Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2011 15:56 - БЪЛГАРИТЕ И ТРАКИЙСКИЯ БОГ НА ЛЕЧЕНИЕТО
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 31504 Коментари: 86 Гласове:
98

Последна промяна: 08.05.2011 16:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg



       БЪЛГАРИТЕ И
ТРАКИЙСКИЯ БОГ НА ЛЕЧЕНИЕТО

 

 

 

 

Старите писания определят Орфей не само като славен музикант, но и като велик лечител. C омайващите си песни  тракиецът можел да изцели болни хора. Топлите думи и нежната мелодия докосвали душата на хората и вливали в нея божествена сила. Явно още в най-дълбока древност нашите деди са притежавали важни знания за това, че духът е неотделима част от нас и неговото състояние влияе това на сърцето, дробовете и т.н.

 

Качества на чудодеен лечител са приписани  не само на Орфей, но и на други хора обитавали нашите земи в далечното минало. Като пример може да се посочи нимфата  Θρακη -Трака. Всъщност това не е лично име, а етноним – тракийката. Познаването на билките, баенето, заклинанията са били нещо напълно естествено за тракийските жени. До известна степен техните дъщери – днешните българки продължават тази дълговековна традиция. Много е загубено безвъзвратно по различни причини, твърде малко са и баячките, но слава Богу все още ги има. Няма и да изчезнат напълно защото все повече и повече родолюбиви българи започват да се интересуват от корените си и отравят любознателен поглед към старите народни традиции. 

 

Този постинг ще засегне не тайнствените заклинания и действията на определени билки, а имената, с които дедите ни са се обръщали към своя бог-лечител. Това, че те са обясними на български език показва, че поклонниците на древните Пейян и Ранискелен са били хора говорещи древна форма на езика, който днес звучи навсякъде по улиците на българските градове и села.

 

Най-раното споменаване на древния бог на лечението е това в Линеар Б документ V-52 ( J. Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press,  2005, p.88) – XV- ти- XIV – ти век преди Христа. Там наред с името на тракийския Арес е записано и това на Пейян – ПА-Я-ВО. Пейян и Паяво могат да бъдат обяснение с българските думи пеене и певание (пеене, песен). Баенето, с което някои лечители ни избавят от болести е вид песен с особени думи. Паяво означава певец-лечител, в Илиада той лекува ранения Арес ( Омир, Илиада, II-5.899). В по-късни времена с епитет Пейян, Пейон са наречени както Аполон ( хетския Апулунаш), така и Асклепий ( Виргилий, Енеида, VII- 769).

 

За това, че Пайяво- Пейян е тракийско, т.е. древно българско божество съдим и по свидетелството на Страбон, че с думата  παιανισμός е обозначено пеенето на траките ( Страбон, География, VII, фр. 40)...

 

Друго древно име на тракийския бог лечител е Raniscelenos – Ранизцелен... За него пише Л. А. Гиндин ( Древнейшая ономастика Восточных Балкан, 1974 год. стр. 33 ). Не е нужно много въображение да се види, че Ран-изцелен е свързано с нашите думи рана и изцелявам. Ранисцелен означава – целителят на рани, изцеляващ рани.

 

Странно е, че нашите траколози и езиковеди не са успели да направят връзката между ран-рана и изцеленизцелен, изцеляващ...Това е жалко защото, ако боговете на траките носят имена разбираеми за българите, то веднага става ясно, че народът на Арес и Орфей не се е изгубвал изобщо, а продължава да живее под ново име. Дедите ни ползват тракийски земеделски сечива: рала, брани, дикани, чресла, сърпове, чапи, копрали, ползват и тракийски пастирски атрибути. Най-широко разпространената българска национална носия е и най-типичната тракийска, тази на гетите, които Херодот и Страбон наричат най-праведните и най-храбрите траки. Старите българи практикуват тракийските обичаи на изкуствената черепна деформация и бръсненето на косата с оставяне на кика. Селските жилища на траките са неразличими от тези на старите българи. Методът на съхранение на жито в ями ( познат на старите българи) не е донесен от далечната Азия, а е типичен за Древна Тракия...Как след като няма значителна промяна в култура, обреди, стопанство, носия и т.н. на Балканите през Ранното Средновековие, ще вярваме на учените, че се е появил “нов” етнос, дошъл от Памир, или пустошта на Алтай??? Хем стария народ се изпарил яко дим, хем “новия” говори езика му, облича се с дрехите му, гради същите жилища и крепости, спазва старите обреди, ползва същите стопански сечива и стопански методи...Такова чудо няма! Тези, които дадоха императори на Рим не са се изгубвали, ние носим тяхната кръв. Тракия бе завладяна от Вечния град, но не дълго след това тракиец роден в Мизия стана император. Последваха го сънародниците му Галерий, Максимин Дакиецът, Констанций, Константин Велики, Лициний, Константин,  II, Констанции II, Констанс, Юлиан, Маркиан, Лъв Бесът, Юстин I, Юстиниан I, Фока...Колкото повече време е минавало толкова по-активно траките са участвали в сложния политически живот на Римската Империя. Наблюдава се не изчезване, а засилване на тракийската народност през Късната Античност и Ранното Средновековие...

 

Мнозина сигурно се питат – Защо след като сме били толкова развити, умни и добри все пак някой е успял да ни покори и да изопачи историята ни? На този въпрос е дал отговор преди много години великият цар Ашока. Първата фраза от неговия най-известен надпис започва с думите– “Лесно е да се прави зло!”...

Силна и богата държава се гради за векове, но се разсипва за няколко години. Тези, служещи на силите на мрака могат да извоюват сравнително бърза победа служейки си с непочтени средства – лъжи, поквари,  измами, раздори, убийства...но след време ще си платят за “успеха”. Никой, който се е докоснал до злото не се е измъкнал невредим. Потомците му ще страдат и ще проклинат...Поради това е важно ние да пазим себе си чисти и почтени въпреки всичко. Този път е труден особено във времената, в които живеем, но по него се стига най-далеч.

 

Само, ако не мразим никого ще сме в състояние да изградим нещо красиво. Ако не завиждаме ще запазим душевно спокойствие, което ще крепи здравето ни. Ако сме будни ще видим много по-лесно зараждането на проблемите и няма да сме слепи за страданията на околните. За да имаме добро бъдеще отново трябва да поемем по пътя на светлината и да не се отклоняваме от него. Изборът е ясен, нали?

 

 

 

 

Благодаря от сърце на всички вас, които ме подкрепихте с думи и мисли!



Тагове:   Бог,   Орфей,   тракийски,   chadwick,


Гласувай:
130



1. sparotok - кирилица
08.05.2011 15:58
За тези, които нямат кирилица http://forum.abv.bg/abv/lat2cyr.php

Нека уважаваме писмеността си!
цитирай
2. sparotok - КУЛТУРЕН ТОН
08.05.2011 15:59
Умолявам дискутиращите да се придържат към културен тон и да не не се отклоняват от темата.

Предварително благодаря!

цитирай
3. gwendoline - Добре дошъл, отново си споделил интересни неща!
08.05.2011 16:11
Много ми хареса последния абзац, споделям го напълно!
цитирай
4. sparotok - !
08.05.2011 16:14
gwendoline написа:
Много ми хареса последния абзац, споделям го напълно!


Добре заварила!
Изборите ни в живота определят нашата съдба, хубаво е да внимаваме какво правим и защо го правим.

Поздрави!
цитирай
5. creatura - Когато те прочетох за първи път си ...
08.05.2011 16:22
Когато те прочетох за първи път си казах:"Още един историк и сега ще ме заболи главата от дати,факти...скука!".Но изчетох постинга ти и ме грабнаха заключителните думи,които ме заредиха с вяра и оптимизъм.Тези думи излизат от сърцето ти,а сърцето щом проговори......Лека вечер!
цитирай
6. sparotok - история
08.05.2011 16:30
creatura написа:
Когато те прочетох за първи път си казах:"Още един историк и сега ще ме заболи главата от дати,факти...скука!".Но изчетох постинга ти и ме грабнаха заключителните думи,които ме заредиха с вяра и оптимизъм.Тези думи излизат от сърцето ти,а сърцето щом проговори......Лека вечер!


Благодаря ти! Тя историята си е по принцип скучна наука, но както казваш - прави ли се нещо от сърце, то е хубаво!

Поздрави!
цитирай
7. tit - Здравееей!:)
08.05.2011 16:30
Така е - злото е лесния път!
А по другия не се срещат конкуренти!!!:))))
Де Гол го е формулирал, май...
цитирай
8. sparotok - Здравей!:)
08.05.2011 16:33
tit написа:
Така е - злото е лесния път!
А по другия не се срещат конкуренти!!!:))))
Де Гол го е формулирал, май...


Здравей Тит! Така е то, по пътя на доброто наистина няма много конкуренция, но пък и това си има предимства:)

Поздрави!
цитирай
9. dolsineq - Добре дошъл, Павел! Личи си откъде ...
08.05.2011 16:35
Добре дошъл, Павел! Личи си откъде идваш...:)
"Хем стария народ се изпарил яко дим, хем “новия” говори езика му, облича се с дрехите му, гради същите жилища и крепости, спазва старите обреди, ползва същите стопански сечива и стопански методи...Такова чудо няма!" - къде е истината? :)
цитирай
10. sparotok - истина
08.05.2011 16:38
dolsineq написа:
Добре дошъл, Павел! Личи си откъде идваш...:)
"Хем стария народ се изпарил яко дим, хем “новия” говори езика му, облича се с дрехите му, гради същите жилища и крепости, спазва старите обреди, ползва същите стопански сечива и стопански методи...Такова чудо няма!" - къде е истината? :)


Истината е навсякъде, но покрита с мъглата на лъжите, стопят ли се лъжите - истината блесва!

Поздрави!
цитирай
11. razkazvachka - А колко е лесно да се руши и в минало време:
08.05.2011 16:46
когато попиташ някой млад човек, завършил гимназия, къде според него са се дянали траките - той съвсем лесно, махвайки с ръка отговаря "Измрели са". Унищожаването на десетки хиляди души сега не изглежда геноцид спрямо корените на милионен народ.
цитирай
12. ketcakuatl - АМА ТОЧНО ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ СМЕ ПИСАЛИ В ПОСЛЕСЛОВ ЗА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО
08.05.2011 16:48
Както и да е, нека доброто надделее най-сетне, поне у някои!
А какво мислиш за прокрадналата се новина преди време, че ще забраняват билките? Не били ,,изпитани и изследвани". Империята (на световните фармацевтични монополи) отвръща на удара?
цитирай
13. miaa - Поздравления,Sparotok!
08.05.2011 16:49
Аз съм тракийка и си спомням разказите на моя баща за неговата баба.
Била е лечителка! Лекувала е хората с билки и силна, позитивна, енергия!
Тракийците са жилав народ,свободолюбив! Могат да дадат всичко от себе си..любов, приятелство, съпричастност, стига да да бъдат почтени към тях!Иначе не се получава:)))
Благодаря ти , за хубавата статия! Сложих я, в блогрола :)))
цитирай
14. smile999 - Интересна статия, интересни ра...
08.05.2011 16:50
Интересна статия, интересни разсъждения, и много истини, казани от теб!
Поздрав за това!:-)
цитирай
15. sparotok - !
08.05.2011 16:52
smile999 написа:
Интересна статия, интересни разсъждения, и много истини, казани от теб!
Поздрав за това!:-)


Благодаря ти!
Поздрави!
цитирай
16. sparotok - !
08.05.2011 16:53
miaa написа:
Аз съм тракийка и си спомням разказите на моя баща за неговата баба.
Била е лечителка! Лекувала е хората с билки и силна, позитивна, енергия!
Тракийците са жилав народ,свободолюбив! Могат да дадат всичко от себе си..любов, приятелство, съпричастност, стига да да бъдат почтени към тях!Иначе не се получава:)))
Благодаря ти , за хубавата статия! Сложих я, в блогрола :)))


Благодаря ти и аз! Истината трябва да се знае!
цитирай
17. sparotok - !
08.05.2011 16:55
ketcakuatl написа:
Както и да е, нека доброто надделее най-сетне, поне у някои!
А какво мислиш за прокрадналата се новина преди време, че ще забраняват билките? Не били ,,изпитани и изследвани". Империята (на световните фармацевтични монополи) отвръща на удара?


Не могат да ни отнемат билките, то и по време на комунизма доста неща бяха забранени, но ние си ги вършехме:)
цитирай
18. sparotok - ученици
08.05.2011 16:56
razkazvachka написа:
когато попиташ някой млад човек, завършил гимназия, къде според него са се дянали траките - той съвсем лесно, махвайки с ръка отговаря "Измрели са". Унищожаването на десетки хиляди души сега не изглежда геноцид спрямо корените на милионен народ.


Учениците не са виновни, академиците трябва да оправят кашата!

Поздрави!
цитирай
19. ckarlet - Завръщането ти веднага се усеща в ...
08.05.2011 17:21
Завръщането ти веднага се усеща в блога, Sparotok!
Приятно е, че освен историческите факти, които поднасяш по достъпен начин, винаги усещам и положителния заряд в теб!
Поздрави!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Беше ми интересно, тъй като позн...
08.05.2011 17:44
Беше ми интересно, тъй като познавам доста билки и ги използвам за лечение, без да бая :)))) Сега цъфти люляка навън и твоя постинг ме подсети да ви кажа, че неговите пресни листа се използват за лечение на гнойни и труднозарастващи рани. Пресното листо се намазва с вазелин и се слага върху раната и леко се превързва с бинтт, така че да може да диша.Листото като поизсъхне се сменя с ново. Хубав финал както винаги, ама кой ли те слуша, ние тук в блога не можем да съжителстваме мирно, да не говорим в държавата. Тези дни маса тролчета вилнееха в блога, до сега не е имало толкова масивна акция и много хора пропищяха от техните минусчета. Миналата седмица си разменях имейли с инвиститорите на блога, те ми казаха че са свели до минимум такива изяви и всеки ден правели по нещо ново за нас, само дето не се вижда и чувства. Явно ни лъжат и аз вече не очаквам да се случи нищо положително в тази насока, явно никой не иска ние да си живеем мирно и дружно.
цитирай
21. tili - Dobre si se
08.05.2011 18:03
zavarnal:)))
цитирай
22. joysii - 10. sparotok
08.05.2011 18:27
"Истината е навсякъде, но покрита с мъглата на лъжите, стопят ли се лъжите - истината блесва!"
...............................................................
Господин Спароток, КОЙ ЛЪЖЕ!?!?
И откъде накъде, вашата СТЪКМИСТИКА и някакви си паралели между звучене на думи, трябвада се възприемат като абсолютни доказателства за действителността,бита и културата на онези стари времена!?
Е нЕма такава наивност!
Казвате"трябва да поемем по пътя на светлината и да не се отклоняваме от него."
Но кой е този път? Вашият ли?Не сте ли твърде самонадеян?
Пътят по който са вървели учените за да стигнат до своите открития, не е ли към светлината?
Вие направо и открито ги наричате лъжци.
Това ли е Вашата проява на доброта, към която призовавате глупавите си почитатели?
Думите в края на постинга Ви приличат на проповед.В тях има някаква истина.
Но Вие...се изживявате като месия май нещо.
И защо се поставяте откъм страната на доброто , а не се причислявате към злите, които популяризират измишльотините на болната си фантазия?
Отново детинщини.

цитирай
23. ivankalilova - ПРИВЕТ, СПАРОТОК! РАДВАМ ЕС, ЧЕ СИ ...
08.05.2011 18:35
ПРИВЕТ, СПАРОТОК! РАДВАМ ЕС, ЧЕ СИ ТУК!
Както винаги при теб е много интересно!
Животът е невероятно нещо - да се родиш човек - също, защото най-очарователното нещо е това, че никога не знаем още колко дълго ще сме тук на земята.
Всеки миг от живота ни е единствен и неповторим, затова трябва да му се насладим истински и да го оценим както заслужава.
Да доставиш радост на някого, да му подариш един щастлив миг - това е толкова много.
Нека бъдем по-добри, нека подарим щастлив миг, нека бъдем оптимисти и сами да си помогнем!Поздрави!:)))
цитирай
24. zabunova - "Броселиандовата гора"
08.05.2011 19:15
е едно хубаво есе на Цветан Стоянов, където обобщава, че певецът е изразявал чрез словото си закони и истини, а мелодията е била прегръдка на душите, ликуваща едновременност от щастливото присъствие на другия от рода, от неумиращия спомен за една прамайка... нужни като съня и дишането...Радвам се, че сте тук!:)
цитирай
25. estolodu - Несебър
08.05.2011 19:23
Спароток, знаеш ли откъде идва древното наименование на града Несебър - Месембрия? Мисля, че месем е свързано с местя, нося, място. За брия знам, че означава град.
цитирай
26. hristo27 - Успешна седмица ти желая!
08.05.2011 20:36
Успешна седмица ти желая!
цитирай
27. vladun - Отново върху основите на познан...
08.05.2011 20:37
Отново върху основите на познанието, конструктивизма и позитивизма е изградена лекцията ти! Много ми хареса!:)
цитирай
28. megg - Добре дошъл, Sparotok!
08.05.2011 20:51
Поздравления за статията и за начина, по който поднасяш историческия факт, вплетен в категорична позиция за това кои сме и какъв е пътят ни. Някога и утре!
цитирай
29. yuliya2006 - ОБИЧАМ ДА ИДВАМ В ТОЗИ ДОМ. . . МЪД...
08.05.2011 21:50
ОБИЧАМ ДА ИДВАМ В ТОЗИ ДОМ...МЪДРОСТ, РОДОЛЮБИЕ И ОБИЧ...И ЗНАНИЯ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
30. iliada - Привет ,Павел!
08.05.2011 22:08
Явно имаш безброй приятели в този блог и това не е случайно!
Отново интересна статия !Поздрави!
цитирай
31. get - - Напълно подкрепям написаното и си позволявам ... малко допълнения !!
08.05.2011 22:42
sparotok написа:
"Дедите ни ползват тракийски земеделски сечива: рала, брани, дикани, чресла, сърпове, чапи, копрали, ползват и тракийски пастирски атрибути. Най-широко разпространената българска национална носия е и най-типичната тракийска ... "

- Напълно споделям това твое схмащане, като ще допълня, че този тип облекло се среща не само на материка но и при културите "Цикладска" и Крито-минойска. Същата се среща и в Мала азия до "елинизирането" й.

sparotok написа:
"Методът на съхранение на жито в ями ( познат на старите българи) не е донесен от далечната Азия, а е типичен за Древна Тракия..

- Освен в зърнени ями още през 80-те години имаме образци на съхранение на храни в "питоси" ... също, както намерените в двореца във Кносос !
sparotok написа:
"Там наред с името на тракийския Арес е записано и това на Пейян – ПА-Я-ВО. Пейян и Паяво могат да бъдат обяснение с българските думи пеене и певание (пеене, песен).

- PAEAN-ните или пеянията, това са тържествените химни в благодарност, изпълнявани в чест на Аполон ... ПЕЕЩИЯТ ... със златострунната лира.
- Следва да се отбележи - на гръцки коренът на думата няма никакъв смисъл ... коренната дума за това е tragoudi ... смисълът се извежда от това ... понеже на него му служели по този начин :))) ! ... пеейки !
- Но още по-интересно става, като се задълбочим в култа Апалон Карнеус изповядван в Спарта, където има една планина наречена Карнион(това във вр. с един др. негов ипостаз) ... което пък ни отвежда ... за изненада към келтите (за които ни се внушава, че били германци):))) !?
- Още по-интересна е връзката към майка му Лето-Лида-Лада и българският празник "Ладуване". Също и "Петльов ден" ! ... това е животно символ на Аполон.
- Има още много - но като цяло ви споменавам, че този бог е бил до късно "жив" в спомена и традициите в нашият народ и земи !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
32. get - - Ще си позволя да отговоря !?
08.05.2011 22:50
estolodu написа:
Спароток, знаеш ли откъде идва древното наименование на града Несебър - Месембрия? Мисля, че месем е свързано с местя, нося, място. За брия знам, че означава град.


- По запени данни в писменни източници(ако е необходимо ще ги цитирам) се казва, че Месемб/врия идва от името на тракиец-а Менес (по-вероятно е да е звучало Минос) ... подобно име се среща и до момента при хората живеещи в България, като Мино, Миньо, Минко и др.п.

По отношение брия-брига мисля, че това отговаря смислово и фонетично на българската дума пирга-пирги (в смисъл "стърчащо","издигнато", пример:"Вчеши си пиргите !" израз от източна Б-я, по отношение на рошава "Прибери си пиргите" някои който пречи с краката си на преминаването) . :)))

- Прости за намесата Спараток !

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
33. sparotok - до Гет
08.05.2011 23:02
get написа:
estolodu написа:
Спароток, знаеш ли откъде идва древното наименование на града Несебър - Месембрия? Мисля, че месем е свързано с местя, нося, място. За брия знам, че означава град.


- По запени данни в писменни източници(ако е необходимо ще ги цитирам) се казва, че Месемб/врия идва от името на тракиец-а Менес (по-вероятно е да е звучало Минос) ... подобно име се среща и до момента при хората живеещи в България, като Мино, Миньо, Минко и др.п.

По отношение брия-брига мисля, че това отговаря смислово и фонетично на българската дума пирга-пирги (в смисъл "стърчащо","издигнато", пример:"Вчеши си пиргите !" израз от източна Б-я, по отношение на рошава "Прибери си пиргите" някои който пречи с краката си на преминаването) . :)))

- Прости за намесата Спараток !

- С уважение !

от Гет "ктист"


Първо искам да ти благодаря за диалектната дума пирги, важна е!

Смятам обаче, че брига идва от бера, събирам, акумулирам.
Пирга си е свързана с друга тракийска дума - перг ( крепост, високо място), която е по-старата форма на нашата праг ( височина).

Поздрави!
цитирай
34. sparotok - благодаря
08.05.2011 23:04
get написа:
sparotok написа:
"Дедите ни ползват тракийски земеделски сечива: рала, брани, дикани, чресла, сърпове, чапи, копрали, ползват и тракийски пастирски атрибути. Най-широко разпространената българска национална носия е и най-типичната тракийска ... "

- Напълно споделям това твое схмащане, като ще допълня, че този тип облекло се среща не само на материка но и при културите "Цикладска" и Крито-минойска. Същата се среща и в Мала азия до "елинизирането" й.

sparotok написа:
"Методът на съхранение на жито в ями ( познат на старите българи) не е донесен от далечната Азия, а е типичен за Древна Тракия..

- Освен в зърнени ями още през 80-те години имаме образци на съхранение на храни в "питоси" ... също, както намерените в двореца във Кносос !
sparotok написа:
"Там наред с името на тракийския Арес е записано и това на Пейян – ПА-Я-ВО. Пейян и Паяво могат да бъдат обяснение с българските думи пеене и певание (пеене, песен).

- PAEAN-ните или пеянията, това са тържествените химни в благодарност, изпълнявани в чест на Аполон ... ПЕЕЩИЯТ ... със златострунната лира.
- Следва да се отбележи - на гръцки коренът на думата няма никакъв смисъл ... коренната дума за това е tragoudi ... смисълът се извежда от това ... понеже на него му служели по този начин :))) ! ... пеейки !
- Но още по-интересно става, като се задълбочим в култа Апалон Карнеус изповядван в Спарта, където има една планина наречена Карнион(това във вр. с един др. негов ипостаз) ... което пък ни отвежда ... за изненада към келтите (за които ни се внушава, че били германци):))) !?
- Още по-интересна е връзката към майка му Лето-Лида-Лада и българският празник "Ладуване". Също и "Петльов ден" ! ... това е животно символ на Аполон.
- Има още много - но като цяло ви споменавам, че този бог е бил до късно "жив" в спомена и традициите в нашият народ и земи !!

- С уважение !

от Гет "ктист"


Благодаря за допълненията!
цитирай
35. sparotok - приятели
08.05.2011 23:05
iliada написа:
Явно имаш безброй приятели в този блог и това не е случайно!
Отново интересна статия !Поздрави!


Приятелите са безценно богатство, считам ги за Божия благословия!
Поздрави приятелко!
цитирай
36. sparotok - !
08.05.2011 23:05
yuliya2006 написа:
ОБИЧАМ ДА ИДВАМ В ТОЗИ ДОМ...МЪДРОСТ, РОДОЛЮБИЕ И ОБИЧ...И ЗНАНИЯ!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ


Благодаря ти! Радвам се да те видя тук!
цитирай
37. sparotok - !
08.05.2011 23:07
megg написа:
Поздравления за статията и за начина, по който поднасяш историческия факт, вплетен в категорична позиция за това кои сме и какъв е пътят ни. Някога и утре!


Благодаря ти! Важно е да знаем къде са корените ни, ако искаме да сме сигурни за бъдещето си.
цитирай
38. sparotok - !
08.05.2011 23:12
vladun написа:
Отново върху основите на познанието, конструктивизма и позитивизма е изградена лекцията ти! Много ми хареса!:)


Благодаря ти за добрите думи поете!
цитирай
39. audan - Идва Видовден!
08.05.2011 23:18
“Лесно е да се прави зло!”...
Силна и богата държава се гради за векове, но се разсипва за няколко години- цар Ашока

Да, силата на Лъжата е в бързината! На Истината - в издържливостта!
А статии като тази и хора като Вас - Спароток, ни карат да издържаме.

Пеян и Рани-изцелен ... колко е просто и разбираемо за нас - българите.
С нетърпение очаквам официално пренаписване на историята.

И да не забравя.
Не само императори сме имали в Рим. Нашите прадеди са участвали в основаването му. Така както гетите/готите завземат Западна Европа с културата си, вървейки по стъпките на други тракийски колена.

Идва Видовден! Само дано е по-скоро!
цитирай
40. sparotok - !
08.05.2011 23:28
hristo27 написа:
Успешна седмица ти желая!


Благодаря ти, нека и твоята седмица да е спорна!
цитирай
41. sparotok - Рим
08.05.2011 23:30
audan написа:
“Лесно е да се прави зло!”...
Силна и богата държава се гради за векове, но се разсипва за няколко години- цар Ашока

Да, силата на Лъжата е в бързината! На Истината - в издържливостта!
А статии като тази и хора като Вас - Спароток, ни карат да издържаме.

Пеян и Рани-изцелен ... колко е просто и разбираемо за нас - българите.
С нетърпение очаквам официално пренаписване на историята.

И да не забравя.
Не само императори сме имали в Рим. Нашите прадеди са участвали в основаването му. Така както гетите/готите завземат Западна Европа с културата си, вървейки по стъпките на други тракийскиолена.

Идва Видовден! Само дано е по-скоро!


За Рим си прав, Плутарх е пределно ясен казвайки, че пелазгите са тези, които основават Вечния град и го наричат ROME по силата на оръжието си. На старобългарски РАМЕНЪ означава силен.
цитирай
42. sparotok - Несебър
08.05.2011 23:54
estolodu написа:
Спароток, знаеш ли откъде идва древното наименование на града Несебър - Месембрия? Мисля, че месем е свързано с местя, нося, място. За брия знам, че означава град.


Има доста варианти на името на този древен град. Едни казват, че идва от името на тракийския владетел Мелса, Георгиев отрича това и мисля, че е прав.

Има Месембрия на Егейско море и Месембрия на нашето Черно море, съмнявам се, че са наречени по името на един и същи човек.

Мой приятел тълкува МЕСАМ като дат.пад. мн.ч. на мизи, т.е. на мизите. Проблемът тук е в това, че мизите обитават други земи по времето когато тези градове стават известни. Възможно е обаче в дълбока древност мизите да са обитавали регионите, в които се намират егейската и черноморска Месамбрия.
Страбон споменава поход на мизи до Стримон ( Струма), а в по-късни времена около Струма няма мизи...
цитирай
43. sparotok - блог
09.05.2011 00:36
zabunova написа:
е едно хубаво есе на Цветан Стоянов, където обобщава, че певецът е изразявал чрез словото си закони и истини, а мелодията е била прегръдка на душите, ликуваща едновременност от щастливото присъствие на другия от рода, от неумиращия спомен за една прамайка... нужни като съня и дишането...Радвам се, че сте тук!:)


Благодаря ти! Аз също се радвам да съм отново сред приятели!
цитирай
44. sparotok - живот
09.05.2011 00:38
ivankalilova написа:
ПРИВЕТ, СПАРОТОК! РАДВАМ ЕС, ЧЕ СИ ТУК!
Както винаги при теб е много интересно!
Животът е невероятно нещо - да се родиш човек - също, защото най-очарователното нещо е това, че никога не знаем още колко дълго ще сме тук на земята.
Всеки миг от живота ни е единствен и неповторим, затова трябва да му се насладим истински и да го оценим както заслужава.
Да доставиш радост на някого, да му подариш един щастлив миг - това е толкова много.
Нека бъдем по-добри, нека подарим щастлив миг, нека бъдем оптимисти и сами да си помогнем!Поздрави!:)))


Така е Ванче, трябва да живеем тук и сега, раздавайки добро! Това е смисъла на живота!
цитирай
45. sparotok - !
09.05.2011 00:39
tili написа:
zavarnal:)))


Добре заварила Лили!:)
цитирай
46. sparotok - данни
09.05.2011 00:47
joysii написа:
"Истината е навсякъде, но покрита с мъглата на лъжите, стопят ли се лъжите - истината блесва!"
...............................................................
Господин Спароток, КОЙ ЛЪЖЕ!?!?
И откъде накъде, вашата СТЪКМИСТИКА и някакви си паралели между звучене на думи, трябвада се възприемат като абсолютни доказателства за действителността,бита и културата на онези стари времена!?
Е нЕма такава наивност!
Казвате"трябва да поемем по пътя на светлината и да не се отклоняваме от него."
Но кой е този път? Вашият ли?Не сте ли твърде самонадеян?
Пътят по който са вървели учените за да стигнат до своите открития, не е ли към светлината?
Вие направо и открито ги наричате лъжци.
Това ли е Вашата проява на доброта, към която призовавате глупавите си почитатели?
Думите в края на постинга Ви приличат на проповед.В тях има някаква истина.
Но Вие...се изживявате като месия май нещо.
И защо се поставяте откъм страната на доброто , а не се причислявате към злите, които популяризират измишльотините на болната си фантазия?
Отново детинщини.



Радостина, аз не си служа със стъкмистика, а с данни, които са слабо известни.

1. А. Йорданов има публикации за изкуствената черепна деформация у траките ( която е позната и на старите българи).

2. Китов и Агре имат публикации, в които споменават приликите на тракийската и българска национална носия.

3. С. Йорданов пише за тезеидата, която Прокопий нарича хунска прическа.

4. Н.Колев пише за тракийския произход на българските земеделски сечива и пастирски атрибути...

Това, че нещо не ти е известно не означава, че то не съществува. Признай си, че не си запозната с работите на горе споменатите автори:)
цитирай
47. sparotok - добро
09.05.2011 00:50
kasnaprolet9999 написа:
Беше ми интересно, тъй като познавам доста билки и ги използвам за лечение, без да бая :)))) Сега цъфти люляка навън и твоя постинг ме подсети да ви кажа, че неговите пресни листа се използват за лечение на гнойни и труднозарастващи рани. Пресното листо се намазва с вазелин и се слага върху раната и леко се превързва с бинтт, така че да може да диша.Листото като поизсъхне се сменя с ново. Хубав финал както винаги, ама кой ли те слуша, ние тук в блога не можем да съжителстваме мирно, да не говорим в държавата. Тези дни маса тролчета вилнееха в блога, до сега не е имало толкова масивна акция и много хора пропищяха от техните минусчета. Миналата седмица си разменях имейли с инвиститорите на блога, те ми казаха че са свели до минимум такива изяви и всеки ден правели по нещо ново за нас, само дето не се вижда и чувства. Явно ни лъжат и аз вече не очаквам да се случи нищо положително в тази насока, явно никой не иска ние да си живеем мирно и дружно.


Благодаря ти за информацията за люляка!

Аз не случайно споменах - Лесно е да се прави зло!...
Пътят към доброто е труден, но трябва да се следва, ако искаме да се запазим.
Глупави хора винаги е имало и винаги ще има, важното е да не им даваме храна...
цитирай
48. sparotok - !
09.05.2011 00:52
ckarlet написа:
Завръщането ти веднага се усеща в блога, Sparotok!
Приятно е, че освен историческите факти, които поднасяш по достъпен начин, винаги усещам и положителния заряд в теб!
Поздрави!


Благодаря ти Скарлетче! Стремя се към положителното защото то дава живот!
цитирай
49. aleksibg - Както и да е, нека доброто надделее ...
09.05.2011 02:39
ketcakuatl написа:
Както и да е, нека доброто надделее най-сетне, поне у някои!
А какво мислиш за прокрадналата се новина преди време, че ще забраняват билките? Не били ,,изпитани и изследвани". Империята (на световните фармацевтични монополи) отвръща на удара?


ами 4е да ги изследват кво 4акат още
цитирай
50. pevetsa - Благодаря ти Приятелю, сякаш си ...
09.05.2011 08:30
Благодаря ти Приятелю, сякаш си познал и описал мислите ми. Може би защото имаме вяра за Истината и Светлината, може би защото вярваме, че заедно можем да направим България по добра, и по добра ако стане, ще бъде силна.
Бъди Благословен със ЗДРАВЕ!
цитирай
51. kiarasoto - Животът е силата на приемането. ...
09.05.2011 10:00
Животът е силата на приемането.
Спори живеят в нас и затова спорим, но това е за да се очистим от ненужното. За да се лекуваме е нужна обич и приемане на онази велика сила на небето и земята, която е БАЩА и МАЙКА на всяко живо същество.
Не проумяхме ли, че от земята ни идва силата, а небето ни е светлината.
БОГЪТ ИН-ЯН е разделената сила и само обединяващото сърце може да го разбере.
ПЕЙ+ЯН. Така е било и така е и сега. Да изпеем плана на земната сила
/ Богинята/, който е записан на небето НИ/ ИН/. Нещата са обърнати, но са едно и те са БОГЪТ=ИН-ЯН, онази велика хармония на тайната на сътворението и светлината на любовта съградили сърцата ни, онова място, което пазим чисто и неприкосновенно, за да чуем живият глас.
Ние живеем на една жива земя. Тя е била дом на величие и нищета, на царственност и разрушения, на падение и възкресение и там някъде сме и ние. Ще осетим ли пулса на космическото сърце ИН-ЯН, за да се слеем с песента на Орфей, защото в хармонията и ритъма, в словото на тоновете сме се загубили, защото дисхармонията сами си създаваме, а ПЕЙЯН ни превежда в мистичната песен на лечебната сила, чрез която костите ни ще оживеят и ще почустваме себе си като корените на вековната гора, зеленото наметало на свещенната земя на която живеем, за да пием звездните лъчи на мистичното ни небе.
Усетим ли пулса на сърцето си, че все още сме живи, тогава и песента ни ще оживее и ще ни даде истината.
цитирай
52. irage - Sparotok,
09.05.2011 12:29
радвам се, че си отново сред нас и пишеш :)
цитирай
53. kostadin - "Истината е навсякъде, но ...
09.05.2011 14:21
joysii написа:
"Истината е навсякъде, но покрита с мъглата на лъжите, стопят ли се лъжите - истината блесва!"
...............................................................

И откъде накъде, вашата СТЪКМИСТИКА и някакви си паралели между звучене на думи, трябвада се възприемат като абсолютни доказателства за действителността,бита и културата на онези стари времена!?
Е нЕма такава наивност!



Докажи ,че е стъкмистика -например с думи, които ги има и по другите езици и определение на понятия, разбираеми за българите ,а за другите ,какво ли означават неразбираемите думи?.
цитирай
54. gita969 - Много прави са били тракийците
09.05.2011 14:35
преди да лекуваш тялото излекувай душата на човек. Моите корени по линия на покойния ми баща са от Беломорска Тракия, по точно Дедеагач, Башдимотишко. И съм се интересувала от траките, но с така показаните от теб исторически обстоятелства , хронология и факти си е удоволствие човек да черпи знания.
И си прав - достъпен и познаваем е тракийския език или поне става "по". Това е основната линия на симбиоза. Поздрав за завръщането ти!
цитирай
55. gotenia70 - Радвам се,че се завърна...
09.05.2011 16:11
Много хора,да не кажа хиляди,те очакваха да се завърнеш в блога.
И ти се върна,...с невероятен постинг!
Продължавай все така!
Поздрави от Добруджа!
цитирай
56. sparotok - постинг
09.05.2011 16:14
gotenia70 написа:
Много хора,да не кажа хиляди,те очакваха да се завърнеш в блога.
И ти се върна,...с невероятен постинг!
Продължавай все така!
Поздрави от Добруджа!


Благодаря ти! Постинга е важен наистина, за съжаление е кратък, пропуснах имената на Гениак -гонещият злото и Зумидрен- змиеубиецът...Някой друг път ще обясня и за тях.

Поздрави!
цитирай
57. sparotok - тракийски език
09.05.2011 16:16
gita969 написа:
преди да лекуваш тялото излекувай душата на човек. Моите корени по линия на покойния ми баща са от Беломорска Тракия, по точно Дедеагач, Башдимотишко. И съм се интересувала от траките, но с така показаните от теб исторически обстоятелства , хронология и факти си е удоволствие човек да черпи знания.
И си прав - достъпен и познаваем е тракийския език или поне става "по". Това е основната линия на симбиоза. Поздрав за завръщането ти!


Тракийския език както всеки друг е претърпял много промени, но въпреки това е възможно да се проследи развитието му в българския, това е важното.

Поздрави!
цитирай
58. nikikm - "Истината е навсякъде, но ...
09.05.2011 16:57
joysii написа:
"Истината е навсякъде, но покрита с мъглата на лъжите, стопят ли се лъжите - истината блесва!"
...............................................................
Господин Спароток, КОЙ ЛЪЖЕ!?!?
И откъде накъде, вашата СТЪКМИСТИКА и някакви си паралели между звучене на думи, трябвада се възприемат като абсолютни доказателства за действителността,бита и културата на онези стари времена!?
Е нЕма такава наивност!
Казвате"трябва да поемем по пътя на светлината и да не се отклоняваме от него."
Но кой е този път? Вашият ли?Не сте ли твърде самонадеян?
Пътят по който са вървели учените за да стигнат до своите открития, не е ли към светлината?
Вие направо и открито ги наричате лъжци.
Това ли е Вашата проява на доброта, към която призовавате глупавите си почитатели?
Думите в края на постинга Ви приличат на проповед.В тях има някаква истина.
Но Вие...се изживявате като месия май нещо.
И защо се поставяте откъм страната на доброто , а не се причислявате към злите, които популяризират измишльотините на болната си фантазия?
Отново детинщини.



Ей, ама си нагъл!
цитирай
59. nikikm - Здравей и
09.05.2011 17:12
Добре дошъл!
цитирай
60. sparotok - добре заварил
09.05.2011 17:37
nikikm написа:
Добре дошъл!


Добре заварил!:)
цитирай
61. sparotok - !
09.05.2011 17:39
irage написа:
радвам се, че си отново сред нас и пишеш :)


Благодаря ти! Аз също се радвам, че имам възможността да пиша отново.
цитирай
62. sparotok - обич
09.05.2011 18:08
kiarasoto написа:
Животът е силата на приемането.
Спори живеят в нас и затова спорим, но това е за да се очистим от ненужното. За да се лекуваме е нужна обич и приемане на онази велика сила на небето и земята, която е БАЩА и МАЙКА на всяко живо същество.
Не проумяхме ли, че от земята ни идва силата, а небето ни е светлината.
БОГЪТ ИН-ЯН е разделената сила и само обединяващото сърце може да го разбере.
ПЕЙ+ЯН. Така е било и така е и сега. Да изпеем плана на земната сила
/ Богинята/, който е записан на небето НИ/ ИН/. Нещата са обърнати, но са едно и те са БОГЪТ=ИН-ЯН, онази велика хармония на тайната на сътворението и светлината на любовта съградили сърцата ни, онова място, което пазим чисто и неприкосновенно, за да чуем живият глас.
Ние живеем на една жива земя. Тя е била дом на величие и нищета, на царственност и разрушения, на падение и възкресение и там някъде сме и ние. Ще осетим ли пулса на космическото сърце ИН-ЯН, за да се слеем с песента на Орфей, защото в хармонията и ритъма, в словото на тоновете сме се загубили, защото дисхармонията сами си създаваме, а ПЕЙЯН ни превежда в мистичната песен на лечебната сила, чрез която костите ни ще оживеят и ще почустваме себе си като корените на вековната гора, зеленото наметало на свещенната земя на която живеем, за да пием звездните лъчи на мистичното ни небе.
Усетим ли пулса на сърцето си, че все още сме живи, тогава и песента ни ще оживее и ще ни даде истината.


Съгласен съм - за да се лекуваме е нужна обич!

Поздрави!
цитирай
63. sparotok - заедно
09.05.2011 18:10
pevetsa написа:
Благодаря ти Приятелю, сякаш си познал и описал мислите ми. Може би защото имаме вяра за Истината и Светлината, може би защото вярваме, че заедно можем да направим България по добра, и по добра ако стане, ще бъде силна.
Бъди Благословен със ЗДРАВЕ!


Заедно е вълшебна дума приятелю, заедно и с любов ще посигнем всичко!
цитирай
64. sparotok - билки
09.05.2011 18:23
aleksibg написа:
ketcakuatl написа:
Както и да е, нека доброто надделее най-сетне, поне у някои!
А какво мислиш за прокрадналата се новина преди време, че ще забраняват билките? Не били ,,изпитани и изследвани". Империята (на световните фармацевтични монополи) отвръща на удара?


ами 4е да ги изследват кво 4акат още


Алекси, проблемът се състои в това, че за билките не може да се иска патент понеже са творение на природата. Това им тежи на монополистите фармацевти, затова искат да забранят билките, които помагат на хората...но са евтини. Печалбата, а не здравето на хората вълнува фармацевтите...за съжаление.
цитирай
65. desilazarova - Благодаря ти!
10.05.2011 01:21
Благодаря ти!
цитирай
66. demograph - Ти не си много добре. Обърни се към Пейан или Трака.
10.05.2011 12:04
joysii написа:
"Истината е навсякъде, но покрита с мъглата на лъжите, стопят ли се лъжите - истината блесва!"
...............................................................
Господин Спароток, КОЙ ЛЪЖЕ!?!?
И откъде накъде, вашата СТЪКМИСТИКА и някакви си паралели между звучене на думи, трябвада се възприемат като абсолютни доказателства за действителността,бита и културата на онези стари времена!?
Е нЕма такава наивност!
Казвате"трябва да поемем по пътя на светлината и да не се отклоняваме от него."
Но кой е този път? Вашият ли?Не сте ли твърде самонадеян?
Пътят по който са вървели учените за да стигнат до своите открития, не е ли към светлината?
Вие направо и открито ги наричате лъжци.
Това ли е Вашата проява на доброта, към която призовавате глупавите си почитатели?
Думите в края на постинга Ви приличат на проповед.В тях има някаква истина.
Но Вие...се изживявате като месия май нещо.
И защо се поставяте откъм страната на доброто , а не се причислявате към злите, които популяризират измишльотините на болната си фантазия?
Отново детинщини.


Това, че не сте навътре в материята не означава,че някой лъже. Добре дошъл Спароток.
цитирай
67. balgarski7vinarki - tochno taka- "..razsipva se za godini"
10.05.2011 19:26
Za men Bg Parlament e grupa hora, svarzali se po logikata na vremeto s zel da se natopiat
vzaimno i da potopiat darjavata, koeto e veche fakt.
Jalko za misleshtite...
Vmesto choveka da misli, a komputara da raboti, u nas e -komputara proigrava genozida, a ostanalite po Bg teritoriata rabotiat za nego/tjah...
цитирай
68. comfy - !!!
10.05.2011 20:00
... Очаквам с нетърпение трите ти книги, които смяташ да издадеш!!

Поздрави и хубава вечер! :)

к.к.
цитирай
69. zabunova - Не зная какъв човек сте, нито как изглеждате...
10.05.2011 21:39
sparotok написа:
zabunova написа:
е едно хубаво есе...ликуваща едновременност от щастливото присъствие на другия от рода, от неумиращия спомен за една прамайка... нужни като съня и дишането...Радвам се, че сте тук!:)


Благодаря ти! Аз също се радвам да съм отново сред приятели!

...и сигурно на улицата ще се размина с Вас, но зная, че като съм тук, сякаш се завръщам ...у Дома! Такава сигурност и яснота намирам сред писанията Ви, не че не полагам на съмнение...но ми се иска да е така, както го казвате и доказвате...Искам повече от всичко да са повече хората като Вас и в блоговете да не ме е страх ...да вляза! След толкова хубави коментари май беше излишно да пиша още веднъж...За което се извинявам!
цитирай
70. shtaparov - Поздрав от Щапаров Младши:
10.05.2011 23:48
Добре дошъл отново сред нас,Павле- обществото на родолюбците очакваше с нетърпение появата ти.
цитирай
71. sparotok - !
10.05.2011 23:52
shtaparov написа:
Добре дошъл отново сред нас,Павле- обществото на родолюбците очакваше с нетърпение появата ти.


Добре заварил приятелю!
цитирай
72. sparotok - благодаря
10.05.2011 23:56
zabunova написа:
sparotok написа:
zabunova написа:
е едно хубаво есе...ликуваща едновременност от щастливото присъствие на другия от рода, от неумиращия спомен за една прамайка... нужни като съня и дишането...Радвам се, че сте тук!:)


Благодаря ти! Аз също се радвам да съм отново сред приятели!

...и сигурно на улицата ще се размина с Вас, но зная, че като съм тук, сякаш се завръщам ...у Дома! Такава сигурност и яснота намирам сред писанията Ви, не че не полагам на съмнение...но ми се иска да е така, както го казвате и доказвате...Искам повече от всичко да са повече хората като Вас и в блоговете да не ме е страх ...да вляза! След толкова хубави коментари май беше излишно да пиша още веднъж...За което се извинявам!


Благодаря ти, трогнат съм! За едно си права - аз съм най-обикновен човек и на улицата ще се разминем просто ей така...Това обаче не е важно, важно е истината за нас да излезе на бял свят, да ходим с високо вдигнато чело и добро самочувствие!

Поздрави!
цитирай
73. shtaparov - Стъкмистиката е приоритет на отмиращ вид тюрколози:
11.05.2011 00:18
joysii написа:
"Истината е навсякъде,но покрита с мъглата на лъжите,стопят ли се лъжите-истината блесва!"...
Господин Спароток,КОЙ ЛЪЖЕ!?!?И откъде накъде,вашата СТЪКМИСТИКА и някакви си паралели между звучене на думи,трябвада се възприемат като ...доказателства за действителността,бита и културата на онези стари времена?Е нЕма такава наивност!Казвате"трябва да поемем по пътя на светлината и да не се отклоняваме от него."Но кой е този път? Вашият ли?Не сте ли твърде самонадеян?Пътят по който са вървели учените за да стигнат до своите открития, не е ли към светлината?Вие направо и открито ги наричате лъжци.Това ли е Вашата проява на доброта, към която призовавате глупавите си почитатели?
Думите в края на постинга Ви приличат на проповед.В тях има някаква истина.
Но Вие...се изживявате като месия май нещо.И защо се поставяте откъм страната на доброто,а не се причислявате към злите,които популяризират измишльотините на болната си фантазия?Отново детинщини.


Джеси,"Анализът",който е вече добре разработена научна система,сочи,че Спароток е принципно прав почти навсякъде.Онова,което Вие твърде своеволно и детински наричате "стъкмистика",е всъщност търсене и намиране на истината,която за ваш ужас потвърждава сведенията на древните очевидци и хроникьори за "пра"-Българите.Но за да проверя верността на Вашата логика,
реших да я изпробвам върху досегашната ни историография,описваща Българите като кривоглави и кривокраки не поради наличие на данни за това,а по...
предположение и аналогия,моля ви се!!!Е,може някои тюрколози да са кривоглави и кривогледи,но Българите като цяло никога не са били такива,най-малкото във времената до VII в.! Не е ли стъкмистика и гавра да обявиш за "тюркски"чисто Български индоевропейски думи като Бисер,Бъбрек,Белег,
Българ,Кумир и др.п.?! Стъкмистика е! Значи Вашата логика удря много повече върху тезите,които вие с Глишев защитавате,отколкото върху твърденията на Спароток и на Щапаров,които на всичко отгоре са подкрепени от древните извори!
цитирай
74. sparotok - книги
11.05.2011 01:13
comfy написа:
... Очаквам с нетърпение трите ти книги, които смяташ да издадеш!!

Поздрави и хубава вечер! :)

к.к.


Мисля, че книгите ще си заслужават четенето, има доста неща, които ги няма никъде другъде, в третата книга ще бъде публикуван списък на всички тракийски царе, градове, планини и реки. Чудя се защо не е направено досега, само легендарните тракийски царе са над петдесет!

Поздрави!
цитирай
75. sparotok - разсипване
11.05.2011 01:15
balgarski7vinarki написа:
Za men Bg Parlament e grupa hora, svarzali se po logikata na vremeto s zel da se natopiat
vzaimno i da potopiat darjavata, koeto e veche fakt.
Jalko za misleshtite...
Vmesto choveka da misli, a komputara da raboti, u nas e -komputara proigrava genozida, a ostanalite po Bg teritoriata rabotiat za nego/tjah...


"Народните" избраници разсипват защото им е позволено да разсипват...
цитирай
76. sparotok - !
11.05.2011 01:17
demograph написа:
joysii написа:
"Истината е навсякъде, но покрита с мъглата на лъжите, стопят ли се лъжите - истината блесва!"
...............................................................
Господин Спароток, КОЙ ЛЪЖЕ!?!?
И откъде накъде, вашата СТЪКМИСТИКА и някакви си паралели между звучене на думи, трябвада се възприемат като абсолютни доказателства за действителността,бита и културата на онези стари времена!?
Е нЕма такава наивност!
Казвате"трябва да поемем по пътя на светлината и да не се отклоняваме от него."
Но кой е този път? Вашият ли?Не сте ли твърде самонадеян?
Пътят по който са вървели учените за да стигнат до своите открития, не е ли към светлината?
Вие направо и открито ги наричате лъжци.
Това ли е Вашата проява на доброта, към която призовавате глупавите си почитатели?
Думите в края на постинга Ви приличат на проповед.В тях има някаква истина.
Но Вие...се изживявате като месия май нещо.
И защо се поставяте откъм страната на доброто , а не се причислявате към злите, които популяризират измишльотините на болната си фантазия?
Отново детинщини.


Това, че не сте навътре в материята не означава,че някой лъже. Добре дошъл Спароток.


Радвам се да Ви видя на линия!

Поздрави!
цитирай
77. sparotok - !
11.05.2011 01:24
desilazarova написа:
Благодаря ти!


Благодаря ти и аз Деси!
цитирай
78. monaliza121 - Привет, Спароток! Прочетох с уд...
11.05.2011 14:56
Привет, Спароток! Прочетох с удоволствие, въпреки, че "ако"-тата във финалните редове са много. Звучи пожелателно, но трябва и да се създава.:))
цитирай
79. deathmetalverses - Честито завръщане, Спароток!
11.05.2011 15:03
Очаквах да се представиш отново прекрасно и ти го стори, явно, почивката ти се е отразила добре... Радвам се за теб! Майски поздрави! Здравко Спасов
цитирай
80. amore - Добре завърнал се, скъпи sparotok!
11.05.2011 20:54
Вярвам, че здравето ти е укрепнало, защото виждам, че духът ти е висок както винаги. Постинга е изключително интересен, и напълно верен. Това, че някои предпочитат да НЕ ЗНАЯТ значението на думите в българския език, си е проблем на тяхната учебна подготовка. Защото написаното от теб говори само по себе си на всеки българин, познаващ родния си език. Пеенето и издаването на звук с определен тон и честота, е пряко свързано с лечението. Както и с емоционалното ни състояние. Наистина великите траки са били пеещи лечители, и ти благодаря за новото доказателство. Най-хубавата песен е тази на сърцето, изпълнено с любов. Тя е лечебна! Рядко влизам в блог.бг, но при тебе винаги се спирам с удоволствие. От думите ти струи Мъдрост, Любов и Светлина! Очаквам новите ти постинги. Сърдечен поздрав!
цитирай
81. schumpov - За истината трябва да питаме др. ...
11.05.2011 22:38
За истината трябва да питаме др. Първанов. Хем е историк, хем не лъже.
Благодаря на автора за интересното четиво .
цитирай
82. sparotok - историк
12.05.2011 01:04
schumpov написа:
За истината трябва да питаме др. Първанов. Хем е историк, хем не лъже.
Благодаря на автора за интересното четиво .


Благодаря и аз за интереса!
цитирай
83. sparotok - !
12.05.2011 01:06
amore написа:
Вярвам, че здравето ти е укрепнало, защото виждам, че духът ти е висок както винаги. Постинга е изключително интересен, и напълно верен. Това, че някои предпочитат да НЕ ЗНАЯТ значението на думите в българския език, си е проблем на тяхната учебна подготовка. Защото написаното от теб говори само по себе си на всеки българин, познаващ родния си език. Пеенето и издаването на звук с определен тон и честота, е пряко свързано с лечението. Както и с емоционалното ни състояние. Наистина великите траки са били пеещи лечители, и ти благодаря за новото доказателство. Най-хубавата песен е тази на сърцето, изпълнено с любов. Тя е лечебна! Рядко влизам в блог.бг, но при тебе винаги се спирам с удоволствие. От думите ти струи Мъдрост, Любов и Светлина! Очаквам новите ти постинги. Сърдечен поздрав!


Благодаря ти за милите думи! Иска ми се колкото се може повече хора да тръгнат по пътя на светлината, поемат ли веднъж по него няма и да помислят за завръщане в мрака!

Поздрави!
цитирай
84. sparotok - завръщане
12.05.2011 01:29
deathmetalverses написа:
Очаквах да се представиш отново прекрасно и ти го стори, явно, почивката ти се е отразила добре... Радвам се за теб! Майски поздрави! Здравко Спасов


Благодаря ти земляк!
цитирай
85. sparotok - :)
12.05.2011 01:31
monaliza121 написа:
Привет, Спароток! Прочетох с удоволствие, въпреки, че "ако"-тата във финалните редове са много. Звучи пожелателно, но трябва и да се създава.:))


Радвам се, че постинга ти е допаднал! Относно "ако"-тата...ако можех бих ги заменил:)

Поздрави!
цитирай
86. merlin68 - Удоволствие е да се четат постовете ...
23.05.2011 14:00
Удоволствие е да се четат постовете ти, благодаря:) Мъдрост идваща от древността, необходима ни е днес когато често реагираме първосигнално и бързаме да отвърнем на всяка обида.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13925960
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031