Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2012 16:27 - КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПАНОНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 59426 Коментари: 134 Гласове:
118

Последна промяна: 08.07.2012 12:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



         КАКВО НЕ ЗНАЕМ ЗА ПАНОНСКИТЕ БЪЛГАРИ?
     

 

 

 
Страната ни има богата, но и бурна история. Невероятни възходи биват следвани от горчиви падения. В последствие на няколко чужди агресии нашите деди губят доста от земята си. Някога сме притежавали части от днешните Украйна, Молдова, Румъния, Гърция, Турция, Сърбия, Албания и не на последно място Унгария. На нейна територия се е простирала древната Панония*. Повечето изследователи смятат, че тази област е завладяна от старите българи едва по времето на Кубер (VІІ-ми век). Според някои автори (J.Van Antwerp Fine)  Панония е родното място на княз Крум-един от най-способните наши владетели.

image

 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pannonia01.png


Вярва се също, че старите панонци имат съдба подобна на тази на траките-първо децимирани от римляните, а после напълно асимилирани...**Това е мнението на повечто историци, те обаче пренебрегват голямо количество данни, навярно считайки ги за недостоверни...или неудобни:)

 

В “Historia Langobardorum” (XVI-XVII) П. Дякон описва сблъсък между българи и лангобарди в Панония. Това става някъде през втората половина на V-ти век, когато в Рим царства (хунът) Одоакър (Ch.Kingsley, Roman and the Theuton, стр.104). Дедите ни обаче не са в Панония по случайност и за кратък период от време. В своята работа “География”  Орозий Павел (375- 418) поставя земите на българите между Каринтия (Австрия) и Гърция (R.G.Latham, The Germania, XXIV). Панония се намира точно в тази област. Дори да приемем, че Орозий е написал творбата си в края на своя живот, това означава, че българите обитават Средна Европа още през ІV-ти-V-ти век.

 

Не само Павел Дякон и Орозий Павел свързват дедите ни с древната Панония. Това прави  също Йоан Зонара. В един свой речник той нарича българите с името панонци -Παννιοι ο Βολγαροι. А самата България означава като Панония -Πανονα Βουλγαρα (Д. Ангелов, Образуване на българската народност, стр. 374). Д. Ангелов счита това свидетелство за объркване понеже има прабългарски елемент в старата провинция Панония (през VI—VII в.), когато там са живели прабългарите на Кубер (Образуване на българската народност, стр. 374).

 

Разбира се понякога старите автори са се обърквали, никой не е безгрешен. Нека обаче видим кои са старите панонци. Благодарение на Страбон ние знаем, че панонците имат обичаи като тези на траки и илири (Geogr. VI.5.4). Стария автор споменава също име на един панонски цар – Бато (Geogr. VI.5.3).Варианти на този антропоним се срещат и при траките (W.G.Arkwright, Lycian and Phrygian names... стр.59). Елемента БАТ – господар срещаме и в името на Батбаян- брат на княз Аспарух.

 

Тези факти са интересни, но не ни позволяват да твърдим, че древните панонци делят един и същ произход с дедите ни. На помощ идват други свидетелства на автори от Античността, а и данните от топонимията. В своя работа Плиний (І-ви век) споменава племето белги (Historia Naturalis, III.XXV.148). Нито историци, нито езиковеди не обичат за говорят за панонските белги, кои са те, какво означава името им, как изчезват мистериозно и как на тяхно място в Панония се появява народа българи? В Панония има и град Volgum-Болгум, предполага се, че това е днешния S.Fenekpuszta (Barrington Atlas of the Greek and Roman World, map 20, P. Kos, M. Šašel Kos). Изследователите бягат от иметo Volgum-Болгум като дявол от тамян...защо ли?

 

Разгледаме ли най-древните хидроними от Панония ще установим, че те имат прекрасно обяснение на български език. Това би било възможно само, ако дедите ни са обитавали Средна Европа още в Античността. Плиинй свидетелства, че в през Панония текат реките Draus, Saus, Colapis, Urpanus ...(H.N.III.XXV.148).  

 

Draus - се обяснява със стблг. дрьвинь-древен, т.е. изтекъл. Името е сродно на тракийското Дравескос.

 

Saus -се обяснява с глагола шавам, т.е. движа се. Името е сродно на тракийския етноним саи.

 

Colapis - съотвества на стблг. клопотъ- грохот, шум, значението е шумна река.

 

Urpanus - може да се изтъркува с думата върба, днешното име на реката е ...Vrbas-Върба...Сродни имена са тракийското Урб(р)ияна и тесалийския хидроним Вербис. В древността Тесалия е обитавана от пелазги.

 

Трябва да се споменат и Волкейските блата – Ulcaei. Там се състои битката между Бато и римските легиони (К.Дион, 55-32).Ulca означава влага, в наши диалекти се среща варианта улага. Този хидроним е сроден на Олган – реката, край която (според Теофан) е лагерът на Аспарух.

 

От особена важност е и името на панонската столица Сабария. То е лесно обяснимо със стблг. съборъ- събор, събрание, общество. Сродни български топоними са с.Сбор, Пазарджишко, с.Сбор, Кържалийско, с. Сборище, Сливенско.

 

Назването на панонския град Волентум се обяснава с тракийската дума волинт, която съотвества на стблг. воленте вол род.пад. Значението на панонския град Карпис се обяснява с блг.диал. карпа-скала.

 

В Панония има и град Крумерум, може да звучи абсурдно, но името на княз Крум (роден в Панония) е свързано с древния Крумерум***. Значението е червеникав, а обяснение получаваме с блг.диал. кръмен, крумен- червен. На миниатюра от Манасиевата хроника княз Крум е изобразен с рижо-кестенява коса.

 

Накрая да се спрем и на племенното име панони. То е сродно на тракийското пеони, а значението е господари, пазители, връзка показва също дакийското име Диупан, а и стблг.титла жупанобластен управител. Обяснение получаваме от глагола пазя (палаяти- санскр., пахси- хет.).

 

Виждаме, че няма никакво основание да се смята, че Йоан Зонара се е объркал отъждествявайки българи и панонци. Дедите ни са обитавали Панония още през древността. Топонимите и хидронимите от тази област потвърждават това. В случай, че историята не бе писана от враговете на старите българи, ние днес щяхме да знаем много за владенията на дедите ни. Щяхме да знаем колко силни са били и с каква упоритост са защитавали земята и интересите си – пример достоен за подражание. Не се ли научим  да искаме и пазим своето, ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало.

 

 

 

* Панония е обхващла земи не само от Унгария, но и от днешните Австрия, Босна, Сърбия.

** Съседи на панонците са тракийските племена мизи, даки, дардани.

 

*** Още по-стар от панонския Крумерим е микенския антропоним Курумено (Крумен)- лично име сродно на Крум.




Гласувай:
119



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
28.06.2012 16:30
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
28.06.2012 16:32
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. mariniki - каквото и да разказваш...
28.06.2012 16:40
е винаги така интересно, че го прочитам на един дъх...
убедена съм и аз, че дедите ни са обитавали Панония...истински
смели мъже... възхищавам им се... наистина тряба да се научим да искаме
и пазим своето, иначе... ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало.
най-сърдечен поздрав за теб... възхищавам се на знанията и ерудицията ти..
бях тук с удоволствие...
цитирай
4. sparotok - благодаря ти!
28.06.2012 16:49
mariniki написа:
е винаги така интересно, че го прочитам на един дъх...
убедена съм и аз, че дедите ни са обитавали Панония...истински
смели мъже... възхищавам им се... наистина тряба да се научим да искаме
и пазим своето, иначе... ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало.
най-сърдечен поздрав за теб... възхищавам се на знанията и ерудицията ти..
бях тук с удоволствие...


Благодаря ти! Наистина трябва да се научим да си искаме своето. Не е чак толкова трудно, просто трябва да опитаме:)

Поздрави!
цитирай
5. bulgarinut57 - НАИСТИНА СИ БОГОИЗБРАН !
28.06.2012 18:06
"...ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало."

Натам отиват нещата !
Народ без водачи !!!
Народ без надежда !
Народ без ценности !
След червената чума - това остава !
цитирай
6. dolsineq - "Не се ли научим да искаме и ...
28.06.2012 18:08
"Не се ли научим да искаме и пазим своето, ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало." – това на Запад изобщо не подлежи на обсъждане...

– Павел, защо с толкова лека ръка българските политици продават историята ни? Предполагам и Джоската след малко ще цъфни в блогът ти, за да ръси плиткомозъчни познания. Цял свят знае, че гръцката култура е присвоена от местното балканско население, но това не пречи на гърците да се държат като господари, а българите като роби. Прословутата българска народопсихология със синоними за безхарактерност и малодушие... Да се надяваме, че младото поколение ще е по–надъхано и в никакъв случай лесноподдаващо се на материалното и снобското.
цитирай
7. troia - Здравей sparotok,
28.06.2012 18:57
беше ми интересно, но ме натъжава. Били сме толкова силна и голяма държава, притежавали сме големи територии и са се съобразявали с нас. За съжаление е само история. Сега ние се съобразяваме с другите. Поздрави!
цитирай
8. ivesa - Здравей,sparotok!
28.06.2012 19:20
Малко са достойните примери за подражание в съвременния труден живот,особено в нашия,българския.Много е трудно да защитаваш интересите си в овълчен свят,където няма разбиране и зачитане на човешките права,но човек трябва да се бори,да отстоява интересите си въпреки трудностите,защото иначе превръща живота си във вегетиране, деградира като личност.Хубаво е,че ни напомняш за достойнствата на древните българи.Приятна вечер!:)
цитирай
9. анонимен - zdravei sparotok, obe6ta da pi6e6 i ...
28.06.2012 19:31
zdravei sparotok,obe6ta da pi6e6 i za proizhoda na BALATON i PESHTA. pozdravi
цитирай
10. mt46 - Здравей, приятелю!
28.06.2012 19:32
Възможно е... Древните хора са като дърво, което се разклонява...
цитирай
11. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Спароток!
28.06.2012 19:40
Били сме толкова могъщи и така нашироко разпрострени са били безкрайните ни земи - нямало е как да задържим всичките. Една от най-древните държавности на планетата безспорно е нашата. Със сигурност сме обитавали Средна Европа в античността. Ти имаш толкова постинги с доказателства за това. Никога не съм поставяла под съмнение факта, но хубаво е, че го доказваш.

"Saus -се обяснява с глагола шавам, т.е. движа се. Името е сродно на тракийския етноним саи." Спомних си за "сая, саи"... В Копривщица наричаме така мястото, където са овцете. Много овце под покрив - обикновено ниски постройки, но и с доста земя около тях, обширно обградена. Надали има нещо общо, но се сетих.

Беше интересно да прочета за рожденото място на княз Крум - един от великите ни държавни мъже и че в Панония има град Крумерум... Нищо чудно, че Страбон съобщава, "че панонците имат обичаи като тези на траки и илири". Става дума за един и същ народ. Благодаря ти за хубавия постинг! Както винаги, научих нови неща за прародителите ни. Дори за цвета на косите на княза - сякаш е пред очите ми....:) Този цвят, тази нишка на генеологията на духа минава, тече и при други народи. Както песните и танците им, така близки до българските.
Поздрави и благодаря. Беше интересно да прочета.
цитирай
12. sparotok - чума
28.06.2012 20:24
bulgarinut57 написа:
"...ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало."

Натам отиват нещата !
Народ без водачи !!!
Народ без надежда !
Народ без ценности !
След червената чума - това остава !


След истинска чума България би се възстановила само за 20 години...Безродието, което настана след 1944 е по-страшно и от най-страшната епидемия...
цитирай
13. sparotok - причини
28.06.2012 20:26
dolsineq написа:
"Не се ли научим да искаме и пазим своето, ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало." – това на Запад изобщо не подлежи на обсъждане...

– Павел, защо с толкова лека ръка българските политици продават историята ни? Предполагам и Джоската след малко ще цъфни в блогът ти, за да ръси плиткомозъчни познания. Цял свят знае, че гръцката култура е присвоена от местното балканско население, но това не пречи на гърците да се държат като господари, а българите като роби. Прословутата българска народопсихология със синоними за безхарактерност и малодушие... Да се надяваме, че младото поколение ще е по–надъхано и в никакъв случай лесноподдаващо се на материалното и снобското.


Снеже, причините са много, подготвям постинг на тая тема...

Да, гърците са поокрали доста, но на всяка мошенгия и идва края.

За идното поколение не се притеснявай, не са само чалгаджии и пияници, има много горди младежи, в тях ми е надеждата!
цитирай
14. sparotok - остнали сме
28.06.2012 20:38
troia написа:
беше ми интересно, но ме натъжава. Били сме толкова силна и голяма държава, притежавали сме големи територии и са се съобразявали с нас. За съжаление е само история. Сега ние се съобразяваме с другите. Поздрави!


Верно е, сега съдбата ни не е за завиждане, но поне сме останали.
Все още имаме стабилна основа, от която можем да изградим силна държава.
Територията ни е по-малка от преди, но установим ли приятелски отношения със своите съседи (повечето от тях са ни роднини), то все едно отново сме увеличили земята си:)

Поздрави!
цитирай
15. sparotok - пример
28.06.2012 20:40
ivesa написа:
Малко са достойните примери за подражание в съвременния труден живот,особено в нашия,българския.Много е трудно да защитаваш интересите си в овълчен свят,където няма разбиране и зачитане на човешките права,но човек трябва да се бори,да отстоява интересите си въпреки трудностите,защото иначе превръща живота си във вегетиране, деградира като личност.Хубаво е,че ни напомняш за достойнствата на древните българи.Приятна вечер!:)


Трудно е наистина да си защитаваш интереса в един овълчен свят, но повярвай ми, в древността не е било по-лесно. И все пак дедите ни са успели. Вярвам, че ще успеем и ние.

Поздрави!
цитирай
16. borkyy - "Не се ли научим да искаме и ...
28.06.2012 20:44
sparotok написа:
dolsineq написа:
"Не се ли научим да искаме и пазим своето, ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало." – това на Запад изобщо не подлежи на обсъждане...

– Павел, защо с толкова лека ръка българските политици продават историята ни?


Снеже, причините са много, подготвям постинг на тая тема...

Да, гърците са поокрали доста, но на всяка мошенгия и идва края.

За идното поколение не се притеснявай, не са само чалгаджии и пияници, има много горди младежи, в тях ми е надеждата!


Здравейте!

С нетърпение очаквам постинга, за който говорите, а за поколението сте прав - на 15 години съм и блогът Ви ми е много интересен. А когато разказвам на моите приятели и те слушат с интерес - понякога с недоверие, но...
А какво става с книгата/ите, която пишете?
цитирай
17. sparotok - Балатон и Пеща
28.06.2012 20:45
анонимен написа:
zdravei sparotok,obe6ta da pi6e6 i za proizhoda na BALATON i PESHTA. pozdravi


Не исках да натоварвам материала с повече данни, за това пропуснах някои неща.

Споед мен Пеща е древния панонски град Pessium-Песиум. Споменат е от Клавдий Птолемей през ІІ-ри век. Звука Щ е непознат за латино и гъркоговорящите, те са го заменили с SS.

Балатон е познато още като Pelso lacum. Смятам, че Pelso е чуждото предаване на белсо, белто- блато ( плитко езеро каквото е Балатон). Самото име Балатон се обяснява най-добре със стблг. балтина - блато.
цитирай
18. nikikm - Благосаря ти Павка,
28.06.2012 20:45
Винаги ми е интересно и страшно много искам да пробиеш с тези неща,да ги чуе светът и децата ни да ги учат!
цитирай
19. sparotok - корени
28.06.2012 20:48
mt46 написа:
Възможно е... Древните хора са като дърво, което се разклонява...


Хубаво сравнение, ще допълня обаче, че ние сме корените на много други :)народи

Поздрави!
цитирай
20. sparotok - сая
28.06.2012 20:52
malchaniaotnadejda7 написа:
Били сме толкова могъщи и така нашироко разпрострени са били безкрайните ни земи - нямало е как да задържим всичките. Една от най-древните държавности на планетата безспорно е нашата. Със сигурност сме обитавали Средна Европа в античността. Ти имаш толкова постинги с доказателства за това. Никога не съм поставяла под съмнение факта, но хубаво е, че го доказваш.

"Saus -се обяснява с глагола шавам, т.е. движа се. Името е сродно на тракийския етноним саи." Спомних си за "сая, саи"... В Копривщица наричаме така мястото, където са овцете. Много овце под покрив - обикновено ниски постройки, но и с доста земя около тях, обширно обградена. Надали има нещо общо, но се сетих.

Беше интересно да прочета за рожденото място на княз Крум - един от великите ни държавни мъже и че в Панония има град Крумерум... Нищо чудно, че Страбон съобщава, "че панонците имат обичаи като тези на траки и илири". Става дума за един и същ народ. Благодаря ти за хубавия постинг! Както винаги, научих нови неща за прародителите ни. Дори за цвета на косите на княза - сякаш е пред очите ми....:) Този цвят, тази нишка на генеологията на духа минава, тече и при други народи. Както песните и танците им, така близки до българските.
Поздрави и благодаря. Беше интересно да прочета.


Надежда, познала си, думата сая има различно значение. Нейния смисъл е сянка, на санскрит шая означава точно това. Сая е сродна и на англ. shadow-сянка...

Между другото дедите ни са обитавали и земи на запад от Панония. Има археологически доказатества за това. В следващия постинг ще ги представя. Тези данни ще накарат доста учени да се чешат по врата там където не ги сърби...

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - книги
28.06.2012 20:58
borkyy написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:
"Не се ли научим да искаме и пазим своето, ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало." – това на Запад изобщо не подлежи на обсъждане...

– Павел, защо с толкова лека ръка българските политици продават историята ни?


Снеже, причините са много, подготвям постинг на тая тема...

Да, гърците са поокрали доста, но на всяка мошенгия и идва края.

За идното поколение не се притеснявай, не са само чалгаджии и пияници, има много горди младежи, в тях ми е надеждата!


Здравейте!

С нетърпение очаквам постинга, за който говорите, а за поколението сте прав - на 15 години съм и блогът Ви ми е много интересен. А когато разказвам на моите приятели и те слушат с интерес - понякога с недоверие, но...
А какво става с книгата/ите, която пишете?


Книгите по принцип са готови, минават последните редакции, събирам и средства за по-хубави илюстрации.

Подготвям обаче и една друга поредица от три книги, тях издателя иска да ги издаде наведнъж. Мисля, че е добра идея...в случай, че някой реши да забрани работите ми поне 5 от тях вече ще са в ръцете на българския читател...

Понеже са опасявам, че пречки ще бъдат създавани ще пускам в блога части от книгите, така поне ще ги има във виртуалното пространство и то безплатно:)

Другата седмица ще пусна две части от Тракийски Речник...

Поздрави!
цитирай
22. sparotok - !
28.06.2012 20:59
nikikm написа:
Винаги ми е интересно и страшно много искам да пробиеш с тези неща,да ги чуе светът и децата ни да ги учат!


Благодаря ти и аз приятелю! Няма истина, която да се крие вечно, да му мислят лъжците и измамниците...

Поздрави!
цитирай
23. vostroto - Приятелю, привет! Пак ще дойда. . ...
28.06.2012 21:42
Приятелю, привет!
Пак ще дойда...:)
цитирай
24. анонимен - Иво
28.06.2012 22:25
Бях в Дубровник и ми направи впечатление, че хърватския е много по разбираем за мен, отколкото сръбския и дори македонския и руския. Например числата до 100 се произнасят напълно еднакво. И това тогава си остана загадка за мен. Нямаше логика толкова далечен народ да говори по-разбираемо.
цитирай
25. sparotok - !
28.06.2012 22:41
vostroto написа:
Приятелю, привет!
Пак ще дойда...:)


Винаги си добре дошъл, знаеш го:)
цитирай
26. sparotok - хървати
28.06.2012 22:48
анонимен написа:
Бях в Дубровник и ми направи впечатление, че хърватския е много по разбираем за мен, отколкото сръбския и дори македонския и руския. Например числата до 100 се произнасят напълно еднакво. И това тогава си остана загадка за мен. Нямаше логика толкова далечен народ да говори по-разбираемо.


За близостта на хърватски и словенски с българския е писано преди повече от 100 години. Г.Ценов представя част от езиковедско изследване в работата си Праотечеството и Праезика на българите.

Хърватите не са мърдали от мястото си последните няколко хиляди години. Мисля, че Р.Дж. Летъм бе първия, който изказа предположение, че живеещите в Илирия арависки са деди на хърватите.

Летъм предполага, че арависки е латинизираното хравичи, хрвати. Според мен значението на етнонима хървати е бойци, обяснава се с хърв. глагол харати- грабя, опожарявам, унищожавам.

Поздрави !
цитирай
27. valentinnedyalkov - относно "кръмен"
28.06.2012 23:01
в моето село Опанец което се намира на 5 км до гр.Плевен в северна България се употребява израза "кръмно цвекло" за червеното фуражно цвекло, то е по едро от захарното цвекло и има червеникав цвят. Преди години се отглеждаше като фуражна култура за животните. Сега ми стана ясно какво значи тази дума.
Поздрави!
цитирай
28. sparotok - кръмно цвекло
28.06.2012 23:05
valentinnedyalkov написа:
в моето село Опанец което се намира на 5 км до гр.Плевен в северна България се употребява израза "кръмно цвекло" за червеното фуражно цвекло, то е по едро от захарното цвекло и има червеникав цвят. Преди години се отглеждаше като фуражна култура за животните. Сега ми стана ясно какво значи тази дума.
Поздрави!


Благодаря ти за сведението! Аз си мислех, че тази дума е в употреба само в Южна България.

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - peon
28.06.2012 23:09
анонимен написа:
Накрая да се спрем и на племенното име панони. То е сродно на тракийското пеони, а значението е господари, пазители,

От Испански думата пеон се превежда като . 1.Поробен длъжник. 2.Слуга. 3.Ратай
А в разговорно се приема като общ работник.
Чудно ми е дали има връзка между тракийското пеони и испанското пеон ?


Не мисля, че има връзка, по-скоро се касае за омоними - думи идентични по звучене, но различни по смисъл.

Нашата дума ден е идентична на нидер. ден, тя обаче означава бор...просто случайност, могат да се дадат и повече примери.
цитирай
30. bulgarinut57 - КРЪМНО !
28.06.2012 23:28
За първи път чух израза- "Животното е КРЪМНО !" в с. Крушовица, Плевенско.
Питах какво значи, отговориха ми, че значи добре охранено.
Не можех да го "вържа" с нищо.
Както "варай го" - остави го ???
цитирай
31. sparotok - кръмно
28.06.2012 23:44
bulgarinut57 написа:
За първи път чух израза- "Животното е КРЪМНО !" в с. Крушовица, Плевенско.
Питах какво значи, отговориха ми, че значи добре охранено.
Не можех да го "вържа" с нищо.
Както "варай го" - остави го ???


В този случай кръмно има друго значение, свързано е със стблг. кръма -храна...
От тук идва и кърмя-храня с мляко.

За варай го-остави го! ...може би идва от варовати сен - пазя се...

Поздрави!
цитирай
32. zaw12929 - От постинга научих : интересно ч...
29.06.2012 02:10
От постинга научих : интересно четиво и приятно, че Вие продължавате да събирате късчетата и градите огромното здание "българи" ...
цитирай
33. анонимен - Пешо
29.06.2012 10:08
Кръмно цвекло съм чувал да се употребява и в Монтанско.
цитирай
34. анонимен - Къде бих могъл да закупя подготв...
29.06.2012 10:57
Къде бих могъл да закупя подготвяните от Вас книги? С уважение Петър!
цитирай
35. imbe - :)
29.06.2012 11:58
Това за цвеклото и аз го знам,може да се опита ... :) http://www.5strike.com/bg/invitation/bylink/55513
цитирай
36. анонимен - Север
29.06.2012 12:00
Кръмно цвекло - и в Русенско. Запомнил съм го от баба и дядо.
цитирай
37. sparotok - !
29.06.2012 12:07
анонимен написа:
Кръмно цвекло - и в Русенско. Запомнил съм го от баба и дядо.


Значи думата е в упротреба в цялата страна...приятна изненада:)
цитирай
38. sparotok - книги
29.06.2012 12:09
анонимен написа:
Къде бих могъл да закупя подготвяните от Вас книги? С уважение Петър!


Все още не мога да кажа със сигурност, но дойде ли време ще обявя в блога къде ще се предлагат книгите ми.
цитирай
39. sparotok - !
29.06.2012 12:10
анонимен написа:
Кръмно цвекло съм чувал да се употребява и в Монтанско.


Употребява ли се все още думата, или е била позната само на старите хора?
цитирай
40. sparotok - здание
29.06.2012 12:12
zaw12929 написа:
От постинга научих : интересно четиво и приятно, че Вие продължавате да събирате късчетата и градите огромното здание "българи" ...


Да, парчетата стават все повече и повече, а и картината става ясна. Дано все така да върви!

Поздрави!
цитирай
41. анонимен - Пешо
29.06.2012 12:53
sparotok написа:
анонимен написа:
Кръмно цвекло съм чувал да се употребява и в Монтанско.


Употребява ли се все още думата, или е била позната само на старите хора?


Лично съм я чувал за последен път през 90-те, когато дядо ми все още гледаше цвекло.
Мога да попитам, но имайки опит с традициите там е абсурд да е изчезнала. :)
цитирай
42. dedyov - дедьов-на пост 26 и..Панония
29.06.2012 13:18
Хърватският глагол ХАРАМ-с горепосоченото значение не е ли в основата на думата ХАРАМИЯ?

ПАНОНИЯ-БАНОНИЯ-БАНОВИНА-ПАНОВИНА-БОНОНИЯ-ИМА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ТЕЗИ ДУМИ ИЛИ ПРОСТО Е ФОНЕТИЧНО СЪВПАДЕНИЕ?
цитирай
43. dedyov - Дедьов-КРЪМНО цвекло..
29.06.2012 13:24
В Пирин има едно езеро -ТЕВНО ЕЗЕРО,предполагам че местният диалект така произнася ТЕМНО ЕЗЕРО.Ако е така ,то замяната на на М с В и обратно явно се случва в доста български диалекти.Оттам и Кръмно цвекло освен варианта кърма-храна, може да означава и червено/кръвно/ цвекло с по известното му наименование панчер,панджер-вероятно иранско или друго.

Самото цвекло е кървавочервено и според запознати е полезно за кръвта .Кръвотворящо.
цитирай
44. dolsineq - Предполагах, че "кръмно&...
29.06.2012 14:11
Предполагах, че "кръмно" цвекло е сорт. И при нас в Североизточна България така се нарича цвеклото за животните, но мисля, че не е червено, а жълто отвътре.

В Тирол /Австрия/ има също сходни думи. Например на звънците за животни тук им казват клопки, а обичаят "Крампус", наподобява кукерския и е съпроводен с дрънченето на чанове или "Klopki" както тук ги наричат. Между другото "draussen" е равносилно на нашето "навън", а "klopfen" на чукам на вратата.
цитирай
45. анонимен - Иво
29.06.2012 14:27
Кръмно цвекло - и в Разградско. Запомнил съм го от баща ми.
цитирай
46. анонимен - Анонимен
29.06.2012 15:17
Помня когато се изправих пред Базиликата в Плиска, по-скоро тя се изправи пред мен...Усетих как дъха ми секна, изпълних се с вяра и със самочувствие..единствено успяха да кажа- нещо, нещо не е така, нещо не е наред! Усещах,че всичко което знам (учила и чела) не е истина! Усетих,че не сме варвари! Усетих,че сме били ВЕЛИКИ!Относно асимилираната (както е модерна да се казва-за мен си е чиста кражба) местна култура и нашето мълчание, аз вярвам че мълчим не защото сме безхарактерни или глупави. Правим го защото някак усещаме,че времето на тази лъжа изтича и проявяваме великодушието на славните си предци и достойното им търпение! Знаем,че скоро завесата ще падне с гръм!
цитирай
47. breeze - клопот
29.06.2012 15:20
В нашия край слагат клопота на вратът на едрия рогат добитък, който издава специфичен звън /шум/ и се чува от далече.
цитирай
48. sparotok - интересно
29.06.2012 16:26
breeze написа:
В нашия край слагат клопота на вратът на едрия рогат добитък, който издава специфичен звън /шум/ и се чува от далече.


Интересно, благодаря за сведенето!
цитирай
49. sparotok - завеса
29.06.2012 16:28
анонимен написа:
Помня когато се изправих пред Базиликата в Плиска, по-скоро тя се изправи пред мен...Усетих как дъха ми секна, изпълних се с вяра и със самочувствие..единствено успяха да кажа- нещо, нещо не е така, нещо не е наред! Усещах,че всичко което знам (учила и чела) не е истина! Усетих,че не сме варвари! Усетих,че сме били ВЕЛИКИ!Относно асимилираната (както е модерна да се казва-за мен си е чиста кражба) местна култура и нашето мълчание, аз вярвам че мълчим не защото сме безхарактерни или глупави. Правим го защото някак усещаме,че времето на тази лъжа изтича и проявяваме великодушието на славните си предци и достойното им търпение! Знаем,че скоро завесата ще падне с гръм!


Завесата на лъжите вече се раздра, сега остава дрипите да паднат...

Поздрави!
цитирай
50. sparotok - !
29.06.2012 16:33
анонимен написа:
Кръмно цвекло - и в Разградско. Запомнил съм го от баща ми.


Благодаря ти за сведението!
цитирай
51. sparotok - Тирол
29.06.2012 16:36
dolsineq написа:
Предполагах, че "кръмно" цвекло е сорт. И при нас в Североизточна България така се нарича цвеклото за животните, но мисля, че не е червено, а жълто отвътре.

В Тирол /Австрия/ има също сходни думи. Например на звънците за животни тук им казват клопки, а обичаят "Крампус", наподобява кукерския и е съпроводен с дрънченето на чанове или "Klopki" както тук ги наричат. Между другото "draussen" е равносилно на нашето "навън", а "klopfen" на чукам на вратата.


Снеже, австрийците са германски народ, но Автрия не е тяхна родина. Те са дошли от север и са асимилирали келтски и трако-кимерийски племена обитавали алпийския регион.

Няма абсолютна асимилация разбира се, човек може лесно да си замени езика, но културана май е запечатана в гените:)

Поздрави!
цитирай
52. sparotok - M=B
29.06.2012 16:39
dedyov написа:
В Пирин има едно езеро -ТЕВНО ЕЗЕРО,предполагам че местният диалект така произнася ТЕМНО ЕЗЕРО.Ако е така ,то замяната на на М с В и обратно явно се случва в доста български диалекти.Оттам и Кръмно цвекло освен варианта кърма-храна, може да означава и червено/кръвно/ цвекло с по известното му наименование панчер,панджер-вероятно иранско или друго.

Самото цвекло е кървавочервено и според запознати е полезно за кръвта .Кръвотворящо.



Замяната на Б(В) с М е типично за тракийския език - Abydon = Amydon...
цитирай
53. sparotok - Хърватският глагол ХАРАМ-с гор...
29.06.2012 16:44
dedyov написа:
Хърватският глагол ХАРАМ-с горепосоченото значение не е ли в основата на думата ХАРАМИЯ?

ПАНОНИЯ-БАНОНИЯ-БАНОВИНА-ПАНОВИНА-БОНОНИЯ-ИМА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ТЕЗИ ДУМИ ИЛИ ПРОСТО Е ФОНЕТИЧНО СЪВПАДЕНИЕ?


Бановина наистина е свързана с Панония...
ЖупПАН- областен управител
БАН - областен управител

Да не забравяме и микенската титла ВА-НА-КА (ТЕ-ЛО), тя се развива въвфриг. ВАНАКТ, която гърците преиначават на АНАКС...

ВА-НА-КА е само древния вариант на БАН, ПАН.
цитирай
54. анонимен - Автора, защо пускаш само хвалеб...
29.06.2012 16:49
Автора, защо пускаш само хвалебствени мнения за пасквила си ? Кой знае колко други като мен си блокирал...
цитирай
55. dedyov - Дедьов:да спомням си че имах такъв пост към Ваш предишен постинг..
29.06.2012 17:39
относно тракийски надпис съдържащ думата ВАНАКАТЕРО:ВАНАКТ-БАНАКТ-БАНАТ /област/ в Румъния и самостотелно като терминобозначаващ територията на БАНА-БАН ВЕЛЬО-ПАН ЯНУКАпри поляци

относно думата ЖУПАН посочих че в Златоградско и Кирковско-което е било в бившата Златоградска/Даръдеренска кааза съществував думата джупа със значението ГРУПА и оттам групов началник се наименова ДЖУПАН-а в някои български диалекти преминало в ЖУПАН.

Може би се налага по детайлно изследване на тази връзка,чрез допълнителна проверка в иранския,който е 80%староосмански,турския,както и съпоставка с други български диалекти и запаени старобългарски думи.

относно ХАРАМ-ХАРАМИЯ не бива да се изключва и арабският термин СЪС СЪЩАТА ФОНЕТИКА в противовес на ХАЛАЛ ЗА НЕЩО ВЗЕТО ,ДАДЕНО НАСИЛА БЕЗ СЪГЛАСИЕ И БЕЗ БЛАГОСЛОВИЯ.Все пак факт е че хърватите нямат много плътен досег с арабската култура доколкото са я пренесли турците,самите те не особено ддобри носители и преносители на култура.
цитирай
56. sparotok - харамия
29.06.2012 17:57
dedyov написа:
относно тракийски надпис съдържащ думата ВАНАКАТЕРО:ВАНАКТ-БАНАКТ-БАНАТ /област/ в Румъния и самостотелно като терминобозначаващ територията на БАНА-БАН ВЕЛЬО-ПАН ЯНУКАпри поляци

относно ХАРАМ-ХАРАМИЯ не бива да се изключва и арабският термин СЪС СЪЩАТА ФОНЕТИКА в противовес на ХАЛАЛ ЗА НЕЩО ВЗЕТО ,ДАДЕНО НАСИЛА БЕЗ СЪГЛАСИЕ И БЕЗ БЛАГОСЛОВИЯ.Все пак факт е че хърватите нямат много плътен досег с арабската култура доколкото са я пренесли турците,самите те не особено културни.


За думата харамия не смея да спекулирам, турците обаче наистина са посредници за разпространението на арабски думи...
цитирай
57. sparotok - :)
29.06.2012 18:00
анонимен написа:
Автора, защо пускаш само хвалебствени мнения за пасквила си ? Кой знае колко други като мен си блокирал...


Анонимния, щом твърдиш, че трия коментарите ти направи си регистрация в блога и така никой не може да те трие.

Създай си платформа, обиждай, присмивай се, тук се допускат 50 нарушения преди да те изтрият администраторите:)
цитирай
58. mt46 - Честит
29.06.2012 21:31
имен ден, приятелю Павел! Да си жив и здрав! И продължавай!...
цитирай
59. krasimirvm - Волжките Българи
29.06.2012 21:46
Ето нещо и за Волжките Българи , мисля че ще ви стане интересна и това клипчhttp://www.youtube.com/watch?v=cUczwzt1B74&feature=BFa&list=FLе .
цитирай
60. sparotok - Благодаря ти приятелю!
29.06.2012 22:51
mt46 написа:
имен ден, приятелю Павел! Да си жив и здрав! И продължавай!...


Благодаря ти приятелю!
цитирай
61. sparotok - Благодаря !
29.06.2012 22:52
krasimirvm написа:
Ето нещо и за Волжките Българи , мисля че ще ви стане интересна и това клипчhttp://www.youtube.com/watch?v=cUczwzt1B74&feature=BFa&list=FLе .


Благодаря за данните!
цитирай
62. voulgaros - ДА, ВУЛГАРИТЕ СА ОКРАЛИ ДООООСТА ...
29.06.2012 23:01
ДА , ВУЛГАРИТЕ СА ОКРАЛИ ДООООСТА ГРЪЦКА КРЪВ- ГРЪЦКА ЗЕМЯ И ГРЪЦКА КУЛТУРА....

ВСИЧКИ ВУЛГАРИ ИМАТЕ НА 90 ПРОКЕНТА---ГРЪЦКА КРЪВ----ВИЕ СТЕ ГЪРЦИ--ДЕГЕНЕРАТИ И ПРЕДАТЕЛИ НА ЕЛЛАДА--- И ЩЕ УМРЕТЕ ЗА ТОВА!
цитирай
63. nikikm - Ти защо си анонимен?
29.06.2012 23:03
анонимен написа:
Автора, защо пускаш само хвалебствени мнения за пасквила си ? Кой знае колко други като мен си блокирал...


Според мен сайтът е за съмишленици,за изясняване и развитие на това,което се краде и крие от историята ни.Личното ми мнение е,че присъствието на лица дошли да свинят и разводняват сайта,нямат място тук.Спароток,даже много допуска,което утежнява работата и губи време за демократични обяснения и мотивации на "инакомислищите!"Те и затова са тук!.А,това време е ценно!Иначе не е това,което си мислиш и което цари навсякъде по медиите в България,но което не забелязваш-ЦЕНЗУРА !ТАМ ЦАРИ ПРИВИДНА СВОБОДА! НО ИСТИНАТА НЕ СЕ ДОПУЩА! Така че,не плачи миличко!
цитирай
64. bulgarinut57 - ДО 54. анонимен - 16:49
29.06.2012 23:23
„Автора, защо пускаш само хвалебствени мнения за пасквила си ?
Кой знае колко други като мен си блокирал...”

Анонимний безроднико,
тук действително има много „блокирани”!
Блокирана е най-горната част от тялото им.
„Клиширани” кратуни, искащи да бъдат роби някому.

Тук се не хвалим !
Тук се възхищаваме на неистовия труд на един БЪЛГАРИН,
достойно защитаващ БЪЛГАРСКИЯ РОД !!!

Тук отдаваме признание.

Но тук има много помияри, хулещи БЪЛГАРИЯ.
Ти от кои си ?
Пиши се. Име,…
Аз съм БЪЛГАРИНЪТ Емил Боянов Цветков.
цитирай
65. bulgarinut57 - ДО 62. voulgaros – 23:01
29.06.2012 23:35
"ДА , ВУЛГАРИТЕ СА ОКРАЛИ ДООООСТА ГРЪЦКА КРЪВ- ГРЪЦ-КА ЗЕМЯ И ГРЪЦКА КУЛТУРА.... ВСИЧКИ ВУЛГАРИ ИМАТЕ НА 90 ПРОКЕНТА---ГРЪЦКА КРЪВ----ВИЕ СТЕ ГЪРЦИ--ДЕГЕНЕРАТИ И ПРЕДАТЕЛИ НА ЕЛЛАДА--- И ЩЕ УМРЕТЕ ЗА ТОВА!"

Абе цървуланчо,
ти наистина си ГОЛЕМ тъпанар и пълен неграмотник.
Гле’й сега га не се задавиш с некоя костилка от маслина.
Или рибка ‘апваш ?

Гърците до преди да ‘апнат юропейските парици,
се деляха на БЕЛОСЕРЦИ и ЧЕРНОСЕРЦИ !
Сиреч маслинари и рибари.

През 1975 бях за първи път в Атина.
Цигания до шия !
цитирай
66. анонимен - от трибал
30.06.2012 09:09
картата на свети иероним /дори вече и от някой учени от БАН не твърдят че е фалшификат/ от 4 век мисля че беше нали дава териториалните граници на българия към оня момент и те са доста различни от сегашните. според тая карта държавата е била доста по-на запад, а източния и край е билв сегашна северозападна българия. надявам се да помагам с тоя аргумент за който се сетих. Гледам за хърватския език че някой пишеше за приликите с нашия, та доколкото знам там глаголицата е ползвана /в ограничен кръг разбира се/ до 19 век, а пък няма много информация как се е запазила там и кой е спомогнал да се закрепи в девети век, като се има в предвид че хърватите почти през цялото си съществуване /от средните векове насам/ са били васална държава.
цитирай
67. анонимен - от трибал
30.06.2012 09:13
а за сегашните маджари, нали е вярно че всъщност цар симеон ги изселва там, това племе дали има нещо общо с нас или е просто случайност избора на симеон да ги засели там. хрумнаха ми тези съвпадения докато си мислех за по-късната средновековна история
цитирай
68. rorikabc - Още информация ?
30.06.2012 09:25
Струва ми се малко информацията за връзката на траките със Нова Европа.
Много неща са изчезнали , може би .Може би в онези далечни времена Нова Европа не е била толкова населена и развита? Така ли е било , малко се съмнявам .Край Дунава още стоят руини от кули за жито от римско време.Легендите говорят че даже има под Дунава тунел изграден по римско време , който свързва сухопътно двата бряга.
Като си помисля че преди 09.09 44 г. България е била житницата на Германия, Италия,..
цитирай
69. vostroto - :)...Със закъснение, но
30.06.2012 10:11
Честит имен ден, Павле! Здраве, щастие, любов, и успехи във всички дела ти желая!
цитирай
70. ckarlet - Когато бяхме в Унгария, ексурзо...
30.06.2012 11:18
Когато бяхме в Унгария, ексурзоводката и тя ни разказа нещо подобно. Интересно до къде са стигали пределите на земите на дедите ни...
Поздрави за всичко, което правиш, приятелю Sparotok!
И с малко закъснение, но от сърце Честит имен ден и от мен! Бъди здрав, обичан и много, много щастлив!
цитирай
71. sparotok - благодаря ти
30.06.2012 12:05
ckarlet написа:
Когато бяхме в Унгария, ексурзоводката и тя ни разказа нещо подобно. Интересно до къде са стигали пределите на земите на дедите ни...
Поздрави за всичко, което правиш, приятелю Sparotok!
И с малко закъснение, но от сърце Честит имен ден и от мен! Бъди здрав, обичан и много, много щастлив!


Благодаря ти Скарлетче! Аз все още празнувам, та изобщо не си закъсняла:)
цитирай
72. sparotok - благодаря ти!
30.06.2012 12:05
vostroto написа:
Честит имен ден, Павле! Здраве, щастие, любов, и успехи във всички дела ти желая!


Благодаря ти приятелю! Чул те Господ!
цитирай
73. sparotok - Церес
30.06.2012 12:07
rorikabc написа:
Струва ми се малко информацията за връзката на траките със Нова Европа.
Много неща са изчезнали , може би .Може би в онези далечни времена Нова Европа не е била толкова населена и развита? Така ли е било , малко се съмнявам .Край Дунава още стоят руини от кули за жито от римско време.Легендите говорят че даже има под Дунава тунел изграден по римско време , който свързва сухопътно двата бряга.
Като си помисля че преди 09.09 44 г. България е била житницата на Германия, Италия,..


Дори преди 200 години земята ни е била една от житниците на Рим. Не случайно Добруджа е наречена хамбара на Церес...
цитирай
74. sparotok - маджари
30.06.2012 12:10
анонимен написа:
а за сегашните маджари, нали е вярно че всъщност цар симеон ги изселва там, това племе дали има нещо общо с нас или е просто случайност избора на симеон да ги засели там. хрумнаха ми тези съвпадения докато си мислех за по-късната средновековна история


Голяма част от маджарите са от български произход (сънародници асимилирани в Средновековието), в унгарския език има доста български заемки, но по начало тези хора имат съвсем различен произход от нашия.
цитирай
75. sparotok - гени
30.06.2012 12:12
анонимен написа:
картата на свети иероним /дори вече и от някой учени от БАН не твърдят че е фалшификат/ от 4 век мисля че беше нали дава териториалните граници на българия към оня момент и те са доста различни от сегашните. според тая карта държавата е била доста по-на запад, а източния и край е билв сегашна северозападна българия. надявам се да помагам с тоя аргумент за който се сетих. Гледам за хърватския език че някой пишеше за приликите с нашия, та доколкото знам там глаголицата е ползвана /в ограничен кръг разбира се/ до 19 век, а пък няма много информация как се е запазила там и кой е спомогнал да се закрепи в девети век, като се има в предвид че хърватите почти през цялото си съществуване /от средните векове насам/ са били васална държава.


През септември 2011 излезе генетично изследване, което показа, че сме близки роднини на хърватите...това казва достатъчно.
цитирай
76. sparotok - за последно
30.06.2012 12:14
voulgaros написа:
ДА , ВУЛГАРИТЕ СА ОКРАЛИ ДООООСТА ГРЪЦКА КРЪВ- ГРЪЦКА ЗЕМЯ И ГРЪЦКА КУЛТУРА....

ВСИЧКИ ВУЛГАРИ ИМАТЕ НА 90 ПРОКЕНТА---ГРЪЦКА КРЪВ----ВИЕ СТЕ ГЪРЦИ--ДЕГЕНЕРАТИ И ПРЕДАТЕЛИ НА ЕЛЛАДА--- И ЩЕ УМРЕТЕ ЗА ТОВА!


Надявах се, че ще се очовечиш и ще започниш да спориш като възпитан човек, но май надеждите ми са били напразни.

Ако не промениш поведението си -това е последната ти поява в този блог!
цитирай
77. malchaniaotnadejda7 - Честит Имен Ден, Павел! Бъди!:)
30.06.2012 14:11
Прощавай, че чак днес ти го честитя. От сърце - здраве и вдъхновение - да бъдеш и пребъдеш! Да се прослави името ти до името на България, за която правиш толкова много! Светият първорърховен апостол Павел да те пази и закриля, така, както ти пазиш и закриляш вярата ни в българския дух и име! Честито и светло да ти е - здраве, благоденствие и закрила за теб и семейството ти!:)
цитирай
78. sparotok - благодаря ти!
30.06.2012 14:57
malchaniaotnadejda7 написа:
Прощавай, че чак днес ти го честитя. От сърце - здраве и вдъхновение - да бъдеш и пребъдеш! Да се прослави името ти до името на България, за която правиш толкова много! Светият първорърховен апостол Павел да те пази и закриля, така, както ти пазиш и закриляш вярата ни в българския дух и име! Честито и светло да ти е - здраве, благоденствие и закрила за теб и семейството ти!:)


Благодаря ти Надежда! Аз все още съм на празнична вълна и обграден от свои хора, изобщо не си закъсняла с поздравлението:)
цитирай
79. nikikm - Да те забрави злото!
30.06.2012 20:12
Срам,не срам и аз не се сетих.Честито Павка,да си жив и здрав,да изкараш още стотици Именни Дни и все така да грее пламъчето, на което се топлим всички ние! Господ да те пази!Амин!
цитирай
80. shtaparov - Няколко допълнения
30.06.2012 20:18
dedyov написа:
Хърватският глагол ХАРАМ-с горепосоченото значение не е ли в основата на думата ХАРАМИЯ? ПАНОНИЯ-БАНОНИЯ-БАНОВИНА-ПАНОВИНА-БОНОНИЯ-ИМА ЛИ ВРЪЗКА МЕЖДУ ТЕЗИ ДУМИ ИЛИ ПРОСТО Е ФОНЕТИЧНО СЪВПАДЕНИЕ?


Въпросът за древното Българско присъствие в Панония е много важен,затова ще дам някои допълнителни разяснения,свързани с установеното от "Анализа" по този въпрос. Панония= Пайония (Пейония,Пеония), Хунония (Хунавия), Банония (Бановия,Банотия= Банатия) и съответно Банат= Панан (Панон),но също и Ванат (Венет,Ванад,Вананд). А Венетите са онези хора,които се превръщат в царското племе на Българите (Оногурите),понеже Оногури (Хоно-гури,Хуни-хора) означава също и Енетари (Венетари,Венет-Ари,Венети-Ора т.е. Хора). Част от царското племе на Българите са Унгарите (Онгурите,Оногурите),които затова са държали непременно да се заселят именно в тази земя,понеже не са успели да се върнат в старите си родови центрове в днешна североизточна България поради разрива си с християнизираната вече централна власт на тогавашната Българска империя. Т.е.- войната между цар Симеон
и Маджарите (Мишарите,Мизарите= Мизи-Арите,Мизи-Ората) е била по същество гражданска война,последвана от разцепление на империята поради нежеланието на част от Оногурите да приеме избраното от техните сънародници византийско християнство. "Тюркските" думи в езика им се обясняват с дългото им пребиваване в Памир и с това,че Царските Скити (Оногурите) са ползвали освен обикновения Български също и своя служебен професионален език,подобно на Дебърските майстори-зидари.
цитирай
81. sparotok - благодаря ти!
30.06.2012 21:43
nikikm написа:
Срам,не срам и аз не се сетих.Честито Павка,да си жив и здрав,да изкараш още стотици Именни Дни и все така да грее пламъчето, на което се топлим всички ние! Господ да те пази!Амин!


Благодаря ти приятелю! Изобщо не си се забавил, гостите ми още не са си тръгнали:)
цитирай
82. анонимен - ot juli
01.07.2012 00:05
DA SE SVETI IMETO TI ,POZDRAVI/IZVINQVAM SE ZA LATINICATA/OTNOSNO KOMENTAR 21 ,4E SABIRA6 SREDSTVA MOGA DA TI POMOGNA SAMO S 100 LV,AKO MI KAJE6 3 IMENA MOGA DA GI IZPRATQ DO POISKVANE DO NQKOE SELI6TE ILI KAKTO VIE MI KAJETE ILI PREDPO4ITATE . S UVAGENIE !ILIANA BONEVA /SA6TIQ SKAIP ,III NE MI PUKA ,4E NI PODSLU6VAT ILI SLEDQT.BOG DA PAZI BALGARIA !!
цитирай
83. sparotok - !
01.07.2012 00:52
анонимен написа:
DA SE SVETI IMETO TI ,POZDRAVI/IZVINQVAM SE ZA LATINICATA/OTNOSNO KOMENTAR 21 ,4E SABIRA6 SREDSTVA MOGA DA TI POMOGNA SAMO S 100 LV,AKO MI KAJE6 3 IMENA MOGA DA GI IZPRATQ DO POISKVANE DO NQKOE SELI6TE ILI KAKTO VIE MI KAJETE ILI PREDPO4ITATE . S UVAGENIE !ILIANA BONEVA /SA6TIQ SKAIP ,III NE MI PUKA ,4E NI PODSLU6VAT ILI SLEDQT.BOG DA PAZI BALGARIA !!


Благодаря от сърце за предложението! Оценям жеста, но ще трябва да откажа.
Събрал съм достатъчно средства за първите книги, ще събера и за останалите. Работих здраво изминалите месеци, скоро ще дойде време да си прибера заработеното.

По-сериозен проблем са редакциите, текста трябва да се направи разбираем за всеки, а това не е никак леко.

Още веднъж -благодаря! Надявам се да разберете защо отказвам...трябва да съм независим.

Бог да пази България!
цитирай
84. vishnichka - И от мен - Честито да е името ти!:)
01.07.2012 06:53
Здрав бъди!!!
цитирай
85. lado - Здравей, Павле!
01.07.2012 13:50
Сава (Шава) и Нишава :)))

цитирай
86. sparotok - !
01.07.2012 23:26
lado написа:
Сава (Шава) и Нишава :)))



Здравей приятелю!

Нишава означава пълна с влага, името е сродно на санскр. s-nihyati, s-nehayati-мокря, овлажнявам, блг. снег, сняг (древното значение е влага), нежен - мек (т.е. полят с вода)...

Поздрави!
цитирай
87. sparotok - !
01.07.2012 23:27
vishnichka написа:
Здрав бъди!!!


Благодаря ти Виши!:)
цитирай
88. kasnaprolet9999 - Джулайски поздрав и от мен слънчево ...
02.07.2012 00:33
Джулайски поздрав и от мен слънчево момче.
цитирай
89. germantiger - ...
02.07.2012 14:53
За Долсинея - освен думата драуссен, също раус значи навън или "заповедно" в израз - вън, аус също като частица се ползва към много глаголи и често внушава същия смисъл, иначе казано драуссен вероянто няма общо с Драу-Дтрава, а с цяло гнездо думи които са от "типа" драуссен, раус и аус !

Мога да ти посоча десетки думи, които са подобни в български и германски и няма гаранция кой е първенстващ, нито че заемките само и обезателно в една посока.

...

За Рорика бг - казваш, че преди 1944г. България е буила житницата на Германия и Италиая - дребна, но истинна корекция от мен > Житници за Германия са били Померания, Западна Прусия, част от Полша, Силезия и през войната след 1941г. Украйна, едва след това българското жито. Несъмнено България и земеделските стоки от нея са били важно да го наречем перо за Райха, но не първо и определящо.

...

Няколко века в Унгария има германско малцинство и до днес с организация, което преди векове е било да не кажа дори огромно. Големи градове като Секешфехервар са били с германски имена като Щулвайсенбург. Рицарски ордени, императори са заселвали германци дори до днешен Банат още по наюг, в бивша Юголсавия, разбира се в Словения и Хърватска. Има атлас на тези германски поселения, което от Средновековието, през Новото време и до световните войни са безспорен етнически факт.

Иначе казано земите на Унгария са били винаги пресечна "точка" или ареал на много племена и народности.
цитирай
90. dunker - за книгите
02.07.2012 15:44
Благодаря, Павле, за поредното любопитно писание!

Ще си позволя един съвет относно подготовката на текста за книгата/книгите. Използвай колкото се може повече български думи и заменяй всички чуждици там, където е възможно. Дори тези, които отдавна са навлезли в езика ни. Почти всяка една може да се замести с българска дума. Понякога може да звучи малко непривично, но в края на краищата се получава красиво и разбираемо писание. Опитай! И успех, чакаме книгите с нетърпение!

Поздрави,
Петър
цитирай
91. nikikm - Присьединявам се!
02.07.2012 21:12
dunker написа:
Благодаря, Павле, за поредното любопитно писание!

Ще си позволя един съвет относно подготовката на текста за книгата/книгите. Използвай колкото се може повече български думи и заменяй всички чуждици там, където е възможно. Дори тези, които отдавна са навлезли в езика ни. Почти всяка една може да се замести с българска дума. Понякога може да звучи малко непривично, но в края на краищата се получава красиво и разбираемо писание. Опитай! И успех, чакаме книгите с нетърпение!

Поздрави,
Петър


Присьединявам се към това,което казва Петър!Наскоро четох някаква книжка,със славянски букви,но не беше на български,поне двете трети!Нищо против,но тази тенденция у интелектуалците ни и царуваща навсякъде в привилегированите прослойки, е вредна,до безродие,независимо от намеренията.
цитирай
92. sparotok - :)
03.07.2012 00:12
kasnaprolet9999 написа:
Джулайски поздрав и от мен слънчево момче.


Благодаря ти Невена!:)
цитирай
93. sparotok - редакции
03.07.2012 00:15
dunker написа:
Благодаря, Павле, за поредното любопитно писание!

Ще си позволя един съвет относно подготовката на текста за книгата/книгите. Използвай колкото се може повече български думи и заменяй всички чуждици там, където е възможно. Дори тези, които отдавна са навлезли в езика ни. Почти всяка една може да се замести с българска дума. Понякога може да звучи малко непривично, но в края на краищата се получава красиво и разбираемо писание. Опитай! И успех, чакаме книгите с нетърпение!

Поздрави,
Петър


Това правя сега - премахвам чуждиците доколкото е възможно. И без това трябва да чакам разрешение за дадени илюстрации, заел съм се с поредната редакция...но си е трудно.

Поздрави!
цитирай
94. sparotok - български език
03.07.2012 00:17
nikikm написа:
dunker написа:
Благодаря, Павле, за поредното любопитно писание!

Ще си позволя един съвет относно подготовката на текста за книгата/книгите. Използвай колкото се може повече български думи и заменяй всички чуждици там, където е възможно. Дори тези, които отдавна са навлезли в езика ни. Почти всяка една може да се замести с българска дума. Понякога може да звучи малко непривично, но в края на краищата се получава красиво и разбираемо писание. Опитай! И успех, чакаме книгите с нетърпение!

Поздрави,
Петър


Присьединявам се към това,което казва Петър!Наскоро четох някаква книжка,със славянски букви,но не беше на български,поне двете трети!Нищо против,но тази тенденция у интелектуалците ни и царуваща навсякъде в привилегированите прослойки, е вредна,до безродие,независимо от намеренията.


Приятелю, опитвам се да чистя чуждиците, но цитира ли се някакъв учен просто е неизбежно да се дадат и термини. Поне моите обяснения са на разбираем български език.

Ще чистя книгите от чуждици докато станат понятни за всеки.

Поздрави!
цитирай
95. zelas - За чуждици
03.07.2012 00:31
sparotok написа:
Това правя сега - премахвам чуждиците доколкото е възможно. И без това трябва да чакам разрешение за дадени илюстрации, заел съм се с поредната редакция...но си е трудно.Поздрави!


Не е никак трудно даже е приятно. Просто е въпрос на навик и изчистване на паметта.

Нали си спомняш това:
http://zelas.blog.bg/history/2011/03/26/.711636
цитирай
96. audan - Виена-града
03.07.2012 01:01
За Пеща дори официалната история признава, че е български град. Но за Виена малко се знае. ГерманТигър може да каже какво казват по въпроса в Австрия, а аз ще ви напиша каква идея прочетох преди време.
"Виена"(с ударение на"И", може би) е древното звучене на сегашното "вита". Реката там се вие, градът покрай нея - също.

А хърватите и на мен са ми интересни. Основно с две неща:
1. Книн е Градът на кралете за тях. Но самото име не значи ли същото? "Канен/Кънен/Книн(с/з)"?
. Хървати са, но и Кровати/Кроати. Не са ли останалите, нетръгнали с Кубрат на Изток? Кубрат, който енаричан още "Коурт" и "Кроват"?
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/10/kakvo-oznachava-imeto-na-starobylgarskiia-vladetel-kubrat.703545
цитирай
97. joysii - 6. dolsineq
03.07.2012 09:24
Долси,"плиткоумни познания" се ръсят най-вече в този сайт, при това от хора които не са историци, а много искат да са такива. Аз обикновено споделям мнения на учени археолози от БАН. А там плиткоумни няма, мила.
......................
Виж, предпочитам да бъда реалист, затова самозалъгванията по повод на някакво грандиозно и ненадминато българско величие в стари времена...не са фактор, който определя самочувствието ми днес.
Съжалявам хората,които живеят не в нашето съвремие, а в света на своето приказно въображение.
цитирай
98. joysii - " В случай, че историята не бе ...
03.07.2012 09:42
" В случай, че историята не бе писана от враговете на старите българи, ние днес щяхме да знаем много за владенията на дедите ни. Щяхме да знаем колко силни са били и с каква упоритост са защитавали земята и интересите си – пример достоен за подражание. Не се ли научим да искаме и пазим своето, ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало"
........................................
Не драматизираш ли прекалено? Кои са тези"врагове" дето са писали нашата история,бе Спароток?
........
Спароток, извинявай, но само елементарни личности и наивни хора биха се уповавали единствено на"...да знаем колко силни са били и с каква упоритост са защитавали земята и интересите си – пример достоен за подражание...", за да градят своето съвремие и бъдеще достойно, с чест, разум и професионализъм.
Гордост, основана на приказчици от интеренет, е фалшива,нетрайна,лабилна и крехка.
Поздрави.

цитирай
99. sparotok - Виена-Виндобона
03.07.2012 14:04
audan написа:
За Пеща дори официалната история признава, че е български град. Но за Виена малко се знае. ГерманТигър може да каже какво казват по въпроса в Австрия, а аз ще ви напиша каква идея прочетох преди време.
"Виена"(с ударение на"И", може би) е древното звучене на сегашното "вита". Реката там се вие, градът покрай нея - също.

А хърватите и на мен са ми интересни. Основно с две неща:
1. Книн е Градът на кралете за тях. Но самото име не значи ли същото? "Канен/Кънен/Книн(с/з)"?
. Хървати са, но и Кровати/Кроати. Не са ли останалите, нетръгнали с Кубрат на Изток? Кубрат, който енаричан още "Коурт" и "Кроват"?
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/10/kakvo-oznachava-imeto-na-starobylgarskiia-vladetel-kubrat.703545


По принцип има логика да се изведе Виена от виена (извиваща се). В случая обаче се касае за случайно съвпадение. Старото име на града е Виндобона.

http://www.livius.org/vi-vr/vindobona/vindobona.html

Виндобона се води келтско селище, но със сигурност е имало и други жители (траки, илири). Името се тълкува като Бяла Земя.

ВИНДО - бял, светъл (гал.), сродна е блг. дума видело, т.е. светло, виделее се-светлее се.
БОНА - земя, повъхност (гал.), сродна българска дума е дъно, донце (диал.).

bonna- 'grunn, grunnlag'
vindos 'hvit, lys, blond'

http://home.ringnett.no/lars.finsen/keltgallisk.htm

Има и друга версия за названието на Виндобона, а именно - Бял връх (виндо-бял, бон-връх, ср. с блг. бунище - купчина, купище).

Относно град Книн ще призная, че не бях чувал за него. Хърватския език обаче е близък до българския. Смятам, че канас-княз идва от кань-начало (ср. стблг. конь- начало), т.е. канас-княз означава началник, този, който е първи. Напълно е възможно Книн да означава или княжески, или първи, начален...

Поздрави!
цитирай
100. sparotok - чуждици
03.07.2012 14:09
zelas написа:
sparotok написа:
Това правя сега - премахвам чуждиците доколкото е възможно. И без това трябва да чакам разрешение за дадени илюстрации, заел съм се с поредната редакция...но си е трудно.Поздрави!


Не е никак трудно даже е приятно. Просто е въпрос на навик и изчистване на паметта.

Нали си спомняш това:
http://zelas.blog.bg/history/2011/03/26/.711636


Приятелю, чистенето на чуждиците трябва да става постепенно и много внимателно. Човешкото съзнанение се справя трудно с внезапните големи промени. Отравяха ни бавно с ненужни чужди думи, бавно трябва и да се лекуваме.

Важното обаче е да осъзнаем, че е в наша полза да пазим езика си чист. Разбира се не бива да се прекалява, не всяка чуждица е вредна...
цитирай
101. urilozev - Здравей
03.07.2012 17:00
sparotok.Мислех да пиша по-темата, обаче ме впечатли много филм по history."Варварите на Тери Джоунс". Правят на пух и прах наложената официално история от Рим, за римляните и келтите.Показаха и карта с поселението им- от Ирландиия- до Босфора и Анадол.Техните усилия(на авторита на филма) ми сториха успоредни на твоите , което е подкрепа на твоята теза, че мозайката все пак ще се подреди.С почит.
цитирай
102. dolsineq - Долси, "плиткоумни позна...
03.07.2012 19:02
joysii написа:
Долси,"плиткоумни познания" се ръсят най-вече в този сайт, при това от хора които не са историци, а много искат да са такива. Аз обикновено споделям мнения на учени археолози от БАН. А там плиткоумни няма, мила.
......................
Виж, предпочитам да бъда реалист, затова самозалъгванията по повод на някакво грандиозно и ненадминато българско величие в стари времена...не са фактор, който определя самочувствието ми днес.
Съжалявам хората,които живеят не в нашето съвремие, а в света на своето приказно въображение.

..............................
Какво ще кажеш за тази информация, Джойси: "Същинската работа в археологическия обект започва на 23 март. И въпреки наводненията, тъй като работата в периода 12-май - 13 юни е спряна, досега са разкрити 38 каменни структури, в някои, от които има по 5-6 гроба, както и над 180 съоръжения, свързани с погребалните ритуали.
"Все още има много проблеми с този обект, той е нелогичен от гледна точка на това, че няма с какво да го съпоставим. Нещо повече, той е еталон, по който ще сравняваме всички останали", категоричен е археологът Михайлов. Според него с разкрития съвсем случайно обект се "кове историята, и по-точно методиката на проучването на такива обекти" http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4917611#.T-whYnJQ8Eg.facebook, а за тракийският град Севтополис, залят от водите на яз. Копринка? Представи си, че камъните на Акропола пречат за строеж на аутобан и го затрупват. – Да, това е невъзможно да стане в Гърция, но в България такива неща не са от значение, защото ни липсва историческа памет и уважение към миналото на предците ни, а да не говорим за материалните изгоди от това?
Снощи попаднах на един много хубав постинг: http://qbylkovcvqt.blog.bg/turizam/2012/07/01/cherven-perlata-v-carstvoto-na-lomovete.974722 за средновековния град Червен, но за съжаление напълно разрушен от хората и времето. Та когато четях постинга си представях дворецът в Балчик, показван с гордост на света.
цитирай
103. анонимен - От ВНМ
03.07.2012 20:39
Поздрави г-н Спароток! Погледнете това : http://earth-chronicles.ru/news/2012-07-03-25983 Може би е митичният Имеон.
С Уважение!
цитирай
104. nikikm - Стига ми
03.07.2012 22:44
sparotok написа:
nikikm написа:
dunker написа:
Благодаря, Павле, за поредното любопитно писание!

Ще си позволя един съвет относно подготовката на текста за книгата/книгите. Използвай колкото се може повече български думи и заменяй всички чуждици там, където е възможно. Дори тези, които отдавна са навлезли в езика ни. Почти всяка една може да се замести с българска дума. Понякога може да звучи малко непривично, но в края на краищата се получава красиво и разбираемо писание. Опитай! И успех, чакаме книгите с нетърпение!

Поздрави,
Петър


Присьединявам се към това,което казва Петър!Наскоро четох някаква книжка,със славянски букви,но не беше на български,поне двете трети!Нищо против,но тази тенденция у интелектуалците ни и царуваща навсякъде в привилегированите прослойки, е вредна,до безродие,независимо от намеренията.


Приятелю, опитвам се да чистя чуждиците, но цитира ли се някакъв учен просто е неизбежно да се дадат и термини. Поне моите обяснения са на разбираем български език.

Ще чистя книгите от чуждици докато станат понятни за всеки.

Поздрави!


да си наясно за това!Вярвам ти!
цитирай
105. nikikm - Цитирам Жесито,пиша я с главна буква.
03.07.2012 23:08
.."97. joysii - 6. dolsineq
09:24
Долси,"плиткоумни познания" се ръсят най-вече в този сайт, при това от хора които не са историци, а много искат да са такива. Аз обикновено споделям мнения на учени археолози от БАН. А там плиткоумни няма, мила."..

Миличка,не ти ли се износи вече плочата,щот игличка немаш,да повтаряш безкрайно едно и също,без нито в един момент да представиш мисъл,заключение или анализ.През цялото време се въртиш около това,че видите ли признати учени и величия,авторитети и пр. са написали еди какво си.След като цялата световна наука,която не е фалшифицирана,говори обратното,"твоите " "учени",защитават неверни и престъпни каузи.Тези,които им плащат им казват какво да пишат и те това правят,а то няма общо с истината.Мъчениците,страдащите и отреклите се от себе си, в името на Народа си и Истината са и винаги са били двигателите на прогреса на човечеството,въпреки такива,като твоите и на германското плюшено тигърче изцепки.Цялата световна история е против вас,слугинаж,продал се за мизерни сребърници и въобразявайки си,че служи на някакъв идеал или каквото и да е.Здраво са ви промили мозъците,но не опитвайте вие с нашите.Не плюйте срещу вятъра!Ако имате,то за морал не може и да става дума,но поне известен разум,в което не вярвам твърде! Иначе си забавна джеске,пред пенсия ли си?
цитирай
106. germantiger - ...
03.07.2012 23:54
105. nikikm
23:08
... и на германското плюшено тигърче изцепки.

...

Аз - плюшеното, ще се обадя да ти напомня мило ми захарно петле:

1. Забелязвам в блог.бг ме заобикалят ербап българите, които често се нахвърлят срещу Джойси, мен ме подминават, замълчават, някак половината поне не влизат и не желаят да дискутират с мен, страхливо някак чини ми се... В това число НЕ включвам Спароток и повечето коментиращи история с които малко или много се уважаваме и преминахме фазата на първичното и предишно заяждане!

2. Когато заемам позиция различна от нечия друга, то винаги се опитвам (и обикновено успешно) да подкрепя моята с аргументи, фактология, позволявам си и заключения - подкрепени или подковани както ги наричат. Почти винаги коментирам само (да ги нарека германско-скандинавски теми или понякога да ги нарека общоевропейски). В последно време не си позволявам да пиша по история, което не знам в детайл и не забелязвам какво тракийско съм оспорил?!

3. Почти винаги се придържам към добрия тон, което ти в случая не правиш - това ясно показва неспособността ти и болката вследствие на тази импотентност у теб (фактологическа) да излезеш контра мен с аргументи и конкретика, остава ти да ме квалифицираш немощно, не така "брате"...


P.S.
Ако ме видиш на живо ще се олющиш и оплющиш и в никой случай няма да отвориш устичка пиле шарено с квалификация каквато тук ми направи и неа се пуашиш копеуе ;)

До момента установих, че имаш дефицит на знание за да дискутираш с мен, позволяваш си лични квалификации, които аз ПЪРВИ НЕ ТИ НАПРАВИХ, а в отговор на твоята!

Един съвет - чети, учи, развивай се и ме подминавай, щото още не си ми равен. Жив и здрав и успех в начинанието на самообразоването!

АРОГАНТНИЯ МИ ОТГОВОР Е ПРЕДИЗВИКАН ПЪРВО ОТ КОМЕНТАР НА nikikm И СТРУВА МИ СЕ СПРАВЕДЛИВО Е, КОГАТО ТОЙ ПРИКЛЮЧИ С ПРОСТОТИИТЕ ДА СЕ СПРА И АЗ. Автора има своето право да изтрие и двата коментара (на никикм и моя) или да допусне и двата.
цитирай
107. germantiger - И отново за позицията ми към коментари 105 - 106:
04.07.2012 04:05
Панонските българи никога няма да оспоря защото са безспорен исторически факт и то в различни периоди, че българи и до днес в земите на Унгария...

Спароток добре си е написал постинга, както винаги го прави, а аз използвах случая леко да коригирам Долсинея и Рорика - по същество те са прави, просто обърнах внимание на детайли в които може да се поспори, защото и аз греша като всеки друг често.

...

И нещо българско макар и вън от конкретната тема:

1916г.писма от фронта в Македония
http://www.vbox7.com/play:22ef472d5b
цитирай
108. balkanec - За да ни вземат България първо трябва
04.07.2012 10:17
да ни накарат да разпродадем имотите си и да ги изгубим. Това е непосилна работа - за българина дома е нещо свещено.
Колкото и да ни притискат, каквото и да става - всеки от нас има собствен покрив. В краен случай ще си идем по села и градчета, ще си садим храна в градинките и пак ще се оправим.

Да му мислят западняците - когато при тях системата се разклати - те няма къде да идат, освен под моста.

Свободен човек е само собственика.
цитирай
109. анонимен - Половината от частните имоти в България вече са изкупени
04.07.2012 12:43
За това помогнаха изкуствено създадените кризи, които не свършват, а хората за да оцелеят са принудени да продават най-ценното, земите си.
Бриз.
цитирай
110. balkanec - Чак половината... и това са земи, а не домове
04.07.2012 13:58
Да дойдат да си ги работят. Ние за жълти стотинки по-добре да не работим и да не ни ги дават.
Всеки от нас си има собствен дом и е сънаследник на още един-два. Да видим как ще ни изкарат.
И тия, които са по чужбина - и те са наследници тук.
А много от тези, които продават нещо - купуват друго.

Ако чифутите и западняците искат да използват изкупените тук земи - ще трябва да отпуснат положението, да оправят данъци, бюрокрация, изкупчийство - всичко. Това обаче означава, че и за нас хватката ще се олаби и ще вдигнем глава.
Иначе това са им мъртви инвестиции. Ни така - ни така. С нас наглава никой не е излязъл.
Сега чифутите фалират, чудят се откъде да дърпат пари, за да закърпват дупки в пробитата си финансова система. Да видим кой ще издържи по-дълго.
цитирай
111. joysii - 105. nikikm
04.07.2012 14:45
Спароток, сори, може ли само да попитам нашия умник nikikm , с непромития мозък/просто защото такъв му липсва/ защо в блога му няма нито един постинг като е такъв отворен и пекан??
Ники, твърде инфантилно е/за да не кажа направо - слабоумно/ да твърдиш,че "моите учени" /що мои...изобщо не загрявам/ работят по поръчка и пишат това, за което им се плаща.
Ти така ли правиш? Ма то не е като при теб, тая работа с науката в Бг.Не съди за хората по себе си,бай Ганьо.
Защитавали неверни и престъпни каузи...моля Ви се! Ми ти пък кой вчерашен м.... льо си,че да твърдиш това и да си позволяваш да обиждаш български учени,бе!?
.....................
И да отговоря на изключително съществения въпрос - дали съм пред пенсия -НЕ, има още да поработя.Доста. Ама ти си с пенсиониран акъл, от бая време, явно.
..............
Спароток, още веднъж се извинявам, но....съжалявам, не мога да отмина с мълчание малоумните нападки на тоя кр...тен.
Моля те, публикувай отговора ми, защото иначе той ще се самозалъгва с мисълта ,че не мога да му отговарям подобаващо и ме е заврял....видите ли... в кучи г...
цитирай
112. joysii - 102. dolsineq
04.07.2012 14:51
Ще кажа само, че работата на археолозите е твърде комплицирана. Не всеки е запознат в детайл с това как се провеждат археологически разкопки. Ще се изненадаш, но наистина за тази работа има едни важни и строги правила. Не е просто така - хайде сега да кОпаме и да си фантазираме.
Това,че ти не схващаш съвсем същността на изказването на този археолог, не означава,че той говори глупости, нали?
Грозно и некултурно е да правиш ревизия на неща от които си нямаш никакво понятие.
Патриотизъм и археологически професионализъм не са едно и също нещо, Долсинея.
Поздрави.
цитирай
113. germantiger - За 110. balkanec
04.07.2012 15:42
Има една "площ", много повече от Балканите, наричат я в Щатите - Среден Запад...
Там фермите са начин на живот!
Има в Европа един Иберийски п-ов, знаеш го има и Франция и Германия, където селското стопанство произвежда ежегодно, толкова, че се налага и българи и румнци да ходят да им събират ягодите, доматите или каквото пожелаеш?!

Иначе казано - "не ме гледай", че съм прозападен, "гледай", че ти пиша истини!

За собствеността на българина и издръжливостта, бих добавил адаптивността и комбинативността вече си абсолютно ПРАВ, за другото обаче малко си в грешка!
цитирай
114. rorikabc - Спароток,
04.07.2012 18:38
http://www.severozapad.org/forum/index.php?topic=4.0

Тук тия са най близо до панонските българи.Дано познаеш някоя тракийска дума от техните речници..
цитирай
115. nikikm - Германче,
04.07.2012 21:58
дори не ти четох поста,само хвърлих едно око и не съм изненадан.С жеска сте един отбор,ти го играеш тежката хартилерия,тежко образован,обилно многословен с примери и цитати за какво ли не.Просто гений.Четкаш понякога,така трябва според легендата,имиджа трябва да се поддържа.Въпреки всичко издишаш,брато.Омразата ти към българското,постоянният ти стремеж да го умаловажаваш,стигащ до презрение ,а да пееш химни за другото,което естествено е против България и българите,ти сваля маската.За твое успокоение не си само ти,има и много други,мисля,че съм ти писал вече.Както ти писах,че не съм историк,но не съм и без мозък,че да не мога да преценявам.Е, е не бесней толкова,че и заплашваш,нервиш се явно.Основно писах срещу старата госпойца жеска,ти да не си и адвокат?Питам само.И не се хаби твърде да се пъчиш,като ентелегент и ген.историк /гениален/.щяхме да знаем поне някоя от книжките ти.Айде чао!
цитирай
116. dolsineq - 89. germantiger -. . . 02. 07 14:5...
04.07.2012 23:04
89. germantiger - ...
02.07 14:53
За Долсинея - освен думата драуссен, също раус значи навън или "заповедно" в израз - вън, аус също като частица се ползва към много глаголи и често внушава същия смисъл, иначе казано драуссен вероянто няма общо с Драу-Дтрава, а с цяло гнездо думи които са от "типа" драуссен, раус и аус !

Мога да ти посоча десетки думи, които са подобни в български и германски и няма гаранция кой е първенстващ, нито че заемките само и обезателно в една посока.
.............................
Тигре, навлязохме в истински лабиринт, дали са съвпадения или остатъци от миналото не мога да кажа, но че съществуват си е неоспорим факт...:)
цитирай
117. germantiger - ...
05.07.2012 20:11
115. nikikm - Германче,
04.07 21:58
дори не ти четох поста,само хвърлих едно око и не съм изненадан.С жеска сте един отбор,ти го играеш тежката хартилерия,тежко образован,обилно многословен с примери и цитати за какво ли не.Просто гений.Четкаш понякога,така трябва според легендата,имиджа трябва да се поддържа.Въпреки всичко издишаш,брато.Омразата ти към българското,постоянният ти стремеж да го умаловажаваш,стигащ до презрение ,а да пееш химни за другото,което естествено е против България и българите,ти сваля маската.За твое успокоение не си само ти,има и много други,мисля,че съм ти писал вече.Както ти писах,че не съм историк,но не съм и без мозък,че да не мога да преценявам.Е, е не бесней толкова,че и заплашваш,нервиш се явно.Основно писах срещу старата госпойца жеска,ти да не си и адвокат?Питам само.И не се хаби твърде да се пъчиш,като ентелегент и ген.историк /гениален/.щяхме да знаем поне някоя от книжките ти.Айде чао!

...

АБСОЛЮТНО ВЯРНО!

1. Преди години мразех много българско, днес мразя твърде малко български неща и съм убеден, че ги мразя заслужено!

2. Преди години харесвах преклаено малко българско, днес харесвам забележимо повече да ги нарека български неща, отново мисля си заслужено!

3. Никой не ми плаща да пиша постингите ми, именно защото са прогермански никой не би ми платил, в "държавата германия с малка буква" биха плащали вероятно дори срещу мен.

4. Мисля, че една част от пишещите българи в блог.бг посягат на чужда история, това от което именно се оплакват, че е посягано на българска което е самата истина). Аз съм прозападно ориентиран или както казват настроен и за това често се обаждам контра теми засягащи германо-скандинавското или западно европейското.

5. Не си ме чувал как съм писал и говорил за днешните "германци", много познати във и извън нета са чели и слушали епитети с които българите никога не съм наричал! Критиката и заслужено обидните ми думи към "германия" нямат равни, просто не си ги чел и не си попадал!

6. Няма проблем да спра въобще да коментирам исторически теми извън моите в блога, явно това дразни теб и други (но други не дразни и аргументирано ми отговарят), но често съм се замислял да оставя комфорта на пишещите в блог.бг за история без да се намесвам. Явно е време да спра с коментарите ми под исторически бгтеми въобще, отсъствието ми няма да навреди никому!

МОГА ДА ЗАЯВЯ НА ВСЕКИ ОТКРИТО КАКВО МИСЛЯ (ДОРИ ДА ГРЕША), ЗАЩОТО ГО МИСЛЯ И ПРАВЯ БЕЗ КОРИСТНИ ЦЕЛИ И МЕ ВЪЛНУВА ПЪРВО ИСТИННОСТТА, СЛЕД ТОВА РАЗБИРА СЕ МИ ВЛИЯЯТ ЛЮБОВТА И ОМРАЗАТА, КОИТО ЧЕСТО ПРЕЧАТ НА ПЪРВОТО!

P.S.
Може да сме на различни позиции по отношение на отделни теми, факти, но това не ме прави твой враг или антибългарин! Може да уважавам антична Елада и нейните велики постижения, но тук разбрах за тракийския фундамент на много от елинското, това също не ни прави врагове! Различното мислене не го припознавай като "вражуване" освен ако не си тъпак?!
цитирай
118. nikikm - Спароток, сори, може ли само да п...
05.07.2012 22:24
joysii написа:
Спароток, сори, може ли само да попитам нашия умник nikikm , с непромития мозък/просто защото такъв му липсва/ защо в блога му няма нито един постинг като е такъв отворен и пекан??
Ники, твърде инфантило е/за да не кажа направо - слабоумно/ да твърдиш,че "моите учени" /що мои...изобщо не загрявам/ работят по поръчка и пишат това, за което им се плаща.
Ти така ли правиш? Ма то не е като при теб, тая работа с науката в Бг.Не съди за хората по себе си,бай Ганьо.
Защитавали неверни и престъпни каузи...моля Ви се! Ми ти пък кой вчерашен м.... льо си,че да твърдиш това и да си позволяваш да обиждаш български учени,бе!?
.....................
И да отговоря на изключително съществения въпрос - дали съм пред пенсия -НЕ, има още да поработя.Доста. Ама ти си с пенсиониран акъл, от бая време, явно.
..............
Спароток, още веднъж се извинявам, но....съжалявам, не мога да отмина с мълчание малоумните нападки на тоя кр...тен.
Моля те, публикувай отговора ми, защото иначе той ще се самозалъгва с мисълта ,че не мога да му отговарям подобаващо и ме е заврял....видите ли... в кучи г...

Жеске,като се регистрирах в блог Бг,се появи и моя блог страница,ама честно нито съм я искал,нито знам какво да я правя.Не влизам там,не е действаща.Другото няма да коментирам,то си е в твой стил,според моя си мозък-имам,нямам,хайде сега,да не издребняваме.А,пък може и да си хубавица млада,но може и вещица,де да знам?Важното е,че не слизаш от метлата.
цитирай
119. nikikm - Абе,Немчо,
05.07.2012 22:45
Никъде не съм писал,нещо от рода на това,че си глупав,не си,но си вреден!И прикрит!Имаш си легенда.И въпреки,че се опитваш да се показваш безпристрастен,личи ти от хиляди километри на кой бог служиш.Нас за какво ни вземаш?Твоята безкористност,ряпа да яде пред тази,на хората,които жертват себе си за истината.Но ти си я знаеш,пък и не очаквам да споделяш.Какво мразиш,какво обичаш,то си личи.Твърденията са инфо и не са валидни.По предмета история,защити си дисертация,напиши трудове,участвай в симпозиуми,прочуй се и кльопай слава.А,тук гледаш само да неглижираш върховни усилия направени с огромен труд и саможертва.Пак ти отделих много време.Пък и тук си е блог за единомишленици,които също спорят и изясняват,но разликата е огромна!Като за накрая,писанките ти тук излъчват негативизъм и не само аз го зная.Мъчиш се да впечатлиш "аудиторията",все със същата цел.Но дискусиите с теб не водят до никъде,освен да се губи ценно време да ти се отговаря,пък,като не си съгласен,пак пишеш и така до безкрай!Вярно,сайта живва,като се караме с тебе,НО КАКВА ПОЛЗА? ТИ СИ ДЕСТРУКТИВЕН!Дано си схванал този път защо ми е такава позицията,по отношение на теб!И стига писа на л.с.,имам си друга работа.
цитирай
120. bulgarinut57 - КОЛИЧКАРКАТА ("археоложката") джой и сие СЪС ВАЖНО УМОЗРЕНИЕ !!!
06.07.2012 00:08
112. joysii - 102. dolsineq 04.07 14:51

"Грозно и некултурно е да правиш ревизия на неща
от които си нямаш никакво понятие."

"Всяка крива линия, успоредна на линията на партията е права линия !"

Ей тъй безкрайно тъповато звучат безсмислените ти, безаргументирани
голословия.
Вземи,че прочети два реда негде, бре посредственячке тъпоглава.
цитирай
121. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
06.07.2012 08:38
До всички дискутиращи - Нека се опитаме да изясним позициите си по един културен и спокоен начин. Това е най-сигурния път да стигнем до съгласие.

Предварително благодаря!
цитирай
122. voulgaros - АБЕ ГЕРМАНЕЦ----АБЕ АНТРОПЕ--...
06.07.2012 09:06
АБЕ ГЕРМАНЕЦ----АБЕ АНТРОПЕ---КАКВОИ ВИЦОВЕ ПИШЕШ---ТРАКИТЕ СА СИ ЕДИН ВИД ПАР ЕКСЕЛАНС ГЪРЦИ--НА МНОГО НИСКО НИВО...ТЕ ВИНАГИ СА ЖИВЕЛИ С ЕЛЛИНИЗМА И С ЧУСТВОТО ЧЕ СА ГЪРЦИ.

КАКАВ ФУНДАМЕНТ--СА БИЛИ ТЕЯ--''ТРАКИОТЕС'' АКО СА БИЛЕ ДРУГО ОТ ГЪРЦИТЕ--НЕМАТ И ЕДНА СВОЯ ДУМИЧКА----ДОРИ ЕДНО СВОЕ СОБСТВЕНО РАЗКАЗЧЕ НЕ СА ОСТАВИЛИ...ДАГИ ВИДИМ ЩО СА БИЛЕ--КАКВИ СА БИЛЕ..

А ТЕЯ ВУЛГАРИ---ДЕТО МИСЛЯТ ЧЕ НИЕ ГЪРЦИТЕ И КАРАКАЧАНИТЕ ЩЕ ГИ ОСТАВИМ ДА ГАВРЯТ ВЕЛИКАТА СТАРА ГРЪЦКА ОИКУМЕНСКА СИМБИОЗА....

НЕ...НЯМА ДА ДА ГИ ОСТАВИМ И ДА ДИШАТ ДОРИ.
цитирай
123. sparotok - ренегат
06.07.2012 09:10
voulgaros написа:
АБЕ ГЕРМАНЕЦ----АБЕ АНТРОПЕ---КАКВОИ ВИЦОВЕ ПИШЕШ---ТРАКИТЕ СА СИ ЕДИН ВИД ПАР ЕКСЕЛАНС ГЪРЦИ--НА МНОГО НИСКО НИВО...ТЕ ВИНАГИ СА ЖИВЕЛИ С ЕЛЛИНИЗМА И С ЧУСТВОТО ЧЕ СА ГЪРЦИ.

КАКАВ ФУНДАМЕНТ--СА БИЛИ ТЕЯ--''ТРАКИОТЕС'' АКО СА БИЛЕ ДРУГО ОТ ГЪРЦИТЕ--НЕМАТ И ЕДНА СВОЯ ДУМИЧКА----ДОРИ ЕДНО СВОЕ СОБСТВЕНО РАЗКАЗЧЕ НЕ СА ОСТАВИЛИ...ДАГИ ВИДИМ ЩО СА БИЛЕ--КАКВИ СА БИЛЕ..

А ТЕЯ ВУЛГАРИ---ДЕТО МИСЛЯТ ЧЕ НИЕ ГЪРЦИТЕ И КАРАКАЧАНИТЕ ЩЕ ГИ ОСТАВИМ ДА ГАВРЯТ ВЕЛИКАТА СТАРА ГРЪЦКА ОИКУМЕНСКА СИМБИОЗА....

НЕ...НЯМА ДА ДА ГИ ОСТАВИМ И ДА ДИШАТ ДОРИ.


Знаеш ли значението на думата ренегат...?

Не забравяй и хубавата българска поговорка - Голям залък лапни, голяма дума не казвай!:)

цитирай
124. voulgaros - ПАВКА, , ПРИЗНАИ ЧЕ СТЕ ОБЪРКАНИ ОТ ...
06.07.2012 10:08
ПАВКА ,,ПРИЗНАИ ЧЕ СТЕ ОБЪРКАНИ ОТ РУСНАЦИТЕ,ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ---ПРИЗНАИ ЧЕ СТЕ ГЪРЦИ....

ВИЕ СТЕ ВУЛГАРНИТЕ--ПРОСТАЦИ ГЪРЦИ...ГЪРЦИ--- СЪС СЛАБА ВОЛЯ==ВУЛГАРИ
цитирай
125. joysii - 119. bulgarinut57
06.07.2012 15:48
Само да уточня това онова за тия дето си нямат представа от работата на археолозите, но си позволяват да ги отварят едни големи прости усти.
Та - археолози колички не ползват, не докосват дори. Следят какво се разкрива под пръстта, която някой си извозва да определени места.Количките ги карат работниците наети за разкопки.
Аз не съм археоложка.На разкопки ходя само да поразгледам и да ми покажат нови открития. Като археолог в БАН работи мой близък човек.
...............
Към каква партия ме причисляваш, нямам идея, след като аз поне сто пъти вече съм казвала, че не си падам по комуняги.
....................
И последно - "посредственячке тъпоглава" ще казваш на майка си, не на мен.
цитирай
126. joysii - Радвам се да те чета отново!, а на ...
06.07.2012 15:51
atilla написа:
Радвам се да те чета отново!, а на симбиозните паразити- кака J i на половия орган v-s, ще отговоря, когато мога да им отделя малко време/което е кът тия дни/ и не разбирам защо допускаш прозрачните анонимковци?!

...........................
Щял да ми отговори.
Нямаш достатъчно акъл за това.
Досега винаги избягваш диалога с мен и триеш коментарите ми.
Това е проява на слабохарактерност, страх и ограниченост. Не особено привлекателни качества за един мъж, дето се праска за големия разбирач.

цитирай
127. joysii - Спароток, много съжалявам. Наи...
06.07.2012 15:56
Спароток, много съжалявам. Наистина ме извини, но не понасям разни мухльовци да си мислят,че са нещо повече от мен и да ме нагрубяват. Няма начин - длъжна съм да им отговарям, защото никога не бих позволила на тъпанарите да ме унижават.
цитирай
128. arty - led lights
06.07.2012 16:57
http://www.ledswitchover.co.uk
цитирай
129. sparotok - друга възможност
06.07.2012 19:45
joysii написа:
Спароток, много съжалявам. Наистина ме извини, но не понасям разни мухльовци да си мислят,че са нещо повече от мен и да ме нагрубяват. Няма начин - длъжна съм да им отговарям, защото никога не бих позволила на тъпанарите на ме унижават.


Джойси, добре, почувствала си се засегната, разбирам това, но има друга възможност да реагираш, а именно чрез лично съобщение.

Смятам, че това е най-разумното разрешение. Когато няколко човека започнат да обменят остри думи това действа заразително и други се включват.

Нека не правим от искрите пожар! Никой няма полза от това...
цитирай
130. sparotok - :)
06.07.2012 19:49
voulgaros написа:
ПАВКА ,,ПРИЗНАИ ЧЕ СТЕ ОБЪРКАНИ ОТ РУСНАЦИТЕ,ЦИГАНИТЕ И ТУРЦИТЕ---ПРИЗНАИ ЧЕ СТЕ ГЪРЦИ....

ВИЕ СТЕ ВУЛГАРНИТЕ--ПРОСТАЦИ ГЪРЦИ...ГЪРЦИ--- СЪС СЛАБА ВОЛЯ==ВУЛГАРИ



Всеки ден благодаря на Господа, че съм се родил Българин!:)

Ти проучи ли вече какво е значението на думата ренегат?
цитирай
131. nikikm - voulgaros
06.07.2012 21:15
voulgaros написа:
АБЕ ГЕРМАНЕЦ----АБЕ АНТРОПЕ---КАКВОИ ВИЦОВЕ ПИШЕШ---ТРАКИТЕ СА СИ ЕДИН ВИД ПАР ЕКСЕЛАНС ГЪРЦИ--НА МНОГО НИСКО НИВО...ТЕ ВИНАГИ СА ЖИВЕЛИ С ЕЛЛИНИЗМА И С ЧУСТВОТО ЧЕ СА ГЪРЦИ.

КАКАВ ФУНДАМЕНТ--СА БИЛИ ТЕЯ--''ТРАКИОТЕС'' АКО СА БИЛЕ ДРУГО ОТ ГЪРЦИТЕ--НЕМАТ И ЕДНА СВОЯ ДУМИЧКА----ДОРИ ЕДНО СВОЕ СОБСТВЕНО РАЗКАЗЧЕ НЕ СА ОСТАВИЛИ...ДАГИ ВИДИМ ЩО СА БИЛЕ--КАКВИ СА БИЛЕ..

А ТЕЯ ВУЛГАРИ---ДЕТО МИСЛЯТ ЧЕ НИЕ ГЪРЦИТЕ И КАРАКАЧАНИТЕ ЩЕ ГИ ОСТАВИМ ДА ГАВРЯТ ВЕЛИКАТА СТАРА ГРЪЦКА ОИКУМЕНСКА СИМБИОЗА....

НЕ...НЯМА ДА ДА ГИ ОСТАВИМ И ДА ДИШАТ ДОРИ.


Слушай,тук не е за ненормалници!Само се пенявиш и освен омраза,нищо смислено не казваш.Дето си тъп,но и ще си докараш някой инфаркт от злобата.Бягай си в клиниката,там поне климатик има,щото от горещината...нали знаеш.?


цитирай
132. анонимен - Относно Вашите книги
18.07.2012 23:17
Здравейте,
искам да закупя подготвяните от Вас книги. Знам, че не са издадени. Искам да ги предплатя - да ги купя "на зелено". Искам купя няколко (не много) комплекта - един за мен, останалите за подарък. Искам да ги платя сега, а да ги получа, когато са готови.
Оценявам това, което правите. Дайте ми възможност - на мен, а и на други, които Ви оценяват, да закупим книгите предварително като по този начин подпомогнем финансирането на печата, разпространението и т.н.
Ако идеята Ви допадне - как да се свържа с Вас?

Поздрави,
М
цитирай
133. theprince - " В случай, че историята не бе ...
20.07.2012 18:55
joysii написа:
" В случай, че историята не бе писана от враговете на старите българи, ние днес щяхме да знаем много за владенията на дедите ни. Щяхме да знаем колко силни са били и с каква упоритост са защитавали земята и интересите си – пример достоен за подражание. Не се ли научим да искаме и пазим своето, ще ни бъде отнето и малкото, което ни е останало"
........................................
Не драматизираш ли прекалено? Кои са тези"врагове" дето са писали нашата история,бе Спароток?
........
Спароток, извинявай, но само елементарни личности и наивни хора биха се уповавали единствено на"...да знаем колко силни са били и с каква упоритост са защитавали земята и интересите си – пример достоен за подражание...", за да градят своето съвремие и бъдеще достойно, с чест, разум и професионализъм.
Гордост, основана на приказчици от интеренет, е фалшива,нетрайна,лабилна и крехка.
Поздрави.


Се изказа >историчката<???
цитирай
134. prowler - Електронни книги
27.09.2012 15:01
Първи пост :)
Благодаря МНОГО за истините в блога ти!

Мислил ли си да публикуваш книгите като електронни? Много познати имат повече време да почетат и помислят точно когато не са пред компютъра и са с електронен четец в ръка през отпуската.
Успех първо със завършване и публикуване на книгите ти :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13931253
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031