Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 16:41 - ЗАЩО ЗАПАДНЯЦИТЕ ЩЕ НАУЧАТ БЪЛГАРСКИ, ИЛИ ТАЙНАТА НА ЛИНЕАР А
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 82827 Коментари: 94 Гласове:
131

Последна промяна: 13.10.2011 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



ЗАЩО ЗАПАДНЯЦИТЕ ЩЕ НАУЧАТ БЪЛГАРСКИ, ИЛИ ТАЙНАТА НА  ЛИНЕАР А

 

 

 

Българския език е важен, изключително важен! Лингвистите знаят това и някои от тях не се колебаят да го кажат. Пишейки за нас, Виктор Стивънсън споделя следното: “Влиянието на българския е огромно, много по-голямо от това на който е да е било друг език от същата група...Този език е изиграл водеща роля в оформянето на старославянския, от там и на руския и дори е допринесъл много за развитието на други езици от различен произход – румънския и унгарския...От Средновековието насам българите щедро са дарявали съседите си със свои думи..” ( V.Stеvenson, Woorden, 1998, стр. 170-171).

 

Други чужди автори като Юри Венелин и Макс Фасмер също са се изказвали ласкаво за българския език, имали са пълното право да го направят. След време не само славистите ще изучават нашата реч, но дори и изследователите на минойската култура.

 

За тези, които са по-слабо запознати с древната европейска история ще дам няколко пояснения. Минойската култура на остров Крит е считана за люлката на европейската цивилизация*. До някъде с право, минойското общество е било високо развито, създало е изящно изкуство в началото на второто хилядолетие преди Христа. Фреските на този древен народ са невероятно красиви,  а бижутата и статуетките са с високо за времето си качество. Минойците изграждат великолепни дворци, имат и добре развито корабоплаване. Тези хора успяват също да създадат  писменост още  през XIX-ти- XVIII-ти преди Христа, малко преди хети и лувити да направят това.

 

Тази писменост се нарича Линеар А. Повечето хора смятат, че тя не е разчетена, но това е заблуда. Въз основа на прилики с Линеар Б, учени като Пакард, Георгиев, Ваудхойзен, Бест и др. са предложили отдавна звукови стойности на особените знаци. Правени са и опити за тълкуване на Линеар А надписи. Изолирани са думи, топоними, а и лични имена. Резултатът обаче явно не оттърва на влиятелна група хора и поради тази причина много важни неща не са оповестени на широката публика.

 
image
                              
Миноец с "прабългарска" прическа

Поради ограничената информация се спекулира до ден днешен какъв е бил езика на хората, които са създали първата европейска цивилизация. Едни ги определят за ориенталци, други смятат, че се касае за лувиийци (роднини на хетите), а някои се опитват да ги изкарат  гърци. Разгледаме ли внимателно думите намерени в документи с Линеар А, ще забележим нещо интересно. Най-добрите паралели са от българския език.

 

КУЛО е термин от минойския език, който според В. Георгиев притежава значение приблизително, закръглено. Дава се паралел с гъцката дума  γύροςкръг, колело, но се пропускат българските думи КОЛО-колело, КУЛО ( диал.-коло), ОКОЛО, ОКУЛО (диал.около). В случая перфектен паралел дава нашата диалектна дума КУЛО- колело, кръгло.

 

АС, ЯС е начало на така наречена посветителска формула в минойските надписи. Никой не обръща внимание, че вариацията АС-ЯС отговаря съвсем точно на на българското лично местоимение АЗ познато в някои диалекти като ЯЗ.

 

СЕЯ е минойско показателно местоимение със значение – това. Минойската дума отговаря на старобългарското показателно местоимение СЬ, СЕтова, тази.

 

СТАРАК  е минойска дума за вожд, водач, тя отговаря на старобългарската СТАРЬЦЪстарейшина.

 

КЕТО, КЕДО е минойска дума за син, наследник. Не е трудно да се види, че тя съответства на нашата ЧЕДОдете, потомък.

 

КАПА е минойски топоним отговарящ на тракийския Капи Стурия. КАПА означава хълм, копа, възвишение. Важно е да се отбележи, че в нашите родопски диалекти се наблюдават а-кави варианти на дадени думи – гарица, вместо горица и т.н. Понеже родопските диалекти са съхранили много архаични особености, можем да заключим, че в древността думата копа е звучала като капа. Отново срещаме перфектен паралел за минойската дума.

 

ДАТАЛА е минойска дума за данъкоплатци. Тя е сродна на нашата подател и разбира се старобългарския глагол датидавам. Данъкоплатец е този, който дава.

 

САЛА е минойски топоним отговарящ на тракийския Сала – селище в близост до Хемус ( Стара Планина). Сала отговаря на солъ-сол, както при КАПА, тук също срещаме, по-стария а-кавски вариант на българската дума сол. Явно в близост до селището се е добивала сол.

 

ДАВО е друг минойски топоним, чието име отговаря на тракийските Даос Дава, Капи Дава, Суки Дава, Пиробори Дава и др. Езиковедите смятат, че тракийската дума дава се обяснава с глагола дявам, девам – полагам (основи на селище).

 

На плочици, печати и пръстени с Линеар А знаци са записани следните имена Арей, Реза, Диза, Питак. Те са признати отдавна за тракийски. Арей е всъщност Арес –тракийския и скитския бог на войната, чието име се обяснава с думата ярост, т.е. Арес означава яростния. Реза е вариант на познатия от Илиада тракийски цар Резос. Питак е друго царско тракийско име...

 

Има и други интересни минойски имена. Някои от тях са Села, Мирела, Ситу, Рело, Батус. Те отговарят на българските Селя, Мирела, Рельо, Жит, Батуш.

 

Съществуват и други интересни имена от древния Крит. Те не са документирани с Линеар А, но принадлежат на минойци. Става дума за цар Минос, неговия брат Радамант, Ведра, Главко, Земела. Новите варианти на тези имена са нашите Миньо, Радман, Ведра и Главко. Земела не съществува днес като лично име, това обаче е названието на тракийската богиня на земята, Земела се обяснява със ст.блг.дума земля земя...

 

Както виждате нито минойските думи, нито минойските лични имена не са на някакъв сранен, отмрял, или непознат език. Миноския е бил близко сроден на тракийския, от който произхожда българския.

 

Самата минойска писменост потвърждава твърдението ми. Линеар А показва огромно количество прилики както със старобългарските руни, така и с нашата свещена азбука глаголицата. Паралелите с руните на дедите ни са над 40, а пък глаголицата има 33 успоредици с минойската писменост. Броят на успоредиците е твърде голям, за да може да се определи като случайност.

                         image

БР- български руни
ЛП-линеарна писменост


 

                              image
ГЛ- глаголица
ЗВ-звукова стойност
ЛА-линеар А
ЛБ-линеар Б
ГР- гръцка азбука

Най-важното е това, че приликите не са само във форма, но и в звукова стойност. При 22 глаголически букви звука е като тази на Линеар А. 


                  image

ГЛ- глаголица
ЗС-звукова стойност
ЛА-линеар А
ЛБ-линеар Б

Тези факти показват, че най-лесния начин да се разчете минойския Линеар А е като се използва нашата глаголица (възможно е дори това да е станало, но да не е признато от Дж. Чадуик).


Ако с глаголически букви напишем думата ратъ-война, един специалист по древна егейска писменост ще прочете рат(ве)...Напишем ли с глаголица мак, линвист запознат с Линеар А ще прочете маку. Това не е чудо, не е необясним феномен, а само ярко доказателство, че създателите на минойската писменост – Линеар А са били хора, които са говорили древен вариант на българския език.

 

За някои хора ще звучи странно твърдението, че наши деди са обитавали остров Крит преди около 4000 години. Приемем ли обаче, че българите са потомци на траките, нещата си идват веднага на мястото. Повече от половин век се знае, че Крит е бил населен с тракийски племена още в най-дълбока древност. Първият човек, който представи доказателства за това бе Бедрих Хрозни в своята работа “Ancient History of Western Asia, India and Crete”. Световно известният учен посочи връзката между ранната минойска керамика и тази от земите на траките. Споменати бяха също тракийските топоними и етноними от Крит...За съжаление тази, а и друга информация остана известна само на специалистите. Обикновените хора така и не разбраха, че Кносос -името на столицата на Крит е тракийско и има паралел в българския топоним Книшава**. Не ни бе оповестено, че минойците бръснат главата си и оставят кика както старите българи, че минойската женска носия е като тази на българките. Само специалистите знаят, че минойците са позлзвали кривия рефлексен лък типичен за старите българи, но чужд на гърците...

 
                         image
Минойска жреца държаща змии. Кулът към змията е широко застъпен при траките.


                            image
Минойска шнурова керамика, такава има в Тракия 3000 години по-рано

Малко по малко нещата ще си дойдат на мястото. Истината не може да се крие вечно. Скоро цял свят ще знае, че ние сме потомци на създатели на цивилизации. Ще се разбере, че дедите ни бяха първите, които запалиха искрата на познанието, много преди тя да заблести в Месопотамия и Египет. Ние носим кръвта на гениални хора. Днес сме онеправдани и ощетени, но потенциала никой не може да ни отнеме.

Където е текло пак ще тече! За да тръгне отново Българската река, трябва да се очисти мръсотията натрупана по руслото. Когато премахнем от себе си пошлостта, злобата, омразата, завистта...ще останат само добрите ни качества, тези, които са истинно наши.

 

 

 

Пояснения:

 

 

* Тъй като корените на минойската култура са на Балканите и по-точно Тракия, по-правилно би било да се каже, че Тракия е люлката на европейската цивилизация. До скоро подобно изказване бе немислимо, но вече се появиха хора, които са разбрали истината.

 

Before the glory that was Greece and Rome, even before the first cities of Mesopotamia or temples along the Nile, there lived in the Lower Danube Valley and the Balkan foothills people who were ahead of their time in art, technology and long-distance trade.

 

http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html?pagewanted=all

 

Today the "The Lost World of Old Europe – The Danube Valley, 5000-3500BC" exhibition opens at the Ashmolean Museum in Oxford. When visiting you can expect to see the famed goddess figurines which have triggered intense debates about women"s roles in Old European society; the oldest major gold treasure found (in the earliest known male elite burial); and more exuberant (and suprisingly "modern") art and pottery from Europe"s first civilisation.

 

http://heritage-key.com/blogs/ann/lost-world-old-europe-and-prehistory-month-ashmolean

 

 

** В Линеар А надписи Кносос е представено като КОНОСО. Плиний свидетелства, че градът е разсечен на две от река Кайратус, т.е. селището е изградено в изкопана от река долина.  И. Дуриданов обясни, че книса е тракийската дума за ерозирало място, изкоп. Книса отговаря на ст.блг. конобъ – котел ( кух, издълбан съд), а също и на канавъ-изкоп. Друга сродна дума е индо-арийската каниизкоп, мина, дупка.




Гласувай:
133


Вълнообразно


1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
13.10.2011 16:42
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
13.10.2011 16:50
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. mitkaloto - Браво. Рано или късно истината ще ...
13.10.2011 16:57
Браво.Рано или късно истината ще заблести.Слънца много,но едно ни грее.Ще дойдат западняците на нашата истина.Поздрав.
цитирай
4. killuminati - Здравей
13.10.2011 16:57
Да попитам, каква е разликата между двете "Е-та" в голямата таблица, номер 6 и 33?
Второто "Е" има чертичка като ударение, това ли е?
Много ми харесват тези таблици, красиви са! И ги чувствам, някак си мистериозно.

Поздрави, както винаги раздаваш, а аз благодаря!
цитирай
5. sparotok - истина
13.10.2011 17:15
mitkaloto написа:
Браво.Рано или късно истината ще заблести.Слънца много,но едно ни грее.Ще дойдат западняците на нашата истина.Поздрав.


Няма къде да ходят, ще дойдат на нашата истина понеже сега има интернет и хората имат възможност да четат и сравняват.

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - Е
13.10.2011 17:17
killuminati написа:
Да попитам, каква е разликата между двете "Е-та" в голямата таблица, номер 6 и 33?
Второто "Е" има чертичка като ударение, това ли е?
Много ми харесват тези таблици, красиви са! И ги чувствам, някак си мистериозно.

Поздрави, както винаги раздаваш, а аз благодаря!


Второто Е е носово, днес обаче носовките са изпаднали...
цитирай
7. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
13.10.2011 19:43
ДОКАТО ИМА ГЪРЦИ НА ТАЯ ГРЪЦКА ПЛАНЕТА..ВУЛГАРИНА ЩЕ БЪДЕ МАЧКАН..ВУЛГАРИНА Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ.. ДА СИ ВУЛГАРИН ЗНАЧИ ДА СИ ''ПОЧТИ ГРЪК'' НО НЕ Е ГРЪК...
ТОА ТВОЕТО БРАТЕ МОИ ПАВЕЛЕ Е ЕДНА ТЕОРИА..БЕЗ ТЕЖЕСТ...КОЛКО ТИ ПЛАТИХА РУСНАЦИТЕ И ДС-АГЕНТИТЕ,АААА БРАТКО..
цитирай
8. merlin68 - Доказателство за тракийския ха...
13.10.2011 19:48
Доказателство за тракийския характер на Микенската култура са откритите там погребални златни маски, същите маски използват траките, преди и след Микенската култура.
цитирай
9. sparotok - теория
13.10.2011 19:54
анонимен написа:
ДОКАТО ИМА ГЪРЦИ НА ТАЯ ГРЪЦКА ПЛАНЕТА..ВУЛГАРИНА ЩЕ БЪДЕ МАЧКАН..ВУЛГАРИНА Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ.. ДА СИ ВУЛГАРИН ЗНАЧИ ДА СИ ''ПОЧТИ ГРЪК'' НО НЕ Е ГРЪК...
ТОА ТВОЕТО БРАТЕ МОИ ПАВЕЛЕ Е ЕДНА ТЕОРИА..БЕЗ ТЕЖЕСТ...КОЛКО ТИ ПЛАТИХА РУСНАЦИТЕ И ДС-АГЕНТИТЕ,АААА БРАТКО..


Graeci omnia sua in immensum tollunt...

В Ню Йорк Таймс не работят руснаци, но виж какво пишат хората

Before the glory that was Greece and Rome, even before the first cities of Mesopotamia or temples along the Nile, there lived in the Lower Danube Valley and the Balkan foothills people who were ahead of their time in art, technology and long-distance trade.



http://www.nytimes.com/2009/12/01/science/01arch.html?pagewanted=all

цитирай
10. sparotok - микенци
13.10.2011 19:58
merlin68 написа:
Доказателство за тракийския характер на Микенската култура са откритите там погребални златни маски, същите маски използват траките, преди и след Микенската култура.


Микенската култура е по-късна от минойската, но и двете принадлежат на траките. Не само златните маски свързват траки и микенци, но също и
-куполните гробници
-жертването на коне при погребения
-изкуството в зверинен стил
-микенците носят панталони като траките, а за гърците това е варварско облекло

Микенците Агамемнон и Менелай са потомци на тракиеца Пелопс, А.Еванс отдавна каза, че имена като Агамемнон не принадлежат на гърците...

Поздрави!
цитирай
11. анонимен - До анонимен 7 - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
13.10.2011 19:58
Не се гаси туй що не гасне.
Колкото и да плюеш срещу слънцето не можеш да го загасиш.
От кога гърците живеят на Балканите и от кога имат държава Гърция??
Гърците сами нищо не могат да направят - помагат им други муцуни.
Този който пише като анонимен с гръцко име като заглавие на коментара може и да е от същите тези муцуни действащи под девиза "Разделяй и владей".
Готвят си нова "древна" история и за това сме им неудобни -
www.ziezi.net/evria/evria.avi
цитирай
12. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
13.10.2011 20:04
ooo ама и микенитe..не само миноиците са траки..ааха ясно
тея двамата кои колеха и драха заедно с ХИЛ В ТРОЯ?????

АА ДА--ЧЕРНИТЕ ГРЪЦКИ НЕГРИ СА ГИ НАКАРАЛИ ДА КОЛЯТ!!! ЯСНО..
цитирай
13. sparotok - FORBIDEN?
13.10.2011 20:20
анонимен написа:
Не се гаси туй що не гасне.
Колкото и да плюеш срещу слънцето не можеш да го загасиш.
От кога гърците живеят на Балканите и от кога имат държава Гърция??
Гърците сами нищо не могат да направят - помагат им други муцуни.
Този който пише като анонимен с гръцко име като заглавие на коментара може и да е от същите тези муцуни действащи под девиза "Разделяй и владей".
Готвят си нова "древна" история и за това сме им неудобни -
www.ziezi.net/evria/evria.avi


Каква е тази страница? Не мога да я отворя, дава ми НТТР FORBIDEN...
Защо са я забранили?
цитирай
14. styv - Много хубав пост. Поздравявам т...
13.10.2011 20:46
Много хубав пост.Поздравявам те!
Приликата на глаголицата с линеарите е очеизвадна:))))
Но не мога да се сетя за облеклата на критските жени нищо,което да напомня нашенска носия.Това с голите гърди и нарисуваните физиономии е приоритет основно на жриците.Женските прически са предимно къдрици вдигнати на кок/според фреските/.Даже Евънс нарича един портрет от фреските "Парижанката".Толкова е типичен.
А мъжки прически с кика имат и египтяните..особено при децата.Виж ти съвпадение...
Иначе за керамика,гробници и посмъртни маски не споря,много ни приличат.
Поздрави:)))
цитирай
15. tanelia - Прочетох написаното с голям интерес....
13.10.2011 21:00
И научих нещо много интересно, за което не бях чувала. Благодаря ти от сърце. Поздравявам те!
цитирай
16. estolodu - чедо идва от киндо, което от своя ...
13.10.2011 21:45
чедо идва от киндо, което от своя страна идва от германското кинд
думата старец преди се е изписвала старьцъ; единствено краткото и е дало ь в българския, единствено краткото у е дало ъ - първообразът на думата старец би бил старикус; това -ак е друго окончание, но коренът е същият
цитирай
17. sparotok - нармално
13.10.2011 22:59
анонимен написа:
ooo ама и микенитe..не само миноиците са траки..ааха ясно
тея двамата кои колеха и драха заедно с ХИЛ В ТРОЯ?????

АА ДА--ЧЕРНИТЕ ГРЪЦКИ НЕГРИ СА ГИ НАКАРАЛИ ДА КОЛЯТ!!! ЯСНО..


В състояние ли си да дискутираш като цивилизован човек?
цитирай
18. sparotok - кика
13.10.2011 23:02
styv написа:
Много хубав пост.Поздравявам те!
Приликата на глаголицата с линеарите е очеизвадна:))))
Но не мога да се сетя за облеклата на критските жени нищо,което да напомня нашенска носия.Това с голите гърди и нарисуваните физиономии е приоритет основно на жриците.Женските прически са предимно къдрици вдигнати на кок/според фреските/.Даже Евънс нарича един портрет от фреските "Парижанката".Толкова е типичен.
А мъжки прически с кика имат и египтяните..особено при децата.Виж ти съвпадение...
Иначе за керамика,гробници и посмъртни маски не споря,много ни приличат.
Поздрави:)))


Да, египтяните също познават киката, но тя не е типична за тях, а е внесена от чужденци. Същото важи и за изкуствената черепна деформация при египтяните, един народ от север ги запознава с нея:)
цитирай
19. tres1 - Г-н анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
13.10.2011 23:03
Не бих желал да ви обиждам, но си го просите със всичка сила. Когато говорите за гърци - определете кога са се появили и какво ги предшества. Направете ако обичате същото и за елините, моля. И когато попрочетете малко история, и започнете да схващате разликата между отделните цифри в аритметиката, може /макар и да не е сигурно/ да ви се изясни, че когато се е водила така наречената Троянска война не са съществували елини нито са били познати такива и то най-малко на Балканите. Ако българите бяха 50 процента заядливи шовинисти, колкото гърците към които вие се числите, едва ли днес щеше да съществува гръцка държава и то на Балканите.
цитирай
20. sparotok - !
13.10.2011 23:08
tanelia написа:
И научих нещо много интересно, за което не бях чувала. Благодаря ти от сърце. Поздравявам те!


Благодаря ти и аз Танелия!

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - грешиш
13.10.2011 23:12
estolodu написа:
чедо идва от киндо, което от своя страна идва от германското кинд
думата старец преди се е изписвала старьцъ; единствено краткото и е дало ь в българския, единствено краткото у е дало ъ - първообразът на думата старец би бил старикус; това -ак е друго окончание, но коренът е същият


Прощавай, но не мога да се съглася с тебе. Чендо идва от наченти, заченти - зачевам, създавам, т.е. ние си имаме прекрасно обяснение за думата, невъзможно е чедо да е германска заемка.

По-стария варинат на чендо-чедо е тракийската кендо, кенто.
цитирай
22. анонимен - интересна информация
13.10.2011 23:34
Прочетох с интерес написаното и научих нещо, което ме смая и зарадва. С други очи гледм сега на света около мен. Благодаря и поздравления!
цитирай
23. sparotok - радвам се
13.10.2011 23:37
анонимен написа:
Прочетох с интерес написаното и научих нещо, което ме смая и зарадва. С други очи гледм сега на света около мен. Благодаря и поздравления!


Радвам се, че работата ми Ви е допаднала.
Поздрави!
цитирай
24. dolsineq - Павел, най-после излезе с темата, която за мен е ключова в доказването на Тракийската култура. Поздравления!
13.10.2011 23:54
За мен Минойската култура е всъщност Тракийската, но това определено не се харесва на семитите, които освен с пари, държат да владеят света и с "култура"
..............................................................
Поствам думите на Кирил Филосов, в които също се крие отговорът на този спор:
"След това му зададоха още много въпроси, като го изпитваха по всички изкуства, които и самите те познаваха. Той им обясни всичко. Като ги обори и по тия въпроси, те го попитаха: "Отде ти знаеш всичко това?" А той им рече: "Някой си човек почерпал малко вода от морето и като я носел в един мех, хвалел се пред минувачите: "Виждате ли, ето вода, каквато няма никой друг освен мене." Но дошъл един крайморец и му рекъл: "Не те ли е срам да говориш така и да се хвалиш с тоя смрадлив мех? Та ние имаме цяла морска бездна!" Така постъпвате и вие. А всички изкуства са произлезли от нас." - Кирил Философ в диспут със сарацините www.slovo.bg/showwork.php3
http://dolsineq.blog.bg/history/2011/07/11/minoiska-civilizaciia.781172
цитирай
25. анонимен - Стефка Ганчева съм, една от вашите приятелки във Фейсбук. Откъде мога да науча повече по темата? Много силно ме заинтригува. Направо ми повдигна самочувствиет
13.10.2011 23:58
sparotok написа:
анонимен написа:
Прочетох с интерес написаното и научих нещо, което ме смая и зарадва. С други очи гледм сега на света около мен. Благодаря и поздравления!


Радвам се, че работата ми Ви е допаднала.
Поздрави!

цитирай
26. sparotok - претенции
14.10.2011 00:02
dolsineq написа:
За мен Минойската култура е всъщност Тракийската, но това определено не се харесва на семитите, които освен с пари, държат да владеят света и с "култура"
..............................................................
Поствам думите на Кирил Филосов, в които също се крие отговорът на този спор:
"След това му зададоха още много въпроси, като го изпитваха по всички изкуства, които и самите те познаваха. Той им обясни всичко. Като ги обори и по тия въпроси, те го попитаха: "Отде ти знаеш всичко това?" А той им рече: "Някой си човек почерпал малко вода от морето и като я носел в един мех, хвалел се пред минувачите: "Виждате ли, ето вода, каквато няма никой друг освен мене." Но дошъл един крайморец и му рекъл: "Не те ли е срам да говориш така и да се хвалиш с тоя смрадлив мех? Та ние имаме цяла морска бездна!" Така постъпвате и вие. А всички изкуства са произлезли от нас." - Кирил Философ в диспут със сарацините www.slovo.bg/showwork.php3
http://dolsineq.blog.bg/history/2011/07/11/minoiska-civilizaciia.781172


Снеже, всеки има право да претендира каквото си поиска, но е редно и да го докаже. Ние можем с лекота, другите трябва да укриват данни и да увъртат...но и това ще е до време.

Поздрави!
цитирай
27. sparotok - Линеар А
14.10.2011 00:05
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Прочетох с интерес написаното и научих нещо, което ме смая и зарадва. С други очи гледм сега на света около мен. Благодаря и поздравления!


Радвам се, че работата ми Ви е допаднала.
Поздрави!



Нямам представа къде другъде можете да прочетете нещо по точно тази тема. Не зная наши учени да са писали нещо за приликите на Линеар А, глаголицата и руните на дедите ни.

След време ще публикувам превод на Линеар А надписи, тогава можете да прочетете допълнителна информация.

Поздрави!
цитирай
28. анонимен - Благодаря, предварително! Приятна вечер и лека нощ! Ще чакам с нетърпение новата информация
14.10.2011 00:15
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Прочетох с интерес написаното и научих нещо, което ме смая и зарадва. С други очи гледм сега на света около мен. Благодаря и поздравления!


Радвам се, че работата ми Ви е допаднала.
Поздрави!



Нямам представа къде другъде можете да прочетете нещо по точно тази тема. Не зная наши учени да са писали нещо за приликите на Линеар А, глаголицата и руните на дедите ни.

След време ще публикувам превод на Линеар А надписи, тогава можете да прочетете допълнителна информация.

Поздрави!

цитирай
29. liliyanaandreeva - Да!
14.10.2011 01:01
А Кюстендилската носия в горната и част не е ли подобна на облеклото на жрицата?

А пък аз твърдя, че природният кибер-процесор, който е създал човека и ръководи развитието му е написан на български език, поради което откривателят на компютъра е българин!
цитирай
30. x2man - много интересен постинг
14.10.2011 07:37
а и ми е свързан с фамилното име. благодаря ти :)
цитирай
31. ckarlet - Голям родолюбец си ти, Sparotok! ...
14.10.2011 07:50
Голям родолюбец си ти, Sparotok! България има нужда от хора като теб.
Тръдът ти е ценен и важен за всеки българин!
Поздрави!
цитирай
32. unpoccolocco - българин
14.10.2011 09:02
анонимен написа:
ДОКАТО ИМА ГЪРЦИ НА ТАЯ ГРЪЦКА ПЛАНЕТА..ВУЛГАРИНА ЩЕ БЪДЕ МАЧКАН..ВУЛГАРИНА Е ГРЪЦКА СОБСТВЕНОСТ.. ДА СИ ВУЛГАРИН ЗНАЧИ ДА СИ ''ПОЧТИ ГРЪК'' НО НЕ Е ГРЪК...
ТОА ТВОЕТО БРАТЕ МОИ ПАВЕЛЕ Е ЕДНА ТЕОРИА..БЕЗ ТЕЖЕСТ...КОЛКО ТИ ПЛАТИХА РУСНАЦИТЕ И ДС-АГЕНТИТЕ,АААА БРАТКО..


Ти си бил извънредно семпъл, бе малака. Вулгарос кавам, че си.
цитирай
33. killuminati - sparotok
14.10.2011 09:17
Информацията за думите и произхода им много ми харесва.
Винаги е добре, да се види и друго мнение и човек да помисли и сам малко. Противно на мнението, че ако нямаш документ нямаш право (и възможност?!) да мислиш :)

Аз съм оставал отвратен от тълковни речници, отворих един много голям, комунистически, бая тухла си беше.
И какво да видя вътре... ми според тоя речник български думи няма!
Гръцка, турска, латинска, гръцка, гръцка, латинска, турска... Стори ми се чак невероятно!
Та дали има някъде алтернативен тълковен речник?
цитирай
34. magicktarot - Привет, Спароток!
14.10.2011 09:31
Страхотен постинг! Наистина, едно от първите неща, които учехме навремето, когато ни преподаваха древна история беше, че Линеар А не е разчетен... И някак се забива в главата на ученика... Има и друго интересно - в прогимназията една учителка по история, която беше по заместване, ми остави завинаги убеждението, че сме траки - каза го така: всеки, който има кестенява жилка в цвета на косата, е трак. Звучи опростено, но за мен беше убедително! Защото повечето българи са така!

За това дали чужденците ще учат български - повечето българи държат да научат те чуждия език - дали това е продиктувано от ниско самочувствие, дали от друго - не знам. Дори чужденецът да живее у нас - българинът се чувства горд, ако контактува с чужденеца на неговия си език! От друга страна - някои от чужденците не си и помислят да проговарят български (дори и да го знаят перфектно). А за мен е проява на наглост да парадираш, че не разбираш езика на страната, в която живееш и да караш хората да говорят на твоя! Та дано си прав - и някак да се обърнат нещата!
Поздрави!
цитирай
35. vostroto - Интересен постинг , Спароток! И има какво да се научи тук.
14.10.2011 09:32
Твърденията, както ти се изрази, трябва да са подкрепени с факти, а твоят материал е такъв. Когато човек научава такива чудесни неща за дедите си, сякаш почвата под краката му става още по-твърда.
Поздрави!
цитирай
36. анонимен - Хектор
14.10.2011 09:39
Поздрави Спарадок.Искам да попитам,има ли разработена глаголица за комп,както има бг фонетик и бдс.Много би било красиво да изписваме на фонетик а да излизат глаголически знаци.
цитирай
37. tihatavoda - На обратната страна на Луната е открито знаме .
14.10.2011 10:35
В САЩ , подобни знамена се използват за национален флаг . Очевидно , американците са паднали от Луната ....Или както обикновено ,Траките са заминали на някъде от нашите земи и са отнесли всичко по-ценно със себе си .
цитирай
38. анонимен - Ако имате възможност, да обясните ...
14.10.2011 10:39
Ако имате възможност, да обясните произхода на думите: лоза, лозя, вино.Най-сърдечни поздрави!
цитирай
39. balkanec - Еднакви думи
14.10.2011 12:21
"СЕЯ е минойско показателно местоимение със значение – това. Минойската дума отговаря на старобългарското показателно местоимение СЬ, СЕ – това, тази."

В някои български краища и днес си говорят така.
Например в Ивайловградско, където живеят български бежанци от Мала Азия и Беломорието:
- сия - тази, тая
- сея - тези
- сва - това
- нва - онова
- соя - този, тоя

Говор от с. Бяла Поляна (официално Белополене), Ивайловградско.


Древно изображение на борци от остров Тера с чубмаси и перчеми. Типичен пример за "прабългарска" прическа - обръсната глава, перчем и плитки:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm

Тракийски борец с чумбас - музей в Берлин, изложба на тракийската култура:
http://drevnobulgarskaistoria.hit.bg/dokazatelstva.htm
цитирай
40. sparotok - ценно!
14.10.2011 13:17
balkanec написа:
"СЕЯ е минойско показателно местоимение със значение – това. Минойската дума отговаря на старобългарското показателно местоимение СЬ, СЕ – това, тази."

В някои български краища и днес си говорят така.
Например в Ивайловградско, където живеят български бежанци от Мала Азия и Беломорието:
- сия - тази, тая
- сея - тези
- сва - това
- нва - онова
- соя - този, тоя


Древно изображение на борци от остров Тера с чубмаси и перчеми. Типичен пример за "прабългарска" прическа - обръсната глава, перчем и плитки:
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/1.parva.htm

Тракийски борец с чумбас - музей в Берлин, изложба на тракийската култура:
http://drevnobulgarskaistoria.hit.bg/dokazatelstva.htm


Благодаря ти от сърце за ценните сведения!
цитирай
41. sparotok - история на виното
14.10.2011 13:18
анонимен написа:
Ако имате възможност, да обясните произхода на думите: лоза, лозя, вино.Най-сърдечни поздрави!


Подготвям постинг на тази тема, скоро ще го пусна.

Поздрави!
цитирай
42. sparotok - глаголица
14.10.2011 13:21
анонимен написа:
Поздрави Спарадок.Искам да попитам,има ли разработена глаголица за комп,както има бг фонетик и бдс.Много би било красиво да изписваме на фонетик а да излизат глаголически знаци.


Вижте тук

http://www.croatianhistory.net/etf/gl-font.html

http://www.wazu.jp/gallery/Fonts_Glagolitic.html
цитирай
43. sparotok - истина
14.10.2011 13:39
vostroto написа:
Твърденията, както ти се изрази, трябва да са подкрепени с факти, а твоят материал е такъв. Когато човек научава такива чудесни неща за дедите си, сякаш почвата под краката му става още по-твърда.
Поздрави!


Така е приятелю, когато истината е на твоя страна, почвата под краката е твърда.

Поздрави!
цитирай
44. sparotok - реакции
14.10.2011 15:07
magicktarot написа:
Страхотен постинг! Наистина, едно от първите неща, които учехме навремето, когато ни преподаваха древна история беше, че Линеар А не е разчетен... И някак се забива в главата на ученика... Има и друго интересно - в прогимназията една учителка по история, която беше по заместване, ми остави завинаги убеждението, че сме траки - каза го така: всеки, който има кестенява жилка в цвета на косата, е трак. Звучи опростено, но за мен беше убедително! Защото повечето българи са така!

За това дали чужденците ще учат български - повечето българи държат да научат те чуждия език - дали това е продиктувано от ниско самочувствие, дали от друго - не знам. Дори чужденецът да живее у нас - българинът се чувства горд, ако контактува с чужденеца на неговия си език! От друга страна - някои от чужденците не си и помислят да проговарят български (дори и да го знаят перфектно). А за мен е проява на наглост да парадираш, че не разбираш езика на страната, в която живееш и да караш хората да говорят на твоя! Та дано си прав - и някак да се обърнат нещата!
Поздрави!


Не зная защо е преподавано, че Линеар А не е разчетен, от началото на 50-те години има достатъчно публикациии на наши учени по тази тема. Пакард издаде своите работи през 70-те, а Ваудхойзен и Бест през 80-те, информация колкото искаш.

Учителката ти е била права за кестенявата коса на траките. Правилния превод на ксантиси е - с кестенява коса ( а не с червена).

Аз също мисля, че ниското самочувствие е причина езика ни да бъде подценяван и поставян на заден план. В гените ни е заложен инстинкт за самосъхранение, когато човек си мисли, че собствената му общонст запада, той се опитва да потърси друга към която да се приобщи...поне езиково.

Поздрави!
цитирай
45. sparotok - тълковни речници
14.10.2011 15:12
killuminati написа:
Информацията за думите и произхода им много ми харесва.
Винаги е добре, да се види и друго мнение и човек да помисли и сам малко. Противно на мнението, че ако нямаш документ нямаш право (и възможност?!) да мислиш :)

Аз съм оставал отвратен от тълковни речници, отворих един много голям, комунистически, бая тухла си беше.
И какво да видя вътре... ми според тоя речник български думи няма!
Гръцка, турска, латинска, гръцка, гръцка, латинска, турска... Стори ми се чак невероятно!
Та дали има някъде алтернативен тълковен речник?


Аз също смятам, че тълковните ни речници са съставени от предубедени хора.
Да вземем думата скрин, твърди се, че идва от латинското скринум, но на латински няма смисъл. Скринът служи за съхранение, скриване на важни вещи...ето, ние имаме обяснение. Обаче как учените да кажат, че още в дълбока древност хора говорещи стар вариант на българския са повлияли римляните!

Вместо да се каже истината се пускат измишльотини...дано вече да им идва края.
цитирай
46. sparotok - Линеар А
14.10.2011 15:13
ckarlet написа:
Голям родолюбец си ти, Sparotok! България има нужда от хора като теб.
Тръдът ти е ценен и важен за всеки българин!
Поздрави!


Благодаря ти Скарлетче! Точно тази работа е наистина много ценна защото решава доста въпроси от далечното минало.

Поздрави!
цитирай
47. sparotok - Минос
14.10.2011 15:17
x2man написа:
а и ми е свързан с фамилното име. благодаря ти :)


Христо, фамилното ти име е действително много старо. За цар Минос се казва, че бил мъдър човек, това е и значението на името му. Минос е свързано със старобългарския глагол мьнети -мисля, зная.

Поздрави!
цитирай
48. magicktarot - Не зная защо е преподавано, че ...
14.10.2011 15:20
sparotok написа:

Не зная защо е преподавано, че Линеар А не е разчетен, от началото на 50-те години има достатъчно публикациии на наши учени по тази тема. Пакард издаде своите работи през 70-те, а Ваудхойзен и Бест през 80-те, информация колкото искаш.


В такъв случай - възможно е да са ни преподавали, че Линеар Б не е разчетен - може би не помня добре... :)
цитирай
49. sparotok - Линеар Б
14.10.2011 15:36
magicktarot написа:
sparotok написа:

Не зная защо е преподавано, че Линеар А не е разчетен, от началото на 50-те години има достатъчно публикациии на наши учени по тази тема. Пакард издаде своите работи през 70-те, а Ваудхойзен и Бест през 80-те, информация колкото искаш.


В такъв случай - възможно е да са ни преподавали, че Линеар Б не е разчетен - може би не помня добре... :)


Добре си го запомнила, всъщост до ден днешен някои твърдят, че Линеар А не е разчетен. Просто резултатите не оттърват на определени хора.

За Линеар Б се смята, че е разчетен през 1950 г., през 1951 излезе Documents in Mycenaean Greek на Вентрис и Чадуик.

Разчитането не е било толкова трудно както го представят. Около 14 знака от Линеар С ( кипърски) съвпадат по форма и звук с тези от Линеар Б, а някои знаци като ТО, МА, РА, Е приличат на класическата фригийска азбука. Ликийската и карийска азбука също имат знаци близки до линеарните HA, TA, ПА, Я...

Най-много успоредици има разбира се глаголицата -22...Направо да бяха започнали с нея :)
цитирай
50. blm - За Българите и езиците
14.10.2011 16:13
sparotok написа:
magicktarot написа:
... За това дали чужденците ще учат български - повечето българи държат да научат те чуждия език - дали това е продиктувано от ниско самочувствие, дали от друго - не знам. Дори чужденецът да живее у нас - българинът се чувства горд, ако контактува с чужденеца на неговия си език! От друга страна - някои от чужденците не си и помислят да проговарят български (дори и да го знаят перфектно). А за мен е проява на наглост да парадираш, че не разбираш езика на страната, в която живееш и да караш хората да говорят на твоя! Та дано си прав - и някак да се обърнат нещата!
Поздрави!

... Аз също мисля, че ниското самочувствие е причина езика ни да бъде подценяван и поставян на заден план. В гените ни е заложен инстинкт за самосъхранение, когато човек си мисли, че собствената му общонст запада, той се опитва да потърси друга към която да се приобщи...поне езиково.

Поздрави!

Може би инстиктът (и генът) идва от факта, че българите са разширявали своята територия на политическо, икономическо и културно влияние в древността. Попадайки сред други народи е било необходимо да научат езиците им, защото не са основавали империи и налагали езика си със сила, а по-скоро са установявали сфери на влияние и е било необходимо да общуват. Езикът и обичаите са прониквали, а не са били налагани. Поне така мисля в резултат на анализ на информацията, която имам.
Факт е, че българите учат езици лесно, както и румънците (братовчедите даки?!) за разлика от руснаци, немци, англичани ... За французите да не говорим изобщо.
Поздрави за интересния постинг.
цитирай
51. blm - За Българите и чуждите езиците
14.10.2011 16:25
Живея в САЩ.
Един ден на сина ми, когато беше в 3 клас, му "писнало" от факта, че пишеш едно, пък четеш друго, че като ти кажат нещо, трябва да помниш как да го напишеш и затова излязъл на дъската, написал българската азбука и обяснил, че ще е много по-лесно, ако се пише с нея.
Та така. Е, 12 години по-късно в САЩ още не са приели българската азбука, ама знаеш ли ...
цитирай
52. sparotok - !
14.10.2011 16:45
blm написа:
Живея в САЩ.
Един ден на сина ми, когато беше в 3 клас, му "писнало" от факта, че пишеш едно, пък четеш друго, че като ти кажат нещо, трябва да помниш как да го напишеш и затова излязъл на дъската, написал българската азбука и обяснил, че ще е много по-лесно, ако се пише с нея.
Та така. Е, 12 години по-късно в САЩ още не са приели българската азбука, ама знаеш ли ...


Логичното и лесното не винаги съвпадат с политически коректното. Българската азбука никога няма да бъде приета в САЩ, но доста учени ще се заинтересуват от българския. Когато истината за нас излезе наяве доста студенти ще се запознаят с българския език. Всеки който иска да се занимава с изучаване на линеарните писмености ще трябва да го направи.
цитирай
53. veninski - Поздрави от Родопите!
14.10.2011 16:55
Поздрави от Родопите!
цитирай
54. get - - Минос, митичният цар основател ... син на Зевс и Европа !!?
14.10.2011 21:40
sparotok написа:
x2man написа:
а и ми е свързан с фамилното име. благодаря ти :)


Христо, фамилното ти име е действително много старо. За цар Минос се казва, че бил мъдър човек, това е и значението на името му. Минос е свързано със старобългарския глагол мьнети -мисля, зная.

Поздрави!

- Същото се среща и като Мин, митичният първи фараон основател на египетското царство ! Също и като Менес - митичен основател на Месен/мбрия-Несебър . Старите траки са го наричали и Мелсабрия, което означава "град на Мелса", легендарният трак, основател на селището.
- Още по-странно става, когато човек започне да се запознава с второстепенните божества от крито-минойският пантеон ... по отношение имената на, които не е играла “гумата“ на по-късните(като произход) гръчки плагиати !!
- Например така наречените “дактили“ - които дарили на хората азбуката, изкуството да добиваш и обработваш метала и др. занаяти !! Тези същите плагиатите бъркат с “куретите“ - защото, като произход и символност те са им чужди !!
цитирай
55. germantiger - ...
15.10.2011 12:57
4. magicktarot - Привет, Спароток!
14.10 09:31
...
За това дали чужденците ще учат български - повечето българи държат да научат те чуждия език - дали това е продиктувано от ниско самочувствие, дали от друго - не знам. Дори чужденецът да живее у нас - българинът се чувства горд, ако контактува с чужденеца на неговия си език! От друга страна - някои от чужденците не си и помислят да проговарят български (дори и да го знаят перфектно). А за мен е проява на наглост да парадираш, че не разбираш езика на страната, в която живееш и да караш хората да говорят на твоя! Та дано си прав - и някак да се обърнат нещата!
Поздрави!

...

Аз, като един явен "западофил" в сайта (мисля, че 1 на 100потребители е търпимо и естетсвено да има), та ще дам ПРИМЕРИ ЖИТЕЙСКИ!

Не знам с какви чужденци Вие комуникирате, но аз:

Познавам полубългарин/полуруснак от Москва, който винаги когато е в България говори на български с мен и всички други, вярно с акцент и вярно не перфектно, но бих казал чудесно.

Познавам един германец, който няма нищо бъгарско в корените си и беше лятото на 2010 във Варна. Оттогава като се запознахме и сега комуникираме по скайп, той ме изненадва с доста български думи, които е научил и увеличава макар и не бързо, а постепенно. Сам се опитва да си помага и с гугъл транслейт и то за текстове които дори не съм му намеквал да си превежда - прави го сам.

Третия и последен пример е братовчедка ми, не от Европа, която си е германка и знае изключително добре български (отново няма българска "кръв"), може да пише на български, макар когато говори да е много комично и мило като звучене - там вече яко бърка ;) Та тя е изключителен пример за човек, всъщност от дете научила доста български!

Иначе казано не знам с какви чужденци комуникирате, но "моите" пробват с българския и то добре!

Колкото до това, че българина учи чужди езици повече от западняка и "източняка" - да, това е така! Обяснението е работа, емиграция, световно знание в което БГ не превежда. Когато българите учат чужди езици - МНОГО ПОВЕЧЕ ПЕЧЕЛЯТ, ОТКОЛКОТО ГУБЯТ и за това трябва да бъдат отличени - за ученето!
цитирай
56. nikikm - Изключителен
15.10.2011 16:34
и възлов,според мен материал! Благодаря и да си жив и здрав!
цитирай
57. анонимен - стига с простотийте и прощастината
15.10.2011 21:34
Гръцкият език - , Хеленика е индоевропейски език, говорен от около 13 000 000 души в Гърция, Кипър и други общности от гръцко потекло в целия свят. Възникнал в южната част на Балканския полуостров, гръцкият език има най-дългата документирана история сред индоевропейските езици, обхващаща 34 века писмени сведения. През по-голямата част от това време той използва гръцката азбука, която произлиза от финикийската писменост и от своя страна служи за основа на писмени системи, като латиницата, кирилицата и коптската азбука.
Гръцкият език заема особено място в историята на Европа, християнството и Западния свят. Корпусът на старогръцката литература включва произведения, като епичните поеми „Илиада“ и „Одисея“, които имат огромно значение и оказват силно влияние върху по-късната европейска литература. Гръцкият е и езикът на много основополагащи текстове на западната философия, като съчиненията на Платон и Аристотел. Ключовият за християнството Нов Завет първоначално е написан на гръцки, а гръцкият и днес продължава да се използва в богослужението на някои християнски църкви.
През Античността гръцкият е лингва франка на Средиземноморието и Близкия Изток, а по-късно е официалният език на Византийската империя. В съвременната си форма той е официален език на Гърция и Кипър и един от официалните езици на Европейския съюз. Много съвременни езици, включително и българският, използват голям брой думи с гръцки произход, като гръцки думи, наред с латинските, често служат за основа при образуването на неологизми.

Гръцкият език се говори на Балканския полуостров от началото на 2 хилядолетие пр.н.е. Най-ранните запазени писмени свидетелства за езика са глинени таблички с писмеността линеар Б, открити в Крит и датирани към 15 век пр.н.е. Те превръщат гръцкия в един от най-отдавна регистрираните езици, използвани и днес. Сред индоевропейските езици данни с такава възраст има само за изчезналите днес анатолийски езици.

цитирай
58. анонимен - Скитски първо-монети?
15.10.2011 21:37
Един приятел ми разправя на няколко пъти, че били в процес на научно утвърждаване сведения относно това, че СКИТИТЕ са първата цивилизация, която е започнала да произвежда и използва като платежно средство метални пари? ( Под скити тук да разбираме общо понятие за тези "траки", които са завладяли и държали Евразийската степ и околностите от Панония до Корея ).
цитирай
59. sparotok - скити
15.10.2011 22:14
анонимен написа:
Един приятел ми разправя на няколко пъти, че били в процес на научно утвърждаване сведения относно това, че СКИТИТЕ са първата цивилизация, която е започнала да произвежда и използва като платежно средство метални пари? ( Под скити тук да разбираме общо понятие за тези "траки", които са завладяли и държали Евразийската степ и околностите от Панония до Корея ).


Верно е, в миналото се е знаело, че скитите са изобретили първите монети - gives the invention of money to the Scythians. Indus rex in Scythia argentum
primus invenit, quod Erichthonius Athe- nas primum attulit.
Collectanea de Rebus Hibernicis ...: 1. Davis, Sir J. A, стр 28.
цитирай
60. sparotok - !
15.10.2011 22:14
nikikm написа:
и възлов,според мен материал! Благодаря и да си жив и здрав!


Благодаря ти и аз!
цитирай
61. sparotok - до germantiger
15.10.2011 22:19
За да започнат познатите и приятелите ти от чужбина да учат български, значи си ги впечатлил с личните си качества...моето уважение го имаш.

Това, че минойската култура е създадена от древни балкански жители и, че линеар А има огромен брой паралели с глаголица и руни ще впечатли след време доста хора....и те ще научат български.
цитирай
62. sparotok - !
15.10.2011 22:20
veninski написа:
Поздрави от Родопите!


Поздрави приятелю!
цитирай
63. анонимен - Geleto
16.10.2011 08:38
Ei Pavle, neka Gospod ti dade zdrave, tarpenie i dalag jivot za da preborish tezi zakosteneli razbirania za proizhoda na Evropeiskata tsivilizatsia! Tchestno kazano ne sam kraen shovinist, kakvito sa gartsite naprimer, no niamash idea kak se chuvstvam sled vsiaka tvoia nova "statia"!!! Nie, Bulgarite poizgubihme samochuvstvie prez poslednite 800 godini, no pak zapazihme i ezika si, i kulturata si i viarata si i viarvam, che istinata shte vaztartjestvuva!!! Tova shte e kato nov vid narotik za izstradalia ni tolkova mnogo narod! Horata kazvat "Shilo v torba ne stoi"! Az se chuvstvam, ka da kaja gord e slabokazano, che nai-nakraia (v tvoe litse razbira se) se prakna smelchaga, koito da SRINE mnogovekovnite dogmi otnostno minalo, istoria. Molia se Bog da te dari s zdrave i sili!!!
цитирай
64. syrmaepon - Познай сега това от кой език е ))))))
16.10.2011 10:13
аз - глас, звук,
азале - вечност без начало
цитирай
65. styv - до анонимен 57
16.10.2011 13:23
Никой не отрича постиженията и разпространението на гръцкия език.

Въпросът е,че писменността не започва и не свършва с него.Преди него е имало други езици и други писменни системи.Ще отговорите ли кой е бил лингва франка на средиземноморието преди 6000 години?

Отричането на постиженията на цивилизацията преди гърците ,това е простотия и простащина
цитирай
66. mrazekoff - Впечатлен съм от материала,
16.10.2011 13:27
който прочетох. Аз съм абсолютен лаик в тази материя, затова четох с удоволствие и коментарите.
Направи ми впечатление сходството на отделните знаци в таблиците.
Мисълта ми е друга:
Неможе ли да се подхване тема за рационалността на българската азбука в световен мащаб и как тя е единствената на която всеки звук отговаря на съответния знак за изписване и то е почти на 100%.
Понеже темата е доста голяма, може би ще трябва да се опише в един голям постинг.
Ще се радвам да видя такъв, разработен от теб, Павка, като специалист в тази област.
Пак повтарям - аз съм един лаик, но с интерес ще чета всичко написано, което е непознато за мен.
Поздравления и успех в следващите блогърски изяви!!!!
цитирай
67. sparotok - !
16.10.2011 15:57
mrazekoff написа:
който прочетох. Аз съм абсолютен лаик в тази материя, затова четох с удоволствие и коментарите.
Направи ми впечатление сходството на отделните знаци в таблиците.
Мисълта ми е друга:
Неможе ли да се подхване тема за рационалността на българската азбука в световен мащаб и как тя е единствената на която всеки звук отговаря на съответния знак за изписване и то е почти на 100%.
Понеже темата е доста голяма, може би ще трябва да се опише в един голям постинг.
Ще се радвам да видя такъв, разработен от теб, Павка, като специалист в тази област.
Пак повтарям - аз съм един лаик, но с интерес ще чета всичко написано, което е непознато за мен.
Поздравления и успех в следващите блогърски изяви!!!!


Майсторе, благодаря за добрите думи! Нашата съвременна азбука наистина предлага едно съвършено предаване на езика ни. С такова нещо не могат да се похвалят доста хора, за това е хубаво да си знаем миналото и да си пазим писмеността.

Има още много теми да идват, някъде към 74, дано намеря възможност за един разширен постинг относно азбуките ни.

Поздрави!
цитирай
68. sparotok - :)
16.10.2011 16:02
syrmaepon написа:
аз - глас, звук,
азале - вечност без начало


Не мога, предавам се:)
цитирай
69. sparotok - Българи
16.10.2011 16:05
анонимен написа:
Ei Pavle, neka Gospod ti dade zdrave, tarpenie i dalag jivot za da preborish tezi zakosteneli razbirania za proizhoda na Evropeiskata tsivilizatsia! Tchestno kazano ne sam kraen shovinist, kakvito sa gartsite naprimer, no niamash idea kak se chuvstvam sled vsiaka tvoia nova "statia"!!! Nie, Bulgarite poizgubihme samochuvstvie prez poslednite 800 godini, no pak zapazihme i ezika si, i kulturata si i viarata si i viarvam, che istinata shte vaztartjestvuva!!! Tova shte e kato nov vid narotik za izstradalia ni tolkova mnogo narod! Horata kazvat "Shilo v torba ne stoi"! Az se chuvstvam, ka da kaja gord e slabokazano, che nai-nakraia (v tvoe litse razbira se) se prakna smelchaga, koito da SRINE mnogovekovnite dogmi otnostno minalo, istoria. Molia se Bog da te dari s zdrave i sili!!!


Ето това е най-важното -за народ, който така жестоко е бил подтискан дълго време ние сме се запазили като антропологически тип, запазили сме език, писменост, носия, култура. Това свидетелства за невероятна духовна сила!

Тази сила няма кой да ни я отнеме, тя ни е в кръвта. Лошите могат само да я подтискат в латентно състояние, но всяко зло е до време.

Поздрави!
цитирай
70. анонимен - носията на жриците- виж картина на ...
16.10.2011 16:48
носията на жриците- виж картина на Маистора-полите са повече- не само 2 но те лесно се добавят- е да и гърдите са голи ,но това все пак е ритуал -на кърмене? колкото до татуировките на лицата- в Родопите има писани булки , а за прическа - събрани на едно много плитки -тн рубета -пак си е до миналия век правена заедно с косичник в западните краища -все неща които трябва да се говорят показват на света -за да няма спорове а само гордост от древната култура по нашите земи Поздрави за темата и успехи в разчитането и на други намерени по земите ни надписи -когато доказателствата се трупат и учените с други теории мълчат
цитирай
71. ivesa - Никой не може да ни отнеме потенциала,sparotok,
16.10.2011 16:58
точно така е,където е текло,пак ще тече.Поздрави!:)
цитирай
72. get - - Не бързайте талкова анонимний 57 с тези казуистични “истини“ за гръчкия език !! :((
16.10.2011 19:19
styv написа:
Никой не отрича постиженията и разпространението на гръцкия език.

Въпросът е,че писменността не започва и не свършва с него.Преди него е имало други езици и други писменни системи.Ще отговорите ли кой е бил лингва франка на средиземноморието преди 6000 години?

Отричането на постиженията на цивилизацията преди гърците ,това е простотия и простащина


- Малко примери с епитети на “гръцки“ богове, които будят скепсиса ми !!
А/ Афродита(богинята-майка на троянският герой Еней) от времето на крито-минойската цивилизация с двамата й епитета - Кипреа и Китера ... защо ли ми звучат близко до българските Кипра и Китна ?!
Б/ Хермес (“помагащ“ на душите на умрелите) “Психо“/“пом“(п)(?);
- новогръцкият му епитет Килен - е по-старото “Зилен“ и “Силен“, каквото е и автентичното име на планината в която се е родил Зилене !
- като покровител, застъпник на пътешествениците - епитета му звучи “ен-“одиос“
В/ Аполон, който се споменава във връзка с елевзинските мистерии - кар-неус, тоест можещо да се приеме, като “каращият“-“нас“ ... това мога да го потвърдя, като разсъждение, тъй като единият от критските да(к)тили (които на гръчки се превеждат “пръстчовци“ а би следвало да се разбират “далите“ ... ни) ... та единият от тези полубожествени субекти е с име “Дам - на - мене(у)с“ ??!
- няма да казвам, как звучи в “линеар В“ името на най“гръцката“ богиня Атина, за да не ви скандализирам ! :))

- Всички тези примери, са от източно средиземноморският ареал(и не са единствени такива !... мога да да ви изведа десетки подобни на тези !!) ... Най-старите, са от времето на Крито-минойската цивилизация(17-ти - 15-ти векове преди Христа ?!) !! Продължител на този език е в много по-късно врме, е така нареченият йонийски “гръцки“ !!

- Така че, бъдете по-предпазливи в употребата на едни такива изрази, като “простотии“ и “простащина“ ... да не се окаже, че НАЙ-СТАРИЯТ ЕЗИКОВ СУБСТРАТ, в така нареченият гръцки език, СЪВСЕМ да НЕ Е ОТ ГРЪЦКИ ПРОИЗХОД ?!

- С уважение !
цитирай
73. bgwest - Поздрави за поредния железен по...
16.10.2011 20:15
Поздрави за поредния железен постинг!!!
Особено ми хареса пояснението дадено от теб"Минойската култура на остров Крит е считана за люлката на европейската цивилизация".....
.....А какъв е езика на тази, първа европейска цивилизация,нека всеки сам прецени...
УСПЕХ!!!
цитирай
74. bgwest - До анонимен 57
16.10.2011 20:25
И аз това казвам,Стига с простотиите и простащината.Да променим поне малко тона и начина на изказване в Този блог.
цитирай
75. brig - аз - глас, звук, азале - вечност без ...
16.10.2011 21:56
syrmaepon написа:
аз - глас, звук,
азале - вечност без начало


Щумерски?
цитирай
76. aqua2011 - Здравей
16.10.2011 22:55
Спароток, моля те коментирай напъните на руснаците да изкарат славянска древната култура между Днепър и Дунав. И твърдението, че Кирил е взаимствал азбуката си от много по-древна славянска такава.
http://www.youtube.com/watch?v=ek1NQER8Hpg&feature=related
Благодаря за което.... :)
цитирай
77. aqua2011 - P.S.
16.10.2011 22:56
Извинявай, ето и това - http://www.youtube.com/watch?v=1i7GxaDzdQU&feature=related
цитирай
78. noes - вметка
16.10.2011 23:13
liliyanaandreeva написа:
... А пък аз твърдя, че природният кибер-процесор, който е създал човека и ръководи развитието му е написан на български език, поради което откривателят на компютъра е българин!

Скоро се прибрах в България. По време на престоят ми (Индия) имах две странно идентични "наблюдения". Двама различни мои студенти, в два различни случая се заглеждаха в монитора ми, докато пиша текст на български. Коментарите бяха еднакви - прилича на "компютърен код", "програмен език". Ще уточня, че "децата" владеят поне по два местни езика + английски, устно и писмено. Ако искате си правете изводи :)
цитирай
79. sparotok - древна култура между Днепър и Дунав
16.10.2011 23:41
aqua2011 написа:
Спароток, моля те коментирай напъните на руснаците да изкарат славянска древната култура между Днепър и Дунав. И твърдението, че Кирил е взаимствал азбуката си от много по-древна славянска такава.
http://www.youtube.com/watch?v=ek1NQER8Hpg&feature=related
Благодаря за което.... :)


Към древната култура между Днепър и Дунав проявяват претенции доста народи. Пинкертон се опитва да направи от хората живели там свои предци, Хедър и Матюз претендират, че става дума за германски народ готи, румънците смятат хората от този регион за източни даки...

Най-важното не споменава никой, а именно това, че материалната култура между Дунав и Днепър има родствена такава на юг от река Дунав. Не става дума само за Античноста, но дори и за Неолита...т.е. тази култура принадлежи на траки и скити.

Част от скитите са деди на съвременните украинци, които са известни и като руси. Прави обаче разлика между старите руси ( украинците) и днешните руснаци. До към 15-ти век те носят името мусковити, а на запад земите им са известни като Мусковития. Мусковитите ( дедите на днешните руснаци) спадат към групата на вендите, не случайно естонците наричат Русия Веная, а на финландски руснак е венеланен...

Как и защо става странната смяна на имена е изключително дълга и сложна история, няколко постинга няма да стигнат.
цитирай
80. sparotok - Майстора
16.10.2011 23:45
анонимен написа:
носията на жриците- виж картина на Маистора-полите са повече- не само 2 но те лесно се добавят- е да и гърдите са голи ,но това все пак е ритуал -на кърмене? колкото до татуировките на лицата- в Родопите има писани булки , а за прическа - събрани на едно много плитки -тн рубета -пак си е до миналия век правена заедно с косичник в западните краища -все неща които трябва да се говорят показват на света -за да няма спорове а само гордост от древната култура по нашите земи Поздрави за темата и успехи в разчитането и на други намерени по земите ни надписи -когато доказателствата се трупат и учените с други теории мълчат


Съвсем точно! Носиите от картините на Майстора са най-близки до тези на минойските жени. Благодаря много и за данните относно косичника и плитките, мислех си, че този обичай е бил запазен само в Пловдивска област, а се оказа, че е доста по-разпространен.

Поздрави!
цитирай
81. sparotok - Кирил
16.10.2011 23:52
aqua2011 написа:
Спароток, моля те коментирай напъните на руснаците да изкарат славянска древната култура между Днепър и Дунав. И твърдението, че Кирил е взаимствал азбуката си от много по-древна славянска такава.
http://www.youtube.com/watch?v=ek1NQER8Hpg&feature=related
Благодаря за което.... :)


Честно казано не успях да видя всичк, но по принцип съм съгласен, че Кирил компилира глаголицата въз основа на по-стара писменост, която е употребявана на Балканите и в земите на днешна Украйна...в която също е имало траки.

Понятието славяни е подвеждащо. Древните славяни са единствено и само старите гети, които стават основен етнически компонент на Дунавска България...
Зная, че звучи странно, но днешните словени и словаци са носели в древността името венди, венети, венделики, венели, но не и славяни. Територията на Словения и Словакия е наречена от римляните Венетски земи и Вендишка марка от германите...
цитирай
82. sparotok - люлка
17.10.2011 00:00
bgwest написа:
Поздрави за поредния железен постинг!!!
Особено ми хареса пояснението дадено от теб"Минойската култура на остров Крит е считана за люлката на европейската цивилизация".....
.....А какъв е езика на тази, първа европейска цивилизация,нека всеки сам прецени...
УСПЕХ!!!


Забавното е, че така наречената люлка на европейската цивилизация...си има своя люлка на Балканите:)
Това за мен е най-яркото доказателство относно това чии са основните заслуги за възникването на минойската цивилизация.
Не исках да утежнявам материала и пропуснах доста неща като култа към вълците при минойците, зверинния стил на изкуството, изкуствената черепна деформация при критяните и т.н.

Впечатляващо е и това, че ние българите ползваме имена упортребявани на остров Крит преди около 4000 години...

Поздрави!
цитирай
83. syrmaepon - А толкоз назад във времето речници не знам да ли са правили ))))
17.10.2011 08:46
езикът съществува днес )))

brig написа:
syrmaepon написа:
аз - глас, звук,
азале - вечност без начало


Щумерски?

цитирай
84. pepso - бе нещо много се дърпат тез паралели траки-прабългари,
18.10.2011 17:11
тракийският език какъв е?
гръцкият език какъв е?
протобългагарският, че прабългарският чак?
на протобългарски бор-вино, унгарците са я взели от нас и още си я ползват думичката...

















2?
цитирай
85. анонимен - Глаголица за РС
19.10.2011 10:23
анонимен написа:
Поздрави Спарадок.Искам да попитам,има ли разработена глаголица за комп,както има бг фонетик и бдс.Много би било красиво да изписваме на фонетик а да излизат глаголически знаци.

Има такива шрифтове например тук: http://bgrod.org/downld/index.php?lang=bg&p=font
цитирай
86. demograph - Само за сведение
03.11.2011 13:24
Преди 100г. Х.Йонков -Владикин издава неговата "История на древните траки от новокаменния период до цар Борис" Цитирам само едно изречение:"..Нашия народ така е един от най-старите народи на света; Той не е пришелец тука, нито е измирал. Ония които твърдят противното, са с ограничени познания по тая обширна материя..." Издателство Хелиопол издаде за втори път книгата му миналата година. След 100години. 100 години мъгла...
цитирай
87. анонимен - Eдно голямо благодаря!
28.11.2011 01:19
Благодаря на автора за просветителните сведения и вложен труд, както и на всички, които четат и градивно публикуват тук. Най-малкото, което мога да направя е да дам гласност и привлека повече читатели към твоя блог :) Продължавай в същия дух, защото все повече хора ще обръщат поглед насам. Нека пребъде нашият древен народ!
цитирай
88. sparotok - !
28.11.2011 01:28
анонимен написа:
Благодаря на автора за просветителните сведения и вложен труд, както и на всички, които четат и градивно публикуват тук. Най-малкото, което мога да направя е да дам гласност и привлека повече читатели към твоя блог :) Продължавай в същия дух, защото все повече хора ще обръщат поглед насам. Нека пребъде нашият древен народ!


България ще пребъдне, това е сигурно!
цитирай
89. анонимен - Чак сега ти видях коментара ...
14.03.2012 13:25
...
13. sparotok - FORBIDEN?
13.10.2011 20:20 анонимен написа:
Не се гаси туй що не гасне.
Колкото и да плюеш срещу слънцето не можеш да го загасиш.
От кога гърците живеят на Балканите и от кога имат държава Гърция??
Гърците сами нищо не могат да направят - помагат им други муцуни.
Този който пише като анонимен с гръцко име като заглавие на коментара може и да е от същите тези муцуни действащи под девиза "Разделяй и владей".
Готвят си нова "древна" история и за това сме им неудобни -
www.ziezi.net/evria/evria.avi

Каква е тази страница? Не мога да я отворя, дава ми НТТР FORBIDEN...
Защо са я забранили?

СЕГА СЕ ОТВАРЯ.
цитирай
90. ivansimeonow - Ако зависеше от мен , бих наложил българския за общоевропейски
22.09.2012 20:32
Ами то и логически се вижда, че българският е връх. Всеки звук си има буква, чете се както се пише. За Руския и украинския е ясно, че са остаряла форма на нашия.. А кой от западните езици ще се похвали с тези Качества- английски ли, немски ли, френски ли, кой!?
цитирай
91. siunu - За думата " Книса "
06.01.2013 11:11
Тази дума, според мен и досега се използва в леко променен вариант в западна България а именно " Клисав ", което буквално означава - твърда, сбита, лепкава, ерозирала и неплодородна земя - клисавица, клисавичак. От тази дума произлиза и думата " Глетав ", което се отнася за недобре омесен и изпечен хляб, сбит и лепкав, нисък, не бухнал. Като за хляба се употребява също така и " Клисав "
Поздрави !
цитирай
92. sparotok - Книса
06.01.2013 13:58
siunu написа:
Тази дума, според мен и досега се използва в леко променен вариант в западна България а именно " Клисав ", което буквално означава - твърда, сбита, лепкава, ерозирала и неплодородна земя - клисавица, клисавичак. От тази дума произлиза и думата " Глетав ", което се отнася за недобре омесен и изпечен хляб, сбит и лепкав, нисък, не бухнал. Като за хляба се употребява също така и " Клисав "
Поздрави !


Не съм сигурен дали книса има връзка с клисав. Книса по-скоро е свързана с конобъ- котел, кухина. Древното име на Кносос е Коносо...

Поздрави!
цитирай
93. alexs - Те може и да го научат но ние бълга...
23.12.2013 23:17
Те може и да го научат но ние българите сме на изчезване!
цитирай
94. sparotok - !
24.12.2013 19:52
alexs написа:
Те може и да го научат но ние българите сме на изчезване!


Не сме на изчезване, а само преживяваме една криза. Тя наистина е сериозна защото ни засяга и демографски, но в българите има достатъчно сила, за да преодолеят трудностите.

Това, което не те убива те прави по-силен :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13930691
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031