Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2023 07:36 - Какво е творението според българския език
Автор: antonich Категория: Забавление   
Прочетен: 1959 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 17.03.2023 11:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 „Какво представлява самият процес на ТВОРене?“ Когато нямаш нищо... и направиш нещо... ти вече имаш 1 нещо... като направиш още нещо... ти вече имаш 2 ... още нещо, стават 3 и т.н. Това е ТОВАР. Товариш върху нула- едно, товариш върху едно – второ, върху второто – трето. За това действие си имаме дума – СЪБИРане. Събираш нула плюс едно, след това събираш плюс още едно, плюс още едно... Когато събираме, ние всъщност увеличаваме броя/ или обема на нещо. Т.е. ние разширяваме нещото – то се издува/ набъбва. Имаме прекрасна стара дума КАБАРдисвам/ КАБАРясвам със значение надувам, издувам. 
Айнщайн е създал теорията, според която ние живеем в разширяваща се вселена, Херметизмът казва, че тази вселена е мисловна/ ментална и ние със силата на мисълта си, спомагаме за разширяването ѝ. Инструментът чрез който успяваме да подредим мислите си е словото. То може да бъде писано- символи/ букви и вербално- ГОВОР. За глагола говоря имаме и множество други думи, една от които е вече архаична, но се е запазила – СБОРувам.  Тук е мястото да споделя и думата ДАВАР, която в каббала се използва с две значения- предмет! и дума!.  
Можем за добавим към тези думи и други три. Според херметизма "Бог е Добро", а значението на ДОБЪР е "Този, който активно сътворява"!!!. Казано на латински това е "SPIRitus Mundi" - Световният Дух, който се проявява под формата на СПИРала.  
 Според всички учители за личностно и духовно израстване, начинът по който създаваш своя свят е чрез утвърждението. Казват, че за да създадеш нещо, което реално да се материализира, ти трябва да вярваш в него, да го вкараш в главата си. Повярваш ли в нещо толкова силно, ти без да осъзнаваш истинския смисъл на думите, които изричаш би казал "Аз ТВЪРдя....". Да, ти наистина го правиш да е твърдо и материално. Ти си го утвърдил за себе си, повярвал си го и то става или ще стане действителност.   
Т.е.
ТВОРя =ТОВАРя =ТВЪРдя=
СЪБИРам =СБОРувам = СПИРала= СПИРит=
ГОВОРя =
ДАВАР =ДОБЪР=
КАБАРдисвам.
 Забележете колко сходно е построението на думите. Различава се началната съгласна, след което всичко е еднакво.     
Т или озвученият му вариант Д са творчески процес- Творя, Деяна, Дялам, Деля, Дело, Do. Т.е. можем да преведем думите: 
SpiriТ значи Сбор-Правя, т.е. Разширявам
ТвърДя значи Товар-Правя, т.е. Разширявам а
КабарДисвам си означава така или иначе Разширявам, Набъбвам.

Ето и малко примери от историята:
  -СУВАР(Сурва) / КУБАР- добър светъл дух според волжко-българската летопис
-СВАРог - "славянски" Бог на небесния огън(светлината)
-СВАРожици- децата на Бога на небесния огън
-КАБИРИ- върховни Богове при траките
-КБЕРА- ведически Бог на богатствата и мъртвите
-КУБЕРА- Бог от индийската митология.

През средните векове във Волжска България има племе САВИРИ, има и Царство Суар/СУВАР, което днес се нарича ЧУВАШИЯ и те самите са запазили знанията за произхода на името си от нашия си тракийски / български Бог САБАЗИЙ(Дионис). Т.е. Сувар и Сабазий са един и същи персонаж. Значи можем да продължим:
-САБАС/Сабазий – тракийското име на Дионис
- ŚIBI-(Шива) Бог от индуските текстове
- СИЯВУШ -Авестийски Бог конник
-СИВА БОГА- от българския фолклор
- ШАПАШ-ханаанска богиня на Слънцето.

Нека сега спазим правилото за взаимозаменяемост на Б и М в индоевропейските езици и да заместим двете букви. 
 -От КУБ/КУБИК/КУП става КАМАРА  
-От СБОР става СУМА  
-От СЪБИРАМ става: СУМИРАМ, но може да бъде и  СМЯТАМ (имаме нагледен пример в подкрепа на теорията за мисловната вселена. Използваме думата СМЯТАМ като синоним на мисля).   

  Нека видим какво историята казва при замяна на Б с М:
-КАМ- Бог в японското шинто
-КАМИР АБИ- прамайката на българите, според летописът Джагфар Тарих
-КУМАРБИ- Хетско-хуритски Бог
-САМАР- Според “Сказание за дъщерята на хана“ хуните водят началото си от Иджик и алп-бий САМАР
-СЕМАРГЛ- най-големият син на Бог Сварог
-КЕМАР -Според волжките българи, те произлизат от Булгар - един от двамата сина на КЕМАР (или КИМАР), т.е. на библейския ГОМЕР.
-ГОМЕР -Според хазарския каган Йосиф (X в.), Хазар и Булгар са посочени като двама от десетте сина на Тогарма – син на ГОМЕР и внук на Яфет.
-ГОМЕР -Според персийския хронист Мир-Каванд (XV в.) и арабските географи Ал-Бергенди и Бен-Алварди българите водят произхода си от двама от синовете на Яфет
–ГОМЕР и Газ. 
 - ШЕМЕШ друго име на Шапаш-ханаанска богиня на Слънцето
-ШАМАШ-Бог на Слънцето в ШУМЕР, Акад, Асирия,Вавилон.  

 Нека видим като заместим Р и Л (другата двойка заменяеми букви в индо-европейските езици) какво се получава. 
  От Кубар/Кабири става:
-КИБЕЛА –(Богинята Майка при траките)
-КОБИЛА- (при келтите) 
-КИБАЛИОН- сборник с учението на Хермес Трисмегист
-КАБАЛА- духовно учение
-СИБИЛА- върховна тракийска жрица в древна Троя.  

 Ако заместим и тук Б и М, пак ще има логика:
-Кибела става СЕМЕЛА (друго от имената на Богинята)
-Кубар става КУМИР
-Кобила става КАМИЛА (друго животно за езда).  

 Ако не заместваме, а вместо това използваме Б и М заедно, от Кубар(Сувар) става Сембер, а в някои източници от Волжска България точно така е споменат въпросният светъл дух. Ползвайки Б и М заедно от Кибела и Семела се получава осреднен вариант СИМБЕЛА , а ЗЕМБЛА е архаично наименование на Земята, съкратено през ЗЕМЛЯ до днешното ЗЕМЯ.


 Да си припомним от къде тръгнахме. От равенството между Творя и Говоря. Говорът е изказаното слово, но има и писано слово, което наричаме Буква и Символ(СИМБЪЛ). В библията пише, че „В началото бе словото и Бог бе в словото и словото бе Бог“, т.е. Буквата/Симбъла е Творецът. За да може да сътвори света е нужно да съчетае двата принципа осеменителния (мъжки) и живородния(женски). Ако разделим наименованието на две части става СИМБ / БЪЛА. Симба всички знаем кой е. Това е Цар Лъв. Днес символизмът на лъва ни се представя като царственост и власт, но ако върнем времето назад, ще открием в древен Египет лъва като символ на божественост, на Слънцето, Светлината ( не само материалната светлина, а нещо много по-дълбоко, което е необяснимо за нас). Идваме отново до тракийската митология, където точно Слънцето осеменява Земята и Тя ражда живота. Т.е. СИМБА е СЕМЕТО. Не  е случайно че на лъва му се казва Самец.
 До 1944 год. в българската азбука има една  буква, която неясно защо след комунистическата реформа, отпада от езика ни. Това е буква Ѫ - голям юс- голяма носовка. Произнася се нещо средно между ОМ/ЪМ в едни случаи и между ОН/ЪН в други. Единствените два носови звука в езика ни са М и Н. Тази буква я има дори в розетата от Плиска, като стои редом с кръста най-отгоре. Тя отговаря изцяло на въпроса защо буквите М и Б са заменяеми. Можем да изпишем Симба като Сѫба. Това означава, че когато говорим за Себе си, имаме пред вид, че сме Семе, а семето е Светлината. Това е доказателството за това, че ХОРАТА СА СВЕТЛИНА. Семето покълва и започва да се уголемява и издува. Не намирам информация за миналото на думата СЕМЕ, но бих заключил, че се е изписвала като Сѫбе(съмбе). Подобни думи от старобългарския са
Гѫба(гъмба)- гъба,
Зѫбер(зъмбер) – зъбер, издутина,
Трѫба(тръмба) – тръба, трумпет,
Вѫбел(въмбел) – извор, кладенец.
Има следи и в други езици
- Hump - издутина на английски,
svamp – гъба при скандинавците,
umfla – надувам на румънски.  

След като установихме какво означава първата част на СЪМБ/БЪЛА нека погледнем втората. Тя би трябвало да бъде женското начало и наистина е. В българския език имаме думите Було, Булка, Бурта, Бълвам, Бликам всичките със значение УТРОБА или РАЖДАМ. Ако в единия случай звукът е У (бУло), в друг случай е Е (КибЕла), в трети е О (симвОл), в четвърти е А (вАл- кръг), в пети е Я (бЯла), то за мен е несъмнено, че правилното изписване е с типичния звук за българския език Ъ (бЪлвам). Bolo означава торта на испански(тортата е символ на утробата, за това я ядем на рождения си ден). 
Херметическият парадокс, че всяка истина е полуистина е верен и за тези твърдения, защото Симба според мен е мъжкият принцип, а Бъла е женският, но във ведите думата „амба“ означава майка- женски принцип, а думата „Bhalu“ на санскрит е Слънце- мъжки принцип.   
Връщам се на темата. Имаме примери на думи звучащи като Симбъла, представляващи издути или издуващи се пространства, подобно на осеменена утроба:
КАМБА
КАМБАНА
КЮМБЕ
ШКЕМБЕ
ТУМБАК
КОМБЪЛ
ЦОМБА
ХАМБАР
ТИМПАН/Тъпан
CHAMBER англ. Камера
CAMBER лат. Камера  

 Има и други думи представящи връзката между двата принципа:
СИМБИОЗА
КОМБИНА
КОМПАНИЯ
АНСАМБЪЛ
АСАМБЛЕЯ  

 Има и племена от европейската общност, носещи имена близки и производни на Съмбъла.
 КИМВРИ – другото наименование на Кимерийците, отъждествявани от някои стари автори с българите.  
 КИМБРИ – между Балтийско море и Северно море в Дания https://bg.vvikipedla.com/wiki/Cimbri
 САМБИЙЦИ на п-в САМБА на Балтийско море. https://bg.vvikipedla.com/wiki/Sambians  
СИКАМБРИ– Северно море, Германия (анонимно произведение от 727г Liber Historiae Francorum заявява, че след падането на Троя, 12 000 троянци, водени от вождове Приам и Антенор се преместили в Танаис (река Дон), заселили Панония близо до Азовско море и основават град наречен Сикамбрия. Само след 2 поколения от падането на Троя (от съвременни учени, датирани в късна бронзова епоха 1550-1200 г. пр. Н. Е.) Те пристигат в края на 4 век сл. Н. Е. В Рейн.)   

 След като може да се използва първата двойка взаимозаменящи се букви в индо-европейските езици Б и М заедно, нека видим какво се получава ако се използва и втората зоменяема двойка Р и Л. От СъмбъЛа става СъмбъРЛа. Ако разделим името на две Съмб / Бърла, втората част прилича на думата бърлога. Официално етимологията на бърлога я изкарват от Бер-мечка и Лога- лежи. Т.е. там където лежи мечката. Според мен обаче, бърлогата има доста сходни характеристики с утробата (було, булка, бурта). И двете са затворени издути пространства/камера със същество, което лежи вътре).
 Натрупването на Р и Л една до друга, обаче не ми допада, тъй като според проучванията за езика на най-старата известна на днешната наука цивилизация, тази на Варненския некропол и така наречената Кукутени- Триполската цивилизация, характерно за техния език е отворени срички с редуване на гласни и съгласни звуци, какъвто определено примерът бъРЛога не е. Замислих се за друга дума, отговаряща на тази характеристика, така се сетих за дума с близки с утробата характеристики (затворено раздуто пространство) – варел/буре- БЪРЕЛ. Така най-близкото до първоизточника наименование става СЪМБЪРЕЛА. Това изключително добре отговаря на представата на древните и на съвременната наука, че животът представлява СПИРАЛА / СѪБЪРЕЛА!!!. Съдейки по херметичния принцип на съответствието, че каквото е горе, такова е и долу, можем да заключим, че долу животът е двойната спирала на ДНК, а горе е двойната спирала на Съмбърела. Това представлява и нашата мартеница. През различни етапи се намираме ту в бялата, ту в червената нишка. Когато сме в бялата, на Земята цари матриархат и Бог е всъщност Богинята Майка, когато сме в червената нишка, тук е патриархат и Бог е от мъжки пол.   



Гласувай:
3



Предишен постинг

1. krumbelosvet - Много интересно
17.08.2023 08:23
И полезно като НАСОКИ за по-конкретни и доказуеми търсения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: antonich
Категория: Забавление
Прочетен: 21016
Постинги: 16
Коментари: 34
Гласове: 47
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031