Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2012 16:17 - БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА ТРАКИЙСКИЯ КОННИК
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 24658 Коментари: 76 Гласове:
76

Последна промяна: 03.10.2012 15:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


       БЪЛГАРСКИТЕ ИМЕНА НА ТРАКИЙСКИЯ КОННИК

 

 

 

Дедите ни са били високо ценени от владетелите на Рим. Не случайно Тракия е наречена – неизтощим извор на способни войници. Траките дори са избирани често за бойци на преторианската гвардия. Качествата им на силни и смели   хора са ги превръщали в най-добрите телохранители, които един император е можел да си пожелае. В знак на благодарност  на дедите ни е позволявано да градят свои светилища дори на престижни места като Есквилинския хълм във Вечния град. Там са намерени оброчни плочки на Тракийския Конник – върховния бог на нашите предци.

 

Неговия култ е бил широко разпространен. Не само в Тракия и Рим, но също в Британия, Галия, Далмация, Панония, Норикум, а дори и в Боспорското царство (Украйна). Конникът е мъжествен герой, той е олицетворяван и със слънцето, без чиято светлина и топлина животът е невъзможен. Епитетите използвани за това божество са много: Аздул, Утаспиос, Ведеспиос, Пурмерул,  Перкон, Суетулен, Зудейнос,   Манимазос, Каравасмос и др...(В.Георгиев, Траките и техния език).

 
image

 

http://users.stlcc.edu/mfuller/stobi/eStobiHorseman55.jpg

 

На пръв поглед те са неразбираеми за нас българите. Това обаче е напълно естествено. Преди повече от две хиляди години езика на дедите ни се е различавал доста от днешния. Няма реч, която да е останала непроменена. Италианците не разбират старолатинския на предците си, въпреки, че корените на повечето думи са се запазили. За англичаните староанглийския звучи като чужд език. Думи като sheriff, lady са се изписвали и са звучали съвсем различно преди само хиляда години-scirgerefa, hlaifdige .Не можем да очакваме, че ние веднага ще видим какво означават  имената на Тракийския Конник възникнали преди повече от две хиляди години.

 

Разгледаме ли ги внимателно обаче, ще осъзнаем, че те са тълкуваеми с помощта на българския език. Да вземем Аздул, Утаспиос и Ведеспиос. Езиковедът В. Георгиев писа преди повече от тридесет години, че частицата азд (в Аздул) отговаря на глагола яздя. Що се отнася до наставката ул, тя се среща в типично български имена като Драгул, Цанкул, Бранкул, Видул, Радул... Аздул означава яздещия, ездачът. Понеже става дума за конник, то името е напълно логично.

 

В Утаспиос и Ведеспиос намираме два варианта на тракийската дума за кон, това са аспа и еспа. Интересното е, че тези вариации се срещат и в името на княз Аспарух, познат също като Еспор. Сега навярно ви става ясно защо не сте чували за някои особени епитети на Тракийския Конник. От тях става ясно, че Аспарух  и Еспор са от тракийски произход. В случай, че тези факти бяха представени на широката публика, щеше да е невъзможно да се лъже, че сме тюрки, или роднини на перси, афганистанци и талишци...

 

Да видим обаче имат ли аспа и еспа обяснение в българския. Най-древната документирана дума за кон е лувитската асува. (През 3-то хил.пр. Христа лувитите са обитавали Балканите). Тя отговаря на записаните доста години по-късно индо-арийски думи асу, асва. Тяхното значение е както кон, така и бързина, скорост, спешност. Т.е. най-древната дума за кон е означавала буквално бързак, този, който се движи бързо. Тракийските аспа и еспа отговарят на нашите думи оясвам се – разбързвам се, спешно-бързо, ст.блг. спехъ – бързина. Частиците ут, вед се тълкуват с нашия диалектни глаголи веда водя, уода-водя. Ведаспиос и Утаспиос означават – водещ конете.

 

Други названия на Тракийския Конник имат различно значение. Пурмерул и Суетулен са свързани с понятия за слънце, огън, светлина. Частицата пурПурмерул) отговаря на фригийската пурос-огън. Тя от своя страна е сродна на българските паря, пърля, пържа ( това, което прави огъня). Частицата мер отговаря на ст.блг. меръ велик, а наставката ул е същата както тази в българските имена Бранкул, Видул, Радул... Пурмерул означава – великия  огън, огън на величието.

 

Суетулен е лесно за разбиране. Суетул отговаря на нашето прилагателно светъл (светул се среща в светулка). Наставката ен се среща в български имена като Бален, Свилен, Милен...Суетулен означава светлия, сияйния.

 

Зудейнос е древното предаване на чуден, чудодеен. Напълно естествено е на едно върховно божество да бъдат приписвани чудеса. Ще допълня, че римляните предават името на древната тракийска река Черна като Zierna. Това показва, че Зудейнос може да се приеме като Чудейнос- чуден, чудодеен.

 

Името Манимазос е изключително интересно. Смятам, че значението е мъдър мъж. Мани се обяснява със ст.блг. мънети – мисля, разсъждавам, а маз е вариант на маж-мъж (македонски диалект).

 

Епитътът Перкон (Перкос)е напълно закономерен при Тракийския Конник. Той е и гръмовержецът, този който бие с гръмотевицата. Перкон (Перкос) се обяснява с нашите глаголи перкам, пера (бия, удрям). Този особен епитет на тракийския бог продължава да живее в нашето име Перун, а и в названието на растението перуника.

 

Накрая ще се спрем на Каравасмос. Според В.Георгиев значението на този епитет на Тракийския Конник е планински дух. Георгиев смята кара за тракийска дума за гора, а васмос бива свързано с гръцката васмосталасъм, призрак, видение. Въпреки звуковата прилика, това търкуване има няколко слаби места. Тракийската дума за планина, гора е гара, не кара. Срещаме я в племенното име гарески и планината Гар-гара. Няма логика конника да се свързва с планините (горите), а още повече с духове, призраци и таласъми. Тракийския Конник е представян като мъжествен боец, за това смятам, че е по-логично Каравасмос да се тълкува като кървавия, този, който побеждава в битките. С подобна семантика е и названието на келтския бог-герой Рудианос-кървавия ( Миранда Джейн-Грийн). Арийския Рудра също носи име със значение кървавия...

 

Виждаме, че имената на божеството, чийто култ е разпространен от Тракия до Британия и Приазовието, се обясняват лесно на български език. Няма и как да е иначе понеже траки е само едно от имена, с които гърци и римляни са наричали дедите ни в древността. Необходимо е да се отбележи, че култът към Тракийския Конник продължава да живее и днес. Почитания от нас Свети Георги не е никой друг, освен облечения в християнска дреха древен тракийски бог. Неговата мъжественост и сила са качествата на светецът, който се бори със силите на тъмнината, олицетворени със змея.

 

Виждаме, че нито римляните, нито гърците не са успели да ни откъснат от старите традиции. Почитайки мъжествеността, силата и духовната чистота дедите ни са давали пример за идните поколения. Качествата на Тракийския Конник е трябвало да бъдат и качества на държавника. Когато владетелят не е имал сила и мъдрост той е бил прогонван и друг, по-достоен е сядал на мястото му. Народът е бил буден, не е търпял слаби и порочни управници. По този начин е постигнато благоденствието в миналото. Държавата е била единна, изградена от здраво свързани едно с друго човешки звена. Хората са се обичали и уважавали, било ги е грижа за роднините си, не са се отдавали на апатия и малодушие.

 

Това е разковничето за по-добро бъдеще. Силна държава се гради от силни хора.Слабите са осъдени да служат на тези, които хитро умеят да се възползват от човешките слабости и объркването на масите. Мошениците не се нито свръх силни, нито извънредно умни. Крепи ги подкрепата един към друг. Не случайно е възникнала поговорката Гарван гарвану око не вади. Крепи ги и това, че двадест и четири часа на ден те следят интересите им да не бъдат накърнени. Какво пречи на нас също непрестанно, упорито и решително да остояваме интересите си? Вместо потънали в летаргия да проклинаме съдбата и да чакаме неволята да ни помогне, можем най-сетне да запретнем ръкави и да си потърсим своето. Щастието понякога е въпрос на избор.

 

 




Гласувай:
78



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
10.01.2012 16:19
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря
цитирай
2. idealist - Поздравления за поредния чудесен постинг!
10.01.2012 16:27
"Когато владетелят не е имал сила и мъдрост той е бил прогонван и друг, по-достоен е сядал на мястото му. Народът е бил буден, не е търпял слаби и порочни управници."
Да видим колко време ще трябва за едно събуждане в наши дни :)
цитирай
3. joysii - Силни, можещи и способни хора са ...
10.01.2012 16:33
Силни ,можещи и способни хора са тези, които перфектно се справят със своето настояще.
А слаби - тези без самочувствие, непрокопсаниците, търсещи упование в някаква минала слава,която дори не е ТЯХНА.
Колкото до конниците - в онези времена, всеки народ има своя идол, който обикновено е на кон.Не е нужно той непременно да се изкарва тракиец.
Спароток, разбирам твоя нестихващ интерес,но...това с траките...взе да става банално, не мислиш ли?
И...още нещо - в този сайт, с тази аудитория...НАУЧЕН коментар или НАУЧНА дискусия никога няма да се осъществят.Просто защото няма хора ,които се занимават с наука.
Поздрави.
цитирай
4. sparotok - пробуждане
10.01.2012 16:34
idealist написа:
"Когато владетелят не е имал сила и мъдрост той е бил прогонван и друг, по-достоен е сядал на мястото му. Народът е бил буден, не е търпял слаби и порочни управници."
Да видим колко време ще трябва за едно събуждане в наши дни :)


Животът никога не е вървял по инерция. Благоразумните и будните са се борели за по-добро бъдеще, тия, които са се надявали на някого...са изчезнали.

Апатията не е нищо друго освен предверието на края...Искаш ли по-добър живот- трябва да действаш, а не да чакаш.

Поздрави!
цитирай
5. kostas - Как да се събуди тоз народ - нямам идея вече ? ................... Поздрави за усилията. Ник
10.01.2012 16:34
* Народът е бил буден, не е търпял слаби и порочни управници. *
цитирай
6. joysii - "Когато владетелят не е имал ...
10.01.2012 16:34
idealist написа:
"Когато владетелят не е имал сила и мъдрост той е бил прогонван и друг, по-достоен е сядал на мястото му. Народът е бил буден, не е търпял слаби и порочни управници."
Да видим колко време ще трябва за едно събуждане в наши дни :)

..........................
Кого да махаме и кого да слагаме на негово място...ако може да обясните, че нещо...не разбрах добре коментара Ви.
цитирай
7. sparotok - последен постинг
10.01.2012 16:37
joysii написа:
Силни ,можещи и способни хора са тези, които перфектно се справят със своето настояще.
А слаби - тези без самочувствие, непрокопсаниците, търсещи упование в някаква минала слава,която дори не е ТЯХНА.
Колкото до конниците - в онези времена, всеки народ има своя идол, който обикновено е на кон.Не е нужно той непременно да се изкарва тракиец.
Спароток, разбирам твоя нестихващ интерес,но...това с траките...взе да става банално, не мислиш ли?
И...още нещо - в този сайт, с тази аудитория...НАУЧЕН коментар или НАУЧНА дискусия никога няма да се осъществят.Просто защото няма хора ,които се занимават с наука.
Поздрави.


Спокойно Джойси, това може да е последният ми постинг:)

Всичко най-добро!
цитирай
8. sparotok - изчезване
10.01.2012 16:41
kostas написа:
* Народът е бил буден, не е търпял слаби и порочни управници. *


Има едно лекарство, просто трябва да се премахне отровата от душите на хората. Да се обясни, че бездействието, страха, безразличието водят само до беди...Да се повтаря докато и глухите чуят:)
цитирай
9. estolodu - чудесни тълкования на имената ...
10.01.2012 17:02
чудесни тълкования на имената
има само едно което ме съмнява
където Р се появява ту пред Ъ, ту след Ъ, сиреч където се редуват ЪР - РЪ първоначално е имало сричкотворно Р
съответно думата кРЪв поначало е била със сричкотворно р:
крви
за първи път се появява гласна до сричкотворното р едва през шести до осми век, когато се отваря сричката:
кРЬвь
в нито един български говор не е засвидетелствана дума, която да има две гласни пред и след сричкотворното р
също така това сричкотворно р е пряко наследство от праиндоевропейския, то никога до някъде до 7и век не е било в съседство с гласни
цитирай
10. estolodu - съвет до всички: колкото по-малко ...
10.01.2012 17:04
съвет до всички: колкото по-малко внимание обръщате на джойси, толкова по-малко ще пише тука
цитирай
11. estolodu - Силни, можещи и способни хора са ...
10.01.2012 17:07
sparotok написа:
joysii написа:
Силни ,можещи и способни хора са тези, които перфектно се справят със своето настояще.
А слаби - тези без самочувствие, непрокопсаниците, търсещи упование в някаква минала слава,която дори не е ТЯХНА.
Колкото до конниците - в онези времена, всеки народ има своя идол, който обикновено е на кон.Не е нужно той непременно да се изкарва тракиец.
Спароток, разбирам твоя нестихващ интерес,но...това с траките...взе да става банално, не мислиш ли?
И...още нещо - в този сайт, с тази аудитория...НАУЧЕН коментар или НАУЧНА дискусия никога няма да се осъществят.Просто защото няма хора ,които се занимават с наука.
Поздрави.


Спокойно Джойси, това може да е последният ми постинг:)

Всичко най-добро!

като стана въпрос за последния постинг, кога ще излезе първата книга? джойси и компания ще са безсилни пред нея
цитирай
12. mitkaloto - Ей, човече!Обещал си 250 постинга. ...
10.01.2012 17:38
Ей, човече!Обещал си 250 постинга.Ние твоите читатели ще си го търсим като наследство.Иди на онази моя снимка"Мислителят"Помисли си!Поздрави.
цитирай
13. get - - Е-ех, joysii - както винаги неподготвена, но щедра откъм обиди относно хората, които се ...
10.01.2012 17:38
... опитват да излязат от блатото !! ... В което доколкото мога да вярвам на хвалбите ти ? - ти свободно плуваш !!

- Тази монета - http://www.oceanlight.com/stock-photo/roman-emperor-gordian-iii-photograph-06595-478564.jpg ... е от времето на имп. Гордиан ІІІ (238-244).
- Хвалиш се, че си учила за историчка ?! - та като историчка, знаеш ли къде са сечени тези монети и какво изобразява "КОННИКА" от аверса на монетата ??
- Нещо да си чувала за трако-фригийският Сабазиос ?? ... за чийто, обявяват и храмът на Перперек, в Родопа планина ?!??
- Това е "Тракийски конник" от нац. музей на Румъния - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Sabazios_MNIR_IMG_6299.JPG
- Ако отидеш в музея на гр.Бордур (Турция) ще видиш там стела на "Слънчевият бог"(Тракийският конник) !!
- Ако отидеш в Мадара ... отново ще го видиш на скалната стена !! ... никакви "тюрки" и Меза ... Геза (Фехер), юдейски шмекерии ?!!
- Защото още в средата на ІІ в. пр.Хр. - същите са проповядвали в Рим, че техният бог е Yahweh Saboas !! ... ако не ми вярваш, сама направи проверка ... набери на английски "произход на Saboas" и ще видиш, какъв ще е резултата ?!!

- На съвременен говорим език, кюрдски(който не е тюркски) ... Ако попиташ, какво означава АСПА-РУХ ... ще ти го преведат най-малкото, "БЯЛ(светъл) Конник" ... и то не професор, а дори някой НЕГРАМОТЕН кюрд !!

- Друго ! - Знаеш ли най-напред, къде се появява легендата за "св.Георги", тоест къде е погинал той ... според християнската житие-описателна традиция ??

- joysii ... кога най-после, ще свалиш(образно казано) от мислите си, изкуствено наложеното ти фередже, за произхода на нас Българите ??!

- С уважение !

цитирай
14. nikikm - Не разбирам?
10.01.2012 18:03
kostas написа:
* Народът е бил буден, не е търпял слаби и порочни управници. *


Тук имаше едно Ник,накрая и като че ли за втори път ми се мярка.Няма нищо общо с мен обаче.Малко се чудя?!
цитирай
15. hristo27 - "... това може да е последният ми постинг..."
10.01.2012 18:15
И защо?
цитирай
16. sparotok - кръв
10.01.2012 18:17
estolodu написа:
чудесни тълкования на имената
има само едно което ме съмнява
където Р се появява ту пред Ъ, ту след Ъ, сиреч където се редуват ЪР - РЪ първоначално е имало сричкотворно Р
съответно думата кРЪв поначало е била със сричкотворно р:
крви
за първи път се появява гласна до сричкотворното р едва през шести до осми век, когато се отваря сричката:
кРЬвь
в нито един български говор не е засвидетелствана дума, която да има две гласни пред и след сричкотворното р
също така това сричкотворно р е пряко наследство от праиндоевропейския, то никога до някъде до 7и век не е било в съседство с гласни


Имаш право, тези особености ме притеспиха в началото, но после си спомних едно изказване на В. Бешевлиев. Според него отклоненията в имена и топоними от надписите на гръцки и латински се дължат на това, че този, който ги е писал е познавал слабо тракийския език ( явно става дума за гръцки каменоделци).

Поздрави!
цитирай
17. sparotok - причина
10.01.2012 18:21
hristo27 написа:
И защо?


Питай админите приятелю! Дано ти отговорят, с мен не благоволяват да общуват...

Започне ли един човек да търпи свинщината и да се примирява с нея, въпрос на време е когато ще се превърне сам в прасе...а аз не искам това:)

Има и други места за изява, там са коректни и учтиви - www.rodenkrai.com

Поздрави!
цитирай
18. sparotok - обещано
10.01.2012 18:27
mitkaloto написа:
Ей, човече!Обещал си 250 постинга.Ние твоите читатели ще си го търсим като наследство.Иди на онази моя снимка"Мислителят"Помисли си!Поздрави.


От думата си аз не се отвърщам, но човек може да работи нормало в нормална атмосфера. В blog.bg вече вони ужасно...админите са просто нагли. Не всички разбира се, сигурен съм, че някои от тях си вършат добре работата, но на една каца мед една лъжица лайна и стига да я развали...

Ще представя останалите 58 постинга, но май ще е на друго място -

www.rodenkrai.com

Там хората са културни.

Поздрави!
цитирай
19. demograph - Жестоко попадение Павка!
10.01.2012 18:35
Само бетоновите глави не могат да схванат връзката между Тракийският Все Бог, Мадарския Конник и българите-траки. Но то си е техен , и на господарите им проблем.
Гетски, какво ще кажеш за смисловото съвпадение АСПА рух - АС ВАР ух? Не е ли многозначително, че ако звукът П е заменил В, което не е невъзможно, смисълът на трако-български си остава същия..- бърз, бързак, войн, война, бял, велик, красив..."Леле варай моме, моме Калино"..ПРИВЕТИ!
цитирай
20. ckarlet - Силна държава се гради от силни хора ...
10.01.2012 18:37
Силна държава се гради от силни хора и високо съзнание, Sparotok!
Прекрасни са постингите ти и не ми се иска да вярвам, че някой се опитва да те стопира да пишеш тук! Твоят блог е един от най-стойностните и има много какво да научим.
Поздрави, приятелю!
цитирай
21. killuminati - Здравей Спароток!
10.01.2012 18:59
Защо не качиш word файловете на постингите си на някой сайт за свободно сваляне?
Така всеки ще качва и разпраща навсякъде, и информацията ще бъде невъзможно да бъде спряна!

Благодарности и поздрави от Русе.
цитирай
22. vostroto - Беше ми изключително интересно, ...
10.01.2012 19:02
Беше ми изключително интересно, Спароток, но ти го знаеш:)
Постингите ти стават все по-хубави, и все по-обосновани!
Поздрави и от мен!
цитирай
23. diamant1965 - Здравей sparotok! :)
10.01.2012 19:22
Присъединявам се към мнението на ckarlet, и същевременно искам да дам предварително заявка за първата книга /а и не само първата/. :)
Поздрави!
цитирай
24. hristo27 - И защо? Питай админите прия...
10.01.2012 19:56
sparotok написа:
hristo27 написа:
И защо?


Питай админите приятелю! Дано ти отговорят, с мен не благоволяват да общуват...

Започне ли един човек да търпи свинщината и да се примирява с нея, въпрос на време е когато ще се превърне сам в прасе...а аз не искам това:)

Има и други места за изява, там са коректни и учтиви - www.rodenkrai.com

Поздрави!


Хвърлих едно око на rodenkrai.com, харесва ми този сайт.
цитирай
25. sparotok - здравей!:)
10.01.2012 20:01
diamant1965 написа:
Присъединявам се към мнението на ckarlet, и същевременно искам да дам предварително заявка за първата книга /а и не само първата/. :)
Поздрави!


Хубаво!:)
Няма проблем, дойде ли времето ще намеря начин да те уповестя.

Поздрави!
цитирай
26. zelas - Здравей Павел и поздрави за стат...
10.01.2012 20:02
Здравей Павел и поздрави за статията!

Тези от блог.бг трябва да са луди да ти правят проблеми. Ами че ако ти спреш да пишеш тук веднага ще се почувствува спад в посещения и ще загубят рекламодатели.

Но тук наистина не се работи професионално. На първа страница всеки ден висят едни и същи автори - онзи с кучето е направо абониран. Освен това редактора на темите е строшен и е много трудно да се пусне текст без проблеми.

Най-добре е може би да се преместиш и дори да направиш собствен блог. Не е никак трудно. Хората ще те намерят без проблеми.
цитирай
27. sparotok - блог
10.01.2012 20:07
zelas написа:
Здравей Павел и поздрави за статията!

Тези от блог.бг трябва да са луди да ти правят проблеми. Ами че ако ти спреш да пишеш тук веднага ще се почувствува спад в посещения и ще загубят рекламодатели.

Но тук наистина не се работи професионално. На първа страница всеки ден висят едни и същи автори - онзи с кучето е направо абониран. Освен това редактора на темите е строшен и е много трудно да се пусне текст без проблеми.

Най-добре е може би да се преместиш и дори да направиш собствен блог. Не е никак трудно. Хората ще те намерят без проблеми.


Здравей приятелю!
Аз и без това публикувам и на други места www.rodenkrai.com
Също и на няколко места в чужбина...

Идеята ти за собствен блог е добра, вече съм си закупил домейн, не е никакъв проблем.

А админите не ги разбирам. Е, поне някои от тях. Мисля, че повечето са готини хора, но май има и една личност с леки психични отклонения:)

Поздрави!
цитирай
28. sparotok - www.rodenkrai.com
10.01.2012 20:09
hristo27 написа:
sparotok написа:
hristo27 написа:
И защо?


Питай админите приятелю! Дано ти отговорят, с мен не благоволяват да общуват...

Започне ли един човек да търпи свинщината и да се примирява с нея, въпрос на време е когато ще се превърне сам в прасе...а аз не искам това:)

Има и други места за изява, там са коректни и учтиви - www.rodenkrai.com

Поздрави!


Хвърлих едно око на rodenkrai.com, харесва ми този сайт.


Страницата www.rodenkrai.com наистина е хубава, но най-важното е, че хората са културни и не търпят психопати и простотии.
цитирай
29. sparotok - !
10.01.2012 20:11
vostroto написа:
Беше ми изключително интересно, Спароток, но ти го знаеш:)
Постингите ти стават все по-хубави, и все по-обосновани!
Поздрави и от мен!


Приятелю, аз съм оставил най-интересното за края:)

Поздрави!
цитирай
30. sparotok - информация
10.01.2012 20:13
killuminati написа:
Защо не качиш word файловете на постингите си на някой сайт за свободно сваляне?
Така всеки ще качва и разпраща навсякъде, и информацията ще бъде невъзможно да бъде спряна!

Благодарности и поздрави от Русе.


По принцип всеки може да сваля и от тук. Дори блога ми да бъде закрит, има достатъчно други места където хората са по-културни - www.rodenkrai.com
Пиша там вече две години, доволен съм.

Поздрави!
цитирай
31. sparotok - блог
10.01.2012 20:16
ckarlet написа:
Силна държава се гради от силни хора и високо съзнание, Sparotok!
Прекрасни са постингите ти и не ми се иска да вярвам, че някой се опитва да те стопира да пишеш тук! Твоят блог е един от най-стойностните и има много какво да научим.
Поздрави, приятелю!


Скарлетче, верно е, има какво да се научи от този блог...но има и хора, които мислят по-различно...

"Изчезна" ли можеш да ме намериш тук - www.rodenkrai.com

Поздрави!
цитирай
32. yuliya2006 - Пази се от хора, които се опитват да ...
10.01.2012 20:49
Пази се от хора, които се опитват да омаловажат твоите стремежи.
Незначителните хора винаги правят това. Истински великите са тези,
които ще те накарат да чувстваш, че и Ти също можеш
да станеш велик... (Марк Твен)
цитирай
33. get - - То си е така ! - но не исках да претрупвам с много информация четящите !!
10.01.2012 21:14
demograph написа:
Само бетоновите глави не могат да схванат връзката между Тракийският Все Бог, Мадарския Конник и българите-траки. Но то си е техен , и на господарите им проблем.
Гетски, какво ще кажеш за смисловото съвпадение АСПА рух - АС ВАР ух? Не е ли многозначително, че ако звукът П е заменил В, което не е невъзможно, смисълът на трако-български си остава същия..- бърз, бързак, войн, война, бял, велик, красив..."Леле варай моме, моме Калино"..ПРИВЕТИ!


- При аланите (съвременни осетинци), това е другата форма на Светлият конник ... който, там е популярен и като багатур-богатир ... нещо, като тар-кан ... Хехехе !! - "кръга Глишев" ще каже, още една "тюркска" титла :))) !!
- Същите явно не искат да прочетат Юрий Венелин, който описва "българското землище" на север по Черно море.
- Поради тази причина няма да можем да си отговорим - Защо има два града с идентични имена Одеса в Украйна и (в)Одесос в България ... и само това ли ??
- За тюркофилите в бъллгарската историческа наука народа го е казал - Едно си баба знае, него си бае !

- Иначе, ако трябва "правилно" съотнесено спрямо първоизвора на името Аспарух ... то същото ще да би звучало Ас/з - гВар(Ух/н) ... идва от името на бога, който не само ни "г/ВАРди" но и ни "Г(о)Ва/ор(и)" ??!!

- - "Леле ВАРай, варай, моме Калино"... ПРИВЕТИ !
- Саб(П)азий - СебеАзий - оСвободен ??? :))) ... пожелавам на всеки един от вас ... дано по-скоро разбере тази игра на думи ... но Това не е игра !!
цитирай
34. troia - Не мога
10.01.2012 22:39
да разбера с какво патриотизма ти пречи на някои хора тук? Все спорове и наставления. Аз харесвам това което пишеш и това, че се опитваш да извлечеш поука от миналото и така да обясниш грешките ни в настоящето. Поздрави и успех!
цитирай
35. sparotok - !
10.01.2012 23:15
troia написа:
да разбера с какво патриотизма ти пречи на някои хора тук? Все спорове и наставления. Аз харесвам това което пишеш и това, че се опитваш да извлечеш поука от миналото и така да обясниш грешките ни в настоящето. Поздрави и успех!


Благодаря ти!:)
цитирай
36. sparotok - благодаря ти!
10.01.2012 23:19
yuliya2006 написа:
Пази се от хора, които се опитват да омаловажат твоите стремежи.
Незначителните хора винаги правят това. Истински великите са тези,
които ще те накарат да чувстваш, че и Ти също можеш
да станеш велик... (Марк Твен)


Благодаря ти Юлия!:)
цитирай
37. magicktarot - Наистина ще бъде жалко, ако "изчезнеш" оттук, Спароток!
10.01.2012 23:20
Някъде из коментарите мернах, че тук нямало как да стане нАучна дискусия... Това не мога да го разбера. Първо - единици са учените, които са специализирали точно в тази област. Учила съм донякъде академично археология и история и знам, че е така. Един историк, колкото и да е велик, си знае това, което е специализирал. Не че това е лошо. Но когато такива учени дискутират помежду си - обикновените, неучени и неспециализирали това хора нищо няма да разберат и няма да им е интересно. А, да! И нищо няма да научат!... Колкото и научно да си говорят господа и дамите... Та мисълта ми е - няма никакъв смисъл от такава наука, която е "сама по себе си" и служи единствено за чешене на езиците на няколко тесни специалиста - и то помежду им! :) А в един блог е съвсем неуместно да присъства такъв вид "наука". Блогът основно е за популяризиране на нещо си.

Поздрави! :)
цитирай
38. sparotok - стреме
10.01.2012 23:22
demograph написа:
Само бетоновите глави не могат да схванат връзката между Тракийският Все Бог, Мадарския Конник и българите-траки. Но то си е техен , и на господарите им проблем.
Гетски, какво ще кажеш за смисловото съвпадение АСПА рух - АС ВАР ух? Не е ли многозначително, че ако звукът П е заменил В, което не е невъзможно, смисълът на трако-български си остава същия..- бърз, бързак, войн, война, бял, велик, красив..."Леле варай моме, моме Калино"..ПРИВЕТИ!


Мадарския Конник е датиран толкова късно заради стремето. Някои все още вярват, че то е навлязло в Европа едва в Ранното Средновековие, но се бъркат с около 1000 години. Скитите са имали стремена, но от кожа, това е причината да не остане нищо от тях.

Поздрави!
цитирай
39. sparotok - благодаря ти!
10.01.2012 23:28
magicktarot написа:
Някъде из коментарите мернах, че тук нямало как да стане нАучна дискусия... Това не мога да го разбера. Първо - единици са учените, които са специализирали точно в тази област. Учила съм донякъде академично археология и история и знам, че е така. Един историк, колкото и да е велик, си знае това, което е специализирал. Не че това е лошо. Но когато такива учени дискутират помежду си - обикновените, неучени и неспециализирали това хора нищо няма да разберат и няма да им е интересно. А, да! И нищо няма да научат!... Колкото и научно да си говорят господа и дамите... Та мисълта ми е - няма никакъв смисъл от такава наука, която е "сама по себе си" и служи единствено за чешене на езиците на няколко тесни специалиста - и то помежду им! :) А в един блог е съвсем неуместно да присъства такъв вид "наука". Блогът основно е за популяризиране на нещо си.

Поздрави! :)


Маджик, по-точно не бих могъл да го кажа - Блогът основно е за популяризиране на нещо си.

Благодаря ти!
цитирай
40. mt46 - Поздрав, приятелю!
10.01.2012 23:37
Направил си задълбочен лингвистичен анализ...
За съжаление днес у нас рядко се срещат силни, умни и можещи хора... Царица е Парица... Златният Телец е издигнат в култ - а културата се потиска...
цитирай
41. get - - Не оспорвам твърдението ти за скитите ... но ме смущава, датировката ... ОСМИ ВЕК ?!!
11.01.2012 00:49
sparotok написа:
demograph написа:
Само бетоновите глави не могат да схванат връзката между Тракийският Все Бог, Мадарския Конник и българите-траки. Но то си е техен , и на господарите им проблем.
Гетски, какво ще кажеш за смисловото съвпадение АСПА рух - АС ВАР ух? Не е ли многозначително, че ако звукът П е заменил В, което не е невъзможно, смисълът на трако-български си остава същия..- бърз, бързак, войн, война, бял, велик, красив..."Леле варай моме, моме Калино"..ПРИВЕТИ!


Мадарския Конник е датиран толкова късно заради стремето. Някои все още вярват, че то е навлязло в Европа едва в Ранното Средновековие, но се бъркат с около 1000 години. Скитите са имали стремена, но от кожа, това е причината да не остане нищо от тях.



- Която нашите прабългаристи просто са я нагодили към теорията си, тоест "Мадарският конник представлява скален релеф (барелеф), изсечен през VІІІ в. сл. Хр. върху отвесна скала на 23 м височина." - Цитат от Уикито !! ... но и в научната литература датировката не се различава ?!!
- Ако се опрем на "Стратегикона" на псевдо Маврикий (575 - 628) ... "византийците" определено познават и ползват към 6-ти век стремето(най-късно начало на 7-ми). Нашите светила обаче упорита са заковали 8-ми век, като датировка и ни заблуждават, че не можело да бъде по-рано ... защото стремето било "непознато" !!
- При аварските погребения в Панония имаме находки на стремена. Както знаем живеещите при Кавказ българи са били в културен обмен с тях ... от това следва, че стремето им е познато поне от края на 5-ти, началото на 6-ти век ??!
- Същото преиначаване на факти и датировка се забелязва при датирането на т.нар. Голяма базилика в гр.Плиска ! За нея Ст. Ваклинов прави такова абсурдно заключение, че ... нямам думи !!!

- Междувпрочем нали знаеш как арабите наричат българите "бурджан", а думата какво значи ... някой от уважаемите читатели знае ли ?

- С уважение !
цитирай
42. pontis - Оценявам усилията ти в желаната посока. :))
11.01.2012 10:02
Както и аналогията със староанглийския. Сега, обаче, остава да разберем само как е "шериф" и "лейди" на старобългарски, съответно на тракийски, както и да разберем защо ние говорим на някакъв чужд език. След като дори турците не са ни накарали да научим перфектно техния. Явно сме много схватливи. Оттам нататък няма повече проблеми.
цитирай
43. kass - Поздравления за постинга Павел!
11.01.2012 10:09
Най-доброто, което може да се направи за някой е да му се помогне да се самоосъзнае, тъй като бедите му произлизат от съзнанието му. Дано успеем да се осъзнаем и дано има повече хора като теб, които да работят в тази посока.
Поздрави!
цитирай
44. osiris1002 - Чета си аз
11.01.2012 11:10
любимия блог и в коментарите откривам тревожни новини именно " sparotok-Спокойно Джойси, това може да е последният ми постинг:)"
готов съм да предложа сайт с домейн по твой избор (ако е свободен разбира се)
и хостван на мой сървър безплатно само да мога да продължавам да чета любимия си блог
Поздрави
цитирай
45. get - - Е, не такъв сарказъм !!? :(((
11.01.2012 13:09
pontis написа:
Както и аналогията със староанглийския. Сега, обаче, остава да разберем само как е "шериф" и "лейди" на старобългарски, съответно на тракийски, както и да разберем защо ние говорим на някакъв чужд език. След като дори турците не са ни накарали да научим перфектно техния. Явно сме много схватливи. Оттам нататък няма повече проблеми.


- Ще си отговорите на въпросите !! - като направите проста историческа и етемологична ретроспекция ... откога и къде се е появило в английският думата за седло "saddle" !!
- Защо норманските благородници от времето Уилям I Завоевателя са се наричали "бьоеф" или "бьооф", което на английски звучи, като говеждо ... от там пък идва, като заемка в "английският" думата за "шериф" от старофренското "шевалие"(представител наместник на краля "кавалер"), което е по-нова форма на кавалиер, коеето пък идва от "конник"(по-скоро "конен воин") ... рицар. Но още по-странното е че от ЧЕТВЪРТИ ВЕК в Англия има засвидетелствана думата "CONEus" ... така че понамалете малко с остракизма ... нещата не са толкова еднозначно прости ??!

- С уважение !

цитирай
46. sparotok - благодаря ти!
11.01.2012 13:10
osiris1002 написа:
любимия блог и в коментарите откривам тревожни новини именно " sparotok-Спокойно Джойси, това може да е последният ми постинг:)"
готов съм да предложа сайт с домейн по твой избор (ако е свободен разбира се)
и хостван на мой сървър безплатно само да мога да продължавам да чета любимия си блог
Поздрави


Благодаря ти! Закупил съм си вече домейн, а също и публикувам от време на време на друго място - www.rodenkrai.com

Преди да започна с друга дейност ще представя още 58 постинга. Дали ще е в blog.bg, или на друго място няма никакво значение.

Поздрави!
цитирай
47. sparotok - светлина
11.01.2012 13:12
kass написа:
Най-доброто, което може да се направи за някой е да му се помогне да се самоосъзнае, тъй като бедите му произлизат от съзнанието му. Дано успеем да се осъзнаем и дано има повече хора като теб, които да работят в тази посока.
Поздрави!


Иве, имаш право. Повечето ни беди произлизат от съзнанието ни. Дано светлината да расте и повече хора да виждат истината!

Поздрави!:)
цитирай
48. balkanec - Суетулен - Светлин
11.01.2012 13:16
Излиза, че Суетулен е латинси изговор и латинско изписване на името Светлин.

Исперих/Есперих (двата варианта в Именника на българските князе) тогава трябва да означава - царят конник. Рих - рез(ос) - цар.

Зудейнос - Чудейн(ос) - Чуден

ПОСЛЕДЕН ПОСТИНГ

Последният ти постинг тук би трябвало да е къде ще публикуваш за в бъдеще, за да не се чудим.
цитирай
49. sparotok - отговор
11.01.2012 13:24
pontis написа:
Както и аналогията със староанглийския. Сега, обаче, остава да разберем само как е "шериф" и "лейди" на старобългарски, съответно на тракийски, както и да разберем защо ние говорим на някакъв чужд език. След като дори турците не са ни накарали да научим перфектно техния. Явно сме много схватливи. Оттам нататък няма повече проблеми.


За да получиш ясен отговор първо е нужно да разбираш въпроса, който задаваш...
цитирай
50. sparotok - !
11.01.2012 13:26
balkanec написа:
Излиза, че Суетулен е латинси изговор и латинско изписване на името Светлин.

Исперих/Есперих (двата варианта в Именника на българските князе) тогава трябва да означава - царят конник. Рих - рез(ос) - цар.

Зудейнос - Чудейн(ос) - Чуден

ПОСЛЕДЕН ПОСТИНГ

Последният ти постинг тук би трябвало да е къде ще публикуваш за в бъдеще, за да не се чудим.


Последен постинг ще е, ако някой от админите дръпне щепсъла:)

В случай, че "изчезна " внезапно, провери - www.rodenkrai.com

Поздрави!
цитирай
51. sparotok - оптимизъм
11.01.2012 13:28
latinka13 написа:
Всеки може да блогира , мислите да разпростира.Така човек се учи да подбира.Моля по-оптимистично!:)))


Аз съм си оптимист. Прекъсне ли дейността ми тук, ще продължи на друго място - www.rodenkari.com

Поздрави!
цитирай
52. sparotok - !
11.01.2012 13:30
mt46 написа:
Направил си задълбочен лингвистичен анализ...
За съжаление днес у нас рядко се срещат силни, умни и можещи хора... Царица е Парица... Златният Телец е издигнат в култ - а културата се потиска...


За съжаление си прав приятелю, за съжаление си прав...
цитирай
53. nikikm - Благодаря за усилията ти!
11.01.2012 13:56
И искам да ти кажа,че враговете схващат и оценяват,преди приятелите и това би трябвало да е комплимент за теб.Така го приеми!Нас няма да загубиш!А и нали знаеш,че мълнии не падат в ниското! Бъди здрав и ме пиши и мен за книгите!
цитирай
54. pontis - Стреме, и конските опашки
11.01.2012 14:01
sparotok написа:
demograph написа:
Стреме.
Само бетоновите глави не могат да схванат връзката между Тракийският Все Бог, Мадарския Конник и българите-траки. Но то си е техен , и на господарите им проблем.
Гетски, какво ще кажеш за смисловото съвпадение АСПА рух - АС ВАР ух? Не е ли многозначително, че ако звукът П е заменил В, което не е невъзможно, смисълът на трако-български си остава същия..- бърз, бързак, войн, война, бял, велик, красив..."Леле варай моме, моме Калино"..ПРИВЕТИ!


Мадарския Конник е датиран толкова късно заради стремето. Някои все още вярват, че то е навлязло в Европа едва в Ранното Средновековие, но се бъркат с около 1000 години. Скитите са имали стремена, но от кожа, това е причината да не остане нищо от тях.

Поздрави!


Аз мисля, че Мадарския конник е датиран толкова късно заради различната конска опашка. А тя е без съмнение, конска.
цитирай
55. pontis - За да получа ясен отговор, първо трябва да има исторически източници...
11.01.2012 14:05
sparotok написа:
pontis написа:
Както и аналогията със староанглийския. Сега, обаче, остава да разберем само как е "шериф" и "лейди" на старобългарски, съответно на тракийски, както и да разберем защо ние говорим на някакъв чужд език. След като дори турците не са ни накарали да научим перфектно техния. Явно сме много схватливи. Оттам нататък няма повече проблеми.


За да получиш ясен отговор първо е нужно да разбираш въпроса, който задаваш...



След това трябва да спрем да си измисляме, а после да започнем да говорим на тракийски ... всите македонци...
цитирай
56. pontis - Get, когато научиш тракийски, ми се обади, да си полафим....
11.01.2012 14:06
get написа:
pontis написа:
Както и аналогията със староанглийския. Сега, обаче, остава да разберем само как е "шериф" и "лейди" на старобългарски, съответно на тракийски, както и да разберем защо ние говорим на някакъв чужд език. След като дори турците не са ни накарали да научим перфектно техния. Явно сме много схватливи. Оттам нататък няма повече проблеми.


- Ще си отговорите на въпросите !! - като направите проста историческа и етемологична ретроспекция ... откога и къде се е появило в английският думата за седло "saddle" !!
- Защо норманските благородници от времето Уилям I Завоевателя са се наричали "бьоеф" или "бьооф", което на английски звучи, като говеждо ... от там пък идва, като заемка в "английският" думата за "шериф" от старофренското "шевалие"(представител наместник на краля "кавалер"), което е по-нова форма на кавалиер, коеето пък идва от "конник"(по-скоро "конен воин") ... рицар. Но още по-странното е че от ЧЕТВЪРТИ ВЕК в Англия има засвидетелствана думата "CONEus" ... така че понамалете малко с остракизма ... нещата не са толкова еднозначно прости ??!

- С уважение !


цитирай
57. sparotok - източници
11.01.2012 15:04
pontis написа:
sparotok написа:
pontis написа:
Както и аналогията със староанглийския. Сега, обаче, остава да разберем само как е "шериф" и "лейди" на старобългарски, съответно на тракийски, както и да разберем защо ние говорим на някакъв чужд език. След като дори турците не са ни накарали да научим перфектно техния. Явно сме много схватливи. Оттам нататък няма повече проблеми.


За да получиш ясен отговор първо е нужно да разбираш въпроса, който задаваш...



След това трябва да спрем да си измисляме, а после да започнем да говорим на тракийски ... всите македонци...


Източници има, трябва само човек да има желание да си извади главата от пясъка.

В продължение на 1000 години българите биват отъждествявани с траки. Като започнем със Св. Йероним, после Л.Дякон, Н.Грегора, М. Аталиат, Й.Зонара, Й.Кантакузин, Й.Цеца, Фулко, Д. Хоматиан, Й.Скилица, Г.Кедрин...

И като по чудо се оказва, че старобългарските погребални ритуали са като тези на траките. Старобългарските жилища, оръжия, броня, обичаи са като тези на траките...

Е, никой не желае да посочи тези общи неща, но това не означава, че те не съществуват.

Истината трябва да се търси!

Измислят си тези, които упорито намилат, че българите са азиатци, макар от дълго време да знаят ( от 1938-ма година), че от гледна точка на антропологията няма абсолютно никакво съмнение относно европейския произход на българите.

цитирай
58. sparotok - книги
11.01.2012 15:13
nikikm написа:
И искам да ти кажа,че враговете схващат и оценяват,преди приятелите и това би трябвало да е комплимент за теб.Така го приеми!Нас няма да загубиш!А и нали знаеш,че мълнии не падат в ниското! Бъди здрав и ме пиши и мен за книгите!


Няма проблем, сега мой приятел говори с едни издатели. Стигне ли се до споразумение ще се започне издаване на статиите от блога с допълнителна информация разбира се и със всички коментари.

Нека всичко да го има черно на бяло, да не почнат някои хора след време да твърдят, че не са казали това и онова:)
цитирай
59. vencivvg - Дано не се случи
11.01.2012 15:41
sparotok,
По - горе прочетох, че имаш намерение да напускаш blog.bg
Недей.
Главно заради теб се регистрирах
( по-лесно и удобно да имам достъп до статиите ти ).
Прегледах "rodenkrai" и мисля че като организация доста отстъпва на blog.bg.
Там може ли да се търси по автор?
Има ли достатъчен брой потребители, така че да стане смислена дискусия?
В който и блог да решиш да продължиш, желая ти Успех.
цитирай
60. sparotok - намерение
11.01.2012 15:51
vencivvg написа:
sparotok,
По - горе прочетох, че имаш намерение да напускаш blog.bg
Недей.
Главно заради теб се регистрирах
( по-лесно и удобно да имам достъп до статиите ти ).
Прегледах "rodenkrai" и мисля че като организация доста отстъпва на blog.bg.
Там може ли да се търси по автор?
Има ли достатъчен брой потребители, така че да стане смислена дискусия?
В който и блог да решиш да продължиш, желая ти Успех.


Благодаря ти за поддръжката!
Държа да отбележа, че аз лично нямам намерение да напускам блога преди да съм представил 250 постинга. Симпатизанти обаче ме предупредиха, че някакви човечета искат с помощта на един от админите да затрият блога ми.

Ето това е разликата - не аз имам намерение да напускам, а ограничени хора желаят да унищожат труда ми.

По принцип не вярвам на теории за конспирации, но нещата, които се случиха в изминалите няколко месеца, а и безобразното поведение на някои от модераторите показват, че това, за което доброжелателите ме предупредиха е вярно.

Съгласен съм, че в Роден Край няма опции както тук в блога, страницата е все още слабо известна, но поне там си имам работа с културни хора. Безобразия и обиди там не се толелират, а тук в блога дори се поощтряват.

...Та, ако изчезна няма да е по мое желание. След малко ще публикувам нов постинг с част от архива си. Това е цена информация за тези, които търсят истината.

Поздрави!
цитирай
61. dunker - www.rodenkrai.com
11.01.2012 18:41
Павел,

Възможно ли е www.rodenkrai.com да е достъпна само за потребители от България? Опитах от две различни места, но и в двата случая се появява съобщение, че има проблем със сървъра.

Поздрави,
Петър
цитирай
62. dunker - www.rodenkrai.com
11.01.2012 21:04
Павле,

Изглежда е имало временни трудности. Сега свободно мога да разглеждам страницата и от чужбина.

Поздрав,
Петър
цитирай
63. urilozev - Поздрав,
12.01.2012 07:12
sparotok.Много хора се занимават с наука, различни науки, обаче една от тях- произхода, развитието и трансформацията на племето,общността, народността и нацията интересува всички , а силата на всяка наука е и ,да може да обясни постигнато в популярен план.Ами правиш го.Та, давай нататък.
цитирай
64. germantiger - ...
12.01.2012 09:55
Ако бъдеш махнат от блогбг, то тук ще липсва най-културния и най-знаещия автохтонист, а това ще е загуба както за блога, така за общността, така и най-вече в интерес на знанието и истината!
цитирай
65. brig - http://www. youtube. com/watc...
12.01.2012 10:09
http://www.youtube.com/watch?v=V_hS_DKab8I&feature=bf_next&list=FLh6XsME7Dnnxg2YM3nh6_gA&lf=mh_lolz

Като гледам тази любима песен се сещам за теб, ти също си искрата запалила огъня :)
Поздрави.
цитирай
66. ariq - Като по поръчка :)
12.01.2012 15:43
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=837090
цитирай
67. shtaparov - Радостта от възможностите на "Анализа":
13.01.2012 19:07
estolodu написа:
чудесни тълкования на имената
има само едно което ме съмнява където Р се появява ту пред Ъ,ту след Ъ,сиреч където се редуват ЪР - РЪ първоначално е имало сричкотворно Р
съответно думата кРЪв поначало е била със сричкотворно р:крви
за първи път се появява гласна до сричкотворното р едва през шести до осми век, когато се отваря сричката:кРЬвь
в нито един български говор не е засвидетелствана дума,която да има две гласни пред и след сричкотворното р
също така това сричкотворно р е пряко наследство от праиндоевропейския,то никога до някъде до 7и век не е било в съседство с гласни

Примери за вътресричкови рокади гласна/съгласна- съгласна/гласна и обратно в древния и днешен Български език имаме много: Бързо- Бръзо,Кърви-Кръви (Кръв-Кървене), Цръно-Църно, Търчене-Тръчане и т.н.,като понякога това Р е преминавало в Л: Кълка-Клъка,Българи (Бургари)- Блъгари, Вълк-Влък и т.н.
В случая с думата Каравасмос тълкуванието на Спароток принципно съвпада с това на "Анализа":

Каравасмос (Каравазмос)= Къръвизмос (Кръвизмос,Кръвизмот),като струпаните тук две прости съгласни може да бъдат схващани като получени в резултат от разпадането на някоя сложна съгласна (Ж,Ч,Ш,ДЖ или Щ),и тогава окончателната дума ще да е била Къръвиджот (Кръвичот,Кръвичът,
Кръвакът,Кръвникът и т.н.). Формата Къръв (изписвана с гръцки букви като Карав) несъмнено е древно-Българската пълногласна форма на думата,която и днес се използва в руския диалект (виж думата Каров,изписвана като Коров). С уважение!
цитирай
68. noes - :)
13.01.2012 19:28
"Държавата е била единна, изградена от здраво свързани едно с друго човешки звена." - Абсолютно точно.
А щастието не е въпрос на избор само когато сам го създаваш.
Поздрави, Спароток! Плодотворна година ти пожелавам!
цитирай
69. barbarian - Като говорихме за тракийски коне...
13.01.2012 21:43
нека не забравяме голямата плоча от Археологическия музей в Истанбул. Намира се на площадката на между първия и втория етаж и там с големи букви пише "тракийски конник".
[img]http://apollon.blog.bg/photos/27883/original/123.jpeg [/img]
цитирай
70. letopisec - прав си, Спароток
14.01.2012 19:17
в Роден край админите са наистина културни, не познавам местните админи тук лично, за разлика от тези в Роден край и не знам с какво толкова са те засегнали, но това си е твой проблем. Едва ли само на основата на някакъв слух си решил да напуснеш блог.бг, аз честно казано до юни пишех в Роден край, сайта е известен достатъчно, освен това дава възможности за по-дълги съчинения, дори и за публикуване на електронна книга. От своя страна пък, блог.бг дава възможност за популяризиране на дадени тези, представени в по-кратък и атрактивен вид. На добър час и извинявай, ако с нещо съм те засегнал. Ще се видим в Роден край...
цитирай
71. aleksibg - И в Роден край кат ги натисна и там ще ...
17.01.2012 17:13
И в Роден край като ги натиснат и там ще се огънат - така че не се надявай много на тях
цитирай
72. salvadre - смятам че езиково много добре си запознат
05.02.2012 19:52
смятам че езиково много добре си запознат братко sparotok , и ако вникнеш още по внимателно , ще разбереш защо траките са свързани със всички племени-народни маси на Европа. Тракийците са дали люлката на народите . И са приети вече от западните антрополози за основоположници на европейската миграция.
Миди , Готи ,Ке/л/ти , Даки и куп още известни . Дори за Спартак -Еспа-Аррии -Такус е бил наричан още и Арий-Акус или Булга-Кус в римските летописи . Това за какво ти говори .
И дори в римските летописи от 1в преди н.е. пише за Булга-Кус клон Маки-ДоЕспас. !?!?
Гръцките също анали!?!
Тракииската писменост от 3 век е доразвита от Климент , той не приема Кироло -Методиевата писменост , защото та е в гръцки стил.
цитирай
73. demograph - Мадарският конник и Втора Юстиниана
03.11.2012 11:01
http://htmlimg2.scribdassets.com/8xrxb369fk1plonb/images/3-c6cce335aa.jpg

Юстиниан е трак, един великите император на Източната римска/тракийска/ империя. Той е направил поредния опит да създаде тракийска култура и даде тракийски, вместо гръцки/ облик държавата, започвайки със създаването на отделна и равнопоставена църква за тракийски народ.
Защо ли и по неговото време се е ползвал образът на Конника почти еднакъв с този от Мадара?..Та нали прабългарите още ги е нямало по тези зами? Значи ли това, че Юстиниан е дошъл от, Монголия, от Памир или от Иран?..
цитирай
74. sparotok - ПОРЪЧКА
04.03.2013 21:35
ariq написа:
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=837090


Наистина като по поръчка:)
цитирай
75. sparotok - !
04.03.2013 21:40
urilozev написа:
sparotok.Много хора се занимават с наука, различни науки, обаче една от тях- произхода, развитието и трансформацията на племето,общността, народността и нацията интересува всички , а силата на всяка наука е и ,да може да обясни постигнато в популярен план.Ами правиш го.Та, давай нататък.


Юрий, ще направя всичко, което е по силите ми, нашия народ трябва да знае миналото си, но най-вече и това на какво е способен.
цитирай
76. sparotok - ЮСТИНИАН
04.03.2013 21:45
demograph написа:
http://htmlimg2.scribdassets.com/8xrxb369fk1plonb/images/3-c6cce335aa.jpg

Юстиниан е трак, един великите император на Източната римска/тракийска/ империя. Той е направил поредния опит да създаде тракийска култура и даде тракийски, вместо гръцки/ облик държавата, започвайки със създаването на отделна и равнопоставена църква за тракийски народ.
Защо ли и по неговото време се е ползвал образът на Конника почти еднакъв с този от Мадара?..Та нали прабългарите още ги е нямало по тези зами? Значи ли това, че Юстиниан е дошъл от, Монголия, от Памир или от Иран?..



Когато Ви остане време прочетете това, интересно е!



IFE OF JUSTINIAN BY THEOPHILUS
For the last two centuries and a half historians have been accustomed to quote, as an authority for several curious facts connected with the emperor Justinian and his scarcely less famous wife the empress Theodora, a life of Justinian by a certain Theophilus, described as an abbot and as the preceptor of Justinian. One of these facts is the Slavonic origin of the family of Justinian, a circumstance not only interesting in itself, but important as showing that Slavonic tribes had settled in Upper Macedonia or Western Thrace in, or soon after, the middle of the fifth century, a date considerably earlier than we should otherwise be entitled to accept. Another is the sojourn of the young Justinian as a hostage at Ravenna in the court of Theodoric the Great, a sojourn from which the future emperor must have derived a knowledge of the condition of Italy under Ostrogothic rule of supreme value for his subsequent war against the successors of Theodoric. A third is the opposition made by the mother of Justinian to his marriage with Theodora, and the fact that the graces and accomplishments of that lady did not prevent her from being regarded as a source of danger to Justinian and the empire. These points were all of historical significance. But of the authority on which they rest, of Theophilus himself, nothing has been known beyond the curt statements of the undoubtedly learned writer who cites him, and whom all subsequent historians seem to have followed as a sufficient voucher for the genuineness and worth of the original Theophilus himself.
This learned writer is Nicholas Alemanni, scrittore in the Vatican library. In 1623 he published at Lyons the first edition of the 'Anecdota' or unpublished history of Procopius of Caesarea, which, as all the world knows, treats of the life, acts, and character of the emperor Justinian and the empress Theodora, of Belisarius and his wife Antonina. In the preface which Alemanni prefixed, and in the very full and valuable notes which he appended to his edition, he refers several times1 to a 'Life of Justinian' by a p658person whom he calls 'Theophilus Justiniani praeceptor,' 'Theophilus Abbas.'
Alemanni neither tells us where he found or read this 'Life of Justinian,' nor gives us any other clue whatever to it. In fact, the extracts given in the footnote, together with the mention in the preface of 'Theophilus Justiniani praeceptor' as a writer contemporary with Procopius, are all that he says regarding this personage, who is not mentioned by any other writer.
It came to be supposed that as Alemanni was himself an official of the Vatican library, and had printed the 'Anecdota' from two manuscripts which he found there, the manuscript of this 'Life of Justinian' by Theophilus must also be preserved in that library. Repeated searches were made, but failed to discover the book or any trace of it. Later writers, however, assumed Theophilus to have been what Alemanni's references implied him to be, a contemporary and trustworthy authority; and went on quoting from Alemanni the statements regarding Justinian above given. I need refer to a few only of the more important of these writers.
JUSTINIANI VITA.5
Ex opusculo continenti Vitam Justiniani Imperatoris scripto literis et characteribus Illyricis usque ad annum imperii ejus 80 per Bogomilum Pastorem seu Abbatem monasterii S. Alexandri martyris in Dardania prope Prizrienam civitatem natale solum eiusdem Justiniani, quod opusculum asservatur in bibliotheca monacorum Illyricanorum regulam S. Basilii profitentium in monte Atho seu sacro in Macedonia supra Aegaeum mare. Hic Bogomilus cum diutius fuisset pedagogus Justiniani factus est episcopus Sardicensis dictusque a Latinis et Graecis D D6 vir magnae sanctitatis et in catholica religione tuenda constantissimus.
Natus est Vpravda (1)7 (nomen Justiniani gentili sermone) in Prizriena (2)8 sub imperio Zenonis Regis Constantinopolitani et Patriarchatu Acacii novae Romae, postquam imperatores in veteri Roma esse desierunt: quasi Deus vellet edere Regem qui recuperaturus esset occidentale imperium et cum orientali in antiquum splendorem restituturus.
Pater ejus fuit Istok (3) ex progenie et familia sancti Constantini (4) — magni Regis Romanorum et maximi monarcharum Christianorum. Mater vero Bigleniza (5) — soror Justini qui regnavit in nova Roma. Istoki soror fuit Lada, quae nupsit Selimiro (6) Principi Slavorum, qui complures filios habuit, inter hos Rechiradum quem singulari certamine, ut dicetur, interfecit Justinianus.
Istok cum esset Ilnez,9 hoc est, Dynasta inter Dardanos, dedit filio Vpravdae pedagogum egregium sanctum virum Bogomilum (7) pastorem seu Abbatem monasterii S. Alexandri martyris, vitae Justiniani scriptorem, qui puerum summa diligentia sanctissimis moribus inde literis Latinis et Graecis instruxit. Verum cum ab avunculo Justino enixe diligeretur, ab eodem ad castra trahebatur, Bogomilo nunquam a latere adolescentis abscedente.
Tyrocinium deposuit jubente Justino, qui jam pridem primos ordines Romanorum ductabat; quo tempore idem Justinus contra Caesarides (8) Zenonidas pro Anastasio rege decertabat, cum avunculo miles in Illyricum revertitur ob Bulgaros Romanis cervicibus imminentes, a quibus cum esset interfectus Rastus (9) dux militiae Illyricanae cum primoribus Ducibus Justinus Barbaris occurrens plus nimio insultantes repressit.
Et quia Bulgaris auxilio affuerat Rechirad (10) Selimiri filius, nec ullis precibus aut promissius eum Justinus a societate Bulgarorum abstrahere poterat, ob idque simultas gravissima inter Justinianum et germanum suum Rechiradum exarserat, unde ad jurgia et probra in quodam colloquio p662devenerant, res ad singulare certamen inter eos est deducta, in quo certamine Justinianus nondum vigesimum annum attingens adversarium mira virtute ad ripas fluminis Muravae (is Latinis est Moschus) prostravit, quas ob res ingentia munera tum ipse tum dux militiae Justinus et ejus milites Illyricani accepere. Quoniam autem periculosum vulnus in eo certamine Justinianus acceperat, Constantinopolim curandus mittitur, ubi Anastasio regi acceptissimus fuit, qui eum studuit a verae Religionis cultu abducere, quod ubi Bogomilus pedagogus ejus animadvertit, sollicitus de salute adolescentis eundem ad Justinum in castra, mox in patriam ad matrem viduam nuper ab Istoko relictam reduxit. Sed Justinianus pertesus atrium domesticum brevi ad avunculum rediit, quem ad Margum Pannoniae oppidum reliquias exercitus Sabiniani Ducis a Gothis fusi colligentem invenit, a quo ad Theodoricum regem Gothorum Analimiri10 filium in Italiam mittitur, ad suorum Ducum, qui paulo ante Sirmiensem Regionem Bulgaris abstulerant, auxilia impetranda, a quo benigne acceptus et auxilia obtinuit et diutius tanquam obses Ravennae detentus quamdiu Justinus Gothorum militum opera usus est, habitusque est Theodorico loco fratris, quin immo Illyrico more fraternitatis (11) vinculo sese colligarunt.
Ad avunculum reversus cum Justinus nullam ex Vukcizza (12) conjuge sobolem speraret, jubente eo connubio illigatur, ducta Bosidara (13) egregia puella, licet reclamante Biglenizza, quippe quae indolem puellae alioquin scitissimae et eruditissimae sed sevioris et arrogantioris ingenii aliquando obfuturam fortunae et pietati filii pertimescebat, praesertim quia vetula quaedam divinationibus addicta Bosidaram futuram Vraghidaram (14) Romano Imperio, inflexuramque rectitudinem Vpravdae, ex sortium augurio consulenti Biglenizzae praedixerat. Verumtamen mores tunc temporis excultissimi variarumque scientiarum peritia cum eximia forma conjunctae apud Justinum et ipsum Justinianum praevaluerunt, quamobrem Biglenizza paulo post moerore consumpta e vivis excessit antequam fratrem fastigium Romani regni conscendisse gaudere potuisset.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Journals/EHR/2/Life_of_Justinian_by_Theophilus*.html

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13971851
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031