Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2021 17:40 - Политически земетресения
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 3648 Коментари: 10 Гласове:
13


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

    От доста време насам не съм изказвал по-обзорни и детайлни виждания на политическа тематика, и ето че събитията напоследък ме принуждават да го направя.

     Под последни събития имам предвид актуалното политическо, икономическо и финансово унищожение на Пеевски, Божков и още няколко недотам известни личности, което унищожение беше извършено с подписа на президента Байдън и на правно основание така нареченият закон „Магнитски“. Разбира се, сриването на цитираните лица предизвиква и ще предизвиква не малко влияние и промени; но смачкването на Пеевски да речем е само едно следствие, което има своята причина назад във времето. Същото се отнася и за Божков, както и за останалите. Именно, концентрирайки се върху причините за тежките тектонични събития, искам да разширя възприятията за случващото се, разбира се от моя гледна точка.

     Една такава ретроспекция е добре да започне с напомнянето – което е добре всеки един човек винаги да има на ум, - че: „Нищо не започва от днес“. Да, знам, звучи клиширано, банално и изтъркано, но много често баналните клишета са онези опори, които предпазват от самозабравяне, самонадценяване и въобще загуба на ум.

 

      Още преди доста години бях писал – ако не ме лъже паметта, думите ми са засвидетелствани в тема от блога ми, - че п.п. ГЕРБ са последното издихание на Лукановия модел такъв, какъвто е бил замислен в края на 80-те и формализиран в началото на 90-те години на 20-ти век. Веднага искам да направя уточнение, за да не се влиза в дребни политикански пререкания и подмятания: управлението на ГЕРБ не е еднозначно и крайни категорични оценки – независимо положителни или отрицателни – не могат да се дават, най-малкото, защото нямаме представа за онова, което се е случвало в дълбоките слоеве на това управление. Така че, добро или лошо – е извън целите на настоящото ми експозе. Факт е обаче, че както другите партии на прехода бяха /и са все още/  продукт на онези планове и договорки на номенклатурата на „Б“КП, така и ГЕРБ е също неизбежна част. Както е известно обаче, всичко има както начало, така и край. Така е и със „схемата Луканов“.

      Не знам дали тази схема е могла да продължи още няколко години, но се прояви събитие, което силно ускори контролираното разграждане на тази схема. Събитието, за което става дума е руското нападение над Украйна и окупацията на Крим, и сепарирането на Донбас. Това събитие силно измени геополитическата обстановка в световен мащаб и по мнението на крупни учени, доведе до стартиране на „Студена война 2“.

       България като член на ЕС и НАТО и страна, заемаща част от западните брегове на черно море, в близост до окупирания Крим, се оказа буквално на границите на конфликта, заедно с другите средноевропейски държави. Освен това, България е на границата и с друг силно проблемен фактор – Ердоганова Турция, която се намира в засилваща се системна икономическа, финансова, политическа и геополитическа турболенция. Всичко това вещае доста сериозни проблеми за Турция.
Тоест, изменената геополитическа ситуация, неминуемо доведе до мощен политически, икономически и обществен трус в България. Нямаше как, вътрешната политическа и икономическа ситуация да остане такава, каквато беше да речем между 2000 г. – 2014 г. В онези години САЩ и ЕС бяха в режим на сътрудничество и приятелство с Русия. Путин назначаваше немски канцлери на скъпо платени синекурни позиции в „Газпром“; чертаеха се проекти за „ос“ от Париж, през Берлин, Москва до Пекин и даже Токио.; какви ли не съвместни проекти /помним големия шлем на венерически болния селяндур от село Сирещник/ и т.н. Разбира се, това беше едно безхаберно време и едни блгодатни години за избуяване на корупция в колосални размери. България, по силата на географското си положение, се оказа „мостът“ между Изтока и Запада. При това положение никой не се интересуваше нито за вида на корупцията тук, нито за размера, нито колко бива ерозирана и без това слабата държавност от тукашния псевдоелит, който така и не можа да надскочи дребнономенклатурната си кучешка вярност към Москва и чисто криминалните си рефлекси. ЕС, който се явяваше нещо като гарант и стимул на базисната ценност на цивилизацията – върховенството на закона, пишеше някакви доклади, на които корупционерите искрено се смееха. Нещо повече, прегръдката между Германия и Русия, просто институционализира корупцията в България и доведе до тотално спихване на отделните власти. Корупцията на наша територия и силно зависимите от нея политически икономически фактори, е много изгодна за Русия, защото колкото по слаба е България, толкова по-добре за самата Русия. И това не е отсега – това е стратегия от векове. Така че насипното и неадекватно сътояние на държавата устройва Русия, още повече, че по този начин тя внася елементи на нестабилност, хаос и проблеми в структурите на ЕС и най-вече на НАТО. Освен това, отваря поле на слабост в самия център на Балканите, което се явява първопричина за дестабилизация на Средна и Централна Европа, а и на Европа като цяло. Не бива да се пренебрегва обстоятелството, че докараната до институционална несъстоятелност България, е удобна за прокарването на всякакви руски интереси, които по дефиниция са за българска сметка /последната и най-актуална е в размер на три милиарда и триста милиона за руско-турски поток, платени от джоба на българите, без дори минимална изгода/.

Така, все още настоящият политически и икономически елит на България вече стана вреден не просто за самата България, а за самото НАТО, а това значи – директно САЩ. Поради тази причина, след 2014 г., американците сложиха голямата лупа и бутнаха под нея тукашните политици, и започнаха още по-внимателно да ги разглеждат в стил „Дела и документи“! Едно малко уточнение: Тукашните русофил-комунисти и текезесар-интелектуалци, в духа на старата „студена война“ обвиняват САЩ за всичкото зло не само по света, но и в България, но пропагандата, макар и много тъпа, си е само пропаганда, а истината е друга. Истината е, че за тези 30 години САЩ се интересуваха от България главно в контекста на отбраната и външната политика и в този смисъл з атях ключово значение имаха три фигури в българската политика: Президент, министър на външните работи и министър на отбраната. Това означаваше, че американците се интересуваха от кардинални и основни неща, а именно: България да спазва правните си обвързаности, да поддържа определен стандарт на върховенство на закона, като по този начин се интегрира качествено в евро-американския алианс. Наблюдението над вътрешната политика и икономиката беше в ръцете на ЕС и в частност – германия. ЕС и германия видяхме докъде забатачиха нещата. Така че, САЩ нямаха отношение към съществени сегменти от вътрешната ни политика и икономиката, за разлика от ЕС и Русия. Да, затова САЩ с основание трябва да бъдат критикувани, не защото се „месят“ в Българските работи, а защото почти с нищо не се намесваха.

Не че не знаеха, че цели 30 години тукашните шмекери – до един пръкнали с еот комунистическата партия и заквасени с яка московска мая, не ги лъжеха, че „ей-сега-на, ще направим еди-какво си“, „ама как ей-сега-на ще либерализираме всичко“, „ей-сега-на, ще изградим функционираща правова държава“, „ей-сега-на…“. И осигуриха, ама не това, което обещаваха – и на редовия българин, и на официална Америка. Осигуриха и пласираха 6-таците от ДС в партии, телевизии, бизнес и дори цяла ДС – партия; осигуриха Божков, Пеевски, Илия Павлов, фалити на банки, инфлация, кражби, заменки, червени комсомолски секретари – милиардери; руски потоци, „Лукойл“ да не плаща данъци, корупционни проекти като „Белене“, струващ милиарди. Всъщност, осигуриха подготовка на едно тихо и недотам отчетливо реколонизиране на България от Русия.

Обаче! Обаче, казусът Крим“ обърка нещата; САЩ запретнаха ръкави и шибнаха шамар на тукашните крадльовци, на които вече хич не им е смешно и по един много болезнен начин започват да осъзнават, че САЩ не са нито ЕС, а още по-малко пък са Германия.

     Какво следва от американските шамари. Уточнявам, че това са сравнително слаби шамарчета, щото, ако са по-силни… Ами, първо следва, че Пеевски и Божков and associacetes са икономически, финансови и политически трупове. И Божков, и Пеевски бяха дебело свързани с Москва, именно чрез корупционните схеми и псевдобизнеси, изградени в последните 30 години, но и наследени отпреди това. Вече е известно, че Пеевски наследи поста и функциите на застреляния Илия Павлов и стана нещо като икономически изпълнителен директор на Доган и ДПС, а оттам – и на червените ченгета от ДС, с дебела връзка с Москва. Тоест, Пеевски стана нещо като епицентър на корупционните практики, престъпления, влияние и главен таран, с който се доунищожава държавността в България. В крайна сметка азбучна истина е, че именно ДПС е главният лост за влияние на Москва. Не че Москва не влияе и чрез други партии, но останалите политически субекти имат отделни проруски крила и групировки: в някои от партиите тези проруски крила са силни и определящи, а в други – не толкова.

Освен Пеевски и Божков, от политическия живот си отива Борисов, Каракачанов, Симеонов, а вероятно ще последват и други. Разбира се слизането от политическата сцена става на етапи: първо се оттеглят от лидерските партийни постове, а после… После въобще изчезват. Както Доган. С тази разлика, че Доган го дръпнаха собствените му кукловоди, а не беше принуден да излиза в пенсия по геостратегически съображения. Апропо, Борисов беше на косъм от изритване от политическата сцена, когато държавен секретар беше Хилъри Клинтън, но тогава някак си се спаси /помните ли, когато Хилъри посети София?/.

Да, Бойко Борисов няма да бъде повече премиер. Никога повече. И няма никакво значение, какво говори Даниел Митов, че не виждал нищо странно да има и кабинет „Борисов – 4“. Митов много добре знае, че не само няма да има кабинет „Борисов – 4“, ами Борисов е принуден да подготвя смяната на управлението в самата ГЕРБ и собственото си оттегляне. В момента в ГЕРБ подготвят следващия дуомвират – Митов-Дончев /нещо като първоначалният тандем Борисов-Цветанов/. Не случайно – макар и под напълно фалшив претекст – Борисов отстрани от заместник-председателските постове в ГЕРБ проруските кукли на конци Димитър Николов и Йорданка Фандъкова. ГЕРБ ще претърпи сериозни загуби, но ще започне да се чисти и да се променя; не мисля, че ще последва съдбата на НДСВ или старото СДС. Просто ще бъде очистено максимално от руската плява и ще бъде отдалечено от германските зависимости. Тоя път ще се изгради силна връзката със САЩ.

Операцията по разчистване на московския отпадък, заринал България, САЩ извършват в координация с Великобритания, чието разузнаване от повече от два века е на Балканите и е много по-наясно с нещата в голяма дълбочина. Не случайно премиерът Янев след американския посланик, срещна британския /говорили си за машините за гласуване, моля ви се/. А американски помощник от българска страна е президентът Радев.

Радев е явно проектиран както за президент, така и за това, което става в момента отдавна. Радев беше избран за президент не от Нинова, Решетников и „Б“СП. Той беше избран с умишленото бездействие на Борисов. Писал съм по този въпрос/темата я има в блога ми/, още докато течеше предизборната президентска кампания, че Бойко се готви умишлено да загуби изборите и да подари президентството на Радев. Противопоставянето Радев-Борисов, ГЕРБ-Президенство е цирк и има за главна цел да насъсква агитките на простолюдието, както и да има какво да дъвчат по студиата разни „политолози“, „анализатори“, „социолози“, Валентинвацевци, Антонтодоровци и т.н. безполезен отпадък. Сега, кой-как е сугестирал Бойко да загуби президентския стол, е реторичен въпрос и напразна чуденка.

Не мога да бъда напълно сигурен, но силно подозирам, че след като Радев изпълни задачата, която е поел пред американците, последните няма да го подкрепят за втори мандат.

Почти сигурен съм, че макар и без Борисов, и без ГЕРБ, след 11-ти юли правителство ще има. Има достатъчно данни, че политически лидери са поели пряк анагажимент – но не към ЕС и Германия, - че ще се реже корупцията, сиреч – руското влияние. Да, в България корупция и руско влияние са едно и също нещо, плюс, че Германия здраво поливаше тази корупция. Напълно е възможно, партиите които ще съставят кабинет след 11-ти юли, докато чистят корупцията, сериозно да се самопрепънат, защото, както казах – няма партия в България, в която да няма руско влияние. Така че може да се наложи да режат живо месо и от себе си!

Другата възможност, макар и много малъка - а според мен единствено теоретична, е новоизбраният парламент да гласува парламентарен мандат на настоящото правителство. Впрочем, ако тази теоретична възможност стане реален факт, това ще значи, че втори президентски мандат на Радев е гарантиран; ще бъде знак, че САЩ има дългосрочно доверие в него. Все пак, да не забравяме, че в Белият дом е президент на демократите, а в демократическата партия Клинтънови са много силни, а те имат много близък, сърдечен семеен приятел в лицето на Петър Стоянов - та като нищо може бат Петьо за втори път да стане президент. Е, тогава джазът отново ще бъде на мода, но Явор Дачков няма да води „Гласове“ по БНТ.

    В заключение ще кажа, че сме свидетели на началото на смяна на елита /с цялата условност на това понятие за нашите реалности/ в България и опит за подреждане на държавата, или по-точно казано – за изграждане на държавата в някакъв приличен вид.

 

П.С. Написаното по-горе е лично мое разбиране и виждане; не твърдя, че е абсолютно точно и че е единствената вярна интерпретация на случващото се.

 

И като стана въпрос за джаз…






Гласувай:
14



1. getmans1 - Разбира се, че най-важните у нас са ...
13.06.2021 19:16
Разбира се, че най-важните у нас са проектина задкулисие но според мен не едно а минимум две и съмсем нормално е началото им да е БКП.
Американскито влияние обаче се се осъществява и заключава единствено чрез НАТО и правилно забелязваш, че влиянието им във вътрешната политика е на санитарния минимум. В този смисъл в този смисъл не може да се каже, че Борисов е бита карта и русофилските кречетала колкото и да викат и вият единствено могат само да му веят гащите и да се успокояват, че било от страх.
Той наистина изчиства ГЕРБ от откровените русофили и го прави тихомълком а откакто се коалира със СДС вече и показва, че не държи на русофилските гласове. Възможно е тази му тактика да му е подсказана от вън или осъзната като възможност за оцеляване.

За бъдещето на ГЕРБ и ББ ще е много показателно да ли ще има санкции за Турски поток, толкова лелеяни от скритите костови матрьошки.
Според мен в САЩ са наясно, че НАТО без ЕС и Турция вече няма да е това което е било и след като постигнаха страните участнички да повишат военните си разходи на 4 процента ще намалят натиска.

До тук пропуснах „загубата„ на президентските избори от ГЕРБ, един ход който и досега ражда въпроси, а те са важни както за вътрешнополитическия живот и в по-голяма степен за европейският път на развитие на страната. Тогава Борисов и ли стоящете зад него за втори път предложиха на проруското задкулисие т.н. „голяма коалиция„ по германски модел, но явно от към БСП разчитат на пробива „Радев„ за да запазят илюзорната си индентичност зад която прозира, естествено Путин и ролята която им отредил. За повече те не са способни, откровено мразят Станишев и от зор го ползват при нужда за прикритие.




цитирай
2. nkf - eert2, аз лично не съм съгласен с ...
13.06.2021 21:31
eert2, аз лично не съм съгласен с твърдението, че сме били в предверието на "авторитарен режим". Иначе за умишлено заложените проблеми с настоящата ни конституцията - да, напълно съм съгласен. Аз виждам необходимост от много сериозни промени и крещяща необходимост от: национална стратегия/доктрина - ние сме май единствената държава на Балканите, а и в Европа, която НЯМА никаква идея за развитието си. Националната доктрина, трябва да съдържа нещо като манифест за независимост. Второ, трябват изменения на определени части от конституцията, главно в глава "съдебна власт".; трябва преразглеждане на здравната политика; преразглеждане на образователната система. Приоритизиране на външните отношения. Не на последно място - икономиката. Колкото до администрацията, може би има необходимост от съкращаване, но трябва да се преценя конкретно, защото в противен случай администрацията може да се окаже парализирана.
цитирай
3. nkf - getmans1 САЩ могат да влияят в Ев...
13.06.2021 21:43
getmans1 САЩ могат да влияят в Европа по много начини, не само чрез НАТО, но тук така се получи, че влиянието им идваше основно чрез НАТО и беше ограничено до няколко основни неща. Сега, очевидно, нещата се промениха и това е добре. Винаги съм смятал, че мирни и дружески отношения между ЕС/САЩ и Русия, при положение, че България е силно отслабена и недоизградена като държава, плюс, че е системно саботирана, е много лошо за нас. Украинската криза, колкото и странно да звучи, е добре дошла. Аз лично се съмнявам в "русофобията", "евроатлантизма" и българското родолюбие на Борисов. За мен няма съмнение, че това е човек страдащ от всички недъзи и пороци, внедрени от комунистическата система в поколенията формирани изцяло в нея. Психопрофилът на любител на сръбска чалга е достатъчно показателен з ада съм наясно как той схваща света и как гледа на всичко. За мен - без илюзии. Мога да посоча доста примери, от които без съмнение ще се види как Борисов обслужва именно руския интерес и то за сметка на българския. Както казах обаче и в статията си - управлението на ГЕРБ не е еднозначно и затова се въздържам от оценки. Колкото до политическият живот на Бойко - да, той приключи в досегашния му вид и проява. Бойко слиза от сцената, вероятно с голяма доза собствено желание.
П.С. По думите на самия Решетников, руснаците много по-добре и ефективно работят именно с ГЕРБ, отколкото с "Б"СП.
цитирай
4. getmans1 - За мен каква музика слушал е без з...
13.06.2021 22:28
За мен каква музика слушал е без значение и не може да е маркер виж, ако беше си направил пиар с няколко посещения в операта щеше да е съвсем друго, риска да се изложи 99 процента.

Когато хора като Решетников направят такъв „комплимент„ е нормално човек поне да се замисли, най-малкото кому е удобен, кого обслужва.
Нож в гърба е този „комплимент„ и не случайно никой от ГЕРБне го е ползвал като довод или да вади активи от него.

Ако ми намекваш за т.н. Балкански поток и Белене при мен не хващат дикиш, имам си свое мнение за тези ангажименти а пасуването при случая Скрипалсъщо може да се обясни с подходящите мотиви. Не случайно никой в Европа даде знак на неудобрение на тези уж Бойкови решения.
Цветанов е пример и интересен обек за размисъл, демонстративното му „русофобство„ ни най-малко не му помогна а уж беше „американският човек„ в правилството ... аз много се замислям когато нешенските уж политически наблюдатели проявяват подобни квалификации ... оприделям ги като политикатски.
цитирай
5. nkf - За теб може и да е така, както казваш, ...
13.06.2021 23:17
За теб може и да е така, както казваш, но това е само за теб и не обвързва никого другиго, нито пък твоите разбирания са някаква абсолютна и универсална истина, така че спести си назидателно-поучителния тон. Музикалният вкус говори много за личността и за нивото й. Освен това, човек не само трябва да умее да се замисля, но и да прави сравнения, да наблюдава, да прави изводи, да обобщава и да вижда всичко, а не само това, което фенската му нагласа позволява. Останалото не виждам смисъл да го коментирам, още повече че не съм написал статията с цел "полемика с феновете на Бойко". И изобщо, Гетмансе, не се чувствай длъжен да коментираш тук - аз много добре зная, че ти по принцип нямаш какво смислено да кажеш. Всичко добро.
цитирай
6. eva666 - мартин, не мога да не призная твоят анализ! за мен ,е г.радост,да срещна умен и честен човек,тук)!!
14.06.2021 16:32
..многоо задълбочена, и финна трактовка, си дал, ти затова си и философ, нали )
/поздрави, от мен - юлия

Аз лично се съмнявам в "русофобията", "евроатлантизма" и българското родолюбие на Борисов. За мен няма съмнение, че това е човек страдащ от всички недъзи и пороци, внедрени от комунистическата система в поколенията формирани изцяло в нея. Психопрофилът на любител на сръбска чалга е достатъчно показателен з ада съм наясно как той схваща света и как гледа на всичко. За мен - без илюзии. Мога да посоча доста примери, от които без съмнение ще се види как Борисов обслужва именно руския интерес и то за сметка на българския. Както казах обаче и в статията си - управлението на ГЕРБ не е еднозначно и затова се въздържам от оценки. Колкото до политическият живот на Бойко - да, той приключи в досегашния му вид и проява. Бойко слиза от сцената, вероятно с голяма доза собствено желание.
П.С. По думите на самия Решетников, руснаците много по-добре и ефективно работят именно с ГЕРБ, отколкото с "Б"СП.
цитирай
7. nkf - Благодаря за хубавите думи, Юлия. ...
14.06.2021 20:17
Благодаря за хубавите думи, Юлия. Опитвам се да гледам философски на живота. :) Ние всички се опитваме да правим това. :)
цитирай
8. batogo - !!!:))) Абсолютно точна диагноза, Мартине! Чест и почитания за казаните Истини!
15.06.2021 09:04
Така, все още настоящият политически и икономически елит на България вече стана вреден не просто за самата България, а за самото НАТО, а това значи – директно САЩ. Поради тази причина, след 2014 г., американците сложиха голямата лупа и бутнаха под нея тукашните политици, и започнаха още по-внимателно да ги разглеждат в стил „Дела и документи“! Едно малко уточнение: Тукашните русофил-комунисти и текезесар-интелектуалци, в духа на старата „студена война“ обвиняват САЩ за всичкото зло не само по света, но и в България, но пропагандата, макар и много тъпа, си е само пропаганда, а истината е друга. Истината е, че за тези 30 години САЩ се интересуваха от България главно в контекста на отбраната и външната политика и в този смисъл з атях ключово значение имаха три фигури в българската политика: Президент, министър на външните работи и министър на отбраната. Това означаваше, че американците се интересуваха от кардинални и основни неща, а именно: България да спазва правните си обвързаности, да поддържа определен стандарт на върховенство на закона, като по този начин се интегрира качествено в евро-американския алианс. Наблюдението над вътрешната политика и икономиката беше в ръцете на ЕС и в частност – германия. ЕС и германия видяхме докъде забатачиха нещата. Така че, САЩ нямаха отношение към съществени сегменти от вътрешната ни политика и икономиката, за разлика от ЕС и Русия. Да, затова САЩ с основание трябва да бъдат критикувани, не защото се „месят“ в Българските работи, а защото почти с нищо не се намесваха.

Не че не знаеха, че цели 30 години тукашните шмекери – до един пръкнали с еот комунистическата партия и заквасени с яка московска мая, не ги лъжеха, че „ей-сега-на, ще направим еди-какво си“, „ама как ей-сега-на ще либерализираме всичко“, „ей-сега-на, ще изградим функционираща правова държава“, „ей-сега-на…“. И осигуриха, ама не това, което обещаваха – и на редовия българин, и на официална Америка. Осигуриха и пласираха 6-таците от ДС в партии, телевизии, бизнес и дори цяла ДС – партия; осигуриха Божков, Пеевски, Илия Павлов, фалити на банки, инфлация, кражби, заменки, червени комсомолски секретари – милиардери; руски потоци, „Лукойл“ да не плаща данъци, корупционни проекти като „Белене“, струващ милиарди. Всъщност, осигуриха подготовка на едно тихо и недотам отчетливо реколонизиране на България от Русия.
цитирай
9. nkf - batogo Само ако знаеш как ми се иска ...
15.06.2021 12:25
batogo Само ако знаеш как ми се иска ситуацията в България да беше коренно различна от описаното в статията... Толкова е жалко, че е омерзително! Гнусен е фактът, че "елитът" ни е нищо повече от банални крадци, с личностен мащаб - до търбуха, задника и ръба на джоба. С такъв отпадък държава не се прави.
цитирай
10. leonleonovpom2 - Така е, Мартине!
22.06.2021 14:48
Такива хора, уж служещи на демокрацията, с действията си я омаскариха!! Недостойно е, тя да е параван за мръсни дела!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2522933
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031