Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.11.2012 16:40 - ТЕРВЕЛ – БАЩА НА ТРАКИЕЦА ТЕРЕС
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 94653 Коментари: 144 Гласове:
112

Последна промяна: 11.06.2016 15:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                     ТЕРВЕЛ – БАЩА НА ТРАКИЕЦА ТЕРЕС

 

 

 

В миналото често съм се удивявал колко изкривена е историята ни. Слава Богу в днешно време много заблуди са преодолени. Вече никой не вярва на лъжите, че траките са били само войнолюбиви варвари. Пренебрегваните свидетелства на стари автори, а и археологическите открития показаха една съвсем различна картина. Дедите ни са били народ с висока култура, който е повлиял гърци, келти, римляни и др.

 

С откритията на Варненския некропол, селищните могили на Караново,  древните градове край Юнаците и Провадия, стана ясно, че предците ни са изградили блестяща цивилизация хилядолетия преди останалите европейски народи. Благодарение на свидетелствата на Диодор Сицилийски, Херодот, Плиний Стари, Алкидамант и др. разбираме, че траките и техните роднини пелазгите са създатели и разпространители на най-древната писменост...

 

Малко по малко истината си идва на мястото. Лъжите за миналото ни се срутват една след друга. Изкарваха ни угро-фини, монголци, тюрки и какво ли не, но в никакъв случай българите не трябваше да узнаят, че са потомци на народа на Орфей.

Понеже в старобългарския език няма дори и 0,5 % тюркски думи, някои изследователи май решиха да подкрепят азиатските теории за произхода на дедите ни по друг начин. Разгледани бяха имената на владетелите ни от Ранното Средновековие и бе направен опит те да бъдат свързани с тюрски, монголски и др. антропоними.

 

Родовото име Дуло бе отъждествявано с тюрското родово име Туку. Вамбери сметна, че Дуло означава глупак, прост, Алтхайм изтълкува името на Кроват (Кубрат) като княз на червеите, за името на Тервел бе предложена етимология  кожен пояс...(Б. Симеонов цитиращ Прицак, Вамбери, Алтхайм и др.).

 

Най-много ме е дразнила лъжата за името на княз Тервел. Този велик владетел не заслужава такова отношение. По негово време България е силна и могъща държава. Той води умела политика спрямо гърците,  постига забележителни военни успехи в сблъсъка с арабските нашественици, получава титлата кесар заедно със значителни територии- областта Загоре...

 

Такъв човек заслужава дълбоко уважение, а не подигравка. Чуждите учени имат донякъде оправдание, но нашите би трябвало да се позадълбочат повече по отношение на името на княз Тервел и неговия произход.В края на 30-те години на ХХ-ти век вече е съществувала достоверна и подробна информация за европейския произход на българския народ. По-късно излиза още едно изследване, което потвърждава европейските ни корени.

 

Най-важното обаче е това, че са намерени и епиграфски паметници, от които се разбира, че името Тервел е било познато на Балканите още в Античността. И не само това, но то е носено от хора с тракийски произход. В Дурач са намерени няколко надписа, в които се споменава име като това на нашия владетел –Epidamnos-414:  Τηρες Τρεβελλου (Терес Тервелов, Терес син на Тервел).

 

На надписа Тервел е посочен като баща на Терес, а това е тракийско династично име. Благодарение на Тукидид знаем за Терес І – основателя на Одриското Царство, но и за друг Терес (Tereus), който е имал владение в Давлида, Гърция.(Tereus lived in Daulis, part of what is now called Phocis, but which at that time was inhabited by Thracians...). http://en.wikisource.org/wiki/History_of_the_Peloponnesian_War/Book_2#2:29

 

Разбира се може да се възрази, че е Τρεβελλου римско име (в случая документирано с гръцки букви). Действително Тит Ливий споменава за Marcus Trebellius, но фамилията на този римски благородник няма смисъл на латински. Това не е изключение, Ливий споменава също и за най-древните владетели в Алба Лонга. Сред тях са царете Атис и Капус. Тези имена са тракийски.

 

Тракийското присъствие на Апенинския полуостров се потвърждава и от огромния брой особени топоними и хидроними като Брентесиум, Калетра, Стабиа, Азериа, Балесиум, Скаптиа, Хемониа, Киса и др. Те съответстват на тракийските Брентопара, Каластра, Стоби, Азерос, Балаусон, Скаптесуле, Хемон, Киса...Според Плутарх даже името на Рим е дадено от тракийските роднини пелазгите.Плиний Стари определя тях като разпространителите на азбуката в Лациум.Култовете към тракийските богове Кибела, Атис и Дионис са на висока почит във вечния град. Без съмнение обаче те са въведени там от тракийски жреци...

 

Ако в миналото учените ни бяха непредубедени те щяха да открият изумителни неща. Щяхме да знаем, че името на княз Тервел е било използвано както от траки, така и от римляни. Щяхме да знаем, че дедите ни са повлияли жителите на Вечния град още в началото на първото хилядолетие преди Христа. Щяхме да знаем, че предците ни са имали владения в земите на днешна Гърция (Тereus е властвал в Давлида)...

 

Един народ не може да оцелее без идеали. Здравината на обществото зависи най-вече от духовността на хората. Следвайки положителен пример за подражание  израстваме като уверени и благородни хора. Ние българите имаме с какво да се гордеем, имаме и примера на дедите си.От техните подвизи можем да почерпим вдъхновение за настоящето. Предците ни смаяха с деянията си много народи и заслужиха уважението им със своята храброст, сила и доброта. Ние носим същата кръв, за да бъдем обаче достойни наследници на героите трябва да прегърнем техните идеали. Трябва да сме личности, а не номерчета и безволеви слуги. Съдбата помага на смелите и преследва слабите...

 

Пояснения:

Връзка с името на Тервел показва тракийският етноним трибали, имащ значение тройно силни*. В “Зографска История” името на древният български владетел е изписано като Тревелий , а в “Историята на Поп Йовчо от Трявна” е употребен варианта Тривелий. Ясно могат да се различат две думи три и велий, т.е. името е двусъставно. Три отговаря на тракийската и разбира се българска дума три, а велий е сродна на тракийските балайос / валайос- голям, силен, от които произлизат старобългарските думи велий- голям, былъ-големец, былия-господар, велможа...

 
Тервел (Тривелий) е от рода Дуло, а това е също тракийско име. На различни надписи ( Амфиполис, Газорос и др) от Античността е документиран тракийския антропоним Дулес. Значението е потомък, род.

Тракийското династично име Терес притежава значението страшен, внушаващ страх. Терес е обяснимо с глагола треса, със същата семантика е и българското лично име Страхил.




Гласувай:
114



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
05.11.2012 16:43
Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
05.11.2012 16:43
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. vladun - Тервел Пулев е сред малцината сп...
05.11.2012 17:15
Тервел Пулев е сред малцината спортисти, прославили България на лондонската олимпиада, а и не е рядкост напоследък родители да кръщават синовете си с това звучно и хубаво име! Поздрави!
цитирай
4. анонимен - "конструктивна" - &...
05.11.2012 17:18
"конструктивна" - "градивна"
"дискутиращи" - "обсъждащи",
цитирай
5. sparotok - Тервел
05.11.2012 17:38
vladun написа:
Тервел Пулев е сред малцината спортисти, прославили България на лондонската олимпиада, а и не е рядкост напоследък родители да кръщават синовете си с това звучно и хубаво име! Поздрави!


Аз съм почитател на Тервел Пулев:)

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - благодаря !
05.11.2012 17:40
анонимен написа:
"конструктивна" - "градивна"
"дискутиращи" - "обсъждащи",


Благодаря! Ще нанеса поправка.
цитирай
7. mariniki - харесвам твоите статии...
05.11.2012 17:45
защата научавам нещо ново от историята...
стойностно написано, защитено с доказателства
и неопровержими доводи... поздравявам те, приятелю...
неслучайно всяка твоя статия предизвиква
такъв небивал интерес...
цитирай
8. merlin68 - Поздравления
05.11.2012 18:06
за отличния постинг! Радвам се, че узнах значението на името Тервел.
Тривелий - тройно велик, тройно повеляващ, може името да произхожда от титла или прякор, на вожд обединил три племена или нещо такова, Кой знае:)
цитирай
9. bulgarinut57 - ЕДИН НАРОД НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕЛЕЕ БЕЗ ИДЕАЛИ.
05.11.2012 18:14

НАШИЯТ НАРОД НЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ БЕЗ ИДЕАЛИ.

цитирай
10. mt46 - Поздрав, приятелю!
05.11.2012 18:28
Глупаво и нелогично е да се допусне, че Дуло може да означава "глупак"... А "вел" може да свържем и с "велик"...
цитирай
11. brym4ence87 - С интерес прочетох материала!
05.11.2012 18:48
Идеалите са живи...
================
Трябва да сме личности, а не номерчета и безволеви слуги. Съдбата помага на смелите и преследва слабите...
=================
Това звучи чудесно! Поздрави. ;-)
цитирай
12. skit - повелител ?
05.11.2012 19:29
... коренът тук не е ли по-логична връзка. Може би всъщност той е сроден с велий - голям.
цитирай
13. shtaparov - Язък за "научните" им титли!
05.11.2012 19:38
Вярвал съм че има прости учени,недоучени и случайно попаднали в науката профани,
но по-прости и по-недоучени от вамбери и алтхайм не могат да се родят дори сред Джибутските дервиши! Ето как тюркологията е в състояние да докара до жалка невменяемост всички захванали се с нея и да ги принуди така да изкривят и да извратят научната информация,че да станат за посмешище дори на децата!
Язък им за титлите!
цитирай
14. ishchel - Интересно е...
05.11.2012 19:51
Тер - вел - май това е тракйско българския корен,
а Три - велий - впоследствие христианско гръцката модификация?
Вел е аналогично на англосаксонското Well, Wel, Vel... и означава добър, велик...тройно велик
Поздрави!
цитирай
15. shtaparov - Още нещо:
05.11.2012 19:52
И още нещо. Тревели= Тервели,с прех. ЕР-РЕ,а Тривел= Три-велик (Трижди велик),което вероятно е един от епитетите на бога Дионис т.е. на Хермес (при Траките те явно са били един и същи бог,а за Хермес знаем,че е носел и епитета Трисмегист= Трижмогъщ!). А Терес и Телес (Телец) са едно и също име- в това не може да има никакво съмнение,като то е пряко производно от името на Бога на войната при древните Българи!
цитирай
16. nefertiti20 - поздравления
05.11.2012 19:53
От скоро съм в сайта и ми доставя голямо удоволствие да чета постовете ти sparotok.Обичам историята , не се занимавам с история , но обичам разказите на мой приятел историк когато ни дойде на гости и седнем на масата.
Поздравления още веднъж....и очаквам следващият ти пост с нетърпение.
цитирай
17. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Павел!
05.11.2012 20:06
Тук казваш: "Съдбата помага на смелите и преследва слабите..." Това е така. Нека не бягаме от себе си и нека не се отричаме от миналото си, от рода си, поне сега, когато светът започва да ни признава като велик народ. Ти си от малцината съвременни български историци, които тук и сега допринасят името на България и историческото й минало да бъдат реабилитирани достойно.

"Тервел (Тривелий) е от рода Дуло, а това е също тракийско име. На различни надписи ( Амфиполис, Газорос и др) от Античността е документиран тракийския антропоним Дулес. Значението е потомък, род."

Беше ми интересно да прочета, благодаря ти! Винаги ме е вълнувал произхода на рода Дуло. Поздрави за постинга!
цитирай
18. grigorsimov - За името на Тервел (Тривелий)
05.11.2012 20:06
При нас в Трънско, Велики четвъртък се произнася(ше) - вЕльи четвъртък, което е съкращение от - велики. А това подкрепя становището, че Тривели най-вероятно означава -тржди, или тройно-велик.
цитирай
19. sparotok - благодаря ти!
05.11.2012 20:15
mariniki написа:
защата научавам нещо ново от историята...
стойностно написано, защитено с доказателства
и неопровержими доводи... поздравявам те, приятелю...
неслучайно всяка твоя статия предизвиква
такъв небивал интерес...


Благодаря ти! Аз правя проучванията си сам, не ме интересуват мненията на авторитети. Така труда е много, но пък си заслужава.

Поздрави!
цитирай
20. sparotok - Тервел
05.11.2012 20:18
merlin68 написа:
за отличния постинг! Радвам се, че узнах значението на името Тервел.
Тривелий - тройно велик, тройно повеляващ, може името да произхожда от титла или прякор, на вожд обединил три племена или нещо такова, Кой знае:)


Мисля, че тълкуването тройно велик, велик за трима е сравнително добро. Едва ли може да става дума за прякор породен от определено събитие в Ранното Средновековие защото името Тервел съществува още в Античостта.

Поздрави!
цитирай
21. анонимен - Браво
05.11.2012 20:38
Отлично, още веднъж браво! Ние, истинските и честни Българи, те подкрепяме и обичаме, Спараток! Не обръщай внимание на безродните предатели, които те хулят! Не падай духом - това е сигурен знак, че си на прав път, приятелю! Очакваме обещаната от теб книга! Бъди жив и здрав!
цитирай
22. alexs - "В миналото често съм се уд...
05.11.2012 21:31
"В миналото често съм се удивявал колко изкривена е историята ни. Слава Богу в днешно време много заблуди са преодолени" Изкривяването продължава....
Поздрави за постинга!
цитирай
23. sparotok - идеали
05.11.2012 22:12
bulgarinut57 написа:

НАШИЯТ НАРОД НЕ ЩЕ ОЦЕЛЕЕ БЕЗ ИДЕАЛИ.



Идеали си имаме, само трябва да ги следваме.
цитирай
24. sparotok - велик
05.11.2012 22:13
mt46 написа:
Глупаво и нелогично е да се допусне, че Дуло може да означава "глупак"... А "вел" може да свържем и с "велик"...


Частицата вел действително е свързана с велик.
цитирай
25. sparotok - !
05.11.2012 22:15
brym4ence87 написа:
Идеалите са живи...
================
Трябва да сме личности, а не номерчета и безволеви слуги. Съдбата помага на смелите и преследва слабите...
=================
Това звучи чудесно! Поздрави. ;-)


Това си е самата истина, побегне ли веднъж човек, спиране няма. Даде ли обаче отпор на злото може да му струва много, но ще победи и ще стане по-силен.

Поздрави!
цитирай
26. sparotok - велий
05.11.2012 22:20
skit написа:
... коренът тук не е ли по-логична връзка. Може би всъщност той е сроден с велий - голям.


Повелител обикновено се тълкува като идваща от веля- говоря, заповядвам. Някои изследователи смятат, че има връзка между велий и веля, повелявам, повелител.
цитирай
27. анонимен - Скептик от село X
05.11.2012 22:21
Това тълкование е вече известно на науката:

"На 15 август 718 година „трижди великият” владетел на българите кесарят цар Тервел спасява Константинопол"

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82
цитирай
28. bulgarinut57 - „трижди великият” Скептик от село X, СЕ ИЗКАЗА НЕПОДГОТВЕН.
05.11.2012 22:54
анонимен написа:
Това тълкование е вече известно на науката:

"На 15 август 718 година „трижди великият” владетел на българите кесарят цар Тервел спасява Константинопол"

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82


На коя наука ???
Уикипедията не е наука.
В случая на какви нАучни признания се позовава ???


цитирай
29. shtaparov - Да им е честито!
05.11.2012 22:56
И ние знаем да тълкуваме имена по начина,по който правят това Вамбери и Алтхайм. Според тяхната система имената им означават следното:

1. Вамбери= Вампири (Вампиръ).
2. Алтхайм= Арт-хайм (Дарт хаймана,Дърт хаймана)!

Нека да им е честито!
цитирай
30. voulgaros - Павка--името се чете -Тереис. . . ...
05.11.2012 23:17
Павка--името се чете -Тереис...ТереУс-го четат на латински.
ои=у ОУ=У...другото име е - Тревеллиу или Требеллиу--което си е латинско име.

Да---има някаква звукова близост с името Тервелис--и до тука..
Затвяряи темата.

виж сега --тер---и тре---има огромна разлика...а Терес и Тереи/ус са също две различни имена.

ЧАЛГА СПЕКУЛАЦИИ И ЖЕЛАНИЯ---тоест МЪКА.
цитирай
31. demograph - Поздравления за находката Спароток
05.11.2012 23:21
Как ти можеш да намираш българското звучене, а други не могат?...
Вижте този пример извадка от гръцки сайт :
Word: stene//Дума - стене
Language: Thracian/Език - Tракийски
Meaning: strong/Значение - силен,як
See also: σθένος (Greek)/Виж също стенос(гръцки)
Comments: suffix of name deriving from a Greek loanword.
See P. A. Dimitrov - Thracian Language and Greek and Thracian Epigraphy, 2009 Cambridge Scholars Publishing
Коментар: суфикс на име, заемка от гръцки. Виж П.А.Димитров-Тракийският език и гръцкият и тракийска епиграфия,2009г. Кембридж Публикации на обучаващи се.
.......................................................................................................................
А кажете ми, защо този българин П.А.Димитров не е потърсил български смисъл на тази дума, а е легнал веднага на гърците и написал "заемка от гръцки". И сега гърците го цитират. На гръцки σθένος/стенос означава жизнен, енергичен и изобщо не е ясно кой от кого е повлиян.
Силен на гръцки е
ισχυρός - strong, powerful, potent, mighty, influential, forceful
δυνατός - possible, strong, powerful, mighty, potent, intense
γερός - bouncing, strong, sound, upstanding, hale, able-bodied
ρωμαλέος - robust, brawny, sturdy, incisive, lusty, strong...
........................................................................................................................
Но такива са някои българи.
Аз записвам Тервел като име на бащата на Терес в генеалогията на тракийските царе..Благодаря Павка.
цитирай
32. sparotok - варианти
05.11.2012 23:56
ishchel написа:
Тер - вел - май това е тракйско българския корен,
а Три - велий - впоследствие христианско гръцката модификация?
Вел е аналогично на англосаксонското Well, Wel, Vel... и означава добър, велик...тройно велик
Поздрави!


Частицата вел има връзка с общогерманската - Well, Wel, Vel... Не зная каква точно е причината за различните варианти на името Тервел. Може да се касае за гърцизирани и латинизирани варианти, или пък метатеза да е причината...

Поздрави!
цитирай
33. sparotok - !
06.11.2012 00:07
nefertiti20 написа:
От скоро съм в сайта и ми доставя голямо удоволствие да чета постовете ти sparotok.Обичам историята , не се занимавам с история , но обичам разказите на мой приятел историк когато ни дойде на гости и седнем на масата.
Поздравления още веднъж....и очаквам следващият ти пост с нетърпение.


Обещавам и следващия постинг да е интересен!

Поздрави!
цитирай
34. анонимен - Луд умора нема,
06.11.2012 00:09
или (и) изпълнява политическа поръчка.
Ако наистина разбираш от това, което бълваш из нета, опитай да публикуваш поне част от него в сериозно научно списание. Ако приемат 1-2 твой статии, готов съм да ти се извиня.
цитирай
35. heftimov - Бохарската библия
06.11.2012 00:30
казва се, че в Бохарската библия се говори и за Орфей. В нейното евангелие на Св. Йоан се казва: И след това аз видях разкрит Орфей на скинията на свидетелството”. Преведено в гръцката библия, означава разкрит храма на скинията на свидетелството. На друго място Христос казва: „Разрушете този Орфей и за три дни ще го въздигна.” Превеждат го на гръцки пак като храм, но то може да се преведе и по друг начин. Най-интересното е, че в Апокалипсиса на Св. Йоан се споменава и за завет на Орфей. Ние вече знаехме от плочките от Градешница за Кивота на Завета, но не знаехме, че в Бохарската библия „Бесика” това е потвърдено. И там си пише абсолютно дословно следното: ”И разкри се божият Орфей, който е на небето, и откри се Ковчегът на Божия Завет в Орфей, и настанаха светкавици и гласове, грамове и трус, и силен град.” Във всички други преводи на библията, вместо Орфей, се появява думата храм. Но така не се разбира, че Орфей, освен че е функция и служба, в същото време е и голяма личност, щом я има на небето и щом се разкрива в завета на Орфей. И ние знаем, че той се разкри преди две години в кивота, ковчега-завет от Градешница.

„Бесика” в древността е наричана прорицателна, пророческа, защото съдържа неща, каквито другите библии не съдържат. А на самия бохарски диалект е означена с думата „Бешой”, което означава пророческо откровение, голата истина. И понеже гърците нямат буква „ш”, са я наричали „Бесой”. Но в световната литература открай време се знае, че библия „Бесой” е библия на тракийското племе „беси”, на свещениците и пророците… Значи, пред нас през цялото време е стояла библия „Бешой”, т.е. библия „Бесика”. А „бохар” на славянобългарски преминава в „бугар”, откъдето идва и „бугари”, т.е. „бохарите”, траките.

В Солунската легенда се разбира, че дори на самия Константин-Кирил в началото не му е ясно дали „бугарите” и “блъгарите” са едни и същи племена. Той е учил в Александрия, бил е там свещеник и искал да бъде мисионер на Бохарската библия. В тази легенда Константин–Кирил Философ казва, че Светият Дух му дава азбуката, че българите са си имали повечето букви, а той им додава още няколко, т.е. свещената азбука се продължава във времето. Началото на бохарската азбука започва във Фригия (Анатолия). Тя е фонетична и е след пиктографската, много наподобява кирилицата, особено след реформирането й, когато се сменят буквените стойности на някои букви. Значи, братята Кирил и Методий само адаптират тракийско-бохарската азбука – предшественик на кирилицата. Това на нас ни харесва, но не и на гърците и това е отразено в Търновския препис на Солунската легенда, където е заявено тяхното мнение, че не Св. Дух дава азбуката на Константин-Кирил, а врана черна грачеща, именно защото Византия винаги е твърдяла, че тя е единственият писмен ортодокс. Затова унищожава тракийския епископат в 512 г. от н.е., изгонва тракийските императори, а с едикт на византийския император се изгонват всички тракийски династии. Но по-късно техните братовчеди идват отново и основават България, като отцепват същата империя, която ги е изгонила, разказва д-р Стефан Гайд.

В Бохарската библия се говори, освен за Орфей, и за траките, продължава той. Във Второто послание към коринтяните ап. Павел казва: „Кой страда, без аз да страдам, кой е оскърбен, без тракът да е?” Но това е преведено на гръцки „без аз да се разпалвам”. Значи ап. Павел едва ли не казва, ако вас ви гонят и преследват, мене тракът – още повече. Какво излиза тогава? Знаем от Библията, че ап. Павел има еврейски произход, но той заявява на едно място, че „всичко това го счетох за измет, само Възкресението да придобия, да се съобразувам със смъртта на Христос, за да мога да стана едно с Възкресението Му и да стигна Вечността”. А това е орфическа идея. Значи, на практика, ап. Павел казва – да, по произход аз съм евреин, но духовно съм последовател на орфизма, мен ме вълнува Възкресението и Живота. Мястото, където учениците чуват Христос да говори на тракийски, пак е преведено по различен начин. В друг пасаж от тракийската библия Исус се обръща към Своя Отец, казвайки, че се моли не за света, а за тези, които Му е дал, защото са Негови, където казва „всички Мои са и Твои и траките са мои, и аз се прославям чрез тях.” Но тъй като думата ”тирак” (тирук) може да се преведе и „всички твои”, в гръцката библия е преведено тъкмо така. Значи умишлено, където е имало думата „трак” е превеждано другояче. И египтолозите превеждат думата „трак” по друг начин, а именно като „сияен”, „пламтящ”. Това се потвърждава и от египетските папируси, какъвто е „Папирусът на Ани”, който е по-късен вариант на „Книгата на мъртвите”, но нейните най-стари части са именно на тракийските плочици от Караново, Точиларе и Градешница. Но там и бог Озирис, казва същото, каквото и Исус, той се моли пак за траките и казва, че няма нищо да им се случи, защото са специално негови. А ние знаем, че Озирис, четен обратно е същата личност, че това е наричания от траките „Слънцето-Исус”. Значи те са имали много преди християнството знания за него. Дори са имали йероглифна транскрипция за думата „Христос”.

Много близък до нашия днешен език е и древният тракийски език. Например думата „халак” е халка, „арома” – аромат, “тамна” – тамян, „гог, гуга” – глава, „арно” – добре, „вок” – бременна жена (оттук идва де-войка), ”захри” – захар, „торш” – троша, „ем” – ям, „теви” – ковчеже, тава, „мках” – мъка, „дий” – върви, „карука” – каручка и мн.др. Така че траките съвсем не са изчезнали. Траките – това сме ние, които днес говорим модерен тракийски език, твърди д-р Гайд. Колкото и това да не се харесва на някои. Последните ДНК-тестове показват това съвсем недвусмислено. 60-70% от тракийските гени са в нашия генотип. Невярващите просто трябва да придобият зрение за предшестващите бохарския фонетичен език пиктографски надписи, които и до днес избождат очите ни по стели, гробници и херони и предшестват йероглифите в Египет с цели 2000 години.

Този наш език първо е бил бохарски диалект, после след езиковата реформа при цар Борис е приел славянско произношение и се нарича бугарски. Интересното е, че в следващите славянобългарски преводи на библия „Бесика” през 14. век при цар Иван-Александър, някои пасажи са преведени съвсем дословно, каквото е и съкращението на името на Исус, както го знаем от иконите „Ис” – с дъга отгоре, което е характерно за йероглифите. Дори теолозите нямат друго обяснение откъде идват тези съкращения.

Вече съвсем основателно можем да очакваме, че библия „Бесика” може да ни доведе до още по-големи откровения свише, между които и до разкриване тайната на Сътворението. Засега знаем, че единствено на тракийски език се разкрива Божественият начин на сътворение на Вселената от светове, като еманация на Бога-Слово, като низходяща трансформация на Речта от Божествения й Извор – Личността на Бога-Син. Тъкмо тази тайна на Божествената „технология”, е уверен д-р Гайд, е закодирана от Св. Ап. Йоан в началните строфи на неговото Евангелие, за да бъде разбрана само от посветените в Божественото учение.
цитирай
36. sparotok - Дуло
06.11.2012 00:41
malchaniaotnadejda7 написа:
Тук казваш: "Съдбата помага на смелите и преследва слабите..." Това е така. Нека не бягаме от себе си и нека не се отричаме от миналото си, от рода си, поне сега, когато светът започва да ни признава като велик народ. Ти си от малцината съвременни български историци, които тук и сега допринасят името на България и историческото й минало да бъдат реабилитирани достойно.

"Тервел (Тривелий) е от рода Дуло, а това е също тракийско име. На различни надписи ( Амфиполис, Газорос и др) от Античността е документиран тракийския антропоним Дулес. Значението е потомък, род."

Беше ми интересно да прочета, благодаря ти! Винаги ме е вълнувал произхода на рода Дуло. Поздрави за постинга!


Де да бяха обяснили в миналото, че Дуло е тракийска дума...тогава щеше да е ясно, че Аспарух не е нашественик а освободител на окупираните от римляните свои братя.

Поздрави!
цитирай
37. sparotok - благодаря !
06.11.2012 00:43
grigorsimov написа:
При нас в Трънско, Велики четвъртък се произнася(ше) - вЕльи четвъртък, което е съкращение от - велики. А това подкрепя становището, че Тривели най-вероятно означава -тржди, или тройно-велик.


Благодаря Ви за ценното сведение!
цитирай
38. sparotok - книга
06.11.2012 00:47
анонимен написа:
Отлично, още веднъж браво! Ние, истинските и честни Българи, те подкрепяме и обичаме, Спараток! Не обръщай внимание на безродните предатели, които те хулят! Не падай духом - това е сигурен знак, че си на прав път, приятелю! Очакваме обещаната от теб книга! Бъди жив и здрав!


Книгата е вече в предпечатна подготовка:)
цитирай
39. sparotok - !
06.11.2012 00:52
alexs написа:
"В миналото често съм се удивявал колко изкривена е историята ни. Слава Богу в днешно време много заблуди са преодолени" Изкривяването продължава....
Поздрави за постинга!


Изкривяването на историята ни продължава, но продължават и опитите истината да бъде показана...

Поздрави!
цитирай
40. sparotok - тълкуване
06.11.2012 00:54
анонимен написа:
Това тълкование е вече известно на науката:

"На 15 август 718 година „трижди великият” владетел на българите кесарят цар Тервел спасява Константинопол"

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82


Бихте ли уточнили кой езиковед е установил, че Тервел означава трижди велик?

Такъв учен заслужава уважение и поздравления.
цитирай
41. sparotok - тълкуване
06.11.2012 00:56
voulgaros написа:
Павка--името се чете -Тереис...ТереУс-го четат на латински.
ои=у ОУ=У...другото име е - Тревеллиу или Требеллиу--което си е латинско име.

Да---има някаква звукова близост с името Тервелис--и до тука..
Затвяряи темата.

виж сега --тер---и тре---има огромна разлика...а Терес и Тереи/ус са също две различни имена.

ЧАЛГА СПЕКУЛАЦИИ И ЖЕЛАНИЯ---тоест МЪКА.


Би ли посочил значението на Тревелиус на латински...иначе ще се окаже, че само спекулираш:)
цитирай
42. sparotok - стене
06.11.2012 00:59
demograph написа:
Как ти можеш да намираш българското звучене, а други не могат?...
Вижте този пример извадка от гръцки сайт :
Word: stene//Дума - стене
Language: Thracian/Език - Tракийски
Meaning: strong/Значение - силен,як
See also: σθένος (Greek)/Виж също стенос(гръцки)
Comments: suffix of name deriving from a Greek loanword.
See P. A. Dimitrov - Thracian Language and Greek and Thracian Epigraphy, 2009 Cambridge Scholars Publishing
Коментар: суфикс на име, заемка от гръцки. Виж П.А.Димитров-Тракийският език и гръцкият и тракийска епиграфия,2009г. Кембридж Публикации на обучаващи се.
.......................................................................................................................
А кажете ми, защо този българин П.А.Димитров не е потърсил български смисъл на тази дума, а е легнал веднага на гърците и написал "заемка от гръцки". И сега гърците го цитират. На гръцки σθένος/стенос означава жизнен, енергичен и изобщо не е ясно кой от кого е повлиян.
Силен на гръцки е
ισχυρός - strong, powerful, potent, mighty, influential, forceful
δυνατός - possible, strong, powerful, mighty, potent, intense
γερός - bouncing, strong, sound, upstanding, hale, able-bodied
ρωμαλέος - robust, brawny, sturdy, incisive, lusty, strong...
........................................................................................................................
Но такива са някои българи.
Аз записвам Тервел като име на бащата на Терес в генеалогията на тракийските царе..Благодаря Павка.


Стене си е тракийска дума, среща се като компонент на личното име Роли-стен (V-ти век пр.Христа).

Стене е нашата дума стена...
цитирай
43. анонимен - Скептик от село X
06.11.2012 01:04
sparotok написа:
анонимен написа:
Това тълкование е вече известно на науката:

"На 15 август 718 година „трижди великият” владетел на българите кесарят цар Тервел спасява Константинопол"

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82


Бихте ли уточнили кой езиковед е установил, че Тервел означава трижди велик?

Такъв учен заслужава уважение и поздравления.



Под статията са посочени източниците, вероятно е посочено в един от тях.


„Белите полета в българската културна памет” от Веселина Вачкова
„Истини и фалшификации за цар Тервел – св. цар Тривелий Теоктист” от Ясен Кавадарков
„Български хроники” том I от Стефан Цанев, Глава IV. (700-721 г.). Спасителят на Европа. Кесарят Тервел
„Хуните, които основаха българската държава. Техният произход и тяхното християнство” от д-р Ганчо Ценов, 1940 г.
„Светите братя са реформирали анатемосаната глаголица” от д-р Асен Чилингиров

Вие можете по-лесно да откриете кой точно.
цитирай
44. valentinnedyalkov - трижди велик
06.11.2012 07:47
Павка, поздрави за силната статия. Тервел е един от великите български царе, признат официално. Явно именната традиция по българските земи продължава и до днес да е една и съща. Успяваш да преоткриваш истината за българското славно минало.Това трябва да стане и с цялата българска история.
И нещо за имената. Като малък живеех на село. Там хората в недалечното минало са имали по две имена - рожденно и такова придобито в течение на живота /прякор станал за някои хора по късно фамилно или родово име/.
Поздрави!
цитирай
45. nomer1edno - Аз ти велим и говори...
06.11.2012 09:42
sparotok написа:
skit написа:
... коренът тук не е ли по-логична връзка. Може би всъщност той е сроден с велий - голям.


Повелител обикновено се тълкува като идваща от веля- говоря, заповядвам. Някои изследователи смятат, че има връзка между велий и веля, повелявам, повелител.


по-скоро заповед,доколкото мисля...повелител-заповядващ...
ЖИВ И ЗДРАВ,ПАВЛЕ!
цитирай
46. nomer1edno - Аз ти велим и говорим...
06.11.2012 09:43
sparotok написа:
skit написа:
... коренът тук не е ли по-логична връзка. Може би всъщност той е сроден с велий - голям.


Повелител обикновено се тълкува като идваща от веля- говоря, заповядвам. Някои изследователи смятат, че има връзка между велий и веля, повелявам, повелител.


по-скоро заповед,доколкото мисля...повелител-заповядващ...
ЖИВ И ЗДРАВ,ПАВЛЕ!
цитирай
47. анонимен - Много хубав, мотивиран постинг!
06.11.2012 10:02
Възхищавам е на труда и енергията, които влагаш, за да помогнеш за осъзнаването ни като българи! Успешен ден, Павле! ;)
цитирай
48. malchaniaotnadejda7 - Eпохално откритие, Павел! Благодаря ти! Писаното остава.
06.11.2012 10:07
Името Дуло и това, че дедите ни са имали писменост - най-старата писменост!
Отдавна споделени от теб истини! И за най-старото технологично обработено злато на планетата, и за най-древните европейски градове, които водещите световни информационни агенции оповестяват вече. Това, което правиш за България, няма да бъде забравено. Един ден тя ще ти благодари. Роденият в Русчук Елиас Канети бе казал: "Приживе надпреварата помежду ни е безсмислена. Тя има смисъл, когато ни няма между делата ни". Тогава истината блясва като тракийско съкровище. От малка знаех, че не може народ с толкова древна история, сътворил такава предметност с неземна красота, да няма слово, писменост, която да споява сътвореното. Ти и това доказа тук. Дано някои съблогери го разберат най-сетне. Иначе, въпреки неоспоримите артефакти и твоите блестящи доказателства, за някои хорица ще е в сила това, което обобщено от теб, ме изпълва с гняв, горест и омерзение - "Родовото име Дуло бе отъждествявано с тюрското родово име Туку. Вамбери сметна, че Дуло означава глупак, прост, Алтхайм изтълкува името на Кроват (Кубрат) като княз на червеите, за името на Тервел бе предложена етимология –кожен пояс...(Б. Симеонов цитиращ Прицак, Вамбери, Алтхайм и др.).

Да, Тервел е един от великите князе на света и името му означава ТРИЖДИ ВЕЛИК! Защото е съзидал името си в цивилизацията. Не се иска много от нас. Просто да научим, как да го произнасяме. Тихо, с гордост, но и със знанието за това.

"В “Историята на Поп Йовчо от Трявна” е употребен варианта Тривелий. Ясно могат да се различат две думи три и велий, т.е. името е двусъставно. Три отговаря на тракийската и разбира се българска дума три, а велий е сродна на тракийските балайос / валайос- голям, силен, от които произлизат старобългарските думи велий- голям, былъ-големец, былия-господар, велможа...

Тракийското династично име Терес притежава значението страшен, внушаващ страх. Терес е обяснимо с глагола треса, със същата семантика е и българското лично име Страхил."
цитирай
49. get - - Какво още "знаем" за този ТриждиВелик - Триб/велий ?
06.11.2012 11:15
sparotok написа:
skit написа:
... коренът тук не е ли по-логична връзка. Може би всъщност той е сроден с велий - голям.


Повелител обикновено се тълкува като идваща от веля- говоря, заповядвам. Някои изследователи смятат, че има връзка между велий и веля, повелявам, повелител.


- По негово време е създаден Релефа на Конника в Мадара ?!
- Изградил погранично съоръжение известно сега, като "Еркесиата", разделящо земите на България от ИРИ, за която ни учат, че била Византия ?!

- Относно втората част от името на ТриВелий~Белий ... ако отворим "Български народни песни" (Загреб-1861г.) на братя Димитър и Константин Миладинови ... ще намерим глагола "ВЕЛИТИ" в песента за раждането на Героя Марко и каква съдба му предричат ... наръ"чните(ПРЕДРИЧАЩИТЕ-прорициталки) ?! - Но, отбележете предреченото е и поВелe(но), тоест настъпващото събитие-Съдба(сбъдва !) е с голяма вероятносна степен, да стане ... Предопределено ?!!
цитирай
50. andorey - Бог да прости българския патриарх ...
06.11.2012 11:22
Бог да прости българския патриарх Максим!
Ето нещо от официалния сайт на българската патриаршия, свързано със свети Тривелий - хан Тервел -
http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=44398
цитирай
51. andorey - към 35
06.11.2012 11:51
Ей сектанти смотани, не спекулирайте с тракийската тема!
Спароток, може да ти харесва коментар 35, но те предупреждавам че братя Гайд и компания са едни обикновенни сектанти!
цитирай
52. sparotok - :)
06.11.2012 12:40
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Това тълкование е вече известно на науката:

"На 15 август 718 година „трижди великият” владетел на българите кесарят цар Тервел спасява Константинопол"

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D0%B8%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B9_%D0%A2%D0%B5%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82


Бихте ли уточнили кой езиковед е установил, че Тервел означава трижди велик?

Такъв учен заслужава уважение и поздравления.



Под статията са посочени източниците, вероятно е посочено в един от тях.


„Белите полета в българската културна памет” от Веселина Вачкова
„Истини и фалшификации за цар Тервел – св. цар Тривелий Теоктист” от Ясен Кавадарков
„Български хроники” том I от Стефан Цанев, Глава IV. (700-721 г.). Спасителят на Европа. Кесарят Тервел
„Хуните, които основаха българската държава. Техният произход и тяхното християнство” от д-р Ганчо Ценов, 1940 г.
„Светите братя са реформирали анатемосаната глаголица” от д-р Асен Чилингиров

Вие можете по-лесно да откриете кой точно.


След израза трижди великия няма отметка, т.е. няма как да се разбере кой автор е казал това...всъщност може да съм аз:)
Преди няколко години писах статия за Тервел, тя бе представена на конференция на МАБИК.
цитирай
53. sparotok - ТРИЖДИ ВЕЛИК
06.11.2012 12:42
valentinnedyalkov написа:
Павка, поздрави за силната статия. Тервел е един от великите български царе, признат официално. Явно именната традиция по българските земи продължава и до днес да е една и съща. Успяваш да преоткриваш истината за българското славно минало.Това трябва да стане и с цялата българска история.
И нещо за имената. Като малък живеех на село. Там хората в недалечното минало са имали по две имена - рожденно и такова придобито в течение на живота /прякор станал за някои хора по късно фамилно или родово име/.
Поздрави!


Ако някой има правото да бъде наречен трижди велик това е княз Тервел!

Поздрави!
цитирай
54. sparotok - велити
06.11.2012 12:45
nomer1edno написа:
sparotok написа:
skit написа:
... коренът тук не е ли по-логична връзка. Може би всъщност той е сроден с велий - голям.


Повелител обикновено се тълкува като идваща от веля- говоря, заповядвам. Някои изследователи смятат, че има връзка между велий и веля, повелявам, повелител.


по-скоро заповед,доколкото мисля...повелител-заповядващ...
ЖИВ И ЗДРАВ,ПАВЛЕ!


Маестро, има си връзка между велик и повеля-заповед, повелява този, който е силен, велик...

Поздрави!
цитирай
55. sparotok - благодаря ти!
06.11.2012 12:50
gogi6666 написа:
Възхищавам е на труда и енергията, които влагаш, за да помогнеш за осъзнаването ни като българи! Успешен ден, Павле! ;)


Благодаря ти!:)
цитирай
56. brig - Тривелий значи ТриждиВелики. Т...
06.11.2012 12:53
Тривелий значи ТриждиВелики. Трисмегист тоже значи същото. ;)
цитирай
57. sparotok - до malchaniaotnadejda7
06.11.2012 13:02
Надежда, името Дуло е документирано преди около 3500 години. Понеже обяснението е дълго ще ти го пусна на лични съобщения.

Поздрави!
цитирай
58. sparotok - Византия
06.11.2012 13:08
get написа:
sparotok написа:
skit написа:
... коренът тук не е ли по-логична връзка. Може би всъщност той е сроден с велий - голям.


Повелител обикновено се тълкува като идваща от веля- говоря, заповядвам. Някои изследователи смятат, че има връзка между велий и веля, повелявам, повелител.


- По негово време е създаден Релефа на Конника в Мадара ?!
- Изградил погранично съоръжение известно сега, като "Еркесиата", разделящо земите на България от ИРИ, за която ни учат, че била Византия ?!

- Относно втората част от името на ТриВелий~Белий ... ако отворим "Български народни песни" (Загреб-1861г.) на братя Димитър и Константин Миладинови ... ще намерим глагола "ВЕЛИТИ" в песента за раждането на Героя Марко и каква съдба му предричат ... наръ"чните(ПРЕДРИЧАЩИТЕ-прорициталки) ?! - Но, отбележете предреченото е и поВелe(но), тоест настъпващото събитие-Съдба(сбъдва !) е с голяма вероятносна степен, да стане ... Предопределено ?!!


Много неща ни учиха, но пропуснаха най-важното, а именно, че Тервел е от същия произход както и основателя на Константинопол. Това би обяснило защо дедите ни имат претенции към престола...той им е принадлежал по право.

Поздрави!
цитирай
59. sparotok - Бог да прости българския патриарх Максим!
06.11.2012 14:21
andorey написа:
Бог да прости българския патриарх Максим!
Ето нещо от официалния сайт на българската патриаршия, свързано със свети Тривелий - хан Тервел -
http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=44398


Бог да прости българския патриарх Максим!
Нека почива в мир!
цитирай
60. sparotok - гайд
06.11.2012 14:24
andorey написа:
Ей сектанти смотани, не спекулирайте с тракийската тема!
Спароток, може да ти харесва коментар 35, но те предупреждавам че братя Гайд и компания са едни обикновенни сектанти!


Изобщо не ми харесва коментар 35!

Гайд я кара здраво през просото, той няма дори елементарна подготовка. Думи като аромат, тамян, тава, захар и т.н не са български.

Да се сравнява някаква дума вок - девойка, бременна жена е безумие. Корена в девойка е дев...

Лошото е, че много хора се полъгаха по Гайд...
цитирай
61. sparotok - !
06.11.2012 14:25
brig написа:
Тривелий значи ТриждиВелики. Трисмегист тоже значи същото. ;)


Да, така е.
цитирай
62. apostapostoloff - За него се знае, че
06.11.2012 15:16
много е налитал на мусака, а е обичал и ирландско малцово уиски.
цитирай
63. rorikabc - Нещо повече за трибалите?
06.11.2012 15:48
Явно в различните столетия отделните тракийски племена са се развивали различно . Този период който описваш , трибалите ли са най развити?
цитирай
64. heftimov - eeii mishok koi e sektant be
06.11.2012 16:54
ai mi go kajesh tva v ochite lichno de misho ,bahti otrepaniq carvulll
цитирай
65. andorey - ai mi go kajesh tva v ochite lichno de ...
06.11.2012 18:25
heftimov написа:
ai mi go kajesh tva v ochite lichno de misho ,bahti otrepaniq carvulll


Кажи къде и кога да ти го кажа в очите?
цитирай
66. malchaniaotnadejda7 - 57. sparotok - до malchaniaotnadejda7
06.11.2012 19:12
sparotok написа:
Надежда, името Дуло е документирано преди около 3500 години. Понеже обяснението е дълго ще ти го пусна на лични съобщения.

Поздрави!

Благодаря ти! Отдавна ме вълнува историята на името на рода Дуло. Благодаря за Тервел - невероятно ценни сведения. Твоите открития са винаги кратки и ясни. Няма изхвърляния, няма многословие. Ценя яснотата. Краткостта на изказа. И в науката и в литературата, понякога това са букви, знаци. Ти го умееш. Странното е, че онези, които отхвърлят тезите ти, почти никога не предоставят строен доказателствен материал за твърденията си, а пелтечат врели некипели и държат отегчително дълги оди, където човек губи смисъла. Че са аристократи, интелектуалци и страшно оперени..., а всъщност са "оперетни". Това е жанра. Преди, подобно поведение ме изпълваше с негодувание. Сега го отминавам с безразличие. Толкова можем!
Беше интересно отново да прочета, благодаря ти!
цитирай
67. nikikm - Май лудия си ти!
06.11.2012 20:11
анонимен написа:
или (и) изпълнява политическа поръчка.
Ако наистина разбираш от това, което бълваш из нета, опитай да публикуваш поне част от него в сериозно научно списание. Ако приемат 1-2 твой статии, готов съм да ти се извиня.


След като си наясно,че фалшификаторите на историята ни властват в нея и днес,ти го караш да ги търси за арбитраж т.е. да публикуват неща,които ще ги унищожат,като учени!? Излишно е да те питам,нормален ли си?По-скоро провокираш,но това не е въпрос!
цитирай
68. nikikm - Ако
06.11.2012 20:33
sparotok написа:
Надежда, името Дуло е документирано преди около 3500 години. Понеже обяснението е дълго ще ти го пусна на лични съобщения.

Поздрави!

не ти представлява трудност,пестни го и на мен!
цитирай
69. nikikm - Постолчо,
06.11.2012 20:39
apostapostoloff написа:
много е налитал на мусака, а е обичал и ирландско малцово уиски.

гладничък ли си или ти се пийва,къзъм?
цитирай
70. urilozev - Когато
06.11.2012 21:03
учех история съм се чудел защо сред многото царе и имената им съм си харесвал Тервел, интуитивно, само до Константинопол стигнал и помогнал на императора, скромен е значи.А сега си казвам- не е скромност, сила е.И може ли някой от платените историци да обясни защо никой български цар не е превземал Константинопол и не го е подлагал на "отън и меч", а си е искал само правото ? Апропо, ако гърците са от египетските поля, не трябваше ли да пишат с йероглифи?С почит към sparotok.
цитирай
71. heftimov - eeii mishok koi e sektant be
06.11.2012 22:25
az sam ot asenovgrad ako jelaesh zapovqdai ,a ako ti e daleche kaji kade se sreshnem
цитирай
72. bgwest - Трижде Велик е и този, който намира ...
06.11.2012 23:05
Трижде Велик е и този,който намира корените и произхода си,въпреки ВСИЧКО.
Булото на забравата и заблудата е хвърлено върху нас Българите/траките/преди повече от три хилядолетия...Но...не става....ПОМНИМ...!!!
Успех,Спароток!!!



цитирай
73. sparotok - Дуло
07.11.2012 14:33
nikikm написа:
sparotok написа:
Надежда, името Дуло е документирано преди около 3500 години. Понеже обяснението е дълго ще ти го пусна на лични съобщения.

Поздрави!

не ти представлява трудност,пестни го и на мен!


Разбира се!:)
цитирай
74. sparotok - !
07.11.2012 14:34
apostapostoloff написа:
много е налитал на мусака, а е обичал и ирландско малцово уиски.


Сигурен ли си, че не става дума за мен:)
цитирай
75. sparotok - трибали
07.11.2012 14:35
rorikabc написа:
Явно в различните столетия отделните тракийски племена са се развивали различно . Този период който описваш , трибалите ли са най развити?


Трибалите бих ги обявил по-скоро за едни от най-войнствените.
цитирай
76. sparotok - недоразумение
07.11.2012 14:36
heftimov написа:
ai mi go kajesh tva v ochite lichno de misho ,bahti otrepaniq carvulll


Явно се получи недоразумение, единствения начин то да се разреши е с кротки думи.
цитирай
77. sparotok - Тервел
07.11.2012 14:53
urilozev написа:
учех история съм се чудел защо сред многото царе и имената им съм си харесвал Тервел, интуитивно, само до Константинопол стигнал и помогнал на императора, скромен е значи.А сега си казвам- не е скромност, сила е.И може ли някой от платените историци да обясни защо никой български цар не е превземал Константинопол и не го е подлагал на "отън и меч", а си е искал само правото ? Апропо, ако гърците са от египетските поля, не трябваше ли да пишат с йероглифи?С почит към sparotok.


Тервел е от същия народ както и Константин Велики - основателя на Константинопол. До началото на VІІІ-ми век в този град са властвали повече траки, отколкото гърци. Eто някои от траките властвали в Константинопол:

- Константин Велики-основател

- Маркиан

- Лъв Бесът

- Лъв ІІ

- Маркиан

- Юстин І

- Юстиниан І

- Юстин ІІ

- Тиберий ІІ

- Фока

Гърците не ползват египетски йероглифи защото не са египтяни. Били са бедно номадско африканско племе, което нито е познавало писмеността, нито е имало нужда от нея. Идват в Европа като слуги и наемници на траките...
цитирай
78. sparotok - благодаря ти!
07.11.2012 14:54
bgwest написа:
Трижде Велик е и този,който намира корените и произхода си,въпреки ВСИЧКО.
Булото на забравата и заблудата е хвърлено върху нас Българите/траките/преди повече от три хилядолетия...Но...не става....ПОМНИМ...!!!
Успех,Спароток!!!

Благодаря ти!



цитирай
79. shtaparov - Ономастика на бъдещето
07.11.2012 17:22
malchaniaotnadejda7 написа:
sparotok написа:
Надежда,името Дуло е документирано преди около 3500 години.Понеже обяснението е дълго ще ти го пусна на лични съобщения.Поздрави!

Благодаря ти!Отдавна ме вълнува историята на името на рода Дуло.Благодаря за Тервел-невероятно ценни сведения.Твоите открития са винаги кратки и ясни.Няма изхвърляния,няма многословие.Ценя яснотата.Краткостта на изказа...Ти го умееш.Странното е,че онези,които отхвърлят тезите ти,почти никога не предоставят строен доказателствен материал за твърденията си,а пелтечат врели некипели и държат отегчително дълги оди,където човек губи смисъла.Че са аристократи, интелектуалци и страшно оперени...,а всъщност са "оперетни".Това е жанра.Преди,подобно поведение ме изпълваше с негодувание.Сега го отминавам с безразличие.Толкова можем!Беше интересно отново да прочета,благодаря ти!

Тези наши или чужди езиковеди,които търсят в името "Дуло" и в много други прадревни имена точно определено конкретно значение,различно от името на Слънчевия бог,много се лъжат. Това име е получено от нашите деди по системата,описана в една от моите статии,и е в най-тясна връзка с имена като Бело (епитет на Слънчевия бог: Бели т.е. Белий: виж съвременната наша фам. Белови- с ударение на "Е" и "руската" Белови- с ударение на "О"),Въло,Веле,Гале,
Юли ("Юлий"),Бале,Вале,Тале (фам. Талеви),Тиле,Воло (виж фам. Волови и в частност Панайот Волов),Йоло,Цоло,Коло (виж фам. Колови- Дан Колов),Лоло,
Толо,Толе (фам. Толеви) и т.н.,но не на последно място разбира се- и със съвременните (!!!) Български имена Дуло и Дуле (виж- фам. Дулови и фам. Дулеви)!!! Така че моята система за обяснение на древните имена не само че
не може да бъде пренебрегвана,когато става въпрос за обяснение на неизвестностите в произхода на това или онова древно име,ами без нея няма да се доберем до нищо друго освен до някой глупав резултат,подобно на Алтхайм и Вамбери. Сиреч- ономастиката е крайно саката и недоправена без помощта на "Анализа". Поздрави!
цитирай
80. shtaparov - Ей сектанти...
07.11.2012 17:37
sparotok написа:
andorey написа:
Ей сектанти смотани,не спекулирайте с тракийската тема!Спароток, може да ти харесва коментар 35,но те предупреждавам че братя Гайд и компания са едни обикновенни сектанти!

Изобщо не ми харесва коментар 35!Гайд я кара здраво през просото,той няма дори елементарна подготовка. Думи като аромат,тамян,тава, захар и т.н не са български.Да се сравнява някаква дума вок- девойка,бременна жена е безумие.Корена в девойка е дев...
Лошото е,че много хора се полъгаха по Гайд...

Не знам откъде е изровил тези думи Стефан Гайд приятелю,но някои от тях не може да не са били древно- Български,например:
1. Аромат= Аранич (Маранич,Мараня),а Мараня=Париня (Изпарения,Пара).
2. Тамна (Тамян)= Димна (Димян,Димьен).
3. Тава= Точа (съд за точени продукти),Хава (Хапа- съд за храна,за хапване).
4. Захар (Шекер,Шугър,Закар и пр.)= Сухар (от който ти пресъхва устата и те кара на вода), Мяхяр (Мьедар)- заместител (имитатор) на меда,и т.н.! Поздравления за хубавия постинг!
цитирай
81. marinovdm - Поклон!
07.11.2012 19:10
Живея със самочувствието, че не чупя кръст, но се прекланям пред това, което правиш! Щом има хора като теб, значи не сме се изродили съвсем!
Какво ти е мнението за Римската теза?
Очакваме книгата!
цитирай
82. nikikm - Ако може,разяснение.
07.11.2012 19:59
sparotok написа:
rorikabc написа:
Явно в различните столетия отделните тракийски племена са се развивали различно . Този период който описваш , трибалите ли са най развити?


Трибалите бих ги обявил по-скоро за едни от най-войнствените.

четох,че трибалите са българи,но сърбите също имат претенции. Явно българският етнос има много тракийски съставки,в смисъл племена!
цитирай
83. sparotok - захар
07.11.2012 21:29
shtaparov написа:
sparotok написа:
andorey написа:
Ей сектанти смотани,не спекулирайте с тракийската тема!Спароток, може да ти харесва коментар 35,но те предупреждавам че братя Гайд и компания са едни обикновенни сектанти!

Изобщо не ми харесва коментар 35!Гайд я кара здраво през просото,той няма дори елементарна подготовка. Думи като аромат,тамян,тава, захар и т.н не са български.Да се сравнява някаква дума вок- девойка,бременна жена е безумие.Корена в девойка е дев...
Лошото е,че много хора се полъгаха по Гайд...

Не знам откъде е изровил тези думи Стефан Гайд приятелю,но някои от тях не може да не са били древно- Български,например:
1. Аромат= Аранич (Маранич,Мараня),а Мараня=Париня (Изпарения,Пара).
2. Тамна (Тамян)= Димна (Димян,Димьен).
3. Тава= Точа (съд за точени продукти),Хава (Хапа- съд за храна,за хапване).
4. Захар (Шекер,Шугър,Закар и пр.)= Сухар (от който ти пресъхва устата и те кара на вода), Мяхяр (Мьедар)- заместител (имитатор) на меда,и т.н.! Поздравления за хубавия постинг!


Захарта е отркитие на индийците, наричали са я саркара, войниците на Александър Велики може да са донесли малко със себе си в Европа, но продукцията на захар започва чак към 8-ми-9-ти век при арабите в Испания. Чак към 12-ти век захарта започва да навлиза в бита...

Не виждам как траките ще познават думата захар след като такава субстанция не се е произвеждала на Балканите в Античността.
цитирай
84. sparotok - академик М.Попов
07.11.2012 21:39
nikikm написа:
sparotok написа:
rorikabc написа:
Явно в различните столетия отделните тракийски племена са се развивали различно . Този период който описваш , трибалите ли са най развити?


Трибалите бих ги обявил по-скоро за едни от най-войнствените.

четох,че трибалите са българи,но сърбите също имат претенции. Явно българският етнос има много тракийски съставки,в смисъл племена!


Според проф. Попов не само у нас, но и сред сърбите са се е запазил до известна степен тракийския антропологичен тип.

Както и ние, така и сърбите са местни жители. Град Сербинум е регистриран още през ІІ-ри век от Клавдий Птолемей.

Според някои изследователи сърби означава бойци, главорези...от (с)рубити -режа. Думата е тракийска, идва от рупия, ромфея-меч...

цитирай
85. sparotok - римска теза
07.11.2012 21:49
marinovdm написа:
Живея със самочувствието, че не чупя кръст, но се прекланям пред това, което правиш! Щом има хора като теб, значи не сме се изродили съвсем!
Какво ти е мнението за Римската теза?
Очакваме книгата!


Благодаря ти за добрите думи!

Не съм съгласен с римската теза по няколко причини

- произхода на термина бургос не е ясен

- бургоси има в цялата Римска Империя, не само на Балканите. Защо тогава само балканските жители да придобият това название?

- бургоса е малка кула с охрана от около 25 човека, еквивалент на днешен полицейски участък ( функцията на бургариите е била като на полицията). Дори на територията на Тракия да е имало 100 бургоса, то всички бургарии ще са само 2500 човека. Тези хора трудно могат да се обединят поради това, че са силно разпръснати, а дори и да се обединят, те не могат да се изправят дори пред един римски легион.

- създателя на римската теза твърдеше (дано не се лъжа), че титлата КАНАС У БИГИ има латинска етимология. Ако това бе така, то ние щяхме да я срещнем на някои римски надпис, или в историческите извори, или в Нотиция Дигнитарум (най-вече там)...това обаче не е така.

- има и друго, доста българи изобщо не са подвластни на Рим в Ранното Средновековие. Заберган е наречен българин, но със сигурност не е предвождал бургарии...

Освен добро желание се иска и логическо мислене, добро познаване на изворите и поне елементарни познания по лингвистика.

Надявам се отговора ми да е бил ясен.
цитирай
86. demokrat63 - Как ти можеш да намираш българското ...
07.11.2012 21:50
sparotok написа:
demograph написа:
Как ти можеш да намираш българското звучене, а други не могат?...
Вижте този пример извадка от гръцки сайт :
Word: stene//Дума - стене
Language: Thracian/Език - Tракийски
Meaning: strong/Значение - силен,як
See also: σθένος (Greek)/Виж също стенос(гръцки)
Comments: suffix of name deriving from a Greek loanword.
See P. A. Dimitrov - Thracian Language and Greek and Thracian Epigraphy, 2009 Cambridge Scholars Publishing
Коментар: суфикс на име, заемка от гръцки. Виж П.А.Димитров-Тракийският език и гръцкият и тракийска епиграфия,2009г. Кембридж Публикации на обучаващи се.
.......................................................................................................................
А кажете ми, защо този българин П.А.Димитров не е потърсил български смисъл на тази дума, а е легнал веднага на гърците и написал "заемка от гръцки". И сега гърците го цитират. На гръцки σθένος/стенос означава жизнен, енергичен и изобщо не е ясно кой от кого е повлиян.
Силен на гръцки е
ισχυρός - strong, powerful, potent, mighty, influential, forceful
δυνατός - possible, strong, powerful, mighty, potent, intense
γερός - bouncing, strong, sound, upstanding, hale, able-bodied
ρωμαλέος - robust, brawny, sturdy, incisive, lusty, strong...
........................................................................................................................
Но такива са някои българи.
Аз записвам Тервел като име на бащата на Терес в генеалогията на тракийските царе..Благодаря Павка.


Стене си е тракийска дума, среща се като компонент на личното име Роли-стен (V-ти век пр.Христа).

Стене е нашата дума стена...

Стене в нашия край се е запазила и до днес точно както е написана. Използва се обикновено когато някой тъжи за починал. Стене- плаче и
цитирай
87. sparotok - до demokrat63 - стене
07.11.2012 22:26
Глагола стена е древен, има го и в санскрит, там е станати-стена.

В случая обаче се касае за стена (градеж)...Стене Корта е древен тракийски топоним. Значението е Стената на Корто (Кордо).

Името Кордо е сродно на Кардам, значението е меч, или мечоносец ( от стблг. коръда-меч).

Поздрави!
цитирай
88. rorikabc - Дуло, войнствени трибали
08.11.2012 10:18
Дуло - според Щтапаров - е род, добър род . Правилно ли разбрах?По нашия край употребяваме думата - сой. Момък , мома от сой , от добър род. С каквото се захванат го свършват.Момъкът в мъжките дела, войн. а момата в женските.
Войнствени трибали. Непобедени от Ал. Македонски. И в по-новата история на горещи точки пращат тях . :)
цитирай
89. demograph - Србие са македонците
08.11.2012 12:34
nikikm написа:
sparotok написа:
rorikabc написа:
Явно в различните столетия отделните тракийски племена са се развивали различно . Този период който описваш , трибалите ли са най развити?


Трибалите бих ги обявил по-скоро за едни от най-войнствените.

четох,че трибалите са българи,но сърбите също имат претенции. Явно българският етнос има много тракийски съставки,в смисъл племена!

цитирай
90. demograph - Сърбите са "македнците" произведени от Симеон Велики по невнимание.
08.11.2012 12:40
nikikm написа:
sparotok написа:
rorikabc написа:
Явно в различните столетия отделните тракийски племена са се развивали различно . Този период който описваш , трибалите ли са най развити?


Трибалите бих ги обявил по-скоро за едни от най-войнствените.

четох,че трибалите са българи,но сърбите също имат претенции. Явно българският етнос има много тракийски съставки,в смисъл племена!

Когато Белградският му велможа се отцепил, Симеон подценил проблема и пратил някой си с малко войска да го вразуми. Оня взел че победил и се обявил за независим и после сърбите като прочели за тая история си я залепили за начало на сръбската държава - точно както макетата сега. Иначе сме си били един народ.
цитирай
91. stamenmihalevski - http://www. dnes. bg/obshtest...
08.11.2012 13:04
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/11/08/arheolozi-otkriha-zlatni-nakiti-v-dyrveno-kovcheje.172539

(Сигурно сте разбрали вече, но все пак...)
цитирай
92. d3bep - Имам следните забележки. Името не е ...
08.11.2012 13:22
Имам следните забележки.
Името не е ТЕРЕС, който се пише по друг начин(има един гласен звук по - малко, а точно изписванеот на гласните в древните езици по принцип е пестеливо), а ТИРЕЙ(или по - срещано в митологията като Терей).
В смисъл паралелите, които правиш ,са неточни(необходимо е повече лингвистика), но изводът е верен .Тирей също е възприет за тракийска ономастика, т.е. тракийско име е обвързан ос име, което може да мине за Тервел.
Има сюжетна линия която може да обедини Терес и Тирей, но е общо взето без значение.

Имаш обаче сериозен проблем на друго място - с името Трибелии.
Имаме редица неоспорими римски имена Требелии.
Поне двама от тях - съветникът на Антонии и преторът на Британия, произхождат от старинен римски род. Там изобщо не можеш да пипаш "траки", римският нобилитет е затворен "отрасъл", елит, който не се меша даже и с простолюдието.
Т.е. Трибелии е неоспорима римска ономастика. Никой няма да ти я вземе за българска поради нашенец с това име 5 века по - късно.
Използването на латинско като нашенско име не е чак такава изненада, аз бих казал че дори и днес между 5 и 10% от имената, които ползваме, имат римско значение и произход - Антон, Юли, Валери и прочие, просто не ги съзнаваме.
В този смисъл нямаме нещо толкова чудно ,а имаме характерното за епохата "поромейчване" - мъж с тракийско име е баща на човек с вече римско.

За другите неща:
За Захарта е безспорно така. От Скития до Египет се използва мед, може би затова още не сме склонни напълно да го заменим и днес при толкова заместители.
Ролистен е име със спорен прочит, но да ти кажа целостта му се крепи на гръцкото Стенел, име, познато от Илиадата, и имащо значение на "Силен". Така че там късането на тая връзка поставя под въпрос защо да се чете цяло име.

Поздрави!
цитирай
93. sparotok - новина
08.11.2012 16:32
stamenmihalevski написа:
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/11/08/arheolozi-otkriha-zlatni-nakiti-v-dyrveno-kovcheje.172539

(Сигурно сте разбрали вече, но все пак...)


Благодаря много! Н
Няма значение, че съм разбрал за новината, тя е хубава и заслужава да се повтори и потрети.

Находките са смайващо красиви, показват силно сходство със скито-сарматското изкуство. Провери сам с тези линкове

http://www.hermitagemuseum.org/html_En/03/hm3_2_9a.html

http://www.pitt.edu/~haskins/group9/kuloba11.jpg

http://www.pitt.edu/~haskins/group8/kele21.jpg

http://www.pitt.edu/~haskins/group12/tovsta9.jpg
цитирай
94. malchaniaotnadejda7 - 79. shtaparov - Ономастика на бъдещето
08.11.2012 18:38
shtaparov написа:
malchaniaotnadejda7 написа:
sparotok написа:
Надежда,името Дуло е документирано преди около 3500 години.Понеже обяснението е дълго ще ти го пусна на лични съобщения.Поздрави!

Благодаря ти!Отдавна ме вълнува историята на името на рода Дуло.Благодаря за Тервел-невероятно ценни сведения.Твоите открития са винаги кратки и ясни.Няма изхвърляния,няма многословие.Ценя яснотата.Краткостта на изказа...Ти го умееш.Странното е,че онези,които отхвърлят тезите ти,почти никога не предоставят строен доказателствен материал за твърденията си,а пелтечат врели некипели и държат отегчително дълги оди,където човек губи смисъла.Че са аристократи, интелектуалци и страшно оперени...,а всъщност са "оперетни".Това е жанра.Преди,подобно поведение ме изпълваше с негодувание.Сега го отминавам с безразличие.Толкова можем!Беше интересно отново да прочета,благодаря ти!

Тези наши или чужди езиковеди,които търсят в името "Дуло" и в много други прадревни имена точно определено конкретно значение,различно от името на Слънчевия бог,много се лъжат. Това име е получено от нашите деди по системата,описана в една от моите статии,и е в най-тясна връзка с имена като Бело (епитет на Слънчевия бог: Бели т.е. Белий: виж съвременната наша фам. Белови- с ударение на "Е" и "руската" Белови- с ударение на "О"),Въло,Веле,Гале,
Юли ("Юлий"),Бале,Вале,Тале (фам. Талеви),Тиле,Воло (виж фам. Волови и в частност Панайот Волов),Йоло,Цоло,Коло (виж фам. Колови- Дан Колов),Лоло,
Толо,Толе (фам. Толеви) и т.н.,но не на последно място разбира се- и със съвременните (!!!) Български имена Дуло и Дуле (виж- фам. Дулови и фам. Дулеви)!!! Така че моята система за обяснение на древните имена не само че
не може да бъде пренебрегвана,когато става въпрос за обяснение на неизвестностите в произхода на това или онова древно име,ами без нея няма да се доберем до нищо друго освен до някой глупав резултат,подобно на Алтхайм и Вамбери. Сиреч- ономастиката е крайно саката и недоправена без помощта на "Анализа". Поздрави!

Shtaparov, благодаря за сведенията, аз вярвам на тезата на Павел Серафимов. Предполагам той няма да има против да публикувам съобщението и тук. Поздрави! Ето мнението му:

"дуло
Дуло има тракийски корени. Дуло е името на благородническият род, от който произлизат наши велики владетели като Аспарух, Тервел и др. Безсъвестни изследoватели виждаха в Дуло гръцката дума дулос-роб, техни съмишленици търсеха връзка с унгарска дума и затваряха упорито очи за тракийската дума ДУЛ. Нейното значение е род, потомство, потекло, храненици, като по-късно добива значение благороднически род. Т.е. ДУЛО означава родът на владетелите.
По принцип думите род, потекло означават произлезли от, изтекли от ( връзката тека-потекло е повече от ясна). На санскрит ретас означава както род, така и течение, река. Отново на санскрит суну-син, потекло, род има първично значение изтекъл от, изсукан от...

На специалистите е известно, че тракийската и скитска дума ДА ( развила се по-късно в ДО, ДОЙ ) имат значение: дойка, хранителка, майка. Сродни нейни думи са санскритските ДЕ – дойка, хранителка, също и даяти- доя, датри, датрика-дойка, дуяте- доя, суча. Сродни български думи са дада, дадия – бавачка, дойка, доилица-дойка, дояля-сукалче, дойон-давам да бозае, дойка-гръд.

Както виждате тълкуването не е трудно, коренът на думата е ДО, ДУ, а пък ЛО е умалителна наставка срещаща се в тракийското лично име Скорило и разбира се в наши думи като помагало, потекло и др. Значението на ДО, ДУ се обяснява със санскритските глаголи доити, дуити – доя и разбира се нашият доя имащ диалектна форма дуя. Тракийското, т.е. древно българско значение на ДУЛО е храненици, род, потекло. Както и коренът, така и умалителната наставка ЛО са типично тракийски, т.е. древнобългарски.

По принцип тракийската дума дуло-род е свързана с гръцката doulos –роб.Първоначално обаче doulos е имала значението – човек от рода, човек обвързан с рода, дете. (Нашата дума роб е свързана с руската ребенок-дете). Със същата семантика е латинската дума за роб, а именно- famulus. Тя е свързана с familia –род, а също и с femina –жена.

Думата doulos е заемка в гръцкия понеже там няма етимология за нея. Тази заемка обаче е документирана преди около 3500 години на различни документи с линеар Б. На тези документи са записани и имена като Мирело, Вокило, Круменийо, Тато, Дейко, Руси, Пирино, Бато. Те имат смисъл на български, а не на гръцки.
Нито Дж. Чадуик, нито други иследователи са поставили акцент върху тези странни имена. Чадуик признава, че в документите с Линеар Б много имена нямат гръцки произход, но дава обяснение, че това са чужденци временно прибиваващи в микенските владения.
Подобно твърдение не се потвърждава от някои факти. Като ванакатеро (цар) в Кносос и Пилос е определен Одуровийо (Одрис), а това е тракийско име. Траките в никакъв случай не са само гости на микенците-ахейци. Праотецът на Агаменон и Менелай не е грък, а фригиеца Пелопс. Страбон дори си казва направо, че Пелопс довежда своите хора от Фригия. Това прави ахейците тракийски народ и обяснява защо в Илиада не се споменава нито веднъж думата варвари.
В доста по-късни времена гърците завладяват намиращото се в криза ахейско общество и асимилират населението, а с него и значителна част от езика. Ето поради тази причина в гръцкия речник се появява думата doulos –роб.
Гърците не са я разбирали и са и предали негативно значение.
Изпратено: 06.11 20:04 От: sparotok
цитирай
95. shtaparov - Много полезна забележка: благодаря
09.11.2012 00:31
sparotok написа:
shtaparov написа:
sparotok написа:
andorey написа:
....Спароток,може да ти харесва коментар 35,но те предупреждавам че братя Гайд и компания са едни обикновенни сектанти!

Изобщо не ми харесва коментар 35!Гайд я кара здраво през просото,той няма дори елементарна подготовка.Думи като аромат,тамян,тава,захар и т.н не са български.
Да се сравнява някаква дума вок-девойка,бременна жена е безумие.Корена в девойка е дев...Лошото е,че много хора се полъгаха по Гайд...

Не знам откъде е изровил тези думи Стефан Гайд приятелю,но някои от тях не може да не са били древно- Български,например:
1. Аромат= Аранич (Маранич,Мараня),а Мараня=Париня (Изпарения,Пара).
2. Тамна (Тамян)= Димна (Димян,Димьен).
3. Тава= Точа (съд за точени продукти),Хава (Хапа- съд за храна,за хапване).
4. Захар (Шекер,Шугър,Закар и пр.)= Сухар (от който ти пресъхва устата и те кара на вода), Мяхар (Мьедар)- заместител (имитатор) на меда,и т.н.! Поздравления за хубавия постинг!

Захарта е отркитие на индийците, наричали са я саркара....Не виждам как траките ще познават думата захар след като такава субстанция не се е произвеждала на Балканите в Античността.

Дори захарта да е открита в Индия,заслугата за това откритие не ще да е на черните дравиди,а на белите Ари (Ора,Хора),които и преди,и сега са истински активната и просветена част от населението на Индия. А името й няма как да не се родее с дума от ведическите езици и с някои европейски,а не дравидски или монголски думи. Това Саркара например има общо с думите Малц (Балг,Благ),Меласа (Балага т.е. Блага),Глюкоза (Благица,Благича,Сладича) и пр. (след прех. Р-Л). Сега вече става ясно,че думата Саркара (Салдара= Сладара т.е. Сладкият,Балгаря сиреч "Благаря" или "Благият") е усложнена диалектна форма (с добавено Р/Л) на думата Сакара (Медара),която някогашните Ари са подарили на индийците,несъмнено. И вероятно не е имало начин захарта да се открие първо в Европа,понеже тропиците,за разлика от нея,са предлагали хиляди шансове за това.
цитирай
96. shtaparov - До 94. (malchaniaotnadejda7):
09.11.2012 00:51
Не че тезата на Спароток е невъзможна,но тя не отхвърля описания от мен начин за образуване на най-древните индоевропейски имена: Българските,и не дава достатъчно сериозни причини само няколко от тях да правят изключение,а всички други да се подчиняват на правилото. А думата Роб иде от думата Раб (Раб Божий,Работник Божий),сиреч от думата Работя (Радим= Рабим т.е. Равим или Правим),а Работя= Равотя (Правотя,Правя си нещо). В крайна сметка Роб= Работник,но безплатен. От нея иде и "латинското" Серви" (роби)= Парви (Прави,Правещи) т.е. Рави (Раби,Работници),а "гръцката" дума Дуло (роб)= Дело (нещо "сделано" т.е. направено),и в крайна сметка означава "Задължен да извършва делата ти" или "Човек на делата",а не на последно място тази дума означава и Дулго (Дълго,Дълга- сиреч "Поробен за дългове","Длъжник").
цитирай
97. valentinnedyalkov - могилата в Свещари
09.11.2012 08:23
все пак си заслужава да се погледне отново
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-11-09&article=430656

могила с два слоя доказваща идентичността на траки и българи.
Поздрави!
цитирай
98. get - - А кои са "ахейците" ?!
09.11.2012 10:11
[quote=malchaniaotnadejda7]
- Историците ги датират, като присъствие 2 000 г. пр.н.е. в Еевропейският континент, тоест материкова Гърця. Но същата към него момент все още не носи това наименование - А е ... ? ... Аркадия ?!
В "Илиадата", който е основен източник на информация се упоменават с три имена:
- "ахайци" 598 пъти;
- "данайци" 138 ;
- "аргосци" 29 пъти.
- Най-старият им град и столица Аргос ? ... за него се говори, че е създаден от мпБелазсци ... което е етимологично близко и до един от митичните им царе основатели на същият Пелопс ?!
- Използвали са "линеар Б". От там се правят изводи, че са "индоевропейци". Но това ЛИНГВИСТИЧНО индо+европейци е некоректно ползвано, като историческо понятие, тъй като тук говорим за етносен а не езиков признак ?!
- Тук възниква моето недоумение ... Това един народ ли е с три имена ... или Три народа поселяващи една и съща територия ??!
- На база, на това съзнателно или не ... (некоректно ползване на езиковедски категории, подменящи исторически) Индо-Европейци ... се развива теорията, че те са от африкански произход ... и всички тези три различни групи ахейци, данайци и аргосци се слагат под един знаменател като им се определя етноста, като африкано-либийска ?!!
- Но ако се зачетем в сведения от ПО-СТАРО ВРЕМЕ за създадените колонии от Батиадите(мигранти от южни балкани). Стигаме до други изводи !!??
цитирай
99. batogo - Поздравления!
09.11.2012 13:15
Ти си достоен Българин, поставил си великата цел да върнеш достойнството и себеуважението на българите. България има нужда от хора като теб. Нека Бог благослови труда ти.
цитирай
100. sparotok - !
09.11.2012 17:26
batogo написа:
Ти си достоен Българин, поставил си великата цел да върнеш достойнството и себеуважението на българите. България има нужда от хора като теб. Нека Бог благослови труда ти.


Благодаря ти Огняне!
цитирай
101. sparotok - данайци
09.11.2012 17:31
get написа:
[quote=malchaniaotnadejda7]
- Историците ги датират, като присъствие 2 000 г. пр.н.е. в Еевропейският континент, тоест материкова Гърця. Но същата към него момент все още не носи това наименование - А е ... ? ... Аркадия ?!
В "Илиадата", който е основен източник на информация се упоменават с три имена:
- "ахайци" 598 пъти;
- "данайци" 138 ;
- "аргосци" 29 пъти.
- Най-старият им град и столица Аргос ? ... за него се говори, че е създаден от мпБелазсци ... което е етимологично близко и до един от митичните им царе основатели на същият Пелопс ?!
- Използвали са "линеар Б". От там се правят изводи, че са "индоевропейци". Но това ЛИНГВИСТИЧНО индо+европейци е некоректно ползвано, като историческо понятие, тъй като тук говорим за етносен а не езиков признак ?!
- Тук възниква моето недоумение ... Това един народ ли е с три имена ... или Три народа поселяващи една и съща територия ??!
- На база, на това съзнателно или не ... (некоректно ползване на езиковедски категории, подменящи исторически) Индо-Европейци ... се развива теорията, че те са от африкански произход ... и всички тези три различни групи ахейци, данайци и аргосци се слагат под един знаменател като им се определя етноста, като африкано-либийска ?!!
- Но ако се зачетем в сведения от ПО-СТАРО ВРЕМЕ за създадените колонии от Батиадите(мигранти от южни балкани). Стигаме до други изводи !!??


Гет, Херодот е ясен когато казва, че ахейците са местен народ, а същинските гърци са пришълци.

Аз лично смятам, че Данай не е от същия произход като хората, които е управлявал. Това, което Данай прави е преврат с помощта на африкански наемници...направо класика:)

цитирай
102. sparotok - траки и българи
09.11.2012 17:39
valentinnedyalkov написа:
все пак си заслужава да се погледне отново
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-11-09&article=430656

могила с два слоя доказваща идентичността на траки и българи.
Поздрави!


Има някакъв проблем, страницата не се отваря...
Намерих сведения обаче и на друго място.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1625255


Поздрави!


цитирай
103. brig - Пиша това при теб защото не знам къде другаде
09.11.2012 17:43
Сега е времето да възстановим оригиналната Българска църква - Първа Юстиниана.
Да изритаме гръцките подлоги. Това е идеята която може да ни обедини като Българи.
Извинявай за спама, но си мисля че пак може да изтървем момента.
цитирай
104. ivansimeonow - Поздравления Спароток, за прек...
09.11.2012 19:09
Поздравления Спароток, за прекрасния материал!
Множеството топоними с тракийски произход могат да се свържат частично и с етруските, които най- малко са близки роднини на траките. В седми век една немалка част българи се е настанила,малко учудващо може би за някой в земите на етруските. Те със сигурност дават своя дял за топонимите.
Иначе логично е , Марк Требелий да е трак и Требелий да съответства на Тервел
цитирай
105. sparotok - траки на Апенините
09.11.2012 20:41
ivansimeonow написа:
Поздравления Спароток, за прекрасния материал!
Множеството топоними с тракийски произход могат да се свържат частично и с етруските, които най- малко са близки роднини на траките. В седми век една немалка част българи се е настанила,малко учудващо може би за някой в земите на етруските. Те със сигурност дават своя дял за топонимите.
Иначе логично е , Марк Требелий да е трак и Требелий да съответства на Тервел


Жалко, че в интернет няма данни за голасекската и естската култура в Северна Италия. Фибули, домашна керамика, метални съдове, мечове, копия, ножове и т.н. са ...тракийски.

Имаме данни за идване на пелзги в Лациум, има свидетелства за тракийските имена на царете на Силвиите в Алба Лонга.

Не на последно място са топонимите, даже и италианците признават трако-пеласгийския произход на много селищни имена.

Alma fl.
• Place: river Alma, province Grosseto, region Toscana, Italy
• Name: Alma fl. (Marit.)
• Etymology: The name is explained by Pokorny from an extension *alm- of the IE root *al- 'to grow, nourish', and compared with Almus fl. (Thracia),
Alsium
• Place: Palo di Ladispoli, province Roma, region Lazio, Italy
• Name: Alsium (Ptol., Plin., Strab., Cic., Nam., Peut.)
• Etymology: Unknown. Founded by the "Pelasgians", according to the tradition
Blera
• Place: Blera (Bieda), province Viterbo, region Lazio, Italy
• Name: Blera (Ptol., Plin., Strab., Peut.)
• Etymology: The name has been compared with Greek blerai 'a spiny plant' (Alessio-De Giovanni, UTET). The initial b can be hardly explained from an Italic language. Instead, a language in which *bh>b has to be invoked. The "Pelasgian" or pre-Greek language was actually characterized by this shift. A
Caere, Agylla
• Place: Cerveteri, province Roma, region Lazio, Italy
• Name: Agylla (Plin., Strab., Verg., Nam.) Caere (Ptol., Plin., Strab.) Etruscan Cisra (Verrius Flaccus ?)
• Etymology: Many names for an important town. According to Pliny, Agylla is a Pelasgian name, given to the town by its founders. This is in agreement with the existence of the sound g<*gh in "Pelasgian" or pre-Greek language, postulated by Georgiev.
Heba
• Place: Sant'Andrea di Magliano, province Grosseto, region Toscana, Italy
• Name: Heba (Ptol.)
• Etymology: It is another case of an Etruscan town with a name containing a voiced stop, b, when it is commonly accepted that the Etruscan phonology only included voiced and aspirated voiced stops. The etmology is unknown, unless the "Pelasgian" language, which was characterized by the shift *bh>b, also lost the initial sw- like the Greek did (but the "Pelasgian" preserved the regular s-).
Pyrgi
• Place: Santa Severa di Santa Marinella, province Roma, region Lazio, Italy
• Name: Pyrgi (Ptol., Plin., Strab., Liv., Mel., Nam., Peut.)
• Etymology: The place-name is likely related to Greek pyrgos 'tower', that is also found in the name of Pyrgus (Arcadia). The Greek appellative has been explained as from a "Pelasgian" language,
Rusellae
• Place: Roselle di Grosseto, province Grosseto, region Toscana, Italy
• Name: Rusellae (Ptol., Plin., Liv.)
• Etymology: The name may belong to a series *rus- and compared with Rusium (Thracia), Riusiava (Germania) and Rusidava (?, Dacia).
Sutrium
• Place: Sutri, province Viterbo, region Lazio, Italy
• Name: Sutrium (Ptol., Plin., Strab., Liv., Plut., Peut.)
• Etymology: The place-name was spelled in Etruscan as s(h)uthri and was explained from a "mediterranean" stem *sutro- 'sterile, unfruitful', which would be also the origin of some Romance appellative (UTET). This meaning is rather well fit by the IE root *(k)seud- 'to grind in little pieces', that origined various appellatives meaning 'powder', then 'meager'. The place-name can be explained as "Pelasgian
Volci
• Place: Vulci di Montalto di Castro, province Viterbo, region Lazio, Italy
• Name: Volci (Ptol., Plin.)
• Etymology: Spelled velch in Etruscan, the name may be derived from the IE root *uelk- 'wet, damp'. A variant of this root was *uelg-, that can also fit the place-name Volci, given the shift postulated for the "Pelasgian" or pre-Greek language *g>k.
Cortona
• Place: Cortona, province Arezzo, region Toscana, Italy
• Name: Cortona (Ptol., Plin., Liv.)
• Etymology: The name was spelled curtun (ethnical curthute) in Etruscan and it could be attributed to an O-language, likely the Umbrian, but also the Pelasgian is possible, if it wasn't an A-language. In both cases, a possible comparison that could be done is with various appellatives having the meaning 'grate, fence', or even 'steep, scarped', from the IE root *kert- 'to turn, roll, wind'. The ancient traditions linked Cortona with the Pelasgians and with Gortyna in Arcadia, the homeland of the Pelasgians.
Perusia
• Place: Perugia, province Perugia, region Umbria, Italy
• Name: Perusia (Ptol., Plin., Strab., Liv.)
• Etymology: The second part of the name is usually recongnized as a toponymic formant and compared with the one of Venusia (Lucania), Genusia (Apulia). The first part has been related to Latin parra, Umbrian parfa (*parsa) 'a kind of bird', from the IE root *sper, and the name has thus been explained as 'the town of the sparrow' (UTET). But the different vocalism with respect to the Umbrian word makes this etymology uncertain. So, it is possible to recall the Thracian place-name Perinthus,
http://digilander.libero.it/toponomastica/etruria.html



цитирай
106. sparotok - църква
09.11.2012 20:44
brig написа:
Сега е времето да възстановим оригиналната Българска църква - Първа Юстиниана.
Да изритаме гръцките подлоги. Това е идеята която може да ни обедини като Българи.
Извинявай за спама, но си мисля че пак може да изтървем момента.


Хубаво е предложението ти, но хубавите работи стават бавно за съжаление...Народа сам трябва да осъзнае нуждата от истинска духовност. Чак тогава може да се пристъпи към прераждане и ново изграждане на вярата и Българската църква.

Поздрави!
цитирай
107. sparotok - Требелий
09.11.2012 20:56
d3bep написа:
Имам следните забележки.
Името не е ТЕРЕС, който се пише по друг начин(има един гласен звук по - малко, а точно изписванеот на гласните в древните езици по принцип е пестеливо), а ТИРЕЙ(или по - срещано в митологията като Терей).
В смисъл паралелите, които правиш ,са неточни(необходимо е повече лингвистика), но изводът е верен .Тирей също е възприет за тракийска ономастика, т.е. тракийско име е обвързан ос име, което може да мине за Тервел.
Има сюжетна линия която може да обедини Терес и Тирей, но е общо взето без значение.

Имаш обаче сериозен проблем на друго място - с името Трибелии.
Имаме редица неоспорими римски имена Требелии.
Поне двама от тях - съветникът на Антонии и преторът на Британия, произхождат от старинен римски род. Там изобщо не можеш да пипаш "траки", римският нобилитет е затворен "отрасъл", елит, който не се меша даже и с простолюдието.
Т.е. Трибелии е неоспорима римска ономастика. Никой няма да ти я вземе за българска поради нашенец с това име 5 века по - късно.
Използването на латинско като нашенско име не е чак такава изненада, аз бих казал че дори и днес между 5 и 10% от имената, които ползваме, имат римско значение и произход - Антон, Юли, Валери и прочие, просто не ги съзнаваме.
В този смисъл нямаме нещо толкова чудно ,а имаме характерното за епохата "поромейчване" - мъж с тракийско име е баща на човек с вече римско.

За другите неща:
За Захарта е безспорно така. От Скития до Египет се използва мед, може би затова още не сме склонни напълно да го заменим и днес при толкова заместители.
Ролистен е име със спорен прочит, но да ти кажа целостта му се крепи на гръцкото Стенел, име, познато от Илиадата, и имащо значение на "Силен". Така че там късането на тая връзка поставя под въпрос защо да се чете цяло име.

Поздрави!


Стефане, разговарял съм със специалисти относно името Требелии. Според тях то няма етимология на латински. Не може да се уточни произхода му. Някои предполагат, че е етруско, но аз не познавам етруски епиграфски паметник, на който да се споменава това име.

Относно Teres, то е само вариант на Tereus, както Seuthes е вариант на Seutheus (според Ваудхойзен). В Античността се е знаело, че Teres е вариант на Tereus, иначе на авторите нямаше да се налага да уточняват, че създателя на Одриското царство Teres не е същата личност както похитилия Филомема Tereus.

This Teres, the father of Sitalces, was the first founder of the great Odrysian empire, ... He has no connexion with Tereus who took to wife from Athens Procn&#232;, the ... in that country Itys suffered at the hands of the women Procn&#232; and Philomela.


Поздрави!
цитирай
108. sparotok - !
09.11.2012 21:00
demograph написа:
nikikm написа:
sparotok написа:
rorikabc написа:
Явно в различните столетия отделните тракийски племена са се развивали различно . Този период който описваш , трибалите ли са най развити?


Трибалите бих ги обявил по-скоро за едни от най-войнствените.

четох,че трибалите са българи,но сърбите също имат претенции. Явно българският етнос има много тракийски съставки,в смисъл племена!

Когато Белградският му велможа се отцепил, Симеон подценил проблема и пратил някой си с малко войска да го вразуми. Оня взел че победил и се обявил за независим и после сърбите като прочели за тая история си я залепили за начало на сръбската държава - точно както макетата сега. Иначе сме си били един народ.



В общи линии е верно. Не са малко разделените изкуствено народи-
- пакистанци и индийци са едни и същи хора
- фламандците и нидерландците са едни и същи хора
- австрийци и немци са едни и същи хора

Поздрави!
цитирай
109. sparotok - сой
09.11.2012 21:01
rorikabc написа:
Дуло - според Щтапаров - е род, добър род . Правилно ли разбрах?По нашия край употребяваме думата - сой. Момък , мома от сой , от добър род. С каквото се захванат го свършват.Момъкът в мъжките дела, войн. а момата в женските.
Войнствени трибали. Непобедени от Ал. Македонски. И в по-новата история на горещи точки пращат тях . :)


Сойо е тракийско лично име:)
цитирай
110. d3bep - Всъщност точно требеллус има пр...
09.11.2012 23:12
Всъщност точно требеллус има прекрасна етимология на латински, означава тройно красив, tres bellus. Не знам точно с кого си говорил за латинския... Обаче факт.

Но липсата на етимология не означава, че веднага можем да назначим на древното име етимология през съвременен български. ТО ти и на латинското име Гай може да не успееш да намериш превода на латински ,ама това не значи че е заменимо с българското "гей" например. Много бързо прескачах хилядолетия и континенти в тая етимология.

Иначе етруската връзка на траките е факт, обаче изобщо не е факт изводът от нея. Траки и етруски имат връзка далеч назад във времето, вероятно в района на Мала Азия. Българите пък са векове след това. Т.е. Директно сходството на траки и етруски да се пренесе в българско - трудна работа :) И зле засивдетелствана.
цитирай
111. malchaniaotnadejda7 - 96. shtaparov - До 94. (malchaniaotnadejda7):
10.11.2012 08:57
shtaparov написа:
Не че тезата на Спароток е невъзможна,но тя не отхвърля описания от мен начин за образуване на най-древните индоевропейски имена: Българските,и не дава достатъчно сериозни причини само няколко от тях да правят изключение,а всички други да се подчиняват на правилото. А думата Роб иде от думата Раб (Раб Божий,Работник Божий),сиреч от думата Работя (Радим= Рабим т.е. Равим или Правим),а Работя= Равотя (Правотя,Правя си нещо). В крайна сметка Роб= Работник,но безплатен. От нея иде и "латинското" Серви" (роби)= Парви (Прави,Правещи) т.е. Рави (Раби,Работници),а "гръцката" дума Дуло (роб)= Дело (нещо "сделано" т.е. направено),и в крайна сметка означава "Задължен да извършва делата ти" или "Човек на делата",а не на последно място тази дума означава и Дулго (Дълго,Дълга- сиреч "Поробен за дългове","Длъжник").

Shtaparov, не съм историк, но ме учудват две неща. "Работя" и "служа на дълга" не би ли трябвало да са две различни семантични гнезда? Това твое тълкувание е различно от предишното ти, че името "Дуло произхожда от името на Слънчевия бог". "Тангра" може и да произхожда от името на слънчевия бог, но името Дуло е с по-дълбоки корени от "роб", с по-древна семантика. Защо ли? Защото се оказа и доказа, че ние сме потомци на най-древното население в Европа. Словото, което пази името за най-старите господари на континента, не може да концентрира "роб" или "работник", като отличителен белег за предците ни, за първите царе на Европа. Понякога разликата е само една единствена буква. Както между "роб" и "род". Казват, сигурно и бог е буква. В праисторическите времена има две легенди. Легендата за човека ловец и легендата за човека на дълга, орача, работника. Изписани са с графити по скалите или са изсечени и издълбани в камък - преди словото е знакът. Като Мадарският конник. Историята на името "Дуло", според мен, е по-близко до човека бог, до човека конник, до човека ловец. Затова следвам и възприемам логиката в твърденията на нашия домакин, Павел Серафимов - Sparotok. Ето я:


"Връзка с името на Тервел показва тракийският етноним трибали, имащ значение тройно силни*. В “Зографска История” името на древният български владетел е изписано като Тревелий , а в “Историята на Поп Йовчо от Трявна” е употребен варианта Тривелий. Ясно могат да се различат две думи три и велий, т.е. името е двусъставно. Три отговаря на тракийската и разбира се българска дума три, а велий е сродна на тракийските балайос / валайос- голям, силен, от които произлизат старобългарските думи велий- голям, былъ-големец, былия-господар, велможа...

Тервел (Тривелий) е от рода Дуло, а това е също тракийско име. На различни надписи ( Амфиполис, Газорос и др) от Античността е документиран тракийския антропоним Дулес. Значението е потомък, род.

Тракийското династично име Терес притежава значението страшен, внушаващ страх. Терес е обяснимо с глагола треса, със същата семантика е и българското лично име Страхил." -
Sparotok
цитирай
112. shtaparov - Требелий- Пелазгийска заемка в латинския език
10.11.2012 09:03
d3bep написа:
...следните забележки.Името не е ТЕРЕС,който се пише по друг начин(има един гласен звук по-малко,а точно изписване на гласните в древните езици по принцип е пестеливо),а ТИРЕЙ(или по - срещано в митологията като Терей).
В смисъл паралелите...са неточни...но изводът е верен.Тирей също е възприет за тракийска ономастика,т.е.тракийско име е обвързан с име,което може да мине за Тервел.Има...линия която може да обедини Терес и Тирей,но е общо взето без значение.Имаш обаче сериозен проблем на друго място-с името Трибелии.Имаме редица неоспорими римски имена Требелии.Поне двама от тях- съветникът на Антонии и преторът на Британия...от старинен римски род.Там...не можеш да пипаш "траки",римският нобилитет е затворен...елит,който не се меша ...с простолюдието.Т.е.Трибелии е неоспорима римска ономастика.Никой няма да ти я вземе за българска поради нашенец с това име 5 века по- късно.Използването на латинско като нашенско име не е чак такава изненада,аз бих казал че дори и днес между 5 и 10% от имената,които ползваме,имат римско значение и произход- Антон, Юли,Валери и прочие,просто не ги съзнаваме.В този смисъл нямаме нещо толкова чудно,а имаме характерното за епохата "поромейчване"- мъж с тракийско име е баща на човек с вече римско.За другите неща:
За Захарта е безспорно така.От Скития до Египет се използва мед,може би затова още не сме склонни напълно да го заменим и днес при толкова заместители.Ролистен е име със спорен прочит,но да ти кажа целостта му се крепи на гръцкото Стенел,име,познато от Илиадата,и имащо значение на "Силен".Така че там късането на тая връзка поставя под въпрос защо да се чете цяло име.Поздрави!

"Гръцкото" име Стенел произхожда от Българското Станил (виж фам. Станилови),
което пък се родее по своята фонетична структура с други наши имена като Станкул,Ванкул,Момчил и т.н.,а първопроизхода на всички тези имена е от форма,много близка до формата Божил и носеща същия смисъл. А името Требелий е Пелазгийска заемка в латинския език.
цитирай
113. rorikabc - Сърби и българи
10.11.2012 09:08
Не зная колко трибалите са в сърбите и колко в българите . Не зная гена на сърбите. Но определено и в езиково и видимо генетично отношение те са по- близки на по-северните народи. .
цитирай
114. get - - Поради респекта ми, който изпитвам от вашите знания ... но и въпреки него !! - Позволете ми да ...
10.11.2012 10:28
... изкажа моето становище по тази твърде объркана и поради това деликатна тема за името Тер/в/б/елий ?!
- Същото едно съставно ли е ? - Според мен не ! - състои се от две части-думи ?! ... Тер(ам/ес) и Бел/Бал/Боу ... с преминаване на "Б-то във "В" ... става Вели(по/Велити), което може да се тълкува и като Вел(ик) и като (по)Вели(тел). - Но оттук респективно, значенията(многозначността) на тези всички ПРОИЗВОДНИ присъщи единствено само в Българският език - това идва да ни каже(наведе на идеята), че след като от тях са ИЗВЕДЕНИ толкова производни ... Това НЕ Е ЗАЕМКА, а говори за произход на същите, е че това са СПЕЦИФИЧНО-ПРИСЪЩИ ЧАСТИ НА/в НАШИЯТ език ?!- тоест не са заемки ... А по-скоро ние сме дали думите и смисъла!!
(Знам, че веднага ще бъда набеден в шовинизъм, та ще допълня !!!). Този език, който ние сме наследили от далечните си предци и чиито са тези думи ... е бил КОРЕННИЯТ-ПРОТО език(а) от който, са се разклонили, останалите(езици) от групата на европейските ... това се отнася дори и то най-вече, за латинският, който е възприел голяма част от етруският(близко родствен до белазгическият) лексикален фонд ?!!
- Като например Бел/Бал-Бял ... синоннимно на АР(ес) от което пък произлизат Арко(с преминаване на А в Я) става Яро/Ярко/Яро/Ярост (припомнете си лат. дума за Война-Бело, вероятно близко до Беля) и т.н. в ж.р. Яро-то става на Ярка, което пък е синонимно на Гала-Бяла, та дори до Галина-Бланка, тоест Ярка-Бяла за кокошката ... известна ни от песни и реклами :)) ... също и за етноназвание(то) Гали(Гало)-което иде от Бяло, за географско-регионално наименование Гала+тия и т.н. ?!
- Относно Тер с разместване на последните два звука станало на Тре ... но това в езика на наследниците на Галите(Белите) като част на речта иде да каже превъзходна степен "По(вече) ~много", в смисъла на "Тре биен" !!
- Имаме ли я/ги запазена тази/тези Тер-тре в български език ... за мен отговорът е положителен ... останали са в архаично диалектна форма, като Тера(м) - която се ползва и има две значения: Водя и Търся ! - в съвременен бг. език се среща като ин"терес ?!
- От всичко това, което не изчерпва проблематиката, мога да кажа ... че тези думи вероятно са се ползвали/разбирали първоначално(?) ... с/в чисто духовно-мистично съдържание/значение, в смисъл за функции/качества на божествени дадености и като епитети за същите ?
- По-късно се използват в чисто съциално-политически и формално-служебен аспект-смисъл ... Защото знаем, че древните са вярвали ... че Водача/Терес(а)Правителя/по силата на божественото Право е Повелявал ... е свързан и изпълнява поВелите на Бог и че ако той не е безупречен от това страда социума ... тоест членовете на групата-племето, които са поверили съдбата си на Терес-Водача ... Търсещият Правият път ??! ... и т.н.

от Гет "ктист"
цитирай
115. lyuliak - пример!
10.11.2012 14:22
" Предците ни смаяха с деянията си много народи и заслужиха уважението им със своята храброст, сила и ДОБРОТА. Ние носим същата кръв, за да бъдем обаче достойни наследници на героите трябва да прегърнем техните идеали."

Като "сила" употробено отделно от "храброст" има да ни замисля че Сила е и да останеш Верен на себе си! А не да се преориентираш по вятъра на печалбите ...

-----------------------
Наистина малко се знае за хан/кан/ Тервел. Преди 2-3 години попаднах в кърджалийския музей на една експозиция за него и едва тогава научих за великите му спрямо цяла Европа дела.
В последната година за тях вече пише и в тази трилогия: http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=48593&cat=34
цитирай
116. ivansimeonow - Относно Марк Требеллий
10.11.2012 19:29
За пореден път Стефан ме изненадва като полиглот. Но все пак името, което цитира Павел е Марк Требеллий.Няма съмнение ,че е трак Личното име е римско, а презимето тракийско , като тракиеца Гай Юлий Ейптайкет. Относно разчленяването на Требеллий. да беллус е красив, но тука е белий, трес е три, но тук е тре. , по скоро на тази база трудно може да му се намери смисъл в опит за превод. Близостта Требеллий и Требел с ус на края, по-скоро е доказателство, че не само траките имат заемки от латинския, но и римляните от техния език, което е нормално
цитирай
117. bgwest - дзвера просто ни бъзика. . . Пров...
10.11.2012 19:56
дзвера просто ни бъзика...
Проверява ни акълите....на къв хал са....
Значи,цитирам:"Всъщност точно требеллус има прекрасна етимология на латински, означава тройно красив, tres bellus. Не знам точно с кого си говорил за латинския... Обаче факт".......
:)))Требеллус...Три пъти бял...има етимология на латински?:)))....
Просто се бъзика,момчето!
цитирай
118. ckarlet - "Съдбата помага на смелите и ...
10.11.2012 22:12
"Съдбата помага на смелите и преследва слабите..."

Удоволствие е да чета написаното от теб, приятелю Sparotok!
Поздрави!
цитирай
119. sparotok - !
10.11.2012 23:59
ckarlet написа:
"Съдбата помага на смелите и преследва слабите..."

Удоволствие е да чета написаното от теб, приятелю Sparotok!
Поздрави!


Скарлетче, истина е, че съдбата помага само на смелите...а ние сме смел народ, иначе нямаше да оцелеем.

Поздрави!
цитирай
120. sparotok - виждане
11.11.2012 00:00
bgwest написа:
дзвера просто ни бъзика...
Проверява ни акълите....на къв хал са....
Значи,цитирам:"Всъщност точно требеллус има прекрасна етимология на латински, означава тройно красив, tres bellus. Не знам точно с кого си говорил за латинския... Обаче факт".......
:)))Требеллус...Три пъти бял...има етимология на латински?:)))....
Просто се бъзика,момчето!


Какво да се прави, всеки си има свое виждане...
цитирай
121. sparotok - !
11.11.2012 00:03
ivansimeonow написа:
За пореден път Стефан ме изненадва като полиглот. Но все пак името, което цитира Павел е Марк Требеллий.Няма съмнение ,че е трак Личното име е римско, а презимето тракийско , като тракиеца Гай Юлий Ейптайкет. Относно разчленяването на Требеллий. да беллус е красив, но тука е белий, трес е три, но тук е тре. , по скоро на тази база трудно може да му се намери смисъл в опит за превод. Близостта Требеллий и Требел с ус на края, по-скоро е доказателство, че не само траките имат заемки от латинския, но и римляните от техния език, което е нормално


Благодаря Ви! Спестихте ми обясненията, белус и белиус са наистина различни думи.

Тракийското присъствие сред римляните е започнало още в най-дълбока древност. Няма нищо чудно в това, че римляните са приели определени тракийски имена.

Поздрави!
цитирай
122. sparotok - Тервел
11.11.2012 00:05
lyuliak написа:
" Предците ни смаяха с деянията си много народи и заслужиха уважението им със своята храброст, сила и ДОБРОТА. Ние носим същата кръв, за да бъдем обаче достойни наследници на героите трябва да прегърнем техните идеали."

Като "сила" употробено отделно от "храброст" има да ни замисля че Сила е и да останеш Верен на себе си! А не да се преориентираш по вятъра на печалбите ...

-----------------------
Наистина малко се знае за хан/кан/ Тервел. Преди 2-3 години попаднах в кърджалийския музей на една експозиция за него и едва тогава научих за великите му спрямо цяла Европа дела.
В последната година за тях вече пише и в тази трилогия: http://www.bookpoint.bg/?cid=3&pid=48593&cat=34


Люляче, ако знаехме истината за произхода си, за подвизите и заслугите на дедите ни, щяхме да сме сплоен народ и нямаше да ни споходят днешните беди.

Поздрави!:)
цитирай
123. sparotok - сърби
11.11.2012 00:57
rorikabc написа:
Не зная колко трибалите са в сърбите и колко в българите . Не зная гена на сърбите. Но определено и в езиково и видимо генетично отношение те са по- близки на по-северните народи. .


Какво те кара да мислиш, че сърбите имат повече общи неща в езика и външния вид с по-северните народи?
цитирай
124. sparotok - подробности
11.11.2012 01:16
d3bep написа:
Всъщност точно требеллус има прекрасна етимология на латински, означава тройно красив, tres bellus. Не знам точно с кого си говорил за латинския... Обаче факт.

Но липсата на етимология не означава, че веднага можем да назначим на древното име етимология през съвременен български. ТО ти и на латинското име Гай може да не успееш да намериш превода на латински ,ама това не значи че е заменимо с българското "гей" например. Много бързо прескачах хилядолетия и континенти в тая етимология.

Иначе етруската връзка на траките е факт, обаче изобщо не е факт изводът от нея. Траки и етруски имат връзка далеч назад във времето, вероятно в района на Мала Азия. Българите пък са векове след това. Т.е. Директно сходството на траки и етруски да се пренесе в българско - трудна работа :) И зле засивдетелствана.


Стефане, има разлика между bellus и bellius. Ако не се лъжа трижди, тройно на латински е tribus....tres означава само 3.
цитирай
125. d3bep - Всъщност точно требеллус има пр...
11.11.2012 09:34
sparotok написа:
d3bep написа:
Всъщност точно требеллус има прекрасна етимология на латински, означава тройно красив, tres bellus. Не знам точно с кого си говорил за латинския... Обаче факт.

Но липсата на етимология не означава, че веднага можем да назначим на древното име етимология през съвременен български. ТО ти и на латинското име Гай може да не успееш да намериш превода на латински ,ама това не значи че е заменимо с българското "гей" например. Много бързо прескачах хилядолетия и континенти в тая етимология.

Иначе етруската връзка на траките е факт, обаче изобщо не е факт изводът от нея. Траки и етруски имат връзка далеч назад във времето, вероятно в района на Мала Азия. Българите пък са векове след това. Т.е. Директно сходството на траки и етруски да се пренесе в българско - трудна работа :) И зле засивдетелствана.


Стефане, има разлика между bellus и bellius. Ако не се лъжа трижди, тройно на латински е tribus....tres означава само 3.


Ами точно ти си последният който може да го заяви това.
Горе ми заяви, ще между Терес и Тереис нямало никаква разлика.
Сега като говорим за обратното, вече собствената ти логика не върви. Когато не ти отърва разлиакта между Требелус и Требелиус стана нетърпима.

За съжаление не е вярно.
"ius" е стандартно окончание за римските фамилии - като нашето Ов.
АнтонИУС, ВалерИУС, ТиберИУС(От тибър ще да е последният, или от тиби - щедро даряващ), Клавдиус, Лициниус,,, и да не продължавам;
НЕ СА ДО ЕДНА СБЪРКАНИ ЕТИМОЛОГИИ,
А са ФАМИЛНИ ОКОНЧАНИЯ.

ОТГОРЕ НА ТОВА
за думи като беллус
БелИУС е сравнителна форма.
Означава , "по - хубав".
Не знам как ги пропускате тея неща в етимологиите. Според мен твоят човек не разбира латински и ти трябва друг :) Имате два елементарни варианта за това окончание, а го изкарвате "грешка".
Грешката обаче е от вас.

Същото важи и за триждито. Не е нужен буквален превод на български за да е ясна конструкцията.
Който ти е казал за "тройното" - което си е просто заяждане, не ти ли е казал за ТРЕМОНЦИУМ.
Знаеш ли какво означава "етимологията" на името на града....?
Седи ми малко странно, изглежда почти все едно че говорим за Тракия и траките, а .. НЕ ЗНАЕТЕ ИМЕТО НА ВЕРОЯТНАТА СТОЛИЦА НА РИМСКАТА ПРОВИНЦИЯ ТРАКИЯ.
Троехълмие....
Очевидно че точно тъй, както аз предлагам ,се комбннира Три-то. Засвидетелствано, де - в центъра на провинция Тракия.... И то в имеобразуване.
Дотук с етимологиите, струва ми се.

Та фактите са ясни.
Требелиус е несъъмнено латинско име.
С буквално отлична етимология.
И е взаимствано по нашите земи.

ТОва са фактите, пък хората могат да с ир азвиват оттам вече каквито си искат работи и да вярват в тях :) Гледа се къде е първо засвидетелствано. А то не е първо засвидетелствано, то е буквално ГЪСТО засвидетелствано в Рим. При това на НОБИЛИ, съсловие, коеот се "размножава" само помежду си, затворен аристократичен кръг... Искахте етимология, даже и това има ,макар да твърдяхте че няма... Кво да се обсъжда повече.
Чудесна идея е историята да е патриотична.
Но отвреме на време трябва и да е реалистична... За цвят :)

Поздрави!
цитирай
126. malchaniaotnadejda7 - 96. shtaparov - До 94. (malchaniaotnadejda7):
11.11.2012 12:02
shtaparov написа:
Не че тезата на Спароток е невъзможна,но тя не отхвърля описания от мен начин за образуване на най-древните индоевропейски имена: Българските,и не дава достатъчно сериозни причини само няколко от тях да правят изключение,а всички други да се подчиняват на правилото. А думата Роб иде от думата Раб (Раб Божий,Работник Божий),сиреч от думата Работя (Радим= Рабим т.е. Равим или Правим),а Работя= Равотя (Правотя,Правя си нещо). В крайна сметка Роб= Работник,но безплатен. От нея иде и "латинското" Серви" (роби)= Парви (Прави,Правещи) т.е. Рави (Раби,Работници),а "гръцката" дума Дуло (роб)= Дело (нещо "сделано" т.е. направено),и в крайна сметка означава "Задължен да извършва делата ти" или "Човек на делата",а не на последно място тази дума означава и Дулго (Дълго,Дълга- сиреч "Поробен за дългове","Длъжник").

Shtaparov, твърдението ти е невярно. Не може името ДУЛО да е с гръцки произход. Гърците са дошли тук много след дедите ни. Името на рода Дуло е по-старо от Старото царство в Египет. Много те моля, това са спекулации. Първите царе в Европа - роби и длъжници?! Как така гърците ще са ни кръстници? На гръцката памет ще разчитам аз, не на паметта на родовете си. "Роб" и РОД са две различни, ама много различни думи!? Изключенията потвърждават правилото. Има думи, които трябва да помним. Длъжни сме!
цитирай
127. andorey - Една книга, която може да бъде на...
11.11.2012 14:17
Една книга, която може да бъде намерена в почти всеки български дом - Христо Ботев - Избрани съчинения, три тома. Том 3 съдържа нещо много интересно - една книга от големият руски учен Дмитрий Иловайски, преведена от руски от самият Христо Ботйов. Книгата се казва - "За славянското произхождение на Дунавските българи". Ха така!
Там за името Тербел или Тервел, четем :
"Ние не виждаме никакво основание, както е направил Шафарик, да не признаваме в това име присъствието на славянски корен...
Константин Багрянородни говори, че названието на областта Тервуния или Тербуния, на славянски език означава "укрепено място" (твърдина)...
Думата "теребить" съществува и у нас (у русите) и досега, ако и да е получила друг някакъв си отенък по смисълът...
Може би и личното име Тербел (Тервел в разписът на българските князове) е от един корен с названието Теребуния и неговата съответствена форма в древно-руските имена била Тербило или Теребило, с което тя би се съгласувала не само по своята форма, но и по значението си."
Край на цитата.
Всички, който се съмняват в трако-славянския произход на древните българи, да започнат да четат като за начало големият руски учен от 19 век, Дмитрий Иловайски, а също и Александър Чертков.
цитирай
128. vmir - Честито на Спароток! Атохтонната теория за българите вече е част европейската историография:
11.11.2012 20:43
http://vmir.blog.bg/politika/2012/11/11/kyde-sa-bylgarite-predi-asparuh.1019094

Успех и на книгите!
цитирай
129. rorikabc - Ето тук още карти
12.11.2012 11:21
Да се види кои колко са.

http://www.artsloi.com/culture/574-2010-04-14-13-15-44.html
цитирай
130. sparotok - благодаря ти!
12.11.2012 14:52
vmir написа:
http://vmir.blog.bg/politika/2012/11/11/kyde-sa-bylgarite-predi-asparuh.1019094

Успех и на книгите!


Благодаря ти приятелю!

Макар и предпазливо, западняците започват да говорят за истинската българска история:)
цитирай
131. sparotok - книги
12.11.2012 14:55
andorey написа:
Една книга, която може да бъде намерена в почти всеки български дом - Христо Ботев - Избрани съчинения, три тома. Том 3 съдържа нещо много интересно - една книга от големият руски учен Дмитрий Иловайски, преведена от руски от самият Христо Ботйов. Книгата се казва - "За славянското произхождение на Дунавските българи". Ха така!
Там за името Тербел или Тервел, четем :
"Ние не виждаме никакво основание, както е направил Шафарик, да не признаваме в това име присъствието на славянски корен...
Константин Багрянородни говори, че названието на областта Тервуния или Тербуния, на славянски език означава "укрепено място" (твърдина)...
Думата "теребить" съществува и у нас (у русите) и досега, ако и да е получила друг някакъв си отенък по смисълът...
Може би и личното име Тербел (Тервел в разписът на българските князове) е от един корен с названието Теребуния и неговата съответствена форма в древно-руските имена била Тербило или Теребило, с което тя би се съгласувала не само по своята форма, но и по значението си."
Край на цитата.
Всички, който се съмняват в трако-славянския произход на древните българи, да започнат да четат като за начало големият руски учен от 19 век, Дмитрий Иловайски, а също и Александър Чертков.


Книги, в които истината е казана има, някои се намират трудно, но все още ги има, който търси ще ги намери.
цитирай
132. rorikabc - Спароток,
12.11.2012 21:15
Ето тук има сведения за тракийски думи от трибалите. Северозападната част на България е една от най -запазената от влияния. Хората не са специалисти и си го казват но има доста думи.
цитирай
133. rorikabc - уф
12.11.2012 21:16
Ето http://pishtikov.vratza.com/zabravenoto_ime.htm#%D0%9D%20%D0%90%20%D0%9F%20%D0%98%20%D0%A1%20%D0%90%20%D0%9D%20%D0%90%20%D0%A2%20%D0%90%20%20%20%20%D0%98%20%D0%A1%20%D0%A2%20%D0%9E%20%D0%A0%20%D0%98%20%D0%AF
цитирай
134. kasnaprolet9999 - От къде намираш сили ????
12.11.2012 23:00
Често ти се възхищавам на търпението и ерудицията, с които отстояваш своите тези и заключения от новите археологични разкрития, касаещи нашето историческо минало. Водиш истински битки в името на благородна кауза. Поздрави!!
цитирай
135. sparotok - сили
13.11.2012 08:55
kasnaprolet9999 написа:
Често ти се възхищавам на търпението и ерудицията, с които отстояваш своите тези и заключения от новите археологични разкрития, касаещи нашето историческо минало. Водиш истински битки в името на благородна кауза. Поздрави!!


Силите май идват от билките. Не се шегувам, вместо да се тровя с кока-кола и други боклуци, карам на билкови чайове- мента, мащерка, невен, коприва, бял бъз, кантарион, глог, теснолист живовлек...

Билковия чай е полезен, приятен и евтин...за разлика от химиите в супермаркета.

Поздрави!
цитирай
136. sparotok - думи
13.11.2012 08:56
rorikabc написа:
Ето http://pishtikov.vratza.com/zabravenoto_ime.htm#%D0%9D%20%D0%90%20%D0%9F%20%D0%98%20%D0%A1%20%D0%90%20%D0%9D%20%D0%90%20%D0%A2%20%D0%90%20%20%20%20%D0%98%20%D0%A1%20%D0%A2%20%D0%9E%20%D0%A0%20%D0%98%20%D0%AF


По принцип българския език е продължение на тракийския. Напълно естествено е определени диалектни думи да бъдат наречени тракийски (трибалски).

Поздрави!
цитирай
137. sparotok - до Звер
13.11.2012 09:05
Стефане, доста неща не си пасват в твоето тълкуване, но помисли и върху това- българите се борят за независимост от Римската Империя през 7-ми век. Струва ми се странно, ако един български владетел от 8-ми век носи римско име.

Ситуацията може да я сравниш с Освобождението през 1878 г. Как мислиш, дали е имало тенденция в българските семейства на децата да се дават турски имена?
цитирай
138. d3bep - Стефане, доста неща не си пасват в ...
13.11.2012 11:33
sparotok написа:
Стефане, доста неща не си пасват в твоето тълкуване, но помисли и върху това- българите се борят за независимост от Римската Империя през 7-ми век. Струва ми се странно, ако един български владетел от 8-ми век носи римско име.

Ситуацията може да я сравниш с Освобождението през 1878 г. Как мислиш, дали е имало тенденция в българските семейства на децата да се дават турски имена?

Какви бяха титлите на този български владетел, на първо място, и на второ, какво е отношението му с Константинополския царски двор.
?

В тая логика на разсъждения трябва него да го обявиме за бей и паша с тея кесарски титли и знаци отгоре му. Туй по - лошо от турско име, щото турски имена в България след освобождението все па кима, ама премиер министър да е Паша май няма...

Второ, името Требелиус е по - скоро латинско, а в тея години ИРИ клони към съвсем друг тип имена, Гай, Марк, Квинт и прочие имена дето описват половината население на Рим вече почти ги няма, т.е. логиката не е такава.
Ина трето място аз не знам дали България се е борила за независимост от Византия. По - скоро ми се вижда по - близо до истината да се твърди, че византия се е борела за независимост от България, коеот също не е точно но.. По скоро с помощта на България Византия е изобщо оцеляла в тея години, ти ми говориш за освобождение :)

Поздрави!
цитирай
139. bulgarinut57 - МНОГО Е ПРОСТО ! БОГ ДЪРЖИ РЪКАТА МУ И БДИ НАД НЕГО !!!
13.11.2012 14:22
kasnaprolet9999 написа:
Често ти се възхищавам на търпението и ерудицията, с които отстояваш своите тези и заключения от новите археологични разкрития, касаещи нашето историческо минало. Водиш истински битки в името на благородна кауза. Поздрави!!

цитирай
140. lyuliak - Нека помним завета на Кубрат за пръчките -
13.11.2012 22:57
Бог е с тези, които са заедно. Независимо кой пише, кой подкрепя, кой търси из древните книги, кой предава на децата си старите български ценности....и едните и другите са важни.
цитирай
141. brig - Стефане, доста неща не си пасват в ...
13.11.2012 23:17
d3bep написа:
sparotok написа:
Стефане, доста неща не си пасват в твоето тълкуване, но помисли и върху това- българите се борят за независимост от Римската Империя през 7-ми век. Струва ми се странно, ако един български владетел от 8-ми век носи римско име.

Ситуацията може да я сравниш с Освобождението през 1878 г. Как мислиш, дали е имало тенденция в българските семейства на децата да се дават турски имена?

Какви бяха титлите на този български владетел, на първо място, и на второ, какво е отношението му с Константинополския царски двор.
?

В тая логика на разсъждения трябва него да го обявиме за бей и паша с тея кесарски титли и знаци отгоре му. Туй по - лошо от турско име, щото турски имена в България след освобождението все па кима, ама премиер министър да е Паша май няма...

Второ, името Требелиус е по - скоро латинско, а в тея години ИРИ клони към съвсем друг тип имена, Гай, Марк, Квинт и прочие имена дето описват половината население на Рим вече почти ги няма, т.е. логиката не е такава.
Ина трето място аз не знам дали България се е борила за независимост от Византия. По - скоро ми се вижда по - близо до истината да се твърди, че византия се е борела за независимост от България, коеот също не е точно но.. По скоро с помощта на България Византия е изобщо оцеляла в тея години, ти ми говориш за освобождение :)

Поздрави!


Връзва се идеално ако е латинско името на Требелий. А и титлите му не са случайни и не са давани току така за щяло и нещяло.
За това кой има право да наследи римската империя, ние или ИРИ.
И добавя нови щрихи към претенциите на Симеон срещу Лакапин май пак за същото :)
Обяснява нашето отцепване след окончателното завземане на властта от гърчавите и последвалите войни между нас.
цитирай
142. shtaparov - Още един Тракийски артефакт,оставен от древните Българи:
14.11.2012 00:01
Погребение на кон по типичен Тракийски обичай от 5-6 век,оставено от нашите прадеди- на http://www.youtube.com/watch?v=5MqqHzO_HiM&feature=related
цитирай
143. georgealall - тривелий е класическо римско име. ...
15.01.2013 13:38
тривелий е класическо римско име. по късно гърците го взимат. от тях пък-траките - и прабългарите. И двата етноса общуват с вВзантия. Нищо чудно не виждам тук.
а тервел (името е транскибиран варинат през Тербел, през Трибелий) наистина е велик владетел, когото западната летопис подценява. Той е със значението на Карл велики.. но това е друга тема.
цитирай
144. sparotok - каква е етимологията на латински
15.01.2013 15:45
georgealall написа:
тривелий е класическо римско име. по късно гърците го взимат. от тях пък-траките - и прабългарите. И двата етноса общуват с вВзантия. Нищо чудно не виждам тук.
а тервел (името е транскибиран варинат през Тербел, през Трибелий) наистина е велик владетел, когото западната летопис подценява. Той е със значението на Карл велики.. но това е друга тема.


Каква е етимологията на латински език?
Гърците не обръщат латинското Б на В, а го предават с ОУ.
цитирай
145. sparotok - !
12.03.2013 01:56
shtaparov написа:
Погребение на кон по типичен Тракийски обичай от 5-6 век,оставено от нашите прадеди- на http://www.youtube.com/watch?v=5MqqHzO_HiM&feature=related


Благодаря ти приятелю!
цитирай
146. agrianian - Тервел - разкъсващ със гвор (думи)
29.11.2013 12:49
Павеле ! Знаеш дека сме на едно за призхода ни ! Сакам да помогнем не да ТЕРАМ (разкъсвам) с Агрианскиьот си диалект ! Велим (говоря) ви дека ДУЛО е слънце ! Че цитирам пра баба ми : Немой Владко да се пулиш на ДУЛОТО оти кети извади очите !
Бех малечок и гледах слънцето (дулото) съответно се осветих и требваше да ми слагат картофи на очите ! Относно БАЛ ; БАЛА ; БАЛИ : е голем ! А Трибали е трите големи ! Я немам бала пари ама съм струпал бала сено да отчувам скотовете зимата..!
Я велам немойте да се терате…ойдете наедно ке сте БогАрни (БЪЛГАРИ) !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929680
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031