Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.08.2011 16:47 - СПИСЪК C ИМЕНАТА НА НА МИТИЧНИТЕ ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 66969 Коментари: 87 Гласове:
106

Последна промяна: 10.05.2014 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

СПИСЪК C ИМЕНАТА НА НА МИТИЧНИТЕ ТРАКИЙСКИ ЦАРЕ


За повечето хора четящи блога ми е ясно, че историците като цяло, а и доста от съвременните учени не са били справедливи спрямо траките.Дълго време дедите ни бяха наричани войнолюбиви варвари, отричаше се възможността те да са били създатели на изящно изкуство и красива архитектура. 

Верно е, че предците ни са се славели като богове на войната, верно е, че Тракия е наричана неизчерпаем източник на способни войници, но освен майстори на меча и лъка нашите предшественици са били мъдри хора и способни държавници. През V-ти век пр. Христа тракийското племе одриси изгражда силна и богата империя, която просъществува почти половин хилядолетие. Това разбира се не се е получило спонтанно, а е плод на една дълговековна традиция, т.е. траките не се запознават с държавността едва в първото хилядолетие пр. Христа, а много по-рано.

На Линеар Б надписи от Тива и Кносос (XV-ти-XIV-ти век пр. Христа) срещаме ОДУРОВИЙО ВАНАКАТЕРО. Значението е –
На цар Одрис, На одриския цар.... ВАНАКАТЕРО е древна титла за владетел, която е използвана от траките в периода - XV-ти век преди Христа - VIII-ми век преди Христа (Мидас е титулован ванакт).


Тези факти са добре известни на повечето учени, не е също никак трудно да се даде тълкуване на титлата ванакатеро с помоща на български език, но уви, никой не намира смелост да го направи. В творбата си “Български Хроники” Ст. Цанев с право въздъхва, че “учебниците история са написани така скучно, сякаш авторите им са имали едничката цел – да накарат българчетата, едва проходили да намразят историята на своя народ... ”.

За съжаление с болка трябва да призная, че талантливия наш поет и писател има право. Толкова неща могат да изпълнят гърдите ни с гордост и да ни дадат високо самочувсвие, толкова неща можем да покажем на Европа и да заслужим уважение за тях, но огромно количество факти е осъдено да тъне в непрогледна тъма.


Една от многото неизвестни подробности засягащи ранната ни история е списъка с имената на митичните тракийски царе. Той не е никак малък, в епоси, предания и легенди са запазени над 50 имена на тракийски царе и принцове. Омир, Аполон Родоски, Тукидид и др. говорят за тях. Всъщност дедите ни са имали много повече владетели от епохите преди Илиада. Да не забравяме, че в нашите земи са издигнати около 50 000 могили. Почти всяка едно от тях е царско погребение! Има ли друг народ, който да може да се похвали с подобно нещо! Не разбира се, но тези факти не се популяризират. Защо е така, нали мъртвите народи не пречат на никого. Или май е неудобен факт това, че ние българите сме потомци на народа с най-много царе и най-дълга държавническа традиция...


Ето и списъка с имената на знатни тракийци прочути със своята храброст, мъжественост, мъдрост и обаяние:


 

1.Акамант

2.Амик

3.Аримий

4.Азий син на Хиртак

5.Азий син на Димас

6.Астеропей

7.Бистон

8.Витин

9.Даскил

10.Диомед

11.Долонк

11.Дриант

12.Дима

13.Гордий

14.Ейоней

15.Ил син на Батея

16.Ил син на Калироя

17.Кизик

18.Кисей

19.Коребис

20.Лик

21.Ликург

22.Мигдон на бебриките

23.Мигдон на фригите

24.Мейон

25.Мопс

26.Ойагър

27.Орфей

28.Отрей

29.Пеирой

30.Полимнестор

31.Пелопс

32.Пирейхъм

33.Пириней

34.Полтис

35.Резос

36.Ригмос

37.Сарпедон

38.Ситон

39.Стримон

40.Тантал

41.Таропс

42.Тегир

43.Телеф

44.Терей

45.Тевтрас

46.Трак

47.Харнабон

48.Хем

48.Харпалик

49.Харпалика

50.Хипокоон

51.Хиртак

52.Финей

 

Както сами се уверявате списъка с имената на легендарните тракийски владетели е доста голям. Трябва да добавя също, че не е и завършен, ще настъпят корекции в него. След време количеството ще нарастне, но дори и в този си вид то показва колко много са знаели древните автори за царете на нашите предци. Чудя се защо никой траколог, или историк не публикува този списък, който недвусмислено показва изключително дългата тракийска държавническа традиция и невероятна й устойчивост.

Нито меч, нито огън, нито бедствия не са в състояние да унищожат тракийския стремеж към запазване на етноса под опеката на един мъдър и способен владетел. Защо трябва да се чудим тогава, че само от VII-ми век до наше време дедите ни са издигали на три пъти държави от пепелищата. Много преди Аспарух, дедите ни траките са създавали царства и са ги въздигали отново и отново след периоди на упадък.


Макар и силни ние сме скромни хора и чужденците винаги ни подценяват. Така е било в далечното минало, така е и днес. През 5-ти век пр. Христа Херодот споделя, че според него траките са неспособни да се организират, но съвсем скоро след това енергичния Терес създава империя, от която треперят атиняни, македонци и спартани...В началото на ХХ век никой не е и смял да помисли, че младата България ще успее не само да се противопостави, но и да победи вековния си окупатор – Турция. В битката при Одрин обаче българите показаха, че са истинските синове на бога на войната. При Сливница сърбите разбраха това много добре, а подвизите на дедите ни край Дойран показаха на най-модерната за времето си армия, тази на англичаните, че в ръцете на българина щика е не по-малко страшно оръжие от картечницата...


Българите имат невероятната способност да смайват света отново и отново. Това, което другите считат за невъзможно българина просто го прави. Вдъхновени от идеали, борещи се за Родината ние правим чудеса! За поредното чудо не са нужни милиони евро от чужбина, не са нужни молби към силните на деня, а само любов и единство, те са пътя към всичко останало. Аз съм горд, че съм се родил Българин, а вие?


 


 

 
Гласувай:
1071. minavamottuk - Просто цитирам,и обявявам че мога само да уважавам човека ,казал такива думи.
02.08.2011 17:03
Българите имат невероятната способност да смайват света отново и отново. Това, което другите считат за невъзможно българина просто го прави. Вдъхновени от идеали, борещи се за Родината ние правим чудеса! За поредното чудо не са нужни милиони евро от чужбина, не са нужни молби към силните на деня, а само любов и единство, те са пътя към всичко останало. Аз съм горд, че съм се родил Българин, а вие?


цитирай
2. sparotok - Аз също уважавам автора
02.08.2011 17:08
minavamottuk написа:
Българите имат невероятната способност да смайват света отново и отново. Това, което другите считат за невъзможно българина просто го прави. Вдъхновени от идеали, борещи се за Родината ние правим чудеса! За поредното чудо не са нужни милиони евро от чужбина, не са нужни молби към силните на деня, а само любов и единство, те са пътя към всичко останало. Аз съм горд, че съм се родил Българин, а вие?
Аз също уважавам автора, тоя човек промени живота ми, вече не само гледам, но и виждам, а това е нещо много важно, поради тази причина го следвам, а и обичам като роден брат.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
3. dolsineq - В момента чета един исторически ...
02.08.2011 17:33
В момента чета един исторически справочник "Българските ханове и царе от хан Кубрат до цар Борис ІІІ" от Йордан Андреев и Андрей Пантев, та там за всеки владелел има подробна информация, съпроводена със снимков материал. Само едно информативно съобщение, едва ли е достатъчно, Павел. Как според теб ще стане прочуването на тези 50 000 гробници без чужда помощ? Погледни какво е станало със скалните рисунки в пещера Магурата? Можеш да се убедиш и с останките от храма на Кибела в Балчик, как са пръснати по тротоара пред местния исторически музеи. Не споделям оптимизма ти, че България е в състояние сама да се справи с проучването на миналото си. Няма нито научния потенциал / не се откриват гробници с багери, нали?/, нито нужните финансови средства.
цитирай
4. sparotok - средства
02.08.2011 17:43
dolsineq написа:
В момента чета един исторически справочник "Българските ханове и царе от хан Кубрат до цар Борис ІІІ" от Йордан Андреев и Андрей Пантев, та там за всеки владелел има подробна информация, съпроводена със снимков материал. Само едно информативно съобщение, едва ли е достатъчно, Павел. Как според теб ще стане прочуването на тези 50 000 гробници без чужда помощ? Погледни какво е станало със скалните рисунки в пещера Магурата? Можеш да се убедиш и с останките от храма на Кибела в Балчик, как са пръснати по тротоара пред местния исторически музеи. Не споделям оптимизма ти, че България е в състояние сама да се справи с проучването на миналото си. Няма нито научния потенциал / не се откриват гробници с багери, нали?/, нито нужните финансови средства.Стига да има желание средства се намират лесно, знаеш ли колко гузни мутри има?Като им се предложи по подходящ начин, ще дарят пари, които ще стигнат за разкопки поне още за 50 години.
Да допълня - с багер може да се копае донякъде, това се практикува от бритaнски, немски и американски учени.Друг е въпоса, че тези хора първо правят хубаво проучване на терена...и разбира се не удрят могили поръчково като найкои наши арxеолози:)
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
5. get - - Малко допълнение към цитираните две имена по долу !
02.08.2011 18:23
sparotok написа:
Ето и списъка с имената на знатни тракийци прочути със своята храброст, мъжественост, мъдрост и обаяние: 39.Стримон ... и ... 47.Харнабон

- В своята Етника Стефан Византийски (6 АD) ... пояснявам, води полемика, че тъй като Миеза(град) в Македония, също така наричан и Стримон е от Миеза(името) дъщерята на Берес македонянинът(разбирай гъркът - б.моя), както Тиагенес ни казва в своята Македоника.
Та според византиецът Стефан - това е достатъчно основание за извеждане на гръцкият произход и етносност на тези имена и места, защото "Берес е имал три деца, Миеза, Бероя и Олган !! (някои случайно го идентифицират синът Олган(на Берес) с реката Олган) - ето статуята на Олганос, http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Olganos.jpg
- намерена на територията на град Верия(твърде подобно, като античното име на Ст. Загора). СТранното е че, тези два града с идентични имена ... единият се намира в Тракия България а вторият в "гръцка" Македония ??!

- Но къде са нашите български историци и познавачи на гръчки език ?? - та да ни обяснят, как по-правилно да прочетем тези странни гръцки "Б", "МП" и "В" ... при изписване на имена, ЯВНО от НЕ ГРЪЦКИ ПРОИЗХОД !!... Юлко - това е към теб ! - Нали имаш адресиран към мен пост, а не ми пускаш коментарите-ОТГОВОРИ по него ??!! :((((
- ТАКА ЛИ ВОДИМ НАУЧНИте ДИСКУСИИ - всъщност Да, как мога да имам претенции, та аз съм "прозД" полицай (!!) къде ще се равнявам аз аматьора с теб професионалиста !!? :)) - Извинение към стопанина на блога за иизблика ми !!:((

от Гет "ктист"

П.П. Щях да пропусна второто име "Харнабон", визирам по-горе, по всяка вероятност основната го изграждаща частица в името е КАР от прото ИЕ "КЕР", тоест българското "КАРам". За повече информация ... вероятно ще разберете, какво имам в предвид ако се задълбочите в "Carnea, whether Carneus (or Carnus ) was originally an old Peloponnesian divinity subsequently identified with Apollo ..."Carnus , seer of Apollo who established the cult ?
цитирай
6. styv - Ние не можем да тачим героите си. ...
02.08.2011 18:33
Ние не можем да тачим героите си.Знеаете ли,че в Одрин има голям паметник на Шукри паша ,който губи Одринската крепост./Той потушава Преображенското въстание в Странджа/Преди Първата св.война, един от героите на Одринската епопея ген.Радко Димитриев изпада в немилост защото е против прогерманската политика на държавата.Той напуска армията и постъпва на служба като офицер в руската армия.Убит е през 1918 г като белогвардеец от комунистите.Да знаете къде има паметник на ген Реадко Димитриев?
Поздрави!
цитирай
7. sparotok - герои
02.08.2011 18:37
styv написа:
Ние не можем да тачим героите си.Знеаете ли,че в Одрин има голям паметник на Шукри паша ,който губи Одринската крепост./Той потушава Преображенското въстание в Странджа/Преди Първата св.война, един от героите на Одринската епопея ген.Радко Димитриев изпада в немилост защото е против прогерманската политика на държавата.Той напуска армията и постъпва на служба като офицер в руската армия.Убит е през 1918 г като белогвардеец от комунистите.Да знаете къде има паметник на ген Реадко Димитриев?
Поздрави!


Народът си тачи героите, но лошото е, че отдавна вече има пропаст между народ и правителство, което трябва да напомня за тези защитавали Българщината!
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
8. sparotok - до Get
02.08.2011 18:45
Get, извинен си, нямай грижи!:)
цитирай
9. lado - Долси, колкото по-дълго стоят н...
02.08.2011 19:53
Долси, колкото по-дълго стоят неразкопани артефактите, толкова по-добре се запазват. Справка - Помпей и Херкулан. Страх ме е единствено от иманярите...Простички са, ама гладно стои ли се?
(де да имаше начин да спрем с тия ханове-канове...Няма ханове! И канове - също! )
цитирай
10. zelas - Ингилизите имат открадната една ...
02.08.2011 20:10
Ингилизите имат открадната една много ценна чаша с Ликург. Който минава през Лондон може да я види в британския музей - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Brit_Mus_13sept10_brooches_etc_046.jpg
цитирай
11. iliada - Изумена и горда съм от факта ,че списъка макар и недовършен е
02.08.2011 20:33
толкова дълъг!Това надминава всичките ми очаквания!
Благодаря ти!
цитирай
12. styv - За Харнабон
02.08.2011 20:37
На мен това име ми навява някои асоциации:
1.Харна-харен,добър,добра.Втората част"бон" не мога да си обясня,но на френски/галски/означава същото.
2.Много прилича на името на лорд Карнавън,който спонсорира и участва в откриването на гробницата на Тутанкамон
3.Карна е един от героите в индийската митология
4.Карнак е град в Егепет

Силно замирисва на древна панцивилизация от,която се развиват клонове на 3 континета.Факт е,че гръцката цивилизация се появява от нищото.Според историци и археолози тя изведнъж "избуява" и разцъвтява в архитектура,изкуство,философия и политика.Няма преход от по-примитивна култура към по-съвършена.Единственото развитие може да се проследи в скулптурата.Там може да се проследи развитие от една по-статична/египетска/,към едно по-раздвижена/елинска/ форма на човешкото тяло.И няма кой да обясни на западния свят,че трябваше траките да отминат,за да може върху тяхната цивилизация да стъпят елините.Достатъчно е само космогониятя им да видим,за да разберем от къде са тръгнали.
Поздрави
цитирай
13. styv - До Д.Д.
02.08.2011 20:52
За съжаление си прав.Този разрив е от Освобождението насам.И в това е парадоксът.Всички ония,които се бият като лъвове по бойните полета,после се изживяват като Андрешковци.Продължава и до днес:обичам родината,но мразя държавата.Мисля,че повечето от нас страдат от синдрома на Андрешко.
Поздрав!
цитирай
14. анонимен - от трибал до спароток
02.08.2011 21:41
според мен трябва да направиш малка корекция в постинга си. Относно страха на македоните от одриската империя. така като си го написал сякаш македоните не са траки, а това просто противоречи на всичко което си писал до сега за тях. напомням че освен македоните и трибалите не са стояли дълго време в този съюз, но това не значи че не са тракийско племе нали. Какво да кажем пък за скитите, те също не са били в този съюз с одриските царе, просто част от многобройните тракийски племена са продължили да живеят така както ги е описал Херодот, докато са дошли римляните и тогава е станало наистина едно велико преселение на племената на север.
цитирай
15. lado - Оф топик. . . . Гет, имаш моето ува...
02.08.2011 21:59
Оф топик ....Гет, имаш моето уважение. Няма как да си прост полицай. Чест е за която и да е полиция да има служител с подобен на твоя интелект и ерудиция, на въоръжение. Но сте малко, много малко...
цитирай
16. breeze - Ех тези Кавказки планини...
02.08.2011 22:05
Днес по новините на TV Европа се съобщава че " Половината мъже в Европа имат генетично сходно ДНК с Египедския фараон Тутанкамон"- и това е според изследвания на Швейцарски център за генетични изследвания. Според същите учени през деветото хилядолетие преди н. е. неизвестен народ се е заселил в Египед. Предполага се също че този народ идва от "Кавказките планини"...?
цитирай
17. анонимен - Най-много ми хареса края, за което Ви благодаря от сърце!
02.08.2011 22:21
Най-много ми хареса края, за което Ви благодаря от сърце!
цитирай
18. анонимен - Пириней
02.08.2011 22:25
В списъка има един цар Пириней, той да няма нещо общо с Пиринеите в Испания, или е някаква случайна прилика в имената, знаете ли нещо по въпроса?
цитирай
19. анонимен - 50 000 могили в България
02.08.2011 22:28
Добре де, казваш имало 50 000 могили в България, а даваш само 50 имена, нещо много малко, не мислиш ли?
цитирай
20. анонимен - Я кажи сега, верно ли триеш коментарите на джоиси:)
02.08.2011 22:40
Я кажи сега, верно ли триеш коментарите на джоиси:)
цитирай
21. bgwest - Това е самата истина.
02.08.2011 22:52
"Българите имат невероятната способност да смайват света отново и отново. Това, което другите считат за невъзможно българина просто го прави."
.............................................................................................................................
Жилави сме:)))Най-древните сме!....и ако света се свърши,ще сме последните,които ще го напуснат.
УСПЕХ !!!
цитирай
22. sparotok - Самата истина е
02.08.2011 22:53
анонимен написа:
Я кажи сега, верно ли триеш коментарите на джоиси:)


Самата истина е, защо да отричам, съвсем съзнателно не допускам коментарите на господина, които се представя за дама под името джоиси.Иди в блога му и виж що за език ползва, това е под всякакво ниво.
Д.Д.
цитирай
23. lado - Абе, хора, четете! Списъкът е на "митични" царе. Ето още малко...:)
02.08.2011 22:56
Ранни владетели на одрисите:

Одрис (ок. 715 пр.н.е. - ок. 650)
Тинос /син на Одрис/ (ок. 650 - ок. 620)
Витинос /син на Одрис/ (ок. 620 - ок. 590)
Котис (ок. 590 - ок. 530)
Олорус (ок. 530 - ок. 480)
Царе и владетели на Одриското царство:

Терес I /син на Олорус/ (480 пр.н.е - 448)
Спарадок /син на Терес/ (448 - 440)
Ситалк I /син на Терес/ (440 - 424)
Садок /син на Ситалк/ (425 - 424)
Севт I /син на Спарадок/ (424 - 407)
Смикитис - парадинаст (ок. 424)
Мeсад - парадинаст /син на Спарадок/ (415 - ок. 400)
Терес - парадинаст (кр. на V в. пр.н.е.)
Амадок I /Медок I, син на Ситалк/ (407 - 391)
Севт II /син на Месад/ (405 - 384)
Сараток I - парадинаст (ок. 405 - ок. 387)
Бергей - парадинаст (ок. 400 - ок. 370)
Терес II (391 - 389)
Спокес - парадинаст (ок. 390 - ок. 360)
Хебризелм I /син на Севтес I/ (389 - 384)
Котис I /син на Севтес II/ (384 - 359)
Адамас - парадинаст (ок. 380 - ок. 370)
Милтокит - парадинаст (362 - 359)
Ребулас - парадинаст (ок. 360)
Скосток I - парадинаст (359 - 357)
Берисад /Тирисад, син на Котис I/ (359 - 356)
Амадок II /Медок II, син на Амадок I/ (359 - 351)
Керсеблепт I /син на Котис I/ (359 - 341)
Кетрипор /син на Берисад/ (356 - 347)
Терес III /според някои Терес II/ (351 - 341, до 331 е македонски васал)
Сараток II - парадинаст (ок. 350)
Тирим - независим или полунезависим владетел (ок. 350 - 335)
Филимон (Филит) /син на Керсеблепт I/ (ок. 340 - 336)
Сройос (336 - 306)
Ситалк II (ок. 334 - 324)
Агатон /син на Тирим/ (ок. 331)
Севт III /син на Котис I/ (ок.331 - ок.300)
Артофарн (Артаферн) /син на Котис I/ (ок. 324)
Спарток - парадинаст (ок. 323)
Епимен - парадинаст (ок. 320 - ок. 290)
Райздос /син на Филимон/ (ок. 300 - ок. 281)
Котис (II) - парадинаст /син на Севтес III/ (ок. 300 - ок. 280)
Хебризелм II /син на Севтес III/ (ок. 300 - ок. 270)
Терес IV /син на Севтес III/ (ок. 300 - ок. 270)
Саток /син на Севтес III/ (ок. 300 - ок. 270)
Садалас I /син на Севтес III/ (ок. 300 - ок. 270)
Скосток II /Скостоп/ - парадинаст (298 - 281)
Орсоалт - парадинаст /син на Севтес III/ (ок. 285 - 265)
Керсеблепт II (ок. 281)
Ройгос - парадинаст /син на Котис (II)/ (ок. 280 - ок. 270)
Котис II (или III) /син на Ройгос/ (ок. 270 - ок. 260)
Раискупор (I) - парадинаст /син на Скосток II/ (ок. 260)
Терес V (ок. 260 - 250)
Йолай I /син на Керсеблепт II/ (ок. 250 - ок. 240)
Терес VI /син на Керсеблепт II/ (ок. 250 - ок. 200)
Посидоний I /син на Керсеблепт II/ (ок. 240 - ок. 230)
Одроес - парадинаст (ок. 240 - ок. 230)
Раискупор I /син на Котис II (III)/ (ок. 240 - 212)
Адаиус - парадинаст (ок. 230)
Медистас /син на Керсеблепт II/ (ок. 230 - ок. 213)
Плевратус (213 - 208)
Севтес IV /син на Раискупор I/ (212 - 171)
Амадок III) /син на Севтес IV/ (ок. 200 - 184)
Аутлезбис (ок. 171)
Раискупор II - парадинаст /син на Адаиус/ (ок. 171 - 170)
Котис III (или IV) /син на Севтес IV/ (171 - 150)
Мостис /син на Севтес IV/ (ок. 171 - ок. 150)
Терес VII (или V) (ок. 171 - ок. 148)
Битюс /син на Котис III (IV)/ (ок. 150 - ок. 120)
Диегил - парадинаст, кенитски владетел /син на Котис III (IV)/ (ок. 150 - ок. 140)
Бюзес /проримски владетел, син на Котис III (IV)/ - (ок. 140 - ок. 130)
Барсабас - парадинаст /син на Диегил/ (ок. 140 - ок. 130)
Бургил /син на Битюс/ (ок. 130 - 98)
Котис (IV или V) - парадинаст /син на Битюс/ (ок. 120 - ок. 110)
Сотим - парадинаст, медийски владетел /син на Диегил/ (ок. 110 - ок. 98)
Мостис II - парадинаст /син на Сотим/ (ок. 100 - ок. 90)
Котис IV (или V) /син на Сотим/ (98 - 87)
Терес VIII (или VI) /син на Сотим/ (ок. 87)
Садала I (или I) /син на Котис IV (V)/ (87 - 58)
Котис V (или VI, или VII, или I) /син на Котис IV (V)/ (57 - 48)
Амадок IV /син на Котис IV (V)/ (ок. 48)
Садала II /или III, син на Котис V (VI)/ (48 - 42)
Раскупор III (или Раскупорис I) /син на Котис V (VI), сапейски владетел/ (48 - 42)
Раскос - парадинаст /син на Котис V (VI)/ (ок. 42)
Менеген - парадинаст /син на Асклепид, Хераит (от Херайон тейхос)/ (ок. 42)
Садала III /или IV, син на Садалас III/ (44 - 42)
Садала IV /или V/ (42 - 31)
Котис VI (или II) - парадинаст, сапейски владетел (42 - 31)
Котис VII (или III) /син на Котис VI/ (31 - 18)
Реметалк I /син на Котис VI/ (ок. 31 пр.н.е. - 12 сл.н.е.)
Раскупор III (Раскупорис II Астийски) /син на Котис V (VI)/ (18 - 13)
Раскос /син на Котис V (VI)/ (18 - 11)
Котис VIII (или IX, или IV) /син на Раскупорис II/ (13 - 11) - последен одриски цар*
Котис IX (или VIII, или V Старши, IX Старши, син на Реметалк I) (12 - 18)
Раскупорис II /син на Котис VI/ (12 - 18)
Котис X (или VI, или V Младши, IX Младши, одриско-сапейски владетел) (18 - 21)
Реметалк II /син на Раскупорис (18 - 36)
Котис XI (или X, или VI, или IX) /син на Котис IX (VIII) и вуйчо на Котис I Боспорски/ (36 - 38, от 38 до 47 е киликийски владетел)
Реметалк III /син на Котис IX (VIII)/ и Питодора II (38 - 46)
цитирай
24. sparotok - Жилави сме:)))
02.08.2011 22:56
bgwest написа:
"Българите имат невероятната способност да смайват света отново и отново. Това, което другите считат за невъзможно българина просто го прави."
.............................................................................................................................
Жилави сме:)))Най-древните сме!....и ако света се свърши,ще сме последните,които ще го напуснат.
УСПЕХ !!!


Жилави сме и още как bgwest ! Обърни внимание на това, че всеки, който се е опитал да ни унищожи хубаво не е видял.
Поздрави!
цитирай
25. sparotok - ДО ЛАДО
02.08.2011 22:58
ЛАДО, ПРИЕМИ МОЯТА СЪРДЕЧНА БЛАГОДАРНОСТ!!!
Д.Д.
цитирай
26. sparotok - 50 000 могили
02.08.2011 23:02
анонимен написа:
Добре де, казваш имало 50 000 могили в България, а даваш само 50 имена, нещо много малко, не мислиш ли?


С формирането на тракийския етнос много племена са били погълнати от други, накои дори са били прогонени от родните си места.Несъмнено в своя фолклор те са пазели легенди за своите владетели, но всичко това е безвъзвратно загубено, времето заличава много.
цитирай
27. lado - Сапеите - това са днешните шопи...Значи шопите са наследници на траките, а българите - не? :)))
02.08.2011 23:04
Котис X (или VI, или V Младши, IX Младши, одриско-сапейски владетел) (18 - 21)
цитирай
28. sparotok - цар Пириней,
02.08.2011 23:06
анонимен написа:
В списъка има един цар Пириней, той да няма нещо общо с Пиринеите в Испания, или е някаква случайна прилика в имената, знаете ли нещо по въпроса?


В Испания има и река Ебро, също като Тракийската Еброс, там живеят илир-гети и инди-гети, не вярвам да е случайност, още повече, че Cтрабон твърди, че обичайте на иберите били като на траки и скити, а това без интензивен контакт не се получава.
цитирай
29. lado - Моля, моля! Това са достъпни неща, ...
02.08.2011 23:10
Моля, моля! Това са достъпни неща, но скептицизмът и зомбирането замъгляват мисловната дейност на тези, които я имат. А относно могилите - 70 000 се знаеха преди 20 години и бяха картографирани. Не са обнародвани поради разбираеми причини. ПРимерно петролопровода Бургас - Александрополис би преминал през 4 000 археологически (разбирай - тракийски) обекта, ако тръгнат да го правят. Становището и докладът са на БАН - и те са против трасето.
цитирай
30. sparotok - 70 000 могили!
02.08.2011 23:15
lado написа:
Моля, моля! Това са достъпни неща, но скептицизмът и зомбирането замъгляват мисловната дейност на тези, които я имат. А относно могилите - 70 000 се знаеха преди 20 години и бяха картографирани. Не са обнародвани поради разбираеми причини. ПРимерно петролопровода Бургас - Александрополис би преминал през 4 000 археологически (разбирай - тракийски) обекта, ако тръгнат да го правят. Становището и докладът са на БАН - и те са против трасето.


Аз от Китов(Бог да го прости) знаех за 50 000 и то като преценка, обаче не се чудя, че се оказват повече, от траките няма по-древен народ на Балканите!
цитирай
31. sparotok - Тутанкамон
02.08.2011 23:17
breeze написа:
Днес по новините на TV Европа се съобщава че " Половината мъже в Европа имат генетично сходно ДНК с Египедския фараон Тутанкамон"- и това е според изследвания на Швейцарски център за генетични изследвания. Според същите учени през деветото хилядолетие преди н. е. неизвестен народ се е заселил в Египед. Предполага се също че този народ идва от "Кавказките планини"...?


Няма нищо странно в това, че Тутанкамон има европейски гени. Поне от времето на Тутмос III-ти египетските фараони се свързват в брак с могъщия народ на митаните, от които произлиза дори красивата Нефертити ( с митанско име Таду Хупа).
Митаните са предци на медите, а медите са роднини на сaрмати и гети, тия същие гети, с които Аспарух се свърза в съюз, за да извоюва незвисимостта на Дунавска България.
Митаните са имали изкуствена черепна деформация като старите българи, а Тутакнамон, сестрите му, също и Нефертити са с изкуствена черепна деформация. Интерeсно, нали:)
Д.Д.
цитирай
32. sparotok - Сапеи
02.08.2011 23:21
lado написа:
Котис X (или VI, или V Младши, IX Младши, одриско-сапейски владетел) (18 - 21)


Сапеи май означава бойци, тези, които съсипват.Не съм сигурен, но май Георгиев обясни етнонима сапей със сипя, съсипвам.
Поздрави!
цитирай
33. sparotok - македонци
02.08.2011 23:27
анонимен написа:
според мен трябва да направиш малка корекция в постинга си. Относно страха на македоните от одриската империя. така като си го написал сякаш македоните не са траки, а това просто противоречи на всичко което си писал до сега за тях. напомням че освен македоните и трибалите не са стояли дълго време в този съюз, но това не значи че не са тракийско племе нали. Какво да кажем пък за скитите, те също не са били в този съюз с одриските царе, просто част от многобройните тракийски племена са продължили да живеят така както ги е описал Херодот, докато са дошли римляните и тогава е станало наистина едно велико преселение на племената на север.


Това е материал на спароток, като се върне дискутирай с него дали македонците са траки, или само сроден на траките народ както илирите и скитите.
Д.Д.
цитирай
34. sparotok - !
02.08.2011 23:32
styv написа:
За съжаление си прав.Този разрив е от Освобождението насам.И в това е парадоксът.Всички ония,които се бият като лъвове по бойните полета,после се изживяват като Андрешковци.Продължава и до днес:обичам родината,но мразя държавата.Мисля,че повечето от нас страдат от синдрома на Андрешко.
Поздрав!


Аз също обичам България, управляващите са друга работа. Sparotok ima edna maksima - Chovek tryabva da jivee taka, che da ne mu se nalaga da protestira i mrazi, tova e vyzmojno, ako nie samite upravlavame jivota is i ne go stavyame v rytsete na neblagonadejni hora.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
35. sparotok - Харнабон
02.08.2011 23:36
styv написа:
На мен това име ми навява някои асоциации:
1.Харна-харен,добър,добра.Втората част"бон" не мога да си обясня,но на френски/галски/означава същото.
2.Много прилича на името на лорд Карнавън,който спонсорира и участва в откриването на гробницата на Тутанкамон
3.Карна е един от героите в индийската митология
4.Карнак е град в Егепет

Силно замирисва на древна панцивилизация от,която се развиват клонове на 3 континета.Факт е,че гръцката цивилизация се появява от нищото.Според историци и археолози тя изведнъж "избуява" и разцъвтява в архитектура,изкуство,философия и политика.Няма преход от по-примитивна култура към по-съвършена.Единственото развитие може да се проследи в скулптурата.Там може да се проследи развитие от една по-статична/египетска/,към едно по-раздвижена/елинска/ форма на човешкото тяло.И няма кой да обясни на западния свят,че трябваше траките да отминат,за да може върху тяхната цивилизация да стъпят елините.Достатъчно е само космогониятя им да видим,за да разберем от къде са тръгнали.
Поздрави


За Харнабон май имаш право, чатицата БОН е била май е вариант на тракийската МАНТ ( като в Рада-мант, Ифида-мант) и е използвана за образуване на прилагателно както в санкрит мант и want са използвани.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
36. sparotok - !
02.08.2011 23:37
iliada написа:
толкова дълъг!Това надминава всичките ми очаквания!
Благодаря ти!


Аз също ти благодаря Илиана!
Поздрави!
цитирай
37. sparotok - Ликург
02.08.2011 23:38
zelas написа:
Ингилизите имат открадната една много ценна чаша с Ликург. Който минава през Лондон може да я види в британския музей - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dc/Brit_Mus_13sept10_brooches_etc_046.jpg


Ех, това било голяма красота!
Поздрави!
цитирай
38. анонимен - Траките?
02.08.2011 23:54
Преди една седмица посетих Пловдивския музей и там на една голяма таблица пише на Български и на Английски че Траките са използвали като писмен език Гръцкия, а надписите на Панагюриското съкровище са всичките на Гръцки език с божества от Гръцката митология, това пише на Български и на Английски език. Даже до мене 3-ма англичани са гледали антиките и са викали че всичко е типично Гръцка култура и че Елинизма е навсякъде!!! Ходил ли си на Пловдивския музей?
цитирай
39. tomov8 - Въпрос
03.08.2011 00:36
По принцип се интересувам от история, но траките са ми една голяма неизвестна. Въпросът ми е защо се говори за траки, племена, царе, но не и за държавни/политически формирования? Или поне не съм срещал информация. Може ли малко разяснение. Благодаря.
цитирай
40. shtaparov - Нова добавка
03.08.2011 00:44
Споменатите от get в Коментар №5. допълнителни имена се тълкуват успешно от "Анализа",който ги разпознава като Български така,както и всички останали:

1. Олган= Вълкан /Белган,Белгун/.
2. Берес /баща на Олган/= Борис
3. Бероя /брат на Олган/= Берона /виж фам.Берон/
4. Миеза /дъщеря на Берес-Борис/= Миица /Милица/,Мьаца /Маца,Мица/
5. Харнабон= Карнасон /Кармасош,Кормисош/, Курбатин /Кубратин,Ковратон/
цитирай
41. анонимен - пълни глупости
03.08.2011 08:00
нещо брат си се пообъркал с царете ,от тези имена дето си се хабил да пишеш има само един цар и това е Резос участвал е в троянската война,другото са просто тракийски имена,царе са били Котис,Севт,Кетропор ,Керсоблепт,Сараток,Реметалк,Аматок и тн.и тн. има и още няколко ама ти седни да ги потърсиш да има какво да пишеш другия път , а че траките са били големи войни дето пишеш го знае и щерката дето е на 5 години
цитирай
42. анонимен - пълни глупости
03.08.2011 08:01
нещо брат си се пообъркал с царете ,от тези имена дето си се хабил да пишеш има само един цар и това е Резос участвал е в троянската война,другото са просто тракийски имена,царе са били Котис,Севт,Кетропор ,Керсоблепт,Сараток,Реметалк,Аматок и тн.и тн. има и още няколко ама ти седни да ги потърсиш да има какво да пишеш другия път , а че траките са били големи войни дето пишеш го знае и щерката дето е на 5 години
цитирай
43. анонимен - BUSH
03.08.2011 08:13
Това,което другите считат за невъзможно,българина просто го прави! Самата истина! Къде другаде по света могат да се намерят толкова много хора напълно доброволно да гласуват за Бойко от Банкя! Уникално! И пак ще го направят! Кой може да се опре на такъв народ?!...Само не виждам къде тук е тракийския дух!
цитирай
44. анонимен - А за Меропс няма ли да кажете нещо?
03.08.2011 10:18
А за Меропс няма ли да кажете нещо? Той царува в Перкота, за която един грътски писател казва, че това било старото име на Тракия.
цитирай
45. nestinar - 23. lado - Абе, хора, четете! Списъкът е на "митични" царе. Ето още малко...:) 02.08 22:56 Ранни владетели на одрисите:
03.08.2011 10:29
Ранни владетели на одрисите:

Одрис (ок. 715 пр.н.е. - ок. 650)
Тинос /син на Одрис/ (ок. 650 - ок. 620)
Витинос /син на Одрис/ (ок. 620 - ок. 590)
Котис (ок. 590 - ок. 530)
Олорус (ок. 530 - ок. 480)
Царе и владетели на Одриското царство:

Терес I /син на Олорус/ (480 пр.н.е - 448)
Спарадок /син на Терес/ (448 - 440)........

Боспорски монети-
http://www.museum.com.ua/ukr/istor/sev-vost/bospor/bospor.htm
цитирай
46. анонимен - .
03.08.2011 10:51
dolsineq написа:
В момента чета един исторически справочник "Българските ханове и царе от хан Кубрат до цар Борис ІІІ" от Йордан Андреев и Андрей Пантев, та там за всеки владелел има подробна информация, съпроводена със снимков материал. Само едно информативно съобщение, едва ли е достатъчно, Павел. Как според теб ще стане прочуването на тези 50 000 гробници без чужда помощ? Погледни какво е станало със скалните рисунки в пещера Магурата? Можеш да се убедиш и с останките от храма на Кибела в Балчик, как са пръснати по тротоара пред местния исторически музеи. Не споделям оптимизма ти, че България е в състояние сама да се справи с проучването на миналото си. Няма нито научния потенциал / не се откриват гробници с багери, нали?/, нито нужните финансови средства.

какъв снимков материал, бе драга? паспортни снимки ли? трудно е да се каже кой от двамата е по-голямо ку-ку, но със сигурност книгите им не се препоръчват.
цитирай
47. анонимен - Харопс
03.08.2011 10:55
Харопс, дядото на Орфей, дали би намерил място в списъка на тракийските царе?
цитирай
48. sparotok - корекции
03.08.2011 11:00
анонимен написа:
Харопс, дядото на Орфей, дали би намерил място в списъка на тракийските царе?


Вече споменах, че ще настъпят корекции в списъка, всяко нещо с времето си.
цитирай
49. sparotok - корекции
03.08.2011 11:01
анонимен написа:
А за Меропс няма ли да кажете нещо? Той царува в Перкота, за която един грътски писател казва, че това било старото име на Тракия.


...ще настъпят корекции в списъка, всяко нещо с времето си.
цитирай
50. sparotok - !
03.08.2011 11:03
nikstan написа:
Не чувствам необходимост да подчертавам че съм горд с произходът си.ТОВА Е ЕСТЕСТВЕНОТО МИ СЪСТОЯНИЕ, КОЕТО КАРА НЕ БЪЛГАРИТЕ ДА МИ ЗАВИЖДАТ И ЗЛОБЕЯТ. Словестната помия ,която изливат се връща при тях отразена от неуспоримите фактите .Успех.


Има за какво да ни завиждат разни индивиди, а има и за какво да беснеят, като се разбере истината ще останат в трета глуха.
Поздрави!
Д.Д.
цитирай
51. sparotok - !
03.08.2011 11:07
tomov8 написа:
По принцип се интересувам от история, но траките са ми една голяма неизвестна. Въпросът ми е защо се говори за траки, племена, царе, но не и за държавни/политически формирования? Или поне не съм срещал информация. Може ли малко разяснение. Благодаря.


Отговора ще представлява цял постинг за това ви препоръчвам Пелопонеските Войни на Тукидид, а и работите на Ливий, Дион Касии, Тацит.
цитирай
52. sparotok - :)
03.08.2011 11:16
анонимен написа:
Преди една седмица посетих Пловдивския музей и там на една голяма таблица пише на Български и на Английски че Траките са използвали като писмен език Гръцкия, а надписите на Панагюриското съкровище са всичките на Гръцки език с божества от Гръцката митология, това пише на Български и на Английски език. Даже до мене 3-ма англичани са гледали антиките и са викали че всичко е типично Гръцка култура и че Елинизма е навсякъде!!! Ходил ли си на Пловдивския музей?


Гръцка митология ли? Зевс, Атина, Хера, Арес, Хермес, Деметра, Дионис, Атис, Бендида, Кибела ...и др. не са гръкци, а трако-пеласгиски божества.
Що се късае за гръцkата азбука, такава няма, гърците само допълват няколко букви.Като създатели на писмеността, а и като първите европейци ползващи писменост са определени траки и пеласги, не гърци.
Гърците си присвояват много неща, името ЕЛИНИ е едно от тях. Истинските елини са пеласгийското племе СЕЛИ, наричали още ЕЛИ, ЕЛИНИ...а както знаем пеласгите са местен народ, гърците - африкански нашественици.
цитирай
53. malchaniaotnadejda7 - Благодаря ти, Sparotok!
03.08.2011 12:02
Поздрави за написаното!
цитирай
54. sland - Не ми ясно едно, уж сме наследници на ...
03.08.2011 13:58
Не ми ясно едно, уж сме наследници на тракийците, защо нито едно от имената не е познато и до днес ? Само Витин ми е познато от прохода Витиня. И ако сме такива наследници на траките, защо Паисий не е споменал нищо за тази дълга тирада от крале? Иначе не би било лошо да използваме тракийската култура и история за туризъм. Но за мен сме си предимно българи идващи от планината Хиндокуш. Смесица сме си от славяни и от тракийци, но българският народ е надделял.
цитирай
55. baimomchil - Ето ви и научното доказателство, че Спароток е прав
03.08.2011 16:22
http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa
цитирай
56. tsekotelefona - Велик си!
03.08.2011 16:23
Дано повече истински българи те чуят!
цитирай
57. balgarski7vinarki - V arheologicheskia muzei vav Vraza
03.08.2011 16:42
Imashe,moje bi i sega, eksposizia na nahodki ot rakiisko vreme- za men interesnoto bjaha detailite v obizite na damite ot tezi vremena- vinagi imashe tri lucha - ili 7 - veroiatno magicheskata simvolika na chislata e bila poznata na tazi velika nasha kultura i poznaniata za nevidimite zakoni sa pomagali vav vsichki oblasti na jivota.
Vazhishtavam se ot drevnite po nashite zemi i sam sigurna, che shte ostanat zavinagi tuk,nezavisimo ot vida upravnizi ili kroeji na drugi.
цитирай
58. shtaparov - Часът на Българите
03.08.2011 17:12
анонимен написа:
Преди една седмица посетих Пловдивския музей и там на една голяма таблица пише на Български и на Английски че Траките са използвали като писмен език Гръцкия, а надписите на Панагюриското съкровище са всичките на Гръцки език с божества от Гръцката митология, това пише на Български и на Английски език. Даже до мене 3-ма англичани са гледали антиките и са викали че всичко е типично Гръцка култура и че Елинизма е навсякъде!!! Ходил ли си на Пловдивския музей?

На всички ни е ясно,че през този етап от развитието на световната историография хората по света,включително и учените,са тотално заблудени относно началото на човешката цивилизация. Това се дължи както на относителната незрялост на техните общества,така и на натрупания наивитет
и лековерие,дължащ се на дългия период от време,през който тези хора
/западноевропейци,руснаци,американци и пр./ са били принудени да добиват
своите знания за света чрез посредничеството на други,по-консолидирани от тях народи и общества и да чакат от тях плодовете на цивилизацията. Но този период рано или късно ще се изживее и тогава ще настъпи новата епоха в развитието на световната историческа наука,от която ще дойде и нашият час.
цитирай
59. анонимен - БЪРКАТЕ С ПРОЧИТА НА ИМЕНАТА ЧЕТЕТЕ ...
03.08.2011 17:33
БЪРКАТЕ С ПРОЧИТА НА ИМЕНАТА ЧЕТЕТЕ МОНЕТИТЕ ТАМ ПВЕЧЕТО ЗАВЪРШВАТ НА (ОВ) А ДРУГИТЕ ИМАТ РАЗЛИЧЕН ПРОЧИТ НАПРИМЕР ТЕРЕС НА МОНЕТИТЕ СИ ПИШЕ ТИРЕО
цитирай
60. boristodorov56 - Не е лошо да се прочете това - ще е от полза за всички спорещи
03.08.2011 18:44
http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf
цитирай
61. vbu - 50 000 могили
03.08.2011 18:46
Почти всички царски гробници. Или 70 000. Хайде да са само 60 000, с по един цар вътре правят 60 000 царе! Средно по 10 години царуване - 600 000 години тракийска история. Най-малко. Абе то да не би всяко село да е било "царство"? С по няколко "царе" едновременно? И са царували на смени, с почивни дни и отпуски. И браво на вас, намерихте начин мутрите да влязат в правия път - ще копат могилите. И каквото изровят - право в музея!
цитирай
62. nikikm - Ало,
03.08.2011 20:09
анонимен написа:
нещо брат си се пообъркал с царете ,от тези имена дето си се хабил да пишеш има само един цар и това е Резос участвал е в троянската война,другото са просто тракийски имена,царе са били Котис,Севт,Кетропор ,Керсоблепт,Сараток,Реметалк,Аматок и тн.и тн. има и още няколко ама ти седни да ги потърсиш да има какво да пишеш другия път , а че траките са били големи войни дето пишеш го знае и щерката дето е на 5 години

Не прочете ли за 50-70 хиляди гробници? Ти даваш няколко имена,а тези,които Митко и Ладо публикуват са само една нищожна част,стигнала до нас.На теб ти се виждат много,на мен малко,защо ли?
цитирай
63. nikikm - До
03.08.2011 20:27
всички многоуважаеми,пишещи и коментиращи български историци тук и с определено високо ниво.Аз не съм историк,но съм българин.И като българин, просто Ви предлагам,както да се употребява Перперек,вместо Перперикон,така и да се спре с ханове и канове и да се употребява исторически правилното /това не казвам аз/,-КНЯЗЕ! Да се дискутират и оправят и подобните други изкривявания.Нацията ни трябва да върви към еднаквост при изучаване на историята ни,като дати,факти и имена и т.н..И трима и три хиляди и повече,ВСИЧКИ българи,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН, ТРЯБВА ДА ПОЗНАВАТ ИСТОРИЯТА НИ! ТАКА СЕ ГРАДИ ЕДИНСТВО! ТОВА МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ САМО ВИЕ! ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ и простете,писах с най-добри чувства и намерения!
цитирай
64. germantiger - Вероятно излишен и дразнещ детайл...
03.08.2011 22:21
6. styv - Ние не можем да тачим героите си. ...
02.08 18:33
Ние не можем да тачим героите си.Знеаете ли,че в Одрин има голям паметник на Шукри паша ,който губи Одринската крепост./Той потушава Преображенското въстание в Странджа/Преди Първата св.война, един от героите на Одринската епопея ген.Радко Димитриев изпада в немилост защото е против прогерманската политика на държавата.Той напуска армията и постъпва на служба като офицер в руската армия.Убит е през 1918 г като белогвардеец от комунистите.Да знаете къде има паметник на ген Реадко Димитриев?
Поздрави!

...

За Радко Димитриев, той е бит като руски главнокомандващ през ПСВ от германеца Макензен-баща и то така е бит, че руския цар уволнява Радко Димитриев, като посочвайки мотивите за уволнението му е смъртта на ок. 200 руски войници в редица поражения които той търпи.

Иначе спор няма, че в България и за победите му над турците Радко Димитриев с право е герой, на европейската "сцена" обаче губи.
цитирай
65. get - - Благодаря Ладо ... но управляващите ... !!
03.08.2011 22:43
... отдавна на такива, като мен демонстрираха, че нямат нужда от родолюбието и квалификацията им (!) :((( - изпращайки ни на по четиридесет и няколко години в ... "заслужена" пенсия" !!
lado написа:
Оф топик ....Гет, имаш моето уважение. Няма как да си прост полицай. Чест е за която и да е полиция да има служител с подобен на твоя интелект и ерудиция, на въоръжение. Но сте малко, много малко...

- Хм, ако бяхме останали на служба идеалистите-родолюбци, смяташ ли, че щеше по този безподобен начин да се краде от митни сборове(приблизително ТРИ МИЛИАРДА ЕВРО - които не влизат в републиканският бюджет ... а колко е неционалният ни ?), измами в цени от "фирмите монополисти" и чрез ред други машинации !!

- А относно емоционалният ти възклик !! :)) - Да !!
lado написа:

23. lado - Абе, хора, четете! Списъкът е на "митични" царе. Ето още малко...:) 02.08 22:56 Ранни владетели на одрисите:

- Но следва да се замислим по един преинтересен факт ?!!
- Защо ли в училище не учехме за БОТЕВАТА яростна ОМРАЗА срещу "ВИЗАНТИЗМА" и "византийското" - Като това, той свързва и с цариградската фанариотщина от негово време ??!!
- За съжаление тази чума "византизма" май плъзва именно от одрисите и тяхното царство !!- чрез "елинизма" :(((

- Е-е-х, тоз Царград, за който от времето на Петър І-ви си мечтаят руснаците в техните панславянски доктрини(Москва трети Рим ... среща се във вариант и като Ерусалим (?) икоито ни струпаха толкова национални беди на нас българите ... от тогава, че и до най-ново време !!?

от "офицера от резерва" ... "Гет" :)))
цитирай
66. анонимен - DO 53..ANONIMEN..
03.08.2011 23:31
NAVREMETO - GARZIIA SE E KAZVALA - ;ELADA; - ZAWO SA SI PROMENILI IMETO ??? KADE E -ELADA - ELINI- KADE - GARZI - GARZIIA ??? - ;VALKA KOZINATA SI MENI NO NRAVA SI NE;...
цитирай
67. get - - Простете Д.Д. заместващ Спараток - но ще си позволя да бъда досаден в твърдението си за ... !
04.08.2011 00:29
- Х/К/арнавон !! :(((
sparotok написа:
styv написа:
На мен това име ми навява някои асоциации:
1.Харна-харен,добър,добра.Втората част"бон" не мога да си обясня,но на френски/галски/означава същото.
2.Много прилича на името на лорд Карнавън,който спонсорира и участва в откриването на гробницата на Тутанкамон
3.Карна е един от героите в индийската митология
4.Карнак е град в Егепет

Силно замирисва на древна панцивилизация от,която се развиват клонове на 3 континета.Факт е,че гръцката цивилизация се появява от нищото.Според историци и археолози тя изведнъж "избуява" и разцъвтява в архитектура,изкуство,философия и политика.Няма преход от по-примитивна култура към по-съвършена.Единственото развитие може да се проследи в скулптурата.Там може да се проследи развитие от една по-статична/египетска/,към едно по-раздвижена/елинска/ форма на човешкото тяло.И няма кой да обясни на западния свят,че трябваше траките да отминат,за да може върху тяхната цивилизация да стъпят елините.Достатъчно е само космогониятя им да видим,за да разберем от къде са тръгнали.
Поздрави


За Харнабон май имаш право, чатицата БОН е била май е вариант на тракийската МАНТ ( като в Рада-мант, Ифида-мант) и е използвана за образуване на прилагателно както в санкрит мант и want са използвани.
Поздрави!
Д.Д.


- Започвам обясненията си от българският фолклор и ВРЪЗКАТА ИМ С име(на) на цар(е) Терес ?
- Давам простия пример с една българска песен "Биляна платно белеше ... (в която се казва ?) ... най ви искам момчето що ви ТЕРА кервано" - Дословен превод на Тер(а) в новобългарската езикова норма е - КАРА още и ВОДИ !!
От което, ТЕРЕС може да се предположи, че ознава ВОДАЧ ?!!
- Второ - Харнабон, се произнася със звук ... нещо средно м/у "к" и "х" - приемаме, че е с "К", тогава това ни препраща към прото ИЕ "кер", със значение "карам" !
- Упоменаване на гетски владетел с такова име имаме при Софокъл, също се споменава и в оцелял откъс от хигинусовата "Poetical Astronomy" 2. 14.
- От горните два примера, може да се направи силно вероятностното допускане, че автентичното произношение на Харнабон е КАРнабон !!
- Относно тази частица КЕР/КАР, която се явява словообразуваща може да се говори още много и то все интересни неща, тъй като е свързана и с латинизираният вариянт на богинята Деметра/Ц(к)ера(ра), ГЕРман-Хермес и др. !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
68. audan - . Как според теб ще стане прочува...
04.08.2011 06:27
dolsineq написа:
. Как според теб ще стане прочуването на тези 50 000 гробници без чужда помощ?

Без чужда помощ не става, така е! Лошото е, че определена група хора, сред които т.нар. "иманярска мафия", спъват финансирането по всякакви начини (разбирайте "всякакви" като ... "всякакви"!). Поне аз знам за едно пропаднало такова, а не съм се поразпитал за още.

Трябва да направя едно уточнение - не под всички могили има гробници. Например, в "Археологически резерват Сборяново" край с. Свещари, до г. Исперих има 112 могили тип "полузаровено яйце",но само 1/3 от тях са с гробници (което пак не е малко). Останалите са тип "кенотаф - празен гроб" и нямат погребани тела. Най-много делва с праха му.

dolsineq написа:
не се откриват гробници с багери, нали?

А, откриват се, откриват се, Дулсинея - свидетел съм бил!
Това го пиша шеговито, но за ужас на всеки археолог - това беше факт! Дано никой никога не го грави сега или в бъдеще!
цитирай
69. sparotok - ПОДКРЕПЯМ!
04.08.2011 17:37
nikikm написа:
всички многоуважаеми,пишещи и коментиращи български историци тук и с определено високо ниво.Аз не съм историк,но съм българин.И като българин, просто Ви предлагам,както да се употребява Перперек,вместо Перперикон,така и да се спре с ханове и канове и да се употребява исторически правилното /това не казвам аз/,-КНЯЗЕ! Да се дискутират и оправят и подобните други изкривявания.Нацията ни трябва да върви към еднаквост при изучаване на историята ни,като дати,факти и имена и т.н..И трима и три хиляди и повече,ВСИЧКИ българи,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО И ПО ЕДИН И СЪЩ НАЧИН, ТРЯБВА ДА ПОЗНАВАТ ИСТОРИЯТА НИ! ТАКА СЕ ГРАДИ ЕДИНСТВО! ТОВА МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ САМО ВИЕ! ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ и простете,писах с най-добри чувства и намерения!


ПОДКРЕПЯМ!
цитирай
70. sparotok - :)
04.08.2011 17:42
vbu написа:
Почти всички царски гробници. Или 70 000. Хайде да са само 60 000, с по един цар вътре правят 60 000 царе! Средно по 10 години царуване - 600 000 години тракийска история. Най-малко. Абе то да не би всяко село да е било "царство"? С по няколко "царе" едновременно? И са царували на смени, с почивни дни и отпуски. И браво на вас, намерихте начин мутрите да влязат в правия път - ще копат могилите. И каквото изровят - право в музея!


Нали Одисей е цар на Итака, а това е малко островче, ако не се лъжа:))
Значи благородниците на тези, които са определени за гърци може да са царе, но тия от Тракия не?Що за логика е това? Тракия е имала около 80 племена,а първите царски погребения са от времето на Медно-Каменната ера...е, какво не се връзва тогава, нали можеш да смяташ:))
цитирай
71. sparotok - !
04.08.2011 17:54
boristodorov56 написа:
http://history.rodenkrai.com/files/dnk_na_bulgarite.pdf


Полезно четиво е, трябва да се внесат малки корекции, но като цяло е супер!
Поздрави!
цитирай
72. sparotok - И управници и кроежи са до време!:)
04.08.2011 17:55
balgarski7vinarki написа:
Imashe,moje bi i sega, eksposizia na nahodki ot rakiisko vreme- za men interesnoto bjaha detailite v obizite na damite ot tezi vremena- vinagi imashe tri lucha - ili 7 - veroiatno magicheskata simvolika na chislata e bila poznata na tazi velika nasha kultura i poznaniata za nevidimite zakoni sa pomagali vav vsichki oblasti na jivota.
Vazhishtavam se ot drevnite po nashite zemi i sam sigurna, che shte ostanat zavinagi tuk,nezavisimo ot vida upravnizi ili kroeji na drugi.


И управници и кроежи са до време!:)
цитирай
73. sparotok - Дано!:)
04.08.2011 17:56
tsekotelefona написа:
Дано повече истински българи те чуят!


Дано!:)
цитирай
74. sparotok - !
04.08.2011 18:03
baimomchil написа:
http://www.geo-bg.bg/nauka/b-lgarite-sa-naj-drevniyat-narod-v-evropa


Статията е инетесна, но проф. Кременски се бърка здраво относно връзката ни с унгарците.Близките ни гени не са от взаимното съжителство в Средна Азия, а се дължат на факта, че унгарците асимилрат много Българи, живели някога в Панония. По-късно в Унгария намират подслон и други групи българи, част от тях са соколотите, които унгарците наричат шекелеш, те дават рабоша на унгарците.Затова унгарските руни се наричат шекелеш роваш ( соколотски рабош).

Поздрави!
цитирай
75. sparotok - !
04.08.2011 18:09
sland написа:
Не ми ясно едно, уж сме наследници на тракийците, защо нито едно от имената не е познато и до днес ? Само Витин ми е познато от прохода Витиня. И ако сме такива наследници на траките, защо Паисий не е споменал нищо за тази дълга тирада от крале? Иначе не би било лошо да използваме тракийската култура и история за туризъм. Но за мен сме си предимно българи идващи от планината Хиндокуш. Смесица сме си от славяни и от тракийци, но българският народ е надделял.


Не само Витин е познат, Телеф е просто гърцизирания вариант на Телец -стар български княз,
Дима е Димо
Гордии е Гордей
Принеи е Пирин

Няма как Паисий да е знаел за тези царе, той сам казва, че било изключително трудно да се издирят изворите за нашата история, явно повчето са били унишожени. Калоян говори за историческите книги на дедите му, до ден днешен нито една не е намерена. Верно е, че които пише става, но написаното може да се изгори!
цитирай
76. styv - Относно Х/К/арнабон
04.08.2011 18:42
Дори да приемем,че името означава "водещ",а не "хубав", какаво означава окончанието "бон"?
цитирай
77. анонимен - Абе хора, що се ядете кой е профес...
04.08.2011 19:39
Абе хора,що се ядете кой е професионалист и кой не по отношение на историята.Тука пишат повечето любители и няма значение дали си полицай или автомонтьор,стига да ти сече пипето за това.
Има една страхотна история по този повод:

На самотен остров дълго време живял отшелник,постил човекът и се молил.С две думи търсил бога.Научили за това свещеници от сушата и отишли при отшелника да го просвещават по въпроса за правилните думи на молитвата.Отшелникът бил много доволен,че такива умни хора са дошли да го напътстват,щото той си бил най-обикновен човек.От своя страна свещениците доволни и с чувство на изпълнен дълг се качили на лодката си и замахали весла по посока на сушата.На средата на пътя отшелникът ги настигнал,бягайки по водата и разтревожено им казал:"Чакайте,чакайте забравих правилните думи на молитвата".Те само изумено махнали с ръце:"На теб тези думи не ти трябват"

Толкова по въпроса за верния път към истината
цитирай
78. vbu - 71. sparotok
04.08.2011 20:59
По принцип като чуем думата цар се сещаме за царе като Симеон, Петър, Ричард, Борис, Дарий, Луи, Рамзес - царе, крале, фараони - управляващи една малко или много централизирана държава с един водещ етнос. В този смисъл е малко пресилено племенните вождове-благородници да се определят като царе, включително и Одисей. А цар царувал над всички траки или преобладаващото мнозинство от тях е нямало. Както и над всички гърци преди Александър.
цитирай
79. styv - до germantiger
04.08.2011 21:19
не разбрах кое в написаното от теб е излишен и дразнещ детайл.Факт е,че ген.Радко Димитриев е роден в османската империя и е руски възпитаник .От върха на изминалите сто години ще въздъхнем снизходително:може би толкова му е бил потенциалът на тозичовек.Провинциално момче бие на провинциален терен същите като него провинциалисти.Обаче,виж за световната сцена силите не му стигат...
Не в това е въпросът. Генералът е водил хиляди мъже на смърт за идеалите на Майка България и те са побеждавали в нейно име.Той е герой на България.Проблемът е в нашето отношение към героите ни.
Защо турците оценяват героизма на Шукри паша и му издигат паметник?
Защо българите забравят за Радко Димитриев в момента,в които той не е съгласен с княза и е в немилост.Представяш ли си ,ако Фердинанд беше уважил мнението на един герой от войната и патриот/а и на другите като него/,да не влиза във военен съюз с Германия?....Колко неща можеха да бъдат различни.
Поздрав!
цитирай
80. get - Откровенно казано, колебая се относно частицата "бон" в името на тракийският владетел ?!
06.08.2011 13:15
styv написа:
Дори да приемем,че името означава "водещ",а не "хубав", какаво означава окончанието "бон"?


- Но относно "кар" от там "карнеус" ... епитет при бог Аполон етимологично най-близко до съвременният български значението е "каращ". За мен бог Аполон е част от една по-стара вяра при която главното мъжко божество е имало тройнствен характер(ипостаз) ... това същото се отнася и до женската божествена образност. Близко като образ, но по-всеобхватно по-всеобхватно е Хермес(но веднага отбелязвам, като предобраз на този, от елинизма !). Съпровождащата образите и на двамата символика ни отнася към едно природно-витално начало със растителните символи ... но там има вкарана и едно още по-сложна религиозно философска идея(акант/палмета) ... за двойнствеността и избора, като актовост !! - Подсказвам ... подобна символност за мен има и лабриса, който пък подсказва за власт ... царска ... и сакралността при получаването на същата (!!) за разлика от по-късната, която преминава по силата на династичното й предаване или унаследяване.

- Относно настояването ви по повод на "забравата" ... Хм, не бъдете толкова категорична предвид ролята, която изиграва същият по време на Междусъюзническата война ?!
styv написа:
Защо българите забравят за Радко Димитриев в момента,в които той не е съгласен с княза и е в немилост.

- Още по-двусмислено и протеворечиво става поведението му по време на Първата световна, когато той отива и се поставя в услуга на една воюваща срещу нас държава ... Това е недостойно, за един български офицер и патриот !!
- Като пример посочвам й, какво казва Ив. Вазов за случващото се ?
"О, руси, о, братя славянски,
защо сте вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански
немили, неканени гости?..."

- Казвам го и от позицията си на български офицер !!

- С уважение !
цитирай
81. demograph - Няма гръцка или елинска цивилизация
06.08.2011 21:53
Нито гръцка култура е избуяла внезапно върху тракийски тор. Бурените на гръцките лъжи само са избуяли върху чернозема на историческата истина за да я закрият от човечеството. Културата на древността е тракийска, елинизма е тракизъм. Елинския свят е в същност свят завоюван и цивилизован от тракийски войски начело с траки водачи под звездите на тракийските богове. Проверете кои са великите "гърци". - Все траки. Вижте кои са великите подлеци на древността - гърци.
цитирай
82. анонимен - Ето и списъка с имената на знатни ...
07.08.2011 04:57
Ето и списъка с имената на знатни тракийци прочути със своята храброст, мъжественост, мъдрост и обаяние:
1.Акамант
2.Амик
3.Аримий
..........
52.ФинейНа какъв език и с каква писменост са изписани тези имена ?
цитирай
83. demokrat63 - Ето и списъка с имената на знатни ...
08.08.2011 22:41
анонимен написа:
Ето и списъка с имената на знатни тракийци прочути със своята храброст, мъжественост, мъдрост и обаяние:
1.Акамант
2.Амик
3.Аримий
..........
52.ФинейНа какъв език и с каква писменост са изписани тези имена ?

На беласгийски/ кадмийски/ език са изписани. Така и не разбрахте ли, че гръцка азбука няма, а има опростена тракийска. поради простата причина, че гърците фъфлят и някой букви не могат да ги изговарят. Не е вярно, че са измислили букви- тояно обратното е съкратили са букви. Доколкото зная кадмийските/ тракийските/ букви са 40- сами си направете извода кой от кого е взел, а като се вземе предвид и времето ясно е кой от кого
цитирай
84. virtu - Българските имена : Бона , Бонка , Боне , Бончо
09.08.2011 13:11
Латински език , склонение на прилагателно
http://www.dizionario-latino.com/

bonus , bona , bonum добър , добра , добро

bŏnus 
bonus, bonă, bonum

aggettivo
agg. I cl.|adj. I cl.|adj. I cl.
Maschile Femminile Neutro
Singolare Plurale
Nominativo bonus bonă bonum boni bonae bona
Genitivo boni bonae boni bonōrum bonārum bonōrum
Dativo bono bonae bono bonis bonis bonis
Accusativo bonum bonam bonum bonos bonas bona
Vocativo bone bonă bonum boni bonae bona
Ablativo bono bonā bono bonis bonis bonis
bŏnus 
bonus, boni
sostantivo
s. m. II decl.|n. m. II d�cl.|s. m. II decl.
Степени за сравнение – Gradus comparationis
positivus comparativus superlativus
mf n
bonus melior melius optimus , optima , optimum
цитирай
85. bocsobg - Защо човек научава в блоговете за ...
15.08.2011 10:00
Защо човек научава в блоговете за повече интересни неща, а от телевизиите само простотии
цитирай
86. sparotok - не би трябвало да е така
15.08.2011 12:13
bocsobg написа:
Защо човек научава в блоговете за повече интересни неща, а от телевизиите само простотии


Не би трябвало да е така, но уви...
Поздрави!
цитирай
87. анонимен - А Спартак?
23.07.2012 18:28
Защо не е споменато името на Спартак?
То не е ли тракийско?
Спартак не е ли с тракийски произход?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 14442893
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104244
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031