитирай
131. sparotok - !
05.11.2012 12:31
анонимен написа:
Много ще ми е интересно как ще коментирате един въпрос(питането ми е към всеки, който изяви желание да ми отговори :), не само към автора на статията.) Като се започне от Римската империя, даже по скоро още от Древна Елада и Македония с Александър Велики, всяка една империя или да кажа така "най-велика сила в европейската история(пиша европейската, защото искам да изключа Китай, но като цяло става въпрос дори за световната история)" е владяла Балканите, но е била с различен център т.е. - Древна Елада(център Балканите, Атина Спарта и т.н.), Македония(не знам коя й е била столицата, но в началото поне е била на Балканите), Персия(център ... :), нейде из Близкия изток ), Римска империя - Рим, Византия - Константинопол, България(да не пропускаме :) - Плиска, Преслав, а и като патриоти можем да прибавим, и Търново :) ), Османска империя(Истамбул), СССР(не сме били част буквално от СССР, но в модерно време и нещата се правят по модерен начин :) ), а през последните години сме свидетели на това, как САЩ(с център Вашингтон) се намесват все повече в политиката и живота като цяло на Балканските държави. Империята на англичаните само не е владяла Балканите(имам в предвид момента с многото английски колонии по света), но тогава Османската империя все още е в разцвета си, така че... Та въпросът в крайна сметка е, какво толкова има на тия Балкани, че се изтрепва светът за тях :) (За това, че е кръстопът... е ясно, но звучи супер клиширано и недостатъчно аргументирано, защото да не би само Балканите да са на кръстопът? Кръстопът под път и над път... :) И Германия е на кръстопът между половината най-важни днес икономики в света, но...).


Нищо не се случва без причина:)
цитирай
132. sparotok - благодаря !
05.11.2012 12:34
motun написа:
Много интересни неща научавам,благодарение на sparotok.Поздравления и смело напред.


Благодаря ти!
цитирай
133. sparotok - !
05.11.2012 12:36
lyuliak написа:
"Днес ние имаме една уникална възможност. Днес дори и обикновените хора могат да се превърнат в медии, в средства за масово осведомяване. Интернет притежава големи възможности и все още не е забранен. Всеки, който обича България и Българите може да се заеме с разпространяване на истината за корените ни.

Един човек може да бъде наруган, оплют, заплашен, но е трудно, дори невъзможно да се затвори устата на хиляди хора. Няма как да стане това. Не е чак толкова трудно човек да направи проверка на догмите и да установи колко фалшиви са те.Не е чак толкова трудно да казваме на околните, че сме потомци на велик народ и носим отговорност пред дедите ни. Какво ще загубим, ако се държим като силни, горди и добри хора? Какво ще загубим, ако страним от завист, злоба, клюки?

Когато човек се очисти от отрицателните си качества, той се завръща при себе си, открива истинската си същност. В този момент пред очите му се отваря един съвсем различен свят и е много по-лесно да се разрешат и най-големите проблеми. Щастието понякога е въпрос на избор и воля:)"


Люляче, човек сам гради рая, ако отвори очите и душата си за доброто и красивото:)
цитирай
134. brig - Много ще ми е интересно как ще ком...
05.11.2012 13:58
анонимен написа:
Много ще ми е интересно как ще коментирате един въпрос(питането ми е към всеки, който изяви желание да ми отговори :), не само към автора на статията.) Като се започне от Римската империя, даже по скоро още от Древна Елада и Македония с Александър Велики, всяка една империя или да кажа така "най-велика сила в европейската история(пиша европейската, защото искам да изключа Китай, но като цяло става въпрос дори за световната история)" е владяла Балканите, но е била с различен център т.е. - Древна Елада(център Балканите, Атина Спарта и т.н.), Македония(не знам коя й е била столицата, но в началото поне е била на Балканите), Персия(център ... :), нейде из Близкия изток ), Римска империя - Рим, Византия - Константинопол, България(да не пропускаме :) - Плиска, Преслав, а и като патриоти можем да прибавим, и Търново :) ), Османска империя(Истамбул), СССР(не сме били част буквално от СССР, но в модерно време и нещата се правят по модерен начин :) ), а през последните години сме свидетели на това, как САЩ(с център Вашингтон) се намесват все повече в политиката и живота като цяло на Балканските държави. Империята на англичаните само не е владяла Балканите(имам в предвид момента с многото английски колонии по света), но тогава Османската империя все още е в разцвета си, така че... Та въпросът в крайна сметка е, какво толкова има на тия Балкани, че се изтрепва светът за тях :) (За това, че е кръстопът... е ясно, но звучи супер клиширано и недостатъчно аргументирано, защото да не би само Балканите да са на кръстопът? Кръстопът под път и над път... :) И Германия е на кръстопът между половината най-важни днес икономики в света, но...).


Можем смело да заявим че сме се отъркали във всички съществували империи, или те в нас. :))
Сега сме и с Британската. А за Китайската, хм, китайската стена е с бойници насочени към Китай, или не е строена от китайци или тогава Китай е бил първият концлагер(желязна завеса) предпазвайки не от влизане а от излизане от Китай.;)
цитирай
135. marinovdm - Това нова маневра на. . . ли е, за о...
07.11.2012 19:37
ok3223 написа:
Това нова маневра на...ли е, за отвличане вниманието на хората от днешното нетърпимо положение на народ и държава у нас.
Македонците се изкарват потомци на Александър Македонски, което не ги прави велики, нито им помага да живеят по-добре.
Та и ние. Дали сме потомци на траки или българи-азиатци, дошли от степите азиатски е важно несъмнено, но по-важно е, каква държава сме днес и сега, как живеем, и имаме ли бъдеще като народ и нация.
Отговорите са не утешителни, а перспективите - мрачни.
Топи се българската нация, над 2 милиона се изселиха от нея, още толкова се канят,и ако сегашната мизерия народна продължи, както изглежда и става. Множат се цигани и турци, и по прогнози на статистици, ако остане така, след 100-на години и нещо, я остане нещо от нас, я не.
Само разкопки и следи, както от траките...
Дали сме потомци на траки или на азиатци и славяни е важно за нас не толкова, колкото е важно за предатели-политици от типа на д-р ББ, които от това правят политика, гео и расова политика, с фатални често последици за малки народи, като нашият.
Твоите научни търсения(доколко са научни не знам, не съм историк-археолог), но те наливат вода във воденицата на русофобите, които се мъчат да ни изкарат всякакви, все им е едно,
Само не и славяни, народ, близък по произход и вяра с руския, което и заветната цел на тази сган от псевдо историци, волно или неволни слуги на не български интереси, с далеко стигащи политически цели.
Янките са прогонени от Юж. Америка и Африка, подгонили са ги от Азия, а те, с техните и на техните съдружници политики
започват да се окопават и налагат в страни като нашата.
А ТОВА НЕ Е ЗА ДАБРО.


Прочети това, което сам си написал. В него ще намериш и отговор на въпроса, защо сме на този хал? Огледай се около себе си и си отговори: кои от така наречените славянски народи е прокопсал? Кои държави, под патронажа на една известна до болка велика славянска държава, са прокопсали?
цитирай
136. rumenige - с две ръце
13.11.2012 16:13
С две ръце имаш подкрепата ми.Все повече се събужда Аза български и не е далече времето когато от тук ще се надигне вълна срещу световната тирания!
цитирай
137. krisdimaryana - Уникално!
26.11.2012 23:51
Уникално! Невероятно, но факт! Много добра и полезна информация!
Слава Богу! Истината започна да излиза наяве! Поздравления за публикуването!
Хубаво е всички да я разпространяваме! България трябва да разпространява и да напише истинската история на българите на Балканите и да се учи, да се знае от всички българи в България и по света, а и другите народи да знаят!
цитирай
138. liliyanaandreeva - Аз твърдя, че Балканите са Мала А...
13.12.2012 13:08
Аз твърдя, че Балканите са Мала Азия, тъй като площта им е една стотна част от площта на континента Азия! А Мала Азия са Балкани с много планински вериги! Обратно пишат, четат и тълкуват арабите, поради което цари хаос в езикознанието , названието на местности и даже посоките на света са завъртени на 90 градуса по посока на часовниковата стрелка! И ако това е вярно, то наистина Троя се намира по нашите географски ширини, което потвърждава тезата на автора! Поздравления!
цитирай
139. sparotok - световната тирания
12.03.2013 01:58
rumenige написа:
С две ръце имаш подкрепата ми.Все повече се събужда Аза български и не е далече времето когато от тук ще се надигне вълна срещу световната тирания!


Много точно го каза - от тук, от България ще се надигне вълна срещу световната тирания!

Това го знаят тираните и за това все гледат да ни смачкат, но не се гаси туй що не гасне!
цитирай
140. sparotok - Балканите
12.03.2013 02:00
liliyanaandreeva написа:
Аз твърдя, че Балканите са Мала Азия, тъй като площта им е една стотна част от площта на континента Азия! А Мала Азия са Балкани с много планински вериги! Обратно пишат, четат и тълкуват арабите, поради което цари хаос в езикознанието , названието на местности и даже посоките на света са завъртени на 90 градуса по посока на часовниковата стрелка! И ако това е вярно, то наистина Троя се намира по нашите географски ширини, което потвърждава тезата на автора! Поздравления!


Балканите и Мала Азия могат да се нарекат древен дом на траки и пелазги, това е общото между тях...Иначе двете области принадлежат на два различни континента.
цитирай
141. sparotok - истина
12.03.2013 02:03
krisdimaryana написа:
Уникално! Невероятно, но факт! Много добра и полезна информация!
Слава Богу! Истината започна да излиза наяве! Поздравления за публикуването!
Хубаво е всички да я разпространяваме! България трябва да разпространява и да напише истинската история на българите на Балканите и да се учи, да се знае от всички българи в България и по света, а и другите народи да знаят!


Другите народи ще научат истината за нас. На този етап обаче е нужно сънародниците ни да знаят кои сме и какво можем!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13927045
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031