Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2011 17:58 - ИЗЯСНЕНИЕ НА ЕДНО ЗАБЛУЖДЕНИЕ ОТНОСНО ТРАКИТЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 18561 Коментари: 46 Гласове:
76

Последна промяна: 11.08.2011 18:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ИЗЯСНЕНИЕ НА ЕДНО ЗАБЛУЖДЕНИЕ ОТНОСНО ТРАКИТЕ

 

 

В различни времена народите по нашите земи са носили различни имена. Това е напълно естествено защото и самият етностен състав се е променял. Понякога две, или повече племена са се сливали в едно, като най-силната група е давала име на новата общност. Когато през 5-ти век преди Христа одрисите създават могъща империя, всички техни поданици са наричани одриси. Около хиляда годни по-късно името на бесите става обобщаващо име за всички траки, независимо от това, че кробизите са считали себе си за кробизи,  дарданите се определяли като дардани, не като беси...всеки е държал на своето име. Обобощаващите имена са били ползвани предимно от римляни и гърци, за които е било трудно да направят разлика между различните тракийски народи и за за по-лесно са ги наричали с едно име.

 

Важно е да се разбере, че макар в древността названието траки да се е прилагало за всички народи между Карпатите и Бяло море, хората живеещи в тази област не са се разпознавали под това име. Гетът е казвал, че е гет, пеонът гордо се е определял за пеон, а трибалът за трибал.

 

Абсолютно същото е било при дедите на немците, които римляните наричали германи. В областта Германия са живели десетки сродни племена. Алеманите са се наричали алемани, хатите са се определяли като хати, а хавките се разпознавали като хавки, не като германи.

 

Нека изясним нещо важно за името ТРАКИ. То е обобщаващо за древните балкански народи обитавали нашите земи. За първи път е използвано от Омир, който в твобата си " Илиада"  обезсмъртява богоравните наши предшественици. Първоначално в езика на гърците названието ТРАК е имало значение смел, мъжествен, войнствен, като с времето то става символ за див и необуздан.

 

Как е възникнало името ТРАК, какво е значението му? На този въпрос са се опитали да отговорят много автори. Едни смятат, че траки е гръцкия вариант на етнонима трауси, (траусики), а други виждат дерзиките като вдъхновители на етнонима трак.

 

Тъй като траусите се локализират трудно, аз лично считам дерзиките за най-добър кандидат. Южните ни съседи са имали съвсем различен език от този на дедите ни и са прекроили етнонима дерзики на терсики-терейки-траки.

 

Така гръцкия вариант на името на едно древно балканско племе става символ за всички сродни народи обитаващи земите от Карпатите до Бяло Море ( а също и обширни региони в Мала Азия).

 

Нека изясним какво означава племенното име дерзики. Езиковеди като В. Георгив, И.Дуриданов и др. смятат, че тракийската дума дерз означава дързък, т.е. дерзики означава дръзки, смели, мъжествени, войнствени (на гръцки дързкък е θρασύσ ).

 

Дерзиките са били много добре познати на гърците. Явно са се противопоставяли яростно на колонизаторската политика на южните ни съседи и са ги впечатлили силно. Тукидит разказва как племена от земите ни унищожават голяма група от гръцки колонисти (  10 000 души) опитващи се да заграбят територия. От най-дълбока древност дедите ни са пазели своето. Тази тяхна съпротива е предизвикала гнева на южните ни съседи, които променят значението на дерзики-траки от дръзки и мъжествени на диви и необуздани.

 

Ще обясним каква е връзката между дерзиките – причина за възникването на името траки и българите. Така наречените траки са древни балкански племена носещи различни имена, но говорещи изключително близки езици. Делели са много общи обичаи, обреди, погребални ритуали и т.н. Понеже дерзиките, станали причина за възникване на името ТРАКИ са говорели същия език като мизите, спазвали са техните ритуали, практикували са обичаите им, то мизите, а и много други техни роднини са наречени с колективното име траки ( а то по начало е важало само за дерзиките)..

 

Името българи не е било популярно по времето на Херодот. То се е наложило  като обобщаващо име за няколко сродни племена доста по-късно след свидетелствата на бащата на историята...Древното балканско племе българи, споменато от Квинт Курций Руф като балагрии ( балгарии, българи) са спадали към групата на мизите, а те са един от споменатите най-рано древни балкански народи. Мизите, получили в по-късни времена обобщаващото име българи са известни на египтяните от 14-ти век пр. Христа. Името мизи бива употребявано като тъждествено на българи поне до 14-ти век след Христа. Този древен етноним е бил жив повече от 2800 години, а това си е причина за гордост!

 

Страбон разказва, че мизите ( наречени по-късно българи) обитавали двата бряга на река Дунав, а техен клон живеел в Мала Азия, точно до Троада. За тези хора Д. Хоматиан твърди следното:  европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.http://www.kroraina.com/knigi/bugarash/ko/kratkozhitie.html

 

Старите автори са знаели добре, че мизи и българи са две названия на един и същ народ. В продължение на векове двете имена са се употребявали паралелно, като едва в Средновековието името българи се налага окончателно като обобщаващо име на племената познати на Херодот като траки.

 

С победите си на бойното поле българите нанасят невиждани унижения на Римската Империя и поради тази причина  летописците й с бяс и злоба очерват името на нашите деди. Безсъвестни хора дори изкарват нашите предци чужд народ, а всъщност единстените чужденци на Балканите са били римляните и гърците.

 

В по-късни времена различни учени служещи на чужди интереси продължават поставената от римските летописци тенденция и определят българите за азиатци.Премълчани са планини от данни, игнорирано е и важното изследване на проф. М. Попов, което ни определя като стари европейци.

 

Ламтежът на чужденци за нашата земя и история продължава и днес. Продължава и безотговорното държание на редица изследователи, които явно не осъзнават възможните последствия от действията им. Дедите ни са бранили земята ни до последен дъх, напоявали са я с кръвта си, а днес ограничени личности са готови да подарят безценно богатство на други.

 

Ако човек не цени своето друг ще го вземе рано, или късно. Не се ли държим като горди и достойни хора, как да искаме другите да ни третират като такива! Чудим се защо политиците все угодничат на чужденци, а това идва от непознаването на миналото ни. Човек взима пример от родителите си, а и от държанието и деянията на предците си. Дълго време ни внушаваха, че сме били малки и незначителни, бедни и неспособни, а точно дедите ни изковаха историята на Европа. Не южните ни съседи, а нашите предци бяха наречени богоравни. Не римляните, а нашите предци бяха наречени най-праведен народ. Не германите, а нашите деди се славеха като богове на войната и спечелиха за Рим много победи...Истината обаче е покрита с прах, време е да го избършем и да заживеем живота, който заслужаваме! Живот на силни, добри и благородни хора!

 
Благодаря на bulgarinut57 за ценната инфромация!

 

 

Уважаеми дискутиращи и коментиращи, постинга е по материали на Спароток. Аз ще одобрявам коментари и отговарям на по-елементарни въпроси. След завръщането си Павел ще се заеме с останалите.

Д.Димитров




Гласувай:
77



1. анонимен - pipinana
11.08.2011 18:23
a taka kak e?
цитирай
2. mt46 - Поздрав!
11.08.2011 18:38
Жалко, че сме загубили исконната си дързост!... Тя е проблясвала в отделни личности /като Левски, Ботев.../, в определени моменти /Априлското въстание, Сръбско-българската война.../ - но е била смазвана, потъпквана от чужди сили...
цитирай
3. sparotok - дързост
11.08.2011 18:46
mt46 написа:
Жалко, че сме загубили исконната си дързост!... Тя е проблясвала в отделни личности /като Левски, Ботев.../, в определени моменти /Априлското въстание, Сръбско-българската война.../ - но е била смазвана, потъпквана от чужди сили...


Ах, как хубаво го каза - изгубили сме си изконната дързост.
Така е Марине, имаме сили, както духовни, така и физически, но ни обезвериха бавно, методично, лукаво.Казвам ти направо, ни янки, ни руснаци имат буйната ярост на българина, талибаните бягат сякаш бик ги гони.
Важното е приятелю, тая дива сила да се пробуди не само сред тези, които са избрали войниклъка за професия, а сред всички българи.Гледай тогава ще се бъзикат ли с нас, или ще ни гледат смирено!
цитирай
4. dolsineq - Точно тази тема беше належаща, че много се разгорещиха страстите около името "траки".
11.08.2011 20:21
Този момент трябваше наистина да се уточни. Кога са също така и първите писмени сведения за траките... И едно съвпадение. Днес четох за Троада и за Мизия, но в Мала Азия. :)
цитирай
5. sparotok - належаща тема
11.08.2011 21:29
dolsineq написа:
Този момент трябваше наистина да се уточни. Кога са също така и първите писмени сведения за траките... И едно съвпадение. Днес четох за Троада и за Мизия, но в Мала Азия. :)


Право казваш, че темата е належаща, това е най-доброто определение статуквото в този блог.Сега да уточня една важна подробност, която със сигурност ще помогне.
1.Първото споменаване на името ТРАКИ е от Омир, а първото споменаване на отделен тракийски етнос е това на мизите в египетски документи от 14-ти век пр.Христа и това на одриси и тини в Линеар Б надписи от 15-ти-14-ти век пр.Христа.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
6. sparotok - оръжия на духа
11.08.2011 21:31
nikstan написа:
Да си излъскаме оръжията на достойнството !!!


Добра идея, оръжията на духа са важни, достойнството е едно от най-важните!
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
7. bgwest - Някои от опониращите в този блог ...
11.08.2011 21:50
Някои от опониращите в този блог много добре ги знаят тези неща,но се правят на вечно недоразбрали и объркани,с една едничка цел-да объркват и дезориентират хората.Та,този постинг идва точно на време.Кратко,точно и ясно:)))
Поздрави!!!
цитирай
8. merlin68 - Ще добавя още една възможност от...
11.08.2011 21:54
Ще добавя още една възможност относно това как е възникнало името траки. Покойният проф. Китов я споменава, от троянци, от Троя.
цитирай
9. urilozev - Поздрав,хубаво си го казал,
11.08.2011 22:02
единствените чужденци на балканите, които пишат историята както им дойде в древността са римляни и гърци.
цитирай
10. sparotok - чужденци
11.08.2011 22:43
urilozev написа:
единствените чужденци на балканите, които пишат историята както им дойде в древността са римляни и гърци.


Юри, да не бяхме ходили по ума на чужденците сега нямаше да сме на този хал.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
11. sparotok - Китов
11.08.2011 22:45
merlin68 написа:
Ще добавя още една възможност относно това как е възникнало името траки. Покойният проф. Китов я споменава, от троянци, от Троя.


Не съм запознат с тази версия на Китов, Бог да го прости!Смятам обаче, че тя не е издържана, защото в Илиада траки и трояни са две различни имена пък било то и на сродни народи.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
12. sparotok - keep it simple
11.08.2011 22:50
bgwest написа:
Някои от опониращите в този блог много добре ги знаят тези неща,но се правят на вечно недоразбрали и объркани,с една едничка цел-да объркват и дезориентират хората.Та,този постинг идва точно на време.Кратко,точно и ясно:)))
Поздрави!!!


Един британски учен когото много уважавам даваше следния съвет за есета на тема история - Keep it simple!
А Спароток казва - Ако някой не може да обясни нещо кратко, точно и ясно, значи има нещо да крие.
Поздрави!
Д.Д.

цитирай
13. анонимен - Както беше казал някои истината се ...
12.08.2011 02:21
Както беше казал някои истината се защтитава сама.

СПАРО Да те пази природата и късмет.

Нов в блога.
цитирай
14. geotrak - Повече от добре казано Спаро. Нов в ...
12.08.2011 02:52
Повече от добре казано Спаро.

Нов в блога.

Тракиец от Сливен. Бежанарската махла.
цитирай
15. анонимен - bai bonio imaniara
12.08.2011 04:46
kam avtora spas kakvo zna4i spase 4uda se zashto nasite politici ugodni4at na 4uzdenci ta kakvi sa nesite politici i upravnici ne sa li vsi4ki ot evreisko poteklo ot sara ta do axmet dogan obasni na nas po zaobikolen na4in ako se straxuvash derektno
цитирай
16. анонимен - траките
12.08.2011 09:27
Значи името траки за нас е нещо като прякора немци за германците, някои знаят какво означава, но народът като цяло не се нарича немци, така ли е?
цитирай
17. sparotok - нещо такова е
12.08.2011 09:43
анонимен написа:
Значи името траки за нас е нещо като прякора немци за германците, някои знаят какво означава, но народът като цяло не се нарича немци, така ли е?


Нещо такова е...:)
цитирай
18. sparotok - имаш право
12.08.2011 09:45
kozme написа:
Според твоите думи:" - В различни времена народите по нашите земи са носили различни имена. Това е напълно естествено защото и самият етностен състав се е променял. Понякога две, или повече племена са се сливали в едно, като най-силната група е давала име на новата общност. Когато през 5-ти век преди Христа одрисите създават могъща империя, всички техни поданици са наричани одриси. Около хиляда годни по-късно името на бесите става обобщаващо име за всички траки, независимо от това, че кробизите са считали себе си за кробизи, дарданите се определяли като дардани, не като беси...всеки е държал на своето име. Обобощаващите имена са били ползвани предимно от римляни и гърци, за които е било трудно да направят разлика между различните тракийски народи и за за по-лесно са ги наричали с едно име".

А, според мен:
най-голямото заблуждение идва от това, че древните историци са били от византийски и гръцки произход, а както знаем, те не са ни обичали много. Всяко дадено от тях име е било обида слещу нас.
Лошата заблуда идва и от това, че "школата на Златарски" все още е на първа линия и историците на БАН, са закърмени с тази златарска идеология. Затова и учебниците ни по история бъкат от нагласени - редактирани събития от миналото ни.


Имаш право, до голяма степен истината е изкривена от различни стари летописци, а в по-късни времена и от школата на Златарски.
Поздрав!
Д.Д.
цитирай
19. sparotok - :)
12.08.2011 09:46
geotrak написа:
Повече от добре казано Спаро.

Нов в блога.

Тракиец от Сливен. Бежанарската махла.


:)
цитирай
20. rumenige - Поздрави...
12.08.2011 11:24
Много навреме е темата.Тези дни точно това си мислих и аз, но се чудех от кое племе произлиза - Траки.
Живи и Здрави!
цитирай
21. sparotok - ДО БЕСНЕЕЩИЯ ГЪРКОМАН
12.08.2011 11:49
Човече, я се успокой малко и спри да псуваш и хулиш българите!Няма да дапусна нито един твой пост с гадни думи, не си прави някакви илюзии, че ще се смъкна на твоето ниво.

АЗ СЪМ БЪЛГАРИН, Т.Е. ПОЧТЕН ЧОВЕК! Не злословя, не клеветя, не ме е страх от истината, но ти здраво си се панирал и беснееш!Чакай, ти да не мислиш, че вашите измами ще минават вечно, мина това време, забрави! Съветвам те да се примириш с фактите и да ги приемеш с достойнство, ако си запознат с това понятие де.Не срами народа си, има и добри гърци, не ги прави за резил!
И още, не си прави илюзии, че съществува нещо като анонимност в интернет:)
Д.Д.
цитирай
22. sparotok - траки
12.08.2011 13:02
rumenige написа:
Много навреме е темата.Тези дни точно това си мислих и аз, но се чудех от кое племе произлиза - Траки.
Живи и Здрави!


Дано съм бил ясен, май трябваше да дам пример с Британия, чието име идва от названието на едно единствено племе - пританите (британите). Силурите, ордовиките и др. не са били от племето на британите, но са получили това колективно име.

Поздрави!
цитирай
23. анонимен - от Николай
12.08.2011 13:03
Изключителен постинг! Поздравявам Ви за борбеността и енусиазмът, с който защитавате тезите си. Всичко е написано ясно, последователно и методично - отлична работа.
Това, което сте представили е есенцията на автохонната теза за произхода на Българите.
В тази връзка, ето какво е написал един бретонец за цар Калоян:
"Балдуин.., който след това започнал война срещу краля, напуснал кралството, станал монарх и дълго време държал върховната власт над гърците. По-късно ПРЕДВОДИТЕЛЯТ НА ТРАКИТЕ го погубил на същото място" (ЛИБИ 4, стр. 147).

Отъждествяването на "траки" и българи не е било отминало дори в началото на 13-и век.
цитирай
24. sparotok - ДО БЕСНЕЕЩИЯ ГЪРКОМАН - НАИСТИНА ПРЕКАЛЯВАШ
12.08.2011 13:18
12:34 - Боклук спароток, самоубий се, нямаш друг избор
от: анонимен За постинг: ИЗЯСНЕНИЕ НА ЕДНО ЗАБЛУЖДЕНИЕ ОТНОСНО ТРАКИТЕ

Мен можеш да обиждаш колкото искаш, но не закачай народа ми!

Запомни и това, всяка нападка е като бумеранг, връща се при тебе. Ще ти дам и доказателство за това. Ти се опитваш да ни изкараш мелези, но май си забравил, че няма по-мешан народ от гърците в Европа.

Анторопологическите изследвания на проф.Попов показаха, че при гърците има по-голямо количество азиатска кръв отколкото при българите. Съвременни генетични изследвания показват, че истинските гърци са африканци, роднини на етиопците.

Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

Гърците не са били в сюстояние да се защитят от когото и да е било. Тит Ливий ги нарича страхливци, годни само за роби. Пет века по-късно Юстиниан твърди, че гърците са страхливи и негодни за военна служба.

Явно е било така защото траки, македонци, гали, римляни и костобоки са минавали през Гърция като през росна ливада.

В ранното Средновековие пък Гърция е залята от славяни, Константин Порфирогенет възкликва - Цяла гърция се пославянчи...
Използван е термина ЕСТЛАВОТЕ.

Днешното население на Гърция говори един изкуствено поддържан език, но няма нищо общо със старото население от Античността. Фалермайер го доказа това отдавна. Сигурно от това те е страх да не излезе наяве истината...
цитирай
25. shtaparov - Мисля,че отговорът е малко по-друг:
12.08.2011 17:24
Според "Анализа" Траки= Фраки /Фриги/,т.е. Бриги /Бригус/ или Блъги /Блъгаш,Блъгич,Блъгян/.
цитирай
26. vbu - Историята се пише от победителите.
12.08.2011 17:29
10. urilozev - Поздрав,хубаво си го казал,
11.08 22:02
единствените чужденци на балканите, които пишат историята както им дойде в древността са римляни и гърци.
цитирай
27. анонимен - от трибал
12.08.2011 18:11
какво ще кажете за тезата на Йосиф Флавии, че името траки се извежда от произхода им от седмия син на Яфет, тоест от Тир. Това рядко се дискутира, а този писател е имал на разположение доста писания на древни автори, за които ние сега само мечтаем. Знаете че за елините пише че произхождат от четвъртия му син, за тях пише че са населявали островите дълги столетия, но кои точно острови. та Йосиф Флавии пише че няма народ на който гърците да не са променили името, първоначално е било ТИРАКИ
цитирай
28. mglishev - Доживях
12.08.2011 18:12
да пусна палец нагоре за Спароток.

Правилно, Спаро. Точно така. Ние наричаме всички антични народи северно от Елада, източно от Германия, западно от Скития и южно от Карпатите с общото название "траки" или "трако-илири". Те самите са се наричали по имената на отделните си племена. Самата истина. Помежду им е имало понякога сериозни диалектни, политически и културни разлики.
Това, което ни кара да ги възприемаме като обща група народи и да им даваме общо название, е най-вече общата езикова и културна рамка, която въпреки разликите все пак имат.

Същото важи да германските народи, за келтските народи, за иранските, славянските, угро-финските и тюрко-алтайските народи.

Вярно е и това, което казваш: че етническият състав на Балканите с времето се е изменял ("етнически", а не "етносен" и още по-малко "етностен"). Точно така, изменял се е. Постепенно условията, в които дадена група народи живее, се изменя, историческите обстоятелства се изменят и старите народи бавно сами се променят, а често и отстъпват мястото си в историята на нови населения. Това е факт. Историята не е статична, в нея нищо не е вечно.

---------

Не е вярно само едно: че българите присъстват на Балканите още от Античността. Още те обърква навикът на средновековните автори да архаизират названия и да ползват географски названия, произлизащи от стари имена като обозначения на нови народи. Няма да отречеш, че всеки народ се опитва да се самоизкара възможно най-древен.

Все пак се радвам, че има някаква еволюция във възгледите ти. Постепенно ще стигнеш и до по-точна фактология. Добре е, че вече не би седнал да противоречиш сам на себе си и да определяш келтското племе белги като идентично с уж тракийското племе българи. Във всеки случай е направо чудесно, че вече правиш разлика между общото название "траки" и частното название "българи".

Дотук това е най-смисленият ти постинг, нищо, че има някои неточности.

Поздравления, развиваш се :) Дерзай!
цитирай
29. sparotok - на вниманието на Манол Глишев
12.08.2011 20:10
Нека подходим по-сериозно към въпроса, става ли Маноле?
Траките не са се пръкнали като вече готов етнос, формирането им като народ е траело хилядолетия, смесвали са се различни групи, които в Античността вече са заформили една що годе хомогенна общност.При траките се наблюдават предимно мезоцефали и брахоцефали, както и днес при нас българите. Имало е траки с кестенява, черна, руса и рижа коса, както и днес в страната ни се срещат индивиди с такъв цвят коса.Повече от ясно е, че още в Каменната ера е започнало формирането на амалгамата, която дава облика на тракийския народ.Генетичното разнообразие обяснява защо траките са били толкова силен, здрав и способен народ.

Знаеш много добре, че Спароток никога не е отричал тюркския елемент в нашия етнос, но трябва да се отбележи, че този елемент е незначителен, около 1 %.
Напълно възможно е узите и печенегите дошли в нашите земи вече да са се били смесили с други европейци и това да е намалило азиатските им отличителни белези.
Жив и здрав!
Д.Д.
цитирай
30. sparotok - Яфет
12.08.2011 20:16
анонимен написа:
какво ще кажете за тезата на Йосиф Флавии, че името траки се извежда от произхода им от седмия син на Яфет, тоест от Тир. Това рядко се дискутира, а този писател е имал на разположение доста писания на древни автори, за които ние сега само мечтаем. Знаете че за елините пише че произхождат от четвъртия му син, за тях пише че са населявали островите дълги столетия, но кои точно острови. та Йосиф Флавии пише че няма народ на който гърците да не са променили името, първоначално е било ТИРАКИ


Йосиф Флавий е добър автор, но не съм сигурен, че трябва да се осланяме само на него. Яфет е всъщност гиганта Япет, а за гигантите се смята, че са тракийски племена.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
31. sparotok - историята се пише и от узурпаторите
12.08.2011 20:24
vbu написа:
10. urilozev - Поздрав,хубаво си го казал,
11.08 22:02
единствените чужденци на балканите, които пишат историята както им дойде в древността са римляни и гърци.


Гърците не са победители, а опортюнисти и узурпатори, добре, че са били хитри да карат други хора да се бият за техните интереси. През 1-ви век пр. Христа Тит Ливий цитира военоначалник казващ, че гърците са страхливи и стават само за роби. Половин хилядолетие по-късно Юстиниан ( носещ тракийско име Сабазий) твърди, че гърците са страхливи и негодни за военна служба...т.е.нищо не се е променило, в Античността и Ранното Средновековие гърците си остават страхливи.
Не бъркай лукавостта с храбростта и силата, това са различни неща.Не случайно един римски автор казва за данайците - Тези хора са големи артисти и хитреци, а Марк Порций Катон Старши дори предупреждава съгражданите си, че гърците са покварен народ и въвждането на гръцката култура в Рим ще погуби държавата...както и става в последтвие ( след векове разбира се).

Изгарянето на книжнината на хора, които са ти помагали многократно не е победа.
Фабрикуването на лъжи и заблуди не е победа.

Бог вижда!
цитирай
32. sparotok - Vivere est militare
12.08.2011 20:25
harta написа:
mt46 написа:
Жалко, че сме загубили исконната си дързост!


Какво звачи изконна дързост? Преди време си бил млад, днес си стар; вчера си бил богат, днес обикаляш кофите за боклук - кое тук е изконното?
Vivere est militare - да живееш, значи да воюваш, са казали древните.
---------------------
Един етнос може да се превърне в друг не само чрез сливане на няколко етноса, но и чрез разделянето на един, на няколко. Херодот описва арменците като "колонисти на фригийците”. По този модел е възможно мизите да са се превърнали и върнали след време като българи. Възможно е, като хипотеза.


Това ми хареса - Vivere est militare !
цитирай
33. анонимен - още преди 15 години македонците ...
12.08.2011 21:41
още преди 15 години македонците казваха на гърците етиопски цигани преди да е имало днк изследвания и т.н.,явно паметта им е по-добра от нашата:)
цитирай
34. sparotok - явно
12.08.2011 22:25
анонимен написа:
още преди 15 години македонците казваха на гърците етиопски цигани преди да е имало днк изследвания и т.н.,явно паметта им е по-добра от нашата:)


Явно е така:)
цитирай
35. bgwest - още преди 15 години македонците ...
12.08.2011 23:00
анонимен написа:
още преди 15 години македонците казваха на гърците етиопски цигани преди да е имало днк изследвания и т.н.,явно паметта им е по-добра от нашата:)

Макетата са железни.Знаят добре историята си.Знаят много добре,че сме един народ.Но тази тураномонголска дошляшка теория за произхода на Българите,пречи....мноо пречи.
цитирай
36. sparotok - разделяй и владей
12.08.2011 23:34
bgwest написа:
анонимен написа:
още преди 15 години македонците казваха на гърците етиопски цигани преди да е имало днк изследвания и т.н.,явно паметта им е по-добра от нашата:)

Макетата са железни.Знаят добре историята си.Знаят много добре,че сме един народ.Но тази тураномонголска дошляшка теория за произхода на Българите,пречи....мноо пречи.


Разделяй и владей е стар принцип, откъсни от един народ милион и половина души, отрежи му достъпа до моретата и ...ще му подрижеш крилете.
цитирай
37. анонимен - трибал
12.08.2011 23:46
не смятам че е само йосиф флавии. Той черпи знания от Манетон, живял 200 години преди него. Саммия Манетон /мането/ пък е имал достъп до древните папируси и скални надписи на египет, така че изобщо не е за подценяване неговата теза. Всъщност в съвремието има преводи на латински преводачи които дават доста ясен отговор на тези наши догатки, но понеже още не може да се потвърди автентичността на тези книги то и аз не ги посочвам като източник. Има време. Поздрави и от мен
цитирай
38. demograph - Мизи е познато много, много отдавна - "изскачащите от водата"/на дравидски от египетски/
13.08.2011 01:21
Как сладко ми напомня за съчиненията за "славяните с маркучите" и копаните.
*маркуч-тръстиковата пръчка за дишане под водата от милата ни учебникарска "история"
** копаня - така баба ми наричаше дървеното корито в което хранеше прасетата. Понякога аз плувах с копанята по Места, точно както славянин по Дунав с еднодръвка /според същите "учебници"/ и се правех на подводница лапнал пробита тръстика.
Иначе, дори съвременници на Паисий все още ползват широко мизи като синоним на българи.
За да ви стане по-интересно потърсете етимологията на думата ТРАК в мрежата на немски, английски, италиански, испански, индийски, санскрит, пракрит, тамил. Винаги е свързана с кон, конски тръс, динамика, движение...В староиндийския е лоза и вино, шира!...Но, според мен трак е означавало за гърците кон/конник/богоравен/всебог, но и ТРън-бодлив, опасен...После естествено омразата и лукавството са трансформирали трак в обидна дума. За да ни отродят успешно.И аз казвам Бравос на Макетата- истински българи! Нас ни превърнаха в сръбски чалгари, сиреч меки лайна.
цитирай
39. plushok - Поздрав!
13.08.2011 08:21
Поздравления за интересния, съвсем навреме пост!
С интерес чета.
Трябва да се гордеем с произхода си и да го защитаваме - както правиш ти!
цитирай
40. анонимен - за загубите на територия и хора от БГ ...
13.08.2011 10:27
за загубите на територия и хора от БГ аз обвинявам комунистите след 1944 год,не са виновни гърците и сърбите,нашите продажни душици червени за 5 лева продадоха държавата,договориха се с комшиите,една лоша дума не се казваше за гърци или сърби!а германците ни дадоха тези земи ей така,заради историческата истина,но партизаните не признават истина,достойнство и......всичко е загубено вече!
цитирай
41. germantiger - И АЗ ГЛАСУВАМ ЗА ПОСТИНГА
13.08.2011 22:11
Отделно "забележките", другото е ок и наистина е добре и силно написано!

цитат:
Древното балканско племе българи, споменато от Квинт Курций Руф като балагрии ( балгарии, българи) <<< това в скобите е "сериозно"

За римските победи извоювани от българи си много, да не кажа потресаващо уязвим...

Разбира се, че чужденците са виновни, без съмнение българите са жертва и не са виновни ни най-малко за своя слугинаж на всякакви чубжденци, особено 45 години на московците и тяхната историческа "школа" (не една впрочем)!

...

Често пъти "вие"(автохтонистите) първи търсите несвоето (от Ирландия, до Иберийския, през дн. Франция и Германия, до Скандза-Скандинавия дори, естествено от Балканите до степите на Танаис-Дон, всъщност стигате до Египет, мала Азия без съмнение, несъмнено до Китай рейдирате, Крит, Елада... всичко?!).

Не виждам ДНЕС кой чужденец иска "вашето" или българското - имам впечатления от чуждоезични форуми на германски и английски език, не съм забелязал някой там да е равен по претенция и то вероломна безогледна на фиромец-бюрмовец "македон", на пантюрк-турк и за жалост на великобугарин (слава Богу не всеки бгнационалист с интерес в историята е фен на Нурутдинов, Ярулина или...)!

Ясно и точно казано:

ПОДКРЕПЯМ КУЛТУРНАТА ДИСКУСИЯ, НЯКАКВА БЛОГЕТИКА, ЗА СЪМ ТЪРПЕНИЕ, УВАЖЕНИЕ И БЕЗ ПУСУВНИ!

ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПРОСТЕЯ С ТЕЗИ, КОИТО ЛИЧНО И ПЪРВО СА ЦИНИЧНИ КЪМ МЕН!

ВЪЗГЛЕДИТЕ НА СПАРОТОК НЕ СПОДЕЛЯМ, МНОГО ПРОСТО ЗАЩО - ЗАЩОТО ИСТИНАТА НЕ ВИНАГИ Е УДОБНА ЗА НАЦИОНАЛИЗМА, ИСТИНАТА НЕ Е ПО ПРЕДПОЧИТАНИЕ И В "МОЯТА" ИСТИНА ТРАКА НЕ Е СЛИВЯНИН, НИТО ГОТА, ФРАНКА И БАВАРА Е БЪЛГАРИН, не е!
цитирай
42. mglishev - Много добре,
14.08.2011 10:39
sparotok написа:
Нека подходим по-сериозно към въпроса, става ли Маноле?
Траките не са се пръкнали като вече готов етнос, формирането им като народ е траело хилядолетия, смесвали са се различни групи, които в Античността вече са заформили една що годе хомогенна общност.При траките се наблюдават предимно мезоцефали и брахоцефали, както и днес при нас българите. Имало е траки с кестенява, черна, руса и рижа коса, както и днес в страната ни се срещат индивиди с такъв цвят коса.Повече от ясно е, че още в Каменната ера е започнало формирането на амалгамата, която дава облика на тракийския народ.Генетичното разнообразие обяснява защо траките са били толкова силен, здрав и способен народ.

Знаеш много добре, че Спароток никога не е отричал тюркския елемент в нашия етнос, но трябва да се отбележи, че този елемент е незначителен, около 1 %.
Напълно възможно е узите и печенегите дошли в нашите земи вече да са се били смесили с други европейци и това да е намалило азиатските им отличителни белези.
Жив и здрав!
Д.Д.



наистина имаш напредък. Напълно вярно - траките са се формирали дълго време. Всеки народ се формира дълго време. В случая е по-вярно да кажем, че става дума за сродна група народи, но така или иначе принципът е вярно уловен.

Вярно е и обратното - че разпадането на тракийската етническа хегемония на Балканите също става бавно. Траките имат своя период на формиране грубо казано между 2000 и 900 г. пр. Хр. Имат своя период на разцвет приблизително между 900 и 300 г. пр. Хр., когато културата им е в своя апогей. Имат и своя бавен период на упадък, който приключва с численото им намаляване, вливането им в нови общности, изчезването на езика и загубата на идентичността им - горе-долу от 300 г. пр. Хр. докъм 600 г. сл. Хр.

Аз също като теб допускам, че има процент тракийска наследственост у нас днес. И също като теб го смятам за минимален. Впрочем, не смятам, че тюрко-алтайските българи, чието име и досега носим, са най-многобройната група, която ни конституира като модерна нация. По-скоро смятам това за славяните.

Имаме един и същи модел на образуване на модерните европейски народи почти навсякъде в границите на бившата Римска империя: старото население е по-многобройно от новото, ползва официалните езици на империята (латински и/или гръцки) и първоначално се нарича "римляни"/"ромеи". Новото население е по-малобройно, но военизирано, успешно завладява дадена провинция, оставя й името си, което става име на страната, създава аристокрация и постепенно се влива в по-многобройната популация. Така новите англи създават Англия на мястото на Британия. Така новите франки създават Франция на мястото на стара Галия.

Така и новите българи създават България на мястото на Тракия.
Тук обаче имаме още един елемент - българите заварват на полуострова мнозинство от славяни, а не от траки, защото преди самите българи вече са нахлули славяните. Затова днес говорим език от славянската група, а не езика на траките - или пък гръцки, който самите траки вече са говорели по време на славянското нашествие.

Тоест на Балканите имаме три основни етнически елемента, а не два, както в повечето бивши римски провинции.

За съжаление, траките към VI в. вече са не просто грецизирани, но и твърде малобройни под влияние на голямата криза в III-VI в., която разтърсва целия късноантичен свят. Тази криза има две лица - разпадането на Империята и Великото преселение на народите (част от което са онези българи, чието име носим днес).
цитирай
43. анонимен - ИМПЕРИАЛИСТ
15.08.2011 14:47
demograph написа:
............За да ви стане по-интересно потърсете етимологията на думата ТРАК в мрежата на немски, английски, италиански, испански, индийски, санскрит, пракрит, тамил. Винаги е свързана с кон, конски тръс, динамика, движение...В староиндийския е лоза и вино, шира!...Но, според мен трак е означавало за гърците кон/конник/богоравен/всебог, но и ТРън-бодлив, опасен...После естествено омразата и лукавството са трансформирали трак в обидна дума. За да ни отродят успешно.И аз казвам Бравос на Макетата- истински българи! Нас ни превърнаха в сръбски чалгари, сиреч меки лайна.

Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
трак-уплах, стес,страшилищe, колики
трака-трошачка;сблъсък,паразитизъм,прося,изпросвам
тракадорос- просяк, курварин
.....................................................
Трака -горещи въглени, жарава
Трасус-дързък, нахален
Трасус - наглец
цитирай
44. get - - Мglishev, не ние ... Ти, в края на краищата ще следва "да дойдеш" на нашата ... теория :)) !
17.08.2011 12:15
mglishev написа:

Имаме един и същи модел на образуване на модерните европейски народи почти навсякъде в границите на бившата Римска империя: старото население е по-многобройно от новото, ползва официалните езици на империята (латински и/или гръцки) и първоначално се нарича "римляни"/"ромеи". Новото население е по-малобройно, но военизирано, успешно завладява дадена провинция, оставя й името си, което става име на страната, създава аристокрация и постепенно се влива в по-многобройната популация. Така новите англи създават Англия на мястото на Британия. Така новите франки създават Франция на мястото на стара Галия.

Така и новите българи създават България на мястото на Тракия.
Тук обаче имаме още един елемент - българите заварват на полуострова мнозинство от славяни, а не от траки, защото преди самите българи вече са нахлули славяните.

- Витиеватите ти писаници (повтарящи "узаконените" академични "истини") при повече дух и сърцатост у МИСЛЕЩИТЕ българи ... Ще отидат в скоро време на историческото бунище !!!

от Гет ктист
цитирай
45. анонимен - Лошото при вас е, че искайки да се ...
17.08.2011 20:30
Лошото при вас е , че искайки да се изравните с другите ,се мъчите да ги принизите до вашето ниво !

цитирай
46. анонимен - Вашите мнения .
29.08.2011 17:13
Уважаеми-ще ви цитирам един историк-кажете мнението си,моля.
Преди време изказа мнение ,че така наречените славяните всъщност са ...
Българите според Фархат Нурутдинов, сходно на твърдението на академик Анатолий Фоменко-доста хора смущават тези му изказвания : "Славяни не е имало!Думата славяни се е появила в 6 век сл.н.е.Кой са наричани славяни?Славянин в превод означава -българин!И гърците нееднократно са писали,че славяните са българи! И ако говорим за славянски племена ,то се знае,че това са български племена.Като се започне от Дунав и се стигне до Охотско море."
Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973496
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031