Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2011 17:02 - А ТОВА Е НАЙ-ДРЕВНИЯT БЪЛГАРСКИ НАДПИС !
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 62344 Коментари: 118 Гласове:
121

Последна промяна: 10.08.2013 09:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



            ТОВА Е НАЙ-ДРЕВНИЯT БЪЛГАРСКИ
НАДПИС

 

 

 

 

 

Според определена група учени (Merlini, Winn и др.) надписа от Тартария е един от най-старите в Европа. Той е от земите на гетите, най-праведният и смел тракийски народ според Херодот, Страбон и др. Датировката на артефакта е все още спорна, варира между 5300 и 4500 г. преди Христа. Нека бъдем скромни и приемем по-новата дата, а именно 4500 г. преди Христа.

По това време нито египтяни, нито шумери, или който и  да е било друг е успял да създаде своя писменост. В земите на траките обаче такава има и тя е дори добре развита. Най-древните знаци от Градешница, Караново, Вълчи дол, Тракия и др. са прототипи на така наречения Линеар А. Освен в нашите земи този вид писменост е използван на остров Крит. По-късно, от Линеар А се развива Линеар Б, който бе разчетен през 50-те години на XX-ти век. Въз основа на приликите с Линеар Б, на по-старите знаци от Линеар А бе дадена определена звукова стойност.

 

За разчитането на надписа използвам Линеар А и Линеар Б не само защото прототипите на тези писмености са от Тракия, но и защото руните на старите българи са базирани на древните знаци. Вижте сравнение на знаците от розетката от Плиска с ползваните в дълбока древност линеарни знаци.


 image

Пл. -знаци от розетката намерена в Плиска
Л.А - знаци от Линеар А
Л.Б. -знаци от Линеар Б


Въпреки огромната разлика от време деляща българските руни и линеарните писмености, налице са тринадесет успоредици. Реално погледнато всички знаци от розетката имат ясен паралел в изключително древните Линеар А и Линеар Б. Това показва, че дедите ни са познавали тези писмености, т.е. старите българи са древен тракийски народ, който е обитавал Балканите от незапомнени времена.

 

Да се върнем на надписа, ако на древните тракийски знаци се приложи звукова стойност на знаци от Линеарен А то се получава следния текст.

 

СИ –ЙЕ   ПА-ТУ-РА  Я-РЯ   РА –ТЕ .........(*)

 

                  image

 

 

СИЙЕ отговаря на старобългарското показателно местоимение СЬ, СИ, СЕтози, тази, това. В надписа сийе (това, този, тази) е лигатура (комбинация) от знаците СИ и ЙЕ. Такива лигатури ( комбинации от знаци) са били типични за Линеар А. В своите работи британския учен Артър Еванс дава няколко таблици. http://www.archive.org/search.php?query=scripta%20minoa

 

ПАТУРА има значението диск, парче, част. Думата показва връзка с хетската патар-крило и с нашите  диалектни думи петура, патар-филия, резен, парче, част.

 

ЯРА е женско име, което е идентично на старобългарското лично име Яра.

 

РАТЕ тълкувам като направи, сътвори, изработи, сродна дума е ратай-работник.

 

Смисълът на надписа е следният:  Яра направи този диск.

 

 

 

Както виждате няма нищо сложно. Четенето е елементарно и е подкрепено от редица факти.

 

1.Находката е глинен диск, така, че думата петура, патарфилия, резен, диск пасва добре.

 

2.Женското име Яра се покрепя от идеограмата за жена, изобразена на предмета. От друга страна Яра е едно от най-древните български лични имена. Мъжкия вариант на това име – Ярей се среща на Линеар А надпис върху златен пръстен принадлежащ на благородник живял преди около 3800 години.

 

3. СИЙЕтози, това, тази е почти идентично на трако-пеласгийското СЕЯ- този, това, тази, срещащо се на надписа с Линеарен А отново върху златен предмет.

 

Представям възможност тези, които се съмняват в звуковите стойности на знаците от Тартария и тяхната прилика с линеарните писмености да извършат  проверка.

 

http://people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

http://www.ancientscripts.com/linearb.html

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/linealb

http://www.omniglot.com/writing/linearb.htm

http://www.omniglot.com/writing/lineara.htm

http://www.crystalinks.com/linearb.gif

http://www.prehistory.it/ftp/tartaria_tablets/tartaria_tablets_01.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tartaria_amulet_retouched.PNG

 

 

Всеки учен запознат с древните писмености би трябвало от пръв поглед да установи, че знаците изписани на диска са прототип на егейските линеарни писмени знаци, а идеограмите са идентичти на идеограмите на Линеарен А. Четеното е лесно, но явно резултатът не е бил изгоден за нечии политически интереси и затова не се е стигнало да популяризиране на този изключтелно важен за историята надпис.

Прекалено много са неудобните факти:

 

 

1. Става ясно, че искрата на познанито не e заблестяла в Близкия Изток, както ни се внушаваше дълги години, а в Тракия.

 

2. Българският език е прекрасен кандидат за разчитането на надписа, а руните на старите българи показват ясна връзка с линеарните знаци. От това следва, че дедите не са били  азиатско племе, а представители на най-древният цивилизован народ, чиято родна земя е Тракия.

 

3. Приликата на знаците от диска с Линеарен А и със старобългарските руни показва, че поне част от минойците са били трако-пеласги и наши деди.

 

 

Ако тези истини бъдат признати, хиляди томове “научна литература” ще трябва да бъде предадени за вторични суровини, а титлите на много академици ще увиснат във въздуха. Бяха хвърлени неимоверно много усилия да се заблуди света, че тракийте са били примитивен, безписмен народ и са се изпарили яко дим. Лъжеше се най-безсрамно, че дедите ни са били азиатски номади. Истината обаче не може да се крие вечно. Антропологични и генетични изследвания показаха убедително, че нашите корени са на Балканите и, че във вените ни тече кръвта на героите от Илиада, че носим силата и дързостта на Арес, че имаме дарбата на Орфей.

 

Не можем да очакваме доблест и признаване на грехове от тези, които ни заблуждаваха. Те ще продължават с още по-голяма ярост да отричат заслугите на нашите деди траките и ще ни затрупват с нови лъжи. Все пак прекалено много е инвестирано в старите лъжи.

 

От нас зависи дали ще прегърнем истината и ще се сремим на бъдем горди, честни и почтени хора, или ще се оставяме да се подиграват с нас. Съсредоточавайки се върху доброто, отричайки злобата и дребнавостта ще махнем от себе си товар, който носим дълго време и пречиствайки се ще достигнем истинската си същност. Помагайки на по-слабите и придържайки се към истината ще докажем на света, че сме потомци на най-праведният народ – траките.

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.A.Evans, J. Myres, INSCRIPTION IN THE MINOAN LINEAR SCRIPT OF CLASS A, edited by W.C. Brice from the notes of Sir A.Evans and Sir J. Myres, Oxford University Press, London, 1961;

2.A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952;

3.D. Packard, Minoan Linear A, University of California Press, Berkeley/Los Angeles/ London, 1974;

4. J. Best, F. Woudhuizen, Ancient Scripts from Crete and Cyprus, E. J. Brill, Leiden * New York * Kшbenhavn * Kцln, 1988;

5.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

 

 

* След РАТЕнаправи има и други знаци, най-вероятно те са дата ( месец, година..). Те представляват знака РА, който е акроним на старобългарсата дума рокъ-време.

 

Трябва да се отбележи, че в Линеарен А и Линерен Б има няколко варианта на знаците РА, А, ПУ и т.н. В надписа от Тартария присъстват РА и РА2.

 

Тук може да се види сравнение на старобългарски руни и линеарни писмености. Броят на паралелите (42) показва, че не става дума за няколко случайни съвпадения.

                           image
БР - БЪЛГАРСКИ РУНИ
ЛП -ЛИНЕАРНА ПИСМЕНОСТ ОТ ВТОРО ХИЛ.ПР. ХРИСТА

 

 

 




Гласувай:
124



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
22.09.2011 17:04
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
22.09.2011 17:05
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php
цитирай
3. mitkaloto - Давай смело напред. А за ония дето ...
22.09.2011 17:09
Давай смело напред.А за ония дето точат теслите ...да не си счупите дръжките.
цитирай
4. allvin - Истината рано или късно винаги излиза наяве!!! :)
22.09.2011 17:10
,,... и истината ще ви освободи" - текст от най-древната книга - Библията.
цитирай
5. sparotok - напред
22.09.2011 17:11
mitkaloto написа:
Давай смело напред.А за ония дето точат теслите ...да не си счупите дръжките.


Друг път няма, караме напред и дано помага Господ!

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - истина
22.09.2011 17:13
allvin написа:
,,... и истината ще ви освободи" - текст от най-древната книга - Библията.


Истината наистина освобождава.

Поздрави!
цитирай
7. priqtel73 - Поздрави и продължавай все така !!!
22.09.2011 17:24
Благодаря ти за хубавия пост...Браво...винаги е приятно човек да ти гостува !
цитирай
8. sparotok - !
22.09.2011 17:31
priqtel73 написа:
Благодаря ти за хубавия пост...Браво...винаги е приятно човек да ти гостува !


Благодаря ти и аз! Щом постинга ми ти е допаднал, значи съм си свършил работата добре:)

Поздрави!
цитирай
9. hristo27 - Честит празник ти желая!
22.09.2011 17:39
Честит празник ти желая!
цитирай
10. yotovava - Честит празник
22.09.2011 17:56
и продължавай да отстояваш истините, до които си достигнал и ни правиш съпричастни към тях :)))))

Валя
цитирай
11. sparotok - Честит празник!
22.09.2011 18:06
yotovava написа:
и продължавай да отстояваш истините, до които си достигнал и ни правиш съпричастни към тях :)))))

Валя


Честит празник Валя!
Ще подължавам да споделям откритото, то не е само мое, а принадлежи на всички българи!
цитирай
12. bulgarinut57 - Честит празник!
22.09.2011 18:20
Четете спокойно,
нашите предци са цивилизатортите !
Затова посегнаха на нас !
От сиромах какво да откраднеш !?

***********************************************************************
http://www.bas.bg/fce/001/0145/files/novosti200907bg.pdf - Селищна могила Юнаците – първия протоград в Европа - С.н.с. д-р Явор Бояджиев
**********************************************************************
http://www.numizma.com/magazine/2009/07/25/rcssserrrrsrr-rrrrss-rrr-8-srrsrrrrusrs-rrrrsr-rssrsers/#more-571 -
Търговищка област има 8 хилядолетия богата история
Златни накити от тракийски могилен гроб от втората половина на V век пр. Хр. край село Долище,Варненско
******************************************************
http://www.monitor.bg/article?id=219473 - Хладилник на 70в. в село Юнаците.
Артефактите са събрани в “Града на птиците”
************************************************************
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=625918 -
Във Върхари виждали жираф преди 6500 г.
********************************************************************
Древно село на магьосници открито край Момчилград
http://freeforum.politolozi.com/index.php?topic=2075.0;wap2

*********************************************************
http://frognews.bg/news_11000/IAvor_Boiadjiev_Parviiat_grad_v_Evropa_e_bil_krai_Pazardjik/ - ПЪРВИЯТ ГРАД В ЕВРОПА Е БИЛ КРАЙ
ПАЗАРДЖИК
*********************************************************
цитирай
13. bulgarinut57 - А ето какво споделя гръцкото мекере ...
22.09.2011 18:24
А ето какво споделя гръцкото мекере Божидар Димитров:

"Голям е историческият късмет, че сме се настанили до Византия – дълго време единствената цивилизована държава през Средновековието"

http://www.numizma.com/magazine/2011/08/09//#comment-1041
цитирай
14. bulgarinut57 - Извинявам се, пропуснах: h...
22.09.2011 18:29
Извинявам се, пропуснах:

http://www.monitor.bg/article?id=207284
ХЕКТОР ИДВА ОТ РОДОПИТЕ СПОРЕД НАЙ-НОВАТА ХИПОТЕЗА
ПРАОТЦИТЕ НА ТРОЯ СА ПРЕСЕЛНИЦИ
АРХЕОЛОЗИ РАЗБУЛВАТ ЗАГАДКА НА 6000 Г. КРАЙ СЕЛО ВЪРХАРИ
********************************************************************
Предците на древна Троя са родопчани? -
http://nseuropa.blogspot.com/2011/09/blog-post_1145.html
цитирай
15. sparotok - Честит празник!
22.09.2011 18:30
bulgarinut57 написа:
Четете спокойно,
нашите предци са цивилизатортите !
Затова посегнаха на нас !
От сиромах какво да откраднеш !?

***********************************************************************
http://www.bas.bg/fce/001/0145/files/novosti200907bg.pdf - Селищна могила Юнаците – първия протоград в Европа - С.н.с. д-р Явор Бояджиев
**********************************************************************
http://www.numizma.com/magazine/2009/07/25/rcssserrrrsrr-rrrrss-rrr-8-srrsrrrrusrs-rrrrsr-rssrsers/#more-571 -
Търговищка област има 8 хилядолетия богата история
Златни накити от тракийски могилен гроб от втората половина на V век пр. Хр. край село Долище,Варненско
******************************************************
http://www.monitor.bg/article?id=219473 - Хладилник на 70в. в село Юнаците.
Артефактите са събрани в “Града на птиците”
************************************************************
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=625918 -
Във Върхари виждали жираф преди 6500 г.
********************************************************************
Древно село на магьосници открито край Момчилград
http://freeforum.politolozi.com/index.php?topic=2075.0;wap2

*********************************************************
http://frognews.bg/news_11000/IAvor_Boiadjiev_Parviiat_grad_v_Evropa_e_bil_krai_Pazardjik/ - ПЪРВИЯТ ГРАД В ЕВРОПА Е БИЛ КРАЙ
ПАЗАРДЖИК
*********************************************************


Честит празник!

Благодаря за прекрасните допълнения!
цитирай
16. dionisbul - Политическото мълчание донякъде го разбирам
22.09.2011 18:32
Важно е да няма конфликти и да се пазят досегашните разбирания. По-странно е академичното такова. Явно тук говорим за самоналожените ограничения, а те са най-неоправдани. Те явно имат някаква връзка с това, че човек се е идентифицирал вече със старите си възгледи и не желае да прави преоценка, защото така счита, че плюе в лицето и собствения си житейски път. Ето на това му викам аз “семпла душа”.
цитирай
17. sparotok - объркване
22.09.2011 18:34
bulgarinut57 написа:
А ето какво споделя гръцкото мекере Божидар Димитров:

"Голям е историческият късмет, че сме се настанили до Византия – дълго време единствената цивилизована държава през Средновековието"

http://www.numizma.com/magazine/2011/08/09//#comment-1041


Гърците трябва да благодарят на тракиеца Константин Велики, че построи столицата на Източната Римска Империя на мястото на тракийското селище Византиум...Сердика също можеше да стане столичен град на империята...

Гърците трябва да благодарят и на тракиеца Маркиан за това, че ги опази от своите северни роднни. Днес гръцкия можеше да е мъртъв език.

цитирай
18. sparotok - Троя
22.09.2011 18:38
bulgarinut57 написа:
Извинявам се, пропуснах:

http://www.monitor.bg/article?id=207284
ХЕКТОР ИДВА ОТ РОДОПИТЕ СПОРЕД НАЙ-НОВАТА ХИПОТЕЗА
ПРАОТЦИТЕ НА ТРОЯ СА ПРЕСЕЛНИЦИ
АРХЕОЛОЗИ РАЗБУЛВАТ ЗАГАДКА НА 6000 Г. КРАЙ СЕЛО ВЪРХАРИ
********************************************************************
Предците на древна Троя са родопчани? -
http://nseuropa.blogspot.com/2011/09/blog-post_1145.html


Поне от 70-те години на 2-ти век се знае, че троянците са тракийски преселници. През 80-те години дори излязоха книги ( на Запад) споменаващи това...

У нас обаче - мълчание...чак наскоро проговориха все едно става дума за нещо новооткрито...Все пак по-добре късно отколкото никога.

Поздрави!
цитирай
19. bulgarinut57 - Гърците не благодарят, те просто ...
22.09.2011 18:40
Гърците не благодарят, те просто КРАДАТ !!!!!
цитирай
20. sparotok - престиж
22.09.2011 18:41
dionisbul написа:
Важно е да няма конфликти и да се пазят досегашните разбирания. По-странно е академичното такова. Явно тук говорим за самоналожените ограничения, а те са най-неоправдани. Те явно имат някаква връзка с това, че човек се е идентифицирал вече със старите си възгледи и не желае да прави преоценка, защото така счита, че плюе в лицето и собствения си житейски път. Ето на това му викам аз “семпла душа”.


Явно за определени личности престижа е по-важен от истината. Аз лично смятам, че няма нищо срамно в това да се признае, че дадени виждания от миналото са се оказали неверни. Истината ще си излезе наява така или иначе, това е неизбежно...и какво става с престижа тогава....
цитирай
21. bulgarinut57 - "Не се дивете на златото на ...
22.09.2011 18:58
"Не се дивете на златото на траките - били са като мутри" -

Божидар Димитров, БИВШ министър на българите в чужбина.

РЕПОРТЕР: С която сме най-известни по света.

ОТГОВОР: -Не е така. Известна е за примитивното мислене, за масовата публика. Какво е известно? Само тракийските златни съкровища. А старобългарските ръкописи, които са висшето постижение на цивилизацията, на живописта? Това е по-висше изкуство, отколкото сервизите за пиене на тракийските владетели, които издават доста парвенюшки вкус.

Щото те са били на същото ниво, неграмотни, управлявали са царства с размерите на една днешна област. Многотопари, които са имали, вместо за пътища, сгради, книги и училища са ги влагали като днешните мутри - в съкровища, които не са и тракийски, които са произведени от перси или гърци, или са военна плячка, или са им били подарявани. Та, ние знаем прекрасно всяко съкровище откъде е. Панагюрското съкровище, най-хубавото е от Лампсак, гръцки град. Какво тракийско съкровище? По него има сцени от гръцката митология, не от тракийската. "

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=566818

Докъде отива примитивизма ????? !!!
цитирай
22. joysii - Здравей, без намерение за конфр...
22.09.2011 19:35
Здравей, без намерение за конфронтация, само ще споделя мнението на учените по повод на Плисковската розета.
Съществуват въпроси, които не са намерили своите отговори.
Розетата е уникален паметник. Няма други надписи от този период ІХ – Х в. Знаците в розетата са разположени в кръг и не се знае от кой лъч да започне разчитането, нито кой знак да се гледа – дали първо горния или долния.
Дори не е сигурно дали тези знаци са някакво писмо. Знаците от розетата много си приличат и с ДРУГИ писмена, не само с Линеарен А и Б.
Официалните надписи от канцеларията на хана през този период са на гръцки. Т.е – реално Линеарен А и Б не са ползвани.Нямало ги е.Фактите показват, че тази писменост тогава не е съществувала и не е била ползвана.Няма други паметници с надписи на Линеарен А и Линеарен Б от онова време.
цитирай
23. dolsineq - Честит Празник!
22.09.2011 19:36
И за мен е загадка, защо Шлиман заобикаля езикът на българите при разчитането на Линеар А. Реално погледнато като съседи на Гърция би трябвало не само да не се пренебрегва, а точно обратното - да се има предвид тази близост и да се съпостави с надписите от Линеар А.
Сигурна съм, че си на прав път, Павел! Стискам палци! :)
цитирай
24. sparotok - данни
22.09.2011 19:50
joysii написа:
Здравей, без намерение за конфронтация, само ще споделя мнението на учените по повод на Плисковската розета.
Съществуват въпроси, които не са намерили своите отговори.
Розетата е уникален паметник. Няма други надписи от този период ІХ – Х в. Знаците в розетата са разположени в кръг и не се знае от кой лъч да започне разчитането, нито кой знак да се гледа – дали първо горния или долния.
Дори не е сигурно дали тези знаци са някакво писмо. Знаците от розетата много си приличат и с ДРУГИ писмена, не само с Линеарен А и Б.
Официалните надписи от канцеларията на хана през този период са на гръцки. Т.е – реално Линеарен А и Б не са ползвани.Нямало ги е.Фактите показват, че тази писменост тогава не е съществувала и не е била ползвана.Няма други паметници с надписи на Линеарен А и Линеарен Б от онова време.



Нека уточним някои неща.

1. Ханове никога не сме имали, владетелите ни са носили титли княз и цар.

2. Няма друга писменост, която да дава толкова точни паралели с руните от розетката както линеарните. Ако някой не е съгласен с това да посочи тази писменост, която е по-близка до руните от Плиска.

3. Най-важното - постинга не е за разчитане на розетката, а на диска от Тартария. Руните от розетката служат само за сравнение.
цитирай
25. sparotok - Честит празник!
22.09.2011 19:51
dolsineq написа:
И за мен е загадка, защо Шлиман заобикаля езикът на българите при разчитането на Линеар А. Реално погледнато като съседи на Гърция би трябвало не само да не се пренебрегва, а точно обратното - да се има предвид тази близост и да се съпостави с надписите от Линеар А.
Сигурна съм, че си на прав път, Павел! Стискам палци! :)


Честит празник Снеже!
Мисля, че имаш предвид Еванс, Вентрис и Чадук. Защо са пренебрегнали езика ни не зная. Навярно защото някой ги е налъгал, че ние идваме от Азия...
цитирай
26. pisatelkata - Поздрави!
22.09.2011 19:52
Поздрави!
цитирай
27. sparotok - мутри
22.09.2011 19:54
bulgarinut57 написа:
"Не се дивете на златото на траките - били са като мутри" -

Божидар Димитров, БИВШ министър на българите в чужбина.

РЕПОРТЕР: С която сме най-известни по света.

ОТГОВОР: -Не е така. Известна е за примитивното мислене, за масовата публика. Какво е известно? Само тракийските златни съкровища. А старобългарските ръкописи, които са висшето постижение на цивилизацията, на живописта? Това е по-висше изкуство, отколкото сервизите за пиене на тракийските владетели, които издават доста парвенюшки вкус.

Щото те са били на същото ниво, неграмотни, управлявали са царства с размерите на една днешна област. Многотопари, които са имали, вместо за пътища, сгради, книги и училища са ги влагали като днешните мутри - в съкровища, които не са и тракийски, които са произведени от перси или гърци, или са военна плячка, или са им били подарявани. Та, ние знаем прекрасно всяко съкровище откъде е. Панагюрското съкровище, най-хубавото е от Лампсак, гръцки град. Какво тракийско съкровище? По него има сцени от гръцката митология, не от тракийската. "

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=566818

Докъде отива примитивизма ????? !!!


Сигурно Орфей, Залмоксис, Тамир и Лин са били мутри. Е, давали култура на хората, учели ги на хуманност и добродетели...но сигурно така правят и мутрите.

...Сигурно за мутрите се казва, че са най-праведните хора...

...тоя човечец се е оплел яко...
цитирай
28. sparotok - !
22.09.2011 19:56
pisatelkata написа:
Поздрави!


Поздрави!
цитирай
29. dolsineq - И за мен е загадка, защо Шлиман за...
22.09.2011 20:15
sparotok написа:
dolsineq написа:
И за мен е загадка, защо Шлиман заобикаля езикът на българите при разчитането на Линеар А. Реално погледнато като съседи на Гърция би трябвало не само да не се пренебрегва, а точно обратното - да се има предвид тази близост и да се съпостави с надписите от Линеар А.
Сигурна съм, че си на прав път, Павел! Стискам палци! :)


Честит празник Снеже!
Мисля, че имаш предвид Еванс, Вентрис и Чадук. Защо са пренебрегнали езика ни не зная. Навярно защото някой ги е налъгал, че ние идваме от Азия...

..............................
Да, Евънс, който е правил разкопките на о-в Крит: http://dolsineq.blog.bg/history/2011/07/11/minoiska-civilizaciia.781172
цитирай
30. анонимен - за всичко си прав Спароток, но защо ...
22.09.2011 20:36
за всичко си прав Спароток,но защо след като сме наследници на най-праведния народ живеем в държава,в която властва всичко друго,но не и праведноста?и това вече е поне от 100 години.какво мислиш по въпроса,сигурно нашите ръководители за последните 100 год не са с тракийски гени май..честит празник.
цитирай
31. sparotok - Честит празник!
22.09.2011 20:41
анонимен написа:
за всичко си прав Спароток,но защо след като сме наследници на най-праведния народ живеем в държава,в която властва всичко друго,но не и праведноста?и това вече е поне от 100 години.какво мислиш по въпроса,сигурно нашите ръководители за последните 100 год не са с тракийски гени май..честит празник.


Честит празник!

На този ден България получи независимост...но до известна степен. Турция може да е изгубила влиянието си върху нас през 1908 г. но великите сили винаги са се месили в нашите дела и нямат намерение да ни оставят на мира.
цитирай
32. bulgarinut57 - БЪЛГАРИО ЖИВЕЙ !
22.09.2011 20:59
БЪЛГАРИО ЖИВЕЙ !

Охулиха те злобно враговете,
прокле те лицемер и фарисей,
но твоята съдба по-ярко свети:
Българио, живей!

Жестоки рани те покриха, злото
извика с радост: „Тя ще угасней!“
Но ти издигна гордо пак челото —
Българио, живей!

„Да мре! — решиха на съвет събрани
вразите, — щом за себе по милей!…“
Но ти каза: „Не ща да мра, душмани!“ —

Българио, живей ! !

Иван Вазов
26 декември 1916
цитирай
33. shaffi - Честит
22.09.2011 21:10
празник!
цитирай
34. sparotok - Честит празник!
22.09.2011 21:45
shaffi написа:
празник!


Честит празник!
цитирай
35. sparotok - България
22.09.2011 21:47
bulgarinut57 написа:
БЪЛГАРИО ЖИВЕЙ !

Охулиха те злобно враговете,
прокле те лицемер и фарисей,
но твоята съдба по-ярко свети:
Българио, живей!

Жестоки рани те покриха, злото
извика с радост: „Тя ще угасней!“
Но ти издигна гордо пак челото —
Българио, живей!

„Да мре! — решиха на съвет събрани
вразите, — щом за себе по милей!…“
Но ти каза: „Не ща да мра, душмани!“ —

Българио, живей ! !

Иван Вазов
26 декември 1916


България ще продължава да живее...за ужас на мошениците.
цитирай
36. анонимен - КАН не Княз
22.09.2011 21:49
"Нека уточним някои неща.

1. Ханове никога не сме имали, владетелите ни са носили титли княз и цар.
"
По-скоро правилното е КАН. Дай ми пример за надпис в който пише княз, наш автентичен.
Понеже аз за КАН мога да ти дам. И не само аз.
цитирай
37. vmir - Подобието между българските руни и древните линеарни знаци е удивително близко.
22.09.2011 22:00
Твърдението, че подобието е случайно, не може да има нищо общо с науката. Че е била използвана гръцката азбука, няма как да опровергае допускането, че руните и линеарните знаци предават идентична информация, обратното - неадекватността на този "аргумент" сякаш се опитва да отклони вниманието от очевидното... Да се отхвърля подобна очевидност, без да се предлага алтернативно обяснение, е подигравка с науката и може да се обясни само с извъннаучни интереси.
цитирай
38. sparotok - княз
22.09.2011 22:02
анонимен написа:
"Нека уточним някои неща.

1. Ханове никога не сме имали, владетелите ни са носили титли княз и цар.
"
По-скоро правилното е КАН. Дай ми пример за надпис в който пише княз, наш автентичен.
Понеже аз за КАН мога да ти дам. И не само аз.


В Именника, а и по принцип в старобългарски текстове НИКОГА не е употребявана дума КАН. Има КЪНЕЗЪ - княз.

КАНАС У БИГИ е преведено от гърците като ЕК ТЕИ АРХОНТОС - от(в) Бога владетел.

КАНАС - АРХОНТ - водач, княз
БИГИ - ТЕИ - бог ( от Бога, в Бога)

Варияцията -КАНАС, КАНЕС не е обяснена от никого досега. Това е тракийска диалектна особеност, която е типична за българския език.

Бихте ли обяснили, ако КАНАС, КАНЕС не е една дума, то как да тълкуваме КАН и АСУБЕГИ, КАН и СУБЕГИ, или пък КАНА СУБИГИ, КАНЕ СУБИГИ?
цитирай
39. sparotok - успоредици
22.09.2011 22:08
vmir написа:
Твърдението, че подобието е случайно, не може да има нищо общо с науката. Че е била използвана гръцката азбука, няма как да опровергае допускането, че руните и линеарните знаци предават идентична информация, обратното - неадекватността на този "аргумент" сякаш се опитва да отклони вниманието от очевидното... Да се отхвърля подобна очевидност, без да се предлага алтернативно обяснение, е подигравка с науката и може да се обясни само с извъннаучни интереси.


Приятелю, така е. Успоредиците между руните на дедите ни и линеарните писмености са прекалено много, за да може да се говори за случайност...затова и нищо не се казва.

Поздрави!
цитирай
40. nikikm - Важно е да няма конфликти и да се п...
22.09.2011 22:25
dionisbul написа:
Важно е да няма конфликти и да се пазят досегашните разбирания. По-странно е академичното такова. Явно тук говорим за самоналожените ограничения, а те са най-неоправдани. Те явно имат някаква връзка с това, че човек се е идентифицирал вече със старите си възгледи и не желае да прави преоценка, защото така счита, че плюе в лицето и собствения си житейски път. Ето на това му викам аз “семпла душа”.


***Това ми прилича на прословутата- Преклонена главица ,сабя не я сече!" Нали,важното е да няма конфликти!Така може да се кара до безкрай,но ние не можем, защото,нямаме време!и-з-ч-е-з-в-а-м-е !
В същност,не е лошо,че изчезваме, Лошото е,че изчезваме без НАЦИОНАЛНО ДОСТОЙНСТВО! Сори,забравих,че нация,национално,не дай Боже националист,сега е скверно слово! Както и мама,тате,бащин дом,личност или религия,особено Православие! Пък и Любов,къде е в сравнение с парите?!!!
цитирай
41. raders - Опитвам се да се съглася, земляк. ...
22.09.2011 22:43
Опитвам се да се съглася, земляк. Сигурно има много истина в това, което представяш, но дано не надскочиш нормата. Защото тогава пясъчният замък ще се срути. Аз не разполагам с аргументи, но се придържам към логиката. Снощи четох някакъв постинг, където съобразно генетични изследвания в Италия /с наши и италиянски специалисти/ са стигнали до извода, че генетично сме свързани най-тясно именно с гърците и жителите на северна Италия - така нареченият средиземноморски клон, произтичащ от траките. След това идват Аспаруховите хора /индоарийци/ и след това славяните. Другите са по-малко. Споменавам го, тъй като тук се отдава най-голямо значение на етническия състав на нацията. Което аз по принцип не мога да приема като меродавно.
цитирай
42. sparotok - норма
22.09.2011 22:50
raders написа:
Опитвам се да се съглася, земляк. Сигурно има много истина в това, което представяш, но дано не надскочиш нормата. Защото тогава пясъчният замък ще се срути. Аз не разполагам с аргументи, но се придържам към логиката. Снощи четох някакъв постинг, където съобразно генетични изследвания в Италия /с наши и италиянски специалисти/ са стигнали до извода, че генетично сме свързани най-тясно именно с гърците и жителите на северна Италия - така нареченият средиземноморски клон, произтичащ от траките. След това идват Аспаруховите хора /индоарийци/ и след това славяните. Другите са по-малко. Споменавам го, тъй като тук се отдава най-голямо значение на етническия състав на нацията. Което аз по принцип не мога да приема като меродавно.


Да ти призная често аз също се страхувам да не би воден от родолюбие да се увлека. За това съм помолил приятели да четат работите ми преди да ги публикувам и да ги подлагат на критика.

Относно генетичното изследване ще ти кажа, че за мен това не е ново. От няколко години са ми познати тези резултати, сега просто получих по-голяма увереност.

Скоро ще излезе друго изследване с древна ДНК...но и неговия резултат го знам. Това ме кара да бъда сигурен в твърденията си.

Нека да поясня, че аз не разглеждам проблемите на расова основа. Нями висши и низши раси, има добри и лоши хора от всяка народност. Благородството не идва само по рождение, то зависи най-вече от поведението. Ние имаме големи заложби, дали ще ги използваме това е вече друг въпрос.
цитирай
43. анонимен - Хектор
22.09.2011 23:23
Ние сме Пелазги-Мизи-Фриги.Фриги (правилното е БРИГИ) СА ИЗСЕЛЕНИ ОТ Александър във Азия,правят обиколка до Индия и после се завръщат Тук.Много е дълго за доказване,но това е истината.Ние сме Траки,но именно от Фригийското царство произлизаме ПРЯКО.
цитирай
44. анонимен - Няма смисъл да чета какво си написал,
22.09.2011 23:31
след като прочетох заглавието.
Научи го тоя пълен член, такава неграмотност принизява труда ти.
Най-древниЯТ!!!!
цитирай
45. kasnaprolet9999 - Твоите изводи винаги са звучали ...
22.09.2011 23:49
Твоите изводи винаги са звучали много логично и нормалният човек просто няма как да не го разбере. Казах нормалния, но не и злонамерения, който търси под вола теле. Вчера попаднах на един постонг, в който се твърдеше, че не си прочел целия надпис в Ситово и видиш ли, това е довело до неверни заключения. Много ме издразни този блогер, защото дори и да не прочете човек всичко, достатъчно е да има извадка от някакво писмо и да я свери с тези Линеарни А и Б, за да се разбере произхода на текста, както и съдържанието му в най-общ вид.
http://eceheh.blog.bg/history/2011/09/18/nauchna-senzaciia-sparotok-razchita-nadpisa-ot-sitovo.821901
цитирай
46. vmir - 39. sparotok,
23.09.2011 08:07
sparotok написа:
vmir написа:
Твърдението, че подобието е случайно, не може да има нищо общо с науката. Че е била използвана гръцката азбука, няма как да опровергае допускането, че руните и линеарните знаци предават идентична информация, обратното - неадекватността на този "аргумент" сякаш се опитва да отклони вниманието от очевидното... Да се отхвърля подобна очевидност, без да се предлага алтернативно обяснение, е подигравка с науката и може да се обясни само с извъннаучни интереси.


Приятелю, така е. Успоредиците между руните на дедите ни и линеарните писмености са прекалено много, за да може да се говори за случайност...затова и нищо не се казва.

Поздрави!


Няма как да го подмина с безразличие. Знам обема на изследователската работа, която обикновено се върши, за да се намерят понякога минимално необходимите подобия или аналогии, за да се издигне хипотеза и да се подложи на проверка след това. Изглежда невероятно, че толкова много съвпадения наготово се подминават мълчаливо именно от професионалистите... Колко ли лъжи са написали тези "професионалисти", за да не са в състояние да забележат скандалността на твърдението, че подобието между руните и линеарната писменост е случайно или несъществено?
Поздрави!
цитирай
47. ckarlet - Минутите прекарани в блога ти са ...
23.09.2011 10:26
Минутите прекарани в блога ти са истинско удоволствие, Sparotok!
Поздрави!
цитирай
48. lisa19 - Добър ден.
23.09.2011 10:36
По принцип чета всеки материал, не коментирам, но винаги е интересно. Чак ме е яд когато свърша. Поздрави!
цитирай
49. sparotok - критерии
23.09.2011 10:38
kasnaprolet9999 написа:
Твоите изводи винаги са звучали много логично и нормалният човек просто няма как да не го разбере. Казах нормалния, но не и злонамерения, който търси под вола теле. Вчера попаднах на един постонг, в който се твърдеше, че не си прочел целия надпис в Ситово и видиш ли, това е довело до неверни заключения. Много ме издразни този блогер, защото дори и да не прочете човек всичко, достатъчно е да има извадка от някакво писмо и да я свери с тези Линеарни А и Б, за да се разбере произхода на текста, както и съдържанието му в най-общ вид.
http://eceheh.blog.bg/history/2011/09/18/nauchna-senzaciia-sparotok-razchita-nadpisa-ot-sitovo.821901


Да ти кажа честно аз пък се забавлявах на опитите на eceheh да ме компрометира. Такива хорица ще има винаги, те все ще намерят да се хванат за нещо, все нещо няма да е наред.

В новия постинг както формите на знаците, така и звуковите стойности могат да се проверят.

Поздрави!
цитирай
50. miaa - С удоволствие идвам при теб,Sparotok:)
23.09.2011 10:42
Има какво да науча:) Поздравления, за интересната статия!
цитирай
51. sparotok - труд
23.09.2011 10:45
poligor написа:
след като прочетох заглавието.
Научи го тоя пълен член, такава неграмотност принизява труда ти.
Най-древниЯТ!!!!


Разбира се важно е човек да пише грамотно, не отричам това. Опитай обаче да спиш само 4 часа, да работиш 12 часа ...и не след дълго ще си забравиш и името...

Няма изгледи моето положение да се подобри, а това означава, че и грешките ще продължат, а дори ще стават и повече. Не е никак хубаво, но това е реалността.

Все пак предпочитам постинг с правописни грешки, но верно съдържание, отколкото перфектно написана работа, която обслужва нечии интереси.
цитирай
52. pevetsa - "Яра направи този диск"
23.09.2011 10:46
И добре е направила, за да се гордеем с този факт.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ И БЛАГОДАРЯ!
цитирай
53. yotovava - Я, Пупи не се стърпял - та цвъкнал коментар.
23.09.2011 11:21
Спароток, важни са истините, а ти умееш да ги казваш.
Дерзай, приятелю.
цитирай
54. анонимен - Прав си, че съдържанието на постинга е по-важно от някои грешки.
23.09.2011 13:53
yotovava написа:
Спароток, важни са истините, а ти умееш да ги казваш.
Дерзай, приятелю.


Но ей такива тъпи "коментари", които са само облизване, са абсолютно излишни.
цитирай
55. sparotok - !
23.09.2011 15:48
yotovava написа:
Спароток, важни са истините, а ти умееш да ги казваш.
Дерзай, приятелю.


Така мисля и аз, истината е важна!

Поздрави!
цитирай
56. sparotok - !
23.09.2011 15:48
pevetsa написа:
И добре е направила, за да се гордеем с този факт.
ПОЗДРАВЛЕНИЯ И БЛАГОДАРЯ!


Благодаря ти и аз!
цитирай
57. sparotok - Марина
23.09.2011 15:49
miaa написа:
Има какво да науча:) Поздравления, за интересната статия!


Благодаря ти Марина!
цитирай
58. sparotok - коментари
23.09.2011 15:50
lisa19 написа:
По принцип чета всеки материал, не коментирам, но винаги е интересно. Чак ме е яд когато свърша. Поздрави!


Не винаги може да се даде коментар, но това не е най-важното. Нека истината се знае, нека хората сравняват.

Поздрави!
цитирай
59. sparotok - !
23.09.2011 16:04
ckarlet написа:
Минутите прекарани в блога ти са истинско удоволствие, Sparotok!
Поздрави!


Благодаря ти Скарлетче!
цитирай
60. bgwest - Чета този и миналия постинг. . . . . . ...
23.09.2011 22:11
Чета този и миналия постинг......Чета и други родолюбци,като Спароток,пишещи по темата...и направо изтръпвам...при положение,че древните руни говорят на Български/прочита им е ,да не кажа елементарен,ама кой да се сети/...Та,направо,незнам как ни има нас Българите на тая земля.Няма други,такива като нас.От земята,която обитаваме ли идва тази сила?Ген ли е?Незнам....Но от стомана и елмаз сме по твърди!!!!!
Успех Спароток!!!Очаквам още по темата.
цитирай
61. анонимен - от Николай
24.09.2011 00:02
Фригийски надпис от гробницата на Мидас
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/MidasSehri.TombDetail.jpg

Тези руни ми приличат на "прабългарски":)
цитирай
62. sparotok - фриги
24.09.2011 00:54
анонимен написа:
Фригийски надпис от гробницата на Мидас
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/MidasSehri.TombDetail.jpg

Тези руни ми приличат на "прабългарски":)


Фригийската писменост е възникнала по-късно от линеарните, но е на тяхна основа.

Този надпис е от паметника на цар Мидас, мисля, че Люботски направи най-сполучливия превод.
цитирай
63. sparotok - траките
24.09.2011 00:55
bgwest написа:
Чета този и миналия постинг......Чета и други родолюбци,като Спароток,пишещи по темата...и направо изтръпвам...при положение,че древните руни говорят на Български/прочита им е ,да не кажа елементарен,ама кой да се сети/...Та,направо,незнам как ни има нас Българите на тая земля.Няма други,такива като нас.От земята,която обитаваме ли идва тази сила?Ген ли е?Незнам....Но от стомана и елмаз сме по твърди!!!!!
Успех Спароток!!!Очаквам още по темата.


Един стар автор бе казал, че траките от същинска Тракия имат най-високите качества.

Идват интересни постинги, в следващия ще видиш една карта, от която учените бягат като дявол от тамян:)
цитирай
64. urilozev - Добри
24.09.2011 07:51
и спорни дни Спароток.
цитирай
65. merlin68 - Мисля, че сравняването на надписа ...
24.09.2011 10:37
Мисля, че сравняването на надписа от Тартария и розетката от Плиска е изключително попадение.
Розетката от Плиска, според мен знак на приемствеността, на правото на българите върху тази земя. Става въпрос, че въпреки огромната времева разлика е имало хора сред българите, които са пазели познанието за тези стари букви (линеар А).
цитирай
66. sparotok - традиция
24.09.2011 14:01
merlin68 написа:
Мисля, че сравняването на надписа от Тартария и розетката от Плиска е изключително попадение.
Розетката от Плиска, според мен знак на приемствеността, на правото на българите върху тази земя. Става въпрос, че въпреки огромната времева разлика е имало хора сред българите, които са пазели познанието за тези стари букви (линеар А).


Споделям мнението ти, имало е традиция в опазването на древните писмени знаци, иначе би било невъзможно руните да приличат толкова много на Линеар А.

Поздрави!
цитирай
67. sparotok - !
24.09.2011 14:02
urilozev написа:
и спорни дни Спароток.


Благодаря ти Юри!
цитирай
68. анонимен - За кореспонденцията на "хановете"
24.09.2011 14:19

joysii Има хипотеза че първо българско царство не е съществувало, били сме федерати на Римската империя затова кореспонденцията е била на гръцки и нямаме монетосечене.
цитирай
69. sparotok - кореспонденция
24.09.2011 14:54
анонимен написа:

joysii Има хипотеза че първо българско царство не е съществувало, били сме федерати на Римската империя затова кореспонденцията е била на гръцки и нямаме монетосечене.


Това е несериозно изказване...В Египет монети са се секли доста по-късно от времето когато лидийци, траки, скити и гърци са започнали да правят това, но от този факт не можем да заключим, че не е имало египетско царство.

Рим също започва да сече свои монети доста след траки и скити...и Римска Република ли не е имало?

Колкото до избора на гръцкия език, това не означава абсолютно нищо. Египетската дипломатическа кореспонденция е била на акадски...какъв извод трябва да си направим от това?
цитирай
70. aqua2011 - :) Поздрави
24.09.2011 15:21
Днес, точно преди да погледна този блог, попаднах на клип от новините на бТВ, който само потвърждава тезата ти, Спароток. Археолозите са доказали, че сме били тук още преди 7500 г., изследвайки каменносолните мини в Провадия. Солта е ценена толкова високо, че е заплащана с теглото й в злато и мед.
http://www.btv.bg/news/bulgaria/story/352220612-Solta_na_Provadiya__naystaroto_zlato_na_sveta.html
цитирай
71. анонимен - ТЕМИСТОКЛИС ГЕОРГИАДЕС КАСТРО
24.09.2011 20:17
ПАВЛЕ, ЗАЩО ТОГАВА ХАН ТЕРВЕЛИС НЕ ИЗПРАЩА ПРОСТО ДВАМА ДИПЛОМАТИ ПРИ АРАБИТЕ И ЗАЕДНО ДА СИ УНИЩОЖАТ СЛАБАТА И МАЛКА ВИЗАНТИИКА...
И АЗ ВЕЧЕ СИ МИЛСЯ ЧЕ ДО КРУМ ,ВУЛГАРИТЕ СА БИЛИ НЕЩО КАТО СЪЮЗНА РЕПУБЛИКА С ВИЗАНТИЯ С ОБЩИ ГРАНИЦИ И ДОГОВОРИ...ТОВА ДОКАЗВАТ И ЛИПСА НА ПИСМЕННА АДМИНИСТРАЦИЯ И МОНЕТОСЕЧЕНЕ ПРИ ВУЛГАРИТЕ ДО СИМЕОН..
А СПОМНИ СИ И ЧЕ ТАТКОТО НА 5-ТЕ БРАТЯ--КУБРАТ-Е ПРОТЕЖЕ И ХРАНЕНИК НА ВЕЛИКИА ВИЗАНТИИСКИ ВАСИЛЕВС ИРАКЛИОС....ЯВНО МЕЖДУ КУБРАТ И БРАТ МУ--ОРГАНА Е ИМАЛО ВРАЖДА И КОЛИЗИИ...АЗ МИСЛЯ ЧЕ ОРГАНА Е ПРЕДАЛ СТАРИТЕ ЗЕМИ НА СЕВЕР НА ХАЗАРИТЕ И ТОВА КАРА КУБРАТ ДА ПРЪСНЕ 5 СИ СИНА В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ.
цитирай
72. get - - Братовчед, до ОСЕМНАДЕСЕТИ ВЕК НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО ВИЗАНТИЯ !!?
24.09.2011 22:01
анонимен написа:
ПАВЛЕ, ЗАЩО ТОГАВА ХАН ТЕРВЕЛИС НЕ ИЗПРАЩА ПРОСТО ДВАМА ДИПЛОМАТИ ПРИ АРАБИТЕ И ЗАЕДНО ДА СИ УНИЩОЖАТ СЛАБАТА И МАЛКА ВИЗАНТИИКА...
И АЗ ВЕЧЕ СИ МИЛСЯ ЧЕ ДО КРУМ ,ВУЛГАРИТЕ СА БИЛИ НЕЩО КАТО СЪЮЗНА РЕПУБЛИКА С ВИЗАНТИЯ С ОБЩИ ГРАНИЦИ И ДОГОВОРИ...ТОВА ДОКАЗВАТ И ЛИПСА НА ПИСМЕННА АДМИНИСТРАЦИЯ И МОНЕТОСЕЧЕНЕ ПРИ ВУЛГАРИТЕ ДО СИМЕОН..
А СПОМНИ СИ И ЧЕ ТАТКОТО НА 5-ТЕ БРАТЯ--КУБРАТ-Е ПРОТЕЖЕ И ХРАНЕНИК НА ВЕЛИКИА ВИЗАНТИИСКИ ВАСИЛЕВС ИРАКЛИОС....ЯВНО МЕЖДУ КУБРАТ И БРАТ МУ--ОРГАНА Е ИМАЛО ВРАЖДА И КОЛИЗИИ...АЗ МИСЛЯ ЧЕ ОРГАНА Е ПРЕДАЛ СТАРИТЕ ЗЕМИ НА СЕВЕР НА ХАЗАРИТЕ И ТОВА КАРА КУБРАТ ДА ПРЪСНЕ 5 СИ СИНА В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ.


- Това понятие е наложено от "ариеца" Йохан Дройзен през 19-и век. В последствие е наложено в научната мисъл на база издаване сборника с "древни" гръцки и латински текстове от крал Людовик ХІV-ти.
- После това е подхванато от "едни", които направиха революция във Франция и по политически подбуди започнаха да пропагандират Величието на същата, като продължител на древният свят и "класическа" култура !! ... тоест с това искаха да подчертаят велечието на Франция и тя като, културен център на "нова" Европа ??!
- Тези същите сили стояха зад политическото издигане на корсиканеца за император на Франция !!
- От това време навлизат понятията "Византия" и "византизъм" !!
- После това се доработва от "матушка" Русия с нейната политико-религиозна доктрина "Москва трети Рим", като реално са визирали Царград(както те наричат Константинопол). Тоест те считали, че имат религиозното, политическото и морално право да владеят Босфора и Дарданелите !! ... има и още но спирам !
- Само ще кажа, че благодарение на така политизираната история от "великите" сили, се налагат тези теории и понятия в историографията - За нас, като народ от всичко това, следват само беди !!(както с вашата кампания в Анадола след ПСВ) !

- С уважение, заблудени ми Кастро !!

от Гет ктист
цитирай
73. noes - Просто и ясно :)
25.09.2011 01:11
Отново. Поздравления!
Имам два странични въпроса (моля за извинение)
1. Някой прави ли архив на темите в блога (освен автора)?
2. Какво стана със Щапаров-младши? Напоследък не го виждам сред коментиращите, а неговите анализи бяха доста интересни ...
цитирай
74. dedyov - Към пост 71
25.09.2011 11:43
Опитайте се да подобрите скопената си фонетика ,като белег на възпитание!

Относно Кан Кубрат:
Той не е бил храненик, а благодетел на Византия.Тоест Византийския император е негов храненик!

Защо?
Защото той отцепва от една огромна империя територия равна на 7-8 млн кв.км а Византия по това време е доста по малка .Поради тази причина тя нарича България с името СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.Това е нейн израз а не наш.

Коя е империята от която се отделя Кан Кубрат от рода Дуло?ПО -КЪСНО е наречена Тюркски хаганат и до отцепването на рода Дуло тя се управлява от два рода Рода Дуло-Западен дял и Рода Ашина-Източният дял.

Това е най голямата империя позната в историята на човечеството (някои на шега казват най голямата след еврейската империя която сега управлява целият свят).Тя заема цялата територия на бившият СССР почти половината от днешен Китай -северната част,Цяла средна Азия,Индия, Голяма част от Персия,Полша ,Румъния.Както виждате тази империя не е имала нужда от византийска защита.По скоро Византия се е домогвала до нейното благоволение за да съществува и е успяла да се опази.Точно между една трета и половината от тази империя отцепва Кан Кубрат и тази част е наречена Стара Велика България.Стара защото България е съществувала и преди тази империя започнала възхода си след 550г сл.н.е..Явно България е империята на Атила ,която се разпада и неговите наследници ирник (Ернак)и низходящите му влизат в съюз с Рода Ашина през 550г.Явно България съществува и преди Атила.

От този съюз се ражда тази най-голяма в историятана човечеството империя просъществувала около 70 години а не 10 години като империята на друг велик тракиец -Александър Македонски .

Защо в последствие тази империя е наречена Тюркски хаганат не е известно .
Не е известно и какво е нейното самоназвание.
Горното е по Лев Гумильов.

За кан Тервел.
Той е бил достатъчно силен да се справи сам с Византия ,но не е искал за съседи арабите и тяхната цивилизация.В края на краищата Византия е познатаипредсказуе
цитирай
75. dedyov - Към пост 71-Относно името Византия и Гърция
25.09.2011 11:56
Ако си познаваш историята то сигурно ти е известно че гърците към 1800година се чудят как да се нарекътвие сте бягали като дявол от тамян от името гърци .Турците ви наричат урумци или румелийци.Така че настоящето име Гърция е на 210 години.Може да се окаже истина твърдението на един мой познат че името ви е дадено от Българите защото истинските гърци са мургави сухи и в сравнение с българите/траките които са едри руси с гладки лица без бръчки вие сте изглеждали гържави ,гърчави .нека припомним че средновековните българи са гледали с пренебрежение и на Западноевропейците .Те са ги наричали ФРЪЗИ.

пОДЛЕЖИ НА ПРОВЕРКА ХИПОТЕЗАТА МИ ЧЕ РОДА дУЛО И РОДА АШИНА СА ТРАКИЙСКИ АРИСТОКРАТИЧЕНИ ФАМИЛИИ В РАЗЛИЧНА СТЕПЕН НА МЕТИСИЗАЦИЯ СЪС СРЕДНОАЗИАТЦИ И МОНГОЛИ
цитирай
76. shtaparov - Това са истинските пра-Български надписи,писани от праисторически Българи:
25.09.2011 21:47
Ако приемем по-новата датировка,най-древният Български надпис тогава ще е този върху табличката от с.Дупяк,Костурско,който е датиран с радиовъглероден анализ в 5260 г.пр.Хр.
цитирай
77. shtaparov - Ето ме:
25.09.2011 21:53
noes написа:
Отново. Поздравления!
Имам два странични въпроса (моля за извинение)
1. Някой прави ли архив на темите в блога (освен автора)?
2. Какво стана със Щапаров-младши? Напоследък не го виждам сред коментиращите, а неговите анализи бяха доста интересни ...

Ето ме,приятели- времето ми напоследък е доста ограничено,но по-нататък има шанс нещата да се пооправят. Благодаря за оценката,ще пиша при всеки удобен случай. Сега подготвям и нов постинг,което от известно време ангажира вниманието ми. Здраве и късмет на всички наши!
цитирай
78. shtaparov - Приятелска забележка
25.09.2011 22:02
poligor написа:
след като прочетох заглавието.Научи го тоя пълен член, такава неграмотност принизява труда ти.Най-древниЯТ!!!!

Приятел,тук не сме се събрапи граматици,а историци. А разделянето на пълен от непълен член е изкуствено създадено през XIX-XX в.,въпреки че Български език съществува от хилядолетия. Да се вглеждаме до такава степен в нещо,което е изкуствено създадено не от народа,а от граматици,решили да проявят нахалството да учат народа как да говори собствения си език,е по-скоро заяждане,отколкото демонстрация на знания. Намирам,че това сега не ни е нужно.
цитирай
79. shtaparov - Не научихте ли най-после истинската титла на Българските владетели??!!
25.09.2011 22:26
joysii написа:
Здравей, без намерение за конфронтация, само ще споделя мнението на учените по повод на Плисковската розета.Съществуват въпроси, които не са намерили своите отговори.Розетата е уникален паметник.Няма други надписи от този период ІХ – Х в.Знаците в розетата са разположени в кръг и не се знае от кой лъч да започне разчитането,нито кой знак да се гледа– дали първо горния или долния.
Дори не е сигурно дали тези знаци са някакво писмо.Знаците от розетата много си приличат и с ДРУГИ писмена,не само с Линеарен А и Б. Официалните надписи от канцеларията на хана през този период са на гръцки.Т.е – реално Линеарен А и Б не са ползвани.Нямало ги е.Фактите показват, че тази писменост тогава не е съществувала и не е била ползвана.Няма други паметници с надписи на Линеарен А и Линеарен Б от онова време.

Това не е вярно. В Плиска и Преслав има множество надписи и отделни знаци,съставени на същата тази древно- Българска писменост,наричана засега "руническа". В Мурфатлар /Румъния/,Шудиково /Сърбия/,Украйна,Кавказ,Волжка България,Наги сент Миклош /върху златни съдове/ и пр. също има множество такива по-дълги или по-кратки надписи,като писмото в тях със сигурност не е било азбучно,а сричково или йероглифно! Титлата на Българските владетели никога не е била "хан"- те са били ханове толкова,колкото сте хан и Вие! Как ще Ви прозвучи,ако кажем "хан Джойси"/по-вярно ще е,ако кажем "ханджийка Джойси"/,"хан Вилхелм" или "хан Вашингтон"??!! Абсурдно,нали??!! Точно толкова абсурдно е да наричате и Българските князе с титлата "хан",която за тях и за другите Българоидни народи /Скито-Славяни и пр./ не е чужда,но не е и своя. И още нещо. Българите не са ползвали Крито-Микенската писменост,а в Крит и Микена са ползвали един от вариантите на древното Българско писмо!
цитирай
80. veselinvalev - Тази плочка плодовитостта пази
26.09.2011 09:10
Здравей, Павел! Разбира се, статията ти страхотно ме заинтригува и същевременно ме накара да се поразходя малко из речниците в интернет, която разходка пък ме доведе до следните мои хрумвания според твоето звуково тълкуване:
си-ие па-ту-ра яр-а ра-те

си-ие – тази

патура – специфична дума за амулетна плочка окачена на врата (нещо, което се клати на шията, клатушка, сравни с “хлопатар” – звънец, хлопка, която се закача на шията (врата); също и с “патрав” – човек с клатеща се патешка походка)
http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Dialektni%20dumi%20-%2021%20may%202007/Dialektni%20dumi%20-%20N-O-P.htm

яря – оплождам, също и израждам (ярати, ярен, яреши,)
яре – малко козле (ярен) http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Dialektni%20dumi%20-%2021%20may%202007/Dialektni%20dumi%20-%20YA.htm

рате – (ратовати, ратон, ратеши) – предпазвам, браня, закрилям, воювам, отстоявам)
http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Dialektni%20dumi%20-%2021%20may%202007/Dialektni%20dumi%20-%20R.htm

Моето тълкуване е, че това е била вързана на шията на жена амулетна плочка която предпазва от безплодие, плочка за плодовитост на която пише:

“Тази плочка плодовитостта пази.”

Има варианти и за други тълкувания като:

“Тази плочка ярето пази.”.

Ако в нея форма на езика ни яре е означавало просто малко същество, и е връзвана на малко детенце, тълкуването ще е:
“Тази плочка детето пази.”.

Аз нямам време за задълбочени езикови научни проучвания, Павел, но вярвам, че тези мои тълкувателни хрумвания може да са в помощ на истински задълбочени специалисти като теб за изясняване на връзката между написаното на тази плочка и нейното прагматично-битовото амулетно предназначение – да предпазва.

Поздрави сърдечни!
цитирай
81. thetruthabove - Още непоклатими доказателства за тракопеласгийския ни произход
26.09.2011 10:28
Спароток, насочвам те към още очебийни факти за древния ни произход и се надявам да ги коментираш в постингите! Оказва се, че и цялата средновековна литература на Дунавска България отразява древен български език, който влияее на всички езици около себе си. Защото езиците са два вида аналитични и синтетични. И се развиват от синтетизъм към аналитизъм, като аналитичният език влияее на синтетичния в тази насока. В писмените паметници на средновековна Дунавска България е отбелязана изключително богата глаголна система, характерна само за аналитичните езици и донякаде, но в много по-малка степен, в езиците, понавлезнали донякъде в аналитизъм. А за да развие един език добре развит аналитизъм и да може да влияе на другите в тази насока, му трябват не едно-две хилядолетия, а в пъти повече. Гърците, за които все още се пише, че са първи на Балканите, още не са преминали изцяло към аналитизъм, така както е преминал българският език с 9 глаголни времена, никакви падежи-звателният вече не се смята за падеж и само отделни падежни остатъци. Няма кой друг език да влияее на гръцкия и другите балкански езици към преминаването им към аналитизъм, освен древната форма на българския език / трако-пеласгийския/. Този факт говори, че ние българите сме хилядолетия преди другите и най-вече преди гърците на балканите. Самото развитие на езиците към аналитизъм показва, че за да изпадне някой и друг падеж, може и 2-3 наведнъж са необходими няколко хилядолетия. В писмените паметници на средновековна Дунавска България само за 3 века, между 12-15 век изпадат всичките 6 или 7 падежа, ако се брои звателния. Което е абсолютно невъзможно само за 3 века да изпаднат всички и то 6-7 падежа в даден език. Този очебиен факт ясно говори, че в българския език през средновековието не е имало падежи, освен остатъци или най-много един или два падежа и ясно говори, че българският език още от древността е с преобладаващо аналитичен характер. Не случайно това твърди и Кирил Влахов - знаеш го. Жалко, че не мога да продължа, много може да се говори, но в един постинг не може да се каже всичко отведнъж. В народната библиотека, Университетската библиотека, Централната библиотека на БАН и в библиотеката на института по български език към края на април тази година е депозирана книгата "Българският език и произходът на българите" - автор Иван Желязков. В тази книга много добре е посочено всичко. Освен средновековните ни писмени паметници от Дунавса България е посочено с необходимите подробности и влиянието на българския език над другите балкански езици - става въпрос за влиянието, което оказва българският език към минаването към аналитизъм на другите балкански езици. Посочва се кога думите имат своето значение и много други важни факти. Най-важното изяснява се защо човешката реч е най-големият информационен код и източник при изясняване на произхода. Най-вече структурата на даден език. Лошто е, че в нашите библиотеки много бавно обработват новоприетите книги, осебено в народната библиотека, където се очаква книгата да е вече налице за прочит след около 7-8 месеца, в другите посочени библиотеки положението не е по-различно. Може би в БАН ще стане по-бързо, ще сигнализирам. Дано "доброжелатели" да не покрият съответната книга и това може да се очаква. Ако коментираш това, което показва структурата на българския език ще гарантираш всичките останали доказателства, защото човешката реч, която се употребява във всеки момент от милиони носители, няма как да се фалшифицира. желая ти успех и дано да имаш постинги, които да коментират това, което показва структурата на българския език и съответната езиковата ситуация! горепосочената книга ще ти помогне.
цитирай
82. volkar - кореспонденция
26.09.2011 16:43
sparotok написа:
анонимен написа:

joysii Има хипотеза че първо българско царство не е съществувало, били сме федерати на Римската империя затова кореспонденцията е била на гръцки и нямаме монетосечене.


Това е несериозно изказване...В Египет монети са се секли доста по-късно от времето когато лидийци, траки, скити и гърци са започнали да правят това, но от този факт не можем да заключим, че не е имало египетско царство.

Рим също започва да сече свои монети доста след траки и скити...и Римска Република ли не е имало?

Колкото до избора на гръцкия език, това не означава абсолютно нищо. Египетската дипломатическа кореспонденция е била на акадски...какъв извод трябва да си направим от това?


това означава че хипотетично казано Видин или Шумен в момента могат да имат собствена валута различна от лева и диалектите в тези райони да са официалната кореспонденция със София
цитирай
83. joysii - 79. shtaparov
26.09.2011 16:46
Бихте ли споделили,моля, къде и кога е обявено официално,че в България титлата ХАН не е съществувала?
И още нещо - ще ми кажете ли КОГА сте ОТКРИЛИ и изследвали надписи в Плиска и Преслав?
цитирай
84. sparotok - до veselinvalev
26.09.2011 18:39
Весо, признавам, че има логика, Яра може да означава и плодовитост, но в този случай има малък проблем при РАТЕ. То би трябвало да е РАТЕТ(и), защото това е формата на 3.л. ед.ч. Сравни с ВИДЕТЪ -види, вижда, ХОДИТЪ-ходи...

Благодаря ти за идеята, че предмета може да е амулет с предпазно значение. Честно казано не бях се сетил за подобно нещо.

Поздрави!
цитирай
85. veselinvalev - sparotok
26.09.2011 21:25
sparotok написа:
Весо, признавам, че има логика, Яра може да означава и плодовитост, но в този случай има малък проблем при РАТЕ. То би трябвало да е РАТЕТ(и), защото това е формата на 3.л. ед.ч. Сравни с ВИДЕТЪ -види, вижда, ХОДИТЪ-ходи...

Благодаря ти за идеята, че предмета може да е амулет с предпазно значение. Честно казано не бях се сетил за подобно нещо.

Поздрави!


Двадесет и кусур години почти не съм се докосвал до старобългарския, Павел. Съжалявам, че сега ми ги няма справочниците под ръка за да проверя. А в интернет не можах да открия нещо, което може да помогне професионално. Не знам какво би се открило и в ето този речник:
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/06/15/736343_izleze_tom_2_na_starobulgarski_rechnik/

Поздрави!
цитирай
86. shtaparov - Два въпроса,два отговора:
26.09.2011 22:06
joysii написа:
Бихте ли споделили,моля,къде и кога е обявено официално,че в България титлата ХАН не е съществувала?И още нещо- ще ми кажете ли КОГА сте ОТКРИЛИ и изследвали надписи в Плиска и Преслав?

Два въпроса,два отговора:
1. А къде е обявено официално,че титла "хан" не е съществувала в древна Гърция,в Македония,Асировавилония,Римската република или в днешна Америка? Виждате ли колко несъстоятелен е въпроса Ви? Ами че не е ли използвана титлата "хан" от древните римляни- познатата "римска" титла "КОМЕС" турските фалшификатори преспокойно ще си я прочетат като "ХАНЕС",и нищо няма да ги спре- най-малко пък Вашето възмущение!
2. За Българските рунически надписи от Плиска,Преслав,Мурфатлар,Волжка
България,Сърбия,Украйна,Прикавказието и пр.-виж "Да изтръгнеш слово от камъка" на П.Добрев /2002г./,както и особено важното изследване http://www.protobulgarians.com/PODSTRANITSA%20NA%20DR%20ZHIVKO%20VOYNIKOV/%D0%90%D0%9B%D0%90%D0%9D-%D0%9F%D0%A0%D0%90%D0%91-%D0%9F%D0%98%D0%A1%D0%9C-1.htm
цитирай
87. letopisec - Франкенщайн
27.09.2011 00:17
Байрон и Шели се хванари на бас кой ще напише най-ужасния роман, спечелил Шели, но Байрон е поетичният гений признат от времето. Защо пиша това? Един умник по-горе ни обеснява, че аналитизмът в старобългарския език не се е случил за 3 века, а бил от времето на пелазгите. Въодушевените ръкопляскат. Ха сега, кажете как ще преодолеем "наслагваното" през годинити и ще отхвърлим, че книжовният език на Кирил и Методий, който е падежен, не е български, упс тракийски, понеже ние, пеласките, от време оно си говорим аналитичен. Чий е тогава писменият език след 9 в. в България, оня с падежите? Щапаров, дето бе спешно извикан, си го каза човечеца: не сме граматици. То, щото разчитането на стари надписи и хрумванията дали "яра" е яре или ярем, се прави, както знаем не от граматици; и надписите не се разчитат от граматици; а от историци, дето 20 г. спят по 4 часа.
цитирай
88. shtaparov - Ето го точния отговор на загадката:
27.09.2011 01:40
letopisec написа:
Байрон и Шели се хванари на бас кой ще напише най-ужасния роман,спечелил Шели,но Байрон е поетичният гений признат от времето.Защо пиша това?Един умник по-горе ни обеснява,че аналитизмът в старобългарския език не се е случил за 3 века,а бил от времето на пелазгите.Въодушевените ръкопляскат.Ха сега,кажете как ще преодолеем "наслагваното" през годинити и ще отхвърлим,че книжовният език на Кирил и Методий,който е падежен,не е български,упс тракийски,понеже ние,пеласките,от време оно си говорим аналитичен.Чий е тогава писменият език след 9 в. в България,оня с падежите? Щапаров,дето бе спешно извикан,си го каза човечеца: не сме граматици.То,щото разчитането на стари надписи и хрумванията дали"яра" е яре или ярем,се прави,както знаем не от граматици;и надписите не се разчитат от граматици;а от историци,дето 20 г.спят по 4 часа.

Е,"спешно извикан" е пресилено- никой не ме е извикал освен аз самият. Това,че историците не са граматици не значи,че не разбират от граматика и не разчитат стари надписи- то и граматиците не са историци,но понякога се месят активно в блоговете на историците. А изследванията сочат,че Българският език е много по-сложно понятие от това,за което бе мислен доскоро,понеже е включвал в различните си норми и падежни,и безпадежни диалекти,като първите били преобладаващи. По-късно обаче за огромно наше съжаление земите,в които се говорели падежни варианти на Българския език /Русия,Сърбия,Украйна,Беларус,
Хърватска и пр./ отпаднали от владенията на Българската империя,след което настъпили времената на заблудите и недоразуменията относно това,какъв е бил най-ранният Български език. И на никой не му ражда главата да проумее,че един изключително древен език,развивал се в продължение на повече от 8000 години,не може да има само едно лице,а неминуемо ще има много лица,които са се появили в резултат именно на това неспирно хилядолетно развитие на отделните племенни диалекти,част от които с течение на времето се превърнали в отделни народностни езици.
цитирай
89. thetruthabove - Отговор на "Франкенщайн"
27.09.2011 09:32
Аналитизмът в никакъв случай не може да се появи за 3 века. А езикът в писмените паметници е български, върху който е извършвано насилие. Затова и несвойствените падежи са отхвърлени толкова необичайно бързо. И аз не обяснявам, а просто посочвам очевадни факти и който не иска да ги види си е негов проблем само да не пречиш на другите! Повече няма да говоря, излишно е!
цитирай
90. sparotok - падежи
27.09.2011 13:28
letopisec написа:
Байрон и Шели се хванари на бас кой ще напише най-ужасния роман, спечелил Шели, но Байрон е поетичният гений признат от времето. Защо пиша това? Един умник по-горе ни обеснява, че аналитизмът в старобългарския език не се е случил за 3 века, а бил от времето на пелазгите. Въодушевените ръкопляскат. Ха сега, кажете как ще преодолеем "наслагваното" през годинити и ще отхвърлим, че книжовният език на Кирил и Методий, който е падежен, не е български, упс тракийски, понеже ние, пеласките, от време оно си говорим аналитичен. Чий е тогава писменият език след 9 в. в България, оня с падежите? Щапаров, дето бе спешно извикан, си го каза човечеца: не сме граматици. То, щото разчитането на стари надписи и хрумванията дали "яра" е яре или ярем, се прави, както знаем не от граматици; и надписите не се разчитат от граматици; а от историци, дето 20 г. спят по 4 часа.


Господин Милчев, моля Ви, потърсете работата на К. Влахов: Тракийски лични имена, Фонетико-морфологични проучвания, Studia Thracica 2, София, 1976.

Влахов представя доказателства, че още в Античността тракийския език е започнал да губи падежите си. Това обаче е бавен процес, който все още не е завършил. Звателния падеж си е в разцвет, някои наши диалекти пазят дателния и родителния. Потърсете книгата Българска Диалектология на Ст. Стойков, там са дадени достатъчно примери.

Предполагам знаете също, че има разлика между книжовен и народен език. Последния се развива докато книжовния е доста ограничен в развитието си и там промени настъпват трудно.

Безпадежния вариант на езика ни няма как да е документиран добре защото това е бил езика на простолюдието. Запазените документи от Средновековието принадлежат на книжовния език, който изкуствено е поддържан в старата си форма.

От 1-ви пр. Христа до 7-ми век траките на север от Дунава са живели в изолация, а това води и до консерватизъм на езика...След 7-ми век книжовен език става точно този по-стар падежен вариант.

Дано съм бил ясен.
цитирай
91. sparotok - БЛАГОДАРЯ ТИ!!!!
27.09.2011 13:32
veselinvalev написа:
sparotok написа:
Весо, признавам, че има логика, Яра може да означава и плодовитост, но в този случай има малък проблем при РАТЕ. То би трябвало да е РАТЕТ(и), защото това е формата на 3.л. ед.ч. Сравни с ВИДЕТЪ -види, вижда, ХОДИТЪ-ходи...

Благодаря ти за идеята, че предмета може да е амулет с предпазно значение. Честно казано не бях се сетил за подобно нещо.

Поздрави!


Двадесет и кусур години почти не съм се докосвал до старобългарския, Павел. Съжалявам, че сега ми ги няма справочниците под ръка за да проверя. А в интернет не можах да открия нещо, което може да помогне професионално. Не знам какво би се открило и в ето този речник:
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2009/06/15/736343_izleze_tom_2_na_starobulgarski_rechnik/

Поздрави!



Весо, благодаря ти от сърце за тази информация!!!!
Нямаш си на представа как ме изненада и то приятно.

Започвам да търся този речник, дори не знаех, че е излязъл от печат.

Поздрави!
цитирай
92. thetruthabove - Падежи
27.09.2011 14:59
Спароток, ти казваш, че след 7-и век книжовен език става някакъв падежен вариант на българския. Добре, но как в този падежен вариант само за три века от 12-15 век изпадат всичките 6 / без звателния / падежа. Знаеш, че минават хилядолетия да изпадне някой и друг падеж или два три, ако са били обединени в един. Още повече това е книжовен език, на който са писани книгите. Как така в един книжовен език, много по-консервативен от народния говор изведнъж изпадат 6 падежа. А колкото до падежите, за които говориш в съвременните български говори ги има само при някои местоимения и при някои мъжки лични имена или това са остатъци. Не може нещо, което се развива с хилядолетия така изведнъж да се измени. Именно това говори, че българският език през средновековието е с подчертано аналитичен характер. Кажи го така направо на хората. Защото именно това отхвърляне на българския език на насилието над него и то в книжовния вариант много ясно говори за характера на народните говори, въпреки че няма как да се документират. Още повече, ако е бил наложен някакъв падежен вариант на българския език, защо този език, за който са свойствени падежите изведнъж ги изхвърля за три века? За три века дори и един падеж не може да изпадне. Знаеш, че това става за хилядолетия. Ясно е, че е наложен не вариант на българския език, защото той е бил с напреднал вече аналитизъм, затова и тласка съседните езици към аналитизъм, а някакъв чужд език, който е отхвърлен. Скоро в Централната библиотека на БАН ще се появи - след около седмица - гореспомената книга, прочети я. Ще сигнализирам като се появи, това ще е много скоро.
цитирай
93. thetruthabove - Падежи
27.09.2011 16:58
Спароток написа - Безпадежния вариант на езика ни няма как да е документиран добре защото това е бил езика на простолюдието. Запазените документи от Средновековието принадлежат на книжовния език, който изкуствено е поддържан в старата си форма.
Добре допускаме, че има стара форма и то книжовна тогава на българския език, където езикът е със 7 падежа плюс звателния. Но тази стара книжовна форма трябва да е от няколко хилядолетия преди новата ера. Защото българският език тласка към аналитизъм всички езици около себе си. За гърците се предполога, че са на Балканите отпреди повече от 2000 години преди новата ера. За да може българският да му влияее към преминаването към аналитизъм би трябвало аналитизмът в българският-тракопеласгийският език да е започнал поне 2-3000 години преди стъпването на гърците на Балканите. Другото, което може да се допусне е, че е имало, изолиран народен говор със синтетичен характер и на базата на него е създаден книжовен език. Добре, но това може да стане, ако този български говор е изолиран на някой доста отдалечен в морето остров и така е успял да избегне аналитизма, какъвто е случая с исландския език на остров Исландия. Тука в нашата част на Европа нямаме такава даденост. Дунав не е пречка, защото в цялото си съществуване на различни империи, държави и др. реката не е спирала стопанския живот и друг какъвто и да е, което говори че говорът отвъд Дунав не е бил изолиран. Планините също не са пречка и изолиране на даден език, защото каракачаните, които са планинци от край време говорят аналитичен език или и те са възприели аналитизма, това без контакт не може да стане. В случая не намесвайте власите-те са румънци.
цитирай
94. aristotelis - Ако пишката беше цигулка щеше да ...
27.09.2011 19:27
Ако пишката беше цигулка щеше да свири и спатоток! Фукара спароток, нещастен си, цяла българия е 50% циганизирана, европа ви смята за мръсни цигани а ти се стараеш да докажеш че сте били това и онова..........историческа порнография и простотия, типично за един народ дълбоко комплексиран от чуството за малоценост.....
цитирай
95. rosmistral - Всички твой постинги
28.09.2011 01:24
са запазени Павел. Следя редовно,не коментирам. Дай Боже да намерим и време за разговор. И-майла ми имаш!

С това отговарям и на зададения въпрос дали някой пази написаното от теб - да, при мен са.

Всички от МАБИК четат това, което пишеш..... Поздрави и успех!
цитирай
96. rosmistral - на 94
28.09.2011 01:27
Колко злоба и цинизъм....истинско нещастие
цитирай
97. shtaparov - Гръцки варваризати
28.09.2011 20:43
aristotelis написа:
Ако пишката беше цигулка щеше да свири и спатоток! Фукара спароток, нещастен си, цяла българия е 50% циганизирана, европа ви смята за мръсни цигани а ти се стараеш да докажеш че сте били това и онова..........историческа порнография и простотия, типично за един народ дълбоко комплексиран от чуството за малоценост.....

Мангала решил,че той ще определя кой е мангал и кой не е. Е,много си нахален,кривоглавецо. Първите роми на Балканите вие ги доведохте през Xi в.,понеже са били част от ромейските ви сънародници. Що не вземете да си ги приберете обратно,а?
цитирай
98. sparotok - гръцката култура
29.09.2011 16:51
aristotelis написа:
Ако пишката беше цигулка щеше да свири и спатоток! Фукара спароток, нещастен си, цяла българия е 50% циганизирана, европа ви смята за мръсни цигани а ти се стараеш да докажеш че сте били това и онова..........историческа порнография и простотия, типично за един народ дълбоко комплексиран от чуството за малоценост.....


Ето една проява на гръцката култура...Natio comoeda est...
цитирай
99. sparotok - падежи
29.09.2011 16:56
thetruthabove написа:
Спароток, ти казваш, че след 7-и век книжовен език става някакъв падежен вариант на българския. Добре, но как в този падежен вариант само за три века от 12-15 век изпадат всичките 6 / без звателния / падежа. Знаеш, че минават хилядолетия да изпадне някой и друг падеж или два три, ако са били обединени в един. Още повече това е книжовен език, на който са писани книгите. Как така в един книжовен език, много по-консервативен от народния говор изведнъж изпадат 6 падежа. А колкото до падежите, за които говориш в съвременните български говори ги има само при някои местоимения и при някои мъжки лични имена или това са остатъци. Не може нещо, което се развива с хилядолетия така изведнъж да се измени. Именно това говори, че българският език през средновековието е с подчертано аналитичен характер. Кажи го така направо на хората. Защото именно това отхвърляне на българския език на насилието над него и то в книжовния вариант много ясно говори за характера на народните говори, въпреки че няма как да се документират. Още повече, ако е бил наложен някакъв падежен вариант на българския език, защо този език, за който са свойствени падежите изведнъж ги изхвърля за три века? За три века дори и един падеж не може да изпадне. Знаеш, че това става за хилядолетия. Ясно е, че е наложен не вариант на българския език, защото той е бил с напреднал вече аналитизъм, затова и тласка съседните езици към аналитизъм, а някакъв чужд език, който е отхвърлен. Скоро в Централната библиотека на БАН ще се появи - след около седмица - гореспомената книга, прочети я. Ще сигнализирам като се появи, това ще е много скоро.


Хайде понапъни се и се опитай да свържеш промяната в езика с това, кой, в какъв период управлява България. Тракийския е бил падежен език, но още в Античността е започнал да губи падежите си...процес, който още не е завършил...
цитирай
100. thetruthabove - Развитие на езика
30.09.2011 09:41
Спароток написа - "Хайде понапъни се и се опитай да свържеш промяната в езика с това, кой, в какъв период управлява България. Тракийския е бил падежен език, но още в Античността е започнал да губи падежите си...процес, който още не е завършил..."

Да точно така процес, който още не е завършил. Но е напреднал в много по-голяма степен отколкото при съседните ни езици. Затова и нашият език им влияее и ги тласка към аналитизъм. А процесът на аналитизъм е вече бил в достатъчна степен напреднал в нашия език през античността, за да може да влияее на гръцкия, който е от близо 4-5000 години в контакт с българския език - тракопеласгийския.
цитирай
101. thetruthabove - За наслагването в езика
30.09.2011 10:06
Letopisec написа - "Ха сега, кажете как ще преодолеем "наслагваното" през годинити и ще отхвърлим, че книжовният език на Кирил и Методий, който е падежен, не е български, упс тракийски, понеже ние, пеласките, от време оно си говорим аналитичен. Чий е тогава писменият език след 9 в. в България, оня с падежите?"

Наслагването в езика ни е преди всичко само лексикално. Думите са повърхностен слой, те не са структура и за това се сменят много бързо. Само отделни думи в отделни области се запазват и то не съвсем буквално, с много малки изключения. Като думата "кранта" например. Но структурата / граматиката / на езика се запазва за хилядолетия. През 9 век в езика ни е имало падежи, но изкуствено сложени, затова през 12-15 век са изхвърлени. Освен това в нашия език има и структурно наслагване. Това е образуването на все повече и повече глаголни времена. Защото с натрупването на глаголните времена започват да изпадат падежите. В старобългарския език е имало 8 глаголни времена. В съвременния български са 9, с едно в повече. Новото време е бъдеще предварително в миналото - "Щях да съм ходил". Това показва, че след време ще изпаднат и малкото падежни остатъци, които имаме. Този процес на натрупване на 9 глаголни времена и наличие само на падежни остатъци, звателният падеж вече не се смята за падеж, е започнал още през Античността. Това е истинското наслагване в езика ни, което наслагване влияее върху съседните ни езици и променя граматиката им. Така, че българският език е тракопеласгийски, сега и по времето на Кирил и Методий и преди това от време оно.
цитирай
102. rilski - Цигани могат да са само гърците, ...
30.09.2011 12:05
Цигани могат да са само гърците, защото те си падат по мургави пеперуди (тоест по себеподобни). И продължават да се циганизират, като осиновяват ромчета родени в България. Генетиката доказа какви сме, всички знаем какво ще излезе при вас.
цитирай
103. rilski - Ако пишката беше цигулка щеше да ...
30.09.2011 12:10
shtaparov написа:
[quote=aristotelis]Ако пишката беше цигулка щеше да свири и спатоток! Фукара спароток, нещастен си, цяла българия е 50% циганизирана, европа ви смята за мръсни цигани а ти се стараеш да докажеш че сте били това и онова..........историческа порнография и простотия, типично за един народ дълбоко комплексиран от чуството за малоценост.....

Мангала решил,че той ще определя кой е мангал и кой не е. Е,много си нахален,кривоглавецо. Първите роми на Балканите вие ги доведохте през Xi в.,понеже са били част от ромейските ви сънародници. Що не вземете да си ги приберете обратно,а?[/quo
Прибират си ги, като новородени, за да обогатят застаряващата си и мързелива нация.
цитирай
104. thetruthabove - Кой е управлявал България през Средновековието и българският език
30.09.2011 13:03
Спароток написа - "Хайде понапъни се и се опитай да свържеш промяната в езика с това, кой, в какъв период управлява България.

Спароток, сигурно намекваш, че така наречените прабългари са управлявали България през Средновековието и че вероятно техният език е бил с падежи. Само че обстоятелствата сочат, че тези наречени прабългари са траки, завърнали се по родните си места и като траки, езикът им е бил също с напреднал аналитизъм. Първо те са били много на брой, а не 30-50000 както ни лъжеха. С шепа хора държава не се прави. Второ като управляващи, една значителна част от книжовниците е била от техните среди, а именно тези книжовници между 12-15 век изхвърлят падежите. Тогава и властта след Византийското робство не упражнява толкова силен контрол. Дори и да е упражнявала контрол, езикът не търпи насилие над себе си. Или се възприема изцяло чуждият език, както са направили волжките българи, шотландците и т.н., или несвойствената структура се изхвърля. Това е като да си сложиш обувка, която те стяга. Рано или късно кракът ти почва да се деформира и я изхвърляш. Трето-знае се, с кои народи са се срещали така наречените прабългари. На всичките тези народи и днес езиците им са преобладаващо синтетични. Знае се, че траките имат преселения извън Балканите в посока Азия и другаде, сигурно. Просто така наречените прабългари няма откъде другаде да вземат този с голяма степен развит аналитизъм език и да го върнат пак на Балканите или тази част от Южна Европа, освен от траките, тоест самите те са траки. Не случайно ти посочваш и ще посочваш много дакзателства за тракийската същност на прабългарите. Бях писал по-горе, че езикът е най-големият информационен фактор или код. Точно българският език показва, че нащите корени са тук отпреди хилядолетия и никой няма да може да обори тази истина, защото тя е проста, ясна и е факт!
цитирай
105. thetruthabove - Опасно обобщение
30.09.2011 13:11
По-горе някой беше писал, че руски, хърватски и другите славянски езици са диалетки на българския. Това е много опасно обобщение и може да доведе до вражда между народите и до нова кражба на историята ни. Спароток, твой дълг е да уточниш нещата и да се спре тенденцията, че славяните, или който както иска да ги нарича са траки. Има индоевропейски праезик, от който произлизат индоевропейските езици. Тракопеласгийският не е този индоевропейски праезик. Възможно е да е в основата на този праезик, но до тук.
цитирай
106. bulgarinut57 - НЕОпасно съобщение! ПРОЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ !
30.09.2011 17:42
"Сегодня российские лингвисты в основном сводят истоки современного русского языка только к двум составляющим:
это народный язык России (отнюдь не славянский, а славяно-финский койне с большим тюркским и монгольским влияни-ем) –
и болгарский (древнеболгарский), он же «церковносла-вянский».
(В качестве третьего языка России можно назвать современный литературный русский язык, который является совершенно искусственным кабинетным изобретением, эдаким «эсперанто» на основе двух указанных выше языков-источников; на этом «эсперанто» я и пишу статью.)"

ИЗ "НЕРУССКИЙ РУССКИЙ ЯЗЫК"
http://www.kominarod.ru/gazeta/papers/paper_822.html
цитирай
107. sparotok - дискусия
30.09.2011 20:39
thetruthabove написа:
По-горе някой беше писал, че руски, хърватски и другите славянски езици са диалетки на българския. Това е много опасно обобщение и може да доведе до вражда между народите и до нова кражба на историята ни. Спароток, твой дълг е да уточниш нещата и да се спре тенденцията, че славяните, или който както иска да ги нарича са траки. Има индоевропейски праезик, от който произлизат индоевропейските езици. Тракопеласгийският не е този индоевропейски праезик. Възможно е да е в основата на този праезик, но до тук.


Дискусията е хубаво нещо, но когато се представят аргументи, доказателства, не лични желания.

Трудно ми е да следя потока на мислите ти, твърдиш, че именителния падеж, не е падеж, че "Има индоевропейски праезик, от който произлизат индоевропейските езици. Тракопеласгийският не е този индоевропейски праезик. Възможно е да е в основата на този праезик..."

Усещаш ли собстеното си объркване, или не, как едновременно трако-пеласгийския ще е в основата на древния пра индо-европейски, но няма да е този език?

Що за странно твърдение е това- "Само че обстоятелствата сочат, че тези наречени прабългари са траки, завърнали се по родните си места и като траки, езикът им е бил също с напреднал аналитизъм."

Правиш ли разлика между обстоятелства и доказателства, какво доказва, че през 7-ми век българския е бил с напреднал аналитизъм?

И кой за Бога е наложил падежен език на победителите българи?

Логиката ти ме смайва и най-откровено си признавам, че не съм в състояние да продължа дискусията...съмнявам се, че някой би могъл.
цитирай
108. bgwest - А изследванията сочат, че Бълга...
30.09.2011 23:10
А изследванията сочат,че Българският език е много по-сложно понятие от това,за което бе мислен доскоро,понеже е включвал в различните си норми и падежни,и безпадежни диалекти,като първите били преобладаващи. По-късно обаче за огромно наше съжаление земите,в които се говорели падежни варианти на Българския език /Русия,Сърбия,Украйна,Беларус,
Хърватска и пр./ отпаднали от владенията на Българската империя,след което настъпили времената на заблудите и недоразуменията относно това,какъв е бил най-ранният Български език. И на никой не му ражда главата да проумее,че един изключително древен език,развивал се в продължение на повече от 8000 години,не може да има само едно лице,а неминуемо ще има много лица,които са се появили в резултат именно на това неспирно хилядолетно развитие на отделните племенни диалекти,част от които с течение на времето се превърнали в отделни народностни езици.......................................................................................................................................................................................................................................
Ако дискусията продължи,мисля си,ТОВА е отправната точка.От тук трябва да продължи.
цитирай
109. letopisec - да, добре казано - дискусия трябва, и
04.10.2011 07:03
ако в нейната основа стои една фикция, наречена пеласгийски аналитичен език, то тогава вървим от фикция към фикция, а факт е само това, че писменият старобългарски език е славянски, т.е. с падежни говорни форми, а българския фактор, който не е бил никак малоброен, налага не само лексикални, но и граматични промени, в посока аналитизъм...Следователно българи и славяни, не са едно и също. Тракийският език несъмнено е оказал влияние на славянския, може би дори при общата им индоевропейска основа; ако българите са кимерийци, те също са говорили индоевропейски; изобщо някой може ли да ми обясни защо трябва да се говори за трако-пеласгийски, а не за индоевропейски...
цитирай
110. sparotok - аналитичен език
04.10.2011 13:09
letopisec написа:
ако в нейната основа стои една фикция, наречена пеласгийски аналитичен език, то тогава вървим от фикция към фикция, а факт е само това, че писменият старобългарски език е славянски, т.е. с падежни говорни форми, а българския фактор, който не е бил никак малоброен, налага не само лексикални, но и граматични промени, в посока аналитизъм...Следователно българи и славяни, не са едно и също. Тракийският език несъмнено е оказал влияние на славянския, може би дори при общата им индоевропейска основа; ако българите са кимерийци, те също са говорили индоевропейски; изобщо някой може ли да ми обясни защо трябва да се говори за трако-пеласгийски, а не за индоевропейски...



Аз лично никога не съм твърдял, че пеласгийския език е бил аналитичен. Би трябвало да се обърнете към хората, които са казали това.

Споменавал съм, че според Кирил Влахов тракийския език е бил в процес на губене на падежите си още в Античността. До каква степен аналитизма е навлязъл в тракийския език през Ранното Средновековие е невъзможно да се установи без анализ на тракийски епиграфски паметници от този период.

За да твърдите, че българите са внесли "граматични промени, в посока аналитизъм" би трябвало да разполагате с доказателства...а такива не съществуват...
В Преславския надпис имаме ЗИТКОИ, окончанието И свидетелства за дателен падеж, ед.ч.
Зиткои означава - на Зитко (сравнете с ПОНТИ - на пътя).

Ще се опитам да ви обясня защо се говори за трако-пеласгийски, а не за индо-европейски.

1. Има достатъчно много исторически свидетелства за присъствието на траки и пеласги на Балканите.

2. Най-древните топоними и хидроними на Балканите са тракийски и пеласгийски, няма никаква индикация за присъствие на субстрат.

3.Никой не е доказал съществуването на общ индо-европейски език, има само предположения за такъв. Все още не е постигнат консенсус къде е била индо-европейската прародина и кога е съществувала...няма и да бъде постигнат...
цитирай
111. letopisec - Спароток,
07.10.2011 16:02
един Н.Я.Мар с неговият яфетизъм се опита вече да отрече индоевропейският, но дори той не успя. Не вървиш ли по тънък лед?
цитирай
112. sparotok - тънък лед
07.10.2011 23:45
letopisec написа:
един Н.Я.Мар с неговият яфетизъм се опита вече да отрече индоевропейският, но дори той не успя. Не вървиш ли по тънък лед?


Да, така е, признавам, че рискувам много твърдейки, че няма ОБЩ индо-европейски език, а общите белези на така наречените индо-европейски езици се дължат на дифузия на един ( или няколко диалелкта на един) език...за който аз смятам, че е тракийския.

След време ще представя постинг с аргументите си и ще дискутираме тогава.
цитирай
113. shtaparov - Още обяснения
08.10.2011 01:00
letopisec написа:
ако в нейната основа стои една фикция,наречена пеласгийски аналитичен език,то тогава вървим от фикция към фикция,а факт е само това,че писменият старобългарски език е славянски,т.е. с падежни говорни форми,а българския фактор,който не е бил никак малоброен,налага не само лексикални, но и граматични промени,в посока аналитизъм.Следователно българи и славяни,не са едно и също.Тракийският език несъмнено е оказал влияние на славянския,може би дори при общата им индоевропейска основа;ако българите са кимерийци,те също са говорили индоевропейски;изобщо някой може ли да ми обясни защо трябва да се говори за трако-пеласгийски,а не за индоевропейски...

Аз мога,приятелю.Защото преди Пелазгите /Беладжите,Бълъджите/ и Траките /Бригите,Блъгите/ не е имало нито един друг индоевропейски народ. Тракийският език е античен Славянски,а "Славянският" е средновековен Тракийски. "Анализът" сочи,че различията между падежни и безпадежни езици е повече формална,отколкото съществена- както разликата между монархия и република /републиката е "Кралство на народа",значи кралството не би трябвало да е монархия,нали?/. Който е в състояние да вникне в същината на "Анализа" бързо ще схване,че членуваните форми са вид падежи,и то най-вероятно: най-прастарият вид падежни форми на земята,които са в положение на такава "индиферентност",която пречи те да бъдат разпознати. От своя страна падежите са вид членани форми,които са достигнали такова високо ниво на диференциация,което им позволява да поемат ясно различими функции. Логиката на развитието сочи,че езиците като всяко друго нещо са се развивали от по-простото към по-сложното,сиреч: от членните форми към падежните,а не обратното,както мислеха наивните,но не и невинни екзекутори на Българския език от комунистическия период. А Българският език пази в себе си най-древния вариант на всички Трако-Славянски езици,понеже Царските Скити са ползвали най-древната традиционна архаична форма на Скитския език,а не общонародните му форми.
цитирай
114. joysii - Знаците са два реда. В каква посока ...
12.02.2012 19:44
Знаците са два реда. В каква посока ги разчиташ и ЗАЩО?
7 по 2 са 14 знака. ЗАГАДКА са ПОСОКАТА и НАЧАЛОТО на надписа.
Затова до ден днешен има изписани хиляди страници с предположения за смисъла на знаците по розетата, но НЯМА НИЩО ДОКАЗАНО ПО ЕДИН КАТЕГОРИЧЕН И НЕОСПОРИМ НАЧИН.
..........................
В претовареното с емоции заключение отново си позволяваш да твърдиш,че учените на България ЛЪЖАТ а ти - ЛАИКЪТ ни представяш истината.
Кажи ,че ни предлагаш своето мнение...това е друго,но че ти откриваш истината - моля те!
цитирай
115. siunu - Отдавна чета работите на Спароток. ...
05.01.2013 21:30
Отдавна чета работите на Спароток. Искам да му кажа следното нещо: Ти успя да направиш от един " Монголоид " " Европеид ". От дете се увличам от Българска история и от дете в главата ми е все объркано, някои неща все не са си на мястото, просто няма логика. Сега, като чета тези източници, които нашите " историци " премълчават за нашата история, всичко си идва там където трябва.Изчел съм купища с литература, касаеща Българската история и сега осъзнах, че дори и аз съм бил с промит мозък - очевидно не съм имал достъп до множеството факти доказващи истината. Добре че е интернет. Сега очевидно истината не може да се скрие.Представяте ли какъв ужас за догматите от историческата ни наука. В тази насока ще Ви кажа за един неотдавнашен разговор с представител на БАН.Той ми заяви, че БАН създавал стандарти в науката, представяте ли си " Стандрати в науката ", аксиоми, жалони, догми, няма търсене, анализ, логика. В тази връзка е чудовищно престъпление досега да не се направи очевидния паралел м/у Линеар А и Б и древнобългарските руни.
Поздравявам те Спароток ти ми помогна да се осъзная! С уважение Димитър.
цитирай
116. sparotok - БАН
06.01.2013 01:19
siunu написа:
Отдавна чета работите на Спароток. Искам да му кажа следното нещо: Ти успя да направиш от един " Монголоид " " Европеид ". От дете се увличам от Българска история и от дете в главата ми е все объркано, някои неща все не са си на мястото, просто няма логика. Сега, като чета тези източници, които нашите " историци " премълчават за нашата история, всичко си идва там където трябва.Изчел съм купища с литература, касаеща Българската история и сега осъзнах, че дори и аз съм бил с промит мозък - очевидно не съм имал достъп до множеството факти доказващи истината. Добре че е интернет. Сега очевидно истината не може да се скрие.Представяте ли какъв ужас за догматите от историческата ни наука. В тази насока ще Ви кажа за един неотдавнашен разговор с представител на БАН.Той ми заяви, че БАН създавал стандарти в науката, представяте ли си " Стандрати в науката ", аксиоми, жалони, догми, няма търсене, анализ, логика. В тази връзка е чудовищно престъпление досега да не се направи очевидния паралел м/у Линеар А и Б и древнобългарските руни.
Поздравявам те Спароток ти ми помогна да се осъзная! С уважение Димитър.


Димитре, всички бяхме с промити мозъци. Когато човек не разполага с база за сравнение, той приема това, което му се каже колкото и абсурдно да е то.

Не вярвам на никой от нашите учени да не е направила впечатление приликита на руните ни с Линеар А...а даже и с глаголицата.

Ето, виж сам http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-i.481662

http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-ii.481727

Поздрави!
цитирай
117. siunu - Предаване по БНТ
06.01.2013 10:46
Пробива обаче ще е труден, но смятам не невъзможен. Тази сутрин чух как Божидар Димитров каза, че Македония в древността била населена с траки и илири а гърците ги били обединили в една държава - Македония. След това прати нас Българите в Хиндокуш. Питам се този човек а и другите ни историци наистина ли вярват в тези идиотщини ? Извинете ми, че не съм строго в темата. Честито Богоявление !
цитирай
118. sparotok - Македония
06.01.2013 14:07
siunu написа:
Пробива обаче ще е труден, но смятам не невъзможен. Тази сутрин чух как Божидар Димитров каза, че Македония в древността била населена с траки и илири а гърците ги били обединили в една държава - Македония. След това прати нас Българите в Хиндокуш. Питам се този човек а и другите ни историци наистина ли вярват в тези идиотщини ? Извинете ми, че не съм строго в темата. Честито Богоявление !


Г-н Димитров се е объркал много здраво. Македония си е обединена държава още през 8-ми век пр. Христа (при цар Каран, чието име е идентично на прозвището на Крум Каран).

До покоряването си от Александър Македонски Гърция не познава централна власт и един владетел. Съществуват така наречените градове държави, които се мразят до мозъка на костите и се колят така, както никой чужденец не ги е клал.
Можеш да провериш в История на Пелопонеските Войни на Тукидид.

От къде г-н Димитров черпи информация не зная, не зная и защо пренебрегва добре известни факти...

Честито Богоявление!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13928149
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031