Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2010 11:50 - Тараклийският държавен български университет «Григорий Цамблак»
Автор: strannica Категория: Регионални   
Прочетен: 8147 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 28.10.2010 11:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
image

През октомври месец държавният университет «Григорий Цамблак» в гр. Тараклия навърши шест години. По този повод в аулата му се състоя празнично и незабравимо тържество. В началото на този вълнуващ празник прозвучаха двата държавни химна – на Република Молдова и на Република България. 

Водещите празничната програма подчертаха, че това е първият университет сред българските общности по света.
Той е създаден на 30 март 2004 г. с указ на тогавашния президент на Република Молдова г-н Владимир Воронин на базата на педагогическия колеж «Св. св. Кирил и Методий» в гр. Тараклия.
На 30 септември същата година е подписано споразумение между Р България и Р Молдова относно статута на университета, а на 1 октомври, точно преди шест години, той е открит тържествено от двамата президенти — г-н Владимир Воронин и г-н Георги Първанов.
През 2009 г. — на 30 март — целият университет беше в приповдигнато настроение. Отново в присъствието на президентите на двете държави му беше присвоено името «Григорий Цамблак».
Тържествено слово по случай шестата годишнина на това единствено по рода си висше учебно заведение в Република Молдова произнесе и. д. ректор д-р Мария Паслар. Г-жа Паслар поздрави всички присъстващи на тържеството – педагози, студенти и гости – с това събитие, станало знаменателен факт не само в Тараклия, но и сред цялата българска общност на Република Молдова. С аплодисменти бяха посрещнати прочетените поздравителни адреси, изпратени от: г-н Георги Панайотов – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Молдова, г-н Серафим Урекян – зам.-председател на Парламента на Р Молдова, професор Николай Червенков – първи ректор на ТДУ «Григорий Цамблак», примара на град Тараклия г-н Василий Гайдаржи, както и от други държавни и обществени структури на страната и на район Тараклия.
Много хубави думи и пожелания бяха казани по адрес на първокурсниците, които на това тържество положиха тържествена студентска клетва, след което д-р Мария Паслар им връчи студентските билети. Прозвуча студентският химн «Гаудеамус игитур», изпълнен от университетския хор под ръководство на старшия преподавател Валентина Невзорова.
Празникът продължи със смесен концерт на студентите от класическа, народна и естрадна музика.
В края на тържеството по случай шестгодишнината на Тараклийския държавен университет «Григорий Цамблак» пред кореспондента на в. «Роден край» и. д. ректор д-р Мария Паслар сподели: «Нека да ни е честит младият ни университет! Да се развива и утвърждава все по-убедително като важно висше учебно заведение в Южна Молдова, желано и престижно, и един ден да се нареди сред водещите университети в Република Молдова!»
А доцент, доктор Иван Симеонов, преподавател по български фолклор и литература, делегиран от МОМН на Р България в този нов молдовско-български университет, добави за неговия патрон: «Григорий Цамблак е виден български и молдовски книжовник и духовник. Той е бил игумен на манастира Нямцу в Молдова, Киевски и Галицки митрополит. Дейността му е протекла в няколко страни – България, Византия, Велико-Литовското княжество, Сърбия, Молдова, Полша и Германия.»
Честита шестгодишнина на ТДУ „Григорий Цамблак”!
На добър час на всички негови преподаватели и студенти! 

Димитър БОРИМЕЧКОВ, гр. Тараклия, Р Молдова

http://www.rkray.odessa.ua/?page=showmore&style=message&id=902




Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. slavimirgenchev1953 - Поздравления!
28.10.2010 17:40
А Митко всъщност повече живее в България и се радвам, че имам честта да го познавам )))
цитирай
2. strannica - slavimirgenchev1953,
28.10.2010 18:59
Предполагам, че и той се гордее, че те познава :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: strannica
Категория: Други
Прочетен: 1499668
Постинги: 440
Коментари: 1501
Гласове: 8985