Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2011 18:10 - НЕИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 75453 Коментари: 160 Гласове:
122

Последна промяна: 14.06.2011 14:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                    
                       
НЕИЗВЕСТНИТЕ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛИ

 

 

 

Всички сме чували за Аспарух, Бат Баян, дори за заселилият се в Италия Алцек. В “Именника на българските князе” са споменати Авитохол, Ирник, Гостун, Севар. Има обаче и други старобългарски благородници, за които се знае твърде малко. Това ме накара с един постинг да се опитам да допълня, ако не всичките, то поне още някои слабо известни водачи на нашия народ.

 

В “Historia Romana” Павел Дякон описва битката между нашите деди и визиготите на Теодорик. Споменат е българският благородник Бузан, когото някои автори дори наричат и цар (http://sitemaker.umich.edu/mladjov/files/west_steppe_rulers.pdf

 стр. 2, бел.9)  Attamen prius quam Italiam aduentaret, Trapstilam Gepidarum regem insidias sibi molientem bello superans extinxit, Busan quoque Vulgarorum regem magna simul cum suis agminibus caede prostrauit.

http://www.thelatinlibrary.com/pauldeacon/histrom15.shtml

 

Определено личното име Бузан заслужава нашето внимание защото то не е нито тюркско, нито иранско, а чисто тракийско. Виждаме, че през 489 година, векове преди предците ни да извоюват независимостта на държавата си и да установят своята власт и на юг от Дунава, водачите на нашия народ са носили тракийски имена. Бузан е вариант на палеобалканското Бузо. Това тракийско име е споменато в Линарен В документ  от XIV-ти -  XIII –ти век преди Христа ( К. Порожанов, Общество и Държавност у Траките, Studia Thracica-6, БАН, издателство Рал Колобър, София, 1998, стр. 19).

 

Да приемем за момент, че тракийското име на българския владетел е просто една необяснима случайност. Обърнем ли обаче внимание и на име на друг предводител на нашите деди виждаме, че отново се натъкваме на тракийски антропоним. Става дума за споменатия от Агатий български благородник Заберган. Под негово водачество, през 558 година дедите ни опустошават Гърция чак до Термопилите, на изток стигат до бреговете на Мраморно море, като  застрашават сериозно дори и Константинопол. Източната Римска Империя е унижена неимоверно...

 

Заберган е сродно на тракийското Баргидентис. Това е име на древен бог, което е изписано на мраморна плоча намерена в с. Бачково, Асеновградско.Нашия езиковед В. Георгиев свързва частицата барги със старобългарският глагол брегон – грижа се ( Траките и техният език, БАН, София, 1977, стр. 59). Заберган означава пазител, грижовник.  

 

Да продължим с друг непризнат владетел на дедите ни. Баламир ( Баламер) е известен с това, че защитавайки антите на цар Бож подчинява готите на своята власт. Името на Баламир се обяснява с тракийските думи балайос – голям, силен и мервелик, твърде, извънредно. Баламир означава прекомерно силен, свръх велик.

 

Горд е  хунски цар споменат от средовековния летописец Йоан Малала ( http://www.kroraina.com/huns/mh/mh_7.html#Gordas). Личното име Горд е само вариант на тракийското династично име Гордий ( известен също като баща на легендарния и пословично богат фригийски владетел Мидас).

 

Мундук е бил могъщ цар на хуните и баща на Атила. Името на Мундук е сродно на тракийския теоним Мундрито, а и на топонима Мундепа, като значението е мътител, този, който разтърсва света.

 

Много изследователи са се опитали да изкарат името на Атила германско пропускайки това, че ата е трако-пеласгийска дума със значение баща. Тя е прототипът на нашата отецъ. Освен това съществуват документирани тракийски имена като Атис, Атас, Атес ( атец, отец)...Умалитената частица ЛА ( в Атила) е типична за тракийски имена като Котела, Дарзала и др.

 

Цар Борис-Михаил е известен на почти всички българи, но в работата си "Летопис и родословие" Поп Йовчо от Трявна споменава за друг цар Борис, от една доста по-ранна епоха, а именно 490 година. http://ziezi.net/iovcho/

 

Както и другите по-горе споменати имена Борис също е палеобалкански произход, вариант е на тракийското Борискос и документираното в Галия кимерийско име Борисус... (A.Holder, Alt-keltischer Sprachschatz, Leipzig, 1897- Borisus).

 

Някои читатели сигурно се учудват защо говорейки за български благородници аз споменавам хуните. Както обаче виждате имената на хуните не са азиатски, а тракийски. Това означава, че хуните са древен балкански народ, части от който са мигрирали в различни посоки. Установилите се в Западна Европа и Скандинавия са останали известни под името кимерии, а тези потеглили на изток са били наречени хуни. Временно обитаване на Азия обаче не прави един народ азиатски по произход, тъй както присъствието на англичани в Австралия не прави старите англо-сакси чернокожи аборигени.

 

В процеса на проучване на хунския език повечето изследователи пропускат важни думи като медос, страва, вар, а те определено не принадлежат на тюрко-алтайски език. Пренебрегнато е също ясното свидетелство на Прокопий, че хуни е всъщност новото име на древните кимерии: "In the old days many Huns, called then Cimmerians, inhabited the lands I mentioned already. They all had a single king.  ( Procopii Caesariensis. Libri de bellis VIII. - Opera omnia. Ed. J. Haury, I-III, Lispiae, 1905-1913, p.501-502 ) http://groznijat.tripod.com/p_bulgar/p_bulg1a.htm#n.21

 

Кимериите принадлежат на тракискийя етнос, най-старите земи на този войствен народ са били на юг от река Дунав. Тук са намерени прототипите на на техните оръжия, а и на техните домове. Поради тази причина прототипите на хунските оръжия, а и жилища са от земите на древна Тракия, а не Китай, или Алтай.

 

Проф. Г. Ценов бе един от първите изследователи, които посочиха кимерийските корени на основателите на Дунавска България. С право този родолюбец се възмущаваше от това, че някои учени признават, че историята на хуните продължава в онази на българите, но хунската история не се разглежда като българска история. ( Кроватова България и Покръстването на Българите, Изд. Златен Лъв, Пловдив, 1998р стр. 227).

 

Хуните съвсем не са били диви номади, а създатели на цивилизация. За един източен клон на хуните Съма Цзиян казва – “Макар днес ние да наричаме хуните варвари трябва да бъде признато, че те са потомци на Шун Вей – основателят на династия Ксия! “

Ксия, Шанг и Чжоу са първите китайски династии. Керамиката е неразличима неолитната керамика на Балканите. Погребенията са могилни, жертван е кон, колесница а и съпругата на владетеля...както правят и траките.

 

Археолозите установиха, че “дивите”хуни са имали градове, а и къщи с хипокост. Отглеждали са просо и пшеница, били са майстори ковачи. Тези данни обаче  се  знаят само от тесен кръг хора и това дава възможност на различни спекуланти да разпространяват лъжи.

 

Лично аз намирам за странно това, че когато определени автори се желали да подчертаят азиатския произход на българите постоянно са посочвали  отъждествяването на българите с хуните. От друга страна тези изследователи на нашето минало са пропуснали да дадат един по-пълен списък с имената на  старите владетели на хуните и успоредиците в тракийската именна система. По този начин широката публика е била лишена от възможност за сравенние и волю-не волю данните са били приети за чиста монета. Дали обаче някой би вярвал на теорията, че ние сме потомци на азиатски народ, ако бе обявено, че Атила, Баламер, Бузан, Заберган, Горд, Боарикс, Мундук, Борис и др. са тракийски имена...?Същото важи за Кроват ( Кубрат), Тервел, Аспарух, Гостун, Телец...

 

Бихме ли се оставили да ни заблуждават, ако имахме възможност да разберем, че  старобългарските погребения са неразличими от тракийските, че жилища, оръжия, стопански методи, сечива, обичаи и т.н. на дедите ни са от тракийски произход...?

 

Тези неща не ни бяха казани, измисли се дори една 681 година като началото на нашата държавност. Направено бе всичко възможно да се сломи самочувствието на българите. Без самочувствие един народ започва да линее и да позволява на чужденци да му натрапват управници и закони. Това води само до още повече беди. Народът го е казал – Рибата се разваля от към главата! Когато управляващите са порочни и духовно слаби, то е само въпрос на време когато алчостта, глупостта, бездушието ще се пренесат и върху народа.

 

Няма съмненние, че обществото ни е болно и ни е нужен катарзис, едно пълно пречистване, което ще доведе до завръщането на старите идеали. Днес примера няма как да дойде от горе, ние обикновените хора трябва да започнем обновлението сами, без да очакваме помощ от никого. Имаме силите, имаме много повече сили отколкото повечето хора смеят да мечтаят. За да дойде тяхното проявление обаче е нужно да намерим себе си в добротата, почтеността и благородството. Трябва да си върнем старата годрдост и да престанем да се държим като просяци. Навлекли са ни дреха, която не ни подхожда. Крайно време е да разберем, че силните коват сами бъдещето си, слабите загиват под ударите на съдбата.

 

Аз вярвам в бъдещето на България, а вие?

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
123



1. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
12.06.2011 18:11
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!
цитирай
2. sparotok - КИРИЛИЦА
12.06.2011 18:14
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
3. stela50 - И аз вярвам ,Спароток ...
12.06.2011 18:36
Поздрави и благодарности !
цитирай
4. sparotok - вяра
12.06.2011 18:39
stela50 написа:
Поздрави и благодарности !


Благодаря ти и аз Стела! Колкото повече хора повярват, толкова по-голяма ще е силата ни. Вместо да ни управляват ще започнем да се управляваме сами и сами да оформяме бъдещето си!
цитирай
5. bizcocho - Поздравления и от мен, спароток!
12.06.2011 18:49
Поздравления и от мен, спароток!
цитирай
6. sparotok - !
12.06.2011 18:52
bizcocho написа:
Поздравления и от мен, спароток!


Благодаря ти Женя!
цитирай
7. mt46 - Поздрав, приятелю Павел!
12.06.2011 18:56
Явно, че е нужно историята ни да се пренапише - цялостно... Но консерватизмът е страшно нещо... Няма ли в БАН 2-3 свестни историци?!... Независими ли са нашите историци от чуждите?...
цитирай
8. sparotok - БАН
12.06.2011 19:03
mt46 написа:
Явно, че е нужно историята ни да се пренапише - цялостно... Но консерватизмът е страшно нещо... Няма ли в БАН 2-3 свестни историци?!... Независими ли са нашите историци от чуждите?...


Приятелю, в БАН има много свестни историци. Още в началото на 1991 година някои от тях искаха да се пренапише историята ни, но това не бе позволено. Имиджа на служителите на ДС в БАН щеше да пострада неимоверно. Бивши служители на ДС все още заемат влиятелни длъжости...как да стане промяна тогава?
цитирай
9. sparotok - четене
12.06.2011 19:14
bulgarinut57 написа:
Ааааа,така не може,братко!
Жената ще ме изгони от къщи!
От 29.05 по 6 -7 часа в денонощие само теб чета!
Чета,чета,чета и нямам насита!
Чета истината за нас и това ме прави още по – голям,а иначе си бях само 197см.
Накрая на некое „професорче” кръвчицата ке му я локнем,
да усетим какава е на вкус турано-тюрко-алтайско-урго-финско-чувашко-татарската
му течност.


Верно е, четенето е важно! Когато преди време прочетох, че хуните са имали огромни за времето си градове, че отоплявали къщите си с хипокост, че сеели просо и жито...аз бях като ошашавен. До този момент считах народът на Атила за облечени с кожи варвари...нали така ни представиха в 681-Величието на хана:)

Дано позволите един съвет за съпругата Ви. Преоткрийте момичето във нея, онази, която направи светът Ви по-красив. Кажете й какво богатство сте намерили и Ви гарантирам, че тя никога няма да Ви се сърди за нищо...

Поздрави!
цитирай
10. dolsineq - Когато четях за Атила, много ми се ...
12.06.2011 19:18
Когато четях за Атила, много ми се искаше да разбера точно това. Към кой етнос да причесля хуните. Това е хубава информация, но подозирам, че това няма да се хареса на някой хора и пак ще има мърморковци....:)
цитирай
11. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Sparotok, беше ми интересно да прочета!
12.06.2011 19:19
Да, Sparotok, "силните коват сами бъдещето си, слабите загиват под ударите на съдбата". Това е точно така. Ясно и силно казано. Аз вярвам в бъдещето на България, защото познавам такива българи.
Благодаря ти!
цитирай
12. sparotok - Атила
12.06.2011 19:27
dolsineq написа:
Когато четях за Атила, много ми се искаше да разбера точно това. Към кой етнос да причесля хуните. Това е хубава информация, но подозирам, че това няма да се хареса на някой хора и пак ще има мърморковци....:)


Снеже, учените намилаха, че миграциите на хуните можели да се проследят с разпространението на техните свещени котли...Това по принцип е така, но господата забравиха да споменат, че хунски котли има в Европа още през първото хилядолетие преди Христа.

Забравиха да споменат и , че хунски саби, върхове на стрели, ножове и т.н ги има дори в Средна Европа през първо хилядолетие преди Христа...

Изследователите не съобщават, че скелетните останки на хуните показват, че те са били едри хора, дори жените са имали висок ръст. В Унгария, ако не се лъжа е намерен скелет на хунска принцеса, била и 1.85 висока. По това време римлянки и гъркини са били към 1.50.
Описвайки жените на тракийското племе пеони Херодот споменава необичайно високия им ръст...Интересно, нали:)

Знам, че ще има недоволни, но не представят ли факти, а само груби нападки, те няма да бъдат допуснати до дискусията.

Аз тролове не храня:)
цитирай
13. sparotok - българи
12.06.2011 19:29
malchaniaotnadejda7 написа:
Да, Sparotok, "силните коват сами бъдещето си, слабите загиват под ударите на съдбата". Това е точно така. Ясно и силно казано. Аз вярвам в бъдещето на България, защото познавам такива българи.
Благодаря ти!


Аз също познавам доста такива българи и се радвам, че броят им расте!

Поздрави!
цитирай
14. yotovava - Поздрави за отново интересния постинг.
12.06.2011 19:43
Валя
цитирай
15. estolodu - o/
12.06.2011 19:44
Спароток, знаеш ли как са били засвидетелствани имената на Тервел, Крум и Омуртаг?
цитирай
16. анонимен - Радост.
12.06.2011 19:48
Поздравления !Изключително много се радвам на вашите търсения и факта ,че цитирате и проф. Г. Ценов.Надявам се БАН да черпят от трудовете му,а не да го отхвърлят,отричат.
Поздрави!
цитирай
17. veneti - Аз вярвам в бъдещето на България, а вие?
12.06.2011 19:50
Разбира се!
цитирай
18. sparotok - Ценов
12.06.2011 19:52
анонимен написа:
Поздравления !Изключително много се радвам на вашите търсения и факта ,че цитирате и проф. Г. Ценов.Надявам се БАН да черпят от трудовете му,а не да го отхвърлят,отричат.
Поздрави!


Проф. Ценов тепърва ще бъде оценен за заслугите си.
Поздрави!
цитирай
19. sparotok - вяра
12.06.2011 19:54
veneti написа:
Разбира се!


Има ли вяра ще има и живот! Когато човек опознае себе си разбира, че в него има нещо божествено и този особен елемент прави чудесата възможни.
цитирай
20. bgwest - Траки, Готи, Българи, Славяни-...
12.06.2011 19:55
Траки,Готи,Българи,Славяни-Един и същ народ/в онези времена/с много имена...


Атила не идва ли от старата българска дума АТ/кон,жребец/ и оттам Атила-конник,ездач/АЗДУЛ/

Поздрави за новия постинг.Нека всички знаят,че варварите,разбили Рим,всъщност са Българите!
цитирай
21. turb04 - Тази компилация е малко спорна. ...
12.06.2011 19:57
Тази компилация е малко спорна.
Прабългарите са народ от ираноезичната група, като езикът им има сходства и с келтския.
Вярно е, че има хипотеза, според която българите са били първоначално на балканите и са носили името бриги, но тя е доста слаба и по-скоро се базира на минимални сходства.
Баламир и почти идентично с Маламир Пресиан, а всеки знае, кой е той.
Борис идва от Барс, а барсът е животно, което е и в прабългарския календар.
Още от времето на Юри Венелин се правят опити, да се заличи прабългарския ни произход и да се замени със славянски, тюркски и незнайно още какъв!
Траките са били интересен народ, народ с качества, но... не са имали писменост, което ги е обрекло на неизбежна асимилация.
За разлика от тях, прабългарите винаги са имали писменост - още по времето на Шумер и Акад, като тогавашната им писменост не се е променила до написването на глаголицата, като същата тази прабългарска писменост е в основата на създаването на гръцката азбуки и на руните. (проф. Петър Добрев Каменната книга на прабългарите)
В този ред на мисли не е логично народ, който е с такива богати традиции и култура да взаимства чужди имена.
А прабългарските топоними са живи и до днес - Кортен, Плиска, Тутракан, Несебър, Микре и още много други.
цитирай
22. pevetsa - Днес не ми върви четенето, ще се в...
12.06.2011 19:58
Днес не ми върви четенето, ще се върна утре, може би, ако се събудя ...
Все пак ти благодаря, и бъди, заради себе си!
цитирай
23. vishnichka - Поздрав за труда,
12.06.2011 19:59
някои хора сигурно не могат да си представят колко време отделяш за подготовка и обработка на информацията, за да ни я представиш във вид, възприемчмив за четене и от неспециалисти, като мен... и както винаги добри думи за финал!:)
цитирай
24. sparotok - Тервел
12.06.2011 20:00
estolodu написа:
Спароток, знаеш ли как са били засвидетелствани имената на Тервел, Крум и Омуртаг?


На Тервел съм посветил цял постинг http://sparotok.blog.bg/politika/2010/07/25/proizhod-i-znachenie-na-imeto-na-kniaz-tervel.581912

Виж и това http://groznijat.tripod.com/fadlan/besh.html

цитирай
25. sparotok - !
12.06.2011 20:01
yotovava написа:
Валя


Благодаря ти Валя!

Поздрави!
цитирай
26. sparotok - благодаря ти
12.06.2011 20:08
vishnichka написа:
някои хора сигурно не могат да си представят колко време отделяш за подготовка и обработка на информацията, за да ни я представиш във вид, възприемчмив за четене и от неспециалисти, като мен... и както винаги добри думи за финал!:)


Виши, благодаря ти за това, че разбираш и оценяш труда ми!
цитирай
27. sparotok - четене
12.06.2011 20:09
pevetsa написа:
Днес не ми върви четенето, ще се върна утре, може би, ако се събудя ...
Все пак ти благодаря, и бъди, заради себе си!


Чети когато ти остане време, почивката е също важна.
цитирай
28. sparotok - факти
12.06.2011 20:18
turb04 написа:
Тази компилация е малко спорна.
Прабългарите са народ от ираноезичната група, като езикът им има сходства и с келтския.
Вярно е, че има хипотеза, според която българите са били първоначално на балканите и са носили името бриги, но тя е доста слаба и по-скоро се базира на минимални сходства.
Баламир и почти идентично с Маламир Пресиан, а всеки знае, кой е той.
Борис идва от Барс, а барсът е животно, което е и в прабългарския календар.
Още от времето на Юри Венелин се правят опити, да се заличи прабългарския ни произход и да се замени със славянски, тюркски и незнайно още какъв!
Траките са били интересен народ, народ с качества, но... не са имали писменост, което ги е обрекло на неизбежна асимилация.
За разлика от тях, прабългарите винаги са имали писменост - още по времето на Шумер и Акад, като тогавашната им писменост не се е променила до написването на глаголицата, като същата тази прабългарска писменост е в основата на създаването на гръцката азбуки и на руните. (проф. Петър Добрев Каменната книга на прабългарите)
В този ред на мисли не е логично народ, който е с такива богати традиции и култура да взаимства чужди имена.
А прабългарските топоними са живи и до днес - Кортен, Плиска, Тутракан, Несебър, Микре и още много други.


Нека разгледаме фактите. Вие твърдите, че траките са били безписмени, ето обаче какво показват най-новите открития - the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Несебър е тракийски топоним засвидетелстван още в Античността.

Плиска, наречена от Кедрин Плискува е строена по времето на Константин Велики - 330 г. ( според Кедрин).

Господин Добрев разпорстранява неверни неща. Прочетете предишния ми постинг и вижте колко ирански са думите ни.

Когато фактите говорят....
цитирай
29. sparotok - Одоакър
12.06.2011 20:20
bgwest написа:
Траки,Готи,Българи,Славяни-Един и същ народ/в онези времена/с много имена...


Атила не идва ли от старата българска дума АТ/кон,жребец/ и оттам Атила-конник,ездач/АЗДУЛ/

Поздрави за новия постинг.Нека всички знаят,че варварите,разбили Рим,всъщност са Българите!


Одоакър, този, който слага край на Рим е син на хуна Едеко - един от най-добрите приятели на Атила. Едеко от своя страна е сродно на името на Етикус Истер, на когото се приписва създаването на особена писменост.
цитирай
30. turb04 - Несебър е прабългарска дума и ...
12.06.2011 20:37
[Нека разгледаме фактите. Вие твърдите, че траките са били безписмени, ето обаче какво показват най-новите открития - the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Несебър е тракийски топоним засвидетелстван още в Античността.

Плиска, наречена от Кедрин Плискува е строена по времето на Константин Велики - 330 г. ( според Кедрин).

Господин Добрев разпорстранява неверни неща. Прочетете предишния ми постинг и вижте колко ирански са думите ни.

Когато фактите говорят....
[/quote]
Несебър е прабългарска дума и означава защитен. Тук Петър Добрев няма общо - изказването е от казански българин, а техният език не е повлиян от гръцки, или близки влияния.
Плиска идва от "плиск" - укрепен, защитен. Думата е запазена със същия смисъл в уелския език, който на практика е келтски.
цитирай
31. joysii - "Плиска, наречена от Кедрин ...
12.06.2011 20:42
"Плиска, наречена от Кедрин Плискува е строена по времето на Константин Велики - 330 г. ( според Кедрин)."
....................................................................
Изворът на Скилица Кедрин е един от многото. Но твърде неточен и мъгляв.
Има други по обосновани твърдения за Плиска.
В Плиска археологически материали за това време/330 г./ - няма.
Освен това има цяла методика за тълкуване на исторически извори, която явно не Ви е известна. Търсят се потвърждения в други извори или в археологически разкопки.
Идеята на Кедрин не се дублира с никоя друга, нито се доказва в археологически разкопки.
Може да е объркал.Византийските автори са писали доста неточности - например за броя на воините в една битка.

Изворите трябва да се тълкуват с критически анализ.
Вашите твърдения са напълно неоснователни.
Вие просто цитирате едно несериозно мнение.
цитирай
32. sparotok - факти
12.06.2011 20:45
turb04 написа:
[Нека разгледаме фактите. Вие твърдите, че траките са били безписмени, ето обаче какво показват най-новите открития - the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

Несебър е тракийски топоним засвидетелстван още в Античността.

Плиска, наречена от Кедрин Плискува е строена по времето на Константин Велики - 330 г. ( според Кедрин).

Господин Добрев разпорстранява неверни неща. Прочетете предишния ми постинг и вижте колко ирански са думите ни.

Когато фактите говорят....

Несебър е прабългарска дума и означава защитен. Тук Петър Добрев няма общо - изказването е от казански българин, а техният език не е повлиян от гръцки, или близки влияния.
Плиска идва от "плиск" - укрепен, защитен. Думата е запазена със същия смисъл в уелския език, който на практика е келтски. [/quote]

Аз говоря уелски и мога ва ви уверя, че плиск не означава укрепен. На уелски това е cadarnhau, cryfhau. Крепост на уелски е caer, amddiffinfa.

Несебър е по-новия вариант на Месамбрия, Месембрия. Изказване на казански българин си остава изказване, не доказателство.
цитирай
33. estolodu - "Броят на войните в една би...
12.06.2011 20:54
"Броят на войните в една битка" :D:D:D:D много добро попадение джойси - бисерът си струва да се запише xD
цитирай
34. haralanov - Аз вярвам в бъдещето на България, а вие?
12.06.2011 20:57
Аз не!
цитирай
35. sparotok - коментар
12.06.2011 20:57
joysii написа:
"Плиска, наречена от Кедрин Плискува е строена по времето на Константин Велики - 330 г. ( според Кедрин)."
....................................................................
Изворът на Скилица Кедрин е един от многото. Но твърде неточен и мъгляв.
Има други по обосновани твърдения за Плиска.
В Плиска археологически материали за това време/330 г./ - няма.
Освен това има цяла методика за тълкуване на исторически извори, която явно не Ви е известна. Търсят се потвърждения в други извори или в археологически разкопки.
Идеята на Кедрин не се дублира с никоя друга, нито се доказва в археологически разкопки.
Може да е объркал.
Византийските автори са писали доста неточности - например за броя на войните в една битка.
Изворите трябва да се тълкуват с критически анализ.
Вашите твърдения са напълно неоснователни.
Вие просто цитирате едно несериозно мнение.


Коментара ти е като на професионалист, т.е. подшушнат:)

Кажи на познатите си, че стилът на градежите в Плиска е като този на тракийските крепостни стени, а и на тези от Дакия.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetatea_Blidaru.JPG

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetatea_Blidaru2.JPG

Хайде виж сега и Плиска:) http://travel.pop.bg/article6264_766.html
Снимката ти е позната нали?:)

Eто ти и още от Плиска http://www.gotterdammerung.org/photo/travel/bulgaria/pliska/060826-154230_mom_at_the_gates_of_pliska.html

Направо ме избива на смях като кажат, че край Плиска не са намирани находки от 4-ти век...Намерено е много, въпросът е кой и как го е датирал:)
Варненския Некропол нали го бяха датирали 3-ти век...

Всичко се пази в архивите, след време като се направят сравненения ще стане ясно има ли артефакти от 4-ти век край Плиска, или не.


Прочее, направил съм грешка, не Кедрин, а Г. Кодин пише, че Плиска, Преслав, Дуросторум и Констация са строени по времето на Константин Велики в земите на скитите:)
цитирай
36. sparotok - решение
12.06.2011 21:06
haralanov написа:
Аз не!


Всеки решава сам, подтикнат от собствените преживявания. Скептицизма ти е напълно разбираем, всеки нормално мислещ човек би се ужасил от ситуацията в Родината ни. Виждайки, че нещата вървят само надолу повечето хора биха счели, че краят наближава.

Аз лично избирам да се боря за завърщането на хубавото. Няма значение до къде ще стигна, важното е, че до края ще остана на пътя, по който съм поел.
цитирай
37. sparotok - гордост
12.06.2011 21:09
bulgarinut57 написа:
За мен е чест!
Обичам математиката и прочитайки Ваше изследване оставам с усещането за
перфектно решена задача. Има условие, дадено е решение, използвани са следните аксиоми, теореми, закони…Почнеш ли да търсиш под вола теле,както
направиха генерации „български” историци, стигаш до mglishev, silencemurmur,
bbbb1, joysii,……купища анонимници с промити мозъци.
Чудя се с какво бих бих могъл аз да помогна,като владея само езика на моите
прадеди –траките!


Гордейки се от това, че сте българин и показвайки го правите много!
Хората даващи положителен пример са важни, те дават сили и увереност на много други, които ще ги последват.
цитирай
38. joysii - Е, тука се издънихте, Спароток. Има ...
12.06.2011 21:09
Е, тука се издънихте, Спароток.
Има стари артефакти,но те са преизползвани в градежите.
В Арбанаси ,в подовете на възрожденските къщи също има римски тухли. И те ли са римски/ къщите/?
Вие кои точно тракийски стени имате предвид,че са идентични с плисковските?
Също с кои плисковски стени, защото има различни по време стени, с различен градеж.
Ох, господине, още няколко думи за Плиска и сте пълен АУТ!
Моля, публикувайте коментара ми, защото ще си направя удоволствието да Ви посветя цяла рубрика при мен.
цитирай
39. joysii - 34. estolodu
12.06.2011 21:21
Съжалявам, печатна грешка.Извинете ме,моля.
цитирай
40. joysii - "Прочее, направил съм гре...
12.06.2011 21:24
"Прочее, направил съм грешка, не Кедрин, а Г. Кодин пише, че Плиска, Преслав, Дуросторум и Констация са строени по времето на Константин Велики в земите на скитите:)"
........................................................
Направили сте грешка, защото подценявате публиката, казах Ви го веднъж.:):):)
Мноооого трябва да внимавате какво си позволявате да пишете, господин Спароток!
цитирай
41. sparotok - Плиска
12.06.2011 21:28
joysii написа:
Е, тука се издънихте, Спароток.
Има стари артефакти,но те са преизползвани в градежите.
В Арбанаси ,в подовете на възрожденските къщи също има римски тухли. И те ли са римски/ къщите/?
Вие кои точно тракийски стени имате предвид,че са идентични с плисковските?
Също с кои плисковски стени, защото има различни по време стени, с различен градеж.
Ох, господине, още няколко думи за Плиска и сте пълен АУТ!
Моля, публикувайте коментара ми, защото ще си направя удоволствието да Ви посветя цяла рубрика при мен.


Хайде сега номерца:)
Не говоря за стари артефакти, зазидани в стените, а за върхове на стрели, ножове, монети намерени в района на Плиска.

Не се отклонявай от темата! Дадох примери с дакийски градежи и такива от Плиска, ето ги пак

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetatea_Blidaru.JPG

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetatea_Blidaru2.JPG

http://travel.pop.bg/article6264_766.html

http://www.gotterdammerung.org/photo/travel/bulgaria/pliska/060826-154230_mom_at_the_gates_of_pliska.html


Само нагъл човек би казал, че това не са градежи от един и същи тип.

Няма да е зле да погледнеш и градежите при Старосел
http://history.rodenkrai.com/index.php/hramove/20071015164/trakiiski_kultov_kompleks_starosel/menu_id_30.html


http://www.imagesfrombulgaria.com/v/The_Bulgarian_History/Starosel/P1060254.JPG.html

http://www.greenstreet-bg.com/Starosel/010.jpg

http://history.rodenkrai.com/index.php/hramove/20071015164/trakiiski_kultov_kompleks_starosel/menu_id_30.html

Могат да ти суфлират до утре вечер, това няма да промени фактите, че тракийски и дакийски градежи са прототипи на тези от Плиска:)

Хората не са слепи!
цитирай
42. sparotok - грешка
12.06.2011 21:37
joysii написа:
"Прочее, направил съм грешка, не Кедрин, а Г. Кодин пише, че Плиска, Преслав, Дуросторум и Констация са строени по времето на Константин Велики в земите на скитите:)"
........................................................
Направили сте грешка, защото подценявате публиката, казах Ви го веднъж.:):):)
Мноооого трябва да внимавате какво си позволявате да пишете, господин Спароток!


Човешко е да се греши, а който признава грешките си показва, че е обективен:)

Знам, че си позволявам много критикувайки бивши служители на ДС, знам и, че съм лесен за тях. Ако бях сам вече да съм млъкнал, обаче има доста като мене. Запуши ли се моята уста, ще се отворят други. Докато аз съм склонен да простя на някои учени, доста гневни млади хора изобщо и не мислят да го правят...

Отстранявайки мен определени хора ще си навлечат беля на главата...та не си прави труда да заплашваш...
цитирай
43. joysii - Така е - хората не са слепи, но не са и ...
12.06.2011 21:37
Така е - хората не са слепи, но не са и малоумни.
Суфлират ми , вярно.
Това ,което ти /минавам на "ти", до тук с уважението/ си позволяваш да плещиш тук, са пълни лудости.
Хабер си нямаш от нещата в Плиска!
Знаеш ли, ако да сега се забавлявах отвреме навреме да те апострофирам, и после...все пак да те оставя на мира, да си пишеш простотиите на воля, отсега нататък....ще е различно.
Поздрави.
цитирай
44. sparotok - грешка
12.06.2011 21:38
joysii написа:
Съжалявам, печатна грешка.Извинете ме,моля.


Ето виждаш ли - Човешко е да се греши:)
цитирай
45. dolsineq - Така е - хората не са слепи, но не са и ...
12.06.2011 21:42
joysii написа:
Така е - хората не са слепи, но не са и малоумни.
Суфлират ми , вярно.
Това ,което ти /минавам на "ти", до тук с уважението/ си позволяваш да плещиш тук, са пълни лудости.
Хабер си нямаш от нещата в Плиска!
Знаеш ли, ако да сега се забавлявах отвреме навреме да те апострофирам, и после...все пак да те оставя на мира, да си пишеш простотиите на воля, отсега нататък....ще е различно.
Поздрави.

..........................................
И дано суфльорът се окаже на ниво, а не папагал...
цитирай
46. sparotok - хабер
12.06.2011 21:47
joysii написа:
Така е - хората не са слепи, но не са и малоумни.
Суфлират ми , вярно.
Това ,което ти /минавам на "ти", до тук с уважението/ си позволяваш да плещиш тук, са пълни лудости.
Хабер си нямаш от нещата в Плиска!
Знаеш ли, ако да сега се забавлявах отвреме навреме да те апострофирам, и после...все пак да те оставя на мира, да си пишеш простотиите на воля, отсега нататък....ще е различно.
Поздрави.



Хабер и турска дума за новина. Това, което аз предлагам са изображения на градежи от Старосел, Оращие ( Дакия) и Плиска.
За мен те са от един и същи тип, много други хора споделят мнението ми.

Отричай колкото си искаш, хората имат възможност да гледат и сравняват.

Дакийски градежи и такива от Плиска, ето ги отново

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetatea_Blidaru.JPG

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cetatea_Blidaru2.JPG

http://travel.pop.bg/article6264_766.html

http://www.gotterdammerung.org/photo/travel/bulgaria/pliska/060826-154230_mom_at_the_gates_of_pliska.html


Само нагъл човек би казал, че това не са градежи от един и същи тип.

Старосел
http://history.rodenkrai.com/index.php/hramove/20071015164/trakiiski_kultov_kompleks_starosel/menu_id_30.html


http://www.imagesfrombulgaria.com/v/The_Bulgarian_History/Starosel/P1060254.JPG.html

http://www.greenstreet-bg.com/Starosel/010.jpg

http://history.rodenkrai.com/index.php/hramove/20071015164/trakiiski_kultov_kompleks_starosel/menu_id_30.html

цитирай
47. zelas - Павле, как си обясняваш широкото ...
12.06.2011 21:53
Павле, как си обясняваш широкото разпространение на името Атила в унгария и турция. Двете страни спорят за него. И защо не се е запазило при българите?

Харесва ми името Бузан, какво е значението му?
цитирай
48. sparotok - прощавай
12.06.2011 21:55
zelas написа:
Павле, как си обясняваш широкото разпространение на името Атила в унгария и турция. Двете страни спорят за него. И защо не се е запазило при българите?

Харесва ми името Бузан, какво е значението му?


Пламене, прощавай, ще ти отговоря утре, сега трябва да излизам.
цитирай
49. strannica - Аз вярвам в бъдещето на България, а вие?
12.06.2011 22:13
Вярвам. Без варианти и нюанси :)
Поздрави! Дерзай!
цитирай
50. merlin68 - sparotok,
12.06.2011 22:16
казваш, че хуните са били високи, а и се позоваваш на сведения от стари автори, че и траките са били доста едри.
А има ли официални данни от тракийските погребения в страната ни за някакъв среден ръст на намерените скелети?
цитирай
51. kpandjarova - Браво Спароток ! Прекрасно посл...
12.06.2011 23:09
Браво Спароток ! Прекрасно послание ,съчетало в себе си история и съвременност.Изключително силно и стимулиращо четиво.Благодаря ти!
цитирай
52. mirrorman - Миналата година си направих ДНК ...
12.06.2011 23:34
Миналата година си направих ДНК изследване в Лос Анджелис като доброволец. Според резултата съм 43% тракиец.
цитирай
53. demograph - Браво Спароток! Измъкна още една тухла от кривата крепост на измамата!
13.06.2011 00:04
Искам да насоча участниците в тази дискусия към един пример за писане на история на диржавата. - Украйна. Чукнете в гугъл и вижте как изчерпателно, от известното им далеч в миналото, през всички криволичения на историческата съдба на хората обитавали територията на днешна Украйна се изброяват народи, племена, водачи, вождове, князе, царе, султани, императори, президенти...естествено украсени с доза патос и малко литература за национално самоувствие. Спароток, добавяш епохи в дълбоката българска историческа следа! От постинга ти в душата на българина се ражда болката на Г.Ценов затова "..че, историята на хуните продължава в онази на българите, но хунската история не се разглежда като българска история." и че тракийската ни кръв се "кръщава" с мътната гръцка вода. Още се срамят да се нарекат болгари много уж образовани българи. Просвещение е действието, което ще им даде гордостта да се рекат истински българи!...
цитирай
54. demograph - Погледни разкопките на тракийското светилище в м. "Св Никола"карй Добринище.
13.06.2011 00:07
merlin68 написа:
казваш, че хуните са били високи, а и се позоваваш на сведения от стари автори, че и траките са били доста едри.
А има ли официални данни от тракийските погребения в страната ни за някакъв среден ръст на намерените скелети?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Официални данни..? За жалост, май трудно ще се появят при днешната науко-политическа картинка у нас.
цитирай
55. reader1 - Поздравления, sparotok ! Ста...
13.06.2011 01:02
Поздравления , sparotok !
Статиите ти ни изпълват с гордост, но само те не са достатъчни .
Вярно е , че " в началото бе Словото ", но като си помисля, че от написването на "История славянобългарска" до идеята за освобождението изминават 100 години ...

След като открием себе си , ние трябва да докажем себе си пред света. Но как ще стане това , след като всичко се разпада пред очите ни , като че ли по нечий последователен зловещ сценарий ...

А в същност , още не сме открили ( чрез официалната наука ) себе си !
цитирай
56. peeva1950 - Аз Вярвам в Бъдещето на България!
13.06.2011 02:35
Не съм специалист в областта, но имам чувството, че почти цялата ни история е фалшифицирана. Едва ли сме толкова прост народ, колкото ни смятат някои "цивилизовани" капацитети?! Хвала Ви за задълбочения опит да представите историческите факти, които сте изследвали! Всички Вие, уважаеми колеги, които сте изказали своите тези, обединете се и напишете истинската ни история!!!
цитирай
57. valsodar - Малко ми прилича на сбирка на секта, ...
13.06.2011 03:32
Малко ми прилича на сбирка на секта, а не на дебат по исторически въпроси, но дискретно ще си замълча и ще задам своите два въпроса:
- Откритите мумии в Таримската котловина на българи ли са или на хуни
- Какво мисли авторът на постинга по отношение на срещащи се български думи в китайският език - примерно каруца, която носи същият смисъл както и тук.
Подхождайки по езиковедските му сравнения сега българите китайци ли са или китайците са неосъзнали се българи?
цитирай
58. bozman - Здравей Спараток, Преди време ч...
13.06.2011 06:11
Здравей Спараток,
Преди време четох ( не помня къде точно) в твоя блог, говореше, че скитите в степите съградили града Неапол, по скоро един "цар" техен. Попаднах скоро на ето тези сведения:

"PONTUS fluvius est inter Scythos Medosque. Per terram Thraciam nuncupatam, ut aiunt, labitur. Ex quo sumuntur lapides mire operationis. Igne quidem uti ligni cremantur: quos si percusseris extinguntur facile, si aqua perfuderis in maius excitantur incendium, tetrum habentes odorem asphalto persimilem adeoque abominandum ut nulla sit avis aut serpentum species que his ardentibus loco possit propinqua consistere".

Реката PONTUS fluvius е днешната река, която минава през Рупите и се влива в Струма - не знам как се казва в момента. За нея е казано, че се намира в земите на скитите - меди, които обитават Тракия. По късно (около 500 г.) се съобщана, че стримонците също са скитско племе, което е там по волята на Юстиниян. Така, че този град Неапол като едното нищо е днешният Кавала - Неапол в началото на века. Може да ти влезе в работа.
И друго - не се връзвай за Бузан, като лично име. Страницата която имаш за сведение е анг. и там е също пълна папагалщина. Препоръчвам ти http://www.archive.org/details/texts, като всичко го има като издания на Migne (Мине) Патрология. Там са най-старите преписи, и като че ли най-вярните. Там някъде бях срещнал същото сведение, но изписано като Buza, Buca(Буца, Бука). А букелариите, по късно са точно помощни войски (към VІ в.) - от buca - кръгъл хляб на лат.ез. Т.е. това сведение може да е за вожда на спомагателните - тиловаците. Думата "reges" се употребява всякакси и не значи определено "крал", преди всичко "архонт" - вожд. Изписа на Gordii, също не е ясен, тъй като липсва указваща титла, .е. може да е прякор - Дебелака, на латински. Баламер име изпис Валамер. В този смисъл, по осторожно с думите приятелю, на които даваш определения, като лични имена, защото имената не дават сигурни указания за народността, само така изглежда

Поздрави и успехи
цитирай
59. sparotok - България
13.06.2011 07:42
анонимен написа:
Много правилно го казваш:Само силните ще оцелеят! Останалите ще ги отнесе историята.За България за съжаление не може да се каже,че е силна.От много години тя върви накъдето духа вятъра,единствено ръководена от надеждата за келепир.Затова се съюзява с Хитлер,после със Сталин и сега с "демократична" Америка.
Силните правят това,което е правилно,независимо дали е трудно.Ние правим това,което смятаме за изгодно.Така силен не се става! Как мислиш,че можем да станем силни? Аз мисля,че и невъзможното е възможно,но за да стане България силна и е нужна тотална промяна на мисленето и основно на морала,както и много време с което обаче тя не разполага.Желанието ти за силна България,което е и мое е практически неосъществимо.Ако България все пак стане силна един ден,то тя няма да има нищо българско.Надявам се искрено да вярваш,че не съм прав и да знаеш изхода от безизходицата.



Нека проследим фактите. Не България се съюзи с Хитлер, а после със Сталин, а натрапените от вън управляващи направиха това...България бе само жертвата.

Аз гледам на всяко падение на един народ като на болест, да, това е един вирус. Ако имаш воля да се пребориш ставаш по-силен, ако ли не - изчезваш, това е положението.

Паденията са неизбежни, няма хора, които да не са преживявали това. Оцелели са тези, които са успели да се придържат към духовното и са обичали събратята си.

Мисля, че познавам народа си добре, черните овце не ги отричам, простаци и бездушници има навсякъде. При нас обаче има много повече хора със светла душа и борбен дух отколкото при други народи. Имал съм възможност да контактувам с хора от 20 националности, та мога да сравнявам. Това е и причината да кажа - Аз вярвам в бъдещето на България!
цитирай
60. sparotok - имена
13.06.2011 07:47
zelas написа:
Павле, как си обясняваш широкото разпространение на името Атила в унгария и турция. Двете страни спорят за него. И защо не се е запазило при българите?

Харесва ми името Бузан, какво е значението му?


Пламене, изчезването на определени имена е един естествен процес. Ние вече не употребяваме имена като Звиница, Тихота, Лепота, Хръс, макар те да са типично български.

Историята ни е била прекалено динамична, а чуждото влияние понякога доста силно. В именната ни система са навлезли латински, гръцки и еврейски имена, които са изместили нашите.

Да не забравяме и това, че сме били окупирани и подтискани дълго време. Окупаторите са направили всичко възможно да изтрият народната памет. Един способ е като забранят определено име на велик човек...така и спомена за него изчезва...

От друга страна други народи изкуствено могат да поддържат имена с цел печелене на престиж. Атила обаче няма смисъл нито на турски, нито на унгарски.

Бузан според мен означава едър ( а не козел както твърдят някои за тракийското Бузо). Може да ти звучи странно, но е свързано и с буза, а тази дума има значение потдутина.

Сродни са още старобългарската бокъ - хълбок и санскритките бугола - кълбо ( нещо издуто) и буж - кривина.

bhUgola m. `" earth-ball "' , the terrestrial globe , earth

Поздрави!
цитирай
61. sparotok - славяни
13.06.2011 08:07
анонимен написа:
Dragi Sparotok, priemi moite izvinenia, che ti pisha na latinitsa, no moiat keybord niama znatsi za kiritsa, tui kato sam prokuden v dalechni strani. Tova ne oznachava che ne sledia za sabitiata v Rodinata, a otkakto "TE" otkrih v zahlas chakiam vsiako novo tvoe "tvorenie". Tova mi dava dopalnitelni sili, za da se spraviam s roblemite, koito mi sazdavat mestnite neveji aborigeni! Ta moiat vapros e sledniat - kakvo sa, kakvi sa i ot kade sa se parknali "slavianite" i shto za stoka sa te? Vinagi sa ni uchili, che te sa obitavali nashite zemi, kogato e doshal Isperih(Asparuh). Sasho ni ucheha, che vsichki okolo nas sa sashto slaviani (izkluchaia rumatsi, madjari i gartsi, poslednite smes ot nakolko narodnosti, a pak s ogromni pretentsii). Shte propusna i rusnatsite, zashtoto spored Stefan Tsanev, tazi darjava i natsia e sazdadena ot vikingite(zashto pak ne)! S Dalboko uvajenie kam teb i tviata borba za istinata!!!


Славяни е много объркано понятие днес. Недобросъвестни хора са създали теорията, че прадедите на българи, руснаци, поляци и украинци ...са живели на едно място през 6-ти век и са били наречени славяни. Това е пълна глупост, с тези народи сме роднини, но сме се разделили поне преди 4000 години...

Единствените исторически славяни са старите гети- тракийски народ. Теофилакт Симоката си казва ясно - Славяни, или още гети защото така бяха наричани в древността. По принцип славяни и гети има един и същи смисъл - славните, прочутите.

Българите са пък старите мизи - отново тракийски народ, за който Страбон обяснява, че бил най-близко родствен на гетите ( славяни) и говорел същия език.

Дали ще кажем, че независимостта на Дунавска България е извоювана от славяни и българи, или от гети и мизи е едно и също нещо. Старите славяни са тракийския народ гети, а старите българи са тракийските мизи.

Понеже траките са роднини на скити и илири, то и езиците им са били близки.

Скитите са деди на нашите близки роднини украинците, а илирийските венети са деди на словените, словаците, чехите...

Понеже в древността римляните са си патили нй-вече от славяните гети, то и името славяни бива прилагано след време върху други народи говорещи подобен език.

Та ето, старите, историческите славяни сме ние. Заради нас поляци, украинци и т.н. са били наречени също славяни. Прочее това става доста късно...
цитирай
62. sparotok - илири
13.06.2011 08:14
анонимен написа:
Ama nali ilirite sa jiviali v predelite na dneshna Albanika


Илирите са били много племена- дасарети, озериати, биляни, дервяни, а за албанците се смята, че са дошли доста по-късно в днешните си земи.

Самото названи Илирия има смисъл на български, сръбски, словенски... Идва от ИЛЪ - кал, глина, влажна земя. Илирия означава - влажна земя.
цитирай
63. sparotok - благодаря ти
13.06.2011 08:15
strannica написа:
Вярвам. Без варианти и нюанси :)
Поздрави! Дерзай!


Благодаря ти за откровения отговор и подкрепата!

Поздрави!
цитирай
64. sparotok - разделяне
13.06.2011 08:19
анонимен написа:
Kakvo razbirash pod "razdelili predi okolo 4000 godini.? Sirech, do togava sme bili zaedno! Kade?


Различни групи са си тръгнали по различно време, някои дори преди 4500 години, но прародината е тук, на Балканите, а дори и частично в Мала Азия...колкото и странно да звучи това.

Мигрирайки в различни посоки траките са се смесвали с различни народи и са им налагали своя език и култура до известна степен.

Тракйските миграции за Апенинския полуостров ( Италия), Мала Азия и Индия са описани от старите автори.
цитирай
65. sparotok - дефиниции
13.06.2011 08:24
анонимен написа:
Znachi izliza, che "slavianite" ne sa bili tolkova mnooogobroini, a se iaviavat samo kato klan ot goliamata trakiiska "obshtnost". Pravilno li sam go razbral?


Може и така да се каже:)
Важното е да се направи разлика между историческите славяни - гетите, които се свързват с мизите ( старите българи) и днешните славяни, които макар да са наши роднини в древността не са наричани славяни изобщо. Носили са имена като венети, венди и т.н.

Един италиански учен - проф. Марио Алинеи вече заяви, че траките не са изчезвали, нито славяните са се появявали, но като потомци на траките трябва да се разгледат САМО южните славяни. Останалите са потомци на скити и илири.
цитирай
66. sparotok - въпроси
13.06.2011 09:39
valsodar написа:
Малко ми прилича на сбирка на секта, а не на дебат по исторически въпроси, но дискретно ще си замълча и ще задам своите два въпроса:
- Откритите мумии в Таримската котловина на българи ли са или на хуни
- Какво мисли авторът на постинга по отношение на срещащи се български думи в китайският език - примерно каруца, която носи същият смисъл както и тук.
Подхождайки по езиковедските му сравнения сега българите китайци ли са или китайците са неосъзнали се българи?


Хубаво е когато човек пита да разбира въпроса си:)
Да разгледаме фактите

- Керамиката на Янг Шао, Лунг Шан и др. ( 3-то хил.пр. Христа) е де факто копие на тази от България, Украйна и Румъния. Това е признато от редица изследователи.

-Докато в нашите земи тази линеарна керамика търпи развитие, в Китая тя се появява в почти съвършен вид, т.е. внесена е от вън.

-Могилните погребения на владетелите на ранните китайски династии като Шанг и Чжоу ( 15-ти -11 -ти в.пр. Христа) са като тези на траките - с жертвани коне и колесници... а китайците се сдобиват с коне едва през 3-ти век преди Христа...

- Брадви, копия, ножове и т.н. от периода на на Шанг и Чжоу са идентични с тези от нашите земи, но нашите артефакти са по-стари.

- Леенето на бронз се появява в Китай векове след като траките са усвоили този процес. Докато в Тракия има развитите, то в Китай то липсва...

- В китайски няма дума каруца, но пък думите - маижу, чуицу, лиенцу са близки до нашите мед, чук и ланец, т.е. хора говорещи древен вариант на българския са дали знания по металургия на китайците.

Белите мумии в Такла макан са на тохари, а тохарите тръгват за Азия от земите на България, Румъния и Украйна ( според проф. Виктор Меир).

Облеклото на тези бели мумии е идентично с това на кимерийците изобразявани по гръцки и римски съдове.
цитирай
67. sparotok - до bozman
13.06.2011 09:52
Здравей Бориславе, благодаря ти много за данните!

Скитския Неапол обаче е в Крим. Намерени са надписи, гробове, а и купища артефакти. Градът е бил доста добре запазен, но през 30-те години на 20-ти век комунистите го сриват до основи.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0006%3Aalphabetic+letter%3DN%3Aentry+group%3D1%3Aentry%3Dneapolis-scythica


Други скитски градове са потопени под огромни и никому ненужни язовири. Това да ти звучи познато:)

Относно Бузан - имам латинския вариант на Historia Romana, но скенера ми е повреден, та ползвах интернет.

Относно Баламир - ползвам френска енциклопедия от 1775 г...но докато не оправя скенера не мога да покажа нищо.

Горд се е намирал твърде далече от латиноговорящите, затова не мисля, че е прякор. На латински дебелак е crassus, obesus, turgidus.

Испанската дума gordo - дебел може да се окаже наша заемка. Горд означава изпъчен, думата е сродна и на гръд - изпъкналост, а също и на грудка - объл обект.

По принцип обаче си прав, човек трябва да внимава много с тълкуванията. Затова и правя доста проверки.

Поздрави!
цитирай
68. hristo27 - Успешна седмица ти желая!
13.06.2011 09:59
Успешна седмица ти желая!
цитирай
69. sparotok - !
13.06.2011 10:06
hristo27 написа:
Успешна седмица ти желая!


Благодаря ти приятелю! Направи нов постинг и седмицата ми ще стане не само успешна, но и весела!:)

Поздрави!
цитирай
70. sparotok - заедно
13.06.2011 10:38
peeva1950 написа:
Не съм специалист в областта, но имам чувството, че почти цялата ни история е фалшифицирана. Едва ли сме толкова прост народ, колкото ни смятат някои "цивилизовани" капацитети?! Хвала Ви за задълбочения опит да представите историческите факти, които сте изследвали! Всички Вие, уважаеми колеги, които сте изказали своите тези, обединете се и напишете истинската ни история!!!


Много хубаво го казахте - истинската история може да се напише само с обединени усилия!

Поздрави!
цитирай
71. sparotok - достатъчно
13.06.2011 10:45
reader1 написа:
Поздравления , sparotok !
Статиите ти ни изпълват с гордост, но само те не са достатъчни .
Вярно е , че " в началото бе Словото ", но като си помисля, че от написването на "История славянобългарска" до идеята за освобождението изминават 100 години ...

След като открием себе си , ние трябва да докажем себе си пред света. Но как ще стане това , след като всичко се разпада пред очите ни , като че ли по нечий последователен зловещ сценарий ...

А в същност , още не сме открили ( чрез официалната наука ) себе си !


Верно е, делата правят промените, но преди да се стигне до дела е нужно вдъхновение. Ще ви напомня нещо от един наш родолюбец.

Единъ народъ расте самъ съ идеалите, съ задачите що зема на свойте плещи - и съ тяхъ се той възйема до подвизи, преди зарад каквито самъ не се е смяталъ за кадъренъ. Ето вамъ и примеръ: съ векове народа ни мърцина живя в душевенъ мракъ, и ражда се и гина со скотовете скотъ. Кое го възроди, кое заспала мощь въ юначните гърди събуди? Въ подвизи кое го днеска води? Ричагътъ всемогъщъ за мъртвите народи - светия идеалъ!
цитирай
72. sparotok - !
13.06.2011 10:47
demograph написа:
Искам да насоча участниците в тази дискусия към един пример за писане на история на диржавата. - Украйна. Чукнете в гугъл и вижте как изчерпателно, от известното им далеч в миналото, през всички криволичения на историческата съдба на хората обитавали територията на днешна Украйна се изброяват народи, племена, водачи, вождове, князе, царе, султани, императори, президенти...естествено украсени с доза патос и малко литература за национално самоувствие. Спароток, добавяш епохи в дълбоката българска историческа следа! От постинга ти в душата на българина се ражда болката на Г.Ценов затова "..че, историята на хуните продължава в онази на българите, но хунската история не се разглежда като българска история." и че тракийската ни кръв се "кръщава" с мътната гръцка вода. Още се срамят да се нарекат болгари много уж образовани българи. Просвещение е действието, което ще им даде гордостта да се рекат истински българи!...


Когато на света стане ясно кои са хуните и какви са техните деяния много неща ще се променят.

Поздрави!
цитирай
73. drdgd - Тракийските хроники
13.06.2011 10:51
Какво е Вашето мнение за тази книга?
цитирай
74. sparotok - !
13.06.2011 10:54
mirrorman написа:
Миналата година си направих ДНК изследване в Лос Анджелис като доброволец. Според резултата съм 43% тракиец.


Хубаво:)
цитирай
75. sparotok - !
13.06.2011 10:59
kpandjarova написа:
Браво Спароток ! Прекрасно послание ,съчетало в себе си история и съвременност.Изключително силно и стимулиращо четиво.Благодаря ти!


Благодаря ти и аз!
цитирай
76. sparotok - гиганти
13.06.2011 11:04
merlin68 написа:
казваш, че хуните са били високи, а и се позоваваш на сведения от стари автори, че и траките са били доста едри.
А има ли официални данни от тракийските погребения в страната ни за някакъв среден ръст на намерените скелети?


В книгата си Могили, Храмове, Гробници Г. Китов съобщава за траки с ръст над 2 м. дадено е и изображение ( стр.86).

Във Варненския некропол също са намирани скелети на хора с висок за времето си ръст.
цитирай
77. sparotok - Ценов
13.06.2011 11:06
анонимен написа:
Уважение към Вас! Вие сте голям Българин!


Благодаря ви, но не заслужавам тези думи!
Проф. Ганчо Ценов е един голям Българин!
цитирай
78. vmir - Тъжно е известен на всички древен народ да осиротее исторически, защото е сложил край на една блестяща цивилизация.
13.06.2011 11:17
Това значи, че или цивилизацията не е била толкова блестяща, колкото се твърди, или, че ликвидаторите й са имали неоценени силни страни. Как обаче да разберем тези силни страни и идеите зад тях, ако никой не иска да се идентифицира с печално известната им слава на ликвидатори?

Без колебание бих предпочел да си осиновим осиротелите хуни, отколкото да приемаме, че историята ни започва от 681. Това обаче зависи не само от желанието, но и от фактите.
Поздрави за постинга, Спароток!
цитирай
79. d3bep - Нещата с хуните и религията са ня...
13.06.2011 11:24
Нещата с хуните и религията са някакъв тотален ужас.
Лично аз смятам ,че хуните са тракийски народ, но не са българите.

Но нещата са крайно примесени.
Както добре знаем, 681 е всъщност само и единствено година на църковен събор в константинопол, в който става дума за българите.
Именно през 681 г. при хуните,или по точно при вожда на подкавказките хуни Алп отива албански епископ, който се казва Израел, и ги кръщава и им разбива идолите. Хуните изчезват от световната карта след този акт.
Подозрително съвпадение....
Израел пише, че те вярвали в Тенгри.

Свети Джером пише в писмото си (107:2) "Хуните учат псалмите, студената Скития е стоплена от огъня на вярата."
Пак съвпадение? Добре, да кажем, хуните обитавали географската област скития.

Ще стане още по - подозрително.
Тия момчета тук са разказани през един, през друг, през трети.
В изворите аз винаги съм ценял две неща.
1. Съвременник. Или колкото се може по - близък.
2. Очевидец.

В случая с хуните това е рядкост, но имаме един, който отговаря и на двете условия.
Прискус, който е посетил и описал хуните.

Ето текста.
Забележките за превода считам несъстоятелни, в текста фигурират и скити и хуни като названия едновременно пък и не се сещам с какво понятие да се объркат скитоите.

http://www.fordham.edu/halsall/source/priscus1.html

"Атила отивал ... за да се ожени за дъщерята на Ескам, макар че имал много други жени, защото СКИТИТЕ практикуват полигамия."

"Скитите изскочиха от колибите си..." - авторът казва това за хунско градче, което после обяснява, че е под патронажа на жена на Бледа, братът на Атила.
Тя им изпраща хубави девойки за свита до Атила. "Това" - казва Приск - "е скитски комплимент."
Говорейки за военните походи на Атила , той казва: "Сирмиум и Панония бяха обсадено от СКИТИТЕ..."

Да не продължавам ,скитск идрехи, скитски песни, вторият след Атила е втори сред скитите...
Всъщност в текста има повече пъти думата скити, отколкото думата хуни.

Не мисля, че можем да обвиним автора в грешка.
цитирай
80. sparotok - Рим
13.06.2011 11:28
vmir написа:
Това значи, че или цивилизацията не е била толкова блестяща, колкото се твърди, или, че ликвидаторите й са имали неоценено силни страни. Как обаче да разберем тези силни страни и идеите зад тях, ако никой не иска да се идентифицира с печално известната им слава на ликвидатори?

Без колебание бих предпочел да си осиновим осиротелите хуни, отколкото да приемаме, че историята ни започва от 681. Това обаче зависи не само от желанието, но и от фактите.
Поздрави за постинга, Спароток!


Приятелю, истинското рухване на Рим е било доста преди Одоакър да вземе властта. Има една максима, която гласи - Никоя велика цивилизация не е покорявана от вън без преди това тя самата да се унищожи от вътре...

Рим през 5-ти век е загубил мъдростта и достойнството си, май предсказанието на Марк Порций Катон Старши относно Рим и гърците се е сбъднало:)

Трябва да добавя, че преди Одоакър, хунския цар Улдин спасява Рим от нападението на Радагаст, който ние познаваме като Радагайс, та хуните са били и спасители. Определено благородниците им са били високо образовани, Атила израства в Рим, Кроват живее в Константинопол...

Одоакър слага край на едно болно и ужасно развалено общество...

Поздрави!
цитирай
81. d3bep - Между другото пак там авторът тв...
13.06.2011 11:39
Между другото пак там авторът твърди, че Атила каот се напиел започвал да говори хуноготски латински , иче сред хуните се говорело хунски и готски, коеот отдава на "активните търговски връзки".
Принципно е вярно, че остготите се водят съюзници на Атила, но аз все си мисля, че някакъв дивашки войнствен народ дошъл от степите на Азия не научава чужд език просто ей така ,и ако бяха учили по тази причина език, не знам защо си мисля, че щеше да е латински или гръцки...
цитирай
82. killuminati - Боян?!
13.06.2011 12:44
Хуните и връзката с Китай е интересна. Династия Джоу (Чжоу) управлява 800 години! Великият Лао Дзъ е работил в библиотеката на тази династия.
Странното е, че на разни места из нета, а дори и в уикито, се среща едно нещо:
"Най-често използваното име на философа, Лао Дзъ, е почетна титла със значение на „почитаем господин“. Много биографии му приписват личното име Ли Ар (李耳), учтивото име Боян и посмъртното име Дан (聃), поради което понякога е наричан и Ли Дан."

БОЯН?!
цитирай
83. miaa - Поздравления,Sparotok! За интересната статия!
13.06.2011 13:26
И аз вярвам в хората и бъдещето на България!
цитирай
84. megg - И аз вярвам в бъдещето на нашата България!
13.06.2011 14:36
Поздравления, Sparotok! И този път!
Поздрав! :)
цитирай
85. zelas - Павле, как си обясняваш широкото ...
13.06.2011 15:46
sparotok написа:
zelas написа:
Павле, как си обясняваш широкото разпространение на името Атила в унгария и турция. Двете страни спорят за него. И защо не се е запазило при българите?

Харесва ми името Бузан, какво е значението му?


Пламене, изчезването на определени имена е един естествен процес. Ние вече не употребяваме имена като Звиница, Тихота, Лепота, Хръс, макар те да са типично български.

Историята ни е била прекалено динамична, а чуждото влияние понякога доста силно. В именната ни система са навлезли латински, гръцки и еврейски имена, които са изместили нашите.

Да не забравяме и това, че сме били окупирани и подтискани дълго време. Окупаторите са направили всичко възможно да изтрият народната памет. Един способ е като забранят определено име на велик човек...така и спомена за него изчезва...

От друга страна други народи изкуствено могат да поддържат имена с цел печелене на престиж. Атила обаче няма смисъл нито на турски, нито на унгарски.

Бузан според мен означава едър ( а не козел както твърдят някои за тракийското Бузо). Може да ти звучи странно, но е свързано и с буза, а тази дума има значение потдутина.

Сродни са още старобългарската бокъ - хълбок и санскритките бугола - кълбо ( нещо издуто) и буж - кривина.

bhUgola m. `" earth-ball "' , the terrestrial globe , earth

Поздрави!


Благодаря!
цитирай
86. vmir - 82. sparotok,
13.06.2011 16:12
sparotok написа:


Одоакър слага край на едно болно и ужасно развалено общество...

Поздрави!


Няма лошо, щом това общество се самоопределя като връх на цивилизацията, но вместо да убеди останалите, ги подтиска. "Дивашките" племена около римската империя не са имали организацията и военния опит на римляните, но са имали много по-различен морал, особено германските племена, които блестят с естествената чистота на нравите и благочеститето. Предполагам, че тази разлика е силен постоянен източник на мотивация и си заслужава да се изследват въпросните нрави оттатък непосредствените претексти за конкретните сблъсъци.

Поздрави!
цитирай
87. joysii - ". . . върхове на стрели, но...
13.06.2011 17:38
"...върхове на стрели, ножове, монети намерени в района на Плиска."/цитирам те/
.................................................
Да, в Плиска има намерено какво ли не, ама ти ли го откри, ти ли го изследва, че да можеш със сигурност да кажеш какво е в действителност?
==========================
Или крепостните стени - кога изследва тях?
Изобщо,мога ли да те попитам кога за последно беше в Плиска за да провеждаш своите научни проучвания там??
цитирай
88. joysii - За мен е чест! Обичам математи...
13.06.2011 17:48
bulgarinut57 написа:
За мен е чест!
Обичам математиката и прочитайки Ваше изследване оставам с усещането за
перфектно решена задача. Има условие, дадено е решение, използвани са следните аксиоми, теореми, закони…Почнеш ли да търсиш под вола теле,както
направиха генерации „български” историци, стигаш до mglishev, silencemurmur,
bbbb1, joysii,……купища анонимници с промити мозъци.
Чудя се с какво бих бих могъл аз да помогна,като владея само езика на моите
прадеди –траките!

.......................................................
Усещане за добре решена задача...да, може би това е удачно да изпитвате.
Но..усещане за аргументирани позиции и научнообосновани изводи във връзка с българската история...такова не би могло да се изпита.
Вие,като разбирате от математика, а по отношение на историята сте недотам осведомен,защо така сляпо се доверявате на първия срещнат? Кое Ви дава увереността, че в този блог четете истини?
Ами,бих Ви посъветвала да се обърнете към публикациите на специалисти.Така, това, което ще научите от тях, ще Ви обогати,защото отговаря на истината.
цитирай
89. podvodni - Поздрав за вярата !!!
13.06.2011 18:22
Казано от Слава Севрюкова за бъдещето на България

„Страната ще преодолее кризата и укрепне. От богоизбрания ни народ ще се роят бъдещи духовни водачи. Това не е случайно – писмеността на славянското племе преди повече от хилядолетие се яви чрез нас. Предстои ние да разширим неговата култура. Това е кармично предопределено.“

„Помнете, ще удивим Човечеството. Родените сред нас открития ще впечатлят света. Тепърва ще се узнае и за приносите ни в историята. Ще дадем на човешкия род големи умове. В областта на науката, та дори и в омразната напоследък политика. И това ще стане, но вече по-късно във времето, когато се превърнем в равностойни членове на Европа.“ (Записано през 1990-е, бел. Стопанина.)

„Хората ще заживеят обединено. Границите ще отпаднат, но отделните народи ще запазят самобитност. Едва тогаз България ще роди значими политици-обединители. Големи умове, помнете, предстои да излязат от нашето племе. Със световен принос в много области на човешкото знание – наука, философия, изкуство. Тогава страната ни ще е повече от Швейцария. Ще се превърне в малък примамлив световен оазис.“

„Българското племе никога, ама никога не ще бъде заличено от лицето на земята. Други народи, както ми се разкрива, ще изчезнат, ние – не. Помнете – никога! Събудената мощ на духа на българина е голяма. Родината ни ще се превърне в райска градина. Тези, които сега я напускат един ден горчиво ще съжаляват.“

„Таман страната ни ще се пооправи и светът ще тръгне на зле. Но ние тогаз вече ще сме на завет за онова, което иде…"
цитирай
90. ckarlet - Аз също вярвам в бъдещето на Бълг...
13.06.2011 18:30
Аз също вярвам в бъдещето на България, Sparotok!
Радвам, че те има и има хора като теб, които чрез своя труд и позиция ни показвате истината за историята и величието на българския народ!
Поздрави! С удоволствие прочетох!
цитирай
91. algara - Пишете ме и мен в редиците на вярващите,
13.06.2011 18:48
че България и светлият български дух ще пребъдат!
Искам да ти благодаря за новият постинг с един стих на Шандор Петьофи:

Къде ли броди мислено мъжът?
В кои ли светове?
Кого ли търси?
Зареян скита той из висините
где само луди и безсмъртни
се осмеляват да отидат...
цитирай
92. sparotok - благодаря
13.06.2011 18:48
анонимен написа:
Здравей, Спароток, аз много рядко пиша коментар, но се отбивам при тебе редовно.

Искам да ти обърна внимание на нещо, на което се натъквам тук за втори път. Става дума за т. нар. династия "Ксия", която споменаваш и която е една от най-първите китайски династии. На латинизиран китайски се пише Xia, което обаче се чете "ША" (с меко Ш), а не "Ксия"... Има едни правила за произношение на китайски думи, написани на латиница (например Xian се чете "Шян", Qin -- "Чин", Zhen -- "Джен" и т.н.), потърси ги, ако имаш време.

Подкрепям усилията ти да се извади наяве скритото за българската история. Благодарности за новата статия!
Поздрави!


Благодаря за уточненията!
цитирай
93. algara - ". . . върхове на стрели, но...
13.06.2011 19:08
joysii написа:
"...върхове на стрели, ножове, монети намерени в района на Плиска."/цитирам те/
.................................................
Да, в Плиска има намерено какво ли не, ама ти ли го откри, ти ли го изследва, че да можеш със сигурност да кажеш какво е в действителност?
==========================
Или крепостните стени - кога изследва тях?
Изобщо,мога ли да те попитам кога за последно беше в Плиска за да провеждаш своите научни проучвания там??


Затова плащаме на твоите приятели - археолози. Да си вършат работата добросъвестно, за да имат данни историците, с които да боравя и тълкуват.
цитирай
94. sparotok - пропуски
13.06.2011 19:12
анонимен написа:
Беше ми интересно и научих нови неща! Иначе, неизбежна е борбата на новите парадигми със старите и съответно етапите, през които преминават в общественото мнение :) Не гледам скептично на новата идея, ако тя се стреми да бъде близо до истината, както са твоите нови възгледи за някои етапи и събития от историята ни. Още повече, когато са прецизно проверени. Ясно се вижда, че си се посветил на това. Аз също не вярвам, че всичко, което ни е поднесено като наше историческо минало, е било точно така. Със сигурност има изменения и пропуски, които трябва да се поправят или открият.
До скоро!


Пропуски имам и аз несъмнено, готов съм да ги призная, ако някой представи по-подробни и убедителни факти.

Поздрави!
цитирай
95. get - - Де ги тези публикации на "специалисти" joysii - Кои са за теб "специалисти" в ...
13.06.2011 19:14
... момента ??! (Моля ! - произведения и имена на автори !?? )
joysii написа:
bulgarinut57 написа:
За мен е чест!
Обичам математиката и прочитайки Ваше изследване оставам с усещането за
перфектно решена задача. Има условие, дадено е решение, използвани са следните аксиоми, теореми, закони…Почнеш ли да търсиш под вола теле,както
направиха генерации „български” историци, стигаш до mglishev, silencemurmur,
bbbb1, joysii,……купища анонимници с промити мозъци.
Чудя се с какво бих бих могъл аз да помогна,като владея само езика на моите
прадеди –траките!

.......................................................
Усещане за добре решена задача...да, може би това е удачно да изпитвате.
Но..усещане за аргументирани позиции и научнообосновани изводи във връзка с българската история...такова не би могло да се изпита.
Вие,като разбирате от математика, а по отношение на историята сте недотам осведомен,защо така сляпо се доверявате на първия срещнат? Кое Ви дава увереността, че в този блог четете истини?
Ами,бих Ви посъветвала да се обърнете към публикациите на специалисти.Така, това, което ще научите от тях, ще Ви обогати,защото отговаря на истината.


- Бъдете добра, не ни оставяйте да тънем в неведение ! - щом имате такъв поглед върху българската историческа наука а също и върху разработките в нея - Бъдете добра споделете !!

- Без факти, вашите твърдения ставата пълен нонсенс !! ... като сложим и начина ви на изразяване се създава чувството, че вие тенденциозно помествате постове, единствено и само с цел - дезинформация и по-голямо объркване !!

- Повече КОНКРЕТИКА, по-малко лични нападки и общи формулировки !! - в противен случай едно такова поведение най-малкото изглежда морално "нечистоплътно" !!!

от гет "ктист"
цитирай
96. sparotok - !
13.06.2011 19:16
algara написа:
че България и светлият български дух ще пребъдат!
Искам да ти благодаря за новият постинг с един стих на Шандор Петьофи:

Къде ли броди мислено мъжът?
В кои ли светове?
Кого ли търси?
Зареян скита той из висините
где само луди и безсмъртни
се осмеляват да отидат...


Благодаря ти! Този стих ми хареса много!
цитирай
97. joysii - 99. algara
13.06.2011 19:23
"Затова плащаме на твоите приятели - археолози. Да си вършат работата добросъвестно, за да имат данни историците, с които да боравя и тълкуват. "
................................
И те си вършат работата.Доста съвестно.
Но понякога получават вместо благодарност - оплювки от некомпетентни хора.
"...за да имат данни историците..." тук нещо не сте наясно как се процедира. Археолозите са историци, скъпа, те не са само копачи. Те си провеждат изследването, и правят заключенията свързани с находките.
Вие кои историци визирате? Тукашните ли? Съжалявам, но те са доста далече от тази наука. Дори нямат историческо образование.
Да не говорим за публиката тук, която откровено си споделя, че не е съвсем наясно с материята - един е математик/bulgarinut/.
А peeva1950/ коментар №58/ , тя направо си казва,че не разбира нищо от история.Но пък знаела,че това тук е Истинската история....странни разсъждения.
цитирай
98. kleopatrasv - Винаги с интерес чета всички твои ...
13.06.2011 19:26
Винаги с интерес чета всички твои постинги, но се въздържам да коментирам.
Ще си позволя да цитирам тук една мисъл на Робърт Джастроу директор на Института за космически изследвания към НАСА
"За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове."
Напоследък много познавачи се навъдиха, sparotok и доста объркаха народа. Въпреки всичко вярвам в силата на Българина и неговото славно минало, което никой не може да му го отнеме.
Поздравления за поста!
цитирай
99. joysii - 101. get
13.06.2011 19:30
Гети, нали не искаш да ми кажеш, че трябва с копи и пейст да помествам в коментари тук всички книги, в които са представени откритията на археолозите в последно време!?
Съвсем нелепо е.
Потърси и прочети сам.
Но да се доверяваш на Спаро, само заради удобството - понеже той ти поднася на готово тук някакви текстове....това пък е наивно.
цитирай
100. kleopatrasv - Пожелавам ти да прощаваш на невежите, да се усмихваш и да вярваш, че си полезен на другите!
13.06.2011 19:46
Най-голямото щастие - да си полезен на другите.
Най-неприятният недостатък - лошото настроение.
Най-красивият подарък - прошката.
Най-добрата защита - усмивката. .
Най-мощната сила на света - вярата.
Майка Тереза

Пожелавам ти да прощаваш на невежите, да се усмихваш и да вярваш, че си полезен на другите!
цитирай
101. vbu - Цензура
13.06.2011 20:12
Пак ми го няма коментарът. Защо? Не ви ли хареса?
цитирай
102. sparotok - !
13.06.2011 20:16
vbu написа:
Пак ми го няма коментарът. Защо? Не ви ли хареса?


Учтивост и култура никому не са навредили...ето един повод за размисъл...
цитирай
103. sparotok - благодаря
13.06.2011 20:18
kleopatrasv написа:
Най-голямото щастие - да си полезен на другите.
Най-неприятният недостатък - лошото настроение.
Най-красивият подарък - прошката.
Най-добрата защита - усмивката. .
Най-мощната сила на света - вярата.
Майка Тереза

Пожелавам ти да прощаваш на невежите, да се усмихваш и да вярваш, че си полезен на другите!


Благодаря ти Клео!
Вярвам, че съм полезен, верно е, не на всички, но поне една група хора е доволна.

Поздрави!
цитирай
104. sparotok - объркване
13.06.2011 20:19
kleopatrasv написа:
Винаги с интерес чета всички твои постинги, но се въздържам да коментирам.
Ще си позволя да цитирам тук една мисъл на Робърт Джастроу директор на Института за космически изследвания към НАСА
"За учения, който е живял с вярата си в силата на разума, историята завършва като лош сън. Той е изкачил планини от невежество, вече всеки миг ще покори най-високия връх и когато изкатерва и последната скала, бива приветстван от цяла група теолози, които си седят там от векове."
Напоследък много познавачи се навъдиха, sparotok и доста объркаха народа. Въпреки всичко вярвам в силата на Българина и неговото славно минало, което никой не може да му го отнеме.
Поздравления за поста!


Благодаря ти Клео! Объркването не е случайно, но то ще е до време. Аз зная, че истината е на моя страна:)
цитирай
105. sparotok - данни
13.06.2011 20:22
joysii написа:
"Затова плащаме на твоите приятели - археолози. Да си вършат работата добросъвестно, за да имат данни историците, с които да боравя и тълкуват. "
................................
И те си вършат работата.Доста съвестно.
Но понякога получават вместо благодарност - оплювки от некомпетентни хора.
"...за да имат данни историците..." тук нещо не сте наясно как се процедира. Археолозите са историци, скъпа, те не са само копачи. Те си провеждат изследването, и правят заключенията свързани с находките.
Вие кои историци визирате? Тукашните ли? Съжалявам, но те са доста далече от тази наука. Дори нямат историческо образование.
Да не говорим за публиката тук, която откровено си споделя, че не е съвсем наясно с материята - един е математик/bulgarinut/.
А peeva1950/ коментар №58/ , тя направо си казва,че не разбира нищо от история.Но пък знаела,че това тук е Истинската история....странни разсъждения.


Дай най-сетне едно заглавие на публикация на твой познат, или пусни текста скривайки името...ставаш вече смешна:)
Казваш на хората да не вярват на мен, но не посочваш точно на кого да се доверят...:)
цитирай
106. sparotok - !
13.06.2011 20:27
ckarlet написа:
Аз също вярвам в бъдещето на България, Sparotok!
Радвам, че те има и има хора като теб, които чрез своя труд и позиция ни показвате истината за историята и величието на българския народ!
Поздрави! С удоволствие прочетох!


Благодаря ти Скарлетче! Вярата е в основата на всяка промяна!

Поздрави!
цитирай
107. sparotok - ПУБЛИКАЦИИ НА СПЕЦИАЛИСТИ
13.06.2011 20:29
joysii написа:
bulgarinut57 написа:
За мен е чест!
Обичам математиката и прочитайки Ваше изследване оставам с усещането за
перфектно решена задача. Има условие, дадено е решение, използвани са следните аксиоми, теореми, закони…Почнеш ли да търсиш под вола теле,както
направиха генерации „български” историци, стигаш до mglishev, silencemurmur,
bbbb1, joysii,……купища анонимници с промити мозъци.
Чудя се с какво бих бих могъл аз да помогна,като владея само езика на моите
прадеди –траките!

.......................................................
Усещане за добре решена задача...да, може би това е удачно да изпитвате.
Но..усещане за аргументирани позиции и научнообосновани изводи във връзка с българската история...такова не би могло да се изпита.
Вие,като разбирате от математика, а по отношение на историята сте недотам осведомен,защо така сляпо се доверявате на първия срещнат? Кое Ви дава увереността, че в този блог четете истини?
Ами,бих Ви посъветвала да се обърнете към публикациите на специалисти.Така, това, което ще научите от тях, ще Ви обогати,защото отговаря на истината.


Е, най-после! Хайде, моля те, дай ги тия публикации на специалисти, откога ги чакам :)
цитирай
108. sparotok - история
13.06.2011 20:31
nikstan написа:
Ще цитирам една мисъл на един уважаван от мен човек:"историята няма как да бъде наука, след като е известно, че победителите я пишат. " В този смисъл защо някои хора не се съобразяват с другите факти, кои са победителите и какво друго се пише.Просто от любопитство.


Търсят само будните хора!
цитирай
109. sparotok - приятели
13.06.2011 20:34
joysii написа:
"...върхове на стрели, ножове, монети намерени в района на Плиска."/цитирам те/
.................................................
Да, в Плиска има намерено какво ли не, ама ти ли го откри, ти ли го изследва, че да можеш със сигурност да кажеш какво е в действителност?
==========================
Или крепостните стени - кога изследва тях?
Изобщо,мога ли да те попитам кога за последно беше в Плиска за да провеждаш своите научни проучвания там??


Попитай твоите приятели, нали ме познават, те ще ти кажат на кой обект съм присъствал, кога и колко време:)
цитирай
110. sparotok - морал
13.06.2011 20:36
vmir написа:
sparotok написа:


Одоакър слага край на едно болно и ужасно развалено общество...

Поздрави!


Няма лошо, щом това общество се самоопределя като връх на цивилизацията, но вместо да убеди останалите, ги подтиска. "Дивашките" племена около римската империя не са имали организацията и военния опит на римляните, но са имали много по-различен морал, особено германските племена, които блестят с естествената чистота на нравите и благочеститето. Предполагам, че тази разлика е силен постоянен източник на мотивация и си заслужава да се изследват въпросните нрави оттатък непосредствените претексти за конкретните сблъсъци.

Поздрави!


Приятелю, моралът дава духовна сила, а тя е най-силното оръжие!

Поздрави!
цитирай
111. sparotok - верно е
13.06.2011 20:37
ezitura написа:
Имаш правописна грешка в заглавието.
Поздрави!


Верно е, нанесох поправка.
Благодаря ти!
цитирай
112. enjoy6 - И аз вярвам!
13.06.2011 20:38
Всичко зависи от нас самите, с много вяра и труд...
Всеки в неговата си област да положи усилие, както ти го правиш!
Поздрави!
цитирай
113. nikikm - Спароток,
13.06.2011 22:26
защо продължаваш,да губиш време и нерви, с джесито?Не си ли наясно-откровена провокаторка с цел да разводнява дебатите, да губи време на участващите, да умаловажава резултатите,да всява съмнение и да демонстрира "научна, креативна" критика,подсказвана и от "някъде",щото тя е за никъде с познанията си.Дори и с тези на приятелите и БАНичари.Да осмива и ИЗТОЩАВА в безнадеждни битки с глупостта и злото, ИСТИНСКАТА НАУКА.На тия времето и парите не свършват никога. За тях бойко направи магистрали, да вървят там, да се реализират професионално, поне с полза за обществото!
цитирай
114. анонимен - много те мразят...
13.06.2011 22:26
чак цинично...
цитирай
115. sparotok - омраза
13.06.2011 22:30
анонимен написа:
чак цинично...


Аз пък никого не мразя:)
цитирай
116. sparotok - суфльори
13.06.2011 22:33
nikikm написа:
защо продължаваш,да губиш време и нерви, с джесито?Не си ли наясно-откровена провокаторка с цел да разводнява дебатите, да губи време на участващите, да умаловажава резултатите,да всява съмнение и да демонстрира "научна, креативна" критика,подсказвана и от "някъде",щото тя е за никъде с познанията си.Дори и с тези на приятелите и БАНичари.Да осмива и ИЗТОЩАВА в безнадеждни битки с глупостта и злото, ИСТИНСКАТА НАУКА.На тия времето и парите не свършват никога. За тях бойко направи магистрали, да вървят там, да се реализират професионално, поне с полза за обществото!


Суфльорите бяха на ниво, излязоха с "професионалните" си стандартни отговори. Надявах се на хубава дискусия, макар и със суфлаж, но "професионалистите"напуснаха ринга твърде бързо...Жалко...
цитирай
117. sparotok - !
13.06.2011 22:35
enjoy6 написа:
Всичко зависи от нас самите, с много вяра и труд...
Всеки в неговата си област да положи усилие, както ти го правиш!
Поздрави!


Така е Мина, с вяра в себе си ще постигнем повече отколкото с очаквания и надежди, че някой ще ни помогне.

Поздрави!
цитирай
118. sparotok - пояснения
13.06.2011 23:33
анонимен написа:
Спароток, поздрави за чутовния труд и блгодаря!

В един свой предишен постинг ти написа:
"гетите, наречени още готи са от един род с мизите, които то своя страна са определени от много автори като предци на българите". Тук:
http://sparotok.blog.bg/politika/2011/02/11/goti-bylgari-ispanci-i-portugalci.684313

Може ли да направиш едно уточнение, този текст ме смути:
"Да продължим с друг непризнат владетел на дедите ни. Баламир ( Баламер) е известен с това, че защитавайки антите на цар Бож подчинява готите на своята власт."

Как да разбирам настоящия текст? Понеже мизите са предци на българите, би трябвало Баламир да е мизийски владетел, нали така?
А той, защитавайки "антите на цар Бож" (те кои са?), е подчинил гетите/готите, с които обаче са от един род. Така ли?

Пак казвам, не ми стана много ясно, за което се извинявам (не съм историк), така че моля за пояснение.


Няма нищо странно. Херодот пише за траките - Те носят много имена, всеки според областта си ( История, V-3).

В земите ни се живели не едно, а десетки тракийски племена, всяко с различно име. Терес и Ситалк са одриси, но не са имали власт над трибалите, които също като тях са траки. Това, че Терес и Ситалк са траки, не ги прави автоматично царе на тракийското племе трибали, нали?

Приликите между мизи и хуни са много
- практикуване на изкуствена черепна деформация
- бръснене на косата и оставяне на кика
- принасяне на кон в жертва при погребение на благородник
- употреба на крив рефлексен лък
-употреба на трипери стрели с и без втулка
- ритуална направа на чаша от черепа на убит противник
- облицоване на гробница с масивни дървени трупи
- ползване на житни ями
-живеене в полуземлянки

Да, хуните са от един род с готите, ако сте чел Йордан внимателно би трябвало да знаете, че хуни и готи се разделят едва при царуването на Филимер. Йордан твърди, че масагетите са клон на готите, а Прокопий казва - хуните, наречени още масагети.

Масагетски имена като Хорсоман, Балас, Тамира, Спаргапис и т.н. са си чисто тракийски.

Няма нищо чудно в това, че различни палеобалкански народи са воювали помежду си. Та нима спартанци не се бият с атиняни, нима различни германски племена не са се избивали едно друго. Цезар свидетелства, че за германите било въпрос на чест кой ще унщожи повече от земята на съседите си.

Войните между хуни и готи са вътрешни, а не сблъсак между два етноса. Хуните са имали и азиатски поданици, това е създало мита за тюркския произход на Атила...

Антите са скитски народ, Плиний ги споменава още през 1-ви век между скити и кимерии. Антите са явно по-близки роднини на хуните, защото Йордан пише - Тогава Баламир не издържа и нападна готите...( става дума за събитието, при което са разпънати на кръст антския цар Бож и 70 велможи). Ако хуните не бяха роднини на антите защо Баламир ще го е боляло за тях?
цитирай
119. bgwest - Между другото пак там авторът тв...
13.06.2011 23:35
[quote=d3bep]Между другото пак там авторът твърди, че Атила каот се напиел започвал да говори хуноготски латински...
....Влашки,румънски....това е говорил като се е напивал.
Има доклад на ЦРУ от 1967,в който се твърди,че Българи и Румънци са генетично един народ/без да ни причисляват исторически към никой/,но двуезичен,незнайно защо....Чърчил, също,след 2-3 уискита и давайки воля на гнева си се е изказвал/понякога цинично/за произхода ни и без да иска доста е повдигнал завесата....масоните знаят истинската история на света и то с подробности,а той често се е самозабравял...
извинявам се ако излизам от темата.
цитирай
120. joysii - 119. nikikm 124. bulgarinut57
13.06.2011 23:49
Господа, изключително любезни, културни и професионални коментари по темата на постинга!
Поздравления.
Вероятно заради ерудицията и неудържимия ви патриотизъм те намират място при Серафимов.
А моите коментари се трият, разбира се.
цитирай
121. sparotok - обяснения
14.06.2011 00:18
анонимен написа:
Нищо не съм чел, Спароток, освен историята, на която са ме учили в училище, това е чистата истина и не мога да кажа, че се гордея с нея. :(
Твоят блог е първото нещо извън нея, което чета. Не казвам, че има нещо странно в твоите обяснения и нямам за цел да обиждам, или подценявам труда ти! Прости неразбирането на лаиците, за теб може да е очевидно, но за нас не е!

Все пак - Баламир на кое тракийско племе е бил владетел? А кои са "антите на цар Бож"? И кои в крайна сметка са готите/гетите? Тракийски племена, сродни на мизите?

Тези въпроси ще си зададе всеки лаик (като мен), който си купи книгата ти - което определено ше направя. Така че хубаво ще е да слезеш дори и на това ниво - лаишкото и обясниш с думи прости кой какъв е. Знам, че няма да е лесно, но как иначе да обясня на дъщеря си след време кои са нейните предци? Искам да получа увереност, че това, на което са ме учили е лъжа. Не мога тепърва да чета всичко онова, което ти си прочел.

Аз ти вярвам, защото за толкова публикации не прочетох нито един сериозен довод, който да оборва твоите твърдения. Онази жена - "джоси" или каквато там се води и онзи другия - "мъглишев", се отнасяха високомерно и подигравателно, но те просто нямаха доводи.

Тези публикации не са за тях, ти, нядявам се, разбираш това? Официалната история няма да бъде пренаписана. Децата ни ще продължават да учат азиатската теория. Ето защо, тези статии трябва да бъдат разбираеми и за нас, лаиците, които можем да изкореним наложеното у нас.

Поздрави!


За да мога да обясня всичко трябва да съборя голямо количество митове. Един от тях е за кимерийската миграция под натиска на скитите. Иранистът Гиршман обяснява, че херодотовия разказ не трябва да се приема просто ей така. Херодот не е свитетел на събитията, а скити и кимерии имат идентична материална култура, а и език. Грубо казана разликата между кимерии и скити е точно същата както между родопчани и добруджани.

Сблъсъци на родствени народи в Източна Европа е имало от най-дълбока древност. Една война не винаги е между различни по произход хора. Кимерийците са обитавали земите ни поне от 5-то хилядолетие преди Христа. Те са говорили същия език както траки и пеласги. Всъщност етнонима кимерии е обясним с пеласгийската дума кимернао, кибернао - управлявам, господар съм. Кимерийци означава господари.

Важно е да се разбере, че кимерийците са древни балканци част от които мигрира в различни посоки. Има кимерии в Асирия, Лидия, Тракия, Апенинския полуостров, Дания ( чието древно име е Кимбрийски, Кимерийски полуостров).

От тези кимерии произлизат хуните. Мигрирайки за Азия те се наричат масагети. Масагетите както вече споменах носят тракийски имена, а и имат тракийски обичаи.

В Късната Античност под натиска на тюркски племена, а и на пробуждащите се китайци, хуните -масагети се завръщат при роднините си в Европа.
Това завращане обаче е изтълкуване като нашествие. Не се обръща внимание, че хунски находки има и в Европа хилядолетие преди така нареченото нашествие...т.е. хуните са дошли при свои хора, които никога не са напускали Източна Европа.

Тези европейски хуни са носели стари имена като скити, кимерии и т.н. Това в зависимост, коя група , кое племе е било доминиращо.

Ето, ние сме българи и носим едно име, но в древността не е било така. Общите имена са се променяли в зависимост от това, кое племе е държало властта.

Като общо име за всички траки се е използвал също етнонима едони, бистони, одриси, беси, мизи...а на края и българи. Така едно племенно име става нарицателно за цял народ.

Разберете, че с един отговор не може да съ хвърли светлина по всички въпроси най-вече поради това, че съществуват много заблуди и погрешни дефиниции.
цитирай
122. amore - Поздрави, sparotok! И аз вярвам!
14.06.2011 00:35
Хубав въпрос - независими ли са нашите историци? И само от чуждите историци ли са зависими, или и от определени политически игри и интриги. Историята не служи на политиката - тя служи на паметта и осъзнатостта на народа. Благодаря ти за новите факти, които научих от теб. Сърдечен поздрав!
цитирай
123. dolsineq - Господа, изключително любезни, ...
14.06.2011 07:22
joysii написа:
Господа, изключително любезни, културни и професионални коментари по темата на постинга!
Поздравления.
Вероятно заради ерудицията и неудържимия ви патриотизъм те намират място при Серафимов.
А моите коментари се трият, разбира се.

................................................................
И заради още нещо, но и да ти го обесня, няма да го разбереш, щото при теб липсват и двете, joysii...
цитирай
124. veda69 - За joysii и сие...
14.06.2011 11:02
Мила joysii, искам да ти кажа няколко неща.
Вероятно и аз ще стана обект на нападките ти, тъй като искам поне малко да изкритикувам поведението ти, но няма значение. Та, казвам се Анна, отскоро съм в този блог, регистрирах се основно, защото искам да чета интересни и различни мнения от различни хора! Спароток е човекът, който ме превзе с откровеността си, с доброжелателността си, както и със смелостта да изказва онова, което се смята за "табу" и е близко до моето светоусещане.
Няма съмнение, че може и да греши в нещо, но той е търсещ човек, а търсещият истината, я намира.
Ти обаче си човек на нападките, постоянно се интересуваш от блога на Спароток, имаш претенции, обиди и т.н.
Явно търсиш внимание и тъй като блогът на Спароток е един от най-четените, ти естествено си там... с контра, но без аргументи, без дебати, без добронамереност... Позволих си да вляза в твоя блог и .... не се изненадах - жена, търсеща внимание, обиждаща и злонамерена. Таа, мила joysii, (позволявам си това обръщение, усещайки, че си по-малка от мен, а по-младите заслужават внимание...)
Спароток предоставя свое виждане по-въпроса със своите си аргументи. Затова хората го четат. Ти обаче не предоставяш нищо, освен оплювки. Дори не разбрах застъпничка на коя теза си - тангризъм, прабългаризъм, персийски корени, славянство.... каквото и да е там...
И ще ти кажа защо лично аз го чета и ми е интересен. Предполагам, че за разлика от теб съм чела доста повече в младежките си и детските си години. Приказките на народите, които съм изчела са безчет.... А приказките, поговорките, пословиците, традициите, обичаите - са народна памет...
Тааа по този повод да те питам като си такава историчка, знаеш ли нещо за Таргитай и за скитите като млад народ, както те са се наричали и отъждествявали. Прочела съм хиляди приказки на различни народи, но знаеш ли, само в българската народна памет я има приказката за убиването на старците и ако изобщо се сещаш за нея, имаше един младеж, който беше пожалил баща си.
цитирай
125. veda69 - И още нещо
14.06.2011 11:06
joysii, постоянно упрекваш Спароток, че трие коментарите ти.... Все ми се струва, че в коментарите ти има само злъч и злоба, та затова. Ако си си ги запазила, прати ги на мен...., да видим от какво толкова го е страх Спароток. Ако има от какво да го е страх, все ще намерим начин да дискутираме... Но прости ми, за предварителната нагласа, все ми се струва, че коментарите ти са изтъкани единствено и само от жлъч, злоба и обиди....
цитирай
126. fname - дуриданов
14.06.2011 11:38
sparotok написа:
merlin68 написа:
казваш, че хуните са били високи, а и се позоваваш на сведения от стари автори, че и траките са били доста едри.
А има ли официални данни от тракийските погребения в страната ни за някакъв среден ръст на намерените скелети?


В книгата си Могили, Храмове, Гробници Г. Китов съобщава за траки с ръст над 2 м. дадено е и изображение ( стр.86).

Във Варненския некропол също са намирани скелети на хора с висок за времето си ръст.


Във Варненския некропол най-високия мъж е 170 см ... как не ти омръзна да повтаряш едни и същи измислици ...
цитирай
127. sparotok - ръст
14.06.2011 14:17
bulgarinut57 написа:
132. fname - дуриданов
11:38
sparotok написа:
merlin68 написа:
казваш, че хуните са били високи, а и се позоваваш на сведения от стари автори, че и траките са били доста едри.
А има ли официални данни от тракийските погребения в страната ни за някакъв среден ръст на намерените скелети?


В книгата си Могили, Храмове, Гробници Г. Китов съобщава за траки с ръст над 2 м. дадено е и изображение ( стр.86).

Във Варненския некропол също са намирани скелети на хора с висок за времето си ръст.


Във Варненския некропол най-високия мъж е 170 см ... как не ти омръзна да повтаряш едни и същи измислици ...

Преди 7000 г. ръст от 170 см. е МНОГО висок човек,бре!
Мисли бре аланкоулу!


Бях решил да отговоря, но Вие го направихте заради мен, благодаря!
Някои хора не могат да осъзнаят, че в древността хората са били доста по-ниски, а за 5-то хил.пр. Христа ръст -1.70 е на гигант.

Пословично едрите гали са имали среден ръст 1.68, 1.70...а това е 1-ви век преди Христа, т.е. на западноевропейците са им били нужни около 4500 г. за да настигнат траките...
цитирай
128. zelas - Аз вярвам в бъдещето на България, а ...
14.06.2011 14:50
sparotok написа:
Аз вярвам в бъдещето на България, а вие?


Проблема с вярването е, че когато си гладен и да сънуваш кокошка това няма да ти напълни корема.

Докато силно вярвате в бъдещето на страната и това, че има некакъв божи старец, който е на ваша страна, в реалния свят се случва това:

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТИКВАТА (които всички дружно избрахте под страх че доган ще стане много силен) ПРОДАВА 1 МИЛИОН ДЕКАРА ВИСОКО ПЛОДОРОДНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НА ИЗРАЕЛ.

Хайде сега продължавайте да си вярвате щото сме имали славно минало.

Скоро всички ще сме палестинци!

И друг път съм го казвал, но тази новина само го потвърждава - ако не се върнете на село и се научите да се самоиздържате с храна, електричество и дрехи, ще умиргате.


А и да не забравя, вземете си голяма пушка, когато кривоносвковците дойдат да ви изнудват за земята ви.
цитирай
129. dolsineq - Аз вярвам в бъдещето на България, а ...
14.06.2011 15:11
zelas написа:
sparotok написа:
Аз вярвам в бъдещето на България, а вие?


Проблема с вярването е, че когато си гладен и да сънуваш кокошка това няма да ти напълни корема.

Докато силно вярвате в бъдещето на страната и това, че има некакъв божи старец, който е на ваша страна, в реалния свят се случва това:

ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТИКВАТА (които всички дружно избрахте под страх че доган ще стане много силен) ПРОДАВА 1 МИЛИОН ДЕКАРА ВИСОКО ПЛОДОРОДНА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ НА ИЗРАЕЛ.

Хайде сега продължавайте да си вярвате щото сме имали славно минало.

Скоро всички ще сме палестинци!

И друг път съм го казвал, но тази новина само го потвърждава - ако не се върнете на село и се научите да се самоиздържате с храна, електричество и дрехи, ще умиргате.


А и да не забравя, вземете си голяма пушка, когато кривоносвковците дойдат да ви изнудват за земята ви.

...............................................
Това е новина от 2009 г http://fermer.bg/news/1615/1/miroslav-najdenov-predloji-na-izrael-da-kupi-zemi-ot-dyrjavniia-pozemlen-fond.html
цитирай
130. nikikm - Не,
14.06.2011 17:26
анонимен написа:
чак цинично...

не я мразя!Как да я мразя?Ти мразиш ли павето,като се спънеш?Просто пречи,като гледам какво време и се отделя.Че и превъзходство демонстрира. Боже,Боже, като даваш,даваш,ама,като речеш да вземеш....
цитирай
131. zaw12929 - Имам надежда, че такова богато м...
14.06.2011 17:53
Имам надежда, че такова богато минало ще донесе катарзиса...
цитирай
132. algara - . . . Господин sparotok, вече повече ...
14.06.2011 22:11
анонимен написа:
...Господин sparotok, вече повече от 20 години няма "държавна сигурност" на социалистическа България...

Я пак! Нещо не е наред с цитатите и не съм сигурна на кого точно отговарям, но... я повтори, който и да си! Гледам и не вярвам на ушите си, както се казва! И в чий интерес е да заменя някакви си теории? Ние искаме истината! България е била ощетявана само и единствено от тези, които и досега наричаме братушки и от комшиите си! Знаем ли всичко за руско - турската "освободителна" война? Колко националности участваха в "руските" войски? Защо има Альоша в Пловдив, но няма паметник на финландският воин, нито на българският опълченец? А?
цитирай
133. sparotok - до СВАРОГ
14.06.2011 22:30
анонимен написа:
sparotok -БАН
12.06 19:03


mt46 написа:
Явно, че е нужно историята ни да се пренапише - цялостно... Но консерватизмът е страшно нещо... Няма ли в БАН 2-3 свестни историци?!... Независими ли са нашите историци от чуждите?...


Приятелю, в БАН има много свестни историци. Още в началото на 1991 година някои от тях искаха да се пренапише историята ни, но това не бе позволено. Имиджа на служителите на ДС в БАН щеше да пострада неимоверно. Бивши служители на ДС все още заемат влиятелни длъжости...как да стане промяна тогава?
Господин sparotok, вече повече от 20 години няма "държавна сигурност" на социалистическа България. Но Мосад, Ми 6, всичките агентурни служби на САЩ продължават да работят. Какъв е научният подход, за да може една теория да бъде заменена с друга, в случая с историческа тематика? Как би погледнало обединеното от хановерската династия кралство на Вашите виждания? Какво би казал комунист-капиталиста и радетел на атлантизма Соломон Паси, въпреки, че е математик? Мисля, че става въпрос за чужди интереси, но това не са интереси на социалистически държави, сега няма социалистически страни, ако не се считат социал-капиталистите от Китай. ДС не е отговорът, кажете истината.



Да не би да искате да кажете, че преди 20 години служителите на ДС в БАН са си признали за кого са работили и са напуснали статата си длъжност?

За някои от тях разбрахме на скоро, а те продължават да са на старите функции и си имат старото влияние.

Я вижте това -
Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия установи принадлежност към службите на 44 служители от Българската академия на науките, съобщиха от комисията.

Проверени са 348 лица. Три лица не подлежат на проверка.

От БАН са проверени лица, които са заемали постове председател, зам.-председатели, главен научен секретар, членове на управителни съвети, директорите, зам.-директорите, научните секретари в БАН и в нейните научни институти и други самостоятелни звена.

Сред оповестените агенти и сътрудници на ДС няма председатели на БАН.

Повечето агенти и сътрудници на ДС са били на висши ръководни постове в БАН - директори и зам.-директори на институти. Сред по-известните имена са тези на Георги Марков, директор на Институт по история, Петър Берон, директор на Национален природонаучен музей, който вече бе обявен от комисията в качеството му на кандидат-депутат, Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания.


Списъкът на комисията за БАН


Единственият критерий за административното и научното развитие на работещите в академията са професионалните им качества. Това се посочва в изявление на ръководството на БАН във връзка с резултатите от проверката на Комисията по досиетата.
В позицията си от академията заявяват, че последствията от дейността на ДС е тежък проблем за българското общество, но принадлежността към ДС е сложен, личен избор. "Всеки има правото да избере своята реакция на този морален казус днес", пише в изявлението, цитирано от БТА.


http://dnes.dir.bg/news.php?id=5845862


Историкът проф. Христо Матанов бил агент на ДС
21 Май 2009


Христо Матанов
Комисията по досиетата освети историка и преподавател проф. Христо Матанов като сътрудник на структурите на бившата Държавна сигурност. Матанов е проверен в рамките на проверката на кандидатите за евродепутати. Комисията по досиетата установи, че във всички листи има само осем бивши сътрудници на тайните служби.

Матанов, който е кандидат на коалиция "Напред", е бил агент на ДС, шесто управление с псевдоним Петър. Вербуван е през 1983 г. и няма данни да е снет от действащ оперативен отчет.

( последното изречение е много интересно)

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=152440


Агентите на ДС не са служели на социализма, а на чужди интереси, точно тези, които вие имате предвид.
цитирай
134. анонимен - Матанов
14.06.2011 23:24
и сие направиха и разкола в БПЦ! По времето ,когато той беше директор на Дирекция по вероизповеданията,по заповед на ДС и услужливо от страна на Филип Димитров ,започна интензивното духовно и морално унищожение на нацията,с нови средства,но със същите цели,както по времето на ..."тоталитаризма"
цитирай
135. sparotok - разкол
14.06.2011 23:33
анонимен написа:
и сие направиха и разкола в БПЦ! По времето ,когато той беше директор на Дирекция по вероизповеданията,по заповед на ДС и услужливо от страна на Филип Димитров ,започна интензивното духовно и морално унищожение на нацията,с нови средства,но със същите цели,както по времето на ..."тоталитаризма"


Аз съм чувал същото за Матанов, но не съм извършвал собствено проучване и не мога да потвърдя.
цитирай
136. sparotok - Матанов -разкол
15.06.2011 00:18
анонимен написа:
Твърдо стоя зад думите си,защото целият ми живот е в центруфугата "БПЦ - ДС",в най - кошмарния аспект...всяка подробност ми е минала през главата!


Не се съмнявам в думите ви, това, което казахте ми е споделяно от човек, на когото имам доверие. Той даже отиде по-далеч определяйки Матанов като агент на чуждо разузнаване. Как е стигнал до този извод не зная.
цитирай
137. sparotok - съдба
15.06.2011 00:37
анонимен написа:
Пропуснах и Татарчев - главния прокурор.Надявам де,за се пържи в преизподята!
/мисля,че не се отклоняваме от темата за "неизвестните български владетели",защото тези задкулисни игри са всъщност потопа на България,а не официалната й политика/
Успех Ви пожелавам!


Благодаря ви!
А колкото до гробарите на България ....никой не може да избяга от съдбата си и народното проклятие!
цитирай
138. d3bep - Всъщност, не п отемата, но няког...
15.06.2011 10:52
Всъщност, не п отемата, но някогашната държавна сигурност беше по - скоро институция, полезна за обществото.
И идеята да се изкарват досиетата и да се въртят политически игри с тях е позор... Все едно след години да приемат закон,този, който е служил в армията през демокрацията, да се осъди на 20 години каторжен труд.
Пълен абсурд.

ВЪобще не знам що го лапате. Тоя червей.
Още по - интересното е, че пак имаме по - равни.
Определена група хора от висшите нива НЕ ПОДЛЕЖАТ НА РАЗСЕКРЕТЯВАНЕ НА ДОСИЕТА...
Къде отиваме тогаз?

И най - лошото.
Обикновено всичко приключва с това "едикой си бил агент, казвал се Петър, Гоце, Митю, Чадъра и прочие."
Фащат го и му е*ават мамата и това е.
Това е пълна изродщина.
Ами имал е акъл, станал е агент.

Разсекретили сте му досието, добре.
Ами тогава осъдете го, че е вкарал съседа си в затвора. Че е съдействал и нагласил работите за да обесят някой... Е затова го обявявайте и го съдете.
А затова че е бил разузнавач - ами браво.

Правят ви на маймуни, злоупотребявайки с евтината омраза на неуспелите към по - успелите хора.
Казват ви "тоя е бил разузнавач" и това стига. Друго не ви казват, вие се сещайте натам. Всеки си измисля по някаква историйка, и готово...

Това е убийство на разузнаването като институция в България. Никой вече няма да иска да е разузнавач.
А смъртта на разузнаването е по страшн оза една държава от това да си разформирова армията и да си нареже ракетите. Но обиклновения човек това не го съзнава.
Това обаче е единственият ефект от тея разправии. Невъзвратиму си унищожаваме разузнаването...
СИлните държави имат разузнаване.
Държавите без държавна власт нямат разузнаване и колят разузнавачите си.

Ние от кои сме?
цитирай
139. get - - Може би не следва да се разисква този въпрос, тук и под такъв вид ?!
15.06.2011 12:28
d3bep написа:
Ние от кои сме?

- Специално за себе си мога да кажа - обичам страната и народът си - никога не съм изневерил на това, пък вие решете в каква категория да ме поставите ?!
- Относно службите(за сигурност) и хората, които работеха в тях, на които ти съзнателно или несъзнателно ставаш адвокат - Не смея категорично да твърдя какви са били ?!! (защитаващи българските или ... интересите на "братските" разузнавания и държави)
цитирай
140. sparotok - до Звер - доносниците не са разузнавачи!
15.06.2011 13:36
Звер, аз не съм против разузнавачите, напротив, уважавам такива хора, те са от полза за държавата, ако самата държава е суверенна разбира се. Последните 65 години България определено не е суверенна държава.

Прави разлика между агенти-доносници, следящи сънародниците си и разузнавачи събиращи важна информация.

Разузнавачите ги издаде още в началота на 90-те години едно човече, бивш червен агитатор, после "ревностен демократ". Чичо Сам го награди с висок пост в ООН...

За разлика от разузнавачите, имената на доносниците не бяха съобщени. За някои разбрахме напоследък, за други няма да чуем никога. Схващаш ли разликата?

Аз не съм за налагане на наказания, или по-лошо, за изправяне до стената, това няма да промени съдбата ни на добро. Смятам обаче, че е редно, бившите доносници да напуснат доброволно длъжностите си и да поднесат извиненията си на българския народ.
цитирай
141. sparotok - до анонимен коментирал Звер
15.06.2011 18:36
Прощавайте, одобрих коментара ви, но той не се появи. Това е постоянен проблем в блога.
цитирай
142. sparotok - наука
15.06.2011 19:57
анонимен написа:
sparotok написа:
stela50 написа:
Поздрави и благодарности !


Благодаря ти и аз Стела! Колкото повече хора повярват, толкова по-голяма ще е силата ни.


Когато науката е нищо, вярата става всичко.....


Бедата не е толкова в науката, а в служителите й. Някои са съвестни и жертват кариера за истината, други градят кариера за сметка на истината...
цитирай
143. sparotok - осведоменост
15.06.2011 20:22
анонимен написа:
sparotok написа:


Бедата не е толкова в науката, а в служителите й. Някои са съвестни и жертват кариера за истината, други градят кариера за сметка на истината...


Не, бедата е, когато "новата наука" е печално боса езиковедски и исторически. Например когато се пише какво било името Заберган, без изобщо да се знае за надписа на персийския цар Шапур І от Накш-е Рустам...


Бос е този, който е слабо осведомен. Още Manchen-Helfen твърдеше, че Заберган е персийско име, но не посочи етимологията.

За Питак ( подобно на партското Питак) също се казваше, че е иранско, докато то не изникна в Линеар А документ от остров Крит ( 17-ти век преди Христа). Става дума за надписа от плочица НТ 21.

Не сте ли чували, че персите са били подвластни на медите ( мидийците), Това го пише Херодот в История- I-102. Според Плиний тези меди били деди на сарматите( Естествена История - VI-v-19 ), а пък сарматите са идентифицирани като тракийски народ от Прокопий ( История на Войните III-ii-2).

Ето, имаме черно на бяло доказателство за тракийско влияние върху персите поне от 8-ми-7-ми век преди Христа. Само където някои имащи се за "високо образовани" се правят, че тези неща не съществуват.
цитирай
144. sparotok - трагична неграмотност
15.06.2011 20:27
анонимен написа:
Неудобните коментари, издаващи трагичната неграмотност на блогъра май се трият тук усилено. :)))))


За трагична неграмотност може да се говори, ако някой страхлив анонимен твърди нещо без да даде исторически извор, или поне етимологически анализ от нечия работа.

Още чакам да коментирате следното- Още Manchen-Helfen твърдеше, че Заберган е персийско име, но не посочи етимологията. Вие можете ли да докажете иранската етимология, или само ви се иска да е така:)

За Питак ( подобно на партското Питак) също се казваше, че е иранско, докато то не изникна в Линеар А документ от остров Крит ( 17-ти век преди Христа). Става дума за надписа от плочица НТ 21.

Не сте ли чували, че персите са били подвластни на медите ( мидийците), Това го пише Херодот в История- I-102. Според Плиний тези меди били деди на сарматите( Естествена История - VI-v-19 ), а пък сарматите са идентифицирани като тракийски народ от Прокопий ( История на Войните III-ii-2).

Ето, имаме черно на бяло доказателство за тракийско влияние върху персите поне от 8-ми-7-ми век преди Христа. Само където някои имащи се за "високо образовани" се правят, че тези неща не съществуват.
цитирай
145. sparotok - грешка
15.06.2011 20:30
анонимен написа:
sparotok написа:

Бос е този, който е слабо осведомен. Още Manchen-Helfen твърдеше, че Заберган е персийско име, но не посочи етимологията.

За Питак ( подобно на партското Питак) също се казваше, че е иранско, докато то не изникна в Линеар А документ от остров Крит ( 17-ти век преди Христа). Става дума за надписа от плочица НТ 21.

Не сте ли чували, че персите са били подвластни на медите ( мидийците), Това го пише Херодот в История- I-102. Според Плиний тези меди били деди на сарматите( Естествена История - VI-v-19 ), а пък сарматите са идентифицирани като тракийски народ от Прокопий ( История на Войните III-ii-2).

Ето, имаме черно на бяло доказателство за тракийско влияние върху персите поне от 8-ми-7-ми век преди Христа. Само където някои имащи се за "високо образовани" се правят, че тези неща не съществуват.


Той и Страбон пише, че мидийците/медийците били потомци на Язон и МЕДЕЯ, но следва ли да се вярва безкритично на народните му етимологии. :))))))


Като отворихме дума за неграмотност, не Страбон казва, че медите са наречени по името на Медея, а Херодот в История VII-62.

Всеки исторически извор тябва да се приеме критично, абсолютно всеки. Материалната култура на персите обаче показва тракийско влияние. Персите взаимстват своите щитове от траките, такъм тип щит се среща за пръв път при мизийските съюзници на Муватали. Изобразени са на египетски фризове пресъздаващи битката при Кадеш.
Рефлексният лък на персите е трако-пеласгийско откритие, не на азиатски народ.такъв вид лък има на остров Крит още през Бронзовата Епоха ( A.M. Snodgrass, Arms and Armour of the Greeks, Thames& Hudson, 1967, pp.23-24).
Съкровищата от Зивие и Хасанлу са прекрасен пример на тракийска и фригийска торевтика, а и самата иконография е тракийска...
Оставам с впечатлението, че вие никога не сте чували за тези неща, прав ли съм?

Поосведомете се, попрочетете това-онова преди да ставате за смях, пък било то и под страхливото прикритие на анонимността.
цитирай
146. sparotok - :)
15.06.2011 20:43
анонимен написа:
sparotok написа:

Като отворихме дума за неграмотност, не Страбон казва, че медите са наречени по името на Медея, а Херодот в История VII-62.


Още по-добре, значи се оказва, че "новите учени" вярват на "грамотните" писания на Херодот и така "пренаписват" историята на древния свят. :))))))))))) По същата логика аз мога да заява, че медите и мидийците/медийците са наречени така, защото ядяли много мед.


Не можете, или не искате да разберете следното- всеки извор трябва да се подложи на проверка. Тъй като ранната персийска материална култура показва тракийско влияние, то може да се заключи, че старите автори са били прави.

Ето доводите ми още веднъж, дано сега да успеете да прочетете по-внимателно написаното- Персите взаимстват своите щитове от траките, такъм тип щит се среща за пръв път при мизийските съюзници на Муватали. Изобразени са на египетски фризове пресъздаващи битката при Кадеш.
Рефлексният лък на персите е трако-пеласгийско откритие, не на азиатски народ.такъв вид лък има на остров Крит още през Бронзовата Епоха ( A.M. Snodgrass, Arms and Armour of the Greeks, Thames& Hudson, 1967, pp.23-24).
Съкровищата от Зивие и Хасанлу са прекрасен пример на тракийска и фригийска торевтика, а и самата иконография е тракийска...

Много съм любопитен да разбера каква е иранската етимология на името Заберган, просто изгарям от нетърпение, но имам чувството, че няма да ми кажете:)
цитирай
147. demograph - Веда, чети джойсито при мен. Дал съм и пълна свобода...
15.06.2011 20:58
veda69 написа:
joysii, постоянно упрекваш Спароток, че трие коментарите ти.... Все ми се струва, че в коментарите ти има само злъч и злоба, та затова. Ако си си ги запазила, прати ги на мен...., да видим от какво толкова го е страх Спароток. Ако има от какво да го е страх, все ще намерим начин да дискутираме... Но прости ми, за предварителната нагласа, все ми се струва, че коментарите ти са изтъкани единствено и само от жлъч, злоба и обиди....

цитирай
148. nikikm - 146 Дзвер!
15.06.2011 21:15
За първи път някой да се изкаже с разум по въпроса!И с разбиране!Наистина ни правят на маймуни1
цитирай
149. ienchev - БЪЛГАРИТЕ, НАЙ-СТАРАТА НАРОДНОСТ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА!!
15.06.2011 23:21
НЯМА неИЗВЕСТНИ БЪЛГАРСКИ ВОЖДОВЕ!!
БЪЛГАРИТЕ СМE
!! НАЙ-СТАРАТА НАРОДНОСТ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА !!
ОТ НАС БЪЛГАРИТЕ, СВЕТА ОЧАКВА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ КОЛКОТО ДО СЕГА!

Древни български племена:
Българи, динлини, оногури, утигури, кутригури, котраги, уногундури, купи-булгар, дучи-булгар, огхондор-булгар, чдар-булгар, кучи-булгар, орхон-булгар

Древни родственици на българските племена:
Саки, кимерийци, маджари, есеги, уйгури, хазари, кумани, авари, скити, царски скити, хуни, сармати, печенеги, алани, буртаси, вурогунди, готи, арийци, траки, славяни.

Съвременни български народностни групи:
Българи-Нуристано-Aфганци, Мизийци, Тракийци, Шопи, Българи-Македонци, Българи-Родопчани, Българо-Унгарци, Българо-Словени, Сръбски-Българи, Бесарабски Българи, Волжки Българи, Българи-Башкири, Българи-Чуваши, Българи-Чеченци, Българо-Дегестанци, Кабардино-Балкари, Българи-Тумтайци, Българи-Мишари, Кримски Българи, Българи-Казаци, Българи-Хайна, Българи-Нукратлийци, Българи-Тептяри, Българи-Астраханци, Българи-Сибирци, Българи-северо-Осетинци, Българи-Гагаузи, Българи-Помаци, Таврийски Българи, Българи-южно-Осетинци и др.

УМИШЛЕНО НЕ НАПИСАХ БАЙ-ТОШКОВИТЕ ПСЕВДО-българ ГЕРБО-ПЕЙЧЕТА, УЛТРА-ДЯСНО-ЦЕНТРИСТЧЕТА И НАТО-ПЕТРОЛ-МАРИОНЕТНИTE ГЕНОЦИДЧЕДА, ПИС-КИЛЪРЧЕТА!!

“Българийо, за тебе те умряха,
Eдна бе ти достойна зарад тях, и те за теб достойни, майко, бяха.
И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх.
Но кой ви знай, че спите в тез полета?
Над ваший гроб забвението цъфти. Кои сте вий?
Над сянката ви клета не мисли никой днес освен поета и майките свети.”
Иван Вазов

цитирай
150. ienchev - Cписък на Българските владетели
15.06.2011 23:30
65. Цар Иван Асен II 1218-1241
66. Цар Каломан I от рода Асен 1241-1246
67. Цар Михаил II Асен 1246-1256
68. Цар Каломан II от рода Асен 1256-1257
69. Цар Константин Асен 1257-1277
70. Цар Ивайло 12178-1279
71. Цар Иван Асен III 1279-1280
72. Цар Георги I Тертер 1280-1292
73. Цар Смилец 1292-1298
74. Чака 1300
75. Цар Тодор Светослав 1300-1321
76. Цар Георги II Тертер 1321-1322
77. Цар Михаил Шишман 1323-1330
78. Цар Иван Стефан 1330-1331
79. Цар Иван Александър 1331-1371
80. Цар Иван Шишман 1371-1393
Турско владичество.............................
81. Княз Александър Батенберг 1879-1886
82. Цар Фердинанд Сакскобурготски 1887-1918
83. Цар Борис III Сакскобурготски 1918-1943(Фашист)
84. Цар Симеон II Сакскобурготски 1943-(Покерджия)

цитирай
151. ienchev - списък на Блгарските владетели!
15.06.2011 23:34
17. Хан Крумбат от рода Дуло 359-368
18. Хан Баламир от рода Дуло 368-412
19. Хан Мундзук от рода Дуло 412- ?
20. Хан Руа от рода Дуло ?-430
21. Хан Бледа от рода Дуло 430- ок. 443
22. Хан Атила от рода Дуло ок. 443-453
23. Хан Ирник от рода Дуло 453-503
24. Хан Болах от рода Дуло 503-528
25. Царица Боаркис от рода Дуло 528-539
26. Хан Крумбат II от рода Дуло 539-562
27.Хан Аскал от рода Дуло 563-603
28. Хан Гостун от рода Дуло 603-605
29. Хан Кубрат от рода Дуло 605-665
30. Хан Бат Баян от рода Дуло 665-668
31. Хан Аспарух 681-695
32. Хан Тервел 701-714
33. Наезвестен I 714-715
34. Неизвестен II 715-721
35. Хан Севар от рода Дуло 721-737
36. Хан Кормисош от рода Вокил 737-754
37. Хан Винех от рода Укил 754-760
38. Хан Телец от рода Угаин 760-763
39. Хан Сабин от рода Вокил 763-766
40. Хан Умор от рода Укил 766-?
41. Хан Токту 766-767
42. Хан Паган 767-768
43. Хан Телериг 768-777
44. Хан Кардам от рода Дуло 777-803
Хан Крум Страшни от рода Дуло 803-814
46. Хановете Докум, Цок и Диценг от рода Дуло 814-815
47.Хан Омуртаг от рода Дуло 814-831
48. Хан Маламир от рода Дуло 831-836
49. Хан Пресиян от рода Дуло 836-852
50. Княз Борис I Михаил от рода Дуло 852-889
51. Цар Владимир Расате от рода Дуло 889-893
52. Цар Симеон I от рода Дуло 893-927
53. Цар Петър I от рода Дуло 927-970
54. управление на Давид, Мойсей, Арон и Самуил от рода Дуло 970-977
55. Цар Борис II от рода Дуло 977-?
56. Цар Роман от рода Дуло 977
57. Цар Самуил от рода Дуло 977-1014
58. Цар Гавраил Радомир от рода Дуло 1014-1015
59. Цар Иван Владислав от рода Дуло 1015-1018
60. Цар Петър II Делян от рода Дуло 1040-1041
Византийско владичество.........................................
61. Цар Асен I от рода Асен 1187-1196
62. Цар Петър II от рода Асен 1196-1197
63. Цар Калоян от рода Асен 1197-1207
64. Цар Борил от рода Асен 1207-1218
цитирай
152. ienchev - легендарни владетели V-I хил. пр. ...
15.06.2011 23:36
легендарни владетели V-I хил. пр. Хр. ...........
2. Хан То Бан [Туман] от рода Дуло III хил. пр. Хр.
3. Хан Мо Тун [Моде или Модзук] от рода Дуло 209-174 пр. Хр.
4. Хан Ки Окъ[Ки Йог или Лао Чан; Лао Шан] от рода Дуло 174-161 пр. Хр.
5. Хан Кун Син от рода Дуло 161-126 пр. Хр.
6. Хан И Ти Ша [Ичейе] от рода Дуло 126-114 пр. Хр.
7. Хан О Уй от рода Дуло 114-105 пр. Хр.
8. Хан О Су Ли от рода Дуло 105-101 пр. Хр.
9. Хан Ху Ли Хо от рода дуло 102-101 пр. Хр.
10. Хан Цу Те Хо от рода Дуло 101-96 пр. Хр.
11. Хан Хо Лог Ко от рода Дуло 96-85 пр. Хр.
12. Хан О Йен Те от рода Дуло 85-60 пр. Хр.
13. Хан Хи Ли Куан Ку от рода Дуло 60-58 пр. Хр.
14. Хан Хо Шан Ша от рода Дуло 58-54 пр. Хр.
15. Хан Цит Ки от рода Дуло 54-? г. пр. Хр.

Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда!
"Стара Славянска поговорка"

С уважение:
И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg

цитирай
153. ienchev - Вие какво, цензурирате коментариите ми в раздел политика?
15.06.2011 23:40
Уважаема администрация, Вие какво, цензурирате коментариите ми в раздел политика? Иначе как да разбирам това
"За да бъде показан, трябва авторът на блога да го одобри."

"Истината за проблемите не престава да съществува, само защото сме я игнорирали." Фактите са неоспорими!

С уважение:
И.П.Енчев / enchev_ip@abv.bg
цитирай
154. sparotok - до Сварог
16.06.2011 12:38
анонимен написа:
algara написа:
анонимен написа:
...Господин sparotok, вече повече от 20 години няма "държавна сигурност" на социалистическа България...

Я пак! Нещо не е наред с цитатите и не съм сигурна на кого точно отговарям, но... я повтори, който и да си! Гледам и не вярвам на ушите си, както се казва! И в чий интерес е да заменя някакви си теории? Ние искаме истината! България е била ощетявана само и единствено от тези, които и досега наричаме братушки и от комшиите си! Знаем ли всичко за руско - турската "освободителна" война? Колко националности участваха в "руските" войски? Защо има Альоша в Пловдив, но няма паметник на финландският воин, нито на българският опълченец? А?

Госпожо algara, по времето на руско-турската освободителна война държава Финландия не е съществувала. Областта наречена Финландия е била в рамките на Руската империя, както и Полша. Владимир Илич (Бланк) създава държавата Финландия и затова в столицата и има негов паметник! Явно Вашата мисъл за България е като на привърженик на футболен отбор. Коя е "истината" която искате? Какви са според Вас тези "някъкви си теории" и какъв научен подход предлагате за утвърждаване на "истината"? И в тематиката на блога се говори, че руснаците са наши братя. Може би Вие не принадлежите на българският народ, защото употребявате думата "комшии"? По-правилно би било съседи. Кое е нередното с цитатите? Еврейското разузнаване със или без държава работи. Обединеното кралство има за монарх кралица от хановерската династия която е еврейска. В Англия за България се говори или лошо или нищо, независимо какъв е общественият строй. Не е ли израждане, да подържаш тези които никога не ти мислят доброто? България е била ощетявана винаги само от "българи". Кое обществено дело е доведено до успешен край, самостоятелно от нас, българите? Не мога да цитирам публикации, но се пишеше, че през време на турското робство броят на българите е намалял до невъзможност за биологическо възпроизводство.


Отговарям аз, иначе се опасявам, че коментара може да изчезне след минута-две понеже е от анонимен.

За геноцида върху българите имате право. В работата си Проучвания върху личните имена у траките ( стр51), В. Бешевлиев цитира Белох, който е изчислил, че тракийското население е наброявало 3 200 000 души само през първите три века на римска власт. Тук не са включени траките живели на север от река Дунав, а също и тези в Мала Азия.

С всички тях, няколко века по-късно може да се говори за една Дунавска България от около 6 500 000 души...а след Освобождението ние едва надвишаваме два милиона.

Това е чудовищен, страшен геноцид, за който явно е забранено да се говори...

цитирай
155. d3bep - В. Бешевлиев цитира Белох, който е ...
16.06.2011 16:25
sparotok написа:
В. Бешевлиев цитира Белох, който е изчислил, че тракийското население е наброявало 3 200 000 души само през първите три века на римска власт. Тук не са включени траките живели на север от река Дунав, а също и тези в Мала Азия.

С всички тях, няколко века по-късно може да се говори за една Дунавска България от около 6 500 000 души...а след Освобождението ние едва надвишаваме два милиона.

Без да говорим за съмнителността на всички древни "преброявания" - за мен да се говори че в България е имало седем милиона жители по времето, когато в Рим и Италия са били по малко, е поне изхвърляне, а градовете ни са колкото 1-2 ниви....

Но това за турция отива към.. ка кда го кажа, насяване на омраза.
Първо, от Сюлеман Великолепн инасам на България може да се гледа като на слабоконтролирана от султтана територия в държава, в която султан е звание - проформа...

Второ.
Два милиона...
Малко НАД ДВА МИЛИОНА са само жителите на КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ след първото преброяване.
Жителите на ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ, отделно от тях, са около милион и половина.
Колко станаха дотук?
В това число не се включват българите от македония, румъния и сръбско, че дори и в Гърция и Турция, които никак не са малко...

Колко става сметката дотук?
И към тях трябва да прибавим неизчислимият, но голям брой на българите, останали си с турско гражданство и опредеелили се за турци.

Не е чак такъв геноцид, къвто ни го рисуват приказките.
Геноцидът е после....
Когато величието Атататюрк иска да унищожи империята ,а тя прави опити да се събере...
Мести столицата и почва да коли и да беси наред. Арменци, гърци, българи. Така гарантира, че вече една държава няма да има.

И ликвидира един интереснен проект между другото. Опитът да се цани за български цар лице от пряката линия на турския султан...
Щеше да е най - големият международен удар нановата българска държавица, между другото...
Но неизвестно защо всичките ни братушки, и русофилите от изток и русофобите от запад, били против...

Поздрави!
цитирай
156. argilos - "И ликвидира един интереснен ...
16.06.2011 22:35
"И ликвидира един интереснен проект между другото. Опитът да се цани за български цар лице от пряката линия на турския султан..."

ами перверзиите нямат край, д3бер! и до днес.
на прясно освободил се народ да му готвиш цар от султански произход,т.е. точно от този, от който току-що с помощта на руска армия и доброволци са се освободили! wow! каква чест и великолепие се е готвело на българите, щото те са си баламури, чукундури и не могат да правят държава, нали?
брех, язък, не и върви на тази гяурска рая...

българите са се самоопределили и без султана и грандиозната му щедрост.
факт е, че със суверенното си решение са разбъркали плановете на всички.
цитирай
157. d3bep - аргилос. . . За политика и история ...
17.06.2011 01:38
аргилос...
За политика и история става всички да говорят.
Но не става всички да разбират.

Ако българия си беше взела султан от царското семейство на турция, след избиването на султанското семейство от младотурците българският цар ОСТАВА ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕДЕНДЕНТ И ЗА КОРОНАТА НА КОНСТАНТИНОПОЛ.

Може би точно в туй беше иронията ,като питах защо ли всички велики сили са срещу нас при въпроса за такъв цар...
Чудно, за какво са тея писъци. Не знам що не ревеме, че руската империя ни е назначила царете - другите. Че единият е от австро - унгария - империята дето иска да ни мачка, другият е немски, и двамата с леко загатнат еврейски произход...

УжИс, можело царят ни да е от султанския род. Че кво като е от султански род? Най - старата и чиста царска фамилия в Европа.
Аз ше ти кажа кво.
Истанбул щеше да се премести в София. Не че София го заслужава, ама примерно.
Ше кажеш че кобурггота ти лично си си го отгледал.

Перверзии. Перверзия е това, че масата иска да определя съдбата си и тая на другите, без изобщо да се впряга да мисли
....
Сигурно според твойта теория Британия, Австроунгария и Русия скачат заедно против тоя проект ПОРАДИ ГОЛЯМАТА СИ ЛЮБОВ КЪМ БЪЛГАРИЯ....
Така ли мислиш верно?

А не поради факта, че законен български цар с турски род може да ги притесни в намеренията им да разделят турската империя и да накарат народеца да се изтрепе взаимно. Пречи на делбата по братски, дето се вика :)))) Нов брат :)))) Нов брат не щът...
цитирай
158. shtaparov - Добавките на Щ.Младши:
18.06.2011 21:21
1.Името Бузан съгл."Анализа" е днешното Божан,а палеобалканското име Бузо го има и до днес в част от Македония,от която идва днешната наша фамилия Бузови!
2.Името Заберган може да се тълкува по няколко начина: Бо-таркан /наша древна титла по подобие на Бо-колобър/,Вадирсан /Вадилсав,Валдислав/, Севоргян /прех.ф-ма/=Кеворкян /с прех.от "Кентум" в "Сатем" форма/: име на Българин от Кавказ,и т.н.
3.Името Баламир е днешното Валамир /Велимир/,отговарящо и на древното Боримир /с прех.Р-Л/.
4.Мундук /хунско име-бащата на Атила/ е всъщност Тракийското Мендок /Медок-без носовката,Меток/,то отговаря и на днешното Митак.
5.Атила-ето едно прославено име,което заслужава да бъде възстановена славата му на древно-Българско индоевропейско царско име! И тук "Анализът" дава блестящи резултати: "Атила" отговаря не само на на палеобалканското Ахила /Акиле/,но и на днешното Ажила /Анжила,Анжела-с носовка,ще рече "Ангела",
а в преносен смисъл- "Божият пратеник на земята"!/. Това име обаче не е нито гръцко,нито каквото и да е друго,освен Българско,понеже е точна калка
на Българското "Бажила" /Божила,Божилъ,Божил-ще рече "Божият",а това прекрасно кореспондира с неговия "гръцки" превод/!!! След това разяснение смятам,че имената на Ахил и на Атила остават завинаги в пантеона на Българските герои и царе-воини,покрили със славата на победители и себе си,
и целия си Български род!
6.Другият цар Борис,за който пише поп Йовчо от Трявна,е всъщност споменатият в "Дуклянския летопис" Български император Крис или Барис /Борис/,който повел безчислените множества народи,наречени Волгари,към старата им прародина. Неговото царуване се отнася към края на V - началото на VI век,което се установява след съпоставка с хронологията на познатите ни днес владетели,споменати в летописа.
7.Името "Кимери" прекрасно отговаря на така обичаното от Д.Съсълов название "Хунори",но то е аналогично и на названията Шумери,Савири,Сувари,Севери и... Богари!!! Отделен от тези казуси е фактът,че името "Хуни" е индоевропейско.
цитирай
159. sparotok - България
24.06.2011 12:37
анонимен написа:
sparotok, много ми харесва оптимистичният последен абзац. Но не ми харесва това, че за повечето хора българите се отъждествяват само с България. Какво да правим с българите в чужбина, които имат българско самосъзнание и не желаят да се асимилират? Да не говорим, че традиционно имаме големи български общности извън България(например в Бесарабия).

Според мен последният ред трябва да гласи "Аз вярвам в бъдещето на БЪЛГАРИТЕ". Когато има силни българи и България ще я има!

Но най-важно е българите да спрат да се идентифицират само с политическия субект "България" и да започнат да се идентифицират с етническия си народностен произход. Защото, политическият субект "България" не винаги го е имал, но българите винаги ги е имало.

Затова и съм против учебниците по българска история да се казват "История на България". Според мен трябва да се казват "История на българите".

Защото българи няма само в България. Нито пък България се управлява само от българи. Нито пък само българи живеят в България.


Относно определенията -история на България и история на Българите може да се дискутира дълго, но това са само подробности. Важното на този момент е истината за произхода ни да излезе на бял свят.
цитирай
160. vladun - !:)
28.06.2011 14:55
Вярвам и аз, Спароток...
И макар, че псевдонимът ми Владун се яви спонтанно, мисля си дали в древни времена това име не е съществувало реално, поне така ми звучи...
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13973098
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031