Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2012 15:22 - НЕЩО ИНТЕРЕСНО ЗА ОНГЪЛА И КНЯЗ АСПАРУХ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 63881 Коментари: 182 Гласове:
109

Последна промяна: 07.10.2012 18:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


         НЕЩО ИНТЕРЕСНО ЗА ОНГЪЛА И КНЯЗ АСПАРУХ

 

 

 

Едва ли може да се срещне език без заемки. Дори и най-влиятелните народи са получавали думи от други хора. Латинския е оставил отпечатък в речниците на европейците, но и самата реч на старите римляни не е била съвсем чиста. Те са заели много от етруски, гърци, а дори и от галите. Последните са дали на жителите на Вечния град думите: ambactus, amellus, barro, bracae, carpentum, carrus, catea, caterra, cruppellarii, cucullus, matara, omasum, petoritum, raeda, reno, sagum, salinca, soldurii (E.R.Wharton), а също и alauda, caracallus, leuga, servesia... (S.James).

 

Над двадесет думи са получили потомците на Ромул от гордите келти. Броя разбира се не е голям, но заради приблизително същото количество “екзотични”думи, езика на дедите ни бе обявен за тюркски. Преди време се вярваше, че бисер, тояга, белег, капище ...както и личното име Аспарух спадат към речника на тюрко-алтайските народи (Ст.Младенов).

 

Твърде наивни са били изследователите в миналото, за да запратят корените ни в далечната Азия въз основа на съмнителния произход на двадесетина думи. Знаело се е, че старите българи са били в контакт с много хора. Напълно естествено е, че с колкото повече народи общуваш, толкова повече чуждици ще постъпят в езика ти.

Който е искал да разбере що за език са говорили хората на Аспарух е трябвало да анализира само думите, за които ясно е указано, че принадлежат на старите българи.

 

Една такава дума е Онгъла. Това е местността, в която княз Аспарух отбива нападението на император Константин Погонат. Летописеца Никифор споделя нещо много интересно: „Най-после третият брат, на име Аспарух, преминал реките Днепър и Днестър и се заселил при Истър (=Дунав). Той завзел удобно за заселване място, наречено на техен език Оглос, което било недостъпно и непревзимаемо за неприятелите. Отпред е защитено от непроходима местност, и то поради това, че е блатиста. Отзад пък е оградено като със стена от недостъпни стръмнини.” (П.Петров цитиращ Никифор).

 

Различните автори (или различните редакции) дават следните варианти за определената за българска дума Онгъл – Ογκλον (онглон), Οχλον(охлон), Ολγον (олгон), това се признава и от В. Златарски. Последния вариант Ολγον (олгон) по една или друга причина не е познат на широката публика. Защо изследователите са предпочели да не се задълбочат в него е загадка. Названието Ολγον (олгон) е много интересно защото пасва идеално на описанието на местността.

image

 

Теофан, Никифор, а и Анастасий Библиотекар твърдят, че местността Ολγον (олгон) е край реки и блата (П.Петров, цитиращ, Теофан, Никифор, Анаст.Библ.).От този факт можем да отсъдим, че Онгъла, или по-правилно Олгона е влажно място. Смятам, че Олгон е древния вариант на българската дума влага, имаща диалектни варианти улага, олага. На езика говорен преди повече от 1300 години от Аспарух, Олгон е притежавала значението влага, влажен. Окончанието он (в Олгон) е типично за тракийски прилагателни като темон-тъмен, тиасон-тесен, агнон-огнен.  Самата територия, в която се намира местността Олгон (наричана неправилно Онгъл) е обитавана в древността от гети и мизи, наречени още българи.

 
image
Онгъла, или по-точно Олгона е областта край делтата на река Дунав. На тази карта се вижда ясно, че земите на север от Дунава са обитавани от тракийското племе мизи



Ако потърсим подобно название на Балканите ние ще го намерим лесно в река Олган (приток на Халиакмон), нейното значение също е влага (В.Георгиев). В тази област, преди повече от 3000 години са живели мизи. Този могъщ народ е отъждествен със старите българи от Д.Хоматиан, М. Аталиат, Л.Дякон и др. Херодот разказва, че преди Троянската Война мизите (наречени по-късно българи) заедно с тевкрите преминали през цяла Тракия и дори достигнали до бреговете на Адриатическо море като тяхна южна граница е станала река Пеней в Тесалия (История,
VІІ-20).

 

Интересен факт е това, че дори и в Мала Азия, която също е обитавана от мизите, срещаме топоним сроден на аспаруховия Олгон. Това е Олгасус – планина, чиито върхове са били винаги покрити със сняг (W.Smith ). Най-древното значение на сняг обаче е влага (М.Фасмер). От това следва, че Олгасус означава влага както река Олган и старобългарския Олгон.

 

Виждаме, че аспаруховия Олгон и Олган, Олгасус принадлежат на един и същи език- този на тракийския народ мизи. След като е указано, че Олгон (Онгъла) е название дадено от старите българи, то трябва да заключим, че езика на дедите ни е тракийски и, че дедите ни са местен народ, който е обитавал Балканите и Черноморските степи преди повече от 6000 години.

 

Да разгледаме и личното име Аспарух. В миналото то бе определено за тюркско, а после и за иранско. Истината обаче е, че то е тракийско.Теофан и Никифор твърдят, че Аспарух е дошъл от изток в Добруджа, т.е. в нова и чужда за него земя. Ако това отговаряше на истината, то в Античността, в същия този регион не би трябвало да се срещат имена сродни на Аспарух. Такива обаче има, става дума за имената на царете Адр-аспиос и Хар-аспос. Тези владетели са били господари на Добруджа преди около 2250 години.

 

Не може да пренебрегнем това, че частицата аспа от името на Аспарух се среща в имена на владетели от  Добруджа около девет века преди “идването” на старите българи. Не девет, не деветдесет години, а почти девет века  преди официалната “поява” на дедите ни на Дунава, имена сродни на това на Аспарух са се ползвали в земите ни.

 

Трябва да се отбележи и това, че Аспарух е известен още и като Еспор (В. Бешевлиев). Частиците асп, есп се срещат в епитети на Тракийския Конник, а именно Ут-аспиос и Вед-еспос...Това дава право на В.Георгиев да определи аспа като тракийска дума за кон.Тя от своя страна се обяснява със стблг. спехъ-бързина ( санскритската дума ашу означава както кон, така и бързина).

 

Ето какво показват фактите – топонима Олган наречен неправилно Онгъл е тракийска дума със значение влага. Потвърждение за това получаваме не само от звуковата близост на олгон с олага, улага –влага,  но и поради факта, че в тази област е имало много реки и блата. Сродни хидроними и топоними се срещат в земите на мизите наречени по-късно българи. Името на княз Аспарух не е нито тюркско, нито иранско, негови варианти се срещат в Добруджа дълги векове преди прословутата 681 г. Името на славния български владетел е свързано с епитетите на върховното тракийско божество Ут-аспиос и Вед-еспос.

 

Макар да са съществували надежни данни за езика и произхода на дедите ни, учените в миналото не са прозрели (или не са искали да прозрат) истината. Река Олган и планината Олгасус са споменати още в Античността. Всеки уважаващ себе си изследовател би трябало да е запознат с работите на Страбон, Херодот, Плиний, Павзаний, Птолемей, Мела. Никак не е трудно да се направи връзка между намиращия се във влажна местност старобългарски Олгон, мизийския Олган и малоазийския мизийски Олгасус. На учените е било известно, че мнозина стари автори са сравнявали българите с мизите. Не е било проблем да се види, че аспаруховия Олгон е тракийска дума и, че Аспарух е тракийско лично име...

 

Съществуват и други данни в полза на местния произход на старите българи. В “Именника” (на българските князе) e споменато, че 515 години преди Аспарух, дедите ни са имали царство на север от река Дунав, точно там където са били владенията на свободните гети и мизи...там, където е Онгъла. По времето на император Аврелиан (ІІІ-ти век) някой прогонва римските колонисти от земите на север от Дунава. Летописците мълчат упорито за това кой е смачкал легионите на Вечния град. Голям ще да е бил позора причинен от нашите деди на римляните. Техните летописци са си отмъстили създавайки лъжи за предците ни. Най-нагло бойците на Аспарух борещи се за свободата на Тракия са наречени нашественици, чужд и непознат народ. Истинските нашественици в земите ни обаче са били гръцките и римски колонисти. Дедите ни прогонват чужденците първо от северните си територии, а после и от земите на юг от Дунава.

 

И други са били окупирани от Рим, но българите са първите, които със собствени сили смачкват най-силната на времето армия и създават независима държава. Етруски, ибери, гали и др. също са жадували за свобода, но на тях не се е отдало да се измъкнат от желязната прегръдка на Вечния град. Нашите предци обаче са успели благодарение на качествата си. Същите тези качества те са ни предали с гените си...имаме ги и днес, само трябва да проявим воля да ги използваме. Българския лъв може да е заспал, но е още жив!

 

 

 

 

Давам разрешението си за ползване на материалите ми, разбира се с упоменаване на автора:) Съветвам желаещите да включат мои статии в свои разработки да се свържат с мен, за да им дам допълнителна информация.




Гласувай:
110



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
07.10.2012 15:26
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
07.10.2012 15:27
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. nestinar - Различните автори (или различните ...
07.10.2012 16:02
Различните автори (или различните редакции) дават следните варианти за определената за българска дума Онгъл – Ογκλον (онглон)
-------------------------------------------
Ογκλον
Би трябвало да се чете според мен Уклон.
ОY → У.
цитирай
4. анонимен - Много интересни данни и анализ!
07.10.2012 16:10
Никак не е трудно да се направи връзка между намиращия се във влажна местност старобългарски Олгон, мизийския Олган и малоазийския мизийски Олгасус. На учените е било известно, че мнозина стари автори са сравнявали българите с мизите. Не е било проблем да се види, че аспаруховия Олгон е тракийска дума и, че Аспарух е тракийско лично име...
--------------------------------------
Смела публикация! ;) Поздрави, Павле!
цитирай
5. estolodu - Онгол също има обяснение на бълг...
07.10.2012 16:33
Онгол също има обяснение на български - ъгъл. Първото 'ъ' в тази дума произлиза от носова гласна, а тя на свой ред от 'он'. Ср. английските думи angle, ankle.
цитирай
6. heftimov - otnovo bravoo
07.10.2012 17:09
iskam da vmetna neshto koeto za men e poveche ot pokazatelno i do den dneshen ima mnogo trakiski grobnici po nashte zemi a pone as ne sam chul za nito edna slavqnska koeto me vodi do izvoda dali e imalo vobshte slavqni po nashte zemi i ako e imalo to te vobshte ne sa bili nqkakav faktor
цитирай
7. brig - Българският лъв е жив, но е много ...
07.10.2012 17:17
Българският лъв е жив, но е много търпелив. Напоследък упорито му се ходи по опашката а той си трае. Време е да покаже малко зъби.
Поздрави.
цитирай
8. brig - Ако се свързва 'Онгъл' с влага би ...
07.10.2012 17:33
Ако се свързва 'Онгъл' с влага би трябвало да се свърже и с Варна-Водесос. В битката от 680 участват и 2000 кораба, така че въпросния онгъл е някъде между Варна и делтата.
Поздрави.
цитирай
9. sparotok - уклон
07.10.2012 17:42
nestinar написа:
Различните автори (или различните редакции) дават следните варианти за определената за българска дума Онгъл – Ογκλον (онглон)
-------------------------------------------
Ογκλον
Би трябвало да се чете според мен Уклон.
ОY → У.


За да се приеме четенето Уклон трябва да имаме някакво обоснование. Аз смятам че Олгон = влага, олага, влажен има логика защото в местността има много реки и блата.
цитирай
10. mt46 - Привет, приятелю!
07.10.2012 17:42
За Онгъл - мислех, че е има връзка с "ъгъл"...
Все се каня да те питам какво означава твоят ник... :)
цитирай
11. sparotok - !
07.10.2012 17:44
gogi6666 написа:
Никак не е трудно да се направи връзка между намиращия се във влажна местност старобългарски Олгон, мизийския Олган и малоазийския мизийски Олгасус. На учените е било известно, че мнозина стари автори са сравнявали българите с мизите. Не е било проблем да се види, че аспаруховия Олгон е тракийска дума и, че Аспарух е тракийско лично име...
--------------------------------------
Смела публикация! ;) Поздрави, Павле!


Благодаря ти майсторе! Аз предлагам своята версия, нещо като противовес на глупостите написани в Уикипедия

Онгъл (или Онглос) е първото поселение на Аспаруховите българи след заселването им на Долни Дунав през втората половина на VII век. Укрепеният лагер и едноименната местност се намирали в района на дунавската делта, но точното им местонахождение не е установено безспорно. Името се среща у византийските историци и хронисти Теофан Изповедник (под формата Оглос) и патриарх Никифор (под формата Онглос). Дълги години се смята, че това име означава "ъгъл", но напоследък надделява мнението, че неговото старо тюркско значение е "укрепено място". Предполага се, че укрепеният лагер на прабългарите е бил на несъществуващият днес остров Певки.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BD%D0%B3%D1%8A%D0%BB


цитирай
12. sparotok - онгълъ
07.10.2012 17:48
estolodu написа:
Онгол също има обяснение на български - ъгъл. Първото 'ъ' в тази дума произлиза от носова гласна, а тя на свой ред от 'он'. Ср. английските думи angle, ankle.


Съгласен съм, че и това четене може да се приеме, но в случай, че има причина за това. Ако Теофан, Никифор, или Атанасий Библиотекар бяха казали, че местността се намира край бряг с нос ( от там и ъгъл), или, че Олгона е край завой на река, то Онгъл -ъгъл би имало прекрасно обяснение.

В случая обаче не се говори нито за нос, нито за завой, кривина на река. Напротив, авторите са единодушни по отношение на това, че мястото е влажно, всеки летописец дава сведения за реки и блата.

Образуване на българската държава
Петър Петров (Издателство Наука и изкуство, София, 1981)

Стр.147 - Преводите на съответните текстове на тримата хронисти според официалното им издание в поредицата „Извори за българската история” (БАН) гласят:

Теофан: „Най-сетне третият от тях, наречен Аспарух, като преминал Днепър и Днестър, по-северни от Дунава реки, и като завзел Оглос, заселил се между него и онези реки, понеже забелязал, че мястото е защитено и мъчно превзимаемо от всяка страна; бидейки отпред блатисто, а от другите страни оградено като венец от реките, то давало голяма сигурност спрямо неприятелите за отслабения от раздялата народ.” [4]

Никифор: „Най-после третият брат, на име Аспарух, преминал реките Днепър и Днестър и се заселил при Истър ( =Дунав). Той завзел удобно за заселване място, наречено на техен език Оглос, което било недостъпно и непревзимаемо за неприятелите. Отпред е защитено от непроходима местност, и то поради това, че е блатиста. Отзад пък е оградено като със стена от недостъпни стръмнини.” [5]

Анастасий Библиотекар: „Третият брат пък, на име Аспарух, преминал Днепър и Днестър, стигнал до Онгъла, т.е. до северните ръкави на Дунав, и се заселил между Онгъла и ръкавите, като забелязал, че мястото е защитено от всички страни и мъчно превзимаемо: наистина мясото било блатисто и обкръжено отвсякъде с реки и представлявало за племето, отслабнало поради раздялата, Сигурно убежище от неприятеля.” [6]
цитирай
13. valentinnedyalkov - за Аспарух
07.10.2012 17:55
стблг. спех-бързина. И сега се употребява "СПЕШАВАМ"-забързвам, също "спешно", Успех, Успешен. В този дух възможно ли е такова тълкувание на значението на името бързия, успяващия, успешния .
Поздрави!
цитирай
14. sparotok - славяни
07.10.2012 18:01
heftimov написа:
iskam da vmetna neshto koeto za men e poveche ot pokazatelno i do den dneshen ima mnogo trakiski grobnici po nashte zemi a pone as ne sam chul za nito edna slavqnska koeto me vodi do izvoda dali e imalo vobshte slavqni po nashte zemi i ako e imalo to te vobshte ne sa bili nqkakav faktor


Названието славяни е подвеждащо и днес се употребява неправилно. Древните славяни не са деди на руснаци, поляци, словени и т.н. а само на нас българите.

Теофилакт Симоката обяснява, че славяни е новото име на гетите-древен тракийски народ. Описвайки земите на древните славяни, Йордан де факто описва земите на гетите.

Около половин хилядолетие преди Йордан Страбон обяснява, че гети и мизи говорят един и същ език, и са роднини на траките живеещи на юг от Стара Планина.

През 681г. се стига до съюз на гети наречени още славяни и мизи наречени още българи. Не са се смесвали два различни народа, а две близкосродни тракийски племена.

В древността словените, словаците, поляците и руснаците са носили имената венети, венди, виниди.

* Словения и Словакия са наричани Венетия и Виндиш Марк.
* В Полша Клавдий Птолемей разполага огромния народ на венетите.
* До ден днешен финландците наричат Русия Веная, а руснаците венелайнен.

Понеже старите славяни са били най-известни на Римската Империя, то всички хора говорещи сродни езици на старите гети-славяни са наречени славяни... Това обаче става векове след като Псевдоцезарей, Прокопий и др. говорят за славянските борби с Римската Империя.

Псевдомаврикий споделя за погребаните обичаи на старите славяни това, че съпругата извършнала ритуално самоубийство при смъртта на съпруга си. Абсолютно същото споделя Херодот за траките - за съпругата било въпрос на чест за последва мъжа си в отвъдното.

Този обичай не е известен на дедите на словените, словаците, поляците, защото те не са били историчесикте славяни, а венетите споменати от много автори.

цитирай
15. sparotok - Българския лъв
07.10.2012 18:05
brig написа:
Българският лъв е жив, но е много търпелив. Напоследък упорито му се ходи по опашката а той си трае. Време е да покаже малко зъби.
Поздрави.


Прав си, за да не ти се налага да хапеш е добре от време на време да си показваш зъбите...страх лозе пази:)

Поздрави!
цитирай
16. shtaparov - Онгъл= Онгур (Оногур: столица на Царското племе на Българите)
07.10.2012 18:10
Името Олгон обаче може да е фонетичен вариант на формата Онлгон (Онглон,
Онглос),а Онгъл (Онглос)- название на нашата столична област,населявана задължително и почти само от Царското ни племе (Оногурите) и да означава Онгур (Онгурос) сиреч Оногур (Оногурът). Навремето следите от Оногурите бяха обявявани от профаните-тюрколози за единствени следи от древни Българи,които се намираха най-вече в Добруджа и Панония,но оригиналните исторически извори показват,че древните Българи са били съставени от безбройно множество племена. Но,приятели,
вижте как някаква група,съставена от овчари-тюрколози се опитва да спаси хърбавата и изкорубена тюркска теория,за да оправдае професорските си титли,получени от ръцете на техните съпартийци,и прочетете по-долу за канските усилия на някакъв профан на име Николай Овчаров да ни докара монголски произход и шамани,та даже и да ги "рекламира" пред Европа:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-07-10&article=416077

На такива непризнаващи гласа на очевидците и произволно интерпретиращи изворите съчинители нашата мила България все още е принудена да раздава "професорски" титли и журналистическо внимание като към забележителни шоумени.
цитирай
17. sparotok - водесос
07.10.2012 18:11
brig написа:
Ако се свързва 'Онгъл' с влага би трябвало да се свърже и с Варна-Водесос. В битката от 680 участват и 2000 кораба, така че въпросния онгъл е някъде между Варна и делтата.
Поздрави.


Цялата тази обаласт е била богата на води, това е затруднявало действията на редовната римска армия. Без бойните си машини и съоръжения легионерите не са могли да се мерят с много по-опитните в бой блатиста местност наши деди.

Блатистите места са причина Рим никога да не завладее Гетската Пустиня - точно там където е бил Онгъла.

По времето на Маркиан, а после и на Юстиниан Велики точно крепостите, които са били до делтата са били сривани неколкократно...

Поздрави!
цитирай
18. sparotok - ник
07.10.2012 18:23
mt46 написа:
За Онгъл - мислех, че е има връзка с "ъгъл"...
Все се каня да те питам какво означава твоят ник... :)


Дълго време някои учени свъзваха Онгъла с ъгъл. Както споменах обаче ние нямаме сведения, че лагера на Аспарух е бил край ъгъл (завой) на река, или нос по крайбрежието. Старите автори говорят за блата и реки. Това ме накара да свържа Олгон с влага.

Моя ник е всъщност изконната форма на Спартак - организатора на най-голямото възстание на Апенинския полуостров.

Spartacus е всъщност латинизираната форма на Sparotocos - Спароток.
Значението на Спароток е светъл потомък, или способен, богат потомък.
Спар- спор, спори ми (върви ми, успявам).
Ток - токъ-течение, по-ТЕКло, т.е. потомък.

Поздрави!
цитирай
19. sparotok - спешно
07.10.2012 18:24
valentinnedyalkov написа:
стблг. спех-бързина. И сега се употребява "СПЕШАВАМ"-забързвам, също "спешно", Успех, Успешен. В този дух възможно ли е такова тълкувание на значението на името бързия, успяващия, успешния .
Поздрави!


Верно е, спешно, успех са също свързани с частицата аспа от името на Аспарух.

Поздрави!
цитирай
20. estolodu - областта може да е била ъгъл (край) ...
07.10.2012 18:55
областта може да е била ъгъл (край) на земите на дадено племе
цитирай
21. nikikm - Поздрави,
07.10.2012 18:57
да си жив и здрав!
цитирай
22. sparotok - !
07.10.2012 19:10
shtaparov написа:
Името Олгон обаче може да е фонетичен вариант на формата Онлгон (Онглон,
Онглос),а Онгъл (Онглос)- название на нашата столична област,населявана задължително и почти само от Царското ни племе (Оногурите) и да означава Онгур (Онгурос) сиреч Оногур (Оногурът). Навремето следите от Оногурите бяха обявявани от профаните-тюрколози за единствени следи от древни Българи,които се намираха най-вече в Добруджа и Панония,но оригиналните исторически извори показват,че древните Българи са били съставени от безбройно множество племена. Но,приятели,
вижте как някаква група,съставена от овчари-тюрколози се опитва да спаси хърбавата и изкорубена тюркска теория,за да оправдае професорските си титли,получени от ръцете на техните съпартийци,и прочетете по-долу за канските усилия на някакъв профан на име Николай Овчаров да ни докара монголски произход и шамани,та даже и да ги "рекламира" пред Европа:

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-07-10&article=416077

На такива непризнаващи гласа на очевидците и произволно интерпретиращи изворите съчинители нашата мила България все още е принудена да раздава "професорски" титли и журналистическо внимание като към забележителни шоумени.


Както в политиката, така и в науката интереса клати феса :)
цитирай
23. rorikabc - !!!
07.10.2012 19:13
Спароток,
Това гледал си го? http://www.youtube.com/watch?v=0KR0uaT6Myc&feature=related
Етруските са знаели думата суд, Не зная правиш ли аналогия между тракийския и етруския? Изгорили са книгите на Валонски и са искали да го убият.
Имаш много работа още.
Не можеш ли да преведеш тези надписи с тракийския. На руснаците не са им известни някои думи от "старославянски език"? :)
Докато ние сме плащали кръвен данък , хората са си писали историите обикаляйки траките, българите.!
цитирай
24. sparotok - край
07.10.2012 19:52
estolodu написа:
областта може да е била ъгъл (край) на земите на дадено племе


Възможно е, но за това няма указания докато авторите споменаващи Олгона (Онгъла) пишат за реки и блата, т.е. влага е подходящо тълкуване за Олгон.

По принцип материалната култура (от Античността) в северната част на Малка Скития (Добруджа) смайващо хомогенна. Това прави изключително трудно поставянето на граница между някакви племена.
цитирай
25. brym4ence87 - Спароток - обречен на победа! (извод от значението на ника)
07.10.2012 19:54
Същите тези качества те са ни предали с гените си...имаме ги и днес, само трябва да проявим воля да ги използваме. Българския лъв може да е заспал, но е още жив!
====
Ако кажа, че е интересно, ще се повторя. Страхотно е във време като днешното да изнасяш толкова много информация, факти, доказателства в подкрепа на българското самосъзнание и национално достойнство! Браво! ;-)
цитирай
26. sparotok - етруски
07.10.2012 20:16
rorikabc написа:
Спароток,
Това гледал си го? http://www.youtube.com/watch?v=0KR0uaT6Myc&feature=related
Етруските са знаели думата суд, Не зная правиш ли аналогия между тракийския и етруския? Изгорили са книгите на Валонски и са искали да го убият.
Имаш много работа още.
Не можеш ли да преведеш тези надписи с тракийския. На руснаците не са им известни някои думи от "старославянски език"? :)
Докато ние сме плащали кръвен данък , хората са си писали историите обикаляйки траките, българите.!


Това е смешно! Древното име на руснаците е венети, право върху названието руси имат само украинците.

Финландците помнят все още истинското име на руснаците http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4

Смятам, че руси означава род, племе, потекло и е свързано със санскр. арсаяти- тека, изтичам. Както поясних обаче потомци на старите руси са украинците, а днешните руснаци са потомци на венетите, наречени и венди. Венди отговаря на санскр. вандаяте - прославям.

Много етруски думи имат паралел с днешните руски, това не може да се отрече. Не може да се отрече обаче и, че паралелите на етруския с българския са много повече.

Трябва да се отбележи и това, че северните съседи на етруските са адриатическите венети, които са роднини на балтийските венети, към които спадат и руснаците.

Поздрави!
цитирай
27. sparotok - благодаря !
07.10.2012 20:20
nikikm написа:
да си жив и здрав!


Благодаря ти приятелю!
цитирай
28. nestinar - Ето едно сведение за същата история ...
07.10.2012 20:36
Ето едно сведение за същата история с Аспарух.
Само,че се отнася за 381г.Братята са трима.Единият от се казва Bulgarios,който заедно с 10000 скити пресича р.Танаис в посока
р.Дунав и стига до ромейската държава,иска земя и му дават Мизия.......
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/262861_505250969504687_866072977_n.jpg
381г.-681г.има няма 300г. разлика.;)
A "онгъла",според Теофан,се е намирал около гр.Галац.
Докато описания от Никифор"Онгъл" до гр. Исакча.
цитирай
29. stela50 - Поздрави, Спароток ...
07.10.2012 20:41
Интересно, ясно, аргументирано представен материал.
Замисляйки се за имената, човек неволно открива и други
примери / както спех - бързина/, които само доказват
истината,че аспаруховия Олгон е тракийска дума и,
че Аспарух е тракийско лично име...
Всичко добро !


цитирай
30. sparotok - времена
07.10.2012 20:43
brym4ence87 написа:
Същите тези качества те са ни предали с гените си...имаме ги и днес, само трябва да проявим воля да ги използваме. Българския лъв може да е заспал, но е още жив!
====
Ако кажа, че е интересно, ще се повторя. Страхотно е във време като днешното да изнасяш толкова много информация, факти, доказателства в подкрепа на българското самосъзнание и национално достойнство! Браво! ;-)


Благодаря ти! Точно в объркани времена като днешните е най-добре да почерпим от мъдростта на предците си. Те са извоювали свобода и независимост обединявайки се с роднините си за общото благо.

Поздрави!
цитирай
31. rorikabc - Италианците
07.10.2012 21:20
Казват че нямат думи личност и персона.Били етруски. Цитират гръцки историк който казва в 5в. от н.е . , че произхода им е от изток.В 16-ти век някой си казва, че дошли от север , но няма доказателства за това. Артефактите, говорят че са аналогични на "гръцките" и Турска Анатолия. Етруските казват се появили 10 век преди н.е., горе долу когато се разпада културата на хетите.Ето тук http://www.youtube.com/watch?v=H5IJzwlRxNs. Изобщо обясняват бита им, който съвпада с тракийските погребения.Венетите тогава имали ли са писменост?
цитирай
32. sparotok - Булариос
07.10.2012 21:26
nestinar написа:
Ето едно сведение за същата история с Аспарух.
Само,че се отнася за 381г.Братята са трима.Единият от се казва Bulgarios,който заедно с 10000 скити пресича р.Танаис в посока
р.Дунав и стига до ромейската държава,иска земя и му дават Мизия.......
http://sphotos-g.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/262861_505250969504687_866072977_n.jpg
381г.-681г.има няма 300г. разлика.;)
A "онгъла",според Теофан,се е намирал около гр.Галац.
Докато описания от Никифор"Онгъл" до гр. Исакча.


Сведението за Булгариос и братята му е на Михаил Сирийски, ако не се лъжа. То обаче е за периода 582-602 понеже тогава е управлявал Маврикий.

Трудно е да се определи с абсолютна точност Олгона (Онгъла). Знае се, че е на запад от Днестър и, че през него минават много реки (ръкави на Дунав).

В случая важното е името понеже ясно е указано, че то е от езика на старите българи.

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - връзки
07.10.2012 21:29
stela50 написа:
Интересно, ясно, аргументирано представен материал.
Замисляйки се за имената, човек неволно открива и други
примери / както спех - бързина/, които само доказват
истината,че аспаруховия Олгон е тракийска дума и,
че Аспарух е тракийско лично име...
Всичко добро !




Нещата наистина са навързани. От едно идва друго...и все в наша полза:)
Исках да спомена и други тракийски имена сродни на Аспарух, Аспо например... обаче надписа не е датиран (защо ли) и просто няма смисъл.

Всичко най-добро!
цитирай
34. анонимен - Прабългарски валове
07.10.2012 21:33
В този клип са показани земните валове в Южна Росия, които по технология на строителство и период на създаване, съвпадат с тези на Аспаруховите валове, край Кнежа и Козлодуй. Но руските историци хич не им се иска да ги признаят за български.
http://www.youtube.com/watch?v=kuE2ZKAf6TI
цитирай
35. sparotok - венети
07.10.2012 22:04
rorikabc написа:
Казват че нямат думи личност и персона.Били етруски. Цитират гръцки историк който казва в 5в. от н.е . , че произхода им е от изток.В 16-ти век някой си казва, че дошли от север , но няма доказателства за това. Артефактите, говорят че са аналогични на "гръцките" и Турска Анатолия. Етруските казват се появили 10 век преди н.е., горе долу когато се разпада културата на хетите.Ето тук http://www.youtube.com/watch?v=H5IJzwlRxNs. Изобщо обясняват бита им, който съвпада с тракийските погребения.Венетите тогава имали ли са писменост?


Адриатическите венети имат писменост още през 8-ми век преди Христа.
http://www.ancientscripts.com/venetic.html

Хетската Империя се разпада през 12-ти век преди Христа, а за етруска култура можем да говорим едва към 9-ти-8-ми век преди Христа.

Не етруските са дошли от Мала Азия, а траките, които са ги повлияли са колонизирали както Апенинския полуостров, така и значителна част от Мала Азия. Етруските са смесица от местни народи и древни балканци.

Тези балканци са научили етруските да строят с квадри, а етруските от своя страна са предали знанията на римляните, които наричат метода opus quadratum.

Най-ранните строежи с квадри по нашите земи са датирани 4-ти век пр. Христа (Агре, Китов), но това е едно хипотетично датиране. Според мен траките са строили с квадри още през 2-ро хилядолетие преди Христа.

Ето това е от Перперек (Перперикон) http://photo-forum.net/en/index.php?APP_ACTION=GALLERY_IMAGE&IMAGE_ID=256076
цитирай
36. sparotok - кимерии
07.10.2012 22:11
анонимен написа:
В този клип са показани земните валове в Южна Росия, които по технология на строителство и период на създаване, съвпадат с тези на Аспаруховите валове, край Кнежа и Козлодуй. Но руските историци хич не им се иска да ги признаят за български.
http://www.youtube.com/watch?v=kuE2ZKAf6TI


Първите хора, които правят защитни валове са кимерийците, за това свидетелства Херодот. Старите българи (по-точно племето утигури) са отъждествени с кимерийците...за друг народ не знам.
цитирай
37. mariniki - винаги поднасяш интересни факти...
07.10.2012 22:17
смели твои тези и блестящо доказани...
поздравявам те, Павел... с възхищение...
за ерудицията и профисионализма..
цитирай
38. kasnaprolet9999 - Наистина е много интересно това, ...
07.10.2012 22:35
Наистина е много интересно това, което си ни разказал и звучи много логично. Непрекъснато се разкриват нови неща за нашата история и крайно време е те да влезнат в нашите учебници.
цитирай
39. анонимен - dimitar
07.10.2012 22:59
sparotok iujnata chast na deltata na dunav sas zavoya predi neya mi prilicha na estestveno ukreplenie.nyamam nikakva informaciya kade tochno e ongala no logichno poglednato mi se struva che e tam a i pasva s imeto si za igl.izvinyavam se za latinicata.
цитирай
40. rorikabc - Тия валове ги зная.
07.10.2012 23:33
От двете страни се садяха дървета.Казваха му само вала. После го кръстиха Аспаруховия. От виелиците се пълнеше със сняг. Като се разлистеха дърветата правеха сянка и до жътва имаше лед.Как се топи 5 метра лед ? Там си оставях бъклето с водата и варената кокошка в делва да не я намерят лисиците. .Казвахме му и леденика.Пазеше нивите да не измръзват. Беше абсолютно забранено да се режат от там дървета , даже и ниските храсти.
Сечеше се лед за в къщи че нямаше хладилници, а домашните каци в селото вече се размръзваха. Зимите бяха като изминалата. . Еех, не им трябваха на дедите ни ток за хладилници. В големи каци, поставени зад къщата от север се тъпчеше сняг и се слагаха бурканите със осолено свинското месо , пак се слагаше сняг и пак се тъпчеше, и пак , ...Нямаше д-р Йоткер с отровите. .
цитирай
41. sparotok - !
07.10.2012 23:45
mariniki написа:
смели твои тези и блестящо доказани...
поздравявам те, Павел... с възхищение...
за ерудицията и профисионализма..


Благодаря ти!:)
цитирай
42. sparotok - интересно
07.10.2012 23:48
kasnaprolet9999 написа:
Наистина е много интересно това, което си ни разказал и звучи много логично. Непрекъснато се разкриват нови неща за нашата история и крайно време е те да влезнат в нашите учебници.


Да си призная проучванията ми за Олгона (Онгъла) бяха едни от най-интересните. Като по чудо намерих точно сведенията, които ми трябваха...а можех да намеря само изданията, в които алтернативното име на Онгъла - Олгон не се споменава.

Явно Бог си знае работата:)

Поздрави!
цитирай
43. sparotok - релеф
07.10.2012 23:52
анонимен написа:
sparotok iujnata chast na deltata na dunav sas zavoya predi neya mi prilicha na estestveno ukreplenie.nyamam nikakva informaciya kade tochno e ongala no logichno poglednato mi se struva che e tam a i pasva s imeto si za igl.izvinyavam se za latinicata.


За около 1300 години делтата на Дунава се е променила много. Трудно е да се установи точното място.
цитирай
44. sparotok - лед
07.10.2012 23:56
rorikabc написа:
От двете страни се садяха дървета.Казваха му само вала. После го кръстиха Аспаруховия. От виелиците се пълнеше със сняг. Като се разлистеха дърветата правеха сянка и до жътва имаше лед.Как се топи 5 метра лед ? Там си оставях бъклето с водата и варената кокошка в делва да не я намерят лисиците. .Казвахме му и леденика.Пазеше нивите да не измръзват. Беше абсолютно забранено да се режат от там дървета , даже и ниските храсти.
Сечеше се лед за в къщи че нямаше хладилници, а домашните каци в селото вече се размръзваха. Зимите бяха като изминалата. . Еех, не им трябваха на дедите ни ток за хладилници. В големи каци, поставени зад къщата от север се тъпчеше сняг и се слагаха бурканите със осолено свинското месо , пак се слагаше сняг и пак се тъпчеше, и пак , ...Нямаше д-р Йоткер с отровите. .


Само съм чувал за зимниците пълни с лед. Един дядо ми разправяше как зимно време ходели с каруци до замръзнало езерце, режели лед и го откарвали в дълбоки зимници. До края на лятото леда се запазвал (на 2 метра под земята).

Какво да кажа - евтино, екологично...и интересно:)
цитирай
45. starbuck69 - Просто предложение :)
08.10.2012 00:05
Имам едно предложение към историците: Да се съберат най-великите умове, анализатори, археолози, специалисти, които изучават нашата история, да съпоставят всички известни досега факти, да ги датират доколкото позволява и да напишат една читава история на България, или както там трябва да се нарича страната ни. И всяка следваща ПОДМЯНА / а не промяна. да не се бъркат двете думи ! / на тази история независимо от кого е направена, да бъде третирана като държавна измяна...
Поздрави!
цитирай
46. анонимен - лед
08.10.2012 00:40
sparotok написа:
rorikabc написа:
От двете страни се садяха дървета.Казваха му само вала. После го кръстиха Аспаруховия. От виелиците се пълнеше със сняг. Като се разлистеха дърветата правеха сянка и до жътва имаше лед.Как се топи 5 метра лед ? Там си оставях бъклето с водата и варената кокошка в делва да не я намерят лисиците. .Казвахме му и леденика.Пазеше нивите да не измръзват. Беше абсолютно забранено да се режат от там дървета , даже и ниските храсти.
Сечеше се лед за в къщи че нямаше хладилници, а домашните каци в селото вече се размръзваха. Зимите бяха като изминалата. . Еех, не им трябваха на дедите ни ток за хладилници. В големи каци, поставени зад къщата от север се тъпчеше сняг и се слагаха бурканите със осолено свинското месо , пак се слагаше сняг и пак се тъпчеше, и пак , ...Нямаше д-р Йоткер с отровите. .


Само съм чувал за зимниците пълни с лед. Един дядо ми разправяше как зимно време ходели с каруци до замръзнало езерце, режели лед и го откарвали в дълбоки зимници. До края на лятото леда се запазвал (на 2 метра под земята).

Какво да кажа - евтино, екологично...и интересно:)


Прадядо ми е бил сладкар и навремето за направата на сладолед му е трябвало и лед за охлаждане. В дълбокото мъзе под сладкарницта ми е разкакзвала баба ми как зимно време са складирали ледени блокове отряъани от реката и са ги покривали със слама за изолация. Та този лед е бил предостатъчен не само за хладилник, а и за фризер и то от март до декември.
цитирай
47. mitkaloto - Поздравления, Спараток! Продъ...
08.10.2012 09:23
Поздравления,Спараток! Продължавай в същия дух!
цитирай
48. denisgeeo - Ние Българите
08.10.2012 12:34
Не само траките и българите са едно и също лице! Мисля, преди това ни наричаха гърци. А ние самите се наричахме елини.
цитирай
49. анонимен - Самотния вълк
08.10.2012 12:44
Интересно, как сведенията на Теофан и Никифор за наименованието на местността се приемат за достоверни, пък се оспорва твърдението им, че Аспарух е дошъл отвъд реките Днепър и Днестър. Значи приемаш от древните изори само тази част от сведенията, която ти изнася, а оспорваш другите и то само на база някакви звукови сходства с имената на тракийски царе, живели доста по рано. По същата логика, дали името на Аспарух не е свързано по някакъв начин със змията АСПида? Имаме пак съвпадение на същите три букви.
Освен това си противоречиш сам на себе си в различните постове. Ето какво пишеш тук: "Частиците асп, есп се срещат в епитети на Тракийския Конник, а именно Ут-аспиос и Вед-еспос...Това дава право на В.Георгиев да определи аспа като тракийска дума за кон.Тя от своя страна се обяснява със стблг. спехъ-бързина ( санскритската дума ашу означава както кон, така и бързина)."
Но тук: "Арийската дума за кон – ашва е вариант на тракийската есва, чието значение е бърз. Ашва е свързана с диал.блг. оясвам се-бързам, тичам.[1]" и това "[1]. Днешната дума кон е била позната на арийците като кинуин. "
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/02/istinskite-ariici-i.465039
Противоречията се набиват на очи.
Съвсем произволно е и тълкуването на Онгъл (Оглон) с думата влага. Поне аз не знам диалект, на който влага се произнася като улага. Ще съм ти благодарен, ако посочиш такъв.
Думата онгъл съвсем правилно се свързва с ъгъл. Мястото се е намирало някъде в делтата на Дунав, място, което и ти признаваш, че е пълно с речни ръкави. Не е нужно ъгълът да е завой на река, може и да е място между два ръкава. На това навеждат и свидетелствата, че е било добре защитено.
П.П. Не отговаряш ли на нови коментари в стари постове?
цитирай
50. sparotok - !
08.10.2012 13:25
анонимен написа:
sparotok написа:
rorikabc написа:
От двете страни се садяха дървета.Казваха му само вала. После го кръстиха Аспаруховия. От виелиците се пълнеше със сняг. Като се разлистеха дърветата правеха сянка и до жътва имаше лед.Как се топи 5 метра лед ? Там си оставях бъклето с водата и варената кокошка в делва да не я намерят лисиците. .Казвахме му и леденика.Пазеше нивите да не измръзват. Беше абсолютно забранено да се режат от там дървета , даже и ниските храсти.
Сечеше се лед за в къщи че нямаше хладилници, а домашните каци в селото вече се размръзваха. Зимите бяха като изминалата. . Еех, не им трябваха на дедите ни ток за хладилници. В големи каци, поставени зад къщата от север се тъпчеше сняг и се слагаха бурканите със осолено свинското месо , пак се слагаше сняг и пак се тъпчеше, и пак , ...Нямаше д-р Йоткер с отровите. .


Само съм чувал за зимниците пълни с лед. Един дядо ми разправяше как зимно време ходели с каруци до замръзнало езерце, режели лед и го откарвали в дълбоки зимници. До края на лятото леда се запазвал (на 2 метра под земята).

Какво да кажа - евтино, екологично...и интересно:)


Прадядо ми е бил сладкар и навремето за направата на сладолед му е трябвало и лед за охлаждане. В дълбокото мъзе под сладкарницта ми е разкакзвала баба ми как зимно време са складирали ледени блокове отряъани от реката и са ги покривали със слама за изолация. Та този лед е бил предостатъчен не само за хладилник, а и за фризер и то от март до декември.


Вярвам на думите ти. Дядото с когото разговарях също спомена за слама, която е служела като изолация.
цитирай
51. sparotok - проблем
08.10.2012 13:28
starbuck69 написа:
Имам едно предложение към историците: Да се съберат най-великите умове, анализатори, археолози, специалисти, които изучават нашата история, да съпоставят всички известни досега факти, да ги датират доколкото позволява и да напишат една читава история на България, или както там трябва да се нарича страната ни. И всяка следваща ПОДМЯНА / а не промяна. да не се бъркат двете думи ! / на тази история независимо от кого е направена, да бъде третирана като държавна измяна...
Поздрави!


Хубаво е предложението ти, но е неизпълнимо. Доста от учените ни са изградили титли защитавайки тезата за азиатския произход на старите българи. Как да признаят, че титлите им висят във въздуха...

За някои хора самолюбието е по-важно отколкото благоденствието на цял народ.

Слава Богу има и друг вид учени. С цената на много усилия те се борят за истината. Бог да ги поживи!

Поздрави!
цитирай
52. sparotok - !
08.10.2012 13:30
mitkaloto написа:
Поздравления,Спараток! Продължавай в същия дух!


Благодаря ти! С нами Богъ :)
цитирай
53. sparotok - :))
08.10.2012 13:39
denisgeeo написа:
Не само траките и българите са едно и също лице! Мисля, преди това ни наричаха гърци. А ние самите се наричахме елини.


Трябваше ли да правиш нов профил, за да повтаряш стари глупости:)))

Горките гърци си нямат име. Названието ели (елини) принадлежи по право на пеласгийското племе сели, а както знаем пелазгите са чужд на гърците народ.

Старите автори свидетелстват, че след като Данай пристингнал от Африка принудил пелазгите да се нарекат данайци...

Докато траките са описани като едри, смели и войнствени хора, то гърците са определени от Ливий, Прокопий и др. като страхливи, женствени и негодни за военна служба...

Каква разлика само:)
цитирай
54. sparotok - Olgon
08.10.2012 14:07
анонимен написа:
Интересно, как сведенията на Теофан и Никифор за наименованието на местността се приемат за достоверни, пък се оспорва твърдението им, че Аспарух е дошъл отвъд реките Днепър и Днестър. Значи приемаш от древните изори само тази част от сведенията, която ти изнася, а оспорваш другите и то само на база някакви звукови сходства с имената на тракийски царе, живели доста по рано. По същата логика, дали името на Аспарух не е свързано по някакъв начин със змията АСПида? Имаме пак съвпадение на същите три букви.
Освен това си противоречиш сам на себе си в различните постове. Ето какво пишеш тук: "Частиците асп, есп се срещат в епитети на Тракийския Конник, а именно Ут-аспиос и Вед-еспос...Това дава право на В.Георгиев да определи аспа като тракийска дума за кон.Тя от своя страна се обяснява със стблг. спехъ-бързина ( санскритската дума ашу означава както кон, така и бързина)."
Но тук: "Арийската дума за кон – ашва е вариант на тракийската есва, чието значение е бърз. Ашва е свързана с диал.блг. оясвам се-бързам, тичам.[1]" и това "[1]. Днешната дума кон е била позната на арийците като кинуин. "
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/02/istinskite-ariici-i.465039
Противоречията се набиват на очи.
Съвсем произволно е и тълкуването на Онгъл (Оглон) с думата влага. Поне аз не знам диалект, на който влага се произнася като улага. Ще съм ти благодарен, ако посочиш такъв.
Думата онгъл съвсем правилно се свързва с ъгъл. Мястото се е намирало някъде в делтата на Дунав, място, което и ти признаваш, че е пълно с речни ръкави. Не е нужно ъгълът да е завой на река, може и да е място между два ръкава. На това навеждат и свидетелствата, че е било добре защитено.
П.П. Не отговаряш ли на нови коментари в стари постове?


Не приемам нищо на юнашко доверие, нито правя заключения въз основа на личните си желания. Посочил съм, че не можем да вярваме на сведението, че Аспарух е чужденец в Добруджа защото около 900 години преди него там са царували хора с подобни имена.

В същия период, в който властват Хар-аспос и Адр-аспос – ІІІ-ти в. Пр. Христа, в Тракия е познато строенето с квадри (Агре, Китов, Въведение в Тракийската Археология). Въвеждането на строенето с квадри се приписва на старите българи (Й.Йорданов, Антропология на Древните Българи).

След като няколко века преди Христа в Тракия са познати строителни методи, за които се казва, че са старобългарски, а и в Добружа се срещат имена сродни на Аспарух, то е глупаво да се вярва на Теофан и Никифор, че Аспарух е довел нов и непознат народ.

Прощавай, но сравнението ти на АСП-ида с личното име Аспа-рух е изключително глупаво. Аспида не е регистрирано като лично име, а и от къде на къде ще сравняваме гръцки думи с варварски имена.

Не четеш внимателно :) ЕСВА и АСПА са си отделни тракийски думи за кон, тъй като АШУ, АШВА са си отделни (макар и сродни) думи да кон в езика на индо-арийците. Оясвам се (бързам) и спехъ (бързина) са сродни думи.
Както в санскрит, така и в тракийски има няколко думи за кон. В Тракия думите са - кон, аспа, есва, при индо-арийците срещаме кинвин, ашу, ашва, но също кранта, хая, халака, жавин, кинвин...

Диалектния вариант на влага, а именно улага, олага се среща в Секирово и Парчевич, Пловдивско.

Тълкуването ми на Олгон като влага, влажен не е произволно, а произтича от факта, че трима стари автори описват мястото като блатисто и с много реки.

Ти твърдиш, че Онгъл трябва да се свърже с ъгъл, но едиственият ти аргумент са твоите лични желания...или имаш и други аргументи? Аз посочих защо смятам думата влага за подходяща – заради реките и блатата. Сега остава и ти да дадеш нещо повече от предположение.

П.П. Отговарям на коментари, но ти не си единствения, който задава въпроси.
Имам над 200 постинга, а и все повече хора намират блога ми. Невъзможно е да се отговори на всеки навреме.
цитирай
55. анонимен - Самотния вълк
08.10.2012 14:30
Не свързвам произволно онгъл с ъгал, това правят много други преди мен. Освен това ти се аргументирах. Делтата е място с много речни ръкави. Ти сам го признаваш в един от коментарите си по-горе. Между два речни ръкава има ъгъл. И мястото е добре защитено. Всичко това се връзва и с древните свидетелства за място с много реки и блата. (Делтите на реките по принцип са заблатени места). Така, че ъгъл е съвсем подходящо и е в съответствие с хрониките.
А аспида беше съвсем произволно сравнение. Същата логика като твоята - съвпадение на три букви.
Би ли дал повече данни за тези тракийски владетели, които цитираш? Защото от петнадесет години се занимавам с генеалогия и владетелски списъци и признавам, че за пръв път чувам за тях, пък и в нета няма никакви данни, освен твоите постове.
А това, че някъде из пловдивско се казва улага, няма нищо общо. Някакво звуково сходство. Нещо като измислената от теб връзка с планината Олгасус. Щом върховете й са покрити със сняг, то и името й следва да се превежда като влага. Пълна безсмислица. Че то и Хималаите целогодишно имат покрити със сняг върхове. Значи ли, че Хималаи се превежда като влага?
П.П. Питам за коментари от преди седмица и повече
цитирай
56. анонимен - Самотния вълк
08.10.2012 14:32
П.П. Това с коня е хитроумно измъкване. Няколко различни думи и се ползват според това, което доказваш.
Пък от къде накъде трябва да се свързва кон с бързина? Това си е съвсем произволно тълкувание.
"Оясвам се (бързам) и спехъ (бързина) са сродни думи."
И кое им е сродното?
цитирай
57. анонимен - Самотния вълк
08.10.2012 14:43
И понеже не съм специалист по строителство, се порових за използването на квадри. И се оказа, че това е римска техника за строителство, позната още от шести век пр.н.е.
Така че няма нищо странно, че методът е използван от траките в трети век пр.н.е, както и от българите през 7-10 век.
цитирай
58. анонимен - самотен вълк
08.10.2012 14:51
анонимен написа:
Интересно, как сведенията на Теофан и Никифор за наименованието на местността се приемат за достоверни, пък се оспорва твърдението им, че Аспарух е дошъл отвъд реките Днепър и Днестър. Значи приемаш от древните изори само тази част от сведенията, която ти изнася, а оспорваш другите и то само на база някакви звукови сходства с имената на тракийски царе, живели доста по рано. По същата логика, дали името на Аспарух не е свързано по някакъв начин със змията АСПида? Имаме пак съвпадение на същите три букви.
Освен това си противоречиш сам на себе си в различните постове. Ето какво пишеш тук: "Частиците асп, есп се срещат в епитети на Тракийския Конник, а именно Ут-аспиос и Вед-еспос...Това дава право на В.Георгиев да определи аспа като тракийска дума за кон.Тя от своя страна се обяснява със стблг. спехъ-бързина ( санскритската дума ашу означава както кон, така и бързина)."
Но тук: "Арийската дума за кон – ашва е вариант на тракийската есва, чието значение е бърз. Ашва е свързана с диал.блг. оясвам се-бързам, тичам.[1]" и това "[1]. Днешната дума кон е била позната на арийците като кинуин. "
http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/02/istinskite-ariici-i.465039
Противоречията се набиват на очи.
Съвсем произволно е и тълкуването на Онгъл (Оглон) с думата влага. Поне аз не знам диалект, на който влага се произнася като улага. Ще съм ти благодарен, ако посочиш такъв.
Думата онгъл съвсем правилно се свързва с ъгъл. Мястото се е намирало някъде в делтата на Дунав, място, което и ти признаваш, че е пълно с речни ръкави. Не е нужно ъгълът да е завой на река, може и да е място между два ръкава. На това навеждат и свидетелствата, че е било добре защитено.
П.П. Не отговаряш ли на нови коментари в стари постове?


Защо трябва да се правите на учуден, че Спароток одобрява едни сведения на Теофан, а други отхвърля? Това е нормална практика в научните изследвания, приемаш даден факт, но отхвърляш друг като задължително се обосноваваш кое те е подтикнало да отречеш дадено твърдение.Спароток е посочил, че избира значението влага за Олгон понеже в тази област има много реки и блата, това е едно напълно логично заключение и добре обосновано тъй като не един, а три автора пишат за реки и блата в територията, в която Аспарух се е спрял.
Вие смятате, че за Онгъла трябва да се търси значение ъгъл, но за разлика от Спароток не благоволявате да дадете нито един солиден аргумент в подкрепа на виждането си, предтавяте само лични желание и предположения.Това меко казано е профанско държание, което даже е подлатено с известна доза непочтеност, Вие си затваряте очите за логичните аргументи на Спароток.
Очебийно е, че сте противник на Спароток и желаете да го дискредитирате по всякакъв възможен начин, но не Ви се отдава. Заел сте се с causa perduta господине, дали обаче осъзнавате това?
цитирай
59. анонимен - Timeo Danaos et dona ferentes
08.10.2012 14:55
denisgeeo написа:
Не само траките и българите са едно и също лице! Мисля, преди това ни наричаха гърци. А ние самите се наричахме елини.


Нафтанчо, не ти ли стигат клоннигите аристо-теле и в-уларос, ами още един си изтипосал бе пиле шарено:)
Не, ние изобщо няма да се досетим, че блоговия психопат се е наконтил в нова премяна и ще му се вържем на тъпотиите родени в жалкото му мозъче:)
цитирай
60. vokill - малко извън темата
08.10.2012 14:58
Ровех се днес в Уикипедия и попаднах на интересен текст:
"Около средата на VI в. в Пловдив идват славяните, с което постепенно се променя етническия облик на региона. Ако през римската епоха градът, освен Тримонциум, е наричан още Улпия, Флавия и Юлия, то славяните възприемат тракийското име Пулпудева, но го променят като Плъпдив, Пълдин и Плоудин, откъдето произлиза и днешното българско/славянско име Пловдив"
Ха сега де нали са изчезнали траките как така 500 години след като ги няма траките
новопристигнал народ приема названия останали от отдавна изчезнали хора.
цитирай
61. sparotok - Подробности
08.10.2012 15:36
анонимен написа:
Не свързвам произволно онгъл с ъгал, това правят много други преди мен. Освен това ти се аргументирах. Делтата е място с много речни ръкави. Ти сам го признаваш в един от коментарите си по-горе. Между два речни ръкава има ъгъл. И мястото е добре защитено. Всичко това се връзва и с древните свидетелства за място с много реки и блата. (Делтите на реките по принцип са заблатени места). Така, че ъгъл е съвсем подходящо и е в съответствие с хрониките.
А аспида беше съвсем произволно сравнение. Същата логика като твоята - съвпадение на три букви.
Би ли дал повече данни за тези тракийски владетели, които цитираш? Защото от петнадесет години се занимавам с генеалогия и владетелски списъци и признавам, че за пръв път чувам за тях, пък и в нета няма никакви данни, освен твоите постове.
А това, че някъде из пловдивско се казва улага, няма нищо общо. Някакво звуково сходство. Нещо като измислената от теб връзка с планината Олгасус. Щом върховете й са покрити със сняг, то и името й следва да се превежда като влага. Пълна безсмислица. Че то и Хималаите целогодишно имат покрити със сняг върхове. Значи ли, че Хималаи се превежда като влага?
П.П. Питам за коментари от преди седмица и повече


Израза - това са го казали други преди мен не е аргумент...наивно е, твърде наивно.

Нека погледнем подробно на сведенията на Теофан, Никифор и Анастасий Библиотекар. Нито един от тях не казва, че укреплението на Аспарух е в ъгъла между две реки. За сметка на това и тримата автори говорят за блата и реки.

При тебе имаме -може, може би, възможно е...аз посочвам три подкрепящи се сведения. Нека читателите да си направят извода чии разсъждения са разумни.


Не е моя вината, че имаш слаби знания за древните владетели в нашите земи.
Ето ти адрес на страница, на която можеш да видиш монети на Адраспос и Хараспос

http://www.wildwinds.com/coins/greece/scythia/i.html

Относно Хималаите, сняг и влага...Ставаш за смях вече, защо не си проверяваш твърденията преди да се излагаш?

Дори студентите по лингвистика знаят, че сняг има древно значение влага, а санскритската дума ХИМА притежава значения – зима, студ...и сняг.
Hima - cold , frost RV. &c. &c. ; the cold season , winter... frost , hoar-frost , snow ( ако не знаеш на английски snow означава сняг)

Snih - to be adhesive or sticky or glutinous or viscid or moist (moist означава влага на алглийски)

http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche

снег, Near etymology: род. п. -а, укр. снiг, др.-русск., ст.-слав. снѣгъ χιων, χειμων (Супр.), болг. сняг (Младенов 597), сербохорв. сни̏jег, местн. ед. сниjѐгу, словен. snẹ̑g, род. п. snẹgȃ, чеш. sníh, слвц. sneh, польск. śnieg, в.-луж. sněh, н.-луж. sněg, полаб. snẹg. Further etymology: Родственно др.-прусск. snaygis "снег", лит. sniẽgas -- то же, snaĩgala "снежинка", лтш. snìegs "снег", гот. snaiws -- то же, греч. νειφει "идет снег", лат. nīvit, д.-в.-н. snîwit, лит. sniẽga, авест. snaēžaiti -- то же, наряду с лит. snìgti, sniñgа "идет снег", лтш. snigt, лат. ninguit "идет снег", niх, род. п. nivis "снег", греч. νιφα, вин. ед. "снег", νιφαδες "хлопья снега", др.-ирл. snigid "идет дождь, снег", др.-инд. sníhyati "мокнет, становится клейким, прилипает, ощущает склонность", прич. snigdhás, кауз. snēháyati;
http://euroglose.com/cgi-bin/vasmer/vasmer.cgi?word=%E1%DD%D5%D3

инд. sníhyati "делается влажным, клейким", прич. snigdhás; snēhas "жир, гладкость" и со снег
http://euroglose.com/cgi-bin/vasmer/vasmer.cgi?word=%DD%D5%D3%D0

Благодаря ти, че ме накара да се поразтърся:))
Оказа се, че освен В.Георгиев, също и Макс Фасмер определя река Олган като имаща значение влага:)

воло́га Near etymology: "жидкость, жидкий жир как приправа; кушанье" (Кирша Данилов), "вареная говядина, рыба и вообще приправа к щам, ухе, а также вареная жидкая пища", арханг. (Подв.), "приправа к еде", олонецк. (Кулик.), укр. воло́га "жирная жидкость", др.-русск. волога "похлебка, пища" и др. (Домостр. К. 45 и сл.), ст.-слав. влага νοτια (Супр.), болг. вла́га, сербохорв. вла̏га, словен. vlága, чеш. vláha, слвц. vlaha, в.-луж. wɫoha, н.-луж. wɫoga. Further etymology: Другая ступень вокализма: во́лгкий, во́лглый, во́лгнуть, Во́лга. Родственны лит. válgyti "есть", vìlgyti "мочить", лтш. val^gs "влажный", vęlgs "влажный, влажность", лит. pavalgá "приправа, закуска", д.-в.-н. welc "влажный, увядший", wolkan "облако", макед. OLGANOS Ο῎λγανος -- название реки,

http://euroglose.com/cgi-bin/vasmer/vasmer.cgi?word=%D2%DE%DB%DE%D3%D0


Ще имаш ли доблеста да признаеш, че знанията ти са били повърхностни и това те е накарало да сгрешиш?



цитирай
62. sparotok - :)
08.10.2012 15:41
анонимен написа:
П.П. Това с коня е хитроумно измъкване. Няколко различни думи и се ползват според това, което доказваш.
Пък от къде накъде трябва да се свързва кон с бързина? Това си е съвсем произволно тълкувание.
"Оясвам се (бързам) и спехъ (бързина) са сродни думи."
И кое им е сродното?



Не бързай да опонираш на инат, първо провери нещата, после атакувай, за да не ставаш за смях:)

Azu mfn. (1. %{az} Un2. i , 1) , fast , quick , going quickly RV. AV. S3Br. &c. ; (%{us}) m. Ved. the quick one , a horse RV. AV. ; (%{us} , or %{u}) m. n. rice ripening quickly in the rainy season S3Br. Ka1tyS3r. L. ; (%{u}) n. N. of a Sa1man ; (%{u}) ind. quickly , quick , immediately , directly Sus3r. Megh. Pan5cat. &c. (cf. Gk. $ , $ ; Lat. {acu} in {acupedius} , &49452[157 ,3] {o7cissimus}: of the same origin may be the Lat. {aquila} and {accipiter}.)

Както виждаш не е моя измислица, че ашу (вариант на ашва) означава както кон, така и бързина.

Това, че ти не си способен да видиш връзката между една от думите за кон и понятието бързина, не означава, че други по-компетентни хора не са я установили много отдавна.

Аз не мога да ти обясня неща, които ти не си в състаяние да възприемеш.
цитирай
63. sparotok - opus quadratum
08.10.2012 15:52
анонимен написа:
И понеже не съм специалист по строителство, се порових за използването на квадри. И се оказа, че това е римска техника за строителство, позната още от шести век пр.н.е.
Така че няма нищо странно, че методът е използван от траките в трети век пр.н.е, както и от българите през 7-10 век.


Opus quadratum не е римска техника, а е усвоена от римляните благодарение на контакта им с етруските.

Етруските от друга страна са повлияни от трако-пелазгите. Според Плутарх една от легендите за основаването на Рим гласи, че това е древно пеласгийско селище. Пеласгийското присъствие в Лациум се потвърждава и от Плиний Стари, който твърди, че пеласгите са занесли азбуката на Апенинския полуостров. От Тит Ливий пък знаем за странните имена на царете на Силвиите, става дума за Атис, Капус и Капетус...
През Ранножелязната епоха в Етрурия се появяват фибули, керамика и въоръжение имащи прототип в Тракия. Става дума за културите Есте и Голасека.

Строенето с квадри в Тракия е по-старо от 4-ти век пр. Христа...но у нас някои датират с наплюнен пръст. Освен това римляните стъпват в Тракия за първи път не през 4-ти век пр. Христа а доста по-късно.

Знаеш ли за квадрите от Перперек (Перперикон) ?

http://www.nasamnatam.com/usergal/411/Perperikon%202a.JPG
цитирай
64. sparotok - топоними
08.10.2012 15:59
vokill написа:
Ровех се днес в Уикипедия и попаднах на интересен текст:
"Около средата на VI в. в Пловдив идват славяните, с което постепенно се променя етническия облик на региона. Ако през римската епоха градът, освен Тримонциум, е наричан още Улпия, Флавия и Юлия, то славяните възприемат тракийското име Пулпудева, но го променят като Плъпдив, Пълдин и Плоудин, откъдето произлиза и днешното българско/славянско име Пловдив"
Ха сега де нали са изчезнали траките как така 500 години след като ги няма траките
новопристигнал народ приема названия останали от отдавна изчезнали хора.


Прав си, траките са изчезнали само от въображението на глупави хора.

Така наречените стари славяни нямат нищо общо с поляци, словени, чехи и т.н. Старите славяни не са деди на поляци, чехи, словени, съвсем не, старите славяни са гетите -древен тракийски народ. Това се казва на няколко пъти от Теофилакт Симоката.

Регирстрирани са стотици славянски топоними в Гърция. Техните особености са типични за българския език, не за полски, чешки и т.н.

През 681 г. става съюз между гетите имащи ново име славяни и мизите наречени още българи. Съюзяват се два сродни народа в името на общото благо.
Още в Античността гети и мизи са говорели един и същ език. Това се споменава от Страбон в книга VІІ.

цитирай
65. vokill - Малко критика
08.10.2012 16:35
Мисля че трябва да има повече постове като този.Да се върви стъпка по стъпка.
Първо да се докаже необоримо връзката траки=славяни=българи.
За момента да се оставят на страна данните за влияние, Митология над другите народи за да може капчиците истина да се съберат в необорим поток които да промие тинята над нашата история. И не заради някои друг а заради самите нас за да знаем:
"Кои сме ние ,откъде идваме и накъде отиваме"
цитирай
66. shtaparov - Спароток, Това гледал си го? htt...
08.10.2012 17:21
sparotok написа:
rorikabc написа:
Спароток,Това гледал си го? http://www.youtube.com/watch?v=0KR0uaT6Myc&feature=related
Етруските са знаели думата суд,Не зная правиш ли аналогия между тракийския и етруския?Изгорили са книгите на Валонски и са искали да го убият.Имаш много работа още.Не можеш ли да преведеш тези надписи с тракийския.На руснаците не са им известни някои думи от"старославянски език"?:)Докато ние сме плащали кръвен данък,хората са си писали историите обикаляйки траките,българите.!

Това е смешно! Древното име на руснаците е венети,право върху названието руси имат само украинците.Финландците помнят все още истинското име на руснаците http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4
Смятам, че руси означава род,племе,потекло и е свързано със санскр. арсаяти- тека,изтичам.Както поясних обаче потомци на старите руси са украинците,а днешните руснаци са потомци на венетите,наречени и венди.Венди отговаря на санскр. вандаяте- прославям.
.............
Трябва да се отбележи и това,че северните съседи на етруските са адриатическите венети,които са роднини на балтийските венети,към които спадат и руснаците.Поздрави!

Санскритската дума Арсаяти,както установява "Анализът",произлиза от древно- Българското Бързаяти (Бързяти,Бързати),което е синоним на "Тека,Изтичам),като имаме предвид и нашата диалектна дума "Текане" (Тичане),произхождаща от Заровския говор. Наистина не е невъзможно названието Руси (Урси,Арси,Аорси и пр.) да произлиза от "Бързам,Тека,Тичам",при което "Арси" е означавало "Барзи" (Бързи),особено като се вземе пред вид и това,че Арсите (Расите,Росите) произлизат от Скитите (Скитащите- според едно от значенията на това племенно име на част от древните Българи). Поздравления!
цитирай
67. sparotok - доказателства
08.10.2012 17:30
vokill написа:
Мисля че трябва да има повече постове като този.Да се върви стъпка по стъпка.
Първо да се докаже необоримо връзката траки=славяни=българи.
За момента да се оставят на страна данните за влияние, Митология над другите народи за да може капчиците истина да се съберат в необорим поток които да промие тинята над нашата история. И не заради някои друг а заради самите нас за да знаем:
"Кои сме ние ,откъде идваме и накъде отиваме"


Прати ми на лични мейла си, за да ти дам 20 станици с интересни данни относно тъждеството на стари славяни, траки и българи.

Поздрави!
цитирай
68. shtaparov - Ровех се днес в Уикипедия и попаднах ...
08.10.2012 17:37
sparotok написа:
vokill написа:
Ровех се днес в Уикипедия и попаднах на интересен текст:
"Около средата на VI в. в Пловдив идват славяните,с което постепенно се променя етническия облик на региона. Ако през римската епоха градът,освен Тримонциум,
е наричан още.......но го променят като Плъпдив,Пълдин и Плоудин,откъдето произлиза и днешното българско/славянско име Пловдив" Ха сега де нали са изчезнали траките как така 500 години след като ги няма траките новопристигнал народ приема названия останали от отдавна изчезнали хора.

Прав си,траките са изчезнали само от въображението на глупави хора.
Така наречените стари славяни нямат нищо общо с поляци,словени,чехи и т.н. Старите славяни не са деди на поляци,чехи,словени,съвсем не,старите славяни са гетите-древен тракийски народ.Това се казва на няколко пъти от Теофилакт Симоката.
Регирстрирани са стотици славянски топоними в Гърция.Техните особености са типични за българския език,не за полски,чешки и т.н.
През 681 г. става съюз между гетите имащи ново име славяни и мизите наречени още българи. Съюзяват се два сродни народа в името на общото благо.
Още в Античността гети и мизи са говорели един и същ език. Това се споменава от Страбон в книга VІІ.

Това е изключително ползотворно и точно твърдение на Спароток: съюзяват се някои Тракийски племена в името на общото благо! Към него мога да добавя,че към този съюз са се присъединили също Трибалите,Пеоните,Скитите (Сакалавите,Сака-Людете),Мирмидоните,Мигдоните,Пелагоните,Илирите,
Унгарите,Венетите и т.н.,и т.н. За общонародностно име на племената,участващи в този съюз е останало,както и в далечната древност,името Барбари (Бургари). По-късно някои от племената за съжаление отпадат от този съюз,по една или друга причина (най-вече в резултат от византийското предателство на болярите,както и на монголското нашествие),в резултат на което огромната Българска империя постепенно се разпаднала и била сведена до граници,не много различни от сегашните. Поздравления!
цитирай
69. heftimov - Не свързвам произволно онгъл с ъ...
08.10.2012 21:23
анонимен написа:
Не свързвам произволно онгъл с ъгал, това правят много други преди мен. Освен това ти се аргументирах. Делтата е място с много речни ръкави. Ти сам го признаваш в един от коментарите си по-горе. Между два речни ръкава има ъгъл. И мястото е добре защитено. Всичко това се връзва и с древните свидетелства за място с много реки и блата. (Делтите на реките по принцип са заблатени места). Така, че ъгъл е съвсем подходящо и е в съответствие с хрониките.
А аспида беше съвсем произволно сравнение. Същата логика като твоята - съвпадение на три букви.
Би ли дал повече данни за тези тракийски владетели, които цитираш? Защото от петнадесет години се занимавам с генеалогия и владетелски списъци и признавам, че за пръв път чувам за тях, пък и в нета няма никакви данни, освен твоите постове.
А това, че някъде из пловдивско се казва улага, няма нищо общо. Някакво звуково сходство. Нещо като измислената от теб връзка с планината Олгасус. Щом върховете й са покрити със сняг, то и името й следва да се превежда като влага. Пълна безсмислица. Че то и Хималаите целогодишно имат покрити със сняг върхове. Значи ли, че Хималаи се превежда като влага?
П.П. Питам за коментари от преди седмица и повече

az sam ot asenovgrad i moga da potvardq che LUGA E SOL S VODORASLI NESHTO KATO KAL I SE HVARLQ PO PATISHTATA ZIMATA TAKA CHE IMA LOGIKA BRAVO SPARTOK
цитирай
70. neznayko - Пак не по темата
08.10.2012 21:53
Нещо интересно - http://earth-chronicles.ru/news/2012-10-08-32136 Извинявам се, че давам линк на руски, но на български не намерих тази информация.
цитирай
71. sparotok - диалекти
08.10.2012 22:15
heftimov написа:
анонимен написа:
Не свързвам произволно онгъл с ъгал, това правят много други преди мен. Освен това ти се аргументирах. Делтата е място с много речни ръкави. Ти сам го признаваш в един от коментарите си по-горе. Между два речни ръкава има ъгъл. И мястото е добре защитено. Всичко това се връзва и с древните свидетелства за място с много реки и блата. (Делтите на реките по принцип са заблатени места). Така, че ъгъл е съвсем подходящо и е в съответствие с хрониките.
А аспида беше съвсем произволно сравнение. Същата логика като твоята - съвпадение на три букви.
Би ли дал повече данни за тези тракийски владетели, които цитираш? Защото от петнадесет години се занимавам с генеалогия и владетелски списъци и признавам, че за пръв път чувам за тях, пък и в нета няма никакви данни, освен твоите постове.
А това, че някъде из пловдивско се казва улага, няма нищо общо. Някакво звуково сходство. Нещо като измислената от теб връзка с планината Олгасус. Щом върховете й са покрити със сняг, то и името й следва да се превежда като влага. Пълна безсмислица. Че то и Хималаите целогодишно имат покрити със сняг върхове. Значи ли, че Хималаи се превежда като влага?
П.П. Питам за коментари от преди седмица и повече

az sam ot asenovgrad i moga da potvardq che LUGA E SOL S VODORASLI NESHTO KATO KAL I SE HVARLQ PO PATISHTATA ZIMATA TAKA CHE IMA LOGIKA BRAVO SPARTOK


Преди малко приятели ми съобщиха, че и в Северна България се срещат диалектните думи улага, олага- влага...

Става още по-интересно:)
цитирай
72. heftimov - ne po temata
08.10.2012 22:45
spartok moje li da mi kajesh znachenieto na dumata УРВИЧ pitam zashtoto mi pravi ot izvesno vreme vpechetlenie che balgarite prez 17-18-19 vek imat v familite si tova ВИЧ a prez 20 i 21 vek te izchezvat i se zamenqt s s ov i ev a pri dneshnite sarbi pochti v sqka familiq go ima tova ВИЧ
цитирай
73. sparotok - най-стария град
08.10.2012 23:22
neznayko написа:
Нещо интересно - http://earth-chronicles.ru/news/2012-10-08-32136 Извинявам се, че давам линк на руски, но на български не намерих тази информация.


Има и на български

http://dolsineq.blog.bg/history/2012/10/05/nai-stariiat-grad-v-evropa-se-namira-krai-varna.1006334?utm_source=dnesbox&utm_medium=link&utm_campaign=footer

Освен край Варна също и на други места в България са открити древни градове.

Край пазарджишкото село Юнаците учени откриха най-старият град в Европа.
Според ръководителя на българо-гръцката експедиция доц. Явор Бояджиев се касае за цивилизация, живяла 6800 години по нашите земи, и която е много по-древна от микенската.
Археолози откриха градски стени, порта на голямо селище, както и ров с платформа срещу нападатели.
"Касае са за една развита цивилизация, с отлични познания на занаяти и изкуството", твърдят учени.
Тази могила край пазарджишкото село Юнаците дава основание на археолозите да обобщят, че са открили най-стария град в Европа.
"Мисля, че имаме основание да твърдим, че става въпрос за първообраза на европейския град – Протоград, който има всички необходими елементи на един град", казва доцент Явор Бояджиев.
Доц. Бояджиев е убеден че хората живели на мястото са били добре развити, познавали са изкуството и занаятите.
Самото селище се е разпростирало на площ от близо 100 000 квадратни метра. Зад крепостната стена е живяла по-знатната част от населението.
Учени са открили и скелет на мъж буквално пред вратите на крепостната стена.
Десетки глинени съдове пък са разкрити над рова на крепостта. Според археолози подобен вертикален под представлява уникална находка в археологията.


Read more: http://society.actualno.com/news_348411.html#ixzz28SEPAI8T



Писменост на 6000 г. открита в първия полис в Европа


Код за общуване или наченки на древна писменост откриха археолозите при разкопките на могилата край пазарджишкото село Юнаците.
Указание за съществуването на ранна графична система или начин за общуване между жителите на най-стария град в Европа откриха археолози, работещи на праисторическата селищна могила край пазарджишкото село Юнаците. Това обяви пред “Монитор” доц. д-р Явор Бояджиев от Института по археология към БАН и ръководител на екипа. При проучване на участък, за който се предполага, че е бил производствен район в селището, са намерени три дъна на керамични съдове.
Върху тях има врязани знаци
които наподобяват фигурата на жена. Първото, за което стана въпрос, е, че много напомня за прословутата плочка от Градешница, за която се спори отдавна дали е начало на писменост или не. Другата прилича на някаква игра, обясни доц. Бояджиев. Може някой грънчар да се е подписал напр. Иван Петров изработи в лето, наистина не е на пергамент или дърво, но първоначалните предположения са, че става въпрос за някакъв начин за комуникация или поне са били на път да открият писмеността.
Всеки ден тези хора, които са живели тук преди хилядолетия, ми се издигат в очите”, коментира археологът, който от 2001 г. е на терена и прави проучвания. При разкопаване на различните пластове от тази индустриална зона в пръстта е намерен и глобус - керамична сфера, разделена на две-северно и южно полукълбо, с точно изчертани хоризонтални линии-като паралели и меридиани. За една седмица са излезли 7-8 спондилусови гривни-раковини, които са носени от Средиземноморието. Това не е нещо изненадващо-има ги и край Варна, и на некропола край Дуранкулак, но в такова голямо количество не са откривани другаде, освен край Юнаците. Обикновено се откриват при некрополите, където са погребани самите хора. В селищата това е сравнително рядка находка. Това поставя въпросът дали са ги произвеждали тук, дали са има нещо друго тук, дали са работили жени-занаятчийки, които са се украсявали малко повече. Загадките са буквално всеки ден, разказват археолозите. Намерен е и един планински кристал - от най-твърдите минерали, който е труден за обработка, но обитателите на протограда са си го изшлайфали и са си направили нещо като свредел. Това говори за тяхната високотехнологична култура. Те са имали страхотни
познания и
възможности
а ние наивно ги смятаме за първобитни хора, което не е така. Всеки ден се убеждаваме във високото развитие на цивилизацията. Развита е била и търговията, като за това говорят тези гривни, технически умения, страхотно естетическо чувство-има купичка, която и отвътре и отвън е изрисувана цялата с много красиви орнаменти. Най-вероятно не е била за всекидневна употреба, предполага доц.Бояджиев.
Уникална е археологията на тази могила-тук е имало сграда и според проучванията от този сезон се установява, че е била двуетажна и по нея е имало някаква платформа-полуетаж. Тя е била поставена в огромна яма - с диаметър около 6 метра и дълбока над 5,50 м., като екипът още не е стигнал окончателно дъното. Все още остава загадка за какво точно е служела - една от хипотезите е, че тук е бил входът към крепостта, тъй като опира в крепостната стена. Може би е имало някакъв кладенец и са вадели вода. Имало е тъкачен стан - следите от него се виждат, както и кръгло съоръжение на втория етаж на тази платформа. Това е било солидна постройка, в която са живеели местните. Селището, в което са живеели около 2000-2500 души, е било опожарено след нападение, а жителите му са били избити. Най-вероятно гибелта на хората от Юнаците е била причинена от степните народи, които започват да проникват на Балканите от североизток. Нашествието им води до унищожение не само на селището при Юнаците, а и въобще на блестящата халколитна цивилизация, съществувала през V хилядолетие пр. Хр. на днешните български земи.
В т.нар.производствен район пък са открити голямо количество пещи. Това потвърждава хипотезата, че това е първообразът на един град с едно огромно селище извън крепостта. В центъра има един акропол или цитадела с площ 7-8 дка, който е на най-високата точка. Крепостта няма свой аналог на нашия континент, а селища от този тип започват да се срещат чак през бронзовата епоха, тоест близо 2000 години по-късно.
.
http://www.monitor.bg/article?id=355073



цитирай
74. rorikabc - Извинете ако се повтарям
08.10.2012 23:25
Днес пуснах мнение , но като че ли не го виждам
Ние казваме лака,лъка, на влажно място около реката .Не блатисто , с тучна паша.
луга - влажна каша за измиване на силно замърсени ръце с масло, поморийска луга - на лечебната кал .
Спароток гледа думите с лупа. :)
И украинците казват на руснаците че те украинците са руси , а не руснаците. Киевска Рус , и Белорусия .Не дават и дума да се каже за славяни.
Спароток,
Правилно ли разбрах че казваш, че онези славяни за които се говори към 5-6 век , не са тези за които говорят руснаците от "славянската филология" ?
А имената Олга, Олег имат ли нещо общо с влагата?
цитирай
75. valentinnedyalkov - 54. относно: кон - кранта
08.10.2012 23:32
"кранта" се казва на слаб,хърбав, недохранен кон, кон на който му се четат ребрата от глад. Особено това важи за циганските коне напролет, след като са преживели зимата и не са умрели от глад.
Поздрави Павле!
цитирай
76. sparotok - коментари
09.10.2012 00:05
rorikabc написа:
Днес пуснах мнение , но като че ли не го виждам
Ние казваме лака,лъка, на влажно място около реката .Не блатисто , с тучна паша.
луга - влажна каша за измиване на силно замърсени ръце с масло, поморийска луга - на лечебната кал .
Спароток гледа думите с лупа. :)
И украинците казват на руснаците че те украинците са руси , а не руснаците. Киевска Рус , и Белорусия .Не дават и дума да се каже за славяни.
Спароток,
Правилно ли разбрах че казваш, че онези славяни за които се говори към 5-6 век , не са тези за които говорят руснаците от "славянската филология" ?
А имената Олга, Олег имат ли нещо общо с влагата?


Става нещо странно с коментарите, някои не се появяват, други закъсняват дълго време...

Аз лично смятам, че Олег, Олга, а и скитското име Олгасус са свързани с думата влага.

Старите славяни, тези споменати от Псевдоцезарей и Прокопий не бива да се бъркат с езиковедското понятие славяни. По същата причина древните германи не трябва да се бъркат с тези, които лингвистите наричат германи.

Историческите славяни са старите гети, роднини на мизите, който стават известни и под името българи.
цитирай
77. sparotok - !
09.10.2012 00:14
valentinnedyalkov написа:
"кранта" се казва на слаб,хърбав, недохранен кон, кон на който му се четат ребрата от глад. Особено това важи за циганските коне напролет, след като са преживели зимата и не са умрели от глад.
Поздрави Павле!


Да, така е, санскритската дума кранта отговаря на нашата дума за мършав кон (кранта)...а санскритската хая-бърз кон е сродна с нашата дума хайка, т.е. преследване.

Поздрави!
цитирай
78. demograph - Езикови пастички след полунощ.Поздрави.
09.10.2012 01:25
За Спартак
Sanscrit:
spardha/Спардха /Спарта- rivalry, emоlution, competition, = съперник,конкурент
spardhakara/Спардхакара/Спартакара/Спартакар -emоlating, vying with.упорит съперник
Т.е. ако Спартак е - опасен съперник, скъп състезател, дразнещ, плашещ другите съперник
Може би следва че и Аспарух е:
a/spar..aспар -= а+опасен съперник, скъп състезател, дразнещ, плашещ другите
За Аспарух
Санскрит:
asva-râga, - king of horses (..); асварага/а+сварог.../аспарекс/Аспарух
asva-vâra - horseman; /асва + вара / Асвавар /Асвар/Аспар
asva-sâdin - rider;/асва+садин = Асвасадин седящ на кон
Т.е.Аспарух/Асварух: = Конникът Крал на конниците/конете.
А това долу е просто интересно:
asvasârathya - /асвасарадийя/асвакарадий
Леки сънища.!
цитирай
79. анонимен - ot andorey
09.10.2012 06:37
Все пак мисля че в случая с думата Онгъл трябваше да заложиш на класическото обяснение Онгъл - съвременната дума ъгъл. Онгъл е старославянска дума, която се пише с голяма носовка в началото и по всички правила на езика днес голямата носовка е преминала в буквата Ъ. Понт - път, онгъл - ъгъл, монж - мъж и т.н. Древните автори са се затруднявали да предадат тази голяма носовка - он и затова са изписвали думата по различен начин. Най-често са я предавали чрез двойна гамма, но някой са се объркали и са предавали думата по друг начин.
Така че думата Онгъл си е старославянска (старотракийска), но нашите учени предпочитаха да прескочат очевидното и да видят в нея някаква си тюркска дума, която също значела "ъгъл".
цитирай
80. vokill - Критиците
09.10.2012 10:12
Бягат като дявол от тамян от втората част на името на Аспарух и пак в единен глас случайно съвпадение. Да е само то но в едно име две думи с тракийски корен?
Или да беше само един Български княз с добавено рекс към името си. Според мен името на този наш княз е нещо като прозвище "прякор" или епитет.
За Онгъл също съм се чудел защо пак ъгъл по традиция не се сещам за нито един топоним с геометрични символи.По логично звучи влажно място и в момента имаме подобни названия на местности.
цитирай
81. анонимен - Самотния вълк
09.10.2012 11:26
Благодаря за линка с владетелите! Признавам, че нямах данни за тях и ще ми е полезен.
Само че правиш аналогии само въз основа на съвпадение на три букви. Което нищо не означава. Дадох ти произволен пример с аспида. Дума на гръцки, която съвпада с първите три букви с името Аспарух - дума на съвсем друг език. Какво правиш ти? Вземаш едно име, което дори не знаем как е произнасяно на български. Приемаш формата, записана на гръцки, но в същото време са познати и други форми - Исперих, както е записан в Именника, Испор и т.н. Т.е. несигурно е точното произношение. Сравняваш това име с друго име на владетел, живял около 900 години по-рано. При това сравнение се появяват три съвпадащи се букви, които дори се разминават в местоположението си. При Аспарух са в началото, при Адраспус са в средата. И само на база това сходство градиш теория. При аспида имаме пълно съвпадение в началото на думата. Това значи ли, че Аспарух е гръцка дума? Още повече, че тази форма на името му е записана на гръцки?
Сега да видим и думите за сняг и влага.
Цитираните от теб frost , hoar-frost , snow , водят етимологията си от Фрости и Снаер са древни, легендарни крале на Финладния, които са баща и син или дядо и внук, според различните тъгувания на сагите. И действително Снаер се превежда като сняг. Финландия е снежна, студена страна, не е влажна. Първоначалният смисъл тук е именно сняг, не влага.
Подхлъзнах те леко с Хималаите, но не се усети. Знам, че на санскрит името означава сняг. Но хима, няма нищо общо с огл,въпреки, че ти самият непрекъснато правиш аналогии със санскрит. Значи веднъж приемаш санскритската дума за кон в подкрепа на твърденията си, а думата за сняг я пропускаш.
Преводът на онгъл, оглон като ъгъл е напълно в съзвучие с трите хроники.
Никъде не съм ги оспорвал. Действително се твърди в тях, че мястото е било между реки и блата, но от това твърдение ти произволно извеждаш думата влага. Но... нито една хроника не прави такава аналогия. И тримата хронисти твърдят, че мястото е добре защитено. Ъгъл между две реки е напълно подходящо за строителство на крепост, а не насред блатата. Още повече, че ъглово място е подходящо и за наименование и определение на местоположение. И това по никакъв начин не противоречи на хрониките. Напротив, напълно се подкрепя от тях. И днес се използва израза „ъгловата къща” като начин за определяне на местоположение. Докато е съмнително древните българи да дадат името на крепостта си, изведено от влага.
Същото произволно твърдение използваш и за планината Олгасус – „планина, чиито върхове са били винаги покрити със сняг (W.Smith ). Най-древното значение на сняг обаче е влага (М.Фасмер). От това следва, че Олгасус означава влага както река Олган и старобългарския Олгон.” Само, че изобщо не следва това, това са си твои интерпретации.
58. анонимен, изобщо не съм противник на Спароток. Нито го познавам, нито го знам какъв човек е. Твърдението ти е съвсем произволно и насочено към личностни взаимоотношения, каквито липсват. Човекът може и да е много свестен, нямам причина да го дискредитирам, споря с твърденията и тезите му. Макар че позицията ти не ме учудва. Винаги, когато съм водил спор по някаква тема, той се е израждал в личностни определения и квалификации, като основаното е, че критикуващият има нещо лично срещу автора на дадената теза. Което е пълно безумие.
цитирай
82. vasarl - Спароток, има нещо което му обягва. ...
09.10.2012 11:52
Спароток, има нещо което му обягва. Мислех си, че Мизите(Българи), са населявали земите на Северното Черноморие, но не разбирам откъде идват преди да се населят там. От едни източници знам че са имали досег с Индия и са имали държава там, Балкхара. Оттам ли идват? Други казват, че Александър Велики ги гони на север от Дунав и те после се връщат с голяма армия. Това значи ли че не са напускали Северното Черноморие и после просто се връщат? Как така има Мизи и тук и на север от Индия? Нали похода на Дионис е преди повече от 6000 години? Просто ми е малко объркано...
Също така от теб знам, че Мизите разбират че Византийците обезлюдяват Тракия и изселват местното население, затова Велика България започва война. Резултата от войната е Българската държава(един вид обединение на останалите траки по нашите земи), но също така съм чувал (не от теб), че Аспарух дава на "славяните" земи на север от Дунав, и те напускат земите ни. Сега ти казваш че всъшност не са напуснали, а са влезли в съюз, но какъв е бил този съюз и между кого точно. Само Мизи и Гери ли са участвали?
цитирай
83. vokill - до Самотния вълк
09.10.2012 16:54
Би ли дал пример за топоним подобен на ъгъл.Докато има доста съдържащи вода воден.
За името на княза откъде ще е гръцко с тракийска титла в него няма нищо подобно досега.По вероятна ще е тезата на sparotok.
цитирай
84. sparotok - мизи
09.10.2012 17:41
vasarl написа:
Спароток, има нещо което му обягва. Мислех си, че Мизите(Българи), са населявали земите на Северното Черноморие, но не разбирам откъде идват преди да се населят там. От едни източници знам че са имали досег с Индия и са имали държава там, Балкхара. Оттам ли идват? Други казват, че Александър Велики ги гони на север от Дунав и те после се връщат с голяма армия. Това значи ли че не са напускали Северното Черноморие и после просто се връщат? Как така има Мизи и тук и на север от Индия? Нали похода на Дионис е преди повече от 6000 години? Просто ми е малко объркано...
Също така от теб знам, че Мизите разбират че Византийците обезлюдяват Тракия и изселват местното население, затова Велика България започва война. Резултата от войната е Българската държава(един вид обединение на останалите траки по нашите земи), но също така съм чувал (не от теб), че Аспарух дава на "славяните" земи на север от Дунав, и те напускат земите ни. Сега ти казваш че всъшност не са напуснали, а са влезли в съюз, но какъв е бил този съюз и между кого точно. Само Мизи и Гери ли са участвали?


Мизите са най-голямото тракийско племе. Обитавали са Северна България, Южна Румъния, Молдова, но също така и значителни територии от Мала Азия, Македония и днешната Северна Гърция (Тесалия).

Като родина на мизите могат да се посочат Балканите, но и Мала Азия. поне от 5-то хилядолетие преди Христа вдвете области се наблюдават еднакви погребани ритуали.

Към мизите Страбон причислява витините, меоните и мейоните, според В.Георгиев дори и мигдоните спадат към групата на мизите. Същия учен смята, че даки (гети) и мизи са говорили изключително близки диалекти и поради това възниква понятието дако-мизийски език.

Освен Херодот и Грегорас никой друг не говори за мизи в Македония, явно те са въприели друго племенно име.

Д. Хоматиан съобщава, че Александър Велики е прогонил мизи на север, но тук става дума само за една малка група мизи, тези, които са наречени олимпени (живеещи край азиатския Олимп). През 1-ви век Страбон съобщава за мизи в Мала Азия...значи не са били прогонени всичките.

Прогонените най-вероятно са се заселили при северните си роднини край Чероморските степи, а част може дори да е стигнала до Скандинавия...

Няма нищо странно в това да има траки в Индия, Мала Азия и Европа. Всеки високо развит народ колонизира много земи. Виж само колко континента обитават англоговорящите.

Апарух осигурява фланга си на север с така наречените славяни, но тук отново не може да се говори за всички славяни, а само за една малка група. В Южна Тракия има още много славяни.

През 681 г. се съюзяват две големи групи – тези на гетите наречени славяни и мизите наречени българи. Както обясних по-горе към мизите са спадали много племена, същото важи и за гетите, гети е само сборно име. Прокопий твърди, че дори и сарматите спадали към тяхната група.

През 7-ми век повечето от тракийските племена, особено тези, които са били под властта на Римската Империя, са загубили старите си имена. За този процес говори още Дион Касий. С течение на времето се получава окрупняване на племенните групи, малките племена биват асимилирани от по-големите и по-силните.

В съюза от 681 г. са участвали много тракийски племена, но както вече отбелязах, повечето от тях са приели имената на по-големите групи.


цитирай
85. dulo - Улага
09.10.2012 18:18
Здравей Спаро,
като един стар добруджанец потвърждавам, че това е стара диалектна дума в Добруджа. Всъщност освен я-кането за диалекта е характерна /особенно в селата/ липсата на буквите Х и ..... В.
Баба ми през живота си не е казвала Хляб, Вода, Влага и прочее. Вместо това казваше - Ляб, Уда, Улага /като Л-то също почти не се произнася/.
Освен това аз лично смятам, че има вероятност това място Улага да не е в делтата на Дунав. Все пак Теофан и Никифор никога не са ходили там, за да кажат от първа ръка. Проста причина за това ми мнение е, че в Добруджа /и северна и южна/ никъде няма такива скални масиви, които да ти дадат непрестъпно загръждение отзад и блата и реки отпред. По скоро това може да са местности близо или по пътя за к.к. Албена /абсолютен кандидат, и днес има блата и коварни реки/, Лудогорието, Русенски Лом. Там има и скали и блата и реки и супер диви и красиви местности.
Във всички тези случаи е удобно за ИРИ да атакува с "морски пехотинци" в гръб като навлязат корабите по Дунав и разтоварят войската някъде около Силистра или Русе. Така отцепват отстъплението и вероятна помощ от север. В делтата на Дунав е безумно да си мислим, че може да се направи подобно на описанието Укрепление. Верно, че има реки но няма и не е имало скали.
Поздрави!
Митака
цитирай
86. sparotok - локация
09.10.2012 21:44
dulo написа:
Здравей Спаро,
като един стар добруджанец потвърждавам, че това е стара диалектна дума в Добруджа. Всъщност освен я-кането за диалекта е характерна /особенно в селата/ липсата на буквите Х и ..... В.
Баба ми през живота си не е казвала Хляб, Вода, Влага и прочее. Вместо това казваше - Ляб, Уда, Улага /като Л-то също почти не се произнася/.
Освен това аз лично смятам, че има вероятност това място Улага да не е в делтата на Дунав. Все пак Теофан и Никифор никога не са ходили там, за да кажат от първа ръка. Проста причина за това ми мнение е, че в Добруджа /и северна и южна/ никъде няма такива скални масиви, които да ти дадат непрестъпно загръждение отзад и блата и реки отпред. По скоро това може да са местности близо или по пътя за к.к. Албена /абсолютен кандидат, и днес има блата и коварни реки/, Лудогорието, Русенски Лом. Там има и скали и блата и реки и супер диви и красиви местности.
Във всички тези случаи е удобно за ИРИ да атакува с "морски пехотинци" в гръб като навлязат корабите по Дунав и разтоварят войската някъде около Силистра или Русе. Така отцепват отстъплението и вероятна помощ от север. В делтата на Дунав е безумно да си мислим, че може да се направи подобно на описанието Укрепление. Верно, че има реки но няма и не е имало скали.
Поздрави!
Митака


Локацията едва ли ще я разберем с пълна сигрност защото релефа на местността е доста променен през последните 1300 години.

Прав си, че точно в делтата няма скални масиви, нито стръмни възвишения. Това означава, че мястото е било на север, или на юг от дунавската делта.

В случая без особено значение къде точно е аспаруховия стан. Важното е, че името има паралел в тракийския и обяснение на днешен български:)

Поздрави!
цитирай
87. анонимен - СПАР-так, а-СПАР-рух, и-СПОР, и-СПЕР-рих
09.10.2012 22:05
Според мен коренът на тези имена е именно от ПИЕ "спа/ор" -- наспоря, спори, спорен ...
цитирай
88. sparotok - до самотния вълк
09.10.2012 22:11
Прощавай, но не правя произволни сравнения с името на Аспарух и това на Адр-аспос, Хар-аспос, Вед-еспиос, Ут-аспис.

В Именника на българските князе се казва, че дедите ни са имали царство на север от Дунава 515 г. преди Аспарух. В тази територия са властвали Хар-апос и Адр-аспос. По тяхно време основната бойна единица е конния стрелец, като върховете на стрелите са много особени - с триъгълно сечение са и с куки.

Основната бойна единица на старите българи е конния стрелец. Не случайно Й. Геометър пише, че стрелите на мизите (българите) се оказали по-силни от авзонските копия (има се предвид армията на ИРИ). Старите българи ползват и същия особен тип стрели, типични за бойците на царете Адр-аспос и Хар-аспос.

Да не забравяме и това, че в продължение на векове българи са били отъждествявани с мизи- тракийски народ, който обитава земи както на север, така и на юг от Дунава.

Ето това ми дава право да сравнявам имената на Адр-аспос и Хар-аспос с това на Аспа-рух. Както виждаш правя го не произволно, а въз основа на това, че както Аспарух, така е тези древни царе са обитавали една и съща територия, имали са един и същ тип въоръжене и военна тактика. Да не забравяме отъждествяването на стартие българи със северните траки, а също и идентичността на старобългарски и тракийски погребения (с жертвани кон и куче).

Не съм казал, че хима означава влага, а студ, сняг, обясних, че самата дума сняг има значението влага. Това го споменах с факта, че върховете на малоазийската планина Олгасус са били покрити със сняг.

Не мога да разбера защо да е произволно тълкуването на Олгон като влага? Какво са блатата и реките, местността, в която са не би ли била влажна?

Не отричам, че и онгълъ-ъгъл има някаква логика, но ние трябва да следваме сведенията, а не желанията и предположенията. Три автора споменават реки и блата - това показва, че думата влага е уместна.

Нито един от авторите не казва, че аспаруховия лагер е в ъгъл между две реки.

На този момент това са фактите, ако излезе нова и непозната информация, аз съм готов да я приема и да призная, че не съм бил прав.

Относно линковете – тези също могат да ти свършат работа един ден.

ДРЕВНИ ПИСМЕНОСТИ
http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos

http://www.ancientscripts.com/ws_atoz.html

http://www.omniglot.com/writing/index.htm

http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

http://chgs.umn.edu/museum/exhibitions/homeMemories/petroglyphs.html

http://adolfozavaroni.tripod.com/retiche.htm

http://adolfozavaroni.tripod.com/home.htm

http://www.brukenthalmuseum.ro/pdf/Biblioteca_Brukenthal/XXXIII/20%20overview%20formative.pdf

http://www.prehistory.it/ftp/winn4.htm

http://www.uned.es/geo-1-historia-antigua-universal/ESCRITURAS_ANTIGUA/Escrituras_1__antiguas_europa.htm
https://tspace.library.utoronto.ca/bitstream/1807/3090/3/Chapt2.pdf

ТАМГИ И РУНИ http://www.s155239215.onlinehome.us/turkic/30_Writing/301Tamgas/TamgasContentsEn.htm

http://www.s155239215.onlinehome.us/turkic/30_Writing/301Tamgas/YacenkoTamgas/YacenkoTamgasSect6En.htm

http://www.s155239215.onlinehome.us/turkic/30_Writing/301Tamgas/OlhovskyTamga.htm

http://w3.iac.net/~moonweb/archives/RTP/Polish1.html


ЕЗИЦИ
http://etruscans1.tripod.com/Language/EtruscanIntro.html

http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?root=config&morpho=0&basename=%5Cdata%5Cie%5Cpiet&first=321

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/eieol/ocsol-0-X.html

http://www.ceantar.org/Dicts/MB2/index.html

http://www.etymonline.com/

http://www.yourdictionary.com/languages/indoiran.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gaul.html

http://home.ringnett.no/lars.finsen/keltgallisk.htm

http://www.melegnano.net/celti/vocfrancel00.htm

http://litopys.org.ua/berlex/be.htm

http://ksana-k.narod.ru/

http://ksana-k.narod2.ru/menu/dict/diachenko.html

http://www.ling.upenn.edu/~kurisuto/germanic/oe_clarkhall_about.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/luwi.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gloss2.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gloss2.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/anat.html

http://oi.uchicago.edu/pdf/CHD_S2.pdf

http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/hitt.htm

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gloss2.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gloss2.html

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/gloss2.html

http://opus.kobv.de/ubp/volltexte/2007/1568/pdf/celtic_languages_in_contact.pdf

http://indoeuro.bizland.com/project/glossary/umbr.html

http://www.wordgumbo.com/ie/cmp/lyci.htm

http://www.scribd.com/doc/21206305/A-Handbook-of-Germanic-Etymology

http://www.heinrich-tischner.de/22-sp/1sprach/kelt/akelt.htm

http://ia311202.us.archive.org/0/items/lalanguegauloise00dottuoft/lalanguegauloise00dottuoft.pdf

http://ia311202.us.archive.org/0/items/lalanguegauloise00dottuoft/lalanguegauloise00dottuoft_bw.pdf

http://www.lexilogos.com/gaulois_langue_dictionnaires.htm

http://libresavoir.org/index.php?title=Gaulois_(langue)_46537.0_articles&carbre_Session=1831e5f48b33c5c0007dffbee9c59dbe


ДРЕВНИ ИЗВОРИ
http://www.documentacatholicaomnia.eu/_index.html

http://www.roger-pearse.com/weblog/?p=1398

Patrologia Latina & Graeca http://plgo.org/?p=733

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/home.html

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/home.html


http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/home.html

http://www.veritatis-societas.org/203_CSHB/0530-0630,_Theophylactus_Simocatta,_Historiae_(CSHB_Bekkerio_Curante),_GR.pdf

http://www.veritatis-societas.org/203_CSHB/0700-0800,_Theophanes_Abbas_Confessor,_Chronographia_(CSHB_Classeni_Recensio),_GR.pdf
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0126&redirect=true

Greek and Roman history 322 - 42 B.C. http://www.attalus.org/
Dictionary of Greek and Roman Geography (1854) William Smith, LLD, Ed. http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064&redirect=true
http://www.perseus.tufts.edu/hopper/collection?collection=Perseus:collection:Greco-Roman
http://www.stoa.org/sol/

http://www.thelatinlibrary.com/pliny.nh4.html

http://www.livius.org/ap-ark/appian/appian_illyrian_2.html

http://sites.google.com/site/demontortoise2000/orosius_book7

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/3/5*.html

http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Aemilius*.html

http://ziezi.net/cenov/makedonci/gif/make5.htm

http://ziezi.net/cenov/makedonci/gif/make8.htm

http://ziezi.net/cenov/makedonci/gif/make16.htm

http://ziezi.tripod.com/bulgarite/35.htm

http://ziezi.tripod.com/bulgarite/39.htm

http://www.pantheon.org/articles/n/neoptolemus.html

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/5B*.html

http://artflx.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=PerseusGreekTexts&getid=1&query=Str.%207.fragments.12

http://www.freewebs.com/vitaphone1/history/justin.html

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Romulus*.html
http://classics.mit.edu/Aeschylus/suppliant.html
http://www.thelatinlibrary.com/pomponius3.html

http://www.tertullian.org/fathers/jerome_chronicle_03_part2.htm

ДРЕВНА ТОПОНИМИЯ http://asciatopo.xoom.it/ancient-topo.html
http://198.62.75.1/www1/ofm/pilgr/bord/10Bord03Sirmium.html
http://www.christusrex.org/www1/ofm/pilgr/bord/10Bord01Lat.html
http://soltdm.com/sources/mss/ib/ib.htm



цитирай
89. sparotok - до самотния вълк
09.10.2012 22:13
Препоръчвам ти и тези линкове. Градим заключенията си въз основа на информацията, с която разполагаме. Колкото повече данни са на наше разположение, толкова по-малка е вероятността да сгрешим.

http://uni-sofia.academia.edu/PeterDelev/Papers/354699/Once_More_on_the_Thracian_Strategies_of_Claudius_Ptolemy


http://wwwg.uni-klu.ac.at/eeo/Thrakisch.pdf

http://www.ancientlibrary.com/smith-bio/0012.html

http://www.eskisehir.gov.tr/sarici/ekitap/daglikfrigya_en.pdf

http://mgu.bg/geoarchmin/naterials/31Fol.pdf

http://www.uni-koeln.de/phil-fak/ifa/zpe/downloads/1995/106pdf/106027.pdf

http://orma.50webs.com/nr1_an1/11.pdf
http://home.exetel.com.au/thrace/charactr_main.htm#Diegylis
http://wwwg.uni-klu.ac.at/eeo/Phrygisch.pdf

http://www.uni-koeln.de/phil-fak/ifa/zpe/downloads/1997/119pdf/119269.pdf

http://www.pontos.dk/publications/books/bbs4-files/BSS4_15_Conrad.pdf

http://www.pontos.dk/publications/books/bbs4-files/BSS4_15_Conrad.pdf

http://www.ebookf.com/th/thracians-book.pdf

http://ina.tamu.edu/library/tropis/volumes/3/Porozanov,%20Kalin%20-%20Ships%20in%20Thrace%20during%20the%20Bronze%20Age.pdf

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/ats/ats6.1/04/thrace%20roman.pdf

http://www.michiganwarstudiesreview.com/2010/downloads/20100204.pdf
http://mgu.bg/geoarchmin/naterials/53Tonkova.pdf

http://www.caorc.org/programs/mellonpubs/Theodossiev.pdf

http://www.metmuseum.org/publications/bulletins/1/pdf/3258669.pdf.bannered.pdf


http://www.unibuc.ro/uploads_en/29535/39/LB50_Paliga_Perun.pdf


http://www.orteliusmaps.com/topnames/ort214.html

http://www.orteliusmaps.com/book/ort_bibl214.html

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DB%3Aentry+group%3D4%3Aentry%3Dbebryces-geo

http://www.freewebs.com/vitaphone1/history/eutropius.html

http://uni-sofia.academia.edu/PeterDelev/Papers/354606/From_Corupedion_towards_Pydna_Thrace_in_the_Third_Century

http://uni-sofia.academia.edu/PeterDelev/Papers/354699/Once_More_on_the_Thracian_Strategies_of_Claudius_Ptolemy

http://www.e-perimetron.org/Vol_3_1/Livieratos_et_al.pdf

http://rbedrosian.com/Maps/ethrace.htm

http://www.ewtn.com/library/MARY/THEOCENO.HTM

http://libro.uca.edu/vcode/visigoths.htm

http://www.ivanstamenov.com/files/gs-justinian.pdf

http://soltdm.com/sources/inscr/kaga/kaga_e.htm

VETERANS OF THE PRAETORIAN GUARD IN THE CENTRAL BALKAN PROVINCES http://scindeks-clanci.nb.rs/data/pdf/1450-6998/2009/1450-69980911107F.pdf

Руфус Сита http://www.roman-britain.org/places/glevum.htm#rib121
http://www.filg.uj.edu.pl/StudiaLinguistica/pdf/12613-Woodhouse.pdf
http://sites.museum.upenn.edu/gordion/history/ironage?start=1
http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/14-culture/24-artinscriptions
http://www.iianthropology.org/ChristopherWebber.pdf

http://home.exetel.com.au/thrace/tribes_main.htm#Odrysai

http://home.exetel.com.au/thrace/maps_main.htm#Appian


Интересни линкове http://www.promacedonia.org/

http://www.nytimes.com/2007/03/13/science/13phil.html

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2005/11/13/AR2005111300315.html

http://archaeology.about.com/b/2007/01/22/archaeology-dig-2007-tell-es-safigath.htm


http://www.novinar.net/news/naj-drevniiat-grad-v-evropa-se-namira-do-pazardzhik_MjgzMDsxNQ==.html

http://e-archaeology-scientist.blogspot.com/2010_06_01_archive.html


http://www.perseus.tufts.edu/hopper/collections

http://rbedrosian.com/Downloads/Iranisches_namenbuch.pdf

http://press.princeton.edu/B_ATLAS/BATL022_.pdf

http://www.maicar.com/GML/Scythia.html

http://www.roman-britain.org/places/lavatris.htm
http://www.mythindex.com/greek-mythology/C/Cadmus.html
http://www.kroraina.com/knigi/nk_etno/nk_3.htm
http://diglit.ub.uni-heidelberg.de/diglit/evans1952

http://www.uibk.ac.at/sprachen-literaturen/sprawi/mykgr.html

http://paspserver.class.utexas.edu/index.html

http://www.ancientscripts.com/linearb.html

http://projectsx.dartmouth.edu/history/bronze_age/

http://projectsx.dartmouth.edu/history/bronze_age/lessons/les/25.html

http://www.ancient-bulgaria.com/2008/06/26/new-finds-near-dubene-karlovo-municipality/

http://www.ancient-bulgaria.com/2007/08/14/thracian-town-from-5th-century-before-christ-located-near-vasil-levski-village-karlovo-municipality/

http://www.ancient-bulgaria.com/2007/09/13/8-000-years-old-settlement-found-near-aitos-bourgas-municipality/

http://www.s155239215.onlinehome.us/turkic/27_Scythians/MassagetanWarriorEn.htm

http://www.s155239215.onlinehome.us/turkic/61_Volga_Bulgars/GazimzyanovEn.htm

http://www.s155239215.onlinehome.us/turkic/27_Scythians/ScythianWordListAbaev.htm

http://www.livius.org/cg-cm/cimmerians/cimmerians.html

http://www.unibuc.ro/CLASSICA/cetatea/cap1.pdf

http://www.promacedonia.org/en/ban/ma1.html

http://www.guardian.co.uk/uk/1999/dec/23/timradford
Thracian soldiers in Roman Britain
http://www.jogg.info/32/bird.htm

http://www.theoi.com/Cult/ZeusDodonaiosCult.html


АРХЕОЛОГИЯ

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2008_37/006.files/image006.jpg

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2009_38/index.html

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2009_38/gindele.pdf

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2009_38/moyzhes.pdf

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2008_37/002.htm

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2008_37/010.htm

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2007_36/003.htm

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2008_37/004.htm

http://www.nbuv.gov.ua/portal/Soc_Gum/karpatyka/2008_37/zmist.htm

http://www.promacedonia.org/gibi/6/gal/6_074.html

http://www.promacedonia.org/gibi/6/gal/6_160.html

http://www.promacedonia.org/libi/2/gal/2_025.html

http://www.promacedonia.org/libi/2/gal/2_036.html

http://www.promacedonia.org/libi/2/gal/2_042.html

Букелна керамика, неолит и др. http://apar.archaeology.ro/rja.htm
Трако-гетски фибули http://apar.archaeology.ro/rja.htm

http://www.kimmerier.de/kap02100.htm

http://www.kimmerier.de/start.htm

http://www.kimmerier.de/start.htm

http://www.kimmerier.de/start.htm

http://www.kimmerier.de/start.htm

Thraker und Kimmerier
http://www.kimmerier.de/start.htm


http://oldtiden.natmus.dk/udstillingen/bondestenalderen/enkeltgravskulturen/stridsoeksekultur_paa_bornholm/language/uk/

http://www.comp-archaeology.org/CordedWare.htm

http://www.comp-archaeology.org/CordedWare01CAWEB.jpg


http://www.amvarna.com/eindex.php?slid=3&lid=2&lang=2

http://www.amvarna.com/eindex.php?lang=2&lid=2&slid=&slid=1

http://www.minoanatlantis.com/pix/Varna_Necropolis_Grave_Goods.jpg

http://www.omda.bg/images_more/varna_necropolis_treasure_2.jpg

http://ancient-treasure.info/ancient-civilizations-treasures/chalcolithic-necropolis-varna.html

http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html?_r=1&ref=science

http://www.ancient-bulgaria.com/2006/09/27/5000-year-old-gold-dagger-and-jewellery-unearthed-in-bulgaria/

http://press.princeton.edu/titles/9052.html

http://leidenuniv.academia.edu/JosKleijne/Papers/106256/Corded_Ware_Culture_in_Eastern_Europe_grave-sets_and_identity_MPhil-seminar_

http://www.pontos.dk/publications/papers-presented-orally/oral-files/Zay_neapolisscythia.htm

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/acta%20V%20special%20number/9%20social.htm

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/acta%20V%20special%20number/7%20fialko.htm

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/acta%20V%20special%20number/915dacian.htm

http://arheologie.ulbsibiu.ro/carti.htm

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/bibliotheca/cslav/carte.pdf

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/ats/ats6.1/04/thrace%20roman.pdf

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/ats/ats6.1/13/dacian%20warriors.pdf

http://arheologie.ulbsibiu.ro/publicatii/ats/ats6.1/cuprins.htm

https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/1887/8456/1/1_036_146.pdf

http://romanianhistoryandculture.webs.com/cimmerians.htm

http://apar.archaeology.ro/graphics/ds_t04.gif

http://apar.archaeology.ro/graphics/ds_t03.gif

http://apar.archaeology.ro/ds_artrja.htm

Cimmerian Traditions of the Gordion Kurgans
http://www.csen.org/BAR%20Book/BAR.%20Part%2001.TofC.html

http://www.csen.org/BAR%20Book/06%20Part%204%20(0.2)Iron.Int.pdf

http://cnrs.academia.edu/AskoldIvantchik/Papers/950041/ScythianArchers_on_Archaic_Attic_Vases_Problems_of_Interpretation

http://apar.archaeology.ro/rja.htm

http://www.usm.md/thracology/Omagiu_Niculita.pdf

http://www.csen.org/Pubs_Sales_Reviews/Nomads/Nomad-188579-00-2.pdf

http://www.csen.org/BAR%20Book/BAR.%20Part%2001.TofC.html

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/muzeumok/Csongrad_megye/Muzeumi_kotetek/pages/studia_archaeologica/angol/006_szarmata.htm

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/muzeumok/Csongrad_megye/Muzeumi_kotetek/pages/studia_archaeologica/angol/005_don.htm

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/muzeumok/Csongrad_megye/Muzeumi_kotetek/pages/studia_archaeologica/angol/004_katakomba.htm

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/muzeumok/Csongrad_megye/Muzeumi_kotetek/pages/studia_archaeologica/angol/003_csanytelek.htm

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/muzeumok/Csongrad_megye/Muzeumi_kotetek/pages/studia_archaeologica/angol/007_dnyeper.htm

http://ukrmap.su/en-uh7/276.html

http://miku.org.ua/en/jewelry_art/early_iron_age/scythian_art_7th_century_bce_3_century_ce.html

Народни носии
http://www.easterneuropeanart.com/B-Costumes.html

Сръбски носии http://www.easterneuropeanart.com/store/001.htm

Хърватски носии http://www.easterneuropeanart.com/store/113.htm

Словенски носии http://www.easterneuropeanart.com/store/1555.htm

Полски носии
http://www.easterneuropeanart.com/store/2060.htm

http://www.easterneuropeanart.com/store/015.htm

Руски носии http://www.easterneuropeanart.com/store/3374.htm

http://www.easterneuropeanart.com/store/1072.htm

Украински http://www.easterneuropeanart.com/store/2093.htm

http://www.easterneuropeanart.com/B-Costumes.html


цитирай
90. sparotok - онгълъ
09.10.2012 22:26
анонимен написа:
Все пак мисля че в случая с думата Онгъл трябваше да заложиш на класическото обяснение Онгъл - съвременната дума ъгъл. Онгъл е старославянска дума, която се пише с голяма носовка в началото и по всички правила на езика днес голямата носовка е преминала в буквата Ъ. Понт - път, онгъл - ъгъл, монж - мъж и т.н. Древните автори са се затруднявали да предадат тази голяма носовка - он и затова са изписвали думата по различен начин. Най-често са я предавали чрез двойна гамма, но някой са се объркали и са предавали думата по друг начин.
Така че думата Онгъл си е старославянска (старотракийска), но нашите учени предпочитаха да прескочат очевидното и да видят в нея някаква си тюркска дума, която също значела "ъгъл".


Андрей, онгълъ си е една тракийска дума, по-стария й вариант е бил анг(л), срещаме го в тракийското речно име Ангитес и топонима Ангисос.

Дали ще приемем за Олгон тълкуването влага и паралела река Олган, или ще приемем, че правилното записване е Онглос и трябва да търсим връзка с Ангитес и Ангисос, няма никакво значение, езика си е един и същ.

Моите съображения са най-вече това, че и тримата автори говорят за блата и реки, но никой не дава подробност - лагера е в ъгъла между две реки...

Да, ъгъл има логика, но мисля, че е редно да следваме по-подробните данни.


Между другото хората тълкуващи аул като тюркска дума са си вкарали автогол. Аул е най-вероятно санскритска, или тракийска заемка у тюрките.
Алая е санскр. дума за обиталище, ограждение, тя идва от гл. валаяте - валям, въртя, т.е. заобикалям, ограждам.

В Тракия има древен топоним Уала (Вала).

Поздрави!
цитирай
91. sparotok - !
09.10.2012 22:27
demograph написа:
За Спартак
Sanscrit:
spardha/Спардха /Спарта- rivalry, emоlution, competition, = съперник,конкурент
spardhakara/Спардхакара/Спартакара/Спартакар -emоlating, vying with.упорит съперник
Т.е. ако Спартак е - опасен съперник, скъп състезател, дразнещ, плашещ другите съперник
Може би следва че и Аспарух е:
a/spar..aспар -= а+опасен съперник, скъп състезател, дразнещ, плашещ другите
За Аспарух
Санскрит:
asva-râga, - king of horses (..); асварага/а+сварог.../аспарекс/Аспарух
asva-vâra - horseman; /асва + вара / Асвавар /Асвар/Аспар
asva-sâdin - rider;/асва+садин = Асвасадин седящ на кон
Т.е.Аспарух/Асварух: = Конникът Крал на конниците/конете.
А това долу е просто интересно:
asvasârathya - /асвасарадийя/асвакарадий
Леки сънища.!


Интересни са, благодаря!
цитирай
92. анонимен - ei tova mi haresa
10.10.2012 03:04
Коментари
Saint Denis - 20.09.2007
Пловдив е наистина красив и много магически град. Но както винаги историците "пропускат" много по-важни неща за него. Не знам защото го правят, не искам да навлизам в конспиративни теории, но мои познати геолози, историци и пр., са ми казвали доста интересени факти за Пловдив. Според едно изследване за СУ моя позната геоложка е открила, че града има повече от 60 имена и че всъщност е дори по-древен, може би една от люлките на цивилизациите. Разбира се това звучи голословно, тъй като не мога да представя необходимте източници, доказващи това, но който се занимава с археология може с чиста съвест да го потвърди. Истинската история на българите (не тази написана от руснаците) ще излезе, въпросът е да не се отрича. Та, казвайки това горе, не искам да звучи помпозно, то е възможно, въпросът е , че на българина му звучи доста налудничево, когато се заговори за нещо необикновенно. Поздрави!
цитирай
93. анонимен - Самотния вълк
10.10.2012 09:51
Ще прегледам линковете, които ми даде, благодаря!
Но пък разгледах първия и в него тези владетели са записани като скитски, не като тракийски. Признавам, че за мен това е нова информация, данните ми за скитските владетели имат доста пропуски, а тези имена отсъстват дори и в справочника "Правители мира" на В.В. Эрлихман.
Сигурно някъде си написал връзката между скити и траки, но явно съм я пропуснал. Би ли ми я обяснил, защото ето какво казва Херодот за скитите:
"Има и друга история, на която аз съм повече склонен да вярвам, отколкото на всяка друга. Тя е, че скитащите скити някокога са живели в Азия и там са се борили с масагетите, но с лош успех. Това ги е накарало да напуснат домовете си, да прекосят река Арас и да се заселят в Кимерия." Херодот 4.11
цитирай
94. dulo - Успоредници на Улага с днешния диалектен български
10.10.2012 10:39
sparotok написа:
dulo написа:
Здравей Спаро,
като един стар добруджанец потвърждавам, че това е стара диалектна дума в Добруджа. Всъщност освен я-кането за диалекта е характерна /особенно в селата/ липсата на буквите Х и ..... В.
Баба ми през живота си не е казвала Хляб, Вода, Влага и прочее. Вместо това казваше - Ляб, Уда, Улага /като Л-то също почти не се произнася/.
Освен това аз лично смятам, че има вероятност това място Улага да не е в делтата на Дунав. Все пак Теофан и Никифор никога не са ходили там, за да кажат от първа ръка. Проста причина за това ми мнение е, че в Добруджа /и северна и южна/ никъде няма такива скални масиви, които да ти дадат непрестъпно загръждение отзад и блата и реки отпред. По скоро това може да са местности близо или по пътя за к.к. Албена /абсолютен кандидат, и днес има блата и коварни реки/, Лудогорието, Русенски Лом. Там има и скали и блата и реки и супер диви и красиви местности.
Във всички тези случаи е удобно за ИРИ да атакува с "морски пехотинци" в гръб като навлязат корабите по Дунав и разтоварят войската някъде около Силистра или Русе. Така отцепват отстъплението и вероятна помощ от север. В делтата на Дунав е безумно да си мислим, че може да се направи подобно на описанието Укрепление. Верно, че има реки но няма и не е имало скали.
Поздрави!
Митака


Локацията едва ли ще я разберем с пълна сигрност защото релефа на местността е доста променен през последните 1300 години.

Прав си, че точно в делтата няма скални масиви, нито стръмни възвишения. Това означава, че мястото е било на север, или на юг от дунавската делта.

В случая без особено значение къде точно е аспаруховия стан. Важното е, че името има паралел в тракийския и обяснение на днешен български:)

Поздрави!


Да напълно съм съгласен с теб, че най-важното е, че имаме успоредник с днешен съвременен български диалект. И то този диалект не се говори къде да е, а именно на "местопрестъплението" :-) - днешна Добруджа, Търговище, Лудогорието, Варна, Силистра
цитирай
95. vasarl - Здрасти Спароток, по повод по го...
10.10.2012 10:42
Здрасти Спароток, по повод по горния ми пост(незнам защо но не ми дава да го цитирам).
Работата е там че аз чета и други работи, паралелно с твойте и се обърквам. Виж тук обясняват за град Аркаим, намерен в днешна Русия. Твърди се че е Арийски град на около 5000 години, а може би повече(7000-8000). Има и сериозни твърдения, че е град на древните Българи(Ако не се бъркам, по същото време има Мизи(Българи) и на Балканите): http://neshtoto.com/%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D0%BC/
Тук се говори за българските топоними из цяла Азия. Твърди се дори че пустинята Такламахан е приютявала Българи, някога: http://www.xnetbg.com/new/40/95/539
Като сравнявам различни твърдения, излиза че Българите(мизи) са населявали огромна територия, защото има сведения по едно и също време за Българи в Азия(към Индия) и Българи на Балканите и аз малко се бъркам. Също така се опитах да намеря сведения за мястото откъдето всичко е започнало, но тук става въпрос за дълбока древност и не е ясно откъде са тръгнали Българите. Много е трудно нещата да се подредят в хронологичен ред и да си представим цялостната картинка.
Поздрави
цитирай
96. malchaniaotnadejda7 - "...наречено на техен език Оглос,..."
10.10.2012 12:51
Стара и вярна дума - от теб чувам, хубаво звучи. Бисер е стара българска дума. "Хубаво" - също. А конят е свещеното животно - препуска като хала, казват, а и пеят в старите наши песни... Тракийско лично име, разбира се! Нищо тюркско няма тук и никога не е имало. А легионите на Вечния град сме ги мачкали неведнъж. И ти знаеш, кога точно. Тогава виа Апиа е осеяна с кръстове до възбог. Ние сме и от основателите на Рим и от героите от келтските легенди. Ако човек им види танците - само танците на старите ирландци - (не е нужно да има твоята подготовка, защото аз я нямам), за да разбере кои са предшествениците им. Мислих си, че си въобразявам, но после го прочетох при теб. Когато разумът на сърцето и кръвта говорят и времената млъкват. Велик народ сме, Павел! Били сме и ще бъдем. Където е текло, пак ще тече, казват. Само да те попитам за думата "ъгъл"? Много го спрягаха този ъгъл, а и аз го обичам. Току изникне отникъде в някое писание, като ъгъл на небе, или ъгълът на една усмивка... Та да те попитам. :) Поздрави!
цитирай
97. sparotok - имена на Пловдив
10.10.2012 16:31
анонимен написа:
Коментари
Saint Denis - 20.09.2007
Пловдив е наистина красив и много магически град. Но както винаги историците "пропускат" много по-важни неща за него. Не знам защото го правят, не искам да навлизам в конспиративни теории, но мои познати геолози, историци и пр., са ми казвали доста интересени факти за Пловдив. Според едно изследване за СУ моя позната геоложка е открила, че града има повече от 60 имена и че всъщност е дори по-древен, може би една от люлките на цивилизациите. Разбира се това звучи голословно, тъй като не мога да представя необходимте източници, доказващи това, но който се занимава с археология може с чиста съвест да го потвърди. Истинската история на българите (не тази написана от руснаците) ще излезе, въпросът е да не се отрича. Та, казвайки това горе, не искам да звучи помпозно, то е възможно, въпросът е , че на българина му звучи доста налудничево, когато се заговори за нещо необикновенно. Поздрави!


Ще бъда признателен на твоята позната, ако сподели за 50-те имена на Пловдив.
Аз знам само за:

- Евмолпия

- Пулпудева

- Филипополис

- Тримонциум

- Пълдин

- Плъвдив

- Филибе

- Пловдив

Преди време някой твърдеше и за име Кендрисос, но това си е чиста спекулация. В Пловдив е открито посвещение на Аполон Кендрисос, но това не означава, че града е носил това име. Ако този бог бе покровител на града, то посвещението щеше да е към Кендрисенос.

Един от блога твърдеше, че Кендрисос е най-старото име на града, но това пълна глупост защото посвещението към Кендрисос е от 2-ри век след Христа.
Евмолпия, Пулпудева, Филипополис и Тримонциум са доста по-стари.

Ще съм благодарен на всякаква информация. Аз самия не разполагам с исторически извор за други имена на Пловдив.

Поздрави!
цитирай
98. ivansimeonow - Привет Спароток! Твоето тълк...
10.10.2012 16:40
Привет Спароток!
Твоето тълкувание донякъде обяснява откъде идва и името Олга, за което се твърди, че е българско, Олга е и майката на Светослав, киевският княз, за които се твърди, че са дъщеря и внук на Владимир Хриз/ Хръз/. Между другото, Кий , Кубрат украинците/ допреди около век малоруси/ ги изучават подробно и ги считат за дял от тяхната история. Когато на един интелигентен украинец му казах, че са българи, реагира спонтанно с " да" и че сме родственици!
цитирай
99. sparotok - цитат
10.10.2012 16:42
анонимен написа:
Ще прегледам линковете, които ми даде, благодаря!
Но пък разгледах първия и в него тези владетели са записани като скитски, не като тракийски. Признавам, че за мен това е нова информация, данните ми за скитските владетели имат доста пропуски, а тези имена отсъстват дори и в справочника "Правители мира" на В.В. Эрлихман.
Сигурно някъде си написал връзката между скити и траки, но явно съм я пропуснал. Би ли ми я обяснил, защото ето какво казва Херодот за скитите:
"Има и друга история, на която аз съм повече склонен да вярвам, отколкото на всяка друга. Тя е, че скитащите скити някокога са живели в Азия и там са се борили с масагетите, но с лош успех. Това ги е накарало да напуснат домовете си, да прекосят река Арас и да се заселят в Кимерия." Херодот 4.11


Аз пък ще ти дам друг цитат, той е на учен, иранист - Не бива да се уповаваме прекалено много на херодотовото свидетелство (4.11) за прогонването на кимериите от скитите. Тези два народа са били близки роднини, говорили са почти идентични езици...R.Girshman, Iran, Cimmerians and Scythians....

Разместванията на народи и сблъсъците между роднини са били нещо често срещано в древността. Херодот обяснява за витините, че те живели край Струма, но след като били прогонени от (техните роднини) мизите се преселили в Азия.

Страбон определя витините и техните съседи мариандини, меони и мейони като ...част от мизите.

Що се отнася до скитите...според Ст.Византийски те са тракийски народ. Дион Касий твърди, че тракийското племе даки е клон на скитите.

Според Страбон саките са източни скити, а Аристофан нарича саките тракийски народ.

По отношение на материална култура и погребални обичаи скитите са неразличими от северните траки. Не случайно Тукидид казва за гетите, че те като скитите са конни стрелци (ипотоксоти).

Страбон обяснява, че скити е тъждествено на номади, т.е. скитащи.
Скити се обяснява лесно със скытати сен -скитам (Г.Ценов).
цитирай
100. hronology - ;)
10.10.2012 18:43
Поздрави за поста!
цитирай
101. анонимен - zdravei PAVKA
10.10.2012 19:18
и аз четох на много места за разкриването от руснаците на древнят балгарски град АРКАИМ в планината урал. говори се че е на 14000 години но братуските са засекретили цялата информаця.ако имаш инфо ще те помоля да го споделиш. напоследак става доста интересно.поздрави
цитирай
102. sparotok - ъгъл
10.10.2012 22:38
malchaniaotnadejda7 написа:
Стара и вярна дума - от теб чувам, хубаво звучи. Бисер е стара българска дума. "Хубаво" - също. А конят е свещеното животно - препуска като хала, казват, а и пеят в старите наши песни... Тракийско лично име, разбира се! Нищо тюркско няма тук и никога не е имало. А легионите на Вечния град сме ги мачкали неведнъж. И ти знаеш, кога точно. Тогава виа Апиа е осеяна с кръстове до възбог. Ние сме и от основателите на Рим и от героите от келтските легенди. Ако човек им види танците - само танците на старите ирландци - (не е нужно да има твоята подготовка, защото аз я нямам), за да разбере кои са предшествениците им. Мислих си, че си въобразявам, но после го прочетох при теб. Когато разумът на сърцето и кръвта говорят и времената млъкват. Велик народ сме, Павел! Били сме и ще бъдем. Където е текло, пак ще тече, казват. Само да те попитам за думата "ъгъл"? Много го спрягаха този ъгъл, а и аз го обичам. Току изникне отникъде в някое писание, като ъгъл на небе, или ъгълът на една усмивка... Та да те попитам. :) Поздрави!


Ъгъл е интересна дума и...много, много стара. Има я в санскрит като анкас и ангам, в латински като анкус, в стчеркслав. има и вариант онкотъ.

Значението е кривина, но и лошо, неверно...змия (като в лат. anguis ).
На фарси (ирански) ангел означава паразит, безполезен, лош.

Един приятел ме питаше дали има връзка между онгълъ -ъгъл и ангел (небесно същество).
Отговора е -няма:)
Ангел е гърцизирания вариант на иранската дума анакара - ангелос-ангел.
Анакара означава буквално пратеник, конник. Ана - на, върху, кара-кон...

Хубава вечер!:)
цитирай
103. sparotok - Olgasus
10.10.2012 22:43
ivansimeonow написа:
Привет Спароток!
Твоето тълкувание донякъде обяснява откъде идва и името Олга, за което се твърди, че е българско, Олга е и майката на Светослав, киевският княз, за които се твърди, че са дъщеря и внук на Владимир Хриз/ Хръз/. Между другото, Кий , Кубрат украинците/ допреди около век малоруси/ ги изучават подробно и ги считат за дял от тяхната история. Когато на един интелигентен украинец му казах, че са българи, реагира спонтанно с " да" и че сме родственици!


Лично име Олгасус (скит), а и (старомакедонски) теоним Олган съществуват в Източна Европа още в Античността. В такъв случай е глупаво да се твърди, че Олга е славянизирания вариант на германското име Хелига (Хелга).

Украинците са близки наши роднини, те също имат право да твърдят, че Кроват е част от тяхната история...

Поздрави!
цитирай
104. sparotok - Такла Макан
10.10.2012 22:48
vasarl написа:
Здрасти Спароток, по повод по горния ми пост(незнам защо но не ми дава да го цитирам).
Работата е там че аз чета и други работи, паралелно с твойте и се обърквам. Виж тук обясняват за град Аркаим, намерен в днешна Русия. Твърди се че е Арийски град на около 5000 години, а може би повече(7000-8000). Има и сериозни твърдения, че е град на древните Българи(Ако не се бъркам, по същото време има Мизи(Българи) и на Балканите): http://neshtoto.com/%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%B8%D0%BC/
Тук се говори за българските топоними из цяла Азия. Твърди се дори че пустинята Такламахан е приютявала Българи, някога: http://www.xnetbg.com/new/40/95/539
Като сравнявам различни твърдения, излиза че Българите(мизи) са населявали огромна територия, защото има сведения по едно и също време за Българи в Азия(към Индия) и Българи на Балканите и аз малко се бъркам. Също така се опитах да намеря сведения за мястото откъдето всичко е започнало, но тук става въпрос за дълбока древност и не е ясно откъде са тръгнали Българите. Много е трудно нещата да се подредят в хронологичен ред и да си представим цялостната картинка.
Поздрави


За Аркаим не зная нищо, но Такла Макан е била заселена с наши роднини. Това са тохарите - част от древните арийци.

Според проф.Виктор Меир има силни индикации, че прародината на тохарите е Северна България, а и Южна Румъния...Генетиците също свъзват белите мумии в Китай с източноевропейците...

Поздрави!
цитирай
105. sparotok - !
10.10.2012 22:50
hronology написа:
Поздрави за поста!


Благодаря!
цитирай
106. sparotok - !
10.10.2012 22:53
анонимен написа:
и аз четох на много места за разкриването от руснаците на древнят балгарски град АРКАИМ в планината урал. говори се че е на 14000 години но братуските са засекретили цялата информаця.ако имаш инфо ще те помоля да го споделиш. напоследак става доста интересно.поздрави


За Аркаим не зная нищо, но в Казахстан има една много интересна култура - Бегазы-Дандыбаевска.

Потърси нещо за нея и после сравнявай с тракийска халколитна керамика:)
цитирай
107. ckarlet - При теб човек се връща назад във в...
10.10.2012 23:07
При теб човек се връща назад във времето и всичко оживява пред очите, Sparotok!
Поздрави за хубавата статия, приятелю!
цитирай
108. doctora - доктора
10.10.2012 23:27
да отидем по-далеч от валовете, доста по-далеч: в источен китай, където се намира област с десетки пирамиди, включително и най-голямата пирамида във света /това за най-голямата не е много сигурно, но голямата бяла пирамида е огромна/. технологията на строителство е "проста": малка каменна постройка с бяла мумия в нея и отгоре гигански земен насип ... огромен и велик народ са братята китайци, но много ги е страх от малката им п-а ... унищожават имена и адреси в гигански мащаби, но дали ще могат да унищожат истината ... аз залагам главата си, че не ще могат ... амин.
цитирай
109. анонимен - Археолози намериха уникална антична лампа при разкопки в Деултум
11.10.2012 09:47
Ето нещо свързано с Египет, както скоро прочетох в един коментар: Историята ще строши зъбите на лъжите на съседите ни.
"Невиждана до момента за Европа антична лампа излезе при разкопки на римските терми в Деултум. Керамичният предмет е с форма на куче и според археолозите става дума за божество. Находката е открита в керамично струпване в каналите на римските терми, датирано от средата на III век. Специалистите го свързват с нашествието на готите през 249 година, когато немските племена опожаряват Деултум. По това време е разрушена и бронзовата статуя на Септимий Север, украсявала храма на римската колония.

Лампата е напълно запазена, като е отчупен само фитилникът, но той ще бъде възстановен, обясни археоложката и директор на Исторически музей в Средец Краси Костова. Друг подобен експонат обаче не е известно да е намиран по нашите земи. Затова Костова веднага изпратила мейли до европейските си колеги в университетите в Падуа, Мюнхен и Прованс. Запитването обаче удря на камък, защото се оказало, че специалистите по антична керамика били изумени и се дивили почти колкото българите на откритието. Това, което се знае, е, че кучето е египетска порода (т. нар. pharaon hound), много разпространена в Киренайка, Северна Африка. Става въпрос за ловно куче, много луксозно, което много често се изобразява и в египетските папируси, тъй като е считано за божество. През античността редица иконографски схеми, свързани с култа на богинята на лова Артемида, използват точно тази порода куче."

Източник:http://news.burgas24.bg//386756.html#
цитирай
110. breeze - Хубава група се е оформила тук!
11.10.2012 10:03
Едната мечта е постигната, ИСТОРИЯТА! Аз вече насочвам поглед към втората. Защото мечта без подкрепа не може. Коя е тя?
БЪЛГАРИЯ, разбира се! Тя също си иска своето!
Много работа ви очаква, момчета и момичета!
И все хубава!
цитирай
111. vasarl - Руснаците наистина засекретяват ...
11.10.2012 10:53
Руснаците наистина засекретяват нещата за Аркаим и затова информацията е толкова оскъдна. Доста се мъчих да намеря нещо, но навсякъде се твърди различно. Има дори твърдения че оттам са тръгнали Българите и една част идват на Балканите, а друга отиват в Азия и затова Азия е пълна с Български топоними. Аз лично не мисля така. Мисля че от Балканите тръгват към Азия, но един ден ще се разбере истината.
Четох и една книга за тангризма. Незнам доколко Бог Тангра е Български бог. По скоро е нещо което олицетворява вселената. Иначе, по времето на Омуртаг съм чувал една история за един пленен воин, който казал на Омуртаг че Българската вяра била фалшива, защото сме вярвали в духове на планети и звезди, а Омуртаг му казал да не говори за боговете ни, защото ние сме победили във всяка битка. Истината е някъде там.
Руснаците ги е страх заради Волжките Българи, затова крият. Ватикана също крие много информация за нашата история. Разполагаме с малко и затова е трудно да се намери истината. Но никой вече не може да я спре...както казал навремето Петър Дънов.
Поздрави!
цитирай
112. анонимен - ardaburius
11.10.2012 15:35
Интересното е, че в делтата на Дунава имало река Аспа и други топоними от този корен
цитирай
113. blm - На български
11.10.2012 17:51
neznayko написа:
Нещо интересно - http://earth-chronicles.ru/news/2012-10-08-32136 Извинявам се, че давам линк на руски, но на български не намерих тази информация.


http://www.focus-news.net/?id=n1703733
цитирай
114. анонимен - da jivee istinata, i samo istinata.
11.10.2012 19:19
da jivee istinata, i samo istinata.
цитирай
115. brig - За Пловдив
12.10.2012 14:40
От тази карта се вижда че се е казвал и Понерополис и Дулосиполис. Последното е много ясно защо не се популяризира :))
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Thraciae-veteris-typvs.jpg
цитирай
116. dolsineq - Ладо /Владимир Дойчинов/ постна ...
12.10.2012 22:36
Ладо /Владимир Дойчинов/ постна много добра информация, предполагам ще ви е интересно да я прочетете:

"Латинците не страдат от предрасъдъците на гърците, които се опитват да прикрият правата на българите на Балканите. Западните автори са по-обективни. Римските папи нямат интерес да взимат страна в споровете между гърци и българи - двете големи сили в Източната империя. Но и не се чустват длъжни да поддържат гръцките диалектики.

Видният римски църковен писател от 9 век Анастасий Библиотекар съобщав
а, че след разделянето на Римската империя през 364 г. "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав".

”...quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes...”, "Historia de viti Rom", Pont. Patrologia Latina, 128, col. 1393 f, Anastasius Bibliothecarius

Той пояснява, че "българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право". Тези провинции били "двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания".

Официален Рим през 9 в. счита, че през 4 век българите са имали "родствено право" върху "отечеството им", което е от двете страни на Дунав. Анастасии е главен библиотекар на Римската църква, а преди това е и претендент за папския престол." – :)
цитирай
117. sparotok - проверявай преди да направиш сериозно твърдение
13.10.2012 00:12
brig написа:
От тази карта се вижда че се е казвал и Понерополис и Дулосиполис. Последното е много ясно защо не се популяризира :))
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Thraciae-veteris-typvs.jpg


Филип Македонски основава (доизгражда) не един, а много градове. Филип не основава Пловдив, а само го укрепва, докато Понерополис, наречен още Дулон-полис е малко градче – колония за престъпници.
Тази колония – Понерополис по-късно получава името Филипополис, но Филипополис има и в Сирия...

Амиан Марцелин не казва нищо за Понерополис, или Дулонполис когато става дума за Пловдив. Това не е направил и Клавдий Птолемей.

Philippopolis, formerly Eumolpias, 1 http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Amm. 26.10.4&lang=original

Плиний Стари е единствения, който говори за идентичността на Пловдив с Понерополис ( География, ІV. ХІ. 41)....Старите автори обаче понякога се бъркат в локациите.

Страбон казва следното – And above Byzantium is situated the tribe of the Astae, in whose territory is a city Calybe,385 where Philip the son of Amyntas settled the most villainous people of his kingdom.386 На север от Византион живеят астите, в чиито земи е град Калибе, там където Филип – сина на Аминта засели най-големите престъпници от царството си.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7F*.html

Понерополис е бил близо до Византион (Истамбул), Плодвив не е чак толкова близо.

Моето лично мнение е, че недобросъвестни автори са използвали грешката на Плиний, за да очернят името на Пловдив.

Ако Пловдив е носил името Понерополис, то поне в един надпис това би било споменато. Не ми е известно да е открит такъв епиграфски паметник, а и се съмнявам, че такъв ще бъде открит.

Поздрави!



цитирай
118. sparotok - данни
13.10.2012 00:58
dolsineq написа:
Ладо /Владимир Дойчинов/ постна много добра информация, предполагам ще ви е интересно да я прочетете:

"Латинците не страдат от предрасъдъците на гърците, които се опитват да прикрият правата на българите на Балканите. Западните автори са по-обективни. Римските папи нямат интерес да взимат страна в споровете между гърци и българи - двете големи сили в Източната империя. Но и не се чустват длъжни да поддържат гръцките диалектики.

Видният римски църковен писател от 9 век Анастасий Библиотекар съобщав
а, че след разделянето на Римската империя през 364 г. "българският народ връхлетял и заел всички страни по Дунав".

”...quia Bulgares, qui jure gentile sibi pariam subjugantes...”, "Historia de viti Rom", Pont. Patrologia Latina, 128, col. 1393 f, Anastasius Bibliothecarius

Той пояснява, че "българите обединили своето отечество, съгласно родственото им право". Тези провинции били "двата Епира (Стария и Новия), цялата Тесалия и Дардания".

Официален Рим през 9 в. счита, че през 4 век българите са имали "родствено право" върху "отечеството им", което е от двете страни на Дунав. Анастасии е главен библиотекар на Римската църква, а преди това е и претендент за папския престол." – :)


Снеже, данните на Анастасий Библиотекар за отвоюването на Тракия, Епир, Дардания...съвпадат с твърдението на Д. Хоматиан, който казва, че през 4-ти век пр. Христа българите са прогонени на север от А. Македонски, но след време се завърнали и със страшна сила отвоювали обратно земята си.

Свидетелствата на старите автори се подкрепят едно друго, истината си се вижда, но само за този, който желае да отвори очите си.

Поздрави!
цитирай
119. sparotok - нека всеки прочете
13.10.2012 01:03
blm написа:
neznayko написа:
Нещо интересно - http://earth-chronicles.ru/news/2012-10-08-32136 Извинявам се, че давам линк на руски, но на български не намерих тази информация.


http://www.focus-news.net/?id=n1703733



Проф. Васил Николов: Провадия-Солницата е най-ранният праисторически град в Европа
07 октомври 2012 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Начало / Култура
Провадия. Провадия-Солницата засега е най-ранният праисторически град в Европа и неговото възникване като комплекс, като градски център е някъде около 4700 г. пр. Хр. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” проф. Васил Николов от Национален археологически институт и музей на БАН, който е ръководител на археологическия екип на Провадия-Солницата. Екипът на Николов и тази година е работил на обекта почти два месеца. След откритията през миналата година, свързани с укрепителната система на селището и с обредния център, през тази година усилията на археолозите са били съсредоточени върху некропола в близост до селището, както и върху самото селище. Става дума за най-стария в Европа солодобивен център от VI и V хилядолетие пр. Хр. Началото му е около 5500 години преди Христа, както показват радиовъглеродните дати. Производството на сол е това, което е създало този комплекс и го прави толкова силен. Производството на сол е това, което е в основата на световноизвестния Варненски златен некропол, който е от същото време и богатството, на който е резултат на търговията със сол на дълги разстояния, каза проф. Николов. Няма данни за друг, по-ранен праисторически град в Европа. Селището възниква в средата на VI хилядолетие пр. Хр. с производството на сол вътре в селището. По-късно производството е изнесено извън селището, а самото селище вече е застроено предимно с двуетажни къщи и е оградено с каменна стена. Първата каменна стена, която е създадена някъде около 4700 г. пр. Хр., е дебела около 2 – 2,1 м и е била висока над 3 м. Съвременният човек си представя такива стени за Античността и Средновековието, но в случая става дума за V хилядолетие пр. Хр., за една възраст от 6700 г. – нещо, което е невероятно дори и за специалистите. По-късно тази стена е била разрушена най-вероятно от земетресение. Североизточна България е земетръсен район. Имало е изследвания на геофизици, които смятат, че двата центъра – Вранча в Румъния и Шабла, Калиакра, са причината за тези разрушения. Ако първата стена е създадена около 4700 г. пр. Хр., втората е създадена около 4500 г. пр. Хр. Тя също е каменна и е малко по-дебела. От това, което е установено в тези части, тя има дебелина около 2,4 м и също е висока над 3 м. Разрушени части от нея са запазени в културния пласт. Тя частично се застъпва с първата укрепителна система. Диаметрите на тези укрепления са от порядъка на 80-90 метра. Това са първите две каменни укрепителни системи. Те са най-ранните в Европа. Третата вече е изключително масивна. Тя обхваща цялото селище и има диаметър около 105-110 м. Тъй като в културния пласт на селището, в останките на селището, се е натрупала една селищна могила вече, тя е един нисък пресечен конус, стените на този нисък пресечен конус са били подравнени и са облечени с кожух от едри камъни. На периферията на селището, на периферията на този пресечен конус е била изградена стена от много големи камъни. Невероятно е, че всички те са качени горе. Явно при следващото земетресение те са съборени, част от тях са по склона или под стената и сега ги откриваме на периферията на селището. Тази стена пак е била много висока – поне 3 м. Три последователни укрепителни системи заграждат това селище, каза още проф. Васил Николов.
Радостина ГЕОРГИЕВА

цитирай
120. sparotok - данни
13.10.2012 01:13
анонимен написа:
Интересното е, че в делтата на Дунава имало река Аспа и други топоними от този корен


Бихте ли посочили изворите, в които се споменават тези данни?
цитирай
121. sparotok - Тангра
13.10.2012 01:24
vasarl написа:
Руснаците наистина засекретяват нещата за Аркаим и затова информацията е толкова оскъдна. Доста се мъчих да намеря нещо, но навсякъде се твърди различно. Има дори твърдения че оттам са тръгнали Българите и една част идват на Балканите, а друга отиват в Азия и затова Азия е пълна с Български топоними. Аз лично не мисля така. Мисля че от Балканите тръгват към Азия, но един ден ще се разбере истината.
Четох и една книга за тангризма. Незнам доколко Бог Тангра е Български бог. По скоро е нещо което олицетворява вселената. Иначе, по времето на Омуртаг съм чувал една история за един пленен воин, който казал на Омуртаг че Българската вяра била фалшива, защото сме вярвали в духове на планети и звезди, а Омуртаг му казал да не говори за боговете ни, защото ние сме победили във всяка битка. Истината е някъде там.
Руснаците ги е страх заради Волжките Българи, затова крият. Ватикана също крие много информация за нашата история. Разполагаме с малко и затова е трудно да се намери истината. Но никой вече не може да я спре...както казал навремето Петър Дънов.
Поздрави!


Тангра е тюрцизираното име на тракийския бог Дин(гир). Дин е известен на етруските под името Диниа (Тиниа), на германите като Тиу, а бог на светлината на лувийски е Тиуна.

Боговете на старите българи са слънцето, луната и звездите...а според гръцки автори слънцето е върховния бог на траките. Знае се, че траките почитат и луната (Мас)...

Старите българи са наречени още скити. Според Хезихий името на луната (месечината) при скитите е Мес(пле)...име почти идентично с тракийското Мас.

Скитския бог на слънцето е Гето-сур, а едно от имената на тракийския слънчев бог е Сур-гет...Частицата сур отговаря на арийската дума сурия-слънце, стблг. зория-зора...слънце...да не забравяме блг. диал. зура-зора, сияние...
цитирай
122. sparotok - !
13.10.2012 01:27
breeze написа:
Едната мечта е постигната, ИСТОРИЯТА! Аз вече насочвам поглед към втората. Защото мечта без подкрепа не може. Коя е тя?
БЪЛГАРИЯ, разбира се! Тя също си иска своето!
Много работа ви очаква, момчета и момичета!
И все хубава!


Да дава Господ живот и здраве, Българи от работа не се плашат!:)
цитирай
123. sparotok - благодаря ти!
13.10.2012 01:29
ckarlet написа:
При теб човек се връща назад във времето и всичко оживява пред очите, Sparotok!
Поздрави за хубавата статия, приятелю!


Благодаря ти Скарлетче!:)
цитирай
124. dolsineq - @119. sparotok - нека всеки проч...
13.10.2012 11:48
@119. sparotok - нека всеки прочете
01:03 Този коментар си го прехвърлих към моят блог. Нека който отвори темата и при мен http://dolsineq.blog.bg/history/2012/10/05/nai-stariiat-grad-v-evropa-se-namira-krai-varna.1006334 да я чете...

@118. sparotok - данни
След толкова много доказателства няма начин още да се подържа скалъпената легенда за 681 г и кубратовият сноп от пръчки. Май тия пръчки крайно време е да се използват по предназначението си за гумените глави на българските пишман историци...:)
цитирай
125. sparotok - пръчки
13.10.2012 19:13
dolsineq написа:
@119. sparotok - нека всеки прочете
01:03 Този коментар си го прехвърлих към моят блог. Нека който отвори темата и при мен http://dolsineq.blog.bg/history/2012/10/05/nai-stariiat-grad-v-evropa-se-namira-krai-varna.1006334 да я чете...

@118. sparotok - данни
След толкова много доказателства няма начин още да се подържа скалъпената легенда за 681 г и кубратовият сноп от пръчки. Май тия пръчки крайно време е да се използват по предназначението си за гумените глави на българските пишман историци...:)


Снеже, пишман историците няма да се променят...те просто не могат да се променят ни с добро, ни с лошо. Слава Богу има и съвестни учени, които не робуват на догми.

Виж това

http://andorey.blog.bg/history/2012/10/01/krali-marko-i-trakiiskiiat-konnik.1005153


http://andorey.blog.bg/history/2012/09/19/kak-razchetoh-trakiiskiia-nadpis-ot-kiolmen.1001270

http://andorey.blog.bg/history/2012/06/14/ot-pirin-do-pirineite.967849
цитирай
126. dolsineq - @119. sparotok - нека всеки проч...
13.10.2012 21:10
sparotok написа:
dolsineq написа:
@119. sparotok - нека всеки прочете
01:03 Този коментар си го прехвърлих към моят блог. Нека който отвори темата и при мен http://dolsineq.blog.bg/history/2012/10/05/nai-stariiat-grad-v-evropa-se-namira-krai-varna.1006334 да я чете...

@118. sparotok - данни
След толкова много доказателства няма начин още да се подържа скалъпената легенда за 681 г и кубратовият сноп от пръчки. Май тия пръчки крайно време е да се използват по предназначението си за гумените глави на българските пишман историци...:)


Снеже, пишман историците няма да се променят...те просто не могат да се променят ни с добро, ни с лошо. Слава Богу има и съвестни учени, които не робуват на догми.

Виж това

http://andorey.blog.bg/history/2012/10/01/krali-marko-i-trakiiskiiat-konnik.1005153


http://andorey.blog.bg/history/2012/09/19/kak-razchetoh-trakiiskiia-nadpis-ot-kiolmen.1001270

http://andorey.blog.bg/history/2012/06/14/ot-pirin-do-pirineite.967849

................................
Интересна информация, едва ли е случайно съвпадението в имената – Пирин–Пиринеи. Легендата за Крали Марко се е предавала от уста на уста, но и новото й тълкуване от andorey е също много убедително. Имам усещането, че сме се подложили на хипноза... Всичко това ми напомня за строежът вавилонската кула, когато хората говорели само един език. Задружието им стреснало боговете, защото всеки момент те щели да стигнат до тях и за да предотвратят това, боговете създали езиците и разделили хората...:)
цитирай
127. ili4e - винаги съм си мислила, че има връзка ...
13.10.2012 22:31
винаги съм си мислила, че има връзка между понятието Онгъл и Англия? Има ли основание или е моя лична заблуда?
цитирай
128. urilozev - Прочетох
14.10.2012 05:55
с интерес постинга и коментарите.Поздрав, sparotok.
цитирай
129. vmir - От най-ранна възраст ме е изумявало мирното съвместно съществуване между местните т.н. "славяни"
14.10.2012 10:06
и присвоилите земите им "прабългари". В тази версия никак не се връзва безапелационния нашественически манталитет на българите със смелостта и опърничавия нрав на славяните, които им се били подчинили безпрекословно и никога не им писнало, нито им минало през ум да се освободят от новите си поробители. После, представете си, дивите номадски нашественици при наследника на Аспарух - Тервел, сключват договор с Византия за облагане с мито на стоките през границата, като за целта се използват двустранни държавни печати. А "славяните", естествено, пак си траят и се радват от сърце на новите си бирници и им викат за довчерашните си управляващи: "А, така, вземете ни стоката, да ги биете, мамка им и византийска!" Че кой бяга от лекото, за да приеме тежкото, освен ако не, за да сподели тежестта с близък?
Поздрави, Спароток!
цитирай
130. анонимен - zdravei sparotok
14.10.2012 18:11
mislia 4e tazi informacia 6te te zainteresuva:http://antimason89.blog.bg/history/2012/10/14/drevnite-kelti-v-zemite-na-trakiia.1009529
цитирай
131. sparotok - хипноза
14.10.2012 19:29
dolsineq написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:
@119. sparotok - нека всеки прочете
01:03 Този коментар си го прехвърлих към моят блог. Нека който отвори темата и при мен http://dolsineq.blog.bg/history/2012/10/05/nai-stariiat-grad-v-evropa-se-namira-krai-varna.1006334 да я чете...

@118. sparotok - данни
След толкова много доказателства няма начин още да се подържа скалъпената легенда за 681 г и кубратовият сноп от пръчки. Май тия пръчки крайно време е да се използват по предназначението си за гумените глави на българските пишман историци...:)


Снеже, пишман историците няма да се променят...те просто не могат да се променят ни с добро, ни с лошо. Слава Богу има и съвестни учени, които не робуват на догми.

Виж това

http://andorey.blog.bg/history/2012/10/01/krali-marko-i-trakiiskiiat-konnik.1005153


http://andorey.blog.bg/history/2012/09/19/kak-razchetoh-trakiiskiia-nadpis-ot-kiolmen.1001270

http://andorey.blog.bg/history/2012/06/14/ot-pirin-do-pirineite.967849

................................
Интересна информация, едва ли е случайно съвпадението в имената – Пирин–Пиринеи. Легендата за Крали Марко се е предавала от уста на уста, но и новото й тълкуване от andorey е също много убедително. Имам усещането, че сме се подложили на хипноза... Всичко това ми напомня за строежът вавилонската кула, когато хората говорели само един език. Задружието им стреснало боговете, защото всеки момент те щели да стигнат до тях и за да предотвратят това, боговете създали езиците и разделили хората...:)


Снеже, не си далеч от истината. Подложени сме на хипноза, мошениците повтарят лъжи докато ги повярваме.

Само, че няма хипноза, която да трае вечно:)

Поздрави!
цитирай
132. sparotok - Anglia
14.10.2012 19:41
анонимен написа:
винаги съм си мислила, че има връзка между понятието Онгъл и Англия? Има ли основание или е моя лична заблуда?


Anglia идва от областта Angeln между Северна Германия и Дания. Различни автори дават различни тълкувания. Едно от тях е ъгъл, кривина (то отговаря на онгълъ-ъгъл), другото е теснина (срав. ствиснем. angi , стсакс. enge, стнорв. ongr- теснина).

Сродна е и стблг. онзъкъ -тесен.

Аз лично бих заложил на тълкуването теснина.

Поздрави!
цитирай
133. sparotok - !
14.10.2012 19:50
urilozev написа:
с интерес постинга и коментарите.Поздрав, sparotok.


Поздрави приятелю!
цитирай
134. sparotok - правилно
14.10.2012 19:54
vmir написа:
и присвоилите земите им "прабългари". В тази версия никак не се връзва безапелационния нашественически манталитет на българите със смелостта и опърничавия нрав на славяните, които им се били подчинили безпрекословно и никога не им писнало, нито им минало през ум да се освободят от новите си поробители. После, представете си, дивите номадски нашественици при наследника на Аспарух - Тервел, сключват договор с Византия за облагане с мито на стоките през границата, като за целта се използват двустранни държавни печати. А "славяните", естествено, пак си траят и се радват от сърце на новите си бирници и им викат за довчерашните си управляващи: "А, така, вземете ни стоката, да ги биете, мамка им и византийска!" Че кой бяга от лекото, за да приеме тежкото, освен ако не, за да сподели тежестта с близък?
Поздрави, Спароток!


Съвършено правилно заключение приятелю!

За съжаление обаче ще мине още доста време докато всички наши сънародници разберат, че корените ни не са в Припятските блата, а тук на Балканите.

Ще е нужно и време да бъде възприета истината, че без българите народите на Източна Европа нямаше да съществуват, а щяха да са асимилирани от различни нашественици.

Ще мине време преди Българина си възвърне самочувствието, което заслужава.

Поздрави!
цитирай
135. doctora - доктора
14.10.2012 23:46
досаждъл съм ви и друг път с теми за тризъбеца, граала, кивота и скрития колобърски ритуал при българите - над 10 метра ... ще ви досадя и с още една тема, но ще бъда кратък и го исказвам като въпрос .... ОБРАТНОТО БЪЛГАРСКО КИМАНЕ ... КОЛКО ЧЕСТО СЕ СРЕЩА ПО СВЕТА ... СРЕЩАЛО ЛИ СЕ Е ПРИ ТРАКИТЕ И ДРУГИ НАРОДИ ????
цитирай
136. анонимен - За конника
14.10.2012 23:59
Конникът - човек/владетел/бог, който чрез небесното (духа) е овладял земното (змията, змея).

Оброчна плоча с тракийски конник и змия:
http://i45.fastpic.ru/big/2012/1015/b4/4b10a35af0f713862594e677b1a6a5b4.jpg
http://www.europeana.eu/portal/record/08506/A64915D29F0893DC31DA67F8704127FDC0BA83DB.html

Още една такава от поста на sparotok "Българските имена на тракийския конник":
http://users.stlcc.edu/mfuller/stobi/eStobiHorseman55.jpg

Saint George and the Dragon by Paolo Uccello:
http://i45.fastpic.ru/big/2012/1015/06/b63aabd2855cc4dab07be919d11b0006.jpg

Икона на Свети Георги, 1667 г., неизвестен автор, Кремиковски манастир:
http://i45.fastpic.ru/big/2012/1015/12/c2eaf39f5402461fedf904501c7e9f12.jpg
цитирай
137. анонимен - ... за конника
15.10.2012 00:41
"Крали Марко", худ. Иван Милев, 1926 г.:

http://i45.fastpic.ru/big/2012/1015/e1/8a887ca8c16a4577e91e6447f2a6cbe1.jpg

Впрочем Св. Георги се изобразява много често като само сложил копието в устата на змея, но без да го пронизва (тоест, овладява го без да го убива). Икона на Св. Георги, Челопеч:

http://i45.fastpic.ru/big/2012/1015/96/2212c9c71dce2265d287159b79d9da96.jpg
цитирай
138. mia2442 - Чета всичко от теб - по-интересно е от криминален роман!:)
15.10.2012 06:43
А чел ли си "Тракийските хроники" на Стефан Гайд? Още съм в началото, но съм адски впечатлена... Поздрави и успех!:)
цитирай
139. sparotok - Тракийски хроники
15.10.2012 08:25
mia2442 написа:
А чел ли си "Тракийските хроники" на Стефан Гайд? Още съм в началото, но съм адски впечатлена... Поздрави и успех!:)


Да, чел съм тези работи. Със заключенията на Гайд съм съгласен, ние сме потомци на траките- най-древния цивилизован народ на Европа.

Методиката на Гайд обаче е малко странна за мен, но това разбира се, не означава, че не съм аз този, който греши:)

Времето ще покаже кой е най-близо до истината...

Поздрави!
цитирай
140. sparotok - кимане
15.10.2012 08:29
doctora написа:
досаждъл съм ви и друг път с теми за тризъбеца, граала, кивота и скрития колобърски ритуал при българите - над 10 метра ... ще ви досадя и с още една тема, но ще бъда кратък и го исказвам като въпрос .... ОБРАТНОТО БЪЛГАРСКО КИМАНЕ ... КОЛКО ЧЕСТО СЕ СРЕЩА ПО СВЕТА ... СРЕЩАЛО ЛИ СЕ Е ПРИ ТРАКИТЕ И ДРУГИ НАРОДИ ????


За съжаление нямам никаква информация по този въпрос...
цитирай
141. natalia272 - Човек много е дълго! Как да го про...
15.10.2012 09:36
Човек много е дълго! Как да го прочета? :)
цитирай
142. get - "Крали Марко", худ. ...
15.10.2012 10:38
анонимен написа:
"Крали Марко", худ. Иван Милев, 1926 г.:

Тук имаме картината на Ив. Милев !

http://www.chambersz.com/news/8866-v-stara-zagora-shte-badat-predstaveni-tvorbi-na-ivan-milev

анонимен написа:
Впрочем Св. Георги се изобразява много често като само сложил копието в устата на змея, но без да го пронизва (тоест, овладява го без да го убива). Икона на Св. Георги, Челопеч:

http://i45.fastpic.ru/big/2012/1015/96/2212c9c71dce2265d287159b79d9da96.jpg

- Но Мар(с)ко=Тракийски конник, го имаме и в песенното народно творчество ?!
КРАЛИ МАРКО ДОБИВА СИЛА И ОРЪЖИЕ
Раснал Марко, раснал, та пораснал,
та дораснал до седем години
и излезнал телци да си пасе.
Изкарал ги към синьо езеро,
тамо слуша писък на детенце -
ойде Марко, де се гласо чуе,
виде Марко детенце у люлкя
с шъпа го е водица напоил,
с клончета му, бре, сенкя направил
и Марко легна под люлкя на сенкя.
Ето иде Вила самодива,
кига виде Марка дека лежи,
отдалек е Марка съгледала,
заканьи се Марка да убие.
Из пелени дете проговори:
- Немой, мале, той ми е побратим,
той ми с клонче сенчица направи
и със шъпа водица напои.
Проговара Вила самодива:
- Он не може побратим да ти бъде,
дор не суче млеко самодивско.
Кига Марко самодива виде,
рипна Марко далек да си бега.
Самодива на него говори:
- Постой, постой, маленко момченце,
откъде си и отдека си ми,
очеш Гюрга сестра да ти стане?
- Коя ли ще да е Вила самодива ... и посестримата на Марко КараВелити(за мен това е правилният епитет на Героят-Хероса, което в последствие е трансформирано до Кралевити) ... Гюргя ?
- Тази е, служебно-божествено-социална функция на човека преминаващ в Херой(тоест полубог) ... Това е - КАНоса/Кънеза ... преминаващо в по-късното Тирас/Терес(лични имена и епоними, отново със значение Водач на социума). Защо става водач Хероса/Герой ... защото "чува гласа" на един Бог Ка(о)рМесий ... тоест Хермеса, с присъщите както космични, така и земно-хтонични черти на този уникален бог Ерми ?!!
цитирай
143. sparotok - :)
15.10.2012 10:55
natalia272 написа:
Човек много е дълго! Как да го прочета? :)


Карай набързо, няма проблем!:)

Хубав ден!
цитирай
144. rorikabc - Аз пък се чудя ,
15.10.2012 13:51
Как, като се пръква старобългарската азбука , всички се втурват да пишат на нея.От моретата на север та до моретата на юг.Няма ли някакви бунтове, че се говори по тия земи друг чужд български език и им го налагат насила и се пише с чужди букви.Какви са тия гети ли готи ли дето нахлуват в земите ни и разрушават и убиват всичко. Обяснявам си го така. Живеят си по тия земи едни хора да ги наречем траки.Имат си богове, почитат си ги и никой на никой не пречи.Говорят един език. Имат си писменост. Имат си царства. Посбиват се от време на време и пак продължават.Демокрация. Идват едни гърци. Може би търговци.Малко на брой.Започва борба за пазари.Крамоли между самите гърци. Гърците увличат съответните царства в раздори.Траките не свикнали на такива раздори търсят спокойствие я на север, я на юг , запад исток. Вземат буквите на траките, боговете , техните знания за небето и земята. Написват ги на свой език, но все не могат да ги владеят.Създават така великата елинска култура. Идват римляните с наемниците си. . Настава глобализация. Създават ИРИ за да може да се управлява по -добре.Докато в ИРИ има тракийски водачи положението се търпи.По монетите им до 3-тия век са изобразени слънцето и луната. Когато гърците узурпират управлението в Цариград , вече не се търпи.Забегналите на север ги залъгват да се върнат обещавайки им преференции.Вземат ти всичко с нож и уж ти правят благословия да им дават социални колкото да не умрат от глад. Па бягат на север , пакс е връщат. Събират се на север и започват да грабят тези които покорно са роби.Разрушават най вече омразнити им църкви с единния бог. Един два пъти така и се осъзнават че и ония отвъд Дунава и тия отсам са братя и имат еди враг, най вече гръцката църква остават тук и си правят държава. През вековете са траки, готи, славяни и стигат до името Българи. Правят си културната революция като си връщат буквите и езика.По църквите си рисуват заедно с Исус, слънцето, луната , биковете , змиите. които са се запазили и днес
цитирай
145. анонимен - - Но Мар(с)ко=Тракийски конник, го ...
15.10.2012 15:43
get написа:
- Но Мар(с)ко=Тракийски конник, го имаме и в песенното народно творчество ?!


Народното творчество и традиции са много интересни. Запознаването с тях помага много. Хубава книга по въпроса - "Българска народна митология" от Иваничка Георгиева, 1993 г. - http://www.mling.ru/etnolingvistika/bg/muth_bg/

Крали Марко = Тракийския конник = Перун = св. Георги
Зевс = св. Илия
Бендида-Артемида = св. Марина
и т.н.
цитирай
146. nikikm - Наталке,
15.10.2012 19:53
пеперудите не летят през морето!
цитирай
147. анонимен - zdravei PAVEL
16.10.2012 06:01
mislih mislih i reshih che triabva da te pozdravia s tezi veliki slova na edna velika BALGARKA. neka vseki rodolubec koito ne e prochel tova da go prochete i shte razbere kolko mnogo si prav v izsledvaniata si. karai smelo napred i badi siguren che si na prava sleda.ne ostana mnogo vreme da se razbere ot vsichki balgari koito mileiat za rodinata.az sam edin ot tiah za koeto doprinese mnogo TI. pozdravi sardechni.http://vbox7.com/play:897cbb0f&ef=1
цитирай
148. анонимен - vseki pat kogato go cheta mi se na...
16.10.2012 06:13
vseki pat kogato go cheta mi se nasalziavat ochite.
цитирай
149. get - - Но Мар(с)ко=Тракийски конник, ...
16.10.2012 11:48
get написа:
анонимен написа:

- Но Мар(с)ко=Тракийски конник, го имаме и в песенното народно творчество ?!

Народното творчество и традиции са много интересни. Запознаването с тях помага много. Хубава книга по въпроса - "Българска народна митология" от Иваничка Георгиева, 1993 г. - http://www.mling.ru/etnolingvistika/bg/muth_bg/

Крали Марко = Тракийския конник = Перун = св. Георги
Зевс = св. Илия
Бендида-Артемида = св. Марина
и т.н.

- Благодаря за линка към книгата на Иваничка Георгиева !

- Относно, връзката м/у Бендида-Артемида ... св.Марина ?! - в изводите си които съм стигнал до момента ... мисля(?) ... не следва да приемаме едно към едно тълкуванията на гръцката митология, или поне така както ни се представя тя към момента ?!
- По принцип ... Великата богиня - Майка, е събирателен образ ... нещо, като Три в Едно на Женското начало ?! ... тъй както това са както жизнени принципи, така и природни сили-процеси ?! ... присъщи на материалният свят и проявяващи се в него !?!

- В тази връзка не случайно, се споменава за свещените горички и източници(извори) ... в които Великата богиня и регенерира до Дева-Артемида ! - с последващият цикъл Съпруга и тази която е под Персефона-Подния(семантично-преизподня(християнско).
- Това има връзка и с по-късната християнска обредност-образност при св.Марина, още известна и като, Опалена Мария ... свързана в чисто битово-стопански план с пребиране на реколтата ... и дните "горещници" при които се прибира реколтата !! - това като традиция и образност се свързва с "трудна жена" ... тоест жената при процеса на раждането ... и след родилно състояние(лехуса) ?! ... може още много да се пише - но ще завърша с въпрос, който не ми дава мира ?? - може ли народ с номадски произход(според теориите на историците ни, за нас българите !?) , да има такава сложна фолклорна образност и традиции, които отговарят на уседнал начин на живот и развито земеделие ??!
цитирай
150. анонимен - Angulus
16.10.2012 15:10
Ъгъл за Онгъл по-гладко пасва. Във всички ИЕ езици ъгъл е или с този корен или е на базата на "кът".
цитирай
151. sparotok - до rorikabc
16.10.2012 15:15
Общо взето разсъжденията ти са правилни...

Поздрави!
цитирай
152. rorikabc - ето книжка за връзките между траки и египтяни
16.10.2012 18:53
И много думи на тракийци и други стари езици .Писана 11-та година на миналия век. Тогава още се писало че сме траки и е имало тракийски език.
цитирай
153. sparotok - книга
16.10.2012 19:24
rorikabc написа:
И много думи на тракийци и други стари езици .Писана 11-та година на миналия век. Тогава още се писало че сме траки и е имало тракийски език.


Да не става дума за книгата на Никола Йонков-Владикин?
Имам я, интересно четиво е.

Тъжно е, че истината е била известна преди повече от 100 години. Освен Йонков-Владикин, също Цани Гинчев и Ганчо Ценов са открили тракийските ни корени, но явно противниците на истината са имали (и все още имат) голямо влияние.
цитирай
154. sparotok - онгъл
16.10.2012 19:25
анонимен написа:
Ъгъл за Онгъл по-гладко пасва. Във всички ИЕ езици ъгъл е или с този корен или е на базата на "кът".


Може, но пасва ли ъгъл и на Олгон както е посочено по-горе:)
цитирай
155. rorikabc - Да, разсеях се , не сложих адреса ето го
16.10.2012 20:08
http://forum.tisitova.com/download/file.php?id=3700&sid=7e36c5cad7c4fed1e7ffefb702f7c446
цитирай
156. анонимен - Ολγον
16.10.2012 21:10
sparotok написа:
анонимен написа:
Ъгъл за Онгъл по-гладко пасва. Във всички ИЕ езици ъгъл е или с този корен или е на базата на "кът".

Може, но пасва ли ъгъл и на Олгон както е посочено по-горе:)


-gon = ъгълник / като в хекса-гон, поли-гон / ОЛГОН би могло да означава "малоъгълник" ? ( ол(иго)гон ? Все пак извора който сочиш е на гръцки.
цитирай
157. анонимен - Location Angulus
16.10.2012 21:19
<<< се заселил при Истър (=Дунав). Той завзел удобно за заселване място, наречено на техен език Оглос, което било недостъпно и непревзимаемо за неприятелите. Отпред е защитено от непроходима местност, и то поради това, че е блатиста. Отзад пък е оградено като със стена от недостъпни стръмнини.” >>>
=============================
Погледни релефна карта на делтата на Дунав. Изворът е категоричен - при Истър. Отпред - блата - виж огромните лимани и ръкави. Отзад непристъпни стръмнини - платата край Бабадаг, Тулча и пр.
цитирай
158. d3bep - Ето книжка за връзките между траки и ...
16.10.2012 21:51
rorikabc написа:
Ето книжка за връзките между траки и египтяни...

Четиво, по - скоро забавно, отколкото сериозно е тая книжка.. Даже за времето си е доста зле :)
Пълна е с откровени бисери

"В продължение на толкова много векове египтяните не могли
да асимилират ни либите, ни тракийските колонисти, просъществували
до Еродот. Борбата им е внушавала народническо съзнание и свободата ги карала да се отвращават от египетската тирания."

"Колко хиляди столетия след тоя потоп са се явили обикновените
съвременни нам гори и треви, които били пахлюти от исполински
животни като мастодона, ихтиозавъра, великанския елен и жълва цяла къща? Тогава топлият климат се врязал далеч в сегашния Северен полюс, гдето царуват планини от вечни ледове.
Там намираме мастодони, внезапно замръзнали, които ни поразяват със своята величина; намираме костите им по цяла Европа, по българските брегове на Дунава и по солените и пустинни
ребра на източния Кавказ. Тоя животински мир е наречен
„епохата на исполините“ и се отнася към третичната формация
на земната кора. Тракиецът дали се е шетал тогава по своето отпослешно отечество?"

Мастодонтът пасе до ихтиозавъра, и двамата заедно - до тракиеца....
Е тракиеца с въпрос де, ама като че ли въпрос излишен...
Забавно :)

Книжката не става, но е стъпила на някои актуалн иза времето си близкоизточни изследвания. Виждам ,че явно не съм първият който е отбелязал преводите на кадешката битка на покойният Алън Гардинър, вярно е и че според мен праисторическа Тракия следва да се търси на югоизток... Но отвъд тези бележки,които явно стъпват на прочетена литература авторът явно не знае елементарни неща, каот например къде е Фригия и доста на широк фронт обединява всичко в мала Азия ,започващо с "М"...
цитирай
159. firfurfen - нещо интересно http://www. eur...
17.10.2012 09:33
нещо интересно http://www.euronews.com/2012/10/15/bulgaria-claims-europe-s-oldest-town/
цитирай
160. sparotok - хубава новина
17.10.2012 10:36
firfurfen написа:
нещо интересно http://www.euronews.com/2012/10/15/bulgaria-claims-europe-s-oldest-town/


Новината е хубава, благодаря ти!

Още по-хубаво е, че тази информация е публикувана на запад, но господата от Евронюз са позакъснели...

Най-старият град в Европа бил край Провадия

http://novinar.bg/news/naj-stariiat-grad-v-evropa-bil-kraj-provadiia_NDA2Mjs3NQ==.html?w=%D0%92%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0

Всъщност позакъснели са няколко години и са пропуснали редица важни новини.
В България са открити не един, а няколко древни града, нямащи паралел никъде в Европа.

Люлката на европейската цивилизация е България!

Виж тези неща:

Най-старият град в Европа е Юнаците", твърди и ръководителят на нашия екип ст.н.с. д-р Явор Бояджиев.

Тази хипотеза събра в Пазарджик наши и чужди светила в археологията на Международен симпозиум на тема" Златното пето хилядолетие. Тракия и съседните райони през каменно-медната епоха". 4-дневната конференция се организира по инициатива на Регионалния исторически музей в Пазарджик, Националния археологически институт с музей - БАН, и местната община, като поводът е кръглата годишнина от началото на първите разкопки. „Убеден съм, че колегите историци ще възприемат нашата гледна точка, защото селището е много по-голямо от това, което виждаме, поне десетократно по-голямо е от могилата", продължава да защитава тезата си ст.н.с.д-р Явор Бояджиев. Историкът допълни , че през октомври-ноември 2007 г. експедицията се натъква на масивна крепостна стена с ширина в основата є 5 м и височина над 5 метра. Целостта є е съществено разрушена.

Такава масивна стена досега не е открита в Европа.Подобни укрепления се срещат в Североизточна България, но те са с по-малки размери - между 80 и 120 см е максималната им дебелина. Въпросната крепостна стена огражда само най-високата точка, която оформя акропола (цитаделата). Извън нея остава протоградът. Тази структура е позната в Гърция, но Акрополът край Атина е много по-висок. По първоначални данни стената е използвана около 500-700 години и във вътрешността є постепенно се създава селището. Това е колосално съоръжение с ясна урбанизация, жилищни райони, улици, водещи към цитаделата. Има всички белези на цивилизацията - земеделие, култивирани храни, животновъдство, свидетелства за класово общество, развита религиозно-митологична култура, казва Бояджиев. Селищната могила Юнаците, наричана още Плоската могила
е разположена в северозападната част на Горнотракийската низина, на 1,5 км, югозападно от с. Юнаците.

http://www.monitor.bg/article?id=219473

В битка с кости за най-стария град в Европа се впуснаха Враца и Пазарджик.
Още миналата година при разкопките си археологът Георги Ганецовски съобщи, че край Враца е открил останки от култова ограда на хиляди години. "Предполагаме, че в тази източна страна на обекта ще излезе светилище на Бога Слънце", обясни ученият. Тогава бе открит и напълно запазен скелет на жена, положен в сакрално съоръжение, който е без аналог.
Мавзолеят с останките на древната дама, кръстена от откривателите й Тодорка, сега може да се види във Врачанския музей. По-късно археолозите извадиха детски скелет, а накрая и откриха кости от мъж. Според учените те са живели преди около 8000 години и са били представители на най-ранните земеделци, основоположници на съвременната европейска цивилизация.
В спора за най-стария град в европа обаче влезе и Пазарджик. Вчера край с. Юнаците археолозите от българо-гръцки екип откриха градски стени, порта на голямо селище, както и ров с платформа срещу нападатели. Буквално в земята е още и скелет на човек на над 6000 години, който най-вероятно е загинал при отбраната на опожарения град.
"Касае се за цивилизация от каменно-медната епоха на 6800 години", съобщи за "Стандарт" ръководителят на експедицията доц.д-р Явор Бояджиев от Националния археологически институт при БАН. Доскоро се смяташе, че микенска Гърция е най-старата цивилизация в Европа - отпреди 26 века.
Оказва се, че в равна Тракия преди 68 века е имало цивилизован начин на живот, религиозен и търговски център, а хората дори са развивали изкуствата
Артефактите и находките, които накараха учените на висок глас да заключат, че това е най-древният град в Европа, бяха открити преди дни.
Най-напред се доближихме до крепостната стена, открита преди три години. Тя е била много масивна, с височина 5 метра и същата ширина", обясни екипът археолози. Доскоро те разработвали само могилата край с. Юнаците. Оказало се обаче, че Протоград се е разпростирал на още 100 дка извън крепостните стени.Там са живеели земеделците и скотовъдците, а вътре в просторните сгради явно е била по-високата класа в близост до индустриална зона, където са развивани всякакви занаяти и изкуства. Освен жилищните сгради в самия център на града в просторни помещения, украсени с червена и бяла боя, е имало цяла индустриална зона.
http://bolgari.net/bitka_za_nai_stariia_grad-h-488.html

цитирай
161. sparotok - речник
17.10.2012 10:39
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Ъгъл за Онгъл по-гладко пасва. Във всички ИЕ езици ъгъл е или с този корен или е на базата на "кът".

Може, но пасва ли ъгъл и на Олгон както е посочено по-горе:)


-gon = ъгълник / като в хекса-гон, поли-гон / ОЛГОН би могло да означава "малоъгълник" ? ( ол(иго)гон ? Все пак извора който сочиш е на гръцки.


В кой речник мога да намеря думата олигогон.....?
цитирай
162. d3bep - Мда, без да подкрепям теориите за ...
17.10.2012 11:15
Мда, без да подкрепям теориите за превод през кирилица, били те на Владимир Георгиев или на Спароток, мога да кажа че думата олигогон може и да е граматически допустима(т.е. аз смятам че може да бъде словообразувана), ама е един абсолютен смислов абсурд.

Малоъгълник... Това какво ще е , едноъгълник, двуъгълник????
Щото съм чувал че за тея от триъгълник нагоре имало имена...
А за тея от триъгълник надолу нямало геометрични фигури...
Така че "малоъгълник" седи малко... безъгълно в смисловия сюжет.

Иначе като цяло мисля, че имаме името и като Оглос и като Онглос, като разликата произлиза от сдвоената гама(нг-ъто). Т.е. оглос е сигурното в него и като ъгъл действително седи по - добре дори и на кирилица... Стига да не е малолетен малоъгълник.
цитирай
163. анонимен - "Oligogon" ;)
17.10.2012 12:17
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Ъгъл за Онгъл по-гладко пасва. Във всички ИЕ езици ъгъл е или с този корен или е на базата на "кът".

Може, но пасва ли ъгъл и на Олгон както е посочено по-горе:)


-gon = ъгълник / като в хекса-гон, поли-гон / ОЛГОН би могло да означава "малоъгълник" ? ( ол(иго)гон ? Все пак извора който сочиш е на гръцки.


В кой речник мога да намеря думата олигогон.....?


Sorry, пошегувах се. Малоъгълник звучи като понятие от неква хипер-модерна фрактална математика, ъгълници с дробно число ъгли ;)

Сега сериозно: " Различните автори (или различните редакции) дават следните варианти за определената за българска дума Онгъл – &#927;&#947;&#954;&#955;&#959;&#957; (онглон), &#927;&#967;&#955;&#959;&#957;(охлон), &#927;&#955;&#947;&#959;&#957; (олгон) "

Та.: Онгъл си е И съвременна българска дума = ЪГЪЛ, първото "ъ" е "компактификация" на голяма носовка. ОНГЛ трябва да е звучала в първоначалната си форма. На старобългарски? Това съвпада с изписванията ОНГЛОН и ОХЛОН в гръцките текстове. Различни избрани от авторите литерации.

А ОЛГОН е полу-литерация / полу-аналогия на ОНГЛ. Защото на български ОНГЛ е старото произношение на ъгъл, а -ГОН е ъгъл на гръцки. Авторът, който нищо чудно да е бил двуезичен или е черпил от двуезичен "доносник", е смесил звучене и значение от оригиналния език и значение от гръцки.

Тъй , че ЪГЪЛ си тежи милиард повече пъти от "влага" за Онгъла.

btw, земи translate.google.com и проследи и класирай в две групи тези налични ИЕ езици, където ъгъл е на корен (N)GL & тези в които е на база G/K*(N)D/T.
цитирай
164. vokill - Пак ще попитам
17.10.2012 13:49
Няколко поста по нагоре питах, никой не се нае да отговори. Дайте пример за
подобни топоними със значение ъгъл няма такива нали. Защо тогава Онгъл да
означава ъгъл? Значи твърдите извън всякаква логика и традиция. Изглежда
някои хора поради прилика с това което им изнася си избират на принципа тука
има тука няма. И лошото че не е изолиран случи (втори пример: Тангра) за да
докажат татарски произход си натъкмяват но това си е чиста натъкмистика.


цитирай
165. sparotok - аргумент
17.10.2012 17:12
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Ъгъл за Онгъл по-гладко пасва. Във всички ИЕ езици ъгъл е или с този корен или е на базата на "кът".

Може, но пасва ли ъгъл и на Олгон както е посочено по-горе:)


-gon = ъгълник / като в хекса-гон, поли-гон / ОЛГОН би могло да означава "малоъгълник" ? ( ол(иго)гон ? Все пак извора който сочиш е на гръцки.


В кой речник мога да намеря думата олигогон.....?


Sorry, пошегувах се. Малоъгълник звучи като понятие от неква хипер-модерна фрактална математика, ъгълници с дробно число ъгли ;)

Сега сериозно: " Различните автори (или различните редакции) дават следните варианти за определената за българска дума Онгъл – &#927;&#947;&#954;&#955;&#959;&#957; (онглон), &#927;&#967;&#955;&#959;&#957;(охлон), &#927;&#955;&#947;&#959;&#957; (олгон) "

Та.: Онгъл си е И съвременна българска дума = ЪГЪЛ, първото "ъ" е "компактификация" на голяма носовка. ОНГЛ трябва да е звучала в първоначалната си форма. На старобългарски? Това съвпада с изписванията ОНГЛОН и ОХЛОН в гръцките текстове. Различни избрани от авторите литерации.

А ОЛГОН е полу-литерация / полу-аналогия на ОНГЛ. Защото на български ОНГЛ е старото произношение на ъгъл, а -ГОН е ъгъл на гръцки. Авторът, който нищо чудно да е бил двуезичен или е черпил от двуезичен "доносник", е смесил звучене и значение от оригиналния език и значение от гръцки.

Тъй , че ЪГЪЛ си тежи милиард повече пъти от "влага" за Онгъла.

btw, земи translate.google.com и проследи и класирай в две групи тези налични ИЕ езици, където ъгъл е на корен (N)GL & тези в които е на база G/K*(N)D/T.


Несериозно е да се каже, че ъгъл си тежи милиард повече пъти от "влага" за Онгъла...

Факт е, че трима автори съобщават за реки и блата, т.е. влага има смисъл.

Факт е, че нито един автор не съобщава, че Олгона е в някакъв ъгъл.

Ако имате други данни представете ги!

цитирай
166. анонимен - Няколко поста по нагоре питах, н...
17.10.2012 17:26
vokill написа:
Няколко поста по нагоре питах, никой не се нае да отговори. Дайте пример за
подобни топоними със значение ъгъл няма такива нали. Защо тогава Онгъл да
означава ъгъл? Значи твърдите извън всякаква логика и традиция. Изглежда
някои хора поради прилика с това което им изнася си избират на принципа тука
има тука няма. И лошото че не е изолиран случи (втори пример: Тангра) за да
докажат татарски произход си натъкмяват но това си е чиста натъкмистика.


Има аналози, но специалистите ще кажат.
Примерно ANGLIA. Потърсете къде се намира прародината на Англите. Точно на север от славянска Вагрия в централна Дания. Напишете "Англи" в google / wiki. Angeln се нахакано между две реки с море зад гърба.
цитирай
167. sparotok - тюркомани
17.10.2012 17:26
vokill написа:
Няколко поста по нагоре питах, никой не се нае да отговори. Дайте пример за
подобни топоними със значение ъгъл няма такива нали. Защо тогава Онгъл да
означава ъгъл? Значи твърдите извън всякаква логика и традиция. Изглежда
някои хора поради прилика с това което им изнася си избират на принципа тука
има тука няма. И лошото че не е изолиран случи (втори пример: Тангра) за да
докажат татарски произход си натъкмяват но това си е чиста натъкмистика.




Прав си, напълно прав си, доста хора, най-вече тюркоманите се опитват с всички сили и средства да тълкуват Олгона като ъгъл.

Това е така понеже им се иска лагера на Аспарух да не е на юг от делтата на Дунава, а доста на север от нея, в Бесарабия. Тези хорица обаче имат един сериозен проблем. В Късната Античност територията на Бесарабия не е принадлежала на Римската Империя.

Ако Аспарух не е бил в римска територия защо му е било на Константин Погонат да харчи огромни средства, за да прогонва някой от земя, която не е на империята?

Поздрави!
цитирай
168. sparotok - Angeln
17.10.2012 18:09
анонимен написа:
vokill написа:
Няколко поста по нагоре питах, никой не се нае да отговори. Дайте пример за
подобни топоними със значение ъгъл няма такива нали. Защо тогава Онгъл да
означава ъгъл? Значи твърдите извън всякаква логика и традиция. Изглежда
някои хора поради прилика с това което им изнася си избират на принципа тука
има тука няма. И лошото че не е изолиран случи (втори пример: Тангра) за да
докажат татарски произход си натъкмяват но това си е чиста натъкмистика.


Има аналози, но специалистите ще кажат.
Примерно ANGLIA. Потърсете къде се намира прародината на Англите. Точно на север от славянска Вагрия в централна Дания. Напишете "Англи" в google / wiki. Angeln се нахакано между две реки с море зад гърба.


Ето това е резултата -In one theory the name of the Angles came from Germanic words for "narrow" (compare German eng = "narrow"), and meant "the people who live beside the Narrow [Water]", i.e. beside the Schlei estuary. The root would be *angh-, "tight".
The word Engel in German means "angel", but is used as a way to designate the area they occupied (Anglia). The most common theory is that the name Angeln itself means "hook", as in angling for fish. Many reputable etymological dictionaries are silent on its root. Julius Pokorny, a major Indo-European linguist, derives it from *ang-, "bend" (see ankle). The meaning would be Anwohner der Holsteiner Bucht, "residents at the Bay of Holstein". The problem with this derivation is that Grimm's Law does not appear to apply to it. The theory that "Angeln" refers to a landform resembling a hook would have required advanced mapmaking abilities by its people, and is thus misleading


Ангелн означава по-скоро теснина...
цитирай
169. анонимен - Откъде тогава сходството в езика
18.10.2012 12:56
Как се случва тогава езиците да са толкова сходни?
цитирай
170. sparotok - сходства
18.10.2012 13:37
анонимен написа:
Как се случва тогава езиците да са толкова сходни?


В различните случаи причините са различни.

- Датски и норвежки си приличат защото това са езици на близко сродни народи.

- Испанския прилича на италианския защото в далечното минало римляните покоряват иберийците и им налагат своя език.

цитирай
171. анонимен - Как се случва тогава езиците да са ...
18.10.2012 15:57
sparotok написа:
анонимен написа:
Как се случва тогава езиците да са толкова сходни?


В различните случаи причините са различни.

- Датски и норвежки си приличат защото това са езици на близко сродни народи.

- Испанския прилича на италианския защото в далечното минало римляните покоряват иберийците и им налагат своя език.



Защото всичките ИЕ езици тръгват от тук и се роят във времето и пространството. ИЕ = Балкански, Славянски = Тракийски. Предричам, че тази по-точна таксиномия на ИЕР езиците ще стане mainstream до едно поколение ( 28 години )
цитирай
172. анонимен - Няколко поста по нагоре питах, н...
18.10.2012 15:59
sparotok написа:
vokill написа:
Няколко поста по нагоре питах, никой не се нае да отговори. Дайте пример за
подобни топоними със значение ъгъл няма такива нали. Защо тогава Онгъл да
означава ъгъл? Значи твърдите извън всякаква логика и традиция. Изглежда
някои хора поради прилика с това което им изнася си избират на принципа тука
има тука няма. И лошото че не е изолиран случи (втори пример: Тангра) за да
докажат татарски произход си натъкмяват но това си е чиста натъкмистика.




Прав си, напълно прав си, доста хора, най-вече тюркоманите се опитват с всички сили и средства да тълкуват Олгона като ъгъл.

Това е така понеже им се иска лагера на Аспарух да не е на юг от делтата на Дунава, а доста на север от нея, в Бесарабия. Тези хорица обаче имат един сериозен проблем. В Късната Античност територията на Бесарабия не е принадлежала на Римската Империя.

Ако Аспарух не е бил в римска територия защо му е било на Константин Погонат да харчи огромни средства, за да прогонва някой от земя, която не е на империята?

Поздрави!


Че кво тюркско има в думата "ъгъл"?

Бил е защото описанието на Онгъла включва "стръмнини". Платата са в Северна Добруджа между Дунав и лиманите...
цитирай
173. анонимен - Няколко поста по нагоре питах, н...
18.10.2012 16:01
sparotok написа:
анонимен написа:
vokill написа:
Няколко поста по нагоре питах, никой не се нае да отговори. Дайте пример за
подобни топоними със значение ъгъл няма такива нали. Защо тогава Онгъл да
означава ъгъл? Значи твърдите извън всякаква логика и традиция. Изглежда
някои хора поради прилика с това което им изнася си избират на принципа тука
има тука няма. И лошото че не е изолиран случи (втори пример: Тангра) за да
докажат татарски произход си натъкмяват но това си е чиста натъкмистика.


Има аналози, но специалистите ще кажат.
Примерно ANGLIA. Потърсете къде се намира прародината на Англите. Точно на север от славянска Вагрия в централна Дания. Напишете "Англи" в google / wiki. Angeln се нахакано между две реки с море зад гърба.


Ето това е резултата -In one theory the name of the Angles came from Germanic words for "narrow" (compare German eng = "narrow"), and meant "the people who live beside the Narrow [Water]", i.e. beside the Schlei estuary. The root would be *angh-, "tight".
The word Engel in German means "angel", but is used as a way to designate the area they occupied (Anglia). The most common theory is that the name Angeln itself means "hook", as in angling for fish. Many reputable etymological dictionaries are silent on its root. Julius Pokorny, a major Indo-European linguist, derives it from *ang-, "bend" (see ankle). The meaning would be Anwohner der Holsteiner Bucht, "residents at the Bay of Holstein". The problem with this derivation is that Grimm's Law does not appear to apply to it. The theory that "Angeln" refers to a landform resembling a hook would have required advanced mapmaking abilities by its people, and is thus misleading


Ангелн означава по-скоро теснина...


Спаро,

Поразрови и ще видиш че ИЕ корените на "ъгъл" и "влага" са едни и същи, както има общ произход на СПОР и СПЕР...
ъгъл като теснина, извивка, ... и влага като нещо което с в/отлага надолу/навътре ...
цитирай
174. vokill - във връзка с ъгъл
19.10.2012 01:07
Принципно избягвам езикови спорове но в случая визирам принципа на Острието (мисля
че така се казваше) най простото решение е вярно. Имаме дума записан в няколко различни варианти в древните текстове. За която се дават примерно два различни прочита като единия е с рядко дори без аналог а другия е често срещан като термин
коя бихте предпочели като вероятна ?
цитирай
175. анонимен - Откъде тогава сходството в езика
19.10.2012 02:00
Здравей Спароток,
Явно нещата с цитатите не ми се получават. Исках да попитам изхождайки от твърдението ти, че в русите и поляците всъщност няма нищо славянско или поне не такова славянско като нашето :) Каква е причината езиците на тези народи да са така близки до нашия, сръбския, чешкия и изобщо защо цялата славянска езикова група се разглежда като едно от лингвистите, освен ако няма наистина общи корени, което от своя страна подсказва за общ произход?
Поздрави!
цитирай
176. sparotok - точни наименования
19.10.2012 21:51
анонимен написа:
Здравей Спароток,
Явно нещата с цитатите не ми се получават. Исках да попитам изхождайки от твърдението ти, че в русите и поляците всъщност няма нищо славянско или поне не такова славянско като нашето :) Каква е причината езиците на тези народи да са така близки до нашия, сръбския, чешкия и изобщо защо цялата славянска езикова група се разглежда като едно от лингвистите, освен ако няма наистина общи корени, което от своя страна подсказва за общ произход?
Поздрави!



За да се избягват недоразумения и заблуди е добре да използваме точни определения. Венети и славяни са роднини, но не и идентични хора.

Руснаците и поляците са потомци на венедите (вендите). Това е причината финландците да наричат Русия с името Веная (земя на вендите).


Venаjа (ven. Росси&#769;я, Rossija) http://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4

Не случайно Клавдий Птолемей нарича Гданския залив Венетски залив - The Greater Venedae races inhabit Sarmatia along the entire Venedicus bay; and above Dacia are the Peucini and the Basternae; там са живели венедите...

Below the Venedae are the Gythones, then the Finni, then the Sulones; below whom are the Phrungundiones; then the Avarini near the source of the Vistula river; below these are the Ombrones, then the Anartophracti, then the Burgiones, then the Arsietae, then the Saboci, then the Piengitae and the Biessi near the Carpathian mountains.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Gazetteer/Periods/Roman/_Texts/Ptolemy/3/5*.html

Венедите и славяните са роднини, но не и идентични, има разлика.

Общото между нас и словени, словаци, поляци и др. е това, че в дълбока древност балкански племена са се заселили в Средна Европа където са се смесили с автохтонното население...ние делим донякъде една и съща кръв с тези народи, но ролята ни в историята е съвсем различна.

Българите са в основата на много други народи. Нетодавна това бе потвърдено и от един млад и прогресивен учен от БАН.
цитирай
177. sparotok - прав си
19.10.2012 21:53
vokill написа:
Принципно избягвам езикови спорове но в случая визирам принципа на Острието (мисля
че така се казваше) най простото решение е вярно. Имаме дума записан в няколко различни варианти в древните текстове. За която се дават примерно два различни прочита като единия е с рядко дори без аналог а другия е често срещан като термин
коя бихте предпочели като вероятна ?


Прав си, Бръсначът на О&#768;кам е най-разпространеното наименование на принципа за простотата в науката. Съгласно този принцип, от множеството теории, които обясняват един и същ проблем еднакво добре (ceteris paribus), за предпочитане е най-простата, т.е. тази, която използва най-малко предположения.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D1%8A%D1%81%D0%BD%D0%B0%D1%87_%D0%BD%D0%B0_%D0%9E%D0%BA%D0%B0%D0%BC
цитирай
178. анонимен - арх.Петров : относно стблг. спехъ-бързина - за думата "СПАХИЯ !
22.10.2012 17:00
Здравейте !
Всеки си спомня от историята за думата СПАХИЯ , която включва точно частицата "спа" от името на кан Аспарух ... А ето какво четем за тази дума в Уикипедия, свободната енциклопедия :

"... Спахия или сипах (на османски турски: &#1587;&#1662;&#1575;&#1607;&#1740;) е конник във феодалната войска на Османската империя... " !!!
цитирай
179. sparotok - думи
23.10.2012 15:22
анонимен написа:
Здравейте !
Всеки си спомня от историята за думата СПАХИЯ , която включва точно частицата "спа" от името на кан Аспарух ... А ето какво четем за тази дума в Уикипедия, свободната енциклопедия :

"... Спахия или сипах (на османски турски: &#1587;&#1662;&#1575;&#1607;&#1740;) е конник във феодалната войска на Османската империя... " !!!


Това е интересно, но се иска повече проучване по този въпрос. В някои случаи приликата е случайна. Няма да се учудя обаче, ако спахия се окаже с български корени. Не само турците са ни повиляли, а и ние тях...
цитирай
180. liliyanaandreeva - Много искам да видя каква е Вашата ...
29.10.2012 19:59
Много искам да видя каква е Вашата оценка за рисунката на хан Аспарух върху последната книга за него! За мен това е чист циганин! Така изглеждаше бай Хасан - калайджията! Тогава аз се разграничавам от българите!
цитирай
181. sparotok - благодаря ти!
12.03.2013 02:06
nikikm написа:
да си жив и здрав!


Благодаря ти!
цитирай
182. sparotok - Аспарух
12.03.2013 02:07
liliyanaandreeva написа:
Много искам да видя каква е Вашата оценка за рисунката на хан Аспарух върху последната книга за него! За мен това е чист циганин! Така изглеждаше бай Хасан - калайджията! Тогава аз се разграничавам от българите!


Не разполагаме с описание на Аспарух, но едва ли е бил с тъмна кожа. По старите миниятюри българите се изобразяват като хора със светла кожа и рижо-кестенява коса...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929751
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031