Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2011 16:28 - КАКВО ОЗНАЧАВАТ ИМЕНАТА БАЛХ, БАЛХАРА ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 26316 Коментари: 58 Гласове:
98

Последна промяна: 12.03.2014 20:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

   КАКВО ОЗНАЧАВАТ ИМЕНАТА БАЛХ, БАЛХАРА ?


Който се е интересувал от историческа литература през последните двадесет години е срещнал със сигурност книги, в които се споменава градът/държавата Балх. Някои автори свързват нейното име с етнонима българи (Съселов, цитиращ Остин в “Българи в древността отсам и отвъд Памир”, стр. 61).


За съжаление изследователите опитващи се всячески да поставят корените ни в Азия премълчават голямо количество важни данни. Така читателя е лишен от възможност за сравнение и това става причина много наши сънародници да попаднат в плен на заблуди. Когато непредставените сведения бъдат показани става ясно, че Балх е наистина обитавана от наши предци, които обаче са потеглили в дълбока древност от Балканите и съответно принадлежат на тракийската общност.

Нека видим какво казват старите летописци за Балх, наричана още Балхара. В работата си “География” Страбон казва, че градът Бактра (Балх) е получил името си от реката, която минава през него, а в древни времена тя е била наричана Зариаста... Geography XI.xi.2.

За да разберем какво означават Балх и Зариаста трябва да знаем кой е обитавал тези земи в най-дълбока древност. Има няколко сродни народа, които са делели тези територии. Едни са масагетите, за които Йордан казва, че били клон на гетите живеещи в Тракия. Друга група са конния народ даи, които според Страбон са същия народ както и даките обитаващи долното течение на Дунава. 

Стария автор е прав защото китайското наименование на Балх е
Даксия, т.е. земя на даките. В Балх е живял и Заратустра, той не е иранец както смятат мнозина, а мидиец. Според Плиний мидийците ( медите) са предци на сарматите, които Прокопий определя като гетски народ, т.е. траки.

Като съседи на народите в Бактрия са споменати и сарапарите. За повечето хора това е само племе със странно име, но специалистите знаят прекрасно, че
сарапарите са войнствено тракийско племе, чието име означава главорези. Както знаем от Тит Ливий траките вземали главата на поваление противник като трофей, а сънародника на Ливий Флор добавя, че от тези глави траките правели ритуални чаши (както и старите българи).

Интересни данни, нали? Обаче авторите твърдящи, че ние българите сме азиатски народ не споменават в работите си свидетелствата на Страбон, Плиний, Йордан... Как тогава да разбере обикновения човек, че тракийски племена са обитавали Балх още от най-дълбока древност? А тракийските народи обитавали Балх не са никак малко, нека ги споменем отново – мидийци, масагети, даи, сарапари.

Някой може да се запита – Добре, но как са попаднали тези траки в Азия, защо не знаем за това? В интерес на истината има огромно количество данни за тракийското присъствие в Средна Азия, защо нашите учени не ни уведомяват за тях е загадка и за мен. Все пак не става дума за един съмнителен извор, а за цяла плеяда стари автори. За тракийски поход към Индия свидетелстват Филострат, Еврипид, Хигиний, Цицерон, Сенека, Аполодор, Овидий, Нонус, Плиний, Страбон...

Луций Ариан пък разказва, че преди идването на тракиеца Дионис в Индия местното население било номади непознаващи градове. Обличали се с кожи, ядели кора от дървета и сурово месо. Тракиецът им дал огъня, научил ги да орат и сеят, да правят вино, да строят, да коват оръжие, дал им също закони и религия, като разбира се поставил себе си начело на новия пантеон. С други думи, според Ариан Дионис е основателят на древната индийска цивилизация...

Това си е повод за гордост, но кой да представи на българина тези важни данни, от се разбира, че корените ни са на Балканите и, че от тези земи, част от нашите деди са мигрирали на Изток и са цивилизовали местното население.

Да се върнем обаче на Балкх и по-старото название Зариаста и да видим какво е значението им. Смятам, че Зариаста е чуждото предаване на зарящта, т.е. светла река. В Зариаста коренът е ЗАР, той отговаря на тракийската дума ЗАРтас – светъл, златист. Балх явно е свързано с понятието бял, светъл, тук тракийската дума балиос-бял пасва прекрасно.

Тракийски хидроними в Балх не биха ни учудили изобщо, ако някой в миналото си бе направил труда да ни уведоми, че множество тракийски племена са обитавали този регион и, че има над десет исторически извора за тракийски поход в Азия...

Край Балх има и тракийски ороними- названия на планини. Който е, чел книгите на П.Добрев знае за българската планина Имеус/Имеон. Това, което господин Добрев не благоволява да поясни е, че Имеус/Имеон е най-древното тракийско име на Стара Планина, споменато още през V-ти век пр. Христа.

Видяхте ли се как се променя картината, когато се споменат всички данни? Кой би повярвал, че старите българи са роднини на паштуни, перси и талишци, ако се знаеше за древното тракийско присъствие в Средна Азия, за ролята на траките като народ носещ цивилизация и мъдрост! Кой би се лъгал, че сме азиатци, ако всеки автор добросъвестно бе споменал двете обширни изследвания на проф. M.Попов доказващи убедително, че сме стар европейски народ.

Не можем да си позволим да пилеем наследството си и да даряваме на други старата си слава и постижения. Не можем да си позволим още дълго време да играем ролята на слаб народ. Това нито е правилно, нито е разумно. Човек отива натам накъдето го водят мислите му. Внушаваме ли си, че сме неспособни и, че не можем да променим нищо, ще си останем слаби и ще слугуваме на хитреците. Спомним ли си, че дедите ни са вдъхвали уважение и страхопочитание на останалите, малко по малко ще си възвърнем стария дух.

За тези, които са уверени и имат високо самочувствие не съществуват прегради и препятствия, всеки проблем е лесен за разрешаване. Наближава денят, в който името българин отново ще се превърне в символ на сила, благородство и почтеност, вярвам в това!

Благодаря на bulgarinut57 за ценната инфромация!

 


 




Гласувай:
99



1. nestinar - Нека...
07.08.2011 16:49
Нека да се знае!!!
цитирай
2. sparotok - Нека да се знае!!![/
07.08.2011 16:53
nestinar написа:
Нека да се знае!!!


Да, нека се знае кой е казал истината и кой е фабрикувал лъжи.
Д.Д.
цитирай
3. sparotok - :)
07.08.2011 17:57
nikstan написа:
* ЛОШО време се оправя, лош човек - никога. *


Мен по-ме е страх от глупавите хора, лошите осъзнават в един определен момент, че трябва да се спрат, глупавия не се усеща до края:)

Поздрави!
Д.Д.
цитирай
4. plushok - Благодаря!
07.08.2011 20:51
Благодаря за интересния пост!
Поздрав!
цитирай
5. styv - Още малко информация за Балк
07.08.2011 22:10
Като столица на българското население в предпланините на Памир и Хиндукуш градът е бил внушителен.Ако питате съвременен афганистанец за Балк,ще ви отговори:"Майката на всички градове".Така са го наричали в древността,така е останал и до днес.Наричали са го също и "Перлата на Ариана"
В едно руско предаване за съветско-афганската война даваха развалините на Балх.Крепостните стени представляват огромни глинени валове/като хълмове/, от които се открива панорама към равнината, и в които се виждат неголеми гнезда-окопите на руските оръдия.Кадрите бяха от хеликоптер,за да пояснят хода на битката.
За стените на древен Вавилон казват,че били толкова широки,че върху тях можели да се разминат две колесници.Предполагам,че стените на Балк достойно са им съперничели.
Поздрави!
цитирай
6. анонимен - Братчед, сигурен ли си, че сарапарите са траки
07.08.2011 22:24
Братчед, сигурен ли си, че сарапарите са траки щото името е иранско, прав ли съм, или не?
цитирай
7. анонимен - цитати
07.08.2011 22:26
Pliny NH (b) (VI. XVIII) describes Sogdiana as an independent entity:

“Beyond [the Bactri centred at Zariasta or Balkh] are the Sogdiani and the town of Panda, and on the farthest confines of their territory Alexandria [= modern Khujand], founded by Alexander the Great. At this place there are altars set up by Hercules and Father Liber, and also by Cyrus and Samiramis and by Alexander, all of whom found their limit in this region of the world, where they were shut in by the river Syr Darya, which the Scythians call the Silis and which Alexander and his soldiers supposed was the Don.... Beyond are some tribes of Scythians....”
цитирай
8. sparotok - сарапари
07.08.2011 22:38
анонимен написа:
Братчед, сигурен ли си, че сарапарите са траки щото името е иранско, прав ли съм, или не?


Сарапари е действително персийска дума, но самото племе е от тракийски произход.


Le grand dictionnaire géographique et critique, Том 9 от Antoine Augustin Bruzen de la Martinière

http://books.google.nl/books?id=V5hEAAAAcAAJ&pg=PA229&lpg=PA229&dq=thracians+sarapari&source=bl&ots=BRfNKjFqZM&sig=TvaP--fM4rad1UYQAQfUiLE6Gco&hl=bg&ei=Zeg-TprYJ87LtAbHmcwo&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CBUQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

цитирай
9. sparotok - Thracians, those called "Saraparae,"
07.08.2011 22:40
Ето още за сарапарите:


It is also said that certain of the Thracians, those called "Saraparae," that is "Decapitators," took up their abode beyond Armenia near the Guranii and the ...

http://perseus.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=GreekTexts&getid=2&query=Str.%2011.14.15
цитирай
10. sparotok - Благодаря ти и аз!:)
07.08.2011 22:42
plushok написа:
Благодаря за интересния пост!
Поздрав!


Благодаря ти и аз!:)
Поздрави!
цитирай
11. sparotok - "Майката на всички градове".
07.08.2011 22:51
styv написа:
Като столица на българското население в предпланините на Памир и Хиндукуш градът е бил внушителен.Ако питате съвременен афганистанец за Балк,ще ви отговори:"Майката на всички градове".Така са го наричали в древността,така е останал и до днес.Наричали са го също и "Перлата на Ариана"
В едно руско предаване за съветско-афганската война даваха развалините на Балх.Крепостните стени представляват огромни глинени валове/като хълмове/, от които се открива панорама към равнината, и в които се виждат неголеми гнезда-окопите на руските оръдия.Кадрите бяха от хеликоптер,за да пояснят хода на битката.
За стените на древен Вавилон казват,че били толкова широки,че върху тях можели да се разминат две колесници.Предполагам,че стените на Балк достойно са им съперничели.
Поздрави!


Благодаря ти за допълнението!Верно е, че Бaлх е наричан майка на градовете, нещо голямо е било това място.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
12. ivankalilova - Благодаря, за интересния постинг ...
08.08.2011 09:02
Благодаря, за интересния постинг !Прочетох с огромно удоволствие!
Поздрави и пожелания за успехи и късмет, на всички вас!:)))
цитирай
13. styv - Господин Д. Д., удоволствието е ...
08.08.2011 09:10
Господин Д.Д.,удоволствието е изцяло мое
цитирай
14. audan - Турските думи в българския език
08.08.2011 11:19
"Кибрит" е първата. Чували сте за "драснипалниклечица"... Звучи забавно и показва, че "и най-умният си е малко прост". или по-скоро - и най-умният не знае всичко и греши.
В древен Балкх под "кибрит" разбирали "сяра".

Има и още "турцизми", но не съм се заял сериозно с тях. :)))

Не можем да си позволим да пилеем наседството си и да даряваме на други старата си слава и постижения. Не можем да си позволим още дълго време да играем ролята на слаб народ. Това нито е правилно, нито е разумно. Човек отива натам накъдето го водят мислите му. Внушаваме ли си, че сме неспособни и, че не можем да променим нищо, ще си останем слаби и ще слугуваме на по-хитрите от нас. Спомним ли си, че дедите ни са вдъхвали уважение и страхопочитание на останалите, малко по малко ще си възвърнем стария дух. За тези, които са уверени и имат високо самочувствие не съществуват прегради и препятствия, всеки проблем е лесен за разрешаване. Наближава денят, в който името българин отново ще се превърне в символ на сила, благородство и почтеност, вярвам в това!

Ето точно, кратко и ясно защо и аз съм в Борбата - да извисим духа! А тялото ще го последва ...
цитирай
15. анонимен - Народите са винаги в движение, не се застояват - Танев
08.08.2011 12:13
Изходната точка на разпространение на Траките според Спароток са Балканите и Причерноморието. А защо да не приемем хипотезата на Кръстю Мутафчийски, при когото изходната точка на Траки и Българи е Североизточна Азия, като Траките са се придвижили към Балканите по-рано от Българите, които са сродни по език и култура с Тракийските племена. Хипотезата на Мутафчийски е по-близка до хипотезата за периодичните релефни, климатични и географски промени на Земята. Особенно, като се има в предвид, че преди 14 хиляди години, Европа е била леден блок, докато областите от Чукотско море до Индокитай са били Екваториални. Когато се разглежда историята, тя винаги трябва да бъде придружена с геогрофията на исторически разглеждания район. Бъдете живи и здрави.
цитирай
16. urilozev - Одобрявам тезата
08.08.2011 13:05
на статията.Аз с душата си чувствам, че не съм мърдал от Тракия, нито моите прародители.А че те са обиколили древния познат свят , няма съмнение, само трябва да се поразровят- добре прикритите факти.Поздрав Спароток
цитирай
17. анонимен - Поздрави!
08.08.2011 13:38
Поздрави!


цитирай
18. анонимен - Петър Добрев
08.08.2011 15:58
Значи Петър Добрев нещо е послъгал за Бaлх и Бактра, така ли да разбираме Митак?
цитирай
19. анонимен - Аз щях да те питам за сарапарите, ти обаче вече си дал пояснения
08.08.2011 16:03
Аз щях да те питам за сарапарите, ти обаче вече си дал пояснения.Да знаеш обаче, че не е лощо тия цитати да ги превежда на български защото не всеки владее английския.
Бъди здрав и продължавай в съшия дух!
К.Колев
цитирай
20. sparotok - Хубаво!:)
08.08.2011 17:01
анонимен написа:
Аз щях да те питам за сарапарите, ти обаче вече си дал пояснения.Да знаеш обаче, че не е лощо тия цитати да ги превежда на български защото не всеки владее английския.
Бъди здрав и продължавай в съшия дух!
К.Колев


Хубаво!:)
цитирай
21. sparotok - Добрев
08.08.2011 17:04
анонимен написа:
Значи Петър Добрев нещо е послъгал за Бaлх и Бактра, така ли да разбираме Митак?


Не познавам Добрев и мога само да гадая за намеренията му, но едно е ясно, този господин не е свършил работата си добре и по този начин е представил грешна информация.Виж само колко е пропуснато, а са все важни неща.
цитирай
22. sparotok - :)
08.08.2011 17:06
анонимен написа:
Поздрави!




:)
цитирай
23. sparotok - !
08.08.2011 17:07
urilozev написа:
на статията.Аз с душата си чувствам, че не съм мърдал от Тракия, нито моите прародители.А че те са обиколили древния познат свят , няма съмнение, само трябва да се поразровят- добре прикритите факти.Поздрав Спароток


Благодаря ти Юри!
Поздрави!
цитирай
24. sparotok - !
08.08.2011 17:17
анонимен написа:
Изходната точка на разпространение на Траките според Спароток са Балканите и Причерноморието. А защо да не приемем хипотезата на Кръстю Мутафчийски, при когото изходната точка на Траки и Българи е Североизточна Азия, като Траките са се придвижили към Балканите по-рано от Българите, които са сродни по език и култура с Тракийските племена. Хипотезата на Мутафчийски е по-близка до хипотезата за периодичните релефни, климатични и географски промени на Земята. Особенно, като се има в предвид, че преди 14 хиляди години, Европа е била леден блок, докато областите от Чукотско море до Индокитай са били Екваториални. Когато се разглежда историята, тя винаги трябва да бъде придружена с геогрофията на исторически разглеждания район. Бъдете живи и здрави.


Господин Танев, съгласен съм с Вас, че - Когато се разглежда историята, тя винаги трябва да бъде придружена с геогрофията на исторически разглеждания район.
Това не може да се отрече, така си е. Трябва обаче да допълня нещо важно, а именно факта, че през Палеолита в Югоизточна Европа климатът е бил добър за живеене. Потърсете информация с думите GLACIAL REFUGIUM EUROPE.
Поздрави!
цитирай
25. sparotok - !
08.08.2011 17:19
audan написа:
"Кибрит" е първата. Чували сте за "драснипалниклечица"... Звучи забавно и показва, че "и най-умният си е малко прост". или по-скоро - и най-умният не знае всичко и греши.
В древен Балкх под "кибрит" разбирали "сяра".

Има и още "турцизми", но не съм се заял сериозно с тях. :)))

Не можем да си позволим да пилеем наседството си и да даряваме на други старата си слава и постижения. Не можем да си позволим още дълго време да играем ролята на слаб народ. Това нито е правилно, нито е разумно. Човек отива натам накъдето го водят мислите му. Внушаваме ли си, че сме неспособни и, че не можем да променим нищо, ще си останем слаби и ще слугуваме на по-хитрите от нас. Спомним ли си, че дедите ни са вдъхвали уважение и страхопочитание на останалите, малко по малко ще си възвърнем стария дух. За тези, които са уверени и имат високо самочувствие не съществуват прегради и препятствия, всеки проблем е лесен за разрешаване. Наближава денят, в който името българин отново ще се превърне в символ на сила, благородство и почтеност, вярвам в това!

Ето точно, кратко и ясно защо и аз съм в Борбата - да извисим духа! А тялото ще го последва ...


Съвсем точно!
Поздрави!
цитирай
26. sparotok - Благодаря Ваня!
08.08.2011 17:22
ivankalilova написа:
Благодаря, за интересния постинг !Прочетох с огромно удоволствие!
Поздрави и пожелания за успехи и късмет, на всички вас!:)))


Благодаря Ваня!
Поздрави!:)
цитирай
27. sparotok - :)
08.08.2011 17:24
styv написа:
Господин Д.Д.,удоволствието е изцяло мое


Благодаря още веднъж, хубава вечер ти желая!
цитирай
28. hristo27 - Успешна седмица ти желая!
08.08.2011 17:30
Успешна седмица ти желая!
цитирай
29. sparotok - :)
08.08.2011 17:32
hristo27 написа:
Успешна седмица ти желая!


Благодаря, нека твоята да е весела!:)
цитирай
30. nikikm - тук някъде
08.08.2011 19:00
пак мярнах траки И българи,което по същество ги противопоставя.Нали траките мизи, са българи, по исторически свидетелства.Тогава защо ги делим?А,анонимен 16 беше това.Знаете ли,че децата от махалата ми донесоха клип,внимание,господа историци: "ИМАМЕ СИ НАШЕ ЗЛАТО, БЪЛГАРСКО, НЕ ТРАКИЙСКО!" Ето как ни разделят,а ние май пригласяме.
цитирай
31. dolsineq - И нещо също по темата http://alek-hristov.blogspot.com/2011/03/blog-post_16.html
08.08.2011 21:26
"Страната Балхара

Сведения за тази българска държава срещаме в редица исторически извори. Първият книжовен паметник, написан на санскрит “Ведите”, по-точно в “Атхартва веда”, пише, че на север от Индия живеят народите булинги, балхики, врики, хунга и хети. В “Махабхарата” (VII – X в. пр. Хр) балхиките (болхики) болги са сред най-споменаваните имена – над седемдесет пъти. В “Латински анонимен хронограф” пише, че българите произлизат от сина на Ной-Зиези, а в арменската география “Ашхарацуиц” (VII век) българите, заедно с масагетите, са споменати като най-развитите народи в Централна Азия. От описанията, които има в тези и в други писмени източници, става ясно, че тази българска държава е обхващала планината Имеон (Памир, Хиндукуш, Тян Шан), земите на запад от нея, както и Таримската котловина, между северен Тибет и Тян Шан. На запад и югозапад са се намирали и други арийски народи, на североизток – хуните и на изток Китай. Нейната столица е бил град Балх (в днешен северен Афганистан), който е бил наричан “люлката на царете”. Българите оказват огромно културно влияние в тази част на света. През XVII в. пр. Хр. китайците заимстват от българите календара, както и различни строителни умения, познания в областта на военното изкуство. Около 1800 г. пр. Хр. ариите, идващи от Памир и Хиндукуш завладяват северна Индия. В индийските източници, държавата Балхара се е славела с бързоногите си коне и красиви бойни колесници. Отделна прослойка от българите са били духовни учители и пазители на знания (брахмани). След завладяването на северна Индия осъществяват жреческа власт и разделят обществото на три съставни части – жреци, военни, производители.
През IV в. пр. Хр. до Балхара достигат войските на Александър Велики. Въпреки че печели някои битки, на великия пълководец не се отдава да завладее трайно българската държава. Македонска армия е изтребена до крак от българите, а македонски е принуден да сключи мир, 10 000 свои войници да ожени за местни девойки."
цитирай
32. анонимен - Заратустра
08.08.2011 22:38
Хм, ако Заратустра е тракиец, нали името му ще е тракийско, а то не е, нещо ти куца теорията брато:)
цитирай
33. sparotok - Заратустра
08.08.2011 23:15
анонимен написа:
Хм, ако Заратустра е тракиец, нали името му ще е тракийско, а то не е, нещо ти куца теорията брато:)


Добре де, не видя ли сравнението на хидронима Зари аста с тракийската дума ЗАРТАС - златист, светъл.ЗАРТАС обяснява мидийското име ЗАРТОШ ( Зороастър, Заратустра).
цитирай
34. sparotok - До dolsineq
08.08.2011 23:28
Снеже, данните са интерсни, но някак си се разминават със сведенията на Квинт Курции Ръф и Луции Ариян.

Все пак на тези автори дължим най-подробните сведения за похода на Александър Македонски.

В Атарва Веда са споменати бригус, които според мен са клон на бригите от нашите земи.

Споменати са и народ бaлхики, те са описани като сродни на саките, за които в Пураните е казано, че са потомци на Кшатрия - войнската класа на арийците.

Саките са източните скити, те са роднини на тези от нашата Добруджа.

Интересен факт е това, че днешните индийци от старите земи на саки и бaлхики са генетично по-близки до украинци и словени отколкото до съседите си дравиди:)

Поздрави!
цитирай
35. sparotok - РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ Е СТАР, НО ИЗПИТАН ПРИНЦИП!:)
08.08.2011 23:29
nikikm написа:
пак мярнах траки И българи,което по същество ги противопоставя.Нали траките мизи, са българи, по исторически свидетелства.Тогава защо ги делим?А,анонимен 16 беше това.Знаете ли,че децата от махалата ми донесоха клип,внимание,господа историци: "ИМАМЕ СИ НАШЕ ЗЛАТО, БЪЛГАРСКО, НЕ ТРАКИЙСКО!" Ето как ни разделят,а ние май пригласяме.


РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ Е СТАР, НО ИЗПИТАН ПРИНЦИП!:)
цитирай
36. ckarlet - И аз вярвам, че наближава денят, в ...
09.08.2011 14:11
И аз вярвам, че наближава денят, в който името българин отново ще се превърне в символ на сила, благородство и почтеност, Sparotok!
Поздрави за постинга! Отново с интерес го прочетох!
цитирай
37. sparotok - :)
09.08.2011 19:08
bulgarinut57 написа:
Г-н Д.Димитров,
при „прочетен: 903 коментари: 37 гласове: 75”,
да няма нито едно разлаяно куче,говори, че с Вас имаме пълно единомислие
относно селекцията – здравомислещи БЪЛГАРИ; и друга сган.
Благодаря за спокойствието!



От името на Павел - още веднъж благодаря за материала за проучванията на китайските думи от европейски произход.
Поздрави!
Д.Д.

цитирай
38. sparotok - xopa
09.08.2011 22:16
bulgarinut57 написа:
Г-н Д.Димитров,
при „прочетен: 903 коментари: 37 гласове: 75”,
да няма нито едно разлаяно куче,говори, че с Вас имаме пълно единомислие
относно селекцията – здравомислещи БЪЛГАРИ; и друга сган.
Благодаря за спокойствието!


Така определено е добре, за всяка идея си има хора.Аз споделям откритята си със свои съмишленици, дискутираме, обменяме идеи, това си е нещо хубаво. Позитивната атмосфера е важна, тя допринася за една културна и конструктивна дискусия.
Не мога да разбера някои личности, които се дразнят от написаното тук.Никoй не ги кара на сила да идват, като не им допада да не четат.
цитирай
39. sparotok - :)
10.08.2011 11:14
ckarlet написа:
И аз вярвам, че наближава денят, в който името българин отново ще се превърне в символ на сила, благородство и почтеност, Sparotok!
Поздрави за постинга! Отново с интерес го прочетох!


Радвам се, че постинга ти е харесал Скарлетче!:)
Хубав ден!:)
цитирай
40. vbu - Луций Ариан пък разказва...
11.08.2011 21:22
Луций Ариан пък разказва, че преди идването на тракиеца Дионис в Индия.
Къде точно ги разказва Ариан? Или Страбон? Там където разказват и за Херакъл? Никой древен автор преди Александър Велики (не Македонски) не е писал, че Дионис е ходил в Индия. Митологията не е история.
цитирай
41. sparotok - бъркаш се:)
11.08.2011 22:11
vbu написа:
Луций Ариан пък разказва, че преди идването на тракиеца Дионис в Индия.
Къде точно ги разказва Ариан? Или Страбон? Там където разказват и за Херакъл? Никой древен автор преди Александър Велики (не Македонски) не е писал, че Дионис е ходил в Индия. Митологията не е история.


Бъркаш се, тракийския поход към Индия би бил мит, ако нямаше никакви индикации за тракийско присъствие в Средна Азия, такива обаче има и то много.
В земите на Индия са открити находки, чийто прототип е Тракия, в Риг Веда са споменати тракийски хидроними като Бара, Раса, Кубха.
Тракийската титла за цар, а именно РЕЗ е почти идентична на санскритската РАЖ-цар, тракийската дума за кон - ЕСВА е почти идентична на индийската АСВА-кон.
А сега да уточним - титлата РЕЗ(А) е спомената за първи път в Европа, не в Азия, а конят е опитомен в Черноморските степи, не в горещата и влажна Индия, чийто климат не е подходящ за развъждане на коне.
Всички тези факти показват, че тракийския поход за Индия не е мит, а реалност.

цитирай
42. vbu - 43. Сведения на съвременници...
11.08.2011 23:12
... има ли? То играта на думи е лесна. Траките за да достигнат Индия са минали през земите на много народи - няма спомени, няма свидетелства, няма и легенди. Да не говорим пък какъв потенциал (културен, военен, икономически) е бил нужен за да се осъществи този военно-мисионерски поход преди 10 000 години. Безусловно миграции на народите и обмяна на култура е имало и тогава и сега, но такива героични походи са митология.
Та въпросът ми беше не за тракийците, а за Дионис - къде са свидетелствата, преди времето на Александър, че е посещавал Индия? И защо ли ги е учил на лозарство при този влажен и топъл климат?
В Mahabharata и Puranas има свидетелства за Йонийците, наричани Yavanas (санскритски), а за такова голямо историческо събитие като Великия поход на Дионис нито дума. А специално Ариан е чул разказите на някои чули от други че Дионис бил в Индия. Според него ( и не само) това са истории съчинени с цел да се приравнят завоеванията на Александър Велики с тези на боговете и героите.
Еврипид, 100 години преди Александър, казва за Дионис, че бил в Азия но не в Индия. Би ли пропуснал това ако беше истина?
А Страбон направо се присмива на идеята за походи на Дионис и Херакъл в Индия.
Тукидид твърди, че преди Троянската война никой народ не е могъл да осъществи военен поход от Европа в Азия от такъв голям мащаб.
Ето това са фактите, а не лектичната еквилибристика.
цитирай
43. sparotok - ха-ха-ха
11.08.2011 23:35
vbu написа:
... има ли? То играта на думи е лесна. Траките за да достигнат Индия са минали през земите на много народи - няма спомени, няма свидетелства, няма и легенди. Да не говорим пък какъв потенциал (културен, военен, икономически) е бил нужен за да се осъществи този военно-мисионерски поход преди 10 000 години. Безусловно миграции на народите и обмяна на култура е имало и тогава и сега, но такива героични походи са митология.
Та въпросът ми беше не за тракийците, а за Дионис - къде са свидетелствата, преди времето на Александър, че е посещавал Индия? И защо ли ги е учил на лозарство при този влажен и топъл климат?
В Mahabharata и Puranas има свидетелства за Йонийците, наричани Yavanas (санскритски), а за такова голямо историческо събитие като Великия поход на Дионис нито дума. А специално Ариан е чул разказите на някои чули от други че Дионис бил в Индия. Според него ( и не само) това са истории съчинени с цел да се приравнят завоеванията на Александър Велики с тези на боговете и героите.
Еврипид, 100 години преди Александър, казва за Дионис, че бил в Азия но не в Индия. Би ли пропуснал това ако беше истина?
А Страбон направо се присмива на идеята за походи на Дионис и Херакъл в Индия.
Тукидид твърди, че преди Троянската война никой народ не е могъл да осъществи военен поход от Европа в Азия от такъв голям мащаб.
Ето това са фактите, а не лектичната еквилибристика.


Факти ли казваш, добре ме разсмя, много ти е селективна паметта.Забрави да коментираш това, че в Индия има вносни оръжия и оръдия на труда, чийто прототип е от Тракия.Забрави и тракийските хидроними в Риг Веда. В Пураните мой човек се говори за идването на БРИГУС, това били бойци-колесничари.
Много наивно е да твърдиш, че дълъг поход преди Троянската война е бил невъзможен.Ти не знаеш ли, че в пласта на Троя-2 е открит нефрит от Китай, говорим за 3-то хил.пр.Христа. В този период в Ан-Янг и Лунг Шан се появява керамика, чийто прототип е Тракия.Чети повече!:)
цитирай
44. vbu - 45. Ха ха ха ха ха ха - Made in Thrace!
12.08.2011 12:59
Първо, иронията и фамилиарностите са излишни.
Второ, в цял свят се признава и отбелязва приноса на траките в световната култура. Така, че тез ваши теории за световен заговор целящ прикриването на този принос са кьор-фишеци за впечатляване на непросветените.
Трето, никъде не съм казал, че траките не са ходили до Индия. Пак повтарям, че миграции на народите е имало винаги. И обмяна на предмети на бита. И не ми се вярва да са пътували пеш. Но идеята за траките като световни цивилизатори, меко казано, е пресилена.
Четвърто, ако започнем да редим какви чужди народи са споменати в древните писания е редно да не пропуснем посетителите от Сириус.
И накрая, попитах нещо и отговор не получих. Извън правилата ли бе въпросът? И селектирах авторите които се посочват като доводи за теорията ви, а всъщност я оборват. И чета доста и то до края.
цитирай
45. sparotok - хайде пак номера
12.08.2011 13:37
vbu написа:
Първо, иронията и фамилиарностите са излишни.
Второ, в цял свят се признава и отбелязва приноса на траките в световната култура. Така, че тез ваши теории за световен заговор целящ прикриването на този принос са кьор-фишеци за впечатляване на непросветените.
Трето, никъде не съм казал, че траките не са ходили до Индия. Пак повтарям, че миграции на народите е имало винаги. И обмяна на предмети на бита. И не ми се вярва да са пътували пеш. Но идеята за траките като световни цивилизатори, меко казано, е пресилена.
Четвърто, ако започнем да редим какви чужди народи са споменати в древните писания е редно да не пропуснем посетителите от Сириус.
И накрая, попитах нещо и отговор не получих. Извън правилата ли бе въпросът? И селектирах авторите които се посочват като доводи за теорията ви, а всъщност я оборват. И чета доста и то до края.


Жалко, че изпусна Павел на косъм, той щеше да ти даде по-добър отговор.

Сега, за йонийците, наречени от индийците яванас. Ти не знаеш ли, че йонийците са гърцизирани пелазги, а не гърци, разликата е голяма.

Никой не говори за миграции през 10 000 пр. Христа, първото покоряване на Азия от траките е през 3-то хил. пр. Христа. Материални доказателства за това има както в Индия, така и в Китай.

Предвижването е станало с коне, конят е опитомен в Черноморските степи през 4-то хил. пр. Христа.

Еврипид може и да е споменал за поход на Дионис в Индия, но цензура си е имало и на времето. Демостен не случайно казва, че е недопустимо за гърците да допуснат някой друг да има повече успех от тях, чел си този автор, нали?


Освен това материалните доказателства и топоними са много по-солидно доказателство от историческите извори. Един автор може да напише каквото си поиска, но не е в състояние да сложи определени археологически находки в много по-стар археологически слой, нито пък да създаде топоними и хидроними от преди своето време.

Като не се премълчава нищо за траките, защо не признаеш, че те са създатели на азбуката. Орфей, Линей и Тамир са едни от първите писали с кадмейските букви, нали така?

Като не се премълчава нищо за траките, защо не признаеш, че Олимпийските богове са тракийски. Самия Олимп е тракийски, не гръцки топоним. Езиковедите свързват името на Олимп със санскритските глаголи ЛУМПАТИ, ЛУПАТИ – лупам, ломя, лумя ( диа.форма). Така, Олипм означава място с отломки, скалисто място, но на български, не на гръцки.

ЩЕ ПРИЗНАЕШ ЛИ ТЕЗИ, А И МНОГО ДРУГИ НЕЩА? ))


цитирай
46. vbu - 47. Без бой не признавам...
12.08.2011 16:52
... то и без това други са го признали преди мен. Десетки автори, древни и нови, са "признали" за тракийските богове в гръцката митология, за пеласгийката Атина и тракиецът Посейдон и че заселването на траките вярващи в Посейдон около града Атина е в основата на митологичния спор за името на този град.
"Признали" са за знатните гости - тракийски благородници - в Атина и не само там и за смесените трако-гръцки бракове.
"Признали" са и за празненствата в чест на Дионис като начало на гръцкия театър.
"Признали" са и за това колко гърци са живели в Тракия и колко тракийци в Гърция като заселници или търговци. Е, вражди е имало разбира се, но не и тази зверска омраза за каквато пишете. И не по-силна отколкото омразата между французи и англичани през средновековието. Може би по-късно, но на религиозна основа - християни срещу езичници.
И много други работи са "признали". Така че и аз "признавам" "...ТЕЗИ, А И МНОГО ДРУГИ НЕЩА".
Въпросът е, че няма какво да се признава. Всичко това е известно, и то от доста отдавна. Може да се прочете в книги и учебници и в интернет. Съвсем свободно. Защо трябва да го представяте като нещо забранено или отричано?
Признавам също, че финикийската азбука няма гласни. Кой тогава ги е дал на гърците или от кого са ги откраднали? Признавам, че сега по-голямата част от хората на Земята биха разпознали доста букви от гръцката и българската азбука - а колко ли от финикийската или линеар?
Признавам, че все още не съм чел нищо написано от Орфей.
Признавам, че не съм чувал за нито един тракийски астроном или философ или историк или драматург или писател или математик отпреди VII век пр.Христа (преди гръцката колонизация). Защо и къде са се криели всичките древни тракийски учени и таланти?
По времето на Еврипид Дионис е бил вече официален гръцки бог, така че е нямало нищо лошо в това да се каже, че е отишал в Индия.
Още едно признание - не съм срещал мъж в България с името Дионис или Парис - все лични тракийци. Защо ли?
цитирай
47. shtaparov - Нека чуем "Анализа" по този въпрос:
12.08.2011 17:09
анонимен написа:
Братчед, сигурен ли си, че сарапарите са траки щото името е иранско, прав ли съм, или не?

Сарапари= Сарагури /Буругари,Пирогери- Трак.племе/, Сарамари /Сарамати,след смяна на суфикса/,Соловари /Соловяни,след смяна на суфикса/,и т.н. Ако се замислим по-задълбочено,ще открием и други интересни,да не казвам изключителни европейски аналози на племенното име Сарапари. Поздравления!
цитирай
48. vbu - Още признания
12.08.2011 17:27
Знае се, че помаците са потомци на траките. И още в древна Гърция се е знаело, че даките са траки и че Тракия е била и отвъд Дунав. И тези "велики тайни" не съм ги прочел във вашия блог.
И това "ЩЕ ПРИЗНАЕШ ЛИ ТЕЗИ, А И МНОГО ДРУГИ НЕЩА? ))", честно казано, ме обърка - на изпит по история ли съм или на разпит в Гестапо?
Цитирам - "Умолявам дискутиращите да не се отклоняват от темата, а също и да се придържат към умерен тон.
Предварително благодаря!"
Защо не го пишете вече"
цитирай
49. анонимен - от трибал
12.08.2011 18:32
използваики възникналия спор искам да ви помоля да помислите върху идеята за един отделен постинг, но достатъчно обоснован и изчерпателен за похода на траките в индия / а и по късната колонизация/, по този въпрос според мен се знае малко и от там и различните интерпретации са закономерни. за всеки средно запознат с историята е ясно , че не може многоброините доказателства за тракииско влияние в индия да са чак от похода на Александър, още повече, че там войска се е задържала за 1-2 години и за този период не може да се осъществи трайно културно влияние върху коренно различна култура.
цитирай
50. demograph - Варненския некропол е от преди потопите - минимум 10 000 г преди Христа.
13.08.2011 00:18
анонимен написа:
Изходната точка на разпространение на Траките според Спароток са Балканите и Причерноморието. А защо да не приемем хипотезата на Кръстю Мутафчийски, при когото изходната точка на Траки и Българи е Североизточна Азия, като Траките са се придвижили към Балканите по-рано от Българите, които са сродни по език и култура с Тракийските племена. Хипотезата на Мутафчийски е по-близка до хипотезата за периодичните релефни, климатични и географски промени на Земята. Особенно, като се има в предвид, че преди 14 хиляди години, Европа е била леден блок, докато областите от Чукотско море до Индокитай са били Екваториални. Когато се разглежда историята, тя винаги трябва да бъде придружена с геогрофията на исторически разглеждания район. Бъдете живи и здрави.

.........................................................................................................................
А и земята винаги се е завъртала около територията на днешна България - Родопите, a не около североизточна Азия. Т.е. раят си е бил винаги тук, независимо кой под какви ледове или на каква жега се е мъчил другаде.
цитирай
51. demograph - Добо предложение, но...
13.08.2011 00:34
анонимен написа:
използваики възникналия спор искам да ви помоля да помислите върху идеята за един отделен постинг, но достатъчно обоснован и изчерпателен за похода на траките в индия / а и по късната колонизация/, по този въпрос според мен се знае малко и от там и различните интерпретации са закономерни. за всеки средно запознат с историята е ясно , че не може многоброините доказателства за тракииско влияние в индия да са чак от похода на Александър, още повече, че там войска се е задържала за 1-2 години и за този период не може да се осъществи трайно културно влияние върху коренно различна култура.

Не забравяйте, че 80% от наслението по пътя на Александър е било траки по етническа принадлежност. Те са го приели като свой човек- Освободител и веднъж получили свободата си, те трайно са възприели културата, която е донесъл със себе си - елинизма. Под елинизъм изобщо не разбирам гръцко влияние защото гърците в свитата на Александър са били само шепа хитри слуги. Разбирам тракизъм. А и самият цар/принц/ Елин /милата ми малка внучка се казва Елина/ е тракиец...А за това, че въпросните "елини" са го отровили в момента в който е решил да ги разкара са писали маса древни и сегашни автори, че и аз дори.
Много полезен постинг.
Да си жив и здрав Спаро.
цитирай
52. demograph - В доста оголени вратички могат да ти се бият дузпички приятелю...
13.08.2011 00:51
vbu написа:
... то и без това други са го признали преди мен. Десетки автори, древни и нови, са "признали" за тракийските богове в гръцката митология, за пеласгийката Атина и тракиецът Посейдон и че заселването на траките вярващи в Посейдон около града Атина е в основата на митологичния спор за името на този град.
"Признали" са за знатните гости - тракийски благородници - в Атина и не само там и за смесените трако-гръцки бракове.
"Признали" са и за празненствата в чест на Дионис като начало на гръцкия театър.
"Признали" са и за това колко гърци са живели в Тракия и колко тракийци в Гърция като заселници или търговци. Е, вражди е имало разбира се, но не и тази зверска омраза за каквато пишете. И не по-силна отколкото омразата между французи и англичани през средновековието. Може би по-късно, но на религиозна основа - християни срещу езичници.
И много други работи са "признали". Така че и аз "признавам" "...ТЕЗИ, А И МНОГО ДРУГИ НЕЩА".
Въпросът е, че няма какво да се признава. Всичко това е известно, и то от доста отдавна. Може да се прочете в книги и учебници и в интернет. Съвсем свободно. Защо трябва да го представяте като нещо забранено или отричано?
.....не съм чел нищо написано от Орфей.
Признавам, че не съм чувал за нито един тракийски астроном или философ или историк или драматург или писател или математик отпреди VII век пр.Христа (преди гръцката колонизация). Защо и къде са се криели всичките древни тракийски учени и таланти?
По времето на Еврипид Дионис е бил вече официален гръцки бог, така че е нямало нищо лошо в това да се каже, че е отишал в Индия.
Още едно признание - не съм срещал мъж в България с името Дионис или Парис - все лични тракийци. Защо ли?

Но си готин и ще се въздържа. Помисли и за защитата преди да атакуваш. Особено лафа, че не познаваш тракийски мъдрец от преди гръцко. По съветско имаше ли си И хабер за Сергей Короленко?..А за Солженицин? Посочи ми един чист грък велик талант от "античността"! - Архимед?..
цитирай
53. vbu - 54. demograph
14.08.2011 07:47
Солженицин съм го чел доста преди да си чул за него. А ако с този пример намекваш за цензура от гръцка страна, сигурно знаеш, че гърците не винаги са управлявали света. 2500 години цензура? Я помисли малко! И все още не съм срещал биография или справка (на гръцки) за древните с изтрито месторождение - Египет, Тракия, Сирия или Рим или където и другаде да са били родени. Не е имало никакаво значение мястото. Наистина и тогава е имало политически интереси, но всички са останали в историята - и тракийци, и римляни, и араби, и египтяни.
По-добре потърси за унищожените от християните древни паметници, ръкописи и цели библиотеки дори, за унищоженото и разграбеното от кръстоносците, за откраднатото през по-късни времена от англичани, французи, италианци, и не само от Гърция, а и от България и изобщо отвсякъде където са стъпили, че и съвсем наскоро от Багдад. Не ти ли прави впечатление, че "ограмотяването" на Западна Европа започва след завземането на Константинопол от кръстоносците и последвалото плячкосване на библиотеката? Както и след превземането му от турците, когато венециански и генуезци търговци се разхождат надлъж и нашир по Балканите.
И наистина не знам за тракийски мъдрец от преди гръцко - моля просвети ме.
Колкото до последния ти въпрос, редно е първо да се отговаря и после да се пита.
цитирай
54. sparotok - Солженицин съм го чел доста преди да ...
15.08.2011 12:06
vbu написа:
Солженицин съм го чел доста преди да си чул за него. А ако с този пример намекваш за цензура от гръцка страна, сигурно знаеш, че гърците не винаги са управлявали света. 2500 години цензура? Я помисли малко! И все още не съм срещал биография или справка (на гръцки) за древните с изтрито месторождение - Египет, Тракия, Сирия или Рим или където и другаде да са били родени. Не е имало никакаво значение мястото. Наистина и тогава е имало политически интереси, но всички са останали в историята - и тракийци, и римляни, и араби, и египтяни.
По-добре потърси за унищожените от християните древни паметници, ръкописи и цели библиотеки дори, за унищоженото и разграбеното от кръстоносците, за откраднатото през по-късни времена от англичани, французи, италианци, и не само от Гърция, а и от България и изобщо отвсякъде където са стъпили, че и съвсем наскоро от Багдад. Не ти ли прави впечатление, че "ограмотяването" на Западна Европа започва след завземането на Константинопол от кръстоносците и последвалото плячкосване на библиотеката? Както и след превземането му от турците, когато венециански и генуезци търговци се разхождат надлъж и нашир по Балканите.
И наистина не знам за тракийски мъдрец от преди гръцко - моля просвети ме.
Колкото до последния ти въпрос, редно е първо да се отговаря и после да се пита.


Казваш - И наистина не знам за тракийски мъдрец от преди гръцко - моля просвети ме.
Орфей, Линей, Тамир, Евмолп, Имарад и др. са образовали гърците, нали знаеш кой от кого взема, хайде да те подсетя - по-слабо развития приема от по-високо развития.
Елевзииските мистерии, култът към Зевс, Арес, Дионис, Бендида и др. гърците заемат от траките.

Може ли един слаб в миналото народ да завладее бившите си господари...Да видим какво показва реалността - негрите са били докарани в Америка като безправни роби, такива са били векове, но днес чернокожото население е президент на САЩ...няма невъзможни неща.
цитирай
55. vbu - 56. Хайде стига с тази митология
16.08.2011 00:04
че скоро и рогата на минотавъра ще намерите или къдриците на горгоната.
цитирай
56. анонимен - do ubu ot juli
16.08.2011 22:27
O,sve6tenna Prostota !
цитирай
57. indiajane - Ето нещо интересно за Балх и Египетските фараони ;)
12.09.2012 08:42
Още нещо интересно, на което се натъкнах в книгата на П. Добрев "Златният фонд на българската древност", 2005г. И доколкото неговите схващания се различават от твоите, смятам, че някои неща в книгата, биха били интересни за теб. Понеже не мога да намеря темата, в която се третираше връзката хиксоси-Египет-траки, помествам този цитат в темата за Балх. На друго място в същата книга П. Добрев също прави връзка хиксоси-египетски царе, но той приема хиксосите за прабългари и упоменава наличието на кика/чумбас при хиксосите.

"И за да се докоснем поне отчасти до тази загадка, като заключение, ще надникнем в една древна легенда, която никой не е цитирал в България досега - легендата за създателя на Балх - великия Кейанид Лорасп:
"След Кай-Каус - пише в тази персийска легенда - царувал Кай-Хусрау - син на бог Сиявуш, наричан още Зиевус /Зевс? - Бел. моя Д. Каравеликова/. Той управлявал 60 години. После се възцарил Кай-Лорасп, той царувал 120 години и създал Балх - красивия (във френския текст Balkh la Belle ville)... Аз съм чувал високопоставени мъже да твърдят, че египетските фараони водят своя корен от Балх и че везирът на един от тях - хаман - произлизал от град Серахс недалеч от Балх. Чувал съм също, че те двамата дошли в Египет като непознати хора които донесли там за първи път семена на необикновени пъпеши от Балх, които започнали да отглеждат и станали толкова богати, че накрая единият от тях станал фараон, а другият - негов министър. Ето такива чудеса се разказват за великия Балх."
Не е известно кога е възникнала тази персийска легенда, преразказана от арабския книжовник Макдиси."
цитирай
58. sparotok - методиката на Добрев
12.09.2012 21:37
indiajane написа:
Още нещо интересно, на което се натъкнах в книгата на П. Добрев "Златният фонд на българската древност", 2005г. И доколкото неговите схващания се различават от твоите, смятам, че някои неща в книгата, биха били интересни за теб. Понеже не мога да намеря темата, в която се третираше връзката хиксоси-Египет-траки, помествам този цитат в темата за Балх. На друго място в същата книга П. Добрев също прави връзка хиксоси-египетски царе, но той приема хиксосите за прабългари и упоменава наличието на кика/чумбас при хиксосите.

"И за да се докоснем поне отчасти до тази загадка, като заключение, ще надникнем в една древна легенда, която никой не е цитирал в България досега - легендата за създателя на Балх - великия Кейанид Лорасп:
"След Кай-Каус - пише в тази персийска легенда - царувал Кай-Хусрау - син на бог Сиявуш, наричан още Зиевус /Зевс? - Бел. моя Д. Каравеликова/. Той управлявал 60 години. После се възцарил Кай-Лорасп, той царувал 120 години и създал Балх - красивия (във френския текст Balkh la Belle ville)... Аз съм чувал високопоставени мъже да твърдят, че египетските фараони водят своя корен от Балх и че везирът на един от тях - хаман - произлизал от град Серахс недалеч от Балх. Чувал съм също, че те двамата дошли в Египет като непознати хора които донесли там за първи път семена на необикновени пъпеши от Балх, които започнали да отглеждат и станали толкова богати, че накрая единият от тях станал фараон, а другият - негов министър. Ето такива чудеса се разказват за великия Балх."
Не е известно кога е възникнала тази персийска легенда, преразказана от арабския книжовник Макдиси."


Имам силни съмнения за съществуването на тази легенда. Ето и аргументите ми:

1. Хикси е египетското название на митаните, нито перси, нито бактрийци не понават името хикси. То идва от египетското хека касут -господари от далечни земи, или господари-пастири.

2. Хиксите управляват Египет от 18-ти до 16-ти век пр. Христа. По това време няма Балх. Хиксите не могат да дойдат от държава, която не съществува...

Керамика, тип погребения, а и оръжия на хиксите не са намирани в Персия и Афганистан (Балх). За сметка на това такива има в Мала Азия 2200 пр. Христа и в Тракия (нашите обаче никой не ги е датирал).

Изкуството на хиксите има същия стил като трако-пеласгийското от Крит...и Тракия. По това време изкуството в Индия, Афганистан и Персия е съвсем различно.

Хиксите са хора със светла кожа и рижо-кестенява коса. Това не е антропологичния тип на азиатските народи...а по-скоро на траките.

В Тел ел Яхудия е намерена писменост на хиксите. Тя няма нищо общо с най-древната писменост от Индия, Афганистан и Персия. Всички знаци обаче се срещат в много по-старата Балканска писмеоност.

Хиксите въвеждат леката колесница и правия дълъг меч в Египет. Египтяните естествено ползват (макар и преиначени ) хиксоските имена на колесницата и меча, те са врта и ...меч...Врта-колесница е сродно на стблг. врьтети-въртя, т.е. движа се напред. Меч пък идва от мачкам...Тези думи са непознати на иранските народи.

Доколкото ми е известно пъпеша го има в Египет няколко века преди идването на хиксите. Не виждам в такъв случай как те могат да го донесат.

Г-н Добрев обича да разказва приказки...мисля даже, че си вярва:)

Без да се съпоставят исторически извори, археологически данни, както и данни от ономастиката, без да се види, че всичко си пасва...може само да се спекулира...


Препоръчвам горещо

Bietak, Manfred. "The Center of Hyksos Rule: Avaris (Tell El-Dab'a)." The Hyksos: New Historical and Archaeological Perspectives. Ed. Eliezer D. Oren. Philadelphia: University Museum, University of Pennsylvania,
1997. 87-139.

Bietak, Manfred. "Connections Between Egypt and the Minoan World: New Results from Tell El-Dab'a/Avaris." Egypt, the Aegean and the Levant: Interconnections in the Second Millennium BC. Ed. W. Vivian Davie
and Louise Schofield. London: British Museum Press, 1995. 19-28.

Bietak, Manfred., Avaris: The Capital of the Hyksos : Recent Excavations;

B.Hrozny, Ancient History of Asia Minor, India and Crete;


Поздрави!



цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13972250
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031