Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 16:21 - ПРОИЗХОД НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ КОСТЮМ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 43084 Коментари: 114 Гласове:
113

Последна промяна: 10.01.2012 11:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

         ПРОИЗХОД НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ КОСТЮМ

 

 

Предците ни са били изключително добри бойци. Не случайно те са наричани:  "страшните за целия свят българи, народ, който е добивал славата си на бойното поле" и т.н. В многобройни и жестоки стълкновения дедите ни са доказвали своето мъжество и  храброст. Силата, подготовката и психическата нагласа на старите българи са играли основна роля в победата над други народи, но също облеклото и екипировката са имали значителен принос.

 

Средновековният летописец Свида дава едно доста интересно сведение за дрехите на нашите предци- “На българите се  хареса костюма на аварите и те започнаха да го носят, така правят и до днес “...

 

Разбира се в случая става дума само за бойна униформа, а не за традиционната носия като цяло. Благодарение на изображения в древни летописи днес ние знаем как е изглеждала аварската куртка, която нашите деди са приели. На различни миниатюри  можем да видим облеклото както на обикновени български бойци, така и благородници като княз Омуртаг.


                      image

 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Omurtag1.jpg

 

 image

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgars.jpg

 

 

Вижда се, че става дума за костюм, който е тесен в горната си част, а от кръста на долу се разширява, за да даде по-голяма свобода на краката. Дрехата е украсена с разположени хоризонтално ивици (плетеници). В по-късни времена този особен вид облекло е наречен венгерка и се ползва най-вече от кавалеристите. Това е униформата на легионерите на Г.С. Раковски. Нея са избрали участниците в Априлското въстание. С  такова облекло е сниман дори и Васил Левски.


                      image

 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Levski2.jpg

 

Kои обаче са аварите, които са дали тази особена дреха на предците ни? Старите летописци твърдят, че тези хора принадлежат на хунското семейство и са роднини на старите българи. Казва се дори, че в Ранното Средновековие е станало смесване на българи и авари...Земите на последните са обващали между VI – ти и IX-ти век територии от днешните Румъния, Унгария, Словения, Словакия, Чехия...

               image

В днешно време учените определят аварите като монголоиди говорещи тюркски език. Подобно нещо до скоро се твърдеше и за нашите деди. Това разбира се не отговаря на истината. Хайде да помислим логично, какво би се получило, ако се смесят два тюркски народа? Типичните азиатски  черти биха се засилили нали? Такова нещо не се наблюдава изобщо в нашите земи.

 

Антропологични изследвания от 30-те и 50-те години доказаха, че няма никакво съмненние относно европейския произход на българите. У нас броят на хората с епикантус (типичнен белег на монголоидите) е по-малко от 1% от цялото население на България.

 

Проф. Попов прави и серологични (кръвни) изследвания на нашия народ. След съпоставка с европейци и азиатци става ясно, че ние стоим твърде далеч от азиатските народи и определено сме сродни на жителите на Европа. Щом аварите са определени като наши роднини, те няма как да са монголоиди.

 

Най-древното изображение на аварски костюм намираме не в алтайските степи, не по северните склонове на Памир, а в Средна Европа и то още в Каменната Ера. В миналото, при археологически проучвания в Словения бяха открити интересни идоли. Тяхното “облекло” показва смайваща прилика с аварската и разбира се българската бойна дреха. Както вече бе споменато тя е тясна в горната част на тялото, а под кръста се разширява леко, за да даде свобода на краката. Украсата се състои от разположени хоризонтално ивици.

 
image
Фиг. 1- Неолитен идол от Словения (земя на омбрите)

Нека видим кой е живял на територията на Словения? Част от земите са обитавани от древните венети, северните територии от келстските тауриски, а крайбрежието от омбрите. Те са споменати от Херодот още през V-ти век преди Христа. Бащата на историята ги разполага между Карпатите и Алпите*. Според проф.Ценов, не кой да е, а омбрите са предците на аварите, наричани още обри. Германския учен В. Пол също казва, че аварите носят древно престижно име познато от времето на Херодот (We only know that they carried an ancient, very prestigious name (our first hints to it date back to the times of Herodotus). Хубаво, но през V-ти век преди Христа в Средна Европа няма монголоиди. За пореден път става ясно, че аварите са древен европейски народ, който е бил съсед на римляни, келти, траки и скити. 

 

Потвърждение, че аварите са древни европейци получаваме от археологическите данни. В болшинството от аварските гробове скелетните останки принадлежат на европеиди с висок ръст. **
Явно не случайно на словенски и чешки обър, обрин (авар) означава също великан, едър човек...Тези факти обикновено се премълчават. Премълчава се и това, че в аварските гробове е жертван кон, това е традиция на траки и скити. Премълчава се важната подробност, че аварската ризница се ползва от скитите още през
V-ти век преди Христа. Същото важи за аварските лъкове, върхове на стрели и т.н. Аварския благородник Таргитай носи име на скитски цар живял в Европа векове преди Херодот.

 

След като научихме за  най-важното аварите дали бойната си униформа на старите българи, нека отправим поглед и към традиционната носия на нашия народ. До преди около шесдесет години народната ни костюм бе и вид документ за самоличност. По отличителните белези можеше да се разбере от коя област идва даден човек, от кой род е и дори дали е семеен, или не. Шевиците по дрехите не бяха просто шарки, а древни мотиви предавани от поколение на поколение.

 

Малцина са тези, които знаят колко стара е тази традиция. Известно е, че ние българите сме изключително консервативни, но истината за възрастта на нашата носия ще надхвърли и най-смелите очаквания. Кройката на българските поли и сукмани, бродираните орнаменти по тях, и т.н. са на поне 3500 години.

 

През 70-те години Д. Нортън-Тейлър извършва проучване относно възникването на ранната келтска цивилизация. Проследявайки влиянията оформили обществото на келтите, британският учен разглежда и материалната култура на тракийските земи от времето на Бронзовата Епоха. Веднага му прави впечатление, че “дрехите” на идолите, а и украсата им е типична за облеклото на съвременното население от долното течение на река Дунав.

 

Друг изследовател обърнал внимание на същият факт е Г. Ардеа, който представи своя работа на Третия конгрес по Тракология състоял се във Виена на 3-ти- 6- ти юни 1980 година. Според Ардеа мотивите от националната носия (  и бродериите) на румънците се срещат още при траките ( гетите). Това, което бе пропуснато да се добави е фактът, че същите тези мотиви са типични и за българската носия, а също и, че според историческите извори гетите са основен компонет на населението на Дунавска България. Пренебрегва се и това, че румънците са били дълги векове под българско влияние.Ако някой румънски учен иска да проучи документи от XIV-ти век той трябва да знае старобългарски, защото всички документи от този период са на старобългарски.

 

Нека обаче да се върнем към произходът на нашата народна носия. Наистина идолите от Бронзовата епоха на Тракия имат “дрехи”, които по форма и орнаменти могат да се определят като български. Прилагам реконскрукция на древна тракийска женска носия. Кройката и шевиците са взаимствани от тези на идолите, намерени в наши и румънски земи.

 

 

                       
                      image 
Фиг. 2 - Възстановка на тракийски женски костюм от Бронзовата Ера

Трябва да се добави, че сред орнаментите от Бронзовата епоха има приемственост с тези от Медно-каменната, а това показва, че коренът на българската традиция е още по-стар. Това е и доказателство, че сме местен народ, а не азиатски пришълци. Може някои други народи ( като румънци и чуваши ) също да имат шевици подобни на нашите, но най-старите мотиви са от земите на България. Да не забравяме, че от най-дълбока древност трако-пеласгите са мигрирали в различни посоки и са повлиявали всеки по пътя си, понеже са били носители на по-висока култура.

 

 

Фиг. 3 и Фиг. 4 представят съпоставка на орнаменти от Медно-камената, Бронзовата и Желязната епоха на Тракия с типични български орнаменти, които могат да се срещнат по шевици, колани и т.н.

 

                      image 

 

Фиг.3
                     image

Фиг.4

За мъжката тракийска носия от Бронзовата епоха няма данни. До този момент, в нашите земи са намирани само женски идоли с имитирана носия. Съществуват обаче редки реалистични изображения на тракийски мъже от Античността. От мраморни релефи и стенописи може да се види, че дрехите на гетите показват поразителни прилики с различни български носии. На Фиг. 5 може да се види, че гетите са имали дълга риза със свободно пуснати поли. Това обаче е и български костюм с най-консервативни стил. Неговото необикновено дълга запазване се дължи на това, че е изключително пригоден към условията за основният поминък – земеделие и скотовъдство. Наметалата на гетите са заменени от ямурлуци, които са и по-функционални, но от своя страна самият ямурлук  е от тракийски по произход.

  

                                  image
Фиг. 5- Гетски мъжки костюм

Ето, нашият истински “паспорт” – традиционната българска носия показва ясно и убедително къде са корените ни. Предаваните от поколение на поколение кройки и шевици са от Бронзовата епоха на Тракия, а доста мотиви от украсата на ризи и елечета крият произхода си в далечната Медно-Каменна епоха. Защо да се чудим тогава, че тук в България всичко е мило и родно! Та всяка наша клетка е пропита с тракийска кръв! В характерът на българина са съчетани по един уникален начин духът на лечителят Орфей и на мъжеството на богът на войната Арес. Тази невероятна комбинация на възвишена любов и  необуздаема първична сила ни кара да мислим, че сякаш сам Бог е оставил частица от себе си в нас.

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

 

1.W. Pohl, Die Awaren, Verlag C.H.Beck, Munchen, 1988;

2. Herodotus, Histories, Woodsworth Classics, 1996;

3.Г.Ценов, Кроватова България и Покръстването на Българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

4. Подбрани Извори за Българската История- I,Тангра ТанНакРа, ИК, София, 2002 ;

5.D. NortonTaylor, De Kelten, Time-Life Books BV, Brepols Fabrieken,  Eindhoven, 1975;

6. Gh. Aldea, Elements de Comunication des Geto-Daces Preserves dans lart Populeaire Roumain, Driter Internationaler Thrakologischer Kongress zu Ehren W. Tomascheks, 2-6 Juni, 1980, Wien, Bd.1, Swjat, Sofia, 1984;

7. Г. Ценов, Праотечеството и праезика на Българите, Хелиопол, София, 2000; 8.N.Kolev, Spuren aus der Kultur der Thraker in dem Traditionellen Ackerbau und der Viezucht der Bulgaren, Driter Internationaler Thrakologischer Kongress zu Ehren W. Tomascheks, 2-6 Juni, 1980, Wien, Bd.1, Swjat, Sofia, 1984;

9.М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;

10.М.Попов, Антропология на българския народ, том -I ,  Физически облик на българите, БАН, София, 1959

 

 

http://74.125.77.132/search?q=cache:PKBM3_gqU4MJ:project-bulgaria.free.bg/docs/narodni%2520kostjumi.doc+%D0%BD%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD+%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8E%D0%BC&cd=2&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

 

Тракийски етнически субстрат http://www.promacedonia.org/nk_etno/nk_3.htm#1

 

 

*The Carpis and another river called Alpis also flow northward, from the country north of the Ombrici, to flow into it. (The Balkan range. None of the rivers in this chapter can be certainly identified; the names Κάρπις and Ἄλπις must indicate tributaries descending from the Alps and Carpathians.)

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Hdt. 4.49&lang=original

 

** Верно е, че в някои от гробовете класифицирани като аварски има скелети с монголоидни черти. Забележете обаче – касае се не за масовост, а за рядко присъствие на индивиди от азиатски произход. Няма никаква гаранция, че това не са били чужди наемници в аварската армия. Днес във Британските Воъръжени Сили има тибетци, така наречените гурки. Нима, ако някой от тях бъде погребан в английско военно гробище това ще ни даде право да изкараме англичаните монголоиди? Не разбира се. Такова е и положението с аварите, те са европейци, които са имали и азиатски васали.




Гласувай:
114



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
04.01.2012 16:22
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря
цитирай
2. sparotok - кирилица
04.01.2012 16:23
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. kostas - И за това в момента нямаме армия ! Вековен страх и ужас изпитват враговета на БЪЛГАРИТЕ .Една от причините да сме натози хал. Поздрави.Ник
04.01.2012 16:47
* Предците ни са били изключително добри бойци. Не случайно те са наричани страшните за целия свят българи, народ, който е добивал славата си на бойното поле и т.н. В многобройни и жестоки стълкновения дедите ни са доказвали своето мъжество и храброст. Силата, подготовката и психическата нагласа на старите българи са играли основна роля в победата над други народи, *
цитирай
4. sparotok - бойци
04.01.2012 17:08
kostas написа:
* Предците ни са били изключително добри бойци. Не случайно те са наричани страшните за целия свят българи, народ, който е добивал славата си на бойното поле и т.н. В многобройни и жестоки стълкновения дедите ни са доказвали своето мъжество и храброст. Силата, подготовката и психическата нагласа на старите българи са играли основна роля в победата над други народи, *


Да, доста се страхуват от нас, а има и защо. Дори и днес българинът не си е загубил качествата, те просто са в латентно състояние.

Тренирал съм с американски и британски войници. Те с техниката са напред, но опре ли работата до ръкопашен бой им липсва хъса и яроста на българина. Доста по-неустойчиви са на стрес. Ние уж сме по-спокойни, уж по сдържани, но носим повече...Кръвта вода не става Ник.

Поздрави!
цитирай
5. estolodu - много добра статия
04.01.2012 17:09
много добра статия
цитирай
6. sparotok - данни
04.01.2012 17:18
estolodu написа:
много добра статия


Виж и това, аварската титла КАГАН се обяснява с тракийската дума КАГА –свещен.

Kogaionon was the holy mountain of the North Thracian Geto-Dacians, the place where Zalmoxis stayed in an underground cave for three years.
http://www.romanianhistoryandculture.com/getodacianreligion.htm#673666367
κάγα: an important Dacian word in Tomitan inscriptions1
http://soltdm.com/sources/inscr/kaga/kaga_e.htm

А тук ще видиш, че на територията на Умбрия има топоними сродни с тези от Балканите.
Umbri
Carsulae
• Place: San Damiano di San Gemini, province Terni, region Umbria, Italy
• Name: Carsulae (Plin., Tac.) Carsuli (Strab.)
• Etymology: The name is certainly related with Carseoli (Samnium), in the same Italic domain. Some substratists (UTET), have derived these names from a "mediterranean" stem *cars- 'stony terrain'. But possibly the origin of this serie is the IE root *kars- 'to scratch, rub'. Compare, outside of Italy, with Carsium (Dacia).
Plestia
• Place: Pistia di Serravalle di Chienti, province Macerata, region Marche, Italy
• Name: Plestia (Plin.)
• Etymology: Unknown. Compare with Plestina (Samnium).
Spoletium
• Place: Spoleto, province Perugia, region Umbria, Italy
• Name: Spoletium (Ptol., Plin.) Spolitium (Burd.)
• Etymology: Unknown. The name is certainly due to an O-language (possibly, Eastern Italic that is Umbrian). Temptatively, it can be related to the IE root *(s)pel- 'to split, cut off', with a formant t or a suffix -eto-.
Ostra
• Place: disputed, province Ancona, region Marche, Italy
• Name: Ostra (Ptol., Plin.)
• Etymology: Unknown. The name is certainly from an O-language (Italic, Celtic) and has not strict counterparts.
Sentinum
• Place: umbrian fortress and roman town at Civitalba and Santa Lucia di Sassoferrato, province Ancona, region Marche, Italy
• Name: Sentinum (Ptol., Plin., Liv.)
• Etymology: Unknown. Possibly related to the IE root *sent- 'to take a direction, go',

цитирай
7. gandolfini - За много години Спароток..
04.01.2012 18:20
много много здраве ти пожелавам...другото се придобива.
Успешна 2012 .
цитирай
8. vladun - Не случайно наричам публикациите ...
04.01.2012 18:35
Не случайно наричам публикациите ти лекци - академични по своята същност, но написани разбираемо, така че всеки да може да възприеме тезите ти!
За много години, приятелю!
Бъди жив и здрав!
цитирай
9. tili - ЧНГ! Пожелавам ти
04.01.2012 18:59
здраве и сили, както и много късмет и упоритост. Но това е Божия работа, нали?;) Да приемем с благодарност всичко!

Отдавна се интересувам от етнография и понякога се чувствам като омагьосана от символизма и красотата на предметите. Не съм привърженик на езотерични ихвърляния за енергийни точки и т.н. Но и не мога да не забележа удивителното сходство между частите на женския костюм, забраждането и главно в орнаментиката на Тибет, България и Перу. Хималаите, Стара планина и Андите. Обяснявам си го с общ пра произход в много по-древни времена от 3500г ПрХр. Обяснявам си го донякъде с начина на изработка - иглата или совалката следва хоризонтално-отвесната структура на платното. Но на такова бродират и други народи, вкл. и славянски. И това са натуроподражателни цветенца и листенца, докато магическата и символна орнаментална мощ на тези три земни точки са атавистично смразяващи. Поне за мен и за Хр.Вакарелски напр.:))) Като звука на гайдата и шопския двуглас.
Траки или не - но древността на нашия народ е несъмнена!
Привет!!!
цитирай
10. panazea - Благодаря , Спароток !
04.01.2012 19:16
Раковски е изследвал българщината .
Нашите старини и благодарение на него имаме възродени дрехи , лъвчето , знамена.
Подсещал е нашите възрожденци да събират старинни вещи , предания , песни и притчи от стари хора , за да не се забравя кои сме били.
Които те четем имаме предварителна подготовка , която ти доразвиваш.
Който докъдето е стигнал !
Честита Нова Година !
цитирай
11. mitkaloto - Ей човече, броя ти постингите. В...
04.01.2012 19:56
Ей човече ,броя ти постингите.Веднъж беше написал ,че при 250 спираш.Не спирай!
Такива като теб са нужни на България.Поздрави.
цитирай
12. sparotok - !
04.01.2012 20:12
gandolfini написа:
много много здраве ти пожелавам...другото се придобива.
Успешна 2012 .


Благодаря ти Станиславе!

Здраве и късмет през 2012-та!
цитирай
13. sparotok - За много години!
04.01.2012 20:14
vladun написа:
Не случайно наричам публикациите ти лекци - академични по своята същност, но написани разбираемо, така че всеки да може да възприеме тезите ти!
За много години, приятелю!
Бъди жив и здрав!


Благодаря ти приятелю!

За много години, здраве и късмет!
цитирай
14. sparotok - За много години Лили!
04.01.2012 20:23
tili написа:
здраве и сили, както и много късмет и упоритост. Но това е Божия работа, нали?;) Да приемем с благодарност всичко!

Отдавна се интересувам от етнография и понякога се чувствам като омагьосана от символизма и красотата на предметите. Не съм привърженик на езотерични ихвърляния за енергийни точки и т.н. Но и не мога да не забележа удивителното сходство между частите на женския костюм, забраждането и главно в орнаментиката на Тибет, България и Перу. Хималаите, Стара планина и Андите. Обяснявам си го с общ пра произход в много по-древни времена от 3500г ПрХр. Обяснявам си го донякъде с начина на изработка - иглата или совалката следва хоризонтално-отвесната структура на платното. Но на такова бродират и други народи, вкл. и славянски. И това са натуроподражателни цветенца и листенца, докато магическата и символна орнаментална мощ на тези три земни точки са атавистично смразяващи. Поне за мен и за Хр.Вакарелски напр.:))) Като звука на гайдата и шопския двуглас.
Траки или не - но древността на нашия народ е несъмнена!
Привет!!!


За много години Лили!:)

Аз съм привърженик на вярването, че приликите на езици и обичаи се дължат най-вече на преселенията на няколко древни балкански народа. Ако ставаше дума за древна общност, то би трябвало да имаме поява на обичаи и обреди в почти един и същ период (след разпадането на общността), но на различни места.

Нашите орнаменти по шевици и килими ги има още по тракийската енеолитна керамика от Бреница, Градашница и др. При други народи тези орнаменти се появяват няколко хиляди години по-късно.

Да не забравяме изключително важната подробност, че има исторически извори свидетелстващи за тракийското влияние върху религия и култура при индийци, келти и гърци...

Траки е едно изкуствено име. След време, когато нещата се изяснят съвсем ще се наложи друго название.

Поздрави!
цитирай
15. zelas - Хубава статия, Павел, но ще си по...
04.01.2012 20:42
Хубава статия, Павел, но ще си позволя малко разсъждения, ако нямаш против? Може и да не го пускаш ако прецениш.

Да силни и храбри бойци са били българите. Ние модерните българи обаче сега се учим на други нови мурафети - да говорим, да се изказваме, да сме сладкодумни, да се бием с думи. В това се състои и нашата трагедия - не ни се отдава изкуството на думите или иначе казано измамата с думи.

Ако словото е нашият нов меч - свършени сме. Не ни бива в използването на словото като оръжие. Този занаят се отдава на евреи, инглизи, гърци и други като тях. Ние не ставаме. Та хубаво си говорим тук, ама се съмнявам, че с думи ще стигнем далеч.

Същото се отнася и за всички обикновени хора по света. Ето в САЩ приеха закон, който дава право на армията за арестува и задържи хора заподозрени в тероризъм за неопределено време. Подобен закон бе приет през 1933 в Германия - Enabling Act of 1933. Историята се повтаря.

Пределно ясно е, че се налага ново-фашистки режим, но какво правим ние обикновените хора? Ние си упражняваме свободата на словото - дискутираме по форумите, спорим, доказваме правотата си. Къде по-културно, къде по-некултурно дискусията е в разгара си. Това обаче променя ли нещо? Не. Хората си изливат гнева с думи и върху други потърпевщи хора като тях и в понеделник пак на работа.

Та думата ми е за думата. Нашите предци не са говорили много - дейвствува ли са. Може би и за това няма запазени много писмени данни. А ние говорим ли, говорим! Докъде ще ни докара това? До под кривата круша, ми се струва.

Айде стига, че и аз се разговорих много, много ...

Поздрави
цитирай
16. анонимен - Интересно!
04.01.2012 20:57
Благодаря за детайлите и лека вечер ;)
цитирай
17. zaw12929 - Нали и в наше време бойните ни не са ...
04.01.2012 21:10
Нали и в наше време бойните ни не са губили битки и сме губили войни, а как тогава?!
цитирай
18. sparotok - За много години!
04.01.2012 21:56
panazea написа:
Раковски е изследвал българщината .
Нашите старини и благодарение на него имаме възродени дрехи , лъвчето , знамена.
Подсещал е нашите възрожденци да събират старинни вещи , предания , песни и притчи от стари хора , за да не се забравя кои сме били.
Които те четем имаме предварителна подготовка , която ти доразвиваш.
Който докъдето е стигнал !
Честита Нова Година !


Благодаря ти Тони!
За много години, здраве и късмет!:)
цитирай
19. sparotok - блог
04.01.2012 22:00
mitkaloto написа:
Ей човече ,броя ти постингите.Веднъж беше написал ,че при 250 спираш.Не спирай!
Такива като теб са нужни на България.Поздрави.


Дори и да искам да пиша по-дълго не всичко зависи от мен. Някои админи са решили да затрият блога ми, та ако ти се чете - копирай и съхранявай, утре блога ми може да го няма...

Да се надяваме, че не ще се стигне до там, има и свестни админи в тоя блог...

Поздрави!
цитирай
20. sparotok - !
04.01.2012 22:03
zelas написа:
Хубава статия, Павел, но ще си позволя малко разсъждения, ако нямаш против? Може и да не го пускаш ако прецениш.

Да силни и храбри бойци са били българите. Ние модерните българи обаче сега се учим на други нови мурафети - да говорим, да се изказваме, да сме сладкодумни, да се бием с думи. В това се състои и нашата трагедия - не ни се отдава изкуството на думите или иначе казано измамата с думи.

Ако словото е нашият нов меч - свършени сме. Не ни бива в използването на словото като оръжие. Този занаят се отдава на евреи, инглизи, гърци и други като тях. Ние не ставаме. Та хубаво си говорим тук, ама се съмнявам, че с думи ще стигнем далеч.

Същото се отнася и за всички обикновени хора по света. Ето в САЩ приеха закон, който дава право на армията за арестува и задържи хора заподозрени в тероризъм за неопределено време. Подобен закон бе приет през 1933 в Германия - Enabling Act of 1933. Историята се повтаря.

Пределно ясно е, че се налага ново-фашистки режим, но какво правим ние обикновените хора? Ние си упражняваме свободата на словото - дискутираме по форумите, спорим, доказваме правотата си. Къде по-културно, къде по-некултурно дискусията е в разгара си. Това обаче променя ли нещо? Не. Хората си изливат гнева с думи и върху други потърпевщи хора като тях и в понеделник пак на работа.

Та думата ми е за думата. Нашите предци не са говорили много - дейвствува ли са. Може би и за това няма запазени много писмени данни. А ние говорим ли, говорим! Докъде ще ни докара това? До под кривата круша, ми се струва.

Айде стига, че и аз се разговорих много, много ...

Поздрави


За много години Пламене! И не забравяй - Перото е по-силно от меча...

Замъглиха съзнанието ни не със сила, разделиха народа ни не със сила, не, перото свърши тези неща...
цитирай
21. sparotok - !
04.01.2012 22:04
gogi6666 написа:
Благодаря за детайлите и лека вечер ;)


Благодаря и аз! Лека вечер!
цитирай
22. sparotok - разлики
04.01.2012 22:08
zaw12929 написа:
Нали и в наше време бойните ни не са губили битки и сме губили войни, а как тогава?!


Битката се печели от бойците, войната се печели от политиците.

Когато България е била управлявана от Българи като Тервел, Крум, Омутаг, Симеон... сме печелили както битки, така и войни.

След Освобождението ни натресоха за държавни глави чужди марионетки, пак печелихме битки, но обвързаните с чужденци управляващи губеха войните ...фактите не лъжат
цитирай
23. zelas - Именно, с перото ни опитомиха. ...
04.01.2012 22:20
[quote=sparotokЗа много години Пламене! И не забравяй - Перото е по-силно от меча...

Замъглиха съзнанието ни не със сила, разделиха народа ни не със сила, не, перото свърши тези неща...[/quote]

Именно, с перото ни опитомиха. Направиха ни на кротки овчици. Перото е по-силно от меча, когато човек оглупее и започне да се вслушва в перото на другите.

Вместо това, когато някой започне да ти се обяснява много насреща е най-добре да му затвориш устата със сила отколкото да преговаряш с него. Ако не успееш тогаз молиш за милост и толкоз.

Колко битки спечелихме и колко войни загубихме на масата на преговори, а? Това не трябва ли да ни говори нещо? Не е за нас говоренето. След толкова години сред най-големите дрънкала на света, разбирам, че не е за нас тази работа.

Думите са отрова, дори когато са с добри намерения. Трябва да спрем да говорим и започнем да действуваме. Дори и по пътя на грешките, с действия ще стигнем по-далеч отколкото с планиране и осмисляне на действията.

Не мисли много, действувай! Много си говорим за славното минало и това ни спира от действия в настоящето. Това не е упрек, ти поне даваш някаква надежда на хората, което е по-добре от нищо.

Та това, което според мен е нужно на българите е самоизолация и да си караме по нашият път без много приказки и пазарлъци. На световната арена няма да стъпим щото там се говори много, върти се, сучи се, лъже се, а нас не ни бива в това. Човек на подир трябва да е наясно със слабостите си, за да открие силните си страни.

За много години и на теб!
цитирай
24. kometapg - Отново много интересен постинг! ...
05.01.2012 00:34
Отново много интересен постинг! Чела съм доста неща по въпроса, но при те винаги научавам и нещо ново! Благодаря ти! Желая ти една чудесна Нова година, в която да продължиш да ни радваш с нещата си!:)
цитирай
25. get - - Е-ех, Пламене"zelas" ! - посочи ни Пътя ?!!
05.01.2012 01:24
zelas написа:
sparotok написа:
За много години Пламене! И не забравяй - Перото е по-силно от меча...

Замъглиха съзнанието ни не със сила, разделиха народа ни не със сила, не, перото свърши тези неща...


Именно, с перото ни опитомиха. Направиха ни на кротки овчици. Перото е по-силно от меча, когато човек оглупее и започне да се вслушва в перото на другите.

...
Та това, което според мен е нужно на българите е самоизолация и да си караме по нашият път без много приказки и пазарлъци. На световната арена няма да стъпим щото там се говори много, върти се, сучи се, лъже се, а нас не ни бива в това. Човек на подир трябва да е наясно със слабостите си, за да открие силните си страни.

За много години и на теб!


- Умният човек се учи от грешките си ... поради това и заниманията ни с История !

- Ако ти имаш по-добър вариант ... казвай ние ще го следваме !

- Ако възприемем твоя(почин-модел) - Назад към природата ! - (образно казано) няма да стигнат пещерите за нас всичките ?? :)) ... Понеже си докачлив, прощавай за шегата !

- Здрав да си !
цитирай
26. shtaparov - Приносът на "Анализа":
05.01.2012 07:45
Приятелю,нека не забравяме и това,че на Български думата Обрин означава Угрин (Бугрин,Бугарин),а Авар= Бавар (Богар). Думата за "великан" сред чехи и словаци е само нарицателно производно на думата "Българин" (Бугарин),
предадена в далечен и древен диалектен вариант и достигнала до нас в почти неузнаваем вид. Да не забравяме също,че част от Аварите са участвали в арийското завладяване на Индия преди ок.4000 години наравно с Бхаратите (Бохаратите,Богаратите= Богаричите) под името Вару (Пуру,Авару),което ги издава че са роднини на Тракийското племе Пиери (Пи-Ари,Пи-гури,Пугури= Бугури). Поздравления!
цитирай
27. mt46 - Поздрави, приятелю,
05.01.2012 09:35
за аналитичната статия, за интересните съпоставки!... Интересен ми е предпоследния знак от фиг. 3 - как е достигнал от траките до Хитлер?...
Донякъде съм съгласен с коментара на Зелас - но не може да действаме без идея /мисъл, слово/, която да ни обединява, без национално и народностно съзнание... Та нали през Възраждането Апостолите са убеждавали народа с Думи?...
цитирай
28. helios - За много години, sparotok!
05.01.2012 09:51
Бъди жив и здрав, много светлина и вдъхновение през Новата година!
цитирай
29. vostroto - Спароток:), честита Нова Година!!
05.01.2012 10:15
Здраве, щастие, любов, успехи, и вдъхновение ти желая, приятелю!:)
За много години!
цитирай
30. анонимен - ЧНГ, с пожелания за здраве и дост...
05.01.2012 10:41
ЧНГ, с пожелания за здраве и достойнство в живота!
цитирай
31. анонимен - Силен усет за българското имате, Спароток!
05.01.2012 12:19
В последните носии на българите най-интересното е карето. На елеците, на различните видове фустани, ако правилно се изразявам, се носеха различни шарки във вид на карета, които за съответните региони и дори села бяха с различни цветове. Същата картина се наблюдава и в Шотландия с техните кланови карета. Вероятно нашите карета са нишката към изясняването на племенната или по-скоро към клановата принадлежност на отделните села и региони. В същата посока е и твтвърдението на Херодот, че скитите наричат себе си сколти. Дали не става въпрос за скитско подобие между българите и шотландците?
цитирай
32. lyuliak - Поздравления!
05.01.2012 12:30
Хубава статия. Нека Новата година бъде добра за всички, възнамеряващи добри неща, сред които се надявам да сте и Вие.

Ето една също много интересна статия за българския костюм: http://www.bulgarian-folklore.com/print.php?type=A&item_id=411

И като противовес - да погледнем какво ПИШЕМ с дрехите които сме надянали? А още повече - какво пишат и какви Сили викат децата ни с дрехите и образите в които "според модата" влизат....
цитирай
33. gremlin - За много години!!!
05.01.2012 13:25
Здрава, успешна и ползотворна Нова Година! Щастие и късмет желая, устойчивост и продължавайте да пишете.
цитирай
34. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Sparotok!
05.01.2012 13:51
Честита Нова Година! Сурва година, весела година и догодина със здраве!
Искам да ти благодаря за тази статия и особено за символиката на тракийския женски костюм от Бронзовата Ера - уникално въздействие!
На теб и семейството ти - пожелавам всичко най-светло и добро през 2012 година!
цитирай
35. kasnaprolet9999 - До сега се терзаех, че се проявявам ...
05.01.2012 13:54
До сега се терзаех, че се проявявам като личност, в която има частица от Орфей и Арес, но вече съм наясно, че там е истината и за всичко това си има своето обяснение. Вече съм спокойна и доволна:))) Поздрави за хубавия постинг, беше ми безкрайно интересно.
цитирай
36. 4aiotgluhar4e - Много интересен постинг! Изгълтах го на един дъх :)
05.01.2012 17:33
За много години, Спароток! Жив и здрав и все така благословено присъствие в блог.бг!
цитирай
37. balkanec - За много години!
05.01.2012 20:13
Винаги е интересно да се прочете за бита и начина на живот на дедите ни. По-интересно е и от историческите събития.

Ако ти закрият блога, блог.бг ще изгуби публика, а ти няма да изгубиш нищо, защото блогове и платформи много из нета. Бързо ще научим къде е новия, а и други ще полюбопитстват защо стария е закрит :)

Успехи и всичко най-добро през новата година!
цитирай
38. sparotok - !
06.01.2012 00:05
kometapg написа:
Отново много интересен постинг! Чела съм доста неща по въпроса, но при те винаги научавам и нещо ново! Благодаря ти! Желая ти една чудесна Нова година, в която да продължиш да ни радваш с нещата си!:)


Благодаря ти Светле!

Желая ти любов, здраве и щастие през 2012-та!:)
цитирай
39. sparotok - нарицателно
06.01.2012 00:07
shtaparov написа:
Приятелю,нека не забравяме и това,че на Български думата Обрин означава Угрин (Бугрин,Бугарин),а Авар= Бавар (Богар). Думата за "великан" сред чехи и словаци е само нарицателно производно на думата "Българин" (Бугарин),
предадена в далечен и древен диалектен вариант и достигнала до нас в почти неузнаваем вид. Да не забравяме също,че част от Аварите са участвали в арийското завладяване на Индия преди ок.4000 години наравно с Бхаратите (Бохаратите,Богаратите= Богаричите) под името Вару (Пуру,Авару),което ги издава че са роднини на Тракийското племе Пиери (Пи-Ари,Пи-гури,Пугури= Бугури). Поздравления!


Прав си, че обър -исполин, великан е само нарицателно за авар. Значението на етнонима е различно.

Поздрави!
цитирай
40. sparotok - свастика
06.01.2012 00:19
mt46 написа:
за аналитичната статия, за интересните съпоставки!... Интересен ми е предпоследния знак от фиг. 3 - как е достигнал от траките до Хитлер?...
Донякъде съм съгласен с коментара на Зелас - но не може да действаме без идея /мисъл, слово/, която да ни обединява, без национално и народностно съзнание... Та нали през Възраждането Апостолите са убеждавали народа с Думи?...


Приятелю, свастиката е древен слънчев символ. Четирите й части символизират краката на коня. Вярвало се е, че слънцето обикаля с колесница небосвода.

Най-ранното изображение на свастика е от нашите земи, пето хилядолетие преди Христа. В Индия тя е занесена от траките, траките я разпространяват също в Мала Азия, Крит и Гърция, а по-късно в Западна и Северна Европа.

Значението на свастика е щастие. КА е умалителна частица както в нашите думи девойка, дойка, майка. Коренът е свасти, шаста...което си е древния вариант на нашата дума щастие.

155 svastidA (RV.) mfn. conferring happiness
156 svastimat mfn. being or faring well , happy , fortunate RV. &c. &c. ; conferring happiness RV
153 sustha mf(%{A})n. well situated , faring well , healthy , comfortable , prosperous , happy
183 zasta 1 mfn. (for 2. see under %{zas}) recited repeated RV. ; praised , commended , approved MBh. Ka1v. &c. ; auspicious (cf. %{a4-z-}) AV. Ra1jat. ; beautiful R. ; happy , fortunate Katha1s. ; n. praise , eulogy RV

На езика на германите свастика няма никакъв смисъл. Древните арийци са конни народи, чието основно оръжие е лъка...както траките. При германите основната бойна единица е пехотата, а основното оръжие е копието.

Не зная какви са били мотивите на Хитлер да използва свастиката. Дали е било опит да се изкарат немците арийци, или е разчитал на значението щастие...един Бог знае.

Поздрави!
цитирай
41. sparotok - За много години!
06.01.2012 00:21
helios написа:
Бъди жив и здрав, много светлина и вдъхновение през Новата година!


Благодаря ти! Здраве и щастие през 2012-та!
цитирай
42. sparotok - За много години!
06.01.2012 00:22
vostroto написа:
Здраве, щастие, любов, успехи, и вдъхновение ти желая, приятелю!:)
За много години!


За много години приятелю!

Здраве, щастие и късмет ти желая!
цитирай
43. sparotok - За много години!
06.01.2012 00:29
анонимен написа:
ЧНГ, с пожелания за здраве и достойнство в живота!


Благодаря !За много години!
цитирай
44. audan - Долната шапка
06.01.2012 00:45
На 115 въпроса от кнанс Борис I са дадени 105 отговора от папа папа Николай I (всъщност, съставени са от Анастасий Библиотекар). Ето един от въпросите:
Може ли да се влиза с шапка в църквата?

Стивън Рънсиман
"История на Първото българско царство"
"гърците с право настоявали, че тюрбаните, както и всякакъв друг вид шапка, трябва да се свалят в църква, а жените естествено трябвало да влизат в църква с покрити глави"

В момента не мога да намеря оригиналния въпрос и отговор за шапките. Но си спомням, че се питаше нещо от рода,дали трябва да се сваля И "долната" шапка. Извинете, ако това не е точната дума, но съм запомнил, че това е смисълът. И години наред съм се питал каква е тази долна шапка. Ето резултатът.

Знаем от чужди извори, че българите обожавали чистотата. Археолозите потвърждават чрез откритията си това. Даже по време на война сме носили кожени походни бани. Затова не е никак логично да нахлузвали кожени шапки направо върху главата. Който е носил войнишко кепе знае, че потта прави грозни следи по нея. А ако носите калпак и запарва.Значи ... значи ползвали някакво парче плат - памук или лен,което да попива потта и което можело да се пере.
Ето две хрумки - от Добруджа
http://www.folklore-bulgaria.com/images/regions/2.jpg
и от Кавказ.
http://tickets.com.ua/images/news/35.jpg

Слагате първо тези къпи, а върху тях кожен калпак или шлем, който отвътре също имал кожа - за по-удобно и за да смекчи вибрациите при удар.

цитирай
45. sparotok - скоти-шотландци
06.01.2012 00:50
анонимен написа:
В последните носии на българите най-интересното е карето. На елеците, на различните видове фустани, ако правилно се изразявам, се носеха различни шарки във вид на карета, които за съответните региони и дори села бяха с различни цветове. Същата картина се наблюдава и в Шотландия с техните кланови карета. Вероятно нашите карета са нишката към изясняването на племенната или по-скоро към клановата принадлежност на отделните села и региони. В същата посока е и твтвърдението на Херодот, че скитите наричат себе си сколти. Дали не става въпрос за скитско подобие между българите и шотландците?


Жалко е, че малко хора знаят това, че шотландците, или по-точно скотите считат Скития ( Добуджа) за своя родина.

Според келтолози като Стоукс и Холдер етнонима скоти означава господари, притежатели и се обяснява с думата скот ( добитък), чието първично значение е притежание.

Едва ли е случайност, че скотите смятат Добруджа за своя родина и, че самото име скоти се обяснява с българската дума скот.

Поздрави!
цитирай
46. audan - Скотите
06.01.2012 01:04
Древното име на Шотландия е Каледония,което ни отвежда до Колед/-а.
А скоти може да идва и от "скот"-животно, добитък, което е естествено, защото знаем, че там се гледат много овце. Т.е. те са скотовъдии явно това е значело небедни, състоятелни.
Що се отнася до каретата, то имат две основни правила, които ми се набиха на вниманието.
1. Цветовете зависят от района на обитаване.Просто растенията,с които багрели платовете били различни.
2. Колкото повече на брой цветни нишки има в карето,толкова е по-богат човекът/родът. Сиреч най-богатите били на-шарени.
Е това са съвременните правила. Разбирайте - от 2, 3, 4 или повече века. Не знам как е било в Древността. Обаче ще интересно някой да се захване сериозно със сравнителен анализ на родопските и шотландските карета.
цитирай
47. audan - Скити - сколти
06.01.2012 01:09
Сега се сетих.
Скитите са се самонаричали СОКОЛОТИ.
СОКОЛ -ОТ-И - соколите. А сокол, яхнал кон = грифон, нали?

Така, както човек от народа на ТУРоветр/ ТОУРите/ ТАУРите, яздещи КОНе = КЕН/ КАН/ КЕН - ТАУРи.
цитирай
48. sparotok - соколоти
06.01.2012 01:24
audan написа:
Сега се сетих.
Скитите са се самонаричали СОКОЛОТИ.
СОКОЛ -ОТ-И - соколите. А сокол, яхнал кон = грифон, нали?

Така, както човек от народа на ТУРоветр/ ТОУРите/ ТАУРите, яздещи КОНе = КЕН/ КАН/ КЕН - ТАУРи.



Соколоти (соколи) са се наричали само царските скити. Като такъв е определен и Атила.

Други скити са носели имена като катиари, паралати и т.н.
цитирай
49. sparotok - карета
06.01.2012 01:25
audan написа:
Древното име на Шотландия е Каледония,което ни отвежда до Колед/-а.
А скоти може да идва и от "скот"-животно, добитък, което е естествено, защото знаем, че там се гледат много овце. Т.е. те са скотовъдии явно това е значело небедни, състоятелни.
Що се отнася до каретата, то имат две основни правила, които ми се набиха на вниманието.
1. Цветовете зависят от района на обитаване.Просто растенията,с които багрели платовете били различни.
2. Колкото повече на брой цветни нишки има в карето,толкова е по-богат човекът/родът. Сиреч най-богатите били на-шарени.
Е това са съвременните правила. Разбирайте - от 2, 3, 4 или повече века. Не знам как е било в Древността. Обаче ще интересно някой да се захване сериозно със сравнителен анализ на родопските и шотландските карета.


Това е интересна тема, но аз нямам време за нея...жалко.
цитирай
50. sparotok - носия
06.01.2012 01:28
lyuliak написа:
Хубава статия. Нека Новата година бъде добра за всички, възнамеряващи добри неща, сред които се надявам да сте и Вие.

Ето една също много интересна статия за българския костюм: http://www.bulgarian-folklore.com/print.php?type=A&item_id=411

И като противовес - да погледнем какво ПИШЕМ с дрехите които сме надянали? А още повече - какво пишат и какви Сили викат децата ни с дрехите и образите в които "според модата" влизат....


Имаш право, дрехата донякъде е отражение на душата на човека...Да се върнем към древната носия е трудно, но могат да се създадат модерни дрехи, чийто дизаин и украса са базирани на българската носия и шевици.

Поздрави!
цитирай
51. sparotok - За много години!
06.01.2012 01:31
gremlin написа:
Здрава, успешна и ползотворна Нова Година! Щастие и късмет желая, устойчивост и продължавайте да пишете.


Благодаря! За много години! Здраве и късмет!
цитирай
52. sparotok - За много години!
06.01.2012 01:40
malchaniaotnadejda7 написа:
Честита Нова Година! Сурва година, весела година и догодина със здраве!
Искам да ти благодаря за тази статия и особено за символиката на тракийския женски костюм от Бронзовата Ера - уникално въздействие!
На теб и семейството ти - пожелавам всичко най-светло и добро през 2012 година!


Благодаря ти Надежда! Желая ти любов, здраве и щастие!
цитирай
53. sparotok - !
06.01.2012 01:44
kasnaprolet9999 написа:
До сега се терзаех, че се проявявам като личност, в която има частица от Орфей и Арес, но вече съм наясно, че там е истината и за всичко това си има своето обяснение. Вече съм спокойна и доволна:))) Поздрави за хубавия постинг, беше ми безкрайно интересно.


Шегата настрана Невена!:) Такива сме си - със златно сърце, но и с гореща кръв.

Поздрави!
цитирай
54. sparotok - !
06.01.2012 01:45
4aiotgluhar4e написа:
За много години, Спароток! Жив и здрав и все така благословено присъствие в блог.бг!


Благодаря ти Чайче! Желая ти любов, здраве и щастие през 2012-та!
цитирай
55. sparotok - За много години!
06.01.2012 01:48
balkanec написа:
Винаги е интересно да се прочете за бита и начина на живот на дедите ни. По-интересно е и от историческите събития.

Ако ти закрият блога, блог.бг ще изгуби публика, а ти няма да изгубиш нищо, защото блогове и платформи много из нета. Бързо ще научим къде е новия, а и други ще полюбопитстват защо стария е закрит :)

Успехи и всичко най-добро през новата година!


Аз изобщо не се притеснявам. Каквото има да става ще стане. Решил съм да дам нещо от себе си, дали ще е тук, или на друго място няма значение.

За много години! Здраве и късмет!
цитирай
56. get - - Посоката на разсъжденията ти Аудан е изключително точна !!
06.01.2012 07:14
audan написа:
Сега се сетих.
Скитите са се самонаричали СОКОЛОТИ.
СОКОЛ -ОТ-И - соколите. А сокол, яхнал кон = грифон, нали?

Така, както човек от народа на ТУРоветр/ ТОУРите/ ТАУРите, яздещи КОНе = КЕН/ КАН/ КЕН - ТАУРи.


- Ако си последователен и-и-и внимателен, скоро ще стигнеш и до отговора(ите) на въпросите относно:
а) Какви са тези сарацински, книги за които пита кан Борис, римският папа;
б) абарите, част от какъв по-голям етносен масив се явяват(респективно, какъв е езикът им ?);
в) защо Иван-Александър в писмото си до Венецианският дож, казва че, част от буквите ни са персийски а другата "гръцки"(?);
г) ще разберем, че "сака" и "скити" са думи с еднакво значение;
д) че масагетите от VІ в. пр.хр. , са родствени на гето-мизите от Мизия и Добруджа
е) Отделно, че между гети-масагети-сака и гати(а) ... същите имат един и същ етносен произход, като най-източните тях са ситуирани (през ІVв. пр.Хр.) до страната Ариана(отговарящо на средна Азия-съвременен Афганистан) спускат се на юг и там стават известни, като Гата-Джата ... тоест те са създателите на страната Раджастани в сев.Индия);
д)... а според Прокопий от Цезарея:" ... There were many Gothic nations in earlier times, just as also at the present, but the greatest and most important of all are the Goths, Vandals, Visigoths and Gepaedes. In ancient times, however, they were named Sauromatae and Melanchlaeni (Black-cloaks); and there were some too who called these nations Getic(!). ... " - по ясно казано и обяснено не може да бъде !!
ж) тук в блога на Спараток, бях постнал част от посветителски текст намерен в южна Англия от ІV в., В същият се казва, че сарматите(резидиращи там) наричали най-малката си бойна единица(конен ескадрон) с "латинската" дума "CONEus" (!)

- Тук се връщам, към изображения №1,2 и 3 в поста на Спараток, дрехата както е на "абарите"-обри", скито-сакско-сарматско племе ... но същата се носи и през 15 в. от (козарите), които са елитната част на крал Матей по прякор "Корвин-Гарван"(син на Янко Хунски, известен ни, като Ян Хуняди (български принцепс от Трансилвания !). Това е армията на хусарите, разбила на няколко пъти турските войски напиращи към центр. Европа ??!

- По ясно и точно не мога да обясня и направя историческите паралели - но за дръзновените изследователи - смятам, че тези репери, ще свършат добра работа ?!!

- С уважение !

от Гет ктист, той и Евпатор тауро-скитский, и кеан "келтски" и Кан сарматски ... простете шегата(!) ... но това накратко визира тезата ми :)))
цитирай
57. ckarlet - Изключително много харесвам бъ...
06.01.2012 07:34
Изключително много харесвам българските носии и костюми на предците ни...
Винаги когато ги видя нещо вътре в мен трепва.
Поздрави и от мен, Sparotok!
цитирай
58. monna1 - !!!!
06.01.2012 10:26
Важно нещо е дрехата!
А нашите носии са с такива красиви шевици и от естествени материи...
Съчетание на слънце и огън, вода и природа, като българския дух!!!
За много години, Спароток!!!*
цитирай
59. audan - Благодаря, Гет, че ми напомни за хусарите!
06.01.2012 18:34
Хусари. Нека се спрем на тази дума!
Е, ясно е с голяма носовка и затова имаме : хонс, хонса, хонсар
Знаете, че по-късно този звук има главно 2 изговора с:
1. "У" - хус, хусар, г'усар;
2. "Ъ" - хъс, хъш/хъш - смелост, смел човек, което нидоближава до любимите на Спароток, а вече и на доста други, дерзики/дръзки.:)

Раджастан е мно-о-ого интересен за бългаарите район.Само ще вметна, че две от управляващите фамилии раджи/ ракши, ракси/ рекси... са Кардама и Кубера.....
Тук "а"-то от някои думи в м.р. потъмнява към "ъ", но индийците нямат "ъ". Т.е, това е по-старо правило за произнасяне. Все пак дори в съвременния български език са останали думи от м.р.,които завършват на "а" - бой-водя/ воевода. юначага, юноша и една дума, която не буди съмнение за мъжкия си род - баща.
цитирай
60. nikikm - Хубава статия, Павел, но ще си по...
06.01.2012 19:21
zelas написа:
Хубава статия, Павел, но ще си позволя малко разсъждения, ако нямаш против? Може и да не го пускаш ако прецениш.

Да силни и храбри бойци са били българите. Ние модерните българи обаче сега се учим на други нови мурафети - да говорим, да се изказваме, да сме сладкодумни, да се бием с думи. В това се състои и нашата трагедия - не ни се отдава изкуството на думите или иначе казано измамата с думи.

Ако словото е нашият нов меч - свършени сме. Не ни бива в използването на словото като оръжие. Този занаят се отдава на евреи, инглизи, гърци и други като тях. Ние не ставаме. Та хубаво си говорим тук, ама се съмнявам, че с думи ще стигнем далеч.

Същото се отнася и за всички обикновени хора по света. Ето в САЩ приеха закон, който дава право на армията за арестува и задържи хора заподозрени в тероризъм за неопределено време. Подобен закон бе приет през 1933 в Германия - Enabling Act of 1933. Историята се повтаря.

Пределно ясно е, че се налага ново-фашистки режим, но какво правим ние обикновените хора? Ние си упражняваме свободата на словото - дискутираме по форумите, спорим, доказваме правотата си. Къде по-културно, къде по-некултурно дискусията е в разгара си. Това обаче променя ли нещо? Не. Хората си изливат гнева с думи и върху други потърпевщи хора като тях и в понеделник пак на работа.

Та думата ми е за думата. Нашите предци не са говорили много - дейвствува ли са. Може би и за това няма запазени много писмени данни. А ние говорим ли, говорим! Докъде ще ни докара това? До под кривата круша, ми се струва.

Айде стига, че и аз се разговорих много, много ...

Поздрави


В начало бе словото! Днес войната срещу нас не е с мечове,а главно със слово /медии/ и смъртоносна,като никоя друга!
цитирай
61. lyuliak - Имаш право, дрехата донякъде е о...
06.01.2012 21:17
sparotok написа:
Имаш право, дрехата донякъде е отражение на душата на човека...Да се върнем към древната носия е трудно, но могат да се създадат модерни дрехи, чийто дизаин и украса са базирани на българската носия и шевици.


А според мен още по-добре е да разчетем посланията на древните и да пренесем изцеляващите и оздравяващи Думи в нашето облекло, дори понякога да е без шевици - защото истината е че всеки може да Пише чрез дрехите си, иначе защо толкова стоим пред огледалата и сменяме "текста".
цитирай
62. bulgarinut57 - ЗА НОВИТЕ РОБИ НА НОВИТЕ ВРЕМЕНА, УРА ДРУГАРИ !!!
07.01.2012 00:08
60. nikikm - 06.01 19:21
"Днес войната срещу нас не е с мечове,а главно със слово /медии/ и смъртоносна,като никоя друга!"

Много по - долна от истинска война !
Убий мозъка, не човека !
"Човека" ще ти бъде роб !
цитирай
63. sparotok - !
07.01.2012 02:08
bulgarinut57 написа:
60. nikikm - 06.01 19:21
"Днес войната срещу нас не е с мечове,а главно със слово /медии/ и смъртоносна,като никоя друга!"

Много по - долна от истинска война !
Убий мозъка, не човека !
"Човека" ще ти бъде роб !


Ние знаем добре как се побеждава с меч, време е да научим и как се побеждава с перо. Това определено е по-трудно.

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - послания
07.01.2012 02:09
lyuliak написа:
sparotok написа:
Имаш право, дрехата донякъде е отражение на душата на човека...Да се върнем към древната носия е трудно, но могат да се създадат модерни дрехи, чийто дизаин и украса са базирани на българската носия и шевици.


А според мен още по-добре е да разчетем посланията на древните и да пренесем изцеляващите и оздравяващи Думи в нашето облекло, дори понякога да е без шевици - защото истината е че всеки може да Пише чрез дрехите си, иначе защо толкова стоим пред огледалата и сменяме "текста".


Хубаво би било, ако някой можеше това..
цитирай
65. sparotok - Кубера
07.01.2012 02:19
audan написа:
Хусари. Нека се спрем на тази дума!
Е, ясно е с голяма носовка и затова имаме : хонс, хонса, хонсар
Знаете, че по-късно този звук има главно 2 изговора с:
1. "У" - хус, хусар, г'усар;
2. "Ъ" - хъс, хъш/хъш - смелост, смел човек, което нидоближава до любимите на Спароток, а вече и на доста други, дерзики/дръзки.:)

Раджастан е мно-о-ого интересен за бългаарите район.Само ще вметна, че две от управляващите фамилии раджи/ ракши, ракси/ рекси... са Кардама и Кубера.....
Тук "а"-то от някои думи в м.р. потъмнява към "ъ", но индийците нямат "ъ". Т.е, това е по-старо правило за произнасяне. Все пак дори в съвременния български език са останали думи от м.р.,които завършват на "а" - бой-водя/ воевода. юначага, юноша и една дума, която не буди съмнение за мъжкия си род - баща.


Кубера е бог на богатството и владетел на севера според древните пурани (предания).

Кардама пък е роден от сянката на Брама, който пък май е тракийския Бромий. Все пак Ариан казва, че Дионис (Бромий) създал индийската религия и разбира се сложил себе си начело на пантеона.

Поздрави!
цитирай
66. sparotok - За много години!
07.01.2012 02:20
monna1 написа:
Важно нещо е дрехата!
А нашите носии са с такива красиви шевици и от естествени материи...
Съчетание на слънце и огън, вода и природа, като българския дух!!!
За много години, Спароток!!!*


За много години Монна! Любов, здраве и щастие!
цитирай
67. sparotok - !
07.01.2012 02:31
ckarlet написа:
Изключително много харесвам българските носии и костюми на предците ни...
Винаги когато ги видя нещо вътре в мен трепва.
Поздрави и от мен, Sparotok!


И аз съм така Скарлетче:)

Поздрави!
цитирай
68. brig - http://www.youtube.com/watch?v=gwJsD1ysYd8&NR=1&fb_source=message
07.01.2012 09:56
Успешна нова 2012 година Спароток
http://www.youtube.com/watch?v=gwJsD1ysYd8&NR=1&fb_source=message
цитирай
69. анонимен - от трибал
07.01.2012 12:01
Успешна нова година спароток в начинанията ти, както и в личен план разбира се, а относно произхода на българските носии вече дори "учените" от БАН хъка мъка признават че са от траките, ама повечето веднага бързат да уточняват че са от доказаните траки /тоест от 2000 г. пр. н. е./а не от праисторическите траки, както сочат все повечето археологически артефакти, така че може би не случайно по тази тема липсват познатите ти опоненти, защото няма какво да кажат против твойте доводи.
цитирай
70. get - - Не унивайте, тази война се води от хилядолетия и-и-и ... никога няма да се спечели от мрако-бес-ниците !!
07.01.2012 13:13
sparotok написа:
bulgarinut57 написа:
60. nikikm - 06.01 19:21
"Днес войната срещу нас не е с мечове,а главно със слово /медии/ и смъртоносна,като никоя друга!"
ЗА НОВИТЕ РОБИ НА НОВИТЕ ВРЕМЕНА, УРА ДРУГАРИ !!!
Много по - долна от истинска война !
Убий мозъка, не човека !
"Човека" ще ти бъде роб !


Ние знаем добре как се побеждава с меч, време е да научим и как се побеждава с перо. Това определено е по-трудно.


- Вижте този момент от Платоновата "Държава", ПЕЩЕРАТА ... междувпрочем, за "Държавата" ни внушават, че авторът и пише едва ли не от позицията на социология и полотология ... Така ли е ? - Не !
ЦИТАТата над който следва да се зимислим е ... !?!
" Сократ: - Ние, хората, приличаме на затворници в една пещера.
- Така сме приковани, че можем да виждаме само стената в дъното на пещерата. Далеч зад нас гори огън, а между нас и огъня минава път, по който хора носят различни предмети: вещи, статуи, фигури на животни.
Някои от носещите говорят, други мълчат.
Ние, окованите, виждаме само сенките, които се отразяват в дъното на пещерата; чуваме само думите, които някои от сенките произнасят. Ала може да се случи така, че някой от окованите да се освободи.
Тогава той ще може да обърне погледа си и ще види, след болката от светлината, действителните предмети !?
Естествено, освободеният може и да не понесе болката, и да предпочете да си съзерцава това, на което е свикнал - сенките; може да се противи, рече ли някой да го освобождава.
Но може и да излезе от пещерата и да види най-истинската светлина - тази на слънцето ?!"

- И НАЙ-ВАЖНОТО ОБОБЩЕНИЕ ?!!
" - Тогава той ще прозре причината, поради която някои неща стават сенки и ако му се наложи да се върне в пещерата, сигурно ще поиска да сподели с останалите затворници истински видяното, ще заспори с тях и дори ще иска да ги освободи, за да ги приобщи към благодатта на светлината.
- Те първо ще му се изсмеят, а след това, остане ли непреклонен в желанието си да ги освобождава, биха го и убили. " !!?

В заключение ще кажа !
- Познавам физически слепци, които могат "да виждат" и-и-и ... обратното, зрящи които, са "слепи" ??!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
71. shtaparov - Скитските племена
07.01.2012 19:34
sparotok написа:
audan написа:
Сега се сетих.Скитите са се самонаричали СОКОЛОТИ.СОКОЛ -ОТ-И - соколите. А сокол, яхнал кон = грифон, нали?
Така,както човек от народа на ТУРоветр/ТОУРите/ ТАУРите,яздещи КОНе = КЕН
/КАН/ КЕН -ТАУРи.


Соколоти (соколи) са се наричали само царските скити. Като такъв е определен и Атила.Други скити са носели имена като катиари,паралати и т.н.


Към тези названия искам да добавя,че Катиари~Катари,но също и Кидари (Кидарити),което е едно и също с Чдари (Чдар Блгар= Кидар Българ,т.е.: Българи-Кидарити! А Паралати= Пара-лати (Бала люди,Бели люде),което е древен диалектен вариант на "Белги люде". Съответно Соколоти (Соко-лоти)= Сака люди (Сакски люде,Скитски хора).
цитирай
72. анонимен - Бриз - Ужас
07.01.2012 20:10
А по нова телевизия учен от БАН ни запознава за откритие на храм в нашите земи от преди осем хиляди години /неолита/ а населението е познавало зърнените колтури...Накрая за капак добавя че това земеделие е пренесено от средиземноморието. Така ни се внушава че местните видите ли са нещо като опитомени диваци.
цитирай
73. sparotok - лъжи
07.01.2012 20:19
анонимен написа:
А по нова телевизия учен от БАН ни запознава за откритие на храм в нашите земи от преди осем хиляди години /неолита/ а населението е познавало зърнените колтури...Накрая за капак добавя че това земеделие е пренесено от средиземноморието. Така ни се внушава че местните видите ли са нещо като опитомени диваци.


Когато след време стане известно, че древни балканци са обитавали Мала Азия и Месопотамия преди 8000 години нещата ще си дойдат на мястото.

В случай, че лимеца, житото, пшеницата, просото, ечемика, брицата и т.н. ни бяха дадени от чужди хора, то тези растения щяха да имат необясними за нас имена...това обаче не е така, амо кой да го обясни.
цитирай
74. sparotok - !
07.01.2012 20:20
анонимен написа:
Успешна нова година спароток в начинанията ти, както и в личен план разбира се, а относно произхода на българските носии вече дори "учените" от БАН хъка мъка признават че са от траките, ама повечето веднага бързат да уточняват че са от доказаните траки /тоест от 2000 г. пр. н. е./а не от праисторическите траки, както сочат все повечето археологически артефакти, така че може би не случайно по тази тема липсват познатите ти опоненти, защото няма какво да кажат против твойте доводи.


За много години Трибал! Истината може да се забави, но не и да се унищожи.
цитирай
75. sparotok - благодаря ти!
07.01.2012 20:32
brig написа:
Успешна нова 2012 година Спароток
http://www.youtube.com/watch?v=gwJsD1ysYd8&NR=1&fb_source=message


Благодаря ти за чудесния поздрав!

За много години!
цитирай
76. get - - А виното и лозата, защо ги забравихме ?
07.01.2012 23:36
sparotok написа:
анонимен написа:
А по нова телевизия учен от БАН ни запознава за откритие на храм в нашите земи от преди осем хиляди години /неолита/ а населението е познавало зърнените колтури...Накрая за капак добавя че това земеделие е пренесено от средиземноморието. Така ни се внушава че местните видите ли са нещо като опитомени диваци.

Когато след време стане известно, че древни балканци са обитавали Мала Азия и Месопотамия преди 8000 години нещата ще си дойдат на мястото.

В случай, че лимеца, житото, пшеницата, просото, ечемика, брицата и т.н. ни бяха дадени от чужди хора, то тези растения щяха да имат необясними за нас имена...това обаче не е така, амо кой да го обясни.


- Да не забравяме лозата и виното, което се добива от нея !!
Покрай същата има едни специфични чаши ... наричат се рогове(за пиенето му и-и-и, за преливане в памет на мъртвите !?!) още известни и като Ритони ?!!
- Къде ли най-рано се появява тази специфична форма на керамичен съд ??
- Иранците ще кажат - наша е !!
- Гърците, ще възразят, Не, наша е и ще се докажат веднага, на база "наследници", на крито-микенската цивилизация, че са във правото си !!:)))

- Но къде, в края на краищата НАЙ-РАНО се появяват пустите Ритони ??

- Разбира се в Румъния(източна) при културата Триполие-Кукутени (просъществувала м/у V-ІІІ хилядолетие пр.н.е.) !!
- Ето къде е ситуирана същата - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Cucuteni_map.jpg
- А тук малко образци на този специфичен съд Ритона - намерени в селищна могила с чисто латинско( звучащото име, нали власите-даки са "римляни" ?) :))) Ostrovel - Където са намерени най-старите ... ! http://www.cimec.ro/Arheologie/gumelnita/foto/3/1/ip/image4.htm

- Ха наздраве !!

от Гет и дружеството на въздържателите :))

цитирай
77. анонимен - ЧНГ Спароток
08.01.2012 00:03
Продължавай все така с тези невероятно интересни материали. И през новата 2012 отваряй очите на народа за истинската българска история. Остани си все така народен будител. С пожелание за много здраве и успехи, от Източните Родопи ти изпращат група твои читатели. За много години.
цитирай
78. sparotok - !
08.01.2012 07:51
анонимен написа:
Продължавай все така с тези невероятно интересни материали. И през новата 2012 отваряй очите на народа за истинската българска история. Остани си все така народен будител. С пожелание за много здраве и успехи, от Източните Родопи ти изпращат група твои читатели. За много години.


Благодаря! За много години! Родопчаните аз си ги уважавам!
цитирай
79. анонимен - kakvo stava
08.01.2012 08:16
sparotok написа:
mitkaloto написа:
Ей човече ,броя ти постингите.Веднъж беше написал ,че при 250 спираш.Не спирай!
Такива като теб са нужни на България.Поздрави.


Дори и да искам да пиша по-дълго не всичко зависи от мен. Някои админи са решили да затрият блога ми, та ако ти се чете - копирай и съхранявай, утре блога ми може да го няма...

Да се надяваме, че не ще се стигне до там, има и свестни админи в тоя блог...

Поздрави!

Kakvo stava s nashego brata? vmesto da se gordee i da populiarizira tezi otkritia, kakto praviat evrei, gartsi i tim podobni, nie se topime i otrichame dori istoriata!!! Anie otrichame tolkoz mnogo "zabraveni" fakti! Vil edna Amerika s niakvi si edva 200 godini se gordee kade kade poveche ot nas!!! ZASHTO? Ili Stefan Tsanev shte se okaje prav,kato kazva, che tova e bil nachina da se zapazim prez onezi godini na 12 i 13 vek!!! Pavel, ne se predavai, kakto ne se predadoha Levski, Rakovski, Stambolov i prochie istinski BULGAROFILI! Chestita
koleda i Vesela nova godina! Badi zdrav i Gospod da te pazi i pomaga! Amin!



цитирай
80. zaw12929 - http://booktrading.bg/49130%
08.01.2012 14:39
вие как приемате труда на този учен- Краят на Тракийската Атлантида. Исторически роман за изчезналия Стар свят
Детев не споделя старите оценки за Началото на човешката цивилизация. Методът за датиране на обектите и подреждането им по значение е гениално прост - Детев проучва и обхожда теренно древните ни сайтове, които датира според открити по повърхността им керамични фрагменти. Така той доказва възникването и периода на съществуването им. Неговият баща пръв постъпи по този начин със селищните могили в Тракия. Последва го Ана Радунчева за Родопите, а сега Детев-младши откри праисторическа керамика и по... дъното на Черно море.
цитирай
81. sparotok - коментар
08.01.2012 19:08
zaw12929 написа:
вие как приемате труда на този учен- Краят на Тракийската Атлантида. Исторически роман за изчезналия Стар свят
Детев не споделя старите оценки за Началото на човешката цивилизация. Методът за датиране на обектите и подреждането им по значение е гениално прост - Детев проучва и обхожда теренно древните ни сайтове, които датира според открити по повърхността им керамични фрагменти. Така той доказва възникването и периода на съществуването им. Неговият баща пръв постъпи по този начин със селищните могили в Тракия. Последва го Ана Радунчева за Родопите, а сега Детев-младши откри праисторическа керамика и по... дъното на Черно море.


Не мога да коментирам нещо, което не съм чел. Търсих новите книги на Детев, но в Пловдив ги няма...

Съвсем естествено е да има древна керамика в Черно Море. То е погълнало доста тракийски селища. Освен това, първата човешка цивилизация се заражда край бреговете на Черно Море.

Атлантида може и да е легенда, но името е тракийско. Атлас е име на тракийска река засвидетелствано от Херодот. Според Дуриданов името Атлас е сродно на латвийския хидроним Адула, има също река Ател в Германия. Дуриданов обаче е забравил да добави Ател - Волга.

Най-древното име на Волга е Ра, с появята на град Болгар се налага и тракийското име Ател...чието значение е вода...

цитирай
82. shaffi - здрасти,
08.01.2012 20:21
българина е естет още от далечни времена,с песни и с любов са шиели мн интересни и красиви дрехи предците ни..другите могат само да ни копират ?!!интересно четиво !
цитирай
83. balkanian - от мен:
08.01.2012 21:09
С благодарност за хубавите статии и за много години!
цитирай
84. styv - ЧНГ НА ВСИЧКИ
08.01.2012 21:35


Навремето четох една книга за шевиците.Там авторът/или авторката,не помня/казваше,че независимо от носията,мотивите са били универсални за цялото население и са имали строго определен смисъл.Когато някой другоселец навлезел в непознато село,по носията на местните можел да разбере,кой е женен,кой е вдовец,колко деца има и дори мястото му в семейната йерархия.П ри жените дори броя на плитките на косата им имал значение.
Основните цветове са били бяло/ризата/ и червено,всички други цветове са били спомагателни
Дори един френски пътешественик пише,че можеш да познаеш къде свършват българските земи и къде започват гръцките по това,че българският орач развява бродираните си ръкави подкарвайки воловете

Българите сме единствения народ с такава фамилна йерархия.Всеки по линия на бащата и майката е строго обозначен и няма как да объркаш чичото с вуйчото,нито шурея с баджанака, както е при всички останали народи.Това,че в българския род всяка жаба си знае гьола и мястото в него,е признак на една много стара и утвърдена традиция.За мен то по някакъв начин е свързано с организацията на колективните дейности като земеделие и война,в които родовете са участвали.

А пък т`ва с хусарския кител е много старо,смята се че древните китайци са го взели от хуните като са модернизирали армията си

Поздрави:)))
цитирай
85. styv - А пък за ритоните, дето Гет ги спо...
08.01.2012 21:49
А пък за ритоните,дето Гет ги спомена,се сещам че даваха по телевизията персийски,които са едно към едно с тракийските
цитирай
86. styv - А пък Стапаров, нали се сещаш, че ...
08.01.2012 21:56
А пък Стапаров,нали се сещаш,че кидар,се нарича короната на древните персийски царе във вид на висока шапка

Поздрави!
цитирай
87. sparotok - за много години styv !:)
08.01.2012 22:16
styv написа:


Навремето четох една книга за шевиците.Там авторът/или авторката,не помня/казваше,че независимо от носията,мотивите са били универсални за цялото население и са имали строго определен смисъл.Когато някой другоселец навлезел в непознато село,по носията на местните можел да разбере,кой е женен,кой е вдовец,колко деца има и дори мястото му в семейната йерархия.П ри жените дори броя на плитките на косата им имал значение.
Основните цветове са били бяло/ризата/ и червено,всички други цветове са били спомагателни
Дори един френски пътешественик пише,че можеш да познаеш къде свършват българските земи и къде започват гръцките по това,че българският орач развява бродираните си ръкави подкарвайки воловете

Българите сме единствения народ с такава фамилна йерархия.Всеки по линия на бащата и майката е строго обозначен и няма как да объркаш чичото с вуйчото,нито шурея с баджанака, както е при всички останали народи.Това,че в българския род всяка жаба си знае гьола и мястото в него,е признак на една много стара и утвърдена традиция.За мен то по някакъв начин е свързано с организацията на колективните дейности като земеделие и война,в които родовете са участвали.

А пък т`ва с хусарския кител е много старо,смята се че древните китайци са го взели от хуните като са модернизирали армията си

Поздрави:)))


За много години styv !:)
цитирай
88. sparotok - За много години!
08.01.2012 22:16
balkanian написа:
С благодарност за хубавите статии и за много години!


Благодаря ти и аз! За много години!
цитирай
89. sparotok - благодаря ти!
08.01.2012 22:18
shaffi написа:
българина е естет още от далечни времена,с песни и с любов са шиели мн интересни и красиви дрехи предците ни..другите могат само да ни копират ?!!интересно четиво !


Благодаря ти Шафи!

Хубава вечер!:)
цитирай
90. get - - Е, няма как да не са едно към, досъщ като "българските" ... тракийските :))) !!
09.01.2012 12:36
styv написа:
А пък за ритоните,дето Гет ги спомена,се сещам че даваха по телевизията персийски,които са едно към едно с тракийските

- Защото тези от "Гумелница-Кукутени" http://www.cimec.ro/Arheologie/gumelnita/foto/3/1/ip/image4.htm ... (приблизително "четвърто" хилядолетие пр.хр. ... са продължение на културата "Варна-Хаманджия" с първото урбанизирано селище(в Европа !?) до Шабла, намерено на територията на блатото в правителствената ни резиденция !!

- Някои блогъри много се изкушават да ни внушават, че ритоните от Тракия са повлияни от Персия във връзка с персийската инвазия през 6-ти век пр.Хр., тоест по времето на "Darius - I, the Great" ... (550 – 486 BCE), ... ако се вярва на "Бехистунският надпис" (плюс тази картинка - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/41/Darius.jpg ) - Дарий номинално е победител на целият тогавашен познат свят ... съдейки по падналията в краката му скит, на когото, той е отнел РЕФЛЕКСНИЯТ лък !! - Но на практика картинката НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА !!
- Също така по време на похода, той среща съпротивата на "гетите" ... а скитите остават непобедени(НЕПОДЧИНЕНИ) !!
- Междувпрочем, подобна безславна съдба постига и събрата му "персиец" Кир Велики при похода му срещу масаГЕТската ЦАРИЦА ТОМИРА (в самите ирански източници "масагети" се превежда, като "Велики Гети") ?! - при който той безславно погива !!
- В заключение ще отбележа, че като произход гети-масагите-скити, са родствени на персите(ираните-арии) ... но в последствие са антагонисти - Защо това е така ? - е друга тема ?!
- И отново ще подчертая, ритоните като образец са създадени най-рано ... ТУК по тези места а не в Междуречието или Гърция !!

от Гет ктист
цитирай
91. letopisec - Уважаеми Серафимов,
09.01.2012 16:21
сведението Ви за произхода на аварите, базирано на хрумването на Г. Ценов, е грешно. Аварите не са хунски народ, а тюрки, съюзници на Истеми, който окупирва Предкавказието към 565 г.. Има много достатъчно сведения, които показват, че 20 000 авари и 10 000 кутригури избягват от Предкавказието и окупирват Панония, където създават Аварския каганат. Аварският вожд се самопровъзгласява за "каган", тюркски титул. Всъщност, връзката между българи (кутригури, хуни) и тюрки (авари) датира именно от 568 г. и продължава до към 619 г., когато Орган става съюзник на Ираклий и напуска Аварския съюз. Последният, самите тюрки са наричали държава на вар-хоните, т.е. на авари и хони (кутригури, българи). Приск Панийски към 465 г. упоменава за първи път аварите, които прогонили савирите на запад от Каспийско море. През 6 в. савирите са вече "хуни" и са поданици на държавата Велика България на Ирник...
цитирай
92. get - - letopisec, просто понамали четенето само на руска историческа литература ... прочети и Енциклопедия ираника ... и от индийците ?!!
09.01.2012 19:02
- По силата на това, което подсказвам ... сам ще стигнеш до прозрението ТУРАН НЕ Е ТЮРКИСТАН !!
- Средна азия, се отюрчва след 6-ти век ?!!
letopisec написа:
сведението Ви за произхода на аварите, базирано на хрумването на Г. Ценов, е грешно. Аварите не са хунски народ, а тюрки, съюзници на Истеми, който окупирва Предкавказието към 565 г.. Има много достатъчно сведения, които показват, че 20 000 авари и 10 000 кутригури избягват от Предкавказието и окупирват Панония, където създават Аварския каганат. Аварският вожд се самопровъзгласява за "каган", тюркски титул. ...


- Но да се върнем, към Туран и Иран, които поне от 6-и век пр.Хр. воюват постоянно помежду си !! През това време различни племенни обединения заемат лидерстващо положение в Туран !!
- Към 4-и век(н.е.) кушанската доминация е заменена от тази на ефталитите !!
- В средата на 6-и век, ефталитите"туранци" упорито отстояват своята независимост срещу постоянните атаки на Сасанидски Иран(от запад). Иранците привличат, като съюзници Тюркският каганат (от изток). През 561-563 г. ТЮРКИТЕ СКЛЮЧВАТ СЪЮЗ с Иранците. В резултат:
а) войските на иранският шах Хосров Ануширван, завладяват стратегическата област Тохаристан(564 г.);
б) 565 г. - битка м/у ефталитите(туранци) загубват битката с/у тюрките при Нахшаб;
в) през 567 г. се води ОСЕМДНЕВНА БИТКА м/у ефталити с/у иранци и тюрки - спечелана от последните !!

ОТ ТОЗИ МОМЕНТ ТЮРКИТЕ СЕ НАСТАНЯВАТ В СРЕДНА АЗИЯ !!!
- Истеми гони част от останалата боеспобна армия на ефталитите/абари и-и-и ... нататък историята я знаеш !!

Извод: Абарите(ефталити) са по-близко родствени на аланите(съвременни осетинци) и малко са ни по-далечни на нас българите(кимеро-скито-сака-гети), като роднини !! :))

- Накратко, това по въпроса !! Аварите НЕ СА тюрки, а Туранци !! ... какво пишат пантюркистите за Туран, си е техен проблем, не наш !!

- С уважение от боу"ил Гет, кан Турански ... сако-скито и т.н. :))
цитирай
93. sparotok - факти
09.01.2012 19:50
letopisec написа:
сведението Ви за произхода на аварите, базирано на хрумването на Г. Ценов, е грешно. Аварите не са хунски народ, а тюрки, съюзници на Истеми, който окупирва Предкавказието към 565 г.. Има много достатъчно сведения, които показват, че 20 000 авари и 10 000 кутригури избягват от Предкавказието и окупирват Панония, където създават Аварския каганат. Аварският вожд се самопровъзгласява за "каган", тюркски титул. Всъщност, връзката между българи (кутригури, хуни) и тюрки (авари) датира именно от 568 г. и продължава до към 619 г., когато Орган става съюзник на Ираклий и напуска Аварския съюз. Последният, самите тюрки са наричали държава на вар-хоните, т.е. на авари и хони (кутригури, българи). Приск Панийски към 465 г. упоменава за първи път аварите, които прогонили савирите на запад от Каспийско море. През 6 в. савирите са вече "хуни" и са поданици на държавата Велика България на Ирник...



Г-н Милчев, аз съм най-обикновен човек и лесно мога да сгреша. Моля Ви само да ми обясните няколко парадокса:

1. Защо "тюркските" авари носят имена на скитски царе като Таргитай? Според Херодот скитът Таргитай е живял 1000 години преди Дарий. (Херодот, История, 4-7). Щом заемате позиция относно произхода на аварите, значи сте чели за аварът Таргитай.

2. Как така аварите, които се "появяват" през 6-ти век носят ризници ползвани от траки и скити през 5-ти век преди Христа? Това е около 1000 години по-рано. Аварските лъкове, мечове и върхове на стрели се срещат в Източна Европа 1000 години преди "появата" на аварите.

3. Защо аварите погребват мъртвите си по скитски и тракийски обичай? Жертването на кон в гроба на благороднки се практикува на Балканите още през Бронзовата епоха.

4. Къде се изпаряват споменатите през 2-ри век от К.Птолемей аварини, в чийто земи след 4 века царстват аварите?

Ето тези неща ме притесняват много, как за Бога аварите пристигат от някъде си голи като соколи, без своя материална култура, без свои лични имена, без свои погребални обреди...и най-вече, как така новопристигналите авари приемат традицията на народи, обитавали Европа от дълбока древност.

Относно титлата каган няма да е зле да прочетете работите на С. Олтеану. Той дава пример с древни тракийски епиграфски паметници, в които КАГА е епитет на Тракийския Конник.

http://soltdm.com/sources/inscr/kaga/kaga_e.htm

Олтеану смята, че кага има значение свещен, аз лично считам, че смисъла е по-скоро -висок, светъл...има и тракийска планина Кагайон...
цитирай
94. styv - Като споменах ритоните и кидара ...
09.01.2012 19:53
Като споменах ритоните и кидара имах предвид,че сме спомогнали за създаването и на персийската цивилизация.Те си го признават в тяхната Книга на царете "Шах наме".

С уважение:)))
цитирай
95. sparotok - !
09.01.2012 23:30
анонимен написа:
sparotok написа:
mitkaloto написа:
Ей човече ,броя ти постингите.Веднъж беше написал ,че при 250 спираш.Не спирай!
Такива като теб са нужни на България.Поздрави.


Дори и да искам да пиша по-дълго не всичко зависи от мен. Някои админи са решили да затрият блога ми, та ако ти се чете - копирай и съхранявай, утре блога ми може да го няма...

Да се надяваме, че не ще се стигне до там, има и свестни админи в тоя блог...

Поздрави!

Kakvo stava s nashego brata? vmesto da se gordee i da populiarizira tezi otkritia, kakto praviat evrei, gartsi i tim podobni, nie se topime i otrichame dori istoriata!!! Anie otrichame tolkoz mnogo "zabraveni" fakti! Vil edna Amerika s niakvi si edva 200 godini se gordee kade kade poveche ot nas!!! ZASHTO? Ili Stefan Tsanev shte se okaje prav,kato kazva, che tova e bil nachina da se zapazim prez onezi godini na 12 i 13 vek!!! Pavel, ne se predavai, kakto ne se predadoha Levski, Rakovski, Stambolov i prochie istinski BULGAROFILI! Chestita
koleda i Vesela nova godina! Badi zdrav i Gospod da te pazi i pomaga! Amin!





Благодаря ти!
цитирай
96. samomira - ne svsem po temata
10.01.2012 11:34
Sparotok, edva sno6ti te otkrih, tova me pravi po - bogat 4ovek. Mnogo vpe4atleniya i komentari ima u men sled nyakolko4asovo rovene iz bloga ti. Nay - napira6tiyat vpros km teb e:
publikuva6 li nyakde osven tuk,publikuval li si kniga, i nay - ve4e - prevejdan li si na English?
Ot 10 godini jiveya v 4ujbina sred anglogovorya6ti i kolkoto pti mi se e nalagalo da otgovaryam na vprosa "What about Bulgaria, what is it like?" se 4uvstvam stranno sramejliva da dam li4en, dlbok otgovor. Ne 4e me e sram 4e sm Bulgarka, svsem ne i to4no obratnoto, no po sveta tolkova malko se znae za Bulgaria 4e vsyako tvrdenie za siyaynoto veli4ie na na6ata naziya se priema kato izhvrlyane i lalajiystvo, izbivane na kompleksa "malka i nezna4itelna drjava." Horata sa lyubezni i izslu6vat, no vijdam v o4ite im 4e efekta koyto proizvejdam e podoben ako da byah im govorila za UFO, Illuminati, Terrence McKenna ili Sacred geometry (opitvala sm i tova i poznavam reaktsiyata ;)) - po4ti 4uvam tyahnoto "Hmmm, no kidding" . . . . 4esto me pitat kakvo 4etivo bih prepor4ala. Za sjalenie nikoya ot svremennite "lesno4etimi" bulgarski knigi na istori4eska tematika ne e prevedena na angliyski. Dori tvrdenieto 4e Kiril i Metodiy napisaha BULGARSKATA azbuka se priema s . . . usmivka.
Ne se oplakvam, predlagam - prevoda4eski uslugi. Dali v blog ili v website - vpros na ugovaryane. Molya te svrji se s men ako si zainteresovan (po - li4na email-komunikatsiya veroyatno bi bila po - podhodya6ta za toz razgovor).
Mnogo blagodarya i srde4no te pozdravyavam.
цитирай
97. aristotelis - Прав си за страшните за целия свят българи!!!
10.01.2012 12:08
"страшните за целия свят българи, народ, който е добивал славата си на бойното поле"...................................Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.
Академик Проф. Васил Гюзелев
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.
цитирай
98. letopisec - 92. get
11.01.2012 06:41
Никъде и никой източник не нарича ефталитите "абари", това са само твои фантасмагории, при това гарнирани с доза надменност към мен какво да чета, а Гет още Еклисиаст е казал, че многото четене - и явно безразборно като твоето - е вредно....
цитирай
99. letopisec - 93. sparotok - факти
11.01.2012 06:53
http://history.rodenkrai.com/new/izsledvaniq/avari_i_bylgari_v_panoniq_vi_-_ix_vek/treta_glava._var-honite_v_letopisa_na_menandyr.html
цитирай
100. sparotok - избягване на отговор
11.01.2012 13:36
letopisec написа:
http://history.rodenkrai.com/new/izsledvaniq/avari_i_bylgari_v_panoniq_vi_-_ix_vek/treta_glava._var-honite_v_letopisa_na_menandyr.html


Г-н Милчев, помолих Ви да ми разясните няколко парадокса, но явно това не Ви се отдава и се опитвате да избегнете отговор.

Толкова е простичко, хайде, обяснете ми следното:
1. Защо "тюркските" авари носят имена на скитски царе като Таргитай? Според Херодот скитът Таргитай е живял 1000 години преди Дарий. (Херодот, История, 4-7). Щом заемате позиция относно произхода на аварите, значи сте чели за аварът Таргитай.

2. Как така аварите, които се "появяват" през 6-ти век носят ризници ползвани от траки и скити през 5-ти век преди Христа? Това е около 1000 години по-рано. Аварските лъкове, мечове и върхове на стрели се срещат в Източна Европа 1000 години преди "появата" на аварите.

3. Защо аварите погребват мъртвите си по скитски и тракийски обичай? Жертването на кон в гроба на благороднки се практикува на Балканите още през Бронзовата епоха.

4. Къде се изпаряват споменатите през 2-ри век от К.Птолемей аварини, в чийто земи след 4 века царстват аварите?

Ето тези неща ме притесняват много, как за Бога аварите пристигат от някъде си голи като соколи, без своя материална култура, без свои лични имена, без свои погребални обреди...и най-вече, как и защо новопристигналите авари приемат традицията на народи, обитавали Европа от дълбока древност.

Дайте ми логично обяснение и аз публично ще призная, че Вие сте прав, а аз се лъжа.

И моля Ви, без отклонения този път.
цитирай
101. letopisec - 100. sparotok - избягване на отговор
11.01.2012 14:23
Първо Таргит, не е тюрк-авар, а българин-кутригур. Ако бяхте прочели статия ми щяхте да разберете "защо". Второ, упоменати са и други посланници до Юстин ІІ и Тиберий, като Апсих, Солах....Ако бяхти прочели как каган Боян моли римския генерал Бон за едно наметало, щяхте да знаете защо имат римски дрехи...И изобщо, нима искате да кажете, че аварите са били в централна Европа от 2 в. до 6 в. и никой не знае нищо за тях?...При това Теофилакт много подробно описва откъде са дошли аварите...Вие бягате от отговори, г-н Серафимов, заобикаляйки историци като Приск, Менандър, Теофилакт и смятайки, че едно име е достатъчно, но не знаете явно, че аварския каган Боян е възприел това име от българския владетел Боян, такъв им бил обичаят да заемат чужди имена и дрехи...Пише го и в Барадж тарих, даже...Тубджак заел името от Боян и станал каган Боян, известен на Менандър и на Павел Дякон...А, щях да забравя, заобикаляте и Павел Дякон...Преки поздрави, без отклонения :-)))
цитирай
102. sparotok - извори и факти
11.01.2012 15:22
letopisec написа:
Първо Таргит, не е тюрк-авар, а българин-кутригур. Ако бяхте прочели статия ми щяхте да разберете "защо". Второ, упоменати са и други посланници до Юстин ІІ и Тиберий, като Апсих, Солах....Ако бяхти прочели как каган Боян моли римския генерал Бон за едно наметало, щяхте да знаете защо имат римски дрехи...И изобщо, нима искате да кажете, че аварите са били в централна Европа от 2 в. до 6 в. и никой не знае нищо за тях?...При това Теофилакт много подробно описва откъде са дошли аварите...Вие бягате от отговори, г-н Серафимов, заобикаляйки историци като Приск, Менандър, Теофилакт и смятайки, че едно име е достатъчно, но не знаете явно, че аварския каган Боян е възприел това име от българския владетел Боян, такъв им бил обичаят да заемат чужди имена и дрехи...Пише го и в Барадж тарих, даже...Тубджак заел името от Боян и станал каган Боян, известен на Менандър и на Павел Дякон...А, щях да забравя, заобикаляте и Павел Дякон...Преки поздрави, без отклонения :-)))


Г-н Милчев, прощавайте, но говорите глупости. Явно четете Менандър Защитник както четете и Кладий Птолемей ...и размествате морета:)

Това е Ваша мъдрост, нали :

letopisec: Птоломей през ІІ в. уточнава, че всъщност Каспийско море е залив на северният, Сарматски океан. Дори за да е по-точен, по името на народа, който е живял на западното Прикаспие, именува Каспийско море - „Венедски залив на Океана”."

Не знам на какъв език сте чели Птолемей, но, или не разбирате този език, или лъжете умишлено...

Това също е Ваш бисер, нали ( записано е, няма смисъл да коригирате в блога си) -

"хуните са явно военните формирования на сарматския народ венед или по-точно, венед са един от народите, които до 375 г. създават в Предкавказието военна коалиция, станала известна в историята, като... хуните."

Тия, които наричате венед са вендите - източния клон на йордановите склавини, те живеят край Висла и Балтийско Море, не край Каспийско, то е твърде далеч:))

Уж знаете английски, а се излагате така елементарно в тълкуването си на историческите извори. Не парадирайте с това, което най-малко Ви се отдава.


Историческите извори са безспорно важни, но даните от тях трябва да са в унисон с данните от археологията, иначе нещо не е наред.

Историк, или преписвач може да си позволи да излъже, но не е в състояние да промени артефактите и типовете погребения.

Хайде, нека Таргитай да е българин, имате ли смелост да отговорите на следното:

1. Как така аварите, които се "появяват" през 6-ти век носят ризници ползвани от траки и скити през 5-ти век преди Христа? Това е около 1000 години по-рано. Аварските лъкове, мечове и върхове на стрели се срещат в Източна Европа 1000 години преди "появата" на аварите.

2. Защо аварите погребват мъртвите си по скитски и тракийски обичай? Жертването на кон в гроба на благороднки се практикува на Балканите още през Бронзовата епоха.

3. Къде се изпаряват споменатите през 2-ри век от К.Птолемей аварини, в чийто земи след 4 века царстват аварите.

Поява на етноним в документ не означава, че етносът се е появил тогава, когато документът е написан.

Стефан Византийски пише за тракийското племе гондри през 6-ти век. Това не означава, че гондрите не са съществували много преди това време.
цитирай
103. letopisec - За Вас, Серафимов, разбрах
11.01.2012 16:30
по същият начин може да преместите всяка тема, щом искате да избегнете отговор...Пак повтарям, прочетете Приск, Менандър, Теофилакт, Павел Дякон...Много се надявам и подсказващият Гет да ми отговори, кога и кой е наричал ефталитите "авари"....щото за хуните-ефталит са известни имена сато хептал, абдал...ама авари...При това Гет също Ви противоречи, казвайки, че ефталитите станали авари, че ефталитите кога са били в Централна Европа...Изобщо голям миш-маш е около Вас...
цитирай
104. germantiger - ...
12.01.2012 07:54
Първо за всички Честита Коледа, а за други Нова година и персонално към Спароток, Гет, Летописеца.

Второ, "аз си гледам моите теми":

- шотландците според антропоизследванията "седят" забележимо близко до албанци, французи, австрийци, ирландци и германци, но далеч от българи. Иначе казано шотландците или не са скити или скитите не са траки, ерго българи според вашите разбирания. Влияния културни, цивилизационни както ги наричат са възможни или положително е имало от страна на скити към скоти, но шотландците не са българи антропологично като преобладаващи типове или хаплогрупи.

- името Ател на река... На германски и в други западни да ги наречем "днес" езици имената:
Адел, Аделе Аделхайд, Ател, Етел, са популярни, както и топоними с тази дума,но в българския отсъстват! Ако все пак откриете някое "близко", на фона от масата германски ще изпъкнат единичните български. Ател не е в българската именна традиция и не "звучи" български.

- Щапаров, писал си бавар-авар-болгар ако правилно съм прочел нагоре. "Там е работата", че бавар на германски няма, Бавария е Байерн, примерно и Василий за запада е Базил, примери с транслитерация и оттам "четене" и произношение в езиците и диалектите колкото пожелаеш. Та бавар няма (има го само в твоята представа като припознат с тази дума). Ще ти дам още един пример - великана Мимир в германо-скандинавските саги се произнася на германски Мимиа, примерно Фатер се произнася Фата, "р"-то е ар приятелю. Какво "казвам" - това че, като видиш име завършващо на ир на български, не значи, че в други езици то отразява този завършек, а изписване, което ти припознаваш като българско звучене БЕЗ ДА ЗНАЕШ ЧУЖДАТА ТРАДИЦИЯ И ПРАВОПИС В РАЗЛИЧНИ ИСТОРИЧЕСКИ ПЕРИОДИ.

- горе в коментарите един потребител се е възмутил, че припознавали обитателите на Балканите като диваци щом земеделието казвали някои историци, било пренесено от Средиземноморието. Всъщност според част от пишещите в блога потребители, то всички други са почти диваци, би трябвало всеки от Иберийския п-ов, през Британия, Скандза, до Кавказ да се почувства дивак сравнен с траките. ХОРАТА РАЗБИРА СЕ, НЕ БИХА СЕ ЧУВСТВАЛИ ТАКА, ПОНЕ НЕ ЛЕСНО РАНИМИТЕ ;) И СЕРИОЗНИТЕ, ЗАЩОТО НЯМА НИЩО ОБИДНО В ИСТИНАТА ТРАКИ ДА СА ДАЛИ ВОЛЮ-НЕВОЛЮ НЕЩО НА ХИТРИТЕ ГЪРЦИ ИЛИ ДА СА ЗАИМСТВАЛИ ПО-КЪСНО МНОГО ОТ ТЯХ, вероятно както казвате и са били ограбени от елините в антични времена. Различни племена са имали своите възходи и падения, по-късно в историята и народите.

За постинга мога да напиша само, че е добре написан, аргументиран и за мен много от инфото не бе известно, защото нямам тези познания! Иначе казано, контрирах някои от коментарите, но постинга няма в какво, тъкмо обратното - ненатрапчиво и добре написан е, че и приятно се чете!
цитирай
105. sparotok - до germantiger
12.01.2012 22:47
Тигре, първо - За много години! Здраве и късмет!

Шотландците наистина нямат много общо с българите, но една малка група от тях носи гени типични за Балканите. Тъй като в Ирландия ( от там идват шотландците в Британия през 4-ти и 5-ти век) има доста находки типични за Тракия, то може да се предлопожи, че древната благородническа прослойка на шотландците е от балкански произход.

Що се отнася до Бавария, нея я познавам добре. Баварците може да имат малко келтска и балканска кръв, но като цяло са германци. Лични имена, обичаи, култура ...са безспорно германски.
цитирай
106. sparotok - крадецът вика -дръжте крадеца!
12.01.2012 22:52
letopisec написа:
по същият начин може да преместите всяка тема, щом искате да избегнете отговор...Пак повтарям, прочетете Приск, Менандър, Теофилакт, Павел Дякон...Много се надявам и подсказващият Гет да ми отговори, кога и кой е наричал ефталитите "авари"....щото за хуните-ефталит са известни имена сато хептал, абдал...ама авари...При това Гет също Ви противоречи, казвайки, че ефталитите станали авари, че ефталитите кога са били в Централна Европа...Изобщо голям миш-маш е около Вас...


Г-н Милчев, чел съм както Менандър Пазител, така също Теофилакт и П. Дякон...но съм сигурен, че Вие не сте чели директно работите им а само коментари на някой съвременен учен.

Забравихте за пореден път да ми отговорите на елементарните въпроси
1. Как така аварите, които се "появяват" през 6-ти век носят ризници ползвани от траки и скити през 5-ти век преди Христа? Това е около 1000 години по-рано. Аварските лъкове, мечове и върхове на стрели се срещат в Източна Европа 1000 години преди "появата" на аварите.

2. Защо аварите погребват мъртвите си по скитски и тракийски обичай? Жертването на кон в гроба на благороднки се практикува на Балканите още през Бронзовата епоха.

3. Къде се изпаряват споменатите през 2-ри век от К.Птолемей аварини, в чийто земи след 4 века царстват аварите.

Страх ли Ви е да признате, че нямате обяснение:)

цитирай
107. letopisec - 104. germantiger - ...
14.01.2012 10:26
така е, прав си...не може всички "води" да са нашата "вода"...По отношение на аварите е писано малко, но мога да препоръчам Прицак...Тигре, честита Новата 2012 и от мен. Да си жив и здрав, културният тон и липсата на научна надменност, са неща, които трябва да учим от теб...
цитирай
108. germantiger - ...
14.01.2012 13:09
sparotok написа:
Тигре, първо - За много години! Здраве и късмет!

Шотландците наистина нямат много общо с българите, но една малка група от тях носи гени типични за Балканите. Тъй като в Ирландия ( от там идват шотландците в Британия през 4-ти и 5-ти век) има доста находки типични за Тракия, то може да се предлопожи, че древната благородническа прослойка на шотландците е от балкански произход.

Що се отнася до Бавария, нея я познавам добре. Баварците може да имат малко келтска и балканска кръв, но като цяло са германци. Лични имена, обичаи, култура ...са безспорно германски.


Може би, за първи път съм абсолютно (както казват до йота) съгласен в теб с написания твой рекоментар!

Не се съмнявам нито за Ирландия, нито за Шотландия, че и за Бавария, вероятно тук-таме и за южен "италиански" в наличие на И/ИЛИ скитско/тракийско/българско.
цитирай
109. get - - Прощавай, не съм желал да прозвуча обидно ?!
17.01.2012 01:43
letopisec написа:
Никъде и никой източник не нарича ефталитите "абари", това са само твои фантасмагории, при това гарнирани с доза надменност към мен какво да чета, а Гет още Еклисиаст е казал, че многото четене - и явно безразборно като твоето - е вредно....

- Но ти посочвам, какво става в средна Азия непосредствено преди появата на аварите в прикавказието и Дунав ??
- Сравни данните(датите) ... после извеждай етносност "тюрки" на аварите !! ... повтарянето на становища, на други писали по въпроса преди теб - това автоматично не предава достоверност на цитираните от нас изводи ??!
- Отново ти обръщам внимание, в иранските източници, се твърди, че преди падането на държавата на ефталитите ... тюрки в Средна азия - Няма !! ... това става след това !! ... от тук и смущаващото здравият разум твърдение, че Истеми гони собствената си армия, която "избягала" от него !!?
- Но явно, ще трябва да го разработя в блога си, този двусмислен исторически момент ?!
- Допълвам, тъй като бях пропуснал последващият ти пост летописец - На никого не подсказвам !! ... отново акцентувам, че прибързано извеждаш "тюркското" на аварите !! ... Второ, те за мен не са етнос а на практика армия или военни формирования(остатъци) от по-голяма армия !
:))) - тук по този пункт определено разсъжденията ми се разминават с тези на Спараток !!
- Обяснявам, че кушаните и по-късните ефталити, които изграждат държави и доминират в средна Азия(към разглежданият период), по произход са скити-сака или по-точното, от европейско-арийски произход(сега само да не събудя аналогии с расовите теории от 20 век ?) !
цитирай
110. анонимен - - Още едно допълнение до "Летописец" и четещите тези редове ... за да не останем с ...
17.01.2012 13:52
... впематлението, че се води една изпразнена откъм съдържание полемика ?!!
- През 791 г. франките провеждат крупно настъпление в територията на аварите. Там в близост до р.Сава . Франкските войски се движели в две колони; първата оглавявана от Карл Велики; втората била оглавявана от сина му Пипин. В описанието на този поход, се сочи, че завзели укреплението "ХРИНГ" на аварски на последните !!
- Столицата(укреплението на същата в Трансилвания) също носи наименование "хринг" ??! Специалистите проучвали етимологията на думата я свързват със старосканд. hringr, англосакс. hring, нем. Ring „пръстен“ (герм. *hringa- < ие. *krengh-). "Източно европейското" по своя характер е КРЪГ документирано в старобългарският, като "кре/инг" със същият смисъл "кръг" или "пръстен" !!
- Да погледнем на турски, как звучи тази дума ?
а) пръстен (накит) - halka, ring, zil sesi, yuzuk(като "у"то, звучи по-близко до бг."ю") но тъй като се среща ринг синоним на пръстен ! - Да видим имат ли аналог на "Кръг"?
б) Кръг - dizi, aral&#305;g&#305; ... от това може да се направи извода, че "ring" е късна и външна заемка в турският !!
- Вероятно, ще бъда апострофиран, че първият аварски каган се казва Баян и това идвало от тюркското "бай" или "бей", което означавало богат-заможен-властващ ... за човек и неговият статус но дали е така ? Дали на тези Тук, територии от по-рано нямаме документирано присъствието на тази дума/корен ??!

- С уважение !
цитирай
111. анонимен - Въпрос
23.07.2012 23:15
Интересно ми е има ли връзка между аварите и хиксосите. На последните столицата им се е казвала Аварис.
цитирай
112. djasika - PROO-Обяви България
30.07.2012 15:27
Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/
цитирай
113. sparotok - Аварис
12.03.2013 12:56
анонимен написа:
Интересно ми е има ли връзка между аварите и хиксосите. На последните столицата им се е казвала Аварис.


Понякога има съвпадения в имената. В Галия има град Аварикум...но не е бил аварски...
цитирай
114. sparotok - !
12.03.2013 13:07
djasika написа:
Безплатен портал за обяви. Ако предлагате или търсите стоки и услуги, това е вашият сайт за обяви, подреден удобно по секции. - http://www.proo-obyavi.bg/


Хубаво, но каква е връзката с темата:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13968084
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031