Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2011 16:56 - СУРВА, БЪЛГАРСКИТЕ СУРВАКАРИ И БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 60130 Коментари: 140 Гласове:
105

Последна промяна: 28.12.2011 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СУРВА, БЪЛГАРСКИТЕ СУРВАКАРИ И БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА

 

 

 

Един от най-древните, а и уникални български обичаи е сурвакарството. То е познато във всички краища на страната ни. Както млади момчета, така и ергени обикалят домовете на близки и познати. Държейки украсени дрянови пръчки сурвакарите  отправят пожелания за богат урожай, богатство, здраве и късмет.  Едва ли има някой, който да не е чувал благословията: “Сурва, сурва година, весела година, златен клас на нива, червена ябълка в градина, едър клас на нива, пълна къща със коприна, голям грозд на лоза, живи-здрави догодина, догодина до амина!”...

Бил съм сурвакарче много пъти и винаги съм се чудел какво означава думата сурва? Питал съм различни хора, а те отговаряха – Ами, така се казва, така са ни учили и нас...Сурва е за здраве, за късмет, за берекет...

 

Особената дума не ми даваше покой дълго време, но попадайки на сведения за боговете на траките изведнъж всичко стана ясно. Преди повече от две хиляди години дедите ни са почитали слънцето. Софокъл свидетелства, че небесното светило е върховния бог на конелюбивите траки. Те са го наричали с различни имена. Някои от тях са Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура...

 

Частицата СУР е имала значение слънце в древния език на нашите предци. От Сур- слънце идва и нашата дума Сурва. Казвайки сурва, дечицата всъщност произнасят едно от имената на нашия най-стар бог! Сурва и Бог са две названия за върховното божество на предците ни – слънцето. Багайос е фригийския бог на светлината, от Багайос идва нашата дума Бог. Свързана е с багра- червен цвят, багря-боядисвам в червено, божур-червено цвете.

 

Имената, с които траките са наричали слънцето са познати и на индо-арийците. На санскрит бага и сур означават слънце. Бага, сура са и думи за бог, божество. За тези, които са запознати с историческите извори този факт не носи объркване. Особените думи не са дошли от Индия на Балканите. Не, точно обратното е вярно. Луций Ариан е пределно ясен пишейки, че тракиецът Дионис е основоположник на религията на индийците. Дионис научава индийците да строят, да обработват земята, да добиват метал. Според римския автор тракиецът Дионис е създателят на индийската цивилизация...Именно мъдрият тракиец дава особените думи за слънце на дравидското население на Индия.

 

За съжаление тези факти се укриват от редица недобросъвестни личности, които се опитват да изкарат дедите ни иранци по произход, а и твърдят, че Сурва е ирански празник. Премълчаването на важни исторически сведения обаче нито е почтено, нито е е присъщо на прогресивната наука. Този метод не допринася изобщо за разкриването на истината за дедите ни и за тяхната вяра. Нужно е да се споменат изворите, в които са дадени подробности за религията на нашите предци...и за имената на божествата им.

 

Пишейки за вярата и обичаите на  старите българи Теофилакт Охридски казва, че поради скитското суеверие те почитали слънцето, луната и звездите, принасяли в жертва и кучета (жертвите на тракийската богиня Зеринтия са кучета).От разговора между княз Омуртаг и гърка Кинамон също разбираме още веднъж, че дедите ни почитат слънцето, луната и звездите. Гръцкия летописец не споменава как точно българите са наричали слънцето, но това може да се разбере сравнявайки с други исторически извори.

 

В писанията си Теофилакт Охридски ( а и много други автори) определя дедите ни като скити- народ обитаващ Добруджа и Черноморските степи от дълбока древност. Скитите обаче са определени като (северен) тракийски народ от Теопомп и Ст.Византийски. Самото име скити е обяснимо на български език. Проф. Г. Ценов бе първия, който показа, че скити е преведено от гърците като скитащи и се обяснява със ст. блг. глагол скытати се – скитам...

 

От Херодот знаем, че скитите наричат бога на слънцето с името Гетосур...Скитското название Гетосур е сродно на тракийските Сурегет, Сургаст, Суротер, Сура...Те пък са древните варианти на нашата дума зора (утренно слънце) имаща диалектна форма зура...

 

Сурва, зора, зарево, зура са различни думи за слънцето възникнали в различни епохи. Името Сурва е останало непроменено защото е било считано за свещено. Когато благославят сурвакарите всъщност отправят молитва към най-древното, а и най-почитаното божество по нашите земи-слънцето. Без него няма топлина, няма здраве, няма живот. Напълно естествено е, че дедите ни са му се кланяли. В по-късни времена се получава така, че основните добродетели на християнството, а именно  честност, истина и почтеност, са и качества на богът на слънцето. Това е довело до синтеза на две религии, който явно е доста успешен, иначе нямаше да може да просъществува в хармония толкова дълго време...

 

За мен няма никакво съмнение, че ние сме потомци на древен балкански народ. Във вените ни тече кръвта на хора, които още в далечното минало са избрали пътя на доброто. Предците ни са тръгнали от примитивното, преминали са през много изпитания и в крайна сметка са се превърнали в носители на светлината. Такива са били векове наред, това е и най-важната част от наследството, което те са ни оставили...Цялото ни народно творчество е пропито с упорит стремеж към позитивното, преклонение към почтеното и възхвала на праведното. Българските песни, обичаи, обреди и предания са отражение на духовния свят на дедите ни.

 

Хубаво е да помним, че сме потомци на народ, който е наричан в миналото най-праведен и честен. Хубаво е да вървим и по стъпките на предците ни. Те са оцелели не само заради физическите си качества, но и благодарение на многото си добродетелите. Именно духовността пази народността.

 

Весело посрещане на Новата година и дано ви посетят сурвакари!:)

 

 




Гласувай:
106



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
28.12.2011 17:02
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. yuliya2006 - КАК ЩЕ ВЗЕМА СУРВАЧКАТА И ЩЕ ТЕ ТУ...
28.12.2011 17:02
КАК ЩЕ ВЗЕМА СУРВАЧКАТА И ЩЕ ТЕ ТУПАМ, ТУПАМ ТА ВСЕ ДА СИ ТУК И ПОСЛЕ ТИХИЧКО ПРИСЕДНАЛА НА ВТОРИЯ РЕД ВЛЯВО ДА ТЕ СЛУШАМ..СЛУШАМ РАЗКАЗВАЧО...

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
3. анонимен - Честита, честита Нова Година ти ...
28.12.2011 17:03
Честита, честита Нова Година ти желая.

А с тези редове е хубаво, всеки да се събужда и заспива, ако искаме да ни има:

"Хубаво е да помним, че сме потомци на народ, който е наричан в миналото най-праведен и честен. Хубаво е да вървим и по стъпките на предците ни. Те са оцелели не само заради физическите си качества, но и благодарение на многото си добродетелите. Именно духовността пази народността."
цитирай
4. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Спароток! Да, "Именно духовността пази народността."
28.12.2011 17:08
"Името Сурва е останало непроменено защото е било считано за свещено. Когато благославят сурвакарите всъщност отправят молитва към най-древното, а и най-почитаното божество по нашите земи-слънцето."

Благодаря ти за този постинг! Тангра обединява в себе си всички земни религии, защото дава живот. Слънцето е земна звезда. Древни български благородници са кръщавали любимите си кучета с това име. Сур! Наистина е свещено за нас.
От сърце ти желая една светла и силна година! На теб и семейството ти щастливи бъднини! Сурва, сурва, весела година и догодина със здраве! Бъдете здрави и честити! И най-важното, Бъдете! Радостни новогодишни дни и весело празнуване!
цитирай
5. mitkaloto - Браво. Навременен постинг. Весело ...
28.12.2011 17:21
Браво.Навременен постинг.Весело посрещане на Нова година.От сега ти казвам НАЗДРАВЕ!!
цитирай
6. kostas - Сурва ,сурва и от мен.. :))) и яка гърбина......:)
28.12.2011 17:27
Щастлива Нова година, на теб и семейството ти. До амина. Поздрави Ник.
цитирай
7. mt46 - Благодаря, приятелю! Поздрави и повече Светлина през Новата година!...
28.12.2011 17:39
Мислех, че "сурва" е свързана със "суров"... Някога майка ми правеше суровакници /сурвакници/ с нарязана и навита цветна хартия /върху черничев клон/ - за мен и брат ми, после за племенниците... Сурвакахме родители, баби, дядовци, други роднини - за здраве и берекет:
"Сурва, сурва, Година!
Весела ви година!
Червени ябълки в градина!
Златен клас - на нива!...
Да сте живи, да сте здрави,
догодина, до амина!"...
цитирай
8. sparotok - сурване
28.12.2011 17:40
yuliya2006 написа:
КАК ЩЕ ВЗЕМА СУРВАЧКАТА И ЩЕ ТЕ ТУПАМ, ТУПАМ ТА ВСЕ ДА СИ ТУК И ПОСЛЕ ТИХИЧКО ПРИСЕДНАЛА НА ВТОРИЯ РЕД ВЛЯВО ДА ТЕ СЛУШАМ..СЛУШАМ РАЗКАЗВАЧО...

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Джулия, за сурването съм съгласен, но си на ред след сина ми:) В момента той си украсява сурвачката:)

Поздрави!
цитирай
9. sparotok - благодаря ти!
28.12.2011 17:49
анонимен написа:
Честита, честита Нова Година ти желая.

А с тези редове е хубаво, всеки да се събужда и заспива, ако искаме да ни има:

"Хубаво е да помним, че сме потомци на народ, който е наричан в миналото най-праведен и честен. Хубаво е да вървим и по стъпките на предците ни. Те са оцелели не само заради физическите си качества, но и благодарение на многото си добродетелите. Именно духовността пази народността."


Благодаря ти! Весело посрещане на 2012!
цитирай
10. sparotok - слънце
28.12.2011 17:50
malchaniaotnadejda7 написа:
"Името Сурва е останало непроменено защото е било считано за свещено. Когато благославят сурвакарите всъщност отправят молитва към най-древното, а и най-почитаното божество по нашите земи-слънцето."

Благодаря ти за този постинг! Тангра обединява в себе си всички земни религии, защото дава живот. Слънцето е земна звезда. Древни български благородници са кръщавали любимите си кучета с това име. Сур! Наистина е свещено за нас.
От сърце ти желая една светла и силна година! На теб и семейството ти щастливи бъднини! Сурва, сурва, весела година и догодина със здраве! Бъдете здрави и честити! И най-важното, Бъдете! Радостни новогодишни дни и весело празнуване!


Слънцето е топлина, стветлина и чистота - качества, без които истинските човешки взамоотношения са невъзможни.

Поздрави!
цитирай
11. sparotok - наздраве!
28.12.2011 17:53
mitkaloto написа:
Браво.Навременен постинг.Весело посрещане на Нова година.От сега ти казвам НАЗДРАВЕ!!


Наздраве!:)
цитирай
12. sparotok - !
28.12.2011 17:55
kostas написа:
Щастлива Нова година, на теб и семейството ти. До амина. Поздрави Ник.


Благодаря ти Ник! Дано 2012 да е щастлива за тебе и близките ти!
цитирай
13. sparotok - сурва
28.12.2011 18:00
mt46 написа:
Мислех, че "сурва" е свързана със "суров"... Някога майка ми правеше суровакници /сурвакници/ с нарязана и навита цветна хартия /върху черничев клон/ - за мен и брат ми, после за племенниците... Сурвакахме родители, баби, дядовци, други роднини - за здраве и берекет:
"Сурва, сурва, Година!
Весела ви година!
Червени ябълки в градина!
Златен клас - на нива!...
Да сте живи, да сте здрави,
догодина, до амина!"...


Приятелю, аз съм бил сурвакар до дванадесетата си година...Хубави времена бяха!
При нас сурвачките се правят от дрянови пръчки, а украсата е най-различна - оцветена вълна, сушени плодове, кравайчета...

Поздрави!
цитирай
14. nikikm - Здравей и
28.12.2011 18:04
поздравления за новия материал.Интересен е.Сякаш всеки път съм изненадан с нещо,но така е,когато научаваш и това ми харесва.Бъди здрав и весели празници на теб и семейството!
цитирай
15. zelas - Статията е чудесна, но изпуска един ...
28.12.2011 18:33
Статията е чудесна, но изпуска един важен момент.

Мисля, че думата съставна и е СуроваКи - последнаца частица "Ки" е също важна. Затова казваме "суроваКари" иначе щеше да е само "суровари".

Сурова Ки тоест Силата на Сур, Силата на Слънцето.

Като Ки = сила, енергия. Според древният български календар новата година е вече започнала и от астрономическа гледна точка е точно така. Силата (Ки) на Слънцето (Сур) започва да нараства, защото денят започва да нараства. В Родопите на рус човек казваме, че е Сур тоест с цвят на слънце - Сурко.

Енергията на Слънцето (СуроваКи) се свързва с мъжкото начало или Ян, от там и наименованието на месеца ЯнУари.

По принцип ритула по суровакарството вече трябваше да е минал и правим голяма грешка, че следваме календара за западналите за тези много важни традиции. За традициите е важно как се изпълняват, но и КОГА. А да оставим настрана, че дори чевствуваме западналият празник на 25 декември, който е само за пари и лъжехристиянстки.

Поздрави за статията
цитирай
16. sparotok - сурвака
28.12.2011 18:56
zelas написа:
Статията е чудесна, но изпуска един важен момент.

Мисля, че думата съставна и е СуроваКи - последнаца частица "Ки" е също важна. Затова казваме "суроваКари" иначе щеше да е само "суровари".

Сурова Ки тоест Силата на Сур, Силата на Слънцето.

Като Ки = сила, енергия. Според древният български календар новата година е вече започнала и от астрономическа гледна точка е точно така. Силата (Ки) на Слънцето (Сур) започва да нараства, защото денят започва да нараства. В Родопите на рус човек казваме, че е Сур тоест с цвят на слънце - Сурко.

Енергията на Слънцето (СуроваКи) се свързва с мъжкото начало или Ян, от там и наименованието на месеца ЯнУари.

По принцип ритула по суровакарството вече трябваше да е минал и правим голяма грешка, че следваме календара за западналите за тези много важни традиции. За традициите е важно как се изпълняват, но и КОГА. А да оставим настрана, че дори чевствуваме западналият празник на 25 декември, който е само за пари и лъжехристиянстки.

Поздрави за статията


Приятелю, Сурваки и мн.число на Сурва-ка, като КА е умалителна наставка.
(девойка-девойки, учителка-учителки).

Не знаех, че по твоя край на русия човек се казва сур, а това си е важно сведение. Благодаря ти!
цитирай
17. ivankalilova - Много ми беше интересно ! Благод...
28.12.2011 18:57
Много ми беше интересно ! Благодаря, Спароток!
Нека през новата година здраве, щастие, късмет те съпътстват занапред!
Много радост и пари - по вода да ти върви! От любов да си пиян и винаги засмян!
Сърдечни поздрави!:)))
цитирай
18. sparotok - благодаря ти!
28.12.2011 19:05
ivankalilova написа:
Много ми беше интересно ! Благодаря, Спароток!
Нека през новата година здраве, щастие, късмет те съпътстват занапред!
Много радост и пари - по вода да ти върви! От любов да си пиян и винаги засмян!
Сърдечни поздрави!:)))


Благодаря ти за хубавите пожелания Ванче! Здравето, щастието и любовта да са винаги в дома ти!
цитирай
19. miaa - Успешна и щастлива Нова 2012 година!
28.12.2011 19:06
Благодаря, за интересната статия,Sparotok!
Здраве и благоденствие на теб и твоето семейство!
цитирай
20. inel379 - Чудесна настройка за предстоящия празник!:)
28.12.2011 19:13
Нека 2012 година е за теб здрава, мъдра и плодоносна!
Малките земни радости да са повече, че те са балсам за душата!
Буден, търсещ и омиротворен бъди, за да постигнеш и най-смелите си мечти!
Веселба и искрен смях да има,
че ни зареждат със светла сила
и енергия неукротима!:)))
цитирай
21. zelas - Не знаех, че по твоя край на русия ...
28.12.2011 19:21
sparotok написа:
[quote=zelas]Приятелю, Сурваки и мн.число на Сурва-ка, като КА е умалителна наставка.(девойка-девойки, учителка-учителки).


Да ама сурвакарите са винаги мъже. Мъжкото начало се свързва със слънцето, огъня. На изток се нарича Ян. А при нас Игнажден (Сур) също е запазен като Ени най вероятно е Ян.

sparotok написа:
Не знаех, че по твоя край на русия човек се казва сур, а това си е важно сведение. Благодаря ти!


Обадих се да потвърдят, малко съм сгрешил, означава рижав, червеникав (също и сиво-кафяв), което си е пак свързано със слънцето.

Има песен "Сурко е пиле шарено".

Сурвен -> Червен

Също и в друга песен

И си язди сур-елена,
Сур елена шестокрилец;
Стремени й зелен гущер,
Юзда й люта змия,
Я камшик й усойница.

Най-късият ден на годината 22.12 Игнажден също се нарича Сур. Според мен тогава или на следващия ден е когато трябва да се прави сурвакарството.
цитирай
22. silwiqna - Сурва Нова 2012 Година!
28.12.2011 19:22
За всички ни да бъде много успешна и по-добра!
цитирай
23. hristo27 - Още веднъж ти пожелавам - Весело ...
28.12.2011 19:36
Още веднъж ти пожелавам - Весело посрещане на Новата 2012 година!
цитирай
24. sparotok - !
28.12.2011 19:51
nikikm написа:
поздравления за новия материал.Интересен е.Сякаш всеки път съм изненадан с нещо,но така е,когато научаваш и това ми харесва.Бъди здрав и весели празници на теб и семейството!


Весели празници на тебе и близките ти! Здраве и късмет!
цитирай
25. sparotok - !
28.12.2011 19:53
miaa написа:
Благодаря, за интересната статия,Sparotok!
Здраве и благоденствие на теб и твоето семейство!


Благодаря ти Марина!
Бог да дари тебе и близките ти със здраве, щастие и любов!
цитирай
26. sparotok - оригинално
28.12.2011 19:54
inel379 написа:
Нека 2012 година е за теб здрава, мъдра и плодоносна!
Малките земни радости да са повече, че те са балсам за душата!
Буден, търсещ и омиротворен бъди, за да постигнеш и най-смелите си мечти!
Веселба и искрен смях да има,
че ни зареждат със светла сила
и енергия неукротима!:)))


Благодаря ти за оригиналното пожелание!:)
Нека домът ти винаги да е изпълнен с радост!
цитирай
27. sparotok - прав си
28.12.2011 19:56
zelas написа:
sparotok написа:
[quote=zelas]Приятелю, Сурваки и мн.число на Сурва-ка, като КА е умалителна наставка.(девойка-девойки, учителка-учителки).


Да ама сурвакарите са винаги мъже. Мъжкото начало се свързва със слънцето, огъня. На изток се нарича Ян. А при нас Игнажден (Сур) също е запазен като Ени най вероятно е Ян.

sparotok написа:
Не знаех, че по твоя край на русия човек се казва сур, а това си е важно сведение. Благодаря ти!


Обадих се да потвърдят, малко съм сгрешил, означава рижав, червеникав (също и сиво-кафяв), което си е пак свързано със слънцето.

Има песен "Сурко е пиле шарено".

Сурвен -> Червен

Също и в друга песен

И си язди сур-елена,
Сур елена шестокрилец;
Стремени й зелен гущер,
Юзда й люта змия,
Я камшик й усойница.

Най-късият ден на годината 22.12 Игнажден също се нарича Сур. Според мен тогава или на следващия ден е когато трябва да се прави сурвакарството.


Пламене, имаш право, сурвакарството трябва да е на 23-ти декември...но какво да се прави, доста са ни поомотали...
цитирай
28. get - - "Appendix of Probus", е един палимпсест на Instituta Artium(3 в.), в който се казва ... !!
28.12.2011 19:57
... "coluber non colober" ! - над смисъла на какво ли се е мъчил античният граматик, да ни обяснява че, "змията не е колобър" ?? ... Та нали КОЛОБЪР - Било прабългарска дума, със значение на шаман, който се молел на Тангра ??! :)) ... Този Тангра ... да не е случайно старобългарското фолклорно "Турме" ??
"Й. Ковачев съобщава следното: "Представите за вида на слънцето(коледното - б.м.) може да се разделят на две: докато според едните то е човек на име Горчо или пък "турме" (малко биче) ... от там е и семантиката с юн"ак ... младо биче !! - тези, които са сурвакари задължително са млади, неомъжени от мъжки пол !! ... или пак се върнахме на понятия, като "юн"-"юница"-юнона ??!
ОЩЕ МАЛКО ФОЛКЛОР ! "БОЖИЧ - БЪДНЯК" ?!
"На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък(неженен), носел го в къщи и го палели в огъня.
- Дървотото е СУРово (б.моя) !!
"Представите за вида на слънцето може да се разделят на две: докато според едните то е човек на име Горчо или пък "турме" (малко биволче) или даже изобщо "живо същество" - другите си го представят като неодушевен предмет и то като гумно, тепсия, турта (пита хляб), кравай, търкало(колач), връшник, голяма тава, огнено кълбо или вълмо". Въпреки многобройните представи за него, "най-широко е разпространено вярването, че то е живо същество, най-вече човек (момък)... и като такъв има нужда от къща, храна, сън, жена, роднини, а също му се приписват и някои човешки слабости. "Така например то често бива нервозно, разсърдено, завижда на другите, нуждае се от слава и похвали и затова се явява да конкурира юнаци, хубавици и др."

- В заключение се питам на глас ?? - Е как така дошлите ни деди, през 8-ми век от Памир, са открили такива древни празници със палеобалкански характер ??
цитирай
29. sparotok - дано
28.12.2011 19:58
silwiqna написа:
За всички ни да бъде много успешна и по-добра!


Дано Силви, чул те Господ!
Здравето и щастието да са винаги в дома ти!
цитирай
30. sparotok - !
28.12.2011 19:59
hristo27 написа:
Още веднъж ти пожелавам - Весело посрещане на Новата 2012 година!


За едно добро пожелание винаги има място.
Весело посрещане на 2012-та, здраве и късмет приятелю!
цитирай
31. bgwest - На всички....
28.12.2011 20:31
...Честита Ви Коледа,много Здраве,Щастие и Радост пожелавам....Весело посрещане на Новата година!

Успех,Здраве,Щастие за Спароток пожелавам!Сурва и Наздраве!!!!!
цитирай
32. nikikm - 15. zelas - Статията е чудесна, но изпуска един ...
28.12.2011 20:47
Аз,като човек от народа,няма твърде да му задълбавам,но ще говоря по смисъл и вродено,инстинктивно, разбиране.Ки-"Чи"-ала бала,научен труд за пирон,дето му викат гвоздей.Сурваки се казва и Ки е нещо,като препотвърждение,окончание на нещо.В случая СУРва е важно. Я да вземем Белянки ,белене на царевица,Седенки и пр.Там, това китайско Чи да не е тайнствено и изотерично понятие за сили!Да слезем на земята,няма по-правилно решение и по-здрава основа!Зелка,без сръдни!
цитирай
33. sparotok - !
28.12.2011 21:05
bgwest написа:
...Честита Ви Коледа,много Здраве,Щастие и Радост пожелавам....Весело посрещане на Новата година!

Успех,Здраве,Щастие за Спароток пожелавам!Сурва и Наздраве!!!!!


Благодаря ти!
Здраве и късмет!
Сурва и наздраве!:)
цитирай
34. magnoliya - Сурва . . .
28.12.2011 22:40
От постинга става ясно, че българските сурвакари са призвани от Бога-Слънце да благославят човека, който е докоснала здравата дрянова клонка.
Поздрави за поста! Беше ми много интересно!
Приятно посрещане на Новата 2012 година!
цитирай
35. tota - Павел,
28.12.2011 23:11
Какво ли не разкриват тайните на думите и обредите? В моето детство сурвакахме. Всеки дом отваряше вратите си за сурвакари. Задължително освен даровете имаше паричка за всеки сурвакар. Сурвачките ни бяха от дряново дърво - тук -там украсени. Задължително сурвакахме цялото семейство, но най -напред стопанина на къщата. Наричанията бяха: Сурва, сурва, весела година, догодина, догодина до до амина!!

Да бъде, светлина!!

На теб и твоето семейство - здраве, творчески успехи и щастие!!
цитирай
36. drakulla - Весело посрещане,
28.12.2011 23:26
Отново съм много доволен, защото отговори на един от въпросите, които и аз съм си задавал.
цитирай
37. kasnaprolet9999 - И аз си мислих, че сурва произлиза от ...
29.12.2011 00:35
И аз си мислих, че сурва произлиза от сурова, но някак не ми се връзваше с останалите пожелания, хем сурова, хем весела. Мислех си, че вероятно се има предвид сурова зима, за да има урожай през лятото.Благодаря ти за инфото. Трябваше да ти подаря сурвачка, а не дядо Коледа, ама така дойде за всички с буквата S:)))
цитирай
38. aleksibg - http://diagnosa. net/diagnos...
29.12.2011 02:17
http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-4
виж тука какво пише за скитите
цитирай
39. tili - Сурва, сурва,
29.12.2011 08:15
озарена да е Новата година за всички ни!
Привет:)
цитирай
40. estolodu - Мислех, че "сурва" е ...
29.12.2011 08:57
mt46 написа:
Мислех, че "сурва" е свързана със "суров"... Някога майка ми правеше суровакници /сурвакници/ с нарязана и навита цветна хартия /върху черничев клон/ - за мен и брат ми, после за племенниците... Сурвакахме родители, баби, дядовци, други роднини - за здраве и берекет:
"Сурва, сурва, Година!
Весела ви година!
Червени ябълки в градина!
Златен клас - на нива!...
Да сте живи, да сте здрави,
догодина, до амина!"...

Спароток наистина спомена в един свой постинг, че сур има значение на суров, зелен, млад, неопитен.
цитирай
41. voinov50 - Павка :)
29.12.2011 09:16
Весели празници за теб и обичните ти хора :)))
цитирай
42. iliada - Сурвакари Хей, другари с...
29.12.2011 09:38
Сурвакари

Хей, другари
сурвакари!
Хей, юнаци
със калпаци!

Дрян е цъфнал на поляна
с чудно хубава премяна:
всяка клонка позлатена,
всяка пъпка посребрена
с бял варак и мразовина.
Сурва, весела година!…
Едро жито по хамбари,
тлъсти агнета в кошари,
руйно вино по мазите,
мед и восък по пчелите;
пълна къща със имане –
мир и обич да настане,
да живеят като братя
всички хора по земята,
че земята е градина…
Сурва, весела година,
до година, до амина…
цитирай
43. sparotok - !
29.12.2011 09:38
voinov50 написа:
Весели празници за теб и обичните ти хора :)))


Благодаря ти приятелю!

Весело посрещане на 2012-та! Дано да е добра за всички ни!
цитирай
44. sparotok - прекрасен стих
29.12.2011 09:40
iliada написа:
Сурвакари

Хей, другари
сурвакари!
Хей, юнаци
със калпаци!

Дрян е цъфнал на поляна
с чудно хубава премяна:
всяка клонка позлатена,
всяка пъпка посребрена
с бял варак и мразовина.
Сурва, весела година!…
Едро жито по хамбари,
тлъсти агнета в кошари,
руйно вино по мазите,
мед и восък по пчелите;
пълна къща със имане –
мир и обич да настане,
да живеят като братя
всички хора по земята,
че земята е градина…
Сурва, весела година,
до година, до амина…


Прекрасен стих приятелко! Благодаря ти!
цитирай
45. sparotok - омоними
29.12.2011 09:43
estolodu написа:
mt46 написа:
Мислех, че "сурва" е свързана със "суров"... Някога майка ми правеше суровакници /сурвакници/ с нарязана и навита цветна хартия /върху черничев клон/ - за мен и брат ми, после за племенниците... Сурвакахме родители, баби, дядовци, други роднини - за здраве и берекет:
"Сурва, сурва, Година!
Весела ви година!
Червени ябълки в градина!
Златен клас - на нива!...
Да сте живи, да сте здрави,
догодина, до амина!"...

Спароток наистина спомена в един свой постинг, че сур има значение на суров, зелен, млад, неопитен.


Чувал ли си за омонимите? Това са думи, които са еднакви по звучене, но различни по смисъл:)

мед
пчелен мед
металът мед
коса
коса на човек
коса за косене
вила
сечивото вила за събиране на сено или слама
постройката вила (предназначена за почивка)
ко̀ла
печатна ко̀ла (също издателска, авторска)
напитката ко̀ла (Pepsi, Coca-Cola)
раничка
умалително от рана
умалително от раница
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC
цитирай
46. sparotok - !
29.12.2011 09:44
tili написа:
озарена да е Новата година за всички ни!
Привет


Дано Лили, дано! Здраве, щастие и късмет!:)
цитирай
47. sparotok - регистрация
29.12.2011 09:46
aleksibg написа:
http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-4
виж тука какво пише за скитите


Алекси, благодаря ти за линка, но не мога да прочета материла. Изисква се регистрация, а аз изобщо не ги обичам тези неща, блога ми стига.

Поздрави!
цитирай
48. sparotok - сурвачка
29.12.2011 09:54
kasnaprolet9999 написа:
И аз си мислих, че сурва произлиза от сурова, но някак не ми се връзваше с останалите пожелания, хем сурова, хем весела. Мислех си, че вероятно се има предвид сурова зима, за да има урожай през лятото.Благодаря ти за инфото. Трябваше да ти подаря сурвачка, а не дядо Коледа, ама така дойде за всички с буквата S:)))


Ще съм ти благодарен за сурвачката! Така ще си спестя време с търсене на хубава дрянова пръчка:)

Сега се сетих, че с дряновите кори се лекува пародонтоза...която уж е нелечима.

Весели празници!
цитирай
49. sparotok - !
29.12.2011 09:56
drakulla написа:
Отново съм много доволен, защото отговори на един от въпросите, които и аз съм си задавал.


Весело посрещане на 2012-та!
цитирай
50. sparotok - !
29.12.2011 10:10
tota написа:
Какво ли не разкриват тайните на думите и обредите? В моето детство сурвакахме. Всеки дом отваряше вратите си за сурвакари. Задължително освен даровете имаше паричка за всеки сурвакар. Сурвачките ни бяха от дряново дърво - тук -там украсени. Задължително сурвакахме цялото семейство, но най -напред стопанина на къщата. Наричанията бяха: Сурва, сурва, весела година, догодина, догодина до до амина!!

Да бъде, светлина!!

На теб и твоето семейство - здраве, творчески успехи и щастие!!


Благодаря ти Ати!

Весело посрещане на Новата година!:)
цитирай
51. sparotok - !
29.12.2011 10:12
magnoliya написа:
От постинга става ясно, че българските сурвакари са призвани от Бога-Слънце да благославят човека, който е докоснала здравата дрянова клонка.
Поздрави за поста! Беше ми много интересно!
Приятно посрещане на Новата 2012 година!


Благодаря ти! Светла и щастлива 2012!
цитирай
52. brig - Суровачката е жезъла на Хермес, ...
29.12.2011 10:26
Суровачката е жезъла на Хермес, украсена е с продукция, която ритуално се измолва да се увеличи през новото Слънце.(вълна-повече овце, кравайчета-повече жито и т.н.)

Успешна нова Слънчева година Спароток
От един Сур(рижо-кестеняв) Българин от Пирин.
цитирай
53. aqualia - Весели празници и Щастлива нова година, Павле!
29.12.2011 10:27
От сърце ти желая здравето и огънят винаги да са с теб! Любов, радост и светлина за теб и близките ти!

И този ти постинг е вдъхновяващ за мен!
цитирай
54. urilozev - Даването на познанието
29.12.2011 12:51
си е работа на "учител".Виж вземането им зависи от всеки човек.Та благодаря ти за даденото знание.Май наистина преди 40 и кусур години сурвакахме около 23, 24.Щастлива Нова година sparotok, на теб и твоите хора.
цитирай
55. gotenia70 - На всички Българи...
29.12.2011 13:08
пожелавам Весели празници!
Спароток,благодарско за наистина прекрасния постинг!
И с пожелание през тази година да издадеш най-накрая тази книга!
НАЗДРАВЕ!!!
цитирай
56. get - - СУРВА, БЪЛГАРСКИТЕ СУРВАКАРИ и ... БОЖЕСТВЕНАТА СВЕТЛИНА ??!
29.12.2011 14:34
sparotok написа:
aleksibg написа:
http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%B7%D0.... D0%B8-4
виж тука какво пише за скитите


Алекси, благодаря ти за линка, но не мога да прочета материла. Изисква се регистрация, а аз изобщо не ги обичам тези неща, блога ми стига.
Поздрави!


На западният бряг на Бенгалския залив има една страна ? Нарича се Орис(и)я ! Там се говори език със странно име "ория" ? ... който от септември 2011 г. официално се нарича "език Ойда".
Още по-странното е че, тази страна в миналото се е наричала Ойдиша ??
- Там на 65 км. от провинциалната столица Bhubaneshwar има храм на Слънцето-Сурия !!
- Тук ще спра, за да попитам !
- Какво означава на съвременен български думичката Сур ... която срещаме, като епитети за Елен, Юнак и Слънце ?? ... употребяванa също и в по-усложнената му форма, като Саура/сауро ?? - През средновековието, какви трансформации настъпват и каква е предположителната съдба на Саура/Сара вариращо от "господарка-принцеса" до Zohar, Zorah, Zorana ... а сетете се, от какъв произход пишат, да са последните две ... Разбира се от ... "славянски" и със значение "зора", "заря" ... нещо като Аурора ?!! :)

- Всичко това, дали няма да ни отведе до Сака ... скитите, които са и гети ??!

- Дали това няма да ни отведе до сака, които според Херодот Book VII, 64; персите, са наричали така граничещите с тях скити ?!
- Според Pliny "Старият" намиращите се по на север Скити, персите ги наричали Saka suni , тоест Сакски или Скитски синове !! ... Има също асирийски запис, че през VІІ в. ВС, те са водили кампания срещу сака-скити, които те наричат Ashkuza or Ishhuza ... твърде интересно, тъй като наследниците на хазарите ... съвременни евреи се самонаричат "ашку-ешкиназим" ??! ... Какво четем в стари еврейски(?) текстове ! " ... the Ashkuz (Ashkenaz) are considered to be a direct offshoot from the Gimirri (Gomer) ... "

- Това е ... ! - Малка част от неназованата истина :))

- Нека да ви е Честита, Новата година !!

... и-и-и нека, като едни добри Сури Юнаци надбягаме Слънцето ?!! :))

"Похвали се Добър юнак
вечер, вечер на кладенец,
че си има добра коня,
добра коня чер гарвана -
за ден земя обиходя,
обиходя й пак доходя.
Отде го зачу Ясното слънце,
отговаря Ясното слънце:
- Ой те тебе, Добър юнак,
хайде с тебе на обзалог:
ако мене ти надминеш,
ще ми кердосаш милата сестра,
милата сестра Ясната звезда,
я аз тебе ку надмина,
ще ти взема добра коня! ..."

от с.Аспарухово - варненско ... ЕРКЕчлийско :))
цитирай
57. podvodni - Сур - Слънце - Бог - Болг - Богаре- ...
29.12.2011 15:21
Сур - Слънце - Бог - Болг - Богаре- Болгаре - Болгари - Българи
Сиреч - Богоизбрани, Божествени, Божи народ
Весело посрещане на последната от старото , и първата на новото!
цитирай
58. monna - Спароток, винаги съм чувствал с...
29.12.2011 15:29
Спароток, винаги съм чувствала силата на Светлината, може би защото съм с име
на цвете, знам ли!? И блогът ми е с този надслов...
Топло и светло да ти е и много празнично, радетелю на българщината!!!
Сурва...
цитирай
59. bven - Весели и честити Празници, Спароток! Наздраве за всички и България!
29.12.2011 15:50
Сурвакари

Хей, другари
сурвакари!
Хей, юнаци
със калпаци!

Дрян е цъфнал на поляна
с чудно хубава премяна:
всяка клонка позлатена,
всяка пъпка посребрена
с бял варак и мразовина.
Сурва, весела година!…
Едро жито по хамбари,
тлъсти агнета в кошари,
руйно вино по мазите,
мед и восък по пчелите;
пълна къща със имане –
мир и обич да настане,
да живеят като братя
всички хора по земята,
че земята е градина…
Сурва, весела година,
до година, до амина…
цитирай
60. vostroto - :)Sparotok
29.12.2011 15:51
Интересна статия!
И аз не знаех, че означава това, а колко съм се чудил, също:)
А тази дума си имала обяснение, и то повече от чудесно отвсякъде!
Весело посрещане на Новата Година, и Сурва да е!:)
С най-добри пожелания за теб, и семейството ти!
цитирай
61. kasnaprolet9999 - Дадено. Понеже не мога да променя ...
29.12.2011 17:03
Дадено. Понеже не мога да променя постинга, където ти се е паднал дядо Коледа ти давам линк за една сурвачка, която е много истинска, направена е от дрян.
http://www.vsekiden.com/109037/survachkata-rekordno-skapa/
цитирай
62. nikikm - 55. watchtowerman - Приятелю...
29.12.2011 19:42
Кур ти е в мозъка на тебе,а може и на друго място,че такива като теб ги обичат тези неща.Щях да те питам защо свиниш темата,ама то от свиня какво да чакаш?
цитирай
63. get - - Хаха-хах ! - watchtowerman, това вероятно го видяхте от "Кулата на Цион" ... съдейки по ...
29.12.2011 20:41
... нейма ви ... най-вероятно - Да ?!!! :)))
watchtowerman написа:
На невежа ли се правиш! Или се илюминатски хитрец?
Защо не изкараш тезата докрай?
Че "Сур" произлиза от по-древното "Кур". Няма начин да не го знаеш това!!! Ама защо го прикриваш? Дали защото ОЩЕ НЕ МУ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО да го разкриваш?! Да! "Простолюдието" още не е ГОТОВО да го възприеме..Още не е "обработено" достатъчно за да го възприеме без сътресения. Още не сте "изчистили" християнския му Морал... Защото как би изглеждала перспективата след време?!
Вместо "Сурва, Сурва" ще се се поздравява с "Курва, Курва"...Защо мислиш, че не знаем произхода на българското "Кур" ?!
И с какво "с(к)уровакат" "с(к)уровакарите"?! С дрянови пръчки, тояги, най-гъвкавата дървесна имитация на "С(К)ура"! Казват, "с(к)уровакали" гърбовете. ...
"С(К)урва, с(к)урва", приятелю! И плодовита нова"с(к)урвенско-илюминатско-езическо-сатанинска година! И не се заблуждавай, приятелю, защото "Сур"-а няма да бъде и това, което премълчаваш пред стадото, и за което предстои да пишеш, и заради което получаваш плата. А ще бъде един голям "С(К)ур" за всички "ку(ке)рски" играчи...


- Това в което ни обвинихте не е наше на българите !! - това са пропагандните доводи на тези, които опорочиха и продължават да опорочават изначалната Вяра !! ... Тая пък думичка произхожда от в-Яра ... тоест от ЕР(ът), който е и Ерми, Гърмен и КА-А-АР от там е и производната КАРам не вашето К...рам !! :))) ... Хехе, което е възприето и от вашите адепти ... дето издигали "куруси" на Белият бог :))) но белият бог преди стане "бял", се нарича и "Карн"-Чарн-Кер-Тер и т. н.
- Илюминатите са деца на Цион, който от създаването си се бори с Бел-о-Бога !!??
- Хм, явно прекалявате с четенето на адвентистка литература или по-лошо друга ... на такива църкви, които уж по име са християнски но прибавят и едно "ционистки" ??

- Не прибързвай да обвиняваш приятел, да не паднеш в капана на доводите, от които тръгна да обвиняваш ??! :))

от Гет ктист
цитирай
64. sparotok - сурвачка
29.12.2011 21:23
kasnaprolet9999 написа:
Дадено. Понеже не мога да променя постинга, където ти се е паднал дядо Коледа ти давам линк за една сурвачка, която е много истинска, направена е от дрян.
http://www.vsekiden.com/109037/survachkata-rekordno-skapa/


Сурвачката наистина е хубава, но и доста скъпа. Направих на сина ми една, която е още по-хубава и ми струваше само малко скитане. Ябълки и оцветена прежда си имам.

Поздрави!
цитирай
65. sparotok - !
29.12.2011 21:24
vostroto написа:
Интересна статия!
И аз не знаех, че означава това, а колко съм се чудил, също:)
А тази дума си имала обяснение, и то повече от чудесно отвсякъде!
Весело посрещане на Новата Година, и Сурва да е!:)
С най-добри пожелания за теб, и семейството ти!


Нека бъде Светлина приятелю!
Здраве и щастие за теб и близките ти!
цитирай
66. sparotok - !
29.12.2011 21:25
bven написа:
Сурвакари

Хей, другари
сурвакари!
Хей, юнаци
със калпаци!

Дрян е цъфнал на поляна
с чудно хубава премяна:
всяка клонка позлатена,
всяка пъпка посребрена
с бял варак и мразовина.
Сурва, весела година!…
Едро жито по хамбари,
тлъсти агнета в кошари,
руйно вино по мазите,
мед и восък по пчелите;
пълна къща със имане –
мир и обич да настане,
да живеят като братя
всички хора по земята,
че земята е градина…
Сурва, весела година,
до година, до амина…


Страхотна благословия за Сурва, благодаря ти!

Здраве, щастие и любов!
цитирай
67. sparotok - !
29.12.2011 21:26
monna написа:
Спароток, винаги съм чувствала силата на Светлината, може би защото съм с име
на цвете, знам ли!? И блогът ми е с този надслов...
Топло и светло да ти е и много празнично, радетелю на българщината!!!
Сурва...


Благословена си щом чувстваш силата на светлината!

Здраве, щастие и любов ти желая!
цитирай
68. sparotok - богоизбрани
29.12.2011 21:28
podvodni написа:
Сур - Слънце - Бог - Болг - Богаре- Болгаре - Болгари - Българи
Сиреч - Богоизбрани, Божествени, Божи народ
Весело посрещане на последната от старото , и първата на новото!


Божият храм и дом е човешката душа. Бог избира само чисто място!

Весело посрещане на 2012!
цитирай
69. sparotok - Сурва!
29.12.2011 21:30
gotenia70 написа:
пожелавам Весели празници!
Спароток,благодарско за наистина прекрасния постинг!
И с пожелание през тази година да издадеш най-накрая тази книга!
НАЗДРАВЕ!!!


Благодаря ти! Дано Бог да помага!

Весели празници, здраве и любов!
цитирай
70. sparotok - крадецът вика -дръжте крадеца!
29.12.2011 21:46
watchtowerman написа:
На невежа ли се правиш! Или се илюминатски хитрец?
Защо не изкараш тезата докрай?
Че "Сур" произлиза от по-древното "Кур". Няма начин да не го знаеш това!!! Ама защо го прикриваш? Дали защото ОЩЕ НЕ МУ Е ДОШЛО ВРЕМЕТО да го разкриваш?! Да! "Простолюдието" още не е ГОТОВО да го възприеме..Още не е "обработено" достатъчно за да го възприеме без сътресения. Още не сте "изчистили" християнския му Морал... Защото как би изглеждала перспективата след време?!
Вместо "Сурва, Сурва" ще се се поздравява с "Курва, Курва"...Защо мислиш, че не знаем произхода на българското "Кур" ?!
И с какво "с(к)уровакат" "с(к)уровакарите"?! С дрянови пръчки, тояги, най-гъвкавата дървесна имитация на "С(К)ура"! Казват, "с(к)уровакали" гърбовете. Истината е, че древността са ""с(к)уровакали продължението на гърбовете". Най-вече на моми и невести, за плодовитост...Не напразно и коледари и производното от тях - кукери, имат на пояса или държат в ръка тояжка,обагрена в червено, символ на Фалос-а, извършил оплождането на момите(невестите).
"С(К)урва, с(к)урва", приятелю! И плодовита нова"с(к)урвенско-илюминатско-езическо-сатанинска година! И не се заблуждавай, приятелю, защото "Сур"-а няма да бъде и това, което премълчаваш пред стадото, и за което предстои да пишеш, и заради което получаваш плата. А ще бъде един голям "С(К)ур" за всички "ку(ке)рски" играчи...


Истинския християнин не познава злобата и гнева, тези качества са от оня, другия -вечния лъжец и измамник.

Не случайно Св. Яков казва - "Обаче нека всеки човек да бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи, защото човешкият гняв не върши Божията правда.

Кой от вас е добър и разумен. Нека показва своите дела чрез добрия си живот, с кротостта и мъдростта си. Но ако в сърцето си имате горчива завист и крамолничество, не се хвалете и не лъжете против истината.

Това не е мъдрост, която слиза отгоре, но е земна, животинска и бесовска, защото където има завист и крамолничество, там има бъркотия и всякакво зло нещо...”

Хитрия мошеник може да се крие дълго време и да заблуди мнозина, но ще дойде време да се издаде, защото мерзостта, цинизма, грубостта и злобата изпълват сърцето му
цитирай
71. sparotok - прав си
29.12.2011 21:49
urilozev написа:
си е работа на "учител".Виж вземането им зависи от всеки човек.Та благодаря ти за даденото знание.Май наистина преди 40 и кусур години сурвакахме около 23, 24.Щастлива Нова година sparotok, на теб и твоите хора.


Прав си, Сурва трябва да е по Коледа!

Добра и щастлива Нова година приятелю!
цитирай
72. sparotok - !
29.12.2011 21:57
aqualia написа:
От сърце ти желая здравето и огънят винаги да са с теб! Любов, радост и светлина за теб и близките ти!

И този ти постинг е вдъхновяващ за мен!


Благодаря ти приятелко!
Желая на тебе и семейството ти здраве, щастие и любов!
цитирай
73. sparotok - !
29.12.2011 21:58
brig написа:
Суровачката е жезъла на Хермес, украсена е с продукция, която ритуално се измолва да се увеличи през новото Слънце.(вълна-повече овце, кравайчета-повече жито и т.н.)

Успешна нова Слънчева година Спароток
От един Сур(рижо-кестеняв) Българин от Пирин.


Весела и добра 2012-та! Поздрави на Пирин!
цитирай
74. 4aiotgluhar4e - Честита Коледа, Спароток!
30.12.2011 00:10
Желая ти здрава и успешна 2012-та, обич и късмет за теб и хората, които обичаш :)
цитирай
75. bulgarinut57 - НАШИЯТ РОД Е ТОЗИ .....
30.12.2011 01:07
"Божият храм и дом е човешката душа. Бог избира само чисто място!"

БОГ избира ЧИСТИТЕ ЧОВЕШКИ души !
БОГ е духовна чистота !
Нашия дух е божественото в нас !
Другото е вятър и мъгла !!!

СУРВА ГОДИНА, БЪЛГАРЕ !
цитирай
76. zelas - Освен, че сурвакарсвтото вече т...
30.12.2011 13:15
Освен, че сурвакарсвтото вече трябва да е минало, Българската нова година също е вече започнала.

Колкото повече се поздравяваме с тази "новата" нова година, която няма никаква връзка с природните сезони, толкова повече затвърждаваме лъжите и затриваме старата истинска традиция.

Традициите освен, че трябва да се спазват според старите обичаи, но и също така е много важно да се изпълняват в определено време. В противен случай не хващат декиш!

Мисля, че Павел като човек с някаква тежест тук трябва да поведе крак и да започнем да спазваме каледара такъв какъвто дедите са го записали.

Така, че няма да ви честитя тази нова година, защото тя не е нашата, да си я празнуват западналите.
цитирай
77. monaliza121 - Весело посрещане на Нова година, ...
30.12.2011 15:00
Весело посрещане на Нова година, Спароток!:))
цитирай
78. anastasiia - Толкова е хубаво!... Да вървим по стъпките на предците ни...
30.12.2011 18:25
А и този хубав обичай "Сурва". Много интересни неща прочетох! Благодаря ти!
Нека ти е пълно със светлина! Щастлива Нова година ти пожелавам!
И все така да ни водиш по светлите пътеки на духовността!...
цитирай
79. demokrat63 - Мислех, че "сурва" е ...
30.12.2011 20:31
estolodu написа:
mt46 написа:
Мислех, че "сурва" е свързана със "суров"... Някога майка ми правеше суровакници /сурвакници/ с нарязана и навита цветна хартия /върху черничев клон/ - за мен и брат ми, после за племенниците... Сурвакахме родители, баби, дядовци, други роднини - за здраве и берекет:
"Сурва, сурва, Година!
Весела ви година!
Червени ябълки в градина!
Златен клас - на нива!...
Да сте живи, да сте здрави,
догодина, до амина!"...

Спароток наистина спомена в един свой постинг, че сур има значение на суров, зелен, млад, неопитен.

Винаги смятъл, че сурва е равнозначно на здрава. Идва от сур- здрав. сурав клон- значи здрав/ жилав. Не случайно и сурвачката се прави от дрен- най- здравото дърво. Но и определено това, което казва спаро като символика е доста логически издържано.
цитирай
80. zvezdichka - Честито Рождество Христово Павел!
30.12.2011 21:08
И весело посрещане на Новата година!
Желая ти една плодородна и успешна година, пълна с радост, щастие, здраве, обич, вдъхновения и сбъднати желания!

Ето един благослов и от мен :)

Ой, ти, мина минувала,
кални пътища пребивовала,
та намери нина господина,
на честна трапеза ядеше и пиеше
и на Бога се молеше:
"Дай ми, Боже, колца
да изора нивица,
да посея златно жито,
да напълня хамбари,
да нахраня орляк деца!
Пълна къща - пълен кош,
мятай, моме, шарен пош.
И кравая да да е вит-превит,
празник, Боже, да е честит!"
Благословена да е стопанката,
дет ни дарява с тез подаръци.
От небето да й тече, от земята да й расте,
каквото помисли - да й даде Господ,
да остарее, да побелее като Стара планина.
Амин, Боже! ("Амин!")
Да сте живи, да сте здрави,
да живеете много, много години!
Нека в тази къща на всички Господ здраве и дълъг живот да дава.
Нека на всяка Коледа голям шипар да има,
на Великден много, много яйца,
на Гергьовден - печени агнета,
на Петровден - бел маш.
Берекет да има за всички трудолюбиви хора.
Момата ви добър мъж да си намери,
а момъкът ви - хубава и работлива невяста.
Къщата ви да е пълна с деца,
кошарата ви с агънца, бъчвите с вино,
а кошовете с жито и кукуруз!
Амин, Боже!

--------------------------------------------------------------------------------
Роман, Врачанско
цитирай
81. sparotok - !
30.12.2011 22:35
4aiotgluhar4e написа:
Желая ти здрава и успешна 2012-та, обич и късмет за теб и хората, които обичаш :)


Благодаря ти Чайче! Здраве и щастие за тебе и близките ти!
цитирай
82. sparotok - !
30.12.2011 22:46
bulgarinut57 написа:
"Божият храм и дом е човешката душа. Бог избира само чисто място!"

БОГ избира ЧИСТИТЕ ЧОВЕШКИ души !
БОГ е духовна чистота !
Нашия дух е божественото в нас !
Другото е вятър и мъгла !!!

СУРВА ГОДИНА, БЪЛГАРЕ !


Сурва весела година приятелю!
цитирай
83. sparotok - всяко нещо с времето си
30.12.2011 22:48
zelas написа:
Освен, че сурвакарсвтото вече трябва да е минало, Българската нова година също е вече започнала.

Колкото повече се поздравяваме с тази "новата" нова година, която няма никаква връзка с природните сезони, толкова повече затвърждаваме лъжите и затриваме старата истинска традиция.

Традициите освен, че трябва да се спазват според старите обичаи, но и също така е много важно да се изпълняват в определено време. В противен случай не хващат декиш!

Мисля, че Павел като човек с някаква тежест тук трябва да поведе крак и да започнем да спазваме каледара такъв какъвто дедите са го записали.

Така, че няма да ви честитя тази нова година, защото тя не е нашата, да си я празнуват западналите.


Всяко нещо с времето си приятелю. Направиха ни на зависими наркомани, иска се време да се изчистим от отровата.
цитирай
84. sparotok - !
30.12.2011 22:50
monaliza121 написа:
Весело посрещане на Нова година, Спароток!:))


Весело посрещане на 2012-та Тинче!:) Здраве и любов!
цитирай
85. sparotok - !
30.12.2011 22:51
alav написа:
посрещане на Нова година! Бъди щастлив и продължавай да ни радваш с интересни материали :)))


Весело посрещане на новата 2012-та Вала! :)
Весела и щастлива да е тя за тебе и близките ти!
цитирай
86. sparotok - сурва
30.12.2011 22:53
anastasiia написа:
А и този хубав обичай "Сурва". Много интересни неща прочетох! Благодаря ти!
Нека ти е пълно със светлина! Щастлива Нова година ти пожелавам!
И все така да ни водиш по светлите пътеки на духовността!...


Сурва си е хубав празник, светлината е нужна на всеки.
Весело посрещане на Новата година Ася!:)
цитирай
87. sparotok - сур
30.12.2011 22:55
demokrat63 написа:
estolodu написа:
mt46 написа:
Мислех, че "сурва" е свързана със "суров"... Някога майка ми правеше суровакници /сурвакници/ с нарязана и навита цветна хартия /върху черничев клон/ - за мен и брат ми, после за племенниците... Сурвакахме родители, баби, дядовци, други роднини - за здраве и берекет:
"Сурва, сурва, Година!
Весела ви година!
Червени ябълки в градина!
Златен клас - на нива!...
Да сте живи, да сте здрави,
догодина, до амина!"...

Спароток наистина спомена в един свой постинг, че сур има значение на суров, зелен, млад, неопитен.

Винаги смятъл, че сурва е равнозначно на здрава. Идва от сур- здрав. сурав клон- значи здрав/ жилав. Не случайно и сурвачката се прави от дрен- най- здравото дърво. Но и определено това, което казва спаро като символика е доста логически издържано.


Сур значи здрав, герой, мъжествен защото слънцето Сура бива отъждествявано, а и символизирано с Тракийския Конник - силен, здрав мъж.
Думата суръ -герой, мъжествен си я има в ст.черк.сл.

Поздрави!
цитирай
88. sparotok - !
30.12.2011 22:57
zvezdichka написа:
И весело посрещане на Новата година!
Желая ти една плодородна и успешна година, пълна с радост, щастие, здраве, обич, вдъхновения и сбъднати желания!

Ето един благослов и от мен :)

Ой, ти, мина минувала,
кални пътища пребивовала,
та намери нина господина,
на честна трапеза ядеше и пиеше
и на Бога се молеше:
"Дай ми, Боже, колца
да изора нивица,
да посея златно жито,
да напълня хамбари,
да нахраня орляк деца!
Пълна къща - пълен кош,
мятай, моме, шарен пош.
И кравая да да е вит-превит,
празник, Боже, да е честит!"
Благословена да е стопанката,
дет ни дарява с тез подаръци.
От небето да й тече, от земята да й расте,
каквото помисли - да й даде Господ,
да остарее, да побелее като Стара планина.
Амин, Боже! ("Амин!")
Да сте живи, да сте здрави,
да живеете много, много години!
Нека в тази къща на всички Господ здраве и дълъг живот да дава.
Нека на всяка Коледа голям шипар да има,
на Великден много, много яйца,
на Гергьовден - печени агнета,
на Петровден - бел маш.
Берекет да има за всички трудолюбиви хора.
Момата ви добър мъж да си намери,
а момъкът ви - хубава и работлива невяста.
Къщата ви да е пълна с деца,
кошарата ви с агънца, бъчвите с вино,
а кошовете с жито и кукуруз!
Амин, Боже!

--------------------------------------------------------------------------------
Роман, Врачанско


Цанке, благодаря ти от сърце! Благословията е прекрасна!!!!!!!!!!

Весело посрещане на Новата година с любимите ти хора!:)
Бъдете щастливи!
цитирай
89. ckarlet - Дано успеем да запазим тези хубави ...
31.12.2011 14:28
Дано успеем да запазим тези хубави български традиции и да ги предаваме на поколенията, за да просъществува и България!
Не спирай да ни радваш и през Новата 2012 година, приятелю!
Нека тя е по-здрава и честита от изминалата!
цитирай
90. sparotok - !
31.12.2011 16:21
ckarlet написа:
Дано успеем да запазим тези хубави български традиции и да ги предаваме на поколенията, за да просъществува и България!
Не спирай да ни радваш и през Новата 2012 година, приятелю!
Нека тя е по-здрава и честита от изминалата!


Ще успеем Скарлетче! Ще си запазим традициите и ще оцелеем!

Весела Нова 2012-та! Любов, здраве и щастие ти желая!
цитирай
91. foreigner69 - Успешна и спорна Нова година!!
31.12.2011 16:46
Здраве,успехи ,късмет и сили::!!!!!!!!!!
цитирай
92. get - - Предлагам малко, предновогодишна ... весела и неангажираща етимо-семантична ... Игра с
31.12.2011 16:49
... със значението на и производните на думите Сур-Сурва-
sparotok написа:
demokrat63 написа:
estolodu написа:
mt46 написа:
Мислех, че "сурва" е свързана със "суров"... Някога майка ми правеше суровакници /сурвакници/ с нарязана и навита цветна хартия /върху черничев клон/ - за мен и брат ми, после за племенниците... Сурвакахме родители, баби, дядовци, други роднини - за здраве и берекет:
"Сурва, сурва, Година!
Весела ви година!
Червени ябълки в градина!
Златен клас - на нива!...
Да сте живи, да сте здрави,
догодина, до амина!"...

Спароток наистина спомена в един свой постинг, че сур има значение на суров, зелен, млад, неопитен.

Винаги смятъл, че сурва е равнозначно на здрава. Идва от сур- здрав. сурав клон- значи здрав/ жилав. Не случайно и сурвачката се прави от дрен- най- здравото дърво. Но и определено това, което казва спаро като символика е доста логически издържано.


Сур значи здрав, герой, мъжествен защото слънцето Сура бива отъждествявано, а и символизирано с Тракийския Конник - силен, здрав мъж.
Думата суръ -герой, мъжествен си я има в ст.черк.сл.

Поздрави!


- Да дам началото !! ... Сур се използва в архаичният(битов) български език, в смисъл Сиво-Сребристо !! ... това е смисъла й на: Сур Елен; Суро Слънце; Сура Ламя ... второ ! - Защо е суро-сребристо ? - Защото, още е младо ... слънце в края на зимата ... свети но не топли !!

- С уважение и пожелание за щастие и добро настроение през 2012 г. !!

от Гет ктист

П.П. За включилите се в "играта", давам джокер - Изхождайте при търсене значението на думата, такъв, в целият спектър на Европейските-Арийски езици :)) ... само не бързайте да ми лепвате етикета на расизма ?!!

- Давам ви и един полезен адрес-линк за етимологията на имената: http://www.thinkbabynames.com/meaning/0/Soraya

- Относно окончанието на етносното ни самоназвание "Ар" ... вероятно ще е полезно да "погледнем" към прикаспието, т.нар. средна Азия ... при скитите-сака ... санскрит и значението на същият относно Arya/Ayya/Ajja ... което означавало, "човек, който върши благородни(спрведливи) дела-постъпки" ... Откъде черпим тези сведения ? От храмовете намиращи се в пещерният комплекс в близост до храма на Слънцето-Сурия ... в страната Orissa и един крал носещ досущ едно и също име с национал-револуционера ни Каравела ??

- Готови отговори няма(м) !
- Най-сладки са плодовете от собственият ни труд !!

- С уважение и най-добри пожелания по повод Новата 2012 година !!

от Гет ктист ... той и сака-масагет ... и турано-скитский :)) ??!
-
цитирай
93. ivankalilova - С пожелания снегът да натрупа пред ...
31.12.2011 17:25
С пожелания снегът да натрупа пред прага на твоя живот здраве, щастие и късмет!
Щастлива Нова година, Павел!:)))
цитирай
94. veninski - За много години, приятелю!
01.01.2012 10:20
За много години, приятелю!
цитирай
95. lisa19 - За много години sparotok !!!
01.01.2012 13:18
Жив и здрав да си. Да продължаваш да пишеш и през тази година. Успех!!!
цитирай
96. kometapg - Честита Нова година! Бъди много ...
01.01.2012 14:29
Честита Нова година! Бъди много здрав, щастлив и да успееш да реализираш всички твои желания!:)
цитирай
97. ckarlet - Честита 2012 година, прителю! З...
01.01.2012 15:01
Честита 2012 година, прителю! Здрава и изпълнена с изобилие от всичко, за което може да мечтае човек!
цитирай
98. hristo27 - Ч Н Г, Павка! Здраве и Късмет за теб ...
01.01.2012 15:17
Ч Н Г, Павка!
Здраве и Късмет за теб и семейството ти!
цитирай
99. erato7 - За много години, Павка!
01.01.2012 15:57
За много години, Павка!
цитирай
100. sparotok - !
01.01.2012 16:25
erato7 написа:
За много години, Павка!


За много години приятелко!Любов, здраве и щастие!
цитирай
101. sparotok - !
01.01.2012 16:27
hristo27 написа:
Ч Н Г, Павка!
Здраве и Късмет за теб и семейството ти!


За много години приятелю! Здраве и щастие!
цитирай
102. sparotok - !
01.01.2012 16:29
ckarlet написа:
Честита 2012 година, прителю! Здрава и изпълнена с изобилие от всичко, за което може да мечтае човек!


За много години Скарлетче! Любов, здраве и щастие!
цитирай
103. sparotok - !
01.01.2012 16:31
kometapg написа:
Честита Нова година! Бъди много здрав, щастлив и да успееш да реализираш всички твои желания!:)


Блгодаря ти! Здраве, щастие и късмет ти желая!
цитирай
104. sparotok - !
01.01.2012 19:34
lisa19 написа:
Жив и здрав да си. Да продължаваш да пишеш и през тази година. Успех!!!


Благодаря ти! Любов, здраве и щастие на тебе и близките ти!
цитирай
105. sparotok - !
01.01.2012 19:36
veninski написа:
За много години, приятелю!


Здраве, щастие и късмет през Новата 2012-та приятелю!
цитирай
106. sparotok - !
01.01.2012 19:45
ivankalilova написа:
С пожелания снегът да натрупа пред прага на твоя живот здраве, щастие и късмет!
Щастлива Нова година, Павел!:)))


Благодаря ти Ванче! Щастието и любовта да са винаги в дома ти!
цитирай
107. breeze - Да се сбъднат.
01.01.2012 20:05
Да се сбъднат всички пожелания на родолщбците към теб Sparotok!
цитирай
108. alexs - Честита нова година Павка ! Много ...
01.01.2012 21:00
Честита нова година Павка ! Много творчески успехи Щастие и здраве !
цитирай
109. sparotok - благодаря ти!
01.01.2012 22:11
breeze написа:
Да се сбъднат всички пожелания на родолщбците към теб Sparotok!


Благодаря ти, чул те Господ!
Здраве и късмет ти желая!
цитирай
110. sparotok - благодаря ти!
01.01.2012 22:12
alexs написа:
Честита нова година Павка ! Много творчески успехи Щастие и здраве !


Благодаря ти Алекс! Нека в дома ти винаги има радост и здраве!
цитирай
111. magicktarot - Честита Нова година и Ново Слънце и тук, Спароток!
02.01.2012 01:39
Чудесен постинг!
цитирай
112. vostroto - ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, ПРИЯТЕЛЮ!...
02.01.2012 10:00
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, ПРИЯТЕЛЮ!!!
От все сърце ти пожелавам здраве, любов, и късмет!
И всичко най-добро, което ти би си пожелал!
За много години!
цитирай
113. kiarasoto - СУР В А, СУРВА, ВЕСЕЛА ГОДИНА, ДА СБЕРЕ УСМИВКИ ДО АМИНА !!!
02.01.2012 10:01
СУР - Слънчевия Бог= азът на българите
Той ни е изписан на СУРАТА / на лицето/.
Който може да го прочете Богът си ще почете !
Погледни детето, веселото личице, в него е записано -
- уста, с две очи, нос и вежди.
Бързо ти го прочети името на Бога си кажи!

Да е Сур в А Вес е Ла Годи На !!!
цитирай
114. eliana - *
02.01.2012 13:44
Ч Н Г, Павка!
За много години - благоденствие!
цитирай
115. desilazarova - Честита Нова година! Бъди все така ...
02.01.2012 18:19
Честита Нова година! Бъди все така ентусиазиран и пълен с идеи! Желая ти много здраве и късмет!:)
цитирай
116. daan - СРЕЌНА НОВА 2012
02.01.2012 20:07
СО НАИСКРЕНИ ЖЕЛБИ ЗА СЕ ШТО ТИ ЛЕЖИ НА ДУШАТА ДА ТИ СЕ ИСПОЛНИ...
цитирай
117. bven - Честита , весела и щастлива нова година!
02.01.2012 21:50

НОВА ГОДИНО, ДОБРЕ СИ ДОШЛА!
ВЛЕЗ ТИХО ПРЕЗ ВРАТАТА
И БЪДИ КЪМ НАС ДОБРА!
ДАЙ НИ ЗЛАТНО ЖИТО,
БИСТРА ВОДА В РЕКИТЕ,
ХУБАВИ И БЛАГИ МИСЛИ В ДУШИТЕ
И КРИСТАЛНО СВЕТЛИ ЧУВСТВА
ЗА СТРЕМЕЖ КЪМ ВИСИНИТЕ!
НЕКА ДА ЖИВЕЕМ БРАТСКИ
И ЩАСТЛИВО НА ЗЕМЯТА
ДА ТВОРИМ ДОБРО ЗА ВСИЧКИ
И ДА СЛАВИМ НА БЪЛГАРИТЕ ИМЕНАТА!
цитирай
118. idanchev - ЧНГ и от мен!
02.01.2012 22:40
Всички Българи (и другите, разбира се) да сме живи и здрави!

А относно СУР - тази дума я знам само като определение на цвета на животно. Например една овца е сура, ако не е нито бяла, нито черна, а сивкава. Отнася се и за други животни. Не съм чул да се употребява за хора, но това нищо не означава.

Така че изглажда GET да е прав като казва че сур означава сребрист.

Извън темата - сега са сещам че ако на овцата са и къси ушите казваха, че е чипа! Боже, младост...
цитирай
119. sparotok - !
02.01.2012 23:03
idanchev написа:
Всички Българи (и другите, разбира се) да сме живи и здрави!

А относно СУР - тази дума я знам само като определение на цвета на животно. Например една овца е сура, ако не е нито бяла, нито черна, а сивкава. Отнася се и за други животни. Не съм чул да се употребява за хора, но това нищо не означава.

Така че изглажда GET да е прав като казва че сур означава сребрист.

Извън темата - сега са сещам че ако на овцата са и къси ушите казваха, че е чипа! Боже, младост...


Благодаря Ви за допълващата информация!

За много години!
цитирай
120. sparotok - !
02.01.2012 23:06
bven написа:

НОВА ГОДИНО, ДОБРЕ СИ ДОШЛА!
ВЛЕЗ ТИХО ПРЕЗ ВРАТАТА
И БЪДИ КЪМ НАС ДОБРА!
ДАЙ НИ ЗЛАТНО ЖИТО,
БИСТРА ВОДА В РЕКИТЕ,
ХУБАВИ И БЛАГИ МИСЛИ В ДУШИТЕ
И КРИСТАЛНО СВЕТЛИ ЧУВСТВА
ЗА СТРЕМЕЖ КЪМ ВИСИНИТЕ!
НЕКА ДА ЖИВЕЕМ БРАТСКИ
И ЩАСТЛИВО НА ЗЕМЯТА
ДА ТВОРИМ ДОБРО ЗА ВСИЧКИ
И ДА СЛАВИМ НА БЪЛГАРИТЕ ИМЕНАТА!


Прекрасно пожелание!

За много години!!!
цитирай
121. sparotok - !
02.01.2012 23:07
daan написа:
СО НАИСКРЕНИ ЖЕЛБИ ЗА СЕ ШТО ТИ ЛЕЖИ НА ДУШАТА ДА ТИ СЕ ИСПОЛНИ...


Благодаря ти!

За много години!
цитирай
122. sparotok - За много години!
02.01.2012 23:11
desilazarova написа:
Честита Нова година! Бъди все така ентусиазиран и пълен с идеи! Желая ти много здраве и късмет!:)


Благодаря ти Деси! Желая ти любов и щастие!
цитирай
123. sparotok - За много години!
02.01.2012 23:13
eliana написа:
Ч Н Г, Павка!
За много години - благоденствие!


За много години Елиана!
Здраве, щастие и любов ти желая!
цитирай
124. sparotok - !
02.01.2012 23:14
kiarasoto написа:
СУР - Слънчевия Бог= азът на българите
Той ни е изписан на СУРАТА / на лицето/.
Който може да го прочете Богът си ще почете !
Погледни детето, веселото личице, в него е записано -
- уста, с две очи, нос и вежди.
Бързо ти го прочети името на Бога си кажи!

Да е Сур в А Вес е Ла Годи На !!!


Сурва Весела Година!
Любов и щастие да изпълват сърцето ти!
цитирай
125. sparotok - За много години!
02.01.2012 23:18
vostroto написа:
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА, ПРИЯТЕЛЮ!!!
От все сърце ти пожелавам здраве, любов, и късмет!
И всичко най-добро, което ти би си пожелал!
За много години!


За много години приятелю!
Здраве и късмет ти желая, останалото само ще си дойде.
цитирай
126. sparotok - За много години!
02.01.2012 23:20
magicktarot написа:
Чудесен постинг!


Благодаря ти Маджик!

За много години! Любов и щастие!
цитирай
127. libertybell - Честита Нова Година!
03.01.2012 01:21
Здраве, щастие и късмет за теб и семейството ти през 2012!
цитирай
128. x2man - ЧНГ
03.01.2012 09:30
здраве, любов и берекет и все така устремен към светлината :)
цитирай
129. argilos - kalendar
03.01.2012 11:01
zelas написа:


Традициите освен, че трябва да се спазват според старите обичаи, но и също така е много важно да се изпълняват в определено време. В противен случай не хващат декиш!


празнуването на василйовден си е правилно, целас.
празнува се младото слънце, а не новороденото бебе (игнажден- коледа).
сурвакарите са юноши:
"срещу сурваки се прави "кaдена вечер", една седмица след Pождество
Xристово (14 януари, стар стил). вечерята е семейна, срещу празника не се
ходи на гости. на трапе3ата се слага баница, кокошка или
пуйка, waren боб, варено жито (коча), ошав, чесън, вино, ракия, орехи.
най-забележителното лакомство беше баницата с късметите, наричана "плакета".
след полунощ, на самия василйовден, започва сурвакането от юноши, а
през деня сурвакат момичетата и децата." (страници от историята на село Юпер,
Pусенско).
Cурвака e описан според мен в древния Египет, където думата "srwh" е
със смисъл на "обработва, съживява, задвижва (сработва), грижа се" за вечния
стар/нов живот, растеж (Амoн-Ра и О3ирис);
"srwh" е едно от сакралните действия, споменати в "книгата за
двата пътя" (на хората, земята и небето. описаното там съвпада в не малка част и с орфически фрагменти и тракийски практики, свързани със земното и отвъдното). основното в srwh е извършеното добро като поръчителство (при нас е заръка) и ключ към възобновяване, здраве, укрепване, благо в света и личността; обновяване на света, създадено именно чрез грижа за вече сътвореното, за творението; работа, също и възпоменателна, изпълнен индивидуален дълг към предците, към света и към себе си, даваща легитимация-отворена врата за придружаване на слънцето и звездите в неговия/техния път (посмъртно обожествяване).
Tова е и причината, празникът на младия хорус, синът на слънцето, да е и празник, на който царя (фараон) потвърждава/обновява и легитимациятa си, изреждайки и празнувайки с всички извършеното от него и от всички. този празник се нарича "hb nehebkau" - "обединяващия всички същества".
цитирай
130. argilos - kalendar 2
03.01.2012 11:04
атрибут на nehebkau е змия или двойна змия, понякога и жезъл с глава на овен. в старото царство той се е празнувал в месец шеф-бедет, свързан с набождането, показването на светлина на първите кълнове след есенното засяване, т.е. края на ноември-декември. Tъй като хелiaкския изгрев на Сириyс се променя в продължение на времето (става декември-януари),
месецът се преименува (19.династия) на tybi (tobi) и съвпада с първия месец от периода на годината, наричан peret. 1.tybi (тоби) на периода перет се пада на 01.01. през 3067 г. преди Христа, през 1561 г. преди
Христа и е на 14.01. през 109 година преди Христа (и след Канопус-декрета на Птоломей III). Kакто се вижда, последната дата е залегната (по стар стил) и в нашето сурвакарство (или в отделни райони), но преди това е била заложена по всяка вероятност и в календара на Пафлагония и Фригия (доста интересни материали за новите ери в монетосеченето преди Христа от този район), от където има и монети в чест на Сургасте - представен като Дионис-Зевс с младо орле и змия (или лъвче), двете до нозете му; в ръката - жезъл със шишарки в двата края.

поздрави
цитирай
131. get - - Да прочетем "Веда Сл"О"вена" ??
03.01.2012 11:50
sparotok написа:
idanchev написа:
Всички Българи (и другите, разбира се) да сме живи и здрави!

А относно СУР - тази дума я знам само като определение на цвета на животно. Например една овца е сура, ако не е нито бяла, нито черна, а сивкава. Отнася се и за други животни. Не съм чул да се употребява за хора, но това нищо не означава.

Така че изглажда GET да е прав като казва че сур означава сребрист.

Извън темата - сега са сещам че ако на овцата са и къси ушите казваха, че е чипа! Боже, младост...


Благодаря Ви за допълващата информация!

За много години!


- Не само в битовият-архаичен български се среща "сребристо-сиво"то СУРо !!

Ето и в народното творчество, което за мен е АВТЕНТИЧНО, а не фалшификат както побързаха да го изкарат някои казионни историци !!?
ЦИТАТ - от "ЛИЧЕНЪ-ДЕНЪ СУРОВЪ-ДЕНЪ" - ??!

"...
Що си седналъ у дома си
У дома си фафъ сарае,
Та си йоще ни увирашъ
Да соберешъ малки моми,
Да ги, царю, пременишъ,
Да ги, царю,наредишъ,
Да ги карашъ фъ пещере-та,
Де ми слезе Сива Бога
Сива Бога и сурива.
...
Ударилъ си царна Бога,
Царна Бога Сура Ламица,
Та си форкналъ на небе-ту,
Та си утъ земе загиналъ ... "

- Тук имаме толкова сложна религиозно-философска и посвещенческа символика, та сигурно няма да ми стигнат поне още ( Три пъти, по Три) постинга за да я обясня ??
- Накратко имаме един ... Върховен Бог-Сила (на небето), който има земен ипостаз-Сила(бог Пер(пер) ... още и КАР), който изпълва женското начало (млади моми)( като преди това е била поразена хтоничната(земна-сила) в случая тук тя играе ролята и на разрушител в аспекта и (царна Бога, Ламица) ... но на тази земна сила ... по-скоро аспект-реалност ... Земя и предстои ... да се прероди в образа на новото ( Сура Ламица) ... Знам че, звуча малко или много фантастно-претенциозно ... но ако се "заровим":)) в "гръцки" и донякъде "римски" митове и легенди - Ще видим, че това е, повтарящ се лайтмотив ... за прераждащи се земни и космически сили ??! ... цикличност и прераждане !!

- С уважение !!
цитирай
132. sparotok - За много години!
03.01.2012 23:51
x2man написа:
здраве, любов и берекет и все така устремен към светлината :)


За много години! Желая ти здраве и щастие!
цитирай
133. sparotok - !
03.01.2012 23:53
libertybell написа:
Здраве, щастие и късмет за теб и семейството ти през 2012!


Честита Нова Година! Бог да благослови теб и близките ти със здраве и щастие!
цитирай
134. audan - Сурава година!
04.01.2012 22:23
Да, с още едно "а". Така го открих в един българо-френски речник от 1914 г. , ако не бъркам. Ето как са се пишели някои думи:
Сураваки, суравакница,суравакаръ...
Т.е."ав" е настака както при Кора-корав, боза-бозав,киша-кишав ... сура-сурав, ще да е.

Имам позната индийка,от брахманката каста. Говори хинди и каза, че Сурайа е Слънце за тях. Но а считам, че значи Светило/Светло, защото във Ведите "добрите богове" като Кришна са Сури-Светли и имат врагове, които живеят под земята и под водата и сат Асури-Несветли.
"Сурава/Сурва година!" ще рече "Светла година!". Нещо, което казваме докато удряме със суравакницата. Т.е.ние осветляваме/освещаваме хората. Затова и суравакницата е кадуцей и има 3 кръга, колкото са основните енергийни центрове/чаркове/чакри при човека, според хората в Египет.
И подкрепям brig
Суровачката е жезъла на Хермес, украсена е с продукция, която ритуално се измолва да се увеличи през новото Слънце.(вълна-повече овце, кравайчета-повече жито и т.н.)

Само да допълня, че Хермес при нас се е зовял и Ерми, с ударение на "е"

Благодатря и на argilos, че е намерил "srwh"
Cурвака e описан според мен в древния Египет, където думата е "srwh"
със смисъл на "обработва, съживява, задвижва (сработва), грижа се" за вечния
стар/нов живот, растеж (Амoн-Ра и О3ирис)


Нека е Сурава / Светла 2012-та година на всички!
цитирай
135. pchelichka - Честита Нова 2012 !
05.01.2012 20:38
Продължавайте да бъдете родолюбец, вечерница,зорница,христианин,търсач,младеж,и всичко в което вярвате.Благодаря Ви за сърдечността в работата Ви.
цитирай
136. анонимен - Кой пръв установи, че Сурва е бог на Слънцето при древните българи?
07.01.2012 21:32
Тезата, че Сурва е бог на слънцето (еквивалентен на ведическия бог Суря) на древните българи е изложена, доказана и публикувана за пръв път от:
Я.Й.Шопов, Л.Т.Цанков, Т. Ялъмов, Л. Ненчев, Г. Кхнканосян (2002) Компютърен анализ на фамилните имена в телефонния указател на София за издирване на редки и остарели думи от прабългарски произход. сп. Авитохол, бр.19, стр. 21- 30.- Доклад на Националната научна конференция на тема: 2000 Приносът на българите с световната цивилизация, СУ “Кл. Охридски”, Исторически факултет, 20-21 октомври 2000 г.
http://uni-sofia.academia.edu/YavorShopov/Papers/427196/_
Наличието на бог Сур или Сура в българската митология е публикувано още от Георги Раковски и Добри Войников през XIX век, но те го смятат за бог на годините и твърдят, че името му значи светъл или добър бог (като Сурите във ведите) и не го смятат за бог на Слънцето.
цитирай
137. rasate9 - Малко късно но все пак...
15.01.2012 03:20
и българите в САЩ научиха за смисъла на Сурвакарството

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/12836.html
цитирай
138. aleksibg - http://diagnosa. net/diagnos...
23.02.2012 09:33
sparotok написа:
aleksibg написа:
http://diagnosa.net/diagnosite-mi/%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-4
виж тука какво пише за скитите


Алекси, благодаря ти за линка, но не мога да прочета материла. Изисква се регистрация, а аз изобщо не ги обичам тези неща, блога ми стига.

Поздрави!


платения достъп отпадна сега можеш да го прочетеш
цитирай
139. sparotok - !
12.03.2013 13:08
rasate9 написа:
и българите в САЩ научиха за смисъла на Сурвакарството

http://www.bulgariasega.com/interesting_facts/12836.html


Приятелю, благодаря за интересния линк!
цитирай
140. sparotok - лично мнение
12.03.2013 13:11
antoninus написа:
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2011/12/29/surva-i-survakari-dionisievi-misterii.874064


Всеки има право на свое мнение...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13966852
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104067
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031