Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
16.05.2016 09:49 - ЧОВЕШКИЯТ МОЗЪК - ПРЕСТАВЛЯВА ЕДНА МАЗНА ТОПКА ОТ КЛЕТКИ
Автор: dalida Категория: Технологии   
Прочетен: 7612 Коментари: 7 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                     ЩО ЗА "ЧИП" Е ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК,
   обработващ за секунда от времето милиарди файлове




Компютърът - създаден от човека!
"Интелектът " - също създаден от човека!
" Технологиите на бъдещето" - създадени от човека!



Магията и алхимията - създадени от човека!
Да измислиш мелодия и текст, после да ги изсвириш и накрая да ги запишеш на магнитен носител(също създаден от човека) си е Гениално!

Нашите мисли, спомени и чувства са плод на мозъчната дейност.

image

Разположен в черепната кухина, ГЛАВНИЯ МОЗЪК съдържа приблизително 100 млрд. нервни клетки при възрастен индивид - толкова, колкото са и звездите в нашата галактика.Главният мозък участва в регулирането на всички процеси в огранизма - от обмяната на веществата в клетката до най-сложните поведенически прояви. Дори когато спим, той направлява и съгласува функциите в организма ни, както и неговите взаимоотношения с външния свят.

image

ПРОДЪЛГОВАТИЯТ мозък е непосредствено продължение на гръбначния мозък. Изпълнява заедно с варолиевият мост проводна и рефлексна функция. В продълговатия мозък са разположени ядрата, които регулират жизненоважни функции - дейността на сърдечно-съдовата система, дишането и храносмилането. В него се намират центровете на много вродени рефлекси - слюноотделяне, кашляне, гълтане, сукане и кихане..МОСТЪТ e възвишение, разположено над и пред продълговатия мозък. Той свързва малкият мозък с всички останали части на централната нервна система и извършва проводна и рефлексна функция. В моста са разположени важни сетивни центрове - за допир, натиск и болка в областта на главата. В него има центрове, свързани с регулацията на движенията.СРЕДНИЯТ мозък е разположен над моста. В него са разположени и ядра, които регулират движенията на тялото, мускулния тонус, както и съкращенията на мускулите, изменящи положението на очната ябълка. Състои се от четирихълмие, мозъчни крачета и междинна част.МАЛКИЯТ мозък се намира непосредствено зад моста и продълговатия мозък. Състои се от три части: две странични полукълба и средна част - червей. Повърхността на малкия мозък се състои от сиво вещество - мозъчна кора (кортекс). Тя образува множество успоредно разположени дълбоки гънки. Във вътрешността на малкия мозък има бяло вещество, сред което са разпръснати ядра от сиво вещество. Малкият мозък регулира силата, продължителността и съгласуваността на съкращенията на скелетните мускули, както и мускулния тонус. Противно на главния мозък, връзките на дясното полукълбо на малкия мозък управляват дясната част на тялото, и обратното. КОРАТА покрива мозъчните полукълба и има дебелина само от 2 до 4 мм, но нейните гънки са толкова многобройни, че тя представлява 40% от главния мозък: това е абсолютен рекорд при живите същества. Съставена от сивата материя на клетъчното тяло на невроните, тази част на мозъка ни осигурява възможностите за възприятие, общуване, запомняне, преценка, воля - това е нашето съзнание. МЕЖДИННИЯТ мозък е разположен дълбоко във вътрешността на главния мозък и свързва средния с крайния мозък. Състои се от два хълма и подхълмие. ГЛАВНАТА функция на хълмовете е да обработват, да обединяват и да съпоставят различните видове сетивна информация. Подхълмието, както показва и неговото название, се намира под хълмовете и непосредствено зад хипофизата. Въпреки малката си маса - при човек тежи около 4 грама, подхълмието играе изключително важна роля. То регулира всички основни функции в организма, чрез които се поддържа постоянството на вътрешната среда. В него се намират центровете, които контролират обмяната на въглехидрати, белтъци и мазнини, водно-солевото равновесие, кръвното налягане, топлопродукцията и топлоотдаването, глада и жаждата. Там се осигурява и контрол над емоциите. Предната част на хипоталамуса отговаря за положителните емоции, а задната - за негативните.


Няма мозъчен център на мисълта, нито на паметта. И все пак ние мислим и си спомняме. Следователно е невъзможно да бъде локализирана мисълта. Мисленето и съзнанието остават загадка за науката. НО, МОЖЕ ДА СЕ ТВЪРДИ, че те са свързани с цялостната дейност на кортекса и с взаимодействията му с останалите части на тялото. Именно затова е невъзможно да се изобрети компютър, способен да мисли, освен ако той не бъде снабден с тяло мозък и чувства.

image

ЧОВЕШКИЯТ МОЗЪК е най-сложният орган в човешкото тяло и може би най-сложната биологична система в цялата вселена. Очевидно е , че най-значимите световни изкуствени чудеса са резултат от работата на човешкия мозък, което го прави най-невероятната функция на човека. Освен това, човешкият мозък с неговата сложност действа като едно перфектно устройство за съхранение, което може да съхранява безопасно най-съкровените спомени на един човек.

Изобщо, човешкият мозък е толкова уникален, че е изумявал хората през всички векове на съществуването на човека. Някои учени и лекари са посветили целия си живот на изучаването на това как работи мозъкът и не е чудно, че хората се радват да научат нови факти за този невероятен орган в човешкото тяло.

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Мозъкът ни обича да си подремваме
Ние всички знаем, че сънят е важен за мозъка ни, но сега се оказва, че дори и краткото дремване подобрява ежедневните функции на мозъка ни. Някои скорошни изследвания показват, че дясната част на мозъка е по-активна по време на сън. Въпреки че 95% от хората са десничари (тоест лявото им полукълбо е по-активно), дясното полукълбо е по-активно по време на сън. Така че, докато лявата половина от мозъка ви си „почива”, дясната почиства временните ви спомени, компилира информацията от деня и я насочва към дълготрайната памет.

Мозъкът ни си има предпочитания
Човек знаете има 5 сетива, но нашите мозъци се доверяват най-вече на това което виждаме, а не на това което вкусваме или докосваме. Така и нашите спомени се формират преди всичко на това което виждаме, а не на това което са ни казали другите ни сетива. Това е и причината да вярваме повече на очите си отколкото на ушите, езика или пръстите си.

По време на сън мозъкът работи
По време на сън, ЧОВЕШКОТО тяло произвежда хормон, който да предотвратява изразяването на емоциите от сънищата и на практика ви държи неподвижни.

image

Течностите влияят на работата на мозъка.

Обезводняването е пагубно за вашия мозък, просто защото 75% от организма се състои от вода. Затова и при някои диети хората забелязват, че паметта им се влошава и способността им да разсъждават намалява.

Забравянето, депресиите и разсеяността при човека се дължи на "диетите"
67% от състава на мозъчната тъкан е мазнина – като изключим водата, която пък е 75% от целия мозък. ТОВА МАЗНО НЕЩО В МОЗЪКА НИ е миелинът, изолиращата обвивка на всеки неврон. Яденето на мазна риба, зеленолистни зеленчуци, зехтин, авокадо, семена и ядки попълват нуждите на организма от мастни киселини за поправка на невроните. НЕДОСТИГЪТ на мастни киселини причиняват депресии и има пряка връзка със заболявания като “Паркинсон” и “Алцхаймер”.

Всяка секунда при нормална мозъчна дейност 25% от кръвта в тялото бива транспортирана до мозъка. При усилена умствена дейност нуждите за кислород и глюкоза нарастват драстично, като притокът на кръв към мозъка може да нарасне до 50%. Излиза че мисленето е по-трудоемко от физическите упражнения.

За човешкият мозък знаем много малко но, и това което си мислим че знаем стига за да се различаваме от животинския свят!



Гласувай:
17


Вълнообразно


1. ard - здравей dalida
16.05.2016 09:53
Беше ми интересно да прочета.
Благодаря за споделянето.
цитирай
2. milady - многоо добро, тони ..Адмирации за теб!
16.05.2016 09:54
аз пък обичам да пиша за ..рептилоидния мозък..
без да се фиксирам ,разбира се ..
Хубав ден, къде е Слънцето в България !?
ще идвам на море...
цитирай
3. dalida - Благодаря за чудесните ви коментари, съблогери!
16.05.2016 10:13
Винаги ме е занимавал този въпрос - какво точно има в черепа ни и на какво е способен човешкият мозък, да да ни раздалечи от животинския свят. Защо човешките гении не се уважават и зачитат от българските властимащи и защо "българските гениялни мозъци" се "изтичат" в чужбина? Може би американците са по-тъпи от българите затова купуват бг-мозъци за милиони долари.
цитирай
4. andri - Човешкият мозък е космос, където мислите и чувствата са толкова много, колкото звездите по небето.
16.05.2016 12:55
Съвсем не на място, но за всеки случай да напомня на майките които се притесняват че детето им няма апетит.

Защо детето затлъстява - защото пие "саностол" - лекарство - витами за апетит!
Защо човекът не обича да мисли - защото не му достига времето.
Защо не обичаме да ни лъжат - защото смятаме (мозъкът така го третира,според това което сме чели)че лъжата е лошо нещо.
цитирай
5. pvdaskalov - * ! *
18.05.2016 08:35
"Всяка секунда при нормална мозъчна дейност 25% от кръвта в тялото бива транспортирана до мозъка. При усилена умствена дейност нуждите за кислород и глюкоза нарастват драстично, като притокът на кръв към мозъка може да нарасне до 50%."
А АЗ СЕ ЧУДЕХ, ЗАЩО МИ Е ВСЕ СТУДЕНО
"Излиза, че мисленето е по-трудоемко от физическите упражнения."
ТОВА ЗНАЯТ ЛИ ГО В НОИ?
Поздрави, Далида, за чудесната репрезентация на мозъчната дейност! И се питам, дали Създателят може със силата на словото да създаде всичко това и дали е станало изведнъж, или самият човек се е изправил постепенно, започнал е да се труди и, преодолявайки изникналите трудности, се е самоусъвършенствал.
П и е р
цитирай
6. dalida - Здравей Пиер!
21.05.2016 05:24
На въпросите ти отговарям така:
* За да не ти е студено, трябва да имаш в запас повечко мазнинки под кожата.
* Едва ли НОЙ си дава сметка за мисленето, ако изобщо мислят и разсъждават преди да вземат каквито и да е решения.
* Предполагам че, Създателят ни се е постарал да направи човека мислещо същество и го е оставил да се самоусъвършенствува Сам. И може би тази е причината заради която Дарвин (макар че е плагиатствал често), е предложил теорията за еволюирането на процесите в човека. Но, ако Създателят ни наистина е създал съвършенния човек още в началото на Вселената, то тогава Той е Велик!

Историята на човечеството започва своето развитие преди повече от 400 000 години (доказано от археологията и геологията). Възможно е самият човек да се самообразова за това време, до толкова че днес да е геният създал високите технологии, които ние - потребителите приемаме за даденост. Не се замисляме върху темата Човек - дейности - възможности. Монотонният живот ни е превърнал в роботи (знаеш за какво говоря).

Благодаря за коментара. Приятни почивни дни, Пиер, на теб и твоето семейство!
цитирай
7. dalida - Хипоталамуса, също е важен орган при мислещите същества.
21.05.2016 05:52
ВНС - (може да се преведе така - висш - народен - съвет) но има и друго определение - Вегетативна нервна система!
Хипоталамусът (подхълмие; hypothalamus) е структура в мозъка – висш център на вегетативната нервна система (ВНС ).
ВНС е aвтономна нервна система, която обхваща и регулира вътрешните органи – сърце, стомах, бели дробове, черен дроб, черва, кръвоносни съдове, жлези и др. , и се състои се от две части – Симпатикова и Парасимпатикова.
Xипоталамуса отговаря за редица важни функции, свързани с терморегулацията, съня, апетита, жаждата, чувството за умора, половото поведение, връзката между нервната и ендокринната система, контролира телесната температура, поемането на храна и метаболизма.
Хипоталамуса е важен орган за същественото развитие на човека!
Тази част от мозъка се използва за игра и децата учат най-вече чрез играта. Тя отговаря за емоциите и чувството за себеутвърждаване сред себеподобните, за удовлетворението или разочарованието. До края на 7-та година децата натрупват социални качества и умения, които все още не са съзнателни поради неразвитата функционалност на главния мозък. „Първите 7 години” – сега разбирате защо казваме така! Каквото научим през тях за живота, това е, което ще знаем за него, вероятно до края.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6145350
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29435
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031