Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2009 12:45 - ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 51642 Коментари: 48 Гласове:
50

Последна промяна: 16.10.2009 14:09


               ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ

 

 

Малцина знаят, че освен бог на виното и плодородието Дионис е известен също и като велик завоевател. Със своите вакханки и сатири той стига чак до Индия, покорява местното население и изгражда свещен град с име Ниса. Луций Ариан разказва, че преди идването на Дионис в Индия, местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракийския бог  им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също  закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи,  според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация.

 

За далечното пътешествие на тракийския бог свидетелстват Филострат,  Еврипид, Хигинис, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон....Щом в толкова много извори се говори за забележителните деяния на Дионис, то походът му наистина трябва да се е състоял. За да може Херодот да нарече индийците най-големия народ, то някой е снабдил бащата на историята с тази информация, той лично не е пътувал из Централна Азия. За сметка на това траките са били известни с това, че са извършвали мащабни миграции на хиляди километри. Само те са могли да дадат на стария историк  данни за населението на далечна Азия. Преди Троянската война гърците не са били в състояние да навлезат дори в Черно море, та камо ли по-далеч.

 

Трайно присъствие на палеобалкански народи в Индия предполага наличие на топоними и хидроними имащи паралели с тези от земите на трако-пеласгите. Такива съществуват разбира се, става дума  за ведическите Имеус, Саряю, Кубха, Меру, Бара, Раса... Най-интересното е, че те показват връзка те не само с названия от древна Тракия, но с и с трако-пеласгийските топоними от Апенинския полуостров.

 

Индийската планина Имеус носи същото название както и тракийската Хемус ( Стара планина) и италийската Имеус. Иметос е пеласгийска планина, а най-древното название на Македония е Ематия. Древния корен е ХИМ отговарящ на арийските думи хима, зима значещи зима, студ, сняг. В превод Хемус, Имеус означава заснежен, бял, покрит със сняг.

 

Споменатата в Риг Веда река Кубха показва паралели с река Кубан ( чието  древно име е Хупанис), мизийската Хупанис и италийската Хипониум. Други сродни хидроними са пеласгийските Кефенос и Копаис. Коренът ХУП/ КУП е свързан с къпане, къпя се. Сродни са също и словенския глагол купати се, полския купач и т.н. В древността реката си е била естествено място за къпане.

 

Ведическата Сараю отговаря на пеласгийската Ахерон ( Азерон) и италийските Аесарис, Аусер. Всички те означават воден басейн и отговарят на думата езеро.

 

В река Бара арийците са поили конете си. Нейното име е свързано с тракийската дума пара/бара значещо река и разбира се старобългарската и словенска дума бара- рекичка.

 

Споменатата в древните писания на Индия река Раса показва връзка с италийското Руселе и тракийското Русион. Всички те означават течност, роса.

 

Свещенният за дионисовите поклонници връх Меру  съдържа частицата МЕР, имаща значение велик, голям и срещаща се в италийския топоним Мерела и тракийските Маронея и Вис-марос. Тракийския теоним Пирмерул също показва връзка. Трябва да се добави, че частицата мер ( велик) се среща в множество старобългарски имена като Владимер, Безмер, Ездимер, Мерил...

 

Едва ли толкова паралели между хидроними и ороними могат да се нарекат случайност. Освен това съществуват и други общи неща между древна Индия и Тракия. Луций Ариан споменава, че Дионис дава религия на индийците, като поставя себе си начело на пантеона. В арийската религия Брама е създателят на света. Брама отговаря на Бромий- един от епитетите на тракийския бог. Името на Дионис е свързано също с това на ведическия Диус Питар. Той е изестен  като бащата на боговете и е изобразяван като бик, както е изобразяван и Дионис-Загрей. В древните религии бикът е символ на първичната сила и плодородието.

Трябва да се поясни, че първоначало Дионис е бил тракийски цар, който е обожествен след смъртта си. След него други тракийски  благородници със същото име са разпространили култа му по три континента. В “Същността на боговeте” Цицерон споменава, че на римляните са извести четири божества с името Дионис... Един Дионис е покорил Индия, друг е ходил до Египет и е наречен Озирис там, трети достига Иберия....

 

Да се върнем към древният индийски пантеон. Земела, богинята на земята е наречена от индийците Мата Пртиви. Мата е старобългарската дума матъ- майка, а пртиви отговаря на нашата дума пръст, земя. В пантеона на ирано-арийците Пртиви носи името Зам (земя). Има и други богове, които са общи за траки и индийци. Тракийския Перкун е индийския Паржания, тракийския Керсул е индийския Кршна, тракийския Балин/Балей e индийския Баларама.

 

Виждаме, че твърдението на Ариан почива на реална основа, а именно, че тракийски цар (обожествен след смъртта си) е повлиял дълбоко населението на Стара Индия. В самите пурани ( древни индийски предания) намираме потвърждение за това. Там са споменати богоподобните бригус - бойци колесничари почитащи огъня и дали го на хората. Името на митичните бригус напомня на тракийския  етноним  бриги, чиито най-древни земи са Юго-Западна България и Македония. Според Хезихий родното място на Дионис се намира в Южна Тракия. Т.е. Дионис ( този, който е покорил Индия) е роден в древна Бригия и е бил цар на бригите. Счита се, че култът към бога на виното и плодородието е възникнал първо при бригите (фригите) и по-късно се е разпространил и сред родствените им племена.

Разбира се с армия, съставена само от едно племе би било невъзможно да се покори огромна страна като Индия. Нейните жители може да са били примитивни, но и много на брой. Безспорно  тракийския владетел e повел със себе си и други палеобалкански племена. Добър кандидат са гетите, наречени още скити, защото по херодотово време има гети в Тракия и гети ( големите/великите гети) в Централна Азия. Те са  споменатите в Риг Веда саки, за които Страбон обяснява, че са източните скити, чиито роднини са обитавали нашата Добруджа. Други участници в дионисовия поход трябва да са били киконите, защото Плиний Стари казва, че примитивното индийско племе касири е посетено от тях. Киконите обитават Южна Тракия през второто хилядолетие преди Христа, техните градове Висмарос и Маронея показват връзка със свещенния за Дионис връх Меру.

 

Обединените от тракийския цар бриги, скити и кикони  са успели сравнително лесно да покорят индийските племена. Облечените в сияйни доспехи тракийски колесничари са били страховита гледка за местното население. Да не говорим за въоръжените вакханки и облечените с кози кожи сатири. Разбира се първоначалния шок е бил заменен с облекчение, когато нашествениците от Балканите са започнали да учат дравидите как да подобрят живота си. Организираното земеделство и скотовъдството са били непознати на тъмнокожите обитатели на Индия. Занаяти и търговия още не са съществували при тях, но малко по малко траките са превърнали местното население в благоденстващ народ, като са им дали оръдия на труда и знания как да ги използват.Действително най-старите типове на оръжията и инструментите намерени в  древна Индия имат прототипи в Тракия. Названията също показват връзка с нашия език. Ведическото картака отговаря на нашето кортик, тапар отговаря на нашето топор (бойна брадва), сулака отговаря на нашето сулица ( копие), чашка отговаря на нашето чашка, а коша на кош.....

Дори най-старите названия за метали са смайващо близки. Ведическото кава е сродно с нашето кова, ковач, чешкото ков-метал и словенското ковина – метал. Ведическото жаликaкалаяса отговаря на нашата, чешка, сръбска, полска и словенска дума желязо/железо, а древноиндийското шавака отговаря на живак и нашия глагол шавам ( защото живакът е течен и е в движение, т.е. шава).

 

Важно сидетелство за тракийското присъствие в древна Индия са и паралелите между писмеността на Мохенджо Даро и много по-старата писменост на Градешница, Караново, Винча, Вълчи Дол и т.н. Става дума за около 20 знака, което изключва напълно възможноста за случайна прилика. Ще бъде отбелязяно също, че свастиката, често използвана в Индия се среща много по-рано в Неолитната цивилизация на Варна. Нашата украсена със свастики керамика е повече от хиляда години по-стара. Самата дума свастика е обяснима на български. СВАСТИ, ШАИШТА значи щастие на индо и ирано-арийски, а КА е умалителна частица, която се среща в санскрит и в наши думи като девойка, стопанка, седянка и т.н. Първоначално свастиката е била символ на благодатното въздействие на слънцето, което е и първото божество, почитано от човечеството.

 

В случай, че в многобройни исторически извори се говори за поход на тракийски бог ( обожествен цар) към Индия, то значи става дума за реално събитие. Това е потвърдено от хидроними и ороними свързващи Тракия и Индия, също и от паралелите между индийските е тракийските божества. Щом дори и материалните култури на Индия и Тракия показват голяма прилика, то е време историци и археолози да престанат да се оправдават, че няма данни и да се захванат с пренаписването на  нашата история. Дали сме толкова много на света, редно е да получим най-сетне признание за това. Името българин трябва отново да стане символ на просветление, доброта и духовна сила. В нашите вени тече кръвта на велики царе, на създатели и разпространители на култура. Това никой не може да ни го отнеме. Осъзнаем ли кои сме, ще започнем и сами да ковем съдбата си. Единствено  така ще получим бъдещето, което заслужаваме. Дедите ни са наричани богоравни, смайвали са много народи с качествата си, нека бъдем верни на предците си и да покажем на света какво можем!

 

 

Българи, вие сте потомци на благородници, дръжте се като такива!

 

 

 

 



Тагове:   траки,   Дионис,


Гласувай:
51


Вълнообразно


1. tili - Чудесен епизод от богатата ни история!
15.10.2009 14:58
"Името българин трябва отново да стане символ на просветление, доброта и духовна сила "
Моля се за това!!!
цитирай
2. grigorsimov - Влескнига!
15.10.2009 22:24
В написаната на дъсчици Влескнига (последната дъсчица е написана през 7-ми век), описваща божествения пантеон и преселенията на древните арийци, начело със славяните, се споменава, че славяните са заселили Индия и най-вече Пенджаб, и са живели там много векове, но след едно ужасно земетресение напуснали Индия и се насочили на северозапад (и чак векове след това, Индия отново е завладяна от арийците - иранци). Тези племена наричали себе си и азиатския континент - Хина, Хинд, а по късно - Винд, Венд, Венеди, Венети.
В древните наши песни Веда Словена, в много от песните се описва преселението на народа "от край земя, на Дунав". Това се е случило хиляди години преди Христа.
А относно думата "каве" (кове, ковач) - при напредването на юг, арийците превзели древния Вавилон, с помощта на местно въстание, предвождано от ковача Каве, чиито синове били записани за поредна жертва на царуващия там дракон. Когато арийският вожд или цар, научил, че виждащят се от далече прекрасен висок замък, бил посветен на Дракона (или на Черния бог - според славяните) заповядал замъкът (вавилонската кула) да бъде разрушен.
А думата "свастика" на сърбски означава - сватя (свакя - съпригата на свата).
Така че, според тези източници, нашите народи са дошли от Индия, към днешните ни земи, и за времето си са били единствения свърх-цивилизован народ, в сравнение с околните народи
цитирай
3. анонимен - И смешно...и тъжно...
15.10.2009 23:50
А ако погледнем какво представляват сега и Индия
и България!!!!
...Човек тръпки да го побият.Сега май се извършва
обратен процес.Едно вторично подивяване и връщане назад във времето,няколко хилядолетия,
към древна Индия.Сега,когато мургавите "индийци"
населили България,циганите я заливат с населението и културата си,ако отнякъде се появи
Дионис,сигурно ще побърза да си направи едно
"сепуку",от това,което вижда...Уви!



цитирай
4. sparotok - ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ
16.10.2009 00:29
tili написа:
"Името българин трябва отново да стане символ на просветление, доброта и духовна сила "
Моля се за това!!!


Всичко зависи единствено и само от нас.
Стига да го искаме ще го направим.
цитирай
5. sparotok - ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ
16.10.2009 00:47
grigorsimov написа:
В написаната на дъсчици Влескнига (последната дъсчица е написана през 7-ми век), описваща божествения пантеон и преселенията на древните арийци, начело със славяните, се споменава, че славяните са заселили Индия и най-вече Пенджаб, и са живели там много векове, но след едно ужасно земетресение напуснали Индия и се насочили на северозапад (и чак векове след това, Индия отново е завладяна от арийците - иранци). Тези племена наричали себе си и азиатския континент - Хина, Хинд, а по късно - Винд, Венд, Венеди, Венети.
В древните наши песни Веда Словена, в много от песните се описва преселението на народа "от край земя, на Дунав". Това се е случило хиляди години преди Христа.
А относно думата "каве" (кове, ковач) - при напредването на юг, арийците превзели древния Вавилон, с помощта на местно въстание, предвождано от ковача Каве, чиито синове били записани за поредна жертва на царуващия там дракон. Когато арийският вожд или цар, научил, че виждащят се от далече прекрасен висок замък, бил посветен на Дракона (или на Черния бог - според славяните) заповядал замъкът (вавилонската кула) да бъде разрушен.
А думата "свастика" на сърбски означава - сватя (свакя - съпригата на свата).
Така че, според тези източници, нашите народи са дошли от Индия, към днешните ни земи, и за времето си са били единствения свърх-цивилизован народ, в сравнение с околните народи


Според мен в книгата на Велес е описано по-скоро едно завръщане на палеобалкански народи от Индия към Европа.

За Пенджап може да сте прав понеже генетичното изследване на Скул, Шарда и Сонина показа, че жителите на Пенджап са генетично по-близки до словенците, отколкото да съседното дравидско население.

Венети е арийско име, идва от вандая - слава, прослава. Свързано е със старобългарското ветии - оратор, прославящ, което насализирано е вентий.

Самото име Индия идва от Хинд/Синт което по мое мнение е наложено от тракийското племе СИНТИ. Те са обитавали Южна Тракия, но и източните брегове на Азовско море, в древността са ходили и по-далеч....Индия. Синти е просто вариант на скити, идва от арийския глагол шентати - шетам, движа се.... Етноннима дарди в Афганистан също е свързан с тракийско племенно име - дардани.
Не съм споменал това, за да не натоварвам материала с пре много факти.

Самите арийци...е това сме ние. Има достатъчно исторически извори, но това е въпрос на друга тема.
цитирай
6. sparotok - Етноннима дарди в Афганистан също е свързан с тракийско племенно име - дардани.
16.10.2009 00:52
анонимен написа:
А ако погледнем какво представляват сега и Индия
и България!!!!
...Човек тръпки да го побият.Сега май се извършва
обратен процес.Едно вторично подивяване и връщане назад във времето,няколко хилядолетия,
към древна Индия.Сега,когато мургавите "индийци"
населили България,циганите я заливат с населението и културата си,ако отнякъде се появи
Дионис,сигурно ще побърза да си направи едно
"сепуку",от това,което вижда...Уви!




Нищо не трае вечно.
Къде са прекрасните градове на Шумер, къде са непревземаемите хетски крепости, къде е богатството на Угарит?

Ние сме оцелели, запазили сме езикът си и голяма част от културата си. За народ, който е подтискан от римляни, гърци и турци ние сме направили нещо уникално и безпрецедентно. Не са успели да ни пречупят и асимилират.

Рим може да е владял Тракия, но тракиецът Константин Велики превърна вечния град в село измествайки столицата на империята в сърцето на Тракия- Константинопол. Кимериецът Окатар завърши това, което Константин започна и през 486 година сложи край Западната Римска империя.

Гърците изгориха книгите ни, но Калоян ги наказа жестоко за това. Сигурно още го анатемосват.

Турците ни тъпкаха 5 века, но съвсем скоро след Освобождението, българите показаха на цял свят кой е по-силен в битката при Одрин.

Ще се оттървем и от напастта, която ни е налегнала в наше време, но няма да стане с охкане и тюхкане.

Имаме примера на дедите си, който се смята за българин ще го следва. Ще помага на братята си, няма да търпи неправдата и ще показва поведение на благородник!




цитирай
7. veninski - Приятно ми е в твоя блог! Поздрави, ...
16.10.2009 07:13
Приятно ми е в твоя блог! Поздрави, приятелю!
цитирай
8. sparotok - Приятно ми е в твоя блог! Поздрави, ...
16.10.2009 11:36
veninski написа:
Приятно ми е в твоя блог! Поздрави, приятелю!


Благодаря!
цитирай
9. kobata - Поздрави, приятелю! Продължавай ...
16.10.2009 16:37
Поздрави, приятелю! Продължавай все така!
цитирай
10. sparotok - мдаа картинката започва да се намества
16.10.2009 17:16
danailvdimitrov написа:
Излиза че заселването на братята Болг и Белг дошли от Индия в 4в. пр.н.е в района на "долината на царете " както и по късното сродяване на Александър Македонски с Бактрийските принцеси ( той сам определя себе си като син на Бак(л)х - Дионис) не са случайни.

Те просто представляват една "вътрешна миграция" на родствени обшности които много добре са знаели къде мигрират.

По подобен начин Алцековите българи се преместват точно в онези части на Италия където е имало стари етруски обшности , българите от Чипровци бягат в Банат ,Тези от Ямболско в Молдова и на полуостров Крим а от всички загубени територии през Балканската и Първата световна война - направо в днешна България.


Благодаря за уточненията!
Не се сетих да ги спомена тези неща.
цитирай
11. sparotok - Поздрави, приятелю! Продължавай
16.10.2009 17:17
kobata написа:
Поздрави, приятелю! Продължавай все така!


Докато има интересуващи се интилигентни хора ще продължавам да показвам истината.
цитирай
12. voinov50 - Винаги научавам по нещо ново.:)
16.10.2009 19:33
Поздравления!
цитирай
13. sparotok - Винаги научавам по нещо ново
16.10.2009 20:07
voinov50 написа:
Поздравления!

Няма да е зле да комбинираме знанията и усилията си в полза на България.
Всяка допълнителна информация, всяка забележка, или поправка ще е от полза.
цитирай
14. iliada - :)
16.10.2009 20:19
От скоро поглеждам в блога и трябва да призная ,че съм възхитена !:)
Поздрави и от мен - ако се стремим поне наполовина да сме като теб Бългаория нама да се затрие!:)
Приятна вечер!:)
цитирай
15. sparotok - ДИОНИС И ТРАКИЙСКИЯ ПОХОД КЪМ ИНДИЯ
16.10.2009 20:25
iliada написа:
От скоро поглеждам в блога и трябва да призная ,че съм възхитена !:)
Поздрави и от мен - ако се стремим поне наполовина да сме като теб Бългаория нама да се затрие!:)
Приятна вечер!:)


Благодаря за добрите думи!
Мисля, че приносът на всеки обичащ България е равен.
Един го прави създавайки красота, друг като помага на по-слабите, а трети ( като мен) се рови из прашните книги.

цитирай
16. ka4ak - това го писах за червената църква,но мисля че ще ме разбереш!
16.10.2009 20:45
ka4ak - boyana -Съгласен съм,че трябва да пазим земята си!За вярата,тя винаги ни е била,по бамбашка,та ние сме си еретиците на Европа и може би за това сме запазили
29.07 10:48
толкова векове името си непроменено!

Говоря за промяна на Държавната политика към историческите ни ценности!
"Дадох за пример Турция,Гърция и Италия,които експлоатират историческите дадености и туристическия поток финансира тези исторически ценности!Мястото на което живеем е по древно и от римската империя и е грехота римляните да са го използвали,а ние да не правим нищо в тази насока и да не станем световна дестинация!"
В тези страни един камънак от древността да намерят и вече се дига шум до небесата,че еди кой си Бог е стъпил или легендарна историческа личност и ние като гламурници отиваме и им плащаме таксата за да пощракаме малко и да си вземем примерно камъче от древноста,независимо че зареждат със самосвали камъчета от близката кариера!Но едно такова камъче обикновенно е минимум 20 евро!Да оставим на страна разходите които сме направили в страната им!
Да приемем че възстановим,червената черква!БПЦ и Светия Синод сигурно няма и свещенници да осигурят да извършват служби в нея!А сигурно от цял свят ще се стекът хора да я видят на живо и да почустват атмосферата и легендите които се носят за нея!И ще си плащат!Но кой да ги каже и направи достояние на светът?!?
Това трябва да променим и ще има пари за всички светини и ще може да си се гордеем,че сме потомци на древен народ!
цитирай
17. sparotok - това го писах за червената църква,но мисля че ще ме разбереш!
16.10.2009 21:09
ka4ak написа:
ka4ak - boyana -Съгласен съм,че трябва да пазим земята си!За вярата,тя винаги ни е била,по бамбашка,та ние сме си еретиците на Европа и може би за това сме запазили
29.07 10:48
толкова векове името си непроменено!

Говоря за промяна на Държавната политика към историческите ни ценности!
"Дадох за пример Турция,Гърция и Италия,които експлоатират историческите дадености и туристическия поток финансира тези исторически ценности!Мястото на което живеем е по древно и от римската империя и е грехота римляните да са го използвали,а ние да не правим нищо в тази насока и да не станем световна дестинация!"
В тези страни един камънак от древността да намерят и вече се дига шум до небесата,че еди кой си Бог е стъпил или легендарна историческа личност и ние като гламурници отиваме и им плащаме таксата за да пощракаме малко и да си вземем примерно камъче от древноста,независимо че зареждат със самосвали камъчета от близката кариера!Но едно такова камъче обикновенно е минимум 20 евро!Да оставим на страна разходите които сме направили в страната им!
Да приемем че възстановим,червената черква!БПЦ и Светия Синод сигурно няма и свещенници да осигурят да извършват служби в нея!А сигурно от цял свят ще се стекът хора да я видят на живо и да почустват атмосферата и легендите които се носят за нея!И ще си плащат!Но кой да ги каже и направи достояние на светът?!?
Това трябва да променим и ще има пари за всички светини и ще може да си се гордеем,че сме потомци на древен народ!


За съжаление управниците ни не съхраняват, а укриват, или унищожават нашето наследство.
Затова ние сами трябва да се заемем с разпространяването на верна информация за нашето минало и нашите съкровища.
Виждам, че доста хора вече са започнали да се занимават с това похвално дело.



цитирай
18. ka4ak - Пробвал съм много години сам, но ...
16.10.2009 23:30
Пробвал съм много години сам,но едно от нещата за които и аз започнах да пиша в блог.бг е сигурността ми,че това ще е пространство,което ще определя политиката и общественият живот в страната и не е далеч денят когато изборите и решенията ще се решават в нета!Добре е да се стартират и подкрепят такива инициативи,за да може в движение да се учим и използваме неподозираната сила /виртуала избра Обама за президент/и възможностти на колективния ум ,за да може това да стане реалност!
Но трябва да имаме нагласата да станем блог общество,за да се случи и гражданското общество в реала!Сами е обречена кауза и историята го е доказала!
цитирай
19. enige - Това е повече от революционно. И...
16.10.2009 23:33
Това е повече от революционно.
Индия, която претендира, че е най-древния източник на мъдрост, че всички учения произлизат от там! А всъщност става дума за еди пра-пра-времена, когато боговете още са били живи, стари колкото Атлантида!
цитирай
20. sparotok - Пробвал съм много години сам, но
16.10.2009 23:35
ka4ak написа:
Пробвал съм много години сам,но едно от нещата за които и аз започнах да пиша в блог.бг е сигурността ми,че това ще е пространство,което ще определя политиката и общественият живот в страната и не е далеч денят когато изборите и решенията ще се решават в нета!Добре е да се стартират и подкрепят такива инициативи,за да може в движение да се учим и използваме неподозираната сила /виртуала избра Обама за президент/и възможностти на колективния ум ,за да може това да стане реалност!
Но трябва да имаме нагласата да станем блог общество,за да се случи и гражданското общество в реала!Сами е обречена кауза и историята го е доказала!


Имате право, без гражданско общество и най-благородната идея е обречена на гибел.
С думата сами аз исках да кажа, че не трябва да се разчита на правителство, или министерство на култура.
цитирай
21. ka4ak - Гражданското общество/когато го има/е коректива на Правителството!
17.10.2009 12:33
sparotok написа:


Имате право, без гражданско общество и най-благородната идея е обречена на гибел.
С думата сами аз исках да кажа, че не трябва да се разчита на правителство, или министерство на култура.


Ние като граждани сме техни работодатели и не може да им плащаме заплати,ако не може да разчитаме на тях!!!
цитирай
22. sparotok - Гражданското общество/когато го има/е коректива на Правителството
17.10.2009 12:51
ka4ak написа:
sparotok написа:


Имате право, без гражданско общество и най-благородната идея е обречена на гибел.
С думата сами аз исках да кажа, че не трябва да се разчита на правителство, или министерство на култура.


Ние като граждани сме техни работодатели и не може да им плащаме заплати,ако не може да разчитаме на тях!!!


Да, щом плащаме заплати на правителството, то хората в него трябва да работят в наш интерес.
Лошото е, че има и други, които плащат и то много, много повече отколкото българското общество плаща като заплати на министрите.

Демокрацията е хубаво нещо... когато я има, в моментта май имаме демо-траги-комедия.

Избираме кукли на конци и най-лошото е, че повечето избиратели не само, че не виждат ръцете на кукловода, но дори и конците не забелязват, т.е. връзката между изпълнителната власт и корпоративната власт.
цитирай
23. анонимен - Ziezi
18.10.2009 11:01
Статията е добра, но е изпусната една много важна подробност. Истинското име на Дионис е Бог /Бакх/ , очевидно българска дума, която се среща извънредно често и на Индийския полуостров. И нека спрем да твърдим, че е имало някакво идване от някъде си. Балканите са нашата Прародина, и оттук много от нашите предци са се разселвали, но почти никога не са се връщали. Ние не сме потомци на придошли възвръщенци, а сме преки потомци на местното население на Балканите - българите, известни с гръцкото название пеласги /траки/.
цитирай
24. sparotok - Ziezi
18.10.2009 12:04
анонимен написа:
Статията е добра, но е изпусната една много важна подробност. Истинското име на Дионис е Бог /Бакх/ , очевидно българска дума, която се среща извънредно често и на Индийския полуостров. И нека спрем да твърдим, че е имало някакво идване от някъде си. Балканите са нашата Прародина, и оттук много от нашите предци са се разселвали, но почти никога не са се връщали. Ние не сме потомци на придошли възвръщенци, а сме преки потомци на местното население на Балканите - българите, известни с гръцкото название пеласги /траки/.


Благодаря Ви!
Съгласен съм напълно, че ние сме преки потомци на трако-пеласгите, които са и най-древното цивилизовано население на Балканите. Това е и моето лично виждане.

Според мен обаче завръщания от далечни миграции е имало. Това обяснява слабите монголоидни черти на някои от старите българи, а и тракийското облекло и въоръжение на китайската армия от края на династия Чжоу.
Всъщност траки са прекосявали земите между Дунава и Хималаите многократно.

Чувал съм за версията Бакхус- Бог. Един поляк дори предложи Бакхус=Бог Хвасура ( бог на смеха).

Признамам, че Бакхус наистина звучи близо до тракийското ( архайчното българско) Багос, Багайос- Бог. Честно казано има и логика, но за съжаление не разполагам със сведения, че траките ( древните българи) са наричали Дионис Бакхус.
Най-древните тракийски названия са Дивонусийо и Басарей. И двете означават Сияйният, Светлият, Господарят.

В случай, че разполагате с исторически свидетелства на гръцки или римски автор твърдящ, че траките ( а не римляни и гърци) наричат Дионис Бакхус, умолявам Ви да ми предоставите тази информация. Тя може да промени много.


цитирай
25. tota - Поздрави за постинга!!
18.10.2009 12:20
И аз като Тили ще напиша:"Името българин трябва отново да стане символ на просветление, доброта и духовна сила "
Моля се за това!!!
Благодаря, че те има и затова, че отваряш очите на "незрящите" ....
цитирай
26. sparotok - Поздрави за постинга!!
18.10.2009 12:29
tota написа:
И аз като Тили ще напиша:"Името българин трябва отново да стане символ на просветление, доброта и духовна сила "
Моля се за това!!!
Благодаря, че те има и затова, че отваряш очите на "незрящите" ....


Благодаря ти за милите думи!
Сигурен съм, че ще си върнем старата слава и уважение. Българинът трябва първо да си върне самочувствието и да престане да търпи тези, които го държат в бедност!

Осъзнаем ли, че сме един народ, а не сбирщина от различни групи ( както дълго ни лъгаха) ще станем и сила.
Важното е да показваме достойно и гордо поведение, имаме благородството в кръвта си, трябва само да му дадем възможност да се прояви.
цитирай
27. анонимен - Топонимът "Българи" по света
18.10.2009 13:10
http://www.bulgarlar.com/Toponim/Toponim.html
цитирай
28. sparotok - Топонимът "Българи" по света
18.10.2009 13:23
анонимен написа:
http://www.bulgarlar.com/Toponim/Toponim.html


Благодаря за информацията!

Повечето от топонимите и хидронимите са наистина оставени от българи.
В някои случаи обаче се касае само за омоними, а други като английските Пул, Блекпул, нямат нищо общо с етнонима българи. Пул означава воден басейн и е свързано с анло-саксонското пол, старовисоконемското пфол, холандкото пул...със значение езеро, блато.
цитирай
29. ka4ak - Страшно много си прав!
18.10.2009 15:02
sparotok написа:
ka4ak написа:
sparotok написа:


Имате право, без гражданско общество и най-благородната идея е обречена на гибел.
С думата сами аз исках да кажа, че не трябва да се разчита на правителство, или министерство на култура.


Ние като граждани сме техни работодатели и не може да им плащаме заплати,ако не може да разчитаме на тях!!!


Да, щом плащаме заплати на правителството, то хората в него трябва да работят в наш интерес.
Лошото е, че има и други, които плащат и то много, много повече отколкото българското общество плаща като заплати на министрите.

Демокрацията е хубаво нещо... когато я има, в моментта май имаме демо-траги-комедия.

Избираме кукли на конци и най-лошото е, че повечето избиратели не само, че не виждат ръцете на кукловода, но дори и конците не забелязват, т.е. връзката между изпълнителната власт и корпоративната власт.

Но нали и това трябва да променим!А ако погледнеш това:http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=7428&Itemid=9
ще видиш,че почва да се проглежда!!!
цитирай
30. sparotok - Страшно много си прав
18.10.2009 23:51
ka4ak написа:
sparotok написа:
ka4ak написа:
sparotok написа:


Имате право, без гражданско общество и най-благородната идея е обречена на гибел.
С думата сами аз исках да кажа, че не трябва да се разчита на правителство, или министерство на култура.


Ние като граждани сме техни работодатели и не може да им плащаме заплати,ако не може да разчитаме на тях!!!


Да, щом плащаме заплати на правителството, то хората в него трябва да работят в наш интерес.
Лошото е, че има и други, които плащат и то много, много повече отколкото българското общество плаща като заплати на министрите.

Демокрацията е хубаво нещо... когато я има, в моментта май имаме демо-траги-комедия.

Избираме кукли на конци и най-лошото е, че повечето избиратели не само, че не виждат ръцете на кукловода, но дори и конците не забелязват, т.е. връзката между изпълнителната власт и корпоративната власт.

Но нали и това трябва да променим!А ако погледнеш това:http://www.afera.bg/index.php?option=com_content&task=view&id=7428&Itemid=9
ще видиш,че почва да се проглежда!!!


Да, наистина някои започват да проглеждат.
Аз дори храня надежди, че промяна може да дойде и в близко бъдеще.
Разбира се единствено по мирен и цивилизован начин. На мен лично ми допадат много подходите на Майкъл Мор, Норина Херц и Наоми Клайн. Алтернативата, която те предлагат е приемлива дори за корпоративната власт.


цитирай
31. panazea - Привет!
19.10.2009 11:47
Радвам се на всяка твоя статия. Нещата си идват на място. Винаги съм знаела , че цивилизацията принадлежи на народ , който се е мигрирал и така и културата се е разпространявала. Мислех , че този народ е от Египет ,старата легенда за братята Бел и Данай.
Намирах общо между етруските и траките, конни народи , с азбука , с музиканти,с пантеон от богове и висока култура . Птицегадателите са наричани АВ ГУРИ , българските племена са КУТРИ ГУРИ , УНО ГУРИ . Покрай нас и маджарите са наречени в европа ХУН ГУРИ .
Въпрос на терминология.
Когато бях на 12 години , не знам защо питах дядовците си : Дядо , ние какви сме.
И този дядо , дето е от северозападна България ми каза:
Ние сме БЪЛГАРИ !
Надявам се , че е знаел добре , защото е участвал във всички войни за обединение на България.
Другият ми дядо , роден в София , от родители българи от областта Македония каза:
Ние, чедо , сме БЪЛГАРИ от Македония.
Препоръчвам на всички интересуващи се да питат своите дядовци . Привет!
цитирай
32. sparotok - Привет!
19.10.2009 13:11
panazea написа:
Радвам се на всяка твоя статия. Нещата си идват на място. Винаги съм знаела , че цивилизацията принадлежи на народ , който се е мигрирал и така и културата се е разпространявала. Мислех , че този народ е от Египет ,старата легенда за братята Бел и Данай.
Намирах общо между етруските и траките, конни народи , с азбука , с музиканти,с пантеон от богове и висока култура . Птицегадателите са наричани АВ ГУРИ , българските племена са КУТРИ ГУРИ , УНО ГУРИ . Покрай нас и маджарите са наречени в европа ХУН ГУРИ .
Въпрос на терминология.
Когато бях на 12 години , не знам защо питах дядовците си : Дядо , ние какви сме.
И този дядо , дето е от северозападна България ми каза:
Ние сме БЪЛГАРИ !
Надявам се , че е знаел добре , защото е участвал във всички войни за обединение на България.
Другият ми дядо , роден в София , от родители българи от областта Македония каза:
Ние, чедо , сме БЪЛГАРИ от Македония.
Препоръчвам на всички интересуващи се да питат своите дядовци . Привет!


Безспорно дядовците знаят най-добре!
Те помнят това, което са им казали техните дядовци, които на свои ред са били осведомени от по-старите поколения.
Днес обаче това традиционно предаване на информация е засенчено от вредната дейност на фондации спонсорирани от чужденци. Бълват се книги, в които се "доказва", че Родината ни е Тибет. За съжаление много хора са се подлъгали, поради липсата на алтернативна информация.

Атаката на чуждите фондации и служещите им учени ще продължи и ще стане дори по-ожесточена, защото излезе ли на бял свят истината за българите, десетки хиляди томове на уважавани учени ще трябва да бъдат предадени на вторични суровини.
Лингвистиката ще трябва да промени понятия като сатем-кентум, индо-германски, индо-европейски...
За съжаление истината за българите пречи на всички останали. Това не ме плаши, Бог е с нас!
цитирай
33. sparotok - не е случайно че в училище никога не са ни преподавали Българска история
19.10.2009 19:42
danailvdimitrov написа:
А за да е българска една история то тя първо трябва да е от български източници !

Например :

Паисий Хилендарски (за нашите "учени" той е само монах-ентусиаст )

д-р Ганчо Ценов (такъв не знаехме че има)

йеромонах Спиридон Габровски ,
Стефан Светогорец ,Блезиус Клайнер,патриарх Евтимий ,епископ Партений Левкийски -
(едни неприятни свещеници-християни които не са се научили да изопачават фактите в името на партийната линия и под страх Божий препредават всичко достоверно и обективно)

Г.С.Раковски - прост революционер и фантазьор

професор д-р Богдан Филов - некакъв скучен политик и "монархо -фашист"

Димитър Съселов - ужасно досаден и подробен

Ангел Каралийчев - детски писател какво ли разбира пък той...

Иван Дуйчев,М.Арнаудов,Кръстьо Мутафчиев ,А.Страшимиров, Михайл Бащу и какви ли още не - защо да им пълним главите на децата с толкоз много имена !

Друго си е да цитираш византийски , руски , австрийски ,фенски и английски източници .
По достоверно нали звучи...и имената им някак си така сериозно изглеждат,пък интереса им към България която на бързо определиха като случайно образувала се ,такъв един траен и дългосрочен интерес .

Уж малка и незначителна държавица с мизерно и по милост отредено място в Историята и Географията а колко много знаят за нея и пишат ли пишат ли пишат......легиони научна чужда литература ! А местните зализани историци играят ролята на живо ехо и преповтарят до припадък всичко което чуят отнякъде докато се получи резонанс . Пъчат се с кръстове на темплиери,раздават си награди и титли,членуват в елитни клубове и пият уйски по коктейли на разни изкълчени фондаций и най вече гледат да прилапат някой и друг нов артефакт или документ и да потъне в съответната Ватиканска,Францисканска,Московска или Лондонска библиотека .


Ние обаче ги не слушаме отдавна !

Защото в тази страна даже и вятъра в Балкана ни нашепва какво да слушаме и къде да гледаме.
Това си е нашата страна и дедите ни са ни оставили достатъчно белези и тамги по които да намерим верния път!


Наистина в българските училища не се преподава българска история, а само ужасно изопачени факти и безсрамни лъжи.
Не очаквам академиците ни да се разкаят и да споделят истината. Надеждата е в младото поколение, то трябва да се добере до истината, ако иска да получи уважанието, което заслужава.
цитирай
34. tili - Толкова е
19.10.2009 21:47
приятно в компанията на ерудити иродолюбци ! Тук са най-смислените коментари в целия блог. Дори и на опонентите. Има все още будни търсачи на истината!!!
цитирай
35. sparotok - Толкова е
19.10.2009 21:59
tili написа:
приятно в компанията на ерудити иродолюбци ! Тук са най-смислените коментари в целия блог. Дори и на опонентите. Има все още будни търсачи на истината!!!


Без опоненти ще се стигне по-бавно до истината.
Уважавам критиката, стига да е представена по възпитан начин.
цитирай
36. анонимен - Свастика
01.03.2010 14:12
Здравейте, не съм съгласен с предложеният превод на думата "свастика".
Много по-близо до българското звучене е ако предположим, че думата означава "свещица" - т.е. Слънчице. Не случайно думата е в женски род - това контрастира на другото небесно светило - Месецът, който е в мъжки род. Може много да се изговори по темата за дуализма в българската традиция, но думата ми беше за Свастиката.
Успех!
цитирай
37. solinvictus - Топонимът "Българи"
15.04.2010 12:22
анонимен написа:
http://www.bulgarlar.com/Toponim/Toponim.html


Авторите на това проучване предполагам са се припознали като едни от "световните" българи !
Както ни слагат и нас някъде из списъците!
Твърде самоуверени и самознаещи ми се струват!

СОСТАВИТЕЛИ:
Тагир Абдулл Аль Булгари / Tagir Abdull Al Bulgary
Фаргат Габдулл-Хамид Нурутдинов-Булгари/ Fargat Gabdull-Hamid Nurutdin-Bulgari
Рашид Магсум улы Кадыр Аль Булгари/ Rashid Magsum uly Kadyr Al Bulgari

Все пак някакви данни ако бяха показали може и да повярвам!
За испанските тълкувания са Боза отсякъде!
поздрав
цитирай
38. анонимен - Хектор
03.06.2010 16:03
Здравеите.Всичко казано дотук е много-близо до истината,така си е,обаче ние Българите сме ДИРЕКТНИ наследници само на 1 тракииско племе.То е било изгонено от Сашо "велики",отива във азия,прави кръговрат на север и се завръща тук когато римляни и гърци вече почти са смазали траките.От този народ произлизат Тантал и Гордии .Ние сме МНОГО -ОСОБЕН ТРАКИИСКИ НАРОД,за разлика от другите траки ние не сме братоубиици,разгулени пияници,разединени и т.н.Ние сме били единни,законотворци,строители на държави културни гиганти.Нашето ноу хау е било смазващо-острият шлем ,щитове със ДРЪЖКИ а не със ремъци,седлото на коня,думата шаб(сабя) показва кои я е изобретил....сега сетихте ли се кои сме ние Българите точно????-НИЕ СМЕ ФРИГИИЦИ-Бриги...:)
цитирай
39. анонимен - и още само една крачка!
06.11.2010 19:04
"Древния корен е ХИМ отговарящ на арийските думи хима, зима значещи зима, студ, сняг. В превод Хемус, Имеус означава заснежен, бял, покрит със сняг."

е, защо не виждам някой да споменава нищо за ХИМалаи, които на всичкото отгоре се намират точно на север от индия и са вечно заснежени?
цитирай
40. vologez - Сива
27.12.2010 21:35
анонимен написа:
Истинското име на Дионис е Бог /Бакх/

Месните (Бесите), са го наричали Сива !

СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ НА СИВА – ДИОНИС
Районът на Ракитово и Чепинското корито е сърцето на земята на тракийското племе беси, които са жреците на Дионис, също както левитите за евреите. Траките са наричали Дионис с името Сабазий – богът на деня със символ слънцето, посрещали са го сутрин при изгрев с викове „Сабо, Сабо” и„Кабо, Кабо” или с името Загрей – богът на нощта със символ огъня. Бесите са наричали Дионис бог Сива. В земята на бесите се намира централното светилище на Дионис. Заради светилището в древността тази земя е наричана СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ НА ДИОНИС. Централното светилище още не е открито, но са открити вече няколко по-малки светилища, като това в местността Дженевра, на връх Острец, в района на Бабек, в местностите Алков камък, Пашино бърдо, връх Мел. Проучванията продължават.

Днес може да се види тракийската крепост-светилище в местността Пашино бърдо, която местните наричат Пешин бърдо (Първото бърдо). От там започва биосферният резерват Мантарица (мант - свещена, на прорицател; терица - земя), която е под егидата на ЮНЕСКО. Резерватът е обиталище на глухарите и през него може да се премине с водач по туристическа пътека.

Старите тракийски-римски пътища са запазени частично в района на рида Каркария, в местността Ушите, в местността Калето-под връх Сютка. По тях още ехтят стъпките на Александър Македонски, на Гай Октавий – бащата на първия римски император Октавиан Август и на много други, посетили Свещената земя на Дионис и получили прорицание за съдбата си от оракула на върховния тракийски бог. Тук още ехтят и песните и музиката на ОРФЕЙ – царят-жрец на Сива-Дионис. Тези песни са записани от Стефан Веркович в неговата „Веда Словена”, от Васил Стоин, от Кауфман. Коледарските напеви славят „млада бога Коледа” и „Сурва бога”. Героят отива да се допита и да се поклони на Вишна бога, на Сива бога и на Бела бога.
цитирай
41. vologez - Сива
27.12.2010 21:37
Песните на бесите са живи и до днес, но в края на ІV век и началото на V век вместо по скалите по изгрев слънце и в пещерните храмове край огъня от жертвеника, както са пеели орфистите и жреците на Сива-Дионис, те започват да ехтят от новопостроените раннохристиянски (ранновизантийски) трикорабни базилики. Най-известни в земята на бесите са църквата „Св. Спас” над Белово – център на епископията Левки, църквата Николица в Ракитово – център на епископията Влептос и Червената църква в Перущица. Може би в църквата Николица в Ракитово, която е най-внушителна със своите размери – 17х32.35 метра, дебелина на стените 1.30 метра, с Триумфална арка, с двуетажен притвор, кръстокуполна, с уникално оформена западна страна е била четена БИБЛИЯ БЕСИКА, за която през 399 год. споменава св. Йоан Златоуст.

Свещената земя е била пазена от цяла система крепости, най-известната сред които през средновековието е Цепина. Дълги години тя е била столица на родопската автономна област – държава АХРИДА. В годините на своя разцвет по времето на деспот Алексий Слав, сестрин син на българския цар Калоян, Ахрида е стигала до Беломорието, до средните Родопи – крепостта Лютица, до крепостта Перперек (Перперикон), до Станимака (Асеновград) и Мелник. Тогава Родопите са наричани Славиеви гори. Съпруга на деспот Слав е била Маргарита-Изабела , единствената дъщеря на император Анри Фландърски, брат на латинския император Балдуин Фландърски, за когото е построена Балдуиновата кула в Търново. Тя е починала съвсем млада при първото си раждане и е погребана до Цепина.

Заслужава си да бъдат посетени крепостта Кулата-Градот, намираща се на 1.5 часа от Ракитово, където и днес може да се види огромна запазена стена с дебелина 1.65 метра, средновековна църква със стенописи и крепостта Кулата, която се намира на половин час пеш от курорта Цигов чарк.
цитирай
42. vologez - Сива
27.12.2010 21:38
Те са били разрушени през ХІV век по споразумение с пловдивския турски управител Лала Шахин паша. Според това споразумение крепостите в района били разрушени, но църквите и манастирите били запазени и Чепинският край получил църковна автономия. Тук чак до Освобождението свещениците на седемте чепински села (Ракитово, Коставндово, Дорково, Корова(Драгиново), Каменица, Лъджене и Баня) не били подчинени на гръцкия епископ в Пазарджик и на гръцкия митрополит в Пловдив, а се избирали от местното население и бановете-местните водачи. Духовната автономия продължила точно пет века : от 1373 год.- падането на Цепина и начало на турското владичество в Чепинско до 1873 год. – освещаването от българския пловдивски митрополит на новопостроената през 1861 год. ракитовска църква „Св. Неделя”. Свещената земя на Сива-Дионис в духовно отношение е опазила своята независимост.

Продължават търсенията на Централното светилище на Сива-Дионис. Може би погледите трябва да бъдат обърнати към пещерите, най-известна сред които в района е Лепеница. Тя може да бъде посетена с водач. Има сведения за още много пещери в района: митичната Агница (Язница) на краеведа Стефан Захариев, която била дълга десетки километри, започвала на ? час на юг от Ракитово и излизала чак в Разлошко; Сухата пещера в района на тракийските (римски) златни рудници в местността Ремово (названието е латинско и идва от корена „рем” – „първо”, „първи”), където и до днес могат да се видят останки от старо римско селище и основи на ранновизантийска църква; Дупчето под Лепеница, пещерата Мантара в месността Ушите и други. Българската федерация по спелеология предвижда цялостно проучване на пещерите в района и тяхното картиране.

В своята книга „Географико-историко-статистическо ОПИСАНИЕ на Татар-пазарджишката кааза”, издадена във Виена през 1871 год., краеведът Стефан Захариев казва, че светилището с оракул на бог Сива–Дионис, което „не е било по-малко важно и по-долне от Делфийското прочуто гадилище” се намира на най-високия връх в Пазарджишка област, наричан от турците Гьоз-тепе (връх Окото). Този най-висок връх е Сютка – 2186 м. н. в. В подножието му е известният, може би свещен за бесите, Момин (Суткин) кладенец. Името му идва от тракийската дума „су(т)ка”, означаваща „момиче”, а също така „цепка”, „цепина”. Там, на скалите до извора, са ехтели при изгрев слънце виковете „Сабо, Сабо”, „Кабо, Кабо” в прослава на Сабазий, а мястото и до днес се нарича Кабата. Този, който е пил вода от свещения Момин кладенец, погледнал е вълните на хълмовете към Рила, Пирин и Стара планина от връх Сютка, може да разбере защо този район е наричан от древните СВЕЩЕНАТА ЗЕМЯ НА СИВА – ДИОНИС!!!
цитирай
43. анонимен - Като чета всичко това, се изпълвам с ...
06.02.2011 11:42
Като чета всичко това,се изпълвам с чувство за гордост,че съм БЪЛГАРИН.Искам да изкажа благодарности и на автора и на другите,които коментират и допълват с нови факти тази безкрайно интересна тема,(ако може да се нарече историята на Българите тема,разбира се).
Досега смятах,че Божидар Димитров е историка,който пише най-точно за българската история и за произхода на българите.
Сега си мисля,че той просто е започнал своите проучвания от твърде късен перид на човешката история.
Така ли е според вас?
Ще ви бъда Благодарен,ако някой ми отговори.
цитирай
44. alexanderherzdorf - Поздравление за постинга! Кажи ми ...
24.10.2011 01:34
Поздравление за постинга! Кажи ми само едно. Откъде успявах да я изкопаеш цялата тази информация? Невероятно е.
цитирай
45. sparotok - сведения
24.10.2011 01:42
alexanderherzdorf написа:
Поздравление за постинга! Кажи ми само едно. Откъде успявах да я изкопаеш цялата тази информация? Невероятно е.


Благодаря за оценката!

Сведения по принцип се събират бавно и трудно, но когато човек реши да търси -намира.

Имам хубава библиотека у дома с работите на Страбон, Плиний, Аполодор, а и достъп до библиотеки за академическа литература в Лондон, Мюнхен, Виена, Льовен и Амстердам...Останалото е систематизиране и анализ на намерените интересни факти.

Поздрави!
цитирай
46. анонимен - Самотния вълк
01.10.2012 10:06
Хм... Вярно, че много от античните автори споменават за поход на Дионис към Индия. Това е истина, останалото са спекулации на автора, почиващи върху някакви звукови сходства. Дори и те са изсмукани от пръста. Съвсем произволно е използвана умалителната частица Ка в думи като девойКа, стопанКа, седянКа. В тази поредица, спокойно може да се сложи и думата лейКа, примерно. Ще се радвам, ако авторът посочи и неумалената дума. Както е ракия, ракийКа. Коя ще е думата за девойка?
Ако се разглежда този поход на Дионис като исторически факт, редно е да се посочи кога е станал. Паралелът между Дионис и Брама, дава основание да се предположи, че похода на Дионис е всъщност арийското нашествие в Индия. Дотук добре, само че... има някои неточности. Брама не е начело на индуисткия пантеон. Той е в триединство с Вишну и Шива. А за тях нито думичка в статията. Те откъде са се взели и каква е тяхната връзка с Дионис? На второ място по време на арийското нашествие, върховен бог е Индра. Заедно с Варуна и Агни са главните ведически богове. Във ведическите текстове Брама се появява сравнително рядко. В Пураните и други постведически писания, той придобива статут на един от тримата главни богове. На този фон е странно твърдението, че Дионис е поставил себе си начело на индуисткия пантеон, като бог Брама.
Никъде в статията не пише нищо за евентуални следи, оставени от този поход по пътя към Индия. Все едно от Тракия Дионис директно е пристигнал в Индия.
Хубаво е, че авторът се позовава на антични автори, но тактично замълчава, че те са писали около 2000 години след предполагаемия поход на Дионис и техните свидетелства не са съвсем достоверни. Не се споменава, че за почти всички от изредените автори, Дионис е син на Зевс. Божественият му произход завоалирано се обяснява като обожестяване след смъртта на могъщ цар. И дори се цитира Цицерон, според който има няколко царе с това име. Само че Цицерон е блестящ юрист и оратор, но не особено надежден историк.
цитирай
47. анонимен - Самотния вълк
01.10.2012 10:12
Особено, ако става дума за събития от няколко хилядолетия преди неговото време. Ако походът към Индия е арийското нашествие, то той би трябвало да е осъществен около 2000 г.пр.н.е., тогава другия Дионис, пътувал до Египет и обожествен там като Озирис, трябва да е поне с 1500 години по-стар.
Странно е и твърдението на автора, че писмеността от Градешница (ако въобще става дума за писменост) е прототип на писмеността на Мохенджо Даро. Културите на Мохенджо Даро и Харапа са предарийски. Тяхната писменост е визникнала преди предполагаемия дионисов поход. Няма как тяхната писменост да е донесена от него.
цитирай
48. velida - Нещо по темата на английски
04.01.2015 18:27
"The following pictures of gold artifacts, which archeologists recently uncovered in Bulgaria, give an indication of how highly Central Asia was in ancient times. As you look at these pictures, keep in mind that they date from 6,000 B.C.- one thousand years before Noah and the Great Flood!"
"Kubera (our Heber or Khyber), God of gold and good fortune, who was really a Bulgarian, the country in which the preceding gold articles were found, captured as many as possible, deporting them to what is now Sri Lanka. He probably reasoned that if they could be taken out of their inhospitable mountain environment and taken to tropical, lush, and fertile Lanka, theyíd settle down and behave. But they didn't. He then took them to Patala or what is now Meso-America. They have been here in America ever since."

http://www.mondovista.com/gog.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929751
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031