Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2012 16:42 - ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 107214 Коментари: 238 Гласове:
114

Последна промяна: 17.05.2012 17:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                      

                               
ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ

 

 

 

 

Историята би трябвало да е наука независима от политически влияния, но за съжаление това не е така. Всъщност никога не е било така. Повечето събития от миналото са представени според интереса и гледната точка на определени личности. Понякога поражения са представяни като победи, а някои народи незаслужено са получавали репутацията на кръвожадни варвари.

 

Старите летописци са били несправедливи не само спрямо дедите ни. Има и други хора, чието име е опетнено. Това са скандинавците – датчани, норвежци, шведи....От техните среди произлизат страховитите викинги. Цяла Европа е треперела от тях, това е верно, но е верно също и, че те са били способни търговци и добри занаятчии. Корабите на викингите са най-добрите за своето време, ковачите им са в състояние да направят чудеса. Развитието на Средновековна Англия се дължи до голяма степен на заселилите се там скандинавци...

 

До скоро се смяташе, че изкуството, а и обичаите на викингите са възникнали в Скандинавия. Обаче с повявата на все повече проучвания, става ясно, че гордите северни народи са повлияни от други хора. Изследователи като Lotte Hedeager и D.K. Faux са склонни да дадат тази роля на хуните (които са потомци на старите кимерии- народ обитавал Добруджа и Черноморските степи в Античността)... Друг учен, а именно Геза Фехер, представя в една от своите работи доста паралели между старобългарски (хунски) и скандинавски орнаменти, бижута... Това са интересни неща, но не означават нищо. Търговия между различни народи е съществувала още в зората на човечеството. Когато обаче се наблюдава поява на нови обекти в дадена територия, и тази поява на нови предмети е комбинирана с поява на нови обичаи и обреди, тогава вече можем да говорим за съжителство на два различни народа и за влияние на едния върху другия...

 

Днес повечето хора си мислят, че викингите са били едри мъже облечени в животински кожи и носещи рогати шлемове на главите.

        image

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Dannevirke_welcome_sign.jpg

 

Този образ на старите скандинавци не отговаря на истината. Благодарение на различни изображения, запазени дрехи и предмети от средновековни погребения, учените знаят, че викингите са изглеждали съвсем различно. Нищо дивашко няма в облика им, напротив, били са хора облечени с вкус, грижели са се изключително добре за външния си вид. Носиите на викингите са удивително различни, но още по-удивителен е костюма на благородниците. Той прилича много на този на старите българи. Късата куртка, украсена с петлици,  високите ботуши, обшитата с кожа шапка – всичко това е типично за дрехите на дедите ни. А този тип дрехи се среща на Балканите още през първото хилядолетие преди Христа – факт, който бива премълчаван, или пък е неизвестен на специалистите...

 
image


Ето така са изглеждали представителите на благородническата класа на викингите. Възстановката е направена от префесионалисти (Almgren, Blindheim, Bouard, Capelle, Eldjarn, Perkins, Sawyer, Henning, Nicolson, Petterson, Stewart, художник е Gustavson) въз основа на доста археологически данни и изображения от миналото.

Разбира се относно приликата между викингското и старобългарското облекло може да се възрази, че се касае за търговия, т.е. за внесени от чужбина дрехи. Това разбира се е възможно, както платове, така и готови ризи, наметала и т.н. са били обект на търговия...но не и погребенията. В древността всеки народ си е имал свои обреди, на които е държал. През Средновековието обаче, в земите на Скандинавия се появява нов погребален ритуал. Благородника е поставян в гроба заедно с коня си. Това е ритуал типичен за траките и разбира се за старите българи. При своите многобройни проучвания К.Китов, Д. Агре и др. археолози са се натъквали многократно на този особен ритуал, който съвсем естествено намира продължение поне до Х-ти век в България. Сведенията от работите на Д. Овчаров и др. засягащи старобългарските некрополи показват това ясно.

 

Друг ритуал, който е типичен за траки и викинги е жертването на съпругата на починалия благородник. В Тракия този суров обичай е описан от Херодот още през V-ти век преди Христа, а в Скандинавия се появава около 1300 години по-късно. Това показва мтого добре каква е посоката на разпространение.

 

Съществува още една особеност в скандинавските погребални обреди от 850- 950 г. В някои случаи гробницата на починалия е облицована с дървени трупи. Де факто – оформена е стая, която се превръща в нов дом за починалия. Точно същото се наблюдава при погребението на цар Мидас във Фригия, но доста по-рано – 700 г. преди Христа ( т.е. около 1550 години по-рано).  

 

Тези три типични за траките и старите българи особености се срещат не по случайност сред скандинавците. Викингите са повлияни от дедите ни и то така сериозно, че са приели балкански погребални традиции. Разбира се няма културно влияние без да има и езиково. В датския намираме доста интересни думи от областта на скотовъдство и занаяти.

 

hшvedговедо

rage шип, рог

skrin скрин

sylшило

torvтърг

med мед, медовина

bort път, брод

lab лапа, нокът

krae креда, чреда (стадо)

 

Освен думите намираме и интересни топоними в Скандинавия. Плиний Стари пише за Мори Маруса, което според него означава мъртво море, море на смърта.

Г. Сотиров тълкува Мори Маруса като морето на мраза (студа). В това има логика понеже се касае за студеното Балтийско море. Плиний съобщава и за Тастрис, това е древното име на полуостров Скаген (Дания). Полуострова е тесен и завършва с остър нос. Тастрис се обяснява лесно със ст.блг. тѣснъ (тяснъ)–тесен.

 

Присъствие на българи в Дания не трябва да ни изненадва. В “Зографска История” е споменато, че дедите ни са живели в Скандинавия. А в краткото житие на Климент Охридски Д. Xоматиан обяснява, че в древността мизите (тракийско племе) наричани още българи били принудени да се оттеглят към Северния Океан и Мъртвото Море...Става дума за споменатото от Плиний Мори Маруса край Скандинавия...Разполагаме с исторически извори поставящи дедите ни в Северна Европа. Разполагаме с топоними и хидроними от Дания, чието обяснение се дава с помощта на българския език. Разполагаме и с данни от погребения в Скандинавия показващи връзка с по-ранни погребения от земите на траките. Генетичните изследвания на датчаните показват, че голяма част от тях са носители на гено Р1а1, който според учен то Мичигънския университет, има най-стар вариант на Балканите. За един непредубеден изследовател това е просто мечта...

 

 

Жалко е, че нашите учени не са обърнали внимание на паралелите между скандинавските погребални обреди, дрехи и думи показващи връзка с културата е езика на дедите ни. Северняците обаче май знаят истината, май не случайно датчаните се интересуват живо от тракийските могили...В Дания също си имат могили, десетки хиляди са. А за някои обекти намерени в тях се казва, че са внесени от юг, къде обаче е тоя мистериозен юг не се посочва:)

 

За мен няма съмнение, че дедите ни са били силни и влиятелни хора, които са повлияли много други. Не се съмнявам също и, че ние сме наследили техните способности. Те днес са само в спящо състояние и трябва да се събудят. Трябва да се събуди също старата гордост, нетърпимостта към лъжци, крадци и мошеници. Трябва да събудим волята си да управляваме, а не да чакаме друг да ни слага хомот.

 




Гласувай:
120


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
17.05.2012 16:43
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
17.05.2012 16:44
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. estolodu - много добра статия, браво
17.05.2012 16:56
много добра статия, браво
цитирай
4. анонимен - Интересна статия, смели идеи!
17.05.2012 16:56
Превъзходен финал - крайно време е да си спомним героични моменти от общото ни историческо наследство и да заслужим по-справедлива съвременна реалност - нашите наследници да се гордеят с нас, а "не да чакаме друг да ни слага хомот."
Поздравления за прекрасния труд!!!
цитирай
5. sparotok - датчани
17.05.2012 17:01
estolodu написа:
много добра статия, браво


Благодаря ти за оценката. Преди време в датски вестници излезе твърдение, че съдейки по находки намерени в Дания трябва да се отсъди, че датчани са участвали в Троянската Война....ужас и безумие, нали?

Истината е, че Дания е претърпяла влияние на балканци поне четири пъти. Първия е в Неолита... за послединя съм писал.
цитирай
6. sparotok - поговорка
17.05.2012 17:03
gogi6666 написа:
Превъзходен финал - крайно време е да си спомним героични моменти от общото ни историческо наследство и да заслужим по-справедлива съвременна реалност - нашите наследници да се гордеят с нас, а "не да чакаме друг да ни слага хомот."
Поздравления за прекрасния труд!!!


Народът го е казал отдавна - На каквото си постелеш - на такова ще легнеш...
Държи ли се човек като горд, силен и почтен, ще бъде третиран като такъв...Започнеш ли твърде често да превиваш главица, нищо хубаво не те чака.

Поздрави!
цитирай
7. diso - Стокхолм е интересно име
17.05.2012 17:13
Някъде бях чел легендата за създаването му, според която името идва от "сток" - пръчка и "холм" - хълм.
цитирай
8. анонимен - ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ
17.05.2012 17:13
Луд за връзване!
цитирай
9. анонимен - Тук вече си показа диагнозата окончателно!:(((((
17.05.2012 17:21
Лекувай се, а не халюцинирай:(
цитирай
10. sparotok - холм
17.05.2012 17:26
diso написа:
Някъде бях чел легендата за създаването му, според която името идва от "сток" - пръчка и "холм" - хълм.


Холм- хълм се води официално германска (не немска) дума със значение остров. Смята се, че е заемка в земите ни, но учените на могат да обяснят името планината Холмон, регистирано на още в Античността...

HOLMI
Eth. HOLMI Ὅλμοι: Eth. Ὁλμεύς), a town on the coast of Cilicia Tracheia, a little to the south-west of Seleucia; during the period after Alexander its inhabitants were transferred to form the population of the neighbouring Seleuceia. (Strab. xiv. p.670; Scylax, p. 40; Steph. B. sub voce s. v.; Plin. Nat. 5.22, who calls the place Holmia.) Leake (Asia Minor, p. 205) thinks the modern town of Aghaliman occupies the site of the ancient Holmi, which Scylax describes as deserted even in his time.
Another town of the same name existed in Phrygia, on the road from Apameia to Iconium, at the entrance into a pass of Mount Taurus. (Strab. xiv. p.663.) It is probable that it may have been the same place as the fort Myriocephalon, by which the emperor Manuel Comnenus passed in A.D. 1172, before the battle of Iconium. (Nicet. Chonat. p. 115.)


OLMO´NES
OLMO´NES (Ὄλμῶνες: Eth. Ὀλμωνεύς), a village in Boeotia, situated 12 stadia to the left of Copae, and 7 stadia from Hyettus. It derived its name from Olmus, the son of Sisyphus, but contained nothing worthy of notice in the time of Pausanias. Forchhammer places Olmones in the small island in the lake Copais, SW. of Copae, now called Trelo-Yani. [See the Map, Vol. I. p. 411, where the island lies SW. of No. 10.] (Paus. 9.24.3; Steph. B. sub voce Forchhammer, Hellenika, p. 178.)



Сток - прът, пръчка е германска дума, тя е сродна на ирландската туаг - бойна брадва и на българската дума тояга...а също и диал. стог - копа, снопи.

Поздрави!
цитирай
11. sparotok - може и да съм
17.05.2012 17:27
анонимен написа:
Луд за връзване!


Може и да съм луд за връзване, времето ще покаже...

Добре, че в миналото е имало луди, които да твърдят, че земята е кръгла (макар да са били изгаряни за това)... иначе още щяхме да си живеем в Средновековието.
цитирай
12. sparotok - факти
17.05.2012 17:33
анонимен написа:
Лекувай се, а не халюцинирай:(


Благодаря за загрижеността!

Не е халюцинация обаче, че в Зографска История се споменава българско присъствие в Скандинавия.

Не е халюцинация, че Д.Хоматиан описва миграция на българи в посока Скандинавия.

Не е халюцинация, че в Скандинавия са намерени огромен брой обекти като тези от България.

Не е халюцинация, че благородните викинги биват погребани по тракийски обичай, не е халюцинация, че този обичай продължава поне до 10-ти век в България.

Не е халюцинация това, че езиковедите (М.Фасмер) определят скандинавските думи torg, torv - търг, тържище като заемки.

Би ли посочил къде точно са халюцинациите?
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Скандинавските страни са много ...
17.05.2012 17:33
Скандинавските страни са много по-напред от нас в много отношения, там и кризата не ги мори. Вероятно и местните са научили нашите българи на нещо много важно-да не гледат в паницата на другия и да не подливат вода на ближния си. Така, вземайки хубавото от нас се е получила една страхотна комбинация. Там са си изградили отдавна социализма и нямат социални проблеми.
цитирай
14. mt46 - Поздрав, приятелю!
17.05.2012 17:34
Митовете са интересни, но в тях нещата често се преувеличават, изопачават... Историците трябва да се придържат към фактите и логиката, без да са коне с капаци...
цитирай
15. sparotok - скандинавци
17.05.2012 17:45
kasnaprolet9999 написа:
Скандинавските страни са много по-напред от нас в много отношения, там и кризата не ги мори. Вероятно и местните са научили нашите българи на нещо много важно-да не гледат в паницата на другия и да не подливат вода на ближния си. Така, вземайки хубавото от нас се е получила една страхотна комбинация. Там са си изградили отдавна социализма и нямат социални проблеми.



Невена, верно е това, което казваш. В Скандинавия обаче никой не е клал населението 500 години, никой не е горил книжнината им, както нашата бе унищожавана систематично от други.

В Скандинавия не е имало тоталитаризъм, никой не е избивал цвета на обществото на няколко пъти...както бе у нас.

Дания прилага най-спокойно протекционизма, но никой не им казва нищо. Опитаме ли се ние обаче ще ни се разкрещят от Брюксел...за това е хубаво човек от време на време да се прави на глух и да върши това, което смята за правилно.

Поздрави!
цитирай
16. lidislidis - Смешна историческа изопаченост
17.05.2012 17:48
Смешно е дори да го пишеш в блог. Скандинавците си знаят историята, а не я съчиняват сега. Грешиш и при примерите за думи сходни. Ще напиша тези дни постинг за историчта на викингите подкрепена от исторически проверени факти и събития. Имам материали от старинното викингско селище. Не се излагай...с предположенията си налучквани, без знания, да не ти се смеят българите и да не те дръпнат за лъжи скандинавците...
цитирай
17. sparotok - митове
17.05.2012 17:50
mt46 написа:
Митовете са интересни, но в тях нещата често се преувеличават, изопачават... Историците трябва да се придържат към фактите и логиката, без да са коне с капаци...


Приятелю, аз лично приемам митове и дори хроники само като индикация, не като неоспоримо доказателство. Няма ли археологически данни, които да потвърдят нечие присъствие в дадена земя, аз спирам проучването.

Има ли обаче както археологически находки, така и доказателства от областта на ономастиката, вече съм сигурен, че голяма част от историческия извор е основана на истината.

Поздрави!
цитирай
18. stela50 - Поздрави , Спароток ...
17.05.2012 17:56
Бях чела преди време и стана повод за дискусия ,
а именно скандинавско присъствие по Западните покрайнини.
Доколкото си спомням пишеше , че и до днес в този край
на границата живеят техни потомци ... Четейки представения
от теб материал, си спомних тези факти и мисля ,
че подкрепят изложената теза .
Поздрави , много интересна статия !
цитирай
19. sparotok - показваш слаби знания
17.05.2012 17:57
lidislidis написа:
Смешно е дори да го пишеш в блог. Скандинавците си знаят историята, а не я съчиняват сега. Грешиш и при примерите за думи сходни. Ще напиша тези дни постинг за историчта на викингите подкрепена от исторически проверени факти и събития. Имам материали от старинното викингско селище. Не се излагай...с предположенията си налучквани, без знания, да не ти се смеят българите и да не те дръпнат за лъжи скандинавците...


Лидис, скандинавците започват да преоткриват историята си благодарение на изследователи като Lotte Hedeager.

Смешна си ти, която нямаш познания по история и археология, но живеейки във Финландия си мислиш, че знаеш всичко за севера...

Просто кажи кои от представените от мен данни не са верни и най-вече защо?

Не ме е страх от скандинавците, а и те си траят защото цялата истина не им изнася.

Прочее да си чувала нещо за свободата на словото? Всеки има право да изрази по културен начин своята позиция.
цитирай
20. lidislidis - Спароток, тези плювания, че не зная историята си ги задръж за теб
17.05.2012 18:16
Не мери скандинавците с българския си метър. Грешиш . Ами сигурно с оплюванията срещу мен остава да напишеш, че ти знаеш повече от мен и ти си учил в Скандинави и живл 20 години?! Или пък някой от групата ви? Не ме предизвиквай да покажа страницата на блога ти на тъкашни историци да ти се смеят и да ти забранят да пишеш публично халюцинации...
цитирай
21. nikikm - Още
17.05.2012 18:18
само,като прочетох заглавието и си казах,че дежурните лешояди и хиени ще довтасат за мърша!Не им обръщай внимание.Поздравления!
цитирай
22. dedyov - Дедьов:Викинги
17.05.2012 18:21
на няколко пъти ми се случва да срещам в книги мита при викингите за българското злато.

Знайно е че викингите са често използвани наемници във Волжка България.Техни дружини в качеството си на телохранители на български владетели владеещи територията на Киевска рус и Московска Рус ,успяват да завземат власта,както често се случва в историята преторианци да излъчват император,убивайки пазеният от тях такъв.

Има теория че всъщност след Рюриците ,които са българи роднини на Кубрат власта в Киевските и Московските земи е завзета от викинги които неумейки да ръководят раздробяват Русия на нколко княжества ,Новгородско ,Киевско,Суздалско и др .Управлението им се изчерпва със събиране на данъци чрез военни ,ако щете разбойнически набези походи в определена чрез преговори със съседната разбойническа дружина площ ,което довежда Руските земи до жалко икономическо и демографско състояние.Волжка българия на няколко пъти ги спасява от глад ,но и наема викингските дружини за собствени военни цели.Вероятно тогава са плащали богато българите със злато за да се разказва това в сагите.

вероятно трябва някакво разграничение тъй като все пак Волжка България и Руските земи командвани от родата на Кубрат до 9-ти век са по културната част на Европа поради което е възможно силно културно влияние върху викингите.
цитирай
23. dedyov - Дедьов:Викинги-прецизиране,допълване
17.05.2012 18:26
Не съм сигурен но дали българската дума трън не беше на датски или норвежки торн?
цитирай
24. ejkobeshko - Ако може
17.05.2012 18:36
бих желал да получа изследването за облеклото на старите българи, от което стигате до извода че викингското облекло много приличало на него (както и уточнението, какво наричате стари българи в случая, че при вас е винаги трудно да се разбере)
цитирай
25. sparotok - данни
17.05.2012 18:48
ejkobeshko написа:
бих желал да получа изследването за облеклото на старите българи, от което стигате до извода че викингското облекло много приличало на него (както и уточнението, какво наричате стари българи в случая, че при вас е винаги трудно да се разбере)


Ето едно хубаво изображение на старобългарско облекло

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgars.jpg

За повече подробности потърси - Г.Фехер, Облеклото и оръжието на старата българска войска, Военното дело на Българите, Изд. Тангра ТанНакРа, София, 2000.

Какво наричам българи - коренното население на Балканите, познато на римляни и гърци под имена като мизи, кимерии, пеони...


цитирай
26. sparotok - торн
17.05.2012 18:54
dedyov написа:
Не съм сигурен но дали българската дума трън не беше на датски или норвежки торн?


Торн е датската дума за трън.

Трън се води обща индо-европейска дума, но май я няма в латински, гръцки, ирландски, авестийски...иначе е индо-европейска:)
цитирай
27. sparotok - викинги
17.05.2012 18:56
dedyov написа:
на няколко пъти ми се случва да срещам в книги мита при викингите за българското злато.

Знайно е че викингите са често използвани наемници във Волжка България.Техни дружини в качеството си на телохранители на български владетели владеещи територията на Киевска рус и Московска Рус ,успяват да завземат власта,както често се случва в историята преторианци да излъчват император,убивайки пазеният от тях такъв.

Има теория че всъщност след Рюриците ,които са българи роднини на Кубрат власта в Киевските и Московските земи е завзета от викинги които неумейки да ръководят раздробяват Русия на нколко княжества ,Новгородско ,Киевско,Суздалско и др .Управлението им се изчерпва със събиране на данъци чрез военни ,ако щете разбойнически набези походи в определена чрез преговори със съседната разбойническа дружина площ ,което довежда Руските земи до жалко икономическо и демографско състояние.Волжка българия на няколко пъти ги спасява от глад ,но и наема викингските дружини за собствени военни цели.Вероятно тогава са плащали богато българите със злато за да се разказва това в сагите.

вероятно трябва някакво разграничение тъй като все пак Волжка България и Руските земи командвани от родата на Кубрат до 9-ти век са по културната част на Европа поради което е възможно силно културно влияние върху викингите.


Викинги са били и охрана на императорите в Константинопол. Вземат участие дори в походи срещу България...за жалост.
цитирай
28. анонимен - Интересна работа
17.05.2012 18:58
Интересна работа - всеки, който живее в чужда държава, или по някакъв начин е свързан с някоя, скача като попарен и яростно те обявява за луд ако обявиш, че нещо в тази държава е повлияно от траките :)

Така беше с Германския Тигър (germantiger), сега пък тази lidislidis...

Що за поведение, трудно ми е да разбера.

@lidislidis, ти нали разбираш, че Спароток това би желал най-много - да се получи диспут с някой историк и/или археолог?
Така че няма какво да го плашиш, ами направо показвай това на колкото хора можеш повече и поствай резултатите!
цитирай
29. sparotok - !
17.05.2012 18:58
nikikm написа:
само,като прочетох заглавието и си казах,че дежурните лешояди и хиени ще довтасат за мърша!Не им обръщай внимание.Поздравления!


Благодаря ти! Изобщо не ми пука какво ще кажат тоя и оня. Като ме оборят с факти (а не с празни думи като лидис) ще си призная грешката. Светът няма да се свърши с това...

Мисля обаче, че няма да ми се наложи да се извинявам, винаги си пазя козове:)
цитирай
30. troia - Здравей sparotok,
17.05.2012 18:59
много е трудно да се променят представи и знания, които човек е придобил в училище."Днес повечето хора си мислят, че викингите са били едри мъже облечени в животински кожи и носещи рогати шлемове на главите". Ами по историческите филми, все така ги показват.:)) Беше ми интересно и ме накара да се замисля. Поздрави!


цитирай
31. sparotok - предизвиквам те
17.05.2012 19:02
lidislidis написа:
Не мери скандинавците с българския си метър. Грешиш . Ами сигурно с оплюванията срещу мен остава да напишеш, че ти знаеш повече от мен и ти си учил в Скандинави и живл 20 години?! Или пък някой от групата ви? Не ме предизвиквай да покажа страницата на блога ти на тъкашни историци да ти се смеят и да ти забранят да пишеш публично халюцинации...


Лидис, нямам спомени да съм те оплювал. Ти си човекът, чийто език и държание кара косата ми да се изправи. Посочи къде съм те нарекъл с обиден епитет, или си признай, че лъжеш.

Не ме е страх от скандинавските учени, ето - предизвиквам те - пиши им, накарай ги да ми запушат устата...Това не беше ли принцип на сталинизма - да накараш да замълчат тези, които казват неудобни неща?
цитирай
32. joysii - Спароток, между народите от цял ...
17.05.2012 19:07
Спароток, между народите от цял свят, във всички времена съществуват връзки, различни взаимоотношения.
Това предполага,че са взаимствани някои неща - мода,ритуали,навици, поведение..и т.н.
Не разбирам защо това трябва да означава непременно,че един народ произхожда от друг.
Та днес ние караме доста френски коли например.Това прави ли ни французи!?
цитирай
33. joysii - 11. sparotok
17.05.2012 19:09
Ееее, стига, де!
Мноооого си самовлюбен. :):):)
цитирай
34. sparotok - :)
17.05.2012 19:12
joysii написа:
Спароток, между народите от цял свят, във всички времена съществуват връзки, различни взаимоотношения.
Това предполага,че са взаимствани някои неща - мода,ритуали,навици, поведение..и т.н.
Не разбирам защо това трябва да означава непременно,че един народ произхожда от друг.
Та днес ние караме доста френски коли например.Това прави ли ни французи!?


Джойси, чети внимателно, моля те!

Никъде не твърдя, че викингите са потомци на българите. Казвам само, че има влияние на стари балканци върху скандинавците. Нарочно пуснах текста с по-дебели букви - Викингите са повлияни от дедите ни и то така сериозно, че са приели балкански погребални традиции.

Говоря за влияние, не за произход, има разлика.


Надявам се да не ме опонираш просто ей така, по навик:)
цитирай
35. joysii - 30. troia
17.05.2012 19:14
Ама то не е само от филмите, бе!
Нали днес всички виждаме как изглеждат повечето хора населяващи северните страни.
Нямам предвид смесените бракове, които наистина са на мода в Холандия. Там има доста черни.
Но всеизвестно е,че северняците наистина са едри, руси, грубовати хора.
Истински викинги!:):)
Тюююх, тези готини мъже са се мярнали по нашите земи за известно време. Как не са останали завинаги,бе!
Още ме е яд.
Падам си по тоя тип руси грубияни.
цитирай
36. sparotok - :)
17.05.2012 19:15
joysii написа:
Ееее, стига, де!
Мноооого си самовлюбен. :):):)


Влюбен съм само в съпругата си и в България:)
цитирай
37. joysii - 34. sparotok
17.05.2012 19:16
ОК, де-те взели нещо от едни, дали нещо на други ...и така...какво толкова сензационно има в това?
Голяма работа.
цитирай
38. joysii - 35. sparotok
17.05.2012 19:18
НЕма лошо.
Обичай ги и двете, ама не се прехласвай толкова по величието на ония разхвърляни племена - траките/да си го кажа аз пак :)/.
цитирай
39. sparotok - Холивуд
17.05.2012 19:21
troia написа:
много е трудно да се променят представи и знания, които човек е придобил в училище."Днес повечето хора си мислят, че викингите са били едри мъже облечени в животински кожи и носещи рогати шлемове на главите". Ами по историческите филми, все така ги показват.:)) Беше ми интересно и ме накара да се замисля. Поздрави!




Холивуд е една прекрасна машина за мечти и фантазии. Филмите, които се правят там са празник за окото, но заблуда за разума.

Историческата реалност се отличава ярко от представеното от Холивуд. Преди време на Бил Клинтън му се наложи да дойде до Лондон и да се извини в парламента на ветерани от ВСВ за това, че американски сценаристи бяха представили във филмa - U-571 придобиването на машината Енигма от американци, а не от английски командоси...

Дали някога някой ще се извини и на нас българите?

Поздрави!
цитирай
40. sparotok - одуровийо
17.05.2012 19:30
joysii написа:
НЕма лошо.
Обичай ги и двете, ама не се прехласвай толкова по величието на ония разхвърляни племена - траките/да си го кажа аз пак :)/.


Джойси, не подценявай траките...Има няколко надписа на Лин.Б от Тива и Кносос. Текста е - ОДУРОВИЙО ВАНАКАТЕРО.

ОДУРОВИЙО се тълкува от езиковедите като Одрис

ВАНАКАТЕРО означава цар, титлата се ползва от фригите под формата ванакт.

От всички европейски народи първо траките имат регистрирани титли за царе - второ хилядолетие преди Христа.

Царствата на скандинавците са от Средновековието, около 2300 години по-късно.
Разбираш ли каква е разликата, не 23, не 230, а 2300 години по-рано от скандинавците траките познават централизираната власт и царски титли...

И това, ако е нищо...
цитирай
41. sparotok - руси грубияни
17.05.2012 19:32
joysii написа:
Ама то не е само от филмите, бе!
Нали днес всички виждаме как изглеждат повечето хора населяващи северните страни.
Нямам предвид смесените бракове, които наистина са на мода в Холандия. Там има доста черни.
Но всеизвестно е,че северняците наистина са едри, руси, грубовати хора.
Истински викинги!:):)
Тюююх, тези готини мъже са се мярнали по нашите земи за известно време. Как не са останали завинаги,бе!
Още ме е яд.
Падам си по тоя тип руси грубияни.


Лятото, ако се видим във Варна ще имаш възможността да се срещнеш с руси "грубияни". Фламандци са, но това не е проблем, нали?
цитирай
42. sparotok - до gadly
17.05.2012 19:37
gadfly, предполагам, че ще ти е трудно, но все пак, моля те - опитай се да представиш мнението си по културен начин, а и обосновано.

Кои данни не са верни и защо

Всеки може да отрече нещо, но думите - не вярвам ...не са аргумент, дано си в състояние да асимилираш това.
цитирай
43. анонимен - Тохари
17.05.2012 19:42
сравни

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgars.jpg

с

http://en.wikipedia.org/wiki/File:QizilDonors.jpg

Тези блондини с перчеми и прави мечове не са са викинги, ами т,нар. "тохарски донори" : от стенопис на "Тохарски князе" от пещерата на Шестнадесетте Мечоносци в Таримската котловина. Въглеродно датиран на 432-538 сл.Хр. Забележете, "шлифера" на този най-вдясно е подозрително декориран с кръстове.
Съвършено противоположно на стереотипите за типични средноазиатци.

Бас хващам, че т.нар. "тохари" са еволютура на степните траки - скитите. Погледнете също освен Таримските мумии и Пазаръкските такива -- много по на север и изток от Таримската котловина.
цитирай
44. kostadin - Да прав си !Така и Рюрик намира св...
17.05.2012 19:49
Да прав си !Така и Рюрик намира своята народностност или етническа принадлежност .Иначе е много тъпо да стане княз на Новгород и да го признават руснаците за владетел на Киев
цитирай
45. gadfly - ...
17.05.2012 19:52
sparotok написа:
gadfly, предполагам, че ще ти е трудно, но все пак, моля те - опитай се да представиш мнението си по културен начин, а и обосновано.
Кои данни не са верни и защо
Всеки може да отрече нещо, но думите - не вярвам ...не са аргумент, дано си в състояние да асимилираш това.


Преди да ми говориш за културен тон е по-редно да знаеш, че не е "културно" да триеш коментари, освен ако не са спам. Това какъв език използвам си е моя работа, важното е дали казвам нещо смислено, или просто тролствам. В случая не е последното.

Изкривяванията, които правиш, са много малки, но и в същото време много значителни, както и много на брой. За това няма да се занимавам да ги посочвам всичките, а само ще дам пример. Споменаваш, че в Зографската история пишело, че българите се простирали чак до Скандинавия. Ако не ме лъже паметта, самата история беше озаглавена нещо от сорта на "Вкратце о болгарословенском народе". По времето, когато е била писана, литературната тенденция е налагала заглавието да носи почти целия контекст на творбата, и тя да се разбира чрез него. Тоест, когато авторът казва, че "българите" се простират от Скандинавия до Черно море или както там беше, той има предвид българите като част от славянското, каквото е било себевъзприятието ни тогава. Което съвсем не означава, че специфичната южняшко-източна българска култура и още по-малко бит са се простирали по всички тези територии. Те просто са имали характеристики, общи за всички народи в споменатата географска шир, което съвсем не означава, че всички тези народи са били еднакви, или пък още по-малко един. Такава немарливост към детайлите отваря огромно пространство за неточности и преекспонирания, каквито съм забелязал в абсолютно всички твои постинги - до един. Не че храня какъвто и да било интерес към тематиката (аз бих си обичал страната и 10 години история само да имаше), но по-неосведомените читатели е редно да знаят, че всички тези твърдения са изкривени и нямат почти нищо общо с историята.
цитирай
46. sparotok - Рюрик
17.05.2012 19:58
kostadin написа:
Да прав си !Така и Рюрик намира своята народностност или етническа принадлежност .Иначе е много тъпо да стане княз на Новгород и да го признават руснаците за владетел на Киев


Рюрик не е бил герман по произход дори и да е дошъл от Скандинавия. Паисий пише за скандинавляни, които били от един род и език с българите. Тия скандинавляни са влизали в стълкновения с със старите руснаци...и победили, навярно това е описание на създаването на Киевска Русия
цитирай
47. sparotok - до gadly -чети внимателно и не лъжи!
17.05.2012 20:10

Никъде не съм казвал, че - българите се простирали чак до Скандинавия (както твърдиш ти).

Аз писах, че В “Зографска История” е споменато, че дедите ни са живели в Скандинавия...разликата е голяма.

Ти ми приписваш свои фантазии, има разлика между обитаване на дадена област и простиране на българските владения до тази област.

Авторът на Зографска История нарича българите кимерии. Няма сроден на нас славянски народ, който да е наричан с това име, така, че не се опитвай да замъгляваш нещата и да хвъляш всичко на един куп.

В случай, че притежаваш данни относно отъждествяване на поляци, руснаци, и др. с древните кимерии - представи тези сведения.

Е, кой е немарлив към детайлите:)



цитирай
48. sparotok - печелиш баса за тохарите
17.05.2012 20:14
анонимен написа:
сравни

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgars.jpg

с

http://en.wikipedia.org/wiki/File:QizilDonors.jpg

Тези блондини с перчеми и прави мечове не са са викинги, ами т,нар. "тохарски донори" : от стенопис на "Тохарски князе" от пещерата на Шестнадесетте Мечоносци в Таримската котловина. Въглеродно датиран на 432-538 сл.Хр. Забележете, "шлифера" на този най-вдясно е подозрително декориран с кръстове.
Съвършено противоположно на стереотипите за типични средноазиатци.

Бас хващам, че т.нар. "тохари" са еволютура на степните траки - скитите. Погледнете също освен Таримските мумии и Пазаръкските такива -- много по на север и изток от Таримската котловина.


Печелиш баса за тохарите. Смятам, че те са част от тракийското семейство. Аристофан определя източните скити -саките като тракийски народ...

Тохарските погребения са като тракийските от нашите земи и от Фригия. Дрехи, лъкове, върхове на стрели, ножове, керамика - всичко е същото...

Изображението в Уикипедия е от една книга на Тамара Талбот-Райс.
цитирай
49. sparotok - прав си
17.05.2012 20:21
анонимен написа:
Интересна работа - всеки, който живее в чужда държава, или по някакъв начин е свързан с някоя, скача като попарен и яростно те обявява за луд ако обявиш, че нещо в тази държава е повлияно от траките :)

Така беше с Германския Тигър (germantiger), сега пък тази lidislidis...

Що за поведение, трудно ми е да разбера.

@lidislidis, ти нали разбираш, че Спароток това би желал най-много - да се получи диспут с някой историк и/или археолог?
Така че няма какво да го плашиш, ами направо показвай това на колкото хора можеш повече и поствай резултатите!


Прав си, до истината се достига със спор и представяне на факти. Една дискусия със скандинавците само ще е от полза.

цитирай
50. анонимен - О
17.05.2012 20:35
Предпочитам да нямаме нищо общо с тия неандерталци. Не знам защо , всички мислят, че скандинавците са съвършени.Те изглеждат гнусно, държат се гнусно (който е виждал пиян норвежец или швед ще ме разбере) и прости(да, да). Гейове и лесбийки, педофили и зоофили, копрофили и идиоти.Там да си нормален е извращение, ако погледнеш детето си накриво - го вземат социалните. Скоро ще забранят брака между хетеросексуални. Какво можем да имаме общо с варвари, чийто основен занаят е бил векове наред рибарството и грабежа.Пфу, ама благодаря!С тия розово- белезникаКви свине не ща да имама вземане даване. А и най- готините им женки са или иранки, или мулатки, или източноевропейки."ДА- не говори ми ти за северната красота! Ако не е кон - ще е свиня."
цитирай
51. dedyov - Дедьов-подсещате ме..Ванакт-банакт-банат-бан(вельо,бан Янука)-пан.Има ли нещо общо?
17.05.2012 20:53
sparotok написа:
joysii написа:
НЕма лошо.
Обичай ги и двете, ама не се прехласвай толкова по величието на ония разхвърляни племена - траките/да си го кажа аз пак :)/.


Джойси, не подценявай траките...Има няколко надписа на Лин.Б от Тива и Кносос. Текста е - ОДУРОВИЙО ВАНАКАТЕРО.

ОДУРОВИЙО се тълкува от езиковедите като Одрис

ВАНАКАТЕРО означава цар, титлата се ползва от фригите под формата ванакт.

От всички европейски народи първо траките имат регистрирани титли за царе - второ хилядолетие преди Христа.

Царствата на скандинавците са от Средновековието, около 2300 години по-късно.
Разбираш ли каква е разликата, не 23, не 230, а 2300 години по-рано от скандинавците траките познават централизираната власт и царски титли...

И това, ако е нищо...

цитирай
52. sparotok - скандинавци
17.05.2012 20:53
анонимен написа:
Предпочитам да нямаме нищо общо с тия неандерталци. Не знам защо , всички мислят, че скандинавците са съвършени.Те изглеждат гнусно, държат се гнусно (който е виждал пиян норвежец или швед ще ме разбере) и прости(да, да). Гейове и лесбийки, педофили и зоофили, копрофили и идиоти.Там да си нормален е извращение, ако погледнеш детето си накриво - го вземат социалните. Скоро ще забранят брака между хетеросексуални. Какво можем да имаме общо с варвари, чийто основен занаят е бил векове наред рибарството и грабежа.Пфу, ама благодаря!С тия розово- белезникаКви свине не ща да имама вземане даване. А и най- готините им женки са или иранки, или мулатки, или източноевропейки."ДА- не говори ми ти за северната красота! Ако не е кон - ще е свиня."


Виждал съм както пияни датчани, та и пияни шведи...не съм очарован. Не бива обаче да съдим за един народ по поведението на определени пияни индивиди.

Тази работа не е за общ произход, а за влияние на древни балканци върху скандинавци, т.е. за внасяне на култура сред северните народи- нещо, за което никой не обича да говори.
цитирай
53. nikikm - До 28. анонимен - Интересна работа "
17.05.2012 21:01
анонимен написа:
Интересна работа - всеки, който живее в чужда държава, или по някакъв начин е свързан с някоя, скача като попарен и яростно те обявява за луд ако обявиш, че нещо в тази държава е повлияно от траките :)

Така беше с Германския Тигър (germantiger), сега пък тази lidislidis...

Що за поведение, трудно ми е да разбера.

@lidislidis, ти нали разбираш, че Спароток това би желал най-много - да се получи диспут с някой историк и/или археолог?
Така че няма какво да го плашиш, ами направо показвай това на колкото хора можеш повече и поствай резултатите!

***Ами те са си екип от дежурни въшки и хапят задружно,където е чисто! Сега разбра ли?
цитирай
54. sparotok - бан
17.05.2012 21:01
dedyov написа:
sparotok написа:
joysii написа:
НЕма лошо.
Обичай ги и двете, ама не се прехласвай толкова по величието на ония разхвърляни племена - траките/да си го кажа аз пак :)/.


Джойси, не подценявай траките...Има няколко надписа на Лин.Б от Тива и Кносос. Текста е - ОДУРОВИЙО ВАНАКАТЕРО.

ОДУРОВИЙО се тълкува от езиковедите като Одрис

ВАНАКАТЕРО означава цар, титлата се ползва от фригите под формата ванакт.

От всички европейски народи първо траките имат регистрирани титли за царе - второ хилядолетие преди Христа.

Царствата на скандинавците са от Средновековието, около 2300 години по-късно.
Разбираш ли каква е разликата, не 23, не 230, а 2300 години по-рано от скандинавците траките познават централизираната власт и царски титли...

И това, ако е нищо...




Банат е в Стара Панония. Смятам, че бан, пан са стари тракийски титли за владетел, управител на област...та наистина има връзка с ванакт- владетел.

Интересното е, че титла пан-господар се среща в Щайнбергския надпис от 5-ти век пр. Христа - ЕСИ ТУ ПАНУ АПЕКЕР ( ти си покорен на господаря)...

Пан е и китайска дума за господар, а ван на китайски означава цар :)
цитирай
55. predpriemach - Да добавя
17.05.2012 21:02
Викингските руни и старобългарските руни имат доста общи черти, а също така и кимерийските. Все пак, човешкия вид е произлязъл от едно място и логично да намираме паралели между отделните народи, етноси и страни.
цитирай
56. gadfly - ...
17.05.2012 21:07
sparotok написа:

Никъде не съм казвал, че - българите се простирали чак до Скандинавия (както твърдиш ти).
Аз писах, че В “Зографска История” е споменато, че дедите ни са живели в Скандинавия...разликата е голяма.


Ами ти в две последователни изречения сам си противоречиш - казваш, че там било споменато как дедите ни "са живели в Скандинавия", което, както аз казах, е твоя долна, лъжлива интерпретация, и там никакви наши деди не са живели.

"Присъствие на българи в Дания не трябва да ни изненадва. В “Зографска История” е споменато, че дедите ни са живели в Скандинавия." - Това ако не е манипулация и изкривяване на оригиналния източник пар екселанс, не знам какво друго е. В Зографската история изобщо не пише това, прочети горния ми коментар още веднъж. Както казах, не споря върху фактологията, а върху митоподобния и изключително аматьорски начин, по който я представяш.
цитирай
57. sparotok - произход
17.05.2012 21:10
predpriemach написа:
Викингските руни и старобългарските руни имат доста общи черти, а също така и кимерийските. Все пак, човешкия вид е произлязъл от едно място и логично да намираме паралели между отделните народи, етноси и страни.


Донякъде имате право, европейците делят доста неща, но не и всичко.

Организираното земеделие в Европа започва на Балканите, не в Скандинавия, не на Апенинския полуостро.

Организираното скотовъдство започва на Балканите, не в Скандинавия, не на Апенинския полуостро.

Най-ранното разслояване на обществото и повявата на царска власт е на Балканите, не в Скандинавия, не на Апенинския полуостров.

Най-ранната обработка на мед, злато, желязо на Балканите, не в Скандинавия, не на Апенинския полуостров.

Конят е опитомен в Черноморските степи, не в Скандинавия, не на Апенинския полуостров.

Най-ранната европейска писменост е от земите на България, не е от Скандинавия, не от Апенинския полуостров.

Западяците често карат на принципа - Нашето си е наше, а чуждото -общо...
Не бива да се примиряваме с такава наглост. Както каза Левски - Чуждото не щем, но и нашето не даваме!

Поздрави!



цитирай
58. nikikm - Ама то не е само от филмите, бе! ...
17.05.2012 21:10
joysii написа:
Ама то не е само от филмите, бе!
Нали днес всички виждаме как изглеждат повечето хора населяващи северните страни.
Нямам предвид смесените бракове, които наистина са на мода в Холандия. Там има доста черни.
Но всеизвестно е,че северняците наистина са едри, руси, грубовати хора.
Истински викинги!:):)
Тюююх, тези готини мъже са се мярнали по нашите земи за известно време. Как не са останали завинаги,бе!
Още ме е яд.
Падам си по тоя тип руси грубияни.

***Джеси,няма научност тука в изказването ти,само вопъл на незадоволена самка!И ако не си наистина поувехнала,търси българин-тракиец и "воювай" с него,а не с ГМО-педераси!След това ще бъдеш наше..коте-нце!Не си губи времето да плюеш с горните устни! Прости Господи, съгреших в Име Българское!
цитирай
59. d3bep - При такова сравнение обаче са кл...
17.05.2012 21:18
При такова сравнение обаче са ключови годините и конкретните находки и паралели.
Защото викингите - в качеството им на "варяги" имат доста дълголетна връзка с балканите. Счита се ,че насам са тръгнали през 9-10 век, а някои, по крайни мнения ги пращат дори в осми. Във всеки случай се смята, че 9-ти век са били вече на Волга и са търгували с "Византия".
Респективно ако говорим за след това, няма нужда от пряка роднинска връзка. Имат директен досег на културите.


Иначе действително са интересни, имат някакви странни древни реминисценции, например култ, подобен на слънчевата ладия.

Но имат и други проблеми.
Едното е че са сбирщайн пирати - най вероятно, не може да се смята че следват задължителен етнически признак, т.е. едва ли всички викингски корпаби по света са били пълнени само с етнически нормани, тръгнал ида грабят, вероятно се попълват и то здраво, екипажите;
Второто е че има много митове около тях , като например тоя с рогите и тоя, че пиели вино от човешк ичерепи, което е приписване на чужда традиция, такава те нямат...

Поздрави за статията!
цитирай
60. sparotok - цитат
17.05.2012 21:25
gadfly написа:
sparotok написа:

Никъде не съм казвал, че - българите се простирали чак до Скандинавия (както твърдиш ти).
Аз писах, че В “Зографска История” е споменато, че дедите ни са живели в Скандинавия...разликата е голяма.


Ами ти в две последователни изречения сам си противоречиш - казваш, че там било споменато как дедите ни "са живели в Скандинавия", което, както аз казах, е твоя долна, лъжлива интерпретация, и там никакви наши деди не са живели.

"Присъствие на българи в Дания не трябва да ни изненадва. В “Зографска История” е споменато, че дедите ни са живели в Скандинавия." - Това ако не е манипулация и изкривяване на оригиналния източник пар екселанс, не знам какво друго е. В Зографската история изобщо не пише това, прочети горния ми коментар още веднъж. Както казах, не споря върху фактологията, а върху митоподобния и изключително аматьорски начин, по който я представяш.


Ето цитата - Болгарский народъ изыде от Чернаго Морен, от реки Волги из великиен Скандинавий и зваху сен тамо гимери и кимери...

Автора започва с Черно Море (земите край Черно Море), после допълва река Волга, там където през Следновековието бива създадена Волжска България, спомената е и Скандинавия.

Автора на Зографска история нарича бълагрите кимерии, така били наричани в Скандинавия. Древното име на Дания е Кимбрийски полуостров, а Страбон обяснява, че кимбри е алтернативното име на кимериите. Плиний твърди, че названието Мори Маруса е от езика на кимбрите, а Сотиров го превежда като морето на мраза.

Защо да нямам право да кажа, че е имало българско присъствие в Скандинавия.

Ти си човечето, което изкривява думи и лъже.
цитирай
61. dedyov - Дедьов-бог Один...един единствен
17.05.2012 21:27
Името на скандинавският върховен бог ОДИН,(ЕДИН),НЕ ЗНАЧЕШЕ ЛИ ЕДИНСТВЕН.Някъде в този блог съм го чел,АКО НЕ СЕ ЛЪЖА
цитирай
62. sparotok - черепи
17.05.2012 21:34
d3bep написа:
При такова сравнение обаче са ключови годините и конкретните находки и паралели.
Защото викингите - в качеството им на "варяги" имат доста дълголетна връзка с балканите. Счита се ,че насам са тръгнали през 9-10 век, а някои, по крайни мнения ги пращат дори в осми. Във всеки случай се смята, че 9-ти век са били вече на Волга и са търгували с "Византия".
Респективно ако говорим за след това, няма нужда от пряка роднинска връзка. Имат директен досег на културите.


Иначе действително са интересни, имат някакви странни древни реминисценции, например култ, подобен на слънчевата ладия.

Но имат и други проблеми.
Едното е че са сбирщайн пирати - най вероятно, не може да се смята че следват задължителен етнически признак, т.е. едва ли всички викингски корпаби по света са били пълнени само с етнически нормани, тръгнал ида грабят, вероятно се попълват и то здраво, екипажите;
Второто е че има много митове около тях , като например тоя с рогите и тоя, че пиели вино от човешк ичерепи, което е приписване на чужда традиция, такава те нямат...

Поздрави за статията!


Звер, сведението, че викингите са пиели вино от човешки черепи е най-вероятно заблуда както обяснява Йоханес Бронстед. Обърването е дошло от употребата на думата скал, на староисландски тя означава кухина, съд, скаал на датски е означава купа. Думите обаче приличат на дат. панде-скал - череп.

Същата е и връзката между череп и чиреп...

Поздрави!
цитирай
63. анонимен - ...
17.05.2012 21:34
Чудя се кога ще стигнеш и до папуасите, маорите, и инуитите сигурен съм че ако се поразтърсиш и там ще намериш лингвистични и културни прилики с траките. :) Бе накратко като ти чета постовете тракийски чеп е прал от от Ванкувър до Владивосток и да ти кажа толкова си убедителен че дори скептик като мен на моменти се пропуква и намира логика в това което пишеш, продължавай в същия дух, скоро и мен може да спечелиш за каузата, а после може да си спретнем и един проект като Скопие 2014 ама в тракийски стил, да ни се възхищават комшиите на "античката" история :)
цитирай
64. allvin - Много интересна статия наистина! Поздрави!
17.05.2012 21:36
sparotok написа:
gogi6666 написа:
Превъзходен финал - крайно време е да си спомним героични моменти от общото ни историческо наследство и да заслужим по-справедлива съвременна реалност - нашите наследници да се гордеят с нас, а "не да чакаме друг да ни слага хомот."
Поздравления за прекрасния труд!!!


Народът го е казал отдавна - На каквото си постелеш - на такова ще легнеш...
Държи ли се човек като горд, силен и почтен, ще бъде третиран като такъв...Започнеш ли твърде често да превиваш главица, нищо хубаво не те чака.

Поздрави!

цитирай
65. sparotok - напомни ми
17.05.2012 21:39
анонимен написа:
Чудя се кога ще стигнеш и до папуасите, маорите, и инуитите сигурен съм че ако се поразтърсиш и там ще намериш лингвистични и културни прилики с траките. :) Бе накратко като ти чета постовете тракийски чеп е прал от от Ванкувър до Владивосток и да ти кажа толкова си убедителен че дори скептик като мен на моменти се пропуква и намира логика в това което пишеш, продължавай в същия дух, скоро и мен може да спечелиш за каузата, а после може да си спретнем и един проект като Скопие 2014 ама в тракийски стил, да ни се възхищават комшиите на "античката" история :)


Я ми напомни, ако обичаш кога съм писал за траки във Владивосток и Ванкувър?

Не проектирай своите фантазии върху моите твърдения.

Номера да се притурят лъжи към верните твърдения на някого е стар и изтъркан, да бе проявил малко оригиналност. Разбира се за оригиналност е нужно едно минимално ниво на интелигентност, което явно е недостижимо за теб.
цитирай
66. sparotok - Каравелов
17.05.2012 21:42
allvin написа:
sparotok написа:
gogi6666 написа:
Превъзходен финал - крайно време е да си спомним героични моменти от общото ни историческо наследство и да заслужим по-справедлива съвременна реалност - нашите наследници да се гордеят с нас, а "не да чакаме друг да ни слага хомот."
Поздравления за прекрасния труд!!!


Народът го е казал отдавна - На каквото си постелеш - на такова ще легнеш...
Държи ли се човек като горд, силен и почтен, ще бъде третиран като такъв...Започнеш ли твърде често да превиваш главица, нищо хубаво не те чака.

Поздрави!



Алвин, преди време в блога на Добромир Дивитров почетох една хубава мисъл на Любен Каравелов:
- Не слушай дяда си като ти казва, че преклонена глава сабя я не сече, касапина коли най-кротките крави, дивите вълци са живи и здрави:)

Не е ли така:)
цитирай
67. gadfly - ...
17.05.2012 21:43
sparotok написа:

Автора започва с Черно Море (земите край Черно Море), после допълва река Волга, там където през Следновековието бива създадена Волжска България, спомената е и Скандинавия.

Автора на Зографска история нарича бълагрите кимерии, така били наричани в Скандинавия. Древното име на Дания е Кимбрийски полуостров, а Страбон обяснява, че кимбри е алтернативното име на кимериите.

Защо да нямам право да кажа, че е имало българско присъствие в Скандинавия.

Ти си човечето, което изкривява думи и лъже.


Хиляди пъти ти обясних за начина, по който са се съставяли книгите по времето, по което зографската история е писана, ролята на заглавието, на метатекстовете (ако такива са налични) и т.н. Авторът неслучайно е нарекъл историята си "болгарословенска" и в случая има предвид, че "словенското" се простира от Скандинавия до Волга и Черно море и българското е част от това "словенско", а не че българско има чак там. И да, нямаш право да казваш подобни неща, защото това е грешен прочит, издава ниска култура на анализ на източници и те прави лъжец и манипулатор, или най-малкото историк-аматьор - което си е същото като предните две. Българско присъствие в Скандинавия изобщо не е имало и подобно твърдение може да е рожба само на нечие развинтено въображение.
цитирай
68. sparotok - подробности
17.05.2012 21:53
gadfly написа:
sparotok написа:

Автора започва с Черно Море (земите край Черно Море), после допълва река Волга, там където през Следновековието бива създадена Волжска България, спомената е и Скандинавия.

Автора на Зографска история нарича бълагрите кимерии, така били наричани в Скандинавия. Древното име на Дания е Кимбрийски полуостров, а Страбон обяснява, че кимбри е алтернативното име на кимериите.

Защо да нямам право да кажа, че е имало българско присъствие в Скандинавия.

Ти си човечето, което изкривява думи и лъже.


Хиляди пъти ти обясних за начина, по който са се съставяли книгите по времето, по което зографската история е писана, ролята на заглавието, на метатекстовете (ако такива са налични) и т.н. Авторът неслучайно е нарекъл историята си "болгарословенска" и в случая има предвид, че "словенското" се простира от Скандинавия до Волга и Черно море и българското е част от това "словенско", а не че българско има чак там. И да, нямаш право да казваш подобни неща, защото това е грешен прочит, издава ниска култура на анализ на източници и те прави лъжец и манипулатор, или най-малкото историк-аматьор - което си е същото като предните две. Българско присъствие в Скандинавия изобщо не е имало и подобно твърдение може да е рожба само на нечие развинтено въображение.


Заглавието си е правилно, единствено и само българите имат право над названието славяни. Посочи ми един единствен извор от времето на Псевдоцезарей, Прокопий и Йордан, в който да се споменават славяни извън древните земи на траките. Славяни няма в Русия, там живеят венети в Ранното Средновековие, затова финландците все още наричат Русия Веная.

Славяни няма и в Словения по премето на Прокопий, там живеят Венети (венди), това е причина Словения и Словакия да носят името Виндиш Марк.

Тези неща ти не ги знаеше, нали?


Попусна да ми споменеш, кой славянски народ освен българите е отъждествяван с живелите в Скандинавия кимерии?

Пропусна и да обясниш как се появават няколко типа тракийски погребения в Скандинавия. Типичното викингско погребение е в лодка, или пък е кремация.

Кой въведжда трупополагането с жетрва на кон, с жертва на съпруга и направата на дървена стая за покойника.

Не може да се прествуваш, че тези данни не съществуват.


цитирай
69. merlin68 - Чудесна статия,
17.05.2012 21:53
аз не знам какви са тези вопли в някои коментари, май някои незнаещи люде се опитват да прехвърлят болежките си върху здравата глава:)
Ще си позволя да използвам един термин широко разпространяван от моя приятел К.Милчев (Летописец):). Част от Пост-Атиловите хуни, безспорно стигат на север до днешна Дания. Съвсем основателно можем да предположим, че със своя военен и държавнически опит, те са в основата на общественото структуриране на местното население и имат сериозен принос към създаването на първите скандинавски държави през 9 век.
цитирай
70. sparotok - Ще паля свещ!
17.05.2012 21:58
merlin68 написа:
аз не знам какви са тези вопли в някои коментари, май някои незнаещи люде се опитват да прехвърлят болежките си върху здравата глава:)
Ще си позволя да използвам един термин широко разпространяван от моя приятел К.Милчев (Летописец):). Част от Пост-Атиловите хуни, безспорно стигат на север до днешна Дания. Съвсем основателно можем да предположим, че със своя военен и държавнически опит, те са в основата на общественото структуриране на местното население и имат сериозен принос към създаването на първите скандинавски държави през 9 век.


Ще паля свещ! Дойде ден да се съглася с Кирил Милчев!:)

Lotte Hedeager бе една ог първите (през 2007), които смело поставиха хуните в основата на средновековното скандинавско общество-It is argued that the Huns, as a historical fact, were present in Scandinavia in the early fifth century. Their impact was to generate an 'episodic transition' that opened up a whole new set of social, religious and political strategies, in Scandinavia in particular as well as in Barbarian Europe in general, and gave rise to a new Germanic identity in the aftermath of the Roman Empire.



цитирай
71. breeze - просим Пане - на какъв език е ?
17.05.2012 21:58
Бъдете учтив,
Пане.
цитирай
72. merlin68 - аз не знам какви са тези вопли в някои ...
17.05.2012 22:02
sparotok написа:
merlin68 написа:
аз не знам какви са тези вопли в някои коментари, май някои незнаещи люде се опитват да прехвърлят болежките си върху здравата глава:)
Ще си позволя да използвам един термин широко разпространяван от моя приятел К.Милчев (Летописец):). Част от Пост-Атиловите хуни, безспорно стигат на север до днешна Дания. Съвсем основателно можем да предположим, че със своя военен и държавнически опит, те са в основата на общественото структуриране на местното население и имат сериозен принос към създаването на първите скандинавски държави през 9 век.


Ще паля свещ! Дойде ден да се съглася с Кирил Милчев!:)


Да уточня все пак, та да не стане грешка. Единствено термина "пост-Атилови хуни" е негов (или по-скоро използван от него), коментара си е мой, на него не знам дали ще му допадне, но се съмнявам:) Но пък термина е точен ми се струва в случая.
цитирай
73. sparotok - чехи и поляци
17.05.2012 22:06
breeze написа:
Бъдете учтив,
Пане.


Чехи и поляци са потомци на илирите - близки тракийски роднини.
Част от илирите получава имена като венети, венди, виниди...
цитирай
74. sparotok - !
17.05.2012 22:08
aries70 написа:
Имам въпрос. Свързват ли се викингите със създаването на Московска рус?


Ще отговоря утре, приеми моите извинения, налага ми се да поработя.
цитирай
75. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти за тази невероятна статия!
17.05.2012 22:10
Благодаря за "декодирането" на ген Р1а1, открит в скандинавските могили, принадлежащ към духовната генеалогия на един от най-древните народи на Земята - нашият народ.

Думите са прах, но когато от недрата на земята, заговаря паметта на планетата, тогава и слепите проглеждат.

Къде е най-старото златно съкровище в света? Поправи ме, ако греша. Аз мисля, че е Варненският халколитен некропол.

Никога не съм се съмнявала във връзките ни със скандинавските народи. Обредността е символната памет на всяка народност. Снощи отгърнах "Книга на мъртвите" на древните египтяни. Препрочитайки я, исках да осезая някак общото между народите - онзи знак, или буква, или сянка, която ще ме върне преди рухването на Словото. И осъзнах, колко различни сме. И как, в това, има някакво особено послание, което е общото. Жената на фараона може да каже като царица Хатшепсут: "Ако имаш два гроба, дай ми назаем единия!". Но, ако фараонът умре, тя живее. Друг е тракийският обред и закон. Същият, като в погребенията от Скандинавия, за които говориш. Поздрави за силния постинг!
цитирай
76. gadfly - ...
17.05.2012 22:13
Заглавието си е правилно, единствено и само българите имат право над названието славяни. Посочи ми един единствен извор от времето на Псевдоцезарей, Прокопий и Йордан, в който да се споменават славяни извън древните земи на траките.


...и ето, пак се почват същите дъвкания, прокопиевци и тем подобни. Както споменах по-горе, авторът на зографската история гледа на нещата през своята перспектива - тази на 17-ти век, когато масовото вярване е било това за принадлежността НА българите КЪМ славяните, чиито територии при всички положения в определен момент се простират по посочената европейска шир. Не споря за това какво е било преди 2000 години, а за това какво вижда авторът на историята и как се преиначават неговите думи именно заради тази неграмотност и игнориране на историческите обстоятелства в момента на съставянето при четене на извори.

Колкото до това, че имало няколко тракийски погребения или артефакти там горе - това не предполага присъствие. В Мезек също има следи от келтски обреди, но това не значи, че келтите изобщо са усядали тук за значителен период от години; това, че има египетски погребения и отвъд Триполитания не означава, че там е имало египетско присъствие; това, че има следи от китайски обреди в Централна Азия не значи, че там е имало китайци. Динамиката на движение на древните народи е била толкова силна, че малко или много във всяка култура има следи и влияния от друга. Въобще сведенията са толкова рехави, че да се правят гръмки заключения от тоя сорт по-горе си е чиста проба любителско историчарстване. Повече няма какво да коментирам.
цитирай
77. sparotok - Ще отговоря утре, приеми моите извинения, налага ми се да поработя.
17.05.2012 22:19
atilla написа:
Ми нямаш Спароток, така ще се срине 20 годишния пиедестал на комплексарки болни от синдрома "Филипополска кокона"!
Поздрави и продължавай в същия дух!


Ще отговоря утре, приеми моите извинения, налага ми се да поработя.
цитирай
78. анонимен - Stockholm е правилния правопис и е съставна дума от струпване и хълм.
17.05.2012 22:26
sparotok написа:
[quote=diso]Някъде бях чел легендата за създаването му, според която името идва от "сток" - пръчка и "холм" - хълм.


Холм- хълм се води официално германска (не немска) дума със значение остров. Смята се, че е заемка в земите ни, но учените на могат да обяснят името планината Холмон, регистирано на още в Античността...

HOLMI
Eth. HOLMI Ὅλμοι: Eth. Ὁλμεύς), a town on the coast of Cilicia Tracheia, a little to the south-west of Seleucia; during the period after Alexander its inhabitants were transferred to form the population of the neighbouring Seleuceia. (Strab. xiv. p.670; Scylax, p. 40; Steph. B. sub voce s. v.; Plin. Nat. 5.22, who calls the place Holmia.) Leake (Asia Minor, p. 205) thinks the modern town of Aghaliman occupies the site of the ancient Holmi, which Scylax describes as deserted even in his time.
Another town of the same name existed in Phrygia, on the road from Apameia to Iconium, at the entrance into a pass of Mount Taurus. (Strab. xiv. p.663.) It is probable that it may have been the same place as the fort Myriocephalon, by which the emperor Manuel Comnenus passed in A.D. 1172, before the battle of Iconium. (Nicet. Chonat. p. 115.)


OLMO´NES
OLMO´NES (Ὄλμῶνες: Eth. Ὀλμωνεύς), a village in Boeotia, situated 12 stadia to the left of Copae, and 7 stadia from Hyettus. It derived its name from Olmus, the son of Sisyphus, but contained nothing worthy of notice in the time of Pausanias. Forchhammer places Olmones in the small island in the lake Copais, SW. of Copae, now called Trelo-Yani. [See the Map, Vol. I. p. 411, where the island lies SW. of No. 10.] (Paus. 9.24.3; Steph. B. sub voce Forchhammer, Hellenika, p. 178.)



Сток - прът, пръчка е германска дума, тя е сродна на ирландската туаг - бойна брадва и на българската дума тояга...а също и диал. стог - копа, снопи.

Поздрави![/quo
цитирай
79. merlin68 - Имам въпрос. Свързват ли се вики...
17.05.2012 22:44
aries70 написа:
Имам въпрос. Свързват ли се викингите със създаването на Московска рус?


Създаването на Русия безспорно е свързано с варягите (варягите са същото като викингите - войни, наемници, търговци, пирати - според случая).
Не знам какво ще ти отговори Спароток, но аз имам три постинга точно на тази тема, ще ти изпратя линковете в лични, за да не правя самореклама тук:)
цитирай
80. анонимен - Ха хаха sparotok
17.05.2012 22:51
Браво.На времето сме се окършвали с тях на наша земя.И вследсвие на "бас" са се прибрали пеш.За акъл.Давай смело.Ако разбереш защо с индианците имаме подобни шевици,свалям ти капа.
цитирай
81. vmir - Чел съм и по-подробно за връзката между скандинавци и траки,
17.05.2012 23:09
при това с първоизточници от самите скандинавци.
Много е полезно да се знаят древните миграции и влияния.
Поздравления!!!
цитирай
82. d3bep - То за объркването е ясно. Между д...
17.05.2012 23:13
То за объркването е ясно.

Между другото има още нещо интересно, коетоми се струва, че можеш да добавиш в поста.

Ибн Фадлан пише, че присъствал на викингско погребение.
Жената се качила в лодката и я убили за да последва мъжа си в отвъдното.

Подозрително мяза на традиция, написана от Херодот.
Макар че между двете почти няма какво да я запълни....
цитирай
83. balkanec - Чудесен материал
18.05.2012 00:03
Провокативно заглавие, но логично и състоятелно съдържание.
Ясно е, че тези данни порто не могат да се отхвърлят, освен с мотива "не може да бъде, защото не може да бъде". Тук вече е изборът на читателя доколко е обективен и непредубеден.
цитирай
84. doctora - доктора
18.05.2012 01:09
за съжаление истината винаги се е пишела от силните, така както им е било угодно, но за наша радост и най-силните не са могли да истрията най-голямата истина ... подобен е очевадния пример с вилата на дявола и трите шестички, но да не подхващам пак краставицата защото става несериозни ... за мен е важно и е интересно как можем да стигнем до единния език засегнат бегло в тъй наречената книга на книгите ... езика на вавилонската кула или на атлантида ако щете ... гледам колко спокойно боравите със езиците и думите тоест виждате обемни части от носещата програма ... след като виждате обемни части от носещата програма и интуицията трябва да ви е доста добре развита ... една крачка само или една ръка растояние ... имало е единна човешка цивилизация и тя се е думнала сама ... това за мен е факт неподлежащ на спор ... за мен разбира се ... трябва да има път/пътечка през шубрака, която да ни покаже древния единен език преди срутването на вавилонската кула ... това макар и метафора е исторически факт ... несериозен за сериозните историци, сериозен за съжаление само за езотериците и насосвачите и въпреки това си е исторически факт ... трябва да виждате фрагменти на единния език ... съзнанието ви е на достатъчно високо ниво ... този единен език е наврян на кучето в гъза от хирядолетията, според някои десетките хилядолетия, а според други стотиците хилядолетия, но трябва да има път към него ... ей богу усещам го с кожата си, но тъй като хич ме няма с езика не мога с думи да го изразя ... вие трябва да можете ... по една или друга причина единния език е свързан с българия, но как ... и да виждаш гората това в голяма част от случаите не помага да видиш точно това дърво което ти е най-необходимо ... идиотска патова ситуация и въпреки всичко трябва да има надежда да захапем, да се захванем от някъде за единния език обединявал ни някога в един народ, една религия, по скоро една наука и една земя ... трябва да има пътечка към това ... има ... амин.
цитирай
85. sparotok - читатели
18.05.2012 08:43
balkanec написа:
Провокативно заглавие, но логично и състоятелно съдържание.
Ясно е, че тези данни порто не могат да се отхвърлят, освен с мотива "не може да бъде, защото не може да бъде". Тук вече е изборът на читателя доколко е обективен и непредубеден.


Така е, нека читателите сами да отсъдят...
цитирай
86. sparotok - традиция
18.05.2012 08:48
d3bep написа:
То за объркването е ясно.

Между другото има още нещо интересно, коетоми се струва, че можеш да добавиш в поста.

Ибн Фадлан пише, че присъствал на викингско погребение.
Жената се качила в лодката и я убили за да последва мъжа си в отвъдното.

Подозрително мяза на традиция, написана от Херодот.
Макар че между двете почти няма какво да я запълни....


Това си е старата тракийска традиция, тя съществува дълги векове в земите ни, но при "скандинавците" се появява едва в Средновековието...Съмнявам се, че тези хора, които Ибн Фадлан описва (рус) изобщо са говорели датски, шведски, или норвежки:)

Ако не се лъжа традицията съпругата да следва мъжа си в отвъдното е жива в Тракия поне до 2-ри-3-ти век ( поразпитай за могилите край Поморие). За земите на север от Дунава обаче данните са оскъдни...
цитирай
87. sparotok - скандинавци
18.05.2012 08:50
vmir написа:
при това с първоизточници от самите скандинавци.
Много е полезно да се знаят древните миграции и влияния.
Поздравления!!!


Благодаря ти приятелю! Мисля, че, ако връзката скандинавци -българи се изясни това ще допринесе до приятелски отношения, а от там и до по-активна търговия...точно това ни е нужно сега.
цитирай
88. sparotok - шевици
18.05.2012 08:53
анонимен написа:
Браво.На времето сме се окършвали с тях на наша земя.И вследсвие на "бас" са се прибрали пеш.За акъл.Давай смело.Ако разбереш защо с индианците имаме подобни шевици,свалям ти капа.


Орнаментите от шевиците по българските носии се срещат по неолитна керамика от земите на България, т.е. мотивите са около 7000 г. стари...

Знаеш ли кога за първи път се появяват особените орнаменти при индианците:)
цитирай
89. sparotok - Седни да почетеш:)
18.05.2012 09:05
gadfly написа:
Заглавието си е правилно, единствено и само българите имат право над названието славяни. Посочи ми един единствен извор от времето на Псевдоцезарей, Прокопий и Йордан, в който да се споменават славяни извън древните земи на траките.


...и ето, пак се почват същите дъвкания, прокопиевци и тем подобни. Както споменах по-горе, авторът на зографската история гледа на нещата през своята перспектива - тази на 17-ти век, когато масовото вярване е било това за принадлежността НА българите КЪМ славяните, чиито територии при всички положения в определен момент се простират по посочената европейска шир. Не споря за това какво е било преди 2000 години, а за това какво вижда авторът на историята и как се преиначават неговите думи именно заради тази неграмотност и игнориране на историческите обстоятелства в момента на съставянето при четене на извори.

Колкото до това, че имало няколко тракийски погребения или артефакти там горе - това не предполага присъствие. В Мезек също има следи от келтски обреди, но това не значи, че келтите изобщо са усядали тук за значителен период от години; това, че има египетски погребения и отвъд Триполитания не означава, че там е имало египетско присъствие; това, че има следи от китайски обреди в Централна Азия не значи, че там е имало китайци. Динамиката на движение на древните народи е била толкова силна, че малко или много във всяка култура има следи и влияния от друга. Въобще сведенията са толкова рехави, че да се правят гръмки заключения от тоя сорт по-горе си е чиста проба любителско историчарстване. Повече няма какво да коментирам.


Правилно си решил да не кометираш, ставаш за смях... Може ли зрял човек да има такива наивни разсъждения...Цитирам те - "В Мезек също има следи от келтски обреди, но това не значи, че келтите изобщо са усядали тук за значителен период от години".

Келтите създават царство в земите ни. То просъществува 60-70 години. Това не е никак малък период от време.
Как да не може да се говори за келтско присъствие в земите ни? Осъзнаваш ли какво твърдиш?

Кой е оставил имената Тастрис, Моримаруса, Парапанисус в Северна Европа? Езиковедите знаят, че са нужни 50-100 години преди един топоним, или хидроним да се наложи.

Опитай се да изоставиш закостенялото мислене. Светът се развива, науката се развива, много стари теории заминават в кошчето за боклук. Хубаво е човек да е в течение на нещата.
цитирай
90. sparotok - !
18.05.2012 09:15
malchaniaotnadejda7 написа:
Благодаря за "декодирането" на ген Р1а1, открит в скандинавските могили, принадлежащ към духовната генеалогия на един от най-древните народи на Земята - нашият народ.

Думите са прах, но когато от недрата на земята, заговаря паметта на планетата, тогава и слепите проглеждат.

Къде е най-старото златно съкровище в света? Поправи ме, ако греша. Аз мисля, че е Варненският халколитен некропол.

Никога не съм се съмнявала във връзките ни със скандинавските народи. Обредността е символната памет на всяка народност. Снощи отгърнах "Книга на мъртвите" на древните египтяни. Препрочитайки я, исках да осезая някак общото между народите - онзи знак, или буква, или сянка, която ще ме върне преди рухването на Словото. И осъзнах, колко различни сме. И как, в това, има някакво особено послание, което е общото. Жената на фараона може да каже като царица Хатшепсут: "Ако имаш два гроба, дай ми назаем единия!". Но, ако фараонът умре, тя живее. Друг е тракийският обред и закон. Същият, като в погребенията от Скандинавия, за които говориш. Поздрави за силния постинг!


Благодаря ти Надежда! Ако имаш някога възможност да посетиш Копенхаген иди и до Археологическия музей. Там е изложен сребърния котел от Гундеступ. Някои специалисти казват за него, че е правен в ...Тракия:)

Bergquist and Taylor propose that it was made in southeast Europe by a Thracian silver smith, possibly commissioned by Celts (Scordisci)and transported by Cimbri who invaded the Middle lower Danube in 120 BC and looted the Scordisci. They make conjecture that since the cauldron takes the 4th century BC Thracian style and lacks the Roman tradition, it was made between fourth and first century BC.


Никой обаче не се сеща за възможността котела да е занесен в Дания от траки. Или пък да е правен в Дания от тракийски майстори...Все едно това е абсурд, нещо невъзможно и извънредно невероятно...

Нашата история тепърва ще се открива и тепърва Европа ще започне да оценя ролята на дедите ни.

Поздрави!
цитирай
91. d3bep - Снощи отгърнах "Книга на м...
18.05.2012 09:44
malchaniaotnadejda7 написа:
Снощи отгърнах "Книга на мъртвите" на древните египтяни. Препрочитайки я, исках да осезая някак общото между народите - онзи знак, или буква, или сянка, която ще ме върне преди рухването на Словото. И осъзнах, колко различни сме. И как, в това, има някакво особено послание, което е общото. Жената на фараона може да каже като царица Хатшепсут: "Ако имаш два гроба, дай ми назаем единия!". Но, ако фараонът умре, тя живее. Друг е тракийският обред и закон. Същият, като в погребенията от Скандинавия, за които говориш.

Преводът е шантав, Леков от близо две години подготвя нормален превод, не езотеричен, но още не го е публикувал.
Но като цяло добре е да поясним ,че става дума за човешко жертвоприношение.
То наистина е противно на египетските вярвания.
Но коеот е по - странно, е напълно противно на орфическите схващания, на религията на ктистите и прочие.
Т.е. е доста по - правилно да се каже, че в Тракия има и някакво очевидно културно противоборство, Орфей с "пречистеният" култ и от друга страна някаква наистина дива версия на Дионис, включваща поне понякога и човешки жертвоприношения.
Тъй, каот по това време Дионис - Озирис е култ, интерпретиран по цялото средиземномори, както и сред редица от семитските народности, които реално практикуват жертвоприношения, по - вероятно тази крайна фаза на култа да е някакво такова проникване.
В предантичните култури по нашите земи НЯМА следи от човешки жртвоприношения.

В тази връзка поморийската гробница също няма такива следи :)
А самият факт, че има повече от една жена на различна възраст погребани покрай мъжа си, вече ПРОТИВОРЕЧИ на описания от Херодот ритуал.
На пркатика няма никаква съществена пречка да е умрял мъжа, после да са погребали след някоя година до него и жените му. Няма как стратиграфията да улови 1-2 години разлика.
Останалото, оисобено жертвоприношенията, са в повечето случаи археологически сензационализъм. Ако четем определена група български археолози, траките нямат жена, дето са я погребали без да я заколят. Доказателства - нито едно, ама поне има екшън. Жените трябва да имат поне оръжие, порязване или счупване за да се говори за "жертвоприношение".

Без да говорим ,че свидетелствата за жертвоприношенията на траките са доста противоречиви.

Но хайде, това както и да е.
Иначе по въпроса, рус се приемат за викингите, има даже стари автори, които пряко са потвърдили, че са те :) на какъв език са говорили - не знам :) Но няма съменние че случката е из северните земи и едва ли има по - добър кандидат за нея от Викингите.
цитирай
92. voulgaros - СПОРЕД ЕЛЕНА БЛАВАТСКА ПЪРВИТЕ ...
18.05.2012 09:54
СПОРЕД ЕЛЕНА БЛАВАТСКА ПЪРВИТЕ ГЪРЦИ-АХЕО-МИКЕНИТЕ СА ВИД КЕЛТИ.

СПОРЕД КЛАСИЦИТЕ И РОМАНТИЦИТЕ ОТ 18 И 19 ВЕК (1701-1900 ГОДИНА) СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ СА БИЛИ НОРДИЦИ--С НОРДИЧЕСКИ КРЪВ И ГЕНИ.....КАТО МЕНЕ...

ПАВЕЛ И ВСИЧКИ ВУЛГАРИ СТЕ С АРАБСКА КРЪВЧИЦА....ДОЛФ ЛУНДГРЕН ГО Е СРАМ ОТ ВАС..ВУЛГАРОСИ..

ТРАКИТЕ СА СТАНАЛИ ГЪРЦИ МНООООООГО ПРЕДИ КОНЯРИТЕ ДОШЛЯЦИ ОТ КАРАКОРУМ ДА ДОИДЕТЕ НА ГРЪЦКАТА ИМПЕРСКА ЗЕМИА...

ДОЛЕН КАРАШЪК ОТ ТЮРКИ, АРАБИ И СЛАВЯСНКИ УНТЕРИ..И 1,5 МИЛИОНА ЦИГАНИ ДНЕСКА..
БУХЪХЪХЪХЪЪХХЪХЪ
цитирай
93. d3bep - В тая насока се сещам, бях чел някъде ...
18.05.2012 09:54
В тая насока се сещам, бях чел някъде из степите за погребение на жена и в краката й - свити кости на мъж. Отгоре върху нея.
Според археолога това било доказателство, че жената била амазонка и мъжа й бил роб. И го заклали да й служи в отвъдното.

Сетих се обаче преди години, когато погребаха баба ми, изровиха костите на дядо ми, събраха ги в една голяма кутия и ги сложиха при нея, на краката й.
Мисля, че баба ми не беше амазонка. Поне аз не си спомням да е била, лека й пръст. И дядо ми определено не беше жертвопринесен.

Неприятен пример, но се чудя след години някой такъв сензационалист ако попадне на погребението, как ли ще го изтълкува....
Отгоре на това жената имаше незараснала физическа травма. Сигурно ще измислят и битка между амазонките и атлантите.
А поне в наше време е напълно обичайно в семействата жената да надживява мъжа.
цитирай
94. sparotok - москивити и руснаци
18.05.2012 09:58
aries70 написа:
Имам въпрос. Свързват ли се викингите със създаването на Московска рус?



Може да ти звучи странно, но днешните украинци са старите руси. Народът, който ние днес наричаме руснаци е носил в Средновековието името московити.

Паисий прави разграничение между руснаци и москали (московити). Разбира се това са сродни народи говорещи близки езици.

Някои учени вярват, че германи (скандинавци) създават Киевска Русия... Аз лично мисля, че Рюрик и хората му, дори да са дошли от север не са били скандинавци по произход.

Името Рюрик е регистрирано в Галия където има регистрирани и имена като Ладо, Каменус, Гетиус, Дейко, Дейка...

Името Олга също не е скандинавско, а палеобалканско. Олган е дрвномакедонско божество.

Царете на Киевска Русия не носят германско, а скитско облекло. Главата им е бръсната, оставят кика както траките и старите българи. Ползват тамги като траките и старите българи, но такива родови знаци са непознати на скандинавците. http://skolo.ru/hidden-history/42-o-knyazheskom-znake-ryurika-i-gerbe-ukrainy.html

цитирай
95. malchaniaotnadejda7 - 92. sparotok - !
18.05.2012 10:06
Сребърният котел от Гундеступ... Звучи доста приказно това име. Необичайно на пръв поглед е, в археологическия музей на най-старата монархия в Европа, а може би и в света, да стои този тракийски сребърен котел. Няма нищо случайно - ние сме сред най-древните цивилизации на планетата, кой друг да обитава пръв земите на добрите стари монархии. Някой с генетичен код - Р1а1, открит в скандинавските могили . Хубав ден, Павел и ти благодаря за всичко, което правиш за България!
цитирай
96. d3bep - СПОРЕД КЛАСИЦИТЕ И РОМАНТИ...
18.05.2012 10:08
voulgaros написа:


СПОРЕД КЛАСИЦИТЕ И РОМАНТИЦИТЕ ОТ 18 И 19 ВЕК (1701-1900 ГОДИНА) СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ СА БИЛИ НОРДИЦИ--С НОРДИЧЕСКИ КРЪВ И ГЕНИ.....КАТО МЕНЕ...

Смяташ ли че е възможно по линия на тази кръв правите елини да сте бил изаразени с благото на хомосексуализма, и най - вече педофилията, и също да питам, какво означава думата "педераст" на превод от гръцки и какво общо би могла да има с децата.... ?
цитирай
97. malchaniaotnadejda7 - 93. d3bep
18.05.2012 10:22
:) Здравей, d3bep, благодаря ти - имай предвид, че съм поет и често си служа с метафори - думите на царица Хатшепсут. Но в едно не се съмнявам - тракийката е следвала мъртвия си съпруг в отвъдното, не защото е била "заколена", както ти казваш, а защото, за нея е било чест и въпрос на личен избор. Достатъчно е да заспиш от отровата, която приспива Жулиета. (Метафора!) Не съм историк, но предположението ми е, че в началото на всяка традиция - обред, особено погребален ритуал, има личен пример и то на силна личност, стапяща се в легендата. Може би, в началото, е имало тракийска царица, която избира такава смърт - да последва любимия си в отвъдното. Тези тракийски благороднички са иконописвани в бяло в стенописите на тракийските гробници. Възможно е, да не е било задължителен ритуал, а въпрос на личен избор, който прераства в закон.

За Варненският халколитен некропол споменах, като пример за най-древното златно съкровище на планетата. Следващото по-древно, което ще изплува от дълбините на Земята, пак ще е тук.

Преводът на "Книга на мъртвите на древните египтяни", за която споменавам, е на Йордан Ватев от френски - ("Наука и изкуство" 1982г.).

Поздрави!
цитирай
98. joysii - само, като прочетох заглавието и си ...
18.05.2012 10:23
sparotok написа:
nikikm написа:
само,като прочетох заглавието и си казах,че дежурните лешояди и хиени ще довтасат за мърша!Не им обръщай внимание.Поздравления!


Благодаря ти! Изобщо не ми пука какво ще кажат тоя и оня. Като ме оборят с факти (а не с празни думи като лидис) ще си призная грешката. Светът няма да се свърши с това...

Мисля обаче, че няма да ми се наложи да се извинявам, винаги си пазя козове:)

===============================
Само бих желала да разбера кои са ЛЕШОЯДИТЕ и кой е МЪРШАТА, че нещо не ми стана ясно.
цитирай
99. анонимен - ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ
18.05.2012 10:35
г-н sparotok,сигурен съм че викинга Андеш Бравин Брайвик не споделя вашето мнение.
цитирай
100. joysii - 95. d3bep
18.05.2012 10:35
Вие виждали ли сте как археолозите проучват гроб?
Явно - не сте.
Извинете, но костите на дядо Ви, както и на моя, са събрани хаотично в един чувал. Там те са пръснати и разбъркани.
А в гробовете, които археолозите проучват,костите си лежат в пръстта подредени в скелет.Не са просто така натрупани в безпорядък и събрани в една купчина. Новоразкритите гробове говорят доста за времената и събитията свързани с хората положени в тях.
цитирай
101. joysii - при това с първоизточници от самите ...
18.05.2012 10:37
sparotok написа:
vmir написа:
при това с първоизточници от самите скандинавци.
Много е полезно да се знаят древните миграции и влияния.
Поздравления!!!


Благодаря ти приятелю! Мисля, че, ако връзката скандинавци -българи се изясни това ще допринесе до приятелски отношения, а от там и до по-активна търговия...точно това ни е нужно сега.

.......................
Тук много грешиш, Спароток.
Ако някой скандинавец прочете това, което ти си написал тук, никакви приятелски връзки няма да потърси с някой българин. Напротив - ще реагира доста по-различно от твоите очаквания.Така ми се струва.
цитирай
102. анонимен - Трудно е да разбереш нещо, което не ...
18.05.2012 11:19
Трудно е да разбереш нещо, което не искаш. Очаквам следващият постинг. Поздрави!
цитирай
103. d3bep - Вие виждали ли сте как археолозите ...
18.05.2012 11:28
joysii написа:
Вие виждали ли сте как археолозите проучват гроб?
Явно - не сте.
Извинете, но костите на дядо Ви, както и на моя, са събрани хаотично в един чувал. Там те са пръснати и разбъркани.
А в гробовете, които археолозите проучват,костите си лежат в пръстта подредени в скелет.Не са просто така натрупани в безпорядък и събрани в една купчина. Новоразкритите гробове говорят доста за времената и събитията свързани с хората положени в тях.

Тебе чакам да ми разкажеш. Не е лошо да почнеш да си вярваш по - малко душата. Най малкото, дори не знаеш какво съм чел, а вече и версия извади.
цитирай
104. lidislidis - Спароток, с измислици и с елементарни сравнения история не се прекроява
18.05.2012 12:32
Освен, че звучиш смешно, звучиш и тенденциозно елементарно , дори в обвиненията си към мен за празните ми думи... Съвсем скоро ще те насоча към изследванията на скандинавци, които не боравят с езикови общи сходни думи, ами са впрегнали цели институти, профосори, архиолози от севера . Наистина не се замисляш, а наивно си съчиняваш измислици, недомислици. Имаш незнания и то солидни по въпроса за времето на викингите. Решил си да прекрояваш история, но не става там където я има и е доказана с научни изследвания и факти от историците от векове със знания.
То не става само с желание и измислици...Ти виждал ли си селището на викингите в Швеция, чел ли си история на севера, участвал ли си в форуми за викингите , въобще звучиш доста измислено, смешно и елементарно скалъпено.
Тези дни ще пусна статия по въпроса с мнението на северни историци професори и науччна литература. Не е лесно, както си мислиш , не е като тенденциозното ми оплюване от групата ви с лъжи и интриги, да се оплюе и изопачи исторически период с доказани истини в него на база изследвания .Смешно е, че и елементарни неща, като ръста, биологическия вид се мъчиш да измениш?! Не били руси, не били високи, ами били дребни мургавелци, а? Нямаш и познания по биология и връзката и с климат, оскъден си откъм исторически изследвания и факти ... Не са наивни северните хора, да чакат теб "световния учен" да ги учи на викингски корени и история ! Наивно и елементарно звучиш...за да не кажа доста лъжливо с тенденция .
цитирай
105. анонимен - Ти до кога ще се вреш в с омразното си отношение към всички?
18.05.2012 13:15
lidislidis написа:
Смешно е дори да го пишеш в блог. Скандинавците си знаят историята, а не я съчиняват сега. Грешиш и при примерите за думи сходни. Ще напиша тези дни постинг за историчта на викингите подкрепена от исторически проверени факти и събития. Имам материали от старинното викингско селище. Не се излагай...с предположенията си налучквани, без знания, да не ти се смеят българите и да не те дръпнат за лъжи скандинавците...


Правиш ли разлика между позиция и налагане на мнение? Ти налагаш мнение, позиции, снимки и който не приеме- заплахи и щури фантазии за групировки, връзки с модератори и т.н....Тук е изразена позиция!!!Историческите факти са позиция и тълкуване, освен , ако не искаш да кажеш, че си била родена по времето на викингите и си пряк свидетел на исторически събития?:))
Съветвам те, когато не си съгласна да подминаваш, защото всеки път когато не се сдържиш и напишеш коментар е злобен и пълен с пристрастност- към теб самата! Синдрома ти на ''Винаги права'' явно е хроничен и неизлечим....!
цитирай
106. nikikm - Ей джеске,
18.05.2012 13:23
"Само бих желала да разбера кои са ЛЕШОЯДИТЕ и кой е МЪРШАТА, че нещо не ми стана ясно."
Имам впредвид такива,като теб лешояди,макар,че и мърша,пак ще ти подхожда.Такива,които "благородно" стоейки отстрани,чакат живо същество да отслабне,да залитне,че да му налетят,като на мърша.Те,вие,нали от това живеете!
цитирай
107. merlin68 - То за объркването е ясно. Между д...
18.05.2012 13:52
sparotok написа:
d3bep написа:
То за объркването е ясно.

Между другото има още нещо интересно, коетоми се струва, че можеш да добавиш в поста.

Ибн Фадлан пише, че присъствал на викингско погребение.
Жената се качила в лодката и я убили за да последва мъжа си в отвъдното.

Подозрително мяза на традиция, написана от Херодот.
Макар че между двете почти няма какво да я запълни....


Това си е старата тракийска традиция, тя съществува дълги векове в земите ни, но при "скандинавците" се появява едва в Средновековието...Съмнявам се, че тези хора, които Ибн Фадлан описва (рус) изобщо са говорели датски, шведски, или норвежки:)

Ако не се лъжа традицията съпругата да следва мъжа си в отвъдното е жива в Тракия поне до 2-ри-3-ти век ( поразпитай за могилите край Поморие). За земите на север от Дунава обаче данните са оскъдни...


Спароток, изобщо не трябва да се съмняваш, че въпросните "Рус" не са говорил шведски, датски или друг скандинавски език, то Нестор си го е написал в прав текст:
"И пошли за море к варягам, к руси. Те варяги назывались русью, как другие называются шведы, а иные норманны и англы, а еще иные готландцы, - вот так и эти."
Някои историци тълкуват този текст абсолютно неграмотно. Изхождайки от това, че викинг е равно на варяг, равно на етнос - скандинавски етнос. От тук се извежда заблудата, че Рус са някакви скандинаци.
Варяг обаче въобще не е етнос, а по-скоро нещо като комплекс от професии - пирати, наемници, търговци (според случая). Самите германци по това време наричат балтийските славяни - вагри. Тези вагри се занимават именно с морски грабежи основно.
Не може да има никакъв спор относно езика на тези вагри (варяги) Рус, той е бил съвсем подобен на нашия.
цитирай
108. анонимен - sparotok
18.05.2012 14:06
Изкефи ме,мераклия си.Та ето ти дамгата.Всички ,дори и с половин уста признават че можем да одухотворяваме.За одухотворяването трябват три компонента-език(земен),дух(енергия която може да се материализира) и ДУША (земна) за да може да задейства одухотворяването.Българите сме различни от другите със това че имаме българска(земна) душа.А това се заслужава а не дарява от бог.Това което ни е дал бог(заема) ние сме му си го върнали с голяма благодарност.Така че дамга имаме и тя обозначава душевността ни.За това е толкова яростен геноцида срещу нас.Даже и кем трейла е за да отровят духа ни и духа на планетата.Което пак е геноцид и то общ.Реакцията на мама земя и на живота вече е видим.Дерзай.
цитирай
109. kostadin - г-н sparotok, сигурен съм че вик...
18.05.2012 14:26
анонимен написа:
г-н sparotok,сигурен съм че викинга Андеш Бравин Брайвик не споделя вашето мнение.

Защо си мислиш така Самият той не мисли по различно от руските императори
цитирай
110. doctora - доктора
18.05.2012 16:26
имам пациентка работеща в норвегия ... електронен инженер е и изобщо е умен човек, а там работи като електрокарист ... просто пари и трябват на жената ... тя ми каза, че норвегия и швеция са били едно, а сега се мразят и завиждат по-яко и от нас, само дето техните чувства са по-префинено изразени ... особенно завистта заради нефта на шведите към норвежците била бая неприкрита ... имам пациентка работеща като шеф в немска фирма в германия с работнички германки и зам шеф рускиня ... сестрите германки направо я изяждали от завист, особенно когато дойде време за премии ... толкоз за възвишеността и толерантността в тъй наречените развити държави ... трябва да си силен за да се чува твоята дума ... не можем да се оправдаваме само с малка територия ... за да бъдем и пребъдем се иска здраво бачкане ... влезнах скоро и в един друг историкополитически блог и там човека - атил, каза нещо интерсно и абсолютно вярно ... за да оцелее слабото трябва да стане силно и всеки където е трябва да се бори и да прави каквото може за идеята - българия ... ние сме идея, ние сме легенда макар и сега съществуващи и тази легенда за да и обърнат внимание, за да си я спомнят не като легенда а като реалност и за да се утвърди трябва да е силна ... иначе колкото и да се надуваме може само да се пръснем и нищо да не направим ... успехи и със здраве ... амин.
цитирай
111. kasnaprolet9999 - Така е, но само като исторически ...
18.05.2012 16:57
Така е, но само като исторически факти, но причината е пак в нас, защото не сме единни. Три български царства се бореха поединично с турските нашественици. Колко хора се вдигнаха по време на априлското възстание? Съратниците на Левски, Ботев, Бенковски, Каблешков, Хаджи Димитър и т.н. бяха много малко. Колкото до останалата част от историята, там каквото и да бяхме направили, нямаше да можим нищо да променим, защото сме малка държава.
цитирай
112. demograph - Лудият май си ти, анонимко непросветен!
18.05.2012 17:56
анонимен написа:
Луд за връзване!

........................................................................................................................
Поздрави Спароток!
В подкрепа на тезата ти, се осмелявам да насоча читателите към това, което самите викинги /шведите/ пишат за себе си.
Погледнете http://demograph.blog.bg/politika/2012/05/18/.914792
Нарочно промених заглавието на стария си постинг за да подкрепя Спароток.
цитирай
113. demograph - Браво докторе! Само дето ние сме по-обезверени.
18.05.2012 17:58
doctora написа:
имам пациентка работеща в норвегия ... електронен инженер е и изобщо е умен човек, а там работи като електрокарист ... просто пари и трябват на жената ... тя ми каза, че норвегия и швеция са били едно, а сега се мразят и завиждат по-яко и от нас, само дето техните чувства са по-префинено изразени ... особенно завистта заради нефта на шведите към норвежците била бая неприкрита ... имам пациентка работеща като шеф в немска фирма в германия с работнички германки и зам шеф рускиня ... сестрите германки направо я изяждали от завист, особенно когато дойде време за премии ... толкоз за възвишеността и толерантността в тъй наречените развити държави ... трябва да си силен за да се чува твоята дума ... не можем да се оправдаваме само с малка територия ... за да бъдем и пребъдем се иска здраво бачкане ... влезнах скоро и в един друг историкополитически блог и там човека - атил, каза нещо интерсно и абсолютно вярно ... за да оцелее слабото трябва да стане силно и всеки където е трябва да се бори и да прави каквото може за идеята - българия ... ние сме идея, ние сме легенда макар и сега съществуващи и тази легенда за да и обърнат внимание, за да си я спомнят не като легенда а като реалност и за да се утвърди трябва да е силна ... иначе колкото и да се надуваме може само да се пръснем и нищо да не направим ... успехи и със здраве ... амин.

цитирай
114. demograph - Ами...
18.05.2012 18:09
kostadin написа:
Да прав си !Така и Рюрик намира своята народностност или етническа принадлежност .Иначе е много тъпо да стане княз на Новгород и да го признават руснаците за владетел на Киев

.......................................................................................................................
Самите днешни руснаци си пишат, че войната на Иван Грозни срещу Казанската държава на българите не е война на руснаци срещу татари, а акт на гражданска война на про-западните българи/християните Романови/ срещу "хановете" - българите приели исляма в Казан /Волжска България/.
Извадка : "Разкривайки всичко това Новосовски и Фоменко ни предлагат един своеобразен и определено интересен анализ на тази фактология:
,,...Чрез това Романови постигнали няколко цели... /в същност/ХVІ и ХVІІ векове са били не просто векове на междуособици..., а дългогодишна и кръвопролитна гражданска война /в Русия/... в която Старата /българска/ династия била разгромена в резултат на метеж и дворцови преврат.
Превратът са осъществили прозападно-руската и западно-европейските групировки на Романови..., а своите предшественици - Руските Ханове /Канове/, те обявили за диви пришълци от далечни източни страни /позната картинка б.м./, които узурпирали законната власт на първите ,,Рюриковичи”....
А Рюриковичите са трако-българите викинги.
Всичко си идва на мястото.
цитирай
115. nikikm - До 113. kasnaprolet9999 - Така е, но само като исторически ...
18.05.2012 19:35
Не подценявай нещата.Историята,дай Боже,може да даде съвсем друга насока на бъдещето!Истинската история!А,колко е важно това,виж по съпротивата на легиона от вражески гастрольори тук!
цитирай
116. joysii - 91. sparotok
18.05.2012 19:42
"Светът се развива, науката се развива..."
.....................
О, да, това е така - науката се развива и популяризира своите постижения, НО НЕ В блог.бг, а В НАУЧНИТЕ ИНСТИТУТИ , В УНИВЕРСИТЕТИТЕ, по симпозиуми, конференции и срещи на специалисти.
.................
Това нашето тук /в този несериозен сайт/ си е чисто и просто едно дрън-дрън за убиване на времето.
цитирай
117. joysii - "Само бих желала да разбера ...
18.05.2012 19:53
nikikm написа:
"Само бих желала да разбера кои са ЛЕШОЯДИТЕ и кой е МЪРШАТА, че нещо не ми стана ясно."
Имам впредвид такива,като теб лешояди,макар,че и мърша,пак ще ти подхожда.Такива,които "благородно" стоейки отстрани,чакат живо същество да отслабне,да залитне,че да му налетят,като на мърша.Те,вие,нали от това живеете!

...............................
Е да, де - нали ако аз съм лешояд, и се предполага, че се храня с мърша...излиза,че "налитам" в блога на Спаро защото той е какво??? СПОРЕД ТЕБ??

цитирай
118. urilozev - Паздрав
18.05.2012 20:16
Спароток.
цитирай
119. mariniki - и за мен няма съмнение...
18.05.2012 20:17
а историята слага всичко на мястото му...
интересна е тази прилика на думите...
въобще интересно е при теб
има какво да се научи...
сърдечно..
цитирай
120. atilla - до VULVAros
18.05.2012 20:18
voulgaros написа:
СПОРЕД ЕЛЕНА БЛАВАТСКА ПЪРВИТЕ ГЪРЦИ-АХЕО-МИКЕНИТЕ СА ВИД КЕЛТИ.

СПОРЕД КЛАСИЦИТЕ И РОМАНТИЦИТЕ ОТ 18 И 19 ВЕК (1701-1900 ГОДИНА) СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ СА БИЛИ НОРДИЦИ--С НОРДИЧЕСКИ КРЪВ И ГЕНИ.....КАТО МЕНЕ...

ПАВЕЛ И ВСИЧКИ ВУЛГАРИ СТЕ С АРАБСКА КРЪВЧИЦА....ДОЛФ ЛУНДГРЕН ГО Е СРАМ ОТ ВАС..ВУЛГАРОСИ..

ТРАКИТЕ СА СТАНАЛИ ГЪРЦИ МНООООООГО ПРЕДИ КОНЯРИТЕ ДОШЛЯЦИ ОТ КАРАКОРУМ ДА ДОИДЕТЕ НА ГРЪЦКАТА ИМПЕРСКА ЗЕМИА...

ДОЛЕН КАРАШЪК ОТ ТЮРКИ, АРАБИ И СЛАВЯСНКИ УНТЕРИ..И 1,5 МИЛИОНА ЦИГАНИ ДНЕСКА..
БУХЪХЪХЪХЪЪХХЪХЪ

Ей, мазно семитче, ти таз тьотня за сериозен автор ли я смяташ?
Сега ще ти опиша как изглежда един гръцко-нордитски келт:
Нисък,черен с изразени близкоисточни черти, мазна косица, бяла ризка, черни панталонки с няколко бастички, мокасинки с възможно най-много пискюли и финтифлюшки, задължително ланец и златни пръстени с камИчета и най-вече броеница в някоя от ръцете! Не знам как тоя гном може да е келт? - на мен, а и на другите тази гротеска по прилича на крадлив, смръдлив и мързелив ориенталец! За сравнение виж снимка на лидера на националистическата ви партия "Златна зора" Николаос МАЛЯКОС/името по прилича на гей организация/, та той си е жив мангал бе.
Сега се погледни в огледалото и ще видиш Долф Лунгрен в негатив!
Съгласен съм с теб за конете-българите имат и порода коне, а гърците порода магарета и са известни с това, че при престрелка вадят ножове!!! За това, смръдливо гномче, качвайте се на гемийките и право от дето сте дошли/делтата на Нил е близо/, Фараона на който сте били роби е мъртъв, а сегашните господари едва ли могат да ви различат от от себе си. Това ,че сте мързеливи мангали е очевидно, по източното крайбрежие на щатите за скапана работа казват "гръцка работа", а ние "циганска работа" ,то си е еднозначно, сега и в Европа така му казват! Препоръчвам ти за из път да си вземеш окултна книжка от изперкалата недоклатена рускиня за да си повдигаш духа!
Съжалявам Спароток, но не се одържам...
цитирай
121. merlin68 - Смешно е дори да го пишеш в блог. С...
18.05.2012 20:24
lidislidis написа:
Смешно е дори да го пишеш в блог. Скандинавците си знаят историята, а не я съчиняват сега. Грешиш и при примерите за думи сходни. Ще напиша тези дни постинг за историчта на викингите подкрепена от исторически проверени факти и събития. Имам материали от старинното викингско селище. Не се излагай...с предположенията си налучквани, без знания, да не ти се смеят българите и да не те дръпнат за лъжи скандинавците...


Ще чакам с нетърпение да напишеш този постинг, моля те като го напишеш прати ми линк.
Най-вече ме интересува къде са викингите до 5-6 век, с какво се занимават, някой изобщо чувал ли е за тях до тогава:)
цитирай
122. pevetsa - Павка, направо ме удари в земята, . . ...
18.05.2012 20:51
Павка, направо ме удари в земята, ... ама си се изкефих, и тъй ми стана гот :)))))
Жив и здрав да си!
цитирай
123. sparotok - !
18.05.2012 21:02
pevetsa написа:
Павка, направо ме удари в земята, ... ама си се изкефих, и тъй ми стана гот :)))))
Жив и здрав да си!


Радвам се, че работата ми ти е донесла добро настроение приятелю!

Поздрави!
цитирай
124. zaw12929 - Вашата съкровищница на открития ...
18.05.2012 21:02
Вашата съкровищница на открития има нов експонат за моя радост: викинги и техния
" ритуал типичен за траките и разбира се за старите българи"

Поздравления за постинга!
цитирай
125. sparotok - български надпис от Крит
18.05.2012 21:04
mariniki написа:
а историята слага всичко на мястото му...
интересна е тази прилика на думите...
въобще интересно е при теб
има какво да се научи...
сърдечно..



Скоро ще стане още по-интересно. Ще представя един от най-старите Линеар А надписи от остров Крит, който се тълкува лесно с помощта на български език.
Надписа е на златен пръстен, също като този от Езерово.

Поздрави!
цитирай
126. bgwest - "Само бих желала да разбера ...
18.05.2012 21:07
joysii написа:
nikikm написа:
"Само бих желала да разбера кои са ЛЕШОЯДИТЕ и кой е МЪРШАТА, че нещо не ми стана ясно."
Имам впредвид такива,като теб лешояди,макар,че и мърша,пак ще ти подхожда.Такива,които "благородно" стоейки отстрани,чакат живо същество да отслабне,да залитне,че да му налетят,като на мърша.Те,вие,нали от това живеете!

...............................
Е да, де - нали ако аз съм лешояд, и се предполага, че се храня с мърша...излиза,че "налитам" в блога на Спаро защото той е какво??? СПОРЕД ТЕБ??


Ех,жено,жено,проста жено!!!
...Но,според мен,отношението ти към хората е подвластно не само на "грандиозната"ти простащина,но и на....нередовния ти прием на медикаменти/хапчета/.пий ги редовно,жено...тъпа!
цитирай
127. анонимен - Андеш Бравин Брайвик - ВИКИНГИ И БЪЛГАРИ
18.05.2012 21:20
г-н sparotok , вие сте голям шегобиец. Внимавайте много!


цитирай
128. sparotok - викинг - значение на името
18.05.2012 21:33
zaw12929 написа:
Вашата съкровищница на открития има нов експонат за моя радост: викинги и техния
" ритуал типичен за траките и разбира се за старите българи"

Поздравления за постинга!


Самото име викинги е интересно. Държа да отбележа, че то си е чисто скандинавско, но има връзка с българска дума.

Смятам, че викинг означава боец, силен мъж, думата идва от ст.исл. veig - сила, víg - борба. Окончанието инг означава - син на, принадлежащ на. Викинг = принадлежащ на бойците.

Сродна българска дума е век. Век означава сила, способност да останеш. Векува този, който е силен.
цитирай
129. nikikm - Не мила,
18.05.2012 21:35
joysii написа:
nikikm написа:
"Само бих желала да разбера кои са ЛЕШОЯДИТЕ и кой е МЪРШАТА, че нещо не ми стана ясно."
Имам впредвид такива,като теб лешояди,макар,че и мърша,пак ще ти подхожда.Такива,които "благородно" стоейки отстрани,чакат живо същество да отслабне,да залитне,че да му налетят,като на мърша.Те,вие,нали от това живеете!

...............................
Е да, де - нали ако аз съм лешояд, и се предполага, че се храня с мърша...излиза,че "налитам" в блога на Спаро защото той е какво??? СПОРЕД ТЕБ??


Ти, за какво ме вземаш?Да не мислиш,че не ми е ясно, накъде водят въпросите ти?Това,че те наричам лешояд и мърша,няма отношение към обекта.Има отношение и това е ударението,че "хора",като теб непочтено си вадят хляба!А,не,че примерно, Спароток е мърша,защото вие го ядете!
Много добре разбирам в какъв капан искаш да ме вкараш,но не можеш, макар и да не съм мислил,че можеш да бъдеш така примитивна! И отново си мисля за теб,за вас,като ЗА мършояди! Сещам се,че в природата ,мършоядите налитат на вече умряло и я чистят,това е в тяхна полза,докато вие я замърсявате,убивайки /или поне опитвайки се, здравото и читавото,надявайки се другите да го сметнат за мърша!НЕ НАМ!!! И НЕ МНЕ! Мършата е иносказателен начин за това,как се изхранвате вие,лешоядите, занимаващите се с това! ВИЕ,.МЪРШИТЕ, ПРАВИТЕ МЪРШОЯДИНА И СЕ ИЗХРАНВАТЕ С НЕЯ! Това е истината и е характерно за вас! Пак заповядай!
joysii написа:
nikikm написа:
"Само бих желала да разбера кои са ЛЕШОЯДИТЕ и кой е МЪРШАТА, че нещо не ми стана ясно."
Имам впредвид такива,като теб лешояди,макар,че и мърша,пак ще ти подхожда.Такива,които "благородно" стоейки отстрани,чакат живо същество да отслабне,да залитне,че да му налетят,като на мърша.Те,вие,нали от това живеете!

...............................
Е да, де - нали ако аз съм лешояд, и се предполага, че се храня с мърша...излиза,че "налитам" в блога на Спаро защото той е какво??? СПОРЕД ТЕБ??


Ти, за какво ме вземаш?Да не мислиш,че не ми е ясно, накъде водят въпросите ти?Това,че те наричам лешояд и мърша,няма отношение към обекта.Има отношение и това е ударението,че "хора",като теб непочтено си вадят хляба!А,не,че примерно, Спароток е мърша,защото вие го ядете!
Много добре разбирам в какъв капан искаш да ме вкараш,не можеш макар и до не съм мислил,че можеш да бъдеш така примитивна.И отново си мисля за вас,като мършояди! Сещам се,че в природата ,мършоядите налитат на вече умряло и я чистят,това е в тяхна полза,докато вие я замърсявате,убивайки здравото и читавото,надявайки се да го сметнат за мърша!НЕ НАМ!!! И НЕ МНЕ!
цитирай
130. sparotok - God bedring
18.05.2012 21:43
анонимен написа:
г-н sparotok , вие сте голям шегобиец. Внимавайте много!





God bedring Breivik!

God kveld!
цитирай
131. sparotok - !
18.05.2012 21:44
urilozev написа:
Спароток.


Поздрави приятелю!
цитирай
132. sparotok - !
18.05.2012 21:47
demograph написа:
анонимен написа:
Луд за връзване!

........................................................................................................................
Поздрави Спароток!
В подкрепа на тезата ти, се осмелявам да насоча читателите към това, което самите викинги /шведите/ пишат за себе си.
Погледнете http://demograph.blog.bg/politika/2012/05/18/.914792
Нарочно промених заглавието на стария си постинг за да подкрепя Спароток.


Скоро всичко ще си дойде на мястото!

Поздрави!
цитирай
133. sparotok - !
18.05.2012 22:01
alllyalllyallly написа:
lidislidis написа:
Смешно е дори да го пишеш в блог. Скандинавците си знаят историята, а не я съчиняват сега. Грешиш и при примерите за думи сходни. Ще напиша тези дни постинг за историчта на викингите подкрепена от исторически проверени факти и събития. Имам материали от старинното викингско селище. Не се излагай...с предположенията си налучквани, без знания, да не ти се смеят българите и да не те дръпнат за лъжи скандинавците...


Правиш ли разлика между позиция и налагане на мнение? Ти налагаш мнение, позиции, снимки и който не приеме- заплахи и щури фантазии за групировки, връзки с модератори и т.н....Тук е изразена позиция!!!Историческите факти са позиция и тълкуване, освен , ако не искаш да кажеш, че си била родена по времето на викингите и си пряк свидетел на исторически събития?:))
Съветвам те, когато не си съгласна да подминаваш, защото всеки път когато не се сдържиш и напишеш коментар е злобен и пълен с пристрастност- към теб самата! Синдрома ти на ''Винаги права'' явно е хроничен и неизлечим....!


Честно казано и аз не мога да разбера поведението на лидис...но не се и опитвам. По-добре е човек да се съсредоточи върху красивите неща от живота, нали така:)

Поздрави!
цитирай
134. анонимен - Wagria - Варяги - Викинги
18.05.2012 22:18
http://en.wikipedia.org/wiki/Wagria

Вижте съдържащите се линкове в текста за географска ориентация за тези "племена" "полабски" "славяни".

Забележете къде се намира прародината на Англите ( http://en.wikipedia.org/wiki/Angeln ) - точно на север от Вагрия, и познайте защо Англите предпочитат да живеят по-късно на остров. ( Не, че полу-поляка Канут / Кнуд Велики не ги догонва после -- http://en.wikipedia.org/wiki/Cnut_the_Great

Вярвам, че именно Дания е "реактора" в който "ферментира" Германската група езици - на базата на местно не-ИЕ население + нашественици от свръхразвития Югоизток носители на ИЕ ( Балкански ) език.

"Престоя" на "тракийците" в Южна Дания е ( документирано ) 3-4 хиляди години. Вагрия е избита от хвата на Вагрите / Вендите чак през 12-13 в.сл.Хр.

Slavic Vikings : http://www.ancientworlds.net/aw/Post/415852

Викингството е Балтийски феномен, в никой случай етноцентричен, а по-скоро занаят ( също както татарството, мамелючеството, казачеството и пр. ).

Предвид съобтношението на населенията ( под 0.25 млн. в същинска скандинавия vs. поне десет пъти повече от южната страна на Балтика към 7-8 в.сл.Хр. ), "славянските викинги" едва ли са били исторически куриоз, а по-скоро правило.

http://www.flickr.com/photos/impressiones/3936563739/ -- реплика на "slavonic cargo ship" от Старигард - Олденбург в Холщайн / Вагрия. Интересно , че "славоник" трябва да е задължително "карго", а АБ-со-ЛЮТ-но същия "викингски" е винаги "боен" ;)

Спароток,
къде намираш разликата между венди-славяни / илири-траки?
цитирай
135. germantiger - ...
18.05.2012 23:16
28. анонимен - Интересна работа
17.05 18:58 Интересна работа - всеки, който живее в чужда държава, или по някакъв начин е свързан с някоя, скача като попарен и яростно те обявява за луд ако обявиш, че нещо в тази държава е повлияно от траките :)

Така беше с Германския Тигър (germantiger), сега пък тази lidislidis...

Що за поведение, трудно ми е да разбера.

...

За анонимен 28
Не мисля, че съм скачал като попарен.
Представял съм аргументи, каквито и колкото аз знам, а почти никой от моите доводи повече от година в блог.бг не беше опроверган ясно и конкретно!

Личната ми позиция е ясна:
Намирам германската история и постижения за по-велики от българските и за това са ми първи на сърце, имам право на този избор, а други СКАЧАТ срещу него!

Живея в България от няколко години, преди това съм живял на доста места, но в никой случай най-много в Германия, там съм ходил както и в Австрия за удоволствие културно и роднинско.

...

53. nikikm - 17.05 21:01
Така беше с Германския Тигър (germantiger), сега пък тази lidislidis...
***Ами те са си екип от дежурни въшки и хапят задружно,където е чисто! Сега разбра ли?

...

За никой 53;
Като си путка те хапят пичи въшки!

...

Още нещо от мен:
Сега отварям автореферата на Валери йотов Василев на дисертация за присъждане на научната и образователна степен „Доктор” – Въоръжението и снаряжението от българското средновековие VII – XI век и ето един пасаж за МЕЧ.

Първо пише извори, методика итн, после количеството на находките, тяхното състояние итн. А ето цитата:
„Любопитно е, че повечето имат първообрази или са повлияни основно от образци със северен (варяжки) или северноевропейски произход. ЦЕНТРОВЕТЕ НА ПРОИЗВОДСТВО НА МЕЧОВЕ СЕ ЛОКАЛИЗИРАТ ПО СРЕДНОТО ТЕЧЕНИЕ НА Р. РЕЙН, ОТКЪДЕТО СЕ ИЗНАСЯТ ПРЕЗ СЕВЕРНА ГЕРМАНИЯ КЪМ СКАНДИНАВИЯ. ПОСРЕДСТВОМ ВАРЯГИТЕ (В СЛУЧАЯ НОРМАНИТЕ) И ЧРЕЗ ТЪРГОВИЯ ПОПАДАТ НА МНОГО МЕСТА В ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА РУСИЯ И НА БАЛКАНИТЕ.”

ВЛИЯНИЯ ВСЯКАКВИ...

...

nikkim, винаги съм се стремял да критикувам по същество с конкретика, от определено време съм спрял да го правя. Мога да го направя и сега - оттам явните грешки на Паисий, през по-истинната история на един български католик, до лафа на мерлин, че несъмнено варягите говорили на славянски или за думите на спароток, че без съмнение рюрик не бил герман.

Забелязах, че си се разписал към Джойси тук под постинга и споменаваш мършояди, които си вадели хляба непочтено, пишеш ги в множествено число на вие не в уважителна форма. Явно сред мършоядите съм и аз, защото на два пъти съм коментиран с Джойси "накуп'?!

В БГ не работя и не съм работил от студентските си години, когато прекъснах и заминах повече от десетилетие навън. Никой никога не ми е плащал за това което правя за Германия в блог.бг или във вибокс7, няма и да ми плати никога, защото "германия" не е държава в истинския смисъл на думата, а търговско "дружество" ликвидиращо собствения си народ демографски, културно и вече нравствено.

"Давам ти отчет", защото днес съм ларж, следващия път мога да ти го подам!
цитирай
136. joysii - 117. nikikm
18.05.2012 23:22
"...вражески гастрольори..съпротива.."
Какво става тук - пак войнствени настроения ли забелязвам??
.............................
Ники, както и да се връткаш, каквито и да ги мажеш..вече издрънка куп глупости, които не могат да се заличат.
Приятел, сам нарече Спароток мърша. А уж го обичаш....:)
Аз, според теб съм ЛЕШОЯД. ОК. Харесва ми.По-готино е от мърша.
цитирай
137. joysii - Спароток, може ли да те попитам защо ...
18.05.2012 23:25
Спароток, може ли да те попитам защо се отнасяш така с Лидис?
Тя има право да сподели мнение по твоя постинг.
Нали затова го публикуваш?
Не само за да се изкипрят в коментарите единствено аплаузи.
цитирай
138. merlin68 - До 136. анонимен,
19.05.2012 00:00
мисля че си напълно прав. Германците наричат вагри, всички балтийски славяни, а те обитават почти цялото крайбрежие на Балтийско море. Това са венедски племена, но военно и организационно те са стимулирани от идващите след разпада на хунската империя от югоизток скити.
Не знам какво мислите, но мен ми се струва твърде вероятно точно по време на мигриращите на север скити да започва масовото пославянчване, или по-вярно пословенчване. Скитите говорещи трако-скитския си език в движението си на север влизат в контакт с уседналите венеди и откриват, че говорят на един език, от там и започват да се наричат по между си словени. При контакта си с германските племена на северозапад, говорещи неразбираем за скитите език, те ги наричат немци - неми, говорещи неразбираемо. Трансформирано през латински и гръцки, словени влиза в летописите като склавени. През VІ век Теофилакт нарича гетите - склавени, по същото време Йордан пише, че племената от големия народ на венедите носят различни имена, но се наричат основно склавени и анти. Вече доста по-късно словените (склавени) стават славяни от слава. За това и днес някои народи от славянската група си се наричат словени, други славяни. За мен това е най-логичното обяснение.
Жителите на по-късно станалото известно като Новгородско княжество, сами себе си наричат словени, а арабските летописци наричат страната им Славония.
Ето и нещо за словените - варяги:
"Руяне, у других называемые руанами,— это жестокие племена, обитающие в сердце моря и сверх меры преданные идолопоклонничеству. Они первенствуют среди всех славянских народов, имеют короля и знаменитое святилище. (...) пренебрегая совершенно выгодами от земледелия, они всегда готовы совершать нападения на море, возлагая свою единственную надежду и все богатство на корабли."
цитирай
139. bulgarinut57 - ТРУДНО Е, МНОГО Е ТРУДНО ПАВЛЕ,
19.05.2012 00:44

на хорицата с „щампи” в кратуните си да разберат думите ти.
Подвластните на соцоремата: „Всяка крива линия, успоредна на линията на партията, е права линия !”, освен отрицание без каквито и да било доводи, доказателства или поне нещичко загатващо за МИСЪЛ, не написаха, не прочетох.

Отлично написана статия ! Поздрави !

Обръщам се към моята „фаворитка” - индивида „jo y sii”,
че предложението ми да работи на длъжност „куче-лаяч”
към моето стадо от 300 овце все още е сила.
Смятам, че ще си паснат отлично,
тя с нейното мажорно и еднотоново „БАН, БАН, БАН…”
е изключително подходяща, ще им въздейства почти образователно.
цитирай
140. анонимен - Българин от Осло
19.05.2012 01:24
Живея от 33 год. в Осло и бях много изненадан да прочета в най.големия норвежки вестник преди няколко години, че един цар на викингите, когато бил на поход до България се влюбил в една българка Ослава и я взел със себе си в градът, който нарекъл Осло. Това публикувано в норвежки вестник ме шокира, защото тук са големи националисти и специално България не я обичат никак.
Не се майтапя изобщо!
цитирай
141. germantiger - ...
19.05.2012 02:05
От викинги до викинги разлика немалка, явно не я правите коментиращите.

"ходят" по Европа от 7-и век, делят се поне на две:

НОРМАНИ - ДАТСКИ И НОРВЕЖКИ ВИКИНГИ С РЕЙДОВЕ НА ЗАПАД И ВАРЯГИ - ШВЕДСКИ ВИКИНГИ С ПОХОДИ НА ИЗТОК.

1. Варягите си изграждат дори поселища бази - ТРЪГВАЙКИ ОТ ШВЕДСКА УПСАЛА СЪЗДАВАТ АЛДЕГЮБОРГ, ТОВА Е СТАРАТА ЛАДОГА В РУСИЯ, НИЩО СЛАВЯНСКО НЯМА В НАИМЕНОВАНИЕТО Й - факт.

2. Норманите тръгват от Берген, Тронхайм в Норвегия, от Орхус, Йелинг, Ребилд в Дания - нищо славянско в любимите етимологии.

3. НОРВЕЖЦИ ЗАСЕЛВАТ ШЕТЛАНДСКИТЕ ОСТРОВИ В АНГЛИЯ И СА С НОРВЕЖКО САМОСЪЗНАНИЕ ДО 19-И ВЕК ВКЛЮЧИТЕЛНО, ЗАПАЗЕНИ ИМАТ И НОРВЕЖКИ ПЕСНИ.

СЪЗДАВАТ ГРАДОВЕТЕ ДЪБЛИН, КОРК, ЛИМЕРИК, ИМЕННО ОТ ТЕХНИ БАЗИ В НАЧАЛОТО!

4. ОСНОВНИ БОЕВИ ПРИЙОМИ - СТЕНАТА ОТ ЩИТОВЕ В ОТБРАНА И СВИНСКАТА ГЛАВА В АТАКА - ГЕРМАНОСКАНДИНАВСКИ - ФАКТ!

5. Викинга хастинг обявен в миналото за най-жестокия човек, дори е имал намререние да превземе Рим, а младшия команден състав на викингите направляващ рейдовете е бил съставен от хьовдинги - нищо славянско!

6. Мога да дам примери с имената на бол викинги - нищо славянско вън от витиевати "аналогии" Хролф Пешака създател на Нормандия, Рагнар Лодброк стария овен, Егил, Зигурд змийското око, Бьорн железния, Айвар безкостния, Ерик рижия... къде ги славяните на мерлин?! Асколд, Олег за който легендите са преповторени викингски за Одде вкикинга е син на "УРМАНСКИ" господар/нормански.

Олаф Трюгвассон бивш роб но после крал и хрустианизатор на норвегия, Харалд синезъб, Свейн естридесн итн итн итн ЗА ВСИЧКО ТОВА МОГА ДА НАПИША В ДЕТАЙЛ.
цитирай
142. noes - Поздрави, Спароток!
19.05.2012 02:46
Поредната интересна статия.
Предварително се извинявам за офтопика.
Едва ли би било тема подходяща за твоят блог, но някак не ми дава мира. :)
Българският език. Факт е, че постоянно се е развивал и променял. Нещо, което на пръв поглед изглежда странно: това се е случвало най-интензивно тук. Съвременният руски език, например, е много по-близък до старобългарския. Вярно, напоследък забелязвам едни доста интересни, понякога дори смешни индикации за настъпването на такива изменения и при братушките.
Помня, когато учехме руски в училище, на азбуката й викаха "альфавит". Отскоро, по някаква нова мода вкараха азбуката в употреба. Аз си го обяснявам поне по два начина. 1.: Дошло им е времето да еволюират най-сетне. Може би са били твърде затворени и чак сега се откриват наистина към света. Една отчуждена псевдо-империя. ; 2.: Започват да им се отварят очичките за някои неща, и макар засега все още сънено да се блъскат в стените, ще налучкат пътя. Кръвта, както казват, вода не става.
Би ми било интересно да чуя и други мнения по въпроса.
За истината в/и историята не се притеснявам. Тя си има собствен път и начин да се покаже. Наблюдението на процеса е доволно интересно.
Към хиените и лешоядите в блога: Уважаеми коментатори, Благодаря Ви, че помагате да се отмие тинята от обективните истини. Може все още да не осъзнавате, но Вашият искрен принос е ценен. Знаете, че сме прави, просто още не сте го разбрали, а Вашето упорство ни прави по-силни и упорити. Благодаря за участието! :)
"Най-важното като имаш много спомени е, че трябва да отидеш някъде след това, където можеш да си ги спомняш, нали разбираш? Трябва да спреш. Всъщност никъде не си бил, преди да си се прибрал у дома." (Тери Пратчет - "Фантастична светлина")
:) това ей така, ... Бъдете Благословени!
цитирай
143. rorikabc - Ммм дааа, Ще, ще, истината, изплува ...
19.05.2012 08:10
Ммм дааа,
Ще,ще, истината , изплува от дълбините на забравата.
Тая заран, по програма "Христо Ботев" слушах история на изкуството за деца.Споменаха , котела в Дания. Казаха за траките гети, трибали. Направено било от тях.
цитирай
144. анонимен - Моля за разрешение..
19.05.2012 08:19
...да постна последният абзац от статията в моят фейсбук-страница.Благодаря предварително.
цитирай
145. rumenige - вярвайки на холивуд и мас медиите показваш ограниченоста си...
19.05.2012 10:30
joysii написа:
Ама то не е само от филмите, бе!
Нали днес всички виждаме как изглеждат повечето хора населяващи северните страни.
Нямам предвид смесените бракове, които наистина са на мода в Холандия. Там има доста черни.
Но всеизвестно е,че северняците наистина са едри, руси, грубовати хора.
Истински викинги!:):)
Тюююх, тези готини мъже са се мярнали по нашите земи за известно време. Как не са останали завинаги,бе!
Още ме е яд.
Падам си по тоя тип руси грубияни.


Холивудските измислици нямат край.
Давам два примера.
1-вия е че местните американци(индианци) имали коне.
2-рата е сцената от всеки western в която двама каубои крачат с гръб и накрая по ловкия убива другия.
ТОВА СА 100% ХОЛИВУДСКИ ИЗМИСЛИЦИ.

Поздрави Спароток!
цитирай
146. dedyov - Дедьов.До демограф
19.05.2012 10:43
Моята версия за т.н. Руска история на едро е следната:
Знае се че Киев е създаден през около шести началото на седми век от брат на Кубрат,чичо на Аспарух,който се отцепва от територята която отцепва Кубрат от т.н.сега Тюркски Хаганатсъздаден от двата рода Дуло и Ашина(как се е казвал тогава,трябва да се потърси сериозно)Затова името на киев произлиза от името на Кий-значещо отцепник,тоест града на отцепника.Фархат ГХ Нурутдинов извежда думата Рус от Урус-голям,Тоест Киевска Рус значи големият отцепник или големият къс-буквално.

Българите управляващи този "Голям къс"ползват векове наред наемници викинги,които след 10 ти век както често се случва вземат власта но поради липса на умения за управление разпокъсват тази територия на части в които се създават зле управлявани викингски разбойнически княжества-Новгородско Суздалско и т.н.Тези кнажества са използвани като защитен вал от Волжка Българиясрещу западни варвари ,но също и срещу Хазария.Разбира се викингите са като бял лист хартия.На този бял лист просто е копирана българска култура заварена от тях при работодателите им.

Голямата Волжка България пречи на на някой с гениални организаторски способности да печели от търговията изток запад(коприната и др. артикули)

Към нея е насочено монголското нашествие(хазарскоюдейската върхушка-унищожава сама базата на държавата си и се самозакрива) което доста трудно
постига успех.По време на монголското робство ,най избивани са волжките българи.Но също така се подменя некачествения разбойнически елит на руските княжества от един изненадващо и учудващо гениално далновиден и интелегентен монголски аристократ(по Татяна Ярулина).Руските разбойнически княжества с подменен (може би небългарски вече )елит,се обединяват в държава-Московска Рус,която е насочена към ликвидиране на възраждащата се мюсюлманска Волжка България в която обаче процесите на подмяна на езика са много напреднали.Защо ли?вероятно защотоелита и работи умно разумно за себе си и гради държава със суверенитет!
цитирай
147. joysii - 41. sparotok - руси грубияни
19.05.2012 11:00
Ооооо, този коментар ,едва сега го видях!
Чакам лятото с нетърпение! :):):)
цитирай
148. dedyov - Дедьов.До демограф-2
19.05.2012 11:08
СЛед пировата пировата за общият им българският произход и кървава победа над Волжка България се инкорпорира -християнизира Волжкобългарският елит(почти всички аристократи в Московска рус са сВолжкоБългарски произход,да не говорим за ученита на руската империя и литературата и)

Все пак житието и битието на цар Годунов се квалифицира като неуспешен опит да се върне Московска Рус към Българските си корени.Така твърдят доста ВолжкоБългарски историци.

Между другото има твърдения че освобождаване на Дунавска България(Южнодунавска и Севернодунавска) от Византийското робство става с помоща на Волжка България.

Езика на Волжка България след кръвопролитната и изнурителна средноазиатска война с монголите довела до демографски срив се променя като постепенно е подмене с степното примитивно есперанто-тюрки ,което българите усъвършенстват.
Така че природата на Русия е БЪЛГАРСКА ДЪЩЕРЯ,но мноооооооого голяма.Тук имам предвид и културата от Дунавска България,ведно с тази на Волжка България.

Елита и обаче е немски и този елит налага едно отдалечаване и забравяне на съсухрилата се майката България.Немците ,които са цивилизовани от траките се опитват да откраднат готите от историята на траките(българите),опит който е разкрит отлично и от Асен Чилингиров в негов труд"ГОТИ И ГЕТИ"-МАЛКО СКУЧЕН КАТО ВСЕКИ НАУЧЕН ТРУД НО НЕВЕРОЯТНО ЦЕНЕН,както и това което прави ПО МНОГО АТРАКТИВЕН НАЧИН СПАРОТОК.

По рано сръбската а от 200-300годинии Ромънската държавност са също успешен гениалноуспешен опит да се отреже плът от плътта и кръв от кръвта (територия и население) от България като последна еманация на траките за държавност.
цитирай
149. sparotok - готи
19.05.2012 11:26
dedyov написа:
СЛед пировата пировата за общият им българският произход и кървава победа над Волжка България се инкорпорира -християнизира Волжкобългарският елит(почти всички аристократи в Московска рус са сВолжкоБългарски произход,да не говорим за ученита на руската империя и литературата и)

Все пак житието и битието на цар Годунов се квалифицира като неуспешен опит да се върне Московска Рус към Българските си корени.Така твърдят доста ВолжкоБългарски историци.

Между другото има твърдения че възстановяване на Дунавска България(Южнодунавска и Севернодунавска)след Византийското робство става с помоща на Волжка България.

Така че природата на Русия е българска дъщеря,но мноооооооого голяма.Тук имам предвид и културата от Дунавска България,ведно с тази на Волжка България.

Елита и обаче е немски и този елит налага едно отдалечаване и забравяне на майката България.Немците ,които са цивилизовани от траките се опитват да откраднат готите от историята на траките(българите),опит който е разкрит отлично и от Асен Чилингиров в негов труд"ГОТИ И ГЕТИ"-МАЛКО СКУЧЕН КАТО ВСЕКИ НАУЧЕН ТРУД НО НЕВЕРОЯТНО ЦЕНЕН,както и това което прави ПО МНОГО АТРАКТИВЕН НАЧИН СПАРОТОК.

По рано сръбската а от 200-300годинии Ромънската държавност са също успешен гениалноуспешен опит да се отреже плът от плътта и кръв от кръвта (територия и население) от България като последна еманация на траките за държавност.


Историята на готите е сложна. Тук искам да отбележа, че не немци фалшифицират старата история на гетите. Немците само са станали жертва на лъжите...както и ние. Някой просто е имал интерес да създаде условия за конфликт...
цитирай
150. sparotok - Холивуд
19.05.2012 11:29
rumenige написа:
joysii написа:
Ама то не е само от филмите, бе!
Нали днес всички виждаме как изглеждат повечето хора населяващи северните страни.
Нямам предвид смесените бракове, които наистина са на мода в Холандия. Там има доста черни.
Но всеизвестно е,че северняците наистина са едри, руси, грубовати хора.
Истински викинги!:):)
Тюююх, тези готини мъже са се мярнали по нашите земи за известно време. Как не са останали завинаги,бе!
Още ме е яд.
Падам си по тоя тип руси грубияни.


Холивудските измислици нямат край.
Давам два примера.
1-вия е че местните американци(индианци) имали коне.
2-рата е сцената от всеки western в която двама каубои крачат с гръб и накрая по ловкия убива другия.
ТОВА СА 100% ХОЛИВУДСКИ ИЗМИСЛИЦИ.

Поздрави Спароток!


Холивуд създава забавление, хубаво е хората да осъзнаят това. Събитията пресъздадени в различни филми не винаги са представени достоверно, но понеже визуалното въздействие е силно, то остава като спомен. Този спомен хората приемат като исторически факт, а това е грешно.

Поздрави!
цитирай
151. sparotok - може
19.05.2012 11:31
анонимен написа:
...да постна последният абзац от статията в моят фейсбук-страница.Благодаря предварително.


Може, няма проблем.
цитирай
152. sparotok - верно е
19.05.2012 11:37
germantiger написа:
От викинги до викинги разлика немалка, явно не я правите коментиращите.

"ходят" по Европа от 7-и век, делят се поне на две:

НОРМАНИ - ДАТСКИ И НОРВЕЖКИ ВИКИНГИ С РЕЙДОВЕ НА ЗАПАД И ВАРЯГИ - ШВЕДСКИ ВИКИНГИ С ПОХОДИ НА ИЗТОК.

1. Варягите си изграждат дори поселища бази - ТРЪГВАЙКИ ОТ ШВЕДСКА УПСАЛА СЪЗДАВАТ АЛДЕГЮБОРГ, ТОВА Е СТАРАТА ЛАДОГА В РУСИЯ, НИЩО СЛАВЯНСКО НЯМА В НАИМЕНОВАНИЕТО Й - факт.

2. Норманите тръгват от Берген, Тронхайм в Норвегия, от Орхус, Йелинг, Ребилд в Дания - нищо славянско в любимите етимологии.

3. НОРВЕЖЦИ ЗАСЕЛВАТ ШЕТЛАНДСКИТЕ ОСТРОВИ В АНГЛИЯ И СА С НОРВЕЖКО САМОСЪЗНАНИЕ ДО 19-И ВЕК ВКЛЮЧИТЕЛНО, ЗАПАЗЕНИ ИМАТ И НОРВЕЖКИ ПЕСНИ.

СЪЗДАВАТ ГРАДОВЕТЕ ДЪБЛИН, КОРК, ЛИМЕРИК, ИМЕННО ОТ ТЕХНИ БАЗИ В НАЧАЛОТО!

4. ОСНОВНИ БОЕВИ ПРИЙОМИ - СТЕНАТА ОТ ЩИТОВЕ В ОТБРАНА И СВИНСКАТА ГЛАВА В АТАКА - ГЕРМАНОСКАНДИНАВСКИ - ФАКТ!

5. Викинга хастинг обявен в миналото за най-жестокия човек, дори е имал намререние да превземе Рим, а младшия команден състав на викингите направляващ рейдовете е бил съставен от хьовдинги - нищо славянско!

6. Мога да дам примери с имената на бол викинги - нищо славянско вън от витиевати "аналогии" Хролф Пешака създател на Нормандия, Рагнар Лодброк стария овен, Егил, Зигурд змийското око, Бьорн железния, Айвар безкостния, Ерик рижия... къде ги славяните на мерлин?! Асколд, Олег за който легендите са преповторени викингски за Одде вкикинга е син на "УРМАНСКИ" господар/нормански.

Олаф Трюгвассон бивш роб но после крал и хрустианизатор на норвегия, Харалд синезъб, Свейн естридесн итн итн итн ЗА ВСИЧКО ТОВА МОГА ДА НАПИША В ДЕТАЙЛ.



Тигре, тези неща са верни! В болшинството си викингите са шведи, норвежци, датчани...Сред викингите обаче е имало и негермани. Дори в Исландия са намерени скелети на хора от антр. тип различен от германския. Съдейки по състоянието на костите (липса на деформации от тежък труд), а и от скъпите вещи става ясно, че това са били свободни хора.

Поздрави
цитирай
153. sparotok - котелът от Гундеструп
19.05.2012 11:39
rorikabc написа:
Ммм дааа,
Ще,ще, истината , изплува от дълбините на забравата.
Тая заран, по програма "Христо Ботев" слушах история на изкуството за деца.Споменаха , котела в Дания. Казаха за траките гети, трибали. Направено било от тях.


Не съм слушал предаването, но е истина, че гундеструпския котел е правен от траки. Това го признават специалисти на научни конференции.

Поздрави!
цитирай
154. allvin - Нима?
19.05.2012 11:40
анонимен написа:
Интересна работа - всеки, който живее в чужда държава, или по някакъв начин е свързан с някоя, скача като попарен и яростно те обявява за луд ако обявиш, че нещо в тази държава е повлияно от траките :)

Така беше с Германския Тигър (germantiger), сега пък тази lidislidis...

Що за поведение, трудно ми е да разбера.

@lidislidis, ти нали разбираш, че Спароток това би желал най-много - да се получи диспут с някой историк и/или археолог?
Така че няма какво да го плашиш, ами направо показвай това на колкото хора можеш повече и поствай резултатите!



Хей,анонимния,тази статия тук е за викингите ,а не за german_tiger. Ако имаш нещо лично да му кажеш,за тази работа има опция лични съобщения,а и тигъра си има блог,където можеш да ,,кръстосаш мечове с него",ако искаш. Това,че са имали спор със sparotok,си е тяхна лична работа,а и всеки знае поговорката,че в спора се ражда истината.Така че не набърквай по такъв гаден и подъл начин тигъра,защото го знам от доста време и най-малкото не е анонимен като теб. Тебе какво,да не би да те е страх от свободни и независими хора като тигъра,а?
цитирай
155. sparotok - Български език
19.05.2012 11:44
noes написа:
Поредната интересна статия.
Предварително се извинявам за офтопика.
Едва ли би било тема подходяща за твоят блог, но някак не ми дава мира. :)
Българският език. Факт е, че постоянно се е развивал и променял. Нещо, което на пръв поглед изглежда странно: това се е случвало най-интензивно тук. Съвременният руски език, например, е много по-близък до старобългарския. Вярно, напоследък забелязвам едни доста интересни, понякога дори смешни индикации за настъпването на такива изменения и при братушките.
Помня, когато учехме руски в училище, на азбуката й викаха "альфавит". Отскоро, по някаква нова мода вкараха азбуката в употреба. Аз си го обяснявам поне по два начина. 1.: Дошло им е времето да еволюират най-сетне. Може би са били твърде затворени и чак сега се откриват наистина към света. Една отчуждена псевдо-империя. ; 2.: Започват да им се отварят очичките за някои неща, и макар засега все още сънено да се блъскат в стените, ще налучкат пътя. Кръвта, както казват, вода не става.
Би ми било интересно да чуя и други мнения по въпроса.
За истината в/и историята не се притеснявам. Тя си има собствен път и начин да се покаже. Наблюдението на процеса е доволно интересно.
Към хиените и лешоядите в блога: Уважаеми коментатори, Благодаря Ви, че помагате да се отмие тинята от обективните истини. Може все още да не осъзнавате, но Вашият искрен принос е ценен. Знаете, че сме прави, просто още не сте го разбрали, а Вашето упорство ни прави по-силни и упорити. Благодаря за участието! :)
"Най-важното като имаш много спомени е, че трябва да отидеш някъде след това, където можеш да си ги спомняш, нали разбираш? Трябва да спреш. Всъщност никъде не си бил, преди да си се прибрал у дома." (Тери Пратчет - "Фантастична светлина")
:) това ей така, ... Бъдете Благословени!


Българския език е един от най-развитите! Това може да стане само, ако говорещите го са обитавали на старата си земя хилядолетия наред:)

Поздрави!
цитирай
156. joysii - 152. sparotok - Холивуд
19.05.2012 11:46
Какъв Холивуд, какви медии, какви филми, бе!?
Не ви разбирам.
Просто имам познати от северните страни.
Не съм чула досега ТЕ да участват в холивудски продукции.:):)
Ииии...забранено ли е да се пътува на север, че само от филми ще черпя информация за живота и хората там!
Спароток, аз гледам доста сериозно на киното като изкуство.
Освен това, съм надхвърлила отдавна ранната детска възраст, в която се доверяваме сто процента на историята от екрана.
..............
Надявам се, че с този коментар НЕ искаш да кажеш, че съм жена, която гледа филми-приказки и на тази база добива представа за живота тук и там, формира собствен мироглед, обогатява историческите си знания.

цитирай
157. sparotok - Осло и Ослава
19.05.2012 11:49
анонимен написа:
Живея от 33 год. в Осло и бях много изненадан да прочета в най.големия норвежки вестник преди няколко години, че един цар на викингите, когато бил на поход до България се влюбил в една българка Ослава и я взел със себе си в градът, който нарекъл Осло. Това публикувано в норвежки вестник ме шокира, защото тук са големи националисти и специално България не я обичат никак.
Не се майтапя изобщо!


Не зная дали Осло идва от Ослава, възможно е. Скандинавците са си вземали понякога съпруги от други земи. Майката на Кнут Велики носи името Светослава, тя е дъщеря на Мечислав І (ако не се лъжа).
цитирай
158. sparotok - трудно, ама ние сме българи
19.05.2012 11:59
bulgarinut57 написа:

на хорицата с „щампи” в кратуните си да разберат думите ти.
Подвластните на соцоремата: „Всяка крива линия, успоредна на линията на партията, е права линия !”, освен отрицание без каквито и да било доводи, доказателства или поне нещичко загатващо за МИСЪЛ, не написаха, не прочетох.

Отлично написана статия ! Поздрави !

Обръщам се към моята „фаворитка” - индивида „jo y sii”,
че предложението ми да работи на длъжност „куче-лаяч”
към моето стадо от 300 овце все още е сила.
Смятам, че ще си паснат отлично,
тя с нейното мажорно и еднотоново „БАН, БАН, БАН…”
е изключително подходяща, ще им въздейства почти образователно.



Приятелю, преди време един албанец ми каза, че те имали особено име за нас българите. То не е особено популярно, но път е интересно, по-старите албанци ни наричат - твърдоглави скити.

Как да не е дълга народната памет:)

За Юлиан Апостата - императора от тракийски произход проф. Бидез казва - той притежава простотата, енергията и невероятното упорство на мизийския селянин...

Ние сме запазили ценните качества на дедите си - енергия и упорство, да му мислят мошениците, те карат на батерии:)
цитирай
159. sparotok - ???
19.05.2012 12:01
joysii написа:
Спароток, може ли да те попитам защо се отнасяш така с Лидис?
Тя има право да сподели мнение по твоя постинг.
Нали затова го публикуваш?
Не само за да се изкипрят в коментарите единствено аплаузи.


Как съм се отнесъл с Лидис?
Не съм я наричал никога с обидни епитети, не съм я обвинявал във фалшификации. Тя е този, който обижда и заплашва...
цитирай
160. germantiger - ...
19.05.2012 12:35
140. merlin68 - До 136. анонимен,
00:00 мисля че си напълно прав. Германците наричат вагри, всички балтийски славяни, а те обитават почти цялото крайбрежие на Балтийско море.

...

Славяните никога не обитават "почти цялото балтийско крайбрежие", нито в античността, нито в средните векове, нито днес.

1. Балтийско море е наричано германски океан от древните, после швабско море, картографирано с германски племена по брега в летописи и извори

2. Източна Балтика населена от балти като ести-есртонци, латвийци, пруси

3. северна населена от ургофини и шведи

4. западна от дани, германи

5. в по-късен етап тевтонски орден, градове като рига създадени от германци, доста са градовете които мога да спомена, но този е столичен и голям

ТВЪРДЕНИЕТО ТИ Е ГРЕШНО, бих казал комично мерлин или просто лъжливо!
цитирай
161. sparotok - Тацит
19.05.2012 12:43
germantiger написа:
140. merlin68 - До 136. анонимен,
00:00 мисля че си напълно прав. Германците наричат вагри, всички балтийски славяни, а те обитават почти цялото крайбрежие на Балтийско море.

...

Славяните никога не обитават "почти цялото балтийско крайбрежие", нито в античността, нито в средните векове, нито днес.

1. Балтийско море е наричано германски океан от древните, после швабско море, картографирано с германски племена по брега в летописи и извори

2. Източна Балтика населена от балти като ести-есртонци, латвийци, пруси

3. северна населена от ургофини и шведи

4. западна от дани, германи

5. в по-късен етап тевтонски орден, градове като рига създадени от германци, доста са градовете които мога да спомена, но този е столичен и голям

ТВЪРДЕНИЕТО ТИ Е ГРЕШНО, бих казал комично мерлин или просто лъжливо!


Тигре, един учен R.G. Latham предлага интересна работа, която ти препоръчвам ( Germania of Tacitus, Ethological Disertation and Notes).

Не всичко в нея е верно, но има данни, които са слабо известни, а са важни за разбирането на реалността.

В интернет има и Географията на Клавдий Птолемей. Той нарича залива на Гданск - Венетски залив. Споменава също племена като булини ( поляни), пагурите ( погорци, горяни)...и т.н.

Славяни е подвеждащо понятие и трябва да се преразгледа иначе имаме още дълго време да спорим за нищо...
цитирай
162. germantiger - ...
19.05.2012 12:45
За скелетите в исландия не знам, конкретиката може да е всякаква или съмнителна, но не изключвам това. Не го пиша за да те уязвя, но споменавяам, че в България също се твърдеше, че ичиргобоуила Мостич ли беше монголоид или някой друг.

Дори да не е бил той, то в БГ си имаме мтатари, с някои лично съм служил в БА.

Тук също е имало келтско Тиле, англопоселения макар и комично малки, рудари саксонци при Асеня, юруци и подобна турска паплач няма да коментирам итн итн итн. Във всеки случай Исландия демографски и антропологично е по-хоимогенна или "чиста" от България и всякя континентална страна и това е съвсем нормално. Монголоидни белези има и в севевропа и то регистриран процент, спор неможе да има в това.

Потрребителя за осло и Ослава е прав - има такава легенда и може да е основана на реалност, съвсем не легендарна!
цитирай
163. germantiger - ...
19.05.2012 13:37
"Фундаментално" какво казвам:

1. Без съмнение микс със славяни в балтика има. Това, че в античността почти всичко на север и в централна европа и почти винаги е писано германско разбира се, е заблуда на древните които не са правили детайлна и истинна разлика.

2. Същността и огромното множество викинги са германо-скандинавски народи, норвегия, швеция и на юг дания не само са германска езикова група, а антропологично също са нордически германски народи.

3. Микс има навсякъде в различна обаче степен - В ТОЗИ РЕД НА МИСЛИ В УКРАИНСКИТЕ ДНЕС СТЕПИ ИЛИ В ДНЕС РУСКИТЕ В ПРЕДКАВКАЗИЕТО ДА ИЗБРОЯВАМ ЛИ КОЛКО И КАКВИ СА "МИНАВАЛИ", ОТСЯДАЛИ ТИН - ТОГАВА КАКВИ ЩЕ "НАПРАВИМ" РУСНАЦИТЕ И УКРАИНЦИТЕ - ПОВЯРВАЙ МИ ТРАКО-СКИТИ (ако има такива) ВЪОБЩЕ НЯМА ДА СА.

4. ТУК ПРЕЗ БАЛКАНИТЕ СА МИНАВАЛИ КОЛКО И КАКВИ - ТОГАВА?!

5. Микс и влияния, връзки и импулси имало и вероятно винаги ще има, но намека на мерлин, че почти всичко е сливянин, подмяната на скандинавците със славяни е за мен нагла неистина!

6. Намека на други коментиращи тук потребители карто никкикм, че аз или явно заявеното, че друг е въшка, мършояд, лешояд и още "кво" мога да коментирам с една майчина.

"Е тва беше", засега.
цитирай
164. allvin - Хахахаха ... добре си го наредил,Атила! :))) Поздравления!!!
19.05.2012 13:48
atilla написа:
voulgaros написа:
СПОРЕД ЕЛЕНА БЛАВАТСКА ПЪРВИТЕ ГЪРЦИ-АХЕО-МИКЕНИТЕ СА ВИД КЕЛТИ.

СПОРЕД КЛАСИЦИТЕ И РОМАНТИЦИТЕ ОТ 18 И 19 ВЕК (1701-1900 ГОДИНА) СТАРИТЕ ЕЛЛИНИ СА БИЛИ НОРДИЦИ--С НОРДИЧЕСКИ КРЪВ И ГЕНИ.....КАТО МЕНЕ...

ПАВЕЛ И ВСИЧКИ ВУЛГАРИ СТЕ С АРАБСКА КРЪВЧИЦА....ДОЛФ ЛУНДГРЕН ГО Е СРАМ ОТ ВАС..ВУЛГАРОСИ..

ТРАКИТЕ СА СТАНАЛИ ГЪРЦИ МНООООООГО ПРЕДИ КОНЯРИТЕ ДОШЛЯЦИ ОТ КАРАКОРУМ ДА ДОИДЕТЕ НА ГРЪЦКАТА ИМПЕРСКА ЗЕМИА...

ДОЛЕН КАРАШЪК ОТ ТЮРКИ, АРАБИ И СЛАВЯСНКИ УНТЕРИ..И 1,5 МИЛИОНА ЦИГАНИ ДНЕСКА..
БУХЪХЪХЪХЪЪХХЪХЪ

Ей, мазно семитче, ти таз тьотня за сериозен автор ли я смяташ?
Сега ще ти опиша как изглежда един гръцко-нордитски келт:
Нисък,черен с изразени близкоисточни черти, мазна косица, бяла ризка, черни панталонки с няколко бастички, мокасинки с възможно най-много пискюли и финтифлюшки, задължително ланец и златни пръстени с камИчета и най-вече броеница в някоя от ръцете! Не знам как тоя гном може да е келт? - на мен, а и на другите тази гротеска по прилича на крадлив, смръдлив и мързелив ориенталец! За сравнение виж снимка на лидера на националистическата ви партия "Златна зора" Николаос МАЛЯКОС/името по прилича на гей организация/, та той си е жив мангал бе.
Сега се погледни в огледалото и ще видиш Долф Лунгрен в негатив!
Съгласен съм с теб за конете-българите имат и порода коне, а гърците порода магарета и са известни с това, че при престрелка вадят ножове!!! За това, смръдливо гномче, качвайте се на гемийките и право от дето сте дошли/делтата на Нил е близо/, Фараона на който сте били роби е мъртъв, а сегашните господари едва ли могат да ви различат от от себе си. Това ,че сте мързеливи мангали е очевидно, по източното крайбрежие на щатите за скапана работа казват "гръцка работа", а ние "циганска работа" ,то си е еднозначно, сега и в Европа така му казват! Препоръчвам ти за из път да си вземеш окултна книжка от изперкалата недоклатена рускиня за да си повдигаш духа!
Съжалявам Спароток, но не се одържам...

цитирай
165. vostroto - :)Закъснях доста, но
19.05.2012 13:59
Беше ми много интригуващо да прочета, Спароток! Пишеш увлекателно, и си положил доста труд! Благодаря!
Поздрави!
цитирай
166. germantiger - ...
19.05.2012 14:02
Пропуснал съм един фундаментален детайл:
Факта, че през България са минали немалко "всякакив" било "осовободители", било завоеватели, било "рейдиращи", не прави българите мишлинг!
Микс има във всеки народ, в днешна България също, но основата и множеството не е подменено - вече какво е то, тракийско или друго аз нито имам компетентност да определя, нито бих се ангажирал.

За теб е тракийско и автохтонно население и ти-спароток работиш последователно в аргументацията.

P.S.
Искрено се надявам някой главоч да не се сбърка и да нарече този ми коментар ласкаещ или нарочен, с тия които се знаем ме познават че слагач, топач или лигльо не съм. Пиша почти винаги чистосърдечно и с мисъл за истинноста!
цитирай
167. merlin68 - Тигър,
19.05.2012 15:36
никакъв намек няма в това което казвам, огромна част от Балтийското крайбрежие през периода 6-12 век е населено със словени, славяни, или както щеш ги наречи - не германци, говорещи славянски език. За многобройните славянски селища в днешна Германия, признават и германските археолози.

Херберщайн, още през ХVІ век, след като се запознава с руските летописи, изказва следното мнение: "Руснаците са извикали князете си, по скоро от ВАГРИТЕ, или ВАРЯГИТЕ, от колкото да връчат властта на чужденци, различаващи се от тях по вяра, обичаи и език."
Немците и скандинавците наричали ВАГРИ, ВАРЯГИ, всички крайморски славяни. Това е очевидно и основанието на Херберщайн да изкаже тази си мисъл.

Адам Бременски пише: "Славянски народи съществуват много. Сред тях най-многобройни са западните вагри....След това следват ободритите, които сега се наричат ререги, а градът им Магнополис."

Девять веков назад, на побережье Балтийского моря, над белоснежными скалами этого острова, который сейчас называется Рюген (федеральная земля Мекленбург — Передняя Померания), возвышался город Аркона. Остров как уже было сказано населяли руяне-русы. Вот как их описывали раннесредневековые хронисты:" Руяне, у других называемые руанами,— это жестокие племена, обитающие в сердце моря и сверх меры преданные идолопоклонничеству. Они первенствуют среди всех славянских народов, имеют короля и знаменитое святилище. (...) пренебрегая совершенно выгодами от земледелия, они всегда готовы совершать нападения на море, возлагая свою единственную надежду и все богатство на корабли."
На тези руяни населявали остров Рюген в днешна Германия, както и "Мекленбург — Передняя Померания", датчаните дълго време плащат данък. Тези славяни-варяги, се занимават с морско разбойничество.

Не е въпросът колко и какви са минавали тук или там, а каква е културата, традициите, езика които днес имаме.

цитирай
168. sparotok - Критски загадки
19.05.2012 17:38
vostroto написа:
Беше ми много интригуващо да прочета, Спароток! Пишеш увлекателно, и си положил доста труд! Благодаря!
Поздрави!


Приятелю, следващия постинг ще е още по-интересен. Става дума за Линеар А надпис от остров Крит. Гравиран е върху златен пръстен, като е споменат вариант на нашето име Ярей.

Поздрави!
цитирай
169. анонимен - Jomsvikings
19.05.2012 19:21
http://en.wikipedia.org/wiki/Jomsvikings

Интересни посоки на техните нападения.
цитирай
170. germantiger - ...
19.05.2012 21:12
Мерлин спонменавал съм ти го няколко пъти, но явно те зсяга сериозно факта, че германци е имало в земите на днешна полша и чехия спори се от над 2000-1000 гпрне до 500 гпрне в други области,. Славяните идват векове след тях към 4-5 век от новата ера и се нанасят в земите които германците са освободили преселвайк се по римската империя. Славяните превтопяват заварените германци и така няколко века. След това се бият с редица германски императори и маркграфове дигат си великото възтсание което убива, пали и плючкосва до хамбург и после ядат хурката.

Германците започват своята "реконкиста" и избиват славяните на изток от елбе, колонизират ги масово с германци и пртопяват една малка част от оцелелиоте - това е исторически факт, документиран и установен.

За пример подступими-потсдам като славянско селище е ликвидиран остават спори се от 3 до 5 къщи които са подарени с грамота на една графиня - празни къщите кьорав славянин не е оцелял в тях

оцелелите са в лаузитц, лужицките лужишките зорби/сорби, те не са били размирни възтанници и до днес никой не ги бара.

1. ГЕРМАНЦИ ВЕКОВЕ ПРЕДИ СЛАВЯНИТЕ В ЗЕМИТЕ НА ДНЕШНА ПОЛША ДОРИ

2. СЛАВЯНИ ВЕКОВЕ СЛЕД ТЯХ ДОШЛИ И ПРЕТОПИЛИ МАЛКОТО ЗАВАРЕНИ ГЕРМАНЦИ

3. ГЕРМАНСКА РЕКОНКИСТА, КОЛОНИЗАЦИЯ И ПРЕТОПЯВАНЕ НА ЗАВАРЕНИ МАЛКО СЛАВЯНИ Е ТОВА Е ИСТИНАТА

АРКОНА ПРЕДИ ДА ИМА СЛИВЯНИ В НЕГО Е БИЛ ОТ ТАЦИТОВО ВРЕМЕ КАРТОГРАФИРАН ГЕРМАНСКИ, ПОСЛЕ ИДВАТ СЛИВЯНИТЕ, ПОСЛЕ СА ИЗБИТИ А СВЕТИЛИЩЕТО ИМ ЗАПАЛЕНО И СРИНАТО, КОЙ БЕШЕ ГЕРМАНЕЦА КОЙТО ГО БЕШЕ СТОРИЛ ТРЯБВА ДА ВИДЯ В КНИГИТЕ МИ.
цитирай
171. merlin68 - Тигър,
19.05.2012 22:09
припомням ти, че в постинга и коментарите към него става въпрос за периода след VІ век и балтийското крайбрежие е населено предимно със славяни - вагри както ги наричат германците.
Да си чувал нещо за викинги до тогава? Колко многобройно е населението на Скандинавия до 5 век? Мислиш ли, че в тези студени трудни за обработване земи са живели много хора? Именно скитите идващи от югозапад след разпада на хунската империя носят там обществена организация от нов тип. Те са в основата на създаването на викингите, от тях произлизат княжеските и кралски родове създали първо Русия, а по-късно и държавите в Скандинавия.
Или ти смяташ, че живеещите по стотина човека в село скандинавци създадоха чужда държава, преди да имат своя:)
Що се отнася до това германци ли са живели преди V век на балтийското крайбрежие, то припомни си какво казват археолозите разкопали славянско селище от 6 век - че са намерили там славянин на 6000 години, не казват германец - немските археолози.
За това, че германците при своя "реконкиста" поголовно избиват местното население, аз не бих се хвалил на твое място.
цитирай
172. kostadin - Германското тигре е чело и слуш6ало ...
19.05.2012 23:02
Германското тигре е чело и слуш6ало разни неща,но никой не е длъжен да му вярва .На мене ми е чудно в кой зоопарк го държат и ако не е в зоопарк защо не побърза да се върне в местата където все пак живеят тези мили животинчета.Предполагам ,че и той както германците е забравил корена си
цитирай
173. bgwest - Викинги. . . . хм. . . ами това са ск...
19.05.2012 23:23
Викинги....хм...ами това са скити.Или по-точно някои северни скити,по-късно са наречени викинги,варяги и др.Но това са си скити/траки/.Някои от тях са приели чужд език,в случая "германски",точно така,както даките замениха тракийския си език с романски,южните траки/мпеласги/замениха тракийския си с гръцки и малоазийските траки/анатолийските/,които замениха тракийския си език с турски.Просто е като две и две.
Тук само ще напомня,че точно ние"тъпите" и "прости" "вулгари"запазихме и тракийския си език,и бит,и традиции,и обичаи.
Поздрави за Спароток!!!
цитирай
174. sparotok - МОЛБА
19.05.2012 23:30
Умолявам всички дискутиращи да се придържат към умерен тон. Само така можем да разрешим спора по даден въпрос, емоциите пречат и усложняват нещата.

Да покажем уважение един към друг, нека не превръщаме противника във враг.

Предварително благодаря!
цитирай
175. germantiger - ...
20.05.2012 03:11
173. merlin68 - Тигър,
19.05 22:09 припомням ти, че в постинга и коментарите към него става въпрос за периода след VІ век и балтийското крайбрежие е населено предимно със славяни - вагри както ги наричат германците.
Да си чувал нещо за викинги до тогава? Колко многобройно е населението на Скандинавия до 5 век? Мислиш ли, че в тези студени трудни за обработване земи са живели много хора? Именно скитите идващи от югозапад след разпада на хунската империя носят там обществена организация от нов тип. Те са в основата на създаването на викингите, от тях произлизат княжеските и кралски родове създали първо Русия, а по-късно и държавите в Скандинавия.
Или ти смяташ, че живеещите по стотина човека в село скандинавци създадоха чужда държава, преди да имат своя:)
Що се отнася до това германци ли са живели преди V век на балтийското крайбрежие, то припомни си какво казват археолозите разкопали славянско селище от 6 век - че са намерили там славянин на 6000 години, не казват германец - немските археолози.
За това, че германците при своя "реконкиста" поголовно избиват местното население, аз не бих се хвалил на твое място.цитирай

...

Умрем да се смеем като не ви е ясен германския език но го превеждате по бгагенции... хората не са намерили сливянин щото такъв е нямало тогава, а са намерили селище от този период преди хиляди години под славянско селище известно от по късен етап...

за населението в скандинавия не си прав, има бол изследвания за неговия демографски взрив встрани от войните на римската империя и встрани от християнизацията

А ПРОПО ИМЕНАТА И ИСТОРИЯТА НА СПОМЕНАТИТЕ ОТ МЕН ВИКИНГСКИ АРЛОВЕ НЯМА НИЩО СЛАВЯНСКО, ТЯ Е НАПИСАНА И КАТО ПРОИЗХОД И КАТО ДАТИРОВКА ФАКТ, НЯМА СЛАВЯНИ В НЕЯ.

...

СЕГА ЗА ХВАЛЕНЕТО" - В ОНЕЗИ ВЕКОВЕ Е БИЛО ТАКА ПРИМЕРНО:

КАЛОЯН АТАКУВА ВАРНА И НЕУСПОЯВА, ГАРНИЗОНА ВИЗАНТИЙСКИ СЕ ДЪРЖИ, НАШИЯ ЦАР МУ ОБЕЩВА ПРИ ПРЕДАВАНЕ ЖИВОТА И СВОБОДЕН ПЪТ ДО ГРАНИЦИТЕ НА ЮГ НА ВИЗАНТИЯ И КОГАТО ОНИЯ СЕ ПРЕДАВАТ НАШИЯ ПОГАЗВА ОБЕЩАНИЕТО СИ И ГИ ЗАРАВЯ ЖИВИ - ТОВА НЕ ГО ЗНАЕШ РАЗБИРА СЕ, НО Е ФАКТ.

В онези времена е било победа Мерлин и постижение! И нашите царе често пъти са били милостиви към враговете, това е изключение.
цитирай
176. germantiger - ...
20.05.2012 03:28
Брех тия славяни как ЦЯЛА САКНДИНАВИЯ СТАНАЛА ГЕРМАНСКА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ТАМ ГРАМ ГЕРМАНЕЦ НЕ Е ПРАВИЛ ПОЛИТИКА И МЕЧ В ОНИЯ ВЕКОВЕ УХ ЧЕ СТЕ МИ ЛЮБАВИ ;)

Чудя се зверскте турци след като векове колене и помохамеданчване, че и колонизация с юрушки и турски семейства не ликвидираха българите, как великите славяни се дадоха на германците и забравиха род, език, култура..., ей смех ;)

Значи викингите са скити, не са германски народи, антропологично широколики викате че са, понтиди пак смех

Езика им сливянски викате, имената им трябва да са, но нито език,н ито имена са славски, факт!

бойните им прийоми те не са славянски, ех, а какъв флот имат, че то славянин с флот исторически и традиционно йок да внадя в Балтика

Като се сетя и Клаус Щьортебекер и той пират, ама на не със сливянско име, ама иначе е скит нема начин :)

Въобще език, имена, антропология, извори, всичко това в киреча, всичко е сливянин, обаче не щеш ли този сливянин оцелял векове наред в лаузитц и до днес, запазил си език и нрави, но В ЦЯЛА СКАНДИНАВИЯ НЯКОЙ ГО ПОСКАНДИНАВИЛ, КОЙ БОГ ЛИ, АЛФ ЛИ ИЛИ МОЖЕ БИ СПЯЩАТА КРАСАВИЦА (то верно си е германска приказка народна).

Цял полуостров си сменил езиците
Цял полуостров според вас си сменил имената
Цял полуостров скандинавски си сменил антропотиповете
Цял полуостров скандинавия героите му неславяни всъщност са какво
Цял полуостров германоскандинавските му саги всъщност трябва да са сливянски пак според вас)

Итази промяна станала кога и кой ги е направил тези славяни германски народи, кой бе другари като няма кьорав христиенин там, кьорав германополитик, че и едноок нямец.

Значи другари и другарки московци:

швеция е славянска страна
норвефгия е славянска за вас
дания несъмнено славянска
германия няма начин да не е
англоамериканците са славяни

впрочем всички тези са българи нали?
добре де, не българи но тракоскитославяни

Бог е ... него не бива да го бараме, но също нали :)

... костадинчо, мама... защо така ме коментираш лично, явно на лс е болезнено за теб, та решаваш да ме провокираш под постинг, някак не е доблестно и нечистоплътно, възмажавай - не бива!
цитирай
177. merlin68 - Ловен сокол (Балобан)
20.05.2012 11:54
http://ljspillowbook.tumblr.com/post/22074869553/a-coin-of-anlaf-olaf-guthfrithsson-king-of
Тази монета е сечена от датски конунг в Англия 939-941г.
Някои западни изследователи твърде погрешно твърдят, че на монетата е изсечен гарван - гарванът на Один. Пропускат обаче доста очевидни несъответствия. Първо, гарванът на Один, всъщност са два гарвана, а на монетата единият липсва
Второ, гарван с такъв извит клюн няма
Трето, гарван с пръстен на шията също няма.

http://www.chernov-trezin.narod.ru/GerbRurika.files/image030.jpg - Псевдодирхем Ярополка (Ярополк I Светославич княз на Киевска Рус от 972-980г.)
На тази монета се вижда добре главата на сокола и пръстена на шията

http://www.chernov-trezin.narod.ru/GerbRurika.files/image051.jpg - глинена форма за отливане на печати (Стара Ладога)

http://www.chernov-trezin.narod.ru/GerbRurika.files/image026.jpg - сребърна тамга от 10 век Псков
http://www.chernov-trezin.narod.ru/GerbRurika.files/image024.jpg - другата страна на същата тамга
Още много находки на тамги, печати, токи на колани и др. с изображение на ловен сокол са открити на територията на Русия, както в района на Новгород, така и на юг в Киев.
Основателят на Русия - Рюрик - името на старогермански означава слава, но в славянските езици то означава СОКОЛ
Полски «raróg» - сокол Чешки «rarašek» - сокол Словенски «raroh» - сокол Украински «раріг» - сокол
Като се имат предвид всичките тези династични знаци със сокол, то очевидно произхода на Рюрик и името му не са с нормански произход. Сокол със свити криле пикиращ към жертвата си е гербът на Рюрик - първият герб на Русия.

Какво обаче прави този сокол на монети сечени от датски конунг в Англия?
Има сведения от английски летописи (сега не ми се рови точно да цитирам), където се казва, че морските разбойници нападащи Англия са основно дани (датчани) и славяни.

Ловният сокол обитава степите по черноморието, среща се и по нашите земи, но НЕ И В СКАНДИНАВИЯ.
Е кой създаде викингите:)
цитирай
178. get - - Анонмниче (63)... до папуасите и маорите :))) ... стигате вие в разсъжденията си - Май ?
20.05.2012 12:00
анонимен написа:
Чудя се кога ще стигнеш и до папуасите, маорите, и инуитите сигурен съм че ако се поразтърсиш и там ще намериш лингвистични и културни прилики с траките. :) Бе накратко като ти чета постовете тракийски чеп е прал от от Ванкувър до Владивосток и да ти кажа толкова си убедителен че дори скептик като мен на моменти се пропуква и намира логика в това което пишеш, продължавай в същия дух, скоро и мен може да спечелиш за каузата, а после може да си спретнем и един проект като Скопие 2014 ама в тракийски стил, да ни се възхищават комшиите на "античката" история :)


- Один, като изписване се среща и като, Водин ... оставам на вас да решите дали са отнася до "вода" или "водя" ?!!
- Богинята Фрея ... се е произнасяла Фрия(по-старо) ... според Закона на Грим - най-старото и именуване/произнасяне - Ще да е било Прия ... това пък ни води към новобългарските "приятно"(приветлив) и "приятел"(ка) ?!!
- По същият "Закон", по-старото на Господар(ка) ФРАУ е било, Пра(в)у ... тоест "право", "правеща" ... "Прав-Да" :))) ... Вероятно ще речете - Етимологични игри и напасване според нашите приумици - но да не забравяме, че това са думи от ЕВРЕПЕЙСКИ ЕЗИК ... странното е в чисто исторически аспект ... как така ?? - между балканци и скандинавляни ... стоят "славяни", които знаем, че са били на социално равнище много ниско(родови общини) ??
В контекста на последното, ще попитам как така и откъде скандинавци са възприели, думи отговарящи за социално иерархизирано общество ... След, като липсват връзки (?) между "антично" балканско и ранно средновековни "скандинавско" население ?!
- Така че имаме не само общност на език(етимология), а и културно-цивилизационно а и социално-иерархично повлияване ... от Юг-балкани, на север-варги-скандинави !
- За мен центъра на ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОТОКУЛТУРА е от Юг ... Балкани, Мала азия и Близък изток към периферията ... Север, запад и над Черноморие до Централна азия ! ... Как се е САМОНАРИЧАЛО това население не е толкова от значение ?!
цитирай
179. merlin68 - Тигър,
20.05.2012 12:02
не знам къде видя твърдения, че шведи, датчани и другите скандинавски народи са славяни?
Само казвам, че скитите идващи от югоизток носят нова обществена организация, те правят от местното скандинавско население - викинги. Тези скити (славяни) са носителите на държавността в в Европа след разпада на Рим. Те са в основата на създаването първо на българската, след това на руската, а по-късно и на скандинавските държави.
Ловния сокол като хералдически знак, както при Рюрикови, така и при датския конунг, говори или за това, че датчанина е бил васал на Рюрик, или, че имат общ корен - корен който в никакъв случай не е скандинавски, защото там ловни соколи не виреят.
цитирай
180. nikikm - 119. joysii
20.05.2012 13:14
бабче,питам се колко акъл има човек и какво лично достойнство,за да приеме епитети,като мърша и хиена,само и само да бъде "отгоре" в спор.?
цитирай
181. merlin68 - Скит, или норман?
20.05.2012 13:18
Ето какво описание дава Лъв Дякон, който лично се среща с киевският княз Светослав:
"Видяхме Светослав, плаващ по реката (Дунав) на СКИТСКА ладия. Той седеше на веслата и гребеше заедно с приближените си, без по нищо да се отличава от тях. ... Среден на ръст, с гъсти вежди и светло сини очи, гладко избръснат но с много гъсти и дълги мустаци. Главата му бе също обръсната но от едната и страна висеше сноп коса - знак на благородният му произход. Здрав врат, широки гърди и всички останали части от тялото му съразмерни, видът му бе застрашителен и суров. На едното му ухо висеше златна обеца украсена с рубин и два бисера. Дрехите му бяха бели и се отличаваха от тези на спътниците му само по това, че бяха изключително чисти."

Светослав е роден 942 - 945г.(спорно) и загива през 972г., той е внук на Рюрик,
Баща му Игор Рюрикович и майка му Олга (Хелга), както и дядо му Рюрик, са обявени за скандинавци от създатерите на "норманската" теория за произхода на руската държавност. Баща му Игор, управлява много кратко, тъй като е "убит от славяните" (според същата теория). Майка му Олга (Хелга) е ревностна христянка и докато управлява Русия налага там христянството. След навършване на пълнолетие Светослав поема властта и връща езичеството в Русия - това описание на Лъв Дякон, от първо лице ни показва как е изглеждал езичника Светослав.
Е как мислите, норман ли е той, или скит:)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/4/4b/Svjatoslav.jpg
цитирай
182. sparotok - Атила
20.05.2012 13:54
merlin68 написа:
Ето какво описание дава Лъв Дякон, който лично се среща с киевският княз Светослав:
"Видяхме Светослав, плаващ по реката (Дунав) на СКИТСКА ладия. Той седеше на веслата и гребеше заедно с приближените си, без по нищо да се отличава от тях. ... Среден на ръст, с гъсти вежди и светло сини очи, гладко избръснат но с много гъсти и дълги мустаци. Главата му бе също обръсната но от едната и страна висеше сноп коса - знак на благородният му произход. Здрав врат, широки гърди и всички останали части от тялото му съразмерни, видът му бе застрашителен и суров. На едното му ухо висеше златна обеца украсена с рубин и два бисера. Дрехите му бяха бели и се отличаваха от тези на спътниците му само по това, че бяха изключително чисти."

Светослав е роден 942 - 945г.(спорно) и загива през 972г., той е внук на Рюрик,
Баща му Игор Рюрикович и майка му Олга (Хелга), както и дядо му Рюрик, са обявени за скандинавци от създатерите на "норманската" теория за произхода на руската държавност. Баща му Игор, управлява много кратко, тъй като е "убит от славяните" (според същата теория). Майка му Олга (Хелга) е ревностна христянка и докато управлява Русия налага там христянството. След навършване на пълнолетие Светослав поема властта и връща езичеството в Русия - това описание на Лъв Дякон, от първо лице ни показва как е изглеждал езичника Светослав.
Е как мислите, норман ли е той, или скит:)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/4/4b/Svjatoslav.jpg


Светослав може да мине за роднина на Атила ( което е така разбира се). Приск нарича Атила скит и го описва като силен, широкоплещест мъж със среден ръст. Дрехите му се отличавали от тези на другите скити само с ослепителната си чистота. Приск не казва нищо за бръсната глава и кика, но според Фехер такова описание е дадено за хуните от Марцелин.
цитирай
183. анонимен - Диалектно и днес по селата в югоисточна България на водата казват ода, с ударение на "о"
20.05.2012 14:07
"Студена одИца ще пиеш ли?"
цитирай
184. sparotok - южни влияния в Скандинавия
20.05.2012 14:11
merlin68 написа:
не знам къде видя твърдения, че шведи, датчани и другите скандинавски народи са славяни?
Само казвам, че скитите идващи от югоизток носят нова обществена организация, те правят от местното скандинавско население - викинги. Тези скити (славяни) са носителите на държавността в в Европа след разпада на Рим. Те са в основата на създаването първо на българската, след това на руската, а по-късно и на скандинавските държави.
Ловния сокол като хералдически знак, както при Рюрикови, така и при датския конунг, говори или за това, че датчанина е бил васал на Рюрик, или, че имат общ корен - корен който в никакъв случай не е скандинавски, защото там ловни соколи не виреят.


Влиянията на стари източноедропейци в Скандинавия се призвават от скандинавските учени. Препоръчвам поредицата Studia Gothica.
цитирай
185. sparotok - благодаря Ви!
20.05.2012 14:13
анонимен написа:
"Студена одИца ще пиеш ли?"


Благодаря Ви за информацията!
цитирай
186. merlin68 - Ето какво описание дава Лъв Дякон, ...
20.05.2012 17:01
sparotok написа:
merlin68 написа:
Ето какво описание дава Лъв Дякон, който лично се среща с киевският княз Светослав:
"Видяхме Светослав, плаващ по реката (Дунав) на СКИТСКА ладия. Той седеше на веслата и гребеше заедно с приближените си, без по нищо да се отличава от тях. ... Среден на ръст, с гъсти вежди и светло сини очи, гладко избръснат но с много гъсти и дълги мустаци. Главата му бе също обръсната но от едната и страна висеше сноп коса - знак на благородният му произход. Здрав врат, широки гърди и всички останали части от тялото му съразмерни, видът му бе застрашителен и суров. На едното му ухо висеше златна обеца украсена с рубин и два бисера. Дрехите му бяха бели и се отличаваха от тези на спътниците му само по това, че бяха изключително чисти."

Светослав е роден 942 - 945г.(спорно) и загива през 972г., той е внук на Рюрик,
Баща му Игор Рюрикович и майка му Олга (Хелга), както и дядо му Рюрик, са обявени за скандинавци от създатерите на "норманската" теория за произхода на руската държавност. Баща му Игор, управлява много кратко, тъй като е "убит от славяните" (според същата теория). Майка му Олга (Хелга) е ревностна христянка и докато управлява Русия налага там христянството. След навършване на пълнолетие Светослав поема властта и връща езичеството в Русия - това описание на Лъв Дякон, от първо лице ни показва как е изглеждал езичника Светослав.
Е как мислите, норман ли е той, или скит:)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/4/4b/Svjatoslav.jpg


Светослав може да мине за роднина на Атила ( което е така разбира се). Приск нарича Атила скит и го описва като силен, широкоплещест мъж със среден ръст. Дрехите му се отличавали от тези на другите скити само с ослепителната си чистота. Приск не казва нищо за бръсната глава и кика, но според Фехер такова описание е дадено за хуните от Марцелин.


Под бели хуни, аз разбирам точно описанието на Светослав което Лъв Дякон прави. Бели дрехи и прически в стил "хунска мода"
цитирай
187. анонимен - Благодаря
20.05.2012 18:02
Страхотни материали пишете. А какво става с книгата която подготвяте? Чакаме я :)
цитирай
188. sparotok - КНИГА
20.05.2012 19:11
анонимен написа:
Страхотни материали пишете. А какво става с книгата която подготвяте? Чакаме я :)


Книгата е готова, мислех да публикувам на 24-ти май, но разбрах, че трябва да изчакам. Дадох на двадесетина човека да четат отделни материали и установих, че има още доста неясни неща.

Един приятел, когото много ценя дори ми се поскара, че стила ми е прекалено сложен, нуждае се от опростяване. Като ще се прави нещо, трябва да се направи добре, нали така:)

Надявам се скоро да мога да публикувам първа част на тракийския речник, тя ще е с ооколо 300 думи, никой не е представял досега толкова.
цитирай
189. joysii - бабче, питам се колко акъл има човек ...
20.05.2012 20:14
nikikm написа:
бабче,питам се колко акъл има човек и какво лично достойнство,за да приеме епитети,като мърша и хиена,само и само да бъде "отгоре" в спор.?

.......................
Деденце, повече акъл трябва да има от теб.
Ти не помниш и пет минути - приемам да съм лешояд и хиена - да.
Но да не съм мърша. Щото тези двете се хранят с мърша и "налитат" в този блог/според твоето тъпо виждане/. Не може да съм и лешояд и мърша едновременно,бе умнико.
Мършата - според теб- ясно кой е - този на когото "налитаме" пак според теб - ние хиените и лешоядите.
Още веднъж да обясня ли как ТИ НАРИЧАШ приятеля си Спароток?
Аз само изразих предпочитания - да ме наричат вид хищник е по-приемливо за мен , отколкото да ме изкарват /при това-приятели/ мърша.
Аре чао и си опичай акъла ,че звучиш доста глупаво.
цитирай
190. merlin68 - бабче, питам се колко акъл има човек ...
20.05.2012 20:21
joysii написа:
nikikm написа:
бабче,питам се колко акъл има човек и какво лично достойнство,за да приеме епитети,като мърша и хиена,само и само да бъде "отгоре" в спор.?

.......................
Деденце, повече акъл трябва да има от теб.
Ти не помниш и пет минути - приемам да съм лешояд и хиена - да.
На да не съм мърша. Щото тези двете се хранят с мърша и "налитат" в този блог/според твоето тъпо виждане/. Не може да съм и лешояд и мърша едновременно,бе умнико.
Мършата - според теб- ясно кой е - този на когото "налитаме" пак според теб - ние хиените и лешоядите.
Още веднъж да обясня ли как ТИ НАРИЧАШ приятеля си Спароток?
Аз само изразих предпочитания - да ме наричат вид хищник е по-приемливо за мен , отколкото да ме изкарват /при това-приятели/ мърша.
Аре чао и си опичай акъла ,че звучиш доста глупаво.


Жоси, аз не бих те нарекъл лешояд разбира се в никакъв случай. Пък и факт е, че ти тук никого не си успяла да изядеш до сега:)
цитирай
191. nikikm - Последно!
20.05.2012 20:47
merlin68 написа:
joysii написа:
nikikm написа:
бабче,питам се колко акъл има човек и какво лично достойнство,за да приеме епитети,като мърша и хиена,само и само да бъде "отгоре" в спор.?

.......................
Деденце, повече акъл трябва да има от теб.
Ти не помниш и пет минути - приемам да съм лешояд и хиена - да.
На да не съм мърша. Щото тези двете се хранят с мърша и "налитат" в този блог/според твоето тъпо виждане/. Не може да съм и лешояд и мърша едновременно,бе умнико.
Мършата - според теб- ясно кой е - този на когото "налитаме" пак според теб - ние хиените и лешоядите.
Още веднъж да обясня ли как ТИ НАРИЧАШ приятеля си Спароток?
Аз само изразих предпочитания - да ме наричат вид хищник е по-приемливо за мен , отколкото да ме изкарват /при това-приятели/ мърша.
Аре чао и си опичай акъла ,че звучиш доста глупаво.


Жоси, аз не бих те нарекъл лешояд разбира се в никакъв случай. Пък и факт е, че ти тук никого не си успяла да изядеш до сега:)

Нищо не може да промени фактите!Каквито и дрешки да слагате,имате чип!Съжалявам ви истински,макар,че не можете да разберете това!
цитирай
192. bulgarinut57 - БЪЛГАРИНО nikikm,
20.05.2012 21:38
Ти друже да си виждал:
от керемида - масло,
от поп - сълзи,
от умрел - писмо,
та и от joysii - разум търсиш ?

Билярдна топка с три гънки й е малкото "мозък" в канчето.
Първата е за бионужди,
втората - за равновесие,
а третата да лае: БАН, БАН, БАН,... без да уточнява "исторически" институт.
цитирай
193. joysii - 191. merlin68
20.05.2012 22:11
Ама разбира се,бе Мерлин.
Аз и не съм имала намерение да изяждам някого.Защо ми е притрябвало да го правя?
Просто написвам по нещичко тук и това е.
Ама на Никито не му увира акълецът, непрекъснато се опитва да ме обижда.Естествено - не успява, защото е глуповат и БЕЗ ДА ИСКА взема ,че изкарва Спароток мърша.
Сори.
цитирай
194. joysii - 192. nikikm - Последно!
20.05.2012 22:12
Уууу - разгеле!
Усети се ,че е време да млъкнеш.
цитирай
195. joysii - 194. bulgarinut57
20.05.2012 22:56
"...без да уточнява "исторически" институт. "
............................
Оле мале....какви исторически институти,бе?
Исторически институти в БАН няма.
Има Институт за исторически изследвания, има Археологически институт с музей.
Божееее....
цитирай
196. germantiger - ...
20.05.2012 22:59
Гет, няма на германски Водин

1. Има Один/Оден

2. Има Вотан

3. Има Донар

4. ГРУБАТА ГРЕШКА ПРИ ТЕБ ГЕТ

БЪРКАШ ФРИЯ С ФРЕЙЯ/ФРЕЯ
РАЗЛИЧНИ ДВЕ СА !!!!!!!!!!
ФРИЯ Е ФРИГГ СЪЩО НАРИЧАНА

5. НАТАМАНЯВАШ ДВЕ НО ПРОПУСКАШ ЕТО ТЕЗИ ДУМИ ОТ САГИТЕ:

ХЬОД
ХЛИДСКЯЛВЕ
ЛОКИ
БАЛДР
БРИЗИНГАМЕН
ФРАЙР
ТРЮМ
ХРУНГНИР
НЬОРД
АСГАРД
СКАДИ/СКАДЕ
ИДУНН
ЗИГРУНН
ЕГИР
ЗИФ
ТОР
АЙТРИ
СКУЛД
ЕТУНХАЙМ
ЕРМУНГАНД
ФЕНРИР
БРОК

6. ГЕТ, ОДИН/ОДЕН Е БОГ НА СЛЪНЦЕТО, ЗА НИКАКВА ВОДА НЕ ИДЕ РЕЧ И НИКАКЪВ ВОДИН...

ТА КЪДЕ ГЕТ В ТЕЗИ ИМЕНА СЛАВЯНСКО...

Ако знаеше целия германо-скандинавски пантеон ти щеше да се усетиш с коко десетки думи на места, герои, зверове мога да те затрупам, ако желаеш ще го сторя?!
цитирай
197. germantiger - МЕРЛИН ЕТО ГИ КОНУНГИТЕ НА ДРЕВНАТА РУСЬ, МНОГО ОТ ТЯХ С ГЕРМАНОСКАНДИ ИМЕНА
20.05.2012 23:03
Название Время создания Имена конунгов №

Исторические сочинения

Landnámabók – Книга о Заселении страны
конец XII в.
Burisláfr konungr ór Görðum 2

Hversu Noregr byggðist – Как была заселена Норвегия
конец XII – начало XIII в.
Sigtrygg Austrvegs konungr
5

Guta saga – Сага о гутах
первая четверть XIII в.
Ierzlafr í Hulmgarþr
8

Sögubrot af fornkonungum – Фрагмент о древних конунгах
вторая половина XIII в.
Raðbarðr konungr í Garðaríki; í Austrríki
22

Королевские саги

Ágrip af noregs konungasögum – Обзор о норвежских конунгах
конец XII в.
Jaritláfr í Austrvegi
1

Saga Ólafs konungs Tryggvasonar af Oddi múnk – Сага об Олаве Трюггвасоне монаха Одда
ок. 1190 г.
Valldamarr konungr í Garðaríki;
Garða konungr;
Vissivaldr Austruegs konungr;
Jarizleifr konungr; 4

Orkneyinga saga – Сага об оркнейцах
конец XII – начало XIII в.
Iarizleifr í Garðaríki
6

Færeyinga saga – Сага о фарерцах
1200-1220 гг.
Valldamarr í Garðar
7

Ynglinga saga – Сага об Инглингах
1220-1230 гг.
Oðinn;
Ívarr víðfaðmi
10

Óláfs saga Tryggvasonar – Сага об Олаве Трюггвасоне
1220-1230 гг.
Valdamarr konungr af Hólmgarði;
Vissavaldrór Garðaríki;
Eiríkr jarl í Aldeigjuborg;
11

Óláfs saga helga – Сага об Олаве Святом
1220-1230 гг.
Eirík Emundsson;
Jarizleifr konungrór Hólmgarði;
Rögnvaldr jarl af Aldeigjuborg;
Óláfr Tryggvasson í Garðaríki
12

Haralds saga Sigurðarsonar – Сага о Харальде Сигурдарсоне (Сага о Харальде Суровом)
1220-1230 гг.
Jarizleifr konungr í Garðaríki
13

Magnússona saga – Сага о сыновьях Магнуса
иначе:
(Saga Sigurðar, Eysteins ok Olafs – Сага о Сигурде, Эйстейне и Олаве; Saga Sigurðar Jórsalafara – Сага о Сигурде Крестоносце)
1220-1230 гг.

Haralldr Valldimarsson austan ór Hólmgarði sonar Jarizlefs gamla;
Jarizleifr gamli 15

Magnúss saga Erlingssonar – Сага о Магнусе Эрлингссоне
1220-1230 гг.
Haraldr konungr ór Görðum austan;
Valdamarr Jarizleifsson
14

Knytlinga saga – Сага о Кнютлингах
конец 1250-х гг.
Valdamar Jarizleifsson Valdimarssonkonungr í Hólmgarði;
Haraldr Valdamarsson konungr í Hólmgarði;
Jarizleifr konungr ór Hólmgarði
19

Hákonar saga Hákonarson – Сага о Хаконе Хаконарсоне
1264-1265 гг.
Alexandr konungr af Holmgarþi;
Holmgarþz konungr;
Andres konungr af Sursdaulum broðir Alexandri
20

Eymundar þáttr – Прядь об Эймунде
конец XIII в.
Valdimarr konungr austan ór Garðaríki;
Búrizlafr í Kænugarði;
Jarizleifr í Hólmgarði;
Vartilafr í Palteskja;
Vartilafr í Kænugarði;
Eymundr í Palteskja;
Rögnvaldr Ulfssonar jarl yfir Aldeigjuborgi
26

Саги об исландцах

Bjarnar saga Hítdœlakappa – Сага о Бьёрне, Победителе из Хитдаля
до 1230 г.
Valdimar konungr í Garðaríki
16

Hrafnkels saga Freysgoða – Сага о Хравнкеле годи Фрейра
конец XIII в.
Garðskonungr (26)
27

Svaða þáttr ok Arnórs kerlinganefs – Прядь о Свади и Арноре Старушечьем Носе
XIII в.
Burizláfr konungr ó Görðum
28

Саги о древних временах

Yngvars saga víðförla – Сага об Ингваре Путешественнике
ок. 1180 г.
fylkiskongr austan ur Garðaríki (27);
Jarizleifur;
Burizleifur;
Silkisif í Austrvegi;
Svein Ingvarsson í Austrvegi
3

Þiðriks saga af Bern – Сага о Тидреке Бернском
ок. 1250 г.
Hærtnið konongr af Ruscialande i Austrríki;
Hirðer bróðir Hærtniðs;
Osanctrix í Villcina land;
Valldemarr (Walldimarr) konungrí Ruscia land ok Pulerna land, konungr ruzi manna, konungr í mikla Ruzi; konungr af Hólmgarði;
Ilias/Iron jarl igrecia; Jron jarl broðir Valldemars konungs; Jron jarl hofðingja i ruzilandi;
Þiðrek Valldemarrson; Runi konungr af Austrríki
17

Hervarar saga ok Heiðreks konungs – Сага о Хервёр и конунге Хейдреке
ок. 1250 г.
Siglami konungr í Garðaríki;
Arngrímr Konungr í Garðaríki;
Garðakonungr;
Ívar inn víðfaðmi í Austrríki;
Hvítserkr Ragnarsson í Austrríki;
Bjartmar jarl í Aldeio borg
18

Völsunga saga – Сага о Вёлсунгах
1260-1279 гг.
Jarisleifr
21

Sögubrot af fornkonungum – Фрагмент о древних конунгах
вторая половина XIII в.
Raðbarðr konungr í Garðaríki;
í Austrríki
22

Gautreks saga – Сага о Гаутреке
конец XIII в.
Sísarr konungr ór Kænugarði
23

Hrólfs saga Gautrekssonar – Сага о Хрольве Гаутрекссоне
конец XIII в.
Hálfdan konungr;
Ketill konungr í Garðaríki
24

Þorsteins þáttr Bæjarmagns – Прядь о Торстейне Хуторском Силаче
конец XIII в.
Óttarr jarl af Hólmgarðum
25

Örvar-Odds saga – Сага об Одде Стреле
конец XIII – начало XIV в.
Herrauðr konungr í Garðríki;
Oddr konungr í Garðaríki;
Kvillanus (Blesi) konungr í Hólmgarðar;
Marró konungr í Móramar, land í Garðaríki;
Ráðstafr konungr í Ráðstofa;
Eddval konungr í Súrsdal;
Hólmgeirr konungr í Hólmgarði;
Paltes konungr í Palteskjuborg;
Kœnmarr í Kœnugörðum;
Silkisif drottning í Garðaríki
29

Sturlaugs saga starfsama Yngolfssonar – Сага о Стурлауге Трудолюбивом Ингольвссоне
ок. 1300 г.
Raundolfr konungr Biarma;
Styrlaugr í Bjármalandi, í Aldeigjuborgi;
Ynguar konungr j Gordum austr, í Aldeigjuborgi;
Dagr konungr í Garðalandi;
Franmarr konungr af Aldeigjuborgi
30

Göngu-Hrólfs saga – Сага о Хрольве Пешеходе
начало XIV в.
Hreggviðr konungr í Garðaríki;
Grímr ægir í Ermlandi;
Hrólfr konungr í Garðaríki
31

Bosa saga ok Herrauðs – Сага о Боси и Херрауде
середина XIV в.
Hárekr konungr í Bjarmalandi
32

Hálfdanar saga Eysteinssonar – Сага о Хальвдане Эйстенссоне
середина XIV в.
Hergeirr konungr í Aldeigjuborg;
Eisteinn konungr í Aldeigjuborg;
Skúli jarl í Álaborg ok jarlsríki því, sem þar lá til, konungr í Garðaríki;
Úlfkell jarl í Álaborg;
I sgerðr drottning í Aldeigjuborg;
Hárekr konungr á Bjarmalandi;
Hálfdan konungr á Bjarmalandi
33

Sörla þáttr – Прядь о Сёрли
XIV в. (по рук.)
Högni konungr í Austrvegi
34

Egils saga einhenda ok Ásmundar berserkjabana – Сага об Эгиле Одноруком и Асмунде, убийце берсерков
XIV в.
Hertrygg konungr af Rússía
35

Рыцарские саги

Tristrams saga ok Ísoddar – Сага о Тристраме и Исодд
1226 г.
Elemmie konungr af Hólmgarþi;
Seran;
Desixtus
9
цитирай
198. germantiger - ...
20.05.2012 23:13
ВСЕКИ ИЗВОР ПОСОЧЕН В КОМЕНТАРА МИ НАГОРЕ ПЛЮС ОЩЕ ДЕСЕТКИ ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИ САГИ РАЗКАЗВАЩИ ЗА ВИКИНГИ МОГА ДА ПОСОЧА.

ВСИЧКО ТОВА ГО ИМА ДИГИТАЛИЗИРАНОИ В ОРИГИНАЛ В "БИБЛИОТЕКИ".

ДО МОМЕНТА УСТАНОВИХ:

1. Грубата грешка на гет между две богини, той ги мисли за една

2. Необяснението на десетките които мога да добавя имена на персонажи във вивкингските саги и митологията на севера без да са славянски

3. За конунгите и дорттингите в киевска русь и русь може да се пише много - няколко книги имам само за това на руски и на западни езици, мога да посоча автори, заглавия - броя на страниците одри как изглеждат - ИСКАТЕ ЛИ?

КЪМ ТОВА ЩЕ ДОБАВЯ ОГРОМНЕ САЙТ САМО ЗА ГЕРМАНО-СКАДИ МИТОЛОГИЯТА НА АНГЛИЙСКИ И НЯКОЛКО СКАНДИНАВСКИ ЕЗИЦИ ВЕРСИЯ.
цитирай
199. merlin68 - Тигър,
20.05.2012 23:37
знаеш ли сагата за смъртта на Орвар Одд?
Ухапан бил от отровна змия изпълзяла от черепа на коня му. А конят му бил убит от самия него понеже гадателките му предсказали, че коня ще го убие. Е като отишъл да види скелета на коня подритвайки черепа му - умрял.
Това е скандинавска сага за някакъв скандинавски герой писана в 13 век.
Само, че Вещий Олег (879 — 912) - княз в Русия до навършването на пълнолетие на Игор, синът на Рюрик, според руските сказания влезли в летописите бил умрял по съвършено същия начин.
Та така тигър, се пишат сагите, чул - недочул, сменил това онова (най вече героя) и хоп става сага.
Сагите са хубаво нещо, но те тук се наричат приказки. Когато имаш различни факти за едно събитие, може да го подкрепиш и със сага, но само със саги история не се пише.
Обясни ми как датски конунг сече през 10 век в Англия монети със сокол - сокола на Рюрикови? Как да приемем това за доказателство, че Рюрик е датчанин от същия род, след като ловни соколи в Дания няма? Може само да приемем, че датския конунг или е васал на Рюрикови, ил пък е от техния род, но този род идва от югоизток, а не от Скандинавия:)
За славяни по цялото южно крайбрежие на Балтика си има археология, има си сведения от историци (включително германски) има остров Руян (Рюген), Аркона, град Рерик където живеят обордитите наречени още ререги (соколари) и т.н.
цитирай
200. d3bep - Много по - старо е влиянието на ср...
21.05.2012 10:46
Много по - старо е влиянието на средиземноморието върху балтика и въпросните викинги са просто един сбирщайн. Не са шведски и Датски ,аккто ги водят днес по сега същрествуващи държави ,а са отделни пиратски кораби, които вербуват орди, плъзвайки навсякъде.

Балтика обаче е обект на сериозно влияние от района на балканите още от микенско време.
цитирай
201. анонимен - do lisdis
21.05.2012 11:52
Бих желал да направя наблюдение, без да обиждам никого!
- днешните българи са чуждопоклонници. Не ме учудва отношението на Лисдис - вярвам,че от 20 и повече години е в Швеция. Там животът и обществото са така организирани, че емигрантите, особено от по-бедни държавици за 1 поколение стават по-шведи от шведите!
- присъствието на лисдис и отношението й показват, че шведите си вършат добре работата и са я моделирали успешно.
цитирай
202. анонимен - vkluchwam se za otgovor na lisdis
21.05.2012 11:58
lidislidis написа:
Освен, че звучиш смешно, звучиш и тенденциозно елементарно , дори в обвиненията си към мен за празните ми думи... Съвсем скоро ще те насоча към изследванията на скандинавци, които не боравят с езикови общи сходни думи, ами са впрегнали цели институти, профосори, архиолози от севера . Наистина не се замисляш, а наивно си съчиняваш измислици, недомислици. Имаш незнания и то солидни по въпроса за времето на викингите. Решил си да прекрояваш история, но не става там където я има и е доказана с научни изследвания и факти от историците от векове със знания.
То не става само с желание и измислици...Ти виждал ли си селището на викингите в Швеция, чел ли си история на севера, участвал ли си в форуми за викингите , въобще звучиш доста измислено, смешно и елементарно скалъпено.
Тези дни ще пусна статия по въпроса с мнението на северни историци професори и науччна литература. Не е лесно, както си мислиш , не е като тенденциозното ми оплюване от групата ви с лъжи и интриги, да се оплюе и изопачи исторически период с доказани истини в него на база изследвания .Смешно е, че и елементарни неща, като ръста, биологическия вид се мъчиш да измениш?! Не били руси, не били високи, ами били дребни мургавелци, а? Нямаш и познания по биология и връзката и с климат, оскъден си откъм исторически изследвания и факти ... Не са наивни северните хора, да чакат теб "световния учен" да ги учи на викингски корени и история ! Наивно и елементарно звучиш...за да не кажа доста лъжливо с тенденция .


Бих желал да направя наблюдение, без да обиждам никого!
- днешните българи са чуждопоклонници. Не ме учудва отношението на Лисдис - вярвам,че от 20 и повече години е в Швеция. Там животът и обществото са така организирани, че емигрантите, особено от по-бедни държавици за 1 поколение стават по-шведи от шведите!
- присъствието на лисдис и отношението й показват, че шведите си вършат добре работата и са я моделирали успешно.
цитирай
203. анонимен - Обратно кимане с глава за Да и Не...
21.05.2012 13:29
Здравей, sparotok ! Прочетох някои от твоите статии,които ми бяха изключително интересни. Имам един въпрос, който не е свързан с темата, за което се извинявам. Та... бих искала да разбера,твоето мнение за това от къде произлиза обратното кимане с глава за Да и Не в България.
цитирай
204. kostadin - ВСЕКИ ИЗВОР ПОСОЧЕН В КОМЕНТАРА МИ ...
21.05.2012 13:46
germantiger написа:
ВСЕКИ ИЗВОР ПОСОЧЕН В КОМЕНТАРА МИ НАГОРЕ ПЛЮС ОЩЕ ДЕСЕТКИ ГЕРМАНО-СКАНДИНАВСКИ САГИ РАЗКАЗВАЩИ ЗА ВИКИНГИ МОГА ДА ПОСОЧА......
......

ВСИЧКО ТОВА ГО ИМА ДИГИТАЛИЗИРАНОИ В ОРИГИНАЛ В "БИБЛИОТЕКИ".
.... мога да посоча автори, заглавия - броя на страниците одри как изглеждат - ИСКАТЕ ЛИ?

КЪМ ТОВА ЩЕ ДОБАВЯ ОГРОМНЕ САЙТ САМО ЗА ГЕРМАНО-СКАДИ МИТОЛОГИЯТА НА АНГЛИЙСКИ И НЯКОЛКО СКАНДИНАВСКИ ЕЗИЦИ ВЕРСИЯ.

Нали разбираш ,че някой има интерес да подържа всичките ти източници.Повтаряш нещо измислено за заблуда над 1000 пъти и като Гьобелс чакаш да се възприеме ,като истина.Но така се правят и войните днес има фирми за разпалването им Ти да не си от такава фирма борецо за изкривена историческа истина
цитирай
205. germantiger - ...
21.05.2012 15:30
анонимен написа:
Бих желал да направя наблюдение, без да обиждам никого!
- днешните българи са чуждопоклонници. Не ме учудва отношението на Лисдис - вярвам,че от 20 и повече години е в Швеция. Там животът и обществото са така организирани, че емигрантите, особено от по-бедни държавици за 1 поколение стават по-шведи от шведите!
- присъствието на лисдис и отношението й показват, че шведите си вършат добре работата и са я моделирали успешно.


Не познавам лично лидис, а само имагинерно в нета - тя не живее в Швеция, а в суомиФинландия.

Шведите и норвежците имат проблеми с емигрантите и това го знам не само от тях, но от познат българин живеещ в Норвегия.

Политиката им една част от която е хранене на боклукемигранти легнали на скандинавски гръб и водеща до демографско, културно и постепенно нравствено ликвидиране на скандинавските народи е широкоизвестна и антинародна.

...

Мерлин, примера ти с една сага не издържа, защото по твоята логика всички народни бгпесни трябва да ги зачеркнем като носещи инфо, не бъркай сагите с приказки, има бол исторически саги в германо-скандинавските народи.

Както вчера ти споменах на лс има изследвания, че и Иля Муромец не е руснак, но ти казах че за мен той, Добръйня Никитич и Альоша Попович са руснаци, но вероятно според някой като дзвер са сбирщайн.

А пропо дзвере тракирте също са сбирщайн - общо название у гърците за много от тези които въобще живеят на север, а египтяните и преди и днес са доказан сбиртщайн - днес циганскоарабски, а преди не знам - ашладисани от едни светли морски народи!

Костадине - моите източници са дигитализирани ксерокопия на всичко писано преди векове от автори, преписано в скриптории итн. В тези извори намираш и твоето за траки или българи. Виж поддържането на днешните рускопанславянски политики и съчинения е вярно предмет на друга дискусия!
цитирай
206. sparotok - ?
21.05.2012 16:01
анонимен написа:
Здравей, sparotok ! Прочетох някои от твоите статии,които ми бяха изключително интересни. Имам един въпрос, който не е свързан с темата, за което се извинявам. Та... бих искала да разбера,твоето мнение за това от къде произлиза обратното кимане с глава за Да и Не в България.



Честно казано не мога да отговоря на този въпрос...Успех в търсенето:)
цитирай
207. sparotok - Балтик
21.05.2012 16:04
d3bep написа:
Много по - старо е влиянието на средиземноморието върху балтика и въпросните викинги са просто един сбирщайн. Не са шведски и Датски ,аккто ги водят днес по сега същрествуващи държави ,а са отделни пиратски кораби, които вербуват орди, плъзвайки навсякъде.

Балтика обаче е обект на сериозно влияние от района на балканите още от микенско време.


Даже и името на Балтика е Балканско, идва от балта, балтина - блато...(Има го в тракийското Ди-балтум)...От тези български думи идва и названието на езерото Балатон в Унгария...

Поздрави!
цитирай
208. germantiger - ...
21.05.2012 16:59
Die Verwendung von mare balticum ist zurückzuführen auf den Namen einer großen Insel mit reichen Bernsteinvorkommen im nördlichen Europa, die der antike römische Gelehrte Plinius der Ältere als Baltia oder Balcia, eigentlich vermutlich Abalcia,[4] erwähnt und die im Mittelalter mit der preußischen Küste identifiziert wurde. Wie Plinius an anderer Stelle aber bemerkte, ist Balcia identisch mit der von Pytheas von Massilia entdeckten Insel Basilia und nur ein anderer Name für die Nordseeinsel Abalus,[3] bei der es sich um Helgoland handeln könnte. Eine andere These lokalisiert Baltia als die dänischen Ostseeinseln Fünen oder Seeland (eine oder beide).[Die etymologische Herkunft des Wortes Baltia ist hingegen unklar. Einerseits wird ein Zusammenhang mit dem dänischen Bælt („Gürtel“) als ursprünglicher Begriff für die Meerengen Skagerrak und Kattegat angenommen,[6] andererseits auf die Balten, das heißt die „Weißen“, als Beschreibung der nichtslawischen Anrainer der Ostsee verwiesen.[7] In seinem Buch Die Deutschen und die Nachbarstämme vertritt Johann Kaspar Zeuß die Ansicht, dass der Name der Insel Baltia bei Plinius „weiß“ bedeute und aus der Sprache der Aisten (einem alten Namen für die Balten)[8] stamme.[9] Das Wort „weiß“ lautet in allen baltischen Sprachen ähnlich, kurisch balt, prußisch baltan, lettisch balts, litauisch baltas. Unter den Sprechern dieser Sprachen waren die Kuren und die Prußen ursprüngliche Anrainer der Ostsee. In deren Sprachen bedeutet mar/ mare/ marri das Wort für Haff.

Иначе казано Спароток, според теб произхода на Балтика като име е тракийски, а според други не е и те се обръщат към античните автори конкретно.

Обръщат се към БАЛТИЙСКИТЕ ЕЗИЦИ И ПРЕВОДА Е БЯЛО, или варианта за остров с това име преди.

И понеже "ми писна" блобг да не приема умпаутите ето линка, четете в Begriff

http://de.wikipedia.org/wiki/Baltikum
цитирай
209. merlin68 - Ами тигър,
21.05.2012 20:11
Бал-бял, съвсем логично съгласен съм, на немски как беше бял, май нещо като вайс.
цитирай
210. nikikm - Тигре,
21.05.2012 20:27
много надежден източник даваш!Според уикито,родителите на Инджето ГО ДАЛИ за еничерин!По подобен начин са манипулирани,укрити,фалшиво датирани,документи,факти,периоди и въобще истината в световен мащаб.Всичко,което е прието за казионна история на света и особено за невралгична точка,като Балканите,подлежи на изследване и проверка.Ето как действат казионерите:"1. Забрана за използване и даже цитиране на работи на учени (Г.Ценов, Б.Филов), чиито идеи не съвпадат нововъведените след 1944 .. Пример,как се налага "другата истина".А, това което правят Спароток и много българи, което е търсене на истината,не се харесва,разбираемо,на всички отстояващи старите исторически фалшифицирани клишета.Във всеки случай и ако не възразяваш,съвсем скромно бих ти посочил за размисъл,тези источници,достоверни са уверявам те и не са чак толкова отдавна:
***Франсоа Митеран -"Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета"
*** Норман Дейвис американския професор, че “Българите стоят в ядрото на европейската цивилизация".
***Шарл дьо Гол - президент на Франция "Българската държава е люлка на
европейската култура и цивилизация..."
1962 г.
Пък и не забравяй,че на входа на Сорбоната стои не стих от прословутите ти западни поети и писатели, /нищо против тях/,а стих на българския поет Христо Ботев!Да не говорим за френските крале,които от столетия се кълнат,полагайки ръка върху стара свещена БЪЛТАРСКА книга! А,още колко има и колко е дала, малка и бедна България на света!!! Някой ден....и това ще стане достояние!
цитирай
211. kostadin - На север е имало цивилизаци преди ...
21.05.2012 20:35
На север е имало цивилизаци преди ледниковият период Има описания за гипирбо и гиперборейците.Аполон е от там.След ледниковият период ви питам ,кой пръв ще тръгне на освободеният от ледовете север .Първо имало е спомен ,второ това са нови освободени земи Явно че ще потеглят по авантюристично настроените от племената обитаващи географските ширини на балканите.Но по същият начин тръгват подобни хора да колонизират Америка.Нормално е да са разбойници Но войната е считана и до ден днешен за нещо свещено стига да си измислиш защитима теза.Там просто през ледниковият период не е имало хора.Като изключим ескимоските племена.Хубавото на трудният живот е ,че начело застават наистина способни хора ,а не подлизурковци Тази е причината за обособяването на северната сила превземала по късно и Рим.Нормално е на север да тръгнат бели хора от племената населяващи удобните за преживяване места на юг от севера ,но както виждате негри те не са се върнали по тези места.Достатъчни са 50 години отделяне от основната маса за да се почустват новите поколения, като самостоятелен народ
цитирай
212. анонимен - миларе
21.05.2012 21:42
анонимен написа:
Предпочитам да нямаме нищо общо с тия неандерталци. Не знам защо , всички мислят, че скандинавците са съвършени.Те изглеждат гнусно, държат се гнусно (който е виждал пиян норвежец или швед ще ме разбере) и прости(да, да). Гейове и лесбийки, педофили и зоофили, копрофили и идиоти.Там да си нормален е извращение, ако погледнеш детето си накриво - го вземат социалните. Скоро ще забранят брака между хетеросексуални. Какво можем да имаме общо с варвари, чийто основен занаят е бил векове наред рибарството и грабежа.Пфу, ама благодаря!С тия розово- белезникаКви свине не ща да имама вземане даване. А и най- готините им женки са или иранки, или мулатки, или източноевропейки."ДА- не говори ми ти за северната красота! Ако не е кон - ще е свиня."

за разлика от теб,аз съм живял в Норвегия почти 5 години и съм останал с впечатление,че скандинавците са фантастични хора.винаги добронамерени, готови да ти помонгат ако си в нужда,интелигентни веселяци и още много,много положителни черти.не си мисли,че всички приличат на пияните младежи по черноморието,дошли да се наливат без пари/2000-та година 20гр. джин струваше 5 долара в Норвегия/.една шепа хора няма как да са лице за цяла нация.айде със здраве:)
цитирай
213. dolsineq - 180. get -
21.05.2012 22:11
"- За мен центъра на ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОТОКУЛТУРА е от Юг ... Балкани, Мала азия и Близък изток към периферията ... Север, запад и над Черноморие до Централна азия ! ... Как се е САМОНАРИЧАЛО това население не е толкова от значение ?!"
.............................
Съгласна съм с мнението на Гет, за мен също е напълно естествено да има общи точки между скандинавци и балканци, защото потокът от хора се е движел точно така.
цитирай
214. germantiger - ...
22.05.2012 08:36
211. merlin68 - Ами тигър,
21.05 20:11 Бал-бял, съвсем логично съгласен съм, на немски как беше бял, май нещо като вайс

...

"Ами" става дума ЧЕ НЕ Е БЛАТО, не дали и бял е българско, както знаем и Господ е българин.

Усещаш ли какво казвам - спароток спомена че е от блато, обаче има и друг вариант и то подкрепен с аргументи.

Боб и поп е на български и двете са, но различно значат нали мерлин? Сега Мерлин сети ли се, че трябва да четеш внимателно коментарите ми, не да рипаш, а за етимологията балт и бял бях убеден, че ще я хързулне някой, но се зачудих "аджеба" ще усети ли за квко става дума в коментара ми, В КОЙТО ЯСНО КАЗВАМ ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ ИДЕ РЕЧ!

Но нейсе, станах дребнав, макар това все пак да не е дребнавост, а детайл и поне няколко теории или предположения за името балтикум.
цитирай
215. germantiger - ...
22.05.2012 08:46
nikikm - ТИ МЕ БЕШЕ МИЛИЧКО ПОМОЛИЛ ДА СПРА ДА ТИ ПРАЩАМ ЛС И СПОМЕНА, ЧЕ СИ ПРИКЛЮЧИЛ КОНТАКТА СИ С МЕН...

Лаская се, че ме коментираш, когато силичките и знанията ти позволяват - гледам много рядко, защото по другите ми коментари отношение от теб йок - да ме прощаваш за турцизма.

За Балтийските народи имам няколко книги, но са в такъв pdf вариант на формат не обработен с файн рийдър при който немога да маркирам и копирам текст от тях, та за това се обърнах към уикиde.

Още нещо - германското уики що се отнася до исторически "препратки' е сериозно или поне досега съм останал с такова впечатление

... и един въпрос - бил ли си в сорбноната и само ботевите стихове ли ги има и точно къде знаеш ли или?!

P.S.
За великолепните и заслужени цитати по отношение на България само може да се радваме и да благодарим на малкото чужденци, които са ги направили от тази както е лафа висока трибуна. Наши светли люде също са го правили за други народи, днешните обаче потгребители в блог.бг едва ли биха ги казали за някой друг, макар да искат друг да го казва за тях и да се ползват от признанието на чуждия или да четат както Дявола - Евангелието!

Западните прословути поети на са МИ мои както ти пишеш, а са на цялото човечество и за него са титанични и непреходни, за жалост българските не са така известни поради независещи от тях причини, а може би биха били величествени!
цитирай
216. merlin68 - 211. merlin68 - Ами тигър, 21. 05 ...
22.05.2012 16:43
germantiger написа:
211. merlin68 - Ами тигър,
21.05 20:11 Бал-бял, съвсем логично съгласен съм, на немски как беше бял, май нещо като вайс

...

"Ами" става дума ЧЕ НЕ Е БЛАТО, не дали и бял е българско, както знаем и Господ е българин.

Усещаш ли какво казвам - спароток спомена че е от блато, обаче има и друг вариант и то подкрепен с аргументи.

Боб и поп е на български и двете са, но различно значат нали мерлин? Сега Мерлин сети ли се, че трябва да четеш внимателно коментарите ми, не да рипаш, а за етимологията балт и бял бях убеден, че ще я хързулне някой, но се зачудих "аджеба" ще усети ли за квко става дума в коментара ми, В КОЙТО ЯСНО КАЗВАМ ЗА КАКВО ВСЪЩНОСТ ИДЕ РЕЧ!

Но нейсе, станах дребнав, макар това все пак да не е дребнавост, а детайл и поне няколко теории или предположения за името балтикум.



Тигър, и за какво става въпрос в коментара ти, чета го и все още не разбирам, а нямам чувството да съм чак толкова тъп:)
Ако имаш предвид, че влизам в противоречие с написаното от Спароток, че Балтика идва от тракийското балта-блато, то не виждам какво толкова странно виждаш в това. Тук всички сме интелигентни хора и и всеки преценява за себе си сам. Според мен бяло е по-достоверно като название от колкото блато, но това са само теории. Във всеки случай и за бяло и за блато, следите все водят насам към Балканите. Както сам каза Померания също си е славянско название, нормално е и Балтика да е название от тази езикова група, а дали от блато, или от бяло е трудно да се каже, аз залагам на бяло:)
П.П. Не съм ходил по балтийското крайбрежие, ако има много блатисти места, то ще приема, че версията на Спароток за балта-блато, е по-вероятна от бала-бяло.
цитирай
217. nikikm - Та,
22.05.2012 17:32
аз не разбрах,какво оспорваш от коментарът ми?Както виждаш не е хаплив!Но,огледай още един път публикациите си тук и ще видиш колко място си заел.Нищо лошо,ако целта ти е да отстояваш истината и привидно това правиш,но всъщност,стремежът ти е да умаловажаваш всичко българско и като контра да пееш химни за западната култура,за която никой тук,няма нищо против.Но това говори за други намерения.Т.е. обилните ти,твърде обилни изявления по разните теми,често и основателно оспорвани, целят друго и са за сметка на българите!Нали не те обиждам,мое виждане си е!Колкото до знанийцата ми,не парадирам, не съм историк.Но тук намирам много неща,показват се доста укрити и деформирани истини,вярвам на Спароток и всички сънародници,които допринасят със знанията си за правдива история! Какво против имаш?
цитирай
218. dolsineq - По повод произхода на думата "балта" –
22.05.2012 19:00
В КК Албена има една гориста местност с име "Балтата", която почти през цялата година е залята от водите на Батовска река, поради което е много трудно преминаването през нея от многото блата и опасността да се затъне в тях...
цитирай
219. sparotok - Балта
22.05.2012 19:52
dolsineq написа:
В КК Албена има една гориста местност с име "Балтата", която почти през цялата година е залята от водите на Батовска река, поради което е много трудно преминаването през нея от многото блата и опасността да се затъне в тях...


Благодаря ти Снеже!:)
цитирай
220. alexanderherzdorf - Относно образа на викингите в дн...
23.05.2012 00:01
Относно образа на викингите в днешно време - масовата кулкура и налагането на определени представи е интересно нещо. Бернайс би му се зарадвал. :)

По начало знам, че визайнските императори са имали викинги за наемници като дори са им дали владения по тукашните земи. Например Харалд Хардрада, който по-късно загива в битката при Йорк, се е борил срещу въстанниците на Петър Делян. В скандинавските саги той е наричан Bolgara brennir(Опустошителя на българите). Мисля, че и на остров Готланд бе открита една чаша, която му е принадлежала. Изследователи казват, че е великолепен пример за старобългарско изкуство. Впрочем 90 години по-късно техните братовчеди нормано-англичаните започват да ги изместват от императорската гвардия. А император Алексий І Комнин(много хитър дипломат, не може да му се отрече) им дарява Добружда, която те наричат Нова Англия, а северно от Каварна построяват град - също с името Нова Англия.

Впрочем народите от севера винаги са имали интерес към тези земи. Дори ако се върнем към келтите, които през ІІІ век преди Христа нахлуват по тези земи и стигат до Мала Азия, където са разбити при Пергам. Но основават тук царство(през 279 г.пр.Хр.) със столица Тиле(днешно Тулово, ходя там да си купувам селски хляб, тъй като съм от Стара Загора, а семейството ми - от Розовата долина), но то просъсществува около 60 години, ако не се лъжа. Не съм специалист по тази част от историята, затова нямам някакви големи претенции да се изказвам. :)

Иначе браво за постинга - темата е много интересна и отново изключително поднесена!
цитирай
221. germantiger - ...
23.05.2012 03:55
nikikm написа:
аз не разбрах,какво оспорваш от коментарът ми?Както виждаш не е хаплив!Но,огледай още един път публикациите си тук и ще видиш колко място си заел.Нищо лошо,ако целта ти е да отстояваш истината и привидно това правиш,но всъщност,стремежът ти е да умаловажаваш всичко българско и като контра да пееш химни за западната култура,за която никой тук,няма нищо против.Но това говори за други намерения.Т.е. обилните ти,твърде обилни изявления по разните теми,често и основателно оспорвани, целят друго и са за сметка на българите!Нали не те обиждам,мое виждане си е!Колкото до знанийцата ми,не парадирам, не съм историк.Но тук намирам много неща,показват се доста укрити и деформирани истини,вярвам на Спароток и всички сънародници,които допринасят със знанията си за правдива история! Какво против имаш?


...

Не си напълно искрен, а аз ще си позволя да бъда:

1. Споменаваш, че "тук" никой нямал нищо против западната култура?! Твърде много потребители имат и ясно са го изразявали - било по "линия" на православния си фанатизъм, било заради русофилството си, било понякога и заради българския си шовинизъм. Всички те обаче имат право на позиция, както и единиците фенове на западната култура или безкултурие в други случаи.

2. Вярно, че твоя коментар не е хаплив и адмирации за което, съжалявам, че съм те провокирал или така ти се е сторило! Аз също не съм историк и няма начин да не греша, всички го правим, а пропо някои историци често и умишлено (нямам предвид блогърстващите)!

3. И най-важното - често пъти изглежда, че заемам или заемам както ти я наричаш антибългарска позиция, защото не германец, не "викинг" и не виждам чужденец тук, който да атакува, граби или заиграва с българското. Разбира се, тук не е западен блог, но тъй като имам впечатления от западни форуми, особено германски и един скандинавски мога ясно да ти заявя, че и там никой не посяга на чуждото!

Оттук-нататък или както модно казват оттам-насетне въпрос на доказване е дали и автохтонистите посягат на чуждо или С ПЪЛНО ПРАВО РАЗКРИВАТ БЪЛГАРСКО, КОЕТО НЕ СЕ ЗНАЕ ИЛИ УМИШЛЕНО ПРИКРИВА ИЛИ ИЗВРАЩАВА НЕПРИЗНАТО!

Почти винаги се опитвам в моите коментари да ползвам конкретика, детайл, колкото го позволяват знанията ми или на мои познати от които получавам също инфо. Стремя се да не критикувам заради самата критика и съм циничен или рязък обикновено в отговор на друг, вярно имам арогантен "език", така е.

С времето обаче, наложихме да го нарека конструктивен тон в споровете ни със спараток, гет, мерлин, преди с дзвер, българинът57 и с други, които сега пропускам на прима виста.

С времето спрях да "браня" елинската цивилизация и култура, към която винаги ще имам респект, заради псувните на няколко представящи се за гърци или миксирани такива потребители. ПОКАЗВАМ ОТНОШЕНИЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИЛИ ПОЧТИ САМО В СЛУЧАИ КОГАТО ИДЕ РЕЧ ЗА ГЕРМАНО-СКАНДИНАВЦИ!
цитирай
222. анонимен - Бог също е българин
24.05.2012 08:07
Напоследък масово започна да се спекулира с великия принос на българите в световната история. Появяват се най различни статии , доказващи че едва ли не българите са научили целия останал свят на всичко. Това включва и китайците и древните ринляни и гърци и цяла западна Европа.
Явно че народа е изпаднал в такава безисходица че се люшка от нихилизма и отричане на всичко, до другата крайност за да се напомпа самочувствието без покритие.
цитирай
223. анонимен - BUSH
24.05.2012 14:43
От доста време съм ти казал,че няма да можеш да изпълниш това,което ти е определено от други за твоя мисия.Ето и 24-ти Май денят на Славянската писменост и култура стои непокътнат в българския календар и в сърцата на българите!Пак ти повтарям-най-многото,което ще постигнеш е да продължаваш да получаваш стипендията си,евентуално увеличена за приноса ти към разбиване на малкото останало от България.
цитирай
224. sparotok - молба
26.05.2012 16:21
анонимен написа:
От доста време съм ти казал,че няма да можеш да изпълниш това,което ти е определено от други за твоя мисия.Ето и 24-ти Май денят на Славянската писменост и култура стои непокътнат в българския календар и в сърцата на българите!Пак ти повтарям-най-многото,което ще постигнеш е да продължаваш да получаваш стипендията си,евентуално увеличена за приноса ти към разбиване на малкото останало от България.


Ще ти бъда благодарен, ако ме осветлиш от къде да я взема тая стипендия, че да не ми се налага да работя без почивен ден...

Интересно ми е как истината за величието на дедите ни, която представям на сънародниците си ще унищожи малкото останало от България?

Излез от сянката на анонимността, събери малко мъжественост (дано ти е познато това качество), създай блог и представи в него своята позиция, своето виждане за опазването на българщината...

Няма да го направиш, нали...другарю...:)
цитирай
225. анонимен - До тъй наречения ЕЖко БеЖко
26.05.2012 22:01
Ежко Бешко (по твоя кривопис) , много си ограничен -умствено, логически и правописно за до глождиш цървулите на Спароток! Първо- би ли бил така любезен да си изписваш псевдонима на кирилица, или тя не ти е родната азбука??? Отговори бре , родоотстъпнико!!! Второ- неграмотен си! Която и детска книжка да вземеш ще видиш вътре навсякъде, че се пише Ежко БеЖко, а не БеШко както ти си се изтипосал. БеЖко е от глагола "бежати"(стб. бягам), оттам и БеЖко- (Бегач). В приказката "Мързеливското лозе" Ежко кани Кума Лиса така:"Беж, Лиске да бягаме"(т.е. Бягай, Лиске да бягаме). БеЖко е ироним на таралежа в бълг.народно творчество, заради всеизвестното негово "скороходство". А твоето БеШко,навярно идва от турското "беш"- т.е. пет, то друго логично обяснение няма, освен очевАдната ти неграмотност, с което доказваш небългарската си принадлежност,неграмотност и непознаването на бълг. народно творчество и типажите му. Колкото до осакатената ти логика , с която се опитваш да нападаш Спароток, тук психолозите биха могли дисертация да напишат за лайнометските ти умения, злобата и злъчта на една болна, раздвоена и развинтена по всички линии особа, която се прави на забележете "Ежко БеШко", а защо не направо на ЕШко БеШко, което би било по- точно и логично за такъв умствен изтърсак. Нищожество, покрий се , или най-малкото се преименувай в нещо по-подходящо за твоето амплоа, и за да не измъчваш микроскопичното си и полирано до блясък мозъче ще ти предложа един изключително подходящ и добре описващ те псевдоним- "Лайномет". Не пропускай този шанс, скоро никой няма да ти обръща никакво внимание, ако не блеснеш в пространството с екстрагавантността на псевдонима и особата си! Много по-здрави от мен, Белочерковски (ако схващаш , намека ми, който не съм убеден ,че ще разбереш)!!!
цитирай
226. анонимен - BUSH
27.05.2012 14:50
Дълбоко съм убеден,че знаеш много по-добре от мен как се раздават стипендии в "демократична" България.Аз принадлежа към 50-те% българи,които се определят като православни христистияни част от славянското море,т.е.така наречените комунисти.Ние сме все още болшинство(надявам се!) в българското общество.На нас стипендии не се раздават!Раздават се на други--на помаци,цигани,педали,радетели на атлантическите ценности,катанисти(извинявай,тук включвам и теб),на защитници на уличните помяри,както и на политици,които са дълбоко убедени в античовешката същност на Руската Империя и разбира се на всичко руско.Целта на тези стипендии е да се лиши България от всеки шанс за съпротива,да се откъсне от Русия и да се заличи...Ти лично не се бориш за запазването на "българщината",защото отдавна заличената култура на траките няма нищо общо със създадената през 681год.България.Общото е това,което Ирак или Египет имат с Месопотамия и Египет на фараоните.Или пък общото между т.н.държава Македония и Александър Велики.Българите не сме оцелели 500години под турски ятаган,защото сме траки,а защото сме православни и защото сме част от славяните.Русия не е оставила костите на 200 000 герои,за да защити траки,а защото е защитила братски православен славянски народ!Това не можеш да го изтриеш!Затова и ти повтарям--никога няма да можеш да направиш българите траки!Можеш да затриеш България с помощта на многото налични катанисти,но България никога няма да стане Тракия!...Идеята ти е добра,може един ден и аз да създам блог и да се опитам да споделя с хората,това в което вярвам.Мъжество смятам че не нужно за това,блогерите са стотици! Не съм обаче убеден,че имам необходимите качества за да стана обществена личност.А и България доброволно е поела пътя към заличаване.Защо да и слагаш прът в каруцата!
цитирай
227. germantiger - За анонимен буш
27.05.2012 23:33
Другарю Буш, което на германски език всъщност значи в превод храст...

Та простете другарю, че се намесвам в червената ячейка и споменавам някои истини:

1. На мен нито един германски дипломат или негов български функционер примерно не ми е дал не лев, не евро/юро, дори кураж и солидарност не ми е дал за това което правя в блога ми за "германия".

2. Логично е да се случва така с мен - държава "германия" няма, то е трърговско дружество или подобно.

3. Мисля, че руски пари в България като лобистика и русофилска политика се наливат в различни леви движения на пръв поглед леви, но всъщност русколюбящи в същността си. За другите руски пари, интереси и намеси е излишно да говоря - в енергийния бранш, по "линия" на БСП, по линия антинатовци, въобще ако щете и по елипса...

А пропо отделни потребители в нета сред които и аз, се съмняваме в спароток именно и почти само заради това - не е ли проводник на руски панславянски интерес, аз поне друг фундаментален проблем с него нямам. Ако той е чист в помислите си, което аз не мога да знам, защото не съм Бог и не съм в разума му, то браво за любонародното дело което върши, независимо, че с някои негови заключения едва ли ще се съглася, с други вероятно да.
цитирай
228. анонимен - BUSH до germantiger
28.05.2012 20:57
За едно те моля,не се обръщай към мен с другарю или господин.Наистина ми се обръщат червата.Ненавиждам и двете думи,защото са роболепно копирани от силните на деня.Дай да си говорим нормално...Попадал съм на твои коментари и мисля,че имам представа какво ти тревожи душата.Има нещо,което определено ми харесва.Това,че идеите ти не са с овцете,а са твои лични.Ти се движиш съгласно разбиранията си,а не по това накъде духа вятъра.Спароток се прави,че се противопоставя,но той върви накъдето духа,т.е.със силните...Страдаш за Германия.Няма да повярваш,аз също!Една Велика Нация не може сама да решава съдбата си!А тя може да е водач на света.Трябва да бъде силна,независима,великодушна и благородна.И да уважава другите.Защитаващите всеки метър от Берлин 1945 са достойни за уважение.Но не и тези,които избиваха поляци и руснаци,затова,че ги смятат за по-нисши.Всеки има право да диша въздуха на планетата...Руски пари не получавам.Ако получавах,щях да ти кажа.А за спароток не се притеснявай.Той не работи за панславизма.Няма да си каже никога от къде му текат"идеите".Той не е открит човек.Прави се на такъв.Съжалявам,ако коментара ми не стигне до теб.Спароток не допуска коментари,които не харесва.Силна и независима Германия!
цитирай
229. sparotok - ти се подиграваш с неща, които не разбираш
28.05.2012 21:53
анонимен написа:
Дълбоко съм убеден,че знаеш много по-добре от мен как се раздават стипендии в "демократична" България.Аз принадлежа към 50-те% българи,които се определят като православни христистияни част от славянското море,т.е.така наречените комунисти.Ние сме все още болшинство(надявам се!) в българското общество.На нас стипендии не се раздават!Раздават се на други--на помаци,цигани,педали,радетели на атлантическите ценности,катанисти(извинявай,тук включвам и теб),на защитници на уличните помяри,както и на политици,които са дълбоко убедени в античовешката същност на Руската Империя и разбира се на всичко руско.Целта на тези стипендии е да се лиши България от всеки шанс за съпротива,да се откъсне от Русия и да се заличи...Ти лично не се бориш за запазването на "българщината",защото отдавна заличената култура на траките няма нищо общо със създадената през 681год.България.Общото е това,което Ирак или Египет имат с Месопотамия и Египет на фараоните.Или пък общото между т.н.държава Македония и Александър Велики.Българите не сме оцелели 500години под турски ятаган,защото сме траки,а защото сме православни и защото сме част от славяните.Русия не е оставила костите на 200 000 герои,за да защити траки,а защото е защитила братски православен славянски народ!Това не можеш да го изтриеш!Затова и ти повтарям--никога няма да можеш да направиш българите траки!Можеш да затриеш България с помощта на многото налични катанисти,но България никога няма да стане Тракия!...Идеята ти е добра,може един ден и аз да създам блог и да се опитам да споделя с хората,това в което вярвам.Мъжество смятам че не нужно за това,блогерите са стотици! Не съм обаче убеден,че имам необходимите качества за да стана обществена личност.А и България доброволно е поела пътя към заличаване.Защо да и слагаш прът в каруцата!


Избери си едно- или си комунист, или си християнин, не може и двете!

Непочтено и долно е да се клевети, а ти правиш това постоянно, нямаш ли срам? Цитирай ме, в кой постинг говоря против Русия, в кой постинг наричам руснаците с обидни епитети? Сравняваш ме не с когото трябва...

Относно славяните...писал съм няколко пъти, че старите славяни стават основния етнически елемент на Дунавска България...Трябва обаче да се прави разлика между историческия народ славяни и езиковедското понятие славяни, има разлика, надявам се интелектуалното ти ниво да ти позволява да я разбереш.

Старите славяни човече са тракийските племена гети и беси. За гетите Симоката казва - Sclavos sive Getas hoc enim nomine antiquitis appellanti sunt - Славяни, или още гети защото това бе името им в древността.

За първи път името славяни се употребява за древното население живеещо по долното течение на Дунава. Ето за това Псевдоцезарей нарича славяните данувиани (дунавци)...

Знаеш ли, че ще минат поне 600 години преди руснаците да бъдат наречени славяни...не го знаеш, нали?

Руснаците спадат към групата на венедите (венетите), това е причината до ден днешен финландците да наричат Русия с името Веная...

Това разбира се не означава, че нямаме нищо общо с руснаците, те са потомци на скитски племена, а скитите са тракийски роднини.

Преди да започнеш да плюеш по някого не е зле да проучиш добре какво е казал опонента ти, а и най-вече да започнеш да мислиш като прогресивен човек, а не като покорен слуга на остарелите догми...
цитирай
230. анонимен - -231. kansandilh-BUSH-ова митология. Пита се-защо са оцелели в Османската империя.
29.05.2012 14:53
Който не се учи от историята ще е принуден да изтърпи горчивите последствия от грешките на предците си!
цитирай
231. germantiger - ...
29.05.2012 15:56
Явно греша като ползвам към теб - BUSH, обръщението другар, господин също няма да употребя щом не желаеш.
Благодаря за написаното по повод Германия.
За избиването на някой заради това, че е "по-низш" съм абсолютно съгласен - не го споделям, както се съмняваш някой сред белите да е по-висш, низш или друго.
цитирай
232. анонимен - BUSH до kansandilh
29.05.2012 22:44
Доколкото знам няма унищожени етноси в Османската империя.Такава е била политиката на султана.Ако си послушен ще живееш за да работиш за империята.Затова и империята е просъществувала дълго.Етносите са оцелявали,защото са били единни и са се поддържали генетически.Българите са оцелели като християнски православен славянски народ,а не като траки!Албанците са били много по-привилигировани от останалите,защото са приемали исляма в много по-голяма степен от останалите и с удоволствие са участвали в рязането на глави на непокорни християни.Затова сърбите ги мразят,а Ердоган е готов да прати аскер за да ги защити от враговете им.Така че никой не е оцелял защото се е противопоставял на султана,а точно за обратното--наведена глава сабя не я сече!Може би затова българите сме уникални в търпенето на всякакви властници.За гърците може би ще ми кажеш ти.
За азбуката.Тя не е била възможна без византийската култура.Солунските братя са българи византийски възпитаници.Азбуката е разбира се българско постижение.Фактът,че е приета от сърби и руснаци говори ясно и категорично,че ние сме близки народи с близки езици с общ произход.Западните славяни,които не са приели кирилицата са също славяни,защото езикът им е близък,което говори за общ произход.Сърби и хървати говорят един език,въпреки че пишат с различни букви.
24 Май е ден на българската писменост и култура.Тази писменост е приета от други братски народи,което е гордост за нас.Тези народи са ни уважили във възможно най-голяма степен.Затова и наше задължение е да отговорим на уважението с уважение! Това не личи от поведението ти и от тона ти.Не заслужаваш руската саможертва!
цитирай
233. анонимен - BUSH
29.05.2012 22:57
germantiger написа:
Явно греша като ползвам към теб - BUSH, обръщението другар, господин също няма да употребя щом не желаеш.
Благодаря за написаното по повод Германия.
За избиването на някой заради това, че е "по-низш" съм абсолютно съгласен - не го споделям, както се съмняваш някой сред белите да е по-висш, низш или друго.

....Това е може би първия коментар,адресиран до мен по блоговете на sparotok,който наистна ме изпъва с радост!Благодаря! Хората с искрени убеждения,дори и не напълно споделяни,трябва да се уважават!Желая успехи!
цитирай
234. анонимен - BUSH до sparotok
31.05.2012 10:53
Няма да е подходящо и правилно да отговарям на нападките ти сега,когато, както казваш, не си в добро здраве.Ще ти отговоря като се оправиш.
Пожелавам ти скорощно оздравяване!
цитирай
235. анонимен - Браво
02.06.2012 09:59
Браво човече!
Блога ти е уникален и го чета със страхотно удоволствие.
цитирай
236. анонимен - ot juli do 227
03.07.2012 00:17
bojeeee,kakav gnusen anonum ,molq te Gospodi otarvi ni ot takiva izrodi MOLq te,iskreno ,bu6e samo izrodi kato teb mogat da slagat pratove ,gnus me e ,4e ima takiva Balgari,aaaa ama ti ne si balagrin ,ti si ot fanariotite .....Gospodi nqma li nai posle da iz4isti BALGARIA ot izrodite !
цитирай
237. letopisec - Прав си, merlin68. Понятието пост-атилови хуни е важно да бъде въведено в оборот, защото учените твърдят, че след 469 нямало вече хуни
28.08.2012 16:09
merlin68 написа:
sparotok написа:
merlin68 написа:
аз не знам какви са тези вопли в някои коментари, май някои незнаещи люде се опитват да прехвърлят болежките си върху здравата глава:)
Ще си позволя да използвам един термин широко разпространяван от моя приятел К.Милчев (Летописец):). Част от Пост-Атиловите хуни, безспорно стигат на север до днешна Дания. Съвсем основателно можем да предположим, че със своя военен и държавнически опит, те са в основата на общественото структуриране на местното население и имат сериозен принос към създаването на първите скандинавски държави през 9 век.


Ще паля свещ! Дойде ден да се съглася с Кирил Милчев!:)


Да уточня все пак, та да не стане грешка. Единствено термина "пост-Атилови хуни" е негов (или по-скоро използван от него), коментара си е мой, на него не знам дали ще му допадне, но се съмнявам:) Но пък термина е точен ми се струва в случая.

цитирай
238. анонимен - Самотния вълк
02.10.2012 14:45
"През Средновековието обаче, в земите на Скандинавия се появява нов погребален ритуал. Благородника е поставян в гроба заедно с коня си. Това е ритуал типичен за траките и разбира се за старите българи. "
Същият погребален ритуал имат и обитателите на Великите равнини - шайени и дакота. Това доказателство ли е за българско влияние?
"Друг ритуал, който е типичен за траки и викинги е жертването на съпругата на починалия благородник. В Тракия този суров обичай е описан от Херодот още през V-ти век преди Христа, а в Скандинавия се появава около 1300 години по-късно."
Още от ведически времена до началото на 20 век в Индия съществува такъв ритуал. Траките от древните индийци ли са го приели или Дионис и него е пренесъл при похода си в Индия?
Че безспорно има влияния и заемки между българи и викинги има. (Всъщност викинги не е народностно название). Но да се твърди, че едва ли не цялата северна цивилизация е повлияна от българите е малко пресилено. В последно време доста усилено се занимавам със скандинавската генеалогия и в нито една сага няма и намек за такова влияние, нито пък българите се споменават изобщо. Споменават се някои връзки със славяни, като бракът на Свен Чаталестата брада с дъщерята на полския княз Мешко І и още два-три такива брака. Но дотолкова. Нито Саксо Граматик, нито Снори Стурлосон споменават българите. Доста връзки има с Гардерика и Хомгард. Скандинавските названия на Русия и Новгород, но не и с българи. А да се извежда български произход на Рюрик е смешно. Неговия произход е почти сигурно установен и се идентифицира с Рорик - племеник на датския крал Харалд Клак. Макар и да има доста неясноти в генеалогията, датския произход е безспорен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13929751
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031