Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2012 13:43 - ТРАКИЙСКИТЕ МУЗИ И БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 35895 Коментари: 109 Гласове:
103

Последна промяна: 19.07.2012 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



            ТРАКИЙСКИТЕ МУЗИ И БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ

 

 

 


В древността на музите се е гледало като на богини.Техните дарби в областите на пеенето, танците, поезията и науката са считани за уникални.Не е случайно това, че Орфей – ненадминатия майстор на лирата е определен като син на музата Калиопа – сладкогласната...Без съмнение прочутия тракиец наследява таланта си от своята майка. Същия този забележителен талант е присъщ и на други орфееви сънародници -Тамир и Лин*.

                         image

 

http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Mousai_Helikon_Staatliche_Antikensammlungen_Schoen80_n1.jpg&filetimestamp=20071016195719

 


Кои обаче са музите, кои са тези необикновени жени, които запленяват човешкия дух и разум хилядолетия наред? Различни автори от далечното минало твърдят различни неща. Римския писател Варон смята, че първоначално музите са били само три- Мелета, Мнема, Аеда... В древните предания обаче се разказва също за Ерато, Калиопа, Клио, Евтерпа, Полихимния, Мелпомена, Талия, Терпсихора, Урания. Споменават се дори Меса, Нета, Арха... Аполон е посочен като техен покровител и водач...Този бог е от тракийски произход, знае се, че е почитан е от Орфей **.  Макар легендите за пленяващите с красотата и уменията си жени да са записани в гръцката митология, музите в никакъв случай не са гъркини. По-скоро става дума за тракийки, чиято лична свобода и необикновен певчески талант е смаял и омагьосал южните ни съседи.  

 
    image

 

 

 В древността се е смятало, че музите обитават земите край Олимп. Както името на тази планина, така и названията на реките в близост до нея са тракийски по произход, а етимология може да се даде с помощта на българския език. Според В. Георгиев Олимп -Ολυμπος (свещеното място на боговете) се тълкува като fracture, dйbris -отломки, парчета (скали). Сравнение е дадено със санскр. глаг. lumpati -троша, правя на парчета. Незнайно защо Георгиев пропуска българските глаголи лупам, ломя, олупвам, олумвам, лумя (диал.форма)-троша, правя на парчета...Те са прекрасен кандидат за името на Олимп-Ολυμπος... Названието на река Пеней В.Георгиев обяснява с думата пена-пяна, т.е. Пеней означава пенлива река. Сродни хидроними са течащите в Тракия Panisia, Panisus. Техните имена също се обясняват с думата пяна.

 

Планината Хеликон ( λικών ) е известна като свещено място на музите. Там те са били чествани с празник наречен на тяхно име-Музея: Pierus, a Macedonian, is said to have been the first who introduced the worship of the nine Muses, from Thrace to Thespiae, at the foot of mount Helicon. (Paus. ix. 29. § 2.) There they had a temple and statues, and the Thespians celebrated a solemn festival of the Muses on mount Helicon, called Mouseia (Paus. ix. 27. § 4, 31. § 3; Pind. Fragm. p. 656, ed. Boeckh; Diod. xvii. 16.)”. http://www.theoi.com/Ouranios/Mousai.html

 

Названието Хеликон ( λικών ) е гръцкото предаване на Велика, т.е. свещена за музите планина. Великус (велик) е тракийско лично име регистрирано в надпис IDR I 37 - http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi%3Fikey%3D301467%26bookid%3D743 .

 

Олимп, Пеней, Хеликон и др. спадат към  едни от най-древните документирани топоними и хидроними. Имената са дадени от изконните обитатели на тези територии, а това са без съмнение траките и техните близки роднини пелазгите. Гръцкия автор Страбон свидетелства, че в далечното минало цялата земя на Гърция е била обитавана от варвари (Geogr. VII. 7.1). Важно е да се спомене и това, че освен тесалийския Олимп – там където музите са почитани, има и друга планина с идентично име. Тя се намира в Мала Азия и е наречена Мизийски Олимп, защото е обитавана от тракийския народ мизи. Д.Хоматиан твърди, че мизите са познати и под името българи. Стария автор обяснява как по времето на Александър Велики дедите ни са прогонени на север, но след време се завръщат и отвоюват земите си обратно... (http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html).

 

Мизите наречени още българи са най-големия тракийски народ. В далечното минало те са имали владения  в Северна и Югозападна България, Южна Румъния, Северна Сърбия, Македония, а и значителни територии в Мала Азия. Колонии на мизите има дори в Египет, там тракийския народ е познат под името мешвеш. Херодот предаваш мешвеш като максии и обяснява, че тези хора все още помнят своята прародина в Троада (Her. Hist. ІV. 191). Тук трябва да се поясни, че Троя се намира в областта Мизия.

 

Дедите ни са дали имената на река Пеней, а и на двата Олимпа. Има исторически извор, който поставя мизите в региона на Пеней и обитавания на музите Олимп. Херодот свидетлства, че още преди Троянската Война мизи и тевкри покорили всички народи на Тракия и стигнали чак до Адриатическо море, като южна граница на завоеванията им е станала река Пеней (Hist. VІІ-20)****. 

 

Етнонима мизи е познат под няколко варианта: Μύσοι, Μοισοι, Mysi, Moesi, Moeses (В.Георгиев, Траките...стр. 208). Смятам, че Μουσαι музи произлиза от Μύσοι и притежава значението мизийки, жени от народа на мизите. Същите тези мизи- Μύσοι, които Деметрий Хоматиан, а и много други стари автори наричат българи...Оказва се, че божествените създания, които са смайвали гърците са всъщност простосмъртни жени. Простосмъртни, но не и обикновени, тези тракийки от народа на мизите, наречени още българи са носители на големи дарби. Техните гласове са притежавали магическа сила. Когато са запявали сякаш не хора, а богове са изпълвали тракийските долини и полета със запленяваща мелодия...Това в комбинация с невероятната красота на българската жена е причината за възникването на легендата за музите. Дедите ни, носещи в древността името мизи са почитали слънцето, което Орфей нарича с името Аполон. Поради тази причина старите автори твърдят, че водач на музите (мизийските жени) е Аполон – бога на светлината. 

 

Ето какво сме ние – не наследници на теснооки, мургави номади, а потомци на великия тракийски народ мизи, който е станал известен не само със своята сила и мъжественост, но и с необиковената красота и певчески дарби на жените си. Красота и дарби, които все още могат да се видят и чуят във всеки български град, във всяко българско селце. Чарът, добротата, вътрешната сила и певческия талант на българската жена позволяват да се каже, че музите са все още живи...

 

Нека пазим и обичаме своите музи:)

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.J.Lemprierre, Lemriere’s Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994 ;

2.V.Georgiev, La toponymie Ancienne  de la Pйninsule Balkanique et la thиse Mйditerranйenne, Sofia, 1961;

3.Г.Батаклиев, Антична Митология –Справочник, ДИ Д-р Петър Берон, София, 1985;

4. W.B.Skeat, A Consise Etymological Dictionary of the English Language, Harper & Brothers Publ. New York, 1900;

5.Herodotus, Histories, transl.G.Rawlinson, Wordsworth Classics of the World Literature, Herfordshire, 1996;

6.Strabo, Geography, transl. H.L.Jones, Harvard University Press, London, 1995;

7.В.Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

 

http://www.theoi.com/Ouranios/Mousai.html

 

http://epigraphy.packhum.org/inscriptions/main?url=oi%3Fikey%3D301467%26bookid%3D743 .

 

http://www.promacedonia.org/bugarash/ko/kratkozhitie.html

 

*Не е никак случайно, че думите музика и музей са изведени от муза. Музея е място където изкуствоно намира своята проява...( Skeat)

 

** Според Аполодор Лин е син на Калиопа и Еагър, т.е. явява се брат на Орфей (Г.Батаклиев, Антична Митология...).

 

*** Аполон не е гръцки бог, както се опитват да ни внушат мнозина автори. При хетите това божество е познато под името Апулунаш (Б.Хрозни).  Съюзници и васали на хетите са тракийските племена мизи и дардани. Чрез тях култа на бога на светлината и слънцето е преминал в Хетската Империя. Всъщност гърците са знаели много добре, че Аполон е тракийски бог: "Eratosthenes, Catasterismoi, says of Orpheus that he paid no honour to Dionysos, but considered Helios (the Sun) to be the greatest of the gods and addressed him as Apollon...

http://www.theoi.com/Ouranios/Mousai.html

 

**** Бащата на историята  нарича Адриатическо море Йонийско...

 

       

 




Гласувай:
104



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
08.07.2012 13:45
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
08.07.2012 13:48
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. stix - Прекрасно си описал историческите ...
08.07.2012 14:13
Прекрасно си описал историческите факти.

http://vbox7.com/play:17f58928
цитирай
4. sparotok - истината
08.07.2012 14:16
stix написа:
Прекрасно си описал историческите факти.

http://vbox7.com/play:17f58928


Истината понякога изглежда странно, но проверят ли се фактите старателно ще разберем, че невероятното всъщност е реалност:)

Благодаря за клипчето, много е подходящо!
цитирай
5. tit - Еее, гали окото и честолюбието някак този постинг!:):):))
08.07.2012 14:26
И разумът се предава някак - без да се задълбочава в доводите!:)
Толкова съм свикнала с клишето, че музите са гъркини, че не ми е минавало през ум да свържа названието им с това на тракийските племена.
А българките, пеещи или не най, са си най-хубавите жени на света. Които, макар да не го признават често, си имат най-добрите мъже!:)

Привет, Спароток! Вярвам, че този път нама да имаш възръжатели!:)

цитирай
6. sparotok - музи
08.07.2012 14:30
tit написа:
И разумът се предава някак - без да се задълбочава в доводите!:)
Толкова съм свикнала с клишето, че музите са гъркини, че не ми е минавало през ум да свържа названието им с това на тракийските племена.
А българките, пеещи или не най, са си най-хубавите жени на света. Които, макар да не го признават често, си имат най-добрите мъже!:)

Привет, Спароток! Вярвам, че този път нама да имаш възръжатели!:)



Тит, клишетата най-често са упорито повтаряни лъжи. Трябва да призная обаче, че преди двадесетина години аз също мислех музите за гъркини...а то не било така:)

Българката не се е научила да пее божествено едва в ново време. Този неин невероятен талант се е формирал в продължение на хилядолетия и то не къде да е, а в земите ни.

За красотата на българската жена няма какво да добавя...българките са най-хубавите:)
цитирай
7. анонимен - Истински финал-апотеоз на
08.07.2012 14:31
българката, прекрасна статия! Поздрави! ;)
-----
Ето какво сме ние – не наследници на теснооки, мургави номади, а потомци на великия тракийски народ мизи, който е станал известен не само със своята сила и мъжественост, но и с необиковената красота и певчески дарби на жените си. Красота и дарби, които все още могат да се видят и чуят във всеки български град, във всяко българско селце. Чара, добротата, вътрешната сила и певческия талант на българската жена позволяват да се каже, че музите са все още живи...



Нека пазим и обичаме своите музи:)

цитирай
8. joysii - Ееее, Спароток. . . . :):):)Чо...
08.07.2012 14:43
Ееее, Спароток....:):):)
Човеко, веднага става ясно ,че се падаш по бели, руси и светлооки дами.
Женската красота е нещо мноооого относително.
А една тесноока мургава номадка може да е доста по-пленителна от русолява опулена като жаба фльорца.
Красотата на една жена не се определя от цвета на кожата ,косите, формата на очите и такива разни, а от тяхното хармонично и естетично съчетание допълнено с интелект и приятен характер.
Да не говорим пък, че принцесата за един, може в очите на друг да е смотла.
Какво включва твоето понятие за "необикновена красота и певчески дарби"?
....................
Този постинг е симпатичен, но и един от най-наивните ти.
Поздрави.
цитирай
9. sparotok - лично мнение
08.07.2012 14:51
joysii написа:
Ееее, Спароток....:):):)
Човеко, веднага става ясно ,че се падаш по бели, руси и светлооки дами.
Женската красота е нещо мноооого относително.
А една тесноока мургава номадка може да е доста по-пленителна от русолява опулена като жаба фльорца.
Красотата на една жена не се определя от цвета на кожата ,косите, формата на очите и такива разни, а от тяхното хармонично и естетично съчетание допълнено с интелект и приятен характер.
Да не говорим пък, че принцесата за един, може в очите на друг да е смотла.
Какво включва твоето понятие за "необикновена красота и певчески дарби"?
....................
Този постинг е симпатичен, но и един от най-наивните ти.
Поздрави.


Джойси, верно е, в тази работа съм предал и личното си мнение. Не е обаче само то, това трябва да признаеш.

Посочил съм слабо известни факти, а именно, че:
- музите се почитат първо при траките
- майката на тракиеца Орфей е музата Калиопа
- топонимите и хидронимите от земите обитавани от музите са тракийски и имат обяснение на български език.
цитирай
10. brym4ence87 - Харесвам комбинирането
08.07.2012 15:17
на легенда и научни факти. Статията е много приятна за четене, гъделичка националното ни самочувствие и интересно поднесената информация ми допада ;-)
цитирай
11. sparotok - на легенда и научни факти. Статията ...
08.07.2012 15:33
brym4ence87 написа:
на легенда и научни факти. Статията е много приятна за четене, гъделичка националното ни самочувствие и интересно поднесената информация ми допада ;-)


Благодаря ти за оценката! Статията наистина събужда националното самочувствие, но това е напълно заслужено:)

Поздрави!
цитирай
12. mariniki - ееее... изключително ме радва фактът...
08.07.2012 16:01
че музите са българки...и така както си го написал...
безрезервно ти вярвам... най-сърдечен поздрав
за теб..
цитирай
13. анонимен - бугараш
08.07.2012 16:12
Павка,абе ,братле.Не е ли най-логичното и Мойсей да си идва от Мизия?Това си го мисля и свързвам ,ама и най-логично си изглежда?!Да не говорим,че може и потопа да се е състоял и по нашите земи и под Черно море да лежи историята/А ,и друго се чудя-срещал ли си някъде беседата на Юстиниян с неговите книжовници ,където те му казват категорично ,че след десет дневно търсене и четене са сигурни ,че Тервел и народа му са същите ,които преди са наричани траки ,а техния баща е Тирак?Тирак ,защото някъде бях чел ,че първо народа е бил ти-раки ,а след това е наречен от гърците -траки?Първата столица на Египет май беше Буто и тя е тракийска> Давай все така ,че скоро май ,май БАН ,ще закриват ТРАКОЛОГИЯТА(ако има тракология,ще трябва и гяурология да има)От различните завоеватели все сме наричани обидно,но още Раковси е казал ,че само от името на държавата ни се знае ,кои са арийците.С теб сме и скоро се надявам да я доближим максимално до истината ,нашата най-малко 70 вековна история.
цитирай
14. sparotok - !
08.07.2012 17:22
mariniki написа:
че музите са българки...и така както си го написал...
безрезервно ти вярвам... най-сърдечен поздрав
за теб..


Както фактите, така и качествата на българската жена говорят в полза на това, че музите не са изчезнали, а все още живеят в своята Родина ....България:)
цитирай
15. troia - Здравей sparotok,
08.07.2012 17:25
беше ми интересно, но последните две-три изречения направо ме довършиха.:) Поздрави и продължавай все така увлекателно да пишеш! Аз те подкрепям.
цитирай
16. sparotok - :)
08.07.2012 17:42
анонимен написа:
Павка,абе ,братле.Не е ли най-логичното и Мойсей да си идва от Мизия?Това си го мисля и свързвам ,ама и най-логично си изглежда?!Да не говорим,че може и потопа да се е състоял и по нашите земи и под Черно море да лежи историята/А ,и друго се чудя-срещал ли си някъде беседата на Юстиниян с неговите книжовници ,където те му казват категорично ,че след десет дневно търсене и четене са сигурни ,че Тервел и народа му са същите ,които преди са наричани траки ,а техния баща е Тирак?Тирак ,защото някъде бях чел ,че първо народа е бил ти-раки ,а след това е наречен от гърците -траки?Първата столица на Египет май беше Буто и тя е тракийска> Давай все така ,че скоро май ,май БАН ,ще закриват ТРАКОЛОГИЯТА(ако има тракология,ще трябва и гяурология да има)От различните завоеватели все сме наричани обидно,но още Раковси е казал ,че само от името на държавата ни се знае ,кои са арийците.С теб сме и скоро се надявам да я доближим максимално до истината ,нашата най-малко 70 вековна история.


Личното име Мойсей (Моше) няма нищо общо с племенното название мизи...

Колкото до твърдението, че траки идва от Тирак...съмнявам се в неговата истинност, макар да идва от Флавий Йосиф. Възможно е Йосиф да е знаел за роднинството на траките и финикийците живеещи в град Тир и това да го е накарало да каже, че траки идва от тираки.

Флавий Йосиф твърди също, че фригите произлизат от Тогарма (в някои преводи е даден като Труграма). Това е интересно защото според хазарския хаган Йосиф българите са потомци на Тогарма,т.е. българите и тракийското племе фриги са един и същ народ.

Най-ранните египетски столици са Тинис и Мемфис...

Траките наистина с старите арийци, Ст.Византийски твърди, че едно от древните имена на Тракия е Ария.
цитирай
17. анонимен - Не само красиви, но и умни...и войствени са българските жени!
08.07.2012 17:53
" Кой уши байрака...? "
Скоро ще я запеем отново тази песен, Schneiderman!
Поздрави!
цитирай
18. анонимен - бугараш
08.07.2012 18:00
Павка ,ама то да не навлизам в конспиративна теория ,обаче скоро една стара карта на днешна Палестина бях зървал ,че там имаше и град Скитопул и Маг(к)едон.Май и някъде беше казано, че и самия Давид петдесет дни , в началото ДРУГ език говорел(какъв да е)?!Та , пак конспиративно .....ако и Мойсей си е бил Мизи(Я) преди да стане Моше . .Много са близки ,Мизия и Моисей ,или само така ми се струва?
Ае,много здраве, че требе да потренирам малко и към 21.00 да ходя до националния , да го видим тоя с каубойската шапка ,дали може да пее ,както някога .
цитирай
19. sparotok - промяна в мисленето
08.07.2012 18:01
troia написа:
беше ми интересно, но последните две-три изречения направо ме довършиха.:) Поздрави и продължавай все така увлекателно да пишеш! Аз те подкрепям.


Последните изречения са и най-важните -Нека пазим и обичаме своите музи:)

Обществото ни е болно защото са болни и взаимотношенията ни. Ако преоткрием любовта и уважението, основата за един по-добър живот ще е положена...

Поздрави!
цитирай
20. sparotok - близост на думи
08.07.2012 18:07
анонимен написа:
Павка ,ама то да не навлизам в конспиративна теория ,обаче скоро една стара карта на днешна Палестина бях зървал ,че там имаше и град Скитопул и Маг(к)едон.Май и някъде беше казано, че и самия Давид петдесет дни , в началото ДРУГ език говорел(какъв да е)?!Та , пак конспиративно .....ако и Мойсей си е бил Мизи(Я) преди да стане Моше . .Много са близки ,Мизия и Моисей ,или само така ми се струва?
Ае,много здраве, че требе да потренирам малко и към 21.00 да ходя до националния , да го видим тоя с каубойската шапка ,дали може да пее ,както някога .


Не можем да слагаме тъждественост между две неща само защото е налице някаква звукова прилика. Мизите са наричани от египтяните мешвеш (мешуеш), но за съжаление няма египетска хроника споменаваща Мойсей. Ако такава съществуваше, ние бихме разбрали как точно е звучало името на Мойсей на египетски.

Скитополис е древния Бет Шан, там обаче нещата са доста сложни и признавам, че не ми достига кураж да говоря на тази тема...

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - !
08.07.2012 18:10
анонимен написа:
" Кой уши байрака...? "
Скоро ще я запеем отново тази песен, Schneiderman!
Поздрави!


За уникалните качества на българката не съм се съмнявал никога...
цитирай
22. dolsineq - И от древността към настоящето – ...
08.07.2012 18:48
И от древността към настоящето – гласът на Валя Балканска се носи в космоса. Райна Кабаиванска, Елена Николай, Гена Димитрова и мн. др са пели на световните сцени, да не говорим за трио "Българка", Янка Рупкина, Стефка Саботинова – вдъхновили не един композитор. За силата на народният звук и неговото автентично звучене е и признанието за музикалното озвучение на филма "Исус" отново с българска народна музика, интерпритирана от български женски гласове... Някой ще каже – пак се хвалите!... Ами така е, имаме си този божи дар и ще си го изтъкваме, пък и нали знаете: "който пее, зло не мисли!"...:)
Моят баща, лека му пръст, още като се събудеше и почваше да си подсвирква народни мелодии. Закърмени сме с музиката и с нея ще си и отидем...:)
цитирай
23. joysii - Павка, абе, братле. Не е ли най-л...
08.07.2012 18:48
анонимен написа:
Павка,абе ,братле.Не е ли най-логичното и Мойсей да си идва от Мизия?Това си го мисля и свързвам ,ама и най-логично си изглежда?!Да не говорим,че може и потопа да се е състоял и по нашите земи и под Черно море да лежи историята/А ,и друго се чудя-срещал ли си някъде беседата на Юстиниян с неговите книжовници ,където те му казват категорично ,че след десет дневно търсене и четене са сигурни ,че Тервел и народа му са същите ,които преди са наричани траки ,а техния баща е Тирак?Тирак ,защото някъде бях чел ,че първо народа е бил ти-раки ,а след това е наречен от гърците -траки?Първата столица на Египет май беше Буто и тя е тракийска> Давай все така ,че скоро май ,май БАН ,ще закриват ТРАКОЛОГИЯТА(ако има тракология,ще трябва и гяурология да има)От различните завоеватели все сме наричани обидно,но още Раковси е казал ,че само от името на държавата ни се знае ,кои са арийците.С теб сме и скоро се надявам да я доближим максимално до истината ,нашата най-малко 70 вековна история.

=======================
ЛОГИКА!?!?
Местна, уникална, блогбегейска "логика".
цитирай
24. sparotok - хвалене
08.07.2012 19:21
dolsineq написа:
И от древността към настоящето – гласът на Валя Балканска се носи в космоса. Райна Кабаиванска, Елена Николай, Гена Димитрова и мн. др са пели на световните сцени, да не говорим за трио "Българка", Янка Рупкина, Стефка Саботинова – вдъхновили не един композитор. За силата на народният звук и неговото автентично звучене е и признанието за музикалното озвучение на филма "Исус" отново с българска народна музика, интерпритирана от български женски гласове... Някой ще каже – пак се хвалите!... Ами така е, имаме си този божи дар и ще си го изтъкваме, пък и нали знаете: "който пее, зло не мисли!"...:)
Моят баща, лека му пръст, още като се събудеше и почваше да си подсвирква народни мелодии. Закърмени сме с музиката и с нея ще си и отидем...:)


Снеже, ние даже прекалено малко се хвалим. Това позволи на жалки мошеници да ни окрадат историята и заслугите. Своето трябва не само да го изтъкваме, но и да го хвалим!

Поздрави!
цитирай
25. sparotok - :)
08.07.2012 19:24
joysii написа:
анонимен написа:
Павка,абе ,братле.Не е ли най-логичното и Мойсей да си идва от Мизия?Това си го мисля и свързвам ,ама и най-логично си изглежда?!Да не говорим,че може и потопа да се е състоял и по нашите земи и под Черно море да лежи историята/А ,и друго се чудя-срещал ли си някъде беседата на Юстиниян с неговите книжовници ,където те му казват категорично ,че след десет дневно търсене и четене са сигурни ,че Тервел и народа му са същите ,които преди са наричани траки ,а техния баща е Тирак?Тирак ,защото някъде бях чел ,че първо народа е бил ти-раки ,а след това е наречен от гърците -траки?Първата столица на Египет май беше Буто и тя е тракийска> Давай все така ,че скоро май ,май БАН ,ще закриват ТРАКОЛОГИЯТА(ако има тракология,ще трябва и гяурология да има)От различните завоеватели все сме наричани обидно,но още Раковси е казал ,че само от името на държавата ни се знае ,кои са арийците.С теб сме и скоро се надявам да я доближим максимално до истината ,нашата най-малко 70 вековна история.

=======================
ЛОГИКА!?!?
Местна, уникална, блогбегейска "логика".


Кой както може:)

Важното е обаче, че българския данъкоплатец не плаща нищо за тази логика... Докато оная другата, официалната и научна логика ...с хановете и тюркатата ни кръв...ни излезе прескъпа :)
цитирай
26. voulgaros - ПАВКА, ПРИЗНАВАМ ЧЕ ДУМИТЕ МУЗИ ...
08.07.2012 19:42
ПАВКА, ПРИЗНАВАМ ЧЕ ДУМИТЕ МУЗИ МУЗИОН И МУЗИКЕ СА БЛИЗКИ--НО САМО ЗВУКОВО----ДО ИМЕТО НА ПЛЕМЕТО НА МИЗИТЕ...ИСКАМ ДА СЪМ ОБЕКТИВЕН И КОРЕКТЕН...

НО ВИЖ СЕГА СЛАВЯНИНО---ДЪРЖАВАТА БУТАН Е БЛИЗКА ПО ЗВУК СЪС ДУМАТА БУТАМ....НИКОЛАИ КОПЕРНИК Е ОТ ПЕРНИК.....А ПЪК ЛАТИНИТЕ ИДВА ОТ АЛТЪНБАШИ---НАЛИ ЗЛАТНОГЛАВИТЕ...А НЕ ОТ ОБЛАСТТА ЛАТИО---ЛАТСИА-И НАРОДА ОТ ЦАР ЛАТИН

ЛАТИНИТЕ ОТ ЛАТИО ЛИ ИДЕ...ИЛИ ОТ АЛТЪНБАШИ--АЛТАИ-ТУРСКИ ДЖАГФАР ТАРИХ

ЕИ ТУИ Е ТВОИТА РАБОТА, БАТЕ.
цитирай
27. sparotok - звукова прилика
08.07.2012 19:51
voulgaros написа:
ПАВКА, ПРИЗНАВАМ ЧЕ ДУМИТЕ МУЗИ МУЗИОН И МУЗИКЕ СА БЛИЗКИ--НО САМО ЗВУКОВО----ДО ИМЕТО НА ПЛЕМЕТО НА МИЗИТЕ...ИСКАМ ДА СЪМ ОБЕКТИВЕН И КОРЕКТЕН...

НО ВИЖ СЕГА СЛАВЯНИНО---ДЪРЖАВАТА БУТАН Е БЛИЗКА ПО ЗВУК СЪС ДУМАТА БУТАМ....НИКОЛАИ КОПЕРНИК Е ОТ ПЕРНИК.....А ПЪК ЛАТИНИТЕ ИДВА ОТ АЛТЪНБАШИ---НАЛИ ЗЛАТНОГЛАВИТЕ...А НЕ ОТ ОБЛАСТТА ЛАТИО---ЛАТСИА-И НАРОДА ОТ ЦАР ЛАТИН

ЛАТИНИТЕ ОТ ЛАТИО ЛИ ИДЕ...ИЛИ ОТ АЛТЪНБАШИ--АЛТАИ-ТУРСКИ ДЖАГФАР ТАРИХ

ЕИ ТУИ Е ТВОИТА РАБОТА, БАТЕ.


Съгласен съм за едно - звуковата прилика не може да се приеме като доказателство за тъждествеността на две думи.

В случая обаче има много повече неща:
- Олим има тълкуване на български, не на гръцки
- Пеней има тълкуване на български, не на гръцки
- Хеликон има тълкуване на български, не на гръцки

Край Олимп, Пеней и Хеликон са живели музите, за които си се признава, че са от тракийски произход.

Херодот свидетелства за присъствие на мизи край Пеней, а от автори като Аталиат, Хоматиан, Л.Дякон и др.знаем, че мизи е по-старото име на българите.

Ако искаш да си обективен и коректен битрябвало да споменеш, или дори да обориш тези факти...ти обаче само разводняваш темата с несъстоятелни сравнения.

Моля те, бъди по-сериозен!
цитирай
28. joysii - Спароток, аз каква съм, според т...
08.07.2012 19:53
Спароток, аз каква съм ,според теб?
Сега съм блонди, с леко дръпнати черни очи и бяла гладка кожа/когато не съм дремала месец на плажа/. Малко скулеста и с изразени пълни устнички.
По нрав съм проклета,непредсказуема, когато си струва - всеотдайна и мила. Не съм ангелогласна и блага, т.е. малко съм встрани от местните музи.Акълец....сякаш ми се намира.Висока съм - 1.70 м.
...............
А да ме светнеш, моля те, тракийка ли съм, муза ли съм, номадка нЕкаква си ли съм...или..както аз си зная - балканска мешавица превъзходна??? :):):):)
цитирай
29. анонимен - Древните и съвременни думи - "кали(опа)" и "муза"?
08.07.2012 19:54
В съвременния "трънски" диалект, думата "кАла" се ползва за име на овца - черноглава или с черно около очите. На такива овце обикновено им слагахме име - КалУша. Идентична и явно от същия произход е и думата "гАла" или "гАлица", с която назоваваме - съвсем леко мургава жена. А "гАлес", наричаме (наричахме) човек или добиче, с (нещо) черно на главата или лицето. А на черните волове слагахме име - гАльа (а при обръщение - гАльо), т.е. Черньо. Затова трябва да имаме предвиди и тези наши, все още съвременни думи, когато тълкуваме старите названия - Калиопа и Галия, докато не се появят по-конкретни данни!?
Трябва да имаме предвид и ведическото название на една от епохите в човешкото развитие - Калиюга. Почти същото название - Кали Юда, във "Веда Словена", носи и една от деветте самовили - богини на деветте тогавашни месеци в годината (а вероятно и на епохите)!

А "муза", е сродна или еднаква със съвременната трънска (и далеч не само - трънска) дума - "музЕ", т.е. - мълзе, дои, издоява или пуска тънка, силна, млечна струя.
Та, от тази дума - "музЕм, музЕш, музЕ, музЕмо, музЕте, музУ; мУзенье" (доя, доиш, дои, доим, доите, доят; доене) вероятно произлиза смисълът на понятието - муза, т.е. - от която струят мелодии или песни (стихове), като млечна струя.
И въобще, паралелите на древни тракийски (а от там - гръцки и латински) думи в нашите диалекти са много.
цитирай
30. malchaniaotnadejda7 - Олимп е отломък от Истина, щом е български
08.07.2012 19:58
Колко пъти съм се питала за това... Но не знам санкритските глаголи...:)
Благодаря ти за тази дума. Обичам я и често ме навестява тя. Не знаех, че носи символа на Олимп. Отломките от Троада... Великите прародини на словото! Ценно е това откритие. "Варварите" пребъдват!:) Благодаря ти, Павел!
цитирай
31. mt46 - Поздрав, приятелю!
08.07.2012 20:16
Да, логично е музите да са били простосмъртни жени, преди да са обожествени...
цитирай
32. dolsineq - Спароток, аз каква съм, според т...
08.07.2012 20:26
joysii написа:
Спароток, аз каква съм ,според теб?
Сега съм блонди, с леко дръпнати черни очи и бяла гладка кожа/когато не съм дремала месец на плажа/. Малко скулеста и с изразени пълни устнички.
По нрав съм проклета,непредсказуема, когато си струва - всеотдайна и мила. Не съм ангелогласна и блага, т.е. малко съм встрани от местните музи.Акълец....сякаш ми се намира.Висока съм - 1.70 м.
...............
А да ме светнеш, моля те, тракийка ли съм, муза ли съм, номадка нЕкаква си ли съм...или..както аз си зная - балканска мешавица превъзходна??? :):):):)

........................
не мойш да минеш за муза, колкото й да се пънеш, а бялата ти кожа не е признак за възвеличаване, виж ако имаше зелени, пронизващщи очи, по–можеше да клъвнеш някой от местните поети...;)
цитирай
33. kostadin - Лошото е че не искаме да се множим!
08.07.2012 20:27
Лошото е че не искаме да се множим!
Това по каква линия сме го закодирали?
цитирай
34. sparotok - сансритски глаголи
08.07.2012 20:29
malchaniaotnadejda7 написа:
Колко пъти съм се питала за това... Но не знам санкритските глаголи...:)
Благодаря ти за тази дума. Обичам я и често ме навестява тя. Не знаех, че носи символа на Олимп. Отломките от Троада... Великите прародини на словото! Ценно е това откритие. "Варварите" пребъдват!:) Благодаря ти, Павел!


Надежда, доста от санскритските глаголи имат много близко звучене:

санскр. - стблг.
ПЛАВАТЕ -ПЛАВАТИ - плавам
ПАДАТЕ - ПАДОН -падам
СМАЯТЕ - СМЕЯТИ СЕН -смея се
ВАРТАТЕ - ВРЬТЕТИ -въртя
ЖИВАТИ - ЖИВИТИ -живея, съживявам

А варварите всъщност на учителите на 'цивилизованите'...:)
цитирай
35. sparotok - множене
08.07.2012 20:36
kostadin написа:
Лошото е че не искаме да се множим!
Това по каква линия сме го закодирали?


Това не сме го закодирали ние, а чужди на нас хора.

Българите не напуснаха селата по желание, такава бе директивата на БКП, продиктувана от заветите на коминтерна...Селата винаги са били извора на нацията, затрупаш ли извора става лошо.

Икономиката си също не сме съсипвали сами...'приятели' ни помогнаха...

За много неща сме си виновни сами, но в никакъв случай не бива да обвиняваме себе си за всичко...
цитирай
36. sparotok - обяснение
08.07.2012 20:38
mt46 написа:
Да, логично е музите да са били простосмъртни жени, преди да са обожествени...


Почти всичко си има логично обяснение приятелю..
цитирай
37. sparotok - думи
08.07.2012 20:40
анонимен написа:
В съвременния "трънски" диалект, думата "кАла" се ползва за име на овца - черноглава или с черно около очите. На такива овце обикновено им слагахме име - КалУша. Идентична и явно от същия произход е и думата "гАла" или "гАлица", с която назоваваме - съвсем леко мургава жена. А "гАлес", наричаме (наричахме) човек или добиче, с (нещо) черно на главата или лицето. А на черните волове слагахме име - гАльа (а при обръщение - гАльо), т.е. Черньо. Затова трябва да имаме предвиди и тези наши, все още съвременни думи, когато тълкуваме старите названия - Калиопа и Галия, докато не се появят по-конкретни данни!?
Трябва да имаме предвид и ведическото название на една от епохите в човешкото развитие - Калиюга. Почти същото название - Кали Юда, във "Веда Словена", носи и една от деветте самовили - богини на деветте тогавашни месеци в годината (а вероятно и на епохите)!

А "муза", е сродна или еднаква със съвременната трънска (и далеч не само - трънска) дума - "музЕ", т.е. - мълзе, дои, издоява или пуска тънка, силна, млечна струя.
Та, от тази дума - "музЕм, музЕш, музЕ, музЕмо, музЕте, музУ; мУзенье" (доя, доиш, дои, доим, доите, доят; доене) вероятно произлиза смисълът на понятието - муза, т.е. - от която струят мелодии или песни (стихове), като млечна струя.
И въобще, паралелите на древни тракийски (а от там - гръцки и латински) думи в нашите диалекти са много.


Благодаря Ви за изброените диалектни думи!
цитирай
38. анонимен - Моята баба от шуменско се казваше Калуша.
08.07.2012 20:40
Познавам жени с името - Кали.
цитирай
39. sparotok - загадка
08.07.2012 20:42
joysii написа:
Спароток, аз каква съм ,според теб?
Сега съм блонди, с леко дръпнати черни очи и бяла гладка кожа/когато не съм дремала месец на плажа/. Малко скулеста и с изразени пълни устнички.
По нрав съм проклета,непредсказуема, когато си струва - всеотдайна и мила. Не съм ангелогласна и блага, т.е. малко съм встрани от местните музи.Акълец....сякаш ми се намира.Висока съм - 1.70 м.
...............
А да ме светнеш, моля те, тракийка ли съм, муза ли съм, номадка нЕкаква си ли съм...или..както аз си зная - балканска мешавица превъзходна??? :):):):)


Джойси, за мен си загадка...:)

Надявам се отговора ми за те задоволява...
цитирай
40. zelas - Поради мелодията, ритъма и инст...
08.07.2012 20:48
Поради мелодията, ритъма и инструментите се смята и цялата музика за тракийска и азиатска. Това е явно и от местата, в които се почитат музите: Пиерия, Олимп, Пимплеа, Либетра в старо време са били тракийски места и планини. Пък и тия, които радеели за старата музика, се смятали траки, като Орфей, Музей, Тамирис. И името на Евмолп произлиза от там. И някои м. и. носят варварски имена, като набла, самбика, барбит и много други [Strabo. 10, 3,17]
цитирай
41. joysii - 32. dolsineq
08.07.2012 20:51
Хахахаха!
За муза хич не се натискам.
Не ща и да кълва местни поети. Предпочитам те да ме клъвнат.:)
Зелени очи харесвам, ама пусто....нямам. Обаче и черните вършат работа - когато погледът е пламенен и чувствен.
Долси,здрасти.
Как така да не се ядеш с мен днес?:):):)
цитирай
42. sparotok - азиатски траки
08.07.2012 21:09
zelas написа:
Поради мелодията, ритъма и инструментите се смята и цялата музика за тракийска и азиатска. Това е явно и от местата, в които се почитат музите: Пиерия, Олимп, Пимплеа, Либетра в старо време са били тракийски места и планини. Пък и тия, които радеели за старата музика, се смятали траки, като Орфей, Музей, Тамирис. И името на Евмолп произлиза от там. И някои м. и. носят варварски имена, като набла, самбика, барбит и много други [Strabo. 10, 3,17]


Тракийски племена са обитавали Мала Азия още през Каменната епоха. Дедите ни са повлияли доста азиатски народи, това е причината Страбон да обяви тракийската музика за азиатска.

Езиковедите смятат гайдата, а и думата за нея за арабски. Изобщо не се замислят върху възможността, че в древността траки може да са дали този музикален инструмент на арабите...Пък и като знам какви запалени гайдари са арабите...:))

Поздрави!
цитирай
43. tili - Ето една музикална илюстрация
08.07.2012 21:18
на думите ти:)
http://youtu.be/OLCMB4qNKP8

Фолклора почти не се променя през вековете!

А музите са спътници на Аполон. Той заедно с близначката си Афродита са най-древните божества, по-стари от намръщения Зевс и т.н. зверюги.
Т.е. - земеделието, изкуствата и любовта предхождат всичко. А те са невъзможни без хубава хапка, глътка, раздумка и музика :))) Това, с което са били известни и прочути траките.
Хладничко да ти е, Павле:)))*

П.С. А, и да не забравяме гайдата откъде произлиза. От музикалния двубой на Марсий??? и гръцката Атина. Митовете винаги носят информация и разкриват исторически пластове. Няма я данайската жестокост при траките!
цитирай
44. dolsineq - Хахахаха! За муза хич не се нат...
08.07.2012 21:27
joysii написа:
Хахахаха!
За муза хич не се натискам.
Не ща и да кълва местни поети. Предпочитам те да ме клъвнат.:)
Зелени очи харесвам, ама пусто....нямам. Обаче и черните вършат работа - когато погледът е пламенен и чувствен.
Долси,здрасти.
Как така да не се ядеш с мен днес?:):):)

..........................
Директно на въпроса, Джойси, та да не губим ценно време... :) Не се ли появиш в нечии блог, значи този блог на струва... Е, без да искам ти направих реклама..., а ти сега да не вземеш да се възгордееш?... Скучно е, когато всичко е шекерено, нали?...;)
цитирай
45. sparotok - !
08.07.2012 21:32
tili написа:
на думите ти:)
http://youtu.be/OLCMB4qNKP8

Фолклора почти не се променя през вековете!

А музите са спътници на Аполон. Той заедно с близначката си Афродита са най-древните божества, по-стари от намръщения Зевс и т.н. зверюги.
Т.е. - земеделието, изкуствата и любовта предхождат всичко. А те са невъзможни без хубава хапка, глътка, раздумка и музика :))) Това, с което са били известни и прочути траките.
Хладничко да ти е, Павле:)))*

П.С. А, и да не забравяме гайдата откъде произлиза. От музикалния двубой на Марсий??? и гръцката Атина. Митовете винаги носят информация и разкриват исторически пластове. Няма я данайската жестокост при траките!


Лили съгласен съм с всичко казано от тебе...Честно казано не бях се сещал за Марсий, но има логика от неговата кожа да е направена първата гайда.

Най-ранните изображения на гайда са от новохетските фризове от Кара Тепе, но музикантите едва ли са хети. Най-вероятно става дума за хетските васали мизи и дардани. Страбон свидетелства за изключителната любов на дарданите към музиката...

Яд ме е на езиковедите, че изкарват думата гайда арабска. Премълчават латвийската дума гайта-мелодия, а и санскр. гаяте-пея, възпявам, гиита-песен...

Нищо, скоро всичко ще си дойде на мястото:)
цитирай
46. nikikm - И разумът се предава някак - без да се ...
08.07.2012 22:28
tit написа:
И разумът се предава някак - без да се задълбочава в доводите!:)
Толкова съм свикнала с клишето, че музите са гъркини, че не ми е минавало през ум да свържа названието им с това на тракийските племена.
А българките, пеещи или не най, са си най-хубавите жени на света. Които, макар да не го признават често, си имат най-добрите мъже!:)

Привет, Спароток! Вярвам, че този път нама да имаш възръжатели!:)



Виж как изглеждат,не приличат на егюпци,нали?
цитирай
47. nikikm - Ееее, Спароток. . . . :):):) Чо...
08.07.2012 22:31
joysii написа:
Ееее, Спароток....:):):)
Човеко, веднага става ясно ,че се падаш по бели, руси и светлооки дами.
Женската красота е нещо мноооого относително.
А една тесноока мургава номадка може да е доста по-пленителна от русолява опулена като жаба фльорца.
Красотата на една жена не се определя от цвета на кожата ,косите, формата на очите и такива разни, а от тяхното хармонично и естетично съчетание допълнено с интелект и приятен характер.
Да не говорим пък, че принцесата за един, може в очите на друг да е смотла.
Какво включва твоето понятие за "необикновена красота и певчески дарби"?
....................
Този постинг е симпатичен, но и един от най-наивните ти.
Поздрави.


Пак си яхнала метлата!
цитирай
48. nikikm - Спароток, аз каква съм, според т...
08.07.2012 22:44
joysii написа:
Спароток, аз каква съм ,според теб?
Сега съм блонди, с леко дръпнати черни очи и бяла гладка кожа/когато не съм дремала месец на плажа/. Малко скулеста и с изразени пълни устнички.
По нрав съм проклета,непредсказуема, когато си струва - всеотдайна и мила. Не съм ангелогласна и блага, т.е. малко съм встрани от местните музи.Акълец....сякаш ми се намира.Висока съм - 1.70 м.
...............
А да ме светнеш, моля те, тракийка ли съм, муза ли съм, номадка нЕкаква си ли съм...или..както аз си зная - балканска мешавица превъзходна??? :):):):)


Според мен не си нищо от това,което описваш.Но си проклетница,сигурно е!
цитирай
49. nikikm - Du alte Hexe!
08.07.2012 23:18
joysii написа:
Хахахаха!
За муза хич не се натискам.
Не ща и да кълва местни поети. Предпочитам те да ме клъвнат.:)
Зелени очи харесвам, ама пусто....нямам. Обаче и черните вършат работа - когато погледът е пламенен и чувствен.
Долси,здрасти.
Как така да не се ядеш с мен днес?:):):)


Я не се прави на ударена!Силно издаден и крив гърбав нос, със стърчащи из него косми,издадена напред и почти допираща се до носа брадичка,редки и криви зъби,дъх-ряпа да яде и огнедишащ змей,рядка и стърчаща коса,полуприкрита със забрадка,фусти прикриващи скелетообразно тяло,крака криви,завист за всеки уважаващ себе си кавалерист,очи-алчни,лукави,ненаситни,хитри и продажни,малки прозорчета към пъклото в душата!
Всичко е,както са го описали преди мен,но даже и днес превозното средство,мерцедеса на вещиците,си остава метлата /всъщност може и четка,но задължително с дръжка/, си остава същото!
Павка, извинявай за спама,аз като един Дон Кихот,обичам сражения с вещици!Трудно е,не се мачкат!Ако си пробвал да мачкаш конска муха,знаеш какво е.
цитирай
50. rorikabc - Мъзга
09.07.2012 00:15
Мъзга казваме на първото мляко по което се определя колко мляко да вземеш от бачията за овцата през лятото.
Мъзга казваме и на първите сокове по лозата.

В държавата България има село Бутан.

Спароток,
Тук е истината , в жената!
Думата муза не означава ли вдъхновение - Да те вдъхновят да се биеш, да умреш.Да те вдъхновят да се смееш , да пееш,да живееш?
Явно при траките , ролята на поповете се е изпълнявала от жените музи?
Само че за разлика от поповете , те са вдъхновявали и да умреш , а не само да живееш.
Поздравление Спароток!
цитирай
51. voulgaros - ПАВЛОС (МЕЛЛАС). . . ТОЧНО ЗА ГАИДА ...
09.07.2012 00:18
ПАВЛОС (МЕЛЛАС)...ТОЧНО ЗА ГАИДА НЕ СПОРИ С МЕНЕ---..ГАИДАТА КАТО ДУМА ИДЕ ОТ ГАЛИСИА--ЕИ ТАМ ИМА ЕДНИ КЕЛТИ ДО ГРАД СЕЛТА..
А ДУМАТА Е-- ЛА ХАИТА ИЛИ ЛА ГАИТА---Е ЕСПАНО-КЕЛТСКА...НИЕ ЕЛЛИНСКИТЕ ПЛЕМЕНА НИКОГА НЕ СМЕ КАЗВАЛИ ЧЕ ГАИТАТА НИЕ СМЕ Я СЪЗДАЛИ---НЯМА ТАКАВ УРЕД В ЗАПИСИТЕ И ХРОНИКИТЕ.

Я ЧУКНИ ВИКИТО НА БАГ ПИПЕ, ПОСЛЕ НА ЕСПАНЯ -ГАИТА--- И ЧЕТИ ПАВЛЕ-КРАДЛИВИ ПРОСТАКО.

А ЗА КАЛИОПИ/ОПА И КАЛИ(КАЛА)-----КАТО ВА ЧЕТА И СЕ УБЕЖДАВАМ ЧЕ НЕ МОЖЕ ПО НИКОИ НАЧИН ДА СТЕ ТРАКИ (ВИД ГЪРЦИ)...ВИЕ СТЕ ЕДНИ РУСКИ СЛАВЯНСКИ СМЕШНИЦИ.
цитирай
52. furiika - Поздравления за постинга!
09.07.2012 08:14
От една Терпсихора2.
:))))))))))))
цитирай
53. joysii - 47. nikikm
09.07.2012 09:15
"Пак си яхнала метлата!"
...........................
Ти гледай да не те почна с нея, че не се знае как ще я ползвам...
цитирай
54. joysii - 49. nikikm -
09.07.2012 09:23
"Я не се прави на ударена!Силно издаден и крив гърбав нос, със стърчащи из него косми,издадена напред и почти допираща се до носа брадичка,редки и криви зъби,дъх-ряпа да яде и огнедишащ змей,рядка и стърчаща коса,полуприкрита със забрадка,фусти прикриващи скелетообразно тяло,крака криви,завист за всеки уважаващ себе си кавалерист,очи-алчни,лукави,ненаситни,хитри и продажни,малки прозорчета към пъклото в душата!
Всичко е,както са го описали преди мен,но даже и днес превозното средство,мерцедеса на вещиците,си остава метлата /всъщност може и четка,но задължително с дръжка/, си остава същото!
Павка, извинявай за спама,аз като един Дон Кихот,обичам сражения с вещици!Трудно е,не се мачкат!Ако си пробвал да мачкаш конска муха,знаеш какво е."
....................
А така! Ей тази да съм за теб, това ми харесва.
И те е шубе,нали?
.........................
Дон Кихот се сражава с вятърни мелници и защитава фантасмагории.Никога не ми е бил симпатичен, защото е един нещастен луд мухльо.
цитирай
55. starotomagare - Дали някога ще научим имената ...
09.07.2012 11:46
На хилядите наши прекрасни музи-момичета продадени в робство като парчета плът за удоволствие от безродни престъпници през годините на прехода ,а колко пък напуснаха страната и дори семействата си за да оцеляват в чужди страни ,да раждат чужди деца и накрая да престанат да се смятат ,че са част от многострадалния български народ.
цитирай
56. imbe - Бг жените
09.07.2012 11:51
Те са си най-добри,кой каквото иска да казва :) http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/55513
цитирай
57. sparotok - !
09.07.2012 11:54
imbe написа:
Те са си най-добри,кой каквото иска да казва :) http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/55513


Разбира се, че са най-добрите!
цитирай
58. sparotok - печално
09.07.2012 11:57
starotomagare написа:
На хилядите наши прекрасни музи-момичета продадени в робство като парчета плът за удоволствие от безродни престъпници през годините на прехода ,а колко пък напуснаха страната и дори семействата си за да оцеляват в чужди страни ,да раждат чужди деца и накрая да престанат да се смятат ,че са част от многострадалния български народ.


Това е наистина печално. Миналото не можем да променим, но сме в състояние да променим настоящето и да предпазим бъдещите поколения...Иска се обаче воля и упоритост.
цитирай
59. sparotok - !
09.07.2012 11:58
furiika написа:
От една Терпсихора2.
:))))))))))))


Поздрави от един почитател на Терпсихора!:)
цитирай
60. sparotok - гайта галега
09.07.2012 12:05
voulgaros написа:
ПАВЛОС (МЕЛЛАС)...ТОЧНО ЗА ГАИДА НЕ СПОРИ С МЕНЕ---..ГАИДАТА КАТО ДУМА ИДЕ ОТ ГАЛИСИА--ЕИ ТАМ ИМА ЕДНИ КЕЛТИ ДО ГРАД СЕЛТА..
А ДУМАТА Е-- ЛА ХАИТА ИЛИ ЛА ГАИТА---Е ЕСПАНО-КЕЛТСКА...НИЕ ЕЛЛИНСКИТЕ ПЛЕМЕНА НИКОГА НЕ СМЕ КАЗВАЛИ ЧЕ ГАИТАТА НИЕ СМЕ Я СЪЗДАЛИ---НЯМА ТАКАВ УРЕД В ЗАПИСИТЕ И ХРОНИКИТЕ.

Я ЧУКНИ ВИКИТО НА БАГ ПИПЕ, ПОСЛЕ НА ЕСПАНЯ -ГАИТА--- И ЧЕТИ ПАВЛЕ-КРАДЛИВИ ПРОСТАКО.

А ЗА КАЛИОПИ/ОПА И КАЛИ(КАЛА)-----КАТО ВА ЧЕТА И СЕ УБЕЖДАВАМ ЧЕ НЕ МОЖЕ ПО НИКОИ НАЧИН ДА СТЕ ТРАКИ (ВИД ГЪРЦИ)...ВИЕ СТЕ ЕДНИ РУСКИ СЛАВЯНСКИ СМЕШНИЦИ.


Позната ми е гайта галега, но името й няма обясенние нито на келтски, нито на испански.

Крадливи са били старите гърци, които са си присвоили постиженията на другите... Явно и потомците им носят поне част от старите гени, иначе нямаше да измамят цяла Европа, че са готови за еврото:)

Знаеш ли как се нарича същество, което живее за сметка на друго...нека те подсетя - това е паразита:)
цитирай
61. sparotok - !
09.07.2012 12:07
rorikabc написа:
Мъзга казваме на първото мляко по което се определя колко мляко да вземеш от бачията за овцата през лятото.
Мъзга казваме и на първите сокове по лозата.

В държавата България има село Бутан.

Спароток,
Тук е истината , в жената!
Думата муза не означава ли вдъхновение - Да те вдъхновят да се биеш, да умреш.Да те вдъхновят да се смееш , да пееш,да живееш?
Явно при траките , ролята на поповете се е изпълнявала от жените музи?
Само че за разлика от поповете , те са вдъхновявали и да умреш , а не само да живееш.
Поздравление Спароток!


Благодаря ти!
цитирай
62. sparotok - подробности
09.07.2012 12:12
horos написа:
Името "Олимп" е обратен прочит на нашето "Било". Гърците си нямат буквата "б" и я заместват с "мп". Древните гърци наричали Било нашата планина ОрБЕЛ (Орбело), която е днешната Рила. Оттам е и АБЕЛион, познат ни като Аполон. На него е кръстена и планината ХорБел (ОрБЕЛус, Рила. Хор, Тракийският Херос е един от ипостатите на Аполон. В Древна Гърция и Древен Египет няма толкова много божества, както ги изкарват днес историците. Това са епитети на няколко мъжки и женски богове, а различните им имена са различните им състояния. Музи, Мизи и Моисей (Мозес, Мизиеца) е равносилно на българи. Продължавай да работиш в тази насока. Дори и да грешиш някъде в детайлите, посоката ти е вярна.


Олимп няма как да е обратното четене на българската дума било по няколко причини.

Най-старото записване на Олимп е Олупийо, прочетено обратно е ойипуло...

Комбинацията МП за предаване на Б е късна, не се е ползвала в Античността, по времето когато името Олимп е документирано.

Орбел е Беласица, а старото име на Рила е Дунака.
цитирай
63. sparotok - сражения
09.07.2012 12:15
nikikm написа:
joysii написа:
Хахахаха!
За муза хич не се натискам.
Не ща и да кълва местни поети. Предпочитам те да ме клъвнат.:)
Зелени очи харесвам, ама пусто....нямам. Обаче и черните вършат работа - когато погледът е пламенен и чувствен.
Долси,здрасти.
Как така да не се ядеш с мен днес?:):):)


Я не се прави на ударена!Силно издаден и крив гърбав нос, със стърчащи из него косми,издадена напред и почти допираща се до носа брадичка,редки и криви зъби,дъх-ряпа да яде и огнедишащ змей,рядка и стърчаща коса,полуприкрита със забрадка,фусти прикриващи скелетообразно тяло,крака криви,завист за всеки уважаващ себе си кавалерист,очи-алчни,лукави,ненаситни,хитри и продажни,малки прозорчета към пъклото в душата!
Всичко е,както са го описали преди мен,но даже и днес превозното средство,мерцедеса на вещиците,си остава метлата /всъщност може и четка,но задължително с дръжка/, си остава същото!
Павка, извинявай за спама,аз като един Дон Кихот,обичам сражения с вещици!Трудно е,не се мачкат!Ако си пробвал да мачкаш конска муха,знаеш какво е.


Добре, но и личните съобщения вършат абсолютно същата работа. Не е нужно точно тук да се води битка. Критика, уточнения, допълнения - това е полезното.

Хубав ден!
цитирай
64. joysii - 64. sparotok - сражения
09.07.2012 12:29
Спароток, кажи това на дружката си nikikm .
Не аз му казвам,че е вещица и мухльо.:):):)
Да ми пише на ЛС ако му стиска.
цитирай
65. sparotok - сражения
09.07.2012 12:33
joysii написа:
Спароток, кажи това на дружката си nikikm .
Не аз му казвам,че е вещица и мухльо.:):):)
Да ми пише на ЛС ако му стиска.


Помолих го и се надявам в бъдеще да изглаждате различията си с помощта на лични съобщения.
цитирай
66. анонимен - бугараш
09.07.2012 14:08
Павка,пак да се върнем на Тервел.Когато той получава областа Загоре,веднага връща тракийското иметона централния и град на Боруй(дн.Ст.Загора).Та ,все си мисля,че няма как да не го е чувствал някак си близко;).А , когато побеждава арабите ,пак чудно за славянофилите и монголофилите съумява да събере войска облечена в желязо,която пак си е досущ,като описваните векове по-рано войнствени траки?!А,за християнството му да не говорим ,освен ,че е светец ,то ,ако не е християнин не може да бъде обявен от всичките там 500 и нещо цариградски свещеници и по низши в клира за -АКСИУС.Колко ли трябва да е бил могъщ и стар този народ ,та да бъде провъзгласен за първи път в историята на Византия някой уж такъв вулгарин от същия този уж и склавянски народ за съимператор.?!!!
цитирай
67. kostadin - Лошото е че не искаме да се множим...
09.07.2012 14:32
sparotok написа:
kostadin написа:
Лошото е че не искаме да се множим!
Това по каква линия сме го закодирали?


Това не сме го закодирали ние, а чужди на нас хора.

Българите не напуснаха селата по желание, такава бе директивата на БКП, продиктувана от заветите на коминтерна...Селата винаги са били извора на нацията, затрупаш ли извора става лошо.

Икономиката си също не сме съсипвали сами...'приятели' ни помогнаха...

За много неща сме си виновни сами, но в никакъв случай не бива да обвиняваме себе си за всичко...

Включването ми е спорно за темата ,но за да са ни победили чуждоземците ,значи някъде ние сме сбъркали.Ние народа не тези които ни яхат повече от 600 години
цитирай
68. анонимен - Rhodopis
09.07.2012 14:56
Да не забравяме Родопис: античката "Пепеляшка" http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodopis & http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodopis_(hetaera) или Дорица.
Песните и танците и социално-битовата независимост и образованост на "варварките" в сравнение с ориенталската зависимост на жените в "цивилизованото" общество са едно на ръка, но вещината в еротичните изкуства Е изключително важна и белег на дъъъъъълга еволюция и усъвършенстване.
цитирай
69. sparotok - българска душа
09.07.2012 14:57
kostadin написа:
sparotok написа:
kostadin написа:
Лошото е че не искаме да се множим!
Това по каква линия сме го закодирали?


Това не сме го закодирали ние, а чужди на нас хора.

Българите не напуснаха селата по желание, такава бе директивата на БКП, продиктувана от заветите на коминтерна...Селата винаги са били извора на нацията, затрупаш ли извора става лошо.

Икономиката си също не сме съсипвали сами...'приятели' ни помогнаха...

За много неща сме си виновни сами, но в никакъв случай не бива да обвиняваме себе си за всичко...

Включването ми е спорно за темата ,но за да са ни победили чуждоземците ,значи някъде ние сме сбъркали.Ние народа не тези които ни яхат повече от 600 години


Българина е човек с добра душа, простоват, честен, чистосърдечен. Това са прекрасни качества, но такива хора лесно се лъжат защото именно поради почтеността си те не могат да си представят как са възможни гадости и измами.

"Грехът" ни е, че сме се оставили да ни настроят един към друг и така да ни направят слаби, след което да ни завладеят. "Грехът" ни е това, че сме добри...и Прометей бе добър и милостив, но добротата му бе наказана...
цитирай
70. анонимен - Освен Хеликон, към музите има отношение
09.07.2012 18:04
планината Парнас, долината Фокида и изворът Касталия. Олимп и Пеней може да се пенят другаде. Това, че Калиопа и Еагър били майка и баща на Орфей не е исторически факт. Това е митология.
цитирай
71. анонимен - Да ме прощавате за спама, но се въ...
09.07.2012 18:36
Да ме прощавате за спама, но се възхищавам на sparotok не само за това, което прави за всички нас, но и за огромната му търпимост към идивиди(ду..давци, както казваше дядо ми), като подписващия се voulgaros. Поне 12г. съм живял в Гърция, та им знам "величието" от първа ръка. За историята ми отвори очите sparotok. Тоя, дето лае може и да не е стъпвал там. Аз навсякаде ги научих да ме уважават като БЪЛГАРИН. Мога да кажа много, но спирам от уважение към автора. М/у другото Атина е единствената европейска столица, която знам, без централна канализация, та смрадта зависи от метереологичните условия понякога. Аиде, до скоро! И чакаме книги.
цитирай
72. aristotelis - Много лошо са ти повляли химиоте...
09.07.2012 19:09
Много лошо са ти повляли химиотерапйите, дано скоро се оправиш, иначе си направо за смях и толкова жалък че дълбоко те съжалявам!
цитирай
73. анонимен - Много лошо са ти повляли химиоте...
09.07.2012 21:26
aristotelis написа:
Много лошо са ти повляли химиотерапйите, дано скоро се оправиш, иначе си направо за смях и толкова жалък че дълбоко те съжалявам!

И за теб важи, каквото писах за voulgaros. Не трябва да се позволява на някои просто да плюят без основание, от злоба, че нямат доводи.
цитирай
74. sparotok - :)
09.07.2012 21:34
aristotelis написа:
Много лошо са ти повляли химиотерапйите, дано скоро се оправиш, иначе си направо за смях и толкова жалък че дълбоко те съжалявам!


Чувствата ни са взаимни:))

Аз съжалявам гърците за това, че скоро средната им заплата скоро ще е 150 евро...извора пресъхна:)

Ние българите сме свикнали на трудно, но тия, които са научени да ядат на готово ще се озорят доста:)
цитирай
75. sparotok - книги
09.07.2012 21:36
анонимен написа:
Да ме прощавате за спама, но се възхищавам на sparotok не само за това, което прави за всички нас, но и за огромната му търпимост към идивиди(ду..давци, както казваше дядо ми), като подписващия се voulgaros. Поне 12г. съм живял в Гърция, та им знам "величието" от първа ръка. За историята ми отвори очите sparotok. Тоя, дето лае може и да не е стъпвал там. Аз навсякаде ги научих да ме уважават като БЪЛГАРИН. Мога да кажа много, но спирам от уважение към автора. М/у другото Атина е единствената европейска столица, която знам, без централна канализация, та смрадта зависи от метереологичните условия понякога. Аиде, до скоро! И чакаме книги.


Ако е рекъл Господ ще излезат няколко книги:)
цитирай
76. sparotok - :)
09.07.2012 21:47
анонимен написа:
планината Парнас, долината Фокида и изворът Касталия. Олимп и Пеней може да се пенят другаде. Това, че Калиопа и Еагър били майка и баща на Орфей не е исторически факт. Това е митология.


Би ли обяснил значението на Парнас, Фокида и Касталия на гръцки?

Ако не можеш не се притеснявай, в тези земи са живели траки и пелазги преди да дойдат гърците от Африка. Това създава проблемите с търсене на гръцка етимология:)

Понеже ти допълни интересни топоними и хидроними реших да отвърна на жестта ти и да добавя Кефисос и Ахелой, те са свързани с Касталия, но ти знаеш това.

Кефиос се обяснява от Георгиев с блг. капя, а Ахелой, Ахерон ...със стпрус. асаранс и блг. езеро...Нямат гръцка етимология тия хидроними...

В ново време гърците се изхитриха и подмениха стотици български топоними в Беломорска Тракия след извършения геноцид над българското население. Старите гърци и те са попроменили някои имена, но не в такава степен...
цитирай
77. sparotok - варвари
09.07.2012 21:50
анонимен написа:
Да не забравяме Родопис: античката "Пепеляшка" http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodopis & http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodopis_(hetaera) или Дорица.
Песните и танците и социално-битовата независимост и образованост на "варварките" в сравнение с ориенталската зависимост на жените в "цивилизованото" общество са едно на ръка, но вещината в еротичните изкуства Е изключително важна и белег на дъъъъъълга еволюция и усъвършенстване.


Май новото определение за варвари ще е - добри и надарени хора, чието културно наследство е откраднато от нагли пришълци...

Поздрави!
цитирай
78. анонимен - А този ти коментар е един от най-глупавите ти. Гъско такава.
10.07.2012 02:49
joysii написа:
Ееее, Спароток....:):):)
Човеко, веднага става ясно ,че се падаш по бели, руси и светлооки дами.
Женската красота е нещо мноооого относително.
А една тесноока мургава номадка може да е доста по-пленителна от русолява опулена като жаба фльорца.
Красотата на една жена не се определя от цвета на кожата ,косите, формата на очите и такива разни, а от тяхното хармонично и естетично съчетание допълнено с интелект и приятен характер.
Да не говорим пък, че принцесата за един, може в очите на друг да е смотла.
Какво включва твоето понятие за "необикновена красота и певчески дарби"?
....................
Този постинг е симпатичен, но и един от най-наивните ти.
Поздрави.

цитирай
79. demograph - Поздрав за постинга и за силата, която вливаш отново в думите
10.07.2012 03:24
А думичките са като остриета, които разсичат завесата от злонамереност, лъжа и невежество в историята на света.
Чета за катарите-албигойци, меровингите, Пърсивал, Лоенгрин и крал Артур, и с наслада виждам как с твоето "ножче"-думите , мастити западни автори сами раздират завесата, която духовните им наставници са градили с векове.
Не само мизийките-музи от античността, но и вдъхновителите на промяната към светлина и свобода в мракобесническата средновековна кървава папска Европа, носят имена и предават послания чрез символи и със свещени думички,чието звучене и смисъл водят директно към трако-българите.
Естествено е, "големите" автори да се стъписват пред най-старото звучене и смисъл на опасните думички и да премълчават произхода им.
Но човекът с отворени очи и безпристрастен разсъдък вижда и извора и причината за страха.
Лоенгрин....Кой западняк или БАНичар ще посмее да напише истината за първичните корени на това поетично име, символ на Ренесанса, и ще пристъпи по-далеч от древно "келтското" "Греан"?!
Зарови се ти Павка. Аз ще ти помогна мъничко. Мизийците също трябва да бъдат отличени с истината за величината на духа си.
Радвам се на духа с който отново си в огъня.
цитирай
80. demograph - Напиши за "Бялата дева" от папското клане на гетите/готи във Франция...музата на просветителите на Запада!
10.07.2012 03:49
sparotok написа:
анонимен написа:
Да не забравяме Родопис: античката "Пепеляшка" http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodopis & http://en.wikipedia.org/wiki/Rhodopis_(hetaera) или Дорица.
Песните и танците и социално-битовата независимост и образованост на "варварките" в сравнение с ориенталската зависимост на жените в "цивилизованото" общество са едно на ръка, но вещината в еротичните изкуства Е изключително важна и белег на дъъъъъълга еволюция и усъвършенстване.


Май новото определение за варвари ще е - добри и надарени хора, чието културно наследство е откраднато от нагли пришълци...

Поздрави!

След битката през 453, "спасителите" на Рим и Запада, справедливите гети от района на Алба /наричани катари и албигойци/, са изтребвани от кръстоносците на папата, заради честността и добротата си, по по-жесток начин от колкото неверниците покрай "божи гроб".
А красивите и просветени техни жени - "мизийки", вдъхновителки на промяната към свобода и добрина, са били изгаряни.
Напиши и за тях и за произхода им.
А тъпачката Наслада и гръка с българското име Аристотел /който е доказан трак-българин/ ги остави да се задавят в лигите си.
цитирай
81. demograph - А бе тъпако! От написаното личи, че си пълен профан където и да пипнеш в историята.
10.07.2012 04:04
voulgaros написа:
ПАВЛОС (МЕЛЛАС)...ТОЧНО ЗА ГАИДА НЕ СПОРИ С МЕНЕ---..ГАИДАТА КАТО ДУМА ИДЕ ОТ ГАЛИСИА--ЕИ ТАМ ИМА ЕДНИ КЕЛТИ ДО ГРАД СЕЛТА..
А ДУМАТА Е-- ЛА ХАИТА ИЛИ ЛА ГАИТА---Е ЕСПАНО-КЕЛТСКА...НИЕ ЕЛЛИНСКИТЕ ПЛЕМЕНА НИКОГА НЕ СМЕ КАЗВАЛИ ЧЕ ГАИТАТА НИЕ СМЕ Я СЪЗДАЛИ---НЯМА ТАКАВ УРЕД В ЗАПИСИТЕ И ХРОНИКИТЕ.

Я ЧУКНИ ВИКИТО НА БАГ ПИПЕ, ПОСЛЕ НА ЕСПАНЯ -ГАИТА--- И ЧЕТИ ПАВЛЕ-КРАДЛИВИ ПРОСТАКО.

А ЗА КАЛИОПИ/ОПА И КАЛИ(КАЛА)-----КАТО ВА ЧЕТА И СЕ УБЕЖДАВАМ ЧЕ НЕ МОЖЕ ПО НИКОИ НАЧИН ДА СТЕ ТРАКИ (ВИД ГЪРЦИ)...ВИЕ СТЕ ЕДНИ РУСКИ СЛАВЯНСКИ СМЕШНИЦИ.

...............................................................................................................
Оставям настрана простащината в изказа ти. Кой чете история от "викито" бре. Ами То е набъкано с идиотизми от такива като теб, на които това им държавна задачка. От промитите ви мозъци и една проста мисъл не може да изтече...Първо си далеч и от понятие за келтите. За древно келтски да си чувал? Защо не прочетеш самите келти какво пишат за себе си в книгите, а не да ми цитираш детските страници на "викито".
Мухльо.
цитирай
82. demograph - Според трънчанина излиза, че си крава за мъзане
10.07.2012 04:10
joysii написа:
Спароток, аз каква съм ,според теб?
Сега съм блонди, с леко дръпнати черни очи и бяла гладка кожа/когато не съм дремала месец на плажа/. Малко скулеста и с изразени пълни устнички.
По нрав съм проклета,непредсказуема, когато си струва - всеотдайна и мила. Не съм ангелогласна и блага, т.е. малко съм встрани от местните музи.Акълец....сякаш ми се намира.Висока съм - 1.70 м.
...............
А да ме светнеш, моля те, тракийка ли съм, муза ли съм, номадка нЕкаква си ли съм...или..както аз си зная - балканска мешавица превъзходна??? :):):):)

цитирай
83. demograph - За гръцката агентура в блога
10.07.2012 04:17
В един официален туристически справочник за Гърция пише, че тъй като гърците си нямали традиционен музикален инструмент, като ги освободили от турците преди 200 години, се хванали та трансформирали българската гъдулка в бузуки.
Това за да ви създам работа. ВИЖТЕ ТАМ ДА ИЗТРИЕТЕ ТОЗИ КОМПРОМАТ И ДА НАКАЖЕТЕ ВИНОВНИТЕ ЗА ПРОПУСКА.
/Гъдулка и гайда звучат близичко нали/
цитирай
84. kostadin - Гена няма как да ни откраднат!
10.07.2012 09:31
Гена няма как да ни откраднат!
Където е текло пак ще тече

Нужно ни е да подивеем и да започнеме да изпълняваме заръката на създателя -множете се!
цитирай
85. starotomagare - Нека всеки получи това което му се полага
10.07.2012 14:26
,,.Иска се обаче воля и упоритост."и нека се постараем да научим имената на тези които го извършиха за да получат полагащото им се парченце олово ,добре засилено в главите им вместо да гласуваме за тях или да ги броим за почтенни бизнесмени .За тези престъпления не бива да има давност!
цитирай
86. rorikabc - Ммм даа,
11.07.2012 00:03
Тия дни един историк с титла даже по "Хоризонт" каза че гърците си предавали устно "Илиядата" и "Одисеята" докато си измислят азбуката. Чии ли песни са предавалиот уста на уста докато ги предадат с гръцки букви?

А пък някъде прочетох, в нета мисля, че евреите, гърците, циганите са с един произход и дошли от Индия, като последните си имали за началник Мангал.
Сигурно имат предвид паразитизма който им е обща особеност.

Джойси , чиста българка си , от южните. Не се кахъри , каква си.
За българските мъже, всички жени са музи. Могат си .. да се вдъхновяват. Не им трябва много придумване , като при някои други раси. Най си харесват обаче българките. . Все по-често чувам да се тюхкат. майната им на парите, тия наште ми вземат душата. Та те това са музите . Вземат и душата.
цитирай
87. bulgarinut57 - ДА rorikabc, ВЕРНО СИ ЧЕЛ.
11.07.2012 01:01
"А пък някъде прочетох, в нета мисля, че евреите, гърците, циганите са с един произход и дошли от Индия, като последните си имали за началник Мангал."

Сър Godfrey Higgins в труда си - "ANACALYPSIS"
или "ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ПРОИЗХОДА НА ЕЗИЦИТЕ, НАЦИИТЕ И РЕЛИГИИТЕ"
писана 1833 г. подробно пише за това.

Мога да ти я кача някъде, ако имаш мерак да четеш английски !
Фототипна в ориджинале и в ПДФъ.
цитирай
88. qbylkovcvqt - Винаги съм си задавала въпроса к...
11.07.2012 01:51
Винаги съм си задавала въпроса какво прави Орфей в гръцката митология? Ами Евридика?... За Аполон и музите... в гръцката митология са подробно описани... но винаги ми е било странно - ако Хелиос е богът-слънце, защо и Феб Аполон е бог-слънце... После - предполага се, че светилището на Аполон е в Родопите... Ще се поровя май и аз в литературата. :) Интересно е.
А що се отнася до топонимите - обикновено определящи са били на първо място боговете, на които са кръщавани селищата, особено, ако това са били светилища или свещени някакви места... в зависимост от почитаното божество. Не е случайно, например, че в днешно време има храмов празник всяко селище... това е връзката с най-далечното минало...
цитирай
89. aristotelis - Целта е ако ти е написано да умреш да ...
11.07.2012 10:30
Целта е ако ти е написано да умреш да не напуснеш този свят като диво българско животно, да лаеш като куче и да мяукаш като котка, както правят курвите чалгаджйики в българия!
цитирай
90. shtaparov - Обяснение на някои от разискваните думи
11.07.2012 17:36
"Анализът" обяснява произхода и значението на разискваните в коментарите имена и названия- ето някои примери:
1. Орфей= Сурвей (Сурвин=Сурван,Зурван), Порвей (Първий)- епитет на Слънчевия бог и прозвище на обожествения след смъртта си цар. Подобно на неговото прозвище носи и Урфила (Ервола,Первола)~ Орфейла.
2. Еагър (Еагро-на гръцки,баща на Орфей)= Угро (Угре)- наши имена (виж фам. Угреви), Ягро (Ядро,,Йедро,Йедре= Едре,виж фам. Едреви).
3. Калиопа (майка на Орфей)= Кальоша (Калюша,Галюша- в руския диалект на Българския език), Кальона (Кальена,Калина), и т.н.
4. Аполон= Опален (Напален,Запален- т.е. Светещ,бог на светлината), О"Перун (подобно на О"Мортаг).
5. Музика= Думика (Думица,Думаща), Шумика (Шумица,Шумяща), Музова (От музите), и т.н.
6. Орбел= Урпел (Рупел), Урвел (Урвар,Урвесто място) и пр.
7. Гаяте (пея,в санскр.)= Паяте (Пеяти,Пейене),Баяте (Баяне,Баене) и т.н. Оттам- и думата Гайда (Гайта)= Пайта (Паята,Пеята,Пеяча).
8. Калуша (в няк.диал.-черно)= Калеша (в нар.песни и диал.-черни), Калеш (Галес!), Карас (Кара= Чери,Черно), Белуша (Калуша,т.е. Черно,е антоним на Бяло: Белуша= Калуша,Калеша и пр.).
9. Тогарма= Тохарна (Тохарина), Богарна (Богарина).

Надявам се,че съм дал повече яснота за интересуващите се. Поздравления!
цитирай
91. sparotok - истината боли
11.07.2012 20:29
aristotelis написа:
Целта е ако ти е написано да умреш да не напуснеш този свят като диво българско животно, да лаеш като куче и да мяукаш като котка, както правят курвите чалгаджйики в българия!


Истината боли, нали:)))

Цял свят разбра що за птици са днешните гърци, скоро ще се разбере и истината за старите гърци - подли страхливци и разространителите на педерастията сред други народи.

But the Persians more than all men welcome foreign customs. ... the Greeks taught them pederasty.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.01.0126%3Abook%3D1%3Achapter%3D135%3Asection%3D1

as you know, there were Macedonians and Thracians land Illyrians, all most warlike nations, here Syrians and Asiatic Greeks, the most worthless peoples among mankind and born for slavery;

Livy, XXXVI,17

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0165%3Abook%3D36%3Achapter%3D17

Това са фактите...а когато фактите говорят дори и боговете трябва да мълчат!
цитирай
92. sparotok - кражби
11.07.2012 20:36
qbylkovcvqt написа:
Винаги съм си задавала въпроса какво прави Орфей в гръцката митология? Ами Евридика?... За Аполон и музите... в гръцката митология са подробно описани... но винаги ми е било странно - ако Хелиос е богът-слънце, защо и Феб Аполон е бог-слънце... После - предполага се, че светилището на Аполон е в Родопите... Ще се поровя май и аз в литературата. :) Интересно е.
А що се отнася до топонимите - обикновено определящи са били на първо място боговете, на които са кръщавани селищата, особено, ако това са били светилища или свещени някакви места... в зависимост от почитаното божество. Не е случайно, например, че в днешно време има храмов празник всяко селище... това е връзката с най-далечното минало...


Южните ни съседи са поокрали доста от културното наследство на всичките си съседи. Зевс, Атина, Хефест, Хермес, Дионис, Аполон... са трако-пеласгийски божества. Специалистите знаят това, но до скоро гръцкото лоби разполагаше с много пари, а, който има много пари може да определи какво да се пише и какво не.

Аполон е бог на светлината, а в земите ни слънчевите 'олтари' нямат чет.

За дедите ни Аполон, наричан още Паяво ( от певати-пея) е божсто на слънцето... гърците извеждат името му от аполунао- унищожавам....

Поздрави!
цитирай
93. sparotok - извинявай
11.07.2012 21:02
анонимен написа:
http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksRu/ALANO_DREVNEBOLGARSKOE_PISJMO.pdf. Нещо изчезна коментара, та да го пусна отново.Този руски учен ,още преди 90 години големи изследвания е направил.Погледни го ,Павка.Аз ,ще го изчета утре. А ,се оказва ,че и българина има дълбоки познания.


Извинявай много!Не съм трил нищо, но в блога често се губят коментари, някакъв технически проблем било.
цитирай
94. rorikabc - Спароток,
11.07.2012 21:21
Не ги трий тия . Като ги чета зяпвам от удивление и половин час не мога да си затворя устата. Те са пример какво не трябва да бъдем. За да бъдат такива злобари са явно болни хорица.
Как пък не прочетоха нещичко, как пък не попитаха нещичко! Всичко си знаят.Зяпвам от удивление , как в 21 век може да има такива хора и с векове да са ни съседи и да не прихванат нищо от цивилизацията.

Днес пък по радиото чух за един западен автор, анализирал в своя книга сегашното им общество и се чудом чуди как са измислили математиката?

Може ли предците ти да са измислили математиката и така да деградираш в 21- и век?
Явно това не е този народ, който е измислил математиката..
цитирай
95. sparotok - деяния
11.07.2012 21:47
starotomagare написа:
,,.Иска се обаче воля и упоритост."и нека се постараем да научим имената на тези които го извършиха за да получат полагащото им се парченце олово ,добре засилено в главите им вместо да гласуваме за тях или да ги броим за почтенни бизнесмени .За тези престъпления не бива да има давност!


Деянията на виновниците наистина са престъпни, но насилието няма да разреши нищо. По-добре е да сме единни, горди и никога повече да не позволяваме да ни яхват мошеници...
цитирай
96. sparotok - деградация
11.07.2012 22:03
rorikabc написа:
Не ги трий тия . Като ги чета зяпвам от удивление и половин час не мога да си затворя устата. Те са пример какво не трябва да бъдем. За да бъдат такива злобари са явно болни хорица.
Как пък не прочетоха нещичко, как пък не попитаха нещичко! Всичко си знаят.Зяпвам от удивление , как в 21 век може да има такива хора и с векове да са ни съседи и да не прихванат нищо от цивилизацията.

Днес пък по радиото чух за един западен автор, анализирал в своя книга сегашното им общество и се чудом чуди как са измислили математиката?

Може ли предците ти да са измислили математиката и така да деградираш в 21- и век?
Явно това не е този народ, който е измислил математиката..


Гърците не са измислили математиката, в древността това се е знаело добре...
Относно деградацията...оказва се, че докато останалите европейци са средно 10 см. по-високи от дедите си от Бронзовата Епоха, то гърците имат ръст само 0,5 см по-висок от микенците... Това показва ясно, че гърците няма как да потомци на микенците, наречени ахеици от Омир.


цитирай
97. nikikm - "Я не се прави на ударена!С...
11.07.2012 22:09
joysii написа:
"Я не се прави на ударена!Силно издаден и крив гърбав нос, със стърчащи из него косми,издадена напред и почти допираща се до носа брадичка,редки и криви зъби,дъх-ряпа да яде и огнедишащ змей,рядка и стърчаща коса,полуприкрита със забрадка,фусти прикриващи скелетообразно тяло,крака криви,завист за всеки уважаващ себе си кавалерист,очи-алчни,лукави,ненаситни,хитри и продажни,малки прозорчета към пъклото в душата!
Всичко е,както са го описали преди мен,но даже и днес превозното средство,мерцедеса на вещиците,си остава метлата /всъщност може и четка,но задължително с дръжка/, си остава същото!
Павка, извинявай за спама,аз като един Дон Кихот,обичам сражения с вещици!Трудно е,не се мачкат!Ако си пробвал да мачкаш конска муха,знаеш какво е."
....................
А така! Ей тази да съм за теб, това ми харесва.
И те е шубе,нали?
.........................
Дон Кихот се сражава с вятърни мелници и защитава фантасмагории.Никога не ми е бил симпатичен, защото е един нещастен луд мухльо.


Я,бягай!Човек да не ти обърне малко внимание.
цитирай
98. doctora - доктора
11.07.2012 23:13
да са живи и здрави всички човешки жени, защото без тях нямаше да преживеем катастрофата, а и нямаше да еволюираме от едноклетъчни до доминиращ вид на тази земя ... е, на фона на хищника обсебил генома ни и стряскащ сънищата ни е трудно да се наречем доминиращ вид, но на фона на концентрираното в съзнанието ни сложно движение /това което религиозните братя наричат светия дух/ което воистина ни прави любимото дете на бога все пак може с полууста да се наречем главен вид ... от биологична гледна точка женското тяло е по-съвършенното от двете и е трудно да се каже в истинския смисъл на тези думи равни половинки, че и половинки дори ..., за да изгради новия организъм женския геном трябва да осъществи неопределим брой изключително сложни движения, които даже не се виждат от съвременната наука или както съм го казвал и преди матриархата не е спомен от миналото само, а е предимно спомен от бъдещето ... тъ да са живи и здрави човешките жени, а не просто българските ... но за да еволюираме отново отвъд хищническото съзнание точно амазонките доста работа ще трябва да отработят и ново намерение да формират за еволюция .. само жените могат и в никакъв случай мъжете ... просто ние нямаме необходимите органи и сложност за това .. и по основната тема касаеща и амазонките и амазончовците им: вчера прочетох 10 страници текст - статийка за алхимията и паднах ... ето "мъглявото" определение за философския камък на няколко стотин години: има само една природа. ти можеш да я разделиш на три и като ги събереш в триединство, от тях да получиш едно. гледай, това е философския камък .. направо паднах какво е видял древния алхимик, който и да е бил това ... забравения тризъбец /да си дойдем на думата/ е воистина забравен и той е забравен и името му и смисъла дълбок стоящ зад него и основните негови носители българите и техните жени амазонките и техните мъже амазончовците ... това е критерия за настъпващата ера на амазонките - майтрея ... само помнете - материя/движение/пространство не е шега
цитирай
99. avangardi - Здравей, Павел! Благодаря за хубавия постинг!!!
12.07.2012 14:10
ОРФЕЙ
Oрфей, сын фракийского царя Загра и музы Каллиопы, был самым известным из когда-либо живших поэтов и музыкантов. Аполлон подарил ему лиру, а музы научили его играть на ней, да так, что он не только очаровывал диких зверей, но и заставлял деревья и скалы двигаться под звуки его музыки. В Зоне, что во Фракии, несколько древних горных дубов так и остались стоять в танце, в том виде, как он их оставил [1].
.......
http://www.sno.pro1.ru/lib/graves/28-30/28.htm

-------------------------------------------------------
.....
Самым известным мифом, отсылающим к давней эпохе, является миф о певце Орфее, сыне фракийского речного бога Эагра и музы Каллиопы, игра которого на золотой арфе очаровывала не только людей, но и зверей, деревья, скалы.
......
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D1%8B%D0%BA%D0%B0_%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%B9_%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B8
цитирай
100. анонимен - Адмирации
14.07.2012 22:55
Както винаги супер интересен и вдигащ националното самочувствие постинг. Толкова увлекателно пишеш за жените тракийки-българки Павел, спомням си и по-старите ти материали посветени на тях. Благодаря за това което правиш за нашия народ.
цитирай
101. sparotok - !
15.07.2012 00:46
анонимен написа:
Както винаги супер интересен и вдигащ националното самочувствие постинг. Толкова увлекателно пишеш за жените тракийки-българки Павел, спомням си и по-старите ти материали посветени на тях. Благодаря за това което правиш за нашия народ.


Благодаря и аз за интереса към делото ми!
цитирай
102. sparotok - !
15.07.2012 00:55
avangardi написа:
ОРФЕЙ
Oрфей, сын фракийского царя Загра и музы Каллиопы, был самым известным из когда-либо живших поэтов и музыкантов. Аполлон подарил ему лиру, а музы научили его играть на ней, да так, что он не только очаровывал диких зверей, но и заставлял деревья и скалы двигаться под звуки его музыки. В Зоне, что во Фракии, несколько древних горных дубов так и остались стоять в танце, в том виде, как он их оставил [1].
.......
http://www.sno.pro1.ru/lib/graves/28-30/28.htm

-------------------------------------------------------
.....
Самым известным мифом, отсылающим к давней эпохе, является миф о певце Орфее, сыне фракийского речного бога Эагра и музы Каллиопы, игра которого на золотой арфе очаровывала не только людей, но и зверей, деревья, скалы.
......
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1%83%D0%B7%D1%8B%D0%BA%D0%B0_%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B5%D0%B9_%D0%93%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B8


Благодаря ти за линковете!
цитирай
103. demograph - В същност, тракийската и стара българска дума за "мъзга" е slunka-слунка/днешното слюнка
15.07.2012 22:17
rorikabc написа:
Мъзга казваме на първото мляко по което се определя колко мляко да вземеш от бачията за овцата през лятото.
Мъзга казваме и на първите сокове по лозата.

В държавата България има село Бутан.

Спароток,
Тук е истината , в жената!
Думата муза не означава ли вдъхновение - Да те вдъхновят да се биеш, да умреш.Да те вдъхновят да се смееш , да пееш,да живееш?
Явно при траките , ролята на поповете се е изпълнявала от жените музи?
Само че за разлика от поповете , те са вдъхновявали и да умреш , а не само да живееш.
Поздравление Спароток!

Това гърците са си го написали в www.Paleolexicon.com - много готин сайт за тракийските езици.
цитирай
104. анонимен - glarus
20.07.2012 16:45
преди години имаше една баба Калиопа в квартала и всички си мислехме,че е гръ4ко име,а то какво се оказа:)Павка,продължавай да мачкаш БАНичарите и да просвещаваш нас,незнаещите в същия дух.УСПЕХ.
цитирай
105. анонимен - гларус
20.07.2012 16:55
скоро чух един лаф от един много начетен и интелигентен българин-когато ние сме живели в развита цивилизация,гър4ите са се захвърляли с маслини,защото не са знаели за какво се използват:)както казват в euronews-no comment:)
цитирай
106. sparotok - Калиопа
21.07.2012 17:06
анонимен написа:
преди години имаше една баба Калиопа в квартала и всички си мислехме,че е гръ4ко име,а то какво се оказа:)Павка,продължавай да мачкаш БАНичарите и да просвещаваш нас,незнаещите в същия дух.УСПЕХ.


Калиопа със съгурност е калка от древно тракийско име със значение - красавица, хубавица...

Поздрави!
цитирай
107. sparotok - мистерии
21.07.2012 17:08
strannica написа:
Тази МИСТЕРИЯ е от наши дни, нали? Нищо не се е променило))
Тези жени, които като запеят, увисват ченетата на японци, американци, китайци, скандинавци и проч....тези жени са обикновени жени, а не богини, слезли от облаците))
Поздрави за поста!


Няма как да има промяна, съвременните българки са дъщери на обожаваните в древността музи...Хубаво ще е, ако българските мъже се сетят, че са потомци на Арес (яростния) ...:)

Поздрави!
цитирай
108. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
21.07.2012 22:21
На времето, близо до гр.София се е намирало село Мусагеница. Вече е столичен квартал "Мусагеница". Името произлиза от "Мусаген". Кои са "Мусаген" и "Мусагет".
Мусаген - родоначалник/баща на музите , т. е. Зевс.
Мусагет- прякор на бог Аполон син на Зевс, предводител, покровител на музите. На "дървените" Шопи, поклон, за техния безподобен консерватизъм. Не е шега да запазиш името "Мусагеница" през вековете.
цитирай
109. chetohche - https://www. youtube. com/wat...
17.06.2015 15:45
https://www.youtube.com/watch?v=2u__incvyko
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13927045
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031