Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.09.2012 17:21 - ЧУДЕСА И НЕУДОБНИ ФАКТИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 77569 Коментари: 180 Гласове:
112

Последна промяна: 13.09.2012 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                      ЧУДЕСА И НЕУДОБНИ ФАКТИ

 

 

 

Всеки учен знае, че с помощта на археологически находки се определя лесно къде е живял даден народ. Това е възможно понеже в древността, посудата, въоръжениета, украшенията и т.н. са имали свои отличителни белези. Направят ли се сравнения на намерените артефакти от различни територии, може да се установяви до къде е успял да се разпростре даден етнос.

 

За да получат потвърждение относно пребиваването на определен народ в дадена земя, изследователите търсят потвърждения от ономастиката. Сравняват се названия на населени места, реки (също и лични имена). Те се налагат трудно на ново място, но веднъж наложени са изключително устойчиви. Някои топоними и хидроними са се запазили почти непроменени в продължение на хиляди години...

 

В идеалния случай учените ползват също исторически свидетелства за миграциите на даден народ. Ако свидетелствата на старите автори съвпаднат с данните от ономастика и археология, то колкото и невероятен да изглежда резултата от проучването, той трябва да се приеме.

 

Разказвайки за нашите предци траките, различни автори споменават техните обиталища на север от река Дунав, край Кавказ, а и колониите в близост до перси и бактрийци. По принцип тези твърдения не се оспорват. Има обаче и други, не по-малко интересни свидетелства на стари писатели. Те явно не са удобни на силите на деня и по тази причина биват премълчани. Като пример може да се посочи едно важно изказване на Страбон. В своята География (ХІІ.3.25 ) той споменава, че след Троянската Война енетите заминали заедно с траки за адриатическото крайбрежие.

 

Тези енети, наречени още венети създават богата държава в северната част на Апенинския полуостров. Eдни от най-известните им селища е Емона, чието име е сродно на Емон (Хемус-Стара планина). Друг град с интересно име е Тергесте. За неговото название Б.Хрозни търси обяснение с думата търг, тържище...(Ancient History of Asia Minor, India and Crete, p.84). Топонимите показват, че венетите трябва да са говорили език изключително близък до този на дедите ни. Това се доказва и от eпиграфските паметници. В работа на Бор, Шавли и Томашич ( Veneti.... 213) е публикуван много интересен надпис върху чаша: OSTI IAREI -ОСТИ ЯРЕЙ. Авторите го превеждат като: (пий и) остани млад (яре е дума за младо животно).

 

Къде обаче изчезват траките? Дали те не са били просто плод на страбоновото въображение? Не, разбира се, данните от археология и ономастика показват, че е имало вековно тракийско присъствие на Апенинския полуостров. Голяма част от дедите ни се е заселила в земите на юг от Алпите. Там, в археологическия пласт на Ранната Желязна Епоха са намерени огромно количество от “екзотични” артефакти.

 

Кривите тракийски мечове, очилатите фибули, домашната керамика и украшенията не могат да се сбъркат изобщо. Няколко десетки обекта биха могли да се приемат като обект на търговия. Така е, но касае ли се за стотици, дори хиляди артефакти от тракийски произход вече е нещо друго.Никой народ не изнася цялата си материална култура.

 

Освен находките има и други свидетелства за тракийско присъствие на Апенинския полуостров. Това е появата на куполните гробници в земите на етруските. Те са от същия тип както тези от Тракия. Този феномен все още не е изяснен от учените.

В етруския пантеон се появяват и богове със странни имена. Става дума за Земла-земята и Сетлан, чието име В.Георгиев свърза с тракийския теоним Суитулен и българското лично име Светлан (Траките и техния език, стр. 61). В далечното минало всеки е държал на вярванията си. За да се наложат тракийски божества сред етруските, то влиянието на дедите ни трябва да е било огромно. То повлиява и езика на местното население. Езиковедите признават, че латинската дума mareморе е заемка (Георгиев, Траките...стр.206). Тя идва от тракийския хидроним Marmara. Етруските пък наследяват думи като дин-ден, мид-мед, ан-онъ (той), талмите-тълмач (преводач), суплу- супло (тръба, кавал)...

 

По целия Апенински полуостров има топоними и хидроними, които не притежават обяснение на латински, или на друг италийски език. Става дума за Коса, Мизенум, Калес, Висентиум, Скаптия, Пирги, Планина, Велинус, Игилиум, Балесиум, Езерниа, Перусия...Някои от тях си имат ясни тракийски паралели. Висентиум отговаря на трак. Висанте, което пък се обяснява със стблг. вьсъ-селище. Балесиум отговаря на трак. Балаусион, обяснимо с блг. прил. бял, бал (диал.вариант). Езерния е точен еквивалент на трак. Езарейс, неговата етимология получаваме с думата езеро...

 

Съществуват и други доказателства за присъствие на траки на Апенините. Тит Ливий споменава в работите си като първи царе на Силвиите владетелите Атис, Капус и Капетус. Тези имена обаче са тракийски. Атис е дори тракийски теоним, става дума за един древен бог на плодородието. Да не забравяме и това, че основателите на Рим – братята Ромул и Рем са определени като синове на Арес – тракийския бог на войната. Имената Ромул и Рем нямат обяснение на латински, в езика на дедите ни обаче значенията са силен (Ромул) и първи (Рем)...Рем наистина е роден първи, но Ромул остава силния, той основава Вечния град...

 

Чудя се на учените ни, които упорито са вперили поглед в далечната Азия, но отказват да потърсят следите на дедите ни в Европа. Недобросъвестни хора нарекоха предците ни живеещи в шатри номади, а истината е, че ние сме потомци на народ, който е ковал историята на Европа. Без траките Рим нямаше да се развие като място, от което ще излезат господарите на стария свят. В по-късни времена отново благодарение на тракийските владетели Римската Империя придоби величие и запази границите си. Без Максимин Тракиец, Максимин Дакиец, Константин Велики, Юлиан и др. историята щеше да изглежда съвсем различно...

 

Ние обаче не знаем тези неща. Внушава ни се, че сме малки, слаби и незначителни.Бездушни индивиди мачкат самочувствието ни. Коват се лъжа след лъжа...До кога!Народа ни има както сили, така и способности да се справи с всичко. Иска се обаче една искричка, която да запали вдъхновението на хората. Нужен е един идеал, който да се следва и да стигне до обединението на българите. Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си. Няма кой да ни помогне, никой няма интерес да излезат наяве заслугите на народа ни. Неудобните факти ще ги обявят за чудеса...

Ние самите обаче можем да направим чудо стига да поискаме. Можем за пореден път да покажем, че Българина е способен да възкръсва! Не е чак толкова трудно. Започне ли човек да търси и показва най-доброто от себе си, да се държи като добър и честен граждани, то е само въпрос на време когато и промяната в живота ни ще дойде. Не подарена от чужденци, а сътворена от нас самите!



Тагове:   дунав,   Кавказ,   Рим,   Страбон,   ливий,   Ромул,   РЕМ,


Гласувай:
112



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
13.09.2012 17:24
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
13.09.2012 17:26
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. kostas - Ще те подкрепя с един пример за гр. Дувар в Англия ...
13.09.2012 17:36
При навлизането с кораб към пристанището ,първото нещо което се забелязва е една скала ,нарязана като дувар (арх.) - стена ,ограда . На английски няма обяснение за името ..Смело напред ! Поздрави Ник.
цитирай
4. minavamottuk - Това само доказва,
13.09.2012 17:38
че имаме общ прародителски корен с европейски народи,но не бива да залитаме и да обявим всичко за българско,просто праотците ни са се разселили ,аз лично се замислям ,къде е началото...иска ни се да е на днешните ни земи ,но може и да е с по-широк диапазон -малоазийски и румънски днешни територии..Всъщност изследванията за траките са в проходилка още..,според моите скромни впечатления ,основани на популярни четива, а не на документални
цитирай
5. sparotok - Британия
13.09.2012 17:49
kostas написа:
При навлизането с кораб към пристанището ,първото нещо което се забелязва е една скала ,нарязана като дувар (арх.) - стена ,ограда . На английски няма обяснение за името ..Смело напред ! Поздрави Ник.


Ник, траките оставят много следи в Британия. Тамесис-Темза е сродно на тракийското Тамаси-дава, а обяснението идва от тъма-тъмнина.

А и самите келтски легенди разказват за идването на народа на болгите от Тракия и Скития. В преданията се твърди, че от рода на тракийските болги е и великия Атила :)

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - началото
13.09.2012 17:56
minavamottuk написа:
че имаме общ прародителски корен с европейски народи,но не бива да залитаме и да обявим всичко за българско,просто праотците ни са се разселили ,аз лично се замислям ,къде е началото...иска ни се да е на днешните ни земи ,но може и да е с по-широк диапазон -малоазийски и румънски днешни територии..Всъщност изследванията за траките са в проходилка още..,според моите скромни впечатления ,основани на популярни четива, а не на документални


Имате право, най-древните ни обиталища са обхващали също земите на Румъния, Турция, Гърция. Поне от 5-то хилядолетие преди Христа в тези региони има близка материална култура и идентични погребални обреди...

Съгласен съм с Вас, че залитанията не са хубави, не е полезно да се преувеличава...Да, така е, но цялата официална историография е едно голямо залитане и преувеличение.

Нека не бъда голословен. Повечето хора смятат минойската култура за гръцка, а истината е, че дедите на гърците са унищожители на минойското общество.

Говори се за гърците като просветители, но никой стар автор не е определил гърците като създатели и разпространители на азбуката. Такива са трако-пелазгите. Създаването на пимеността е приписано на Орфей, пренасянето на азбуката в Лациум на тракийските роднини пеласгите.

Защо трябва да се премълчава тракийския произход на Константин Велики, Юстин І, Юстинан І, та това са велики хора?

Не мога да се съглася, че търсенето на истината е равносилно на залитане и българомания...

Поздрави!
цитирай
7. mariniki - да... трябва да се преборим...
13.09.2012 18:11
да търсим и открием истината, да се изрови премълчаното...
да се открият корените, да блесне величието на произхода на народа ни...
заслужава си за това да се пише... и да се борим...
поздравления... и за този постинг..
цитирай
8. kostas - * ЧУДЕСА И НЕУДОБНИ ФАКТИ *
13.09.2012 18:14
Винаги съм се "усмихвал под мустак" на израза " американски народ" - как не ни минава през акъл за индианците-МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ С КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ , нима мексиканците , бразилците , канадците и другите обитават Марс И НЕ СА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ НАРОДИ ,а свързваме понятието за едни от най-недолюбваното сборище от лЮДЕ ?
цитирай
9. sparotok - истина
13.09.2012 18:20
mariniki написа:
да търсим и открием истината, да се изрови премълчаното...
да се открият корените, да блесне величието на произхода на народа ни...
заслужава си за това да се пише... и да се борим...
поздравления... и за този постинг..


Истината трябва да се търси защото съзнанието и самочувствието на един народ определя и бъдещето му.

Поздрави!
цитирай
10. sparotok - терминологии
13.09.2012 18:22
kostas написа:
Винаги съм се "усмихвал под мустак" на израза " американски народ" - как не ни минава през акъл за индианците-МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ С КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ , нима мексиканците , бразилците , канадците и другите обитават Марс И НЕ СА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ НАРОДИ ,а свързваме понятието за едни от най-недолюбваното сборище от лЮДЕ ?


Който има власт и средства може да въведе всякакви терминологии:)
цитирай
11. анонимен - Поздравления за народополезното дело, Спароток!
13.09.2012 18:41
Яране и Яро - обръщения (диалектно-жаргонно) към по-млад приятел/-ка в Босна и Херциговина;
Супелка или Шупелка - вид народен дървен инструмент (свирка) в Югозападна и Западна България и днешната източна част в РМакедония и Югоизточна Сърбия;
ЕМкане - старинен народен обичай в севлиевските села, който всъщност е представлявал ..."Пиене на блага ракия" в часта на развяване на "кървавото" невестинско бельо :). ЕМкане, ЕМон, ЕМус, хЕМус, хЕМ. А и Balkan е смислов превод на значението на старите имена на Стара планина, именно старотюркски - "bal"- мед и "kahn"- кръв
цитирай
12. sparotok - :)
13.09.2012 18:46
анонимен написа:
Яране и Яро - обръщения (диалектно-жаргонно) към по-млад приятел/-ка в Босна и Херциговина;
Супелка или Шупелка - вид народен дървен инструмент (свирка) в Югозападна и Западна България и днешната източна част в РМакедония и Югоизточна Сърбия;
ЕМкане - старинен народен обичай в севлиевските села, който всъщност е представлявал ..."Пиене на блага ракия" в часта на развяване на "кървавото" невестинско бельо :). ЕМкане, ЕМон, ЕМус, хЕМус, хЕМ. А и Balkan е смислов превод на значението на старите имена на Стара планина, именно старотюркски - "bal"- мед и "kahn"- кръв


Изключително забавно, най-вече края:))

За супелката обаче имаш право...остава само да посочиш в чий език е засвидетелствана за първи път основата на тази дума:)
цитирай
13. ok3223 - Не съм спициалист
13.09.2012 18:48
и не мисля да ставам. Но-о...
Не се ли увличаме. Ставаме траки, има от нас в Азия, на Балкански полуостров, сега на Апенините, мешаме се с етруските, с римляните...
Не отиваме ли далечко, много далече.
Изкарват ни като стоящи в основите на Европейската цивилизация, едва ли не на световната цивилизация...
Не е ли множко за най-бедната и западнала държавица в ЕС, с която се майтапят всичко и всеки,
защото се е управляваа винаги от некадърници, а днес
от мутрафон и бивш пожарникар, все
избраници народни.
Колкото и да помпате наши народ с "ялова история",
днешното му съществуване ви опровергава категорично.
От мухата не става слон, а от българите основатели на европейска
цивилизация.
цитирай
14. анонимен - dnes
13.09.2012 18:51
Павел, Павел ти хубаво ги редиш, ама колкото и да не ни се иска пикаем срещу вятъра - ти самият сигурно го знаеш.

В миналото връзките между двата полуострова са били интензивни. Поради това италианците по характер са същите като нас балканджиите - твърде много се палят и и там добре готвят :)). За разлика от нас, обаче те са имали друга историческа съдба. Попаднали са от другата страна на стената, която все още разделя Европа.

В днешно време обаче на ход са северно европейски народи, бившите варвари. Те знаят много добре за ролята на балканите и затова е разиграна гръцката карта, тоест нещо от балканите е признато, но до тук. От друга страна имаме Рим и северняците те него си го тачат повече понеже им е и по-близо. Римското влиянието се признава изцяло.

Запада е на англо-саксите варвари, а Изтока е предаден на руските варвари. Това е. Историята вече е разкроена и тази история ще бъде поддържана докато икономическите полюси не се разместят. Това се гео-политическите реалности и те няма да се променят скоро. А най-отгоре стоят ватикана и банкерите и те дърпат конците на всички.

Европа така или иначе е пред фалит, така че на никой не е изгодно да се клати клона, върху който всички сме седнали.

Не изключвам и възможността нещата да се променят, но аз лично не виждам как ще стане. Европа е изчерпала възможностите си, няма конкурентно предимство.
цитирай
15. анонимен - весела сериозност
13.09.2012 18:57
Всъщност в чисто географски план, на територията на трите днешни държави, където се свири на шупелка се простира българското етническо землище. Така , че произходът на думата е ясен :). А за обръщенията от по-стар към по-млад приятел/-ка в Босна не се майтапя. Една година от живота ми е преминала в тази размирна балканска земя.севлиевският стар обичай "Емкане" също е бил "жив", докато невестите не са си лягали с прашки, а с дълги снежнобели нощници в първата им брачна нощ :). За тюркското значение на "Балкан" обаче си е една моя интерпретация, изхождайки от съвременния турски език. Отново приятелски поздрав, Спароток!
цитирай
16. ivanna4ev - Павка, мисля си, че имаш много кр...
13.09.2012 19:05
Павка,мисля си,че имаш много критици и отрицатели и по една такава причина.Залагаш на една такава идея - Трябва да сме горди и трябва да сме,защото сме били!Тази идея е и моя,но тя не "пасва" много на времето днес.Защото си мисля,че силните на деня или влиятелните днес са се поставили в услуга на една друга идея,не наша а чужда - Да не сме.И най-малко да не сме това,което сме били.Тази твоя,а ще кажа още веднъж и моя идея,е доста удобна да не бъде допускано да вижда бял свят,защото доказателствата са специфични и трябват специални познания за тях,което дава възможност да се отхвърля и без смислен или обоснован аргумент,а много пъти нагло и арогантно.Аз повече съм привърженик на аргумента не че сме били,а че бяхме.Сме и ще бъдем защото бяхме.Не кога да е някога,а вчера,а оня ден.Защото бяхме и бяхме много.И бяхме това на гърба не на някои прадеди,а на гърба на нашите майки и бащи,баби и дядовци,които всички помним и благодарение на които ни има. Както и да се опитват домораслите ни кресливи мижитурки да оплюят,да окалят,да отрекат и заличат едва ли не това,за да "услужат" раболепно,а и за да прикрият собствената си немощ и несъстоятелност,днес не става.Не става защото повечето са били и помнят.Въпросът е и тези,които не помнят да го научат и знаят.Защото не оценяме ли по достойнство това,което бяхме,трудно ще оценим и това,което сме били.А не направим ли и двете-ще сме това,което сме сега,ако въобще сме.
цитирай
17. sparotok - факти и мнения
13.09.2012 19:20
ok3223 написа:
и не мисля да ставам. Но-о...
Не се ли увличаме. Ставаме траки, има от нас в Азия, на Балкански полуостров, сега на Апенините, мешаме се с етруските, с римляните...
Не отиваме ли далечко, много далече.
Изкарват ни като стоящи в основите на Европейската цивилизация, едва ли не на световната цивилизация...
Не е ли множко за най-бедната и западнала държавица в ЕС, с която се майтапят всичко и всеки,
защото се е управляваа винаги от некадърници, а днес
от мутрафон и бивш пожарникар, все
избраници народни.
Колкото и да помпате наши народ с "ялова история",
днешното му съществуване ви опровергава категорично.
От мухата не става слон, а от българите основатели на европейска
цивилизация.


Ваше право е да се съгласите с нещо, или да го отречете. В случай на отричане обаче е хубаво да се представят факти, нещо, което не е известно на автора...

Вие обаче предлагате само Вашето мнение, което аз уважавам, но не мога да приема като аргумент.

Това, че днес държавата ни е в плачевно състояние не означава, че не сме имали велика история, не означава и, че потенциала ни е изчерпен.

Да погледнем към асирийците. Те са били кошмара на Близкия Изток, смачкали са държавите на египтяни, фриги, митани и др. Къде са асирийците днес обаче...
Те са само едно безправно малцинство в Турция...Нямат държава, през последните 2500 години не са постигнали нищо. След падението си в края на 7-ми век преди Христа те са като листа подгонени от вятъра. Нито веднъж не са успели да си възвърнат старото величие.

Ние от друга страна сме изгонили римляни и гърци от земите си, за турците ни помогнаха руснаците, но при Одрин българите сами смачкаха унизително вековния си враг.

Горили са книжнината ни, горили са и дедите ни на клада, но пак ние станахме просветителите и духовните водачи на така наречените славянски народи. Не можем да се преструваме, че това не съществува.

Не историята ни е ялова, ялово е чуждопоклонничеството.
цитирай
18. sparotok - Българи
13.09.2012 19:23
анонимен написа:
Павел, Павел ти хубаво ги редиш, ама колкото и да не ни се иска пикаем срещу вятъра - ти самият сигурно го знаеш.

В миналото връзките между двата полуострова са били интензивни. Поради това италианците по характер са същите като нас балканджиите - твърде много се палят и и там добре готвят :)). За разлика от нас, обаче те са имали друга историческа съдба. Попаднали са от другата страна на стената, която все още разделя Европа.

В днешно време обаче на ход са северно европейски народи, бившите варвари. Те знаят много добре за ролята на балканите и затова е разиграна гръцката карта, тоест нещо от балканите е признато, но до тук. От друга страна имаме Рим и северняците те него си го тачат повече понеже им е и по-близо. Римското влиянието се признава изцяло.

Запада е на англо-саксите варвари, а Изтока е предаден на руските варвари. Това е. Историята вече е разкроена и тази история ще бъде поддържана докато икономическите полюси не се разместят. Това се гео-политическите реалности и те няма да се променят скоро. А най-отгоре стоят ватикана и банкерите и те дърпат конците на всички.

Европа така или иначе е пред фалит, така че на никой не е изгодно да се клати клона, върху който всички сме седнали.

Не изключвам и възможността нещата да се променят, но аз лично не виждам как ще стане. Европа е изчерпала възможностите си, няма конкурентно предимство.



Не е било веднъж когато в миналото някои са си мислели, че няма изход от положението им...Да обаче ето ни и нас, оцелели сме въпреки всичко, въпреки всеки.

Никога не подценявай силите на Българите!
цитирай
19. minavamottuk - Далеч съм от мисълта да не търсим ...
13.09.2012 19:24
Далеч съм от мисълта да не търсим истината,само казвам ,че дедите ни са общи с доста народи,оставили са следи ,и както ние искаме миналото да е наше ,така и те си приписват историята на древните си предшественици по сегашните земи...доста движение е имало..всъщност скоро четох ,че северна гърция е генно близка нам ,само южняците им са придошли от Етиопските земи...и се различават...Допускам за истина и разселването на траките до британия,иберия,не вярвам римляните да са отишли в непознати земи по непознати пътища ,допускам и древните ни предци да са стигнали и изтока ,с множеството държави по пътя,и заобикаляйки от север да са се върнали в старите обиталища,напълно възможно е люлката на цивилизацията да е била тук някъде ,напред назад в годините..хилядолетията по-точно...но ми се вижда пресилено да правим от всичко българско,за това се искат солидни доказателства и никой няма да ни взема на сериозно без тях ,доказателствата са недостъпни в момента ,поне не в обема ,който да направи тезата бетон...и няма да отстъпи никой народ без бой,образно казано ,както ние ги смятаме за наши предци ,предполагам и те имат същите щения...Днешната държава България е оцеляла от множеството държави български,там доста доказателства има ,дори един народ на руска територия надига глас да му признаят българското име...
Искам просто да кажа ,да не ги прегръщаме само за себе си траките ,и тяхното наследство,ние сме един от тях ,но може би има и други...Едно е истина неоспорима-историята ще се пренаписва,който победи...


sparotok написа:


Не мога да се съглася, че търсенето на истината е равносилно на залитане и българомания...

Поздрави!

цитирай
20. miaa - Поздравления за постинга, Spar...
13.09.2012 19:46
Поздравления за постинга,Sparotok! Бъди благословен!
цитирай
21. sparotok - благодаря ти!
13.09.2012 19:58
miaa написа:
Поздравления за постинга,Sparotok! Бъди благословен!


Благодаря ти Марина!:)
цитирай
22. sparotok - !
13.09.2012 20:01
minavamottuk написа:
Далеч съм от мисълта да не търсим истината,само казвам ,че дедите ни са общи с доста народи,оставили са следи ,и както ние искаме миналото да е наше ,така и те си приписват историята на древните си предшественици по сегашните земи...доста движение е имало..всъщност скоро четох ,че северна гърция е генно близка нам ,само южняците им са придошли от Етиопските земи...и се различават...Допускам за истина и разселването на траките до британия,иберия,не вярвам римляните да са отишли в непознати земи по непознати пътища ,допускам и древните ни предци да са стигнали и изтока ,с множеството държави по пътя,и заобикаляйки от север да са се върнали в старите обиталища,напълно възможно е люлката на цивилизацията да е била тук някъде ,напред назад в годините..хилядолетията по-точно...но ми се вижда пресилено да правим от всичко българско,за това се искат солидни доказателства и никой няма да ни взема на сериозно без тях ,доказателствата са недостъпни в момента ,поне не в обема ,който да направи тезата бетон...и няма да отстъпи никой народ без бой,образно казано ,както ние ги смятаме за наши предци ,предполагам и те имат същите щения...Днешната държава България е оцеляла от множеството държави български,там доста доказателства има ,дори един народ на руска територия надига глас да му признаят българското име...
Искам просто да кажа ,да не ги прегръщаме само за себе си траките ,и тяхното наследство,ние сме един от тях ,но може би има и други...Едно е истина неоспорима-историята ще се пренаписва,който победи...


sparotok написа:


Не мога да се съглася, че търсенето на истината е равносилно на залитане и българомания...

Поздрави!



Не смятам, че правя от всичко нещо българско. Не е моя вината, че дедите ни са били огромен народ, за това свидетелства и Хеодот. Не е моя винага, че дедите ни са повлияли много народи, както по-късно ще направят римляните.

Тяхната история обаче никой не я е горил...

Поздрави!
цитирай
23. get - Атис е дори тракийски теоним, ...
13.09.2012 20:12
sparotok написа:

Атис е дори тракийски теоним, става дума за един древен бог на плодородието.

В речта си “За венеца” (330 г.пр.н.е.) Демостен (Dem. XVIII, 259-260) съобщава за тайнства практикувани нощем и денем в Атина. ... участниците се намятали с еленови кожи, пиели вино от кратер ... танцували и викали “ еуой сабой” и “хюес атес, атес хюес”.
- С тази си реч той критикува подражанието на атическите елини ... на варварите при честването, които според него се извършвали по тракийски обичай.
- При италийците “еуой сабой” се е произнасяло, като "еу патер" ... та от стам дошло наименованието на главният им бог Юпитер ?
цитирай
24. анонимен - ...
13.09.2012 20:15
14. анонимен - dnes
18:51
Павел, Павел ти хубаво ги редиш, ама колкото и да не ни се иска пикаем срещу вятъра - ти самият сигурно го знаеш.

В миналото връзките между двата полуострова са били интензивни. Поради това италианците по характер са същите като нас балканджиите - твърде много се палят и и там добре готвят :)). За разлика от нас, обаче те са имали друга историческа съдба. Попаднали са от другата страна на стената, която все още разделя Европа.

В днешно време обаче на ход са северно европейски народи, бившите варвари. Те знаят много добре за ролята на балканите и затова е разиграна гръцката карта, тоест нещо от балканите е признато, но до тук. От друга страна имаме Рим и северняците те него си го тачат повече понеже им е и по-близо. Римското влиянието се признава изцяло.

Запада е на англо-саксите варвари, а Изтока е предаден на руските варвари. Това е. Историята вече е разкроена и тази история ще бъде поддържана докато икономическите полюси не се разместят. Това се гео-политическите реалности и те няма да се променят скоро. А най-отгоре стоят ватикана и банкерите и те дърпат конците на всички.

Европа така или иначе е пред фалит, така че на никой не е изгодно да се клати клона, върху който всички сме седнали.

Не изключвам и възможността нещата да се променят, но аз лично не виждам как ще стане. Европа е изчерпала възможностите си, няма конкурентно предимство.

...

Рискувате да станете смешен наричайки варвари откривателите на

ядрения разпад
телевизията
автомобила
интернета
gsm
съвременното ракетостроене
рентгена
самолета
..................................................................

създателите на
британския флот
американските ввс
танка въобще
машинариите на марс и вън от солсистема
всичко що е музика от предбарок, барок, класика, романтизъм итн..............
скултпура, архитектура от новото време до днес и още.............
цитирай
25. nikikm - До спициалиста 13. ok3223 - Не съм спициалист
13.09.2012 20:15
ok3223 написа:
и не мисля да ставам. Но-о...
Не се ли увличаме. Ставаме траки, има от нас в Азия, на Балкански полуостров, сега на Апенините, мешаме се с етруските, с римляните...
Не отиваме ли далечко, много далече.
Изкарват ни като стоящи в основите на Европейската цивилизация, едва ли не на световната цивилизация...
Не е ли множко за най-бедната и западнала държавица в ЕС, с която се майтапят всичко и всеки,
защото се е управляваа винаги от некадърници, а днес
от мутрафон и бивш пожарникар, все
избраници народни.
Колкото и да помпате наши народ с "ялова история",
днешното му съществуване ви опровергава категорично.
От мухата не става слон, а от българите основатели на европейска
цивилизация.


Как "едва ли не на световната цивилизация.."
Та то е вече казано,че Българите са в основата на световната цивилизация,гусин спициалис.!Бедни сме,защото сме окрадени,не по други причини,да се срамува който е крал!Но прочети приказката на братя Грим за грозното пате и ще видиш,че ще стане красив и горд лебед,колкото и да не ти харесва!
цитирай
26. germantiger - КОМЕНТАРА МИ ПОРАДИ БЪГ В БЛОГА СЕ ПРАТИ АНОНИМЕН - germantiger
13.09.2012 20:22
14. анонимен - dnes
18:51
Павел, Павел ти хубаво ги редиш, ама колкото и да не ни се иска пикаем срещу вятъра - ти самият сигурно го знаеш.

В миналото връзките между двата полуострова са били интензивни. Поради това италианците по характер са същите като нас балканджиите - твърде много се палят и и там добре готвят :)). За разлика от нас, обаче те са имали друга историческа съдба. Попаднали са от другата страна на стената, която все още разделя Европа.

В днешно време обаче на ход са северно европейски народи, бившите варвари. Те знаят много добре за ролята на балканите и затова е разиграна гръцката карта, тоест нещо от балканите е признато, но до тук. От друга страна имаме Рим и северняците те него си го тачат повече понеже им е и по-близо. Римското влиянието се признава изцяло.

Запада е на англо-саксите варвари, а Изтока е предаден на руските варвари. Това е. Историята вече е разкроена и тази история ще бъде поддържана докато икономическите полюси не се разместят. Това се гео-политическите реалности и те няма да се променят скоро. А най-отгоре стоят ватикана и банкерите и те дърпат конците на всички.

Европа така или иначе е пред фалит, така че на никой не е изгодно да се клати клона, върху който всички сме седнали.

Не изключвам и възможността нещата да се променят, но аз лично не виждам как ще стане. Европа е изчерпала възможностите си, няма конкурентно предимство.

...

Рискувате да станете смешен наричайки варвари откривателите на

автомобила
самолета
влака
телевизора
съвременното ракетостроене
ядрения разпад
интернета
gsm
и още...................................

Творците на
британския флот
американските ввс
танка въобще
архитектура и скулптура от нвото време до днес...
музика по избор бюпредбарок, барок, класицизъм, романтизъм и още........
цитирай
27. анонимен - В допълнение на germantiger
13.09.2012 21:08
Да не забравим да посочим и други високохуманни и богоугодни дела на тези, които Спароток "дръзна" да назове варвари. И така:
Изобретателите на: "желязната девица" (ужасяващ уред за измъчване и убийство); гилотината; газовите камери; атомната бомба; биологичните, климатичните, електромагнитните оръжия и т.н.
Творците и идейните вдъхновители на: Вартоломеевата нощ 1552 г.; Кристалната нощ 1938 г.; Аутодафе (изгаряне публично на клада); Светата инквизиция; т.нар. Светото дете на Ла Гуардия (ритуални убийства на деца от марани);
цитирай
28. estolodu - в езика на дедите ни обаче значен...
13.09.2012 21:18
в езика на дедите ни обаче значенията са силен (Ромул) и първи (Рем)...

къде са засвидетелствани тези две думи в българския?
цитирай
29. nikikm - Павка,
13.09.2012 21:31
понеже благодариш на всички,които споменават с добро написаното от теб,искам и аз да ти благодаря за усилията и светлината,която хвърляш върху миналото ни!Вярно е,че има противници,недоверчиви,циници,кога ги е нямало? Но какво струват пред целта? А има и приятели!
цитирай
30. germantiger - Всеки с предпочитанията си, моите прозападни са отдавна ясни
13.09.2012 21:33
27. анонимен - В допълнение на germantiger
21:08
Да не забравим да посочим и други високохуманни и богоугодни дела на тези, които Спароток "дръзна" да назове варвари. И така:
Изобретателите на: "желязната девица" (ужасяващ уред за измъчване и убийство); гилотината; газовите камери; атомната бомба; биологичните, климатичните, електромагнитните оръжия и т.н.
Творците и идейните вдъхновители на: Вартоломеевата нощ 1552 г.; Кристалната нощ 1938 г.; Аутодафе (изгаряне публично на клада); Светата инквизиция; т.нар. Светото дете на Ла Гуардия (ритуални убийства на деца от марани);

...

Абсолютно вярно - човек е добро и зло, само наивник би си вярвал, че е само прекрасен, човеколюбив и чист негреховен! Виждам пропуснал сте някои български изстъпления, но това е нормално, защото те не могат да се мерят със световните по жестокост и насилие, но ги има (друг е въпроса знаете ли ги)

Постиженията на т.нар. запад нямат равни и в добро и зло за съжаление!
цитирай
31. sparotok - !
13.09.2012 21:39
nikikm написа:
понеже благодариш на всички,които споменават с добро написаното от теб,искам и аз да ти благодаря за усилията и светлината,която хвърляш върху миналото ни!Вярно е,че има противници,недоверчиви,циници,кога ги е нямало? Но какво струват пред целта? А има и приятели!


Да, важното е, че има и приятели, така е по-лесно!
Без приятели тази цялата борба би била излишна...

Поздрави!
цитирай
32. sparotok - думи
13.09.2012 21:48
estolodu написа:
в езика на дедите ни обаче значенията са силен (Ромул) и първи (Рем)...

къде са засвидетелствани тези две думи в българския?


Ромул е обяснено с ром(е) -сила от Плутарх (Живота на Румул). Ром(е) отговаря на стблг. раменъ-силен, а също и на думата рамо, чието значение е сила, силно.
Явно ром(е) е древен окавски вариант.

Името на Рем може да се свърже със скит. арима-едно, първо (Херодот, История ІV-27) и алемъ- първи ( от Именника на Българските князе).
цитирай
33. sparotok - не злоуотребявайте
13.09.2012 21:53
анонимен написа:
Да не забравим да посочим и други високохуманни и богоугодни дела на тези, които Спароток "дръзна" да назове варвари. И така:
Изобретателите на: "желязната девица" (ужасяващ уред за измъчване и убийство); гилотината; газовите камери; атомната бомба; биологичните, климатичните, електромагнитните оръжия и т.н.
Творците и идейните вдъхновители на: Вартоломеевата нощ 1552 г.; Кристалната нощ 1938 г.; Аутодафе (изгаряне публично на клада); Светата инквизиция; т.нар. Светото дете на Ла Гуардия (ритуални убийства на деца от марани);


Кого съм нарекъл варвари не разбрах...вие твърдите неверни неща - тези, които Спароток "дръзна" да назове варвари.

Не злоупотребявайте с търпението на другите!
цитирай
34. brym4ence87 - Поздравления за постинга - ясен, точен, обоснован!
13.09.2012 22:16
Ние самите обаче можем да направим чудо стига да поискаме. Можем за пореден път да покажем, че Българина е способен да възкръсва! Не е чак толкова трудно. Започне ли човек да търси и показва най-доброто от себе си, да се държи като добър и честен граждани, то е само въпрос на време когато и промяната в живота ни ще дойде. Не подарена от чужденци, а сътворена от нас самите!
-----------------------------------------------------
Така е - трябва нещо да събуди националното ни самосъзнание и гордия български дух; оцелявали сме, възкръсвали сме, имало ни е от хилядолетия, ще ни има!
Поздрави ;-)
цитирай
35. joysii - Претендираш за научност. Непре...
13.09.2012 22:40
Претендираш за научност.
Непрекъснато призоваваш за представяне на доказателства на това и онова.
Макар че блог.бг.не е място за публикуване на научна информация.
Има си сайтове за тия неща.
Нека само цитирам ТВОИТЕ доказателства:
"изказване на Страбон."
"Б.Хрозни", "Бор, Шавли и Томашич ",едва,едва-В.Георгиев
и това е всичко.
Цитираш ги с по две три изречения.
Избирателно.
Всичко останало в твоя постинг е едно есе на тема национално обединение и общочовешки добродетели, както и просто твои мисли и разсъждения на тема траки.
Извинявай, но това не е научна статия.
Не е дори и правилно представена теза с доказателства.
Спароток,емоциите ти преобладават.
Постингите ти са патриотични, за някои - вълнуващи, за други - впечатляващи....разбирам.
Но наука при теб определено липсва.
цитирай
36. bulgarinut57 - СТРАННИТЕ МЕТАМОРФОЗИ НА „МИСЪЛТА” !
13.09.2012 22:45
Цитирам, два Ваши коментара по темата – БЪЛГАРИЯ, ВИЕ, АЗ, НИЕ БЪЛГАРИТЕ !!!
13. ok3223 - 18:48
Не съм спициалист и не мисля да ставам.
Но-о...
Не се ли увличаме. Ставаме траки, има от нас в Азия, на Балкански полуостров, сега на Апенините, мешаме се с етруските, с римляните...
Не отиваме ли далечко, много далече.
Изкарват ни като стоящи в основите на Европейската цивилиза-ция, едва ли не на световната цивилизация...
Не е ли множко за най-бедната и западнала държавица в ЕС, с която се майтапят всичко и всеки,
защото се е управляваа винаги от некадърници,
а днес от мутрафон и бивш пожарникар,
все избраници народни.
Колкото и да помпате наши народ с "ялова история",
днешното му съществуване ви опровергава категорично.
От мухата не става слон,
а от българите основатели на европейска цивилизация.

Втори коментар е от тук: РУСКАТА УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ -http://bulgarinut57.blog.bg/politika/2012/08/27/ruskata-ubiistvena-politika-za-bylgarite.993027 -
83. ok3223 - 01.09 19:46
dimenzed страдаш от тотален недостиг на знания и интелект.
Кой си ти, за да се мериш по ерудиция и интелект с български професор и академик, един от най-добрите познавачи на съвре-менната българска история.
Господин никой, една продажна 0, правеща платени услуги на историческите врагове на българския народ.
Този не е само идиот, а русофоб и туркофил професоре, който за пари би продал майка си и баща си.

Странно !!!
Ако Павел Серавимов бе написал,
че Ленин е „изобретил” четмото и писмото ни,
че Христо Ботев е първият български комунист,
че Иван Вазов е шовинист,
че ВЕЛИКИЯТ Левски-терорист,
че Россия е наша двойна освободителка,
и така нататък, и т. н.
Вие щяхте да ръкопляскате.

„Внушава ни се, че сме малки, слаби и незначителни.
Бездушни индивиди мачкат самочувствието ни.” – П.С.

„Нужен е един идеал,
който да се следва и да стигне до обединението на българите.”-П.С.

Това НЕ ИСКА Россия !!!
И никога НЕ Е искала !!!

А защо ?
Ако бяхте чели не единствено историческите доктринери,
послушници на „партията-майка”, и след туй да пишете лозунги,
щяхте да стинете до вратите на ИСТИНАТА ЗА НАС !!!
цитирай
37. nikikm - Точно си помислих,
13.09.2012 22:48
,колко пприлича това на коментарите на герито и в допълнение на великолепния коментар на „27. анонимен - В допълнение на germantiger „
Да спомена:
*Ядрения разпад и телевизията,който и да ги е направил е учил буквички,математика и разни други неща измислени далеч преди него от други хора,за които наистина е бил варварин!Т.е. „Дали са му,за да купи” и това,че той се чувства по-велик от тези от които е взел,си е негов проблем!
*Автомобила,ракетите,самолета,танка и пр.машинарии,споменати гръмовно,не се ли опират на машиностроене,т.е. добив и обработка на метали и математика,за която споменахме по-горе,но както и математиката,и другото не е на тези,за които пледира нашият многоуважаван всез..,извинете,приятел!А и кой знае защо някои от учебниците на примерно хамериканските авиатори,са писани от българския зет на тогавашния президентин на хамерика!Пък и по нещичко от тези джунджурийки все пак се оказва наше,де в мерцедесчето,де някое ракетно двигателче,де...Пък и май че ползват компютърчета,принтират си разни неща,телефонни секретарчета,по къщите.Някои дори ходат с електронни часовници,да не повярваш!
*Пък в джиесема, като погледна екранчето,ми се привижда изобретеното от българин часовниче или поне принципа.
*Пък ток отде?Николо да не е нам къв си?Пак наш,не казвам,че е българин.Колко такива неща,целият запад се гради на неща,които не са негови!Пък и да ти кажа,че официалната политика на запада Е да сдържа развитието на другите страни и особено такива,като нашата,за да ги сочи,като изостанали,а той да ги краде и да се пъчи!
*Интернета да ти е халал приятелю,но идеята,защото повечето технически средства ,работещи на ток,междувпрочем,са измислени отпреди ,а колко са откраднати не знам,не се наемам да споря!Знам,че българин изобрети оръжие с течен барут без гилзи,което му откраднаха,т.н. хамериканци,ама те и името, с което днес се наричат, са краднал от истинските американци!Да не говорим,че са ги геноцидирали,понимайш,както нас днес!Така си правят,убиват и прис -пр.
цитирай
38. nikikm - Прод.
13.09.2012 22:55
присвояват,понякога и приживе присвояват и после убиват!Кой да им търси сметка? А,името на Европа,кой даде?
*За музика и култура не ми говори,повечето от разбиранията на хората са плод на рекламата и държавоцентризма,щото тиа не са етнос!За мен по-хубаво от нашето,българското, няма и като музика,култура,душевност и пр.И това не е философията на шопа,щото и тя е богатство в областта на хумора,а у ониа хумор дека? Оно е дека го немат,но пари имат!
*За строителството,защо споменаваш,учили са и са зимали от египтяни и траки,вкл. Това са правили и „гърците”,които тогава не са биле гърци и които също нямат свое,докато не покрадноа култура,Богове и обичаи,а т.н.”римляни”,които не са етнос,или са преобладаващо тракийци,както е и при визинтийците,както е и при тур.- т.е. османците, тая измамна бъркотия,римците пък вземаа от гърците,които взеха от ... и т.н.
Слаба ти е защитата байно ле,макар да изглежда солидна!Некой дето не знае,че е солидна,току виж я разбил,както разбиа „Великио Рим” по простата причина,че не знаеха,дека е Велик! Май Атила беше,дето не знаеше,ама..
Да знаеш още много може да се напише,ама нека некой по-учен! Аз просто обичам България и българите и много ме дразни,когато някой Велик,дето не е чак толкова Велик,непрекъснато да се опитва да ме слага в ъгъла,за който пази лични спомени!Пък ти байно,не се сърди,ама не си германец,не си!Германците са благородни и дори да губят,признават,познавам ги!Друга бира са,както казват некои! Дълго стана,белким некой прочете!
цитирай
39. stela50 - Търсенето на една истина, никога не може да бъде залитане ...
13.09.2012 23:58
Когато посоката е вярна, трябва да се върви докрай.
Още повече при условие, че основните факти и доказателства
са налице и са повече от очевадни. Покрай твоите постинги
и коментари с мои близки приятели, изчетох доста материали,
които само потвърждават идеята и правотата й.
Поздрави за постинга, Спароток !
цитирай
40. shtaparov - Мога да посоча и друга теза по въп...
14.09.2012 00:47
Мога да посоча и друга теза по въпроса,която,макар че е доста близка до посочената,може да се окаже чистата истина. Преселените Енети (Емати) са наистина Венети (Ванади,Вананди),чиито наследници са по-късните Словенци (наричани Венети до 18 век)- оснавателите на гр. Венеция,както и келтските Венети. Самите Етруски пък не са нищо друго освен преселените на запад Траки,като името им означава Итраски (Итраки,чрез прех. К-Щ-СК и чрез създаване на "усложнена" форма на народностното им название (Траки- Итраки,Йетраски). Това се потвърждава и от другите имена на Етруските:

Тирени= Турани (Тураки,Траки),както и Триени (Троени,Трояни).
Расени=Ракени (Тракени,Тракини).

Съответният извод е,че езикът на Етруските ще бъде разгадан едва тогава,когато в него започнат да се търсят думи от езика както на обикновените Българи,така и на Царското племе на Българите!
цитирай
41. shtaparov - и не мисля да ставам. Но-о. . . Не се ли ...
14.09.2012 01:05
ok3223 написа:
и не мисля да ставам. Но-о...Не се ли увличаме. Ставаме траки, има от нас в Азия, на Балкански полуостров, сега на Апенините, мешаме се с етруските, с римляните...Не отиваме ли далечко, много далече.Изкарват ни като стоящи в основите на Европейската цивилизация, едва ли не на световната цивилизация...Не е ли множко за най-бедната и западнала държавица в ЕС, с която се майтапят всичко и всеки,защото се е управляваа винаги от некадърници, а днес от мутрафон и бивш пожарникар, все избраници народни.Колкото и да помпате наши народ с "ялова история",днешното му съществуване ви опровергава категорично.От мухата не става слон, а от българите основатели на европейска
цивилизация.

Който не разбира,така говори. Понеже го примързява да чете. А за да почне да разбира,му трябва много четене!... Но,здраве да е- има кой да чете наместо него. Той пък не бива да му се меси и да подлага обучението му на съмнение.
цитирай
42. epicfail - Пълни лъжи : )
14.09.2012 01:26
Имам една книга - "Окултната магия та Третия Райх" и в нея има доста повече истина от колкото в тази статия , дори и в частта, в която Хитлер лети за атлантида на летяща чиния.
Сами си направи сметката дали Емона е близко до Хемус, или ιαρει e яре или съвременното ιερεο (свещеник, жрец) в различен падеж. За съжаление, приятелю, си копирал и постнал някаква не-дотам-вярна-статия, но аз съм платен комунист и фен на Бойко Борисов.
цитирай
43. анонимен - Господин sparotok,
14.09.2012 06:15
Вчера по TV-7 историците г-н Овчаров и още една дама, коментираха новия турски филм "Великолепният век". Бихте ли споделили мнение за този филм, който освен с преобладаващата любовна, е и с историческа тематика.
цитирай
44. inel379 - Историята е добър учител!
14.09.2012 07:05
Знанието дава сила.
Когато тя се използува за добро,
удовлетворението е за целия народ.
Лястовичките са предвестник на пролетта,
чиято възродителна сила буди новия живот в природата.
Освобождаването на човешкия дух от летаргията,
ще му даде отново криле за полет.
И ще бъде светлина!
За всички!
Чудо!
Близо е!
Приют ни е скиталческия дух,
а той мирен няма да остане!
Ще имат плод на усилията ни!
Поздрав!
цитирай
45. sparotok - благодаря ти!
14.09.2012 08:15
ivanna4ev написа:
Павка,мисля си,че имаш много критици и отрицатели и по една такава причина.Залагаш на една такава идея - Трябва да сме горди и трябва да сме,защото сме били!Тази идея е и моя,но тя не "пасва" много на времето днес.Защото си мисля,че силните на деня или влиятелните днес са се поставили в услуга на една друга идея,не наша а чужда - Да не сме.И най-малко да не сме това,което сме били.Тази твоя,а ще кажа още веднъж и моя идея,е доста удобна да не бъде допускано да вижда бял свят,защото доказателствата са специфични и трябват специални познания за тях,което дава възможност да се отхвърля и без смислен или обоснован аргумент,а много пъти нагло и арогантно.Аз повече съм привърженик на аргумента не че сме били,а че бяхме.Сме и ще бъдем защото бяхме.Не кога да е някога,а вчера,а оня ден.Защото бяхме и бяхме много.И бяхме това на гърба не на някои прадеди,а на гърба на нашите майки и бащи,баби и дядовци,които всички помним и благодарение на които ни има. Както и да се опитват домораслите ни кресливи мижитурки да оплюят,да окалят,да отрекат и заличат едва ли не това,за да "услужат" раболепно,а и за да прикрият собствената си немощ и несъстоятелност,днес не става.Не става защото повечето са били и помнят.Въпросът е и тези,които не помнят да го научат и знаят.Защото не оценяме ли по достойнство това,което бяхме,трудно ще оценим и това,което сме били.А не направим ли и двете-ще сме това,което сме сега,ако въобще сме.


Благодаря ти за хубавия коментар! Напълно съм съгласен със споделеното от теб.
Поздрави!
цитирай
46. sparotok - !
14.09.2012 08:17
brym4ence87 написа:
Ние самите обаче можем да направим чудо стига да поискаме. Можем за пореден път да покажем, че Българина е способен да възкръсва! Не е чак толкова трудно. Започне ли човек да търси и показва най-доброто от себе си, да се държи като добър и честен граждани, то е само въпрос на време когато и промяната в живота ни ще дойде. Не подарена от чужденци, а сътворена от нас самите!
-----------------------------------------------------
Така е - трябва нещо да събуди националното ни самосъзнание и гордия български дух; оцелявали сме, възкръсвали сме, имало ни е от хилядолетия, ще ни има!
Поздрави ;-)


Радвам се да видя, че вярата ми се споделя от младите - бъдещето на България!

Поздрави!
цитирай
47. sparotok - Атис
14.09.2012 08:21
get написа:
sparotok написа:

Атис е дори тракийски теоним, става дума за един древен бог на плодородието.

В речта си “За венеца” (330 г.пр.н.е.) Демостен (Dem. XVIII, 259-260) съобщава за тайнства практикувани нощем и денем в Атина. ... участниците се намятали с еленови кожи, пиели вино от кратер ... танцували и викали “ еуой сабой” и “хюес атес, атес хюес”.
- С тази си реч той критикува подражанието на атическите елини ... на варварите при честването, които според него се извършвали по тракийски обичай.
- При италийците “еуой сабой” се е произнасяло, като "еу патер" ... та от стам дошло наименованието на главният им бог Юпитер ?


Гет, благодаря ти за прекрасното допълнение! Ако не се лъжа Венедиков бе този, който се бе осмелил да свърже названието на този тракийски бог с името на Атила.
цитирай
48. sparotok - !
14.09.2012 08:23
joysii написа:
Претендираш за научност.
Непрекъснато призоваваш за представяне на доказателства на това и онова.
Макар че блог.бг.не е място за публикуване на научна информация.
Има си сайтове за тия неща.
Нека само цитирам ТВОИТЕ доказателства:
"изказване на Страбон."
"Б.Хрозни", "Бор, Шавли и Томашич ",едва,едва-В.Георгиев
и това е всичко.
Цитираш ги с по две три изречения.
Избирателно.
Всичко останало в твоя постинг е едно есе на тема национално обединение и общочовешки добродетели, както и просто твои мисли и разсъждения на тема траки.
Извинявай, но това не е научна статия.
Не е дори и правилно представена теза с доказателства.
Спароток,емоциите ти преобладават.
Постингите ти са патриотични, за някои - вълнуващи, за други - впечатляващи....разбирам.
Но наука при теб определено липсва.


Благодаря ти за откровеността Джойси! Явно от мене учен няма да стане:)
цитирай
49. sparotok - Българи
14.09.2012 08:31
анонимен написа:
Всъщност в чисто географски план, на територията на трите днешни държави, където се свири на шупелка се простира българското етническо землище. Така , че произходът на думата е ясен :). А за обръщенията от по-стар към по-млад приятел/-ка в Босна не се майтапя. Една година от живота ми е преминала в тази размирна балканска земя.севлиевският стар обичай "Емкане" също е бил "жив", докато невестите не са си лягали с прашки, а с дълги снежнобели нощници в първата им брачна нощ :). За тюркското значение на "Балкан" обаче си е една моя интерпретация, изхождайки от съвременния турски език. Отново приятелски поздрав, Спароток!


Може би трябваше да уточня нещо. Смятам, че не само ние, но и голяма част от съседните и сродните ни народи обитават земите си поне от Каменната ера. За босненците не зная, но генетичните проучвания показаха роднинството ни с хърватите. Да видим какво ще ни донесе бъдещето.

Поздрави!
цитирай
50. sparotok - !
14.09.2012 08:41
stela50 написа:
Когато посоката е вярна, трябва да се върви докрай.
Още повече при условие, че основните факти и доказателства
са налице и са повече от очевадни. Покрай твоите постинги
и коментари с мои близки приятели, изчетох доста материали,
които само потвърждават идеята и правотата й.
Поздрави за постинга, Спароток !


Благодаря ти Таня! Често призовавам читателите си да не ми вярват, а сами да проверят казаното от мен. Когато човек сам намери нещо, то истината колкото и невероятно да изглежда ще бъде възприета.

Поздрави!
цитирай
51. sparotok - етруски
14.09.2012 08:44
shtaparov написа:
Мога да посоча и друга теза по въпроса,която,макар че е доста близка до посочената,може да се окаже чистата истина. Преселените Енети (Емати) са наистина Венети (Ванади,Вананди),чиито наследници са по-късните Словенци (наричани Венети до 18 век)- оснавателите на гр. Венеция,както и келтските Венети. Самите Етруски пък не са нищо друго освен преселените на запад Траки,като името им означава Итраски (Итраки,чрез прех. К-Щ-СК и чрез създаване на "усложнена" форма на народностното им название (Траки- Итраки,Йетраски). Това се потвърждава и от другите имена на Етруските:

Тирени= Турани (Тураки,Траки),както и Триени (Троени,Трояни).
Расени=Ракени (Тракени,Тракини).

Съответният извод е,че езикът на Етруските ще бъде разгадан едва тогава,когато в него започнат да се търсят думи от езика както на обикновените Българи,така и на Царското племе на Българите!


За етруските смятам, че са смесица от италийски народи и стари балканци. Етруските наричат себе си туат расена, от това гърците правят тирсени, а римляните етруски...

Поздрави!
цитирай
52. sparotok - :)
14.09.2012 08:45
epicfail написа:
Имам една книга - "Окултната магия та Третия Райх" и в нея има доста повече истина от колкото в тази статия , дори и в частта, в която Хитлер лети за атлантида на летяща чиния.
Сами си направи сметката дали Емона е близко до Хемус, или ιαρει e яре или съвременното ιερεο (свещеник, жрец) в различен падеж. За съжаление, приятелю, си копирал и постнал някаква не-дотам-вярна-статия, но аз съм платен комунист и фен на Бойко Борисов.


Радвам се за Вас :)
цитирай
53. sparotok - !
14.09.2012 08:50
анонимен написа:
Вчера по TV-7 историците г-н Овчаров и още една дама, коментираха новия турски филм "Великолепният век". Бихте ли споделили мнение за този филм, който освен с преобладаващата любовна, е и с историческа тематика.


Не обичам телевизията, когато реша да гледам нещо си пускам български филм, или пък документален филм на историческа тематика.

Донесоха ми наскоро един турски филм за превземането на Константинопол- Fetih 1453...Пропаганда от класа!
цитирай
54. sparotok - Знанието дава сила
14.09.2012 08:52
inel379 написа:
Знанието дава сила.
Когато тя се използува за добро,
удовлетворението е за целия народ.
Лястовичките са предвестник на пролетта,
чиято възродителна сила буди новия живот в природата.
Освобождаването на човешкия дух от летаргията,
ще му даде отново криле за полет.
И ще бъде светлина!
За всички!
Чудо!
Близо е!
Приют ни е скиталческия дух,
а той мирен няма да остане!
Ще имат плод на усилията ни!
Поздрав!


Благодаря ти за прочувствения коментар!:)
цитирай
55. get - - Относно Венедиков ... доколкото си спомням ? - Да ! ... всъщност искам да направя корекция ... !
14.09.2012 08:54
... в поста си ?! - Да ме прощават, читателите !!
sparotok написа:
get написа:
sparotok написа:

Атис е дори тракийски теоним, става дума за един древен бог на плодородието.

В речта си “За венеца” (330 г.пр.н.е.) Демостен (Dem. XVIII, 259-260) съобщава за тайнства практикувани нощем и денем в Атина. ... участниците се намятали с еленови кожи, пиели вино от кратер ... танцували и викали “ еуой сабой” и “хюес атес, атес хюес”.
- С тази си реч той критикува подражанието на атическите елини ... на варварите при честването, които според него се извършвали по тракийски обичай.
- При италийците “еуой сабой” се е произнасяло, като "еу патер" ... та от стам дошло наименованието на главният им бог Юпитер ?


Гет, благодаря ти за прекрасното допълнение! Ако не се лъжа Венедиков бе този, който се бе осмелил да свърже названието на този тракийски бог с името на Атила.


- Атес(Отеца)Атис/т"Атила/Бащицата ... за мен това е етимологията на Атис-Атец !?!

- Та от този възглас произлиза както казах името на бог Юпите- ЕУ Патер ... което е близко фонологично до първата част в “еуой сабой” ? - Еуой е архаична форма на произнасяне, на думичката ЕВОй на старобългарски е "ЕГО" в новобългарски "НЕГО"
! - Втората част САБОЙ е дословно съвременно звучение САМИЯТ-СЕБЕ !
- Така че, възгласът-фразата е била със значение, като "НЕГО САМИЯ" или "ТОЙ САМИЯ"
- Като съберем от първият израз "ЕВО"-то ... и от второто "АТЕС"=ОТЕЦ" се получава италийският превод за името на главното им божество ЕУ-ПАТЕР ... Ю-ПИТЕР или ТОЙ-БАЩАТА ?!

- Интересното е, че дотук говорим за "гръцки" и "латински" ? - но още по-интересно е че, те са лесно разбираеми на български ?!

- Много ми е странно, че според нашите историци ... и техните теории - Неие сме ТЮРКИ или СЛАВЯНИ от закарпатието, тоест нямаме културни и каквито и да е паралели с гърци или латинци ... НАЛИ ТАКА ДЖОЙСИ :)) !!
- ТОГАВА ЗАЩО БЪЛГАРСКИЯТ ПОКАЗВА ТАКАВА БЛИЗКА РОДСТВЕНОСТ, С ТЕЗИ "ДАЛЕЧНИ" МУ ЕЗИЦИ ??!
- Само отново припомням, че Демостен пишейки речта си укорява ... атиняните, че ползват тракийски, тоест варварски традиции и обичаи !?!
цитирай
56. gotenia70 - Хахаха..."Нерде Ямбол,нерде Стамбол"
14.09.2012 09:00
Остана Спароток да коментира и турски сериали!
Човекът предава точно,кратко и ясно,етимологията на думи,които се превеждат чрез български,(тракийски,старобългарски).И нямат превод от латински и гръцки език.
Моля Ви,г-н Спароток,коментирайте и Листопад!...:-)))
цитирай
57. sparotok - сериали
14.09.2012 09:09
gotenia70 написа:
Остана Спароток да коментира и турски сериали!
Човекът предава точно,кратко и ясно,етимологията на думи,които се превеждат чрез български,(тракийски,старобългарски).И нямат превод от латински и гръцки език.
Моля Ви,г-н Спароток,коментирайте и Листопад!...:-)))


Да коментирам аз, но като си нямам на понятие какво е това, май баба ми следеше нещо такова:)

Просто съм удивен от къде хората намират толкова много време за губене, та гледат и турски сериали??? Пенсионерите ги разбирам...другите обаче???

По-полезно е да се посади нещо, да се почисти пред дома, да поговориш със съседи и приятели...това е живота! Седенето пред телевизора е ...затвор, доброволно даване на свободата...Човешкия контакт ни липсва, това е и една от бедите ни.

Хубав ден!

цитирай
58. sparotok - до get
14.09.2012 09:18
Гет, така наречени варварски думи има и в омерически гръцки. Най-древните топоними на Гърция и Рим са обясними на езика ни...и все пак ни изкарват амалгама от блатни обитатели и кривокраки номади...

Всяка лъжа обаче е до време...
цитирай
59. liliyanaandreeva - БРАВО!
14.09.2012 10:40
Не може само с публикации да възтържествува истината! Организирайте движение, неформално дружуство, дори партия! Аз и други като мен ще Ви подкрепим!
цитирай
60. liliyanaandreeva - От ГЕТ ли идва ГЕТО? Отдавна искам ...
14.09.2012 10:45
От ГЕТ ли идва ГЕТО?
Отдавна искам да Ви питам: българите били чергари! Но...четох, че те са се къпели във "вани" от волски кожа, които наричали "черге"! Това значи, че не са били странстващи катунари, а къпещ се в "черге" народ! А номадите се къпят в реките. Само уседнали народи си правят бани и други средства за хигиенизиране! Какво мислите по този въпрос?
цитирай
61. rorikabc - Спароток,
14.09.2012 11:10
Много е полезно да се надниква в турските филми. Аз надниквам когато отивам да видя комшийката пенсионерка и не се отделя от БТВ-то. Като се започне от името на филма думичката ЛИСТОПАД.Не беше ли името на един наш месец? Па като видиш на земята някоя шарена черга, някой Чипровски килим , някой китеник "Царска корона" , каретата по масичките им ... все тъкани , шити от българки, откраднати . от просторите от дребните разбоийници и ги продадоха по 500-1000 лв направо признато от тях директно в Турция.Прибави и дантелите . Прибави и каретата които шият българките днес надомно за по 200 лв на месец и се продават и в Гърция и Италия .Крадат комшиите.А нашите баби виждат труда си и не откъсват очите си от телевизора.
цитирай
62. анонимен - Статията ми хатресва!
14.09.2012 11:15
Патриотична е, има стройно изложение, чета с удоволствие. Винаги има нещо, което ме кара да се замисля по-дълбоко - топоними, артефакти, исторически доказателства. Поздравления за споделения труд!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нужен е един идеал, който да се следва и да стигне до обединението на българите. Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Това подкрепям!!!
цитирай
63. epicfail - Имам една книга - "Окултната ...
14.09.2012 12:57
sparotok написа:
epicfail написа:
Имам една книга - "Окултната магия та Третия Райх" и в нея има доста повече истина от колкото в тази статия , дори и в частта, в която Хитлер лети за атлантида на летяща чиния.
Сами си направи сметката дали Емона е близко до Хемус, или ιαρει e яре или съвременното ιερεο (свещеник, жрец) в различен падеж. За съжаление, приятелю, си копирал и постнал някаква не-дотам-вярна-статия, но аз съм платен комунист и фен на Бойко Борисов.


Радвам се за Вас :)


Виждам, че сайтът не е приел гръцкия ми и е извадил някакви странни комбинации от числа и знаци. Та идеята ми е, че iareo днес на гръцки е свещеник, жрец, а iarei по всяка вероятност е производноа на тази дума.
Освен това, не може да се говори за траки и да не се споменат пелазгите, но това е друга тема. Не харесвам този "гръцки" метод на писане на история - посочва се камък и се казва, че тук в древността е имало светилище на еди кой си бог, за което знаем от еди си коя легенда, слагат се тентите и започва да се продава сладолед и картички. За съжаление хората, които търсят реални факти за древните народи на Балканите сме твърде малко (визирам и себе си, защото имам 1 научно изследване точно м-у сходствата на езиците на траки и пеласги).
цитирай
64. aleera - във връзка с коментар №5
14.09.2012 14:54
Ей, с какво нетърпение чаках да отворите пак темата за келтите и траките! И понеже стана въпрос за легенди, не мога да не спомена Мабиногион и Бели Мар, който е "родоначалник на управляващата британска династия, и на когото много от влиятелните келтски благородници са заявявали, че са наследници."

http://www.mabinogion.info/BeliMawr.htm

Та мисълта ми е за името Бели Мар, или както го превеждат, включително и в българското издание на Мабиногион Бели ВЕЛИКИ. В този блог бях чела, че наставката -мар в много тракийски имена се превежда като велик. Дали Бели си е бил Мар преди да стане владетел, или някой го е нарекъл така в последствие, историята мълчи. Името Бели от своя страна бива свързано с бог Беленос, който е бог на слънцето.

"Frequently thought of as a solar figure, the name has been related both to Gaelic elements bel- / bile- meaning ‘fire’ ‘light’, as well as Celtic-derived Latinate words denoting beauty: bellisima etc."

Тук пак си стигаме до нашето бял, светъл.

По-нататък в статията обаче се казва, че е по-вероятно името на Бели Мар да произлиза от името на Болгий, един от предводителите на келтите при нашествието им на Балканите. И точно тук става хлъзгаво - Болгий е бил срещу траките, ако наистина (както пише в Уикипедия) той е прототипът на Бели Мар къде е логиката името на Бели Мар да е обяснимо на български? Все пак легендата е келтска, а ако беше тракийска, едва ли би определила Болгий за велик. Както и да е, дотук с разсъжденията ми, ще се радвам някой да се включи в отговор! :)
цитирай
65. ishchel - Здравей Спараток,
14.09.2012 15:05
Не съм специалист, но по принцип сходни топоними и хидроними се появяват при миграция или при общи корени. Или при неувяхваща да кажем българо - едикаква си дружба или в памет на едикой си... Това обаче е друг случай, но и при него условието е - да има някакъв контакт. В последните години сташно много зачестява дублирането на географски наименования - в повечето случаи на градове. В големите държави - Щатите, Мексико - да не изброявам- в т.н. Нов свят, преселниците и завоевателите масово кръщават градове, на имената на градове от своите бивши родни места. и за да не отиваме далече - Ню Йорк е ярък пример за преселническо наименование. Както и Осака в Мексико, Белград - в Белгия и стотици други...Не вярвам в миналото да е било по-различно:)Може би само не в толкова големи мащаби, поради по слабите комуникации. Впрочем, кой знае, като добавим и фактора време...излиза, че отново нищо ново под Слънцето, само добре забравено старо:) Впрочем, аз отдавна съм го казала, ,убедена съм, че първоезикът на земята е оставил следи в много съвременни езици, следи, които по-скоро се чувстват, отколкото доказват логически. Защото видимите връзки отдавна са замъглени от времето. И това, че българският е древен език е повече от сигурно. Предхождащ и латинския и етруския. Може би се родее с езиците от предшумерската епоха. Но това си е моя хипотеза...
Поздрави за прекрасния постинг.
цитирай
66. physnews - Браво!
14.09.2012 16:05
Страхотна статия, браво!
цитирай
67. germantiger - ...
14.09.2012 16:24
nikikm, както винаги като се сблъскаш със знание нива над твоето и не ти се получава ;) съзнавам, че моите коментари те дразнят, но ако Павел ми ги допуска както досега, то ще има дълго да се дразниш и най-вече от истинноста ми!

1. Компютъра не е дело на българина Джон Атанасов, а на Атанасов - Бери, така се и нарича - работил е с американец, имал е няколко дела, но са доказали, че е техен, първо друг са признали "у Америката".

2. Джон Атанасов е роден, учил в Америка, български език не е знаел и е продукт на всичко що плюеш като западно или американско.

3. ПРЕДИ АТАНАСОВ-БЕРИ МЕСЕЦИ ПРЕДИ НЕГО СЕ ПОЯВЯВА ГЕРМАНСКИЯ КОМПЮТЪР ТРЕТИ ПОРЕД НА КОНРАД ЦУЗЕ Z3, ГОДИНИ ПРЕДИ НЕГО ГЕРМАНЕЦ ИМА ОЩЕ ДВА, КОИТО АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ, защото са унищожени при бомбардировките войната. НЕГОВИЯ Z3 ПРЕВЪЗХОЖДА ВСИЧКИ КОМПОВЕ ПО ОНОВА ВРЕМЕ - ОЩЕ ЕДИН ГЕРМАНСКИ, ДВА АМЕРИКАНСКИ И ЕДИН АНГЛИЙСКИ В ПОЧТИ ВСЕКИ КОМПОНЕНТ - ИМА ТАБЛИЦА И СРАВНЕНИЕ В ИНТЕРНЕТ, ИМА МУЗЕИ В КОИТО СЕ ПАЗЯТ ТЕЗИ КОМПОВЕ ИМА САЙТОВЕ И НАУЧНИ ФИЛМИ ЗА ТОВА - ФАКТ.

4. Разсъжденията ти за символите като азбука или цифрите не издържат критика, просто защото това, че Александър Велики е "заел" фалангата от гърците всъщност десетилетия преди него баща му от еклините, а те забележи от египтяните, защото фаланга на барелеф има изобразена към 3 000 гпрне в Египет не значи, че армията на Александър Мегалото е египетска, това че танка е създаден от англичани не значи, че германските танкови победи от ВСВ са английски.

5. За строителството също не си прав с оглед на днещния ден, защото камъните на античността не са дворците, замъците в западна Европа, не са небостъргачите в щатите или Франкфурт, не са хайуейте или аутобаните където погледнеш, не са лифтовете, ескалаторите, не са барокорнаментиката...

6. Забелязъл ли си, че когато ти не си прав никога не споменаваш и признаваш - не и необходимо, достатъчно ми позволяваш облягайки се на някои твои полуистини да градя и показвам знание и истинност!

НЯМА СПОР КОГАТО НЕЩО В МИНАЛОТО Е ЗАИМСТВАНО ОТ ДРУГ, НЯМА СПОР, ЧЕ СТЪПВАШ НА НЕЧИЯ БАЗА ЗА ДА ИЗГРАДИШ, НО:

- КИТАЙСКИТЕ ФОЙЕРВЕРКИ НЕ СА РАКЕТИТЕ НА НАСА И ФОН БРАУН
- ФАЛАНГАТА НА ЕГИПЕТ, НЕ Е ВАЛЯКА НА АЛЕКСАНДЪР С ГОЛЯМАТА И МАЛКАТА ФАЛАНГИ
- АНГЛИЙСКИЯ НЕСЪВЪРШЕН ТАНК ОТ ПСВ, НЕ Е БРОНИРАНИЯ ЮМРУК НА ВЕРМАХТА ОТ ВСВ
- ГРАДЕЖА В АНТИЧНОСТТА НЕ СА ДВОРЦИТЕ ШЬОНБРЮН И БЕЛВЕДЕРЕ
- АРАБСКИТЕ ЦИФРИ НЕ СА УРАВНЕНИЯТА НА СТИВЪН ХОКИНГ
- Бих могъл да напиша същото за елинската философска, социологическа мисъл, за елинската литература и нейните жанрове, за нейната математика итн, но тъй-като днешните гърци не са ми на сърце ще се въздържа!

Лафа ти за Атила също не е на място - Атила води хунски съюз, в него има бол племена и дори народи, второ Атила е бит, не е непобедим като други в Античността и трето много са превземали Рим през вековете - мога да ти ги посоча мота-мо, а Атила се е повъртял около него и Венеция има разлика. Сещаш се, че всеки е побеждавал и губил, дунавска България два пъти пада под чуждо владичество и робство, Германия губи немалко войни, Русия също има списък със загубени - абсолютно всеки победжава и губи, разбира се постиженията на някои са велики и изключителни каквито са тези на СРЕНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ В НЯКОИ МОМЕНТИ И ЦЕЛИ ПЕРИОДИ ОТ ИСТОРИЯТА Й, както и през балканските войни и ПСВ, но това не значи винаги и завинаги - такова в историята няма!

Всеки народ може да посочи отделни свои откриватели, излседователи и гении, но някои нации могат да псооча хиляди, да покажат постоянство в поредица векове, доктрина и визия за развитие и ЛИДИРАНЕ В СВЕТВНИТЕ НАУКА И КУЛТУРА ВЕКОВЕ НАРЕД. Албанците също имат няколко класика признати в Европа, но нямат английския романтизъм като плеяда творци и фундамент дори в света. ЯВНО ПРОБЛЕМА ПРИ ТЕБ Е, ЧЕ ИСКАШ ДА СИ АБСОЛЮТНО И КОСМИЧНО ВЕЛИК, не ти харесва да се съизмериш и после помислиш какво е уникално световно българско (А ТАКОВА ИМА ПРИЗНАТО ОТ УОШИНГТЪН ДО ТОКИО) да желаеш да го запазиш, популяризираш и РАЗВИВАШ (не само него, но и днешното). Обезателно ти искаш да си покрива на света - няма как да стане защото никой не е и никой не е по-голям от света. Защо стремежа към баланс и възхищението от чуждите велики за теб е "мръсна дума", ако правилно съм те разбрал, ако ли не извини ме?!

P.S.
Да беше споменал Асен Йорданов нямаше да ти се "разсърдя", но явно и него не го знаеш, Иван Начев да беше написал също.
цитирай
68. get - - От Одисеята на Омир, Book IX - варварските думи в омерически гръцки ?!?
14.09.2012 18:36
sparotok написа:
Гет, така наречени варварски думи има и в омерически гръцки. Най-древните топоними на Гърция и Рим са обясними на езика ни...и все пак ни изкарват амалгама от блатни обитатели и кривокраки номади...

Всяка лъжа обаче е до време...


- Какъв е парвият подвиг на Одисей по пътя му към Итака ? - "When I had set sail thence the wind took me first to Ismarus, which is the city of the Cicons. There I sacked the town and put the people to the sword." - да оставим засега факта за пиратското нападение на Одисей над града на киконите-тракийци, участвали като съюзници на троянците във войната ?!
- Странно познато ми звучат два топонима в земята на киконите ... планината Исмарус и едноименният град в нейното подножие ?!
- Що ли ще значи на гръцки думата "исмарус" ... Да не би да е звучала по-скоро "иЗмарус" ... като съвременното ни "измарям"-изморен" ?!

- В текстовете осветляващи персо-гръцките войни(499-449 BC) ... името на тракийското племе Кикони отново се среща ... явно "войната" на Одисей с тях, си е бил просто само един пиратски грабеж :)) !

- Ще завърша отново с въпрос към вещата в История, блогърка Джойси ?! - Вие все още ли вярвате на теориите, че ние сме с произход от централна Азия ?! - живяли сме в юрти ? - аристокрацията от Първото царство е говорела на тюркски ... и т.н. подобни глупости ?? - А, Джойси ?? :)))
цитирай
69. get - - Логиката относно Бели и Мар е много "елементарна" ? :)) - простете усмивката !
14.09.2012 19:19
aleera написа:
Ей, с какво нетърпение чаках да отворите пак темата за келтите и траките! И понеже стана въпрос за легенди, не мога да не спомена Мабиногион и Бели Мар, който е "родоначалник на управляващата британска династия, и на когото много от влиятелните келтски благородници са заявявали, че са наследници."
....
Името Бели от своя страна бива свързано с бог Беленос, който е бог на слънцето.

"Frequently thought of as a solar figure, the name has been related both to Gaelic elements bel- / bile- meaning ‘fire’ ‘light’, as well as Celtic-derived Latinate words denoting beauty: bellisima etc."
...
Тук пак си стигаме до нашето бял, светъл.
...
къде е логиката името на Бели Мар да е обяснимо на български? Все пак легендата е келтска, а ако беше тракийска, едва ли би определила Болгий за велик. Както и да е, дотук с разсъжденията ми, ще се радвам някой да се включи в отговор! :)


- На първо време ви съветвам да прочетете ... за едно светилище, което е прието за "славянско" :)) - JaroМarsВurg намиращо се на остров Аркона, в Балтийско море ?!
- Със име от от западните "славяни" ЯроМир ?
- Jaro с Ариес/Арес/Ярес ... това е хем "ярко" ... но и жарко-жарещо ;
- Мars(бог аналог/опозит на Арес) ... дед Мороз, българското Мраз ... сарматско-хунското Мараз(вероятностен смисъл Мразя-Смърт) ... до тук се получиха двата цвята от Мар(с)теницата ни ?! - срещаща се при нас и румънци ?!?
- Казват че Бург означавало укрепен ... но арабските древни историци ни наричат БуржАни ... но ал"Бурж се превежда и като кула на нашият език ?
- За бург, казват че, синоним му било рампарт-тир ... тоест укрепление ?! - но при живеещите на север от Дунав/Истър гети е част от епо-еетнонима им ТирГети ... имам още много да обяснявам, но ще ви кажа накратко Тир е Кореновата на Тирас митичният предтеча на ТУРаките ... а ТУР се нарича още и Bos primigenius - дума отговаряща за Бик/Тур/Вол ... а в тракийският именно се срещат думите Б/Волинтос - Бик-Тур ... домашно говедо !!
- Това накратко :))
цитирай
70. germantiger - И още за nikikm:
14.09.2012 19:39
nikikm, забележи, че аз почти никога не опровергавам или споря с постинг на спароток, не от "куртьоазия" или защото го уважавам (факт), а защото НЯМАМ НЕГОВИТЕ ПОЗНАНИЯ в темите и историята които изследва и знае. Моите интереси са в друга тематика и периодика. Рядко оспорвам отделни коментари на теб, Гет или други, които имат отношение към северна Европа или северните народи ако щеш така ги наречи и отново допускам аз също да греша - имам това разумно съмнение в мен, независимо дали го показвам в коментар.

nikikm, възприемай ако пожелаеш като имагинерен враг, противник в спор, а ако се замислиш може да стигнеш до извода че такъв като мен понякога дори е полезен и ПОНЯКОГА необходим.

Съмнявам се, че стигнеш до "внушените" от мен изводи, но един Бог знае?!

Когато всички мислят еднакво или идентично, значи... никой не мисли!
Трябва да има и спор и съмнение, това обезателно не е вражуване.
цитирай
71. shaffi - предците ни са били не само мн
14.09.2012 20:12
смели , но и мн мъдри хора..интересно четиво!поздрав!
цитирай
72. starotomagare - Мисля си...
14.09.2012 20:48
Защо толкова българи не могат да приемат фактите за величието на своите прадеди? Причината не е само чуждото подтисничество и гръцкия многогодишни стемежи за обезличаване и погърчване на нашия народ.Дори днес се правят смешни и жалки опити да се краде от нашта история от вманячени за власт сърбомани в Македония.Причината обаче е още по-дълбока .Тя се корени в налагания ни от години национален нихилизъм и изтръгване от корен и на най-слабите кълнове на истинския пътриотизъм и осъзнаването на националното ни достойнство и място в съвременния свят.Смачкан народ се управлява лесно -това са го знаели различните ни окупатори и управници та и до наши дни кланейки се на чужди господари.Историята ни непрекъснато е писана и прекроявана в зависимост от моментната политика дори днес не се чуват възрожденските песни сигурно да не подразним (знаете кои).Не прекъснато се стремят да ни унижават дори като ни приписват престъпленията на други етноси водещи се за български граждани.
цитирай
73. nikikm - Гери,
14.09.2012 20:57
многословен си,като поп!Не знам кой ти подава тази "забиваща" информация,но явно е чевръст,щото ти не си толко велик,колко се изкарваш. Ако те почна отзад напред,пак ще стане препирня,а на теб ти дай да пишеш,ама на мен не ми се бори със свиня.Аз съм посочил защо пиша!Дето съм писал за зето на президентина,това си е точно Асен Йорданов,капито?.И негови идеи и пр.
Принципно ти посочвам,че на световната цивилизация,запада е сложил само шапката!Че повечето му достижения са крадени,мръсни,за сметка на някого,много често лъжливи или фалшифицирани.Краде сиво вещество от сътворението си и от всички и всякъде!Пък после се хвали!Материалното въпреки всичко не е толкова важно за едно общество,по-важно е какви хора произвежда!Това виждаме днес у нас,като виждаме какво направи от българите ценностната система на запада.За западняците,като цяло не ми говори,няма място за сравнение!Развален матрял.Отговорил си ми избирателно и доста неудобни неща си пропуснал.Не си глупав,но много вреден,макар да мимикрираш.Съвет,не се занимавай с моята личност специално,аз съм това,което съм и нямам претенции.Но ти и с мене не можеш да се справиш.И няма да можеш,защото докато хората знаят,че когато Плиска е била 23 кв.км. площ,Париж е бил само 1,8,когато нашите владетели са разполагали с бани с топла и стедена вода,подово и в стените отопление, френските крале чак до късното редновековие са носели перуки,за да не им лазят въшките по челата и са смятали водата за отровна.Е,после се хвалят с вани и златни кранове,хе.!Ама после! За лайната в Темза и евакуацията на английския парламент,да говорим ли!Байчо,що не спреш,ама те пък ще ти резнат заплатката! Т.н с българско име Европа,западна имам впредвид е отскоро,от двеста-триста години.Ти ся ко искаш да кажеш,от като предната вечер спаха и е-ха козите у едно помещение и на другия ден построиха Кьолнската катедрала!Айде бе!Вярно е че развиха наука и пр.,ама за сто ,двеста години да зачеркнеш световната човешка цивилизация,на която КАКТО СЕ ОКАЗВА,българите са дали огромен принос,далеч,преди козите,ех! Това правят днес хората с парите и в тази отромна лъжа участват академици",като теб!Да ти е сладък залъка брато!
многословен си,като поп!Не знам кой ти подава тази "забиваща" информация,но явно е чевръст,щото ти не си толко велик,колкото се изкарваш. Ако те почна отзад напред,пак ще стане препирня,на теб ти дай да пишеш.Аз съм посочил защо пиша!Дето съм писал за зето на президентина,това си е точно Асен Йорданов,капито.И негови идеи и пр.
Принципно ти посочвам,че на световната цивилизациья,запада е сложил само шапката!Че повечето му достижения са крадени,мръсни,за сметка на някого,много често лъжливи или фалшифицирани.Материалното въпреки всичко не е толкова важно за едно общество,по-важно е какви хора произвежда!Това виждаме днес у нас,като виждаме какво направи от българите ценностната система на запада.Отговорил си ми избирателно и доста неудобни неща си пропуснал.Не си глупав,но много вреден,макар да мимикрираш.Съвет,не се занимавай с моята личност специално,аз съм това,което съм и нямам претенции.Но ти и с мене не можеш да се справиш.И няма да можеш,защото докато хората знаят,че когато Плиска е била 23 кв.км. площ,Париж е бил само 1,8.Тогава нашите владетели са разполагали с бани с топла и стедена вода,подово и в стените отопление,а френските крале до късното редновековие са носели перуки,за да не им излизат въшките на челата и са смятали водата за отровна.Е,после се хвалят с вани и златни кранове,хе.!Ама после! За лайната в Темза и евакуацията на английския парламент,да говорим ли!Байчо,що не спреш,ама те пък ще ти резнат заплатката! Т.н с българско име Европа,западна имам впредвид е отскоро,от двеста-триста години.Ти ся ко искаш да кажеш,от като предната вечер спаха и е-ха козите у едно помещение и на другия ден построиха Кьолнската катедрала!Айде бе!Вярно е че развиха наука и пр.,ама за сто ,двеста години да зачеркнеш световната човешка цивилизация,на която КАКТО СЕ ОКАЗВА,българите са дали огромен принос,далеч,преди козите,ех! Това правят днес хората с парите и в тази отромна лъжа участват 4академици",като теб!Да ти е сладък залъка брато!
цитирай
74. nikikm - Чакай
14.09.2012 21:11
germantiger написа:
nikikm, забележи, че аз почти никога не опровергавам или споря с постинг на спароток, не от "куртьоазия" или защото го уважавам (факт), а защото НЯМАМ НЕГОВИТЕ ПОЗНАНИЯ в темите и историята които изследва и знае. Моите интереси са в друга тематика и периодика. Рядко оспорвам отделни коментари на теб, Гет или други, които имат отношение към северна Европа или северните народи ако щеш така ги наречи и отново допускам аз също да греша - имам това разумно съмнение в мен, независимо дали го показвам в коментар.

nikikm, възприемай ако пожелаеш като имагинерен враг, противник в спор, а ако се замислиш може да стигнеш до извода че такъв като мен понякога дори е полезен и ПОНЯКОГА необходим.

Съмнявам се, че стигнеш до "внушените" от мен изводи, но един Бог знае?!

Когато всички мислят еднакво или идентично, значи... никой не мисли!
Трябва да има и спор и съмнение, това обезателно не е вражуване.


ми коментара,за мен не си нещо особено с което да се занимавам и което да ме впечатлява,но си вреден за България,хитър и мимикриращ,представящ се за нещо,което не си.Като жесито,но тя е по-глупава и елементарна!Просто,като личност ме интересуваш,само доколкото те смятам за провокатор,дано да не те обиди това!
цитирай
75. nikikm - Забравих,
14.09.2012 21:14
враговете винаги са полезни,държат те буден и във форма,изострят мисълта ти и помагат да разбереш света,провокаторите-не!Никога не съм разбирал подлостта и предателството,гнус ме е !
цитирай
76. dolsineq - 68. get
14.09.2012 21:32

- Ще завърша отново с въпрос към вещата в История, блогърка Джойси ?! - Вие все още ли вярвате на теориите, че ние сме с произход от централна Азия ?! - живяли сме в юрти ? - аристокрацията от Първото царство е говорела на тюркски ... и т.н. подобни глупости ?? - А, Джойси ?? :)))
цитирай
.....................................................
Гет, така като ме гледаш на аватара към кое тюркско племе ме причисляваш? За Джоската няма да питам. Тя си ходи с бурка от рождение, та единствено очите й можеш да видиш, и то, ако не са замрежени...:–)))))))))
Павел, извини ме за шегата, а колкото до официалната българска история, тя също за съжаление е покрита с бурка..., за сега...:)
цитирай
77. анонимен - Kak се ограбва България обяснява ...
14.09.2012 22:02
Kak се ограбва България обяснява екс-депутат доц.Христов http://krizata.blog.bg/history/2011/05/16/doc-mincho-hristov-finansovata-mafiia-zamislia-vtori-bankov-.747854 за банките, за ЕРП-тата ,и софийска вода и т.н.
Как се ограбват бълг.граждани с ВЕИ - http://darikfinance.bg/novini/80521#comments , и интересно как така Цветелина Бориславова е на последно място.
Двама професори обясняват как се изнася злато и и още 12 скъпи елемента от таблицата на Менделеев - и тук http://www.skat.bg/products.php?type=10&genre=5631 - само 2.000.000.000млрд.$ годишно.

Утре от 17:00h пред президентството и в Пловдив ще се събират точно заради тези неща http://econ.bg/%D0%A1%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F/%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-_l.a_i.391347_at.2.html
цитирай
78. mitkaloto - Хубав постинг!Спораток, смело ...
14.09.2012 22:37
Хубав постинг!Спораток,смело напред!Поздрави!
цитирай
79. germantiger - Наричам потребителя Николайчо, защото той методично ме зове Гери ;)
14.09.2012 23:42
Ами мили ми Николайчо - аз лично съм учил толкова колкото ти "йок":

- латински
- старогръцки
- старобългарски

Знам германски, английски и руски - чета на тези езици и често комуникирам.
До трети курс съм учил право, бил съм във Вътрешни войски в БГ, служил съм и зад граница, бил съм на 4 континента, имам роднини на 3 и познати бивши колеги на 2 континента.

Лично аз съм и чевръст и умен и як, ако това при теб не се полуачава съжалявам - написаното от мен не ми е подадено то никой - като влезеш в блога ми ще забележиш разликата между моето знание и твоето невебжество Николайчо ;)

А на теб кой и какво ти подава не знам, на мен още никой и ЗАБЕЛЕЖИ МИЛИ МИ НИКОЛАЙЧИК - КОГАТО ПОЛЗВАМ ИНФО ОТ НЯКОЙ ДРУГ ВИНАГИ ГО УПОМЕНАВАМ С ИМЕ, НИК ИЛИ ДРУГО - ВИНАГИ ОТ 2008Г. ТОКАКТО СЪМ В НЕТА ВЪВ ВИБОКС7 ГОПРАВЯ, ЧЕ И НАУЧИХ БРАТЯТА БЪЛГАРИ ДА ГО ПРАВЯТ, щото не им се удаваше много тазим коректност ;)

Нали това три казвам - НЕ ЗНАЕШ НИКОЛАЙЧО ;)

Асен Йорданов що не му написа името та трябваше аз да ти го напомням, зер сега го написа, та кой ти го подаде та да се сетиш, а че Атила милия Рим не е превземал и папищака го е чакал с предложението това оти ми Калитко знаеш ли го или с козите у къра това не го блеят щото не са агънца вакли, а козли ;)

И КАКТО ВИНАГИ НЕВЕЖО МОМЧЕ МИЛО СИ ;)

- ПЛИСКА И ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ НЕ СА РАВНИ ДОРИ НА КАРТАГЕН ВЕКОВЕ ПРЕДИ ТЯХ, КАМО ЛИ НА РИМ - ИСКАШ ЛИ ДА СЪМ КОНКРЕТЕН СЪС СТЕНИ, МЕТРАЖИ, ПАРАМЕТРИ И ГРАДЕЖ СИНЕ МАМИН ?!

- Париж или Лютеция като си били о време оно малки, сега що са по-големи от Софето, а NY колко е, а Лондон днес, а големите западни агломерации от кога са те подминали, от това боли какво - не вдявам боли ли, че днес света те е задминал и подминал - факт?

- Да те питам в светоната химия, физика, биология, ОТКРИВАНЕТО НА СВЕТА И КАРТОГРАФИРАНЕТО МУ колко е българско драги?!

- Да те питам в световното автомобилостроене освен една, забележи драги една скоростна кутия какво друго е българско, булгар - рено е ли мерцедес чобанче?!

- Пак да те питам - Ренесанса и десетките холандски и италиански школи, в какво са български?

да те питам

ДАНТЕ
ЛЕОПАРДИ
ШЕКСПИР
БЪРНС
БАЙРЪН
ИЕЙТС
ШЕЛИ
МИЛТЪН
ХАРДИ
ОСТИН
БРОНТЕ
ЕЛИЪТ
ГЬОТЕ
ШИЛЛЕР
ХАЙНЕ
ВИЙОН
МОРОА
ЮГО
ПУШКИН
ЛЕРМОНТОВ
ДОСТОЙЕВСКИ
ТУРГЕНЕВ
Л. ТОЛСТОЙ (не го бъркай с А. Толстой комуниста)

от философите
МОР
БЕЙКЪН
КАНТ
ХЕГЕЛ
ШЕЛЛИНГ
НИТЦШЕ

На Пастьор, на Хайзенберг, на Хаан, на Планк, на Ръдърфорд, на Айнщайн

кое е им българското драги?

Малък си пред света и това е нормално - всеки отделен народ е малък!

ХАЙДЕ СЕГА НИКИ МАМИН ЛЕЛИН - ВИОЖ ПЪРВОТО МИ ЛС ДО ТЕБ ПРЕДИ МИНУТИ И ЗАСИЧАЙ ДРАГИ КОЛКО БЪРЗО И САМ СЪМ НАПИСАЛ КОМЕНТАРА МИ И ГЛЕДАЙ ВРЕМЕТО КОГАТО Е БИЛ ОДОБРЕН ОТ СПАРОПТОК ВЪВ ВТОРАТА МУ ЧАСТ 0- ГЛЕДАЙ СМЯТАЙ И РАЗБИРАЙ КАК САМ ПИША И КАКВО МИ Е ЗНАНИЕТО ДА ПРОИЗВЕДА ТОЗИ КОМЕНТАР СРАВНЕН С ТВОЕТО НЕВЕЖЕСТВО?!

М<ежду-впрочем ако желаеш да пишем в ТВОЯ БЛОГ, НЕ ТУК ДА СПАМИМ ЗА КРЕПОСТНО СТРОИТЕЛСТВО И ДА ТИ ПОКАЖА, ЧЕ И ДОКАЖА КАКВО Е ЗАПАДНОТО И ЗАЩО ИЗТОКА МУ ОТСТТЪПВА НЕ С АМЛКО, А С ЦЯЛА ПРОПАСТ В СРЕДНОВЕКОВИЕТО?!

Отвори една тема и почваме ако ми одобряваш коментарите или аз да отоворя за Ники мамин лелин в моя блог - сериозно искаш ли Николайчо ;) ?! Сериозно питам, недей се плаши заешко сърце - айде желаеш ли утре да започнем - привечер съм свободен?!
цитирай
80. joysii - 62. gogi6666
14.09.2012 23:51
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нужен е един идеал, който да се следва и да стигне до обединението на българите. Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си.
================
Нужен Ви е идеал - направо си го кажете,че Ви е нужна една лъжа, за да си върнете самочувствието!
Това е проблемът на Спароток и компания - ВРЪЩАНЕТО НА ИЗГУБЕНО САМОЧУВСТВИЕ. На всяка цена. Затова си го търсите чаааак при траките.
Моето самочувствие си е тук, затова предпочитам да се доверявам на специалисти, грамотни и образовани хора, а не на екземпляри без самочувствие в блог.бг.
Пък с такива като вас нямам никакво намерение да се обединявам. Не само аз, всички интелигентни хора мислят като мен.
цитирай
81. bgwest - Спароток, какво да ти кажа, незнам. ...
14.09.2012 23:59
Спароток,какво да ти кажа,незнам...
На България и трябват още десетина Човека като теб.Ни повече ни по-малко.
Ако си забелязал,преди две години,тези,които те подкрепяха,те подкрепяха анонимно.Тези,които те "оборваха"го правеха с никовете си...с насмешка...и голяма демонстрация на големи знания.
Сега,май,май нещата се обърнаха...на 180 градуса.Народа проглежда, си мисля.
Дори и тези "капацитети"с големите знания и титли се снишават и минават в категорията"анонимни"...
Здраве и Успех!!!
цитирай
82. joysii - 68. get
15.09.2012 00:02
- Ще завърша отново с въпрос към вещата в История, блогърка Джойси ?! - Вие все още ли вярвате на теориите, че ние сме с произход от централна Азия ?! - живяли сме в юрти ? - аристокрацията от Първото царство е говорела на тюркски ... и т.н. подобни глупости ?? - А, Джойси ?? :)))
цитирай
.............................
Разбира се.
И ще продължавам да го вярвам, докато не видя вашите физиономии/на тукашните дрънкала/ на разкопки в столицата на първата българска държава.Докато вие не работите там поне две лета и не направите своите проучвания, докато не ги представите в научните среди и на специализирани форуми, докато не издържите на нападки и въпроси и не защитите вашата теза. След всичко това ще ви повярвам. И ще ви се извиня.
ЗАСЕГА, обаче, все още по важните археологически обекти има само специалисти от БАН. Слава ,Богу! Които си вършат работата перфектно.
Та - на тях ще вярвам.
Удовлетворява ли те отговорът ми,Гет?
цитирай
83. joysii - 76. dolsineq
15.09.2012 00:09
" Гет, така като ме гледаш на аватара към кое тюркско племе ме причисляваш? За Джоската няма да питам. Тя си ходи с бурка от рождение, та единствено очите й можеш да видиш, и то, ако не са замрежени...:–)))))))))
Павел, извини ме за шегата, а колкото до официалната българска история, тя също за съжаление е покрита с бурка..., за сега...:)[/quote]"
...............................
Долсинея, ти затова ли ни затрупа с фотосесии - за да се издокараш като тракийка?
Извинявай, но цвета на косата ти не е естествено рус, освен това лицето ти е питесто , с малки приближени очи.
Това ли са типичните черти на тракийките?
Ами нали те /според вас/ изглеждали като по стенописите на тракийските гробници.А я виж там дамите!
Не си приличате особено.
................
Официалната ни история била покрита с незнамсикакво.
А кое е открито - постингите в блог.бг. на хора които не са направили нито едно археологическо проучване??
Постингите на хора които нямат нищо общо с историята, освен,че я възприемат като хоби??
Постингите на хора без историческо или археологическо образование??
Постингите на хора, които дори по професия са твърде далече от археология и история??
Там ли е истината?
цитирай
84. germantiger - И отново за Николайчо, който е изпразнен в блога си, но активен тук ;)
15.09.2012 00:10
Мило дете, извини ме, че така те наричам, но просто се шегувам ;)

Та мило дете - аз провокатор не съм и съм заявявал защо:

1. Лично аз съм с над 20 познати от нета после и реални след запознанството ни.
2. Винаги съм заявявал себе си и никога не съм писал анонимни коментари.
3. Прозападно съм настроен и винаги явно съм декларирал това, дори в мой ущърб.

4. Който е пожелал се е запознал релано с мен, гсм дори съм давал, на някои пишещи под този постинг също.

5. Винаги съм казвал, че обичам и слагам по-високо Германия от България и имам своите аргументи за това.

6. Това не ми пречи да правя някои полезни за българските ми познати неща в нета - популяризирам сред западняци инфо за български постижения, празници и история, давам на българи през скайп десетки книги на чужди езици отнасящи се за бгистория, някои от тях удивителни (не си ги чел Николайчо), запознал съм и съм свързал много български националисти във вибокс7 едни с други, помагал съм им по различен начин, дори гаджосах една двойка мома и момък ;) сериозно! Научил съм една небългарка на сносен бгезик и това да чете бглитература доста често.

Защо те наричам дете - защото Николайчо ти винаги плачеш, за теб всички различномислещи са провокатори, мръсници, всички те са вредни, а ти милия си несериозен - празен блог, пренебрежение към различните, ОБИКНОВЕНО ПЪРВИ ГИ ОБИЖДАШ, ЗАБЕЛЕЖИ ПЪРВИ ЗАПОЧВАШ С КВАЛИФИКАЦИИТЕ, мислиш че света ти е длъженм и все някой друг ти е вибновен за нещо - критика към нищо българско не съм видял у теб (питай ме ако желаеш кавко критично съм писал за Германия - моментално ще ти копирам и на не едно и две места, детето "ми"). Твоето държания е на дете - обидено и разглезено, не е проблем в инфантилност или незрялост, проблем е, че се изживяваш като арбитър, А АЗ ПЪРВО СЪМ МЪЖ И ПОСЕЛ ПОТРЕБИТЕЛ - ПОДОБНО ОТНОШЕНИЕ НЕ ТОЛЕРИРАМ И ВИНАГИ ЩЕ ТИ ПОСОЧВАМ МАЛЧО, КОЛКО СИ МАЛЪК В ЧАСТ ОТ ПОЗНАНИЯТА СИ!

Ти си ми бройка бомбе такова ;)
цитирай
85. germantiger - И финално:
15.09.2012 00:14
Тъй-като аз и Николайчо не можем да продължаваме постоянно под постинга ти Спароток, аз предлагам Никинцето да направи тема в своя и ако е достатъчно мъж (а той както установих е дете) ако допуска коментарите ми под своите теми, АЗ СЕ ЗАДЪЛЖАВАМ БЕЗ КВАЛИФИКАЦИИ А САМО С ИНФО ДА АРГУМЕНТИРАМ МОЯТА ПОЗИЦИЯ ЗА КАКВОТО ПОЖЕЛАЕ!

Тук прекалихме и аз ще оставя на Николайчо да сложи точката след мен (или многоточието), като ще се обадя в друг случай или с коментар на друг потребител ако има за какво и под друг постинг - тук с Николайчо аз спирам. Ако друг засегне проблем по който имам няккаво знание ще реагирам, ако ли не - проявявам разбиране, съжалвяам за спама и спирам сега!

P.S.
Николайчо - не съм академик, забелязвам нещо си написал за академици, всеки ден чета по 100 стр. на комп и 100 "книжно", събота и неделя не го правя - имам времрто и желанието да го правя, в БГ мога да си позволя да не работя, "айляк" човек съм тук. Много висока топка съм за теб дечко.

Жив и здрав - приключих с теб под този постинг и извинения за спароток, Ники с теб ще продължим, солташак едва ли ще ми станеш ;)
цитирай
86. bgwest - Germantigre
15.09.2012 00:26
Много си прав тук:Постиженията на т.нар. запад нямат равни и в добро и зло за съжаление!
Но дори и в сегашните учебници по история се говори за "романски" и "Готски"стил.За "романски" и "Готски" катедрали.Това не е факт за подминаване.
Просто битката между добро и зло се е изместила мноо на "запад"от центъра/Балканите и мала азия/.Затова и постиженията им са "невероятни"...и в двете области,добро и зло.
Но зад всичко Добро на запад,стоят ГОТИТЕ....с техния произход.А той е ...НЕгермански...
цитирай
87. анонимен - стига
15.09.2012 01:26
че, не сме азиатци не сме, но да сме траки хайде бе. Напротив - хора разберете траките са хетерогенен народ - смесица от автохонно население и на пришълци от севера. Помислете кои са тези пришълци ? Чували ли сте за кимери, скити, сармати, хайде помислете пак. Индоевропейските народи са се пръкнали в европейските територии на северно Черно Море - просто свържете фактите
цитирай
88. malkiatprintz - Поздрави, Павеле. Интересно, к...
15.09.2012 02:58
Поздрави, Павеле. Интересно, както винаги. Ако се порови човек, кой знае какво може още да излезе... просто хрумка - Милано / Милан... Дано да си прав, че е е нужна една искричка, защото имам чувството, че немалко хора днес бягат именно от идеалите, дори и от идеята за идеалите. Говори се за необходимостта от национално достойнство, а аз си мисля, че трябва да се започне от личното достойнство, което у много хора липсва. Надявам се да бъркам.
цитирай
89. germantiger - ТОВА ТИ Е ПРОБЛЕМА НИКИ:
15.09.2012 04:47
За толкова спорове с теб Ники така и не разбрах какъв ти е проблема?!

Приемам не от днес, а вече повече от година, че траките са дали цивлизационни импулси било в Мала Аззия, било в Египет, евентуално по-далеко в Индия и в Европа.

Несъмнено преди елините тук и на елините са дали волю-неволю било религия (немалко митове и герои), било наченки на култура, не малко обичаи и вероятно писменост или друго.

Дотук добре, но "оттук-нататък" или насетне започва твоя проблем с мен Ники, а именно, че на теб това не ти стига в моето възприятие - ти иксша поклон до земи, признаване на галактическото ти его (скрито удобно зад българско, а всъщност лично твое), нещо повече - с невежеството ти маргинализираш титаничните постижения на векове след Античността и отричаш или пренебрегваш и омаловажаваш всичко в което не намираш българска или тракийска следа!

Ти държиш да си най-велик, респективно траките/българите да са номер едно в историята на човечеството, не е проблем това ако е истинно - проблем, че след като аз не го споделям за теб съм провокатор, подлец и прочие николайчовски простотии?!

РАЗЛИЧНОМИСЛЕЩИЯ ЗА ТЕБ Е ВРЕДЕН
РАЗЛИЧНОМИСЛЕЩИЯ ЗАСЛУЖАВА ЗА ТЕБ БОЙКОТ
ОПЛЮВАШ ГО, КВАЛИФИЦИРАШ ГО, НАРИЧАШ ГО ПРОВОКАТОР

- ОБЯСНЯВАШ ИЛИ ИЗВЕЖДАШ ПОЧТИ ВСЯКО СВЕТОВНО ПОСТИЖЕНИЕ СПОМЕНАТО ОТ МЕН ПТРЕЗ ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО
- ВСИЧКО ВЕКОВЕ СЛЕД ТРАКИТЕ ЗА ТЕБ Е НЕЩО НЕЗНАЧИТЕЛНО И ЗАДЪЛЖЕНО ОКРАДЕНО БЪЛГАРСКО

"Алоууу, мой човек", не става така - с мен не става!
Бих могъл да покажа истинското ти лице, не само твоето, а лицето на един сбъркан нагъл и варварски бгнационализъм - това е неприятното и фундаменталното ако го направя!

ТРАКИТЕ ПРЕДИ ЕЛИНИТЕ НА БАЛКАНИТЕ - ДА
ТРАКИТЕ ПО ЕВРОПА, АЗИЯ И ЕГИПЕТ - ДА
БАЛКАНИТЕ КАТО НАЧАЛО НА ЦИВЛИЗАЦИЯ МОЖЕ БИ ДА, ПИСМЕНОСТ СЪЩО ДА

Признание за траките - да, ревизия на бгисторията - да, признание от света и проглеждане било постепенно световно (макар нереалистично днес, но постепенно), ново възпитание на поколения бгдеца с истина - да!

Лумпенкосмичност и всичко е наше, ние сме най-велики, а другите винаги зли и срещу нас - не!
цитирай
90. shtaparov - Мога да посоча и друга теза по въп...
15.09.2012 07:37
sparotok написа:
shtaparov написа:
Мога да посоча и друга теза по въпроса,която,макар че е доста близка до посочената,може да се окаже чистата истина. Преселените Енети (Емати) са наистина Венети (Ванади,Вананди),чиито наследници са по-късните Словенци (наричани Венети до 18 век)- оснавателите на гр. Венеция,както и келтските Венети. Самите Етруски пък не са нищо друго освен преселените на запад Траки,като името им означава Итраски (Итраки,чрез прех. К-Щ-СК и чрез създаване на "усложнена" форма на народностното им название (Траки- Итраки,Йетраски). Това се потвърждава и от другите имена на Етруските:
Тирени= Турани (Тураки,Траки),както и Триени (Троени,Трояни).
Расени=Ракени (Тракени,Тракини).
Съответният извод е,че езикът на Етруските ще бъде разгадан едва тогава,когато в него започнат да се търсят думи от езика както на обикновените Българи,така и на Царското племе на Българите!

За етруските смятам, че са смесица от италийски народи и стари балканци. Етруските наричат себе си туат расена, от това гърците правят тирсени, а римляните етруски...Поздрави!

Това "Туат" е същата "индоевропейска" (Българска) дума,от която произлиза "старонемското" Тиут,от което иде самоназванието им Дойч. Значението е: Дят (Дьет,Дьеца) и Туват (Чувак,Чувяк,Живяк,Живят). Сиреч: Туат Расена означава Дят Ракена (Дец Тракени,Деца Тракини= Деца Тракийски и Бригийски),както Фир Болг означава Хор Бълг (Хора Болги,Хора Белги сиреч Бълги). А както видяхме и другаде,Траки (Фраки)= Фриги (Бриги),което не е нищо друго освен антично изписване на названието Блъги (Блъгари),понеже тогава формите с "Р" ("Ръкащите") са били абсолютно еднозначни на формите с "Л" ("Лъкащите"),а звукът "Ъ" не е могло да се изпише чрез гръцка и латинска азбука,или пък не се е ползвал така масово както сега.
цитирай
91. shtaparov - Това е много интересна тема:
15.09.2012 08:02
aleera написа:
Ей,с какво нетърпение чаках...темата за келтите и траките!...стана въпрос за легенди,не мога да не спомена Мабиногион и Бели Мар,който е "родоначалник на управляващата британска династия,и на когото много...келтски благородници са заявявали,че са наследници."http://www.
mabinogion.info/BeliMawr.htmТа мисълта ми е за името Бели Мар,или както го превеждат,включително и в българското издание на Мабиногион Бели ВЕЛИКИ.В този блог бях чела,че наставката -мар в много тракийски имена се превежда като велик.Дали Бели си е бил Мар преди да стане владетел,или някой го е нарекъл така в последствие,историята мълчи.Името Бели от своя страна бива свързано с бог Беленос,който е бог на слънцето."Frequently thought of as a solar figure,the name has been related both to Gaelic elements bel-/ bile- meaning ‘fire’ ‘light’,as well as Celtic-derived Latinate words denoting beauty:bellisima etc."Тук пак си стигаме до нашето бял,светъл.
По-нататък в статията обаче се казва,че е по-вероятно името на Бели Мар да произлиза от името на Болгий,един от предводителите на келтите при нашествието им на Балканите.И точно тук става хлъзгаво-Болгий е бил срещу траките,ако наистина...той е прототипът на Бели Мар къде е логиката името на Бели Мар да е обяснимо на български?Все пак легендата е келтска,а ако беше тракийска,едва ли би определила Болгий за велик.Както и да е,...ще се радвам някой да се включи в отговор!:)

Това Бели`Мар може да означава само няколко неща,а не хиляди. Вариантите са следните:
1. Белимир (Баламир,Велимир- Българско лично име).
2. Белигар (Бълъгар).
3. Бели Мавр (Белгиецът Мавер= Кувер).
4. Бели Цар (Царят на боговете,Белият бог= Слънцето).
А келтското "нашествие" на Балканите всъщност е било завръщане на част от Белгите по родните им места и подпомагане на местните Бриги (Блъги) в борбите им срещу гръцките нашествия и попълзновения. Името на водачите им е достатъчно показателно:
1. Болгий= Болгин(Белгин)=Цар Болг при Паисий.
2. Кавар= Мавер,Кувер (Кубер).
цитирай
92. sparotok - МОЛБА
15.09.2012 08:41
Тук позаприлича на Каталунските полета ...Нека опитаме да държим емоциите под контрол.

Предварително благодаря!
цитирай
93. sparotok - Милано
15.09.2012 08:53
malkiatprintz написа:
Поздрави, Павеле. Интересно, както винаги. Ако се порови човек, кой знае какво може още да излезе... просто хрумка - Милано / Милан... Дано да си прав, че е е нужна една искричка, защото имам чувството, че немалко хора днес бягат именно от идеалите, дори и от идеята за идеалите. Говори се за необходимостта от национално достойнство, а аз си мисля, че трябва да се започне от личното достойнство, което у много хора липсва. Надявам се да бъркам.


Благодаря ти Филипе! Относно Милано ще поясня, че древното му название е Медиоланум. Значението е - в средата на полето (равнината). Според С.Джеймс селището е основано от келтското племе инсубри. Те са част от галите, които замалко да затрият Рим през ІV-ти век пр. Христа...

Колко са келти инсубрите обаче е под въпрос. Хидронимите от техните стари земи са много интересни - река Течинус, река (В)адуа, езеро Вербанус...

Поздрави!
цитирай
94. sparotok - факти
15.09.2012 08:58
анонимен написа:
че, не сме азиатци не сме, но да сме траки хайде бе. Напротив - хора разберете траките са хетерогенен народ - смесица от автохонно население и на пришълци от севера. Помислете кои са тези пришълци ? Чували ли сте за кимери, скити, сармати, хайде помислете пак. Индоевропейските народи са се пръкнали в европейските територии на северно Черно Море - просто свържете фактите


Пришълци от север казваш:)
Скити и сармати били пришълци:)))

Според Прокопий сарматите са част от тракийското семейство на гетите.

Дион Касий определя тракийското племе даки като клон на скитите.

Стефан Византийски пък твръди, че скитите са тракийски народ.

Страбон обяснява, че саките са източни скити, а Аристофан казва, че саките са траки.

Не само историческите извори определят траки, скити и сармати като една общност. Приликите в обичаите и материалната култура свидетелстват за това, че става дума за хора, които са близкородствени.

Съветвам те да четеш повече преди да решиш да си кажеш мнението някъде.
цитирай
95. sparotok - подкрепа
15.09.2012 09:01
bgwest написа:
Спароток,какво да ти кажа,незнам...
На България и трябват още десетина Човека като теб.Ни повече ни по-малко.
Ако си забелязал,преди две години,тези,които те подкрепяха,те подкрепяха анонимно.Тези,които те "оборваха"го правеха с никовете си...с насмешка...и голяма демонстрация на големи знания.
Сега,май,май нещата се обърнаха...на 180 градуса.Народа проглежда, си мисля.
Дори и тези "капацитети"с големите знания и титли се снишават и минават в категорията"анонимни"...
Здраве и Успех!!!


Всъщност има повече от десет като мен:)
Всяко нещо с времето си обаче, когато се оттегля аз, ще започнат те.
Най-хубавото е, че стават все повече и повече:)

Поздрави!
цитирай
96. sparotok - Не само аз, всички интелигентни хора мислят като мен
15.09.2012 09:05
joysii написа:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нужен е един идеал, който да се следва и да стигне до обединението на българите. Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си.
================
Нужен Ви е идеал - направо си го кажете,че Ви е нужна една лъжа, за да си върнете самочувствието!
Това е проблемът на Спароток и компания - ВРЪЩАНЕТО НА ИЗГУБЕНО САМОЧУВСТВИЕ. На всяка цена. Затова си го търсите чаааак при траките.
Моето самочувствие си е тук, затова предпочитам да се доверявам на специалисти, грамотни и образовани хора, а не на екземпляри без самочувствие в блог.бг.
Пък с такива като вас нямам никакво намерение да се обединявам. Не само аз, всички интелигентни хора мислят като мен.


Джойси, ще прощаваш, но имам силни съмнения относно реалната основа на изказването ти - Не само аз, всички интелигентни хора мислят като мен...

Познавам хора с академично образование, те пък мислят като мен:)
цитирай
97. sparotok - благодаря ти!
15.09.2012 09:07
mitkaloto написа:
Хубав постинг!Спораток,смело напред!Поздрави!


Благодаря ти! Скоро ще излезат още интересни неща!

Поздрави!
цитирай
98. sparotok - имате право
15.09.2012 09:20
starotomagare написа:
Защо толкова българи не могат да приемат фактите за величието на своите прадеди? Причината не е само чуждото подтисничество и гръцкия многогодишни стемежи за обезличаване и погърчване на нашия народ.Дори днес се правят смешни и жалки опити да се краде от нашта история от вманячени за власт сърбомани в Македония.Причината обаче е още по-дълбока .Тя се корени в налагания ни от години национален нихилизъм и изтръгване от корен и на най-слабите кълнове на истинския пътриотизъм и осъзнаването на националното ни достойнство и място в съвременния свят.Смачкан народ се управлява лесно -това са го знаели различните ни окупатори и управници та и до наши дни кланейки се на чужди господари.Историята ни непрекъснато е писана и прекроявана в зависимост от моментната политика дори днес не се чуват възрожденските песни сигурно да не подразним (знаете кои).Не прекъснато се стремят да ни унижават дори като ни приписват престъпленията на други етноси водещи се за български граждани.


Съгласен съм с казаното от Вас...с всяка дума!
цитирай
99. sparotok - бурка
15.09.2012 09:23
dolsineq написа:

- Ще завърша отново с въпрос към вещата в История, блогърка Джойси ?! - Вие все още ли вярвате на теориите, че ние сме с произход от централна Азия ?! - живяли сме в юрти ? - аристокрацията от Първото царство е говорела на тюркски ... и т.н. подобни глупости ?? - А, Джойси ?? :)))
цитирай
.....................................................
Гет, така като ме гледаш на аватара към кое тюркско племе ме причисляваш? За Джоската няма да питам. Тя си ходи с бурка от рождение, та единствено очите й можеш да видиш, и то, ако не са замрежени...:–)))))))))
Павел, извини ме за шегата, а колкото до официалната българска история, тя също за съжаление е покрита с бурка..., за сега...:)


Снеже, в Западна Европа започнаха да забраняват бурките, кой знае, може да забранят и бурките покриващи историята:))

Поздрави!
цитирай
100. sparotok - !
15.09.2012 09:24
shaffi написа:
смели , но и мн мъдри хора..интересно четиво!поздрав!


Благодаря ти Шафи!:)
Хубав ден!
цитирай
101. sparotok - Кикони
15.09.2012 09:31
get написа:
sparotok написа:
Гет, така наречени варварски думи има и в омерически гръцки. Най-древните топоними на Гърция и Рим са обясними на езика ни...и все пак ни изкарват амалгама от блатни обитатели и кривокраки номади...

Всяка лъжа обаче е до време...


- Какъв е парвият подвиг на Одисей по пътя му към Итака ? - "When I had set sail thence the wind took me first to Ismarus, which is the city of the Cicons. There I sacked the town and put the people to the sword." - да оставим засега факта за пиратското нападение на Одисей над града на киконите-тракийци, участвали като съюзници на троянците във войната ?!
- Странно познато ми звучат два топонима в земята на киконите ... планината Исмарус и едноименният град в нейното подножие ?!
- Що ли ще значи на гръцки думата "исмарус" ... Да не би да е звучала по-скоро "иЗмарус" ... като съвременното ни "измарям"-изморен" ?!

- В текстовете осветляващи персо-гръцките войни(499-449 BC) ... името на тракийското племе Кикони отново се среща ... явно "войната" на Одисей с тях, си е бил просто само един пиратски грабеж :)) !

- Ще завърша отново с въпрос към вещата в История, блогърка Джойси ?! - Вие все още ли вярвате на теориите, че ние сме с произход от централна Азия ?! - живяли сме в юрти ? - аристокрацията от Първото царство е говорела на тюркски ... и т.н. подобни глупости ?? - А, Джойси ?? :)))


Гет, подсети ме ти за киконите, а те притежават интересно име. Омир нарича траките с определението акрокоми, т.е. имащи коса по темето. Ние на това му казваме кика...а в древността май на носителите на кика са им казвали кикони:)

В Мала Азия (Невали Чори) е намерен идол, чиято глава показва белези на изкуствена черепна деформация, косата е избръсната, а е оставена и кика...

http://www.fhw.gr/chronos/01/en/intro/nevalicori.html
цитирай
102. sparotok - !
15.09.2012 09:36
physnews написа:
Страхотна статия, браво!


Благодаря!
цитирай
103. lyuliak - нужно
15.09.2012 09:39
"Нужен е един идеал, който да се следва и да стигне до обединението на българите. Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си."

Да бъде.
цитирай
104. sparotok - Български език
15.09.2012 09:41
ishchel написа:
Не съм специалист, но по принцип сходни топоними и хидроними се появяват при миграция или при общи корени. Или при неувяхваща да кажем българо - едикаква си дружба или в памет на едикой си... Това обаче е друг случай, но и при него условието е - да има някакъв контакт. В последните години сташно много зачестява дублирането на географски наименования - в повечето случаи на градове. В големите държави - Щатите, Мексико - да не изброявам- в т.н. Нов свят, преселниците и завоевателите масово кръщават градове, на имената на градове от своите бивши родни места. и за да не отиваме далече - Ню Йорк е ярък пример за преселническо наименование. Както и Осака в Мексико, Белград - в Белгия и стотици други...Не вярвам в миналото да е било по-различно:)Може би само не в толкова големи мащаби, поради по слабите комуникации. Впрочем, кой знае, като добавим и фактора време...излиза, че отново нищо ново под Слънцето, само добре забравено старо:) Впрочем, аз отдавна съм го казала, ,убедена съм, че първоезикът на земята е оставил следи в много съвременни езици, следи, които по-скоро се чувстват, отколкото доказват логически. Защото видимите връзки отдавна са замъглени от времето. И това, че българският е древен език е повече от сигурно. Предхождащ и латинския и етруския. Може би се родее с езиците от предшумерската епоха. Но това си е моя хипотеза...
Поздрави за прекрасния постинг.


Ани, преди време се е знаело добре, че на Апенините се е говорел български език. По-късно археолозите разкриват няколко забележителни култури (Голасека, Есте)...но пропускат да уточнят кои са носителите...може би заради това, че България бе отвъд желязната завеса...

Защо се мълчи днес обаче не мога да отговоря...

Хубав ден!
цитирай
105. sparotok - келти и траки
15.09.2012 09:54
aleera написа:
Ей, с какво нетърпение чаках да отворите пак темата за келтите и траките! И понеже стана въпрос за легенди, не мога да не спомена Мабиногион и Бели Мар, който е "родоначалник на управляващата британска династия, и на когото много от влиятелните келтски благородници са заявявали, че са наследници."

http://www.mabinogion.info/BeliMawr.htm

Та мисълта ми е за името Бели Мар, или както го превеждат, включително и в българското издание на Мабиногион Бели ВЕЛИКИ. В този блог бях чела, че наставката -мар в много тракийски имена се превежда като велик. Дали Бели си е бил Мар преди да стане владетел, или някой го е нарекъл така в последствие, историята мълчи. Името Бели от своя страна бива свързано с бог Беленос, който е бог на слънцето.

"Frequently thought of as a solar figure, the name has been related both to Gaelic elements bel- / bile- meaning ‘fire’ ‘light’, as well as Celtic-derived Latinate words denoting beauty: bellisima etc."

Тук пак си стигаме до нашето бял, светъл.

По-нататък в статията обаче се казва, че е по-вероятно името на Бели Мар да произлиза от името на Болгий, един от предводителите на келтите при нашествието им на Балканите. И точно тук става хлъзгаво - Болгий е бил срещу траките, ако наистина (както пише в Уикипедия) той е прототипът на Бели Мар къде е логиката името на Бели Мар да е обяснимо на български? Все пак легендата е келтска, а ако беше тракийска, едва ли би определила Болгий за велик. Както и да е, дотук с разсъжденията ми, ще се радвам някой да се включи в отговор! :)


Траки и келти имат много допирни точки в историята си. В ирландската "Книга на Нашествията" народа наречен болги е описан като произхождащ от Скития и Тракия.

Интересното е, че в Британия са намерени тракийски обекти от Желязната епоха...Явно легендата е основана на действителни събития.

Вижте и това

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/27/traki-i-druidi.423642

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/04/22/trakite-v-galiia-ili-probujdaneto-na-zapada.533247


http://sparotok.blog.bg/politika/2011/01/09/bylgari-v-irlandiia-mit-ili-neudobna-istina.664407
цитирай
106. sparotok - организация
15.09.2012 10:01
liliyanaandreeva написа:
Не може само с публикации да възтържествува истината! Организирайте движение, неформално дружуство, дори партия! Аз и други като мен ще Ви подкрепим!


Аз си събирам отдавна хора, дали ще се получи нещо само Бог знае. Човек обаче не може да чака вечно някакво чудо, а трябва да се бори за интереса си.
цитирай
107. sparotok - iereus
15.09.2012 10:09
epicfail написа:
sparotok написа:
epicfail написа:
Имам една книга - "Окултната магия та Третия Райх" и в нея има доста повече истина от колкото в тази статия , дори и в частта, в която Хитлер лети за атлантида на летяща чиния.
Сами си направи сметката дали Емона е близко до Хемус, или &#953;&#945;&#961;&#949;&#953; e яре или съвременното &#953;&#949;&#961;&#949;&#959; (свещеник, жрец) в различен падеж. За съжаление, приятелю, си копирал и постнал някаква не-дотам-вярна-статия, но аз съм платен комунист и фен на Бойко Борисов.


Радвам се за Вас :)


Виждам, че сайтът не е приел гръцкия ми и е извадил някакви странни комбинации от числа и знаци. Та идеята ми е, че iareo днес на гръцки е свещеник, жрец, а iarei по всяка вероятност е производноа на тази дума.
Освен това, не може да се говори за траки и да не се споменат пелазгите, но това е друга тема. Не харесвам този "гръцки" метод на писане на история - посочва се камък и се казва, че тук в древността е имало светилище на еди кой си бог, за което знаем от еди си коя легенда, слагат се тентите и започва да се продава сладолед и картички. За съжаление хората, които търсят реални факти за древните народи на Балканите сме твърде малко (визирам и себе си, защото имам 1 научно изследване точно м-у сходствата на езиците на траки и пеласги).


Iereus e думата за свещеник, но не е гръцка по произход по две причини. Наставката eus e определена отдавна като негръцка (от Швайцер и Ваудхойзен).
Iereus няма смисъл на гръцки защото думата е тракийска.

Свещеник идва от светъ, а иереус...от ярко...

Щом се интересуваш от езика на пелазгите ти препоръчвам A.J. Van Windekens
Le Pelasgique. Essai sur une langue indo-europeenne prehellenique.

цитирай
108. sparotok - !
15.09.2012 10:10
gogi6666 написа:
Патриотична е, има стройно изложение, чета с удоволствие. Винаги има нещо, което ме кара да се замисля по-дълбоко - топоними, артефакти, исторически доказателства. Поздравления за споделения труд!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нужен е един идеал, който да се следва и да стигне до обединението на българите. Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Това подкрепям!!!


Благодаря ти!
цитирай
109. sparotok - филми
15.09.2012 10:12
rorikabc написа:
Много е полезно да се надниква в турските филми. Аз надниквам когато отивам да видя комшийката пенсионерка и не се отделя от БТВ-то. Като се започне от името на филма думичката ЛИСТОПАД.Не беше ли името на един наш месец? Па като видиш на земята някоя шарена черга, някой Чипровски килим , някой китеник "Царска корона" , каретата по масичките им ... все тъкани , шити от българки, откраднати . от просторите от дребните разбоийници и ги продадоха по 500-1000 лв направо признато от тях директно в Турция.Прибави и дантелите . Прибави и каретата които шият българките днес надомно за по 200 лв на месец и се продават и в Гърция и Италия .Крадат комшиите.А нашите баби виждат труда си и не откъсват очите си от телевизора.


Може и полезно да е, но аз нямам много време за такива неща. Някои от приятелите ми гледат телевизия и ми записват интересни неща.

Поздрави!
цитирай
110. sparotok - гето
15.09.2012 10:18
liliyanaandreeva написа:
От ГЕТ ли идва ГЕТО?
Отдавна искам да Ви питам: българите били чергари! Но...четох, че те са се къпели във "вани" от волски кожа, които наричали "черге"! Това значи, че не са били странстващи катунари, а къпещ се в "черге" народ! А номадите се къпят в реките. Само уседнали народи си правят бани и други средства за хигиенизиране! Какво мислите по този въпрос?


Гето не е българска дума, тя принадлежи на идишкия език, а значението е отделяне.

Номади е подвеждаща дума. По принцип и ранните гърци са били номади...а също и старите германи.

Старите българи са били скотовъдци, които обаче са си имали добре укрепени градове.
цитирай
111. get - - Повтаряйки на два пъти ... този постинг със особено същностното име КИКОни ... още и ...
15.09.2012 10:31
... някой друг да се подсети за своебобразната прическа ?! :))
sparotok написа:
get написа:
sparotok написа:
Гет, така наречени варварски думи има и в омерически гръцки. Най-древните топоними на Гърция и Рим са обясними на езика ни...и все пак ни изкарват амалгама от блатни обитатели и кривокраки номади...

Всяка лъжа обаче е до време...


- Какъв е парвият подвиг на Одисей по пътя му към Итака ? - "When I had set sail thence the wind took me first to Ismarus, which is the city of the Cicons. There I sacked the town and put the people to the sword." - да оставим засега факта за пиратското нападение на Одисей над града на киконите-тракийци, участвали като съюзници на троянците във войната ?!
- Странно познато ми звучат два топонима в земята на киконите ... планината Исмарус и едноименният град в нейното подножие ?!
- Що ли ще значи на гръцки думата "исмарус" ... Да не би да е звучала по-скоро "иЗмарус" ... като съвременното ни "измарям"-изморен" ?!

- В текстовете осветляващи персо-гръцките войни(499-449 BC) ... името на тракийското племе Кикони отново се среща ... явно "войната" на Одисей с тях, си е бил просто само един пиратски грабеж :)) !

- Ще завърша отново с въпрос към вещата в История, блогърка Джойси ?! - Вие все още ли вярвате на теориите, че ние сме с произход от централна Азия ?! - живяли сме в юрти ? - аристокрацията от Първото царство е говорела на тюркски ... и т.н. подобни глупости ?? - А, Джойси ?? :)))


Гет, подсети ме ти за киконите, а те притежават интересно име. Омир нарича траките с определението акрокоми, т.е. имащи коса по темето. Ние на това му казваме кика...а в древността май на носителите на кика са им казвали кикони:)

В Мала Азия (Невали Чори) е намерен идол, чиято глава показва белези на изкуствена черепна деформация, косата е избръсната, а е оставена и кика...

http://www.fhw.gr/chronos/01/en/intro/nevalicori.html


- Здраве да е ?! - още малко~много време, в глвите на сънародниците ни ще вземе да просветва ?! :)
цитирай
112. ivanna4ev - germantiger, не знам с какво съм ...
15.09.2012 10:57
germantiger,
не знам с какво съм "събудил" интереса ти
............
"P.S.
Да беше споменал Асен Йорданов нямаше да ти се "разсърдя", но явно и него не го знаеш, Иван Начев да беше написал също."
......
ако се отнася до мен де,но ако е така предполагам с това
...................
"Защото бяхме и бяхме много.И бяхме това на гърба не на някои прадеди,а на гърба на нашите майки и бащи,баби и дядовци,които всички помним и благодарение на които ни има. Както и да се опитват домораслите ни кресливи мижитурки да оплюят,да окалят,да отрекат и заличат едва ли не това,за да "услужат" раболепно,а и за да прикрият собствената си немощ и несъстоятелност,днес не става."
...............
Да-това е моето мнение.Но толкова.Аз нямам претенциите да съм капацитет,който да поставя на мястото му който и да е.Сам казваш
............
"5. Винаги съм казвал, че обичам и слагам по-високо Германия от България и имам своите аргументи за това."
.............
Твое право е да харесваш,който си избереш и да се прекланяш пред който си искаш.Право на всеки е това.Пък и то не е нещо невиждано или нечувано.Имало го е навярно на много места.Имало го е и сред нас.По същия начин някога някои от нас са поставяли гърците и Гърция.По същия начин турците и Турция.Въпрос на разбиране е все пак.Въпрос на осъзнато самочувствие е ако щеш,а и на лично достойнство защо не.Аз не ги отричам,ама и определено не харесвам такива хора.
С извинение към sparotok,че товарим публикацията му с неща извън темата!
цитирай
113. lyuliak - !!
15.09.2012 11:05
"Кривите тракийски мечове, очилатите фибули, домашната керамика и украшенията не могат да се сбъркат изобщо. Няколко десетки обекта биха могли да се приемат като обект на търговия. Така е, но касае ли се за стотици, дори хиляди артефакти от тракийски произход вече е нещо друго.Никой народ не изнася цялата си материална култура." - абсолютно !!

"Освен находките има и други свидетелства за тракийско присъствие на Апенинския полуостров. Това е появата на куполните гробници в земите на етруските. Те са от същия тип както тези от Тракия. Този феномен все още не е изяснен от учените." - защото е очеваден.
цитирай
114. aleera - към коментар №105
15.09.2012 12:09
Всъщност посочените статии съм ги прочела доста отдавна :) Още тогава ми направи впечатление този абзац:

"Съществуват над 60 селища съдържащи частица иало-земя, което не е нищо друго освен вариант на тракийската дума ила – земя, кал, глина...и разбира се на българската илъ – земя, кал, глина."

Тук някой определено ще ми се изсмее, но веднага се сетих за Елвейти, които пеят "A blatu blande bitos biuon! A m' atrILA, a ma Нelvetia!", което се превежда като "О, омайно цвете на живия свят, моя бащина земя, Хелветия!" Чела съм също, че и келтите практикуват ритуала със зазиждането на човек/животно в строежа с цел да го заздравят.

цитирай
115. get - - Джойси :)) ! - вярата ни остава ... за добро или лошо, след като се изправим пред неумолимоста на фактите ?! :))
15.09.2012 12:54
joysii написа:
- Ще завърша отново с въпрос към вещата в История, блогърка Джойси ?! - Вие все още ли вярвате на теориите, че ние сме с произход от централна Азия ?! - живяли сме в юрти ? - аристокрацията от Първото царство е говорела на тюркски ... и т.н. подобни глупости ?? - А, Джойси ?? :)))
цитирай
.............................
Разбира се.
И ще продължавам да го вярвам, докато не видя вашите физиономии/на тукашните дрънкала/ на разкопки в столицата на първата българска държава.Докато вие не работите там поне две лета и не направите своите проучвания, докато не ги представите в научните среди и на специализирани форуми, докато не издържите на нападки и въпроси и не защитите вашата теза. След всичко това ще ви повярвам. И ще ви се извиня.
ЗАСЕГА, обаче, все още по важните археологически обекти има само специалисти от БАН. Слава ,Богу! Които си вършат работата перфектно.
Та - на тях ще вярвам.
Удовлетворява ли те отговорът ми,Гет?


- Предполагам знаеш ... Митът за кутията на Пандора ?! - след като я отворили ... от нея последна излязла Вярата-Надежда :)))) !
- Относно полевите проучвания, които постоянно ни натрапваш ... покрай твоите "познати" от БАН (?) ... с това смяташ, че опровергаваш фактите ли ? - Та именно това, което са установили те - Това са факти ?!! - но обремените им мзъци от предпоставени тези-теории ЗА ТЮРКСКИЯТ ПРОИЗХОД НА "ПРА"БЪЛГАРИТЕ, тоест нас ... пречи на оценъчно-интерпретативният им исторически-оценъчен модел ... да подредят в едно стройно доказателство че ... тази ПРЕДПОСТАВЕНА теория за етногенезиса ни Е НЕВЯРНА !!
- Това го потвърждава странното (ненавременно ?)присъствие на Голямата базилика ... липса на антропологичен материал с "епикантус" ... Храмът с "кръгла конструкция"(който НЕ Е ЮРТА !) ... наличието на римски артефакти ... в стратиграфски хоризонти датирани, като ""пра"български ... и-и-и ред още неща ??!

- Така че, вярвай си дете ... в турските сериали, като примерно Листопад "Гордата Джойси":)) (прощавай за съзнателната грешка ?!) или последният филм-фикция за Сюлейман Великолепни и др. подобни сапунки ?!!
- Така че - Вярата умирала последна !! ... ще ти/ни остане само горчивият вкус от опроверганата Вера в "кумири" ??! ... на мен вече ми отминава ... този вкус - За теб това е предстоящо ! - да видиш разпадащите се в прах ... твоите вери в нещо измислено и невярно ?!!
цитирай
116. shtaparov - Поздрави, Павеле. Интересно, к...
15.09.2012 14:01
sparotok написа:
malkiatprintz написа:
Поздрави, Павеле. Интересно, както винаги. Ако се порови човек, кой знае какво може още да излезе... просто хрумка - Милано / Милан... Дано да си прав, че е е нужна една искричка, защото имам чувството, че немалко хора днес бягат именно от идеалите, дори и от идеята за идеалите. Говори се за необходимостта от национално достойнство, а аз си мисля, че трябва да се започне от личното достойнство, което у много хора липсва. Надявам се да бъркам.

Благодаря ти Филипе! Относно Милано ще поясня, че древното му название е Медиоланум. Значението е- в средата на полето (равнината).Според С.Джеймс селището е основано от келтското племе инсубри. Те са част от галите, които замалко да затрият Рим през ІV-ти век пр. Христа...
Според мен това са си изконни келтски думи,които главното келтско племе (това на Белгите) донася от старата си родина на Балканите. Самото им име Келти означава Белти (Балти,Белги) и ни насочва към техния произход,а езикът им е изкоренен от римляните след 1-ви век пр. Хр.,затова сега нямаме достатъчно наличности от него,които да ни укажат категоричната истина. А римляните са се грижели добре всякакви остатъци от Барбарски (Бургарски) езици в завладените от тях земи да бъдат тотална ликвидирани.

Колко са келти инсубрите обаче е под въпрос. Хидронимите от техните стари земи са много интересни - река Течинус, река (В)адуа, езеро Вербанус...

Поздрави!

цитирай
117. sparotok - ритуал
15.09.2012 18:43
aleera написа:
Всъщност посочените статии съм ги прочела доста отдавна :) Още тогава ми направи впечатление този абзац:

"Съществуват над 60 селища съдържащи частица иало-земя, което не е нищо друго освен вариант на тракийската дума ила – земя, кал, глина...и разбира се на българската илъ – земя, кал, глина."

Тук някой определено ще ми се изсмее, но веднага се сетих за Елвейти, които пеят "A blatu blande bitos biuon! A m' atrILA, a ma Нelvetia!", което се превежда като "О, омайно цвете на живия свят, моя бащина земя, Хелветия!" Чела съм също, че и келтите практикуват ритуала със зазиждането на човек/животно в строежа с цел да го заздравят.



Жертвата при градеж се смята за тракийски ритуал. Тъй като траките започват да строят дълго преди келтите, то е логично да се приеме, че траките са създателите на традицията.

Поздрави!
цитирай
118. sparotok - изображения
15.09.2012 18:45
lyuliak написа:
"Кривите тракийски мечове, очилатите фибули, домашната керамика и украшенията не могат да се сбъркат изобщо. Няколко десетки обекта биха могли да се приемат като обект на търговия. Така е, но касае ли се за стотици, дори хиляди артефакти от тракийски произход вече е нещо друго.Никой народ не изнася цялата си материална култура." - абсолютно !!

"Освен находките има и други свидетелства за тракийско присъствие на Апенинския полуостров. Това е появата на куполните гробници в земите на етруските. Те са от същия тип както тези от Тракия. Този феномен все още не е изяснен от учените." - защото е очеваден.


Люляче, опитах се да кача снимки на тракийските артефакти, но нищо не се получи. Същия проблем имах и с предишния постинг, каква е причината обаче не мога да кажа.

След малко ще опитам да вкарам някоя друга снимка...

Поздрави!
цитирай
119. brig - Ние самите обаче можем да направим ...
15.09.2012 19:11
brym4ence87 написа:
Ние самите обаче можем да направим чудо стига да поискаме. Можем за пореден път да покажем, че Българина е способен да възкръсва! Не е чак толкова трудно. Започне ли човек да търси и показва най-доброто от себе си, да се държи като добър и честен граждани, то е само въпрос на време когато и промяната в живота ни ще дойде. Не подарена от чужденци, а сътворена от нас самите!
-----------------------------------------------------
Така е - трябва нещо да събуди националното ни самосъзнание и гордия български дух; оцелявали сме, възкръсвали сме, имало ни е от хилядолетия, ще ни има!
Поздрави ;-)


Н. Хайтов оприличава нашия народ с лисица - лежи на пътя и не мърда, прилича на умряла, и таман я помислиш наистина за умряла и тя стане и хукне.
Поздрави.
цитирай
120. germantiger - ...
15.09.2012 19:55
86. bgwest - Germantigre
00:26
Много си прав тук:Постиженията на т.нар. запад нямат равни и в добро и зло за съжаление!
Но дори и в сегашните учебници по история се говори за "романски" и "Готски"стил.За "романски" и "Готски" катедрали.Това не е факт за подминаване.
Просто битката между добро и зло се е изместила мноо на "запад"от центъра/Балканите и мала азия/.Затова и постиженията им са "невероятни"...и в двете области,добро и зло.
Но зад всичко Добро на запад,стоят ГОТИТЕ....с техния произход.А той е ...НЕгермански...

...

Преди повече от година предложих на Спароток тук и под постинги на десетки потребители в блог.бг, в няколко форума и на мейла на българин познаващ изследователка бг в Швейцария която твърди, че готите са гети - предложих моите аргументи:

САГИ-СКАЗАНИЯ-ПРЕДАНИЯ-ФОЛКЛОРИСТИКА
ОБИЧАИ-ЕТНОГРАФИЯ
СЛОВНО БОГАТСТВО
ИМЕННА ТРАДИЦИЯ
ЕЗИКОВА "РЕКОНСТРУКЦИЯ"

ВСИЧКИ ТЕ ГЕРМАНСКИ-ГОТСКИ, НО НЕ Е И БЪЛГАРСКИ

Тези ми аргумнти до момента и Спароток не успя да опровергае (имахме спор, който засегна част от аргументите, но не масива от тях), както и никой друг - напротив!

ВИЕ СИ ИМАТЕ ВАШАТА ПОЗИЦИЯ И АРГУМЕНТИ, АЗ МОИТЕ, запознат съм с част от вашите, а този,който е погледнал моите вероятно се е запознал поне с една част от тях.

Гтоите може да са били подобни на хунските ъсюзи и да са увличало нееднородни племена и не само гермаснки - това мисля, може да има бгучастие, но готите в същността си за мен са германски, за вас не.

...

ГЕРМАСНКИТЕ КОМПЮТЪР, РЕНТГЕН, АВТОМОДИЛ, ДИЗЕЛДВАИГАТЕЛ, ТЕЛЕВИЗИЯ, ЯДРЕН РАЗПАД, ПЛАНЕР, РАКЕТНИ ДВИГАТЕЛИ, АВТОМОБИЛОСТРОЕНЕ, ФИЛОСОФИЯ, КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА, ГЕРМАНСКА АРМИЯ В ДВЕ СВЕТОВНИ ВОЙНИ, А ПРЕДИ ТЯХ ТАЗИ НА МОЛТКЕ, ФРИДРИХ ВЕЛИКИ И ВРЕМЕТО НА БЛЮХЕР НЕ СА ГОТСКИ КАМО ЛИ БЪЛГАРСКИ ИЛИ ТРАКИЙСКИ

Виж Тургенев може даи ма българско от споменатите от мен към Ники, за други също знам в света - няколко са световноизвестни като Кутузов и Булгаков (спорно).
цитирай
121. germantiger - ...
15.09.2012 20:12
ivanna4ev, коментара ми не беше към теб, а към Ники ако добре помня или някой анонимне, колкото до мен, аз не избирам гърци (не ми се нравят да ме прощаваш за русизма), турци (откровено мразя, не всеобщо разбира се), а германците ги избирам защото по майка съм такъв.

От друга страна, ако някой миксиран или мелезиран ти каже, че е само едно вместо двете си 'половини" значи лъже теб или себе си, аз не мога да бъда едното или другото, на шега ако ме питата оригинално бих отговорил, че съм 100% българин и 100% германец ;)

Евентуално правилна или неправилна забележка към мен би била - нужно ли е под български патриотични постинги да бъда педантичен или според някои заядлив, вместо тактично и човешки да пропусна да коментирам някой детайл - в това може и да греша.

...

ИВАН НАЧЕВ Е БЪЛГАРИН РАБОТИЛ С ФОН БРАУН И НАПРАВИЛ ДВИГАТЕЛИТЕ НА МОДУЛА КАЦНАЛ НА ЛУНАТА. На него благодари Армстронг или олдрин ако добре помня след аварийното кацане, именно системите на Начев спасяват астронавтите от катастрофа.
цитирай
122. sparotok - до germantiger
15.09.2012 20:29
Тигре, с цялото ми уважение - няма какво да се оборва. Ти не си представил доказателства за германския произход на готите, а само списъци с имена на хора, градове и т.н. Многословието не е аргумент, нито доказателство.

Нека погледнем набързо как стоят нещата.

1. Нито един стар автор не нарича готите родниин на сакси, франки, англи. От друга страна Йордан, Прокопий, Орозий, Изидор от Севиля и др. обясняват, че готите са познати и под името гети.

Разбира се историческите извори трябва да се разгледат критично. Да видим какво казва археологията. Според автори като Heather и Mattews готската материална култура е тази от Сънтана-Муреш и Черняково. Да обаче нито керамиката, нито другите артефакти могат да се свържат със земите на германите. Напротив, Сънтано-Мурешката култура има прототип в Тракия -V-ти век преди Христа. Там в този период от време живеят гетите.

Да видим и доказателствата от ономастиката. Нито в Северна България, нито в Южна Румъния има древни германски топоними и хидроними съдържащи думи, които се срещат в Сребърния Кодекс. Не е възможно за няколко века готите (ако бяха германи) да не оставят поне няколко десетки топонима и хидронима.

Аз не отричам германския характер на езика на Сребърния Кодекс. При него обаче има няколко основни проблема.

1. Сребърния нитрат ползван за буквите не е познат нито по времето на Вулфила, нито поне 1000 години след него.

2. Обкова на Кодекса е в средновековен стил, който се е появил около 1000 години след Вулфила.

3. Сребърния Кодекс няма какво да търси сред теодориковите готи в Италия (и Германия). Йордан е пределно ясен казвайки - А имаше и други готи, наречени малки. Те са огромен, но мирен народ обитаващ лоното на Хемуса. Техен владика и водач бе Вулфила, който им изнамери писмена и преведе бибилята.

LI. 267 Erant si quidem et alii Gothi, qui dicuntur minores, populus inmensus, cum suo pontifice ipsoque primate Vulfila, qui eis dicitur et litteras instituisse. Hodieque sunt in Moesia regionem incolentes Nicopolitanam ad pedes Emimonti gens multa, sed paupera et inbellis nihilque habundans nisi armenta diversi generis pecorum et pascua silvaque lignarum;

Тук става дума за 6-ти век. Няма сведения тия малки готи да са изтребвани до крак от някого (а те са огромен народ). Дори да бяха претопени от българите, щяха да оставят следи в топонимията, такива обаче няма...

Не отричам, че сред готите е имало и германи. Хилядолетия наред гетите, наречени още готи са граничели с германите, напълно естествено е, че в периоди на мир е имало и смесени бракове.

Като цяло обаче, като произход готите не са германи. Йордан поставя прародината им в Скандинавия, но и Olaus Magnus поставя българската прародина в Скандинавия. Българите обаче не са германи...

За да приемем, че Йордан е напълно прав за всичко, то би трябвало да се намерят следи от някаква германска миграция. Такива няма, докато археолозите и линвистите не намерят нещо ново, аз ще си остана с убеждението, че готите са всъщност старите гети - един тракийски народ.
цитирай
123. nikikm - Направо
15.09.2012 21:05
sparotok написа:
Тук позаприлича на Каталунските полета ...Нека опитаме да държим емоциите под контрол.


Предварително благодаря!


ми взе кокала от устата,Павка,ама ще се съобразя с теб! Ще му пратя едно по-кратко л.с.
цитирай
124. sparotok - благодаря ти!
15.09.2012 21:23
nikikm написа:
sparotok написа:
Тук позаприлича на Каталунските полета ...Нека опитаме да държим емоциите под контрол.


Предварително благодаря!




ми взе кокала от устата,Павка,ама ще се съобразя с теб! Ще му пратя едно по-кратко л.с.



Благодаря ти за разбирането!
цитирай
125. germantiger - ...
15.09.2012 21:31
Напротив Спароток и знаеш, че в случая грешиш, защото:

1. Ти градиш почти всеки свой постинг на езикова етимологии, макар и не само.

АЗ ТАКИВА ЗА ГОТИТЕ ТУИ ПОКАЗАХ КОЛКОТО ПОЖЕЛАЕШ, ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И СТОТИЦИ ИМА В ГЕРМАНСКИТЕ ЗЕМИ, В БГ НЕ

2. Ти градиш част от своите постинги върху именната традиция на траките и фолклористиката или обичаите или етнографията

АЗ ТИ ПОСОЧИХ ДЕСЕТКИ САГИ/ЗАГЕН В КОИТО ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ СА ЗАПАЗИЛИ ПАМЕТ ЗА ГОТИТЕ, А БЪЛГАРИТЕ ТАКИВА ПРЕДАНИЯ И СКЗАНИЯ НЯМАТ, КАМО ЛИ ДЕСЕТКИ И ТО С КОНКРЕТИКА В ТЯХ КАТО ГЕРМАНСКИТЕ

Ако ти имаше топонимите коментиращи готското, ако ти имаше фолклористиката за готите каквато имат германците, а българите не, ако ти имаше реконструкциите на готския език какъвто се родее с германския дори днес - ти спароток щеше да заявиш - драги или мили приятели - както видяхме не е толкова трудно и съвсем логично итн как готското си има обяснение в тракийсктоо, обаче ти добре знаеш, че на това отговор нямаш нито като обем, нито като качество, а само като на парче!
цитирай
126. germantiger - ...
15.09.2012 21:32
Напротив Спароток и знаеш, че в случая грешиш, защото:

1. Ти градиш почти всеки свой постинг на езикова етимологии, макар и не само.

АЗ ТАКИВА ЗА ГОТИТЕ ТУИ ПОКАЗАХ КОЛКОТО ПОЖЕЛАЕШ, ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И СТОТИЦИ ИМА В ГЕРМАНСКИТЕ ЗЕМИ, В БГ НЕ

2. Ти градиш част от своите постинги върху именната традиция на траките и фолклористиката или обичаите или етнографията

АЗ ТИ ПОСОЧИХ ДЕСЕТКИ САГИ/ЗАГЕН В КОИТО ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ СА ЗАПАЗИЛИ ПАМЕТ ЗА ГОТИТЕ, А БЪЛГАРИТЕ ТАКИВА ПРЕДАНИЯ И СКЗАНИЯ НЯМАТ, КАМО ЛИ ДЕСЕТКИ И ТО С КОНКРЕТИКА В ТЯХ КАТО ГЕРМАНСКИТЕ

Ако ти имаше топонимите коментиращи готското, ако ти имаше фолклористиката за готите каквато имат германците, а българите не, ако ти имаше реконструкциите на готския език какъвто се родее с германския дори днес - ти спароток щеше да заявиш - драги или мили приятели - както видяхме не е толкова трудно и съвсем логично итн как готското си има обяснение в тракийсктоо, обаче ти добре знаеш, че на това отговор нямаш нито като обем, нито като качество, а само като на парче!

Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готланд/Гьотланд
градчето Гота
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK

GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове - факт!

...

"Atta unsar, thu in himinam. veihnai nam&#244; thein,
(Vater unser, du in Himmeln, geweihet werde Name dein,)

qvimai thiudinassus theins; vairthai vilja theins, sve in
(es komme Herrschaft dein; es werde Wille dein, wie im)

himina, ja hana airthai; hlaif unsarana, thana sinteinan,
(Himmel, auch auf Erden; Brot unseres, das f ortw&#228;hrende,)

Gif uns himma daga; jah afl&#234;t uns, thatei skulans
(gib uns an diesem Tage; und erlasse uns, dass Schuldige)

sijaima, svasv&#234; jah veis afl&#234;tam thaim skulam unsaraim;
(wir seien, sowie auch wir erlassen den Schuldigern unseren;)

jah ni briggais uns in fraistnbujai, ak lausei uns
(und nicht bringe uns in Versuchung, sondern l&#246;se uns)

af thamma ubilin; unt&#234; theina ist thiudangardi jah mahts
(von dem &#220;bel; denn dein ist Herrscherhaus und Macht)

jah vulthus in aivins. Amen.
(und Glanz in Ewigkeit. Amen.)"

...

Клотхилд-бургундка (то и бург я „изкараха” българска дума)
Хилдегард-баварка (чудно и баварците бяха българи нали, а името и в германската традиция на имена завършващи на –гард мога да напиша цяла група ;)
Теоделинд-Детлинд (баварска принцеса)
Още пример с вандал Гензерих-Гелимер-Хилдемер (защото вандалите тук в блога и тях ги зачерква като германци...)
Берих крал на готите при преселението им и то петия им крал (нали и готите „станаха” българи ;)
Фридигерн-гот
Боемунд-баварец
Инграм също
Атаулф и АСларих братята ги знаем готи
Илдебад-гот

Сказания за германските народи в които не се споменава въобще българин:

Преселението на готите
Срутилият се мост
Защо готите нахлули в Гърция
Фридигерн
Смъртта на Атаулф
Сказание за Гелимер и Гелимер в сребърната верига
Три сказания за хуните вън от темата, за тях има още
Тотила изкушава светеца
4 сказания за Албоин и неговата Розимунд
Агилулф и Теуделинд
Лойпихис
Хилдерик и Базина
Ножицата и мечът
Венчавката на Кротхилд
Спящията крал
Пристъпващата гора и звънтящите камбанки
2 сказания за Хилдегард
2 за Теоделинд
3 за Хлотар
5 за Дагоберт
За Карл Велики над 10 сказания, от тях имена не извадих, много ще е!

ИЗВИНИ МЕ ЧЕ СМЕСИХ ГОТИ С МАЛКО БАВАРИ И ФРАНКИ, ТЕЗИ СЪЩО СА ПОБЪЛГАРЕНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ПОТРЕБИТЕЛИ

ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК - среща и днес в пъти повече при германци, но не и при българи - факт

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася
Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, женски имена, фамилии на райх... тези драснах сега по памет, не след търсене! А германски думи завършващи на рих/риг или райх...

...

ОТ МЕН ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/
Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter

ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html
цитирай
127. анонимен - Странно, но...
15.09.2012 21:32
Брат ми е студент във УАСГ (архитектура). Случайно, разгръщайки негов ученик, вниманието ми беше привлечено от строително-архитектурно описание на античен дорийски храм. На първо място строителният "старогръцки"
термин "krepidoma"(крепи+дома) - "Крепидомата е платформата, върху която се издига дорийският храм. Той се състои от две части – стилобат и стереобат" и т.н., с една дума в прост "превод" на новобългарски езки "основа, темел", абе ясно е, че предназначението й е да крепи дома :). О.К., ама последва и друга изненада за мен - покривната конструкция на дорийските храмове се наричала "timbanon". Е, има ли някой , който да не си е удрял като малък "тимбата" т.е. главата !? Всъщност, какви хора са построили "старогръцкия" Партенон !?!?!? С най-искрени поздрави и уважение към теб, приятелю Спароток.
цитирай
128. germantiger - ...
15.09.2012 21:43
ТА ПИТАМ КАК ТЕЗИ "БЪЛГАРИ"-ГОТИТЕ НЕ ЗАПАЗИХА БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКИТЕ СИ ИМЕНА, БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКО-СЛАВЯНСКИЯ СИ ЕЗИК, ЗАЩО ТАЦИТУС ГИ ПИШЕ В ГЕРМАНИА, ЗАЩО ЗА ГОТИТЕ САГИТЕ-СКАЗАНИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ В ГЕРМАНСКАТА РОДОВА ПАМЕТ КАТО ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И НАД 100, НО В БЪЛГАРСКИТЕ СКАЗАНИЯ ГИ НЯМА ИЛИ АКО НЯКОЙ МИ ПОСОЧИ 1-2, АЗ ЩЕ МУ ПОСОЧА КАКТО КАЗАХ ДЕСЕТКИ...

Който желае може да опровергава горната ми подборка и това при положение, че съм я направил сам, че съм в случая един, че не съм историк занимаващ се с цивилна история и това на прима виста отпреди.

ВСЕКИ ОТ ВАС ЩЕ СИ ПРИЗНАЕ ЧЕСТНО В СЕБЕ СИ, ЧЕ АКО ТАЯЗИ ПОДБОРКА БЕШЕ НАПРАВЕНА ЗА НЕЩО ТРАКИЙСКО, ДОРИ 1/10 ОТ НЕЯ ДА БЕШЕ - ЩЯХЙТЕ МОМЕНТАЛНО ДА ПИШЕТЕ ТРАКИЙСКО ТОВА ЗА КОЕТО ДИСКУТИРАТЕ.

Със сребърния нитрат не съм запознат и приемам написаното от теб, макар и със съмнение, но дрои да е вярно, то не оспорва ОГРОМНИЯ МАСИВ ВЪРХУ КОЙТО ОБИКНОВЕНО ТИ ГРАДИШ ПОСТИНГИТЕ СИ - ИМЕНА, СЛОВНО БОГАТСТВО, ТРАДИЦИИ, РОДОВА ПАНМЕТ - ТЕ СА ГЕРМАНСКИ ЗА ГОТИТЕ. сребърния нитрат не премахва същността от доказателствата, готската иблия не е нужна на фона на десетки саги, имена, думи - това обикновено е твоя инструментариум, който ти в случая не прилагаш за готите, но за траките винаги да.
цитирай
129. germantiger - И за Ники
15.09.2012 21:52
Аз също благодаря на Ники, извинявам се за пренебрежителния начин по който го наричах в отговор на неговото пренебрежение, а личното съобщение, което ми изпрати ме насочва към фанта, че е и по-зрял и по-ъвзрастен и по-различен от коментарите му под постинги.

Вероятно и двамата сме грешакли в неуважението си един към друг.

Независимо, че ще останем на различни позиции или с подозрения и мнителност един спрямо друг, БЯХ УЧУДЕН ОТ НЕГОВОТО ЛС ЧОВЕШКО И ЧЕСТНО, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ И СЪЖАЛВЯАМ ЗА ОТНОШЕНИЕТО МИ ПО-ПРЕДИ!

...

ДАМ МЕ ПРОЩАВАШ СПАРОТОК ЗА ОСТРИЯ ЕЗИК В ПОДБОРКАТА МИ - КОПИРАХ ТИ Я КАКТО СЪМ Я ПИСАЛ И КОПИРАЛ НА РАЗЛИЧНИ ПРЕДЕИ, СЕГА НЕ БИХ ПОЛЗВАЛ ТАЗИ ЛЕКСИКА ОТПРЕДИ, ИМАШ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА СИ ОСТЪР В КОНТРАКОМЕНТАРИТЕ СИ, А АЗ НЯМА ДА РЕАГИРАМ РЯЗКО КАКТО СЪМ ПИСАЛ ПРЕДИ В ПОДБОРКАТА, ТВОЕ ПРАВО Е ДА ВЪРНЕШ ОСТРОТАТА.
цитирай
130. nikikm - Повече
15.09.2012 21:52
..."Виж Тургенев може даи ма българско от споменатите от мен към Ники, за други също знам в света - няколко са световноизвестни като Кутузов и Булгаков (спорно).[/quote] ".

от 500 петстотин са "руските" благоророднически фамилии с доказан български произход!Вече има цяла книга написана и издадена в Русия за това!И още колко може да се напише,вкл.за днешна Румъния,пък и около нея,че и далеч от нея,все българско землище,просто народа го пот.,пре.назовават,някои!И става постепенно друг народ!Е,някои доброволно,като...
цитирай
131. nikikm - Протестирам!
15.09.2012 22:03
Цитат" Йордан е пределно ясен казвайки - А имаше и други готи, наречени малки. Те са огромен, но мирен народ обитаващ лоното на Хемуса. Техен владика и водач бе Вулфила, който им изнамери писмена и преведе бибилята."

И питам Спароток: Улфила ли е казал Йордан,или Урфила? Как е в други източници?Защото сребърният кодекс е доказан,макар и непризнато, фалшификат,а Урфила става Вулфила с цел да наподоби Wolf-волф-вълк и да му се предаде германско звучене.Нещо от рода на Перперикон-Перперек,пък и колко ли още такива неща има,защото все недоглеждаме "дребните" неща?
цитирай
132. germantiger - ...
15.09.2012 22:34
nikikm написа:
Цитат" Йордан е пределно ясен казвайки - А имаше и други готи, наречени малки. Те са огромен, но мирен народ обитаващ лоното на Хемуса. Техен владика и водач бе Вулфила, който им изнамери писмена и преведе бибилята."

И питам Спароток: Улфила ли е казал Йордан,или Урфила? Как е в други източници?Защото сребърният кодекс е доказан,макар и непризнато, фалшификат,а Урфила става Вулфила с цел да наподоби Wolf-волф-вълк и да му се предаде германско звучене.Нещо от рода на Перперикон-Перперек,пък и колко ли още такива неща има,защото все недоглеждаме "дребните" неща?


Предполагам се досещаш какво ще ти кажа като контрааргумент:

Много народи в миналото се опитват да си приопишат древен и по възможност героичен произход, Йорданес и смесването на готи с антични гети е точно това

Иначе съди сам: в "Инглинга сага" пише, че и шведите произхождат от Троя. Същото казва Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. ЗНАЧИ И ТУРЦИТЕ СА ТРАКИ/БЪЛГАРИ, но това е малоумно, също толкова абсурдно е шведите да са българи или ако идеш до СДуидън ще видиш,че са българи - не са.

...

За книгата не бързай - чел ли си я, какви са нейните аргументи, той Путин бил българин така пишело, не че има лошо, но как така доказано и без да я имаш в ръце, я да беше написано нещо друго за друг народ едва ли би написал това веднага?!

P.S.
Не е нужно някой да преправя Вулфила на Улфика - УЛФ Е СТАРОГЕРМАСНКО ИМЕ ПРОСЪЩЕСТВУВАЛО И ДО ДНЕС, има изображение на Оурфила и се спори как се произнася поредността букви, спароток ще знае по-точно.
цитирай
133. nikikm - Отговорът ти е
15.09.2012 23:04
germantiger написа:
Аз също благодаря на Ники, извинявам се за пренебрежителния начин по който го наричах в отговор на неговото пренебрежение, а личното съобщение, което ми изпрати ме насочва към фанта, че е и по-зрял и по-ъвзрастен и по-различен от коментарите му под постинги.

Вероятно и двамата сме грешакли в неуважението си един към друг.

Независимо, че ще останем на различни позиции или с подозрения и мнителност един спрямо друг, БЯХ УЧУДЕН ОТ НЕГОВОТО ЛС ЧОВЕШКО И ЧЕСТНО, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ И СЪЖАЛВЯАМ ЗА ОТНОШЕНИЕТО МИ ПО-ПРЕДИ!

...

ДАМ МЕ ПРОЩАВАШ СПАРОТОК ЗА ОСТРИЯ ЕЗИК В ПОДБОРКАТА МИ - КОПИРАХ ТИ Я КАКТО СЪМ Я ПИСАЛ И КОПИРАЛ НА РАЗЛИЧНИ ПРЕДЕИ, СЕГА НЕ БИХ ПОЛЗВАЛ ТАЗИ ЛЕКСИКА ОТПРЕДИ, ИМАШ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА СИ ОСТЪР В КОНТРАКОМЕНТАРИТЕ СИ, А АЗ НЯМА ДА РЕАГИРАМ РЯЗКО КАКТО СЪМ ПИСАЛ ПРЕДИ В ПОДБОРКАТА, ТВОЕ ПРАВО Е ДА ВЪРНЕШ ОСТРОТАТА.

МНОГО ПРАВИЛНО ПРЕЦЕНЕН! Само това! Не се продавам! Нот фор сейл или как там беше?
цитирай
134. nikikm - Отговорът ти е
15.09.2012 23:10
germantiger написа:
Аз също благодаря на Ники, извинявам се за пренебрежителния начин по който го наричах в отговор на неговото пренебрежение, а личното съобщение, което ми изпрати ме насочва към фанта, че е и по-зрял и по-ъвзрастен и по-различен от коментарите му под постинги.

Вероятно и двамата сме грешакли в неуважението си един към друг.

Независимо, че ще останем на различни позиции или с подозрения и мнителност един спрямо друг, БЯХ УЧУДЕН ОТ НЕГОВОТО ЛС ЧОВЕШКО И ЧЕСТНО, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРЯ И СЪЖАЛВЯАМ ЗА ОТНОШЕНИЕТО МИ ПО-ПРЕДИ!

...

ДАМ МЕ ПРОЩАВАШ СПАРОТОК ЗА ОСТРИЯ ЕЗИК В ПОДБОРКАТА МИ - КОПИРАХ ТИ Я КАКТО СЪМ Я ПИСАЛ И КОПИРАЛ НА РАЗЛИЧНИ ПРЕДЕИ, СЕГА НЕ БИХ ПОЛЗВАЛ ТАЗИ ЛЕКСИКА ОТПРЕДИ, ИМАШ ПЪЛНОТО ПРАВО ДА СИ ОСТЪР В КОНТРАКОМЕНТАРИТЕ СИ, А АЗ НЯМА ДА РЕАГИРАМ РЯЗКО КАКТО СЪМ ПИСАЛ ПРЕДИ В ПОДБОРКАТА, ТВОЕ ПРАВО Е ДА ВЪРНЕШ ОСТРОТАТА.

МНОГО ПРАВИЛНО ПРЕЦЕНЕН! Само това! Не се продавам! Нот фор сейл или как там беше?
цитирай
135. rorikabc - Ех, тигре
15.09.2012 23:12
Разбрахме, харесваш русо, дългокрако, па и западно , па и готско, по-точно германско. Па и точно в събота срещу неделя, че точно на секундата в събота срещу неделя. точно Не може друг път. Ще те пратят на червен фенер, па и пари ще ти дадат да си платиш. Е как , а? Па да се чудиш от толкова педантичност кога им остава време на германците за творческа работа ? Чудеса , напълно съвместими с темата.
цитирай
136. germantiger - ...
15.09.2012 23:40
rorikabc написа:
Разбрахме, харесваш русо, дългокрако, па и западно , па и готско, по-точно германско. Па и точно в събота срещу неделя, че точно на секундата в събота срещу неделя. точно Не може друг път. Ще те пратят на червен фенер, па и пари ще ти дадат да си платиш. Е как , а? Па да се чудиш от толкова педантичност кога им остава време на германците за творческа работа ? Чудеса , напълно съвместими с темата.


"Е айде сега" ;)
На офис както му казват никога не съм ходил, нямам и намерение засега, нужда пък "ич". Да не си правя сам вятър, че сиганката дето ни хвали умря както се казваще в един лаф, но търсен съм засега и то доста, ех "тва" мъжко его.

Нека обаче не превърщаме коментарите под постинга в халтура или в Росини (Рорика-Росица, не Радини) вълнения ;)
цитирай
137. demograph - Латините ги няма, а са създали Рим..! Какви сме днес няма никаква връзка с историческата истина.
16.09.2012 00:44
ok3223 написа:
и не мисля да ставам. Но-о...
Не се ли увличаме. Ставаме траки, има от нас в Азия, на Балкански полуостров, сега на Апенините, мешаме се с етруските, с римляните...
Не отиваме ли далечко, много далече.
Изкарват ни като стоящи в основите на Европейската цивилизация, едва ли не на световната цивилизация...
Не е ли множко за най-бедната и западнала държавица в ЕС, с която се майтапят всичко и всеки,
защото се е управляваа винаги от некадърници, а днес
от мутрафон и бивш пожарникар, все
избраници народни.
Колкото и да помпате наши народ с "ялова история",
днешното му съществуване ви опровергава категорично.
От мухата не става слон, а от българите основатели на европейска
цивилизация.

А и какви сме днес? - Да не би да сме по-лоши от всички останали?..Всички политици крадат и лъжат. Някои го правят по-умело. Познавам света и предпочитам неумелото българско лъжене, което съхранява някъкви признаци на съвест пред изтънчената западняшка лъжа, която е знак за тотална безскруполност.
Павка, вчера ми беше на гости едно младо българче образовано в Испания, което се удивява от близостта на някои тамошни обичаи с нашенските. Не че е нещо изключително, но това, че този младеж сам е прогледнал ми достави удоволствие.
цитирай
138. demograph - Тигре, като се мяташ в гьола, мисли и за жабите
16.09.2012 01:15
[quote=germantiger][quote=nikikm]...
"Иначе съди сам: в "Инглинга сага" пише, че и шведите произхождат от Троя. Същото казва Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. ЗНАЧИ И ТУРЦИТЕ СА ТРАКИ/БЪЛГАРИ, но това е малоумно, също толкова абсурдно е шведите да са българи или ако идеш до СДуидън ще видиш,че са българи - не са.."Това ти твърдение може да стане причина да лапаш жабета...Поздрави! Я виж:
Discussion: Three European sub-regions were assigned
the highest European Index scores: the Balkan,
Germanic, and Polish sub-regions. This indicates that of
all surveyed regions, genetic patterns in these three subregions
are most specifically European. These scores do
not imply that this zone has been isolated from world
patterns of gene flow in any absolute sense, but do
indicate that it is relatively characteristic of Europeans...
These results indicate that the highest European Index
scores were observed in geographically central locations
of Europe where Indo-European languages are spoken,
including linguistically conservative Balto-Slavic
languages..."
Виж сега кои сме европейците, дали има и кое е нещото което е в основата им?
Table 2: European Index scores for Europa subregions
and non-European world regions where
Indo-European (IE) languages are spoken..':
Germanic (IE) 1.000
Polish (IE) 1.000
Balkan (IE) 1.000
Norse (IE) 0.990
Belgic (IE) 0.987
Celtic (IE) 0.977
Russian (IE) 0.977
Scythian (IE) 0.971
Finnic (non-IE) 0.880
Basque (non-IE) 0.835
Portuguese (IE) 0.807
Spanish (IE) 0.792
Thracian (IE) 0.784
Urals (non-IE) 0.676
Italian (IE) 0.653
Greek (IE) 0.526
Altaian (former IE) 0.302
Mesopotamian (some IE) 0.196
North India (IE) 0.122
Eastern India (some IE) 0.000
South India (some IE) 0.000"..........
Не излиза ли, че има жаби за гълтане?
Странното в този анализ е географското делене по региони-тук балканите/без гърците/ са отделен субрегион, а когато става дума да се анализират българите изведнъж се появява "тракийски" субрегион..мъгла
цитирай
139. demograph - На друго място отричаш северните саги, драги...пак се мяташ в гьола при жабите
16.09.2012 01:27
germantiger написа:
ТА ПИТАМ КАК ТЕЗИ "БЪЛГАРИ"-ГОТИТЕ НЕ ЗАПАЗИХА БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКИТЕ СИ ИМЕНА, БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКО-СЛАВЯНСКИЯ СИ ЕЗИК, ЗАЩО ТАЦИТУС ГИ ПИШЕ В ГЕРМАНИА, ЗАЩО ЗА ГОТИТЕ САГИТЕ-СКАЗАНИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ В ГЕРМАНСКАТА РОДОВА ПАМЕТ КАТО ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И НАД 100, НО В БЪЛГАРСКИТЕ СКАЗАНИЯ ГИ НЯМА ИЛИ АКО НЯКОЙ МИ ПОСОЧИ 1-2, АЗ ЩЕ МУ ПОСОЧА КАКТО КАЗАХ ДЕСЕТКИ...
Със сребърния нитрат не съм запознат и приемам написаното от теб, макар и със съмнение, но дрои да е вярно, то не оспорва ОГРОМНИЯ МАСИВ ВЪРХУ КОЙТО ОБИКНОВЕНО ТИ ГРАДИШ ПОСТИНГИТЕ СИ - ИМЕНА, СЛОВНО БОГАТСТВО, ТРАДИЦИИ, РОДОВА ПАНМЕТ - ТЕ СА ГЕРМАНСКИ ЗА ГОТИТЕ. сребърния нитрат не премахва същността от доказателствата, готската иблия не е нужна на фона на десетки саги, имена, думи - това обикновено е твоя инструментариум, който ти в случая не прилагаш за готите, но за траките винаги да.

Елини не гръцко име, франки е немско име, германци е само името на едно малко съседно на франките племе, италианците нямат нищо общо с латините, а са повече балканци и поляци, русите нямат и чеп от росоланите, турците имат само 10% селджукска кръв, а 70% балканска...След Атила папството устройва на жалните гети=готи германци такова клане, и такава промиване, че те и майчиния си език са забравили, камоли семето си.
цитирай
140. анонимен - оффтопик
16.09.2012 03:21
Europeana - дигитален каталог на европейските колекции от културни материали. Място за достъп до милиони музейни експонати, книги, картини, филми, архивни записи от държавите в Европа. Има хубави и големи по размер снимки на различни археологични находки, информация за произхода им, може да се търси по ключови думи - изглежда полезен сайт.

http://www.europeana.eu/portal/

Централна Библиотека на БАН - Дигитални Колекции.

http://collections.cl.bas.bg/

Италианските следи в България
Tracce Italiane in Bulgaria nei Secoli Recenti
Руските емигранти в България
Художествена Галерия Казанлък
Паметници на културата в София
Казанлък - Исторически Музей "ИСКРА
Колекция - Феликс Каниц (в БАН)
Europeana - Athena (проект)
Europeana - Carare (проект)
Europeana - LinkedHeritage (Икони)
Europeana - LinkedHeritage (експонати)
НАИМ при БАН - Музейна експозиция
Музей София - Художествена Колекция
Europeana - ЦСВП “Иван Дуйчев”

Поздрави!
цитирай
141. get - - Малко допълнение - Ако позволиш малко пояснение ... за Рорик-Рарог ??
16.09.2012 10:30
germantiger написа:

Нека обаче не превърщаме коментарите под постинга в халтура или в Росини (Рорика-Росица, не Радини) вълнения ;)

- Прочети примерно тази ? - "Момък и три самодиви" http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=436&Level=1
... същото го има и в приказният цикъл събран от Каралийчев - в който се говори ... за Долна-Горна земя ... Черен овен ... Юнак, който хранел с "живо месо" Орлицата ... която му помагала да излезе на Горната земя ??
- Има го й, в приказно-песенен цикъл "Веда словена" ??
- Казваш че, няма аналози между "сагите" и народните митове и предания от регион Балкани ... в частност Български фолклор ... Прощавай, но не споделям катигоричната ти безапелационност ?!
- Но отново се връщам към РаРок ... ако си позволим една анаграма името става на КорАР или КорРа ... това още е и ХорРа ... който ни КарРа ... във ф/поморските-полабските народи, полските-кашубски и тук на балканите ... имаме идентичност при това "пиле" ... Сокол пиле и при Соколето от погребението в Малая перешчепина (?) !!

- КарРа-щият ни РаРога (което семантично е Рогът на Ра(йко-Слънчо) ... същият символизира-помага, позволява да преминем ... пространствено-времевата "граница Между световете" ? - Световете са три - а времевото-пространствена граница се символизира от Змия-Змей ?!
- Знаеш ли къде и как, се символизира това ?! ... имаме го намерено-документирано при ф/поморските-kimrians народи ?!

- За да избягна предстоящото недоразумение, казвам ... тези народи, в момента представляват обект на ревност при ... теути и "славяни" ?!
- Всъщност мисля ? - докъмто ранно желязната епоха ... са били само "прото"европейци ... па после част от тях са станали германи ~ славяни :))) - като ще кажа, че нито германите са "германци" ... нито славяните "славяни" - Славяни на практика са ГЕТ-ГАУТ-ГОТите :))) ! - прощавайте не се смея на вас ... а на двусмислието на самата ситуация ... историческа ?!! - Защото Гетите са и Готи ??!??

Р.Р. Дано всичко, което изписах по въпросът ... подпомогне осмислянето на това изображение ?!
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sacrificial_scene_on_Hammars_(II).png

- а което най-отгоре виждаме соколето-РаРог ... и трите свята символизирани от valknut-а ... За валкнута, ако желаеш мога да обяснявам още много ... на лични с-я ?!
- Междувпрочем не си фантазирам, като ползвам за частицата "РА" соларно-смислово значение ... в санскрит Слънце/Небе е Сварга ... та от там имаме и по-касното име на Бог Сва-Рог ... Слънчев-Бог ... Сва-Свя-Свет-Свят ... такива, в такава поредица вървят нещата нещата ... при Соколето/Орле - Рарог/РароК-Рюрик(овците) :))
цитирай
142. анонимен - бургазлия
16.09.2012 10:45
абе какво му се връзвате на тоз комплексар германския мишок бе хора,капацитет ли е къв е-никакъв мешан комплексар дето не знае на кой господ да се кланя. древните отдавна са написали кои са готите-гети,който има акъл ще разбере,който му е празна и комплексирана главата като на тигъре ще глупости нонстоп.сори за това Спароток,но ми писна от палячовци тука.
цитирай
143. get - - Напълно съгласен с логико-историческата хронология на събитията ?!
16.09.2012 13:04
demograph написа:
germantiger написа:
ТА ПИТАМ КАК ТЕЗИ "БЪЛГАРИ"-ГОТИТЕ НЕ ЗАПАЗИХА БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКИТЕ СИ ИМЕНА, БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКО-СЛАВЯНСКИЯ СИ ЕЗИК, ЗАЩО ТАЦИТУС ГИ ПИШЕ В ГЕРМАНИА, ЗАЩО ЗА ГОТИТЕ САГИТЕ-СКАЗАНИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ В ГЕРМАНСКАТА РОДОВА ПАМЕТ КАТО ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И НАД 100, НО В БЪЛГАРСКИТЕ СКАЗАНИЯ ГИ НЯМА ИЛИ АКО НЯКОЙ МИ ПОСОЧИ 1-2, АЗ ЩЕ МУ ПОСОЧА КАКТО КАЗАХ ДЕСЕТКИ...
Със сребърния нитрат не съм запознат и приемам написаното от теб, макар и със съмнение, но дрои да е вярно, то не оспорва ОГРОМНИЯ МАСИВ ВЪРХУ КОЙТО ОБИКНОВЕНО ТИ ГРАДИШ ПОСТИНГИТЕ СИ - ИМЕНА, СЛОВНО БОГАТСТВО, ТРАДИЦИИ, РОДОВА ПАНМЕТ - ТЕ СА ГЕРМАНСКИ ЗА ГОТИТЕ. сребърния нитрат не премахва същността от доказателствата, готската иблия не е нужна на фона на десетки саги, имена, думи - това обикновено е твоя инструментариум, който ти в случая не прилагаш за готите, но за траките винаги да.

Елини не гръцко име, франки е немско име, германци е само името на едно малко съседно на франките племе, италианците нямат нищо общо с латините, а са повече балканци и поляци, русите нямат и чеп от росоланите, турците имат само 10% селджукска кръв, а 70% балканска...След Атила папството устройва на жалните гети=готи германци такова клане, и такава промиване, че те и майчиния си език са забравили, камоли семето си.


- Голяма част от това население ... стават "евреи"-те "ашкеназим" ... които говорят на едно старонемско наречие. - Какво да правят нали теутонските ордени на меченосците и "Св. Дева" ... с огън и меч ... са ги вкарали в "правата вЕра" :(( ! - Такава е теорията и на лингвиста от "еврейски" произход Весели ... че конструкцията на изречението при "ешкеназите" сочи, че в миналото си са били "славо"езични ?! ... и вероятно се явяват първи братовчеди на "най-големите" германци прусите ?! - Отново припомням ! - цитирам езиковедска теория ?

- Отделно, като погледнем къде са били първоначално поселени ... нещата естествено си идват по местата, май ?!
цитирай
144. sparotok - до germantiger
16.09.2012 14:11
Тигре, в именната система на българите се срещат готски имена с чисто българска етимология. Става дума за Беса, Дикиней, Видимер, Витимир, Валамир, Остро, Бериг, Медопа, Танаус...те са се развили в Бесьо, Дико, Видимир, Витимир, Велимир, Остро, Бриго, Меда, Тайна...

В коя германска сага се описва миграцията на германи в Тракия? Не съм запознат с такова четиво, разбира се не претендирам, че съм чел всички саги.

Археолозите са установили, че няма абсолютно никакви следи от миграция на германи на юг в периода 2-ри век пр. Христа - 2-ри век сл. Христа. Напротив, наблюдава се точно обратното - в Скандинавия се усеща влияние от балкански народи.

Исторически извор (а дори и сказание) могат лесно да се подправят от преписвачи и преводачи. Много по-трудно е да се подправят археологическите данни, а и топонимите. По времето когато безсъвестни хора са се заели да прекрояват историята още не се е знаело за важността на археологията и ономастиката.

Потърси моля те, изображение на саркофага на Клавдий Готски. Там са изобразени в детайл готите...като хора с къс и кръгъл череп и високи скули.

Германите са дългоглави с ниски скули, мисля, че знаеш това. Източна Европа е древния дом на хората с къс, кръгъл череп и високи скули. Ще напомня, че антопологичния тип на старите българи е европейдни брахоцефали.

И на края...недоказуемо е, че гутоните на Тацит са готите. По същата логика можем да кажем, че буругундите са българи (понеже гърците употребяват названието бургарос за българите).

Ако материалната култура на гутоните описани от Тацит съвпадаше с материалната култура в Южна Румъния и Северна България, то аз без проблем щях да приема тъждеството на гутони и готи.
цитирай
145. sparotok - факти
16.09.2012 14:29
germantiger написа:
Напротив Спароток и знаеш, че в случая грешиш, защото:

1. Ти градиш почти всеки свой постинг на езикова етимологии, макар и не само.

АЗ ТАКИВА ЗА ГОТИТЕ ТУИ ПОКАЗАХ КОЛКОТО ПОЖЕЛАЕШ, ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И СТОТИЦИ ИМА В ГЕРМАНСКИТЕ ЗЕМИ, В БГ НЕ

2. Ти градиш част от своите постинги върху именната традиция на траките и фолклористиката или обичаите или етнографията

АЗ ТИ ПОСОЧИХ ДЕСЕТКИ САГИ/ЗАГЕН В КОИТО ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ СА ЗАПАЗИЛИ ПАМЕТ ЗА ГОТИТЕ, А БЪЛГАРИТЕ ТАКИВА ПРЕДАНИЯ И СКЗАНИЯ НЯМАТ, КАМО ЛИ ДЕСЕТКИ И ТО С КОНКРЕТИКА В ТЯХ КАТО ГЕРМАНСКИТЕ

Ако ти имаше топонимите коментиращи готското, ако ти имаше фолклористиката за готите каквато имат германците, а българите не, ако ти имаше реконструкциите на готския език какъвто се родее с германския дори днес - ти спароток щеше да заявиш - драги или мили приятели - както видяхме не е толкова трудно и съвсем логично итн как готското си има обяснение в тракийсктоо, обаче ти добре знаеш, че на това отговор нямаш нито като обем, нито като качество, а само като на парче!


Тигре, точно това е проблема - в земите на България и Румъния няма старогермански топоними и хидроними. Нито Плиний, нито Птолемей, Мела, Марцелин, Йордан, Прокопий или който и да е друг не споменав такива.

Да приемем за момент, че готите са германи. Как е възможно да пребивават в Източна Европа повече от половин хилядолетие и да не оставят следи в топонимията! За същия период турците са оставили хиляди топоними и хидроними.

Не е никакъв проблем, че германските народи имат сказания за готите, а ние не. Готи (гети) може и да е самоназванието на този народ, но имената се променят.
Само учените в Иран знаят, че народа им освен иранци е наречен още перси, артеи и кефени...обикновените хора не знаят това.

Има и друго, не ми е известно някой да е горил езическата литуратура на германските народи така както гърците са горили българската.

Обърни внимание и на това. В българския фолклор се споменават галатите (от 3-ти век пр. Христа), споменава се Траян (2-ри век сл. Христа)... но готите, които уж опустошават Тракия никой не е запомнил?

Дали няма да е така защото готите са били само част от народа, който е живял под римска окупация в земите на юг от Дунава? Това би обяснило защо тракийското население подкрепя готското въстание по времето на Валенс.
Да, Тракия е подложена на етническо прочистване, но май само колонисти са избивани...

Името на готите между другото не е изчезнало в Източна Европа. До ден днешен в земите на Украйна си живеят гуцулите. Те са от абсолютно същия антропологичен тип както готите от саркофага на Клавдий Готски. А най-важното е, че конете на гуцулите са от същата порода както конете на скити и гети...

цитирай
146. germantiger - ...
16.09.2012 17:33
144. sparotok
14:11
Тигре, в именната система на българите се срещат готски имена с чисто българска етимология. Става дума за Беса, Дикиней, Видимер, Витимир, Валамир, Остро, Бериг, Медопа, Танаус...те са се развили в Бесьо, Дико, Видимир, Витимир, Велимир, Остро, Бриго, Меда, Тайна...

В коя германска сага се описва миграцията на германи в Тракия? Не съм запознат с такова четиво, разбира се не претендирам, че съм чел всички саги.

...

Спароток, усещаш ли сам, честно усещаш надявам се, как тези споменати от теб имена са капка в сравнение с германските и ЗАБЕЛЕЖИ ТЕЗИ ДНЕС В БГ СА РЯДКО ПОЗЛВАНИ ДА НЕ КАЖА ЕДИНИЦИ ХОРА СА КРЪСТЕНИ ТАКА, АЗ ПОНЕ ТАКИВА ПОЗНАТИ НЯМАМ, а германските имена споменати от мен са често срещани и все още разпространени! В това отношение аргумента ти губи сравнен с моя.

ГОТСКОТО НАХЛУВАНЕ В ТРАКИЯ Е ОПИСАНО В САГАТА - "ЗАЩО ГОТИТЕ НАХЛУЛИ В ГЪРЦИЯ" И ТАМ ТРАКИЯ СЕ СПОМЕНАВА 4 ПЪТИ ! Споменава се и Илирия 2 пъти.

По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:
След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/

Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/

Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!
Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.

...

ЗАБЕЛЯЗВАМ И ОЩЕ НЕЩО - ВЪРТИТЕ СЕ ОКОЛО МОИТЕ АРГУМЕНТИ, НО В СЪЩИНАТА И МАСИВА НЕ МОЖЕ ДА ГИ ОПРОВЕРГАЕТЕ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА!

ГЕТА РЕШАВА ДА СИ ОТВОРИ САМ НОВА ТЕМА СЪС СЛАВЯНСКИТЕ МУ МИТОВЕ, ЗАПОЧВА ЛЮБИМАТА МУ ТЕМА ЗА ЕВРЕИТЕ И ПРУСИТЕ ВЕКОВЕ СЛЕД ГОТИТЕ, това наистина е несериозно и още веднъж показва слабостта му или слабостта ви пред аргументите ми.

Гете - автентичните стари пруси нямат общо с тези след тевтонския орден - той почти всичките ги избива с огън и меч (без съмнение геноцид зверски) и в документите на ордена и после Прусия е записано, че десетилетия след колконизацията ГЕРМАНСКИТЕ PREUSSEN СА КЪМ 400 000, А МАЛКОТО ПОЛЯЦИ И АВТЕНТИЧНИ ПРУСИ ПОД 150 000 (и колонизацията е продължавала след това) В Прусия са вкарани още германци, холандци, а след векове и малко френски хугеноти. НА ПРУСИТЕ Е ДАДЕНО НАЗВАНИЕ PRUZZEN, НА ГЕРМАНСКИТЕ КОЛОНИСТИ PREUSSEN. Това разделение ако го знаеше - споменавал съм ти го преди щеше да си наясно с пруската история и ситуация, но явно не знаеш или не си запомнил добре. Нормално е да не си наясно с една чужда от българската история в средните векове и не ти е работа.

...

До момента установихме, че САГА НА ГЕРМАНЦИТЕ ЗА ВЛИЗАНЕТО ИМ В ТРАКИЯ ИМА - на въпроса ти спароток. Утре ще имам възможност пак да вляза в блога, засега лека вечер.

И още нещо спароток - породата коне се променя, взаимства и пруилага от мястото на което си, това, че конете (според теб) са от същата порода (в древността никой не ги е лицензирал породите и тук малко се пресилваш) като на гети и скити - съвсем нормално за мястото в което си. А пропо унгарски породи коне е имало в германските армии две световни войни, арабски породи мисля, че днес в немалко конезаводи по Европа, а дребни кончета са ползвали в Россия бол народи и още ползват и тези народи са от Кавказ до Средна Азия, народи някои от тях доста различни!

Докато ти коментираш коне и сребърен нитрат, аз ти вадя от извора - именна традиция, словно богатство, фолклористика в саги - ако това беше тракийско ти и всички останали бихте заключили - това е българско тигре с характерния подход, който наистина ми харесва в теб - мили приятели - ето колко лесно на базата на тези и тези думи виждаме... ПЛАНИНАТА ДУМИ са "при мен" и те са при мен в масива, директността и разпространението!
цитирай
147. bgwest - Германтигре,
16.09.2012 17:37
Не отричам изобщо постиженията/технически и др./на Германците.Това,всъщност,го знаеш.
Мисълта ми е друга.
Не твърдя на сто процента,че съм прав,но май,май така наречените Германски племена са Илирийски племена.По точно Венети,Венди.Разбирай "славяно-болгарски" говорящи.По късно на територията на днешна Дания "припламва искрата" на германските езици и те се разпространяват на юг,знаеш до къде.
Същото се случва и на юг от България.Тракийските елити приемат за свой език,така нареченият Гръцки,и постепенно го налагат на простолюдието.Това е.
Просто като две и две.
На Латините също им се налага някакъв източен език,който,после дори е наречен на тях-латински.А преди латините да проговорят на "латински"са си говорили на "Славяноболгарски".
Проучи ги тези неща,Тигре.Безпристрастно,разбира се.
Успех!
цитирай
148. germantiger - ...
16.09.2012 18:00
bgwest, така наречените според теб германски племена не са илирийски поради "слизането им от север, малкия масив илирийско което е неголям резервоар на Балканитеоще от александрово време.

Оттук-нататък нещо в което мога да полемизирам колкото искаш:

- докажи, че илири и траки са едно (в едно и съшо време изворите ги разделят диференцират)
- докажи, че траки и българи са едно (антропологично не са, езиково също има различия)
- докажи, че славяни и българи и траки са едно (МОГА ДА ТИ ПОСОЧА ИСТОРИЧЕСКИ ИИЗВОР НА гЕОРГИ пИЗИДИЙКИ, КОЙТО СПОМЕНАВА РАЗЛИЧНОСТТА ИМ, МОГА ДА ТИ ПОСОЧА И ИЗВОР НА НУЖДАТА ОТ ПРЕВОДАЧ МЕЖДУ ТЯХ - ФАКТ)
- някои от вас дори бъркате ЯВЕДНИ И ВАНДАЛИ, А ГИ ИМА КАРТОГРАФИРАНИ КАТО РАЗЛИЧНИ И ТО РАЗДЕЛЕНИ ОТ МАСИВ ГЕРМАНСКИ ПЛЕМЕНА, НЯКОИ ОТ ВАС ДОРИ НЕ ЗНАЯТ ТЕЗИ КАРТИ, НЕ ЗНАЯТ КАК ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ ГИ ИМА В ИЗВОРИ И КЪДЕ СА СИТУИРАНИ ВЕНДИТЕ

Латински език съм учил, имам и учебници по него, ТА АКО НЯКОЙ ЖЕЛАЕ ДА СЕ ПРОБВА И ДА ГО ПОКАЖЕ КАТО СЛАВЯНОБОЛГАРСКИ, аз съм навит - хайде?!

Аз въпросите доколко мога ги проучвам, но вашата пристрастност вътре във вас ви е показала невъзможността да контрирате по същество аргументите ми, пак казвам - повече от година!

...

ЛЕКА ВЕЧЕР ДО УТРЕ, няма да имам възможност да участвам в спора до утре, а желая!
цитирай
149. rorikabc - Съботни , съботни са вълненията
16.09.2012 18:03
Щото беше събота.Тигре тук търсим приликите , а не разликите.Дай моля някоя прилика.Не разликите. Като имам в в спомените си, уважението на дедите си към немците , така им казваха те и все натам ги теглеше , не може да няма прилики.Първият чужденец в детството ми беше немец.Много четеш , нема начин да няма прилики. Дай тях?
цитирай
150. sparotok - до germantiger
16.09.2012 18:17
Тигре, хайде по-сериозно!

Саги се съчиняват, могат и да се подправят, както се подправят и историческите извори. Това е причината те винаги да се разглеждат критично.

Ти не можеш да обориш фактите, че:

1. Няма и следа от германска миграция на Балканите в Античността.

2. Няма следи от вековно присъствие на германски народ нито в Румъния, нито в България. Къде са топонимите, къде са германските находки...няма ги.

3. Готите не само са отъждествени като гети от Йордан, Прокопий, Изидор Севилски и др. но и на саркофага на Клавдий Готски са изобразени облечени като тракийското племе гети.

4. Антропологичния тип на готите не е германски, германите са с дълъг череп и ниски скули, а готите с къс, кръгъл череп и високи скули.


Спама не е доказателство, нищо няма да постигнеш с него....

И да не забравя, ето ти мнението на германски учени за готите

Der name der Wisigothae, welche fruher einfach Vesi, Visi heissen, hat ursprunglich mit Westen nicht zu tun...( W.Braune, K.Helm, Gotische Grammatik).

Племената Веси, Виеси...са старите тракийски веси познати и като беси...Те определено не са германи...

А ето и какво казва Херман Шрайбер в заключението на своята книга Auf den Spuren der Goten:

"Ние трябва напълно да се дистанцираме от вярването на Феликс Дан и неговите сподвижници относно това, че готите са част от германската история"...

Ето какво казва Хахман - " Не съществуват абсолютно никакви аргументи, които да ни позволят да кажем, че в културно отношение готите са германски народ "


Така стоят нещата Тигре, останалото е спам...

цитирай
151. bgwest - Тигре, отговарям ти на лични, по...
16.09.2012 18:56
Тигре,отговарям ти на лични,понеже най,ама най-малкото,ще бъда обвинен в...
да речем панславизъм...
цитирай
152. анонимен - ...
16.09.2012 20:04
Спароток, извинявам се ако и преди сте получавали подобни предложения.
Мисли ли сте да превеждате материалите, които създавате с така голямо родолюбие на английски, руски, немски, френски? Изобщо на езици, които са по-разпространени от нашия? Мисля, че би било полезно ако най-обикновен австриец да кажем, седне и може да прочете само някои от вашите страхотни трудове.
Поздрави и благодаря за поста ви!
Дилиян Манолов
цитирай
153. doctora - доктора
16.09.2012 20:18
потърпете 6-7 години и всичко ще си дойде на мястото ... с пари само не става, но и без пари не става ... най-дълго истинската представа / истинското троичност и троица / за господа бога е пазена и носена от българите ... последни те са се предали пред хищника, но не съвсем ... суровачката е доказателство за това, квадратчетата и ромбчетата по керамика и тъкан както и знака на юви също са доказателство за това ... генетически хората са единни и това е достатъчно ... винаги ще има различни по дължина и големина п-ки, но те са си само и само човешки ... когато сме имали парно отопление в западна европа са ходили по дърветата, но въпреки това са били хора ... когато османското "владичество" ни е е.м. и ние като народ сме деволюирали жестоко, на запад са строили чудеса, но така е било писано. но все пак да носиш на челото си тризъбеца освен негативи носи и безкрайна светлина ... както и да е ... успехи в битката ... 6-7 години ... и първата започна на тази нова година ... амин.
цитирай
154. nikikm - 132. germantiger - ... Не добър отговор!
16.09.2012 21:33
*Турците или османците,което не е етнос, завладяват ИРИ,където етническия гръбнак са траките,които стават турци естествено.Така че използвайки това,може и да имат някакви претенции,което пък изключва квалификацията „глупост”.
*Книгата съм я чел,представи си и авторът доколкото си спомням е Халилов. Автентичен научен труд, на рушки! Ще потърся някъде за заглавието и точното име на автора,ако поискаш! И тук не позна.
И ето ти няколко цитата:
*Погрешно някои историци считат, че пазеният в Университетската библиотека на гр. Упсала "Сребърен кодекс" е препис от Библията на св. епископ Урфил. Доказано е, че той е съзнателен късен фалшификат от 17-ти век, ппоразително съвпадащ по време с изобретяването на мастилото (сребърния нитрат) от Йохан Глаубер и решението на Хабсбургите да набавят липсващите „исторически” доказателства за ранното покръстване на техния народ. Високообразованият фалшификатор е създал "азбуката" си въз основа на лангобардски ръкописи, писани с гръцки и латински букви, като както езикът, така и "азбуката" нямат нищо общо с готските, предадени ни от Етикус Иструс, св. Йероним и Храбан Мавър (те даже и никога не са я наричали готска, а гетска). Освен това, в стилно отношение българските преписи на Библията от 9-ти век излъчват много по-голяма древност, отколкото "Сребърния кодекс", който уж бил писан през 6-ти век.
Урфил
от Никополис ад Иструм (днешното селище Никюп - до Търново)
Съставителят на българската азбука
(Българският епископ, чиято азбука е оригинала на Кирилицата)
*"Готска" азбука на Урфила
Картинката,която не мога да покажа показва старото черковно българско писмо .или почти.
Кой е съставил кирилицата?
Св. Кирил съставя друга азбука - глаголицата. А Кирилицата? Историците мълчат, за да не засегнат чужди интереси.През 4 век в българските земи един християнски епископ - Урфил - съставя азбука и превежда Библията на нов език - "готски". Германия го почита така, както ние почитаме Кирил и Методий - като създател на германската писменост и основоположник на германската литература. Но ...В Германия тази азбука не се използва. Използваме я ние в България, където е съставена, използва я и Източна Европа. Кои са всъщност готите? Германски народ ли са?
За последното и Ганчо Ценов и Асен Чилингиров,, и други исторически свидетелства сочат ясно!
* За първи път Библията е преведена на българите през IV-ти век от Улфила. Той е бил владика в Долна Мизия и е нарочен от гърците за "арианин". Това е гръцка лъжа.

цитирай
155. sparotok - до nikikm
16.09.2012 23:27
Урфила няма как да е германец. Родителите му са кападокийци, живели са в днешната Северозападна Турция в селцето Сада голтина. Името се тълкува на български-
сада - садъ (градина)
голтина - голотъ (мраз)

За кападокийците Страбон казва, че това били енети (венети), които не били заминали с траките за Адриатика. Тия енети обаче са определени като част от българския етнос от Поп Йовчо от Трявна. Eнетския цар Пилемен се поставя в същата група както Кубрат и Аспарух.

Имена на славянските князе,които рядко се срещат - от годините преди Рождество Христово, за които и число (пореден номер) не слагаме , а само имената



години от години от
Адам Рождество
Христово


Пелемен, които беше
в Троада 5324(?) 1184 пр.Хр.
Антигон,негов наследник 5388(?) 1120 пр.Хр.
.
.
.
.
Илирик 4522 986 пр.Хр.
.
Владилий 4688 820 пр.Хр.
Коледа 4808 700 пр.Хр.
Болг 4838 670 пр.Хр.
Лила 4923 585 пр.Хр.
Перун 5148 360 пр.Хр.
Сирма 5168 340 пр.Хр.
Агрон 5208 300 пр.Хр.
Лангар 5238 240 пр.Хр.
Пинии 5258 250 пр.Хр.
Гентии 5308 200 пр.Хр.
Декефал 5388 120 пр.Хр.
.
Вологис 5450 58 пр.Хр.

Аттила 5908 400
(допълнен по-късно) Боян 430
(допълнен по-късно) Кардан 460


Имена на Българските князе

Българите бяха
прогонени от Траян
Римски и пак се
възвърнаха в година 5997 489

като имаха за
предводител
1. Борис , своя княз 5998 490
2. Волег 6010 502
3. Драгон 6038 530
4. Кобрат
(допълнен по-късно -
Зъберган) 6069 661
5. Батоя
(допълнен по-късно -
Боян) 6105 597
6. Астарух 6140 632
7. Тривелий 6204 696
8. Кормесии 6228 720
9. Телесии 6252 744
10. Савин 6268 760
11. Паган 6279 771
12. Телерик 6315 807
13. Кардам 6320 812
14. Крум 6328 820



http://www.ziezi.net/iovcho/
цитирай
156. sparotok - преводи
16.09.2012 23:31
thegangstagentle написа:
Спароток, извинявам се ако и преди сте получавали подобни предложения.
Мисли ли сте да превеждате материалите, които създавате с така голямо родолюбие на английски, руски, немски, френски? Изобщо на езици, които са по-разпространени от нашия? Мисля, че би било полезно ако най-обикновен австриец да кажем, седне и може да прочете само някои от вашите страхотни трудове.
Поздрави и благодаря за поста ви!
Дилиян Манолов


Да, правил съм преводи на няколко езика. Пращал съм материали на чужди изследователи. В скоро време се надявам да отворя и страница за Тракия на английски.

Поздрави!
цитирай
157. germantiger - ...
17.09.2012 07:42
Спароток, хайде най-сериозно ти ;

И това след твоите постинги от типа:
Скъпи приятели, както видяхме (на базата често само на няколко думи, друг на повече, но обикновено по-малко от посочените от мен), точно ти винаги думайки стигаш до твоите винаги сериозни изводи?!

ЗА АNТРОПОЛОГИЯТА ПРОПУСКАШ, НО ТОВА Е НОРМАЛНО СЛЕД КАТО МИСЛЯ, ЧЕ ТЯ НЕ Е СИЛНА ТВОЯ "СТРАНА" И ЗАЩОТО НЕ Е УДОДНА ВИНАГИ НА ТЕЗАТА ТИ.

И затова отново ти отговарям за пореден път коригирайки написанот от теб, а именно:

ДАЛОНОРДИЧЕСКИЯ ТИП ХАРАКТЕРЕН НА ПЪРВО МЯСТО ЗА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИТЕ НАРОДИ СЕ ОТЛИЧАВА С ШИРОК ЧЕРЕП, ГРУБИ ЧЕРТИ, ВИСОКО-ВДИГНАТ НОС И ПО-КЪС, при желание от твоя страна мога да ти напиша една статия само за този тип.

ПРОДЪЛЖАВАМЕ ОБАЧЕ ПРИЯТЕЛЮ:
ЗА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВЦИТЕ Е ХАРАКТЕРЕН ОЩЕ ЕДИН ТИП КОЙТО Е НАРЕЧЕН КРОМАНЬОНСКИ (и това не е шега) този тип също се отличава с груби черти, малко по-ниско чело и ЗАБЕЛЕЖИ СЪС СВЕТЛА ПИГМЕНТАЦИЯ, ОТ НЕГО ИДВА ЧЕСТО ПОРУМЕНЯВАНЕТО НА КОЖАТА ПРИ СЕВЕРЕНИТЕ НАРОДИ КАТО СЕ СРЕЩНАТ СЪС СЛЪНЦЕ.

Отдавна задавам един въпрос впрочем:
Защо светлокосите и рижави най-често траки не са днешните българи, защо примерно ти имаш тъмна коса и то ясно изразена, защо българите днес изглеждат като "типични балканци" (каквото и да значи това), а не са светли като сърбите примерно, а знаеш ли и едно друго излседване - ИЗСЛЕДВАНЕ КОЕТО ВИ УБЯГВА ПОКРАЙ ТОВАЯ ЗА ТРАКИЙСКИТЕ ГЕНИ - ИЗСЛЕДВАНЕ КОЕТО ИМАМ ОТ БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛИСТ БЕЗ ДА УСЕТИ В НЕГО ЗАБЕЛЯЗВАЙКИ НЕ КАКВОТО ТРЯБВА, А ТОВА Е СМЕСВАНЕТО В ДНЕШНИЯ БГНАРОД РЕГИСТРИРАНО ОТ ТОВА ИЗСЛЕДВАНЕ, и понеже не си играя на върпсо и отговори сега ти пиша заглавието - имам го цялото и може да го коментираме - намери си го, а може би и го имаш?!

ПРОИЗХОД НА ДНК НА БЪЛГАРИТЕ (НА ДЕСИ КАРАВЕЛИКОВА) ИМА ГО В РОДЕНКРАЙ. Там микса е факт повече от почти всеки западен народ например!!!
ТАБЛИЦАТА НА 7 И 8 СТР. ВИЖ!

...

Ганчо Ценов е написал куп грешки, заедно с откривателството му - мога да посоча поредица от такива на моменти дори глупости, няма да коментирам въобще неговата личност като храненик на жена си германка, Чилингиров, който твърди, че германците крадяли от българската история също няам да го коментирам, един въпрос българи - АКО ЧИЛИНГИРОВ БЕШЕ ГЕРМАНЕЦ И БЕШЕ УЧИЛ В БГ И ГОВОРЕШЕ ПРОТИВ БГ И ЖИВЕЕЙКИ В БГ В СЪЩОТО ВРЕМЕ КАК ВИЕ БИХТЕ ГО НАРЕКЛИ, ЗАЩОТО ЧИЛИНГИРОВ ДОКОЛКОТО ЗНАМ Е УЧИЛ В ГЕРМАНИЯ, СЕГА ЖИВЕЕ ТАМ И ГОВОРИ ТАКА ЗА ГЕРМАНЦИТЕ. АКО Е ИСТИННО ЛОШО НЯМА, НО ВЪПРОСА МИ Е КАК ВИЕ БИХТЕ ГО ВЪЗПРИЕЛИ АКО БЕШЕ ЧУЖДЕНЕЦ УЧИЛ ТУК, ЖИВЕЕЩ ТУК И ПОСТАВЯЩ ПОД ВЪПРОС ТРАКИЙСКОТО ВИ?

Преди повече от година под материал на Чилингиров или българин от екипа му пратих моята подборка - тя не беше допусната като коментар - защо ли?

И ЧАКАМ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА МИ ЗА ЧИЛИНГИРОВ!

...

Още нещо българи:

1. ВИЕ НЕ ОТГОВАРЯТЕ НА МОИТЕ АРГУМЕНТИ И НЕ ПИШЕТЕ ПО ТЯХ, ПРЕДИ ДА ПОСТАВИТЕ СВОИТЕ КУЛТУРАТА ИЗИСКВА ДА ОТГОВОРИТЕ НА МОИТЕ

2. ДО МОМЕНТА УСТАНОВИХМЕ, ЧЕ ТИ ПОКАЗАХ СПАРОТОК САГА В КОЯТО ГОТИТЕ СА В ТРАКИЯ, ТИ НЕ Я ЗНАЕШЕ, А СЕГА ПИШЕШ, ЧЕ ВСЕКИ МОЖЕЛ ДА ИЗМИСЛИ САГА, НИМА ТРАКИЙСКИТЕ МИТОВЕ НЕ СА, НИМА ПРИЛАГАШ ТОВА СЪМНЕНИЕ И КРИТЕРИЙ КЪМ СВОИТЕ ИЗВОРИ?!

3. УСТАНОВИХМЕ И ДРУГО - ЧЕ АНТРОПОЛОГИЯТА НА ГЕРМАНО-СКАНДИТЕ НЕ ТИ Е ЯСНА В ДЕТАЙЛ, НЯМА И НУЖДА - НЕ ТИ Е РЕСОР, НО ЗА ТОВА ТРЯБВА ПО-ВНИМАТЕЛНО ДА ПИШЕШ ЗА НЕЩА ВЪН ОТ ЗАДЪЛБОЧЕНИТЕ ТИ ПОЗНАНИЯ КОИТО УВАЖАВАМ!

Ако приемаш комантрарите ми за спам, можеш да ги изтриеш, аз ще ги публикувам в блога ми и там ще поканим всички мои познати и потребителите тук да спорим на воля. Когато спароток ми цитираш няколко германци с право усъмнили се в абсолютната хомогенност на готите в която и аз не вярвам и съм на мнение близко до тяхното - трябва ли аз да цитирам лагфове на плеяда българи, книги на българи, томове на българи написали българския народ като тюркски или поодбна глупост?!
цитирай
158. germantiger - САМО ИЗВОРИ, КОНКРЕТИКА !!!!!!!!!!
17.09.2012 09:28
А СЕГА ЩЕ ПОЛЗВАМ ЧАСТ ОТ НАПИСАНОТО ОТ ПОТРЕБИТЕЛ ГЕПАРД ТУК В БЛОГ.БГ

отите не веднъж са упоменавани като най-юго-източно германското племе.
Екахард като говори за готите казва: "Първото поселище на готите е било скитската земя, до Меотидското блато, второто в Мизия, Тракия и Дакия, третото да морето Понт." (ЛИБИ.том3 стр.33).
Според този текст излиза, че готите са дошли от Скития в Мизия и Дакия.
Това е съвсем вярно. Готи се настаняват трайно в Дакия едва към 271 г. А в Мизия - през 376 г. след като под натиска на хуните тяхната Северно-черноморска държава се разпада, а хуните напират и към Дакия.
Албиний, прави следната етимплогия на понятията "остро-готи" и "визи-готи", като за "ост-готи" и "вест-готи". А такава етимология по-географските посоки може да възникне само на базата на немски език. Визи - сходно с вест- и остро- сходно с ост-. Тук интересното е, че имената се обяснят именно през немския!

...

През 13 век в Крим е имало ГОТИ, които са говорили на ТЕВТОНСКИ език.
Ето един откъс от пътеписа на брат ВИЛХЕЛМ ДЕ РУБРУК от ордена на миноритите, в 1253 г., за източните страни:
"От Херсон до устието на Танаис има и вдадени над морето възвишения, има и четиридесет крепости между Керсон и Солдая, почти всяка от които имала свой език. Между тях имаше много готи, чиито език е тевтонският.* На север, отвъд тази планинска страна, има прекрасна гора в равнина, изпълнена с извори и ручейчета. Зад тази гора се намира извънредно голяма равнина, простираща се на пет дни път на север, чак до края на тази провинция. Равнината се стеснява, тъй като има море от изток и от запад, така че там има един голям вал - от едното море до другото. В тази равнина обикновено са пребивавали кумани, преди да дойдат татарите."
* "inter quos erant multi Goti quorum ydioma est Teutonicum."
За готите Рубурк изрично упоменава, че говорят на тевтонски, сиреч на немски. А този език трябва да му е бил добре познат, тъй като е бил твърде близък до неговия матерен език.
Ето пример за смисъла, който се е влагал по онова време в понятието "тевтонски език". Ансберт, който също трябва добре да е знаел немски език, описвайки навлизането на император Фридрих І Барбароса в България през 1189 г. пише:
"Самия празник на преблажените апостоли отпразнувахме пак там, т. е. на брега на самата Сава, в един гръцки полуразрушен град, наричан по тевтонски Вицинбург, а на гръцки - Пелгранум, разположен срещу гр. Гоин."
Същият град някога се е казвал по латински Сингидунум, а на български се наричал Белград.

Да кажем и за Сребърната библия няколко думи. На нея и е правено независимо изследване с С14, и е доказано, че е от 6 век. Датирането с C14 (изотоп на въглерода) едва ли може да се подлага на съмнение - това е несериозно ("несериозно", защото голяма част от археологията и палеонтологията използват този метод достатъчно отдавна, при това успешно). Във всеки случай, ако някой може да го успорва метода, то трябва да е в областта, от която този метод произхожда от физиката (а Ас. Чилингиров няма понятие от физика). Тук имаме на кантар научно доказана и приложима методология в цял свят срещу твърденията на д-р Ас. Чилингиров, до които той достига по-мисловен път. Тук статия за метода С14 (http://bg.wikipedia.org/wiki/Радиоактивно_датиране).

Според Lars Munkhammar от университетската библиотека в Упсала, както и според други материали в нета, библията е написана със златно и сребърно мастило. (http://www.ifla.org/IV/ifla64/050-132e.htm), като е използвано предимно сребърното мастило, поради което и Библията е наречена "Сребърен кодекс".

Разбира се, Ас. Чилингиров смята цялата история покрай намирането на книгата за измислица, като основният му аргумент е, че "сребърният нитрат" не е съществувал преди 60-те години на ХVІІ век. Но освен с твърденията на Чилингиров, който на всичкото отгоре не е посочил нито един източник, от който е почерпил своята информация за използването на точно сребърен нитрат за наоисването на буквите.
Според Чилингиров, почти едновременно с намирането на Кодекса е измислен и митът за германския език на кримските готи въз основа на един "анекдот", разказан от Бусбек. Ас. Чилингиров обаче пропуска да отбележи, че "германският мит" е съществувал няколко столетия по-рано, за което свидетелстват и думите на Вилхелм де Рубрук (ХІІІ век), Йоан де Галонифонтибус (нач. на ХV век) и Йосафат Барбаро (кр. на ХV век). Т.е. не би трябвало кодексът да е в основата на "германския мит", а обратното - съществуващият "мит" е станал причина за "подправянето" на сребърната книга.
Изключително странно обаче е някой умишлено да фалшифицира книга с помощта на вещество, изобретено само преди една - две години. И то не за друго, а защото не е било обичайно книгите да се изписват със сребърни букви. Прекалено се набива на очи.

Според официалната версия, Сребърният кодекс е намерен цял век преди изобретяването на сребърния нитрат (http://www.ub.uu.se/arv/codexeng.cfm).

Сребърни мастила са известни още от Античността, има запазени и трактати за производството на сребърни и златни мастила. Има 2 основни вида: единият е под форма на фолио, който начин е приложим само за злато и калай и се прилага едва от XII. в. насам (или поне за оттогава се знае със сигурност). По-ранното и разпространено мастило (каквото вероятно е използваното при Codex Argenteus) се приготовлява от сребърен прах със свързващи вещества (белтък, желатин, арабска гума) и евентуално метален (живак, мед) или неметален (жлъч, шафран, пясък, сяра, пясък и пр.) "баласт".
Самия сребърен нитрат изгаря. С него се лекува например кокоши трън.
А страниците са изработени от пергамент - козя кожа, значи едва ли ще се ползва разяздащо съединение. Просто вероятно са се ползвали сребърни и златни нишки или съвсем малки стружки или прах, размесени в подходяща течност. Сребърно мастило със сигурност е използвано при други ръкописи и въобще сребърни бои и мастила са се използвали много-много преди ХVІ-ХVІІ век.
Рецепти има описани в Лайденския папирус, манускрипта от Лука, Mappae Clavicula, "Libri Eraclii de coloribus et artibus Romanorum", "Schedula diversarum artium" на бенедектинеца Теофил Презвитер, "De Clarea" и т.н. ("Gold- und Silbertinten: Technologische Untersuchungen zur abendlndischen Chrysographie und Argyrographie von der Stantike bis zum hohen Mittelalter").
В английската Wikipedia има статия за манускрипт, датиран със сигурност от 781 - 783 г. Godescalc Evangelistary, съдържащ 127 страници изписани със сребърно и
златно мастило (http://en.wikipedia.org/wiki/Godescalc_Evangelistary)
Ето тук (http://www.newadvent.org/cathen/09627a.htm) има изброени още различни ръкописи, повечето доста ранни. Част от тях са писани със сребърно мастило.
Например:
- "The Vienna Genesis" от VІ век, писан със сребърно мастило на розов пергамент;
- "Cod. Zuricensis", VІІ век, сребърно мастило и розов пергамент;
- "Cod. Purpureus" или "Petropolitanus", също съдържа откъс на розов пергамент със сребърно мастило;
- "Lambda" или "Cod. Rossanensis", пак сребърно мастило и розов пергамент;
- "The black book of hours" (ХV век), черен пергамент и сребърно мастило.
Според специалистта проф. Т. Тотев, методиката за нанасяне на сребро върху кожа е абсолютно аналогична с тази на златото. Той смята също така,че най-популярен е бил варакът.
Според Ас. Чилингиров, текстът е написан със сребърен нитрат. За съжаление д-р Чилингиров не е посочил източника от който е почерпил тази информация за химичния състав на буквите. Но как да посочи човек нещо, което може би съществува само в собствената му глава?
При едно проведено бързо търсене в Гугъл показва, че няма нито една страница, в която да се среща "Codex Argenteus" със "silver nitrate", нито със Silbernitat, нито с AgNO3. За сметка на това на български излизат десетки страници, на руски - две, с позоваване на български източник. Това мисля е показателно, доколко информацията за сребърния нитрат е вярна.
Все пак, ако имаше някаква странност в състава на мастилото на Кодекс Арджентум, това, мисля, щяха да го споменат все някъде, но никъде, сред десетките сайтове, в които се обяснява за този ръкопис, не се споменава за "сребърен нитрат", а се говори за "сребърно мастило", по същия начин, както и при останалите ранни ръкописи, които изредих по-горе.
Чилингиров НЕ ДАВА информация и за веществото с което са написани златните букви. Но по неговата логика, може би е бил използван "златен нитрат"?!

В заключение трябва да кажем, че няма проблем готите да са били гети.
Само трябва да се докаже, че траките са говорели на германски език, или пък, че тевтонският е бил диалект на тракийския.
Гетите са от Трако-фригийската езикова група. Езикът им е дако-мизийски.
Готите са от Германската езикова група. Езикът им е германски. Има и доста други текстове, надписи, топоними, антропоними, и т.н., които доказват по безспорен начин германския произход на готския език. Тоест спорният според някои Кодекс Аргентум не е единственото доказателство за характера на готския език.
цитирай
159. sparotok - до germantiger
17.09.2012 12:43
Тигре, казах ти, че многословието не е аргумент, нито доказателство.

Можеш да докараш още десет вагона със спам, но няма да промениш следното-

1. Няма германски топоними от Античността в Румъния и България.

2. Няма следа от идване на германи на Балканите в Античността.

3. Няма нито един стар автор (включително и от Ранното Средновековие), който да е нарекъл готите роднини на франки, сакски, англи.

4. Сребърния Кодекс би трябвало да е писан през 4-ти век, когато е живял Урфила...но не е. Това писание Урфила е създал за малките готи, които остават в България, близо до Никополис, не за готите заминали с Теодорик на запад.

Схващаш ли проблема, който възниква? Фалшификаторите на Кодекса не са чели Йордан както трябва. В България трябваше да се намери бибилята, не в Германия, там писанието няма какво да търси.

По някакво чудо обаче Кодекса се появява там по времето когато някой решава, че готите трябва да са германи...аз в случайности не вярвам...

Фалшификаторите са се издънили здраво правейки библията със златни и сребърни букви. Йордан е ясен казвайки, че малките готи, за които Урфил превежда библията са бедни хора...чието единствено богатство са стадата...
Нещо не се връзва...

Нека допълня и нещо друго. Чувал си за саксонската колонизация на Източна Европа, нали? Тя започва още през 12-ти век...и не е нищо друго освен drang nach Osten. Фалшификацията на Кодекса е трябвало да озакони кражбата на чужда земя.

Относно твърдението ти, че хора с къс и кръгъл череп
спадат към нордическия тип... Това вече бие на пан-германизъм. Остава и негроидите да бъдат причислени към нордическия тип...

Завършвам с цитат от "Auf den Spur der Goten" на немския писател Херман Шрайбер:


" Вече няма смисъл да се отрича, че в началото на новото летоброене германите са били един ужасно изостанал и примитивен народ.

Германите в никакъв случай не са били на по-високо ниво от славяни и келти...

Келтите са превъзхождали германите както в културно отношение, така и в областта на занаятите.

Славяните са обитавали по-плодородни земи и поради това са успели да развият майсторство в занаяти, търговия, риболов...

Германите от друга страна са имали само своята гордост...и в резултат на това е възникнало и тяхното недоволство.

Докато славяните са имали благоденствие благодарение на качествата и уменията си, то германите са били обхванати от едно прозаично неспокойствие и патетично желание за водачество, което всъщност не е нищо друго освен простия стремеж да си присвоят чуждото имущество...”

Шрайбер е уловил добре духа на германите - патетичен стремеж към водачество...който всъщност е прикрито желание да за присвояване на чуждото имущество...

цитирай
160. cornflower - Благодаря за силата, с която ни внушавате непрекъснато, че:
17.09.2012 13:44
"Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си. Няма кой да ни помогне, никой няма интерес да излезат наяве заслугите на народа ни. Неудобните факти ще ги обявят за чудеса..."
цитирай
161. sparotok - !
17.09.2012 15:21
cornflower написа:
"Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си. Няма кой да ни помогне, никой няма интерес да излезат наяве заслугите на народа ни. Неудобните факти ще ги обявят за чудеса..."


Благодаря и аз за проявения интерес към нашето минало!
цитирай
162. kpandjarova - ---------------------------...
17.09.2012 15:48
joysii написа:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Нужен е един идеал, който да се следва и да стигне до обединението на българите. Трябва да си върнем самочувствието присъщо на дедите ни, да се оттървем от натрапената ни роля на слуги и да започнем сами да ковем съдбата си.

Джойси,за такива катоо теб има една басня."Бухал и светулка" се казва.Познай олицетворение на кое си ти.И още нещо."Човекът не е съд,който трябва да се напълни,а факел,който трябва да се запали'"Мисъл на един велик човек,човеколюбец.Кой е той ти знаеш,предполагам.В спор за "научен " подход няма да влизам.Едни робуват на суетата и се кланят на "Научни величия",слуги на чужди интереси,други служат на истината и родолюбието и по този начин лумва огъня-милиони факли.Завършвам с още една НЕ МОЯ мисъл,на неоспорим ерудит-"И не оспаривай глупца"-А.С.Пушкин.
================
Нужен Ви е идеал - направо си го кажете,че Ви е нужна една лъжа, за да си върнете самочувствието!
Това е проблемът на Спароток и компания - ВРЪЩАНЕТО НА ИЗГУБЕНО САМОЧУВСТВИЕ. На всяка цена. Затова си го търсите чаааак при траките.
Моето самочувствие си е тук, затова предпочитам да се доверявам на специалисти, грамотни и образовани хора, а не на екземпляри без самочувствие в блог.бг.
Пък с такива като вас нямам никакво намерение да се обединявам. Не само аз, всички интелигентни хора мислят като мен.

цитирай
163. анонимен - on German Tiger (Part 1)
17.09.2012 15:48
Излишно е да се спори с германския тигър.Човекът е интелигентен и начетен,но предубеден и квадратен./вероятно е немският му произход./Невъзможно е да го помръднеш и на милиметър от неговите гранитни позиции.Това,което прави впечатление е ,че непрекъснато иска аргументи,но когато му го поднесеш,макар и силни и напълно убедителни,той не им обръща никакво внимание,а си знае все своето: саги ,именни традиции,топоними,съдържащи частицата "гот",чаршафи от списъци,които само той си знае какво доказват. Не е съгласен дори и с мненията на германските историци- естествено,те противоречат на гранитните му убеждеия. В тази връзка бих искала да посоча какво пише Ролф Хахман за липсата на археологически материали,доказващи скандинaвските преселения: "не е задължително едно странстване да бъде отразено в археологически находки - дори и най-невероятното от гледна точка на историята все пак е възможно".Може би този път ще се съгласи с мнението на Чилингиров,а именно ,че странстването на готите не може да бъде обект на науката,а се основава,подобно на религията,единствено на вярата?
Що се отнася до писаното от Гепард,подозирам,че той използва материали на добре известния Росен Милев, така че е излишно да се спираме на това.
Понеже е ясно,че Тигърът е чел внимателно Йордан, пък и има познания за именните традиции, дали е обърнал внимание на името на готския предводител КNIVA? Такова име нямат нито германците,нито скандинавците.
Дългите разглаголствания относно Сребърния кодекс,нитрат и пр. са безпредметни. Независимо кога и как е написан,той не може да бъде Библията на Урфил по простата причина,че съдържа части от Новия Завет,докато Урфил превежда Стария Завет без Царствата. Сега пък се оказва,че през XIII вek в Крим има Готи,които говорят на тевтонски.Това че говорят на тевтонски прави ли ги Готи?
цитирай
164. анонимен - on German Tiger (Part 2)
17.09.2012 15:49
Кой е установил,че езикът на готите е тевтонски? И после, къде отидохме чак през XIII век,когато готите отдавна са изчезнали и това,което е интересно е, че тяхното внезапно изчезване съвпада с внезапното масово появяване на славяноговорящи народи на юг от Дунава.На кого да вярваме,на Рубрук,или на стария Йордан,който все пак ни дава две готски думи: БЕЛАГИНИ и СТРАВА.Към тях можем да прибавим и тези на Приск: МЕД и КАМОС. Има още едно свидетелство за готския език- това на Константин Порфирогенет,където между думите на готския танц намираме ГУБИЛАР,ИДЕ,ИГОР,ОГЪН....Смисълът е ясен: Губилар/дявол/ иде,огън да го гори.А това си е старо българско заклинание.
цитирай
165. sparotok - до анонимен коментиращ germantiger
17.09.2012 15:57
Одобрих коментарите Ви, но те не се появиха. Днес явно има отново някакъв бъг в системата. Копирах написаното от Вас и го пускам сам.

15:48 - on German Tiger (Part 1)
от: анонимен За постинг: ЧУДЕСА И НЕУДОБНИ ФАКТИ
Излишно е да се спори с германския тигър.Човекът е интелигентен и начетен,но предубеден и квадратен./вероятно е немският му произход./Невъзможно е да го помръднеш и на милиметър от неговите гранитни позиции.Това,което прави впечатление е ,че непрекъснато иска аргументи,но когато му го поднесеш,макар и силни и напълно убедителни,той не им обръща никакво внимание,а си знае все своето: саги ,именни традиции,топоними,съдържащи частицата "гот",чаршафи от списъци,които само той си знае какво доказват. Не е съгласен дори и с мненията на германските историци- естествено,те противоречат на гранитните му убеждеия. В тази връзка бих искала да посоча какво пише Ролф Хахман за липсата на археологически материали,доказващи скандинaвските преселения: "не е задължително едно странстване да бъде отразено в археологически находки - дори и най-невероятното от гледна точка на историята все пак е възможно".Може би този път ще се съгласи с мнението на Чилингиров,а именно ,че странстването на готите не може да бъде обект на науката,а се основава,подобно на религията,единствено на вярата?
Що се отнася до писаното от Гепард,подозирам,че той използва материали на добре известния Росен Милев, така че е излишно да се спираме на това.
Понеже е ясно,че Тигърът е чел внимателно Йордан, пък и има познания за именните традиции, дали е обърнал внимание на името на готския предводител КNIVA? Такова име нямат нито германците,нито скандинавците.
Дългите разглаголствания относно Сребърния кодекс,нитрат и пр. са безпредметни. Независимо кога и как е написан,той не може да бъде Библията на Урфил по простата причина,че съдържа части от Новия Завет,докато Урфил превежда Стария Завет без Царствата. Сега пък се оказва,че през XIII вek в Крим има Готи,които говорят на тевтонски.Това че говорят на тевтонски прави ли ги Готи?
Одобри | Изтрий

15:49 - on German Tiger (Part 2)
от: анонимен За постинг: ЧУДЕСА И НЕУДОБНИ ФАКТИ
Кой е установил,че езикът на готите е тевтонски? И после, къде отидохме чак през XIII век,когато готите отдавна са изчезнали и това,което е интересно е, че тяхното внезапно изчезване съвпада с внезапното масово появяване на славяноговорящи народи на юг от Дунава.На кого да вярваме,на Рубрук,или на стария Йордан,който все пак ни дава две готски думи: БЕЛАГИНИ и СТРАВА.Към тях можем да прибавим и тези на Приск: МЕД и КАМОС. Има още едно свидетелство за готския език- това на Константин Порфирогенет,където между думите на готския танц намираме ГУБИЛАР,ИДЕ,ИГОР,ОГЪН....Смисълът е ясен: Губилар/дявол/ иде,огън да го гори.А това си е старо българско заклинание.
Одобри | Изтрий

цитирай
166. germantiger - Понеже не идваш при мен Спароток, да ти спомена за напредналите траки и още
17.09.2012 21:25
1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот. Най-сетне готите победили Това е народът(на българите),който преди тебе имаше всичко,което е пожелавал; народ,в който този е придобивал титли,който е купувал благородството си с кръвта на неприятеля,в който бойното поле прославя рода,понеже у тях се смята без колебание за по-благороден оня,чието оръжие е било окървавено в сражение;те са народ,комуто преди битката с тебе(крал Теодорих) не се е случвало да срещне противник,който да му устои,и народ,който дълго време е извършвал войните само с набези.Тях не са поставяли в затруднение,както трябва да се очаква,нито планинските масиви,нито изпречилите се реки,нито липсата на храна,понеже смятат,че е достатъчно удоволствие да пият кобилешко мляко.Кой би устоял срещу противника,който се носи и храни от своето бързо животно? По-рано вярваха,че светът е открит за тях,сега смятат,че за тях е затворена само тази част от земята,която ти пазиш. "

И ПАК

Касиодор в своята Готска хроника (ок. 519 г.) под 504 г. е записал: „В това консулство, след като благодарение на доблестта на крал Теодорих бяха победени българите, Италия отново овладя Сирмиум”.

И ОЩЕ

През 480 г. византийският император Зенон (474-491) се обръща към българите за помощ срещу готите. Враждата между остготските вождове Теодорих Амалецът и Теодорих, синът на Триарий, приключва в 479 г. В опит да изпълнят молбата на император Зенон българите са отблъснати от Теодорих, сина на Триарий. През 482г. е споменат български владетел Бузан. През 488 г. Теодорих тръгва за Италия по римския крайдунавски път. Гепидите, подкрепени от български отряди, се опитват да спрат и отклонят остготите в сблъсък при р. Улка. Загива вождът на българите Бузан (П. Дякон).

ДВА РАЗЛИЧНИ НАРОДА - "ГРАНИЦАТА" ЯСНО Е ПОСТАВЕНА

КЪДЕ ВИ ОТИДОХА БЕГЕГОТИТЕ?!

ИМАЛО ОЩЕ

По повод на готите ако си чел хубаво Йорданес трябва да си прочел ето това:

След смъртта на Острогост, Книва, разделил войската на две части и изпратил една част да опустошава Мизия, понеже знаел, че тя пoради нехаиството на императорите била лишена от защитници, а сам той се установил с 7000 воиници при Еусция
/Йорданес/

Тракия почувствала жестокоста на готите. Тук именно при полите на планината Хемус те предприели нападение към близкия до морето град Анхиало и скоро се приближили до него.
/Йорданес/

Едва ли местен народ би опустошавал собствената си земя?!

Този въпрос ти го пиша, защото ти наблягаш и не само ти на поредни "освобождения" и завръщане на народ при народа в "своите" земи при "родсвеници", често ползвате този аргумент немалко потребители, но В СЛУЧАЯ той е дискредитиран.

2. СЛАВЯНИ И БЪЛГАРИ – ПАК РАЗЛИЧНИ НАРОДИ

За смесването...Георги Пизидийски в помета си „Аварската война”:

„Бушуващата буря на неприятелите ни връхлетя като неизмерима вълна, изригвайки пясък от варвари. Защото лошият вятър от Тракия ни докара насила сред лято буря...Наистина войната не беше проста и единствена, но беше преплетена и беше се разпростряла сред различни и смесени племена. Защото славянин се беше споразумял с хун, скит с българин и пак мидиец със скит, те имаха различни езици и земи, бяха разделени и дълго време се намираха в близки отношения...” (славянин-склавин? или).

ОТНОВО РАЗЛИКАТА МЕЖДУ БЪЛГАРИН И СЛАВЯНИН - ФАКТ!

И ПАК И ОЩЕ
ОТ ПОТРЕБИТЕЛ http://iuliuscaesar.blog.bg/

Във връзка със заселвнето на бългрите предвождани от Кубер в днешна Македония в извора се споменава за един от неговите първенци следното:

Споменатият предводител Кубер узнал за това. Не можейки да скрие коварството, което лежало в сърцето му, за своя гибел и по свое усмотрение той направил съвещание заедно със съветниците си и тайно взел следното решение. Един от неговите първенци, който бил изтъкнат и лукав във всичко, знаел нашия език, както и езика на римляните, на славяните и на българите и , накратко казано, бил изкусен във всяко отношение и изпълнен с дяволска хитрос.

Ето и старогръцкия оригинал на част от цитирания пасаж:

&#954;&#945;&#953; &#964;&#949;&#957; &#954;&#945;&#952; &#951;&#956;&#945;&#962; &#949;&#960;&#959;&#964;&#959;&#956;&#949;&#957;&#959;&#957; &#947;&#955;&#969;&#963;&#963;&#945;&#957; &#954;&#945;&#953; &#964;&#949;&#957; &#929;&#969;&#956;&#945;&#953;&#959;&#957;, &#931;&#954;&#955;&#945;&#946;&#969;&#957; &#954;&#945;&#953; &#914;&#959;&#965;&#955;&#947;&#945;&#961;&#969;&#957;...

Цитираният пасаж е много показателен в някои отношения:

В извора ясно се говори за славянски и български език. Както знаем езикът е най-силният етноопределящ фактор. От това сведение става ясно, че славяни и българи говорят на различни езици и оттук, че са два различни народ.

3. БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТРАКИ

Патриарх Никифор и Теофан Изповедник говорят за българите на Балканите като за „новопоявил се народ”, което изключва отъждествяването им както с ираноезичните и добре познати на ромеите сармати и скити, така и с траките, които, разбира се, са източноримски поданици.

НОВ НАРОД, ДОБРЕ СИ ЗНАЯТ НАРОДИТЕ В ИРИ, ТОЗИ НЕ ГО ПРИПОЗНАВАТ!
цитирай
167. germantiger - И още от двата ми постинга:
17.09.2012 21:27
Въпрос - чели ли сте:

1. Извора за мръсния и крадлив народ?

2. Извора за траките броящи до 4?

3. Извора за това как продавали децата си?

4. Как блудтсвали с жените си?

5. Как прилагали членовредителство?

6. Как пиянствали и не работели мъжете?

НЯМА ДА ГИ ПРЕДЛОЖА ТУК, МНОГО СА И НЯКОИ ПРОСТРАННИ – ЛИЧНО АЗ НЕ ИМ ВЯРВАМ ВЪВ ВСИЧКО, НО НАЛИ ОБИЧАТЕ ИЗВОРИ И ЯВНО ГИ ЧЕТЕТЕ ИЗБИРАТЕЛНО, ТА ПАК НА ВЪПРОСА – ТЕЗИ ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ГИ?!

За вас

траките могат да мигрират от Иралнадия и Британия до Египет и Индия

обаче готите примерно не могат да мигрират скромничко от Скандза през Европа

траките могат да са навсякъде, но няма начин тюркска или друга група народи да митарстват на коне - за тях е забранено

всезавръщането в себе си

на чистотата като сълза на младенец или дева

и на потенцията, че само траките ходят по света - другите растат в саксия

(или като викинги им е позволено само по вода да разпускат)?

КИМВРИТЕ БЪЛГАРИ ЛИ БЯХА, НАЛИ ОБИЧАМЕ ИЗВОРИ

Плутарх за кимврите:
„Вероятно те са били германски народ, живеещ около северния океан, за това свидетелстват техния огромен ръст, сините им очи и това, че германците наричат кимври-разбойниците.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ ВСИЧКО ПО ЛИМЕСА БИЛО БЪЛГАРСКО И ВОЙСКАТА НА ЗРИ БИЛА БЪЛГАРСКА, А НЕ ГЕРМАНСКА

За да не се съмняваш за германския войник на служба в Рим или като враг на Рим и то "изворово":

В надгробните паметници на войници от германския корпус гардове на императора са записани много такива именно за германци, пример ти давам:

Валент, германец, батав по племе... има такива камъни за произход и упоменаване на германец фриз, германец от племето убии итн итн..
Ариовист получава титула Rex Germanorum от Цезар...

За пореден път никой не обори сагите, а аз имам още
За пореден път никой не обори именната традиция
Словното богатство също

Вие много добре усещате в себе си слабостта си, защото един човек - аз поставих по-ясни, по-многбройни и по-сериозни аргументи от вапите- аз който нямам претенция в античната история и извори, които не можете да отречете!

ТОВА Е ИСТИНАТА и тя ви боли, мълчанието на почти всички автохтонисти под чиито постинги съм показвал аргументите ми повече от година са допълнително свидетелство за вашата слабост.

А пропо въобще не се впечатлявам от свободбните ви разсъждения за желанието на германите да отнемат чуждо, Германия създаде толкова, колкото България и още 10 като нея не могат и не можаха, за жаклост - без ирония - факт! Германия е твърде високо за вашите сияйни обвинения благородни ми светли потребители.
цитирай
168. germantiger - ...
17.09.2012 21:40
СПАРОТОК, защо изпитваш страх и не коментираш при мен?

Каня те съвсем културно, ако ти е липсвала покана и не изпитваш ни най-малко притеснение?!

Покажи на съратниците ти, че имаш по-ясни, повече и по-сериозни аргументи от моите под моя постинг, КАКТО АЗ ДОБЛЕСТНО И БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ ПИСАХ ПОД ТВОЯ И ГО ПРАВЯ СЕГА?!
цитирай
169. sparotok - !
17.09.2012 22:05
germantiger написа:
СПАРОТОК, защо изпитваш страх и не коментираш при мен?

Каня те съвсем културно, ако ти е липсвала покана и не изпитваш ни най-малко притеснение?!

Покажи на съратниците ти, че имаш по-ясни, повече и по-сериозни аргументи от моите под моя постинг, КАКТО АЗ ДОБЛЕСТНО И БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ ПИСАХ ПОД ТВОЯ И ГО ПРАВЯ СЕГА?!


Тигре, с поведението си ти премина границите на приличието и уважението...жалко, много жалко.

Мои приятели ми пратиха писанията ти...какво да кажа, не бях очаквал това от теб. Изполваш името ми в заглавието, а споменаваш неща, които аз никога не съм твърдял.

- никога не съм твърдял, че баварците са българи
- никога не съм твърдял, че скандинавците са българи...има обаче българско влияние върху викингите...

Ти трупаш хаотично данни от различни области...и искаш отговор...

С предубеден човек не може да се спори, а с предубеден и афектиран човек е както невъзможно, така и неразумно да се спори.

Аз съм дал своите аргументи, ти също твоите. Всеки може да чете и да премисля.



Отношенията ми с теб прекъсват тук.
цитирай
170. germantiger - Персонално Спароток
17.09.2012 22:46
Донякъде си прав,че трупам хаотично инфо, защото тази тема не ми е пряк интерес, но мисля, че често вие правите същото.

Също така не мисля, че мога да тълкувам правилно историческите извори, защотоедва ли знам с какво да ги сравня или съдбата и възможното заблуждение или зависимост на пишещия извор. Вероятно и няма да сравня два извора от един и същ период. Това могат няколко историци в блог, мисля обаче, че част от вашата автохтонна общност да я нарека не можете и не сте подготвени образовани за това.

...

Не съм афектиран - преследвам подобен маниер на писане, който съзнавам, че не блести с коректносткъм другия, често пъти е рязък, но въздействащ и оставящ следа - опита ме е научил на това, теб на друго, пътища много и различни, но успешни.

Разбира се, че ползвам името ти за да провокирам активност, интерес и твоето лично участие по възможност. Ти самия позлваш провокативни заглавия които звучат сензационно - развиваш в тях тезите си, не са с име на жив човек ще кажеш, но за мен живия може да се защити, а историческата личност е над теб и мен, нея бих позлвал с уважение, нашите имена все още не заслужават толкова респект, айде твоето може и да е за съратниците ти.

...

Моето отношение към теб продължава, защото научавам доста от блога ти, ти също има какво да научиш от моя, но в други темиако те вълнуват! Ако съм те засегнал в нещо - извини ме, от друга страна - не трябва да е удобно за теб или за мен или за друг търсещ някаква истина - такива спорове и горещи и резки СПОРЕД МЕН трябва да има!

...

На добър път Спароток, но аз оставям с впечатлението, че ти не посмя да коментираш с мен по същество, не призна дефицита на аргументи и не усети същността на моите постинги - НЕ ГОТИТЕ СА ВАЖНИ, А ВСЕБЪЛГАРИТЕ И ВСЕСИЯЙНОТО В ТЯХ.

1. ТРАКИТЕ ЕДВА ЛИ СА ОСНОВАТА НА СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, НЕСЪМНЕНО ЕДНИ ОТ ПЪРВИТЕ ДА?!

2. БЪЛГАРИТЕ АКО СА ТРАКИТЕ ЕДВА ЛИ СА БИЛИ ВИНАГИ И САМО СИЯЙНИ И БЛАГОРОДНИ?!

3. СТРУВА МИ СЕ ПОКАЗАХ, КАК С ТВОЯ ПОДХОД ОТ ДУМИ МОГА ДА ЗАЩИТЯ ТЕЗА, НО ВИЕ НЕ Я ПРИЕХТЕ, А ТЯ Е "ВАШ ОБРАЗ И ПОДОБИЕ"!
цитирай
171. bgwest - Въпрос - чели ли сте: 1. Извора ...
17.09.2012 23:37
[quote=germantiger]Въпрос - чели ли сте:

1. Извора за мръсния и крадлив народ?

2. Извора за траките броящи до 4?

3. Извора за това как продавали децата си?

4. Как блудтсвали с жените си?

5. Как прилагали членовредителство?

6. Как пиянствали и не работели мъжете?

НЯМА ДА ГИ ПРЕДЛОЖА ТУК, МНОГО СА И НЯКОИ ПРОСТРАННИ – ЛИЧНО АЗ НЕ ИМ ВЯРВАМ ВЪВ ВСИЧКО, НО НАЛИ ОБИЧАТЕ ИЗВОРИ И ЯВНО ГИ ЧЕТЕТЕ ИЗБИРАТЕЛНО, ТА ПАК НА ВЪПРОСА – ТЕЗИ ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ГИ?!

За вас

траките могат да мигрират от Иралнадия и Британия до Египет и Индия

обаче готите примерно не могат да мигрират скромничко от Скандза през Европа

траките могат да са навсякъде, но няма начин тюркска или друга група народи да митарстват на коне - за тях е забранено

всезавръщането в себе си

на чистотата като сълза на младенец или дева

и на потенцията, че само траките ходят по света - другите растат в саксия

(или като викинги им е позволено само по вода да разпускат)?

КИМВРИТЕ БЪЛГАРИ ЛИ БЯХА, НАЛИ ОБИЧАМЕ ИЗВОРИ

Плутарх за кимврите:
„Вероятно те са били германски народ, живеещ около северния океан, за това свидетелстват техния огромен ръст, сините им очи и това, че германците наричат кимври-разбойниците.

ЗА ТЕЗИ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ ВСИЧКО ПО ЛИМЕСА БИЛО БЪЛГАРСКО И ВОЙСКАТА НА ЗРИ БИЛА БЪЛГАРСКА, А НЕ ГЕРМАНСКА

За да не се съмняваш за германския войник на служба в Рим или като враг на Рим и то "изворово":

В надгробните паметници на войници от германския корпус гардове на императора са записани много такива именно за германци, пример ти давам:

Валент, германец, батав по племе... има такива камъни за произход и упоменаване на германец фриз, германец от племето убии итн итн..
Ариовист получава титула Rex Germanorum от Цезар...

...................................................................................................................
Сега вече съжалявам за моментите в които съм те подкрепял тук.В блога на Спароток.
цитирай
172. germantiger - BGWEST ПРЕДСТАВЯНЕТО НА ИЗВОРИ НЕ ИЗИСКВА СЪЖАЛЕНИЕ, РАДОСТ ИЛИ ОДОБРЕНИЕ
18.09.2012 20:07
КОМЕНТАРА МИ КЪМ ГЕТ ОТ ПЪРВА ЧАСТ, НО ЩЕ ПОСЛУЖИ И ТУК!
Да напишеш, че траките са на Балканите преди елините - ДА, това самите елини са го признали.

Да споменеш, че Пантеона елински богове в немалка част са тракийски -ДА, това пак елините са го споменали "вяло".

Да твърдиш, че е нужна гордост, популяризиране пред света - ДА, абсолютно прави са автохтонистите и Спароток.

Не ми се струва да са прави в това, че днешния българин е в множеството си тракиец, но и тук може да са прави, имат свои аргументи.

Да напишеш обаче, че елините не струват, че културата им не е тяхна - това е мерзко и долно, защото когато пак преди година може би в мои постинги изписах десетки елини творци - Спароток ми спомена само 3-4 тракийски и на моя коментар той не можа да опонира и как ще може след като аз мога да напиша дори 200 елински творци от Античността имам ги в книги, антологии и каквото пожелаеш. Гърците обаче днешни не са ми на сърце и за това не им адвокатствам и няма да го сторя предполагам никога.

За това иде реч Гет - за гордостта и за безмерието (в смисъл без мярка днес), за заслужената тракийска истина и за титаничността на елинската цивилизация в немалко отношения. За тракийското, но и за респекта към чуждото и най-вече за истинноста НЕ САМО КЪМ СВОЕ, НО И КЪМ ЧУЖДО в историята. Пиши за своето, но не маргинализирай чуждото или поне мълчи и не пиши за него в постинги, а само за любимото

ВПРОЧЕМ ИМЕНАТА ПОСОЧЕНИ ОТ СПАРОТОК МОЖЕ ДА СА БИЛИ 5-6 ИЛИ ДОРИ 10 (има ги под мой мисля постинг), НО БЯХА В ПЪТИ ПО-МАЛКО ОТ ТЕЗИ КОИТО АЗ НАПИСАХ, а можех и още както споменах.

Защо величието на други накърнява според вас тракийското?!
цитирай
173. bulgarinut57 - КОНТРА НА 50% ОТ СЕБЕ СИ.
18.09.2012 23:06
Sturmgesch&#252;tzе,

Ти каза:
"...за титаничността на елинската цивилизация в немалко отношения."

Ти каза:
"КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО"

Ти каза:
"Моя "ресор" е война и военна история, за друго сериозни претенции нямам."

Ти каза:
"Емоцията може да се изиграе и с нея да се манипулира.
Емоцията ти позволява да оставиш трайна следа и да се откроиш."

Това ли бе твоята цел или бъркам !?
цитирай
174. germantiger - За bulgarinut57
19.09.2012 02:17
173. bulgarinut57 - КОНТРА НА 50% ОТ СЕБЕ СИ.
18.09 23:06
Sturmgesch&#252;tzе,

Ти каза:
"...за титаничността на елинската цивилизация в немалко отношения."

Ти каза:
"КОНКРЕТИКА, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО"

Ти каза:
"Моя "ресор" е война и военна история, за друго сериозни претенции нямам."

Ти каза:
"Емоцията може да се изиграе и с нея да се манипулира.
Емоцията ти позволява да оставиш трайна следа и да се откроиш."

Това ли бе твоята цел или бъркам !?

...

Абсолютно вярно, че нямам претенции за дълбочина и сериозност в друго - това са критерии прилагани от мне и към мен. Ако ги приложа към повечето от вас тук, то аз трябва да имам сериозни претенции в историчността с повече знание от много от вас тук с изключение само на няколко над моето знание и инфо.
С това не желая да обидя никой, а СЪМ ЧЕСТЕН ако моетомнение като честност ви обижда... ?!

Емоцията действително е оръжие и слабост, аз също съм жертва на емоцията понякога, в други случаи я ползвам - всички го правим, но не го признаваме, а този който не ползва емоциите си е най-малкото неразвит знам ли в какво отношение - психическо може би. Ти българино ползваш емоцията си за да "наказваш" и да се бориш имагинерно в нета или не си го забелязъл в себе си?!

Елинската цивлизация наистина е велика не само за мен, а вероятно за целия цивилизован и знаещ свят. Проблем ли е тя да е велика и траките да са уникални, проблем ли е за да я има твоята истина, да има и постижението на друг?! Ако практично ми споменеш, че гръцкия PR пречи на тракийското утвърждаване пред света ще те разбера, пред истинноста обаче грешиш ако шпрезираш и смяташ за малки елините. Нямам нищо против да ги мачкаш с идеята да наложиш своето щом това е рационално, но НА МЕН ЛИЧНО не ми излизай с довода, че са под траките като цивилизация. Ако го правиш пред мен - или се подиграваш с моето знание и интелект или отсъстват в необходимата степен при теб!

P.S.
Благодаря на Спароток, че продължава да одобрява коментарите ми, макар тъй-като вече пиша за нравственост и коментара ми по някакъв начин подлага на съмнение чистотата на позицията ви предполагам, че може да сме дотук с допускането ми?!
цитирай
175. bgwest - Тигре,едно е да даваш "извори",друго е да вникнеш в тях.
19.09.2012 22:27
Ако вникваш в нещата,никога не би написал това:
1.ГОТИ И БЪЛГАРИ СА РАЗЛИЧНИ НАРОДИ/това е твое мнение,основано на долунаписаното,което си е извор/

Магнус Ф. Енодий - V век:

"Сблъскали се два народа, които никога не са се плашили от смъртта. Чудили се един на друг, че се намират равни на себе си и че в човешкия род Гот се осмелява да противостои на Българин и Българин на Гот.

...Когато двама братя почнат да се колят,всички се чудят как може да се случи това в човешкия род....

Говориш за Готи в Крим през 13в.,говорещи тевтонски...добре,съгласен...но готи е имало в Крим и през 3в.,но още не са знаели тевтонски...
Добре,даваш извори в твоя си контест и ред на мисли,ок.
Но, "схващаш"нещата от средата.Засяваш една нива,която първо трябва да изореш.
И тея снимки дето си ги накачорил в твоя блог:)))Твоя Долф Лундгрен,дето все го даваш за пример/в предишни твои коментари и постинги,не сега/го нема ни в Германия ни в Швеция.Това лице/тип/се среща най много в Литва/по селата/и в полша/по малко и пак по селата/
Умно си,ама подхващай нещата от самото начало,не от средата.
цитирай
176. bulgarinut57 - Sturmgesch&#252;tzе,
19.09.2012 22:47
смятам, че разговорът ни е добре да продължи на друга "маса".
Тук ще бъде почти извън темата.

"Нравственост" е изключително понятие !

И ти и аз сме хора на ЧЕСТТА !
"Играта" с емоционалността е много силна моя професионална черта.
БЪЛГАРИН съм все пак... и още нещо.
цитирай
177. germantiger - ...
20.09.2012 00:17
bgwest, предполагам нямаш нито атласа, нито книгите с антропологични типове, които аз имам, защото ако беше наясно, щеше да знаеш, че ДОЛФ ЛУНДГРЕН Е АБСОЛЮТЕН, ПОЧТИ ЧИСТ ДАЛОНОРДИД. С едрите кости, с широката долна челюст, с надочните дъги, с правата коса, с по едрите устни дори. Дори без ирония или оргииналност схематичната рисунка за далонордид в моя книга сякаш е портрет на Долф Лундгрен - не се будалкам въобще!

Друго повторение на Долф Лундгрен е примерно футболиста шведски от 90-те години Клас Ингесон, а иначе Лундгрен не съм го давал с фотос В НИТО ЕДИН МОЙ ПОСТИНГ ДО МОМЕНТА, надявам се добре да помня! Бъркаш го с някой друг. Долф за да е лигав балтославянин, а не нордид или "балтийските немци" както едно време им викаха трябва да има ПО-ТЪНКИ КОСТИ, ПО-ОБЛО И МЕКО ЛИЦЕ И СКЛОННОСТ КЪМ ДЕБЕЛИЧКО РУСНАЧЕ ТИП МЪЖЛЕ НА 40-50 ГОДИНА ВЪЗРАСТ ТОПЧЕСТО.

Народите не са братя, за разлика от моите извори ти в момента си разсъждаваш свободно за братлета или други и имаш самочуствието да ми предаставяш твое съждение с приоритет пред документиран аргумент представен от мен - нескромно най-малкото.
цитирай
178. germantiger - ...
20.09.2012 02:56
Трябва ДА СЕ ИЗВИНЯ НА СПАРОТОК, че както правилно ми писа в коментар - ползвал съм неговото име в заглавието на двата мипостинг, прди година го ползвах в други четири, което може би действително не е коректно.

Не съм го направил за да петня името му, няма и как в мой постинг мисля това да стане без да коментирам личността му, идеята ми е ясна - да провокирам интерес и реакцията в хората мислещи като него или дори в самия него.

Независимо от всичко, не е коректно стореното от мен, макар да нямам нищо против той също да направи постинг визирайки мен или друг отговаряйки или каквото пожелае.

Той вероятно се въздържа подбуден от това, че трябва да върви по своя път и да не популяризира без да ще други потребители. Аз пък мисля, че спора и истината са абсолютно важни.
цитирай
179. rumenige - Будителю...
27.09.2012 18:26
Заради хилядите артефакти из целия свят изковават хиляди лъжи, които меко казано прозират.Дедите ни са казали "На лъжата краката са къси" ... за вселената няколко хиляди години са само миг.Вярвам, че тепърва истината за рода ни ще изплува от политическата, религиозната и културната мътилка в която сме поставени, не от скоро, но не и завинаги.Поздрави!
цитирай
180. sparotok - "На лъжата краката са къси" ...
12.03.2013 02:15
rumenige написа:
Заради хилядите артефакти из целия свят изковават хиляди лъжи, които меко казано прозират.Дедите ни са казали "На лъжата краката са къси" ... за вселената няколко хиляди години са само миг.Вярвам, че тепърва истината за рода ни ще изплува от политическата, религиозната и културната мътилка в която сме поставени, не от скоро, но не и завинаги.Поздрави!


Какво да добавя - "На лъжата краката са къси" ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929405
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031