Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2011 17:05 - ГРЕШКА ЛИ НАПРАВИХ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 46650 Коментари: 158 Гласове:
130

Последна промяна: 14.09.2011 16:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



                                  ГРЕШКА ЛИ НАПРАВИХ
?

 

 

 

Преди много време един мъдър човек е написал: Erare humanum est Човешко е да се греши. Това е верно, никой не може да го оспори. Напълно естествено е, че все някога ще дойде момент, когато ще се заблудим по отношение на даден въпрос. Правим изводи въз основа на информацията, която притежаваме. Не е възможно един човек да знае всичко. Все някаква публикация ще убегне на вниманието, а без нея, мозайката няма да е пълна. Понякога малките подробности са в състояние да променят много...

 

Тези, които следят блога ми знаят, че аз смятам древните български столици Плиска и Преслав за антични, а не средновековни селища. Уповавам се на няколко неща. Важно е за мен е сведението на Г. Кодин, който твърди, че император Константин Велики построил (финансирал изграждането) на няколко града в земите на скитите, а именно Плискува, Перестлава, Дристра (Силистра) и Констанция (1) стр. 43. Под земите на скитите се разбира Добруджа, известна в миналото като Scythia Minor - Малка Скития. Ясно е, че под Плискува и Перестлава автора е имал предвид Плиска и Преслав.

image

 


Разбира се, не всеки исторически извор е достоверен. Задължително е да се направи проверка. Тя се състои в това да бъдат сравнени строежите от Плиска и Преслав с други от Античността и Средновековието. Датировката на крепостните стени на нашите стари столици зависи от това дали ще покажат прилика със сгради от Античността (когато е живял Константин Велики), или ще са сходни с градежи от Средновековието, когато уж е основана Дунавска България.

 

Нека първо видим какво казват учените задълбочили се в изследване на бита и културата на старите българи. В своя работа, описвайки древната Плиска, В. Бешевлиев твърди следното: “Както градската стена, така и монументалните постройки са облечени отвън с почти еднакво големи каменни квадри...Този начин на градеж е характерен за първобългарските строежи”. (2) стр. 437.

 

Ето какво споделя Г.Фехер за Преслав: “ Укрепителната система е и тук същата, както в Плиска...Зидът на вътрешната крепост е посторен с големи квадри...и планът на крепостта е сходен с този на Плиска”.(3) cтp. 31.

 

Относно архитектурата на Плиска, Д. Овчаров пише следното:  “Новите сгради нямат нищо общо с по-ранната сравнително примитивна архитектура. Те са градени с огромни варовикови квадри...(4) стр. 37.

 

Съвсем наскоро Й. Йорданов направи следното изказване в своя творба: По-сложен и въпросът с приноса на този етнос с възникването на монументалното квадрово строителство от така наречения плисковски градеж, което повечето изследователи приемат за българска традиция. Каквито и да са пътищата, по които този внушителен и ефективен начин на градеж да прониква в България, несъмнено е, че инициативата за неговото въвеждане принадлежи на управляващата българска аристокрация”. (5) стр. 18.

 

Моля ви да запомните следното добре според учените строежите с квадри са българска традиция. Казва се също, че подобен вид градеж у нас се появава чак през VII-ми- (2) стр. 461 - IX- ти век (4) стр. 37, (3) cтp. 31...

 

В случай, че приемем твърденията на изследователите за правилни, то не би трябвало да има строежи с квадри (“плисковски градеж”) преди VII-ми век. Казвам VII-ми век защото според официалната историография тогава -681 г. уж е основана България от Аспарух. В. Бешевлиев дори споменава апокрифна история, според която Плиска е издигната от Испор ( Аспарух)- (2) стр. 461.

 

Реалността обаче показва една съвсем различна картина. Неотдавна С.  Торбатов публикува една много интересна своя работа – “Укрепителната система на провинция Скития (края на III-VII в.)”. От представеното научаваме, че древната крепост от местността Тауклиман (Св. Никола, община Каварна) е правена с квадри, а от намерените в строежа монети става ясно, че градежа е от времето на император Анастасий (491-518 г.) - (6) стр.225-226.

 

Да приемем, че монетата не е от 491-ва година, а от 518-та. Дори и така, градежът е цели 163 години по-стар от “идването” на Аспарух. Нещо не се връзва, нали? Уж строежите с квадри бяха въведени от българите, а се оказва, че крепости градени с квадри са съществували в Тракия век и половина по-рано от 681-ва година.

 

Това не е всичко, квадрите ще се окажат много, много по-стари...Описвайки крепостта Залдапа (носеща тракийско име) Торбатов споменава, че са ползвани квадри (6) стр.325, 327. Залдапа е родното място на предвождащия българи Виталиан (6) стр. 320, който през 513 година вдига въстание срещу император Анастасий. Най-интересното е, че строежът на тракийската крепост прилича поразително на този на кастела Ятрус, а и този от Тропеум Траяни където също са използвани квадри (6) стр. 332. За кастела Ятрус се смята, че е издигнат по времето на император Диоклециан (284 -305г.), или малко по-късно – 320 г. (6) стр. 333. А градената с квадри Залдапа е също издигната през IV-ти век (6) стр. 334.

 

В края на III- ти, началото на IV-ти век е построената с квадри крепостта Тимогеция ( до село Твърдица, Добричко) – (5) стр. 340. Излиза, че типичното за старите българи строене с квадри не е донесено от някъде си, а е било добре познато в Тракия около четири века, преди Аспарух. За какво идване на българи да говорим тогава, след като около 400 години преди него в страната ни се правят постройки от български тип.

 

Ето, няма причина да се съмняваме в твърдението на Г. Кодин по отношение на това, че Константин Велики (306-337г. )е посторил Плиска, Преслав и Силистра. И трите древни селища са градени с квадри. Този тип строеж е съществувал по времето на император Константин, а и доста преди него. Така са строили траките, които в по-късни времена са били наречени българи.

 

Както на юг от Дунав (Провинция Скития), така и в сърцето на Карпатите има строежи от български тип...с квадри. Тези масивни строежи са идентифицирани като тракийски (дакийски). Между тях и постройките от Плиска и Преслав няма особена разлика, уверете се сами.

 

 image

 

  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetatea_Blidaru.JPG

 

Сравнение на строежа на Плиска с този на тракийските крепости
 image


image

Преслав http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Veliki_Preslav_walls_Enev.jpg

 

 

Датировката е II-ри век, но според мен стените са много по-стари. Сравнете стените на дакийските крепости с тракийските градежи от V-ти век преди Христа. Не става ли дума за един и същи стил?

 
image

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Thracian_tomb_near_Starosel_svik.JPG

 

 

Да приемем обаче, че тракийските строежи с квадри са едва от началото на 2-ри век. Това недвусмислено показва, че е неправилно да се определят българите като нашественици от VII-ми век след като половин хилядолетие по-рано, в земите на траките се срещат типични български градежи. Петстотин години е огромен период от време и не може да се пренебрегва. Предполагам, че слабоизвестните факти са премълчани, за да не се накърни теорията на В. Златарски. Според нея дедите ни са тюркски номади, установили се в Тракия едва през VII-ми век.

 

Градежите обаче показват нещо съвсем друго- народът, наречен в Ранното Средновековие българи е обитавал Тракия поне 500 години преди Аспарух. Нали строежа с квадри е типично български според Йорданов, Фехер, Бешевлиев, Овчаров? Тук е най-големия проблем за някои хора защото през II-ри век Тракия е обитавана предимно от траки. Римските и гръцки колонисти са били малко, а в Карпатите, където също има крепости с квадри, изобщо нито грък, нито римлянин се е мяркал.

 

Защо тогава да се чудим, че от IV-ти до XIV-ти век редица автори отъждествяват дедите ни с тракийски племена! Фактите показват, че българите са местен народ. Както обичаи, така и жилища, носии, въоръжение, погребални обреди и т.н. на траките намират своето продължение при българите от Ранното Средновековие. Това би било абсолютно невъзможно, ако дедите ни бяха пришълци...Е, кой е направил грешка тогава, аз, или някои наши изследователи?

 

Истинските пришълци на Балканите са южните ни съседи. Генетични изследвания показаха, че Херодот, Страбон и Плиний са имали право да дадат африкански произход на гърците. Greeks are found to have a substantial relatedness to sub-Saharan (Ethiopian) people, which separate them from other Mediterranean groups. Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

 

 

Други генетични изследвания пък показват, че ние сме европейци, а във вените ни тече кръвта на траките. http://www.blitz.bg/news/article/117690

 

http://dnes.dir.bg/news/balgari-izsledvane-proizhod-slavjani-turki-9441641?nt=4

 

Гръцките летописци Теофан и Никифор явно са послъгали здраво за появата на”нов и нечист народ с име българи”. Де факто истинските чужденци в Тракия са били сънародниците на Теофан и Никифор. Получава се следното – Крадеца вика дръжте крадеца!

 

Тепърва истината за нас ще започне да излиза на бял свят. Тепърва Европа ще започне да оценя какво дължи на българите, а с това и отношението към нас ще се промени. Ние можем да ускорим този процес като показваме истинското си лице, това на честни, добри и културни хора. Държейки се така ще помогнем на другите европейци да разберат, че действително ние сме потомците на благия Орфей и на описания в “Илиада” цар Резос, че сме народ на благородници, които знаят своите корени.

 

 

 

Използвана литература:

 

1.G. Codinus, Corpus Historiae Byzantinae, Bonnae, Imprensis ED. WEBERI, MDCCCXLIII;

2.В.Бешевлиев, Първобългарите, История, Бит и Култура, Фондация Българско Историческо Наследство, Пловдив, 2008;

3.Г.Фехер, Ролята и Културата на Прабългарите, Огледало, София, 1997;

4.Д.Овчаров, Въведение в Прабългарската Култура, Гутуранов и син, София, 2002;

5.Й.Йорданов, Антропология на Древните Българи, масовия гроб край Девня, ИК, Тангра ТанНакРа, София, 2008;

6.С.Торбатов, Укрепителната Система на Провинция Скития ( края на III-VIII в),

Фабер, Велико Търново, 2002;

 

Благодаря на всички, които споделиха с мен прекрасната новина за откритието на генетиците!

 

http://www.blitz.bg/news/article/117690

 

http://dnes.dir.bg/news/balgari-izsledvane-proizhod-slavjani-turki-9441641?nt=4

 

 




Гласувай:
132



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
09.09.2011 17:08
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
09.09.2011 17:08
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. vostroto - Привет, Спароток!:)
09.09.2011 17:28
Да си призная, не очаквах толкова скоро да започнат тези вълнуващи събития!
Ще има и още по-вълнуващи, както го подчерта и ти:)
Не можеше вечно да трае това историческо затъмнение - рано или късно истината излиза наяве - това е!
Поздрави за постинга!
цитирай
4. vbu - Сократ, Платон, Евклид, Аристофан, Еврипид и другите безсмъртни от древността...
09.09.2011 17:31
... може да са били черни като катран или бели като сняг. Има ли някакво значение? Това, което са оставили е велико и принадлежи на всички - и на бели и на черни и на жълти. Който определя принадлежността към някая раса като предимство или недостатък е расист и комплексар. Може лично като Спароток да избягваш презрителния тон към "нечистите" раси, но много коментиращи тук направо се екстазират от темата за расовото си "превъзходство".
цитирай
5. sparotok - динозаврите си заминават
09.09.2011 17:31
vostroto написа:
Да си призная, не очаквах толкова скоро да започнат тези вълнуващи събития!
Ще има и още по-вълнуващи, както го подчерта и ти:)
Не можеше вечно да трае това историческо затъмнение - рано или късно истината излиза наяве - това е!
Поздрави за постинга!


Благодаря ти приятелю! Динозаврите в науката няма да приемат изследването защото то им подписва оставките, но поне вече са чули камбанния звън обявяващ тяхното изчезване от сцената.

Поздрави!
цитирай
6. sparotok - не раса а изконно притежание на земи е важното
09.09.2011 17:47
vbu написа:
... може да са били черни като катран или бели като сняг. Има ли някакво значение? Това, което са оставили е велико и принадлежи на всички - и на бели и на черни и на жълти. Който определя принадлежността към някая раса като предимство или недостатък е расист и комплексар. Може лично като Спароток да избягваш презрителния тон към "нечистите" раси, но много коментиращи тук направо се екстазират от темата за расовото си "превъзходство".


Не расата, а изконното притежание на Тракия е важното. Истината е, че българите са потомци на народ, който е обитавал Балканите поне от времето на Неолита.

Към същия този народ принадлежат пелазгите, които гърците асимилират и от които вземат значителна част от културата си. Това е важното...
цитирай
7. pevetsa - Поздравления Приятелю, винаги съм ...
09.09.2011 18:02
Поздравления Приятелю, винаги съм се удивлявал на жаждата ти да търсиш ИСТИНАТА!
цитирай
8. mileidi46 - :)))!!!!
09.09.2011 18:03
Pozdravleniq!! Mnogo se radvam..
цитирай
9. skit - tramp
09.09.2011 18:05
Ето линк към статията, в която се говори за новото изследване:

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/08/18/rspb.2011.1044

Ако друг не ме изпревари и ако ви интересува, до няколко дни може би ще мога да осигуря и достъп до пълния текст.
Сега ударението ще падне върху понятието славяни.
Интересното на тези изследвания е, че отразяват процеси случващи се в много продължителни периоди, често изцяло обхващащи древността и нямат прецизност в периодите, в които казионната история предполага, че българският етнос се е формирал НЯКЪДЕ (на изток? тук?). Понякога си мисля, че цялата автохтонна хипотеза ще е по-поносима за хората, на които краха на комунистическите идеи сам по себе си им дойде много, ако предпазливо предположим (аргументирано както го правиш), че ние сме много по-сродни отколкото си мислехме с най-древното автохтонно население тук, но то самото е дивергирало в множество етноси населявали полетата на Евразия, един от които са тъй скъпите им прабългари. После може да се окаже, че истината е много по-стряскаща, но нека да стане наистина неудържимо и неопровержимо. И разбира се, трябва много да се пазим от намеци, че индианците са траки :)
цитирай
10. brig - За сега малко, но ще има и още признания
09.09.2011 18:20
Изключително се радвам за признанието от официалните медии за гените ни.
Признаването на владеенето на Тракия влачи след себе си и признаването за половин Европа и част от мала азия(където гърците също имат претенции), което на мноого хора няма да отърва.
И все пак за крайните националисти малко приземяващо: тялото е само опаковка, важно е съдържанието.
Поздрави.
цитирай
11. vbu - 6. sparotok - не раса а изконно притежание на земи е важното
09.09.2011 18:21
"Не расата, а изконното притежание на Тракия е важното. Истината е, че българите са потомци на народ, който е обитавал Балканите поне от времето на Неолита."

Но това, че траките са тук от неолита, се знае от цял свят! Защо се представя тук като като нещо скрито и забранено? И какво значи изконно. По какво право. По правото на първия, най-стария, предхождащия следващия? И кой е наистина най-най-най- първият? Изхождайки от това право повечето граници на планетата трябва да се прекроят. А ние какво - да вземем Беломорието и одринско и Добруджа и части от Сърбия само или всички земи де някога е стъпвал тракийски крак?

"Към същия този народ принадлежат пелазгите, които гърците асимилират и от които вземат значителна част от културата си. Това е важното..."

Да, важно е за тези които черпят познания по история само от този блог. Все пак нещо научават. Но иначе е известно хиляди години по-рано. Не е някаква конспирация. Отворете един учебник по история за средните класове в която и да е държава на света и ще видите, че пише точно същото за траки, пеласги и гърци.

Нито един нормално мислещ жител на съседна ни държава няма претенции към България и нито таи омраза към българина. Това правят само политиците, командват парада и който не мисли ги следва.
Отношението на Европа към нас едва ли ще се промени ако докажем, че сме първите жители на Балканите. Защото Европа, и не само, се командва не от историци и философи, а от политици и банкери. За съжаление.
цитирай
12. vahisht - !!!
09.09.2011 18:41
Много добре подреден във фактология и логическа последователност материал.Дълбого провокиращ към размисъл и нескончаема дискусия.....
Все повече доближава любознателния читател към твърдението:
"Истината е, че българите са потомци на народ, който е обитавал Балканите поне от времето на Неолита"
Поздравления!!!
цитирай
13. sparotok - най-важното
09.09.2011 18:52
vbu написа:
"Не расата, а изконното притежание на Тракия е важното. Истината е, че българите са потомци на народ, който е обитавал Балканите поне от времето на Неолита."

Но това, че траките са тук от неолита, се знае от цял свят! Защо се представя тук като като нещо скрито и забранено? И какво значи изконно. По какво право. По правото на първия, най-стария, предхождащия следващия? И кой е наистина най-най-най- първият? Изхождайки от това право повечето граници на планетата трябва да се прекроят. А ние какво - да вземем Беломорието и одринско и Добруджа и части от Сърбия само или всички земи де някога е стъпвал тракийски крак?

"Към същия този народ принадлежат пелазгите, които гърците асимилират и от които вземат значителна част от културата си. Това е важното..."

Да, важно е за тези които черпят познания по история само от този блог. Все пак нещо научават. Но иначе е известно хиляди години по-рано. Не е някаква конспирация. Отворете един учебник по история за средните класове в която и да е държава на света и ще видите, че пише точно същото за траки, пеласги и гърци.

Нито един нормално мислещ жител на съседна ни държава няма претенции към България и нито таи омраза към българина. Това правят само политиците, командват парада и който не мисли ги следва.
Отношението на Европа към нас едва ли ще се промени ако докажем, че сме първите жители на Балканите. Защото Европа, и не само, се командва не от историци и философи, а от политици и банкери. За съжаление.


Пропускаш най-важното отново. Траки и пелазги бяха обявени за изчезнали народи, а езиците им за мъртви...Това не е истина.

До ден днешен се твърди, че в Гърция е люлката на европейската цивилизация...Това не е верно, крито-микенската култура е създадена от балкански поселници, траки и пеласзги. Много преди минойското общество да достигне разцвет, в Тракия е имало високо-развита цивилизация, тя е люлката на европейската култура.
цитирай
14. dolsineq - @ 11. vbu
09.09.2011 19:08
"..."
Нито един нормално мислещ жител на съседна ни държава няма претенции към България и нито таи омраза към българина. Това правят само политиците, командват парада и който не мисли ги следва.
Отношението на Европа към нас едва ли ще се промени ако докажем, че сме първите жители на Балканите. Защото Европа, и не само, се командва не от историци и философи, а от политици и банкери. За съжаление.
................................................
Повтарям още веднъж за по-голяма яснота: "Защото Европа, и не само, се командва не от историци и философи, а от политици и банкери. За съжаление."

- Да уточнявам ли кой от съседите през май 2010 г. получи "110 млрд.евро кредитна подкрепа за рефинансиране на дълга, а през юни 2011 г. европейските лидери й обещаха още 109 млрд. срещу жестоки съкращения на бюджетния дефицит." И то все заради факта, че са люлката на човешката цивилизация.

Много добре се ориентираш в обстановката vbu. Очавах подобна намеса.

Историята е политика, а политиката - пари!
цитирай
15. sparotok - !
09.09.2011 19:14
vahisht написа:
Много добре подреден във фактология и логическа последователност материал.Дълбого провокиращ към размисъл и нескончаема дискусия.....
Все повече доближава любознателния читател към твърдението:
"Истината е, че българите са потомци на народ, който е обитавал Балканите поне от времето на Неолита"
Поздравления!!!


Благодаря за оценката!

цитирай
16. sparotok - признания
09.09.2011 19:23
brig написа:
Изключително се радвам за признанието от официалните медии за гените ни.
Признаването на владеенето на Тракия влачи след себе си и признаването за половин Европа и част от мала азия(където гърците също имат претенции), което на мноого хора няма да отърва.
И все пак за крайните националисти малко приземяващо: тялото е само опаковка, важно е съдържанието.
Поздрави.


Най-важното следващо признание ще е това да си се каже направо, че фригите са траки, а не тракизиран народ от някакъв си произход...

Поздрави!
цитирай
17. yuliya2006 - С ТЕБ СЪМ ПРИЯТЕЛЮ! С ОБИЧ ДЖ...
09.09.2011 19:24
С ТЕБ СЪМ ПРИЯТЕЛЮ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
18. sparotok - !
09.09.2011 19:24
skit написа:
Ето линк към статията, в която се говори за новото изследване:

http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/early/2011/08/18/rspb.2011.1044

Ако друг не ме изпревари и ако ви интересува, до няколко дни може би ще мога да осигуря и достъп до пълния текст.
Сега ударението ще падне върху понятието славяни.
Интересното на тези изследвания е, че отразяват процеси случващи се в много продължителни периоди, често изцяло обхващащи древността и нямат прецизност в периодите, в които казионната история предполага, че българският етнос се е формирал НЯКЪДЕ (на изток? тук?). По някога си мисля, че цялата автохтонна хипотеза ще е по-поносима за хората, на които краха на комунистическите идеи сам по себе си им дойде много, ако предпазливо предположим (аргументирано както го правиш), че ние сме много по-сродни отколкото си мислехме с най-древното автохтонно население тук, но то самото е дивергирало в множество етноси населявали полетата на Евразия, един от които са тъй скъпите им прабългари. После може да се окаже, че истината е много по-стряскаща, но нека да стане наистина неудържимо и неопровержимо. И разбира се, трябва много да се пазим от намеци, че индианците са траки :)


С намеци, или без тях, истината ще си дойде на мястото.

Поздрави!
цитирай
19. анонимен - подкрепям и се присъединявам с поздравленията си
09.09.2011 19:31
brig написа:
Изключително се радвам за признанието от официалните медии за гените ни.
Признаването на владеенето на Тракия влачи след себе си и признаването за половин Европа и част от мала азия(където гърците също имат претенции), което на мноого хора няма да отърва.
И все пак за крайните националисти малко приземяващо: тялото е само опаковка, важно е съдържанието.
Поздрави.

За истината прябва да се настоява ,говори и бори ! Мълчанието е удобно на прекрояващите за своя дребна угода хорица -Благодарности за упорството и разясненията -не всички сме добре историци. Все така -реклама и пак реклама! Ако искаме не само признание за древноста на земята ни, но и запазване на останалото -градове , могили ,храмове писменост ,календар -ако няма карти -къде са тези археологични паметници ,ако няма публикации със снимки , ако не са обявени за туристи - е истината ще я знаят малка група учени -а не бива ! Това е наследство за цялото човечество ,не само за народа ни . изв се че съм анонимен - не разбрах как да поставя името си - Анастасия
цитирай
20. анонимен - спартак
09.09.2011 19:40
Всичко добре, но Кодин е автор от 15 век, тоест пише близо 800 години след 680г. Тоест може и да е сбъркал в преписа си от някой друг документ на автор от времето на Византийското робство, през което византийците са гледали да напишат история в която всичко българско е било византийско.
цитирай
21. vbu - 13. sparotok - най-важното
09.09.2011 19:49
Не, не го пропускам, но целта ми не е историческия спор. Ти си следваш целта, и хубаво правиш, за мен някои тези тук са смешни и фантастични, и забавни, също не ми харесва идеята "открих Америка" която се налага поне за половината писания тук, но това е мое лично мнение което не налагам никому и не съм ругал никого тук. И цялата работа ми се струва малко демагогия. Мой коментар досега не е изтриван. Дотук всичко е ОК. Безспокои ме друго. Че абсолютно същите тези, за своя сметка разбира се, изповядват и автохонистите в съседните ни държави. Даже в една от тях е национална доктрина. Дори един ден да бъде призната като Македония, и всичко да стане македонско, с какво ще се промени положението й - икономически и политически. Банкерите ни най-малко не ги интересува културното наследство на Гърция - ще изцедят народа до дупка. И наред са много други държави с велико минало.
Та питам, ако един ден светът признае първоначалието на траките - българите във всичко, как ще се промени България? Много революции са пропадали защото водачите не са знаели какво да правят следващия ден. Затова питам - има ли Спароток някакви политически цели, освен разкриването на истината за българската история? Ще се спре ли на откриването на колелото или ще направи и колесница?
цитирай
22. sparotok - стъпки
09.09.2011 20:09
vbu написа:
Не, не го пропускам, но целта ми не е историческия спор. Ти си следваш целта, и хубаво правиш, за мен някои тези тук са смешни и фантастични, и забавни, също не ми харесва идеята "открих Америка" която се налага поне за половината писания тук, но това е мое лично мнение което не налагам никому и не съм ругал никого тук. И цялата работа ми се струва малко демагогия. Мой коментар досега не е изтриван. Дотук всичко е ОК. Безспокои ме друго. Че абсолютно същите тези, за своя сметка разбира се, изповядват и автохонистите в съседните ни държави. Даже в една от тях е национална доктрина. Дори един ден да бъде призната като Македония, и всичко да стане македонско, с какво ще се промени положението й - икономически и политически. Банкерите ни най-малко не ги интересува културното наследство на Гърция - ще изцедят народа до дупка. И наред са много други държави с велико минало.
Та питам, ако един ден светът признае първоначалието на траките - българите във всичко, как ще се промени България? Много революции са пропадали защото водачите не са знаели какво да правят следващия ден. Затова питам - има ли Спароток някакви политически цели, освен разкриването на истината за българската история? Ще се спре ли на откриването на колелото или ще направи и колесница?


Аз не съм водач и нямам политически амбиции. Има достатъчно млади, умни и честни хора, които могат да използват истината, за да обединят народа и да създадат будно гражданско общество.

Всеки си има роля, моята привършва с това да покажа истинския произход на българите и техните заслуги в развитието на Европа. Почти съм готов със започнатото, после е ред на други хора.
цитирай
23. sparotok - Кодин
09.09.2011 20:14
анонимен написа:
Всичко добре, но Кодин е автор от 15 век, тоест пише близо 800 години след 680г. Тоест може и да е сбъркал в преписа си от някой друг документ на автор от времето на Византийското робство, през което византийците са гледали да напишат история в която всичко българско е било византийско.


Кодин не е сбъркал понеже данните от археологията показват, че строежи с квадри ( така наречения български строеж) е типичен не само за Плиска и Преслав, но и за крепости от Късната Античност когато е живял Константин Велики.

Имената на построените пред 4-ти век Плиска и Преслав са български. Това показва, че отново през 4-ти век Св. Йероним е имал право да отъждестви Мизия с България...с други думи българите са тракийски народ...Така показват и последните генетични проучвания.
цитирай
24. vbu - 14. dolsineq - @ 11. vbu
09.09.2011 20:15
Имам си причини да се ориентирам в обстановката. И за сведение, дългът на Гърция е направен от корумпирани политици, които години наред създаваха армии от излишни държавни служители с цел преизбирането си, а от получаваните кредити ни едно евро не стига до народа. Сега кредиторите искат Акропола и островите, както и природните ресурси. Ами ако направим България първа туристическа цел в Европа с 15-20 милиона посещения на година, не я ли чака същата съдба? Тъй че поспрете се малко, да не загазим като съседите.
цитирай
25. sparotok - !
09.09.2011 20:17
pevetsa написа:
Поздравления Приятелю, винаги съм се удивлявал на жаждата ти да тъсиш ИСТИНАТА!


Благодаря ти! Сам знаеш, Истината е важна!
цитирай
26. sparotok - аз също
09.09.2011 20:18
mileidi46 написа:
Pozdravleniq!! Mnogo se radvam..


Аз също приятелко!:)
цитирай
27. mitkaloto - Давай смело и полека. Винаги ще имаш ...
09.09.2011 20:18
Давай смело и полека.Винаги ще имаш противници.Те не боравят с факти.Те са на принципа-на моята леля приятелката чула....и го предават...Поздрави.
цитирай
28. sparotok - Благодаря ти Анастасия!
09.09.2011 20:20
анонимен написа:
brig написа:
Изключително се радвам за признанието от официалните медии за гените ни.
Признаването на владеенето на Тракия влачи след себе си и признаването за половин Европа и част от мала азия(където гърците също имат претенции), което на мноого хора няма да отърва.
И все пак за крайните националисти малко приземяващо: тялото е само опаковка, важно е съдържанието.
Поздрави.

За истината прябва да се настоява ,говори и бори ! Мълчанието е удобно на прекрояващите за своя дребна угода хорица -Благодарности за упорството и разясненията -не всички сме добре историци. Все така -реклама и пак реклама! Ако искаме не само признание за древноста на земята ни, но и запазване на останалото -градове , могили ,храмове писменост ,календар -ако няма карти -къде са тези археологични паметници ,ако няма публикации със снимки , ако не са обявени за туристи - е истината ще я знаят малка група учени -а не бива ! Това е наследство за цялото човечество ,не само за народа ни . изв се че съм анонимен - не разбрах как да поставя името си - Анастасия


Благодаря ти Анастасия! Напълно съм съгласен с теб.
цитирай
29. sparotok - прощамай, че се намесвам
09.09.2011 20:23
vbu написа:
Имам си причини да се ориентирам в обстановката. И за сведение, дългът на Гърция е направен от корумпирани политици, които години наред създаваха армии от излишни държавни служители с цел преизбирането си, а от получаваните кредити ни едно евро не стига до народа. Сега кредиторите искат Акропола и островите, както и природните ресурси. Ами ако направим България първа туристическа цел в Европа с 15-20 милиона посещения на година, не я ли чака същата съдба? Тъй че поспрете се малко, да не загазим като съседите.


ВБУ прощавай, че се намесвам, но не мисля, че си прав. Ти сам каза, че крахът на Гърция е причинен от неразумно управление на корумпирани хора...а не от това, че страната е голяма туристическа дестинация.

Културен туризъм в България ще бъде развит само от управници милеещи за народа, а такива не пилеят финансите.
цитирай
30. sparotok - противници
09.09.2011 20:25
mitkaloto написа:
Давай смело и полека.Винаги ще имаш противници.Те не боравят с факти.Те са на принципа-на моята леля приятелката чула....и го предават...Поздрави.


Има полза и от противниците, тяхната критика ме пази във форма:)

Поздрави!
цитирай
31. sparotok - !
09.09.2011 20:32
yuliya2006 написа:
С ТЕБ СЪМ ПРИЯТЕЛЮ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Благодаря ти Джулия!
цитирай
32. vbu - Спароток, ето такива недоразумения имам предвид:
09.09.2011 20:33
22. bulgarinut57 - ДО - 4. vbu - 17:31
Сред последователите на учителите винаги има хора които развиват идеите им в грешна насока и затова не стават никога популярни. Въпросът е имат ли отговорност водачите за последователите си и какво правят за да ги върнат в правия път.

bulgarinut57 - ако вместо гърци бяха пакистанци или марсианци за мен е същото и щях да пиша същото. Кокошките си ги купувам сам, понякога изпечени. И никога не може да е празник деня в който чужда армия стъпва на твоя земя. Лека вечер!
цитирай
33. merlin68 - Имам си причини да се ориентирам в ...
09.09.2011 20:39
vbu написа:
Имам си причини да се ориентирам в обстановката. И за сведение, дългът на Гърция е направен от корумпирани политици, които години наред създаваха армии от излишни държавни служители с цел преизбирането си, а от получаваните кредити ни едно евро не стига до народа. Сега кредиторите искат Акропола и островите, както и природните ресурси. Ами ако направим България първа туристическа цел в Европа с 15-20 милиона посещения на година, не я ли чака същата съдба? Тъй че поспрете се малко, да не загазим като съседите.


Истината е, че всяка една държава може да загази като Гърция, без значение има ли туризъм, или няма. Корумпирани политици, не е нито гръцки, нито български патент. Но при настоящата световна финансова система, да се стигне до краха на една държава може и без корумпирани политици.
цитирай
34. vbu - 30. sparotok - прощамай, че се намесвам
09.09.2011 20:45
Мисълта ми е, че тези бирници не се спират пред нищо, с цел да си върнат парите са готови на всичко. И идеята е да придобият и експлоатират културните паметници като начин да си върнат част от дълга.

А "управници милеещи за народа" са не само вид под изчезване, изобщо не е имало такъв вид на земята.
цитирай
35. alexalexalex - Спаро
09.09.2011 20:47
знам, че по-вероятно ще ме тресне модерацията, ама да ти кажа де:
преди 2 месеца бях в Изрел.
И Масада така изглежда, като градеж. Същите камъни, същия зид е - едно към едно. Ако имаш желание - да ти пратя снимки)))
Няма начин да не са траки тия, да знаеш.

само леко, да не те надушат, че при еврейте нещата винаги са лични и са обидчиви, ако някой им посяга на историята.
цитирай
36. vbu - 34. merlin68 - Напълно си прав
09.09.2011 20:48
Сигурно си чувал за икономическите убийци - точно така ги наричат. Но темата на поста е друга.
цитирай
37. sparotok - градежи
09.09.2011 21:06
alexalexalex написа:
знам, че по-вероятно ще ме тресне модерацията, ама да ти кажа де:
преди 2 месеца бях в Изрел.
И Масада така изглежда, като градеж. Същите камъни, същия зид е - едно към едно. Ако имаш желание - да ти пратя снимки)))
Няма начин да не са траки тия, да знаеш.

само леко, да не те надушат, че при еврейте нещата винаги са лични и са обидчиви, ако някой им посяга на историята.


Радвам се, че си бил в Израел, дано си изкарал добре там.

Надявам се да ти е известно, че така наречените строежи на Соломон са били дело на финикийския цар Хирам. Това не е никаква тайна.

Both kings grew rich through this trade and Hiram sent Solomon architects, workmen and cedar wood to build the First Temple in Jerusalem. He also extended the Tyrean harbour, enlarged the city by joining the two islands on which it was built, and built a royal palace and a temple for Melqart (Against Apion i:17).

Според Г. Херн финикийците са амалгама от ханаанци и морски народи...а морските народи са траки.
мешуе -мези, мизи
дрд - дардани
вшш - веси
чкр - тевкри
пелесет-пелазги

Що се отнася до Масада, тя е строена през 1-ви век пр. Христа, а тракийските градежи с квадри (Монтана, Старосел) са поне от 5-ти век пр. Христа.

Това са фактите...а ако твоите приятели от Израел се ядосват на нещо, то нека се сърдят на Йорданов, Бешевлиев и др. които определят строежа с квадри като типичен за старите българи. Не е нужно да заплашваш мен.
цитирай
38. joysii - Ще започна с това, че не целя да се ...
09.09.2011 21:15
Ще започна с това,че не целя да се заяждам.
Но се налага да кажа ,че в този постинг не цитираш нито един от археолозите,които са проучвали Плиска.Вероятно и не си ги чел.
Тук не е мястото да цитирам какви изводи са направили те, защото се касае за доста текст.Истината е в книгите, които съдържат описание на проучванията в детайл и изводи направени на база откритите при разкопки материали и останки от градежи.
цитирай
39. alexalexalex - Спаро
09.09.2011 21:18
нали си християнин? или така казваш?
Библията чел ли си?
Знаеш ли кой гради Масада?
И защо?
Не е 1 в пр.Хр. , повярвай)))
Не може да си толкова неграмотен - има Гугъл, ползвай го преди да отговаряш, че се излагаш)))
Цар Ирод да си чул? И той ли е трак? Леле!

п.с. В Изрел бях на екскурзия, нямам приятели там, макар че познавам доста евреи и имам приятели. Ама са чешки и американски граждани.

И тая параноя, че някой те преследва и те заплашва не е на добре. Обърни се към лекар.

п.с. Храмът на Соломон (сега е останала само Стената на плача) хич не е подобен градеж. И от нея имам снимки))).

Знам, че си писател, а не читател, ама прочети какво съм написал по въпроса за това с ДНК анализа))) (последния ми постинг)

цитирай
40. sparotok - странна логика
09.09.2011 21:30
alexalexalex написа:
нали си християнин? или така казваш?
Библията чел ли си?
Знаеш ли кой гради Масада?
И защо?
Не е 1 в пр.Хр. , повярвай)))
Не може да си толкова неграмотен - има Гугъл, ползвай го преди да отговаряш, че се излагаш)))
Цар Ирод да си чул? И той ли е трак? Леле!

п.с. В Изрел бях на екскурзия, нямам приятели там, макар че познавам доста евреи и имам приятели. Ама са чешки и американски граждани.

И тая параноя, че някой те преследва и те заплашва не е на добре. Обърни се към лекар.

п.с. Храмът на Соломон (сега е останала само Стената на плача) хич не е подобен градеж. И от нея имам снимки))).

Знам, че си писател, а не читател, ама прочети какво съм написал по въпроса за това с ДНК анализа))) (последния ми постинг)



Странна логика имаш, кой определя Ирод за тракиец...?

Народите от Близкия Изток са били повлияни сероизно от митани, римляни и т.н.

Щом си загрижен за здравето ми, не ме заплашвай с еврейските си приятели (Ти сам каза- само леко, да не те надушат, че при еврейте нещата винаги са лични и са обидчиви, ако някой им посяга на историята ).

Вършиш мечешка услуга на еврейските си приятели, създаваш им лошо име.
цитирай
41. анонимен - -
09.09.2011 21:34
sparotok написа:
анонимен написа:
Всичко добре, но Кодин е автор от 15 век, тоест пише близо 800 години след 680г. Тоест може и да е сбъркал в преписа си от някой друг документ на автор от времето на Византийското робство, през което византийците са гледали да напишат история в която всичко българско е било византийско.




Кодин не е сбъркал понеже данните от археологията показват, че строежи с квадри ( така наречения български строеж) е типичен не само за Плиска и Преслав, но и за крепости от Късната Античност когато е живял Константин Велики.

Имената на построените пред 4-ти век Плиска и Преслав са български. Това показва, че отново през 4-ти век Св. Йероним е имал право да отъждестви Мизия с България...с други думи българите са тракийски народ...Така показват и последните генетични проучвания.


Добре, никой не отрича, че траки, и римляни са градили с квадри, фактите са много, но в периода около 680 г. в Мизия и в цяла Византия квадровите строежи са изоставени. Строи се основно с ломен камък и тухли, което е специфично за периода. Квадрови строежи обаче плътно до 7 в. и дори след това се наблюдават северно от Черно Море и в Кавказ. Относно квадровите градежи в Сармизегетуза е спорно кой ги е строил, тъй като след като римляните го завземат, започват значителни строежи на сгради и пътища в града и цялата нова провинция!
цитирай
42. sparotok - факти
09.09.2011 21:35
joysii написа:
Ще започна с това,че не целя да се заяждам.
Но се налага да кажа ,че в този постинг не цитираш нито един от археолозите,които са проучвали Плиска.Вероятно и не си ги чел.
Тук не е мястото да цитирам какви изводи са направили те, защото се касае за доста текст.Истината е в книгите, които съдържат описание на проучванията в детайл и изводи направени на база откритите при разкопки материали и останки от градежи.


Факт е, че Плиска, Преслав, Силистра, кастела Ятрус, Залдапа и др. са строени с квадри.

Факт е, че до скоро се твърдеше, че подобни строежи са въведени от старите българи едва след 7-ми век...но се оказа, че има и други данни. Някой обаче решил да ги премълчи по една, или друга причина.

Нека хората сравняват сами, не им трябват сладките приказки на учени, които ни определяха за монголоиди.
цитирай
43. sparotok - тракийски(дакийски ) строежи
09.09.2011 21:40
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Всичко добре, но Кодин е автор от 15 век, тоест пише близо 800 години след 680г. Тоест може и да е сбъркал в преписа си от някой друг документ на автор от времето на Византийското робство, през което византийците са гледали да напишат история в която всичко българско е било византийско.




Кодин не е сбъркал понеже данните от археологията показват, че строежи с квадри ( така наречения български строеж) е типичен не само за Плиска и Преслав, но и за крепости от Късната Античност когато е живял Константин Велики.

Имената на построените пред 4-ти век Плиска и Преслав са български. Това показва, че отново през 4-ти век Св. Йероним е имал право да отъждестви Мизия с България...с други думи българите са тракийски народ...Така показват и последните генетични проучвания.


Добре, никой не отрича, че траки, и римляни са градили с квадри, фактите са много, но в периода около 680 г. в Мизия и в цяла Византия квадровите строежи са изоставени. Строи се основно с ломен камък и тухли, което е специфично за периода. Квадрови строежи обаче плътно до 7 в. и дори след това се наблюдават северно от Черно Море и в Кавказ. Относно квадровите градежи в Сармизегетуза е спорно кой ги е строил, тъй като след като римляните го завземат, започват значителни строежи на сгради и пътища в града и цялата нова провинция!


В случай, че бе спорно кой е строил крепостите в Карпатите, нямаше да има термин MURUS DACICUS - дакийска стена...строена с квадри.

Верно е, че в OPUS QADRATUM е строено на много места, но и на много места е имало траки
- Египет
- Либия
-Сирия
-Италия
-Великобритания
-Галия
-...и земите на север от Кавказ
цитирай
44. mt46 - Поздрав, Павел!
09.09.2011 21:47
Може да не си абсолютно прав във всичко, но смятам, че основната ти теза бе официално потвърдена - и то не само от български учени... Вероятно и други изопачени неща ще излязат наяве... Наскоро бе открит и най-стария скелет на човек в цяла Европа - у нас , в България!!!
Бъди спокоен и не хаби излишна енергия да отговаряш на груби нападки и удари под кръста!...
цитирай
45. alexalexalex - Спаро
09.09.2011 21:51
с теб не може да се води разговор, честно.
попитах нещо, ти ми викаш "заплашваш ме с твоите еврейски приятели".
да те светна тогава, че и макетата, ако прочетат какви ги дръстиш - еле макеноидите, дето са древни, автохонни и имат гените на Аце Македонски - също ще ти скочат)))
не да те бие, някой, с болни хора така не се прави, ама ще те налазят като хлебарки, да ти обясняват, че си монгол.
и те спорят като теб, без доводи и бягат от темата.

ТА КАЖИ
ако си християнин, чел ли си Библията? Питам, защото там Ирод е твърде важно действащо лице.
Ако Ирод е архитект и строител на Масада, а тя удивително прилича на снимките, дето си поснал и дето викаш "траки са", то от това следва, че Ирод е трак, та дрънка.
От последния ти коментар - този с номер 44, дето траки има по всички земни кълбета - следва ли , че англичаните са траки, италианците, франсетата, арабите и т.н. са БЪЛГАРИ?

Спаро, честно, прегледай се. Не се заяждам, но си съвсем изперкал. От неспане ли, от друго ли, но мисълта ти върви нелогично и дрънкаш глупости.

Повече няма да ти спамя блога, ще те коментирам отстрани. Това с тъпата модерация много ме дразни.
цитирай
46. vbu - 23. sparotok - стъпки
09.09.2011 21:51

"Аз не съм водач и нямам политически амбиции. Има достатъчно млади, умни и честни хора, които могат да използват истината, за да обединят народа и да създадат будно гражданско общество.

Всеки си има роля, моята привършва с това да покажа истинския произход на българите и техните заслуги в развитието на Европа. Почти съм готов със започнатото, после е ред на други хора."

Винаги има хора които мислят и хора които действат. От доста време пишеш в нета, така че вече е ясна мисълта ти. Скоро идва реда на други хора. Какви хора? И какво ще направят те? Ще пренапишат учебниците? Ще поемат щафетата от академиците в БАН? Ще излагат становището си в ООН? Ще участват активно в предстоящото прекрояване на границите на Балканите или ще искат да го изпреварят? Ще стане ли България втора FYROM? Имаш ли пряка връзка с тези други хора? Ще ги подкрепиш ли ако водят такава политика? Това се питам аз, както и много други посетители в блога. Както съмишленици, така и не (аз съм от вторите). Много от първите ще останат като кон на празни ясли ако един ден всичко приключи и Спароток изчезне от сцената. А вторите ще се зарадваме всичко да спре дотук.
Бях откровен, шапка не свалям никому, и бих желал откровенни и по същество отговори.

За да успокоя войводите, не представлявам чужди интереси. Просто всички прекроявания на народи и държави водят до кръвопролития. На Балканите примери колкото щеш.
цитирай
47. dolsineq - знам, че по-вероятно ще ме тресне ...
09.09.2011 22:03
alexalexalex написа:
знам, че по-вероятно ще ме тресне модерацията, ама да ти кажа де:
преди 2 месеца бях в Изрел.
И Масада така изглежда, като градеж. Същите камъни, същия зид е - едно към едно. Ако имаш желание - да ти пратя снимки)))
Няма начин да не са траки тия, да знаеш.

само леко, да не те надушат, че при еврейте нещата винаги са лични и са обидчиви, ако някой им посяга на историята.

....................................
Алекс, ако наистина си видял крепостта Масада, няма начин да не си забелязал разликата в строежа й с тоя на Плиска и Преслав, които са градени от огромни варовикови квадри, за разлика от Масада, строена чрез обикновенна каменна зидария.
http://www.youtube.com/watch?v=0X7bqsr46Tk&feature=related
цитирай
48. bgwest - Този постинг сам по себе си е напълно ...
09.09.2011 22:04
Този постинг сам по себе си е напълно достатъчен да направи на пух и прах официалната /дошляшка/теория за произхода ни.
В строителството е скрито много....да не кажа всичко.
А в Строителството/начина на строеж/ и Керамиката– е скрито почти всичко....
....
Успех!!!
цитирай
49. joysii - Съществува и обосновано мнение, че ...
09.09.2011 22:20
Съществува и обосновано мнение,че каменните градежи в Плиска са от 9 век.
Ти избираш да вярваш,че са по-ранни.ОК. Но недей да твърдиш,че това е абсолютната истина.
Пак ще отбележа,че не цитираш и не си се запознал с проучванията на археолози,които работят в Плиска.Не чети избирателно.И не цитирай само мнения,които подкрепят твоята идея.
В Плиска са открити много землянки и много следи от масивни дървени градежи. ВЪРХУ тях са каменните.
Просто намери и прочети какво е открито там в последните няколко години.
А после ще решиш кое да приемеш за своя истина.
Хубава вечер.
цитирай
50. alexalexalex - dolsineq
09.09.2011 22:20
уважаема, от това филмче (не бях го гледал) , дето камерата препуска като тракиец към планетата Марс хич не се вижда добре.
АЗ БЯХ ТАМ - има разлика, не мислиш ли)))
Това, което не се вижда на филмчето е банята , където градежа е 1:1)))
и вторичната стена, сторена по-късно (62-63 г сл.Хр.) от евреи (не от Ирод) е същата.
я се надигни, виж за какво става дума и после коментирай))).

п.с. Питай Спаро дали е чел Библията, че на мен не ми отговаря. И дали знае кой е Ирод.
цитирай
51. dolsineq - уважаема, от това филмче (не бях го ...
09.09.2011 22:33
alexalexalex написа:
уважаема, от това филмче (не бях го гледал) , дето камерата препуска като тракиец към планетата Марс хич не се вижда добре.
АЗ БЯХ ТАМ - има разлика, не мислиш ли)))
Това, което не се вижда на филмчето е банята , където градежа е 1:1)))
и вторичната стена, сторена по-късно (62-63 г сл.Хр.) от евреи (не от Ирод) е същата.
я се надигни, виж за какво става дума и после коментирай))).

п.с. Питай Спаро дали е чел Библията, че на мен не ми отговаря. И дали знае кой е Ирод.

......................
Алекс, ти просто спориш заради спора, но не и заради истината.

"И Масада така изглежда, като градеж. Същите камъни, същия зид е - едно към едно." - Не, не изглежда така Масада! От род на строители съм и мога да различа ломени от обработени камъни, но ти явно нямаш и понятие от тези неща. А Масада е градена точно с частично обработени камъни и пълнеж между тях, който забележи в Плиска и Преслав липсва.
Тук по-ясно се вижда: http://www.vbox7.com/play:d7444d19

"уважаема, от това филмче (не бях го гледал) , дето камерата препуска като тракиец към планетата Марс хич не се вижда добре." - и на това ли да те уча, Алекс? Задържаш плъзгача и можеш да видиш снимката на клипа на забавен кадър..
цитирай
52. demokrat63 - До 47-ми. Какво да Ви кажа- ами св...
09.09.2011 22:42
До 47-ми. Какво да Ви кажа- ами свалете си очилата и прогледнете. ако не виждате какво става и каква "битека ' е на тези избори- явно страдате от политическа слепота. Да има хора , които мислят за страната ни и действат, но враговете ни не са малко/ и от вън и от вътре/
относно Спаро само едно не съм съгласен/ сигурен от казаното от него, че ще е дотук и други ще продължат.:) Надявам се да съм разбран правилно:)
цитирай
53. balkanec - Тази информация
09.09.2011 23:03
за Плиска и Преслав съм я срещал и у други автори, които цитират Кодин - византийски хронист от 15 в.

И още:

В съчинението за “Готските игри”, съставено от самия Константин Велики или по негова поръчка се описват коледните приеми и празненства на ромейския двор и развлеченията след пиршеството – музика, песни, театрални представления. На шестия ден на празниците се устройва закуска, на която се поканват „българите, сините (вандали/венети), зелените (гърци) и разни чужденци: фаргани, хазари, агаряни и франки“. Всички се явяват в национално облекло.
Българите са посочени сред местните народи.

...

АКВЕДУКТ ОТ БЪЛГАРИЯ

Емил Живков - Зиези

Анонимен автор разказва за водопровод, прокаран от император Валент (или от Константин). Акведуктът вземал води от територията на България.

The Aqueduct of Valens

Дългият 150 км водопровод взема води от района на град Визе. Това е столицата на последните одриски ("тракийски") династи (парадинасти). Анонимният автор слага знак на равенство между земите на одриската столица Визе и България.

De aqueductis e Bulgaria devectis. Анонимен автор. Старините на Цариград. ГИБИ т. ІХ

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Bulgaria_pod_rimska_vlast.htm
цитирай
54. nikikm - Браво
09.09.2011 23:04
Спароток,поздравления!Това е най-малкото,което мога да кажа за публикацията.И тея вбу-та и алексовци,не случайно правят заплашителни намеци.При изчерпани доводи и интелектуал,при положение,че истината не е на тяхна страна и при положение,че наистина губят всичко,те наистина хапят.Изказванията им им ги приемай,като реален критерий за това,че си направ път,но и като предупреждение.Лампичката ти никога да не гасне!Пази се!
цитирай
55. solinvictus - Няма никакви подобни "пра...
09.09.2011 23:27
Няма никакви подобни "прабългарски" строежи от там дето били дошли минтгияните!Откъде са се научили да правят такива строежи? А да грцките гемиджии дошли и напраскали някоя и друга столица на "прабългарите"
поздрави
цитирай
56. penchoan - Това не е всичко, квадрите ще се о...
09.09.2011 23:52
Това не е всичко, квадрите ще се окажат много, много по-стари...Описвайки крепостта Залдапа (носеща тракийско име) Торбатов споменава, че са ползвани квадри (6) стр.325, 327. Залдапа е родното място на предвождащия българи Виталиан (6) стр. 320, който през 513 година вдига въстание срещу император Анастасий... А градената с квадри Залдапа е също издигната през IV-ти век (6) стр. 334.


Според д-р Ганчо Ценов Залдаба е старото име на Шумен. Възрастта на Шуменската крепост се оценява от археолозите на 12 век пр. Христа, а не 4-и век.
http://www.google.bg/search?q=шуменска+крепост&hl=bg&nord=1&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=zndqTueDGIiJ4gTa7tXwBg&ved

До 1-2 век сл. Христа днешният Шумен е бил под вода, а старата крепост горе на платото е била пристанище. По същата причина по това време Плиска, Преслав и Силистра са били под вода и изграждането (или възстановяването на потопените градове) започва през 3-4 век, когато мигриралите племена в Азия се завръщат в Европа (Великото преселение на народите):

Ето, няма причина да се съмняваме в твърдението на Г. Кодин по отношение на това, че Константин Велики (306-337г. )е построил Плиска, Преслав и Силистра. И трите древни селища са градени с квадри.

цитирай
57. malchaniaotnadejda7 - Спароток, бих искала да те поздравя!
09.09.2011 23:53
Да си жив и здрав и да служиш вярно на многая лета на българската история и на народа си, защото без история, всеки народ би бил без почва под краката си и без небе над главата си. Чест ти прави, че на дело стоиш в словото: "Идвам от миналото отивам в бъдещето." И... следваш пътя му безкористно, защото за този ти труд никой не те възнаграждава с каквато и да било материална почит. Но, другата явно ти е повече по сърце. Според мен, не си направил грешка. Това са антични полиси. Много по-антични, отколкото може да си представим. Поздрави!
цитирай
58. анонимен - bozman
10.09.2011 04:07
От Спараток: Гръцките летописци Теофан и Никифор явно са послъгали здраво за появата на”нов и нечист народ с име българи”.
--- Нито Теофан, нито Никифор сравняват "българите" със "нечистият и мръсен народ" в своите текстове. Това се прави 1200 г. по-късно с тъпи интерпретации на творбите от Теофан от Мошеника Златарски & СО. А те са в чернова, Теофановите писания - неподредена хронологично, поради смъртта му. В тази чернова са споменати българи през V в. на два пъти, така че не може да пише на два пъти за V в. за "българи", а за 678 г. да ги обявява за "новопоявили се" и т.н.

20.анонимен/ Всичко добре, но Кодин е автор от 15 век, тоест пише близо 800 години след 680г.
--- Да, но пък преписва Малала, а Мамала е очевидец на събитията и плюс това юрист по образование. Не е случаен мовек. Малала пише, че тези 4 града са строени от К. Велики. Строени, надстроени или достроени не се казва.


39.joysii : Но се налага да кажа ,че в този постинг не цитираш нито един от археолозите,които са проучвали Плиска.
--- Има един - Чурешки :

https://sites.google.com/site/proishodanabulgarite/zagadkata-na-blgarskata-istoria-ili-zaso-arheolozite-ne-cetat-na-staroblgarski-ezik

Търси следи и фъшкии от шатрите на Аспарух в Плиска. От твоите познати ли е Скъпа Джойси ? Виждаш ли докъде стигна, като не слушаш дяда си Орегон, който докато си пиеше чаят на терасата и печеше червени папагалски бутчета на скарата, ти хортуваше кротко и разумно.


40.alexalexalex: Цар Ирод да си чул? И той ли е трак? Леле!
--- Виж сега Алекс. Може да са от траките тези строежи, но може и да са по-ранни. Може да са от Константин и пак траки да са ги градили, може да са пелазгийски, може много неща, само едно не може - тези строежи да са строени от азиатски цигани-номади. А това е като, че по-важното на този материал.

Като цяло приличен и добър материал.
Поздрави.
цитирай
59. thrasher - Поздравления! Най-накрая излезе ...
10.09.2011 05:25
Поздравления! Най-накрая излезе сериозно доказателство в подкрепа на твоите твърдения.
цитирай
60. анонимен - Грешката ти е в това;
10.09.2011 06:08
1.Българите не са траки,а траките са българи.2.Българите не са "славяни"-съответно и"траките"не са славяни.3.Названието траки е сложено на българите от новопоявилите се в южните части на балканите гърци.4.Названието "славяни"е измислица от руснаците,както названието "траки",измислено от гърците.5.Определението на генома на българите,като особени славяни е отново манипулация и говори единствено,за посегателство върху българската история и култура.6.Няма никакви доказателства и артефакти,че така наречените "славяни"имат нещо общо с българите,респективно с "траките".7.Неправилно интерпретираш названията траки и славяни,като по този начин умишлено подменяш българският произход и история,в полза на руските имперски интереси и мераци.Няма знак за равенство,между славяни и траки и никога няма да има.За тези грешки,както често сам казваш-нека Бог те съди.
цитирай
61. sparotok - нека Бог да съди
10.09.2011 07:52
анонимен написа:
1.Българите не са траки,а траките са българи.2.Българите не са "славяни"-съответно и"траките"не са славяни.3.Названието траки е сложено на българите от новопоявилите се в южните части на балканите гърци.4.Названието "славяни"е измислица от руснаците,както названието "траки",измислено от гърците.5.Определението на генома на българите,като особени славяни е отново манипулация и говори единствено,за посегателство върху българската история и култура.6.Няма никакви доказателства и артефакти,че така наречените "славяни"имат нещо общо с българите,респективно с "траките".7.Неправилно интерпретираш названията траки и славяни,като по този начин умишлено подменяш българският произход и история,в полза на руските имперски интереси и мераци.Няма знак за равенство,между славяни и траки и никога няма да има.За тези грешки,както често сам казваш-нека Бог те съди.


За едно си прав - нека Бог да съди!
цитирай
62. sparotok - доказателства
10.09.2011 07:53
thrasher написа:
Поздравления! Най-накрая излезе сериозно доказателство в подкрепа на твоите твърдения.


Доказателствата само ще се трупат.

Поздрави!
цитирай
63. sparotok - Теофан
10.09.2011 07:55
анонимен написа:
От Спараток: Гръцките летописци Теофан и Никифор явно са послъгали здраво за появата на”нов и нечист народ с име българи”.
--- Нито Теофан, нито Никифор сравняват "българите" със "нечистият и мръсен народ" в своите текстове. Това се прави 1200 г. по-късно с тъпи интерпретации на творбите от Теофан от Мошеника Златарски & СО. А те са в чернова, Теофановите писания - неподредена хронологично, поради смъртта му. В тази чернова са споменати българи през V в. на два пъти, така че не може да пише на два пъти за V в. за "българи", а за 678 г. да ги обявява за "новопоявили се" и т.н.

20.анонимен/ Всичко добре, но Кодин е автор от 15 век, тоест пише близо 800 години след 680г.
--- Да, но пък преписва Малала, а Мамала е очевидец на събитията и плюс това юрист по образование. Не е случаен мовек. Малала пише, че тези 4 града са строени от К. Велики. Строени, надстроени или достроени не се казва.


39.joysii : Но се налага да кажа ,че в този постинг не цитираш нито един от археолозите,които са проучвали Плиска.
--- Има един - Чурешки :

https://sites.google.com/site/proishodanabulgarite/zagadkata-na-blgarskata-istoria-ili-zaso-arheolozite-ne-cetat-na-staroblgarski-ezik

Търси следи и фъшкии от шатрите на Аспарух в Плиска. От твоите познати ли е Скъпа Джойси ? Виждаш ли докъде стигна, като не слушаш дяда си Орегон, който докато си пиеше чаят на терасата и печеше червени папагалски бутчета на скарата, ти хортуваше кротко и разумно.


40.alexalexalex: Цар Ирод да си чул? И той ли е трак? Леле!
--- Виж сега Алекс. Може да са от траките тези строежи, но може и да са по-ранни. Може да са от Константин и пак траки да са ги градили, може да са пелазгийски, може много неща, само едно не може - тези строежи да са строени от азиатски цигани-номади. А това е като, че по-важното на този материал.

Като цяло приличен и добър материал.
Поздрави.


Може да си прав за Теофан...

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - Плисенум
10.09.2011 07:58
malchaniaotnadejda7 написа:
Да си жив и здрав и да служиш вярно на многая лета на българската история и на народа си, защото без история, всеки народ би бил без почва под краката си и без небе над главата си. Чест ти прави, че на дело стоиш в словото: "Идвам от миналото отивам в бъдещето." И... следваш пътя му безкористно, защото за този ти труд никой не те възнаграждава с каквато и да било материална почит. Но, другата явно ти е повече по сърце. Според мен, не си направил грешка. Това са антични полиси. Много по-антични, отколкото може да си представим. Поздрави!


Благодаря ти! В Речник на Античността на Лемприе е спомената тракийска крепост ПЛИСенум. Никой от нашите траколози, или археолози не говори за нея...Може да ги е било страх да не се окаже, че тракийската крепост Плисенум и старата ни столица Плиска са едно и също нещо.

Поздрави!
цитирай
65. sparotok - крепости
10.09.2011 08:00
solinvictus написа:
Няма никакви подобни "прабългарски" строежи от там дето били дошли минтгияните!Откъде са се научили да правят такива строежи? А да грцките гемиджии дошли и напраскали някоя и друга столица на "прабългарите"
поздрави


Да, интересно защо няма строежи от плисковски тип в Памир и Тибет:)

Поздрави!
цитирай
66. sparotok - пазене
10.09.2011 08:03
nikikm написа:
Спароток,поздравления!Това е най-малкото,което мога да кажа за публикацията.И тея вбу-та и алексовци,не случайно правят заплашителни намеци.При изчерпани доводи и интелектуал,при положение,че истината не е на тяхна страна и при положение,че наистина губят всичко,те наистина хапят.Изказванията им им ги приемай,като реален критерий за това,че си направ път,но и като предупреждение.Лампичката ти никога да не гасне!Пази се!


Благодаря ти! Мене има кой да ме пази и то на професионално ниво...а дано и Господ да помага.

Поздрави!
цитирай
67. sparotok - Визе
10.09.2011 08:05
balkanec написа:
за Плиска и Преслав съм я срещал и у други автори, които цитират Кодин - византийски хронист от 15 в.

И още:

В съчинението за “Готските игри”, съставено от самия Константин Велики или по негова поръчка се описват коледните приеми и празненства на ромейския двор и развлеченията след пиршеството – музика, песни, театрални представления. На шестия ден на празниците се устройва закуска, на която се поканват „българите, сините (вандали/венети), зелените (гърци) и разни чужденци: фаргани, хазари, агаряни и франки“. Всички се явяват в национално облекло.
Българите са посочени сред местните народи.

...

АКВЕДУКТ ОТ БЪЛГАРИЯ

Емил Живков - Зиези

Анонимен автор разказва за водопровод, прокаран от император Валент (или от Константин). Акведуктът вземал води от територията на България.

The Aqueduct of Valens

Дългият 150 км водопровод взема води от района на град Визе. Това е столицата на последните одриски ("тракийски") династи (парадинасти). Анонимният автор слага знак на равенство между земите на одриската столица Визе и България.

De aqueductis e Bulgaria devectis. Анонимен автор. Старините на Цариград. ГИБИ т. ІХ

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/Bulgaria_pod_rimska_vlast.htm


Това е интересно...Визие, Визе е старобългарската дума ВЬСЪ- селище...

Поздрави!
цитирай
68. sparotok - !
10.09.2011 08:07
bgwest написа:
Този постинг сам по себе си е напълно достатъчен да направи на пух и прах официалната /дошляшка/теория за произхода ни.
В строителството е скрито много....да не кажа всичко.
А в Строителството/начина на строеж/ и Керамиката– е скрито почти всичко....
....
Успех!!!


Благодаря ти!
цитирай
69. vmir - Не е за учудване, че се потвърждава автохтонната теза. По-чудно ми е, през какви версии ще ни прекарат, за да спечелят
10.09.2011 09:56
време до пенсионирането си авторите на лъжите и техните ибрикчии. Само измислените славяни със сламките под водата край Онгъла да вземем като случаен пример, преподаването на тази конюнктурно добавена измишльотина показва безграничната решимост да се лъже без каквито и да било угризения. И древната история с Онгъла, и късното й препредаване са едностранно изкривени, първоначално - за да се запази "правото" на Византия над земите на България, а по-късно - за да се "защити" това "право" от Русия, в качеството й на наследница и правоприемница на Византия.

Ужасното е, че не едно поколение отгледани с български пари "професионалисти", предпочитат да се гаврят с всеки, който търси корените ни при траките, но никой от тях не задава въпроса откъде накъде Русия ще действа от името и в полза на на Византия, след като нито териториално, нито исторически, нито културно е свързана с нея? Не ми е известно по света да има толкова паразитна и безсъвестна провизантийска прослойка, каквото си имаме у нас. Фактически, византийщината у нас е превърната в манталитет и на никого от новите византийци не му пука, че византийщината е пагубна за всяко едно общество и държава.
цитирай
70. aqualia - Наистина крадецът винаги ...
10.09.2011 10:19
Наистина крадецът винаги вика "Дръжте крадеца", та така е ис крадците а нашата история! Поздрави за постига!
цитирай
71. анонимен - http://en. wikipedia. org/wik...
10.09.2011 10:44
http://en.wikipedia.org/wiki/Proto-Indo-European_language
цитирай
72. vbu - 55. nikikm - Браво
10.09.2011 10:45
nikikm написа:
Спароток,поздравления!Това е най-малкото,което мога да кажа за публикацията.И тея вбу-та и алексовци,не случайно правят заплашителни намеци.При изчерпани доводи и интелектуал,при положение,че истината не е на тяхна страна и при положение,че наистина губят всичко,те наистина хапят.Изказванията им им ги приемай,като реален критерий за това,че си направ път,но и като предупреждение.Лампичката ти никога да не гасне!Пази се!

Какви заплахи и предупреждения ти се привиждат пък на теб? Я цитирай къде съм заплашвал! Мания за преследване ли имаш?

Спароток, все още нямам отговор на въпросите от 47.
цитирай
73. raders - и все пак
10.09.2011 11:47
:) И все пак допускаш една дребна грешка, която не е в сферата на историята, а по скоро в сферата на логиката. Това, че твърдиш, че българи и траки е едно и също, игнорирайки напълно всички етноси, които са се появили тук по-късно. Разбира се, би трябвало траките да са в основата на всичко; просто е неразумно да се твърди, че ей тъй някак си са изчезнали. Но останалите етноси, появили се тук впоследствие, също са допринесли за формирането на нацията. Някак си съвсем наивно е да се твърди, че траките просто са се прекръстили на българи и с това работата е приключена. Истината е, че българите /племето на Аспарух/все пак са пришълци /изобщо не твърдя, че са били тюрки; не е важно какви са/ и са оставили ако не друго, поне името си на тази страна. Това не е уникално в историята. Франция се нарича така от германското племе "франки", а не Галия от келтското племе "гали". И т.н. Славяните също са оставили доста нещо тук /в момента се сещам за езика/ и може би също са тракийско племе. Но се наричат славяни и от там произтичат названия като Словения, Словакия и пр. Да се отхвърлят тези факти е твърде инфантилно. Вероятно има и пришълци гърци /елини/ на Балканите. Но е смешно да се твърди, че те просто са прогонили пеласгите и са се нагмездили на тяхна място. Истината е някъде по средата. Както Гърция /Елада/, така и България, пък и всички останали нации по света са конгломерати от много етноси и всички са оставили по нещо в етническо отношение. Но що се отнася до световната култура, да се оспорва приноса на Елада /древната/ е просто детинщина.
цитирай
74. анонимен - DESE e popetite ti
10.09.2011 12:45
DESE e popetite ti
цитирай
75. nestinar - Силен постинг! Поздрави!
10.09.2011 12:57
Силен постинг!
Поздрави!
цитирай
76. ivesa - Няма грешка,sparotok,
10.09.2011 13:45
От дете съм наясно,че българите сме потомци на древен тракийски народ.Поздрави!:)
цитирай
77. swanlake - Просто приятелски те прегръщам :)
10.09.2011 14:09
Просто приятелски те прегръщам :)
цитирай
78. kasnaprolet9999 - Преди няколко дена видях тракий...
10.09.2011 21:18
Преди няколко дена видях тракийската могила в Поморие. Пред входа й от двете страни има две квадратни помещения, където са живяли монасите. Тогава не ми направиха някакво голямо впечатление, защото градежа на гробницата беше нещо много уникално и сложно за времето, в което е била строена-2 -3 век от н.е. Сега разбирам, че това е също много показателно за начина по който са строили траките.
цитирай
79. planbg - Няма никакви подобни "пра...
10.09.2011 22:24
solinvictus написа:
Няма никакви подобни "прабългарски" строежи от там дето били дошли минтгияните!Откъде са се научили да правят такива строежи? А да грцките гемиджии дошли и напраскали някоя и друга столица на "прабългарите"
поздрави


Лъжите на пигмеите не могат скри повсеместната им нищета. То и един 'български' 'учен' финансиран от Батков и Чорни направи филм за произхода на еврейците от Провадийското плато... :) Както е тръгнало, не ми се мисли какви ще ги плещят, когато се довлекат в земята ни като своите събратя гръчоля и мангаля. Пак ще се пренаписва историята, а ние пак ще подсмърчаме отстрани. Докога?!!?
цитирай
80. veselinvalev - Поздрави сърдечни за постинга! Няма грешка!
11.09.2011 00:28
Павле, пак си им разбил барикадите на "туранците". Хем от какви яки квадри са си ги били изградили. Ама както е речено "с техните камъни по техните глави". Ама и то глави ли са. Не каменни, ами направо кофражобетон. Никакви научни и логични доводи не приемат. Каквото им циментирали вътре от време оно - това си е. Кофражобетон.
Поздрави сърдечни за постинга! Няма грешка!
цитирай
81. germantiger - ...
11.09.2011 01:20
Нямам нищо против истината за траките. Тя е задължителна, необходима, дай Боже славна и българска да е! Тя обаче се ползва от "вас"-автохтонистите, за да се надуете връз или отгоре света.

Подвързачове писал:
БЪЛГАРИНА Е МУХА СЪС САМОЧУВСТВИЕ НА АЕРОПЛАН!

Камъните на Перперикон не са дворците на Виена!
Булгар-Рено не е Мерцедес, нито БМВ, Ауди въобще!
Реактивния двигател, ядрения синтез и разпад не са тракийски!
Ренесанса, философията, музиката, автомобила, телевизора, gsm-а дори, не са!

Примерно:
Данте
Шекспир
Байрън
Шели
Верлен
Мороа
Юго
Гьоте
Шиллер
Сервантес
Пушкин
Лермонтов
Достоевски
Л. Толстой (не А.Т.)
Микеланджело
да Винчи
Караваджо
Рубенс
Рембранд
Моне
Мане
Ван Гог
Хендел
Бах
Беетовен
Вагнер
Григ
Чайковски
Хегел
Кант
Шеллинг
Нитцше
Александър
Ханибал
Цезар
Кортес
Писсаро
Кук
Густав Адолф
Карл 12
Фридрих Велики
Наполеон 1
Нелсън
Бисмарк
... това не са траки - това е света и никой не е по-голям от него!

ИМА ЕДИН БЪЛГАРСКИ ТИТАН - ЛЕВСКИ - СВЕТОВЕН!
АЗБУКА ОТ ТУК ДО МОНГОЛИЯ - КИРИЛИЦАТА!
ПОКЛОН!

Чудесно е да се разкрие истината за траките преди елините, трябва!
Тази истина, обаче не "ви" качва на покрива на света!
Днешния свят е достижение и градеж на други...

P.S.
Видях, че сте споменали Визе, на германски език Wiese (чете се Виизе) значи поляна, иначе казано тракийска дума, нали без съмнение ;) Pute е една от няколкото думи за пуйка, а Zorge (Зорге) е грижа от зор вероятно?!
цитирай
82. germantiger - ПО СЪЩЕСТВО
11.09.2011 01:34
Иначе прочетох и видях за градежа и тъй-като това е история която не познавам, не мога да напиша нищо по същество. Видях гледната точка на Спароток и нямам против нея, защото чета аргументите му, за контрааргументите не знам.
цитирай
83. shtaparov - Нека да не залитаме от една грешка в друга:
11.09.2011 03:21
alexalexalex написа:
уважаема, от това филмче (не бях го гледал) , дето камерата препуска като тракиец към планетата Марс хич не се вижда добре.АЗ БЯХ ТАМ - има разлика, не мислиш ли)))Това, което не се вижда на филмчето е банята , където градежа е 1:1)))и вторичната стена, сторена по-късно (62-63 г сл.Хр.) от евреи (не от Ирод) е същата.я се надигни, виж за какво става дума и после коментирай))).п.с. Питай Спаро дали е чел Библията, че на мен не ми отговаря. И дали знае кой е Ирод.

Който и да е Ирод,той определено не е евреин и никога не е бил,както не е евреин и Исус Христос. Знае се,че като име Ирод= Ирак,Херак /производно от Хераклес/,а самият Ирод от Библията е служебно назначено от римляните тяхно чуждестранно протеже. Присъствието на Траки в земите на древна Палестине изобщо не е новост- тя носи името си от Пеласгите,Палестина= Пеласгина /Колония на Пеласгите/. Град Скитопол в тези земи не е издигнат от китайци или от гърци,а името му не произлиза от Финиките или от евреите. Самите евреи са една късна еманация на семитизирани в Египет Траки /Хиксоси от Балканите/,част от които стават роби на египтяните след като губят своето царство в Северен Египет,а след няколко века Мойсей ги повежда към свободата. Дори името Мойсей не е еврейско,понеже Мойсей= Мозес /егип.име/,
Моше /Мише/-виж Бълг.фам. Мишеви, Маше /виж нашите фам.Машеви,Машови и Мошеви/, и т.н.
цитирай
84. shtaparov - Нека да не залитаме от една грешка в друга:
11.09.2011 03:23
alexalexalex написа:
уважаема, от това филмче (не бях го гледал) , дето камерата препуска като тракиец към планетата Марс хич не се вижда добре.АЗ БЯХ ТАМ - има разлика, не мислиш ли)))Това, което не се вижда на филмчето е банята , където градежа е 1:1)))и вторичната стена, сторена по-късно (62-63 г сл.Хр.) от евреи (не от Ирод) е същата.я се надигни, виж за какво става дума и после коментирай))).п.с. Питай Спаро дали е чел Библията, че на мен не ми отговаря. И дали знае кой е Ирод.

Който и да е Ирод,той определено не е евреин и никога не е бил,както не е евреин и Исус Христос. Знае се,че като име Ирод= Ирак,Херак /производно от Хераклес/,а самият Ирод от Библията е служебно назначено от римляните тяхно чуждестранно протеже. Присъствието на Траки в земите на древна Палестине изобщо не е новост- тя носи името си от Пеласгите,Палестина= Пеласгина /Колония на Пеласгите/. Град Скитопол в тези земи не е издигнат от китайци или от гърци,а името му не произлиза от Финиките или от евреите. Самите евреи са една късна еманация на семитизирани в Египет Траки /Хиксоси от Балканите/,част от които стават роби на египтяните след като губят своето царство в Северен Египет,а след няколко века Мойсей ги повежда към свободата. Дори името Мойсей не е еврейско,понеже Мойсей= Мозес /егип.име/,
Моше /Мише/-виж Бълг.фам. Мишеви, Маше /виж нашите фам.Машеви,Машови и Мошеви/, и т.н.
цитирай
85. shtaparov - Това е нова заблуда:
11.09.2011 03:41
анон. написа:
1.Българите не са траки,а траките са българи.2.Българите не са "славяни"-...и"траките"не са славяни.3.Названието траки е сложено на българите от новопоявилите се в южните части на балканите гърци.4.Названието "славяни"е измислица от руснаците,както названието "траки",измислено от гърците.5.Определението на генома на българите,като особени славяни е отново манипулация и говори единствено,за посегателство върху българската история и култура.6.Няма никакви доказателства и артефакти,че така наречените "славяни"имат нещо общо с българите,
респективно с "траките".7.Неправилно интерпретираш названията траки и славяни,като по този начин умишлено подменяш българският произход и история,в полза на руските имперски интереси...Няма знак за равенство,между славяни и траки...За тези грешки,както често сам казваш-нека Бог...съди.

Не,приятелю- тая теза е ново залитане към заблудата. Името Траки не е гръцко,а древно- Българско,понеже:
1. Споменато е от Омир за събитията в "Илиадата",станали 100-150 г.преди появата на първите гърци на Балканите.
2. Прието е за ползване от римляните,които не са гърци,а и от самите Траки,които няма как да приемат равнодушно едно чуждо обидно название за себе си!
3. Било е носено от племе,живяло извън пределите на окупираните от Рим земи,а именно- от старите Франки. В тяхната история самите те са написали,че идват от Скитските земи край Черно море,а Франки= Фраки /без носовката/,т.е.- Траки.
4. "Анализът",който е едно много неприятно за враговете на България явление сочи,че Траки= Фраки /първият звук е бил записван с "Тита",което не е "Т"!/, Фриги /Бриги/,Блъги /Блъгари/! Ето го и езиковото доказателство за Българският произход на това народностно название,с което хората са се гордеели,а не са се срамували,което неминуемо щеше да стане,ако беше вярна хипотезата за обидния "гръцки" произход на името! Между другото приятелю,казано под сурдинка- народностните имена "гърци" и "елини" също не са гръцки. Опитайте се да познаете какви са.
цитирай
86. sparotok - !
11.09.2011 09:08
veselinvalev написа:
Павле, пак си им разбил барикадите на "туранците". Хем от какви яки квадри са си ги били изградили. Ама както е речено "с техните камъни по техните глави". Ама и то глави ли са. Не каменни, ами направо кофражобетон. Никакви научни и логични доводи не приемат. Каквото им циментирали вътре от време оно - това си е. Кофражобетон.
Поздрави сърдечни за постинга! Няма грешка!


Каза го много точно Весо...Каквото им циментирали вътре от време оно - това си е. Кофражобетон.

Действително е така и няма надежда за оправяне при тези хора. Аз и не целя да ги убеждавам, важното да мене е истинските хора да научат истината.

Поздрави!
цитирай
87. sparotok - уникално
11.09.2011 09:10
kasnaprolet9999 написа:
Преди няколко дена видях тракийската могила в Поморие. Пред входа й от двете страни има две квадратни помещения, където са живяли монасите. Тогава не ми направиха някакво голямо впечатление, защото градежа на гробницата беше нещо много уникално и сложно за времето, в което е била строена-2 -3 век от н.е. Сега разбирам, че това е също много показателно за начина по който са строили траките.


Градежа на поморийската гробница е уникален! Жалко е само, че твърде малко хора са го виждали.

Поздрави!
цитирай
88. sparotok - !
11.09.2011 09:11
swanlake написа:
Просто приятелски те прегръщам :)


Благодаря ти!
цитирай
89. sparotok - !
11.09.2011 09:12
nestinar написа:
Силен постинг!
Поздрави!


Благодаря!
цитирай
90. sparotok - ДС
11.09.2011 09:14
анонимен написа:
DESE e popetite ti


Почти всеки блогер е проучен от ДС, от нашите служби за сигурност няма причина да се страхувам.
цитирай
91. sparotok - грешка
11.09.2011 09:17
raders написа:
:) И все пак допускаш една дребна грешка, която не е в сферата на историята, а по скоро в сферата на логиката. Това, че твърдиш, че българи и траки е едно и също, игнорирайки напълно всички етноси, които са се появили тук по-късно. Разбира се, би трябвало траките да са в основата на всичко; просто е неразумно да се твърди, че ей тъй някак си са изчезнали. Но останалите етноси, появили се тук впоследствие, също са допринесли за формирането на нацията. Някак си съвсем наивно е да се твърди, че траките просто са се прекръстили на българи и с това работата е приключена. Истината е, че българите /племето на Аспарух/все пак са пришълци /изобщо не твърдя, че са били тюрки; не е важно какви са/ и са оставили ако не друго, поне името си на тази страна. Това не е уникално в историята. Франция се нарича така от германското племе "франки", а не Галия от келтското племе "гали". И т.н. Славяните също са оставили доста нещо тук /в момента се сещам за езика/ и може би също са тракийско племе. Но се наричат славяни и от там произтичат названия като Словения, Словакия и пр. Да се отхвърлят тези факти е твърде инфантилно. Вероятно има и пришълци гърци /елини/ на Балканите. Но е смешно да се твърди, че те просто са прогонили пеласгите и са се нагмездили на тяхна място. Истината е някъде по средата. Както Гърция /Елада/, така и България, пък и всички останали нации по света са конгломерати от много етноси и всички са оставили по нещо в етническо отношение. Но що се отнася до световната култура, да се оспорва приноса на Елада /древната/ е просто детинщина.


Земляк, точно най-важното е какви по произход са старите българи. Защото, ако се окаже, че са тракийски клон, то говорим за сливане не на няколко различни елемента, а за няколко групи на един и същ народ

Така наречените славяни са гетите- тракийски народ. Словени и словаци са потомци на илирийските венди( венети). Днешните си имена са получили заради нашите гети-славяни.
цитирай
92. sparotok - !
11.09.2011 09:18
ivesa написа:
От дете съм наясно,че българите сме потомци на древен тракийски народ.Поздрави!:)


Поздрави!:)
цитирай
93. sparotok - тема
11.09.2011 09:20
vbu написа:
nikikm написа:
Спароток,поздравления!Това е най-малкото,което мога да кажа за публикацията.И тея вбу-та и алексовци,не случайно правят заплашителни намеци.При изчерпани доводи и интелектуал,при положение,че истината не е на тяхна страна и при положение,че наистина губят всичко,те наистина хапят.Изказванията им им ги приемай,като реален критерий за това,че си направ път,но и като предупреждение.Лампичката ти никога да не гасне!Пази се!

Какви заплахи и предупреждения ти се привиждат пък на теб? Я цитирай къде съм заплашвал! Мания за преследване ли имаш?

Спароток, все още нямам отговор на въпросите от 47.


Въпросите ти не са по темата.
цитирай
94. syrmaepon - Ще си позволя тук да цитирам едно чуждо мнение от 2006г
11.09.2011 09:24
"Относно типичната техника за градеж на Омуртаговите крепости наистина има характерна особеност, която руските археолози наричат елочка. Това е стена изградена от вътрешно и външно лице от квадри и ломен камък за пълнеж. Особеното е , че през ред квадрите са с тясната страна навън, т. е. влизат навътре в пълнежа и по този начин укрепват стената. характерно е и за други крепости, например Пъкуюл луй Соаре и Слон.

По произхода си тази техника вероятно наистина идва от Северен Кавказ, където се е разпространила през 8 век. Ето какво пише за Хумара Д. Димитров /съжалявам, че го давам в превод на руски, но нямам български текст/

" Хумаринское городище является очень важным примером протобулгарской культуры. Это наиболее ранний случай протобулгарского монументального сооружения исполненного в технике этого типа (клеточная - quadra type technique). Эта техника резко отличается от техники современных и более ранних местных, преимущественно аланских, крепостей центрального Предкавказья. Очевидно? она была позаимствована в странах Закавказья и Ближнего Востока, где клеточная техника была широко распространена. Подобна Хумаринской и крепость Дербента, где также подтверждается (керамика, характерные рисунки коней и всадников), пусть и эпизодическое, присутствие протобулгар. Конечно, между Дербентской и Хумаринской крепостями есть отличия: клетки (quadras) кладки в Дербенте более единообразны и образуют горизонтальные ряды правильной формы, соединенные известковым раствором, к тому там имеется хороший фундамент. В Хумаре размеры клеток разнятся, ряды неровные, известковый раствор используется редко. Строители не смогли даже заложить фундамент, они просто выровняли повехность земли, даже не удалив мягкий почвенный слой. Поэтому им пришлось сделать стены очень толстыми - 5-6 м. Варварский способ строительства указывает на то, что крепость возводили недавние кочевники, прежде не имевшие подобного опыта. Такими кочевниками в то время могли быть только протобулгары. " "
цитирай
95. sparotok - !
11.09.2011 09:25
aqualia написа:
Наистина крадецът винаги вика "Дръжте крадеца", та така е ис крадците а нашата история! Поздрави за постига!


Поздрави приятелко!
цитирай
96. sparotok - истина
11.09.2011 09:30
vmir написа:
време до пенсионирането си авторите на лъжите и техните ибрикчии. Само измислените славяни със сламките под водата край Онгъла да вземем като случаен пример, преподаването на тази конюнктурно добавена измишльотина показва безграничната решимост да се лъже без каквито и да било угризения. И древната история с Онгъла, и късното й препредаване са едностранно изкривени, първоначално - за да се запази "правото" на Византия над земите на България, а по-късно - за да се "защити" това "право" от Русия, в качеството й на наследница и правоприемница на Византия.

Ужасното е, че не едно поколение отгледани с български пари "професионалисти", предпочитат да се гаврят с всеки, който търси корените ни при траките, но никой от тях не задава въпроса откъде накъде Русия ще действа от името и в полза на на Византия, след като нито териториално, нито исторически, нито културно е свързана с нея? Не ми е известно по света да има толкова паразитна и безсъвестна провизантийска прослойка, каквото си имаме у нас. Фактически, византийщината у нас е превърната в манталитет и на никого от новите византийци не му пука, че византийщината е пагубна за всяко едно общество и държава.


Приятелю, имаш таланта да казваш горчивата истина...прав си, друго какво да кажа...

Поздрави!
цитирай
97. get - - Уважаема, след като ни цитирахте учЬОния Д. ДМитров - Защо не си направите труда ...
11.09.2011 10:15
syrmaepon написа:
"Относно типичната техника за градеж на Омуртаговите крепости наистина има характерна особеност, която руските археолози наричат елочка. Това е стена изградена от вътрешно и външно лице от квадри и ломен камък за пълнеж. ...други крепости, например Пъкуюл луй Соаре и Слон.

По произхода си тази техника вероятно наистина идва от Северен Кавказ, където се е разпространила през 8 век. Ето какво пише за Хумара Д. Димитров /съжалявам, че го давам в превод на руски, но нямам български текст/

..., прежде не имевшие подобного опыта. Такими кочевниками в то время могли быть ТОЛЬКО ПРОТОБуЛГАРИЙ"
:))))))))

- И ДА ИЗВЕДЕТЕ ЗНАЧЕНИЕТО НА ДВЕТЕ думи "Дар" и "Бан" ? - Които ОПРЕДЕЛЕНО са с произход от "кочевниките" ... "протобУлгарскИХ" !?? :))

- Ще отбележа също, че - Аватарът, който сте сложили в блогът си определено принадлежи от една много стара географска и етнографска област ... хората от която зовем "еркечлии-вайковци"(тези които празнуват "Петльов ден" ?) ... които са били и дервентджии-войнуци !! :))

от Гет, боу"ил тавро-скитский
цитирай
98. анонимен - Ti samiat si greska, priqtelu. Edna ...
11.09.2011 10:26
Ti samiat si greska , priqtelu.Edna golqma greshka.
цитирай
99. vbu - 95. sparotok - тема
11.09.2011 12:34
"Въпросите ти не са по темата."
Защо не направим пост по темата?
цитирай
100. drakulla - Малко остана...
11.09.2011 14:03
...до обявяването на почти цялата история на древния свят за фалшива и преиначена
Поздрави!
цитирай
101. aristotelis - sparotok, гръцки източници изп...
11.09.2011 17:32
sparotok, гръцки източници използваш пак, няма ли български или тракийски език? за смях си човече, за подигравка! И котките ще ти смеят след малко!!!!!!!!!!!!!
цитирай
102. анонимен - ?
11.09.2011 17:57
Kandraon
Спароток, защо не публикуваш постингите ми ? Или някъде бъркам в уравнението?
българи=траки=пеласги=готи=славяни=франки=палестинци... Прадеди на почти всички европейски народи. Създатели и разпространители на цивилизацията и културата от Иберийски до Корейския п-в и от Северното море до Етиопия! И ние сме техни най-преки наследници!
Не ме карай да мисля, че и ти казваш само половината истина?!
цитирай
103. анонимен - Истината
11.09.2011 18:15
Тук на Балканския п-в е родината на белите хора. Името на този първи народ сега е българи=траки=пеласги. Тук се заражда земеделието, металургията, мореплаването... От тука започва преселението на българите - пренасят земеделието в Двуречието и долината на Нил. Стигат до Индия и Корея. Правят уникални напоителни системи, пирамиди и храмове. Създават Минойската и Микенската к-ра, основават Рим, заселват цяла Европа:
пеласги=гети=готи=скити=славяни=етруски=сармати=масагети=хети=франки=палестинци=ибери
цитирай
104. styv - Плиска е бил най-големия укрепен ...
11.09.2011 18:17
Плиска е бил най-големия укрепен град на ранносредновековна Европа.Тя е имала 23,4 кв.км укрепена площ,за разлика от Константинопол-15 кв.км и Париж-4 кв.км.Църквата в Плиска по площ е по-голяма от от "Св.София" в Константинопол.

Въпросът ми е:защо Константин Велики ще строи на българите по-голям град от столицата си,освен ако той самият не е с български произход?Ако пък не е българин може би е искал да им се подмаже...

Другият вариант е да са придошли нови български племена/напр.Аспаруховите/ и да са решили да строят столицата си но така,че да натрият носа на Източната Римска Империя.Факт е,че строежи с такива квадри има не само в Карпатите,но и в Кавказ и Близкия изток.

Квадрите в Плиска и Преслав са белязани с руните/дамгите/ на родовете,които са учавствували в градежа.Знаете ли дали това важи за квадрите в карпатските градежи?Те белязани ли са с родови знаци?

Поздрави:)))

цитирай
105. nikikm - В смисъл,
11.09.2011 21:59
че двамцата сте от един дол дренки. Не се впрягай толкова. Има един виц за крадци.Крадат от един бостан,но единият на гърба на другия.Като ги хванали,единият викал -да ми изсъхнат ръцете,ако съм пипал диня,а другият-да ми изсъхнат краката,ако съм стъпвал в бостана.И двамата прави.Айде,хапни малко динка,за успокоение и разхлада.
цитирай
106. sparotok - Плиска е бил най-големия укрепен ...
11.09.2011 22:15
styv написа:
Плиска е бил най-големия укрепен град на ранносредновековна Европа.Тя е имала 23,4 кв.км укрепена площ,за разлика от Константинопол-15 кв.км и Париж-4 кв.км.Църквата в Плиска по площ е по-голяма от от "Св.София" в Константинопол.

Въпросът ми е:защо Константин Велики ще строи на българите по-голям град от столицата си,освен ако той самият не е с български произход?Ако пък не е българин може би е искал да им се подмаже...

Другият вариант е да са придошли нови български племена/напр.Аспаруховите/ и да са решили да строят столицата си но така,че да натрият носа на Източната Римска Империя.Факт е,че строежи с такива квадри има не само в Карпатите,но и в Кавказ и Близкия изток.

Квадрите в Плиска и Преслав са белязани с руните/дамгите/ на родовете,които са учавствували в градежа.Знаете ли дали това важи за квадрите в карпатските градежи?Те белязани ли са с родови знаци?

Поздрави:)))



Някои автори споменават за знаци върху дакийските квадри, но наричат знаците гръцки букви, макар да не става дума за надписи. Изображения не са дадени.

Виж първата статия тук, дадени са дакийски символи, сравни с нашите тамги...

http://www.fondazionedragan.org/media/07_08_1983_nt_luglio_agosto.pdf

Най-лошото е, че от дакийските крепости са останали само основите, докато при хумаринското градище и в Плиска, Преслав оцеляват стени...

Провери в тази книга за повече информация http://books.google.nl/books?id=Lwt5Li_q2asC&pg=PA52&lpg=PA52&dq=dacian+signs&source=bl&ots=Q02Bi-cIhi&sig=mBkag7sz3hK74zpjO_Px7bx87-4&hl=nl#v=onepage&q=dacian%20signs&f=false

цитирай
107. sparotok - нещо се бъркаш
11.09.2011 22:17
анонимен написа:
Kandraon
Спароток, защо не публикуваш постингите ми ? Или някъде бъркам в уравнението?
българи=траки=пеласги=готи=славяни=франки=палестинци... Прадеди на почти всички европейски народи. Създатели и разпространители на цивилизацията и културата от Иберийски до Корейския п-в и от Северното море до Етиопия! И ние сме техни най-преки наследници!
Не ме карай да мисля, че и ти казваш само половината истина?!


Нещо се бъркаш, франките като цяло са германски народ. Няма сведения да сме от един произход с тях. В случай, че притежаваш сигурни данни, представи ги.
цитирай
108. sparotok - смях
11.09.2011 22:19
aristotelis написа:
sparotok, гръцки източници използваш пак, няма ли български или тракийски език? за смях си човече, за подигравка! И котките ще ти смеят след малко!!!!!!!!!!!!!


Май на тебе не ти е до смях....

Greeks are found to have a substantial relatedness to sub-Saharan (Ethiopian) people, which separate them from other Mediterranean groups. Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.



http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506


цитирай
109. urilozev - Няма
11.09.2011 22:22
никаква грешка Спароток с фибрите си го усещам.Противниците на тезите ти, колкото по-малко остават, толкова ще са по-остри и ще се опитват да го прехвърлят в полето на политиката, а то вече се усеща.Ама този път, няма как да стане на тяхното.
цитирай
110. sparotok - преиначаване
11.09.2011 22:22
drakulla написа:
...до обявяването на почти цялата история на древния свят за фалшива и преиначена
Поздрави!


Повечето от учените знаят добре, че историята е преиначена. Сега остава и обикновените хора да разберат това.

Поздрави!
цитирай
111. sparotok - прави тогава
11.09.2011 22:25
vbu написа:
"Въпросите ти не са по темата."
Защо не направим пост по темата?


Дерзай, направи тема по въпроса.
цитирай
112. sparotok - !
11.09.2011 22:54
urilozev написа:
никаква грешка Спароток с фибрите си го усещам.Противниците на тезите ти, колкото по-малко остават, толкова ще са по-остри и ще се опитват да го прехвърлят в полето на политиката, а то вече се усеща.Ама този път, няма как да стане на тяхното.


Прав си приятелю, аз няма да играя по свирката на противинците. Карам по своя път, знам къде отивам.

Поздрави!
цитирай
113. raders - време до пенсионирането си авто...
11.09.2011 23:12
vmir написа:
време до пенсионирането си авторите на лъжите и техните ибрикчии. Само измислените славяни със сламките под водата край Онгъла да вземем като случаен пример, преподаването на тази конюнктурно добавена измишльотина показва безграничната решимост да се лъже без каквито и да било угризения. И древната история с Онгъла, и късното й препредаване са едностранно изкривени, първоначално - за да се запази "правото" на Византия над земите на България, а по-късно - за да се "защити" това "право" от Русия, в качеството й на наследница и правоприемница на Византия.

Ужасното е, че не едно поколение отгледани с български пари "професионалисти", предпочитат да се гаврят с всеки, който търси корените ни при траките, но никой от тях не задава въпроса откъде накъде Русия ще действа от името и в полза на на Византия, след като нито териториално, нито исторически, нито културно е свързана с нея? Не ми е известно по света да има толкова паразитна и безсъвестна провизантийска прослойка, каквото си имаме у нас. Фактически, византийщината у нас е превърната в манталитет и на никого от новите византийци не му пука, че византийщината е пагубна за всяко едно общество и държава.


:) Струва ми се, че подобна констатация е несправедлива по няколко причини:
1. Самата Византия не се казва Византия, а Ромейска империя. /Това име е измислено от римските папи/.
2. Ромеите не са гърци, както мнозина от нас се заблуждават, а по-скоро -романизирани траки /питай Спароток, ако не вярваш/.
3. Без Византия не би имало никога България /може би Булгаристан/, но не и България, нито пък Европа /по-вероятно Европистан/, по простата причина, че няма кой друг по онова време да спре арабите. Дори хан Тервел е помагал накрая.
4. Без Византия не би съществувала и християнската цивилизация /или може би не си съгласен?/
5. Не би ги имало и Кирил и Методи, нито пък така наречената наша кирилица.
6. Византия се опитва са спре турците, а Иван Александър им помага да дебаркират. Факт!..
цитирай
114. анонимен - от Николай
12.09.2011 00:08
http://www.kroraina.com/knigi/vb/vb_galerija.html

Обърнете внимание на илюстрации 40-47. Бешевлиев недвусмислено определя този тип строежи за български.

Забележете и неразчетените каменни надписи, които са определени за "навярно" български (38 и 39). По-горе Бешевлиев използва термина "руни" за да означи старата българска ПИСМЕНОСТ.
Всъщност си задавам въпроса, дали наистина тези надписи са неразчетени?
Обърнете внимание на частично запазения такъв от ил. 39 - издълбани са два кръста. За християни ли говорим?
цитирай
115. анонимен - Франки
12.09.2011 00:36
Kandraon
Копирам от мнение 88:
3. Било е носено от племе,живяло извън пределите на окупираните от Рим земи,а именно- от старите Франки. В тяхната история самите те са написали,че идват от Скитските земи край Черно море,а Франки= Фраки /без носовката/,т.е.- Траки.
цитирай
116. zaw12929 - Поздравления, за упоритостта да се доказва
12.09.2011 04:44
да се показват източници...
Преди 1330 години се е случило нещото, което според доказателствата на този блог е "сливане не на различни елемента, на един и същ народ" ...
Българските групи в тази част са плащали данък на Византия, а дошлата от север българска група, водена от Аспарух, Исперих, когото знаем за основател, води битката, която обръща ситуацията и задължава Византия да плаща данък и да се съобразява, че в тези земи има не народ, а държава...681г. е нов момент от живота на балканите... отделните групи народи, общността, възприемана като "траки" от пишещи история, са обединени, те не само живеят тук , а са държава, която се противопоставя на най силната за врмето си- Византия, обединена под едно име България. Затова с името България съществува държавата ни от 1330 години, родила се от народите, населяващи тези земи още от неолита, за които ни учеха, че са били народа "траки". които изчезнали...
Тези "траки" са народ, обитавали земите до Урал, където по отрано се обединяват в държави, носещи варианти на името българи, което утвърждава и тук дошлият от Север Аспарух, син на Кубрат от рода дуло и налагайки се в днешните ни земи, признат от Византия, налага идеите на рода-, за снопа пръчки, много други и всичко това става, защото тук е намерил подкрепата на местните българи, които са помогнали срещу византийците, да се вдигне една многобройна войска, достатъчно грамадна, за да принуди имперската войска да се обърне в бяг!

И днес дошлият на власт нов владетел не само не признава направеното преди него, а твърди, че трой първи, единствен прави новите неща, които бележат възход, напредък и Исперих е имал основание да го твърди- нали той първи може би налага общото име на нашата държава да е България... вече 1330 години. Преди това тук са живели същите народи, племена, наричани скити, траки... българи...а се ражда ДЪРЖАВА... най старата в Европа!

А това е косвено доказателство, че става въпрос за местна войска, за местен народ. От тогава изчезват траките... като народа за който се говори, защото е заместен, представен от ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ, която заявява мощно, страшно, че няма да допуска чужди владетели! От 681 г- преди 1330 години е сложено ново начало- с обединяващото име България, казано с една звучна плесница на ВИЗАНТИЯ...
Това не омаловажава ставалото преди 681, защото в крайна сметка това са не само земите, а и народите, които са основата на държавата, доказателството, че не сме претопявали славяни с дошли от североизток, защото и тук и там са били сродните народи които най правилно е да носят общото име българи и още- ние не сме дошли от монголските земи, въпреки, че не сме русокоси и синеоки...но си носим красивите черти на хората, населили Европа, дали началото на много държави. Преди 1330 години се е оформила държавата България, което вече е качествено нов етап и това е най старата държава на Европа.
А ТАКА ЛИ Е?1 КОЙ ЩЕ МИ КАЖЕ, ЧЕ НЕ Е?!

МИСЛЯ ТАЗИ 2011 ГОДИНА ЗАСЛУЖАВА ДА СЕ ОТПРАЗНУВА... ИСПЕРИХ СЪЩО ИМА ЗАСЛУЖЕНО МЯСТО ЗАТОВА, ДА НЕ ИЗЧЕЗВАТ "ТРАКИТЕ" ПРЕТОПЕНИ ВЪВ ВИЗАНТИЯ" А ДА ИМАТ СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА...БЪЛГАРИЯ, РОДИНАТА НИ, КОЯТО ДНЕС С ПОЛИТИЧЕСКИЯ НАЧИН сме превърнали в място на "племена" които се борят за власт... но това вече не е история, а трагична действителност, доказваща, че нищо тракийско не ни е чуждо...
цитирай
117. zaw12929 - Неотложни са промените, които ще станат
12.09.2011 06:19
гаранция е този блог, всички, които Ви подкрепят! Аз също. Мисля:
Нека историците спорят! Нека политиците се борят!
Искам от държавата, която обичам да ни дава непрекъснато доводи, да се гордеем, да се борим, да правим името България за света със съдържание, което привлича, което предизвиква уважение...
Има го уважението, за културта ни... но в карайна сметка съществува и... разочарованието...отвращението: щом там са най бедните и безработни, те са мързелици.. готованци, неграмотници.
А тези златни съкровища, направени от нашите предци изискват не само да се гневим и чудим,а да действаме обединени... обичайки България...
Това каваме ние на света и щом ние не си уважаваме държавата, защо другите да го правят... а уважението изисква чистота... премахване на лъжи... Кой сме ние, да си отговорим на нас и да го кажем на света... кога?!
цитирай
118. zaw12929 - ИСПЕРИХ СЪЩО ИМА ЗАСЛУЖЕНО МЯСТО ...
12.09.2011 06:25
ИСПЕРИХ СЪЩО ИМА ЗАСЛУЖЕНО МЯСТО ЗАТОВА, ДА НЕ ИЗЧЕЗВАТ "ТРАКИТЕ" ПРЕТОПЕНИ ВЪВ ВИЗАНТИЯ" А ДА ИМАТ СОБСТВЕНА ДЪРЖАВА...
БЪЛГАРИЯ, РОДИНАТА НИ, КОЯТО ДНЕС С ПОЛИТИЧЕСКИЯ НАЧИН сме превърнали в място на "племена= ПАРТИИ " които се борят за власт... но това вече не е история, а трагична действителност, доказваща, че нищо тракийско не ни е чуждо... На въпроса : "Защо тези 1330 години не са повод за гордостта, която заслужават предците ни дали на света България... " ето и отговора, който виси във въздуха, на екрани и страници:
Защото и днес Бойко Борисов е убеден, че той е Аспаруха, които прави първата България, а преди него е бил само Сергей, който му оставил "обран бостан, а не държава..." другите, преди ... те не заслужават... Не е ли време, да престанем с лъжи и помия с която заливаме далечната история и близките години, да се помирим и заедно делото на Исперих да продължим, да се гордеем с родината си?! Да възродим това, което ни прави силни!да спрем да плащаме данък на негативизма си- Империята, която ни владее, която праща децата ни в чужбина...има шанс.. така да отбележим 1330 години държава!
И останалото, което е затворено в златните съкровища, обиколили света, Народ светиня сме, на 13 000 или на 130 000 години... Да дадем думата и на историята.... истинската... на самочувствието, което заслужава българина "не гледай тъпо!- казваше един политик!

БЪЛГАРИНО, СМЕЛО КЪМ И ЗА БЪЛГАРИЯ! - казвам аз! дайте ясен сигнал за обичта си!
цитирай
119. анонимен - Ето едно друго генетично изследване на швейцарци от 2000
12.09.2011 09:42
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530

49% тракийска кръв + 11 македонска, която за мен е изкуствено отделена =60%.
От тези 15% славянска и елинска, съм сигурен че "славянската" е поне около10%.
Излиза, че местните, тракийски гени при нас българите са около 70% поне.
В такива изследвания не може да няма и пристрастни национални манипулации на участниците в такива изследвания.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=142530
цитирай
120. syrmaepon - Благодаря ти Гет Тавро-скитски )))
12.09.2011 09:58
get написа:

- Ще отбележа също, че - Аватарът, който сте сложили в блогът си определено принадлежи от една много стара географска и етнографска област ... хората от която зовем "еркечлии-вайковци"(тези които празнуват "Петльов ден" ?) ... които са били и дервентджии-войнуци !! :))

от Гет, боу"ил тавро-скитский


Може би и тези празнуват петльов ден )))

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/09/09/tusholi-ingushkata-kibela.816616
цитирай
121. lado - 6. Византия се опитва са спре турците, а Иван Александър им помага да дебаркират. Факт!..
12.09.2011 17:12
След 1402 г., когато Баязид е разгромен и пленен от монголите на Тамерлан в битката при Анкара, резаните получават помощ именно от Константинопол. Вместо да ги смачкат....

Поздрави, Павле!
цитирай
122. dolsineq - Поразгледах и комшиите как са ст...
12.09.2011 18:18
Поразгледах и комшиите как са строили в древността. Ето например подпорната стена на Партенона:
http://travelblog.bg/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB-gallery2504/4
Правена е от същите каменни блокове, а това е било през 488 г пр. Христа.
цитирай
123. vbu - 111. sparotok - смях
12.09.2011 21:38
Спароток, защо не пусна и продължението?

Shortly after this, three respected geneticists, Luca Cavalli-Sforza, Alberto Piazza and Neil Risch, argued that the scientific limitations of Arnaiz-Villena's methodology. [32] They stated that "Using results from the analysis of a single marker, particularly one likely to have undergone selection, for the purpose of reconstructing genealogies is unreliable and unacceptable practice in population genetics.", making specific allusion to the findings on Greeks (among others) as "anomalous results, which contradict history, geography, anthropology and all prior population-genetic studies of these groups."

No multiple-marker analysis has ever duplicated Arnaiz-Villena's results. In The History and Geography of Human Genes (Princeton, 1994), Cavalli-Sforza, Menozzi and Piazza grouped Greeks with other European and Mediterranean populations based on 120 loci (view MDS plot [33]). Then, Ayub et al. 2003[ [34] did the same thing using 182 loci (view dendrogram [35]).

Another study was conducted in 2004 at Skopje's University of Ss. Kiril and Metodij, using high-resolution typing of HLA-DRB1 according to Arnaiz-Villena's methodology. Contrary to his earlier conclusion, however, no sub-Saharan admixture was detected in the Greek sample. [36]

С две думи, че методът на изследването извършено от Antonio Arnaiz-Villena е ненаучен и че самият Университет на Скопие го отхвърля.
Нека не цитирами избирателно.
цитирай
124. vbu - 115. bulgarinut57 - ДО vbu, vbu, ех... 118. bulgarinut57 - ДО vbu, vbu, ех...
12.09.2011 22:03
Относно 115 не е трудно да се резбере какво казвам - че колкото генетични проучвания, толкова и резултати.

А за 118 - ще ти отговоря след като сам на себе си обясниш какво искаш да кажеш.
Другарю, имаш нещо против Чепеларе ли? Я прочети на какъв език говорим в Родопите : http://sparotok.blog.bg/politika/2011/03/04/bylgarskiia-ezik-kato-prodyljenie-na-trakiiskiia.698568
В Плевен сте готини хора, ти защо така. Ако си беше сложил и снимка, можеше и да се познаем вчера. Аз бях с фуражка, ти с фес ли беше?
цитирай
125. raders - След 1402 г., когато Баязид е раз...
12.09.2011 23:04
lado написа:
След 1402 г., когато Баязид е разгромен и пленен от монголите на Тамерлан в битката при Анкара, резаните получават помощ именно от Константинопол. Вместо да ги смачкат....

Поздрави, Павле!


монголи ли? :))))))

цитирай
126. vbu - 7. dolsineq - Поразгледах и комшиите как са ст...
12.09.2011 23:14
Да бе, защо ли не са сложили кръгли камъни? Пък и подпорната стена крива, да не говорим за колоните.
цитирай
127. bulgarinut57 - ДО vbu - МАЗНИЯ !
13.09.2011 00:07
"Аз бях с фуражка, ти с фес ли беше?" -

Най вероятно си бил с РУСКА фуражка,
та в сражението не съм те забелязъл.

Аз бях от ОПЪЛЧЕНИЕТО, тези които воюваха
за собствената си свобода.

Нас ни възпитаваше един човек така:
"Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби."
"Чисто народният човек се бори, докато може…, ако не сполучи…, трябва да умре в народната си работа."
"Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско."

Може и да си слушал за него, Дякон Игнатий му викат, други пък ЛЕВСКИ !
цитирай
128. get - - Елинофонни vbu - КАКВА Е ЦЕЛТА ВИ ??!! - Да спамите или ... избивате своеобразен нарцисизъм ??
13.09.2011 00:32
vbu написа:
Да бе, защо ли не са сложили кръгли камъни? Пък и подпорната стена крива, да не говорим за колоните.


- Все още не удовлетворява тълкуването Ви, на думата и символа на Кентавър(а) Отново ще повторя, дано този път правилно ме разберете думата е двойно съставна КАН+ТАУРУС а не както вие я тълкувата Кент + Аурус !!
- Ще ви подпомогна още малко в търсенията ви - С въпроса - Как се превежда на гръцки Baal и какво е значението на думата KANos ... което пък, през средновековието, отново се среща в религиозната апологетика(тъй като все още не е приключило, очернянето името на предците ни !) ... Къде и под какво име е това ?
- Какво е значението(етимологията според гърците) на специфичната "Чаша на Дионис" - "kantharos"-а, първите образци на които са от т.нар. "Геометричен период" приблизително , 1400 г. пр.Хр., тоест от времето на Микена ?!
- Ето един - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/39/Cantharus_Stathatou_Louvre_CA1987.jpg
- Във връзка с това идва и следващият въпрос - БОЙОтийците гърци ли са, или имат негръцки произход ? ... а минийците ?
- Друг въпрос - Как смятате (?) името на единият от кабирите, което е "Дам-на-мене(ус) (!!) - на гръчки ли ви звучи !!
- А името на планините "Ида", също като, "името" на Великата богиня "Матер Ида(еа)"
- Пояснявам там( Богинята майка ражда "Зеус"(пък в едни други "гръцки" митове там се бил родил й ДИО(н)Исус, тоест Дионисий ?)!!

- Спирам дотук с примерите си за "гръцки думи" в "гръцката" митология ... а мога да ви посоча поне още две десетици !!

- Замислете се над това, което ви посочвам !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
129. sparotok - нормално е
13.09.2011 00:43
vbu написа:
Спароток, защо не пусна и продължението?

Shortly after this, three respected geneticists, Luca Cavalli-Sforza, Alberto Piazza and Neil Risch, argued that the scientific limitations of Arnaiz-Villena's methodology. [32] They stated that "Using results from the analysis of a single marker, particularly one likely to have undergone selection, for the purpose of reconstructing genealogies is unreliable and unacceptable practice in population genetics.", making specific allusion to the findings on Greeks (among others) as "anomalous results, which contradict history, geography, anthropology and all prior population-genetic studies of these groups."

No multiple-marker analysis has ever duplicated Arnaiz-Villena's results. In The History and Geography of Human Genes (Princeton, 1994), Cavalli-Sforza, Menozzi and Piazza grouped Greeks with other European and Mediterranean populations based on 120 loci (view MDS plot [33]). Then, Ayub et al. 2003[ [34] did the same thing using 182 loci (view dendrogram [35]).

Another study was conducted in 2004 at Skopje's University of Ss. Kiril and Metodij, using high-resolution typing of HLA-DRB1 according to Arnaiz-Villena's methodology. Contrary to his earlier conclusion, however, no sub-Saharan admixture was detected in the Greek sample. [36]

С две думи, че методът на изследването извършено от Antonio Arnaiz-Villena е ненаучен и че самият Университет на Скопие го отхвърля.
Нека не цитирами избирателно.


Нормално е определени учени да не одобряват методиката на свои колеги. Достатъчно е обаче човек да се поразходи из Гърция ( не само в северната й част) и ще разбере, че действително има роднинска връзка между гърци и африканските народи.

Някой може да не признава даден метод, но на черното бяло не може да се каже.
цитирай
130. sparotok - !
13.09.2011 00:43
lado написа:
След 1402 г., когато Баязид е разгромен и пленен от монголите на Тамерлан в битката при Анкара, резаните получават помощ именно от Константинопол. Вместо да ги смачкат....

Поздрави, Павле!


Поздрави приятелю!
цитирай
131. sparotok - учителите на гърците
13.09.2011 00:45
dolsineq написа:
Поразгледах и комшиите как са строили в древността. Ето например подпорната стена на Партенона:
http://travelblog.bg/%D0%90%D1%82%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%90%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB-gallery2504/4
Правена е от същите каменни блокове, а това е било през 488 г пр. Христа.


А кой мислиш е учил гърците да строят:)
цитирай
132. vbu - 132. bulgarinut57 - ДО vbu - МАЗНИЯ !
13.09.2011 05:20
Фуражката я нося вече само на празници.
цитирай
133. vbu - 136. sparotok - учителите на гърците
13.09.2011 05:40
Траките разбира се, както са им показали и златното сечение. Затова е толкова красив Партенона. Както и прекрасната гробница в Свещари, въпреки че там моделът е - 3:4:5, което доказва и кой е построил пирамидите.
цитирай
134. vbu - 133. get - - Елинофонни vbu - КАКВА Е ЦЕЛТА ВИ ??!! - Да спамите или ... избивате своеобразен нарцисизъм ??
13.09.2011 05:52
Уважаеми, отговорих по въпроса с кентаврите, логично тълкуване на думата има и на гръцки език. Нямам нищо против да се тълкува и на други езици. И която и да е друга дума. Нямам нищо против траките или гърците или албанците. Нямам нищо против и срещу български думи в гръцкия език или гръцки в английския или суахили в латинския. И ако за някой това доказва нещо от рода на "ние сме най най" за мен не. За мен това е неизбежен културен обмен, така си обяснявам сходства на езици и култура, и първенството не е основа за нечие превъзходство.
Поздрави.
цитирай
135. vbu - 134. sparotok - нормално е
13.09.2011 06:04
Чакай сега, нали отдавна няма гърци в Гърция, а траки, славяни и албанци, откъде тази прилика с африканците? Аз съм родом от Пловдив, и не приличам нито на африканец, нито на викинг. В страните в Европа в които съм ходил минавам спокойно за местен жител. От Англия през Испания та чак до Турция.
цитирай
136. dolsineq - Да бе, защо ли не са сложили кръгли ...
13.09.2011 07:01
vbu написа:
Да бе, защо ли не са сложили кръгли камъни? Пък и подпорната стена крива, да не говорим за колоните.

.......................................................
Повече от нелогично звучи да се строи по един и същи начин през 5 в пр. Христа и 7 в след Христа. Да се запази за цели 12 века техниката на строителство, когато всичко се е променяло къде-къде по-бързо. А може и още по-опростено да го кажа - да "дойдат" прабългарите на Аспарух и да "покажат" на местните траки как да градят градовете си. Знае ли човек какви мисли е криел Аспарух в главата си?
цитирай
137. boristodorov56 - Браво! Този коментар ми напълни сърцето!
13.09.2011 07:20
bulgarinut57 написа:
"Аз бях с фуражка, ти с фес ли беше?" -

Най вероятно си бил с РУСКА фуражка,
та в сражението не съм те забелязъл.

Аз бях от ОПЪЛЧЕНИЕТО, тези които воюваха
за собствената си свобода.

Нас ни възпитаваше един човек така:
"Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби."
"Чисто народният човек се бори, докато може…, ако не сполучи…, трябва да умре в народната си работа."
"Работим чисто български и не искаме да се водим по никого извън Българско."

Може и да си слушал за него, Дякон Игнатий му викат, други пък ЛЕВСКИ !

цитирай
138. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
13.09.2011 11:52
Храмовете край Старосел са със същия "Плисковски" градеж. Приликата е невероятна.
Когато споделих това с археоложката която продаваше и билетите,тя замълча като няма, а иначе беше много словоохотлива в беседата си за траките.
В катедралата св.Вит в Прага има изложено едно табло с "майсторските тамги" на строителите. По-голяма част от тях ги има и в Плиска.
Майсторът-строител на „Карловия мост” в Прага – ХІV век, според туристическата аудио-визуалната беседа на чешки език, се казва Петър Пърлеша,. Синът му е започнал градежа на катедралата св. Вит. За Петър Пърлеша се знае, че е чужденец, но с „неизвестен произход”. Пърле на чешки не значи нищо.
Самият „Чешки език” е кодифициран чрез "Чешко-немският речник" (5 том, 1835-1839) на евреина Йозев Юнгман.
цитирай
139. bulgarinut57 - ДО vbu - МАЗНИЯ !
13.09.2011 13:31
„Фуражката я нося вече само на празници.” –

Е, то като си я сложил на 05.09.1944 год. /С.С.С.Р. ОБЯВЯВА ВОЙНА
НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ /,та до наши дни, вероятно сериозен
отпечатък е оставила ВЪВ главата ти.

Да служиш на една империя за теб може да е достойнство,
но да казваш, че си БЪЛГАРИН за нас е цинизъм !

„Охулиха те злобно враговете,
прокле те лицемер и фарисей,
но твоята съдба по-ярко свети:
Българио, живей!”
ИВАН ВАЗОВ

"НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е НОРМАЛНОТО МИ АГРЕГАТНО СЪСТОЯНИЕ."-

vbu, НАПИШИ АВТОРА НА ЦИТАТА !!!
Ползвай гуглето, ще ти е трудно !
цитирай
140. joysii - 141. dolsineq
13.09.2011 14:41
Повече от нелогично звучи да се строи по един и същи начин през 5 в пр. Христа и 7 в след Христа. Да се запази за цели 12 века техниката на строителство, когато всичко се е променяло къде-къде по-бързо. А може и още по-опростено да го кажа - да "дойдат" прабългарите на Аспарух и да "покажат" на местните траки как да градят градовете си. Знае ли човек какви мисли е криел Аспарух в главата си?
.......................
Това че в Плиска каменните градежи са по-късни не означава,че никой не е можел да ги изгради.И прабългарите и местното население/предимно славяни и гърци/ са имали знанията и уменията.
Но така са се стекли обстоятелствата , че по ред причини са решили първо да построят дървени укрепления.Те се издигат по-лесно и по-бързо от каменните.Иначе докато се моткат да строят масивни каменни сгради и стени, няма как да се предпазват от нападения.
Затова са изградени първо дървените укрепления и дворци.
С времето новата държава се стабилизира и тогава се предприема каменно строителство.
Плисковските каменни градежи не са антични.От 9 век са.
цитирай
141. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
13.09.2011 15:02
Отново отправям молба към коментиращите - нека се придържаме към културен тон.

цитирай
142. sparotok - каква бързина?
13.09.2011 15:11
joysii написа:
Повече от нелогично звучи да се строи по един и същи начин през 5 в пр. Христа и 7 в след Христа. Да се запази за цели 12 века техниката на строителство, когато всичко се е променяло къде-къде по-бързо. А може и още по-опростено да го кажа - да "дойдат" прабългарите на Аспарух и да "покажат" на местните траки как да градят градовете си. Знае ли човек какви мисли е криел Аспарух в главата си?
.......................
Това че в Плиска каменните градежи са по-късни не означава,че никой не е можел да ги изгради.И прабългарите и местното население/предимно славяни и гърци/ са имали знанията и уменията.
Но така са се стекли обстоятелствата , че по ред причини са решили първо да построят дървени укрепления.Те се издигат по-лесно и по-бързо от каменните.Иначе докато се моткат да строят масивни каменни сгради и стени, няма как да се предпазват от нападения.
Затова са изградени първо дървените укрепления и дворци.
С времето новата държава се стабилизира и тогава се предприема каменно строителство.
Плисковските каменни градежи не са антични.От 9 век са.


Кой е доказал, че българите са дошли в Тракия през 7-ми век?

Това, че група изследователи казват подобно нещо, не означава, че то е истина.
През 4-ти век Св. Йероним отъждествява областта Мизия с България.
През 5-ти век има сблъсъци на българи и имперска войска край Чорлу, това е Южна Тракия.
В началото на 6-ти век българи се надигат (в Тракия ) срещу император Анастасий.

Много преди седми век българите са обитавали земите на юг от Дунава...имало е и техни сънародници на север от Дунав. През седми век става само обединение на двете групи.
цитирай
143. sparotok - мълчание
13.09.2011 15:13
анонимен написа:
Храмовете край Старосел са със същия "Плисковски" градеж. Приликата е невероятна.
Когато споделих това с археоложката която продаваше и билетите,тя замълча като няма, а иначе беше много словоохотлива в беседата си за траките.
В катедралата св.Вит в Прага има изложено едно табло с "майсторските тамги" на строителите. По-голяма част от тях ги има и в Плиска.
Майсторът-строител на „Карловия мост” в Прага – ХІV век, според туристическата аудио-визуалната беседа на чешки език, се казва Петър Пърлеша,. Синът му е започнал градежа на катедралата св. Вит. За Петър Пърлеша се знае, че е чужденец, но с „неизвестен произход”. Пърле на чешки не значи нищо.
Самият „Чешки език” е кодифициран чрез "Чешко-немският речник" (5 том, 1835-1839) на евреина Йозев Юнгман.


Не са ти отговорили за приликите на тракийските градежи с тези от Плиска...но все пак ...мълчанието е знак на съгласие:)
цитирай
144. sparotok - цитирай ме
13.09.2011 15:16
vbu написа:
Чакай сега, нали отдавна няма гърци в Гърция, а траки, славяни и албанци, откъде тази прилика с африканците? Аз съм родом от Пловдив, и не приличам нито на африканец, нито на викинг. В страните в Европа в които съм ходил минавам спокойно за местен жител. От Англия през Испания та чак до Турция.


Цитирай ме къде точно аз съм казал, че днес няма потомци на старите гърци.
цитирай
145. joysii - 148. sparotok
13.09.2011 15:43
В момента не говорим за това какви племена и народности са населявали нашите земи изобщо и кога.
Нали става въпрос за градежите в столицата на една новосъздадена държава?
Аспаруховите българи се обединяват с местните племена и създават България през 681 г.
Плиска е нейната първа СТОЛИЦА. Затова се опитах да споделя някои истини по повод на ранното дървено строителство там.
А къде ,кога и кой е въставал, това е друга тема, която няма нищо общо с постройките и крепостните стени на новата столица.
цитирай
146. ivankalilova - Поздравления приятелю! Благ...
13.09.2011 15:59
Поздравления приятелю!
Благодаря, за интересния пост !
СЪРДЕЧНИ ПОЗДРАВИ!:)))
цитирай
147. bulgarinut57 - ОСНОВНАТА ЦЕЛ !
13.09.2011 16:03
Г –н Серафимов,
възхищавам Ви се на неимоверните усилия, които полагате
за да посочвате, доказвате съвсем аргументирано,
назовавайки историческите извори, анализите на признати
учени – наши и чужди, на истината,
на хора „коментиращи” тук, с единствената задача –
откровено да лъжат, да хулят,
да казват купища полуистини,
позовавайки се на политисторици,
с една ГОЛЯМА ЦЕЛ :

ДА СЕ ОТТЕГЧАВА ЧЕТЯЩИЯ,
ДА СЕ ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО МУ ОТ СЪЩЕСТВЕНОТО,
ДА СЕ ПРОВОКИРАТ ВЪПРОСИ, НЕЗАСЯГАЩИ ОСНОВНАТА ТЕМА,
ДА СЕ ПОДЛАГАТ НА СЪММЕНИЕ МАЛКО ИЗВЕСТНИ, УКРИВАНИ
ФАКТИ ОТ ДРЕВНИ ИЗТОЧНИЦИ,

ДА СЕ КОМПРОМЕТИРА ПО ВСЯКАКЪВ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН
ВАШЕТО ИЗСЛЕДВАНО, ТЕЗАТА ВИ.

Ако всичката тази енергия бе отишла в това – едно магаре
да бъде научено поне на английски език /българският е древен и
сложен/, вярвам, резултата би бил впечатляващ !

Аз не бих извървял този път !

А иначе, грешка няма !
цитирай
148. sparotok - съгласен съм
13.09.2011 19:00
bulgarinut57 написа:
Г –н Серафимов,
възхищавам Ви се на неимоверните усилия, които полагате
за да посочвате, доказвате съвсем аргументирано,
назовавайки историческите извори, анализите на признати
учени – наши и чужди, на истината,
на хора „коментиращи” тук, с единствената задача –
откровено да лъжат, да хулят,
да казват купища полуистини,
позовавайки се на политисторици,
с една ГОЛЯМА ЦЕЛ :

ДА СЕ ОТТЕГЧАВА ЧЕТЯЩИЯ,
ДА СЕ ОТКЛОНЯВА ВНИМАНИЕТО МУ ОТ СЪЩЕСТВЕНОТО,
ДА СЕ ПРОВОКИРАТ ВЪПРОСИ, НЕЗАСЯГАЩИ ОСНОВНАТА ТЕМА,
ДА СЕ ПОДЛАГАТ НА СЪММЕНИЕ МАЛКО ИЗВЕСТНИ, УКРИВАНИ
ФАКТИ ОТ ДРЕВНИ ИЗТОЧНИЦИ,

ДА СЕ КОМПРОМЕТИРА ПО ВСЯКАКЪВ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН
ВАШЕТО ИЗСЛЕДВАНО, ТЕЗАТА ВИ.

Ако всичката тази енергия бе отишла в това – едно магаре
да бъде научено поне на английски език /българският е древен и
сложен/, вярвам, резултата би бил впечатляващ !

Аз не бих извървял този път !

А иначе, грешка няма !


Съгласен съм, че повечето "критици" целят точно това - отклоняването от темата превръщането й в скучна свада.

Съгласен съм също с това, че спора с подобни хора е безвъзвратна загуба на време...

За някои скептици обаче има малка надежда да видят истината...та затуй и хвърлените усилия.

Поздрави!
цитирай
149. dolsineq - Ето една много интересна информ...
13.09.2011 19:13
Ето една много интересна информация, Павел:

"В периода VIII век преди Христа – V век след Христа земите около Калояново са част територията на Древна Тракия, населявани от тракийските племена койлалети и одриси. Най-големите праисторически селища – Камшикова могила и Чераджийска могила, се намират до Калояново, Житница и Дуванлий. Регионът на Калояново влиза в най-ранната държавна организация на Древна Тракия – Одриското царство, основано през V век преди Христа от цар Терес І (480-440). Един от първите центрове на Одриската държава е бил съсредоточен в Горнотракийската низина. Останките на този градски център, в който е бил изграден и царският дворец, днес се намират в околностите на Калояново. Създаденият по времето на Терес І град съществувал близо два века, като царската резиденция и жилищните квартали са били укрепени със солидна крепостна стена, изградена от каменни квадри и тухли. В землището около Калояново през древността са съществували още тракийското селище Бендипара и римското Севериус."

Още през 480 г преди Христа е построен дворец с каменни квадри от местното население - траките.
цитирай
150. sparotok - датировка
13.09.2011 20:23
dolsineq написа:
Ето една много интересна информация, Павел:

"В периода VIII век преди Христа – V век след Христа земите около Калояново са част територията на Древна Тракия, населявани от тракийските племена койлалети и одриси. Най-големите праисторически селища – Камшикова могила и Чераджийска могила, се намират до Калояново, Житница и Дуванлий. Регионът на Калояново влиза в най-ранната държавна организация на Древна Тракия – Одриското царство, основано през V век преди Христа от цар Терес І (480-440). Един от първите центрове на Одриската държава е бил съсредоточен в Горнотракийската низина. Останките на този градски център, в който е бил изграден и царският дворец, днес се намират в околностите на Калояново. Създаденият по времето на Терес І град съществувал близо два века, като царската резиденция и жилищните квартали са били укрепени със солидна крепостна стена, изградена от каменни квадри и тухли. В землището около Калояново през древността са съществували още тракийското селище Бендипара и римското Севериус."

Още през 480 г преди Христа е построен дворец с каменни квадри от местното население - траките.


Снеже, то и край Перперек има интересни градежи. Тези край Кози Грамади ( между Старосел и Хисар) също са впечатляващи, но медиите обръщат твърде малко внимание на тези неща.

Тракийските куполни гробници са неразличими от микенските, но докато тези от гръцките земи са датирани 15-ти век пр. Христа, то на нашите се дава датировка -5-ти век пр. Христа.

Никой не отговаря на въпроса - защо микенската традиция има продължение при траките, но не и при гърцитe?
цитирай
151. nikikm - Но всички,Дай Боже!!!
13.09.2011 22:29
..."Снеже, то и край Перперек ..." Павле,напълни ми сърцето!Беше ми мечта и Дай Боже, всички да се обединим около Българското,да пазим Имената си,Историята си,Етнографията си и всичко с най-малка Българска следа.Да го зовем еднакво и правилно,да споделяме и се подкрепяме,от най-малкия до най-големия,основата да е Българска и да няма маловажни неща,да отблъскваме чуждото,когато е в наша вреда,не Истината,чуждото!Но всички! И да има синхрон и Единомислие и Единодействие на всички Българи тук и в чужбина!За Отечеството,Байовци,не за друго!!! И.. Дай Бог !!!
цитирай
152. vbu - 144. 145. bulgarinut57 - Матей 7:1-2
13.09.2011 23:15
Матей 7:1-2
1. Не съдете, за да не бъдете съдени.
2. Защото с каквато съдба съдите, с такава ще ви съдят, и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери.

"НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е НОРМАЛНОТО МИ АГРЕГАТНО СЪСТОЯНИЕ."-

vbu, НАПИШИ АВТОРА НА ЦИТАТА !!!
Ползвай гуглето, ще ти е трудно !

Няма нужда от "гуглето" - авторът е bulgarinut57.

Извън темата си, другарю.




цитирай
153. vbu - 150. sparotok - цитирай ме
13.09.2011 23:29
"110. sparotok - до aristotelis -
16.08 22:09
Изобщо не съм впечатлен, не представяте нищо съществено, абсолютно нищо...
Препоръчвам ви работите на Фалмерайер, човекът е представил прекрасни доказателства за същонстта на съвременния гръцки етнос.
Всеки има право на лично мнение, свободата на словото е един от основните крайъгълни, камъни на демокрацията.Вие си казвайте каквото смятате за верно, същото ще правя и аз."

Когато препоръчваме някого смисълът е, че мненията са адекватни - в случая вашето и на Фалмерайер.
цитирай
154. sparotok - факти
13.09.2011 23:40
vbu написа:
"110. sparotok - до aristotelis -
16.08 22:09
Изобщо не съм впечатлен, не представяте нищо съществено, абсолютно нищо...
Препоръчвам ви работите на Фалмерайер, човекът е представил прекрасни доказателства за същонстта на съвременния гръцки етнос.
Всеки има право на лично мнение, свободата на словото е един от основните крайъгълни, камъни на демокрацията.Вие си казвайте каквото смятате за верно, същото ще правя и аз."

Когато препоръчваме някого смисълът е, че мненията са адекватни - в случая вашето и на Фалмерайер.


Фалмерайер не е казвал, че гърците са изчезнали напълно, а че във вените на повечето обитатели на Гърция тече славянска и албанска кръв.

Това твърдение пасва добре на действителността. В Гърция има мургави хора, чиито деди идват от Африка, а има и руси индивиди, които са със славянска кръв.

Факт е, че днешните гърци като етнос са твърде различни от тези в Античността, това разбира се не означава, че в дадени групи не са се запазили древните гени.
цитирай
155. sparotok - да пазим своето
13.09.2011 23:41
nikikm написа:
..."Снеже, то и край Перперек ..." Павле,напълни ми сърцето!Беше ми мечта и Дай Боже, всички да се обединим около Българското,да пазим Имената си,Историята си,Етнографията си и всичко с най-малка Българска следа.Да го зовем еднакво и правилно,да споделяме и се подкрепяме,от най-малкия до най-големия,основата да е Българска и да няма маловажни неща,да отблъскваме чуждото,когато е в наша вреда,не Истината,чуждото!Но всички! И да има синхрон и Единомислие и Единодействие на всички Българи тук и в чужбина!За Отечеството,Байовци,не за друго!!! И.. Дай Бог !!!


Ние, ако не пазим своето, то кой ще го направи?

Поздрави!
цитирай
156. анонимен - Туида
20.09.2011 07:19
за №82

Прав си, че замъците на Виена НЕ СА ПЕРПЕРИКОН!!!

За какво цитираш да речем един Наполеон, който даже не е французин......
За мерцедеса, добре е да намериш информация, откъде произлиза знакът му и какво е значението му.
На всичкото отгоре, цитираш имена, които са само от последните векове.

Да не говорим за техника, коли и телефони. Много ти е малък крайъгълния камък.
Да знаеш случайно, кой е откривател на да речем автоматичната скоростна кутия, същата, която и Мерцедес ползва? Не ми се започва, че ще сменя темата. По-добре вземи се ограмоти, казвам ти го най-приятелски!


Да не говорим, че един Толстой би ти се ядосал, като на лош писател, какъвто си, ако види че се киприш с името му като на личен приятел.

цитирай
157. stefsi - Страхотна статия
02.10.2011 16:56
На мен много ми хареса статията, а съм малко момиче. Прекрасна статия!
цитирай
158. sparotok - благодаря ти!
02.10.2011 17:07
stefsi написа:
На мен много ми хареса статията, а съм малко момиче. Прекрасна статия!


Благодаря ти!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13928351
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031