Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2011 15:52 - ТАЙНСТВЕНА БЪЛГАРСКА КРЕПОСТ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 44989 Коментари: 122 Гласове:
107

Последна промяна: 14.11.2011 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



                       ТАЙНСТВЕНА БЪЛГАРСКА КРЕПОСТ

 

 

 

България е богата на археологически забележителности. Във всяка част на нашата страна има останки от древни градежи. Те напомнят за отминалото величие, а и способнистите на предците ни. Броят на крепостите у нас е смайващо висок, дедите ни са оставили над две хиляди отбранителни съоръжения. Едно от тях е изключително важно за нашата история. Става дума за споменатата от Прокопий Вουργαραμα-Бургарама.
                      image

Името на тази крепост е интересно понеже Вουργαραμα напомня на вариант на името българи- Вουργαροι. Смятам, че Вουργαραμα е гърцизираното предаване на Българамъ – на българите, т.е. българска крепост.

 

Заинтригуван аз се консултирах с наш археолог. Попитах го възможно ли е описаната през 550 г. крепост Бургарама (Българамъ) да е била поддържана от българи. Като пример дадох името на крепостите Сармати и Беса пара (племената сармати и беси са населявали Добруджа през I-ви век, названията на крепостите са докуметирани през V-ти век)...Посочих и свидетелството на Равенския космограф който ползвайки йордановото сведение (550 г.) твърди, че в Мизия, Македония и Тракия живеят само българиInter vero Thraciam vel Macedoniam et Mysiam inferiorem modo Bulgari
habitant
”.

 

Човекът се позамисли и каза – Аз не съм лингвист и не мога да определя дали Бургарама е равностойно на българамъ-българи. Възможно е обаче през 550 г. крепостта да е била охранявана от българи. В този период има българи служещи на Римската Империя.

 

Името Бургарама не ми даваше покой и започнах да се ровя из старите извори. Оказа се, че този забележителен топоним е известен доста преди времето на Прокопий. Има го в Певтингеровата карта, а тя е от III-ти – IV-ти век. Крепостта е спомената и в Пътеводителя от Бордо за Йерусалим. Този документ е създаден през 333 година. Това не е всичко, Бургарама е регистрирана и в Антониновия Пътеводител  (като Багарака), а той е датиран началото на III-ти век, т.е. 210-230г.

 

Тук вече започва да става доста интересно. Уж първия контакт на българи и римляни е в края на V-ти век (по времето на Зенон -474-491г. ), а се оказва, че българите са имали свои крепости в Тракия два века по-ранo, поне от 210-230 г. През този период в земите на юг от река Дунав има римски и гръцки колонисти, но основното население е траки. Това показва ясно, че племето българи принадлежи на тракийския етнос.

 

Доказателство за това е не само крепостта Бургарама. През IV-ти век. Св. Йероним прави карта, в която нашите земи са обозначени като Мизия, също и България. За да се наложи един топоним са нужни век-два, това означава, че поне от III-ти век Мизия е населявана от българи.

 

Живелият в края на IV-ти и началото на V-ти век Орозий Павел пише в своята работа География, че българите обитават земите между Гърция и Каринтия (област от днешна Австрия). Орозий не казва –новодошлите българи, или азиатските българи, за него българите са народ познат отдавна на Римската Империя.

 

Нека продължим с данните, през IV-ти век анонимен космограф споменава името на българите – Ziezi ex quo Vulgares -Зиези, от който са българите. Пишейки за събития от IV-ти век Г. Кодин споменава, че Константин Велики (306-337г.) финансира изграждането на Плискува и Перестлава (Плиска и Преслав – столици на българите). Имената Плиска и Преслав са български (има и тракийска крепост Плисенум, която никой не желае да спомене), това показва, че Константин Велики е изградил селища за българи.

 
image


Нашите учени определят градежа с квадри (като този в Плиска и Преслав) за типично български. Говори се дори, че българи въвеждат това строителство в земите на юг от Дунава (Й.Йорданов). Да обаче строежи с квадри в областта Мизия (наричана още България) има поне от
III-ти IV-ти век (С.Торбатов).

 

Да се върнем на крепостта Бургарама. Тя е в една област с особено име-Кабецус (на юг от София). Според В. Георгиев Кабецус отговаря на наша дума за птица –кавец (чавка). Аз лично смятам, че се касае за кобец-хищна птица. Както и да е, името е българско. Георгиев смята, че е дадено от нерегистрирана от римляните група наши деди, заселила се на юг от София презV-ти век. Това, което Георгиев пропуска е фактът, че Кабецус е вариант на споменатия в Илиада тракийски град Кабесус. Тук става интересно нали, оказва се, че хора говорещи български език обитават Тракия не от V-ти век след Христа, а поне от второ хилядолетие преди Христа.

 

Интересните факти не свършват с българския характер на Кабецус и Бургарама. Крепостта се намира в северната част на планината Орбелос, наричана още Балагрос. Аз лично смятам, че това място е обитавано от балагрите, които стават съюзници на Александър Велики през IV-ти век преди Христа...и чието име бива изтрито от историята (защо ли?). Планината Балагрос (колко от вас знаят за нея?) разделя Мизия и Македония.Излишно е да споменавам, че Мизия е отъждествявана с България. За най-древното население на Македония пък Никифор Грегорас твърди, че било съставено от гърци и...мизи (наречени по-късно българи).

 

Че в далечното минало е съществувал народ балагрии-балгарии –българи можем да отсъдим и по епитета блегурос. Той е използван както за Зевс, така и за Арес, а това показва, че е етнически (както например Зевс Пеласгийски).

 

От данните, с които разполагам съдя, че още в Античността, в Тракия е живяло сравнително малко  племе българи. То е принадлежало на групата на мизите. Към мизите спадат също гетите, витините, меоните...След време, поради престижността на името целия тракийски етнос получава названието българи.

 

По същия модел е възникнал етнонима елини. Първоначално ели, елини е название на малко племе пазещо светилището на Зевс в Додона. Поради това, че името на елите е престижно, гърците наричат така цялото население на страната си.

 

По същия модел е възникнало и названието Британия. Малкото племе притани ( буквално татуираните) дава своето име на сравнително голяма територия. Колко човека знаят за пританите...и въпреки това тази малобройна група хора е дала името на Британия...

 

Защо трябва да се учудваме тогава, че едно сравнително малко тракийско племе може да даде име на цялата общност? Защо модела, който е познат в Елада и Британия да не е възможен за България?

 

Не знаем почти нищо за древните балагрии-балгарии-българи поради амбициите на Източната Римска Империя. Старите българи откъсват плодородни земи от властта на Константинопол. Владетелите на Римската Империя е считала нашите земи за свое притежание. Всяко свидетелство за изконното право на българите върху Тракия е било трън в очите на всички средновековни източноримски императори.

Трябвало е да се съчинят купища лъжи, за да се даде повод на имперската войска да нахлуе в нашите земи.

 

Някои могат да запитат защо има сведения за българи и на север от Дунава? В това няма нищо странно, бесите са регистрирани първо в Родопите, по-късно ги срещаме в Добруджа, а и край Карпатите. Дардани са обитавали както Мала Азия, така и Тракия. От Страбон знаем, че мизийски племена са населявали земите около Троя, но също северния и южния бряг на река Дунав. Тракийските племена халиби и сарапари стават съседи на арменци и перси. Траки достигат чак до Индия...защо да се чудим на това, че някой споменава българи и на север от Дунава?

 

За нас е важно да знаем, че дедите ни не идват от памирската пустош, а са местен народ. Ние сме потомци на древни балкански жители, тези, които създадоха най-стария град на Европа (край Юнаците, Пазарджишко). Потомци сме на хората, които първи в света издигнаха царе (Варненския некропол). Потомци сме на тези създали първата писменост (Градешница, Караново, Хотница).

 

Историята познава велики народи, които са притижавали висока култура, но са изчезнали, асимилирани от други. Няма ги хетите, няма ги митаните, някога могъщите асирийци са днес малцинство без държава, ние обаче сме оцелели. Избивани жестоко, ограбвани, унижавани и подтискани, но все още живи. Все още ни има и все още има надежда за поредното възраждане. Дали то ще дойде зависи най-вече от нас. Както са казали древните Faber est suae quisque fortunae Всеки е ковач на собствената си съдба. Или се бориш за по-добър живот, или хленчиш...и изчезваш. Въпрос на избор.

 

 

 




Гласувай:
109


Вълнообразно


1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
13.11.2011 15:55
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
13.11.2011 15:56
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. voulgaros - Здрасти адаш, ЗА МЕН ВУРГАРАМА== Е ...
13.11.2011 16:15
Здрасти адаш, ЗА МЕН ВУРГАРАМА== Е СИНОНИМОС ИЛИ ДРУГ ВИД НА ЧИСТО ГРЪЦКОТИ ИМЕ ЗА ПОСТОВА КУЛА--ПИРГОРАМА, БУРГОРАМА..
ВИЖ СЕГА ВУРГА=БУРГО...=ВИСОКА КУЛА,УКРЕПЛЕНИЕ..НА МНОГО ЕЗИЦИ--НЕМСКИ,РУСКИ,ЛАТИНСКИ,ГРТЦКИ....ЗАЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ Е ТОЧНО ВАСО БЪЛГАРСКО????
АА

ИСКАМ ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ, ИСКРЕНО, ЧЕ ЗНАЕП И ЗА ИСТИНСКИТЕ АСИРИИЦИ-ЗА ДНЕШНОТО ИМ СЪСТОЯНИЕ,,ЧЕ ТЕ СА ДРЕВНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА АРАМЕИСКИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА...А РЕЗИ СЕГАШНИ АРАНО-СИРИИЦИ СА ДРУГИ ХОРА,ДОШЛИ СЛЕД МОХАМЕДО-МУСЛУМАНСКОТО ЗАВЛЯДАВАНЕ НА СИРИА ПРЕЗ 640 ГОДИНА И НАГОРЕ В ХРОНОЛОГИАТА!!

БРАВО!
цитирай
4. idealist - Не съм
13.11.2011 16:16
специалист, но звучи много интересно. Поздравления за автора на поста!
цитирай
5. анонимен - здравей Спароток, поздравления за ...
13.11.2011 16:28
здравей Спароток,поздравления за поста отново!може ли така наречените прабългари на Аспарух да са само аристократите,ръководителите на обединението на българските племена на север и юг от Дунав?има българи и на север и на юг,но на север е Велика България и просто става обединение на всички български племена,въпреки че други български(тракийски) племена искат и остават в ИРИ..
цитирай
6. sparotok - съвсем точно!
13.11.2011 16:36
анонимен написа:
здравей Спароток,поздравления за поста отново!може ли така наречените прабългари на Аспарух да са само аристократите,ръководителите на обединението на българските племена на север и юг от Дунав?има българи и на север и на юг,но на север е Велика България и просто става обединение на всички български племена,въпреки че други български(тракийски) племена искат и остават в ИРИ..


Съвсем точно! Много от нашите сънародници са желали да останат в ИРИ, тъй както по-късно, по време на турската окупация на определена група сънародници не им е било никак зле с турците...За някои ( дори и днес) финасовото състояние значи повече отколкото свобода и независимост.

Поздрави!
цитирай
7. sparotok - !
13.11.2011 16:37
idealist написа:
специалист, но звучи много интересно. Поздравления за автора на поста!


На мен също ми бе доста интересно когато се докопах до тези данни.

Поздрави!
цитирай
8. sparotok - подробности
13.11.2011 16:39
voulgaros написа:
Здрасти адаш, ЗА МЕН ВУРГАРАМА== Е СИНОНИМОС ИЛИ ДРУГ ВИД НА ЧИСТО ГРЪЦКОТИ ИМЕ ЗА ПОСТОВА КУЛА--ПИРГОРАМА, БУРГОРАМА..
ВИЖ СЕГА ВУРГА=БУРГО...=ВИСОКА КУЛА,УКРЕПЛЕНИЕ..НА МНОГО ЕЗИЦИ--НЕМСКИ,РУСКИ,ЛАТИНСКИ,ГРТЦКИ....ЗАЩО СИ МИСЛИШ ЧЕ Е ТОЧНО ВАСО БЪЛГАРСКО????
АА

ИСКАМ ДА ТЕ ПОЗДРАВЯ, ИСКРЕНО, ЧЕ ЗНАЕП И ЗА ИСТИНСКИТЕ АСИРИИЦИ-ЗА ДНЕШНОТО ИМ СЪСТОЯНИЕ,,ЧЕ ТЕ СА ДРЕВНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА АРАМЕИСКИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА...А РЕЗИ СЕГАШНИ АРАНО-СИРИИЦИ СА ДРУГИ ХОРА,ДОШЛИ СЛЕД МОХАМЕДО-МУСЛУМАНСКОТО ЗАВЛЯДАВАНЕ НА СИРИА ПРЕЗ 640 ГОДИНА И НАГОРЕ В ХРОНОЛОГИАТА!!

БРАВО!


Пиргос не е гръцка а тракийска дума за кула, високо място. Пергам е име на няколко тракийски селища.

Пиргос отговаря на лювитската паргасти -височина, хетската паркуи-високо и разбира се българската праг-височина.
цитирай
9. d3bep - ;)
13.11.2011 16:40
Постингът твърде много наподобява на теорията на Боцмана за бургосите.


Поздрави!
цитирай
10. brig - Поздрави. Много интересно, като ...
13.11.2011 16:50
Поздрави. Много интересно, като всеки път.
цитирай
11. voulgaros - ЕИ СЕГА ТЕ ЗАКОВАХ, ПАВКА!
13.11.2011 16:50
еми тогава ПАВЛАКОС...ЗАСТО НИЕ ЕЛЛИНИТЕ-ВИЗАНТИНИ КАЗВАМЕ И ПИРГОС,,ЩОМ ТАЗИ ДУМА Е ВАША ВУЛГАРСКА?? А ПАК ВИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА Я КАЗВАТЕ...КАЗВАТЕ НА ВИСОКОТО УКРЕПЛЕНИЕ С ТУРСКАТА ДУМА КУЛЕСИ=КУЛА!!!

ХАХАХАХАХАХАХАХ КАК ТЕ ЗАКОВА СЛАВЯНО-ТУРЧИНО!!! ТАТАРСКИ БЪЛГАРИ, КАК ВИ ГО ЗАКОВАХ!
цитирай
12. zelas - Поздравления за статията, Павел. ...
13.11.2011 17:04
Поздравления за статията, Павел. Теорията на Боцмана за произ хода на името "българи" като военна длъжност в РИ може да се окаже, че не е съвсем без основание. Какво мислиш?

По същия модел е възникнало и названието Британия. Малкото племе притани ( буквално татуираните) дава своето име на сравнително голяма територия. Колко човека знаят за пританите...и въпреки това тази малобройна група хора е дала името на Британия...


Това за "татуираните" ме заинтригува. Би ли ми дал повече източници или как се изписва на латински?

Поздрави
цитирай
13. анонимен - здравей Спароток, поздравления за ...
13.11.2011 17:15
sparotok написа:
анонимен написа:
здравей Спароток,поздравления за поста отново!може ли така наречените прабългари на Аспарух да са само аристократите,ръководителите на обединението на българските племена на север и юг от Дунав?има българи и на север и на юг,но на север е Велика България и просто става обединение на всички български племена,въпреки че други български(тракийски) племена искат и остават в ИРИ..


Съвсем точно! Много от нашите сънародници са желали да останат в ИРИ, тъй както по-късно, по време на турската окупация на определена група сънародници не им е било никак зле с турците...За някои ( дори и днес) финасовото състояние значи повече отколкото свобода и независимост.

Поздрави!

няма начин при наличието на толкова много тракийски племена да няма различия,лошото е че винаги са печелили трети страни нямащи нищо общо с българския етнос.
цитирай
14. germantiger - ...
13.11.2011 17:53
Наистина си забелязъл да го нарека фин детайл, особена, специфична изненада!
цитирай
15. vahisht - Не се излагайте....
13.11.2011 18:04
прочетете внимателно публикувания материал, и не реагирайте на пъвосигнална ......
Прави чест начина по който, sparotok излага своята теза, след което призовава четящите към етика, и "хигиена" при обсъждането на темата....
"Само търсещия намира....утеха в намереното", ако в този блог има някой действителен исторически търсач то това сте вие-sparotok, напълно Ви подкрепям в това което правите!
voulgaros написа:
еми тогава ПАВЛАКОС...ЗАСТО НИЕ ЕЛЛИНИТЕ-ВИЗАНТИНИ КАЗВАМЕ И ПИРГОС,,ЩОМ ТАЗИ ДУМА Е ВАША ВУЛГАРСКА?? А ПАК ВИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА Я КАЗВАТЕ...КАЗВАТЕ НА ВИСОКОТО УКРЕПЛЕНИЕ С ТУРСКАТА ДУМА КУЛЕСИ=КУЛА!!!

ХАХАХАХАХАХАХАХ КАК ТЕ ЗАКОВА СЛАВЯНО-ТУРЧИНО!!! ТАТАРСКИ БЪЛГАРИ, КАК ВИ ГО ЗАКОВАХ!


Поздрави!!!
цитирай
16. mt46 - Поздрав, Павел -
13.11.2011 20:03
за това, че се стремиш да възродиш българското, родното!... И продължаваш да будиш заспалия дух на нашите съвременници!...
цитирай
17. zaw12929 - Поздравления за постинга!
13.11.2011 20:30
За бъдещето- казано по накратко: Дойде време българино: " Или се бориш за по-добър живот, или хленчиш.." време е да се обединим за каузата на държавата...
цитирай
18. nikikm - Преди
13.11.2011 20:41
voulgaros написа:
еми тогава ПАВЛАКОС...ЗАСТО НИЕ ЕЛЛИНИТЕ-ВИЗАНТИНИ КАЗВАМЕ И ПИРГОС,,ЩОМ ТАЗИ ДУМА Е ВАША ВУЛГАРСКА?? А ПАК ВИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА Я КАЗВАТЕ...КАЗВАТЕ НА ВИСОКОТО УКРЕПЛЕНИЕ С ТУРСКАТА ДУМА КУЛЕСИ=КУЛА!!!

ХАХАХАХАХАХАХАХ КАК ТЕ ЗАКОВА СЛАВЯНО-ТУРЧИНО!!! ТАТАРСКИ БЪЛГАРИ, КАК ВИ ГО ЗАКОВАХ!


Спароток да те закове,да ти кажа да не викаш! Вземай хапчета и не се радвай толкова и предварително на превъзходството си.То,когато на човек рядко му се случва,после се олива.Застото нито "елини",нито византийци са етнос и тогава какви претенции и за какво? И сега,засто кула да е турска /пак няма такъв етнос и следователно език/,дума? Сега заковах ли та бре елине,ама извинявай ти си грък.Ма то какво стана бре,дойде данаец,стана елин,сега си грък.Бас дърза це,ако си видис дедите,сте се отказес от тях. Айде,пий едно сиртаки!

цитирай
19. sparotok - след малко ще го закова:)
13.11.2011 20:49
nikikm написа:
voulgaros написа:
еми тогава ПАВЛАКОС...ЗАСТО НИЕ ЕЛЛИНИТЕ-ВИЗАНТИНИ КАЗВАМЕ И ПИРГОС,,ЩОМ ТАЗИ ДУМА Е ВАША ВУЛГАРСКА?? А ПАК ВИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА Я КАЗВАТЕ...КАЗВАТЕ НА ВИСОКОТО УКРЕПЛЕНИЕ С ТУРСКАТА ДУМА КУЛЕСИ=КУЛА!!!

ХАХАХАХАХАХАХАХ КАК ТЕ ЗАКОВА СЛАВЯНО-ТУРЧИНО!!! ТАТАРСКИ БЪЛГАРИ, КАК ВИ ГО ЗАКОВАХ!


Спароток да те закове,да ти кажа да не викаш! Вземай хапчета и не се радвай толкова и предварително на превъзходството си.То,когато на човек рядко му се случва,после се олива.Застото нито "елини",нито византийци са етнос и тогава какви претенции и за какво? И сега,засто кула да е турска /пак няма такъв етнос и следователно език/,дума? Сега заковах ли та бре елине,ама извинявай ти си грък.Ма то какво стана бре,дойде данаец,стана елин,сега си грък.Бас дърза це,ако си видис дедите,сте се отказес от тях. Айде,пий едно сиртаки!



Cлед малко ще го закова:)
Не се връзвай на такива човечета, нека се похилят преди да заплачат.
цитирай
20. sparotok - !
13.11.2011 20:51
zaw12929 написа:
За бъдещето- казано по накратко: Дойде време българино: " Или се бориш за по-добър живот, или хленчиш.." време е да се обединим за каузата на държавата...


Благодаря ти!
Точно така е - време е да се обединим за каузата на държавата!

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - български дух
13.11.2011 20:53
mt46 написа:
за това, че се стремиш да възродиш българското, родното!... И продължаваш да будиш заспалия дух на нашите съвременници!...


Приятелю, българския дух е жив, иска се само една хубава искра...точно както и при една пълна, опалена пещ, за да грейне и трябва малко пламъче. Да му мислят тези, чиято пещ е празна...

Поздрави!
цитирай
22. sparotok - изненада
13.11.2011 20:55
germantiger написа:
Наистина си забелязъл да го нарека фин детайл, особена, специфична изненада!


За мене наистина бе изненада. Най-интересното е това, че Бургарама се намира в областта Кабец, а тя е до планината Балагрос.
цитирай
23. sparotok - поговорка
13.11.2011 20:57
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
здравей Спароток,поздравления за поста отново!може ли така наречените прабългари на Аспарух да са само аристократите,ръководителите на обединението на българските племена на север и юг от Дунав?има българи и на север и на юг,но на север е Велика България и просто става обединение на всички български племена,въпреки че други български(тракийски) племена искат и остават в ИРИ..


Съвсем точно! Много от нашите сънародници са желали да останат в ИРИ, тъй както по-късно, по време на турската окупация на определена група сънародници не им е било никак зле с турците...За някои ( дори и днес) финасовото състояние значи повече отколкото свобода и независимост.

Поздрави!

няма начин при наличието на толкова много тракийски племена да няма различия,лошото е че винаги са печелили трети страни нямащи нищо общо с българския етнос.


Не случайно народа е казал- Двама се карат, третия печели.
Едно от отрицателните ни качества е това, че сме прекалено темпераментни и това позволява на разни хитреци да ни настройват едни към други.
цитирай
24. alexs - За тези, които нямат кирилица ht...
13.11.2011 21:31
sparotok написа:
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

Благодаря предлагаш добро решение за тези които нямат кирилица на компа!
Също ми беше интересно да разбера, че е имало българи по нашите земи преди Аспарух!
Поздрави!
цитирай
25. sparotok - извинение
13.11.2011 21:31
zelas написа:
Поздравления за статията, Павел. Теорията на Боцмана за произ хода на името "българи" като военна длъжност в РИ може да се окаже, че не е съвсем без основание. Какво мислиш?

По същия модел е възникнало и названието Британия. Малкото племе притани ( буквално татуираните) дава своето име на сравнително голяма територия. Колко човека знаят за пританите...и въпреки това тази малобройна група хора е дала името на Британия...


Това за "татуираните" ме заинтригува. Би ли ми дал повече източници или как се изписва на латински?

Поздрави


Приятелю, прощавай за закъснението, трябваше да поработя извънредно.

Потърси в интернет книгата - Warlords and holy men: Scotland AD 80-1000, на Alfred P. Smyth. На стр. 59 има добро обяснение.

Първи гръцкия автор Питий дава името претани и Претаника ( Британия).
Прит на уелски означава пъстър, т.е. татуиран. Ранните британци са татуирали лицата и телата си. Това е причината ирландците да ги нарекат cruitne -изрисуваните (крит означава черта на гейлик).

Смятам, че този обичай е внесен в Британия от създателите на Араската култура.
Виж това - http://www.britarch.ac.uk/ba/ba76/feat3.shtml

Тези хора внасят желязото и колесницата в Британия.
Тяхното идване съвпада приблизително с идването на митичния Партолон от ...гърция ( или по-точно на север от Гърция).
В древна Илирия са живели партините, племе, за което никой не говори.
http://en.wikipedia.org/wiki/Parthini#Taulantii

Поздрави!



цитирай
26. zelas - Приятелю, прощавай за закъсн...
13.11.2011 21:36
sparotok написа:

Приятелю, прощавай за закъснението, трябваше да поработя извънредно.

Потърси в интернет книгата - Warlords and holy men: Scotland AD 80-1000, на Alfred P. Smyth. На стр. 59 има добро обяснение.

Първи гръцкия автор Питий дава името претани и Претаника ( Британия).
Прит на уелски означава пъстър, т.е. татуиран. Ранните британци са татуирали лицата и телата си. Това е причината ирландците да ги нарекат cruitne -изрисуваните (крит означава черта на гейлик).

Смятам, че този обичай е внесен в Британия от създателите на Араската култура.
Виж това - http://www.britarch.ac.uk/ba/ba76/feat3.shtml

Тези хора внасят желязото и колесницата в Британия.
Тяхното идване съвпада приблизително с идването на митичния Партолон от ...гърция ( или по-точно на север от Гърция).
В древна Илирия са живели партините, племе, за което никой не говори.
http://en.wikipedia.org/wiki/Parthini#Taulantii

Поздрави!


Благодаря!
цитирай
27. sparotok - кула
13.11.2011 21:46
voulgaros написа:
еми тогава ПАВЛАКОС...ЗАСТО НИЕ ЕЛЛИНИТЕ-ВИЗАНТИНИ КАЗВАМЕ И ПИРГОС,,ЩОМ ТАЗИ ДУМА Е ВАША ВУЛГАРСКА?? А ПАК ВИЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА Я КАЗВАТЕ...КАЗВАТЕ НА ВИСОКОТО УКРЕПЛЕНИЕ С ТУРСКАТА ДУМА КУЛЕСИ=КУЛА!!!

ХАХАХАХАХАХАХАХ КАК ТЕ ЗАКОВА СЛАВЯНО-ТУРЧИНО!!! ТАТАРСКИ БЪЛГАРИ, КАК ВИ ГО ЗАКОВАХ!


Най-добре се смее този, който се смее последен:)

Първо, пирга -кула все още се употребява в Западна България.

Второ, думата пирга е обяснима с понятието праг-височина, значи е изконно българска.

Трето, думата кула не е турска, това е глупаво недоразумение. На санскрит кулака означава високо място, възвишение, връх - kUlaka %{as} , %{am} m. n. a bank , shore L. ; a mound , heap , tope.

Кула е сродна на латинските COLLIS-възвишение, CAULIS - кол, стъбло, прът.

Кула се обяснява и с българската дума кол-прът, имаща диал.форма кул.
Древните кули са се правели от дърво, така са процедирали мосиноките -

http://en.wikipedia.org/wiki/Mossynoeci

Трябваше да използваш ръзсъдъка си, турците са степни номади. Те не са познавали нито градове, нито кули, думите за тях са заели от други народи...както и гърците между другото...


цитирай
28. sparotok - бургос
13.11.2011 22:08
d3bep написа:
Постингът твърде много наподобява на теорията на Боцмана за бургосите.


Поздрави!


Звер, Бургарама нито е по границата, нито е бургус. В пътеводителя от Бордо е обозначено като мансио - пътна станция.

mansio buragara milia viiii

http://soltdm.com/sources/mss/ib/ib.htm

До ден днешен никой не е дал ясна етимолгия на бургус. Ясно е само, че е нещо, което може да се сравни с полицейски участък.

Първото споменаване на бургус е от 2-ри век, а балагрите са съвременници на Александър Велики - 4-ти век преди Христа, живели са поне 500 години по-рано.

Поздрави!
цитирай
29. sparotok - благодаря ти!
13.11.2011 22:09
brig написа:
Поздрави. Много интересно, като всеки път.


Благодаря ти!
цитирай
30. анонимен - T.N.T.
13.11.2011 22:22
IMAM KAKVO DA POKAJA,
I NAVQRNO E SAS ZNA4ITELNA
ISTORI4ESKA STOINOST.
NEZNAM KAK.
MNOGO,MNOGO ME RADVAT
TAKIVA PISANIQ ZA BALGARSKATA ISTORIQ
NAI--SARDE4NI BLAGODARNOSTI I
BLAGOPOJELANIQ.
(MOLQ IZVINENIE ZA LATINICATA)
цитирай
31. sparotok - българи
13.11.2011 22:29
alexs написа:
sparotok написа:
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

Благодаря предлагаш добро решение за тези които нямат кирилица на компа!
Също ми беше интересно да разбера, че е имало българи по нашите земи преди Аспарух!
Поздрави!


Смятам, че наистина е имало българи в Тракия векове преди Аспарух. Виж само колко сведения за това има.
1. Св. Йероним отъждествява Мизия с България през 4-ти век.
2. Константин Велики построява градове с български имена през 4-ти век.
3. В края на 4-ти, или началото на 5-ти век Орозий Павел съобщава, че земите на българите са между Гърция и Каринтия (Австрия).
4. Павел Дякон съобщава за сблъсък през 5-ти век между българи и лангобарди точно в територията приписана на българите от Орозий.
5. Комес Марцелин съобщава за битка между българи и римляни в Южна Тракия - 5-ти век...
6. През 512 г. Анастасий изгражда защитна стена на около 60 км от Константинопол за защита от българите. Това означава, че българите по това време са били поселници на Тракия.
7. Анонимния космограф от Равена пише, че в Мизия, Македония и Тракия живеят само българи ( сведението засяга периода 550 г.).


Списъка може да се продължи, но и от горе посоченото става ясно, че много преди Аспарух земята ни е обитавана от българи.

Поздрави!
цитирай
32. анонимен - Бургас не ли бил Пиргос? От Пир и Г...
13.11.2011 22:51
Бургас не ли бил Пиргос? От Пир и Гостенин.. Балкан значи родина на Българите.. Балканци значи българи.. Кой знае.. Но че славяни са траки е вярно. И българите славяни.
цитирай
33. magnoliya - Поздрави . . .
13.11.2011 23:09
Поздрави за постинга!
Отново ни даваш основание да се гордеем, че сме българи!
цитирай
34. sparotok - гордост
13.11.2011 23:39
magnoliya написа:
Поздрави за постинга!
Отново ни даваш основание да се гордеем, че сме българи!


Имаме пълното право да се гордеем с това, че сме българи. Трябва само отново да се научим да живеем като такива, т.е. да сме добри, честни, смели, да се обичаме и помагаме един на друг.

Поздрави!
цитирай
35. sparotok - Бургас
13.11.2011 23:41
анонимен написа:
Бургас не ли бил Пиргос? От Пир и Гостенин.. Балкан значи родина на Българите.. Балканци значи българи.. Кой знае.. Но че славяни са траки е вярно. И българите славяни.


Да, старото име на Бургас е Пиргос...
цитирай
36. kasnaprolet9999 - Ние сме много борбен народ и винаги ...
13.11.2011 23:52
Ние сме много борбен народ и винаги сме се борили за по-добро бъдеще на децата си. Сега обаче пада голямо хленчене и много от нас растат далеч от своите корени. Забравили сме от къде сме тръгнали и какво сме преживяли, имаме други ценности и по-точно копираме ги от други народи. Това няма да доведе до нищо добро. Ето за това намирам твоите постинги за много ценни, дано накарат повече хора да се замислят накъде вървим с това преклонение пред големите държави.Поздрави!!!
цитирай
37. sparotok - пример
13.11.2011 23:59
kasnaprolet9999 написа:
Ние сме много борбен народ и винаги сме се борили за по-добро бъдеще на децата си. Сега обаче пада голямо хленчене и много от нас растат далеч от своите корени. Забравили сме от къде сме тръгнали и какво сме преживяли, имаме други ценности и по-точно копираме ги от други народи. Това няма да доведе до нищо добро. Ето за това намирам твоите постинги за много ценни, дано накарат повече хора да се замислят накъде вървим с това преклонение пред големите държави.Поздрави!!!


Всяко поколение има нужда от положителен пример. При нас обаче вместо да се акцентира на националната гордост, на достойнството, почтеността и честността от доста време се внася само объркване, цинизъм и пошлост.

Удивен съм, че при такова масово заливане с душевни отрови все още има много истински българи. Явно в гените ни наистина има заложена борбеност и чувство за доброта и справедливост.

Поздрави!
цитирай
38. solinvictus - интересно! това за Плиска ме з...
14.11.2011 00:09
интересно!
това за Плиска ме заинтересува ,а за бургарите е ясно вече!
на недъгавите малаки какво да кажа пиргоса им е като бургос хахахаа ама не е!
така е когато си се набутал с евтино образувание(да ти кажа след хунтата има договор между ГКП и БКП за подпомагане на грцките другари с ефтино обучение...) е те това е резултата ....олигофрени!
цитирай
39. shtaparov - Вероятност- 99%??!!
14.11.2011 00:45
Най-вероятно това Бургарама е едно и също със споменатото в Шишмановата
грамота от 1378 г. село Българино /Бургарино/. А чуждестранните летописци
много отдавна са отбелязали,че всяко Българско село е имало своя крепост.
цитирай
40. lado - Поздрави и от мен!
14.11.2011 00:47
До село Лесново, край римския път (3 век) се е намирала голяма пътна станция, наречена Бурагара (среща се и като Бугарака). Югозападно от град Елин Пелин са открити и проучени от археолозите останки от крайпътна стражева кула (Стражница) с прилежащо към нея малко селище (4 век). Пак там са намерени останки и от създадено по-късно славянско селище, просъществувало до началния период на турското владичество. На три километра южно от село Нови хан се намират слабо запазени руини от тракийско селище с крепостна стена. На няколко места в западна посока от селото има останки от римски селища.
цитирай
41. penchoan - Учителят Петър Дънов говори за два ...
14.11.2011 01:34
Учителят Петър Дънов говори за два вида българи - тези, които населяват Родопите са наричани благъри, благите българи. А онези, които мигрират в Азия и после се връщат с Апарух, са наричани вироглавите българи, поради тяхната войнственост и сила във военното изкуство.
цитирай
42. vmir - Да прочета събрани толкова позовавания на древни автори и хипотезата ти за обяснението им, беше истинско удоволствие.
14.11.2011 07:41
Дори ако само един на десет българи да имаше твоя дух и посветеност на интересите си, щяхме да бъдем най-великата и просперираща нация в света.

Респект и поздравления!
цитирай
43. skit - http://e-vestnik.bg/13130/umberto-eko-i-zhan-klod-karier-internet-pravi-nevazmozhno-proklyatieto-varhu-pametta/
14.11.2011 10:29
Следващото кореспондира както с тезите ти , Спароток, така и с притесненията на някои от критиците ти. Аз вярвам, че историята е толкова идеологизирана, че характера и на наука е спорен. Препращам към този текст главно за да покажа стила и нивото на дискусия, която е изненадващо сходна.

"...
Жан-Клод Кариер

Съществуват, разбира се, много начини да обречеш на забрава човек, творба, цяла култура. Разгледахме някои от тях. Системното унищожение на един език така, както са постъпили испанците в Америка, очевидно е най-добрият начин да направиш културата, чието из- разно средство е той, абсолютно недостъпна за света, и после да диктуваш какво да се говори от нейно име. Видяхме обаче, че такива езици оказват съпротива, устояват на натиска и оцеляват. Никак не е лесно да накараш нечий глас да замлъкне завинаги, да изтриеш от лицето на света една култура и един език, защото те с тих шепот напомнят за себе си и така се промъкват незабелязано от един век в друг. Да, прав си, случаят с Рушди ни дава надежда. Това безспорно е една от най-значимите придобивки на глобализираното общество. Тоталната и категорична цензура днес на практика е невъзможна. Единствената опасност е информацията, която циркулира навсякъде, да не се окаже напълно достоверна или пък всички ние в един не много далечен ден да не станем лица, които дават информация. Вече говорихме по този въпрос. Ще се превърнем в повече или по-малко квалифицирани информатори - доброволни и безплатни, повече или по-малко нечии привърженици и защитници на нечии идеи. Ще се появят и фантазьори - творци на информация, които ще създават измислици всеки божи ден. Може би ще стигнем и дотам, да описваме света не такъв, какъвто го виждаме в нашите желания, и ще приемаме измислицата за чиста истина.
За да оздравеем от подобно състояние, ако сметнем това за необходимо (защото в края на краищата на една измислена информация не й липсва известно обаяние), се изискват безкрайни проверки. А това е къртовска работа, същински ад..."
цитирай
44. анонимен - Че ние сме автохтонното население на Балканите,
14.11.2011 11:14
става все по-ясно с всеки изминат ден и с всеки изваден от земята артефакт. Истината е като шило. Колкото и здрава да е гръцката пълна с лъжи торба, в нея ще останат само измишльотините им. Аз ръкопляскам на ума и силата на духа ти, Спароток!
цитирай
45. letopisec - Дискусия или монолог?
14.11.2011 12:10
Спароток: "балагрите са съвременници на Александър Велики " Значи, ако си въобразявате, че пълководеца Балакр е етноним, трябва да го докажете, а вие в предишен пост просто допуснахте, че би могло да е. Сега, вече не допуската, а уверено говорите за етноним. Как беше, една лъжа изречена колко пъти, е вече истина. Не очаквам да пуснете коментара ми, както не пуснахте коментара ми и в предишния пост за виното, където пишете щуротии, че китайците били казали, че хсионг-ну са европеиди. Всички знаем за наличието на европеиди динлин в Китай преди 17 в. пр.н.е., но какво общо имат те с хсионг-ну, или може би скоро ще напишете за китайските-траки, т.е. че динлин са траки. Ще ми е интересно.
цитирай
46. анонимен - Спартакос Тракидис-sparotok
14.11.2011 12:40
sparotok: "България е богата на археологически забележителности."...
...................................................................................................................
То и сегашна турция е богата на археологически забележителности,но това не означава че е създадено от тях!
цитирай
47. анонимен - от Изт. България
14.11.2011 13:20
sparotok написа:


Най-добре се смее този, който се смее последен:)

Първо, пирга -кула все още се употребява в Западна България.

Второ, думата пирга е обяснима с понятието праг-височина, значи е изконно българска.



Освен това, "пирга" се употребява и като сравнение - сноп от косата, който СТЪРЧИ. Като дете често чувах сутрин баба да казва: "среши се, че косата ти е на пирги"! Т.е. след сън косата ми стърчи над главата ми на снопчета на всички страни. Като кули. :)
И сега се употребява в този смисъл: "тази пирга (от косата) все ти стърчи, намокри я!".
цитирай
48. get - - Спароток, веднъж вече ти бях споменал, че дедите ми от изт. Тракия употребяваха ПИРГ(а/и)...
14.11.2011 13:31
... в смисъла за нещо "стърчащо":
- Вчеши си пиргите ... тоест вчеши си/прибери твърде щръкналата коса !
- Прибери си пиргите ... свий си краката(които пречет на другите да преминат) !!
sparotok написа:
анонимен написа:
Бургас не ли бил Пиргос? От Пир и Гостенин.. Балкан значи родина на Българите.. Балканци значи българи.. Кой знае.. Но че славяни са траки е вярно. И българите славяни.


Да, старото име на Бургас е Пиргос...

- Тоест това е дума с предварително звучене, вероятно "пер"-я, както например в зап.България назовават планината Пирин, като подменят и-е, тоест П"е"рин !! ... от там и чисто българската дума "перя" се - синоними, "противопоставям се" и по.архаичната ""ер"ча се" !! ... от там стигаме пък до самоназванието на едни хора от етнографската област "ЕРкеч" ... които се самоназовават помежду си и като "кава"дари" още и "вайковци" !! ... за тези/това последното само маркирам, като ще кажа, че вероятно ни отвежда до прадревното Воу-Боу=Воу(л) също и Боу(с) тоест много стари архаични форми на произнасяне на думата за домашно говедо ... Боус-Бик-Воус !?? ... същото го имаме документирано точно така, като форма в старобългарското БоуйВоул !!
- От това последното "БОУ" вероятно е и производната форма за БУРГ-БОУРг ... с вероятна връзка, към старото Берес-слава ... Перес-Слава, тоест стар и съвременен град Преслав ?!
- Ако отворим етимологичните речници ще установим че в старочехски(келтски ?) производно-синоним на "бург" е "тур" или нещо, като "тыр" за укрепено място ... това пък може да ни отведе и до най-старата форма-произношение на столицата, на Второто българско царство Тур-нов, руснаците през старобългарският, който ползват, са го ... и го произнасят(до момента) все още, като Т"ы"рнов ?! ... Да виждате тук връзка, с "чехско-келтската" дума за укрепено място "тыр" ... защото аз - Да !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
49. анонимен - лично , да не се поства :))
14.11.2011 13:37
Братле , искам да ти подаря две книги , мисля че са ти непознати и ще ти бъдат от полза - " Изтокът и българите - етноландшафт и етногенезис " и "Българите : от ИМЕОН към ХУМАР и ПЛИСКА "
Това са две части на един сериозен труд за миналото на нашия народ - за жалост в малък тираж и непознат за повечето от народа ни . А тези от историците , които са запознати с тези книги - мълчат - явно имат други приоритети :))
Това ми е ел.пощата - vologes@mail.bg .
Ако проявяваш интерес ми прати някакъв адрес , на който мога да ти ги изпратя - може и до поискване , за мен не е проблем .
Желая ти здраве и успехи !
цитирай
50. zvezdichka - Интересено нещо е
14.11.2011 16:00
човек. Нещо ми прави впечатление и той започва да търси информация и така кръгозора му се разширява и намира много повече! Интересно ми беше да прочета Павел за твоите открития!
цитирай
51. veselinvalev - кулак
14.11.2011 16:02
Отново поздрави за прекрасната, широкообхватна, аргументирана и научно защитена статия, Павел! В коментарите забелязах един интересен детайл относно думата "кулак". На руски език думата "кулак" е "юмрук" на български. Една свита в юмрук ръка, мисля си, наподобява кула. А кулите са най-високата част от защитните стени на крепостите. Родствеността на двата езика - българския и руския е абсолютно безспорна. Названието "крепостните селяни" в Русия, са свързани с "укрепено място", "крепост", а хората, които са ги управлявали, са били отъждествявани и с кулите на тези крепости. Тоест издигнати по високо хора, управляващи, командващи, притежаващи и "твърда ръка", "юмрук", "кулак". Интересно двойно значение за "кулаците" в Русия, борбата срещу които е особено нарицателна след Октомврийската революция от 1917 г. Българската дума "кулак" бе върната чрез руската лексика отново в езика ни, вече и с друго значение след деветосептемврийски събития 1944 г. За мен това е един много интересен лингвистичен факт от неимоверно богатия ни и с много, много дълбоки древни корени език.
Поздрави и благодарности още веднъж за цялата ти прекрасна статия и за коментарите под нея!
цитирай
52. vostroto - :)Благодаря ти и аз за
14.11.2011 17:44
страхотния постинг, Спароток!
Поздрави!
пп И, ти заковаваш по-добре, между другото:)
цитирай
53. sparotok - заковаване
14.11.2011 17:59
vostroto написа:
страхотния постинг, Спароток!
Поздрави!
пп И, ти заковаваш по-добре, между другото:)


Благодаря ти! Аз съм сигурен в това, което твърдя, проверил съм го няколко пъти, а имам и силни карти, които пазя на края:)

Да му мислят неподготвените:)

Поздрави!
цитирай
54. nikikm - Вярно е!
14.11.2011 18:02
анонимен написа:
sparotok написа:


Най-добре се смее този, който се смее последен:)

Първо, пирга -кула все още се употребява в Западна България.

Второ, думата пирга е обяснима с понятието праг-височина, значи е изконно българска.



Освен това, "пирга" се употребява и като сравнение - сноп от косата, който СТЪРЧИ. Като дете често чувах сутрин баба да казва: "среши се, че косата ти е на пирги"! Т.е. след сън косата ми стърчи над главата ми на снопчета на всички страни. Като кули. :)
И сега се употребява в този смисъл: "тази пирга (от косата) все ти стърчи, намокри я!".


Върна ме назад в детството ми.И майка ми и баба ми я употребяваха тази дума за стърчащи,несресани коси!
цитирай
55. sparotok - благодаря ти!
14.11.2011 18:04
veselinvalev написа:
Отново поздрави за прекрасната, широкообхватна, аргументирана и научно защитена статия, Павел! В коментарите забелязах един интересен детайл относно думата "кулак". На руски език думата "кулак" е "юмрук" на български. Една свита в юмрук ръка, мисля си, наподобява кула. А кулите са най-високата част от защитните стени на крепостите. Родствеността на двата езика - българския и руския е абсолютно безспорна. Названието "крепостните селяни" в Русия, са свързани с "укрепено място", "крепост", а хората, които са ги управлявали, са били отъждествявани и с кулите на тези крепости. Тоест издигнати по високо хора, управляващи, командващи, притежаващи и "твърда ръка", "юмрук", "кулак". Интересно двойно значение за "кулаците" в Русия, борбата срещу които е особено нарицателна след Октомврийската революция от 1917 г. Българската дума "кулак" бе върната чрез руската лексика отново в езика ни, вече и с друго значение след деветосептемврийски събития 1944 г. За мен това е един много интересен лингвистичен факт от неимоверно богатия ни и с много, много дълбоки древни корени език.
Поздрави и благодарности още веднъж за цялата ти прекрасна статия и за коментарите под нея!


Весо, благодаря ти за подкрепата! Мисля, че след време ще се наложи езиковедите да внесат доста поправки в етимологическите речници. Дано да имат смелостта и доблестта да го направят.

Поздрави!
цитирай
56. sparotok - пирга
14.11.2011 18:13
nikikm написа:
анонимен написа:
sparotok написа:


Най-добре се смее този, който се смее последен:)

Първо, пирга -кула все още се употребява в Западна България.

Второ, думата пирга е обяснима с понятието праг-височина, значи е изконно българска.



Освен това, "пирга" се употребява и като сравнение - сноп от косата, който СТЪРЧИ. Като дете често чувах сутрин баба да казва: "среши се, че косата ти е на пирги"! Т.е. след сън косата ми стърчи над главата ми на снопчета на всички страни. Като кули. :)
И сега се употребява в този смисъл: "тази пирга (от косата) все ти стърчи, намокри я!".


Върна ме назад в детството ми.И майка ми и баба ми я употребяваха тази дума за стърчащи,несресани коси!


А ще ми кажеш ли от кой край си? Mоже и на лични.
цитирай
57. sparotok - книги
14.11.2011 18:16
анонимен написа:
Братле , искам да ти подаря две книги , мисля че са ти непознати и ще ти бъдат от полза - " Изтокът и българите - етноландшафт и етногенезис " и "Българите : от ИМЕОН към ХУМАР и ПЛИСКА "
Това са две части на един сериозен труд за миналото на нашия народ - за жалост в малък тираж и непознат за повечето от народа ни . А тези от историците , които са запознати с тези книги - мълчат - явно имат други приоритети :))
Това ми е ел.пощата - vologes@mail.bg .
Ако проявяваш интерес ми прати някакъв адрес , на който мога да ти ги изпратя - може и до поискване , за мен не е проблем .
Желая ти здраве и успехи !


Благодаря много за предложението! В момента обаче съм затрупан с ценни книги, които трябва да прегледам бързо защото трябва да се връщат в библиотеки. Става дума за над 2000 страници, от които ще извадя най-важните неща...
цитирай
58. sparotok - интерес
14.11.2011 18:18
zvezdichka написа:
човек. Нещо ми прави впечатление и той започва да търси информация и така кръгозора му се разширява и намира много повече! Интересно ми беше да прочета Павел за твоите открития!


Верно е това, което казваш. Един път само да захванеш определена нишка и тя ще те отведе много по-далече отколкото предполагаш.

Поздрави!
цитирай
59. sparotok - до Get
14.11.2011 18:30
Get, тази дума пирга се оказа доста по-разпространена отколкото си мислех. Останах приятно изненадан.

Относно ТУР - кула, мисля, че всъщност смисъла е наблюдателница. В латински и гръцки тя е turis, проф. Мюлер смята, че се касае за заемка от език говорен в Мала Азия в древността. Аз лично търся връзката с вТУРачвам се, т.е. съсредоточавам погледа си върху нещо.

Със същата етимология е гръцката дума скопелос -кула, наблюдателница, идваща от глагола скопео - наблюдавам.

Поздрави!
цитирай
60. sparotok - пирга
14.11.2011 18:32
анонимен написа:
sparotok написа:


Най-добре се смее този, който се смее последен:)

Първо, пирга -кула все още се употребява в Западна България.

Второ, думата пирга е обяснима с понятието праг-височина, значи е изконно българска.



Освен това, "пирга" се употребява и като сравнение - сноп от косата, който СТЪРЧИ. Като дете често чувах сутрин баба да казва: "среши се, че косата ти е на пирги"! Т.е. след сън косата ми стърчи над главата ми на снопчета на всички страни. Като кули. :)
И сега се употребява в този смисъл: "тази пирга (от косата) все ти стърчи, намокри я!".


Благодаря ти за ценното сведение! Би ли споделил от кой край си?
цитирай
61. sparotok - гърци
14.11.2011 18:44
анонимен написа:
sparotok: "България е богата на археологически забележителности."...
...................................................................................................................
То и сегашна турция е богата на археологически забележителности,но това не означава че е създадено от тях!


Верно е, турците населяват земя, която са отнели от други хора, но това важи и за гърците. Атина, Микена, Кносос и др. не са създадени от гърци, това се признава дори от елинофили като Джон Чадуик.

Препоръчвам ти - J.Chadwick, Mycenaean World, 2006, p.1.

Има забележителен паралел между турци и гърци.
1. Турците са азиатски номади, отнели чужди територии, гърците са африкански номади, настанили се в земите на пелазгите.

2.Турците асимилират местното население и обогатяват културата си, така правят и гърците асимилирайки пелазгите.

E, разбира се има и разлики, Байрон казва за гърците - I like the Greeks, who are plausible rascals, with all the Turkish vices without their courage''

...общо взето според Байрон гърците имат всички турски пороци, но не и турската храброст.

цитирай
62. sparotok - не знаете какво говорите
14.11.2011 18:53
letopisec написа:
Спароток: "балагрите са съвременници на Александър Велики " Значи, ако си въобразявате, че пълководеца Балакр е етноним, трябва да го докажете, а вие в предишен пост просто допуснахте, че би могло да е. Сега, вече не допуската, а уверено говорите за етноним. Как беше, една лъжа изречена колко пъти, е вече истина. Не очаквам да пуснете коментара ми, както не пуснахте коментара ми и в предишния пост за виното, където пишете щуротии, че китайците били казали, че хсионг-ну са европеиди. Всички знаем за наличието на европеиди динлин в Китай преди 17 в. пр.н.е., но какво общо имат те с хсионг-ну, или може би скоро ще напишете за китайските-траки, т.е. че динлин са траки. Ще ми е интересно.


Г-н Милчев, за пореден път се уверявам, че не знаете какво говорите. Вие имате приятели в САЩ, помолете ги да Ви намерят една книга в Библиотеката на Конгреса - Lemrier's Classical Dictionary, издание 1788 година.

Там ще прочетете както за Балагър, така и за балакрите в армията на Александър Велики. В по-късните издания на Lemrier's Classical Dictionary много данни са пропуснати.

Предишния Ви пост е не само допуснат, дал съм отговор преди няколко дни, четете внимателно:)

115. sparotok - до letopisec
12.11 14:57 Господин Милчев, Вашите очаквания са си Ваш проблем:)

Отдавна съм публикувал постинг за тракийското присъствие в Китай

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/06/traki-v-kitai-ili-zashto-hunite-sa-rusokosi-i.573114

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/11/traki-v-kitai-ili-zashto-hunite-sa-rusokosi-i-i.575505

цитирай
63. sparotok - !
14.11.2011 18:54
анонимен написа:
става все по-ясно с всеки изминат ден и с всеки изваден от земята артефакт. Истината е като шило. Колкото и здрава да е гръцката пълна с лъжи торба, в нея ще останат само измишльотините им. Аз ръкопляскам на ума и силата на духа ти, Спароток!


Благодаря ти!
цитирай
64. sparotok - благодаря ти!
14.11.2011 18:58
vmir написа:
Дори ако само един на десет българи да имаше твоя дух и посветеност на интересите си, щяхме да бъдем най-великата и просперираща нация в света.

Респект и поздравления!


Приятелю, благодаря ти за добрите думи, но не мисля, че ги заслужавам. Аз съм най-обикновен човек, без особени претенции и амбиции. Това, с което обаче не правя компромис е истината. Има и защо, истината ще постави България и българите на подходящо място.

Поздрави!
цитирай
65. sparotok - Бугарака
14.11.2011 19:02
lado написа:
До село Лесново, край римския път (3 век) се е намирала голяма пътна станция, наречена Бурагара (среща се и като Бугарака). Югозападно от град Елин Пелин са открити и проучени от археолозите останки от крайпътна стражева кула (Стражница) с прилежащо към нея малко селище (4 век). Пак там са намерени останки и от създадено по-късно славянско селище, просъществувало до началния период на турското владичество. На три километра южно от село Нови хан се намират слабо запазени руини от тракийско селище с крепостна стена. На няколко места в западна посока от селото има останки от римски селища.


Приятелю, Бугарака, Бурагара, Бургарама са имена на едно и също селище. Аз обаче не знаех, че то е локализирано.

Бургарама е била голяма пътна станция - mansio.

Поздрави!
цитирай
66. ivesa - Трябва да се борим за по-хубав живот,sparotok,
14.11.2011 19:05
ако превърнем борбата във всенародна,ще постигнем много.Поздрави!:)
цитирай
67. sparotok - Плисенум
14.11.2011 19:10
solinvictus написа:
интересно!
това за Плиска ме заинтересува ,а за бургарите е ясно вече!
на недъгавите малаки какво да кажа пиргоса им е като бургос хахахаа ама не е!
така е когато си се набутал с евтино образувание(да ти кажа след хунтата има договор между ГКП и БКП за подпомагане на грцките другари с ефтино обучение...) е те това е резултата ....олигофрени!


Тракийската крепост Плисенум е спомената в най-старото издание на речника на Лемприе. Виж тук под Plysenum - John Lemprière, A classical dictionary, containing a copious account of all the proper names.
цитирай
68. анонимен - Спартакос Тракидис-61. sparotok - гърци
14.11.2011 19:11
Спартакос Тракидис
До : 61. sparotok - гърци

Смешник:
Лошото при вас е , че искайки да се изравните с другите ,се мъчите да ги принизите до вашето ниво !




цитирай
69. get - :)) - Добре ще ти отговоря ! - тъй като вече ди подготвен да разбереш - за що иде реч ... халщадск култура още ...
14.11.2011 19:40
... така известната "La tene" ?!! - Ти вече имаш един пост, в който правиш най-вече връзки с погребални практики и разчитане на надписи през старобългарски на намерени в сев.Италия !!
sparotok написа:
Get, тази дума пирга се оказа доста по-разпространена отколкото си мислех. Останах приятно изненадан.

Относно ТУР - кула, мисля, че всъщност смисъла е наблюдателница. В латински и гръцки тя е turis, проф. Мюлер смята, че се касае за заемка от език говорен в Мала Азия в древността. Аз лично търся връзката с вТУРачвам се, т.е. съсредоточавам погледа си върху нещо.

Със същата етимология е гръцката дума скопелос -кула, наблюдателница, идваща от глагола скопео - наблюдавам.

Поздрави!

- "Бург", можем да свържем и с "берг" ... при това към него, можем използваме останалата чрез старобългарският език в съвременният руски, дума "берег" с производните "оберег" и "бережит" - берегитес ... тоест "пазя", "опазвам" ... пазете се !?!
- Населяващите сев. Италия "келти" (?) имат странните имена "туриски" и "волоски", тоест пак производни етноними от най-вероятностен корен(и) "тур" и "вол" ??!
- Някога обръщал ли си внимание на възприетата (след войните на Цезар срещу тези келти) латинска дума за укрепено място - Тя е опидум ... по-старо ТОЧНО произнасяне ОП-Педум, тоест "обхванато в педята ... ръката".
- По въпроса има много да се коментира ... само нахвърлям отделни неща ... но ако човек задълбае ще трябва да преобръща утвърдени научни теории ??! :)) - ще ни бият за волнодумството :)))
цитирай
70. sparotok - до Get
14.11.2011 19:55
Get, голяма част от келтите, с които Цезар се сблъсква наистина нямат нищо общо с ирландци и уелсци. В Галия има хиляди епиграфски паметници, а имената на посветиттелите са си направо наши - Авор ( Явор), Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Гарус, Гетиус, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Медикус, Медула, Медуна, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...

Най-интересното е, че галските лични имена Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят на старобългарските Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян. Тюрко-алтайци в Галия не е имало, но за сметка на това трако-кимерийците са били дълго време аристокрацията на много келтски племена.


Съгласен съм, че бург може да се свърже с брег, а и със ст.блг. брегон -пазя.
цитирай
71. анонимен - от трибал
14.11.2011 20:13
поздравявам те че все пак си разрешил достъп до блога си и от нерегистрирани потребители, ако не беше го възобновил, мисля че се сещаш за последствията. А относно статията- за присъствието на българи през 5 век от н.е мога само да ти насоча вниманието освен към това което си цитирал и към тазгодишните разкопки при нос Калиакра. според самата археоложка там е открита огромна българска крепост, която е била сериозен стопер пред амбицийте на ИРИ и е издържала в началото на 5 век обсада от 60 хилядна ромейска войска, изключително интересно е описанието на битката, което тя цитира от древен автор /но не запомних името му/. изводите от това доказателство може да си ги направи всеки. А относно прозрението което правиш за малкото племе българи с което в последствие се е отъждествило и голямото множество от другите племена, защо не поразсъждаваш върху един друг възможен вариант. Ти знаеш добре самата етимология на това име. та започвайки от там аз лично съм стигнал до извода, че първоначално българи не е било племенно обозначение, а на група от хора обособили се от различните племена около общи неща /за ония години най-често са били вярвания/ и именно прославяйки се с определени знания и качества /различни от военното дело в първите столетия/ са станали пример за подражание и в последствие отъждествяване с тях. Има и примери в тази насока от древни автори, но понеже не са общоприети, за това и няма смисъл да ги цитирам. подобно на това отъждествяване се повтаря няколко столения по-късно в западна европа с имената на нашите богомили. Там отъждествяването върви именно по тази връзка /вярвания/, а не по племенна, макар че и доста от нашата кръв са имали.
цитирай
72. sparotok - до трибал
14.11.2011 20:24
Трибал, какво искаш да кажеш с това - поздравявам те че все пак си разрешил достъп до блога си и от нерегистрирани потребители, ако не беше го възобновил, мисля че се сещаш за последствията.

Всеки може да коментира стига да не употребява груб, дискриминиращ и т.н. тон.
цитирай
73. sparotok - заедно
14.11.2011 20:26
ivesa написа:
ако превърнем борбата във всенародна,ще постигнем много.Поздрави!:)


Ивеса, за да сме заедно трябва да осъзнаем, че сме един древен народ, който е длъжен да бъде за пример на другите...И това ще стане.

Поздрави!
цитирай
74. germantiger - Една корекция към НАПИСАНОТО ОТ ГЕТ:
14.11.2011 20:36
Get, руското берегитесь пазете се всъщност е преминало в славянския" руски от германското "семейство" думи за и около Berg

Berg - планина
bergig - планински
bergen - спасявам
Bergung - спасяване

Виждаш ли семейството сродни думи в германския и различните в българския обаче! Думите в които се ползва като словообразуващо Berg са НАД 100 И ТОВА НЕ Е ШЕГА, мога да ти ги пратя на лс всички!

Мога да посоча десетки германски имена с Берг, към тях мога да прибавя шведски и норвежки, че и Берген в Норвегия!

Келтите са описани като русокоси, само германците са посочени като още по-светли от тях, това им била разликата според древните автори във външния вид.
цитирай
75. get - - Прав си !! - от там пък можем да посочим втора вероятносна хипотеза, за т.нар. "Държава на Само" ?
14.11.2011 20:52
sparotok написа:
Get, голяма част от келтите, с които Цезар се сблъсква наистина нямат нищо общо с ирландци и уелсци. В Галия има хиляди епиграфски паметници, а имената на посветиттелите са си направо наши - Авор ( Явор), Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Гарус, Гетиус, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Медикус, Медула, Медуна, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...

Най-интересното е, че галските лични имена Борисус, Борилус, Токетус, Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят на старобългарските Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян. Тюрко-алтайци в Галия не е имало, но за сметка на това трако-кимерийците са били дълго време аристокрацията на много келтски племена.


Съгласен съм, че бург може да се свърже с брег, а и със ст.блг. брегон -пазя.


- "Франкът" Само е по произход от югопазапдна Белгия, където пък документирано от поне ВТОРИ ВЕК преди Христа живее народност Bellovaci - ето карта !!http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/ca/Gaul%2C_1st_century_BC.gif
- Виж как елегантно-дипломатично, британците обясняват значение-етимология на името им ? "The Bellovaci meant, possibly, the "shouters", the root word bel- is found in the Irish word beal, which means mouth and also ТОВА Е НАЙ-ВАЖНОТО !! - Bel Bial means WHITE in other Indo-European languages." ... те това е произходът е от индо-европейски езици !! ... кви са тези езици ... ?? ... Пък и ще попитам ? - КЪМ ПЪРВИ ВЕК ПРДИ ХРИСТА, дете основни според нашата историческа мисъл етноса на нас Българите ... едните са били в "припятските блата" от които им предстои да излязат след около пет века !! - Другата съставна част на народа ни "прабългарите", са още някъде около Алтай - Кой ли ще да е инветора тогава, на келтската дума БЕЛ - Помагайте !! ?? :))

- от Гет ктист
цитирай
76. veselinvalev - Кулето мое!
14.11.2011 21:03
sparotok написа:
veselinvalev написа:
Отново поздрави за прекрасната, широкообхватна, аргументирана и научно защитена статия, Павел! В коментарите забелязах един интересен детайл относно думата "кулак". На руски език думата "кулак" е "юмрук" на български. Една свита в юмрук ръка, мисля си, наподобява кула. А кулите са най-високата част от защитните стени на крепостите. Родствеността на двата езика - българския и руския е абсолютно безспорна. Названието "крепостните селяни" в Русия, са свързани с "укрепено място", "крепост", а хората, които са ги управлявали, са били отъждествявани и с кулите на тези крепости. Тоест издигнати по високо хора, управляващи, командващи, притежаващи и "твърда ръка", "юмрук", "кулак". Интересно двойно значение за "кулаците" в Русия, борбата срещу които е особено нарицателна след Октомврийската революция от 1917 г. Българската дума "кулак" бе върната чрез руската лексика отново в езика ни, вече и с друго значение след деветосептемврийски събития 1944 г. За мен това е един много интересен лингвистичен факт от неимоверно богатия ни и с много, много дълбоки древни корени език.
Поздрави и благодарности още веднъж за цялата ти прекрасна статия и за коментарите под нея!


Весо, благодаря ти за подкрепата! Мисля, че след време ще се наложи езиковедите да внесат доста поправки в етимологическите речници. Дано да имат смелостта и доблестта да го направят.

Поздрави!


Сетих се и за една игра, която играехме като деца. Около 13-14 годишни когато сме били. Играта се казваше “Кулето мое!”. Играеше се на реката. В нашия случай реката беше Тунджа край Веселиново. Разделяхме се на два отбора по равно само момчетата в зависимост от това колко деца се къпеха на реката и колко от тях бяха на подходящата възраст за играта, обикновено по 6-7 момчета в отбор. Теглехме чоп кой отбор ще е в реката и кой на брега. Избирахме бряг който да има подходящата височина – не много висок и не много нисък, с подходящия лек наклон. Напръсквахме го с вода за да стане хлъзгав и играта започваше. Целта на играта беше всички от отбора, който е в реката, да могат да излязат на брега, като същевременно хвърлят в реката тези от другия отбор. Тези които пък бяха на брега със ръце и крака бутаха да паднат отново в реката тези, които пълзят по хлъзгавия бряг и се опитват да излязат горе на брега. Тези от реката бяха нападатели. А тези от брега защитници. Хващайки се за храсти, корени, или пък забивайки пръсти в глината на хлъзгавия бряг тези от реката драпаха нагоре и гледаха да докопат я някой крак който ги рита обратно в реката, я някоя ръка, която ги бута обратно да хванат и да дръпнат. В действителност това си беше една военна игра, една битка между две армии. Този от отбора на брега, който паднеше в реката, нямаше повече право да дърпа или бута някой от отбора в реката, той беше “изгорял”. Когато всички от отбора в реката успяваха да излязат на брега и да бутнат в реката всички от отбора на брега, тогава се строяваха на брега и извикваха заедно “Кулето мое!” Имаше обикновено съвсем кратка почивка. И тогава тези, които бяха нахвърляни в реката започваха те да превземат брега. Тоест ролите “нападатели” и “защитници” се сменяха. Когато тези от реката успееха да излязат на брега и да нахвърлят другия отбор в реката на свой ред се строяваха и извикваха единогласно: “Кулето мое!”.
Тази детска игра като бяхме по малки деца, я бяхме видели от по големите, те пък предполагам са я видели от техните батковци и т.н и т.н. Предполагам, че това е една от древните български “военни игри” за деца, част от неизменната българска култура и древно българско възпитание. И нейното име в селото на моите предци е “Кулето мое!”.
цитирай
77. sparotok - до Get
14.11.2011 21:15
Get, името Само е българско (съществува и тракийски теоним Сама Зис). Беловаките обитават Белгийска Галия, а там погребенията (от Клермон Феран) са просто неразличими от старобългарските.

Признато е, че БЕЛ означава бел, бял на галски. Интереното е, че на ирландски бял е fionn, а на уелски е gwyn. Келтския бог Белин май е тракийския Балей...в Галия са почитали и Бел-сурд (Сбелсурд).

Само става владетел на венди, не на славяни. Това, че вендите са говорели език сроден на старите славяни не ги прави едни и същи хора. Най-старото име на Словения е Venetorum Terra, а германите пък са наричали тези територии Windisch Mark.

Относно приликата на венетския език с нашия ще спомена, че на чаша от 5-ти в.пр.Христа е написано ОСТИ ЯРЕЙ ( остани млад). Един наш археолог ми сподели, че на средновековна чаша имало надпис - Пий и ще останеш млад:)
цитирай
78. sparotok - термини
14.11.2011 21:37
germantiger написа:
Get, руското берегитесь пазете се всъщност е преминало в славянския" руски от германското "семейство" думи за и около Berg

Berg - планина
bergig - планински
bergen - спасявам
Bergung - спасяване

Виждаш ли семейството сродни думи в германския и различните в българския обаче! Думите в които се ползва като словообразуващо Berg са НАД 100 И ТОВА НЕ Е ШЕГА, мога да ти ги пратя на лс всички!

Мога да посоча десетки германски имена с Берг, към тях мога да прибавя шведски и норвежки, че и Берген в Норвегия!

Келтите са описани като русокоси, само германците са посочени като още по-светли от тях, това им била разликата според древните автори във външния вид.


Тигре, прочети Галската Война на Г.Ю. Цезар и ще се увериш, че германи първоначално е название на една малка група хора от келтски произход. Цезар си казва направо, че те са истинските келти, германи означавало истински, непокварени от чуждо влияние.

Материалната култура на погребенията от Хох Дорф и Хох Мишеле показва, че действително там са живели келти, а не германи ( в днешния смисъл на думата).

Кимбрите се водят уж германи, но Гай Марий си е служил с келтски, за да разузнава в техния лагер. Имена като Бойорикс и Гаесорикс са келтски, обаче Алфред Холдер тълкува бои, бойо като сродно на бояти се.

Намери Alt-Celtischer Sprachschatz- Holder, Alfred Theophil, там в над 6000 страници са споменати факти, които нито келтолози, нито германисти смеят да коментират.

Германските думи за височина са Hugel, haugr, heuvel, те идват от hoch, hauchs.
Първата германска дума с елемент БЕРГ е спомената от Плиний (1-ви век сл. Христа).
Първата тракийска дума с елемент БЕРГ е регистрирана в края на 5-ти век преди Христа (Бергай), т.е. около 480 години по-рано. По това време са регистрирани също бриги и берекинти.

Признавам обаче, че древния германски е приличал много на древния български, поне в областта на лексиката.
цитирай
79. анонимен - от трибал
14.11.2011 21:44
Трибал, какво искаш да кажеш с това - поздравявам те че все пак си разрешил достъп до блога си и от нерегистрирани потребители, ако не беше го възобновил, мисля че се сещаш за последствията.

Всеки може да коментира стига да не употребява груб, дискриминиращ и т.н. тон.

Пояснявам: имаше няколко статии в които не можеше никой да коментира, освен ако не е регистриран потребител в блога. не зная дали ти беше ограничил достъпа, твои колеги или пък администраторите. та тогава си помислих че си ти и си решил да го караш по този начин и много ти се зачудих защо го правиш това ограничение, като резултата от това можеш лесно да го превдидиш. От реакцията ти сега предполагам, че това ограничение е било от администраторите на сайта, ако е така ти се извинявам предварително. между другото подобно ограничение съм срещал напоследък често и в блоговете на други хора.
цитирай
80. germantiger - ...
14.11.2011 23:02
Галската война от Цезар съм я чел разбира се, имам я на латински, германски, английски и руски, само на български не съм я чел и не разполагам с нея.

Удревлението не е силен аргумент, поради факта, че според някои удревнители първия човек ще да е негър, нежели трак, та от неговите думи или от еврейските такива ще да научим нещо и за нашите. Впрочем иврита далеч не е древен език в сравнение с мисля снаскрит и други индийски.

Това, че Плиний е споменал Берг 1-и век след Христа няма общо с факта, че германците са говорили членоразделно доста преди него, а бергай не е Берг, също бриги по какво съдиш, че имат общо с думата Берг?

Та как бриги води до берг?
Как берекинти води до берг?
Как бергай е берг или води до берг?
Мисля трябва да имаш предвид, че това произношение не е сигурно - тракийското да го наречем условно, докато днешното берг и бери в германските езици е повече от доказуемо и всъщност факт.

Аз ще ти препоръчам книгата Kelten und Germanen in heidnischer Zeit швейцарско издание от Hans-Jurgen Eggers, Ernest Will, Rene Joffroy i Wilhelm Holmqvist - чудесна, с извображения, карти и анализи. Разбира се, че написаното в нея е спорно, както написаното във всяка книга или написаното от теб и мен също.

За келто-германите обаче знаеш, че мога да посоча десетки повече книги отколкото ти за траките и келтите, сравнението ще е доста различно, нали?!

За фактитекоито келтолози и германисти не смеят да коментират не мога нищо да кажа - не знам тези факти, но и не знам дали не ги обясняват, все пак на юнашко доверие не мога да приема написаното от теб за такива факти или вероятното твое обяснение на същите.

Още думите Gipfel i Spitze за връх, нищо, че втората има значение на остро също. Това в смисъл на допълнение или детайл. Факт е обаче, че в днешния български Берг няма НИТО В ИМЕНА, НИТО В СЛОВООБРАЗУВАНЕ.

...

С гет се разбрахме, защото той както и аз мислим, че в античността народите са контактували (биели, увличали), понякога дори миксирали или повлиявали един други му, вероятно и "пораждали" от един-други.

Гет, както и аз имаме съмнения в "понятието" славянин, имат го и други, руснаците славяни ли са, фино-угри ли са, скито-"славяни" ли са и колко са повлияни от българи без съмнение са въпроси, вероятно и някои от тях истини.
цитирай
81. barbarian - Кирилица
15.11.2011 00:09
alexs написа:
sparotok написа:
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!

Благодаря предлагаш добро решение за тези които нямат кирилица на компа!
Също ми беше интересно да разбера, че е имало българи по нашите земи преди Аспарух!
Поздрави!


Няма компютър без подръжка на кирилица, Всеки виндовс от 95 насам разбира от кирилица само трябва малко акъл. А от ХР насам само напиши, че си от БГ и имаш кирилица. Линукс и Мак тоже.

цитирай
82. анонимен - Благодаря ти, Спароток! Бпагод...
15.11.2011 03:31
Благодаря ти, Спароток! Бпагодаря,че запали в мен искрата! Щастлива съм, че те има! Бъди жив и здрав, и не спирай това, което правиш.
цитирай
83. balkanec - Поздрави!
15.11.2011 15:05
Много ценни информации!
цитирай
84. get - - В общи линии - Да ! ... и едно основно определящо допълнение !!
15.11.2011 16:59
germantiger написа:
С гет се разбрахме, защото той както и аз мислим, че в античността народите са контактували (биели, увличали), понякога дори миксирали или повлиявали един други му, вероятно и "пораждали" от един-други.

Гет, както и аз имаме съмнения в "понятието" славянин, имат го и други, руснаците славяни ли са, фино-угри ли са, скито-"славяни" ли са и колко са повлияни от българи без съмнение са въпроси, вероятно и някои от тях истини.

- Доколко е коректно използването на понятие-определение "индо-европейски" език ??!
- На кой етап започва това разделяне, на основните европейски езици от общият им ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИКов - корен ! Какво имам в предвид, срещат се думи, които по произход наподобяват да са от "славянската" езикова група а се установяват примерно в централна и западна Европа !! ... и обратното ?!
- Конкретен пример за това е т.нар. Pillar of the Boatmen (French Pilier des nautes)"Стълбът на лодкаря" датиран е от 1-ви век, местонахождение Lutetia съвременен Париж !!
- На същият както има твърде близка до балканските божествени вярвания-пантеон, символност се срещат и имена на богове, сякаш едно към едно, взети от Балканите а не централна Франция ?? ... имам в предвид бог "Смертиос", богиня "Розсмерта"(превеждано, като безСмъртна"), бог Карнеус !!? http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/CLUNY-Maquette_pilier_nautes_1.JPG

- Това определено ми идва в повече ... и ме кара да подлагам под съмнение правилността на съществуващите модерни исторически теории, било като етносен произход, било като езици и произход на същите ??! ... странно, твърде странно ??!

- С уважение !

от Гет
цитирай
85. pepso - траките по амазонка,
15.11.2011 18:06
темата трябва да се разшири...виждам нови хоризонти!
цитирай
86. nikikm - Спартакос Тракидис До : 61. sp...
15.11.2011 18:44
анонимен написа:
Спартакос Тракидис
До : 61. sparotok - гърци

Смешник:
Лошото при вас е , че искайки да се изравните с другите ,се мъчите да ги принизите до вашето ниво !





Приятел,като ви гледам писаниците тук,трудно ми е да повярвам за някакво ниво.Виждам само неврастеници,защитаващи една априори изгубена кауза,по един хулен и недостоен начин.Езикът ви е език на домашна прислужница или уличница.На търпеливия и аргументиран отговор,при това поднесен с уважение,вие отговаряте с нещо от рода на "вулгарякииии,щее ви избием! И др. подобни.Така,че леко с нивото,по-спокойно.Ние не обиждаме и не се хвалим с ниво.То си се вижда.
цитирай
87. sparotok - !
15.11.2011 21:18
balkanec написа:
Много ценни информации!


Благодаря!
цитирай
88. sparotok - !
15.11.2011 21:20
tianamat написа:
Благодаря ти, Спароток! Бпагодаря,че запали в мен искрата! Щастлива съм, че те има! Бъди жив и здрав, и не спирай това, което правиш.


Благодаря ти! Дано успея да докарам всичко до края.

Поздрави!
цитирай
89. sparotok - до germantiger
15.11.2011 21:41
Тигре, мисля, че има значение дали тракийската дума е спомената пет века преди германската. Дори германски учени са убедени, че е имало културно влияние на траки върху германите през Желязната Епоха.

Обсясних ти, че германската дума за бряг, височина идва от думи hoch, hauchs, hooch. Erhochen означава както извисявам, така и увеличавам (дано не се бъркам).

Берг е свързана с бера, т.е. събирам, увеличавам маса на едно място ( това е хълма, височината - акумулирана маса). В германските езици глагола bringen има значение нося, понасям, но не и събирам, увеличавам.

Присъствието на дума за бряг, планина в даден език и широката й употреба там не дава гаранция, че думата не е заемка. Френската дума montagne идва от латинската mons - планина. Нито галския, нито германския франкски имат тази дума, но наследниците им приели народния латински я употребяват.

цитирай
90. get - - Е-е, това е глупаво ... съжалявам, ако с коментара си съм дал храна за такива нелепици ?!!
15.11.2011 22:22
pepso написа:
темата трябва да се разшири...виждам нови хоризонти!

- Господине преди да хвърляте думи изпразнени от съдържание ... се научете да мислите !!

- Германтайгър ... темата е вного сложна и не е свързана само с един механичен прочит и езиково сравнителен анализ ?!
- Само ще намекна, с риск още повече да ви скандализирам, че думата е с много по-широк смисъл и се използва за изразяване на понятия с различен оценъчен характер !!
- Това до което съм стигнал ... тоест насоките свързано е (простете не искам да ви скандализирам) ... но е свързано с думата "Пич"(в агротехническият му смисъл), също така се симвилозира с трискела http://www.nasled.org/vera/izbr/sybols9.gif ... също и с този знак-символ http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Lesser_Coat_of_Arms_of_Ukraine.svg ... също и с оръжието на бог Один -
http://itthing.com/wp-content/uploads/Odin_riding_Sleipnir.jpg - също и с това скитско изображение http://www.hermitagemuseum.org/imgs_En/03/artwork/e3_10_1c.jpg ... също така, се символизира с мита за Кастор и Полукс ... също и с акантовият архитектурен мотив, който задължително присъства при всички тракийски гробници и съкровища !!?
- Това е символ на бог(Европейски ?), олицетворяват го, като хтоничен и символизиращ фертилни земни сили и още ред неща ?? ... странното е, че и Один, и този по-стар бог имат качеството да пророкуват съдбата и с това донякъде да я направлява(т) !! За него се казва, че е от предолимпийският божествен пантеон ... но го изобразяват, като прераждащ се или бог младенец !!?
- Не ми се пише още, но това има преко отношение към темата ... защото тракийските благородници са твърдели и са извеждали произхода си от него ... Защо ? - много е дълго за обясняване, а и следва да извърша още доста проучвания и сравнения на фактология !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
91. germantiger - ...
16.11.2011 00:13
89. sparotok - до germantiger
15.11 21:41
Тигре, мисля, че има значение дали тракийската дума е спомената пет века преди германската. Дори германски учени са убедени, че е имало културно влияние на траки върху германите през Желязната Епоха.

Обсясних ти, че германската дума за бряг, височина идва от думи hoch, hauchs, hooch. Erhochen означава както извисявам, така и увеличавам (дано не се бъркам).

Берг е свързана с бера, т.е. събирам, увеличавам маса на едно място ( това е хълма, височината - акумулирана маса). В германските езици глагола bringen има значение нося, понасям, но не и събирам, увеличавам.

Присъствието на дума за бряг, планина в даден език и широката й употреба там не дава гаранция, че думата не е заемка. Френската дума montagne идва от латинската mons - планина. Нито галския, нито германския франкски имат тази дума, но наследниците им приели народния латински я употребяват.

...

Брега далеч не винаги е висок и височина няма много общо с берег, височина има повече общо с човек или суша като категория, нежели с морски бряг, ако се замислиш логично ще усетиш, че съм прав.

Берг едва ли е свързано с бера и за това ти нямаш не само лингвистично доказателство, но дори логиката ще е подложена на ясна критика, защото брането на синчец примерно (без ирония) е далеч от всяко увеличаване на маса, камо ли планинска канара. Бране и бряг - надявам се, съзнаваш че това по-скоро усмихва?!

Споменаването на една дума по-рано в писмен извор не гарантира, че тя е първа, предполага това, но въобще не го доказва. А впрочем в кой тракийски надпис имаш Берг като смисъл на планина?!

Не смесвай културно влияние (каквото несъмнено има) сопит да го пишеш аргумент за конкретна дума, не така. В този ред на мисли след Освобождението ни, може би 80% от българските архитекти учат в немско и австрийско донасят от там инструментариум и лексика, но това не прави сградите им германски нали, мисля са български или?!

...

"РАБОТАТА" НЕ Е В ЕДНА ДУМА, ТЯ МОЖЕ ДА Е НЕТРАКИЙСКА,МОЖЕ И ДА Е ТРАКИЙСКА, СЪЩОТО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ ЗА МНОГО ДРУГИ ДУМИ.

РАБОТАТА Е ТАМ, ЧЕ ДОРИ И АКО ТЕЗИ ДУМИ ИМА ТРАКИЙСКИ ПРОИЗХОД "ПРЕВЕДЕНО" НА ЕЗИКА НА някои от ДНЕШНИТЕ ФОРУМНИ ПОТРЕБИТЕЛИ ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ КЕЛТИТЕ СА ТРАКИ, ЧЕ ГЕРМАНЦИТЕ СА ТРАКИ ЕРГО БЪЛГАРИ.

ДУМАТА ИЛИ ДРУГО ДОКАЗАТЕЛСТВО ИМ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ПРАВЯТ НЕ САМО НЕКОРЕКТНИ ИЗВОДИ ИЛИ ПОНЕ СПОРНИ, А МНОГО ПОВЕЧЕ... Квалификации за това, което някои правят ще се въздържа да използвам. В това е "работата", то дори някое племе да е тракийско на запад или север несъмнено трудно ще го "повярвам" щото лъжливото овчарче като рефлекс сработва. Когато някой е обявявал за българи всички от тук до южна Америка и за истината трудно бих му вярвал.

ПОД НЯКОЙ НЯМАМ ПРЕДИВИД ТЕБ СПАРОТОК!
ТИ ВИНАГИ СИ ПРИЕМАЛ КОМЕНТАРИТЕ МИ, ДОРИ ОСТРИТЕ ТАКИВА.
ДРУГ НА ТВОЕ МЯСТО БИ БИЛ КРАЕН С МЕН.
Впрочем нестинар и рицар също ми ги приемат, нека ги спомена.
цитирай
92. ckarlet - Отново интересни факти си ни пре...
16.11.2011 07:44
Отново интересни факти си ни предоставил за тайнствената българска крепост. Самата България е едно голямо богатство, Sparotok! Дано да успеем да запазим нейните богатства, красота и величие!
Поздрави, скъпи приятелю, милеещ за Родината и народа!
цитирай
93. vmir - 64. sparotok,
16.11.2011 07:59
sparotok написа:
vmir написа:
Дори ако само един на десет българи да имаше твоя дух и посветеност на интересите си, щяхме да бъдем най-великата и просперираща нация в света.

Респект и поздравления!


Приятелю, благодаря ти за добрите думи, но не мисля, че ги заслужавам. Аз съм най-обикновен човек, без особени претенции и амбиции. Това, с което обаче не правя компромис е истината. Има и защо, истината ще постави България и българите на подходящо място.

Поздрави!


Приятелю, няма и как да мислиш по друг начин защото, който се е самоприел за заслужил, той спира да търси истински и стъпва на чуждите резултати. Всъщност, в търсенето си ти отиваш недостижимо далеч във вековете. Достатъчно е само първото ти позоваване от 550 г, че "в Мизия, Македония и Тракия живеят само българи", за да се забележи това. Да не забравяме, че спроред официалната все още история, българите преминават Дунава през 680 година и се настаняват на безлюдни територии.
Поздрави и успехи в диренията ти. Както природата не търпи празно пространство, така и хората не търпят празни парцели, камо ли обширни плодородни територии, населени само от току-що дошлите славяни. Как имаха наглостта да ни лъжат толкова време...
цитирай
94. brig - Специално за Германтайгър и Берг
16.11.2011 09:04
На линка има постната монета на Берг. Тракийски цар от 4 в. пр. н.е.

https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=430&start=160
цитирай
95. d3bep - Звер, Бургарама нито е по гран...
16.11.2011 10:47
sparotok написа:

Звер, Бургарама нито е по границата, нито е бургус. В пътеводителя от Бордо е обозначено като мансио - пътна станция.



Поздрави!

Принципно да, иначе обаче това е напълно за отхвърляне само ако имаш точната година на основаването ан крепостта и разбира се границата на РИ от тогава.
Защото това че към момента на описването не е била на границата не означава, че не е основана като такава.
Още повече че идеята ми за мястото - ако не греша, е че е в района на Дунав?
А Дунавс си е умалено подобие на рейнския лимес за Рим.

Поздрави!
цитирай
96. pepso - пошегувах се с траките по амазонка,
16.11.2011 10:59
герман се опита да ти го обясни, че само дилетанта вижда във всички аргументи само "за" и никога против...в сериозната научна работа има теза и контратеза, нещо като да разиграваш партия шах сам, иначе рано или късно стигаш не само до самозалъгване, а и до самонадлъгване
цитирай
97. sparotok - аргументи
16.11.2011 13:16
pepso написа:
герман се опита да ти го обясни, че само дилетанта вижда във всички аргументи само "за" и никога против...в сериозната научна работа има теза и контратеза, нещо като да разиграваш партия шах сам, иначе рано или късно стигаш не само до самозалъгване, а и до самонадлъгване


Прекрасно, очаквам аргументите ви, дано ги представите иначе става като онася смешка - не съм съгласен, но не мога да докажа, че съм прав...
цитирай
98. sparotok - тълкувания
16.11.2011 13:23
vmir написа:
sparotok написа:
vmir написа:
Дори ако само един на десет българи да имаше твоя дух и посветеност на интересите си, щяхме да бъдем най-великата и просперираща нация в света.

Респект и поздравления!


Приятелю, благодаря ти за добрите думи, но не мисля, че ги заслужавам. Аз съм най-обикновен човек, без особени претенции и амбиции. Това, с което обаче не правя компромис е истината. Има и защо, истината ще постави България и българите на подходящо място.

Поздрави!


Приятелю, няма и как да мислиш по друг начин защото, който се е самоприел за заслужил, той спира да търси истински и стъпва на чуждите резултати. Всъщност, в търсенето си ти отиваш недостижимо далеч във вековете. Достатъчно е само първото ти позоваване от 550 г, че "в Мизия, Македония и Тракия живеят само българи", за да се забележи това. Да не забравяме, че спроред официалната все още история, българите преминават Дунава през 680 година и се настаняват на безлюдни територии.
Поздрави и успехи в диренията ти. Както природата не търпи празно пространство, така и хората не търпят празни парцели, камо ли обширни плодородни територии, населени само от току-що дошлите славяни. Как имаха наглостта да ни лъжат толкова време...


Приятелю, много точно го каза - Както природата не търпи празно пространство, така и хората не търпят празни парцели, камо ли обширни плодородни територии, населени само от току-що дошлите славяни...

Старите автори са използвали термина - обезлюдяване (на Тракия) защото са считали само римските колонисти за хора, на местното население се е гледало като средство за производство.

Обезлюдената Тракия е била всъщност гъсто населена със стари балкански жители (траки). За това съдим поради факта, че в Средновековието се наблюдава продължение в областта на топонимия, погребални обреди, земеделие и скотовъдство. Това би било невъзможно, ако коренното население бе изчезнало.

Поздрави!
цитирай
99. sparotok - локализация
16.11.2011 13:31
d3bep написа:
sparotok написа:

Звер, Бургарама нито е по границата, нито е бургус. В пътеводителя от Бордо е обозначено като мансио - пътна станция.



Поздрави!

Принципно да, иначе обаче това е напълно за отхвърляне само ако имаш точната година на основаването ан крепостта и разбира се границата на РИ от тогава.
Защото това че към момента на описването не е била на границата не означава, че не е основана като такава.
Още повече че идеята ми за мястото - ако не греша, е че е в района на Дунав?
А Дунавс си е умалено подобие на рейнския лимес за Рим.

Поздрави!


Звер, Бургарама е доста далеч от Дунава. Областта Кабецус се е намирала на юг от София, а този район никога не е бил граница на Римската Империя.

За името бургус все още не е дадена етимология, не е латинско, не е гръцко, не може и да е германско защото сам Тацит обяснява, че германите нямат градове, камо ли крепости и то такива, че да послужат за пример на римските майстори-строители.
цитирай
100. sparotok - !
16.11.2011 13:33
ckarlet написа:
Отново интересни факти си ни предоставил за тайнствената българска крепост. Самата България е едно голямо богатство, Sparotok! Дано да успеем да запазим нейните богатства, красота и величие!
Поздрави, скъпи приятелю, милеещ за Родината и народа!


Скарлетче, аз също се надявам да успеем да опазим България и богатвата й.

Поздрави!
цитирай
101. germantiger - ...
16.11.2011 13:49
4. brig - Специално за Германтайгър и Берг
09:04
На линка има постната монета на Берг. Тракийски цар от 4 в. пр. н.е.

https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=430&start=160

...

Понеже аз съм учил старогръцки, латински и старобългарски, а вероятно ти не, на монетите не прочетох никъде берг, може и да съм недогледал, но покажи ми ясно къде четеш берг?

Като прочетеш сик на турски нали се сещаш, че е "кур" с извинение, а сик като произнощение на английски е в смисъл на болен човек, където и да има думата берг (примерно не бих се учидил да я има при маорите), това не значи, че германци са им я "дали" или полинезийци на скандинавци.

Ти хубаво си дал монета на която берг не пише, ако желаеш да ти предложа на лс над 100 думи с берг и вероятно към още толкова топоними с берг, не се майтапя - ако желаеш ще го направя?

В този ред на мисли може да се сетим и за името на Заберган и в него има берг, името на владетел не е аргумент за дума в случая - планина. Сещам се за шведския тенисист Щефан Едберг също, за футболиста германски Еффенберг...

...

Аз не съм историк или дори не съм любител в античната история и както често съм казвал нямам вашите знания и интерес. Несъмнено за примери, думи и аргументи които ползвате имате своята правота, за колко от тях аз не мога да определя. Мисълта ми е друга - че НЯКОИ от вас (не Спароток) ползват тези аргументи за да направят извода, че келти, германи или гърци или други СА ТРАКИ. Траките може да са дали думи, технологии да ги наречем в древността, може да са "влели" и своя кръв, но това не прави примерно келтите - траки.

Влиянието, първенстовото дори може да е факт, но това не значи, че другите са "нас" или "вас". Да дадеш, да взаимстват от теб, дори да те "окрадат" не значи, да СА теб. Турците са имали бол арменски архитекти, че и везири, но турците не са арменци все пак (примера ми не е подходящ, но е "крещящ").
цитирай
102. pepso - колкото за обезлюдяването,
16.11.2011 15:34
ще дам един по-пресен пример...след нахлуването на турците в унгария една трета от страната остава обезлюдена за 150 години
цитирай
103. breeze - Римляните
16.11.2011 19:07
Те също съчиниха история за келтите че са диви варвари. Днес официално се говори че археолгични изследвания говорят точно обратното. Келтите са добивали злато и са секли златни монети преди римлянитя. Имали са по-демократично управление от тях /жените са имали равни права с мъжете/, строили са модерни за времето търговски пътища също преди тях. Но когато победителят пише историята, тя често е изопачена.
Нашата история е сполетяна от същата съдба.
цитирай
104. анонимен - germantiger или deutschtiger
16.11.2011 22:20
Уважаеми господине, може би предците на племето deutsch са данайците дошли с финикийските кораби в Пелопонес т.е. Аркадия, после споменати по Дунав и накрая установили се на Рейн?
цитирай
105. d3bep - Да, за местоположението си рпав, не ...
17.11.2011 01:11
Да ,за местоположението си рпав, не обърнах внимание на текста по - горе в описанието.

То има ред имена, които веднага можем да минем "под ножа" по тоя списък обаче.
Boulpiansus
Ulibula
Bupus
Bulibas
Bolbus
Brigizes
Bogas

Някои в македония,, някои в Епир...
Може ли името да е единствен критерии за населението, особено след като има сериозен кандидат за латинска етимология?
И градът го няма точно когато българите имат мястото...? Изчезва.
цитирай
106. анонимен - с уважение
17.11.2011 01:22
в днешния български език (диалект) има 'брег' и означава както 'бряг', така и 'възвишение', 'хълм', 'баир', и каквато друга дума се сетиш, нещо стръмно и по-високо от околното, което го заобикаля.
имам наблюдение, че заемките в даден език от друг език остават за много дълго време непроменени, за разлика от собствените думи, които търпят развитие, отново под влияние на други езици, с които са в контакт.
така например в нашия български език до ден днешен и не мисля, че ще се промени в бъдеще, глаголът в сегашно време 'съм' = латинското 'sum'.
няма да задълбочавам повече. много може да се напише по тази тема.
ако може някой да коментира 'съм'='sum'
цитирай
107. germantiger - ...
17.11.2011 01:23
104. анонимен - germantiger или deutschtiger
16.11 22:20
Уважаеми господине, може би предците на племето deutsch са данайците дошли с финикийските кораби в Пелопонес т.е. Аркадия, после споменати по Дунав и накрая установили се на Рейн?

...

Ще Ви предложа по-просто обяснение - били са спуснати от небето на огнени колесници, вече тракийски, египетски, персийски или на хиксосите, значение няма, всички всъщност са с общ произход - знаете чий, мисля така ще е най-приятно.

Да ме прощаваш Спароток за иронията - това е последния ми отговор на шеговита провокация ;), живи здрави и да пишат веднъж отговорих, няма нужда повече.
цитирай
108. vmir - 98. sparotok,
17.11.2011 07:12
sparotok написа:

Приятелю, много точно го каза - Както природата не търпи празно пространство, така и хората не търпят празни парцели, камо ли обширни плодородни територии, населени само от току-що дошлите славяни...

Старите автори са използвали термина - обезлюдяване (на Тракия) защото са считали само римските колонисти за хора, на местното население се е гледало като средство за производство.

Обезлюдената Тракия е била всъщност гъсто населена със стари балкански жители (траки). За това съдим поради факта, че в Средновековието се наблюдава продължение в областта на топонимия, погребални обреди, земеделие и скотовъдство. Това би било невъзможно, ако коренното население бе изчезнало.

Поздрави!


Вглеждал съм се в изразите, с които е описвано това, което сега по инерция наричаме "обезлюдяване" например, че Тракия била обрасла с бурени и храсти, без каквито и да било съпътстващи данни за населението. Та нима днес множество някогашни ниви не са обрасли с бурени и храсти, и понеже се занимавам професионално със статистика и имам представа за разсейването и варирането на наблюдаваните характериститки, знам и връзките между необходимия брой наблюдения и достоверността на обобщенията, веднага мога да си представя и огромната вероятност за грешка, съдейки по подобни описания на случайни места по случайни поводи и приписването им за големи области.

Как човек, преминаващ инцидентно по пътя на някаква територия, може да види дали е обезлюдена? Че на мен ми се случи само преди седмица в 17 часа след обяд да се щурам почти половин час между двадесетина високи блока с близки номера в жилищен квартал, докато намеря човек да ми покаже блока с търсения номер, какво остава за някогашните селища и разпръснати къщички. На кого не му се е случвало посред бял ден да обикаля безлюдни улици и да няма кого за попита за нещо елементарно? Ако е виждал друг път същите улици оживени в друг час на деня, не е ли логично да си помисли, че жителите им са ги напуснали и са се преселили на други места? Нима днес България не е обезлюдена, но значи ли това, че българите сме изчезнали или сме изклани от прииждащите хиляди чужденци? Защо преди да не е било както сега, защо да не е имало същата миграция, нали например Александър е прогонил трибалите оттатък Дунава, а Траян изселил бесите на север от Дунава, какво чудно има в това да искат да се върнат обратно по родните си места? Евреите от хилядолетия живеят по света с мисълта за земята на прадедите си, да не би ние да сме много по-различни или некадърни една река да не можем да преплуваме? Че аз Дунава съм го преплувал няколко пъти барабар с върволиците шлепове и между бързите кораби на подводни криле, не виждам защо да не са го преплували и дедите ми.

Поздрави!
цитирай
109. анонимен - Благъ
17.11.2011 12:56
Само човек незапознат с археологията и летописите може да твърди, че траките са българи. Област тракия много рядко е в български ръце. Долината на тракийските царе няма еквивалент в северна българия. Там липсват почти погребения от подобен тип. Тоест гетите, мизите са различни от тези в южна българия и то сериочно. За какъв тракийски народ говорим въобще? Страбон казва, че траките по негово време живеят в мала азия, а Гетите и Мизите са скити и само те са тук.

Ако вземеш археологическите проучвания ще видиш, че от 330 до 670-80 в тракия почти няма хора. Следва пик при идването на българите и после още по голям при османците. Няма нито един град тракийски, като не броим пеласгите и елинските градове. Севтополис само по име е полис иначе няма инфраструктура да бъде град. По скоро резиденция или войскови лагер. Дори Одриското "царство" е пред-държавно. Няма урбанизация и градове. Каква държава, какви пет лв?

Многожеснството при траките липсва при нас. Обичаят малките деца да се продават над други народи, описано от Херодот. Култовете към Хермес от който те твърдят, че произлизат...

Келтите пък са сродни на германите. Говорят техния език и имат според Страбон германски обичай във всичко.

Имената на гетите най-много приличат на нашите. Сава, Владимер, Владимир, Теодорих. Като Сава от учениците на Кирил, Исперих, Телерих и т.н.
Склавените и Антите пък са германи също понеже имената като Радогаст, Драгобер не прилича да са славянски, келтски или български.

Етноима ни не трябва да се търси другаде освен в българския език. Благъ е приятел, блажен човек, добър, щастлив. Старото bolgъ, bolgo е успех. При други народи бляскав, лъчезарен. В слисъл благ човек, добър човек. Както знаем блъгар са пишели нашите владетели и то не веднъж.

Ар в днешния български е приставка за принадлежност. Цесекар, бесепар, гербар, левскар. Тоест принадлежност към благите, добри, бляскави хора. Етноима ни е преведим и на днешен български. Но аман от историци.
цитирай
110. sparotok - до анонимен 109
17.11.2011 13:53
Благодаря за невероятното забавление, смях се от сърце:)))

Казвате - "Ар в днешния български е приставка за принадлежност. Цесекар, бесепар, гербар, левскар. Тоест принадлежност към благите, добри, бляскави хора.."

Добре, но окончание АР има също в баничАР, говедАР, дървАР...то да не би да прави баничарите, говедарите и дърварите бляскави хора?

Другото ваше твърдение е още по-смехотворно, казвате - " Само човек незапознат с археологията и летописите може да твърди, че траките са българи."

После твърдите следното - "Имената на гетите най-много приличат на нашите. Сава, Владимер, Владимир, Теодорих. Като Сава от учениците на Кирил, Исперих, Телерих и т.н."
... Май забравихте, че гетите са траки :)))

Липсват ви най-елементарни знания както от областта на историята, така и от областта на археологията.

А изказването ви - "Дори Одриското "царство" е пред-държавно" ...е трудно да се квалифицира:)))))))

Бихте ли казали коя европейска държава по това време има повече поданици, по-голяма армия, събира по-големи данъци и има централизирана власт?:)


цитирай
111. sparotok - етимология
17.11.2011 14:03
d3bep написа:
Да ,за местоположението си рпав, не обърнах внимание на текста по - горе в описанието.

То има ред имена, които веднага можем да минем "под ножа" по тоя списък обаче.
Boulpiansus
Ulibula
Bupus
Bulibas
Bolbus
Brigizes
Bogas

Някои в македония,, някои в Епир...
Може ли името да е единствен критерии за населението, особено след като има сериозен кандидат за латинска етимология?
И градът го няма точно когато българите имат мястото...? Изчезва.


Очаквам с нетърпение да дадеш латинската етимология на Бургарама, както и на областта Кабецус, в която крепостта (станцията) се намира.

Нормално е Бургарама да бъде изоставена след като българите си връщат контрола върху изконната земя. За да укрепиш нова власт е разумно да не допускаш чужденци в териториите си. Не само Бургарама е престанала да функционира, но и стотици други станции хранещи пътуващите от Западна Европа за Йерусалим.
цитирай
112. sparotok - верно е
17.11.2011 14:04
breeze написа:
Те също съчиниха история за келтите че са диви варвари. Днес официално се говори че археолгични изследвания говорят точно обратното. Келтите са добивали злато и са секли златни монети преди римлянитя. Имали са по-демократично управление от тях /жените са имали равни права с мъжете/, строили са модерни за времето търговски пътища също преди тях. Но когато победителят пише историята, тя често е изопачена.
Нашата история е сполетяна от същата съдба.


Верно е, историята ни прилича доста на тази на старите келти...

Поздрави!
цитирай
113. анонимен - Благъ
17.11.2011 14:20
Радвам се, че поста ми е предизвикал положителни чувства.

Дори да не споделям повечето ви хипотези се радвам, на това което правите.

Успех в начинанието.
цитирай
114. d3bep - Очаквам с нетърпение да дадеш ...
17.11.2011 16:54
sparotok написа:


Очаквам с нетърпение да дадеш латинската етимология на Бургарама, както и на областта Кабецус, в която крепостта (станцията) се намира.



Добре, нека преформулирам въпроса:
А има ли в момента на територията на българия голям български град, който да се нарича бългоград или болгар, нещо подобно....
Няма... Има разни селища от селски тип.

Това означава ли че в градовете не живеят българи? По тази теория...
Мисля, че от край време градовете не се кръщават "етносно". Няма причина.
От друга страна в Мичурин и Толбухин например определено не живееха предимно руснаци. Ако изобщо живееха такива.
А имеот на градовете беше дадено от българи.
цитирай
115. bgwest - Верно е, историята ни прилича доста ...
17.11.2011 22:48
Верно е, историята ни прилича доста на тази на старите келти...
.................................................................................................................
:)))същата е и приликата между създателите на Арменската и Грузинската азбуки.....Май,май е един и същ...
Желая Успех!
цитирай
116. get - - sparotok - Ще прощаваш, но мога ли да предложа една гледна точка, която вероятно ...
18.11.2011 06:01
... звучи фантастично или еретично но ... Но ?!!
- От едно известно време, се блъскам в следният въпрос и интелектулно-оценъчно предизвикателство, изразяващ се в следното !??

- Защо в един и същи момент, приблизително в един и същи географски ареал, се появяват два термина, антогонистични по своя характер !! - Траки и елини ??
- До преди (най-рано 8-ми век) това не се наблюдава и никъде не е документирано и изведнъж от нищото се появяват тези две понятия за етноси, култури и т.н. ??!!

- Дали зад това, например не се крие един процес, при който от един протоетнос се създават два нови ? ... та нямаме ли дори и в най-ново време, примери за това ... Не е ли нещо подобно със съвремената "Фиромска нация" ... Македонци ??!

- Още малко допълнения и обяснения - Да вземем т.нар. "омиров гръцки" ... ами в него имаме примери за думи, които звучат дори и към момента разбираемо за нас българите(за елините не дотам !) ??! ... Какво става в последствие ? - тези архаични думи се подменят, било чрез звукови и стилистични трансформации ... било чрез подмяната им с други (външни заемки)!!? ... тоест с течение на времето се създава един "новоезик", който към момента е прието да се ... и се нарича "гръцки" !!

- Това само, като отправна точка за размисъл ... без претенции за изчерпателност и с ясното съзнание, че не е подкрепено с достатъчно фактология ... Но ?!!

- С уважение !

от Гет ктист
П.П.
- Това го пиша и във връзка с голословните и неподкрепени с нищо фактологично, нито аналитично, като аргументи за липса на родственост от аноним-a ??!
анонимен -109 написа:

Долината на тракийските царе няма еквивалент в северна българия. Там липсват почти погребения от подобен тип. Тоест гетите, мизите са различни от тези в южна българия и то сериочно.
цитирай
117. sparotok - !
19.11.2011 10:15
d3bep написа:
sparotok написа:


Очаквам с нетърпение да дадеш латинската етимология на Бургарама, както и на областта Кабецус, в която крепостта (станцията) се намира.



Добре, нека преформулирам въпроса:
А има ли в момента на територията на българия голям български град, който да се нарича бългоград или болгар, нещо подобно....
Няма... Има разни селища от селски тип.

Това означава ли че в градовете не живеят българи? По тази теория...
Мисля, че от край време градовете не се кръщават "етносно". Няма причина.
От друга страна в Мичурин и Толбухин например определено не живееха предимно руснаци. Ако изобщо живееха такива.
А имеот на градовете беше дадено от българи.


Кой е казал, че Бургарама е било голямо селище...едва ли са го обитавали повече от 30-тина човека.

Точно селата могат да пазят етнически имена, все още си имаме Българин, Българско, Балгарка, Българи, Българево.


цитирай
118. lyuliak - Във връзка с Високата култура
21.11.2011 23:11
и народите които уж са я имали, а са изчезнали... Неотдавна по Дарик кафе имаше цитат в предаването по история, за австрийски консул, който малко преди или след Освобождението е ходил по нашите земи и написал книга за обичаите на българите.
Съжалявам, намерих сайта на Дарик но не улучих предаването, писах им - не ми отговориха. Бих искала да намеря повече за тази книга!

Та в предаването се говореше че българите почти нямали много закони защото предадените от векове ценности се пазели от цялата общност и всъщност Живият пример, а не наказанията, подтиквал хората от всяко следващо поколение да са така чисти и задълбочени.

Имаше интересни "наказания" - който завлече някого с пари му се слага белег на китката на ръката, та като подаде за иска, да се види че вече е лъгал. А като го направи два пъти - белег на челото. Много тежко се гледало на това жена да откаже да кърми чуждо бебе-сираче. Както и това - жена да се омъжи за друговерец... Но иначе вратите не се заключвали. Наказание за кражба нямало, защото и кражби нямало. А още, по думите на консула - за разлика от Европа разводите били непознати, а браковете като цяло - щастливи.

Та не знам дали "високата култура" на други нации дали не е била висока без да е дълбока, и заради това да не е устояла...
цитирай
119. cri - История
21.11.2011 23:40
Интересно как след толкова години живот в гърция и опити да уча тяxната история макар и да я ненавиждам,прочитам това и изведнаш историята ми става интересна.
цитирай
120. sparotok - закони
22.11.2011 00:49
lyuliak написа:
и народите които уж са я имали, а са изчезнали... Неотдавна по Дарик кафе имаше цитат в предаването по история, за австрийски консул, който малко преди или след Освобождението е ходил по нашите земи и написал книга за обичаите на българите.
Съжалявам, намерих сайта на Дарик но не улучих предаването, писах им - не ми отговориха. Бих искала да намеря повече за тази книга!

Та в предаването се говореше че българите почти нямали много закони защото предадените от векове ценности се пазели от цялата общност и всъщност Живият пример, а не наказанията, подтиквал хората от всяко следващо поколение да са така чисти и задълбочени.

Имаше интересни "наказания" - който завлече някого с пари му се слага белег на китката на ръката, та като подаде за иска, да се види че вече е лъгал. А като го направи два пъти - белег на челото. Много тежко се гледало на това жена да откаже да кърми чуждо бебе-сираче. Както и това - жена да се омъжи за друговерец... Но иначе вратите не се заключвали. Наказание за кражба нямало, защото и кражби нямало. А още, по думите на консула - за разлика от Европа разводите били непознати, а браковете като цяло - щастливи.

Та не знам дали "високата култура" на други нации дали не е била висока без да е дълбока, и заради това да не е устояла...


Най-цените закони са неписаните, те се пазят най-добре и живеят най-дълго.

Поздрави!
цитирай
121. sparotok - !
22.11.2011 00:58
cri написа:
Интересно как след толкова години живот в гърция и опити да уча тяxната история макар и да я ненавиждам,прочитам това и изведнаш историята ми става интересна.


Радвам се, че ти е било интересно.

Поздрави!
цитирай
122. razkazvachka - Интересни подробности - но отдавна вече и без тях твоята теза е логична -
02.12.2011 08:55
тук не е било пусто поле, когато някой е дошъл от война, а ние живеем тук нали - защо трябва да сме дошли, просто сме наследили земите си.

За ромейския пиар отдавна е известно - те гледат света през своите очила. Защо, обаче, оставяме тези очила да бъдат основните помощни средства на другите култури, които гледат на нас.
Наскоро чух теза, от наши историци, че Александър Македонски - и въобще целият му род били... арменци... Това някак ми напомня за оня виц, според който господ е българин...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13932047
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031