Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2019 22:12 - Свети Димитър и цар Калоян - скритият символизъм
Автор: nkf Категория: Политика   
Прочетен: 7263 Коментари: 16 Гласове:
23

Последна промяна: 25.03.2021 22:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

          Тази статия е своего рода продължение на писанието ми отпреди известно време, озаглавено „Свети Георги и змеят – скритият символизъм“ и поради това сметнах за подходящо да поставя настоящите си думи именно под такова сходно заглавие.
           Наистина, тук иде реч за едно продължение, но трябва да се има предвид, че това е продължение, което вече е по-конкретизирано и разглежда точно историческо събитие, с точно изяснени лица – участници. Разбира се, както може да се съди по заглавието на мемоара, иде реч конкретно за нашия цар Калоян и времето на неговото царуване. Сега, аз тук не съм си поставил за цел да правя някакви историографски анализи, целящи оценки, било то на управлението на този наш цар или нещо подобно. Не! Тук съм се заел с една по-дълбока част, по-фин и не толкова видим слой от историята. Става въпрос за онзи „слой“, върху който лежат обусловените исторически събития, или това е силата – както казват някои - промъкваща се на историческата сцена и подръпваща конците, но не на актьорите, а на сценаристите. Въпросният „слой“ обаче си има свой способ, чрез който заявява своето присъствие – или по-скоро, способът не е само един – и този по-осезаем и разбираем способ е СИМВОЛЪТ, или символите. Символите са средство за предаване на определена информация, знание и т.н., чрез схеми, образи и други, но дадени абстрактно. Именно абстракцията и алегорията са онази усложняваща особеност, която държи „широките народни маси“ в тъпо невидение за реалността.

Аз обаче смятам, че за нашего брата Българина е добре да бъде наясно с някои критично важни аспекти на собствената си история, култура и (не)собствената си – официална – религия. И освен това – да е наясно, какво (не)собствената му религия смята за собствената му култура и как гледа на собствените му суверени и на собствената му /от 09.09.1944 г. НЕ/ държава или по-точно казано царство, защото само царството е истинска държава.

      След горното встъпление, наложителни са и няколко думи по фактите на занимаващата ни тема. Така, в разгара на есента на 1207 г., в момент, когато големият пристанищен град Солун е под обсадата на българската войска, ръководена лично от цар Калоян, се случва нещо, което кардинално обръща историческия момент и води до друг ход на събитията със съвсем други резултати. Това което се случва, е убийството на царя в собствената му походна шатра. В историографските изследвания е прието за вярно, че отговорността за това изключително подло и страхливо убийство лежи на съвестта на куманския военачалник Манастър. Казва се, че именно Той убил царя. Има и друга хипотеза, а именно, че в заговора е замесена самата съпруга на Царя. Общо взето, вариантите базирани на историографския прочит са тези. Има и още един. Този „още един“ вариат обаче има направо митологичен сюжет, толкова нереален, че изобщо никой не се занимава с него. Разбира се – веднага правя уточнение – този сюжет е нереален в съзнанието и мислите на тежко увредените от марксизъм и материализъм конвенционални историци. Иначе вариантът има следната сюжетна линия: „Злият и безбожен цар Калоян – мъчител и звяр за „добрите и „благочестиво-набожни ромеи/гърци се подразбира/“, докато стоял в походната си шатра и събирал сили за пореден щурм срещу „града на Св. Димитър“ - Солун, самият светец се явил при него и го... убил, пронизвайки го с копието си“. Така, това било едно истинско чудо, вследствие на което Солун бил спасен от нападението на злия българския цар. След това, разбира се, солунчани плакали от радост, пили алкохол, палили свещи, пяли псалми на Господа и най-вече на Св. Димитър, празнични литургии, печени агнета, тържествени слова, сълзи на очи, медали, ордени, почести, заслужели герои и т.н., както си му е редът. Обаче, докато течала фиестата в „спасения“ Солун, то противниковата страна, сиреч ние, Българите, сме в потресаващ траур, докато Калояновата войска се оттегля с мъртвото тяло на един от най-великите ни владетели.

Тук веднага трябва да се зададе въпросът: кому е угодно царят ни да бъде убит? Изобщо, Кой? има най-голям интерес от неговата смърт, или, както казва старата латинска правна сентенция „Quo bono”- в чия полза. Каква би била ползата от смъртта на царя за царицата? Изобщо тезата със семейната интрига-заговор е изключително слаба и хвърля едно ненужно и фалшиво петно върху царската съпруга. Другата версия, че именно куманският военачалник Манастър е убил царя, е също толкова нелепа и лишена от всякакъв смисъл и логика. Как така, куманите, верни и лоялни до смърт съюзници, подкрепяли българската държава и царе от векове; подкрепяли Асеневци, участвали в не една битка и война, доказали се във времето, изведнъж правят заговор! При това, тези сурови хора, обучавани от деца на военното изкуство от поколения, не могат да извършат едно убийство като хората, та царят агонизирал още време, докато предаде Богу дух. Освен това, малко преди да напусне този свят, цар Калоян уж бил казал името на убиеца си... Доста неубедителна теория. Очевидно е, че тази версия – доста зле скалъпена – има за цел да хвърли сянка и раздор между Българи и кумани и да предизвика партизански страсти; да опозори царицата и в крайна сметка - самия царски дом.

От друга страна, ако е вярна теорията за куманския заговор, то защо е тази митологема с появата на Св. Димитър и личната му саморазправа с царя? Явно е, че тук има нещо, което не е много на място и не е както трябва. Ако не куманите – които така или иначе нямат абсолютно никакъв интерес или мотив да вършат убийство на български цар, при това толкова некадърно - то, Кой Друг? Мисля, че отговорът идва от самосебе си: Църквата! И тя ни го показва в иконографията си. Естествено, разбира се, не Св. Димитър в лично качество е станал от мощехранителницата си и е отишъл в шатрата на царя, та да го прониже с копие. Не, разбира се, направил го е жив човек от плът и кръв, пратен да извърши атентата. Между другото, атентат срещу владетел, цариградските интриганти практикуват отдавна. Ние знаем, че такива те са организирали и на други български царе. Известният комплот срещу Цар Крум, при обсадата на Цариград, е добре известен и документиран. Впрочем, цар Крум следва да е от предците на цар Калоян. В случая нищо ново под слънцето: български цар, обсаден град, атентат, убийство, обсадата е свалена...
ИРИ е теократична държава, в която обаче църквата е в синхрон и „симфонично“ действие със светската власт. Църковната догма е и държавна идеология, а поповете служат и като идеологическа полиция /нещо като тогавашен 6-ти отдел/. За един представител на светските власти и защитници на Солун, би било много трудно да влезе в лагера на българската войска и още повече – да достигне до личните покои на царя. Всъщност едва ли би било изобщо възможно подобно нещо. Не е така обаче за някой поп, защото служител на църквата би имал много повече мотиви, предлози, оправдания и т.н. да иска да влезе във военния лагер, а и под прикритието на духовния сан и свещенически одежди, да се промъкне незабелязан или необезпокоявано и до самия цар.
Може би в онези мигове на дебнене, промъкване, изчакване, попът е треперел, бил е напрегнат, потил се е обилно, умирал е от страх; може би, едва добрал се до царя, просто бързо го е намушкал и е побързал да избяга, оставайки несигурен, дали го е убил или оставил в страшна агония. А и колко му е, там някъде из пространството на военния лагер, да има още един-двама чернокапци, които веднага да пуснат злостната клевета, че куманите са извършили черното предателство.
Дааа, куманите, които иначе са войни, сурови хора на честта, едва ли биха извършили толкова долно, некадърно убийство, за разлика от кастрираните попове, изтъкани от страхове, завист, злост, сляпо подчинение, безумни суеверия и абсурдни догми; хора без родова принадлежност.

Тук в добавка веднага трябва да се поясни, че в онзи момент на обсада на Солун е налице един мръсен съюз между ромеите и латините. Този мръсен съюз намира своя апотеоз в чисто криминалния и подъл акт на цареубийството на Калоян.

Заинтересувани от това убийство са ромеите; латинците и църквата, която, явно чрез свое лице извършва атентата и, както казах вече, ни го засвидетелства по един циничен и подигравателен начин, изобразявайки това престъпление на икона. Това е „света икона“, нали? Дори някои сигурно са палили свещичка на такава икона, ей-така-на, за „здраве“.
Църквата има много по-сериозен мотив да извърши това мерзко убийство. Първо, царят поставя на изпитание църковната догма, светая светих на църковната власт и претенция, защото Царят е активно подпомаган от богомилите. Да, богомилите, които църквата безжалостно ще унищожава навсякъде по Европа – от Цариград до Пиренеите; от Фландрия до Странджа и Родопите. Църквата ще ги съсича, гори на клади, обесва и задушава. Богомилите обаче са поддържали цар Калоян и то лоялно, и честно. По същия начин западните богомили катарите са поддържали безрезервно графовете на Тулуза и Прованс /нали уж богомили и катари бяха срещу държавата и всякаква власт... май хич не е така, а другари църковници?/. Мисля си, че богомилите са били лоялни само на онези царе, които са били истински такива, по кръв и право, но са отричали властта на назначените от църквата фалшиви владетели-верни единствено на съответния папа или патриарх.

Така, един владетел поддържан от богомили, настояващ на своя владетелски сан, въз основа на генетичния си произход и търсещ от църквата само формално потвърждение на правата си, без да има никакв намерение да се подчинява на някакви „духовни бащи“, били те папа или патриарх, е това църквата не може да допусне. Това би било революция, която би довела сериозен катаклизъм за вече набралата страшна сила и влияние християнска църква, основана на съответните си догмати. Пък и съвсем очевидно било, че нововъзстановеното българско царство набирало бързо сила, възстановявайки и консолидирайки българските земи под властта на един енергичен, смел и решен докрай да се разправи – поне като минимум – с ромеите владетел. Изобщо работата е била много опасна и опасността е била много по-голяма от това да бъде превзет един град, пък бил той и Солун. Затова е трябвало да се действа бързо, подло, долно, безчестно, в засада и в гръб или докато врагът спи... точно работа и ситуация достойна за византийски поп. Така и станало, църквата, алегорично изобразена като Св. Димитър, на когото явно му е била отредена роля на наемен килър и който, подобно на св. Георги, има специална задача - да ликвидира най-опасните идеологическите врагове на „светата църква“, убила Халата Иван. Интересното е, че по време на албигойския кръстоносен поход, ревностната християнка и кралица Бланж Кастилска, се изразила доста енигматично, когато издала заповедта за окончателното унищожение на катарите и на тяхната последна твърдина Монсегюр, тя казала: „Да се отреже главата на змея“. Дали Бланж е използвала произволни думи или тя е била съвсем наясно, какво точно значат думите й? Мисля не, убеден съм, че тя е знаела какво говори с точност.

Значи, какво се получава: църквата векове наред воюва с някакъв змей, но този змей си има свои представители в лицето на не един и двама царе, както и цели мрежи от поддръжници на тези царе. Изглежда, става дума за конфликт, който се разиграва смислово на високи нива, но пък иначе засяга цели държави.

И така, Калоян/ Кала/хала Означава змей или дракон/ е убит и в църковната иконография това убийство е представено сюжетно, смислово и съдържателно по същия начин, както и убийството на змея от Св. Георги. Ето паралелите: Св. Георги спасява град, който до онзи момент е живеел под тираничната обсада на змей; змеят е пронизан с копие. Св. Димитър спасява град, който е под обсадата на българския цар, който се казва Калоян и носи царски пръстен с изображение на змей; Св. Димитър пристига с кон и пробожда змея Иван с копие и спасява града.

Кой е змеят и какво значи е много дълга тема, но очевидно този образ е напълно положителен за старите Българи и царската династия има пряка връзка именно с този символизъм – драконовия. Очевидно църквата има крайно милитантно отношение и към символа на змея, и към всичко, което той означава, символизира, въплащава; но има негативно отношение и към самите хора, които са свързани със змея. Защо? Каква е причината за тази Старозаветна ненавист към змея? И какво представлява по своята същност културата на дракона? С какво тя е заплаха за църквата, при това крайно опасна заплаха, та за църквата змеят като символ е набеден за манифестация на самия сатана? Цар Калоян явно е сатана за църквата, и то твърде ГОЛЯМ сатана, та в иконографията му е отдено такова голямо място. Означава ли, че за църквата българският свещен и много стар царски род Дуло са дяволи и сатани? Изглежда, че – да.

Но какво странно има в това в крайна сметка, та нали най-големият враг на България е Източната римска империя, както и България е най-големият враг на ИРИ. Нормално е за римската идеология, наречена християнство, на царкия трон на врага да седи сам сатанаил. Може да звучи забавно или... не знам как, но нима фактите не показват точно това?

image

Св. Димитър убива Цар калоян.
image

Св. Георги и Св. Димитър: единият убива земя, а другия цар Калоян /Иван Змея/.

image
Отново Св. Георги, убиващ змея и Св. Димитър, убиващ цар Калоян.





Гласувай:
23



1. get - Хм, риятелю - задълбал си в една т...
04.06.2019 19:56
Хм, риятелю - задълбал си в една тема ... в която навремето и аз, къде с по-голям, къде с по-малък успех - доста съм се ровил?

Накратко ... ако следва да правим проучване, то поне следва да отидем до Крито-минойската ... която е на европейски народ(не гръцки) цивилизация ... ако не и до по-ранни - неолит, време!?

За мен "тайната" се е знаела не само от катари, бугри, албигои и богомили ... а и от средновековни мистици?
Тъй като имаме картини и икони с подобна тематично-сюжетна линия от Италия в лицето на П. Учелло - картина "Свети Георги побеждава Змея? Като пишейки "побеждава" - следва употребя "кавички"?
Ето я картината на Учело - Адрес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paolo_Uccello_047b.jpg

Но има имаме и неин аналог СПЕЦИАЛНО В БЪЛГАРСКАТА ИКОНОГРАФСКА ТРАДИЦИЯ - едно към едно в Рилски манастир - със същия сюжет "Свети Георги "убиващ" Змея"?
Като тази на следния Адрес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Orthodox_Bulgarian_icon_of_St._George_fighting_the_dragon.jpg

Интересното във случая и с оглед съдържанието на поста ти Цар Калоян и св.Димитър ... че царят е убит от Деа-Матер ... тоест от светеца носещ името на Божата Майка?

Тук следва да си поставим - Въпроса?
Каква и прилика-разликата между двата иконографски образа Георги-Димитър и какво евентуално може да се е скрило ... още от древността зад тях?
Защото Георги - е изобразен както във вотивните таблети-дърове на Тракийския конник - преминаващ в Георги и този от Мадара? ... на които ЗАБЕЛЕЖИ ДИНАМИКАТА=ПОСОКАТА НА ДВИЖЕНИЕ НА КОННАТА ФИГУРА? ... дори и този несъщтвен на глед детайл е от значение? Както НЕ СА МИ ИЗВЕСТНИ "тракийски конници" с "грешната" посока на движение?

Поразгледай и помисли на първо време - пък после можем коментирайки, да открием за себе си интересни неща?

Поздрав!
цитирай
2. nkf - Здравей, Гет. Първо, по отношение ...
04.06.2019 22:46
Здравей, Гет. Първо, по отношение на представените връзки към картината на Учело и иконата от Рилския манастир, трябва да кажа, че Учеловата творба вече съм виждал, и то по повод именно статията ми за Свети Георги и змея /малко по-назад в историята на публикациите ми в блога/. Между другото, докато пишех статията, мислех да засегна и въпроса за името на Св. Димитър, но щеше да стане прекалено дълго писанието, а и не открих достатъчен мотив зад това име, който би внесъл някаква яснота по темата или би поставил съществен въпрос. Виж, аз разбирам, че в някакъв смисъл се опитваш да свържеш определени "линии" в Християнството - макар и под нови имена и образи - със старите предхристиянски български митове/вярвания/космогония и т.н.. И по този въпрос съм си мислил...В случая смятам, че няма дълбока връзка в тази насока. Освен това, как корелира християнството с дохристиянското? Те са антиподи като дохристиянското по принцип е обявено за манифестация на лукавия. Църквата няма нужда от дохристиянския слой /културен/религиозен/властови. Не само, че няма нужда, но и крещящш желае /и това върши/ затриването му. Замислял ли си се какво всъщност значи "нова ера", с начало нулева година? Да, църквата асимилира някои дохристиянски разбирания и представи, но те са впоследствие нагодени според богословието й /и други неща/. Това, че определен иконописец или художник евентуално знае кое какво значи, далеч не означава, че църквата споделя разбиранията на съответния творец. Не, в случая нещата са прости: война, победа и смърт, разпределени между двама участника - църквата и българското царство.
цитирай
3. get - До 2. nkf - Погледни още веднъж последното приложение - картина на Св. Георги и Св. Димитър ?
05.06.2019 10:02
nkf написа:

Отново Св. Георги, убиващ змея и Св. Димитър, убиващ цар Калоян.


Прави ли ти нещо впечатление - най-вече в композиционното решение(движение) на конните фигури?

Най-общо казано - това е графично(живописно) изображение на един ДИАЛЕКТИЧЕН ЗАКОН - който преписват на Хегел.
Защото - не е Хегел, ПЪРВООТКРИВАТЕЛЯ НА ОСНОВЕН ЗАКОН ВЪВ ФИЛОСОФИЯ(социология, физика и Теософията) и гласящ: Борба и Единство на противоположности!
Същата символика я имаме в "царската лилия и палмета-акантуса" - също така и в знака на "хан" Аспарух - с присъщия "Тризъбец" на рода "Дуло"?
Същата символика имаме и от църковния храм в с.Добринище - за който казват, че е строен от наследници на ослопените Самуилови войни? Но тама този ТЕОСОФСКИ и ПРИПИСВАН НА ХЕГЕЛ ПРИНЦИП ... е изобразен в Композицията на ДВАМАТА ПРОТИВОБОРСТВАЩИ СИ "СВЕТИИ" - Свети Димитър(можеш да го срещнем и като Михаил ?) и св.Теодор "Тирон"(второто отговарящо на "водач" - мой превод).
В църковната иконография - която на практика се явява клерикален-комикс на по-сложни философско-божествени и съществуващи от много по рано, от появата на ХРИСТИЯНСТВОТО И НАЙ-ВЕЧЕ ЦЪРКВА ... тези СИМВОЛИКИ ОТГОВАРЯТ НА ПО-СТАРИ И ВУЛГАРИРИЗИРАНИ ОТ ЦЪРКВАТА местни вярвания традиции и философски обобщения!

... без да съм обяснил и най-малко, ще приключа казвайки?
Институциализираното християнство е сбор или по-точното ЕКЛЕКТИКА: на по-стари и НЕ-АБРАМИСТИЧНИ ВЯРВАНИЯ ... във по-новата и ВРАЖДЕБНАТА СРЕДА на Църковно-теологичния КАНОН - целящ подчинението на Човек(а) в Контекста-ПРОТИВОВЕС - Даденото от Бог на Човек(а) ПРАВО на Свободен Избор!
Този процес на инкорпорирация НА НЕСВОЙСТВЕНИТЕ ЗА ЮДАИЗМА - ЕВРО-АРИЙСКИ ВЯРВАНИЯ Е ДЪЛЪГ И НЕПРЕКЪСНАТ ПРОЦЕС ... започнал още преди Раждането на Син Бого-Човешки ... и продължава и до настоящия момент!

Знам, че е объркващо ... предвид краткостта на изложението - в това което твърдя, но такава е Истината! Поради която, богомилите-катари предпочитоха Акта на ДОБРОВОЛНОТО аутодафе?
цитирай
4. nkf - Да, един срещу друг са, разбира се, ...
05.06.2019 23:06
Да, един срещу друг са, разбира се, че прави впечатление. Сега, да оставим настрана Хегел и диалектиката, защото според мен тук не ни е необходима. Освен това, в какво си противостоят светиите? В това, че идват от различни посоки, "забърсвайки" вргаовете на "Бога"? Да, в едната икона са един срещу друг, но в другата са един до друг. Това оабче какво значение има? Ако Посоката - да речем - е обърната, то това с какво променш акта на убийството на цар Калоян, както е изобразено на иконата? Прав си за поглъщането на арийските вярвания от семитизираната /така да кажа/ църква. Обаче Кои вярвания? вярванията на народа, вярванията на аристокрацията, вярванията затворени в кръга на най-висшата власт? Нродът най-лесно губи смисъл и именно поради това предхристиянските му вярвания, макар и частично съхранени, нямат и не могат да имат цялостния смисъл, какъвто са имали. Налице една хибридизация и обезличаване на духовно ниво или още по-добре казано: налице е трансформиране и преформатиране. От друга страна Запазените обичаи нямат значение, защото ДОГМИТЕ определят параметрите на християнската религия. Приетите догми обаче не се влияят от асимилираните стари вярвания. Подчинението на човека, за което ти споменаваш, от новата религия, не може да стане без разправата със старото, във всеки един аспект, аз затова ти казах в предния си коментар да обърнеш внимание, защо има "нова ера", тоест нулев момент. Именно това е въведено от църквата.
П.С. Лилията и IYI смятам за едно и също, просто едното е схема, а другото флоралната форма.
цитирай
5. get - До 4. nkf - А-брамистични, за религии НЯКОЙ ДОСТА СЕ Е ПОСТАРАЛ ДА НИ ВТЪЛПИ - че идвало от ... ?
06.06.2019 10:39
nkf написа:
Да, един срещу друг са, разбира се, че прави впечатление. Сега, да оставим настрана Хегел и диалектиката, защото според мен тук не ни е необходима. Освен това, в какво си противостоят светиите? В това, че идват от различни посоки, "забърсвайки" вргаовете на "Бога"?
....
П.С. Лилията и IYI смятам за едно и също, просто едното е схема, а другото флоралната форма.


... предтечата на хейбреите А-б/в/раам - ама не е така?
Защото Брахман - са МЪЖКИ ПО ХАРАКТЕР И КОСМИЧЕСКИ ПО СЪЩНОСТ ВЯРВАНИЯ? Не-брахмана/ казано още А-брахмана ... идват да кажат ВЯРВАНИЯ РАЗГЛЕЖДАЩИ БОЖЕСТВЕНОТО В КОНЦЕПТА НА ПРОЯВЕНОТО(?) - тоест това са ВЯРВАНИЯ(религии) философско-религиозни и много по-ранни от "нова ера" концепции - за Проявеното или още казано ЖЕНСКО НАЧАЛО!
А-бра(х)манистичните са тези, при КОИТО НА ВЪРХА НА БОЖЕСТВЕНИЯ ПАНТЕОН ИМАМЕ за ... ? Върховен бог ЖЕНАТА, с нейното проявено и МАТЕРИАЛНО НАЧАЛО!
Така че, ЮДАИЗМА(в същността си и Исляма - виж, храма им Кабаа със символиката му?) С ПРИСЪЩИЯТ МУ ОПОРТЮНИЗЪМ - спрямо АРИЙСКИТЕ БОЖЕСТВЕНИ НАЧАЛА ... СЕ МОЛИ НА ЖЕНСКОТО НАЧАЛО ... техният ЙЕХОВА Е? - ЖЕНА с манията й за обсебване(властна майка ?:))... със присъщите за този пол - дребнавост, капризност и ревнивост - не даваща ни да се откъснем от ИЗВЕЧНИЯ ЦИКЪЛ НА ПРЕРАЖДАНИЯТА и КАРМАТА ... тоест от ВРЪЗКА ДЕТЕ-МАЙКА, с НЕЯ!

Накратко и като обобщение ... Нашия на европейци и арийци-българи Бог Е? САБАЗИЯ/ЛИБЕРЕЙТОР-ОСВОБОДИТЕЛЯ ... А на юдаизма и подобните му, на БОГА Е ревнивия поробител на нас СВОБОДНИТЕ - попаднали в клопката на материално-проявеното и ЖЕНСКО НАЧАЛО! Същото ни осъжда на вечния кръговрат - смърт-раждане ... без ПЕРЕСПЕКТИВА ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА НАМИРАЩАТА СЕ ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН ОТ НАС частица(!!?) от БАЩИНСКО-БОЖЕСТВЕНО НАЧАЛО ... Душата!?
А между Бог-Отец и нас, е Посредника(му) Дух-Божий(в късна символика св.Георгий ... отговарящ на по-ранния "Тракийски конник" - а още в по-ранна Ерми(Хермес - гръцко)).
Хермеса-Георгий ... ни помага да постигнем състоянието Себе-Аз=СабАзий/Тоталност във Възприятия а от там Себе-Аза/Свръх-Аз(а)/? Това отключва връзката и прекъсва НАГЛЕД НЕПРЕОДОЛИМАТА "Сбъдване/Съдба/Дестини/Да-стане" от наглед неизбежната поредица: Смърт-Раждане ... поради което "траките" плачели "при раждане" и се радвали при "смърт"? ... виж също? - и Залмоксис - жреца-бог на "северните траки" с неговото вярване за Безсмъртие-то?

П.П.
А инак в историографията СЕ ПОРАЖДА/насажда ПОВТОРЕНИЕ НА ЕДНА И СЪЩА ЛЪЖА - както за смъртта на Крум, така и при Кало-Ян?
И при първия и при втория ни обясняват, че някакви ИЗВЪН ЗЕМНИ СИЛИ СА УБИЛИ ЦАРЕТЕ НИ ... но на практика? И при първия и при втория случай се вижда РЪКАТА НА БОГО-ОБРяЗАНАТА СЪЩНОСТ НА "ВИЗАНТИЙСКОТО"(не римско) духовенство?
Жалкото е, че нашите псевдо-историци стъпвайки на писменните "исторически-извори" на ДУХОВНИЯ НИ ПРОТИВНИК - пишат глупости, че ТЕСАЛОНИКИ СЕ БИЛ СПАСИЛ ВСЛЕДСТВИЕ БОЖЕСТВЕНАТА НАМЕСА - която на практика е РЪКАТА С ОТРОВАТА, сипана юдео-християните - и на единия и на другия ни/им владетел!
А втория вариант с допълнението-Манастър, е късна екстраполация - а"ла Мутафчиева - която изкарва "доказателства" от средновековно "гръцко" житие и един куртоазен френско-руцарски роман, аргументацията си, че ... видите ли Невярната Куманка ... се влюбила в Балдуин и с помоща на "куманина" Манастър убила Калоян?
Странното е, че "неверния" Манастър е човека - който отвеждайке в тогава могъщото Галицийско (и номинално подчинено на България държава) РСКО, НО НЕ МОСКОВСКО княжество ... спасява крон-принца (престолонаследника) бъдещия ни НАЙ-УСПЕШЕН ВЛАДЕТЕЛ Цар Йоан-Асен II и брат му Александър - който ВПОСЛЕДСТВИЕ с помоща на "руските полкове" (вероятно си гледал кино-пасквила "Сватбите на Йоан-Асен" - с РУСИТЕ руснаци:))) от "руските" полкове - вероятно дошли от Масква ?) побеждава ГОНИТЕЛЯ НА "БОГОМИЛИТЕ"(?) и пак Асеневец - Борил?

П.П.П.
И още едно МНОГО ВАЖНО ДОПЪЛНЕНИЕ - посоката на движението на Георги/Конника/Ерми ... Коя е "правилната" а коя "неправилна-смъртоносна" посока?

В най-старият ЕЗИКОВ ПЛАСТ на САНСКРИТА ... са установени ДУМИТЕ ЗА ПОСОКИ НА СВЕТА - От които предполагаемо, можем да възстановим ПОСОКА НА ДВИЖЕНИЕТО НА хората носители на ЕЗИКА на прото-европейци/Арии?
- Какви са думите и КАКВО ЗНАЧЕНИЕ ИМАТ ТЕ?
а) запад=заден(pasca) на+пуска;
б) изток-PURVA(пръв; преден, правилен)
в) DAKSINA="десен" и южен съответно - а на "гръцки" дала думата за "правилен-докса" ?... тоест тези хора, в своето историко-имаграционно движение са следвали ход ПРИ КОЙТО - Изток, им се е явявал (от)ПРЕД ... Юг, от дясно ... Запад - отзад и ... т.н.?
Но при КОМПОЗИЦИОННО-иконографското ИЗОБРАЗЯВАНЕ НА ДВИЖЕНИЕ - ОТНОВО СЕ ИЗОБРАЗЯВА: правилното/пурва/ ЯВЯВАЩО се И? ДЯСНОТО/DAKSINA ... предвид ОГРАНИЧЕНИЕТО ОТ ТРИИЗМЕРНА - да ПРЕДАДЕМ В ДВУИЗМЕРНА, ОБРАЗНОСТТА ... на много по-сложната духовно-религиозна и визуално-сакрална концепция?

Поздрав!
цитирай
6. nkf - Гет, чудесен коментар, съгласен ...
06.06.2019 19:35
Гет, чудесен коментар, съгласен съм с абсолютно всичко, което си писал. Може ли ж кратък текст, консистентно да изясниш концепцишта си/разбирането поне/ за темата, която така или ианче съм написал и коментираме от известно време. Благодаря предварително.
цитирай
7. get - До 6. nkf - О-ох, приятелю направо ми поставяш задача нещо подобно до Подвизите на Херакъл?
06.06.2019 21:04
nkf написа:
Гет, чудесен коментар, съгласен съм с абсолютно всичко, което си писал. Може ли ж кратък текст, консистентно да изясниш концепцишта си/разбирането поне/ за темата, която така или ианче съм написал и коментираме от известно време. Благодаря предварително.


Защото - тази борба и с това напластяване(подмяна съдържание/смисъл) в символика, притчи традици и ред подобни - върви поне от три хилядолетия!

Донякъде мога да Ти/си отговоря с думите на митичния-богомил Боян Магът - който хиляда години след "траките" отново ни повтаря същата и вече в "богомилска" интерпретация писаното за "Замолкис(или)Залмоксис"?
... или както ни казва Боян: Та нима във всеки от нас няма по един Христос?

Повече по въпроса предполагам можеш да прочетеш в поста и коментирати след него на адрес:
http://get.blog.bg/history/2010/10/15/glasyt-na-vikashtiiat-v-quot-pustiniata-quot.620607
цитирай
8. eva666 - многооо интересноо, изтървала съм те..
06.06.2019 21:12
ще почета още, сложноо ее, ноо па така завладяващо!
Благодарвяв ти, приятелю!
и на гет, тоже..за тълкуванията..
поздрави, Юлия
цитирай
9. nkf - Да, Гет, подмяната наистина не е от ...
08.06.2019 12:02
Да, Гет, подмяната наистина не е от вчера, това го разбирам и също виждам, още повече, че съм направил за себе си изводи в този смисъл. Подмяната, за която споменаваш, обаче е силно изразена - като значимост за цялата наша раса и култура- най-вече във висшите етажи на властта /имам предвид ншкога, защото сега вече този процес е завършен и системата е вън от баланс, което значи ускоряване на турболенциите от всякакъв вид /особено политико-социален, но и екологичен/. Ето защо, в статиите си за Св. Георги и змея, Св. Димитър и цар Калоян, Царската власт и санкцията на църквата, съм концентрирал жниманието си към ПОДМЯНАТА, която засяга властта. Разбира се тази подмяна има и духовно религиозен характер. Основната, главна причина за тази подмяна аз намирам в институционализираната и догматизирана, официална църква /без значение от деноминацията/. Всъщност, оказва се, че това е една изключително разрушителна спрямо нашата автентична култура и духовност институция; но разрушителна и спрямо старат организация на народа и държавата, като главна мишена на църквата са именно старите владетели /които не са такив апо воля на църквата, а по естествено наследствено право/.
цитирай
10. nkf - ще почета още, сложноо ее, ноо па ...
08.06.2019 12:05
eva666 написа:
ще почета още, сложноо ее, ноо па така завладяващо!
Благодарвяв ти, приятелю!
и на гет, тоже..за тълкуванията..
поздрави, Юлия

Здравей, благодаря за положителния отзив, важно е твоето мнение в такъв тип теми. Надявам се да съм бил полезен с това писание.
Поздрав.
цитирай
11. get - До 9. nkf - Ами тогава "тръгни" по тази Ариаднина нишка ... от вчера, пък продължи ... ?
08.06.2019 13:35
nkf написа:
Да, Гет, подмяната наистина не е от вчера, това го разбирам и също виждам, още повече, че съм направил за себе си изводи в този смисъл. ...


... продължи назад във времето?

В тази връзка - са интересни примерно СЪВРЕМЕННО ТЪЛКУВАНЕ НА ДВА особено ЗНАЧИМИ ФАКТА?

Кой и кога изобрети с което подмени съдържателната част за събития - като:

А/ подмени Източна римска империя с Византия и на база това създадоха и "наука" Византология(?);
Б/ ... а ЕЛИНИЗМА - а не бе ли това ИЗОБРЕТЯВАНЕ във връзка с едно друго модерно-културно явление "хаскала" при едни хора/народ обявили се за "богоизбрани"?

... в този контекст и във връзка вълнуващото те и упоменато от теб?
nkf написа:

... старите владетели /които не са такив апо воля на църквата, а по естествено наследствено право/.


Ами - не е ли това ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ПЪРВАТА "БИТКА НА НА НАРОДИТЕ" - от 20-юни 451 год. при Шалон (в бъдеща Франция) ... между "хуно-тюрко-татарите на Атила", както ни лъже, германска, руска и най-вече ВАТИКАНСКА историографска традиции?
А според мен - ТОВА Е БИТКА ПОКАЗАТЕЛ - за започнало противопоставяне(инстирирано от църквата) МЕЖДУ традиционно-типични АРИЙСКИ НАРОДИ ... и едни други ПАК АРИЙСКИ - но вече попаднали под духовната власт(иго) на ЦЕЗАРО-ПАПИЗМА на бого-обрязаната институция наречена ... Църква?

- А с това, ЛЕСТВИЧНОТО И ИЗНАЧАЛНО ПРАВО при наследяване династичната власт при АРИЙСКИТЕ НАРОДИ - СЪЗНАТЕЛНО се прикрива от църковната (източно и западно православни) ... зад разни "теории за ПРИСЪСТВИЕ НА ТЮРКСКИ НАРОДИ ПОД ВИДА НА "ХУНИ"? - ... всъщност спирам, защото не знам доколко - сме подготвени да разберем ... че "гръцкото" и непреводимо "Бул(ев)Терион" - не е гръчцко, а нашенско си, БУЛгарско понятие, което е лесно преводимо и чрез съвременния ни език и със значение ВОЛ(я) на ВОДАЧИТЕ(на народа)? ... защото ТЕРИ е дословен рипит и на съвременната ни ДИРИ?

И забележете? В античния гръцки съществуват думите от които е съставено това понятие ... а в СЪВРЕМЕННИЯ ЛИПСВАТ - а са налични в БЪЛГАРСКИ - КОЙТО Е БЪЛГАРСКИ? Това как да си обясним ... ще си го обясним, като разберем КОЙ СЪЗДАДЕ ЕЛИНИЗМА - с каква цел и в угода на Кой народ и вяра?!

Та накрая в заключение и като отговор на последния твой коментар - ще кажа, Да! Процесите в подмяната на изначалните ни знания и формирано на това СЕБЕСЪЗНАВАНЕ - е стигнал до необратими граници!
Именно за това, за папи и патриарси НЯМА РАЗЛИЧИЕ МЕЖДУ - изначалното Арийско(чети Кристиянсво) и враждебния му унищожител ЮДАИЗЪМ?
цитирай
12. nkf - Извинявам се за забавения отговор- ...
15.06.2019 13:04
Извинявам се за забавения отговор- не е от пренебрежение или нещо от този вид. Сега, по съществото на диалога ни и последната реплика. Първо, за подмяната на държавното наименование на ИРИ с исторически несъдържателното за цитиранта държава име "Византия", отговорност носи конкретен човек - немец; но това, което той е направил с въвеждането на това ново наименование през 16-ти век, едва ли е негова идея и произволна реализация.. Той явно - мисля си аз - е "средството", ярез което/когото е въведена фалшификацията, чрез заместване. Да - тук вече, след въвеждането на "Византия, се отваря поле за съединяване на елинизма/разбирам аз гърцизма/ с "Византия" като иманентна нейна характеристика. В същото време, така наречения "елинизъм" е също подменено понятие, тъй КАТО старите, автентични елини, изначално и генеалогично нямат общо с онази общност-конгломерат от най-различни групи от търговци, пирати и т.н. заети с неблагородни дейности, обединени от хибридния/креолски език известен като гръцки или койне. На този език обаче са писнаи евангелията и новия завет въобще. На този е правен и превода на "седемдесетте"/септоагинта/ на Тора/Танах. На базата на това, аз си правя извод, че така наречения "елинизъм"/"гърцизъм" са продукт именно на трансформираните на койне еврейски писания, които са носители на еврейските разбирания за Бог, историята на света/това, което е било/ и за неговото бъдеще /това, което ще бъде/. Сиреч, правя отклонение, СЗ и НЗ въплащават един субективен възглед на конкретни хора, обвързани със старите юдеи. Този възглед явно отразява И някакви истини, но той е преди всичко ПРОГРАМА за изпълнение. Толкова по това отклонение засега. Накратко: елинизмът/гърцизмът е една осъвременена версия на старозаветната идеология, която към онзи момент е реливирана към нов "народ"/носител и това е новоизпечаният в "народ" конгломерат от средиземноморски общности, използващи КОЙНЕ. Тези общности, спадащи към нисък кастов разряд са един вид новия революционен елемент, който
цитирай
13. nkf - явно, трябва да окаже такова вли...
15.06.2019 13:24
явно, трябва да окаже такова влияние върху старата европейска култура и нейния автентичен носител, та да я трансформира в нещо ново и в пълен синхрон със Стария и Новия завет. Как може да стане това обаче? Необходими са устойчиви репери на идеологията и това са създадените ДОГМИ. Оттук, значи, КОЙ е главната пречка и поради това мишена, която новата религия трябва да порази и премахне? Ами тези са управляващите кланове и близките й субординирани благороднически съсловия и най-вече, носителите на старото знание в есенциален вид, отпреди налагането на новата религия. Оттук следва и посегателството върху езика, стария език, културата, системата на властта, онаследяването на царската власт. Сиреч - налице е една пълномащабна духовна война, допълвана и с войни, изразяващи се и в чисто въоръжени кампании. Църквата няма как да приеме нещо старо, предхождащо я, затова тя въвежда НУЛЕВА ГОДИНА/НОВА ЕРА, което е началото на нов ред, така да се каже. Нима не правят абсолютно същото и последващите революции? Всичко старо се зачертва, демонизира и подлага на изтребление. В този контекст, питам аз, КОЙ е истинския сатана? Замисли се над следното: "Ние ви дадохме Бог-а, ние ще ви дадем и Царя"! Накъде води това? Кой е бога от стария завет и как е пренсен в новия и кои са неговите жреци, които имат "пълното право" да определят в какво да се вярва, каква да е държавата и кой царя и каква съдбата на всичко? Приятелю, официализираното Християнство е революция, помитаща автентичната ни култура и знания; носителите на тази революция са преди всичко ниските нива на кастовия ред /апропо, ислямът е също такава революция/. В този смисъл /а и не може да има друг/ съм напълно съгласен с казаното от теб: " ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ЗА ПЪРВАТА "БИТКА НА НА НАРОДИТЕ" - от 20-юни 451 год. при Шалон (в бъдеща Франция) ... между "хуно-тюрко-татарите на Атила", както ни лъже, германска, руска и най-вече ВАТИКАНСКА историографска традиции?
А според мен - ТОВА Е БИТКА ПОКАЗАТЕЛ - за започнало противопоставяне
цитирай
14. nkf - (инстирирано от църквата) МЕЖДУ ...
15.06.2019 13:26
(инстирирано от църквата) МЕЖДУ традиционно-типични АРИЙСКИ НАРОДИ ... и едни други ПАК АРИЙСКИ - но вече попаднали под духовната власт(иго) на ЦЕЗАРО-ПАПИЗМА на бого-обрязаната институция наречена ... Църква?

- А с това, ЛЕСТВИЧНОТО И ИЗНАЧАЛНО ПРАВО при наследяване династичната власт при АРИЙСКИТЕ НАРОДИ - СЪЗНАТЕЛНО се прикрива от църковната (източно и западно православни) ... зад разни "теории за ПРИСЪСТВИЕ НА ТЮРКСКИ НАРОДИ ПОД ВИДА НА "ХУНИ"? - ... всъщност спирам, защото не знам доколко - сме подготвени да разберем ... че "гръцкото" и непреводимо "Бул(ев)Терион" - не е гръчцко, а нашенско си, БУЛгарско понятие, което е лесно преводимо и чрез съвременния ни език и със значение ВОЛ(я) на ВОДАЧИТЕ(на народа)? ... защото ТЕРИ е дословен рипит и на съвременната ни ДИРИ?"
цитирай
15. nkf - Подмяната, която църквата прави, ...
15.06.2019 13:34
Подмяната, която църквата прави, качва на власт, както казах, революционния елемент, който, до голяма степен несъзнателно, става таран в разрушението на старата култура и нейните дадености. Съсловияето на търговците, което е в съюз с най-долните нива на обществата/народите (впрочем това е най-трайният политически съюз и до наше време). Само че този политически съюз, обединен под догмата на официалната религия и под егидата на църковната йерархия е негоден да управлява, понеже страда от изначални липси на духовна кондиция, СЪЗНАТЕЛНОСТ и оттам и на интелект (между другото Франсоа Рабле, чудесно е описал по един метафоричен начин всичко това в "Гаргантюа и Пантагрюел", царството на цар "стомах" :), велико произведение... Явно и заради това, книгата му е в списъка със забранени книги на Ватикана).
цитирай
16. get - Подмяната, която църквата прави, ...
15.06.2019 16:05
nkf написа:
Подмяната, която църквата прави, качва на власт, както казах, революционния елемент, който, до голяма степен несъзнателно, става таран в разрушението на старата култура и нейните дадености.
... Явно и заради това, книгата му е в списъка със забранени книги на Ватикана).


Първата интерпретецаионно-съдържателна ПОДМЯНА НА СТАРИ(арийски) КОНЦЕПЦИИ С НОВИ(юдеийско-персийски) ТАКИВА ... става в рамките на няколко столетия!
Като това най-вече става ясно обозримо във времена на СЪЩЕСТВУВАЛАТА КЪМ АЛЕКСАНДРИЙСКАТА БИБЛИОТЕТА - "екзегическа школа/учебен център" оглавяван от нео-християните(въпреки, че практически Христос още не е "роден") в лицето на Аристобул и Филон.
Какво представляват тези двама, водачи на елинизираната и койнизирана "еврейска" диаспора в Александри към 2-ри век, пр. Христа?
Можем донякъде да добием предства от речта(защитна) на видният римски юрист Цицерон - останала в аналите под името "Филон против Флак"?
Какво представлява тази твърде влиятелна Екзегическа схола от Александрия - можем да прочетем в църковно-историческите документи - Цитат?
"Юдейско-гръцката Школа в Александрия, развила алегорическият метод за тълкуване на Библията е известна само с двама от ръководителите си - Аристобул и Филон (2 в. пр. Хр.) и двамата евреи от Александрия в Египет. Принадлежащи към Азия по произход, към Египет по местожителство и обучение, а към Гърция по език, те се стремели да докажат, че всички истини, вградени във философиите на другите страни са били привнесени в тях от Палестина(?)." - край на цитата!

Нещо подобно става при написването - при ПРИЗНАВАНАТА И ДО МОМЕНТА КАТО АКТУАЛНА "История на Рим" от нямащия навършени дори тридесет години Т. Момзен (1854, 1855 и 1856 ггодини). В която той "дава обяснение" не само за Рим а и за "варварите" - но в същата отново се обяснява, "липсата на различия м/у израилските предци на германските "евреи" с останалата "гръцка култура"!
- А Момзен е "изобретателя на ЕЛИНИЗМА" ... и е бил приближен и фактически на издръжка от банкера М. Менделсон - последния "чист ариец" :))

А по отношение ДОКОЛКО СЪВРЕМЕННИТЕ ГЪРЦИ ИМАТ ОТНОШЕНИЕ КЪМ - тези "античните" и описвани ни от "сериозните научни" произведения - ни отговаря един гръцки автор в книгата си: "Нещастието да си грък" ?
В която описвайки нещата - желанието на Запада да проектира (представата за) древното минало върху съвременните гърци е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.
Цитат:
"Ние ГОВОРЕХМЕ НА АЛБАНСКИ/куцовлашки - д.м./ ДИАЛЕКТ и се наричахме РОМЕОН(римляни - п.м.), но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа ни казаха:
" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ"!

И ей така можеш - първо да откраднеш Историята на народите ... а от там, и да им формираш удобно за теб самосъзнание?!

Впрочем - наименованието на науката за изучаване на миналото "История", е по-лесно преводимо през български език - отколкото през автентичния "гръцки" и от който според научните обяснения - произлизала тя :)) ?

Поздрав!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nkf
Категория: Политика
Прочетен: 2518024
Постинги: 393
Коментари: 3802
Гласове: 20158
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031