Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2020 10:46 - Как се сваля корумпиран диктаторски режим?
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1262 Коментари: 3 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Проф. Иван Ангелов, член-кореспондент на БАН

В съвременната европейска история няма корумпиран диктаторски режим да е свален от власт само с мирни улични шествия

Мирните протести в София и другите големи градове вече продължават почти 100 дни. Българските граждани се надяват със скандирания за оставки и с мирни шествия от Триъгълника на властта до Орловия мост да принудят управниците да подадат оставка. Управниците пък твърдят, че не мислят за оставка и напомнят, че датата на редовните избори (в края на март 2021 г.) наближава и е все едно дали те ще са предсрочни или редовни.
Това е голяма заблуда. Неслучайно в ГЕРБ ненавиждат самата идея за пресрочни избори и служебен кабинет. Защото резултатът от изборите в България зависи от този, който ги организира и брои бюлетините. Ако са организирани от обективен служебен кабинет, назначен от Президента, както е предвидено в Конституцията, можем да се надяваме на прозрачни и честни избори. Ако се организират и бюлетините се броят от сегашния престъпен режим, ще са фалшифицирани, както всички парламентарни и местни избори през управлението на Бойко Борисов. В ГЕРБ станаха майстори в манипулирането на избори.
Злоупотребите в изборите през последните 10-12 години са хиляди. Наред с втълпения масов страх на хората, особено в селата и малките градове, където господстват полуфеодални порядки, корпоративният натиск, купуването на гласове, нагласяването на протоколите, фабрикуването на огромен брой недействителни бюлетини, лъжите и другите фалшификации са важен фактор за „изборните победи“ на ГЕРБ през последните десетина години. Управниците искат това да продължи и на предстоящите избори. Те станаха виртуозни лъжци на едро и дребно. Лъжата се превърна в стил на говорене и действия в ГЕРБ.
България стана европейски шампион в беззаконието, престъпността, корупцията, лъжата, мафиотизацията, с масовата си бедност, с огромната разлика между бедни и богати. По всички позитивни показатели на развитието сме в опашката на европейските класации, а по негативните - в челото. България е в дъното на Европа. Доказвам това на 590 страници в моята последна книга „Защо сме последни в Европа“, публикувана преди месец от издателство „Захари Стоянов“.
Управниците ни знаят какви престъпления са извършвали и очакват, че като загубят властта може да им се търси наказателна отговорност. Част от тях може да прекарат зад решетките до края на живота си. Това е най-престъпното управление в съвременната ни история. Много от тях вече никога няма да стъпят в Парламента. И затова се стремят на всяка цена да удължат престоя си във властта сега.
В същото време призовават да се протестира мирно и тихо по жълтите павета. Настояват протестиращите да не прибегват до насилие, а те насърчават бруталното насилие на полицията над мирни граждани. Прокуратурата си затваря очите пред това насилие и то остава ненаказано.
Свидетели сме на цинични разсъждения на управниците. Казват ни, че протестите били свидетелство за демокрация у нас. Само болни мозъци може да измислят такава лъжа! Тъкмо обратното. Масовите протести са доказателство за масови нарушения на управниците и масово недоволство на гражданите. Нормалните хора не протестират от щастие, когато има ред, законност и справедливост около тях. Никоя цивилизована държава не се гордее ако е обхваната от масови протести.
За сегашните ни управници Конституцията и законите са късове хартия. Те не струват дори колкото хартията на която са отпечатани. Най-високопоставените личности са лишени са от елементарен морал, от съвест, от лично достоинство, от нормално благоприличие, от чувство за срам. Говорят на невероятно груб каруцарски език, които говорят така само с конете си. Дори с тях са по-гальовни.
Обиждат се грубо помежду си. Назовават се с най-цинични думи, които ми е неудобно да цитирам. А обидените по този начин, заемащи най-високи постове, но без човешко достоинство, вместо да си подадат незабавно оставката като протест, се преструват че нищо не се е случило. Дори си навеждат главичката, за да ги погалят. Питам се – имат ли достоинство и съвест тези хора, които ни управляват! Срам ме е, че ни управляват такива човекоподобни същества! Ние българите не го заслужаваме!
Обиждат недопустимо ръководители на други съюзни държави, с които често се прегръщат служебно. Поднасят им лъжлива махленска информация за България и с това ги подвеждат за погрешни решения против нашите национални интереси. Те са лъгали от години ръководството на ЕНП до такава степен, че подведоха председателя на партията Манфред Вебер да произнесе карикатурната си реч в Европарламента при обсъждането на проекторезолюцията за България. В резултат и на това дори не всички парламентаристи на ЕНП подкрепиха ГЕРБ на 8 октомври. А всички други фракции в Европарламента подкрепиха резолюцията против ГЕРБ.
Резолюцията на Европейския парламент, макар и силно разводнена и вътрешно противоречива, беше присъда срещу едноличната диктатура на ГЕРБ. А нашите управници лъжат отново неосведомените българи, че това било удар срещу България. Нужно им е наистина голямо въображение, за да представят утъняващите си редици с България. ГЕРБ вече няма нищо общо с България. Тази резолюция защитава милионите българи срещу мафиотското управление на ГЕРБ.
А сега утешават неинформираните си български привърженици, че това било само незадължаващ политически документ, без юридическа стойност. Че бил предизборна измислица на левицата, либералите и зелените в Европейския парламент, която скоро ще бъде забравена. А ние, управниците на България ще я караме, както си знаем.
Нахалството на ръководителите на ГЕРБ е безкрайно. Протестиращите от три месеца искат незабавна оставка на правителството и на Главния прокурор, а също и предсрочни избори, а Бойко им поднесе едно тъпо съчинение на бившия министър на правосъдието, което нито един изтъкнат юрист – конституционалист не подкрепя. И продължават да упорстват със съставянето на специална комисия в Народното събрание. А целта им е ясна – да удължат престоя си на топлите високоплатени столове като парламентаристи. И нима допускат, че ние им вярваме!
Главният ни управник призна публично своята простотия в Оловно-цинковия завод в Кърджали през 2009 г. И го повтори многократно през годините. Дори се гордее че е прочел само една книга. Не е стъпвал в театър, опера или концертна зала. За 10-15 години не успя да научи 50-60 думи на английски език за елементарен личен разговор с чуждестранни държавни ръководители, което му е абсолютно необходимо. Подиграват се с образованите. Наричат учените от БАН „феодални старци“. Лишават науката и образованието от елементарно финансиране. Призовават учените и знаещите да късат дипломите си. Препоръчват на младите ни специалисти по електроника и информатика да отидат на село да отглеждат овце. Принуждават стотици хиляди талантливи млади хора да търсят професионална реализация в чужбина.
За 10 години Бойко Борисов още не е разбрал какви са функциите на министър-председателя на съвременна европейска държава. Вместо да задава стратегическите национални направления за социално-икономическо, външно-икономическо, духовно, демографско, екологично и друго развитие на България, и да се огражда с елита на нацията за съветници, се превърна в обикновен кантонер. Той следи за полагане на асфалта, за здравината на мантинелите по шосетата, за „отпушване на тапи“ по пътищата, за прокопаване на тунели, за изкопите на газопроводи, водопроводи, за вноса на боклуци от чужбина.
Последните му „бисери“ бяха на 13-14 октомври 2020 г. Казано ни беше, че „работните ни места били на строежите и на реакторите“. Че „следващия ден правителството решава започването на строежа на 7-ми реактор в АЕЦ Козлодуй с най-модерна американска технология, който ще бъде завършен след 10-15 години“. На следващия ден министърката на енергетиката го корегира, че ще решават започването на проучвания за такова разширение на АЕЦ Козлодуй. После заваляха изказвания на енергийни експерти, че това е технологията на Уестингхауз, отхвърлена от нашето правителство в 2015 г. Че няма лиценз за използване на такава технология в Европа и т.н.
Ето какъв хаос внася присъствието на този човек на такъв пост, който нито разбира какво говори, нито върши присъщата си работа, като мнистър-председател. Подобни са и некадърните му изказвания на 14 октомври за нарастването на нетните финансови активи на българските семейства с което се подготвили по-добре за кризата. А той дори не знае какво е това „финансови активи на семействата на глава от населението“.
За всеки средно интелигентен българин е обидно, че такъв човек е на кормилото на нашата държава.
На върха на държавата са неграмотни хора. По общите световни закони на бюрокрацията, за по-голяма лична управленска сигурност, те се ограждат на средно управленско равнище под себе си, с още по-некадърни. От години наричат тази некадърност – калинки. Средните калинки по същите съображения се заобикалят с подчинени - още по-некадърни калинки. И така до най-ниското равнище. Ето такива хора управляват България сега. Затова сме на социално-икономическото дъно на Европа. И го търпим вече с десетилетия.
Местните ни управници и някои техни приятели в Брюксел обвиняват Президента Радев, че не бил равноотдалечен от всички партии. Че не бил диалогичен с Бойко Борисов. Очевидно, по внушение на ГЕРБ от София, за да смекчат вината на Бойко, в Брюксел се опитаха да запишат в проекто-резолюцията на Европейския парламент, че Президентът Радев е също корумпиран, наравно с Премиера. Тази флагрантна лъжа обаче не мина. Защото финансова корупция има само там където се раздават ресурси. Президентът няма такива функции. Политическа корупция има само там, където има голяма власт. Президентът Радев няма и такава реална власт по конституция.
Представят конфликта между двамата като личен. Това не е вярно! Конфликтът им е концептуален. Те се различават в концепциите си по управлението на държавата; по насоките на нейното развитие; по строгото спазване на Конституцията и законите; по пренебрежителното си отношение към парламента; по изолирането на специализираните държавни институции от управлението, изместени тотално от произволната еднолична намеса на Борисов; по подчиняването на националните интереси над чуждестранните и т.н..
Ако Президентът Радев покани премиера Борисов на среща за какво ще си говорят? Те нямат обща тема за разговор. Макар че са българи, нямат общ концептуален език. Нямат обща ценностна система. Нямат общи възгледи за развитието на България, за ролята на държавата в управлението на икономиката и обществото, за ролята на частния и държавния сектор, за политиката по доходите и данъчната политика, за енергийната, инвестиционната и демографската политика, за ролята на световните финансови институции в нашето развитие и т.н.
Борисов се радва тези дни на една минимална промяна в рейтинга на Moody’s за финансите на България (фискална политика, публичен дълг, присъединяване към банковия съюз и други), който не засяга пряко живота на хората. А икономиката трябва да работи за подобряване живота на хората, а не за световните рейтингови агенции. Той дори не знае каква агенция е Moody’s - рейтингова или кредитна. Нарича я кредитна, каквато тя не е. Хвали се със символичната промяна в рейтинга на Moody’s, а не продумва и дума за масовата бедност, за мизерния живот на 1,5 млн. пенсионери, че сме на дъното на Европа по всички показатели. Този човек наистина няма представа за своите управленски отговорности пред българите.
Призовават Президента за диалогичност с Премиера. Ако някой бандит влезе във вашия дом и ви ограби, нима вие ще го поканите на диалог? Не мога да си представя какво ще е съдържанието на този диалог? Аз не бих го поканил, а бих настоявал за арестуването му и за наказателно преследване срещу него.
На теория е лесно да се каже: нужен е диалог между президент и премиер в името на националните интереси. И че инициативата за това трябвало да дойде от Президента. Друго е на практика. Бойко Борисов още в началото на своето управление изолира Президента от ръководството на страната. Не го канят дори на протоколни срещи при посещения на чуждестранни президенти у нас по покана на правителството. Не го поканиха на срещи с президенти на страни от ЕС по време на нашето ротационно Председателство. Не се консултираха с него предварително при въвеждането на извънредно положение и проектираното използване на армията във връзка с вирусната криза. Отхвърлят автоматично всички отлагателни вета на Президента по приети закони. Правителството бойкотира демонстративно от години държавните приеми на Президента по случай националния ни празник. И т.н. И т.н. Няма такава държава в Европа!
Много ми се иска протестите да доведат до промяна в системата на управление в България. Не просто до незабавна оставка и предсрочни избори. Или Бойко да си отиде и да го замести друг човек от същата категория. Една лична диктатура на полуграмотен човек с друг подобен на него.
Важно е какво ще стане след изборите. Ще настъпи ли коренна промяна в методите на управление. Ще се разкрият ли икономическите и други престъпления през последните 30 години. И особено за последните 10-12 години, за които още няма давност. Ще бъдат ли осъдени престъпниците. Ще почувстват ли хората, че се повишават доходите им и че нараства справедливостта. Ще се подобри ли здравеопазването, образованието, науката, културата, опазването на околната среда. Ще се обуздае ли демографската криза и демографското ограбване на България от богатите страни и т.н.
Това обаче не може да стане само с мирни разходки по жълтите плочки. В тях участват стотици хиляди хора из цяла България. Социолозите казват, че 60-65% от българите, включително и тези които не участват лично в протестите, ги подкрепят.
Тези мирни шествия обаче не са езика, който нашите крадливи, корумпирани, лъжливи, безсъвестни и мафиотизирани управници разбират. На престъпното многогодишно насилие на сегашните управници трябва да се отговори с нещо симетрично. Във всеки случай, не с проливане на кръв, но и не само с кротки разходки и скандирания до Орлов мост и обратно. Аз съм миролюбив човек по природа, но ние си имаме работа тук с хора, които не разбират от миролюбие. Те управляват вече 10 години с лъжи и насилие и разбират само от по-твърд език. Като че ли трябва да се търсят други решения, без да се пролива кръв.
Какви могат да са тези решения?
Почти всички големи, кардинални промени у нас през последните 150 години са ставали с решаващото участие на могъщи външни сили. Така ли ще бъде и сега? Можем ли да разчитаме на ЕС и НАТО. Ако съдим по досегашния исторически опит и по празната зала при обсъждането на Декларацията за България в Европейския Парламент на 8 октомври 2020 г., интересът към нашите проблеми там е символичен. Ако съдим по примитивното повърхностно слово на ръководителя на ЕНП Манфред Вебер, надеждите за реална помощ от ЕС за България са още по-малки. Резолюцията на Парламента е съзнателно разводнена и не е обещаваща. Те наблюдаваха масовите протести в България три месеца със широко затворени очи. И се преструваха, че у нас няма нищо тревожно. А проглушиха света със събитията в Беларус, макар че тази държава не е член на ЕС и срещу тях няма факти за престъпност, корупция, мафиотизация и други, каквито има срещу българските управници. А сега им налагат санкции, докато ЕНП защити корумпирания Бойко Борисов. Следователно надежда за помощ от ЕС няма. НАТО и ЕС ще се намесят само доколкото могат да ни използват като база в бъдещ конфликт с Русия. А за нас това може да се окаже опустошително при евентуален конфликт в бъдеще между НАТО и Русия.
Незабавно напускане на Народното събрание от фракциите на БСП и ДПС, с цел да се направи кворумът невъзможен, то да се саморазпусне и да се пристъпи към предсрочни избори. Вярвам, че БСП ще го направи. Нейната група и сега много често не се регистрира. Не съм обаче сигурен в поведението на ДПС. Официално са в опозиция, но когато е необходимо оказват решаваща помощ на ГЕРБ.
Прекратяване на странното поведение на двата големи български синдиката. Обявяването на национална стачка от КНСБ и КТ Подкрепа, особено в някои ключови производства, може да парализира икономиката и да доведе до бърза оставка на Правителството. Пасивното поведение на двата синдиката помага на Бойко Борисов в това решаващо време. България привлече вниманието на Европейския съюз и на световните медии със своята масова бедност, крещяща социална поляризация, емиграция на 2 млн. души, престъпност, корупция, мафиотизация, задаваща се демографска катастрофа, натиск върху медиите и т.н. Това обаче не прави впечатление на ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа. След намесата на Европейския парламент и острите публикации на най-реномирани световни медии, нямам обяснение за мълчанието на двата синдиката по престъпното управление на ГЕРБ,. Ръководителите на двата синдиката един ден ще трябва да отговарят за това си поведение. Ако се окаже че има договореност с тези престъпно корумпирани власти в такъв решителен момент за България, тази отговорност на синдикатите може да бъде много тежка.
С наближаването на зимата и оредяването на протестиращите поради умора и застудяване, някои хора разчитат на масово гласуване на изборите в края на март 2021 г., с цел да се неутрализират фалшификациите на ГЕРБ. Аз се радвам на повишената активност с протестите, но не съм сигурен дали ще се постигне 75-80% и повече участие в изборите, за да се неутрализира повишената активност на изборните фалшификации на ГЕРБ. Ако избирателите у нас и в чужбина не се явят масово да гласуват през март 2021 г. по посочените по-горе причини може да удължат престъпното управление на ГЕРБ. И тогава да се сърдят на себе си.
Като изключвам настоящите управници, препоръчвам на всички демократични партии, които ще участват в изборите, да осигурят тотален плътен контрол върху подготовката и провеждането на изборите и пълно паралелно преброяване. Да се поканят голям брой обективни наблюдатели от чужбина. Предварително да се обяви, че при наличието на фалшификации на изборните резултати от ГЕРБ, потвърдени и от международните наблюдатели, демократичните партии ще призоват българските граждани на бунт и ще настояват за спешни наказателни преследвания срещу нарушителите. Съзнавам че подобна мярка съдържа елемент на насилие, но то ще е предизвикано симетрично противодействие на продължаващото 10-годишно манипулиране на изборите от ГЕРБ, без ефикасни контрамерки на официалните правораздавателни власти в България.

АКО ИСКАМЕ РАДИКАЛНА ПРОМЯНА В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СИ Я ИЗРАБОТИМ САМИ, А НЕ ДА РАЗЧИТАМЕ ОТНОВО НА НАШ ИЛИ ЧУЖДЕСТРАНЕН МЕСИЯ!

13 октомври 2020 г.

 



Гласувай:
11



1. morskipesni - Сопи трябват.
20.10.2020 11:01
Хунтата и без това е 'лабава, а еничарите (полицията) хем бъзливи, хем гладни. Имам едно усещане, че не само ние българите искаме да се отървем от тиранията на САЩ.
цитирай
2. ganini - Точно и вярно казано!
20.10.2020 17:03
Но има улави българе, които си гласуват за ГЕРБ-а, както и за БСП-то. От 80% дебили какво може да се очаква? Но и фалшификаторите на изборите си ги бива!!! И една
ЦИК!- мани, мани, затънали сме много надълбоко и скоро спасене не се види отникъде!
Летището, но може и влака!
цитирай
3. stefan3055 - Проф. Ангелов отново е прав
01.11.2020 18:05
Помня статии на професор Иван Ангелов от преди 1989 г. В тях той предвиждаше настъпването трудни години за нашата икономика, ако не се вземат решителни мерки за отстраняване на посочените от него недостатъци. И за съжаление, той се оказа прав!
И сега считам за изключително точна диагнозата му за развитието на събитията в България. Няма на кого да разчитаме и от кой да очакваме помощ. Напълно съм съгласен с мнението му, че ако искаме промяна, трябва да се организираме, обединим в името на общата цел и с по-радикални мерки да си я извоюваме сами!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4803969
Постинги: 2483
Коментари: 6254
Гласове: 16351
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031