Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2011 17:33 - КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕTO НА ИМЕТО БЪЛГАРИ ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 84952 Коментари: 277 Гласове:
81

Последна промяна: 02.02.2011 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

      

             КАКВО Е ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО БЪЛГАРИ
?

 

 

 

За значението на етнонима българи са правени много спекулации. Една група изследователи смятат, че идва от Волга, други твърдят, че е обяснимо с туркото буламак ( буламач), т.е. смесени хора. Разбира се подобни твърдения не могат да се нарекат сериозни. Хидронимът Волга се появява векове след като римляни, гърци, германи и др. споменават дедите ни. Да се търси етимология с помощта на тюркски език няма никаква логика защото няколко антропологически изследвания доказаха, че ние сме стар европейски народ. От това следва, че трябва да търсим обяснение на името българи в речиците на палеобалканските етноси. Там то ще бъде намерено лесно.

 

В една от работите си Ариан разказва за походът на Александър Велики срещу персийският владетел Дарий.  В армията на  македонският пълководец влизат тракийски племена – агрияни, пеони, одриси...бива споменат и народът балакрии. Явно това са били траки, обитаващи планината Балакрос ( Беласица), чието име притежава значението светла, сияйна.

image

До
XIX-ти век никой учен не обръща внимание на контингента от балакрии, но след освобождението на България през 1878 г. редица изследоваели се заеха ожесточено да обясняват, че балакрии било грешка, не ставало дума за племе, а за лично име Балакрий, или Балагрий. Може би са се поуплашили, да не би някой да се досети, че балакрии може да е преиначеното балкарии-балгарии-българи. За определени хора бе светотатство да се признае, че през първото хилядолетие преди Христа е съществувал тракийски етноним българи, предаван като балакрии/балагрии от старите летописци.

 

Случаи на метатеза се наблюдават редовно в древността. Тракиецът Орол е познат и като Олор, Залмоксис пък е записан и като Замолксис...няма никаква пречка балакрии, да не е балкарии, балгарии, българи. Да видим обаче дали има и други свидетелства за съществуването на етноним българи в Античността. Птолемей споменава, че в земите на мизите наречени по-късно българи съществува град Балкея / Балгея, от чието име нашите траколози бягат като дявол от тамян...защо ли? Изследователите тълкуващи значението на етнонима българи не благоволяват да споменат древните селища Баргасус, Баргуле, а също и личните имена Бологес, Балагрий, Барга/Балга, Баргус/Балгус, тракийският теоним Блегур. Укриване на данни не е научен метод, недопустимо е да се укриват сведения само защото са в противоречие с нечии неиздържани теории.

 

Учените ни обикновено премълчават и съществуването на  обитавалите Черноморските степи скитски народи наречени Белгии. ( Помпоний Мела, Свеотописание- III.5.36). Точно в същите земи, около пет века след Мела Йордан поставя българите ( De Origine Actibusque Getarum V-33). Дали ще е случайност? Интересен факт е това, че в земите на скитските белги са живели и мизите, наречени още българи. Отново случайност?

 

В Ирландските предания се разказва да древен и силен народ – болгите, наречени още белги. Техните стари селища били в Тракия и Скития ( където живеят белгиите на П. Мела). Болгите дошли на няколко вълни на Британските острови, облагородили земята, създали закони и премахнали лъжата и измамата ( S. McAlister, “Lebor Gabala Erenn”, Irish Texts Society, Dublin, 1941, part 4). Като царе на болгите в “Lebor Gabala Erenn” са посочени Умор, Гостен, Ган, Дела... Имената на болгските благороднициУмор и Гостен отговарят прекрасно на имената на старобългарските владетели Умор и Гостун ( явно династични имена),  а Ган и Дела са си нашите Ганьо и Дельо. Какъв е шансът това да е случайност?

 

Друго доказателство за зръзката на болгите с българите е факта, че по монетите на болгите/белгите има особени знаци. IYI няма нужда от коментар нали? Делата на болгите в Ирландия, Британия и Галия ще бъдат засегнати в друг постинг, нека сега обърнем внимание на значението на името българи.

http://www.celticcoins.ca/record.php?coin_id=612025

 

 

 

Стана ясно, че още през първото хилядолетие преди Христа, племена наречени болги / белги са обитавали Тракия и Скития. Това ни кара да потърсим смисъла на етнонима българи в палеобалканските езици. Тълкувайки значението на тракийските теоними В. Георгиев споменава древното божество Блегур ( Зевс Блекурос) и свързва името му с гръцкото прилагателно флегурос- огнен, сияен, пламтящ. Т.е. според нашият езиковед тракийската дума за светъл, сияен, огнен, пламтящ е блегур, но по една, или друга причина блегур отсъства в речника на тракийските думи...

 

Отново Георгиев прави тълкуване на тракийското лично име Бологес ( Вологес), свърза го с понятия за светлина...и отново нито поставя извлечената дума в речника, нито посочва паралелите с нашия език, а такива има. Блегур и Бологес, балакрии, белгии са свързани с нашата дума благ, чието най-древно значение е светъл, сияен. Сродни на благ-светъл са латвийската балганс – светъл, санскритската барга/балга- сияние, латинската fulgeo- светя, староирландските болг-благороден, мъдър, боилсг-сияние, пеласгийската балиосбял, светъл, сияен, тракийската бел-бял...

 

Ето това е истинското значение на Българин -сияен, благороден, мъдър. Не буламач, не размирник, не строител на кули, а благородник, светъл човек. Дедите ни напълно заслужават това название защото от техните среди произлизат светли личности като Орфей, Залмоксис, Евмолп, да не забравяме и ктистите –чистите тракийски монаси. Херодот не случайно нарича гетите най-праведният тракийски народ. Духовната чистота и нравствена сила на предците ни е била добре известна в древността. Болгите са били първите благородници на Ирландия, създали са закони за местното население и са прогонили лъжата и измамата. Ето затова на староирландски болг означава благороден, мъдър...В унгарският език пък полгар е гражданин, т.е. цивилизован, културен човек.

 

Борбата между силите на доброто и злото е вечна, тя никога няма да престане. Противоположностите винаги ще са в конфликт, тъмнината ще се опитва да покрие всичко със студената си сянка, но светлината ще си пробива път и ще спасява живота отново и отново. Както при първичните елементи на природата, така и при хората съществуват контрасти. Едни избират пътят на бездушието и безличието, стават крадци, хулители и присмехулници. Други вземат на плещите си огромно бреме, спасяват, помагат и даряват любов. Следващите доброто поемат по стръмен и трънлив път, изпълнен с много премеждия и болка. Те биват гонени, хулени, бити, горени на клада, но побеждават мъчителите си и сливайки се с божественото получават възхищението и преклонението на милионите пробудени.

 

Ние българите сме светъл народ, който се е славел със своята справедливост. В нас е заложена упорита непримиримост към злото, което погубва душите на хората. Ние сме вечните бунтари и будители, тези които разкъсват черната завеса на лъжите. Напълно естествено е, че точно тези качества са ни превърнали в мишена за силите на тъмнината.Тези, които й служеха се постараха да омърсят името българи и успяха да заблудят мнозина. За да почетем предците си трябва да извадим наяве истината за тях. Потомците на светлината не трябва да тънат в забвение!




Гласувай:
143



1. sparotok - КИРИЛИЦА
02.01.2011 17:39
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
02.01.2011 17:40
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
3. kapito - Аз прочетох, благодаря :) За м...
02.01.2011 17:53
Аз прочетох, благодаря :)
За много години ! :)
цитирай
4. sparotok - За много години!
02.01.2011 17:55
kapito написа:
Аз прочетох, благодаря :)
За много години ! :)


За много години! Здраве, щастие и късмет!
цитирай
5. анонимен - А не е ли възможно произходът на и...
02.01.2011 18:04
А не е ли възможно произходът на името Балкани също да се корени тук- благ, светъл, сияен. Просто предполагам...
цитирай
6. sparotok - Балкан
02.01.2011 18:14
анонимен написа:
А не е ли възможно произходът на името Балкани също да се корени тук- благ, светъл, сияен. Просто предполагам...


Има логика защото Хемус - Имеус ( Стара Планина) означава точно същото - с бял връх, заснежена.
Хима и Зима са арийските думи за сняг, зима, а бала е бяло на индо-арийски.

Балкан може да означава и скален масив, висока скала. По принцип думи за високо, горе, се припокриват с понятия за светло.
цитирай
7. atanasova76 - ..ако позволите и още едно
02.01.2011 18:16
Бьлгари от Больгар-човек,който отцелява/ книгата на Хр.Маджаров "Големият заговор срещу Бьлгарите"
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - За много години, Спароток!
02.01.2011 18:22
Не мога да не добавя и това в блогрола. Благодаря ти! Ти определено си от духовната генеология на болгите!
Бъди жив и здрав и продължавай да разпръскваш мрака с огъня на дедите ни!
цитирай
9. kleotemida - Не трябва!
02.01.2011 18:28
Жив и здрав да си, Спароток!
цитирай
10. estolodu - благ блясък бял блестящ ...
02.01.2011 18:36
благ
блясък
бял
блестящ
блещи
лъщи
лъскав
лъч
... списъкът може да бъде продължаван много
цитирай
11. sparotok - българи
02.01.2011 18:37
malchaniaotnadejda7 написа:
Не мога да не добавя и това в блогрола. Благодаря ти! Ти определено си от духовната генеология на болгите!
Бъди жив и здрав и продължавай да разпръскваш мрака с огъня на дедите ни!


Благодаря ти!
Ние всички сме потомци на хората със светла душа!
цитирай
12. sparotok - съдба
02.01.2011 18:39
kleotemida написа:
Жив и здрав да си, Спароток!


Благодаря ти! От нас зависи каква ще е съдбата ни, доброто е най-нападаното, но в крайна сметка побеждава.
цитирай
13. ckarlet - Хареса ми истинското значение на ...
02.01.2011 18:47
Хареса ми истинското значение на Българин - сияен, благороден, мъдър! И ако дедите ни напълно са заслужили това название, ние сме длъжни да го продължим и запазим в името на нашите деца!
При теб винаги се чувствам по много специален начин след прочита на постинга, Sparotok! Поздрави от сърце!
Щастлива и Благословена 2011 година за всички!
цитирай
14. sparotok - наследство
02.01.2011 18:58
ckarlet написа:
Хареса ми истинското значение на Българин - сияен, благороден, мъдър! И ако дедите ни напълно са заслужили това название, ние сме длъжни да го продължим и запазим в името на нашите деца!
При теб винаги се чувствам по много специален начин след прочита на постинга, Sparotok! Поздрави от сърце!
Щастлива и Благословена 2011 година за всички!


Благодаря ти Скарлетче!
Права си, че трябва да продължим делото на дедите си и да останем светли хора!
цитирай
15. naidobriq - Чудсен постинг Спароток
02.01.2011 19:07
Поздрав от мен..
Здраве,успехи,щастие ти желая през 2011 год..
Ани..
цитирай
16. yotovava - Знам преди всичко,
02.01.2011 19:12
че България е единствената страна в Европа, която носи името от самото си създаване. И това е също повод да се гордеем, че сме българи.
Валя
цитирай
17. doktora757 - В унгарският език пък полгар е гр...
02.01.2011 19:12
В унгарският език пък полгар е гражданин, т.е. цивилизован, културен човек.

Ето това май е точното значение на етнонима "българин" - гражданин или човек от градовете! До същото заключение достига и покойният вече историк Христо Тодоров Бемберски в своето изследване (което се явява и докторска дисертация): "ИМЕТО БЪЛГАРИ - ИСТОРИЯ И СЪЩНОСТ", библиотека "Елбеген, ИК "Огледало", София, 2004 г.
цитирай
18. buditeli - Името "българин" - моята гледна точка
02.01.2011 19:18
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/11/24/imeto-quot-bylgarin-quot.639817
цитирай
19. анонимен - Прекрасно начало на новата година в блога:)
02.01.2011 19:21
За много години, Приятелю!
Да си жив и здрав!
Вострото
цитирай
20. sparotok - благодаря
02.01.2011 19:29
naidobriq написа:
Поздрав от мен..
Здраве,успехи,щастие ти желая през 2011 год..
Ани..


Благодаря ти Ани!
Нека през 2011 да не ти липсва нищо и винаги да си в копанията на обичащи те хора!
цитирай
21. sparotok - Вострото
02.01.2011 19:31
анонимен написа:
За много години, Приятелю!
Да си жив и здрав!
Вострото


За много години приятелю, здраве и късмет!
Няма ли да се връщаш в блога?
цитирай
22. анонимен - болги "благи", &quo...
02.01.2011 19:32
болги "благи", "бляскави" + ари "ярки" = българи
бели + аси "ясни" = беласги
цитирай
23. sparotok - българи
02.01.2011 19:34
buditeli написа:
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/11/24/imeto-quot-bylgarin-quot.639817


Ето това ми допадна много - "Името "българин" означава "мъдър, знаещ човек", отбелязва арабският пътешественик Абу Хамид ал Алдалуси ...

Поздрави!
цитирай
24. sparotok - повод за гордост
02.01.2011 19:36
yotovava написа:
че България е единствената страна в Европа, която носи името от самото си създаване. И това е също повод да се гордеем, че сме българи.
Валя


Да, това наистина е повод за гордост!
цитирай
25. sparotok - Бемберски
02.01.2011 19:37
doktora757 написа:
В унгарският език пък полгар е гражданин, т.е. цивилизован, културен човек.

Ето това май е точното значение на етнонима "българин" - гражданин или човек от градовете! До същото заключение достига и покойният вече историк Христо Тодоров Бемберски в своето изследване (което се явява и докторска дисертация): "ИМЕТО БЪЛГАРИ - ИСТОРИЯ И СЪЩНОСТ", библиотека "Елбеген, ИК "Огледало", София, 2004 г.


Трябва да прочета работата на този изследовател.
цитирай
26. injir - Много полезни изследвания за ут...
02.01.2011 19:43
Много полезни изследвания за утвърждаване на самочувствието ни като българи. Здраве и успехи през Новата година!
цитирай
27. sparotok - благодаря
02.01.2011 19:46
injir написа:
Много полезни изследвания за утвърждаване на самочувствието ни като българи. Здраве и успехи през Новата година!


Благодаря!
Нека 2011 да донесе и на теб здраве и щастие!
цитирай
28. sevdabg - Да си жив и здрав!!! Щастие ти пожелавам през НГ, Спароток !!!
02.01.2011 19:52
Благодаря за труда и постингите ти , от които уча...
Сияен, благороден, мъдър , казваш е Българина !
Съгласна съм с теб !
С още малко самочувствие и добри шансове
може да постигне много !
цитирай
29. sparotok - оцеляване
02.01.2011 19:54
atanasova76 написа:
Бьлгари от Больгар-човек,който отцелява/ книгата на Хр.Маджаров "Големият заговор срещу Бьлгарите"


Определено, ние сме хора, които оцеляват.
цитирай
30. ivankalilova - Поздравления Спароток!С невер...
02.01.2011 19:54
Поздравления Спароток!С невероятните си постинги наистинани караш да се гордеем, че сме Българи!
Да си жив и здрав ! Много успехи ти желая в твоята полезна дейност!
Хубава вечер!
цитирай
31. sparotok - самочувствие
02.01.2011 19:56
sevdabg написа:
Благодаря за труда и постингите ти , от които уча...
Сияен, благороден, мъдър , казваш е Българина !
Съгласна съм с теб !
С още малко самочувствие и добри шансове
може да постигне много !


Така е Севде, можем да идзгадим едно ново общество само, ако имаме високо самочувствие...
Нека през Новата 2011 да си винаги обгърната от щастие и любов!
цитирай
32. анонимен - моля за пояснение
02.01.2011 19:57
Как звука "а" от балакрии преминава в "ъ" от българи. Не е ли възможно да бъде белгари, булгари, болгари, балгари? Или всичките означават едно и също "светъл". Може би някои лингвисти ще изкажат мнение. Не е лошо да се включат математици и статистици. Все пак, независимо от това какво желаем, важна е истината. Разбира се тя не може да бъде абсолютна, но да се приближим до истината максимално.
цитирай
33. sparotok - гордост
02.01.2011 20:01
ivankalilova написа:
Поздравления Спароток!С невероятните си постинги наистинани караш да се гордеем, че сме Българи!
Да си жив и здрав ! Много успехи ти желая в твоята полезна дейност!
Хубава вечер!


Благодаря ти Ванче! Ние наистина имаме пълното право да се гордеем с това, че сме Българи!

Хубава вечер!
цитирай
34. ili4e - Да си благословен и през Новата г...
02.01.2011 20:10
Да си благословен и през Новата година!:-)
цитирай
35. sparotok - Ъ
02.01.2011 20:13
анонимен написа:
Как звука "а" от балакрии преминава в "ъ" от българи. Не е ли възможно да бъде белгари, булгари, болгари, балгари? Или всичките означават едно и също "светъл". Може би някои лингвисти ще изкажат мнение. Не е лошо да се включат математици и статистици. Все пак, независимо от това какво желаем, важна е истината. Разбира се тя не може да бъде абсолютна, но да се приближим до истината максимално.


Луций Флавий Ариан е писал на гърцки, Помпоний Мела на латински. Нито един от тези езици не притежава буква, а и звук Ъ, следователно, дори най-старият вариант на името ни да е съдържал Ъ, за латини и гърци е било невъзможно да го документират правилно.
цитирай
36. audan - Случайна хрумка
02.01.2011 20:14
Хрумна ми да проверя как са някои думи на различни езици. Ето резултатът:

1. Светъл - варр (арменски);
2. Господар - варпет (арменски), доминум (латински), ;
2. Мъдър -бьолч (унгарски), брдзени/брджени ( грузински).

Коментар.
1. "Вар - светъл" на арменски, връзката с унгарския "варош-крепост" е очевадна. Оттам "Варна" е "бял, варосан, светъл град-крепост".
2. "Варпет-господар". Ясно е, че това е този, който живее в крепостта.
3. "Бьолч (пише се ВОLCS. "O"-то е с 2 точки)".
Едва ли някой тук не е чувал как грузинците ни наричали - "бурджани'.
цитирай
37. анонимен - Всичко това може да е така, може и да ...
02.01.2011 20:18
Всичко това може да е така, може и да не е... Да пишем на български език, а не само с български букви, това вече е друга работа. Тук включвам и запетаите... Не е трудно, научете БЪЛГАРСКИЯ ПРАВОПИС!
цитирай
38. vilikal - За много години. Здраве и берекет. ...
02.01.2011 20:19
За много години. Здраве и берекет.
Избухна. Като новогодишна заря.
Не е лошо да се обърне внимание и на връзките с Балх, Балхара, Ведите и прочие - азиатската връзка, защото и там има същите смислови значевия, а пренебрегването им би осакатило стройноста на иначе желязната ти теория.
Поздрави и ...
без зли помисли :)))))
цитирай
39. breeze - Хубава работа, Българска!
02.01.2011 20:22
Така ще се говори, не след дълго.

Поздрави отново!
цитирай
40. sparotok - верно е
02.01.2011 20:27
breeze написа:
Така ще се говори, не след дълго.

Поздрави отново!


Верно е, но за това трябва да се погрижим всички ние.

Поздрави!
цитирай
41. анонимен - Еми това е братя! Българин значи - ...
02.01.2011 20:32
Еми това е братя! Българин значи - човек на място, сигурен и надежден. Нека всеки един момент да имаме това наум и да си отстояваме името.

Благодаря ти, Павле и също искам да благодаря на 18. buditeli за разработката - http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/11/24/imeto-quot-bylgarin-quot.639817
цитирай
42. sparotok - баргава
02.01.2011 20:34
vilikal написа:
За много години. Здраве и берекет.
Избухна. Като новогодишна заря.
Не е лошо да се обърне внимание и на връзките с Балх, Балхара, Ведите и прочие - азиатската връзка, защото и там има същите смислови значевия, а пренебрегването им би осакатило стройноста на иначе желязната ти теория.
Поздрави и ...
без зли помисли :)))))


Аз вече съм споменавал тази връзка в постинга Дионис и тракийският поход към Индия.
В пураните се споменават бргус-бргава, това е божествен народ на бойци колесничари ( както бригите).
Бргус-бргава са несъмнено клон на бригите, защото те са и най-ранните поклонници на Дионис. За него се казва, че като покорил Индия дал закони на местното населене, също и религия, като поставил себе си начело на пантеона.
Върховното ведическо божество е Браман, а един от епитетите на Дионис е Бромий...

Във Ведите се споменават също тракийски хидроними като Бара, Кубха, Раса...

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/15/dionis-i-trakiiskiia-pohod-kym-indiia.416191
цитирай
43. mrazekoff - Аз, понеже съм много слаб в тази материя,
02.01.2011 20:39
мога само да се възхищавам на хората, които изследват тези значения на имената свързани с нас - българите.
Мога да се гордея, че моята Родина не си е сменила името си от самото си създаване и мога да се гордея, че имаме (можеби) най-богатия и рационален език, който (ако бяхме велика сила) със сигурност щеше да бъде световен език.
Поздравления за постинга и пожелание за хубава нова година!!!!
цитирай
44. julii - За много години, Спароток
02.01.2011 20:40
И продължавай все така. Помеждудругото ще цитирам един велик Българин, Петър Дънов. Той казва следното: "Българският език е най- точният език, на който могат да се предадат окултните закони и Словото на Бога, защото българският народ е най- древният народ на земята" и още малко: "Неправилна е тезата на някои историци, които считат българите като потомци на скитници и азиатски скотовъдци- грабители. Моите проверки на голям брой черепи потвърждават обратното. Българинът има един овал на главата, резултат на заседнал хилядогодишен живот. Прочутата гостоприемност на българина говори красноречиво за домолюбието, което притежават добрите стопани. Скитническите племена и народите, произлезли от тях, нямат качествата на подобно домолюбие и гостоприемност. Представите за азиатския произход на българите се получават от кръвосмешението на азиатските племена, които впоследствие са останали и заживели с българите, или както ги наричаме- благари" и " в кръвта на българите има един особен елемент, който го няма при нито един друг народ."
цитирай
45. анонимен - Истината за Българите
02.01.2011 20:44
За много години на всички истински Българи!
Има много спекулаций относно възникването на древната Прабългарска държава.Съвсем умишлено се пренаписва над 15000 ната история за една от най-старите империй на Земята.Българската!
Ето и значението на Българин : Бълг - Високоиздигнати,
Ари - Свободни.

"Отколе в стари времена,земята пуста е била.
Тогава Тангра нареди,безсмъртни Алпи да роди.
В началото създаде той-Луната,Слънцето и рой най-стари Алпи.
Те безспир завземат целия Всемир"
Из " Шан Кизи Дастани " 10 ти век - " Сказание за дъщерята на Кхана"
Писано от Микаил Бащу секретар на владетеля на черните Българи
Според пророка Беинса Дуно - Благите Българи се кланяли на Благия Бог.
Те създали Тракийската култура 1000 г.пр.н.е.Вълчетрънското съкровище,наричано Тракийско е от 1600 г.пр.н.е.Варненската цивилизация е от 5000г.пр.н.е.
Вироглавите Българи,чийто тотеми са вълкът,коня и кучето - населявали огромната територия между Болга,Урал,Кама и Самара.
Много може да се напише за историята на Българите.Има засекретени документи във Ватикана,Лувъра,Бъкингамският дворец,Кремъл.Всеки който се е добрал до поверителни документи свързани с реалната история на България я е архивирал като " Строго секретна информация"
Голяма част от нашата история открита при разширяването на едно неугледно параклисче е била предадена на византийският владика.Това са били пергаменти с исторически справки за произхода на Древната ни Родина,съхранени през целият период на османското иго на 500 кожени носителя.В продължение на две седмици владиката варил ракията си с нашата история.След това от Атина са написали на всички познатата ни история за Исперих и 681ва.Тези 1 000 000 Българи дошли с него ,да не са паднали от небето!? Българската искра ще продължава да гори в истинските Български сърца!Защото Майка България ще продължава да ражда Синове и Дъщери,които да продължат съществуването и !
Казах да бъде! Атилла Дулло
цитирай
46. pumona - nai-setne, sym dovolna, nai-setne
02.01.2011 20:46
dosega znaeh samo, che proizliza bulgari ot varvari.
no... tova e... "Потомците на светлината не трябва да тънат в забвение!"
Tova e istinata za men, Sparotok!
Chestita Nova Godina 2011! Zdrav i vdyhnoven Bydi! :)))))
Izvini me za latinicata!


цитирай
47. анонимен - благодаря за труда ви, Спараток. ...
02.01.2011 20:49
благодаря за труда ви, Спараток. Това е най-смисленото, подкрепено с документи и убедително тълкуване на името Българи, което сам чела досега.
здраве и успех ви желая

нена
цитирай
48. sparotok - обяснение
02.01.2011 20:53
анонимен написа:
благодаря за труда ви, Спараток. Това е най-смисленото, подкрепено с документи и убедително тълкуване на името Българи, което сам чела досега.
здраве и успех ви желая

нена


Благодаря ти и аз Нена!
цитирай
49. sparotok - тълкуване
02.01.2011 20:54
[quote=pumona]dosega znaeh samo, che proizliza bulgari ot varvari.
no... tova e... "Потомците на светлината не трябва да тънат в забвение!"
Tova e istinata za men, Sparotok!
Chestita Nova Godina 2011! Zdrav i vdyhnoven Bydi! :)))))
Izvini me za latinicata!



Благодаря ти!
Нека твоята 2011 да е пълна с любов и топлина!
цитирай
50. sparotok - За много години!
02.01.2011 20:56
julii написа:
И продължавай все така. Помеждудругото ще цитирам един велик Българин, Петър Дънов. Той казва следното: "Българският език е най- точният език, на който могат да се предадат окултните закони и Словото на Бога, защото българският народ е най- древният народ на земята" и още малко: "Неправилна е тезата на някои историци, които считат българите като потомци на скитници и азиатски скотовъдци- грабители. Моите проверки на голям брой черепи потвърждават обратното. Българинът има един овал на главата, резултат на заседнал хилядогодишен живот. Прочутата гостоприемност на българина говори красноречиво за домолюбието, което притежават добрите стопани. Скитническите племена и народите, произлезли от тях, нямат качествата на подобно домолюбие и гостоприемност. Представите за азиатския произход на българите се получават от кръвосмешението на азиатските племена, които впоследствие са останали и заживели с българите, или както ги наричаме- благари" и " в кръвта на българите има един особен елемент, който го няма при нито един друг народ."


За много години!

Благодаря за информацията!
цитирай
51. анонимен - IZVINETE ZA LATINICATA POZDRAVI OT IRLANDIA
02.01.2011 20:57
EDNA STARA IRLANDSKA LEGENDA GLASI 4E V PRAISTORIQTA KOGATO SME JIVELI V PE6TERI IRLANDCITE IZOSTAVILI SVOITE BRATQ VYLK-GARI ... T.NAR. VYL4I HORA NOSELI SA VYL4I MUCUNI NA GLAVITE SI NEZNAM DO KOLKO LEGENDATA E VQRNA I PAK SE IZVINQVAM
цитирай
52. razkazvachka - Сияен - това е повод за още една приказка:)))
02.01.2011 20:59
Преди година прописах кратки приказки по твоите статии - за светлите хора, дошли от звездите и за очите на Мидия...
Сега пак е време да споменем светлината...

За много години здраве и смелост да имаш, щастие и светлина да ти огряват деня!
цитирай
53. vilikal - Чел съм поста ти и се учудих, че не ...
02.01.2011 21:01
Чел съм поста ти и се учудих, че не включваш данните от него, както и не закачаш нищо от разработките на Петър Добрев, където има същите податки, засечени в други географски региони. Останах с впечатлението, че сте се срещали, но не сте замелили брашното, което изненадва, защото и двамата давате вид на интелигентни и умерени хора, с такт и обоснованост в диспута.
Дано в следващи постинги изчистиш "азиатската дупка" в теорията си, за да получи недвусмислен завършен вид.
Щастлива и успешна година.
Поздрави.





цитирай
54. sparotok - Фир Болг
02.01.2011 21:05
анонимен написа:
EDNA STARA IRLANDSKA LEGENDA GLASI 4E V PRAISTORIQTA KOGATO SME JIVELI V PE6TERI IRLANDCITE IZOSTAVILI SVOITE BRATQ VYLK-GARI ... T.NAR. VYL4I HORA NOSELI SA VYL4I MUCUNI NA GLAVITE SI NEZNAM DO KOLKO LEGENDATA E VQRNA I PAK SE IZVINQVAM


Fir Bholg болгите в Ирландия нямат нищо общо с ирландската дума за вълк- faolchu.

За болгите в Ирландия се казва, че Атила бил от техният род - Fathachta came Partholón and (also) Neimheadh, son of Aghnoman, and, accordingly, the Fir Bolg and Tuatha Dé Danann . It is from the posterity of this Fathachta came the great Attila
цитирай
55. sparotok - българи
02.01.2011 21:09
mrazekoff написа:
мога само да се възхищавам на хората, които изследват тези значения на имената свързани с нас - българите.
Мога да се гордея, че моята Родина не си е сменила името си от самото си създаване и мога да се гордея, че имаме (можеби) най-богатия и рационален език, който (ако бяхме велика сила) със сигурност щеше да бъде световен език.
Поздравления за постинга и пожелание за хубава нова година!!!!


Българският донякъде е световен език. Тези, които са разпространили индо-европейската реч са тръгнали от Тракия. Езиковедите знаят това много добре, но за съжаление история и политика понякога се разминават.

Нека и твоята 2011 да е светла и хубава!
цитирай
56. анонимен - до автора
02.01.2011 21:27
Добре е написано, но кажете къде ги изгубихме тези качества, та сега сме най-големите бандити на Европа. Или пак някой друг ни е виновен?
цитирай
57. genadi2000 - БългАрин- БулгАриан- Благороден/ Мъдър Ариец
02.01.2011 21:28
БългАрин- БулгАриан- Благороден/ Мъдър Ариец
цитирай
58. анонимен - до автора
02.01.2011 21:31
Добре е написано, но нека авторът да каже къде ги изгубихме тези хубави качества, та сега сме най-големите бандити в Европа? Само не ми казвайте, че някой друг ни е виновен за това, защото е много жалко!
цитирай
59. pevetsa - ЖИВ И ЗДРАВ ПРЕЗ 2011г. ЗА МЕН Е ЧЕСТ ДА ТЕ ЧЕТА БЪЛГАРИНО!
02.01.2011 21:34
Ние българите сме светъл народ, който се е славел със своята справедливост. В нас е заложена упорита непримиримост към злото, което погубва душите на хората. Ние сме вечните бунтари и будители, тези които разкъсват черната завеса на лъжите.
цитирай
60. анонимен - чел съм теории че това е прилагат...
02.01.2011 21:40
чел съм теории че това е прилагателно от латинците за прости, диви хора /вулгари/, а също и че идва от торбари, предполагам че и ти си чел подобни "научни" твърдения, що не ги изкоментираш, има доста хора които им вярват за съжаление.
цитирай
61. tota - Поздрави, Павел!!
02.01.2011 21:45
"Потомците на светлината не трябва да тънат в забвение!" Няма да тънат, докато има българи като теб!
Благодаря, ти приятелю! Благословен да си!!
За много години!!
Сияйна 2011 година!!
цитирай
62. martosblack - За много години...
02.01.2011 21:45
и Ви благодаря!
цитирай
63. анонимен - от трибал
02.01.2011 22:01
честита и все по задълбочена в трудовете ти нова година ти пожелавам. а по повод статията;- в коптския език има цял един обособен диалект бохарски, та защо ли пък така се казва. ако обаче се прегледат задълбочено наличните писмени данни ще се види, че тази прилика в имената не е толкова случайна, а е по-скоро закономерност. та от пети век преди н.ера на този диалект българин е двусъставно и се състои от "бог" което и тогава и сега означава едно и също, и "ари" което мнозина изследователи му дават различен превод, но през този диалект значи "сътворяващ", та превода на българин не е толкова сложен и се доближава по значение до този, който ти си достигнал. вярно е че тук липсва буквата "л", за което не съм успял да достигна до логично обяснение, но приликата пак я има. за връзката ни с коптите и с тези със странния бохарски диалект малко е обръщано внимание, но времето е пред нас, за сега събирам данни и те се увеличават. надявам се да съм бил полезен с погледа си през този ъгъл към истината.
цитирай
64. sparotok - определения
02.01.2011 22:03
анонимен написа:
Добре е написано, но кажете къде ги изгубихме тези качества, та сега сме най-големите бандити на Европа. Или пак някой друг ни е виновен?


Вие смятате ли себе си за бандит и мошеник?
цитирай
65. sparotok - благодаря ти
02.01.2011 22:05
pevetsa написа:
Ние българите сме светъл народ, който се е славел със своята справедливост. В нас е заложена упорита непримиримост към злото, което погубва душите на хората. Ние сме вечните бунтари и будители, тези които разкъсват черната завеса на лъжите.


Благодаря ти! Ние наистина сме такива, само един път да се измъкнем от тежкия сън....
цитирай
66. andromen - ...
02.01.2011 22:09
Присъединявам се - благодаря ти ! Сполай ти през новата година на заека да продължиш това хубаво дело !
Има един пловдивски изследовател - Ангел Личков. Преди две години издаде двутомник "Изтокът и българите". Той застъпва тезата, че именно от пелазгите по нашите земи са тръгнали българите на изток. Още преди да се появи Босфора като проток. Стигнали до Бактрия, където основали първата българска държава. В последствие (заради климатични катаклизми и естественото движение на народите) се преместват в земите около Фанагория (2-ра българска държава) и накрая (може би не случайно!) се завръщат по старите си обиталища !
Етимологията на "българи", което застъпваш като становище, се съчетава точно с тази теза!!!
Успехи!
цитирай
67. sparotok - За много години!
02.01.2011 22:14
martosblack написа:
и Ви благодаря!


За много години, здраве и щастие през Новата 2011!
цитирай
68. анонимен - PAK SE IZVINQVAM
02.01.2011 22:22
ISKAH DA KAJA 4E SAMATA BUKVA V PRAISTORIQTA E BILA (V) VPOSLEDSTVIE SE OBURNALA S HILQDOLETIQTA VYV B VYLK-GARY BYLGARY VYL4I HORA ZATUI KATO SA BILI O6TE V KAMENATA ERA SA NOSELI VYL4I MUCUNI NA GLAVITE SI
цитирай
69. gwendoline - За много години!!
02.01.2011 22:23
Всички имаме нужда да вдигнем малко самочувствието и да правим така, че да сме горди с името и държавата си! Издънки има навсякъде, важен е националния дух.
Успешна година, много здраве, любов и щастие ви пожелавам!
цитирай
70. vmir - За много години, Спароток!
02.01.2011 22:24
Поздравления за постинга!
цитирай
71. demidin - Честита Нова година, така както са ...
02.01.2011 22:39
Честита Нова година,така както са си честитили вече 1330 години стотици поколения българи!!!
Благодаря,Павел,благословен да си и дерзай!
цитирай
72. анонимен - Древните цивилизации са ни нари...
02.01.2011 23:01
Древните цивилизации са ни наричали vulgari-останало е нарицателно във всички езици. С право.
цитирай
73. edinman - Честита и спорна да ни е!
02.01.2011 23:10
Поздравление за началният постинг!Заслужава си да започнем годината с нещо,което
малко изправя увисналото ни самочувствие,и да тръгнем с надежда напред.
Варвари безспорно има!Има и сред нас такива,които вместо да обединяват,сеят семената на омразата и разделението!Нека ясно се разграничим от тях!
Павле а на теб лично желая здраве,сили и упоритост,да продължиш това,което
аз наричам безценно дело!Бог да е с теб и те води по трудният път!
цитирай
74. анонимен - dumata Blagodaria
02.01.2011 23:40
Suchto i dumata "Blagodaria" sigurno ima nechto obchto s Bulgari - no ne sum spetzialist
цитирай
75. анонимен - ...
03.01.2011 00:24
Българин, а защо да не е българиец?
цитирай
76. shtaparov - Пояснение
03.01.2011 00:30
atanasova76 написа:
Бьлгари от Больгар-човек,който отцелява/ книгата на Хр.Маджаров "Големият заговор срещу Бьлгарите"


Христо Маджаров е патриот,но е допуснал много грешки.Тълкуванието за нашето народностно име,дадено в неговата книга,е изведено от мнението на някакви средноазиатски тюрки,които знаят по въпроса много по-малко от нас самите,
но искат да издокарат нашия народ пак за тюркски,затова си присвояват тълкуванието на неговото народностно име.Дори в техните среди наистина
да е съществувала подобна дума във времето преди 1917г./когато започва ерата на фалшификациите/,тюрките са я наследили от времената,когато в Средна Азия не са живели тюрки,а Скито-Българи.Съответно-това тълкувание на думата не е буквално,а в него е вложен нарицателен смисъл,характеризиращ част от тюркските представи за нашия древен народ.
цитирай
77. shtaparov - Балкани
03.01.2011 00:40
анонимен написа:
А не е ли възможно произходът на името Балкани също да се корени тук- благ, светъл, сияен. Просто предполагам...


Предположението Ви е близко до истината,понеже в корена на всички разисквани тук думи се крие една и съща архаична древно-Българска дума.Но
ето и малко повече информация по въпроса:
1.Балкан/име на планина/=Белчан/Беличан,Великан,Палнин=Планин,Белован,и т.н./. Смисълът е: Белеещият се,Който белее отдалеч.
2.Балкани/име на полуостров,на европейски регион/=Белгани/Бългяни,Бългичи,
Бългови/-т.е.-Земята на Бългите.
Останалите подробности-в блога/когато ми остане време/.
цитирай
78. malkiatprintz - http://buditeli. blog. bg/dru...
03.01.2011 00:41
sparotok написа:
buditeli написа:
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/11/24/imeto-quot-bylgarin-quot.639817


Ето това ми допадна много - "Името "българин" означава "мъдър, знаещ човек", отбелязва арабският пътешественик Абу Хамид ал Алдалуси ...

Поздрави!


За много години, Спароток, всичко добро на теб, на хората около теб и на твоите читатели.

По повод последното твърдение се сетих за нещо, което не мога да преценя доколко би могло да бъде вярно, но, във връзка с влъхвите, които последвали звездата, попаднах на твърдение, че "влъхва" произхожда от "Ваал-хави" - "Пазител на бога (божественото)". Това "ваалхави" ми звучи много близо до "баалгари" - "българи". Познат езотерик потвърди, че има такава връзка, но не мога да приема това на доверие. Факт е, обаче, че "ваал-шеви" [богът на Шева - Сава - Саба (Спомни си Савската царица)] е много близо до нашето "вълшебник". Не твърдя, че е така, но дали според теб може да се прокара някакъв паралел?
цитирай
79. анонимен - Спарток,
03.01.2011 01:40
съжалявам, че трябва да ви го кажа, но смятам че откривам сериозен пропуск в доказателствения ви материал.

Вярно е, аз не съм чувал нищо за „работите на историка Ариан”. Вярно е и също така, че не съм чувал нищо за племената „агрияни, пеони и балакрии”. За одриси съм чувал, но признавам, знам наистина малко. Признавам, че не знам старогръцки (а дори и новогръцки не знам).

И все пак, при цялото си незнание, стана ми интерсно да видя как се е изписвало това наименование в оригинал. Отворих, прикачения файл, но в се разочаровах - оказа се документ на АНГЛИЙСКИ, в който с червено е подчертано името Balacri.

След известно лутане във вашия пост, реших, че това с английския не е толкова зле. Поназнайвам слабо английски, и ще мога да прочета какво някой друг е писал по въпроса. Криво ляво си преведох написаното така:

...стоеше фалангата. В съседната фаланга бе съставена от Argiraspides командвани от Никанор, синът на Парменио. До тях девизията на Коенос действаща в резерв. Слеващи бяха наредени Орестите и Линсестите. След това чуждестранните корпуси командвани от Полиперхон, като заместник на Аминтас. Филагус водеше Балакрите, наскоро присъединили се към...


Признявям, тук траки не видях. Ако някой е видял да ме поправи.

Това, което сте прикачили не подкрепя това, което твърдите!

Искрено ваш
анонимен читател
цитирай
80. анонимен - За много години!
03.01.2011 01:59
Здравей, sparotok. Отдавна следя твоя блог - наистина сме натровени със страшно много лъжи.
Твоите постинги са наистина много ценни и разтърстващи. Мисля, че и най-предубедения има за какво поне да се замисли. Нашата официална история е създадена да обслужва панславянски интереси.
За мене лично, самата дума "словени" беспорно обозначава качеството "разбираема словесност", нещо като антипод на "немец" - този, чийто език е неразбираем. В този аспект словените са общност от племена, които са се разбирали помежду си на един или близки езици.
Ако обаче те са траки (повечето от тракийските думи са налични във всички славянски езици), то не е ли панславизма само едно друго име на да кажем "пантракизъм" :)
цитирай
81. анонимен - Просто разкажи повече за това...
03.01.2011 02:00
Просто разкажи повече за това...
цитирай
82. анонимен - За много години!
03.01.2011 02:11
sparotok написа:
... ирландската дума за вълк- faolchu...


Бе тва faolchu на мен ми мяза баш на Вълчу, което си е вълк отвсякъде :)

цитирай
83. анонимен - ние сме стар европейски народ
03.01.2011 02:26
но той от край време не се държи като такъв!
Какво му е европейско, светло, благородно?
цитирай
84. анонимен - Леко пил, но все още мил ;о)
03.01.2011 02:34
Мили хора, бъдете здрави и щастливи, благи, мъдри и сияйни хора през новата 2011 година! Величайте българската култура, търсете истината, защото корените може и да са прекъснати, но истината рано или късно ще излезе наяве. А само хора като Вас биха могли да ни я разкажат.:)) Благодаря най-сърдечно, за мен е чест да попадна на тази тема.
цитирай
85. mglishev - Тоест
03.01.2011 02:53
"баклава" означава "сияние" :D :D :D

Честита Коледа и Нова година!
цитирай
86. анонимен - Колко сме велики!
03.01.2011 05:27
Фанфари,вино се лее като река.Благодарности,че сме голям народ.....но българина пак забравя за останалите следи....тоест тюрските.А следи колкото искаш.Да започнем от това името на Балканите си е тюрско.Името на Река Вардар, планината Карп-ат-и много други планини.Името на връх Мусалла преди да бъде преименуван си носи името на Тангра,бог на тюрките.Излиза тогава че, дори руснаците и много съседни славянски народи говорят езика на ТРАКИТЕ.Ок. но защо тогава в териториите на Русия и другите славянски народи като Беларус,УКРАЙНА ,няма нищо от следите на траките?Защо забравяте,другата Булгария,съществувала в територията на Русия и Украйна ....и дори сега един народ си търси корените в тази Велика Булгария.Не изопачавайте името на Булгария......тя със течението на времето е славенизирано и затова сега е просто България.Забравили сте корените си и докато търсите корените си и не ги намерите в истинските следи....сте погубени в историята.Жално ми е...че днескашните булгари са забравили корените си!Отговаряли ли сте защо, истинското име на Плиска се крие в забвение?Знаете ли че, истинското име на Плиска е А-бба(буба) тоест на езика на тюрките Велик баща.Досещате се за кого става въпрос?Едно достойно име на столицата на булгарска държава,посветено в чест на Бащата Кубрат ( на тюрски Кубр-ат) както Карп-ат.Ат на тюрски си е жребец!От там и Местности на име Кубан в Русия.Селото което е най близо до днескашна Плиска се казва Избул!Тюркска дума!Реката Дон си е чисто тюрска дума.Нека да кажем нещо и за христианското население Гагаузи ,Което е било част от тюрските племена.Те все още съществуват в България и Бесарабия!Турското население от Североисточна България по лице са много близки до днескашните булгари.За мене те са булгари които са говорили близък език със Турците и затова са се слели със турците.Търсете историята си не в лицето на такива като спароток.Спароток ще си остане в "отдел" вероятности....и смътни теории ...Иначе го поздравявам за усилията му да търси нещо
цитирай
87. анонимен - Българи.
03.01.2011 06:36
Здравейте! Аз прочетох статията, и ми харесва като неща, които не съм чувал досега, но аз смятам, че са малко истинските българи останали в България. Като българи имам впредвид потомци на прабългарите. Както ние знаем по-голяма част сме славяни, които постепенно са претопявали прабългарите. Аз според статията схващам, че по скоро произлизаме от тракийците, което абсурдно, а и смятам, че е доказано произхода на прабългарите: от Волга.
цитирай
88. анонимен - Велика България
03.01.2011 07:18
Вижте в YouTube как Българите от България на Кавказ/Кабардино Балкария/
пеят с цялото си сърце и душа за своята България,където са планините и орлите.
За многая лета и Бог да пази България!
цитирай
89. sparotok - факти
03.01.2011 08:13
анонимен написа:
Здравейте! Аз прочетох статията, и ми харесва като неща, които не съм чувал досега, но аз смятам, че са малко истинските българи останали в България. Като българи имам впредвид потомци на прабългарите. Както ние знаем по-голяма част сме славяни, които постепенно са претопявали прабългарите. Аз според статията схващам, че по скоро произлизаме от тракийците, което абсурдно, а и смятам, че е доказано произхода на прабългарите: от Волга.


Няма разлика между траки, българи и славяни...лъгаха ни, че това са различни народи. По времето на Прокопий славяни са наричани само хората обитаващи долното течение на Дунава. Предците на руснаци, поляци и др. са били наричани различно и чак след много време и те приемат името славяни.

Прокопий споделя, че славяните са носили друго име в древността. Според Симоката славяни е новото име на гетите, а Страбон твърди, че гетите са от същият род както и мизите. Тези мизи са наречени българи от Д. Хоматиян, М. Аталиат и др...

Съюза между българи и славни е всъщност съюз на старите тракийски племена гети и мизи. Обърнете внимание, че чак когато гърците се докопват до престола в Константинопол, тогава дедите ни започват най-усилената борба за независимост...знаели са какво ги чака, ако не се обединят.Това пък е плашело гърците и те са търсели всякаква възможност да ги разединят.
цитирай
90. sparotok - баклава
03.01.2011 08:17
mglishev написа:
"баклава" означава "сияние" :D :D :D

Честита Коледа и Нова година!


Маноле, баклава е турска дума, тя не може да се сравнява с палеобалкански и сродните на тях езици.

Иначе обичам баклавата, благодаря ти, че ме подсети, днес ще си купя поне кило.

Честита ти Нова 2011, здраве и късмет!
цитирай
91. sparotok - положение
03.01.2011 08:18
анонимен написа:
но той от край време не се държи като такъв!
Какво му е европейско, светло, благородно?


Странно, хората от моето обкръжение са честни, работливи и добри. Тях аз считам за истински българи, а изключения винаги има.
цитирай
92. sparotok - ирландски
03.01.2011 08:20
анонимен написа:
sparotok написа:
... ирландската дума за вълк- faolchu...


Бе тва faolchu на мен ми мяза баш на Вълчу, което си е вълк отвсякъде :)



Ирландският език е пълен с изненади, слуаг е слуга, служба, сган е сган...има още доста такива:)
цитирай
93. sparotok - понятия
03.01.2011 08:30
анонимен написа:
Здравей, sparotok. Отдавна следя твоя блог - наистина сме натровени със страшно много лъжи.
Твоите постинги са наистина много ценни и разтърстващи. Мисля, че и най-предубедения има за какво поне да се замисли. Нашата официална история е създадена да обслужва панславянски интереси.
За мене лично, самата дума "словени" беспорно обозначава качеството "разбираема словесност", нещо като антипод на "немец" - този, чийто език е неразбираем. В този аспект словените са общност от племена, които са се разбирали помежду си на един или близки езици.
Ако обаче те са траки (повечето от тракийските думи са налични във всички славянски езици), то не е ли панславизма само едно друго име на да кажем "пантракизъм" :)


Понятието славяни е ужасно забатачено. Всъщност ние българите сме единствените, които имат сметка да се покаже истината за старите славяни.
Това са всъщност траките, или по-точно гетите. През 6-ти век славяни са наричани единствено и само хората обитаващи старите земи на гетите. Ще минат векове, почти 1000 години преди украинци, поляци и др. бъдат наречени славяни.

Чехи, поляци, хървати са славяни само по езков белег, те не са потомци на историческите славяни, историческите славяни са гетите, които са съюзяват с мизите, наречени още българи и извоюват независимостта на България.
цитирай
94. sparotok - термини
03.01.2011 08:39
анонимен написа:
съжалявам, че трябва да ви го кажа, но смятам че откривам сериозен пропуск в доказателствения ви материал.

Вярно е, аз не съм чувал нищо за „работите на историка Ариан”. Вярно е и също така, че не съм чувал нищо за племената „агрияни, пеони и балакрии”. За одриси съм чувал, но признавам, знам наистина малко. Признавам, че не знам старогръцки (а дори и новогръцки не знам).

И все пак, при цялото си незнание, стана ми интерсно да видя как се е изписвало това наименование в оригинал. Отворих, прикачения файл, но в се разочаровах - оказа се документ на АНГЛИЙСКИ, в който с червено е подчертано името Balacri.

След известно лутане във вашия пост, реших, че това с английския не е толкова зле. Поназнайвам слабо английски, и ще мога да прочета какво някой друг е писал по въпроса. Криво ляво си преведох написаното така:

...стоеше фалангата. В съседната фаланга бе съставена от Argiraspides командвани от Никанор, синът на Парменио. До тях девизията на Коенос действаща в резерв. Слеващи бяха наредени Орестите и Линсестите. След това чуждестранните корпуси командвани от Полиперхон, като заместник на Аминтас. Филагус водеше Балакрите, наскоро присъединили се към...


Признявям, тук траки не видях. Ако някой е видял да ме поправи.

Това, което сте прикачили не подкрепя това, което твърдите!

Искрено ваш
анонимен читател


Траки е само гърцизираното предаване на един древнобалкански етноним - дерзиките.

Понеже одриси, пеони, агрияни и др. са говорили същият език и са имали сродни обичаи след време всички хора между Карпатите и Тесалия са наречени траки.

Ето ви линк, свалете си книгите на Ариан и четете

http://www.archive.org/details/anabasisetindic00mlgoog
цитирай
95. sparotok - влъхви
03.01.2011 08:51
malkiatprintz написа:
sparotok написа:
buditeli написа:
http://buditeli.blog.bg/drugi/2010/11/24/imeto-quot-bylgarin-quot.639817


Ето това ми допадна много - "Името "българин" означава "мъдър, знаещ човек", отбелязва арабският пътешественик Абу Хамид ал Алдалуси ...

Поздрави!


За много години, Спароток, всичко добро на теб, на хората около теб и на твоите читатели.

По повод последното твърдение се сетих за нещо, което не мога да преценя доколко би могло да бъде вярно, но, във връзка с влъхвите, които последвали звездата, попаднах на твърдение, че "влъхва" произхожда от "Ваал-хави" - "Пазител на бога (божественото)". Това "ваалхави" ми звучи много близо до "баалгари" - "българи". Познат езотерик потвърди, че има такава връзка, но не мога да приема това на доверие. Факт е, обаче, че "ваал-шеви" [богът на Шева - Сава - Саба (Спомни си Савската царица)] е много близо до нашето "вълшебник". Не твърдя, че е така, но дали според теб може да се прокара някакъв паралел?


Прощавай, но тази тема е парлива и да си призная често малко ме е страх да говоря по този въпрос. Всяко нещо с времето си...

Извини ме, ако съм те разочаровал.
цитирай
96. sparotok - корени
03.01.2011 08:53
анонимен написа:
Мили хора, бъдете здрави и щастливи, благи, мъдри и сияйни хора през новата 2011 година! Величайте българската култура, търсете истината, защото корените може и да са прекъснати, но истината рано или късно ще излезе наяве. А само хора като Вас биха могли да ни я разкажат.:)) Благодаря най-сърдечно, за мен е чест да попадна на тази тема.


Корените ни не са прекъснати, а само покрити с калта на лъжите. След време всичко ще си дойде на мястото.
цитирай
97. sparotok - благодаря
03.01.2011 08:56
edinman написа:
Поздравление за началният постинг!Заслужава си да започнем годината с нещо,което
малко изправя увисналото ни самочувствие,и да тръгнем с надежда напред.
Варвари безспорно има!Има и сред нас такива,които вместо да обединяват,сеят семената на омразата и разделението!Нека ясно се разграничим от тях!
Павле а на теб лично желая здраве,сили и упоритост,да продължиш това,което
аз наричам безценно дело!Бог да е с теб и те води по трудният път!


Знаеш ли, атавизмът е присъщ на всеки народ, пълно обединение се постига само когато има един светъл идеал. Ти си прав, трябва да се разграничим от хората държащи се недостойно, важното е ние да сме честните, добрите и трудолюбивите.

За много години! Здраве, щастие и късмет ти желая!
цитирай
98. sparotok - благодаря
03.01.2011 09:00
demidin написа:
Честита Нова година,така както са си честитили вече 1330 години стотици поколения българи!!!
Благодаря,Павел,благословен да си и дерзай!


За много години приятелю, здраве и щастие през Новата 2011, успех във всяко начинание!
цитирай
99. sparotok - благодаря
03.01.2011 09:01
vmir написа:
Поздравления за постинга!


За много години приятелю! Нека 2011 ти донесе здраве, щастие и късмет!
цитирай
100. sparotok - За много години!
03.01.2011 09:04
gwendoline написа:
Всички имаме нужда да вдигнем малко самочувствието и да правим така, че да сме горди с името и държавата си! Издънки има навсякъде, важен е националния дух.
Успешна година, много здраве, любов и щастие ви пожелавам!


За много години! Бъди обградена от любов и щастие!
цитирай
101. sparotok - Долон
03.01.2011 09:14
анонимен написа:
ISKAH DA KAJA 4E SAMATA BUKVA V PRAISTORIQTA E BILA (V) VPOSLEDSTVIE SE OBURNALA S HILQDOLETIQTA VYV B VYLK-GARY BYLGARY VYL4I HORA ZATUI KATO SA BILI O6TE V KAMENATA ERA SA NOSELI VYL4I MUCUNI NA GLAVITE SI


В Илиада се споменава, че трояните са носели вълчи кожи - Но Диомед и Одисеи не пощадили Долон. Героите свалили от убития шлема и вълчата кожа ...

Даки означава вълци ( даос е вълк на тракийски, т.е. давещ, душащ). Лики също означава вълци ( люкос е дума за вълк). Люкург е име на тракийски цар имащо значение силен вълк. Харпалюк е друго име на тракийски цар със значение грабещ вълк...

Трудно ми е обаче да приема, че българи означава вълци. В старобългарската торевтика срещаме по-скоро соколи и орли...не вълци.
цитирай
102. sparotok - пеласги
03.01.2011 09:17
andromen написа:
Присъединявам се - благодаря ти ! Сполай ти през новата година на заека да продължиш това хубаво дело !
Има един пловдивски изследовател - Ангел Личков. Преди две години издаде двутомник "Изтокът и българите". Той застъпва тезата, че именно от пелазгите по нашите земи са тръгнали българите на изток. Още преди да се появи Босфора като проток. Стигнали до Бактрия, където основали първата българска държава. В последствие (заради климатични катаклизми и естественото движение на народите) се преместват в земите около Фанагория (2-ра българска държава) и накрая (може би не случайно!) се завръщат по старите си обиталища !
Етимологията на "българи", което застъпваш като становище, се съчетава точно с тази теза!!!
Успехи!


Пеласгийски племена са посетили не само Азия, но и Брианските острови...Историята на прогонването на пеласгите от Атина съвпада с легендата за изгонването на болгите от гърците.
цитирай
103. sparotok - бог
03.01.2011 09:20
анонимен написа:
честита и все по задълбочена в трудовете ти нова година ти пожелавам. а по повод статията;- в коптския език има цял един обособен диалект бохарски, та защо ли пък така се казва. ако обаче се прегледат задълбочено наличните писмени данни ще се види, че тази прилика в имената не е толкова случайна, а е по-скоро закономерност. та от пети век преди н.ера на този диалект българин е двусъставно и се състои от "бог" което и тогава и сега означава едно и също, и "ари" което мнозина изследователи му дават различен превод, но през този диалект значи "сътворяващ", та превода на българин не е толкова сложен и се доближава по значение до този, който ти си достигнал. вярно е че тук липсва буквата "л", за което не съм успял да достигна до логично обяснение, но приликата пак я има. за връзката ни с коптите и с тези със странния бохарски диалект малко е обръщано внимание, но времето е пред нас, за сега събирам данни и те се увеличават. надявам се да съм бил полезен с погледа си през този ъгъл към истината.


Най-старото значение на Бог е ...слънце, светлина, думата се е произнасяла като бага. Бага е едно от 12-те арийски имена на слъцето. Бага и Бог са свързани с нашите багра, багря, божур...
цитирай
104. sparotok - За много години!
03.01.2011 09:22
martosblack написа:
и Ви благодаря!


За много години! Здраве, щастие и късмет през Новата 2011!
цитирай
105. sparotok - светлина
03.01.2011 09:23
razkazvachka написа:
Преди година прописах кратки приказки по твоите статии - за светлите хора, дошли от звездите и за очите на Мидия...
Сега пак е време да споменем светлината...

За много години здраве и смелост да имаш, щастие и светлина да ти огряват деня!


Ние наистина сме народът на светлината!
цитирай
106. sparotok - благодаря
03.01.2011 09:25
tota написа:
"Потомците на светлината не трябва да тънат в забвение!" Няма да тънат, докато има българи като теб!
Благодаря, ти приятелю! Благословен да си!!
За много години!!
Сияйна 2011 година!!


Благодаря ти Ати!
Нека и твоят път да е облян от Божията светлина!
Здраве, щастие и любов!
цитирай
107. sparotok - Азия
03.01.2011 09:28
vilikal написа:
Чел съм поста ти и се учудих, че не включваш данните от него, както и не закачаш нищо от разработките на Петър Добрев, където има същите податки, засечени в други географски региони. Останах с впечатлението, че сте се срещали, но не сте замелили брашното, което изненадва, защото и двамата давате вид на интелигентни и умерени хора, с такт и обоснованост в диспута.
Дано в следващи постинги изчистиш "азиатската дупка" в теорията си, за да получи недвусмислен завършен вид.
Щастлива и успешна година.
Поздрави.







Няма азиатска дупка:)
Засегнал съм в няколко постинга тракийското присъствие в Индия и Китай.
Комбинирал съм исторически извори, материална култура и данни от топонимията.
цитирай
108. sparotok - чернене
03.01.2011 09:30
анонимен написа:
чел съм теории че това е прилагателно от латинците за прости, диви хора /вулгари/, а също и че идва от торбари, предполагам че и ти си чел подобни "научни" твърдения, що не ги изкоментираш, има доста хора които им вярват за съжаление.


Ще кажа само това - Никой не обича старите си господари...а дедите ни са властвали над мнозина.
цитирай
109. milenich - Честита да е новата година!
03.01.2011 09:49
Приемете благодарностите ми за вашата работа! Струва ми се направо апостолска. През осемдесетте учихме два семестъра история на КПСС, два история на СССР, Два история на БКП, Политикономия на социализма ит.н. И само един - история на древните балкани. Ебаси, от тогава ме е срам да си призная, че съм завършил история... Успехи!
цитирай
110. breeze - Sparotok
03.01.2011 09:57
Със сигурност не съм единствения, който мисли че ти си новия Паисий. Подобно на него и ти разясняваш старателно, рабираемо и за обикновения българин заличаваната ни от векове и хора богата История. За теб не е обидно и не се уморяваш да повтаряш вече казани от теб неща на новодошлите читатели, спестявайки им времето да търсят отговорите в предишните ти постинги. "Компетентните" историци гледат малко с насмешка на отношението ти към обикновените читатели, които някои от тези историци наричат "молоумници".
Но това не те спира и твоите доказателства, подкрепяни от мнозинството и други родолюбиви български историци, нарастват като лавина, под която е чистата Истина.
Бъди здрав!
цитирай
111. kapito - От коментарите до този момент се ...
03.01.2011 10:04
От коментарите до този момент се налага изводът, че голяма част от нас искаме да се преборим със сегашното си Аз и да се върнем към старите си добродетели. Останалата по-малка част отчайващо търси оправдание, за да не го направи.
:)
Поздравления още веднъж за постинга!
цитирай
112. анонимен - от трибал до спароток
03.01.2011 11:23
относно значението на "бог" мисля че няма противоречие със старото му значение на светлина, слънце. Всички древни соларни култове са го отъждествявали, били са и добре подредени систематично в познанията си за духовния свят. в християнството /в символиката/ твърде често има подобна идентичност между бог и светлина /не мисля да цитирам на колко много места е така/, така че според мен няма противоречие в превода. ти как мислиш.
цитирай
113. анонимен - относно омразата към старите господари
03.01.2011 11:34
латините споменават като отделен народ българите към4-5 век, /нека да е от 3 според най-старите сведения/. по това време българите още не са успели да господстват нито над западната нито над източната империя. говори се за господство на гетите над тях, преди това за страх от хуните, но с прилагателното "вулгари" се идентифицира определена група победоносно шестващ народ, но то не се идентифицира с народ, който е трайно победил двете части на империйте. макар че дългата стена я строят именно заради нашите походи. та защо латините използват това име "вулгари" преди още българите да им станат господари и трайно да ги побеждят? питам те по този прост начин защото подобен въпрос не е труден да се извлече от общоизвестния /до сега/ изворов материал.
цитирай
114. voinov50 - :)))
03.01.2011 13:09
Щастлива и Благословена 2011 година за всички българи!
цитирай
115. анонимен - Българи!..
03.01.2011 13:22
Поздравления и от мен - Проф. Д-р Хр. Мутафов, д.ф.н.!
Чета Ви редовно с удоволствие и уважение!
Спароток, бъдете Жив и Здрав!

Какво образование имате? Какво сте работил и какво Работите понастоящем? (С въпросите си в никакъв случай не бих желал да умаловажа прерастването на едно хоби в задълбочена изследователска работа!)
цитирай
116. анонимен - отново анонимен 79
03.01.2011 13:26
Спарток, всичките книги са ми твърде много, а и ви казах, че не познавам нито древните езици. Покажете ми моля, на коя страница и в коя книга сте намерили посочения от вас по-горе певод.

Второ, какви езици владеете?

Трето, това което ми дадохте е на латински - кои години пише Ариян?
цитирай
117. get - Много се чудех дали да ... напиша следното, но ... все пак !?
03.01.2011 14:21
При Петър Първи и широко тиражираният от него Мавро Орбини настъпва подмяна на Нещо с изключителна важност !
Какво е то ?!!
Прави се една твърде ловка подмяна на едно прилагателно и същото става съществително - Цел !
Да се обосноват имперските апетити на разширяващата се Руска държава !
Какво имам в предвид ... което касае пряко и любимите ми гети ?!
За тях е казано, че СЛАВЯт ... Бог(нямам намерение да правя анализ на религията им !) Само ще посоча, че тя датира поне от ІV в. преди Христос до ІV-V-ти(?) от н.ера.
Определено те са и обединяващото ядро, при историческите процеси от този период за народът, който е носител на чертите, които припознаваме сега, като български.
Отново се връщам на М. Орбини и Петър Първи.
При/от тях става подмяна на смисълът-понятието, тоест то става от СЛАВЯ на СЛАВНИ, и накрая получава значение на етноним Славяни. Което смислово и исторически е некоректно.
Не искам да се спирам на по-късният Панславизъм и последиците от същият за нас Българите.
Относно Даува, ако се зачетем при Чадуик "Линеар-В", ще видим, че в текстовете имаме същото но употребено, като епитет или прилагателно Дивяща се, също и Дивна.
По-добре ще ме разберете, какво искам да кажа, ако обърнете внимание на едни фигури от етнографията или приказното ни творчество, Само-вили още и СамоДИВИ !
Просто от позициите на съвременни хора и присъщото ни от това мислене ... малко ни е трудно да осмислим Светоусещането и вярванията на Нашите предци, от поне преди Две хиляди години, че и повече.
Има и още ... но то е вече толкова трудно за осмисляне и да му повярваме, затова спирам ... за да не слушам обвинения в мистика и фантазиране ! :))

С уважение към всички - от Гет"ктист":):)
цитирай
118. scarlety - За много години,Павел!
03.01.2011 14:26
Здраве,късмет и упоритост ти желая и през новата година! Благодаря ти за интересния постинг,който ни поднасяш!Продължавай да бъдеш "бунтар и да разкъсваш черната завеса на лъжите"!
цитирай
119. killuminati - Здравейте
03.01.2011 15:37
Няма да коментирам славяните... ама изобщо. Просто се удивявам на слепотата.
В царството на слепите, ония, Едноокия, е май май все още Цар... Нищо, всички си има замисъл.

Относно тюрксия произход... Тюрките бели хора ли са? Ако да, тогава се напънете върху следното:
Колко раси има на планетата Земя?
Има ли връзка между расите и континентите?
Има ли континент без собствена раса?

Е, честито! Българите са местно, арийско население на Бълг-Каните, а тюрките са отцепници, които произлизат от Българите.
цитирай
120. shtaparov - съжалявам, че трябва да ви го кажа, ...
03.01.2011 16:17
анонимен написа:
съжалявам, че трябва да ви го кажа, но смятам че откривам сериозен пропуск в доказателствения ви материал.

Вярно е, аз не съм чувал нищо за „работите на историка Ариан”. Вярно е и също така, че не съм чувал нищо за племената „агрияни, пеони и балакрии”. За одриси съм чувал, но признавам, знам наистина малко. Признавам, че не знам старогръцки (а дори и новогръцки не знам).
И все пак, при цялото си незнание, стана ми интерсно да видя как се е изписвало това наименование в оригинал. Отворих, прикачения файл, но в се разочаровах - оказа се документ на АНГЛИЙСКИ, в който с червено е подчертано името Balacri.
След известно лутане във вашия пост, реших, че това с английския не е толкова зле. Поназнайвам слабо английски, и ще мога да прочета какво някой друг е писал по въпроса. Криво ляво си преведох написаното така:

...стоеше фалангата. В съседната фаланга бе съставена от Argiraspides командвани от Никанор, синът на Парменио. До тях девизията на Коенос действаща в резерв. Слеващи бяха наредени Орестите и Линсестите. След това чуждестранните корпуси командвани от Полиперхон, като заместник на Аминтас. Филагус водеше Балакрите, наскоро присъединили се към...

Признявям, тук траки не видях. Ако някой е видял да ме поправи.
Това, което сте прикачили не подкрепя това, което твърдите!
Искрено ваш
анонимен читател

Приятелю,"Ангеловият анализ",чиито правила ще започна скоро да публикувам,подкрепя твърдението на Спароток за Балакрите,понеже:

Балакри=Бълъгри/Бълъгари/-едно от многото Трако-Илирийски племена,дало военни контингенти в помощ на "своя цар",за какъвто се е представял пред тях Александър /искрено или не/.
цитирай
121. shtaparov - Уточнение
03.01.2011 16:17
анонимен написа:
съжалявам, че трябва да ви го кажа, но смятам че откривам сериозен пропуск в доказателствения ви материал.

Вярно е, аз не съм чувал нищо за „работите на историка Ариан”. Вярно е и също така, че не съм чувал нищо за племената „агрияни, пеони и балакрии”. За одриси съм чувал, но признавам, знам наистина малко. Признавам, че не знам старогръцки (а дори и новогръцки не знам).

И все пак, при цялото си незнание, стана ми интерсно да видя как се е изписвало това наименование в оригинал. Отворих, прикачения файл, но в се разочаровах - оказа се документ на АНГЛИЙСКИ, в който с червено е подчертано името Balacri.

След известно лутане във вашия пост, реших, че това с английския не е толкова зле. Поназнайвам слабо английски, и ще мога да прочета какво някой друг е писал по въпроса. Криво ляво си преведох написаното така:

...стоеше фалангата. В съседната фаланга бе съставена от Argiraspides командвани от Никанор, синът на Парменио. До тях девизията на Коенос действаща в резерв. Слеващи бяха наредени Орестите и Линсестите. След това чуждестранните корпуси командвани от Полиперхон, като заместник на Аминтас. Филагус водеше Балакрите, наскоро присъединили се към...


Признявям, тук траки не видях. Ако някой е видял да ме поправи.

Това, което сте прикачили не подкрепя това, което твърдите!

Искрено ваш
анонимен читател

цитирай
122. анонимен - Дърт реалист
03.01.2011 16:30
sparotok написа:

Ще кажа само това - Никой не обича старите си господари...а дедите ни са властвали над мнозина.


Дедите ни са били 2 века под византийско и 5 века под османско владичество, през останалото време са били в пряка завимисимост от друга сила и никога не са имали силна държава. Да благодарим, че ни има и да стига грандомания. Ориентирайте се към писането на приказки ...
цитирай
123. анонимен - Mnogo sme gordi che sme balgari da ...
03.01.2011 17:02
Mnogo sme gordi che sme balgari da mnogo sme gordi! I che leka poleka si nauchavame istoriata sme gordi. I che uchim decata si ot malki na balgarski ezik chetmo i pismo sme gordi. Da jiveiat gordostite ni!
цитирай
124. анонимен - за звуците
03.01.2011 18:05
sparotok написа:
анонимен написа:
Как звука "а" от балакрии преминава в "ъ" от българи. Не е ли възможно да бъде белгари, булгари, болгари, балгари? Или всичките означават едно и също "светъл". Може би някои лингвисти ще изкажат мнение. Не е лошо да се включат математици и статистици. Все пак, независимо от това какво желаем, важна е истината. Разбира се тя не може да бъде абсолютна, но да се приближим до истината максимално.


Луций Флавий Ариан е писал на гърцки, Помпоний Мела на латински. Нито един от тези езици не притежава буква, а и звук Ъ, следователно, дори най-старият вариант на името ни да е съдържал Ъ, за латини и гърци е било невъзможно да го документират правилно.

Но Паисий пише история "словеноболгарская". Едва ли може да бъде обвинен Паисий, че е агент на КГБ и проводник на руския империализъм. Точно за това, ако действително се търси истината, ще бъдат привлечени и специалисти от други специалности, а не само историци, колкото и многостранно да са развити. А на тези коиито се опияняват от светлите българи, да погледнат пълната с боклуци наша природа и състоянието на нашите не само обществени тоалетни. Да пътуваш с луксозен автомобил и всички отпадъци да изхвърляш през прозореца е най-светлото достояние на мутренската днешна действителност. Къде отидоха светлите, състрадателни, справедливи и мъдри човеци? С това не искам да наливам вода в мелницата на тюркутите, те са семити и нямат нищо общо, освен езика с монголо-тюркските народности.
цитирай
125. анонимен - turki
03.01.2011 18:52
Bylgarite sa si turkski plemena.Segashnia turci i bylgarite sa si bratia.Vijte izsledvaniata na National geographic
цитирай
126. анонимен - пиши на кирилица
03.01.2011 19:18
анонимен написа:
Bylgarite sa si turkski plemena.Segashnia turci i bylgarite sa si bratia.Vijte izsledvaniata na National geographic

Това, че солунският евреин Кемал Ататюрк е въвел латинската азбука в Турция, вместо арабската която са ползвали до това време, не значи че трябва да пишете на латиница. Собственика на постинга е показал как да се ползва кирилица. След като пишете в български блог, пишете на кирилица. Вярно е, че в голяма част от населението на Турция тече тракийска кръв. Но тя е смесена със семитска. Кюрдите също имат тракийски произход. Защо не им се даде автономия в рамките на Турция, но може да се поддържа създаването от Израел в изпълнение от САЩ на Косово, като албанска мюсулманска държава, с визия за присъединяване към Албания. Може ли да съществува българско "движение за права и свободи" в Турция. За какви изследвания на нешънъл джиографик говорите? Няма ли да ни пратите и при комитета за раздаване на нобелови награди?!!!!! Щеше да е смешно, ако не е тъжно.
цитирай
127. sparotok - тюрки
03.01.2011 19:22
анонимен написа:
Bylgarite sa si turkski plemena.Segashnia turci i bylgarite sa si bratia.Vijte izsledvaniata na National geographic


Безспорно в нашият етнос има слаб тюркски елемент, старите ни съюзници - узи и печенеги (тюркски племена) са се заселили в Северна България преди около 1000 години.
Това обаче не ни прави тюрки, дори и във Франция има хора с тюрко-алтайски произход.
цитирай
128. анонимен - Хайде сега
03.01.2011 19:35
shtaparov написа:

Балакри=Бълъгри/Бълъгари/-едно от многото Трако-Илирийски племена,дало военни контингенти в помощ на "своя цар",за какъвто се е представял пред тях Александър /искрено или не/.


Вие ще вземете да изкарате накрая, че траките, сиреч ние българите, сме завладели македония и от там сме тръгнали да идия.

Пак повтарям, в пасажа, който цитира Спарток НЕ СЕ ГОВОРИ НИКЪДЕ ЗА ТРАКИ.
Пасажа, който цитира е от книга на английски, не знаем кой е преводача му, не знаем как е транскрибирал думата, нищо не знаем.

Пасажа, не доказва тъврдяното от спарток.
цитирай
129. sparotok - боклуци
03.01.2011 19:42
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Може би някои лингвисти ще изкажат мнение. Не е лошо да се включат математици и статистици. Все пак, независимо от това какво желаем, важна е истината. Разбира се тя не може да бъде абсолютна, но да се приближим до истината максимално.


Луций Флавий Ариан е писал на гърцки, Помпоний Мела на латински. Нито един от тези езици не притежава буква, а и звук Ъ, следователно, дори най-старият вариант на името ни да е съдържал Ъ, за латини и гърци е било невъзможно да го документират правилно.

Но Паисий пише история "словеноболгарская". Едва ли може да бъде обвинен Паисий, че е агент на КГБ и проводник на руския империализъм. Точно за това, ако действително се търси истината, ще бъдат привлечени и специалисти от други специалности, а не само историци, колкото и многостранно да са развити. А на тези коиито се опияняват от светлите българи, да погледнат пълната с боклуци наша природа и състоянието на нашите не само обществени тоалетни. Да пътуваш с луксозен автомобил и всички отпадъци да изхвърляш през прозореца е най-светлото достояние на мутренската днешна действителност. Къде отидоха светлите, състрадателни, справедливи и мъдри човеци? С това не искам да наливам вода в мелницата на тюркутите, те са семити и нямат нищо общо, освен езика с монголо-тюркските народности.


Господине, трагедията ни се състои най-вече в това, че някои от нас чакат да ни бъде помогнато от вън вместо да запретнат ръкави и да заработят за общото благо.

Глупави и ограничени хора винаги е имало, важното е тези, които не са такива да се разграничат от лошите и да дадат добър пример.Човешкото поведение е имитативно, добрият пример кара нерешителните да се насочат към положителното.

Когато съм в планината вземам чувалче със себе си, където срещна боклук го прибирам и като слеза в населено място го изхвърлям на подходящо място. Никак не е трудно, не е зле и вие да го правите.
цитирай
130. nikikm - Достойно е делото ти!
03.01.2011 19:53
За много години,Спароток!Достойно е делото ти ,както подобава на Българин!Благодарим ти за Труда Истината и Надеждата,която ни даваш!Докато има такива хора,ще я има и България!
цитирай
131. sparotok - пасаж
03.01.2011 19:54
анонимен написа:
shtaparov написа:

Балакри=Бълъгри/Бълъгари/-едно от многото Трако-Илирийски племена,дало военни контингенти в помощ на "своя цар",за какъвто се е представял пред тях Александър /искрено или не/.


Вие ще вземете да изкарате накрая, че траките, сиреч ние българите, сме завладели македония и от там сме тръгнали да идия.

Пак повтарям, в пасажа, който цитира Спарток НЕ СЕ ГОВОРИ НИКЪДЕ ЗА ТРАКИ.
Пасажа, който цитира е от книга на английски, не знаем кой е преводача му, не знаем как е транскрибирал думата, нищо не знаем.

Пасажа, не доказва тъврдяното от спарток.


Фрагментът цели да покаже присъствието на народ балакрии, това е основата на темата. Толкова ли е трудно да потърсите в интернет информация за Ариан, траките и походът на Александър Македонски?

През пролетта на 334 г. пр. Хр., начело на сборна армия от македони, елини, илири, агриани, включително отреди на одриси и трибали, Александър III дебаркира в Мала Азия и започва война срещу персийския цар Дарий III (336 - 331 г. пр. Хр.). Ариан отбелязва, че тракийският контингент се предвожда от Ситалк [Anab., VI, 1, 6].

Хайде сега още веднъж:)

Ариан отбелязва, че тракийският контингент се предвожда от Ситалк [Anab., VI, 1, 6].



цитирай
132. sparotok - реалист
03.01.2011 20:06
анонимен написа:
sparotok написа:

Ще кажа само това - Никой не обича старите си господари...а дедите ни са властвали над мнозина.


Дедите ни са били 2 века под византийско и 5 века под османско владичество, през останалото време са били в пряка завимисимост от друга сила и никога не са имали силна държава. Да благодарим, че ни има и да стига грандомания. Ориентирайте се към писането на приказки ...


По думите ви съдя, че изобщо не сте реалист, ама изобщо:)

Да вземем Египет, първите три династии са на чужденци от север, а това са НЯКОЛКО ВЕКА чуждо присътвие, прочетете Емери по този въпрос.

След това има ПЕТ ВЕКОВНО управление на хиксите ( според Манетон).

От 943 до 716г. преди Христа има отново чужденци на престола, потомци на мешуе - мизите.

Като прибавите асирийското, персийското и македонско и римско присъствие в Египет се получава една много интересна картина ...през по-голямата част от историята си Египет е бил под чужда власт.
цитирай
133. анонимен - трудности
03.01.2011 20:08
sparotok, вярно е, че глупави и ограничени хора винаги е имало. Не споделям Вашето мнение за добрият пример, защото у ограничените ще предизвика усмивка и до тук. Според мен, по-важно е какъв е процента на глупавите и ограничени хора. Ако той е доминиращ, тогава само с пример ще бъде трудно. Ще бъдат нужни генетични промени, но не внесени от вън, а чрез изчистване на нашето общество от вътре. А това е много трудно в сегашното състояние на нещата.
цитирай
134. sparotok - За много години!
03.01.2011 20:15
scarlety написа:
Здраве,късмет и упоритост ти желая и през новата година! Благодаря ти за интересния постинг,който ни поднасяш!Продължавай да бъдеш "бунтар и да разкъсваш черната завеса на лъжите"!


За много години приятелко! Здраве, щастие и много любов през новата 2011!

А на лъжите им идва края, скоро всичко ще си дойде на мястото.
цитирай
135. sparotok - интернет
03.01.2011 20:21
анонимен написа:
Спарток, всичките книги са ми твърде много, а и ви казах, че не познавам нито древните езици. Покажете ми моля, на коя страница и в коя книга сте намерили посочения от вас по-горе певод.

Второ, какви езици владеете?

Трето, това което ми дадохте е на латински - кои години пише Ариян?


Господине, виждам, че притежавате компютърна грамотност. Няма да ви струва много усилия, ако чрез Google потърсите необходимата ви информация.

Питате какви езици говоря - английски, немски, нидерландски, фризийски, кимришки, руски, словенски...достатъчно ли е?
цитирай
136. sparotok - българи
03.01.2011 20:26
nikikm написа:
За много години,Спароток!Достойно е делото ти ,както подобава на Българин!Благодарим ти за Труда Истината и Надеждата,която ни даваш!Докато има такива хора,ще я има и България!


Благодаря ти! Гордея се с произхода си и това ме кара да се боря за истината.
За да си българин трябва да се бориш на страната на доброто!
цитирай
137. sparotok - трудности
03.01.2011 20:29
анонимен написа:
sparotok, вярно е, че глупави и ограничени хора винаги е имало. Не споделям Вашето мнение за добрият пример, защото у ограничените ще предизвика усмивка и до тук. Според мен, по-важно е какъв е процента на глупавите и ограничени хора. Ако той е доминиращ, тогава само с пример ще бъде трудно. Ще бъдат нужни генетични промени, но не внесени от вън, а чрез изчистване на нашето общество от вътре. А това е много трудно в сегашното състояние на нещата.


Хубавите неща не се постигат лесно, иска се воля и постоянство. С една дума и едно подканване не става. Вие правете добро независимо от ехидните коментари на околните и вижте как след време те ще млъкнат, а доста дори ще ви последват.
цитирай
138. sparotok - информация
03.01.2011 20:35
анонимен написа:
Поздравления и от мен - Проф. Д-р Хр. Мутафов, д.ф.н.!
Чета Ви редовно с удоволствие и уважение!
Спароток, бъдете Жив и Здрав!

Какво образование имате? Какво сте работил и какво Работите понастоящем? (С въпросите си в никакъв случай не бих желал да умаловажа прерастването на едно хоби в задълбочена изследователска работа!)


Уважаеми господин професор! За съжаление не мога да ви кажа какво е образованието ми. Прекалено специфично е, преди година имах проблеми с лабилни хора и оттогава съм много предпазлив по отношение на даването на лична информация в интернет.

Занимавам се с много неща, това е наложително, ако човек иска да оцелее в днешните времена.

Поздрави!
цитирай
139. megg - Българин - сияен, благороден, мъдър!
03.01.2011 20:51
Истината за предците ни е и в историческите корени, и в отношението към понятието " родно" във всичките му измерения.
Поздрави, Sparotok!
Щастлива и светла година!
цитирай
140. sparotok - до Гет
03.01.2011 20:58
Няма спор, че владетелите на Руската Империя са използвали дадени писания за целите си. Нека обаче бъдем обективни.

1. Колко човека са чели Il Regno degli Slavi? Според мен една работа може да се кометира само, ако е прочетена от някого. Трябва да се има и предвид периодът, в който книгата е писана, да се проверят и съпоставят събитията и датите. Творбата на Орбини е голяма, обхваща над 470 страници...странното обаче е, че българският превод е само 170 страници...къде ли са се загубили останалите?

2. Всички народи славят боговете си, египтяните славят, хетите славят, асирийците славят. До сега не съм попаднал на исторически документ, в който да прочета, че славяните са получили името си, поради това, че славят бога си, или славят словото. Имаш ли извор, имаш история, нямаш ли извор...излизаш от границите на историята и навлизаш във владенията на мистиката.

Хората наречени от Прокопий славяни не са били християни. Изповядващи учението на Христа са били техните роднини живеещи в Римската Империя.
Съдбата на гетският светец Свети Сава доказва това.
Eто какво казва Прокопий - (VII. 14. 22-30). For these nations, the Sclaveni and the Antae, are not ruled by one man, but they have lived from of old under a democracy, and consequently everything which involves their welfare, whether for good or for ill, is referred to the people. It is also true that in all other matters, practically speaking, these two barbarian peoples have had from ancient times the same institutions and customs. For they believe that one god, the maker of lightning, is alone lord of all things, and they sacrifice to him cattle and all other victims;

Ето какво казва и Черноризец Храбър - Прежде убо словене не имеху книг, но чротами и резами четеху и гатааху, погани сущe”( „Прочее преди славяните нямаха книги, но бидейки езичници, четяха и гадаеха с черти и резки”

С уважение!
"
цитирай
141. анонимен - Нептун
03.01.2011 21:04
Поздрави от моряшкото съсловие приятелю. Дано имаш достатъчно сили и амбиции да продължиш. Имаш подкрепа от много повече хора от колкото предполагаш. Поне от две години те чета... Чел съм и по-популярната част от от игнорираните ни историци. Пожелания за много здраве и психически сили - покажи на българите които се чувстват унижени как да се изправят и да отгледат гордо поколение. Мога и финансово да помагам.
С уважение.
Александър Герганов. (от 30 години на море- трудно ми е да кажа къде не съм бил и с кои нации не съм се сравнявал)
цитирай
142. sparotok - моряци
03.01.2011 21:22
анонимен написа:
Поздрави от моряшкото съсловие приятелю. Дано имаш достатъчно сили и амбиции да продължиш. Имаш подкрепа от много повече хора от колкото предполагаш. Поне от две години те чета... Чел съм и по-популярната част от от игнорираните ни историци. Пожелания за много здраве и психически сили - покажи на българите които се чувстват унижени как да се изправят и да отгледат гордо поколение. Мога и финансово да помагам.
С уважение.
Александър Герганов. (от 30 години на море- трудно ми е да кажа къде не съм бил и с кои нации не съм се сравнявал)


Благодаря ти за подкрепата! Хора, като тебе могат да сравняват и да видят що за народ сме. Аз не съм странствал по моретата, но съм обиколил доста държави и отдавна ми е ясно, че не заслужаваме днешната си съдба.

Вярвам обаче, че ще се пробудим от тежкият сън и отново сами ще започнем да ковем съдбата си.

Поздрави!
цитирай
143. анонимен - Да, напълно достатъчно е
03.01.2011 21:22
sparotok написа:
анонимен написа:
Спарток, всичките книги са ми твърде много, а и ви казах, че не познавам нито древните езици. Покажете ми моля, на коя страница и в коя книга сте намерили посочения от вас по-горе певод.

Второ, какви езици владеете?

Трето, това което ми дадохте е на латински - кои години пише Ариян?


Господине, виждам, че притежавате компютърна грамотност. Няма да ви струва много усилия, ако чрез Google потърсите необходимата ви информация.

Питате какви езици говоря - английски, немски, нидерландски, фризийски, кимришки, руски, словенски...достатъчно ли е?


Да, очевидно не говорите нито старогръцки, нито латински. Очевидно е че в проучванията си не ползване оригиналните източници, а преводи - това ви прави зависим от преводача. Всъщност вие не четете Ариан, я някой друг и усилено отказвате да споменете името на английската книга, от която се изрязали пасажа.

Кой е преводача? Коя е книгата? От коя стратица е текста?
Вие не просто не казвате нищо за Ариан, вие не казвате нищо за книгата която ползвате.

Съжялявам, но с уклончивите си отговори на тези така елементарни въпроси все повече и повече се убеждавам, че вие си измисляте напълно!
цитирай
144. audan - Тюрките
03.01.2011 21:32
118. killuminati
...
Относно тюрксия произход... Тюрките бели хора ли са? Ако да, тогава се напънете върху следното:
Колко раси има на планетата Земя?
Има ли връзка между расите и континентите?
Има ли континент без собствена раса?

Е, честито! Българите са местно, арийско население на Бълг-Каните, а тюрките са отцепници, които произлизат от Българите.

От прочетено, чуто и премислено стигам до извода, че "тюрки"-те са т.нар. "жълти хуни".
Вероятно знаете, че част от хуните/хон/хоун взимали малки китайски момичета, които възпитавали по свой начин, а когато порастнели, се оженвали за тях. Така възникнали "жълтите хуни", които по - късно са известни като "тюрки".

Интересно ми беше как в едно интервю на корейския посланник в Турция, той се похвали, че лесно научил турски, защото ... двата езика много си приличали!!!
цитирай
145. sparotok - българи
03.01.2011 21:40
megg написа:
Истината за предците ни е и в историческите корени, и в отношението към понятието " родно" във всичките му измерения.
Поздрави, Sparotok!
Щастлива и светла година!


Весела и пълна с любов 2011 ти желая megg!

цитирай
146. shtaparov - Истинският реализъм
03.01.2011 21:41
анонимен написа:
sparotok написа:

Ще кажа само това - Никой не обича старите си господари...а дедите ни са властвали над мнозина.


Дедите ни са били 2 века под византийско и 5 века под османско владичество, през останалото време са били в пряка завимисимост от друга сила и никога не са имали силна държава. Да благодарим, че ни има и да стига грандомания. Ориентирайте се към писането на приказки ...


Истинските реалисти знаят-били сме 1,5 века зависими от Римовизантийската империя/не напълно покорени,а със своя вътрешна автономия-само дето за Български цар е бил обявен римският император-другите различия от времето на свободния ни живот са били незначителни.Били сме 4,5 века под турско,от които ок.1 век е зависимост от рода на гореспоменатата,и само 3,5 века е истинското чуждо иго.Отделно имаме още не повече от 1 век други зависимости,като броим и Съветския ни васалитет.Тоест:

1.Истинско чуждо иго-3,5 века.
2.Различни форми на зависимост-3,5 века.
3.Свободен и независим живот-73 века/7300 години/,като свободни Българи.

Това значи:
1.Истинско чуждо иго-4,5%
2.Зависимости-4,5%
3.Свободен живот-91%.

Това са истинските исторически реалности,господине.
цитирай
147. sparotok - благодаря
03.01.2011 21:46
milenich написа:
Приемете благодарностите ми за вашата работа! Струва ми се направо апостолска. През осемдесетте учихме два семестъра история на КПСС, два история на СССР, Два история на БКП, Политикономия на социализма ит.н. И само един - история на древните балкани. Ебаси, от тогава ме е срам да си призная, че съм завършил история... Успехи!


Благодаря и аз! Ето, вие осъзнавате до каква степен е изкривена историята ни, за съжаление много хора приемат лъжите за чиста монета...но всичко е до време!

За много години, здраве и късмет!
цитирай
148. sparotok - благодаря
03.01.2011 21:51
breeze написа:
Със сигурност не съм единствения, който мисли че ти си новия Паисий. Подобно на него и ти разясняваш старателно, рабираемо и за обикновения българин заличаваната ни от векове и хора богата История. За теб не е обидно и не се уморяваш да повтаряш вече казани от теб неща на новодошлите читатели, спестявайки им времето да търсят отговорите в предишните ти постинги. "Компетентните" историци гледат малко с насмешка на отношението ти към обикновените читатели, които някои от тези историци наричат "молоумници".
Но това не те спира и твоите доказателства, подкрепяни от мнозинството и други родолюбиви български историци, нарастват като лавина, под която е чистата Истина.
Бъди здрав!


Благодаря ти за добрите думи! Не мога да се сравнявам с Паисий, или Ценов, но давам от сърце своя принос за откриването на истинската българска история.

Здраве и късмет през Новата 2011!
цитирай
149. sparotok - За много години!
03.01.2011 21:52
voinov50 написа:
Щастлива и Благословена 2011 година за всички българи!


За много години приятелю!
Здраве, щастие и късмет през 2011!
цитирай
150. sparotok - добре казано
03.01.2011 21:55
kapito написа:
От коментарите до този момент се налага изводът, че голяма част от нас искаме да се преборим със сегашното си Аз и да се върнем към старите си добродетели. Останалата по-малка част отчайващо търси оправдание, за да не го направи.
:)
Поздравления още веднъж за постинга!


Как хубаво го каза само - голяма част от нас искаме да се преборим със сегашното си Аз и да се върнем към старите си добродетели. Останалата по-малка част отчайващо търси оправдание, за да не го направи.

Важно е мнозинството да желае промяна, останалите ще се присъединят по-късно, неизбежно е!

Поздрави!
цитирай
151. desilazarova - Поздравявам те за постинга!:)
03.01.2011 22:17
Поздравявам те за постинга!:)
цитирай
152. анонимен - казвам се Румен
03.01.2011 22:37
shtaparov написа:
анонимен написа:
sparotok написа:

Ще кажа само това - Никой не обича старите си господари...а дедите ни са властвали над мнозина.


Дедите ни са били 2 века под византийско и 5 века под османско владичество, през останалото време са били в пряка завимисимост от друга сила и никога не са имали силна държава. Да благодарим, че ни има и да стига грандомания. Ориентирайте се към писането на приказки ...


Истинските реалисти знаят-били сме 1,5 века зависими от Римовизантийската империя/не напълно покорени,а със своя вътрешна автономия-само дето за Български цар е бил обявен римският император-другите различия от времето на свободния ни живот са били незначителни.Били сме 4,5 века под турско,от които ок.1 век е зависимост от рода на гореспоменатата,и само 3,5 века е истинското чуждо иго.Отделно имаме още не повече от 1 век други зависимости,като броим и Съветския ни васалитет.Тоест:

1.Истинско чуждо иго-3,5 века.
2.Различни форми на зависимост-3,5 века.
3.Свободен и независим живот-73 века/7300 години/,като свободни Българи.

Това значи:
1.Истинско чуждо иго-ок.6%
2.Зависимости-ок.6%
3.Свободен живот-ок.88%.
Това са истинските исторически реалности,господине.

Господине, посетете Националния Исторически Музей и ако обичате ми посочете исторически паметници за Българи (Бълхари, Булгари, Балгари, Болгари, Белг-ари, Волгари,Вулгари) преди 6ти век. Благодаря предварително.
цитирай
153. анонимен - Няма начин ирландците да не са българи. От 1989 г. насам все келти ни изкарвате
03.01.2011 22:54
И главите ни еднакво грамадански
и краката ни еднакво къси
въобще не виждате ли какви джуджета сме. Много си преличаме. За езика да не говориме. Мо Чара!
цитирай
154. 4aiotgluhar4e - Прочетох и благодаря!
03.01.2011 23:09
За много години! Здраве, късмет и любов!
цитирай
155. анонимен - Ч.Н.Г.
04.01.2011 00:07
Пожелание за здраве и вдъхновение, за да се появи през 2011 година Истинската Българска История за деца.
Поздрави! :Э
Възрастните ще я прочетем с удоволствие!
цитирай
156. анонимен - i vse pak
04.01.2011 00:22
i vse pak vyl4iq motiv e dosta silen kato totem moje bi idva ot kamenata era ... i v posledstvie s izvisqvaneto na intelekta i totema se izvisqva v orel kakto i kaza ... neznam no mislq 4e ima vrazka
цитирай
157. balkanian - Първите думи са били сричкови - трибуквени
04.01.2011 01:52
По всичко личи, че първите думи са били едносрични.

Днес казваме "БЯЛ", шопите и македонците казват "БЕЛ". Също така понякога казваме и "ЧЕР" вместо литературното "черен".

Следователнно БЕЛ-гари, или БАЛ-гари, или БЪЛ-гари значи бели (светли).
С друго окончание: БАЛ-акрийци...
Обратното е ЧЕР-гари. И такава дума имаме днес, която отъждествяваме със скитници.

Много вероятно по същия начин се образуват и думите УН-гари, ВЕН-гари, ЗИН-гари, както и ЖЕН-кар, МЪЖ-кар, ЛОнД-кар.

Японците пък ни наричат БУР-гари. Какво ли пък значи това? На български БУР-я знаем какво значи... От там думата БУР-гас...

Щастлива Нова Година !
цитирай
158. анонимен - Георги Жеков
04.01.2011 02:50
Наскоро ми направи интерес едно име от новия завет -близък сподвижник на Иисус Месията.Казва се Сила!!! - Италиянците казват че това е объркано инцидентно от латинското име -Силва (Гора,горски) е влязло в историята като Сила...
Интересно,нали.
цитирай
159. анонимен - Млад учител
04.01.2011 06:53
Стига вече глупости, всяка азиатска дума която ви е угодна я изкарвате че значи българин :D

Тезиi глупости, които са писани в блога, ми приличат на сръбските ненормалщини от края на миналия век, когато западните ни съседи решиха че са светъл небесен народ и тръгнаха на "свещенна война" срещу хърватите и босненците, в резултат на което им го им го нацепиха много здраво от всички страни. Това става с подобни ненормалници, които си мислят че произхождат от "древен и загадъчен народ, създаден много преди Христа" :D

А, щях да забравя - много е модерно да си родственик с някой западноевропейски народ, разбираш ли :D Я белгийци, я германци.... нищо че не ни пускат в Шенген, един балкански език по техния задник никога не е излишен ;)
цитирай
160. анонимен - По подобен абсурден начин през м...
04.01.2011 07:06
По подобен абсурден начин през миналия век турския президент Месут Йозил доказваше, че Агамемнон идва от Ага Мемнон, Омир е Омар и че древните елини всъщност са тюрки. Той обаче стигна по-далеч в глупостта си, като харчеше милиони за учители по турски в Якутия, мисионери в Камчатка и тн... В крайна сметка нищо не направи, защото световната история е над паранаучната лъжеистория с която ни мътят главата по разни форуми и блогове :)
цитирай
161. sparotok - глупости
04.01.2011 08:30
анонимен написа:
По подобен абсурден начин през миналия век турския президент Месут Йозил доказваше, че Агамемнон идва от Ага Мемнон, Омир е Омар и че древните елини всъщност са тюрки. Той обаче стигна по-далеч в глупостта си, като харчеше милиони за учители по турски в Якутия, мисионери в Камчатка и тн... В крайна сметка нищо не направи, защото световната история е над паранаучната лъжеистория с която ни мътят главата по разни форуми и блогове :)


Не мога да разбера каква ви е болката, но не умеете да критикувате. Посочете сбъркал ли съм, че на санскрит барга е блясък, а на литовски балганс -светъл.

Бъркам ли, че има тракийски лично име Бологес?

Лъжеистория господине е това, в което вие вярвате, но на него вече му се вижда края. Някои учени промениха мнението си за траките, други скоро ще ги последват.

Ако смятате, че в този блог се представят глупости защо отделяте от времето си да ги четете:)
цитирай
162. sparotok - корекция
04.01.2011 08:34
анонимен написа:
Стига вече глупости, всяка азиатска дума която ви е угодна я изкарвате че значи българин :D

Тезиi глупости, които са писани в блога, ми приличат на сръбските ненормалщини от края на миналия век, когато западните ни съседи решиха че са светъл небесен народ и тръгнаха на "свещенна война" срещу хърватите и босненците, в резултат на което им го им го нацепиха много здраво от всички страни. Това става с подобни ненормалници, които си мислят че произхождат от "древен и загадъчен народ, създаден много преди Христа" :D

А, щях да забравя - много е модерно да си родственик с някой западноевропейски народ, разбираш ли :D Я белгийци, я германци.... нищо че не ни пускат в Шенген, един балкански език по техния задник никога не е излишен ;)


Позволете да внеса една корекция, вие може да сте млад, но не сте учител в никакъв случай.
Учителят е буден човек, той проверява, търси, сравнява. Чиновникът послушно предава лъжите, които е слушал няколко години.

Критикувайте по същество, запознайте се с фактите, направете свое проучване. Неразумно е да се отрича нещо само защото не съвпада с общоприетото, а общоприетото не винаги е верно.
цитирай
163. sparotok - Сила
04.01.2011 08:38
анонимен написа:
Наскоро ми направи интерес едно име от новия завет -близък сподвижник на Иисус Месията.Казва се Сила!!! - Италиянците казват че това е объркано инцидентно от латинското име -Силва (Гора,горски) е влязло в историята като Сила...
Интересно,нали.


Сила не може да идва от Силва, има латинско име Silvius, то обаче се различава от името на спътника на Апостол Павел - Silas.
цитирай
164. sparotok - истина
04.01.2011 08:40
balkanian написа:
По всичко личи, че първите думи са били едносрични.

Днес казваме "БЯЛ", шопите и македонците казват "БЕЛ". Също така понякога казваме и "ЧЕР" вместо литературното "черен".

Следователнно БЕЛ-гари, или БАЛ-гари, или БЪЛ-гари значи бели (светли).
С друго окончание: БАЛ-акрийци...
Обратното е ЧЕР-гари. И такава дума имаме днес, която отъждествяваме със скитници.

Много вероятно по същия начин се образуват и думите УН-гари, ВЕН-гари, ЗИН-гари, както и ЖЕН-кар, МЪЖ-кар, ЛОнД-кар.

Японците пък ни наричат БУР-гари. Какво ли пък значи това? На български БУР-я знаем какво значи... От там думата БУР-гас...

Щастлива Нова Година !


Истината не може да се крие вечно, когато се съберат достатъчно хора запознати с фактите, то господа професорите няма къде да ходят и ще признаят как стоят нещата...Всъщност някои започнаха предпазливо да го правят:)

За много години!
цитирай
165. sparotok - вълци
04.01.2011 08:42
анонимен написа:
i vse pak vyl4iq motiv e dosta silen kato totem moje bi idva ot kamenata era ... i v posledstvie s izvisqvaneto na intelekta i totema se izvisqva v orel kakto i kaza ... neznam no mislq 4e ima vrazka


Времето ще покаже как стоят нещата...
цитирай
166. sparotok - книга
04.01.2011 08:43
анонимен написа:
Пожелание за здраве и вдъхновение, за да се появи през 2011 година Истинската Българска История за деца.
Поздрави! :Э
Възрастните ще я прочетем с удоволствие!


Дано даде Господ!
цитирай
167. sparotok - благодаря
04.01.2011 08:45
4aiotgluhar4e написа:
За много години! Здраве, късмет и любов!


Благодаря и аз! Желая ти здраве, щастие и сполука във всяко начинание!
цитирай
168. sparotok - разграничаване
04.01.2011 08:48
анонимен написа:
И главите ни еднакво грамадански
и краката ни еднакво къси
въобще не виждате ли какви джуджета сме. Много си преличаме. За езика да не говориме. Мо Чара!


Научете са да разграничавате влияние и произход. Испанският език е оформен под латинско влияние, но това не прави автоматично испанците потомци на Ромул.

Запознайте се с граматиката на келтските езици, сравнете с български и тогава критикувайте...ако сметнете за нужно:)
цитирай
169. sparotok - благодаря
04.01.2011 08:50
desilazarova написа:
Поздравявам те за постинга!:)


Благодаря ти Деси! Радвам се, че постинга ти е допаднал!
цитирай
170. kapito - Аз ти се възхищавам ! С такова пос...
04.01.2011 09:18
Аз ти се възхищавам ! С такова постоянство отговаряш и на последния глупак, който е решил да си види написаното под твоя постинг :)
цитирай
171. анонимен - Българи сме!
04.01.2011 09:31
Благодаря, sparotok! Чудесно четиво в началото на годината! Дано да е спорна и щастлива за всички българи! Благородно е твоето дело, родолюбецо! Нищо, че предизвикваш спорове, така трябва, нали в тях се ражда истината? Стига да са културни и доброжелателни! Радвам се, че този път редовният твой опонент mglishev се е ограничил до нещо толкова вкусно като баклавата! Хубавото е, че с материалите, които пишеш, предизвикваш много сънародници да мислят, да четат, да откриват и да дават информация за още и още доказателства, че не сме някакво случайно племе на това прекрасно място, че сме повлияли на много народи в най-различни отношения. Нашите историци признават с половин уста само разпространението на богомилството оттук, от нашите земи. А ирландците-те са живи, весели, открити, спонтанни, интелигентни. Дали само келтските им корени са причина за особеностите на характера и езика им? Интересно за учените би било едно широко изследване на тази тема.
По повод на написаното от "младия учител": освен грубият език, ужасяващ е и правописът му! Липсват запетайките пред "че", правилно е "свещена", а не "свещенна".
Нека се гордеем, че сме българи! Нека направим така, че младите ни умове да остават или се връщат в България, за да работят за нейното добро име! И...нещо от Ларошфуко: "Не бой се от нападки, критики и хули- безплодните дървета никой ги не брули!"
цитирай
172. sparotok - българи
04.01.2011 10:04
анонимен написа:
Благодаря, sparotok! Чудесно четиво в началото на годината! Дано да е спорна и щастлива за всички българи! Благородно е твоето дело, родолюбецо! Нищо, че предизвикваш спорове, така трябва, нали в тях се ражда истината? Стига да са културни и доброжелателни! Радвам се, че този път редовният твой опонент mglishev се е ограничил до нещо толкова вкусно като баклавата! Хубавото е, че с материалите, които пишеш, предизвикваш много сънародници да мислят, да четат, да откриват и да дават информация за още и още доказателства, че не сме някакво случайно племе на това прекрасно място, че сме повлияли на много народи в най-различни отношения. Нашите историци признават с половин уста само разпространението на богомилството оттук, от нашите земи. А ирландците-те са живи, весели, открити, спонтанни, интелигентни. Дали само келтските им корени са причина за особеностите на характера и езика им? Интересно за учените би било едно широко изследване на тази тема.
По повод на написаното от "младия учител": освен грубият език, ужасяващ е и правописът му! Липсват запетайките пред "че", правилно е "свещена", а не "свещенна".
Нека се гордеем, че сме българи! Нека направим така, че младите ни умове да остават или се връщат в България, за да работят за нейното добро име! И...нещо от Ларошфуко: "Не бой се от нападки, критики и хули- безплодните дървета никой ги не брули!"


Благодаря ти за подкрепата! Радва ме това, че все повече хора откриват истината. Е, има и други, които все още се съмняват и ще продължават да се съмняват, но насила хубост не става.

Относно връзката ни с ирланците ще спомена това, че изследвания вече са правени и са представяни на конференции в Дъблин, Колрейн и Загреб. Дано докладите бъдат публикувани някой ден и на български.

http://www.tsoshop.co.uk/bookstore.asp?Action=Book&ProductId=0337088365
цитирай
173. sparotok - благодаря
04.01.2011 10:14
kapito написа:
Аз ти се възхищавам ! С такова постоянство отговаряш и на последния глупак, който е решил да си види написаното под твоя постинг :)


Благодаря ти! С постоянство и добър тон ще постигнем съгласие рано, или късно.

Хубав ден!
цитирай
174. анонимен - Българи
04.01.2011 15:15
Благодаря за линка относно връзките между келти и славяни! Ирландия е много интересна страна. Дано наистина излезе нещо и на български език - мисля, че доста хора ще се заинтересуват. А между другото, добре е, че намираш време и сили да търсиш и четеш толкова много литература по въпроса за нашите истински корени. И се учудвам , и се възхищавам на огромната и благородна работа, която вършиш! Бъди здрав!
цитирай
175. анонимен - Chestita Nova Godina Gospod z...
04.01.2011 18:45
Chestita Nova Godina
Gospod zdrave i kusmet da dava na sparotok i na takiva kato negozashtoo triabva da se mahne tiniata ot istoriata na bulgarskoto pleme triabva da se mahne pepelta ot vsiako dneshno bulgarsko surtse i da se vuzkresi bulgarskia svetul duh i polzotvoren um.No za nachinanieto e nujno i ne samo zdrave a i mnogo drugi neshta ,ne ka te budat izobilie za sparotok i sumishlenitsi.
izviniavam se za latinitsata,no polzvam v momenta samo neia.mnogo lichni uspehi prez Novata Godina
цитирай
176. анонимен - Анонимен 143
04.01.2011 19:16
все още чака отговорите на своите въпроси

Коя е книгата, която четете?
Как може да твърдите, че четете Ариан, след като не знаете латински?
Чувствате по - македонец след като си измисляте историята?
цитирай
177. sparotok - въпроси
04.01.2011 19:30
анонимен написа:
все още чака отговорите на своите въпроси

Коя е книгата, която четете?
Как може да твърдите, че четете Ариан, след като не знаете латински?
Чувствате по - македонец след като си измисляте историята?


Господине, един предубеден човек никога няма да получи задоволителен отговор. Моите познания по латински са слаби, признавам това, но пък имам приятели, които са специалисти и когато е нужно се допитвам до тях.

Сканираният пасаж, не е от Ариан, нарочно съм оставил най-горе името на истинския автор, както и номера на главата, в която балакриите се споменават.
Премълчал съм съвсем умишлено името на автора, защото то ще предизвика нежелани реакции у някои хора, вие обаче явно не сте един от тях:)

Q.C.Rufus описва абсолютно същите събития, книгата е издадена 1809г.
В Речника на Лемприе от 1788г. стр. 110 е цитиран и Ариан, но в новите издания на Ариан пасажът липсва поради тази причина съм ползвал Q.C.Rufus, чиято книга от 1809 г. притежавам.
цитирай
178. sparotok - За много години!
04.01.2011 19:31
анонимен написа:
Chestita Nova Godina
Gospod zdrave i kusmet da dava na sparotok i na takiva kato negozashtoo triabva da se mahne tiniata ot istoriata na bulgarskoto pleme triabva da se mahne pepelta ot vsiako dneshno bulgarsko surtse i da se vuzkresi bulgarskia svetul duh i polzotvoren um.No za nachinanieto e nujno i ne samo zdrave a i mnogo drugi neshta ,ne ka te budat izobilie za sparotok i sumishlenitsi.
izviniavam se za latinitsata,no polzvam v momenta samo neia.mnogo lichni uspehi prez Novata Godina


За много години!
цитирай
179. анонимен - колега анонимен - 143
04.01.2011 19:35
А Вие какво сте допринесли за благото на България?
цитирай
180. sparotok - българи и келти
04.01.2011 19:39
анонимен написа:
Благодаря за линка относно връзките между келти и славяни! Ирландия е много интересна страна. Дано наистина излезе нещо и на български език - мисля, че доста хора ще се заинтересуват. А между другото, добре е, че намираш време и сили да търсиш и четеш толкова много литература по въпроса за нашите истински корени. И се учудвам , и се възхищавам на огромната и благородна работа, която вършиш! Бъди здрав!


Връзката между българи и келти ще обясни много неща, но тогава няколко теории трябва да рухнат.
1. Ще се окаже, че българите са древен народ обитавал земи в Тракия и Скития.
2. Ще се окаже, че българският език има по-силна връзка с галския, отколото френския.
3. Ще се окаже, че халщатската култура е създадена от траки ( погребенията от Клермон Феран, Хохдорф, Хохмишеле и т.н. са си тракийски).
4.Ще се окаже, че кимбрите не са германи, а палеобалкански народ-кимериите.

Много хора ще се сърдят, но какво да се прави, всичко си има последствия.

Поздрави!
цитирай
181. sparotok - България
04.01.2011 19:49
анонимен написа:
А Вие какво сте допринесли за благото на България?


Господине, аз давам 10% от доходите си на бедни, болни и сираци, не мога да променя животът натези хора, но все пак малко им помагам.

Всяка година засаждам дръвчета и подтиквам други хора да го правят.

Когато съм в планината вземам със себе си чувалче и където срещна отпадъци като празни бутилки, опаковки на хранителни продукти и т.н. ги прибирам и след завръщането си в града изхвърлям боклука на подходящото място.

Не само в България, но и в чужбина се държа културно и възпитано.

В чужбина използвам всяка възможност да покажа, че българите са трудолюбив, честен и добър народ.

Не е много това, което съм направил, но ако всички останали българи последват примера ми, сигурен съм, че животът ни ще стане много по-добър.
цитирай
182. анонимен - Аха
04.01.2011 20:37
значи, сега изведнъж се оказа, че вие не сте виждали каквото и да е издание на Ариан, в което да се споменава името Balacri - не само на латински, но и накакъвто и да е език.

Какъв е този "Речник на Лемприе"? На какъв език се изписва истинското му име? Търсих чрез Google, и с изумление открих, че в целия интернет това име се споменава само 6 (шест) пъти - всички от които са статии в Блог.бг - 2 две от които са ваши статии, а 4 - копират една от вашите статии, т.е. проучванията ми показаха, че източника на словосъчетанието "Речника на Лемприе" сте вие!

Освен това, кое точно издание на коя точто книга на Rufus притежавате?
http://openlibrary.org/authors/OL44760A/Quintus_Curtius_Rufus

На горния линк ще намерите висичките издания на всичките му книги (поне на английски). Ако искате, направете си труда (аз вече го направих), но ще ви направи впечатление, че издание от 1809 не е посочено.

Така че, независимо дали името на автора ще се хареса на останалите или не, необходимо е де го посочите - тъй като нищо от твърдяното от вас като източник не издържа на проверка.

Продължавам да смятам, че си измисляте история и в това не се по-далеч от Македонците!

П.П.
Мисля, че коментар 179 беше към менл
Отговорът ми е - с нищо!
цитирай
183. sparotok - ЛЕМПРИЕ
04.01.2011 21:08
анонимен написа:
значи, сега изведнъж се оказа, че вие не сте виждали каквото и да е издание на Ариан, в което да се споменава името Balacri - не само на латински, но и накакъвто и да е език.

Какъв е този "Речник на Лемприе"? На какъв език се изписва истинското му име? Търсих чрез Google, и с изумление открих, че в целия интернет това име се споменава само 6 (шест) пъти - всички от които са статии в Блог.бг - 2 две от които са ваши статии, а 4 - копират една от вашите статии, т.е. проучванията ми показаха, че източника на словосъчетанието "Речника на Лемприе" сте вие!

Освен това, кое точно издание на коя точто книга на Rufus притежавате?
http://openlibrary.org/authors/OL44760A/Quintus_Curtius_Rufus

На горния линк ще намерите висичките издания на всичките му книги (поне на английски). Ако искате, направете си труда (аз вече го направих), но ще ви направи впечатление, че издание от 1809 не е посочено.

Така че, независимо дали името на автора ще се хареса на останалите или не, необходимо е де го посочите - тъй като нищо от твърдяното от вас като източник не издържа на проверка.

Продължавам да смятам, че си измисляте история и в това не се по-далеч от Македонците!

П.П.
Мисля, че коментар 179 беше към менл
Отговорът ми е - с нищо!


Господине, наивно е да мислите, че всички редки ( а и неудобни ) книги са сканирани и представени безплатно в интернет. Има обаче антикварни книжарници, който търси рано, или късно ще намери това, което му е нужно.

Речникът на Лемприе е познат само на хора интересуващи се от история, защо очаквате да сте чували за тази работа?
Eто ви линк за издание от 19-ти век

Сравнете сканирания документ от блога ми с данните от речника на Лемприе за Балакрий. Там е цитиран Q.C.Rufus IV-13...нещо не се връзва, нали:)

http://books.google.nl/books?id=_KsTAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=lempriere's++classical+dictionary&source=bl&ots=_TrquNrtcO&sig=VTQIZbqkk9xP5ThX9oBNa3cM9L0&hl=nl&ei=uG0jTaHZGonsOZucgYAJ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCQQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

http://books.google.nl/books?id=_KsTAAAAYAAJ&printsec=frontcover&dq=lempriere's++classical+dictionary&source=bl&ots=_TrquNrtcO&sig=VTQIZbqkk9xP5ThX9oBNa3cM9L0&hl=nl&ei=uG0jTaHZGonsOZucgYAJ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCQQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false
цитирай
184. анонимен - Така
04.01.2011 21:34
в предложения речник намирих Balacrus - офицер от армията на Александър превзел Милет както и друг офицер, командващ помощни части.

Сега, опитвам се да ви разбера какво имате предвид!
С извинение, но къде видяхте траки, че и българи.

Ако твърдите, че единствено правилния превод на Руф е в изданието което вие притежавате, т.е., че не е Balacrus като име ами Balacri - множственото число на именителен падеж в латински, то нека да видим какъв е оригиналния текст, а да не разчитаме на преводи.

За жалост това е точно, което вие не правите.
Вижте как само в този кратък разговор се оказа, че не говорите за Ариан, не говорите латински, не говорите дори за Лемприе (очевидно е че и той бърка). И аз продължавам, нагло да ви питам - за какво говорите? Коя е книгата, която ви дава основание да твърдите тези неща - не я крийте - издание от 1809 на Руф няма!
цитирай
185. sparotok - забавление
04.01.2011 21:49
анонимен написа:
в предложения речник намирих Balacrus - офицер от армията на Александър превзел Милет както и друг офицер, командващ помощни части.

Сега, опитвам се да ви разбера какво имате предвид!
С извинение, но къде видяхте траки, че и българи.

Ако твърдите, че единствено правилния превод на Руф е в изданието което вие притежавате, т.е., че не е Balacrus като име ами Balacri - множственото число на именителен падеж в латински, то нека да видим какъв е оригиналния текст, а да не разчитаме на преводи.

За жалост това е точно, което вие не правите.
Вижте как само в този кратък разговор се оказа, че не говорите за Ариан, не говорите латински, не говорите дори за Лемприе (очевидно е че и той бърка). И аз продължавам, нагло да ви питам - за какво говорите? Коя е книгата, която ви дава основание да твърдите тези неща - не я крийте - издание от 1809 на Руф няма!


Отдавна не се бях забавлявал така, благодаря ви от сърце:)

Нямало издание на работата на Руфус от 1809:)))))
... а това какво е http://books.google.nl/books?id=93EIAQAAMAAJ&pg=PA435&lpg=PA435&dq=philagus+let+the+balacri&source=bl&ots=J6QwODNVqr&sig=yW-_OSETddJEKqyhCevzWeA3Ybg&hl=nl&ei=DU8jTdTVJoubOriU1LgJ&sa=X&oi=book_result&ct#v=onepage&q&f=false

Ако отидете в Централната Библиотека на БАН ще намерите и Ариан, и Руфус на български. Прочетете работите на тези автори и ще се уверите, че говорят за траки в армията на Александър Македонски.

Дано София не ви е прекалено далеч, адресът е ул. "15 ноември" 1.

ЕТО ВИ И НЕЩО НА БЪЛГАРСКИ, МНОГО ПО-ДОБРЕ ИЛЮСТРИРАНО ОТ МОЯ БЛОГ, ДАНО СХВАНЕТЕ НАЙ-ПОСЛЕ:)

http://vestnik-koreni.com/v-ci%20pdf/vestnik%20br9.pdf
цитирай
186. анонимен - е анонимен, успя да изсмучеш информация най-после...
04.01.2011 22:08
Вече можеш да направиш нещо, не за България обаче.
цитирай
187. анонимен - Хектор
04.01.2011 23:09
Здравейте...Моето хоби също е Българска история(и древна Европейска),затова като видях този материял,реших да помога със каквото мога и аз.Искам да кажа че наименованието на балканите,е староБългарско,то е съставено от две срички-БАЛ(голям на староБългарски)+КАН(титла на Българският владетел със значение царствен)=БАЛ.КАН-във превод ГОЛЯМОТО ЦАРСТВО.Относно казаното за град Варна,е вярно че означава бял и т.н,но смея да отбележа че на СтароБулгарски името му е ВАРНУ,което пак на староБългарски с превежда буквално -БЛЕСТЯЩ.Относно името Българин,мога да добавя че старите хора дори до днес по селата(и в редица средновековни хроники)назовават себе си БЛЪГАРЕ(можете да прочетете нашите възрожденци и те го споменават)виждате как се размества лъ и ъл във времето,така че господина които говори за това по-нагоре е абсолютно прав.Мога само да добавя ако позволите че ЕДИНСТВЕНИЯТ народ във света които замества така лъ и ъл е един от т.н тракииски народи който е обявен във древноста и то не от кои да е а от Херодот и Аристотел за НАИ-СТАРИЯТ на земята.При този народ сричката ри отговаря на нашето ъл например,врик=вълк и т.н.Името му е БРИГИ ( на Гръцки Фриги).
цитирай
188. анонимен - Най-сетне
04.01.2011 23:28
намерихме книгата която толкова ви ентусиазира! Благодаря

И още, не ми трябва Ариан и Руфус на български, трябват ми на латински. В благодарение на вас поне разбрах кое произведение да търся, за да сравним оригиналния текст с английския превод и ако се наложи българския.

Все пак, първото съвсем бегло наблюдение върху това, което най-сетне така учтиво ми предоставихте, ме кара да кажа следното.

1. Великия народ на Българите - траките Balacri - светилата, сияйшествата, господата, господарите и т.н. са съставлявали току що присъединилата се пета група бойци, от фалангата разположена до кавалерията, на дясното крило на войската на Александър за една конкретна битка... Хм!

Голям и велик народ са били Balacri, нали?

2. Впечатление прави и бележката под линия която се отнася за Balacri и е означена с двойно кръстче. Позволете ми да преведа част от нея:

Ако приемем, че Balacri е име на народа изпратил малкия взвод, то ситуацията със страната, която го е сформирала не е изяснена. Raderus, цитирайки Strabo, твърди, че жителите на Mycone, били наричани Фалакройци - Плешивците, което в македонския език било променено на Балакройци...

Разбира се, автора на тази бележка е достатъчто почтен да ни каже, че въпросното тълкувание е въпрос на спорове.

Това е за сега, ще потърся оригиналния текст, за да видя какво още може да се извади от него.

Виждате ли колко е важно да цитирате източниците си. Очевидно просто сте пропуснал момента, че българи може да значи плешивци, а сега вече теорията ти може да стане по-пълна, като споменете и този факт.

П.П.
Тук не искам да отварям тема доколко самия Руф е достоверен. Само страница по-нагоре, както виждате, той "цитира" разговор на Александър с Парменио, т.е. може да кажем, че до голяма степен, автора освен история е творил и увлекателно литературно четиво. Но както казах, това е друга тема.

цитирай
189. sparotok - нали казах
04.01.2011 23:41
анонимен написа:
намерихме книгата която толкова ви ентусиазира! Благодаря

И още, не ми трябва Ариан и Руфус на български, трябват ми на латински. В благодарение на вас поне разбрах кое произведение да търся, за да сравним оригиналния текст с английския превод и ако се наложи българския.

Все пак, първото съвсем бегло наблюдение върху това, което най-сетне така учтиво ми предоставихте, ме кара да кажа следното.

1. Великия народ на Българите - траките Balacri - светилата, сияйшествата, господата, господарите и т.н. са съставлявали току що присъединилата се пета група бойци, от фалангата разположена до кавалерията, на дясното крило на войската на Александър за една конкретна битка... Хм!

Голям и велик народ са били Balacri, нали?

2. Впечатление прави и бележката под линия която се отнася за Balacri и е означена с двойно кръстче. Позволете ми да преведа част от нея:

Ако приемем, че Balacri е име на народа изпратил малкия взвод, то ситуацията със страната, която го е сформирала не е изяснена. Raderus, цитирайки Strabo, твърди, че жителите на Mycone, били наричани Фалакройци - Плешивците, което в македонския език било променено на Балакройци...

Разбира се, автора на тази бележка е достатъчто почтен да ни каже, че въпросното тълкувание е въпрос на спорове.

Това е за сега, ще потърся оригиналния текст, за да видя какво още може да се извади от него.

Виждате ли колко е важно да цитирате източниците си. Очевидно просто сте пропуснал момента, че българи може да значи плешивци, а сега вече теорията ти може да стане по-пълна, като споменете и този факт.

П.П.
Тук не искам да отварям тема доколко самия Руф е достоверен. Само страница по-нагоре, както виждате, той "цитира" разговор на Александър с Парменио, т.е. може да кажем, че до голяма степен, автора освен история е творил и увлекателно литературно четиво. Но както казах, това е друга тема.



Нали казах вече - на предубеден не може да се помогне, той предпочита тинята:))
цитирай
190. audan - Фалакройци = Балакройци
05.01.2011 00:14
188. анонимен
Raderus, цитирайки Strabo, твърди, че жителите на Mycone, били наричани Фалакройци - Плешивците, което в македонския език било променено на Балакройци...

Разбира се, автора на тази бележка е достатъчто почтен да ни каже, че въпросното тълкувание е въпрос на спорове.

Но изобщо не може да става и въпрос за спор, че и в новогръцкия "Ф" и "П", например, са взимнозаменяеми (седем - ефтА = ептА). Т.е. и тогава е било така.Сиреч "Фалакроици" ="Палакройци".Знаейки, че в гръцкия "Б" е доста, как да кажа ... "проблемен звук", то столицата на македоните е "Пела" или "Бела" - зависи от това кой го произнася и колко му е трудно да го прави.

Арабите, например, трудно произнасят "П". Затова на един познат му казвали "Бламен". А в Иран говорят, както знаете, персийски, но го наричат "фарси". Ето още един пример за смяна на "П" и "Ф".

Е вероятно някога е имало и някакъв особен звук. Иначе откъде в немския ще съществува "ПФ" във "пфенинг", опростено" в Британия на "пени".
цитирай
191. анонимен - за господина, които спори така н...
05.01.2011 00:51
за господина, които спори така неразумно със Спароток - Ариан 86-160г е бил грък - римски гражданин-поданик,не знам точно термина, и е писал работите си на гръцки език, не на латински.Роден в Никомедия- дн.Измит (конфузно алтайско име хахаха).Бил е и командир на римски легион на границата с Армения (историческата, не днешната граница).Неговите творби за Александър са повлияни много от записите на Птолемей- генерала , не географа.Неговият мастер-труд Анабазис ,носи същото име на творбата на Ксенофон от 4 век пр.Хр. и поради това понякога се е наричал и Ариан Ксенофон
цитирай
192. анонимен - До анонимния специалист по латински език
05.01.2011 00:55
анонимен написа:
намерихме книгата която толкова ви ентусиазира! Благодаря

1. Великия народ на Българите - траките Balacri - светилата, сияйшествата, господата, господарите и т.н. са съставлявали току що присъединилата се пета група бойци, от фалангата разположена до кавалерията, на дясното крило на войската на Александър за една конкретна битка... Хм!

Голям и велик народ са били Balacri, нали?

2. Впечатление прави и бележката под линия която се отнася за Balacri и е означена с двойно кръстче. Позволете ми да преведа част от нея:

Ако приемем, че Balacri е име на народа изпратил малкия взвод, то ситуацията със страната, която го е сформирала не е изяснена. Raderus, цитирайки Strabo, твърди, че жителите на Mycone, били наричани Фалакройци - Плешивците, което в македонския език било променено на Балакройци...


Значи, според специалиста по латински език (и както изглежда бос във всичко останало), Александър Македонски е разделил войската си на плешивци и такива с коса. Тези без коса - представители на един цял народ, характеризиращ се с това, че всички там били до един плешиви, (оттам и името им - "Плешивци"), поставил най-накрая на войската си, на дясното крило, за една конкретна битка.
Опиянен от това свое откритие, латинският специалист би продължил така: Александър е направил това, понеже е бил голям военачалник и е искал светлината на слънцето да се отразява в плешивите им глави и да заслепява враговете му.

Специалиста по латински и бос във всичко останало - благодаря ти, лягам да спя доволно развеселен. :)
цитирай
193. sparotok - смешно
05.01.2011 13:20
eceheh написа:
Все пак искам да попитам многоуважаемия Спароток защо не цитира оригиналните текстове,ами предлага на аудиторията само английски преводи,не е ли по-добре да анализираме директно оригиналния текст?


Оригинален текст ли искаш да анализираш, добре, ето тук ще намериш такива

http://vestnik-koreni.com/v-ci%20pdf/vestnik%20br9.pdf

Сигурно много те боли, че българите започват за осъзнават кои са:)
цитирай
194. zelas - Стената на язовора вече се скъса, ...
05.01.2011 14:12
Стената на язовора вече се скъса, братя, истината ще залеее всичко, спасението не е по бреговете, а на върха на вълната.

Който не може или не иска да се научи да плува като Дух-Български, ще бъде завлечен надолу по течението в соления и дълбок океан на забравата.

Изборът е ваш!
цитирай
195. анонимен - nena do eceheh
05.01.2011 14:30
eceheh написа:
Все пак искам да попитам многоуважаемия Спароток защо не цитира оригиналните текстове,ами предлага на аудиторията само английски преводи,не е ли по-добре да анализираме директно оригиналния текст?


apropos
в немското вики за семеле не се упонемана вече с нито една дума, че тя е тракийска богиня и думата има значение на български (слав.)! питахте ли там защо се игнорирват извори и извършва лингуистично прекрояване на духовната и всякаква история на тази част от света ??
даже не се признава и като фригийска, защото означавала семен жител?! свеждат я до един фантастичен
индогерм корен *туемела със значение -подуваща се !
това ли наричате доказателства и историческа наука?


цитирай
196. анонимен - Комплекси
05.01.2011 15:27
За протокола: Няма познания по история, по лингвистика. Не знам никакви древни езици. Роден съм в България, излизал съм от нея само за да отида на концерт на Ролинг Стоунс. Поаднах съвсем случайно на този блог щракайки по линкове.
Та на въпроса: Сигурно трябва да се чувствам българин, и сигурно би трябвало да знам откъде идват моите корени. Но за съжаление, това което чета от вашите постове и начина по който водите дискусиията, по никакъв начин не може да ме накарат да повярвам във Вас и във вашите идеи. То само с патриотични позиви не става. Прави са хората, които се съмняват - иска се повече откритост и повече факти, а не мнения, желания и грандомански изказвани - апропо като това по-долу за скъсаната стена. Притеснява ме също, че усещам и някаква доза комплекс в поведението Ви спрямо инакомислещите или поне задаващите въпроси. Дори и да сте прав за всичко което сте написали, само вие ще си го знаете, представяйки го по този начин. Защото ако някой Ви повярва, ще е по същата причина, поради която Вие обвинявате другите, че не вярват.
цитирай
197. анонимен - Аз, неразумно спорещия анонимен
05.01.2011 15:35
Отговор

1. До ан 191
Господине, аз също мога да чета уикипедия. Благодаря за информацията, но както вече разбрахме (може би не сте проследили нашата дискусия) Ариан, не ни интересува, тъй като, оказа се, няма познато издание, в което последния да споменава Balacri (виж по-горе коментар 177). Говорим за Руф и неговата История на живота и управлението на Александър Велики в изданието на Samuel Bagster от 1809, което полза уважаемият от мен Спароток.

2. До ан. 192
Чувството ви за хумор е завладяващо. Наистина е смешно разделението на плешивци и такава с коса. Но тук скромно ще посоча, че заслугата не е моя. Просто преведох бележката под линия, която се отнасяше да Balacri в ползваното от Спароток издание. Посочих също, че е странно, че той не е обърнал внимание на тази бележка, дори само за да обори едно невярно твърдение.

3. До 194
Спароток, прочетох внимателно статията. Смятам, че тотално сте изпуснали нижката!
Много ми е интересно, какво очаквате да се промени, когато осъзнаем, че сме траки. Сега сме смачкани от живота наследници на Аспаруха - завладял Балканите и победил Византия. А след това ще сме смачкани от живота наслдници на Балакриите - завладяли (и аз не знам какво - нещо си там завладяли).

И какво? Ще се промени социалната политика? Ще се научим да се самоуправляваме? Ще се научим да провеждаме избори? Ще се научим да преговаряме за интересите си като общност? Ще се научим ли да търгуваме по-добре?

Аз съм скептичен. Вашата теза не води към това, напротив, води към засилването на светоусещането - "аз съм прецакан" - така характерно за нас българите, което светоусещане ни смачква.

Не фалшифицирайте историята си за да получите този резултат - вредите - правите собствения народ по-смачкан днес, за да му докажете величие вчера.

С уважение
подпис /не се чете/
цитирай
198. анонимен - Иван
05.01.2011 16:22
За много години на всички!
Благодарности Спарток и още по - плодотворна 2011г.
цитирай
199. анонимен - Адолф
05.01.2011 16:41
А това как обяснява Балхара,Българиите на Дуло и тн.?
цитирай
200. sparotok - дуло
05.01.2011 17:37
анонимен написа:
А това как обяснява Балхара,Българиите на Дуло и тн.?


Дуло е тракийска дума със значение род, или в случая - благородния род.
цитирай
201. sparotok - За много години!
05.01.2011 17:39
анонимен написа:
За много години на всички!
Благодарности Спарток и още по - плодотворна 2011г.


За много години!
цитирай
202. sparotok - насила хубост не става
05.01.2011 17:45
анонимен написа:
За протокола: Няма познания по история, по лингвистика. Не знам никакви древни езици. Роден съм в България, излизал съм от нея само за да отида на концерт на Ролинг Стоунс. Поаднах съвсем случайно на този блог щракайки по линкове.
Та на въпроса: Сигурно трябва да се чувствам българин, и сигурно би трябвало да знам откъде идват моите корени. Но за съжаление, това което чета от вашите постове и начина по който водите дискусиията, по никакъв начин не може да ме накарат да повярвам във Вас и във вашите идеи. То само с патриотични позиви не става. Прави са хората, които се съмняват - иска се повече откритост и повече факти, а не мнения, желания и грандомански изказвани - апропо като това по-долу за скъсаната стена. Притеснява ме също, че усещам и някаква доза комплекс в поведението Ви спрямо инакомислещите или поне задаващите въпроси. Дори и да сте прав за всичко което сте написали, само вие ще си го знаете, представяйки го по този начин. Защото ако някой Ви повярва, ще е по същата причина, поради която Вие обвинявате другите, че не вярват.


Насила хубост не става!

Вярвам на хората, които представят повече исторически извори отколкото аз.
Не обвинявам никого, просто смятам за глупаво да се отрича нещо без да е направена проверка. Упоритият анонимен щеше да си спести доста време, ако сам беше потърсил историческият документ, в чиието съществуване той се съмняваше.
цитирай
203. zelas - При положение, че двама изследо...
05.01.2011 17:53
При положение, че двама изследователи Павел (спароток) и д-р Тодоров стигат до един и същи извод независимо един от друг, би трябвало да говори много на хората тук.

Прочетохте ли статията във вестник "Корени", разбрахте ли я, проверихте ли източници те?

Хубаво е да има съмняващи се, но най-малкото от уважение и от добро възпитание, човек не трябва да се изказва неподготвен и отгоре на всичко анонимен.

Как въобще Павел има нерви да ви обръща внимание, се чудя аз!
цитирай
204. sparotok - съвършена глупост
05.01.2011 17:54
eceheh написа:
sparotok написа:
eceheh написа:
Все пак искам да попитам многоуважаемия Спароток защо не цитира оригиналните текстове,ами предлага на аудиторията само английски преводи,не е ли по-добре да анализираме директно оригиналния текст?


Оригинален текст ли искаш да анализираш, добре, ето тук ще намериш такива

http://vestnik-koreni.com/v-ci%20pdf/vestnik%20br9.pdf

Сигурно много те боли, че българите започват за осъзнават кои са:)


Напротив,много искам българите да осъзнаем кои сме,но както преди ни лъжеха,че сме тюрки,сега ни лъжат,че сме траки.
Явно целта е постоянно да се създават нови теории за българите,за да не можем да осъзнаем кои сме всъщност,а истината е,че ние сме именно българи,а не някакви траки,тюрки,славяни или каквито и да било други племена,каквито е имало в древността!!!


Прощавай, но по-съвършена глупост не бях чувал от доста време. Не си ли се замислял, че славяни, траки и българи може да са хора принадлежащи на една и съща етническа група.

1.Страбон обяснява, че гети и мизи говорят същият език както и останалите траки.

2.Симоката обяснява, че славяните от неговото време в древността са наричани гети.

3.Д. Хоматиян, М. Аталиат и др. си казват направо, че в миналото българите са били наричани още мизи.

4. Съюзът между българи и славяни е всъщност съюз между потомците на старите гети и мизи - тракийски народи.

Ти не ги ли знаеше тези неща? По-разумно първо да проучиш как стоят нещата, а после да критикуваш...
цитирай
205. sparotok - Земела
05.01.2011 18:01
анонимен написа:
eceheh написа:
Все пак искам да попитам многоуважаемия Спароток защо не цитира оригиналните текстове,ами предлага на аудиторията само английски преводи,не е ли по-добре да анализираме директно оригиналния текст?


apropos
в немското вики за семеле не се упонемана вече с нито една дума, че тя е тракийска богиня и думата има значение на български (слав.)! питахте ли там защо се игнорирват извори и извършва лингуистично прекрояване на духовната и всякаква история на тази част от света ??
даже не се признава и като фригийска, защото означавала семен жител?! свеждат я до един фантастичен
индогерм корен *туемела със значение -подуваща се !
това ли наричате доказателства и историческа наука?




Немците премълчават също, че нямат обяснение на свой език да имената на най-раните си царе - Укромир, Бойорикс, Радагаст...много ги боли, че сме ги управлявали.
цитирай
206. sparotok - глупост
05.01.2011 18:04
zelas написа:
При положение, че двама изследователи Павел (спароток) и д-р Тодоров стигат до един и същи извод независимо един от друг, би трябвало да говори много на хората тук.

Прочетохте ли статията във вестник "Корени", разбрахте ли я, проверихте ли източници те?

Хубаво е да има съмняващи се, но най-малкото от уважение и от добро възпитание, човек не трябва да се изказва неподготвен и отгоре на всичко анонимен.

Как въобще Павел има нерви да ви обръща внимание, се чудя аз!


Приятелю, обръщам внимание на предубедените критици защото и глупостта трябва да се проучи:))
цитирай
207. анонимен - Абе човеко,
05.01.2011 18:12
ти кажи, защо като си чел Руф и неговата История на живота и управлението на Александър Велики в изданието на Samuel Bagster от 1809. Си пропуснал, че издателят разбрал Balacri като плешивци?
цитирай
208. sparotok - :))))))))
05.01.2011 18:21
анонимен написа:
ти кажи, защо като си чел Руф и неговата История на живота и управлението на Александър Велики в изданието на Samuel Bagster от 1809. Си пропуснал, че издателят разбрал Balacri като плешивци?



Постингът не се отнася за мнението на преводача, а за съществуването на народ балакри. В статията на Тодоров можеш да видиш и няколко други мнения, а именно, че балакриите са народ:

BALACRI - gentes in exercitu Alexandri Magni, apud. Curt. l.4-13 & Arrian 1-3...

http://vestnik-koreni.com/v-ci%20pdf/vestnik%20br9.pdf

Ето това е същественото, а не какво си мислят този и онзи.

цитирай
209. анонимен - Не
05.01.2011 18:30
постингът се отнася за значението на името Българи. Пише го в заглавието.
Свързваш го с Balaci, даваш цитат от книга. Молят те хората два дни да им покажеш книгата и след като им я показваш оказва се, че си пропуснал обяснението дадено в книгата на същите тези Balaci.

Защо?
цитирай
210. sparotok - :)
05.01.2011 18:42
анонимен написа:
постингът се отнася за значението на името Българи. Пише го в заглавието.
Свързваш го с Balaci, даваш цитат от книга. Молят те хората два дни да им покажеш книгата и след като им я показваш оказва се, че си пропуснал обяснението дадено в книгата на същите тези Balaci.

Защо?


На гръцки плешив е ФАЛАГРОС, в работата на Руфус се говори за БАЛАКРИ, можеш да направиш разликата нали:)

Твоя си е вината, че не можа да намериш книгата и крещеше, че такава не съществува, едно хлапе на 7 години може да копира фрагмент от текста, който съм дал и после с помощта на Гугъл да намери работата на Руфус, елементарно е:)
цитирай
211. анонимен - Следователно според вас
05.01.2011 19:20
преводача на Руф е направил грешка в книгата, която ползвате? Ами, ако е направил грешка и в името Balacri?

Ами, че трябва ли, аз нещастния любител, да соча очевидните грешки на източниците ви, за да им обърнете внимание вие - истинския историк.

И виждате ли колко интересно нещо е научния спор - той няма край. Въпросите възникват след всеки отговор.
На какъв точно гръцки Фалагрос е плешив - новогръцки, старогръцки? Имайте предвид, че не посочвате какъвто и да е гръцки сред езиците, които знаете.

Имате ли идея как е плешиви (множествено число) на гръцки? (за да видим, дали случайно не започна да се приближава до Balacri.)

Понеже попрочитам, тук таме вашите писания, правя смелото предположение, че ако ФАЛАКРОС значеше НАЙ-ВЕЛИКИЯ ГОСПОДАР, СВЕТЪЛ, УМЕН И МЪДЪР, а не ПЛЕШЕВ, то щяхте сам да откриете връзката между ФАЛАГРОС и БАЛКАРИ. Научния ви подход е такъв, че правите връзки когато ви обслужват и ги отричате, когато не ви обслужват.


п.п.
Не трябва да ползвам гугъл, за да търся източниците ви, ако държите на някаква научност трябва сам ми ги предоставяте!
цитирай
212. sparotok - грешки
05.01.2011 19:33
анонимен написа:
преводача на Руф е направил грешка в книгата, която ползвате? Ами, ако е направил грешка и в името Balacri?

Ами, че трябва ли, аз нещастния любител, да соча очевидните грешки на източниците ви, за да им обърнете внимание вие - истинския историк.

И виждате ли колко интересно нещо е научния спор - той няма край. Въпросите възникват след всеки отговор.
На какъв точно гръцки Фалагрос е плешив - новогръцки, старогръцки? Имайте предвид, че не посочвате какъвто и да е гръцки сред езиците, които знаете.

Имате ли идея как е плешиви (множествено число) на гръцки? (за да видим, дали случайно не започна да се приближава до Balacri.)

Понеже попрочитам, тук таме вашите писания, правя смелото предположение, че ако ФАЛАКРОС значеше НАЙ-ВЕЛИКИЯ ГОСПОДАР, СВЕТЪЛ, УМЕН И МЪДЪР, а не ПЛЕШЕВ, то щяхте сам да откриете връзката между ФАЛАГРОС и БАЛКАРИ. Научния ви подход е такъв, че правите връзки когато ви обслужват и ги отричате, когато не ви обслужват.


п.п.
Не трябва да ползвам гугъл, за да търся източниците ви, ако държите на някаква научност трябва сам ми ги предоставяте!


Анонимни коментиращи, нашият спор не е научен. Такъв щеше да е, ако ти ми бе представил непознати за мене данни. Скептицизъм и сляпо отричане не могат да служат за аргументи.

Отговарям по единствената причина, че ми е забавно:)

Относно източниците, всеки що годе интелигентен човек може да ги намери. Пропускам с умисъл да дам всички данни, нека плагиатите се потрудят, както съм направил и аз.

Балакрии не е сгрешено защото го има в няколко различни издания на стара литература, не прочете ли това в статията на Тодоров, има дадено дори изображение.

Балакрии е свързано с планината Балакрос, днешната Беласица. Балакрите се определят като съюзници на Александър, такива са били и пеоните, съседи на балакрите.
цитирай
213. aqualia - Хубаво е при теб!
05.01.2011 20:09
Поздрави! Честита Нова година! Желая ти много щастие и творчески успехи! ;)
цитирай
214. анонимен - Във връзка с ксистите (чистите) и ...
05.01.2011 22:16
Във връзка с ксистите (чистите) и това, че някъде ги наричали катари: касари (чисти на гръцки) – катари Може да има връзка. Благодаря отново sparotok! Чел съм някъде, че и в Монголия думата болгар означава "който оцелява" и че местните не знаят произхода на думата, но го приех само като любопитна подробност. Не съм срещал подробен анализ, като твоя. Успех през новата година и всичко най-добро!
цитирай
215. анонимен - Без коментар
05.01.2011 23:00
14

Сказав это, он отправил Пармениона командовать левым крылом, а сам пошел на правое. Впереди на правом крыле стоял перед ним Филота, сын Пармениона, с «друзьями»-всадниками, лучниками и агрианами-дротометателями. За ним стоял Аминта, сын Аррабея, со всадниками-сариссоносцами; пеоны и ила Сократа. (2) Рядом с ними стояли из «друзей» щитоносцы под командой Никанора, сына Пармениона; за ними фаланга Пердикки, сына Оронта; потом фаланги Кена, сына Полемократа; Аминты, сына Андромена, и те, которых вел Филипп, сын Аминты. (3) На левом крыле первыми стояли фессалийские всадники, которыми командовал Калат, сын Гарпала. За ними находились всадники союзников, которых вел Филипп, сын Менелая, а за ними фракийцы, которых вел Агафон. Рядом стояла пехота: фаланги Кратера, Мелеагра и Филиппа, занимавшие место до середины всего строя.
цитирай
216. sparotok - :)
05.01.2011 23:26
анонимен написа:
14

Сказав это, он отправил Пармениона командовать левым крылом, а сам пошел на правое. Впереди на правом крыле стоял перед ним Филота, сын Пармениона, с «друзьями»-всадниками, лучниками и агрианами-дротометателями. За ним стоял Аминта, сын Аррабея, со всадниками-сариссоносцами; пеоны и ила Сократа. (2) Рядом с ними стояли из «друзей» щитоносцы под командой Никанора, сына Пармениона; за ними фаланга Пердикки, сына Оронта; потом фаланги Кена, сына Полемократа; Аминты, сына Андромена, и те, которых вел Филипп, сын Аминты. (3) На левом крыле первыми стояли фессалийские всадники, которыми командовал Калат, сын Гарпала. За ними находились всадники союзников, которых вел Филипп, сын Менелая, а за ними фракийцы, которых вел Агафон. Рядом стояла пехота: фаланги Кратера, Мелеагра и Филиппа, занимавшие место до середины всего строя.



Во вспомагательных частях стоял отрядом Кен, за ним Орест и Линкест, позади всех Полиперкон, командир иноземного отряда.Начальник этого войска был Аминта. Фалек вел БАЛАКРОВ, только недалеко приняти в союзников.
цитирай
217. sparotok - благодаря
05.01.2011 23:27
анонимен написа:
Във връзка с ксистите (чистите) и това, че някъде ги наричали катари: касари (чисти на гръцки) – катари Може да има връзка. Благодаря отново sparotok! Чел съм някъде, че и в Монголия думата болгар означава "който оцелява" и че местните не знаят произхода на думата, но го приех само като любопитна подробност. Не съм срещал подробен анализ, като твоя. Успех през новата година и всичко най-добро!


БЛАГОДАРЯ!
цитирай
218. анонимен - ?
06.01.2011 00:05
Спароток ще направиш ли тема за чумбаса при траките, с изображения, извори сведения и т.н. За мен ще е много интересно, а и мисля, че ще е стабилна опора в доказването на връзката траки-"пра"българи.
цитирай
219. sparotok - !
06.01.2011 00:40
анонимен написа:
Спароток ще направиш ли тема за чумбаса при траките, с изображения, извори сведения и т.н. За мен ще е много интересно, а и мисля, че ще е стабилна опора в доказването на връзката траки-"пра"българи.


Всяко нещо с времето си.
цитирай
220. анонимен - Йордановден
06.01.2011 14:49
За много години! Здраве, щастие, късмет на Спароток и всичките му читатели!
И понеже днес е Йордановден, честит имен ден на всички именяци. Моля ви за тълкуване на това чисто българско име Йордан.
цитирай
221. sparotok - до eceheh
06.01.2011 15:36
Елементарно, ти не знаеше ли, че Тракия е била окупирана от Римската Империя?
Как дедите ми да освободят Родината, ако не нападнат окупаторът настанил се в наша земя?

Прочети и това ДИМИТРИ ХОМАТИАН, КРАТКО ЖИТИЕ НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

1. Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса. Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всич¬ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.

http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html

Според Фулко старото име на българите било траки. „И тъй — пише той — отрядите напуснали Панония разнебитени. Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници” (Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum)- Recueil des historiens des Croissades. Histor. Occident., V, Paris, 1895

Ето ти и текста на Михаил Аталиат, стр. 19 на ПДФ файла

http://www.veritatis-societas.org/203_CSHB/1034-1079,_Michael_Attaliotes,_Historia_(CSHB_Bekkero_Curante),_GR.pdf


Византийският писател Йоан Зонара в един свой речник, съставен по подобие на речника „Свида”, той назовава българите още с названието панонци (Πανόνιοι οἱ Βούλγαροι). А самата България означава като Панония (Πανονία ἡ Βουλγαρία). Ioannis Zonnarae Lecsicon, ed. J. H. Tittman, II, Lipsiae, 1808, col. 1498, 1507;

Интересно е да се отбележи, че освен у Зонара, идентифициране на българи с пеонците се среща и в една литературно-историческа поема на византийския писател Йоан Цецес под наслов „Хилиади”, написана между 1144—1170 г. В нея направо се казва Παίονες δὲ οἱ Βούλγαροι, т. е. пеонците са българи. Ioannis Tzetzae Historiae, rec. Р. А. М. Leone, Napoli, 1968, X, 178, с. 394




цитирай
222. sparotok - караш ме да се смея
06.01.2011 17:16
eceheh написа:
Спароток,хвани прочети византийските хронисти от 5-ти до 8-ми век,съвеменници на бурните събития преди ,по време на и след образуване на България,не ми излизай с късни преписвачи като Хоматиан или Аталиат,които изобщо не са в час с въпросните събития.
Относно траките или твоите деди,както ги наричаш - всички знаем,че са били покорени от римляните,като едни са били дори съюзници на римляните и са спомагали за покоряването и заробването на другите тракийски племена.Освен това много добре знаем от византийските хронисти,че почти всички траки са били изтребени впоследствие при варварските нашествия на хуни,авари,славяни и българи.Знаеш ли от кои византийски провинции е била събрана войската на Константин Погонат,с която той напада българите при Онгъла и впоследствие тотално изтребена от българите?


Теофан, когото препоръчваш е изключително ненадежден и объркан. Това го признават дори тюркоманите. Между другото аз съм чел неговата Хронология, но за теб се съмнявал, че си го направил.

Теофан е също късен преписвач, живял е през 8-ми-9-ти век, а описва събития от доста по-ранен период.

Много здраво си заблуден по отношение на траките. НЯМА НИТО ЕДИН СТАР АВТОР, КОЙТО ДА ТВЪРДИ, ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ТРАКИ СА ИЗТРЕБЕНИ, НЯМА:)

Посочи ми този мистериозен източник,в който да прочета за изтребването на траките:)

Ако беше чел Теофан щеше да знаеш, че прословутият Онгъл е всъщност река Олган ( Olganos).

Явно не ти е известно, че четири типа български рала, браните, диканите, косерите, чреслата, сърповете и т.н са от тракийски произход! Българите сигурно са си довели археолози да разкопаят тракийските гробове, да извадят от там оръдията на труда и после с допитване до духовете да се научат да работят с тях:)))

Явно не знаеш, че най-консервативната българска носия всъщност е гетска носия. Може би българите са дошли голи, разкопали са гробовете на траките и са им взели дрехите:))

Тракийските думи за село и град са вис и горд. Те отговарят на българските вьсъ-село и градъ-град.
Тракийската дума за вода е вода, за дебри е дебри, за листи е листи...

Нали като дойде чуждо население и топонимите се променят, странно обаче как след славяно-българското нашествие това не става:))

Голям смях пада с тебе, продължавай все така:)))
цитирай
223. анонимен - Не ми е безлазлично
06.01.2011 18:11
Спароток, пак ще ти го кажа: Крайно време е да престанеш да пръскаш глупости. Това, което правиш с тези младежи, е престъпление. Те нямат нужда от подобна "българска история".
Но ти, изглежда, никага няма да изтрезнееш. Ти си неизличимо болен и подобно на голяма част от неизличимо болните изпитваш сякаш сатанинско удоволствие да разпространяваш зараза. ето защо отново ще ти припомня думите на великия калоферец и то на рождения му ден: "Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти."
Нищо добро не я чака България с подобни на тебе "историци".
цитирай
224. sparotok - история
06.01.2011 18:29
анонимен написа:
Спароток, пак ще ти го кажа: Крайно време е да престанеш да пръскаш глупости. Това, което правиш с тези младежи, е престъпление. Те нямат нужда от подобна "българска история".
Но ти, изглежда, никага няма да изтрезнееш. Ти си неизличимо болен и подобно на голяма част от неизличимо болните изпитваш сякаш сатанинско удоволствие да разпространяваш зараза. ето защо отново ще ти припомня думите на великия калоферец и то на рождения му ден: "Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти."
Нищо добро не я чака България с подобни на тебе "историци".


А каква е истинската история господине, тази, която разказва, че сме азиатско племе ли?

Само изключително заблуден, или напълно извратен човек ще нарече българите азиатци по произход при условие, че има две обстойни антропологически проучвания доказващи древните ни европейски корени.

Само изключително ограничен, или напълно безсъвестен човек ще твърди, че траките са изчезнали, след като тяхната носия, оръдия на труда, обичаи, типове постройки и т.н. намират продължение при нас българите.

Болни са хората, които измислиха Тангра, термина прабългари, митът за нахлуването на българите и техният азиатски произход.

Моята съвест е чиста, рано, или късно истината ще излезе наяве колкото и това да не ви се иска, неизбежно е! Примирете се и спрете да се опитвате да отнемете и малкото останало достойнство и гордост на българите!
цитирай
225. анонимен - до ан. 228
06.01.2011 18:38
Уважаеми, и професор Чилингиров ли е "младеж" заблуден?
Много са родолюбците, да знаЙш!
цитирай
226. nikikm - 227
06.01.2011 18:45
За пост № 227.Спароток,искрено се забавлявам,като гледам как мачкаш тези нещастници антибългари,защото те са такива.Като гледам с какво старание и претенции за научност публикуват недоносените си материали,че аз, макар и да съм никой в историята,ми е ясно,че нападнали Мизия,не означава нападнали мизийците.Явно разчитат на недоглеждания и невнимания и на наложени стари клишета от "истински","правилни" учени.Общото обаче,което ги обединява е избиващата,като ръжда омраза към всичко българско и неистовото желание да го затъмнят,преиначат и неглижират!
цитирай
227. sparotok - опити
06.01.2011 18:54
nikikm написа:
За пост № 227.Спароток,искрено се забавлявам,като гледам как мачкаш тези нещастници антибългари,защото те са такива.Като гледам с какво старание и претенции за научност публикуват недоносените си материали,че аз, макар и да съм никой в историята,ми е ясно,че нападнали Мизия,не означава нападнали мизийците.Явно разчитат на недоглеждания и невнимания и на наложени стари клишета от "истински","правилни" учени.Общото обаче,което ги обединява е избиващата,като ръжда омраза към всичко българско и неистовото желание да го затъмнят,преиначат и неглижират!


Опитите на тези господа са направо жалки, те си мислят, че старите лъжи ще траят вечно.
Теофан няма как да нарече войниците на Аспарух мизи, защото веднага ще стане ясно, че освобождават Мизия от властта на ИРИ.

Нека мошениците хабят сили, напразно ще е! Днес има интернет, има и достъп до забранената в миналото литература. Въпрос на време е когато истината ще стане известна на всички.
цитирай
228. killuminati - Към всички които много питат: Чукча май е писател, вмсто читател...
06.01.2011 19:06
Истината минава през 3 фрази (един велик човек го е казал, няка значение кой, важно е посланието):
- Първо се подиграва и осмива. (това се случва не само с историята, а и с други "конспирации")
- После се оспорва ожесточено, грубо, дори може да се стигне до бой.
- Накрая се приема като самодоказваща се и нещо което се подразбира.

Искам да обърна внимание на 3тата фаза и на хората които са между 1ва и 2ра.
СЕГАШНАТА ЛЪЖА е именно "самодоказваща се" и общоприета без грам мислене.
Ако към официалната, спонсорирана от синята кръв, история, си бяхте задали поне 1/3та такъв СОЛИДЕН ОБЕМ ВЪПРОСИ, може би щяхте и Вие да прозрете нещо.

КАКВА ИЗОБЩО е Вашата позиция?! Дотук се разбра единственно "аз имам въпроси и не съм съгласен"...
Извинявайте, ама това е детинско!
Къде са Вашите исторически извори?

А да, забравих, бялата раса произлиза от азия или африка... плачебно, ама така става от много холивуд, МТВ и 12 години "образование" - изключване и подтискане на лявото полу-кълбо и индоктриниране на дясното....
цитирай
229. анонимен - do 214
06.01.2011 20:55
ama kakvo ste se hvanali za tazi duma pleshivtsi.da ne bi da ste pleshiv.a ne moje li da osmivat nenavistnitsite s dumata pleshivtsi vuzpolzvaiki se oy navika im da si brusnat po goliama chast ot glavite si i sa noseli pamuchni kudpri vurhu glavite si.brusnatat glava kato pleshivata glava sushto siiae na sluntseto eto ti povod za osmivane na tezi oito bolshinstvoto naricha svetli siiani
цитирай
230. анонимен - po povod napadeniena mizite ot mizite
06.01.2011 20:57
ami ako aprilskoto vustanie beshe uspialo a koi shtiaha da sa napadnali bulgarite-bulgari nali?dali puk niakoi ne raboti v stranata sreshtu komitetite ,za da doide posle da pomaga?
цитирай
231. анонимен - ima edin komentar mislia che ot anonimen kato men e
06.01.2011 21:15
zashto Sparoto polzval kakvoto mu iznasia.kakvo li kazva gospodina.hvanete se za drbnite neshta kato mnenie na prevodachite tova e vajno a drugoto e literaturna izmislitsa.nima na gospodina ne mu e iasno che nito istoriata e predavana bez lichno mnenie nito e ostavala takava kakvato e pisana v nachaloto sushtoto kakto bibliata pisana 100 godini sled subitiata ot suvremennitsi.kakvo e bilo moje da se otkrie kato se filtrirat istoricheskite pisania.poniakoga ima mnogo istoricheski verni fakti i vuv literaturnite pisania a mnogo izopacheno predadeni subitia v istoricheskite pisania.
цитирай
232. kleotemida - Хехе, накефих се за пореден път!
06.01.2011 21:36
"НЯМА НИТО ЕДИН СТАР АВТОР, КОЙТО ДА ТВЪРДИ, ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ТРАКИ СА ИЗТРЕБЕНИ, НЯМА:)"

Не само че няма, ама и такава кашавица е в писанията им, че преди няколко дни, когато се запознах с тях, бях готова да отнема пенсиите на бая български историци, дето са спретнали българската история по тях.
Абе хора, аз съм инженер и от история много, много не разбирам, но виж от математика, в т.ч. цифрички за броене на хора, години и разстояния вдявам нещичко. А точно такъв тюрлюгювеч от цифрички наистина не ми се беше случвало да чета скоро! За интерпретациите им нема и да говоря...

Още веднъж поздравления, Спароток!
Пиши си ти, то "кучето си лае, керванът си върви"!
цитирай
233. анонимен - az mislia che na dneshnia etap i nie rodenite i otrasli v bg sled vtorata svetovna
06.01.2011 21:43
sme povredeni imenno ot navlezlata s pulna sila v nas strategia na posvetenite vlastvashti
2. Експлоатиране на емоциите на хората, усилване на склонността им да си угаждат, да задоволяват своите физически и емоционални желания (на ниво първична сигнална система). Тази цел се постига чрез:

а) непрестанни емоционални атаки и насилие (психически терор) посредством масирана пропаганда на секс, насилие и войни в медиите — особено по телевизията и в пресата.

б) задоволяване на първичните им желания в излишък, задръствайки ума с храна-боклук и лишавайки хората от истинската духовна храна, от която те имат нужда.

3.Пренаписване на историята и законите, атакувайки широко известни факти и изконни ценности и втълпявайки на хората твърдения в противоречие с общоприетото до този момент. По този начин се атакува здравия разум — вместо да се концентрират върху истинските проблеми в търсене на изход, мисълта им се насочва към изкуствено изфабрикувани външни приоритети.

Този механизъм на психическа агресия блокира способността на хората да разсъждават трезво и предотвратява евентуалното разкриване на “тихите оръжия” и технологията за автоматизиране на обществото.

Основното правило е, че от хаоса се извличат дивиденти — колкото по-голяма обърканост цари сред населението, толкова по-голяма изгода могат да получат управляващите от създадената ситуация. Следователно, най-добрата стратегия е да се създават проблеми и след това да се предлага решение.

цитирай
234. sparotok - благодаря
06.01.2011 22:01
kleotemida написа:
"НЯМА НИТО ЕДИН СТАР АВТОР, КОЙТО ДА ТВЪРДИ, ЧЕ ПОЧТИ ВСИЧКИ ТРАКИ СА ИЗТРЕБЕНИ, НЯМА:)"

Не само че няма, ама и такава кашавица е в писанията им, че преди няколко дни, когато се запознах с тях, бях готова да отнема пенсиите на бая български историци, дето са спретнали българската история по тях.
Абе хора, аз съм инженер и от история много, много не разбирам, но виж от математика, в т.ч. цифрички за броене на хора, години и разстояния вдявам нещичко. А точно такъв тюрлюгювеч от цифрички наистина не ми се беше случвало да чета скоро! За интерпретациите им нема и да говоря...

Още веднъж поздравления, Спароток!
Пиши си ти, то "кучето си лае, керванът си върви"!


Благодаря ти за подкрепата! Тази тема се оказа парлива и засегна доста хора.
Досега не ми се бе случвало да имам 62 отрицателни гласа, здраво гласуване е падало, някой вътрешен човек май е помагал:)

Просто се удивявам на държанието на някои хорица, за какви се считат борейки се срещу българщината?
цитирай
235. zelas - до 228. анонимен
06.01.2011 22:11
анонимен написа:
Нищо добро не я чака България с подобни на тебе "историци".


Българина в момента е мачкан, както и турци не са го мачкали, защото ни промиват Духа, което е най-голямото зло.

Ефекта "Спароток" е, че кара истинските Българи да се гордеят с историята и да намерят самочуствие за настоящето си. Той е човекът, който ме лично е вдъхновил и аз да направя нещо za drugite и то вече има резултат.

Ако това мислиш е опасно, то ти си този, който е опасен и страхливец, скрит зад анонимността.

Изглежда пак е дошло време разделно, да се преброим, кой милее за род и родина и кой не. Ти от коя страна заставаш?
цитирай
236. vilikal - Пичове, трябва да се задават въп...
06.01.2011 22:23
Пичове, трябва да се задават въпроси. Сега. Нека да се помага на Спараток за изчистване на теорията и всички нюанси, което, си мисля че е и неговата цел, публикувайки всичко първо тук, в нета. Нека се атакува, оборва, нека го хванат в грешка или лъжа, но тук, в нета, сега, а не след 130 години и да се чудим пак, кой ни ги натресе тези л...на - хем не стават за гледане, хем не стават за пред хора, ни за ручане, ни за пийене.
Не се сърдете, благодарете им, защото надали някой от нас си задава толкова много, разнопосочни и /може би/ ненужни въпроси, та да има възможност да не гълтаме всичко като големи бели патки, а поне като кротки ссиви гълъби :))))
Пазете се.... от ....
цитирай
237. sparotok - издаде се:)
06.01.2011 23:54
eceheh написа:
анонимен написа:
Спароток, пак ще ти го кажа: Крайно време е да престанеш да пръскаш глупости. Това, което правиш с тези младежи, е престъпление. Те нямат нужда от подобна "българска история".
Но ти, изглежда, никага няма да изтрезнееш. Ти си неизличимо болен и подобно на голяма част от неизличимо болните изпитваш сякаш сатанинско удоволствие да разпространяваш зараза. ето защо отново ще ти припомня думите на великия калоферец и то на рождения му ден: "Лудите не може никой утеши, бесните не може никой укроти."
Нищо добро не я чака България с подобни на тебе "историци".


Не бъди наивен,на Спароток някой му плаща,за да сее такива манипулации в нета,целта е за пореден път да се промият мозъците на българите - през социализма ни заблуждаваха,че българите били една орда от 30 000 тюрки,претопена в славянското море,но след като тази фалшификация беше разобличена,сега идва новата фалшификация,че българите са траки.Тази фалшификация,обаче,няма шанс да просъществува,защото българинът все пак не е толкова малоумен,че да повярва на такива елементарни лъжи.
Траките за няколко хилядолетия така и не се научиха да пишат,оставили са ни всичко на всичко един мизерен пръстен с разкривен надпис на тракийски език,ето го пръстена :
http://prikachi.com/images/56/2833056p.jpg

Докато българите скоро след идването си на балканите почват на дълбаят каменни надписи на български и гръцки,после създават и българската азбука,която е една от трите азбуки,които понастоящем се ползват в Европа - латиница,елиница и кирилица(българица).

Кой ще повярва,че траките,тези неграмотници и пияници,са наши предци???


Много бързо се издаде, нервите ли са ти слаби:)

Голям смях пада с тебе, траките имали един надпис:)))
Хайде, да започнем да броим:)
1. Надпис на златен пръстен от Езерово.
2. Надпис на златен пръстен от Дуванлий.
3. Надпис на сребърна чаша от Дуванлий.
4.Надпис на сребърна фиала от Дуванлий.
5.Надпис на сребърен съд от Дуванлий.
6.Надпис от Кьолмен.
7.Надпис от Ситово.
8.Напис от Казанлък.
9.Надпис от Александрово.
10.Надпис от Браничево.
11.Надпис на сребърна фиала от лешникова могила.
Добави 40-те самотракийски и 320-те фригийски надписа.

Можеш да смяташ, нали:)))))))
цитирай
238. анонимен - Спароток, благодаря ти за стати...
07.01.2011 00:08
Спароток, благодаря ти за статиите!
Имам една молба - можеш ли да обясниш в отделна публикация, или пък като коментар ОТКЪДЕ И КАК се е пръкнала тази теория за азиатския произход на българите? КОЙ е въвел тази теория и КОГА е станало това? Какви доказателства са имали?
Това ще помогне да се съпостави доказателствения материал и да се види кое е измислица и кое - истина.
цитирай
239. анонимен - А стига, бе!
07.01.2011 00:15
Спароток е забравил да спомене нещо много важно - една река носи името на дължавата българска - витошката река Палакария. Трябва да прибави и Бела, Бела Рада, Беланица, Бела Руска, Бела Слатина, Белащица, Белгун Белев дол, Белевехчево, Белеврен, Белега, Белене, Беленци, Бели брод, Бели бряг, Бели извор, Белила, Белиманци, Белица, Беличица и пр. и пр. все звучни "тракийски" имена, "еднокоренни" с българското народностно име.
цитирай
240. sparotok - теории
07.01.2011 00:19
анонимен написа:
Спароток, благодаря ти за статиите!
Имам една молба - можеш ли да обясниш в отделна публикация, или пък като коментар ОТКЪДЕ И КАК се е пръкнала тази теория за азиатския произход на българите? КОЙ е въвел тази теория и КОГА е станало това? Какви доказателства са имали?
Това ще помогне да се съпостави доказателствения материал и да се види кое е измислица и кое - истина.


Лъжите за нашето минало са започнали да се коват отдавна от различни хора имащи различни мотиви.

Първоначално дошлите от Африка гърци, а после и разни други недобросъвестни личности са съчинявали лъжи за нас, но с доказателства не са разполагали.

Имало е дори и доста почтени летописци.
ДИМИТРИ ХОМАТИАН, КРАТКО ЖИТИЕ НА КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ

Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи.

http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html

Според Фулко старото име на българите било траки. „И тъй — пише той — отрядите напуснали Панония разнебитени. Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници” (Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum)- Recueil des historiens des Croissades. Histor. Occident., V, Paris, 1895

Византийският писател Йоан Зонара в един свой речник, съставен по подобие на речника „Свида”, той назовава българите още с названието панонци- Ioannis Zonnarae Lecsicon, ed. J. H. Tittman, II, Lipsiae, 1808, col. 1498, 1507;

Интересно е да се отбележи, че освен у Зонара, идентифициране на българи с пеонците се среща и в една литературно-историческа поема на византийския писател Йоан Цецес под наслов „Хилиади”, написана между 1144—1170 г. В нея направо се казва пеонците са българи. Ioannis Tzetzae Historiae, rec. Р. А. М. Leone, Napoli, 1968, X, 178, с. 394


цитирай
241. audan - На немаоумния eceheh! :)
07.01.2011 00:23
"242. eceheh - Не бъди наивен,на Спароток някой му плаща,за да сее такива манипулации в нета,целта е за пореден път да се промият мозъците на българите - през социализма ни заблуждаваха,че българите били една орда от 30 000 тюрки,претопена в славянското море,но след като тази фалшификация беше разобличена,сега идва новата фалшификация,че българите са траки.Тази фалшификация,обаче,няма шанс да просъществува,защото българинът все пак не е толкова малоумен,че да повярва на такива елементарни лъжи."

До преди 10.11.1989 г. съм съгласен с Вас. Обаче ... че "фалшификацията" е нова - тц! Ганчо Ценов е преди Спароток! И има една подробност - д-р Ценов е бил допуснат до тайните архиви на Ватикана. Теорията му, че траки, славяни и българи едно е резултат от намерените там документи. Колцина други са имали този шанс?
Капиталния му труд „Произходът на българите и начало на българската държава и българската църква" е изложена за първи път в цялостен вид през 1910 г. !!!

А що се отнася до тракойските надписи, то сравнете 11 ( !!!) букви от кирилицата с линеарни знаци ( от 1750-1450 преди н.е.) в "КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА КИРИЛИЦАТА ?" http://sparotok.blog.bg/politika/2010/05/24/kakvo-ne-znaem-za-kirilicata.550508

Хайде обяснете ми как ЦЕЛИ 11 знака съвпадат?
Ако успеете с нещо, различно от теорияъта на Ганчо Ценов и Спароток, съм готов да стана най-горещия Ви поддръжник!

ПП И ще ми кажете ли на лични откъде и колко му плащат на Спароток, че съм го закършил с парите? ;)

Рапорт даден! :)))
цитирай
242. audan - Писмо от приятел 1 част
07.01.2011 00:40
Това е от писмо на приятел, комуто имам 100% доверие. Но ако се съмнявате - проверете. А и преводачи се намират.
Никифор Грегора (Nicephorus Gregoras) , писал в XIV век, споменава за гръцко присъствие в Македония, но той нарича негръцкото население на страната "заселници от Мизия". Йоан Цеца (Joannes Tzetzes), който живял в XI век, говори за "мизомакедонци" - термин използван също от Плини Стари (Plinius) хиляда години по-рано. Всички антични автори са съгласни, че Македония е била част от Пеония, а Йоан Цеца (Joannes Tzetzes) казва ясно: "Пеоните са българи". Границата между Македония и Гърция е реката Пеней /Peneius/ в Тесалия. Това е родината на мирмидонците на Омир. За тези мирмидонци Йоан Малала (Ioannes Malalas) , творил в VII век, твърди безусловно, че са били българи."

"6. Огромни усилия са положени от някои съвременни учени, за да замъглят народността на тракийските народи. Това ни принуждава да погледнем по-отблизо на този въпрос, започвайки евентуално с пеоните.
• Тези хора са били познати на Херодот, който сравнително обстойно говори за техните обичаи. Петстотин години по-късно Страбон (Strabo) отбелязал, че пеоните живеели от двете страни на реката Вардар (Axius) [13]. Много пеони обаче живеели по на север. Дион Касий (Dio Cassius), човек с всички предпоставки да знае това добре, тъй като известно време е бил управител на тази провинция, е писал, че пеоните “живеят близо до Далмация по продължение на самия бряг на реката Истър (Ister), от Норикум (Noricum) до Мизия (Moesia) . . .” [14]. Това е било двеста години след времето на Страбон.

цитирай
243. audan - Писмо от приятел 2 част
07.01.2011 00:44
• След още 350 години Йоан Лидийски обяснява, че истинското име на провинцията е било Панония (? Бановина – Г.С.), “която гърците били назовали Пеония (Paeonia), нагласяйки името с цел благозвучие и за да избегнат една варварска словесна форма” [15].
• Йоан Цеца (Ioannes Tzetzes), пишейки почти 600 години след лидиеца, не е отбелязал, че тези хора са изчезнали. За него те все така са били там, както и преди, и той казва кратко и ясно: “Пеоните са българи.”[16]

7. Други известни траки са били фригийците.
• Според Страбон “Brygi, Bryges и Phryges са едни и същи хора”. А другаде: “А самите фригийци са българи, народ тракийски . . .” [17].
• В един фрагмент (№ 25) от своята Книга седма, силно изопачена от мафиоти, които явно са се мъчили да унищожат колкото е възможно повече свидетелства за траките, Страбон се позовава на Херодот, чийто думи са:“Според преданието на македонците, фригийците, по времето, когато местопребиваването им е било в Европа и жевеeли с тях в Македония, носели името бриги; но при преместването си в Азия те сменили името си по същото време, както и местоживелището си.”

Дадени са авторите. Преводачи от латински и "старогръцки" има (поне в София, благодарение на НГДЕК). Който иска, ще намери. който не - хич да не ми хленчи! Аз съм плешивец с чембас и не цепя басма. :)
цитирай
244. анонимен - Спароток, благодаря ти за стати...
07.01.2011 00:51
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, благодаря ти за статиите!
Имам една молба - можеш ли да обясниш в отделна публикация, или пък като коментар ОТКЪДЕ И КАК се е пръкнала тази теория за азиатския произход на българите? КОЙ е въвел тази теория и КОГА е станало това? Какви доказателства са имали?
Това ще помогне да се съпостави доказателствения материал и да се види кое е измислица и кое - истина.


Лъжите за нашето минало са започнали да се коват отдавна от различни хора имащи различни мотиви.

Първоначално дошлите от Африка гърци, а после и разни други недобросъвестни личности са съчинявали лъжи за нас, но с доказателства не са разполагали.



Ясно, и аз съм го учил в училище, но просто като аксиома - така е било и точка! Всъщност, май не трябва да питам тебе, а твоите опоненти. Но понеже знам, че и те така са учили в училище и знанията им стигат дотам - питам тебе.
Не може все пак да нямат някакви основания. Ти искаш да кажеш, че дори и комунистическите учебници просто са повторили гръцката версия?
цитирай
245. анонимен - kimhail
07.01.2011 09:19
Ще ме извините за късния коментар относно Орфей.
Призива за непоглеждане назад ( доколкото съм успял да разбера ) , ми се стори малко провокативен. За мен той е НЕ СЕ СЪМНЯВАЙ , т.е. ВЯРВАЙ , което означава БЪДИ ИСТИНЕН . Това е единението с Бога, много е простичко, но несъвместимо с постулата на съвремието „ЛЪЖА следователно съществувам” . Значението на Българин , да си чист, а не лъжец и крадец.

С ДЪЛБОК ПОКЛОН
цитирай
246. sparotok - съществено
07.01.2011 14:23
eceheh написа:
audan написа:

Ако успеете с нещо, различно от теорияъта на Ганчо Ценов и Спароток, съм готов да стана най-горещия Ви поддръжник!


Моята теза е,че българите са си българи,а не някакви пияници-траки или кривокраки тюрки.Какво има да се доказва в случая?


Най-същественото е дали сме местно население, или не. Щом сме местни хора значи сме наследници на траките. Не може да сме чужденци от Азия ( иранци) по простата причина, че от гледна точка на антропологията ние сме безспорно стари европейци. Съотношенията на костите и типовете кръвни групи не лъжат.
Повечето българи са от понтийски тип, т.е. потомци на ТРАКИТЕ:)

По думите ти съдя, че си почитател на иранската теория - "Докато българите скоро след идването си на балканите почват на дълбаят каменни надписи на български и гръцки...."

Вземи да обясниш тогава къде са се изгубили азиатските ни черти и азиатската ни кръв защото нито от изследванията на проф.Попов, нито от тези на Съсълов не проличава да сме азиатци...или може би климата ни е променил гените:)

Нещо се умълча при броенето на тракийските надписи, трудности ли срещна:)
1. Надпис на златен пръстен от Езерово.
2. Надпис на златен пръстен от Дуванлий.
3. Надпис на сребърна чаша от Дуванлий.
4.Надпис на сребърна фиала от Дуванлий.
5.Надпис на сребърен съд от Дуванлий.
6.Надпис от Кьолмен.
7.Надпис от Ситово.
8.Напис от Казанлък.
9.Надпис от Александрово.
10.Надпис от Браничево.
11.Надпис на сребърна фиала от лешникова могила.
Добави 40-те самотракийски и 320-те фригийски надписа.

Имаш ли нужда от помощ при смятането?

цитирай
247. анонимен - хммм
07.01.2011 14:31
sparotok написа:
eceheh написа:
audan написа:

Ако успеете с нещо, различно от теорияъта на Ганчо Ценов и Спароток, съм готов да стана най-горещия Ви поддръжник!


Моята теза е,че българите са си българи,а не някакви пияници-траки или кривокраки тюрки.Какво има да се доказва в случая?


Най-същественото е дали сме местно население, или не. Щом сме местни хора значи сме наследници на траките. Не може да сме чужденци от Азия ( иранци) по простата причина, че от гледна точка на антропологията ние сме безспорно стари европейци. Съотношенията на костите и типовете кръвни групи не лъжат.
Повечето българи са от понтийски тип, т.е. потомци на ТРАКИТЕ:)


А защо е съществено дали сме местно население, или не ? Какво значение има какъв произход имаш, какъв е цвета на кожата ти и какви гени носиш ?
цитирай
248. sparotok - до eceheh
07.01.2011 15:06
Прощавай, но имаш много наивни разсъждения. Това, че според Теофан Изповедник българите нахлули в Мизия не означава, че те не са роднини на мизите. Теофан е грък, по негово време ИРИ е имала намерение да погълне България, това кара Теофан да прибегне до пропаганда и да обяви българите за нов народ. Ако ти беше чел неговата Хронология щеше да знаеш, че Теофан сам се оплита в лъжите си понеже 150 години преди "нахлуването на новия народ българи"...се споменават българи в Мизия:)

По твоята логика трябва да кажем, че българите са дошли в днешните си земи през 1877 г. понеже тогава български доброволци прекосяват Дунава заедно с руските войски:)

Относно надписите се бъркаш жестоко, ситовския е доста дълъг, там няма нито едно име, в браничевския освен имена има и други думи....но не това е важното, ти лъжеше, че траките имат само един надпис, или вече си забрави думите:))))))
цитирай
249. sparotok - интереса клати феса
07.01.2011 16:06
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Спароток, благодаря ти за статиите!
Имам една молба - можеш ли да обясниш в отделна публикация, или пък като коментар ОТКЪДЕ И КАК се е пръкнала тази теория за азиатския произход на българите? КОЙ е въвел тази теория и КОГА е станало това? Какви доказателства са имали?
Това ще помогне да се съпостави доказателствения материал и да се види кое е измислица и кое - истина.


Лъжите за нашето минало са започнали да се коват отдавна от различни хора имащи различни мотиви.

Първоначално дошлите от Африка гърци, а после и разни други недобросъвестни личности са съчинявали лъжи за нас, но с доказателства не са разполагали.



Ясно, и аз съм го учил в училище, но просто като аксиома - така е било и точка! Всъщност, май не трябва да питам тебе, а твоите опоненти. Но понеже знам, че и те така са учили в училище и знанията им стигат дотам - питам тебе.
Не може все пак да нямат някакви основания. Ти искаш да кажеш, че дори и комунистическите учебници просто са повторили гръцката версия?


Нали знаеш поговорката - Интереса клати феса....
цитирай
250. audan - До eceheh
07.01.2011 17:07
251. eceheh
audan написа:

Ако успеете с нещо, различно от теорияъта на Ганчо Ценов и Спароток, съм готов да стана най-горещия Ви поддръжник!


Моята теза е,че българите са си българи,а не някакви пияници-траки или кривокраки тюрки.Какво има да се доказва в случая?

Добре! ЗДа примем, че вторият по брой народ след индийците, се е изпарил от много пиене, самозапалил се. Шегувам се/
Кой народ сега е пиещ? Руският? Финланският? Шведският? Да, но познавам и руснаци, и финландци, и шведи, и украинции, които не пият. Аз също не пия. Даже по празници мога без алкохол. А българите пият доста, според статистиката, нали?

Живях 3г. в Самоков и стигам до извода, че вя различните краища на България е различно. Същото е било и някога - хората сме си същите .

Аз също бях за иранската теория още през 1984-5 г. Обаче Спароток дава такова инфо, че ... Пък и е логично, ако тракийската цивилизация се е развила, да прави колконизация и на Изток. Пък потомците на колонизаторите да са се върнали по време на т.нар. "Велико преселение на народите"

Прочетете нещата на Спароток за Крит, пък ... може да промениите мнението си иранците или тракийците са първи.

Обещанието ми за гореща поддръжка остава. Проверявайте, сравнявайте ... И аз имам приятели, но и за мен Истината ми е по - скъпа!
Дерзайте!

С уважение : Ивайло Й. Иванов - IYI
цитирай
251. nikikm - Откровено и арогантно!
07.01.2011 17:39
*243. sparotok - издаде се:)
:Много бързо се издаде, нервите ли са ти слаби:) Голям смях пада с тебе, траките имали един надпис:)))
Хайде, да започнем да броим:)
1. Надпис на златен пръстен от Езерово.
2. Надпис на златен пръстен от Дуванлий.
3. Надпис на сребърна чаша от Дуванлий.
4.Надпис на сребърна фиала от Дуванлий.
5.Надпис на сребърен съд от Дуванлий.
6.Надпис от Кьолмен.
7.Надпис от Ситово.
8.Напис от Казанлък.
9.Надпис от Александрово.
10.Надпис от Браничево.
11.Надпис на сребърна фиала от лешникова могила.
Добави 40-те самотракийски и 320-те фригийски надписа.

Можеш да смяташ, нали:)))))))

*Спароток,предполагам,че това е само,което е достигнало до нас.Няма начин да не е унищожавано,укривано и изнасяно.Няма начин!Не помня кой грък беше казал:”Най старата държава /или народ/ на Балканите сте,но нямате една хартийка да го докажете”.Откровено и арогантно.Първо крадат и после казват:”Вие нямате!”С много неща е така.
цитирай
252. sparotok - има и още
07.01.2011 17:53
nikikm написа:
*243. sparotok - издаде се:)
:Много бързо се издаде, нервите ли са ти слаби:) Голям смях пада с тебе, траките имали един надпис:)))
Хайде, да започнем да броим:)
1. Надпис на златен пръстен от Езерово.
2. Надпис на златен пръстен от Дуванлий.
3. Надпис на сребърна чаша от Дуванлий.
4.Надпис на сребърна фиала от Дуванлий.
5.Надпис на сребърен съд от Дуванлий.
6.Надпис от Кьолмен.
7.Надпис от Ситово.
8.Напис от Казанлък.
9.Надпис от Александрово.
10.Надпис от Браничево.
11.Надпис на сребърна фиала от лешникова могила.
Добави 40-те самотракийски и 320-те фригийски надписа.

Можеш да смяташ, нали:)))))))

*Спароток,предполагам,че това е само,което е достигнало до нас.Няма начин да не е унищожавано,укривано и изнасяно.Няма начин!Не помня кой грък беше казал:”Най старата държава /или народ/ на Балканите сте,но нямате една хартийка да го докажете”.Откровено и арогантно.Първо крадат и после казват:”Вие нямате!”С много неща е така.


Има и още надписи, но не знам защо не са публикувани. Странното е, че не български, а чешки учени се опитват да ги популяризират ( Ян Бужек)...нашите просто мълчат.

Американски учени вече доказаха, че фригийските надписи са по-стари от гръцките, но по този въпрос не се говори.

Немски и руски учени доказаха преди 10 години, че скитското изкуство се е развило самостоятелно и, че скитите са разполагали с шедьоври на бижутерството във времето когато гърците са били в тъмният си период...да си чул нещо по този въпрос?

Причината се крие в това, че скитските находки бяха намерени в Сибир, в гробница, която е неразличима от тракийските в Европа...и Галия...трябваше да се обяснят доста неща и да се наложи да се сбогуваме с много митове:)
цитирай
253. анонимен - nena do eceheh, zitat
08.01.2011 03:55
"Кой ще повярва,че траките,тези неграмотници и пияници,са наши предци???"
"Очевадно е,че не сме местно население"


местно население сме, в голямата си част!
никакъв хех не сте и нямате даже понятие от това какво е хех. Не сте историк, даже и любител на история не сте или нямате представа от обич - вие нямате усет за достойнството на всеки един етнос и култура.
научната историческа работа съвсем не е включена на една Мc Доналд струна, навсякъде се спори в науката иначе тя щеше да е религия - научавам от немски, английски, американски, руски и други източници повече за културата и света на траките отколкото от такива оплюватели като вас; работи се критично, с тънък усет за културата и духовния им свят оставили следи в античната материалната и духовна култура не само при българите и в България!
това, което пишете за траките е само мръсотия върху един етнос, лична проекция върху исторически материал т.е. хора живели, трудили се и отстоявали корените си хилядолетия наред и заплюването им като крадци и пияници!

като не знаете нищо и не ви интересува, по-добре не пишете, вместо да ги определяте като пияници - защо не споменавате културата на лозата и виното, за които са били прочути те (но разбира се не само те). Hа каква база правите тогава изобщо сравнения за да обявявате, че не сме местно население, т.е. нямаме нищо общо с тях?

представяният от вас модел е - нова държава, нови хора. Яжте си сам тази храна, тя не е за мен и противоречи на запазили се до съвремието реалии:

Очевадно е, че тракийски обичаи и език живеят до днес преди всичко в съвременна България и на територии, където са били историческите траки (t.e. всички в изворите упоменати изброени тракийски племена).
За групово наименование Българи има сведения, които представи спароток. аз нямам основания да се съмнявам в тях.
цитирай
254. анонимен - Дядо Любо до Спароток
08.01.2011 19:20
За пръв път попадам на такъв интересен исторически анализ.Аз съм инженер,но от доста години се увличам от най-древната човешка история.Имам книгата на Керам Керам още от нейното издаване на български през,мисля преди 1980г.,аза прабългарската история съм пълен дилетант.От всичко,което съм прочел до сега в главата ми е останало "наваждението",че сме един от най-древните народи не само в Европа,ами и на прекрасната планета ЗЕМЯ.Напълно подкрепям Спароток в усилията му да търси истината за произхода ни.От жизненият ми опит,аз съм на 71г.,съм стигнал до извода,че няма нещо на този свят,което да не можем да направим,като отделни личности,но също така и да съсипем,като колектив,ако този колектив няма изявен,всепризнат лидер.Тези мисли са извън темата малко,но ги излагам пред уважаемия форум горещото желание да се стараем да постигаме истината за народа ни и родината ни,в добронамерена дискусия,точно така,както я води Спароток.Дерзай,приятелю//нека се обръщам така към теб,защото усещам,че сме от една исъща кръвна група/0+/,а може и от една зодия/Козирог//Здраве и късмет през новата2011г пък другите след нея!
цитирай
255. sparotok - История
08.01.2011 20:50
анонимен написа:
За пръв път попадам на такъв интересен исторически анализ.Аз съм инженер,но от доста години се увличам от най-древната човешка история.Имам книгата на Керам Керам още от нейното издаване на български през,мисля преди 1980г.,аза прабългарската история съм пълен дилетант.От всичко,което съм прочел до сега в главата ми е останало "наваждението",че сме един от най-древните народи не само в Европа,ами и на прекрасната планета ЗЕМЯ.Напълно подкрепям Спароток в усилията му да търси истината за произхода ни.От жизненият ми опит,аз съм на 71г.,съм стигнал до извода,че няма нещо на този свят,което да не можем да направим,като отделни личности,но също така и да съсипем,като колектив,ако този колектив няма изявен,всепризнат лидер.Тези мисли са извън темата малко,но ги излагам пред уважаемия форум горещото желание да се стараем да постигаме истината за народа ни и родината ни,в добронамерена дискусия,точно така,както я води Спароток.Дерзай,приятелю//нека се обръщам така към теб,защото усещам,че сме от една исъща кръвна група/0+/,а може и от една зодия/Козирог//Здраве и късмет през новата2011г пък другите след нея!


Дядо Любо, с теб май се познаваме:)
Аз прочетох "Богове, Гробници, Учени" през 1981, тогава излезе и филма 681 - Величието на Хана. Не дълго след това разбрах, че Вера Мутафчиева ( Бог да я прости) не се бе придържала никак към истината при писането на сценария...и тогава започна моят поход към истината...та до днес.
цитирай
256. анонимен - Спароток
08.01.2011 22:10
Сигурно е така.Интуицията не ме лъже,но,завсеки случай ето истинското ми име:Любен Стефанов Бойчев,живея в Пловдив,скайпа ми е ЛЮБЕН-БОЙЧЕВ.Има още един скайп с това ими,но той е на племенника ми кръстен на мене от брат ми в.
цитирай
257. zvezdichka - Да си сияен,
08.01.2011 22:38
светъл, благ, благороден е звание, което човек трябва да носи с чест, след като осмисли истинския му смисъл, но и отговорност, тъй като трябва да търси да се облича в тези думи и те да не бъдат изпразнени от съдържание. Но колко ли хора биха търсили в сърцата си да бъдат сияйни...? А сияйните са синове на Светлината и като такива трябва да бъдат родени от Светлината!
Бъди светъл Павел!
цитирай
258. sparotok - трудно е
08.01.2011 23:05
zvezdichka написа:
светъл, благ, благороден е звание, което човек трябва да носи с чест, след като осмисли истинския му смисъл, но и отговорност, тъй като трябва да търси да се облича в тези думи и те да не бъдат изпразнени от съдържание. Но колко ли хора биха търсили в сърцата си да бъдат сияйни...? А сияйните са синове на Светлината и като такива трябва да бъдат родени от Светлината!
Бъди светъл Павел!


Звездичке, права си!
Трудно е човек да е носител на светлината в наше време, но пък си заслужава, това е единственият начин, по който истинският българин живее живота си.
цитирай
259. squash - Българи
09.01.2011 21:34
Страхотна статия. Много наистина версии има но най-близките то истината се водят към древните езици и са далеч от версиите на много учени повечето от руски произход за произход на името. Къде от Волга, къде от нещо от друго или пък от тюркски произход. Въпреки сегашното ни състояние имаме много причини да се гордеем с произхода си!
цитирай
260. liliyanaandreeva - Препоръчвам Ви книгата на американския учен от български произход Стефан Гайд...
12.01.2011 22:26
..."Тракийското писмо - ДЕКОДИРАНО - IV - Тракийската Библия БЕСИКА разкрита"

Основното ескпертно мнение в този труд е, че БЪЛГАРИТЕ СА ТРАКИ!
цитирай
261. анонимен - една извадка от вестник "марица" пловдив...
13.01.2011 18:55
...броя от 13.01.11."България е най старата държава,тя е на картата на Европа, когато Франция още я е нямало.Ние французите и англичаните,казваме, че ние сме най-старите нации,но това не е съвсем вярно." Това са думи на френският посланник в България Филип Отие при първата му официална визита в Пловдив.След като поканва златната тракийска колекция на Пловдив да гостува в Лувъра той казва следното:"Това е шанс за България да покаже своите богатства в Париж и да докаже,че ДИОНИС и ОРФЕЙ са БЪЛГАРИ."край на цитата.Това е. Айде със ЗДРАВЕ.
цитирай
262. bgwest - една извадка от вестник "марица" пловдив...
13.01.2011 19:28
...броя от 13.01.11. "БЪЛГАРИЯ е най-старата държава, тя е на картата на Европа, когато Франция още я е нямало. Ние, французите и англичаните, казваме, че ние сме най-старите нации, но това не е съвсем вярно." Това са думи на френският посланик Филип Отие при първата му официална визита в Пловдив. След като покани златната тракийска колекция на Пловдив да гостува в Лувъра той каза: "Това е шанс за България да покаже своите богатства в Париж и да докаже, че ДИОНИС и ОРФЕЙ са БЪЛГАРИ".Това е.Айде със здраве.
цитирай
263. анонимен - Уважаеми спароток, В статията Ви за ...
13.01.2011 19:55
Уважаеми спароток,

В статията Ви за Египет си позволих да преведа част от текст от нидерландски, но се оказва, че Вие го владеете (за което би трябвало да се досетя, след като ползвате книги на този език), така че май не е имало много смисъл.

Във всеки слуцахи поздравления и за този Ви труд. Винаги, когато имам повечко време, чета с интерес.

С уважение,
Петър Матеев
цитирай
264. demograph - А бе тъпчо...ПЪРВО СИ ИЗЯСНИ ПОНЯТИЕТО "ТРАКИ" и тогава откривай Америка!
14.01.2011 02:04
анонимен написа:
shtaparov написа:

Балакри=Бълъгри/Бълъгари/-едно от многото Трако-Илирийски племена,дало военни контингенти в помощ на "своя цар",за какъвто се е представял пред тях Александър /искрено или не/.


Вие ще вземете да изкарате накрая, че траките, сиреч ние българите, сме завладели македония и от там сме тръгнали да идия.

Пак повтарям, в пасажа, който цитира Спарток НЕ СЕ ГОВОРИ НИКЪДЕ ЗА ТРАКИ.
Пасажа, който цитира е от книга на английски, не знаем кой е преводача му, не знаем как е транскрибирал думата, нищо не знаем.

Пасажа, не доказва тъврдяното от спарток.

........................................................................................................................
Чукни на Ancient maps или Thracian tribes и ще разбереш, че всичкте войски на Александър са били от различни тракийски племена. По пътя му към Александър са се присъединявали масово войски от малоазиатските траки-клонинги на мизи, витини, бриги, бактри, меди. Как си представяте, че една шепа макета от пиринско ще завладеят света?!...Ако по пътя си те не са освобождавали свои сънародници. Могъща Персия е паднала в краката на траките защото е била ннаселявана от тракийски роднини. Гърците са били една шепа лайна, които са отровили Александър и после разпердушинили империята на траките.Ако друго не четеш, то гледай иранската държавна версия за историята им по MSAT. Иранците си казват, че културата и технологиите са внесени в Иран от тракийски племена от северозапад..Чети и индийските веди.Там тракийските племена са изброени почти до едно като АРИЙСКИ..."Траки" е дума наложена от гърците защото са били неспособни да опишат множеството им. И според гърците всички те са говорили един език и са имали еднакви обичаи..Какво още да ти пиша?!
цитирай
265. demograph - За турците и траките/ с респект към Спароток
14.01.2011 02:44
На четящите трябва да е известно, че 70% от днешното население на Турция е носител на генетичният маркер P1a1-генът на тракобългарите. Това не значи, че ние сме турци, а че турското население е с преимуществено тракийски произход..Ако това не ви светка лампата, да ви поясня - лавината помела гръко-византия не са селджукци или тюрки,или туранци, а масово въстанали срещу гръцката тирания и религиозни извращения, малоазийски тракийски християнски племена, които са вярвали в Своя Исус - Орфей - раннохристиянството, а гърците са налагали със сила Техния лъжеОрфей-Христос.!! Войските на "Османците" срещу гръко-византия са били съставени предимно от азиатски траки, които бързо са се отървали от селджуките и сами са повели битката срещу Византия, когато тя се е превърнала от Тракийска в гръцка империя..Осман е туранско-ислямското име на първият им водач, което му е дадено от пантуранците в последствие. Това, че сега говорят чужд на нас език, не е кой знай какво. Цяла Западна Европа говори сега на език далечен от този преди "битката на народите", когато пада и не се вдига 1000 години първата "желязна завеса"...Съвременният турски език е силно замърсен с неарийски думи тракийски език на прадедите ни населяващи Мала и Средна Азия до Индия...Както след десетина години македонците ще говорят на език разбираем само от тях си: българо-сърбо-англо-турски. А това, че сега ни омайват с лигави филми за да приемем Турция в ЕС е друга тема. Ние трябва да си стъпим на краката и да осъзнаем, че историята е това което ние напишем днес.
цитирай
266. denijane - Страхотен пост, Спароток! А к...
19.01.2011 16:06
Страхотен пост, Спароток!
А какво мислиш за България, Балкария и Валкирия? Доста близко звучат...

@demograph - Османските турци не са ли били мюсюлмани? Как точно исляма пасва на Орфей не ми е ясно...Всъщност ок, има известна близост в суфизма, но не съм съгласна с твоето писание. Сходните гени могат да се дължат на обмена на население из завладените земи или на набирането на наемници от населени с траки земи. Но това не значи, че османската империя е тракийска.
Изобщо историята с гените почнахте много свободно да си я интерпретирате напоследък. Като знам какъв беше резултатът от моето генетично изследване, не бих залагала толкова много на тях все още.
цитирай
267. sparotok - балкария
19.01.2011 18:22
denijane написа:
Страхотен пост, Спароток!
А какво мислиш за България, Балкария и Валкирия? Доста близко звучат...

@demograph - Османските турци не са ли били мюсюлмани? Как точно исляма пасва на Орфей не ми е ясно...Всъщност ок, има известна близост в суфизма, но не съм съгласна с твоето писание. Сходните гени могат да се дължат на обмена на население из завладените земи или на набирането на наемници от населени с траки земи. Но това не значи, че османската империя е тракийска.
Изобщо историята с гените почнахте много свободно да си я интерпретирате напоследък. Като знам какъв беше резултатът от моето генетично изследване, не бих залагала толкова много на тях все още.


Балкария може да има връзка с етнонима българи, но валкириите са нещо друго, същества от скандинавската митология. Аз бих ги сравнил с мойрите и с нашите орисници.
Ако не се лъжа валкиря означава избираща падналите ( в бой) на старонорвежки.

За генетичните изследвания имаш право, те не са 100% доказателство защото могат да се манипулират, все пак хората не са носители само на един ген...

Поздрави!
цитирай
268. denijane - Да, знам, че са от скандинавската ...
19.01.2011 19:51
Да, знам, че са от скандинавската митология, но близостта в звученето ми се вижда доста интересно. А и да не забравяме, че са жени-войни, което също е любопитно. Но пък може и да е просто съвпадение.

За гените - мисля, че те могат да ни кажат много, но тяхното изследване също е в развитие. А и не знам дали статистиката им вече е достатъчно добра в България.

Поздрави и на теб! Какво стана с книгата?
цитирай
269. sparotok - книга
19.01.2011 20:06
denijane написа:
Да, знам, че са от скандинавската митология, но близостта в звученето ми се вижда доста интересно. А и да не забравяме, че са жени-войни, което също е любопитно. Но пък може и да е просто съвпадение.

За гените - мисля, че те могат да ни кажат много, но тяхното изследване също е в развитие. А и не знам дали статистиката им вече е достатъчно добра в България.

Поздрави и на теб! Какво стана с книгата?


Книгата е готова наполовина, занимавам се с илюстрациите, много време отнемат, но мисля, че ще си заслужава.

Генетично изследване би имало смисъл само, ако обхавща хиляди индивиди от цялата територия на страната, а не само 50-60 човека. Така селективно могат да се изберат личности, за които и без изследване може да се каже, че идват от Азия:)

Аз съм се изследвал при професионалисти генетици. Офизиално съм келт...но ще добавя, че около 35% от моите сънародници са носители на същите гени. Имайки предвид, че ирландците нямат нищо общо със старите гали, моята теория, че траките са създали халщатската култура намира добро потвърждение...т.е. аз съм тракиец:))
Интересното е, че ние българите сме генетично близки с наследниците на галските белги.
цитирай
270. denijane - Е, ти поне знаеш, че си келт :Р А моят ...
19.01.2011 22:58
Е, ти поне знаеш, че си келт :Р А моят резултат беше, че съм хаплогрупа H. И толкова. Не могли да определят повече, защото съм имала много малко мутации. Излишно е да казвам колко ме хвана яд, че всичко което научих за толкова пари беше, че съм европейка :) Голяма изненада, няма що.

А за книгата, ако имаш нужда от помощ, казвай.
цитирай
271. sparotok - гени
19.01.2011 23:59
denijane написа:
Е, ти поне знаеш, че си келт :Р А моят резултат беше, че съм хаплогрупа H. И толкова. Не могли да определят повече, защото съм имала много малко мутации. Излишно е да казвам колко ме хвана яд, че всичко което научих за толкова пари беше, че съм европейка :) Голяма изненада, няма що.

А за книгата, ако имаш нужда от помощ, казвай.


Всъщност трябваше да ме определят като тракиец защото виж какво се оказва - в България има много повече хора роднини на древните гали отколкото в Ирландия. А в Галия се появява ново население през Ранната Желязна Епоха, като тези хора са дошли отТракия.

Виж какво се получава - има наследници на старите ибери, германи, келти...но не и на траките....
цитирай
272. denijane - Е, всъщност в igenea твърдят, че ...
20.01.2011 00:54
Е, всъщност в igenea твърдят, че българите са 40% наследниците на траките. Както и да са преценили, че тези гени са тракийски...
цитирай
273. анонимен - Е, всъщност в igenea твърдят, че ...
21.01.2011 21:43
denijane написа:
Е, всъщност в igenea твърдят, че българите са 40% наследниците на траките. Както и да са преценили, че тези гени са тракийски...

не40% а 49% и като прибавим към тях 15% славянски,11%македонски и 8%финикийски/които са си пак тракийски гени/ то тракийското при нас българите е доста високо струва ми се.Има и 15%елинско в нас според igenea/според мен това пак са си тракийски гени,не са данайски,нали/ И пак според швейцарците в igenea това, че" много народи са минали оттук и са си оставили семето",изобщо не е вярно за нас българите.Ама изобщо
цитирай
274. анонимен - prosto 4eta
14.03.2011 09:31
Izvinete me za latinicata.
Dobre e 4ovek da tyrsi korena si, no e stranno, che "svetli hora" izpolzvat poniakoga i cinizmi.
Ina4e v mnogo ne]a ste blizo do istinata.
цитирай
275. dolsineq - Защо не допуснем и обратният вар...
21.08.2011 22:01
Защо не допуснем и обратният вариянт - българите да са дали името на р. Волга /Болга/ :)
цитирай
276. tres1 - за фанфарите и виното на коментар 86
02.10.2011 14:22
Да твърдиш, че си прав не е лошо, но да си вярваш вече е друго. Когато като название и население е имало българи /независимо от транскрипцията/ никъде не е споменавано да има тюрки. Тоав, което носят през вековете така наречените българи е свързано не само с име, а и с културно-цивилизационен модел. От него са се появили десетки, ако не и повече мутации, но това, което тюрките предлагат нито е цивилизационен, нито културен модел. Докато при предците на българите се говори за основен закон изразен с едно изречение: - "Да не допускат силата да властва над разума", то при всички останали е обратното /както е и днес по света/. За това всички държавни формирования на българите са били "велики", но никъде империи. Докато при "братята" турки най-великото им достижение е великата османска империя, която в нашия случай съвсем по "братски" /насилствено/ налага на друговерската България /отсам или оттам Дунава без значение/ своята религия. За по-"велико" постижение към братя - машаала и аферим! Та все още не ми е съвсем ясно какво са донесли или допринесли те към човешката цивилизация - можеби писменност, или нещо дето не са го взаимствали от другаде? И след като великата им ислямска империя е била предимно от тюрки или турци защо им е било забранено /в имперската конституция/ да заемат постове на министри и най-малкото на султан?
Та относно виното - леко да не вкисне, а за фанфарите - по-малко пара, та да не ръждясат без време!
В този пост не става дума за това кой е крив и кой прав. Предлагат се /не се налагат/ мнения и факти с една единствена цел - да се потърси истината, каквато е, а не каквато ни се иска. Единствено изключение, което бих допуснал в тази насока е само при условие, че това ще ни направи по-добри /да се разбираме като равни/, а не едни да са "всезнайковци", а другите глупаци.
цитирай
277. анонимен - :)
11.04.2012 02:49
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Спарток, всичките книги са ми твърде много, а и ви казах, че не познавам нито древните езици. Покажете ми моля, на коя страница и в коя книга сте намерили посочения от вас по-горе певод.

Второ, какви езици владеете?

Трето, това което ми дадохте е на латински - кои години пише Ариян?


Господине, виждам, че притежавате компютърна грамотност. Няма да ви струва много усилия, ако чрез Google потърсите необходимата ви информация.

Питате какви езици говоря - английски, немски, нидерландски, фризийски, кимришки, руски, словенски...достатъчно ли е?


Да, очевидно не говорите нито старогръцки, нито латински. Очевидно е че в проучванията си не ползване оригиналните източници, а преводи - това ви прави зависим от преводача. Всъщност вие не четете Ариан, я някой друг и усилено отказвате да споменете името на английската книга, от която се изрязали пасажа.

Кой е преводача? Коя е книгата? От коя стратица е текста?
Вие не просто не казвате нищо за Ариан, вие не казвате нищо за книгата която ползвате.

Съжялявам, но с уклончивите си отговори на тези така елементарни въпроси все повече и повече се убеждавам, че вие си измисляте напълно!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13931540
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031