Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2012 07:52 - "Зелените"за Алея Първа във Варна
Автор: tolstoist Категория: Политика   
Прочетен: 4173 Коментари: 1 Гласове:
1



Позиция на ПП "Зелените" по новоприетия ОУП на Варна



Вярна на своя пръв журналистически дълг - да информира - РодинаБг.ком пуска позиция на ПП "Зелените":

"Зелените": Държавата да се върне във Варна

На 04-ти юли варненци постигнаха първата си малка победа, като чрез масов протест накараха общинските съветници да отхвърлят предвиденото в Общия устройствен план /ОУП/ на града застрояване в останалите незастроени до момента имоти в горната част на местност "Салтанат" в Морската градина на Варна.

За голямо съжаление обаче съветниците гласуваха единодушно да се отнеме думата на варненци и да не бъдат удовлетворени молбите за изказване. Гласувалите "за" това гражданите да имат думата бяха 2-ма /Ивайло Бояджиев от "Нова сила" +/, а всички останали, сред които ГЕРБ, БСП и "Нашият град" гласуваха "против" и "въздържал се". Така Общински съвет - Варна наложи цензура на един от най-важните въпроси за Морската градина на Варна, а именно - нейната Алея първа, която в момента се владее незаконно от "Холдинг Варна" АД, част от групировката ТИМ.

За реализацията на своите бизнеспланове холдингът отсече всички дългогодишни дървета по ската на алеята, изкорени ги и издълба ската с багери, като пръстта и камъните се изнасят с камиони от Морската градина. По този повод уважаваният г-н Иван Станчов каза днес по БНТ, че на практика парчета от Морската градина в момента пътуват и биват изнасяни с тези камиони.

Под цензурата попаднаха и фактите, че целият Общ устройствен план е разработен от фирма на същите "Холдинг Варна" АД, като те са проектирали немалка част горски масиви - тяхна собственост и на свързани с тях дружества като "Химимпорт" АД за застрояване на жилищни и търговски комплекси, а за определянето на застрояване в други имоти са събирали пари от собствениците им чрез сключване на договори за консултации и изработване на директивни план-схеми. Така на практика общинските съветници на Варна приеха и разрешиха най-големия частен бизнес-проект на "Холдинг Варна" АД, а именно - Общия устройствен план на Варна и оставиха всички варненци без законен Общ устройствен план, който да е изработен в обществен интерес.

Политическа партия "Зелените" подкрепя от самото си формиране през 2008 г кампанията на активните граждани на Варна в битката за запазване на Морската градина, "Алея първа" и принципите за устойчиво развитие на града. Както много пъти сме информирали, "Зелените" е и една от организациите, които са активни в кампанията чрез съдебни битки, предложения, подписки и участие в протести.

Затова гражданите днес продължават своите протести и ясно са формирали исканията си за днешното събиране:
1.Пълна забрана на достъпа на МПС на територията на целия приморски парк, включително и в местност "Салтанат"
2.Пълна ревизия на извършеното строителство до момента на територията на целия парк и строги санкции за извършените нарушения
3.Кметът на град Варна незабавно да предостави пълната налична документация относно проекта "Алея първа". Хората имат право да знаят какво се предвижда за строеж там. Проектът е частен, но засяга пряко обществения интерес, защото е предвиден в най-атрактивната част на града ни - крайбрежната алея
4.Незабавно да се състави регистър на съществуващите зелени площи на територията на Община Варна
5.Да отпадне предвиденото застрояване в горските масиви на територията на Община Варна, предвидено в гласувания нов ОУП
6.Главна прокуратура и правителството да направят незабавна проверка и да оповестят цялата документация по нея относно сделката с терена на проекта "Алея първа"

ПП "Зелените", от своя страна, настоява държавата и държавността да се върнат във Варна и да бъде отнето "феодалното" управление от групировката ТИМ, като първа стъпка в тази посока е отхвърлянето от страна на МРРБ на незаконно съставения и приет от Общинския съвет на Варна Общ устройствен план.

Кратък коментар от РодинаБг.ком: Нашата редакция е за Алея "Първа" като проект, но не и по начина по който той се реализира. Необходимо е не брегоукрепване на скат от 90 градуса, а естествен природен склон от 30 градуса, по който да изресте самораслек и храсти най-подходящи срещу свлачища. Затова и от нас са недоволни и ТИМ, и зелените. Но нашата кауза от 5 г е ясна:

 Текстът е от:rodinabg.com на Д.Кунев



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chavdar01 - ТЕКА ЩЕ Е С МУТРИТЕ НА ТИМ И ГЕРБЕРО-СИК-АДЖИЙСКАТА ВЛАСТ!
08.07.2012 09:04
ПЪРВО ОСТАВКИ И ПОСЛЕ ШУТОВЕ В ЗАДНИЦИТЕ!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tolstoist
Категория: Политика
Прочетен: 2073729
Постинги: 1631
Коментари: 412
Гласове: 1176
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031