Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2012 16:38 - КУКЕРИТЕ И ТЕХНИЯ ПРОИЗХОД
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 57036 Коментари: 88 Гласове:
103

Последна промяна: 28.01.2012 09:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


                        КУКЕРИТЕ И ТЕХНИЯ ПРОИЗХОД

 

 

 

 В България човек има какво да види през всяко време на годината. Зимата, която уж сковава всичко при нас не не никак скучна. Коледари, сурвакари, а след тях и кукери сякаш внасят обновление в живота ни. Атмосферата при шествията на кукерите е особена. Посещавал съм много места, но винаги преживяването е било незабравимо когато облечените с кожи и прикрити от маски мъже се появат. Дори и след като шествието е отминало, всяка фибра на тялото помни необичайната гледка. Звънът на чановете сякаш пробужда някакава първична сила, която помага на тялото да се освободи от негативната енергия натрупвана дълго време.

 
image

 

 


Произходът на кукерските игри се крие далеч в мъглите на времето. Ние българите пазим  не една, а много древни традиции.Едва ли има съмннение, че шествия подобни на днешните са  огласявали улиците на тракийските селища преди няколко хиляди години. Както траколозите, така и други учени не се колебаят да кажат, че кукерските игри са част от нашето тракийско наследство. (А.Фол, К.Порожанов, К.Йорданов, В.Фол,
Ancient Thrace, Sofia, 2000, стр. 193-194;   Н.Колев, Българска етнография ,Изд. Наука и Изкуство, София, 1987 стр.58-59, И.Венедиков, Медното гумно на прабългарите, стр.175-177).

 

В отделните области на България има малки различия в изпълнението на кукерските игри. Това е разбираемо, колкото и ревниво да се пази даден ритуал, след време отделни групи хора внасят свои елементи. По този начин, от век на век се стига до отклонения от първичното представяне на игрите. Навсякъде обаче присъстват маскирани мъже, облечени с животински кожи (предимно кози и овчи). Също така навсякъде кукерската дружина си избира цар. Според Венедиков това трябва да е заможен човек, който да е в състояние да поеме разходите от гуляя следващ тържеството. Царят е возен на колесница (каруца) подобно на Дионис. Всъщност цялото кукерско шествие е едно добро наподобяване на древната тракийска традиция. Венедиков цитира римския автор Улпиан, който е станал свидетел на дионисиивите мистерии: Тези, които правят шествия в чест на Дионис, имат обичай да се преобличат с цел да приличат на спътниците му, едни като сатири, други като бакханки, трети като силени...”

 

Венедиков отбелязва също, че сатирите и силените – поклонници на Дионис са предшественици на българските кукери. А може ли да бъде и другояче? Сатирите са изобразявани като рогати мъже, с дълги, животински уши и с кози крака...Рогата и ушите са типичен атрибут за кукерската маска, а козите крака не са нищо друго освен кози кожи, с които участниците в дионисиевата процесия са били облечение. Дреното названио на тази процесия е тиясос. Белгийския учен А. Ван Виндекенс подчерта, че тиясос е гърцизиран вариант на пеласгийска дума, свързана със санскритската твисатидвижа се. Твисати от друга страна отговаря на ст.блг. двисати- движа се. Това е и процесията, тя е движение.

 

Друг елемент от кукерските игри имащ ясна успоредица в шествието на Дионис е помита на царя. Това е дълъг дървен прът, който се тръска. Венедиков отбелязва, че този атрибут на кукерския водач е така наречения дионисов тирс. Ван Виндекенс определя и думата тирс (тюрсос) като пеласгийска като я свързва със санскритския глагол трасати- треса. Той отговаря на ст.блг. глагол тренсти –треса, трьстъ – тръстика, прът от тръстика. Тирсът(тюрсос) се тръска и размахва, от там е дошло името му.

 

Трябва да се каже нещо и за звънците на кукерите. Авторите на “Ancient Thrace” смятат, че оглушителния звън, възпроизвеждан от чановете може да се свърже с шума от удрянето на щитовете и мечовете на критските курети. Това са  пазителите на невръстния Зевс (бащата на бог Дионис). С бойните си танци, при които се е вдигал силен шум куретите са искали да прикрият плача на новородения Зевс и да отклонят вниманието на Кронос. Първичният бог е е известен с това, че изяждал децата си...

 

Що се касае за странните фигури в кукерското шествие Венедиков дава добро обяснение. Той смята, че комичното, дори гротескно представяне на култа към Дионис не е възникнало в ново време, а по начало е било такова. Действията на участниците в шествието целят да пресъздадат различни елементи от живота на тракийския бог, съчетавайки ги с хумор и веселие.

 

Веселието е нужно и полезно, ако човек иска да се освободи от грижи и несгоди. Ние днес смятаме, че живота ни е труден, но в древността битието на предците ни е било още по-трудно. Зимата винаги е била време на лишения и притеснения – ще се вдигне ли снегът на време, ще стигне ли храната до пролетта, няма ли да дойдат страшни наводнения, ако затоплянето протече бързо...

 

С дионисовите кукерски игри дедите ни са се освобождавали от натрупания стрес. Смехът, веселието и вилнеенето са строшавали оковите на страха стегнали душата. Обновени и вдъхновени хората са придобивали самочувствие и увереност в бъдещето.

 

Нека кажем няколко думи и за значението на името кукери. То разбира се е тракийско, неговото значение е ...високи, маскирани хора. Поради това, че участващите в ритуала носят високи шапки (понякога до над два метра), то обяснението високи е логично. Коренът на думата кукер е кук, чиято по-древа форма в древността е била каук и е притежавала значението височина, кривина, високо място.

 

  image

 

 

Този особен корен -каук се среща в името на древнобалканския народ каукони (кавкони)  високите. Страбон пояснява, че кауконите били считани както за пелазги, така също за македонци и за скити (География, XII-3-5). На пръв поглед страбоновото изявление е объркващо-как е възможно кауконите да са и пелазги, и македонци, и скити? Всъщност няма нищо странно. Помпей Трог (цитиран от Юстин) обяснява, че най-старото население на Македония е било пелазгийско... това дава право пеласгийските каукони да бъдат наречени и македонци. Подобно на други древни балкански племена част от кауконите мигрира на север в земите, които са познати под името Скития ( а пo-късно и Сарматия). На север от река Дунав, точно до тракийското племе беси, Клавдий Птолемей разполага каукенсите ( География, III-8-3).

 

От каук идва и обяснението на названието на няколко планини Кавказ- Caucasus. Повечето хора знаят само за този Кавказ, който е на изток от Черно Море. В древността обаче планините с подобни названия са били много. Летописецът Флор пише за Кавказ в Тракия, тази планина била достигната от римския пълководец Волсо по време на похода му в нашите земи.Страбон пък разказва, че по време на похода си на изток бойците на Александър Македонски нарекли Кавказ всяка планина, която срещнали по пътя си ( География, XI-8-1)...Отново има логика защото планината си е и височина, името Кавказ (каукас) – височина е напълно естествено. Сродна дума срещаме в литовския – каукарас означава връх на планина. Връзка показва също и българска дума чукаривърхове. Древната форма на чукари е била кукари, кукери, каукари...

 

 

Започнахме с кукерите и завършихме с Кавказ, чието име се оказа тракийско:)

Виждаме, че сме още в началото на разкриването на истинските си корени. Поне стана ясно, че сме ревностни носители на традиция, чието начало се крие в култа към Дионис. Той не е само бог на виното, но също и на обновлението – телесно и духовно. Различни са способите, с които един човек може да се отърси от натрупаните отрицателни емоции. Дедите ни са избрали добър вариант изполвайки хумор и веселие. Смехът освобождава от стреса и внася светлина в живота ни. Можем много да научим от нашите предци, те са ценели най-важното – живота, здравето и любовта. Радвайте се на истинските неща и ще бъдете щастливи:)

 

 

 

 

 

Благодаря на Веселин Вълев за хубавите снимки!

 

http://veselinvalev.blog.bg/regionalni/2011/02/14/kukerlandiia.685888

 

 




Гласувай:
103



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
27.01.2012 16:45
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. estolodu - много интересно, не съм и предпо...
27.01.2012 17:42
много интересно, не съм и предполагал, че думата кукер е свързана с чукар
цитирай
3. cefulesteven - Как не съм забелязал явната анал...
27.01.2012 18:35
Как не съм забелязал явната аналогия! Явно очевидното най-лесно се изплъзва от очите! Но си има като дух нещо сатирско. Страховитост и веселие на едно. :)
цитирай
4. troia - Здравей,
27.01.2012 18:35
беше ми интересно да прочета за произхода на кукерския обичай. Винаги съм се чудила, как се е появил. Слушала съм изказвания от духовници, които го отричат като "езически", нетипичен за християнската религия. На мен винаги ми е харесвал, защото носи радост, забавление и надежда за по-добро. Поздрави за постинга!
цитирай
5. dolsineq - Здравей! Прочетох с интерес пос...
27.01.2012 18:48
Здравей! Прочетох с интерес постингът ти, Павел, предполагам, че се досети вече и какво имам предвид... Преди около месец бях много изненадана, че същият обичай, но под името "Крампус" се провежда и в Тирол: http://dolsineq.blog.bg/history/2012/01/08/krampus-ili-kuker.879347
И да уточня още малко в района Ройте (Ервалд). Та тук хората на чановете казват "кнопки", почти като нашето "хлопки". Интересни са и къщите им и много наподобават на българските възрожденски домове. :)
цитирай
6. ivankalilova - Благодаря, Павел за интересния ...
27.01.2012 19:01
Благодаря, Павел за интересния постинг!
По дългия си път кукеровият празник е събрал най-хубавото, което народната фантазия е сътворила – огнени шарки, буйни ритми и невероятна символика. И днес игрите, свързани с тях, са любимо народно веселие, очаквано с усмивки и нетърпение.
Обгърнати в тайнственост и романтика, кукерите са една особено вълнуваща част от живото човешко наследство на България.
По Сирни заговезни ще имам възможност да се насладя на една малка частица от тази невероятна магия......
Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
7. ivsky - Кукерите
27.01.2012 19:31
Цвят и радост, като приказка. Винаги ми е правило впечатление. Нашите народни обичаи са невероятно КРАСИВИ. И музиката и носиите и празниците. Въздействието им е лечебно. Направо носи ЗАРЯД който те държи за дълго и не излиза от главатати. Това са обичаи на ЗДРАВИ хора, РАДВАЩИсе на живота. Търсещи, способни хванали здраво своето битие.

Не са свързани със страх, гонене и лошо, хората са били силни и здрави и от лошото са ковали добро!

Връщайте се към това прекрасно което сме имали, нека да се обличаме в дрехи извезани със същите стари знаци обагрени в цвят да слушаме онази музика която е на родният ни език и от родната земя на живо от народа да идва. Мисълта ни да се отвори и да вземем това което са ни завещали защото в него е живота. Общувайте и търсете! Обединявайте се и живейте с другите хора. Търсете радостта, и идеята във всичко, даже и в онова което ви се струва лошо като го поотгледате и обработите ще стане доброто което няма от какво друго да се направи.
цитирай
8. mitkaloto - Мислех си, че знам за кукерите. . Има ...
27.01.2012 19:48
Мислех си,че знам за кукерите ..Има човек какво да научи.Поздрави!
цитирай
9. sparotok - кукер
27.01.2012 20:05
estolodu написа:
много интересно, не съм и предполагал, че думата кукер е свързана с чукар


Това разбира се е моето виждане, но пък промяната на К в Ч е известна на езиковедите. Чукари в древността се е произнасяла кукари, кукери...
цитирай
10. sparotok - верно е
27.01.2012 20:06
cefulesteven написа:
Как не съм забелязал явната аналогия! Явно очевидното най-лесно се изплъзва от очите! Но си има като дух нещо сатирско. Страховитост и веселие на едно. :)


Верно е Стефо, очевидното най-лесно се изплъзва от очите.

Поздрави!
цитирай
11. sparotok - обичай
27.01.2012 20:15
troia написа:
беше ми интересно да прочета за произхода на кукерския обичай. Винаги съм се чудила, как се е появил. Слушала съм изказвания от духовници, които го отричат като "езически", нетипичен за християнската религия. На мен винаги ми е харесвал, защото носи радост, забавление и надежда за по-добро. Поздрави за постинга!


Да, някои духовници отричат празника, но да погледнем фактите, никой кукер не е навредил някога на някого, не е откраднал или убивал. Докато ръцете на църквата са изцапани с кръв. Някои се се зовали християни, но са заповядвали да се избиват еретици и неверници.

Християнството е религия на любовта и опрощението, истинските християни знаят това, знаят също, че всичко ти е позволено, но не всичко е полезно...
на нас е даден избор.
цитирай
12. sparotok - Австрия
27.01.2012 20:17
dolsineq написа:
Здравей! Прочетох с интерес постингът ти, Павел, предполагам, че се досети вече и какво имам предвид... Преди около месец бях много изненадана, че същият обичай, но под името "Крампус" се провежда и в Тирол: http://dolsineq.blog.bg/history/2012/01/08/krampus-ili-kuker.879347
И да уточня още малко в района Ройте (Ервалд). Та тук хората на чановете казват "кнопки", почти като нашето "хлопки". Интересни са и къщите им и много наподобават на българските възрожденски домове. :)


Снеже, тракийските следи в Австрия са поне от 8-ми век преди Христа. В горбници има запазени дори високи фригийски шапки, юзди на коне, мечове, керамика...Та не се чуди, че в Австрия имат кукери било то по-различни от нашите.

Поздрави!
цитирай
13. gerdolini - Браво
27.01.2012 20:18
Отново силен пост.Утре има фестивал на кукерите в Перник
цитирай
14. sparotok - празник
27.01.2012 20:20
ivankalilova написа:
Благодаря, Павел за интересния постинг!
По дългия си път кукеровият празник е събрал най-хубавото, което народната фантазия е сътворила – огнени шарки, буйни ритми и невероятна символика. И днес игрите, свързани с тях, са любимо народно веселие, очаквано с усмивки и нетърпение.
Обгърнати в тайнственост и романтика, кукерите са една особено вълнуваща част от живото човешко наследство на България.
По Сирни заговезни ще имам възможност да се насладя на една малка частица от тази невероятна магия......
Сърдечни поздрави!:)))


Такъв празник не е за пропускане Ванче, преживявянето е страхотно!

Поздрави!
цитирай
15. sparotok - !
27.01.2012 21:03
ivsky написа:
Цвят и радост, като приказка. Винаги ми е правило впечатление. Нашите народни обичаи са невероятно КРАСИВИ. И музиката и носиите и празниците. Въздействието им е лечебно. Направо носи ЗАРЯД който те държи за дълго и не излиза от главатати. Това са обичаи на ЗДРАВИ хора, РАДВАЩИсе на живота. Търсещи, способни хванали здраво своето битие.

Не са свързани със страх, гонене и лошо, хората са били силни и здрави и от лошото са ковали добро!

Връщайте се към това прекрасно което сме имали, нека да се обличаме в дрехи извезани със същите стари знаци обагрени в цвят да слушаме онази музика която е на родният ни език и от родната земя на живо от народа да идва. Мисълта ни да се отвори и да вземем това което са ни завещали защото в него е живота. Общувайте и търсете! Обединявайте се и живейте с другите хора. Търсете радостта, и идеята във всичко, даже и в онова което ви се струва лошо като го поотгледате и обработите ще стане доброто което няма от какво друго да се направи.


Благодаря ти за хубавия коментар!
цитирай
16. sparotok - знания
27.01.2012 21:05
mitkaloto написа:
Мислех си,че знам за кукерите ..Има човек какво да научи.Поздрави!


Човек се учи докато е жив, аз правя това непрекъснато.

Поздрави!
цитирай
17. sparotok - снимай!
27.01.2012 21:14
gerdolini написа:
Отново силен пост.Утре има фестивал на кукерите в Перник


Снимай тогава и направи постинг, уникалните неща трябва да се показват.
цитирай
18. sparotok - етимологии
27.01.2012 21:19
kansandilh написа:
„Връзка показва също и българска дума чукари – върхове. Древната форма на чукари е била кукари, кукери, каукари...”

С ‘чука’, ‘чукар’, ‘чукари’ се означават обезлесен(ОЧУКАН) каменист връх, единична или група скали, както и цял планински масив.
Чука, чукари не означават нито ‘висок’, нито ‘върхове’(въпреки, че се отнасят към тях), а характеризират тези върхове, височини или скали, с определен признак-обезлесеност(диал. високо разположен пущинак, камъняк).

Ако ‘чукар’ означаваше връх, то най-западният връх на Стара Планина „Връшка чука” щеше да звучи безсмислено така: ‘Върха връх’. Докато, в действителност „Връшка чука” буквално означава: ‘Каменистия връх (скалист, обезлесен връх).

http://mountain.bajhui.org/main.php?g2_itemId=850
Тук може да се видят Бъндеришки и Башлийски чукари(планински масив)

http://www.bgphoto.net/photos/6370/o633233844771536709.jpg
А тук-скалисти чукари.






Защо се чудиш за върха връх, Прокопий съобщава за река Речиос...това пък е река река...

Понятието за високо, връх е възникнало доста по-рано, отколкото понятието чук. Все пак човечеството е имало език хиляди години преди за изобрети чука...
цитирай
19. анонимен - Това, че някаква река има име Реч...
27.01.2012 21:42
Това, че някаква река има име Речиос-няма нищо чудно. Също някой връх може да бъде наречен Върхар например. И в това също няма нищо чудно. Обаче безсмислица е да наречеш един връх "Върха връх", все едно, "Реката река", а не Речиос, както даваш пример. Мисля, че разбираш разликата...но...ти си знаеш...

kansandilh
цитирай
20. bgwest - Докато пазим всички тези обреди и ...
27.01.2012 22:21
Докато пазим всички тези обреди и обичаи ДРЕВНИ нас ще ни има...С тези обичаи и традиции ДРЕВНИ ще ни има нас БЪЛГАРИТЕ докато свят светува,та и още 1000 години след това.
Станем ли "западняци" обаче....картинката става друга.
Управление от запад води до "запад"
Успех Спароток!
цитирай
21. bgwest - Това, че някаква река има име Реч...
27.01.2012 22:24
анонимен написа:
Това, че някаква река има име Речиос-няма нищо чудно. Също някой връх може да бъде наречен Върхар например. И в това също няма нищо чудно. Обаче безсмислица е да наречеш един връх "Върха връх", все едно, "Реката река", а не Речиос, както даваш пример. Мисля, че разбираш разликата...но...ти си знаеш...

kansandilh



Ами над Пещера има един връх.Нарича се ВЪРХОВРЪХ...
цитирай
22. zelas - Високите върхове са често оголени и ...
27.01.2012 23:10
Високите върхове са често оголени и каменисти, така че е съвсем нормално да са каменисти върхове (чукари).

Много интересна статия. Кукерите наистина един много впечатляващ обичай!
цитирай
23. demograph - Разкошен постинг
28.01.2012 00:00
За да помогна в спора за кукар-чукар:
Голяма част от кукерските групи включват маскирани качени на "кокили"=кукили, което значи високи. За мен, в детството ми, кукер идваше от кукилите=високите маскирани. В моето село кукери бяха тези на кукилите. После взеха на всички да викат кукери.
И още "Кукя" да съградимо" не означава землянка или плевня, а къща над земята -висок, красив дом.
Поздрави Павка!
цитирай
24. demograph - Прав сте
28.01.2012 00:08
bgwest написа:
Докато пазим всички тези обреди и обичаи ДРЕВНИ нас ще ни има...С тези обичаи и традиции ДРЕВНИ ще ни има нас БЪЛГАРИТЕ докато свят светува,та и още 1000 години след това.
Станем ли "западняци" обаче....картинката става друга.
Управление от запад води до "запад"
Успех Спароток!

Заболява ме душата, когато в ТВ репортажите тракийското в този древен наш обичай се пропуска, а интервюираните кукери-бабугери, показват пълно незнание какво и защо правят кукерите. Писах за филма на ТВ Пирин по повод бабугерските игри в с. Мусомище и с. Петрос драмско. Дикторът най-безотговорно нарече наличието на този обичай в България "проникване на гръцката култура от древността"...! Да му натика човек микрофона отзад.
цитирай
25. shtaparov - Още малко тълкувания:
28.01.2012 00:24
"Анализът" е потвърдил мнението на проф. Венедиков,преди още да съм научил за него- ето как:
Кукери= Сукери (Кентум-Сатем преход), Сатири (Катари) и пр. Значението може да се изведе от формите Кокари (Скокари,Скачащи) и Кикари (Хора с кичета,с чембаси), Чукари (Чукащите- от представата за "чукащи" звънци), Чанари (Хора с чанове), Кокири (Кокили- Хора с кокили,като думата Кокила също има връзка с думата "Каука"!), Кувкери (Кавкари), Бугери (Богари),което е във връзка и с другото им име "Бабугери" т.е. "Кутугери" (Кавукари,Кавкари), Винари (Жреци на Бога на виното), и т.н. Сатирите или Кукерите не са нищо друго освен прочутите в древността Сатри (Сатири)- Велики жреци на бога-цар Дионис,базирани първоначално в централния им храм в югоизточна Рила и разпространени от него при походите му из всички краища на древния свят.
цитирай
26. sparotok - управление
28.01.2012 09:01
bgwest написа:
Докато пазим всички тези обреди и обичаи ДРЕВНИ нас ще ни има...С тези обичаи и традиции ДРЕВНИ ще ни има нас БЪЛГАРИТЕ докато свят светува,та и още 1000 години след това.
Станем ли "западняци" обаче....картинката става друга.
Управление от запад води до "запад"
Успех Спароток!


Верно е, управляват ли те чужденци няма да прокопсаш...

Поздрави!
цитирай
27. sparotok - кукери
28.01.2012 09:02
zelas написа:
Високите върхове са често оголени и каменисти, така че е съвсем нормално да са каменисти върхове (чукари).

Много интересна статия. Кукерите наистина един много впечатляващ обичай!


Пламене, не знам как е по Родопите, но в равната Тракия кукерските игри са невероятни!

Поздрави!
цитирай
28. sparotok - кукя
28.01.2012 09:03
demograph написа:
За да помогна в спора за кукар-чукар:
Голяма част от кукерските групи включват маскирани качени на "кокили"=кукили, което значи високи. За мен, в детството ми, кукер идваше от кукилите=високите маскирани. В моето село кукери бяха тези на кукилите. После взеха на всички да викат кукери.
И още "Кукя" да съградимо" не означава землянка или плевня, а къща над земята -висок, красив дом.
Поздрави Павка!


Благодаря Ви, че ми напомнихте за думата кукя!

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - ужас
28.01.2012 09:05
demograph написа:
bgwest написа:
Докато пазим всички тези обреди и обичаи ДРЕВНИ нас ще ни има...С тези обичаи и традиции ДРЕВНИ ще ни има нас БЪЛГАРИТЕ докато свят светува,та и още 1000 години след това.
Станем ли "западняци" обаче....картинката става друга.
Управление от запад води до "запад"
Успех Спароток!

Заболява ме душата, когато в ТВ репортажите тракийското в този древен наш обичай се пропуска, а интервюираните кукери-бабугери, показват пълно незнание какво и защо правят кукерите. Писах за филма на ТВ Пирин по повод бабугерските игри в с. Мусомище и с. Петрос драмско. Дикторът най-безотговорно нарече наличието на този обичай в България "проникване на гръцката култура от древността"...! Да му натика човек микрофона отзад.


Каква гръцка култура!!! Та това си е признат тракийски обичай. Всъщност от кого вземат гърците културата си, кой им дава Зевс, Арес, Дионис...
цитирай
30. анонимен - 'кукери' в Германия и Холандия
28.01.2012 10:31
По това време na godinata в тези страни се прави така наречения 'карнавал' или фашинг - fasching. В южните части всяко село и градче има нещо като клубове където се организират - шият си костюми, правят шествия ит.н. Някои от костюмите удивително приличат на нашите - с кожи, високи шапки - маски, звънци.

Така че - обичая явно е много стар и доста разпространен. http://de.wikipedia.org/wiki/Karneval,_Fastnacht_und_Fasching
цитирай
31. mt46 - Поздрав, приятелю!
28.01.2012 11:26
Хубаво е, че сме запазили някои прастари, езически обичаи - които потвърждават древната ни култура и традиция...
цитирай
32. vostroto - Благодаря за интересния материал, ...
28.01.2012 12:03
Благодаря за интересния материал, Спароток!
Кукерството е част от културата ни. Част, която носи в себе си дълбок смисъл.
Дано се запази, и не западне! Много е важно и отношението на държавата в този труден за народа ни период.
Поздрави!
цитирай
33. ckarlet - Интересен и хубав постинг, Spar...
28.01.2012 12:30
Интересен и хубав постинг, Sparotok! Спомням си и снимките и разказа за този обичай и на Веско Вълев! Голямо съчетание си направил! Поздрави и за двамата!
цитирай
34. voinov50 - Хареса ми :)))
28.01.2012 13:19
Подготвям нещо като книжка за кукерите (бобугерите) в нашия Пирински край, с доста снимки...
За преминаването на "к" в "ч" :
И днес в Разложко, включая Елешница, изговарят следните думи така: ябучи (ябълки), чуфтета (кюфтета), чибапчета (кебапчета), чино (кино), чибрит (кибрит), ненчи (ненки) и др.
Друго интересно е в Елешница е, че правят кукерския карнавал на връх Великден..., и ми е много интересно, как бобугерите се движат в онази жега, така облечени в дебелите кожи...
цитирай
35. miaa - Поздравления, за хубавия постинг! ...
28.01.2012 13:43
Поздравления, за хубавия постинг! Хубав уикенд,Sparotok!
цитирай
36. shtaparov - Докато пазим всички тези обреди и ...
28.01.2012 14:23
demograph написа:
bgwest написа:
Докато пазим всички тези обреди и обичаи ДРЕВНИ нас ще ни има...С тези обичаи и традиции ДРЕВНИ ще ни има нас БЪЛГАРИТЕ докато свят светува,та и още 1000 години след това. Станем ли "западняци" обаче....картинката става друга.Управление от запад води до "запад"
Успех Спароток!
Заболява ме душата, когато в ТВ репортажите тракийското в този древен наш обичай се пропуска, а интервюираните кукери-бабугери, показват пълно незнание какво и защо правят кукерите. Писах за филма на ТВ Пирин по повод бабугерските игри в с. Мусомище и с. Петрос драмско. Дикторът най-безотговорно нарече наличието на този обичай в България "проникване на гръцката култура от древността"...! Да му натика човек микрофона отзад.


За такава гавра с България е трябвало нашите представители и присъстващи веднага да напуснат форума и да направят международен скандал за поредната кражба на култура от страна на наглия окупатор,който няма да се спре ако не бъде спрян!!!
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Корав наро сме ние, пък и можем да се ...
28.01.2012 14:25
Корав наро сме ние, пък и можем да се веселим, нещо което на много други народи не им се удава.Може би за това сме оцелели, въпреки всичко което ни се е случило. Трябва да почитаме традициите, да ги съхраняваме и пренасяме в бъдещето за да ни има. Кукерските празници са такава една традиция, с която винаги съм се гордеела и ми е било интересно да гледам такива тържества. Поздрави за постинга.
цитирай
38. pumona - Привет Спароток,
28.01.2012 14:59
И този път е интересно...
Какво ще кажеш за думата дервиши, използва се в село Лесичево, Пазарджишко?
Там съм чувала за Дервишов ден!
цитирай
39. анонимен - Да се КУКнеш...
28.01.2012 15:04
бабите ми употребяваха израза - "де си КУКнал там горе", като забележка да не се катерим нависоко по мебелите. време - 1980-те, място - Добруджа.
цитирай
40. germantiger - ...
28.01.2012 16:06
5. dolsineq - Здравей! Прочетох с интерес пос...
27.01 18:48
Здравей! Прочетох с интерес постингът ти, Павел, предполагам, че се досети вече и какво имам предвид... Преди около месец бях много изненадана, че същият обичай, но под името "Крампус" се провежда и в Тирол: http://dolsineq.blog.bg/history/2012/01/08/krampus-ili-kuker.879347
И да уточня още малко в района Ройте (Ервалд). Та тук хората на чановете казват "кнопки", почти като нашето "хлопки". Интересни са и къщите им и много наподобават на българските възрожденски домове. :)

...

Долси, Ройте в Австрия не в Швайцария със сигурност е възникнало не в Античността и не в Средновековието (макар да не съм му светил). "Възрожденските" къщи както ги наричаш не са от България към Австрия, защото в този период Бъгаерия за жалост няма, а Хабсбургска империя и СТРОИТЕЛСТВО В НЕЯ ПРОЦЪФТЯВА, НЕЩО ПОВЕЧЕ - СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО МНОГО БЪЛГАРСКИ АРХИТЕКТИ УЧАТ В ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ И ПОСЕЛ ГРАДЯТ В БЪЛГАРИЯ. Строителството в Средновековието и Новото време в германоговорящите народи не е взаимствано от тракийска античност (това и към спароток), поради височината понякога, орнаментиката и специфичния "вид" винаги, поради различния вътрешен интериор в някои "по-богати" къщи да ги наречем без общо с древния.
цитирай
41. dolsineq - 5. dolsineq - Здравей! Прочетох с ...
28.01.2012 19:28
germantiger написа:
5. dolsineq - Здравей! Прочетох с интерес пос...
27.01 18:48
Здравей! Прочетох с интерес постингът ти, Павел, предполагам, че се досети вече и какво имам предвид... Преди около месец бях много изненадана, че същият обичай, но под името "Крампус" се провежда и в Тирол: http://dolsineq.blog.bg/history/2012/01/08/krampus-ili-kuker.879347
И да уточня още малко в района Ройте (Ервалд). Та тук хората на чановете казват "кнопки", почти като нашето "хлопки". Интересни са и къщите им и много наподобават на българските възрожденски домове. :)

...

Долси, Ройте в Австрия не в Швайцария със сигурност е възникнало не в Античността и не в Средновековието (макар да не съм му светил). "Възрожденските" къщи както ги наричаш не са от България към Австрия, защото в този период Бъгаерия за жалост няма, а Хабсбургска империя и СТРОИТЕЛСТВО В НЕЯ ПРОЦЪФТЯВА, НЕЩО ПОВЕЧЕ - СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО МНОГО БЪЛГАРСКИ АРХИТЕКТИ УЧАТ В ГЕРМАНИЯ И АВСТРИЯ И ПОСЕЛ ГРАДЯТ В БЪЛГАРИЯ. Строителството в Средновековието и Новото време в германоговорящите народи не е взаимствано от тракийска античност (това и към спароток), поради височината понякога, орнаментиката и специфичния "вид" винаги, поради различния вътрешен интериор в някои "по-богати" къщи да ги наречем без общо с древния.

......................................
Тигре, никъде не съм споменавала за Швейцария, затова и ми изненада с това. Мястото, където гледах "Крампус" е една долина в тиролските Алпи, в която са разположени трите села – Лермос, Бибервир и Ервалд. Приказно място, консервативно и запазено от времето и промените. :)
цитирай
42. germantiger - ...
28.01.2012 20:24
Това ти "казвам", Долсинея - има две Ройте - в Австрия и в Швейцария.
цитирай
43. sparotok - успоредици
28.01.2012 20:26
анонимен написа:
По това време na godinata в тези страни се прави така наречения 'карнавал' или фашинг - fasching. В южните части всяко село и градче има нещо като клубове където се организират - шият си костюми, правят шествия ит.н. Някои от костюмите удивително приличат на нашите - с кожи, високи шапки - маски, звънци.

Така че - обичая явно е много стар и доста разпространен. http://de.wikipedia.org/wiki/Karneval,_Fastnacht_und_Fasching


Разпространен е точната дума. Най-пищно се празнува карнавала в Южна Нидерландия, която в древността е обитавана от народа белги, наричан още болги. Страбон съобщава за тракийски ритуали на менади в Белгийска Галия, точно в същаа област са намерени много погребения от тракийски тип.

Интересното е, че в Южна Нидерландия седмица преди карнавала има Дни на старите баби...а това е точно съответсквие на нашето бабугери...
цитирай
44. sparotok - традиции
28.01.2012 20:29
mt46 написа:
Хубаво е, че сме запазили някои прастари, езически обичаи - които потвърждават древната ни култура и традиция...


Традициите трябва да се пазят, особено когато са свързани с радост и веселие.
цитирай
45. sparotok - запазване
28.01.2012 21:07
vostroto написа:
Благодаря за интересния материал, Спароток!
Кукерството е част от културата ни. Част, която носи в себе си дълбок смисъл.
Дано се запази, и не западне! Много е важно и отношението на държавата в този труден за народа ни период.
Поздрави!


Вярвам, че ще успеем да запазим наследството си, преживявали сме и по-тежки времена.

Поздрави!
цитирай
46. sparotok - Весо
28.01.2012 21:11
ckarlet написа:
Интересен и хубав постинг, Sparotok! Спомням си и снимките и разказа за този обичай и на Веско Вълев! Голямо съчетание си направил! Поздрави и за двамата!


Благодаря ти Скарлетче! Постинга на Весо за кукерите впечатли и мен.

Поздрави!
цитирай
47. sparotok - благодаря ти!
28.01.2012 21:13
voinov50 написа:
Подготвям нещо като книжка за кукерите (бобугерите) в нашия Пирински край, с доста снимки...
За преминаването на "к" в "ч" :
И днес в Разложко, включая Елешница, изговарят следните думи така: ябучи (ябълки), чуфтета (кюфтета), чибапчета (кебапчета), чино (кино), чибрит (кибрит), ненчи (ненки) и др.
Друго интересно е в Елешница е, че правят кукерския карнавал на връх Великден..., и ми е много интересно, как бобугерите се движат в онази жега, така облечени в дебелите кожи...


Приятелю, благодаря ти много за ценните сведения!

Поздрави!
цитирай
48. sparotok - благодаря ти!
28.01.2012 21:52
miaa написа:
Поздравления, за хубавия постинг! Хубав уикенд,Sparotok!


Благодаря ти Марина! Хубава неделя!:)
цитирай
49. sparotok - българи
28.01.2012 21:58
kasnaprolet9999 написа:
Корав наро сме ние, пък и можем да се веселим, нещо което на много други народи не им се удава.Може би за това сме оцелели, въпреки всичко което ни се е случило. Трябва да почитаме традициите, да ги съхраняваме и пренасяме в бъдещето за да ни има. Кукерските празници са такава една традиция, с която винаги съм се гордеела и ми е било интересно да гледам такива тържества. Поздрави за постинга.


Това е прекрасна характеристика на българите - Корав наро сме ние, пък и можем да се веселим, нещо което на много други народи не им се удава.

Благодаря ти!
цитирай
50. sparotok - дервиши
28.01.2012 22:06
pumona написа:
И този път е интересно...
Какво ще кажеш за думата дервиши, използва се в село Лесичево, Пазарджишко?
Там съм чувала за Дервишов ден!


Руми, дервиш е официално турска дума. Тъй като нямам познания по турски не се наемам да кажа, дали дервиш не е заемка в турския от езика на галатите. Това го твърди мой познат, според който дервиш идва от галатското деруи - свещеник, жрец. Галатите са обитавали земите около Анкара, Св. Йероним свидетелства, че през 4-ти век те все още говорят стария си език...дали обаче са го запазили до идването на турците е друг въпрос.

Поздрави!

цитирай
51. sparotok - благодаря ти!
28.01.2012 22:10
анонимен написа:
бабите ми употребяваха израза - "де си КУКнал там горе", като забележка да не се катерим нависоко по мебелите. време - 1980-те, място - Добруджа.


Благодаря за информацията!
цитирай
52. dolsineq - Това ти "казвам", До...
28.01.2012 23:34
germantiger написа:
Това ти "казвам", Долсинея - има две Ройте - в Австрия и в Швейцария.

.......................................
Благодаря за информацията, Тигре! Уточнихме най– после за кое "Ройте" иде реч...;)
цитирай
53. анонимен - Кукеров
28.01.2012 23:44
Привет Павеле и ти благодаря за поредния интересен материал който ни представяш за традициите на нашите деди. Един мой братовчед е с фамилно име Кукеров ,неговите дядо и баба са тракийски бежанци-преселници от Беломорска тракия. Поздрави на всички в блога.
цитирай
54. dulo - дългоч и КУКА
29.01.2012 00:28
В Добруджа диалектно ако искаш да кажеш за някой, че е висок казваш, че е КУКА и това няма нищо общо с кука за закачане на нещо, тоест крив. Предполагам обаче, че и думата кука за закачане идва от там, че е поставена на високо и нещо виси на нея.
Също така ако си се качил на високо се казва, че си се КУКНАЛ ...... :-).
Имаме и дума ГУГЛА /качулка/, която е древна форма на означение на "фригийска" шапка. От там предполагам идва и думата гега, защото и двете означават закривена част, характерна за българите и битовото им облекло. И така какво имаме като картинка описание на древен българин: Гугла, Гега /сурвакница/ и Булга /торба, която в Добруджа и викат бухча/.
Поздрави!
Митака
цитирай
55. анонимен - от vilikal
29.01.2012 09:48
В Перник има квартал - бив6е село - Кауказ. Намира се на по-високо място. Интересен факт. нека не забравяме древния произход на граовци
цитирай
56. sparotok - !
29.01.2012 10:06
анонимен написа:
Привет Павеле и ти благодаря за поредния интересен материал който ни представяш за традициите на нашите деди. Един мой братовчед е с фамилно име Кукеров ,неговите дядо и баба са тракийски бежанци-преселници от Беломорска тракия. Поздрави на всички в блога.


Не бях чувал за подобно фамилно име -Кукеров, интересно е.

Поздрави!
цитирай
57. sparotok - благодаря!
29.01.2012 10:10
dulo написа:
В Добруджа диалектно ако искаш да кажеш за някой, че е висок казваш, че е КУКА и това няма нищо общо с кука за закачане на нещо, тоест крив. Предполагам обаче, че и думата кука за закачане идва от там, че е поставена на високо и нещо виси на нея.
Също така ако си се качил на високо се казва, че си се КУКНАЛ ...... :-).
Имаме и дума ГУГЛА /качулка/, която е древна форма на означение на "фригийска" шапка. От там предполагам идва и думата гега, защото и двете означават закривена част, характерна за българите и битовото им облекло. И така какво имаме като картинка описание на древен българин: Гугла, Гега /сурвакница/ и Булга /торба, която в Добруджа и викат бухча/.
Поздрави!
Митака


Митак, благодаря ти за сведението! Не бях очаквал толкова широко разпространение на тази древна дума.

Поздрави!
цитирай
58. sparotok - !
29.01.2012 10:19
анонимен написа:
В Перник има квартал - бив6е село - Кауказ. Намира се на по-високо място. Интересен факт. нека не забравяме древния произход на граовци


Не се шегуваш, нали:)
цитирай
59. veselinvalev - Поздрави за постинга, Павел! От ...
29.01.2012 11:29
Поздрави за постинга, Павел!
От един "кукер".
(Нали така ни казват на тези дето сме от Ямболско. :))))
цитирай
60. sparotok - Ямбол
29.01.2012 11:39
veselinvalev написа:
Поздрави за постинга, Павел!
От един "кукер".
(Нали така ни казват на тези дето сме от Ямболско. :))))


Весо, имам страхотни спомени от Ямбол!
Благодаря ти още веднъж за снимките!
цитирай
61. анонимен - Кукеров
29.01.2012 15:19
sparotok написа:
анонимен написа:
Привет Павеле и ти благодаря за поредния интересен материал който ни представяш за традициите на нашите деди. Един мой братовчед е с фамилно име Кукеров ,неговите дядо и баба са тракийски бежанци-преселници от Беломорска тракия. Поздрави на всички в блога.


Не бях чувал за подобно фамилно име -Кукеров, интересно е.

Поздрави!

Обадих се на братовчеда и го попитах дали знае какъв е произхода на фамилното му име. Той ми каза че не знае но предполага че идва от кукя-къща тъй като от прадядо му още мъжете в рода били майстори.строители на къщи.
цитирай
62. анонимен - каук
29.01.2012 19:45
Баба и дядо казваха каук на определен вид шапка която имаше форма на купол.Изглежда тракииският език живее дори и днес, колкото някои слепци отказват да го видят.
цитирай
63. get - - Знам, че ще прозвуча невероятно за ... неподготвените ? Но това е част от "дионисиевите празници" !
29.01.2012 20:00
- Същите можем да съотнесем и към -ЕРМИ-Хермес(за мен друго, по-старо и обобщаващо име за този събирателен божествен образ). Дионис се явява част от това по-голямо и старо "ЕРМ" ... също срещащо се и като "ПЕР-ГЕР" ... но да спра със сложните обяснения.
- В контекста на Дионис ... пролетните празници отговарят на формата му Загрей(млад пробуждащ се соларен бог). Именно от там и обредноста, та и дуалността при самите кукери ... бели/черни ... това са, новите соларни сили с/у старите(черни) хтонични ... към долният "свят" сили !!
- В тази връзка ще спомена и че, птица символ на този Бог е петелът, който "Ку-Ку"рига ... тоест(той плюс враната) е птицата предзнаменуваща настъпването ... идването на младият ... преродил се слънчев бог ?!!
- Това донякъде кореспондира с изказването на kansandilh - за "куку"вицата" ... отново птица символизираща пролетта новото Слънчево начало !!
- Вътрешно смислово, тъй като е соларно по съдържанието си вярване, то е свързано и с това, което е ... горе-високо-небе-Слънце !!
- Простете, ако ви звуча пресилено ... но темата е много голяма, с голям по обем доказателстван материал и взаимовръзки ... поради което, поста ми може да прозвучи малко претенциозно-фантастно - Но за мен това е истината ?!!

- С уважение !

П.П. Обърнете внимание на фригийските шапки/гугли профила им, не напомня ли, на петльов гребен ?!!
- Също и диалектните думи "кукуряк"-минзухар, "коко"ря", тоест - разтварям широко очи и др. запазили се донякъде в богатият ни и силно непознат за нас самите ни език !!
- Отново питам, може ли след всичко това, Българите да са пришълци, които нямат общо, с тази богата местна образност и традиции, както ни внушават някои "историци" ??
цитирай
64. demograph - Хубава дискусия
30.01.2012 01:19
Резултатът е важен - тези празници са от най-дълбокото на нашите корени и душевност. От преди историята като запис. Значи от преди повече от 4000 години.
цитирай
65. rilski - Как да си обясним, че тази традиция ...
30.01.2012 13:02
Как да си обясним, че тази традиция се е запазила и се практикува предимно на юг от Стара планина. Който и да попитам от северна България за този обичай, ми казва че при тях го няма.
цитирай
66. sparotok - Кукери в Северна Блъгария
30.01.2012 13:38
rilski написа:
Как да си обясним, че тази традиция се е запазила и се практикува предимно на юг от Стара планина. Който и да попитам от северна България за този обичай, ми казва че при тях го няма.


Всяка област си има определени предпочитания към определени празници. Едни се тачат повече, други по-малко. В Северна Блъгария обаче Кукерските игри са познати -

Един от най-ярките, най-типичните и най-интересни моменти в традиционния български календар са кукерите. Те са познати в Източна Тракия, на отделни места в Добруджа, в Средногорието и Родопската област.
http://www.public-republic.com/magazine/2009/09/26586.php

Кукерските маскарадни игри са старинен обичай в българските земи, засвидетелстван за първи път в писмени източници от VІ век. Разпространен е най-вече в Югоизточна и Югозападна България, както и на някои места в Северна България. http://www.kukeri-karlovsko.eu/in-bulgaria.html

Кукерски празници направиха жителите на много селища в Силистренска област.
В с. Айдемир – най-голямото село в България - имаше традиционен празник на кукерите и маските.
Интересното е, че айдемирци използват не само традиционни кукерски маски, но и сами изработват маски на персонажи, свързани със злободневни теми и събития от бита и политическия живот на страната.
В с. Кайнарджа се проведе общински преглед на кукерските групи. Във фоайето на сградата на общинската администрация бе подредена изложба на кукерски маски.

http://kvorum-silistra.info/index.php?id=2291&st=new
цитирай
67. get - - Кукери или за типа Джамал на Балканите, в Източна Тракия, Мала Азия и Анадола ?
30.01.2012 13:52
rilski написа:
Как да си обясним, че тази традиция се е запазила и се практикува предимно на юг от Стара планина. Който и да попитам от северна България за този обичай, ми казва че при тях го няма.

М. Арнаудов и Хр. Вакарелски, може да се предположи, че Тракия и Мала Азия са били своеобразен център на маскарадния тип Джамал (Арнаудов 1972: 113; Примовски 1958). Мала Азия и в Анадола са регистрирани редица регионални варианти на занимаващия ни маскараден тип. В района на Текирдаг (на Мраморно море) е засвидетелстван обичаят - Джемал/Джемел. Според изследоването на Ерман Артун това се прави през есента след събиране на реколтата (октомври). През нощта група младежи, окичени на кръста и по краката със звънци, носят със себе си камила (deve), направена от руно. Н. Чъблак в анадолското село Чомелек ... е запазен обичаят "Сая оюну" ... позната в Анадола във вилаетите Карс, Малатя (между Тигър и Ефрат) и Ерзинджан.
- Към кукерският обичай може да отнесем, Бразая, Турка, Коска, Капра у румъни, руси, украинци, молдовци (Краев 2003: 39; Арнаудов 1972: 32, 77, 111; Сиракова 1995). Аналогия се открива и при персонажа Бешикли (beşikli), имитация на конник в алиански игри от Разградско (Българските 1991: 70-72, 152).
- В някои райони групите, които обикалят, представят драматизирани сцени с главни герои Старец и Арап, които постоянно спорят и се дразнят, Старецът умира и после го съживяват(?!!) като поставят в устата му храна.
цитирай
68. sparotok - обичаи
30.01.2012 14:00
demograph написа:
Резултатът е важен - тези празници са от най-дълбокото на нашите корени и душевност. От преди историята като запис. Значи от преди повече от 4000 години.


Може и по-стари да са даже:)
цитирай
69. borisranchev - Застраховайте се лесно и удобно на добри цени!
30.01.2012 14:50
http://borisranchev.blog.bg
цитирай
70. lyuliak - страхотни кукери в края на клипа ...
30.01.2012 18:49
http://www.youtube.com/watch?v=eZ0Gd3t8-Yk
цитирай
71. анонимен - severna vulgaria ima-
30.01.2012 23:23
she kukerski igri,no vlast imashtite gi zabraniavaha privikvaha v kartserite uchastvashtite v tiah i taka te otmriaha.az sum ot pleven i smutno si spomniam kukerskite praznitsi .spomniama se che biaha na dva puti prez zimata i na sirni zagovezni,no mnogo malka sum bila nishto ne si spomniam samo straha ot rogatoto s ovcha vulna dvukrako,koeto izlezna ot nas.sled godini razbrah,che e rodnina i izliza za igrite.ne sa takiva masovi kakto v ujna bulgaria.zimnia kato che li beshe za vasilov den i na rogatia mu kazvaha karakonchol imalo i s klun i baba s kulbo./plevensko i pleven/
цитирай
72. get - - Като говорим за Кукерите и как те ... изчезват, стигаме до една друга, много болезнена ...
31.01.2012 13:34
... Истина ?!! - за едно население, което по своя произход е идентично но през годините ... мегаломанските и полтически пристрастия, довеждат до това да е назовавано с различни имена ?!! - ендопи(тоест "местни"), славофонни "елини", киприоти, кариоти, тракиоти и т.н. ... и т.н.
- Този процес започва още в далечните 1790-те години, първоначлно като религиозно денационализаторска доктрина ... в последствие придобила и държавно-политически окраски, като "възстановяването" на "християнска Византия" ... "ТРЕТИ РИМ" ?!!
- Към по-ново време след ВСВ, при създалият се "нов ред" стигаме до такива показателни примери:
http://2.bp.blogspot.com/-_39lsEU9dMg/ThS7sK4BJgI/AAAAAAAAARA/t7CFjyYA2c8/s1600/Vestnik+faksimile1+%25D0%25BA%25D0%25BE%25D0%25BF%25D0%25B8%25D1%258F.jpg - снимка от в-к "Сфера"(гр.), с текст под снимката""Заклевам се в бога, народа и честта си, да не говоря повече на български !" от м.септември 1959 г. близо до гр.Флорина !
- Повече по въпроса може да прочетете: http://illustrationbelomore.blogspot.com/2011/07/blog-post.html

- Нещо подобно става и с подобното на това население, проживяваало в зап. Мала азия или Пропонтида, близо век по-рано !!(това, за да ви заостря внимание, към фактологията за празника "Джемал" от предният ми пост - Какво се крие зад него ?!!)

- Всичките тези хора, са наследници на етносно идентичен и голям народ, който НЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ ПРЕЗ ШЕСТИ ВЕК, както ни лъжеха(и лъжат), в учебниците ни по История на България ? - Не той от памтивека е обитавал и обитава до момента, тези райони ... жертва е на политически и регионално исторически интереси !! - Викат му най-вече "Тракиоти"-Кариоти" !!

- Правилно, разберете !! - не пиша тези слова, движен от реваншистки или шовинистични чувства и идеи, Не !! - Просто искам, Вие сами да прозрете ... Какво се крие ЗАД СТЕНАТА ОТ ЛЪЖИ, която е скрила Истината за Нашата история !!

- Защото един знаещ човек, е и мъдър ! - и като такъв, никакви лъжи на "велики" сили не биха го довели, отново да допусне грешките, които сторихме и доведоха до братоубийствените борби и-и-и ... най-вече Първа и Втората световни войни !!

- В заключение, етнологията и фолклорът е показателен(като най-консервативни елементи в бита на човек !) ето - http://vbox7.com/play:15b5f50d

от Гет ктист

П.П. Прав е велешанинът Йордан Хаджиконстантинов "Джинот", като казва - "Богарин е производан от Бог !" - Защо ? - защото Бог е Любов, а единствено и само с любов(добро чувство) може да се говори за тези истини, на нашите ДЕНАЦИОНАЛИЗИРАНИ БРАТЯ и СЕСТРИ от Гърция и Турция - Само тогава, ще бъдем разбрани от тях ! - Без обиди, ругатни и омраза ... Само така !!
- Живи и здрави бъдете, и Бог да е с Вас !
цитирай
73. sparotok - благодаря!
31.01.2012 15:54
анонимен написа:
she kukerski igri,no vlast imashtite gi zabraniavaha privikvaha v kartserite uchastvashtite v tiah i taka te otmriaha.az sum ot pleven i smutno si spomniam kukerskite praznitsi .spomniama se che biaha na dva puti prez zimata i na sirni zagovezni,no mnogo malka sum bila nishto ne si spomniam samo straha ot rogatoto s ovcha vulna dvukrako,koeto izlezna ot nas.sled godini razbrah,che e rodnina i izliza za igrite.ne sa takiva masovi kakto v ujna bulgaria.zimnia kato che li beshe za vasilov den i na rogatia mu kazvaha karakonchol imalo i s klun i baba s kulbo./plevensko i pleven/


Благодаря Ви за информацията!
цитирай
74. sparotok - благодаря ти!
31.01.2012 15:56
lyuliak написа:
http://www.youtube.com/watch?v=eZ0Gd3t8-Yk


Благодаря ти!
цитирай
75. sparotok - слепци
31.01.2012 15:58
анонимен написа:
Баба и дядо казваха каук на определен вид шапка която имаше форма на купол.Изглежда тракииският език живее дори и днес, колкото някои слепци отказват да го видят.


Да бяха слепи щяха да имат извинение, някои се правят на слепи защото така им оттърва.
цитирай
76. sparotok - уточнение
31.01.2012 16:12
kansandilh написа:
Така, както сме я подкарали, току виж сме приравнили 'кукери' на 'гиганти'-така де, според някой коментари тук, 'кукнал'(седнал някъде на високо) било не друго, а равнозначно на 'висок'. И ‘кукнал’ се привежда като пример доказващ, че 'кукер' значело 'висок'.
От това, че баба му на някому като дете му казала "де си КУКнал там горе"(41. коментар; също така 56. dulo), по никакаъв начин не доказва, че ‘кукнал’ значи ‘висок’. Ами, ако някой ми каже „де си седнал на Еверест там горе”, от това следва ли, че 'седнал' значи 'най-висок'.
Когато бабата на едно дете, което се покатерило на някакво дърво или на някое друго място, му каже „де си кукнал там горе”, с това тя иска да каже- че си седнал някъде подобно кукувица, тоест кукнал си(насадил си се не на твоето обичайно място, а на друго, „чуждо” място). Причастието 'кукнал' е производна от същ. 'кукувица'-птица която се насажда в чуждите гнезда, за да снесе яйцата си. Кукувицата, разбира се, не снася яйцата си в гнезда, които се "търкалят" по земята, а се намират някъде на високо място. Затова, когато си седнал на необичайно място и това място задължително е някъде на високо, се казва, че си кукнал там горе. Още по-малко пък 'кукувица' значи 'висока'. Наименованието на птицата кукувица не идва от това, че тя лети на високо, а от звукоподражателното ку-ку…ку-ку. И така, 'кукнал' не значи 'висок', а, че си седнал, наместил си се някъде подобно на кукувица.


Кукнал може да не значи висок, но кукя - къща, покрив, а и чука имат значение височина.

Санскритските думи -чуда, кута означаваат- чука, връх, кика.

Провери тук http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/tamil/recherche
цитирай
77. анонимен - !!
01.02.2012 09:52
Интересен пост-с много богата информация за един много и
прекрасен български обичай-за мен беше удоволствие да прочета-
при теб винаги е интересно-научавам толкова нови неща-мерси!!
цитирай
78. idan - много интересна публикация, да...
01.02.2012 20:07
много интересна публикация, даваща и обяснения, но и пораждаща много въпроси, дано се намерят точните отговори, така ще разберем много за нашия произход
цитирай
79. sparotok - !
02.02.2012 22:39
idan написа:
много интересна публикация, даваща и обяснения, но и пораждаща много въпроси, дано се намерят точните отговори, така ще разберем много за нашия произход


Уверен съм, че в скоро време ще получим отговор на най-важните въпроси.
цитирай
80. sparotok - до kansandilh
02.02.2012 22:46
Кукулъ определено има връзка с кукер. Кукулъ не означава само качулка, но също и маска, нещо с остър връх, кривина.

Съмнявам се обаче дали латинската cuculum е наистина латинска.

Поздрави!
цитирай
81. sparotok - благодаря ти!
02.02.2012 22:48
hloris написа:
Интересен пост-с много богата информация за един много и
прекрасен български обичай-за мен беше удоволствие да прочета-
при теб винаги е интересно-научавам толкова нови неща-мерси!!


Благодаря ти...и прощавай за закъснялата ми реакция!
цитирай
82. shaffi - здравей,
03.02.2012 21:21
харесвам бг традициите, те винаги носят нещо положително за хората, които ги зачитат и ги пресъздават , в моя роден край кукерския празник е навръх новата година, спомените за хора, различни образи на кукери са поставени на челно място в сърцата на хората, интересна статия..благодаря за информацията,..думата каук съществува в речника , да ,така е..сега си обясних значението и..лека вечер
цитирай
83. sparotok - !
03.02.2012 22:43
shaffi написа:
харесвам бг традициите, те винаги носят нещо положително за хората, които ги зачитат и ги пресъздават , в моя роден край кукерския празник е навръх новата година, спомените за хора, различни образи на кукери са поставени на челно място в сърцата на хората, интересна статия..благодаря за информацията,..думата каук съществува в речника , да ,така е..сега си обясних значението и..лека вечер


Традициите са нещо хубаво, напомнят ни кои сме и кои са били дедите ни...
Хубава вечер Шафи!:)
цитирай
84. vladun - Здравей, Павле!
09.02.2012 08:57
Не знам дали е ставало дума, но съм от Перник, където всяка година се провежда международен кукерски фестивал, така че темата ми е близка. А от чудесно представената тук лекция научих много нови неща, благодаря ти!
цитирай
85. rorikabc - скут, кутам,кукили, кукя, кукач, ...
12.02.2012 21:44
Думи ,чути от баба.Търсим думите си в древността,в древни езици.
Тези думи са чути преди 50-тина години.В най северозападния край на България и обречени на забрава.Колко ли древни думи се крият в различните наречия на българския език ? Направо си е престъпление да се обявяват различните говори за некултурни.Всяка дума , която звучи некултурно се обявява за турцизъм.
скут - най - интимната част от човека. Кутам - крия,кукя - крия се от бурите, кукач - дълга кука с която се вади сеното от купата сено, кукили - кукачи, които се обръщат наопаки и с тях човек става висок .По тези дни човек кута благостта си , облича се в женски дрехи, обръща калпака , кожуха на дядо си,качва се на кукили ,слага на врата си гердан от чесън , става страшен и гони караконджулите. Кукери.
цитирай
86. sparotok - Перник
12.03.2013 12:50
vladun написа:
Не знам дали е ставало дума, но съм от Перник, където всяка година се провежда международен кукерски фестивал, така че темата ми е близка. А от чудесно представената тук лекция научих много нови неща, благодаря ти!


Познати са ми кукерските празници от Перник приятелю. Те са нещо забележително!
цитирай
87. sparotok - !
12.03.2013 12:51
rorikabc написа:
Думи ,чути от баба.Търсим думите си в древността,в древни езици.
Тези думи са чути преди 50-тина години.В най северозападния край на България и обречени на забрава.Колко ли древни думи се крият в различните наречия на българския език ? Направо си е престъпление да се обявяват различните говори за некултурни.Всяка дума , която звучи некултурно се обявява за турцизъм.
скут - най - интимната част от човека. Кутам - крия,кукя - крия се от бурите, кукач - дълга кука с която се вади сеното от купата сено, кукили - кукачи, които се обръщат наопаки и с тях човек става висок .По тези дни човек кута благостта си , облича се в женски дрехи, обръща калпака , кожуха на дядо си,качва се на кукили ,слага на врата си гердан от чесън , става страшен и гони караконджулите. Кукери.


Благодаря ти за интересните думи!
цитирай
88. sparotok - !
12.03.2013 12:52
анонимен написа:
Интересен пост-с много богата информация за един много и
прекрасен български обичай-за мен беше удоволствие да прочета-
при теб винаги е интересно-научавам толкова нови неща-мерси!!


Радвам се, че съм успял да представя нещо интересно!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13968233
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031