Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2012 16:42 - ЧУДОТО С БЪЛГАРИНА – ЕДНА ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 37252 Коментари: 98 Гласове:
121

Последна промяна: 27.04.2014 09:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


   ЧУДОТО С БЪЛГАРИНА – ЕДНА ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ

 

 

 

 

В началото на VІ-ти век Римската Империя е разтърсвана от различни конфликти. Народите служили на Вечния град векове наред, се пробуждат и правят опити да създадат свои държави. Битки се водят от Северна Африка до пределите на Иран. Не е пожален и Апенинския полуостров, като дори Рим дори изпада в смъртна опасност поради визиготите. През 552 г. Юстиниан І изпраща своя генерал Нарзис срещу войската на визиготския цар Тотила, който в този момент е завладял голяма част от територията на днешна Италия.

 

Дедите ни са били едни от най-добрите и храбрите бойци на своето време. Поради тази причина те са били търсени и ценени от римските императори. Не е никак странно, че сред войниците в армията на Нарзис служат и българи. Те вземат участие в редица жестоки сблъсъци...Както при всяка война, пострадали от насилието има не само сред бойците, но и сред мирното население. В кратък разказ, документиран в писмата на Папа Григорий Велики (VІ-ти век) е казано нещо интересно за един наш сънародник. 



По време на схватка между имперските сили и визиготите пострадало малко момче. То било воловарче и явно е бивайки изненадано от бързата атака на някоя от групите не е успяло да се оттегли на време. След края на битката при детето довели един българин. Той служел като спатарий (мечоносец) при генерал Нарзес. Българинът заговорил на смъртно раненото момче на своя език, а воловарчето отговорило показвайки, че разбира всяка дума...

 

За Папа Григорий това било истинско чудо, показващо, че детето е било на небето, където е научило всичките езици...включително и българския. Не отричам съществуването на чудеса, както в миналото, така и днес стават неща, които науката не е в състояни да обясни. Уверен съм обаче, че има логично и близко до ума обяснение.

Защо да не е възможно раненото воловарче е разбирало езика на българина поради това, че от най-дълбока древност на Апепинския полуостров са живели хора говорещи език, който е бил изключително близък до този на старите българи?
Италианските лингвисти знаят това прекрасно, но на широката публика данните не са представени защото са в противоречие с догмата, че дедите ни са чужд на Европа народ. Вместо да се пренаписва историята и да се признават грубите грешки на мнозина високо уважавани учени, е по-лесно неудобните данни да се оставят в сянката не неведението.

 

Знаете ли, че дори за Рим италианските езиковеди не могат да представят обяснение с помощта на латинския език? А не е само Рим, други древни топоними и хидроними също нямат обяснение на латински. Списъкът е доста дълъг, но най-интересното е, че етимологията на странните имена е българска.

Признава се например, че Калис, Калатиа, Калетра имат в основата си думата кал (която е наречена индо-европейска, макар латини, келти, германи, гърци и др. да не я познават изобщо). За хидронимите Езарус, Езаронис, Езерения се казва, че най-вероятно значението е воден басейн...но нашата дума езеро остава незабелязана...За древната Стабия се твърди, че името идва от корен стабстълб, кол, ограда, добре, но и в този случай старобългарската стоборъстобор остава невидима.

Тразименското
езеро е известно поради битката на римляните с Ханибал. Като обяснение на
Trasimene lacus се предлага ИЕ корен tresтреса. Земите около Тразименското езеро са били блатисти, т.е. става дума за тресавище...В земите на старите римляни срещаме още необясними названия като Листа, Плавис, Плестина. Има и планина Гаурус, дали старобългарската гора-планина не предлага добра етимология, да не забравяме и диалектната ни дума гура-гора, планина...

 

Названия на реки, планини и селища не се появяват спонтанно. Те се налагат след вековно присъствие на хора говорещи определен език. Това е ясно на учените, ясно е също, че древен балкански народ е дал на етруските божествата Земла -земята и С(в)етлансветлият. Неудобно е обаче да се признае, че Земла и Светулен са безспорни тракийски теоними. Неудобно е да се признае също, че ранните царе на латините носят тракийските имена Атис, Капус, Капетус...

 

Дали латинската дума vulgusнарод, простолюдие няма да е древен етноним превърнал се в название на подчинено население? Vulgus, vulgarisнарод, народен, нямат обяснение на латински. Изконната латинска дума за народ е populus. Други латински думи за народ, простолюдие, тълпа са plebs, plebes, plebicula, те идва от plenus пълен, много (множество), plenitas количество, голям брой (хора).

 

Смятам, че както в случая с периойките в Спарта, на Апенинския полуостров е живяло население, което е покорено от старите латини и гражданските права са му били отнети. По този начин vulgus, vulgaris се превръща в символ на безправна общност. Тези хора може да са загубили народностното си име, но не и езика си.Чудото с българина е доказателство за това. Воловарчето разбиращо български език (lingua vulgarum) e принадлежало на селското население...

Това, че в земите на Италия са живели наши роднини дава най-логичното обясенние защо Атила се смилява и не подлага Апенинския полуостров на огън и меч. Не са били молбите на папата, а факта, че при една тотална война е щяло да пострада и голяма част от простолюдието...т.е. наши роднини.

 

Разбирам, че казаното от мен звучи невероятно – българи в римската държава още във вековете преди Христа! Да помислим обаче трезво – ако нямаше съжителство на българи и латини, кой е създал топонимите с българска етимология, кой е дал на етруските божества, чието име е българско?

Няма случайности и феномени, генетичните изследвания от 2012-та година показаха, че част от жителите на Северна Италия са роднини на българите...Сега остава само учените да преглътнат гордостта си и да ни отдадат заслуженото уважение.




Използвана литература:

1.В.Бешевлиев, Първобългарите -история, бит и култура;
2.Pliny, Natural History;
3.Livy, Roman History;
4.H.Schreiber, Die Hunnen;
5.В.Георгиев, Траките и техния език;




Гласувай:
122



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
07.03.2012 16:45
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
07.03.2012 16:49
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. kostas - Здравей sparotok. скромно ще допълня...
07.03.2012 17:15
ПО ЗНАМЕНАТА /трикольорите/ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ!!! Поздрави.Ник
цитирай
4. estolodu - листа сигурно идва от лист, откъде ...
07.03.2012 17:32
листа сигурно идва от лист, откъде обаче идват плавис и плестина?
цитирай
5. анонимен - Рим е основан от траки
07.03.2012 17:38
1. звуковото сходство не е достатъчно основание за езикова връзка между топоним и народ. Калатиа има в Бангладеш. Сопот има в Полша, Белград и Подбалкана. Е и?
2. Как да ме учуди, че римляните имат друг майчин език, който не латинския? Траките са основали Троя, Анхизовият син Еней емигрира и става предтеча на Рим. Толкова е просто, само да се потвърди, че Анхиз не е говорил с езика на Омир.
цитирай
6. sparotok - прав си
07.03.2012 17:41
estolodu написа:
листа сигурно идва от лист, откъде обаче идват плавис и плестина?


Прав си, Листа идва от лист, макар според езиковедите обяснението да е от ИЕ корен -леис-леха...

Плавис е име на река, днешната Пиаве - Plavis fl.
• Place: river Piave (probably with a course different from today), region Veneto, Italy
• Name: Plabis fl. (Paul. Diac.)
• Etymology: Usually explained (Krahe, Pokorny) from the IE root *pleu- 'to run, flow, swim' and interpreted as an 'Illyrian' name. But according to Prosdocimi, the shift *ou>au is determined by the second element of the dyphthong and not, as Krahe suggested, by the fact that the name was developed within an A-language.

http://asciatopo.xoom.it/venetia.html

Сами си казват, че Плавис идва от плавам...

Плестина я обяснявам със ст.блг. плести -плета, т.е. място оградено с плетове...

Разгледай добре тази страница, има интересни неща http://asciatopo.xoom.it/venetia.html

цитирай
7. sparotok - !
07.03.2012 17:42
kostas написа:
ПО ЗНАМЕНАТА /трикольорите/ ЩЕ ГИ ПОЗНАЕМ!!! Поздрави.Ник


Поздрави!:)
цитирай
8. sparotok - връзки
07.03.2012 17:49
анонимен написа:
1. звуковото сходство не е достатъчно основание за езикова връзка между топоним и народ. Калатиа има в Бангладеш. Сопот има в Полша, Белград и Подбалкана. Е и?
2. Как да ме учуди, че римляните имат друг майчин език, който не латинския? Траките са основали Троя, Анхизовият син Еней емигрира и става предтеча на Рим. Толкова е просто, само да се потвърди, че Анхиз не е говорил с езика на Омир.


Случайната прилика не трябва да се изключва, но случайност е, ако имаме два-три паралела, в случая се касае за десетки успоредици...а това не може да се нарече случайност.

Не съм казал, че римляните имат друг майчин език...това е глупаво. Твърдя само, че на територията на Италия, още преди възникването на Рим е живял народ, чийто език е много близък до българския. Прочетете текста внимателно!

Да, в Полша има топоними подобни на българските, това е напълно в реда на нещата. В Австрия има топоними и хидроними като тези в Германия, нормално е хора говорещи език от една и съща група да създадат близки по звучене и смисъл топоними.
цитирай
9. vostroto - :)При това северна Италия е по-развитата част на Италия...:)
07.03.2012 18:16
Отново много интересно, приятелю!:) И напълно логично предположение:)
Ще разлаеш пак кучетата:)))
Поздрави!:)
цитирай
10. ivankalilova - Павка, наистина. . . . . невероятно. ...
07.03.2012 18:17
Павка, наистина .....невероятно......
Благодаря за интересния постинг!
Поздрави!:)))
цитирай
11. sparotok - Това не е всичко:)
07.03.2012 18:23
vostroto написа:
Отново много интересно, приятелю!:) И напълно логично предположение:)
Ще разлаеш пак кучетата:)))
Поздрави!:)


Приятелю, това не е всичко, по-сериозните амуниции ги пазя за по-късно, винаги се намират всезнайковци, та да имам какво да им предложа:))

Поздрави!
цитирай
12. sparotok - невероятно
07.03.2012 18:25
ivankalilova написа:
Павка, наистина .....невероятно......
Благодаря за интересния постинг!
Поздрави!:)))


Ванче, написаното от мен звучи невероятно защото от нас са скрити планини от информация...Обаче няма нищо скрито, което няма да се открие...

Поздрави!
цитирай
13. marrio - sparotok, като те четя, от една с...
07.03.2012 19:30
sparotok, като те четя, от една страна се навдига в мене гордост, а от друа бяс. Бесен съм за това, че от столетия сме натирени в ъгъла...мачкани и унижавани...Хиляди пъти и аз съм си задавал въпроса-До кога ще търпим и позволяваме това??? Как пък един читав държавник не се появи до сега и да разбули цялото ни минало....Аман от фалшифицираната ни история.....Кога ще излезе истината за нас Българите?
Поздрави!!!
цитирай
14. mt46 - Привет, приятелю!
07.03.2012 19:33
Чудно ми е - какво ще им стане на италианците, ако си признаят, че са заели някои неща от нашите прадеди?... Няма да им искаме пари и други компенсации...
цитирай
15. sparotok - гордост
07.03.2012 19:36
marrio написа:
sparotok, като те четя, от една страна се навдига в мене гордост, а от друа бяс. Бесен съм за това, че от столетия сме натирени в ъгъла...мачкани и унижавани...Хиляди пъти и аз съм си задавал въпроса-До кога ще търпим и позволяваме това??? Как пък един читав държавник не се появи до сега и да разбули цялото ни минало....Аман от фалшифицираната ни история.....Кога ще излезе истината за нас Българите?
Поздрави!!!


Националната гордост е важна! Знаейки, че дедите ти са били благородни, добри и силни хора, ти самия ще се стараеш да си такъв. Обаче благородни, силни и добри хора не позволяват обществото им да бъде разваляно, не търпят хомот, а търсят свободата...

Това е причината истината да се крие, като ти смачкат самочувствието, ти не смееш да надигнеш глава, камо ли да си търсиш правата...

Поздрави!
цитирай
16. sparotok - официално признато
07.03.2012 19:39
mt46 написа:
Чудно ми е - какво ще им стане на италианците, ако си признаят, че са заели някои неща от нашите прадеди?... Няма да им искаме пари и други компенсации...


Приятелю, официално признато е, че латинската дума маре-море е заемка в латинския...а има още много други. Истината се знае отдавна, но признание няма да дойде лесно. Понякога работя заедно с италиански изследователи, те са готови да признаят величието на старите българи...но да не се пипа Стария Рим:)

Поздрави!
цитирай
17. marrio - Още нещо за нас Българите
07.03.2012 20:48
Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС. Древният израз “Бъди българин” означава “получи степен на посветеност за възкръсване”, която на Земята имат като народ само децата на бог Танг-Ра, който е материалната проява на Амон-Ра.
цитирай
18. sparotok - Тангра
07.03.2012 21:07
marrio написа:
Българин (булгар) не е народност, а степен на посвещение, която дава способността посветеният да се самовъзражда от собствената си пепел – ФЕНИКС. Древният израз “Бъди българин” означава “получи степен на посветеност за възкръсване”, която на Земята имат като народ само децата на бог Танг-Ра, който е материалната проява на Амон-Ра.


Не ми е известно българите да са почитали бог с име Тангра, нито да са били монотеисти. В разговора с Кимон княз Омуртаг твърди, че българите почитат слънцето луната и звездите.

Тангра, или по-точно Тенри хан е турцизирания вариант на Дингир - божество на светлината почитано от шумерите. Смятам, че това е тракийския Дин, който етруските наричат Тиниа, а лювитите -Тиуна.

Амон-Ра е подигравка...През 15-ти век преди Христа жреците на Амон (скрития, тайния) правят опит да затрият култа към Ра (слънцето), но не успяват. Амон е всъщност ...рогатия. По мои сведения няма статуя, или олтар на Амон в ранния Египет...Сливането с Ра става чак след Ахмозе, който е поддържал жрците на Амон.

http://www.liverpoolmuseums.org.uk/conservation/technologies/graphics/large/zeus_ammon_bronze.jpg

http://www.livius.org/a/1/egypt/ammon_rome.jpg
цитирай
19. zelas - В Италия е пълно с български имена
07.03.2012 21:46
Около 700 топоними произлизат от Bulgar. Има едно място, което дори се казва точно България (Bulgaria). Пишете в Гугъл - bulgaria emilia romagna
цитирай
20. анонимен - Не възразявам, ако съм написал глупост, но искам да бъда разбран.
07.03.2012 22:32
sparotok написа:
[quote=анонимен]

Не съм казал, че римляните имат друг майчин език...това е глупаво. Твърдя само, че на територията на Италия, още преди възникването на Рим е живял народ, чийто език е много близък до българския. Прочетете текста внимателно!


Не твърдя, че Вие, а че Аз смятам, че Еней е говорел друг език, различен от латинския ;) Основавам се на това, че той е пришълец там и говори на езика на родната Троя, град враждуващ с елините и близък с траките. А племето на цар Латин е местно за Италия. (Ако излагам глупост, то е в значителна степен поради доверието ми към Омир и Вергилий :))
цитирай
21. анонимен - А защо да не може коренът "к...
07.03.2012 22:45
А защо да не може коренът "кал" в гореизброените топоними да е гръцки? Да не забравяме,че в Италия векове наред преди Христос е сущесвувала Magna Grecia,която по-късно е завладяна от римляните.
цитирай
22. marrio - Инженер открива български топо...
07.03.2012 22:46
Инженер открива български топоними по целия свят
http://www.parallelreality-bg.com/statii/zagadki/takiiskobalgarski/219-2011-01-31-01-52-24.html

От дълго време в България и по Света се налага заблудата, че древните българи са тюрки, а Тангра – тюркски бог. Оказва се обаче, че тюрките и монголите са възприели култа към Тангра от нашите прадеди под името ТЕНГРИ ХАН, което са разбирали като “Бог на Синьото Небе”. Това значение е доказателство, че за нашите прадеди Тангра е бил преди всичко Небесният Отец. ПОНЯТИЕТО ТАНГРА означава философско ТРИЕДИНСТВО - ТАН ( вселена ) + НАК ( човек ) + РА (бог), чрез името ТАНГРА , се изразява ЕДИНСТВО +
ХАРМОНИЯ В СВЕТА. Но нека сега да не спорим за космогонията на Българите. Какво мислиш за Стефан Гайд и книгата ''Тракийските хроники'', а това е сайта:
http://www.trakia.org/index
п.п.Ако си го коментирал и аз съм го пропуснал, предварително се извинявам.
Поздрави
цитирай
23. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Sparotok! Трудно се пренаписва историята.
07.03.2012 23:00
Но не е невъзможно. Благодарение на хора като теб. Благодаря ти за това смело, но и трудно оспоримо твърдение, което преобръща на 360 градуса историческата истина за стария континент - за майката на цивилизациите, Европа. За първи път чувам за "чудото" документирано от VI век от папа Григорий. Местното воловарче разбрало езика на българския спатарий! Питала съм се, кое кара Атила - най-могъщият владетел на най-голямата европейска държава от онова време, да "послуша" папа Лъв I и да не подложи Апенинския полуостров на меча на Марс така, както той си е знаел. Родството е логично обяснение. Кръвта на вода не става. Ето един "римски поглед" към събитията оттогава:

"Варварският народ на хуните, който беше в Тракия, стана толкова силен, че повече от сто града бяха превзети, а Константинопол почти беше заплашен и повечето хора избягаха оттам... И имаше толкова убийства и кръвопролития, че мъртвите не можеха да бъдат преброени." — из Житие на свети Ипатий от Калиник.

"Названия на реки, планини и селища не се появяват спонтанно. Те се налагат след вековно присъствие на хора говорещи определен език..."

Остава да признаят българското присъствие в Италия "векове преди Христа" и да приемат фактите, така, както направиха това през 9 век с езика ни и позволиха богослужение и на него. Поздрави за силния постинг! Започвам да се питам, кое е по-трудното, дали писането на историята или нейното пренаписване?
цитирай
24. get - Какво пишат, западните лингвисти и историци за произхода на думата "Oppidum" ?!
07.03.2012 23:02
... А СЪЩО И ЗА ... Lugii, Lydi ??!
"Julius Caesar описва(назовава) по големите келтските поселища (от времето на Celtic Iron Age) с Gaul(келтска дума) oppida(мн.ч. на Oppidum), и днес думата се използва да означи, големи предримски поселища в Западна и Централна Европа. Много от тези ОПИДИ, са прерастнали в такива от първоначално издиганите на хълмове укрепления, със защитни функции.".(Битуващо до момента официално становище !).
- Но една друга част историци и езиковеди твърдят че, Oppidum произхожда от ранно-латинското "ob-pedum" ! За което дават обяснение, че произхожда от Proto-Indo(?)-European *pedоm , "обживяно място" или "отпечатък от крак". ... Но защо ли, на мен ми звучи почти едно към едно, дори до съвременното българско "обхванато в педята" а не "пета" ??!

- Още по-интересно става, когато се зачетем в произхода на името на гр.Турино ... за което казват, че произлиза от такъв "галски" Oppidum ?(а Турино произхождало, от думата Тур, за която пък в речниците казват, че е от старо-църковно-славянски ?) ... това е култура, създадена от поселенци в т.нар. Галия цезалпина(тоест сев.Италия). Това население е подчинено от римляните през І-ви век, пр.н.е. !

Същата кореспондира и с т.нар. "култура Кастро" ... името на която иде от специфичните укрепления(кръгли) за което твърдят, че идва от от лат. дума "castrum"-укрепен лагер/замък ? ... за сега ще пропусна др. интересни неща относно тази култура и народът й !?

- Но става интересно, че народът който я създава тази култура ... поради невнимание или що ли ... в рубриката за "Кастро култура" се твърди, че се е породила в Централна Европа ?
- Но говорейки за тези племена от центр.Европа - настъпва конфликт с германската историография, която си е монополизирала т.нар. Бохемия, в която проживяват "германските" племена(съюз) "Lugii" или "Lugi" от 9 BC–19 AD ... ??! ... но при простонародните(вулгарни) празници Ludi Romani (лат.:Римски игри), също наричани и Ludi Magni, са от най-старите празници на римския култ в Древен Рим - кви са тези ЛУДИ ?
цитирай
25. demograph - Давайки ни знание ти ни правиш свободни Павка!
08.03.2012 00:30
Евангелие от Филип
110/ Който притежава знанието за истината, е свободен.

Свободният не върши грях, защото този, който върши грях, е роб на греха.

Майката –това е истината, а знанието е бащата.

Тези, на които не им е съдено да вършат грях, светът ги нарича свободни.

Знанието за истината възвисява сърцата на тези, на които не им е съдено да вършат грях.

Това ги прави свободни и ги поставя по-високо от всички.

Но любовта съзидава.

И така, този, който е станал свободен заради знание, заради любовта е роб на онези, които още на са успели да се издигнат до свободата на знанието.

И знанието ги прави способни, защото то ги пробужда да станат свободни.
цитирай
26. brig - Малко оф
08.03.2012 00:30
Българският, като модернизиран тракийски, е най-близо до основният ствол на понятието "Индо-европейски език". Затова не е чудно, че воловарчето говори на български.
В една от предишните ти статии Спароток, прочетах за племето долонки и обяснението към него - дълги. Ако приемем, че долонк е дълъг, то е по-близо до прото-езика. Например от долонк, разделено на дол и лонк, вероятно произлизат и TALL(тол)-висок и LONG(лонг)-дълъг, в английския.

А английският сравнен с българският е lame and stupid:))))
Поздрави.
п.п. Сега се сетих и дописвам, че от същия корен е и италианската фирма ДеЛонги. ;)
цитирай
27. tili - От една страна
08.03.2012 01:49
Еней, от друга - клонът на Алцек, който се е заселил точно в Северна Италия. Сигурно не е случайно. Просто там са имали роднини. Свой своя търси:)
цитирай
28. mitkaloto - Поздравление за постинга. Разб...
08.03.2012 07:06
Поздравление за постинга.Разбирам и нашите учени защо мълчат.В БАН трябва да работят млади хора ,които не робуват на нищо.Да се отворят секретните архиви,които съм убеден,че има.Да се публикуват и тогава европейските учени да заповядат в България да си търсят корените.Поздрави!
цитирай
29. sparotok - България
08.03.2012 08:18
zelas написа:
Около 700 топоними произлизат от Bulgar. Има едно място, което дори се казва точно България (Bulgaria). Пишете в Гугъл - bulgaria emilia romagna


Има наистина много топоними, това не е случайоност!
цитирай
30. sparotok - латински език
08.03.2012 08:23
анонимен написа:
sparotok написа:
[quote=анонимен]

Не съм казал, че римляните имат друг майчин език...това е глупаво. Твърдя само, че на територията на Италия, още преди възникването на Рим е живял народ, чийто език е много близък до българския. Прочетете текста внимателно!


Не твърдя, че Вие, а че Аз смятам, че Еней е говорел друг език, различен от латинския ;) Основавам се на това, че той е пришълец там и говори на езика на родната Троя, град враждуващ с елините и близък с траките. А племето на цар Латин е местно за Италия. (Ако излагам глупост, то е в значителна степен поради доверието ми към Омир и Вергилий :))


Извинявам се за прибързаното заключение, трябваше първо да попитам какво точно имате предвид.
цитирай
31. sparotok - топоними
08.03.2012 08:32
анонимен написа:
А защо да не може коренът "кал" в гореизброените топоними да е гръцки? Да не забравяме,че в Италия векове наред преди Христос е сущесвувала Magna Grecia,която по-късно е завладяна от римляните.


Много просто, никой от тези топоними не е от земите на Magna Grаecia...
Даже на територията на Сицилия има топоними, които не са гръцки. Проф. Фриск тълкува името Сиракуза като изващо от сыра -влажна, куса-къща...т.е. дом на влагата...Сиракуза е построена до блато.

Препоръчвам ви Етимологичен речник на гръцкия език (Хялмар Фриск) - Griechisches Etymologisches Wоrterbuch - Hjalmar Frisk.
цитирай
32. sparotok - Тен гриан
08.03.2012 08:36
marrio написа:
Инженер открива български топоними по целия свят
http://www.parallelreality-bg.com/statii/zagadki/takiiskobalgarski/219-2011-01-31-01-52-24.html

От дълго време в България и по Света се налага заблудата, че древните българи са тюрки, а Тангра – тюркски бог. Оказва се обаче, че тюрките и монголите са възприели култа към Тангра от нашите прадеди под името ТЕНГРИ ХАН, което са разбирали като “Бог на Синьото Небе”. Това значение е доказателство, че за нашите прадеди Тангра е бил преди всичко Небесният Отец. ПОНЯТИЕТО ТАНГРА означава философско ТРИЕДИНСТВО - ТАН ( вселена ) + НАК ( човек ) + РА (бог), чрез името ТАНГРА , се изразява ЕДИНСТВО +
ХАРМОНИЯ В СВЕТА. Но нека сега да не спорим за космогонията на Българите. Какво мислиш за Стефан Гайд и книгата ''Тракийските хроники'', а това е сайта:
http://www.trakia.org/index
п.п.Ако си го коментирал и аз съм го пропуснал, предварително се извинявам.
Поздрави


Ще ти кажа нещо интересно, Тен гриан означава огнено слънце на староирландски. Това е едно от доказателствата, че Тенгри е име на европейски бог. Смятам, че чрез шумерско посредничество теонима е предаден на други народи.

Поздрави!
цитирай
33. анонимен - Сега остава само учените да прег...
08.03.2012 08:57
Сега остава само учените да преглътнат гордостта си и да ни отдадат заслуженото уважение."Ето нещо невъзможно,защото материята е и е била твърде политизирана, което е срам за нАУката.

цитирай
34. sparotok - история
08.03.2012 09:43
malchaniaotnadejda7 написа:
Но не е невъзможно. Благодарение на хора като теб. Благодаря ти за това смело, но и трудно оспоримо твърдение, което преобръща на 360 градуса историческата истина за стария континент - за майката на цивилизациите, Европа. За първи път чувам за "чудото" документирано от VI век от папа Григорий. Местното воловарче разбрало езика на българския спатарий! Питала съм се, кое кара Атила - най-могъщият владетел на най-голямата европейска държава от онова време, да "послуша" папа Лъв I и да не подложи Апенинския полуостров на меча на Марс така, както той си е знаел. Родството е логично обяснение. Кръвта на вода не става. Ето един "римски поглед" към събитията оттогава:

"Варварският народ на хуните, който беше в Тракия, стана толкова силен, че повече от сто града бяха превзети, а Константинопол почти беше заплашен и повечето хора избягаха оттам... И имаше толкова убийства и кръвопролития, че мъртвите не можеха да бъдат преброени." — из Житие на свети Ипатий от Калиник.

"Названия на реки, планини и селища не се появяват спонтанно. Те се налагат след вековно присъствие на хора говорещи определен език..."

Остава да признаят българското присъствие в Италия "векове преди Христа" и да приемат фактите, така, както направиха това през 9 век с езика ни и позволиха богослужение и на него. Поздрави за силния постинг! Започвам да се питам, кое е по-трудното, дали писането на историята или нейното пренаписване?


Без съмнение пренаписването на историята е по-трудно...

Поздрави!
цитирай
35. sparotok - !
08.03.2012 09:45
tili написа:
Еней, от друга - клонът на Алцек, който се е заселил точно в Северна Италия. Сигурно не е случайно. Просто там са имали роднини. Свой своя търси:)


Точно в десятката - Свой своя търси!:)

Поздрави!
цитирай
36. анонимен - Отново в час по история! Най-сър...
08.03.2012 10:52
Отново в час по история! Най-сърдечни поздрави!
цитирай
37. voulgaros - СПАРОТОК, КРАДЛИВИ НАТРАПНИЦИ, И ...
08.03.2012 11:37
СПАРОТОК, КРАДЛИВИ НАТРАПНИЦИ,И КРАДЛИВИ МЕШАВИЦИ И КРАДЛИВИ КАРАШИЦИ КАТО ВАС--БЪЛГАРОСИТЕ НИКОИ И ПОЛОВИН ЕВРОЦЕНТЧЕ НЯМА ДА СИ ДАДЕ......КАМО ЛИ НЯКОИ НЯКОГА ДА ВИ ПРИЗНАЕ...ИМАГИНЕРНО ЧЕ Е СТЕ БИЛЕ ВИЕ......А КОИ СТЕ ВИЕ МАНГАЛИ ТАКИВА---ПОЛУТУРЦИ-КАРАШИЦИ??

ВИЕ СТЕ ГНУУУУУССССССС
цитирай
38. urilozev - Поздрав,
08.03.2012 12:01
sparotok.Просветен, бе казъл-всичко е пред очите ви, гледайте.Почит, за твоя поглед, който ни даваш.
цитирай
39. liliyanaandreeva - Да!
08.03.2012 13:26
И заради тази КАЛ сме заподозрени като убийци (килъри) и деца на богината на смъртта Кали от индийската митология. Затова ни изтребват с хиляди, милиони и поединично, а политическите, криминалните и религиозни скалъпени след поредния саботаж съдебни процеси нямат край!
цитирай
40. germantiger - ...
08.03.2012 14:05
25. get
07.03 23:02
- Но говорейки за тези племена от центр.Европа - настъпва конфликт с германската историография, която си е монополизирала т.нар. Бохемия, в която проживяват "германските" племена(съюз) "Lugii" или "Lugi" от 9 BC–19 AD ... ??! ... но при простонародните(вулгарни) празници Ludi Romani (лат.:Римски игри), също наричани и Ludi Magni, са от най-старите празници на римския култ в Древен Рим - кви са тези ЛУДИ ?

ОТ МЕН:
Грешите Гет, германската и австрийската историографии не са си монополизирали Бохемия/Бьомен/Бойхайм:

Deutschlands Gebietverluste от Манфред Вайнхолд
Ein deutsches Trauerspiel от Волфхард Велцел
Изтория на Австрия от Карл Воцелка
... пишат за негерманско през различни векове в Бохемия!

Първо са келтите, след това германски племена които населяват областта векове наред, посел сливяните "чехи". До днес германски "шпрахинзел-и, тоест "острови" на германоговорящи са оцелели, макар в прочистена Бохемия - дн. Чехия след прогонването на германците от победителите чехи след ВСВ.

Лугии или Луджии не значи луди... нека не бъркаме Бог с боб примерно.

...

9. vostroto - :)При това северна Италия е по-развитата част на Италия...:)

ОТ МЕН:
Северна Италия е развита икономически пред южна както казват поради комплицирани, сложни или многообразни причини. На първо място влиянието върху севера на германци, французи, австрийци и швейцарци. Обмяната и контакта с европейските народи и липсата на "газене" от турци, маври или маффиа.

А пропо в северна Италия в Алто Адидже/южен Тирол за германоговорящите все още е пълно с германско население от разкъсана Австрия след ПСВ. Имат организации, фестивали, че дори и съпротива срещу Италия. Много "италиански" спортисти са всъщност неиталианци Армин Цьогеллер (олимпийски шампион и медалист дълги години), Каролина Костнер (фигурно), Изолде Костнер (ски) и др.

За другото написано в постинга спор няма - има немалко извори, които ясно говорят за общността и българското въобще в Италия, не само северна, но действително там много и ясно различимо.
цитирай
41. анонимен - Enea i Altzek
08.03.2012 14:21
Въпросният Алцек едва ли е знаел кой е Еней,камо ли че е бил българин.Еней е чисто литературен образ,,който би могъл да носи и друго име.Самите италианци са съвсем наясно,че историята с Еней е чисто и просто една легенда,каквито имат всички народи. Когато римляните влизат в контакт с елините и тяхната култура и по-специално с епоса на Илияда и Одисея,те създават мита за Еней,като по този начин целят да облагородят произхода си и подчертаят родствена и духовна близост с елинистичния свят.Същият този мит в поемата на Виргилий утвърждава още веднъж троянския произход на римляните,прославяйки и самия Октавян Август.
Струва ми се,че трябва да бъдем по-внимателни и да не смесваме исторически факти с легендарни и литературни / licenze/ волности Така навлизаме в сферата на фоменкологията, a и започваме да прилича ме на нашите ФИРОМ-ски братя.
цитирай
42. dedyov - oppidum-обидам,обидай с ударение на първата гласна
08.03.2012 14:58
Тази дума се ползва в дродопските български диалекти със остатъчно може би значение наобикалям болни "Обидай Иванъ че съ йе бая залежал"примерно ,в смисъл обиколи да видиш човека.Вероятно корена е от обиталище.В диалектите ни се крият стотици хиляди аргументи в подкрепа на истината че сме древени и местни.
цитирай
43. kasnaprolet9999 - Интересен е и фактът, че при воло...
08.03.2012 16:06
Интересен е и фактът, че при воловарчето е доведен точно българин. Това не може да бъде случайност, довели са при него човек, който да може да го разбере и евентуално да му помогне. Явно се е знаело навремето, че там са живеели българи. Поздрави и хубав празник довечера с любимата.
цитирай
44. merlin68 - "Това е ясно на учените, ясно е ...
08.03.2012 17:40
"Това е ясно на учените, ясно е също, че древен балкански народ е дал на етруските божествата Земла -земята и С(в)етлан –светлият."
Дори само това говори достатъчно за езика на народа обитавал Апенините преди латините - етруските.
цитирай
45. анонимен - Ziezi Ex do Sparotok
08.03.2012 19:34
Спараток, преди известно време открих по случайност вашия блог и го следя с голям интерес. Аз съм роден и израснал в България (моето семейство от двайсет години е в America).

Смятам че вашата работа по разкриването на Истината за Българския народ е много важна за възвръщането на националното самосъзнание и самочувствие, нещо което с векове враговете на този народ са се опитвали и успявали да направят.

Разбирам че ще издавате книга за Историята на България и Тракия. Радвам се много. За Постинга с илюстрациите ви искам само да ви дам съвет.

Много ви моля да не омаловажавате този ваш труд със тези рисунки, които предлагате да използвате за корицата. Моля ви, да използвате професионални фотографии от истински Тракийски артифакти като например златните съкровища, fresсos от Тракийските гробници, древните оцелели надписи като този в Ситово, etc. Определено трябва да работите с професионалист graphic designer които да направи една корица която да е изглежда едновременно "respectable and commercial".

Също така смятам че трябва да се наптави един "мirror blog in English". Едно е да го четат само няколко Българи, а друго е да имаш и световна публиkа.

Затова бих искал да ви предвожа да преведа някои от вашите най-важни статии. Всички не бих могъл да преведа сам, след като това би ми отнело много време. Но сам сигурен че може да се намерят и други Българи доброволци които владеят Английски и да преведат други от вашите статии.

Predlagam tozi blog da se kazva neshto kato "Forbidden History" s podzaglavie "The Truth About the Real Cradle of European Civilization - Thrace and Bulgaria". Или нещо подобно.

Моля ако се интересувате, котактирайте ме на този емейл: Zieziex@gmail.com.

Благодаря ви,

Ziezi Ex
цитирай
46. get - - Дай да не обиждаме кулинарията, с тези изявления ?! :))
08.03.2012 20:57
germantiger написа:
Лугии или Луджии не значи луди... нека не бъркаме Бог с боб примерно.

- Ако си обърнал внимание на поста ми ... имаме празници Ludi Romani (лат.:Римски игри), също наричани и Ludi Magni(лат. Игри Велики) ??!
- Участващите в тези ПРОСТОНАРОДНИ ПРАЗНЕНСТВА, всички без изключение ги наричат LUDI ... доколкото направих справка в речниците(латински ?) тази дума не отговаря на нито на "луд", нито на "артист" ... Какво остава тогава - ЧОВЕК, който взема участие в тези празненства !! - Но човек на латински съвсем не звучи, като думата "Луди" ?

- Подобно е положението и с така наречените троянци които припознават в "тевери", но дали правилно е предадено първоначалното звучение на етнонима дали той не е TAVARI ... което едно към едно си е по-късното известно таври-таури-тауриски(сци) ??! ... наазвание което, срещаме както за народ на апенините, така и на север от устието на р.Дунав ?? ... но май имаме и косвени данни, че някъде към 11 в. преди Христа, част от Троянците са се преселили по сев.Черно море и присъствието им е локализирано там !! ... за повече инфо ... вижте, в блога на Демограф, за историята на "шведските" траки ?!! :))

- Какво се получи накрая ... имаме легенди за преселване на троянци-таварци в Апенини и по още една ос през Балкани на север, поне до р.Дон ?!(май там пък се говореше и за т.нар. "царски-скити" известни и като "соколоти" ?)

- Изводите си ги направете вие самите ?!!

- С уважение ?!

от Гет ктист ... от тези, които бяха свързващото звено между траките и тавро-скитите ?! :))
цитирай
47. demograph - Повечето от показваните като келтски топо и хидроними имат звучене на български
08.03.2012 21:08
Antonio Sciarretta's Toponymy
Ancient Toponymy-Pannonia
Но българският е заместен със "старославянски" или други "славянски" езици. Липсата на български сравнения води до неточното прехвърляне на всичко, което е необяснимо на основните ползвани за изследване езици, към келтски. Множество от гръцките и етруски думи са близки до старобългарски, но не се изследват като такива.
Това е ужасния резултат от подмяната на българската история извършено от Иречек, Златарски и другите тъпаци - безродници.
цитирай
48. анонимен - OT JULI
08.03.2012 22:23
поздрави,и моля те не спираи да пишеш !Интересно ми е само,защо путин не иска да ни върне архивите ,пък ватикана се прави /с архивите си/ на недостъпна,нали тук става въпрос за ИСТИНАТА или още не му е дошло времето,ти как мислиш /извиняваи,че на ти ,но ти си ми очния лекар /прогледнах/ сега наляво и надясно де що срешна ги карам да те четат.Бъди здрав ,твоето семейство също !
цитирай
49. анонимен - Здравейте
08.03.2012 23:40
Здравейте, Павел. Благодаря за интересният постинг.
Бих искал да ви помоля да ми пишете на имейл адреса. Има някой неща, за които искам да ви попитам!
Бях ви писал в няколко постинга на зад (45 мнение в поста за имената на Варна).
Вашето мнение ще ми бъде изключително полезно!
Адреса ми е: oisats@gmail.com
цитирай
50. valentinnedyalkov - ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!
09.03.2012 01:46
поздравления за чудесната информация, от известно време чета твоите материали, само мога да поднеса искрените си поздравления! продължавай все така, само напред! Истината трябва да се популяризира сред всички .
Поздрави!
цитирай
51. sparotok - истина
09.03.2012 07:47
valentinnedyalkov написа:
поздравления за чудесната информация, от известно време чета твоите материали, само мога да поднеса искрените си поздравления! продължавай все така, само напред! Истината трябва да се популяризира сред всички .
Поздрави!


Истината е от полза за нас българите, дано само не ни попречат да покажем кои сме и какво сме дали на света...

Поздрави!
цитирай
52. sparotok - време
09.03.2012 07:50
анонимен написа:
Здравейте, Павел. Благодаря за интересният постинг.
Бих искал да ви помоля да ми пишете на имейл адреса. Има някой неща, за които искам да ви попитам!
Бях ви писал в няколко постинга на зад (45 мнение в поста за имената на Варна).
Вашето мнение ще ми бъде изключително полезно!
Адреса ми е: oisats@gmail.com


Само да ми остане малко свободно време, че сега съм затънал до гуша в ангажименти...
цитирай
53. sparotok - архиви
09.03.2012 07:53
анонимен написа:
поздрави,и моля те не спираи да пишеш !Интересно ми е само,защо путин не иска да ни върне архивите ,пък ватикана се прави /с архивите си/ на недостъпна,нали тук става въпрос за ИСТИНАТА или още не му е дошло времето,ти как мислиш /извиняваи,че на ти ,но ти си ми очния лекар /прогледнах/ сега наляво и надясно де що срешна ги карам да те четат.Бъди здрав ,твоето семейство също !


Не бива дахраним надежда в архивите, най-ценното отдавна е унищожено...
Данни за миналото ни могат да се извлекат от археологически находки, антропологически и генетични проучвания, ономастика, да не забравяме и народното творчество...

Истината може да се забави, но не и да се унищожи!
цитирай
54. sparotok - старославянски
09.03.2012 07:56
demograph написа:
Antonio Sciarretta's Toponymy
Ancient Toponymy-Pannonia
Но българският е заместен със "старославянски" или други "славянски" езици. Липсата на български сравнения води до неточното прехвърляне на всичко, което е необяснимо на основните ползвани за изследване езици, към келтски. Множество от гръцките и етруски думи са близки до старобългарски, но не се изследват като такива.
Това е ужасния резултат от подмяната на българската история извършено от Иречек, Златарски и другите тъпаци - безродници.


Така наречения старославянски е всъщност старобългарски. Може да звучи абсурдно, но е факт, че дедите на словени и словаци са носили името венети, венди, не славяни, словени и т.н. Поради близостта на езиците вендите са били преименувани славяни, словени...за германците обаче земите им дълго време биват наричани Виндиш Марк ( вендишка област).

Поздрави!
цитирай
55. sparotok - благодаря за съветите!
09.03.2012 08:00
анонимен написа:
Спараток, преди известно време открих по случайност вашия блог и го следя с голям интерес. Аз съм роден и израснал в България (моето семейство от двайсет години е в America).

Смятам че вашата работа по разкриването на Истината за Българския народ е много важна за възвръщането на националното самосъзнание и самочувствие, нещо което с векове враговете на този народ са се опитвали и успявали да направят.

Разбирам че ще издавате книга за Историята на България и Тракия. Радвам се много. За Постинга с илюстрациите ви искам само да ви дам съвет.

Много ви моля да не омаловажавате този ваш труд със тези рисунки, които предлагате да използвате за корицата. Моля ви, да използвате професионални фотографии от истински Тракийски артифакти като например златните съкровища, fresсos от Тракийските гробници, древните оцелели надписи като този в Ситово, etc. Определено трябва да работите с професионалист graphic designer които да направи една корица която да е изглежда едновременно "respectable and commercial".

Също така смятам че трябва да се наптави един "мirror blog in English". Едно е да го четат само няколко Българи, а друго е да имаш и световна публиkа.

Затова бих искал да ви предвожа да преведа някои от вашите най-важни статии. Всички не бих могъл да преведа сам, след като това би ми отнело много време. Но сам сигурен че може да се намерят и други Българи доброволци които владеят Английски и да преведат други от вашите статии.

Predlagam tozi blog da se kazva neshto kato "Forbidden History" s podzaglavie "The Truth About the Real Cradle of European Civilization - Thrace and Bulgaria". Или нещо подобно.

Моля ако се интересувате, котактирайте ме на този емейл: Zieziex@gmail.com.

Благодаря ви,

Ziezi Ex


Благодаря Ви за съветите!
Честно казано точно такова заглавие бях намислил за книгата...
Вече подготвям постинги на английски, но търся подходяща платформа.

Поздрави!
цитирай
56. sparotok - етруски
09.03.2012 08:24
merlin68 написа:
"Това е ясно на учените, ясно е също, че древен балкански народ е дал на етруските божествата Земла -земята и С(в)етлан –светлият."
Дори само това говори достатъчно за езика на народа обитавал Апенините преди латините - етруските.


Етруските, или по-точно расените са особен народ. Имат куполни гробници като траките, имат фибули като траките, имат черна лъскава керамика като траките, имат оръжия като траките, а облеклото на бойците им е досущ тракийското...

Това не ни позволява да ги наречем траки, но поне е ясно, че расените (етруските) са претърпели силно тракийско влияние.

Поздрави!
цитирай
57. sparotok - !
09.03.2012 08:32
kasnaprolet9999 написа:
Интересен е и фактът, че при воловарчето е доведен точно българин. Това не може да бъде случайност, довели са при него човек, който да може да го разбере и евентуално да му помогне. Явно се е знаело навремето, че там са живеели българи. Поздрави и хубав празник довечера с любимата.


Благодаря ти Невена!
Много неща са се знаели в миналото, но и много от тези знания е затрито в ново време. Лошото е, че историята е писана от хора с определени възгледи и амбиции, за които българите са били пречка...а и май все още сме пречка за някои...
цитирай
58. sparotok - диалекти
09.03.2012 08:37
dedyov написа:
Тази дума се ползва в дродопските български диалекти със остатъчно може би значение наобикалям болни "Обидай Иванъ че съ йе бая залежал"примерно ,в смисъл обиколи да видиш човека.Вероятно корена е от обиталище.В диалектите ни се крият стотици хиляди аргументи в подкрепа на истината че сме древени и местни.


Деалектите ни са безценно богатство, това не може да се отрече. Мисля, че Гет е прав за опидум, думата не е латинска по произход...

Поздрави!
цитирай
59. sparotok - уточнение
09.03.2012 08:57
анонимен написа:
Въпросният Алцек едва ли е знаел кой е Еней,камо ли че е бил българин.Еней е чисто литературен образ,,който би могъл да носи и друго име.Самите италианци са съвсем наясно,че историята с Еней е чисто и просто една легенда,каквито имат всички народи. Когато римляните влизат в контакт с елините и тяхната култура и по-специално с епоса на Илияда и Одисея,те създават мита за Еней,като по този начин целят да облагородят произхода си и подчертаят родствена и духовна близост с елинистичния свят.Същият този мит в поемата на Виргилий утвърждава още веднъж троянския произход на римляните,прославяйки и самия Октавян Август.
Струва ми се,че трябва да бъдем по-внимателни и да не смесваме исторически факти с легендарни и литературни / licenze/ волности Така навлизаме в сферата на фоменкологията, a и започваме да прилича ме на нашите ФИРОМ-ски братя.


Струва ми се ...не е довод, нито доказателство, а само евтино извинение за липса на аргументи...

Алцек изобщо не е споменаван в постинга, Еней също го няма, как успяхте да ги срещнете в написаното от мен е пълна загадка ???

Фактите показват, че Вие сте този който си служи с фантазии и измислици...

Аз съм упоменал топоними и хидроними, чийто имена са обясними с наши думи, това се признава от редица изследователи. Представил съм и своя версия за възникването на думата vulgus ...

Vulgus, vulgaris – народ, народен, нямат обяснение на латински. Изконната латинска дума за народ е populus. Други латински думи за народ, простолюдие, тълпа са plebs, plebes, plebicula, те идва от plenus – пълен, много (множество), plenitas – количество, голям брой (хора).


Ако можете - оборете ме, но без смехории като - струва ми се...
цитирай
60. sparotok - не ви разбирам
09.03.2012 09:03
liliyanaandreeva написа:
И заради тази КАЛ сме заподозрени като убийци (килъри) и деца на богината на смъртта Кали от индийската митология. Затова ни изтребват с хиляди, милиони и поединично, а политическите, криминалните и религиозни скалъпени след поредния саботаж съдебни процеси нямат край!


Май не сте чели внимателно, думата кал влиза в състава на имена на населени места, а не е есенцията на философията на дедите ни.

Кали никога не е почитана от дедите ни, арийците наричат противниците си -кали-черни...
цитирай
61. sparotok - !
09.03.2012 09:08
urilozev написа:
sparotok.Просветен, бе казъл-всичко е пред очите ви, гледайте.Почит, за твоя поглед, който ни даваш.


Дано да имам възможността да покажа всичко намерено от мен, има още много интересни неща...

Поздрави!
цитирай
62. sparotok - факти
09.03.2012 09:16
voulgaros написа:
СПАРОТОК, КРАДЛИВИ НАТРАПНИЦИ,И КРАДЛИВИ МЕШАВИЦИ И КРАДЛИВИ КАРАШИЦИ КАТО ВАС--БЪЛГАРОСИТЕ НИКОИ И ПОЛОВИН ЕВРОЦЕНТЧЕ НЯМА ДА СИ ДАДЕ......КАМО ЛИ НЯКОИ НЯКОГА ДА ВИ ПРИЗНАЕ...ИМАГИНЕРНО ЧЕ Е СТЕ БИЛЕ ВИЕ......А КОИ СТЕ ВИЕ МАНГАЛИ ТАКИВА---ПОЛУТУРЦИ-КАРАШИЦИ??

ВИЕ СТЕ ГНУУУУУССССССС


Казваш, че сме крадци и натрапници, нека обаче да видим как стоят фактите -

1. Херодот си казва направо, че земята, която по негово време е известна под името Гърция в древността е носела името Пелазгия. Същите данни дават Страбон и Плиний, които подбно на Херодот обясняват, че гърците идват от Африка, че имат дрехи като африканците и, че обичаите им са като на африканските номади...

Дори и елинофил като Джон Чадуик призна, че Атина, Микена, Кносос и много други величествени селища са издигнати от негръцко население. За това население Чадуик казва, че притежавало по-висока култура от гърците...

Диодор Сицилийски пише, че не гърците, а пелазгите са тези, които са употребили за първи път буквите. Плиний Стари пък добавя, че не гърците, а пелазгите са тези, които занасят азбуката в Лациум.

Ето, фактите показват, че гърците са натрапинци в Стара Пеласгия и, че са си присвоили доста неща...
цитирай
63. vostroto - :))) Добре ми действат коментарите ...
09.03.2012 10:53
:))) Добре ми действат коментарите ти, приятелю!
Ставам дори по-работоспособен:)))
Поздрави от мен!:)
цитирай
64. zelas - 1. Херодот си казва направо, че з...
09.03.2012 12:40
sparotok написа:
1. Херодот си казва направо, че земята, която по негово време е известна под името Гърция в древността е носела името Пелазгия.


Доколкото знам името гърция не се употребява по времето на Херодот. По негово време е нямало гърция. За първи път терминът Graeci се използва от Аристотел обозначавайки площта около Додона. Този термин по-късно се използва от латините за обозначаване на елините емигрирали на Апенинския полуостров.

А по-сетне се използва от франките като обидна дума за източните ромеи.

По принцип такова формирование като гръцка или елинистическа държава не съществува чак до 19 век от новата епоха, когато германците създават сегашната гръцка държава.

Като изпозваме името гърция за обознаване на територията и културата на юг от траките, ние само наливаме вода във воденицата на лъжата.

Трябва да се повтаря и подчертае с дебел молив - до 19 век нямаме гърция.

Поправиме ако греша.
цитирай
65. анонимен - Не съм и мислила да ви оборвам. И за ...
09.03.2012 13:53
Не съм и мислила да ви оборвам.И за мен изложените от вас факти са убедителни.Не разбирам защо реагирате така остро.Просто в коментарите се споменаваше често за Еней и основаването на Рим от неговите троянци,което е абсолютна измислица,въпреки че много хора продължават да вярват в това. Не съм аз тази,която свързва Еней с Алцек.Това беше един коментар,в който се казваше,че близък при близък отива и на който вие отговорихте:"Точно в десятката."Може би сте го направили от учтивост,но именно този отговор не ми хареса.
-Допускам,че коментарът ми може би е неясен и следователно подлежи на различни интерпретации.Аз харесвам и често посещавам вашия блог.Тук могат да се хаучат много интересни и малко известни неща.Но мисля също така,че ви познавам доста добре.Вие не обичате да се изхвърляте, предпазлив сте и не представяте като категорични факти, в които не сте абсолютно сигурен. Именно по тази причина останах изненадана от репликата.Написаното от мен не беше критика към изнесените от Вас факти,а спонтанно продиктувано под впечатлиние на някои от прочетените коментари ,Може би трябваше кажа напрево това,което мисля.Така нямаше да се получат недоразумения.Мисълта ми е ,че прибързани или повърхностни твърдения,макар и продиктувани от най-добри намерения могат да компрометират сериони и издържани изложения на проверени и вярни факти. Освен това така се подкопава и доверието,което толкова мнoгoбройни читатели имат към вашите несъмнено интересни и компетентни изследвания.От друга страна се дава и пpoстор за полетите на фантазията на много ентусиаcти,които,опиянени от идеята за величието на техните прадеди,се превръщат в нови петърдобревци,готови да открият българскате следа и на Марс.Не визирам вашия блог, а една тенденция,която се наблюдава в много форуми,исторически или не, в които можеш да прочетеш всичко и противното на всичко с риск да превъртиш накрая. ,Изложих просто някои мои мисли и асоциации,които нямат пряко отношение към вашия блог и които в никакъв случай не са критика към Вас.Ако все пак я възприемате като такава,знайте че поне не е злонамерена.Може би се изразявам много витиевато,но не винаги е лесно,както казахте и Вие " да уцелиш десятката ".
цитирай
66. liliyanaandreeva - Столицата на древна Македония се е ...
09.03.2012 14:24
Столицата на древна Македония се е казвала ПЕЛА! Това от пелазгите ли идва? Значи македонците са старо туземно население от родовете на пеласгите така, както евреите са едно от 12-те палестински племена!
цитирай
67. анонимен - Благодаря Ви за съвети...
09.03.2012 16:34




Благодаря Ви за съветите!
Честно казано точно такова заглавие бях намислил за книгата...
Вече подготвям постинги на английски, но търся подходяща платформа.

Поздрави![/quote]


Спароток, за Английски най-добрата платформа е Blogger защото е на Google и има предимство когато се използва Google search engine, а тя е най популарната. Също така препоръчвам да направите и Twitter account свързан с английския блог.

Аз съм писател но пиша на Английски. Интересувам се от Тракийската митология като материал за потенциален роман. Ако искате, аз ще ви помогна с преводите или със ваши въпроси по Английски, стига да имате такива.... Много е важно статиите да са преведени на ниво. Също така и тонат трябва да е различен за световната публика от определено по патриотичния за българските статии.

Моля пратите ми емейл с матеряла преведен на Английски и ще ви дам моето мнение.


цитирай
68. анонимен - Забравих да се подпиша, това пос...
09.03.2012 16:39
Забравих да се подпиша, това последното беше от мен -- Ziezi Ex от America.

цитирай
69. анонимен - Omir/Homer
09.03.2012 17:02
Омир.

Спароток,
Може ли да напишете статия за произхода на името на Омир ако смятате че не е Гръцко и че е Тракийско? Това че завършва на "мир / мер" както много други Славянски имена винаги ме е учудвало.

Мир на Старобългарски и на Руски означава "свят" до колкото знам. А пък сега е мир като обратното на война.

Зиези Екс
цитирай
70. анонимен - Пламене, С Рънсиман, в "Падането на Константинопол" казва, че гърците са се срамували от името елини, до момента в който взели властта в империята...
09.03.2012 18:45
zelas написа:
sparotok написа:
1. Херодот си казва направо, че земята, която по негово време е известна под името Гърция в древността е носела името Пелазгия.


Доколкото знам името гърция не се употребява по времето на Херодот.
Трябва да се повтаря и подчертае с дебел молив - до 19 век нямаме гърция.

Поправиме ако греша.

цитирай
71. sparotok - коментари
09.03.2012 18:49
vostroto написа:
:))) Добре ми действат коментарите ти, приятелю!
Ставам дори по-работоспособен:)))
Поздрави от мен!:)


Това ме радва приятелю!:)

Поздрави!
цитирай
72. sparotok - поправка
09.03.2012 19:25
zelas написа:
sparotok написа:
1. Херодот си казва направо, че земята, която по негово време е известна под името Гърция в древността е носела името Пелазгия.


Доколкото знам името гърция не се употребява по времето на Херодот. По негово време е нямало гърция. За първи път терминът Graeci се използва от Аристотел обозначавайки площта около Додона. Този термин по-късно се използва от латините за обозначаване на елините емигрирали на Апенинския полуостров.

А по-сетне се използва от франките като обидна дума за източните ромеи.

По принцип такова формирование като гръцка или елинистическа държава не съществува чак до 19 век от новата епоха, когато германците създават сегашната гръцка държава.

Като изпозваме името гърция за обознаване на територията и културата на юг от траките, ние само наливаме вода във воденицата на лъжата.

Трябва да се повтаря и подчертае с дебел молив - до 19 век нямаме гърция.

Поправиме ако греша.



Ще се наложи да те поправя. Хораций казва през І-ви век преди Христа- "Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio." – Покорената Гърция завладя грубия си завоевател и донесе изкуство в Лациум...

Ето и друг пример от Естествена История на Плиний Стари (І-ви век) - III-50 - Tyrrheni, mox a sacrifico ritu lingua Graecorum Tusci sunt cognominati
Pelopidis sive a Teutanis, Graeca gente

III- 134 ceteri fere Lepontios relictos ex comitatu Herculis interpretatione Graeci nominis credunt

Ето още един пример с книга на Тит Ливий (І-ви век пр. Христа) - M'. Acilius Glabrio de Antiocho, quem Graecia expulerat

http://www.livius.org/li-ln/livy/periochae/periochae036.html

Квинт Курций Руф също пише за гърци и Гърция -

Cum adierat Graecos, admonebat, ab his gentibus inlata Graeciae bella Darei prius, deinde Xerxis insolentia

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Curtius/3*.html


Както виждаш името Гърция се ползва над 2000 години.

Дали е правилно, това е друг въпрос...

Поздрави!
цитирай
73. 4aiotgluhar4e - Здравей, Спароток!
09.03.2012 19:47
Преди време слушах една беседа, изнесена от един италиански професор, който обясняваше много подробно и аргументирано паралелите между изкуството на етруските и траките. Според него съвпаденията надхвърлят 75 %, но никой не иска да го чуе, защото италианците предпочитат да мислят, че са наследници на латините. За съжаление на този професор (Ех, как не запомних името!) в Италия гледат като на смахнат и екстравагантен кабинетен плъх. Което пък потвърждава, че има и други народи, които предпочитат да си избират и дописват историята според политическия вятър.

Поздрави! При теб винаги ми е интересно!

П.П. Съгласна съм, доброто не трябва да се прави заради бартер с друго добро, а защото така ти идва отвътре.
цитирай
74. sparotok - мир
09.03.2012 19:53
анонимен написа:
Омир.

Спароток,
Може ли да напишете статия за произхода на името на Омир ако смятате че не е Гръцко и че е Тракийско? Това че завършва на "мир / мер" както много други Славянски имена винаги ме е учудвало.

Мир на Старобългарски и на Руски означава "свят" до колкото знам. А пък сега е мир като обратното на война.

Зиези Екс


Трудно е да се определи произхода на Омир (Омер) защото данните са малко. Той обаче е еолиец, а според Херодот ( История 7.95) еолийците са гърцизирани пелазги...

Имена с частица МЕР, МАР са типични за траките - Барзимер, Пирмер(ул), Карсимар, Беримар...
В по-късни времена МЕР, МАР със значение велик се развива в МИР и бива преосмислено.

Поздрави!
цитирай
75. shaffi - sparotok,
09.03.2012 20:22
по-важното е , че често биваме споменати в хрониките на другите народи, похвално...поздрав, беше ми интересно да прочета за това интересни факти.
цитирай
76. sparotok - до анонимен 42, 66 - Еней и Алцек
09.03.2012 20:44
Ще Ви бъда благодарен, ако за в бъдеще изразявате мнението си по-точно. След като не се обръщате към някой друг, то аз приемам, че заблежките са насочени към мен. Това, с което не сте съгласна е казано от регистриран блогър, ако бяхте споменали името в реакцията си щяхме да си спестим недоразуменията...които са неприятни и за мен.

Относно Еней - все още мисля, че tili има право - роднининте се търсят един-друг. Дали името Еней е измислено няма значение, важна е миграцията на трако-трояни в Средна Европа.

Не подценявайте народната памет, до неотдавна старите хора знаеха песни, в които се споменават лоши хора галати. Галатите опустошават Тракия през 3-ти век преди Христа, дедите ни са помнили това бедствие около 2200 години. От времето на Еней до това на Алцек има само 1800 години.
цитирай
77. анонимен - Трудно е да се определи произхода ...
09.03.2012 23:33

Трудно е да се определи произхода на Омир (Омер) защото данните са малко. Той обаче е еолиец, а според Херодот ( История 7.95) еолийците са гърцизирани пелазги...

Имена с частица МЕР, МАР са типични за траките - Барзимер, Пирмер(ул), Карсимар, Беримар...
В по-късни времена МЕР, МАР със значение велик се развива в МИР и бива преосмислено.

Поздрави![/quote]

Спараток, Благодаря.

По повод Българи в Италия, има много познати фамилни имена като наипример модната къща Bulgari. А също и Damiani.

Всъщност Дамян от грътски произохд ли е? Има ли връзка с Тамян?

Поздрави
цитирай
78. sparotok - Дамян
10.03.2012 00:08
анонимен написа:

Трудно е да се определи произхода на Омир (Омер) защото данните са малко. Той обаче е еолиец, а според Херодот ( История 7.95) еолийците са гърцизирани пелазги...

Имена с частица МЕР, МАР са типични за траките - Барзимер, Пирмер(ул), Карсимар, Беримар...
В по-късни времена МЕР, МАР със значение велик се развива в МИР и бива преосмислено.

Поздрави!


Спараток, Благодаря.

По повод Българи в Италия, има много познати фамилни имена като наипример модната къща Bulgari. А също и Damiani.

Всъщност Дамян от грътски произохд ли е? Има ли връзка с Тамян?

Поздрави
[/quote]

Дамян официално е гръцко име, което бива изведено от гръцкия глагол дамазо - опитомявам, одомашавам. Дали обаче дамазо е гръцка дума...в това имам съмнения. По-скоро се касае за тракийска заемка.

Тамян няма връзка с името Дамян, но отново е свързана с гръцки глагол. Смята се, че тамян идва от старогръцкия глагол тюмиао - изгарям, превръщам на дим...
И в този случай мисля, че тюмиао-димя е тракийска заемка в гръцкия...
цитирай
79. sparotok - хроники
10.03.2012 00:12
shaffi написа:
по-важното е , че често биваме споменати в хрониките на другите народи, похвално...поздрав, беше ми интересно да прочета за това интересни факти.


Споменати сме на много места в различни летописи, но не винаги под името българи. Това понякога е объркващо за определени хора, но такава е била реалността в древността, някои народи са били известни под няколко имена. Дедите на иранците са били наричани перси, артеи, кефени...

Поздрави!
цитирай
80. sparotok - италианци
10.03.2012 00:17
4aiotgluhar4e написа:
Преди време слушах една беседа, изнесена от един италиански професор, който обясняваше много подробно и аргументирано паралелите между изкуството на етруските и траките. Според него съвпаденията надхвърлят 75 %, но никой не иска да го чуе, защото италианците предпочитат да мислят, че са наследници на латините. За съжаление на този професор (Ех, как не запомних името!) в Италия гледат като на смахнат и екстравагантен кабинетен плъх. Което пък потвърждава, че има и други народи, които предпочитат да си избират и дописват историята според политическия вятър.

Поздрави! При теб винаги ми е интересно!

П.П. Съгласна съм, доброто не трябва да се прави заради бартер с друго добро, а защото така ти идва отвътре.


Чайче, аз също съм ставал свидетел как италианци отказват упорито да приемат факти, които са в ущърб на официалната историография. Те, за разлика от нас бранят със зъби и нокти наследството си.

Поздрави!
цитирай
81. zelas - Ще се наложи да те поправя. Хораций ...
10.03.2012 01:51
sparotok написа:
Ще се наложи да те поправя. Хораций казва през І-ви век преди Христа- "Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio." – Покорената Гърция завладя грубия си завоевател и донесе изкуство в Лациум...

Ето и друг пример от Естествена История на Плиний Стари (І-ви век) - III-50 - Tyrrheni, mox a sacrifico ritu lingua Graecorum Tusci sunt cognominati
Pelopidis sive a Teutanis, Graeca gente

III- 134 ceteri fere Lepontios relictos ex comitatu Herculis interpretatione Graeci nominis credunt

Ето още един пример с книга на Тит Ливий (І-ви век пр. Христа) - M'. Acilius Glabrio de Antiocho, quem Graecia expulerat

http://www.livius.org/li-ln/livy/periochae/periochae036.html

Квинт Курций Руф също пише за гърци и Гърция -

Cum adierat Graecos, admonebat, ab his gentibus inlata Graeciae bella Darei prius, deinde Xerxis insolentia

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Curtius/3*.html


Както виждаш името Гърция се ползва над 2000 години.

Дали е правилно, това е друг въпрос...

Поздрави!


Става въпрос за Херодот (5 век пр.н.е.), по негово време не се употребява думата гърция. И там където се споменава по-късно става въпрос за отделна област, а не цяла държава или общност.
цитирай
82. doctora - доктора
10.03.2012 02:34
времето реално не съществува ... то е само измерение на движението ... поради този факти ние хората и никой няма да може да се върне назад или да отиде напред във времето и да промени и допише каквото и да е .... както се казва можеш да плуваш в реката, но не и в думата река .... има обаче едно голямо но .... движението като поток и подредба пази познанията за отдавна отминалото .... няма акашови записи, но има записана информация в камъните и водите по които ходиме и плуваме и тези материални свидетели на отминалото движение след време ще проговорят и истината за българите няма да е само сравнителна, а ще е пълна и директна, но преди това трябва да бъде променена физиката и химията, които са единствените фундаментални науки и истинската единна религия на бъдещето и тогава и само тогава ще можем да четем точно историята и да имаме истински лекарства за бичовете божии, но до тогаво наистина не трябва да скръстваме ръце, а да се борим кой с каквото може за настъпването на обективната истина и за нейното утвърждаване в нашия свят ... тази е най-благородната кауза ... робът да се бори за свобода, а свободния за съвършенство и трябва в нашата конституция отново да запишем, че който стъпи на тази земя ако е роб става свободен ... със здраве и успехи в диренето на историческата и най-вече обективната истина ... идват интересни времена ... направо ни връхлитат и нищо не може вече да ги спре ... амин.
цитирай
83. sparotok - Гърция
10.03.2012 11:28
zelas написа:
sparotok написа:
Ще се наложи да те поправя. Хораций казва през І-ви век преди Христа- "Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio." – Покорената Гърция завладя грубия си завоевател и донесе изкуство в Лациум...

Ето и друг пример от Естествена История на Плиний Стари (І-ви век) - III-50 - Tyrrheni, mox a sacrifico ritu lingua Graecorum Tusci sunt cognominati
Pelopidis sive a Teutanis, Graeca gente

III- 134 ceteri fere Lepontios relictos ex comitatu Herculis interpretatione Graeci nominis credunt

Ето още един пример с книга на Тит Ливий (І-ви век пр. Христа) - M'. Acilius Glabrio de Antiocho, quem Graecia expulerat

http://www.livius.org/li-ln/livy/periochae/periochae036.html

Квинт Курций Руф също пише за гърци и Гърция -

Cum adierat Graecos, admonebat, ab his gentibus inlata Graeciae bella Darei prius, deinde Xerxis insolentia

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Curtius/3*.html


Както виждаш името Гърция се ползва над 2000 години.

Дали е правилно, това е друг въпрос...

Поздрави!


Става въпрос за Херодот (5 век пр.н.е.), по негово време не се употребява думата гърция. И там където се споменава по-късно става въпрос за отделна област, а не цяла държава или общност.


Пламене по принцип дори названието Елада не е правилно. Нашите южни съседи имат точно толкова право да се нарекат елини, колкото османските турци са имали право да се нарекат българи.

Елада е първоначално малка област край Додона, името идва от пеласгийския етноним сели, чието название бива опорочено на хели-хелени-елини.

Селите (елини) са били дълбоко уважавани защото са били пазителите на светилището на Зевс в Додона. Поради престижността на името, дошлите от Африка нашественици си го присвояват...

Поздрави!
цитирай
84. get - - Спараток не знам откога се ползва името на Гърция ... Но да отпавим поглед към храма на Додона ??
10.03.2012 12:50
sparotok написа:
zelas написа:
sparotok написа:
Ще се наложи да те поправя. Хораций казва през І-ви век преди Христа- "Graecia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio." – Покорената Гърция завладя грубия си завоевател и донесе изкуство в Лациум...

Ето и друг пример от Естествена История на Плиний Стари (І-ви век) - III-50 - Tyrrheni, mox a sacrifico ritu lingua Graecorum Tusci sunt cognominati
Pelopidis sive a Teutanis, Graeca gente

...
Както виждаш името Гърция се ползва над 2000 години.

Дали е правилно, това е друг въпрос...

Поздрави!


Става въпрос за Херодот (5 век пр.н.е.), по негово време не се употребява думата гърция. И там където се споменава по-късно става въпрос за отделна област, а не цяла държава или общност.


Пламене по принцип дори названието Елада не е правилно. Нашите южни съседи имат точно толкова право да се нарекат елини, колкото османските турци са имали право да се нарекат българи.

Елада е първоначално малка област край Додона, името идва от пеласгийския етноним сели, чието название бива опорочено на хели-хелени-елини.

Селите (елини) са били дълбоко уважавани защото са били пазителите на светилището на Зевс в Додона. Поради престижността на името, дошлите от Африка нашественици си го присвояват...



- Към ІІІ в. пр.хр. той е запуснат и свещената му горичка е унищожена ... вероятно от "гърци" ?!!

- Имаме една легендарна финикийска снователка на Картаген с име Елис/ца, от Тир(град), жрица ... с име Дидона ?!!

- Частицата "тир-тюр" влиза, като образуваща в титлата "тиран/тюран", която ... от фактическата поява на "гърците" в Атина (Пизистрат) се подменя на "Арк/хонт" ?

- От направени от мен историко-етимологични справки, стигам до извода, че "Тир", "Тюр" и "Тур" са синоними !! ... отделно имаме документирана богиня предримска в Апенините с име Туран(консорт) на С(в)етлан !! - за последният казват, че култа/името му в източно средиземноморие било Велк/хан(второто може да се е чувало/произнасяло, като "К/ханос") ... от което идвало пък римското Вулкан(ос) ... но, има още едно, Но ? ... което пряко кореспондира със същностното в "Историята за българина и биволарчето" ?! - и цитираното от Плиний Стари ... с неговите "Tyrrheni" и Tusci ... коренът(!!) образуващ тези етноними ?? ... същият който е на Тур"ът, бикът, буй/вол(в староБЪЛГАРСКИ) ... този от Критския лабиринт на МиноТавър(а) ??!!

от боу"ил Гет кан(ос) Тавро-тауро-скитский ?? ... просто всичко това е различно произнасяне, на дума от един корен, през различните епохи ... дано разберете ? - това не е само езиково подобие(!) а и култура ... религия ... менталност ... общност на хората носители на това всичко ... от там е и, Трак-тавър-тевери(троянци)-тирсени-бу/Ългари ... ет цетера !!
цитирай
85. volkar - из пост на Pomak
10.03.2012 14:01
Освен това нека не забравяме, че Пизистрат, когато става най-после управител на Атина нарежда на секретаря си Ономакрит да издири и събере всички копия на творбите на Омир (Тамер), да ги преведе на гръцки (какъвто и да е бил тоя гръцки тогава), а копията на оригиналния език да унищожи. Т.е. Омир не е грък и не е писал на гръцки - иначе защо помиярите ще го превеждат на гръцки? Най-вероятно е Омир да е тракийския поет Тамер, който - след като спечелил певческото и поетическо състезание срещу Аполон - бил ослепен от бога от яд, че има по-велик поет и от бог.
цитирай
86. zelas - Пламене по принцип дори названието ...
10.03.2012 14:02
sparotok написа:
Пламене по принцип дори названието Елада не е правилно. Нашите южни съседи имат точно толкова право да се нарекат елини, колкото османските турци са имали право да се нарекат българи.

Елада е първоначално малка област край Додона, името идва от пеласгийския етноним сели, чието название бива опорочено на хели-хелени-елини.

Селите (елини) са били дълбоко уважавани защото са били пазителите на светилището на Зевс в Додона. Поради престижността на името, дошлите от Африка нашественици си го присвояват...

Поздрави!


Това имам предвид, че като се използват тези неправилни термини се дава валидност на лъжливите теории, които забулват истината за историята на Балканите.

За удобство и по политически причини всичко се спряга със знаменателя древна гърция и останалите народи остават ощетени и това дава чувство за фалшиво величие в днешните 'гърци', които обаче с всяко си действие показват, че не го заслужават.

Турците пък са и те друг въпрос. Около 20% от сегашните турци са всъщност от номадското племе. След падането на ИРИ имаме много милионно население, което с времето се ислямизира и асимилира.

Тази карта показва, къде има най-силно струпване на ромейско население.
http://zelas.blog.bg/history/2012/01/22/kyde-sa-sega-naslednicite-na-drevnite-romei.887283
цитирай
87. sparotok - до Get
10.03.2012 16:24
Get, възможно е името на етруската богиня Туран да означава господарка. От друга страна тур на етруски означава дар и не е изкючено Туран да е всъщност -даряващата.

turan "given" [am91]

http://etruscans1.tripod.com/Language/EtruscanTM.html

Етнонимът тирсени е проблематичен. Тирсени може да идва от тута расена - етруски народ

thuta "people" [lb 299]
http://etruscans1.tripod.com/Language/EtruscanTH.html

rasna, raSna, rasnea-, rasna-s, rasnea-s, raSne-S, rasna-l, raSnal, raSne "Etruscan, people, popular
http://etruscans1.tripod.com/Language/EtruscanR.html

turs-, tursen- ~ *trus- may correspond to rasna < *rasenna
*tu-rasenna- might work but Etruscan is suffixing [mcv]
see Greek Tro&#239;a "Troy" [mcv]
< *Trosia, with loss of intervocalic -s- [mcv]
see Greek tursenoi, tyrrhe:n- [iffr, mcv]
< *turse:n- [mcv]
see Egyptian TWRS^3, trS.w, twrwS'.w, twryS'.w, twyrS.w, tursha (band of Aegean Sea Peoples) [mcv, mp68: 95, iffr]
see tarhuntassa, tauros, tarsus, tarquin [iffr]
see Greek t&#250;rsis "tower" [g/lb 85: 59]
see Latin turris "tower" [g/lb 85: 59]
http://etruscans1.tripod.com/Language/EtruscanR.html

Поне за мен е трудно да свържа българи (или както казваш ти -булгари) с бул-бик...макар да има регистрирана тракийска дума бол-интос (волинтос)-бик.

Поздрави!




цитирай
88. sparotok - понятия
10.03.2012 16:30
zelas написа:
sparotok написа:
Пламене по принцип дори названието Елада не е правилно. Нашите южни съседи имат точно толкова право да се нарекат елини, колкото османските турци са имали право да се нарекат българи.

Елада е първоначално малка област край Додона, името идва от пеласгийския етноним сели, чието название бива опорочено на хели-хелени-елини.

Селите (елини) са били дълбоко уважавани защото са били пазителите на светилището на Зевс в Додона. Поради престижността на името, дошлите от Африка нашественици си го присвояват...

Поздрави!


Това имам предвид, че като се използват тези неправилни термини се дава валидност на лъжливите теории, които забулват истината за историята на Балканите.

За удобство и по политически причини всичко се спряга със знаменателя древна гърция и останалите народи остават ощетени и това дава чувство за фалшиво величие в днешните 'гърци', които обаче с всяко си действие показват, че не го заслужават.

Турците пък са и те друг въпрос. Около 20% от сегашните турци са всъщност от номадското племе. След падането на ИРИ имаме много милионно население, което с времето се ислямизира и асимилира.

Тази карта показва, къде има най-силно струпване на ромейско население.
http://zelas.blog.bg/history/2012/01/22/kyde-sa-sega-naslednicite-na-drevnite-romei.887283


Пламене, понятия в науката се налагат трудно, но още по-трудно се изкореняват... Аз често изпадам в ужас от някои твърдения, но какво да се прави -гърците са си оплели кошничката добре...а и продължават да плетат, докато ние се оставяме да бъдем насъсквани един срещу друг (от кого ли)...

Преди повече от 2200 години един грък казва, че враждите между траките са най-сигурната гаранция за оцеляването на гърците...Траките обаче не винаги са се карали и мразели, пак грък казва, че - траките нямали обичай да се убиват един друг...

Кажи обаче как да измъкнем днес от тялото си отровното жило на омразата забито от чужди хора...
цитирай
89. sparotok - документи
10.03.2012 16:34
volkar написа:
Освен това нека не забравяме, че Пизистрат, когато става най-после управител на Атина нарежда на секретаря си Ономакрит да издири и събере всички копия на творбите на Омир (Тамер), да ги преведе на гръцки (какъвто и да е бил тоя гръцки тогава), а копията на оригиналния език да унищожи. Т.е. Омир не е грък и не е писал на гръцки - иначе защо помиярите ще го превеждат на гръцки? Най-вероятно е Омир да е тракийския поет Тамер, който - след като спечелил певческото и поетическо състезание срещу Аполон - бил ослепен от бога от яд, че има по-велик поет и от бог.


Много преди Сталин да каже - Няма човек -няма проблем...някой друг е разбрал, че - Няма ли документ, няма и проблем... В древността книгопечатане не е имало, съществували са малко копия дори и на най-важните писания. За мошениците е било доста лесно да съберат и унищожат това, което след време може да покаже, че лъжат...
цитирай
90. get - A. Етнонимът тирсени е пробле...
10.03.2012 23:57
sparotok написа:

A. Етнонимът тирсени е проблематичен. Тирсени може да идва от тута расена - етруски народ
B. see Greek tursenoi, tyrrhe:n
C. see Egyptian TWRS^3, trS.w, twrwS'.w, twryS'.w, twyrS.w, tursha (band of Aegean Sea Peoples)

- Tiras(трак) sons of Ares(единият от синовете на Арес !); Тирас (Битие 10:2)един от синовете на Яфет, син Ноев. Някои го почитат, като родоначалник на тракийците, древен народ който първоначално живеел до/в Егейско море, отъдето се разпространил в гръцките земи и острови, и в Мала азия. От него произхождат гетите и даките живеещи по двете страни на Истъра и Днестър(който в стари времена се е наричал Тирас). Други приемат тирсените, като известен разбойнически народ между Мала азия и Гърция и се причислява от Херодот към Пелазгите а също често се припозава и с Италийските Тирени. ... това от "родословието на тримата Ноеви синовеи до Авраам по Мовсес Хоренаци гл.5-та - Иафет родит Гамера - Тираса - Торгома
http://www.vehi.net/istoriya/armenia/khorenaci/01.html -
sparotok написа:

D. see Latin turris "tower"
E. see Greek tursis "tower"


- Но да обърнем внимание откъде иде "гръцката" дума за укрепено място ... в Илияда се казва, на Троя цитаделата се е наричала Пергам, това пък иде от PIE: *bhrgh "високо" от което произхожда английското "hills" ?
- На протоезиците предбългарски това е "Берг" или "Пер(г)" споменавал съм "пирг" съвременно (!)... hill forts, fortified elevations (cf. O.E. beorg "hill", Welsh bera "stack, pyramid," Skt. bhrant-, Avestan brzant- "high," Gk. Pergamos, name of the citadel of Troy). Още по интересно е че, в античните езици на народите от Бл. изток ... високо издигнато място е Тавър(мястото, където живее бога на Гръмотевиците ? - още и Бел-Бал ... изобразяван, като Бик, или с бичи рога). С това вероятно кореспондира и първата част от аналогичната форма на името С(в)етлан от Ср. море - ВелХанос ... взаимозаменяемо м/у "Б" и "В" ?
- Странното е че, арабите използват дума за кула "бурж" и ни наричат с подобното "Буржан" ?

- Пак казвам, за мен това идва от различните наименования използвани за да предадат, понятията Бик-Бел-Бал-Тур-Бал-Вол ... ет цетера ?!
- Тази символност датира още от Бронзова епоха ... преминава и през Желязна такава ... та достига и името на Второто ни българско царство, коренът на която идва от Тур ... с течение на времето стига в църковно славянски до Тирново ... съвременно Търново !!(да припомняме ли че наблизо имаме град Тираспол(Молдова) - http://maps.google.bg/maps?hl=bg&gs_nf=1&cp=5&gs_id=i&xhr=t&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=907&bih=405&wrapid=tljp133141702215508&q=%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BB&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x40c902e8fd3f4cbf:0xfffe2ce60be34818,%D0%A2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BB,+%D0%9C%D0%BE%D0%BB%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0&gl=bg&ei=tc9bT-O3C4Xh4QSl1sDcDw&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&sqi=2&ved=0CCoQ8gEwAA

от Гет тавро-скитский ... защото Гетите бяха, хем траки, хем скити :))
цитирай
91. анонимен - незнайко
11.03.2012 08:47
във връзка с Палестина, ето една връзка:http://his.1september.ru/article.php?ID=200000602
цитирай
92. get - - Някои изследователи твърдят ... !?
11.03.2012 20:57
А) Опидумите са проабразите на така наречените бургове(в централнта и западна Европа) ... тоест накратко, от първоначално укрепено място цитадела-кастел ... около него се създава и поселище на граждани ... в рамките на същото се извършва интензивен търговски стопански обмен ... тоест пазари(плюс развитие на занаяти) ... от там пък идва названието на средновековното наименование на граждани(Бур-гери) ?
Б) Упоменах вече, за арабските думи(понятия) и тяхната идентичност относно "Кула-Кастел"-бурж ... от там и названието на България-Бурд(г)жан ?!
В) В Оксофрдски речник английската дума за строител-бюилдър ... се извежда отново от същият корен ?! ... немската също ?!!

- Но да проверим !? - Имаме ли регистрирана аналогична форма-дума на територията на Балкани ? - оказва се, Да ! - Страбон[Strab. 13, 1, 22] ... в Тракийски Херсонес ... така известната ни "кула на Херо" ... която на "гръцки" се изписва (предавам звучението и ?) ... "Хроаи ПурГои" ... тоест мисля, пак отиваме към кореновата PIE: *bhrgh "високо-издигнато" ?!
- Но категорично твърдя, самата дума Херсонес, която е производна от Коринт ... няма нищо гръцко в своя произход !!

- Спараток, ако те е заинтригувала богинята-консорт(Туран) на С(в)етлан-ВелК(х)ан-Вулкан ... същата по своите черти(качества:любов-война) отговаря на АуроРодита :), тоест АфроДита(някои така извеждат етимологията на Критската-Богиня майка) ... но същата тази "господарка" Туран(етруска), за нея имаме употребявани епитети, като Тална и Тушна ... в тази връзка - Ах, как се изкушавам, да променя само по една буквичка и да се получат съвременните дори, български думи Т..лна и Ту..на ?? :)

- А относно кореновата образуваща дума на наименованието на града Търново ... продължавам да настоявам (дори да прозвуча и глупаво !), че е било Тур-ново !! ... ами, то дори и в момента на другият бряг на Дунав/Истър имаме още два града с подобни имена ТУРно ... Северин и Мъгуреле ??!!

от Гет тавро-скитский ... защото Гетите бяха, хем траки, хем скити ... а още и Мизи :))
цитирай
93. sparotok - мълва
12.03.2012 16:06
kansandilh написа:
Рим на етруски език е Ruma, а гражданите на Рим, римляните- Rumachi (Румачи).

За сравнение: кова-ковач-ковачи, играя-играч-играчи; бълг.фам. окончаващи на 'чи' : Пекичи, Гърбличи, Савичи.

Ето един от малкото изплъзнали се извън кръга на специалистите етруски надпис:

Vel&#952;ur Tulumne&#347; pesnu zinace, mene, muluvanice.

Убеден съм, че всеки българин може да си преведе изречението сам. Малко, ще подскажа: Последната дума е 'благословиха' и става въпрос за дейност на свещеници. Сега мисля, че всичко е ясно.


Мулуванике наистина означава мълвение, молиха...
цитирай
94. анонимен - Звучи като нежен стих: "pesnu zinace, mene muluvanice."
13.03.2012 04:50
sparotok написа:
kansandilh написа:
Рим на етруски език е Ruma, а гражданите на Рим, римляните- Rumachi (Румачи).

За сравнение: кова-ковач-ковачи, играя-играч-играчи; бълг.фам. окончаващи на 'чи' : Пекичи, Гърбличи, Савичи.

Ето един от малкото изплъзнали се извън кръга на специалистите етруски надпис:

Vel&#952;ur Tulumne&#347; pesnu zinace, mene, muluvanice.

Убеден съм, че всеки българин може да си преведе изречението сам. Малко, ще подскажа: Последната дума е 'благословиха' и става въпрос за дейност на свещеници. Сега мисля, че всичко е ясно.


Мулуванике наистина означава мълвение, молиха...

......................................................................................................
"..pesnu zinace, mene, muluvanice..."-песен пееше мене милуваше/мене се молеше"
А по банско-добринищки диалект би звучало почти едно към едно: "Песну пеаше, мене молааше"
В Банско и Добринище хората и сега си "думааше" като чисти траки/троянци/етруски.
pesnu=песну/песен/песента
Zinace = zinase=zinashe=Зинааше-зинам/отвярям си устата, говоря, пея
mene=мене/на мене
muluvanice=мулувам/милувам/милвам/галя/обичам/моля
Поиграх си за собствено удоволствие и проверка. Благодаря. Достави ми радост и гордост
цитирай
95. lyuliak - Защо като че си спомням
14.03.2012 14:10
че етруските са бягали от Троя, водени от Еней.. а троянците както дори мудните ни археолози казват, имат сходни съдове, носии и т.н. с траките. Да не говорим че тракийския цар Резос специално е дошъл да се бие в подкрепа на троянците.
Етруските са построили много съоръжения сходни на тракийските мегалитни строежи. Дали са начален тласък на бъдещата италианска култура...
цитирай
96. анонимен - За региона Добринище - Банско
15.03.2012 02:07
По-скоро Добринище,отколкото Банско,защото Банско е заселено в региона едва в края на 16в. от преселници от югозападна Македония в качеството си на войнуци,т.е бългри на султанска служба като охранители на пътя Неврокоп - Кюстендил.До скоро старите хора в този край не казваха Банско,а Албанско,поради близостта на мястото от което идват с Албания,та казваха,че банскалии са си арнаути.Цялата топонимия около Добринище е абсолютно неразбираема на съвременен български език: дусподолдуду,косолду,белилу,лушин,бельду,шапрань,пампиш,грушанка,дундуп,дундупиш,дундупище,враникал,горду,долу,бесибог /сегашното име на върха и езерото Безбог/,путка/име на местност,а не ж.полов орган/,илиу,кузе,белагнила,седруле,сорачьин и десетки още,които мога да изброявам безкрай.Белег,че банскалии не са от региона е,че всичките им местности са на имена на хора,дървета,храсти,животни,характеристики на терена /да речем,"Белия камен","Жълтата пръст","Тодорини очи" или "Момини двори".Ще ми е изключително интересно,ако някой може да разгадае тези имена на местности,които все си мисля,че са от тракииски произход."Бесибог" си го обяснявам като "бога на бесите".
цитирай
97. анонимен - Извинявам се, че не прочетох всичи ...
24.03.2012 19:10
Извинявам се, че не прочетох всичи коментари, сега ще се върна да ги прочета и може би ще намеря отговор на въпроса си. Провокира ме текста

"Атила се смилява и не подлага Апенинския полуостров на огън и меч. Не са били молбите на папата, а факта, че при една тотална война е щяло да пострада и голяма част от простолюдието...т.е. наши роднини."
Може ли маллко разяснение чий роднина е Атила?
цитирай
98. shtaparov - Това "латинско" Пле...
11.03.2017 21:49
Това "латинско" Пленус,което е споменато по-горе спокойно може да се свърже с Българското Племес (Племе) за да докаже,че и другите "латински" думи не са твърде латински.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13970721
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031