Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2011 16:42 - КОЙ СЪЧИНИ МИТА ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ТРАКИТЕ?
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 52370 Коментари: 140 Гласове:
145

Последна промяна: 28.10.2012 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



        КОЙ СЪЧИНИ МИТА ЗА ИЗЧЕЗВАНЕТО НА ТРАКИТЕ
?

 

 

 

 

Преди около две хиляди и петстотин години Херодот посещава нашите земи и споделя в книгите си следното: “Тракийският народ след индийския е най-голям. Ако той се съединеше под един господар и ако бе единен, той би бил според мене непобедим и много по-силен от всички народи....“  [1] V.3.

Някои наши дълбоко уважавани учени смятат, че древният летописец предава по-скоро лично впечатление, отколкото статистическо заключение [2] стр. 25.,
т.е. траките не ще да са били огромен народ както стария автор твърди...

По принцип не е грешно дадено сведение да се подложи на съмнение и проверка, извършим ли такава обаче установяваме, че и други летописци от Античността считат дедите ни за огромен народ. Пет века след Херодот  Страбон също споделя това, че траките са силен и многоброен народ като   даже дава конкретни цифри: „Днес (
I –ви век) има 22 племена в Тракия и макар страната да е пообезлюдена (от римляните)  тя е в състояние да изправи армия от 200 000 пехотинци и 15 000 конника [3] fr.47-48.  
 

Дори за днешните стандарти това е огромна войска, която между другото не представя всички траки, а само обитателите на земите между Стара планина, река Струма и Бяло море. Трибали, даки, мизи, фриги, витини, мейони и гети принадлежат на същия етнос, както и живеещите в областта Тракия. Виждаме, че преди две хиляди години всички тракийски племена са оформяли население от няколко милиона.

 

Римския писател Плиний  също потвърждава кaзаното oт другите стари автори, споменавайки в книгата си “Естествена История”, че Tраките са един от най-могъщите народи на Европа” -Thracia sequitur, inter validissimas Europae gentes [4] IV-XI.

 

За това, че дедите ни са били голям народ и след времето на Страбон свидетелства Павзаний, който твърди: „Лизимах управлявал над съседните с македонците траки...това ще да е била малка част от тях, понеже по-многоброен народ от траките няма, ако не броим келтите” [5] I-IX-5.

 

Доста по-късно, през IV-ти век в Totus Orbis Descriptio се твърди, че Тракия е неизчерпаем извор на способни войници ( цитирано от Веселин Бешевлиев, “Проучвания върху личните имена у траките”,  стр.62). Съвременни изследователи смятат, че тракийското население само през първите три века на римската власт е възлизало вероятно общо на 3 250 000 души  [5] стр. 51.

 

Още по-късно, през VI-ти век император Юстиниан ( чиято тракийска фамилия е Сабазий) споделя: -“ Tова е важно и всекимо известно, че ако някой спомене името Tракия, веднага щом думите излетят от устните му, слушащия осъзнава благородните качества на този народ – невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета. Teзи качества са типични само за тях, те ги  имат по рождени в кръвта си .’’( превод на цитирано от Веселин Бешевлиев изказване на Юстиниан [6]стр.62).

 

Верно е, че през първия век на римска окупация много от нашите деди са разселени и известни области пообезлюдени, но през останалите пет века тракийското население расте неудържимо, а ролята на траките в управлението на империята е значително. Първия император от тракийски произход е дошлия от нашата Добруджа Максимин. След него на престола сядат много други: Клавдий II, Квитилий, роденият в София Галерий, Максимин Дакиецът, Лициний, Константин Хлор, Константин Велики, Констанс, Кoнстантин II, Тиберий II, Ветран, Юлиан, Лъв Бесът, Маркиан, Юстин I , Юстиниан I, Фока ( царувал в Константинопол до 610 година)...
[7], [8].

 

Траките дават не само императори, но и способни военонначалници, управители. Бащата на Аеций, наречен още последният римлянин е местен жител от Дуросторум (Силистра). Най-великият пълководец в Късната Античност е роденият в Германеа (Сапарева Баня) Велизарий. Предвождащият през 513 година българи генерал Виталин е също тракиец... По времето на Константин Велики управител на Египет и Либия е бил тракиец с фамилия Реметалк [6] стр. 54. Колкото повече време минава толкова повече се засилва тракийският елемент, не се забелязва абсолютно никакво отслабване, да не говорим пък за изчезване на траките, това е пълен абсурд.              

 

Е, колко още доказателства и извори са нужни, за да разберем, че по времето на извоюването на независимостта на Дунавска България тракийското население на страната ни е било многомилионно? Това население не се е изпарило безследно, това население са всъщност нашите предци. Аспарух не е чужденец, а само освободител, такъв е бил преди него предвождащият българи Виталин (вдигнал въстание в началото на VI– ти век), който се противопоставя на опитите на гръцкото духовенство да получи надмощие в земите ни, наречени много точно Провинция България.

 

Нали, ако имаше нашествие на чужди народи в Тракия щеше да се наблюдава рязка промяна на материалната култура, погребални ритуали, топонимия, а и не на последно място обичаи. Такава промяна обаче няма, старите българи погребват мъртвите си така, както са правели траките по времето на Херодот. До боецът са се полагали конят му, а в някои случаи и куче. Типичната за старите българи изкуствена черепна деформация се практикува в нашите земи още през Каменната епоха и е типична за траки и пелазги. Житните ями на старите българи са познати на траките още от най-дълбока древност. Тракийските криви рефлексни лъкове са типично оръжие и на старите българи, а поне пет тракийски вида остриета на стрели се ползват от старите българи. Нашите рала, брани, дикани, а също и пастирските атрибути са от тракийски произход, това се знае много отдавна от етнолозите ни. ( Н.Колев, Българска Етнография, N.Kolev, Spuren aus der Kultur der Thraker in dem Tradizionellen Ackerbau und der Viehzucht der Bulgaren, Dritter Internationaler Thrakologischer Kongress, 1984.....)

 

Езиковедите пък знаят, че основните тракийски топографски термини са безспорно и български. Тракийските думи за вода, блато, гора ( планина), езеро, са вода, белте, гара, езер...Тракийската дума за село е виса, това е по-стария вариант на старобългарската въсъ село. Много тракийски селища съдържат елемента пара, бара ( Зуро Бара, Темон Бари). Не е трудно да се види, че това е българската дума барарекичка, срещаща се дори днес в топоними като Крива Бара, Голяма Бара, Тънка Бара,...да не забравяме Барище, Барица, Слана Бара, Барьето, Барище... Известно е, че много селища в Мизия и Дакия съдържат частицата дава, имаща вариант дева. В. Георгиев обяснява, че дава, дева е свързано с нашия глагол дявам, девам, т.е полагам, поставям. Нашият езиковед добавя, че вариантите дава-дева се обясняват с български диалектни особености – екането и якането ( Въпроси на българската етимология). Ние не само имаме обяснение за древният топоним, но и вариантите му са типични за нашите говори.

 

Къде е рязката промяна, която би трябвало да настъпи след VII-ми век с “идването” на един “чужд” за Тракия народ...няма я. Да, налице е известен упадък, но това е напълно естествено, многото войни винаги водят до упадък, той е повсевместен в Ранното Средновековие, дори и Рим не е пожален от разрухата.

 

Аспарух не нахлува в Тракия, не довежда нов народ, а само обединява две области, които са обитавани от еднородно население. На север от Дунав са живели свободните траки, а на юг тези, които са били подвластни на Римската Империя.Напълно естествено е, че царуващите в Константинопол са били недоволи, дори бесни от това, че дедите ни са успели не само да извоюват независимост, но и да нанесат унизително поражение на имперската армия. Всяка държава е зависима от данъците на поданиците си, а Тракия е е рай, не случайно е наречена от римляните хамбарът на Церес ( богинята на урожая). В нашите земи се е добивало желязо, мед, злато, сребро, мрамор, горите ни са давали ценен дървен материал, дедите ни са произвеждали в големи количества жито, просо, пшеница, кожи, пчелен мед, сушена риба...Когато предците ни са извоювали своята независимост, всички тези богатства са спрели да текат към хазната на Константинопол. Как да не са били обладани от бяс и омраза имперските летописци, как да не нарекат дедите ни с най-обидни думи? Кой би се простил току така с изгубената Тракия?

 

А има и друго, южните ни съседи са тресели от страх да не би след като вече сме имали независимост и сме разширявали териториите си, да си  потърсим правото върху Константинопол и Източната Римска Империя като цяло. Все пак тази държава е създадена от тракиеца Константин Велики, укрепена е от тракиеца Юстиниан, защитавана е ревностно от родения Пловдив Маркиан...Панически страх е накарал редица стари летописци да създадат толкова много лъжи за нашето минало...

 

Ето виждате ли колко просто е всичко, как “сложните” събития от Късната Античност и Ранното Средновековие могат да се обяснят кратко, ясно и точно. Мистерии няма, няма и нахлувания на туранци, или иранци, подробните антропологически изследвания на проф. М. Попов доказаха това отдавна.

За мен е неясно само това – кой и как успя да докаже, че траките са изчезнали и, че народът на Аспарух е чужд? Защо до ден днешен българските студенти са принудени да изучават лъжи?

 

Вместо и първолачетата да знаят, че дедите ни са били силен и способен народ, дал много императори на Рим, редица учени запратиха предците ни в мазни турански шатри. Разберете, отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено. Гордия не прекланя глава, не се оставя да го обират и унижават, а се бори за правата си защото има примера на своите предци. Човешкото поведение е имитативно, това е причината старите българи да са избирали най-смелите за царе и да са сваляли неспособните управници. Народът трябва да има достоен водач, но и самият народ трябва да е достоен и силен.Не можем да чакаме някой друг да се бори с корупцията и беззаконието. Държим ли се като беззащитни деца ще бъдем третирани като такива. От къде на къде ще заслужаваме по-добро бъдеще, ако търпим мръсотията по улиците и просташкото поведение на някои сънародници? Как да искаме благоденствие, а същевременно да се свиваме и да чакаме някой друг да направи чудото? Няма друг, няма кой да го е грижа за нас, нашето бъдеще е в нашите ръце.

Държейки се като благородни и волеви хора ще извоюваме отново съдбата, която заслужаваме. Един път българинът да осъзнае каква сила има, вече нищо не може да го спре!

 




Гласувай:
146



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
26.06.2011 16:44
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде конструктивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - КИРИЛИЦА
26.06.2011 16:52
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. sparotok - !
26.06.2011 17:11
анонимен написа:
Ти изрече на глас неща, които дълго са тлеели у мен!


Това ме радва:)
цитирай
4. demidin - Използвам привилегията на един от ...
26.06.2011 17:12
Използвам привилегията на един от първите прочели постинга за да те поздравя за последните ти думи.Те се отнасят за настоящето и са много верни и правдиви.Научните факти за миналото както винаги са убедителни и в този си вид поне за мен не подлежат на съмнение.
Успех!
цитирай
5. estolodu - Не случайно цар Симеон е имал пре...
26.06.2011 17:12
Не случайно цар Симеон е имал претенции към византийския престол.
цитирай
6. sparotok - милиони
26.06.2011 17:13
marley написа:
Траките, един народ, който е заемал голяма площ на Балканския полуостров и Мала Азия. Тракийските племена, защо племена, а не народ? За траките пише, че са населявали много райони на балканите, но не и че са милиони по численост,
(българска история.1962 г).


В случай, че бе признато, че траките са милиони нямаше да може да се лъже, че са изчезнали...
цитирай
7. sparotok - Симеон
26.06.2011 17:15
estolodu написа:
Не случайно цар Симеон е имал претенции към византийския престол.


Цар Симеон не само е имал претенции, но и право върху престола в Константинопол.
цитирай
8. sparotok - данни
26.06.2011 17:16
demidin написа:
Използвам привилегията на един от първите прочели постинга за да те поздравя за последните ти думи.Те се отнасят за настоящето и са много верни и правдиви.Научните факти за миналото както винаги са убедителни и в този си вид поне за мен не подлежат на съмнение.
Успех!


Поднасям данни, които са слабо известни, те променят много и показват колко неща са били премълчани.

Поздрави!
цитирай
9. juliet - Благодаря ти!
26.06.2011 17:18
И аз винаги съм си мислила, че няма как да се затрие цял народ и прабългари и славяни да са дошли по тези земи, само защото са си ги намерили. Това, което си написал, ми се срува по- правдоподобно. Жалко само, че никой не прави изследвания в тази посока...
цитирай
10. dolsineq - Сега си давам сметка и за легендата ...
26.06.2011 17:26
Сега си давам сметка и за легендата със снопа от пръчки. Тълкувана ни е била грешно. Този разпилян сноп от пръчки са имено многото тракийски племена, които правилно е отбелязал Херодот, няма кой да обедини...
"...Не можем да чакаме някой друг да се бори с корупцията и беззаконието..." - само силно гражданско общество може да го направи. Достатъчно показателна е легендата.
цитирай
11. sparotok - изследвания
26.06.2011 17:30
juliet написа:
И аз винаги съм си мислила, че няма как да се затрие цял народ и прабългари и славяни да са дошли по тези земи, само защото са си ги намерили. Това, което си написал, ми се срува по- правдоподобно. Жалко само, че никой не прави изследвания в тази посока...


За да има подобни изследвания трябва да съществува и разрешение за това. От сума ти време се дават пари за търсене на нашите корени в Памир и Тибет, макар антропологичните проучвания от 30-те и 50-те години на 20-ти век да показаха убедително, че ние сме европейски народ.
цитирай
12. sparotok - единство
26.06.2011 17:31
dolsineq написа:
Сега си давам сметка и за легендата със снопа от пръчки. Тълкувана ни е била грешно. Този разпилян сноп от пръчки са имено многото тракийски племена, които правилно е отбелязал Херодот, няма кой да обедини...
"...Не можем да чакаме някой друг да се бори с корупцията и беззаконието..." - само силно гражданско общество може да го направи. Достатъчно показателна е легендата.


Единството не се постига лесно най-вече заради пречките на външните врагове. Никой не иска да има още една силна държава...
цитирай
13. dolsineq - Сега си давам сметка и за легендата ...
26.06.2011 17:57
sparotok написа:
dolsineq написа:
Сега си давам сметка и за легендата със снопа от пръчки. Тълкувана ни е била грешно. Този разпилян сноп от пръчки са имено многото тракийски племена, които правилно е отбелязал Херодот, няма кой да обедини...
"...Не можем да чакаме някой друг да се бори с корупцията и беззаконието..." - само силно гражданско общество може да го направи. Достатъчно показателна е легендата.


Единството не се постига лесно най-вече заради пречките на външните врагове. Никой не иска да има още една силна държава...

.............................................
Далеч съм от мисълта да подбуждам към нови граници. Каквото е имало да стане е станало!... А това, което сега виждам, никак не е към добро. Нека поне опазим и малкото, което имаме... :)
цитирай
14. locke - Не е ли най-разумно да се приеме,
26.06.2011 18:27
че българската нация е трикомпонентна - от Аспарухови българи, славяни и траки? Друг е въпросът, че поради идеите на панславизма и дружбата с братския съветски народ прабългарската компонента бе описвана като малобройна дрипава орда, а тракийската - направо заличена.
цитирай
15. mt46 - Поздрав, Павел!
26.06.2011 18:28
Тежко е да осъзнаем, че цял живот са ни лъгали /в училище, в университета, в годините на псевдодемокрацията ни/... Лъжат ни и наши, и чужди...
Ще си позволя едно народопсихологическо обяснение - да, ние сме наследници на траките, защото също като тях сме разединени, също като тях сме силни, но позволяваме да ни грабят...
цитирай
16. lado - Само така, Павле! Огън по окопалите ...
26.06.2011 18:36
Само така, Павле! Огън по окопалите се мракобесници от всички амбразури! Да надигат глава унизените , да се припознаят отродените!
Да допълня картинката - броят на откритите у нас тракийски могили надвишава 70 000! Тази бройка е официална. Лошото е, че всичките са датирани от 4-ти век преди Христос. От една страна - не пречи, ако народът е бил многоброен, от друга - къде се дянаха, от трета - егати модата, само сто години, а после?, и от четвърта - май нещо методологията за определяне на хронология нещо куца...а ако куца, клати се всичко останало в официозната история...Поздрави на мислещите! Долу джойзитата :))))))))))))))))))))))))))))))
цитирай
17. solinvictus - Тая независимост на българите нещо ...
26.06.2011 18:51
Тая независимост на българите нещо не ми се нрави по това време ! хехе
Кои са фактитие които я идентифицират?
Аз си мисля ,че е имало само едно преместване на авангарда и подписване на нов договор и ... никакви държави не са се образували по това време ...края на 7 век!
Дори и във Свещенната Римска империя тези процеси са били под контрол ...изпущат ги заради испанското злато от новия свят!
Все пак ми е интересно твоето мнение за тези българи които за се върнали?
Откъде?
Къде са били преди това и какви са фактите?
цитирай
18. vmir - Много пъти в продължение на много години съм се чудил къде са изчезнали траките,
26.06.2011 18:54
а ти даваш добър и убедителен отговор.

Поздравления!
цитирай
19. tota - Поздрави, Павел!!
26.06.2011 18:57
Поднесъл си ни една истина, подкрепена с много факти. Който има очи да я види, а кръвта във вените му да я долови.
Много точно "отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено" И още "духът на един народ е всичко!"
Да не допускаме да бъдем унизавяни, да съхраним духът български за да ни има!!

цитирай
20. merlin68 - Поздравления, чудесен пост! 3 250 ...
26.06.2011 19:13
Поздравления, чудесен пост! 3 250 000 души и това са само на Балканите? А ако се прибавят потомците на траките в Скития - един голям народ, най-големият в Европа. Този народ не се е загубил и днес го има, но и днес както преди 2 500 години този народ не е единен. И днес ние гледаме на кубратовият сноп по-скоро като на красива легенда, а не като на повеля на един мъдър владетел. Не е лека съдбата на народите не зачитащи собствената си мъдрост, а внасящи си поучения от чужденци.
цитирай
21. sparotok - траки
26.06.2011 19:24
merlin68 написа:
Поздравления, чудесен пост! 3 250 000 души и това са само на Балканите? А ако се прибавят потомците на траките в Скития - един голям народ, най-големият в Европа. Този народ не се е загубил и днес го има, но и днес както преди 2 500 години този народ не е единен. И днес ние гледаме на кубратовият сноп по-скоро като на красива легенда, а не като на повеля на един мъдър владетел. Не е лека съдбата на народите не зачитащи собствената си мъдрост, а внасящи си поучения от чужденци.


Траките са били 3 250 000 души само през първите три века от римското владичество. След това броят нараства, дори войни и болести да са покосили голяма част от населението пак може да се приеме, че по времето на Аспарух населението на Тракия е било поне 6 000 000...
цитирай
22. sparotok - гордост
26.06.2011 19:26
tota написа:
Поднесъл си ни една истина, подкрепена с много факти. Който има очи да я види, а кръвта във вените му да я долови.
Много точно "отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено" И още "духът на един народ е всичко!"
Да не допускаме да бъдем унизавяни, да съхраним духът български за да ни има!!



Ати, аз се гордея с това, че съм българин и където и да отида показвам това. Има още много такива хора, просто родолюбците трябва да се обединят.
цитирай
23. sparotok - !
26.06.2011 19:27
vmir написа:
а ти даваш добър и убедителен отговор.

Поздравления!


Благодаря ти приятелю!

Поздрави!
цитирай
24. sparotok - независимост
26.06.2011 19:31
solinvictus написа:
Тая независимост на българите нещо не ми се нрави по това време ! хехе
Кои са фактитие които я идентифицират?
Аз си мисля ,че е имало само едно преместване на авангарда и подписване на нов договор и ... никакви държави не са се образували по това време ...края на 7 век!
Дори и във Свещенната Римска империя тези процеси са били под контрол ...изпущат ги заради испанското злато от новия свят!
Все пак ми е интересно твоето мнение за тези българи които за се върнали?
Откъде?
Къде са били преди това и какви са фактите?


Мисля, че съм го казал достътъчно ясно, по-ясно не мога.
цитирай
25. sparotok - могили
26.06.2011 19:36
lado написа:
Само така, Павле! Огън по окопалите се мракобесници от всички амбразури! Да надигат глава унизените , да се припознаят отродените!
Да допълня картинката - броят на откритите у нас тракийски могили надвишава 70 000! Тази бройка е официална. Лошото е, че всичките са датирани от 4-ти век преди Христос. От една страна - не пречи, ако народът е бил многоброен, от друга - къде се дянаха, от трета - егати модата, само сто години, а после?, и от четвърта - май нещо методологията за определяне на хронология нещо куца...а ако куца, клати се всичко останало в официозната история...Поздрави на мислещите! Долу джойзитата :))))))))))))))))))))))))))))))


Могилите у нас са наистина много и като имаме предвид, че такива не са се издигали често, а само при погребение на цар, то става пределно ясно, че Херодот е бил напълно прав да нарече дедите ни най-големия европейски народ.

Римляните разселват в околните земи доста траки, но така само разпространяват още повече нашия ген:)

Относно датировката на могилите аз също съм се ядосвал на магическия период 5-ти- 4-ти век. Какво да се прави, когато чужденци диктуват какво да се пише в нашите учебници по история...

Поздрави!
цитирай
26. sparotok - отъждествяване
26.06.2011 19:38
mt46 написа:
Тежко е да осъзнаем, че цял живот са ни лъгали /в училище, в университета, в годините на псевдодемокрацията ни/... Лъжат ни и наши, и чужди...
Ще си позволя едно народопсихологическо обяснение - да, ние сме наследници на траките, защото също като тях сме разединени, също като тях сме силни, но позволяваме да ни грабят...


Отъждествяването ти е много сполучливо, но знаеш ли, съвсем скоро след като Херодот пише, че траките не могат да се обединят и да станат силни, Терес създава Одриската Империя, която кара гърците да треперят дълго време...

Прекалено сме добри, прекалено много позволяваме на лошите, а има такива хубави народни поговорки - На зла круша зъл прът:)
цитирай
27. sparotok - компоненти
26.06.2011 19:46
locke написа:
че българската нация е трикомпонентна - от Аспарухови българи, славяни и траки? Друг е въпросът, че поради идеите на панславизма и дружбата с братския съветски народ прабългарската компонента бе описвана като малобройна дрипава орда, а тракийската - направо заличена.


Готов съм да приема, че българската нация е трикомпонентна стига само да ми посочите какви са отличителните белези на трите компонента, а и разликите между трите групи.

Славяни е заблуждаващо понятие, през 6-ти век то важи единствено и само за хората обитаващи старите земи на гетите. Теофилакт Симоката обяснява, че славяни е само новото име на гетите, които са тракийски народ.

Българите са отъждесвявани в продължение на хиляда години с мизите - тракийски народ. А Страбон обяснява, че мизи и гети са роднини и говорят същият език както и останалите траки.

На мен не ми се отдава да видя три компонента, виждам само две основни групи
- тракийското племе мизи, наречени още българи
- тракийското племе гети, наречени още славяни

Държа да поясня нещо, руснаците не са славяни. Така са наречени повече от хиляда години СЛЕД като Прокопий, а и Симоката споменават за дунавските славяни.

Хубаво е човек да внимава с понятията, викингите са германи, но това не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал с викинги.

цитирай
28. get - - Спараток, според мен отговорът е тъждествен на други два въпроса !!
26.06.2011 19:47
- Които съчиниха "г"унското" и "готското" нашествия на територията, на съвременни южна Украйна и север-североизточна Румъния(?) - Тези са същите, които не ги устройва този трако-скитски етнос разлял се от "предна" Азия, Анатолия, Балкани, северно причерноморие, та до Киев и Харков.
- Като историко-времеви диапазон, този процес на културна, езикова и религиозна асимилация на трако-скитското население (започва от далечните VІІІ-VІ в.в. пр. Хр.) и не е престанала, и до момента. Частен пример е последната държава Македония с измислени, история, етнопринадлежност, език и т.н.
- Поради ред причини считам, че от съществено значение за извеждането истината за нашата история е периода от І-ви век преди, до VІІ-и век след Христа. Успеем ли да разсеем изкуствено създаденият исторически хаос с така нареченото "Велико преселение на народите" - Истината ще лъсне !!
- Ще стане ясно - защо едно близкородствено население от два близки етно компонента в лицето на гети(готи) и сармати(българи) е доведено до война ?!!
- Ще си отговорим на този исторически феномен, който се явява Черняховската култура ?! ... и др. неща като КРЪСТОНОСНИ ПОХОДИ срещу "славяните", за които през ХІ в. апелира един римокатолически "светия" на църковен събор във Франция ... където определено, е известно, че няма поселения на "славяни" ?! ... а на родствените на богомилите "катари" !??
- Ще си отговорим - Защо Атила води битка на Каталунските поля предвождайки армия от ("х"уни-я, може би ?) срещу сборна "римска" войска от "федерати"(!). - по този начин, ще си отговорим и на въпроса за династичното право(ключов момент от ІV в.) и мита за "франкската" династия на Меровинг-ите ... та нали Салическата правда(ранно средновековно наследствено-династично право) се изтъква, като основна причина за провеждане на тази ПЪРВА "Битка на народите" ?!
Неспазването на тези принципи(салически) в по-късно време, довежда до така известната "Стогодишна война", между Англия и Франция !!

- С уважение !
цитирай
29. zelas - Един път българинът да осъзнае к...
26.06.2011 20:03
sparotok написа:
Един път българинът да осъзнае каква сила има, вече нищо не може да го спре!


Това всичко е много добре като пожелание, но не може да даде никаква сила на хората сега. Само едно осъзнаване не е достатъчно.

Без здравословен начин на живот тази сила няма откъде да дойде. Начинът на живот и особено храненето на българите в момента е погубващо, то ще доведе до пълното износване на гена. Това което не можа да се затрие през хилядолетията с меч, ще бъде затрито с вилица и лъжица. Забелязали ли сте как градските млади момчета вече имат малки глави и тесни долни челюсти и изглеждат женствени. Това е в резултат на слабохранителната западна диета на новото поколение.

невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета.


Откъде е дошла тази мъжественост, сила и издръжливост? От златните ритони ли, от песните на Орфей ли, от житото ли - НЕ! Дошла е от кобилешкото сурово мляко, което са пили по време на боен поход! Ха сега пък тоз!

Очаквайте тема за суровото, непастюризирано мляко, за повече подробности.

Но благодаря за статията, дано даде тласък на всеки да търси САМ как стоят нещата с древните българи.
цитирай
30. sevdabg - "....но и самият народ трябва да е достоен и силен"
26.06.2011 20:07
Очудвам се, как народ с толкова достойни предци,
е стигнал сегашното си състояние на летаргия, безпомощност,
безинициатичвност, безизходност.
Дали е само заради народопсихологията?
Историческата нелека съдба -
Падането ни под византийско робство -1018 г -
и всичките робства, присъствия и окупации , след това ?

Поздрави Спароток !


цитирай
31. sparotok - ДО АНОНИМЕН КОМЕНТИРАЛ ЗА ГРАМАТИКАТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК
26.06.2011 20:11
Прощавайте, одобрих коментара ви, но той не се появи, това е редовен проблем тук в блога.
цитирай
32. vostroto - Спароток:)
26.06.2011 20:14
Съгласен съм с твоята теза, и ти вярвам на сто процента, че от време оного сме си били тука. Винаги съм се съмнявал в това, че българите са дошли от не знам къде си:)
Ако се направи проучване с изследване на днк картината на народа ни (без етносите) ще се докаже много лесно истината.
Поздрави!
цитирай
33. sparotok - българи
26.06.2011 20:19
vostroto написа:
Съгласен съм с твоята теза, и ти вярвам на сто процента, че от време оного сме си били тука. Винаги съм се съмнявал в това, че българите са дошли от не знам къде си:)
Ако се направи проучване с изследване на днк картината на народа ни (без етносите) ще се докаже много лесно истината.
Поздрави!


Приятелю, не е имало никакво идване на чужденци. Проблемът се състои в това, че дедите ни са колонизирали много земи, така както ще направят и англичаните след много векове.

Английското присъствие в Индия и Автралия обаче не е станало причина старите англо-сакси да се обяват за дравиди, или австралийски аборигени.

За тракийските походи в Азия са свидетелствали много стари автори, някои тракийски племена остават съседи на перси и арменци векове наред ( става дума за сарапарите и халибите).

Генетично проучване може да помогне, но е важно кой дава поръчката и как я дава:)
цитирай
34. sparotok - Меровинги
26.06.2011 21:11
анонимен написа:
[quote=get]- Които съчиниха "г"унското" и "готското" нашествия на територията, на съвременни южна Украйна и север-североизточна Румъния(?) - Тези са същите, които не ги устройва този трако-скитски етнос разлял се от "предна" Азия, Анатолия, Балкани, северно причерноморие, та до Киев и Харков.
- Като историко-времеви диапазон, този процес на културна, езикова и религиозна асимилация на трако-скитското население (започва от далечните VІІІ-VІ в.в. пр. Хр.) и не е престанала, и до момента. Частен пример е последната държава Македония с измислени, история, етнопринадлежност, език и т.н.
Господин get, бихте ли назовали народността на съчинителите, независимо на коя държава са били граждани. Какви по народност са Меровингите?


Сварог, въпроса ти е към Гет, но би ли уточнил какво точно имаш предвид?
-Меровингските франки
-произходът на благородническата класа на меровингите

Има разлика, франките са германски народ, но ранната им аристокрация май е от друг произход. Името Меровех като че ли не е германско...
цитирай
35. sparotok - храна
26.06.2011 21:15
zelas написа:
sparotok написа:
Един път българинът да осъзнае каква сила има, вече нищо не може да го спре!


Това всичко е много добре като пожелание, но не може да даде никаква сила на хората сега. Само едно осъзнаване не е достатъчно.

Без здравословен начин на живот тази сила няма откъде да дойде. Начинът на живот и особено храненето на българите в момента е погубващо, то ще доведе до пълното износване на гена. Това което не можа да се затрие през хилядолетията с меч, ще бъде затрито с вилица и лъжица. Забелязали ли сте как градските млади момчета вече имат малки глави и тесни долни челюсти и изглеждат женствени. Това е в резултат на слабохранителната западна диета на новото поколение.

невероятна мъжественост и страховита войнственост, изпитани по всякакав начин на бойните полета.


Откъде е дошла тази мъжественост, сила и издръжливост? От златните ритони ли, от песните на Орфей ли, от житото ли - НЕ! Дошла е от кобилешкото сурово мляко, което са пили по време на боен поход! Ха сега пък тоз!

Очаквайте тема за суровото, непастюризирано мляко, за повече подробности.

Но благодаря за статията, дано даде тласък на всеки да търси САМ как стоят нещата с древните българи.


Пламене, прав си, че от храната зависи много, но и духът не бива да се подценява. Да, хората са били здрави защото са били калени от полски труд и са имали чиста, пълна със сила храна, но са имали и гордост, която западните автори наричат - българска надменност...
цитирай
36. sparotok - благодаря за това
26.06.2011 21:16
bulgarinut57 написа:
Нечистплътни хора с болни мозъци вече разчетоха тракийското писмо,
основаха тракийска църква - The Thracian Confraternity of Christian Doctrine, Los Angeles And The City of Christ The Thracian Epistles, създадоха институт по трансцендентална наука, издадоха книги, напрахиха пари, само използвайки
една дума – ТРАКИЯ !

В БЪЛГАРИЯ ИМА И ДЕМОКРАЦИЯ И Б.А.Н.!
КОЙ Е-БАН НЕ ЗНАМ !
ЗА НЕЗНАЕЩИТЕ, ПОГЛЕДНЕТЕ ТУК:

http://vaseto.info/books/68.pdf

http://www.lozata.info/index.php

http://infocultbg.org/index.php?view=article&catid=36%3A2008-12-05-23-00-02&id=77%3A-2&format=pdf&option=com_content&Itemid=34

http://www.book.store.bg/p9965/trakijskoto-pismo-dekodirano-i-d-r-stefan-gajd.html

http://www.book.store.bg/p9966/trakijskite-poslania.html

http://www.trakia.org/faq

http://www.institutet-science.com/bg/letter.php

Но в БЪЛГАРИЯ има и други хора, истинските БЪЛГАРИ, като наш ПАВЕЛ!

БЪЛГАРИЯ ! — Това е извора на сила,
кипяща в светая-светих на нашите души,
Която земна власт не може да пресуши !
Бог и България! Единство в двойна плът !
Бог и България на клетва ни зоват
И тая клетва ний пред кръста да дадем:
За нея да живеем, за нея да умрем!
БОРИС ДРАНГОВ 18. IV. 1916. СКОПИЕ
ПИШИ, БРАТЕ, ТУЙ Е НАШЕТО ОРУЖИЕ!


Благодаря за този стих!

БЪЛГАРИЯ ! — Това е извора на сила,
кипяща в светая-светих на нашите души,
Която земна власт не може да пресуши !
Бог и България! Единство в двойна плът !
Бог и България на клетва ни зоват
И тая клетва ний пред кръста да дадем:
За нея да живеем, за нея да умрем!
БОРИС ДРАНГОВ 18. IV. 1916. СКОПИЕ

Поздрави!
цитирай
37. zelas - Пламене, прав си, че от храната з...
26.06.2011 21:31
sparotok написа:
Пламене, прав си, че от храната зависи много, но и духът не бива да се подценява. Да, хората са били здрави защото са били калени от полски труд и са имали чиста, пълна със сила храна, но са имали и гордост, която западните автори наричат - българска надменност...


Въпросът е защо са имали гордост и едната гордост достатъчна ли е? Ей и ингилизите имат гордост ама само поразии вършат по света, щото са зле захранени и имат калпав ген.

Не може да имаш самочувствие, ако нямаш енергия, не може да се справяш с предизвикателствата на живота, ако нямаш енергия, не може да мислиш прогресивно, ако нямаш енергия.

Не може да си благородник, ако се храниш с мръсно гориво! Това го запомни!

Така, че в крайна сметка всичко опира да начина на живот и храната. Българите трябва да се променят в тази посока, в противен случай и наследници на извънземни да излезем, то нищо няма да промени.

Извинявам се за спама, защото не е точно по темата, но твоите теми обикновенно имат ясно изразена политическа нотка, така че не е съвсем неудачно.
цитирай
38. ivankalilova - Благодаря, Спароток за интерес...
26.06.2011 21:37
Благодаря, Спароток за интересната статия!

,,Няма друг, няма кой да го е грижа за нас, нашето бъдеще е в нашите ръце.
Държейки се като благородни и волеви хора ще извоюваме отново съдбата, която заслужаваме. Един път българинът да осъзнае каква сила има, вече нищо не може да го спре!''

Всеки народ сам е виновен за своето нещастие. . Никой никого не може да направи велик. Когато един народ има любов в себе си и готовност да се жертва за Великата правда, той винаги побеждава. Само този народ може да стане велик.
Но в същност....какво се получава.....
ПОЗДРАВИ!
цитирай
39. sparotok - любов
26.06.2011 21:43
ivankalilova написа:
Благодаря, Спароток за интересната статия!

,,Няма друг, няма кой да го е грижа за нас, нашето бъдеще е в нашите ръце.
Държейки се като благородни и волеви хора ще извоюваме отново съдбата, която заслужаваме. Един път българинът да осъзнае каква сила има, вече нищо не може да го спре!''

Всеки народ сам е виновен за своето нещастие. . Никой никого не може да направи велик. Когато един народ има любов в себе си и готовност да се жертва за Великата правда, той винаги побеждава. Само този народ може да стане велик.
Но в същност....какво се получава.....
ПОЗДРАВИ!



Ванче, на тоя свят няма нищо вечно, колкото и добър да е един народ в един определен момент ще дойде период на падение по една или друга причина.

Ако народът намери сили да се прероди, значи има бъдеще, ако ли не ще изчезне в небитието.

Напълно съм уверен, че ще намерим сили да се преродим както сме правили много пъти.

Поздрави!
цитирай
40. sparotok - пример
26.06.2011 21:45
zelas написа:
sparotok написа:
Пламене, прав си, че от храната зависи много, но и духът не бива да се подценява. Да, хората са били здрави защото са били калени от полски труд и са имали чиста, пълна със сила храна, но са имали и гордост, която западните автори наричат - българска надменност...


Въпросът е защо са имали гордост и едната гордост достатъчна ли е? Ей и ингилизите имат гордост ама само поразии вършат по света, щото са зле захранени и имат калпав ген.

Не може да имаш самочувствие, ако нямаш енергия, не може да се справяш с предизвикателствата на живота, ако нямаш енергия, не може да мислиш прогресивно, ако нямаш енергия.

Не може да си благородник, ако се храниш с мръсно гориво! Това го запомни!

Така, че в крайна сметка всичко опира да начина на живот и храната. Българите трябва да се променят в тази посока, в противен случай и наследници на извънземни да излезем, то нищо няма да промени.

Извинявам се за спама, защото не е точно по темата, но твоите теми обикновенно имат ясно изразена политическа нотка, така че не е съвсем неудачно.


Пламене, гордостта на англичаните е без покритие, а им липсва и духовност. Пак повтарям - храната е важна, но не по-малко е важно и възпитанието в добродетели, т.е. духовността.
цитирай
41. zelas - но не по-малко е важно и възпитан...
26.06.2011 21:50
sparotok написа:
но не по-малко е важно и възпитанието в добродетели, т.е. духовността.


ОК, тук въпросът е за яйцето и кокошката. Няма такова нещо като "духовност", но дори и да имаше то не може да вирее в болно тяло. Айде, поздрави и приятна дискусия с останалите.
цитирай
42. get - - Благодаря Спараток, но ще се опитам да обясня по друг начин на Сварог, ситуацията !
26.06.2011 21:53
sparotok написа:
анонимен написа:
[quote=get]- Които съчиниха "г"унското" и "готското" нашествия на територията, на съвременни южна Украйна и север-североизточна Румъния(?) - Тези са същите, които не ги устройва този трако-скитски етнос разлял се от "предна" Азия, Анатолия, Балкани, северно причерноморие, та до Киев и Харков.
- Като историко-времеви диапазон, този процес на културна, езикова и религиозна асимилация на трако-скитското население (започва от далечните VІІІ-VІ в.в. пр. Хр.) ... Какви по народност са Меровингите?


Сварог, въпроса ти е към Гет, но би ли уточнил какво точно имаш предвид?
-Меровингските франки
-произходът на благородническата класа на меровингите

Има разлика, франките са германски народ, но ранната им аристокрация май е от друг произход. Името Меровех като че ли не е германско...

- От кого и как се създава "Свещената римска империя" ? - от франкският крал Карл Велики плюс Рим.
- От къде си извежда "генеалогията" този Карл ? - от династичната линия на каролингите ! - Кои са каролингите - узрпатори(предатели) по отношение на меровингската династия ! ... която според Григорий Турски в книгите му Decem libri historiarum "История на франките". Според неговата история Меровех, среща се и като Меро/вей/вий) е крал на франките.
- Но ако отворим аналите в които е описана Каталунската ... за мен "Първата битка на народите", там ще прочетем друго(?). Битката се провежда по причина борбата за династичното НАСЛЕДЯВАНЕ ТРОНА на ВИЗИГОТИТЕ(!) от Меровей.
- Спорят двама братя - единият подкрепян от армията на Аеций "федерати" на латинците и вторият брат, подкрепян от Атила с армия на (х)уни-яти ... (относно второто, така си мисля поне ?)
- Най-малкото уважаеми Сварог, не ви ли звучи смущаващо тази БИТКА на ГОТИ СРЕЩУ ГОТИ ??!
- Относно "салическата правда" - мисля, към това има връзка, едно писмо от Теодорих до патриция Аспар(V в.), че ще спази обещанието и няма да възстановява императорската институция ... но Уви !!
цитирай
43. sparotok - траки
26.06.2011 21:54
анонимен написа:
да, тези части от тракийските племена ,които не са искали да бъдат под римска власт, са се изселили на север при скитите, там римски крак не е смеел да стъпи, после гетите , а по късно и хунския съюз са нападали римската империя. За съжаление от страната на римляните са воювали предимно местни траки и така се е стигало до жалката картина траки да убиват свои родственици заради различното им разбиране за държавно устройство. При превземането на градове от гетите и хуните сигурно е имало убийство и на жители, които не са войници, но така е на война. Та според нашите историци тези воини, романизирането на поданиците на империята, чумни епидемии, а и по-късните войни с българите и най-вече славянското преселение довели до претопяване на траките и причисляването им към гръцкия етнос.Не казвам че това е вярно, казвам как ни пълнеха главата с какви ли не измислици за да обяснят лъжите на гръцките историци от 9 век. между другото според един древен автор Аспарух 20 години преди 680 година се е заселил с хората около него като федерат на империята и след като императора е разбрал че тези князе подготвят съюз е решил да ги нападне за да изпревари събитията, но било вече късно. Основаването на нашата държава според някои от младите историци се явява закономерен процес след като ИРИ вече е гърцизирана от 70 години и траките не виждат смисъл от участието си в тази империя. Това заключение ми се струва доста правилно, защото до 610 година ИРИ си е била като родина за траките /12 от 15 императора са траки/, но после те биват преследване като варвари, /като ариани отдавна/ и освен основаване на самостоятелна държава не им е оставало друг избор ако искат да се съхранят. Надявам се някога да се проучи въпроса със самостоятелните държави на траките в Мала азия, просъществували според някой историци до 17 век и накрая изселени като карамани през 1924 година в Гърция. Тези траки също както и тук някои от авторите наричат карамани, а някои наричат българи.



Верно е, че голяма част от имперската армия се е състояла от траки и сблъсъците са били малко, или много братоубийствена война.

Това е нашата трагедия - оставяме се да бъдем използвани от други, които нямат смелостта да излязат на бойното поле.
цитирай
44. shtaparov - Поздравления!
26.06.2011 22:25
Поздравления за поредната блестяща статия! От споменатите в нея факти мисля,
че е изключително важно най-подробно да проучим и да се запознаем с точния исторически източник,който споменава за наличието на "Провинция България"
през V-VI век!
цитирай
45. nikikm - До Пламен!
26.06.2011 22:25
Цитат:"Не може да имаш самочувствие, ако нямаш енергия, не може да се справяш с предизвикателствата на живота, ако нямаш енергия, не може да мислиш прогресивно, ако нямаш енергия.
Не може да си благородник, ако се храниш с мръсно гориво! Това го запомни!
Така, че в крайна сметка всичко опира да начина на живот и храната. Българите трябва да се променят в тази посока,....."

Пламене,какво четеш бе,брат?Изглежда новата ти длъжност те помпа с някакъв негативизъм.Отдавна те „следя” и намирам страшни промени в теб. Първо, самочувсвие-наднормено и нездравословно.Второ, придобиваш афинитет на последна инстанция и елитаризъм! Трето –губиш мярката.Познавам ти възможностите,интелигентен,упорит,паметлив и способен за анализ. Всичко отива „на кино”,ако загубиш мярка.Беше политик,но нещо не се получи,въпреки блестящите ти на моменти изяви.Сега стана историк и се гордееш с няколкото си публикации,макар честно казано да си далеч от истината.Всеки може да прочете и компилира материал за определена тема.Това не му дава квалификация.Спри се малко,не се ли усещаш?Какво общо има некачествената храна с благородството.И гладен,може да си благороден!Самочувствието идва от самосъзнанието,не от храната или както казваш-енергията..това са доста примитивни изказвания и не ти приличат.Знаеш ли колко гладни ,умиращи от глад, са творили „неземни” произведения и можеш ли ми показа охранен и сит истински революционер?И ако мисълта за храната те обсебва до такава степен,каква е разликата с животните? Тя наистина е важна,но в малко по-друга насока.И като казваш –„българите да се променат в тая насока” – ти от кои си?А,и как си представяш тази промяна?Наясно ли си как да стане,защото не е толкова просто и лесно? Имам чувството,че или си промит /несполучливо/,или не си ти! Слез на земята!
цитирай
46. audan - Тайните общества
26.06.2011 23:20
23. sparotok
аз се гордея с това, че съм българин и където и да отида показвам това. Има още много такива хора, просто родолюбците трябва да се обединят.


Всеки българин, който е излизал "навън", е стигнал до извода, че хората са си хора навсякъде. И няма нужда да се подценяваме, самолинчуваме и т.н.

Чувал съм, че т.нар."тайни общества" говорели за българите с почит и уважение. Може би, защото знаят някои неща, които липсват в учебниците по история.
цитирай
47. shtaparov - Ако успеем
26.06.2011 23:46
Ако някой ден успеем да се преборим с вътрешния враг /комунистите,нарекли се по-късно "Българи" и "македонистите",които все още отричат да са такива/, и да вкараме цялата тази информация в учебниците по Българска история,няма да се намери по света чужденец,който да посмее да я оспори!
цитирай
48. sparotok - до твърдящия, че не знаем нищо за тракийския език
26.06.2011 23:50
Да се твърди, че не знаем нищо за тракийския език е пълна глупост. Отдавна езиковеди като В. Георгиев са установили, че тракийския показва български диалектни особености.

1. Окончанието при звателен падеж в тракийския език е -Е ( В. Георгиев), както и в звателен падеж на български лични имена Стояне, Добре, Борисе, Добромире, Милене, Светлозаре!

2. Окончание за дателен падеж ед. ч. в тракийския е -У, както е при български съществителни имена в дателен падеж – Богу, стопану.

3. Окончание за дателен падеж мн.ч. в тракийския е -ИМ , срещаме го в Селим-брия, Селим означава– на селите. Селите са трако-пеласгийско племе обитаващо Беломорието и Тесалия – дом на мирмидоните, които според Йоан Малала са предци на българите.

4.Окончанието в родителен падеж е -ОУ също както при старобългарски съществителни имена в родителен падеж – сыноу...



II. МЕСТОИМЕНИЯ И ПРЕДЛОЗИ

1. Тракийското лично местоимение АЗ отговаря на българското АЗ

2. Тракийското лично местоимение МЕ отговаря на българското МЕ.

3. Тракийският предлог ДО отговаря на българският ДО.

4. Тракийското въпросително местоимение КОС отговаря на българското КОЙ(1)

5. Тракийското показателно местоимение ТА отговаря на старобългарското ТА-това.

6. Тракийското показателно местоимение СА отговаря на старобългарското СЬ-тази.

7. Тракийското показателно местоимение СИ отговаря на старобългарското СИ-това.

8. Тракийското показателно местоимение СЕМУН отговаря на старобългарското СЕМУ-този.

9. Тракийският предлог УТ отговаря на българският ОТ, имащ диалектна форма УТ.


(1)Кос е древният вариант на кой, тъй както латинското quis -куис е древният вариант на италианското въпросително местоимение chi -ки-кой.



III. УМАЛИТЕЛНИ ЧАСТИЦИ, НАСТАВКИ, ПРЕДСТАВКИ, ОКОНЧАНИЯ.

1.Тракийската умалителна наставка ИНТ ( волинт, перинт...) е определена от В. Георгиев и И. Дуриданов като идентична на старобългарската ЕНТ. Тя се среща в старобългарски думи като воленте, осленте, козленте.
Интересно е, че тази частица се среща в предгръцки топоними като Коринт, Тиринт, Пробалинт, Олинт, Зеринт и много други, т.е. тези древни селища в земите на днешна Гърция са основани от нашите деди траките.

2. Тракийската умалителна наставка КА ( в Донука, Бургарака) е типична за българския език, срещаме я в думи като -белка, писалка, девойка.

3. Тракийската умалителна наставка Е ( в Дорзе ) се среща в наши имена като Бане, Боре, Воле, Едре, Злате и т.н. ( Е е типична за сърби и хървати – Митре, Злате...)

4. Тракийската умалителна наставка ЕЦ ( в Кабец) е типична за езика ни – творец, светец, певец...

5.Типичното за езика ни окончание -ЩА ( в пътища, свлачища, селища ) се среща и в тракийския - Вρρατζιςτα -Врачища, Рουβύςτα-Ровища.

6. Българската умалителна частица ЦА ( в девица, столица, певица ) се среща в тракийския топоним Тζερζενουτςας – Чершница.

6. Тракийската наставка в лични имена ЗАР ( Етизар, Велизар) се среща в българските лични имена Светлозар, Златозар, Среброзар, Цветозар.

7. Наставка МЕР ( Пурмерул, Гугамер) - велик срещаме в Безмер, Владимер, Радомер.

8. Тракийските умалителни частици УЛ, УЛА, ИЛ, ЛО ( в Пурмерул, гагула, Кетрил, Скорило ) са идентични с българските УЛ в Драгул, УЛА в Радула, ИЛ в Момчил, ЛО в Скорило.

9. Тракийската представка З/С отговаря на българската СЪ-от.

10. Окончанието за прилагателни от женски род - А , НА ( Бела, Циерна) е същата както и в българските прилагателни от женски род бела, черна ( църна).

11.Окончание за съществително от женски род – ИНА – Диелина – детелина.

12.Окончание за прилагателни от мъжки род-ЕН (Залден) – червен, черен, златен.

13. Окончанието СК ( Дориск, Драбеск, Гареск) се среща и в старобългарски думи като бесовскъ, бытиискъ, браньнскъ, женьскъ...


МНОЖЕСТВЕНО ЧИСЛО

Установени са три форми на множествено число в тракийския език.
1.При първата окончанието е И - КТИСТИ – чисти.

2.Другата форма е с ТА, срещаме я в ДРУВЕТА – дървета.

3.В някои български диалекти се използва Е като окончанието за множествено число – люде хора), листье ( листи), същата тази особеност срещаме и в тракийския топоним ЛИСТЕ –листи.

Както виждаме и трите форми, без изключение са типични за българския език.



ДИАЛЕКТНИ ОСОБЕНОСТИ

В тракийския се забелязват абсолютно същите диалектни особености както и в българския. Както отбеляза В. Георгиев ( Въпроси на българската етимология, стр.115) колебанието между а (я) от една страна и е ( ие) от друга е засвидетелствано не само в античността ( в езика на траките), но и в съвременния български език. Трябва да се отбележи, че разликата в нашите днеши названия Янтра и Етър се дължи на якане и екане... следователно откриваме в тракийския същото явление, което представлява една от най-характерните черти на нашия език.

Отново В. Георгиев отбеляза, че в късния тракийски гласни без ударение често се редуцират както в източнобългарските диалекти зилен -зелен ( Διντιπορις –Δεντουπορις )...

В тракийските диалекти забелязваме варианти КЕТРИ, КЕТРЕ отговарящи на старобългарските ЧЕТИРИ, ЧЕТЫРЕ.

Щом особеностите на тракийските диалекти са типични и за българския, това означава, че тракийския не е изчезвал изобщо, напротив – развил се е и днес е познат под името български.

цитирай
49. sparotok - Ще успеем!
26.06.2011 23:51
shtaparov написа:
Ако някой ден успеем да се преборим с вътрешния враг /комунистите,нарекли се по-късно "Българи" и "македонистите",които все още отричат да са такива/, и да вкараме цялата тази информация в учебниците по Българска история,няма да се намери по света чужденец,който да посмее да я оспори!


Ще успеем!
цитирай
50. shtaparov - Произходът на "тайните общества"
26.06.2011 23:56
audan написа:
23. sparotok
аз се гордея с това, че съм българин и където и да отида показвам това. Има още много такива хора, просто родолюбците трябва да се обединят.

Всеки българин, който е излизал "навън", е стигнал до извода, че хората са си хора навсякъде. И няма нужда да се подценяваме, самолинчуваме и т.н.
Чувал съм, че т.нар."тайни общества" говорели за българите с почит и уважение. Може би, защото знаят някои неща, които липсват в учебниците по история.


Според мен "тайните общества" са наясно с това,че Българите са основатели
не само на най-първите държави,писмености,цивилизации,науки и занаяти на света,но и на самите тайни общества. За сценария,по който е станало това,
можем да представим обосновано и научно издържано логично обяснение,
което трудно може да бъде оспорено от честните обективномислещи хора.
цитирай
51. stamenmihalevski - Евала!!! :) Постинга много ми ха...
27.06.2011 00:38
Евала!!! :) Постинга много ми хареса! Не знам до каква степен отразява истината, но звучи доста логично. Като цяло историйката, че дошли няколко хиляди прабългари и се обединили със славяните, а траките вече се били дянали някъде, въпреки че стотина-двеста години по-рано имало милиони от тях на Балканите, ми звучи като асолютно стъкмена работа. Кой ги изби тези траки? Къде мигрираха, че изчезнаха? Чума ли е имало, че са измряли? Защо никой не отговаря на един толкова прост въпрос? - Как така един народ просто е изчезвал, какви са причините? За съжаление не ми звучеше толкова нелогично, когато го учих в училище, но тогава даже още не знаех как се правят деца. :) Ако се приеме, че официалната история е вярната, тогава мисля че България още от утре трябва да застане начело на ЕС, защото щом прабългарите преди 13 века са успяли да обединят, а не да поробят няколко народа и да създадат стабилна държава способна да се опълчи на Византия, че дори не веднъж да я постави на колене, значи в днешно време ние с лекота ще успеем да обединим 20-25 народа под един флаг. Честно казано и името на народа "славяни" по нашите земи 7век ми изглежда доста съмнително. Щом славяните са дошли на Балканите, тогава има ли сведения за войни между славяни и траки? - Трябва да е имало войни между тях, защото не вярвам траките просто така да си дадат земите на друг народ(без бой) Като са били толкова много(славяните) спрямо 20-30 хиляди прабългари, тогава за какво точно им е било нужно да се обединяват с тях и да създадат България, а не например "Славия"? Може би славяните са някакъв много специален народ, първо се заселват на Балканите, не се бият с траки, а след това даже се обединяват с прабългари, само и само да пречупят Византия. :) Не съм историк и не ги знам тези неща, въпреки че се интересувам и чета за тях доста, но нещо е много мътна водата около историята ни в ранното Средновековие. Ванга е казала, че ще стане ясно кои сме и за какво сме се борели, а след това цял свят ще ни уважава!
цитирай
52. dmv - Точно така, години наред, разни ...
27.06.2011 09:33
Точно така,години наред,разни платени клакьори,говореха,видите ли жив тракиец не е останал,а има тракийски погребения на романизирани тракийци открити,но не!чак Аспарух довел българи,които се слели с славяните..никой,никога така и не посочи броя им..предимно пропаганда имаше..в учебниците зееха празнини,но никой не задаваше въпроси..Само ,за да не обидим нашите братя от голямата,велика руска държава..Не е възможно една малка и мизерна държава да има 3500 годишна история с приемственост...
Поздрави!
цитирай
53. liliyanaandreeva - Не е ли време вече...
27.06.2011 10:00
...балканските народи да се обединим? Така ще станем силна и мощна държава, която може да устои на огромните азиатски държави и религиозни общности! Иначе ще бъдем претопени и превърнати отново в ислямска или будистка азиатска провинция!
цитирай
54. 4117aa - Историята не е точна наука
27.06.2011 10:10
Историята не е математика, където има доказателства. Никой от нас не може да каже с точност какво е било. Дори при наличието на писменни източници, защото и те може да са манипулирани или пристрастни.
Иначе звучи добре да сме наследници на един от най-великите народи от античния свят. И все пак авторът го казва, ще ни признае света за велики, когато се обединим, почистим и подредим душите и страната си.
цитирай
55. sparotok - 250 постинга
27.06.2011 15:53
анонимен написа:
;NA TOZI ETAP,TE4E ZELENASO4EN PROZEZ ZA ELEMENIRANE NA NAZIONALNOTO SAMOSAZNANIE VAV SVETOVEN MAWAB...!!!; TAKA 4E, ZA DA SE SAMOSAHRANIM , I OPAZIM OT TOZI ;DEMOKRATI4EN; - ;PROZEZ; ...NAM NI E NUZNO....-OBEDINENIE...RAZEDINENIE SI IMAME DOSTATA4NO....BASTA....BLAGODARIATI...SPARATOK...4AKAM TVOITE 250 POSTINGA ...OBEWA MI GI PREDI ..GODIDA.....


Винаги държа на думата си, публикувал съм 155 постинга, остават само 95:)
цитирай
56. sparotok - история
27.06.2011 15:57
4117aa написа:
Историята не е математика, където има доказателства. Никой от нас не може да каже с точност какво е било. Дори при наличието на писменни източници, защото и те може да са манипулирани или пристрастни.
Иначе звучи добре да сме наследници на един от най-великите народи от античния свят. И все пак авторът го казва, ще ни признае света за велики, когато се обединим, почистим и подредим душите и страната си.


Прощавайте, но историята е по-точна от математиката в която има аксиоми, те не се доказват, докато в истинската историческа наука всичко казано трябва да се докаже.

Имате право относно това, че определени исторически извори може да са манипулирани, но нали за това са сравненията с данни от антропология, ономастика, материална култура...Невъзможно е да се фалшифицира всичко.
цитирай
57. sparotok - Балкански народи
27.06.2011 15:59
liliyanaandreeva написа:
...балканските народи да се обединим? Така ще станем силна и мощна държава, която може да устои на огромните азиатски държави и религиозни общности! Иначе ще бъдем претопени и превърнати отново в ислямска или будистка азиатска провинция!


Никой няма да позволи на Балканските народи да се обединят, но това не е и нужно. Достатъчно е да сме добри съседи и да си помагаме.

Поздрави!
цитирай
58. sparotok - руснаци
27.06.2011 16:01
dmv написа:
Точно така,години наред,разни платени клакьори,говореха,видите ли жив тракиец не е останал,а има тракийски погребения на романизирани тракийци открити,но не!чак Аспарух довел българи,които се слели с славяните..никой,никога така и не посочи броя им..предимно пропаганда имаше..в учебниците зееха празнини,но никой не задаваше въпроси..Само ,за да не обидим нашите братя от голямата,велика руска държава..Не е възможно една малка и мизерна държава да има 3500 годишна история с приемственост...
Поздрави!


Верно е, че много учени работещи в Русия са допринесли за изкривяването на нашата история, но има и такива (Ю. Венелин, М.Фасмер), които наричат без увъртания българите учители, наставници и образователи на Русия...което си е самата истина.
цитирай
59. sparotok - данни
27.06.2011 16:11
анонимен написа:
Не знам нищо по темата, но след като се говори за тракийци, кои са техните държави, царства, колко века са просъществували? Има ли източници по темата, които мога да ползвам?
Поздрави

Пламенов


Данни има много, в Пелопонеските Войни гръцкият писател Тукидид дава интересна информация за Одриското царство.

В Анабазис друг стар автор - Ксенофон също е описал важни неща.

Плутарх пише за цар Котис, Дион Касий дава информация за късния период на Одриското царство, за Дапикс - царя на гетите.

Тит Ливий също представя ценни данни за траките, препоръчвам също Ариан, Плиний, Страбон и Амиан Марцелин. Сведенията на Йордан са малко объркани, но си заслужават четенето.

Всички тези автори могат да се намерят в интернет.

Успех!
цитирай
60. sparotok - българи
27.06.2011 16:13
nikstan написа:
Сега ще те подкрепя със днескашният си постиг за българите в Апенинският полуостров.


Първото пристигане на българи на Апенинския полуостров е май когато Рим е основан...от пелазгите ( Плутарх, Животът на Ромул)...:)
цитирай
61. sparotok - до stamenmihalevski
27.06.2011 16:17
Нямам данни траки да са се били със славяни:)
Старите славяни не са днешните, тъй както старите германи не са предци на всички днешни германи.

Прокопий, Симоката и др. са наричали славяни единствено и само хората от древните земи на гетите, които са тракийски народ. Теофиласт Симоката обяснява, че славяни е новото име на гетите...те. няма нашествие на предците на чехи, словени, поляци...Те са получили названието славяни векове по-късно.
цитирай
62. sparotok - доводи
27.06.2011 16:23
анонимен написа:
Уважавам това което правиш, но някак си не мога да се съглася с някои неща.
Определено имаме засвидетелствана група която идва от Имеон която се нарича булгар. Имаме град на оногундури в Согидана които град е разрушен от заметресение. Тоест имаме булгари идващи от Иран, Балхара, Согидана. А ти твърдиш, че няма подобно нещо.

2. "Къде е рязката промяна, която би трябвало да настъпи след VII-ми век с “идването” на един “чужд” за Тракия народ...няма я."

Българите са от кръга на кимерите които са заселили балканите още от 7 ми век преди христа. Самите Илири са смятани за родствени с Келти и Гали. Виж Илирик кои са ми бтарята и сестрите. Келик и Галиа(по памет).

Тоест на балканите имаме 2 етносни групи. Траки(общо казано) и Кимери(общо казано).
Траките според нашите възрожденци са избутани още от Илирик към морето.

Никога никои не ни е наричал Траки. Склонен съм да вярвам, че мизите които са живели до Галатия в мала азия са сродни на келто-кимерите или поне яко смесени с тях.

Според мен стария "тракииски" етнос е гърцизиран доста рано и е избутан от келто-кимеро-българите. Не случайно няма нов етнос който стъпва на балканите. Народа на Болг е тук от доста отдавна.

И явно това което пишат възрожденците е истина за Болг. На острова един от владетелите на фир болг е носил меч с име Колад-Болг. Тоест Колад е реална личност.

Аз лично не свързвам българите с траките, а с кимерите.
Западняците смятат Сердите също за кимери. В тракия 7 п.хр. 1.сл.х келто-кимерите са повече като племена от "траките" които са избурани към Гърция.



Първо, присъствие на българи в Азия не прави българите азиатци по произход, тъй както присъствието на англичани в Австралия не прави старите англо-сакси чернокожи аборигени, не е ли така?

Второ, азиатския Имеон е споменат от Плиний стари в края на 1-ви век, а Имеон е най-древното име на Стара Планина, запазено днес в нос ЕМИНЕ, знаеше ли това?

Знаеш ли, че името на Тракийският Имеон - Емус е докуметирано повече от 500 години по-рано от това на азиатския?

Знаеш ли, че над 10 стари автора свидетелстват за тракийски поход към Индия?

Знаеш ли, че тракийските халиби, сарапари и др. са били векове наред съседи на арменци и перси?

Няма абсолютно никакви доказателства, че кимериите са се заселили на Балканите едва през 7-ми век преди Христа. Както оръжията им, така и жилищата им се срещат по нашите земи още през 5-то хил. преди Христа.
цитирай
63. sparotok - думи
27.06.2011 16:30
анонимен написа:
"Не се гаси това туй що не гасне".Тези слова се отнасят в пълна сила за теб.Дано да има повече Човеци като теб.Поздрави.


Тези думи -Не се гаси това туй що не гасне важат за всички истински българи!
цитирай
64. sparotok - Синай
27.06.2011 16:33
анонимен написа:
може да е малко извън темата, но искам да споделя нещо, което ми направи впечатление: в предишния брой на списание Осем имаше статия от главната редакторка, която била със съпруга си в Египет по време на протестите. Отишли на екскурзия в Синай и посетили с голяма група от няколко страни манастира Св. Екатерина. Та на редакторката й направило голямо впечатление, че в манастира като разбрали, че са българи, се отнесли към тях двамата с голямо уважение и подчертан интерес - по-различно, отколкото към останалите туристи. Сетих се, че четох (мисля в този блог - може би в някой коментар), че в Св. Екатерина се пазели свещени текстове на бески език, редом с такива на старогръцки, еврейски и др. Може би обитателите на манастира знаят нещо за нас-


Бесите са имали свой манастир в Синай, а според един румънски учен дори и днес съществуват потомци на този тракийски народ в Синай.
цитирай
65. sparotok - окончание ТА
27.06.2011 16:34
анонимен написа:
само с тази подробност, че окончанието за множествено число -та се е образувало през средновековието, преди съм ти го обяснявал.


Хубаво, благодаря за пояснението!
цитирай
66. sparotok - Калоян и тракийските императори
27.06.2011 16:38
анонимен написа:
Понеже стана въпрос че Цар Симеон е имал основания да претендира за Трона в Константинопол, спомням си че че и Калоян в кореспонденцията си с папата , беше споменал че предците му са били римски царе ... Някой да има малко повече информация по въпроса ? Може би става въпрос именно за римските императори от трак. произход ?


Да, точно това са имали предвид и Калоян, и Папа Инокентий III. Доста време дори на запад се е знаело, че дедите ни са местен народ, който е давал способни императори на Рим...после някой започва систематично да унищожава сведенията...
цитирай
67. kasnaprolet9999 - “Тракийският народ след индийския ...
27.06.2011 20:51
“Тракийският народ след индийския е най-голям. Ако той се съединеше под един господар и ако бе единен, той би бил според мене непобедим и много по-силен от всички народи....“ -Много вярно. Само преди два дена жителите на община Горна Малина се сплотиха и доказаха на всички, че заедно могат да постигнат всичко.Виж подробности в последния ми постинг.
цитирай
68. demograph - Страхът Ги побърква
27.06.2011 23:53
1823 г. руски лингвист за пръв път предлага вместо "старо-български език" и "старо-българска писменост" в международните исторически форуми и писания, да се ползват понятията "старославянски език" и "старославянска писменост". Тогава е вече в разгара си координирана кампания за унищожаване на всички следи за връзката траки-българи, която е инициирана от влиянието на Историята на Паисий върху духа на българите и от страхът на империите от възраждането на "Страхът за империите - България".
От там насам всичко написано за историята ни и отношението към българите и България е последица от този Техен Голям Страх.
До появата на събудените българи като спароток и другите просветени.
Вижте с каква ярост се нахвърлиха и с каква ЗЛОБА се мятат ненаучки, лъжи, клевети, интриги и какви пари се харчат за да се преповтарят същите тези вековни лъжи..!Чак до усилия изтриване на семето ни от тази свята земя на дедите ни. Просвещавайте неуморно, търпеливо разнасяйте истината от дете на дете, от човек на човек, дума след дума, и България Пак ще се Възроди!
цитирай
69. shtaparov - Българи на римския престол
28.06.2011 00:05
анонимен написа:
Понеже стана въпрос че Цар Симеон е имал основания да претендира за Трона в Константинопол, спомням си че че и Калоян в кореспонденцията си с папата , беше споменал че предците му са били римски царе ... Някой да има малко повече информация по въпроса ? Може би става въпрос именно за римските императори от трак. произход ?


Цар Калоян не е говорил празни приказки- той е имал предвид императори като Максимин Тракс,Галерий,Константин Велики,Юлиан,Марциан,Зено,Юстиниан,
Юстин и т.н.
цитирай
70. ckarlet - ". . . . отнеме ли се самочув...
28.06.2011 08:06
"....отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено..."
А ние има с какво да се гордеем! И не трябва да допускаме да ни го отнемат!
Поздрави, Sparotok!
цитирай
71. sparotok - извънземни
28.06.2011 19:08
ezitura написа:
Вярваш ли в извънземни?
Дали нашите траки не са имали такива развити технологии като извънземните?
Как иначе да си обясним "изчезването им" от хоризонта.
djem има една статия, която обяснява това " изчезване". Може би и траките като високо развита цивилизация са притежавали тази технология?


Таня, вярвам в това, което е доказуемо. Аз лично не разполагам с убедителни сведения за контакт на извънземни с траки, или когото и да е било. Ерих фон Деникен ми е забавен, но не го вземам на сериозно...

Поздрави!
цитирай
72. sparotok - самочувствие
28.06.2011 19:09
ckarlet написа:
"....отнеме ли се самочувствието на един народ с него е свършено..."
А ние има с какво да се гордеем! И не трябва да допускаме да ни го отнемат!
Поздрави, Sparotok!


Така е Скарлетче, не трябва да допускаме да ни вземат самочувствието, най-вече защото то е с покритие.

Поздрави!
цитирай
73. sparotok - заедно
28.06.2011 19:12
kasnaprolet9999 написа:
“Тракийският народ след индийския е най-голям. Ако той се съединеше под един господар и ако бе единен, той би бил според мене непобедим и много по-силен от всички народи....“ -Много вярно. Само преди два дена жителите на община Горна Малина се сплотиха и доказаха на всички, че заедно могат да постигнат всичко.Виж подробности в последния ми постинг.


Заедно е една вълшебна дума, знам от опит, че с обединени усилия ние можем да направим чудеса.

Прочетох постинга ти вчера вечерта, но бях прекалено уморен, за да дам коментара който исках.

Поздрави!
цитирай
74. sparotok - съдба
28.06.2011 19:16
sevdabg написа:
Очудвам се, как народ с толкова достойни предци,
е стигнал сегашното си състояние на летаргия, безпомощност,
безинициатичвност, безизходност.
Дали е само заради народопсихологията?
Историческата нелека съдба -
Падането ни под византийско робство -1018 г -
и всичките робства, присъствия и окупации , след това ?

Поздрави Спароток !




Севде, подготвям постинг на тази тема - Изворът на омразата към българите.
Там ще обясня доста неща.

Поздрави!
цитирай
75. demograph - Всички български владетели са имали законни права върху трона в Константинопол
28.06.2011 21:55
estolodu написа:
Не случайно цар Симеон е имал претенции към византийския престол.

....................................................................................................................
Жалкото е, че не винаги са преценявали добре реалните си възможности и слабо са владеели гръцките хватки..
цитирай
76. sparotok - интрига
28.06.2011 23:54
demograph написа:
estolodu написа:
Не случайно цар Симеон е имал претенции към византийския престол.

....................................................................................................................
Жалкото е, че не винаги са преценявали добре реалните си възможности и слабо са владеели гръцките хватки..


Да, жалко е, че интригата е по-силна от меча...
цитирай
77. urilozev - Четейки
29.06.2011 01:04
през годините история и худ. литература, си формирах мнение, че Симеон се явява пред Константинопол не като завоевател, а като законен наследник на трона.Може би влияние е окавало и споделянето на твоите тези.Поздрав Спароток и хубаво лято.
цитирай
78. batbedo - Даааааа
29.06.2011 12:26
Още от дете ме е смущавала идеята че някъде в северна Европа се нароили толкова много славяни че чак заляли плодородния и вече свръхнаселен юг. Тея славяни ще да са били някаква кръстоска я с марокански скакалци я с хлебарки. тука сигурно затова е толкова плодородна почвата че бая народ трябва да е закопан.
цитирай
79. анонимен - Честит имен ден!
29.06.2011 17:35
Честит имен ден!
цитирай
80. vmir - Честит празник,
29.06.2011 18:57
пожелавам ти здраве успех в начинанията, Спароток!
цитирай
81. radulo - Sparotok разочарован съм...
29.06.2011 23:18
Не мога да разбера, как правиш разлика между македоните и траките!? Та очевидно е ,че Античната Македонска държава е с тракийски произход!!! Това е най-организираната тракийска държава! Не мога да разбера, защо мълчиш за това??? та всичко : и обичай, и погребения и дрехи и военно оборудване, включително о прословутия тракийски шлем с гугличка са идентични и при македоните и траките. Македоните са част от народа на траките!!!! Моля коментирай това ,защото оставаме със съмнения ...
цитирай
82. sparotok - !
29.06.2011 23:46
анонимен написа:
Честит имен ден!


Не ви познавам, но ви благодаря за вниманието!:)
цитирай
83. sparotok - !
29.06.2011 23:47
urilozev написа:
през годините история и худ. литература, си формирах мнение, че Симеон се явява пред Константинопол не като завоевател, а като законен наследник на трона.Може би влияние е окавало и споделянето на твоите тези.Поздрав Спароток и хубаво лято.


Благодаря ти! Хубаво лято и на тебе!
цитирай
84. sparotok - !
29.06.2011 23:47
vmir написа:
пожелавам ти здраве успех в начинанията, Спароток!


Благодаря ти приятелю!
цитирай
85. sparotok - македонци
29.06.2011 23:52
radulo написа:
Не мога да разбера, как правиш разлика между македоните и траките!? Та очевидно е ,че Античната Македонска държава е с тракийски произход!!! Това е най-организираната тракийска държава! Не мога да разбера, защо мълчиш за това??? та всичко : и обичай, и погребения и дрехи и военно оборудване, включително о прословутия тракийски шлем с гугличка са идентични и при македоните и траките. Македоните са част от народа на траките!!!! Моля коментирай това ,защото оставаме със съмнения ...


На македонците съм посветил цял постинг, виж в архива, нищо не съм трил.

Народът на Александър Велики наистина е сроден на траките, да се нарекат македонците траки обаче ми се вижда малко пресилено. Илирите са също роднини на траките, но не можем да ги наречем траки.

Поздрави!
цитирай
86. radulo - Македони-траки...
30.06.2011 00:09
Изобщо не е пресилено! Всичко име идентично, просто македоните са едно от племената от траките. Всичко им е идентично с останалите племена на траките! И моля те изясни този въпрос ,защото оставаме с впечатлението ,че индиректно подкрепяш моментните тези на македонистите в Скопие! Искренно се надявам ,че това не е така! Задавам този въпрос ,защото се получава парадокс в идеята ти, който ти си длъжен по най-бързия начин да овладееш... И той е- за всички занимаващи се честно с история е ясно ,че по кръв съвременните македонци са българи, но по горното ,което твърдиш излиза ,че не е точно така...Значи траките са идентични със съвремените българи , но македоните не са идентични с траките и....От там на татък до идеята на съвремения Македонизъм ....И пак ти поватарям - абсолютно всичко им е идентично и поради тази причина ,защо македоните да не принадлежат на тракийския народ?! Усещаш ли капаните?
цитирай
87. radulo - Македони траки...
30.06.2011 00:16
И как така илири и македони не принадлежат на народа на траките?! Ами ,че те са също ,като другите племена...Някой си решил по политически причини да ги раздели ...Ти разчупваш с главата си исторически ледове а не приемаш тази толкова очевидна истина...И да ти напомня за Херодот-но като е най-големия народ след индийския то народа на траките не е сгъчкан там някъде само на изток...Той е навсякъде на Балканите!
цитирай
88. tili - Честит имен ден, Павле!
30.06.2011 00:40
Пожелавам ти здраве, сили и смелост да живееш и продължаваш делото си!
:)))
цитирай
89. sparotok - !
30.06.2011 01:00
tili написа:
Пожелавам ти здраве, сили и смелост да живееш и продължаваш делото си!
:)))


Благодаря ти Лили!:)
цитирай
90. sparotok - македонци
30.06.2011 01:03
radulo написа:
И как така илири и македони не принадлежат на народа на траките?! Ами ,че те са също ,като другите племена...Някой си решил по политически причини да ги раздели ...Ти разчупваш с главата си исторически ледове а не приемаш тази толкова очевидна истина...И да ти напомня за Херодот-но като е най-големия народ след индийския то народа на траките не е сгъчкан там някъде само на изток...Той е навсякъде на Балканите!


Не става въпрос за отказване на приемането на дадена истина, а за придържане към дадени понятия.

Един добруджанин и един родопчанин принадлежат към същия народ, както и един шоп, нали? Не смятам обаче, че е правилно да наречем шопа добруджанин, а родопчанина шоп, разбираш ли разликата?
цитирай
91. demograph - Най-хубави неща за историята на българите са ми казвани от шотландци и индийци..
30.06.2011 01:52
audan написа:
23. sparotok
аз се гордея с това, че съм българин и където и да отида показвам това. Има още много такива хора, просто родолюбците трябва да се обединят.


Всеки българин, който е излизал "навън", е стигнал до извода, че хората са си хора навсякъде. И няма нужда да се подценяваме, самолинчуваме и т.н.

Чувал съм, че т.нар."тайни общества" говорели за българите с почит и уважение. Може би, защото знаят някои неща, които липсват в учебниците по история.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Казваха ми ги когато аз хабер си нямах за величието на Древна България, не на средновековната, до която с отвращение ни допускаха баничарите. Умните хора по света не четат само П.Добревци и не вярват глупашката на гъцките и другите ментаржии. Поздрави Audan.
цитирай
92. demograph - Аватар/санскрит/ е българската дума за Апостол /която май е гръцка/ нали?
30.06.2011 02:07
Днес по HISTORY chanel имаше впечатляващ филм за КАПАДОКИЯ и мисията на Аватар Павел/извинявай, но ще подразня някои/. Честит имен ден Павка. Във филма се каза, че името КАПАДОКИЯ произлиза от старо персийски и означавало "Страната на красивите коне". Да ти е минавало нещо покрай ухото за тази страна и смисъла на термина КАПАДОКИЯ?
цитирай
93. demograph - Траките са владеели технологията на левитацията и са се изпарили по молба на гърчолята
30.06.2011 02:21
ezitura написа:
Вярваш ли в извънземни?
Дали нашите траки не са имали такива развити технологии като извънземните?
Как иначе да си обясним "изчезването им" от хоризонта.
djem има една статия, която обяснява това " изчезване". Може би и траките като високо развита цивилизация са притежавали тази технология?

.....................................................................................................................
Другият високотехнологичен етнос пък били "славяните" които по молба пак на гърците се клонирали ускорено в пачата на замръзналите руски блата и "наводнили" опразнената за целта България за нула време. Те били програмирани да не оставят никакви доказателства за наводняването, поради което и няма намерени такива. Ancient hightech...!
цитирай
94. sparotok - !
30.06.2011 02:30
demograph написа:
Днес по HISTORY chanel имаше впечатляващ филм за КАПАДОКИЯ и мисията на Аватар Павел/извинявай, но ще подразня някои/. Честит имен ден Павка. Във филма се каза, че името КАПАДОКИЯ произлиза от старо персийски и означавало "Страната на красивите коне". Да ти е минавало нещо покрай ухото за тази страна и смисъла на термина КАПАДОКИЯ?


Благодаря за поздрава! Данни за Кападокия ще Ви пусна на лични съобщения.

Поздрави!
цитирай
95. dedyov - DEDYOV
30.06.2011 09:18
Разбира се че логиката на Спароток е нормалната .Разбира се че траките не са изчезнали .Само че не мога да разбера защо траките да са живели само в южнодунавският балкански дял от Европа!?

Наскоро в едно предаване за гръцките гранични проблеми един гръцки областен управител ЛАМБРАКИС ако не се лъжа призна нещо което вече почти всички читатели на този блог знаят :"Тракия това е огромна територия .Тя се простира от Бяло море до Германия"той не каза до сегашна Полша или до украйна .Явно ги включва и тях в понятието Тракия.Според мен Тракия включва Балканите ,МалаАзия Черноморско каспийската зона,части от Русия, Украйна ,полша Чехия,бившата източна германия,зоните над черноморско каспийската зона ,.От тези територии тракийските колонисти са навлизали в други територии и са предавали опит в земеделие занаяти държавно устройство ,изкуство ,както и са приемали такова.Но най развитата част от траките са в южнодунавският,балкански дял.Това личи и от структурата на най древният и най развит език на траките българският -аналитичен език,както и от археологичните данни. Теост траките не са три или шест млн а 20 и повече .

Друг е въпроса че у нашите историци е възпитавано с десетилетия ,даже със столетия чувство за малоценност/неадекватност за да се манипулира тази огромна маса население и територия както е угодно на манипулаторите .

Кои са манипулаторите !?..това е въпроса .Въпрос на който се знае отговора но все се премълчава .Маша на тези манипулатори са и ново тракийски/БЪЛГАРСКИ СРЪБСКИ РУСКИ политици в България Сърбия Русия но манипулаторите са други .За сега ,гърци,Германи,синтетичните англи и Французи /келти със сигурност манипулират историята ни историците ни ,но преди това и политиците ни ,чрез техните тракийски маши споменати по горе!

Защо?
Ами защото може, има изгода И НЯМА ОПАСНОСТ!
Ние сме винаги в позиция на ПАСИВНА защита и никога в позиция на активна отбрана .Значи може без особени трудности/опасности да ни манипулират.А в нашият случай и да ни ЕВТАНИЗИРАТ
цитирай
96. merlin68 - dedyov,
30.06.2011 19:38
мисля, че си напълно прав. Половин Европа и в миналото и днес, най-многобройният и силен народ.
цитирай
97. radulo - македони, траки
30.06.2011 20:10
Спароток..не съм доволен от отговора ти. Оставаме с лош привкус на премълчавани неща в цялата история. Пак питам - ако приемем ,че съвременните българи в чертите на съвременна България са преки потомци на траките то българите в Македония чии потомци са ?! Трябва да отговориш на този въпрос.
цитирай
98. bgwest - Херодот, описвайки траките, оп...
30.06.2011 20:30
Херодот,описвайки траките,описва всъщност Бялата раса.За мен няма съмнение,че всеки бял,строен и що годе висок човек е потомък на Траките....Без значение дали е германец,украинец,чех,бял французин или бял испанец....сите сме Траки.
За мен важното е,че преди 2000-2500години всички/изброени горе/са говорили един език...И това е БЪЛГАРСКИЯ/СТАРОБЪЛГАРСКИЯ/ език!!!!!
Поздрави!
цитирай
99. plushok - Поздрави за темата!
30.06.2011 20:52
Траките са успели да направят държава, но за кратко от историческа гледна точка. Не са имали времето /заради външна намеса-римляните/.
Глупаво е да се пренебрегват.
Обитавали се огромна територия - да, но като племена с едно изключение.
"Прости ми Севте, че пия след тебе" - Г.Китов.
цитирай
100. dedyov - ТЮРКИЗИРАНЕ
30.06.2011 21:46
СПОРЕД МЕН А И СПОРЕД СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ ФАКТИ -РАСИ ЕЗИЦИ Е НАЛИЦЕ ТЮРКИЗИРАНЕ НА ТРАКИЙСКИ (ЕВРОПЕЙСКИ )МАСИ В ЧЕРНОМОРСКО КАСПИЙСКО КАВКАЗКАТА ЗОНА -АЗЕРИТЕ ПО НА СЕВЕР И НА ИЗТОК- УЙГУРИТЕ.нА СЕВЕР ОТ ТЯХ ЧАСТ ОТ КРИГИЗИ,ВОЛЖКИТЕ БЪЛГАРИ .тОВА ТЮРКИЗИРАНЕ НЕ Е ОТНЕЛО СПОМЕНА ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗАТОВА И ТАМ ИМА БЪЛГАРСКО СЪЗНАНИЕ ИЛИ СПОМЕН ЗА НЕГО.

ЯВНО В ДРЕВНОСТА БЪЛГАРИТЕ-ТРАКИ СА СИ ИЗВОЮВАЛИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН И ЗАВИДЕН АВТОРИТЕТ,ТАКА ЧЕ И СЛЕД ПОСЛЕДВАЛИТЕ ГОЛЕМИТЕ КРУШЕНИЯ НЕ СЕ Е ЗАГУБИЛ СВЕТЛИЯТ СПОМЕН ЗА ТЯХ.

А ТАЙНАТА ЗА ГОЛЕМИЯТ УСПЕХ Е ПРОСТИЧКА .ТОВА Е МОРАЛ В ГРУПАТА ,СОЦИУМА,БОРБЕНОСТ И СПЛОТЕНОСТ.ЕЛИТА НЕ Е В СТРАНИ ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА ГРУПАТА А Е ЕЛИТ ЗАЩОТО ГИ РЕШАВА.

КОЕ ОТ КАЗАНОТО ДО ТУК Е ВАЛИДНО ЗА НАШИЯТ ЕЛИТ!?
цитирай
101. radulo - Тракийски племена в Македония
30.06.2011 22:07
1. Кедони: по данни на проф.Г.Ценов, като "ма-кедония" означава на бохарски "земята на кедоните"
2. Бизалти: (край река Стримон (Струма), до Хелеспонт.
3. Бистони: (на Егейско море, между реките Нестос и Хебър.
4. Едони: югозападна Тракия и Македония, град Амфиполис.
5. Лаиаи (илеи, лееи): (край река Стримон.
6. Мигдони: (между градовете Пела и Амфиполи, край река Ехедорус.
7. Одоманти: (по долното течение и устието на Струма).
8. Пеони (paeoni): Западна Тракия и Илирик, край река Аксиос/Вардар.
9. Саии (сюнти): на Лемнос и Халкидика, Синтония.
10. Синти : (съседи на пеоните)
11. Фрагонди: (между реките Стримон и Нестос.
12. Халети: (по средното течение на река Места).
13. Карбилесите са тракийско племе, живяло в региона на Средна Места.
14.
цитирай
102. sparotok - Защо не провери в архива?
01.07.2011 02:31
radulo написа:
Спароток..не съм доволен от отговора ти. Оставаме с лош привкус на премълчавани неща в цялата история. Пак питам - ако приемем ,че съвременните българи в чертите на съвременна България са преки потомци на траките то българите в Македония чии потомци са ?! Трябва да отговориш на този въпрос.


Помолих те да провериш в архива, но ти не го направи, дано това ти даде нужните отговори


ДРЕВНИТЕ МАКЕДОНЦИ И ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ





Историята е точна наука, истинските й изследователи трябва да се придържат към строги правила. Събитията се описват кратко, точно и ясно, без да се добавят, или пропускат факти. Древни хроники не трябва да се премълчават, археологически данни не бива да си укриват, също е абсолютно недопустимо да се манипулират антропологически изследвания. За съжаление сме свидетели на точно такива действия що се отнася до историята на македонците. Благодарение на заблуди посети от чужденци, днес една част от тези наши братя счита себе си за напълно различни от нас хора. Това е ужасна трагедия, която не може да бъде пренебрегвана.



В тази работа ще бъдат разгледани факти, които често са премълчавани от псевдоисториците. Нека започнем с най-дълбока древност. Още от времето на Неолита се наблюдава една и съща материална култура в Тракия и Македония. Това показва, че хората обитаващи тези земи принадлежат на една и съща общност. От стари автори като Херодот, Страбон, Помпей Трог и др. знаем, че в античността цяла Юго-Източна Европа е обитавана от траки и пеласги. Дюруй споменава, че според древната традиция траки, илири и пеласги принадлежат на една и съща етническа група. Това се доказва от топонимите на Тракия и Македония. Те са обясними на един и същ език. Страбон съобщава за македонския град Гортиния. Названието на това селище е идентично с пеласгийското Гортиния и тракийското Горд – град.



Същият автор дава сведения македонската столица Пела. Всъщност името е Бела- бела, бяла, но поради липса на Б в гръцкия, Бела се предава като Пела. Прокопий споменава за тракийски крепости Бела и Бела Стурия ( бяла страна), чието име е сродно на македонската Бела.



Македонската река Халиакмон съдържа тракийската дума акмон – камен, камък. Значението на Халиакмон е караща камъни, явно е била буйна планинска лека.



Река Пеней пък отговаря прекрасно на българската дума пена-пяна. Пеней означава пенлива река.



Името на македонската река Лудия е обяснимо с българската дума луда, като смисъла е бурна, бързотечаща, виеща се.



Едеса е бил голям македонски град, това е днешният Воден. Едеса е всъщност гърцизираното предаване на Ведеса ( Водица), тъй както едони е гръцкият вариант на ведони. Ведеса – Едеса е свързана с тракийската дума вода, веду –вода. Съвременни еквиваленти са нашите думи вода, ведро – съд за вода.



Пудна ( Пидна) е важен македонски град, чието име е обяснимо с трако-пеласгийските думи пудн, пайт, пат-пад – падина.



Названието на планината Оса не се нуждае от коментар, името е дадено поради острите била, оприличени с жило на оса.



Орбелос, или по-точно Гор Белос е днешната Беласица.



Името на македонската планина Пинд е обяснимо с тракийските думи спинт ( според Георгиев) и свит ( свинт)- светъл, отговаряща на старобългарската свентъ- свет, светъл. Смисълът е планина със светъл ( заснежен) връх.



Виждаме, че по цялята територия на Македония се срещат топоними обясними на тракийски и днешният му вариант- българския.



Тези топографски данни показващи връзката между траки и македонци се потвърждават от сведенията на редица стари автори. Полибий нарича траки и македонци еногенес, а това означава от един род, т.е траки и македонци принадлежат на един и същи етнос. В унисон са и сведенията на Помпей Трог, който споделя, че древните обитатели на Македония са пеласги, а древната традиция определя траки, илири и пеласги като три клона на една и съща общност ( Дюруй).



Трябва да се спомене, че личните имена на най-древните македонски царе са лесно обясними на български език. Темен е праотецът на македонската аристокрация, той е роден в Аргос. Самият Аргос е древна пеласгийска земя според Херодот. Името на Темен отговаря на тракийското прилагателно темен-тъмен. Явно този владетел е бил с тъмни очи, или тъмна коса.



Каран е първият митичен цар на Македония. Неговото име е идентично на прозвището на българският княз Крум – Каран. Значението е – този, който кара, принуждава. И македонския и старобългарския Каран ( Крум) са известни със строгият си характер.



Алкей е друг древен македонски цар, чието име отговаря на тракийското Алкей и разбира се на старобългарското Алцек. Всички тези имена са обясними със старобългарската дума алъкати – гладувам. Семантично Алкей и Алцег отговарят на българските лични имена Глад, Гладиш, Гладил, които са от защитен характер, т.е. дадени са, за да предпазват от глад.



Разбира се най-известният македонски владетел е Александър Велики. Той е от родът на мирмидонът Ахил. Еванс и Ван Виндекенс определят Ахил като негрък ( Ахил отговаря на тракийското име Ахелой, а синът на Ахил - Пур носи име сродно с трак. теоним Пурмерул) и по-скоро като пеласг. Малала пък отъждествява българите с мирмидоните на Ахил.



Да приемем за момент, че тези извори не съществуваха. Да предположим, че траки и македонци бяха съвсем различни народи по произход. През II- ри век преди Христа става такова масово заселване на Македония с траки, че спокойно може да се каже, че страната е тракизирана. Тит Ливий споменава, че поради многобройните войни на Персей населението на Македония застрашително намаляло и се наложило да бъдат докарани огромни групи траки (които да обработват земята и гледат добитъка). Градското население- същинските македонци е разселено до голяма степен от римляните. Плутарх свидетелства, че след битката при Пудна ( Пидна) Емилий Павел продал населението на седемдесет града в робство. По този начин в страната остава предимно селското население, което е от тракийски произход. Това се потвърждава от Страбон, който пише, че Македония е обитавана предимно от траки и ботиеи ( пеласгийско племе). Н. Грегорас потвърждава казаното от Ливий, Страбон и Плутарх споменавайки, че в древността Македония била заселена с мизи. А според Св. Йероним, Л. Дякон, Д. Хоматиан и др. мизи и българи е един и същ народ.



След битката при Пидна Македония попада под римска власт и част от населението желаещо да запази свободата си се изтегля на север от Дунав, далеч от легионите на Вечния град. Мигриралите тракийски поселници на Македония не забравят родните си места. В Късната Античност дедите ни започват да изтласкват римляните от земите си и да освобождават поробените си събратя. Това, че българи освобождават българи се е знаело много добре защото се казва, че дедите ни обединили Родината си по закона на родовото право- Qua Vulgares qui jure gentili sibi patriam subjugates... А за това, че и Македония е спадала към освободените земи научаваме от твърдението - Vulgaria patriam quae in Illyrico constituta est- Българското Отечество намиращо се в Илирия. Трябва да се отбележи, че Македония е част от Илирия. През VI- ти век, цели сто и тридесет години преди Аспарух да извоюва пълна независимост, областите Тракия, Мизия и Македония са били обитавани само от българи- Inter Thraciam vel Macedoniam et Mysiam Inferiorem modo Bulgari habitant.



Не е нужно да се обяснява, че след този период няма сериозна етническа промяна в Македония. Новодошлите гърци, албанци, турци и др. не успяват да променят сериозно етническия облик на тази изконна българска земя. Когато обаче през XIX – ти век българинът започна за се пробужда и да прави опити да отхвърли турското подтисничество се намериха хора, които не пожалиха сили и средства да разединят и дори настроят братя един към друг. Този процес продължава и до днес. Докато до XIX – ти век жителите на Македония се самоопределяха за македонски българи, днес се е стигнало да там, че голяма част от тези наши роднини ни считат за друг народ. Чужди фондации и богати банкери щедро спонсорират откъсването на македонците от българските им корени. Принципът – Разделяй и владей не е от вчера. Една обединена България е и силна България, а това не се желае от някои. Силните хора не се оставят да бъдат грабени, унижавани и подложени на геноцид.



Единственият начин да се съберем с нашите роднини е като не отвръщаме на хулите от македонска страна, те са дирижирани най-вече от чужденци. Ние можем да покажем благородството си като помагаме на братята си и по един умерен и културен начин им представим доказателства за общ проиозход. За да могат македонците да приемат българските си корени, ние самите трябва да бъдем народ за пример. Нека станем отново известни с честността и добротата си! Всеки иска да се идентифицира с благородния и избягва сравнението с покварения. Когато българинът покаже истинското си лице, ще заслужи и истинската си съдба на благоденстващ и силен народ взел под крилото си всички свои събратя.







Използвана литература:



1. Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

2.Livy, Rome and the Mediterranean, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1986;

3.Pausanias, Guide to Greece, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1985;

4.Pliny, Natural History, Loeb, London, 1942;

5.Strabo, Geography, Loeb, London, 1923;

6.Procopius, Buildings, Loeb, London, 1940;

7.Н. Иванова, П.Радева, Имената на Българите, Абагар, Велико Търново, 2005;

8.Н.П. Ковачев, Честотно-Тълковен Речник на Личните Имена у Българите, ДИ Др. Петър Берон, София, 1987

9.Г. Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

10.Г. Ценов, Праотечеството и праезика на Българите, Хелиопол, София, 2000;

11.Д.Иванова-Мирчева, А. Давидов, Малък речник на старобългарския език, Слово, В.Търново, 2001;

12. V. Duruy, The World of the Legendary Greece, Leon Amiel Publ.Edition Minerva, Geneve, 1975;

13. S. von Reden, J.P. Best, Auf der Spur der ersten Griechen, DuMont Verlag, Köln, 1981;

14.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;

15. A.J. Van Windekens, Le Pélasgique, Essai sur une langue indo-européenne préhellénique, Publications Universitaires, Louvain, 1952 ;

16. A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952;



http://www.bulgaria88.narod.ru/ELEMENTANOVAPROHISTORIAMACEDONO.htm

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Aemilius*.html

http://ziezi.net/cenov/makedonci/gif/make5.htm

http://ziezi.net/cenov/makedonci/gif/make8.htm

http://ziezi.net/cenov/makedonci/gif/make16.htm

http://ziezi.tripod.com/bulgarite/35.htm

http://ziezi.tripod.com/bulgarite/39.htm

http://www.pantheon.org/articles/n/neoptolemus.html

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/5B*.html

http://artflx.uchicago.edu/perseus-cgi/citequery3.pl?dbname=PerseusGreekTexts&getid=1&query=Str.%207.fragments.12

http://www.freewebs.com/vitaphone1/history/justin.html


http://sparotok.blog.bg/politika/2009/12/12/drevnite-makedonci-i-dneshnite-bylgari.453588


цитирай
103. atil - Да почна отзад напред заради темите ...
01.07.2011 07:36
Да почна отзад напред заради темите на коментарите...Прекалено наивно и романтично,да не кажа научно-фантастично,защото поне по отношение на траките изследванията вършат работа и ще вършат още по-вече занапред.За македонците те ще станат нормални хора ,когато лудата им върхушка от комунисти и техните боядисани наследници спрат да паразитират върху организма на тяхната републичка.Дотогава и в световния съюз да влезем и без граници и с евро и т.н. пак нищо няма да мръдне.Това важи и за тази републичка тук,защото и тука е същото.
А това,че траките са "изчезнали" не и мит...,просто ги няма и то много отдавна.И това не се е случило сама с тях.Много са народите и племената които влизат в етногенезис помежду си и в резултат се формират нови народности а от тях нации.Например хуните и готите също ги няма...Кимерийците са изчезнали преди траките,като са се влели във формирането на няколко етноса,единия на траките,другия на германците,на булгарите,на русите...От трите етноса кито са формирали днешната славянобългарска народност днес на наша територия не съществува нито единия!Както няма траки,така няма и булгари,няма и славяни.Така че българите на Балканите са такива каквито са и те не са нито траки,нито тюрки ,нито славяни и то си личи отвсякъде и по всичко.И докато чисто славянски и чисто булгарски народи същесвуват днес в Европа,то тракийски народи няма.Причината е в историко-политическия неуспех на тракийските племена и тяхното държавно безсилие.Техните предци всички до един са били от булгарските племенни групи и с идването на голямата преселническа вълна през 7 век и трайното установяване на българска държава на Балканите се слага край и на всякакъв вид тракийска самобитност и идентичност.Те масово се приобщават към българите и новата държава.Славяните правят това много по-късно а отначало доста племена са били насилственно покорени и превърнати в "сербийци"- подвластно население в българската държава.Оттук и името на днешните сърби.Езикова близост с траките е имало..
цитирай
104. анонимен - ??
01.07.2011 13:47
Защо ми изтри коментара?
цитирай
105. sparotok - :)
01.07.2011 13:57
анонимен написа:
Защо ми изтри коментара?


Трия само неприлични коментари, често обаче реакциите на анонимните не се появяват въпреки, че са одобрени.
Регистрирай се в блога и така ще избегнеш този проблем.
цитирай
106. sparotok - !
01.07.2011 13:58
radulo написа:
Това бе чудесно допълнение ,към темата!


Следващия път се вслушай в съвета ми и потърси информация в старите постинги:)
цитирай
107. sparotok - благодаря ти
01.07.2011 14:01
kansandilh написа:
Спароток, поздравявам те с тази песен http://www.youtube.com/watch?v=yz1oWB4MkWk

Винаги когато я слушам имам усещането , че е писана за теб.

Бъди жив и здрав!


Благодаря ти приятелю! Песента на Влади е невероятна, този човек има талант!

Поздрави!
цитирай
108. fname - дуриданов
01.07.2011 14:07
atil написа:
Прекалено наивно и романтично,да не кажа научно-фантастично,защото поне по отношение на траките изследванията вършат работа и ще вършат още по-вече занапред.За македонците те ще станат нормални хора ,когато лудата им върхушка от комунисти и техните боядисани наследници спрат да паразитират върху организма на тяхната републичка.Дотогава и в световния съюз да влезем и без граници и с евро и т.н. пак нищо няма да мръдне.Това важи и за тази републичка тук,защото и тука е същото.
А това,че траките са "изчезнали" не и мит...,просто ги няма и то много отдавна.И това не се е случило сама с тях.Много са народите и племената които влизат в етногенезис помежду си и в резултат се формират нови народности а от тях нации.Например хуните и готите също ги няма...Кимерийците са изчезнали преди траките,като са се влели във формирането на няколко етноса,единия на траките,другия на германците,на булгарите,на русите...От трите етноса кито са формирали днешната славянобългарска народност днес на наша територия не съществува нито единия!Както няма траки,така няма и булгари,няма и славяни.Така че българите на Балканите са такива каквито са и те не са нито траки,нито тюрки ,нито славяни и то си личи отвсякъде и по всичко.И докато чисто славянски и чисто булгарски народи същесвуват днес в Европа,то тракийски народи няма.Причината е в историко-политическия неуспех на тракийските племена и тяхното държавно безсилие.Техните предци всички до един са били от булгарските племенни групи и с идването на голямата преселническа вълна през 7 век и трайното установяване на българска държава на Балканите се слага край и на всякакъв вид тракийска самобитност и идентичност.Те масово се приобщават към българите и новата държава.Славяните правят това много по-късно а отначало доста племена са били насилственно покорени и превърнати в "сербийци"- подвластно население в българската държава.Оттук и името на днешните сърби.
Абсолютно точно !
цитирай
109. sparotok - :)))
01.07.2011 14:22
fname написа:
atil написа:
Прекалено наивно и романтично,да не кажа научно-фантастично,защото поне по отношение на траките изследванията вършат работа и ще вършат още по-вече занапред.За македонците те ще станат нормални хора ,когато лудата им върхушка от комунисти и техните боядисани наследници спрат да паразитират върху организма на тяхната републичка.Дотогава и в световния съюз да влезем и без граници и с евро и т.н. пак нищо няма да мръдне.Това важи и за тази републичка тук,защото и тука е същото.
А това,че траките са "изчезнали" не и мит...,просто ги няма и то много отдавна.И това не се е случило сама с тях.Много са народите и племената които влизат в етногенезис помежду си и в резултат се формират нови народности а от тях нации.Например хуните и готите също ги няма...Кимерийците са изчезнали преди траките,като са се влели във формирането на няколко етноса,единия на траките,другия на германците,на булгарите,на русите...От трите етноса кито са формирали днешната славянобългарска народност днес на наша територия не съществува нито единия!Както няма траки,така няма и булгари,няма и славяни.Така че българите на Балканите са такива каквито са и те не са нито траки,нито тюрки ,нито славяни и то си личи отвсякъде и по всичко.И докато чисто славянски и чисто булгарски народи същесвуват днес в Европа,то тракийски народи няма.Причината е в историко-политическия неуспех на тракийските племена и тяхното държавно безсилие.Техните предци всички до един са били от булгарските племенни групи и с идването на голямата преселническа вълна през 7 век и трайното установяване на българска държава на Балканите се слага край и на всякакъв вид тракийска самобитност и идентичност.Те масово се приобщават към българите и новата държава.Славяните правят това много по-късно а отначало доста племена са били насилственно покорени и превърнати в "сербийци"- подвластно население в българската държава.Оттук и името на днешните сърби.
Абсолютно точно !


Да кажеш нещо е едно, да го докажеш е съвсем друго :)

Многословието не е нито аргумент, нито доказателство. Като такова могат да послужат историческите извори задължително комбинирани с данни от археология, антропология и ономастика.

Дано схващаш какво имам предвид:)
цитирай
110. fname - дуриданов
01.07.2011 15:09
sparotok написа:
Да кажеш нещо е едно, да го докажеш е съвсем друго :)

Многословието не е нито аргумент, нито доказателство. Като такова могат да послужат историческите извори задължително комбинирани с данни от археология, антропология и ономастика.

Дано схващаш какво имам предвид:)

Не, не схващам. Само ти си светилото. Прости ми,че се обадих, повече няма.
цитирай
111. sparotok - :)
01.07.2011 15:20
fname написа:
sparotok написа:
Да кажеш нещо е едно, да го докажеш е съвсем друго :)

Многословието не е нито аргумент, нито доказателство. Като такова могат да послужат историческите извори задължително комбинирани с данни от археология, антропология и ономастика.

Дано схващаш какво имам предвид:)

Не, не схващам. Само ти си светилото. Прости ми,че се обадих, повече няма.



Старите римляни имат хубави поговорки, една от тях е - Юпитер, ти се сърдиш, значи не си прав:)

С това, че се правиш на обиден не доказваш правотата на твърденията си, а само показваш, че не разполагаш със сериозни аргументи...
цитирай
112. nikikm - Александър
01.07.2011 20:19
Спароток,преди време бях писал,че има монета /дано да не бъркам/,с изображение на Александър Велики с кика.Мисля,че я имам някъде в компютъра.Може и да не си обърнал внимание,но ми е интересно коментара ти.
цитирай
113. mglishev - "Митът"
01.07.2011 20:53
почива на факти. Никой не отрича, че траките са многобройни по времето на Херодот.

Но ако човек чете не само Херодот, а последователно изворите след неговата епоха, ще види как постепенно изчезва споменаването на многобройността им, а се появяват сведения за обезлюдявания на Балканите.

Докато се стигне до сведения като това на Прокопий, че в Мизия почти не е останало население и че земята се е обърнала на пасище за новозаселващи се варвари и стадата им.

Имаме не само изворови, но и археологически данни за намаляване на населението в градовете, както и за изоставени градове.

Има го фактът, че конкретно в VI в. спира производството на надгробни камъни. В VII-VIII в. няма каменни надписи от тракийските земи. Чак в IX в. се появява новият тип каменни надписи на българските владетели, но той вече е съвършено различен от античните. Два века хиатус в археологическите свидетелства...

Има изворови данни за завоевания, нашествия, епидемии, граждански войни, увеличавания на данъци, упадък на земеделието, корумпирана администрация, принудителни преселвания и земетресения.

Докато накрая, в VI-VII в. сл. Хр., повече от хиляда години след Херодот, се оказва, че славяните и българите заварват една почти обезлюдяла страна.

Просто историята не е била ласкава към старото тракийско население. На този свят всичко си има край. Дори и траките.
цитирай
114. bgwest - Да разсеем мъглата...
01.07.2011 23:34
Добре,в един момент Мизия се обезлюдява/почти/.Намалява и населението на юг от Стара планина,така е.В същото време,на север от Карпатите има струпване на население.Струпване,което до ден днешен няма равно на себе си дори в Китай и Индия.От къде са се взели тези хора/траки/толкова мноо,в едни слабо населени до този момент земи в Украйна...
цитирай
115. bgwest - Просто историята не е била л...
01.07.2011 23:53


Просто историята не е била ласкава към старото тракийско население. На този свят всичко си има край. Дори и траките.[/quote]
........................................................................................................................
Абсолютно съм съласен.....Ако сега не осъзнаем кои сме и от къде сме,то нашият край е неизбежен.......Но... на този етап ни има....ТУК СМЕ.
цитирай
116. merlin68 - Но "фактите"
02.07.2011 00:30
не са логични. Какво като има изворови данни за завоевания нашествия, епидемии... Да не би ако нямаше такива данни щяхме да "знаем", че подобни бедствия не са се случвали? Не, логически щяхме да предположим наличието им. Да не би при индийците да не е имало нашествия, завладявания, епидемии, наводнения? Но те странно не са изчезнали и отново са си най-многобройни, въпреки моголите и англичаните, болестите и наводненията.

Сведения за обезлюдяване на Балканите, но само Балканите ли обитават траките? Логично е след като Рим завладява тези земи, голяма част от населението да отиде при роднини отвъд Дунав, на изток, на север и запад.

В шести век не произвеждали надгробни камъни, в седми и осми век нямало каменни надписи... и какво от това? Имало е войни, нашествия на завръщащи се тракийски потомци, след като отвоюват обратно земите си през девети век царете им вече имат време и за каменни надписи.

На този свят историците могат да сложат край на всичко, дори на траките.
цитирай
117. get - - Така е Глишев прав си във фактологията ... но в тълкуването и ще прощаваш ...
02.07.2011 08:11
... или си пълен профан, или още по-лошото съзнателен дезинформатор !!

- За да не съм голословен ще кажа - Защо не погледнеш нещата от друг ъгъл, от позицията на човек, който не повтаря "истини" заложени му от академичните доктринери ?!

- Накратко от І-ви век преди до І-ви век след Христа, имаме експанзия на Рим на Балканите. Нормално е една част от местното население да изпадне в съглашателски позиции с продължителите на "елинизма", римляните ! Тези колаборационисти са от местното население, които възприемат "достиженията" на римската цивилизация.
Но на практика тези са си просто едни конформисти, каквито ги е имало, има, и ще има - като примери за това има достатъчно и в момента, в нашето общество !
Съответно с този си модел на поведение, те си осигуряват облагодетелстващо ги положение. Това са и "гражданите" съответно на "римските" градове и местни военни формирования.(Това, като отговор на тезата ти, "балканското население се затрило, щото липсвало надгробни паметници) Тези възприемат и латинският, като имперски език. ... Това накратко за населението, което се колаборирало с нашествениците.
- Но съществува и още нещо, което ти не коментираш в постовете си ! За този странен демографски и културен взрив(от същият период) , който настъпва на север от р.Дунав и достига до Меотида и съвременна Централна украйна. Имам в предвид ЧЕРНЯХОВСКА КУЛТУРА(археологическа). Защо не говориш за развитието на занаятите, стопанскиа живот, земеделие, развитие на социален живот.
Благодарение на всичко това имаме изграждането на такива фортификационни(отбранителни) съоръжения, известни под името "Змейски валове"(втори по дължина след Великата китайска стена).
- Пиша само още нещо ?
- Когато историците "български" с помоща на двете основни исторически школи "германо-арийска" и "византийско-слвянска" престанат да лъжите и слагат знак на равенство между германци и готи - Всичко ще си дойде по местата ! - Ще лъсне цялата и откровенно нелициприятна за историци и археолози истина, че културната политика и религията, са играли както и в миналото, така и днес изключително голяма роля, по отношение формирането и живота ни като етнос !! КОЙТО ОТ АНТИЧНОСТТА ДО МОМЕНТА Е ЕДИН И СЪЩ !! - пък вие "българските" историци си му слагайте каквито искате имена, траки, мизи, гети, готи, славяни, ПРАбългари, тюрки и т.н. !! - същностното остава, това сме ние последните и жалки останки от онова голямо Тракийско море, за което говорят древните !!

от Гет "ктист"
цитирай
118. mglishev - Ей, много палене, много нещо.
02.07.2011 12:02
В VI-VII в. струпване на население северно от Дунав няма. Има преминаване на редица нашественически народи. Сред тях - и българите.

Колкото до генетичния материал - той показва само едно: че на Балканите има индоевропейци. Бели хора. Ами да, има. Славяните също са индоевропейци. Както и гърците. Както и албанците. Както романоезичното далматинско и тесало-влашко население. Същите генетични резултати се откриват и в Дания, но се надявам никой да не изтърси, че датчаните са траки :P

Такива ми ти работи с нашия "тракийски" произход.
цитирай
119. dedyov - ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ
02.07.2011 13:43
Явно atil е чел доста ,но не е осмислил всичко прочетено.Всъщност Спароток и Гет му отговарят точно.

Мисля си обаче че е време да се говори за ролята и мястото на ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ в съвременната човешка история!

Преди ЕГИПЕТСКАТА и ГРЪКО РИМСКАТА е цивилизацията на ТРАКИТЕ!
Според мен тя се характеризира с разпространение на земеделието ,скотовъдството(опитомяване на животни и развъждането им в масов план)занаятите и първите стъпки за изграждане на мащабни социум и държавите.

Усещането ми е че тракийски колонисти буквално измъкват от първобитното състояние- събирачество на корени ,плодове , билки и ловуване за прехранване ,всички социуми които са в досег с тях по един или друг начин.Тези първобтни социуми било в Египет ,Индия,било в Европа ,германи ,келти /гали,сянбийци /монголи и други от жълтата раса при досег с тракийски маси колонисти възприемат земеделски технологии,занаятчийски технология вкл.рударство ,скотовъдството ,по добра обществена самоорганизация за самозащита и нападение и ги развиват.
Началото обаче е от траките които развиват всичко това тук на Балканите -налице са артефакти - пръснатите къде от авантюристичен дух ,къде поради междуособици ,или от завоеватели разнасят древните "нови интензивни "технологии за прехрана и самозащита.Известно е че траките за добро или за зло не са егоисти като китайците които примерно ревностно пазят технологията на копринарството дълги векове,или като други.

До посоченото тук мнение съм стигнал четейки :Н.Йонков Владикин, Асен Чилингиров,Големият Ганчо Ценов обявен за великобългарски шовинист, а той всъщност си е реалист без комплекси ,тоест е адекватен.Спароток,Сотиров Братя Гайд"арови и много други автохтонисти които са всъщност историци обективисти.

цитирай
120. mglishev - Мда,
02.07.2011 20:38
траките са първите H. S. Sapiens, техният език е един и същ от хилядолетия насам, дали са на света колелото, огъня, земеделието, опитомяването на животни, архитектурата, текстила, металообработването...

Господа, това тук е нов мит за културни герои. "Слязоха от небето боговете, дадоха всичко на хората, а точно ние сме преки божии потомци. Боговете обаче си имат врагове, които крият истината за тях и се опитват да ни дърпат към Ада. Обаче ние вярваме в нашите богове и не се даваме".

Ето това е цялата истина за новата тракомания. Това отдавна не е просто теория за произхода на българите от траките. Не, това се е превърнало в митология.
цитирай
121. sparotok - !
02.07.2011 20:49
mglishev написа:
траките са първите H. S. Sapiens, техният език е един и същ от хилядолетия насам, дали са на света колелото, огъня, земеделието, опитомяването на животни, архитектурата, текстила, металообработването...

Господа, това тук е нов мит за културни герои. "Слязоха от небето боговете, дадоха всичко на хората, а точно ние сме преки божии потомци. Боговете обаче си имат врагове, които крият истината за тях и се опитват да ни дърпат към Ада. Обаче ние вярваме в нашите богове и не се даваме".

Ето това е цялата истина за новата тракомания. Това отдавна не е просто теория за произхода на българите от траките. Не, това се е превърнало в митология.


Не вмъквай свои лъжи в моите твърдения!

-никога не съм твърдля, че траките са първите H. S. Sapiens

- никога не съм твърдял, че езика на траките не се е променил

- никога не съм твърдял, че траките са дали огъня на другите хора

1. Факт е, че в Европа организираното земеделие започва на Балканите, германите ще научат това след хилядолетия.
2. Факт е, че в Европа организираното скотовъдство започва на Балканите,
германите ще научат това след хилядолетия.
3. Факт е, че така наречените протомегарони се появяват в земите на германите дълги векове след като са съществували в териториите на България, Румъния и Украйна. Препоръчвам ти - Sibylle von Reden/Jan G.P. Best, Auf der Spur der ersten Griechen-Woher kamen die Mykener?

Мит е, че българите са от азиатски произход, две обстойни изследвания ( на над 10 000 души), доказаха че няма никакво съмнение, че ние сме европейски народ.
Прегледай -

М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;

М.Попов, Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959;

Преди да започнеш да приписваш неистини на други хора провери състоятелността на собствените си твърдения.

цитирай
122. анонимен - DO dr. - mglichev
02.07.2011 22:03
VIE KATO ISTORIK,KOLKO IZVESTNI - TRAKI- POZNAVATE ,IZKA4ILISE NA ;PIEDISTALA NA - RIMSKATA I ;BIZANTIISKATA; IMPERII ???
цитирай
123. iuliuscaesar - ей спаро как я караш? не съм писал при ...
02.07.2011 22:28
ей спаро как я караш? не съм писал при теб от сума ти време и чакам още да ми се извиниш за оня случай.
иначе кат гледам и на йота не си мръднал.

това с херодот е голяма глупост:

1.тук херодот дава лично мнение, както на много места в неговия труд. всъщност това е поредната небивалица на херодот. Между другото неговото мнение е оборено от далеч по-авторитетния тукидид, който няколко десетилетия по-късно влиза в задочен спор снего и обяснява че най-многобройни са скитите и келтите след това. самият тукидид е полутрак и вероятно знае какво говори.
2.колкото и странно да звучи съвременния изследовател е по на ясно по тези въпроси и от двамата автори. Всъшност и двамата грешат - нито траките, нито скитите са най-многобройни. Имаме достатъчно инфо - по изчисления на съвременните историци гърците в континентална елада през 4век са около 3.5 мил. само в атина има 40 000 граждани, т.е. това пълнолетни мъже, чиито майка и баща имат гражданство. това е около 10% от населението на града. имаш град тива с 36 000 жители, имаш спарта която по херодотово време има 8 000 спартиати, като всеки от тях има жена и по около 4-5 деца, защото в спарта да си женен и многодетен е задължително, т.е.. към 40 000 души имаш още токова периеки и още толкова илоти, а може би и повече. има и други много примери.
в битката при платея участват 110 000 елини, които са от атика и пелопонес, беотийците, тесалийците и др. са на персийска страна и т.нат.
изчисления колкото искаш.
провери и инфото за цензорските списъци. към средата на 3век.пр.хр. има към 250 000 римски граждани. да не говорим че хората с латинско право са в пъти повече, а напрактика са един народ с римляните.
по времето на октавиан август имаш 4мил. граждани в италия. изобщо квито и сметки да правим ще излезе че траките са един от малобройните народи.
по многобройни от тях са почти всички европейски народи - елини, келти, германи, скити и ибери. помалко са илири, панонци и т.нат.
цитирай
124. анонимен - :))) Аааа,
02.07.2011 22:32
Ето сега имам вече обяснение,защо mglichev така непримиримо преследва всеки,наромнящ с нещо присъствието на траките.....
цитирай
125. iuliuscaesar - запомни едно нещо в античноста за да ...
02.07.2011 22:42
запомни едно нещо в античноста за да имаш многобройно население се изискват 2 неща:
1.развита градска цивилизация. то е същото като сега - мегаполиси=голямо население. по времто на антонините рим е бил 2мил. александрия пък е стигала до 1мил. картаген 700 000, вавилон при новоходуносор към 1мил. атина 400 000хил. имаш и други големи градове - селевкия, константинопол, дамаск, неапол, капуа, нови картаген и мн.др.
сам разбираш че населението на един от първите посочени градове заема към 50% и повече от тракийската популация. в тракия няма развита градска система.
2.огромна площ на заелване - дори и да нямаш градска с-ма ако имаш голяма площ пак може да си многоброен. за траките това обаче не важи - в класическо време те населяват земите на днешна българия, половината сърбия, 1/5 от гърция, 1/3 от румъния и малка част от турция - по мои изчисления около 350 000км.
това е нищожно - келтите населяват цяла днешна франция - 550 000км., беликобритания 240 000, ирландия някъде 60 000, северна италия 50 000, части от испания в зависимост от периода 100 000 - 200 000км. в 4век вече владеят почти цяла бивша югославия към 200 000км после се заселват в тракия - към 50 000 и после в мала азия към 50 000- 100 000км. отделно цеьър споменава за десетки градове от по над 50 000 души в галия.
виждаш че траките не са кокурентни по нито един покзател.
и едно интересно сравнение - гръците населяват 3 пъти по-малка територия от траките на континента а пък имат два пъти по-голямо население. това е защото имат добре развита градска цивилизация.

мисля че от казаното в двата коментара се вижда че е глупаво да се цитира това сведение на херодот или онва на компилатора страбон. просто ставаш смешен
цитирай
126. demograph - Тия Hellenotamias не четат ли, не слушат ли, не виждат ли?..
02.07.2011 23:22
mglishev написа:
почива на факти. Никой не отрича, че траките са многобройни по времето на Херодот.
Но ако човек чете не само Херодот, а последователно изворите след неговата епоха, ще види как постепенно изчезва споменаването на многобройността им, а се появяват сведения за обезлюдявания на Балканите.*
Докато се стигне до сведения като това на Прокопий, че в Мизия почти не е останало население и че земята се е обърнала на пасище за новозаселващи се варвари и стадата им.** ....и археологически данни за намаляване на населението в градовете, както и за изоставени градове.***
..спира производството на надгробни камъни. В VII-VIII в. няма каменни надписи от тракийските земи.****....
.... корумпирана администрация, принудителни преселвания и земетресения.*****
....... славяните и българите заварват една почти обезлюдяла страна.******
... На този свят всичко си има край. Дори и траките.*******
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Ами точно за времето когато Мгл казва, че Мизия била пасище за другите народи, римляните пишат, че "..въпреки обезлюдяването", което е било съдба и на всичччки други народи и територии. /**Вт.ч. и Гърция/, "..траките са способни да извадят на бойното поле 200 000 пешаци и 15000 конника, което е грамадна сила..".Както и данни от Рим и Атина, за последващ демографски бум по тракийските и околните земи. ***Мгл твърдеше за липса на градски живот и строителство у траките!..****Мгл е този който твърди за "безписмени траки".*****Римляните са тези които са писнали от гръцката корумпираност, а не от тракийската.******Защо Мгл не прочете един член на гръцкото антроположко общество/от западен произход/, който описва точно кои племена "наводняват" "обезлюдена" Трако-Македония ЗАЕДНО с тракомакедонците, преди да каже славяни и българи..! *******Има край и гръцкото кърлежене от телата на другите. Но и на лъжите има край. Не образовам глухци с посочване на извори.
цитирай
127. mglishev - Спаро,
02.07.2011 23:46
я не пали метлата, не ги приписвам тия щуротии само на теб, а на сборната дружина траковъди :) Сам знаеш, че сте всякакви и твърдите най-различни работи, коя от коя по-недостоверни.

А на анонимни, пишещи на латиница не отговарям, не съм доктор и не съм glichev ;)
цитирай
128. demograph - Тесните монголо-турски очинки не могат да виждат нашироко
02.07.2011 23:49
mglishev написа:
траките са първите H. S. Sapiens, техният език е един и същ от хилядолетия насам, дали са на света колелото, огъня, земеделието, опитомяването на животни, архитектурата, текстила, металообработването...*

Господа, това тук е нов мит за културни герои. "Слязоха от небето боговете, дадоха всичко на хората, а точно ние сме преки божии потомци. Боговете обаче си имат врагове, които крият истината за тях и се опитват да ни дърпат към Ада. Обаче ние вярваме в нашите богове и не се даваме".

Ето това е цялата истина за новата тракомания. Това отдавна не е просто теория за произхода на българите от траките. Не, това се е превърнало в митология.

................................
Ако можеха щяха да са мернали 1.*инфoрмацията за съмнителния начин по който е създаден митът за homo sapiens sapiesns, за innate на човешкия говор,за еволюцията на danubian script в old europian script, за генетичните маркери на мумиите, за отправните територии на технологичния прогрес.2.**щеше да им е известно, че митове създават комплексарите а подлеците ги превръщат в брутална политика. Виновни ли са траките - българи, че са успели да оцелеят на земята на която са се пръкнали от Сътворението и че говорят за нечие неудоволствия същият този език на първите? Че на всеки образован човек е ясно, че висока духовна и материална култура се създава от високо културни и технологично напреднали общества. 3.***В римските записи траките са уважаван за качествата и богатството си народ. В гръцките са полуживотни. /???/. Усещането за измама не е митология а ОСЪЗНАВАНЕ. В лъжливия свят на чуждите митове живеят само техните слепи български слуги.
цитирай
129. stamenmihalevski - Аз имам по един въпрос и за двете г...
03.07.2011 00:26
Аз имам по един въпрос и за двете групи в спора. :) Към едната - Четох в коментарите, че траките изчезнали в следствие на епидемий, войни и много други там причини. Това само на траките ли се е отразило или и на останалите балкански народи(примерно гърци) т.е. Балканите са обезлюдяли само от "тракийска гледна точка" или по принцип? Към другата група - Пак някъде в коментарите четох за ДНК. Ако наистина е възможно да се провери какъв процент от днешната българска съвпада с тази на траките, то колко ще е цъфрата? И ако процентът не е повече от 50 то тогава не е ли по-правилно да се твърди, че сме И наследници на траките, но не само?
цитирай
130. sparotok - данни
03.07.2011 09:27
stamenmihalevski написа:
Аз имам по един въпрос и за двете групи в спора. :) Към едната - Четох в коментарите, че траките изчезнали в следствие на епидемий, войни и много други там причини. Това само на траките ли се е отразило или и на останалите балкански народи(примерно гърци) т.е. Балканите са обезлюдяли само от "тракийска гледна точка" или по принцип? Към другата група - Пак някъде в коментарите четох за ДНК. Ако наистина е възможно да се провери какъв процент от днешната българска съвпада с тази на траките, то колко ще е цъфрата? И ако процентът не е повече от 50 то тогава не е ли по-правилно да се твърди, че сме И наследници на траките, но не само?


Войни и бедствия е имало навсякъде, Прокопий се оплаква, че Юстиниан-I е отговорен за смъртта на стотици хиляди римски колонисти в Тракия - Illyria and all of Thrace, that is, from the Ionian Gulf to the suburbs of Constantinople, including Greece and the Chersonese, were overrun by the Huns, Slavs and Antes, almost every year, from the time when Justinian took over the Roman Empire; and intolerable things they did to the inhabitants. For in each of these incursions, I should say, more than two hundred thousand Romans were slain or enslaved, so that all this country became a desert like that of Scythia.

Избивани са били колонистите, а не местното население.

цитирай
131. sparotok - поведение
03.07.2011 09:29
mglishev написа:
я не пали метлата, не ги приписвам тия щуротии само на теб, а на сборната дружина траковъди :) Сам знаеш, че сте всякакви и твърдите най-различни работи, коя от коя по-недостоверни.

А на анонимни, пишещи на латиница не отговарям, не съм доктор и не съм glichev ;)


Надявам се забелязал си, че това е моят личен блог, а не блог на всички автохтонци. Имаш ли забележки към друг, отправи ги там където е точното място.
цитирай
132. iuliuscaesar - спаро сега гледам че пак изпадаш в ...
03.07.2011 09:38
спаро сега гледам че пак изпадаш в кофти положение.
в 6век под римляни се разбира цялото население на империята, това е така от 212г. когато всички стават римски граждани. за византийците всеки който е християнин и признава властта на имератора е ромей.
иначе по правило са избивани тракийските селяндури тъй като готите не успяват да превземат градове. хуните превземат но в СЗ част. именно при Юстиниан се възстановяват крепостите.
цитирай
133. zaw12929 - Така е, доказано: многото войни ...
03.07.2011 10:58
Така е, доказано: многото войни винаги водят до упадък, и сега системната криза на любимият ни, нежелаещ да се реформита капотализъм- може да се нарече момент на упадане..
И ОЩЕ "..Защо до ден днешен българските студенти са принудени да изучават лъжи?..." ЗАЩОТО ТЕ СА ЗАРАЗИТЕЛНИ, ТЕ СА НАВСЯКЪДЕ ... а може да ги изтрием... като знаем истината


ЗАТОВА Е ИСТОРИЯТА, ДА НИ УЧИ, АКО НИ ИМА И ЗАЩО, МОЖЕ ДА НИ НЯМА...
цитирай
134. анонимен - Сварог
03.07.2011 16:47
iuliuscaesar, какъв е произхода на така наречените "римляни" и местно население на полуострова ли са?
цитирай
135. radulo - македони- траки..
03.07.2011 16:53
Не, не Спароток аз знам ,какво ще кажеш по тази тема...Просто исках сега това пак да се заяви силно! Благодаря ти !
цитирай
136. razkazvachka - Мисля си: вече се създава мит за "изчезването на българите" -
07.07.2011 15:59
макар че по света има милиони българи...
цитирай
137. анонимен - Колко ли е стар Сливен!
24.08.2011 07:40
Мога и да се повторя, но винаги ми е било чудно, как в двайсети век, само на някакви си 15 километра разстояние, говоря за града Сливен до сегашното село Чинтулово, имаше три могили тракийски, които днес демокрацията заличи, и как те съществуваха толкова векове, а после за дни изчезнаха.
Защо в Сливенско активно се копаеше уж под патронажа на Лечков, чувам велинградския милионер е зад гърба му, а зад неговия пък други приятелчета, та, какво се намери в Крушаре, знае ли някой? Чувам, на Лечкова били подарени някои откритите там съдчета.
Но мен лично страшно ме боли, че алчността, която е вид късогледство, както казва Форд, ни убива бавно и мъчително.
Но няма начин да няма начин!
цитирай
138. rizar - Абсолютно съм съгласен с изнесената информация !
07.04.2012 10:32
Тракийския и скитския етнос на Балканите е имал блестящата възможност да се репродуцира след Диоклетиановите реформи и особено по времето на тракийската династия на Константин да не забравяме, че голямо количество хора от тракийски произход от провинция Дакия се прехвърлят на юг от Дунав, където са основани две нови провинции.
Константиновата династия хвърля големи ресурси за модернизирането на Балканите. Подобен аналог в Новата Българска история може да се проследи с модернизацията на страната от Кобургите - Фердинанд и Борис III.
Блестящ пример на тракофилство, проявява и самия имп. Юлиан, който пише едно блестящо писмо до своите сънародници
цитирай
139. sparotok - !
04.03.2013 10:10
sevdabg написа:
Очудвам се, как народ с толкова достойни предци,
е стигнал сегашното си състояние на летаргия, безпомощност,
безинициатичвност, безизходност.
Дали е само заради народопсихологията?
Историческата нелека съдба -
Падането ни под византийско робство -1018 г -
и всичките робства, присъствия и окупации , след това ?

Поздрави Спароток !




Севде, нашата народопсихология не е робска, напротив бунтарска е! Кой ли не се е опитвал да ни стъпче и унищожи, но никой не е успял.

Стари народи като гали, етруски, иберийци, лузитани и др. са напълно асимилирани, а ние сме си запазили езика, културата и най-вече свободолюбивия дух.

Българинът е мъдър, вътре в себе си той знае - За всяко нещо си има време и място под слънцето:)
цитирай
140. sparotok - не се учудвам
04.03.2013 11:06
razkazvachka написа:
макар че по света има милиони българи...


Това не ме учудва изобщо!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13927307
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031