Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2022 21:57 - Шестте Предателства на Русия срещу България
Автор: vitalian4v Категория: Политика   
Прочетен: 3292 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Шестте Предателства на Русия срещу България

 Дойде времето когато трябва да го кажем, покажем и докажем. Като изразител на това мнение, тази истина и автор на тази статия, аз си давам сметка, че мнозина от моите читатели, които имат искрено топли и русофилски чувства към великата страна ще бъдат засегнати от думите ми и вероятно ще ме обвинят в русофобия, неблагодарност, евроатлантизъм и прочее. Именно за това трябва да подчертая-дебело, че аз
не съм русофоб, не съм и русофил, не съм и евроатлантик. Благодарен съм на стара Русия задето ни освободи, но те не са благодарни към нас за премногото добрини. Но Бог вижда.

 Аз съм българин, един български родолюбец, който не може да търпи и не ще търпи други народи и държави безнаказано да извършват несправедливости към родината ми.

В последните години посветих вниманието си към това да просветя, или да напомня на своите читатели за вредите, които съвременният запад носи на България, но аз виждам и друг проблем – идеализирането на Русия. Виждам как русите обвиняват България в неблагодарност и предателство. Виждам, и то с голяма болка, как мои сънародници споделят това виждане.

 

Време е обаче.

Време е някой да каже СТИГА-КРАЙ!

Време е да измием лицето на Отечеството от клетвите руски и предателско клеймо.

Време е да изобличим Шестте предателства на Русия спрямо България.

*Предателствата:

1. Предателството при съединението на Княжество България с Източна Румелия

2. Предателството в Сръбско-българската война

3. Предателството в Първата Световна Война, когато Русия нахлу в наша Добруджа помагайки на румънските окупатори

4. Предателството спрямо Македония, когато Русия помогна на сърбите и по-късно югославските и комунистически власти в обезбългаряването на тази изконна българска земя

5. Предателството при падането на комунизма в България

6. Предателството и неблагодарността спрямо българската заслуга за Кирилицата и Православието. *

*!!! Нека тук се отбележи, че Македонският проблем е създаден не само от Югославия с руска намеса, но и с помощта на редица западни страни, членове на Антантата. Същото се отнася и до други от засегнатите теми. Но в тази статия ние ще се фокусираме изключително върху руските предателства срещу България!!!*

 1.Предателството при Съединението на Княжество България с Източна Румелия

image

-„Катков не се произнасяше против единството на българския народ, но за Русия не било безразлично кой ще го осъществи, кога и в какъв вид. Съединението – пишеше той – ще бъде желателно, когато Русия освободи България сега от хаоса, както по-рано я освободи от турците.”

-Симеон Радев: Съединението и Русия.

При вестта за вече извършеният в Пловдив акт, прокламация и прошение към княза Александър за Съединение на двете Българии, руските агенти, дипломати, посланици и други елементи на служба в Княжеството не искат да повярват. И докато военният министър – руснак и генерал от царската армия в първите мигове на Съединението сътрудничи на княза Александра, разпорежда мобилизацията и по-късно посочва достоен кадър за нов военен министър, то руската дипломация и особено руският консул всячески се опитват да саботират признаването на съединението от Княжеството.

При подготовката на тази част бяха отделени дълги часове задълбочено изследване на разните му лични, правителствени и дипломатически анали от онова време.

По всичко личи, че в първите дни на Съединението, Русия се разделя на две – „Уви! Има Русия и Русия; каквото едната извърши, другата се старае да го развали…”

Преглеждайки както българските вестници и политически бележки, така и руските такива от онова време, аз останах доста раздвоен и объркан. Поне в началото.

В първите дни на Съединението, множество руски видни личности и медии излизат с похвални, насърчителни и доброжелателни изказвания към българския народ и Съединението – официална Русия обаче, мълчи.

Скоро след това обаче, в руския печат всичко се променя. Доскоро големите доброжелатели на България стават най-големите критици на Съединението, а Русия изтегля своята дипломатическа мисия, министри и офицери от България. Този акт е несъмнено манифестацията на руските чувства към акта на Съединението. Симеон Радев пише по този въпрос следното – „Княз Александър остана зашеметен от тоя удар. За него това значеше не само една тежка присъда на руския цар върху революцията, но и грамадно намаление на шансовете за младата българска войска да може да защити страната.”

Княз Александър бидейки един от най-неодобряваните личности в България от Русия прави едно себеотрицателно усилие, с което се надява, ако се съгласи да изгуби короната си, то поне да спаси България. Отново, Симеон Радев пише за отговора на княза до Руския цар:

-„Ако отзоваването на руските офицери, които служеха в моята войска, е един знак на неодобрение, отнасящ се специално до мене, заявявам на Ваше Величество с пълна искреност, че съм готов да пожертвувам своята корона за благото на българския народ. Моля само Ваше Величество да покровителствува съединението на двете Българии, съединение, което е било приготвено и прогласено без мое знание и против моята воля.”

Отговор на това прошение Руският цар дава на по-късно изпратената българска мисия в Русия, че за разединение и дума не може да става, но да не очакваме нищо от него докато Александър е княз на България. От събитията разиграли се по-късно виждаме, че това е било просто една политическа маневра за отстраняването на княза Александра. В този съдбовен за младата трета българска държава момент, когато всички погледи и надежди са били вперени в Петербург и руския цар – Русия дава своята тежка присъда – неодобрение на Съединението, саботаж на българския военен потенциал и, ако трябва да се вярва на руските дипломати, че възпирали Сърбия от едни нападение над България, то и спиране на това „възпиране”, едно може би негласно, или полугласно разрешение и съгласие за сърбите да постъпят както намерят за добре. Отделно, че руското консулство в Пловдив по онова време започва трескава работа по „приканването” на Високата Порта да се намеси решително в революцията и да изпрати консули и войски в Източна Румелия.

В резултат на Съединението на Двете Българии, Русия прекратява (едностранно при това) връзките си с България.

Това тук, през съдбовната есен-зима на 1885-та година е първото предателство от шестте, които Русия извършва срещу България.

image

2. Предателството в Сръбско-българската война

image

Руската намеса срещу България в Сръбско-българската война е директно следствие на тяхното изначално предателство към нас – изтеглянето на офицерите си от България, тъй драстично отслабвайки военния, логистичен и кадрови потенциал на България в случай на война.

Както вече споменахме, име един момент от дните след съединението, в който българските дипломати в Русия са предупредени за възможна сръбска атака. Може би става въпрос за далечен отзвук на туй що иде? Или индиректно заявление, че България вече не може да разчита на Русия за нищо? Може би и двете!?

Това, което е ясно е, че подтиквана от Австро-Унгария Сърбия атакува България.

Но нали Русия възпираше Сърбия от подобно нападение именно чрез дипломацията си в и през Австро-Унгария?

Ако това се приеме за истина, а то не е толкова невероятно, то това означава, че Русия умишлено е предала България, давайки своето съгласие за сръбското нападение. Това, съчетано с Руско-Австрийските договорености за подялба на балканите, Австро-унгарските въжделения за нови придобивки в региона и сръбските завоевателни стремежи на юг към Македония, то ние можем да твърдим, че Русия не просто е предала България по този начин е опитала да я „накаже” за „вероломните” си действия със Съединението, но и е била пълноправен съучастник и участник в една по-широка и дълбока конспирация за завоюването на балканите редом със новото си „протеже” Сърбия и Австро-Унгария.

Разбира се, за да сме напълно верни на истината, ние трябва да признаем, че мнозина видни руснаци са се застъпили за България и правдата, както по отношение на Съединението, тъй и срещу сръбското вероломство – както вербално, тъй и като доброволци. Това обаче не е извинение и не оправдава Официална Русия от предателският акт, който тя извърши срещу България.

Тук е повече от редно да отбележим, че във хода на Сръбско-българската война, в обсадения Видин, капитан Узунов арестува мнозина първенци в подозрения, че сътрудничат с руския консул в града с цел да предадат Видин на сърбите. Отделно, че това се случва паралелно със шпионската дейност на австро-унгарският консул във Видин, даващ на сърбите важна информация за отбраната на града и военните действия на българите. Тъй че, несъмнено тук става въпрос за мрежа от руско предателство съчетано с конспирация с Австро-Унгария да използват Сърбия срещу България в името на по-нататъшна Руско-Австрийска експанзия на балканите и към проливите.

image

3. Предателството в Първата Световна Война, когато Русия нахлу в наша Добруджа, помагайки на румънските окупатори.

image

-„Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в наша Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!”

-Генерал Иван Колев, Първа Световна Война.

Причините за българското участие в Първата световна война, както и решението й да бъде на страната на Германия, се проследяват до Втората балканска война и Букурещкият договор от 1913г., който е един изключително анти-български договор, напълно изолиращ България и откъсващ жива плът от нея. А причините довели до втората балканска се крият в недалновидността на Великите сили – най-вече Русия, която де факто е причината за Балканският съюз – един нестабилен съюз съществуващ само за да се бие срещу османците. Русия и в определена степен Австро-Унгария не проявяват заинтересованост и усилия да помирят доскорошните съюзници, те просто се възползват от тях докато са им били нужни. После това, Русия избра най-върлите противници на България за съюзници – Румъния и Сърбия, последната от които и до днес любимка на официална Русия. Тъй ние виждаме, че Русия е започнала това си предателство спрямо България много преди да нахлуе в Добруджа. Тя предава България военно, политически и морално, изразител на което се явява нейната упоритост във военната й подкрепа към румънските окупатори на Добруджа – както в Добруджа, така и във Влашко и при Букурещ.

Изключително показателни за това как Русия е гледала на българите по онова време са показанията на пленени казаци:

-„Ние мислехме, че българите няма да стрелят по нас. Между това, обаче, те се хвърлят като кучета…и десет човека атакуват четиридесет.”

Особено показателна е пропагандата, която Русия провежда сред славянските народи срещу България – обвинявайки Царството ни във най-върл враг и предател на славянството. Но не България предаде славянството и Русия, а Русия предаде вси славяни предавайки България тогава, когато вси славяни, дори самите руси ликуваха за българските победи през 1885г. и по-сетне от 1912г., то официална Русия, в своя пагубен дух на една анти-Русия попари и България и славянския свят. Тази мнима защитница на славянството както Ботев я нарича…

Когато Русия предаде духом и на дело България, нахлувайки в свещена Добруджа, тя осъзнаваше какво прави. Тя осъзнаваше и още, че тя е главната причина (наред с Франция, Германия и Великобритания) Добруджа да представлява бойно поле и проблем на международно ниво. Нейната политика на подкупване чрез раздаването на чужди земи, тъй присъща на византийските номера от миналото, доведоха до това, че най-добронамерения спрямо нея народ да се обърне срещу нея и да я прокуди от земите си.
image

4. Предателството спрямо Македония, когато Русия помагаше на сърбите и по-късно на югославските и комунистическите власти в обезбългаряването на таз свята, многопатима и изконна българска земя.

image

Както при някои от предишните случаи, така и тук, този проблем е създаден от различни фактори и страни. Главни участници в което са Сърбия, по-късно станала Кралство и още по-после комунистическа република Югославия, Гърция, Франция, Великобритания и Русия – по-късно в лицето на Съветския Съюз. Все пак ние ще се фокусираме върху руската намеса тук, тъй като обсъждаме предателствата извършени от Русия.

И тъй като Македония представлява цяла една Одисея, заслужаваща специално внимание, нещо което ще бъде сторено в бъдеще, то ние няма да обсъждаме и цялата история на събитията в тази кървава за България рана, а ще се фокусираме главно върху руската намеса и подкрепа в създаването на Македония като отделна от България страна.

Дебългаризацията на Македония преминава през няколко етапа. На първо място там са сръбските и гръцки пропагандатори, като впоследствие гърците се фокусират върху Беломорието (още една тема, която ще засегнем в бъдеще), докато сърбите настойчиво продължават с анти-българската си политика във Вардарска Македония. И ето тук идат тези етапи.

Най-напред сърбите опитват да сърбизират Македония, нещо което се проваля тотално. Тогава се появява идеята за македонизация на страната, както Стоян Новакович – сръбски политик от края на XIX век пише:

-„Тъй като българската идея, както е известно на всички е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е почти невъзможно да бъде разколебана, изнасяйки срещу нея само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, няма да е в състояние сама да изтласка българската и по тази причина на сръбската идея ще й бъде нужен някакъв съюзник, който да е твърдо срещу българизма и да съдържа в себе си елементи, които да могат да привлекат народа и народните чувства, отделяйки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма…”

Тази идея обаче, няма да бъде приложена за още десетилетия напред, тя ще бъде неуспешна в първия си стадий – под монархическата власт на кралска Сърбия и после Югославия.

Едва когато Коминтерна от Москва признава съществуването на „македонска нация и език” – неща, които се явяват само в една малка група сърбомани, то тогава и започва същинската македонизация на страната.

След края на Втората световна война, СССР поставя марионетката си Георги Димитров начело комунистическа България, и в опита си да създаде Балканска федерация, Сталин предава България и интересите й на хърватина главатар на Югославия – Йосиф Броз Тито и тъй, чрез комунистическа пропаганда, репресии и активна съветска подкрепа, Македония биде завзета. В изцяло поетически стил обаче, предалата България Русия биде предадена от Югославия, която реши, че може да играе и със западният свят.

Русия, която подпомагаше Сърбия от деня на българското съединение, та чак до момента, в който стана СССР и едва ли някога е предполагала, че сърбите ще я предадат. И за да бъде пълен фарсът, комунистите изиграха същият мръсен номер на Русия, която тя бе изиграла на България с Македония – създадоха една анти-Русия – Украйна, за която днес руснаците отговарят с кръвта си.

Разбира се, в името на истината трябва да кажем, че най-ощетен от комунизма биде не кой да е, а самата Русия, която ще кърви от отминалите събития, но това не изменя фактите, че царска Русия и болшевишки СССР наравно предаваха България, обезбългаряваха Македония и усилено подкрепяха Сърбия и после Югославия. Стигнаха дотам, че от манията си да създават измислени държави и нации, сърбо-комунистите и москосвските болшевики, не само разрушиха много други легитимни страни и народи, но и разрушиха самите себе си.

Предателството на Русия извършено чрез съветския коминтерн и предателите от ранното БКП в угода на сръбските шовинисти спрямо българска Македония се явява най-тежкия удар по България и до днес. Най-тежкия грях върху Русия и Сърбия, най-голямото престъпление извършвано срещу правата на човеците и народите.

И ако тази предателска Русия желае доброжелателността на България, то тя ще има много грехове да изкупва.

image

5. Предателството при падането на комунизма в България

image

Това е една деликатна и противоречива тема в нашето общество, тема по която мнозина се изказват, но малцина се опитват да вникнат в същността на събитията. Аз ще се опитам да бъда от втория тип и ще изкажа едно непопулярно становище, или пък мнение – премете го както сметнете за добре.

Социализмът в България така или иначе трябваше и щеше да падне. Самият „вожд” Живков го нарече – „едно недоносче”.

Все пак начина, по който социализма падна, последвалата го шокова транзиция, преход към друг тип икономика и държавен модел бяха направени по грешния начин – прибързани, несъобразени, необмислени и разрушителни, те дадоха почва на съмнителни организации да овладеят обществото, а съмнителни личности да овладеят политиката.

image

Показателен е фактът, че искрени патриоти като Илия Минев бидоха пренебрегнати що се отнася до съвети към новата българска република.

Нека обаче не се спираме на отделни личности.

Русия, или все още СССР изостави България в този критичен момент, който държавата премина от едно зло към още по-голямо зло. Русия предаде България на Запада а това от своя страна позволи страната да се напълни с чужди агенти, диверсанти и шпиони. И въпреки всичките си недъзи, то старият ред носеше една стабилност – стабилност, която щеше да бъде изгубена за десетилетия напред.

image

Русия впрочем така и постъпи с почти всички останали бивши свои сателити – изостави ги на произвола, предаде доскорошните си съюзници.

И това бе в наша вреда.

Не бе вреда падането на един иначе надживял времето си режим, но бе вреда, че вредни и враждебни на България елементи, паразитиращи върху народното желание и народна воля за промяна узурпираха цялата държава със всички нейни компоненти, отрасли и нива.

И ако преди Русия предаваше България в името на някаква друга полза или цел за себе си, то този път Русия просто я предаде и изостави без никаква причина. Не се опита да й помогне поне малко, нито да я посъветва нещо, или предупреди за криещите се опасности – не. Русия просто изостави България.

Достатъчно показателен е отговора на тогавашният съветски посланик в България – „Не знам, ходете питайте в американското посолство.” – на въпроса – „Какво да правим?”

image

6. Предателството и неблагодарността на Русия спрямо българската заслуга за Кирилицата и Православието

imageimage

Това предателство се отнася към съвременна официална Русия и е в резултат на обтегнатите отношения между страните ни. И докато в България русофобите (неавтентични, а платени при това) нападат Русия с полуистини, то Русия реши да орони престижа, накърни историческия интерес и заплюе истината на България, излизайки с официални изказвания заобикалящи и, или отричащи българската заслуга за създаването и разпространяването на Кирилицата и християнското влияние на България в Средновековна Русия и средновековния славянски свят.

imageimage

И за разлика от миналото, когато част от руската преса се е застъпвала за България, то днес тази преса е изключително враждебно настроена към нашата страна.

*Разбира се трябва да си дадем сметка, че народите ни, както и повечето славянски народи са добронамерени едни към други, но това е тема за друга статия. Това не извинява официална Русия в своите предателства спрямо България*

От години наред официална Русия провокира и заклеймява българското дело, българския принос, българското влияние и българската истина за всеславянско просвещение. Тя – тази Русия изменяща на истината обвинява България в предателство. Това – това е недопустимо!

image

КРАЙ.




Гласувай:
5



1. barin - Здравей, Виталиане. За предате...
22.06.2022 22:08
Здравей, Виталиане. За предателствата е така. Само Великобритания има повече прегрешения към България. Франция е била по-благосклонна и тук е имало франкофонско движение. Обаче Франция е подкрепяла повече съседните Сърбия и Румъния, но за сметка на България. За Кирилицата не са прави руснаците. В Първата Световна война няма как- воюваме в различни коалиции. Преди Сръбско-българската война руснаците изтеглят соеите генерали и офицери на ключови позиции. Затова войната е известна като"Победата на капитаните над генералите" Няма аналог в световната история.
Поздрави!
цитирай
2. vitalian4v - Разбира се...
22.06.2022 22:20
barin написа:
Здравей, Виталиане. За предателствата е така. Само Великобритания има повече прегрешения към България. Франция е била по-благосклонна и тук е имало франкофонско движение. Обаче Франция е подкрепяла повече съседните Сърбия и Румъния, но за сметка на България. За Кирилицата не са прави руснаците. В Първата Световна война няма как- воюваме в различни коалиции. Преди Сръбско-българската война руснаците изтеглят соеите генерали и офицери на ключови позиции. Затова войната е известна като"Победата на капитаните над генералите" Няма аналог в световната история.
Поздрави!


Разбира се ти си прав, но това е парадокса в българо-руските отношения. Всичко е 50/50 - русите много са помогнали на нашето отечество, но и много са му навредили. В една своя предишна статия написах, че исторически трябва да сме русофили дотам доколкото единствено чувстваме благодарност за Освобождението, а в съвремието трябва да бъдем разумни русофоби - не войнстващи, а скептични към официалните власти в Москва. В един перфектен свят бихме живели задружно, но нашият свят далече не е перфектен.
цитирай
3. barin - Четох я предната статия. Мисля, че ...
22.06.2022 22:23
Четох я предната статия. Мисля, че правсилно си писал в нея. Аз не съм привърженик на крайните решения и резките завои в политиката.
цитирай
4. vitalian4v - Да...
22.06.2022 22:45
barin написа:
Четох я предната статия. Мисля, че правсилно си писал в нея. Аз не съм привърженик на крайните решения и резките завои в политиката.


Да, така е. Държавата и съдбата на народа не са шега работа за да бъдат решавани и подмятани с лека ръка. Трябва разум, далновидност и силно държавническо чувство и последователност.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vitalian4v
Категория: Политика
Прочетен: 354089
Постинги: 110
Коментари: 368
Гласове: 3284
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031