Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2014 20:18 - Кривославие, етнофилетизъм и "православни" патридиоти
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 9926 Коментари: 0 Гласове:
18

Последна промяна: 12.08.2014 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Така, време е за просветителско есе от що-годе нормален православен. Че много се объркаха нещата. Чета и чувам от християни от други изповедания, че ето на, руският църковен нацизъм бил истинското лице на православието и същата опасност за християнска Европа като джихадизма. Ще напомня няколко неща. Първо, православното вероизповедание е много по-старо от Русия. Тоест нейните религиозни особености са най-много частен случай, а не "истинското лице". Идете в Гърция или сред арабите-християни и ще видите съвсем друго (и наистина автентично) лице на вярата. Второ, Новият завет предупреждава за появата на лъжехристи. Трето, такава конкретна историческа проява на лъжехристите е съвременният руски т. нар. "православен патриотизъм". Той е пряко следствие от дейността на КГБ сред християните. Както има пастори-ченгета, така са се появили и попове-ченгета. Понеже в Източна Европа поповете са повече от пасторите, КГБ закономерно е обърнал повече внимание на поповете. След като не е успял да унищожи християнската вяра с пряко насилие, мимикриращият режим на КГБ е променил политиката: спрял е да руши храмове. Започнал е да ги строи. Но навсякъде представя вярата просто като един от елементите, като украшение към "традиционализма", към "патриотизма". За КГБ самият Христос не е ценен, нито пък има някакво значение, че християнството е и по-старо, и по-универсално от националните държави. За КГБ има значение християнството да бъде опитомено и подменено с послушно псевдохристиянство. Тоест е чудовищна лъжа, че руският (всъщност късносъветският) "православен патриотизъм" е някакво истинско лице на тази стара и действително божествена вяра. Протестантските ми приятели ще разберат примера отлично: КГБ употребява православието така грозно, както някога Хенри Осми е употребил Реформацията. Като парцал. Като прах в очите. За гнусни цели, които нямат нищо общо с Бога. Католическите ми приятели също ще го разберат: Путин е нещо като Катерина Медичи. Готов е да устройва Вартоломееви нощи на противниците си, уж в името на някакъв верски идеал. Което е просто пропаганда. Путин е толкова православен, колкото аз съм будист. Принадлежността към КГБ автоматично изключва каквато и да искрена вяра. 

  
 Православието в собствен смисъл не е "деноминация", а е естествено състояние на християнина. Право_славността е обратното на ерес, на самомнение. Православният е на първо място християнин, тоест се стреми да слави правилно Бога и то именно живия Бог, а не някакви идоли (като, да речем, идола "Крим е наш"). Православният вярва, както са вярвали апостолите пред лицето на Христа. Католикът също е убеден, че е правилно славещ, православен. Армено-грегорианецът също е убеден в собствената си православност. Тоест, ако схващаме православността така, както трябва, тя не е някакъв етнофилетизъм или фетишизъм, или фашизъм, или национализъм, нито е набор от самоцелни бради, икони и поклони, а е стремеж към оставане в апостолската вяра и в радост от Христовата близост. Иконите и всичко друго, което се вижда на пръв поглед, е най-вече културно наследство, то трябва да помага в молитвите, а не да ги измества. Православността, ортодоксалността е вселенското, съборното, истински католичното, всеобщото християнско живеене, вярване и надежда - над всички нации, деноминации и какво ли още не. Целта е да се пребивава в общение с живия Христос и редовно да се участва в Пира на Христовото Царство, тоест в светото причастие с плът и кръв. Това е живот в удивление, детски живот, пълен с учудване и силна радост (а понякога и със силна мъка). И дори страстен човек като мен може да свидетелства, че това наистина е така, а не е някаква измислица. 
 
 Докато това, което ни представя нещастникът с татуировките на снимката, не е православие. Това е псевдоправославие. Това е нацизъм в чист вид. Универсалното християнство на живия Бог, насочено към всички хора, тук е подменено точно с бради, поклони и икони, при това дори не от наивна, но все пак благочестива почит към самите тях, а от омраза към чуждите народи. От властолюбие. Омразата и горделивостта не са признак за православност, тоест за правилно славене на Бога. Признак са на бесовство. Нещастници като този с татуировките нямат нищо общо с Христа, нищо общо с любовта, тоест не са православни. Не са християни. Самоотлъчили са се с делата си. Това, което този глупак и подобните му вършат, е подмяна на истинската вяра с много грозен идол. Този човек вероятно не се е причестявал от години, а може би и никога. За изповед или молитвен живот да не говорим. Той не вярва в Бога, а се гордее с мускулите си. Дори не обича Русия, каквото и да си мисли по въпроса. 
 
 Никога не бива да се забравя, че православната част от християните по света се радва не на шум и крясъци, а на невечерното пладне на литургията, на Божията прослава и най-вече на причастието от общата чаша. Ние се молим с молитвите на такива честни Христови слуги като свети Василий Кападокийски и свети Йоан Рилски, а не със светотатствата на Волен Сидеров и лицемерията на Путин. 


--------- 

П. П. На изпроводяк: една проява на Путин. 

https://www.youtube.com/watch?v=kKShy68K4WI



Гласувай:
19



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8624543
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата