Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2011 16:07 - ТЪРНОВО В БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ...И ДРУГИ МЕСТА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 39342 Коментари: 113 Гласове:
100

Последна промяна: 22.11.2011 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



      ТЪРНОВО В БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ...И ДРУГИ МЕСТА

 

 

 

Винаги съм казвал, че България е едно райско кътче. Останала ни е малко земя, но сякаш като за компенсация, това, което имаме е приказно красиво. Има места пълни с величие и уют едновременно, Велико Тървоно е едно от тях. Там древни сгради карат сърцето да тупти от гордост. Иска се само да затвориш очи и попадаш в друг свят, огряван от слънцето на една отдавна отминала епоха. Човек има усещането, че чува грохотът на конските копита, звънтенето на мечовете, песните на бойците и тихия шепот на Янтра...

 
Търново е невероятен град, нали! Колкото пъти да го посетя, не ми омръзва да скитам по улиците му, да гледам стария Царевец и да седна в някое малко кафене, в което сякаш времето е спряло...Който е бил в този град, знае за какво говоря...

 

Тази работа обаче не е посветена само на старата ни столица. По време на проучванията си попаднах на нещо много интересно. Оказва се, че на територията на Гърция е имало повече селища с име сродно на Търново отколкото у нас. Изследвайки документи,  летописи и карти езиковедите Ф. Малингудис и М. Фасмер са успели да намерят  по земите на южните ни съседи доста селища с български названия. Особен интерес представляват следните:

 

Τέρνοβα, Τούρνοβον, Τρίνοβον, Τύρναβος, Τέρνοβον, Τέρροβον, Τύρνοβον (Тернова, Турново, Триново, Терново, Терово, Тюрново).

 

В Гърция има и други подобни топоними чийто български характер  не може да се оспори, това са  Τύρνα, Τρινόβιανα и Τουρνίκι. Учените предполагат, че имената са оставени между VI-ти -VII-ми век когато предците ни заливат като море цяла старата Елада и основават хиляди селища там (всъщност не се касае за нашествие, а за завръщане в свои земи).

 

Безспорно десетината топонима, сродни на нашия Търново са нещо заслужаващо вниманието ни. Това показва вековно присъствие на българоговорящо население в Тесалия, Ахея, Аркадия и т.н. Още по-интересно е обаче, че подобни български названия на населени места се срещат дори в Античността. Не просто в края на III-ти-IV-ти век, а много по-рано, някои са документирани още през VIII-ми век преди Христа.

 

Едно от тях е селището Тарна. Който е добре запознат с Илиада знае за меона Борoс от град Тарна. Неговия син идва да помогне на трояните, но бива убит от ахееца Идоменей. За повечето хора названието меони е неизвестно, поради тази причина е важно да се отбележи, че според Страбон те спадат към групата на тракийското племе мизи (наречени по-късно българи). В самата област Мизия има област, а и  град носещ името Атарна. То е същото като Тарна, но в този случай е с протетично  А. Подобни случаи на протетизъм има достатъчно. Тумна например е известна още като Атумна. Друг пример може да се даде с Рът, който става Артос, а от Литомира гърците правят Алитомира... (Malingoudis, 1981).

 

Тарна и Атарна са древни варианти на името на старата българска столица Търново, имената им са сродни също на Малко Търново, Трън и Търновци... Докато за намиращите се на гръцка територия Турново, Терново, Турнаво и т.н. няма проблем да бъдат признати за имена, чието обяснение идва от българския език, то за доста по-древните Тарна и Атарна траколозите мълчат.

 

Подобно поведение е непонятно защото освен названията на тези древни мизийски селища има и други данни,  които могат да се използват. Летописецът Д.Хоматиан споделя, че в дълбока древност дедите ни са носели името мизи и са обитавали земите край (Мизийския) Олимп (точно там където е Атарна). М.Аталиат, а и доста други стари автори също казват, че българите са били познати в миналото като мизи. Отъждествяване на Мизия и България, на мизи и българи е правено от различни стари автори в продължение на хиляда години. Имената на древните мизийски благородници Борос и Телеф са варианти на имената на българските владетели Борис и Телец. Името на мизийския водач (цар) Хромий се обяснава с българската дума хром-недъгав (явно името е предпазно, със значение подобно на Грозьо, Грубан).

 

Никой непредубеден човек не би приел тези неща за случайност. Още повече, че по отношение на обичаи, жилища, въоръжение, погребали обреди и т.н. мизите не се отличават от старите българи. Явно летописците от далечното минало са знаели какво говорят. За тях не е било тайна, че съперниците на Източната Римска Империя са древен европейски народ. Толкова древен, че дори е увековечен в омировата Илиада.

 

В земите край Троя има доста топоними от български произход: Загора, Зелея, Кузик, Адранея, Мокилос, Темнос. Те са обясними с нашите думи гора, зелие (зеленина), коза (диал.куза), одрина (ограждение), могила (Мокилос е име на могила, хълм), темно (диал.тъмно). Дори и другото име на Троя, така наречения Илиос се обяснява със ст.блг. илъглина, тиня, това е признато от езиковедите. Чудя се обаче защо сродните на Търново Тарна и Атарна трябва да бъдат премълчани. Та нали точно това измива калта от името на дедите ни! Нали точно признанието, че сме потомци на героите от Илиада е строшава лъжите за тюркските ни корени...Как Търново ще е основано от потомци на азиатски, или ирански номади след като в селища с подобно име са живели троянските съюзници?

 

Освен в Гърция и земите края Троя, топоними сродни на Търново се срещат и на други места в Античноста. Това са регистрираните в Галия Тарнум, Тарниаи, Тарнакус, Турнакус, Турно-дурум, Турнакус...

 

За тези, които ще посрещнат тези данни с недоверие ще поясня, че в различни документи и надписи от Галия са регистрирани лични имена чужди на келтските езици. Става дума за Авор (Явор), Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Гарус, Гетиус, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Медикус, Медула, Медуна, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Тати, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...Някои от тях, като Дейко, Дейка, Девина, Любена  и Бойко се използват дори и днес от българите.

 

Най-интересното е, че галските лични имена Асперус, Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян. Тюрко-алтайци и перси в Галия не е имало, но за сметка на това трако-кимерийците са били дълго време аристокрацията на много келтски племена (Jean-Jaques Hatt, Celts and Gallo-Romans, Geneva, 1970).

 

Галските топоними от български характер- Тарнум, Тарниаи, Тарнакус, Турнакус, Турно-дурум, Турнакус не са някакво изключение. В земите на старите келти се срещат български имена на реки като Арда, Бистра, Бара, Ведра, Асна (ясна). Галските селища Бурдо, Садо, Берзула имат същото значение както и нашите Брод, Садово, Брезово...

 

Започнахме с Търново, минахме през основаните в Гърция Турнаво, Тернава, запознахме се с мизийските Тарна и Атарна, а в края отидохме и до издигнатите в Галия Тарнум, Тарниаи, Турнакум...Имената на тези селища показват до къде са стигали походите на дедите ни в древността. Още в Бронзовата Епоха езикът на траките е ехтял от Мраморно Море до Атлантическия Океан – една твърде обширна територия.

 

Предполагам, че някои ще приемат с недоверие това мое твърдение. Нека обаче не забравяме, че всеки силен и развит народ се разпростира и колонизира много нови земи. До V-ти век преди Христа римляните са били незначителни хора под властта на етруските. Само след половин хилядолетие езикът на ромуловите потомци вече е бил познат на три континента. За това съдим по голямото количество латински топоними оставени в различни земи: Лептис Магна (Либия), Диана Ветеранорум (Алжир), Ликсус (Мароко), Веруламиум (Англия), Лукентиум (Испания), Аугуста Винделикорум (Германия), Авентикум (Швейцария), Аквинкум (Унгария), Виминиакум (Сърбия), Констанца (Румъния), Тримонциум (България)...

 

Какъв е механизма на римската експанзия?

-         Чрез асимилиция на други народи (венети, етруски, месапии, рети и др.) римсокто население нараства и придобива възможност да окаже отпор на чужди колонисти като гали и финикийци. Създава се многобройна армия, която е в състояние да завоюва нови територии.

-         Нововъведенията и откритията са били активно използвани от римляните. Бойните им машини, а и перфектните за времето оръжия са изиграли важна роля в победата над противниците.

-         Рим винаги бързо и изграждал пътища във всяка новозавоювана територия. Това е позволявало навременна военна намеса когато интересите на Вечния град са били заплашени.

 

Нека видим как стои положението с Тракия. През V-ти век преди Христа Херодот нарича предците ни най-многобройния народ  след индийците. Цар Ситалк е бил в състояние да събере войска от 150 000 души (Тукидид,  Пелопонеските Войни). Дори и за днешните стандарти това е огромна армия

 

Траките са първият народ в Европа, който се научава как да прави бронз и да обработва желязо. Това е дало огромно превъзходство на дедите ни над другите народи. Оръжията, а и сечивата ни са били по-ефективни и по-качествени.

 

Конят е опитомен не къде да е, а  в Черноморските степи. Понеже са били конен народ предците ни са били в състояние да се придвижват бързо, а и да имат значително тактическо превъзходство над други хора.

 

Виждаме, че факторите, които са помогнали на Рим да се разпростре на три континента са били в наличност при траките дълги векове по-рано. Ясно е, че тракийските топоними в Гърция, край Троя и Галия не са някакво чудо, а съвсем в реда на нещата. Това си е хубав повод за гордост, а и за размисъл. Защо, ако дедите ни са били добре организирани и силни хора ние да не сме в състояние да станем такива. Всъщност пречка няма, всичко е въпрос на воля и желание.

 

 

 

Използвана литература:

 

1.M. Vasmer, Die Slaven in Griechenland, Verlag der Akademie der Wissenschaften, Berlin 1941;

2.Ph.Malingoudis, Studien zu den slavischen Ortsnamen Griechenlands, Akademie der Wissenschaften und der Literatur, Mainz, 1981;

3.A.Holder, Alt-keltischer Sprachschatz, Akademische Druck- u. Verlagsanstalt, 1961; 

4.Jean-Jaques Hatt, Celts and Gallo-Romans, Geneva, 1970;

5. William Smith, Dictionary of Greek and Roman Geography, illustrated by numerous engravings on wood, London. Walton and Maberly, Upper Gower Street and Ivy Lane, Paternoster Row; John Murray, Albemarle Street. 1854.

6.Н.Иванова, П.Радева, Имената на Българите, Абагар, В.Търново, 2005;

7. Thycidides, Peloponesian war, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1972;




Гласувай:
102



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
22.11.2011 16:08
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
22.11.2011 16:09
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. foreigner69 - интересен постинг
22.11.2011 16:18
за кой ли път предлагаш спароток!!!
Търново е наистина ....да го нарека специален град ,не само като стара наша столица,но и с атмосферата, която витае над и около него...::))

Доста различна интерпретация за тези бълг. имена и най-вече логична!!
Има ли някакъв шанс някога да се пренапише бълг. история след като много "факти" издишат?!::)))
Поздрави и успех!!!!!!
цитирай
4. sparotok - Търново
22.11.2011 16:31
foreigner69 написа:
за кой ли път предлагаш спароток!!!
Търново е наистина ....да го нарека специален град ,не само като стара наша столица,но и с атмосферата, която витае над и около него...::))

Доста различна интерпретация за тези бълг. имена и най-вече логична!!
Има ли някакъв шанс някога да се пренапише бълг. история след като много "факти" издишат?!::)))
Поздрави и успех!!!!!!


Търново наистина си е прекрасен град, а и хората са добри.

Питаш - някога да се пренапише бълг. история след като много "факти" издишат?
Пренаписването на историята е въпрос на време, учените знаят това прекрасно.
Лошото е, че ще става бавно, за да не се накърнява престижа на старите авторитети.

Поздрави!
цитирай
5. prarodinata - Търново-произход
22.11.2011 16:34
Павеле, мисля, че беше обяснил някъде, можеш ли да повториш откъде идва името Търново и всичките, сродни нему? Дали произлиза от трън или е нещо по-сложно?

Не е по темата, но не мога да се въздържа: чудя се къде са официалните историци! Тук се изнасят огромно количество данни, потвърждаващи теза за българския произход, която те наричат лудост и на която гледат с (силно престорена) насмешка. Професори, доценти, академици, длъжни сте да дадете коментар! Или отречете, или имайте доблестта да признаете, че грешихте и заблуждавахте. Но и в двата случая подпишете мненията си с истинските си имена и титли...
цитирай
6. sparotok - етимология
22.11.2011 16:40
prarodinata написа:
Павеле, мисля, че беше обяснил някъде, можеш ли да повториш откъде идва името Търново и всичките, сродни нему? Дали произлиза от трън или е нещо по-сложно?

Не е по темата, но не мога да се въздържа: чудя се къде са официалните историци! Тук се изнасят огромно количество данни, потвърждаващи теза за българския произход, която те наричат лудост и на която гледат с (силно престорена) насмешка. Професори, доценти, академици, длъжни сте да дадете коментар! Или отречете, или имайте доблестта да признаете, че грешихте и заблуждавахте. Но и в двата случая подпишете мненията си с истинските си имена и титли...


Приятелю, нека да не бързаме с изнасяне на премного данни. И без това за доста хора представеното до тук е объркващо.

Бях ти споменавал, че на кимришки теирн означава цар, а теирнас е царство. А. Холдер определя теирн като пред келтска, т.е. принадлежаща на друг народ...

Ще дойде време и за по-подробни обяснения.

Поздрави!
цитирай
7. prarodinata - Павеле, мисля, че беше обяснил н...
22.11.2011 16:57
sparotok написа:
prarodinata написа:
Павеле, мисля, че беше обяснил някъде, можеш ли да повториш откъде идва името Търново и всичките, сродни нему? Дали произлиза от трън или е нещо по-сложно?

Не е по темата, но не мога да се въздържа: чудя се къде са официалните историци! Тук се изнасят огромно количество данни, потвърждаващи теза за българския произход, която те наричат лудост и на която гледат с (силно престорена) насмешка. Професори, доценти, академици, длъжни сте да дадете коментар! Или отречете, или имайте доблестта да признаете, че грешихте и заблуждавахте. Но и в двата случая подпишете мненията си с истинските си имена и титли...


Приятелю, нека да не бързаме с изнасяне на премного данни. И без това за доста хора представеното до тук е объркващо.

Бях ти споменавал, че на кимришки теирн означава цар, а теирнас е царство. А. Холдер определя теирн като пред келтска, т.е. принадлежаща на друг народ...

Ще дойде време и за по-подробни обяснения.

Поздрави!


Да, сега като казваш, си спомних за ТЕИРН. А иначе съм напълно съгласен- всяко нещо с времето си...
цитирай
8. sparotok - teyrn
22.11.2011 17:08
prarodinata написа:
sparotok написа:
prarodinata написа:
Павеле, мисля, че беше обяснил някъде, можеш ли да повториш откъде идва името Търново и всичките, сродни нему? Дали произлиза от трън или е нещо по-сложно?

Не е по темата, но не мога да се въздържа: чудя се къде са официалните историци! Тук се изнасят огромно количество данни, потвърждаващи теза за българския произход, която те наричат лудост и на която гледат с (силно престорена) насмешка. Професори, доценти, академици, длъжни сте да дадете коментар! Или отречете, или имайте доблестта да признаете, че грешихте и заблуждавахте. Но и в двата случая подпишете мненията си с истинските си имена и титли...


Приятелю, нека да не бързаме с изнасяне на премного данни. И без това за доста хора представеното до тук е объркващо.

Бях ти споменавал, че на кимришки теирн означава цар, а теирнас е царство. А. Холдер определя теирн като пред келтска, т.е. принадлежаща на друг народ...

Ще дойде време и за по-подробни обяснения.

Поздрави!


Да, сега като казваш, си спомних за ТЕИРН. А иначе съм напълно съгласен- всяко нещо с времето си...


Ето, този електронен речник има думите
teyrn [-edd, -oedd, m.] (n.) monarch, sovereign

teyrnas [-oedd, f.] (n.) kingdom, realm
http://www.cs.cf.ac.uk/fun/welsh/LexiconForms.html
цитирай
9. анонимен - Благодаря
22.11.2011 18:24
Става все по-интересно. А "Спароток" откъде идва? Ако сте го обяснявали преди това - моля за извинение, не успях да прегледам всички постинги.
цитирай
10. sparotok - Спароток
22.11.2011 19:08
анонимен написа:
Става все по-интересно. А "Спароток" откъде идва? Ако сте го обяснявали преди това - моля за извинение, не успях да прегледам всички постинги.


Смятам, че Спароток означава светъл потомък.
Частицата спар я срещаме в имена като Спаргапейт, Спаргапий, сродна е на санскритската дума сварга -небе, сияние, ст.блг. (съ)варъ -жега, жар, сияние е развития вариант на спар.

Частицата ток се среща в имена като Скито-ток, Ама-ток. Ток е сродна на нашата потекло.

Поздрави!
цитирай
11. mt46 - Поздрав, приятелю!
22.11.2011 20:13
Доста сродни думи, имена на градове си посочил... Нямам какво да добавя...
цитирай
12. анонимен - Спар
22.11.2011 20:13
Здравейте, Спароток! Отново прекрасен и логически и стилово издържан материал! Благодаря Ви! Прочитайки обяснението за частицата "спар" = жар, се сетих, че на английски език "spark" означава искра. Поздрави и с нетърпение очаквам следващите Ви материали, които отново да чета на семейството си! От Манда
цитирай
13. sparotok - думи
22.11.2011 20:22
mt46 написа:
Доста сродни думи, имена на градове си посочил... Нямам какво да добавя...


Може да излезат и други имена на градове (от древността) сродни на Търново, но по принцип и тези не са никак малко.

Поздрави!
цитирай
14. sparotok - значение
22.11.2011 20:28
анонимен написа:
Здравейте, Спароток! Отново прекрасен и логически и стилово издържан материал! Благодаря Ви! Прочитайки обяснението за частицата "спар" = жар, се сетих, че на английски език "spark" означава искра. Поздрави и с нетърпение очаквам следващите Ви материали, които отново да чета на семейството си! От Манда


Трябваше да добавя, че сродни на (с)пар са още паря, пърля. И двата глагола са свързани с жар, горещина.
цитирай
15. voulgaros - TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ. . ...
22.11.2011 20:36
TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ..МАКЕДОНИТЕ И ВЕЛИКАТА ФАЛАНГА УБИВАТ ПРЕМНОГО ОВЧАРИ И СКИТНИЦИ,ТЕЗИ СТРАХЛИВЦИ ДОРИ НЕ СА НАБРАЛИ РЕДОВНА ВОСИКА ДА ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ АЛЕКСАНДРОС..А СА МЯТАЛИ КАМЪНИ В ЗАСАДА ОТ СКЛОНОВЕТЕ..
АЛЕКСАНДРОС СИ МИНАВА СПОКОИНО И СИ ОТИВА ДО ДЕЛТАТА НА ИСТЪРА,ЗА ДА ИЗГОНИ ДРУГИ НАТРАПНИЦИ--СКИТИТЕ...

ГОРД СЪМ ЧЕ АЛЕКСАНДРОС Е ГРЪК КАТО МЕН..ИСТИНСКИ ЕЛЛИН ПО ДУША И ДЕЛА..
КВИ ТРАКИ....КВИ 5 ДРАХМИ
СИНЕДРИОНА НА МАКЕДОНИТЕ---САВЕТА НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК...Е БИЛ ВЕЛК ОРГАН НА СТРАТЕГОСИТЕ И БЪДЕЩИ ДИАДОХИ= НА СЛЯВЯНСКИ-- ГЕНЕРАЛИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЕЛЛИНСКАТА ИМПЕРИЯ.
цитирай
16. sparotok - етимология
22.11.2011 20:44
skit написа:
http://www.littoral.org.uk/re-turn/about_turn.htm

http://www.thefreedictionary.com/turn



Скит, английския глагол turn идва от старофренския torner, а той от латинския tornare. Селището Търн е основано в ново време и то от англоговорящи.

Дали tornare не е трако-пеласгийска замка е друг въпрос:)
цитирай
17. skit - Поздрави и съжалявам за преждевременно изпратения коментар
22.11.2011 20:46
Спароток, ентусиазмът и родолюбието ти са заразни както винаги. Но би ли коментирал този паралел?

http://www.littoral.org.uk/re-turn/about_turn.htm

http://www.thefreedictionary.com/turn
цитирай
18. анонимен - ВЕЛИКО ТЪРНОВО е вековна столица на ...
22.11.2011 21:05
ВЕЛИКО ТЪРНОВО е вековна столица на БЪЛГАРИЯ и моя слабост.

Гърция носи славата си от ТРАКИЙСКИТЕ ВОЙНИ и КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ,

затова тр. тази държава да бъде разпределена в пределите на страните членки на евросъюза, поради неспособност да се справи с икономическите изисквания на ЕС
цитирай
19. sparotok - паралел
22.11.2011 21:15
skit написа:
Спароток, ентусиазмът и родолюбието ти са заразни както винаги. Но би ли коментирал този паралел?

http://www.littoral.org.uk/re-turn/about_turn.htm

http://www.thefreedictionary.com/turn


Този паралел е само случайна звукова прилика. Трън, Търново и т.н. нямат връзка с англиския глагол търн-въртя. Освен това названието на селището не е древно, а ново.

Когато се изследва топоним трябва да се проучи и какви са етническите групи в региона в периода, в който е дадето името на селището, местността и т.н.

Поздрави!
цитирай
20. sparotok - разпределение на Гърция
22.11.2011 21:18
анонимен написа:
ВЕЛИКО ТЪРНОВО е вековна столица на БЪЛГАРИЯ и моя слабост.

Гърция носи славата си от ТРАКИЙСКИТЕ ВОЙНИ и КРАСОТАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ,

затова тр. тази държава да бъде разпределена в пределите на страните членки на евросъюза, поради неспособност да се справи с икономическите изисквания на ЕС


Търново е и моя слабост, надявам се да не си сериозен за разпределението на гръцката територия между други държави. Южните ни съседи се държат от доста време безотговорно, но нали знаеш приказката - Не е виновен тоя, който яде баницата, виновен е този, който му я дава...в случая ЕО.
цитирай
21. skit - ти си виновен за това малко дилетантско упражнение :)
22.11.2011 21:22
Origin:
Old English tyrnan, turnian (verb), from Latin tornare, from tornus 'lathe', from Greek τόρνος 'lathe, circular movement

lathe е струг. А за струга се казва:

The lathe is an ancient tool, dating at least to ancient Egypt and known and used in Assyria and ancient Greece.
The origin of turning dates to around 1300 BC when the Ancient Egypt first developed a two-person lathe.

Интересно, имаме ли сродни на τόρνος думи в българския? Аз се сещам само за родопската диалектна да торна = да тръгна, но това сигурно е случайно съвппадение защото няма никакъв смисъл на завъртане или завръщане.


sparotok написа:
skit написа:
http://www.littoral.org.uk/re-turn/about_turn.htm

http://www.thefreedictionary.com/turn



Скит, английския глагол turn идва от старофренския torner, а той от латинския tornare. Селището Търн е основано в ново време и то от англоговорящи.

Дали tornare не е трако-пеласгийска замка е друг въпрос:)

цитирай
22. sparotok - Македония
22.11.2011 21:23
voulgaros написа:
TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ..МАКЕДОНИТЕ И ВЕЛИКАТА ФАЛАНГА УБИВАТ ПРЕМНОГО ОВЧАРИ И СКИТНИЦИ,ТЕЗИ СТРАХЛИВЦИ ДОРИ НЕ СА НАБРАЛИ РЕДОВНА ВОСИКА ДА ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ АЛЕКСАНДРОС..А СА МЯТАЛИ КАМЪНИ В ЗАСАДА ОТ СКЛОНОВЕТЕ..
АЛЕКСАНДРОС СИ МИНАВА СПОКОИНО И СИ ОТИВА ДО ДЕЛТАТА НА ИСТЪРА,ЗА ДА ИЗГОНИ ДРУГИ НАТРАПНИЦИ--СКИТИТЕ...

ГОРД СЪМ ЧЕ АЛЕКСАНДРОС Е ГРЪК КАТО МЕН..ИСТИНСКИ ЕЛЛИН ПО ДУША И ДЕЛА..
КВИ ТРАКИ....КВИ 5 ДРАХМИ
СИНЕДРИОНА НА МАКЕДОНИТЕ---САВЕТА НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК...Е БИЛ ВЕЛК ОРГАН НА СТРАТЕГОСИТЕ И БЪДЕЩИ ДИАДОХИ= НА СЛЯВЯНСКИ-- ГЕНЕРАЛИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЕЛЛИНСКАТА ИМПЕРИЯ.


Ако се гордееш с Александър Македонски значи си за психиатрия. Този пълководец е мачкал гърците като никой друг. След като завладяват Тива македонците избиват мъжете и изнасилват всички жени...а ти се гордееш с това???

In the capture of the city, no Theban was seen begging the Macedonians to spare his life, nor did they in ignoble fashion fall and cling to the knees of their conquerors. But neither did the agony of courage elicit pity from the foe nor did the day's length suffer for the cruelty of their vengeance. All the city was pillaged. Everywhere boys and girls were dragged into captivity as they wailed piteously the names of their mothers. [...]

In the end, when night finally intervened, the houses had been plundered and children and women and aged persons who had fled into the temples were torn from sanctuary and subjected to outrage without limit. Over 6,000 Thebans perished, more than 30,000 were captured, and the amount of property plundered was unbelievable.


цитирай
23. voulgaros - НЕ ИЗМЕСТВАИ ТЕЖЕСТА НА ГИРОСКОПА, ...
22.11.2011 21:39
НЕ ИЗМЕСТВАИ ТЕЖЕСТА НА ГИРОСКОПА, БРЕ ВУЛГАРЯКО ЛУКАВА..
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ФИЛИППОС И МЕГА АЛЕКСАНДРО СА КЛАЛИ ДРУГИ ЕЛЛИНИ....ТОВА Е НАЛОЖИТЕЛНО. И АЗ ДА БЯХ ЧЩЯХ ДА КОЛЯ ДРУГИТЕ ГЪРЦИ, КОИТО МИ СЕ УПАВАТ... И МИ ХЛЪЗГАТ ПЛАНОВЕТЕ....ЩЯХ ДА УБИЯ КАТО КУЧЕТА..

ТУКА ТЕЖЕСТА Е ДРУГО...ВУЛГАРИНО ГЛУПАВ И КРАДЛИВ....ПЛАНАТ Е ДРУГ...СПАРАДОКО--ТРАКИИИСКИ ГЪРКО....
АЛЕКСАНДРОС НАПРАВИ ЕЛЛАДА ФАМОЗНА.. НАПРАВИ ЕЛЛАДА ССВЕТОВНА ЗВЕЗДА....

А НА ВУЛГАРИА

ХАХАХ ИХУ..БУДИ ГОРД КАТО ТРАКИИСКИ ГЪРК....ЛУКАВ СИ КАТО ГРЪК..СПАРЧО
цитирай
24. styv - Поздравления за поста
22.11.2011 22:19
Но се притесних за vulgaros,така се е запенил,че аха-аха да си докара някой удар:)))
цитирай
25. sparotok - македонците не са гърци
22.11.2011 22:36
voulgaros написа:
НЕ ИЗМЕСТВАИ ТЕЖЕСТА НА ГИРОСКОПА, БРЕ ВУЛГАРЯКО ЛУКАВА..
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ФИЛИППОС И МЕГА АЛЕКСАНДРО СА КЛАЛИ ДРУГИ ЕЛЛИНИ....ТОВА Е НАЛОЖИТЕЛНО. И АЗ ДА БЯХ ЧЩЯХ ДА КОЛЯ ДРУГИТЕ ГЪРЦИ, КОИТО МИ СЕ УПАВАТ... И МИ ХЛЪЗГАТ ПЛАНОВЕТЕ....ЩЯХ ДА УБИЯ КАТО КУЧЕТА..

ТУКА ТЕЖЕСТА Е ДРУГО...ВУЛГАРИНО ГЛУПАВ И КРАДЛИВ....ПЛАНАТ Е ДРУГ...СПАРАДОКО--ТРАКИИИСКИ ГЪРКО....
АЛЕКСАНДРОС НАПРАВИ ЕЛЛАДА ФАМОЗНА.. НАПРАВИ ЕЛЛАДА ССВЕТОВНА ЗВЕЗДА....

А НА ВУЛГАРИА

ХАХАХ ИХУ..БУДИ ГОРД КАТО ТРАКИИСКИ ГЪРК....ЛУКАВ СИ КАТО ГРЪК..СПАРЧО


Македонците не са гърци, не го ли знаеше това. Ето какво казва Демостен за Филип Македонски - not only no Greek, nor related to the Greeks, but not even a barbarian from any place that can be named with honors, but a pestilent knave from Macedonia, whence it was never yet possible to buy a decent slave" - Demosthenes, Third Philippic, 31.

Без увъртания Демостен казва, че Филип Македонски не е нито грък, нито роднина на гърците.

Македонци и гърци са се различавали ярко физически. Тит Ливий предава думите на римски пълководец - Macedonians, Thracians and Illyrians, all very warlike tribes; here there are Syrians and Asiatic Greeks, the meanest of mankind, and born only for slavery. ...http://mcadams.posc.mu.edu/txt/ah/Livy/Livy36.html

Докато траки и македонци са описани като войнствени мъже, то сирийците и гърците са наречени най-подлите хора, родени само за роби ( това не е мое мнение, аз само цитирам Ливий, История ХХХVI-17).

Право над името ели, елини имат само пелазгите, а те са народ напълно различен от гърците. Според Помпей Трог най-старите обитатели на Македония са пеласгите.

DODONA, in Epirus, was the seat of the most ancient and venerable of all Hellenic sanctuaries. In the plain of the Dodonrea, and on the banks of the neighbouring Acheloiis, there dwelt in times long anterior to history- the race of Helli or Hellenes, who thence spread into Thessaly-and Greece. In after times the Greeks of the south looked on the inhabitants of Epirus as barbarians ; nevertheless for Dodona, they always preserved a certain reverence, and the temple there was the object of frequent missions from them. This temple was dedicated to the Pelasgie, Zeus, the wielder of the thunderbolt in the storms so frequent in Epirus. http://www.libraryindex.com/encyclopedia/pages/cpxl9386zo/dodona-oracle-epirus-times.html
Strabo, Geography 5. 2. 4 (trans. Jones) (Greek geographer C1st B.C. to C1st A.D.) :
"As for the Pelasgoi, almost all agree, that some ancient tribe of that name spread throughout the whole of Greece . . . The Zeus Dodonaios (of Dodona) is by the poet [Homer] himself named Pelasgikos (the Pelasgian) : `O Lord Zeus, Dodonaios, Pelasgikos.'"

ZEUS DODONAIOS was the god of the great oracle at Dodona, reputedly the oldest in Greece. It was located in Epeiros, in the north-west of Greece. The oracles were received from the rustling of the branches of the holy oak tree by the bare-footed priests of the god, the Helloi or Selloi. Later three elderly priestesses, named Peleiades ("Doves"), were appointed to be the voice of the oracle.
Also Iliad 16.233, Herodotus 2.55.
http://www.theoi.com/Cult/ZeusDodonaiosCult.html


цитирай
26. sparotok - благодаря ти!
22.11.2011 22:46
styv написа:
Но се притесних за vulgaros,така се е запенил,че аха-аха да си докара някой удар:)))


Благодаря ти!
За vulgaros и аз се притесних, но той сам си го прави. По-добре е да си подадем ръце и да поддържаме добри взаимоотношения.
цитирай
27. nikikm - Каксво ми направи впечатление:
22.11.2011 22:50
Цитат:"Виждаме, че факторите, които са помогнали на Рим да се разпростре на три континента са били в наличност при траките дълги векове по-рано. "
А, откъде Рим взе войски!И от каква народност? Кой главно печели битките на /за/ Рим? Колко са били италийските племена,всред морето от тракийски? Просто питам. Но имам чувството,че самият автор се бои от Истината,толкова е невероятна! Но, все някой трябва да я каже,разбира се,когато дойде времето за това и на сто процента!Май малко вървя преди времето,прощавайте!
цитирай
28. nikikm - Ей,
22.11.2011 23:11
voulgaros написа:
TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ..МАКЕДОНИТЕ И ВЕЛИКАТА ФАЛАНГА УБИВАТ ПРЕМНОГО ОВЧАРИ И СКИТНИЦИ,ТЕЗИ СТРАХЛИВЦИ ДОРИ НЕ СА НАБРАЛИ РЕДОВНА ВОСИКА ДА ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ АЛЕКСАНДРОС..А СА МЯТАЛИ КАМЪНИ В ЗАСАДА ОТ СКЛОНОВЕТЕ..
АЛЕКСАНДРОС СИ МИНАВА СПОКОИНО И СИ ОТИВА ДО ДЕЛТАТА НА ИСТЪРА,ЗА ДА ИЗГОНИ ДРУГИ НАТРАПНИЦИ--СКИТИТЕ...

ГОРД СЪМ ЧЕ АЛЕКСАНДРОС Е ГРЪК КАТО МЕН..ИСТИНСКИ ЕЛЛИН ПО ДУША И ДЕЛА..
КВИ ТРАКИ....КВИ 5 ДРАХМИ
СИНЕДРИОНА НА МАКЕДОНИТЕ---САВЕТА НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК...Е БИЛ ВЕЛК ОРГАН НА СТРАТЕГОСИТЕ И БЪДЕЩИ ДИАДОХИ= НА СЛЯВЯНСКИ-- ГЕНЕРАЛИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЕЛЛИНСКАТА ИМПЕРИЯ.


Няма ли кой да те замести? Последната резерва ли включихте? Един път казвате,че тракиотите са "гърци",друг път плюете срещу тях.Един път плюете,друг път ближете! Александрос,както го зовеш, е носил кика ,българска прическа,има я на медал,говорил е на войниците си на друг език от гръцкия!Какъв ли ще да е бил?И какви ли ще да са били войниците му,с които е печелил "гръцка" слава? Защото,малко преди да започнеш да се гордееш с него,"гърците" не са го искали на Олимпиада. Не бъди,като Икарус! На който е дадено да пълзи,не са му дадени криле от НАШИЯТ БОГ- БЕЛАСГИЙСКИЯТ ЗЕВС, ДОДОНСКИ! Свиквай с това!
цитирай
29. sparotok - истина
22.11.2011 23:15
nikikm написа:
Цитат:"Виждаме, че факторите, които са помогнали на Рим да се разпростре на три континента са били в наличност при траките дълги векове по-рано. "
А, откъде Рим взе войски!И от каква народност? Кой главно печели битките на /за/ Рим? Колко са били италийските племена,всред морето от тракийски? Просто питам. Но имам чувството,че самият автор се бои от Истината,толкова е невероятна! Но, все някой трябва да я каже,разбира се,когато дойде времето за това и на сто процента!Май малко вървя преди времето,прощавайте!


От истината не се боя, боя се от това, че поради безбройните лъжи тя вече изглежда като фантазия за повечето хора.

За мен отдавна е ясно защо ранните царе на Силвиите носят тракийски имена - Атис, Капус, Капетус.
Ясно ми е защо има тракийски топоними на Апенининте - Карсуле, Плестия, Остра, Дола, Сентиум, Каластра, Оса, Иглиум, Окрасия...

Лошото е, че се иска много време и търпение това да бъде обяснено на тома неверни.
цитирай
30. nikikm - Ха,
22.11.2011 23:25
voulgaros написа:
НЕ ИЗМЕСТВАИ ТЕЖЕСТА НА ГИРОСКОПА, БРЕ ВУЛГАРЯКО ЛУКАВА..
РАЗБИРА СЕ ЧЕ ФИЛИППОС И МЕГА АЛЕКСАНДРО СА КЛАЛИ ДРУГИ ЕЛЛИНИ....ТОВА Е НАЛОЖИТЕЛНО. И АЗ ДА БЯХ ЧЩЯХ ДА КОЛЯ ДРУГИТЕ ГЪРЦИ, КОИТО МИ СЕ УПАВАТ... И МИ ХЛЪЗГАТ ПЛАНОВЕТЕ....ЩЯХ ДА УБИЯ КАТО КУЧЕТА..

ТУКА ТЕЖЕСТА Е ДРУГО...ВУЛГАРИНО ГЛУПАВ И КРАДЛИВ....ПЛАНАТ Е ДРУГ...СПАРАДОКО--ТРАКИИИСКИ ГЪРКО....
АЛЕКСАНДРОС НАПРАВИ ЕЛЛАДА ФАМОЗНА.. НАПРАВИ ЕЛЛАДА ССВЕТОВНА ЗВЕЗДА....

А НА ВУЛГАРИА

ХАХАХ ИХУ..БУДИ ГОРД КАТО ТРАКИИСКИ ГЪРК....ЛУКАВ СИ КАТО ГРЪК..СПАРЧО


Ха-ха-ха-ха-а! Честно, отдавна не се бях смял на глупости! А сериозно: и умен човек може да направи глупост, но сега се убедих,че каквато грък направи и глупав не може! Помогни им Боже! Ако изобщо си техен Бог,а и самите те,знаят ли си Бога?!
цитирай
31. nikikm - 29. sparotok - истина
22.11.2011 23:37
Истината,ще я направим,като фантазия,говорещият,като фантазьор, ще му,/им/ се подиграват.Това е перифраза на не знам кой номер.
цитирай
32. voulgaros - Павка, разбира се че ще сме в добри ...
22.11.2011 23:43
Павка, разбира се че ще сме в добри отношения а вас вулгарите..Та вие сте наши дегенерирали братя, с временна ПРО-СЛАВЯНСКА СИМПАТОС-СИМПАТИА..ПОНЕ ВИ ПОМОГНАХМЕ ДА МАХНЕТЕ ТУРКСОТО ОТ ВАС...ЩЕ МАХНЕТЕ И СЛАВЯНКОТО...РАНО ИЛИ КЪСНО..
ВИЕ СТЕ ХУБАВО ПЛЕМЕ...ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЛЪГАНО ОТ ТУРЦИ И РУСНАЦИ...
ЩЕ ПРИЕМЕТЕ ЕЛЛИНИЗМА ..ДА НМНОГО СКОРО ЩЕ СТАНЕ,......
ВИИ НЕ СТЕ НЯКАКВА ЗАПЛАХА ЗА ЕЛЛАДА...ЕЛЛАДА ЩЕ ПОБЕДИ ТУРЦИТЕ И ЩЕ СИ ВЪРНЕ МАЛА АЗИА--И ТОГАВА ВЕЧЕ СТЕ ВИЕ НА РЕД--ЩЕ ВИ ПИТАМЕ КАКВО ДА БЪДЕ.

С УВАЖЕНИЕ КЪМ МОИТЕ ДЕГЕНЕРАТИ-БРАТЯ, ИЗГУБЕНИ МОМЕНТНО
цитирай
33. анонимен - Спароток, добави селищата Виндоли ...
23.11.2011 00:04
Спароток,добави селищата Виндоли и Овиндоли. Второто е ползвано като резиденция от императорите. Или това,че и сега се употребяват думи като каща или каста в някои диалекти вместо обичайното casa. На диалект използват също един израз ''а чунга ти'', когато те канят да седнеш. Последното е доста странно и едва ли има нещо общо с латинския.
цитирай
34. voinov50 - От гр. Симитли в западна посока - към границата с Македония, се намира с. Тросково...
23.11.2011 04:19
"В юбилеен сборник “Българското село” се чете следното: “… Село Тросково в миналото се е наричало Търново, понеже било образувано преди 800 години от преселници търновчани. Това име се запазва чак до ХVІ – ХVІІ век, цитирано в турски документи”.
цитирай
35. get - - Знам, че ще прозвуча най-малкото странно но това е истината за името на Търново !!
23.11.2011 07:11
nikikm написа:
Истината,ще я направим,като фантазия,говорещият,като фантазьор, ще му,/им/ се подиграват.Това е перифраза на не знам кой номер.

- Ще ви го покажа с картинки !
- Апликации "символ бик-рога" - http://kids.bgtreasures.net/file_store/gold_varna1.jpg - златно съкровище Варна - 5 000 г. пр.хр.
- Чатал хьоюк - светилище - http://e.foto.radikal.ru/0609/08fd5b4341c7.jpg (отново осн. символ бик)
- Бел-Мардук(вавилон)http://2.bp.blogspot.com/_uMSwDTHBtYg/SniEI1_42wI/AAAAAAAAAjk/T5sEfo4VXaQ/s320/marduk.jpg (отново Белият-бог, овенчан с бичи рога)
- Крито-минойска цивилизация - http://rolfgross.dreamhosters.com/Greece-Web/Crete/1982CreteKnossosBullDance.jpg (отново бик)
- сазанлъшка гробница - http://katana.blog.bg/photos/100606/original/Kazanlak1.jpg - отново същият символ - Бик ... в Свещарската, зад Стара планина ... отново срещаме същият символ !!??

- Защо това е така ... следва да е тема на задълбочени изследвания ... но само ще нахвърля основните моменти - Това е част от много сложни религиозни вярвания и изобщо светоглед на древните относно устройството на света и мястото на човек в него !!
- Това е й част от тайнствата на посветителският култ на Хероя - Тракийският конник !!?
- Това отговаря и на част на социалните и сакралните функции на Водача ... боу"ил(а)
- Още малко обяснения откъде идва връзката към името на гр.Търново !! ... съобразно посочената символика а и не само нея ... заострям вниманието ви, че демонстрираният символ Бик ... още се е назовавал Боу(с)-Тоур-Воул ... от там нататък, вие си правите изводите ??!
- Междувпрочем населени места с такова име, не са така рядко срещани ... такива са на територията на съвременна Румъния Турну(Северин или Магуреле) в Италия Турино !!
- Ако тръгнете по тази "нишка на Ариадна" ... ще откриете доста интересни неща в тази насока ?!!
- Тази символика достига и до късно средновековие- Ето - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3d/Moldavia%27s_coat_of_Arms_of_1481.jpg

цитирай
36. ckarlet - Много хубаво си го написал, Spar...
23.11.2011 07:54
Много хубаво си го написал, Sparotok! Велико Търново е специален град и за мен!
Постингът е нтересен и наситен с много нови факти!
Поздрави!
цитирай
37. анонимен - Би било доста интересно, ако ком...
23.11.2011 10:15
Би било доста интересно, ако коментирате устройството на Спарта, ред, военно дело, обичаи / ако Ви е удобно разбира се /. Най-сърдечен поздрав!
цитирай
38. kasnaprolet9999 - Да добавя само, че в Северозападна ...
23.11.2011 11:33
Да добавя само, че в Северозападна България има село с име Търнава, там съм била на бригада и си спомням, че имат конна база, където отглеждаха хубави ездитни коне. С тях понякога препусках след беритбата на грозде. В Гърция си споменал селището Тернава, та от там се сетих.
Дето не ни сеят, там сме никнали, били сме много, а сега сме малък народ, но на всяка манджа меродия:)))
цитирай
39. joysii - Ама на кой му пука къде още има гра...
23.11.2011 12:24
Ама на кой му пука къде още има градове с подобно на Търново звучене!
Съвпадения и сходство в звученето на имена на градове има хиляди по света.
Не могат да се правят кардинални изводи за развитието на историята ,на база това бегло сходство.
Друго е важно - да успеем да съхраним нашето си Велико Търново.Винаги когато краченцата ни стъпват по паважа на самоводската чаршия или по тревичките на Царевец и Трапезица, сърцата ни да се разтупкват от вълнение.
Обожавам този град.Той е неповторим във всички сезони, погледнат от всички страни. Такава магия и атмосфера няма другаде.Посещавам го често, с огромно удоволствие. Той винаги подхранва чувството ми за патриотизъм.Той-градът, а не фактът, че някъде по света имало и други селища,чиито имена звучат по подобен на Търново начин.
Всеки има право на мнение, нали ,Спароток?
Поздрави.
цитирай
40. joysii - 5. prarodinata
23.11.2011 12:36
"Не е по темата, но не мога да се въздържа: чудя се къде са официалните историци! Тук се изнасят огромно количество данни, потвърждаващи теза за българския произход, която те наричат лудост и на която гледат с (силно престорена) насмешка. Професори, доценти, академици, длъжни сте да дадете коментар! Или отречете, или имайте доблестта да признаете, че грешихте и заблуждавахте. Но и в двата случая подпишете мненията си с истинските си имена и титли..."
............................
Ще Ви светна по този въпрос.
Официалните историци са си по работните места - там където се правят проучвани и изследвания, където се реализира истинската наука.
Тук , в този сайт има само чесане на езици и споделяне на разни мнения.
Професори,доценти и академици изобщо не са длъжни да дават тук какъвто и да било коментар.Те обсъждат научните проблеми където си му е мястото за това - на научни конференции и симпозиуми. Вие може да ги чуете там.
Вие ще отидете при тях , ако Ви интересува мнението им. НЕ ТЕ са длъжни да идват при Вас, господинчо.
А ще твърдите,че лъжат и грешат, когато първо-достигнете тяхното интелектуално ниво, и второ-когато след задълбочени проучвания наистина намерите неоспорими доказателства, които да опровергаят техните тези.
Хайде- със здраве.
цитирай
41. balkanec - И още нещо
23.11.2011 13:29
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/FirBolg.htm

Столицата на Фир Болг се наричала Тара
Старобългарската дума "Тарно" се тълкува като "крепост".

В ирландската митология векове преди Христос един митичен народ избягал от гръцко робство и се преселил в земите на днешна Ирландия. Той се наричал "Фир Болг" - Народа Болг, Хората на Болг. Това се разказва в средновековната "Книга на нашествията".
Ирландските саги разказват, че Хората на Болг напускат Тракия, понеже бягат от гръцко робство и доплават до Ирландия.

Народът Болг е известен и с това, че донася на Британските острови ритуала за влизане в битка с тъпани и гайди.

Някои от имената на кралете на Фир Болг - Ган (Ганьо), Беоан (Боян, Баян), Умор, Бурис, Борис.
Женски имена са Етър, Ануст, Кнука.

Murtagh
Древноирландско име - името на българския владетел Омуртаг.

Ugaine Morе
Древен ирландски владетел от българската династия Угаин.

Смертул
Според староирландските саги - бог на смъртта при народа Болг.

Buain
Ирландското име Buain (Bolg Mac Buain) в превод означава бия, побеждавам. То отговаря на българското Боян - буен, боен.
цитирай
42. анонимен - на много им пука джоси
23.11.2011 15:19
joysii написа:
Ама на кой му пука къде още има градове с подобно на Търново звучене!
Съвпадения и сходство в звученето на имена на градове има хиляди по света.
Не могат да се правят кардинални изводи за развитието на историята ,на база това бегло сходство.
Друго е важно - да успеем да съхраним нашето си Велико Търново.Винаги когато краченцата ни стъпват по паважа на самоводската чаршия или по тревичките на Царевец и Трапезица, сърцата ни да се разтупкват от вълнение.
Обожавам този град.Той е неповторим във всички сезони, погледнат от всички страни. Такава магия и атмосфера няма другаде.Посещавам го често, с огромно удоволствие. Той винаги подхранва чувството ми за патриотизъм.Той-градът, а не фактът, че някъде по света имало и други селища,чиито имена звучат по подобен на Търново начин.
Всеки има право на мнение, нали ,Спароток?
Поздрави.


Ти може от нищо да не се вълнуваш, обаче има хора на които им пука дали сме ощетени от историците, или не.Всеки има право на мнение, нали джоси ?
цитирай
43. stoineff - Можеш ли да ми дадеш етимологията на
23.11.2011 15:40
името Борил (прочетох, че казваш "старобългарските"), след два месеца чакам втори син и съм решил така да се казва. Първият е Момчил, ако можеш и за това име нещо да ми кажеш ще се радвам. Благодаря предварително, надявам се да не те затруднявам :)
цитирай
44. megg - Затваряш очи ...
23.11.2011 15:53
" ... и попадаш в друг свят, огряван от слънцето на една отдавна отминала епоха. "
Времето спира на такива места, Спароток. И в неговия покой тук и днес се вглеждаме в своята идентичност и е добре да го хванем за ръка и да поведем това време напред, към едно бъдеще, огряно от същото слънце на обич към родното.
Беше ми интересно, благодаря ти!
цитирай
45. sparotok - Борил
23.11.2011 15:53
stoineff написа:
името Борил (прочетох, че казваш "старобългарските"), след два месеца чакам втори син и съм решил така да се казва. Първият е Момчил, ако можеш и за това име нещо да ми кажеш ще се радвам. Благодаря предварително, надявам се да не те затруднявам :)


Борил е хубаво име, то има същия смисъл като Борис, Борило, Боруш, а именно - този който се бори.

Името е доста древно, на тракийски епиграфски паметници то е предадено като Буреил, сродни са и тракийските Борискос, Барис, Дале-бор и др.
цитирай
46. stoineff - Благодаря
23.11.2011 16:02
за бързия отговор :) Успехи!
цитирай
47. voulgaros - СЛАВЯНИНА Павел е изпуснал един ...
23.11.2011 16:46
СЛАВЯНИНА Павел е изпуснал един много актуален град - СПАРТАК ТАРНАВА--ТАЗИ ЕСЕН ВУЛГАРОСКИЯ ОТБОР ЛЕФСКИ БЕ БИТ И ОТСТРАНЕН ЗВЕРСКИ ОТ СЛОВАЦИТЕ--КОИТО СА СЛАВЯНИ..АМА НЕ СА ВУЛГАРИ...:)))))

цитирай
48. get - - Много даже ни пука joysii !! - Това което съм почнал отделеч да извеждам/обяснявам, говори ...
23.11.2011 17:44
... че ние като народ сме с основно местен произход !!
- Като такъв имаме отгласи в народни традиции и обичаи на стари култури, които са оттук а не от Централна азия !!
- Че ние не сме пришълци ... а това по-скоро са гърците !!
joysii написа:
Ама на кой му пука къде още има градове с подобно на Търново звучене!
Съвпадения и сходство в звученето на имена на градове има хиляди по света.
Не могат да се правят кардинални изводи за развитието на историята ,на база това бегло сходство.
Друго е важно - да успеем да съхраним нашето си Велико Търново.Винаги когато краченцата ни стъпват по паважа на самоводската чаршия или по тревичките на Царевец и Трапезица, сърцата ни да се разтупкват от вълнение.
Обожавам този град.Той е неповторим във всички сезони, погледнат от всички страни. Такава магия и атмосфера няма другаде.Посещавам го често, с огромно удоволствие. Той винаги подхранва чувството ми за патриотизъм.Той-градът, а не фактът, че някъде по света имало и други селища,чиито имена звучат по подобен на Търново начин.
Всеки има право на мнение, нали ,Спароток?
Поздрави.


- А ти, че си решила, като някаква българска Раймонда Диен с гърди да защитаваш историците ни, част от които все още споделят теорията за турският произход на протобългарите ... Това си е чисто твоя работа !! ... но остави ни поне правото да не бъдем на твоето становище !!?

- С уважение, към теб и най-вече учените, тези които скромно и въпреки пречките са били пример за научна обективност, родолюбие и храброст !!

от Гет ктист
цитирай
49. frina - Здравей, Спароток!:)
23.11.2011 17:57
Уважавам умението да се разработват любопитни четива, които не са в коловозите на мейнстрийма. Доколко отговарят на истината всъщност не е въпрос от първостепенно значение - важни са постройката, аргументацията, изложението и убедителността...Това е академичната игра - ако някой твърди друго, значи просто не е достатъчно запознат.:)

Ще си позволя да направя няколко малки професионални забележчици, които биха могли да ти бъдат от полза за бъдещите изложения и научния облик на това, което публикуваш:

- Опитай се да слагаш в скобки библиографичният номер в текста на изложението. Вместо да казваш "според Този или Друг" сложи (6) след позоваването, за да знае човек, че това е взето от 6-тата статия в библиографичния ти списък под статията. Така човек ще знае къде точно да търси, ако реши да верифицира цитираното.

- В този ред на мисли, моля те, унифицирай механизмите, по които отразяваш изворите. В някои присъстват имената на издателствата и номерата на главите, другаде отсъстват.

- Подреди ги по азбучен и хронологичен ред, както повеляват изискванията. Има си и тънкости относно инициалите и пунктуацията, но не ми се обяснява всяка точица поотделно, затова ти давам пример с една статия, с която боравих наскоро. Ето как изглежда тя в библиографията:

Royal, E., Reynolds, F. and Houlden, H. (2009). What are the experiences of adults returning to work following recovery from Guillain-Barré syndrome? An interpretative phenomenological analysis. Disability and Rehabilitation . 31 (22) 1817-1827

- Опитай се да не допускаш грешки в споменаването на изворите - името на Тукидид е спелувано с две грешки, което прави изворът ти непроследим - жалко за усилията ти в такива случаи.

Извинявам се, ако всичко това изглежда дребнаво, написах го с най-добри намерения и с идеята да ти бъда полезна. Поздрави от мен!:)
цитирай
50. nikikm - На Джесито,с любоф!
23.11.2011 19:51
Джеси,на теб може и да не ти пука,ама на нас -да!Ти може и да си по-голяма патриотка от нас,ама не си казваш Родината,а и да кажеш,ще излъжеш.Защото твоята истина е лъжата.Митичните ти баничари, задължително трабва да дойдат при нас,народа и да дават обяснения и да пръскат,ако могат,истински знания! В кабинета само да седиш,не става.Само,че голяма част от тях са кухи и корумпирани и не са учени,ами индоктринирани и си гледат интереса,какво ги интересува там някаква си истина за народ,произход и вяра?!. Като теб,например,само дето си дребна работа,колкото да развалиш манджата.Да ти кажа прово,"съхне ми мастилото",като ти пиша, защото си "кауза пердута", ама нали и други четат.Ти си тук за отвличане на вниманието,разводняване на сайта и дискредитация и омаловажаване на всичко свято тук.Като конска муха си,на расов жребец.Вярно са жилави тия мухи,немат изтребване. Ама не те пъдим,нали сме възпитани /форма на толеранност/,а пък ако речеш да се махнеш /не ми се вярва,обаче/, ще вземе пък да ни липсваш.Абе живей,не може всичко до е хубаво и наред!
цитирай
51. nikikm - 47. voulgaros
23.11.2011 19:59
voulgaros написа:
СЛАВЯНИНА Павел е изпуснал един много актуален град - СПАРТАК ТАРНАВА--ТАЗИ ЕСЕН ВУЛГАРОСКИЯ ОТБОР ЛЕФСКИ БЕ БИТ И ОТСТРАНЕН ЗВЕРСКИ ОТ СЛОВАЦИТЕ--КОИТО СА СЛАВЯНИ..АМА НЕ СА ВУЛГАРИ...:)))))


Ей,приятел,от теб няма много файда,само викаш и крякаш тук,ама да те помоля,нали си грък-грък,крък,кряк,крякане-това е по Щапаров /дано ме извини,че ползвам името Му/.Кажи сега приятелю,кое е правилно:"Булгарос на мин мини!" или както го срещам на други веста "Булгарос нами мини" или там нещо подобно.Че,кое е правилно?А,да те видя, ще отговориш ли правилно,че после ще ти задам един въпрос,дано да не забравя.
цитирай
52. sparotok - благодаря ти!
23.11.2011 20:50
frina написа:
Уважавам умението да се разработват любопитни четива, които не са в коловозите на мейнстрийма. Доколко отговарят на истината всъщност не е въпрос от първостепенно значение - важни са постройката, аргументацията, изложението и убедителността...Това е академичната игра - ако някой твърди друго, значи просто не е достатъчно запознат.:)

Ще си позволя да направя няколко малки професионални забележчици, които биха могли да ти бъдат от полза за бъдещите изложения и научния облик на това, което публикуваш:

- Опитай се да слагаш в скобки библиографичният номер в текста на изложението. Вместо да казваш "според Този или Друг" сложи (6) след позоваването, за да знае човек, че това е взето от 6-тата статия в библиографичния ти списък под статията. Така човек ще знае къде точно да търси, ако реши да верифицира цитираното.

- В този ред на мисли, моля те, унифицирай механизмите, по които отразяваш изворите. В някои присъстват имената на издателствата и номерата на главите, другаде отсъстват.

- Подреди ги по азбучен и хронологичен ред, както повеляват изискванията. Има си и тънкости относно инициалите и пунктуацията, но не ми се обяснява всяка точица поотделно, затова ти давам пример с една статия, с която боравих наскоро. Ето как изглежда тя в библиографията:

Royal, E., Reynolds, F. and Houlden, H. (2009). What are the experiences of adults returning to work following recovery from Guillain-Barré syndrome? An interpretative phenomenological analysis. Disability and Rehabilitation . 31 (22) 1817-1827

- Опитай се да не допускаш грешки в споменаването на изворите - името на Тукидид е спелувано с две грешки, което прави изворът ти непроследим - жалко за усилията ти в такива случаи.

Извинявам се, ако всичко това изглежда дребнаво, написах го с най-добри намерения и с идеята да ти бъда полезна. Поздрави от мен!:)


Благодаря ти за съветите! Зная, че намеренията ти са добри.

Поздрави!
цитирай
53. sparotok - топоними
23.11.2011 20:54
voulgaros написа:
СЛАВЯНИНА Павел е изпуснал един много актуален град - СПАРТАК ТАРНАВА--ТАЗИ ЕСЕН ВУЛГАРОСКИЯ ОТБОР ЛЕФСКИ БЕ БИТ И ОТСТРАНЕН ЗВЕРСКИ ОТ СЛОВАЦИТЕ--КОИТО СА СЛАВЯНИ..АМА НЕ СА ВУЛГАРИ...:)))))



Топоними сродни на Търново има в Сърбия, Словения, Словакия, Полша, Украйна...но не са антични, разбираш ли разликата?

Докато Тарне и Атарна са споменати като мизийски топоними през 8-ми век преди Христа, то словенските, словашките и др. топоними сродни на Търново са регистрирани 2000 години по-късно.

цитирай
54. sparotok - !
23.11.2011 20:55
stoineff написа:
за бързия отговор :) Успехи!

Благодаря!
цитирай
55. sparotok - благодаря ти!
23.11.2011 20:56
megg написа:
" ... и попадаш в друг свят, огряван от слънцето на една отдавна отминала епоха. "
Времето спира на такива места, Спароток. И в неговия покой тук и днес се вглеждаме в своята идентичност и е добре да го хванем за ръка и да поведем това време напред, към едно бъдеще, огряно от същото слънце на обич към родното.
Беше ми интересно, благодаря ти!


Благодаря ти и аз за хубавите думи!
цитирай
56. sparotok - Тара
23.11.2011 20:59
balkanec написа:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/FirBolg.htm

Столицата на Фир Болг се наричала Тара
Старобългарската дума "Тарно" се тълкува като "крепост".

В ирландската митология векове преди Христос един митичен народ избягал от гръцко робство и се преселил в земите на днешна Ирландия. Той се наричал "Фир Болг" - Народа Болг, Хората на Болг. Това се разказва в средновековната "Книга на нашествията".
Ирландските саги разказват, че Хората на Болг напускат Тракия, понеже бягат от гръцко робство и доплават до Ирландия.

Народът Болг е известен и с това, че донася на Британските острови ритуала за влизане в битка с тъпани и гайди.

Някои от имената на кралете на Фир Болг - Ган (Ганьо), Беоан (Боян, Баян), Умор, Бурис, Борис.
Женски имена са Етър, Ануст, Кнука.

Murtagh
Древноирландско име - името на българския владетел Омуртаг.

Ugaine Morе
Древен ирландски владетел от българската династия Угаин.

Смертул
Според староирландските саги - бог на смъртта при народа Болг.

Buain
Ирландското име Buain (Bolg Mac Buain) в превод означава бия, побеждавам. То отговаря на българското Боян - буен, боен.


Чел ли си това http://sparotok.blog.bg/politika/2011/01/09/bylgari-v-irlandiia-mit-ili-neudobna-istina.664407
цитирай
57. sparotok - съвпадения?
23.11.2011 21:02
joysii написа:
Ама на кой му пука къде още има градове с подобно на Търново звучене!
Съвпадения и сходство в звученето на имена на градове има хиляди по света.
Не могат да се правят кардинални изводи за развитието на историята ,на база това бегло сходство.
Друго е важно - да успеем да съхраним нашето си Велико Търново.Винаги когато краченцата ни стъпват по паважа на самоводската чаршия или по тревичките на Царевец и Трапезица, сърцата ни да се разтупкват от вълнение.
Обожавам този град.Той е неповторим във всички сезони, погледнат от всички страни. Такава магия и атмосфера няма другаде.Посещавам го често, с огромно удоволствие. Той винаги подхранва чувството ми за патриотизъм.Той-градът, а не фактът, че някъде по света имало и други селища,чиито имена звучат по подобен на Търново начин.
Всеки има право на мнение, нали ,Спароток?
Поздрави.


Джойси, за съвпадения не може да става дума. Академици са тези, които са определили, че Турнава, Тернова и т.н. са сродни на Търново. Фасмер и Малингудис не са случайни хора, имат често цитирани публикации.

Колкото до личното мнение, да, така е, всеки има право да мисли каквото поиска.

Поздрави!
цитирай
58. sparotok - благодаря ти!
23.11.2011 21:04
kasnaprolet9999 написа:
Да добавя само, че в Северозападна България има село с име Търнава, там съм била на бригада и си спомням, че имат конна база, където отглеждаха хубави ездитни коне. С тях понякога препусках след беритбата на грозде. В Гърция си споменал селището Тернава, та от там се сетих.
Дето не ни сеят, там сме никнали, били сме много, а сега сме малък народ, но на всяка манджа меродия:)))


Благодаря ти за допълнението! Ако се поразтърси човек из архивите може да изскочат много повече селища с име сродно на Търново.

Поздрави!
цитирай
59. анонимен - TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ. . ...
23.11.2011 21:05
voulgaros написа:
TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ..МАКЕДОНИТЕ И ВЕЛИКАТА ФАЛАНГА УБИВАТ ПРЕМНОГО ОВЧАРИ И СКИТНИЦИ,ТЕЗИ СТРАХЛИВЦИ ДОРИ НЕ СА НАБРАЛИ РЕДОВНА ВОСИКА ДА ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ АЛЕКСАНДРОС..А СА МЯТАЛИ КАМЪНИ В ЗАСАДА ОТ СКЛОНОВЕТЕ..
АЛЕКСАНДРОС СИ МИНАВА СПОКОИНО И СИ ОТИВА ДО ДЕЛТАТА НА ИСТЪРА,ЗА ДА ИЗГОНИ ДРУГИ НАТРАПНИЦИ--СКИТИТЕ...

ГОРД СЪМ ЧЕ АЛЕКСАНДРОС Е ГРЪК КАТО МЕН..ИСТИНСКИ ЕЛЛИН ПО ДУША И ДЕЛА..
КВИ ТРАКИ....КВИ 5 ДРАХМИ
СИНЕДРИОНА НА МАКЕДОНИТЕ---САВЕТА НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК...Е БИЛ ВЕЛК ОРГАН НА СТРАТЕГОСИТЕ И БЪДЕЩИ ДИАДОХИ= НА СЛЯВЯНСКИ-- ГЕНЕРАЛИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЕЛЛИНСКАТА ИМПЕРИЯ.




Не мисля че като исползваш главни букви ще свърши нещо.Големите неща си личат без да трябва да ги показваме.Ако изобщо съващаш какво означава това.
цитирай
60. sparotok - Спарта
23.11.2011 21:10
анонимен написа:
Би било доста интересно, ако коментирате устройството на Спарта, ред, военно дело, обичаи / ако Ви е удобно разбира се /. Най-сърдечен поздрав!


В случай, че имах достатъчно свободно време бих го направил, но уви, това не е така. Потърсете в интернет, има достатъчно материали.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0

http://studentskigrad.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=533:2011-04-07-11-18-33&catid=61:2011-01-15-08-52-06&Itemid=92
цитирай
61. анонимен - Павка, разбира се че ще сме в добри ...
23.11.2011 21:15
voulgaros написа:
Павка, разбира се че ще сме в добри отношения а вас вулгарите..Та вие сте наши дегенерирали братя, с временна ПРО-СЛАВЯНСКА СИМПАТОС-СИМПАТИА..ПОНЕ ВИ ПОМОГНАХМЕ ДА МАХНЕТЕ ТУРКСОТО ОТ ВАС...ЩЕ МАХНЕТЕ И СЛАВЯНКОТО...РАНО ИЛИ КЪСНО..
ВИЕ СТЕ ХУБАВО ПЛЕМЕ...ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЛЪГАНО ОТ ТУРЦИ И РУСНАЦИ...
ЩЕ ПРИЕМЕТЕ ЕЛЛИНИЗМА ..ДА НМНОГО СКОРО ЩЕ СТАНЕ,......
ВИИ НЕ СТЕ НЯКАКВА ЗАПЛАХА ЗА ЕЛЛАДА...ЕЛЛАДА ЩЕ ПОБЕДИ ТУРЦИТЕ И ЩЕ СИ ВЪРНЕ МАЛА АЗИА--И ТОГАВА ВЕЧЕ СТЕ ВИЕ НА РЕД--ЩЕ ВИ ПИТАМЕ КАКВО ДА БЪДЕ.

С УВАЖЕНИЕ КЪМ МОИТЕ ДЕГЕНЕРАТИ-БРАТЯ, ИЗГУБЕНИ МОМЕНТНО



По добре да умра от коклото да ме наричат еллин или както там им викат.Като кажат нещо където ви засяга веднага се пулите.
цитирай
62. sparotok - Търново
23.11.2011 21:16
ckarlet написа:
Много хубаво си го написал, Sparotok! Велико Търново е специален град и за мен!
Постингът е нтересен и наситен с много нови факти!
Поздрави!


Благодаря ти Скарлетче! Търново май е един от най-обичаните градове в България!

Поздрави!
цитирай
63. sparotok - интересно
23.11.2011 21:18
voinov50 написа:
"В юбилеен сборник “Българското село” се чете следното: “… Село Тросково в миналото се е наричало Търново, понеже било образувано преди 800 години от преселници търновчани. Това име се запазва чак до ХVІ – ХVІІ век, цитирано в турски документи”.


Благодаря ти за интересната информация приятелю!

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - успели са
23.11.2011 21:20
nikikm написа:
Истината,ще я направим,като фантазия,говорещият,като фантазьор, ще му,/им/ се подиграват.Това е перифраза на не знам кой номер.


Не зная точно кои са тези, които са осакатили историята ни, но определено са разполагали със значителни средства. Да се финансират планнини от лъжи не е лесно.

Поздрави!
цитирай
65. joysii - Джеси, на теб може и да не ти пука, ама ...
23.11.2011 22:51
nikikm написа:
Джеси,на теб може и да не ти пука,ама на нас -да!Ти може и да си по-голяма патриотка от нас,ама не си казваш Родината,а и да кажеш,ще излъжеш.Защото твоята истина е лъжата.Митичните ти баничари, задължително трабва да дойдат при нас,народа и да дават обяснения и да пръскат,ако могат,истински знания! В кабинета само да седиш,не става.Само,че голяма част от тях са кухи и корумпирани и не са учени,ами индоктринирани и си гледат интереса,какво ги интересува там някаква си истина за народ,произход и вяра?!. Като теб,например,само дето си дребна работа,колкото да развалиш манджата.Да ти кажа прово,"съхне ми мастилото",като ти пиша, защото си "кауза пердута", ама нали и други четат.Ти си тук за отвличане на вниманието,разводняване на сайта и дискредитация и омаловажаване на всичко свято тук.Като конска муха си,на расов жребец.Вярно са жилави тия мухи,немат изтребване. Ама не те пъдим,нали сме възпитани /форма на толеранност/,а пък ако речеш да се махнеш /не ми се вярва,обаче/, ще вземе пък да ни липсваш.Абе живей,не може всичко до е хубаво и наред!

==================
Какви са тия простотии?
Искал си да кажеш нещо смислено, ама не си успял.
Както винаги.
цитирай
66. joysii - 48. get
23.11.2011 22:58
Никой не отнел правото ви да имате становище ,правото ви да дрънкате глупости, а също и най-просташки да обиждате учените от БАН.Далеч сте от тях и никога няма да достигнете нивото им на интелект и компетенция.
Това вашето си една чиста проява на комплексарщина. Затова злобеете.Защото сте тъповати.
...............................
Сори,Спароток,само отговарям на Гет в неговия стил.
цитирай
67. vladun - Един прочит често не стига за твоите ...
23.11.2011 22:59
Един прочит често не стига за твоите текстове, Спароток - връщам се често и чета отново и отново!
Поздравявам те, за хъса и ерудицията!
цитирай
68. sparotok - !
23.11.2011 23:59
vladun написа:
Един прочит често не стига за твоите текстове, Спароток - връщам се често и чета отново и отново!
Поздравявам те, за хъса и ерудицията!


Благодаря ти приятелю!
цитирай
69. killuminati - До всички които биха се подлъгали от глупостта на Джойси:
24.11.2011 00:05
Да си зададат следният въпрос - " На кои учени от БАН по-точно да вярвам?"
Тия дето казват, че идем от Афганистан ли?
Или тия дето казват, че идем от Иран?
Или тия дето казват, че идем от Памир?
Или тия дето ...
Да продължавам ли още с примерите? Въпросът е риторичен, ако някой не може сам да си направи изводът от тази реалност, повече от това не мога да направя.

И... О, каква "странна случайност" - толкова много "теории" (лъжи), а само една липсва на сцената на Мамона. Хм...
Защо ли?
............................................
Бог пред нас и ний след Него!
цитирай
70. get - Сори, joysii , нищо не отговаряш на Гет в неговия стил. Явно, нищо не разбра от това, което обяснявам ??!
24.11.2011 06:34
joysii написа:
Сори,Спароток,само отговарям на Гет в неговия стил.

- Отговарям отново момиче ! … като за теб :) Твоята предубеденост (може и с основателни причини) те кара да бъдеш мнителна и арогантна. Никой не твърди, че всички учени в България са хора, към които не следва да имаме уважение. Говоря за една определена категория учени, изповядващи определени теории, които доведоха науката ни до задънена улица. Тези същите за съжаление бяха и все още продължават да са на властови позиции. Една част от тях, са и които споделят теориите за тюркско-азиатският произход на нас българите, като народ (които междувпрочем и ти самата подкрепяш).
Това че, аз постоянно изразявам несъгласието си във връзка с това … ни най-малко не считам това, да доказва моята „комплексарщина” ??!
Отново се връщам към тази визирана от мен категория учени, които плащайки дан на политически или тясно личностни интереси (за професионално израстване) съзнателно извратиха Българската история – Дължа ли им уважение, Не ?!
- Фронтон от Никополис ад Иструм -http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2a/Nicopolis_ad_Istrum_-_pediment.jpg/800px- това е фронтона от храма намерен в Малко търново - http://doktora757.blog.bg/photos/91603/original/3;%2002.jpg
Фриз от Никополис на Истър - http://www.okolosveta.com/art_pic/124_1.jpg - сравни го с подобният мотив от Казанлъшка гробница - http://katana.blog.bg/photos/100606/original/Kazanlak1.jpg
План на юрта от 8-ми 9-ти век, според предубедените ни историци http://yurtman.blog.bg/photos/119619/original/Varna%20AM.jpg - Това тук кръглото съвсем не е юрта а късно античен храм от територията на България - http://doktora757.blog.bg/photos/91603/original/100_0292.jpg (скица на същият) Ето - http://doktora757.blog.bg/photos/91603/original/5;%2004.jpg

- Дано така простичко, с картинки, съм станал разбираем ?

от Гет
цитирай
71. анонимен - BALGAR4E
24.11.2011 08:19
selo TARNAVA - IAMBOLSKO - GRAD TARNAVA - 4EHOSLOVAKIIA...
цитирай
72. vostroto - Спароток, здравей!
24.11.2011 12:57

Прекрасен труд си направил! Горд съм, че съм твой сънародник!
Наскоро бяхме на гръцкия остров Корфу, и преди да стигнем до там, хванахме ферибот от ИГУМЕНИЦА - направи ми впечатление името - не знам колко съм прав, но не е ли наше? На мен ми прилича. И е доста далеч, близо е и до бреговете на Италия.
Беше удоволствие за мен! Поздрави!
цитирай
73. анонимен - Сераф
24.11.2011 15:06
Здравей Спароток,
от доста време следя блога ти и научих много, за което ти благодаря.
Сега по темата - четох преди време в една книга, в която автора твърдеше, че Рим е създаден от българи (траки), избягали към този полуостров след Троянската война. Това бих казал, че се потвърждава от факта, че легендата с двамата братя отгледани от вълчица е...древнобългарска. Друг е въпросът защо се среща и в Египет (Мойсей)...тук връзката е доста дълбока - език, деформиране на черепи и тн. Освен това в продължение на много години Рим, а по-късно и Византия, са управлявани от българи. Нещо което винзнтииците не са харесвали и в последствие са правили...проблеми, но това е друга история.
Продължавай само така!
цитирай
74. sparotok - Игуменица
24.11.2011 17:22
vostroto написа:

Прекрасен труд си направил! Горд съм, че съм твой сънародник!
Наскоро бяхме на гръцкия остров Корфу, и преди да стигнем до там, хванахме ферибот от ИГУМЕНИЦА - направи ми впечатление името - не знам колко съм прав, но не е ли наше? На мен ми прилича. И е доста далеч, близо е и до бреговете на Италия.
Беше удоволствие за мен! Поздрави!


Благодаря ти приятелю!
Що се отнася до Игуменица, това име, макар притежаващо българска умалителна наставка е гръцко. Игумен е гръцка дума, не съм сигурен дали произлиза от игемон-владетел, господар...тогава положението може да се промени:)

Със споменаването на италианския бряг ми напомни за Бриндизи. Това е древния Брентесиум, който според Страбон бил наречен така понеже пристанището приличало на еленова глава ( т.е. на езика на местното население елен е брент).
Да, обаче и в Тракия има селище с подобно име, това е Бренто пара. Траколозите си казват, че на тракийски елен е брент, но не обясняват, че в този случай значението е рогат, имащ шипове на главата.

Брент показва връзка с нашата дума брана- предмет с шипове, т.е. ние си имаме обяснение за древната дума брент, която вече е излязла от речника. Има и друга подобна, която вече не се употребява. Рогач е синоним на елен, по Вазово време под рогач се е разбирало елен...

Освен Брентесиум в Италия са се срещали и други наши топоними като Калестра (кална струя), Остра, Дола ( долина), Иглиум...

Поздрави!


цитирай
75. sparotok - Римската вълчица
24.11.2011 17:36
анонимен написа:
Здравей Спароток,
от доста време следя блога ти и научих много, за което ти благодаря.
Сега по темата - четох преди време в една книга, в която автора твърдеше, че Рим е създаден от българи (траки), избягали към този полуостров след Троянската война. Това бих казал, че се потвърждава от факта, че легендата с двамата братя отгледани от вълчица е...древнобългарска. Друг е въпросът защо се среща и в Египет (Мойсей)...тук връзката е доста дълбока - език, деформиране на черепи и тн. Освен това в продължение на много години Рим, а по-късно и Византия, са управлявани от българи. Нещо което винзнтииците не са харесвали и в последствие са правили...проблеми, но това е друга история.
Продължавай само така!


Това с Римската вълчица е недоразумение. Тит Ливий обяснява много добре как е възникнал този мит. Понеже жената на овчаря Фаустул ( който намира Ромул и Рем) си похождала, хората от селото й казвали лупа. Думата ЛУПА означава както вълчица, така и леконравна жена.

Тази жена имаща много любовници откърмила Ромул и Рем, но понеже в другите селища не знаели за репутацията й, останали с впечатлението, че децата не са откърмени от жена, а от вълчица.

Статуята с Римската Вълчица е фалшификация. Вълчицата е древна етруска статуя, а бозаещите деца са добавени около 500 години по-късно. Все пак някой е трябвало да мисли за репутацията на създателя на града. По- добре звучи да се каже, че е отгледан от вълчица, отколкото от жена със съмнителна репутация.

Поздрави!
цитирай
76. shtaparov - Явно новите гърци обичат илюзиите повече от реалността
24.11.2011 20:41
voulgaros написа:
Павка, разбира се че ще сме в добри отношения а вас вулгарите..а вие сте наши дегенерирали братя,с временна ПРО-СЛАВЯНСКА СИМПАТОС-СИМПАТИА.ПОНЕ ВИ ПОМОГНАХМЕ ДА МАХНЕТЕ ТУРКСОТО ОТ ВАС..ЩЕ МАХНЕТЕ И СЛАВЯНКОТО...РАНО ИЛИ КЪСНО.ВИЕ СТЕ ХУБАВО ПЛЕМЕ..ПРЕКАЛЕНО МНОГО ЛЪГАНО ОТ ТУРЦИ И РУСНАЦИ..ЩЕ ПРИЕМЕТЕ ЕЛЛИНИЗМА..ДА НМНОГО СКОРО ЩЕ СТАНЕ...ВИИ НЕ СТЕ НЯКАКВА ЗАПЛАХА ЗА ЕЛЛАДА..ЕЛЛАДА ЩЕ ПОБЕДИ ТУРЦИТЕ И ЩЕ СИ ВЪРНЕ МАЛА АЗИА-И ТОГАВА ВЕЧЕ СТЕ ВИЕ НА РЕД-ЩЕ ВИ ПИТАМЕ КАКВО ДА БЪДЕ.С УВАЖЕНИЕ КЪМ МОИТЕ ДЕГЕНЕРАТИ-БРАТЯ,ИЗГУБЕНИ МОМЕНТНО

Човек като тебе,който се заканва на своите,не може да жали чуждите! А Турция ще победите,когато в един ден се отпразнуват едновременно Видовден,
Петльовден и Куковден- не по-рано! Вие дори и Персия никога не сте побеждавали- нея я победиха Траките,сиреч Българите,дошли да помагат на своя цар Александер (Аладжинмер,Валаджинмир)! И не разчитай Българите да станат тепърва игюпци- не храни излишни илюзии. Но ако сте жални да асимилирате родствен вам народ,ще ви харижем циганите- с тях сте много повече роднини,отколкото с нас! Я погледни чистите гърци от Кипър (онези,които не са се смесвали с Българи)- същински черни арапи или либийци! Но,такива са си истинските гърци- приличат повече на мангали,отколкото на европейци! Останалите,особено онези с русите коси (Ахил,Хубавата Елена,
Александер Велики и пр.) не са носили и капка гръцка кръв- особено първите двама,които никога в живота си не са и чували за гърци!
цитирай
77. shtaparov - Факти
24.11.2011 20:46
анонимен написа:
selo TARNAVA - IAMBOLSKO - GRAD TARNAVA - 4EHOSLOVAKIIA...

Правилно дружко,но защо забрави село Търново в източната част на Вардарска Бугария??!! Но все пак,земите на Чехословакия са били няколко века част от Българската империя,а Вардарска Бугария и до днес е част от националната ни територия.
цитирай
78. voulgaros - КОМПЕТЕНТЕ - ИМЕТО НА ГРАД КАВАЛА - ...
24.11.2011 21:05
КОМПЕТЕНТЕ - ИМЕТО НА ГРАД КАВАЛА - ОТ ИНСТРУМЕНТА (лат.) за СВИРЕНЕ ЛИ ИДЕ, ИЛИ ОТ НЕЩО ДРУГО :))))

АИ ДА ТЕ ВИДЯ КОЛКО СИ НАЧЕТЕН, СПАРЕ.
цитирай
79. shtaparov - Не хранете илюзии,че мошеника изведнъж ще стане честен!
24.11.2011 21:15
joysii написа:
"..чудя се къде са официалните историци!Тук се изнасят огромно количество данни,потвърждаващи теза за българския произход,която те наричат лудост и...гледат с...насмешка.Професори,доценти,академици,длъжни сте
да дадете коментар!Или отречете,или имайте доблестта да признаете,че грешихте и заблуждавахте.Но и в двата случая подпишете мненията си с истинските си имена и титли..."...Официалните историци са си по работните места-там където се правят проучвани и изследвания,където се реализира истинската наука.Тук,в този сайт...чесане на езици...Професори...и академици изобщо не са длъжни да дават...какъвто и да било коментар.Те обсъждат научните проблеми където си му е мястото...-на научни конференции и симпозиуми.Вие може да ги чуете там.Вие ще отидете при тях,ако Ви интересува мнението им.НЕ ТЕ са длъжни да идват при Вас,господинчо.А ще твърдите,че лъжат и грешат,когато първо-достигнете тяхното интелектуално ниво,и второ-когато след задълбочени проучвания наистина намерите неоспорими доказателства,които да опровергаят техните тези.Хайде-със здраве.

За нас,говорещите истината за България,е унизително да се смесване по едни и същи форуми с хора,които са написали достатъчно лъжи по адрес на родината ни и не са се разкаяли нито за миг! Не че между официалните ни историци няма заблудени или усетили се,но онези "светила",които още си вадят хляба с измами на гърба на България,нямат никаква работа с нас,Джеси! И няма никаква нужда изобщо да дискутираме с тях- на тях трябва просто да им се даде едномесечен срок да преосмислят позициите си и да сверят знанията си с новите факти,след което онези,които още не са се поправили,да бъдат тотално уволнени от всички постове и на тяхно място да бъдат назначени нови хора- истински патриоти и честни преподаватели! Не стига,че се гаврят с България,а вие искате и на крака да им ходим?! Тая няма да стане! И без намесата на силни политици нищо няма да се промени в официалната Българска история- не хранете никакви илюзии!
цитирай
80. nikikm - Специално за 65. joysii
24.11.2011 21:19
Нахална,като конска муха и вредна за атмосферата в сайта! Ето ти резюме, за онова в главата ти,за което си мислиш,че е мозък.
цитирай
81. shtaparov - И една забравена трагедия...
24.11.2011 21:23
voinov50 написа:
"В юбилеен сборник “Българското село” се чете следното: “… Село Тросково в миналото се е наричало Търново, понеже било образувано преди 800 години от преселници търновчани. Това име се запазва чак до ХVІ – ХVІІ век, цитирано в турски документи”.

Приятелю,в "македонско" Осогово,съвсем близо до границата с България,има
две малки села- Търново и Габрово! А не много далеч от тях пък има две села,носещи името Ветрен- едното на север от границата,другото на юг от нея,само на 5-6 км от първото! Ясно е,че се касае за две махали на едно и също Българско село,което Берлинският договор е разделил на две части,а тази трагедия на местните хора отдавна вече е забравена от нас!!!
цитирай
82. bgwest - От дете не съм ходил във Велико Тъ...
24.11.2011 22:03
От дете не съм ходил във Велико Търново.
Обикаляйки Българските/тракийските/могили,някак си забравих за Търново,Преслав и Плиска....Просто подсъзнателно ги числя към по-новата ни история/след 681г./....
Благодаря за идеята ,Спароток.Ще направя една 2-3 дневна почивка там.
Ще разгледам отново Старата ни столица,построена от нас Българите поне хиляда години преди да дойдем от азия:)))
Успех!
цитирай
83. lyuliak - Аз съм отскоро с блог, и като видях вчера че най-популярен блог в България
24.11.2011 22:34
е този - наречен "Истинската българска история",

работейки сред обикновени хора с обикновени житейски интереси, които обаче слушаха като омагьосани екскурзоводите в Перперикон и Златокград на една служебна екскурзия ...
се радвам МНОГО
че има НАДЕЖДА
щом най-любимият блог на българина не е за любов, поезия, печалба или здраве
а за КОРЕНИТЕ !
Значи, народът си ги иска - и ще ги намери.

!!!
цитирай
84. boliarkabg - за Търново и заради Търново
25.11.2011 10:38
http://hulite.net//modules.php?name=News&file=article&sid=142779
цитирай
85. анонимен - get здраей,
25.11.2011 19:35


- Тази символика достига и до късно средновековие-

и до наши дни , може би знаеш как изглежда герба на Молдова. Стигаме до поантата
Операция „Бесарабия – земя на циганите”?
Румъния e предприелa план за масово преселване на циганите в Молдова. Това заключение е на пратеници на Социалдемократическата партия на Молдова, съобщава NEWSru.com, позовавайки се на молдовски източници.
Случаят Катуница и загадките на sparotok , ще се окажат не чак толкова мистериозни.

Бъди здрав

Sparotok ПОКЛОН
цитирай
86. demokrat63 - TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ. . ...
25.11.2011 20:40
voulgaros написа:
TRAКИТЕ СА ПРОСТО НЕУКО ПЛЕМЕ..МАКЕДОНИТЕ И ВЕЛИКАТА ФАЛАНГА УБИВАТ ПРЕМНОГО ОВЧАРИ И СКИТНИЦИ,ТЕЗИ СТРАХЛИВЦИ ДОРИ НЕ СА НАБРАЛИ РЕДОВНА ВОСИКА ДА ИЗЛЕЗЕ СРЕЩУ АЛЕКСАНДРОС..А СА МЯТАЛИ КАМЪНИ В ЗАСАДА ОТ СКЛОНОВЕТЕ..
АЛЕКСАНДРОС СИ МИНАВА СПОКОИНО И СИ ОТИВА ДО ДЕЛТАТА НА ИСТЪРА,ЗА ДА ИЗГОНИ ДРУГИ НАТРАПНИЦИ--СКИТИТЕ...

ГОРД СЪМ ЧЕ АЛЕКСАНДРОС Е ГРЪК КАТО МЕН..ИСТИНСКИ ЕЛЛИН ПО ДУША И ДЕЛА..
КВИ ТРАКИ....КВИ 5 ДРАХМИ
СИНЕДРИОНА НА МАКЕДОНИТЕ---САВЕТА НА СЛАВЯНСКИ ЕЗИК...Е БИЛ ВЕЛК ОРГАН НА СТРАТЕГОСИТЕ И БЪДЕЩИ ДИАДОХИ= НА СЛЯВЯНСКИ-- ГЕНЕРАЛИТЕ И НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ЕЛЛИНСКАТА ИМПЕРИЯ.

Човече Вие в ред ли сте, че Александър Македонски въобще не е грък, а е пеон. той въобще не е знаел гърцки и до края на живота си така и не го е научил. второ той прегазва гърците, а гърците отиват в армията на персите и втри път са прегазени от него. А от соя страна пеоните са едно от основните племена при формиране на българската народност векове по-късно. Така, че ако се оприличаваш с Ал. Македонски захвърли гръцкото си самосъзнание и чети със сърце постингите на Спароток и се гордей, че си българин.
/ прочети в Библията притчата за изгубената овца и сам си задай въпроса какво трябва да направиш/
цитирай
87. demokrat63 - Цитат:"Виждаме, че факто...
25.11.2011 20:46
nikikm написа:
Цитат:"Виждаме, че факторите, които са помогнали на Рим да се разпростре на три континента са били в наличност при траките дълги векове по-рано. "
А, откъде Рим взе войски!И от каква народност? Кой главно печели битките на /за/ Рим? Колко са били италийските племена,всред морето от тракийски? Просто питам. Но имам чувството,че самият автор се бои от Истината,толкова е невероятна! Но, все някой трябва да я каже,разбира се,когато дойде времето за това и на сто процента!Май малко вървя преди времето,прощавайте!

:) В потвърждение на казаното: още в дневен Рим се е знаело, че кой спечели македонските легиони- той ще е император. Знаете ли колко императори са поставили тези легиони?!
цитирай
88. demokrat63 - http://hulite. net//modules. ...
25.11.2011 21:33
http://hulite.net//modules.php?name=News&file=article&sid=142779
благодаря за статията
цитирай
89. sparotok - благодаря
25.11.2011 23:25
boliarkabg написа:
http://hulite.net//modules.php?name=News&file=article&sid=142779


Благодаря!
цитирай
90. sparotok - корени
25.11.2011 23:32
lyuliak написа:
е този - наречен "Истинската българска история",

работейки сред обикновени хора с обикновени житейски интереси, които обаче слушаха като омагьосани екскурзоводите в Перперикон и Златокград на една служебна екскурзия ...
се радвам МНОГО
че има НАДЕЖДА
щом най-любимият блог на българина не е за любов, поезия, печалба или здраве
а за КОРЕНИТЕ !
Значи, народът си ги иска - и ще ги намери.

!!!


Корените на един народ са нещо важно. Не мога да определя обаче блога си като най-важен. Поезията, любовта и т.н. са неща, които влияят на човешката душа и я променят положиелно.

Поздрави!
цитирай
91. urilozev - Поздрав,
25.11.2011 23:40
Sparotok.Мисля, че е много точен постинга ти с тезите представени от теб.Та да си жив и здрав. Продължавай, нареждай мозайката.
цитирай
92. sparotok - мозайка
25.11.2011 23:46
urilozev написа:
Sparotok.Мисля, че е много точен постинга ти с тезите представени от теб.Та да си жив и здрав. Продължавай, нареждай мозайката.


Следващия постинг е за произхода на старобългарския костюм. Доста камъчета от мозайката ще се запълнят :)

Поздрави!
цитирай
93. get - - С риск да ви обидя ... поради това, че звучите странно близко, като една персона ...
26.11.2011 01:24
анонимен написа:


- Тази символика достига и до късно средновековие-

и до наши дни , може би знаеш как изглежда герба на Молдова. Стигаме до поантата
Операция „Бесарабия – земя на циганите”?
Румъния e предприелa план за масово преселване на циганите в Молдова. Това заключение е на пратеници на Социалдемократическата партия на Молдова, съобщава NEWSru.com, позовавайки се на молдовски източници.
Случаят Катуница и загадките на sparotok , ще се окажат не чак толкова мистериозни.

Бъди здрав

Sparotok ПОКЛОН


... подписваща се поне с три псевдонима ... още и като анонимен, "каракачан", "павлос мелас" или само аноним !!

- Но, какво искате да внушите(и провокирате) в мен и аудиторията, с изказването си ? - "Молдова-цигани" ?!!

- Първо, пред мен не стои проблема с определена раса или социална група ... предполагам същото и за "Спараток" !!? ... Не издържам, вече на глупостите ти Натане !! - първо провокираш а после разнасяш из разни блогове сополиво-подсмърчащите си оплаквания, че ние, които държим на истаната за произхода на българите ... Сме били расисти, ксенофоби и обвинения ... в какви ле не още, смъртни грехове !!

- Момче умири се !! - не ме карай ще направя представителна справка за всичките ти глупости и интриги, които сееш чрез различни коментари в блог пространството !! ... защо трябва да се правиш на грък и подписваш с нейм "voulgaros" ??! - Това унижава не само теб, като морал но и хората, които се опитват да общуват с теб !!

- Спри с провокациите си ! - ако нямаш срам от хората, то имай страх от Бога !!

П.П. Прощавай за спама Спараток - Но следваше да уведомя четящите и пишещите в блог бг. за тази морално нечистоплътна персона !!
цитирай
94. анонимен - Поздрави
26.11.2011 09:33
Успехи Спароток, продължавай все така да ни радваш с всеки нов постинг. Чета блога ти отскоро и ме вдъхновява.
цитирай
95. joysii - Спароток, съжалявам, че ще ти го ...
26.11.2011 16:29
Спароток, съжалявам ,че ще ти го кажа но хора като get , shtaparov , nikikm, killuminati много успешно уронват авторитета ти тук.
Техните коментари + екзалтираните хвалби доста олекотяват съответния постинг и го представят пред очите на по-интелигентни хора като една съвсем несериозна позиция.
Уважавам правото на мнение на всеки.
Само споделям впечатлението си от прегледа на коментарите под всеки твой постинг.
Знаеш ли ,на теб дори са ти повече от полза негативните коментари, защото в отговор към тях ти се стараеш да подкрепиш тезата презентирана в постинга. Позицията ти става по-ясна. Е това ,че някои намираме написаното за твърде наивно, е друга тема.
Поздрави, Не се сърди.
цитирай
96. shtaparov - Ето как
27.11.2011 05:15
joysii написа:
Спароток, съжалявам ,че ще ти го кажа но хора като get,shtaparov,nikikm,killuminati много успешно уронват авторитета ти тук.
Техните коментари + екзалтираните хвалби доста олекотяват съответния постинг и го представят пред очите на по-интелигентни хора като една съвсем несериозна позиция.Уважавам правото на мнение на всеки.Само споделям впечатлението си от прегледа на коментарите под всеки твой постинг.
Знаеш ли ,на теб дори са ти повече от полза негативните коментари,защото в отговор към тях ти се стараеш да подкрепиш тезата презентирана в постинга. Позицията ти става по-ясна.Е това,че някои намираме написаното за твърде наивно,е друга тема.Поздрави,Не се сърди.

Ето как говорят враговете на България,когато искат да разцепят единството на нейните поддръжници. Сиреч- ние ще си правим гавра с вас,ама вие не се сърдете- това е само от лигавщина.
цитирай
97. get - - Напълно те разбирам joysii :)) ... в твоето рвение за духовна и историческа чистота !!
27.11.2011 09:24
joysii написа:
Спароток, съжалявам ,че ще ти го кажа но хора като get , shtaparov , nikikm, killuminati много успешно уронват авторитета ти тук.
Техните коментари + екзалтираните хвалби доста олекотяват съответния постинг и го представят пред очите на по-интелигентни хора като една съвсем несериозна позиция.
Уважавам правото на мнение на всеки.
Само споделям впечатлението си от прегледа на коментарите под всеки твой постинг.
Знаеш ли ,на теб дори са ти повече от полза негативните коментари, защото в отговор към тях ти се стараеш да подкрепиш тезата презентирана в постинга. Позицията ти става по-ясна. Е това ,че някои намираме написаното за твърде наивно, е друга тема.
Поздрави, Не се сърди.


- Поради това декларирам - Моито теории ... са си мои такива !! ... ако те уронват достойнството на Спараток, качеството и впечатлението оставяни от основният пост, или недай си боже ... скандализират съзнанието на блюстителите за "чистота" в историята :)) !!
- Моля по никакъв начин не ги свързвайте с тезите на Спараток или което и да е друго лице !! ... :))) Всяка една връзка с реални лица и събития е невалидна !! :))
цитирай
98. demokrat63 - Жоси, ЖОси, като прочетен весник си., но вече има тоалетна хартия:)
27.11.2011 09:42
Жоси, в интерес на истината мога да Ви уверя, че именно тези хора, които сте изброили/ и други разбира се/ в коментарите си изразяват една твърда и според мен правилна позиция относно българския ни произход. както и формирането на БЪЛГАРСКО самосъзнание на четящите форума.
Друг е въпросът ако на Вас не Ви харесва да има българи по произход с българско самосъзнание.
цитирай
99. nikikm - Спароток, съжалявам, че ще ти го ...
27.11.2011 17:05
joysii написа:
Спароток, съжалявам ,че ще ти го кажа но хора като get , shtaparov , nikikm, killuminati много успешно уронват авторитета ти тук.
Техните коментари + екзалтираните хвалби доста олекотяват съответния постинг и го представят пред очите на по-интелигентни хора като една съвсем несериозна позиция.
Уважавам правото на мнение на всеки.
Само споделям впечатлението си от прегледа на коментарите под всеки твой постинг.
Знаеш ли ,на теб дори са ти повече от полза негативните коментари, защото в отговор към тях ти се стараеш да подкрепиш тезата презентирана в постинга. Позицията ти става по-ясна. Е това ,че някои намираме написаното за твърде наивно, е друга тема.
Поздрави, Не се сърди.


Джеси,предизвикваш у мен смях с плоските си изблици.Ами дай да се махнем и да останеш само ти и още няколко,като тебе плоскости,подвизаващи се тук и ...сайта ще стане какъвто го искаш.Антибългарски.Има да хвалиш...!
цитирай
100. bulgarinut57 - ИСКАМ ДА БЛАГОДАРЯ !
28.11.2011 00:12
Искам да благодаря на Вас Братя мои !
На Спароток – на знаменосеца наш, на туй знаме дето пише :
МАЙКА БЪЛГАРИЯ, РОД И РОДИНА !
На Премъдрия Брат Гетский от Водесос,
На Ангелогласния Българин Щапаров,
На Болярката от Търнов – Царев град,
На Ники Москов, и на всички ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ,
за които БЪЛГАРИЯ е част от вътрешната им същност,
за които БЪЛГАРИЯ е бъдещето на кръвта ни,
за които ТЯ е част от нашата мисловност !!!

БЛАГОДАРЯ ВИ,
за споделената любов към Отечеството ни,
за големия труд, който полагате за да блесне истината,
критата, премълчаваната, унищожаваната, непрочетената !!!

И друго да река – псета винаги е имало, ще има винаги.
Лаели са, хапели са, кръв е текло много от снагата наша Българска !
Но БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е БИЛА !

ACTA EST FABULA !
Пиесата свършва българомразчета нищожни !
цитирай
101. sparotok - благодаря ти и аз!
28.11.2011 00:53
bulgarinut57 написа:
Искам да благодаря на Вас Братя мои !
На Спароток – на знаменосеца наш, на туй знаме дето пише :
МАЙКА БЪЛГАРИЯ, РОД И РОДИНА !
На Премъдрия Брат Гетский от Водесос,
На Ангелогласния Българин Щапаров,
На Болярката от Търнов – Царев град,
На Ники Москов, и на всички ДОСТОЙНИ БЪЛГАРИ,
за които БЪЛГАРИЯ е част от вътрешната им същност,
за които БЪЛГАРИЯ е бъдещето на кръвта ни,
за които ТЯ е част от нашата мисловност !!!

БЛАГОДАРЯ ВИ,
за споделената любов към Отечеството ни,
за големия труд, който полагате за да блесне истината,
критата, премълчаваната, унищожаваната, непрочетената !!!

И друго да река – псета винаги е имало, ще има винаги.
Лаели са, хапели са, кръв е текло много от снагата наша Българска !
Но БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е БИЛА !

ACTA EST FABULA !
Пиесата свършва българомразчета нищожни !



Благодаря ти и аз!
Моля те, виж това:

http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/26/boiko-spri-da-lyjesh-shistov-gaz-plan-za-unishtojenie-na-byl.857248
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/26/bylgarskiiat-duh-vodi-naroda-v-bitkata-sreshtu-svryh-naglite.857371
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/27/iavlenieto-rodoliubec-v-quot-treska-za-shistov-gaz-quot.857617
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/25/fakelno-shestvie-v-dobrich-quot-dobrudja-ne-iska-shistvo-gaz.856827
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/22/varna-se-opylchi-na-teroristichnata-politika-na-amerikanskot.854608
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/22/shistov-gaz-varna-protestira-i-prizovava-quot-bylgari-sybude.854594
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/21/bylgariia-e-i-shte-byde-zona-na-chista-voda-i-chista-zemia.854131
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/17/vnimanie-amerikanski-terorizym-chrez-prouchvane-na-shistov-g.852412
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/16/koga-shte-gi-stignem-afrikancite.852053
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/14/tiho-da-ne-sybudim-bylgarite.851239

цитирай
102. sparotok - същност
28.11.2011 00:58
joysii написа:
Спароток, съжалявам ,че ще ти го кажа но хора като get , shtaparov , nikikm, killuminati много успешно уронват авторитета ти тук.
Техните коментари + екзалтираните хвалби доста олекотяват съответния постинг и го представят пред очите на по-интелигентни хора като една съвсем несериозна позиция.
Уважавам правото на мнение на всеки.
Само споделям впечатлението си от прегледа на коментарите под всеки твой постинг.
Знаеш ли ,на теб дори са ти повече от полза негативните коментари, защото в отговор към тях ти се стараеш да подкрепиш тезата презентирана в постинга. Позицията ти става по-ясна. Е това ,че някои намираме написаното за твърде наивно, е друга тема.
Поздрави, Не се сърди.


Джойси, не се сърдя, но не мисля и, че някой уронва авторитета ми.

Не пиша в блога, за слава и популярност, не, аз споделям със съмишлениците си това, което съм открил с много труд.

Всеки има свой начин да изрази своята рекация, трябва да проявяваме разбиране и уважение към всички, които считат България за Родина... а не място където се изкарват пари...
цитирай
103. sparotok - Гет, не се притеснявай!
28.11.2011 01:01
get написа:
анонимен написа:


- Тази символика достига и до късно средновековие-

и до наши дни , може би знаеш как изглежда герба на Молдова. Стигаме до поантата
Операция „Бесарабия – земя на циганите”?
Румъния e предприелa план за масово преселване на циганите в Молдова. Това заключение е на пратеници на Социалдемократическата партия на Молдова, съобщава NEWSru.com, позовавайки се на молдовски източници.
Случаят Катуница и загадките на sparotok , ще се окажат не чак толкова мистериозни.

Бъди здрав

Sparotok ПОКЛОН


... подписваща се поне с три псевдонима ... още и като анонимен, "каракачан", "павлос мелас" или само аноним !!

- Но, какво искате да внушите(и провокирате) в мен и аудиторията, с изказването си ? - "Молдова-цигани" ?!!

- Първо, пред мен не стои проблема с определена раса или социална група ... предполагам същото и за "Спараток" !!? ... Не издържам, вече на глупостите ти Натане !! - първо провокираш а после разнасяш из разни блогове сополиво-подсмърчащите си оплаквания, че ние, които държим на истаната за произхода на българите ... Сме били расисти, ксенофоби и обвинения ... в какви ле не още, смъртни грехове !!

- Момче умири се !! - не ме карай ще направя представителна справка за всичките ти глупости и интриги, които сееш чрез различни коментари в блог пространството !! ... защо трябва да се правиш на грък и подписваш с нейм "voulgaros" ??! - Това унижава не само теб, като морал но и хората, които се опитват да общуват с теб !!

- Спри с провокациите си ! - ако нямаш срам от хората, то имай страх от Бога !!

П.П. Прощавай за спама Спараток - Но следваше да уведомя четящите и пишещите в блог бг. за тази морално нечистоплътна персона !!


Гет, твоите реакции са последното нещо, което ще нарека спам. Пояснението ти е полезно поне за мен, обяснява доста неща.

Запомни едно обаче, за някои хорица няма надежда...същността им е тъмна...

Поздрави!
цитирай
104. sparotok - благодаря ти!
28.11.2011 01:04
анонимен написа:
Успехи Спароток, продължавай все така да ни радваш с всеки нов постинг. Чета блога ти отскоро и ме вдъхновява.


Благодаря ти! Моля те, прочети и това

http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/26/boiko-spri-da-lyjesh-shistov-gaz-plan-za-unishtojenie-na-byl.857248
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/26/bylgarskiiat-duh-vodi-naroda-v-bitkata-sreshtu-svryh-naglite.857371
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/27/iavlenieto-rodoliubec-v-quot-treska-za-shistov-gaz-quot.857617
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/25/fakelno-shestvie-v-dobrich-quot-dobrudja-ne-iska-shistvo-gaz.856827
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/22/varna-se-opylchi-na-teroristichnata-politika-na-amerikanskot.854608
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/22/shistov-gaz-varna-protestira-i-prizovava-quot-bylgari-sybude.854594
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/21/bylgariia-e-i-shte-byde-zona-na-chista-voda-i-chista-zemia.854131
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/17/vnimanie-amerikanski-terorizym-chrez-prouchvane-na-shistov-g.852412
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/16/koga-shte-gi-stignem-afrikancite.852053
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/14/tiho-da-ne-sybudim-bylgarite.851239

цитирай
105. demokrat63 - http://bgzemia. blog. bg/poli...
28.11.2011 10:15
http://bgzemia.blog.bg/politika/2011/11/14/tiho-da-ne-sybudim-bylgarite.851239
Всъщност това е третата атака на американците за ограбване/ масово/ на народите. Първият им удар бе срещу Швейцария и оттам обраха швейцарците с над 1 милярд долара
2-ят удар бе към Хонконг- там фалираха 6 американски банки. Много е интересен подхода на управляващите в Хонконг и как отвърнаха на удара и го превърнаха в своя полза- изцяло финансова операция
3-ят удар е иландия- за това добре е описано. Главнот обаче което не е казано в прав текс е че обявиха, че държавата застава зад националната банка, а не зад часните- те като всички други ЮЛ могат и да фалират. това обаче което последва в ЕС се представи като защита на населението, а всъщност не е. Прие се резолюция за гарантирне на влоговете от държавата първо до 50 хи, евро, а след това до 100 хил евро. целта не е никаква защита, а да не се повтори случая в ирландия. И 1 милярд да им гарантират- пак ще ги ограбят чрез бюджета.
следва едно интевю на Сорос за Гърция- как да и се помогне и дав примери за Италия, Испания и Португалия/ с други думи посочи следващите/ До този момент можеше човек да си помисли, че в Гърция данайци и еврей са се хванали гуша за гуша. но уви не е така. заедно са и в момента точат ЕС. самия сорос е спечелил 8 милярда от кризата в гърция до сега от 14 на 22 милярда. На Меркел и е ясно какво става. в ендо интервю тя не издържа и каза" Не на късите позиции" въпросът е докога ще е тази битка и няма ли в ЕС политиците да надделеят на чиновници и да се звемат законодателни мерки за наказателно преследване при т.нар" къси операции".
цитирай
106. voinov50 - shtaparov :)
29.11.2011 03:17
shtaparov написа:
voinov50 написа:
"В юбилеен сборник “Българското село” се чете следното: “… Село Тросково в миналото се е наричало Търново, понеже било образувано преди 800 години от преселници търновчани. Това име се запазва чак до ХVІ – ХVІІ век, цитирано в турски документи”.

Приятелю,в "македонско" Осогово,съвсем близо до границата с България,има
две малки села- Търново и Габрово! А не много далеч от тях пък има две села,носещи името Ветрен- едното на север от границата,другото на юг от нея,само на 5-6 км от първото! Ясно е,че се касае за две махали на едно и също Българско село,което Берлинският договор е разделил на две части,а тази трагедия на местните хора отдавна вече е забравена от нас!!!


Да, ходих там, от Кюстендил - Църварица, нодолу, на запад в Македония върви землището на с. Ветрен и стига чак до гр. Делчево на югозапад...
Говорил съм с местните и съм задавал въпроса: "Сега сте македонци, а ако границата беше поставена само на 10 км. по-нататък (по-на запад) какви щяхте да сте? Българи нали!" На което отвръщаха с усмивка.
А Габрово имаме и срещу Благоевград, досами границата, накъм Делчево.
Говорил съм и с хора от Разловци - казват че са били преселници от Разлог до Пирина.

Поздрави!
цитирай
107. rasate9 - Не се хапете
30.11.2011 01:26
Не се хапете с Joy-see. Тя тъкмо почна да проглежда някои неща. Просто ще и отнеме време да се аклиматизира.

Дайте да не губим фокус в празни нападки а да дерзаем за благо народу.
цитирай
108. dalida - Привет!
30.11.2011 11:27
Никой непредубеден човек не би приел тези неща за случайност.
-----------------------------
Бих казала и ще се подпиша с двете ръце че - няма нищ случайно във Вселената изобщо. Няма и нищо излишно и не на мястото си. Така е устроен света, че хората само да добавят, но не и да отнемат от него. Всяко отнемане е временно и природата сама си го възтановява след време / 10 -15 години/ за толкова години костите на човека и животните се разпадат. Така че - в този свят който живеем няма нищо случайно.
цитирай
109. get - - Във връзка с това, което обяснявам в поста си и ... последният пасквил излязъл в блогът ... на "marknatan" под надслов ... !!
30.11.2011 12:51
"Историческите" докази на Психопатите престъпници Спараток и Гет,когато се използват срещу ОРА са ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И КЛЕВЕТА " !

sparotok написа:
get написа:

анонимен-85 написа:

... Стигаме до поантата
Операция „Бесарабия – земя на циганите”?
Румъния e предприелa план за масово преселване на циганите в Молдова. Това заключение е на пратеници на Социалдемократическата партия на Молдова, съобщава NEWSru.com, позовавайки се на молдовски източници.
Случаят Катуница и загадките на sparotok , ще се окажат не чак толкова мистериозни.



... подписваща се поне с три псевдонима ... още и като анонимен, "каракачан", "павлос мелас" или само аноним !!

- Но, какво искате да внушите(и провокирате) в мен и аудиторията, с изказването си ? - "Молдова-цигани" ?!!

- Първо, пред мен не стои проблема с определена раса или социална група ... предполагам същото и за "Спараток" !!? ... Не издържам, вече на глупостите ти Натане !! - първо провокираш а после разнасяш из разни блогове сополиво-подсмърчащите си оплаквания, че ние, които държим на истаната за произхода на българите ... Сме били расисти, ксенофоби и обвинения ... в какви ле не още, смъртни грехове !!
...
- Спри с провокациите си ! - ако нямаш срам от хората, то имай страх от Бога !!

П.П. Прощавай за спама Спараток - Но следваше да уведомя четящите и пишещите в блог бг. за тази морално нечистоплътна персона !!


Гет, твоите реакции са последното нещо, което ще нарека спам. Пояснението ти е полезно поне за мен, обяснява доста неща.

Запомни едно обаче, за някои хорица няма надежда...същността им е тъмна...

Поздрави!


- Препоръчвам на своеобразният "дон Базилио" ... известен още с "Арията на клеветата" (от Севилският бръснар) - да отиде на адрес: http://viewzone.com/matlock.html ... и прочете: "Is There A Connection Between Ancient Indian And Hebrew Language?" ... стъпвнайки по този начин, на някакъв фундамент ... да продължи да изяснява, Откъде започва профанизацията на Ведическите вярвания ... Произходът на религиозно и етноназвание-то Йони, от там "йонийци" ... и-и-и ... ред още неща с които се сблъсква човечеството от средиземноморие и балкани ... от края на "бронзова ера" ... класически "елинизъм" ... ранно средновековие ... кръстоносни походи и т.н.

- Истината е елементарна ... но никой не иска да я назове на глас ... поради опасения или нещо си ... ? Истината от която ще ни стане ясно откъде(и кога-кого) е започнала профанизирането и подмяната на по-старите и позитивни културни и религиозни вярвания с ... такива, които не правят чест на нито едно цивилизовано, общество и култура !!

- Съжалявам, излизам от темата ... но народът го е казал "Каквото повикало - такова се обадило !" - маркНатане !!

- Простете Спараток, за спама !!

от Гет ктист

цитирай
110. razkazvachka - Чета твоя текст, Спароток, а също и коментарите - някой ден ще си поиграя да изведа
02.12.2011 09:20
формулата на българската лековерност.
Когато някой се опитва да аргументира, получава нападки, които отвличат вниманието и не позволяват да се види постройката на изложението.
Историята за нас е важна - Балканите са нашата идентичност и на всички българи по света по един или друг начин те ни липсват. Търново е посред Балкана и е своеобразно място, към което ние пътуваме. Мога да се съмнявам в свързването на имената по звучене и начин на транскрипция, но тезата ти е изложена последователно и аргументирана - вероятно, както би изглеждал един текст в по-неограничавано от дребнавости време и сред една по-висша култура, за която ще са открити вратите към първоизточниците. За съжаление човешкият род не е стигнал до там.
Буквоядството на днешния "учен", подчинен на формата, се дължи главно на стремежа да се класифицират и подредят в архивите на световната мрежова памет всички четива - вече мрежата намира автори и ръкописи, без много да спазваме точките и другите символи - но съществува и другият момент - архивите отиват на все по-тясно ниво на достъп.
цитирай
111. jonitaaaa1995 - ;)
02.12.2011 22:46
Търново е един прекрасен град, наистина !
цитирай
112. netii - Моят Велик град ТЪРНОВО
15.12.2011 16:11
"Здравейте, Спароток! Отново прекрасен и логически и стилово издържан материал! Благодаря Ви! Прочитайки обяснението за частицата "спар" = жар, се сетих, че на английски език "spark" означава искра. Поздрави и с нетърпение очаквам следващите Ви материали, които отново да чета на семейството си! От Манда"
Подписвам се и аз!!! Благодаря Ви за Светлината която разпръсквате!!! Успех!
цитирай
113. neronas - Прекрасен труд си направил! Горд ...
29.02.2012 23:52
vostroto написа:

Прекрасен труд си направил! Горд съм, че съм твой сънародник!
Наскоро бяхме на гръцкия остров Корфу, и преди да стигнем до там, хванахме ферибот от ИГУМЕНИЦА - направи ми впечатление името - не знам колко съм прав, но не е ли наше? На мен ми прилича. И е доста далеч, близо е и до бреговете на Италия.
Беше удоволствие за мен! Поздрави!

Да бе, типично българско наименование, произлиза от гуменка, както е известно българите още като били траки, са носели само гумени цървули, та от там и Игуменитса...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969156
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031