Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2011 17:19 - ОБЯСНЕНИЕ НА ЗАБЛУДАТА ЗА МОНГОЛОИДНИТЕ ЧЕРТИ У СТАРИТЕ БЪЛГАРИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 30695 Коментари: 86 Гласове:
94

Последна промяна: 19.08.2011 18:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



ОБЯСНЕНИЕ НА ЗАБЛУДАТА ЗА МОНГОЛОИДНИТЕ ЧЕРТИ ПРИ СТАРИТЕ БЪЛГАРИ

 

 

 

С умиление си спомням уроците по история и най-вече часовете, в които преподавателите въодушевено разказваха за идването на " хан" Аспарух, за бягството на гърците и основаването на България през 681-ва година. Обясняваше ни се, че прабългарите били мургави, нисички, с дръпнати очи, така ги описали старите автори. Дедите ни били част от азиатските хуни, опожарили кажи речи цяла Европа и унищожили безброй паметници на културата...Тогава ги вярвахме тези глупости, та как иначе, кой имаше база за сравнение, а и кой се осмеляваше да се противопостави на догмите?

 

Дори и днес, опиташ ли се да критикуваш остарелите клишета, не само, че няма да получиш признанине за грешка, а само нападки, че нищо не разбираш. Пак си се пише за монголоидните черти у старите българи, но не се обяснява защо ние нямаме монголоидни белези?
Къде сте изпариха българските пълчища на Енодий, къде са по-многобройните от пясъка българи, за които говори хазарският владетел Йосиф? Нали, ако такъв голям народ като този на дедите ни бе от азиатски произход, нито смесване с други хора, нито живот на ново място би заличил типичните за азиатските народи черти? Къде са тези черти, защо по-малко от 1% от българите имат епикантус на окото? Аз в чудеса и необясними мистерии не вярвам, не вярвам и в теориите за източния произход на българите.

 

Как обаче да си обясним, че в некрополи на наша територия се намират черепи със слаби монголоидни черти? Това е споменато от Й.Йорданов в работата му Антропология на Древните Българи – масовия гроб при Девня”. Книгата на нашия учен е интересна, изпълнена е перфектно в канона на БАН...Има обаче изводи, които изпълват душата ми със смут.Ето един пример – ...рекоструираните черепи показват, че почти всички имат монголоидни белези-големи кръгли очници, разположени под малък наклон, ниско разположен корен на носа, широки скули...тези данни дават основание да се твърди, че погребаните в гроба индивиди са били българи (Й.Йорданов, стр. 56).

 

Значи, щом един в един череп срещаме монголоидни черти, то това задължително ще да е бил българин??? Каква е гаранцията, че  черепа не е на преселник от азиатски произход? Каква е гаранцията, че намерените останки не принадлежат на наемници от узите и печенегите? Нашите деди са имали доста азиатски съюзници, някои от които се заселват в земите ни. Защо черепите с монголоидни черти да не принадлежат на тях? Каква е пречката?

 

Аз лично намирам извода за странен и ненаучен най-вече поради това, че се вади генерален извод въз основа на реконструкция на череп. Реконструкция означава възстановка, Йорданов сам признава, че в твърде голям брой от случаите лицевия дял на черепа е сило повреден-костите са доста силно натрошени, много от тях липсват(Йорданов стр. 98).

 

Щом много кости липсват, а лицевата част на черепа е силно повредена, дали няма да е твърде спекулативно да се твърди, че щом един череп показва монголоидни черти, то той трябва да принадлежи на българин? Поне за мен е твърде рисковано да се твърди подобно нещо. Не съществува безгрешна възстановка, специалистите работят по определен критерии, а той не винаги е правилен. Има изображения на стари българи по медалиони, в средновековни гръцки миниатюри и т.н...На всички тях, българите са изобразени като хора с правилни европеидни черти, със светла кожа и рижо-кестенява коса.

 
image

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Krum1.jpg

 

 

                      image

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Omurtag1.jpg

 

 

Къде отидоха монголоидите? Нали уж това, че някой череп е с монголоидни черти давало правото да се заключи, че той принадлежи на българин? Ние българи ли сме, или не?

 

Толкова ли е трудно да се разсъди, че след като днес българите са европеиди, то и в древността е било така? В държавата на дедите ни може да имало хора от азиатски произход, но това е напълно нормално. В римската армия са служели хора от десетки националности. Днес в Британските Въоръжени Сили служат азиатци, това са гурките.

image

 

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Gurkhas_NavyAndArmyIllustrated1896.jpg

 

Тези хора определено имат монголоидни белези. Присъствието на гурки в британската армия обаче не не дава право да наречем англичаните азиатски народ, нали? Същото е и при нас, във бойните отряди на нашите деди е имало хора, чиято прародина е била далеч на изток. Екзотичният им външен вид е интригувал гърци и римляни, а пропагандистите на империята са използвали особените черти на нашите съюзници, за да създадат лошо име на дедите ни. Все пак врагът трябва да е по-черен и от дявола. Изключението –монголоидния вид на някои бойци в армията на дедите ни е било пресилено и предадено като нещо типично...ето как се заражда мита за азиатския произход на хуните и съответно на българите. Както виждаме обяснението е елементарно.

 

Да, ние сме имали азиатски поданици, които сме третирали с уважание, но те са били незначително малцинство. Техни потомци са сънародниците ни притежаващи епикантус на окото. Те обаче са твърде малка част от нашето население и не е правилно техните черти да се определят като типично български.

 

Днес все повече изследователи установяват, че дори и живеещите в Азия хуни са били европеиди със светли очи и коси. Това бе доказано от изображенията край Ноин Ула, проучване на скелетни останки, а и ДНК изследвания на индивиди от хунски погребения. Изследванията на хунския език показват, че той не е азиатски, а по-скоро тракийски. Хунските погребения от Сибир – първо хил.пр.Христа са същите като тези от Черноморските степи – второ хил.пр. Христа...Хунския крив лък и върхове на стрели с триъгълно сечение са ползвани от траки и пелазги още през второ хилядолетие преди Христа. А хунската изкуствена черепна деформация е практикувана в нашите земи още от Каменната ера.

 

Замислете се, защо с такъв фанатизъм различни хора се опитват да ни откъснат от тракийските ни корени? Ако траките бяха груби, войнолюбиви варвари непознаващи културата, те щяха да са удобни на всички. Окаже ли се обаче, че дедите ни освен богове на войната са били мъдри и благородни хора с огромен принос в оформянето на европейската култура...тогава нещата се променят, а истината започва да пари под петите на крадците на история.

 

Разбирайки, че дълго време ни е внушавана една чудовищна лъжа, хората се пробуждат и започват да се замислят дали и други неща не са просто добре маскирани измами. Пробуждането на народа е кошмар за мошениците, защото може да се граби и унижава само подтиснат и унижен човек. Той не смее да вдигне глава и да си поиска своето, но гордия не само ще го направи, а и ще поиска сметка за сторените злини...

 

Имаме право да сме горди хора, имаме и възможността отново да изградим едно силно и справедливо общество. Започва се с пробуждането, с осъзнаването, че в нашите вени тече кръвта на хора давали способни императори и славни военоначалници на Рим. Започва се със знанието, че имаме същите гени като мъдрия Орфей и буйния Арес...Където е текло пак ще тече, който е бил окичен със слава, пак ще бъде уважаван. Изпитанията убиват слабия, а каляват силния. Много други хора поставени в нашите условия биха обезумели и изчезнали за рекордно кратко време, българинът обаче показва смайваща устойчивост. Тя не е случайна, дедите ни са преживявали ужасни неща, но са оцелели. Ще оцелеем и ние защото сме Българи!

 


Уважаеми дискутиращи и коментиращи, постинга е по материали на Спароток. Аз ще одобрявам коментари и отговарям на по-елементарни въпроси. След завръщането си Павел ще се заеме с останалите.

Д.Димитров




Гласувай:
97



1. sparotok - културен тон
19.08.2011 17:32
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - кирилица
19.08.2011 17:33
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. mt46 - Поздрав, приятелю!
19.08.2011 17:38
Сещам се как един преподавател в университета каза, че които сме с черни коси /т. е. повечето/, сме били прабългари. А които от нас са с руси коси - сме били славяни... Сега това ми се вижда доста елементарно и смешно... Цял живот са ни лъгали...
цитирай
4. sparotok - фактите
19.08.2011 17:43
mt46 написа:
Сещам се как един преподавател в университета каза, че които сме с черни коси /т. е. повечето/, сме били прабългари. А които от нас са с руси коси - сме били славяни... Сега това ми се вижда доста елементарно и смешно... Цял живот са ни лъгали...


Приятелю, когато най-важните факти се укрият е лесно да се лъже. Има две изключително подробни антроопологически изследвания на проф.М.Попов. И в двата случая е установено, че българите са европейци, а така наречените славяни са от същия тип както и траките.Лошото е, че учените не обяснават разликата между старите славяни и днешните хора от славянската езикова група, а разликата е голяма...
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
5. vostroto - :)))Така е!
19.08.2011 17:45
Още като ученик в основното училище си задавах този въпрос - защо не приличаме на монголци:))) Но всичко е въпрос на ъгъл на виждане - за партията, и Бан. Защо обаче отидоха чак до Монголия, не беше ли достатъчно само до Москва:)))
По въпроса за единия процент с монголоидни черти - и тук в блога ги виждам - има някъде един процент:)))))))
Привет!:)
цитирай
6. nestinar - Поздравления за постинга! Те и за ...
19.08.2011 17:51
Поздравления за постинга!
Те и за хуните твърдят,че са азиатци.Но вижте тези карти:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=176795835687263&set=a.101102903256557.2531.100000705428407&type=1&theater
цитирай
7. sparotok - разсмя ме:)))
19.08.2011 17:51
vostroto написа:
Още като ученик в основното училище си задавах този въпрос - защо не приличаме на монголци:))) Но всичко е въпрос на ъгъл на виждане - за партията, и Бан. Защо обаче отидоха чак до Монголия, не беше ли достатъчно само до Москва:)))
По въпроса за единия процент с монголоидни черти - и тук в блога ги виждам - има някъде един процент:)))))))
Привет!:)


Как само ме разсмя с тоя 1% монголоиди от блога:)))
Благодаря ти!
цитирай
8. sparotok - азиатци
19.08.2011 17:55
nestinar написа:
Поздравления за постинга!
Те и за хуните твърдят,че са азиатци.Но вижте тези карти:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=176795835687263&set=a.101102903256557.2531.100000705428407&type=1&theater


Англичаните държаха Хонконг до 1997 г. но това не ги прави китайци, бяха векове и в Индия, но се са дравиди, колонизираха Австралия, но не са аборигени...
За нашите деди обаче това не важи, учените казват - щом са били в Азия са азиатци по произход...
Иронията е в това, че хуните са били едри хора с рижо-кестенява коса...
Поздрави!
цитирай
9. dolsineq - Странно, а на Изток древните ист...
19.08.2011 18:25
Странно, а на Изток древните историци пишат за хуните, че се отличавали от тамошното местно население. Били с правилни черти, високи, светлооки, бяла кожа и кестенява коса. :)

цитирай
10. balkanec - Причината за измислиците
19.08.2011 18:31
е еврейската историческа школа, която се налага у нас след Освобождението - Златарската школа:

ЧУЖДИЯТ ПРОИЗХОД НА ОФИЦИАЛНАТА ИСТОРИЧЕСКА ШКОЛА В БЪЛГАРИЯ
http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/zlatarska_6kola.htm
цитирай
11. get - - Някой отново може да ме обвини в етимологични еквилибристики - Но следва да ...
19.08.2011 18:56
... кажа !!
- Както четем в англоезичният текст на Еврипид, p. 95. "[Line] 58. 'Thrace's golden shield' – Едно от имената на АРЕС(Ares) било THRAX, той е (бог-б.моя) патрон на тракийците. Неговият златен или позлатен щит се пазел в светилището му в Б/в/истония. Както и при останалите тракийски щитове, той имал формата на полумесец ('Pelta')(вероятно в смисъл ПОЛовинка ?)

- Като отворя съвременен гръцко-български речник с удивление чета за думата:
Thrax – уплах, стрес , или казано простичко ... „Страх” !!? друга специфична е Трасус-дързък(по-точното) СМЕЛ !!

Продължавам с разясненията - Кои са "б/вистоните" ? - предци на "беси"те част от които бяха изселени зад Хем, та се омесиха с народът на гетите ! От тогава започнаха да ги зоват беси-гети. По-късно тези същите започнаха да ги наричат "визи-готи". А пък по-натам историята ни разказва, как тези същите се поселиха в сев.Италия с Теодорих та стигнаха и до Франция. Та от там се наченаха "европейските" готи. ... Проследихте ли мисълта ми дотук ?
- Какво стана с държавите на този народ - една по една бяха унищожени не без участието на римокатолицизма !! - Било като "варвари", било като еретици албигойци-богомили !!
- От тук какво следваше ? - Да се пренапише историята на този народ и изобщо на Европа !! На тези народи да се предаде нехарактерен им етносен произход, било като германци, било като романско/гръцко говорещи !!
- Ако това се докаже по безспорен начин - каква ще бъде реакцията на обикновенният средностатически гражданин(европеец), който е бил приучаван да чете за себе си една измислена и наложена му "истина" ??! - Ярост, също като думата-име Арес, на главният бог-пазител на дедите ни/им !!

- Е, при тези факти ? - как да се каже истината !! ... и как да не изкарват нас БЪЛГАРИТЕ, последните автентични наследници на това протоевропейско население, монголоиди ?? - Хаха :((( !
- Ако трябва и извънземни ще ни направят !!

- Трак ... трах ... страх ... от ярестта(яростта) поради пролятата кръв на невинните и лъжите казани за тях !!

от Гет ктист


цитирай
12. sparotok - до get
19.08.2011 19:18
Как няма да има ярост като се разбере истината!
цитирай
13. sparotok - до artistotelis
19.08.2011 19:20
artistotelis, критика е допустима, дори остра критика, но не и обиди към българския народ.За да видиш коментара си, пусни го в по-културен вид, надявам се това да ти се отдаде.
цитирай
14. sparotok - хуни
19.08.2011 19:27
dolsineq написа:
Странно, а на Изток древните историци пишат за хуните, че се отличавали от тамошното местно население. Били с правилни черти, високи, светлооки, бяла кожа и кестенява коса. :)



А.Марцелин пише, че почти всички алани били едри хора с рижа коса...идинствената разлика между тях и хуните била това, че били по-цивилизовани.
Същия Марцелин твърди, че старото име на аланите е масагети, Прокопий пък добавя - масагетите, които ние днес наричаме хуни...
Ясно, нали, ама кой да чете?
цитирай
15. algara - Хе хе,
19.08.2011 20:33
mt46 написа:
Сещам се как един преподавател в университета каза, че които сме с черни коси /т. е. повечето/, сме били прабългари. А които от нас са с руси коси - сме били славяни... Сега това ми се вижда доста елементарно и смешно... Цял живот са ни лъгали...


Защо ли ми звучи много познато xd

Поздрави за поредният чудесен постинг, заместнико на Павел!
цитирай
16. анонимен - от трибал
19.08.2011 22:46
поздрави за продължението, гледам как пазителите на статуквото са започнали масирана "научно аргументирана" и "професионална" кампания срещу теб и подобните, ще вземат от това и кариера да направят, ей, благодетелите се отплащат вярно за това, просто им трябват и хора от новото поколение, че старото скоро ще се пресели отвъд да дава отчет и трябват герой на новото време, които да фризират леко старите сказки /вече твърдо не сме монголоиди, вече сме иранци и под сурдинка турци, но зер, това са белички хора, не са монголоиди така че ликуй народе истината най-накрая се разкри/. А къде бяха тия толкова начетени историци когато започваше да набираш ти сила, къде бяха да оборят чилингиров, Стефан Гайд, но сега като набирате симпатизанти и съмишленици, виж какви познаващи историята хора излязоха в българия, вече ще си заслужат заплатите с "железните" си еквилибристики и логики срещу теб и поддръжниците на подобната теза, няма да работят за 400-500 лева след това, ще има премии за всяка заблудена от тях душа, която им се е вързала и е спряла да разсъждава след запознаване с дълго критите източници за истинската ни история.
цитирай
17. анонимен - Писна ми от вашите смешни и амать...
20.08.2011 00:08
Писна ми от вашите смешни и аматьорски тракийски и други тези.Ще надминете гърците и македонците в раздел фантастика.Ние винаги сме били българи,дали на Волга,Кама,Черноморието или Дунав,няма значение.Народа е бил достатъчно многоброен,разселил се от Русия и Украйна през Балканите до Германия и Италия,пръснали си семето навсякъде.Откъде накъде ще си правите експерименти и ще ни натрисате името траки,хайде бе!
И се вижда какви сме били и какви СМЕ на външен вид,няма нужда,някой да ми казва,имам огледало.Това,че сме се смесвали с други народи не е изненада,няма несмесен народ.Ако съществуваше чиста раса,щяха да са недъгави,поради генетични увреждания.
цитирай
18. germantiger - За get и други...
20.08.2011 01:23
ИЗВИНЕНИЕ за прекомерния ми коментар - в него "обобщавам" това, което съм коментирал в различни спорове и което в бъдеще ще избягвам да правя.
По повод на готите дето уж били българи думите

Готтесберге
Гьоттинген
Готтард (вкл. прохода св. Готтард)
Готтланд в Скандинавия
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
ОСВЕН ТОВА БОЛ СКАЗАНИЯ В ГЕРМАНСКИТЕ НАРОДИ ЗА ПРЕСЕЛЕНИЕТО НА ГОТИТЕ, ПОСЛЕ РАЗСЕЛЕНИЕТО ИМ, ЗА ТЕХНИТЕ "КРАЛЕ" - ДЕСЕТКИ САГИ, КОИТО МОГА ДА НАПИША С ТОЧНИТЕ ИМ ЗАГЛАВИЯ - ТАКИВА БЪЛГАРСКИ НЯМА!

И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:

GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK

GOTELEIB
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and leub "love".
От него прозилиза GOTTLIEB

GODFREY
Gender: Masculine
Usage: English
Pronounced: GAHD-free [key]
From the Germanic name Godafrid, which meant "peace of god" from the Germanic elements god "god" and frid "peace". The Normans brought this name to England, where it became common during the Middle Ages. A notable bearer was Godfrey of Bouillon, a 10th-century leader of the First Crusade and the first ruler of the Latin Kingdom of Jerusalem.
От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове - факт!

...

ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК

Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена

Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание
Албрих нибелунгенлиид
Амелрих нибелунгенлиид
Витих нибелунгенлиид
Хелфрих нибелунгенлиид
Теодерих нибелунгенлиид и ист.
Дидерих ст. име
Хайлвиг ст. име
Еммерих име
Хлодвиг/Хлодовиг ист
Лайпцих се произнася
Нещо повече - голяма част от тези имена, които посочих нагоре СА ОТ ГЕРМАНСКИ САГИ-СКАЗАНИЯ, ТАКИВА В БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА ПАМЕТ НЯМА ИЛИ АКО ИМА ТЕ СА ЕДИНИЦИ, В ГЕРМАНСКАТА ОБАЧЕ СА ДЕСЕТКИ И ТОЧНО МОГА ДА ПОСОЧА КОИ със заглавията!

Този списък мога да увелича с имена и топоними, женски имена, фамилии на райх... тези драснах сега по памет, не след търсене! А германски думи завършващи на рих/риг или райх...

...

ОТ МЕН ТАМ КЪДЕТО КЬОРАВО ТРАКИЙСКО НЕ СЪЗИРАМ (вероятно защото съм сляп като Бах-баща не Омир)?!

ТУК ЧЕТЯЩИТЕ АКО СЕ ЗАРОВЯТ ЩЕ ЗАНЕМЕЯТ В РАЗЛИКАТА ГЕРМАНСКО И ТРАКИЙСКО ИЛИ БЪЛГАРСКО!

Германските имена (сайта е за "всякакви"), в случая германските и готски или франкски имена далеч от българските:
http://www.behindthename.com/nmc/ger.php

Тук етнология, после приказки и сказания събирани по цяла Германия и далеч от българските въобще!

http://www.sagen.at/index.html
http://www.sagen.at/texte/sagen/sagen.htm < тук за всяка държава

ето и билдгалерията
http://www.sagen.at/fotos/index.php

http://literaturnetz.org/maerchen
http://www.1000-maerchen.de/1518d97d8d0a88911989259659470c58/classics,1.htm

Средновековие
http://www.genealogie-mittelalter.de/
Примерно името Аделайд/Аделхайд има родителите, съпрузите, децата им, обаче нема българско име примерно
http://www.genealogie-mittelalter.de/adelheid_fuerstinnen/adelheid_fuerstinnen.html

Пак за Средновековие и автори
http://www.stefanjacob.de/Geschichte/Unterseiten/Literatur.php?Auswahl=Fr&#65533;hmittelalter

ТУК САМО ИЗВОРИ ДА ИСКАШ ИМАМ ГИ ОТ KORDON ТУК В БЛОГБГ
http://www.vostlit.info/Texts/Dokumenty/index.phtml?id=2070

... и баварския, който няма потресаваща разлика въобще с германските диалекти, но е явно различен от български:
http://www.bayrisches-woerterbuch.de/z.html

...

Посочените в предходния ми комемтар "маркери", никой досега не е опровергал (ВКЛЮЧИТЕЛНО И СПАРОТОК)!

ТА ПИТАМ КАК ТЕЗИ "БЪЛГАРИ"-ГОТИТЕ НЕ ЗАПАЗИХА БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКИТЕ СИ ИМЕНА, БЪЛГАРО-ТРАКИЙСКО-СЛАВЯНСКИЯ СИ ЕЗИК, ЗАЩО ТАЦИТУС ГИ ПИШЕ В ГЕРМАНИА, ЗАЩО ЗА ГОТИТЕ САГИТЕ-СКАЗАНИЯТА СА ЗАПАЗЕНИ В ГЕРМАНСКАТА РОДОВА ПАМЕТ КАТО ДЕСЕТКИ, АКО НЕ И НАД 100, НО В БЪЛГАРСКИТЕ СКАЗАНИЯ ГИ НЯМА ИЛИ АКО НЯКОЙ МИ ПОСОЧИ 1-2, АЗ ЩЕ МУ ПОСОЧА КАКТО КАЗАХ ДЕСЕТКИ...

...

Колкото до постинга - ЗА МЕН БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ СА БИЛИ МОНГОЛОИДИ - вънот съмнение, но със сигурност днес са повечето брюнети!
Българите в никой случай не са азиатци, но и въобще не са блондини в мнозинство.

За написаното "нашите съюзници" и поданиците третирани с уважение - ще отмина с неиронична, но все пак усмивка, наемници не очаквах да прочета, а към някой жестоко отношение "сакън" от единствените доблестни в древноста не допускам!

Особено запазената "марка" Арес, хем войни, хем в никой случай рушители, въобще справедливи бойци-убийци в бой, недокоснати чисти войнски души без колебание дори.

Пишеш за хуни, стана дума, че не всички от тях са били монголоиди, разбрах обаче внушението, че които хуни са европеиди, то те са траки - внушение без нито един извор, но без съмнение истина.

За това, че връщаш българите в огромното славянско море, а славяните-траки, нямам против щом е с аргументация - тя засега е спорна, докато ползването на тази теза безспорно ми показва кой би бил мотивиран да сме траки, ерго българи, но еле славяни всъщност.

И това при положение, че има извори показващи разликата в български и славянски и нужен преводач, извор разказващ за това как хун, българин, славянин и още няколко различни се били сдружили, извор в който се казва, че са различни народи. "Айретен" извора за победата на Теодерих над българите итн...

ЗА СЪЩНОСТТА НА ПОСТИНГА - БРАВО - ИСТИНА!
ЗА ВНУШЕНИЯТА - НАПИСАХ ДОСТАТЪЧНО!
Поздравления без ирония!
цитирай
19. demograph - Тази ти "еквалибристика" е много полезна Гетски
20.08.2011 03:08
"..THRAX, той е (бог-б.моя) патрон на тракийците. Неговият златен или позлатен щит се пазел в светилището му в Б/в/истония. Както и при останалите тракийски щитове, той имал формата на полумесец ('Pelta')(вероятно в смисъл ПОЛовинка ?).."

"THRAX, той е (бог-б.моя) патрон на тракийците" - ВСЕБОГ, Тракийският конник.
На немски/готски/гетски=старотракийски, трак-тракер означава тръс, конен бяг, бърз, конник. За значението на думата trak,traker,thrac и т.н. на английски,франски,италиански и испански всеки може да провери в речниците. Подобен смисъл. Колко странно са се запазили най-важните думи...
Да ти подскажа една приятна връзка: "...полумесец ('Pelta')(вероятно в смисъл ПОЛовинка ?).." В моя край, аз съм близк съсед на бистонците, а и другаде все още на подковата на магаретата викат петъл защото е половинка от конската цяла подкова и е с формата на плумесец. Щитовете н апелтастите са приличали на такава подкова.- /pelta/petla. Интересна е и връзката с пета/pe..ta. Петите на обувките до скоро се подковаваха с месечинообразни подкови.
Накрая и израза "Вдигай си петалите от тук!" т.е. задвижвай подковите", демек "обирай си крушите". Същото преместване на знаци и звуци както в много думи предавани през гръцки и други езици или променили се във времето. Типичен друг пример е наименованието на моето тракийско "племе" САТРИ=СТАРИ /сатри=стари е с вероятен смисъл "най-старите обитатели на тези земи"/. Любопитен съм, дали за гърците е по-лесно да произнесат "СТ" или "САТ", или просто им звучало "варварски", както казва Г.Сотиров...? Някой познавач на гръцкия да каже, моля.
Поздрав на Спароток за това, че ни насочва към монголоидите в българската историческа "неука".
цитирай
20. анонимен - за хуните
20.08.2011 04:25
Не съм съгласен, че хуните като цяло са европеиден народ. В китайските хроники много добре е описана монголоидността на хуните. Основен проблем е грешката на много историци да приравняват хуните с хионите и , които са съвсем различен народ.ияона - Л.Н.Гумильов и други автори съпоставят с хионитите, източноирански племена от Приаралието. Споменават се от иранските и римските източници (Амиан Марцелин). /б.пр. хияона са посочени не в Приаралието, а в най-източните части на “иранския свят”, до границите на Чина /Китай, където е града на Сйявуш, вж. коментара ми: хони, хиони – название на източноираноезичните племена в Източен Кавказ и Средноазиатското междуречие. Традиционно много историци погрешно приравняват хуни и хони. Плод на тази заблуда са хуно-тюркските теории за произхода на прабългарите. Хиаона, хони, са споменати още в Авеста, като живеещи най-източно, зад Памир (Белур) и Тяншан, редом със саките, турите, извършващи постоянни набези върху Средноазиатските земеделски, “авестийски” общества, на полумитичната Арияшаяна. Според традиционното мнение на Киршман погрешно се смята, че названието хони е влязло в Авеста късно, в сасанидската епоха, когато ефталитите-хионити нападат Персия. Арменските источници многократно споменават този етноним, като го свързват с родствени на кушаните племена. Те приравняват хоните в Кавказ със средноазиатските им роднини. Съобразно географските реалности на Авестата, хоните са обитатели на земите около планината Тяншан, “планината на Митра”, откъдето извират Ардви и Датя /Амударя и Сърдаря/ и Източен Туркестан „до границите на Чина/Китай”. Следователно отговарят на карасуксата археологична култура, прототохарите ди, по-късните техни наследници юечжите и най-източно проникналите протосаки-андроновци. Китайците делят ди на две големи сродни групи бей-ди и чи-ди, съотв. бели и червени ди. До 639 г.пр.н.е бей-ди и чи-ди обитават в източните части на Синцзян, Хеси и са прогонени на запад от китайския княз Ван-Гун.
http://www.protobulgarians.com/Kniga%20na%20Aleksandaar%20Bayar/BAJAR-KNIGA-CHAST-4.htm
цитирай
21. mglishev - Хм,
20.08.2011 09:53
а черепът на ичиргу боила Мостич?

цитирай
22. ckarlet - За много неща не бях се замисляла, но ...
20.08.2011 11:14
За много неща не бях се замисляла, но когато чета постингите ти си казвам, че има логика в думите ти. Разглеждала съм стари антики и на всички тях, българите са изобразени като хора с правилни европеидни черти...
Поздрави, Sparotok!
цитирай
23. sparotok - !
20.08.2011 12:10
ckarlet написа:
За много неща не бях се замисляла, но когато чета постингите ти си казвам, че има логика в думите ти. Разглеждала съм стари антики и на всички тях, българите са изобразени като хора с правилни европеидни черти...
Поздрави, Sparotok!


И аз не се бях замислял за много неща Скарлетче, но малко по-малко, с течение на времето и с доста четене, нещата започнаха да се изясняват.
Хубав ден!
цитирай
24. sparotok - Мостич
20.08.2011 12:14
mglishev написа:
а черепът на ичиргу боила Мостич?



Виж сега Маноле, монголоиди на наша територия трябва да има поради факта, че наши съюзници са били узи, печенеги и др.Касае се обаче за едно незначително малцинство, чийто външен облик в никакъв случай не е типичен за по-голямата част от населението на България.Днес в нашата земя има доста роми, но техния външен вид не е типичен за българите кореняци.
цитирай
25. sparotok - до анонимен 23
20.08.2011 12:16
Трябваше да уточня за хуните, а именно, че най-вече благородническата прослойка е била от европеиди, а подвластното население е било както от европейски, така и от азиатски характер, нещо напълно нормално след като хунските владения са обхващали значителни територии в Азия.
цитирай
26. get - - Ще ти отговоря не като историк а като анатом, уважаеми mglishev !
20.08.2011 12:17
mglishev написа:
а черепът на ичиргу боила Мостич?



- В литературата за Мостич(погребение) се отбелязва че, е страдал от дистрофия на двигателно-опорният апарат вследствие заболяване !!
- Правя допускане, че това може да е довело и до деформация на същите !! По причина на предпоставената теза за монголоидността на българите (предвид азиато-тюркският им произход) това е повлияло на работата при възстановка образа на същият !! ... Тук със съжаление ще кажа, че лично съм чел, интервю с проф. Йорданов, в което самият той малко ... цинично заявява, че науката ни навремето е плащала дан на увлеченията си по тюркско-монголската мода !!
- За съжаление не съм го запазил - А следваше !! :(((

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
27. sparotok - прав си
20.08.2011 12:18
kansandilh написа:
Типичната за монголците хаплогрупа C3, от която е и Чингиз хан, в България е 0%. Само 1% от съвременните българи са носители на хаплогрупа N, която е Урало-Финска, и 0% от българите са от хаплогрупа Q-сибирска. Останалите 99% от българите не правят разлика от останалите европейци и са носители в по-голям или по-малък процент на типичните европейски хаплогрупи, като най-големият процент от днешните българи са носители на хаплогрупи I2а2 и J2, и които са потомци на първите заселници на Балканите и Европа преди 35000 години. На второ място в процентно отношение е тази част от българите, които са носители на хаплогрупи R1a и R1b- типични за Северна и Западна Европа-по-късни заселници на Европейския континент. Българите монголоиди е смешка за наивници. Просто няма място за коментар...


Прав си, обаче, виж колко време ни будалкаха с лъжи и как гадно ни унижаваха, кой друг народ е бил подложен на такова нещо!
Поздрави!
цитирай
28. sparotok - битка
20.08.2011 12:19
анонимен написа:
поздрави за продължението, гледам как пазителите на статуквото са започнали масирана "научно аргументирана" и "професионална" кампания срещу теб и подобните, ще вземат от това и кариера да направят, ей, благодетелите се отплащат вярно за това, просто им трябват и хора от новото поколение, че старото скоро ще се пресели отвъд да дава отчет и трябват герой на новото време, които да фризират леко старите сказки /вече твърдо не сме монголоиди, вече сме иранци и под сурдинка турци, но зер, това са белички хора, не са монголоиди така че ликуй народе истината най-накрая се разкри/. А къде бяха тия толкова начетени историци когато започваше да набираш ти сила, къде бяха да оборят чилингиров, Стефан Гайд, но сега като набирате симпатизанти и съмишленици, виж какви познаващи историята хора излязоха в българия, вече ще си заслужат заплатите с "железните" си еквилибристики и логики срещу теб и поддръжниците на подобната теза, няма да работят за 400-500 лева след това, ще има премии за всяка заблудена от тях душа, която им се е вързала и е спряла да разсъждава след запознаване с дълго критите източници за истинската ни история.


Битката една сега започва, но мошениците дори и не предполагат какви са нашите възможности и колко симпатизанти имаме:)
цитирай
29. sparotok - истината
20.08.2011 12:21
bulgarinut57 написа:
Едрите, червени, алтайски бълхи /по katana /,
дъртите феодални старчоци /по Дянков /,
вмирисаните блатни плъхове от блога,
как ли все по – сухо преглъщат?
Така, така, така, напред и нагоре!
Към ИСТИНАТА !!!
TAKE IT EASY !


Истината приятелю, не може да се спре!
цитирай
30. sparotok - благодаря
20.08.2011 12:22
algara написа:
mt46 написа:
Сещам се как един преподавател в университета каза, че които сме с черни коси /т. е. повечето/, сме били прабългари. А които от нас са с руси коси - сме били славяни... Сега това ми се вижда доста елементарно и смешно... Цял живот са ни лъгали...


Защо ли ми звучи много познато xd

Поздрави за поредният чудесен постинг, заместнико на Павел!


Благодаря ти Алгара, те лъжите са до време, все по-трудно става тяхното поддържане и все по-прозрачни са сътрудниците на мошениците.
Поздрави!
цитирай
31. get - :))) - Извинен си Германе !!
20.08.2011 12:54
germantiger написа:
За get и други... ИЗВИНЕНИЕ


- Не знам защо, но при мен или теб има някаква дидактични или логически проблеми(грешка) !

- Приятелю,
защо не разбереш, че всички постове тук имат за цел да изведат истинноста на различните хипотези за произхода НЕ НА Германският А ... БЪЛГАРСКИЯТ народ ?!

- Първата и основна е тази натрапена ни "теория" за тюркският ни произход !! - Добре да приемем, че сме тюрки монголоиди !?! - ма като сме такива ... Защо нямаме нищо нито в антропологията нито в език, нито във фолклор или обичаи, които малко от малко да ни приближават до тях ??!

- Освен история ме интересува също и културология и фолклористиката - Там има описан един обреден обичай . Нарича се "Вай дудул" - Ако ти кажа, че на база мои сравнителни изследвания той ни отвежда в такава древност, че нямаш си на представа. Същият мога да кажа, че се датира поне от 1 500 г. пр. хр. свързан е с главното женско божество на местното протобалканско население !!
- От тук възниква основателният въпрос ! - Откъде (!) късно придошлото население под вида му "прабългари" и "славяни" може да знае за същият обичай, че и да го упражнява ?? ... това при условие, че свързващото звено ТРАКИТЕ, според "златните" ни историци български СЕ БИЛИ ЗАТРИЛИ(по причина подмяна етносно самосъзнание ... погърчени/латинизирани, избити, продадени в робство и т.н.).

- Моля те, никой няма за цел да накърнява по един или друг начин образа на германският народ, но той е ... МНОГО ПО-КЪСНО, ФОРМИРАЛ СЕ !! - Така че, исландски, финландски и тем подобни саги от ХІV-ХVІ векове не вървят !!

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
32. get - - Хм, интереснса връзка ми направи ... чрез нея си обясних смисъла на израза от моя край ...
20.08.2011 13:36
demograph написа:
"..THRAX, той е (бог-б.моя) патрон на тракийците. Неговият златен или позлатен щит се пазел в светилището му в Б/в/истония. Както и при останалите тракийски щитове, той имал формата на полумесец ('Pelta')(вероятно в смисъл ПОЛовинка ?).."
...
Да ти подскажа една приятна връзка: "...полумесец ('Pelta')(вероятно в смисъл ПОЛовинка ?).." В моя край, аз съм близк съсед на бистонците, а и другаде все още на подковата на магаретата викат петъл защото е половинка от конската цяла подкова и е с формата на плумесец. Щитовете н апелтастите са приличали на такава подкова.- /pelta/petla. Интересна е и връзката с пета/pe..ta. Петите на обувките до скоро се подковаваха с месечинообразни подкови.
Накрая и израза "Вдигай си петалите от тук!" т.е. задвижвай подковите", демек "обирай си крушите". Същото преместване на знаци и звуци както в много думи предавани през гръцки и други езици или променили се във времето. ...

- Какво ми се петляваш ? - в смисъл "усукваш", "кривиш" ! ... също и "петлица"(униформа), руското "петля"-примка !!
- Хехе ! - Демограф това не може да бъде - нъл нямаме нищо общо с траките б/вистони-беси :)) ! - Как тъй ще им приказваме езика !!

- Но още по-интересно става, като прочетеш, че същият Арес се празнувал на фестивал в Рим под името на патрона бог "MARS GRADIVUS" - Марс ясно откъде иде от "гръцкият" Арес :)) ма "градивус" - Що ли ще значи на рОмски език ??! :))

- Обръщам се към четящите, които са получили "академично" образование в НГДЕК да ми помогнат с познанията си по латински по отношение смисъла на латинската думичка !!

от Гет ктист (аматьор-историк) :))
цитирай
33. nkf - Това, че "монглоидност&q...
20.08.2011 13:40
Това,че "монглоидност", при нас , Българите, не се среща-като изключим 1 %, не означава,че БАНяджийте ще престанат да рисуват по страниците на учебниците "дръпнооки" Аспаруховци и Крумовци.
цитирай
34. sparotok - срам
20.08.2011 13:58
nkf написа:
Това,че "монглоидност", при нас , Българите, не се среща-като изключим 1 %, не означава,че БАНяджийте ще престанат да рисуват по страниците на учебниците "дръпнооки" Аспаруховци и Крумовци.


Някои личности нямат срам ни от Бога, ни от хората, лъжите им обаче започват да бледнеят.
Поздрави!
цитирай
35. dolsineq - - Павел, не е ли вече време и гър...
20.08.2011 14:24

- Павел, не е ли вече време и гърците да подложим на кръстосан разпит и разберем, откога датира пребиваването им по тези земи.
цитирай
36. shtaparov - Кои са Готите /Гетите/ вече е ясно:
20.08.2011 14:46
На нашия другар germantiger /виж Коментар №20./ веднъж обясних,ще повторя още веднъж. Цитираните от него имена изобщо не са създадени от Готите /Гетите/,понеже не са нито антични,нито средновековни. Това са нови Ренесансови имена,създадени едва след XVIII век,понеже до тогава в цяла Европа се е знаело,че Готите и Вандалите са народи,идентични по произход със "Славяните". Няма никаква нужда да ставаме за смях,тълкувайки група съвсем нови,на практика съвременни имена,представяйки ги насила за древни. То е все едно да превеждаме какво са значели на коптски такива думи като Селкооп, СССР, Пишмашина, Профпредседател, Народнодемократична република и т.н.- моля,нека да не ставаме смешни. Но има още един вариант за тълкуване на тези думи- те да са във връзка със съвременното немско название на Бога,звучащо като Гот/Год/! Тогава вече нещата си идват съвсем на мястото- много е логично един народ да слага свои топоними,свързани с Божието име,но е крайно нелогично той да кръщава имена,свързани с някакво племе от пришълци,чиято родина е на хиляди километри от земите на днешна Германия. Значи- ще тълкуваме не съвременните немски названия,а онези за които сме сигурни,че са оставени от Готите и от очевидците на тяхната епоха! Именно там се издънва оглушително фалшивата теза за Готския произход,понеже се оказва,че най-типични за Готите са били имена като Видимер /Будимир,Витомир/, Рицимер /Радомир,Срацимир/, Гундомар /Хондомир,т.е.-Ходомир/, Фридрик /Предраг/, Аларик /Телерик/,и т.н.!
цитирай
37. shtaparov - Цитираните в коментара на germa...
20.08.2011 15:33
Цитираните в коментара на germantiger думи не съдържат в себе си корена Гот /Гет/,а германската дума Гот /Бог/! С нея несъмнено са образувани много думи в средновековния и съвременен немски език,но тя позволява да се правят и някои спекулации с племенното име на Готите,за които лично самият готски историк Йорданес казва,че са Гети,тоест Траки! Ето и някои приблизителни преводи на цитираните от него названия /по-точни може да ни даде и самият germantiger,
ако пожелае да го направи разбира се/:

1. Gotthard= Божия твърдост /Божия закалка,Религиозна ревност/
2. Gotthilf= Божия помощ
3. Gotthold= Божия блогословия /Божия благодат/
4. Gottlieb= Божия любов
5. Gottlob= Божия похвала /Гордост Божия/
и т.н.,и т.н. ........

Ако продължим все напред в този дух,ще преведем от успешно по-успешно всички "Готски" /т.е.- религиозни и богословски/ термини в цяла Западна Европа!
цитирай
38. kasnaprolet9999 - Поздравления за поста, звучи ло...
20.08.2011 15:40
Поздравления за поста, звучи логично и аргументирано. Траките са се смесили с много народи, пътували са много и навсякъде са оставяли част от своята култура и умения. За това е много трудно да се докаже, къде им е родината и кои племена са били тракийски. Само преди 100 г. нещата са изглеждали по-различно, защото не са били извършени достатъчно разкопки и изследвания. Това е позволило на някои хора да се облагодетелстват за наша сметка. Както стана ясно много доказателства за нашия произход умишлено са били унищожени, за да се пренапише историята в полза на гърците. Сега, когато има по-съвременни способи за тестване на откритите при разкопки предмети истината излиза наяве. Не трябва да робуваме на стари догми, а да приемем новите открития. Новото винаги трудно пробива път, заради нашата закостенялост. Поздрави!!
цитирай
39. shtaparov - В древна България изобщо няма черепи на монголоиди:
20.08.2011 16:59
mglishev написа:
а черепът на ичиргу боила Мостич?

Черепът на Мостич е череп на чист европеид-показва го най-новата възстановка,правена години след онази,скандалната,която бе направена по партийно поръчение /от Русия естествено/ с цел македонистите да размахват снимката й като плашило пред обърканите Българи от Вардарско.
Дори черепите от Девня не са на монголоиди,а на европеиди- ако днес се намери група патриотични бизнесмени,която да финансира ново,безпристрастно антропологично изследване на тези черепи в независим западноевропейски институт,който да не е избран от руснаци или комунисти разбира се,а от Български патриоти,резултатът със сигурност ще покаже единствено и само едно- европеиди, 24 каратови европеиди! Дори и да е имало някъде половин карат примес,той в днешно време просто не се взима под внимание- изобщо дори!
цитирай
40. анонимен - Браво
20.08.2011 19:37
Поредната великолепна статия на Спараток !
цитирай
41. germantiger - ...
20.08.2011 19:52
Щапаров, наистина "кефиш'... ;)

Значи за траките може словесни еквилибристики, но за готите-германци не може с доказани имена и произход?!

Значи може германския Йорданес да нарече готите-гети, но изворите в които два народа се бият в разграничението готи срещу българи при Енодий не го приемаш, за извора с преводача нужен между славянски и български пак не отърва, извора където се прави разграничението между народите подчертано там като акцент българи, скити и др. някак ще го неглижираш... За Тацитус и готоните също нейсе, а ;)

Ей... абе раздумка да става, а посоченото от мен стои и никой до момента не намери силно, сериозно и аргументирано срещу мен в същия мащаб, същото словно богатство и традиция, а това е само началото. Разбира се, че ще дойде време, когато ще направя постинг за германските готи, бавари и франки, които голям зор някои ги пишат траки, ще... ще!
цитирай
42. shtaparov - Приемам и още как
20.08.2011 21:43
germantiger написа:
Щапаров,наистина "кефиш'... ;)
Значи за траките може словесни еквилибристики,но за готите-германци не може с доказани имена и произход?!
Значи може германския Йорданес да нарече готите-гети,но изворите в които два народа се бият в разграничението готи срещу българи при Енодий не го приемаш,за извора с преводача нужен между славянски и български пак не отърва,извора където се прави разграничението между народите подчертано там като акцент българи,скити и др. някак ще го неглижираш...За Тацитус и готоните също нейсе,а ;)
Ей...абе раздумка да става,а посоченото от мен стои и никой до момента не намери силно,сериозно и аргументирано срещу мен в същия мащаб,същото словно богатство и традиция,а това е само началото.Разбира се,че ще дойде време,когато ще направя постинг за германските готи,бавари и франки,които голям зор някои ги пишат траки,ще...ще!

Приемам,приятел- всички древни извори приемам! Даже и тези,че Визиготи /Масагети/ се бият срещу Остроготи /Острушани/,или пък че Готите разорили Германия... Поздравления все пак за интереса и за живеца,който влагате в тази чисто Българска проблематика!
цитирай
43. sparotok - имаш право Невена
20.08.2011 21:45
kasnaprolet9999 написа:
Поздравления за поста, звучи логично и аргументирано. Траките са се смесили с много народи, пътували са много и навсякъде са оставяли част от своята култура и умения. За това е много трудно да се докаже, къде им е родината и кои племена са били тракийски. Само преди 100 г. нещата са изглеждали по-различно, защото не са били извършени достатъчно разкопки и изследвания. Това е позволило на някои хора да се облагодетелстват за наша сметка. Както стана ясно много доказателства за нашия произход умишлено са били унищожени, за да се пренапише историята в полза на гърците. Сега, когато има по-съвременни способи за тестване на откритите при разкопки предмети истината излиза наяве. Не трябва да робуваме на стари догми, а да приемем новите открития. Новото винаги трудно пробива път, заради нашата закостенялост. Поздрави!!


Имаш право Невена, преди 100 години твърде малко бе проучено за нашата история, това спомогна да бъдем ощетени за сметка на други.Все още не е късно обаче учените да поправят грешката си.
Поздрави!
цитирай
44. sparotok - гърци
20.08.2011 21:46
dolsineq написа:

- Павел, не е ли вече време и гърците да подложим на кръстосан разпит и разберем, откога датира пребиваването им по тези земи.


Снеже, за извършването на подобно нещо се изисква не бронирана жилетка, а атомно убежище:)
цитирай
45. shtaparov - Благодаря за оценката,приятел,но:
20.08.2011 21:58
Аз мога да продължа списъка с тълкуванията на представените от уважаемия germantiger новонемски термини или чрез Българския език,или чрез формата "Гот",използвана от повечето немци за обозначаването на Бог. На сказанията и генеалогията на Франки,Бавари и пр. не би било никак трудно да намерим поразяващ всяка германска илюзия Български отговор,ако бяха налице следните условия:
1. Ако фанариотите бяха унищожили не стотици кубици древна Българска книжнина,а старо-германска.
2. Ако нашите учени се бяха потрудили през XVII-XX в. по този въпрос така добре,както и германските. Както много добре знаем обаче,през турско време бе абсурдно да се говори за развитие на каквато и да било наука,така че нашето изоставане не означава липса на такива сведения и материали в нашия фолклор,
нито дава право на чужди учени да спекулират с древното наследство,оставено
им от нашите предци.
3. Ако аз имах материала си поднесен наготово от тези учени много преди нашето време,както germantiger го има,вместо сега да го събирам почти сам.
4. Ако всички древно- Български племена си бяха останали да живеят в пределите на днешна България /което е било абсурдно при огромния им брой в древността,който днес би достигнал до стотици милиони души!/,наместо да се преселват в други,по-рядко населени до тогава земи,за да търсят по-добри условия за прехрана. След тези преселения много наши епоси и фолклорни постижения са станали достъпни за ползване от другите народи,а по-късно се превърнали и в част от тяхното фолклорно и културно наследство,особено след като Готите и Баварите променили езика си под натиска на Католическата църква.
цитирай
46. get - - Ей... абе раздумка да става ... да попитам относно "Баварската хроника" на Авентин ?
20.08.2011 22:02
germantiger написа:
Щапаров, наистина "кефиш'... ;)

Значи за траките може словесни еквилибристики, но за готите-германци не може с доказани имена и произход?!

Значи може германския Йорданес да нарече готите-гети, но изворите в които два народа се бият в разграничението готи срещу българи при Енодий не го приемаш, за извора с преводача нужен между славянски и български пак не отърва, извора където се прави разграничението между народите подчертано там като акцент българи, скити и др. някак ще го неглижираш... За Тацитус и готоните също нейсе, а ;)

Ей... абе раздумка да става, а посоченото от мен стои и никой до момента не намери силно, сериозно и аргументирано срещу мен в същия мащаб, същото словно богатство и традиция, а това е само началото. Разбира се, че ще дойде време, когато ще направя постинг за германските готи, бавари и франки, които голям зор някои ги пишат траки, ще... ще!


- Зашо автора изписвайки етноназванието в труда си на латински BOJORUM a в последствие думата се трансформира до Baiorum и BAYERN ?
- Втори въпрос: През епохата разглеждана в Annalium Baiorum - живял ли е в близост народ с подобно етноназвание ?

- Абе раздумка да става, Германе от Сапарева баня :))

от ГетКан boiil Джермански
цитирай
47. shtaparov - Гръцкото търгашество с нашите културни ценности продължава и днес:
20.08.2011 22:19
sparotok написа:
dolsineq написа:

- Павел,не е ли вече време и гърците да подложим на кръстосан разпит и разберем,откога датира пребиваването им по тези земи.

Снеже,за извършването на подобно нещо се изисква не бронирана жилетка,а атомно убежище:)

Мисля,че имаме отговор на този въпрос. Гърците идват на Балканите от земите на днешна Галилея,които по онова време били частично подчинени на Египет,
около 100-150 години след Троянската война,разрушават Крито- Микенската цивилизация и открадват Тракийските епоси под носа на слепия Омир. Причиняват тотални разрушения на Балканите и преселения на миролюбивите,
но политически разпокъсани Болги към земите на днешна Британия,както и на част от Белгите към земите на сетнешна Галия. След няколко века на хаос и всеобщ упадък те асимилират част от културата на Пелазгите /частично изключение са само "ортодоксалните" елини- спартанците/, подир което настъпва спад в колонизаторския им устрем,уравновесяване на силите в региона и нов подем на Трако- Фригийската култура,плодовете на който днес ги берат не Българите,които са го създали,а генетично Българизираните,но нагли и цинични потомци на бившите пирати,присвоители и колонизатори.
цитирай
48. dolsineq - - Павел, не е ли вече време и гър...
21.08.2011 09:13
shtaparov написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:

- Павел,не е ли вече време и гърците да подложим на кръстосан разпит и разберем,откога датира пребиваването им по тези земи.

Снеже,за извършването на подобно нещо се изисква не бронирана жилетка,а атомно убежище:)

Мисля,че имаме отговор на този въпрос. Гърците идват на Балканите от земите на днешна Галилея,които по онова време били частично подчинени на Египет,
около 100-150 години след Троянската война,разрушават Крито- Микенската цивилизация и открадват Тракийските епоси под носа на слепия Омир. Причиняват тотални разрушения на Балканите и преселения на миролюбивите,
но политически разпокъсани Болги към земите на днешна Британия,както и на част от Белгите към земите на сетнешна Галия. След няколко века на хаос и всеобщ упадък те асимилират част от културата на Пелазгите /частично изключение са само "ортодоксалните" елини- спартанците/, подир което настъпва спад в колонизаторския им устрем,уравновесяване на силите в региона и нов подем на Трако- Фригийската култура,плодовете на който днес ги берат не Българите,които са го създали,а генетично Българизираните,но нагли и цинични потомци на бившите пирати,присвоители и колонизатори.

....................................
Има някакво разминаване с твоята информация и онова, което Омир ни съобщава в "Илиада". Войната се е водила между Троя и Спарта, като Спарта е била вече гръцка т.е. гърците са били вече дошли.
цитирай
49. get - - Позволете ми да не се съглася и с двама ви относно "идването" на гърците (!) ... не знам ...
21.08.2011 21:20
... защо трябва да го свързваме с военна експанзия ?!! За мен това е по-скоро религиозна и културна такава, довела до подмяна на културна и религиозна самоединтичност от пришълците, на местно коренно население !!
dolsineq написа:
shtaparov написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:

- Павел,не е ли вече да подложим на кръстосан разпит и разберем,откога датира пребиваването им по тези земи.

Снеже,за извършването на подобно нещо се изисква не бронирана жилетка,а атомно убежище:)

Мисля,че имаме отговор на този въпрос. Гърците идват на Балканите от земите на днешна Галилея,които по онова време били частично подчинени на Египет,
около 100-150 години след Троянската война,разрушават Крито- Микенската цивилизация и открадват Тракийските епоси под носа на слепия Омир. Причиняват тотални разрушения на Балканите и преселения на миролюбивите,
но политически разпокъсани Болги към земите на днешна Британия,както и на част от Белгите към земите на сетнешна Галия. След няколко века на хаос и всеобщ упадък те асимилират част от културата на Пелазгите /частично изключение са само "ортодоксалните" елини- спартанците/, подир което настъпва спад в колонизаторския им устрем,уравновесяване на силите в региона и нов подем на Трако- Фригийската култура,плодовете на който днес ги берат не Българите,които са го създали,а генетично Българизираните,но нагли и цинични потомци на бившите пирати,присвоители и колонизатори.

....................................
Има някакво разминаване с твоята информация и онова, което Омир ни съобщава в "Илиада". Войната се е водила между Троя и Спарта, като Спарта е била вече гръцка т.е. гърците са били вече дошли.


- Като пример ще дам хазарите, които приемайки юдаизма започват да се изживяват, като семити ... та дори през 20 век заговорват и чуждият им иврит !! - Те са живият пример - Как може да се "създаде народ" ! :((

цитирай
50. shtaparov - Истината е прозрачна,и всичко извън нея трупа купища въпроси без отговор:
21.08.2011 21:58
dolsineq написа:
shtaparov написа:
...
-Павел,не е ли вече време и гърците да подложим на кръстосан разпит и разберем,откога датира пребиваването им по тези земи.

...имаме отговор на този въпрос.Гърците идват на Балканите от земите на днешна Галилея,които по онова време били частично подчинени на Египет,
около 100-150 години след Троянската война,разрушават Крито-Микенската цивилизация и крадат Тракийските епоси под носа на слепия Омир,причиняват...разрушения на Балканите и преселения на...Болги... След няколко века на хаос и всеобщ упадък ...асимилират част от културата на Пелазгите /частично изключение са само "ортодоксалните" елини- спартанците/, подир което настъпва спад в колонизаторския им устрем,уравновесяване на силите в региона и нов подем на Трако- Фригийската култура,плодовете на който днес ги берат не Българите,които са го създали,а генетично Българизираните,но нагли и цинични потомци на бившите пирати,присвоители и колонизатори.
.........
Има някакво разминаване с твоята информация и онова,което Омир ни съобщава в "Илиада".Войната се е водила между Троя и Спарта,като Спарта е била вече гръцка т.е. гърците са били вече дошли.[/quote]
Не съм съгласен с това,понеже в "Илиадата" никъде не се говори за елини,а по времето на Херодот в Елада няма вече Ахейци,Мирмидони,Пелазги,Данаи и други Трако-Фригийски /Бригийски/ племена,но има йонийци,беотийци,еолийци и пр.,
каквито в "Илиадата" въобще не фигурират! Идването на елините на Балканите не може да е станало потайно и незабелязано,а ако бяха вече дошли преди Троянската война,кой е причинил тогава разрушенията и унищоженията от 1100-1000 г.пр.Хр.- Траките ли? И ако все пак Траките са причинили всичко това,как са оцелели гърците от този страшен апокалипсис и защо нямат никакви спомени за него- да не би защото тъкмо те са го причинили на своите жертви? Защо гърците нямат никакъв спомен за Линеарите? Защо културите в района изобщо не са се променили при тяхното "идване",ако то е станало преди Троянската война,и как стана така,че след катастрофата от 1100-1000 г.пр.Хр.,когато всички стари култури на полуострова са разрушени,изведнъж се пръква "от нищото" гръцката култура,все едно че нищо не е било? Защо едни гръцки автори твърдят,че дорийците били дошли от Египет,а други казват,че всички гърци изобщо са дошли от Египет,и не са ли тези писмени известия откъси от една и съща история,отнасяща се до първите гръцки нахлувания на Балканите? И т.н.,и т.н.- купища смислени въпроси без никакви смислени отговори ни поставя старата сбъркана хипотеза за гръцкото заселване на Балканите,а новата отговаря на всички до един,при което се превръща от хипотеза в постулат. Но този постулат е важен за хората,които държат непременно да знаят чистата истина и да владеят истинската историческа наука,а не за първосигналните западноевропейски съчинители на сантиментални сурогати и комикси,имащи за цел да подменят оригиналната,но зловеща история на прагърците с такава,каквато на тях им е угодно и приятно.
цитирай
51. nikikm - Все пак,
21.08.2011 22:12
истината ще излезе наяве! Четох с огромно удоволствие и отправям комплименти освен към Спароток и Митко и към достойно защитилите българската кауза, Гет и Щапаров /по азбучен ред/.Благодаря ви приятели!Правите ме горд!
цитирай
52. get - - С риск да прозвуча натрапчиво ... досадно !! :((( - Защо забравяме - Къде е Велика ... ?
21.08.2011 23:03
... Гърция ?? - Ето !! http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Magna_Graecia_ancient_colonies_and_dialects.svg
- От там може да се приеме, че идват предците им на балканите ... в Атина, към VIII в.
- Там се приказвал "грико". И днес населението в тези райони пази гръцки характеристики в културата. Местните диалекти (най-разпространени в Калабрия и Саленто) се наричат "грекана", "грико", "катоиталиотика" или "Калабрийски" и могат да бъде разбрани (до голяма степен) от други гръцкоговорещи. Фолклорът на това население е различен от италийския и определено се свързва с гръцкия !
- В троянската воина, участие на хора, които днес се индикират, като гърци няма ... въпреки. че много им се иска. :)))
- Друго, облекло погребални ритуали, самите гърци пишат, че наподобяват африканските(сега само да не изпаднем в крайност и ги изкараме негри) :)) !

от Гет ктист

П.П. Беотийци се наричат БОЙОтийци(бойовци с др. думи) - Не са гърци ... също минийци, ахейци(аргосци) епирци и др. !!
цитирай
53. germantiger - ;)
22.08.2011 00:04
Ех, Щапаров...

Не знаеш словообразуването в германския език, за него са характерни 2-3 думи "в една", не корен, а СЛОВООБРАЗУВАНЕ, примери мога да ти дам колкото щеш, особено съществителни!

Думата Готт - Бог е основна за средновековния човек, тя е центъра на мирозданието, на неговия живот, стремеж понякога, на морал, коректив и молитва. Това е жизнеопределяща дума и като такава тя е важна, да не кажа фундаментална и централна, та има я в германския, а в българския като готт не - факт!

И именно това показва колко значима е тя и именно това показва и доказва нейната тежест и именно тя е присъщо германска, не българска. Имаме гутони/готони/ всъщност го/утонес, имаме десетки имена с готт, имаме думи с готт "производни" от божествено или съврзани с Бога - мога да ти напиша десетки такива, отвори речинк и гледай колко са в германския...

Нямаме толкова в българския, нямаме въобще имена в българския с готт, нямаме участие на думата готт въобще в българския като словобразуваща на други думи - факт!
цитирай
54. shtaparov - От илюзия към реалност
22.08.2011 02:03
kasnaprolet9999 написа:
Поздравления за поста, звучи логично и аргументирано. Траките са се смесили с много народи,пътували са много и навсякъде са оставяли част от своята култура и умения.За това е много трудно да се докаже, къде им е родината и кои племена са били тракийски.Само преди 100 г. нещата са изглеждали по-различно, защото не са били извършени достатъчно разкопки и изследвания.Това е позволило на някои хора да се облагодетелстват за наша сметка. Както стана ясно много доказателства за нашия произход умишлено са били унищожени,за да се пренапише историята в полза на гърците.Сега,когато има по-съвременни способи за тестване на откритите при разкопки предмети истината излиза наяве.Не трябва да робуваме на стари догми,а да приемем новите открития. Новото винаги трудно пробива път,заради нашата закостенялост.Поздрави!!

Правилно забелязахте,Невена- трудно е да се посочи прародината на народ,
който е бил навсякъде. Но нали същият този "проблем" все още продължава
да мъчи конвенционалните Българисти и до днес,когато стане дума за произхода на Българите??!!
А бурното развитие на обективната историческа наука и постепенното налагане на Истината накрая ще превърне гърците във втори "македонци" на Балканите,сиреч- в група сръдливи хлапета,които не искат и да чуят какво ги наставляват възрастните,понеже не желаят да пораснат.
цитирай
55. get - - Уважаеми nikikm - благодаря и един съвет от мен - не се предоверявайте на авторитети ...
22.08.2011 07:58
nikikm написа:
истината ще излезе наяве! Четох с огромно удоволствие и отправям комплименти освен към Спароток и Митко и към достойно защитилите българската кауза, Гет и Щапаров /по азбучен ред/.Благодаря ви приятели!Правите ме горд!

... дори и на мен(най-вече):)) ... проверявайте, проверявайте, проверявайте !!
- Защото именно сляпото съгласяване с "авторитета"(било като научна титла, било, като обществено положение) на пишещият, българската историческа наука е на това положение в момента !!
- Поради горната причина, както виждате, позволявам си да опонирам на някои частни становища по отношение тезите изказвани от др. автори (единомишленици ?) ! ... темата е изключително голяма ... информация (стара и нови изследвания) още повече, така че, е абсолютно допустимо да се допуснат грешкки(в частност) при интепретиране на дадени въпроси !! Заради това, да проверяваме и кога видим, че допускаме някъде грешка, да сме достатъчно смели и отговорни да я кажем на глас !

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
56. nikikm - До Гет!
22.08.2011 22:14
Моите уважения за това "предупреждение"! Без да те "засилвам" Гет,това е благородство,поне така го разбирам.Аз не съм историк,но не съм и невежа и доста добре се ориентирам в ситуациите,а ако има нещо винаги търся алтернативни мнения и източници.По отношение на "неприятелите",до момента съм безпогрешен,макар,че е грях това,което казвам.Вземи един Германтигер,бас държа,че нито е ,то няма как да го кажа,той се пише полу-българин,полу-германец,но това е само полу-истина.Не е нито едното,нито другото.Съвсем друго е,но той си знае! Но за мен вие сте си българи,аз вас харесвам и на вас се доверявам!А вие гледайте да не разочаровате!Бъдете здрави всички и се обединявайте!Истинската ни история,няма да се напише само от един човек!Много е стара и огромна.Много врагове има!Слаб ми е гласеца,но бийте в една посока,уеднаквявайте и направете историята ни такава,каквато е!Лично аз и в шатри да са живели българите,пак бих се гордял с произхода си!Нямам комплекси.Толкова по-добре,че истината е друга!
цитирай
57. bgwest - - Павел, не е ли вече време и гър...
22.08.2011 22:15
dolsineq написа:
shtaparov написа:
sparotok написа:
dolsineq написа:

- Павел,не е ли вече време и гърците да подложим на кръстосан разпит и разберем,откога датира пребиваването им по тези земи.

Снеже,за извършването на подобно нещо се изисква не бронирана жилетка,а атомно убежище:)

Мисля,че имаме отговор на този въпрос. Гърците идват на Балканите от земите на днешна Галилея,които по онова време били частично подчинени на Египет,
около 100-150 години след Троянската война,разрушават Крито- Микенската цивилизация и открадват Тракийските епоси под носа на слепия Омир. Причиняват тотални разрушения на Балканите и преселения на миролюбивите,
но политически разпокъсани Болги към земите на днешна Британия,както и на част от Белгите към земите на сетнешна Галия. След няколко века на хаос и всеобщ упадък те асимилират част от културата на Пелазгите /частично изключение са само "ортодоксалните" елини- спартанците/, подир което настъпва спад в колонизаторския им устрем,уравновесяване на силите в региона и нов подем на Трако- Фригийската култура,плодовете на който днес ги берат не Българите,които са го създали,а генетично Българизираните,но нагли и цинични потомци на бившите пирати,присвоители и колонизатори.

....................................
Има някакво разминаване с твоята информация и онова, което Омир ни съобщава в "Илиада". Войната се е водила между Троя и Спарта, като Спарта е била вече гръцка т.е. гърците са били вече дошли.

Точно така,Долси.Но никой не е подозирал изобщо,какво означава това,че гърците са вече тук.ВСВ и настоящата иконо....Криза, е поредната битка от Троянската война
цитирай
58. abv21 - Произход
22.08.2011 22:35
Чета с интерес всичко, но да си призная не мога да взема отношение по нито една теза, защото не разполагам с достатъчна научна база. Разбира се, че никога не съм вярвал в монголския си произход, защото както един по-горе беше написал, всеки си има огледало вкъщи за да види че е доста по-различен от азиатците...Освен това като дете се познавах с един възрастен монголец - приятел на мой учител. Та беше видно с просто око разликата в ръста на двамата и веднъж попитах баща ми старите българи толкова ниски ли са били...? Благодарен съм на родителите ми, които винаги са ме предпазвали от идиотски теории за българската история, но за жалост те не можеха да ми покажат по-достоверен източник.
цитирай
59. nazira - хунни
22.08.2011 22:47
s
- Wikipedia, свободната енциклопедия
Хуните, начело с Атила, нахлуват Италия

Хуни - тюркоезични хора, племенен съюз, формиран през II-IV век чрез смесване на различни племена от Великата евразийската степ. Волга и Урал региони . В китайски източници се наричат &#8203;&#8203;хуните или Hsiung-ню. Tribal група на алтайски тип (тюркски, монголски, манджурите-Tungus езици), нахлули през 70-те IV. Господин Ое. в Източна Европа като резултат от дълъг ход на запад от границите на Китай . Хуните създаде огромна състоянието на река Волга до Рейн . В пълководец и владетел Атила се опита да завладее римски запад (mid-5.). Център за територията, заета от Унгария е в Панония , където по-късно уреждат аварите , а след това - на унгарците . Съставът на Унгария в средата на монархията във В. включени, освен Унгария (Алтай) племена, много други и германци и АЛЪН славянски и угро финландци,
описание источник Аммиан Марцелин Всички от тях са дебели и силни ръце и крака, дебели вратове, и като цяло е просто ужасно и страшно, че те могат да бъдат взети за двукрак зверове или оприличи на пилоти, които са приблизително каменоделци в изграждането на мостове. "
" "Хуните никога не се крие зад всички сгради, хранене антипатия към тях като към гробници ... броди из планините и горите, те се научават да се движат с люлка студ, глад и жажда, и в чужда земя, те не са в дома с изключение на абсолютно необходимо, те дори не са считат за безопасни да спят под покрив. "
" ... Но как ще adnate да си здрав, но грозен кон, а понякога седи на тях като жена, те изпълняват всички обичайната си дейност, всеки от тях прекарват нощта на племето и dnyuet ... ядене и пиене, и се наведох да тесен на шията на добитъка си, потъва в дълбок сън чувствителен ... "
Според хипотезата Ginya Жозеф дьо (Жозеф дьо Guignes), хуните първоначално са турци Тази версия поддържа OS Мьонх-Helfen (O. Maenchen-Helfen) в лингвистичните изследвания [5] [6] . Английски учен Петър Хедър
цитирай
60. amiayalom - За get и други. . . ИЗВИНЕНИЕ - ...
23.08.2011 17:09
get написа:
germantiger написа:
За get и други... ИЗВИНЕНИЕ


- Не знам защо, но при мен или теб има някаква дидактични или логически проблеми(грешка) !

- Приятелю,
защо не разбереш, че всички постове тук имат за цел да изведат истинноста на различните хипотези за произхода НЕ НА Германският А ... БЪЛГАРСКИЯТ народ ?!

- Първата и основна е тази натрапена ни "теория" за тюркският ни произход !! - Добре да приемем, че сме тюрки монголоиди !?! - ма като сме такива ... Защо нямаме нищо нито в антропологията нито в език, нито във фолклор или обичаи, които малко от малко да ни приближават до тях ??!

- Освен история ме интересува също и културология и фолклористиката - Там има описан един обреден обичай . Нарича се "Вай дудул" - Ако ти кажа, че на база мои сравнителни изследвания той ни отвежда в такава древност, че нямаш си на представа. Същият мога да кажа, че се датира поне от 1 500 г. пр. хр. свързан е с главното женско божество на местното протобалканско население !!
- От тук възниква основателният въпрос ! - Откъде (!) късно придошлото население под вида му "прабългари" и "славяни" може да знае за същият обичай, че и да го упражнява ?? ... това при условие, че свързващото звено ТРАКИТЕ, според "златните" ни историци български СЕ БИЛИ ЗАТРИЛИ(по причина подмяна етносно самосъзнание ... погърчени/латинизирани, избити, продадени в робство и т.н.).

- Моля те, никой няма за цел да накърнява по един или друг начин образа на германският народ, но той е ... МНОГО ПО-КЪСНО, ФОРМИРАЛ СЕ !! - Така че, исландски, финландски и тем подобни саги от ХІV-ХVІ векове не вървят !!

- С уважение !

от Гет ктист

И още се формира- предимно с помощ от Турция.
цитирай
61. joysii - Съвременната наука не твърди, че ...
23.08.2011 19:33
Съвременната наука не твърди ,че българите са точно монголоиди.
Въпросът за чертите на българите няма да може да се реши по антропологичен път.
Няма достатъчно нито некрополи ,нито достоверни и сигурни данни, които да потвърдят,че българите са непременно монголоиди.
Господин Павел Серафимов, вие не откривате топлата вода.
Мнението на Й.Йорданов не е съвсем актуално, и днес не се приема 1 към 1.
................................
Моля, публикувайте този коментар, защото той не е моя лична позиция, а мнение на археолог,който е изследвал некропол,само ,че доста по-късен.

цитирай
62. анонимен - kasa bira
24.08.2011 09:53
shtaparov написа:
mglishev написа:
а черепът на ичиргу боила Мостич?

Черепът на Мостич е череп на чист европеид-показва го най-новата възстановка,правена години след онази,скандалната,която бе направена по партийно поръчение /от Русия естествено/ с цел македонистите да размахват снимката й като плашило пред обърканите Българи от Вардарско.
Дори черепите от Девня не са на монголоиди,а на европеиди- ако днес се намери група патриотични бизнесмени,която да финансира ново,безпристрастно антропологично изследване на тези черепи в независим западноевропейски институт,който да не е избран от руснаци или комунисти разбира се,а от Български патриоти,резултатът със сигурност ще покаже единствено и само едно- европеиди, 24 каратови европеиди! Дори и да е имало някъде половин карат примес,той в днешно време просто не се взима под внимание- изобщо дори!

Антропологичната възстановка на черепа на Мостич е абсолютно преднамерана фалшификация ! За монголоидност при древните българи е абсолютно несериозно да се говори. Днес дори руските учени променят старите си паритийно коректни възгледи за тюркския произход на българите. В голяма част от некрополите от Първото българско царство са откривани черепи с изкуствена черепна деформация - до 80 % в някои от тях. Това е несъмнен белег за принадлежността на българите към сармато - аланските народи носещи началото си от тохарите произлизащи от културата на бойните брадви и шнуровата керамика. Дококото съм запознат практиката за изкуствена черепна деформация при траките почти не съществува, поне нямам такава информация. Ето какво твърди професор Белорибкин : Изследванията на древни погребения показват, че българите от Волжска България са европеиди от понтийски тип, рязко отличаващи се от монголоидите, обяснява Белорибкин. Погрешните схващания, че българите имат общо с монголоидите идват от това, че предишните изследвания са засягали времето след нашествието на татаро-монголите.

http://news.ibox.bg/material/id_1915483072
цитирай
63. get - - Хехе - драга joysii ... на колко си години, та те е хванала деменцията ?!
24.08.2011 14:36
joysii написа:
Съвременната наука не твърди ,че българите са точно монголоиди.
Въпросът за чертите на българите няма да може да се реши по антропологичен път.
Няма достатъчно нито некрополи ,нито достоверни и сигурни данни, които да потвърдят,че българите са непременно монголоиди.
Господин Павел Серафимов, вие не откривате топлата вода.
Мнението на Й.Йорданов не е съвсем актуално, и днес не се приема 1 към 1.
................................
Моля, публикувайте този коментар, защото той не е моя лична позиция, а мнение на археолог,който е изследвал некропол,само ,че доста по-късен.



- Та не бе, ли ти тази ... която по безапелационен начин ни обясняваше, че в Плиска археолозите намерили "прабългарска" юрта !! ... та от там извеждаше извеждаше тюркският етносен характер на нас българите !!
- Какви ти бяха доводите - Защото естествено няма как да се намерили съхранена юртата ! - Личали си дупките, които били останали от коловете, в конструкцията на юртата !! ... във връзка с това следваше, да ти давам нагледен урок(с картинки) - Как се "строи" юрта и че в нейната конструкция, НЯМА ТАКИВА ЕЛЕМЕНТИ !!
- Все още очаквам отговорът ти, кой от твоите "познати" археолози може да ми даде повече информация, по въпроса, за това "ЕПОХАЛНО" откритие на българсата археология ?!!
- За несведущите или скептиците - моля с картинки ... как се строи юрта и ... употребяват ли се при строителството й колове(мертеци и диреци - съгласно "пра"българската ни терминология) :) ?! - http://en.wikipedia.org/wiki/Yurt
- Пояснявам, това можете да видите в края на статията (последните седем фотоса) !!

от ГетКан боУил тауро-скитский :))
цитирай
64. анонимен - bravo getski
24.08.2011 16:20
draj zdravo uzdite dokato si doide sparotok
цитирай
65. get - - Хехе, страшно доказателство няма що !!?
24.08.2011 19:03
[quote=nazira]- Wikipedia, свободната енциклопедия
Хуните, начело с Атила, нахлуват в Италия през Vв.
Хуните - са племенен съюз, на тюркоезични хора, формиран през II-IV век чрез смесване на различни племена от Великата евразийска степ. и волго-уралският регион.
[quote]

- ВеликобУлгарски патриоте ... техните "наследници", от Казан(Волга), говорят турски от вида кипчакски ... което автоматично ги отпраща във времето, към 12 век. и придошлите с Чингиз и Тамерлан техни братовчеди от централна Азия !!

- Ако такава ви е тезата ... защото не сте си изяснили становището в поста ?! - Това пример(доказателство) ли е за турскоезичността на древните българи ? ... респективно и на нас коментиращите по вероятността на тази теория .

- Казвал съм го и отново ще повторя - Нямам против нищо тези хора по Волга ... но ако не престанат да изкарват турски произхода си - нашите пътища са диаметрално различни ... било, като исторически търсения на корените ни, било каквото и да било ... !

от ГетКан туро-скитский
цитирай
66. sparotok - актуално?
25.08.2011 02:42
joysii написа:
Съвременната наука не твърди ,че българите са точно монголоиди.
Въпросът за чертите на българите няма да може да се реши по антропологичен път.
Няма достатъчно нито некрополи ,нито достоверни и сигурни данни, които да потвърдят,че българите са непременно монголоиди.
Господин Павел Серафимов, вие не откривате топлата вода.
Мнението на Й.Йорданов не е съвсем актуално, и днес не се приема 1 към 1.
................................
Моля, публикувайте този коментар, защото той не е моя лична позиция, а мнение на археолог,който е изследвал некропол,само ,че доста по-късен.



Книгата на господин Йорданов се появи на пазара през 2010 година...и това, ако не е актуално издание не знам:)
цитирай
67. joysii - 70. sparotok - актуално?
25.08.2011 10:19
Да изразиш мнение в научните среди е едно, да издадеш книга - съвсем друго.
Между първото и второто може да има доста голям промеждутък от време.
.........................
Освен това аз не казах,че неговото мнение се отхвърля съвсем.А, че не се приема цялото буква по буква.
Въпросът за това как са изглеждали старите българи, все още не е категорично уточнен.Но това не значи ,че няма различни предположения на учени, които пък имат своята основателност.
........................
Не разбирам за какви "чудовищни лъжи" пише Спароток.
Кой какво лъже?
Няма категорични доказателства за това с каква форма на черепа, с какъв цвят коси и очи са били старите българи.
Естествено ,глупаво и наивно е да се съди за тях по това как днес изглеждаме ние - съвременните българи.
цитирай
68. blagooy - Спартак
25.08.2011 11:03
Поздравления за прекрасния постинг!
Напълно съм съгласен с теб и се радвам, че все още има хора, които мислят правилно.
Трябва да има повече свободно мислещи историци, различни от тези, които робуват на политически идеологии.
Не може един, толкова многоброен народ (Траките) след Индийския - както споменава Херодот да изчезне без никаква следа...!
цитирай
69. get - - Уважаеми спорещ "про" и "контра" Теорията за тюркският етногенезис на "пра"българите !!
25.08.2011 11:59
- Всичко е елементарно и гениално просто, ако изхождаме от политическите РЕАЛНОСТИ !!? ... НА ДВЕТЕ ИМПЕРИИ, които оспорват и налагат хегемонията си на балканите !! ... Русия и Австро-Унгария !!

- От тях се разработва Илирийската идея и "илиризма"(най-вече при Австрийската историческа наука !) ... а при руската на база религиозно-окултното учение "Москва трети ЕРУСАЛИМ" ... преминало в "Москва трети Рим" при Петър Първи ... преминава при Екатерина !! в т. нареченият "Гръцки проект".
- Тези политически доктрини са закрепени с дипломатически споразумения при Екатерина "руска" и Йосиф "австрийски".
- От тук ... това ляга, като основна задача в/у техните академици-историци "научно" да обосноват, техните териториални и политико-исторически претенции и-и-и т.н. ... "ет цетера" ! :))
- Само дебело ще подчертая че, в тези политически надхитриния ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ НЕ Е ПРЕДВИДЕНО МЯСТО ... Това последното, почва оттогава, та досега - Защо са постъпили така с нас е тема за друг отделен и ... ГОЛЯМ коментар !
- Ако ви е заглождило любопитството ... истината за нас е казана от Ст. Михайловски в стиха му !!

" ... Безвестен беше ти, безславен!...
О, влез в Историята веч,

ДУХОВНО ПОКОРИ СТРАНИТЕ,
които завладя със меч!..."

написано в Русе, [сп. "Мисъл", 1892, кн. IX-X]
!!! -1882, априлий 15 - !!! ЗАБЕЛЕЖЕТЕ КОГА Е ПИСАНО ??!!
- КАКВО Е ЗНАЕЛ ТОЙ, КОЕТО НАС СА НИ ВНУШИЛИ (хипнотизирали !!) - НЕ МИСЛИ ! НЕДЕЙ ДА ГО ЗНАЕШ !!!

от Гет ктист
цитирай
70. germantiger - ;)
25.08.2011 12:32
amiayalom:
- Моля те, никой няма за цел да накърнява по един или друг начин образа на германският народ, но той е ... МНОГО ПО-КЪСНО, ФОРМИРАЛ СЕ !! - Така че, исландски, финландски и тем подобни саги от ХІV-ХVІ векове не вървят !!
- С уважение !
от Гет ктист

И още се формира- предимно с помощ от Турция.

...

И българския се реформира или деформира с помощ от ромския!
Вероятно аз съжалявам за двата народа - български и германски а Вие amiayalom, само за българския съвсем разбираемо.
Иронията Ви обаче, винаги ще предизвиква ташачене у мен с Вас (пък може и да Ви хареса, знам ли) "и те така"...

Колкото до споменатото от гет за сагите - вървят тези сказания, защото някои от тях показват родовата и народна памет преди векове, други не могат да бъдат конкретно поставени във времето кога са се зародили и появили, а се отнасят към т.нар. дълбока древност. Ще спомена и нещо друго - не първенството на сагата, а инфото което носи е най-важно и първо в случая - същността, а след нея "окръжаващата я среда" като появление, проявление итн.
цитирай
71. get - - Ако искаш да дискутираме по повод становището ти за сагите - Първо ще трябва ... !!
25.08.2011 15:13
germantiger написа:
amiayalom:
- Моля те, никой няма за цел да накърнява по един или друг начин образа на германският народ, но той е ... МНОГО ПО-КЪСНО, ФОРМИРАЛ СЕ !! - Така че, исландски, финландски и тем подобни саги от ХІV-ХVІ векове не вървят !!
- С уважение !
от Гет ктист

...
Колкото до споменатото от гет за сагите - вървят тези сказания, защото някои от тях показват родовата и народна памет преди векове, други не могат да бъдат конкретно поставени във времето кога са се зародили и появили, а се отнасят към т.нар. дълбока древност. Ще спомена и нещо друго - не първенството на сагата, а инфото което носи е най-важно и първо в случая - същността, а след нея "окръжаващата я среда" като появление, проявление итн.

... Каква е етимологията на географското и етноназвание, Германия, германци ... за което съществува категоричното становище, че е самоназвание !!?? ... но което елементарно се оспорва !!
- Само ще ти подскажа (дано се досетиш) с този цитат: Кимврите били първите германци с които се сблъскали римляните ... по Страбон .
- И отново казвам търси корена от, който произлиза името !

от Гет ктист (вервол(к)фен) :)) ... келтски (?)
цитирай
72. styv - до joysii
25.08.2011 15:53
Ама какво значи,че за древните българи не можем да съдим по съвременните?Значи за днешните китайци и индуси можем да кажем,че произхождат от древните такива,а за днешните българи това не важи..
Колкото и народи да са преминали през Балканите,колкото и от тях да са влели гените си в българските,не са повлияли драстично на генотипа ни.Да,има някои по-светли,други по-мургави,но нито са се дръпнали очите ни,нито сме се превърнали в африканци или мулати.Напротив-за толкова века се придържаме в определени граници по отношение на расовия тип.Ако погледнеш стенописите/кариатидите,посмъртните маски/ на коя да е тракийска гробница,ще се убедиш ,че сме си все същите хора.Там можеш да видиш и варианти в цветовете на очите и косите на древните българи.

Древните китайци са ни оставили достатъчно описания на съвременниците им хуни.Освен за варвари са ги считали за изключително грозни.Според китайските историци хуните били високи,светлокожи,много окосмени/вероятно брадати/ и с големи очи/кръглооки/.Презрително са ги наричали маймуни и с голяма неохота са им давали китайки за жени,когато ставало въпрос за политически бракове.
Освен това на всяка нова година китайските пратеници носели данъците от императора и заварвали в хунските селища празнуващи маскирани хора.Дори конете си украсявали с еленови рога.Според Де Гроот може от там да е тръгнал обичаят с коледните подаръци и мита за елените на дядо Коледа...

Поздрав на всички в блога!
цитирай
73. breeze - до styv...
25.08.2011 17:17
а ако се позамисли човек може да се окаже, че българският ген е оказал много повече влияние по света, отколкото се предполага.
цитирай
74. rasate9 - Няма категорични доказателства за това с каква форма на черепа, с какъв цвят коси и очи са били старите българи.
25.08.2011 18:10
joysii написа:

Въпросът за това как са изглеждали старите българи, все още не е категорично уточнен.Но това не значи ,че няма различни предположения на учени, които пък имат своята основателност.
........................
Не разбирам за какви "чудовищни лъжи" пише Спароток.
Кой какво лъже?
Няма категорични доказателства за това с каква форма на черепа, с какъв цвят коси и очи са били старите българи.
Естествено ,глупаво и наивно е да се съди за тях по това как днес изглеждаме ние - съвременните българи.


Много е глупаво разбира се да се съди за историята по днешни артефакти. Това казано от историк направо ме заби в десета глуха.
Ами по какво можем да съдим за миналото ако не по днешни данни. То по тая логика всеки луд ще си пише академик по история и ще е в пълното си право да си отстоява идеите(постулати).

Интересно защо само за Болгарите се дерзае толкова много да ги изкарат монголоиди, индийци, и прочие летящи холандци. Ами хайде да поставим цялото днешно население на Европа под същия въпрос: Не са ли все пак и те монголоиди или може би негроиди. Те макетата затова почнаха да твърдят че те пък са македоноиди.

Поздрави на историците-космонавти joysii. То техните глупости край нямат.
цитирай
75. germantiger - ...
26.08.2011 00:49
Get, предполагам Вие имате проблеми с изказа или с "опосредстването" на мисълта в реч. Разбира се думите "изостават след мисълта, но все пак трябва да Ви посъветвам:

1. Научете се да поставяте ясни въпроси и наистина да търсите отговорите им
2. Маркирайте своите акценти в няколко "плоскости"
3. Иначе сте разпилян, непоследователен, с намеци, "подмятания", въобще несериозен опит за манипулация

Сетете се за светлината при разпит, тя е изключително важна за да наблюдавате знаете какво - онзи, който добрия милиционер (и полицай както Вас) му води "допрос" (на руски ме разбирате убеден съм).

А про по за кимврите съм го поствал и друг път, но вероятно трябва да Ви се повтаря:
Та СТРАБОН КАЗВАТ ИМАЛ 17 КНИГИ, които се съхранили от неговата "География" и там той пише:
"Някои от германците както казах живеят опколо океана. Известни са тези от устието на Райн до Албия (Албис-Елбе-Елба). Най-известни от тях са сугамбри и кимври...
... кимврите били грабители и разбойници и извършили поход до Меотида (Азовско море) и че от тях Боспора (Керченския пролив) получил наименованието киммерийски, всъщност кимврийски, защото гърците наричат киммерийци - кимврите."

Прокопий пък пише, че утигури и кутригури също имат кимерийски произход!
Разбира се, на древните историци лично аз не вярвам, предполагам и никой безрезервно не вярва дори на молекулярната биология чувам че имало напъни и нея да я развенчаят и все пак тъй-като става дума за извори!
Затова аз не "подкрепям" Страбон и мисля, че кимври и кимерийци са различни народи, но бих могъл некоректно да поспоря и "направя" кимерите - германци, което аз няма да си позволя, защото за мен не е истина.

В този ред на мисли, защо кимврите не са наречени траки "примерно"?
Хайде няма да питам защо са описани като светлокоси...

Изумява ме друго - как Вие и щапаров без да сте учили езиците които аз съм изучавал - старогръцки, латински, старобългарски, без да сте лингвисти, без дори да сте антрополози (не "расови") търсите "езика"?! Не ще и дума човек не знаещ нотите да сяда пред пиано или не дай Бог роял (не че е забранено и не че няма да засвири мелодия и ритъм), но ако рече да създаде музикално произведение ще претърпи фиаско много преди да включи мощно щрайхквартета...
цитирай
76. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
26.08.2011 11:42
Известната снимка на ичергубоила Мостич, с която плашат македонците, е по възстановката направена от съветския проф. Герасимов. Държавната комисия, за приемане на работата му и съответното изплащане на хонорара, е задала въпрос за обективните причини по които Мостич е с епикантос. Герасимов не е могъл да отговори нищо смислено и се е базирал на "общоприетата истина, че българите са с азиатски произход". Комисията ни не приема това обяснение. Разразява се неприятен скандал и в резултат не се приема и възстановката и на професорът не му е изплатен хонорара. Това обаче не пречи на заинтересованите да публикуват и широко популяризират снимка на фалшивата възстановка (има дори и пощенски марки с нея).
цитирай
77. liliyanaandreeva - Такива рижо-кестеняви хора...
26.08.2011 18:18
...видях най-много в Одрин.Но те се считат за тюрки или турци???...
цитирай
78. get - - Предполагам, че е така както казвате germantiger - Но да се попитаме откъде възниква ...
27.08.2011 12:52
... вербално-логическият проблем при нас двамата !??
germantiger написа:
Get, предполагам Вие имате проблеми с изказа или с "опосредстването" на мисълта в реч. Разбира се думите "изостават след мисълта, но все пак трябва да Ви посъветвам ...

- Вие предполагам премате, че Германия е етноназвание ... така ли е ?
- Ако е така ? - поставям вторият въпрос - Откога е датирано(се среща) в писменни източници, най-рано ?

Да тръгнем от тук а после ще продължим да развиваме дискусията си !
- Предполагам, че въпросите ми са ясно и точно формулирани и разбиираеми за Вас ?

- С уважение !

от Гет ктист
цитирай
79. анонимен - майничка
28.08.2011 15:51
[quote=germantiger]
По повод на готите дето уж били българи думите

Готтесберге
Гьоттинген
Готтард
Готтланд в Скандинавия
старото название Готтенхафен
племето готони/гутони споменато от Тацитус още
думата Готт-Бог
И още имена на готите германци, нямащи общо с гетите - траки от мен:
GOTAHARD
Gender: Masculine
Usage: Ancient Germanic
Germanic name derived from the elements god "god" and heard "hardy, brave".
От него произлизат
GOTTHARD
GOTTHILF
GOTTHOLD
GOTTLOB
GOTTSCHALK
GOTELEIB
GODFREY ...
От него произлиза GOTTFRIED

Подобна именна традиция българите нямат нито в древността на Готт, нито в средните векове - факт!

...
ЗА УЖ ТРАКИЙСКОТО РИХ/РИК
Това е списък от имена, реално съществували и съществуващи имена
Фредерик/Фридрих в по-късен етап ист. и име
Лудвиг/Людовик в по-късен етап ист. и име
Ерих име
Улрих име
Хайнрих име
Хендрик ст. име
Хилдерик сказание
Вундерлих име певец
Витциг ист ВСВ
Биттрих ист ВСВ
Либих име
Виллрих художник
Седрик сказание
Меровиг ист
Гензерих сказание
Вулдерих сказание
Рудерих сказание

Без извинение, здрасти Германе! Прекрасно е, че разбираш от езици, но дали и от "германски" отбираш така, както от старите, които си изброил в един друг свой коментар? Защото етимологията на думата Gott няма ама нищо общо с думата Gote, срещана още във формите Gothi, Gotae. С това имената на местности и лица, които си изброил, губят всякаква доказателствена стойност.
Ето ти обаче нещо друго: "В самото начало на Втората световна война новозавладеният полски пристанищен град на Балтийско море Гдиния е преименуван в Готенхафен и се готви преименуването на Крим в "Готенланд", и Симферопол - в "Готенбург" и Севастопол - в "Теодериххафен", което става по-късно тема за Нюрнбергския процес."

Същата грешка си направил и с другите имена, завършващи на РИХ, като за някои от тях нямаме спор, но всички онези, завършващи на ИГ и ИХ, а не на РИХ и РИК, можеш спокойно да изхвърлиш от списъка си като манипулативни. РИХ не е ИХ
цитирай
80. анонимен - eго бе твоя опонент
29.08.2011 01:37
Кирил Милчев - женихът на НДСВ
Депутатът търси под дърво и камък невеста, излива самотата в романи
Отдалеч Кирил Милчев прилича на самотник. Панталонът - с двоен ръб. Личи, че го е гладил мъж. Ризата воюва с вратовръзката. Пуши български цигари, за разлика от заможните си колеги. Когато иска да направи впечатление, в ръцете му се появява артистична лула.
Милчев не обича да говори само за един период от биографията си - милиционерското училище в Стрелча и като старшинка на гарата. Сигурно иска да го забрави. Разбрал, че не е за родната милиция. От 1993 до 1995 г. е в пресцентъра на СДС. "Шефка ми беше Надежда Михайлова. Всъщност бяхме само двамата", спомня си Милчев. Още го побиват тръпки от Командира Внесъл му вестници да чете, а той обяснил, че не чете. "Ще ми ги преразказваш", отсякъл Костов. После го уволнил. Прехвърлил се във фондация "Демокрация" - административен секретар. Оттам успял да си издейства специализация в САЩ. В Масачузетс се учил за букс доктор. След 6 месеца трябвало да се върне, но останал да види живота на американците - отблизо. Заминал за Ню Йорк и наел квартира в Северен Бронкс. Работил във фабрика за дрехи, разнасял кафе и вода, строил къщи на янкитеОсвен за съпруга Милчев мечтае да прибере в столичната си квартира 4000-те тома литература, които са единственото богатство на живота му.
Павлина Живкова

http://paper.standartnews.com/archive/2002/07/12/faces/s3422_5.htm




цитирай
81. nazira - - Wikipedia, свободната енцикл...
02.09.2011 00:56
get написа:
[quote=nazira]- Wikipedia, свободната енциклопедия
Хуните, начело с Атила, нахлуват в Италия през Vв.
Хуните - са племенен съюз, на тюркоезични хора, формиран през II-IV век чрез смесване на различни племена от Великата евразийска степ. и волго-уралският регион.
[quote]не съм

- ВеликобУлгарски патриоте ... техните "наследници", от Казан(Волга), говорят турски от вида кипчакски ... което автоматично ги отпраща във времето, към 12 век. и придошлите с Чингиз и Тамерлан техни братовчеди от централна Азия !!

- Ако такава ви е тезата ... защото не сте си изяснили становището в поста ?! - Това пример(доказателство) ли е за турскоезичността на древните българи ? ... респективно и на нас коментиращите по вероятността на тази теория .

- Казвал съм го и отново ще повторя - Нямам против нищо тези хора по Волга ... но ако не престанат да изкарват турски произхода си - нашите пътища са диаметрално различни ... било, като исторически търсения на корените ни, било каквото и да било ... !

от ГетКан туро-скитский

не съм изяснила защото българслият ми още не добре но в момента изучавчавам по теме после когато всичко ми ще бъде ясно тогава ще напише
цитирай
82. shtaparov - Българските примери са налице:
03.06.2012 13:36
germantiger написа:
Ех, Щапаров...Не знаеш словообразуването в германския език,за него са характерни 2-3 думи "в една",не корен,а СЛОВООБРАЗУВАНЕ,примери мога да ти дам колкото щеш,особено съществителни!Думата Готт-Бог е основна за средновековния човек,тя е центъра на мирозданието,на неговия живот,стремеж понякога,на морал, коректив и молитва.Това е жизнеопределяща дума и като такава тя е важна, да не кажа фундаментална и централна,та има я в германския,а в българския като готт не-факт!

И именно това показва колко значима е тя и именно това показва и доказва нейната тежест и именно тя е присъщо германска,не българска. Имаме гутони/готони/ всъщност го/утонес,имаме десетки имена с готт,имаме думи с готт "производни" от божествено или съврзани с Бога- мога да ти напиша десетки такива,отвори речинк и гледай колко са в германския...
Нямаме толкова в българския,нямаме въобще имена в българския с готт,нямаме участие на думата готт въобще в българския като словобразуваща на други думи- факт!

Е-е приятелю,когато едно племе се отцепи от основната си народност,колко думи,напомнящи за неговия произход искаш да намерим в Българския? В него е заличен спомена дори за такива племенни наименования като Котраги,Кутригури,Македони,
Утигури,Алани,Пеони,Мизи,Скити и т.н.,а ти се надяваш да откриеш нещо за Готите! Ами като има в немския език толкова спомени за племето Готи,което е съмнително германско,защо няма в него спомен и за други,безспорни или спорни германски племена като Черуски,Англи,Юти,Лангобарди,Вандали,Гепиди и пр.? Защо в немския езин няма например думи като Вандалшалк,Англолийб,Черускхилд,Лангобардинген,
Гепидсберге и т.н.??!! Вярвам да се досещаш много ясно защо! А думи,включващи названието на Бога,и в Българския си имаме достатъчно:

Богослов
Боголюбие
Богомил
Девин (от Дева или Дива,ще рече Сава или Сива,т.е. Бага или Бога)
Девня
Самодива
Богопомазан
Богат
Богоравен
Богоизбран
Господин (Господен)
Господар
Гето (лично име)
Коте (Готе)
Богомолец
Богомолка
и т.н.!
цитирай
83. анонимен - царете на Беспорското царство Спарток и Аспург
25.10.2012 15:24
Наскоро попаднах на нещо интересно в уикипедията - Беспорското царство.
Стана ми интересно,че имената на царете на Беспорското царство Спарток и Аспург, са много близки до звучене да имената на Тракиеца Спартак и
Каназ (Княз)Аспаруг (прабългарина) , а Беспорското царство някакси много подозрително съвпада с територията на Стара Велика България – както самите гърци са я нарекли , а за тях знаем че не ни долюбват много, така че предполагам че тази информацията е била всеизвестна и затова не са я скрили и е вярна.
Освен това става известно , че от 5 век пр.Хр. там управлява Тракийска Династия с малки прекъсвания , чак до 4 век сл.Хр. населението е било основно от от скити и планинския южен бряг от Таврите, издънка на Кимерийците. Гърците
винаги са ни наричали скити .
Йорданес в своята Гетика редом със скито-сарматските племена Там поставя и българите а след тях и хуните. Не искам да правя изводи , само давам материал за
Разсъждение, но се сещам че в именника на българските ханове пишеше нещо за:
Те управляваха от другата страна на Дунав 500 години с бръснати глави.

Таврийски Херсонес е бил населяван от различни народи. Вътрешните райони са обитавани от скити и планински южния бряг от Таври, издънки на Кимерийците.

Според Диодор Сицилийски (XII. 31), районът е бил управляван от 480 пр.н.е. до 438 г. пр. Хр от линия, наречена Археанакт . Тази управляващата фамилия, от която произлиза тиранина Спарток (438 пр.н.е. - 431 г. пр.Хр), очевидно е тракийска. Той основава династия, която e издържала до около 110 г. пр. Хр. Текстове, надписи и монети предоставят достатъчно материал за пълен списък на тези монарси.

Тиберий Юлий Аспург(8 г. пр.н.е. - 38), син на Динам и Асандер, наследява трона и основава линия на царете, които царуваха с някои прекъсвания до 341 г. сл. Хр. Първоначално бе наречен Aspurgus, той прие имената "Tiberius Augustus", защото той се е ползвал патронажа на първите две римски императори, Август и Тиберий. Всички от следните царе приеха тези две римски имена, последвани от трето име, най-вече от понтийски и тракийски произход (като Котис, Раскупорис и Реметалк).

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5

Беспорските царе имали монетосечене през целия период на царството, което включва златни статери, носещи портрети на римските императори. Въпреки това монетосечене продължава до 3-ти век. Имена и дати на владетелите са сравнително добре познати, макар и почти никакви събития на техните царува се записват. Тяхното царство обхваща източната половина на Крим и Таман полуостров и е допълнена по протежение на източното крайбрежие на Меотиски блата при устието на Дон.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Pontic_steppe_region_around_650_AD.png
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgarians_in_Ukraine.png
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Map_of_Colchis,_Iberia,_Albania,_and_the_neighbouring_countries_ca_1770.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/Taurica

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B5

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Scythia-Parthia_100_BC.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bb/Roman_Empire_125.png

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Alani_map.jpg

http://www.youtube.com/watch?v=uCSfYGLf5wc&feature=related
цитирай
84. анонимен - ЕЗИКЪТ НА ХУНИТЕ
01.11.2012 15:21
http://parola-plus.com/blog091221115435/-110519123237
Има и други данни показващи, че хуните са древен тракийски народ. Акацирите от Раното Средновековие са определени като хунско племе, както обаче проф. Ценов поясни акацирите са старите агатирзи, които Херодот определя като съседи на гетите ( от които произлизат хуните).Бащата на историята съобщава също, че обичаите на агатирзите били като на другите тракийски племена. Името на агатирският цар Спаргапейт има тракийски характер ( сродно е на това на цар Спародок ).

От писанията на Йордан, Марцелин, Прокопий, Приск, Дексип, Херодот и Страбон може да се отсъди, че хуните не са азиатски нашестеници, а древен европейски народ спадащ към огромното семейство на траките. За това свидетелстват и многото прилики между тракийски, скитски и хунски лични имена.

Атила е сродно на скитското Атий и тракийските Атис, Атас. Хунското име Горд отговаря на тракийското Гордий. Хунското Кутилзис показва връзка с името на тракийският цар Котелас, а Таракс според мен е вариант на тракийското Терес. Наставката ла, която срещаме в хунски имена като Атила и Ругила е типична за тракийските Садала, Сетейла, Дизала. Наставката ик, присъстваща в хунски имена като Берик, Дегизик е и тракийска. Намираме я в имена като Местик. Наставката мер-велик в името на хунският цар Баламер се среща също и в тракийският теоним Пурмерул, а друг вариант намираме в тракийските лични имена Карсимар и Беримар.

Самият хунски език показва ясна връзка с тракийски, пеласгийски и латински, а това е индикация, че се касае не за алтайски, а за древен европейски език. Думите са получени от сведенията на Приск и Йордан за хунското наречие, а също и от хунската ономастика. Предоставям кратък речник на хунските думи и техните успоредици в тракийски, пеласгийски, латински, авестийски и санскрит.
цитирай
85. анонимен - Фалшифицирането на историята
02.11.2012 09:51
http://samvoin.blog.bg/politika/2010/11/11/razvenchanata-grycka-iliada-avtor-d3bep.633344

Истина ли е Илиадата ? Възможно ли е троянската война да е една от най – големите измами в историята?

Улики на голямата кражба

Вие знаете ли сте някога гърците да използват колесници? За бой?
Не, не сте. Гърците ползват колесници за залагания и състезания, за рисунките и за легендарните „си” герои.
Гърците нямат, и никога не са имали военни колесници .Освен в „Илиада”. Там всеки има такава. Но в освободителната битка при Маратон гърците са били сметнати за луди от врага, поради факта ,че нямали нито конници, нито даже стрелци. Близо 8 века след „Илиада”?

Маратонът е бягане на дълго разстояние,Дистанцията е 42,195 метра
пробягано пеша въпреки че новината е била с изключително значение ,по
простата причина ,че след близо 800г. от Троянската война Елините не разполагали с коне.
цитирай
86. анонимен - СЕМИТСКИЯТ ПРОИЗХОД НА ГЪРЦИТЕ
02.11.2012 11:05
ОТКЪДЕ ИДВАТ ГЪРЦИТЕ И КОИ СА ТЕ

http://bgsviat.narod.ru/drevnobulgarskaistoria/gurci.htm,
http://bg.netlog.com/alexandra_delova/blog/blogid=176032

Същинските гърци са данайците, които идват от Африка, смесват с местното население на Балканите и асимилират част от предгръцките "племена" - като ахейци, йонийци и др.

Egypt: origin of the Greek culture

Philip Coppens


Според гръцките легенди, от Египет Данай пристигнал в Пелопонес с голям флот. Той се обявил за владетел и нарекъл народа си данайци.

Диодор пише, че Кекропс произхожда от Египет и основава Атина като колония на египетския град Саис.
Херодот твърди, че - както в Гърция - така и в Египет е чувал многократно, че гръцката цивилизация е дете на Нил.
Гръцкият град Тива е основана от двама братя, Амфион и Зетос.


АФРИКАНСКИ РАБОТИ

Преселението на данайците (гърците) от Египет е било общоизвестно в античността:

Some Israelites Migrate
PRE-CAPTIVITY (before 745 B.C.) MIGRATIONS OF ISRAEL

"По времето на Херодот египетският произход на гърците е добре известен."

Примерите са от самите древногръцки автори:

Херодот IV-189 - Гръцката дреха аегис е африканска по произход.
"Облеклото и егидата (щита) на изображенията на Атина гърците са взели от либийците.
Изследователят на Близкия изток Мартин Бернал, британец, професор в университета Корнел, САЩ, в книгата си "Черната Атина - афроазиатските корени на класическата цивилизация" пише за семитския произход на гърците.

Тезата на Бернал е, че "египтяни" основават древната елинска цивилизация, но "египтяни", говорещи семитски език.

"Защо европейските историци "избелват" гърците? Европейските романтици от 18-19 в. търсят класическа цивилизация върху която да се опрат, но която да е по-европейска, по техен лик и подобие. Единствената им позната е била гръцката, но тя се падала доста на юг и затова измислили нов произход на гьрците. Оттам тръгва едно масово пренаписване на цялата европейска история и целенасочено подценяване на етруската, пеласгийската ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА МОДЕРНА ГЪРЦИЯ ОТ ЗАПАДА




През 18-19 в. на Запад се заражда идеята за пресъздаване на древна Елада - че територията й трябва да бъде освободена от Отоманската власт и да се пресъздаде държавата по класическия модел.
За крал е избран германецът Ото Вителсбах, католик, принц на Бавария, който пристигна във временната столица Нафплион през 1833 г. на борда на британски военен кораб.
Съвременното гръцко знаме е създадено на базата на знамето на Бавария.

През османската епоха хората живеещи южно от Олимп наричали себе си римляни (ромеи, Romeos). На територията на новосъздадената държава са живели големи групи от албанци, власи, славяни и турци, които са асимилирани напълно.
До началото на 19-ти век населението на Атина се е състояло предимно от арванити (арнаути). Те традиционно говорят Арванитика (Arvanitika) - диалект на албанския език. Те се заселват през късното Средновековие и са доминиращ елемент на населението в някои райони на Пелопонес и Атика до 19-ти век. Арванитите днес се самоопределят като гърци.

Името "Гърция" е наложено на съвременната гръцка държава от европейските велики сили.
Няма древни карти или препратки с думата "Гърция".
Никога не е имало някакъв вид политическо обединение между древните елински градове-държави - древна гръцка държава никога не е съществувала.

Ритуалът с пренасянето на олимпийския огън не произлиза от древна Елада. Той е създаден от един германец на име д-р Карл Дийм, който е организирал Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

В книгата си "Нещастието да си грък" Nikos Dimou пише, че желанието на Запада да проектира (представата за) древното минало върху съвременните гърци е в тежест за самите гърци, които са обременени с история и митове.
"Ние говорехме на албански диалект и се наричахме римляни, но Винкелман, Гьоте, Виктор Юго, Дьолакроа ни казаха:" Не, вие сте елини, преки потомци Платон и Сократ".

В Средновековието гърците започват да се смятат за римляни (ромеи), а елин започва да означава езичник. Едва по време на Гръцкото възраждане отново се появява самоназванието „елини“, но и "ромеи" се запазва в Южна Македония и Тесалия чак до 1912 година.

Съвременните гърци не само не са преки наследници на древните, а гръцката идентичност е мит, създаден през 19-ти век.

Албанската кръв е доминираща и е най-широко разпространена сред по-ниските слоеве на гръцкото население. Днес Атина е по-албанска, отколкото е била по време на гръцкото въстание, защото след изгонването на османците, албанското население от околните села се заселва в града.

Германският крал Ото имал за цел бързо да премести столицата в Атина, защото бил запленен от славното минало на този древен град-държава.

В началото Атина е била по-скоро едно село с 4-5 хиляди обитатели. След въстанието нараства многократно. В града е имало специален съд на албански език, за да раздават правосъдие на негръцки говорещи граждани на Атина.
В самото си основаване Гърция е била с малобройно население - по-малко от един милион души, повечето от които албанци, славяни и власи. Когато Гърция завладява Епир и Тесалия, населението й нараства три пъти. След договора от Лозана през 1923 г. и след обмен на населението с Турция, Гърция се обявява за хомогенна странна, състояща се от 100% чисти гърци.

Марк Твен описва новосъздадената държава в пътеписите “Глупаци в чужбина”:
"Древна Гърция и съвременна Гърция представляват най-яркия контраст който може да се намери в историята. Цялата нация наброява само осемстотин хиляди души, а сред тях има предостатъчно бедност, мизерия и лъжливост за четиридесет милиона. Флотата се състои от няколко сиромашки риболовни корита. Под властта на крал Отон приходите на държавата са пет милиона долара - получени от данък в размер на една десета от всички земеделски продукти и от екстравагантни данъци върху търговията.
От тези пет милиона малкият тиранин се опита да поддържа армия от десет хиляди мъже и да даде заплати на стотици безполезни придворни лакеи и служители по подобие на големите монархии, които тази жалка държава се опитва да имитира."

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13967356
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031